Ponedeljak, 18.11.2013.

13:45

Utisak nedelje - 17.11.2013.

http://b.vimeocdn.com/ts/455/412/455412624_640.jpg

Izvor: B92

Utisak nedelje - 17.11.2013. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

Grigorije

pre 10 godina

Sto spomenu prof. Dimitrijevic, nekome je na konkukursu trebalo samo neki formalni papir, a inace je u svemu bio najbolji, ali vidi cuda nije prosao. Ili dalje, taj Sreten Ugricic je opet bio najbolji ali samo nesto bez veze rekao pa ga izbacili. Ili, taj Miskovic, kako ga nije sramota da ne ne razume optuznicu itd. Profesore, poslusajte sebe, sudovi su vam duboko kontradiktorni, emotivni jeste, ali dometi vam nisu visoki, bez obzira da dobru mimiku i rad tela.

Srdjan

pre 10 godina

Ove emisije su meni najdraze, kada dodju "ljudi iz kulture", mislim za politicare mi je jasno njihovo ponasanje, ali onda ovde vidim koliko je cela zemlja na pola puta, svega. Taman pomislis eto dosli pametni, obrazovani, a onda u sred emisje zamalo tuca, izbiju neki porivi, uleti recenica koje se ni Vucic ni Dacic ne bi postideli. Krajnji levi sagovornik, znam ime samo malo da se i ja zavitlavam, e taj bivis panker i ok pisac, ali cini mi se ni Sekspir ne bi sa takvom arogancijom obrazlagao svoje stavove, a onda vidis dve godine nije posetio pozoriste koliko ga interesuje kultura. I onda slag na torti, utisci, Dacic nije da nece, nego ne sme sa tenkovima i bombama, a Vucicu malo zao sto Miskovic nije uplatio pare nekoj bolnici ili obdanistu (sto valjda on uredno radi) ali ne brine nista posto veruje u nezavisnost sudstva. U toj divnoj drzavi u kojoj su i Dacic i on nezavisno sprovodili teror u devedesetim a malo i u dvehiljaditim godinama. Bi oni i vise, ali simpa Daca kaze "nije da necemo nego ne smemo". Bravo majstori. Zao mi je jedino prijatelja koji zive tu.

perica

pre 10 godina

Arsenijevicu bi najbolji opis bio od Balasevica kad odpeva :"jedni ga hvale drudi zale" a i ja kazem e noj brale !
Nametanjem dugogodisnjih sankcija su nam nametnuli i vrednosti koje ni oni neprihvataju sli su dobre za izvrtanje tako da svi sa tim novim vrednostima koriste istu demagogiju i skoro iste recenice !Klise "ja sam upravu" je prihvacen jer im donosi dugovecnost sobzirom da prvo nema ko da im kaze da nisu i drugo ako im i neko kaze oni agresivno proglasavaju suprotnika nevaspitanim,zaostalim cesto i seljakom ... i trce zbog sankcijama urusenih ,verovima gradjenih vrednost, mnogi prihvataju price o novim vrednostima.
Nerazumejuci nista ali su sigurni da se svrstavaju u savremene te tako izbegavaju da im ovakvi savremenici prisiju uvrede i naziv Selja ! .......!

nebojsa

pre 10 godina

Ako je bilo tesko gledati emisiju,pogotovo ovu dvojicu sa lijeve strane(gosp. Arsenijevica I gosp. Dimitrijevica),barem nije bilo tesko glasati!Odmah nakon nekoliko prvih komentara koje sam procitao I glasao,svako daljde citanje nije bilo ni potrebno.Izmedju dvije opcije:preporuceni/nepreporuceni,selektovao sam one koji su bili sa manjim brojem glasova.Sta komentarisati.Jedan takav automatizam,gdje su glasovi za Gosp.Fajgelja(kao I za svakoga drugoga danas u Srbiji,u cijem stavu I misljenju se nazire patriotizam I nacionalna svijest),po ustaljenom pravilu uvijek u manjini,ostavlja veliki prostor za sumnju da su svi glasovi na suprotnoj strani naruceni.Moj utisak stanja u danasnjoj Srbiji(po pitanju aktuelnih politickih ,kulturnih I drugih dogadjanja),od Vojvodine do Kosova,koji ne izmisljam vec prosto dozivljavam,sasvim je suprotan.Svi moderni I uspjesni evropski narodi,gradili su I grade svoj status u danasnjem svijetu,bazirajuci ga prije svega na svojoj istorijskoj i nacionalnoj svijesti.Jedino se mi ponasamo kao slijepci.Zar ne vidimo da nam se i oni sami otvoreno smiju zbog te nase kratkovidosti?!Ne fali nama kulture,vec nacionalne i istorijske svijesti.Svi narodi bivse YU rijesili svoje nacionalno pitanje,samo Srbija jos spava svoj slatki komunisticki san,nespremna da se budi i bori za svoju buducnost.Kako gosp. Arsenijevic,kao takav,da razumije Srbiju?!A mora ako zeli da je savjetuje.I kako da Srbija razumije njega?Nije BG Srbija,vec njena crna rupa koja je guta!

Sajber Vanderlast

pre 10 godina

Juče je na Facebook stranici "Novosadsko ubrojčavanje" pušteno objašnjanje kako je stranica pod nazivom "Стоп прогону Фајгеља - Подршка Културном центру Новог Сада" (koja se na FB zove /podrskafajgelju), dobila preko 9.000 lajkova!
Koristili su davno provaljeni trik, pustili su u promet stranicu "Osvoji Iphone klikom" a ta im je stranica generisala oko 4.000 klikova tj. lajkova! To je u Srbiji rađeno još 2009. kad smo imali upliv lobiranja za izbore na društvene mreže. Mnogi su tada prvi put čuli za Facebook i Twitter u Srbiji.

Ubrzo posle otkrivanja prevare na Facebooku, bot-stranica "Osvoji Iphone klikom" je PROMPTNO povučena sa FB! ;)

Ima li išta nemoralnije, neetičnije (ili grešnije) nego lažiranje podrške Fajgelju generisanje lajkova na prevaru?

KCNS je gradska institucija kulture koja je okupirana od Treće Srbije koja smatra da je u pitanju njihova privatna institucija. U skladu sa tim se i ponašaju a gradska vlast ne reaguje.

Zanimljivost: svi Twitter komentari na #utisak u nedelju su VEĆINSKI bili "zgražavanje" nad onim što je Fajgelj izgovarao u emisiji. Proverite!

marina

pre 10 godina

ne vidim smisao ovih namestenih komentatora. JA sam iz subotice i mi pricamo daleko smesnije i vose pevamo u govoru. cak ni kada se trudimo iz petinih zila, prepoznajemo se :)oba 'suboticka' poziva su cisti novosadjani... tuzno je pukusavati da pokazes svoju brojnost pomocu laznih poziva i manipulacija na FB.
da se vladimiru arsenijevicu i dimitrijevicu da odgovarajuci prostor, ova zemlja bi bila bolje i kulturnije mesto.

zarobljena princeza

pre 10 godina

Pod zapadnim vrednostima u Srbiji se podrazumevaju ideje koje su istoriski neproverene i na samom Zapadu krajnje kontraverzne-pacifizam,multikulturalizam,međ.pravo.Pre ishitrenog eksperimentisanja čije će posledice snositi milioni,svaka navodna zapadna vrednost treba da se preispita.Da li je ta ideja već negde primenjena i kakvi su rezultati da li je zemlje Zapada koriste na sebi ili samo nameću drugima?Da li o toj ideji na Zapadu postoji konsnzus širokog političkog (sve je politika)spektra ili je u pitanju samo grandiozna vizija,političke marginalne progresivne elite.Ono što je sasvim sigurno jeste da rigidno i dogmatično sprovođenje pomodnih ideja nije zapadna vrednost.Problemi u Srbiji su duboki i složeni.Pluralizam ne postoji.Ko nije za,on je protiv.Kulture ne može biti bez Države.Stavovi Gospodina Fajgelja su mi bliži,Gospoda Dimitrijević i Arsenijević su mi ne jasni,kao i tzv."krug dvojke" koji zapravo jeste ideološki i ekstreman.Sve srbsko mi je strano,zatucano,ne vredi.Stanje u kulturi je isto kao i u Državi.Kulturom i Državom rukovodi grupa tužnih lobotomisanih delatnika koji se ne bave svojim poslom nego se bave politikom,da bi nahranili svoje gladne stomake prodice i prijatelja.Šta onda očekivati,kakva nam je bila prošlost takva nam je i sadašnjost.Ne vidim da išta može da krene na bolje,nisam pesimista.Utisak mi je onaj savetnik Predsednika.Ne mogu ni da se smejem,a ni da plačem.Jadna naša deca,u nasleđe im ostavljamo sile mraka i haosa.

Marko

pre 10 godina

Gospoda sa lijeva na desno....vidjeh ih u emisijam na HTV..sta reci onome ko na sebe pljuje.... Ono elemntarno Gospodo sto vi nemate a to je tema emisje `Kultura`. Iznesite vase misljenje ali ga ne namecite drugima, ko vama tvrdi da ste u pravu... Gospodin iz NS bar ima elementarnu kulturu i smirenost i svoje stavove ne namece drugima.

dr

pre 10 godina

Čovek je mišljenje predstavnika crkve primio kao da reprezentuje mišljenje i osećanja 90% građana, kako je tu uopšte stavio znak jednakosti??
Btw, zar krst i raspeće nisu simboli, koji prevazilaze prvobitno (religijsko) značenje i dobijaju šire, mogu se koristiti kao sredstvo za izražavanje nečeg drugog...
Sjajan odabir gostiju, jako zanimljiva emisija, odlična priča o upravnim odborima, hrabro se držao i Dimitrijević, thumb up

Vlajko

pre 10 godina

Ako su ovo naši kulturni radnici onda zaista kuku nama. G-din Arsenijević je demonstrirao takav prostakluk i ideološku ostrašćenost kakva se retko viđa čak i na ovim našim jadnim medijima.

Fedor Marjanović

pre 10 godina

U ovoj emisiji prvi put sam vidio gospodina Fajgelja i moram reći da mi se jako dopao. Vidimo mladog čovjeka koji ne stoji niti na nacionalističkoj niti na mondijalističkoj strani, već hoda srednjim putem i argumentovano odgovara na provokacije tzv. boraca za kulturu, koji su, vidjevši da argumentima ne mogu da nadvladaju ovog mladića, počeli sa napad sa silovitom i skoro prostačkom retorikom, zbog koje inače napadaju nacionaliste. Gospodin Milanović mi se isto dojmio i moram reći da je i meni pala na pamet priča o Nušićevom "Sumnjivom licu" kada je bilo riječi o pitanju cenzure. Po mom mišljenju tu nije riječ niti o cenzuri niti o uređivanju, već o marketinškoj grešci, pošto je uklonjeno djelo koje nema niti posebno novu poruku, niti je samo iznošenje poruke toliko šokantno, prije bih rekao već viđeno i nimalo inovativno, dakle jedno sasvim osrednje djelo, koje nije vrijedno niti uklanjanja, niti posebnog tumačenja koje je htio da u emisiji da Dimitrijević, ali zato je ta marketinška greška poslužila protivnicima gospodina Fajgelja da počnu oštru hajku i kampanju protiv njega. Šteta je našeg naroda što sve vrijedne izdanke naše kulture odbacujemo, dok se međusobno prepiremo hoćemo li biti ultratradicionalni ili ultramoderni. Po mom mišljenju odgovor leži na srednjem putu, spoju tradicije i univerzalnosti, putu kojim su išle mnoge naše velike ličnosti: Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Isidora Sekulić, Milan Konjović, umjetnička grupa Mediala,...

dr

pre 10 godina

Oduševio me je Arsenijević svojom asertivnošću. Krajnje neagresivno i argumentovano je dao svoje viđenje, sa kojim se slažem.
Po meni, nema ničeg uvredljivog u samom delu, ono jedino može biti uvredljivo za predstavnike SPC (institucije, ne vere) i njihov je problem što nisu u stanju da se nose sa kritikom koju su u delu videli!
Ljudi, pa umetnost i ne treba da bude neutralna i "korektna", naprotiv! Dobrodošla su sva nova tumačenja pojava i sveta. Takođe, doživljaj umetničkog dela je subjektivan, možemo da kažemo i da je reč o tragediji pojedinca u dobu materijalizma.... Aman...

pitanje za Olju Beckovic

pre 10 godina

Dokle ce pozivi gledalaca da budu namesteni pozivi najverovatnije iz stranaka? Voleo bih da se smisli neki novi sistem poziva kako bismo culi sta ljudi zaista misle a ne sta misle stranacki clanovi. Ako vec ne moze nista intuitivno da se osmisli pre bih ugasio ovaj deo emisije jer postaje potpuno obesmisljen i vredja inteligenciju obicnih ljudi.

NON PASERAN

pre 10 godina

Andrej Fajgelj koristi KC za svoju licnu promociju beskrupolozno. Vi koji se osecate prozvano delom koje je cenzurisao ni ne zalazite u KC i ni ne posecujete takve izlozbe. Ne stiti on vas, vec pravi sebi politicki marketing za 0 dinara. Ponasa se kao da je KC nasledio od cukundede.

Gospodine Fajgelj, to nije vas KC, vec NAS. Vi ste to ocigledno zaboravili. Samim tim sto se cenzurisu komentari na sajtu i Fejsbuk stranici KC dovoljno mi je da zakljucim da vi smatrate da nas glas nije bitan jer komentarisemo nesto sto je iskljucivo vase.

ZoranNS

pre 10 godina

Čovek koji ne zna šta je cenzura, kako ona izgleda u praksi, nema šta da traži u jednom kulturnom centru. Čovek koji nije prepoznao šta građani, sredina, Novosađani traže, očekuju od kultunre ustanove poput KCNS, je greška u koracima, njegova tvrdnja da ima podršku 99 posto Novosađana, što bi značilo da ga podržava 270000 građana, je neistina, njega ne podržava više od 1 posto građana, a poslenici u kulturi su razočarani u rukovodstvo grada.

Larisa

pre 10 godina

U jednom momentu koji doduse malo duze trajao sam ocekivala da pocnu padati samari izmedju Fajgelja i Dimitrijevica...sto se doticnog tj. spornog rada tice on ne vrijedja moja vjerska osjecanja vec samo ukus ,po meni je to moderni sund, vec vidjeno, dosadno, igranje na sigurnu loptu da se tako izrazim, ali smatram da nije u redu sto je cenzurisan. A sa druge strane Arsenijevic kao i uvijek izvanredan.

Jovan

pre 10 godina

Fajgelj je prilicno validnom argumentacijom u potpunosti diskreditovao B. Dimitrijevica, kome je samo ostalo da se krajnje nedolicno ponasa... Prosto me fascinira etiketiranje i tendencioznost koja je bila usmerena protiv Fajgelja.

ZoranNS

pre 10 godina

Čovek koji ne zna šta je cenzura, kako ona izgleda u praksi, nema šta da traži u jednom kulturnom centru. Čovek koji nije prepoznao šta građani, sredina, Novosađani traže, očekuju od kultunre ustanove poput KCNS, je greška u koracima, njegova tvrdnja da ima podršku 99 posto Novosađana, što bi značilo da ga podržava 270000 građana, je neistina, njega ne podržava više od 1 posto građana, a poslenici u kulturi su razočarani u rukovodstvo grada.

NON PASERAN

pre 10 godina

Andrej Fajgelj koristi KC za svoju licnu promociju beskrupolozno. Vi koji se osecate prozvano delom koje je cenzurisao ni ne zalazite u KC i ni ne posecujete takve izlozbe. Ne stiti on vas, vec pravi sebi politicki marketing za 0 dinara. Ponasa se kao da je KC nasledio od cukundede.

Gospodine Fajgelj, to nije vas KC, vec NAS. Vi ste to ocigledno zaboravili. Samim tim sto se cenzurisu komentari na sajtu i Fejsbuk stranici KC dovoljno mi je da zakljucim da vi smatrate da nas glas nije bitan jer komentarisemo nesto sto je iskljucivo vase.

pitanje za Olju Beckovic

pre 10 godina

Dokle ce pozivi gledalaca da budu namesteni pozivi najverovatnije iz stranaka? Voleo bih da se smisli neki novi sistem poziva kako bismo culi sta ljudi zaista misle a ne sta misle stranacki clanovi. Ako vec ne moze nista intuitivno da se osmisli pre bih ugasio ovaj deo emisije jer postaje potpuno obesmisljen i vredja inteligenciju obicnih ljudi.

dr

pre 10 godina

Oduševio me je Arsenijević svojom asertivnošću. Krajnje neagresivno i argumentovano je dao svoje viđenje, sa kojim se slažem.
Po meni, nema ničeg uvredljivog u samom delu, ono jedino može biti uvredljivo za predstavnike SPC (institucije, ne vere) i njihov je problem što nisu u stanju da se nose sa kritikom koju su u delu videli!
Ljudi, pa umetnost i ne treba da bude neutralna i "korektna", naprotiv! Dobrodošla su sva nova tumačenja pojava i sveta. Takođe, doživljaj umetničkog dela je subjektivan, možemo da kažemo i da je reč o tragediji pojedinca u dobu materijalizma.... Aman...

Larisa

pre 10 godina

U jednom momentu koji doduse malo duze trajao sam ocekivala da pocnu padati samari izmedju Fajgelja i Dimitrijevica...sto se doticnog tj. spornog rada tice on ne vrijedja moja vjerska osjecanja vec samo ukus ,po meni je to moderni sund, vec vidjeno, dosadno, igranje na sigurnu loptu da se tako izrazim, ali smatram da nije u redu sto je cenzurisan. A sa druge strane Arsenijevic kao i uvijek izvanredan.

Jovan

pre 10 godina

Fajgelj je prilicno validnom argumentacijom u potpunosti diskreditovao B. Dimitrijevica, kome je samo ostalo da se krajnje nedolicno ponasa... Prosto me fascinira etiketiranje i tendencioznost koja je bila usmerena protiv Fajgelja.

dr

pre 10 godina

Čovek je mišljenje predstavnika crkve primio kao da reprezentuje mišljenje i osećanja 90% građana, kako je tu uopšte stavio znak jednakosti??
Btw, zar krst i raspeće nisu simboli, koji prevazilaze prvobitno (religijsko) značenje i dobijaju šire, mogu se koristiti kao sredstvo za izražavanje nečeg drugog...
Sjajan odabir gostiju, jako zanimljiva emisija, odlična priča o upravnim odborima, hrabro se držao i Dimitrijević, thumb up

Sajber Vanderlast

pre 10 godina

Juče je na Facebook stranici "Novosadsko ubrojčavanje" pušteno objašnjanje kako je stranica pod nazivom "Стоп прогону Фајгеља - Подршка Културном центру Новог Сада" (koja se na FB zove /podrskafajgelju), dobila preko 9.000 lajkova!
Koristili su davno provaljeni trik, pustili su u promet stranicu "Osvoji Iphone klikom" a ta im je stranica generisala oko 4.000 klikova tj. lajkova! To je u Srbiji rađeno još 2009. kad smo imali upliv lobiranja za izbore na društvene mreže. Mnogi su tada prvi put čuli za Facebook i Twitter u Srbiji.

Ubrzo posle otkrivanja prevare na Facebooku, bot-stranica "Osvoji Iphone klikom" je PROMPTNO povučena sa FB! ;)

Ima li išta nemoralnije, neetičnije (ili grešnije) nego lažiranje podrške Fajgelju generisanje lajkova na prevaru?

KCNS je gradska institucija kulture koja je okupirana od Treće Srbije koja smatra da je u pitanju njihova privatna institucija. U skladu sa tim se i ponašaju a gradska vlast ne reaguje.

Zanimljivost: svi Twitter komentari na #utisak u nedelju su VEĆINSKI bili "zgražavanje" nad onim što je Fajgelj izgovarao u emisiji. Proverite!

Marko

pre 10 godina

Gospoda sa lijeva na desno....vidjeh ih u emisijam na HTV..sta reci onome ko na sebe pljuje.... Ono elemntarno Gospodo sto vi nemate a to je tema emisje `Kultura`. Iznesite vase misljenje ali ga ne namecite drugima, ko vama tvrdi da ste u pravu... Gospodin iz NS bar ima elementarnu kulturu i smirenost i svoje stavove ne namece drugima.

Fedor Marjanović

pre 10 godina

U ovoj emisiji prvi put sam vidio gospodina Fajgelja i moram reći da mi se jako dopao. Vidimo mladog čovjeka koji ne stoji niti na nacionalističkoj niti na mondijalističkoj strani, već hoda srednjim putem i argumentovano odgovara na provokacije tzv. boraca za kulturu, koji su, vidjevši da argumentima ne mogu da nadvladaju ovog mladića, počeli sa napad sa silovitom i skoro prostačkom retorikom, zbog koje inače napadaju nacionaliste. Gospodin Milanović mi se isto dojmio i moram reći da je i meni pala na pamet priča o Nušićevom "Sumnjivom licu" kada je bilo riječi o pitanju cenzure. Po mom mišljenju tu nije riječ niti o cenzuri niti o uređivanju, već o marketinškoj grešci, pošto je uklonjeno djelo koje nema niti posebno novu poruku, niti je samo iznošenje poruke toliko šokantno, prije bih rekao već viđeno i nimalo inovativno, dakle jedno sasvim osrednje djelo, koje nije vrijedno niti uklanjanja, niti posebnog tumačenja koje je htio da u emisiji da Dimitrijević, ali zato je ta marketinška greška poslužila protivnicima gospodina Fajgelja da počnu oštru hajku i kampanju protiv njega. Šteta je našeg naroda što sve vrijedne izdanke naše kulture odbacujemo, dok se međusobno prepiremo hoćemo li biti ultratradicionalni ili ultramoderni. Po mom mišljenju odgovor leži na srednjem putu, spoju tradicije i univerzalnosti, putu kojim su išle mnoge naše velike ličnosti: Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Isidora Sekulić, Milan Konjović, umjetnička grupa Mediala,...

marina

pre 10 godina

ne vidim smisao ovih namestenih komentatora. JA sam iz subotice i mi pricamo daleko smesnije i vose pevamo u govoru. cak ni kada se trudimo iz petinih zila, prepoznajemo se :)oba 'suboticka' poziva su cisti novosadjani... tuzno je pukusavati da pokazes svoju brojnost pomocu laznih poziva i manipulacija na FB.
da se vladimiru arsenijevicu i dimitrijevicu da odgovarajuci prostor, ova zemlja bi bila bolje i kulturnije mesto.

Vlajko

pre 10 godina

Ako su ovo naši kulturni radnici onda zaista kuku nama. G-din Arsenijević je demonstrirao takav prostakluk i ideološku ostrašćenost kakva se retko viđa čak i na ovim našim jadnim medijima.

zarobljena princeza

pre 10 godina

Pod zapadnim vrednostima u Srbiji se podrazumevaju ideje koje su istoriski neproverene i na samom Zapadu krajnje kontraverzne-pacifizam,multikulturalizam,međ.pravo.Pre ishitrenog eksperimentisanja čije će posledice snositi milioni,svaka navodna zapadna vrednost treba da se preispita.Da li je ta ideja već negde primenjena i kakvi su rezultati da li je zemlje Zapada koriste na sebi ili samo nameću drugima?Da li o toj ideji na Zapadu postoji konsnzus širokog političkog (sve je politika)spektra ili je u pitanju samo grandiozna vizija,političke marginalne progresivne elite.Ono što je sasvim sigurno jeste da rigidno i dogmatično sprovođenje pomodnih ideja nije zapadna vrednost.Problemi u Srbiji su duboki i složeni.Pluralizam ne postoji.Ko nije za,on je protiv.Kulture ne može biti bez Države.Stavovi Gospodina Fajgelja su mi bliži,Gospoda Dimitrijević i Arsenijević su mi ne jasni,kao i tzv."krug dvojke" koji zapravo jeste ideološki i ekstreman.Sve srbsko mi je strano,zatucano,ne vredi.Stanje u kulturi je isto kao i u Državi.Kulturom i Državom rukovodi grupa tužnih lobotomisanih delatnika koji se ne bave svojim poslom nego se bave politikom,da bi nahranili svoje gladne stomake prodice i prijatelja.Šta onda očekivati,kakva nam je bila prošlost takva nam je i sadašnjost.Ne vidim da išta može da krene na bolje,nisam pesimista.Utisak mi je onaj savetnik Predsednika.Ne mogu ni da se smejem,a ni da plačem.Jadna naša deca,u nasleđe im ostavljamo sile mraka i haosa.

nebojsa

pre 10 godina

Ako je bilo tesko gledati emisiju,pogotovo ovu dvojicu sa lijeve strane(gosp. Arsenijevica I gosp. Dimitrijevica),barem nije bilo tesko glasati!Odmah nakon nekoliko prvih komentara koje sam procitao I glasao,svako daljde citanje nije bilo ni potrebno.Izmedju dvije opcije:preporuceni/nepreporuceni,selektovao sam one koji su bili sa manjim brojem glasova.Sta komentarisati.Jedan takav automatizam,gdje su glasovi za Gosp.Fajgelja(kao I za svakoga drugoga danas u Srbiji,u cijem stavu I misljenju se nazire patriotizam I nacionalna svijest),po ustaljenom pravilu uvijek u manjini,ostavlja veliki prostor za sumnju da su svi glasovi na suprotnoj strani naruceni.Moj utisak stanja u danasnjoj Srbiji(po pitanju aktuelnih politickih ,kulturnih I drugih dogadjanja),od Vojvodine do Kosova,koji ne izmisljam vec prosto dozivljavam,sasvim je suprotan.Svi moderni I uspjesni evropski narodi,gradili su I grade svoj status u danasnjem svijetu,bazirajuci ga prije svega na svojoj istorijskoj i nacionalnoj svijesti.Jedino se mi ponasamo kao slijepci.Zar ne vidimo da nam se i oni sami otvoreno smiju zbog te nase kratkovidosti?!Ne fali nama kulture,vec nacionalne i istorijske svijesti.Svi narodi bivse YU rijesili svoje nacionalno pitanje,samo Srbija jos spava svoj slatki komunisticki san,nespremna da se budi i bori za svoju buducnost.Kako gosp. Arsenijevic,kao takav,da razumije Srbiju?!A mora ako zeli da je savjetuje.I kako da Srbija razumije njega?Nije BG Srbija,vec njena crna rupa koja je guta!

perica

pre 10 godina

Arsenijevicu bi najbolji opis bio od Balasevica kad odpeva :"jedni ga hvale drudi zale" a i ja kazem e noj brale !
Nametanjem dugogodisnjih sankcija su nam nametnuli i vrednosti koje ni oni neprihvataju sli su dobre za izvrtanje tako da svi sa tim novim vrednostima koriste istu demagogiju i skoro iste recenice !Klise "ja sam upravu" je prihvacen jer im donosi dugovecnost sobzirom da prvo nema ko da im kaze da nisu i drugo ako im i neko kaze oni agresivno proglasavaju suprotnika nevaspitanim,zaostalim cesto i seljakom ... i trce zbog sankcijama urusenih ,verovima gradjenih vrednost, mnogi prihvataju price o novim vrednostima.
Nerazumejuci nista ali su sigurni da se svrstavaju u savremene te tako izbegavaju da im ovakvi savremenici prisiju uvrede i naziv Selja ! .......!

Srdjan

pre 10 godina

Ove emisije su meni najdraze, kada dodju "ljudi iz kulture", mislim za politicare mi je jasno njihovo ponasanje, ali onda ovde vidim koliko je cela zemlja na pola puta, svega. Taman pomislis eto dosli pametni, obrazovani, a onda u sred emisje zamalo tuca, izbiju neki porivi, uleti recenica koje se ni Vucic ni Dacic ne bi postideli. Krajnji levi sagovornik, znam ime samo malo da se i ja zavitlavam, e taj bivis panker i ok pisac, ali cini mi se ni Sekspir ne bi sa takvom arogancijom obrazlagao svoje stavove, a onda vidis dve godine nije posetio pozoriste koliko ga interesuje kultura. I onda slag na torti, utisci, Dacic nije da nece, nego ne sme sa tenkovima i bombama, a Vucicu malo zao sto Miskovic nije uplatio pare nekoj bolnici ili obdanistu (sto valjda on uredno radi) ali ne brine nista posto veruje u nezavisnost sudstva. U toj divnoj drzavi u kojoj su i Dacic i on nezavisno sprovodili teror u devedesetim a malo i u dvehiljaditim godinama. Bi oni i vise, ali simpa Daca kaze "nije da necemo nego ne smemo". Bravo majstori. Zao mi je jedino prijatelja koji zive tu.

Grigorije

pre 10 godina

Sto spomenu prof. Dimitrijevic, nekome je na konkukursu trebalo samo neki formalni papir, a inace je u svemu bio najbolji, ali vidi cuda nije prosao. Ili dalje, taj Sreten Ugricic je opet bio najbolji ali samo nesto bez veze rekao pa ga izbacili. Ili, taj Miskovic, kako ga nije sramota da ne ne razume optuznicu itd. Profesore, poslusajte sebe, sudovi su vam duboko kontradiktorni, emotivni jeste, ali dometi vam nisu visoki, bez obzira da dobru mimiku i rad tela.

Jovan

pre 10 godina

Fajgelj je prilicno validnom argumentacijom u potpunosti diskreditovao B. Dimitrijevica, kome je samo ostalo da se krajnje nedolicno ponasa... Prosto me fascinira etiketiranje i tendencioznost koja je bila usmerena protiv Fajgelja.

Fedor Marjanović

pre 10 godina

U ovoj emisiji prvi put sam vidio gospodina Fajgelja i moram reći da mi se jako dopao. Vidimo mladog čovjeka koji ne stoji niti na nacionalističkoj niti na mondijalističkoj strani, već hoda srednjim putem i argumentovano odgovara na provokacije tzv. boraca za kulturu, koji su, vidjevši da argumentima ne mogu da nadvladaju ovog mladića, počeli sa napad sa silovitom i skoro prostačkom retorikom, zbog koje inače napadaju nacionaliste. Gospodin Milanović mi se isto dojmio i moram reći da je i meni pala na pamet priča o Nušićevom "Sumnjivom licu" kada je bilo riječi o pitanju cenzure. Po mom mišljenju tu nije riječ niti o cenzuri niti o uređivanju, već o marketinškoj grešci, pošto je uklonjeno djelo koje nema niti posebno novu poruku, niti je samo iznošenje poruke toliko šokantno, prije bih rekao već viđeno i nimalo inovativno, dakle jedno sasvim osrednje djelo, koje nije vrijedno niti uklanjanja, niti posebnog tumačenja koje je htio da u emisiji da Dimitrijević, ali zato je ta marketinška greška poslužila protivnicima gospodina Fajgelja da počnu oštru hajku i kampanju protiv njega. Šteta je našeg naroda što sve vrijedne izdanke naše kulture odbacujemo, dok se međusobno prepiremo hoćemo li biti ultratradicionalni ili ultramoderni. Po mom mišljenju odgovor leži na srednjem putu, spoju tradicije i univerzalnosti, putu kojim su išle mnoge naše velike ličnosti: Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Isidora Sekulić, Milan Konjović, umjetnička grupa Mediala,...

Vlajko

pre 10 godina

Ako su ovo naši kulturni radnici onda zaista kuku nama. G-din Arsenijević je demonstrirao takav prostakluk i ideološku ostrašćenost kakva se retko viđa čak i na ovim našim jadnim medijima.

Marko

pre 10 godina

Gospoda sa lijeva na desno....vidjeh ih u emisijam na HTV..sta reci onome ko na sebe pljuje.... Ono elemntarno Gospodo sto vi nemate a to je tema emisje `Kultura`. Iznesite vase misljenje ali ga ne namecite drugima, ko vama tvrdi da ste u pravu... Gospodin iz NS bar ima elementarnu kulturu i smirenost i svoje stavove ne namece drugima.

NON PASERAN

pre 10 godina

Andrej Fajgelj koristi KC za svoju licnu promociju beskrupolozno. Vi koji se osecate prozvano delom koje je cenzurisao ni ne zalazite u KC i ni ne posecujete takve izlozbe. Ne stiti on vas, vec pravi sebi politicki marketing za 0 dinara. Ponasa se kao da je KC nasledio od cukundede.

Gospodine Fajgelj, to nije vas KC, vec NAS. Vi ste to ocigledno zaboravili. Samim tim sto se cenzurisu komentari na sajtu i Fejsbuk stranici KC dovoljno mi je da zakljucim da vi smatrate da nas glas nije bitan jer komentarisemo nesto sto je iskljucivo vase.

ZoranNS

pre 10 godina

Čovek koji ne zna šta je cenzura, kako ona izgleda u praksi, nema šta da traži u jednom kulturnom centru. Čovek koji nije prepoznao šta građani, sredina, Novosađani traže, očekuju od kultunre ustanove poput KCNS, je greška u koracima, njegova tvrdnja da ima podršku 99 posto Novosađana, što bi značilo da ga podržava 270000 građana, je neistina, njega ne podržava više od 1 posto građana, a poslenici u kulturi su razočarani u rukovodstvo grada.

dr

pre 10 godina

Oduševio me je Arsenijević svojom asertivnošću. Krajnje neagresivno i argumentovano je dao svoje viđenje, sa kojim se slažem.
Po meni, nema ničeg uvredljivog u samom delu, ono jedino može biti uvredljivo za predstavnike SPC (institucije, ne vere) i njihov je problem što nisu u stanju da se nose sa kritikom koju su u delu videli!
Ljudi, pa umetnost i ne treba da bude neutralna i "korektna", naprotiv! Dobrodošla su sva nova tumačenja pojava i sveta. Takođe, doživljaj umetničkog dela je subjektivan, možemo da kažemo i da je reč o tragediji pojedinca u dobu materijalizma.... Aman...

Larisa

pre 10 godina

U jednom momentu koji doduse malo duze trajao sam ocekivala da pocnu padati samari izmedju Fajgelja i Dimitrijevica...sto se doticnog tj. spornog rada tice on ne vrijedja moja vjerska osjecanja vec samo ukus ,po meni je to moderni sund, vec vidjeno, dosadno, igranje na sigurnu loptu da se tako izrazim, ali smatram da nije u redu sto je cenzurisan. A sa druge strane Arsenijevic kao i uvijek izvanredan.

dr

pre 10 godina

Čovek je mišljenje predstavnika crkve primio kao da reprezentuje mišljenje i osećanja 90% građana, kako je tu uopšte stavio znak jednakosti??
Btw, zar krst i raspeće nisu simboli, koji prevazilaze prvobitno (religijsko) značenje i dobijaju šire, mogu se koristiti kao sredstvo za izražavanje nečeg drugog...
Sjajan odabir gostiju, jako zanimljiva emisija, odlična priča o upravnim odborima, hrabro se držao i Dimitrijević, thumb up

zarobljena princeza

pre 10 godina

Pod zapadnim vrednostima u Srbiji se podrazumevaju ideje koje su istoriski neproverene i na samom Zapadu krajnje kontraverzne-pacifizam,multikulturalizam,međ.pravo.Pre ishitrenog eksperimentisanja čije će posledice snositi milioni,svaka navodna zapadna vrednost treba da se preispita.Da li je ta ideja već negde primenjena i kakvi su rezultati da li je zemlje Zapada koriste na sebi ili samo nameću drugima?Da li o toj ideji na Zapadu postoji konsnzus širokog političkog (sve je politika)spektra ili je u pitanju samo grandiozna vizija,političke marginalne progresivne elite.Ono što je sasvim sigurno jeste da rigidno i dogmatično sprovođenje pomodnih ideja nije zapadna vrednost.Problemi u Srbiji su duboki i složeni.Pluralizam ne postoji.Ko nije za,on je protiv.Kulture ne može biti bez Države.Stavovi Gospodina Fajgelja su mi bliži,Gospoda Dimitrijević i Arsenijević su mi ne jasni,kao i tzv."krug dvojke" koji zapravo jeste ideološki i ekstreman.Sve srbsko mi je strano,zatucano,ne vredi.Stanje u kulturi je isto kao i u Državi.Kulturom i Državom rukovodi grupa tužnih lobotomisanih delatnika koji se ne bave svojim poslom nego se bave politikom,da bi nahranili svoje gladne stomake prodice i prijatelja.Šta onda očekivati,kakva nam je bila prošlost takva nam je i sadašnjost.Ne vidim da išta može da krene na bolje,nisam pesimista.Utisak mi je onaj savetnik Predsednika.Ne mogu ni da se smejem,a ni da plačem.Jadna naša deca,u nasleđe im ostavljamo sile mraka i haosa.

nebojsa

pre 10 godina

Ako je bilo tesko gledati emisiju,pogotovo ovu dvojicu sa lijeve strane(gosp. Arsenijevica I gosp. Dimitrijevica),barem nije bilo tesko glasati!Odmah nakon nekoliko prvih komentara koje sam procitao I glasao,svako daljde citanje nije bilo ni potrebno.Izmedju dvije opcije:preporuceni/nepreporuceni,selektovao sam one koji su bili sa manjim brojem glasova.Sta komentarisati.Jedan takav automatizam,gdje su glasovi za Gosp.Fajgelja(kao I za svakoga drugoga danas u Srbiji,u cijem stavu I misljenju se nazire patriotizam I nacionalna svijest),po ustaljenom pravilu uvijek u manjini,ostavlja veliki prostor za sumnju da su svi glasovi na suprotnoj strani naruceni.Moj utisak stanja u danasnjoj Srbiji(po pitanju aktuelnih politickih ,kulturnih I drugih dogadjanja),od Vojvodine do Kosova,koji ne izmisljam vec prosto dozivljavam,sasvim je suprotan.Svi moderni I uspjesni evropski narodi,gradili su I grade svoj status u danasnjem svijetu,bazirajuci ga prije svega na svojoj istorijskoj i nacionalnoj svijesti.Jedino se mi ponasamo kao slijepci.Zar ne vidimo da nam se i oni sami otvoreno smiju zbog te nase kratkovidosti?!Ne fali nama kulture,vec nacionalne i istorijske svijesti.Svi narodi bivse YU rijesili svoje nacionalno pitanje,samo Srbija jos spava svoj slatki komunisticki san,nespremna da se budi i bori za svoju buducnost.Kako gosp. Arsenijevic,kao takav,da razumije Srbiju?!A mora ako zeli da je savjetuje.I kako da Srbija razumije njega?Nije BG Srbija,vec njena crna rupa koja je guta!

marina

pre 10 godina

ne vidim smisao ovih namestenih komentatora. JA sam iz subotice i mi pricamo daleko smesnije i vose pevamo u govoru. cak ni kada se trudimo iz petinih zila, prepoznajemo se :)oba 'suboticka' poziva su cisti novosadjani... tuzno je pukusavati da pokazes svoju brojnost pomocu laznih poziva i manipulacija na FB.
da se vladimiru arsenijevicu i dimitrijevicu da odgovarajuci prostor, ova zemlja bi bila bolje i kulturnije mesto.

pitanje za Olju Beckovic

pre 10 godina

Dokle ce pozivi gledalaca da budu namesteni pozivi najverovatnije iz stranaka? Voleo bih da se smisli neki novi sistem poziva kako bismo culi sta ljudi zaista misle a ne sta misle stranacki clanovi. Ako vec ne moze nista intuitivno da se osmisli pre bih ugasio ovaj deo emisije jer postaje potpuno obesmisljen i vredja inteligenciju obicnih ljudi.

Sajber Vanderlast

pre 10 godina

Juče je na Facebook stranici "Novosadsko ubrojčavanje" pušteno objašnjanje kako je stranica pod nazivom "Стоп прогону Фајгеља - Подршка Културном центру Новог Сада" (koja se na FB zove /podrskafajgelju), dobila preko 9.000 lajkova!
Koristili su davno provaljeni trik, pustili su u promet stranicu "Osvoji Iphone klikom" a ta im je stranica generisala oko 4.000 klikova tj. lajkova! To je u Srbiji rađeno još 2009. kad smo imali upliv lobiranja za izbore na društvene mreže. Mnogi su tada prvi put čuli za Facebook i Twitter u Srbiji.

Ubrzo posle otkrivanja prevare na Facebooku, bot-stranica "Osvoji Iphone klikom" je PROMPTNO povučena sa FB! ;)

Ima li išta nemoralnije, neetičnije (ili grešnije) nego lažiranje podrške Fajgelju generisanje lajkova na prevaru?

KCNS je gradska institucija kulture koja je okupirana od Treće Srbije koja smatra da je u pitanju njihova privatna institucija. U skladu sa tim se i ponašaju a gradska vlast ne reaguje.

Zanimljivost: svi Twitter komentari na #utisak u nedelju su VEĆINSKI bili "zgražavanje" nad onim što je Fajgelj izgovarao u emisiji. Proverite!

perica

pre 10 godina

Arsenijevicu bi najbolji opis bio od Balasevica kad odpeva :"jedni ga hvale drudi zale" a i ja kazem e noj brale !
Nametanjem dugogodisnjih sankcija su nam nametnuli i vrednosti koje ni oni neprihvataju sli su dobre za izvrtanje tako da svi sa tim novim vrednostima koriste istu demagogiju i skoro iste recenice !Klise "ja sam upravu" je prihvacen jer im donosi dugovecnost sobzirom da prvo nema ko da im kaze da nisu i drugo ako im i neko kaze oni agresivno proglasavaju suprotnika nevaspitanim,zaostalim cesto i seljakom ... i trce zbog sankcijama urusenih ,verovima gradjenih vrednost, mnogi prihvataju price o novim vrednostima.
Nerazumejuci nista ali su sigurni da se svrstavaju u savremene te tako izbegavaju da im ovakvi savremenici prisiju uvrede i naziv Selja ! .......!

Grigorije

pre 10 godina

Sto spomenu prof. Dimitrijevic, nekome je na konkukursu trebalo samo neki formalni papir, a inace je u svemu bio najbolji, ali vidi cuda nije prosao. Ili dalje, taj Sreten Ugricic je opet bio najbolji ali samo nesto bez veze rekao pa ga izbacili. Ili, taj Miskovic, kako ga nije sramota da ne ne razume optuznicu itd. Profesore, poslusajte sebe, sudovi su vam duboko kontradiktorni, emotivni jeste, ali dometi vam nisu visoki, bez obzira da dobru mimiku i rad tela.

Srdjan

pre 10 godina

Ove emisije su meni najdraze, kada dodju "ljudi iz kulture", mislim za politicare mi je jasno njihovo ponasanje, ali onda ovde vidim koliko je cela zemlja na pola puta, svega. Taman pomislis eto dosli pametni, obrazovani, a onda u sred emisje zamalo tuca, izbiju neki porivi, uleti recenica koje se ni Vucic ni Dacic ne bi postideli. Krajnji levi sagovornik, znam ime samo malo da se i ja zavitlavam, e taj bivis panker i ok pisac, ali cini mi se ni Sekspir ne bi sa takvom arogancijom obrazlagao svoje stavove, a onda vidis dve godine nije posetio pozoriste koliko ga interesuje kultura. I onda slag na torti, utisci, Dacic nije da nece, nego ne sme sa tenkovima i bombama, a Vucicu malo zao sto Miskovic nije uplatio pare nekoj bolnici ili obdanistu (sto valjda on uredno radi) ali ne brine nista posto veruje u nezavisnost sudstva. U toj divnoj drzavi u kojoj su i Dacic i on nezavisno sprovodili teror u devedesetim a malo i u dvehiljaditim godinama. Bi oni i vise, ali simpa Daca kaze "nije da necemo nego ne smemo". Bravo majstori. Zao mi je jedino prijatelja koji zive tu.