Sreda, 13.11.2013.

09:41

Kakvo znanje imaju svršeni osnovci?

Od 25 učenika prvog razreda jedne srednje škole u Beogradu samo je njih dvoje znalo tablicu množenja.Tek poneko se javi da kaže kad je počeo I srpski ustanak.

Izvor: 24 sata

Kakvo znanje imaju svršeni osnovci? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

Tanja

pre 10 godina

"Primera radi, kad ih pitam da nađu sinonime za super i kul, oni to ne umeju", priča za "24 sata" Nevena Miljanović, nastavnica srpskog jezika u beogradskoj OŠ “Dragan Lukić”
Dakle, ni sama nastavnica ne zna srpski jezik, jer sinonim za kul ne postoji. To je engleska reč.
Takodje, autor članka pise da deca brkaju ćirilicu i latinicu. Valjda mešaju! Nisu tu samo deca kriva....

Ivana

pre 10 godina

Dobro je da se neko setio da postavi ovo pitanje.Ne slazem se sa komentarima da se od dece previse trazi jer mislim da se u nase vreme (skola 80/90ih) trazilo isto, a mozda i vise. Imali smo stroge nastavnike i profesore,na casovima je bila tisina i radna atmosfera, nije bilo najavljivanja kontrolnih, mazenja i pazenja kao danas, propitivali su nas svakog dana.Skola u pojedinim segmentima podrazumeva izvestan deo tzv. bubanja jer pravila (gramatika, praavopis),fizicki zakoni i definicije se pamte i mi smo ih na taj tradicionalan nacin memorisali,cak su trazili i matematicke formule da znamo napamet i kasnije u srednjoj one kilometarske formule smo pamtili,digitron je bio zabranjen, ali nije bilo problema da se to znanje primeni.Celo moje odeljenje iz te 'tradicionalne gimnazije' bez inovacija u nastavi je zavrsilo uspesno i fakultete i nazalost/na srecu vecina ih je sada uspesna i u inostranstvu i bavi se svojom strukom.Ne mislim da je ikome skodio visak znanja iz bilo koje oblasti,niti je moguce da postoji VISAK znanja!Sto vise upoznajes neku oblast,shvatas koliko toga ne znas u stvari i ne treba braniti decu od 'viska znanja' niti od testiranja.Poenta i jeste u sto cescem testiranju i proverama jer tako ce morati redovno da uce,a i naucice da uce kroz greske i kroz primere. Testovi su to PRIMENJENO ZNANJE za koje tvrdimo da danas fali.Ova strategija najavljivanih testova (i to mesecima unapred) i namestanje ocena je i dovela dovde.

Vlada

pre 10 godina

Građansko i Veronauka - potpuno nepotrebni predmeti.
Razlika u kvalitetu nastave od škole do škole - ogromna
Razlika u kriterijumu unutar jedne škole - prisutna
Negativan uticaj roditelja u svim školama.
Maturski ispit iz više predmeta- neophodan

Petar

pre 10 godina

Za ovo stanje je apsolutno krivo Ministarstvo prosvete. Ono odobrava besmislene nastavne programe i lose udzbenike. Ministarstvo je zaduzeno i za akreditaciju nastavnika i kontrolu rada skola.

Najbolji primer loseg rada ministarstva moze da se vidi ako se pogleda koje se skole nagradjuju. Tako da imamo primer uzasno lozih skola, koje dobijaju nagrade, a niko ne proverava stvarne uslove za rad ucenika u tim skolama i sposobnost nastavnika u tim skolama. Sve se svodi na nekakvu statistiku.
Zato nije ni vazno sta ucenici znaju, vec kakav je prosek ocena kod odredjenog profesora i u celoj skoli.

Poseban problem je haos sa programima i udzbenicima. U osnovnoj skoli treba da se steknu osnovna znanja, a cesto je gradivo apsolutno pretesko za osnovce i sustinski besmisleno, jer zaista nicemu ne sluzi. Umesto da se deca uce razumevanju gradiva, od njih se trazi iskljucivo da bubaju i budu mirni. Kada se tome jos doda da su mnogu udzbenici odabrani zbog nekog dogovora, a ne kvaliteta, onda se dobijaju pravi razlozi haosa u skolstvu.

Bivši učenik

pre 10 godina

Za stanje u prosveti isključivu krivicu snosi Ministarstvo prosvete.Decenijama unazad za ministre prosvete postavljaju se nekomentetni ljudi,stranački poslušnici,te nam je stanje takvo kakvo je.Nesposobnim ministrima i pomoćnicima ministra, pridružuju se pedagozi sa psiholozima.Supruga mi je prosvetni radnik i odlično poznajem stanje u prosveti.Stanje u prosveti nam je katastrofalno,mislim na programe i raspored predmeta za rad.Iz minisarstva prosvete samo pričaju,zamaraju škole sa nekim upitnicima i svakojakim glupostima.I sadasšnji ministar obrazovanja nije ništa bolji od predhodnih.Obrazovanje je važno isto koliko i finansije i privreda ali to je za sada drugorazredno ministarstvo.

Sanja

pre 10 godina

Prošlog leta, prilikom renoviranja porodične kuće moja mama je pronašla neke sveske i udžbenike koje smo ja, brat i sestra koristili. Mi smo rođeni 70-ih, školu smo završavali 80-ih. Posebne sveske za lektiru, za domaći, za školski rad. Crteži iz tehničkog i tehnička slova ispisana pod određenim uglom, sveska iz bilogije sa sve crtežima hordata, člankovitih crva, sveska iz fizike sa crtežima sočiva, ogledala, formulama... Bili smo odlični (brat, sestra i ja) sa nekim solidnim prosekom 4,70. Išli smo u Josif Pančić i ne sećam se da je neko od učenja pravio dramu. Uradiš domaći, naučiš ono što je ispredavano tog dana i ideš napolje da se igraš. Daleko bilo da su roditelji morali da mi pišu sastave. Dosta smo čitali, imali smo dobar tv program, pazilo se šta je za decu, a šta nije... Mislim da je danas veliki problem što je sve marginalizovano i mislim da mnogi roditelji smatraju da deca od škole neće imati nikakvu "vajdu" i da decu preterano štite. Za desetak godina dobićemo gomilu polustručnjaka koji neće umeti ništa konkretno da urade i samo deca koja žele da uče i da nadograđuju svoje znanje moći će da prosperiraju.

Chaslav

pre 10 godina

Pa najbolje bi bilo da ministarstvo doda deci još neki nepotreban predmet,treći strani jezik, sekciju, itd. Verovatno će tada deca biti još pismenija i obrazovanija.
Onaj ko krivi roditelje verovatno i nema decu u osnovnoj školi i nema pojma sa kakvim se glupostima deca sreću a to im je sve nametnulo naše "pametno" ministarstvo prosvete.

Indignados

pre 10 godina

Sve je to u redu prebacivati odgovornost za stanje na roditelje i đake, ili društvo u celini, ali u razvijenim zemljama se prevashodno nastavnici ili profesori smatraju profesionalno odgovornim za prikazane rezultate svojih učenika-studenata. Kada je reč o pravom diletantizmu u izvođenju predavanja, potpuno neprimerenom gradivu i po obimu i sadržaju za osnovce, kod nas očigledno struka nije odgovorna! Najblaže rečeno "staromodne" metode predavanja deci su već u drugom razredu osnovne uspeli da smuče nastavu i stvore otpor prema učenju, a o tome da neko treba da ih poduči KAKO da uče nema ni govora. Nastavnici đake već u početnim razredima (govorim iz pozicije roditelja deteta u 2. razredu)opterećuju gradivom u toj meri da su roditelji prinuđeni da rade nečiji posao i svakodnevno provedu sate dajući pojašnjenja i radeći domaće zadatke. U nekoliko navrata ja i žena, oboje sa visokim obrazovanjem, smo jedva shvatili šta se od dece traži u pojedinim zadacima, da ne pominjem potpune nelogičnosti u nastavi, kao što je vežbanje pisanja reči na engleskom, a da đaci prethodno nisu savladali latinicu! Tako da "zaštitnički" odnos roditelja prema osnovcima često uopšte nije neprirodna i neočekivana reakcija kada se suočite sa besmislenom nastavom.

Bob

pre 10 godina

@Superhik Isto, prosto ne mogu da verujem da ih više ničemu ne uče u školi. Likovno, tehničko, ma sve se to radi kod kuće, zahteva se preciznost od šestaka, kao da su na faksu, inače loša ocena... Ostali predmeti, tačno vidiš da ih ničemu ne uče. Još samo fali da kozlić preskačem umesto deteta, jer bože moj ne skače iz mesta dva metra u vis. Ukrali telefon detetu, šta mislite neko se potresao? Bolesno, bolesno i propalo školstvo, još propalih generacija. No, desiće se ogroman reset, ponovo nažalost.

Srbistanac

pre 10 godina

Bas me cudi,s obzirom da su devojcicama uzori starlete,pevaljke,a decacima huligani,da decu vaspitavaju babe,dede,TV,fejsbuk,a prosvetari jedino zainteresovani kada ce u penziju.Poremecena zemlja sa poremecenim sistemom vrednosti,tj.nikakvim vrednostima.

Nimrod

pre 10 godina

Zasto bi većina osnovaca znala ko je napisao Zločin i kaznu? Klasici se ne rade u osnovnoj, koliko se sećam, ova knjiga je lektira tek u cetvrtom razdredu gimnazije. Da, neki nadareni i zainteresovani osnovci ce mozda i znati, ali nastavni program ne predvidja da svi znaju.

frajla

pre 10 godina

Šta će im znanje? Sega mega, par sličica na Gentlemans Choice, partijska knjižica i eto ih u srpskoj diplomatiji. U analima istorije zajedno sa Andrićem, Dučićem....ček, ko su beše ti, neki matematičari? Vojskovođe? Ma, sigurna sam da sam negde u osnovnoj čula za njih....

Dejan P.

pre 10 godina

Zasto svrseni osnovci imaju malo znjanja? Po meni je to zbog toga sto uce gomilu nepotrebnih stvari i gube vreme koje bi mogli da iskoriste za mnogo vaznije predmete.
Osnovna skola bi djacima trebala da pruzi OSNOVNO OBRAZOVANJE a ne da ih muci sa gomilom detalja koji im u zivotu nikad nece trebati.
Da li djaci trebaju da znaju gradju tela amebe, koja su rudna bogatstva Angole ili Juznoafricke republike, da li moraju da znaju sva dela koja je napisao Mocart, da znaju ko je pravio najbolje violine, da znaju celu istoriju stare Grcke ili Rima a ne samo osnovne stvari onda bi im ostalo mnogo vise vremena za bitne stvari iz matematike, BITNE stvari iz srpskog a ne mucenje sa BUBANJEM GRAMATIKE gde deca sasvim normalno pricaju i pisu dobre sastave iako ne znaju sta koja rec u gramatici predstavlja.
Takodje mnogo vise vremena u odnosu na nazovi sporedne predmete treba posvetiti INFORMATICI, ENGLESKOM, jer ukoliko pogledati konkurse za radna mesta videcete da su DOBRO POZNAVANJE INFORMATIKE I ENGLESKOG uslov za bilo koje radno mesto.
Takodje mnogo bitnije od znanja koje su najvise planine u Juznoj Americi predstavlja FIZICKO i zdravlje dece koje se iskljucivo stice fizikim aktivnostima.

Lazar

pre 10 godina

Danas je sramota da Vam deca ne budu odlicna sa 5.00 uspehom, a da li znaju tablicu mnozenja ili gramatiku to nije toliko bitno!
Poredjenja radi, bitno je da vozis "dobar" automobil, a da li si vredan i posten nije toliko bitno!
Kakvi roditelji takva deca!

Anonimno

pre 10 godina

Ne možemo kriviti samo roditelje. Ovde su odgovorni svi po malo: sistem koji zahteva mehaničko memorisanje i reprodukovanje znanja, nastavnike koji se ne bore za inovacije u svom radu, roditelje koji deci govore da uče kao što su i oni (sve nabubati), i sama deca- koja ne žele da testiraju sebe, da otkriju kako se najbolje i najkvalitetnije može naučiti dato gradivo (jer, budimo realni- ako mogu da koriste internet za razne stvari, mogu i da proguglaju načine uspešnog učenja)

reality

pre 10 godina

Pasha sto si nervozan :) pa niko nikoga ne tera puskom da bleji u tv.Roditelji su tu pre svega,oni su ti koji ce usaditi vec neke navike detetu,ako ne,tu je pogubno drustvo,obrazovanje,okruzenje,i sve ostalo sto spada u jedan perfidan sistem koji ce na kraju od mlade osobe stvoriti roba ovoga doba ;)

Tafkal

pre 10 godina

Sasvim normalno, u mojoj gimnaziji (zavrsio prosle godine) sam prve tri godine imao dvojku iz srpskog jer me profesorka nije volela, posle u zavrsnoj dosla druga koja se odusevila. Francuski sam mrzeo iz dna duse jer nema svrhu coveku koji bezi od svih ljudskih jezika sem engleskog i srpskog, i jos uz to profesorka ga drzala kao svetinju sto vise logike ima da tako drze profeori prirodnih nauka. Fizika, hemija i matematika su bile ocenjivane po principu ti to znas i imaces tezi kriterijum, ti si kreten tebi lakse, i tako covek ko ne zna osnovne operacije, a kamoli integraciju i diferencijaciju zavrsi sa pribliznom ocenom kao neko ko se trudio... Tako da je ta situacija odavno i prenosi se i na srednje skole, a i fakultete, posebno drustveno-jezicke.

Super Hik

pre 10 godina

Ko god je komentarisao ovde niko nema djaka u osnovnoj skoli, to je sigurno.
U skoli dobiju samo zaduzenja sta treba kod kuce da nauce, pocevsi od pisanju slova do citanja. Roditelji uce decu kod kuce, i ako kojim slucajem oba roditelja rade zakljicite sami kako ce to dete da nauci.
Programi se razlikuju od skole do skole, moje dete recimo za 20 preslo sva slova a u drugoj skoli pisu kose ctre. Kod kuce svaki dan radimo sa njim 2-3 sata, nezalim se sto radimo sa detetom svakako bi radili ali zasto onda ide u skolu i tamo sedi 4-5 casa. Neka imaju samo ispite, dodje na ispit i gotovo. Kad sam ja isao u skolu, u skoli smo ucili da pisemo slova i ucitelj nas ucio a citamo. Tako da nije cudo sto izlaze deca sa takvim znanjem, i posle okrive roditelje. Ali sta ovde pa funkcionise normalno.

Pasha

pre 10 godina

Zasto se cudite? Pa vec je svima, nazalost smo manjina, jasno da smo nepismen narod! Svakodnevno na TV-u cujete da se onaj "izvinUo" nekome, da je onaj doziveo "razocarEnje", da su se oni vozili "heliHopterom", da onaj ima problem sa pevanjem u "visLJim" tonovima, itd.
U emijijama gostuje polusvet, bez 2 razreda obdanista, i namece nam svoju "kulturu i recnik". Vrte par recenica u krug, i svi su "vrh vrhova" ili "mega zvezde".
Promovise se prostakluk, navodne starlete, pevacice i manekenke u pokusaju, imamo Farmu, VB, Trenutak istine, prazne stomake i novcanike, i u toj situaciji nude se gole grudi i zadnjice, naravno silikonske.
Da li bi iko normalan pozeleo zeta ili snaju od onih likova sa Farme?
A sta mislite koliko mladih sanja o ulasku na Farmu?
Dokle ce nas mediji trovati, mozemo li se nekako odupreti primitivizmu?

Labud

pre 10 godina

Obrazovani sistem u Srbiji je masina za proizvodnju mediokriteta. Iako sam se skolovao tokom zloglasnih 90-tih, mogu slobodno reci da je bilo slucajeva, ali ne ovako ekstremnih. Ovo je za lapot.

sistem ne valja

pre 10 godina

((Od 25 učenika prvog razreda jedne srednje škole u Beogradu samo je njih dvoje znalo tablicu množenja??

Za to nisu ucenici krivi.

Siniša

pre 10 godina

Nažalost, tako je. Znam par slučajeva koji idu u srednju školu, a najosnovnije stvari ne znaju, konkretno, sabiranje negativnih brojeva, operacije sa razlomcima, gde se pojedine velike države nalaze itd. Da ne pričam o književnosti, imao sam slučaj gde osoba nije znala ko je napisao "Krvavu bajku"! A i zašto bi to znali kad je tu Gugl da reši sve probleme. Žalosno.

Djoshica

pre 10 godina

Ma to im i ovako neće trebati, njih 10% će postati "biznismeni" i "političari". Ovih 90% samo prosta radna snaga, po poterebi što "prostija". A čak treba da se izbaci ona pripovetka iz čitanke, o mišu koji je živeo u jednom ogromnom siru...

Kiza

pre 10 godina

Drugi razlog zbog kog svi beže od malih matura i prijemnih ispita od ovog vam ne treba. Prijemni ispit ne žele ni nastavnici, ni roditelji, ni naša deca jer pravi prijemni ispiti bi otkrili da je "car go" i da je stanje u našem obrazovnom sistemu katastrofalno. Preobimno gradivo, loše vrednovanje, selekcija i rad nastavnika, "zaštitnički" stav roditelja, totalni nerad đaka i gomila poklonjinih ocena su razlozi što smo tu gde smo, a mislim da se boljemu ni u budućnosti ne trebamo nadati!

Kiza

pre 10 godina

Drugi razlog zbog kog svi beže od malih matura i prijemnih ispita od ovog vam ne treba. Prijemni ispit ne žele ni nastavnici, ni roditelji, ni naša deca jer pravi prijemni ispiti bi otkrili da je "car go" i da je stanje u našem obrazovnom sistemu katastrofalno. Preobimno gradivo, loše vrednovanje, selekcija i rad nastavnika, "zaštitnički" stav roditelja, totalni nerad đaka i gomila poklonjinih ocena su razlozi što smo tu gde smo, a mislim da se boljemu ni u budućnosti ne trebamo nadati!

Pasha

pre 10 godina

Zasto se cudite? Pa vec je svima, nazalost smo manjina, jasno da smo nepismen narod! Svakodnevno na TV-u cujete da se onaj "izvinUo" nekome, da je onaj doziveo "razocarEnje", da su se oni vozili "heliHopterom", da onaj ima problem sa pevanjem u "visLJim" tonovima, itd.
U emijijama gostuje polusvet, bez 2 razreda obdanista, i namece nam svoju "kulturu i recnik". Vrte par recenica u krug, i svi su "vrh vrhova" ili "mega zvezde".
Promovise se prostakluk, navodne starlete, pevacice i manekenke u pokusaju, imamo Farmu, VB, Trenutak istine, prazne stomake i novcanike, i u toj situaciji nude se gole grudi i zadnjice, naravno silikonske.
Da li bi iko normalan pozeleo zeta ili snaju od onih likova sa Farme?
A sta mislite koliko mladih sanja o ulasku na Farmu?
Dokle ce nas mediji trovati, mozemo li se nekako odupreti primitivizmu?

Labud

pre 10 godina

Obrazovani sistem u Srbiji je masina za proizvodnju mediokriteta. Iako sam se skolovao tokom zloglasnih 90-tih, mogu slobodno reci da je bilo slucajeva, ali ne ovako ekstremnih. Ovo je za lapot.

Lazar

pre 10 godina

Danas je sramota da Vam deca ne budu odlicna sa 5.00 uspehom, a da li znaju tablicu mnozenja ili gramatiku to nije toliko bitno!
Poredjenja radi, bitno je da vozis "dobar" automobil, a da li si vredan i posten nije toliko bitno!
Kakvi roditelji takva deca!

Djoshica

pre 10 godina

Ma to im i ovako neće trebati, njih 10% će postati "biznismeni" i "političari". Ovih 90% samo prosta radna snaga, po poterebi što "prostija". A čak treba da se izbaci ona pripovetka iz čitanke, o mišu koji je živeo u jednom ogromnom siru...

Siniša

pre 10 godina

Nažalost, tako je. Znam par slučajeva koji idu u srednju školu, a najosnovnije stvari ne znaju, konkretno, sabiranje negativnih brojeva, operacije sa razlomcima, gde se pojedine velike države nalaze itd. Da ne pričam o književnosti, imao sam slučaj gde osoba nije znala ko je napisao "Krvavu bajku"! A i zašto bi to znali kad je tu Gugl da reši sve probleme. Žalosno.

Super Hik

pre 10 godina

Ko god je komentarisao ovde niko nema djaka u osnovnoj skoli, to je sigurno.
U skoli dobiju samo zaduzenja sta treba kod kuce da nauce, pocevsi od pisanju slova do citanja. Roditelji uce decu kod kuce, i ako kojim slucajem oba roditelja rade zakljicite sami kako ce to dete da nauci.
Programi se razlikuju od skole do skole, moje dete recimo za 20 preslo sva slova a u drugoj skoli pisu kose ctre. Kod kuce svaki dan radimo sa njim 2-3 sata, nezalim se sto radimo sa detetom svakako bi radili ali zasto onda ide u skolu i tamo sedi 4-5 casa. Neka imaju samo ispite, dodje na ispit i gotovo. Kad sam ja isao u skolu, u skoli smo ucili da pisemo slova i ucitelj nas ucio a citamo. Tako da nije cudo sto izlaze deca sa takvim znanjem, i posle okrive roditelje. Ali sta ovde pa funkcionise normalno.

frajla

pre 10 godina

Šta će im znanje? Sega mega, par sličica na Gentlemans Choice, partijska knjižica i eto ih u srpskoj diplomatiji. U analima istorije zajedno sa Andrićem, Dučićem....ček, ko su beše ti, neki matematičari? Vojskovođe? Ma, sigurna sam da sam negde u osnovnoj čula za njih....

sistem ne valja

pre 10 godina

((Od 25 učenika prvog razreda jedne srednje škole u Beogradu samo je njih dvoje znalo tablicu množenja??

Za to nisu ucenici krivi.

Anonimno

pre 10 godina

Ne možemo kriviti samo roditelje. Ovde su odgovorni svi po malo: sistem koji zahteva mehaničko memorisanje i reprodukovanje znanja, nastavnike koji se ne bore za inovacije u svom radu, roditelje koji deci govore da uče kao što su i oni (sve nabubati), i sama deca- koja ne žele da testiraju sebe, da otkriju kako se najbolje i najkvalitetnije može naučiti dato gradivo (jer, budimo realni- ako mogu da koriste internet za razne stvari, mogu i da proguglaju načine uspešnog učenja)

Tafkal

pre 10 godina

Sasvim normalno, u mojoj gimnaziji (zavrsio prosle godine) sam prve tri godine imao dvojku iz srpskog jer me profesorka nije volela, posle u zavrsnoj dosla druga koja se odusevila. Francuski sam mrzeo iz dna duse jer nema svrhu coveku koji bezi od svih ljudskih jezika sem engleskog i srpskog, i jos uz to profesorka ga drzala kao svetinju sto vise logike ima da tako drze profeori prirodnih nauka. Fizika, hemija i matematika su bile ocenjivane po principu ti to znas i imaces tezi kriterijum, ti si kreten tebi lakse, i tako covek ko ne zna osnovne operacije, a kamoli integraciju i diferencijaciju zavrsi sa pribliznom ocenom kao neko ko se trudio... Tako da je ta situacija odavno i prenosi se i na srednje skole, a i fakultete, posebno drustveno-jezicke.

reality

pre 10 godina

Pasha sto si nervozan :) pa niko nikoga ne tera puskom da bleji u tv.Roditelji su tu pre svega,oni su ti koji ce usaditi vec neke navike detetu,ako ne,tu je pogubno drustvo,obrazovanje,okruzenje,i sve ostalo sto spada u jedan perfidan sistem koji ce na kraju od mlade osobe stvoriti roba ovoga doba ;)

Sanja

pre 10 godina

Prošlog leta, prilikom renoviranja porodične kuće moja mama je pronašla neke sveske i udžbenike koje smo ja, brat i sestra koristili. Mi smo rođeni 70-ih, školu smo završavali 80-ih. Posebne sveske za lektiru, za domaći, za školski rad. Crteži iz tehničkog i tehnička slova ispisana pod određenim uglom, sveska iz bilogije sa sve crtežima hordata, člankovitih crva, sveska iz fizike sa crtežima sočiva, ogledala, formulama... Bili smo odlični (brat, sestra i ja) sa nekim solidnim prosekom 4,70. Išli smo u Josif Pančić i ne sećam se da je neko od učenja pravio dramu. Uradiš domaći, naučiš ono što je ispredavano tog dana i ideš napolje da se igraš. Daleko bilo da su roditelji morali da mi pišu sastave. Dosta smo čitali, imali smo dobar tv program, pazilo se šta je za decu, a šta nije... Mislim da je danas veliki problem što je sve marginalizovano i mislim da mnogi roditelji smatraju da deca od škole neće imati nikakvu "vajdu" i da decu preterano štite. Za desetak godina dobićemo gomilu polustručnjaka koji neće umeti ništa konkretno da urade i samo deca koja žele da uče i da nadograđuju svoje znanje moći će da prosperiraju.

Srbistanac

pre 10 godina

Bas me cudi,s obzirom da su devojcicama uzori starlete,pevaljke,a decacima huligani,da decu vaspitavaju babe,dede,TV,fejsbuk,a prosvetari jedino zainteresovani kada ce u penziju.Poremecena zemlja sa poremecenim sistemom vrednosti,tj.nikakvim vrednostima.

Bivši učenik

pre 10 godina

Za stanje u prosveti isključivu krivicu snosi Ministarstvo prosvete.Decenijama unazad za ministre prosvete postavljaju se nekomentetni ljudi,stranački poslušnici,te nam je stanje takvo kakvo je.Nesposobnim ministrima i pomoćnicima ministra, pridružuju se pedagozi sa psiholozima.Supruga mi je prosvetni radnik i odlično poznajem stanje u prosveti.Stanje u prosveti nam je katastrofalno,mislim na programe i raspored predmeta za rad.Iz minisarstva prosvete samo pričaju,zamaraju škole sa nekim upitnicima i svakojakim glupostima.I sadasšnji ministar obrazovanja nije ništa bolji od predhodnih.Obrazovanje je važno isto koliko i finansije i privreda ali to je za sada drugorazredno ministarstvo.

Dejan P.

pre 10 godina

Zasto svrseni osnovci imaju malo znjanja? Po meni je to zbog toga sto uce gomilu nepotrebnih stvari i gube vreme koje bi mogli da iskoriste za mnogo vaznije predmete.
Osnovna skola bi djacima trebala da pruzi OSNOVNO OBRAZOVANJE a ne da ih muci sa gomilom detalja koji im u zivotu nikad nece trebati.
Da li djaci trebaju da znaju gradju tela amebe, koja su rudna bogatstva Angole ili Juznoafricke republike, da li moraju da znaju sva dela koja je napisao Mocart, da znaju ko je pravio najbolje violine, da znaju celu istoriju stare Grcke ili Rima a ne samo osnovne stvari onda bi im ostalo mnogo vise vremena za bitne stvari iz matematike, BITNE stvari iz srpskog a ne mucenje sa BUBANJEM GRAMATIKE gde deca sasvim normalno pricaju i pisu dobre sastave iako ne znaju sta koja rec u gramatici predstavlja.
Takodje mnogo vise vremena u odnosu na nazovi sporedne predmete treba posvetiti INFORMATICI, ENGLESKOM, jer ukoliko pogledati konkurse za radna mesta videcete da su DOBRO POZNAVANJE INFORMATIKE I ENGLESKOG uslov za bilo koje radno mesto.
Takodje mnogo bitnije od znanja koje su najvise planine u Juznoj Americi predstavlja FIZICKO i zdravlje dece koje se iskljucivo stice fizikim aktivnostima.

Petar

pre 10 godina

Za ovo stanje je apsolutno krivo Ministarstvo prosvete. Ono odobrava besmislene nastavne programe i lose udzbenike. Ministarstvo je zaduzeno i za akreditaciju nastavnika i kontrolu rada skola.

Najbolji primer loseg rada ministarstva moze da se vidi ako se pogleda koje se skole nagradjuju. Tako da imamo primer uzasno lozih skola, koje dobijaju nagrade, a niko ne proverava stvarne uslove za rad ucenika u tim skolama i sposobnost nastavnika u tim skolama. Sve se svodi na nekakvu statistiku.
Zato nije ni vazno sta ucenici znaju, vec kakav je prosek ocena kod odredjenog profesora i u celoj skoli.

Poseban problem je haos sa programima i udzbenicima. U osnovnoj skoli treba da se steknu osnovna znanja, a cesto je gradivo apsolutno pretesko za osnovce i sustinski besmisleno, jer zaista nicemu ne sluzi. Umesto da se deca uce razumevanju gradiva, od njih se trazi iskljucivo da bubaju i budu mirni. Kada se tome jos doda da su mnogu udzbenici odabrani zbog nekog dogovora, a ne kvaliteta, onda se dobijaju pravi razlozi haosa u skolstvu.

Indignados

pre 10 godina

Sve je to u redu prebacivati odgovornost za stanje na roditelje i đake, ili društvo u celini, ali u razvijenim zemljama se prevashodno nastavnici ili profesori smatraju profesionalno odgovornim za prikazane rezultate svojih učenika-studenata. Kada je reč o pravom diletantizmu u izvođenju predavanja, potpuno neprimerenom gradivu i po obimu i sadržaju za osnovce, kod nas očigledno struka nije odgovorna! Najblaže rečeno "staromodne" metode predavanja deci su već u drugom razredu osnovne uspeli da smuče nastavu i stvore otpor prema učenju, a o tome da neko treba da ih poduči KAKO da uče nema ni govora. Nastavnici đake već u početnim razredima (govorim iz pozicije roditelja deteta u 2. razredu)opterećuju gradivom u toj meri da su roditelji prinuđeni da rade nečiji posao i svakodnevno provedu sate dajući pojašnjenja i radeći domaće zadatke. U nekoliko navrata ja i žena, oboje sa visokim obrazovanjem, smo jedva shvatili šta se od dece traži u pojedinim zadacima, da ne pominjem potpune nelogičnosti u nastavi, kao što je vežbanje pisanja reči na engleskom, a da đaci prethodno nisu savladali latinicu! Tako da "zaštitnički" odnos roditelja prema osnovcima često uopšte nije neprirodna i neočekivana reakcija kada se suočite sa besmislenom nastavom.

Nimrod

pre 10 godina

Zasto bi većina osnovaca znala ko je napisao Zločin i kaznu? Klasici se ne rade u osnovnoj, koliko se sećam, ova knjiga je lektira tek u cetvrtom razdredu gimnazije. Da, neki nadareni i zainteresovani osnovci ce mozda i znati, ali nastavni program ne predvidja da svi znaju.

Chaslav

pre 10 godina

Pa najbolje bi bilo da ministarstvo doda deci još neki nepotreban predmet,treći strani jezik, sekciju, itd. Verovatno će tada deca biti još pismenija i obrazovanija.
Onaj ko krivi roditelje verovatno i nema decu u osnovnoj školi i nema pojma sa kakvim se glupostima deca sreću a to im je sve nametnulo naše "pametno" ministarstvo prosvete.

Bob

pre 10 godina

@Superhik Isto, prosto ne mogu da verujem da ih više ničemu ne uče u školi. Likovno, tehničko, ma sve se to radi kod kuće, zahteva se preciznost od šestaka, kao da su na faksu, inače loša ocena... Ostali predmeti, tačno vidiš da ih ničemu ne uče. Još samo fali da kozlić preskačem umesto deteta, jer bože moj ne skače iz mesta dva metra u vis. Ukrali telefon detetu, šta mislite neko se potresao? Bolesno, bolesno i propalo školstvo, još propalih generacija. No, desiće se ogroman reset, ponovo nažalost.

Vlada

pre 10 godina

Građansko i Veronauka - potpuno nepotrebni predmeti.
Razlika u kvalitetu nastave od škole do škole - ogromna
Razlika u kriterijumu unutar jedne škole - prisutna
Negativan uticaj roditelja u svim školama.
Maturski ispit iz više predmeta- neophodan

Ivana

pre 10 godina

Dobro je da se neko setio da postavi ovo pitanje.Ne slazem se sa komentarima da se od dece previse trazi jer mislim da se u nase vreme (skola 80/90ih) trazilo isto, a mozda i vise. Imali smo stroge nastavnike i profesore,na casovima je bila tisina i radna atmosfera, nije bilo najavljivanja kontrolnih, mazenja i pazenja kao danas, propitivali su nas svakog dana.Skola u pojedinim segmentima podrazumeva izvestan deo tzv. bubanja jer pravila (gramatika, praavopis),fizicki zakoni i definicije se pamte i mi smo ih na taj tradicionalan nacin memorisali,cak su trazili i matematicke formule da znamo napamet i kasnije u srednjoj one kilometarske formule smo pamtili,digitron je bio zabranjen, ali nije bilo problema da se to znanje primeni.Celo moje odeljenje iz te 'tradicionalne gimnazije' bez inovacija u nastavi je zavrsilo uspesno i fakultete i nazalost/na srecu vecina ih je sada uspesna i u inostranstvu i bavi se svojom strukom.Ne mislim da je ikome skodio visak znanja iz bilo koje oblasti,niti je moguce da postoji VISAK znanja!Sto vise upoznajes neku oblast,shvatas koliko toga ne znas u stvari i ne treba braniti decu od 'viska znanja' niti od testiranja.Poenta i jeste u sto cescem testiranju i proverama jer tako ce morati redovno da uce,a i naucice da uce kroz greske i kroz primere. Testovi su to PRIMENJENO ZNANJE za koje tvrdimo da danas fali.Ova strategija najavljivanih testova (i to mesecima unapred) i namestanje ocena je i dovela dovde.

Tanja

pre 10 godina

"Primera radi, kad ih pitam da nađu sinonime za super i kul, oni to ne umeju", priča za "24 sata" Nevena Miljanović, nastavnica srpskog jezika u beogradskoj OŠ “Dragan Lukić”
Dakle, ni sama nastavnica ne zna srpski jezik, jer sinonim za kul ne postoji. To je engleska reč.
Takodje, autor članka pise da deca brkaju ćirilicu i latinicu. Valjda mešaju! Nisu tu samo deca kriva....

sistem ne valja

pre 10 godina

((Od 25 učenika prvog razreda jedne srednje škole u Beogradu samo je njih dvoje znalo tablicu množenja??

Za to nisu ucenici krivi.

Dejan P.

pre 10 godina

Zasto svrseni osnovci imaju malo znjanja? Po meni je to zbog toga sto uce gomilu nepotrebnih stvari i gube vreme koje bi mogli da iskoriste za mnogo vaznije predmete.
Osnovna skola bi djacima trebala da pruzi OSNOVNO OBRAZOVANJE a ne da ih muci sa gomilom detalja koji im u zivotu nikad nece trebati.
Da li djaci trebaju da znaju gradju tela amebe, koja su rudna bogatstva Angole ili Juznoafricke republike, da li moraju da znaju sva dela koja je napisao Mocart, da znaju ko je pravio najbolje violine, da znaju celu istoriju stare Grcke ili Rima a ne samo osnovne stvari onda bi im ostalo mnogo vise vremena za bitne stvari iz matematike, BITNE stvari iz srpskog a ne mucenje sa BUBANJEM GRAMATIKE gde deca sasvim normalno pricaju i pisu dobre sastave iako ne znaju sta koja rec u gramatici predstavlja.
Takodje mnogo vise vremena u odnosu na nazovi sporedne predmete treba posvetiti INFORMATICI, ENGLESKOM, jer ukoliko pogledati konkurse za radna mesta videcete da su DOBRO POZNAVANJE INFORMATIKE I ENGLESKOG uslov za bilo koje radno mesto.
Takodje mnogo bitnije od znanja koje su najvise planine u Juznoj Americi predstavlja FIZICKO i zdravlje dece koje se iskljucivo stice fizikim aktivnostima.

Super Hik

pre 10 godina

Ko god je komentarisao ovde niko nema djaka u osnovnoj skoli, to je sigurno.
U skoli dobiju samo zaduzenja sta treba kod kuce da nauce, pocevsi od pisanju slova do citanja. Roditelji uce decu kod kuce, i ako kojim slucajem oba roditelja rade zakljicite sami kako ce to dete da nauci.
Programi se razlikuju od skole do skole, moje dete recimo za 20 preslo sva slova a u drugoj skoli pisu kose ctre. Kod kuce svaki dan radimo sa njim 2-3 sata, nezalim se sto radimo sa detetom svakako bi radili ali zasto onda ide u skolu i tamo sedi 4-5 casa. Neka imaju samo ispite, dodje na ispit i gotovo. Kad sam ja isao u skolu, u skoli smo ucili da pisemo slova i ucitelj nas ucio a citamo. Tako da nije cudo sto izlaze deca sa takvim znanjem, i posle okrive roditelje. Ali sta ovde pa funkcionise normalno.

Tafkal

pre 10 godina

Sasvim normalno, u mojoj gimnaziji (zavrsio prosle godine) sam prve tri godine imao dvojku iz srpskog jer me profesorka nije volela, posle u zavrsnoj dosla druga koja se odusevila. Francuski sam mrzeo iz dna duse jer nema svrhu coveku koji bezi od svih ljudskih jezika sem engleskog i srpskog, i jos uz to profesorka ga drzala kao svetinju sto vise logike ima da tako drze profeori prirodnih nauka. Fizika, hemija i matematika su bile ocenjivane po principu ti to znas i imaces tezi kriterijum, ti si kreten tebi lakse, i tako covek ko ne zna osnovne operacije, a kamoli integraciju i diferencijaciju zavrsi sa pribliznom ocenom kao neko ko se trudio... Tako da je ta situacija odavno i prenosi se i na srednje skole, a i fakultete, posebno drustveno-jezicke.

Chaslav

pre 10 godina

Pa najbolje bi bilo da ministarstvo doda deci još neki nepotreban predmet,treći strani jezik, sekciju, itd. Verovatno će tada deca biti još pismenija i obrazovanija.
Onaj ko krivi roditelje verovatno i nema decu u osnovnoj školi i nema pojma sa kakvim se glupostima deca sreću a to im je sve nametnulo naše "pametno" ministarstvo prosvete.

Pasha

pre 10 godina

Zasto se cudite? Pa vec je svima, nazalost smo manjina, jasno da smo nepismen narod! Svakodnevno na TV-u cujete da se onaj "izvinUo" nekome, da je onaj doziveo "razocarEnje", da su se oni vozili "heliHopterom", da onaj ima problem sa pevanjem u "visLJim" tonovima, itd.
U emijijama gostuje polusvet, bez 2 razreda obdanista, i namece nam svoju "kulturu i recnik". Vrte par recenica u krug, i svi su "vrh vrhova" ili "mega zvezde".
Promovise se prostakluk, navodne starlete, pevacice i manekenke u pokusaju, imamo Farmu, VB, Trenutak istine, prazne stomake i novcanike, i u toj situaciji nude se gole grudi i zadnjice, naravno silikonske.
Da li bi iko normalan pozeleo zeta ili snaju od onih likova sa Farme?
A sta mislite koliko mladih sanja o ulasku na Farmu?
Dokle ce nas mediji trovati, mozemo li se nekako odupreti primitivizmu?

Indignados

pre 10 godina

Sve je to u redu prebacivati odgovornost za stanje na roditelje i đake, ili društvo u celini, ali u razvijenim zemljama se prevashodno nastavnici ili profesori smatraju profesionalno odgovornim za prikazane rezultate svojih učenika-studenata. Kada je reč o pravom diletantizmu u izvođenju predavanja, potpuno neprimerenom gradivu i po obimu i sadržaju za osnovce, kod nas očigledno struka nije odgovorna! Najblaže rečeno "staromodne" metode predavanja deci su već u drugom razredu osnovne uspeli da smuče nastavu i stvore otpor prema učenju, a o tome da neko treba da ih poduči KAKO da uče nema ni govora. Nastavnici đake već u početnim razredima (govorim iz pozicije roditelja deteta u 2. razredu)opterećuju gradivom u toj meri da su roditelji prinuđeni da rade nečiji posao i svakodnevno provedu sate dajući pojašnjenja i radeći domaće zadatke. U nekoliko navrata ja i žena, oboje sa visokim obrazovanjem, smo jedva shvatili šta se od dece traži u pojedinim zadacima, da ne pominjem potpune nelogičnosti u nastavi, kao što je vežbanje pisanja reči na engleskom, a da đaci prethodno nisu savladali latinicu! Tako da "zaštitnički" odnos roditelja prema osnovcima često uopšte nije neprirodna i neočekivana reakcija kada se suočite sa besmislenom nastavom.

Nimrod

pre 10 godina

Zasto bi većina osnovaca znala ko je napisao Zločin i kaznu? Klasici se ne rade u osnovnoj, koliko se sećam, ova knjiga je lektira tek u cetvrtom razdredu gimnazije. Da, neki nadareni i zainteresovani osnovci ce mozda i znati, ali nastavni program ne predvidja da svi znaju.

Anonimno

pre 10 godina

Ne možemo kriviti samo roditelje. Ovde su odgovorni svi po malo: sistem koji zahteva mehaničko memorisanje i reprodukovanje znanja, nastavnike koji se ne bore za inovacije u svom radu, roditelje koji deci govore da uče kao što su i oni (sve nabubati), i sama deca- koja ne žele da testiraju sebe, da otkriju kako se najbolje i najkvalitetnije može naučiti dato gradivo (jer, budimo realni- ako mogu da koriste internet za razne stvari, mogu i da proguglaju načine uspešnog učenja)

frajla

pre 10 godina

Šta će im znanje? Sega mega, par sličica na Gentlemans Choice, partijska knjižica i eto ih u srpskoj diplomatiji. U analima istorije zajedno sa Andrićem, Dučićem....ček, ko su beše ti, neki matematičari? Vojskovođe? Ma, sigurna sam da sam negde u osnovnoj čula za njih....

Labud

pre 10 godina

Obrazovani sistem u Srbiji je masina za proizvodnju mediokriteta. Iako sam se skolovao tokom zloglasnih 90-tih, mogu slobodno reci da je bilo slucajeva, ali ne ovako ekstremnih. Ovo je za lapot.

Bob

pre 10 godina

@Superhik Isto, prosto ne mogu da verujem da ih više ničemu ne uče u školi. Likovno, tehničko, ma sve se to radi kod kuće, zahteva se preciznost od šestaka, kao da su na faksu, inače loša ocena... Ostali predmeti, tačno vidiš da ih ničemu ne uče. Još samo fali da kozlić preskačem umesto deteta, jer bože moj ne skače iz mesta dva metra u vis. Ukrali telefon detetu, šta mislite neko se potresao? Bolesno, bolesno i propalo školstvo, još propalih generacija. No, desiće se ogroman reset, ponovo nažalost.

reality

pre 10 godina

Pasha sto si nervozan :) pa niko nikoga ne tera puskom da bleji u tv.Roditelji su tu pre svega,oni su ti koji ce usaditi vec neke navike detetu,ako ne,tu je pogubno drustvo,obrazovanje,okruzenje,i sve ostalo sto spada u jedan perfidan sistem koji ce na kraju od mlade osobe stvoriti roba ovoga doba ;)

Vlada

pre 10 godina

Građansko i Veronauka - potpuno nepotrebni predmeti.
Razlika u kvalitetu nastave od škole do škole - ogromna
Razlika u kriterijumu unutar jedne škole - prisutna
Negativan uticaj roditelja u svim školama.
Maturski ispit iz više predmeta- neophodan

Srbistanac

pre 10 godina

Bas me cudi,s obzirom da su devojcicama uzori starlete,pevaljke,a decacima huligani,da decu vaspitavaju babe,dede,TV,fejsbuk,a prosvetari jedino zainteresovani kada ce u penziju.Poremecena zemlja sa poremecenim sistemom vrednosti,tj.nikakvim vrednostima.

Kiza

pre 10 godina

Drugi razlog zbog kog svi beže od malih matura i prijemnih ispita od ovog vam ne treba. Prijemni ispit ne žele ni nastavnici, ni roditelji, ni naša deca jer pravi prijemni ispiti bi otkrili da je "car go" i da je stanje u našem obrazovnom sistemu katastrofalno. Preobimno gradivo, loše vrednovanje, selekcija i rad nastavnika, "zaštitnički" stav roditelja, totalni nerad đaka i gomila poklonjinih ocena su razlozi što smo tu gde smo, a mislim da se boljemu ni u budućnosti ne trebamo nadati!

Djoshica

pre 10 godina

Ma to im i ovako neće trebati, njih 10% će postati "biznismeni" i "političari". Ovih 90% samo prosta radna snaga, po poterebi što "prostija". A čak treba da se izbaci ona pripovetka iz čitanke, o mišu koji je živeo u jednom ogromnom siru...

Siniša

pre 10 godina

Nažalost, tako je. Znam par slučajeva koji idu u srednju školu, a najosnovnije stvari ne znaju, konkretno, sabiranje negativnih brojeva, operacije sa razlomcima, gde se pojedine velike države nalaze itd. Da ne pričam o književnosti, imao sam slučaj gde osoba nije znala ko je napisao "Krvavu bajku"! A i zašto bi to znali kad je tu Gugl da reši sve probleme. Žalosno.

Lazar

pre 10 godina

Danas je sramota da Vam deca ne budu odlicna sa 5.00 uspehom, a da li znaju tablicu mnozenja ili gramatiku to nije toliko bitno!
Poredjenja radi, bitno je da vozis "dobar" automobil, a da li si vredan i posten nije toliko bitno!
Kakvi roditelji takva deca!

Sanja

pre 10 godina

Prošlog leta, prilikom renoviranja porodične kuće moja mama je pronašla neke sveske i udžbenike koje smo ja, brat i sestra koristili. Mi smo rođeni 70-ih, školu smo završavali 80-ih. Posebne sveske za lektiru, za domaći, za školski rad. Crteži iz tehničkog i tehnička slova ispisana pod određenim uglom, sveska iz bilogije sa sve crtežima hordata, člankovitih crva, sveska iz fizike sa crtežima sočiva, ogledala, formulama... Bili smo odlični (brat, sestra i ja) sa nekim solidnim prosekom 4,70. Išli smo u Josif Pančić i ne sećam se da je neko od učenja pravio dramu. Uradiš domaći, naučiš ono što je ispredavano tog dana i ideš napolje da se igraš. Daleko bilo da su roditelji morali da mi pišu sastave. Dosta smo čitali, imali smo dobar tv program, pazilo se šta je za decu, a šta nije... Mislim da je danas veliki problem što je sve marginalizovano i mislim da mnogi roditelji smatraju da deca od škole neće imati nikakvu "vajdu" i da decu preterano štite. Za desetak godina dobićemo gomilu polustručnjaka koji neće umeti ništa konkretno da urade i samo deca koja žele da uče i da nadograđuju svoje znanje moći će da prosperiraju.

Petar

pre 10 godina

Za ovo stanje je apsolutno krivo Ministarstvo prosvete. Ono odobrava besmislene nastavne programe i lose udzbenike. Ministarstvo je zaduzeno i za akreditaciju nastavnika i kontrolu rada skola.

Najbolji primer loseg rada ministarstva moze da se vidi ako se pogleda koje se skole nagradjuju. Tako da imamo primer uzasno lozih skola, koje dobijaju nagrade, a niko ne proverava stvarne uslove za rad ucenika u tim skolama i sposobnost nastavnika u tim skolama. Sve se svodi na nekakvu statistiku.
Zato nije ni vazno sta ucenici znaju, vec kakav je prosek ocena kod odredjenog profesora i u celoj skoli.

Poseban problem je haos sa programima i udzbenicima. U osnovnoj skoli treba da se steknu osnovna znanja, a cesto je gradivo apsolutno pretesko za osnovce i sustinski besmisleno, jer zaista nicemu ne sluzi. Umesto da se deca uce razumevanju gradiva, od njih se trazi iskljucivo da bubaju i budu mirni. Kada se tome jos doda da su mnogu udzbenici odabrani zbog nekog dogovora, a ne kvaliteta, onda se dobijaju pravi razlozi haosa u skolstvu.

Tanja

pre 10 godina

"Primera radi, kad ih pitam da nađu sinonime za super i kul, oni to ne umeju", priča za "24 sata" Nevena Miljanović, nastavnica srpskog jezika u beogradskoj OŠ “Dragan Lukić”
Dakle, ni sama nastavnica ne zna srpski jezik, jer sinonim za kul ne postoji. To je engleska reč.
Takodje, autor članka pise da deca brkaju ćirilicu i latinicu. Valjda mešaju! Nisu tu samo deca kriva....

Bivši učenik

pre 10 godina

Za stanje u prosveti isključivu krivicu snosi Ministarstvo prosvete.Decenijama unazad za ministre prosvete postavljaju se nekomentetni ljudi,stranački poslušnici,te nam je stanje takvo kakvo je.Nesposobnim ministrima i pomoćnicima ministra, pridružuju se pedagozi sa psiholozima.Supruga mi je prosvetni radnik i odlično poznajem stanje u prosveti.Stanje u prosveti nam je katastrofalno,mislim na programe i raspored predmeta za rad.Iz minisarstva prosvete samo pričaju,zamaraju škole sa nekim upitnicima i svakojakim glupostima.I sadasšnji ministar obrazovanja nije ništa bolji od predhodnih.Obrazovanje je važno isto koliko i finansije i privreda ali to je za sada drugorazredno ministarstvo.

Ivana

pre 10 godina

Dobro je da se neko setio da postavi ovo pitanje.Ne slazem se sa komentarima da se od dece previse trazi jer mislim da se u nase vreme (skola 80/90ih) trazilo isto, a mozda i vise. Imali smo stroge nastavnike i profesore,na casovima je bila tisina i radna atmosfera, nije bilo najavljivanja kontrolnih, mazenja i pazenja kao danas, propitivali su nas svakog dana.Skola u pojedinim segmentima podrazumeva izvestan deo tzv. bubanja jer pravila (gramatika, praavopis),fizicki zakoni i definicije se pamte i mi smo ih na taj tradicionalan nacin memorisali,cak su trazili i matematicke formule da znamo napamet i kasnije u srednjoj one kilometarske formule smo pamtili,digitron je bio zabranjen, ali nije bilo problema da se to znanje primeni.Celo moje odeljenje iz te 'tradicionalne gimnazije' bez inovacija u nastavi je zavrsilo uspesno i fakultete i nazalost/na srecu vecina ih je sada uspesna i u inostranstvu i bavi se svojom strukom.Ne mislim da je ikome skodio visak znanja iz bilo koje oblasti,niti je moguce da postoji VISAK znanja!Sto vise upoznajes neku oblast,shvatas koliko toga ne znas u stvari i ne treba braniti decu od 'viska znanja' niti od testiranja.Poenta i jeste u sto cescem testiranju i proverama jer tako ce morati redovno da uce,a i naucice da uce kroz greske i kroz primere. Testovi su to PRIMENJENO ZNANJE za koje tvrdimo da danas fali.Ova strategija najavljivanih testova (i to mesecima unapred) i namestanje ocena je i dovela dovde.