Utorak, 12.11.2013.

07:14

Sonja Biserko svedok protiv Srbije?

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, biće svedok Hrvatske u tužbi za genocid protiv Srbije, saznaje Blic.

Izvor: Blic

Sonja Biserko svedok protiv Srbije? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

freddie

pre 10 godina

ne videh nijednog hrvata da je podigao svoj glas protiv svoje zemlje, ... ...
(uf, 12. novembar 2013 15:44

sadasnji hr predsjednik je svojevremeno pomagao u sastavljanju optuznice protiv gotovine. vesna pusic (jedna od celnica ljevice, trenutno na vlasti) je tisucu puta optuzivala tuđmana zbog angazmana u bosni (i sto je najbolje, ima siroku podrsku naroda jer prosjecnog hrvata bosna zanima koliko i srbina zanzibar..). zarko puhovski je bio najveci kriticar desnice. itditd.......

Бојан Илић

pre 10 godina

Да ли ће неко коначно да схвати шта ова жена и остале "правдољубиве бабе" раде Србији?!
Она сестра домобрана живи за то да нанесе Србији што више зала ...
Све најгоре...
Слаб ми је фонд речи шта им мислим!

MONARHIJA

pre 10 godina

@DEDA CVETKO

Bravo deda-u E-novinama se objavljuje svedočenje policajca koji je učestvovao u operacijama na Kosovu Čovek iznosi zastrašujuće optužbe:Npr.da je jedan iz Pirota otsekao albancu glavu kuvao je tri dana,povadio zlatne zube ,ispolirao i napravio stonu lampu.Ponovio je to sa glavom jedne albanke da lampe budu u paru.Dalje detaljno opisuje masovne zločine po albanskim selima.

Deda Cvetko je 100% u pravu,tužilaštvo treba odmah da reaguje i ako nije istina da ove klevetnike kazni po zakonu.

Bar da je više patriota ko DEDA CVETKO

Inače mi je sumnjivo ovo u E-novinama.Da je istina sigurno bi B92 to prvi objavio.

Djuro

pre 10 godina

Čitam komentare, i čudim se šta čini moć propagande. Srbi se uspinju da se odbrane kako nisu zločinački narod, Srbi koji nemaju ni jedan planirani i organizovani zločin (daleko bilo genocid) pred Hrvatima čija je povjest satkana od zločina i krvništva.Današna Hr.direktna je naslednica NDH čija je osnovana strategija bila uništiti Srbe na okupiranoj teritoriji (genocid), današnja Hr. je to ostvarila i ide dalje-uništiti Srbe u potpunosti. Hr propaganda je uspjela i uspješno sprovedi onu 'drž'te lopova'.

Eugen Slavenski

pre 10 godina

Srbija će se morati suočiti sa dokumentima koje je dostavljala međunarodnom sudu u Hagu protiv Gotovine i drugih hrvatskih državljana.Takvih dokumenata ima na stotine kilograma, ali je Srbija imala dogovor sa Carlom Del Ponte da zacrni markerom i prekrije ono što joj je odgovaralo da se ne sazna. Za te potrebe suđenja Hrvatima to je moglo tada tako proći, ali sada kada se pokrene postupak po osnovu tužbe protiv Srbije i kada se zna da ti dokumenti postoje, morat će se otkriti što piše ispod crne crte od markera. To bi mogao biti Srbiji uteg oko noge za ulazak u EU , ako odbije otkiti ono što je mislila da može prikriti. Hrvatska nije imala takav aranžman sa Carlom Del Ponte. Stjepan Mesić je požurio dostaviti Hagu i ono što je traženo i ono što nije, i to bez upotrebe markera. Inače, tužbu protiv Srbije sastavio je osobno Ivo Josipović 1998/99 kada je bio saborski zastupnik i profesor na Pravnom fakultetu.Iz hrvatskih stručnih krugovima moglo se više puta je čuti da je kvalitetno napravljena. Ali svi znamo da će prevladti politički pragmatizam i politička trgovina, ako dođe do povlačenja tužbe.Zasada se Hrvatskoj ne žuri, jer ima bolji ucjenjivački kapacitet.

Muenchner

pre 10 godina

"Lepo je neko u komentaru opisao tebe i tebi slicne, bitno da ti tako normalan optuzujes Srbe za genocid. Mozes i Jevreje, sve ljudski i normalno, ali samo u tvojoj mrznjom zadojenoj glavici. Smrt fasizmu! (Boris, 12. novembar 2013 18:04)"

Ja znam dosta Srba, ukljucujuci i mene samog, koji nisu zlotvori. Znam i za one koji jesu, kao i jos vise njih koji misle da je patriotizam stititi koljace koji su opljackali moju zemlju. Srbin ne znaci zlocinac, koliko god to pljackasima odgovaralo. Ima nas i casnih, koji negujemo srpsku tradiciju cestitosti i pravdoljubivosti. Kako bi to Nebojsa u Bas Celiku rekao "istina, ljubav, sloboda".
Ako Sonja B. kaze istinu, ima moju podrsku, jer istina nema stranu. Ali je uvek uz pravdu. Prosto ko pasulj.

Boris

pre 10 godina

Sudeci po komentarima, izgleda da su Srbi stvarno krivi za genocid. Panika sta ce gdja Biserko da kaze. Sto se mene tice, nek kaze istinu, kakva god bila, imace respekt od mene. Kazna zlotvorima, kako god se prezivali. Pozdrav svim normalnim ljudima!
(Muenchner, 12. novembar 2013 17:02)

Ovde se ne sudi nikakvim zlotvorima nego se kroz tuzbu i protivtuzbu presudjuje istoriji i politici naroda i sadasnjih drzava za sve sto se desavalo u 20. veku, a tu svakako istina nije na strani koju Biserko zastupa. Lepo je neko u komentaru opisao tebe i tebi slicne, bitno da ti tako normalan optuzujes Srbe za genocid. Mozes i Jevreje, sve ljudski i normalno, ali samo u tvojoj mrznjom zadojenoj glavici. Smrt fasizmu!

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Mislim da je krajnje vreme da tuzilastvo razmotri aktivnosti Gospodje Biserko za poslednjih 20 godina, sa posebnim naglaskom na njene veze sa maglovitim inostranim organizacijama i licnostima. Takodje bi pod hitno trebalo ispitati izvore finansiranja doticne i njene organizacije.

mudrac

pre 10 godina

Evo vam link pa ko voli nek izvoli!!! http://www.dejanlucic.net/Lat/hobotnica__rotshild.html
NADAM SE DA ĆE ADMIN OVO OBJAVITI a možda i neće...ko zna :)

Sonja Biserko, Nataša Kandić, SOROŠ!!! Rotshildi...

mlekadzija

pre 10 godina

Nista neocekivano. Pa doticna je nositeljka visokog hrvatskog odlikovanja dobijenog od strane Mesica... za zaboravne neka malo gugluju.

Muenchner

pre 10 godina

Sudeci po komentarima, izgleda da su Srbi stvarno krivi za genocid. Panika sta ce gdja Biserko da kaze. Sto se mene tice, nek kaze istinu, kakva god bila, imace respekt od mene. Kazna zlotvorima, kako god se prezivali. Pozdrav svim normalnim ljudima!

Lobotomog

pre 10 godina

@lobotomog ne videh nijednog hrvata da je podigao svoj glas protiv svoje zemlje,tako da iz tog razloga hrvate poput vas smatram lepo odgojenim. svako dobro!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (uf, 12. novembar 2013 15:44)
Ne delim ljude po nacionalnosti već po tome kakav je ko čovek i da li mu radi mozak ili ne. I da, tu si u pravu, trebalo bi svako da počisti svoje dvorište. Mene prvo zanima sopstveno. Svako dobro.

zoki

pre 10 godina

Nista od tih tuzbi nece biti, mnogo stvari bi isplivalo i onih od pre 20 i onih pre 60 godina, to nije u interesu nikome bar trenutno tako da ce se zabasuriti i tutnuti pod tepih. Uostalom kao i vekovno klanje Francuza i Engleza sad su kao veliki prijatelji....

my way

pre 10 godina

Smejem se, a plakao bih. Svaki komentar o ovom placenicima bez trunke morala i savesti je suvisan, kao i o intelektu onih koji njenu monstruoznu ideologiju mrznje i apsurdne lazi prihvataju. NVO i politicari znaju zasto rade i prema njima osecam najdublji prezir i gadjenje, ali njihovih volontera i simpatizera ispranih mozgova mi je uz to negde i zao, pogotovo kad komplekse lece po onoj "ko o cemu..." i izgravaju intelektualno i moralno superiorni deo drustva, a u stvarnosti su sve potpuno suprotno tome.

uf

pre 10 godina

@lobotomog ne videh nijednog hrvata da je podigao svoj glas protiv svoje zemlje,tako da iz tog razloga hrvate poput vas smatram lepo odgojenim. svako dobro!

Zoso

pre 10 godina

Atreides&@ pa gde sam ja bio za vreme rata?U Nisu,Uzicu?Bio sam u Hrvatskoj,pozadinac.Isli smo u sela koja su pala u nase ruke da ih cuvamo.Sela popaljena,opljackana njihova sela a ja dosao iz Vojvodine kod njih.Za sta?Da spavam u tudjoj kuci,da koljem ravce,pijem vina i senlucim.Stid me je veliki.Pozdrav Beogradjanima koji su odbili regrutaciju.Krivi smo za rat i onaj u Hrvatskoj i onaj u Bosni i onaj na Kosovu i sve smo ih izgubili.Sta ce mo za mrtve drugove sto padose tamo a sloba receSRBIJA NIJE UCESTVOVALA U RATU.Kako su me prevarili.

Ima da prica kako smo je klali

pre 10 godina

Ona je Hrvatica, i toliko godina mrzi i radi protiv Srbije, verovatno ce ovo biti jedina stvar koju cak nece ni naplatiti.

Petrica Kerempuh

pre 10 godina

Pa sada je jasno za koje ju je to izuzetne zasluge i koji doprinos miru ju je Mesic odlikovao Ordenom Kralja Zvonimira...

Neko iz publike

pre 10 godina

Znači nisu nanosili štetu Srbiji oni vikend ratnici koji su, znamo kako, odbranili "srpstvo" u bivšim republikama, nego će dotična nanositi štetu ako bude svedočila o tome? Ono što može ona da nanosi štetu, je ako bude lažno svedočila, što bi naravno pravni tim Srbije trebao da pobije valjanim dokazima (ako ih ima...)

Vladan Fegi

pre 10 godina

Ona je placena za ovakve stvari, tako da joj zelim da uziva u tom novcu kojim pere svoj obraz. Te price o nekom pravu moze da prica naivcima koji misle da se jugoslavija sama od sebe raspala.

lobotomog

pre 10 godina

Jeeeste, Sonja je u Kosovu Polju rekla aprila `87 "niko ne sme da vas bije" ili kasnije, nemojte me držati za slovo, potom je poćela da krade novac tako što ga je štampala do iznemoglosti u topčiderskoj štampariji i tako prva probila monetarni sistem u SFRJ. Gle čuda, kao odgovor Hrvata pojavljuje se Tuđman, buja nacionalizam, Sonja naređuje Mladiću i ekipi da podignu barikade oko Knina u vidu balvana (kakva ironija) pujda Borovo seljake i Šešelja da pobiju neke tamo njihove pandure, nagovara Arkana i ono što je ostalo od JNA da sravne sa zemljom lepi grad Vukovar, još lepši Dubrovnik, "napalila" Trebinjce i Crnogorce šta ćeš, držala u opsadi Sarajevo 3 godine, moćna je u to vreme bila. I da, nije htela da potpiše sporazum u Rambujeu, mada niko od vas, ali NIKO, nema pojma šta je zapravo tamo pisalo...mislim da je Sonja "kriva" za sve loše što se desilo ne samo srpskom već i svim ostalim narodima u "regionu". Braćo Srbi, gde je mozak?

Realko

pre 10 godina

Kome smetaju cinjenice?! Srbija (vlast) je isterala Hrvate iz mnogih delova Hrvatkske i treba biti osudjena za to. Takodje Hrvatska (vlast) je isterala Srbe iz Hrvatske i ona isto treba da bude osudjena. Ova trgovina o povlacenju optuznica nemojte vi nas necemo vi nas je zlocin protiv cinjenica, istorije i patnje svih nevinih zrtava.

Dragoljub

pre 10 godina

Imamo mi "Magnum Crimen" i jos bezbroj dokumenata na nasoj strani. Genocid protiv Srba se sprovodi godinama i mrznja prema svemu srpskom se neguje u Hrvatskoj

Marko Dimitrrijević

pre 10 godina

@pera

Pero, nismo pokušali da im vratimo za Jasenovac, već smo hreli da sprečimo da se ponovi Jasenovac. Posmatrajući epilog tog rata, vidim da smo bili potpuno u pravu, bez obzira na ishod.

Bože pravde

pre 10 godina

"Ni po babu ni po stričevima" (nije li to srpsko geslo kojim su se naši preci ponosili?), već kako je zaista bilo.

Nemojte da cvilite i besnite na svedoke, pravedno bi bilo oživeti mrtve vratiti vreme i izbrisati traume, a plaćanje odštete je bedna zamena za pravdu.

Stvari ne stoje dobro po nas, jer je "zbog sećanja na Jasenovac", mnogi Hrvat civil u "oslobođenim" područjima ciljano ubijen bez da je išta URADIO da bi to izazvao - dakle, nedvosmisleno genocid. Nijedno savremeno pravo ne poznaje legitimnost zločina kao osvete za zločin.

ALI, možda će Sonja Biserko, u skladu sa svojim uverenjem i radom, biti svedok i u našoj kontra-tužbi, jer je i mnogi Srbin, star, nemoćan ili nesposoban da se brine za sebe isto tako ubijen samo zato što je Srbin ("a Srbi su zločinački genocidni agresori") u "zoni zabranjenog srpskog postojanja".

Što važi za nas i naše motive, važi i za njih i njihove. Ne mogu se pozivati ni da smo mi prvi počeli, jer su oni počeli sa progonom i čak ubijanjem Srba i pre oružanih sukoba, čime su ih podstakli.

Kako god da se ovo završi, potrebno je podići u Beogradu spomenik žrtvama naših zločina, za nauk budućim generacijama šta se dogodilo, da to što se dogodilo nije bilo opravdano i nije bilo pravedno, a da je mnogima tada izgledalo pravedno i opravdano, da drugačije mišljenje i čak loše i pogrešno mišljenje nije isto što i krivica i konačno ali na prvom mestu da je bolje pustiti krive nego nauditi nevinima jer je ovo drugo najveća nepravda!

rs

pre 10 godina

ma ovo je klasicno samoubistvo hrvatske. ko je proterao koga cija kolona je bombardovana i sa traktorima bezala za srbiju. ni 100 biserki tu nemoze promeniti cinjenice o eksodusu najvecem posle drugog svetskog rata

pozdrav iz ravnoga srema

pre 10 godina

Izvinite molim ali ja sam se nagutao Miloševićevog suzavca i nadobijao pendreka jer sam bio protiv rata, u redu je procesuirati zločince ali Srbiju ne dam, niko ne sme moju decu da optužuje za genocid. Na kraju krajeva, samo je bedna sirotinja izgubila.

zanat najstariji

pre 10 godina

Doticna "dama" vec godinama lobira i spinuje za hrvatske interese tako da ovo nista ne iznenadjuje. Jos kada je onapocela sa kampanjom pravdanja etnickog ciscenje Srba u Hrvatskoj.

stex75

pre 10 godina

Kao sto su Darko i Marko jutros rekli,ukinuti pasos,proterati iz zemlje(dati jedan sendvic sa Srpskom salatom) i cao.Ovde zivi,nasim se hlebom rani,a sve to joj nevalja!Pa ako ti je "Sunce tudjeg neba toplije i bolje" idi sestro daleko ti lepa kuca!A ovo je primer koliko smo mi smesna drzava.Ajd da te vidim to uradi u Americi,Rusiji,Nemackoj...

Lale

pre 10 godina

@Našminkana,
zasto jezivo? Istina pa ma kako bolna bila. Za tebe je izgleda patriotizam precutati ili jos gore lagati? Da li bi ti svedocila protiv svojeg dete da je pocinilo neki zlocin?

Inace naslov clanka je nekorektan. G. Biserko ce mozda biti svedok Hrvatske a da li je to u korist ili stetu Srbije to ce se videti ako do sudskog procesa dodje. U svakom slucaju ako G. Biserko ima neku informaciju da iznese pa makar ta istina bila i stetna po Srbiju onda ona to treba da kaze.

pera

pre 10 godina

meni nije jasno sta smo ocekivali od tog rata???...i jesmo krivci!
ok, nismo bas genocidni, ali u tom ratu smo pokusali da im vratimo za Jasenovac, ali jbg ipak je to bilo drugo vreme i veci haos, pa su se oni od tog haosa provukli kao da nije bilo nicega.

Bekrija

pre 10 godina

@Lale Ma ti to ozbiljno? Bice svedok Hrvatske, ali ko zna da li je to protiv Srbije?! Ako nesto zna treba da kaze?! Ma ti to ozbiljno Lale?!!?

t.

pre 10 godina

Nije nikakav problem da svedoci koji su drzavljani Srbije govore protiv Srbije ako je to bazirano na realnim dogadjajima i na objektivnom sagledavanju, ma koliko to stetno bilo za Srbiju. Svima nama je u interesu da se sredi situacija i kazne odgovorni. Medjutim, Sonja Biserko nema nikakav kredibilitet i njeno svedocenje ce se svesti na zastitu interesa i politike njenih finansijera. Imali smo zadnjih godina prilika da cujemo sta prica Sonja Biserko i dobro znamo sa kim se ima posla. Uostalom, radost i podrska koju Sonja Biserko ima u komentarima sovinista iz komsiluka dovoljno govori o tome koliko ce svedocenje Sonje Biserko biti bazirano na istini.

Džoni

pre 10 godina

Treba platiti i staviti u naš tim jednog ili još bolje dva ugledna i uticajna Amera i "naša" pravda provereno pobeđuje! Kakvi Britanci i Liliputanci? Ameri su "najpravedniji" a i "najbezgrešniji"!

Светлана Fox

pre 10 godina

Претпостављам, у складу са логиком садашње политике, да ће Соња Бисерко убрзо постати део тима Александра Вучића. Никога ко жели да допринесе пропасти Србије, Вучић није заборавио и заобишао.

Mario

pre 10 godina

(Tularac, 12. novembar 2013 07:57) Vi znate da ratnu štetu plaća ona strana koja ju je počinila i ona država koja je odgovorna tako to biva nakon svakog rata.... npr. nisu ni svi njemci bili za Hitlera niti za rat, ali je na kraju cijeli narod označen kao genocidan i narod je platio ratnu štetu...

Кривокапић

pre 10 godina

Полако људи. Не дижите јој цену. Каксв сведок, таква и служба. Донације су пресушиле пошто Србија више није интересентна. Мора однечега да се живи.

betmen

pre 10 godina

Srbija ima DALEKO ozbiljnije civilno društvo od Hrvatske. Biserko neće svedočiti protiv Srbije (kao ni bilo ko drugi) već protiv pojedinaca, jer čak ni u Hagu ne postoji pojam kolektivne krivice tako da tekst nije baš precizan.

miroslav

pre 10 godina

Kakav je to naslov vesti, takav naslov sugerise gradjanima da je Sonja Biserko svedok za Hrvatsku a ne svedok Hrvatske (skraceno receno). Vi bi trebalo da znate da u bilo kom sporu jedan od ucesnika spora moze da pozove bilo kog svedoka, i u vecini slucajeva svedok mora da se odazove pozivu ako mu to sud nalozi,ovako novinari samo stvaraju podele medju narodom na izdajice i patriote, zbog bombasticnih naslova.

Nikola

pre 10 godina

Sve lepo osmisljeno i uigrano od strane medjunarodne zajednice vezano za ovu tuzbu. Sudicemo se par godina a ona kad budemo trebali da udjemo u EU Hrvatska nam nece dati tj. stavice veto... Zivi bili pa videli.

Mita

pre 10 godina

Verovatno će Hrvati,u optužnicu da stave i to što smo izvršili genocid tako što smo otišli iz Hrvatske,a i genocid ćirilice u Vukovaru...Mi smo pokazali dobru volju i pred svetom,i pred Evropom za pomirenje,a oni će ovim nebulozama ispasti smešni.Svačije je pravo da svedoči za bilo koga,i u to se neću mešati,a njoj neka služi na čast...

Milan Đorđić

pre 10 godina

Šta li bi mogla reći ova dama? Sudeći po njenom dosadašnjem radu ništa lepo i afirmativno, po nas.
Moralna čistota odavno ne krasi ni jedan međunarodni humanitarni tim, bar kod nas su uvek bili u funkciji urušavanja svega postojećeg.
Ono, da smo sveti-nismo, bezgrešni još manje ali...ko to uopšte jeste.
I opet mi pade na pamet Dučić sa sintagmom o Hrvatima! Kako li se samo jedna država sa takvom ružnom prošlošću drznula da priča o moralu, pravu i istini.
Pre bilo kakvog svedočenja, bilo bi uputno da prošeta do Kozare, mesta gde ne ostade srpskog uveta, da li zbog ovakvog puta europske demokratske Hrvatske. No, ako je mogao Stepinac postati svetac, ništa ne fali ni ovoj dami.
Tako je to Mondo.

Sumadinac91

pre 10 godina

Da li ce i doticna da snosi troskove koje bi donela pobeda njene strane,ili ce trosak da snosi narod u Srbiji(kroz npr. ogromno povecanje poreza) dok se ona bude baskarila u nekoj drugoj zemlji toplije klime?
Da li je to mir koji reklamira,tako sto ce celu jednu drzavu da gurne u ekonomsku propast a njen narod u narucje ekstremizma kao jedinog moguceg izlaska iz iste?
Da li se finansira iz budzeta Srbije na bilo koji nacin,ako da zasto se taj novac ne usmeri na lecenje bolesnih ili edukaciju naroda?
Sta smo mi postali Vajmarska Nemacka preko noci?Krajina nista,BiH nista,KiM nista,tamo niko nije odgovoran za nestanak Srba i drugih neAlbanaca/Hrvata/Bosnjaka?
Samo je Milosevic pozivao na zlo(ne branim ga niti ga volim),dok su oni valjda bili u hipi fazonu i nikako nisu svojim akcijama urusili jednu legitimnu i priznatu drzavu Jugoslaviju?
Ovo sto se desava nikako nece dovesti do pomirenja naroda na Balkanu,samo se odrzava i siri tenzija,a krivci i zrtve se menjaju po potrebi vecih a ne po tome da svaki zlocinac sa imenom i prezimenom treba da odgovara na osnovu dela a ne na osnovu toga ko je,odakle je i za koga radi.

Tularac

pre 10 godina

Gospodjo, mozete biti protiv jedne politike, jedne diktature, jednog rata i zlocina ali ne mozete biti protiv miliona ostalih koji su takodje prezirali istu tu politiku jer eventualnu odstetu i epitet genocidnog naroda nece platiti i nositi Milosevic i njegovi generali vec i hiljade onih momaka koji nisu pristali da odu u Hrvatsku i Bosnu. Ako budemo osudjeni, mozda ce na papiru i pisati da je jedna politika genocidna, ali Vi dobro znate da ce u praksi svako od nas poneti teret te strasne reci, svako od nas koji je mesecima trpeo gladan pred redovima za hleba, mleko i platu od 5 DM a koji nije zeleo prokleti rat. Bice kriv obican narod a ne politika, odstetu ce placati ne Milosevici i Karadzici nego nasa deca. Razmislite protiv koga cete svedociti.

БМСталкер

pre 10 godina

Колико је глупа, хистерична и идиотска оптужба доказује "сведочење" оваквих ликова.

БМСталкер

pre 10 godina

Колико је глупа, хистерична и идиотска оптужба доказује "сведочење" оваквих ликова.

Tularac

pre 10 godina

Gospodjo, mozete biti protiv jedne politike, jedne diktature, jednog rata i zlocina ali ne mozete biti protiv miliona ostalih koji su takodje prezirali istu tu politiku jer eventualnu odstetu i epitet genocidnog naroda nece platiti i nositi Milosevic i njegovi generali vec i hiljade onih momaka koji nisu pristali da odu u Hrvatsku i Bosnu. Ako budemo osudjeni, mozda ce na papiru i pisati da je jedna politika genocidna, ali Vi dobro znate da ce u praksi svako od nas poneti teret te strasne reci, svako od nas koji je mesecima trpeo gladan pred redovima za hleba, mleko i platu od 5 DM a koji nije zeleo prokleti rat. Bice kriv obican narod a ne politika, odstetu ce placati ne Milosevici i Karadzici nego nasa deca. Razmislite protiv koga cete svedociti.

stex75

pre 10 godina

Kao sto su Darko i Marko jutros rekli,ukinuti pasos,proterati iz zemlje(dati jedan sendvic sa Srpskom salatom) i cao.Ovde zivi,nasim se hlebom rani,a sve to joj nevalja!Pa ako ti je "Sunce tudjeg neba toplije i bolje" idi sestro daleko ti lepa kuca!A ovo je primer koliko smo mi smesna drzava.Ajd da te vidim to uradi u Americi,Rusiji,Nemackoj...

Milan Đorđić

pre 10 godina

Šta li bi mogla reći ova dama? Sudeći po njenom dosadašnjem radu ništa lepo i afirmativno, po nas.
Moralna čistota odavno ne krasi ni jedan međunarodni humanitarni tim, bar kod nas su uvek bili u funkciji urušavanja svega postojećeg.
Ono, da smo sveti-nismo, bezgrešni još manje ali...ko to uopšte jeste.
I opet mi pade na pamet Dučić sa sintagmom o Hrvatima! Kako li se samo jedna država sa takvom ružnom prošlošću drznula da priča o moralu, pravu i istini.
Pre bilo kakvog svedočenja, bilo bi uputno da prošeta do Kozare, mesta gde ne ostade srpskog uveta, da li zbog ovakvog puta europske demokratske Hrvatske. No, ako je mogao Stepinac postati svetac, ništa ne fali ni ovoj dami.
Tako je to Mondo.

Nikola

pre 10 godina

Sve lepo osmisljeno i uigrano od strane medjunarodne zajednice vezano za ovu tuzbu. Sudicemo se par godina a ona kad budemo trebali da udjemo u EU Hrvatska nam nece dati tj. stavice veto... Zivi bili pa videli.

zanat najstariji

pre 10 godina

Doticna "dama" vec godinama lobira i spinuje za hrvatske interese tako da ovo nista ne iznenadjuje. Jos kada je onapocela sa kampanjom pravdanja etnickog ciscenje Srba u Hrvatskoj.

Sumadinac91

pre 10 godina

Da li ce i doticna da snosi troskove koje bi donela pobeda njene strane,ili ce trosak da snosi narod u Srbiji(kroz npr. ogromno povecanje poreza) dok se ona bude baskarila u nekoj drugoj zemlji toplije klime?
Da li je to mir koji reklamira,tako sto ce celu jednu drzavu da gurne u ekonomsku propast a njen narod u narucje ekstremizma kao jedinog moguceg izlaska iz iste?
Da li se finansira iz budzeta Srbije na bilo koji nacin,ako da zasto se taj novac ne usmeri na lecenje bolesnih ili edukaciju naroda?
Sta smo mi postali Vajmarska Nemacka preko noci?Krajina nista,BiH nista,KiM nista,tamo niko nije odgovoran za nestanak Srba i drugih neAlbanaca/Hrvata/Bosnjaka?
Samo je Milosevic pozivao na zlo(ne branim ga niti ga volim),dok su oni valjda bili u hipi fazonu i nikako nisu svojim akcijama urusili jednu legitimnu i priznatu drzavu Jugoslaviju?
Ovo sto se desava nikako nece dovesti do pomirenja naroda na Balkanu,samo se odrzava i siri tenzija,a krivci i zrtve se menjaju po potrebi vecih a ne po tome da svaki zlocinac sa imenom i prezimenom treba da odgovara na osnovu dela a ne na osnovu toga ko je,odakle je i za koga radi.

Mita

pre 10 godina

Verovatno će Hrvati,u optužnicu da stave i to što smo izvršili genocid tako što smo otišli iz Hrvatske,a i genocid ćirilice u Vukovaru...Mi smo pokazali dobru volju i pred svetom,i pred Evropom za pomirenje,a oni će ovim nebulozama ispasti smešni.Svačije je pravo da svedoči za bilo koga,i u to se neću mešati,a njoj neka služi na čast...

Кривокапић

pre 10 godina

Полако људи. Не дижите јој цену. Каксв сведок, таква и служба. Донације су пресушиле пошто Србија више није интересентна. Мора однечега да се живи.

pozdrav iz ravnoga srema

pre 10 godina

Izvinite molim ali ja sam se nagutao Miloševićevog suzavca i nadobijao pendreka jer sam bio protiv rata, u redu je procesuirati zločince ali Srbiju ne dam, niko ne sme moju decu da optužuje za genocid. Na kraju krajeva, samo je bedna sirotinja izgubila.

miroslav

pre 10 godina

Kakav je to naslov vesti, takav naslov sugerise gradjanima da je Sonja Biserko svedok za Hrvatsku a ne svedok Hrvatske (skraceno receno). Vi bi trebalo da znate da u bilo kom sporu jedan od ucesnika spora moze da pozove bilo kog svedoka, i u vecini slucajeva svedok mora da se odazove pozivu ako mu to sud nalozi,ovako novinari samo stvaraju podele medju narodom na izdajice i patriote, zbog bombasticnih naslova.

rs

pre 10 godina

ma ovo je klasicno samoubistvo hrvatske. ko je proterao koga cija kolona je bombardovana i sa traktorima bezala za srbiju. ni 100 biserki tu nemoze promeniti cinjenice o eksodusu najvecem posle drugog svetskog rata

Светлана Fox

pre 10 godina

Претпостављам, у складу са логиком садашње политике, да ће Соња Бисерко убрзо постати део тима Александра Вучића. Никога ко жели да допринесе пропасти Србије, Вучић није заборавио и заобишао.

Vladan Fegi

pre 10 godina

Ona je placena za ovakve stvari, tako da joj zelim da uziva u tom novcu kojim pere svoj obraz. Te price o nekom pravu moze da prica naivcima koji misle da se jugoslavija sama od sebe raspala.

t.

pre 10 godina

Nije nikakav problem da svedoci koji su drzavljani Srbije govore protiv Srbije ako je to bazirano na realnim dogadjajima i na objektivnom sagledavanju, ma koliko to stetno bilo za Srbiju. Svima nama je u interesu da se sredi situacija i kazne odgovorni. Medjutim, Sonja Biserko nema nikakav kredibilitet i njeno svedocenje ce se svesti na zastitu interesa i politike njenih finansijera. Imali smo zadnjih godina prilika da cujemo sta prica Sonja Biserko i dobro znamo sa kim se ima posla. Uostalom, radost i podrska koju Sonja Biserko ima u komentarima sovinista iz komsiluka dovoljno govori o tome koliko ce svedocenje Sonje Biserko biti bazirano na istini.

Marko Dimitrrijević

pre 10 godina

@pera

Pero, nismo pokušali da im vratimo za Jasenovac, već smo hreli da sprečimo da se ponovi Jasenovac. Posmatrajući epilog tog rata, vidim da smo bili potpuno u pravu, bez obzira na ishod.

Lale

pre 10 godina

@Našminkana,
zasto jezivo? Istina pa ma kako bolna bila. Za tebe je izgleda patriotizam precutati ili jos gore lagati? Da li bi ti svedocila protiv svojeg dete da je pocinilo neki zlocin?

Inace naslov clanka je nekorektan. G. Biserko ce mozda biti svedok Hrvatske a da li je to u korist ili stetu Srbije to ce se videti ako do sudskog procesa dodje. U svakom slucaju ako G. Biserko ima neku informaciju da iznese pa makar ta istina bila i stetna po Srbiju onda ona to treba da kaze.

Dragoljub

pre 10 godina

Imamo mi "Magnum Crimen" i jos bezbroj dokumenata na nasoj strani. Genocid protiv Srba se sprovodi godinama i mrznja prema svemu srpskom se neguje u Hrvatskoj

Mario

pre 10 godina

(Tularac, 12. novembar 2013 07:57) Vi znate da ratnu štetu plaća ona strana koja ju je počinila i ona država koja je odgovorna tako to biva nakon svakog rata.... npr. nisu ni svi njemci bili za Hitlera niti za rat, ali je na kraju cijeli narod označen kao genocidan i narod je platio ratnu štetu...

Džoni

pre 10 godina

Treba platiti i staviti u naš tim jednog ili još bolje dva ugledna i uticajna Amera i "naša" pravda provereno pobeđuje! Kakvi Britanci i Liliputanci? Ameri su "najpravedniji" a i "najbezgrešniji"!

betmen

pre 10 godina

Srbija ima DALEKO ozbiljnije civilno društvo od Hrvatske. Biserko neće svedočiti protiv Srbije (kao ni bilo ko drugi) već protiv pojedinaca, jer čak ni u Hagu ne postoji pojam kolektivne krivice tako da tekst nije baš precizan.

Ima da prica kako smo je klali

pre 10 godina

Ona je Hrvatica, i toliko godina mrzi i radi protiv Srbije, verovatno ce ovo biti jedina stvar koju cak nece ni naplatiti.

Bekrija

pre 10 godina

@Lale Ma ti to ozbiljno? Bice svedok Hrvatske, ali ko zna da li je to protiv Srbije?! Ako nesto zna treba da kaze?! Ma ti to ozbiljno Lale?!!?

lobotomog

pre 10 godina

Jeeeste, Sonja je u Kosovu Polju rekla aprila `87 "niko ne sme da vas bije" ili kasnije, nemojte me držati za slovo, potom je poćela da krade novac tako što ga je štampala do iznemoglosti u topčiderskoj štampariji i tako prva probila monetarni sistem u SFRJ. Gle čuda, kao odgovor Hrvata pojavljuje se Tuđman, buja nacionalizam, Sonja naređuje Mladiću i ekipi da podignu barikade oko Knina u vidu balvana (kakva ironija) pujda Borovo seljake i Šešelja da pobiju neke tamo njihove pandure, nagovara Arkana i ono što je ostalo od JNA da sravne sa zemljom lepi grad Vukovar, još lepši Dubrovnik, "napalila" Trebinjce i Crnogorce šta ćeš, držala u opsadi Sarajevo 3 godine, moćna je u to vreme bila. I da, nije htela da potpiše sporazum u Rambujeu, mada niko od vas, ali NIKO, nema pojma šta je zapravo tamo pisalo...mislim da je Sonja "kriva" za sve loše što se desilo ne samo srpskom već i svim ostalim narodima u "regionu". Braćo Srbi, gde je mozak?

Petrica Kerempuh

pre 10 godina

Pa sada je jasno za koje ju je to izuzetne zasluge i koji doprinos miru ju je Mesic odlikovao Ordenom Kralja Zvonimira...

my way

pre 10 godina

Smejem se, a plakao bih. Svaki komentar o ovom placenicima bez trunke morala i savesti je suvisan, kao i o intelektu onih koji njenu monstruoznu ideologiju mrznje i apsurdne lazi prihvataju. NVO i politicari znaju zasto rade i prema njima osecam najdublji prezir i gadjenje, ali njihovih volontera i simpatizera ispranih mozgova mi je uz to negde i zao, pogotovo kad komplekse lece po onoj "ko o cemu..." i izgravaju intelektualno i moralno superiorni deo drustva, a u stvarnosti su sve potpuno suprotno tome.

Realko

pre 10 godina

Kome smetaju cinjenice?! Srbija (vlast) je isterala Hrvate iz mnogih delova Hrvatkske i treba biti osudjena za to. Takodje Hrvatska (vlast) je isterala Srbe iz Hrvatske i ona isto treba da bude osudjena. Ova trgovina o povlacenju optuznica nemojte vi nas necemo vi nas je zlocin protiv cinjenica, istorije i patnje svih nevinih zrtava.

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Mislim da je krajnje vreme da tuzilastvo razmotri aktivnosti Gospodje Biserko za poslednjih 20 godina, sa posebnim naglaskom na njene veze sa maglovitim inostranim organizacijama i licnostima. Takodje bi pod hitno trebalo ispitati izvore finansiranja doticne i njene organizacije.

Бојан Илић

pre 10 godina

Да ли ће неко коначно да схвати шта ова жена и остале "правдољубиве бабе" раде Србији?!
Она сестра домобрана живи за то да нанесе Србији што више зала ...
Све најгоре...
Слаб ми је фонд речи шта им мислим!

Zoso

pre 10 godina

Atreides&@ pa gde sam ja bio za vreme rata?U Nisu,Uzicu?Bio sam u Hrvatskoj,pozadinac.Isli smo u sela koja su pala u nase ruke da ih cuvamo.Sela popaljena,opljackana njihova sela a ja dosao iz Vojvodine kod njih.Za sta?Da spavam u tudjoj kuci,da koljem ravce,pijem vina i senlucim.Stid me je veliki.Pozdrav Beogradjanima koji su odbili regrutaciju.Krivi smo za rat i onaj u Hrvatskoj i onaj u Bosni i onaj na Kosovu i sve smo ih izgubili.Sta ce mo za mrtve drugove sto padose tamo a sloba receSRBIJA NIJE UCESTVOVALA U RATU.Kako su me prevarili.

Djuro

pre 10 godina

Čitam komentare, i čudim se šta čini moć propagande. Srbi se uspinju da se odbrane kako nisu zločinački narod, Srbi koji nemaju ni jedan planirani i organizovani zločin (daleko bilo genocid) pred Hrvatima čija je povjest satkana od zločina i krvništva.Današna Hr.direktna je naslednica NDH čija je osnovana strategija bila uništiti Srbe na okupiranoj teritoriji (genocid), današnja Hr. je to ostvarila i ide dalje-uništiti Srbe u potpunosti. Hr propaganda je uspjela i uspješno sprovedi onu 'drž'te lopova'.

uf

pre 10 godina

@lobotomog ne videh nijednog hrvata da je podigao svoj glas protiv svoje zemlje,tako da iz tog razloga hrvate poput vas smatram lepo odgojenim. svako dobro!

pera

pre 10 godina

meni nije jasno sta smo ocekivali od tog rata???...i jesmo krivci!
ok, nismo bas genocidni, ali u tom ratu smo pokusali da im vratimo za Jasenovac, ali jbg ipak je to bilo drugo vreme i veci haos, pa su se oni od tog haosa provukli kao da nije bilo nicega.

Neko iz publike

pre 10 godina

Znači nisu nanosili štetu Srbiji oni vikend ratnici koji su, znamo kako, odbranili "srpstvo" u bivšim republikama, nego će dotična nanositi štetu ako bude svedočila o tome? Ono što može ona da nanosi štetu, je ako bude lažno svedočila, što bi naravno pravni tim Srbije trebao da pobije valjanim dokazima (ako ih ima...)

Boris

pre 10 godina

Sudeci po komentarima, izgleda da su Srbi stvarno krivi za genocid. Panika sta ce gdja Biserko da kaze. Sto se mene tice, nek kaze istinu, kakva god bila, imace respekt od mene. Kazna zlotvorima, kako god se prezivali. Pozdrav svim normalnim ljudima!
(Muenchner, 12. novembar 2013 17:02)

Ovde se ne sudi nikakvim zlotvorima nego se kroz tuzbu i protivtuzbu presudjuje istoriji i politici naroda i sadasnjih drzava za sve sto se desavalo u 20. veku, a tu svakako istina nije na strani koju Biserko zastupa. Lepo je neko u komentaru opisao tebe i tebi slicne, bitno da ti tako normalan optuzujes Srbe za genocid. Mozes i Jevreje, sve ljudski i normalno, ali samo u tvojoj mrznjom zadojenoj glavici. Smrt fasizmu!

Bože pravde

pre 10 godina

"Ni po babu ni po stričevima" (nije li to srpsko geslo kojim su se naši preci ponosili?), već kako je zaista bilo.

Nemojte da cvilite i besnite na svedoke, pravedno bi bilo oživeti mrtve vratiti vreme i izbrisati traume, a plaćanje odštete je bedna zamena za pravdu.

Stvari ne stoje dobro po nas, jer je "zbog sećanja na Jasenovac", mnogi Hrvat civil u "oslobođenim" područjima ciljano ubijen bez da je išta URADIO da bi to izazvao - dakle, nedvosmisleno genocid. Nijedno savremeno pravo ne poznaje legitimnost zločina kao osvete za zločin.

ALI, možda će Sonja Biserko, u skladu sa svojim uverenjem i radom, biti svedok i u našoj kontra-tužbi, jer je i mnogi Srbin, star, nemoćan ili nesposoban da se brine za sebe isto tako ubijen samo zato što je Srbin ("a Srbi su zločinački genocidni agresori") u "zoni zabranjenog srpskog postojanja".

Što važi za nas i naše motive, važi i za njih i njihove. Ne mogu se pozivati ni da smo mi prvi počeli, jer su oni počeli sa progonom i čak ubijanjem Srba i pre oružanih sukoba, čime su ih podstakli.

Kako god da se ovo završi, potrebno je podići u Beogradu spomenik žrtvama naših zločina, za nauk budućim generacijama šta se dogodilo, da to što se dogodilo nije bilo opravdano i nije bilo pravedno, a da je mnogima tada izgledalo pravedno i opravdano, da drugačije mišljenje i čak loše i pogrešno mišljenje nije isto što i krivica i konačno ali na prvom mestu da je bolje pustiti krive nego nauditi nevinima jer je ovo drugo najveća nepravda!

mlekadzija

pre 10 godina

Nista neocekivano. Pa doticna je nositeljka visokog hrvatskog odlikovanja dobijenog od strane Mesica... za zaboravne neka malo gugluju.

Muenchner

pre 10 godina

Sudeci po komentarima, izgleda da su Srbi stvarno krivi za genocid. Panika sta ce gdja Biserko da kaze. Sto se mene tice, nek kaze istinu, kakva god bila, imace respekt od mene. Kazna zlotvorima, kako god se prezivali. Pozdrav svim normalnim ljudima!

mudrac

pre 10 godina

Evo vam link pa ko voli nek izvoli!!! http://www.dejanlucic.net/Lat/hobotnica__rotshild.html
NADAM SE DA ĆE ADMIN OVO OBJAVITI a možda i neće...ko zna :)

Sonja Biserko, Nataša Kandić, SOROŠ!!! Rotshildi...

Muenchner

pre 10 godina

"Lepo je neko u komentaru opisao tebe i tebi slicne, bitno da ti tako normalan optuzujes Srbe za genocid. Mozes i Jevreje, sve ljudski i normalno, ali samo u tvojoj mrznjom zadojenoj glavici. Smrt fasizmu! (Boris, 12. novembar 2013 18:04)"

Ja znam dosta Srba, ukljucujuci i mene samog, koji nisu zlotvori. Znam i za one koji jesu, kao i jos vise njih koji misle da je patriotizam stititi koljace koji su opljackali moju zemlju. Srbin ne znaci zlocinac, koliko god to pljackasima odgovaralo. Ima nas i casnih, koji negujemo srpsku tradiciju cestitosti i pravdoljubivosti. Kako bi to Nebojsa u Bas Celiku rekao "istina, ljubav, sloboda".
Ako Sonja B. kaze istinu, ima moju podrsku, jer istina nema stranu. Ali je uvek uz pravdu. Prosto ko pasulj.

Eugen Slavenski

pre 10 godina

Srbija će se morati suočiti sa dokumentima koje je dostavljala međunarodnom sudu u Hagu protiv Gotovine i drugih hrvatskih državljana.Takvih dokumenata ima na stotine kilograma, ali je Srbija imala dogovor sa Carlom Del Ponte da zacrni markerom i prekrije ono što joj je odgovaralo da se ne sazna. Za te potrebe suđenja Hrvatima to je moglo tada tako proći, ali sada kada se pokrene postupak po osnovu tužbe protiv Srbije i kada se zna da ti dokumenti postoje, morat će se otkriti što piše ispod crne crte od markera. To bi mogao biti Srbiji uteg oko noge za ulazak u EU , ako odbije otkiti ono što je mislila da može prikriti. Hrvatska nije imala takav aranžman sa Carlom Del Ponte. Stjepan Mesić je požurio dostaviti Hagu i ono što je traženo i ono što nije, i to bez upotrebe markera. Inače, tužbu protiv Srbije sastavio je osobno Ivo Josipović 1998/99 kada je bio saborski zastupnik i profesor na Pravnom fakultetu.Iz hrvatskih stručnih krugovima moglo se više puta je čuti da je kvalitetno napravljena. Ali svi znamo da će prevladti politički pragmatizam i politička trgovina, ako dođe do povlačenja tužbe.Zasada se Hrvatskoj ne žuri, jer ima bolji ucjenjivački kapacitet.

Lobotomog

pre 10 godina

@lobotomog ne videh nijednog hrvata da je podigao svoj glas protiv svoje zemlje,tako da iz tog razloga hrvate poput vas smatram lepo odgojenim. svako dobro!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (uf, 12. novembar 2013 15:44)
Ne delim ljude po nacionalnosti već po tome kakav je ko čovek i da li mu radi mozak ili ne. I da, tu si u pravu, trebalo bi svako da počisti svoje dvorište. Mene prvo zanima sopstveno. Svako dobro.

MONARHIJA

pre 10 godina

@DEDA CVETKO

Bravo deda-u E-novinama se objavljuje svedočenje policajca koji je učestvovao u operacijama na Kosovu Čovek iznosi zastrašujuće optužbe:Npr.da je jedan iz Pirota otsekao albancu glavu kuvao je tri dana,povadio zlatne zube ,ispolirao i napravio stonu lampu.Ponovio je to sa glavom jedne albanke da lampe budu u paru.Dalje detaljno opisuje masovne zločine po albanskim selima.

Deda Cvetko je 100% u pravu,tužilaštvo treba odmah da reaguje i ako nije istina da ove klevetnike kazni po zakonu.

Bar da je više patriota ko DEDA CVETKO

Inače mi je sumnjivo ovo u E-novinama.Da je istina sigurno bi B92 to prvi objavio.

zoki

pre 10 godina

Nista od tih tuzbi nece biti, mnogo stvari bi isplivalo i onih od pre 20 i onih pre 60 godina, to nije u interesu nikome bar trenutno tako da ce se zabasuriti i tutnuti pod tepih. Uostalom kao i vekovno klanje Francuza i Engleza sad su kao veliki prijatelji....

freddie

pre 10 godina

ne videh nijednog hrvata da je podigao svoj glas protiv svoje zemlje, ... ...
(uf, 12. novembar 2013 15:44

sadasnji hr predsjednik je svojevremeno pomagao u sastavljanju optuznice protiv gotovine. vesna pusic (jedna od celnica ljevice, trenutno na vlasti) je tisucu puta optuzivala tuđmana zbog angazmana u bosni (i sto je najbolje, ima siroku podrsku naroda jer prosjecnog hrvata bosna zanima koliko i srbina zanzibar..). zarko puhovski je bio najveci kriticar desnice. itditd.......

miroslav

pre 10 godina

Kakav je to naslov vesti, takav naslov sugerise gradjanima da je Sonja Biserko svedok za Hrvatsku a ne svedok Hrvatske (skraceno receno). Vi bi trebalo da znate da u bilo kom sporu jedan od ucesnika spora moze da pozove bilo kog svedoka, i u vecini slucajeva svedok mora da se odazove pozivu ako mu to sud nalozi,ovako novinari samo stvaraju podele medju narodom na izdajice i patriote, zbog bombasticnih naslova.

Lale

pre 10 godina

@Našminkana,
zasto jezivo? Istina pa ma kako bolna bila. Za tebe je izgleda patriotizam precutati ili jos gore lagati? Da li bi ti svedocila protiv svojeg dete da je pocinilo neki zlocin?

Inace naslov clanka je nekorektan. G. Biserko ce mozda biti svedok Hrvatske a da li je to u korist ili stetu Srbije to ce se videti ako do sudskog procesa dodje. U svakom slucaju ako G. Biserko ima neku informaciju da iznese pa makar ta istina bila i stetna po Srbiju onda ona to treba da kaze.

betmen

pre 10 godina

Srbija ima DALEKO ozbiljnije civilno društvo od Hrvatske. Biserko neće svedočiti protiv Srbije (kao ni bilo ko drugi) već protiv pojedinaca, jer čak ni u Hagu ne postoji pojam kolektivne krivice tako da tekst nije baš precizan.

Mario

pre 10 godina

(Tularac, 12. novembar 2013 07:57) Vi znate da ratnu štetu plaća ona strana koja ju je počinila i ona država koja je odgovorna tako to biva nakon svakog rata.... npr. nisu ni svi njemci bili za Hitlera niti za rat, ali je na kraju cijeli narod označen kao genocidan i narod je platio ratnu štetu...

pera

pre 10 godina

meni nije jasno sta smo ocekivali od tog rata???...i jesmo krivci!
ok, nismo bas genocidni, ali u tom ratu smo pokusali da im vratimo za Jasenovac, ali jbg ipak je to bilo drugo vreme i veci haos, pa su se oni od tog haosa provukli kao da nije bilo nicega.

Realko

pre 10 godina

Kome smetaju cinjenice?! Srbija (vlast) je isterala Hrvate iz mnogih delova Hrvatkske i treba biti osudjena za to. Takodje Hrvatska (vlast) je isterala Srbe iz Hrvatske i ona isto treba da bude osudjena. Ova trgovina o povlacenju optuznica nemojte vi nas necemo vi nas je zlocin protiv cinjenica, istorije i patnje svih nevinih zrtava.

lobotomog

pre 10 godina

Jeeeste, Sonja je u Kosovu Polju rekla aprila `87 "niko ne sme da vas bije" ili kasnije, nemojte me držati za slovo, potom je poćela da krade novac tako što ga je štampala do iznemoglosti u topčiderskoj štampariji i tako prva probila monetarni sistem u SFRJ. Gle čuda, kao odgovor Hrvata pojavljuje se Tuđman, buja nacionalizam, Sonja naređuje Mladiću i ekipi da podignu barikade oko Knina u vidu balvana (kakva ironija) pujda Borovo seljake i Šešelja da pobiju neke tamo njihove pandure, nagovara Arkana i ono što je ostalo od JNA da sravne sa zemljom lepi grad Vukovar, još lepši Dubrovnik, "napalila" Trebinjce i Crnogorce šta ćeš, držala u opsadi Sarajevo 3 godine, moćna je u to vreme bila. I da, nije htela da potpiše sporazum u Rambujeu, mada niko od vas, ali NIKO, nema pojma šta je zapravo tamo pisalo...mislim da je Sonja "kriva" za sve loše što se desilo ne samo srpskom već i svim ostalim narodima u "regionu". Braćo Srbi, gde je mozak?

Tularac

pre 10 godina

Gospodjo, mozete biti protiv jedne politike, jedne diktature, jednog rata i zlocina ali ne mozete biti protiv miliona ostalih koji su takodje prezirali istu tu politiku jer eventualnu odstetu i epitet genocidnog naroda nece platiti i nositi Milosevic i njegovi generali vec i hiljade onih momaka koji nisu pristali da odu u Hrvatsku i Bosnu. Ako budemo osudjeni, mozda ce na papiru i pisati da je jedna politika genocidna, ali Vi dobro znate da ce u praksi svako od nas poneti teret te strasne reci, svako od nas koji je mesecima trpeo gladan pred redovima za hleba, mleko i platu od 5 DM a koji nije zeleo prokleti rat. Bice kriv obican narod a ne politika, odstetu ce placati ne Milosevici i Karadzici nego nasa deca. Razmislite protiv koga cete svedociti.

Zoso

pre 10 godina

Atreides&@ pa gde sam ja bio za vreme rata?U Nisu,Uzicu?Bio sam u Hrvatskoj,pozadinac.Isli smo u sela koja su pala u nase ruke da ih cuvamo.Sela popaljena,opljackana njihova sela a ja dosao iz Vojvodine kod njih.Za sta?Da spavam u tudjoj kuci,da koljem ravce,pijem vina i senlucim.Stid me je veliki.Pozdrav Beogradjanima koji su odbili regrutaciju.Krivi smo za rat i onaj u Hrvatskoj i onaj u Bosni i onaj na Kosovu i sve smo ih izgubili.Sta ce mo za mrtve drugove sto padose tamo a sloba receSRBIJA NIJE UCESTVOVALA U RATU.Kako su me prevarili.

Светлана Fox

pre 10 godina

Претпостављам, у складу са логиком садашње политике, да ће Соња Бисерко убрзо постати део тима Александра Вучића. Никога ко жели да допринесе пропасти Србије, Вучић није заборавио и заобишао.

stex75

pre 10 godina

Kao sto su Darko i Marko jutros rekli,ukinuti pasos,proterati iz zemlje(dati jedan sendvic sa Srpskom salatom) i cao.Ovde zivi,nasim se hlebom rani,a sve to joj nevalja!Pa ako ti je "Sunce tudjeg neba toplije i bolje" idi sestro daleko ti lepa kuca!A ovo je primer koliko smo mi smesna drzava.Ajd da te vidim to uradi u Americi,Rusiji,Nemackoj...

Bože pravde

pre 10 godina

"Ni po babu ni po stričevima" (nije li to srpsko geslo kojim su se naši preci ponosili?), već kako je zaista bilo.

Nemojte da cvilite i besnite na svedoke, pravedno bi bilo oživeti mrtve vratiti vreme i izbrisati traume, a plaćanje odštete je bedna zamena za pravdu.

Stvari ne stoje dobro po nas, jer je "zbog sećanja na Jasenovac", mnogi Hrvat civil u "oslobođenim" područjima ciljano ubijen bez da je išta URADIO da bi to izazvao - dakle, nedvosmisleno genocid. Nijedno savremeno pravo ne poznaje legitimnost zločina kao osvete za zločin.

ALI, možda će Sonja Biserko, u skladu sa svojim uverenjem i radom, biti svedok i u našoj kontra-tužbi, jer je i mnogi Srbin, star, nemoćan ili nesposoban da se brine za sebe isto tako ubijen samo zato što je Srbin ("a Srbi su zločinački genocidni agresori") u "zoni zabranjenog srpskog postojanja".

Što važi za nas i naše motive, važi i za njih i njihove. Ne mogu se pozivati ni da smo mi prvi počeli, jer su oni počeli sa progonom i čak ubijanjem Srba i pre oružanih sukoba, čime su ih podstakli.

Kako god da se ovo završi, potrebno je podići u Beogradu spomenik žrtvama naših zločina, za nauk budućim generacijama šta se dogodilo, da to što se dogodilo nije bilo opravdano i nije bilo pravedno, a da je mnogima tada izgledalo pravedno i opravdano, da drugačije mišljenje i čak loše i pogrešno mišljenje nije isto što i krivica i konačno ali na prvom mestu da je bolje pustiti krive nego nauditi nevinima jer je ovo drugo najveća nepravda!

БМСталкер

pre 10 godina

Колико је глупа, хистерична и идиотска оптужба доказује "сведочење" оваквих ликова.

Neko iz publike

pre 10 godina

Znači nisu nanosili štetu Srbiji oni vikend ratnici koji su, znamo kako, odbranili "srpstvo" u bivšim republikama, nego će dotična nanositi štetu ako bude svedočila o tome? Ono što može ona da nanosi štetu, je ako bude lažno svedočila, što bi naravno pravni tim Srbije trebao da pobije valjanim dokazima (ako ih ima...)

Milan Đorđić

pre 10 godina

Šta li bi mogla reći ova dama? Sudeći po njenom dosadašnjem radu ništa lepo i afirmativno, po nas.
Moralna čistota odavno ne krasi ni jedan međunarodni humanitarni tim, bar kod nas su uvek bili u funkciji urušavanja svega postojećeg.
Ono, da smo sveti-nismo, bezgrešni još manje ali...ko to uopšte jeste.
I opet mi pade na pamet Dučić sa sintagmom o Hrvatima! Kako li se samo jedna država sa takvom ružnom prošlošću drznula da priča o moralu, pravu i istini.
Pre bilo kakvog svedočenja, bilo bi uputno da prošeta do Kozare, mesta gde ne ostade srpskog uveta, da li zbog ovakvog puta europske demokratske Hrvatske. No, ako je mogao Stepinac postati svetac, ništa ne fali ni ovoj dami.
Tako je to Mondo.

Sumadinac91

pre 10 godina

Da li ce i doticna da snosi troskove koje bi donela pobeda njene strane,ili ce trosak da snosi narod u Srbiji(kroz npr. ogromno povecanje poreza) dok se ona bude baskarila u nekoj drugoj zemlji toplije klime?
Da li je to mir koji reklamira,tako sto ce celu jednu drzavu da gurne u ekonomsku propast a njen narod u narucje ekstremizma kao jedinog moguceg izlaska iz iste?
Da li se finansira iz budzeta Srbije na bilo koji nacin,ako da zasto se taj novac ne usmeri na lecenje bolesnih ili edukaciju naroda?
Sta smo mi postali Vajmarska Nemacka preko noci?Krajina nista,BiH nista,KiM nista,tamo niko nije odgovoran za nestanak Srba i drugih neAlbanaca/Hrvata/Bosnjaka?
Samo je Milosevic pozivao na zlo(ne branim ga niti ga volim),dok su oni valjda bili u hipi fazonu i nikako nisu svojim akcijama urusili jednu legitimnu i priznatu drzavu Jugoslaviju?
Ovo sto se desava nikako nece dovesti do pomirenja naroda na Balkanu,samo se odrzava i siri tenzija,a krivci i zrtve se menjaju po potrebi vecih a ne po tome da svaki zlocinac sa imenom i prezimenom treba da odgovara na osnovu dela a ne na osnovu toga ko je,odakle je i za koga radi.

Muenchner

pre 10 godina

Sudeci po komentarima, izgleda da su Srbi stvarno krivi za genocid. Panika sta ce gdja Biserko da kaze. Sto se mene tice, nek kaze istinu, kakva god bila, imace respekt od mene. Kazna zlotvorima, kako god se prezivali. Pozdrav svim normalnim ljudima!

Mita

pre 10 godina

Verovatno će Hrvati,u optužnicu da stave i to što smo izvršili genocid tako što smo otišli iz Hrvatske,a i genocid ćirilice u Vukovaru...Mi smo pokazali dobru volju i pred svetom,i pred Evropom za pomirenje,a oni će ovim nebulozama ispasti smešni.Svačije je pravo da svedoči za bilo koga,i u to se neću mešati,a njoj neka služi na čast...

zanat najstariji

pre 10 godina

Doticna "dama" vec godinama lobira i spinuje za hrvatske interese tako da ovo nista ne iznenadjuje. Jos kada je onapocela sa kampanjom pravdanja etnickog ciscenje Srba u Hrvatskoj.

rs

pre 10 godina

ma ovo je klasicno samoubistvo hrvatske. ko je proterao koga cija kolona je bombardovana i sa traktorima bezala za srbiju. ni 100 biserki tu nemoze promeniti cinjenice o eksodusu najvecem posle drugog svetskog rata

Nikola

pre 10 godina

Sve lepo osmisljeno i uigrano od strane medjunarodne zajednice vezano za ovu tuzbu. Sudicemo se par godina a ona kad budemo trebali da udjemo u EU Hrvatska nam nece dati tj. stavice veto... Zivi bili pa videli.

Marko Dimitrrijević

pre 10 godina

@pera

Pero, nismo pokušali da im vratimo za Jasenovac, već smo hreli da sprečimo da se ponovi Jasenovac. Posmatrajući epilog tog rata, vidim da smo bili potpuno u pravu, bez obzira na ishod.

Кривокапић

pre 10 godina

Полако људи. Не дижите јој цену. Каксв сведок, таква и служба. Донације су пресушиле пошто Србија више није интересентна. Мора однечега да се живи.

Muenchner

pre 10 godina

"Lepo je neko u komentaru opisao tebe i tebi slicne, bitno da ti tako normalan optuzujes Srbe za genocid. Mozes i Jevreje, sve ljudski i normalno, ali samo u tvojoj mrznjom zadojenoj glavici. Smrt fasizmu! (Boris, 12. novembar 2013 18:04)"

Ja znam dosta Srba, ukljucujuci i mene samog, koji nisu zlotvori. Znam i za one koji jesu, kao i jos vise njih koji misle da je patriotizam stititi koljace koji su opljackali moju zemlju. Srbin ne znaci zlocinac, koliko god to pljackasima odgovaralo. Ima nas i casnih, koji negujemo srpsku tradiciju cestitosti i pravdoljubivosti. Kako bi to Nebojsa u Bas Celiku rekao "istina, ljubav, sloboda".
Ako Sonja B. kaze istinu, ima moju podrsku, jer istina nema stranu. Ali je uvek uz pravdu. Prosto ko pasulj.

Džoni

pre 10 godina

Treba platiti i staviti u naš tim jednog ili još bolje dva ugledna i uticajna Amera i "naša" pravda provereno pobeđuje! Kakvi Britanci i Liliputanci? Ameri su "najpravedniji" a i "najbezgrešniji"!

t.

pre 10 godina

Nije nikakav problem da svedoci koji su drzavljani Srbije govore protiv Srbije ako je to bazirano na realnim dogadjajima i na objektivnom sagledavanju, ma koliko to stetno bilo za Srbiju. Svima nama je u interesu da se sredi situacija i kazne odgovorni. Medjutim, Sonja Biserko nema nikakav kredibilitet i njeno svedocenje ce se svesti na zastitu interesa i politike njenih finansijera. Imali smo zadnjih godina prilika da cujemo sta prica Sonja Biserko i dobro znamo sa kim se ima posla. Uostalom, radost i podrska koju Sonja Biserko ima u komentarima sovinista iz komsiluka dovoljno govori o tome koliko ce svedocenje Sonje Biserko biti bazirano na istini.

Bekrija

pre 10 godina

@Lale Ma ti to ozbiljno? Bice svedok Hrvatske, ali ko zna da li je to protiv Srbije?! Ako nesto zna treba da kaze?! Ma ti to ozbiljno Lale?!!?

pozdrav iz ravnoga srema

pre 10 godina

Izvinite molim ali ja sam se nagutao Miloševićevog suzavca i nadobijao pendreka jer sam bio protiv rata, u redu je procesuirati zločince ali Srbiju ne dam, niko ne sme moju decu da optužuje za genocid. Na kraju krajeva, samo je bedna sirotinja izgubila.

Vladan Fegi

pre 10 godina

Ona je placena za ovakve stvari, tako da joj zelim da uziva u tom novcu kojim pere svoj obraz. Te price o nekom pravu moze da prica naivcima koji misle da se jugoslavija sama od sebe raspala.

Eugen Slavenski

pre 10 godina

Srbija će se morati suočiti sa dokumentima koje je dostavljala međunarodnom sudu u Hagu protiv Gotovine i drugih hrvatskih državljana.Takvih dokumenata ima na stotine kilograma, ali je Srbija imala dogovor sa Carlom Del Ponte da zacrni markerom i prekrije ono što joj je odgovaralo da se ne sazna. Za te potrebe suđenja Hrvatima to je moglo tada tako proći, ali sada kada se pokrene postupak po osnovu tužbe protiv Srbije i kada se zna da ti dokumenti postoje, morat će se otkriti što piše ispod crne crte od markera. To bi mogao biti Srbiji uteg oko noge za ulazak u EU , ako odbije otkiti ono što je mislila da može prikriti. Hrvatska nije imala takav aranžman sa Carlom Del Ponte. Stjepan Mesić je požurio dostaviti Hagu i ono što je traženo i ono što nije, i to bez upotrebe markera. Inače, tužbu protiv Srbije sastavio je osobno Ivo Josipović 1998/99 kada je bio saborski zastupnik i profesor na Pravnom fakultetu.Iz hrvatskih stručnih krugovima moglo se više puta je čuti da je kvalitetno napravljena. Ali svi znamo da će prevladti politički pragmatizam i politička trgovina, ako dođe do povlačenja tužbe.Zasada se Hrvatskoj ne žuri, jer ima bolji ucjenjivački kapacitet.

Dragoljub

pre 10 godina

Imamo mi "Magnum Crimen" i jos bezbroj dokumenata na nasoj strani. Genocid protiv Srba se sprovodi godinama i mrznja prema svemu srpskom se neguje u Hrvatskoj

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Mislim da je krajnje vreme da tuzilastvo razmotri aktivnosti Gospodje Biserko za poslednjih 20 godina, sa posebnim naglaskom na njene veze sa maglovitim inostranim organizacijama i licnostima. Takodje bi pod hitno trebalo ispitati izvore finansiranja doticne i njene organizacije.

Lobotomog

pre 10 godina

@lobotomog ne videh nijednog hrvata da je podigao svoj glas protiv svoje zemlje,tako da iz tog razloga hrvate poput vas smatram lepo odgojenim. svako dobro!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (uf, 12. novembar 2013 15:44)
Ne delim ljude po nacionalnosti već po tome kakav je ko čovek i da li mu radi mozak ili ne. I da, tu si u pravu, trebalo bi svako da počisti svoje dvorište. Mene prvo zanima sopstveno. Svako dobro.

freddie

pre 10 godina

ne videh nijednog hrvata da je podigao svoj glas protiv svoje zemlje, ... ...
(uf, 12. novembar 2013 15:44

sadasnji hr predsjednik je svojevremeno pomagao u sastavljanju optuznice protiv gotovine. vesna pusic (jedna od celnica ljevice, trenutno na vlasti) je tisucu puta optuzivala tuđmana zbog angazmana u bosni (i sto je najbolje, ima siroku podrsku naroda jer prosjecnog hrvata bosna zanima koliko i srbina zanzibar..). zarko puhovski je bio najveci kriticar desnice. itditd.......

zoki

pre 10 godina

Nista od tih tuzbi nece biti, mnogo stvari bi isplivalo i onih od pre 20 i onih pre 60 godina, to nije u interesu nikome bar trenutno tako da ce se zabasuriti i tutnuti pod tepih. Uostalom kao i vekovno klanje Francuza i Engleza sad su kao veliki prijatelji....

Djuro

pre 10 godina

Čitam komentare, i čudim se šta čini moć propagande. Srbi se uspinju da se odbrane kako nisu zločinački narod, Srbi koji nemaju ni jedan planirani i organizovani zločin (daleko bilo genocid) pred Hrvatima čija je povjest satkana od zločina i krvništva.Današna Hr.direktna je naslednica NDH čija je osnovana strategija bila uništiti Srbe na okupiranoj teritoriji (genocid), današnja Hr. je to ostvarila i ide dalje-uništiti Srbe u potpunosti. Hr propaganda je uspjela i uspješno sprovedi onu 'drž'te lopova'.

Boris

pre 10 godina

Sudeci po komentarima, izgleda da su Srbi stvarno krivi za genocid. Panika sta ce gdja Biserko da kaze. Sto se mene tice, nek kaze istinu, kakva god bila, imace respekt od mene. Kazna zlotvorima, kako god se prezivali. Pozdrav svim normalnim ljudima!
(Muenchner, 12. novembar 2013 17:02)

Ovde se ne sudi nikakvim zlotvorima nego se kroz tuzbu i protivtuzbu presudjuje istoriji i politici naroda i sadasnjih drzava za sve sto se desavalo u 20. veku, a tu svakako istina nije na strani koju Biserko zastupa. Lepo je neko u komentaru opisao tebe i tebi slicne, bitno da ti tako normalan optuzujes Srbe za genocid. Mozes i Jevreje, sve ljudski i normalno, ali samo u tvojoj mrznjom zadojenoj glavici. Smrt fasizmu!

MONARHIJA

pre 10 godina

@DEDA CVETKO

Bravo deda-u E-novinama se objavljuje svedočenje policajca koji je učestvovao u operacijama na Kosovu Čovek iznosi zastrašujuće optužbe:Npr.da je jedan iz Pirota otsekao albancu glavu kuvao je tri dana,povadio zlatne zube ,ispolirao i napravio stonu lampu.Ponovio je to sa glavom jedne albanke da lampe budu u paru.Dalje detaljno opisuje masovne zločine po albanskim selima.

Deda Cvetko je 100% u pravu,tužilaštvo treba odmah da reaguje i ako nije istina da ove klevetnike kazni po zakonu.

Bar da je više patriota ko DEDA CVETKO

Inače mi je sumnjivo ovo u E-novinama.Da je istina sigurno bi B92 to prvi objavio.

my way

pre 10 godina

Smejem se, a plakao bih. Svaki komentar o ovom placenicima bez trunke morala i savesti je suvisan, kao i o intelektu onih koji njenu monstruoznu ideologiju mrznje i apsurdne lazi prihvataju. NVO i politicari znaju zasto rade i prema njima osecam najdublji prezir i gadjenje, ali njihovih volontera i simpatizera ispranih mozgova mi je uz to negde i zao, pogotovo kad komplekse lece po onoj "ko o cemu..." i izgravaju intelektualno i moralno superiorni deo drustva, a u stvarnosti su sve potpuno suprotno tome.

Ima da prica kako smo je klali

pre 10 godina

Ona je Hrvatica, i toliko godina mrzi i radi protiv Srbije, verovatno ce ovo biti jedina stvar koju cak nece ni naplatiti.

Petrica Kerempuh

pre 10 godina

Pa sada je jasno za koje ju je to izuzetne zasluge i koji doprinos miru ju je Mesic odlikovao Ordenom Kralja Zvonimira...

mlekadzija

pre 10 godina

Nista neocekivano. Pa doticna je nositeljka visokog hrvatskog odlikovanja dobijenog od strane Mesica... za zaboravne neka malo gugluju.

uf

pre 10 godina

@lobotomog ne videh nijednog hrvata da je podigao svoj glas protiv svoje zemlje,tako da iz tog razloga hrvate poput vas smatram lepo odgojenim. svako dobro!

mudrac

pre 10 godina

Evo vam link pa ko voli nek izvoli!!! http://www.dejanlucic.net/Lat/hobotnica__rotshild.html
NADAM SE DA ĆE ADMIN OVO OBJAVITI a možda i neće...ko zna :)

Sonja Biserko, Nataša Kandić, SOROŠ!!! Rotshildi...

Бојан Илић

pre 10 godina

Да ли ће неко коначно да схвати шта ова жена и остале "правдољубиве бабе" раде Србији?!
Она сестра домобрана живи за то да нанесе Србији што више зала ...
Све најгоре...
Слаб ми је фонд речи шта им мислим!