Nedelja, 10.11.2013.

09:27

"Milunka poput Srbije - nepobediva"

Predsednik Srbije Tomisav Nikolić izjavio da srpska heroina Milunka Savić liči na svoju zemlju - odvažna kada treba, nepobediva i uspravna, a opet skrajnuta.

Izvor: Tanjug

"Milunka poput Srbije - nepobediva" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

185 Komentari

Sortiraj po:

ZIVADINKA

pre 10 godina

Secanje na proslost i junacke pretke najjaca su busija u odbrani svoje zemlje. Zahvaljujuci herojskim zrtvovanjem nasih predaka kao sto je heroina Milunka Savic, u borbama za njenu slobodu, srpska zemlja je izuzetna, sveta i neosvojiva. Srpska heroina predstavlja simbol otpora i prkosa zavojevacima i nasilnicima. Njena neuništivost, postojanost i uprnost podseca na stamenost i neosvojivost kamena.

MOREM - PLOVI - BARKA

pre 10 godina

Nikada nije kasno da se ispravi greska koja se ucini prema nekom, a kamoli prema ovakvoj zeni koja je apsolutno zasluzila da ima dostojno mesto u Srpskoj istroiji. Uvek je pravo vreme da se uradi ono sto je ispravno i prelep je cin ove vlasti da posmrtne ostatke Milunke Savic, srpske heroine iz balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, prenesu u Aleju velikana ovim gestom smo joj i mi odali pocast, a srpski narod treba biti ponosan na ovu hrabru zenu. On je bila nosilac najvisih srpskih i inostranih ratnih odlikovanja. To je zasluzila svojom hrabroscu, odanoscu svojoj drzavi, ostavila nam u amanet da se trebamo ugledati na njenom primeru kada je drzava u pitanju.

krug dvojke

pre 10 godina

Ovakav naziv teme je u stvari vredjanje lika i dela Milunke Savic. Srbija nepobediva a iz svakog rata izadje sa gubitkom teritorije i stotine hiljada izbeglica. O Boze.

D61

pre 10 godina

Zar je ideja jugoslovenstva za osudu?! Pola života sam živeo u toj Jugoslaviji i bilo mi je više nego dobro. I opet bih, ali teško da ću to doživeti posle svega što smo uradili nedužnom narodu Hrvatske, Bosne, Kosova...

Радица С.

pre 10 godina

Хуманост, храброст и доброта су неке од особина које су красиле ову жену, као и пожртвованост за свој народ, тако да је Алеја великана свакако место за њу, поред свих одликовања које је добила. Ова жена нека нам буде узор да би успели у оном што смо зацртали, како власти која нас предводи, тако и нама младима који би да променимо нешто заједно са њима.

PravdaNS

pre 10 godina

Ovi naši političari nikako da shvate da nikada neće ući u istoriju kao pozitivni i zaslužni građani ove zemlje. Mogu da izgrade bezbroj crkvi, da se hvale i skupljaju oko sebe hvalospevce svojih ideologija, da glume dobročinitelje i spasioce srpske ekonomije, da izigravaju velike spasitelje naroda, da se sahranjuju kao zaslužni građani ove zemlje, da skrenu s'uma nebili postali ono što su izfantazirali... I opet im je sve džaba! Jednog dana će biti upamćeni i prepričavani ne po svojim željama i fantazijama, već po istini koja neće biti ni lepa, ni dobra, već će biti samo SUROVA ISTINA!

crni domino

pre 10 godina

"Donosimo ispravne, hrabre i krupne korake"
(Nebojša sa Zvezdare, 10. novembar 2013 20:23)
Nebojsa beogradjanine, posto si ushicen Tominim govorom, cak verujem da ti je Toma idol, uradi isto sto i Toma; zamoli nekog da ti napise komentar!

nebojsa

pre 10 godina

Nisu je komunisti zaposlili.Nego ratni druggovi .Prvo je bila čistačica u Hipotekarnoj banci 1927god pa je kasnije unapredjena da čisti kancelariju direktora te banke.
(MONARHIJA, 10. novembar 2013 21:01)

Zbog cega ju je Kralj Aleksandar zaboravio? Cime je to zasluzila? Kome je smetala? Da li je mozda svojom hrabroscu zasenjivala kralja i kraljeve generale?
Pa kad bese tako pametan, sto napravi Jugoslaviju? Pa zamislimo samo velicinu i slavu Srbije izasle iz Velikog rata. Sa kim smo tu slavu delili? Sa Austrougarskim kolonijama? A kako su nam zahvalili? To je bar poznato.

MONARHIJA

pre 10 godina

Inače , da bi se shvatila atmosfera posle I sv.rata preporučujem obbavezno pročitati-Laza Lazarević "Sve će to narod pozlatiti"

Solunci su od beneficija imali-zanm po mom dedi koji je sve prošao,Albaniju,oporavak,solunski front-mislim besplatan prevoz i dobio parcelu na Novom groblju(gadjanin Beograda).

Vojislava

pre 10 godina

Human čovek sigurno će se odlikovati vrlinom junaštva, ipak, svaki hrabar čovek treba da se odlikuje humanošću. Ova žena je jednom bila hrabra i humana, nesebično se dala za svoj narod i ovaj čin da joj se posmrtni ostaci prebace u Aleju velikana je predivan.

Strahinja

pre 10 godina

Uvek je pravo vreme da se uradi ono što je ispravno i prelep je čin ove vlasti da posmrtne ostatke Milunke Savić, srpske heroine iz balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, prenesu u Aleju velikana Ovim gestom smo joj i mi odali počast, a srpski narod treba biti ponosan na ovu hrabru ženu, koja je nosilac najviših srpskih i inostranih ratnih odlikovanja,žena sa dva Ordena viteza Legije časti, jedina žena u istoriji čovečanstva koja je odlikovana francuskim ordenom Ratnog krsta sa zlatnom palmom, i ukoliko je moguće da se bar malo ugledamo na nju.

MONARHIJA

pre 10 godina

@Zemun grad

Nisu je komunisti zaposlili.Nego ratni druggovi .Prvo je bila čistačica u Hipotekarnoj banci 1927god pa je kasnije unapredjena da čisti kancelariju direktora te banke.

Nebojša sa Zvezdare

pre 10 godina

Ugledajmo se na naše pretke , ugledajmo se na našu Milunku. Donosimo ispravne, hrabre i krupne korake kako bi sutra naše potomstvo imalo čime da se podiči kao što se mi, danas, dičimo sa našim pretcima.

Zemun_grad

pre 10 godina

Toni,

da si pročitao članak, razumeo bi.
Držali su je na margini komunisti, isti oni za koje vi tvrdite da su bili tamnica hrvatskog naroda.
A ustvari, zna se kome su bili najmračnija tamnica.

majstori majstori

pre 10 godina

nebitno ko podrzava koju politicku ociju ali ono sto me zgraqne je kad vidim ove pluseve i minuse i potpuni robotski red u njima. Pa tu nema pola coveka koji sam razmislja, ukljucili su robote i pustili ih da rade. zato ponavljam poslednji deo mog komentara:

Boze oprosti, ali kad ponestane puteva i mostova koji se mogu po drugi ,treci put "pustati u upotrebu" ova bratija ce poceti da vadi mrtvace pa da ih ponovo sahranjuje, ne bi li sebi obezbedila nekakav clanak u novinama.

Jecika

pre 10 godina

Milunka Savic, hrabra odvazna u borbi a skromna i smerna u zvotu koji je nije milovao,sama je odgajala cini mi se cetvoro dece,jedno njeno biolosko i ostali usvojeni, nakon drugog svetskog rata zaboravljena i prepustena sam sebi da se bori za porodicu, nikada nista nije trazila od drzave kojoj je mnogo dala, a koja je prema njoj ostala gresna za zivota. I pored ponude da zivi u Francuskoj gde bi dobila stan i penziju, ona ostaje u Srbiji. Nek joj je vecna slava i hvala!

Nina

pre 10 godina

Nadam se da će u uđbenicima istorije pisati o Milunki. I da će naše đake prvo upznati sa kulturnoistorijskim spomenicima Srbije, na đačkim eskurzijama pa ih onda voditi da vide i Budimpeštu ....E moja Srbijo.

Toni/Split

pre 10 godina

zemuncane meni komunizam kakav smo mi imali nije bio tamnica hrvatskog naroda vec nesto pozitivno i ponosno oslobodili smo se talijana fasista nacista i ustasa i cetnika...tako da o tom komunizmu kojeg smo imali mogu samo reci najbolje!!!a ako vama to komunisti nisu dozvolili zasto se 91 kad ste dobili samostalnu drzavu niste napravili ovo sto sad radite?!

KUKAVICA

pre 10 godina

Ovi oko nas se organizovali, naoruzali imaju armije, mogu mozda da se i udruze protiv nas pa je bolje da se ne zajedamo oko njih al zato mozemo da se igramo partizana i cetnika u komentarima i tv serijama samo da se ne zanesemo u igri pa da umesto coraka u serijama ne proradi bojeva municija.Samo ovi sto su im partijski zadaci pisanje komentara i udaranje minusa nece moci da budu pozadinci kao ranije.

my way

pre 10 godina

ne razumin tako divna zena heroj i borac pa je bila cistacica?zar tako drzite do heroja?
(Toni/Split, 10. novembar 2013 19:20)

Sta da ti kazem, cim sa vama udjosmo u zajednicku drzavu sve poslo naopako.

vladar

pre 10 godina

E moj Nikoliću, beše Srbija nepobediva sve dok je se niste dohvatili vi, kako god da vam se udruženje zvalo, i socijalisti. Uz svo dužno poštovanje prema Milunki, Jovanki i ostalima kojima tek sada odajete počast siguran sam da to ne bi ni radili da imate nečim sami da se pohvalite. Ovako možete samo da se kitite tuđim perjem.

preponosna

pre 10 godina

Ponosna sam sto deo istorije ove zemlje jeste jedna ovakva zena, ovakav borac, humanitarac,velicina,heroj poput Milunke! Simbol je za sve cemu treba da se divimo,cemi treba da stremimo i nikada da ne zaboravimo! Neka joj je vecna slava !

pablito

pre 10 godina

alo botovi, je li ovo vest o predsedniku ili Milunki Savic? Malo postovanja i dostojanstva molim pred ovom velikom zenom.

Sto se govora tice, predsednik samo obrce staru ideju Dobrice Cosica da je 'Srbija dobitnik u ratu a gubitnik u miru'. Ni vreme ni mesto za takve reci, opet iz postovanja prema onima koji su iz patriotizma, ideala ili osecanja duznosti krenuli u rat. Slava im.

Srbovi i tudje perje

pre 10 godina

@ (Mladen Mladenović, 10. novembar 2013 17:21)

I treba da se stidis.

Nedavno je na RTS bio dokumentarno-igrani TV film o Milunki Savic. Dosta toga sto je u tom filmu receno o njoj i vremenu u kojem je ratovala, pa, cak, i da je odbila francusku penziju itd. sam znao. A kako sam mogao to da znam kad sam rodjen za vreme "komunisticke strahovlade"? Pa, iz udzbenika (srpskih, jer sam se skolovao u rodnom Nisu) i literature dostupne tada, a koja je izlazila na "vestackom" srpskohrvatskom/hrvatskosrpskom jeziku. Iz literature koja je bila dostupna u Srbiji i Bos. krajini (tamo sam radio u osn. sk.)

Vi, danas veliki Srb(ov)i, mnogo toga pripisujete "mrskom komunizmu". Hocete uporno da imputirate mnogo toga, pa i to da su komunisti zaboravili Milunku Savic, a oni joj upristojili zivot (stan i pristojna penzija uz neizostavne prijeme na najvisem drzavnom nivou u zemlji i inostranstvu).

Kazete da su komunisti prekrajali istoriju i da su sve lazi cemu su nas ucili kroz zivot. A sta vi sad radite? Niste li preuzeli komunisticku taktiku: prekrajanje istorije i izvrtanje ociglednih cinjenica uz veliku laz da je "Kraljeva voj. u otadzb." oslobodila zemlju?

PS: Pominjes Ducica. Da pripomenem da je inicijativu u "mrskom komunizmu" za povratak njegovih posm. ostataka u Trebinje pokrenuo MUSLIMAN. Ducic je danas u Trebinju, a taj MUSLIMAN (posle rata u kojem Srbija "nije" ucestvovala) u inostranstvu.

Toliko o NAMA Srbima i "mrskom komunizmu" i kicenju tudjim perjem.

MONARHIJA

pre 10 godina

@Mladen Mladenović

Dabome da niste znali u školi se ne uči istorija nego propaganda.Ima još velikih žena srpkinja o kojima se ne uči u školi a značajne su istrijske ličnosi koje su mnogo učinile za narod i pravoslavnu crkvu.Pomenuću Sultaniju Oliveru ćerku Kneza Lazara i Sultaniju Maru ćerku depota Brankovića

Inače Milunku su nagradili tako da su je zaposlili kao čistačicu.

kole

pre 10 godina

Francuski general De Gol,nudi je Milunki 1000 kvadrata na Jelisejskim poljima kao nagradu za sve njene zasluge,a ona je to odbila,rekavsi da je ona Srpska majka,i da je njoj mesto u Srbiji!Sta reci...

orko

pre 10 godina

Zamislite samo cinjenicu da u sred drugog svetskog rata,Nemacki general skine kapu pred Milunkom i naredi da je smesta puste iz zatvora,uz napomenu da je do kraja rata niko nece ni taci..To samo pokazuje ko je i sta je ona,i koliko su je postovali i cenili po celom svetu!

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Ja sam danas osećao stid. Ne zbog Milunke, srpske žene,majke u heroine, koja nije ni sanjala da će njen tako "običan" gest, da se žrtvuje za otadžbinu naići na sve ove kontraverze. Osećam stid zato što do desetak-petnaestak godina unazad o njoj ništa nisam znao. Što je neko ovakve ljude sklanjao u duboku ilegalu i surovo kažnjavao za njihovo ponašanje. Poput Jovana Dučića i tolikih srpskih patriota, koji su prošli put od trnja i osporavanja do priznanja, tako je i za Milunku Savić trebalo da prodje jedan vek, kako bi joj se ukazalo dužno poštovanje. Kao i onda tako smpo i juče unapred, bez presude osudili čitavu plejadu ljudi i patriota koji su časno i pošteno branili ovu državu, izjednačavajući ih sa zločincima i kriminalcima.

Olimp

pre 10 godina

Samo da dodam da Nemacki oficir koji je trazio spisak zarobljenika za streljanje video ime M.S.pitao je svoje podredjene da li je to srpski oficir i zena ratnik iz prvog sv.rata,kada je dobio odgovor da jeste odmah je naredoi oslobadjane i da ne sme biti nikada uhapsena niti maltretirana od strane Nemackih okupacinih snaga.Inace taj oficir nije bio obican oficir vec Nemacki glavni komandant za Srbiju,koji je igrom slucaja dobio spisak.Vratili su je kuci na Vozdovac i jos dovezli pun kamion hrane i lekova.Znaci maksimalan respekt oficira prema oficiru.A ovo danas sto Nikolic porucuje i govori pa sta ce drugo navikli smo mi to od njega.

Zoso

pre 10 godina

Sutra ce te je zaboraviti,pojavili ste se da budete vidjeni,da uzdignete rejting a sutra zaborav,jedino Toma ce i dalje ostati u trendu.Kakav narod takav vodja,takva drzava.

Miroslav2

pre 10 godina

Milunka Savic je heroina sa karakterom i moralom koji je cak i za vreme "komunista" postojao a danas je potpuno srozan ili ga nema uopste.Nista od njenih osobina i izmedju ostalog drugih velikana mi nismo sacuvali nego smo prodali.Da nas i ona i drugi vide danas stideli bi se.

Advokat

pre 10 godina

Srbija ne bi morala da brine za svoju budućnost kada bi ideali današnjoj generaciji bili Milunka Savić i njoj slični heroji koji su moralne i ljudske veličine kakvih nažalost nema više u ovom svetu gde preovlađuju materijalne a ne duhovne vrednosti

Stop revizionizmu

pre 10 godina

Sramota me je ovakvog predsednikovog govora. Njemu sve što priča verovatno piše Oliver Antić, poznati Miloševićev i Šešeljev "intelektualac". Paz' molim te, nije htela da bude partizanka! Baš bi joj to priličilo sa 50 i kusur godina... Mogao bi vojvoda malo da pročita literaturu i da vidi da je Milunka Savić za vreme Karađorđevića radila u pošti i čistila toalete u Hipotekarnoj banci, a da su joj komunisti dali penziju, zvali je na komemorativne događaje vezane za I svetski rat, pred smrt joj dodelili stan (kakav god bio) i kasnije lokaciju njene kuće obeležili plaketom. Samo nisu sa njome defilovali od parcele do parcele, što Toma čini jer ne zna šta će sa sobom. Imajući u vidu da nije bila njihova (komunistička), dobila je, u najmanju ruku, bolji tretman nego pod "svojima". To me podseća na onu priču da su komunisti 1945. ubili majora Gavrilovića (što je njegov sin 10 puta demantovao) i vojvodu Petra Bojovića (a onda 1946. imenovali park po njemu). Umesto da se i dalje slavi partizanska vojska, mahom srpska, vi se navadili na slavljenje četnika. Čak da se i zanemare njihovi užasni zločini, pošto ih je posle rata bilo i na partizanskoj strani, četničke borbe sa Nemcima posle jeseni 1941. mogu da se prebroje na prste jedne ruke, a za zajedničke akcije sa okupatorom trebalo bi znatno više prstiju.

Beogradjanin

pre 10 godina

Milanka je ostala nepriznata u vreme Karadjordjevica od 1918 do 1941 a od 1945 do kraja zivta dobila je penziju i stan od grada Beograda u vreme komunista. Umrla je ali tih godina na Novom groblju u Beogradu nije postojala Aleja zasluznih gradjana.Bila je i u nekim udzbenicima Jedino u vreme Karadjordjevica bila je cistacica u nekoj banci.

Homo politicus

pre 10 godina

Stvarno sam ponosan kao muskarac sto imamo ovu zenu heroja u svojoj istoriji. Zasluzila je svo postovanje drzave, srpskog naroda i svih ostalih gradjana.

Floyd

pre 10 godina

Ova pozrtvovana zena ne pripada danasnjim Srbima, takvi vise ne postoje. Poptuno je groteskno identifikovanje sa njom. Jos jedna sramota licemernih Srba koji se tradicionalno busaju u grudi kako su veliki i gle cuda cuvaju tradiciju. Ako cuvamo tradiciju zasto uglednima i najboljim od nas odajemo pocasti tek kad su umrli? Da li zbog toga sto vise ne ugrozavaju nesposobne malogradjane kakva je vecina u nas? Moguce. Ova nesrecna zena je zavrsila kao cistacica dok su se nikogovici pobedonsono setali kao borci ciji status je priznat potpisom dva svedoka. Isti su ostvarili i penzije. Pokoj joj dusi. Uceci na njenom i Zoranovom primeru znam da ni minut svog zivota nije vredan da bude posvecen srpskom narodu. Zato i nisam medju Srbima vise.

patriota

pre 10 godina

Nisu komunisti vladali Jugoslavijom i Srbijom od 1918 do 1941 nego Karadjordjevici pa je upravo u tom periodu bila cistacica u nekoj banci a osle drugog svetskog rata dobila je penziju stan od grada Beograda u vreme vlasti komunista. ISTINA NE BI TREBALO DA SMETA>

Srbin 100%

pre 10 godina

Zaista je zalosno sto pojedinci koriste ovaj trenutak kada cela Srbija treba da bude jedinstvena i slozna u odavanju pocasti jednoj zeni simbolu herojskih vremena i iskusenja koje je nasa napacena otadzbina prosla za potpuno neargumentovane napade na predsednika na ciju inicjativu je upravo i pokrenut premestaj posmrtnih ostataka Milunke Savic u aleju velikana gde je njoj odavno i bilo mesto

vojvoda veverko

pre 10 godina

U Kraljevini je bila čistačica, a od "zlih komunista" je dobila penziju i stan. Sigurno nije zaslužila da je posthumno razvlače zarad jeftinih poena...

my way

pre 10 godina

@(southlander, 10. novembar 2013 13:26)

Zato za nju (vlast) nikada u rat, toliko dugo dok ne vidis da su i sami obukli uniforme i ucestvuju aktivno u borbama. Nikola Pasic (kao i njegov kralj) je sebe i svoju celu familiju na vreme sklonio na sigurno dok je iz sigurne razdaljine apelovao na srpsku vojsku i srpski narod da budu hrabri i da izdrze. Izdrzali su...nisu bas svi bili pobijeni. Posle rata, dok su osakaceni borci i civili prosili na ulicama, vracaju se oni isti koji su pobegli zauzimajuci iste politicke funkcije kao i pre rata. SIC srpska vlast i politicari svih doba. Srbi opametite se. Citajte Arcibalda Rajsa, iako su pametni i bez Arcibalda Rajsa sve to znali. Ne ginite za one kojima je kako u ratu, tako i u miru uvek dobro. Oni imaju zivot i sva bogatstva ovog sveta dok vi imate samo zivot. Hocete li i taj jedan jadni zivot da im poklonite?
(Nikola pacifista koji svoj zivot vise vrednuje nego svaku drzavu, zastavu..., 10. novembar 2013 14:26)

Pa niko za vlast nije ratovao, vec za odbranu zemlje i naroda od austrougarske agresije. A Arcibalda Rajsa pojednostavljujes do mere banalnosti. Prezirem Nikolu Pasica i njegovog bahatog sincica i osecam gadjenje svaki put kad vidim koliku statuu i kakav trg ima taj korumpirani oportunista, ali i sam Rajs kaze da je on za Srbiju i Srbe dosta uradio kao drzavnik zato sto je i njemu to bilo u interesu. Nas problem je mir, poltronstvo prema neprijatelju, tolerisanje domacih vladara, ne rat i to kaze Rajs.

dado

pre 10 godina

nisi ti nikolicu dostojan ni njenog malog prsta a još i pričaš nepotvrdjene stvari. vecna joj slava i nek oprosti sto joj ovakvi govore drže.

R,Zivkovic,Rotterdam

pre 10 godina

Pri pomenu Milunke savic se sazimaju u dusi coveka,Ponos, stid, sram:Ponoss stoje bila herojina u prvom svetskom ratu stoje zamenila Brata i kren ula na front.Stse prestravila milunSavic i nebiva otkrivena sve dok nije bila tesko ranjena!Stid i Sram stoje posle rata zaboravljena,na mesto da bude uvazavana,dajoj se dodeli proistojan posao, a ne za cistacicu, sa toliko zaluga i ordenja!Slazem se daje najveca sramota pripada Kraljevini Jugoslavije,Karadordevicima i Nikoli Pasicu Predsedniku Vlade posle ujedinjenja!Stepi Stepanovici,Radomiru Putniku,Bojovicu,misli se na srpske generale, sto nista nisu prduzeli kod Krune i Vlade za njeno zbrinjavanje,posle rata i ujedinjena sa imenom Kraljevina Srba Slovenaca i Hrvata.Nemote svaljivati krivicu na komuniste,jer je logicno bilo daje oni nece velicati, ali ipak sujoj dodelili penziju 1945 godine.Stid i sramota je na Karadfordevicima i Vladi na celu sa Nikolom Pasicem!!

Saša73

pre 10 godina

Ovaj događaj je običan marketinški potez nesposobne vlasi oličene u bivšim radikalima koji su "najusšpešniji" na grobljima i nastupom koji se svodi na bajke o srpskoj nepobedivosti, moralu, gostoprimstvu...A kada bilo ko od nas pogleda u svoj novčanik, pa u svoje dete, najbolje će osetiti tu radikalsku nebobedivost. Uz dužno poštovanje prema gospođi Savić, ovaj radikalski potez je u najmanju ruku besmislen. Služi za mobilizaciju priprostog sveta, kome prija "radikalski patriotizam".

Kamo sreće da smo i 1990.god. gledali svoj lični interes. U želji da dokazujemo svoju nepobedivist,poverovali smo u reči primitivnih nacionalista i prećutno podržavali rasturanje SFRJ. Većina nas se tih giiodina grdno namučila i sada smo stigli dovde....A mogli smo kao narod da budemo i srećniji i mnogobrojiji.

Vozim rošule

pre 10 godina

Komunisti a niti novopečene demokrate nisu našli za shodno da našu Milunku Savić upokoje tamo gde joj je i mesto u Aleji velikana. Velika žena, veliki ratnik , veliki čovek a pre svega odana i verna Srbiji to, sa punim pravom zaslužuje!

teatrologija masa

pre 10 godina

Srpskom iracionalizmu nema usporedbe ni konkurencije.
(xyh, 10. novembar 2013 12:57)

...Ni kraja SNS-ovom populizmu. (Us)avrseniji je od svakog komunizma. Reklo bi se, rascvetali, desni, komunizam.

Pored gomile SNS botova ja ću da ispadnem trol

pre 10 godina

Ne znam ko je gori, "proevropski" četnički vojvoda, predsednik svih gradjana Srbije (mada nekima bi rado podelio "sendvič ili dva") ili njegovi botovi koji su okupirali sajt... Milunka je samo paravan za pocetak izvrtanja istorije i okretanje ka nacionalizmu. On od bravara jedino može više crkava da izgradi, da pusti zatvorenike na slobodu i da podeli više ordenja, po svemu ostalom mu nije ni do kolena. On i njegovi su najvise uništili Srbiju i Srbe van Srbije, ne mislim samo na 90-te.

SRBin

pre 10 godina

Vecna joj slava i svima drugima koji su branili zemlju i narod. Gde su sad strucnjaci koji podrzavaju budalastinu (semjuela dzonsona) da je patriotizam poslednje uticiste hulja...

Zivela Srbija

Душан

pre 10 godina

Поносни смо што си рођена у старој Рашки, престоноци Немањића и српства.И ако неправедно заборављена, после много година заслужено си ту, где ти је одувек и било место. Рашчани

Auspicium Melioris Ævi

pre 10 godina

Dame Milunka Savić! Ispavite me ako grešim ali ne znam ni za jedan drugi primer da je jedan nosilac tako visokog odlikovanja viteškog reda Britanske Imperije koji se dodeljuje za izuzetne zasluge, isključivo na zahtev i predlog Britanskog Monarha zarađivao čisteći i to samo zato što je želela da živi u zemlji za koju se borila i koju je volela a nudili su joj Francuzi dobru penziju i život u Parizu! Naivno se pitam kako je takav nemar uopšte moguć i kako je to uopšte neko mogao da dopusti! Ali i u tome je ona opet, kao i u svakom drugom segmentu svog života pokazala svu svoju uzvišenu skromnost, plemenitost, doslednost,... Dubok naklon ovoj ženi!

Čika Šapke

pre 10 godina

Neka nas hrabrost, junaštvo i dobrota naše slaven Milunke vodi u novu boljiu i lepšu budućnost. Budimo dostojni naših predaka , budimo dostojni naše velike Milunke

Rada

pre 10 godina

G.Toma iznosi neke netacne, nedokazane podatke...
(VS)

kao da je to vazno za svrhu za koju njegovi govori sluze - za tu svrhu su bitne "key - words" koje narod treba da zapamti: nepravda komunisticki devil-za sve-kriv nepravda herojstvo nepravda pobeda nepravda Nikolic pravda i nova era

srbin iz dijaspore

pre 10 godina

Draga moja braco iz Srbije citajuci vase komentare vidim koliko ste podeljeni cak i u onim stvarima koje bi trebalo da vas ujedine. Takvim stavom sebi ne pomazete vec dajete razloge onima koji vas ne vole da vas guraju nadole. Ne pljujte na vodje koje ste demokratski izabrali, stani te uz njih , budi te ujedinjeni pa ako nisi dobri demokratski ih promenite kao sto se to radi u ostalom svetu. Respektujte svakog brata srbina i sestru srpkinju nezavisno od njihovog ubedjenja, veroispovesti i proslosti. . Monolitnost vam je najvece oruzije u napretku sa dna. Poslusajte ostarelog srbina koji je video sve i koji vam zeli najbolje. Cika Milorad

Viktor

pre 10 godina

Postoji li ijedna prilika koja je u sustini pozitivna da ne bude pretvorena u ispiranje mozga jos bolje receno ubijanje u mozak sirokih narodnih masa...

nebojsa

pre 10 godina

Meni se cini da je ovo divan trenutak da se zeni vrati dostojanstvo koje joj je civilizacijski oduzeto.Milunka Savic je pokazala i dokazala vrednost zene i kao ratnika i kao supruge i majke.Vreme je da se duboko poklonimo nasoj heroini i kao junaku i kao zeni i da kroz nju slavimo hrabrost i slavu citavog zenskog roda.

marko

pre 10 godina

Napisiti i kako su je Cetnici izveli ispred Banjice na streljanje jer je pomagala partizana kao bolnicarka u borbi protiv Fasizma i da su Nemci kada su videli njenu biografiju i doprinos u prvom svetskom ratu naredili da je nikada do kraja rata vise ne hapse ,kada je bila u Parizu ceo red legije stranaca je mirno stojao i pozdravio je najvecim pocastima ,Francuzi su joj zbog zasluga u ratu i herojstva ponudili vilu u centru Pariza i njihovo drzeljvanstvo ,a ona je odgovorila " ja imam samo jednu domovinu i nikada je necu ostaviti " ,kasnije su se i Partizana ogresili o nju... Ko god da je na vlasti ponavlja iste greske ,Francuzi su Orleanku brendirali ,a mi ovu hrabru zenu koja se pretvarala da je Muskarac u ratu kako bi sacuvala svog brata stavljamo na margine istorije .Sramota!

modesty

pre 10 godina

Slava joj. Konacno, srpski narod se probudio. Nase pobede imaju visoku cenu, ali zato nam je obraz cist. Nikada osvajaci, zauvek branioci nase zemlje, koju je svaka susa kroz istoriju htela da pokori. Nasa jedina sansa za opstanak je oduvek bila otelovljena u ljudima kao Milunka Savic

nećemo malu maturu..!

pre 10 godina

Zamislimo: puna Marakana, patriote i navijači mašu zastavama, navijaju…Spiker postavlja pitanje, nagradno “Tko je bila Milunka Savić”. Koliko bi prisutnih znalo a koliko bi njih odmah pomislilo na Grand(e) pevačicu? Kažem, zamislimo…

krle - dron

pre 10 godina

Heroina i ikona srbijanske vojske i naroda u velikom ratu osmehnula se ponovo prolazeci pored svog komadanta vojvode Ratomira Putnika,neka im je vecna slava.Srbija je konacno izabrala svog dostojnog predsednika Tomu koji svakim danom cini sve sto moze kako bi srbuju istrgao iz okova jugoslovenizma I UKLETIH KOMUNJARA i omoguci svom narodu put u civilizaciju koji mu je prekinut brutalnim upadom divljaka 44- i okupacijom koja je trajala sve do prosle godine,NEPONOVILO SE.

nebojsa

pre 10 godina

Od cara Dusana, vazda smo donji, a moze vas farbati Nikolic mene nece, a vazda smo kao pobjednici, a sve nas manje i nidje nas na mapi nema, sve manji, objavite ovo, ako hocete, ali je sve istina!
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Mi nikada nismo pobjedili!, 10. novembar 2013 13:51)

Varate se, 1918. godine, mi smo bili pobednici, medjutim, napravismo veliku gresku osnivanjem SHS koju i danas placamo. Dakle, pobedjivali smo mi, ali bez vizije sta dalje...

Miki

pre 10 godina

Ovako radi Pravi Predsednik!Opravdao je ukazano poverenje gradjana Srbije!Nismo pogresili sto smo ga izabrali!
(Mrc, 10. novembar 2013 13:22)
Tako je. Svako onaj ko je glasao da mu on bude predsednik ima tačno to što je tražio.

A.Semjonov

pre 10 godina

Ne poznajem ni jedan narod u svetu koji bi stavljao znak pitanja kada je rec o ovakvoj heroini.
Milunka Savic, the world's most decorated female war hero!

svedok

pre 10 godina

Kad mi je bilo dvanaest, a to je bilo 1985 godine, otac, inače oficir je odveo me je u Struganik, rodnu kuću vojvode Živojina Mišića,objasnio mi ko je bio taj srpski velikan. U našoj kući na vidnom mestu bila je njegova mala slika. Naši prijatelji, intelektualci, mislili su da je neki naš predak, ne prepoznajući ga. Jedan dan došao je do nas jedan prijatelj sa sela i pitao otkud nam slika Živojina Mišića.Po tome sam shvatio da ja naša ''obrazovana'' kvazi elita potpuno prazna, a da se polako odričemo samih sebe. Čini mi se da nam stizu još ''obrazovaniji'' i prazniji. Sudbina Milunke Savić je samo jedna od mnogih tragičnih u ovom narodu.

marija

pre 10 godina

Vecna slava nasoj zaboravljenoj heroini, na srpsku sramotu.
Njoj jeste mesto u udzbenicima istorije.
Jos jedna nepravda je ispravljena.

brus dikinson

pre 10 godina

iskreno, pojma nemam ko je milunka. (dragan, 10. novembar 2013 13:05)

Ni ja batice moj. Sta ovi lupaju, kaka Milunka, kaka istorija, pisite o nama poznatim Staniama, Sorajama, Severinama i Sekama. To je moje cetir S, a ne Milunka. Poz svim baticama sto se ne osvrcu nazad, nego gleaju samo napred u fjucr.

slučajno...!?

pre 10 godina

Koliko slučajnosti. Skoro je još jedna heroina ovih prostora otišla tiho i bez pompe. A takođe ponižena, obespravljena, prevarena, u bedi...

Бојан Илић

pre 10 godina

Nikad nismo ni pobjedili!?
"То што ти не видиш у чему је наша победа, то је твој највећи пораз"!

nebojsa

pre 10 godina

Svaka cast Milunki ali da je Srbija nepobediva je izuzetna glupost.
Od kada znam za sebe Srbija samo gubi!
(ate, 10. novembar 2013 12:59)

Tacno...ratove devedesetih smo vecinu izgubili, dobro ne bas od onih protiv kojih smo se borili, nego od celog sveta.E sad zasto smo ratovali sa celim svetom to je pitanje za nase politicare, zar ne? Narod je uvek narod, ali politicari nisu, da su se samo malo ugledali na pametne ljude, vojode, ministre, pisce i ostale sprske mislioce sa pocetka dvadesetog veka drugicja bi se pesma pevala.
(Mare, 10. novembar 2013 13:26)

Rat u Sloveniji vodila je JNA, u Hrvatskoj je, po priznanju premijera Hrvatske gospodina Milanovica vodjen gradjanski rat, a sto se tice BiH, formiranjem RS, ostvarene su teznje nasih sunarodnika preko Drine da zive slobodno...nisam naivan pa da mislim da Beograd nije imao nista sa tim, medjutim, trebamo se vec jednom zapitati da li se zauzimanjem odredjene strane u ratu stite opsti principi pravednosti ili interesi kako odredjenih ucesnika u sukobu, tako i velikih sila, i ko je onaj ko moze reci da je sve nasa krivnja a da nije navijac one druge strane. Ako je vec tako, onda i mi sa punim pravom mozemo reci da su svetske demokratije nemo posmatrale egzodus Srba ne zato sto smo to zasluzili, vec zato sto su ideoloski svrstali uz jednu stranu, jer ono sto se jednima prastalo, drugima nije (ne ulazeci u to da je za osudu apsolutno svako necovestvo).

anonimus

pre 10 godina

Bravo gospodine Nikolicu za pamet i hrabrost. Konacno da se u Srbiji cuje casna i pametna rec. To treba samo da je pocetak. Vreme je da se raskrinka zlo sfrj i njenog austrugraskog kaplara i crvenogi metalostrugara. Konacno da Srbija na sunce istorije vraca svoje velike ljude, koji su vekovima gradili istoriju i tradiciju ove zemlje, a nisu je gusili u teroru kao komunisiti u sfrj.

Rodni

pre 10 godina

Ovo je prvi predsednik koji se setio da ispravi gresku koja je ucinjena ovoj nasoj velikoj heroini. Njene zasluge su bile velike, i dobro je sto napokon neko ima sluha za to.

marinko

pre 10 godina

Predsednik nije okrivio/kritikovao komunisticku Jugoslaviju ,odnosno SFRJ za zaborav Milunke Savic nego Jugoslaviju kao ideju.
Jugoslovenstvo i Jugoslavija su zaista progutale slavu Srbije i nanele nam velike stete i materijalne i nematerijalne. Kraljevina Jugoslavija nipocemu nije bolja ili gora od SFRJ, niti se to u govoru pominje ili poredi.

IgorB

pre 10 godina

Ovo je samo još jedna potvrda toga da dobri ljudi i dobra dela ne mogu da ostanu dugo zaboravljeni. Lepo što su mediji prpratili ceo događaj i što je predsednik republike bio na ceremoniji. Milunka Savić je to zaslužila, i više od toga.

Nikola pacifista koji svoj zivot vise vrednuje nego svaku drzavu, zastavu, himnu na ovome svetu

pre 10 godina

Iskorisceni, odbaceni i zaboravljeni. Takva vam je srpska vlast bila i bice doveka.
(southlander, 10. novembar 2013 13:26)

Zato za nju (vlast) nikada u rat, toliko dugo dok ne vidis da su i sami obukli uniforme i ucestvuju aktivno u borbama. Nikola Pasic (kao i njegov kralj) je sebe i svoju celu familiju na vreme sklonio na sigurno dok je iz sigurne razdaljine apelovao na srpsku vojsku i srpski narod da budu hrabri i da izdrze. Izdrzali su...nisu bas svi bili pobijeni. Posle rata, dok su osakaceni borci i civili prosili na ulicama, vracaju se oni isti koji su pobegli zauzimajuci iste politicke funkcije kao i pre rata. SIC srpska vlast i politicari svih doba. Srbi opametite se. Citajte Arcibalda Rajsa, iako su pametni i bez Arcibalda Rajsa sve to znali. Ne ginite za one kojima je kako u ratu, tako i u miru uvek dobro. Oni imaju zivot i sva bogatstva ovog sveta dok vi imate samo zivot. Hocete li i taj jedan jadni zivot da im poklonite?

Filip

pre 10 godina

Velika sramota ispravljena posle toliko godina. Milunka je zasluzila da prva bude sahranjena u aleji velikana za razliku od nekih. Ovaj cin je pokusaj da se ispravi velika istorijska nepravda.

Milan Nikolic

pre 10 godina

Srbija ne sme da zaboravi svoje heroje a zena kao sto je Milunka zasluzuje sve pocasti koje su joj ukazane. Lepo od predsednika sto postuje srpsku istoriju i proslost a svi zajedno treba da se borimo za svetliju buducnost.

cakani

pre 10 godina

Moze li Toma to alo dostojanstvenije bez pljuvanja levo i desno i indoktrinacije. Znao sam za nju i za vreme komunista bila je u udzbenicima
u staroj nekomunistickoj Jugoslaviji bila je ziva zanemarena a u NOVOJ ovoj Srbiji ionako VLADA ZABUNLUK - smo sve pobrkali ne znamo ni ko smo sami cas smo se borili za Jugoslaviju cas je pljujemo slavimo i cetnike i partizane bili su zajedno od 90tih nadalje ko jedan i opet su..poenta oladite malo sa "motivacionim govorima" i politizovanjem svega i svacega za dobijanje narodnih masa. radite nesto.

IrinaJ

pre 10 godina

Sećanje na ovakve heroje potrebno je više nego ikada. Srbija treba da neguje takve heroje kao što je bila Milunka Savić i drago mi je da je od strane Nikolića stavljen veći akcenat na život i delo te žene.

Ege

pre 10 godina

Svakako treba dati duznu paznju znacajnim ljudima iz srpske istorije. Ali ovo sto Nikolic radi ova politicko-verska kampanja Nikolica i sve ove adrenalin-hiking izjave o dizanju ponosnih srpskih glava i ispravljanja istorijskih nepravdi su sve vidjeno i pre svega predstave za upropasteni narod i drzavu za koje nemaju neka resenja. Zivim u razvijenoj zapadnoj zemlji gde pola ljudi nema pojma o 3/4 svojih znacajnih likova ili je samo naculo 1/3 cak i ne deli istoriju sa dominantnim stanovnistvom a zemlja narod i drzava su mocne kao celik. Nije da nisu imali istoriske izazove stradanja zrtve bitke junake i stradanja stanovnistva. Ali sve je sa merom bez preterivanja i ne gubeci fokus na najvaznije - zive ljude i momenat u kome zivimo.

Ljilja74

pre 10 godina

Neka počiva u miru i da se njena slavna dela nikada ne zaborave. Dobro je što su se neki od zvaničnika setili da daju težinu ovome i da su svojim prisustvom pokazali da Milunka nije zaboravljena.

Mare

pre 10 godina

Svaka cast Milunki ali da je Srbija nepobediva je izuzetna glupost.
Od kada znam za sebe Srbija samo gubi!
(ate, 10. novembar 2013 12:59)

Tacno...ratove devedesetih smo vecinu izgubili, dobro ne bas od onih protiv kojih smo se borili, nego od celog sveta.E sad zasto smo ratovali sa celim svetom to je pitanje za nase politicare, zar ne? Narod je uvek narod, ali politicari nisu, da su se samo malo ugledali na pametne ljude, vojode, ministre, pisce i ostale sprske mislioce sa pocetka dvadesetog veka drugicja bi se pesma pevala.

Kosta

pre 10 godina

Primer herojstva Milunke Savic treba nama svima da bude na ponos sto je jedna takva zena bila pripadnik Srpskog naroda i ujedno sramota sto je svet vise cenio nego mi.

Бојан Илић

pre 10 godina

Сви други су знали више са цене жртвовање ове хероине за Србију и цео слободарски свет!
Музеј "Великог рата" у Француској јој је указао велику част!
А код нас је после силних ордења морала да ради као чистачица да би прехранила децу....
Срамота...
Вечна јој слава!

my way

pre 10 godina

Nije samo Milunka Savic bila nepodobna i nepozeljna za nove vlasti, vec i Flora Sands, najveci naucnici, pisci, ali ono sto je najgore i Dijana Budisavljavic, cije je delo na monstruozan nacin sakrivano, kartoteka oduzeta i zato spasena deca nikada nisu vracena svojim porodicama. Danas se neki pateticno trude da brane tekovine visedecenijskih lazi, ali istina se ne moze promeniti.

izmislio toplu vodu

pre 10 godina

ne lupajte da sve ratove gubimo jer ko zna sta bi od nas bilo i sta bi ostalo da nismo pruzali otpor kroz istoriju.. neka joj je Vecna Slava i ona je zasluzila sve pocasti.. kakav je to narod koji zaboravlja svoje heroje..

Mi nikada nismo pobjedili!

pre 10 godina

Od cara Dusana, vazda smo donji, a moze vas farbati Nikolic mene nece, a vazda smo kao pobjednici, a sve nas manje i nidje nas na mapi nema, sve manji, objavite ovo, ako hocete, ali je sve istina!

VS

pre 10 godina

G.Toma iznosi neke netacne, nedokazane podatke: Milunka jeste slavljena po drugim zemljama, na pr. u Francuskoj, Britaniji.., jos u doba ex ovadsnje drzave, ali u ondasnjoj Srbiji (kraljevini Jugoslaviji) najvise sto je dobila bilo je - cistacica kancelarije direktora banke. Prema tome nije tacno da je skrajnuta samo u "partizanskoj" Jugoslaviji. Isoto tako, ostalo je nepotvrdjeno da ju je sa streljanja izdvojio nemacki vojnik.Neka g. Toma pogleda jos jednom dokumentarnu emisiju RTS o Milunku i tako utvrdi gradivo o kojem prica. Miliunka jeste bila i ostala heroina, a kako je prosla u zivotu - to je nesto drugo, ni malo za velicanje, sada i ovde.

Gasa

pre 10 godina

ma dosta vise price o tome kako smo mi zrtve I kako su drugi krivi za to sto nam se drsava! Vreme je da se konacno suocimo sa svojim greskama I da preumemo odgovornost za svoje postupke. Dole cemo se ponasati kao tinejdzer-drzava. Neozbiljan covek na odgovornoj funkciji salje pogresnu poruku!

nebojsa

pre 10 godina

Milunka Savic treba da posluzi kao primer svim zenama. Ako je ona mogla pre sto godina da se bori za prava koja su imali i muskarci, nema razloga da se ne ugledamo na nju. Podigla je i skolovala, pored svog rodjenog i usvojene dece, jos tridesetoro dece. Zena, majka, kraljica.
(plavusa s mozgom, 10. novembar 2013 12:07)

Potpuno se slazem sa vama. Zena je generalno, bice koje se vec vekovima (i duze) sputava i omalovazava. Zena, kosmicko bice, dariteljica zivota,neznost, hrabrost, mudrost i lepota, ima velicanstvenu ulogu u Vaseljeni, ulogu koju je razumela i priznala mnogo starija civilizacija od nase, civilizacija Lepenskog Vira, a sto se najbolje vidi kroz pronadjene figurice zene, kao i figurice zene sa detetom, koje su simbolizovale vasksnuce prirode kroz ponovno radjanje, pa se pitam da li je moguce da je kultura koja je postojala pre sedam hiljada godina bila svesnija i civilizovanija od nase?
Sve nam govori da jeste, jer ti ljudi zivehu u potpunoj harmoniji sa prirodom, koja im je otkrivala svu istinu, izmedju ostalog i istinu o velicanstvenoj ulozi zene u kosmickim zbivanjima.

Marko

pre 10 godina

Lepo je što se neko konačno setio Milunke. Problem je samo što je to naša vlast, koja predstavlja suštu suprotnost onome što je Milunka.
Čuvena Nušićeva pesma "Dva raba", zbog koje je osuđen na dve godine robije, izgleda će uvek biti aktuelna u Srbiji.

Sizofrenija

pre 10 godina

Ovo je cista srpska sizofrenija! Juce Dacic prica o herojima iz NOB, danas Nikolic da je dobro sto nije bila partizan... Dokle vise, dogovorite se koga slavimo, a ne vecito vracanje u proslost. Nikolic opet igra na kartu nacionalizma I podilazi srpstvu, sto samo podgreva podele koje imamo. Nije Milanku zaboravio komunisticki rezim. Nju je zaboravio I kralj I njeni vojnici odmah po zavrsetku Prvog svetskog rata I potucala se po Srbiji I pre 1941!

Inace, Milanki svaka cast I zasluzila je da bude u Aleji velikana!

Dragan

pre 10 godina

Milunka je ocigledan primer hrabrosti,patriotizma kao i borca za slobodu svih ljudi i napredka u svakom smislu i ljudi bi trebalo da slede bar deonjenog primer kako bi napredovali u svakom smislu. Nikolic je za razliku od mnogih davno znao ko je Milunka i kakva dobra dela je ona uradila i na ovaj nacin pokazuje kakve ljude ceni i pokazuje kakvim delima i pravcem ce se Srbija kretati.

Srpko

pre 10 godina

Niko ne pljuje po Jugoslaviji kao mi Srbi, a mi smo je i napravili. Mislim, dajte malo odgovornosti i samokritike. Mi smo za sve krivi, i to treba reci naglas.

milos

pre 10 godina

A da li predsednik koji je i vrhovni komadant mogao da se posveti borcima koji su casno branili svoj narod i Srbiju u ratovima devedesetih. Pa da ne dodjemo u situaciju da neki Tomislav Nikolic za 100 godina odaje pocast ljudima koji su pre 15 godina zaduzili Srbiju. Imam i predlog. Neka predsednik pozove junake sa Kosara i neka im oda pocast pred kamerama i celokupnom javnoscu Srbije. Inace pozdravljam ovaj cin bolje ikad nego nikad al nemojte da cekamo 100 godina.

Tgd

pre 10 godina

Ova prica o Tome kako je komunisticka Jugoslavija kriva za to sto je Milunja Savic zaboravljena ne stoji. Posle Prvog Svetskog Rata Milunka je cistila WC-e po Beogradunda bi prezivela. Zaboravljena je odmah posle Prvog Svetskog Rata u doba kralja i "zahvalne" Srbije. Nikolic kroji istoriju na mala vrata, ali ajde. To je slika Srbije danas. Nekada se pricalo da su za sve krivi Turci a danas da je za sve kriva socijalisticka Jugoslavija. Treba uvek naci krivca ko je neko drugi. Tako to valjda ide.

Acim

pre 10 godina

Heroji poput Milunke Savic ili u narodu poznate kao Srpska Jovanka Orleanka, ne smeju biti zaboravljani koroz generacije.Predsednik jos jednom pokazuje da vrednuje nasu istoriju i nasledje ovog naroda.

СРАМНАИЗЈАВА

pre 10 godina

Једина је жена у свету која је одликована француским ореденом Ратни крст са златном палмом.
Након Првог светског рата се удала и добила ћерку након чега се преселила у Београд. Занемарена и од свих напуштена, пензију је стекла радећи 20 година као чистачица у Државној хипотекарној банци. Ипак, одбила је понуду да се пресели у Француску и да добија француску војну пензију. Уместо тога, она ће изабрати да живи у Београду, али власти су брзо заборавили њене заслуге.За време Другог светског рата, Милунка је држала малу болницу на Вождовцу у којој је лечила партизанске и четничке рањенике. Године 1943. болница је откривена а Милунка Савић је ухапшена. Била је затворена у логору на Бањици где је провела шест месеци ишчекујући стрељање. Када је један немачки официр прегледавао спискове предвиђених за стрељање наишао је и на име Милунке Савић. Питао је да ли је то чувена хероина из Првог светског рата и наредио да је пусте. Милунка је пуштена и нису је узнемиравали до краја рата. Након рата, комунистичка власт јој 1945. додељује пензију.
Predsednice Nikolicu ovo si trebao da znas pre nego sto si dao ovakvu izjavu,
- Tako je Milunka Savić podelila sudbinu Srbije i bila nevidljiva, neprimetna, beznačajna - ne za Srbiju, nikada za Srbiju, već za komunističku Jugoslaviju. Zato što je ostala Srpkinja i srpski borac, a nije postala Jugoslovenka i nije bila jugoslovenski partizan"

Jagodica

pre 10 godina

Svaka cast to zeni i hvala joj na svemu sto je za nas narod ucinila. Bas lepo od Nikolica sto je prisustvovao na komemoraciji, jako lep gest

Atila

pre 10 godina

Nikolicu svaka cast za prisustvo komemoraciji i za toliko divnih reci o Milunki,zasluzila je ona mnogo vise od toga i velika je sramota sto je dugo bila zaboravljena!

majstori majstori

pre 10 godina

Nikolic se bas trudi da iskoristi svaku sansu da ugura svoj politicki profil koristeci i mrtva tela.
"Tako je Milunka Savić podelila sudbinu Srbije i bila nevidljiva, neprimetna, beznačajna - ne za Srbiju, nikada za Srbiju, već za komunističku Jugoslaviju. Zato što je ostala Srpkinja i srpski borac, a nije postala Jugoslovenka i nije bila jugoslovenski partizan", ukazao je Nikolić.

Pa sta je to, jel ostatak Juge zabranjivao Srbiji da proglasi njen rodjendan za praznik ili da radi sta hoce? Jel se u tekstu ovde kaze da je zena radila kao cistacica i bila zaboravljena jos izmedju dva rata? Pa sta su ti onda drugi krivi, akademac? Ne znas ti drugacije nego ocrniti druge da bi se sam bokje osecao, zavaditi nekoga pa osetiti mir u dusi.

Boze oprosti, ali kad ponestane puteva i mostova koji se mogu po drugi ,treci put "pustati u upotrebu" ova bratija ce poceti da vadi mrtvace pa da ih ponovo sahranjuje, ne bi li sebi obezbedila nekakav clanak u novinama.

kosta

pre 10 godina

Tako je Milunka Savić podelila sudbinu Srbije i bila nevidljiva, neprimetna, beznačajna - ne za Srbiju, nikada za Srbiju, već za komunističku Jugoslaviju.

Samo da demantujem ovu izjavu predesnika Srbije, tekst dole prepisan je sa vikipedije, tak oda je morao malo da se informise pre izjave, koja ju je vlast pustila niz vodu i zaboravila momentalno posle rata za sve njenje zasluge.

Једина је жена у свету која је одликована француским ореденом Ратни крст са златном палмом.[1]
Након Првог светског рата се удала и добила ћерку након чега се преселила у Београд. Занемарена и од свих напуштена, пензију је стекла радећи 20 година као чистачица у Државној хипотекарној банци.

Toliko predsednice, 20 godina posle prvog svetskog rata nisu vladali komunisti. Nego kralj Karadjordjevic uz predesdnika vlade Pasica , za koga tek sada na svetlo dana uz pomoc dokumenata naveceg Srbina Arcibalda Rajsa izlazi na videlo njego odnos prema Srbima koji su izneli na svojim ledjima prvi svetski rat i golgotu Krfa, Solunskog fronta, Cerske bitke, Kolubarske bitke i dva Balkanska rata.

Izvolite lin pa se sami uverite, konacno je na svetlo izasla necenzurisana verzija ovog najveceg prijatelja i humaniste srpskog naroda Arcibalda Rajsa.

http://vesnamihajlovicblog.wordpress.com/2013/07/10/cujte-srbi-necenzurisana-verzija/

plavusa s mozgom

pre 10 godina

Milunka Savic treba da posluzi kao primer svim zenama. Ako je ona mogla pre sto godina da se bori za prava koja su imali i muskarci, nema razloga da se ne ugledamo na nju. Podigla je i skolovala, pored svog rodjenog i usvojene dece, jos tridesetoro dece. Zena, majka, kraljica.

precanin

pre 10 godina

Pa predsednik Srbije Nikolic vec preko dvadeset godina spominje Milunku Savic i njenu hrabrost, ali niko mu nije verovao ili nije ga cuo !? Najzad upravo zahvaljujucu nasem predsedniku pravda je zadovoljena !

Rajko 954

pre 10 godina

Ovim gestom Nikolić pokazuje da želi da bude ispoštovano i da se slavi sve što je dobro iz bogate srpske istorije, a Milunka Savić je jedan takav primer o kome treba više pričati, jer se do skora za njeno herojstvo nije ni znalo.

Ima Boga!

pre 10 godina

Ja do danas nisam znao za ovako velikog coveka,a uz to zena i to Srpkinja!!!
Do kolena nam nisu braca `jugosloveni` i najveca sreca je sto smo konacno odvojeni od svega.Da se konacno svako stavi na mesto gde pripada.I sad su opet sva ta nasa braca uz tiranine i njihove su ulizice i poslusnici,dok nasim takodje nesavrsenim genima,za razliku od nekih,koalaju veliki ljudi i ogromna dela u slobodarskom duhu!!!
Istina je ziva stvar,mnogi se tu zeznu misleci da se istinom moze manipulisati...ali ona uvek nadje put do ljudskih srca!!!
Kako li ce biti lep dan kada se vratimo istini,a dusmani ostanu oci u oci sa svojom `golom istinom`.
Tuga i sramota drustva i moja licna,da kao `brat` i sunarodnik ovog heroja ja do danas ne cujem za nju.Sram bio svakog onog i spolja i izunutra koji je stajao na put imenu ove zene.No pre ili posle ti sto koce na putu,ostanu i isceznu,a istina ih pregazi.Nikolicu preveliki plus za ovo kao vesniku ovako velike i radosne vesti,koja puni srce snagom,radoscu,ponosom i cascu!!!
Srpska vrlina je dokazana vrlina,i recju i delima i pustim pocastima,dokazna dusmani,cujete li?!I ta za vas nedostizna vrlina morice vas zauvek!Za vrlinom se ne trci i nije nesto sto se moze pridodati,za to se radja.A sto vise pokusavas da je zakopas i ugasis,to ona kad iskoci vecu snagu ima!Samo da se sebe sami drzimo i postujemo,da ne budemo sami sebi dusmani i taqmnicari.
Jos jednom hvala za ovu divnu vest i ovaj divan cin.Napokon Srbin srpsko da ispostuje!...ima nade jer...

sTEFAN

pre 10 godina

Flora Sends i mnogobrojni britanski , grcki,americki dobrovoljci su takodje vise nego zasluzili da budu spomenuti. Na kraju krajeva, oni NISU MORALI da dolaze, a DOSLI SU.

Dragan Jovanovic

pre 10 godina

NEKA JOJ JE VECNA SLAVA!!!
Neka se potomci sete da su i takve zene i majke stajale na braniku otadzbine. Sada pociva tamo gde joj je mesto.
Treba se sada setiti pa je utkati u milje naseg zivora dodeljujuci ulicama i njeno ime.

Djenka Djavo

pre 10 godina

Milunka je kao i Tesla ili Novak retkost u Srbiji a ne svakodnevica. Gospon predsednik je, za razliku od nase heroine, standardni predstavnik srpskog stanovnika. Sto heroji za zivota naprave ostali razgrade za 5 minuta, zato nam i ide tako kako nam ide.

Клеопатра

pre 10 godina

Лепо је што се враћамо нашој историји и што се неко коначно сетио тако велике жене која никако не сме да се заборави. Свака шаст Николићу што ће присуствовати комеморацији и одати почаст Милунки то је најмање што треба да уради.

Stevan

pre 10 godina

Kako smo se do sad ponasali prema pripadnicima naseg naroda koji su zaduzili sve nas njihove potomke je velika sramota. Napokon je Milunka Savic dosla na mesto gde je odavno trebala da pociva, u aleju velikana. Nek joj je vecna slava.

strasno

pre 10 godina

" Након Првог светског рата се удала и добила ћерку након чега се преселила у Београд. Занемарена и од свих напуштена, пензију је стекла радећи 20 година као чистачица у Државној хипотекарној банци".

Mirela

pre 10 godina

Sramota je što je Milunka bila toliko dugo zaboravljena ali drago mi je sto će ta nepravda konačno biti ispravljena,Nikoliću svaka čast za ovo.

Danilo

pre 10 godina

Mnoge su vlasti vladale i smenjivale se ali ni jedna nije pokazala odgovornost za istorijsku nepravdu ucinjenu prema Milunki Savic. Sve pohvale za Milunkin prenos u aleju velikana.

postidimo li se ponekd?

pre 10 godina

Narod koji ne poštuje svoju istoriju osuđen je da ju iznova proživljava! A mi smo se bili mnogo zaboravili! I Milunka je dokaz našeg brzog zaboravljanja i odnosa prema znamenitima!

Milijan

pre 10 godina

Veliki heroji,zaslužni građani Srbije su uvek u mislima svog naroda. Milunka Savić je heroina iz prvog svetskog rata i danas će se pred njom još jednom pokloniti i najviši vrh dražave. Nikolić zna da ceni vrednosti i hrabrost naših predaka.

Kojicka

pre 10 godina

Bravo!
Zasluzila je Aleju velikana, a nasa sramota je sto smo dopustili da bude zaboravljena.
Nije mi Nikolic nesto simpatican ali veliki + zbog ovoga.

Grujica

pre 10 godina

Nakon decenija ispiranja mozgova, pa decenije laznih heroja, potom decenije da smo najgori na svetu, najzad se govori o pravim velikanima. Velika istorijska nepravda je ispravljena.

IvaB

pre 10 godina

Ne smemo zaboravljati nase heroje, ponosna sto sam Srpkinja i zivim u zemlji u kojoj zene nikada nisu bile samo lepsi pol, vec oduvek vrlo jake, hrabre i nadasve pozrtvovane, sto za svoju porodicu,sto za svoj narod...Predsednik prisustvom odaje pocast i Milunki Savic i upravo svemu ostalom sto karakterise zene Srbije, a vredno je divljenja i postovanja, te time pokazuje koliko je velik i covek i predsednik.

aha

pre 10 godina

Konacno i da se nje neko setio. Mogli biste da napravite neki veliki tekst o Milunki, ipak je to najveca heroina nase istorije. Nisam video ni da ste izvestavali o izlozbi u njenu cast u Domu vojske, ako jeste izvinjavam se.

HerojiZiveVecno

pre 10 godina

Neka nam svima bude sada i uvek za primer herojstvo , snaga i volja ljudi koji su na svojim plecima izneli pobedu i doneli slobodu i kraj stradanja nasem rodu u tim teskim vremenima..i da aktuelni lideri nastave putem nasih slavnih predaka , da nikad ne odustanu od borbe za svoj narod

aha

pre 10 godina

Konacno i da se nje neko setio. Mogli biste da napravite neki veliki tekst o Milunki, ipak je to najveca heroina nase istorije. Nisam video ni da ste izvestavali o izlozbi u njenu cast u Domu vojske, ako jeste izvinjavam se.

postidimo li se ponekd?

pre 10 godina

Narod koji ne poštuje svoju istoriju osuđen je da ju iznova proživljava! A mi smo se bili mnogo zaboravili! I Milunka je dokaz našeg brzog zaboravljanja i odnosa prema znamenitima!

Kojicka

pre 10 godina

Bravo!
Zasluzila je Aleju velikana, a nasa sramota je sto smo dopustili da bude zaboravljena.
Nije mi Nikolic nesto simpatican ali veliki + zbog ovoga.

Grujica

pre 10 godina

Nakon decenija ispiranja mozgova, pa decenije laznih heroja, potom decenije da smo najgori na svetu, najzad se govori o pravim velikanima. Velika istorijska nepravda je ispravljena.

Бојан Илић

pre 10 godina

Сви други су знали више са цене жртвовање ове хероине за Србију и цео слободарски свет!
Музеј "Великог рата" у Француској јој је указао велику част!
А код нас је после силних ордења морала да ради као чистачица да би прехранила децу....
Срамота...
Вечна јој слава!

Danilo

pre 10 godina

Mnoge su vlasti vladale i smenjivale se ali ni jedna nije pokazala odgovornost za istorijsku nepravdu ucinjenu prema Milunki Savic. Sve pohvale za Milunkin prenos u aleju velikana.

IvaB

pre 10 godina

Ne smemo zaboravljati nase heroje, ponosna sto sam Srpkinja i zivim u zemlji u kojoj zene nikada nisu bile samo lepsi pol, vec oduvek vrlo jake, hrabre i nadasve pozrtvovane, sto za svoju porodicu,sto za svoj narod...Predsednik prisustvom odaje pocast i Milunki Savic i upravo svemu ostalom sto karakterise zene Srbije, a vredno je divljenja i postovanja, te time pokazuje koliko je velik i covek i predsednik.

izmislio toplu vodu

pre 10 godina

ne lupajte da sve ratove gubimo jer ko zna sta bi od nas bilo i sta bi ostalo da nismo pruzali otpor kroz istoriju.. neka joj je Vecna Slava i ona je zasluzila sve pocasti.. kakav je to narod koji zaboravlja svoje heroje..

Stevan

pre 10 godina

Kako smo se do sad ponasali prema pripadnicima naseg naroda koji su zaduzili sve nas njihove potomke je velika sramota. Napokon je Milunka Savic dosla na mesto gde je odavno trebala da pociva, u aleju velikana. Nek joj je vecna slava.

plavusa s mozgom

pre 10 godina

Milunka Savic treba da posluzi kao primer svim zenama. Ako je ona mogla pre sto godina da se bori za prava koja su imali i muskarci, nema razloga da se ne ugledamo na nju. Podigla je i skolovala, pored svog rodjenog i usvojene dece, jos tridesetoro dece. Zena, majka, kraljica.

Milijan

pre 10 godina

Veliki heroji,zaslužni građani Srbije su uvek u mislima svog naroda. Milunka Savić je heroina iz prvog svetskog rata i danas će se pred njom još jednom pokloniti i najviši vrh dražave. Nikolić zna da ceni vrednosti i hrabrost naših predaka.

HerojiZiveVecno

pre 10 godina

Neka nam svima bude sada i uvek za primer herojstvo , snaga i volja ljudi koji su na svojim plecima izneli pobedu i doneli slobodu i kraj stradanja nasem rodu u tim teskim vremenima..i da aktuelni lideri nastave putem nasih slavnih predaka , da nikad ne odustanu od borbe za svoj narod

Mirela

pre 10 godina

Sramota je što je Milunka bila toliko dugo zaboravljena ali drago mi je sto će ta nepravda konačno biti ispravljena,Nikoliću svaka čast za ovo.

Клеопатра

pre 10 godina

Лепо је што се враћамо нашој историји и што се неко коначно сетио тако велике жене која никако не сме да се заборави. Свака шаст Николићу што ће присуствовати комеморацији и одати почаст Милунки то је најмање што треба да уради.

Ima Boga!

pre 10 godina

Ja do danas nisam znao za ovako velikog coveka,a uz to zena i to Srpkinja!!!
Do kolena nam nisu braca `jugosloveni` i najveca sreca je sto smo konacno odvojeni od svega.Da se konacno svako stavi na mesto gde pripada.I sad su opet sva ta nasa braca uz tiranine i njihove su ulizice i poslusnici,dok nasim takodje nesavrsenim genima,za razliku od nekih,koalaju veliki ljudi i ogromna dela u slobodarskom duhu!!!
Istina je ziva stvar,mnogi se tu zeznu misleci da se istinom moze manipulisati...ali ona uvek nadje put do ljudskih srca!!!
Kako li ce biti lep dan kada se vratimo istini,a dusmani ostanu oci u oci sa svojom `golom istinom`.
Tuga i sramota drustva i moja licna,da kao `brat` i sunarodnik ovog heroja ja do danas ne cujem za nju.Sram bio svakog onog i spolja i izunutra koji je stajao na put imenu ove zene.No pre ili posle ti sto koce na putu,ostanu i isceznu,a istina ih pregazi.Nikolicu preveliki plus za ovo kao vesniku ovako velike i radosne vesti,koja puni srce snagom,radoscu,ponosom i cascu!!!
Srpska vrlina je dokazana vrlina,i recju i delima i pustim pocastima,dokazna dusmani,cujete li?!I ta za vas nedostizna vrlina morice vas zauvek!Za vrlinom se ne trci i nije nesto sto se moze pridodati,za to se radja.A sto vise pokusavas da je zakopas i ugasis,to ona kad iskoci vecu snagu ima!Samo da se sebe sami drzimo i postujemo,da ne budemo sami sebi dusmani i taqmnicari.
Jos jednom hvala za ovu divnu vest i ovaj divan cin.Napokon Srbin srpsko da ispostuje!...ima nade jer...

IrinaJ

pre 10 godina

Sećanje na ovakve heroje potrebno je više nego ikada. Srbija treba da neguje takve heroje kao što je bila Milunka Savić i drago mi je da je od strane Nikolića stavljen veći akcenat na život i delo te žene.

Dragan Jovanovic

pre 10 godina

NEKA JOJ JE VECNA SLAVA!!!
Neka se potomci sete da su i takve zene i majke stajale na braniku otadzbine. Sada pociva tamo gde joj je mesto.
Treba se sada setiti pa je utkati u milje naseg zivora dodeljujuci ulicama i njeno ime.

precanin

pre 10 godina

Pa predsednik Srbije Nikolic vec preko dvadeset godina spominje Milunku Savic i njenu hrabrost, ali niko mu nije verovao ili nije ga cuo !? Najzad upravo zahvaljujucu nasem predsedniku pravda je zadovoljena !

Atila

pre 10 godina

Nikolicu svaka cast za prisustvo komemoraciji i za toliko divnih reci o Milunki,zasluzila je ona mnogo vise od toga i velika je sramota sto je dugo bila zaboravljena!

Rajko 954

pre 10 godina

Ovim gestom Nikolić pokazuje da želi da bude ispoštovano i da se slavi sve što je dobro iz bogate srpske istorije, a Milunka Savić je jedan takav primer o kome treba više pričati, jer se do skora za njeno herojstvo nije ni znalo.

nebojsa

pre 10 godina

Milunka Savic treba da posluzi kao primer svim zenama. Ako je ona mogla pre sto godina da se bori za prava koja su imali i muskarci, nema razloga da se ne ugledamo na nju. Podigla je i skolovala, pored svog rodjenog i usvojene dece, jos tridesetoro dece. Zena, majka, kraljica.
(plavusa s mozgom, 10. novembar 2013 12:07)

Potpuno se slazem sa vama. Zena je generalno, bice koje se vec vekovima (i duze) sputava i omalovazava. Zena, kosmicko bice, dariteljica zivota,neznost, hrabrost, mudrost i lepota, ima velicanstvenu ulogu u Vaseljeni, ulogu koju je razumela i priznala mnogo starija civilizacija od nase, civilizacija Lepenskog Vira, a sto se najbolje vidi kroz pronadjene figurice zene, kao i figurice zene sa detetom, koje su simbolizovale vasksnuce prirode kroz ponovno radjanje, pa se pitam da li je moguce da je kultura koja je postojala pre sedam hiljada godina bila svesnija i civilizovanija od nase?
Sve nam govori da jeste, jer ti ljudi zivehu u potpunoj harmoniji sa prirodom, koja im je otkrivala svu istinu, izmedju ostalog i istinu o velicanstvenoj ulozi zene u kosmickim zbivanjima.

Jagodica

pre 10 godina

Svaka cast to zeni i hvala joj na svemu sto je za nas narod ucinila. Bas lepo od Nikolica sto je prisustvovao na komemoraciji, jako lep gest

Dragan

pre 10 godina

Milunka je ocigledan primer hrabrosti,patriotizma kao i borca za slobodu svih ljudi i napredka u svakom smislu i ljudi bi trebalo da slede bar deonjenog primer kako bi napredovali u svakom smislu. Nikolic je za razliku od mnogih davno znao ko je Milunka i kakva dobra dela je ona uradila i na ovaj nacin pokazuje kakve ljude ceni i pokazuje kakvim delima i pravcem ce se Srbija kretati.

svedok

pre 10 godina

Kad mi je bilo dvanaest, a to je bilo 1985 godine, otac, inače oficir je odveo me je u Struganik, rodnu kuću vojvode Živojina Mišića,objasnio mi ko je bio taj srpski velikan. U našoj kući na vidnom mestu bila je njegova mala slika. Naši prijatelji, intelektualci, mislili su da je neki naš predak, ne prepoznajući ga. Jedan dan došao je do nas jedan prijatelj sa sela i pitao otkud nam slika Živojina Mišića.Po tome sam shvatio da ja naša ''obrazovana'' kvazi elita potpuno prazna, a da se polako odričemo samih sebe. Čini mi se da nam stizu još ''obrazovaniji'' i prazniji. Sudbina Milunke Savić je samo jedna od mnogih tragičnih u ovom narodu.

marija

pre 10 godina

Vecna slava nasoj zaboravljenoj heroini, na srpsku sramotu.
Njoj jeste mesto u udzbenicima istorije.
Jos jedna nepravda je ispravljena.

Бојан Илић

pre 10 godina

Nikad nismo ni pobjedili!?
"То што ти не видиш у чему је наша победа, то је твој највећи пораз"!

Filip

pre 10 godina

Velika sramota ispravljena posle toliko godina. Milunka je zasluzila da prva bude sahranjena u aleji velikana za razliku od nekih. Ovaj cin je pokusaj da se ispravi velika istorijska nepravda.

Ljilja74

pre 10 godina

Neka počiva u miru i da se njena slavna dela nikada ne zaborave. Dobro je što su se neki od zvaničnika setili da daju težinu ovome i da su svojim prisustvom pokazali da Milunka nije zaboravljena.

Acim

pre 10 godina

Heroji poput Milunke Savic ili u narodu poznate kao Srpska Jovanka Orleanka, ne smeju biti zaboravljani koroz generacije.Predsednik jos jednom pokazuje da vrednuje nasu istoriju i nasledje ovog naroda.

IgorB

pre 10 godina

Ovo je samo još jedna potvrda toga da dobri ljudi i dobra dela ne mogu da ostanu dugo zaboravljeni. Lepo što su mediji prpratili ceo događaj i što je predsednik republike bio na ceremoniji. Milunka Savić je to zaslužila, i više od toga.

Auspicium Melioris Ævi

pre 10 godina

Dame Milunka Savić! Ispavite me ako grešim ali ne znam ni za jedan drugi primer da je jedan nosilac tako visokog odlikovanja viteškog reda Britanske Imperije koji se dodeljuje za izuzetne zasluge, isključivo na zahtev i predlog Britanskog Monarha zarađivao čisteći i to samo zato što je želela da živi u zemlji za koju se borila i koju je volela a nudili su joj Francuzi dobru penziju i život u Parizu! Naivno se pitam kako je takav nemar uopšte moguć i kako je to uopšte neko mogao da dopusti! Ali i u tome je ona opet, kao i u svakom drugom segmentu svog života pokazala svu svoju uzvišenu skromnost, plemenitost, doslednost,... Dubok naklon ovoj ženi!

Rodni

pre 10 godina

Ovo je prvi predsednik koji se setio da ispravi gresku koja je ucinjena ovoj nasoj velikoj heroini. Njene zasluge su bile velike, i dobro je sto napokon neko ima sluha za to.

Milan Nikolic

pre 10 godina

Srbija ne sme da zaboravi svoje heroje a zena kao sto je Milunka zasluzuje sve pocasti koje su joj ukazane. Lepo od predsednika sto postuje srpsku istoriju i proslost a svi zajedno treba da se borimo za svetliju buducnost.

kole

pre 10 godina

Francuski general De Gol,nudi je Milunki 1000 kvadrata na Jelisejskim poljima kao nagradu za sve njene zasluge,a ona je to odbila,rekavsi da je ona Srpska majka,i da je njoj mesto u Srbiji!Sta reci...

Душан

pre 10 godina

Поносни смо што си рођена у старој Рашки, престоноци Немањића и српства.И ако неправедно заборављена, после много година заслужено си ту, где ти је одувек и било место. Рашчани

orko

pre 10 godina

Zamislite samo cinjenicu da u sred drugog svetskog rata,Nemacki general skine kapu pred Milunkom i naredi da je smesta puste iz zatvora,uz napomenu da je do kraja rata niko nece ni taci..To samo pokazuje ko je i sta je ona,i koliko su je postovali i cenili po celom svetu!

strasno

pre 10 godina

" Након Првог светског рата се удала и добила ћерку након чега се преселила у Београд. Занемарена и од свих напуштена, пензију је стекла радећи 20 година као чистачица у Државној хипотекарној банци".

Kosta

pre 10 godina

Primer herojstva Milunke Savic treba nama svima da bude na ponos sto je jedna takva zena bila pripadnik Srpskog naroda i ujedno sramota sto je svet vise cenio nego mi.

srbin iz dijaspore

pre 10 godina

Draga moja braco iz Srbije citajuci vase komentare vidim koliko ste podeljeni cak i u onim stvarima koje bi trebalo da vas ujedine. Takvim stavom sebi ne pomazete vec dajete razloge onima koji vas ne vole da vas guraju nadole. Ne pljujte na vodje koje ste demokratski izabrali, stani te uz njih , budi te ujedinjeni pa ako nisi dobri demokratski ih promenite kao sto se to radi u ostalom svetu. Respektujte svakog brata srbina i sestru srpkinju nezavisno od njihovog ubedjenja, veroispovesti i proslosti. . Monolitnost vam je najvece oruzije u napretku sa dna. Poslusajte ostarelog srbina koji je video sve i koji vam zeli najbolje. Cika Milorad

marko

pre 10 godina

Napisiti i kako su je Cetnici izveli ispred Banjice na streljanje jer je pomagala partizana kao bolnicarka u borbi protiv Fasizma i da su Nemci kada su videli njenu biografiju i doprinos u prvom svetskom ratu naredili da je nikada do kraja rata vise ne hapse ,kada je bila u Parizu ceo red legije stranaca je mirno stojao i pozdravio je najvecim pocastima ,Francuzi su joj zbog zasluga u ratu i herojstva ponudili vilu u centru Pariza i njihovo drzeljvanstvo ,a ona je odgovorila " ja imam samo jednu domovinu i nikada je necu ostaviti " ,kasnije su se i Partizana ogresili o nju... Ko god da je na vlasti ponavlja iste greske ,Francuzi su Orleanku brendirali ,a mi ovu hrabru zenu koja se pretvarala da je Muskarac u ratu kako bi sacuvala svog brata stavljamo na margine istorije .Sramota!

nebojsa

pre 10 godina

Od cara Dusana, vazda smo donji, a moze vas farbati Nikolic mene nece, a vazda smo kao pobjednici, a sve nas manje i nidje nas na mapi nema, sve manji, objavite ovo, ako hocete, ali je sve istina!
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Mi nikada nismo pobjedili!, 10. novembar 2013 13:51)

Varate se, 1918. godine, mi smo bili pobednici, medjutim, napravismo veliku gresku osnivanjem SHS koju i danas placamo. Dakle, pobedjivali smo mi, ali bez vizije sta dalje...

R,Zivkovic,Rotterdam

pre 10 godina

Pri pomenu Milunke savic se sazimaju u dusi coveka,Ponos, stid, sram:Ponoss stoje bila herojina u prvom svetskom ratu stoje zamenila Brata i kren ula na front.Stse prestravila milunSavic i nebiva otkrivena sve dok nije bila tesko ranjena!Stid i Sram stoje posle rata zaboravljena,na mesto da bude uvazavana,dajoj se dodeli proistojan posao, a ne za cistacicu, sa toliko zaluga i ordenja!Slazem se daje najveca sramota pripada Kraljevini Jugoslavije,Karadordevicima i Nikoli Pasicu Predsedniku Vlade posle ujedinjenja!Stepi Stepanovici,Radomiru Putniku,Bojovicu,misli se na srpske generale, sto nista nisu prduzeli kod Krune i Vlade za njeno zbrinjavanje,posle rata i ujedinjena sa imenom Kraljevina Srba Slovenaca i Hrvata.Nemote svaljivati krivicu na komuniste,jer je logicno bilo daje oni nece velicati, ali ipak sujoj dodelili penziju 1945 godine.Stid i sramota je na Karadfordevicima i Vladi na celu sa Nikolom Pasicem!!

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Ja sam danas osećao stid. Ne zbog Milunke, srpske žene,majke u heroine, koja nije ni sanjala da će njen tako "običan" gest, da se žrtvuje za otadžbinu naići na sve ove kontraverze. Osećam stid zato što do desetak-petnaestak godina unazad o njoj ništa nisam znao. Što je neko ovakve ljude sklanjao u duboku ilegalu i surovo kažnjavao za njihovo ponašanje. Poput Jovana Dučića i tolikih srpskih patriota, koji su prošli put od trnja i osporavanja do priznanja, tako je i za Milunku Savić trebalo da prodje jedan vek, kako bi joj se ukazalo dužno poštovanje. Kao i onda tako smpo i juče unapred, bez presude osudili čitavu plejadu ljudi i patriota koji su časno i pošteno branili ovu državu, izjednačavajući ih sa zločincima i kriminalcima.

A.Semjonov

pre 10 godina

Ne poznajem ni jedan narod u svetu koji bi stavljao znak pitanja kada je rec o ovakvoj heroini.
Milunka Savic, the world's most decorated female war hero!

Miki

pre 10 godina

Ovako radi Pravi Predsednik!Opravdao je ukazano poverenje gradjana Srbije!Nismo pogresili sto smo ga izabrali!
(Mrc, 10. novembar 2013 13:22)
Tako je. Svako onaj ko je glasao da mu on bude predsednik ima tačno to što je tražio.

modesty

pre 10 godina

Slava joj. Konacno, srpski narod se probudio. Nase pobede imaju visoku cenu, ali zato nam je obraz cist. Nikada osvajaci, zauvek branioci nase zemlje, koju je svaka susa kroz istoriju htela da pokori. Nasa jedina sansa za opstanak je oduvek bila otelovljena u ljudima kao Milunka Savic

Srbin 100%

pre 10 godina

Zaista je zalosno sto pojedinci koriste ovaj trenutak kada cela Srbija treba da bude jedinstvena i slozna u odavanju pocasti jednoj zeni simbolu herojskih vremena i iskusenja koje je nasa napacena otadzbina prosla za potpuno neargumentovane napade na predsednika na ciju inicjativu je upravo i pokrenut premestaj posmrtnih ostataka Milunke Savic u aleju velikana gde je njoj odavno i bilo mesto

Homo politicus

pre 10 godina

Stvarno sam ponosan kao muskarac sto imamo ovu zenu heroja u svojoj istoriji. Zasluzila je svo postovanje drzave, srpskog naroda i svih ostalih gradjana.

Čika Šapke

pre 10 godina

Neka nas hrabrost, junaštvo i dobrota naše slaven Milunke vodi u novu boljiu i lepšu budućnost. Budimo dostojni naših predaka , budimo dostojni naše velike Milunke

my way

pre 10 godina

@(southlander, 10. novembar 2013 13:26)

Zato za nju (vlast) nikada u rat, toliko dugo dok ne vidis da su i sami obukli uniforme i ucestvuju aktivno u borbama. Nikola Pasic (kao i njegov kralj) je sebe i svoju celu familiju na vreme sklonio na sigurno dok je iz sigurne razdaljine apelovao na srpsku vojsku i srpski narod da budu hrabri i da izdrze. Izdrzali su...nisu bas svi bili pobijeni. Posle rata, dok su osakaceni borci i civili prosili na ulicama, vracaju se oni isti koji su pobegli zauzimajuci iste politicke funkcije kao i pre rata. SIC srpska vlast i politicari svih doba. Srbi opametite se. Citajte Arcibalda Rajsa, iako su pametni i bez Arcibalda Rajsa sve to znali. Ne ginite za one kojima je kako u ratu, tako i u miru uvek dobro. Oni imaju zivot i sva bogatstva ovog sveta dok vi imate samo zivot. Hocete li i taj jedan jadni zivot da im poklonite?
(Nikola pacifista koji svoj zivot vise vrednuje nego svaku drzavu, zastavu..., 10. novembar 2013 14:26)

Pa niko za vlast nije ratovao, vec za odbranu zemlje i naroda od austrougarske agresije. A Arcibalda Rajsa pojednostavljujes do mere banalnosti. Prezirem Nikolu Pasica i njegovog bahatog sincica i osecam gadjenje svaki put kad vidim koliku statuu i kakav trg ima taj korumpirani oportunista, ali i sam Rajs kaze da je on za Srbiju i Srbe dosta uradio kao drzavnik zato sto je i njemu to bilo u interesu. Nas problem je mir, poltronstvo prema neprijatelju, tolerisanje domacih vladara, ne rat i to kaze Rajs.

Vozim rošule

pre 10 godina

Komunisti a niti novopečene demokrate nisu našli za shodno da našu Milunku Savić upokoje tamo gde joj je i mesto u Aleji velikana. Velika žena, veliki ratnik , veliki čovek a pre svega odana i verna Srbiji to, sa punim pravom zaslužuje!

preponosna

pre 10 godina

Ponosna sam sto deo istorije ove zemlje jeste jedna ovakva zena, ovakav borac, humanitarac,velicina,heroj poput Milunke! Simbol je za sve cemu treba da se divimo,cemi treba da stremimo i nikada da ne zaboravimo! Neka joj je vecna slava !

anonimus

pre 10 godina

Bravo gospodine Nikolicu za pamet i hrabrost. Konacno da se u Srbiji cuje casna i pametna rec. To treba samo da je pocetak. Vreme je da se raskrinka zlo sfrj i njenog austrugraskog kaplara i crvenogi metalostrugara. Konacno da Srbija na sunce istorije vraca svoje velike ljude, koji su vekovima gradili istoriju i tradiciju ove zemlje, a nisu je gusili u teroru kao komunisiti u sfrj.

Strahinja

pre 10 godina

Uvek je pravo vreme da se uradi ono što je ispravno i prelep je čin ove vlasti da posmrtne ostatke Milunke Savić, srpske heroine iz balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, prenesu u Aleju velikana Ovim gestom smo joj i mi odali počast, a srpski narod treba biti ponosan na ovu hrabru ženu, koja je nosilac najviših srpskih i inostranih ratnih odlikovanja,žena sa dva Ordena viteza Legije časti, jedina žena u istoriji čovečanstva koja je odlikovana francuskim ordenom Ratnog krsta sa zlatnom palmom, i ukoliko je moguće da se bar malo ugledamo na nju.

krle - dron

pre 10 godina

Heroina i ikona srbijanske vojske i naroda u velikom ratu osmehnula se ponovo prolazeci pored svog komadanta vojvode Ratomira Putnika,neka im je vecna slava.Srbija je konacno izabrala svog dostojnog predsednika Tomu koji svakim danom cini sve sto moze kako bi srbuju istrgao iz okova jugoslovenizma I UKLETIH KOMUNJARA i omoguci svom narodu put u civilizaciju koji mu je prekinut brutalnim upadom divljaka 44- i okupacijom koja je trajala sve do prosle godine,NEPONOVILO SE.

nebojsa

pre 10 godina

Meni se cini da je ovo divan trenutak da se zeni vrati dostojanstvo koje joj je civilizacijski oduzeto.Milunka Savic je pokazala i dokazala vrednost zene i kao ratnika i kao supruge i majke.Vreme je da se duboko poklonimo nasoj heroini i kao junaku i kao zeni i da kroz nju slavimo hrabrost i slavu citavog zenskog roda.

Advokat

pre 10 godina

Srbija ne bi morala da brine za svoju budućnost kada bi ideali današnjoj generaciji bili Milunka Savić i njoj slični heroji koji su moralne i ljudske veličine kakvih nažalost nema više u ovom svetu gde preovlađuju materijalne a ne duhovne vrednosti

Jecika

pre 10 godina

Milunka Savic, hrabra odvazna u borbi a skromna i smerna u zvotu koji je nije milovao,sama je odgajala cini mi se cetvoro dece,jedno njeno biolosko i ostali usvojeni, nakon drugog svetskog rata zaboravljena i prepustena sam sebi da se bori za porodicu, nikada nista nije trazila od drzave kojoj je mnogo dala, a koja je prema njoj ostala gresna za zivota. I pored ponude da zivi u Francuskoj gde bi dobila stan i penziju, ona ostaje u Srbiji. Nek joj je vecna slava i hvala!

Nebojša sa Zvezdare

pre 10 godina

Ugledajmo se na naše pretke , ugledajmo se na našu Milunku. Donosimo ispravne, hrabre i krupne korake kako bi sutra naše potomstvo imalo čime da se podiči kao što se mi, danas, dičimo sa našim pretcima.

MONARHIJA

pre 10 godina

@Mladen Mladenović

Dabome da niste znali u školi se ne uči istorija nego propaganda.Ima još velikih žena srpkinja o kojima se ne uči u školi a značajne su istrijske ličnosi koje su mnogo učinile za narod i pravoslavnu crkvu.Pomenuću Sultaniju Oliveru ćerku Kneza Lazara i Sultaniju Maru ćerku depota Brankovića

Inače Milunku su nagradili tako da su je zaposlili kao čistačicu.

MONARHIJA

pre 10 godina

@Zemun grad

Nisu je komunisti zaposlili.Nego ratni druggovi .Prvo je bila čistačica u Hipotekarnoj banci 1927god pa je kasnije unapredjena da čisti kancelariju direktora te banke.

marinko

pre 10 godina

Predsednik nije okrivio/kritikovao komunisticku Jugoslaviju ,odnosno SFRJ za zaborav Milunke Savic nego Jugoslaviju kao ideju.
Jugoslovenstvo i Jugoslavija su zaista progutale slavu Srbije i nanele nam velike stete i materijalne i nematerijalne. Kraljevina Jugoslavija nipocemu nije bolja ili gora od SFRJ, niti se to u govoru pominje ili poredi.

Vojislava

pre 10 godina

Human čovek sigurno će se odlikovati vrlinom junaštva, ipak, svaki hrabar čovek treba da se odlikuje humanošću. Ova žena je jednom bila hrabra i humana, nesebično se dala za svoj narod i ovaj čin da joj se posmrtni ostaci prebace u Aleju velikana je predivan.

СРАМНАИЗЈАВА

pre 10 godina

Једина је жена у свету која је одликована француским ореденом Ратни крст са златном палмом.
Након Првог светског рата се удала и добила ћерку након чега се преселила у Београд. Занемарена и од свих напуштена, пензију је стекла радећи 20 година као чистачица у Државној хипотекарној банци. Ипак, одбила је понуду да се пресели у Француску и да добија француску војну пензију. Уместо тога, она ће изабрати да живи у Београду, али власти су брзо заборавили њене заслуге.За време Другог светског рата, Милунка је држала малу болницу на Вождовцу у којој је лечила партизанске и четничке рањенике. Године 1943. болница је откривена а Милунка Савић је ухапшена. Била је затворена у логору на Бањици где је провела шест месеци ишчекујући стрељање. Када је један немачки официр прегледавао спискове предвиђених за стрељање наишао је и на име Милунке Савић. Питао је да ли је то чувена хероина из Првог светског рата и наредио да је пусте. Милунка је пуштена и нису је узнемиравали до краја рата. Након рата, комунистичка власт јој 1945. додељује пензију.
Predsednice Nikolicu ovo si trebao da znas pre nego sto si dao ovakvu izjavu,
- Tako je Milunka Savić podelila sudbinu Srbije i bila nevidljiva, neprimetna, beznačajna - ne za Srbiju, nikada za Srbiju, već za komunističku Jugoslaviju. Zato što je ostala Srpkinja i srpski borac, a nije postala Jugoslovenka i nije bila jugoslovenski partizan"

SRBin

pre 10 godina

Vecna joj slava i svima drugima koji su branili zemlju i narod. Gde su sad strucnjaci koji podrzavaju budalastinu (semjuela dzonsona) da je patriotizam poslednje uticiste hulja...

Zivela Srbija

sTEFAN

pre 10 godina

Flora Sends i mnogobrojni britanski , grcki,americki dobrovoljci su takodje vise nego zasluzili da budu spomenuti. Na kraju krajeva, oni NISU MORALI da dolaze, a DOSLI SU.

nebojsa

pre 10 godina

Nisu je komunisti zaposlili.Nego ratni druggovi .Prvo je bila čistačica u Hipotekarnoj banci 1927god pa je kasnije unapredjena da čisti kancelariju direktora te banke.
(MONARHIJA, 10. novembar 2013 21:01)

Zbog cega ju je Kralj Aleksandar zaboravio? Cime je to zasluzila? Kome je smetala? Da li je mozda svojom hrabroscu zasenjivala kralja i kraljeve generale?
Pa kad bese tako pametan, sto napravi Jugoslaviju? Pa zamislimo samo velicinu i slavu Srbije izasle iz Velikog rata. Sa kim smo tu slavu delili? Sa Austrougarskim kolonijama? A kako su nam zahvalili? To je bar poznato.

Zemun_grad

pre 10 godina

Toni,

da si pročitao članak, razumeo bi.
Držali su je na margini komunisti, isti oni za koje vi tvrdite da su bili tamnica hrvatskog naroda.
A ustvari, zna se kome su bili najmračnija tamnica.

my way

pre 10 godina

ne razumin tako divna zena heroj i borac pa je bila cistacica?zar tako drzite do heroja?
(Toni/Split, 10. novembar 2013 19:20)

Sta da ti kazem, cim sa vama udjosmo u zajednicku drzavu sve poslo naopako.

Радица С.

pre 10 godina

Хуманост, храброст и доброта су неке од особина које су красиле ову жену, као и пожртвованост за свој народ, тако да је Алеја великана свакако место за њу, поред свих одликовања које је добила. Ова жена нека нам буде узор да би успели у оном што смо зацртали, како власти која нас предводи, тако и нама младима који би да променимо нешто заједно са њима.

Nina

pre 10 godina

Nadam se da će u uđbenicima istorije pisati o Milunki. I da će naše đake prvo upznati sa kulturnoistorijskim spomenicima Srbije, na đačkim eskurzijama pa ih onda voditi da vide i Budimpeštu ....E moja Srbijo.

majstori majstori

pre 10 godina

Nikolic se bas trudi da iskoristi svaku sansu da ugura svoj politicki profil koristeci i mrtva tela.
"Tako je Milunka Savić podelila sudbinu Srbije i bila nevidljiva, neprimetna, beznačajna - ne za Srbiju, nikada za Srbiju, već za komunističku Jugoslaviju. Zato što je ostala Srpkinja i srpski borac, a nije postala Jugoslovenka i nije bila jugoslovenski partizan", ukazao je Nikolić.

Pa sta je to, jel ostatak Juge zabranjivao Srbiji da proglasi njen rodjendan za praznik ili da radi sta hoce? Jel se u tekstu ovde kaze da je zena radila kao cistacica i bila zaboravljena jos izmedju dva rata? Pa sta su ti onda drugi krivi, akademac? Ne znas ti drugacije nego ocrniti druge da bi se sam bokje osecao, zavaditi nekoga pa osetiti mir u dusi.

Boze oprosti, ali kad ponestane puteva i mostova koji se mogu po drugi ,treci put "pustati u upotrebu" ova bratija ce poceti da vadi mrtvace pa da ih ponovo sahranjuje, ne bi li sebi obezbedila nekakav clanak u novinama.

Mi nikada nismo pobjedili!

pre 10 godina

Od cara Dusana, vazda smo donji, a moze vas farbati Nikolic mene nece, a vazda smo kao pobjednici, a sve nas manje i nidje nas na mapi nema, sve manji, objavite ovo, ako hocete, ali je sve istina!

Pored gomile SNS botova ja ću da ispadnem trol

pre 10 godina

Ne znam ko je gori, "proevropski" četnički vojvoda, predsednik svih gradjana Srbije (mada nekima bi rado podelio "sendvič ili dva") ili njegovi botovi koji su okupirali sajt... Milunka je samo paravan za pocetak izvrtanja istorije i okretanje ka nacionalizmu. On od bravara jedino može više crkava da izgradi, da pusti zatvorenike na slobodu i da podeli više ordenja, po svemu ostalom mu nije ni do kolena. On i njegovi su najvise uništili Srbiju i Srbe van Srbije, ne mislim samo na 90-te.

MONARHIJA

pre 10 godina

Inače , da bi se shvatila atmosfera posle I sv.rata preporučujem obbavezno pročitati-Laza Lazarević "Sve će to narod pozlatiti"

Solunci su od beneficija imali-zanm po mom dedi koji je sve prošao,Albaniju,oporavak,solunski front-mislim besplatan prevoz i dobio parcelu na Novom groblju(gadjanin Beograda).

Djenka Djavo

pre 10 godina

Milunka je kao i Tesla ili Novak retkost u Srbiji a ne svakodnevica. Gospon predsednik je, za razliku od nase heroine, standardni predstavnik srpskog stanovnika. Sto heroji za zivota naprave ostali razgrade za 5 minuta, zato nam i ide tako kako nam ide.

Tgd

pre 10 godina

Ova prica o Tome kako je komunisticka Jugoslavija kriva za to sto je Milunja Savic zaboravljena ne stoji. Posle Prvog Svetskog Rata Milunka je cistila WC-e po Beogradunda bi prezivela. Zaboravljena je odmah posle Prvog Svetskog Rata u doba kralja i "zahvalne" Srbije. Nikolic kroji istoriju na mala vrata, ali ajde. To je slika Srbije danas. Nekada se pricalo da su za sve krivi Turci a danas da je za sve kriva socijalisticka Jugoslavija. Treba uvek naci krivca ko je neko drugi. Tako to valjda ide.

Olimp

pre 10 godina

Samo da dodam da Nemacki oficir koji je trazio spisak zarobljenika za streljanje video ime M.S.pitao je svoje podredjene da li je to srpski oficir i zena ratnik iz prvog sv.rata,kada je dobio odgovor da jeste odmah je naredoi oslobadjane i da ne sme biti nikada uhapsena niti maltretirana od strane Nemackih okupacinih snaga.Inace taj oficir nije bio obican oficir vec Nemacki glavni komandant za Srbiju,koji je igrom slucaja dobio spisak.Vratili su je kuci na Vozdovac i jos dovezli pun kamion hrane i lekova.Znaci maksimalan respekt oficira prema oficiru.A ovo danas sto Nikolic porucuje i govori pa sta ce drugo navikli smo mi to od njega.

Srpko

pre 10 godina

Niko ne pljuje po Jugoslaviji kao mi Srbi, a mi smo je i napravili. Mislim, dajte malo odgovornosti i samokritike. Mi smo za sve krivi, i to treba reci naglas.

Stop revizionizmu

pre 10 godina

Sramota me je ovakvog predsednikovog govora. Njemu sve što priča verovatno piše Oliver Antić, poznati Miloševićev i Šešeljev "intelektualac". Paz' molim te, nije htela da bude partizanka! Baš bi joj to priličilo sa 50 i kusur godina... Mogao bi vojvoda malo da pročita literaturu i da vidi da je Milunka Savić za vreme Karađorđevića radila u pošti i čistila toalete u Hipotekarnoj banci, a da su joj komunisti dali penziju, zvali je na komemorativne događaje vezane za I svetski rat, pred smrt joj dodelili stan (kakav god bio) i kasnije lokaciju njene kuće obeležili plaketom. Samo nisu sa njome defilovali od parcele do parcele, što Toma čini jer ne zna šta će sa sobom. Imajući u vidu da nije bila njihova (komunistička), dobila je, u najmanju ruku, bolji tretman nego pod "svojima". To me podseća na onu priču da su komunisti 1945. ubili majora Gavrilovića (što je njegov sin 10 puta demantovao) i vojvodu Petra Bojovića (a onda 1946. imenovali park po njemu). Umesto da se i dalje slavi partizanska vojska, mahom srpska, vi se navadili na slavljenje četnika. Čak da se i zanemare njihovi užasni zločini, pošto ih je posle rata bilo i na partizanskoj strani, četničke borbe sa Nemcima posle jeseni 1941. mogu da se prebroje na prste jedne ruke, a za zajedničke akcije sa okupatorom trebalo bi znatno više prstiju.

cakani

pre 10 godina

Moze li Toma to alo dostojanstvenije bez pljuvanja levo i desno i indoktrinacije. Znao sam za nju i za vreme komunista bila je u udzbenicima
u staroj nekomunistickoj Jugoslaviji bila je ziva zanemarena a u NOVOJ ovoj Srbiji ionako VLADA ZABUNLUK - smo sve pobrkali ne znamo ni ko smo sami cas smo se borili za Jugoslaviju cas je pljujemo slavimo i cetnike i partizane bili su zajedno od 90tih nadalje ko jedan i opet su..poenta oladite malo sa "motivacionim govorima" i politizovanjem svega i svacega za dobijanje narodnih masa. radite nesto.

Gasa

pre 10 godina

ma dosta vise price o tome kako smo mi zrtve I kako su drugi krivi za to sto nam se drsava! Vreme je da se konacno suocimo sa svojim greskama I da preumemo odgovornost za svoje postupke. Dole cemo se ponasati kao tinejdzer-drzava. Neozbiljan covek na odgovornoj funkciji salje pogresnu poruku!

vojvoda veverko

pre 10 godina

U Kraljevini je bila čistačica, a od "zlih komunista" je dobila penziju i stan. Sigurno nije zaslužila da je posthumno razvlače zarad jeftinih poena...

kosta

pre 10 godina

Tako je Milunka Savić podelila sudbinu Srbije i bila nevidljiva, neprimetna, beznačajna - ne za Srbiju, nikada za Srbiju, već za komunističku Jugoslaviju.

Samo da demantujem ovu izjavu predesnika Srbije, tekst dole prepisan je sa vikipedije, tak oda je morao malo da se informise pre izjave, koja ju je vlast pustila niz vodu i zaboravila momentalno posle rata za sve njenje zasluge.

Једина је жена у свету која је одликована француским ореденом Ратни крст са златном палмом.[1]
Након Првог светског рата се удала и добила ћерку након чега се преселила у Београд. Занемарена и од свих напуштена, пензију је стекла радећи 20 година као чистачица у Државној хипотекарној банци.

Toliko predsednice, 20 godina posle prvog svetskog rata nisu vladali komunisti. Nego kralj Karadjordjevic uz predesdnika vlade Pasica , za koga tek sada na svetlo dana uz pomoc dokumenata naveceg Srbina Arcibalda Rajsa izlazi na videlo njego odnos prema Srbima koji su izneli na svojim ledjima prvi svetski rat i golgotu Krfa, Solunskog fronta, Cerske bitke, Kolubarske bitke i dva Balkanska rata.

Izvolite lin pa se sami uverite, konacno je na svetlo izasla necenzurisana verzija ovog najveceg prijatelja i humaniste srpskog naroda Arcibalda Rajsa.

http://vesnamihajlovicblog.wordpress.com/2013/07/10/cujte-srbi-necenzurisana-verzija/

nećemo malu maturu..!

pre 10 godina

Zamislimo: puna Marakana, patriote i navijači mašu zastavama, navijaju…Spiker postavlja pitanje, nagradno “Tko je bila Milunka Savić”. Koliko bi prisutnih znalo a koliko bi njih odmah pomislilo na Grand(e) pevačicu? Kažem, zamislimo…

patriota

pre 10 godina

Nisu komunisti vladali Jugoslavijom i Srbijom od 1918 do 1941 nego Karadjordjevici pa je upravo u tom periodu bila cistacica u nekoj banci a osle drugog svetskog rata dobila je penziju stan od grada Beograda u vreme vlasti komunista. ISTINA NE BI TREBALO DA SMETA>

Ege

pre 10 godina

Svakako treba dati duznu paznju znacajnim ljudima iz srpske istorije. Ali ovo sto Nikolic radi ova politicko-verska kampanja Nikolica i sve ove adrenalin-hiking izjave o dizanju ponosnih srpskih glava i ispravljanja istorijskih nepravdi su sve vidjeno i pre svega predstave za upropasteni narod i drzavu za koje nemaju neka resenja. Zivim u razvijenoj zapadnoj zemlji gde pola ljudi nema pojma o 3/4 svojih znacajnih likova ili je samo naculo 1/3 cak i ne deli istoriju sa dominantnim stanovnistvom a zemlja narod i drzava su mocne kao celik. Nije da nisu imali istoriske izazove stradanja zrtve bitke junake i stradanja stanovnistva. Ali sve je sa merom bez preterivanja i ne gubeci fokus na najvaznije - zive ljude i momenat u kome zivimo.

milos

pre 10 godina

A da li predsednik koji je i vrhovni komadant mogao da se posveti borcima koji su casno branili svoj narod i Srbiju u ratovima devedesetih. Pa da ne dodjemo u situaciju da neki Tomislav Nikolic za 100 godina odaje pocast ljudima koji su pre 15 godina zaduzili Srbiju. Imam i predlog. Neka predsednik pozove junake sa Kosara i neka im oda pocast pred kamerama i celokupnom javnoscu Srbije. Inace pozdravljam ovaj cin bolje ikad nego nikad al nemojte da cekamo 100 godina.

Floyd

pre 10 godina

Ova pozrtvovana zena ne pripada danasnjim Srbima, takvi vise ne postoje. Poptuno je groteskno identifikovanje sa njom. Jos jedna sramota licemernih Srba koji se tradicionalno busaju u grudi kako su veliki i gle cuda cuvaju tradiciju. Ako cuvamo tradiciju zasto uglednima i najboljim od nas odajemo pocasti tek kad su umrli? Da li zbog toga sto vise ne ugrozavaju nesposobne malogradjane kakva je vecina u nas? Moguce. Ova nesrecna zena je zavrsila kao cistacica dok su se nikogovici pobedonsono setali kao borci ciji status je priznat potpisom dva svedoka. Isti su ostvarili i penzije. Pokoj joj dusi. Uceci na njenom i Zoranovom primeru znam da ni minut svog zivota nije vredan da bude posvecen srpskom narodu. Zato i nisam medju Srbima vise.

Mare

pre 10 godina

Svaka cast Milunki ali da je Srbija nepobediva je izuzetna glupost.
Od kada znam za sebe Srbija samo gubi!
(ate, 10. novembar 2013 12:59)

Tacno...ratove devedesetih smo vecinu izgubili, dobro ne bas od onih protiv kojih smo se borili, nego od celog sveta.E sad zasto smo ratovali sa celim svetom to je pitanje za nase politicare, zar ne? Narod je uvek narod, ali politicari nisu, da su se samo malo ugledali na pametne ljude, vojode, ministre, pisce i ostale sprske mislioce sa pocetka dvadesetog veka drugicja bi se pesma pevala.

dado

pre 10 godina

nisi ti nikolicu dostojan ni njenog malog prsta a još i pričaš nepotvrdjene stvari. vecna joj slava i nek oprosti sto joj ovakvi govore drže.

Miroslav2

pre 10 godina

Milunka Savic je heroina sa karakterom i moralom koji je cak i za vreme "komunista" postojao a danas je potpuno srozan ili ga nema uopste.Nista od njenih osobina i izmedju ostalog drugih velikana mi nismo sacuvali nego smo prodali.Da nas i ona i drugi vide danas stideli bi se.

Zoso

pre 10 godina

Sutra ce te je zaboraviti,pojavili ste se da budete vidjeni,da uzdignete rejting a sutra zaborav,jedino Toma ce i dalje ostati u trendu.Kakav narod takav vodja,takva drzava.

Saša73

pre 10 godina

Ovaj događaj je običan marketinški potez nesposobne vlasi oličene u bivšim radikalima koji su "najusšpešniji" na grobljima i nastupom koji se svodi na bajke o srpskoj nepobedivosti, moralu, gostoprimstvu...A kada bilo ko od nas pogleda u svoj novčanik, pa u svoje dete, najbolje će osetiti tu radikalsku nebobedivost. Uz dužno poštovanje prema gospođi Savić, ovaj radikalski potez je u najmanju ruku besmislen. Služi za mobilizaciju priprostog sveta, kome prija "radikalski patriotizam".

Kamo sreće da smo i 1990.god. gledali svoj lični interes. U želji da dokazujemo svoju nepobedivist,poverovali smo u reči primitivnih nacionalista i prećutno podržavali rasturanje SFRJ. Većina nas se tih giiodina grdno namučila i sada smo stigli dovde....A mogli smo kao narod da budemo i srećniji i mnogobrojiji.

Beogradjanin

pre 10 godina

Milanka je ostala nepriznata u vreme Karadjordjevica od 1918 do 1941 a od 1945 do kraja zivta dobila je penziju i stan od grada Beograda u vreme komunista. Umrla je ali tih godina na Novom groblju u Beogradu nije postojala Aleja zasluznih gradjana.Bila je i u nekim udzbenicima Jedino u vreme Karadjordjevica bila je cistacica u nekoj banci.

Marko

pre 10 godina

Lepo je što se neko konačno setio Milunke. Problem je samo što je to naša vlast, koja predstavlja suštu suprotnost onome što je Milunka.
Čuvena Nušićeva pesma "Dva raba", zbog koje je osuđen na dve godine robije, izgleda će uvek biti aktuelna u Srbiji.

pablito

pre 10 godina

alo botovi, je li ovo vest o predsedniku ili Milunki Savic? Malo postovanja i dostojanstva molim pred ovom velikom zenom.

Sto se govora tice, predsednik samo obrce staru ideju Dobrice Cosica da je 'Srbija dobitnik u ratu a gubitnik u miru'. Ni vreme ni mesto za takve reci, opet iz postovanja prema onima koji su iz patriotizma, ideala ili osecanja duznosti krenuli u rat. Slava im.

my way

pre 10 godina

Nije samo Milunka Savic bila nepodobna i nepozeljna za nove vlasti, vec i Flora Sands, najveci naucnici, pisci, ali ono sto je najgore i Dijana Budisavljavic, cije je delo na monstruozan nacin sakrivano, kartoteka oduzeta i zato spasena deca nikada nisu vracena svojim porodicama. Danas se neki pateticno trude da brane tekovine visedecenijskih lazi, ali istina se ne moze promeniti.

vladar

pre 10 godina

E moj Nikoliću, beše Srbija nepobediva sve dok je se niste dohvatili vi, kako god da vam se udruženje zvalo, i socijalisti. Uz svo dužno poštovanje prema Milunki, Jovanki i ostalima kojima tek sada odajete počast siguran sam da to ne bi ni radili da imate nečim sami da se pohvalite. Ovako možete samo da se kitite tuđim perjem.

teatrologija masa

pre 10 godina

Srpskom iracionalizmu nema usporedbe ni konkurencije.
(xyh, 10. novembar 2013 12:57)

...Ni kraja SNS-ovom populizmu. (Us)avrseniji je od svakog komunizma. Reklo bi se, rascvetali, desni, komunizam.

Sizofrenija

pre 10 godina

Ovo je cista srpska sizofrenija! Juce Dacic prica o herojima iz NOB, danas Nikolic da je dobro sto nije bila partizan... Dokle vise, dogovorite se koga slavimo, a ne vecito vracanje u proslost. Nikolic opet igra na kartu nacionalizma I podilazi srpstvu, sto samo podgreva podele koje imamo. Nije Milanku zaboravio komunisticki rezim. Nju je zaboravio I kralj I njeni vojnici odmah po zavrsetku Prvog svetskog rata I potucala se po Srbiji I pre 1941!

Inace, Milanki svaka cast I zasluzila je da bude u Aleji velikana!

Viktor

pre 10 godina

Postoji li ijedna prilika koja je u sustini pozitivna da ne bude pretvorena u ispiranje mozga jos bolje receno ubijanje u mozak sirokih narodnih masa...

VS

pre 10 godina

G.Toma iznosi neke netacne, nedokazane podatke: Milunka jeste slavljena po drugim zemljama, na pr. u Francuskoj, Britaniji.., jos u doba ex ovadsnje drzave, ali u ondasnjoj Srbiji (kraljevini Jugoslaviji) najvise sto je dobila bilo je - cistacica kancelarije direktora banke. Prema tome nije tacno da je skrajnuta samo u "partizanskoj" Jugoslaviji. Isoto tako, ostalo je nepotvrdjeno da ju je sa streljanja izdvojio nemacki vojnik.Neka g. Toma pogleda jos jednom dokumentarnu emisiju RTS o Milunku i tako utvrdi gradivo o kojem prica. Miliunka jeste bila i ostala heroina, a kako je prosla u zivotu - to je nesto drugo, ni malo za velicanje, sada i ovde.

Srbovi i tudje perje

pre 10 godina

@ (Mladen Mladenović, 10. novembar 2013 17:21)

I treba da se stidis.

Nedavno je na RTS bio dokumentarno-igrani TV film o Milunki Savic. Dosta toga sto je u tom filmu receno o njoj i vremenu u kojem je ratovala, pa, cak, i da je odbila francusku penziju itd. sam znao. A kako sam mogao to da znam kad sam rodjen za vreme "komunisticke strahovlade"? Pa, iz udzbenika (srpskih, jer sam se skolovao u rodnom Nisu) i literature dostupne tada, a koja je izlazila na "vestackom" srpskohrvatskom/hrvatskosrpskom jeziku. Iz literature koja je bila dostupna u Srbiji i Bos. krajini (tamo sam radio u osn. sk.)

Vi, danas veliki Srb(ov)i, mnogo toga pripisujete "mrskom komunizmu". Hocete uporno da imputirate mnogo toga, pa i to da su komunisti zaboravili Milunku Savic, a oni joj upristojili zivot (stan i pristojna penzija uz neizostavne prijeme na najvisem drzavnom nivou u zemlji i inostranstvu).

Kazete da su komunisti prekrajali istoriju i da su sve lazi cemu su nas ucili kroz zivot. A sta vi sad radite? Niste li preuzeli komunisticku taktiku: prekrajanje istorije i izvrtanje ociglednih cinjenica uz veliku laz da je "Kraljeva voj. u otadzb." oslobodila zemlju?

PS: Pominjes Ducica. Da pripomenem da je inicijativu u "mrskom komunizmu" za povratak njegovih posm. ostataka u Trebinje pokrenuo MUSLIMAN. Ducic je danas u Trebinju, a taj MUSLIMAN (posle rata u kojem Srbija "nije" ucestvovala) u inostranstvu.

Toliko o NAMA Srbima i "mrskom komunizmu" i kicenju tudjim perjem.

Rada

pre 10 godina

G.Toma iznosi neke netacne, nedokazane podatke...
(VS)

kao da je to vazno za svrhu za koju njegovi govori sluze - za tu svrhu su bitne "key - words" koje narod treba da zapamti: nepravda komunisticki devil-za sve-kriv nepravda herojstvo nepravda pobeda nepravda Nikolic pravda i nova era

nebojsa

pre 10 godina

Svaka cast Milunki ali da je Srbija nepobediva je izuzetna glupost.
Od kada znam za sebe Srbija samo gubi!
(ate, 10. novembar 2013 12:59)

Tacno...ratove devedesetih smo vecinu izgubili, dobro ne bas od onih protiv kojih smo se borili, nego od celog sveta.E sad zasto smo ratovali sa celim svetom to je pitanje za nase politicare, zar ne? Narod je uvek narod, ali politicari nisu, da su se samo malo ugledali na pametne ljude, vojode, ministre, pisce i ostale sprske mislioce sa pocetka dvadesetog veka drugicja bi se pesma pevala.
(Mare, 10. novembar 2013 13:26)

Rat u Sloveniji vodila je JNA, u Hrvatskoj je, po priznanju premijera Hrvatske gospodina Milanovica vodjen gradjanski rat, a sto se tice BiH, formiranjem RS, ostvarene su teznje nasih sunarodnika preko Drine da zive slobodno...nisam naivan pa da mislim da Beograd nije imao nista sa tim, medjutim, trebamo se vec jednom zapitati da li se zauzimanjem odredjene strane u ratu stite opsti principi pravednosti ili interesi kako odredjenih ucesnika u sukobu, tako i velikih sila, i ko je onaj ko moze reci da je sve nasa krivnja a da nije navijac one druge strane. Ako je vec tako, onda i mi sa punim pravom mozemo reci da su svetske demokratije nemo posmatrale egzodus Srba ne zato sto smo to zasluzili, vec zato sto su ideoloski svrstali uz jednu stranu, jer ono sto se jednima prastalo, drugima nije (ne ulazeci u to da je za osudu apsolutno svako necovestvo).

Nikola pacifista koji svoj zivot vise vrednuje nego svaku drzavu, zastavu, himnu na ovome svetu

pre 10 godina

Iskorisceni, odbaceni i zaboravljeni. Takva vam je srpska vlast bila i bice doveka.
(southlander, 10. novembar 2013 13:26)

Zato za nju (vlast) nikada u rat, toliko dugo dok ne vidis da su i sami obukli uniforme i ucestvuju aktivno u borbama. Nikola Pasic (kao i njegov kralj) je sebe i svoju celu familiju na vreme sklonio na sigurno dok je iz sigurne razdaljine apelovao na srpsku vojsku i srpski narod da budu hrabri i da izdrze. Izdrzali su...nisu bas svi bili pobijeni. Posle rata, dok su osakaceni borci i civili prosili na ulicama, vracaju se oni isti koji su pobegli zauzimajuci iste politicke funkcije kao i pre rata. SIC srpska vlast i politicari svih doba. Srbi opametite se. Citajte Arcibalda Rajsa, iako su pametni i bez Arcibalda Rajsa sve to znali. Ne ginite za one kojima je kako u ratu, tako i u miru uvek dobro. Oni imaju zivot i sva bogatstva ovog sveta dok vi imate samo zivot. Hocete li i taj jedan jadni zivot da im poklonite?

brus dikinson

pre 10 godina

iskreno, pojma nemam ko je milunka. (dragan, 10. novembar 2013 13:05)

Ni ja batice moj. Sta ovi lupaju, kaka Milunka, kaka istorija, pisite o nama poznatim Staniama, Sorajama, Severinama i Sekama. To je moje cetir S, a ne Milunka. Poz svim baticama sto se ne osvrcu nazad, nego gleaju samo napred u fjucr.

crni domino

pre 10 godina

"Donosimo ispravne, hrabre i krupne korake"
(Nebojša sa Zvezdare, 10. novembar 2013 20:23)
Nebojsa beogradjanine, posto si ushicen Tominim govorom, cak verujem da ti je Toma idol, uradi isto sto i Toma; zamoli nekog da ti napise komentar!

slučajno...!?

pre 10 godina

Koliko slučajnosti. Skoro je još jedna heroina ovih prostora otišla tiho i bez pompe. A takođe ponižena, obespravljena, prevarena, u bedi...

PravdaNS

pre 10 godina

Ovi naši političari nikako da shvate da nikada neće ući u istoriju kao pozitivni i zaslužni građani ove zemlje. Mogu da izgrade bezbroj crkvi, da se hvale i skupljaju oko sebe hvalospevce svojih ideologija, da glume dobročinitelje i spasioce srpske ekonomije, da izigravaju velike spasitelje naroda, da se sahranjuju kao zaslužni građani ove zemlje, da skrenu s'uma nebili postali ono što su izfantazirali... I opet im je sve džaba! Jednog dana će biti upamćeni i prepričavani ne po svojim željama i fantazijama, već po istini koja neće biti ni lepa, ni dobra, već će biti samo SUROVA ISTINA!

majstori majstori

pre 10 godina

nebitno ko podrzava koju politicku ociju ali ono sto me zgraqne je kad vidim ove pluseve i minuse i potpuni robotski red u njima. Pa tu nema pola coveka koji sam razmislja, ukljucili su robote i pustili ih da rade. zato ponavljam poslednji deo mog komentara:

Boze oprosti, ali kad ponestane puteva i mostova koji se mogu po drugi ,treci put "pustati u upotrebu" ova bratija ce poceti da vadi mrtvace pa da ih ponovo sahranjuje, ne bi li sebi obezbedila nekakav clanak u novinama.

Toni/Split

pre 10 godina

zemuncane meni komunizam kakav smo mi imali nije bio tamnica hrvatskog naroda vec nesto pozitivno i ponosno oslobodili smo se talijana fasista nacista i ustasa i cetnika...tako da o tom komunizmu kojeg smo imali mogu samo reci najbolje!!!a ako vama to komunisti nisu dozvolili zasto se 91 kad ste dobili samostalnu drzavu niste napravili ovo sto sad radite?!

KUKAVICA

pre 10 godina

Ovi oko nas se organizovali, naoruzali imaju armije, mogu mozda da se i udruze protiv nas pa je bolje da se ne zajedamo oko njih al zato mozemo da se igramo partizana i cetnika u komentarima i tv serijama samo da se ne zanesemo u igri pa da umesto coraka u serijama ne proradi bojeva municija.Samo ovi sto su im partijski zadaci pisanje komentara i udaranje minusa nece moci da budu pozadinci kao ranije.

krug dvojke

pre 10 godina

Ovakav naziv teme je u stvari vredjanje lika i dela Milunke Savic. Srbija nepobediva a iz svakog rata izadje sa gubitkom teritorije i stotine hiljada izbeglica. O Boze.

D61

pre 10 godina

Zar je ideja jugoslovenstva za osudu?! Pola života sam živeo u toj Jugoslaviji i bilo mi je više nego dobro. I opet bih, ali teško da ću to doživeti posle svega što smo uradili nedužnom narodu Hrvatske, Bosne, Kosova...

MOREM - PLOVI - BARKA

pre 10 godina

Nikada nije kasno da se ispravi greska koja se ucini prema nekom, a kamoli prema ovakvoj zeni koja je apsolutno zasluzila da ima dostojno mesto u Srpskoj istroiji. Uvek je pravo vreme da se uradi ono sto je ispravno i prelep je cin ove vlasti da posmrtne ostatke Milunke Savic, srpske heroine iz balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, prenesu u Aleju velikana ovim gestom smo joj i mi odali pocast, a srpski narod treba biti ponosan na ovu hrabru zenu. On je bila nosilac najvisih srpskih i inostranih ratnih odlikovanja. To je zasluzila svojom hrabroscu, odanoscu svojoj drzavi, ostavila nam u amanet da se trebamo ugledati na njenom primeru kada je drzava u pitanju.

ZIVADINKA

pre 10 godina

Secanje na proslost i junacke pretke najjaca su busija u odbrani svoje zemlje. Zahvaljujuci herojskim zrtvovanjem nasih predaka kao sto je heroina Milunka Savic, u borbama za njenu slobodu, srpska zemlja je izuzetna, sveta i neosvojiva. Srpska heroina predstavlja simbol otpora i prkosa zavojevacima i nasilnicima. Njena neuništivost, postojanost i uprnost podseca na stamenost i neosvojivost kamena.

Mi nikada nismo pobjedili!

pre 10 godina

Od cara Dusana, vazda smo donji, a moze vas farbati Nikolic mene nece, a vazda smo kao pobjednici, a sve nas manje i nidje nas na mapi nema, sve manji, objavite ovo, ako hocete, ali je sve istina!

Gasa

pre 10 godina

ma dosta vise price o tome kako smo mi zrtve I kako su drugi krivi za to sto nam se drsava! Vreme je da se konacno suocimo sa svojim greskama I da preumemo odgovornost za svoje postupke. Dole cemo se ponasati kao tinejdzer-drzava. Neozbiljan covek na odgovornoj funkciji salje pogresnu poruku!

Djenka Djavo

pre 10 godina

Milunka je kao i Tesla ili Novak retkost u Srbiji a ne svakodnevica. Gospon predsednik je, za razliku od nase heroine, standardni predstavnik srpskog stanovnika. Sto heroji za zivota naprave ostali razgrade za 5 minuta, zato nam i ide tako kako nam ide.

majstori majstori

pre 10 godina

Nikolic se bas trudi da iskoristi svaku sansu da ugura svoj politicki profil koristeci i mrtva tela.
"Tako je Milunka Savić podelila sudbinu Srbije i bila nevidljiva, neprimetna, beznačajna - ne za Srbiju, nikada za Srbiju, već za komunističku Jugoslaviju. Zato što je ostala Srpkinja i srpski borac, a nije postala Jugoslovenka i nije bila jugoslovenski partizan", ukazao je Nikolić.

Pa sta je to, jel ostatak Juge zabranjivao Srbiji da proglasi njen rodjendan za praznik ili da radi sta hoce? Jel se u tekstu ovde kaze da je zena radila kao cistacica i bila zaboravljena jos izmedju dva rata? Pa sta su ti onda drugi krivi, akademac? Ne znas ti drugacije nego ocrniti druge da bi se sam bokje osecao, zavaditi nekoga pa osetiti mir u dusi.

Boze oprosti, ali kad ponestane puteva i mostova koji se mogu po drugi ,treci put "pustati u upotrebu" ova bratija ce poceti da vadi mrtvace pa da ih ponovo sahranjuje, ne bi li sebi obezbedila nekakav clanak u novinama.

Tgd

pre 10 godina

Ova prica o Tome kako je komunisticka Jugoslavija kriva za to sto je Milunja Savic zaboravljena ne stoji. Posle Prvog Svetskog Rata Milunka je cistila WC-e po Beogradunda bi prezivela. Zaboravljena je odmah posle Prvog Svetskog Rata u doba kralja i "zahvalne" Srbije. Nikolic kroji istoriju na mala vrata, ali ajde. To je slika Srbije danas. Nekada se pricalo da su za sve krivi Turci a danas da je za sve kriva socijalisticka Jugoslavija. Treba uvek naci krivca ko je neko drugi. Tako to valjda ide.

Srpko

pre 10 godina

Niko ne pljuje po Jugoslaviji kao mi Srbi, a mi smo je i napravili. Mislim, dajte malo odgovornosti i samokritike. Mi smo za sve krivi, i to treba reci naglas.

СРАМНАИЗЈАВА

pre 10 godina

Једина је жена у свету која је одликована француским ореденом Ратни крст са златном палмом.
Након Првог светског рата се удала и добила ћерку након чега се преселила у Београд. Занемарена и од свих напуштена, пензију је стекла радећи 20 година као чистачица у Државној хипотекарној банци. Ипак, одбила је понуду да се пресели у Француску и да добија француску војну пензију. Уместо тога, она ће изабрати да живи у Београду, али власти су брзо заборавили њене заслуге.За време Другог светског рата, Милунка је држала малу болницу на Вождовцу у којој је лечила партизанске и четничке рањенике. Године 1943. болница је откривена а Милунка Савић је ухапшена. Била је затворена у логору на Бањици где је провела шест месеци ишчекујући стрељање. Када је један немачки официр прегледавао спискове предвиђених за стрељање наишао је и на име Милунке Савић. Питао је да ли је то чувена хероина из Првог светског рата и наредио да је пусте. Милунка је пуштена и нису је узнемиравали до краја рата. Након рата, комунистичка власт јој 1945. додељује пензију.
Predsednice Nikolicu ovo si trebao da znas pre nego sto si dao ovakvu izjavu,
- Tako je Milunka Savić podelila sudbinu Srbije i bila nevidljiva, neprimetna, beznačajna - ne za Srbiju, nikada za Srbiju, već za komunističku Jugoslaviju. Zato što je ostala Srpkinja i srpski borac, a nije postala Jugoslovenka i nije bila jugoslovenski partizan"

milos

pre 10 godina

A da li predsednik koji je i vrhovni komadant mogao da se posveti borcima koji su casno branili svoj narod i Srbiju u ratovima devedesetih. Pa da ne dodjemo u situaciju da neki Tomislav Nikolic za 100 godina odaje pocast ljudima koji su pre 15 godina zaduzili Srbiju. Imam i predlog. Neka predsednik pozove junake sa Kosara i neka im oda pocast pred kamerama i celokupnom javnoscu Srbije. Inace pozdravljam ovaj cin bolje ikad nego nikad al nemojte da cekamo 100 godina.

cakani

pre 10 godina

Moze li Toma to alo dostojanstvenije bez pljuvanja levo i desno i indoktrinacije. Znao sam za nju i za vreme komunista bila je u udzbenicima
u staroj nekomunistickoj Jugoslaviji bila je ziva zanemarena a u NOVOJ ovoj Srbiji ionako VLADA ZABUNLUK - smo sve pobrkali ne znamo ni ko smo sami cas smo se borili za Jugoslaviju cas je pljujemo slavimo i cetnike i partizane bili su zajedno od 90tih nadalje ko jedan i opet su..poenta oladite malo sa "motivacionim govorima" i politizovanjem svega i svacega za dobijanje narodnih masa. radite nesto.

Ege

pre 10 godina

Svakako treba dati duznu paznju znacajnim ljudima iz srpske istorije. Ali ovo sto Nikolic radi ova politicko-verska kampanja Nikolica i sve ove adrenalin-hiking izjave o dizanju ponosnih srpskih glava i ispravljanja istorijskih nepravdi su sve vidjeno i pre svega predstave za upropasteni narod i drzavu za koje nemaju neka resenja. Zivim u razvijenoj zapadnoj zemlji gde pola ljudi nema pojma o 3/4 svojih znacajnih likova ili je samo naculo 1/3 cak i ne deli istoriju sa dominantnim stanovnistvom a zemlja narod i drzava su mocne kao celik. Nije da nisu imali istoriske izazove stradanja zrtve bitke junake i stradanja stanovnistva. Ali sve je sa merom bez preterivanja i ne gubeci fokus na najvaznije - zive ljude i momenat u kome zivimo.

brus dikinson

pre 10 godina

iskreno, pojma nemam ko je milunka. (dragan, 10. novembar 2013 13:05)

Ni ja batice moj. Sta ovi lupaju, kaka Milunka, kaka istorija, pisite o nama poznatim Staniama, Sorajama, Severinama i Sekama. To je moje cetir S, a ne Milunka. Poz svim baticama sto se ne osvrcu nazad, nego gleaju samo napred u fjucr.

Mare

pre 10 godina

Svaka cast Milunki ali da je Srbija nepobediva je izuzetna glupost.
Od kada znam za sebe Srbija samo gubi!
(ate, 10. novembar 2013 12:59)

Tacno...ratove devedesetih smo vecinu izgubili, dobro ne bas od onih protiv kojih smo se borili, nego od celog sveta.E sad zasto smo ratovali sa celim svetom to je pitanje za nase politicare, zar ne? Narod je uvek narod, ali politicari nisu, da su se samo malo ugledali na pametne ljude, vojode, ministre, pisce i ostale sprske mislioce sa pocetka dvadesetog veka drugicja bi se pesma pevala.

kosta

pre 10 godina

Tako je Milunka Savić podelila sudbinu Srbije i bila nevidljiva, neprimetna, beznačajna - ne za Srbiju, nikada za Srbiju, već za komunističku Jugoslaviju.

Samo da demantujem ovu izjavu predesnika Srbije, tekst dole prepisan je sa vikipedije, tak oda je morao malo da se informise pre izjave, koja ju je vlast pustila niz vodu i zaboravila momentalno posle rata za sve njenje zasluge.

Једина је жена у свету која је одликована француским ореденом Ратни крст са златном палмом.[1]
Након Првог светског рата се удала и добила ћерку након чега се преселила у Београд. Занемарена и од свих напуштена, пензију је стекла радећи 20 година као чистачица у Државној хипотекарној банци.

Toliko predsednice, 20 godina posle prvog svetskog rata nisu vladali komunisti. Nego kralj Karadjordjevic uz predesdnika vlade Pasica , za koga tek sada na svetlo dana uz pomoc dokumenata naveceg Srbina Arcibalda Rajsa izlazi na videlo njego odnos prema Srbima koji su izneli na svojim ledjima prvi svetski rat i golgotu Krfa, Solunskog fronta, Cerske bitke, Kolubarske bitke i dva Balkanska rata.

Izvolite lin pa se sami uverite, konacno je na svetlo izasla necenzurisana verzija ovog najveceg prijatelja i humaniste srpskog naroda Arcibalda Rajsa.

http://vesnamihajlovicblog.wordpress.com/2013/07/10/cujte-srbi-necenzurisana-verzija/

slučajno...!?

pre 10 godina

Koliko slučajnosti. Skoro je još jedna heroina ovih prostora otišla tiho i bez pompe. A takođe ponižena, obespravljena, prevarena, u bedi...

Marko

pre 10 godina

Lepo je što se neko konačno setio Milunke. Problem je samo što je to naša vlast, koja predstavlja suštu suprotnost onome što je Milunka.
Čuvena Nušićeva pesma "Dva raba", zbog koje je osuđen na dve godine robije, izgleda će uvek biti aktuelna u Srbiji.

Sizofrenija

pre 10 godina

Ovo je cista srpska sizofrenija! Juce Dacic prica o herojima iz NOB, danas Nikolic da je dobro sto nije bila partizan... Dokle vise, dogovorite se koga slavimo, a ne vecito vracanje u proslost. Nikolic opet igra na kartu nacionalizma I podilazi srpstvu, sto samo podgreva podele koje imamo. Nije Milanku zaboravio komunisticki rezim. Nju je zaboravio I kralj I njeni vojnici odmah po zavrsetku Prvog svetskog rata I potucala se po Srbiji I pre 1941!

Inace, Milanki svaka cast I zasluzila je da bude u Aleji velikana!

VS

pre 10 godina

G.Toma iznosi neke netacne, nedokazane podatke: Milunka jeste slavljena po drugim zemljama, na pr. u Francuskoj, Britaniji.., jos u doba ex ovadsnje drzave, ali u ondasnjoj Srbiji (kraljevini Jugoslaviji) najvise sto je dobila bilo je - cistacica kancelarije direktora banke. Prema tome nije tacno da je skrajnuta samo u "partizanskoj" Jugoslaviji. Isoto tako, ostalo je nepotvrdjeno da ju je sa streljanja izdvojio nemacki vojnik.Neka g. Toma pogleda jos jednom dokumentarnu emisiju RTS o Milunku i tako utvrdi gradivo o kojem prica. Miliunka jeste bila i ostala heroina, a kako je prosla u zivotu - to je nesto drugo, ni malo za velicanje, sada i ovde.

my way

pre 10 godina

Nije samo Milunka Savic bila nepodobna i nepozeljna za nove vlasti, vec i Flora Sands, najveci naucnici, pisci, ali ono sto je najgore i Dijana Budisavljavic, cije je delo na monstruozan nacin sakrivano, kartoteka oduzeta i zato spasena deca nikada nisu vracena svojim porodicama. Danas se neki pateticno trude da brane tekovine visedecenijskih lazi, ali istina se ne moze promeniti.

Pored gomile SNS botova ja ću da ispadnem trol

pre 10 godina

Ne znam ko je gori, "proevropski" četnički vojvoda, predsednik svih gradjana Srbije (mada nekima bi rado podelio "sendvič ili dva") ili njegovi botovi koji su okupirali sajt... Milunka je samo paravan za pocetak izvrtanja istorije i okretanje ka nacionalizmu. On od bravara jedino može više crkava da izgradi, da pusti zatvorenike na slobodu i da podeli više ordenja, po svemu ostalom mu nije ni do kolena. On i njegovi su najvise uništili Srbiju i Srbe van Srbije, ne mislim samo na 90-te.

Stop revizionizmu

pre 10 godina

Sramota me je ovakvog predsednikovog govora. Njemu sve što priča verovatno piše Oliver Antić, poznati Miloševićev i Šešeljev "intelektualac". Paz' molim te, nije htela da bude partizanka! Baš bi joj to priličilo sa 50 i kusur godina... Mogao bi vojvoda malo da pročita literaturu i da vidi da je Milunka Savić za vreme Karađorđevića radila u pošti i čistila toalete u Hipotekarnoj banci, a da su joj komunisti dali penziju, zvali je na komemorativne događaje vezane za I svetski rat, pred smrt joj dodelili stan (kakav god bio) i kasnije lokaciju njene kuće obeležili plaketom. Samo nisu sa njome defilovali od parcele do parcele, što Toma čini jer ne zna šta će sa sobom. Imajući u vidu da nije bila njihova (komunistička), dobila je, u najmanju ruku, bolji tretman nego pod "svojima". To me podseća na onu priču da su komunisti 1945. ubili majora Gavrilovića (što je njegov sin 10 puta demantovao) i vojvodu Petra Bojovića (a onda 1946. imenovali park po njemu). Umesto da se i dalje slavi partizanska vojska, mahom srpska, vi se navadili na slavljenje četnika. Čak da se i zanemare njihovi užasni zločini, pošto ih je posle rata bilo i na partizanskoj strani, četničke borbe sa Nemcima posle jeseni 1941. mogu da se prebroje na prste jedne ruke, a za zajedničke akcije sa okupatorom trebalo bi znatno više prstiju.

Zoso

pre 10 godina

Sutra ce te je zaboraviti,pojavili ste se da budete vidjeni,da uzdignete rejting a sutra zaborav,jedino Toma ce i dalje ostati u trendu.Kakav narod takav vodja,takva drzava.

vojvoda veverko

pre 10 godina

U Kraljevini je bila čistačica, a od "zlih komunista" je dobila penziju i stan. Sigurno nije zaslužila da je posthumno razvlače zarad jeftinih poena...

Rada

pre 10 godina

G.Toma iznosi neke netacne, nedokazane podatke...
(VS)

kao da je to vazno za svrhu za koju njegovi govori sluze - za tu svrhu su bitne "key - words" koje narod treba da zapamti: nepravda komunisticki devil-za sve-kriv nepravda herojstvo nepravda pobeda nepravda Nikolic pravda i nova era

teatrologija masa

pre 10 godina

Srpskom iracionalizmu nema usporedbe ni konkurencije.
(xyh, 10. novembar 2013 12:57)

...Ni kraja SNS-ovom populizmu. (Us)avrseniji je od svakog komunizma. Reklo bi se, rascvetali, desni, komunizam.

dado

pre 10 godina

nisi ti nikolicu dostojan ni njenog malog prsta a još i pričaš nepotvrdjene stvari. vecna joj slava i nek oprosti sto joj ovakvi govore drže.

Saša73

pre 10 godina

Ovaj događaj je običan marketinški potez nesposobne vlasi oličene u bivšim radikalima koji su "najusšpešniji" na grobljima i nastupom koji se svodi na bajke o srpskoj nepobedivosti, moralu, gostoprimstvu...A kada bilo ko od nas pogleda u svoj novčanik, pa u svoje dete, najbolje će osetiti tu radikalsku nebobedivost. Uz dužno poštovanje prema gospođi Savić, ovaj radikalski potez je u najmanju ruku besmislen. Služi za mobilizaciju priprostog sveta, kome prija "radikalski patriotizam".

Kamo sreće da smo i 1990.god. gledali svoj lični interes. U želji da dokazujemo svoju nepobedivist,poverovali smo u reči primitivnih nacionalista i prećutno podržavali rasturanje SFRJ. Većina nas se tih giiodina grdno namučila i sada smo stigli dovde....A mogli smo kao narod da budemo i srećniji i mnogobrojiji.

Floyd

pre 10 godina

Ova pozrtvovana zena ne pripada danasnjim Srbima, takvi vise ne postoje. Poptuno je groteskno identifikovanje sa njom. Jos jedna sramota licemernih Srba koji se tradicionalno busaju u grudi kako su veliki i gle cuda cuvaju tradiciju. Ako cuvamo tradiciju zasto uglednima i najboljim od nas odajemo pocasti tek kad su umrli? Da li zbog toga sto vise ne ugrozavaju nesposobne malogradjane kakva je vecina u nas? Moguce. Ova nesrecna zena je zavrsila kao cistacica dok su se nikogovici pobedonsono setali kao borci ciji status je priznat potpisom dva svedoka. Isti su ostvarili i penzije. Pokoj joj dusi. Uceci na njenom i Zoranovom primeru znam da ni minut svog zivota nije vredan da bude posvecen srpskom narodu. Zato i nisam medju Srbima vise.

nebojsa

pre 10 godina

Svaka cast Milunki ali da je Srbija nepobediva je izuzetna glupost.
Od kada znam za sebe Srbija samo gubi!
(ate, 10. novembar 2013 12:59)

Tacno...ratove devedesetih smo vecinu izgubili, dobro ne bas od onih protiv kojih smo se borili, nego od celog sveta.E sad zasto smo ratovali sa celim svetom to je pitanje za nase politicare, zar ne? Narod je uvek narod, ali politicari nisu, da su se samo malo ugledali na pametne ljude, vojode, ministre, pisce i ostale sprske mislioce sa pocetka dvadesetog veka drugicja bi se pesma pevala.
(Mare, 10. novembar 2013 13:26)

Rat u Sloveniji vodila je JNA, u Hrvatskoj je, po priznanju premijera Hrvatske gospodina Milanovica vodjen gradjanski rat, a sto se tice BiH, formiranjem RS, ostvarene su teznje nasih sunarodnika preko Drine da zive slobodno...nisam naivan pa da mislim da Beograd nije imao nista sa tim, medjutim, trebamo se vec jednom zapitati da li se zauzimanjem odredjene strane u ratu stite opsti principi pravednosti ili interesi kako odredjenih ucesnika u sukobu, tako i velikih sila, i ko je onaj ko moze reci da je sve nasa krivnja a da nije navijac one druge strane. Ako je vec tako, onda i mi sa punim pravom mozemo reci da su svetske demokratije nemo posmatrale egzodus Srba ne zato sto smo to zasluzili, vec zato sto su ideoloski svrstali uz jednu stranu, jer ono sto se jednima prastalo, drugima nije (ne ulazeci u to da je za osudu apsolutno svako necovestvo).

Viktor

pre 10 godina

Postoji li ijedna prilika koja je u sustini pozitivna da ne bude pretvorena u ispiranje mozga jos bolje receno ubijanje u mozak sirokih narodnih masa...

vladar

pre 10 godina

E moj Nikoliću, beše Srbija nepobediva sve dok je se niste dohvatili vi, kako god da vam se udruženje zvalo, i socijalisti. Uz svo dužno poštovanje prema Milunki, Jovanki i ostalima kojima tek sada odajete počast siguran sam da to ne bi ni radili da imate nečim sami da se pohvalite. Ovako možete samo da se kitite tuđim perjem.

majstori majstori

pre 10 godina

nebitno ko podrzava koju politicku ociju ali ono sto me zgraqne je kad vidim ove pluseve i minuse i potpuni robotski red u njima. Pa tu nema pola coveka koji sam razmislja, ukljucili su robote i pustili ih da rade. zato ponavljam poslednji deo mog komentara:

Boze oprosti, ali kad ponestane puteva i mostova koji se mogu po drugi ,treci put "pustati u upotrebu" ova bratija ce poceti da vadi mrtvace pa da ih ponovo sahranjuje, ne bi li sebi obezbedila nekakav clanak u novinama.

Srbovi i tudje perje

pre 10 godina

@ (Mladen Mladenović, 10. novembar 2013 17:21)

I treba da se stidis.

Nedavno je na RTS bio dokumentarno-igrani TV film o Milunki Savic. Dosta toga sto je u tom filmu receno o njoj i vremenu u kojem je ratovala, pa, cak, i da je odbila francusku penziju itd. sam znao. A kako sam mogao to da znam kad sam rodjen za vreme "komunisticke strahovlade"? Pa, iz udzbenika (srpskih, jer sam se skolovao u rodnom Nisu) i literature dostupne tada, a koja je izlazila na "vestackom" srpskohrvatskom/hrvatskosrpskom jeziku. Iz literature koja je bila dostupna u Srbiji i Bos. krajini (tamo sam radio u osn. sk.)

Vi, danas veliki Srb(ov)i, mnogo toga pripisujete "mrskom komunizmu". Hocete uporno da imputirate mnogo toga, pa i to da su komunisti zaboravili Milunku Savic, a oni joj upristojili zivot (stan i pristojna penzija uz neizostavne prijeme na najvisem drzavnom nivou u zemlji i inostranstvu).

Kazete da su komunisti prekrajali istoriju i da su sve lazi cemu su nas ucili kroz zivot. A sta vi sad radite? Niste li preuzeli komunisticku taktiku: prekrajanje istorije i izvrtanje ociglednih cinjenica uz veliku laz da je "Kraljeva voj. u otadzb." oslobodila zemlju?

PS: Pominjes Ducica. Da pripomenem da je inicijativu u "mrskom komunizmu" za povratak njegovih posm. ostataka u Trebinje pokrenuo MUSLIMAN. Ducic je danas u Trebinju, a taj MUSLIMAN (posle rata u kojem Srbija "nije" ucestvovala) u inostranstvu.

Toliko o NAMA Srbima i "mrskom komunizmu" i kicenju tudjim perjem.

pablito

pre 10 godina

alo botovi, je li ovo vest o predsedniku ili Milunki Savic? Malo postovanja i dostojanstva molim pred ovom velikom zenom.

Sto se govora tice, predsednik samo obrce staru ideju Dobrice Cosica da je 'Srbija dobitnik u ratu a gubitnik u miru'. Ni vreme ni mesto za takve reci, opet iz postovanja prema onima koji su iz patriotizma, ideala ili osecanja duznosti krenuli u rat. Slava im.

Beogradjanin

pre 10 godina

Milanka je ostala nepriznata u vreme Karadjordjevica od 1918 do 1941 a od 1945 do kraja zivta dobila je penziju i stan od grada Beograda u vreme komunista. Umrla je ali tih godina na Novom groblju u Beogradu nije postojala Aleja zasluznih gradjana.Bila je i u nekim udzbenicima Jedino u vreme Karadjordjevica bila je cistacica u nekoj banci.

crni domino

pre 10 godina

"Donosimo ispravne, hrabre i krupne korake"
(Nebojša sa Zvezdare, 10. novembar 2013 20:23)
Nebojsa beogradjanine, posto si ushicen Tominim govorom, cak verujem da ti je Toma idol, uradi isto sto i Toma; zamoli nekog da ti napise komentar!

patriota

pre 10 godina

Nisu komunisti vladali Jugoslavijom i Srbijom od 1918 do 1941 nego Karadjordjevici pa je upravo u tom periodu bila cistacica u nekoj banci a osle drugog svetskog rata dobila je penziju stan od grada Beograda u vreme vlasti komunista. ISTINA NE BI TREBALO DA SMETA>

Nikola pacifista koji svoj zivot vise vrednuje nego svaku drzavu, zastavu, himnu na ovome svetu

pre 10 godina

Iskorisceni, odbaceni i zaboravljeni. Takva vam je srpska vlast bila i bice doveka.
(southlander, 10. novembar 2013 13:26)

Zato za nju (vlast) nikada u rat, toliko dugo dok ne vidis da su i sami obukli uniforme i ucestvuju aktivno u borbama. Nikola Pasic (kao i njegov kralj) je sebe i svoju celu familiju na vreme sklonio na sigurno dok je iz sigurne razdaljine apelovao na srpsku vojsku i srpski narod da budu hrabri i da izdrze. Izdrzali su...nisu bas svi bili pobijeni. Posle rata, dok su osakaceni borci i civili prosili na ulicama, vracaju se oni isti koji su pobegli zauzimajuci iste politicke funkcije kao i pre rata. SIC srpska vlast i politicari svih doba. Srbi opametite se. Citajte Arcibalda Rajsa, iako su pametni i bez Arcibalda Rajsa sve to znali. Ne ginite za one kojima je kako u ratu, tako i u miru uvek dobro. Oni imaju zivot i sva bogatstva ovog sveta dok vi imate samo zivot. Hocete li i taj jedan jadni zivot da im poklonite?

KUKAVICA

pre 10 godina

Ovi oko nas se organizovali, naoruzali imaju armije, mogu mozda da se i udruze protiv nas pa je bolje da se ne zajedamo oko njih al zato mozemo da se igramo partizana i cetnika u komentarima i tv serijama samo da se ne zanesemo u igri pa da umesto coraka u serijama ne proradi bojeva municija.Samo ovi sto su im partijski zadaci pisanje komentara i udaranje minusa nece moci da budu pozadinci kao ranije.

Toni/Split

pre 10 godina

zemuncane meni komunizam kakav smo mi imali nije bio tamnica hrvatskog naroda vec nesto pozitivno i ponosno oslobodili smo se talijana fasista nacista i ustasa i cetnika...tako da o tom komunizmu kojeg smo imali mogu samo reci najbolje!!!a ako vama to komunisti nisu dozvolili zasto se 91 kad ste dobili samostalnu drzavu niste napravili ovo sto sad radite?!

Olimp

pre 10 godina

Samo da dodam da Nemacki oficir koji je trazio spisak zarobljenika za streljanje video ime M.S.pitao je svoje podredjene da li je to srpski oficir i zena ratnik iz prvog sv.rata,kada je dobio odgovor da jeste odmah je naredoi oslobadjane i da ne sme biti nikada uhapsena niti maltretirana od strane Nemackih okupacinih snaga.Inace taj oficir nije bio obican oficir vec Nemacki glavni komandant za Srbiju,koji je igrom slucaja dobio spisak.Vratili su je kuci na Vozdovac i jos dovezli pun kamion hrane i lekova.Znaci maksimalan respekt oficira prema oficiru.A ovo danas sto Nikolic porucuje i govori pa sta ce drugo navikli smo mi to od njega.

Miroslav2

pre 10 godina

Milunka Savic je heroina sa karakterom i moralom koji je cak i za vreme "komunista" postojao a danas je potpuno srozan ili ga nema uopste.Nista od njenih osobina i izmedju ostalog drugih velikana mi nismo sacuvali nego smo prodali.Da nas i ona i drugi vide danas stideli bi se.

nećemo malu maturu..!

pre 10 godina

Zamislimo: puna Marakana, patriote i navijači mašu zastavama, navijaju…Spiker postavlja pitanje, nagradno “Tko je bila Milunka Savić”. Koliko bi prisutnih znalo a koliko bi njih odmah pomislilo na Grand(e) pevačicu? Kažem, zamislimo…

precanin

pre 10 godina

Pa predsednik Srbije Nikolic vec preko dvadeset godina spominje Milunku Savic i njenu hrabrost, ali niko mu nije verovao ili nije ga cuo !? Najzad upravo zahvaljujucu nasem predsedniku pravda je zadovoljena !

IvaB

pre 10 godina

Ne smemo zaboravljati nase heroje, ponosna sto sam Srpkinja i zivim u zemlji u kojoj zene nikada nisu bile samo lepsi pol, vec oduvek vrlo jake, hrabre i nadasve pozrtvovane, sto za svoju porodicu,sto za svoj narod...Predsednik prisustvom odaje pocast i Milunki Savic i upravo svemu ostalom sto karakterise zene Srbije, a vredno je divljenja i postovanja, te time pokazuje koliko je velik i covek i predsednik.

Ima Boga!

pre 10 godina

Ja do danas nisam znao za ovako velikog coveka,a uz to zena i to Srpkinja!!!
Do kolena nam nisu braca `jugosloveni` i najveca sreca je sto smo konacno odvojeni od svega.Da se konacno svako stavi na mesto gde pripada.I sad su opet sva ta nasa braca uz tiranine i njihove su ulizice i poslusnici,dok nasim takodje nesavrsenim genima,za razliku od nekih,koalaju veliki ljudi i ogromna dela u slobodarskom duhu!!!
Istina je ziva stvar,mnogi se tu zeznu misleci da se istinom moze manipulisati...ali ona uvek nadje put do ljudskih srca!!!
Kako li ce biti lep dan kada se vratimo istini,a dusmani ostanu oci u oci sa svojom `golom istinom`.
Tuga i sramota drustva i moja licna,da kao `brat` i sunarodnik ovog heroja ja do danas ne cujem za nju.Sram bio svakog onog i spolja i izunutra koji je stajao na put imenu ove zene.No pre ili posle ti sto koce na putu,ostanu i isceznu,a istina ih pregazi.Nikolicu preveliki plus za ovo kao vesniku ovako velike i radosne vesti,koja puni srce snagom,radoscu,ponosom i cascu!!!
Srpska vrlina je dokazana vrlina,i recju i delima i pustim pocastima,dokazna dusmani,cujete li?!I ta za vas nedostizna vrlina morice vas zauvek!Za vrlinom se ne trci i nije nesto sto se moze pridodati,za to se radja.A sto vise pokusavas da je zakopas i ugasis,to ona kad iskoci vecu snagu ima!Samo da se sebe sami drzimo i postujemo,da ne budemo sami sebi dusmani i taqmnicari.
Jos jednom hvala za ovu divnu vest i ovaj divan cin.Napokon Srbin srpsko da ispostuje!...ima nade jer...

Jagodica

pre 10 godina

Svaka cast to zeni i hvala joj na svemu sto je za nas narod ucinila. Bas lepo od Nikolica sto je prisustvovao na komemoraciji, jako lep gest

Grujica

pre 10 godina

Nakon decenija ispiranja mozgova, pa decenije laznih heroja, potom decenije da smo najgori na svetu, najzad se govori o pravim velikanima. Velika istorijska nepravda je ispravljena.

anonimus

pre 10 godina

Bravo gospodine Nikolicu za pamet i hrabrost. Konacno da se u Srbiji cuje casna i pametna rec. To treba samo da je pocetak. Vreme je da se raskrinka zlo sfrj i njenog austrugraskog kaplara i crvenogi metalostrugara. Konacno da Srbija na sunce istorije vraca svoje velike ljude, koji su vekovima gradili istoriju i tradiciju ove zemlje, a nisu je gusili u teroru kao komunisiti u sfrj.

Atila

pre 10 godina

Nikolicu svaka cast za prisustvo komemoraciji i za toliko divnih reci o Milunki,zasluzila je ona mnogo vise od toga i velika je sramota sto je dugo bila zaboravljena!

Milijan

pre 10 godina

Veliki heroji,zaslužni građani Srbije su uvek u mislima svog naroda. Milunka Savić je heroina iz prvog svetskog rata i danas će se pred njom još jednom pokloniti i najviši vrh dražave. Nikolić zna da ceni vrednosti i hrabrost naših predaka.

srbin iz dijaspore

pre 10 godina

Draga moja braco iz Srbije citajuci vase komentare vidim koliko ste podeljeni cak i u onim stvarima koje bi trebalo da vas ujedine. Takvim stavom sebi ne pomazete vec dajete razloge onima koji vas ne vole da vas guraju nadole. Ne pljujte na vodje koje ste demokratski izabrali, stani te uz njih , budi te ujedinjeni pa ako nisi dobri demokratski ih promenite kao sto se to radi u ostalom svetu. Respektujte svakog brata srbina i sestru srpkinju nezavisno od njihovog ubedjenja, veroispovesti i proslosti. . Monolitnost vam je najvece oruzije u napretku sa dna. Poslusajte ostarelog srbina koji je video sve i koji vam zeli najbolje. Cika Milorad

krle - dron

pre 10 godina

Heroina i ikona srbijanske vojske i naroda u velikom ratu osmehnula se ponovo prolazeci pored svog komadanta vojvode Ratomira Putnika,neka im je vecna slava.Srbija je konacno izabrala svog dostojnog predsednika Tomu koji svakim danom cini sve sto moze kako bi srbuju istrgao iz okova jugoslovenizma I UKLETIH KOMUNJARA i omoguci svom narodu put u civilizaciju koji mu je prekinut brutalnim upadom divljaka 44- i okupacijom koja je trajala sve do prosle godine,NEPONOVILO SE.

Kojicka

pre 10 godina

Bravo!
Zasluzila je Aleju velikana, a nasa sramota je sto smo dopustili da bude zaboravljena.
Nije mi Nikolic nesto simpatican ali veliki + zbog ovoga.

Mirela

pre 10 godina

Sramota je što je Milunka bila toliko dugo zaboravljena ali drago mi je sto će ta nepravda konačno biti ispravljena,Nikoliću svaka čast za ovo.

IrinaJ

pre 10 godina

Sećanje na ovakve heroje potrebno je više nego ikada. Srbija treba da neguje takve heroje kao što je bila Milunka Savić i drago mi je da je od strane Nikolića stavljen veći akcenat na život i delo te žene.

Клеопатра

pre 10 godina

Лепо је што се враћамо нашој историји и што се неко коначно сетио тако велике жене која никако не сме да се заборави. Свака шаст Николићу што ће присуствовати комеморацији и одати почаст Милунки то је најмање што треба да уради.

Rajko 954

pre 10 godina

Ovim gestom Nikolić pokazuje da želi da bude ispoštovano i da se slavi sve što je dobro iz bogate srpske istorije, a Milunka Savić je jedan takav primer o kome treba više pričati, jer se do skora za njeno herojstvo nije ni znalo.

aha

pre 10 godina

Konacno i da se nje neko setio. Mogli biste da napravite neki veliki tekst o Milunki, ipak je to najveca heroina nase istorije. Nisam video ni da ste izvestavali o izlozbi u njenu cast u Domu vojske, ako jeste izvinjavam se.

izmislio toplu vodu

pre 10 godina

ne lupajte da sve ratove gubimo jer ko zna sta bi od nas bilo i sta bi ostalo da nismo pruzali otpor kroz istoriju.. neka joj je Vecna Slava i ona je zasluzila sve pocasti.. kakav je to narod koji zaboravlja svoje heroje..

Srbin 100%

pre 10 godina

Zaista je zalosno sto pojedinci koriste ovaj trenutak kada cela Srbija treba da bude jedinstvena i slozna u odavanju pocasti jednoj zeni simbolu herojskih vremena i iskusenja koje je nasa napacena otadzbina prosla za potpuno neargumentovane napade na predsednika na ciju inicjativu je upravo i pokrenut premestaj posmrtnih ostataka Milunke Savic u aleju velikana gde je njoj odavno i bilo mesto

postidimo li se ponekd?

pre 10 godina

Narod koji ne poštuje svoju istoriju osuđen je da ju iznova proživljava! A mi smo se bili mnogo zaboravili! I Milunka je dokaz našeg brzog zaboravljanja i odnosa prema znamenitima!

Rodni

pre 10 godina

Ovo je prvi predsednik koji se setio da ispravi gresku koja je ucinjena ovoj nasoj velikoj heroini. Njene zasluge su bile velike, i dobro je sto napokon neko ima sluha za to.

marinko

pre 10 godina

Predsednik nije okrivio/kritikovao komunisticku Jugoslaviju ,odnosno SFRJ za zaborav Milunke Savic nego Jugoslaviju kao ideju.
Jugoslovenstvo i Jugoslavija su zaista progutale slavu Srbije i nanele nam velike stete i materijalne i nematerijalne. Kraljevina Jugoslavija nipocemu nije bolja ili gora od SFRJ, niti se to u govoru pominje ili poredi.

Danilo

pre 10 godina

Mnoge su vlasti vladale i smenjivale se ali ni jedna nije pokazala odgovornost za istorijsku nepravdu ucinjenu prema Milunki Savic. Sve pohvale za Milunkin prenos u aleju velikana.

Acim

pre 10 godina

Heroji poput Milunke Savic ili u narodu poznate kao Srpska Jovanka Orleanka, ne smeju biti zaboravljani koroz generacije.Predsednik jos jednom pokazuje da vrednuje nasu istoriju i nasledje ovog naroda.

Vozim rošule

pre 10 godina

Komunisti a niti novopečene demokrate nisu našli za shodno da našu Milunku Savić upokoje tamo gde joj je i mesto u Aleji velikana. Velika žena, veliki ratnik , veliki čovek a pre svega odana i verna Srbiji to, sa punim pravom zaslužuje!

SRBin

pre 10 godina

Vecna joj slava i svima drugima koji su branili zemlju i narod. Gde su sad strucnjaci koji podrzavaju budalastinu (semjuela dzonsona) da je patriotizam poslednje uticiste hulja...

Zivela Srbija

Dragan

pre 10 godina

Milunka je ocigledan primer hrabrosti,patriotizma kao i borca za slobodu svih ljudi i napredka u svakom smislu i ljudi bi trebalo da slede bar deonjenog primer kako bi napredovali u svakom smislu. Nikolic je za razliku od mnogih davno znao ko je Milunka i kakva dobra dela je ona uradila i na ovaj nacin pokazuje kakve ljude ceni i pokazuje kakvim delima i pravcem ce se Srbija kretati.

HerojiZiveVecno

pre 10 godina

Neka nam svima bude sada i uvek za primer herojstvo , snaga i volja ljudi koji su na svojim plecima izneli pobedu i doneli slobodu i kraj stradanja nasem rodu u tim teskim vremenima..i da aktuelni lideri nastave putem nasih slavnih predaka , da nikad ne odustanu od borbe za svoj narod

modesty

pre 10 godina

Slava joj. Konacno, srpski narod se probudio. Nase pobede imaju visoku cenu, ali zato nam je obraz cist. Nikada osvajaci, zauvek branioci nase zemlje, koju je svaka susa kroz istoriju htela da pokori. Nasa jedina sansa za opstanak je oduvek bila otelovljena u ljudima kao Milunka Savic

Бојан Илић

pre 10 godina

Nikad nismo ni pobjedili!?
"То што ти не видиш у чему је наша победа, то је твој највећи пораз"!

my way

pre 10 godina

ne razumin tako divna zena heroj i borac pa je bila cistacica?zar tako drzite do heroja?
(Toni/Split, 10. novembar 2013 19:20)

Sta da ti kazem, cim sa vama udjosmo u zajednicku drzavu sve poslo naopako.

svedok

pre 10 godina

Kad mi je bilo dvanaest, a to je bilo 1985 godine, otac, inače oficir je odveo me je u Struganik, rodnu kuću vojvode Živojina Mišića,objasnio mi ko je bio taj srpski velikan. U našoj kući na vidnom mestu bila je njegova mala slika. Naši prijatelji, intelektualci, mislili su da je neki naš predak, ne prepoznajući ga. Jedan dan došao je do nas jedan prijatelj sa sela i pitao otkud nam slika Živojina Mišića.Po tome sam shvatio da ja naša ''obrazovana'' kvazi elita potpuno prazna, a da se polako odričemo samih sebe. Čini mi se da nam stizu još ''obrazovaniji'' i prazniji. Sudbina Milunke Savić je samo jedna od mnogih tragičnih u ovom narodu.

Stevan

pre 10 godina

Kako smo se do sad ponasali prema pripadnicima naseg naroda koji su zaduzili sve nas njihove potomke je velika sramota. Napokon je Milunka Savic dosla na mesto gde je odavno trebala da pociva, u aleju velikana. Nek joj je vecna slava.

plavusa s mozgom

pre 10 godina

Milunka Savic treba da posluzi kao primer svim zenama. Ako je ona mogla pre sto godina da se bori za prava koja su imali i muskarci, nema razloga da se ne ugledamo na nju. Podigla je i skolovala, pored svog rodjenog i usvojene dece, jos tridesetoro dece. Zena, majka, kraljica.

nebojsa

pre 10 godina

Od cara Dusana, vazda smo donji, a moze vas farbati Nikolic mene nece, a vazda smo kao pobjednici, a sve nas manje i nidje nas na mapi nema, sve manji, objavite ovo, ako hocete, ali je sve istina!
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Mi nikada nismo pobjedili!, 10. novembar 2013 13:51)

Varate se, 1918. godine, mi smo bili pobednici, medjutim, napravismo veliku gresku osnivanjem SHS koju i danas placamo. Dakle, pobedjivali smo mi, ali bez vizije sta dalje...

Душан

pre 10 godina

Поносни смо што си рођена у старој Рашки, престоноци Немањића и српства.И ако неправедно заборављена, после много година заслужено си ту, где ти је одувек и било место. Рашчани

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Ja sam danas osećao stid. Ne zbog Milunke, srpske žene,majke u heroine, koja nije ni sanjala da će njen tako "običan" gest, da se žrtvuje za otadžbinu naići na sve ove kontraverze. Osećam stid zato što do desetak-petnaestak godina unazad o njoj ništa nisam znao. Što je neko ovakve ljude sklanjao u duboku ilegalu i surovo kažnjavao za njihovo ponašanje. Poput Jovana Dučića i tolikih srpskih patriota, koji su prošli put od trnja i osporavanja do priznanja, tako je i za Milunku Savić trebalo da prodje jedan vek, kako bi joj se ukazalo dužno poštovanje. Kao i onda tako smpo i juče unapred, bez presude osudili čitavu plejadu ljudi i patriota koji su časno i pošteno branili ovu državu, izjednačavajući ih sa zločincima i kriminalcima.

preponosna

pre 10 godina

Ponosna sam sto deo istorije ove zemlje jeste jedna ovakva zena, ovakav borac, humanitarac,velicina,heroj poput Milunke! Simbol je za sve cemu treba da se divimo,cemi treba da stremimo i nikada da ne zaboravimo! Neka joj je vecna slava !

Бојан Илић

pre 10 godina

Сви други су знали више са цене жртвовање ове хероине за Србију и цео слободарски свет!
Музеј "Великог рата" у Француској јој је указао велику част!
А код нас је после силних ордења морала да ради као чистачица да би прехранила децу....
Срамота...
Вечна јој слава!

Milan Nikolic

pre 10 godina

Srbija ne sme da zaboravi svoje heroje a zena kao sto je Milunka zasluzuje sve pocasti koje su joj ukazane. Lepo od predsednika sto postuje srpsku istoriju i proslost a svi zajedno treba da se borimo za svetliju buducnost.

sTEFAN

pre 10 godina

Flora Sends i mnogobrojni britanski , grcki,americki dobrovoljci su takodje vise nego zasluzili da budu spomenuti. Na kraju krajeva, oni NISU MORALI da dolaze, a DOSLI SU.

strasno

pre 10 godina

" Након Првог светског рата се удала и добила ћерку након чега се преселила у Београд. Занемарена и од свих напуштена, пензију је стекла радећи 20 година као чистачица у Државној хипотекарној банци".

nebojsa

pre 10 godina

Milunka Savic treba da posluzi kao primer svim zenama. Ako je ona mogla pre sto godina da se bori za prava koja su imali i muskarci, nema razloga da se ne ugledamo na nju. Podigla je i skolovala, pored svog rodjenog i usvojene dece, jos tridesetoro dece. Zena, majka, kraljica.
(plavusa s mozgom, 10. novembar 2013 12:07)

Potpuno se slazem sa vama. Zena je generalno, bice koje se vec vekovima (i duze) sputava i omalovazava. Zena, kosmicko bice, dariteljica zivota,neznost, hrabrost, mudrost i lepota, ima velicanstvenu ulogu u Vaseljeni, ulogu koju je razumela i priznala mnogo starija civilizacija od nase, civilizacija Lepenskog Vira, a sto se najbolje vidi kroz pronadjene figurice zene, kao i figurice zene sa detetom, koje su simbolizovale vasksnuce prirode kroz ponovno radjanje, pa se pitam da li je moguce da je kultura koja je postojala pre sedam hiljada godina bila svesnija i civilizovanija od nase?
Sve nam govori da jeste, jer ti ljudi zivehu u potpunoj harmoniji sa prirodom, koja im je otkrivala svu istinu, izmedju ostalog i istinu o velicanstvenoj ulozi zene u kosmickim zbivanjima.

Miki

pre 10 godina

Ovako radi Pravi Predsednik!Opravdao je ukazano poverenje gradjana Srbije!Nismo pogresili sto smo ga izabrali!
(Mrc, 10. novembar 2013 13:22)
Tako je. Svako onaj ko je glasao da mu on bude predsednik ima tačno to što je tražio.

my way

pre 10 godina

@(southlander, 10. novembar 2013 13:26)

Zato za nju (vlast) nikada u rat, toliko dugo dok ne vidis da su i sami obukli uniforme i ucestvuju aktivno u borbama. Nikola Pasic (kao i njegov kralj) je sebe i svoju celu familiju na vreme sklonio na sigurno dok je iz sigurne razdaljine apelovao na srpsku vojsku i srpski narod da budu hrabri i da izdrze. Izdrzali su...nisu bas svi bili pobijeni. Posle rata, dok su osakaceni borci i civili prosili na ulicama, vracaju se oni isti koji su pobegli zauzimajuci iste politicke funkcije kao i pre rata. SIC srpska vlast i politicari svih doba. Srbi opametite se. Citajte Arcibalda Rajsa, iako su pametni i bez Arcibalda Rajsa sve to znali. Ne ginite za one kojima je kako u ratu, tako i u miru uvek dobro. Oni imaju zivot i sva bogatstva ovog sveta dok vi imate samo zivot. Hocete li i taj jedan jadni zivot da im poklonite?
(Nikola pacifista koji svoj zivot vise vrednuje nego svaku drzavu, zastavu..., 10. novembar 2013 14:26)

Pa niko za vlast nije ratovao, vec za odbranu zemlje i naroda od austrougarske agresije. A Arcibalda Rajsa pojednostavljujes do mere banalnosti. Prezirem Nikolu Pasica i njegovog bahatog sincica i osecam gadjenje svaki put kad vidim koliku statuu i kakav trg ima taj korumpirani oportunista, ali i sam Rajs kaze da je on za Srbiju i Srbe dosta uradio kao drzavnik zato sto je i njemu to bilo u interesu. Nas problem je mir, poltronstvo prema neprijatelju, tolerisanje domacih vladara, ne rat i to kaze Rajs.

Zemun_grad

pre 10 godina

Toni,

da si pročitao članak, razumeo bi.
Držali su je na margini komunisti, isti oni za koje vi tvrdite da su bili tamnica hrvatskog naroda.
A ustvari, zna se kome su bili najmračnija tamnica.

D61

pre 10 godina

Zar je ideja jugoslovenstva za osudu?! Pola života sam živeo u toj Jugoslaviji i bilo mi je više nego dobro. I opet bih, ali teško da ću to doživeti posle svega što smo uradili nedužnom narodu Hrvatske, Bosne, Kosova...

marija

pre 10 godina

Vecna slava nasoj zaboravljenoj heroini, na srpsku sramotu.
Njoj jeste mesto u udzbenicima istorije.
Jos jedna nepravda je ispravljena.

Dragan Jovanovic

pre 10 godina

NEKA JOJ JE VECNA SLAVA!!!
Neka se potomci sete da su i takve zene i majke stajale na braniku otadzbine. Sada pociva tamo gde joj je mesto.
Treba se sada setiti pa je utkati u milje naseg zivora dodeljujuci ulicama i njeno ime.

R,Zivkovic,Rotterdam

pre 10 godina

Pri pomenu Milunke savic se sazimaju u dusi coveka,Ponos, stid, sram:Ponoss stoje bila herojina u prvom svetskom ratu stoje zamenila Brata i kren ula na front.Stse prestravila milunSavic i nebiva otkrivena sve dok nije bila tesko ranjena!Stid i Sram stoje posle rata zaboravljena,na mesto da bude uvazavana,dajoj se dodeli proistojan posao, a ne za cistacicu, sa toliko zaluga i ordenja!Slazem se daje najveca sramota pripada Kraljevini Jugoslavije,Karadordevicima i Nikoli Pasicu Predsedniku Vlade posle ujedinjenja!Stepi Stepanovici,Radomiru Putniku,Bojovicu,misli se na srpske generale, sto nista nisu prduzeli kod Krune i Vlade za njeno zbrinjavanje,posle rata i ujedinjena sa imenom Kraljevina Srba Slovenaca i Hrvata.Nemote svaljivati krivicu na komuniste,jer je logicno bilo daje oni nece velicati, ali ipak sujoj dodelili penziju 1945 godine.Stid i sramota je na Karadfordevicima i Vladi na celu sa Nikolom Pasicem!!

kole

pre 10 godina

Francuski general De Gol,nudi je Milunki 1000 kvadrata na Jelisejskim poljima kao nagradu za sve njene zasluge,a ona je to odbila,rekavsi da je ona Srpska majka,i da je njoj mesto u Srbiji!Sta reci...

Ljilja74

pre 10 godina

Neka počiva u miru i da se njena slavna dela nikada ne zaborave. Dobro je što su se neki od zvaničnika setili da daju težinu ovome i da su svojim prisustvom pokazali da Milunka nije zaboravljena.

Advokat

pre 10 godina

Srbija ne bi morala da brine za svoju budućnost kada bi ideali današnjoj generaciji bili Milunka Savić i njoj slični heroji koji su moralne i ljudske veličine kakvih nažalost nema više u ovom svetu gde preovlađuju materijalne a ne duhovne vrednosti

Nebojša sa Zvezdare

pre 10 godina

Ugledajmo se na naše pretke , ugledajmo se na našu Milunku. Donosimo ispravne, hrabre i krupne korake kako bi sutra naše potomstvo imalo čime da se podiči kao što se mi, danas, dičimo sa našim pretcima.

Strahinja

pre 10 godina

Uvek je pravo vreme da se uradi ono što je ispravno i prelep je čin ove vlasti da posmrtne ostatke Milunke Savić, srpske heroine iz balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, prenesu u Aleju velikana Ovim gestom smo joj i mi odali počast, a srpski narod treba biti ponosan na ovu hrabru ženu, koja je nosilac najviših srpskih i inostranih ratnih odlikovanja,žena sa dva Ordena viteza Legije časti, jedina žena u istoriji čovečanstva koja je odlikovana francuskim ordenom Ratnog krsta sa zlatnom palmom, i ukoliko je moguće da se bar malo ugledamo na nju.

IgorB

pre 10 godina

Ovo je samo još jedna potvrda toga da dobri ljudi i dobra dela ne mogu da ostanu dugo zaboravljeni. Lepo što su mediji prpratili ceo događaj i što je predsednik republike bio na ceremoniji. Milunka Savić je to zaslužila, i više od toga.

Filip

pre 10 godina

Velika sramota ispravljena posle toliko godina. Milunka je zasluzila da prva bude sahranjena u aleji velikana za razliku od nekih. Ovaj cin je pokusaj da se ispravi velika istorijska nepravda.

marko

pre 10 godina

Napisiti i kako su je Cetnici izveli ispred Banjice na streljanje jer je pomagala partizana kao bolnicarka u borbi protiv Fasizma i da su Nemci kada su videli njenu biografiju i doprinos u prvom svetskom ratu naredili da je nikada do kraja rata vise ne hapse ,kada je bila u Parizu ceo red legije stranaca je mirno stojao i pozdravio je najvecim pocastima ,Francuzi su joj zbog zasluga u ratu i herojstva ponudili vilu u centru Pariza i njihovo drzeljvanstvo ,a ona je odgovorila " ja imam samo jednu domovinu i nikada je necu ostaviti " ,kasnije su se i Partizana ogresili o nju... Ko god da je na vlasti ponavlja iste greske ,Francuzi su Orleanku brendirali ,a mi ovu hrabru zenu koja se pretvarala da je Muskarac u ratu kako bi sacuvala svog brata stavljamo na margine istorije .Sramota!

Čika Šapke

pre 10 godina

Neka nas hrabrost, junaštvo i dobrota naše slaven Milunke vodi u novu boljiu i lepšu budućnost. Budimo dostojni naših predaka , budimo dostojni naše velike Milunke

Homo politicus

pre 10 godina

Stvarno sam ponosan kao muskarac sto imamo ovu zenu heroja u svojoj istoriji. Zasluzila je svo postovanje drzave, srpskog naroda i svih ostalih gradjana.

orko

pre 10 godina

Zamislite samo cinjenicu da u sred drugog svetskog rata,Nemacki general skine kapu pred Milunkom i naredi da je smesta puste iz zatvora,uz napomenu da je do kraja rata niko nece ni taci..To samo pokazuje ko je i sta je ona,i koliko su je postovali i cenili po celom svetu!

Nina

pre 10 godina

Nadam se da će u uđbenicima istorije pisati o Milunki. I da će naše đake prvo upznati sa kulturnoistorijskim spomenicima Srbije, na đačkim eskurzijama pa ih onda voditi da vide i Budimpeštu ....E moja Srbijo.

Kosta

pre 10 godina

Primer herojstva Milunke Savic treba nama svima da bude na ponos sto je jedna takva zena bila pripadnik Srpskog naroda i ujedno sramota sto je svet vise cenio nego mi.

MONARHIJA

pre 10 godina

@Mladen Mladenović

Dabome da niste znali u školi se ne uči istorija nego propaganda.Ima još velikih žena srpkinja o kojima se ne uči u školi a značajne su istrijske ličnosi koje su mnogo učinile za narod i pravoslavnu crkvu.Pomenuću Sultaniju Oliveru ćerku Kneza Lazara i Sultaniju Maru ćerku depota Brankovića

Inače Milunku su nagradili tako da su je zaposlili kao čistačicu.

Jecika

pre 10 godina

Milunka Savic, hrabra odvazna u borbi a skromna i smerna u zvotu koji je nije milovao,sama je odgajala cini mi se cetvoro dece,jedno njeno biolosko i ostali usvojeni, nakon drugog svetskog rata zaboravljena i prepustena sam sebi da se bori za porodicu, nikada nista nije trazila od drzave kojoj je mnogo dala, a koja je prema njoj ostala gresna za zivota. I pored ponude da zivi u Francuskoj gde bi dobila stan i penziju, ona ostaje u Srbiji. Nek joj je vecna slava i hvala!

Радица С.

pre 10 godina

Хуманост, храброст и доброта су неке од особина које су красиле ову жену, као и пожртвованост за свој народ, тако да је Алеја великана свакако место за њу, поред свих одликовања које је добила. Ова жена нека нам буде узор да би успели у оном што смо зацртали, како власти која нас предводи, тако и нама младима који би да променимо нешто заједно са њима.

PravdaNS

pre 10 godina

Ovi naši političari nikako da shvate da nikada neće ući u istoriju kao pozitivni i zaslužni građani ove zemlje. Mogu da izgrade bezbroj crkvi, da se hvale i skupljaju oko sebe hvalospevce svojih ideologija, da glume dobročinitelje i spasioce srpske ekonomije, da izigravaju velike spasitelje naroda, da se sahranjuju kao zaslužni građani ove zemlje, da skrenu s'uma nebili postali ono što su izfantazirali... I opet im je sve džaba! Jednog dana će biti upamćeni i prepričavani ne po svojim željama i fantazijama, već po istini koja neće biti ni lepa, ni dobra, već će biti samo SUROVA ISTINA!

nebojsa

pre 10 godina

Meni se cini da je ovo divan trenutak da se zeni vrati dostojanstvo koje joj je civilizacijski oduzeto.Milunka Savic je pokazala i dokazala vrednost zene i kao ratnika i kao supruge i majke.Vreme je da se duboko poklonimo nasoj heroini i kao junaku i kao zeni i da kroz nju slavimo hrabrost i slavu citavog zenskog roda.

MONARHIJA

pre 10 godina

@Zemun grad

Nisu je komunisti zaposlili.Nego ratni druggovi .Prvo je bila čistačica u Hipotekarnoj banci 1927god pa je kasnije unapredjena da čisti kancelariju direktora te banke.

Vojislava

pre 10 godina

Human čovek sigurno će se odlikovati vrlinom junaštva, ipak, svaki hrabar čovek treba da se odlikuje humanošću. Ova žena je jednom bila hrabra i humana, nesebično se dala za svoj narod i ovaj čin da joj se posmrtni ostaci prebace u Aleju velikana je predivan.

nebojsa

pre 10 godina

Nisu je komunisti zaposlili.Nego ratni druggovi .Prvo je bila čistačica u Hipotekarnoj banci 1927god pa je kasnije unapredjena da čisti kancelariju direktora te banke.
(MONARHIJA, 10. novembar 2013 21:01)

Zbog cega ju je Kralj Aleksandar zaboravio? Cime je to zasluzila? Kome je smetala? Da li je mozda svojom hrabroscu zasenjivala kralja i kraljeve generale?
Pa kad bese tako pametan, sto napravi Jugoslaviju? Pa zamislimo samo velicinu i slavu Srbije izasle iz Velikog rata. Sa kim smo tu slavu delili? Sa Austrougarskim kolonijama? A kako su nam zahvalili? To je bar poznato.

Auspicium Melioris Ævi

pre 10 godina

Dame Milunka Savić! Ispavite me ako grešim ali ne znam ni za jedan drugi primer da je jedan nosilac tako visokog odlikovanja viteškog reda Britanske Imperije koji se dodeljuje za izuzetne zasluge, isključivo na zahtev i predlog Britanskog Monarha zarađivao čisteći i to samo zato što je želela da živi u zemlji za koju se borila i koju je volela a nudili su joj Francuzi dobru penziju i život u Parizu! Naivno se pitam kako je takav nemar uopšte moguć i kako je to uopšte neko mogao da dopusti! Ali i u tome je ona opet, kao i u svakom drugom segmentu svog života pokazala svu svoju uzvišenu skromnost, plemenitost, doslednost,... Dubok naklon ovoj ženi!

A.Semjonov

pre 10 godina

Ne poznajem ni jedan narod u svetu koji bi stavljao znak pitanja kada je rec o ovakvoj heroini.
Milunka Savic, the world's most decorated female war hero!

MONARHIJA

pre 10 godina

Inače , da bi se shvatila atmosfera posle I sv.rata preporučujem obbavezno pročitati-Laza Lazarević "Sve će to narod pozlatiti"

Solunci su od beneficija imali-zanm po mom dedi koji je sve prošao,Albaniju,oporavak,solunski front-mislim besplatan prevoz i dobio parcelu na Novom groblju(gadjanin Beograda).

krug dvojke

pre 10 godina

Ovakav naziv teme je u stvari vredjanje lika i dela Milunke Savic. Srbija nepobediva a iz svakog rata izadje sa gubitkom teritorije i stotine hiljada izbeglica. O Boze.

MOREM - PLOVI - BARKA

pre 10 godina

Nikada nije kasno da se ispravi greska koja se ucini prema nekom, a kamoli prema ovakvoj zeni koja je apsolutno zasluzila da ima dostojno mesto u Srpskoj istroiji. Uvek je pravo vreme da se uradi ono sto je ispravno i prelep je cin ove vlasti da posmrtne ostatke Milunke Savic, srpske heroine iz balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, prenesu u Aleju velikana ovim gestom smo joj i mi odali pocast, a srpski narod treba biti ponosan na ovu hrabru zenu. On je bila nosilac najvisih srpskih i inostranih ratnih odlikovanja. To je zasluzila svojom hrabroscu, odanoscu svojoj drzavi, ostavila nam u amanet da se trebamo ugledati na njenom primeru kada je drzava u pitanju.

ZIVADINKA

pre 10 godina

Secanje na proslost i junacke pretke najjaca su busija u odbrani svoje zemlje. Zahvaljujuci herojskim zrtvovanjem nasih predaka kao sto je heroina Milunka Savic, u borbama za njenu slobodu, srpska zemlja je izuzetna, sveta i neosvojiva. Srpska heroina predstavlja simbol otpora i prkosa zavojevacima i nasilnicima. Njena neuništivost, postojanost i uprnost podseca na stamenost i neosvojivost kamena.