Utorak, 12.11.2013.

13:59

"Dozvoliti GMO hranu za životinje"

Država bi trebalo da dozvoli korišćenje GMO sojine sačme za ishranu životinja, smatra predsednik Grupacije proizvođača hrane za životinje PKS Zoran Vukadinović.

Izvor: Tanjug

"Dozvoliti GMO hranu za životinje" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Bg

pre 10 godina

Molim sve hushkace naroda koji su i za i protiv GMO da prvo javnosti iznesu cinjenice sto je doticni i pokusao:
1. U Srbiji je zabranjeno uzgajanje i uvoz GMO sirovina
2. U Srbiji je dozvoljen uvoz svih proizvoda zivotinjskog porekla (mleko, meso i sve njihove preradjevine) a u Svim Evropskim zemljama i zemljama iz okoline se zivotinje hrane sa GMO hranom.
3. Svi trgovacki lanci i domaci proizvodjaci preradjevina od mesa uvoze to isto meso, sto znaci da je narod u Srbiji poslednjih godina pojeo 58.255.377 kg mesa i prerađevina od životinja hranjenih GMO hranivima -zvanicni podatak uvoza.
To je cinjenica koja mora da se resi: Ako hocete GMO free zemlju zabranite uvoz svih proizvoda zivotinjskog porekla!!!!!
U svakom drugom slucaju pravite narod budalama jer ne dozvoljavate domacim proizvodjacima da rade kao sve ostale zemlje u svetu a zatrovano GMO meso uvozite!!!!

Džoni B.

pre 10 godina

"Hoće li neko već jednom da organizuje MASOVNI protest protiv ovih "pohlepnih" zagovornika GMO, koji su dobili kintu u džep i sad svako malo zvockaju po medijima. Čoveče, pa neka bude cena kg mesa u okruženju jedan dinar, asolutno me NE INTERESUJE, ja želim zdravlje i kvalitet a ne HIPERPRODUKCIJU. Vaša glad za profitom i vaša bezobzirnost prema budućnosti Srbije je nemerljiva i zastrašujuća. Zaboravio si da kažeš, da Srbija trenutno ima NAJUKUSNIJE meso, voće i povrće u celoj Evropi. I vi bi to da prodate i pokvarite za šaku dolara. Srbija treba da sačuva svoj ekosistem, svoje autohtone sorte (flore i faune), svoju mikroproizvodnju, i da se fokusira na standarde kvaliteta i visokokvalitetne proizvode GMO FREE, eko i organske. Srbija NIKADA neće moći da konkuriše u zemljoradnji i stočarstvu hiperprodukcijskim državama kao što su Holandija, Francuska i Nemačka. I vi bi da Srbiju silujete i bacite kao jadnu krpu na to tržište. To je užasno."

Bosa

pre 10 godina

Narode pročitajte VIKILIKS SRBIJA tamo vam lepo piše ko je od političara obećao da će proturiti zakon o GMO u skupštini samo da dobije podršku od evrope.Taj nema svoju decu ali voli vlast i pare, to je grobar srpske ekonomije.Svim političarima puna usta brige o narodu, posle se ponašaju kao da im je Srbija dedovina pa samo gledaju svoj lični profit.Ko se bude zalagao za GMO traba narod da mu sudi za genocid.STOP GMO!!!

Marko

pre 10 godina

necemo GMO u lancu ishrane.

ne zanimaju nas argumenti jer ovo su nasi zivoti, ovo je nase vreme, nase zdravlje i nasi stomaci.

vas profit nas ne zanima!

Zr

pre 10 godina

Ja se bacio na vegetarijanizam. Pa koliko izdrzim. Kad mi dodje da jedem meso, jedem ribu za koju znam da je iz ribnjaka u Ecki. Meso je, generalno, izuzetno lose u Srbiji jer se uvozi djubre sa svih strana sveta i ovde preprodaje. A ove Gudi, Pipi i ostalu hemiju ni macki ne bih dao.

Goga

pre 10 godina

Ne zelimo GMO...mozemo to i pokazati na protestu protiv GMO,4.12 2013 u 11h na platou ispred Narodne skupstine.Dodjite svi,recite NE GMO!!!!

Cobra

pre 10 godina

Čovek vam je samo izneo činjenice:
- Jedemo GMO a ne znamo da je GMO
- Sojinom sačmom na našem tržištu trguju monopolisti uz ogromne profite

mi ne shvatamo vas dubokoumne

pre 10 godina

(Pera, 12. novembar 2013 15:53)

''Zoran Petković, direktor kompanije Kartonval, koja se inače bavi proizvodnjom stočne hrane, rekao je da je Srbija u poslednjih osam godina za uvoz mesa potrošila 155 miliona evra, a da bi za uvoz GMO sojine sačme u narednih osam godina trebalo da potroši 400 miiliona evra.
Zašto bi to država činila?, zapitao se on. Ukoliko nema dokaza o štetnosti GMO, zašto bismo uvozili GMO sojinu sačmu i zavisili od žetve u Argentini ili nekoj drugoj zemlji, zašto ne počnemo i sami da je sadimo?, poručio je Petković.''

Ajde sad ti posto imas skuplju ulaznicu rastumaci ovo.

Milica

pre 10 godina

Evo zasto ne treba da se ni gaji niti hrane zivotinje GMO sojom. Dokumentarac Monsanto A Documentary on GMO je sve odjasnio.

http://www.youtube.com/watch?v=omtYlsG1P5U

marko

pre 10 godina

MK komerc potpuno legalno prodaje gmo seme na nasem trzistu i niko ne preduzima nista???
http://www.mkgroup.rs/srb/strana/42/156/Oblasti-poslovanja/Trgovina/MK-Seeds

Južnjak

pre 10 godina

Ove prodane duše od političara (bez obzira na tim) su rešile da nas zatru.
NEEEEE GMO!!!!!!!!!
Nećemo GMO hranu u nikakvom obliku. Razumete?!

Lima

pre 10 godina

Zasto bi trebalo da se dozvoli kad nije sigurno po zdravlje zivotinja? a tako indirektno su ugrozeni i ljudi.. suvise olako se gospodin igra sa ozbiljnim stvarima.

vk

pre 10 godina

.Mnogo je bolja ona druga opcija, RAMPA za uvoz hrane bilo kakve vrste, razbijanje domacih prehrambenih monopola koje drze razni trovaci i prevaranti (njih u zatvor za ugrozavanje javnog zdravlja) i osnivanje seoskih zadruga kako bi se mladi (prvenstveno nezaposleni) vratili na sela. Organska hrana ce se uvek prodavati i izvoziti (makar i jednostrano) jer bogati slojevi u mnogim drzavama (koji kontrolisu Vlade) znaju sta jedu i u interesu im je da to dozvole.

Pera

pre 10 godina

Objasnjenje za ove sa "jefinijim ulaznicama" sto slabo razumeju sta je ovde receno:

Covek kaze da nije fer da se uvoze svinje hranjene jefinijom hranom jer su one nelojalna konkurencija.

Ili da se dozvoli nasima da hrane svinje jetijine ili da se zabrani uvoz. Ili (ono sto nije receno u tekstu ali stoji) da se napravi jasna razlika cime je sta hranjeno. Ovako se jos dodatno gusi nasa poljoprivreda.


To sto je novinar namerno izvukao iz konteksta recenicu na koju su svi osetljivi i nju stavio u naslov je vise marketinski trik da bi se povecala citanost.

gospodin_pendula

pre 10 godina

Sve gmo promotere osuditi za terorizam, zlocinacko udruzivanje i pretnju za opstu bezbednost naroda. Baciti ga u celiju od metar i po visine bez ikakvog svetla i hraniti gmo hranom iskljucivo. Sa varvarima, varvarski

...sve sve ali nista

pre 10 godina

ovo ako srbi dozvole bez obzira da li vole vucica, dacica ili djilasa...omda smo stvarno los narod i ne treba da postojimo!!!

Mare

pre 10 godina

Ogroman procenat mesa koje se uvozi u Srbiju je poteklo iz prehrane gmo-om. I jedan veoma poznati prodavac suhomesnatih proizvoda uvozi meso iz Argentine koje je isto hranjeno gmo-om.
Potpuno je druga tema to sto Srbi i dalje veruju da zive zdravije od pola sveta gde je dozvoljen gmo. GMO, pomracenje Sunca i promaja- trojstvo srpskih neprijatelja.

Alex

pre 10 godina

Ljudi, ovo su sve probni baloni da vide koliko smo spremni da "progutamo". Moramo biti složni i odbijati bez pogovora sve što ima bilo kakve veze sa GMO. Ako počnemo da popuštamo i razmišljamo "pa dobro, možda nije loše samo za živoinje..." onda će nam progurati GMO na mala vrata. Kao što je neko dole napisao "tako počinje".

STOP GMO! Vlado, nismo glupi, nismo neobrazovani! Znamo da koristimo internet, znamo šta je GMO i koliko je opasan! Nema predaje, nećemo dozvoliti ni jedno zrno GMO u Srbiji!

Marina

pre 10 godina

Eto, a ja sam mislila da se u Evropskoj Uniji neko bori za prava zivotinja, kad ono, nije dovoljno sto se gaje u nehumanim uslovima, pa na kraju bivaju pojedene, vec treba da ih nacisto otrujete. Ljudi, pa dajte bar malo humanosti, nije sve u zivotu samo lova

propadosmo

pre 10 godina

Svaka nam cast kakvi smo ljudi i kakvu smo drzavu napravili.
Sve vreme smo jeli GMO meso, ne direktno iz labaratorije,ali indirektno da.

dosledan

pre 10 godina

'' Država bi trebalo da dozvoli korišćenje GMO sojine sačme za ishranu životinja, smatra predsednik Grupacije proizvođača hrane za životinje PKS Zoran Vukadinović ''

Moze da se uzme u razmatranje ali prvo druze da zakazes konferenciju za stampu, na njoj dovedes svoju decu I das im da jedu meso zivotinja koje su hranjene GMO hranom, onda mozemo da razgovaramo.

Ugroženi građanin

pre 10 godina

Neka gospodin predsednik PKS izvoli i neka svoju decu hrani sa GMO umesto što i životinjama i nama hoće da iste organizme i istu hranu.

srky

pre 10 godina

Ne, ne i ne! Na svaki nacin hoce da nam proture GMO! Sa zivotinja tj. njihovog mesa ce stetnost preci na ljude! Nikako ne dozvoliti bilo sta vezano za GMO!

Aleksandar

pre 10 godina

Prekinite vise da lobirate za GMO. Ne zelimo je u nama, niti u zivotinjama, niti na i u zemljistu. Jel' vam to jasno?! Idete mi na ganglije vi profiteri. Uvalili bi ste i zardjale eksere gradjevinskoj kompaniji, samo da zaradite.

Može se i bez mesa

pre 10 godina

Ovaj čovek nije normalan. Nema nam spasa osim da sami gajimo ili da pređemo u vegeterijance. Ja sam polako počeo da se navikavam na hranu bez mesa.

mhm

pre 10 godina

Zabraniti bilo kakvu ishranu nastalu od GMO!
Zabraniti pod hitno uvoz mesa stoke koja se hranila GMO!
Pod hitno zabraniti suhomesnate proizvode kao sto je Zlatiborac koji uvozi meso iz Brazila i Juhor koji uvozi meso iz Argentine!
Te zemlje posle SAD koriste najvise GMO, naravno i u ishrani stoke!

Bojan

pre 10 godina

Ovi bas ne odustaju... dok nekom ne pukne bomba u dvoristu nece prestati izgleda... da ne pomisli neko da je ovo pretnja, u pitanju je cista cista samoodbrana

Bob Sent Kler

pre 10 godina

Ili zasto ne probati da brendiramo nase skuplje proizvode. Ovo meso je Made in Serbia, gde GMO ne zalazi! Pa da vidimo za sta ce stranci da se odluce ali i nase stanovnistvo ako pored svakog parceta mesa stoji jasna deklaracija: Ovo svinjce je jelo GMO, a ovo drugo, skuplje, nije. Ja licno mislim da je zdrava hrana buducnost i da u toj buducnosti Srbija treba da se pozicionira kao proizvajalec zdrave hrane, koja je skuplja ali koja je brend!

mhm

pre 10 godina

Zabraniti bilo kakvu ishranu nastalu od GMO!
Zabraniti pod hitno uvoz mesa stoke koja se hranila GMO!
Pod hitno zabraniti suhomesnate proizvode kao sto je Zlatiborac koji uvozi meso iz Brazila i Juhor koji uvozi meso iz Argentine!
Te zemlje posle SAD koriste najvise GMO, naravno i u ishrani stoke!

Aleksandar

pre 10 godina

Prekinite vise da lobirate za GMO. Ne zelimo je u nama, niti u zivotinjama, niti na i u zemljistu. Jel' vam to jasno?! Idete mi na ganglije vi profiteri. Uvalili bi ste i zardjale eksere gradjevinskoj kompaniji, samo da zaradite.

Bojan

pre 10 godina

Ovi bas ne odustaju... dok nekom ne pukne bomba u dvoristu nece prestati izgleda... da ne pomisli neko da je ovo pretnja, u pitanju je cista cista samoodbrana

dosledan

pre 10 godina

'' Država bi trebalo da dozvoli korišćenje GMO sojine sačme za ishranu životinja, smatra predsednik Grupacije proizvođača hrane za životinje PKS Zoran Vukadinović ''

Moze da se uzme u razmatranje ali prvo druze da zakazes konferenciju za stampu, na njoj dovedes svoju decu I das im da jedu meso zivotinja koje su hranjene GMO hranom, onda mozemo da razgovaramo.

Bob Sent Kler

pre 10 godina

Ili zasto ne probati da brendiramo nase skuplje proizvode. Ovo meso je Made in Serbia, gde GMO ne zalazi! Pa da vidimo za sta ce stranci da se odluce ali i nase stanovnistvo ako pored svakog parceta mesa stoji jasna deklaracija: Ovo svinjce je jelo GMO, a ovo drugo, skuplje, nije. Ja licno mislim da je zdrava hrana buducnost i da u toj buducnosti Srbija treba da se pozicionira kao proizvajalec zdrave hrane, koja je skuplja ali koja je brend!

srky

pre 10 godina

Ne, ne i ne! Na svaki nacin hoce da nam proture GMO! Sa zivotinja tj. njihovog mesa ce stetnost preci na ljude! Nikako ne dozvoliti bilo sta vezano za GMO!

Može se i bez mesa

pre 10 godina

Ovaj čovek nije normalan. Nema nam spasa osim da sami gajimo ili da pređemo u vegeterijance. Ja sam polako počeo da se navikavam na hranu bez mesa.

Ugroženi građanin

pre 10 godina

Neka gospodin predsednik PKS izvoli i neka svoju decu hrani sa GMO umesto što i životinjama i nama hoće da iste organizme i istu hranu.

Alex

pre 10 godina

Ljudi, ovo su sve probni baloni da vide koliko smo spremni da "progutamo". Moramo biti složni i odbijati bez pogovora sve što ima bilo kakve veze sa GMO. Ako počnemo da popuštamo i razmišljamo "pa dobro, možda nije loše samo za živoinje..." onda će nam progurati GMO na mala vrata. Kao što je neko dole napisao "tako počinje".

STOP GMO! Vlado, nismo glupi, nismo neobrazovani! Znamo da koristimo internet, znamo šta je GMO i koliko je opasan! Nema predaje, nećemo dozvoliti ni jedno zrno GMO u Srbiji!

vk

pre 10 godina

.Mnogo je bolja ona druga opcija, RAMPA za uvoz hrane bilo kakve vrste, razbijanje domacih prehrambenih monopola koje drze razni trovaci i prevaranti (njih u zatvor za ugrozavanje javnog zdravlja) i osnivanje seoskih zadruga kako bi se mladi (prvenstveno nezaposleni) vratili na sela. Organska hrana ce se uvek prodavati i izvoziti (makar i jednostrano) jer bogati slojevi u mnogim drzavama (koji kontrolisu Vlade) znaju sta jedu i u interesu im je da to dozvole.

propadosmo

pre 10 godina

Svaka nam cast kakvi smo ljudi i kakvu smo drzavu napravili.
Sve vreme smo jeli GMO meso, ne direktno iz labaratorije,ali indirektno da.

Pera

pre 10 godina

Objasnjenje za ove sa "jefinijim ulaznicama" sto slabo razumeju sta je ovde receno:

Covek kaze da nije fer da se uvoze svinje hranjene jefinijom hranom jer su one nelojalna konkurencija.

Ili da se dozvoli nasima da hrane svinje jetijine ili da se zabrani uvoz. Ili (ono sto nije receno u tekstu ali stoji) da se napravi jasna razlika cime je sta hranjeno. Ovako se jos dodatno gusi nasa poljoprivreda.


To sto je novinar namerno izvukao iz konteksta recenicu na koju su svi osetljivi i nju stavio u naslov je vise marketinski trik da bi se povecala citanost.

gospodin_pendula

pre 10 godina

Sve gmo promotere osuditi za terorizam, zlocinacko udruzivanje i pretnju za opstu bezbednost naroda. Baciti ga u celiju od metar i po visine bez ikakvog svetla i hraniti gmo hranom iskljucivo. Sa varvarima, varvarski

Južnjak

pre 10 godina

Ove prodane duše od političara (bez obzira na tim) su rešile da nas zatru.
NEEEEE GMO!!!!!!!!!
Nećemo GMO hranu u nikakvom obliku. Razumete?!

Goga

pre 10 godina

Ne zelimo GMO...mozemo to i pokazati na protestu protiv GMO,4.12 2013 u 11h na platou ispred Narodne skupstine.Dodjite svi,recite NE GMO!!!!

...sve sve ali nista

pre 10 godina

ovo ako srbi dozvole bez obzira da li vole vucica, dacica ili djilasa...omda smo stvarno los narod i ne treba da postojimo!!!

marko

pre 10 godina

MK komerc potpuno legalno prodaje gmo seme na nasem trzistu i niko ne preduzima nista???
http://www.mkgroup.rs/srb/strana/42/156/Oblasti-poslovanja/Trgovina/MK-Seeds

Milica

pre 10 godina

Evo zasto ne treba da se ni gaji niti hrane zivotinje GMO sojom. Dokumentarac Monsanto A Documentary on GMO je sve odjasnio.

http://www.youtube.com/watch?v=omtYlsG1P5U

Bosa

pre 10 godina

Narode pročitajte VIKILIKS SRBIJA tamo vam lepo piše ko je od političara obećao da će proturiti zakon o GMO u skupštini samo da dobije podršku od evrope.Taj nema svoju decu ali voli vlast i pare, to je grobar srpske ekonomije.Svim političarima puna usta brige o narodu, posle se ponašaju kao da im je Srbija dedovina pa samo gledaju svoj lični profit.Ko se bude zalagao za GMO traba narod da mu sudi za genocid.STOP GMO!!!

Zr

pre 10 godina

Ja se bacio na vegetarijanizam. Pa koliko izdrzim. Kad mi dodje da jedem meso, jedem ribu za koju znam da je iz ribnjaka u Ecki. Meso je, generalno, izuzetno lose u Srbiji jer se uvozi djubre sa svih strana sveta i ovde preprodaje. A ove Gudi, Pipi i ostalu hemiju ni macki ne bih dao.

Marina

pre 10 godina

Eto, a ja sam mislila da se u Evropskoj Uniji neko bori za prava zivotinja, kad ono, nije dovoljno sto se gaje u nehumanim uslovima, pa na kraju bivaju pojedene, vec treba da ih nacisto otrujete. Ljudi, pa dajte bar malo humanosti, nije sve u zivotu samo lova

Cobra

pre 10 godina

Čovek vam je samo izneo činjenice:
- Jedemo GMO a ne znamo da je GMO
- Sojinom sačmom na našem tržištu trguju monopolisti uz ogromne profite

Marko

pre 10 godina

necemo GMO u lancu ishrane.

ne zanimaju nas argumenti jer ovo su nasi zivoti, ovo je nase vreme, nase zdravlje i nasi stomaci.

vas profit nas ne zanima!

Džoni B.

pre 10 godina

"Hoće li neko već jednom da organizuje MASOVNI protest protiv ovih "pohlepnih" zagovornika GMO, koji su dobili kintu u džep i sad svako malo zvockaju po medijima. Čoveče, pa neka bude cena kg mesa u okruženju jedan dinar, asolutno me NE INTERESUJE, ja želim zdravlje i kvalitet a ne HIPERPRODUKCIJU. Vaša glad za profitom i vaša bezobzirnost prema budućnosti Srbije je nemerljiva i zastrašujuća. Zaboravio si da kažeš, da Srbija trenutno ima NAJUKUSNIJE meso, voće i povrće u celoj Evropi. I vi bi to da prodate i pokvarite za šaku dolara. Srbija treba da sačuva svoj ekosistem, svoje autohtone sorte (flore i faune), svoju mikroproizvodnju, i da se fokusira na standarde kvaliteta i visokokvalitetne proizvode GMO FREE, eko i organske. Srbija NIKADA neće moći da konkuriše u zemljoradnji i stočarstvu hiperprodukcijskim državama kao što su Holandija, Francuska i Nemačka. I vi bi da Srbiju silujete i bacite kao jadnu krpu na to tržište. To je užasno."

Lima

pre 10 godina

Zasto bi trebalo da se dozvoli kad nije sigurno po zdravlje zivotinja? a tako indirektno su ugrozeni i ljudi.. suvise olako se gospodin igra sa ozbiljnim stvarima.

Mare

pre 10 godina

Ogroman procenat mesa koje se uvozi u Srbiju je poteklo iz prehrane gmo-om. I jedan veoma poznati prodavac suhomesnatih proizvoda uvozi meso iz Argentine koje je isto hranjeno gmo-om.
Potpuno je druga tema to sto Srbi i dalje veruju da zive zdravije od pola sveta gde je dozvoljen gmo. GMO, pomracenje Sunca i promaja- trojstvo srpskih neprijatelja.

Bg

pre 10 godina

Molim sve hushkace naroda koji su i za i protiv GMO da prvo javnosti iznesu cinjenice sto je doticni i pokusao:
1. U Srbiji je zabranjeno uzgajanje i uvoz GMO sirovina
2. U Srbiji je dozvoljen uvoz svih proizvoda zivotinjskog porekla (mleko, meso i sve njihove preradjevine) a u Svim Evropskim zemljama i zemljama iz okoline se zivotinje hrane sa GMO hranom.
3. Svi trgovacki lanci i domaci proizvodjaci preradjevina od mesa uvoze to isto meso, sto znaci da je narod u Srbiji poslednjih godina pojeo 58.255.377 kg mesa i prerađevina od životinja hranjenih GMO hranivima -zvanicni podatak uvoza.
To je cinjenica koja mora da se resi: Ako hocete GMO free zemlju zabranite uvoz svih proizvoda zivotinjskog porekla!!!!!
U svakom drugom slucaju pravite narod budalama jer ne dozvoljavate domacim proizvodjacima da rade kao sve ostale zemlje u svetu a zatrovano GMO meso uvozite!!!!

mi ne shvatamo vas dubokoumne

pre 10 godina

(Pera, 12. novembar 2013 15:53)

''Zoran Petković, direktor kompanije Kartonval, koja se inače bavi proizvodnjom stočne hrane, rekao je da je Srbija u poslednjih osam godina za uvoz mesa potrošila 155 miliona evra, a da bi za uvoz GMO sojine sačme u narednih osam godina trebalo da potroši 400 miiliona evra.
Zašto bi to država činila?, zapitao se on. Ukoliko nema dokaza o štetnosti GMO, zašto bismo uvozili GMO sojinu sačmu i zavisili od žetve u Argentini ili nekoj drugoj zemlji, zašto ne počnemo i sami da je sadimo?, poručio je Petković.''

Ajde sad ti posto imas skuplju ulaznicu rastumaci ovo.

mhm

pre 10 godina

Zabraniti bilo kakvu ishranu nastalu od GMO!
Zabraniti pod hitno uvoz mesa stoke koja se hranila GMO!
Pod hitno zabraniti suhomesnate proizvode kao sto je Zlatiborac koji uvozi meso iz Brazila i Juhor koji uvozi meso iz Argentine!
Te zemlje posle SAD koriste najvise GMO, naravno i u ishrani stoke!

Ugroženi građanin

pre 10 godina

Neka gospodin predsednik PKS izvoli i neka svoju decu hrani sa GMO umesto što i životinjama i nama hoće da iste organizme i istu hranu.

Može se i bez mesa

pre 10 godina

Ovaj čovek nije normalan. Nema nam spasa osim da sami gajimo ili da pređemo u vegeterijance. Ja sam polako počeo da se navikavam na hranu bez mesa.

Mare

pre 10 godina

Ogroman procenat mesa koje se uvozi u Srbiju je poteklo iz prehrane gmo-om. I jedan veoma poznati prodavac suhomesnatih proizvoda uvozi meso iz Argentine koje je isto hranjeno gmo-om.
Potpuno je druga tema to sto Srbi i dalje veruju da zive zdravije od pola sveta gde je dozvoljen gmo. GMO, pomracenje Sunca i promaja- trojstvo srpskih neprijatelja.

dosledan

pre 10 godina

'' Država bi trebalo da dozvoli korišćenje GMO sojine sačme za ishranu životinja, smatra predsednik Grupacije proizvođača hrane za životinje PKS Zoran Vukadinović ''

Moze da se uzme u razmatranje ali prvo druze da zakazes konferenciju za stampu, na njoj dovedes svoju decu I das im da jedu meso zivotinja koje su hranjene GMO hranom, onda mozemo da razgovaramo.

srky

pre 10 godina

Ne, ne i ne! Na svaki nacin hoce da nam proture GMO! Sa zivotinja tj. njihovog mesa ce stetnost preci na ljude! Nikako ne dozvoliti bilo sta vezano za GMO!

Aleksandar

pre 10 godina

Prekinite vise da lobirate za GMO. Ne zelimo je u nama, niti u zivotinjama, niti na i u zemljistu. Jel' vam to jasno?! Idete mi na ganglije vi profiteri. Uvalili bi ste i zardjale eksere gradjevinskoj kompaniji, samo da zaradite.

Bojan

pre 10 godina

Ovi bas ne odustaju... dok nekom ne pukne bomba u dvoristu nece prestati izgleda... da ne pomisli neko da je ovo pretnja, u pitanju je cista cista samoodbrana

propadosmo

pre 10 godina

Svaka nam cast kakvi smo ljudi i kakvu smo drzavu napravili.
Sve vreme smo jeli GMO meso, ne direktno iz labaratorije,ali indirektno da.

gospodin_pendula

pre 10 godina

Sve gmo promotere osuditi za terorizam, zlocinacko udruzivanje i pretnju za opstu bezbednost naroda. Baciti ga u celiju od metar i po visine bez ikakvog svetla i hraniti gmo hranom iskljucivo. Sa varvarima, varvarski

Alex

pre 10 godina

Ljudi, ovo su sve probni baloni da vide koliko smo spremni da "progutamo". Moramo biti složni i odbijati bez pogovora sve što ima bilo kakve veze sa GMO. Ako počnemo da popuštamo i razmišljamo "pa dobro, možda nije loše samo za živoinje..." onda će nam progurati GMO na mala vrata. Kao što je neko dole napisao "tako počinje".

STOP GMO! Vlado, nismo glupi, nismo neobrazovani! Znamo da koristimo internet, znamo šta je GMO i koliko je opasan! Nema predaje, nećemo dozvoliti ni jedno zrno GMO u Srbiji!

marko

pre 10 godina

MK komerc potpuno legalno prodaje gmo seme na nasem trzistu i niko ne preduzima nista???
http://www.mkgroup.rs/srb/strana/42/156/Oblasti-poslovanja/Trgovina/MK-Seeds

Bob Sent Kler

pre 10 godina

Ili zasto ne probati da brendiramo nase skuplje proizvode. Ovo meso je Made in Serbia, gde GMO ne zalazi! Pa da vidimo za sta ce stranci da se odluce ali i nase stanovnistvo ako pored svakog parceta mesa stoji jasna deklaracija: Ovo svinjce je jelo GMO, a ovo drugo, skuplje, nije. Ja licno mislim da je zdrava hrana buducnost i da u toj buducnosti Srbija treba da se pozicionira kao proizvajalec zdrave hrane, koja je skuplja ali koja je brend!

Marina

pre 10 godina

Eto, a ja sam mislila da se u Evropskoj Uniji neko bori za prava zivotinja, kad ono, nije dovoljno sto se gaje u nehumanim uslovima, pa na kraju bivaju pojedene, vec treba da ih nacisto otrujete. Ljudi, pa dajte bar malo humanosti, nije sve u zivotu samo lova

vk

pre 10 godina

.Mnogo je bolja ona druga opcija, RAMPA za uvoz hrane bilo kakve vrste, razbijanje domacih prehrambenih monopola koje drze razni trovaci i prevaranti (njih u zatvor za ugrozavanje javnog zdravlja) i osnivanje seoskih zadruga kako bi se mladi (prvenstveno nezaposleni) vratili na sela. Organska hrana ce se uvek prodavati i izvoziti (makar i jednostrano) jer bogati slojevi u mnogim drzavama (koji kontrolisu Vlade) znaju sta jedu i u interesu im je da to dozvole.

mi ne shvatamo vas dubokoumne

pre 10 godina

(Pera, 12. novembar 2013 15:53)

''Zoran Petković, direktor kompanije Kartonval, koja se inače bavi proizvodnjom stočne hrane, rekao je da je Srbija u poslednjih osam godina za uvoz mesa potrošila 155 miliona evra, a da bi za uvoz GMO sojine sačme u narednih osam godina trebalo da potroši 400 miiliona evra.
Zašto bi to država činila?, zapitao se on. Ukoliko nema dokaza o štetnosti GMO, zašto bismo uvozili GMO sojinu sačmu i zavisili od žetve u Argentini ili nekoj drugoj zemlji, zašto ne počnemo i sami da je sadimo?, poručio je Petković.''

Ajde sad ti posto imas skuplju ulaznicu rastumaci ovo.

Cobra

pre 10 godina

Čovek vam je samo izneo činjenice:
- Jedemo GMO a ne znamo da je GMO
- Sojinom sačmom na našem tržištu trguju monopolisti uz ogromne profite

Pera

pre 10 godina

Objasnjenje za ove sa "jefinijim ulaznicama" sto slabo razumeju sta je ovde receno:

Covek kaze da nije fer da se uvoze svinje hranjene jefinijom hranom jer su one nelojalna konkurencija.

Ili da se dozvoli nasima da hrane svinje jetijine ili da se zabrani uvoz. Ili (ono sto nije receno u tekstu ali stoji) da se napravi jasna razlika cime je sta hranjeno. Ovako se jos dodatno gusi nasa poljoprivreda.


To sto je novinar namerno izvukao iz konteksta recenicu na koju su svi osetljivi i nju stavio u naslov je vise marketinski trik da bi se povecala citanost.

Milica

pre 10 godina

Evo zasto ne treba da se ni gaji niti hrane zivotinje GMO sojom. Dokumentarac Monsanto A Documentary on GMO je sve odjasnio.

http://www.youtube.com/watch?v=omtYlsG1P5U

Goga

pre 10 godina

Ne zelimo GMO...mozemo to i pokazati na protestu protiv GMO,4.12 2013 u 11h na platou ispred Narodne skupstine.Dodjite svi,recite NE GMO!!!!

Džoni B.

pre 10 godina

"Hoće li neko već jednom da organizuje MASOVNI protest protiv ovih "pohlepnih" zagovornika GMO, koji su dobili kintu u džep i sad svako malo zvockaju po medijima. Čoveče, pa neka bude cena kg mesa u okruženju jedan dinar, asolutno me NE INTERESUJE, ja želim zdravlje i kvalitet a ne HIPERPRODUKCIJU. Vaša glad za profitom i vaša bezobzirnost prema budućnosti Srbije je nemerljiva i zastrašujuća. Zaboravio si da kažeš, da Srbija trenutno ima NAJUKUSNIJE meso, voće i povrće u celoj Evropi. I vi bi to da prodate i pokvarite za šaku dolara. Srbija treba da sačuva svoj ekosistem, svoje autohtone sorte (flore i faune), svoju mikroproizvodnju, i da se fokusira na standarde kvaliteta i visokokvalitetne proizvode GMO FREE, eko i organske. Srbija NIKADA neće moći da konkuriše u zemljoradnji i stočarstvu hiperprodukcijskim državama kao što su Holandija, Francuska i Nemačka. I vi bi da Srbiju silujete i bacite kao jadnu krpu na to tržište. To je užasno."

...sve sve ali nista

pre 10 godina

ovo ako srbi dozvole bez obzira da li vole vucica, dacica ili djilasa...omda smo stvarno los narod i ne treba da postojimo!!!

Zr

pre 10 godina

Ja se bacio na vegetarijanizam. Pa koliko izdrzim. Kad mi dodje da jedem meso, jedem ribu za koju znam da je iz ribnjaka u Ecki. Meso je, generalno, izuzetno lose u Srbiji jer se uvozi djubre sa svih strana sveta i ovde preprodaje. A ove Gudi, Pipi i ostalu hemiju ni macki ne bih dao.

Marko

pre 10 godina

necemo GMO u lancu ishrane.

ne zanimaju nas argumenti jer ovo su nasi zivoti, ovo je nase vreme, nase zdravlje i nasi stomaci.

vas profit nas ne zanima!

Bosa

pre 10 godina

Narode pročitajte VIKILIKS SRBIJA tamo vam lepo piše ko je od političara obećao da će proturiti zakon o GMO u skupštini samo da dobije podršku od evrope.Taj nema svoju decu ali voli vlast i pare, to je grobar srpske ekonomije.Svim političarima puna usta brige o narodu, posle se ponašaju kao da im je Srbija dedovina pa samo gledaju svoj lični profit.Ko se bude zalagao za GMO traba narod da mu sudi za genocid.STOP GMO!!!

Lima

pre 10 godina

Zasto bi trebalo da se dozvoli kad nije sigurno po zdravlje zivotinja? a tako indirektno su ugrozeni i ljudi.. suvise olako se gospodin igra sa ozbiljnim stvarima.

Južnjak

pre 10 godina

Ove prodane duše od političara (bez obzira na tim) su rešile da nas zatru.
NEEEEE GMO!!!!!!!!!
Nećemo GMO hranu u nikakvom obliku. Razumete?!

Bg

pre 10 godina

Molim sve hushkace naroda koji su i za i protiv GMO da prvo javnosti iznesu cinjenice sto je doticni i pokusao:
1. U Srbiji je zabranjeno uzgajanje i uvoz GMO sirovina
2. U Srbiji je dozvoljen uvoz svih proizvoda zivotinjskog porekla (mleko, meso i sve njihove preradjevine) a u Svim Evropskim zemljama i zemljama iz okoline se zivotinje hrane sa GMO hranom.
3. Svi trgovacki lanci i domaci proizvodjaci preradjevina od mesa uvoze to isto meso, sto znaci da je narod u Srbiji poslednjih godina pojeo 58.255.377 kg mesa i prerađevina od životinja hranjenih GMO hranivima -zvanicni podatak uvoza.
To je cinjenica koja mora da se resi: Ako hocete GMO free zemlju zabranite uvoz svih proizvoda zivotinjskog porekla!!!!!
U svakom drugom slucaju pravite narod budalama jer ne dozvoljavate domacim proizvodjacima da rade kao sve ostale zemlje u svetu a zatrovano GMO meso uvozite!!!!