Petak, 15.11.2013.

12:39

Laganin: SIEPA je kolateralna šteta

Direktor SIEPA u ostavci Božidar Laganin kaže da je SIEPA kolateralna šteta političkih sukoba, kao i da su se poslednja dešavanja negativno odrazila na zemlju.

Izvor: B92

Laganin: SIEPA je kolateralna šteta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

xox

pre 10 godina

a u kom srodstvu su SIEPA Laganin i prvi Šarićev čovek Laganin, koji je uhapšen pre neku nedelju? https://www.google.rs/search?q=%C5%A1ari%C4%87ev+laganin&oq=%C5%A1ari%C4%87ev+laganin&aqs=chrome..69i57.4057j0j7&sourceid=chrome&espv=210&es_sm=93&ie=UTF-8

"Dinkoć se stavlja u prve redove opozicije!"

pre 10 godina

Ako je “kolaterala” što potrošiste pare za one koje niste zaposlili! Ili ste se uklopili u opšte stanje javašluka. Kolateralna šteta da, ali Vašeg delovanja!

Idior

pre 10 godina

(Aleksandar, 15. novembar 2013 13:31)

Kako je ovaj lik pametan. A ovo ne moze da radi bilo ko pametan ko zna engleski jezik. No, Alexandar have to tell us We are all so stupid, and poor Serbian people, ah we are so stupid and have to shit on top of the Alexander's head.

Serbinho

pre 10 godina

Los potez Vucica a dobro je do sada radio.
SIEPA je dovodila investitore a neka cetvrtina izvoza je zahvaljujuci SIEPA.
Da ne valjaju, ne bi ih zvao Milo.
Vucic ako ne privuce investitore, moze polako da se pakuje.
Sve je to lepo oko korupcije, ali bez otvaranja radnih mesta i investitora, prica se zavrsava, cega je i sam svesta.

gtt

pre 10 godina

A šta kažete na ove mejlove?

http://balkanist.net/bcs/siepa-leaks


Inače vidi se ispod zacrnjenog slovo g kod prezimena, odgovara po poziciji vašem. U tom mejlu se svima zaposlenima daje bonus.

Dakar

pre 10 godina

Nisi bio clan G17? Samo spontano bio si zamenik Jasne bivse ministarke telekomunikacija clanice G17? I bas sad te brani Dinkic? Bozidare,malo vise stila pokazi!

dragan

pre 10 godina

tacno... prica oko ulaganja i dovodjenja investicija nove vlade... ni traga ni glasa... samo gase, ruse i unistavaju ono sto valja i sto je jedino pravilo rezultate...
nova vlada je kao majmun koji upravlja sa erbasom A380, sa sada polako spusta kormilo na dole, ali je samo pitanje vremena kada ce njegova psiha nadvladati da to povuce naglo na dole...

jaran

pre 10 godina

Rajko Cvetkovic: Da si napravio jedan erp sistem sa sap-om ili navision-on znao bi da obracun plata i posebni izvestaji koje zahteva drzava nisu u stanju da se naprave ovim sto nemackim sto americkim softverima zbog specificnosti racunovodstvenih sistema i jer su namenjeni trzistima koje nije Srpsko. Pomenuo si resenja koja kostaju na desetine hiljada dolara skupa sa implementacijama i stotine, i sjajna su samo za "praznjenje budzeta", sto nisi pomenuo neki free open erp sistem koji je slicnih performansi kao i ti placeni koje pominjes?

Sin Dragan

pre 10 godina

sss, 15. novembar 2013 16:56

Naravno da nije tacno. Bilo bi interesantno saznati ko stoji iza ove hajke na Siepu. Vidim da se pridruzila, i Dveri, Treca Srbija, i ta ekipa.

Rajko Cvetkovic

pre 10 godina

"Nikakvi podsticaji tu ne mogu da pomognu, ako nema rada na poboljšanju organizacije." Možda će sledeće nekome biti od koristi:

Često se napominje da je ERP namenjen velikim preduzećima, koje imaju organizacionu strukturu a samim tim i potrebu za planiranjem poslovnih resursa. Takodje treba imati u vidu da su svetski priznata ERP rešenja SAP i Navision i Know-How rešenja, što bi male i srednje firme trebalo da iskoriste.

Jedan od vrlo dobrih načina da mala firma postane velika firma je da se ponaša kao i velika firma, da definiše svoju organizaciju. Ako ste mala firma, koja ima recimo 5-6 zaposlenih, definišite minimum organizacione sheme: odeljenja ili zadužena za nabavku, (proizvodnju), prodaju, ljudske resurse i finansije i rasporedite svojh 5-6 zaposlenih prema odeljenjima, odnosno prema zaduženjima i ne brinite ako se jedan zaposleni za sada nalazi u dva odeljenja.

Ljudskim resursima posvetite posebnu pažnju, posebno kandidatima, koji bi želeli da rade u vašoj firmi. Planirajte simulacijama željenu proizvodnju i/ili usluge, da bi ste dobili odgovore koji materijal bi vam bio potreban i koliko bi vas materijal koštao, koji dobavljači isporučuu planirani materijal, koje radne operacije su potrebne za realiaciju planiranih radnih naloga na osnovu normativa potrebnih resursa.

Jelena

pre 10 godina

Poznajem Bozidara Laganina od kad je izbegao iz Livna I dosao u moju srednju skolu. Od tada pa do danas mislim da je on najvredniji I najposteniji covek kojeg poznajem. Veoma odan I dobar prijatelj, omiljen medju svima gde god se pojavi... On zraci pozitivizmom, dobrim vibrscijama I dobrotom. Ovo sto se desava mu nije trebalo.

mesto za kritiku

pre 10 godina

Ako ekonomija funkcionise kako treba, onda nista. Naravno da ne treba na brzinu otpustati ljude po partijskom kljucu.

Zombi

pre 10 godina

sad ce blogercic da ga zameni sa kolosalnim strucnjakom tipa vida uzelac koju motkom nisu mogli da oteraju iz centralnog registra onomad kad je samoj sebi dodeljivala bonuse...

plivač

pre 10 godina

SNS samo postavlja svoje ljude, a ako negdje ne može, onda i to nije vrijedno da postoji...oni po mom mišljenju jako usporavaju razvoj Srbije. Stvarno ne razumijem šta je to u tim ljudima da isključivo gledaju svoj interes...pa pustite barem da se malkice poboljšava situacija. Sve se krade kao i uvijek samo se bolje presentuje

Kozmo

pre 10 godina

Cemu je sluzila u stvari ta agencija SIEPA kad je sav posao koji su obavljali zapravo posao iskljucivo Ministarstva?
Sta su ljudi radili u ministarstvu i administraciji kad su agencije ovlascene da sve rade umesto njih i to bez ikakve kontrole?
Ovo se ne odnosi samo na SIEPA vec i na sve ostale agencije!

samo konstatujem

pre 10 godina

Laganinu covece,zar ti ne vidis da skoro imamo vise identicnih institucija koja se bave skoro istim poslovima!SIEPA i Ekonomske diplomate Dinkiceva udarna pesnica na zaposljavanju njihovog kadra.Privredna komora Beograd CGorska udarna brigada sa istim ciljem kao Dinkiceva.Privrdna komora Srbije DSovci imaju isto svoje sluzavke.Niti nesto posebno izvozimo,niti nesto posebno radimo,niti smo Bog zna sta uvecali zaposljavanje.

Rajko Cvetkovic

pre 10 godina

Najvećem broju našim malim i srednjin firmama je neophodna pomoć oko organizacije, čak potrebnija nego što su agronomi potrebni poljoprivrednicima. Problem je nedostatak Planiranja, Upravljanja i Kontrole
procesa i (svih) resursa - englezi za to imaju skraćenicu ERP (Enterprise Resources Planning) a kod nas bi više odgovarala skraćenica PUK.

ERP softveri donose Know-How, kao što je na našem tržištu najzastupljeniji Navision Dynamics, zatim SAP (makar SAP Business One) - na pomodarske domaće "ERP"-ove skoro da ne treba računati, jer su to knjigovodstveni softveri.

Ako se firma muči sa nekim Access ili Excel polovičnim i rasitnjenim rešenjima, kao što je kod nas to najčešći slučaj, od Planiranja, Upravljanja i Kontrole skoro da neće biti ništa. Nikakvi podsticaji tu ne mogu da pomognu, ako nema rada na poboljšanju organizacije.

mira

pre 10 godina

@miki kaze "ma pokazi ti i zaposleni siepe licnu imovinsku kartu pre pocetka i sad na kraju rada agencije, tu ce se najbolje pokazati kako ste radili..." iz cega sledi da pojma nema! Pa svi direktori svake godine prijavljuju imovinu. A neka nama koji nismo informisani objasni kako IT strucnjak iz Silicijumske doline i stecajni upravnik 15 preduzeca nema NISTA!

Nikola

pre 10 godina

U opstoj atmosferi progona, sve najave hapsenja i zatvaranja se docekuju sa odobravanjem, pri cemu niko i ne razmislja o mogucim posledicama. Sve mi se cini da svaki ministar misli da je svet od njega poceo.
SIEPA je jedna od nasih najboljih agencija (a agencije, kao nacin profesionalizacije drzavne uprave, uz NVO su stubovi modernih drzava) i zaista se steta da se ona prosto ukine, a kadrovi u koje smo ulogali pare i vreme razjure.
To smo vec uradili sa nekim agencijama, za cije osnivanje smo dobili pare od EU, i vec dobijamo packe za to. Moze da se rad SIEPE provere ili unapredi, ali da se ukine to nema nikakvog smisla.
O ministru koji sa ekonomijom ima veze isto koliko i ja (takodje sam zavrsio ETF) ne bih ni trosio reci. Jedino je pisati zapaljive blogove ali sasvim je drugo upravljati privredom jedne zemlje.

glasac ds-a

pre 10 godina

Slovačka je uz pomoć ovakvih agencija potpuno oporavila privredu, uvela među prvima od novih članica evro, i nije ni osetila krizu zadnjih godina. Nije mi jasan koncept potpune liberalizacije privrede u vremenu kada francuska država pomaže Pežo-Citroen. Aktuelni ministar ide u suprotu krajnost od prethodnog. Bojim se da ne bude još više gladnih u ovoj zemlji...

miki

pre 10 godina

ma pokazi ti i zaposleni siepe licnu imovinsku kartu pre pocetka i sad na kraju rada agencije, tu ce se najbolje pokazati kako ste radili...

@vladimir0710

pre 10 godina

- Istog trenutka kada je gospodin Laganin podneo ostavku u SIEPA i ona je prihvaćena nema moralno pravo da daje izjave (poslovne tajne) bilo kome osim onima koji su ga postavili na čelo Agencije i istražnim organima. Sada deli izjave "šakom i kapom" i tako ruši svoj ugled, pa ga ubuduće takvog niko neće hteti u radnoj sredini, ovo važi i za S. Grubješić i M. Dinkića.

Johnny

pre 10 godina

Mnogo političkih komentara. Zao mi je sto nije vise medijski propraceno i sto kompanije u Srbiji nemaju komentar. Iz ugla firme za koju radim, ovakve stvari koje SIEPA radi su vise nego potrebne s obzirom da je veoma teska situacija i gleda se da se ustedi na svaki nacin. Provera DA, gasenje NE!!!

eugeni escriche

pre 10 godina

Kada kazete da ste toliko sposobni da privucete strane investitore ovo je prava prilika da to pokazete.
Posto ste dali ostavku na mesto direktora SIEP-e imate neverovatnu priliku da se dokazete kao konsultant i dovedete u Srbiju sve te investitore ali o svom ili njihovom a ne o nasem trosku.
Takodje objavite ugovore i memorandume o razumevanju koje je SIEPA potpisivala sa potencijalnim investitorima da svi vide koliko ce nas sva ta iluzija kostati..

CIA snajka CIA

pre 10 godina

Samo neka ministar uzme brezovu metlu i nastavi još žešće da raščišćava sve te barabe koje nam sede na leđima.
Pitam se kako je u Titovo vreme cvetao izvoz naših fabrika bez Siepe i stručnjaka poput Mlađana Dinkića. Ej bre, pa na kramp, motiku i ašov su sazidali uz 2 uli 3 tv programa celu zemlju. A sada imamo agenciju za levo, agenciju za desno, agenciju za promociju. Sve sami agenti i direktori sa SegaMega trendova i ostalih večernjih škola...

Перицу

pre 10 godina

СИЕПА као идеја није лоша. На жалост, изведба је била очајна. Опет, на жалост, нису једини.

У систему јавних набавки (и корупције) у коме је радила СИЕПА боље резултате није ни могла да има. Пример за набавке - потребне су три понуде. Да ли вас подсећа на јавне набавке ,,мале" вредности и све проблеме које су те ,,мале" набавке створиле? Или хитне?

Увек се креће од главе, а вести о главном протагонисти се нигде не објављују...

peja

pre 10 godina

Jesu, rezultati su katastrofalani. Najgori standard i najvisa nezaposlenost i korupcija. S obzirom ko vas je stvorio, budite srecni sto ne robijate

Aleksandar

pre 10 godina

Najveći deo ljudi koji su ovih dana komentarisali vesti u vezi sa SIEPOM zapravo i ne zna čemu služi ova agencija i šta zapravo radi. To i ne čudi, jer ona i nije bila namenjena njima.

Napravljena je po ugledu na češku vladinu agenciju Czechinvest i zapravo je bila to jedno mesto namenjeno stranim investitorima kako bi im pomogla da se snađe u galimatijasu naše administracije. Takođe je pomagala i domaćim kompanijama da se pojave na svetskim tržištima kroz edukaciju i organizaciju nastupa naših kompanija na raznim svetskim sajmovima što naše kompanije svakako ne bi mogle same da plate.
Ne znam šta je namera ministra Radulovića (njegovi potezi su generalno vrlo nejasni) kada je u pitanju SIEPA, ali je potpuno nelogično zatvoriti agenciju koja je sve ove godine solidno radila i zaista bila servis stranim investitorima koji su se raspitivali oko investiranja u Srbiju.
Zatvoriti SIEPU da bi se otvorilo nešto što se možda zove "Kancelarija za brze odgovore" je obična politička igrarija koja će samo naneti štetu Srbiji. Biće da se radi o tome da se ekipa jedne stranke (URS) zameni ekipom druge stranke (SNS). Srbija i srpska ekonomija od toga neće imati nikakvu korist

sasa jokic

pre 10 godina

Pola tih investitora bi i bez vas doslo, prema tome, prestanite sa medijskim prepucavanjima, pustite Radulovica da napravi presek i da vidimo prave "rezultste". Za mene je indikativno da je URS skocio kao oparen, ali me plasi sto je Vucic krenuo da okrece ledja Radulovicu, bas kad je krenuo da ceslja ove lopovluke!

Inkvizitor

pre 10 godina

Gasenje da, provera da, krivicna prijava za zloupotrebu polozaja da. Isto i za Dinkica, grobara srpskog bankarskog sistema. Strani investitori ce doci ako imaju interes sa ili bez ovih nakaradnih subvencija. Medjutim problem je sto je narod nakljukan pricom da ce nas strani investitori preporoditi. E pa nece i tu je Radulovic u pravu. Moramo popraviti uslove poslovanja, pravosudje i suzbiti sivu ekonomiju i korupciju. Kad to uradimo strane, ali i domace (mnogo bitnije) investicije poce ce da daju efekte. Kod nas su najvece strane investicije vezane za privatizaciju, toliko o SIEPA...

Privrednik

pre 10 godina

SIEPA je ovoj zemlji itekako potrebna, ali ne zbog subvencija za nova radna mesta vec kao pomoc izvoznicima i kao promoter srpske privrede u inostranstvu.
Zatvaranje bi bilo korak nazad, rusi se nesto sto se gradilo 13 godina. Reorganizacija, bolja kontrola, depolitizacija, manji budzet - da, zatvaranje - ne!

Vlada

pre 10 godina

Ne ulazeci u to ko je kriv (jer je lov u mutnom), moram pohvaliti stepen profesionalizma koji se desava, bez momenata kafanske rasprave...Cinjenice na sto pa da vidimo...
Ko bi rekao da ce ova ekipa sada biti veci profesionalci od prethodnim...Covek se uci dok je ziv

sasa jokic

pre 10 godina

Pola tih investitora bi i bez vas doslo, prema tome, prestanite sa medijskim prepucavanjima, pustite Radulovica da napravi presek i da vidimo prave "rezultste". Za mene je indikativno da je URS skocio kao oparen, ali me plasi sto je Vucic krenuo da okrece ledja Radulovicu, bas kad je krenuo da ceslja ove lopovluke!

peja

pre 10 godina

Jesu, rezultati su katastrofalani. Najgori standard i najvisa nezaposlenost i korupcija. S obzirom ko vas je stvorio, budite srecni sto ne robijate

CIA snajka CIA

pre 10 godina

Samo neka ministar uzme brezovu metlu i nastavi još žešće da raščišćava sve te barabe koje nam sede na leđima.
Pitam se kako je u Titovo vreme cvetao izvoz naših fabrika bez Siepe i stručnjaka poput Mlađana Dinkića. Ej bre, pa na kramp, motiku i ašov su sazidali uz 2 uli 3 tv programa celu zemlju. A sada imamo agenciju za levo, agenciju za desno, agenciju za promociju. Sve sami agenti i direktori sa SegaMega trendova i ostalih večernjih škola...

Aleksandar

pre 10 godina

Najveći deo ljudi koji su ovih dana komentarisali vesti u vezi sa SIEPOM zapravo i ne zna čemu služi ova agencija i šta zapravo radi. To i ne čudi, jer ona i nije bila namenjena njima.

Napravljena je po ugledu na češku vladinu agenciju Czechinvest i zapravo je bila to jedno mesto namenjeno stranim investitorima kako bi im pomogla da se snađe u galimatijasu naše administracije. Takođe je pomagala i domaćim kompanijama da se pojave na svetskim tržištima kroz edukaciju i organizaciju nastupa naših kompanija na raznim svetskim sajmovima što naše kompanije svakako ne bi mogle same da plate.
Ne znam šta je namera ministra Radulovića (njegovi potezi su generalno vrlo nejasni) kada je u pitanju SIEPA, ali je potpuno nelogično zatvoriti agenciju koja je sve ove godine solidno radila i zaista bila servis stranim investitorima koji su se raspitivali oko investiranja u Srbiju.
Zatvoriti SIEPU da bi se otvorilo nešto što se možda zove "Kancelarija za brze odgovore" je obična politička igrarija koja će samo naneti štetu Srbiji. Biće da se radi o tome da se ekipa jedne stranke (URS) zameni ekipom druge stranke (SNS). Srbija i srpska ekonomija od toga neće imati nikakvu korist

Johnny

pre 10 godina

Mnogo političkih komentara. Zao mi je sto nije vise medijski propraceno i sto kompanije u Srbiji nemaju komentar. Iz ugla firme za koju radim, ovakve stvari koje SIEPA radi su vise nego potrebne s obzirom da je veoma teska situacija i gleda se da se ustedi na svaki nacin. Provera DA, gasenje NE!!!

Privrednik

pre 10 godina

SIEPA je ovoj zemlji itekako potrebna, ali ne zbog subvencija za nova radna mesta vec kao pomoc izvoznicima i kao promoter srpske privrede u inostranstvu.
Zatvaranje bi bilo korak nazad, rusi se nesto sto se gradilo 13 godina. Reorganizacija, bolja kontrola, depolitizacija, manji budzet - da, zatvaranje - ne!

Vlada

pre 10 godina

Ne ulazeci u to ko je kriv (jer je lov u mutnom), moram pohvaliti stepen profesionalizma koji se desava, bez momenata kafanske rasprave...Cinjenice na sto pa da vidimo...
Ko bi rekao da ce ova ekipa sada biti veci profesionalci od prethodnim...Covek se uci dok je ziv

glasac ds-a

pre 10 godina

Slovačka je uz pomoć ovakvih agencija potpuno oporavila privredu, uvela među prvima od novih članica evro, i nije ni osetila krizu zadnjih godina. Nije mi jasan koncept potpune liberalizacije privrede u vremenu kada francuska država pomaže Pežo-Citroen. Aktuelni ministar ide u suprotu krajnost od prethodnog. Bojim se da ne bude još više gladnih u ovoj zemlji...

miki

pre 10 godina

ma pokazi ti i zaposleni siepe licnu imovinsku kartu pre pocetka i sad na kraju rada agencije, tu ce se najbolje pokazati kako ste radili...

Jelena

pre 10 godina

Poznajem Bozidara Laganina od kad je izbegao iz Livna I dosao u moju srednju skolu. Od tada pa do danas mislim da je on najvredniji I najposteniji covek kojeg poznajem. Veoma odan I dobar prijatelj, omiljen medju svima gde god se pojavi... On zraci pozitivizmom, dobrim vibrscijama I dobrotom. Ovo sto se desava mu nije trebalo.

Nikola

pre 10 godina

U opstoj atmosferi progona, sve najave hapsenja i zatvaranja se docekuju sa odobravanjem, pri cemu niko i ne razmislja o mogucim posledicama. Sve mi se cini da svaki ministar misli da je svet od njega poceo.
SIEPA je jedna od nasih najboljih agencija (a agencije, kao nacin profesionalizacije drzavne uprave, uz NVO su stubovi modernih drzava) i zaista se steta da se ona prosto ukine, a kadrovi u koje smo ulogali pare i vreme razjure.
To smo vec uradili sa nekim agencijama, za cije osnivanje smo dobili pare od EU, i vec dobijamo packe za to. Moze da se rad SIEPE provere ili unapredi, ali da se ukine to nema nikakvog smisla.
O ministru koji sa ekonomijom ima veze isto koliko i ja (takodje sam zavrsio ETF) ne bih ni trosio reci. Jedino je pisati zapaljive blogove ali sasvim je drugo upravljati privredom jedne zemlje.

Перицу

pre 10 godina

СИЕПА као идеја није лоша. На жалост, изведба је била очајна. Опет, на жалост, нису једини.

У систему јавних набавки (и корупције) у коме је радила СИЕПА боље резултате није ни могла да има. Пример за набавке - потребне су три понуде. Да ли вас подсећа на јавне набавке ,,мале" вредности и све проблеме које су те ,,мале" набавке створиле? Или хитне?

Увек се креће од главе, а вести о главном протагонисти се нигде не објављују...

eugeni escriche

pre 10 godina

Kada kazete da ste toliko sposobni da privucete strane investitore ovo je prava prilika da to pokazete.
Posto ste dali ostavku na mesto direktora SIEP-e imate neverovatnu priliku da se dokazete kao konsultant i dovedete u Srbiju sve te investitore ali o svom ili njihovom a ne o nasem trosku.
Takodje objavite ugovore i memorandume o razumevanju koje je SIEPA potpisivala sa potencijalnim investitorima da svi vide koliko ce nas sva ta iluzija kostati..

Inkvizitor

pre 10 godina

Gasenje da, provera da, krivicna prijava za zloupotrebu polozaja da. Isto i za Dinkica, grobara srpskog bankarskog sistema. Strani investitori ce doci ako imaju interes sa ili bez ovih nakaradnih subvencija. Medjutim problem je sto je narod nakljukan pricom da ce nas strani investitori preporoditi. E pa nece i tu je Radulovic u pravu. Moramo popraviti uslove poslovanja, pravosudje i suzbiti sivu ekonomiju i korupciju. Kad to uradimo strane, ali i domace (mnogo bitnije) investicije poce ce da daju efekte. Kod nas su najvece strane investicije vezane za privatizaciju, toliko o SIEPA...

samo konstatujem

pre 10 godina

Laganinu covece,zar ti ne vidis da skoro imamo vise identicnih institucija koja se bave skoro istim poslovima!SIEPA i Ekonomske diplomate Dinkiceva udarna pesnica na zaposljavanju njihovog kadra.Privredna komora Beograd CGorska udarna brigada sa istim ciljem kao Dinkiceva.Privrdna komora Srbije DSovci imaju isto svoje sluzavke.Niti nesto posebno izvozimo,niti nesto posebno radimo,niti smo Bog zna sta uvecali zaposljavanje.

Zombi

pre 10 godina

sad ce blogercic da ga zameni sa kolosalnim strucnjakom tipa vida uzelac koju motkom nisu mogli da oteraju iz centralnog registra onomad kad je samoj sebi dodeljivala bonuse...

Kozmo

pre 10 godina

Cemu je sluzila u stvari ta agencija SIEPA kad je sav posao koji su obavljali zapravo posao iskljucivo Ministarstva?
Sta su ljudi radili u ministarstvu i administraciji kad su agencije ovlascene da sve rade umesto njih i to bez ikakve kontrole?
Ovo se ne odnosi samo na SIEPA vec i na sve ostale agencije!

dragan

pre 10 godina

tacno... prica oko ulaganja i dovodjenja investicija nove vlade... ni traga ni glasa... samo gase, ruse i unistavaju ono sto valja i sto je jedino pravilo rezultate...
nova vlada je kao majmun koji upravlja sa erbasom A380, sa sada polako spusta kormilo na dole, ali je samo pitanje vremena kada ce njegova psiha nadvladati da to povuce naglo na dole...

Dakar

pre 10 godina

Nisi bio clan G17? Samo spontano bio si zamenik Jasne bivse ministarke telekomunikacija clanice G17? I bas sad te brani Dinkic? Bozidare,malo vise stila pokazi!

plivač

pre 10 godina

SNS samo postavlja svoje ljude, a ako negdje ne može, onda i to nije vrijedno da postoji...oni po mom mišljenju jako usporavaju razvoj Srbije. Stvarno ne razumijem šta je to u tim ljudima da isključivo gledaju svoj interes...pa pustite barem da se malkice poboljšava situacija. Sve se krade kao i uvijek samo se bolje presentuje

jaran

pre 10 godina

Rajko Cvetkovic: Da si napravio jedan erp sistem sa sap-om ili navision-on znao bi da obracun plata i posebni izvestaji koje zahteva drzava nisu u stanju da se naprave ovim sto nemackim sto americkim softverima zbog specificnosti racunovodstvenih sistema i jer su namenjeni trzistima koje nije Srpsko. Pomenuo si resenja koja kostaju na desetine hiljada dolara skupa sa implementacijama i stotine, i sjajna su samo za "praznjenje budzeta", sto nisi pomenuo neki free open erp sistem koji je slicnih performansi kao i ti placeni koje pominjes?

@vladimir0710

pre 10 godina

- Istog trenutka kada je gospodin Laganin podneo ostavku u SIEPA i ona je prihvaćena nema moralno pravo da daje izjave (poslovne tajne) bilo kome osim onima koji su ga postavili na čelo Agencije i istražnim organima. Sada deli izjave "šakom i kapom" i tako ruši svoj ugled, pa ga ubuduće takvog niko neće hteti u radnoj sredini, ovo važi i za S. Grubješić i M. Dinkića.

mira

pre 10 godina

@miki kaze "ma pokazi ti i zaposleni siepe licnu imovinsku kartu pre pocetka i sad na kraju rada agencije, tu ce se najbolje pokazati kako ste radili..." iz cega sledi da pojma nema! Pa svi direktori svake godine prijavljuju imovinu. A neka nama koji nismo informisani objasni kako IT strucnjak iz Silicijumske doline i stecajni upravnik 15 preduzeca nema NISTA!

Serbinho

pre 10 godina

Los potez Vucica a dobro je do sada radio.
SIEPA je dovodila investitore a neka cetvrtina izvoza je zahvaljujuci SIEPA.
Da ne valjaju, ne bi ih zvao Milo.
Vucic ako ne privuce investitore, moze polako da se pakuje.
Sve je to lepo oko korupcije, ali bez otvaranja radnih mesta i investitora, prica se zavrsava, cega je i sam svesta.

gtt

pre 10 godina

A šta kažete na ove mejlove?

http://balkanist.net/bcs/siepa-leaks


Inače vidi se ispod zacrnjenog slovo g kod prezimena, odgovara po poziciji vašem. U tom mejlu se svima zaposlenima daje bonus.

Sin Dragan

pre 10 godina

sss, 15. novembar 2013 16:56

Naravno da nije tacno. Bilo bi interesantno saznati ko stoji iza ove hajke na Siepu. Vidim da se pridruzila, i Dveri, Treca Srbija, i ta ekipa.

Rajko Cvetkovic

pre 10 godina

Najvećem broju našim malim i srednjin firmama je neophodna pomoć oko organizacije, čak potrebnija nego što su agronomi potrebni poljoprivrednicima. Problem je nedostatak Planiranja, Upravljanja i Kontrole
procesa i (svih) resursa - englezi za to imaju skraćenicu ERP (Enterprise Resources Planning) a kod nas bi više odgovarala skraćenica PUK.

ERP softveri donose Know-How, kao što je na našem tržištu najzastupljeniji Navision Dynamics, zatim SAP (makar SAP Business One) - na pomodarske domaće "ERP"-ove skoro da ne treba računati, jer su to knjigovodstveni softveri.

Ako se firma muči sa nekim Access ili Excel polovičnim i rasitnjenim rešenjima, kao što je kod nas to najčešći slučaj, od Planiranja, Upravljanja i Kontrole skoro da neće biti ništa. Nikakvi podsticaji tu ne mogu da pomognu, ako nema rada na poboljšanju organizacije.

mesto za kritiku

pre 10 godina

Ako ekonomija funkcionise kako treba, onda nista. Naravno da ne treba na brzinu otpustati ljude po partijskom kljucu.

Rajko Cvetkovic

pre 10 godina

"Nikakvi podsticaji tu ne mogu da pomognu, ako nema rada na poboljšanju organizacije." Možda će sledeće nekome biti od koristi:

Često se napominje da je ERP namenjen velikim preduzećima, koje imaju organizacionu strukturu a samim tim i potrebu za planiranjem poslovnih resursa. Takodje treba imati u vidu da su svetski priznata ERP rešenja SAP i Navision i Know-How rešenja, što bi male i srednje firme trebalo da iskoriste.

Jedan od vrlo dobrih načina da mala firma postane velika firma je da se ponaša kao i velika firma, da definiše svoju organizaciju. Ako ste mala firma, koja ima recimo 5-6 zaposlenih, definišite minimum organizacione sheme: odeljenja ili zadužena za nabavku, (proizvodnju), prodaju, ljudske resurse i finansije i rasporedite svojh 5-6 zaposlenih prema odeljenjima, odnosno prema zaduženjima i ne brinite ako se jedan zaposleni za sada nalazi u dva odeljenja.

Ljudskim resursima posvetite posebnu pažnju, posebno kandidatima, koji bi želeli da rade u vašoj firmi. Planirajte simulacijama željenu proizvodnju i/ili usluge, da bi ste dobili odgovore koji materijal bi vam bio potreban i koliko bi vas materijal koštao, koji dobavljači isporučuu planirani materijal, koje radne operacije su potrebne za realiaciju planiranih radnih naloga na osnovu normativa potrebnih resursa.

"Dinkoć se stavlja u prve redove opozicije!"

pre 10 godina

Ako je “kolaterala” što potrošiste pare za one koje niste zaposlili! Ili ste se uklopili u opšte stanje javašluka. Kolateralna šteta da, ali Vašeg delovanja!

Idior

pre 10 godina

(Aleksandar, 15. novembar 2013 13:31)

Kako je ovaj lik pametan. A ovo ne moze da radi bilo ko pametan ko zna engleski jezik. No, Alexandar have to tell us We are all so stupid, and poor Serbian people, ah we are so stupid and have to shit on top of the Alexander's head.

xox

pre 10 godina

a u kom srodstvu su SIEPA Laganin i prvi Šarićev čovek Laganin, koji je uhapšen pre neku nedelju? https://www.google.rs/search?q=%C5%A1ari%C4%87ev+laganin&oq=%C5%A1ari%C4%87ev+laganin&aqs=chrome..69i57.4057j0j7&sourceid=chrome&espv=210&es_sm=93&ie=UTF-8

Aleksandar

pre 10 godina

Najveći deo ljudi koji su ovih dana komentarisali vesti u vezi sa SIEPOM zapravo i ne zna čemu služi ova agencija i šta zapravo radi. To i ne čudi, jer ona i nije bila namenjena njima.

Napravljena je po ugledu na češku vladinu agenciju Czechinvest i zapravo je bila to jedno mesto namenjeno stranim investitorima kako bi im pomogla da se snađe u galimatijasu naše administracije. Takođe je pomagala i domaćim kompanijama da se pojave na svetskim tržištima kroz edukaciju i organizaciju nastupa naših kompanija na raznim svetskim sajmovima što naše kompanije svakako ne bi mogle same da plate.
Ne znam šta je namera ministra Radulovića (njegovi potezi su generalno vrlo nejasni) kada je u pitanju SIEPA, ali je potpuno nelogično zatvoriti agenciju koja je sve ove godine solidno radila i zaista bila servis stranim investitorima koji su se raspitivali oko investiranja u Srbiju.
Zatvoriti SIEPU da bi se otvorilo nešto što se možda zove "Kancelarija za brze odgovore" je obična politička igrarija koja će samo naneti štetu Srbiji. Biće da se radi o tome da se ekipa jedne stranke (URS) zameni ekipom druge stranke (SNS). Srbija i srpska ekonomija od toga neće imati nikakvu korist

sasa jokic

pre 10 godina

Pola tih investitora bi i bez vas doslo, prema tome, prestanite sa medijskim prepucavanjima, pustite Radulovica da napravi presek i da vidimo prave "rezultste". Za mene je indikativno da je URS skocio kao oparen, ali me plasi sto je Vucic krenuo da okrece ledja Radulovicu, bas kad je krenuo da ceslja ove lopovluke!

eugeni escriche

pre 10 godina

Kada kazete da ste toliko sposobni da privucete strane investitore ovo je prava prilika da to pokazete.
Posto ste dali ostavku na mesto direktora SIEP-e imate neverovatnu priliku da se dokazete kao konsultant i dovedete u Srbiju sve te investitore ali o svom ili njihovom a ne o nasem trosku.
Takodje objavite ugovore i memorandume o razumevanju koje je SIEPA potpisivala sa potencijalnim investitorima da svi vide koliko ce nas sva ta iluzija kostati..

Johnny

pre 10 godina

Mnogo političkih komentara. Zao mi je sto nije vise medijski propraceno i sto kompanije u Srbiji nemaju komentar. Iz ugla firme za koju radim, ovakve stvari koje SIEPA radi su vise nego potrebne s obzirom da je veoma teska situacija i gleda se da se ustedi na svaki nacin. Provera DA, gasenje NE!!!

Nikola

pre 10 godina

U opstoj atmosferi progona, sve najave hapsenja i zatvaranja se docekuju sa odobravanjem, pri cemu niko i ne razmislja o mogucim posledicama. Sve mi se cini da svaki ministar misli da je svet od njega poceo.
SIEPA je jedna od nasih najboljih agencija (a agencije, kao nacin profesionalizacije drzavne uprave, uz NVO su stubovi modernih drzava) i zaista se steta da se ona prosto ukine, a kadrovi u koje smo ulogali pare i vreme razjure.
To smo vec uradili sa nekim agencijama, za cije osnivanje smo dobili pare od EU, i vec dobijamo packe za to. Moze da se rad SIEPE provere ili unapredi, ali da se ukine to nema nikakvog smisla.
O ministru koji sa ekonomijom ima veze isto koliko i ja (takodje sam zavrsio ETF) ne bih ni trosio reci. Jedino je pisati zapaljive blogove ali sasvim je drugo upravljati privredom jedne zemlje.

glasac ds-a

pre 10 godina

Slovačka je uz pomoć ovakvih agencija potpuno oporavila privredu, uvela među prvima od novih članica evro, i nije ni osetila krizu zadnjih godina. Nije mi jasan koncept potpune liberalizacije privrede u vremenu kada francuska država pomaže Pežo-Citroen. Aktuelni ministar ide u suprotu krajnost od prethodnog. Bojim se da ne bude još više gladnih u ovoj zemlji...

Jelena

pre 10 godina

Poznajem Bozidara Laganina od kad je izbegao iz Livna I dosao u moju srednju skolu. Od tada pa do danas mislim da je on najvredniji I najposteniji covek kojeg poznajem. Veoma odan I dobar prijatelj, omiljen medju svima gde god se pojavi... On zraci pozitivizmom, dobrim vibrscijama I dobrotom. Ovo sto se desava mu nije trebalo.

peja

pre 10 godina

Jesu, rezultati su katastrofalani. Najgori standard i najvisa nezaposlenost i korupcija. S obzirom ko vas je stvorio, budite srecni sto ne robijate

CIA snajka CIA

pre 10 godina

Samo neka ministar uzme brezovu metlu i nastavi još žešće da raščišćava sve te barabe koje nam sede na leđima.
Pitam se kako je u Titovo vreme cvetao izvoz naših fabrika bez Siepe i stručnjaka poput Mlađana Dinkića. Ej bre, pa na kramp, motiku i ašov su sazidali uz 2 uli 3 tv programa celu zemlju. A sada imamo agenciju za levo, agenciju za desno, agenciju za promociju. Sve sami agenti i direktori sa SegaMega trendova i ostalih večernjih škola...

Privrednik

pre 10 godina

SIEPA je ovoj zemlji itekako potrebna, ali ne zbog subvencija za nova radna mesta vec kao pomoc izvoznicima i kao promoter srpske privrede u inostranstvu.
Zatvaranje bi bilo korak nazad, rusi se nesto sto se gradilo 13 godina. Reorganizacija, bolja kontrola, depolitizacija, manji budzet - da, zatvaranje - ne!

Vlada

pre 10 godina

Ne ulazeci u to ko je kriv (jer je lov u mutnom), moram pohvaliti stepen profesionalizma koji se desava, bez momenata kafanske rasprave...Cinjenice na sto pa da vidimo...
Ko bi rekao da ce ova ekipa sada biti veci profesionalci od prethodnim...Covek se uci dok je ziv

miki

pre 10 godina

ma pokazi ti i zaposleni siepe licnu imovinsku kartu pre pocetka i sad na kraju rada agencije, tu ce se najbolje pokazati kako ste radili...

Sin Dragan

pre 10 godina

sss, 15. novembar 2013 16:56

Naravno da nije tacno. Bilo bi interesantno saznati ko stoji iza ove hajke na Siepu. Vidim da se pridruzila, i Dveri, Treca Srbija, i ta ekipa.

dragan

pre 10 godina

tacno... prica oko ulaganja i dovodjenja investicija nove vlade... ni traga ni glasa... samo gase, ruse i unistavaju ono sto valja i sto je jedino pravilo rezultate...
nova vlada je kao majmun koji upravlja sa erbasom A380, sa sada polako spusta kormilo na dole, ali je samo pitanje vremena kada ce njegova psiha nadvladati da to povuce naglo na dole...

Inkvizitor

pre 10 godina

Gasenje da, provera da, krivicna prijava za zloupotrebu polozaja da. Isto i za Dinkica, grobara srpskog bankarskog sistema. Strani investitori ce doci ako imaju interes sa ili bez ovih nakaradnih subvencija. Medjutim problem je sto je narod nakljukan pricom da ce nas strani investitori preporoditi. E pa nece i tu je Radulovic u pravu. Moramo popraviti uslove poslovanja, pravosudje i suzbiti sivu ekonomiju i korupciju. Kad to uradimo strane, ali i domace (mnogo bitnije) investicije poce ce da daju efekte. Kod nas su najvece strane investicije vezane za privatizaciju, toliko o SIEPA...

Serbinho

pre 10 godina

Los potez Vucica a dobro je do sada radio.
SIEPA je dovodila investitore a neka cetvrtina izvoza je zahvaljujuci SIEPA.
Da ne valjaju, ne bi ih zvao Milo.
Vucic ako ne privuce investitore, moze polako da se pakuje.
Sve je to lepo oko korupcije, ali bez otvaranja radnih mesta i investitora, prica se zavrsava, cega je i sam svesta.

@vladimir0710

pre 10 godina

- Istog trenutka kada je gospodin Laganin podneo ostavku u SIEPA i ona je prihvaćena nema moralno pravo da daje izjave (poslovne tajne) bilo kome osim onima koji su ga postavili na čelo Agencije i istražnim organima. Sada deli izjave "šakom i kapom" i tako ruši svoj ugled, pa ga ubuduće takvog niko neće hteti u radnoj sredini, ovo važi i za S. Grubješić i M. Dinkića.

Zombi

pre 10 godina

sad ce blogercic da ga zameni sa kolosalnim strucnjakom tipa vida uzelac koju motkom nisu mogli da oteraju iz centralnog registra onomad kad je samoj sebi dodeljivala bonuse...

Rajko Cvetkovic

pre 10 godina

Najvećem broju našim malim i srednjin firmama je neophodna pomoć oko organizacije, čak potrebnija nego što su agronomi potrebni poljoprivrednicima. Problem je nedostatak Planiranja, Upravljanja i Kontrole
procesa i (svih) resursa - englezi za to imaju skraćenicu ERP (Enterprise Resources Planning) a kod nas bi više odgovarala skraćenica PUK.

ERP softveri donose Know-How, kao što je na našem tržištu najzastupljeniji Navision Dynamics, zatim SAP (makar SAP Business One) - na pomodarske domaće "ERP"-ove skoro da ne treba računati, jer su to knjigovodstveni softveri.

Ako se firma muči sa nekim Access ili Excel polovičnim i rasitnjenim rešenjima, kao što je kod nas to najčešći slučaj, od Planiranja, Upravljanja i Kontrole skoro da neće biti ništa. Nikakvi podsticaji tu ne mogu da pomognu, ako nema rada na poboljšanju organizacije.

Rajko Cvetkovic

pre 10 godina

"Nikakvi podsticaji tu ne mogu da pomognu, ako nema rada na poboljšanju organizacije." Možda će sledeće nekome biti od koristi:

Često se napominje da je ERP namenjen velikim preduzećima, koje imaju organizacionu strukturu a samim tim i potrebu za planiranjem poslovnih resursa. Takodje treba imati u vidu da su svetski priznata ERP rešenja SAP i Navision i Know-How rešenja, što bi male i srednje firme trebalo da iskoriste.

Jedan od vrlo dobrih načina da mala firma postane velika firma je da se ponaša kao i velika firma, da definiše svoju organizaciju. Ako ste mala firma, koja ima recimo 5-6 zaposlenih, definišite minimum organizacione sheme: odeljenja ili zadužena za nabavku, (proizvodnju), prodaju, ljudske resurse i finansije i rasporedite svojh 5-6 zaposlenih prema odeljenjima, odnosno prema zaduženjima i ne brinite ako se jedan zaposleni za sada nalazi u dva odeljenja.

Ljudskim resursima posvetite posebnu pažnju, posebno kandidatima, koji bi želeli da rade u vašoj firmi. Planirajte simulacijama željenu proizvodnju i/ili usluge, da bi ste dobili odgovore koji materijal bi vam bio potreban i koliko bi vas materijal koštao, koji dobavljači isporučuu planirani materijal, koje radne operacije su potrebne za realiaciju planiranih radnih naloga na osnovu normativa potrebnih resursa.

Перицу

pre 10 godina

СИЕПА као идеја није лоша. На жалост, изведба је била очајна. Опет, на жалост, нису једини.

У систему јавних набавки (и корупције) у коме је радила СИЕПА боље резултате није ни могла да има. Пример за набавке - потребне су три понуде. Да ли вас подсећа на јавне набавке ,,мале" вредности и све проблеме које су те ,,мале" набавке створиле? Или хитне?

Увек се креће од главе, а вести о главном протагонисти се нигде не објављују...

mira

pre 10 godina

@miki kaze "ma pokazi ti i zaposleni siepe licnu imovinsku kartu pre pocetka i sad na kraju rada agencije, tu ce se najbolje pokazati kako ste radili..." iz cega sledi da pojma nema! Pa svi direktori svake godine prijavljuju imovinu. A neka nama koji nismo informisani objasni kako IT strucnjak iz Silicijumske doline i stecajni upravnik 15 preduzeca nema NISTA!

Dakar

pre 10 godina

Nisi bio clan G17? Samo spontano bio si zamenik Jasne bivse ministarke telekomunikacija clanice G17? I bas sad te brani Dinkic? Bozidare,malo vise stila pokazi!

plivač

pre 10 godina

SNS samo postavlja svoje ljude, a ako negdje ne može, onda i to nije vrijedno da postoji...oni po mom mišljenju jako usporavaju razvoj Srbije. Stvarno ne razumijem šta je to u tim ljudima da isključivo gledaju svoj interes...pa pustite barem da se malkice poboljšava situacija. Sve se krade kao i uvijek samo se bolje presentuje

Kozmo

pre 10 godina

Cemu je sluzila u stvari ta agencija SIEPA kad je sav posao koji su obavljali zapravo posao iskljucivo Ministarstva?
Sta su ljudi radili u ministarstvu i administraciji kad su agencije ovlascene da sve rade umesto njih i to bez ikakve kontrole?
Ovo se ne odnosi samo na SIEPA vec i na sve ostale agencije!

samo konstatujem

pre 10 godina

Laganinu covece,zar ti ne vidis da skoro imamo vise identicnih institucija koja se bave skoro istim poslovima!SIEPA i Ekonomske diplomate Dinkiceva udarna pesnica na zaposljavanju njihovog kadra.Privredna komora Beograd CGorska udarna brigada sa istim ciljem kao Dinkiceva.Privrdna komora Srbije DSovci imaju isto svoje sluzavke.Niti nesto posebno izvozimo,niti nesto posebno radimo,niti smo Bog zna sta uvecali zaposljavanje.

mesto za kritiku

pre 10 godina

Ako ekonomija funkcionise kako treba, onda nista. Naravno da ne treba na brzinu otpustati ljude po partijskom kljucu.

jaran

pre 10 godina

Rajko Cvetkovic: Da si napravio jedan erp sistem sa sap-om ili navision-on znao bi da obracun plata i posebni izvestaji koje zahteva drzava nisu u stanju da se naprave ovim sto nemackim sto americkim softverima zbog specificnosti racunovodstvenih sistema i jer su namenjeni trzistima koje nije Srpsko. Pomenuo si resenja koja kostaju na desetine hiljada dolara skupa sa implementacijama i stotine, i sjajna su samo za "praznjenje budzeta", sto nisi pomenuo neki free open erp sistem koji je slicnih performansi kao i ti placeni koje pominjes?

gtt

pre 10 godina

A šta kažete na ove mejlove?

http://balkanist.net/bcs/siepa-leaks


Inače vidi se ispod zacrnjenog slovo g kod prezimena, odgovara po poziciji vašem. U tom mejlu se svima zaposlenima daje bonus.

Idior

pre 10 godina

(Aleksandar, 15. novembar 2013 13:31)

Kako je ovaj lik pametan. A ovo ne moze da radi bilo ko pametan ko zna engleski jezik. No, Alexandar have to tell us We are all so stupid, and poor Serbian people, ah we are so stupid and have to shit on top of the Alexander's head.

"Dinkoć se stavlja u prve redove opozicije!"

pre 10 godina

Ako je “kolaterala” što potrošiste pare za one koje niste zaposlili! Ili ste se uklopili u opšte stanje javašluka. Kolateralna šteta da, ali Vašeg delovanja!

xox

pre 10 godina

a u kom srodstvu su SIEPA Laganin i prvi Šarićev čovek Laganin, koji je uhapšen pre neku nedelju? https://www.google.rs/search?q=%C5%A1ari%C4%87ev+laganin&oq=%C5%A1ari%C4%87ev+laganin&aqs=chrome..69i57.4057j0j7&sourceid=chrome&espv=210&es_sm=93&ie=UTF-8