Petak, 01.11.2013.

22:28

Srbija ubrzano stari

Srbija je sa 17,3 odsto starijih od 65 godina na samom vrhu lestvice najstarijih svetskih populacija.

Izvor: Danas

Srbija ubrzano stari IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

NScentar

pre 10 godina

Srpska politika, jos za vreme Tita, tera svoj narod iz Srbije. Ko bi zdravog mozga ovo trpeo? A za vreme Milosevica, i do dan danas, da ne pricam. Ne vidim da ce taj fenomen stati, u ovoj zemlji nema buducnosti za mlade. Dok se ova zemlja promeni, i dok krene ekonomija, bice 80% starih.

su

pre 10 godina

@Bacvanin
A sto ti ne odes? Ili ti je ovo komentarisanje maksimum sposobnosti a i znas da bi napolje morao i da radis nesto a ne samo da pljuckas sa strane i okrivljujes druge?

smrtnik

pre 10 godina

Pa kad se posao mladima ne daje i onda obi ili odlaze iz Srbije ili nemaju uslova da se mnoze. Svi se odlucuju za jedno ili dva djeteta mada za vise para nemaju.

Reg

pre 10 godina

@ DO DO

Ne, nije tako. Ako imalo pratis demografiju Balkana videces da su Srbi po natalitetu negde u sredini poredeci sve balkanske nacije. Ovde pominju Evropu, ali Balkan je demografski u velikom padu, i Albanija takodje, mladi napustili zemlju, Kosovo je jedno od poslednjih podrucja sa kakvim takvim pozitivnim prirastajem.

Mika

pre 10 godina

viseclana porodice, pismenost je vazna zbog sporazumevanja. Iz poslednjeg komentara ne mogu da izvucem smislenu recenicu, a od misli mi je jedino jasno da trpite ogroman medijski pritisak po clanu porodice, sto je moguce jedino ako svakoga dana svi citate iste vesti, i to bas one povezane sa prajdom. Nekako ste, kazete, uspeli da se izborite sa tim pisastima, i da imate viseclanu porodicu, izgleda manje srecnu i zadovoljnu nego takve porodice u drugim zemljama - u kojima je prajd redovan.

viseclana porodica

pre 10 godina

@Mika
Dovoljno je da se samo o prajdovima (namerno u mnozini) danima i mesecima u javnim medijima govori, pa i unapred za sledecu godinu je sustina a ne forma. U komentaru nije bilo reci o setnji vec uopsteno. A sto se tice pismenosti i prozivanja povodom toga nema bas nikakve veze sa komentarom.

Mika

pre 10 godina

da li u kuci komentatora 'viseclana porodica' ima neko pismen, ili ko gleda dnevnik, slusa radio? Prajd je u Beogradu zabranjen vec trecu godine za redom, a priredbe sa dranjem i lupanjem priredjuju Dveri, Vasi, i ostali @#% pod nazivom navijacke grupe.

viseclana porodica

pre 10 godina

Kada bi se vrsila propaganda radjanja dece kao sto se radi sa prajdovima koji eto ne mogu da omanu, MORAJU SE PO ZAPOVESTI EU ODRZATI po svaku cenu svake godine uz buku, pompu itd., ne pitaju se koliko to kosta decijih i porodiljskih dodataka (obezbedjivanje prajdova), onda bi Srbija krenula ka natalitetu, ali sa ovom propagandom pocinjemo da se svrstavamo u vrh lestvice sa EU zemljama.
Eto da priupitam DA LI EU IMA PROGRAM POVECANJA NATALITETA, ako ga ima zasto onda nase vlasti ne rade na tome da je natalitet iznad prajdova i da su prajdovi samo licna stvar pojedinaca a da radjanjem dece, briga o njima od strane drzave, drustvo i drzava opstaju i da je samo u natalitetu buducnost neke drzave, konkretno Srbije.

ali bukvalno....

pre 10 godina

...i to je kao novo?
...pa zar mi nismo oduvek Narod Najstariji?
(bobo, 2. novembar 2013 08:32)
Nebeski, i težimo nebeskim livadama...

Boki

pre 10 godina

Evo jos jedne nelogicnosti u nizu. Stariji od 65 i penzijom od npr. 42 000 imaju besplatan gradski prevoz. A nezaposleni (to su oni koji nemaju "vezu") moraju da placaju prevoz iako nemaju zvanicne prihode. Tako da slede crni dani za GSP.

curly sue

pre 10 godina

Pitam ja jednog Nemca, koji je došao da radi kod nas, šta on misli da je najveći problem u Srbiji. Kaže: "Too many old people everywhere. On the streets, on TV, in government... And they are all searching for Tito."

Gastos

pre 10 godina

Koliko je glup komentar da Prajd ubija populaciju! Kao prvo, ta Evropa organizuje Prajd i sebi, tako da nema mesta brizi da je usmerena tačno na populaciju Srbije. Drugo, LGBT populacija predstavlja veliki deo iseljenika iz Srbije i oni se nikad neće vratiti tamo, iako su mnogi od njih sjajni stručnjaci. I konačno, ja kao hetero osoba nikad ne bih došla da živim u Srbiji bez Prajda, jer ne bih želela da mi deca rastu u jednom netolerantnom društvu. Upravo je sadašnja zatucana društvena klima ta koja tera sve mlade da beže iz zemlje.

muamua

pre 10 godina

postavljam pitanje posto vidim da je tema,kako bi povecali natalitet ili mladost u zemlji kada bi svi bili homoseksualci??? vestackom oplodnjom da ali pricam o prirodi...i na kraju svi nasi mladi odlaze u zemlje koje se smatraju starim tako da vasa teza da je to zbog napustanja mladjih pala u vodu

acdc

pre 10 godina

Supruga ima 36 godina, bogu hvala imamo jedno dete,hoćemo još jedno, možemo, zdravih smo, ALI NAŽALOST NE DA DRŽAVA KOJA KUKA O STAROSTI NACIJE, A NE DA NAM TAKO ŠTO MI ŽENA LEKAR SPECIJALISTA U ISTOJ TOJ DRŽAVI I DRŽAVNOJ SLUŽBI RADI 5 GODINA NA PRIVREMENI UGOVOR!! Samo plaćajte veštačke oplodnje po 5000 e i po nekoliko puta, trabunjajte o krizi starenju nacije.. ..

nada 22

pre 10 godina

Pre dvadesetak godina u Nemačkoj su ovakve vesti, odnosno rezultati istraživanja i prognoze, bile skoro svakodnevno u svim medijima. Vlada i opozicija su naizmenično tvrdili da su penzije sigurne ili da su fondovi prazni. Par godina kasnije, penzije se NE povećavaju sa rastom ličnih dohodaka, ali se OPREZUJU, ODBITAK od plate za penzioni fond se povećava, STAROSNA GRANICA za odlazak u penziju žena i muškaraca se izjednačuje i POVEĆAVA. Sada je ta granica 67 godina, a već se nagoveštava da treba da se pmeri na 70 (SEDAMDESET)! U bogatoj, ekonomski jakoj Nemačkoj (i bez razaranja zadnjih 60 godina) je "izračunato" da će za 40-50 godina odnos zaposlenih i penzionera biti 1 na 1, i da su zato ove "nepopularne mere" neophodne!
A sve je počelo, podsećam, od čestih objavljivanja STAROSNE STRUKTURE stanovnika. Eto i mi (Srbija) nešto učimo od "najboljih" iz EU.

Dejan

pre 10 godina

Meni ovo izgleda da zivimo dugo i zdravo, ako imamo najvise starih u Evropi. Neko ce reci da je to zbog migracije mladih, sto moze da bude tacno. Ali onda opet cinjenica da ne pedesetih godina bilo samo 200 i nesto hiljada starijih od 65!a danas ima skoro milion. Interesanto bi bilo da vidimo kolkko je pedesetih godina proslog bek bilo mladiih od 30 naprimer . Onda bi mnoge stvari bile jasnine.

krkajte krkobabići...

pre 10 godina

Nasi mladi su van Srbije a stariji su u zemlji, i sve vise u zemlji.
(Ja sam, 1. novembar 2013 22:53)
A dinastije zauzele funkcije, sa "stotinu" godina po tri-četiri dok mladi ili odlaze ili obigravaju biroe!

Vladimir

pre 10 godina

Nabrojaću nekoliko ključnih problema s kojima se mladi u ovoj zemlji suočavaju i zbog kojih ne mogu da osnuju porodice i čuvaju decu: prvo, preko 50% mladih nema zaposlenje i nikakva primanja. Drugo, oni malobrojni koji imaju posao od svojih plata ne mogu normalno da žive, a žene ne smeju da ostanu trudne jer će biti šikanirane i otpuštene. Treće, u bolnicama nije retkost da se bebe kradu i niko ne odgovara za to. I četvrto niko ne zna šta u ovoj zemlji nosi dan, a šta noć.

Bacvanin

pre 10 godina

Razlog lezi u tome sto sto mlada, reproduktivna populacija napusta zemlju, i pogodite kuda ide? Pa vecinom u EU, USA, Kanadu itd.
Dosta je ljudima kojekakvih politickih floskula o doberom zivotu, bajnoj buducnosti u Srbiji a ponajvise kosovskih i drugih zavrzlama.
Uostalom, malo koja vlada se bunila da salje omladinu na kojekakva balkanska ratista, koja su danas vecinom u susednim zemljama.
Jednostavno, omladinu ne zanima vise Srbija, nego normalan zivot, koji nadju vecinom van nasih granica.

do vidjenja

pre 10 godina

nama je svaka vest crna. ovo može da znači da smo mi srbi narod sa najdužim životnim vekom. još malo pa da preteknemo i one pastire sa kavkaza

N2

pre 10 godina

Veliki je problem demogrfska slika u Srbiji, ali taj problem posebno dobija na intezitetu ako se pogleda demografska slika u Evropi. Bojim se da ce nasa malobrojna deca ziveti u nekom sasvim drugacijem svetu.

lemi

pre 10 godina

pa zar neko stvarno misli da mozemo nesto da promenimo. to je trend u evropi,javlja se i u ponegde u svetu,tako da je to normalno,treba samo prihvatiti. cak je i kod albanaca stopa prirodnog prirastaja u opadanju,ali je i dalje u plusu...

Vuk

pre 10 godina

Imamo dva sina i evo sad cekamo treceg da se rodi. Radimo na natalitetu :). Funkcioneri se nesto busaju kako postuju prava trudnica a moja zena vec 4 mesrca nije primila porodiljsko. Tacnije, primila je samo 4 puta po 65% koje uplacuje republika a onih 35% koje dotira grad Beograd jos ni jednom nije dobila. Vec je prosao i peti mesec. Toliko o tome da se promovise radjanje dece.

Dario

pre 10 godina

@Tihomir

Naravno, sadasnje generacije u sezdesetim su plod tadasnjeg visokog nataliteta. Danas Srbija ima solidan natalitet, neke susedne zemlje su u dosta losijoj poziciji, samo nema onaj natalitet koji je imala pre vise od pet decenija. Srbija bi mogla ne samo da odrzava sadasnji natalitet vec i da odredjenim merama podstice rast nataliteta i to treba da cini.

Kvintni krug

pre 10 godina

Ma, ništa posebno. To nas samo čika Darvin podseća koliko je bio u pravu kad je rekao da, dugoročno gledano, preživljavaju ne najjači, nego najprilagodljiviji.

Happy Pride Toronto

pre 10 godina

Sada razmislite o ovoj vesti u kontekstu sve vecih "stranih ulaganja" iz arapskih zemalja. Nijma treba samo 60 godina za 3 generacije dok cemo mi za to vreme izumreti. Izgubicemo zemlju, vec sada se vidi. Zar nismo naucili nesto sa Kosovom?

Vlada

pre 10 godina

Mladi napuštaju zemlju, sela ostaju prazna, a država ne stimuliše ljude da ostanu ovde i na selu. Sa druge strane Evropa nam nameće Prajd, a mi jadni zbog EU radimo šta nam kažu. Kada shvatimo da su nam deca najvažnija možda i uspemo u nečemu. Do tada...

Aleksandar

pre 10 godina

Otiš'o je svak' ko valja,
Neki vani, a neki ka nebu.
Ostala je samo fukara i raja,
I mi s njima na bijelome 'lebu.

---

Ako je neka uteha ceh će ipak platiti oni najodgovorniji za sve što se izdešavalo - mogli su da zaustave ludilo ali su ga umesto toga zalivali ili se sklanjali, sad neka uživaju penzionerske dane u zemlji koja više liči na pshijatrijsku ustanovu nego na državu. Zasluženo je to sve, čak će i bolje proći nego što bi trebalo.

Dan

pre 10 godina

Onima koji su podizali ovde svoje zamkove na štetu onih koji su bežali u svet po hleb želim da im zjape ti njihovi stanovi i stabmeni i poslovni objekti prazni i ukleti.

Tihomir

pre 10 godina

Uz ogradu da nisam demograf (malo je takvih, retka je to nauka), neke stvari mi ovde nisu logične: cifre starijih od 65 navode se u apsolutnim iznosima, a ne u procentima. Dakle, šta mi imamo od podatka da je 1950. godine bilo 200 hiljada starijih od 65, a danas ih ima preko milion? Rekao bih da je vrlo važno koliko u isto vreme ima mlađih od 65, ili koliko god... inače ispada da je problem samo u gomilanju starih i da bi njihovom eliminacijom problem - bio rešen. A čini mi se da - ne bi bio...

Ja

pre 10 godina

Takodje, Kancelariji za ljudska i manjinska prava se obracaju i ljudi koji imaju po vise dece i kojima ova drzava nije dala posao diskriminisuci ih po vise osnova i krseci vise zakona. Tako da se i iz drugog ugla moze posmatrati ovaj problem, tj. kako on nastaje i koji su putevi resavanja demografskog posrnuca.
Na taj nacin, direktno se ugrozava opstanak onog zdravog i jakog dela nacije.

Aleksandar

pre 10 godina

Otiš'o je svak' ko valja,
Neki vani, a neki ka nebu.
Ostala je samo fukara i raja,
I mi s njima na bijelome 'lebu.

---

Ako je neka uteha ceh će ipak platiti oni najodgovorniji za sve što se izdešavalo - mogli su da zaustave ludilo ali su ga umesto toga zalivali ili se sklanjali, sad neka uživaju penzionerske dane u zemlji koja više liči na pshijatrijsku ustanovu nego na državu. Zasluženo je to sve, čak će i bolje proći nego što bi trebalo.

Dan

pre 10 godina

Onima koji su podizali ovde svoje zamkove na štetu onih koji su bežali u svet po hleb želim da im zjape ti njihovi stanovi i stabmeni i poslovni objekti prazni i ukleti.

Vlada

pre 10 godina

Mladi napuštaju zemlju, sela ostaju prazna, a država ne stimuliše ljude da ostanu ovde i na selu. Sa druge strane Evropa nam nameće Prajd, a mi jadni zbog EU radimo šta nam kažu. Kada shvatimo da su nam deca najvažnija možda i uspemo u nečemu. Do tada...

Tihomir

pre 10 godina

Uz ogradu da nisam demograf (malo je takvih, retka je to nauka), neke stvari mi ovde nisu logične: cifre starijih od 65 navode se u apsolutnim iznosima, a ne u procentima. Dakle, šta mi imamo od podatka da je 1950. godine bilo 200 hiljada starijih od 65, a danas ih ima preko milion? Rekao bih da je vrlo važno koliko u isto vreme ima mlađih od 65, ili koliko god... inače ispada da je problem samo u gomilanju starih i da bi njihovom eliminacijom problem - bio rešen. A čini mi se da - ne bi bio...

Ja

pre 10 godina

Takodje, Kancelariji za ljudska i manjinska prava se obracaju i ljudi koji imaju po vise dece i kojima ova drzava nije dala posao diskriminisuci ih po vise osnova i krseci vise zakona. Tako da se i iz drugog ugla moze posmatrati ovaj problem, tj. kako on nastaje i koji su putevi resavanja demografskog posrnuca.
Na taj nacin, direktno se ugrozava opstanak onog zdravog i jakog dela nacije.

curly sue

pre 10 godina

Pitam ja jednog Nemca, koji je došao da radi kod nas, šta on misli da je najveći problem u Srbiji. Kaže: "Too many old people everywhere. On the streets, on TV, in government... And they are all searching for Tito."

Vladimir

pre 10 godina

Nabrojaću nekoliko ključnih problema s kojima se mladi u ovoj zemlji suočavaju i zbog kojih ne mogu da osnuju porodice i čuvaju decu: prvo, preko 50% mladih nema zaposlenje i nikakva primanja. Drugo, oni malobrojni koji imaju posao od svojih plata ne mogu normalno da žive, a žene ne smeju da ostanu trudne jer će biti šikanirane i otpuštene. Treće, u bolnicama nije retkost da se bebe kradu i niko ne odgovara za to. I četvrto niko ne zna šta u ovoj zemlji nosi dan, a šta noć.

acdc

pre 10 godina

Supruga ima 36 godina, bogu hvala imamo jedno dete,hoćemo još jedno, možemo, zdravih smo, ALI NAŽALOST NE DA DRŽAVA KOJA KUKA O STAROSTI NACIJE, A NE DA NAM TAKO ŠTO MI ŽENA LEKAR SPECIJALISTA U ISTOJ TOJ DRŽAVI I DRŽAVNOJ SLUŽBI RADI 5 GODINA NA PRIVREMENI UGOVOR!! Samo plaćajte veštačke oplodnje po 5000 e i po nekoliko puta, trabunjajte o krizi starenju nacije.. ..

Bacvanin

pre 10 godina

Razlog lezi u tome sto sto mlada, reproduktivna populacija napusta zemlju, i pogodite kuda ide? Pa vecinom u EU, USA, Kanadu itd.
Dosta je ljudima kojekakvih politickih floskula o doberom zivotu, bajnoj buducnosti u Srbiji a ponajvise kosovskih i drugih zavrzlama.
Uostalom, malo koja vlada se bunila da salje omladinu na kojekakva balkanska ratista, koja su danas vecinom u susednim zemljama.
Jednostavno, omladinu ne zanima vise Srbija, nego normalan zivot, koji nadju vecinom van nasih granica.

Boki

pre 10 godina

Evo jos jedne nelogicnosti u nizu. Stariji od 65 i penzijom od npr. 42 000 imaju besplatan gradski prevoz. A nezaposleni (to su oni koji nemaju "vezu") moraju da placaju prevoz iako nemaju zvanicne prihode. Tako da slede crni dani za GSP.

Gastos

pre 10 godina

Koliko je glup komentar da Prajd ubija populaciju! Kao prvo, ta Evropa organizuje Prajd i sebi, tako da nema mesta brizi da je usmerena tačno na populaciju Srbije. Drugo, LGBT populacija predstavlja veliki deo iseljenika iz Srbije i oni se nikad neće vratiti tamo, iako su mnogi od njih sjajni stručnjaci. I konačno, ja kao hetero osoba nikad ne bih došla da živim u Srbiji bez Prajda, jer ne bih želela da mi deca rastu u jednom netolerantnom društvu. Upravo je sadašnja zatucana društvena klima ta koja tera sve mlade da beže iz zemlje.

Kvintni krug

pre 10 godina

Ma, ništa posebno. To nas samo čika Darvin podseća koliko je bio u pravu kad je rekao da, dugoročno gledano, preživljavaju ne najjači, nego najprilagodljiviji.

krkajte krkobabići...

pre 10 godina

Nasi mladi su van Srbije a stariji su u zemlji, i sve vise u zemlji.
(Ja sam, 1. novembar 2013 22:53)
A dinastije zauzele funkcije, sa "stotinu" godina po tri-četiri dok mladi ili odlaze ili obigravaju biroe!

Vuk

pre 10 godina

Imamo dva sina i evo sad cekamo treceg da se rodi. Radimo na natalitetu :). Funkcioneri se nesto busaju kako postuju prava trudnica a moja zena vec 4 mesrca nije primila porodiljsko. Tacnije, primila je samo 4 puta po 65% koje uplacuje republika a onih 35% koje dotira grad Beograd jos ni jednom nije dobila. Vec je prosao i peti mesec. Toliko o tome da se promovise radjanje dece.

ali bukvalno....

pre 10 godina

...i to je kao novo?
...pa zar mi nismo oduvek Narod Najstariji?
(bobo, 2. novembar 2013 08:32)
Nebeski, i težimo nebeskim livadama...

nada 22

pre 10 godina

Pre dvadesetak godina u Nemačkoj su ovakve vesti, odnosno rezultati istraživanja i prognoze, bile skoro svakodnevno u svim medijima. Vlada i opozicija su naizmenično tvrdili da su penzije sigurne ili da su fondovi prazni. Par godina kasnije, penzije se NE povećavaju sa rastom ličnih dohodaka, ali se OPREZUJU, ODBITAK od plate za penzioni fond se povećava, STAROSNA GRANICA za odlazak u penziju žena i muškaraca se izjednačuje i POVEĆAVA. Sada je ta granica 67 godina, a već se nagoveštava da treba da se pmeri na 70 (SEDAMDESET)! U bogatoj, ekonomski jakoj Nemačkoj (i bez razaranja zadnjih 60 godina) je "izračunato" da će za 40-50 godina odnos zaposlenih i penzionera biti 1 na 1, i da su zato ove "nepopularne mere" neophodne!
A sve je počelo, podsećam, od čestih objavljivanja STAROSNE STRUKTURE stanovnika. Eto i mi (Srbija) nešto učimo od "najboljih" iz EU.

Mika

pre 10 godina

da li u kuci komentatora 'viseclana porodica' ima neko pismen, ili ko gleda dnevnik, slusa radio? Prajd je u Beogradu zabranjen vec trecu godine za redom, a priredbe sa dranjem i lupanjem priredjuju Dveri, Vasi, i ostali @#% pod nazivom navijacke grupe.

Happy Pride Toronto

pre 10 godina

Sada razmislite o ovoj vesti u kontekstu sve vecih "stranih ulaganja" iz arapskih zemalja. Nijma treba samo 60 godina za 3 generacije dok cemo mi za to vreme izumreti. Izgubicemo zemlju, vec sada se vidi. Zar nismo naucili nesto sa Kosovom?

N2

pre 10 godina

Veliki je problem demogrfska slika u Srbiji, ali taj problem posebno dobija na intezitetu ako se pogleda demografska slika u Evropi. Bojim se da ce nasa malobrojna deca ziveti u nekom sasvim drugacijem svetu.

NScentar

pre 10 godina

Srpska politika, jos za vreme Tita, tera svoj narod iz Srbije. Ko bi zdravog mozga ovo trpeo? A za vreme Milosevica, i do dan danas, da ne pricam. Ne vidim da ce taj fenomen stati, u ovoj zemlji nema buducnosti za mlade. Dok se ova zemlja promeni, i dok krene ekonomija, bice 80% starih.

smrtnik

pre 10 godina

Pa kad se posao mladima ne daje i onda obi ili odlaze iz Srbije ili nemaju uslova da se mnoze. Svi se odlucuju za jedno ili dva djeteta mada za vise para nemaju.

muamua

pre 10 godina

postavljam pitanje posto vidim da je tema,kako bi povecali natalitet ili mladost u zemlji kada bi svi bili homoseksualci??? vestackom oplodnjom da ali pricam o prirodi...i na kraju svi nasi mladi odlaze u zemlje koje se smatraju starim tako da vasa teza da je to zbog napustanja mladjih pala u vodu

Mika

pre 10 godina

viseclana porodice, pismenost je vazna zbog sporazumevanja. Iz poslednjeg komentara ne mogu da izvucem smislenu recenicu, a od misli mi je jedino jasno da trpite ogroman medijski pritisak po clanu porodice, sto je moguce jedino ako svakoga dana svi citate iste vesti, i to bas one povezane sa prajdom. Nekako ste, kazete, uspeli da se izborite sa tim pisastima, i da imate viseclanu porodicu, izgleda manje srecnu i zadovoljnu nego takve porodice u drugim zemljama - u kojima je prajd redovan.

lemi

pre 10 godina

pa zar neko stvarno misli da mozemo nesto da promenimo. to je trend u evropi,javlja se i u ponegde u svetu,tako da je to normalno,treba samo prihvatiti. cak je i kod albanaca stopa prirodnog prirastaja u opadanju,ali je i dalje u plusu...

Reg

pre 10 godina

@ DO DO

Ne, nije tako. Ako imalo pratis demografiju Balkana videces da su Srbi po natalitetu negde u sredini poredeci sve balkanske nacije. Ovde pominju Evropu, ali Balkan je demografski u velikom padu, i Albanija takodje, mladi napustili zemlju, Kosovo je jedno od poslednjih podrucja sa kakvim takvim pozitivnim prirastajem.

su

pre 10 godina

@Bacvanin
A sto ti ne odes? Ili ti je ovo komentarisanje maksimum sposobnosti a i znas da bi napolje morao i da radis nesto a ne samo da pljuckas sa strane i okrivljujes druge?

do vidjenja

pre 10 godina

nama je svaka vest crna. ovo može da znači da smo mi srbi narod sa najdužim životnim vekom. još malo pa da preteknemo i one pastire sa kavkaza

viseclana porodica

pre 10 godina

Kada bi se vrsila propaganda radjanja dece kao sto se radi sa prajdovima koji eto ne mogu da omanu, MORAJU SE PO ZAPOVESTI EU ODRZATI po svaku cenu svake godine uz buku, pompu itd., ne pitaju se koliko to kosta decijih i porodiljskih dodataka (obezbedjivanje prajdova), onda bi Srbija krenula ka natalitetu, ali sa ovom propagandom pocinjemo da se svrstavamo u vrh lestvice sa EU zemljama.
Eto da priupitam DA LI EU IMA PROGRAM POVECANJA NATALITETA, ako ga ima zasto onda nase vlasti ne rade na tome da je natalitet iznad prajdova i da su prajdovi samo licna stvar pojedinaca a da radjanjem dece, briga o njima od strane drzave, drustvo i drzava opstaju i da je samo u natalitetu buducnost neke drzave, konkretno Srbije.

Dario

pre 10 godina

@Tihomir

Naravno, sadasnje generacije u sezdesetim su plod tadasnjeg visokog nataliteta. Danas Srbija ima solidan natalitet, neke susedne zemlje su u dosta losijoj poziciji, samo nema onaj natalitet koji je imala pre vise od pet decenija. Srbija bi mogla ne samo da odrzava sadasnji natalitet vec i da odredjenim merama podstice rast nataliteta i to treba da cini.

Dejan

pre 10 godina

Meni ovo izgleda da zivimo dugo i zdravo, ako imamo najvise starih u Evropi. Neko ce reci da je to zbog migracije mladih, sto moze da bude tacno. Ali onda opet cinjenica da ne pedesetih godina bilo samo 200 i nesto hiljada starijih od 65!a danas ima skoro milion. Interesanto bi bilo da vidimo kolkko je pedesetih godina proslog bek bilo mladiih od 30 naprimer . Onda bi mnoge stvari bile jasnine.

viseclana porodica

pre 10 godina

@Mika
Dovoljno je da se samo o prajdovima (namerno u mnozini) danima i mesecima u javnim medijima govori, pa i unapred za sledecu godinu je sustina a ne forma. U komentaru nije bilo reci o setnji vec uopsteno. A sto se tice pismenosti i prozivanja povodom toga nema bas nikakve veze sa komentarom.

Vlada

pre 10 godina

Mladi napuštaju zemlju, sela ostaju prazna, a država ne stimuliše ljude da ostanu ovde i na selu. Sa druge strane Evropa nam nameće Prajd, a mi jadni zbog EU radimo šta nam kažu. Kada shvatimo da su nam deca najvažnija možda i uspemo u nečemu. Do tada...

viseclana porodica

pre 10 godina

Kada bi se vrsila propaganda radjanja dece kao sto se radi sa prajdovima koji eto ne mogu da omanu, MORAJU SE PO ZAPOVESTI EU ODRZATI po svaku cenu svake godine uz buku, pompu itd., ne pitaju se koliko to kosta decijih i porodiljskih dodataka (obezbedjivanje prajdova), onda bi Srbija krenula ka natalitetu, ali sa ovom propagandom pocinjemo da se svrstavamo u vrh lestvice sa EU zemljama.
Eto da priupitam DA LI EU IMA PROGRAM POVECANJA NATALITETA, ako ga ima zasto onda nase vlasti ne rade na tome da je natalitet iznad prajdova i da su prajdovi samo licna stvar pojedinaca a da radjanjem dece, briga o njima od strane drzave, drustvo i drzava opstaju i da je samo u natalitetu buducnost neke drzave, konkretno Srbije.

muamua

pre 10 godina

postavljam pitanje posto vidim da je tema,kako bi povecali natalitet ili mladost u zemlji kada bi svi bili homoseksualci??? vestackom oplodnjom da ali pricam o prirodi...i na kraju svi nasi mladi odlaze u zemlje koje se smatraju starim tako da vasa teza da je to zbog napustanja mladjih pala u vodu

Gastos

pre 10 godina

Koliko je glup komentar da Prajd ubija populaciju! Kao prvo, ta Evropa organizuje Prajd i sebi, tako da nema mesta brizi da je usmerena tačno na populaciju Srbije. Drugo, LGBT populacija predstavlja veliki deo iseljenika iz Srbije i oni se nikad neće vratiti tamo, iako su mnogi od njih sjajni stručnjaci. I konačno, ja kao hetero osoba nikad ne bih došla da živim u Srbiji bez Prajda, jer ne bih želela da mi deca rastu u jednom netolerantnom društvu. Upravo je sadašnja zatucana društvena klima ta koja tera sve mlade da beže iz zemlje.

Ja

pre 10 godina

Takodje, Kancelariji za ljudska i manjinska prava se obracaju i ljudi koji imaju po vise dece i kojima ova drzava nije dala posao diskriminisuci ih po vise osnova i krseci vise zakona. Tako da se i iz drugog ugla moze posmatrati ovaj problem, tj. kako on nastaje i koji su putevi resavanja demografskog posrnuca.
Na taj nacin, direktno se ugrozava opstanak onog zdravog i jakog dela nacije.

do vidjenja

pre 10 godina

nama je svaka vest crna. ovo može da znači da smo mi srbi narod sa najdužim životnim vekom. još malo pa da preteknemo i one pastire sa kavkaza

Aleksandar

pre 10 godina

Otiš'o je svak' ko valja,
Neki vani, a neki ka nebu.
Ostala je samo fukara i raja,
I mi s njima na bijelome 'lebu.

---

Ako je neka uteha ceh će ipak platiti oni najodgovorniji za sve što se izdešavalo - mogli su da zaustave ludilo ali su ga umesto toga zalivali ili se sklanjali, sad neka uživaju penzionerske dane u zemlji koja više liči na pshijatrijsku ustanovu nego na državu. Zasluženo je to sve, čak će i bolje proći nego što bi trebalo.

Dejan

pre 10 godina

Meni ovo izgleda da zivimo dugo i zdravo, ako imamo najvise starih u Evropi. Neko ce reci da je to zbog migracije mladih, sto moze da bude tacno. Ali onda opet cinjenica da ne pedesetih godina bilo samo 200 i nesto hiljada starijih od 65!a danas ima skoro milion. Interesanto bi bilo da vidimo kolkko je pedesetih godina proslog bek bilo mladiih od 30 naprimer . Onda bi mnoge stvari bile jasnine.

Tihomir

pre 10 godina

Uz ogradu da nisam demograf (malo je takvih, retka je to nauka), neke stvari mi ovde nisu logične: cifre starijih od 65 navode se u apsolutnim iznosima, a ne u procentima. Dakle, šta mi imamo od podatka da je 1950. godine bilo 200 hiljada starijih od 65, a danas ih ima preko milion? Rekao bih da je vrlo važno koliko u isto vreme ima mlađih od 65, ili koliko god... inače ispada da je problem samo u gomilanju starih i da bi njihovom eliminacijom problem - bio rešen. A čini mi se da - ne bi bio...

curly sue

pre 10 godina

Pitam ja jednog Nemca, koji je došao da radi kod nas, šta on misli da je najveći problem u Srbiji. Kaže: "Too many old people everywhere. On the streets, on TV, in government... And they are all searching for Tito."

Mika

pre 10 godina

da li u kuci komentatora 'viseclana porodica' ima neko pismen, ili ko gleda dnevnik, slusa radio? Prajd je u Beogradu zabranjen vec trecu godine za redom, a priredbe sa dranjem i lupanjem priredjuju Dveri, Vasi, i ostali @#% pod nazivom navijacke grupe.

viseclana porodica

pre 10 godina

@Mika
Dovoljno je da se samo o prajdovima (namerno u mnozini) danima i mesecima u javnim medijima govori, pa i unapred za sledecu godinu je sustina a ne forma. U komentaru nije bilo reci o setnji vec uopsteno. A sto se tice pismenosti i prozivanja povodom toga nema bas nikakve veze sa komentarom.

Bacvanin

pre 10 godina

Razlog lezi u tome sto sto mlada, reproduktivna populacija napusta zemlju, i pogodite kuda ide? Pa vecinom u EU, USA, Kanadu itd.
Dosta je ljudima kojekakvih politickih floskula o doberom zivotu, bajnoj buducnosti u Srbiji a ponajvise kosovskih i drugih zavrzlama.
Uostalom, malo koja vlada se bunila da salje omladinu na kojekakva balkanska ratista, koja su danas vecinom u susednim zemljama.
Jednostavno, omladinu ne zanima vise Srbija, nego normalan zivot, koji nadju vecinom van nasih granica.

Dan

pre 10 godina

Onima koji su podizali ovde svoje zamkove na štetu onih koji su bežali u svet po hleb želim da im zjape ti njihovi stanovi i stabmeni i poslovni objekti prazni i ukleti.

Dario

pre 10 godina

@Tihomir

Naravno, sadasnje generacije u sezdesetim su plod tadasnjeg visokog nataliteta. Danas Srbija ima solidan natalitet, neke susedne zemlje su u dosta losijoj poziciji, samo nema onaj natalitet koji je imala pre vise od pet decenija. Srbija bi mogla ne samo da odrzava sadasnji natalitet vec i da odredjenim merama podstice rast nataliteta i to treba da cini.

Happy Pride Toronto

pre 10 godina

Sada razmislite o ovoj vesti u kontekstu sve vecih "stranih ulaganja" iz arapskih zemalja. Nijma treba samo 60 godina za 3 generacije dok cemo mi za to vreme izumreti. Izgubicemo zemlju, vec sada se vidi. Zar nismo naucili nesto sa Kosovom?

lemi

pre 10 godina

pa zar neko stvarno misli da mozemo nesto da promenimo. to je trend u evropi,javlja se i u ponegde u svetu,tako da je to normalno,treba samo prihvatiti. cak je i kod albanaca stopa prirodnog prirastaja u opadanju,ali je i dalje u plusu...

Boki

pre 10 godina

Evo jos jedne nelogicnosti u nizu. Stariji od 65 i penzijom od npr. 42 000 imaju besplatan gradski prevoz. A nezaposleni (to su oni koji nemaju "vezu") moraju da placaju prevoz iako nemaju zvanicne prihode. Tako da slede crni dani za GSP.

Mika

pre 10 godina

viseclana porodice, pismenost je vazna zbog sporazumevanja. Iz poslednjeg komentara ne mogu da izvucem smislenu recenicu, a od misli mi je jedino jasno da trpite ogroman medijski pritisak po clanu porodice, sto je moguce jedino ako svakoga dana svi citate iste vesti, i to bas one povezane sa prajdom. Nekako ste, kazete, uspeli da se izborite sa tim pisastima, i da imate viseclanu porodicu, izgleda manje srecnu i zadovoljnu nego takve porodice u drugim zemljama - u kojima je prajd redovan.

NScentar

pre 10 godina

Srpska politika, jos za vreme Tita, tera svoj narod iz Srbije. Ko bi zdravog mozga ovo trpeo? A za vreme Milosevica, i do dan danas, da ne pricam. Ne vidim da ce taj fenomen stati, u ovoj zemlji nema buducnosti za mlade. Dok se ova zemlja promeni, i dok krene ekonomija, bice 80% starih.

acdc

pre 10 godina

Supruga ima 36 godina, bogu hvala imamo jedno dete,hoćemo još jedno, možemo, zdravih smo, ALI NAŽALOST NE DA DRŽAVA KOJA KUKA O STAROSTI NACIJE, A NE DA NAM TAKO ŠTO MI ŽENA LEKAR SPECIJALISTA U ISTOJ TOJ DRŽAVI I DRŽAVNOJ SLUŽBI RADI 5 GODINA NA PRIVREMENI UGOVOR!! Samo plaćajte veštačke oplodnje po 5000 e i po nekoliko puta, trabunjajte o krizi starenju nacije.. ..

Vuk

pre 10 godina

Imamo dva sina i evo sad cekamo treceg da se rodi. Radimo na natalitetu :). Funkcioneri se nesto busaju kako postuju prava trudnica a moja zena vec 4 mesrca nije primila porodiljsko. Tacnije, primila je samo 4 puta po 65% koje uplacuje republika a onih 35% koje dotira grad Beograd jos ni jednom nije dobila. Vec je prosao i peti mesec. Toliko o tome da se promovise radjanje dece.

nada 22

pre 10 godina

Pre dvadesetak godina u Nemačkoj su ovakve vesti, odnosno rezultati istraživanja i prognoze, bile skoro svakodnevno u svim medijima. Vlada i opozicija su naizmenično tvrdili da su penzije sigurne ili da su fondovi prazni. Par godina kasnije, penzije se NE povećavaju sa rastom ličnih dohodaka, ali se OPREZUJU, ODBITAK od plate za penzioni fond se povećava, STAROSNA GRANICA za odlazak u penziju žena i muškaraca se izjednačuje i POVEĆAVA. Sada je ta granica 67 godina, a već se nagoveštava da treba da se pmeri na 70 (SEDAMDESET)! U bogatoj, ekonomski jakoj Nemačkoj (i bez razaranja zadnjih 60 godina) je "izračunato" da će za 40-50 godina odnos zaposlenih i penzionera biti 1 na 1, i da su zato ove "nepopularne mere" neophodne!
A sve je počelo, podsećam, od čestih objavljivanja STAROSNE STRUKTURE stanovnika. Eto i mi (Srbija) nešto učimo od "najboljih" iz EU.

Vladimir

pre 10 godina

Nabrojaću nekoliko ključnih problema s kojima se mladi u ovoj zemlji suočavaju i zbog kojih ne mogu da osnuju porodice i čuvaju decu: prvo, preko 50% mladih nema zaposlenje i nikakva primanja. Drugo, oni malobrojni koji imaju posao od svojih plata ne mogu normalno da žive, a žene ne smeju da ostanu trudne jer će biti šikanirane i otpuštene. Treće, u bolnicama nije retkost da se bebe kradu i niko ne odgovara za to. I četvrto niko ne zna šta u ovoj zemlji nosi dan, a šta noć.

smrtnik

pre 10 godina

Pa kad se posao mladima ne daje i onda obi ili odlaze iz Srbije ili nemaju uslova da se mnoze. Svi se odlucuju za jedno ili dva djeteta mada za vise para nemaju.

ali bukvalno....

pre 10 godina

...i to je kao novo?
...pa zar mi nismo oduvek Narod Najstariji?
(bobo, 2. novembar 2013 08:32)
Nebeski, i težimo nebeskim livadama...

Reg

pre 10 godina

@ DO DO

Ne, nije tako. Ako imalo pratis demografiju Balkana videces da su Srbi po natalitetu negde u sredini poredeci sve balkanske nacije. Ovde pominju Evropu, ali Balkan je demografski u velikom padu, i Albanija takodje, mladi napustili zemlju, Kosovo je jedno od poslednjih podrucja sa kakvim takvim pozitivnim prirastajem.

su

pre 10 godina

@Bacvanin
A sto ti ne odes? Ili ti je ovo komentarisanje maksimum sposobnosti a i znas da bi napolje morao i da radis nesto a ne samo da pljuckas sa strane i okrivljujes druge?

Kvintni krug

pre 10 godina

Ma, ništa posebno. To nas samo čika Darvin podseća koliko je bio u pravu kad je rekao da, dugoročno gledano, preživljavaju ne najjači, nego najprilagodljiviji.

N2

pre 10 godina

Veliki je problem demogrfska slika u Srbiji, ali taj problem posebno dobija na intezitetu ako se pogleda demografska slika u Evropi. Bojim se da ce nasa malobrojna deca ziveti u nekom sasvim drugacijem svetu.

krkajte krkobabići...

pre 10 godina

Nasi mladi su van Srbije a stariji su u zemlji, i sve vise u zemlji.
(Ja sam, 1. novembar 2013 22:53)
A dinastije zauzele funkcije, sa "stotinu" godina po tri-četiri dok mladi ili odlaze ili obigravaju biroe!