Nedelja, 01.12.2002.

22:14

B92:"Velo misto" - 11 godina kasnije

Izvor: Od specijalnog izvestaca B92 iz Splita Igora Vujicina

B92:"Velo misto" - 11 godina kasnije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

Hrvoje

pre 21 godinu

B92 zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. Komentari moraju biti lišeni rečnika koji nije primeren javnom govoru - vređanja, psovki itd. Posebno nećemo tolerisati ispoljavanje rasne i nacionalne mrznje kao i netolerancije prema manjinama i različitostima svake vrste. Govor mrznje je zabranjen na ovom sajtu.

hrvoje

pre 21 godinu

Nakratko sam zastao na vasem portalu i stvarno se pitam dali smo mi Hrvati stvarno takvi zlocinci, ma u stvari htio sam samo vidjeti da li cete dati koju rijec o Janici i Ivici. Ma nema veze, da Vas ne zadrzavam.

Bok i svako dobro!
Hrvoje

Ratko

pre 21 godinu

Za valhallu:
Bravo valhalla!
Tvoj odgovor na temu Ivana bi svako trebao da sevisetruko iztampa, razdeli i drzi na radnom mestu.

Za FD:
Tvoju poruka otvara isuvise politickih tema na forumu koji je ipak usmeren Jadranskoj Ligi. Samo da kazem da niposto nemoze da se poistovecuju bivsi predsednici g Milosevic i g Tudjman. Jer najvaznije u politici je SILA, a najsilniji na svetu i to narocito na ovim prostorima (SAD-Amerika plus Natosateliti) je vec odavno zauzeo stranu. Cak da su SM i FT absolutni blizanci, ako je njihova SILA = 1 onda je najmocnija vojna masinerija u istoriji covecanstva, NATO = 100 (ili jos blize negde 1000). Zbog toga se i svi dogadjaji na ovim prostorima mogu lako opisati jednom jedinom formulom:
NATO + SAD + EU + Hrvati + Slovenci + Muslimani + Albanci + 51 Islamskih Drzava (u slucaju Bosne) + Natosrbi(!) svi zajedno protiv Srba i Jugoslovena na celu sa Slobodanom Milosevicem, Radovanom Karadzicem i ostalim koji su se suprotstavili stranom agresoru, domacim izdajnicima i razbijacima Jugoslavije.
Mogli bi da pricamo kako je do ovoga doslo ali ovakav odnos SILE definitivno stoji. I dete, sa manje od deset godina, ce ti automatski reci na ciju stranu ce stati bilo kakva RULJA kada je odnos SILE takav. A ti FD providno zastupas stavove NAJMOCNIJEG kada je rec o glavnom “krivcu”. Sto se tice Nato Tribunala u Hagu on je daleko vise Vasingtonski nego Haski. I njega neinteresuju ni Hrvati ni Srbi ni bilo ko drugi nego samo interesi sopstvenog gospodara. Da je on znatno vise anti-srpski nego anti-hrvatski proizilazi iz cinjenice da su se Srbi jedini na ovim prostorima suprotstavili NATO agresoru! Na nas je otpremljeno ni manje ni vise no 23000 tona Natobombi a na Hrvate NIJEDNA! Sve ostalo onda sledi logiku agresorske “pravde”.
Uostalom pratim i pratio sam sudjenje bivsem predsedniku u Hagu i rezultat, u kosarkaskom smislu posle prve polovine, stoji otprilike Nato 0 SM 110! Mogu da gledam i slusam i da neverujem sopstvenim usima i ocima kako je jedan jedini covek u stanju da cesto u jednom potezu matira celo tuzlastvo od preko 70 osoba koje se za ovaj slucaj pripremalo 3 godine!! I naravno da dodjem do zakljucka da je proces odavno za mene zavrsen i da se pobednik zna vec od prve nedelje procesa. A to sto ce to sasvim drugacije biti proglaseno tu ja nemogu da mnogo uticem osim da ukazem na cinjenice. Da imam recimo 400 nuklearnih bombi u posedu, kao sto ga naprimer po nekim podatcima ima drzava Izrael, verujem da bi stvar bila sasvim drugacija. Ali to valjda i ti sam znas.

Njegos

pre 21 godinu

Ova diskusija je dokaz da mi citaoci, SRBI, NE zelimo ovakve tekstove koji nam kaljaju obraz, i NE zelimo ligu koja ce oslabiti kosarku Srbije i Crne Gore a pomoci nasim ubicama.

Pera

pre 21 godinu

FD, imas problem sa logikom... Prvo kažeš da ti nije krivo što se zemlja raspala, a onda kažeš da postoji krivac za taj raspad. Ako ti nije krivo, onda je po tebi dobro što se to desilo, pa nema ni krivca... Ali pošto ti lepo pišeš 6+2 i iz Novog Sada si, mada ti ne vidimo i ime, vidi se ipak da žališ za onim Titovim vremenima kako ti kažeš krhke ravnoteže, kada je Vojvodina bila skoro država. Ne treba nam krhka ravnoteža. Prosto treba da se sve lepo razdvoji i da svako živi svoj odvojeni život i ima odvojene lige i onda ne bi uopšte bilo ovakvih rasprava.
A nemoj da porediš Lenjingrad i Sarajevo. Jako je teško postaviti paralelu između ta dva grada po svemu, a i time činiš veliku uslugu nacistima iz II svetskog rata.

Siniša

pre 21 godinu

Dokle je samo stigla ova rasprava... Od beznačajnog teksta o beznačajnom gradu na jadranskoj obali, pa do Isusa, krvi, Lenjingrada,... Fenomenalno. Ali to je još jedan dokaz da je jadranska liga samo za one sa Jadranskog mora, ali ne i za nas. Nama je dovoljna naša, jer je bolja od drugih i napreduje. Oni neka se igraju košarke međusobno...

Мирослав

pre 21 godinu

Има једно место где би се сви навијачи са обе стране помирили и ујединили, а то је геј парада.

FD, NS

pre 21 godinu

Poruka za Ratka: Napisao sam "raspala se" i to nisam uradio slucajno. Nisam jugonostalgicar. Najvecim krivcem za raspad SFRJ smatram S. Milosevica i one koji su mu sluzili. Ko god je hteo da ostvari dominaciju 1 naroda medju Juznim Slovenima, izazivao je ratove. A SM je upravo to radio. Razorio je krhku ravnotezu medju federalnim jedinicama (6+2), napravio od anonimnog izopstenog bivseg generala Oca Hrvatske Nacije Broj Dva (Broj 1 je bio Ante Starcevic). Kakva je to "Jugoslavija" kojom bi bili zadovoljni samo srpski nacionalisti?
Mislim da je degutantno nakon delimicnog etnickog ciscenja Srema, potpunog Baranje i dela Slavonije, kao i Dalmatinske Zagore, "lenjingradizovanja" Sarajeva, masovnog ubijanja kod Srebrenice, pokolja u Istocnoj Bosni, etnickog ciscenja 49% teritorije BiH od strane cetnika, proterivanja celokupne albanske populacije sa KiM, govoriti sa pozicije srpskog soviniste o bilo cemu, a kamoli o tome ko je ubio Isusa iz Nazareta. Izjave tipa "mi smo super, nikog ne diramo, a nas se ubija" su ceste i u Hrvatskoj i u Srbiji. Haski sud hrvatski nacionalisti smatraju antihrvatskim, a srpski nacionalisti antisrpskim. Jedni placu jer su im svi generali na listi za Hag ili vec u pritvoru, a drugi jer im je Vrhovni Vodja, zajedno sa slugama u istom polozaju. Jel' potreban novi rat da se opet vidi da li su jaci cetnici ili ustase (osim u slucajevima kad odlicno saradjuju protiv nekog treceg)?! Milosevic i Tudjman su ostvarili svoj dogovor o podeli BiH, o "razmeni stanovnistva" izmedju Hrvatske i Srbije, jedino sto SM nije uspeo da proteranim Srbima iz Hrvatske kolonizuje KiM.
Poruka Delijama: proverite nacionalni sastav tima CZ koji je osvojio Kup Sampiona i Superkup 1991, a ne koliko je ne-Hrvata igralo u Jugoplastici ili Ciboni krajem 80-tih. Uostalom, sta je cilj ove rasprave? Da neko napise da su svi Srbi bolji kosarkasi od svih Hrvata, bili i ostace? E, jeste li sad srecni? I "Srbija do Tokija", i "Partizan, Partizan to je srpski tim, Slobodan Milosevic ponosi se s njim" i Torcida sa ikonama ustasa Jure i Bobana -- svi ste vi Braca Po Materi, zato ste toliko isti i zato se toliko i mrzite.

Marko

pre 21 godinu

Eto ti dokazi. Postoje i Nemacki i Italijanski zapisi i o jamama i gasnim komorama i o planu o istrebljenju Srba. Naravno postoje i Hrvatski jer oni nisu nikad ni krili svoj fasizam nego su javno Ante Pavelic i ostali govorili da treba istrebiti Srbe. Ako si ti to odlucio da ignorises, nemoj druge da ubedjujes da to nije tako.
Neka vecno zivi kosarkasko prvenstvo Crne Gore i Srbije koje niko nece da prekida, i gde ce prvak uvek biti C.Zvezda:)))

valhalla

pre 21 godinu

Ivane,
"...kad mi neko bude pokazao gasne komore"
Cisto je pitanje tehnologije, a i krvolocnosti. Nemci su skloniji racionalnijim i bezlicnijim resenjima, a Hrvati vole da se unesu u posao. Nece biti da nisi cuo za Jasenovac ili jame.
"plan da se istrebi ceo narod ma gde on bio"
trecinu pobiti, trecinu pokrstiti, trecinu proterati. Nije valjda da ni za to nisi cuo? A ni Nemci nisu proganjali Jevreje u Juznoj Americi i Okeaniji, jer do tamo nisu stigli.
"6 miliona mrtvih"
a) mrtvih nije bilo sest miliona, ni po jednom ozbiljnom istrazivanju. Ta brojka je posledica cestog ponavljanja tipa "nas i Rusa 200 miliona" (a statistika kaze da je nas i Rusa zbirno ispod 150 miliona). Stvarna brojka verovatno nije veca od 1,7 miliona, a u najgorem slucaju doseze 3. Sto je u svakom slucaju gnusan zlocin, ali je gadno da neko trguje svojim mrtvim sunarodnicima iz marketinskih razloga.
b) broj Srba koji su stradali od Hrvata i muslimana u dva svetska rata (na teritoriji danasnje Hrvatske i danasnje BiH) obliato prelazi 1 milion.
"progone i sikaniranje koji su pre toga trajali nekoliko stotina godina"
trajali su oni hiljadama godina (citaj Stari zavet), ali su i Jevreji drugima to isto radili, kad god bi bili u situaciji da ih ugnjetavaju (opet, citaj Stari zavet).
"i uz to pripisivanje krivice za Hristovu smrt..."
Ta krivica je dokazana. Daleko od toga da treba nekog ugnjetavati zbog toga (uostalom, i Hrist je bio Jevrejin, a hriscanstvo potpuno naslonjeno na judaizam u etickom pogledu). Samo, bitno je biti svestan cinjenica.
Ja ti predlazem da malo citas, a ne da se obrazujes iz brosura i levicarske stampe, kao svojevremeno drug Lenjin.
Medjutim, poenta je da se apsolutno gnusam svih koji gundjaju protiv ovakvih tekstova, jer je poenta da budemo normalan narod, a ne replika Hrvata, Jevreja ili Amerikanaca. Uvek treba biti izlozen sto vecem broju izvora informacija, da bi se mogao formirati ispravan stav (kakav god da je taj stav).

Ivan M

pre 21 godinu

Sto se tice Nemaca i Jevreja: kad mi neko bude pokazao gasne komore, plan da se istrebi ceo narod ma gde on bio, 6 miliona mrtvih, progone i sikaniranje koji su pre toga trajali nekoliko stotina godina i uz to pripisivanje krivice za Hristovu smrt, e onda cu da razmislim da li je situacija slicna sa Nemcima i Jevrejima. Dotada, porucujem svim velikim (i Velikim) Srbima na ovim stranicama da se drze cinjenica.

Ivan

pre 21 godinu

Kakve su bre ovo gluposti??!! Kakav Split,kakva hrvatska košarka? Ko je za njih uopšte ikada čuo? Šta su oni ikada uradili na tom polju od kada smo se razdvojili? Sve svoje uspehe duguju srpskoj košarci i našim igračima.Da li mislite da bi oni bili u to vreme prvaci Evrope da u timu nisu imali sve same srpske košarkaše? Njihovi rezultati u poslednjih 12 godina sve govore o tome koliko su dobili ,tj.izgubili našim odlaskom.Koga oni više interesuju debili iskompleksirani.Oni čak nisu ni Hrvati već treba da se zovu srbomrzci! Uostalom, već je neki Ratko o tome sve lepo rekao.A svim ovim šabanima jugonostalgičarima poručujem da se maknu sa ovog sajta jer ovde nemaju šta da traže.Neka idu na mnonitor.hr

Ratko

pre 21 godinu

Citat od Ivana:
“Pored toga, poredjenja sa Jevrejima i Nemcima su blago receno neumesna i uvredljiva.”

Tacno! I to je upravo ono sto tkz “medjunarodna zajednica” radi vec punih deset godina i ubacuje Srbe u ulogu dzelata a sve ostale u ulogu zrtve. To radi i CNN i BBC i ZDF i sve ostale Natomedije a ispred svih naravno i Nato Tribunal u Hagu! I naravno da ce ih mali patuljasti separatisti na ovim prostorima pratiti svakim korakom kao sto to rade i sadasnji vlastodrsci na ovim prostorima.

Za FD:
Jugoslavija se nije prirodno “raspala” vec je godinama podrivana i na kraju oruzanim i diplomatskim sredstvima RAZBIJENA od stranog faktora i domacih petokolonasa. Dovoljno je navesti koliko stranih okupacionih trupa, vojnih baza i domacih placenika rade na ovim prostorima. Neverujem da mozemo previse oko toga da uradimo jer ljudi koji su se svemu tome zestoko suprotstavili se danas nalaze u zatvoru Nato Tribunala. Medjutim niposto netreba pomagati okupaciju sopstvene zemlje kao sto mnogi to rade samim recnikom (najcesce podsvesno).

Ja sam ovde vec napisao da sam protiv ucestvovanja srpskih klubova u Goodyear ligi, medjutim moram priznati da su mi se sa druge strane dopali izvestaji B92 (!) sa utakmica i da je bas ova iz Splita bila za mene interesantna. Primecuje se takodje da hrvatski izvestaci poput Mutica menjaju ton i neduluju uvredljivo kada razgovaraju sa B92. Interesantno bi bilo pitanje zasto se to desava. Opet se pokazuje da dijalog smanjuje tenziju. Sa druge strane smatram da je vazno ukazati na uvrede u recniku i ponasanju prema Srbima, nesto sto je maltene postalo deo hrvatske “kulture”. Rekao sam treba UKAZATI ali niposto se spustati na isti nivo te uzvracati istom merom. Mislim da komentatori B92 nedovoljno ukazuju ali sa druge strane svidja mi se da NE VREDJAJU kao sto to radi druga strana. Pritom bi bio zahvalan bilo kome ko bi mi naveo i jedan slucaj gde je naprimer bivsi predsednik Milosevic ikoga vredjao na bazi nacionalne, verske ili etnicke pripadnosti. Vredi to samo uporediti sa izjavama Franje Tudjmana o Srbima. Naprimer posle “Oluje” ovaj je izjavio da je Hrvatska “resila svoj srpski problem”. Ovo poslednje dakako pada u domen Nemaca i Jevreja.

Osim toga Goodyear Liga neminovno u ovom trenutku je znatno vise politicka nego sportska. To je potpuno prirodno posle dogadjaja na ovim prostorima. Prema tome mislim da i nije deplasirano da je moderator pustio odgovor i na neke teme koje nemaju direktne veze sa sportom. Ja sam uglavnom sada vise naucio nego sto sam ocekivao i nadam se da ce B92 nastaviti sa slicnom reportazom iz Zagreba posle ove iz Splita. I da ce ponovo biti nesto o samom ambijentu. Sa druge strane da se vratim na komentar FD. Tacno je da se nije pominjala nacionalna pripadnost pre 1990-ih ali cinjenica je da je to bila glavna odrednica svih separatistickih pokreta u Jugoslaviji (kako bi drugacije u funkcionisali?). E sada kada se u tekstu navode imena iskljucivo jedne nacionalsnosti u osvajanju titula Jugoplastike onda vredi na to i ukazati. Nemogu da se slozim da je razlika izmedju Hrvatske i SRJ mala kada se pogleda na ogromni jaz u uspesima u vrhunskim internacionalnim takmicenjima. A sto se tice 1987-1991 tacno je da je tada Jugoslavija bila najbolja u Evropi ali nevidim da bi imali bilo kakvu sansu protiv NBA igraca. Situacija se ipak znatno izmenila.

Marko

pre 21 godinu

Hvala sto ste mi objavili komentar. Nije bilo ni jedne vulgarne reci - pa je izgleda smetao sadrzaj.
Zasto nije dobro poredjenje sa Nemcima kada u Splitu vise nema Srba, posle tri rata u kome su Hrvati bili fasisti, al sada trebamo da ih ucimo da igraju basket!

Ivan M

pre 21 godinu

Pa ja vidim da nikoga nista ovde ne zanima po broju komentara koji se pojavljuju - ako vam zaista nije bitno, PRESKOCITE TEKST! Pored toga, poredjenja sa Jevrejima i Nemcima su blago receno neumesna i uvredljiva...

FD, Novi Sad

pre 21 godinu

"????????", ?????????-??????????, ?? ?????? ?? ??????? ?? ????????. Split je okupiran od Hercegovaca sa domoljubnom manom, kao što su i NS i Bg okupirani od PatriJota s Brda, pa nijedan od ovih gradova i nema puno sličnosti sa samim sobom.
Popale tipa Jugoslavija=Srbija su i dovele do "divnih devedesetih".
Nisam primetio nikakvu jugonostalgiju kod autora, a da su Tvrdić, Šolman bili dobri igrači u jednoj odličnoj ligi i reprezentaciji, to zna svako ko iole poznaje istoriju SFRJ-basketa (od kojeg još uvek živi i reprezentacija SRJ). Inače, u tom "srpskom" Partizanu (zanimljivo ime za "ultrasrpski klub") su igrali i Ivo Nakić i Haris Brkić, a da o Draženu Dalipagiću i ne govorimo. Jedino što u Dalipagićevo vreme nije bilo moderno da se prebrojavaju preci. A ako se neo-četnici malo raspitaju kod starijih, saznaće i sastav najbolje evropske reprezentacije svih vremena: SFRJ 1987-1991. Pa neka tu prebrojavaju etnicitete do mile volje.
Uostalom, ustašoidni i četnikoidni navijači su postali nebitni onda kad je Arsenal napravio supertim bez valjda ijednog Engleza. Jeste srbijanski (Jugoslavija se raspala u periodu 1988-1991) basket malko bolji od hrvatskog, ali ne vidim razloga prevelikoj radosti zakasnelih pripadnika četničkih formacija koji navijaju za Crvenu Petokraku. Uostalom, Zvezda je Split (ex-Jugoplastika)pobedila nakon dva produžetka, što baš i ne govori o ogromnoj razlici u klasi. Argentinu su pokrale sudije, a Divac je već mator. Slušao sam Tvrdića na B92 i u pravu je kad kaže: najbitniji su treneri i time objašnjava razliku između SRJ i hrvatske reprezentacije.
Administrator tvrdi da neće tolerisati ispoljavanje rasne i nacionalne mržnje, a dozvoljava Srbijankafe-stil.
? ??? ???????? ????? ??? ?? "??????? ?????" ??? ? ????? ?????? ???? ????? ???????????? ? ????? ?????? ? "??????? ?????????, ?????????..." ? ??. ???? ???? ?????? ??? "?????? ????????????" ????? ???????, ?????, ????-?????...

Ratko

pre 21 godinu

Citat iz izvestaja:
“dovoljno je setiti ko je sve igrao na Gripama - Tvrdic, Solman , Jerkov, Kukoc, Radja…i sta je sve osvojeno.”

Osvojena su tri klupska evropska prvenstva sa Srbinom i trenerom Bozidarom Maljkovicem zatim jos sa Srbima Zoranom Savicem, Zoranom Sretenovicem i Lukom Pavicevicem u prvoj tadasnjoj petorci! Vredi istaci da je kasnije Maljkovic osvojio jos jedno prvenstvo sa (cini mi se francuskim) klubom a Savic kao MVP Final 4 turnira i sa talijanskim. Zna se kako se splitska druzina provela cim su ih napustili Srbi. Nijedan hrvatski klub jos nije dosao ni u Final 4. Sa druge strane Partizan je 1992 postao sampion Evrope a 1998 bio i u Final 4. Mi smo pokazali da mozemo jos vise i bolje bez Hrvata a oni su imali punih 10 godina da dokazu sta mogu bez nas. Rezultat je opste poznat i vidjen poslednji put u Indijanapolisu. Upravo jedino mesto gde su Hrvati daleko ispred nas to je u njihovom (stalnom) vredjanju i nipodastavanju nas ovde. Nama naravno nije potrebno da odgovaramo jer sta na kraju imamo uopste da zavidimo drugorazrednoj skupini.

nikola

pre 21 godinu

ti si marko jadan..bas si jadan a naravno toga nisi svestan..nikad od tebe ni tvog zivota nista..zabij se tu u to selo odakle si..stq ti znas sta je evropski orentisati se...

Marko

pre 21 godinu

Ne mrzimo mi nikoga samo kazemo da ovakvom tekstu nije mesto u srpskim novinama niti na nasem site-u. Znam da vi kojima su ova vremena isprala mozgove mislite da svako ima pravo da pise sta hoce, ali to je vasa zabluda jer ovakav antisrpski tekst nebi prosao nigde. Ja nevido da se u Izraelu ovako pise o Berlinu niti u Americi o Moskvi...
Najsmesnije u svemu je da vi koji se divite Splitu mislite da ste zbog toga savremeno i proevropski orijentisani, a ne znate koliko ste tuzni i jadni...

voodoo popeye

pre 21 godinu

Alo shabani!Pa nije vam bre ovo Serbiancafe,pa da pljujete svakog ko je rodjen 100 ili 500 km dalje.
Ajde vi lepo ish na taj"poznati i priznati" sajt pa izivljavajte svoju impotenciju do besvesti..

APIS

pre 21 godinu

Srbi, ne slusajte strane placenike i domace izdajnike SOROSEVCE! zvacemo se KRALJEVINA SRBIJA!!!!
P.S. SA VEROM U BOGA ZA KRALJA I SRBIJU!!!!
P.P.S. ZIV JE CICA!!!

Ratko

pre 21 godinu

Postovani Milutine,
Ne vidim da je liga “jugonostalgicna”. Pre svega u utakmicama sa srpskim klubovima se u Hrvatskoj ne vice “Zivela Juga” vec “ubij, ubij Srbina”. Ja licno sam vec pisao na ovu temu i ukazao da nama Srbimna ovo takmicenje ne odgovara jer je separtistima znatno vise stalo do pobede nad nama, bilo kakvim sredstvima, nego nama u obratnom smislu.
Druga stvar je nepotrebno brisanje imena koje je sastavni deo sopstvene istorije (dobre i lose). Kao sto pravilno kazes one Jugoslavije sa Slovenijom i Hrvatskom vise nema pa onda nevidim razlog zasto da menjamo ime. Oni su otisli zasto moramo da ih i mi sledimo? Pritom vredi postaviti pitanje kako ce se zvati ta zajednica u kojoj ce Srbija biti sa sadasnjom “kooperativnom” vlascu koja kao i ti odbacujes postojece ime. Procitaj malo vise i doznaces da ce se zvati ZAPADNI BALKAN. A u njoj ce biti tvoji (ne)voljeni iz Hrvatske i Bosne (jos nije sigurno ali je verovatno da ce tu biti i Slovenija). Dakle ako se odrices sopstvenog imena onda nemoj da se cudis ako ce ti drugo ime nametnuti neko drugi koji je mocniji od tebe. E sada ti biraj zelis li Srbija/Jugoslavija, pa makar bilo i bez Crne Gore, ili Srbija/Zapadni Balkan. Svaka korporacija trosi velike sume na promovisanje imena a mi ga vec imamo. I zna se koliko svetskih, olimpijskih i evropskih medalja stoji iza imena Jugoslavije a koliko iza onog drugog. Uopste u kosarsci ime Jugoslavija = svetski KVALITET!

Milutin

pre 21 godinu

Dragi Matej, pa taj intervju sa Muticem do sada nije objavljen, tako da ga nisam ni citao, niti cu, kao sto necu ni gledati ni jednu utakmicu jugonostalgicarske lige.

superstar@yahoo.com

pre 21 godinu

IPAK STE ZA DRUGU LIGU
8 razloga

1.Skuni Pen - da mi je koji decimetar vise
2.Borko Radovic-zvani asistencija(jednom je dodaj Borko)
3.Vladimir Tica - ili ti Hrabro Srce
4.Jovan Koprivica - vrsni bek-suter
5.Silobad - talenat,ali jos ima dosta da uci
6.Luka Pavicevic-unuci mu polaze u skolu
7.Milutin Aleksic-najbolji kluPski igrac
8.Nebojsa Ilic -Darth Vader bez kacige

Marko

pre 21 godinu

Gospodo iz B92, da li ovako Jevreji pisu o Nemackim gradovima? Da li vam je toliko niska nacionalna svest da sa ljubavlju pisete o gradu u kom Srbi ni dan danas nemaju osnovna ljudska prava (cirilicu, nacionalnu i versku slobodu).
Stvarno smo jadni i prejadni sa ovakvim ligama....
PS: Gledajte da ne objavite ovaj komentar kao i ostale moje...

Milutin

pre 21 godinu

Dragi Ratko, Jugoslavije, hvala Bogu, one stare sa Hrvatima i Slovencima vise nema. Zato i ne vidim potrebu da se objavljuju intervjui sa tamosnjim sportskim novinarima. To ima isto znacenje kao i objavljivanje intervjua sa sportskim novinarima iz Gane ili Letonije, a to nesto ne verujem da iko normalan, ko ima sta da radi u zivotu ima potrebu da cita.

Dragan

pre 21 godinu

Mene interesuje interviju sa Ratom Tvrdicem. One koje to ne interesuje ne moraju ni da citaju. Moram priznati da me razocarava intelektualni nivo komentara koji se pojavljuju ovde. Pogotovo oni tipa umrite cigani (grobari) i td. Ja zaista ne mislim da im je mesto ovde koga pa to interesuje.

Ratko

pre 21 godinu

1. Autor ima pravo da poredi danasnji Split sa onim pre vise od deset godina. Osim toga ako je tada imao 10x vise u sopstvenom dzepu nego sto ga ima danas, ako je mogao da putuje svugde i celoj Jugoslaviji (SFRJ) i Evropi bez viza iz bez sikaniranja, onda je sasvim prirodno da je nostalgican za ta vrmena.

2. To “Zvezda SRBIJA, nikad jugoslavija” je prilicno blesava i provincijska parola. Pa jasno je da je u Srbiji gde je uvek i bila. A svaka Jugoslavija je bolja od RAZBIJENE iste.

Pokustajte mozda sa Zvezda Srbija u EU! Medjutim gde se to konkretno u Evropi nalazi Zvezda, kada se muci po Goodyear Ligi?? A ceo svet zna ko je SVETSKI I EVROPSKI SAMPION. I to ne od juce!!

Милош

pre 21 godinu

Једва чекам да поново НЕ гледам утакмицу ове "лиге", као што нисам ни једну до сада.
ЗВЕЗДА СРБИЈА НИКАД ЈУГОСЛАВИЈА!!!!

Pavle

pre 21 godinu

Zasto biste uopste objavljivali intervjue sa Tvrdicem, Muticem ili Radjom????? Koga to interesuje???
Sto dalje od Jugoslavije bilo koje vrste!!!

FD, NS

pre 21 godinu

Poruka za Ratka: Napisao sam "raspala se" i to nisam uradio slucajno. Nisam jugonostalgicar. Najvecim krivcem za raspad SFRJ smatram S. Milosevica i one koji su mu sluzili. Ko god je hteo da ostvari dominaciju 1 naroda medju Juznim Slovenima, izazivao je ratove. A SM je upravo to radio. Razorio je krhku ravnotezu medju federalnim jedinicama (6+2), napravio od anonimnog izopstenog bivseg generala Oca Hrvatske Nacije Broj Dva (Broj 1 je bio Ante Starcevic). Kakva je to "Jugoslavija" kojom bi bili zadovoljni samo srpski nacionalisti?
Mislim da je degutantno nakon delimicnog etnickog ciscenja Srema, potpunog Baranje i dela Slavonije, kao i Dalmatinske Zagore, "lenjingradizovanja" Sarajeva, masovnog ubijanja kod Srebrenice, pokolja u Istocnoj Bosni, etnickog ciscenja 49% teritorije BiH od strane cetnika, proterivanja celokupne albanske populacije sa KiM, govoriti sa pozicije srpskog soviniste o bilo cemu, a kamoli o tome ko je ubio Isusa iz Nazareta. Izjave tipa "mi smo super, nikog ne diramo, a nas se ubija" su ceste i u Hrvatskoj i u Srbiji. Haski sud hrvatski nacionalisti smatraju antihrvatskim, a srpski nacionalisti antisrpskim. Jedni placu jer su im svi generali na listi za Hag ili vec u pritvoru, a drugi jer im je Vrhovni Vodja, zajedno sa slugama u istom polozaju. Jel' potreban novi rat da se opet vidi da li su jaci cetnici ili ustase (osim u slucajevima kad odlicno saradjuju protiv nekog treceg)?! Milosevic i Tudjman su ostvarili svoj dogovor o podeli BiH, o "razmeni stanovnistva" izmedju Hrvatske i Srbije, jedino sto SM nije uspeo da proteranim Srbima iz Hrvatske kolonizuje KiM.
Poruka Delijama: proverite nacionalni sastav tima CZ koji je osvojio Kup Sampiona i Superkup 1991, a ne koliko je ne-Hrvata igralo u Jugoplastici ili Ciboni krajem 80-tih. Uostalom, sta je cilj ove rasprave? Da neko napise da su svi Srbi bolji kosarkasi od svih Hrvata, bili i ostace? E, jeste li sad srecni? I "Srbija do Tokija", i "Partizan, Partizan to je srpski tim, Slobodan Milosevic ponosi se s njim" i Torcida sa ikonama ustasa Jure i Bobana -- svi ste vi Braca Po Materi, zato ste toliko isti i zato se toliko i mrzite.

Marko

pre 21 godinu

Gospodo iz B92, da li ovako Jevreji pisu o Nemackim gradovima? Da li vam je toliko niska nacionalna svest da sa ljubavlju pisete o gradu u kom Srbi ni dan danas nemaju osnovna ljudska prava (cirilicu, nacionalnu i versku slobodu).
Stvarno smo jadni i prejadni sa ovakvim ligama....
PS: Gledajte da ne objavite ovaj komentar kao i ostale moje...

Milutin

pre 21 godinu

Dragi Ratko, Jugoslavije, hvala Bogu, one stare sa Hrvatima i Slovencima vise nema. Zato i ne vidim potrebu da se objavljuju intervjui sa tamosnjim sportskim novinarima. To ima isto znacenje kao i objavljivanje intervjua sa sportskim novinarima iz Gane ili Letonije, a to nesto ne verujem da iko normalan, ko ima sta da radi u zivotu ima potrebu da cita.

FD, Novi Sad

pre 21 godinu

"????????", ?????????-??????????, ?? ?????? ?? ??????? ?? ????????. Split je okupiran od Hercegovaca sa domoljubnom manom, kao što su i NS i Bg okupirani od PatriJota s Brda, pa nijedan od ovih gradova i nema puno sličnosti sa samim sobom.
Popale tipa Jugoslavija=Srbija su i dovele do "divnih devedesetih".
Nisam primetio nikakvu jugonostalgiju kod autora, a da su Tvrdić, Šolman bili dobri igrači u jednoj odličnoj ligi i reprezentaciji, to zna svako ko iole poznaje istoriju SFRJ-basketa (od kojeg još uvek živi i reprezentacija SRJ). Inače, u tom "srpskom" Partizanu (zanimljivo ime za "ultrasrpski klub") su igrali i Ivo Nakić i Haris Brkić, a da o Draženu Dalipagiću i ne govorimo. Jedino što u Dalipagićevo vreme nije bilo moderno da se prebrojavaju preci. A ako se neo-četnici malo raspitaju kod starijih, saznaće i sastav najbolje evropske reprezentacije svih vremena: SFRJ 1987-1991. Pa neka tu prebrojavaju etnicitete do mile volje.
Uostalom, ustašoidni i četnikoidni navijači su postali nebitni onda kad je Arsenal napravio supertim bez valjda ijednog Engleza. Jeste srbijanski (Jugoslavija se raspala u periodu 1988-1991) basket malko bolji od hrvatskog, ali ne vidim razloga prevelikoj radosti zakasnelih pripadnika četničkih formacija koji navijaju za Crvenu Petokraku. Uostalom, Zvezda je Split (ex-Jugoplastika)pobedila nakon dva produžetka, što baš i ne govori o ogromnoj razlici u klasi. Argentinu su pokrale sudije, a Divac je već mator. Slušao sam Tvrdića na B92 i u pravu je kad kaže: najbitniji su treneri i time objašnjava razliku između SRJ i hrvatske reprezentacije.
Administrator tvrdi da neće tolerisati ispoljavanje rasne i nacionalne mržnje, a dozvoljava Srbijankafe-stil.
? ??? ???????? ????? ??? ?? "??????? ?????" ??? ? ????? ?????? ???? ????? ???????????? ? ????? ?????? ? "??????? ?????????, ?????????..." ? ??. ???? ???? ?????? ??? "?????? ????????????" ????? ???????, ?????, ????-?????...

Ivan M

pre 21 godinu

Pa ja vidim da nikoga nista ovde ne zanima po broju komentara koji se pojavljuju - ako vam zaista nije bitno, PRESKOCITE TEKST! Pored toga, poredjenja sa Jevrejima i Nemcima su blago receno neumesna i uvredljiva...

Мирослав

pre 21 godinu

Има једно место где би се сви навијачи са обе стране помирили и ујединили, а то је геј парада.

hrvoje

pre 21 godinu

Nakratko sam zastao na vasem portalu i stvarno se pitam dali smo mi Hrvati stvarno takvi zlocinci, ma u stvari htio sam samo vidjeti da li cete dati koju rijec o Janici i Ivici. Ma nema veze, da Vas ne zadrzavam.

Bok i svako dobro!
Hrvoje

Ivan

pre 21 godinu

Kakve su bre ovo gluposti??!! Kakav Split,kakva hrvatska košarka? Ko je za njih uopšte ikada čuo? Šta su oni ikada uradili na tom polju od kada smo se razdvojili? Sve svoje uspehe duguju srpskoj košarci i našim igračima.Da li mislite da bi oni bili u to vreme prvaci Evrope da u timu nisu imali sve same srpske košarkaše? Njihovi rezultati u poslednjih 12 godina sve govore o tome koliko su dobili ,tj.izgubili našim odlaskom.Koga oni više interesuju debili iskompleksirani.Oni čak nisu ni Hrvati već treba da se zovu srbomrzci! Uostalom, već je neki Ratko o tome sve lepo rekao.A svim ovim šabanima jugonostalgičarima poručujem da se maknu sa ovog sajta jer ovde nemaju šta da traže.Neka idu na mnonitor.hr

Ratko

pre 21 godinu

Postovani Milutine,
Ne vidim da je liga “jugonostalgicna”. Pre svega u utakmicama sa srpskim klubovima se u Hrvatskoj ne vice “Zivela Juga” vec “ubij, ubij Srbina”. Ja licno sam vec pisao na ovu temu i ukazao da nama Srbimna ovo takmicenje ne odgovara jer je separtistima znatno vise stalo do pobede nad nama, bilo kakvim sredstvima, nego nama u obratnom smislu.
Druga stvar je nepotrebno brisanje imena koje je sastavni deo sopstvene istorije (dobre i lose). Kao sto pravilno kazes one Jugoslavije sa Slovenijom i Hrvatskom vise nema pa onda nevidim razlog zasto da menjamo ime. Oni su otisli zasto moramo da ih i mi sledimo? Pritom vredi postaviti pitanje kako ce se zvati ta zajednica u kojoj ce Srbija biti sa sadasnjom “kooperativnom” vlascu koja kao i ti odbacujes postojece ime. Procitaj malo vise i doznaces da ce se zvati ZAPADNI BALKAN. A u njoj ce biti tvoji (ne)voljeni iz Hrvatske i Bosne (jos nije sigurno ali je verovatno da ce tu biti i Slovenija). Dakle ako se odrices sopstvenog imena onda nemoj da se cudis ako ce ti drugo ime nametnuti neko drugi koji je mocniji od tebe. E sada ti biraj zelis li Srbija/Jugoslavija, pa makar bilo i bez Crne Gore, ili Srbija/Zapadni Balkan. Svaka korporacija trosi velike sume na promovisanje imena a mi ga vec imamo. I zna se koliko svetskih, olimpijskih i evropskih medalja stoji iza imena Jugoslavije a koliko iza onog drugog. Uopste u kosarsci ime Jugoslavija = svetski KVALITET!

Marko

pre 21 godinu

Ne mrzimo mi nikoga samo kazemo da ovakvom tekstu nije mesto u srpskim novinama niti na nasem site-u. Znam da vi kojima su ova vremena isprala mozgove mislite da svako ima pravo da pise sta hoce, ali to je vasa zabluda jer ovakav antisrpski tekst nebi prosao nigde. Ja nevido da se u Izraelu ovako pise o Berlinu niti u Americi o Moskvi...
Najsmesnije u svemu je da vi koji se divite Splitu mislite da ste zbog toga savremeno i proevropski orijentisani, a ne znate koliko ste tuzni i jadni...

Hrvoje

pre 21 godinu

B92 zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. Komentari moraju biti lišeni rečnika koji nije primeren javnom govoru - vređanja, psovki itd. Posebno nećemo tolerisati ispoljavanje rasne i nacionalne mrznje kao i netolerancije prema manjinama i različitostima svake vrste. Govor mrznje je zabranjen na ovom sajtu.

Ratko

pre 21 godinu

1. Autor ima pravo da poredi danasnji Split sa onim pre vise od deset godina. Osim toga ako je tada imao 10x vise u sopstvenom dzepu nego sto ga ima danas, ako je mogao da putuje svugde i celoj Jugoslaviji (SFRJ) i Evropi bez viza iz bez sikaniranja, onda je sasvim prirodno da je nostalgican za ta vrmena.

2. To “Zvezda SRBIJA, nikad jugoslavija” je prilicno blesava i provincijska parola. Pa jasno je da je u Srbiji gde je uvek i bila. A svaka Jugoslavija je bolja od RAZBIJENE iste.

Pokustajte mozda sa Zvezda Srbija u EU! Medjutim gde se to konkretno u Evropi nalazi Zvezda, kada se muci po Goodyear Ligi?? A ceo svet zna ko je SVETSKI I EVROPSKI SAMPION. I to ne od juce!!

Milutin

pre 21 godinu

Dragi Matej, pa taj intervju sa Muticem do sada nije objavljen, tako da ga nisam ni citao, niti cu, kao sto necu ni gledati ni jednu utakmicu jugonostalgicarske lige.

Marko

pre 21 godinu

Hvala sto ste mi objavili komentar. Nije bilo ni jedne vulgarne reci - pa je izgleda smetao sadrzaj.
Zasto nije dobro poredjenje sa Nemcima kada u Splitu vise nema Srba, posle tri rata u kome su Hrvati bili fasisti, al sada trebamo da ih ucimo da igraju basket!

Siniša

pre 21 godinu

Dokle je samo stigla ova rasprava... Od beznačajnog teksta o beznačajnom gradu na jadranskoj obali, pa do Isusa, krvi, Lenjingrada,... Fenomenalno. Ali to je još jedan dokaz da je jadranska liga samo za one sa Jadranskog mora, ali ne i za nas. Nama je dovoljna naša, jer je bolja od drugih i napreduje. Oni neka se igraju košarke međusobno...

Pera

pre 21 godinu

FD, imas problem sa logikom... Prvo kažeš da ti nije krivo što se zemlja raspala, a onda kažeš da postoji krivac za taj raspad. Ako ti nije krivo, onda je po tebi dobro što se to desilo, pa nema ni krivca... Ali pošto ti lepo pišeš 6+2 i iz Novog Sada si, mada ti ne vidimo i ime, vidi se ipak da žališ za onim Titovim vremenima kako ti kažeš krhke ravnoteže, kada je Vojvodina bila skoro država. Ne treba nam krhka ravnoteža. Prosto treba da se sve lepo razdvoji i da svako živi svoj odvojeni život i ima odvojene lige i onda ne bi uopšte bilo ovakvih rasprava.
A nemoj da porediš Lenjingrad i Sarajevo. Jako je teško postaviti paralelu između ta dva grada po svemu, a i time činiš veliku uslugu nacistima iz II svetskog rata.

Милош

pre 21 godinu

Једва чекам да поново НЕ гледам утакмицу ове "лиге", као што нисам ни једну до сада.
ЗВЕЗДА СРБИЈА НИКАД ЈУГОСЛАВИЈА!!!!

Dragan

pre 21 godinu

Mene interesuje interviju sa Ratom Tvrdicem. One koje to ne interesuje ne moraju ni da citaju. Moram priznati da me razocarava intelektualni nivo komentara koji se pojavljuju ovde. Pogotovo oni tipa umrite cigani (grobari) i td. Ja zaista ne mislim da im je mesto ovde koga pa to interesuje.

Ivan M

pre 21 godinu

Sto se tice Nemaca i Jevreja: kad mi neko bude pokazao gasne komore, plan da se istrebi ceo narod ma gde on bio, 6 miliona mrtvih, progone i sikaniranje koji su pre toga trajali nekoliko stotina godina i uz to pripisivanje krivice za Hristovu smrt, e onda cu da razmislim da li je situacija slicna sa Nemcima i Jevrejima. Dotada, porucujem svim velikim (i Velikim) Srbima na ovim stranicama da se drze cinjenica.

APIS

pre 21 godinu

Srbi, ne slusajte strane placenike i domace izdajnike SOROSEVCE! zvacemo se KRALJEVINA SRBIJA!!!!
P.S. SA VEROM U BOGA ZA KRALJA I SRBIJU!!!!
P.P.S. ZIV JE CICA!!!

nikola

pre 21 godinu

ti si marko jadan..bas si jadan a naravno toga nisi svestan..nikad od tebe ni tvog zivota nista..zabij se tu u to selo odakle si..stq ti znas sta je evropski orentisati se...

Ratko

pre 21 godinu

Citat iz izvestaja:
“dovoljno je setiti ko je sve igrao na Gripama - Tvrdic, Solman , Jerkov, Kukoc, Radja…i sta je sve osvojeno.”

Osvojena su tri klupska evropska prvenstva sa Srbinom i trenerom Bozidarom Maljkovicem zatim jos sa Srbima Zoranom Savicem, Zoranom Sretenovicem i Lukom Pavicevicem u prvoj tadasnjoj petorci! Vredi istaci da je kasnije Maljkovic osvojio jos jedno prvenstvo sa (cini mi se francuskim) klubom a Savic kao MVP Final 4 turnira i sa talijanskim. Zna se kako se splitska druzina provela cim su ih napustili Srbi. Nijedan hrvatski klub jos nije dosao ni u Final 4. Sa druge strane Partizan je 1992 postao sampion Evrope a 1998 bio i u Final 4. Mi smo pokazali da mozemo jos vise i bolje bez Hrvata a oni su imali punih 10 godina da dokazu sta mogu bez nas. Rezultat je opste poznat i vidjen poslednji put u Indijanapolisu. Upravo jedino mesto gde su Hrvati daleko ispred nas to je u njihovom (stalnom) vredjanju i nipodastavanju nas ovde. Nama naravno nije potrebno da odgovaramo jer sta na kraju imamo uopste da zavidimo drugorazrednoj skupini.

valhalla

pre 21 godinu

Ivane,
"...kad mi neko bude pokazao gasne komore"
Cisto je pitanje tehnologije, a i krvolocnosti. Nemci su skloniji racionalnijim i bezlicnijim resenjima, a Hrvati vole da se unesu u posao. Nece biti da nisi cuo za Jasenovac ili jame.
"plan da se istrebi ceo narod ma gde on bio"
trecinu pobiti, trecinu pokrstiti, trecinu proterati. Nije valjda da ni za to nisi cuo? A ni Nemci nisu proganjali Jevreje u Juznoj Americi i Okeaniji, jer do tamo nisu stigli.
"6 miliona mrtvih"
a) mrtvih nije bilo sest miliona, ni po jednom ozbiljnom istrazivanju. Ta brojka je posledica cestog ponavljanja tipa "nas i Rusa 200 miliona" (a statistika kaze da je nas i Rusa zbirno ispod 150 miliona). Stvarna brojka verovatno nije veca od 1,7 miliona, a u najgorem slucaju doseze 3. Sto je u svakom slucaju gnusan zlocin, ali je gadno da neko trguje svojim mrtvim sunarodnicima iz marketinskih razloga.
b) broj Srba koji su stradali od Hrvata i muslimana u dva svetska rata (na teritoriji danasnje Hrvatske i danasnje BiH) obliato prelazi 1 milion.
"progone i sikaniranje koji su pre toga trajali nekoliko stotina godina"
trajali su oni hiljadama godina (citaj Stari zavet), ali su i Jevreji drugima to isto radili, kad god bi bili u situaciji da ih ugnjetavaju (opet, citaj Stari zavet).
"i uz to pripisivanje krivice za Hristovu smrt..."
Ta krivica je dokazana. Daleko od toga da treba nekog ugnjetavati zbog toga (uostalom, i Hrist je bio Jevrejin, a hriscanstvo potpuno naslonjeno na judaizam u etickom pogledu). Samo, bitno je biti svestan cinjenica.
Ja ti predlazem da malo citas, a ne da se obrazujes iz brosura i levicarske stampe, kao svojevremeno drug Lenjin.
Medjutim, poenta je da se apsolutno gnusam svih koji gundjaju protiv ovakvih tekstova, jer je poenta da budemo normalan narod, a ne replika Hrvata, Jevreja ili Amerikanaca. Uvek treba biti izlozen sto vecem broju izvora informacija, da bi se mogao formirati ispravan stav (kakav god da je taj stav).

Marko

pre 21 godinu

Eto ti dokazi. Postoje i Nemacki i Italijanski zapisi i o jamama i gasnim komorama i o planu o istrebljenju Srba. Naravno postoje i Hrvatski jer oni nisu nikad ni krili svoj fasizam nego su javno Ante Pavelic i ostali govorili da treba istrebiti Srbe. Ako si ti to odlucio da ignorises, nemoj druge da ubedjujes da to nije tako.
Neka vecno zivi kosarkasko prvenstvo Crne Gore i Srbije koje niko nece da prekida, i gde ce prvak uvek biti C.Zvezda:)))

Pavle

pre 21 godinu

Zasto biste uopste objavljivali intervjue sa Tvrdicem, Muticem ili Radjom????? Koga to interesuje???
Sto dalje od Jugoslavije bilo koje vrste!!!

superstar@yahoo.com

pre 21 godinu

IPAK STE ZA DRUGU LIGU
8 razloga

1.Skuni Pen - da mi je koji decimetar vise
2.Borko Radovic-zvani asistencija(jednom je dodaj Borko)
3.Vladimir Tica - ili ti Hrabro Srce
4.Jovan Koprivica - vrsni bek-suter
5.Silobad - talenat,ali jos ima dosta da uci
6.Luka Pavicevic-unuci mu polaze u skolu
7.Milutin Aleksic-najbolji kluPski igrac
8.Nebojsa Ilic -Darth Vader bez kacige

voodoo popeye

pre 21 godinu

Alo shabani!Pa nije vam bre ovo Serbiancafe,pa da pljujete svakog ko je rodjen 100 ili 500 km dalje.
Ajde vi lepo ish na taj"poznati i priznati" sajt pa izivljavajte svoju impotenciju do besvesti..

Ratko

pre 21 godinu

Citat od Ivana:
“Pored toga, poredjenja sa Jevrejima i Nemcima su blago receno neumesna i uvredljiva.”

Tacno! I to je upravo ono sto tkz “medjunarodna zajednica” radi vec punih deset godina i ubacuje Srbe u ulogu dzelata a sve ostale u ulogu zrtve. To radi i CNN i BBC i ZDF i sve ostale Natomedije a ispred svih naravno i Nato Tribunal u Hagu! I naravno da ce ih mali patuljasti separatisti na ovim prostorima pratiti svakim korakom kao sto to rade i sadasnji vlastodrsci na ovim prostorima.

Za FD:
Jugoslavija se nije prirodno “raspala” vec je godinama podrivana i na kraju oruzanim i diplomatskim sredstvima RAZBIJENA od stranog faktora i domacih petokolonasa. Dovoljno je navesti koliko stranih okupacionih trupa, vojnih baza i domacih placenika rade na ovim prostorima. Neverujem da mozemo previse oko toga da uradimo jer ljudi koji su se svemu tome zestoko suprotstavili se danas nalaze u zatvoru Nato Tribunala. Medjutim niposto netreba pomagati okupaciju sopstvene zemlje kao sto mnogi to rade samim recnikom (najcesce podsvesno).

Ja sam ovde vec napisao da sam protiv ucestvovanja srpskih klubova u Goodyear ligi, medjutim moram priznati da su mi se sa druge strane dopali izvestaji B92 (!) sa utakmica i da je bas ova iz Splita bila za mene interesantna. Primecuje se takodje da hrvatski izvestaci poput Mutica menjaju ton i neduluju uvredljivo kada razgovaraju sa B92. Interesantno bi bilo pitanje zasto se to desava. Opet se pokazuje da dijalog smanjuje tenziju. Sa druge strane smatram da je vazno ukazati na uvrede u recniku i ponasanju prema Srbima, nesto sto je maltene postalo deo hrvatske “kulture”. Rekao sam treba UKAZATI ali niposto se spustati na isti nivo te uzvracati istom merom. Mislim da komentatori B92 nedovoljno ukazuju ali sa druge strane svidja mi se da NE VREDJAJU kao sto to radi druga strana. Pritom bi bio zahvalan bilo kome ko bi mi naveo i jedan slucaj gde je naprimer bivsi predsednik Milosevic ikoga vredjao na bazi nacionalne, verske ili etnicke pripadnosti. Vredi to samo uporediti sa izjavama Franje Tudjmana o Srbima. Naprimer posle “Oluje” ovaj je izjavio da je Hrvatska “resila svoj srpski problem”. Ovo poslednje dakako pada u domen Nemaca i Jevreja.

Osim toga Goodyear Liga neminovno u ovom trenutku je znatno vise politicka nego sportska. To je potpuno prirodno posle dogadjaja na ovim prostorima. Prema tome mislim da i nije deplasirano da je moderator pustio odgovor i na neke teme koje nemaju direktne veze sa sportom. Ja sam uglavnom sada vise naucio nego sto sam ocekivao i nadam se da ce B92 nastaviti sa slicnom reportazom iz Zagreba posle ove iz Splita. I da ce ponovo biti nesto o samom ambijentu. Sa druge strane da se vratim na komentar FD. Tacno je da se nije pominjala nacionalna pripadnost pre 1990-ih ali cinjenica je da je to bila glavna odrednica svih separatistickih pokreta u Jugoslaviji (kako bi drugacije u funkcionisali?). E sada kada se u tekstu navode imena iskljucivo jedne nacionalsnosti u osvajanju titula Jugoplastike onda vredi na to i ukazati. Nemogu da se slozim da je razlika izmedju Hrvatske i SRJ mala kada se pogleda na ogromni jaz u uspesima u vrhunskim internacionalnim takmicenjima. A sto se tice 1987-1991 tacno je da je tada Jugoslavija bila najbolja u Evropi ali nevidim da bi imali bilo kakvu sansu protiv NBA igraca. Situacija se ipak znatno izmenila.

Njegos

pre 21 godinu

Ova diskusija je dokaz da mi citaoci, SRBI, NE zelimo ovakve tekstove koji nam kaljaju obraz, i NE zelimo ligu koja ce oslabiti kosarku Srbije i Crne Gore a pomoci nasim ubicama.

Ratko

pre 21 godinu

Za valhallu:
Bravo valhalla!
Tvoj odgovor na temu Ivana bi svako trebao da sevisetruko iztampa, razdeli i drzi na radnom mestu.

Za FD:
Tvoju poruka otvara isuvise politickih tema na forumu koji je ipak usmeren Jadranskoj Ligi. Samo da kazem da niposto nemoze da se poistovecuju bivsi predsednici g Milosevic i g Tudjman. Jer najvaznije u politici je SILA, a najsilniji na svetu i to narocito na ovim prostorima (SAD-Amerika plus Natosateliti) je vec odavno zauzeo stranu. Cak da su SM i FT absolutni blizanci, ako je njihova SILA = 1 onda je najmocnija vojna masinerija u istoriji covecanstva, NATO = 100 (ili jos blize negde 1000). Zbog toga se i svi dogadjaji na ovim prostorima mogu lako opisati jednom jedinom formulom:
NATO + SAD + EU + Hrvati + Slovenci + Muslimani + Albanci + 51 Islamskih Drzava (u slucaju Bosne) + Natosrbi(!) svi zajedno protiv Srba i Jugoslovena na celu sa Slobodanom Milosevicem, Radovanom Karadzicem i ostalim koji su se suprotstavili stranom agresoru, domacim izdajnicima i razbijacima Jugoslavije.
Mogli bi da pricamo kako je do ovoga doslo ali ovakav odnos SILE definitivno stoji. I dete, sa manje od deset godina, ce ti automatski reci na ciju stranu ce stati bilo kakva RULJA kada je odnos SILE takav. A ti FD providno zastupas stavove NAJMOCNIJEG kada je rec o glavnom “krivcu”. Sto se tice Nato Tribunala u Hagu on je daleko vise Vasingtonski nego Haski. I njega neinteresuju ni Hrvati ni Srbi ni bilo ko drugi nego samo interesi sopstvenog gospodara. Da je on znatno vise anti-srpski nego anti-hrvatski proizilazi iz cinjenice da su se Srbi jedini na ovim prostorima suprotstavili NATO agresoru! Na nas je otpremljeno ni manje ni vise no 23000 tona Natobombi a na Hrvate NIJEDNA! Sve ostalo onda sledi logiku agresorske “pravde”.
Uostalom pratim i pratio sam sudjenje bivsem predsedniku u Hagu i rezultat, u kosarkaskom smislu posle prve polovine, stoji otprilike Nato 0 SM 110! Mogu da gledam i slusam i da neverujem sopstvenim usima i ocima kako je jedan jedini covek u stanju da cesto u jednom potezu matira celo tuzlastvo od preko 70 osoba koje se za ovaj slucaj pripremalo 3 godine!! I naravno da dodjem do zakljucka da je proces odavno za mene zavrsen i da se pobednik zna vec od prve nedelje procesa. A to sto ce to sasvim drugacije biti proglaseno tu ja nemogu da mnogo uticem osim da ukazem na cinjenice. Da imam recimo 400 nuklearnih bombi u posedu, kao sto ga naprimer po nekim podatcima ima drzava Izrael, verujem da bi stvar bila sasvim drugacija. Ali to valjda i ti sam znas.

Ratko

pre 21 godinu

Citat iz izvestaja:
“dovoljno je setiti ko je sve igrao na Gripama - Tvrdic, Solman , Jerkov, Kukoc, Radja…i sta je sve osvojeno.”

Osvojena su tri klupska evropska prvenstva sa Srbinom i trenerom Bozidarom Maljkovicem zatim jos sa Srbima Zoranom Savicem, Zoranom Sretenovicem i Lukom Pavicevicem u prvoj tadasnjoj petorci! Vredi istaci da je kasnije Maljkovic osvojio jos jedno prvenstvo sa (cini mi se francuskim) klubom a Savic kao MVP Final 4 turnira i sa talijanskim. Zna se kako se splitska druzina provela cim su ih napustili Srbi. Nijedan hrvatski klub jos nije dosao ni u Final 4. Sa druge strane Partizan je 1992 postao sampion Evrope a 1998 bio i u Final 4. Mi smo pokazali da mozemo jos vise i bolje bez Hrvata a oni su imali punih 10 godina da dokazu sta mogu bez nas. Rezultat je opste poznat i vidjen poslednji put u Indijanapolisu. Upravo jedino mesto gde su Hrvati daleko ispred nas to je u njihovom (stalnom) vredjanju i nipodastavanju nas ovde. Nama naravno nije potrebno da odgovaramo jer sta na kraju imamo uopste da zavidimo drugorazrednoj skupini.

Ivan M

pre 21 godinu

Sto se tice Nemaca i Jevreja: kad mi neko bude pokazao gasne komore, plan da se istrebi ceo narod ma gde on bio, 6 miliona mrtvih, progone i sikaniranje koji su pre toga trajali nekoliko stotina godina i uz to pripisivanje krivice za Hristovu smrt, e onda cu da razmislim da li je situacija slicna sa Nemcima i Jevrejima. Dotada, porucujem svim velikim (i Velikim) Srbima na ovim stranicama da se drze cinjenica.

Dragan

pre 21 godinu

Mene interesuje interviju sa Ratom Tvrdicem. One koje to ne interesuje ne moraju ni da citaju. Moram priznati da me razocarava intelektualni nivo komentara koji se pojavljuju ovde. Pogotovo oni tipa umrite cigani (grobari) i td. Ja zaista ne mislim da im je mesto ovde koga pa to interesuje.

Marko

pre 21 godinu

Gospodo iz B92, da li ovako Jevreji pisu o Nemackim gradovima? Da li vam je toliko niska nacionalna svest da sa ljubavlju pisete o gradu u kom Srbi ni dan danas nemaju osnovna ljudska prava (cirilicu, nacionalnu i versku slobodu).
Stvarno smo jadni i prejadni sa ovakvim ligama....
PS: Gledajte da ne objavite ovaj komentar kao i ostale moje...

superstar@yahoo.com

pre 21 godinu

IPAK STE ZA DRUGU LIGU
8 razloga

1.Skuni Pen - da mi je koji decimetar vise
2.Borko Radovic-zvani asistencija(jednom je dodaj Borko)
3.Vladimir Tica - ili ti Hrabro Srce
4.Jovan Koprivica - vrsni bek-suter
5.Silobad - talenat,ali jos ima dosta da uci
6.Luka Pavicevic-unuci mu polaze u skolu
7.Milutin Aleksic-najbolji kluPski igrac
8.Nebojsa Ilic -Darth Vader bez kacige

FD, Novi Sad

pre 21 godinu

"????????", ?????????-??????????, ?? ?????? ?? ??????? ?? ????????. Split je okupiran od Hercegovaca sa domoljubnom manom, kao što su i NS i Bg okupirani od PatriJota s Brda, pa nijedan od ovih gradova i nema puno sličnosti sa samim sobom.
Popale tipa Jugoslavija=Srbija su i dovele do "divnih devedesetih".
Nisam primetio nikakvu jugonostalgiju kod autora, a da su Tvrdić, Šolman bili dobri igrači u jednoj odličnoj ligi i reprezentaciji, to zna svako ko iole poznaje istoriju SFRJ-basketa (od kojeg još uvek živi i reprezentacija SRJ). Inače, u tom "srpskom" Partizanu (zanimljivo ime za "ultrasrpski klub") su igrali i Ivo Nakić i Haris Brkić, a da o Draženu Dalipagiću i ne govorimo. Jedino što u Dalipagićevo vreme nije bilo moderno da se prebrojavaju preci. A ako se neo-četnici malo raspitaju kod starijih, saznaće i sastav najbolje evropske reprezentacije svih vremena: SFRJ 1987-1991. Pa neka tu prebrojavaju etnicitete do mile volje.
Uostalom, ustašoidni i četnikoidni navijači su postali nebitni onda kad je Arsenal napravio supertim bez valjda ijednog Engleza. Jeste srbijanski (Jugoslavija se raspala u periodu 1988-1991) basket malko bolji od hrvatskog, ali ne vidim razloga prevelikoj radosti zakasnelih pripadnika četničkih formacija koji navijaju za Crvenu Petokraku. Uostalom, Zvezda je Split (ex-Jugoplastika)pobedila nakon dva produžetka, što baš i ne govori o ogromnoj razlici u klasi. Argentinu su pokrale sudije, a Divac je već mator. Slušao sam Tvrdića na B92 i u pravu je kad kaže: najbitniji su treneri i time objašnjava razliku između SRJ i hrvatske reprezentacije.
Administrator tvrdi da neće tolerisati ispoljavanje rasne i nacionalne mržnje, a dozvoljava Srbijankafe-stil.
? ??? ???????? ????? ??? ?? "??????? ?????" ??? ? ????? ?????? ???? ????? ???????????? ? ????? ?????? ? "??????? ?????????, ?????????..." ? ??. ???? ???? ?????? ??? "?????? ????????????" ????? ???????, ?????, ????-?????...

valhalla

pre 21 godinu

Ivane,
"...kad mi neko bude pokazao gasne komore"
Cisto je pitanje tehnologije, a i krvolocnosti. Nemci su skloniji racionalnijim i bezlicnijim resenjima, a Hrvati vole da se unesu u posao. Nece biti da nisi cuo za Jasenovac ili jame.
"plan da se istrebi ceo narod ma gde on bio"
trecinu pobiti, trecinu pokrstiti, trecinu proterati. Nije valjda da ni za to nisi cuo? A ni Nemci nisu proganjali Jevreje u Juznoj Americi i Okeaniji, jer do tamo nisu stigli.
"6 miliona mrtvih"
a) mrtvih nije bilo sest miliona, ni po jednom ozbiljnom istrazivanju. Ta brojka je posledica cestog ponavljanja tipa "nas i Rusa 200 miliona" (a statistika kaze da je nas i Rusa zbirno ispod 150 miliona). Stvarna brojka verovatno nije veca od 1,7 miliona, a u najgorem slucaju doseze 3. Sto je u svakom slucaju gnusan zlocin, ali je gadno da neko trguje svojim mrtvim sunarodnicima iz marketinskih razloga.
b) broj Srba koji su stradali od Hrvata i muslimana u dva svetska rata (na teritoriji danasnje Hrvatske i danasnje BiH) obliato prelazi 1 milion.
"progone i sikaniranje koji su pre toga trajali nekoliko stotina godina"
trajali su oni hiljadama godina (citaj Stari zavet), ali su i Jevreji drugima to isto radili, kad god bi bili u situaciji da ih ugnjetavaju (opet, citaj Stari zavet).
"i uz to pripisivanje krivice za Hristovu smrt..."
Ta krivica je dokazana. Daleko od toga da treba nekog ugnjetavati zbog toga (uostalom, i Hrist je bio Jevrejin, a hriscanstvo potpuno naslonjeno na judaizam u etickom pogledu). Samo, bitno je biti svestan cinjenica.
Ja ti predlazem da malo citas, a ne da se obrazujes iz brosura i levicarske stampe, kao svojevremeno drug Lenjin.
Medjutim, poenta je da se apsolutno gnusam svih koji gundjaju protiv ovakvih tekstova, jer je poenta da budemo normalan narod, a ne replika Hrvata, Jevreja ili Amerikanaca. Uvek treba biti izlozen sto vecem broju izvora informacija, da bi se mogao formirati ispravan stav (kakav god da je taj stav).

FD, NS

pre 21 godinu

Poruka za Ratka: Napisao sam "raspala se" i to nisam uradio slucajno. Nisam jugonostalgicar. Najvecim krivcem za raspad SFRJ smatram S. Milosevica i one koji su mu sluzili. Ko god je hteo da ostvari dominaciju 1 naroda medju Juznim Slovenima, izazivao je ratove. A SM je upravo to radio. Razorio je krhku ravnotezu medju federalnim jedinicama (6+2), napravio od anonimnog izopstenog bivseg generala Oca Hrvatske Nacije Broj Dva (Broj 1 je bio Ante Starcevic). Kakva je to "Jugoslavija" kojom bi bili zadovoljni samo srpski nacionalisti?
Mislim da je degutantno nakon delimicnog etnickog ciscenja Srema, potpunog Baranje i dela Slavonije, kao i Dalmatinske Zagore, "lenjingradizovanja" Sarajeva, masovnog ubijanja kod Srebrenice, pokolja u Istocnoj Bosni, etnickog ciscenja 49% teritorije BiH od strane cetnika, proterivanja celokupne albanske populacije sa KiM, govoriti sa pozicije srpskog soviniste o bilo cemu, a kamoli o tome ko je ubio Isusa iz Nazareta. Izjave tipa "mi smo super, nikog ne diramo, a nas se ubija" su ceste i u Hrvatskoj i u Srbiji. Haski sud hrvatski nacionalisti smatraju antihrvatskim, a srpski nacionalisti antisrpskim. Jedni placu jer su im svi generali na listi za Hag ili vec u pritvoru, a drugi jer im je Vrhovni Vodja, zajedno sa slugama u istom polozaju. Jel' potreban novi rat da se opet vidi da li su jaci cetnici ili ustase (osim u slucajevima kad odlicno saradjuju protiv nekog treceg)?! Milosevic i Tudjman su ostvarili svoj dogovor o podeli BiH, o "razmeni stanovnistva" izmedju Hrvatske i Srbije, jedino sto SM nije uspeo da proteranim Srbima iz Hrvatske kolonizuje KiM.
Poruka Delijama: proverite nacionalni sastav tima CZ koji je osvojio Kup Sampiona i Superkup 1991, a ne koliko je ne-Hrvata igralo u Jugoplastici ili Ciboni krajem 80-tih. Uostalom, sta je cilj ove rasprave? Da neko napise da su svi Srbi bolji kosarkasi od svih Hrvata, bili i ostace? E, jeste li sad srecni? I "Srbija do Tokija", i "Partizan, Partizan to je srpski tim, Slobodan Milosevic ponosi se s njim" i Torcida sa ikonama ustasa Jure i Bobana -- svi ste vi Braca Po Materi, zato ste toliko isti i zato se toliko i mrzite.

hrvoje

pre 21 godinu

Nakratko sam zastao na vasem portalu i stvarno se pitam dali smo mi Hrvati stvarno takvi zlocinci, ma u stvari htio sam samo vidjeti da li cete dati koju rijec o Janici i Ivici. Ma nema veze, da Vas ne zadrzavam.

Bok i svako dobro!
Hrvoje

Милош

pre 21 godinu

Једва чекам да поново НЕ гледам утакмицу ове "лиге", као што нисам ни једну до сада.
ЗВЕЗДА СРБИЈА НИКАД ЈУГОСЛАВИЈА!!!!

Milutin

pre 21 godinu

Dragi Ratko, Jugoslavije, hvala Bogu, one stare sa Hrvatima i Slovencima vise nema. Zato i ne vidim potrebu da se objavljuju intervjui sa tamosnjim sportskim novinarima. To ima isto znacenje kao i objavljivanje intervjua sa sportskim novinarima iz Gane ili Letonije, a to nesto ne verujem da iko normalan, ko ima sta da radi u zivotu ima potrebu da cita.

Milutin

pre 21 godinu

Dragi Matej, pa taj intervju sa Muticem do sada nije objavljen, tako da ga nisam ni citao, niti cu, kao sto necu ni gledati ni jednu utakmicu jugonostalgicarske lige.

Ivan M

pre 21 godinu

Pa ja vidim da nikoga nista ovde ne zanima po broju komentara koji se pojavljuju - ako vam zaista nije bitno, PRESKOCITE TEKST! Pored toga, poredjenja sa Jevrejima i Nemcima su blago receno neumesna i uvredljiva...

Siniša

pre 21 godinu

Dokle je samo stigla ova rasprava... Od beznačajnog teksta o beznačajnom gradu na jadranskoj obali, pa do Isusa, krvi, Lenjingrada,... Fenomenalno. Ali to je još jedan dokaz da je jadranska liga samo za one sa Jadranskog mora, ali ne i za nas. Nama je dovoljna naša, jer je bolja od drugih i napreduje. Oni neka se igraju košarke međusobno...

Pera

pre 21 godinu

FD, imas problem sa logikom... Prvo kažeš da ti nije krivo što se zemlja raspala, a onda kažeš da postoji krivac za taj raspad. Ako ti nije krivo, onda je po tebi dobro što se to desilo, pa nema ni krivca... Ali pošto ti lepo pišeš 6+2 i iz Novog Sada si, mada ti ne vidimo i ime, vidi se ipak da žališ za onim Titovim vremenima kako ti kažeš krhke ravnoteže, kada je Vojvodina bila skoro država. Ne treba nam krhka ravnoteža. Prosto treba da se sve lepo razdvoji i da svako živi svoj odvojeni život i ima odvojene lige i onda ne bi uopšte bilo ovakvih rasprava.
A nemoj da porediš Lenjingrad i Sarajevo. Jako je teško postaviti paralelu između ta dva grada po svemu, a i time činiš veliku uslugu nacistima iz II svetskog rata.

Hrvoje

pre 21 godinu

B92 zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. Komentari moraju biti lišeni rečnika koji nije primeren javnom govoru - vređanja, psovki itd. Posebno nećemo tolerisati ispoljavanje rasne i nacionalne mrznje kao i netolerancije prema manjinama i različitostima svake vrste. Govor mrznje je zabranjen na ovom sajtu.

Pavle

pre 21 godinu

Zasto biste uopste objavljivali intervjue sa Tvrdicem, Muticem ili Radjom????? Koga to interesuje???
Sto dalje od Jugoslavije bilo koje vrste!!!

Ratko

pre 21 godinu

1. Autor ima pravo da poredi danasnji Split sa onim pre vise od deset godina. Osim toga ako je tada imao 10x vise u sopstvenom dzepu nego sto ga ima danas, ako je mogao da putuje svugde i celoj Jugoslaviji (SFRJ) i Evropi bez viza iz bez sikaniranja, onda je sasvim prirodno da je nostalgican za ta vrmena.

2. To “Zvezda SRBIJA, nikad jugoslavija” je prilicno blesava i provincijska parola. Pa jasno je da je u Srbiji gde je uvek i bila. A svaka Jugoslavija je bolja od RAZBIJENE iste.

Pokustajte mozda sa Zvezda Srbija u EU! Medjutim gde se to konkretno u Evropi nalazi Zvezda, kada se muci po Goodyear Ligi?? A ceo svet zna ko je SVETSKI I EVROPSKI SAMPION. I to ne od juce!!

Ratko

pre 21 godinu

Postovani Milutine,
Ne vidim da je liga “jugonostalgicna”. Pre svega u utakmicama sa srpskim klubovima se u Hrvatskoj ne vice “Zivela Juga” vec “ubij, ubij Srbina”. Ja licno sam vec pisao na ovu temu i ukazao da nama Srbimna ovo takmicenje ne odgovara jer je separtistima znatno vise stalo do pobede nad nama, bilo kakvim sredstvima, nego nama u obratnom smislu.
Druga stvar je nepotrebno brisanje imena koje je sastavni deo sopstvene istorije (dobre i lose). Kao sto pravilno kazes one Jugoslavije sa Slovenijom i Hrvatskom vise nema pa onda nevidim razlog zasto da menjamo ime. Oni su otisli zasto moramo da ih i mi sledimo? Pritom vredi postaviti pitanje kako ce se zvati ta zajednica u kojoj ce Srbija biti sa sadasnjom “kooperativnom” vlascu koja kao i ti odbacujes postojece ime. Procitaj malo vise i doznaces da ce se zvati ZAPADNI BALKAN. A u njoj ce biti tvoji (ne)voljeni iz Hrvatske i Bosne (jos nije sigurno ali je verovatno da ce tu biti i Slovenija). Dakle ako se odrices sopstvenog imena onda nemoj da se cudis ako ce ti drugo ime nametnuti neko drugi koji je mocniji od tebe. E sada ti biraj zelis li Srbija/Jugoslavija, pa makar bilo i bez Crne Gore, ili Srbija/Zapadni Balkan. Svaka korporacija trosi velike sume na promovisanje imena a mi ga vec imamo. I zna se koliko svetskih, olimpijskih i evropskih medalja stoji iza imena Jugoslavije a koliko iza onog drugog. Uopste u kosarsci ime Jugoslavija = svetski KVALITET!

APIS

pre 21 godinu

Srbi, ne slusajte strane placenike i domace izdajnike SOROSEVCE! zvacemo se KRALJEVINA SRBIJA!!!!
P.S. SA VEROM U BOGA ZA KRALJA I SRBIJU!!!!
P.P.S. ZIV JE CICA!!!

voodoo popeye

pre 21 godinu

Alo shabani!Pa nije vam bre ovo Serbiancafe,pa da pljujete svakog ko je rodjen 100 ili 500 km dalje.
Ajde vi lepo ish na taj"poznati i priznati" sajt pa izivljavajte svoju impotenciju do besvesti..

Marko

pre 21 godinu

Ne mrzimo mi nikoga samo kazemo da ovakvom tekstu nije mesto u srpskim novinama niti na nasem site-u. Znam da vi kojima su ova vremena isprala mozgove mislite da svako ima pravo da pise sta hoce, ali to je vasa zabluda jer ovakav antisrpski tekst nebi prosao nigde. Ja nevido da se u Izraelu ovako pise o Berlinu niti u Americi o Moskvi...
Najsmesnije u svemu je da vi koji se divite Splitu mislite da ste zbog toga savremeno i proevropski orijentisani, a ne znate koliko ste tuzni i jadni...

nikola

pre 21 godinu

ti si marko jadan..bas si jadan a naravno toga nisi svestan..nikad od tebe ni tvog zivota nista..zabij se tu u to selo odakle si..stq ti znas sta je evropski orentisati se...

Marko

pre 21 godinu

Hvala sto ste mi objavili komentar. Nije bilo ni jedne vulgarne reci - pa je izgleda smetao sadrzaj.
Zasto nije dobro poredjenje sa Nemcima kada u Splitu vise nema Srba, posle tri rata u kome su Hrvati bili fasisti, al sada trebamo da ih ucimo da igraju basket!

Ratko

pre 21 godinu

Citat od Ivana:
“Pored toga, poredjenja sa Jevrejima i Nemcima su blago receno neumesna i uvredljiva.”

Tacno! I to je upravo ono sto tkz “medjunarodna zajednica” radi vec punih deset godina i ubacuje Srbe u ulogu dzelata a sve ostale u ulogu zrtve. To radi i CNN i BBC i ZDF i sve ostale Natomedije a ispred svih naravno i Nato Tribunal u Hagu! I naravno da ce ih mali patuljasti separatisti na ovim prostorima pratiti svakim korakom kao sto to rade i sadasnji vlastodrsci na ovim prostorima.

Za FD:
Jugoslavija se nije prirodno “raspala” vec je godinama podrivana i na kraju oruzanim i diplomatskim sredstvima RAZBIJENA od stranog faktora i domacih petokolonasa. Dovoljno je navesti koliko stranih okupacionih trupa, vojnih baza i domacih placenika rade na ovim prostorima. Neverujem da mozemo previse oko toga da uradimo jer ljudi koji su se svemu tome zestoko suprotstavili se danas nalaze u zatvoru Nato Tribunala. Medjutim niposto netreba pomagati okupaciju sopstvene zemlje kao sto mnogi to rade samim recnikom (najcesce podsvesno).

Ja sam ovde vec napisao da sam protiv ucestvovanja srpskih klubova u Goodyear ligi, medjutim moram priznati da su mi se sa druge strane dopali izvestaji B92 (!) sa utakmica i da je bas ova iz Splita bila za mene interesantna. Primecuje se takodje da hrvatski izvestaci poput Mutica menjaju ton i neduluju uvredljivo kada razgovaraju sa B92. Interesantno bi bilo pitanje zasto se to desava. Opet se pokazuje da dijalog smanjuje tenziju. Sa druge strane smatram da je vazno ukazati na uvrede u recniku i ponasanju prema Srbima, nesto sto je maltene postalo deo hrvatske “kulture”. Rekao sam treba UKAZATI ali niposto se spustati na isti nivo te uzvracati istom merom. Mislim da komentatori B92 nedovoljno ukazuju ali sa druge strane svidja mi se da NE VREDJAJU kao sto to radi druga strana. Pritom bi bio zahvalan bilo kome ko bi mi naveo i jedan slucaj gde je naprimer bivsi predsednik Milosevic ikoga vredjao na bazi nacionalne, verske ili etnicke pripadnosti. Vredi to samo uporediti sa izjavama Franje Tudjmana o Srbima. Naprimer posle “Oluje” ovaj je izjavio da je Hrvatska “resila svoj srpski problem”. Ovo poslednje dakako pada u domen Nemaca i Jevreja.

Osim toga Goodyear Liga neminovno u ovom trenutku je znatno vise politicka nego sportska. To je potpuno prirodno posle dogadjaja na ovim prostorima. Prema tome mislim da i nije deplasirano da je moderator pustio odgovor i na neke teme koje nemaju direktne veze sa sportom. Ja sam uglavnom sada vise naucio nego sto sam ocekivao i nadam se da ce B92 nastaviti sa slicnom reportazom iz Zagreba posle ove iz Splita. I da ce ponovo biti nesto o samom ambijentu. Sa druge strane da se vratim na komentar FD. Tacno je da se nije pominjala nacionalna pripadnost pre 1990-ih ali cinjenica je da je to bila glavna odrednica svih separatistickih pokreta u Jugoslaviji (kako bi drugacije u funkcionisali?). E sada kada se u tekstu navode imena iskljucivo jedne nacionalsnosti u osvajanju titula Jugoplastike onda vredi na to i ukazati. Nemogu da se slozim da je razlika izmedju Hrvatske i SRJ mala kada se pogleda na ogromni jaz u uspesima u vrhunskim internacionalnim takmicenjima. A sto se tice 1987-1991 tacno je da je tada Jugoslavija bila najbolja u Evropi ali nevidim da bi imali bilo kakvu sansu protiv NBA igraca. Situacija se ipak znatno izmenila.

Ivan

pre 21 godinu

Kakve su bre ovo gluposti??!! Kakav Split,kakva hrvatska košarka? Ko je za njih uopšte ikada čuo? Šta su oni ikada uradili na tom polju od kada smo se razdvojili? Sve svoje uspehe duguju srpskoj košarci i našim igračima.Da li mislite da bi oni bili u to vreme prvaci Evrope da u timu nisu imali sve same srpske košarkaše? Njihovi rezultati u poslednjih 12 godina sve govore o tome koliko su dobili ,tj.izgubili našim odlaskom.Koga oni više interesuju debili iskompleksirani.Oni čak nisu ni Hrvati već treba da se zovu srbomrzci! Uostalom, već je neki Ratko o tome sve lepo rekao.A svim ovim šabanima jugonostalgičarima poručujem da se maknu sa ovog sajta jer ovde nemaju šta da traže.Neka idu na mnonitor.hr

Marko

pre 21 godinu

Eto ti dokazi. Postoje i Nemacki i Italijanski zapisi i o jamama i gasnim komorama i o planu o istrebljenju Srba. Naravno postoje i Hrvatski jer oni nisu nikad ni krili svoj fasizam nego su javno Ante Pavelic i ostali govorili da treba istrebiti Srbe. Ako si ti to odlucio da ignorises, nemoj druge da ubedjujes da to nije tako.
Neka vecno zivi kosarkasko prvenstvo Crne Gore i Srbije koje niko nece da prekida, i gde ce prvak uvek biti C.Zvezda:)))

Мирослав

pre 21 godinu

Има једно место где би се сви навијачи са обе стране помирили и ујединили, а то је геј парада.

Njegos

pre 21 godinu

Ova diskusija je dokaz da mi citaoci, SRBI, NE zelimo ovakve tekstove koji nam kaljaju obraz, i NE zelimo ligu koja ce oslabiti kosarku Srbije i Crne Gore a pomoci nasim ubicama.

Ratko

pre 21 godinu

Za valhallu:
Bravo valhalla!
Tvoj odgovor na temu Ivana bi svako trebao da sevisetruko iztampa, razdeli i drzi na radnom mestu.

Za FD:
Tvoju poruka otvara isuvise politickih tema na forumu koji je ipak usmeren Jadranskoj Ligi. Samo da kazem da niposto nemoze da se poistovecuju bivsi predsednici g Milosevic i g Tudjman. Jer najvaznije u politici je SILA, a najsilniji na svetu i to narocito na ovim prostorima (SAD-Amerika plus Natosateliti) je vec odavno zauzeo stranu. Cak da su SM i FT absolutni blizanci, ako je njihova SILA = 1 onda je najmocnija vojna masinerija u istoriji covecanstva, NATO = 100 (ili jos blize negde 1000). Zbog toga se i svi dogadjaji na ovim prostorima mogu lako opisati jednom jedinom formulom:
NATO + SAD + EU + Hrvati + Slovenci + Muslimani + Albanci + 51 Islamskih Drzava (u slucaju Bosne) + Natosrbi(!) svi zajedno protiv Srba i Jugoslovena na celu sa Slobodanom Milosevicem, Radovanom Karadzicem i ostalim koji su se suprotstavili stranom agresoru, domacim izdajnicima i razbijacima Jugoslavije.
Mogli bi da pricamo kako je do ovoga doslo ali ovakav odnos SILE definitivno stoji. I dete, sa manje od deset godina, ce ti automatski reci na ciju stranu ce stati bilo kakva RULJA kada je odnos SILE takav. A ti FD providno zastupas stavove NAJMOCNIJEG kada je rec o glavnom “krivcu”. Sto se tice Nato Tribunala u Hagu on je daleko vise Vasingtonski nego Haski. I njega neinteresuju ni Hrvati ni Srbi ni bilo ko drugi nego samo interesi sopstvenog gospodara. Da je on znatno vise anti-srpski nego anti-hrvatski proizilazi iz cinjenice da su se Srbi jedini na ovim prostorima suprotstavili NATO agresoru! Na nas je otpremljeno ni manje ni vise no 23000 tona Natobombi a na Hrvate NIJEDNA! Sve ostalo onda sledi logiku agresorske “pravde”.
Uostalom pratim i pratio sam sudjenje bivsem predsedniku u Hagu i rezultat, u kosarkaskom smislu posle prve polovine, stoji otprilike Nato 0 SM 110! Mogu da gledam i slusam i da neverujem sopstvenim usima i ocima kako je jedan jedini covek u stanju da cesto u jednom potezu matira celo tuzlastvo od preko 70 osoba koje se za ovaj slucaj pripremalo 3 godine!! I naravno da dodjem do zakljucka da je proces odavno za mene zavrsen i da se pobednik zna vec od prve nedelje procesa. A to sto ce to sasvim drugacije biti proglaseno tu ja nemogu da mnogo uticem osim da ukazem na cinjenice. Da imam recimo 400 nuklearnih bombi u posedu, kao sto ga naprimer po nekim podatcima ima drzava Izrael, verujem da bi stvar bila sasvim drugacija. Ali to valjda i ti sam znas.