Razno

Četvrtak, 07.11.2013.

15:49

Princip pucao i u Hitlera

Izvor: Vuk Mijatoviæ, Veèernje Novosti

Princip pucao i u Hitlera IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Mozda...

pre 10 godina

Sta ako je neko organizovao antetat preko beca sa mladom bosnom da bi kao imali razlig ili mogli da napadnu Srbiju posto kako istorija pise da Ferdinand nije bio za to da se Srbija napadne vec samo okruzenje u kojem je ziveo. To ne znaci da Habzburska monarhija nije bila Iperialisticka.

Galileo

pre 10 godina

Necu komentarisati navode, niti ovaj sazetak istorije, ali moram da prokomentarisem kako je vise ovakvih clanaka potrebno, kada to kazem prvenstveno mislim na smislenost i pismenost, jer sve je manje vrednog za citati u dnevnim vestima, kako u elektronskom tako i u stampanom izdanju, pa prosto raduje kada se covek sretne sa postojanjem necega smislenog, jos uvek.

Zoki

pre 10 godina

@freddie
Austrougarska je imala mandat da izvrši okupaciju BiH, ali joj niko nije dao mandat da izvrši aneksiju. Radi toga umalo nije došlo do rata još 1908. godine. Nije bila fašistička država, ali je u BiH bila feudalna država: feudalni odnosi u BiH su ukinuti tek nakon 1918. Ni Gavrila Principa ni druge ljude koji su živeli u BiH niko nije pitao da li se slažu sa pripajanjem BiH Austrougarskoj. Lista atentata na austrougarske državnike je dugačka, od carice i cara pa na dalje. Pucali su svi: Italijani, Česi, Hrvati, Srbi…

Još nešto: da Nemačka nije pogazila ugovor koji je sama potpisala i upala u Belgiju, rat bi bio ograničen na Austrougarsku i Nemačku protiv Rusije, Francuske, Srbije i Crne Gore. Napad na Belgiju je naterao Veliku Britaniju da uđe u rat (jer je i ona bila potpisnik tog istog ugovora), a zatim je ušao i japan i rat se proširio izvan Evrope. Baš kao što su piratski napadi nemačkih podmornica na kraju naterali SAD da uđe u rat 1917. godine.

goran

pre 10 godina

@ Peca
E pa prijatelju samo bez uvrede ,ja sam dosta citao istoriju i nisam na wikipediji procitao (da je Ferdinand bio pacifista) uostalom tamo i ne postoji takav podatak,vec su istorijske cinjenice govorile o tome,ja i nisam hteo da kazem da je Ferdinand bio nevinasce,on je bio miroljubiv samo iz razloga sto se bojao Rusije i nije zeleo da ulazi u rat svetskih razmera, i na sve moguce nacine je pokusavao mirnim putem (mada treba napomenuti i pritiscima i ucenama kao sto se i danas radi) da resi svaki eventualni spor sa Srbijom ,nasuprot ljudima iz njegovog okruzenja koji su smatrali da bi trebalo Srbiju poniziti i pregaziti za noc ,dok se on nije nikako slagao s tim misljenjem i na neki nacin je kocio ono sto su ljudi iz monarhije vec odavno zamislili da urade, njega su i zamrzeli u monarhiji zbog takvog stava smatrajuci ga mlakonjom , i naravno Hitler ga je zbog takvih stavova i nazivao prijateljem slovena,to su istorijski fakti koji se daju proveriti zar ne? !!!

мастиф

pre 10 godina

немојте бити наивни, рат је избио због прерасподјеле силе, тачније због британског покушаја да поквари посао између Турске и Њемачке, а то је пруга Берлин Багдад и концесија на нафту у кругу 30 километара од пруге. И гдје ће, него са Србима, гдје вјечито имају својих марионета и агената. Принцип и остало су само фигуре на табли, као што смо и ми сад

peca

pre 10 godina

# ja znam bolje

Zanimljivo je kako oni koji se hvalisu, samo prepricavaju steretipove. Ipak je potrebno procitati vise od wikipedie, dragi... Ferdinad je bio masovni ubica zivotinja po celom svetu, hteo je da zarati sa Madjarima oko 1900. Pacifista ? A clanovi Mlade Bosne sigurno ne bi bili sa Izetbegovicem u novom ratu, uz dobrovoljce iz Irana. Pogotovo sto su se duhovno hranili ruskom anarhistickom literaturom.

istorijski cin

pre 10 godina

Mislim da ovde uopste sredisna tacka nije atentat nego kako je Austrougarska reagovala.
Atentat je samo bio fitilj.Austrougarska monarhija je zelela da Srbiju "nauci pameti" i da je zbrise sa zemlje sto je dovelo paradoksalno do demontaze cele monarhije. Da su vlastodrsci u Becu znali da je takav rasplet moguc verovatno bi se zadovoljili sa kaznjavamjem vinovnika i njhihovih saradnika.Vidite atentat moze da izvrsi svako ali izdavanje smrtne presude jednoj drzavi zbog tog razloga nemoze biti prihvatljivo. Dakle Austrougarski surov odgovor na atentat je uzrok rata i tu nemoze biti nikakve revizije. Nazalost i po Austriju i po Srbiju rezultat rata je bio katastrofalan Jedni su izgubili imperiju drugi dali najvise zrtava i bili prisiljeni da budu u okviru Jugoslavije.Cinjenica je takodje da je na prostorima Balkana neako uvek bilo bolje kad su sve drzave bili neciji sateliti. Balkanci ne vole da budu upravljani od strane svojih sunarodnika Balkanaca tako da bi bilo najbolje kada bi opet bili u sluzbi neke velike sile Evrope npr.

Serbinum

pre 10 godina

Pozdrav Lani od još jednog potomka i jedna digresija..RS nije fašistička ideja iako je bilo i zločina u njeno ime.Nijedna zemlja na svijetu ne postoji kao idealna,da joj u temeljima nema nevine krvi.I treba svima da bude žao nevinih.RS je nastavak naše borbe u BiH,nastavak Prve i Druge mašićke bune,Pecijine bune i Nevesinjske puške,Mlade Bosne,ustanka iz Rudog,.....Da ne idemo predaleko ka Stefanu Tvrtku i Herceg Stefanu.Brazdulj ovde objašnjava,kako smo bili pijemont za oslobođenje,a kasnije nam se to odbilo o glavu.Sve bune,svu borbu protiv nepravde smo preuzimali na sebe,a to nam ovi glavni iz EU i svijeta nikako ne mogu oprostiti.

Đura

pre 10 godina

Вечна слава и хвала хероју Гаврилу Принципу ! "Ал тирјанству стати ногом за врат,
довести га к познавању права, људска дужност најсветија!" П.П. Његош

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Moj deda je bio clan Mlade Bosne i atentator. Njegove ideje su bile jugoslovenske i socijal- demokratske.Bio je duboko razocarn u Kraljevinu Jugoslaviji i njen dikattorski rezim. Ubile su ga ustase jer su ga videle kao neprijatelja, izmedju ostalog, Austro-Ugarske sa kojom su se oni identifikovali.Svoje troje dece je vaspitao kao Jugoslovena.Sin jedinac je sa 17-godina ubije u Jasenovcu gde je dospeo kao clan partizanskog pokreta.Moja majka je mene vaspitala kao gradjanina Jugislavije i nije dozvolila da razni Karadzici zlopupotrebljavaju ime njenog oca za svoje fasisticke projekte. Ja sam ponosna na mogu dedu i njegove ideje koje kao sto vidite zive kroz generacije. Hvala za clanak.
(Lanna, 10. novembar 2013 10:23)
---------------------------------
Nije tragika što su Austro-Ugarska,i njen slovenski prirepak Hrvatska,Srbe smatrali izvorom sveukupnog zla na Balkanu.Tragika je što jedan deo gradjana srpske nacionalnosti i danas,posle toliko godina,smatra da će se svojim izjašnjavanjem kao Srbi,automatsdki deklarisati i kao neprijatelji Jugoslavije?!Ako Srbi nisu bili Jugosloveni,ako srpski narod nije dao dovoljno žrtava za tu tvorevinu u koju je verovao do poslednjeg momenta njenog postojanja,postavlja se pitanje ko je onda bio idejni tvorac i,što je još važnije,nosilac i izvršilac te ideje?Možda Hrvati,Slovenci,Albanci,Makeodonci? Ko,draga "Lanna" sa dva "NN"?Vidite,vaspitavani ste kao jugosloveni a stalno su vas ubijali kao Srbe?!Šta treba pa da shvatite?!

Lanna

pre 10 godina

Moj deda je bio clan Mlade Bosne i atentator. Njegove ideje su bile jugoslovenske i socijal- demokratske.Bio je duboko razocarn u Kraljevinu Jugoslaviji i njen dikattorski rezim. Ubile su ga ustase jer su ga videle kao neprijatelja, izmedju ostalog, Austro-Ugarske sa kojom su se oni identifikovali.Svoje troje dece je vaspitao kao Jugoslovena. Sin jedinac je sa 17-godina ubije u Jasenovcu gde je dospeo kao clan partizanskog pokreta.Moja majka je mene vaspitala kao gradjanina Jugislavije i nije dozvolila da razni Karadzici zlopupotrebljavaju ime njenog oca za svoje fasisticke projekte. Ja sam ponosna na mogu dedu i njegove ideje koje kao sto vidite zive kroz generacije. Hvala za clanak.

Marko

pre 10 godina

Da je ubio Hitlera, dal bi tada bio terorista i da li bi mu onda ostao spomenik u Sarajevu? Sve su ovo filozofska i hipoteticka pitanja..
Postoji neraskidiva paralela izmedju Austrougarske i danasnje Nemacke, izmedju NDH i danasnje Hrvatske..
Da je Nemacka tada dobila rat, Nirnberski sud ne bi postojao, pa bi Nemci sudili nekim drugima i istorija bi izgledala drugacije. Istoriju pisu pobednici, zapamtite to..
Sve mi se cini da je Nemacka samo odlozila pobedu, jer opet "ujedinjena Evropa" 2013e dosta podseca na Evropu 1941e-42e. Samo se ratuje na drugi nacin, danas te "nezavisne drzave" u "ujedinjenoj Evropi" su pod uticajem istih drzava pod kojima su bile drzave sateliti za vreme drugog svetskog rata .. Imaju himnu, grb, vladu, ali se opet neko drugi pita za najbitnije odluke. Neki istoricari su spremni da kazu da je glavna borba drugog svetskog rata vodjena izmedju komunizma i kapitalizma, a da je fasizam dosao samo kao propratna posledica. Da li su Rusi na jednoj strani i Englezi i USA na drugoj bili saveznici u drugom svetskom ratu ili isto neprijatelji. Da li je postojala vidna razlika u Nemackim logorima za engleske i americke zarobljenike i za ruske, slovenske i jevrejske. Ko je dobio Drugi Svetski Rat? Istorija te neke cinjenice nikada nije do kraja objasnila, ali ko pobedi ce je pisati i menjati onako kako njemu to odgovara.

Oldschool

pre 10 godina

Kad krenu ovi nasi objektivni, nepristrasni, osvesceni i krajnje samokriticki nastrojeni kriticari da analiziraju prethodna 2 svetska rata, jos ce i Hitler i 3 rajh da ispadnu pozitivni likovi i pojave! Zivi bili pa videli. Revizija se vrsi polako, malim koracima...

Nenad

pre 10 godina

Divota, za 50 godina ce da pricaju kako su srbi pobili jevreje u Nemackoj i kako je u stvari Hitler bio srpskog porekla i slicne nebuloze. "Komsije" boli to sto nemaju casti vec se vecito slihtaju sa jacima da sacuvaju g**icu (za obraz koga briga) a jedino Srbija sme da kaze "ne".

ja znam bolje

pre 10 godina

Cak ni Al Pacino u Scarface nije htio da ubije zenu i djecu u onom atentatu. Ferdinand je bio prijatelj Slovena, tako je rekao Hitler.
(znam, 8. novembar 2013 23:20)
Ferdinand je bio apsolutni pacifista to mnogi ovde neznaju ,i njegovi tvrdokorni i nepopustljivi stavovi se nikako nisu dopadali ljudima koji su u to vreme vladali monarhijom,tako da su i namerno poslali Ferdinanda bez valjane zastite u Sarajevo, upada u oci fakat da se mesecima pre njegovog dolaska suskalo o atentatu i da se znalo da se on priprema ,i pored svega toga ljudi iz monarhije se nisu nimalo postarali da svog prestolonaslednika zastite na pravi nacin, cak stavise po dolasku u sarajevo prvo je na prelasku preko mosta Cabrinovic bacio bombu na auto koju je prestolonaslednik rukom odbacio,medjutim to kao da nije bila opomena, niti je uozbiljilo ljude iz bezbednosti nadvojvode ,vec su namerno nastavili da se vozikaju u stilu ,ajde srbi potrudite se malo bolje,i na kraju je naisao princip koji za divno cudo puca sa neverovatnom preciznoscu ( a svi tvrde da je na vezbama bio veoma los strelac ) i nazalost pored Ferdinanda ubija i zenu prestolonaslednika Sofiju greskom jer mu je prava meta bio guverner Bosne Oskar Pocorek, Ovim ubistvom su ljudi iz monarhije dobili povod za toliko zeljeni rat a ujedno su se i otarasili nepozeljnog prestolonaslednika koji nije hteo da vodi njihovu politiku ,stoga i ne cudi da Hitler nije nimalo cenio Ferdinanda kojeg je nazivao prijateljem slovena !!!

Melenci

pre 10 godina

Vaske blago tebi kada si tako razuman!Rezon ti je da je u redu sto bilo ko uzima neciju teritoriju,da taj narod treba da cuti i pokunji se jer sila je na drugoj strani.Sta se danas dogadja u svetu,da li ima atentata,krvoprolica,ratova upravo zbog istih razloga,sloboda,ne okupator.Ko to zeli dobrovoljno da mu dodje strana sila nastani se,i upravlja zemljom,eksplotise prirodnim bogatstvom,da covek u sopstvenoj zemlji biva gradjanin drugog reda.Gavrilo Princip nije izvrsio atentat i obesti vec zbog ideala slobode.Vidis 500g pod turcima,i taman pomislis konacno smo svoj na svome dodjose novi okupatori.Treba imati osecaj za pravdu pa razumeti Gavrilov motiv i razlog.Mi ne velicamo ubistvo nego dajemo odgovore zasto je Gavrilo morao to da uradi.Mali je broj ljudi koji bi svojih 19G,svoju mladost dao za otadzbinu.Za mnoge od nas ideal slobode je visok nedostizan cilj,tesko je to razumeti.Cesto mi padne na pamet sta mu je to trebalo,6g krvnicki mucen u zatvoru da je sa 25 izgledao kao starac,pokriva ga crna zemlja,a danas se lome oko table da li je skinuti ili ne,danas se svi plase i ime da mu pomenu,i muslimani i hrvati i srbi.Svi nesto mrmljaju nista glasno,jer stid ih je da pljuju Gavrila i cutanje je zlato.Tako svima lepo,nikom se ne zameraju,mislim cekaju sta kaze veliki mentor,pa da se oglase.

Vaske

pre 10 godina

Znači po vama, kad je podpredsednik USA bio u Bg ga je trebalo legitimno ubiti jer to "okupator koji nas je bombardovao i uzeo Kosovo" ?
Nit manjeg naroda nit većih naivčina i glupaka nije izrodila majka priroda..

znam

pre 10 godina

Cak ni Al Pacino u Scarface nije htio da ubije zenu i djecu u onom atentatu. Ferdinand je bio prijatelj Slovena, tako je rekao Hitler.

spasenija kolcek

pre 10 godina

Elza Morante: Istorija; sablazan koja traje deset hiljada godina
Dobro rečeno...

Da dam svoj skromni prilog ovoj temi i komentarima:

1. Dr Vlado Mehmedbašić, ginekolog, ja mislim da je sin M. Mehmedbašića, člana Mlade Bosne, spasao je život meni i mom detetu koje sam rađala 1979. godine na klinici Jezero, u Sarajevu;
2. Čika Semenysin, Ukrajinac, vojnik austrougarske vojske, a potom običan zanatlija, oženjen Čehinjom, sa porodicom u mestu Most, Češka, pričao je mom ocu koji je bio zarobljenik vojnog logora Die Bruicke, u II sv. ratu, da je upoznao Gavrila Prinicipa i da mu je "bilo žao tog deteta koje trune u zatvoru...". Isti čika Semenysin, pomogao je, sa svojom Anom, mom ocu, preveo ga je iz logora kod sebe u radnju, da mu kanda moj otac pomaže u poslu. Potom je mom ocu pomogao da se domogne Jugoslavije...

Eto, u toj sablazni ima ljudi koji izgleda nose ljudski svoje terete, a gadosti rata prevazilaze svojim radom, suzama i krvlju...

Oldschool

pre 10 godina

Hitler jeste bio u fazonu da se sveti za poraze i ponizenja Nemacke i AU iz WW1, a ta ploca je za njega sigurno simbol i podsetnik kako je sve pocelo lose po njih. I verovatno vrhunsko ponizenje koje je jedna napumpana i pretripovana imperija mogla da dozivi- da im ubiju prestolonaslednika, njihovog ponosa i diku dok se sepurio na osvojenoj teritoriji! I to u nekoj za njih nerazvijenoj i zaostaloj prciji na Balkanu...Carski! Extra fotka, jako mnogo govori.Gavrilo jeste heroj i borac za slobodu i to je potpuno legalno ubistvo, kao kad vam neko upadne u stan i hoce da vas opljacka i ubije, normalno je da ce te se braniti i da imate pravo da se branite.Teroristom hoce da ga naprave verovatno isti oni u cijeg je prestolonaslednika pucao. Oni oni kojima se dobro plati, naravno.

nada ZR

pre 10 godina

I jos nesto Mlada Bosna je okupila mlade ljude,izrazito mlade,i svako od njih mogao je biti atentator,jer im bio isti ideal.Danas mlade ljude okuplja u vecini slucajeva ulica.Veze ih sirotinja,losi odnosi u porodici ili sto je najgore mnogo para,moc da mogu da izbodu koga hoce,da bahato provociraju i izazivaju nasilje.Zato raduju komentari mladih ljudi koji razumeju da postoje visi ideali kao sto je sloboda.Razumeju da se ne moze slobodno ziveti sa okupatorom na grbaci.Neobicno saosecam sa sudbinom Gavrila,a kad vidim sliku stegne mi se srce.Ubio je tu nema spora,ciljno neprijatelja Bosne,okupatora.Nista tu nema licnog.Naravno,zbog toga je zverski mucen i ubijen.Srbljanovic je napisala i to da bi se da je zivela u to vreme prikljucila toj organizaciji zbog ideala slobode.Zbog toga da,zbog nacionalizma ne.Nadam se da ce istrazivanjem doci do cinjenice da je sloboda bila u slucaju atentata jedini cilj.

Melenci

pre 10 godina

Freddie,ako si procitao Na Drini cuprija,mogao si se uveriti kako je austrougarska usla u Bosnu,kako je Ali Hodza zakucan na cupriji samo zato sto je branio most od rusenja jer su ga austrougarska vojska bombardovale.A Ivo Andric je ozbiljan pisac koji je poznavao istoriju i mentalitet naroda Bosne.Napisali su ti u komentarima ko su bili clanovi Mlade Bosne,dakle ne samo srbi.Austrouigarska je bila okupator to niko ne spori osim tebe.Moguce je da je postojao ugovor izmedju dve zemlje kao saveznika protiv turske vekovne tiranije,ali taj ugovor nije podrazumevao da turci odu,a dodje austrougarska monarhija na tlo Bosne.Gavrilo je pucao u okupatora,jer mu je ideal bio slobodna Bosna.Razmisli samo koliko ratova i danas vode mocne zemlje jer zele dominaciju i eksploataciju prorodnih resursa.Koliko zemalja sirom sveta ne moze da se razvija,jer im na silu namecu tkz demokratiju?Niko ne moze biti slobodan dok mu tudja cizma hara zemljom.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

(Njamčmr, 7. novembar 2013 22:12)
---------------------------------
Tipičan pristup, prosečnog srpskog autošoviniste?!"Mlada Bosna" nije bila "velikosrpska organizacija" već "jugoslovenska"?!Na osnovu čega ste došli do tog zaključka?Po onom jednom muslimanu koji je bio istaknuti član "Mlade Bosne"?!Smeo bih "glavu da stavim na panj",da se i on izjašnjavao kao Srbin,bez obzira na veroipovest.A zašto je taj pokret i čin Gavrila Principa bio slobodoljubiv i prihvatljiv pod parolom "jugoslovenstva" a "teroristički,nazadan i retrogradan" pod parolom srpstva ili "velikosrpstva",mada ne znam šta ta jezička konstrukcija osmišljena na bečkom dvoru,tačno znači?!Srbi su u to vreme sve slovenske narode smatrali "braćom" draga gospodo.Naravno da su Srbi poput Nemaca, poput Italijana ili bilo kog drugog naroda želeli da žive slobodno i u jednoj državi,rukovodeći se onom čuvenom "Brat je mio koje vere bio". Nije Gavrilo Princip otišao u Beč da izvrši atentat na prestolonaslednika već je taj prestoilonaslednik došao na srpsku zemlju koju je anektirao,da pokaže ko je pravi "gazda".Normalno je da će Nemci, posebno Austrijanci ovaj čin smatrati terorizmom,kao što je JOŠ NORMALNIJE da će Srbi Gavrila Principa zauvek smatrati neverovatnim rodoljubom i herojem.Zašto atentan na Hitlera nije teroristički čin a ovaj na austrijskog prestolonaslednika jeste?!Da postoji veoma jasna i čvrsta veza pokazuje i ova slika,na koju, svi naši vrli intelektualci, svo ovo vreme,nisu obratili pažnju.

Sanyi

pre 10 godina

I veliki mađarski revolucionar Lajoš Košut je predvideo rat evropskih razmera, upućujući nedvosmisleno na budućeg izazivača sukoba - Habzburge.
On izražava svoj očaj Deakovim kompromisom s austrijskim Nemcima, jer će se Mađarska naći na strani "umiruće imperije".
Ako je neko bio kompetentan da govori o austrijskog hegemonističkoj politici, i ako je neko bio politički kapacitet da razume zamršenu politiku bečkog dvora - to je svakako bio Košut.

Njamčmr

pre 10 godina

... Nit je austrija za vrijeme ww1 bila fasisticka drzava, niti je gavrilo bio ista drugo nego terorist. Ubio celnika zemlje koja je imala ugovor sa drugom zemljom o upravljanju bosnom. Sa srbijom 'niđe veze'. Pitam se samo iz kog razloga onda nije ubio turskog vezira?!??
(freddie, 7. novembar 2013 17:53)

Драги пријателју, поента текста је да Млада Босна није била великосрпски покрет него југословенски. Прочитајте још једном текст. Уосталом, атентат су заједно извршили:

Мухамед Мехмедбашић
Васо Чубриловић
Недељко Чабриновић koji је бацио бомбу на поворку,
Цветко Поповић
Данило Илић
Трифко Грабеж
Гаврило Принцип који је искористио прилику и потегао пиштољ, марке Браунинг модел 1910


Велики поздрав!!!

mali radojica

pre 10 godina

@freddie Ti očigledno nisi razumeo ovaj tekst ili si toliko zaslepljen novokomponovanom prekodrinskom propagandom da i sam ne shvataš šta se u Sarajevu desilo pre 100 godina i ko je bio Gavrilo Princip i šta je bila Mlada Bosna. Nije ovo dečko moj zamena teza već je zamena bio pokušaj grupe kvazi istoričara na čelu sa Kristoferom Klarkom od pre par godina unazad da proture priču o nekakvom izjednačavanju strana u I svetskom ratu o Gavrilu kao nekakvom teroristi i nekakvoj krivici Srba za početak rata. E pa vidiš to nije uspelo jer se protiv istorijskih činjenica i istine jednostavno ne može. Na samom zapadu već je počelo osporavanje ove stvarno bizarne i perverzne gluposti o reviziji atentata a najupečtljiviji u tome je istoričar Max Hastings koji je u knjizi "Catastrophe-Europe goes to war" dao detaljno objašnjenje ko je kriv i šta je bio razlog početka I Svetskog rata. Uostalom niko do danas nije opovrgao Nemačkog istoričara Fritz-a Fischer-a koji je šezdesetih godina na užas samih Nemaca pronašao dokaze u Nemačkoj državnoj arhivi da je Kaiserova Nemačka odlučila ići u rat u 1914, pre nego što bi Rusija mogla modernizovati svoju vojsku,a da je razlog ležao u tek otkrivenim naftnim poljima današnjeg Iraka/Kuvajta, Azerbejdžana i drugih zemalja bogatih ovim crnim zlatom.Da bi do tamo dobacili morali su se pokoriti nemirni narodi Balkana. Ovo se dragi moji u istoriografiji zove "Schleiffen Plan" pa vi malo Googlajte da vidite šta u njemu piše.

Дијагноза, па успешно лечење!

pre 10 godina

"Pitam se samo iz kog razloga onda nije ubio turskog vezira?!??
(freddie, 7. novembar 2013 17:53)"

Фреди, геније!
Постављаш јака питања.
Био би Гаврило рокно и везира, али овај закаснио на воз у Сталаћу!
Јбг.
И није Аустрија имала са другом земљом, него трећом...
И није уопште Аустрија...
Који су твоји омиљени челници данас, Фреди?
А који су из оног времена?
Ту би "неђе" могла бити веза...

minja ki

pre 10 godina

@ to freddie
Uopšte nije zamena teza,pošto se svetski imprerijalizam i kolonijalizam nastavljaju, a samo sada postajemo robovi koji svoju slobodu prodaju za jako malo para, a posledice ćemo osetiti kasnije.Inače se i sada to nazire, naročito u bivšim SFRJ republikama.Samo koga je danas briga za slobodu kada nam je potrebna lova za novi smart TV ili mob.A nekada se znalo da nije sve ni u parama...

Nikola011

pre 10 godina

(freddie, 7. novembar 2013 17:53)
Gavrilo Princip nije bio terorista vec je pucao u Fredinanda koji je dosao u posetu na okupiranu teritoriju Bosne a koju je Austrougarska samovoljno anektirala. Prema tome on je bio borac za oslobodjenje od okupatora - Austrougaske monarhije.

milan

pre 10 godina

Predstavnici pravoslavnih i muslimanskih narodnih organizacija dali su u Budimpešti 11. oktobra izjavu da je aneksija izvršena bez pitanja i protiv volje stanovništva i uputili su posebnu delegaciju u evropske prestonice da tu izjavu stavi do znanja velikim silama.

Mile

pre 10 godina

A opet sve to ne bi bilo moguće danas, da nismo i dalje privredno, ekonomski i ergo mentalno na nivou kmetova... Hvala Muharemu na odličnom uvidu u ceo slučaj...

freddie

pre 10 godina

Koja hrpa gluposti, podmetanja i zamjena teza.. Nit je austrija za vrijeme ww1 bila fasisticka drzava, niti je gavrilo bio ista drugo nego terorist. Ubio celnika zemlje koja je imala ugovor sa drugom zemljom o upravljanju bosnom. Sa srbijom 'niđe veze'. Pitam se samo iz kog razloga onda nije ubio turskog vezira?!??

Nikola011

pre 10 godina

(freddie, 7. novembar 2013 17:53)
Gavrilo Princip nije bio terorista vec je pucao u Fredinanda koji je dosao u posetu na okupiranu teritoriju Bosne a koju je Austrougarska samovoljno anektirala. Prema tome on je bio borac za oslobodjenje od okupatora - Austrougaske monarhije.

Mile

pre 10 godina

A opet sve to ne bi bilo moguće danas, da nismo i dalje privredno, ekonomski i ergo mentalno na nivou kmetova... Hvala Muharemu na odličnom uvidu u ceo slučaj...

Дијагноза, па успешно лечење!

pre 10 godina

"Pitam se samo iz kog razloga onda nije ubio turskog vezira?!??
(freddie, 7. novembar 2013 17:53)"

Фреди, геније!
Постављаш јака питања.
Био би Гаврило рокно и везира, али овај закаснио на воз у Сталаћу!
Јбг.
И није Аустрија имала са другом земљом, него трећом...
И није уопште Аустрија...
Који су твоји омиљени челници данас, Фреди?
А који су из оног времена?
Ту би "неђе" могла бити веза...

mali radojica

pre 10 godina

@freddie Ti očigledno nisi razumeo ovaj tekst ili si toliko zaslepljen novokomponovanom prekodrinskom propagandom da i sam ne shvataš šta se u Sarajevu desilo pre 100 godina i ko je bio Gavrilo Princip i šta je bila Mlada Bosna. Nije ovo dečko moj zamena teza već je zamena bio pokušaj grupe kvazi istoričara na čelu sa Kristoferom Klarkom od pre par godina unazad da proture priču o nekakvom izjednačavanju strana u I svetskom ratu o Gavrilu kao nekakvom teroristi i nekakvoj krivici Srba za početak rata. E pa vidiš to nije uspelo jer se protiv istorijskih činjenica i istine jednostavno ne može. Na samom zapadu već je počelo osporavanje ove stvarno bizarne i perverzne gluposti o reviziji atentata a najupečtljiviji u tome je istoričar Max Hastings koji je u knjizi "Catastrophe-Europe goes to war" dao detaljno objašnjenje ko je kriv i šta je bio razlog početka I Svetskog rata. Uostalom niko do danas nije opovrgao Nemačkog istoričara Fritz-a Fischer-a koji je šezdesetih godina na užas samih Nemaca pronašao dokaze u Nemačkoj državnoj arhivi da je Kaiserova Nemačka odlučila ići u rat u 1914, pre nego što bi Rusija mogla modernizovati svoju vojsku,a da je razlog ležao u tek otkrivenim naftnim poljima današnjeg Iraka/Kuvajta, Azerbejdžana i drugih zemalja bogatih ovim crnim zlatom.Da bi do tamo dobacili morali su se pokoriti nemirni narodi Balkana. Ovo se dragi moji u istoriografiji zove "Schleiffen Plan" pa vi malo Googlajte da vidite šta u njemu piše.

Njamčmr

pre 10 godina

... Nit je austrija za vrijeme ww1 bila fasisticka drzava, niti je gavrilo bio ista drugo nego terorist. Ubio celnika zemlje koja je imala ugovor sa drugom zemljom o upravljanju bosnom. Sa srbijom 'niđe veze'. Pitam se samo iz kog razloga onda nije ubio turskog vezira?!??
(freddie, 7. novembar 2013 17:53)

Драги пријателју, поента текста је да Млада Босна није била великосрпски покрет него југословенски. Прочитајте још једном текст. Уосталом, атентат су заједно извршили:

Мухамед Мехмедбашић
Васо Чубриловић
Недељко Чабриновић koji је бацио бомбу на поворку,
Цветко Поповић
Данило Илић
Трифко Грабеж
Гаврило Принцип који је искористио прилику и потегао пиштољ, марке Браунинг модел 1910


Велики поздрав!!!

milan

pre 10 godina

Predstavnici pravoslavnih i muslimanskih narodnih organizacija dali su u Budimpešti 11. oktobra izjavu da je aneksija izvršena bez pitanja i protiv volje stanovništva i uputili su posebnu delegaciju u evropske prestonice da tu izjavu stavi do znanja velikim silama.

minja ki

pre 10 godina

@ to freddie
Uopšte nije zamena teza,pošto se svetski imprerijalizam i kolonijalizam nastavljaju, a samo sada postajemo robovi koji svoju slobodu prodaju za jako malo para, a posledice ćemo osetiti kasnije.Inače se i sada to nazire, naročito u bivšim SFRJ republikama.Samo koga je danas briga za slobodu kada nam je potrebna lova za novi smart TV ili mob.A nekada se znalo da nije sve ni u parama...

spasenija kolcek

pre 10 godina

Elza Morante: Istorija; sablazan koja traje deset hiljada godina
Dobro rečeno...

Da dam svoj skromni prilog ovoj temi i komentarima:

1. Dr Vlado Mehmedbašić, ginekolog, ja mislim da je sin M. Mehmedbašića, člana Mlade Bosne, spasao je život meni i mom detetu koje sam rađala 1979. godine na klinici Jezero, u Sarajevu;
2. Čika Semenysin, Ukrajinac, vojnik austrougarske vojske, a potom običan zanatlija, oženjen Čehinjom, sa porodicom u mestu Most, Češka, pričao je mom ocu koji je bio zarobljenik vojnog logora Die Bruicke, u II sv. ratu, da je upoznao Gavrila Prinicipa i da mu je "bilo žao tog deteta koje trune u zatvoru...". Isti čika Semenysin, pomogao je, sa svojom Anom, mom ocu, preveo ga je iz logora kod sebe u radnju, da mu kanda moj otac pomaže u poslu. Potom je mom ocu pomogao da se domogne Jugoslavije...

Eto, u toj sablazni ima ljudi koji izgleda nose ljudski svoje terete, a gadosti rata prevazilaze svojim radom, suzama i krvlju...

Melenci

pre 10 godina

Freddie,ako si procitao Na Drini cuprija,mogao si se uveriti kako je austrougarska usla u Bosnu,kako je Ali Hodza zakucan na cupriji samo zato sto je branio most od rusenja jer su ga austrougarska vojska bombardovale.A Ivo Andric je ozbiljan pisac koji je poznavao istoriju i mentalitet naroda Bosne.Napisali su ti u komentarima ko su bili clanovi Mlade Bosne,dakle ne samo srbi.Austrouigarska je bila okupator to niko ne spori osim tebe.Moguce je da je postojao ugovor izmedju dve zemlje kao saveznika protiv turske vekovne tiranije,ali taj ugovor nije podrazumevao da turci odu,a dodje austrougarska monarhija na tlo Bosne.Gavrilo je pucao u okupatora,jer mu je ideal bio slobodna Bosna.Razmisli samo koliko ratova i danas vode mocne zemlje jer zele dominaciju i eksploataciju prorodnih resursa.Koliko zemalja sirom sveta ne moze da se razvija,jer im na silu namecu tkz demokratiju?Niko ne moze biti slobodan dok mu tudja cizma hara zemljom.

Sanyi

pre 10 godina

I veliki mađarski revolucionar Lajoš Košut je predvideo rat evropskih razmera, upućujući nedvosmisleno na budućeg izazivača sukoba - Habzburge.
On izražava svoj očaj Deakovim kompromisom s austrijskim Nemcima, jer će se Mađarska naći na strani "umiruće imperije".
Ako je neko bio kompetentan da govori o austrijskog hegemonističkoj politici, i ako je neko bio politički kapacitet da razume zamršenu politiku bečkog dvora - to je svakako bio Košut.

Oldschool

pre 10 godina

Hitler jeste bio u fazonu da se sveti za poraze i ponizenja Nemacke i AU iz WW1, a ta ploca je za njega sigurno simbol i podsetnik kako je sve pocelo lose po njih. I verovatno vrhunsko ponizenje koje je jedna napumpana i pretripovana imperija mogla da dozivi- da im ubiju prestolonaslednika, njihovog ponosa i diku dok se sepurio na osvojenoj teritoriji! I to u nekoj za njih nerazvijenoj i zaostaloj prciji na Balkanu...Carski! Extra fotka, jako mnogo govori.Gavrilo jeste heroj i borac za slobodu i to je potpuno legalno ubistvo, kao kad vam neko upadne u stan i hoce da vas opljacka i ubije, normalno je da ce te se braniti i da imate pravo da se branite.Teroristom hoce da ga naprave verovatno isti oni u cijeg je prestolonaslednika pucao. Oni oni kojima se dobro plati, naravno.

nada ZR

pre 10 godina

I jos nesto Mlada Bosna je okupila mlade ljude,izrazito mlade,i svako od njih mogao je biti atentator,jer im bio isti ideal.Danas mlade ljude okuplja u vecini slucajeva ulica.Veze ih sirotinja,losi odnosi u porodici ili sto je najgore mnogo para,moc da mogu da izbodu koga hoce,da bahato provociraju i izazivaju nasilje.Zato raduju komentari mladih ljudi koji razumeju da postoje visi ideali kao sto je sloboda.Razumeju da se ne moze slobodno ziveti sa okupatorom na grbaci.Neobicno saosecam sa sudbinom Gavrila,a kad vidim sliku stegne mi se srce.Ubio je tu nema spora,ciljno neprijatelja Bosne,okupatora.Nista tu nema licnog.Naravno,zbog toga je zverski mucen i ubijen.Srbljanovic je napisala i to da bi se da je zivela u to vreme prikljucila toj organizaciji zbog ideala slobode.Zbog toga da,zbog nacionalizma ne.Nadam se da ce istrazivanjem doci do cinjenice da je sloboda bila u slucaju atentata jedini cilj.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

(Njamčmr, 7. novembar 2013 22:12)
---------------------------------
Tipičan pristup, prosečnog srpskog autošoviniste?!"Mlada Bosna" nije bila "velikosrpska organizacija" već "jugoslovenska"?!Na osnovu čega ste došli do tog zaključka?Po onom jednom muslimanu koji je bio istaknuti član "Mlade Bosne"?!Smeo bih "glavu da stavim na panj",da se i on izjašnjavao kao Srbin,bez obzira na veroipovest.A zašto je taj pokret i čin Gavrila Principa bio slobodoljubiv i prihvatljiv pod parolom "jugoslovenstva" a "teroristički,nazadan i retrogradan" pod parolom srpstva ili "velikosrpstva",mada ne znam šta ta jezička konstrukcija osmišljena na bečkom dvoru,tačno znači?!Srbi su u to vreme sve slovenske narode smatrali "braćom" draga gospodo.Naravno da su Srbi poput Nemaca, poput Italijana ili bilo kog drugog naroda želeli da žive slobodno i u jednoj državi,rukovodeći se onom čuvenom "Brat je mio koje vere bio". Nije Gavrilo Princip otišao u Beč da izvrši atentat na prestolonaslednika već je taj prestoilonaslednik došao na srpsku zemlju koju je anektirao,da pokaže ko je pravi "gazda".Normalno je da će Nemci, posebno Austrijanci ovaj čin smatrati terorizmom,kao što je JOŠ NORMALNIJE da će Srbi Gavrila Principa zauvek smatrati neverovatnim rodoljubom i herojem.Zašto atentan na Hitlera nije teroristički čin a ovaj na austrijskog prestolonaslednika jeste?!Da postoji veoma jasna i čvrsta veza pokazuje i ova slika,na koju, svi naši vrli intelektualci, svo ovo vreme,nisu obratili pažnju.

ja znam bolje

pre 10 godina

Cak ni Al Pacino u Scarface nije htio da ubije zenu i djecu u onom atentatu. Ferdinand je bio prijatelj Slovena, tako je rekao Hitler.
(znam, 8. novembar 2013 23:20)
Ferdinand je bio apsolutni pacifista to mnogi ovde neznaju ,i njegovi tvrdokorni i nepopustljivi stavovi se nikako nisu dopadali ljudima koji su u to vreme vladali monarhijom,tako da su i namerno poslali Ferdinanda bez valjane zastite u Sarajevo, upada u oci fakat da se mesecima pre njegovog dolaska suskalo o atentatu i da se znalo da se on priprema ,i pored svega toga ljudi iz monarhije se nisu nimalo postarali da svog prestolonaslednika zastite na pravi nacin, cak stavise po dolasku u sarajevo prvo je na prelasku preko mosta Cabrinovic bacio bombu na auto koju je prestolonaslednik rukom odbacio,medjutim to kao da nije bila opomena, niti je uozbiljilo ljude iz bezbednosti nadvojvode ,vec su namerno nastavili da se vozikaju u stilu ,ajde srbi potrudite se malo bolje,i na kraju je naisao princip koji za divno cudo puca sa neverovatnom preciznoscu ( a svi tvrde da je na vezbama bio veoma los strelac ) i nazalost pored Ferdinanda ubija i zenu prestolonaslednika Sofiju greskom jer mu je prava meta bio guverner Bosne Oskar Pocorek, Ovim ubistvom su ljudi iz monarhije dobili povod za toliko zeljeni rat a ujedno su se i otarasili nepozeljnog prestolonaslednika koji nije hteo da vodi njihovu politiku ,stoga i ne cudi da Hitler nije nimalo cenio Ferdinanda kojeg je nazivao prijateljem slovena !!!

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Moj deda je bio clan Mlade Bosne i atentator. Njegove ideje su bile jugoslovenske i socijal- demokratske.Bio je duboko razocarn u Kraljevinu Jugoslaviji i njen dikattorski rezim. Ubile su ga ustase jer su ga videle kao neprijatelja, izmedju ostalog, Austro-Ugarske sa kojom su se oni identifikovali.Svoje troje dece je vaspitao kao Jugoslovena.Sin jedinac je sa 17-godina ubije u Jasenovcu gde je dospeo kao clan partizanskog pokreta.Moja majka je mene vaspitala kao gradjanina Jugislavije i nije dozvolila da razni Karadzici zlopupotrebljavaju ime njenog oca za svoje fasisticke projekte. Ja sam ponosna na mogu dedu i njegove ideje koje kao sto vidite zive kroz generacije. Hvala za clanak.
(Lanna, 10. novembar 2013 10:23)
---------------------------------
Nije tragika što su Austro-Ugarska,i njen slovenski prirepak Hrvatska,Srbe smatrali izvorom sveukupnog zla na Balkanu.Tragika je što jedan deo gradjana srpske nacionalnosti i danas,posle toliko godina,smatra da će se svojim izjašnjavanjem kao Srbi,automatsdki deklarisati i kao neprijatelji Jugoslavije?!Ako Srbi nisu bili Jugosloveni,ako srpski narod nije dao dovoljno žrtava za tu tvorevinu u koju je verovao do poslednjeg momenta njenog postojanja,postavlja se pitanje ko je onda bio idejni tvorac i,što je još važnije,nosilac i izvršilac te ideje?Možda Hrvati,Slovenci,Albanci,Makeodonci? Ko,draga "Lanna" sa dva "NN"?Vidite,vaspitavani ste kao jugosloveni a stalno su vas ubijali kao Srbe?!Šta treba pa da shvatite?!

Nenad

pre 10 godina

Divota, za 50 godina ce da pricaju kako su srbi pobili jevreje u Nemackoj i kako je u stvari Hitler bio srpskog porekla i slicne nebuloze. "Komsije" boli to sto nemaju casti vec se vecito slihtaju sa jacima da sacuvaju g**icu (za obraz koga briga) a jedino Srbija sme da kaze "ne".

Oldschool

pre 10 godina

Kad krenu ovi nasi objektivni, nepristrasni, osvesceni i krajnje samokriticki nastrojeni kriticari da analiziraju prethodna 2 svetska rata, jos ce i Hitler i 3 rajh da ispadnu pozitivni likovi i pojave! Zivi bili pa videli. Revizija se vrsi polako, malim koracima...

Đura

pre 10 godina

Вечна слава и хвала хероју Гаврилу Принципу ! "Ал тирјанству стати ногом за врат,
довести га к познавању права, људска дужност најсветија!" П.П. Његош

Serbinum

pre 10 godina

Pozdrav Lani od još jednog potomka i jedna digresija..RS nije fašistička ideja iako je bilo i zločina u njeno ime.Nijedna zemlja na svijetu ne postoji kao idealna,da joj u temeljima nema nevine krvi.I treba svima da bude žao nevinih.RS je nastavak naše borbe u BiH,nastavak Prve i Druge mašićke bune,Pecijine bune i Nevesinjske puške,Mlade Bosne,ustanka iz Rudog,.....Da ne idemo predaleko ka Stefanu Tvrtku i Herceg Stefanu.Brazdulj ovde objašnjava,kako smo bili pijemont za oslobođenje,a kasnije nam se to odbilo o glavu.Sve bune,svu borbu protiv nepravde smo preuzimali na sebe,a to nam ovi glavni iz EU i svijeta nikako ne mogu oprostiti.

Melenci

pre 10 godina

Vaske blago tebi kada si tako razuman!Rezon ti je da je u redu sto bilo ko uzima neciju teritoriju,da taj narod treba da cuti i pokunji se jer sila je na drugoj strani.Sta se danas dogadja u svetu,da li ima atentata,krvoprolica,ratova upravo zbog istih razloga,sloboda,ne okupator.Ko to zeli dobrovoljno da mu dodje strana sila nastani se,i upravlja zemljom,eksplotise prirodnim bogatstvom,da covek u sopstvenoj zemlji biva gradjanin drugog reda.Gavrilo Princip nije izvrsio atentat i obesti vec zbog ideala slobode.Vidis 500g pod turcima,i taman pomislis konacno smo svoj na svome dodjose novi okupatori.Treba imati osecaj za pravdu pa razumeti Gavrilov motiv i razlog.Mi ne velicamo ubistvo nego dajemo odgovore zasto je Gavrilo morao to da uradi.Mali je broj ljudi koji bi svojih 19G,svoju mladost dao za otadzbinu.Za mnoge od nas ideal slobode je visok nedostizan cilj,tesko je to razumeti.Cesto mi padne na pamet sta mu je to trebalo,6g krvnicki mucen u zatvoru da je sa 25 izgledao kao starac,pokriva ga crna zemlja,a danas se lome oko table da li je skinuti ili ne,danas se svi plase i ime da mu pomenu,i muslimani i hrvati i srbi.Svi nesto mrmljaju nista glasno,jer stid ih je da pljuju Gavrila i cutanje je zlato.Tako svima lepo,nikom se ne zameraju,mislim cekaju sta kaze veliki mentor,pa da se oglase.

Galileo

pre 10 godina

Necu komentarisati navode, niti ovaj sazetak istorije, ali moram da prokomentarisem kako je vise ovakvih clanaka potrebno, kada to kazem prvenstveno mislim na smislenost i pismenost, jer sve je manje vrednog za citati u dnevnim vestima, kako u elektronskom tako i u stampanom izdanju, pa prosto raduje kada se covek sretne sa postojanjem necega smislenog, jos uvek.

Marko

pre 10 godina

Da je ubio Hitlera, dal bi tada bio terorista i da li bi mu onda ostao spomenik u Sarajevu? Sve su ovo filozofska i hipoteticka pitanja..
Postoji neraskidiva paralela izmedju Austrougarske i danasnje Nemacke, izmedju NDH i danasnje Hrvatske..
Da je Nemacka tada dobila rat, Nirnberski sud ne bi postojao, pa bi Nemci sudili nekim drugima i istorija bi izgledala drugacije. Istoriju pisu pobednici, zapamtite to..
Sve mi se cini da je Nemacka samo odlozila pobedu, jer opet "ujedinjena Evropa" 2013e dosta podseca na Evropu 1941e-42e. Samo se ratuje na drugi nacin, danas te "nezavisne drzave" u "ujedinjenoj Evropi" su pod uticajem istih drzava pod kojima su bile drzave sateliti za vreme drugog svetskog rata .. Imaju himnu, grb, vladu, ali se opet neko drugi pita za najbitnije odluke. Neki istoricari su spremni da kazu da je glavna borba drugog svetskog rata vodjena izmedju komunizma i kapitalizma, a da je fasizam dosao samo kao propratna posledica. Da li su Rusi na jednoj strani i Englezi i USA na drugoj bili saveznici u drugom svetskom ratu ili isto neprijatelji. Da li je postojala vidna razlika u Nemackim logorima za engleske i americke zarobljenike i za ruske, slovenske i jevrejske. Ko je dobio Drugi Svetski Rat? Istorija te neke cinjenice nikada nije do kraja objasnila, ali ko pobedi ce je pisati i menjati onako kako njemu to odgovara.

Lanna

pre 10 godina

Moj deda je bio clan Mlade Bosne i atentator. Njegove ideje su bile jugoslovenske i socijal- demokratske.Bio je duboko razocarn u Kraljevinu Jugoslaviji i njen dikattorski rezim. Ubile su ga ustase jer su ga videle kao neprijatelja, izmedju ostalog, Austro-Ugarske sa kojom su se oni identifikovali.Svoje troje dece je vaspitao kao Jugoslovena. Sin jedinac je sa 17-godina ubije u Jasenovcu gde je dospeo kao clan partizanskog pokreta.Moja majka je mene vaspitala kao gradjanina Jugislavije i nije dozvolila da razni Karadzici zlopupotrebljavaju ime njenog oca za svoje fasisticke projekte. Ja sam ponosna na mogu dedu i njegove ideje koje kao sto vidite zive kroz generacije. Hvala za clanak.

freddie

pre 10 godina

Koja hrpa gluposti, podmetanja i zamjena teza.. Nit je austrija za vrijeme ww1 bila fasisticka drzava, niti je gavrilo bio ista drugo nego terorist. Ubio celnika zemlje koja je imala ugovor sa drugom zemljom o upravljanju bosnom. Sa srbijom 'niđe veze'. Pitam se samo iz kog razloga onda nije ubio turskog vezira?!??

мастиф

pre 10 godina

немојте бити наивни, рат је избио због прерасподјеле силе, тачније због британског покушаја да поквари посао између Турске и Њемачке, а то је пруга Берлин Багдад и концесија на нафту у кругу 30 километара од пруге. И гдје ће, него са Србима, гдје вјечито имају својих марионета и агената. Принцип и остало су само фигуре на табли, као што смо и ми сад

peca

pre 10 godina

# ja znam bolje

Zanimljivo je kako oni koji se hvalisu, samo prepricavaju steretipove. Ipak je potrebno procitati vise od wikipedie, dragi... Ferdinad je bio masovni ubica zivotinja po celom svetu, hteo je da zarati sa Madjarima oko 1900. Pacifista ? A clanovi Mlade Bosne sigurno ne bi bili sa Izetbegovicem u novom ratu, uz dobrovoljce iz Irana. Pogotovo sto su se duhovno hranili ruskom anarhistickom literaturom.

Vaske

pre 10 godina

Znači po vama, kad je podpredsednik USA bio u Bg ga je trebalo legitimno ubiti jer to "okupator koji nas je bombardovao i uzeo Kosovo" ?
Nit manjeg naroda nit većih naivčina i glupaka nije izrodila majka priroda..

goran

pre 10 godina

@ Peca
E pa prijatelju samo bez uvrede ,ja sam dosta citao istoriju i nisam na wikipediji procitao (da je Ferdinand bio pacifista) uostalom tamo i ne postoji takav podatak,vec su istorijske cinjenice govorile o tome,ja i nisam hteo da kazem da je Ferdinand bio nevinasce,on je bio miroljubiv samo iz razloga sto se bojao Rusije i nije zeleo da ulazi u rat svetskih razmera, i na sve moguce nacine je pokusavao mirnim putem (mada treba napomenuti i pritiscima i ucenama kao sto se i danas radi) da resi svaki eventualni spor sa Srbijom ,nasuprot ljudima iz njegovog okruzenja koji su smatrali da bi trebalo Srbiju poniziti i pregaziti za noc ,dok se on nije nikako slagao s tim misljenjem i na neki nacin je kocio ono sto su ljudi iz monarhije vec odavno zamislili da urade, njega su i zamrzeli u monarhiji zbog takvog stava smatrajuci ga mlakonjom , i naravno Hitler ga je zbog takvih stavova i nazivao prijateljem slovena,to su istorijski fakti koji se daju proveriti zar ne? !!!

Zoki

pre 10 godina

@freddie
Austrougarska je imala mandat da izvrši okupaciju BiH, ali joj niko nije dao mandat da izvrši aneksiju. Radi toga umalo nije došlo do rata još 1908. godine. Nije bila fašistička država, ali je u BiH bila feudalna država: feudalni odnosi u BiH su ukinuti tek nakon 1918. Ni Gavrila Principa ni druge ljude koji su živeli u BiH niko nije pitao da li se slažu sa pripajanjem BiH Austrougarskoj. Lista atentata na austrougarske državnike je dugačka, od carice i cara pa na dalje. Pucali su svi: Italijani, Česi, Hrvati, Srbi…

Još nešto: da Nemačka nije pogazila ugovor koji je sama potpisala i upala u Belgiju, rat bi bio ograničen na Austrougarsku i Nemačku protiv Rusije, Francuske, Srbije i Crne Gore. Napad na Belgiju je naterao Veliku Britaniju da uđe u rat (jer je i ona bila potpisnik tog istog ugovora), a zatim je ušao i japan i rat se proširio izvan Evrope. Baš kao što su piratski napadi nemačkih podmornica na kraju naterali SAD da uđe u rat 1917. godine.

istorijski cin

pre 10 godina

Mislim da ovde uopste sredisna tacka nije atentat nego kako je Austrougarska reagovala.
Atentat je samo bio fitilj.Austrougarska monarhija je zelela da Srbiju "nauci pameti" i da je zbrise sa zemlje sto je dovelo paradoksalno do demontaze cele monarhije. Da su vlastodrsci u Becu znali da je takav rasplet moguc verovatno bi se zadovoljili sa kaznjavamjem vinovnika i njhihovih saradnika.Vidite atentat moze da izvrsi svako ali izdavanje smrtne presude jednoj drzavi zbog tog razloga nemoze biti prihvatljivo. Dakle Austrougarski surov odgovor na atentat je uzrok rata i tu nemoze biti nikakve revizije. Nazalost i po Austriju i po Srbiju rezultat rata je bio katastrofalan Jedni su izgubili imperiju drugi dali najvise zrtava i bili prisiljeni da budu u okviru Jugoslavije.Cinjenica je takodje da je na prostorima Balkana neako uvek bilo bolje kad su sve drzave bili neciji sateliti. Balkanci ne vole da budu upravljani od strane svojih sunarodnika Balkanaca tako da bi bilo najbolje kada bi opet bili u sluzbi neke velike sile Evrope npr.

znam

pre 10 godina

Cak ni Al Pacino u Scarface nije htio da ubije zenu i djecu u onom atentatu. Ferdinand je bio prijatelj Slovena, tako je rekao Hitler.

Mozda...

pre 10 godina

Sta ako je neko organizovao antetat preko beca sa mladom bosnom da bi kao imali razlig ili mogli da napadnu Srbiju posto kako istorija pise da Ferdinand nije bio za to da se Srbija napadne vec samo okruzenje u kojem je ziveo. To ne znaci da Habzburska monarhija nije bila Iperialisticka.

freddie

pre 10 godina

Koja hrpa gluposti, podmetanja i zamjena teza.. Nit je austrija za vrijeme ww1 bila fasisticka drzava, niti je gavrilo bio ista drugo nego terorist. Ubio celnika zemlje koja je imala ugovor sa drugom zemljom o upravljanju bosnom. Sa srbijom 'niđe veze'. Pitam se samo iz kog razloga onda nije ubio turskog vezira?!??

Vaske

pre 10 godina

Znači po vama, kad je podpredsednik USA bio u Bg ga je trebalo legitimno ubiti jer to "okupator koji nas je bombardovao i uzeo Kosovo" ?
Nit manjeg naroda nit većih naivčina i glupaka nije izrodila majka priroda..

znam

pre 10 godina

Cak ni Al Pacino u Scarface nije htio da ubije zenu i djecu u onom atentatu. Ferdinand je bio prijatelj Slovena, tako je rekao Hitler.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

(Njamčmr, 7. novembar 2013 22:12)
---------------------------------
Tipičan pristup, prosečnog srpskog autošoviniste?!"Mlada Bosna" nije bila "velikosrpska organizacija" već "jugoslovenska"?!Na osnovu čega ste došli do tog zaključka?Po onom jednom muslimanu koji je bio istaknuti član "Mlade Bosne"?!Smeo bih "glavu da stavim na panj",da se i on izjašnjavao kao Srbin,bez obzira na veroipovest.A zašto je taj pokret i čin Gavrila Principa bio slobodoljubiv i prihvatljiv pod parolom "jugoslovenstva" a "teroristički,nazadan i retrogradan" pod parolom srpstva ili "velikosrpstva",mada ne znam šta ta jezička konstrukcija osmišljena na bečkom dvoru,tačno znači?!Srbi su u to vreme sve slovenske narode smatrali "braćom" draga gospodo.Naravno da su Srbi poput Nemaca, poput Italijana ili bilo kog drugog naroda želeli da žive slobodno i u jednoj državi,rukovodeći se onom čuvenom "Brat je mio koje vere bio". Nije Gavrilo Princip otišao u Beč da izvrši atentat na prestolonaslednika već je taj prestoilonaslednik došao na srpsku zemlju koju je anektirao,da pokaže ko je pravi "gazda".Normalno je da će Nemci, posebno Austrijanci ovaj čin smatrati terorizmom,kao što je JOŠ NORMALNIJE da će Srbi Gavrila Principa zauvek smatrati neverovatnim rodoljubom i herojem.Zašto atentan na Hitlera nije teroristički čin a ovaj na austrijskog prestolonaslednika jeste?!Da postoji veoma jasna i čvrsta veza pokazuje i ova slika,na koju, svi naši vrli intelektualci, svo ovo vreme,nisu obratili pažnju.

Lanna

pre 10 godina

Moj deda je bio clan Mlade Bosne i atentator. Njegove ideje su bile jugoslovenske i socijal- demokratske.Bio je duboko razocarn u Kraljevinu Jugoslaviji i njen dikattorski rezim. Ubile su ga ustase jer su ga videle kao neprijatelja, izmedju ostalog, Austro-Ugarske sa kojom su se oni identifikovali.Svoje troje dece je vaspitao kao Jugoslovena. Sin jedinac je sa 17-godina ubije u Jasenovcu gde je dospeo kao clan partizanskog pokreta.Moja majka je mene vaspitala kao gradjanina Jugislavije i nije dozvolila da razni Karadzici zlopupotrebljavaju ime njenog oca za svoje fasisticke projekte. Ja sam ponosna na mogu dedu i njegove ideje koje kao sto vidite zive kroz generacije. Hvala za clanak.

Nenad

pre 10 godina

Divota, za 50 godina ce da pricaju kako su srbi pobili jevreje u Nemackoj i kako je u stvari Hitler bio srpskog porekla i slicne nebuloze. "Komsije" boli to sto nemaju casti vec se vecito slihtaju sa jacima da sacuvaju g**icu (za obraz koga briga) a jedino Srbija sme da kaze "ne".

Nikola011

pre 10 godina

(freddie, 7. novembar 2013 17:53)
Gavrilo Princip nije bio terorista vec je pucao u Fredinanda koji je dosao u posetu na okupiranu teritoriju Bosne a koju je Austrougarska samovoljno anektirala. Prema tome on je bio borac za oslobodjenje od okupatora - Austrougaske monarhije.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Moj deda je bio clan Mlade Bosne i atentator. Njegove ideje su bile jugoslovenske i socijal- demokratske.Bio je duboko razocarn u Kraljevinu Jugoslaviji i njen dikattorski rezim. Ubile su ga ustase jer su ga videle kao neprijatelja, izmedju ostalog, Austro-Ugarske sa kojom su se oni identifikovali.Svoje troje dece je vaspitao kao Jugoslovena.Sin jedinac je sa 17-godina ubije u Jasenovcu gde je dospeo kao clan partizanskog pokreta.Moja majka je mene vaspitala kao gradjanina Jugislavije i nije dozvolila da razni Karadzici zlopupotrebljavaju ime njenog oca za svoje fasisticke projekte. Ja sam ponosna na mogu dedu i njegove ideje koje kao sto vidite zive kroz generacije. Hvala za clanak.
(Lanna, 10. novembar 2013 10:23)
---------------------------------
Nije tragika što su Austro-Ugarska,i njen slovenski prirepak Hrvatska,Srbe smatrali izvorom sveukupnog zla na Balkanu.Tragika je što jedan deo gradjana srpske nacionalnosti i danas,posle toliko godina,smatra da će se svojim izjašnjavanjem kao Srbi,automatsdki deklarisati i kao neprijatelji Jugoslavije?!Ako Srbi nisu bili Jugosloveni,ako srpski narod nije dao dovoljno žrtava za tu tvorevinu u koju je verovao do poslednjeg momenta njenog postojanja,postavlja se pitanje ko je onda bio idejni tvorac i,što je još važnije,nosilac i izvršilac te ideje?Možda Hrvati,Slovenci,Albanci,Makeodonci? Ko,draga "Lanna" sa dva "NN"?Vidite,vaspitavani ste kao jugosloveni a stalno su vas ubijali kao Srbe?!Šta treba pa da shvatite?!

Mile

pre 10 godina

A opet sve to ne bi bilo moguće danas, da nismo i dalje privredno, ekonomski i ergo mentalno na nivou kmetova... Hvala Muharemu na odličnom uvidu u ceo slučaj...

Дијагноза, па успешно лечење!

pre 10 godina

"Pitam se samo iz kog razloga onda nije ubio turskog vezira?!??
(freddie, 7. novembar 2013 17:53)"

Фреди, геније!
Постављаш јака питања.
Био би Гаврило рокно и везира, али овај закаснио на воз у Сталаћу!
Јбг.
И није Аустрија имала са другом земљом, него трећом...
И није уопште Аустрија...
Који су твоји омиљени челници данас, Фреди?
А који су из оног времена?
Ту би "неђе" могла бити веза...

Serbinum

pre 10 godina

Pozdrav Lani od još jednog potomka i jedna digresija..RS nije fašistička ideja iako je bilo i zločina u njeno ime.Nijedna zemlja na svijetu ne postoji kao idealna,da joj u temeljima nema nevine krvi.I treba svima da bude žao nevinih.RS je nastavak naše borbe u BiH,nastavak Prve i Druge mašićke bune,Pecijine bune i Nevesinjske puške,Mlade Bosne,ustanka iz Rudog,.....Da ne idemo predaleko ka Stefanu Tvrtku i Herceg Stefanu.Brazdulj ovde objašnjava,kako smo bili pijemont za oslobođenje,a kasnije nam se to odbilo o glavu.Sve bune,svu borbu protiv nepravde smo preuzimali na sebe,a to nam ovi glavni iz EU i svijeta nikako ne mogu oprostiti.

Oldschool

pre 10 godina

Hitler jeste bio u fazonu da se sveti za poraze i ponizenja Nemacke i AU iz WW1, a ta ploca je za njega sigurno simbol i podsetnik kako je sve pocelo lose po njih. I verovatno vrhunsko ponizenje koje je jedna napumpana i pretripovana imperija mogla da dozivi- da im ubiju prestolonaslednika, njihovog ponosa i diku dok se sepurio na osvojenoj teritoriji! I to u nekoj za njih nerazvijenoj i zaostaloj prciji na Balkanu...Carski! Extra fotka, jako mnogo govori.Gavrilo jeste heroj i borac za slobodu i to je potpuno legalno ubistvo, kao kad vam neko upadne u stan i hoce da vas opljacka i ubije, normalno je da ce te se braniti i da imate pravo da se branite.Teroristom hoce da ga naprave verovatno isti oni u cijeg je prestolonaslednika pucao. Oni oni kojima se dobro plati, naravno.

mali radojica

pre 10 godina

@freddie Ti očigledno nisi razumeo ovaj tekst ili si toliko zaslepljen novokomponovanom prekodrinskom propagandom da i sam ne shvataš šta se u Sarajevu desilo pre 100 godina i ko je bio Gavrilo Princip i šta je bila Mlada Bosna. Nije ovo dečko moj zamena teza već je zamena bio pokušaj grupe kvazi istoričara na čelu sa Kristoferom Klarkom od pre par godina unazad da proture priču o nekakvom izjednačavanju strana u I svetskom ratu o Gavrilu kao nekakvom teroristi i nekakvoj krivici Srba za početak rata. E pa vidiš to nije uspelo jer se protiv istorijskih činjenica i istine jednostavno ne može. Na samom zapadu već je počelo osporavanje ove stvarno bizarne i perverzne gluposti o reviziji atentata a najupečtljiviji u tome je istoričar Max Hastings koji je u knjizi "Catastrophe-Europe goes to war" dao detaljno objašnjenje ko je kriv i šta je bio razlog početka I Svetskog rata. Uostalom niko do danas nije opovrgao Nemačkog istoričara Fritz-a Fischer-a koji je šezdesetih godina na užas samih Nemaca pronašao dokaze u Nemačkoj državnoj arhivi da je Kaiserova Nemačka odlučila ići u rat u 1914, pre nego što bi Rusija mogla modernizovati svoju vojsku,a da je razlog ležao u tek otkrivenim naftnim poljima današnjeg Iraka/Kuvajta, Azerbejdžana i drugih zemalja bogatih ovim crnim zlatom.Da bi do tamo dobacili morali su se pokoriti nemirni narodi Balkana. Ovo se dragi moji u istoriografiji zove "Schleiffen Plan" pa vi malo Googlajte da vidite šta u njemu piše.

Njamčmr

pre 10 godina

... Nit je austrija za vrijeme ww1 bila fasisticka drzava, niti je gavrilo bio ista drugo nego terorist. Ubio celnika zemlje koja je imala ugovor sa drugom zemljom o upravljanju bosnom. Sa srbijom 'niđe veze'. Pitam se samo iz kog razloga onda nije ubio turskog vezira?!??
(freddie, 7. novembar 2013 17:53)

Драги пријателју, поента текста је да Млада Босна није била великосрпски покрет него југословенски. Прочитајте још једном текст. Уосталом, атентат су заједно извршили:

Мухамед Мехмедбашић
Васо Чубриловић
Недељко Чабриновић koji је бацио бомбу на поворку,
Цветко Поповић
Данило Илић
Трифко Грабеж
Гаврило Принцип који је искористио прилику и потегао пиштољ, марке Браунинг модел 1910


Велики поздрав!!!

Đura

pre 10 godina

Вечна слава и хвала хероју Гаврилу Принципу ! "Ал тирјанству стати ногом за врат,
довести га к познавању права, људска дужност најсветија!" П.П. Његош

nada ZR

pre 10 godina

I jos nesto Mlada Bosna je okupila mlade ljude,izrazito mlade,i svako od njih mogao je biti atentator,jer im bio isti ideal.Danas mlade ljude okuplja u vecini slucajeva ulica.Veze ih sirotinja,losi odnosi u porodici ili sto je najgore mnogo para,moc da mogu da izbodu koga hoce,da bahato provociraju i izazivaju nasilje.Zato raduju komentari mladih ljudi koji razumeju da postoje visi ideali kao sto je sloboda.Razumeju da se ne moze slobodno ziveti sa okupatorom na grbaci.Neobicno saosecam sa sudbinom Gavrila,a kad vidim sliku stegne mi se srce.Ubio je tu nema spora,ciljno neprijatelja Bosne,okupatora.Nista tu nema licnog.Naravno,zbog toga je zverski mucen i ubijen.Srbljanovic je napisala i to da bi se da je zivela u to vreme prikljucila toj organizaciji zbog ideala slobode.Zbog toga da,zbog nacionalizma ne.Nadam se da ce istrazivanjem doci do cinjenice da je sloboda bila u slucaju atentata jedini cilj.

Melenci

pre 10 godina

Vaske blago tebi kada si tako razuman!Rezon ti je da je u redu sto bilo ko uzima neciju teritoriju,da taj narod treba da cuti i pokunji se jer sila je na drugoj strani.Sta se danas dogadja u svetu,da li ima atentata,krvoprolica,ratova upravo zbog istih razloga,sloboda,ne okupator.Ko to zeli dobrovoljno da mu dodje strana sila nastani se,i upravlja zemljom,eksplotise prirodnim bogatstvom,da covek u sopstvenoj zemlji biva gradjanin drugog reda.Gavrilo Princip nije izvrsio atentat i obesti vec zbog ideala slobode.Vidis 500g pod turcima,i taman pomislis konacno smo svoj na svome dodjose novi okupatori.Treba imati osecaj za pravdu pa razumeti Gavrilov motiv i razlog.Mi ne velicamo ubistvo nego dajemo odgovore zasto je Gavrilo morao to da uradi.Mali je broj ljudi koji bi svojih 19G,svoju mladost dao za otadzbinu.Za mnoge od nas ideal slobode je visok nedostizan cilj,tesko je to razumeti.Cesto mi padne na pamet sta mu je to trebalo,6g krvnicki mucen u zatvoru da je sa 25 izgledao kao starac,pokriva ga crna zemlja,a danas se lome oko table da li je skinuti ili ne,danas se svi plase i ime da mu pomenu,i muslimani i hrvati i srbi.Svi nesto mrmljaju nista glasno,jer stid ih je da pljuju Gavrila i cutanje je zlato.Tako svima lepo,nikom se ne zameraju,mislim cekaju sta kaze veliki mentor,pa da se oglase.

Marko

pre 10 godina

Da je ubio Hitlera, dal bi tada bio terorista i da li bi mu onda ostao spomenik u Sarajevu? Sve su ovo filozofska i hipoteticka pitanja..
Postoji neraskidiva paralela izmedju Austrougarske i danasnje Nemacke, izmedju NDH i danasnje Hrvatske..
Da je Nemacka tada dobila rat, Nirnberski sud ne bi postojao, pa bi Nemci sudili nekim drugima i istorija bi izgledala drugacije. Istoriju pisu pobednici, zapamtite to..
Sve mi se cini da je Nemacka samo odlozila pobedu, jer opet "ujedinjena Evropa" 2013e dosta podseca na Evropu 1941e-42e. Samo se ratuje na drugi nacin, danas te "nezavisne drzave" u "ujedinjenoj Evropi" su pod uticajem istih drzava pod kojima su bile drzave sateliti za vreme drugog svetskog rata .. Imaju himnu, grb, vladu, ali se opet neko drugi pita za najbitnije odluke. Neki istoricari su spremni da kazu da je glavna borba drugog svetskog rata vodjena izmedju komunizma i kapitalizma, a da je fasizam dosao samo kao propratna posledica. Da li su Rusi na jednoj strani i Englezi i USA na drugoj bili saveznici u drugom svetskom ratu ili isto neprijatelji. Da li je postojala vidna razlika u Nemackim logorima za engleske i americke zarobljenike i za ruske, slovenske i jevrejske. Ko je dobio Drugi Svetski Rat? Istorija te neke cinjenice nikada nije do kraja objasnila, ali ko pobedi ce je pisati i menjati onako kako njemu to odgovara.

istorijski cin

pre 10 godina

Mislim da ovde uopste sredisna tacka nije atentat nego kako je Austrougarska reagovala.
Atentat je samo bio fitilj.Austrougarska monarhija je zelela da Srbiju "nauci pameti" i da je zbrise sa zemlje sto je dovelo paradoksalno do demontaze cele monarhije. Da su vlastodrsci u Becu znali da je takav rasplet moguc verovatno bi se zadovoljili sa kaznjavamjem vinovnika i njhihovih saradnika.Vidite atentat moze da izvrsi svako ali izdavanje smrtne presude jednoj drzavi zbog tog razloga nemoze biti prihvatljivo. Dakle Austrougarski surov odgovor na atentat je uzrok rata i tu nemoze biti nikakve revizije. Nazalost i po Austriju i po Srbiju rezultat rata je bio katastrofalan Jedni su izgubili imperiju drugi dali najvise zrtava i bili prisiljeni da budu u okviru Jugoslavije.Cinjenica je takodje da je na prostorima Balkana neako uvek bilo bolje kad su sve drzave bili neciji sateliti. Balkanci ne vole da budu upravljani od strane svojih sunarodnika Balkanaca tako da bi bilo najbolje kada bi opet bili u sluzbi neke velike sile Evrope npr.

мастиф

pre 10 godina

немојте бити наивни, рат је избио због прерасподјеле силе, тачније због британског покушаја да поквари посао између Турске и Њемачке, а то је пруга Берлин Багдад и концесија на нафту у кругу 30 километара од пруге. И гдје ће, него са Србима, гдје вјечито имају својих марионета и агената. Принцип и остало су само фигуре на табли, као што смо и ми сад

Melenci

pre 10 godina

Freddie,ako si procitao Na Drini cuprija,mogao si se uveriti kako je austrougarska usla u Bosnu,kako je Ali Hodza zakucan na cupriji samo zato sto je branio most od rusenja jer su ga austrougarska vojska bombardovale.A Ivo Andric je ozbiljan pisac koji je poznavao istoriju i mentalitet naroda Bosne.Napisali su ti u komentarima ko su bili clanovi Mlade Bosne,dakle ne samo srbi.Austrouigarska je bila okupator to niko ne spori osim tebe.Moguce je da je postojao ugovor izmedju dve zemlje kao saveznika protiv turske vekovne tiranije,ali taj ugovor nije podrazumevao da turci odu,a dodje austrougarska monarhija na tlo Bosne.Gavrilo je pucao u okupatora,jer mu je ideal bio slobodna Bosna.Razmisli samo koliko ratova i danas vode mocne zemlje jer zele dominaciju i eksploataciju prorodnih resursa.Koliko zemalja sirom sveta ne moze da se razvija,jer im na silu namecu tkz demokratiju?Niko ne moze biti slobodan dok mu tudja cizma hara zemljom.

Oldschool

pre 10 godina

Kad krenu ovi nasi objektivni, nepristrasni, osvesceni i krajnje samokriticki nastrojeni kriticari da analiziraju prethodna 2 svetska rata, jos ce i Hitler i 3 rajh da ispadnu pozitivni likovi i pojave! Zivi bili pa videli. Revizija se vrsi polako, malim koracima...

minja ki

pre 10 godina

@ to freddie
Uopšte nije zamena teza,pošto se svetski imprerijalizam i kolonijalizam nastavljaju, a samo sada postajemo robovi koji svoju slobodu prodaju za jako malo para, a posledice ćemo osetiti kasnije.Inače se i sada to nazire, naročito u bivšim SFRJ republikama.Samo koga je danas briga za slobodu kada nam je potrebna lova za novi smart TV ili mob.A nekada se znalo da nije sve ni u parama...

ja znam bolje

pre 10 godina

Cak ni Al Pacino u Scarface nije htio da ubije zenu i djecu u onom atentatu. Ferdinand je bio prijatelj Slovena, tako je rekao Hitler.
(znam, 8. novembar 2013 23:20)
Ferdinand je bio apsolutni pacifista to mnogi ovde neznaju ,i njegovi tvrdokorni i nepopustljivi stavovi se nikako nisu dopadali ljudima koji su u to vreme vladali monarhijom,tako da su i namerno poslali Ferdinanda bez valjane zastite u Sarajevo, upada u oci fakat da se mesecima pre njegovog dolaska suskalo o atentatu i da se znalo da se on priprema ,i pored svega toga ljudi iz monarhije se nisu nimalo postarali da svog prestolonaslednika zastite na pravi nacin, cak stavise po dolasku u sarajevo prvo je na prelasku preko mosta Cabrinovic bacio bombu na auto koju je prestolonaslednik rukom odbacio,medjutim to kao da nije bila opomena, niti je uozbiljilo ljude iz bezbednosti nadvojvode ,vec su namerno nastavili da se vozikaju u stilu ,ajde srbi potrudite se malo bolje,i na kraju je naisao princip koji za divno cudo puca sa neverovatnom preciznoscu ( a svi tvrde da je na vezbama bio veoma los strelac ) i nazalost pored Ferdinanda ubija i zenu prestolonaslednika Sofiju greskom jer mu je prava meta bio guverner Bosne Oskar Pocorek, Ovim ubistvom su ljudi iz monarhije dobili povod za toliko zeljeni rat a ujedno su se i otarasili nepozeljnog prestolonaslednika koji nije hteo da vodi njihovu politiku ,stoga i ne cudi da Hitler nije nimalo cenio Ferdinanda kojeg je nazivao prijateljem slovena !!!

peca

pre 10 godina

# ja znam bolje

Zanimljivo je kako oni koji se hvalisu, samo prepricavaju steretipove. Ipak je potrebno procitati vise od wikipedie, dragi... Ferdinad je bio masovni ubica zivotinja po celom svetu, hteo je da zarati sa Madjarima oko 1900. Pacifista ? A clanovi Mlade Bosne sigurno ne bi bili sa Izetbegovicem u novom ratu, uz dobrovoljce iz Irana. Pogotovo sto su se duhovno hranili ruskom anarhistickom literaturom.

milan

pre 10 godina

Predstavnici pravoslavnih i muslimanskih narodnih organizacija dali su u Budimpešti 11. oktobra izjavu da je aneksija izvršena bez pitanja i protiv volje stanovništva i uputili su posebnu delegaciju u evropske prestonice da tu izjavu stavi do znanja velikim silama.

Sanyi

pre 10 godina

I veliki mađarski revolucionar Lajoš Košut je predvideo rat evropskih razmera, upućujući nedvosmisleno na budućeg izazivača sukoba - Habzburge.
On izražava svoj očaj Deakovim kompromisom s austrijskim Nemcima, jer će se Mađarska naći na strani "umiruće imperije".
Ako je neko bio kompetentan da govori o austrijskog hegemonističkoj politici, i ako je neko bio politički kapacitet da razume zamršenu politiku bečkog dvora - to je svakako bio Košut.

spasenija kolcek

pre 10 godina

Elza Morante: Istorija; sablazan koja traje deset hiljada godina
Dobro rečeno...

Da dam svoj skromni prilog ovoj temi i komentarima:

1. Dr Vlado Mehmedbašić, ginekolog, ja mislim da je sin M. Mehmedbašića, člana Mlade Bosne, spasao je život meni i mom detetu koje sam rađala 1979. godine na klinici Jezero, u Sarajevu;
2. Čika Semenysin, Ukrajinac, vojnik austrougarske vojske, a potom običan zanatlija, oženjen Čehinjom, sa porodicom u mestu Most, Češka, pričao je mom ocu koji je bio zarobljenik vojnog logora Die Bruicke, u II sv. ratu, da je upoznao Gavrila Prinicipa i da mu je "bilo žao tog deteta koje trune u zatvoru...". Isti čika Semenysin, pomogao je, sa svojom Anom, mom ocu, preveo ga je iz logora kod sebe u radnju, da mu kanda moj otac pomaže u poslu. Potom je mom ocu pomogao da se domogne Jugoslavije...

Eto, u toj sablazni ima ljudi koji izgleda nose ljudski svoje terete, a gadosti rata prevazilaze svojim radom, suzama i krvlju...

goran

pre 10 godina

@ Peca
E pa prijatelju samo bez uvrede ,ja sam dosta citao istoriju i nisam na wikipediji procitao (da je Ferdinand bio pacifista) uostalom tamo i ne postoji takav podatak,vec su istorijske cinjenice govorile o tome,ja i nisam hteo da kazem da je Ferdinand bio nevinasce,on je bio miroljubiv samo iz razloga sto se bojao Rusije i nije zeleo da ulazi u rat svetskih razmera, i na sve moguce nacine je pokusavao mirnim putem (mada treba napomenuti i pritiscima i ucenama kao sto se i danas radi) da resi svaki eventualni spor sa Srbijom ,nasuprot ljudima iz njegovog okruzenja koji su smatrali da bi trebalo Srbiju poniziti i pregaziti za noc ,dok se on nije nikako slagao s tim misljenjem i na neki nacin je kocio ono sto su ljudi iz monarhije vec odavno zamislili da urade, njega su i zamrzeli u monarhiji zbog takvog stava smatrajuci ga mlakonjom , i naravno Hitler ga je zbog takvih stavova i nazivao prijateljem slovena,to su istorijski fakti koji se daju proveriti zar ne? !!!

Galileo

pre 10 godina

Necu komentarisati navode, niti ovaj sazetak istorije, ali moram da prokomentarisem kako je vise ovakvih clanaka potrebno, kada to kazem prvenstveno mislim na smislenost i pismenost, jer sve je manje vrednog za citati u dnevnim vestima, kako u elektronskom tako i u stampanom izdanju, pa prosto raduje kada se covek sretne sa postojanjem necega smislenog, jos uvek.

Mozda...

pre 10 godina

Sta ako je neko organizovao antetat preko beca sa mladom bosnom da bi kao imali razlig ili mogli da napadnu Srbiju posto kako istorija pise da Ferdinand nije bio za to da se Srbija napadne vec samo okruzenje u kojem je ziveo. To ne znaci da Habzburska monarhija nije bila Iperialisticka.

Zoki

pre 10 godina

@freddie
Austrougarska je imala mandat da izvrši okupaciju BiH, ali joj niko nije dao mandat da izvrši aneksiju. Radi toga umalo nije došlo do rata još 1908. godine. Nije bila fašistička država, ali je u BiH bila feudalna država: feudalni odnosi u BiH su ukinuti tek nakon 1918. Ni Gavrila Principa ni druge ljude koji su živeli u BiH niko nije pitao da li se slažu sa pripajanjem BiH Austrougarskoj. Lista atentata na austrougarske državnike je dugačka, od carice i cara pa na dalje. Pucali su svi: Italijani, Česi, Hrvati, Srbi…

Još nešto: da Nemačka nije pogazila ugovor koji je sama potpisala i upala u Belgiju, rat bi bio ograničen na Austrougarsku i Nemačku protiv Rusije, Francuske, Srbije i Crne Gore. Napad na Belgiju je naterao Veliku Britaniju da uđe u rat (jer je i ona bila potpisnik tog istog ugovora), a zatim je ušao i japan i rat se proširio izvan Evrope. Baš kao što su piratski napadi nemačkih podmornica na kraju naterali SAD da uđe u rat 1917. godine.