Sreda, 06.11.2013.

21:05

"Ne slavimo Njegoša da provociramo"

Milo Đukanović kazao da su istorija i Njegoš učinili Crnu Goru slavnom, dodajući da ta država ne slavi čuvenog vladiku i pesnika da bi bilo koga provocirala.

Izvor: Tanjug

"Ne slavimo Njegoša da provociramo" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

MilanBg

pre 10 godina

А какве то везе има Његош са Миловом Црном Гором!?? Вредности су потпуно другачије, све! Нема додуше ни са Србијом, и Србија је обрукала његошевско српство. Али богами ни са Црном Гором, ни најмање!

klokan

pre 10 godina

ja ne znam sto se cika Milo bacaka pa oni s kojima je izgradio "nezavisnu" tj potpuno zavisnu od tih istih drzavu CG, dakle ti isti sad potpuno normalno imaju pravo da traze da se njegos preseli iz velikana u nistarije da se uklone svi simboli hriscanstva sa svih zvanicnih obiljezja CG i da im se daju opstine, autonomija pa sto da ne i nezavisnost jednog dana! nisu oni galasali CG radi ni Mila radi nego sebe radi, je li!!! Tako da je to normalno i za ocekivati, vec je mnogo bolje cika Milu da se pozabavi kako ce njega istorija opisati i citavo njegovo potomstvo jer to je tu pred vratima i kuca vec na vrata.

A sto se tice Njegosa, pa i ja sam Njegus, pa i ja sam bio za "nezavisnost" ili za "vecu autonomiju" Crne Gore ali trebao bih biti LUD ili nesto jos gore od toga pa da poreknem da smo mi i Srbi braca od istoga oca i majke, a hrvati su isto braca samo im je majka razlicita, otac je isti, nasi muslimani, pa odakle su oni ako ne nasa krv, to sto su se poturcili kad je vakat bio tome isto kao sto su se tzv danasnji hrvati pokatolcili kad je tome vrijeme bilo pa muka je bila tada, teksa vremena to treba razumjeti a ne mrziti!
I ko je sad tu prav pa da kaze pravoslavlje ili katolicanstvo ili muhamedanstvo je bas ono pravo ko smo mi da sudimo ikome!?

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Njegos nikada nije krocio na tlo Srbije i kako je on Srbin
(TÖKI~LÄKI~FÄLJÄ~FÜCKÄ, 7. novembar 2013 10:45)
-----------------------------------------------
A šta mislite, da se "kročenjem na nečije tlo" automatski postaje pripadnik nacije, koja živi na tom tlu?! Ako magarac kroči na tlo lipicanera, odnosno, ako ga uvedete u štalu lipicanera,odmah će dobiti svojstva lipicanera?!Mislim, gospodine, dajte malo uključite mozak, logiku, zdrav razum?! Od toga vas neće boleti glava. Moj sin je rodjen u Japanu, zar mislite da nema nikakve veze sa srpskom nacijom samo po osnovu mesta rodjenja?! Možete se roditi u avionu gospodine ali, nećete moći da letiite?! Nacija ne zavisi od mesta rodjenja niti mesto rodjenja stvara nacije. Možda jedino kod apartida, koji nemaju ni naciju, ni tlo, ni državu pa država na čijoj teritoriji žive nema mogućnosti bilo gde da ih protera. Inače vaši "argumenti" spadaju i tipične argumente kojima barata polupismeni puk.

Јован

pre 10 godina

Његош је Србин како су се и већина Црногораца изјашњавали док се није појавио овај комуњара Ђукановић и даде веру за вечеру. Али после њега биће опет по старом.

Cross

pre 10 godina

"Mi slavimo njegovo delo kao vrhunac pesničko-filozofske misli i duha jednog naroda i jedne epohe, ponosni na multietnički sklad savremene Crne Gore." - Ko moze reci ovo o Njegosu i ostati ziv? "Vrhunac pjesnicko-filozofske misli" koja se prozima kroz stihove "No lomite munar i dzamiju, pa badnjake srpske nalagajte" odnosno multietnicki sklad kroz "Trijebimo gubu iz torine... oltar pravi na kamen krvavi". Je li to taj crnogorski vrhunac pjesnicko-filozofske misli i multietnickog sklada po definiciji Djukanovica? Imajuci u vidu stihove "Gorskog vijenca" koji POZIVAJU na masakar nad muslimanskim zivljem me zabrinjava odsutnost i najmanje kriticnosti.

lazar dalmatinski

pre 10 godina

tzv, milo đuuuukanović je obični šarlatan.Glumi nekog državnika. On će biti vrlo brzo zaboravljen, iz jednog jedinog razloga, jer je prilično nekvalitetan, trećerazredni političar.

fafa

pre 10 godina

@Izdajnik, pa muslimani se ne ponose Njegosem vidis da hoce njegovo delo da proglase za genocidnu tvorevinu zato ne izmisljaj. I u Srbiji postoji multietnicnost, zivi u slozi mnogo vise nacija nego u CG. Njegos nije zudeo za Dorcolom, a danasnjim Crnogorcima je to bogme omiljena odrednica. :D

shame boner

pre 10 godina

Pa ovaj bi ga strpao u zatvor da kojim cudom ustane iz groba. Sacuvaj me Boze laznih tumaca Biblije,Kurana, Njegosa,Gavrila Principa...svako u nekom velikom djelu trazi dio sebe,a ako je gnjida-podrobno ce traziti i izvrnuti znacenje kako njemu odgovara za svoje ciljeve.

Pelast

pre 10 godina

Njegos se rodio na Njegusima, ziveo na Cetinju, vladao Crnom Gorom. Nikad nije tezio ujedinjenju sa Srbijom. Srbinom su se nazivali pravoslavci u tada od Turske okupiranoj teritoriji. Bio je veliki i ugledan covek svoga vremena koji se druzio sa uglednim savremenicima iz Srbije, Hrvatske, Austrije... Nije nikada imao nekretninu na teritoriji Srbije, nikada nije zudio za Dorcolom, Vracarom ili Terazijama. I zasto, ali zasto, ne pustite Crnogorce da se ponose svojim Crnogorcem!? On je bre Njegus!
(Kobajashi, 7. novembar 2013 00:58)

Hahahah,ma vrhunska vam je ta montenigerska verzija istorije.Po nebulozama se opako približavate Hrvatima,Bosancima i Makedoncima.Eh samo da taj Njegoš nije bio vladika SPC,da nije napisao "Ogledalo srpsko",da nije uveo kao najviše odlikovanje Crne Gore "Obilićevu medalju za hrabrost",da nije "Gorski vijenac" posvetio karađorđu,da nije u svakoj pesmi isticao i ponosio se svojim srpstvom,da se nije zalagao za ujedinjenje srpstva i za ideju svog prethodnika Petra I Petrovića o obnovljenom srpskom carstvu koje bi obuhvatalo Srbiju,Bosnu,Hercegovinu,Dalmaciju i CG sa glavnim gradom Dubrovnikom.
Što je najsmešnije vas Montenegrine bi Njegoš smatrao istim neprijateljima kao i one u "Istrazi poturica" jer ste se odrekli srpstva.Zato ga bolje ne pominjite,nego lepo krenite da gradite istoriju od Mila Đukanovića pa nadalje.

Дука

pre 10 godina

Хвала му што и даље слави највећег српског песника. Па и Мило је Србин само што му рекоше неки скоро да буде нешто друго хехе

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Strašno je kada o velikanima poput Njegoša govori sitnež, govori moralno-politički lumpenproleterijat, koji se ugnezdio na jaslama Crne Gore odakle prodajući "one" stvari za bubrege, živi lepim parazitskim životom?!Milo Djukanović tumači i ispravlja Njegoša?! "Ne mogu za Njegoša biti oni koji su protiv Crne Gore" reče Milo i ostavi nas u dubokoj dilemi da razmišljamo ko je to protiv Crne Gore?!Iz Milovih mudrovanja, ispade, nekako, da su sunarodnici Njegoša, koji je sa takvim pijetetom i ponosom govorio o srpstvu, čijem je rodu nedvosmisleno i celim svojim bićem pripadao, do zadnjeg trenutka, glavni protivnici Crne Gore, baš ti, koji su pripadali Njegošu i kojima je Njegoš pripadao. Svi ostali narodi i narodnosti u Crnoj Gori više vole Crnu Goru od Albanije i Hrvatske. O Bosni da i ne govorimo.

ja_pa_ja

pre 10 godina

slaviti njegosa u crnoj gori je uvreda za muslimane i albance, hrvate...ipak on je pozivao srpski narod na borbu za slobodu, protiv truljenja u ropstvu, a to je cin genocida, kao i danas....tako da ce dobiti minus od eu.

CostaK

pre 10 godina

Zasto se crnogorci ljube u usta?
Pa zato sto nemaju obraza.

Tebi milo bi savetovao da procitas taj Gorski vijenac pa da se zapitas zasto ste ga preveli na crnogorski i tako pljunuli u lice najvecem srpskom pesniku i vladiki iz CG.
Mozes da se uhvatis pod ruku sa duletom vujosevicem i da uzivate u svojoj zlobi i dvolicnosti, pravom olicenju danasnjih crnogoraca a usput bih te zamolio ako je ikako moguce da odvedes dole i sve tvoje sunarodnike iz BGa i NSa koji su veliki crnogorci ali ipak vise da razvijaju svoja plemena po Srbiji.
Kada bi to uspeo mozda bi i ti usao u istoriju kao politicar i svercer koji je jednu drzavu uspeo da izleci od kancera...

Vladimir

pre 10 godina

Nekada je moralo ovako:

"Udri za krst, za obraz junački,
ko gođ paše svijetlo oružje,
ko gođ čuje srce u prsima!
Hulitelje imena Hristova
da krstimo vodom ali krvlju!
Trijebimo gubu iz torine!
Nek propoje pjesna od užasa,
oltar pravi na kamen krvavi!"
(Vladika Danilo)

A dans mora kako kažu :(

llopez

pre 10 godina

Milo upropastio si Crnu Goru, opljackao je sa drugovima, unistio privredu i pustio prljav novac da se pere po Podgorici i Primorju a ostalo kao da ne postoji, pogotovo sjever CG ... Ovo veze nema sa Njegosem, podjele Crnoj Gori trenutno odgovaraju jer ce ti uvjek trebat jedna polovina koja ne glasa za tebe i koja je nezadovoljna i koja je uvjek iskljucena iz finansijskog kolaca koji imas samo za depesovce i ,,crnogorce,, - posluzice uvjek kao odlican alibi ...

Dragan

pre 10 godina

Ja stvarno ne razumem vise ove crnogorce.Prvo pljuju po Srbiji i Srbima a sada jednog takvog slave. Valjda djetici znaju da je Vladika bio Srbin i da se tako izjasnjavao?
Elem, da sam na njihovom mestu ja bih slavio Mila, on je za Crnu Goru ucinio mnogo vise.
Da se pitam uveo bih u Srbiji praznik "Crnogoska samostalnost".
To je jedan od vecih dogadjaja za nas u Srbiji. Praznik kada smo se zahvaljujuci Knjazu otarasili ove bede .

Pera Bandera

pre 10 godina

Zna Dušana roditi srpka i dojiti Obiliće, al heroje ka' požarske, divotnike i plemiće.
I gle srpke, sada rađu, blagorodstvom Srpstvo diše
Bježi grdna kletvo s' roda, zavjet Srbi ispuniše.
Njegoš je bio Srbin iz Crne Gore. Kako se i izjašnjavao.

Izdajnik

pre 10 godina

Po komentarima vidim da se u Srbiji najvise prezire I mrzi multietnicki karakter Crne Gore I cinjenica da se Crnogorska nacija izdigla iznad primitivne religijske odrednice. Srbima je nejasno kako to da se ponosnim Crnogorcima danas osjecaju I pravoslavci I muslimani I katolici. U Srbiji toga nema I zato toliko pljuvanje po Milu I CG.

Dimitrije

pre 10 godina

Zamislite kad bi Njegos cuo da su crnogorci priznali Kosovo kao nezavisnu albansku drzavu :)
Samo sto dalje od nas, jos kad bi prestali da dolaze ovde da zive, to bi bilo super...i jos jedan zidic da podignemo, poput Kineskog i da zavrsimo sa njima. Neka im Hrvata i Albanaca.

LAZINE

pre 10 godina

Crnu Goru ne mogu osvojit ma nikako da je sasvim moja, riče sultan iz Stambola, to što je Njegoš hrabrio komšije Srbe i Hrvate da i oni budu slobodni ne bi mu trebalo uzeti za grijeh, zar ne vidite koliko toga danas fali

Danilo

pre 10 godina

Gosp. Đukanoviću, Hrvatska se nikome ne izvinjava što svake godine slavi proterivanje 350.000 Srba i stvaranje etničko čiste države! Tako nećete u EU.

milojica

pre 10 godina

Eto vam ga i Njegos i svi labudovi iz Beograda (sto vole Beograd pogotovo zimi) samo da vas vise ne gledamo.
Najgore komsije ubedljivo.

Ljuba Nenadovic

pre 10 godina

Njegos se prevrce u grobu kada vidi ko ga svojata, isti oni koji pricaju na "crnogorskom" jeziku i zabadaju noz u ledja Srbiji. I Srbija i Crna Gora bi resile energetsku situaciju zauvek kada bi uspele da skupljaju snagu svih svojih velikih ljudi i heroja koji se neprestano obrcu u svojim grobovima.
(Neko123, 6. novembar 2013 21:45)
KAD VEC POMINJES CRNOGORSKI JEZIK - CITAJ I UCI !!
„Bio sam u crkvi i pohodio sam školu na Obodu. To je jedna od najboljih škola u Crnoj Gori. Svi crnogorski učitelji koje sam do sada poznao, dobri su i vrlo revnosni za prosvjetni napredak. U svim školama jezik je - crnogorski; umnogome različan je od onoga priznatog, lepog jezika na kome je Biblija prevedena. Govorio sam jednom prilikom na Cetinju da bi trebalo, radi književnog jedinstva, da uvedu onaj jezik kojim se danas piše u Beogradu i Novom Sadu. Taj jezik, na kome se do sada pisalo i radilo ostaće za svagda kao srpski književni jezik. Ako Crnogorci produže svoje škole kao do sada, onda, posle sto godina, između ta dva jezika biće veća razlika nego što je između portugalskog i španskog. Ja ne kažem koj je jezik lepši, samo napominjem: da bi, za ljubav književnoga jedinstva, trebalo da manjina pristupi pristupi većini“.
„No na Cetinju nimalo nisu skloni tome.

ps . Znam da si iznenadjen . Ali kada bi znao ne bi bio !!!

U prolazu

pre 10 godina

Posto vidim da je vecina cula samo za Gorski Vijenac rekoh da vas uputim i na neke druge Njegoseve misli zapisane u njegovim delima, kao npr:
"No krsna i siromasna Crna Gora ne haje ni za NEMANJE, ni za Murate ni za Bonaparte: svi oni bise pa minuse, i mac svoj o Crnogorce djekoji opipase pa nestase, a Crna Gora osta dovijeka i strasnoga suda, u svojoj volji i slobodi..." posle dolazi ono cuveno " sto se ne sce u lance vezati..." raspitajte se...
Kao sto vidite Njegos Nemanju tj. Nemanjice stavlja u istu ravan sa Muratom i Osmanlijama, pametnom dosta. Dalje, ne kaze da Srbija ili Srpstvo ostaje zauvek u svojoj slobodi nego to kaze za Crnu Goru. Isto tako, da je hteo nekakvo ujedinjenje valjda bi napisao da CG ostaje slobodna do ujedinjenja sa Srbima a ne ovako.... razmislite malo.
Neko pomenu kapelu.... ta kapela je srusena, a danas zamenjena mauzolejom. Ne protivi se niko obnavljanju kapele zbog straha od Srpstva vec zbog toga sto je to skromna mala kapela, koja po misljenju mnogih nije dostojna velikog crnogorskog vladara i vladike.
Takodje, neko rece kako je Njegos svim bicem radio na oslobodjenju Srba .... Cinjenice ne govore to. Cak se zna da je Njegos ODBIO da finansijski ili na bilo koji nacin pomaze Srpski Ustanak. To je zapisano u dokumentima i lako je to proveriti.
Mislim da je svakom jasno da je taj covek bio Crnogorac i borio se za Crnu Goru. NIKADA on ne oslovljava Crnogorce nikako drugacije osim sa " Braco Crnogorci".
Pozdrav svima!

Kobajashi

pre 10 godina

Njegos se rodio na Njegusima, ziveo na Cetinju, vladao Crnom Gorom. Nikad nije tezio ujedinjenju sa Srbijom. Srbinom su se nazivali pravoslavci u tada od Turske okupiranoj teritoriji. Bio je veliki i ugledan covek svoga vremena koji se druzio sa uglednim savremenicima iz Srbije, Hrvatske, Austrije... Nije nikada imao nekretninu na teritoriji Srbije, nikada nije zudio za Dorcolom, Vracarom ili Terazijama. I zasto, ali zasto, ne pustite Crnogorce da se ponose svojim Crnogorcem!? On je bre Njegus!

i.J.Kv

pre 10 godina

Nigde ni reci o vezi Njegosa i Srpskog naroda....Njegosa i Kosova......vazno je da je Crna Gora jedini naslednik Njegosa i njegovog dela, bravo za gospodina Britvu....

DejanSrbin

pre 10 godina

Sreca da su preveli "Gorski Vjenac" pre dve godine na crnogorski...sta bi sad na dvesta godina radili...pitam se sad...kakva bi to bruka bila:)

Darko

pre 10 godina

Njegos je ziveo, sanjao i borio se svakim svojim atomom za oslobodjenje Srba i srpstva, kao i svi ostali Petrovici zakljucno sa sinom kralja Nikole, Mihailom koji je 1941. odbio ponudu da sedne na presto nezavisne Crne Gore.
Spajati sledbenike ideje Sekule Drljevica sa Njegosem je jednostavno protivprirodni blud naspram crnogorske istorije.

Njegos CG original

pre 10 godina

Njegos je prvenstveno srpski vladika i mitropolit SPC pa tek onda najveci pesnik srpskog jezika i stokavskog dijalekta i kosovskog zaveta!
Kao Mitropolit, on je zeleo da bude sahranjan kao monah, u Crkvi, a ne u faraonskom mauzoleju komunisticke partije. Imate i dan danas njegov testament pa citajte. Medjutim kad god se pomene obnova Njegoseve kapele, danasnja vlast u Montenegru dobije nervni slom jer to znaci obnovu najveceg srpskog simbola u citavom srpskom narodu!
Problem je u tome sto je Njegos na politickom planu zalagao za srpsku Crnu Goru i za srpski narod, a ne za Montenegro i ono sto se danas podrazumeva pod tim (e viva Montenegro) i sto je sve to ostavio napismeno pa ne moramo da slusamo zloupotrebu njegovog imena od strane ljudi kao sto je gospodar Milo.
Zbirku Pustinjak cetinski, potpisanu sa "Vladika crnogorski Petar Petrovic" i objavljenu 1834. godine, Njegos posvecuje svom rodu:
Srbin srpskom rodu svome
ovo djelce posvecuje.
njegovo je sitno cv'jece
po livadi pravoj Srpstva
i uzraslo i pobrato
i u v'jenac rodu dato.

Nikola Petrović

pre 10 godina

Ako bi Milo mogao nekako da Njegoševo pesničko opravdanje genocida nad muslimanima pripiše njegovom srpstvu, a filozofiju, blistavi um, pesništvo i državništvo zadrži Crnoj Gori, bio bi najsrećniji. Ali ne može. Njegoš je sve to zajedno. Gorski Vijenac počinje posvetom prahu oca Srbije, i to nikakvi falsifikatori istorije neće moći da promene.

ogi.cg

pre 10 godina

za crnu goru i nas crnogorce,Milo je jos veca istorijska licnost od Njegosa.on je nasa svetinja.donio nam je samostalnu,nasu svetu drzavu CRNU GORU.

Neko123

pre 10 godina

Njegos se prevrce u grobu kada vidi ko ga svojata, isti oni koji pricaju na "crnogorskom" jeziku i zabadaju noz u ledja Srbiji. I Srbija i Crna Gora bi resile energetsku situaciju zauvek kada bi uspele da skupljaju snagu svih svojih velikih ljudi i heroja koji se neprestano obrcu u svojim grobovima.

Njegos CG original

pre 10 godina

Njegos je prvenstveno srpski vladika i mitropolit SPC pa tek onda najveci pesnik srpskog jezika i stokavskog dijalekta i kosovskog zaveta!
Kao Mitropolit, on je zeleo da bude sahranjan kao monah, u Crkvi, a ne u faraonskom mauzoleju komunisticke partije. Imate i dan danas njegov testament pa citajte. Medjutim kad god se pomene obnova Njegoseve kapele, danasnja vlast u Montenegru dobije nervni slom jer to znaci obnovu najveceg srpskog simbola u citavom srpskom narodu!
Problem je u tome sto je Njegos na politickom planu zalagao za srpsku Crnu Goru i za srpski narod, a ne za Montenegro i ono sto se danas podrazumeva pod tim (e viva Montenegro) i sto je sve to ostavio napismeno pa ne moramo da slusamo zloupotrebu njegovog imena od strane ljudi kao sto je gospodar Milo.
Zbirku Pustinjak cetinski, potpisanu sa "Vladika crnogorski Petar Petrovic" i objavljenu 1834. godine, Njegos posvecuje svom rodu:
Srbin srpskom rodu svome
ovo djelce posvecuje.
njegovo je sitno cv'jece
po livadi pravoj Srpstva
i uzraslo i pobrato
i u v'jenac rodu dato.

Nikola Petrović

pre 10 godina

Ako bi Milo mogao nekako da Njegoševo pesničko opravdanje genocida nad muslimanima pripiše njegovom srpstvu, a filozofiju, blistavi um, pesništvo i državništvo zadrži Crnoj Gori, bio bi najsrećniji. Ali ne može. Njegoš je sve to zajedno. Gorski Vijenac počinje posvetom prahu oca Srbije, i to nikakvi falsifikatori istorije neće moći da promene.

Darko

pre 10 godina

Njegos je ziveo, sanjao i borio se svakim svojim atomom za oslobodjenje Srba i srpstva, kao i svi ostali Petrovici zakljucno sa sinom kralja Nikole, Mihailom koji je 1941. odbio ponudu da sedne na presto nezavisne Crne Gore.
Spajati sledbenike ideje Sekule Drljevica sa Njegosem je jednostavno protivprirodni blud naspram crnogorske istorije.

Neko123

pre 10 godina

Njegos se prevrce u grobu kada vidi ko ga svojata, isti oni koji pricaju na "crnogorskom" jeziku i zabadaju noz u ledja Srbiji. I Srbija i Crna Gora bi resile energetsku situaciju zauvek kada bi uspele da skupljaju snagu svih svojih velikih ljudi i heroja koji se neprestano obrcu u svojim grobovima.

DejanSrbin

pre 10 godina

Sreca da su preveli "Gorski Vjenac" pre dve godine na crnogorski...sta bi sad na dvesta godina radili...pitam se sad...kakva bi to bruka bila:)

ogi.cg

pre 10 godina

za crnu goru i nas crnogorce,Milo je jos veca istorijska licnost od Njegosa.on je nasa svetinja.donio nam je samostalnu,nasu svetu drzavu CRNU GORU.

ja_pa_ja

pre 10 godina

slaviti njegosa u crnoj gori je uvreda za muslimane i albance, hrvate...ipak on je pozivao srpski narod na borbu za slobodu, protiv truljenja u ropstvu, a to je cin genocida, kao i danas....tako da ce dobiti minus od eu.

Dimitrije

pre 10 godina

Zamislite kad bi Njegos cuo da su crnogorci priznali Kosovo kao nezavisnu albansku drzavu :)
Samo sto dalje od nas, jos kad bi prestali da dolaze ovde da zive, to bi bilo super...i jos jedan zidic da podignemo, poput Kineskog i da zavrsimo sa njima. Neka im Hrvata i Albanaca.

Дука

pre 10 godina

Хвала му што и даље слави највећег српског песника. Па и Мило је Србин само што му рекоше неки скоро да буде нешто друго хехе

Pelast

pre 10 godina

Njegos se rodio na Njegusima, ziveo na Cetinju, vladao Crnom Gorom. Nikad nije tezio ujedinjenju sa Srbijom. Srbinom su se nazivali pravoslavci u tada od Turske okupiranoj teritoriji. Bio je veliki i ugledan covek svoga vremena koji se druzio sa uglednim savremenicima iz Srbije, Hrvatske, Austrije... Nije nikada imao nekretninu na teritoriji Srbije, nikada nije zudio za Dorcolom, Vracarom ili Terazijama. I zasto, ali zasto, ne pustite Crnogorce da se ponose svojim Crnogorcem!? On je bre Njegus!
(Kobajashi, 7. novembar 2013 00:58)

Hahahah,ma vrhunska vam je ta montenigerska verzija istorije.Po nebulozama se opako približavate Hrvatima,Bosancima i Makedoncima.Eh samo da taj Njegoš nije bio vladika SPC,da nije napisao "Ogledalo srpsko",da nije uveo kao najviše odlikovanje Crne Gore "Obilićevu medalju za hrabrost",da nije "Gorski vijenac" posvetio karađorđu,da nije u svakoj pesmi isticao i ponosio se svojim srpstvom,da se nije zalagao za ujedinjenje srpstva i za ideju svog prethodnika Petra I Petrovića o obnovljenom srpskom carstvu koje bi obuhvatalo Srbiju,Bosnu,Hercegovinu,Dalmaciju i CG sa glavnim gradom Dubrovnikom.
Što je najsmešnije vas Montenegrine bi Njegoš smatrao istim neprijateljima kao i one u "Istrazi poturica" jer ste se odrekli srpstva.Zato ga bolje ne pominjite,nego lepo krenite da gradite istoriju od Mila Đukanovića pa nadalje.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Strašno je kada o velikanima poput Njegoša govori sitnež, govori moralno-politički lumpenproleterijat, koji se ugnezdio na jaslama Crne Gore odakle prodajući "one" stvari za bubrege, živi lepim parazitskim životom?!Milo Djukanović tumači i ispravlja Njegoša?! "Ne mogu za Njegoša biti oni koji su protiv Crne Gore" reče Milo i ostavi nas u dubokoj dilemi da razmišljamo ko je to protiv Crne Gore?!Iz Milovih mudrovanja, ispade, nekako, da su sunarodnici Njegoša, koji je sa takvim pijetetom i ponosom govorio o srpstvu, čijem je rodu nedvosmisleno i celim svojim bićem pripadao, do zadnjeg trenutka, glavni protivnici Crne Gore, baš ti, koji su pripadali Njegošu i kojima je Njegoš pripadao. Svi ostali narodi i narodnosti u Crnoj Gori više vole Crnu Goru od Albanije i Hrvatske. O Bosni da i ne govorimo.

Danilo

pre 10 godina

Gosp. Đukanoviću, Hrvatska se nikome ne izvinjava što svake godine slavi proterivanje 350.000 Srba i stvaranje etničko čiste države! Tako nećete u EU.

Pera Bandera

pre 10 godina

Zna Dušana roditi srpka i dojiti Obiliće, al heroje ka' požarske, divotnike i plemiće.
I gle srpke, sada rađu, blagorodstvom Srpstvo diše
Bježi grdna kletvo s' roda, zavjet Srbi ispuniše.
Njegoš je bio Srbin iz Crne Gore. Kako se i izjašnjavao.

Dragan

pre 10 godina

Ja stvarno ne razumem vise ove crnogorce.Prvo pljuju po Srbiji i Srbima a sada jednog takvog slave. Valjda djetici znaju da je Vladika bio Srbin i da se tako izjasnjavao?
Elem, da sam na njihovom mestu ja bih slavio Mila, on je za Crnu Goru ucinio mnogo vise.
Da se pitam uveo bih u Srbiji praznik "Crnogoska samostalnost".
To je jedan od vecih dogadjaja za nas u Srbiji. Praznik kada smo se zahvaljujuci Knjazu otarasili ove bede .

fafa

pre 10 godina

@Izdajnik, pa muslimani se ne ponose Njegosem vidis da hoce njegovo delo da proglase za genocidnu tvorevinu zato ne izmisljaj. I u Srbiji postoji multietnicnost, zivi u slozi mnogo vise nacija nego u CG. Njegos nije zudeo za Dorcolom, a danasnjim Crnogorcima je to bogme omiljena odrednica. :D

Kobajashi

pre 10 godina

Njegos se rodio na Njegusima, ziveo na Cetinju, vladao Crnom Gorom. Nikad nije tezio ujedinjenju sa Srbijom. Srbinom su se nazivali pravoslavci u tada od Turske okupiranoj teritoriji. Bio je veliki i ugledan covek svoga vremena koji se druzio sa uglednim savremenicima iz Srbije, Hrvatske, Austrije... Nije nikada imao nekretninu na teritoriji Srbije, nikada nije zudio za Dorcolom, Vracarom ili Terazijama. I zasto, ali zasto, ne pustite Crnogorce da se ponose svojim Crnogorcem!? On je bre Njegus!

Izdajnik

pre 10 godina

Po komentarima vidim da se u Srbiji najvise prezire I mrzi multietnicki karakter Crne Gore I cinjenica da se Crnogorska nacija izdigla iznad primitivne religijske odrednice. Srbima je nejasno kako to da se ponosnim Crnogorcima danas osjecaju I pravoslavci I muslimani I katolici. U Srbiji toga nema I zato toliko pljuvanje po Milu I CG.

CostaK

pre 10 godina

Zasto se crnogorci ljube u usta?
Pa zato sto nemaju obraza.

Tebi milo bi savetovao da procitas taj Gorski vijenac pa da se zapitas zasto ste ga preveli na crnogorski i tako pljunuli u lice najvecem srpskom pesniku i vladiki iz CG.
Mozes da se uhvatis pod ruku sa duletom vujosevicem i da uzivate u svojoj zlobi i dvolicnosti, pravom olicenju danasnjih crnogoraca a usput bih te zamolio ako je ikako moguce da odvedes dole i sve tvoje sunarodnike iz BGa i NSa koji su veliki crnogorci ali ipak vise da razvijaju svoja plemena po Srbiji.
Kada bi to uspeo mozda bi i ti usao u istoriju kao politicar i svercer koji je jednu drzavu uspeo da izleci od kancera...

U prolazu

pre 10 godina

Posto vidim da je vecina cula samo za Gorski Vijenac rekoh da vas uputim i na neke druge Njegoseve misli zapisane u njegovim delima, kao npr:
"No krsna i siromasna Crna Gora ne haje ni za NEMANJE, ni za Murate ni za Bonaparte: svi oni bise pa minuse, i mac svoj o Crnogorce djekoji opipase pa nestase, a Crna Gora osta dovijeka i strasnoga suda, u svojoj volji i slobodi..." posle dolazi ono cuveno " sto se ne sce u lance vezati..." raspitajte se...
Kao sto vidite Njegos Nemanju tj. Nemanjice stavlja u istu ravan sa Muratom i Osmanlijama, pametnom dosta. Dalje, ne kaze da Srbija ili Srpstvo ostaje zauvek u svojoj slobodi nego to kaze za Crnu Goru. Isto tako, da je hteo nekakvo ujedinjenje valjda bi napisao da CG ostaje slobodna do ujedinjenja sa Srbima a ne ovako.... razmislite malo.
Neko pomenu kapelu.... ta kapela je srusena, a danas zamenjena mauzolejom. Ne protivi se niko obnavljanju kapele zbog straha od Srpstva vec zbog toga sto je to skromna mala kapela, koja po misljenju mnogih nije dostojna velikog crnogorskog vladara i vladike.
Takodje, neko rece kako je Njegos svim bicem radio na oslobodjenju Srba .... Cinjenice ne govore to. Cak se zna da je Njegos ODBIO da finansijski ili na bilo koji nacin pomaze Srpski Ustanak. To je zapisano u dokumentima i lako je to proveriti.
Mislim da je svakom jasno da je taj covek bio Crnogorac i borio se za Crnu Goru. NIKADA on ne oslovljava Crnogorce nikako drugacije osim sa " Braco Crnogorci".
Pozdrav svima!

llopez

pre 10 godina

Milo upropastio si Crnu Goru, opljackao je sa drugovima, unistio privredu i pustio prljav novac da se pere po Podgorici i Primorju a ostalo kao da ne postoji, pogotovo sjever CG ... Ovo veze nema sa Njegosem, podjele Crnoj Gori trenutno odgovaraju jer ce ti uvjek trebat jedna polovina koja ne glasa za tebe i koja je nezadovoljna i koja je uvjek iskljucena iz finansijskog kolaca koji imas samo za depesovce i ,,crnogorce,, - posluzice uvjek kao odlican alibi ...

Vladimir

pre 10 godina

Nekada je moralo ovako:

"Udri za krst, za obraz junački,
ko gođ paše svijetlo oružje,
ko gođ čuje srce u prsima!
Hulitelje imena Hristova
da krstimo vodom ali krvlju!
Trijebimo gubu iz torine!
Nek propoje pjesna od užasa,
oltar pravi na kamen krvavi!"
(Vladika Danilo)

A dans mora kako kažu :(

milojica

pre 10 godina

Eto vam ga i Njegos i svi labudovi iz Beograda (sto vole Beograd pogotovo zimi) samo da vas vise ne gledamo.
Najgore komsije ubedljivo.

shame boner

pre 10 godina

Pa ovaj bi ga strpao u zatvor da kojim cudom ustane iz groba. Sacuvaj me Boze laznih tumaca Biblije,Kurana, Njegosa,Gavrila Principa...svako u nekom velikom djelu trazi dio sebe,a ako je gnjida-podrobno ce traziti i izvrnuti znacenje kako njemu odgovara za svoje ciljeve.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Njegos nikada nije krocio na tlo Srbije i kako je on Srbin
(TÖKI~LÄKI~FÄLJÄ~FÜCKÄ, 7. novembar 2013 10:45)
-----------------------------------------------
A šta mislite, da se "kročenjem na nečije tlo" automatski postaje pripadnik nacije, koja živi na tom tlu?! Ako magarac kroči na tlo lipicanera, odnosno, ako ga uvedete u štalu lipicanera,odmah će dobiti svojstva lipicanera?!Mislim, gospodine, dajte malo uključite mozak, logiku, zdrav razum?! Od toga vas neće boleti glava. Moj sin je rodjen u Japanu, zar mislite da nema nikakve veze sa srpskom nacijom samo po osnovu mesta rodjenja?! Možete se roditi u avionu gospodine ali, nećete moći da letiite?! Nacija ne zavisi od mesta rodjenja niti mesto rodjenja stvara nacije. Možda jedino kod apartida, koji nemaju ni naciju, ni tlo, ni državu pa država na čijoj teritoriji žive nema mogućnosti bilo gde da ih protera. Inače vaši "argumenti" spadaju i tipične argumente kojima barata polupismeni puk.

i.J.Kv

pre 10 godina

Nigde ni reci o vezi Njegosa i Srpskog naroda....Njegosa i Kosova......vazno je da je Crna Gora jedini naslednik Njegosa i njegovog dela, bravo za gospodina Britvu....

Ljuba Nenadovic

pre 10 godina

Njegos se prevrce u grobu kada vidi ko ga svojata, isti oni koji pricaju na "crnogorskom" jeziku i zabadaju noz u ledja Srbiji. I Srbija i Crna Gora bi resile energetsku situaciju zauvek kada bi uspele da skupljaju snagu svih svojih velikih ljudi i heroja koji se neprestano obrcu u svojim grobovima.
(Neko123, 6. novembar 2013 21:45)
KAD VEC POMINJES CRNOGORSKI JEZIK - CITAJ I UCI !!
„Bio sam u crkvi i pohodio sam školu na Obodu. To je jedna od najboljih škola u Crnoj Gori. Svi crnogorski učitelji koje sam do sada poznao, dobri su i vrlo revnosni za prosvjetni napredak. U svim školama jezik je - crnogorski; umnogome različan je od onoga priznatog, lepog jezika na kome je Biblija prevedena. Govorio sam jednom prilikom na Cetinju da bi trebalo, radi književnog jedinstva, da uvedu onaj jezik kojim se danas piše u Beogradu i Novom Sadu. Taj jezik, na kome se do sada pisalo i radilo ostaće za svagda kao srpski književni jezik. Ako Crnogorci produže svoje škole kao do sada, onda, posle sto godina, između ta dva jezika biće veća razlika nego što je između portugalskog i španskog. Ja ne kažem koj je jezik lepši, samo napominjem: da bi, za ljubav književnoga jedinstva, trebalo da manjina pristupi pristupi većini“.
„No na Cetinju nimalo nisu skloni tome.

ps . Znam da si iznenadjen . Ali kada bi znao ne bi bio !!!

Јован

pre 10 godina

Његош је Србин како су се и већина Црногораца изјашњавали док се није појавио овај комуњара Ђукановић и даде веру за вечеру. Али после њега биће опет по старом.

LAZINE

pre 10 godina

Crnu Goru ne mogu osvojit ma nikako da je sasvim moja, riče sultan iz Stambola, to što je Njegoš hrabrio komšije Srbe i Hrvate da i oni budu slobodni ne bi mu trebalo uzeti za grijeh, zar ne vidite koliko toga danas fali

klokan

pre 10 godina

ja ne znam sto se cika Milo bacaka pa oni s kojima je izgradio "nezavisnu" tj potpuno zavisnu od tih istih drzavu CG, dakle ti isti sad potpuno normalno imaju pravo da traze da se njegos preseli iz velikana u nistarije da se uklone svi simboli hriscanstva sa svih zvanicnih obiljezja CG i da im se daju opstine, autonomija pa sto da ne i nezavisnost jednog dana! nisu oni galasali CG radi ni Mila radi nego sebe radi, je li!!! Tako da je to normalno i za ocekivati, vec je mnogo bolje cika Milu da se pozabavi kako ce njega istorija opisati i citavo njegovo potomstvo jer to je tu pred vratima i kuca vec na vrata.

A sto se tice Njegosa, pa i ja sam Njegus, pa i ja sam bio za "nezavisnost" ili za "vecu autonomiju" Crne Gore ali trebao bih biti LUD ili nesto jos gore od toga pa da poreknem da smo mi i Srbi braca od istoga oca i majke, a hrvati su isto braca samo im je majka razlicita, otac je isti, nasi muslimani, pa odakle su oni ako ne nasa krv, to sto su se poturcili kad je vakat bio tome isto kao sto su se tzv danasnji hrvati pokatolcili kad je tome vrijeme bilo pa muka je bila tada, teksa vremena to treba razumjeti a ne mrziti!
I ko je sad tu prav pa da kaze pravoslavlje ili katolicanstvo ili muhamedanstvo je bas ono pravo ko smo mi da sudimo ikome!?

lazar dalmatinski

pre 10 godina

tzv, milo đuuuukanović je obični šarlatan.Glumi nekog državnika. On će biti vrlo brzo zaboravljen, iz jednog jedinog razloga, jer je prilično nekvalitetan, trećerazredni političar.

MilanBg

pre 10 godina

А какве то везе има Његош са Миловом Црном Гором!?? Вредности су потпуно другачије, све! Нема додуше ни са Србијом, и Србија је обрукала његошевско српство. Али богами ни са Црном Гором, ни најмање!

Cross

pre 10 godina

"Mi slavimo njegovo delo kao vrhunac pesničko-filozofske misli i duha jednog naroda i jedne epohe, ponosni na multietnički sklad savremene Crne Gore." - Ko moze reci ovo o Njegosu i ostati ziv? "Vrhunac pjesnicko-filozofske misli" koja se prozima kroz stihove "No lomite munar i dzamiju, pa badnjake srpske nalagajte" odnosno multietnicki sklad kroz "Trijebimo gubu iz torine... oltar pravi na kamen krvavi". Je li to taj crnogorski vrhunac pjesnicko-filozofske misli i multietnickog sklada po definiciji Djukanovica? Imajuci u vidu stihove "Gorskog vijenca" koji POZIVAJU na masakar nad muslimanskim zivljem me zabrinjava odsutnost i najmanje kriticnosti.

ogi.cg

pre 10 godina

za crnu goru i nas crnogorce,Milo je jos veca istorijska licnost od Njegosa.on je nasa svetinja.donio nam je samostalnu,nasu svetu drzavu CRNU GORU.

Izdajnik

pre 10 godina

Po komentarima vidim da se u Srbiji najvise prezire I mrzi multietnicki karakter Crne Gore I cinjenica da se Crnogorska nacija izdigla iznad primitivne religijske odrednice. Srbima je nejasno kako to da se ponosnim Crnogorcima danas osjecaju I pravoslavci I muslimani I katolici. U Srbiji toga nema I zato toliko pljuvanje po Milu I CG.

Njegos CG original

pre 10 godina

Njegos je prvenstveno srpski vladika i mitropolit SPC pa tek onda najveci pesnik srpskog jezika i stokavskog dijalekta i kosovskog zaveta!
Kao Mitropolit, on je zeleo da bude sahranjan kao monah, u Crkvi, a ne u faraonskom mauzoleju komunisticke partije. Imate i dan danas njegov testament pa citajte. Medjutim kad god se pomene obnova Njegoseve kapele, danasnja vlast u Montenegru dobije nervni slom jer to znaci obnovu najveceg srpskog simbola u citavom srpskom narodu!
Problem je u tome sto je Njegos na politickom planu zalagao za srpsku Crnu Goru i za srpski narod, a ne za Montenegro i ono sto se danas podrazumeva pod tim (e viva Montenegro) i sto je sve to ostavio napismeno pa ne moramo da slusamo zloupotrebu njegovog imena od strane ljudi kao sto je gospodar Milo.
Zbirku Pustinjak cetinski, potpisanu sa "Vladika crnogorski Petar Petrovic" i objavljenu 1834. godine, Njegos posvecuje svom rodu:
Srbin srpskom rodu svome
ovo djelce posvecuje.
njegovo je sitno cv'jece
po livadi pravoj Srpstva
i uzraslo i pobrato
i u v'jenac rodu dato.

Kobajashi

pre 10 godina

Njegos se rodio na Njegusima, ziveo na Cetinju, vladao Crnom Gorom. Nikad nije tezio ujedinjenju sa Srbijom. Srbinom su se nazivali pravoslavci u tada od Turske okupiranoj teritoriji. Bio je veliki i ugledan covek svoga vremena koji se druzio sa uglednim savremenicima iz Srbije, Hrvatske, Austrije... Nije nikada imao nekretninu na teritoriji Srbije, nikada nije zudio za Dorcolom, Vracarom ili Terazijama. I zasto, ali zasto, ne pustite Crnogorce da se ponose svojim Crnogorcem!? On je bre Njegus!

U prolazu

pre 10 godina

Posto vidim da je vecina cula samo za Gorski Vijenac rekoh da vas uputim i na neke druge Njegoseve misli zapisane u njegovim delima, kao npr:
"No krsna i siromasna Crna Gora ne haje ni za NEMANJE, ni za Murate ni za Bonaparte: svi oni bise pa minuse, i mac svoj o Crnogorce djekoji opipase pa nestase, a Crna Gora osta dovijeka i strasnoga suda, u svojoj volji i slobodi..." posle dolazi ono cuveno " sto se ne sce u lance vezati..." raspitajte se...
Kao sto vidite Njegos Nemanju tj. Nemanjice stavlja u istu ravan sa Muratom i Osmanlijama, pametnom dosta. Dalje, ne kaze da Srbija ili Srpstvo ostaje zauvek u svojoj slobodi nego to kaze za Crnu Goru. Isto tako, da je hteo nekakvo ujedinjenje valjda bi napisao da CG ostaje slobodna do ujedinjenja sa Srbima a ne ovako.... razmislite malo.
Neko pomenu kapelu.... ta kapela je srusena, a danas zamenjena mauzolejom. Ne protivi se niko obnavljanju kapele zbog straha od Srpstva vec zbog toga sto je to skromna mala kapela, koja po misljenju mnogih nije dostojna velikog crnogorskog vladara i vladike.
Takodje, neko rece kako je Njegos svim bicem radio na oslobodjenju Srba .... Cinjenice ne govore to. Cak se zna da je Njegos ODBIO da finansijski ili na bilo koji nacin pomaze Srpski Ustanak. To je zapisano u dokumentima i lako je to proveriti.
Mislim da je svakom jasno da je taj covek bio Crnogorac i borio se za Crnu Goru. NIKADA on ne oslovljava Crnogorce nikako drugacije osim sa " Braco Crnogorci".
Pozdrav svima!

Neko123

pre 10 godina

Njegos se prevrce u grobu kada vidi ko ga svojata, isti oni koji pricaju na "crnogorskom" jeziku i zabadaju noz u ledja Srbiji. I Srbija i Crna Gora bi resile energetsku situaciju zauvek kada bi uspele da skupljaju snagu svih svojih velikih ljudi i heroja koji se neprestano obrcu u svojim grobovima.

Darko

pre 10 godina

Njegos je ziveo, sanjao i borio se svakim svojim atomom za oslobodjenje Srba i srpstva, kao i svi ostali Petrovici zakljucno sa sinom kralja Nikole, Mihailom koji je 1941. odbio ponudu da sedne na presto nezavisne Crne Gore.
Spajati sledbenike ideje Sekule Drljevica sa Njegosem je jednostavno protivprirodni blud naspram crnogorske istorije.

Nikola Petrović

pre 10 godina

Ako bi Milo mogao nekako da Njegoševo pesničko opravdanje genocida nad muslimanima pripiše njegovom srpstvu, a filozofiju, blistavi um, pesništvo i državništvo zadrži Crnoj Gori, bio bi najsrećniji. Ali ne može. Njegoš je sve to zajedno. Gorski Vijenac počinje posvetom prahu oca Srbije, i to nikakvi falsifikatori istorije neće moći da promene.

DejanSrbin

pre 10 godina

Sreca da su preveli "Gorski Vjenac" pre dve godine na crnogorski...sta bi sad na dvesta godina radili...pitam se sad...kakva bi to bruka bila:)

Ljuba Nenadovic

pre 10 godina

Njegos se prevrce u grobu kada vidi ko ga svojata, isti oni koji pricaju na "crnogorskom" jeziku i zabadaju noz u ledja Srbiji. I Srbija i Crna Gora bi resile energetsku situaciju zauvek kada bi uspele da skupljaju snagu svih svojih velikih ljudi i heroja koji se neprestano obrcu u svojim grobovima.
(Neko123, 6. novembar 2013 21:45)
KAD VEC POMINJES CRNOGORSKI JEZIK - CITAJ I UCI !!
„Bio sam u crkvi i pohodio sam školu na Obodu. To je jedna od najboljih škola u Crnoj Gori. Svi crnogorski učitelji koje sam do sada poznao, dobri su i vrlo revnosni za prosvjetni napredak. U svim školama jezik je - crnogorski; umnogome različan je od onoga priznatog, lepog jezika na kome je Biblija prevedena. Govorio sam jednom prilikom na Cetinju da bi trebalo, radi književnog jedinstva, da uvedu onaj jezik kojim se danas piše u Beogradu i Novom Sadu. Taj jezik, na kome se do sada pisalo i radilo ostaće za svagda kao srpski književni jezik. Ako Crnogorci produže svoje škole kao do sada, onda, posle sto godina, između ta dva jezika biće veća razlika nego što je između portugalskog i španskog. Ja ne kažem koj je jezik lepši, samo napominjem: da bi, za ljubav književnoga jedinstva, trebalo da manjina pristupi pristupi većini“.
„No na Cetinju nimalo nisu skloni tome.

ps . Znam da si iznenadjen . Ali kada bi znao ne bi bio !!!

LAZINE

pre 10 godina

Crnu Goru ne mogu osvojit ma nikako da je sasvim moja, riče sultan iz Stambola, to što je Njegoš hrabrio komšije Srbe i Hrvate da i oni budu slobodni ne bi mu trebalo uzeti za grijeh, zar ne vidite koliko toga danas fali

CostaK

pre 10 godina

Zasto se crnogorci ljube u usta?
Pa zato sto nemaju obraza.

Tebi milo bi savetovao da procitas taj Gorski vijenac pa da se zapitas zasto ste ga preveli na crnogorski i tako pljunuli u lice najvecem srpskom pesniku i vladiki iz CG.
Mozes da se uhvatis pod ruku sa duletom vujosevicem i da uzivate u svojoj zlobi i dvolicnosti, pravom olicenju danasnjih crnogoraca a usput bih te zamolio ako je ikako moguce da odvedes dole i sve tvoje sunarodnike iz BGa i NSa koji su veliki crnogorci ali ipak vise da razvijaju svoja plemena po Srbiji.
Kada bi to uspeo mozda bi i ti usao u istoriju kao politicar i svercer koji je jednu drzavu uspeo da izleci od kancera...

milojica

pre 10 godina

Eto vam ga i Njegos i svi labudovi iz Beograda (sto vole Beograd pogotovo zimi) samo da vas vise ne gledamo.
Najgore komsije ubedljivo.

Dimitrije

pre 10 godina

Zamislite kad bi Njegos cuo da su crnogorci priznali Kosovo kao nezavisnu albansku drzavu :)
Samo sto dalje od nas, jos kad bi prestali da dolaze ovde da zive, to bi bilo super...i jos jedan zidic da podignemo, poput Kineskog i da zavrsimo sa njima. Neka im Hrvata i Albanaca.

ja_pa_ja

pre 10 godina

slaviti njegosa u crnoj gori je uvreda za muslimane i albance, hrvate...ipak on je pozivao srpski narod na borbu za slobodu, protiv truljenja u ropstvu, a to je cin genocida, kao i danas....tako da ce dobiti minus od eu.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Njegos nikada nije krocio na tlo Srbije i kako je on Srbin
(TÖKI~LÄKI~FÄLJÄ~FÜCKÄ, 7. novembar 2013 10:45)
-----------------------------------------------
A šta mislite, da se "kročenjem na nečije tlo" automatski postaje pripadnik nacije, koja živi na tom tlu?! Ako magarac kroči na tlo lipicanera, odnosno, ako ga uvedete u štalu lipicanera,odmah će dobiti svojstva lipicanera?!Mislim, gospodine, dajte malo uključite mozak, logiku, zdrav razum?! Od toga vas neće boleti glava. Moj sin je rodjen u Japanu, zar mislite da nema nikakve veze sa srpskom nacijom samo po osnovu mesta rodjenja?! Možete se roditi u avionu gospodine ali, nećete moći da letiite?! Nacija ne zavisi od mesta rodjenja niti mesto rodjenja stvara nacije. Možda jedino kod apartida, koji nemaju ni naciju, ni tlo, ni državu pa država na čijoj teritoriji žive nema mogućnosti bilo gde da ih protera. Inače vaši "argumenti" spadaju i tipične argumente kojima barata polupismeni puk.

Pelast

pre 10 godina

Njegos se rodio na Njegusima, ziveo na Cetinju, vladao Crnom Gorom. Nikad nije tezio ujedinjenju sa Srbijom. Srbinom su se nazivali pravoslavci u tada od Turske okupiranoj teritoriji. Bio je veliki i ugledan covek svoga vremena koji se druzio sa uglednim savremenicima iz Srbije, Hrvatske, Austrije... Nije nikada imao nekretninu na teritoriji Srbije, nikada nije zudio za Dorcolom, Vracarom ili Terazijama. I zasto, ali zasto, ne pustite Crnogorce da se ponose svojim Crnogorcem!? On je bre Njegus!
(Kobajashi, 7. novembar 2013 00:58)

Hahahah,ma vrhunska vam je ta montenigerska verzija istorije.Po nebulozama se opako približavate Hrvatima,Bosancima i Makedoncima.Eh samo da taj Njegoš nije bio vladika SPC,da nije napisao "Ogledalo srpsko",da nije uveo kao najviše odlikovanje Crne Gore "Obilićevu medalju za hrabrost",da nije "Gorski vijenac" posvetio karađorđu,da nije u svakoj pesmi isticao i ponosio se svojim srpstvom,da se nije zalagao za ujedinjenje srpstva i za ideju svog prethodnika Petra I Petrovića o obnovljenom srpskom carstvu koje bi obuhvatalo Srbiju,Bosnu,Hercegovinu,Dalmaciju i CG sa glavnim gradom Dubrovnikom.
Što je najsmešnije vas Montenegrine bi Njegoš smatrao istim neprijateljima kao i one u "Istrazi poturica" jer ste se odrekli srpstva.Zato ga bolje ne pominjite,nego lepo krenite da gradite istoriju od Mila Đukanovića pa nadalje.

i.J.Kv

pre 10 godina

Nigde ni reci o vezi Njegosa i Srpskog naroda....Njegosa i Kosova......vazno je da je Crna Gora jedini naslednik Njegosa i njegovog dela, bravo za gospodina Britvu....

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Strašno je kada o velikanima poput Njegoša govori sitnež, govori moralno-politički lumpenproleterijat, koji se ugnezdio na jaslama Crne Gore odakle prodajući "one" stvari za bubrege, živi lepim parazitskim životom?!Milo Djukanović tumači i ispravlja Njegoša?! "Ne mogu za Njegoša biti oni koji su protiv Crne Gore" reče Milo i ostavi nas u dubokoj dilemi da razmišljamo ko je to protiv Crne Gore?!Iz Milovih mudrovanja, ispade, nekako, da su sunarodnici Njegoša, koji je sa takvim pijetetom i ponosom govorio o srpstvu, čijem je rodu nedvosmisleno i celim svojim bićem pripadao, do zadnjeg trenutka, glavni protivnici Crne Gore, baš ti, koji su pripadali Njegošu i kojima je Njegoš pripadao. Svi ostali narodi i narodnosti u Crnoj Gori više vole Crnu Goru od Albanije i Hrvatske. O Bosni da i ne govorimo.

Pera Bandera

pre 10 godina

Zna Dušana roditi srpka i dojiti Obiliće, al heroje ka' požarske, divotnike i plemiće.
I gle srpke, sada rađu, blagorodstvom Srpstvo diše
Bježi grdna kletvo s' roda, zavjet Srbi ispuniše.
Njegoš je bio Srbin iz Crne Gore. Kako se i izjašnjavao.

Dragan

pre 10 godina

Ja stvarno ne razumem vise ove crnogorce.Prvo pljuju po Srbiji i Srbima a sada jednog takvog slave. Valjda djetici znaju da je Vladika bio Srbin i da se tako izjasnjavao?
Elem, da sam na njihovom mestu ja bih slavio Mila, on je za Crnu Goru ucinio mnogo vise.
Da se pitam uveo bih u Srbiji praznik "Crnogoska samostalnost".
To je jedan od vecih dogadjaja za nas u Srbiji. Praznik kada smo se zahvaljujuci Knjazu otarasili ove bede .

Дука

pre 10 godina

Хвала му што и даље слави највећег српског песника. Па и Мило је Србин само што му рекоше неки скоро да буде нешто друго хехе

Cross

pre 10 godina

"Mi slavimo njegovo delo kao vrhunac pesničko-filozofske misli i duha jednog naroda i jedne epohe, ponosni na multietnički sklad savremene Crne Gore." - Ko moze reci ovo o Njegosu i ostati ziv? "Vrhunac pjesnicko-filozofske misli" koja se prozima kroz stihove "No lomite munar i dzamiju, pa badnjake srpske nalagajte" odnosno multietnicki sklad kroz "Trijebimo gubu iz torine... oltar pravi na kamen krvavi". Je li to taj crnogorski vrhunac pjesnicko-filozofske misli i multietnickog sklada po definiciji Djukanovica? Imajuci u vidu stihove "Gorskog vijenca" koji POZIVAJU na masakar nad muslimanskim zivljem me zabrinjava odsutnost i najmanje kriticnosti.

klokan

pre 10 godina

ja ne znam sto se cika Milo bacaka pa oni s kojima je izgradio "nezavisnu" tj potpuno zavisnu od tih istih drzavu CG, dakle ti isti sad potpuno normalno imaju pravo da traze da se njegos preseli iz velikana u nistarije da se uklone svi simboli hriscanstva sa svih zvanicnih obiljezja CG i da im se daju opstine, autonomija pa sto da ne i nezavisnost jednog dana! nisu oni galasali CG radi ni Mila radi nego sebe radi, je li!!! Tako da je to normalno i za ocekivati, vec je mnogo bolje cika Milu da se pozabavi kako ce njega istorija opisati i citavo njegovo potomstvo jer to je tu pred vratima i kuca vec na vrata.

A sto se tice Njegosa, pa i ja sam Njegus, pa i ja sam bio za "nezavisnost" ili za "vecu autonomiju" Crne Gore ali trebao bih biti LUD ili nesto jos gore od toga pa da poreknem da smo mi i Srbi braca od istoga oca i majke, a hrvati su isto braca samo im je majka razlicita, otac je isti, nasi muslimani, pa odakle su oni ako ne nasa krv, to sto su se poturcili kad je vakat bio tome isto kao sto su se tzv danasnji hrvati pokatolcili kad je tome vrijeme bilo pa muka je bila tada, teksa vremena to treba razumjeti a ne mrziti!
I ko je sad tu prav pa da kaze pravoslavlje ili katolicanstvo ili muhamedanstvo je bas ono pravo ko smo mi da sudimo ikome!?

llopez

pre 10 godina

Milo upropastio si Crnu Goru, opljackao je sa drugovima, unistio privredu i pustio prljav novac da se pere po Podgorici i Primorju a ostalo kao da ne postoji, pogotovo sjever CG ... Ovo veze nema sa Njegosem, podjele Crnoj Gori trenutno odgovaraju jer ce ti uvjek trebat jedna polovina koja ne glasa za tebe i koja je nezadovoljna i koja je uvjek iskljucena iz finansijskog kolaca koji imas samo za depesovce i ,,crnogorce,, - posluzice uvjek kao odlican alibi ...

Јован

pre 10 godina

Његош је Србин како су се и већина Црногораца изјашњавали док се није појавио овај комуњара Ђукановић и даде веру за вечеру. Али после њега биће опет по старом.

MilanBg

pre 10 godina

А какве то везе има Његош са Миловом Црном Гором!?? Вредности су потпуно другачије, све! Нема додуше ни са Србијом, и Србија је обрукала његошевско српство. Али богами ни са Црном Гором, ни најмање!

Danilo

pre 10 godina

Gosp. Đukanoviću, Hrvatska se nikome ne izvinjava što svake godine slavi proterivanje 350.000 Srba i stvaranje etničko čiste države! Tako nećete u EU.

fafa

pre 10 godina

@Izdajnik, pa muslimani se ne ponose Njegosem vidis da hoce njegovo delo da proglase za genocidnu tvorevinu zato ne izmisljaj. I u Srbiji postoji multietnicnost, zivi u slozi mnogo vise nacija nego u CG. Njegos nije zudeo za Dorcolom, a danasnjim Crnogorcima je to bogme omiljena odrednica. :D

Vladimir

pre 10 godina

Nekada je moralo ovako:

"Udri za krst, za obraz junački,
ko gođ paše svijetlo oružje,
ko gođ čuje srce u prsima!
Hulitelje imena Hristova
da krstimo vodom ali krvlju!
Trijebimo gubu iz torine!
Nek propoje pjesna od užasa,
oltar pravi na kamen krvavi!"
(Vladika Danilo)

A dans mora kako kažu :(

lazar dalmatinski

pre 10 godina

tzv, milo đuuuukanović je obični šarlatan.Glumi nekog državnika. On će biti vrlo brzo zaboravljen, iz jednog jedinog razloga, jer je prilično nekvalitetan, trećerazredni političar.

shame boner

pre 10 godina

Pa ovaj bi ga strpao u zatvor da kojim cudom ustane iz groba. Sacuvaj me Boze laznih tumaca Biblije,Kurana, Njegosa,Gavrila Principa...svako u nekom velikom djelu trazi dio sebe,a ako je gnjida-podrobno ce traziti i izvrnuti znacenje kako njemu odgovara za svoje ciljeve.