Sreda, 30.10.2013.

21:46

Za hranu nam treba 66.000 dinara

Za standardnu potrošačku korpu u Srbiji, prema poslednjem statističkom merenju, treba gotovo jedna i po prosečna zarada ili oko 66.000 dinara.

Izvor: Novosti

Za hranu nam treba 66.000 dinara IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

75 Komentari

Sortiraj po:

uhh

pre 10 godina

Nekada sam jeo pecenicu, pa sunku, pa sada parizer! Sta je sledece?!
(eeeeee, 31. oktobar 2013 04:36)

Pečenica .. šunka,da sećam se kako je mirisalo tj bar mislim da se sećam.
Parizer? hmm ni njega davno nisam jeo,jedem posebnu kobasicu koju čekam u Rodiću kad je na akciji , pa kupim 2 kom po 99 din eto to jedem,a sledeći korak je verovatno budjav lebac i malo vode sa česme

Miki

pre 10 godina

e sad kako moze biti Euro krem u Makedoniji 130denara (280dinara) a u Srbiji 580dinara. zelim da mi neko ovo pojasni!
(sasa 986, 30. oktobar 2013 23:29)

Mislim da Makedonci imaju pogon gde se pravi Eurocrem. Kupio sam jednom i vidim da je proizvedeno u Makedoniji. Pozdrav!

SMEDEREVAC

pre 10 godina

Kakva cifra?!
Inflacija je još uvek u okvirima ?!
Ma dajte ,molim Vas?!
O stvarnom proseku plata tek treba govoriti.
Bure baruta.

mandriva

pre 10 godina

@mrmlj
Ako imas neki predlog napisi ovde. Ja sam isto inzenjer, doduse zavrsio sam saobracajni. Ono sto ja vidim kao problem jeste da ne mozes otici odavde, bez dinara u dzepu. Po mojoj racunici treba ti oko 3000 evra za odlzak u Nemacku (da platis prvi mesec komunalije, da imas sta da jedes, platis put do tamo, i eventualno jos neki trosak ako iskrsne). Ja uopste nemam pojma gde da namaknem tih 3000 evra. Zivim u malom gradu, i nikada me niko nije pozvao na razgovor gde god da sam konkurisao za posao, i tako vec godinama. Ovo ne pisem da bi ti nesto kontrirao, vec stvarno bi mi dobro dosao neki pametan predlog.

skener

pre 10 godina

ocigledno su opozicija i korumpirani rukovodioci fapa i sindikati iskoristili momenat da zabiju u ledja noz vucicu. delimicno je i on kriv za to. treba da pusti da se odrze izbori, da se sve stranke pretroje po listama i poverenju naroda, a ako sns bude najjaca da preuzme svu vlast i sa njom i odgovornost. ovako svi su jaki i svi prete, opozicija, deo koalicije na vlasti, korumpirani politicki obojeni sindikalne vodje , radnici politicki obojeni, mediji obojeni, svi.
trena proveriti rad rukovodstva i trosenje drzavnih para datih fapu, ako je rukovodstvo prelivalo sredstva nenamenski ili u sopstvene dzepove uhapsiti ih, ako su sindikati obojeni zabraniti ih, ako je umesana opozicija to predociti radnicima. takodje proveriti koliko fap ima administracije,koliko radnika u proizdvonji. sigurno je vise u administraciji i po onijh koji ne rade jer su partijski kadar.
kada se uradi licna karta fapa, resice se i problem. ovako, u vaznom trenutku noz u ledja, vucicu i radnicim

mrmlj

pre 10 godina

@(Neko Nebitan, 31. oktobar 2013 09:14)
ne mislim nista lose, ali zasto se ti i zena ne pokupite iz ove zemlje i ne odete negde gde cete od svog rada lagodno ziveti?
bar se sa diplomom inzenjera moze lako snaci napolju (dobiti vizu, naci posao itd.)
imam diplomu bg etf-a i dosta mojih kolega sa faksa je otislo preko (nemacka, norveska, danska, holandija, ceska...) i snaslo se bez ikakvih problema.
meni je trenutno ovde ok, al ne iskljucujem mogucnost da krenem njihovim stopama kroz koju godinu.

Peter

pre 10 godina

Za ove sto me savetuju da ne guram glavu kroz prozor i ne razumem se u kola: Nije lose gurati glavu kroz prozor, dodje vam nesto kiseonika,pa onda pocnete bolje da razmisljate i postavljate logicna pitanja,a u kola se dovoljno razumem,cak i previse. 10 i 19 ujutru,a prvo sto vidim jeste Honda Accord, Skoda Octavia (noviji model),dva renault Scenic-a,Alfa Romeo 159 i bahato parkirani BMW serije 5 (navikao covek da poprecuje svaki dan,ima dil sa saobracajcima).Dakle, udahnite vi jos jednom vazduh. Zaradjujem oko 800 doo 1000 eur mesecno i vozim 20 godina star auto (vozim,ne kupim da poziram) i ne vidim nacin da vozim bilo koji od ovih ako placam sve ostale neminovne troskove o kojima je rec ovde. Zato pitam,kako toliko kuknjave a juce nisam mogao preko sat vremena da se probijem do centra grada od reka i kolona saobracaja. Dakle,gorivo,servis, cene registracija i ostala odrzavanja su neminovna za kola (cak se i parking placa u dobrom delu grada), te posle ove analize za koju je potrebno samo malo svezeg vazduha sa prozora, pitam isto: kako toliko kukn jave,a more novih automobila po ulicama.I jos nesto: u mom dvoristu je parkirano oko 40 ak automobila. Slike od pre nekkoliko godina pokazuju 15 ak,a sada ih ima toliko.Pri tome, niko nije kupio stari auto,nego svaki put sve noviji i noviji.Da je tako lose, ne bi imali ni za stari jer bilo kakav mesecno trosi kao barme polovinu onoga sto se ovde vodi kao prosek plate u Srbiji.

nebojsa

pre 10 godina

Treba narod da se skupi i pravac u beograd...cela srbija!!!ovo je vec prevrsilo svaku meru...u drugim drzvama bi odavno vec bile demonstracije.ne znam zasto mi cutimo...:(

neverni toma

pre 10 godina

Koja plata, evo tri meseca nisam primio dinar, a imam četvoročlanu porodicu, koju izdržavaju penzioneri. Da Su nam živi i zdravi, jer da nam nije njih ni za hleba ne bi imali. A inače ako ovako nastavi jos malo i struju će da mi isključe zato sto naravno nisam platio?!?! ne znam od čega?!?! Nisu mi ni zdravstveno uplatili pa ne mozemo ni da se lečimo. Ne vidim kraj ovome. Ova gospoda je definitivno sve uništila do kraja.

Pobegulja

pre 10 godina

Pre samo godinu dana sam radila izmedju dva i tri posla u 24 sata da bih prezivela. Plata mi je bila 24.000 na osnovnom poslu,a na drugom sam mesecno zaradjivala minimum 15.000.Treci je bio najbolji ali se radilo nocu i bila sam za vece dobra po 20 eura,ali to samo zimi kada se nose kaputi. Ne pitajte kako sam prezivela takav tempo!Sto je najcrnje, nisam imala dovoljno za nas četvoro da jedemo i poplaćamo racune i ako smo imali i minimalnu penziju od mame.Kada sam videla da nema izlaza, spakovala sam se i sa 40 godina otisla u beli svet da pokusam da zaradim nesto i da pomognem mojima.Ni ovde gde sam,ne cvetaju ruze,ali dajem sve od sebe da uspem.Zivim od jednog posla i imam za hranu.Ako mi plan uspe sa poslom koji sam pokrenula,za 6 meseci cu uspeti u poslu i pomoci mojima da prezive u Srbiji.Na zalost,posledice postoje za ovaj moj izbor i tesko je jer sam ostavila dvoje dece u Srbiji,ali izdrzacu.Tuga je ovo ljudi, kad moras da odes i ostavis sve svoje da bi spasao porodicu,ali muka te natera.

Antun

pre 10 godina

Steta sto svi tajkuni i politicari nisu platili porez ove godine, skocila bi nam prosecna plata na cirke 50.000 Samo se kod nas tako nakaradno racuna prosecna plata da bi se mazale oci narodu. Nekoliko milionera i gola sirotinja, srednji sloj prakticno ne postoji od osamdesetih godina…

Aleksandar

pre 10 godina

Ovo nije drzava ,ovo SPS ovski pepeo od frzave koji je ostao na mestu nekada jake Juge.Ljudi su nezaposleni,zaposliti se je misaona imenica a i kad radis ne mozes da prehranis porodicu. Kad smo glup narod i ne umemo da izadjemo na ulice kao Grci , pa da barem i ministri ne zive dobro a ne ovako narod gladuje a Bajatovic prihoduje 1.4 miliona dinara mesecno!!! E zemljo ,i narode sta treba da se desi da ustanes i prevrnes sve ,pa jovo na novo ,ovako se vise ne moze. Grcka i Italija se oporavili ppsle nemira i protesta a mi polako nestajemo , mladost na odlazi preko granice.

A na nebu sve novi avioni

pre 10 godina

@Peter
"ne razumem? svi kukaju kako nema, ja proturim glavu kroz prozor, ne zna se koji je automobil noviji od kog."

To je zato jer se ne razumete u modele automobila. I ne gurajte glavu kroz prozor, svasta moze da se desi.

Neko Nebitan

pre 10 godina

Sećam se te 2010 godine, kada sma mogao da odem u prodavnicu sa 500 dinara i vratim se sa punom kesom, kada odem u neki veliki trgovinski lanac i za 4000 do 4500 dinara kupim od hrane sve što mi treba za 6 - 7 dana, u to vreme i infostan mi je koštao 4200 dinara mesečno i bio najveći izdatak.... da sećam se, da sam tada imao platu od 45.000 do 55.000 dinara.... i sećam se da sam živeo tako dam sam od plate do plate bio na nuli.... tada mi je plata bila i redovna.

Danas imam dvoje dece, jedno ide u vrtić i to platim 9.800 dinara, a drugo kreće u novembru. Infostan mi košta 7400 dinara i više nije najskuplja stvka iako je za 3 godine skočila cena za 76%. Za 7 dana hrane sada ne potrošim ispod 11.000 dinara. I da, imam veću platu 10.000 dinara koja nije redovna. Konstantno sam bar 40.000 u minusu i da nema honorarnih poslova ne bih imao da preživim. Imam i tu sreću da mi i supruga radi, ali moram da vam kažem da 80% moje plate ode samo na račune. I tačno je za hranu nikada ne ode manje od 40.000 dinara za četvoročlanu porodicu i to kada se dobrano prištedi. Na letoavnje i zimovanje nisam otišao 7 godina, a ni jednom nisam bio sa porodicom.
I naravno da kažem ono što nije bitno, ali supruga i ja oboje imamo završene inženjerske fakultete na beogradsok univerzitetu i radimo u struci.

Bitno je da smo iz kvazi socijalzma prešli u kvazi demokratiju, ali se danas ne sekiram jer smo napredni, iako živimo još lošije.

ajd uzdravlje

pre 10 godina

Meni nikako nije jasno šta ulazi u tih 66000 dinara za hranu. Naime, lično potrošim oko 15000 za hranu, kako koji mesec, ali sam počeo da vodim baš preciznu evidenciju. Pri tom ne kupujem jeftine parizere, već naprotiv, kupujem najskuplje artikle iz redova onih za svakodnevnu upotrebu, dakle ne mislim na kavijar i guščiju paštetu.
Poenta je da Srbi ne znaju s parama. Tačka. Troše na gluposti, neće da potraže jeftinije, kvalitetnije, već se kao armija zombija dovuku do prve prodavnice.
Evo, čitam ovde, kako bi mnogi pevali za 44000. Gospodo, sa takvim stavom ne zaslužujete ni 22000 jer zbog takvih podanika poput vas su nam svima plate srozane na sramotnu brojku. Za ime Boga, naučite već jednom da ni sa 144000 ne možete živeti životom dostojnim čoveka. Koliko god da me plate, malo je, i uvek ću da ih cedim za još.
Plata mi je duplirana za dve i po godine. Možda sam imao sreće, ali i da nisam potražio bih je negde drugde.
Vreme interneta je čudo neviđeno a vi ga koristite da kukate i za pornografiju. Posvetite dva sata dnevno da se obrazujete i napredujete, nije mnogo.
Batalite alkohol, duvan, tablete i svedite jalov provod na minimum.
Samo ulaganje u sebe i porodicu se isplati, sve ostalo je čist trošak.

sasar

pre 10 godina

Ako bi četvoročlana porodica jela samo jaja, jogurt i hleb ceo mesec računica je sledeća: 4x3 jaja = 150 din. + 105. din jogurt + 45 din. hleb = 300 din. za jedan obrok. Ako imamo tri obroka dnevno, sa strujom za pripremanje kajgane, uljem i pranjem sudova, dolazimo do skoro hiljadu dinara dnevno. 30 dana = 30 000 dinara mesečno.
Toliko.

Djifs

pre 10 godina

drzavu bas boli za narod...bitno da ministri imaju 1000e platu,jer zna se da oni obavljaju jako bitan posao u Srbiji..Ne znam samo zasto u onoj skupstini citaju novine tokom radnog vremena,pricaju mobilnim telefonom,i to dok ostali poslanici nesto izlazu...Znaci dobijaju plate za nista,I sa tim platama bas mogu da zive,dok mi ostali nismo u mogicnosti da sklopimo kraj sa krajem...Zasto se minimalac ne odnosi I na ministre I na poslanike...smesno je da drugi dobijaju ekstra dok neki nemaju ni hleba da kupe,a da ne pricamo kako ce da prezive zimu..

Statistika

pre 10 godina

Ne znam da li vam je poznato da su sva ova racunanja smanjili i sada racunaju troclanu porodicu. Ako nastavimo da grcamo i propadamo ovim tempom smanjice i na dvoclanu.Statistika moze sve.

bojan

pre 10 godina

600 evra fakticki ode u WC solju. Za taj novac mozes kupiti solidan racunar, ici na putovanje itd. Ako skupis da se prehranis ostaje ti samo goli zivot, farma i Grand Parada. 600 evra je djavolski tesko zaraditi u Srbiji, a tako lako potrositi.

Meni

pre 10 godina

Nekada sam jeo pecenicu, pa sunku, pa sada parizer! Sta je sledece?!
(eeeeee, 31. oktobar 2013 04:36)

Pa peceni mravi i bubasvabe, kisnica sa rosnom travom, a za desert farma narodno veselje!

petar

pre 10 godina

Vidi, pišete da ljudi žive sa platom od 15ak hiljada. Evo vam za Beograd, dvoje dece, dva vrtića, sa popustom 16.000, info stan hteo ne hteo 9.000 (roditeljski stan), dve markice 6.500, struja 3.500, telefon 1.000... cirka 36.000 pa dodajte kablovsku, internet, mobilne (znam da se bez toga može ali sam vezan ugovorom na 2 godine), benzin, kreditčić, garderobu i još HRANA. Tako da te priče, živim sa 30, 40 hiljada batalite, osim ako živite na periferiji ili selu pa imate barem ekonomiju, pa šuma ili u zajednici sa jednim ili dva penzionera...

ivan 984

pre 10 godina

@sasa 986
Isto kao što je Audi jeftiniji u USA nego u DE. Zakon tržišta i nepostojanja normalne konkurencije.
Dokle god oni dobro prodaju kod nas po toj ceni, prodavaće. Prosto.

Am

pre 10 godina

ne razumem? svi kukaju kako nema, ja proturim glavu kroz prozor, ne zna se koji je automobil noviji od kog.
(Peter, 31. oktobar 2013 02:20)

Verovatno stanujes kod skupstine.

Aleksandar

pre 10 godina

za (Peter, 31. oktobar 2013 02:20)

Pobrkali ste neke stvari.
Prvo, socijalizma nema i ima onih koji imaju novca (vrlo malo) i onih koji nemaju (velika većina).

Drugo, kada bi videli saobraćajne dozvole, videli bi da je dobar broj tih automobila pripada firmama, opštinama, agencijama i ministarstvima - da čak ni ministarstvo ne zna koliko automobila imaju.

ANTI-SMOKER OF TRUTH

pre 10 godina

Jeste tesko, ali svude u svetu je tesko, ako znate da citate Engleski otvorite neke strane US novine pa pogledajte kako je tesko i tamo umesto da gledate Kardashians i te ostale bake za seljake.
Zanimljivo retko kad prosecan Amer ima pare da ode na odmor, a kod nas
mora se u Grcku makar crkao,za njih je to egzotika.
A od vas koju najvse kukate pitam se samo odakle vam za cigarete, puse muz i zena koliko su sad najeftinije 100dindji...puta 2, 30dana....za to imate jel? Kosa na glaci mi se igne kad vidim neki na tvu kukaju kako nemaju kucu,struju vodu a svi drze cigarete u rukama.....kukate a vecina ljudi u svetu su bosi i srecni ako pojedu solju rize dnevno.....

garavi

pre 10 godina

a plata 36000 ? i kazu da nismo madjionicari . treba da ih bude sramota kad procitaju ovaj tekst ! ako iko od ove garniture ima srama .

placenik

pre 10 godina

Pa treba ali narode nebrini se krstic je povecao pdv smanjio plate ali samo ce trista dinara biti razlika tj skuplje. Dali ste bre normalni i dali moze neko da objasni kako narod da prezivi ili ova vlast ide a tome da nas i ovako malo nas ima da nas jos smanji da pomremo od gladi i na ulici. Uporno se trude da naprave da svi budemo sirotinja a da s druge strane ovi na vlasti se obogate pa da budemo u njihovoj milosti.

Žak

pre 10 godina

Potrošačka korpa 66000 dinara a porodična penzija 15000dinara a ljudi žive al kako?Odrekli se svega(oteli im a i dalje otimaju)500godina pod Turcima preživesmo al sad ko preživi pričaće.

realna

pre 10 godina

Tesko da moj suprug i ja potrosimo toliko za hranu ako ukupno primimo oko 50000 dinara!Ja radim za minimalac i red bi bio da ova drzava poveca minimalac,jer poslodavci se nece setiti da makar malo povecaju plate,a evidentno je da su male!Alo,drzavo narod ti gladuje!

realan primer

pre 10 godina

Kod mene u kuci se slije 48000 din. Cetvoro nas je. Od toga platimo komunalije (oko 12000), otplatimo kredit (oko 8000) i ono sto ostaje (oko 28000) to je za hranu i ostale potrepstine. To je stvaran zivot u Srbiji.

beliks

pre 10 godina

Dosta sa ovakvim tekstovima. Kao da narod ne zna da je spao na najgoru salamu i to u gramima. Sa druge strane, činjenica je da 75% ljudi ne raspolaže ni sa 20000 mesečno, a vi računate korpe po EU parametrima. Manite se toga no dajte neki savet ljudima ako ste pametni.

bezati odavde

pre 10 godina

66 000??? A ljudi rade za 15 do 20 hiljada. Eeeeeej breee... pa kako je to moguće. Samo ovde. I ko se buni? Niko. Čudi me da nije još odavno izbio građanski rat.

Džoni

pre 10 godina

Samo još da objasnite gde je to i kakvom računicom prosečna plata 44000! Nemojte računati u prosek 5% najvećih plata u Srbiji pa onda izvadite prosek na ostalih 95% pa ćemo videti o kakvoj se poražavajućoj cifri radi! Oni stave Bajatoviće i kompaniju i razne menadžere velikih firmi u prosek! U svim statistikama u normalnim državama taj procenat ekstremnih ne ulazi u prosek! Zamislite da Nemačka napravi prosek sa primanjima menadžera, vlasnika i direktora velikih kompanija? To bi bile ogromne cifre, a njihov prosek ima upravo običan radnik! Koji kod nas ima nekih 200-250€!

stigle promene!

pre 10 godina

kupljeni diplomci sns-a su ovaj prosti narod prevarili kao niko do sad...

obecavali sve i svasta i na kraju sve suprotno, ovako lose nismo ziveli jos od slobe a to je rezultat godinu ipo dana njihovog jahanja i kradja, al nama ce tek da bude gore!

Zuza

pre 10 godina

Po kom osnovu je u Srbiji prosečna plata 44000 din.?Da li smatrate da bi u taj prosek trebalo uneti i sve nule koje "primaju" svi radno sposobni ljudi u celoj Srbiji? A inače,zaista je sve preskupo,hrana na zapadu manje košta.

Banezi

pre 10 godina

Prosecna plata 44000 !??! Koju metodologiju su koristili kad su dosli do ove cifre . Mada prosek ne govori nista . Izracunajte modus i medijanu , pa da vidimo.

bojan

pre 10 godina

Ovo je propast,Imam 24 godine,i odlucio sam da ne pravim decu u ovoj drzavi, ovo je strasno samo se pitam kako ce roditelji prehraniti i skolovati decu u ovakvoj beznadeznoj situaciji.

lepa sojic

pre 10 godina

a i ja i zena smo na birou vec godinama bez posla....cak i Wi fi kradem na foru od komsija... kakvih crnih 66000 mesecno , to 95% ljudi u Srbiji moze samo da sanja.....

jedem hleb od juce

pre 10 godina

Ja kao akcionar Agrobanke nemam ni za hleb. Drzava nas je sa svojim satelitima brutalno opljackla i otela privatnu imovinu. Ovako nesto se ne dogadja u prvno regulisanoj drzavi, NAJGORI SMO

SMEDEREVAC

pre 10 godina

ŠTA ĆEMO SAD?
Voda, struja, komunalno, porez na nekretnine, ogrev, zimsko odelo, dečiji džeparac, lekovi, gorivo, registracija, zimnica, krsna slava, ......ŠTA S TIM?
BIĆE ZANIMLJIVO, JOŠ NI ZIMU NISMO ZAKAČILI, A "IGRE BEZ GRANICA" VEĆ POČINJU.
Još da podelimo dresove, selektore, i to je to!

Daniel

pre 10 godina

A ja imam platu 22.000 din,trudnu zenu koja nema posao(studira i nije na budzetu). Moj otac je invalid koji nema ni posao ni invalidsku penziju. Majka zaradjuje 30.000 din.... Ima i gorih siguran sam,ali bogami ima mnogo boljih....

Daniel

pre 10 godina

A ja imam platu 22.000 din,trudnu zenu koja nema posao(studira i nije na budzetu). Moj otac je invalid koji nema ni posao ni invalidsku penziju. Majka zaradjuje 30.000 din.... Ima i gorih siguran sam,ali bogami ima mnogo boljih....

bojan

pre 10 godina

Ovo je propast,Imam 24 godine,i odlucio sam da ne pravim decu u ovoj drzavi, ovo je strasno samo se pitam kako ce roditelji prehraniti i skolovati decu u ovakvoj beznadeznoj situaciji.

Zuza

pre 10 godina

Po kom osnovu je u Srbiji prosečna plata 44000 din.?Da li smatrate da bi u taj prosek trebalo uneti i sve nule koje "primaju" svi radno sposobni ljudi u celoj Srbiji? A inače,zaista je sve preskupo,hrana na zapadu manje košta.

lepa sojic

pre 10 godina

a i ja i zena smo na birou vec godinama bez posla....cak i Wi fi kradem na foru od komsija... kakvih crnih 66000 mesecno , to 95% ljudi u Srbiji moze samo da sanja.....

realan primer

pre 10 godina

Kod mene u kuci se slije 48000 din. Cetvoro nas je. Od toga platimo komunalije (oko 12000), otplatimo kredit (oko 8000) i ono sto ostaje (oko 28000) to je za hranu i ostale potrepstine. To je stvaran zivot u Srbiji.

SMEDEREVAC

pre 10 godina

ŠTA ĆEMO SAD?
Voda, struja, komunalno, porez na nekretnine, ogrev, zimsko odelo, dečiji džeparac, lekovi, gorivo, registracija, zimnica, krsna slava, ......ŠTA S TIM?
BIĆE ZANIMLJIVO, JOŠ NI ZIMU NISMO ZAKAČILI, A "IGRE BEZ GRANICA" VEĆ POČINJU.
Još da podelimo dresove, selektore, i to je to!

stigle promene!

pre 10 godina

kupljeni diplomci sns-a su ovaj prosti narod prevarili kao niko do sad...

obecavali sve i svasta i na kraju sve suprotno, ovako lose nismo ziveli jos od slobe a to je rezultat godinu ipo dana njihovog jahanja i kradja, al nama ce tek da bude gore!

Banezi

pre 10 godina

Prosecna plata 44000 !??! Koju metodologiju su koristili kad su dosli do ove cifre . Mada prosek ne govori nista . Izracunajte modus i medijanu , pa da vidimo.

jedem hleb od juce

pre 10 godina

Ja kao akcionar Agrobanke nemam ni za hleb. Drzava nas je sa svojim satelitima brutalno opljackla i otela privatnu imovinu. Ovako nesto se ne dogadja u prvno regulisanoj drzavi, NAJGORI SMO

bezati odavde

pre 10 godina

66 000??? A ljudi rade za 15 do 20 hiljada. Eeeeeej breee... pa kako je to moguće. Samo ovde. I ko se buni? Niko. Čudi me da nije još odavno izbio građanski rat.

Žak

pre 10 godina

Potrošačka korpa 66000 dinara a porodična penzija 15000dinara a ljudi žive al kako?Odrekli se svega(oteli im a i dalje otimaju)500godina pod Turcima preživesmo al sad ko preživi pričaće.

realna

pre 10 godina

Tesko da moj suprug i ja potrosimo toliko za hranu ako ukupno primimo oko 50000 dinara!Ja radim za minimalac i red bi bio da ova drzava poveca minimalac,jer poslodavci se nece setiti da makar malo povecaju plate,a evidentno je da su male!Alo,drzavo narod ti gladuje!

Džoni

pre 10 godina

Samo još da objasnite gde je to i kakvom računicom prosečna plata 44000! Nemojte računati u prosek 5% najvećih plata u Srbiji pa onda izvadite prosek na ostalih 95% pa ćemo videti o kakvoj se poražavajućoj cifri radi! Oni stave Bajatoviće i kompaniju i razne menadžere velikih firmi u prosek! U svim statistikama u normalnim državama taj procenat ekstremnih ne ulazi u prosek! Zamislite da Nemačka napravi prosek sa primanjima menadžera, vlasnika i direktora velikih kompanija? To bi bile ogromne cifre, a njihov prosek ima upravo običan radnik! Koji kod nas ima nekih 200-250€!

beliks

pre 10 godina

Dosta sa ovakvim tekstovima. Kao da narod ne zna da je spao na najgoru salamu i to u gramima. Sa druge strane, činjenica je da 75% ljudi ne raspolaže ni sa 20000 mesečno, a vi računate korpe po EU parametrima. Manite se toga no dajte neki savet ljudima ako ste pametni.

Neko Nebitan

pre 10 godina

Sećam se te 2010 godine, kada sma mogao da odem u prodavnicu sa 500 dinara i vratim se sa punom kesom, kada odem u neki veliki trgovinski lanac i za 4000 do 4500 dinara kupim od hrane sve što mi treba za 6 - 7 dana, u to vreme i infostan mi je koštao 4200 dinara mesečno i bio najveći izdatak.... da sećam se, da sam tada imao platu od 45.000 do 55.000 dinara.... i sećam se da sam živeo tako dam sam od plate do plate bio na nuli.... tada mi je plata bila i redovna.

Danas imam dvoje dece, jedno ide u vrtić i to platim 9.800 dinara, a drugo kreće u novembru. Infostan mi košta 7400 dinara i više nije najskuplja stvka iako je za 3 godine skočila cena za 76%. Za 7 dana hrane sada ne potrošim ispod 11.000 dinara. I da, imam veću platu 10.000 dinara koja nije redovna. Konstantno sam bar 40.000 u minusu i da nema honorarnih poslova ne bih imao da preživim. Imam i tu sreću da mi i supruga radi, ali moram da vam kažem da 80% moje plate ode samo na račune. I tačno je za hranu nikada ne ode manje od 40.000 dinara za četvoročlanu porodicu i to kada se dobrano prištedi. Na letoavnje i zimovanje nisam otišao 7 godina, a ni jednom nisam bio sa porodicom.
I naravno da kažem ono što nije bitno, ali supruga i ja oboje imamo završene inženjerske fakultete na beogradsok univerzitetu i radimo u struci.

Bitno je da smo iz kvazi socijalzma prešli u kvazi demokratiju, ali se danas ne sekiram jer smo napredni, iako živimo još lošije.

sasar

pre 10 godina

Ako bi četvoročlana porodica jela samo jaja, jogurt i hleb ceo mesec računica je sledeća: 4x3 jaja = 150 din. + 105. din jogurt + 45 din. hleb = 300 din. za jedan obrok. Ako imamo tri obroka dnevno, sa strujom za pripremanje kajgane, uljem i pranjem sudova, dolazimo do skoro hiljadu dinara dnevno. 30 dana = 30 000 dinara mesečno.
Toliko.

Pobegulja

pre 10 godina

Pre samo godinu dana sam radila izmedju dva i tri posla u 24 sata da bih prezivela. Plata mi je bila 24.000 na osnovnom poslu,a na drugom sam mesecno zaradjivala minimum 15.000.Treci je bio najbolji ali se radilo nocu i bila sam za vece dobra po 20 eura,ali to samo zimi kada se nose kaputi. Ne pitajte kako sam prezivela takav tempo!Sto je najcrnje, nisam imala dovoljno za nas četvoro da jedemo i poplaćamo racune i ako smo imali i minimalnu penziju od mame.Kada sam videla da nema izlaza, spakovala sam se i sa 40 godina otisla u beli svet da pokusam da zaradim nesto i da pomognem mojima.Ni ovde gde sam,ne cvetaju ruze,ali dajem sve od sebe da uspem.Zivim od jednog posla i imam za hranu.Ako mi plan uspe sa poslom koji sam pokrenula,za 6 meseci cu uspeti u poslu i pomoci mojima da prezive u Srbiji.Na zalost,posledice postoje za ovaj moj izbor i tesko je jer sam ostavila dvoje dece u Srbiji,ali izdrzacu.Tuga je ovo ljudi, kad moras da odes i ostavis sve svoje da bi spasao porodicu,ali muka te natera.

ajd uzdravlje

pre 10 godina

Meni nikako nije jasno šta ulazi u tih 66000 dinara za hranu. Naime, lično potrošim oko 15000 za hranu, kako koji mesec, ali sam počeo da vodim baš preciznu evidenciju. Pri tom ne kupujem jeftine parizere, već naprotiv, kupujem najskuplje artikle iz redova onih za svakodnevnu upotrebu, dakle ne mislim na kavijar i guščiju paštetu.
Poenta je da Srbi ne znaju s parama. Tačka. Troše na gluposti, neće da potraže jeftinije, kvalitetnije, već se kao armija zombija dovuku do prve prodavnice.
Evo, čitam ovde, kako bi mnogi pevali za 44000. Gospodo, sa takvim stavom ne zaslužujete ni 22000 jer zbog takvih podanika poput vas su nam svima plate srozane na sramotnu brojku. Za ime Boga, naučite već jednom da ni sa 144000 ne možete živeti životom dostojnim čoveka. Koliko god da me plate, malo je, i uvek ću da ih cedim za još.
Plata mi je duplirana za dve i po godine. Možda sam imao sreće, ali i da nisam potražio bih je negde drugde.
Vreme interneta je čudo neviđeno a vi ga koristite da kukate i za pornografiju. Posvetite dva sata dnevno da se obrazujete i napredujete, nije mnogo.
Batalite alkohol, duvan, tablete i svedite jalov provod na minimum.
Samo ulaganje u sebe i porodicu se isplati, sve ostalo je čist trošak.

Am

pre 10 godina

ne razumem? svi kukaju kako nema, ja proturim glavu kroz prozor, ne zna se koji je automobil noviji od kog.
(Peter, 31. oktobar 2013 02:20)

Verovatno stanujes kod skupstine.

Statistika

pre 10 godina

Ne znam da li vam je poznato da su sva ova racunanja smanjili i sada racunaju troclanu porodicu. Ako nastavimo da grcamo i propadamo ovim tempom smanjice i na dvoclanu.Statistika moze sve.

Meni

pre 10 godina

Nekada sam jeo pecenicu, pa sunku, pa sada parizer! Sta je sledece?!
(eeeeee, 31. oktobar 2013 04:36)

Pa peceni mravi i bubasvabe, kisnica sa rosnom travom, a za desert farma narodno veselje!

A na nebu sve novi avioni

pre 10 godina

@Peter
"ne razumem? svi kukaju kako nema, ja proturim glavu kroz prozor, ne zna se koji je automobil noviji od kog."

To je zato jer se ne razumete u modele automobila. I ne gurajte glavu kroz prozor, svasta moze da se desi.

Aleksandar

pre 10 godina

Ovo nije drzava ,ovo SPS ovski pepeo od frzave koji je ostao na mestu nekada jake Juge.Ljudi su nezaposleni,zaposliti se je misaona imenica a i kad radis ne mozes da prehranis porodicu. Kad smo glup narod i ne umemo da izadjemo na ulice kao Grci , pa da barem i ministri ne zive dobro a ne ovako narod gladuje a Bajatovic prihoduje 1.4 miliona dinara mesecno!!! E zemljo ,i narode sta treba da se desi da ustanes i prevrnes sve ,pa jovo na novo ,ovako se vise ne moze. Grcka i Italija se oporavili ppsle nemira i protesta a mi polako nestajemo , mladost na odlazi preko granice.

nebojsa

pre 10 godina

Treba narod da se skupi i pravac u beograd...cela srbija!!!ovo je vec prevrsilo svaku meru...u drugim drzvama bi odavno vec bile demonstracije.ne znam zasto mi cutimo...:(

ANTI-SMOKER OF TRUTH

pre 10 godina

Jeste tesko, ali svude u svetu je tesko, ako znate da citate Engleski otvorite neke strane US novine pa pogledajte kako je tesko i tamo umesto da gledate Kardashians i te ostale bake za seljake.
Zanimljivo retko kad prosecan Amer ima pare da ode na odmor, a kod nas
mora se u Grcku makar crkao,za njih je to egzotika.
A od vas koju najvse kukate pitam se samo odakle vam za cigarete, puse muz i zena koliko su sad najeftinije 100dindji...puta 2, 30dana....za to imate jel? Kosa na glaci mi se igne kad vidim neki na tvu kukaju kako nemaju kucu,struju vodu a svi drze cigarete u rukama.....kukate a vecina ljudi u svetu su bosi i srecni ako pojedu solju rize dnevno.....

bojan

pre 10 godina

600 evra fakticki ode u WC solju. Za taj novac mozes kupiti solidan racunar, ici na putovanje itd. Ako skupis da se prehranis ostaje ti samo goli zivot, farma i Grand Parada. 600 evra je djavolski tesko zaraditi u Srbiji, a tako lako potrositi.

petar

pre 10 godina

Vidi, pišete da ljudi žive sa platom od 15ak hiljada. Evo vam za Beograd, dvoje dece, dva vrtića, sa popustom 16.000, info stan hteo ne hteo 9.000 (roditeljski stan), dve markice 6.500, struja 3.500, telefon 1.000... cirka 36.000 pa dodajte kablovsku, internet, mobilne (znam da se bez toga može ali sam vezan ugovorom na 2 godine), benzin, kreditčić, garderobu i još HRANA. Tako da te priče, živim sa 30, 40 hiljada batalite, osim ako živite na periferiji ili selu pa imate barem ekonomiju, pa šuma ili u zajednici sa jednim ili dva penzionera...

Djifs

pre 10 godina

drzavu bas boli za narod...bitno da ministri imaju 1000e platu,jer zna se da oni obavljaju jako bitan posao u Srbiji..Ne znam samo zasto u onoj skupstini citaju novine tokom radnog vremena,pricaju mobilnim telefonom,i to dok ostali poslanici nesto izlazu...Znaci dobijaju plate za nista,I sa tim platama bas mogu da zive,dok mi ostali nismo u mogicnosti da sklopimo kraj sa krajem...Zasto se minimalac ne odnosi I na ministre I na poslanike...smesno je da drugi dobijaju ekstra dok neki nemaju ni hleba da kupe,a da ne pricamo kako ce da prezive zimu..

Peter

pre 10 godina

Za ove sto me savetuju da ne guram glavu kroz prozor i ne razumem se u kola: Nije lose gurati glavu kroz prozor, dodje vam nesto kiseonika,pa onda pocnete bolje da razmisljate i postavljate logicna pitanja,a u kola se dovoljno razumem,cak i previse. 10 i 19 ujutru,a prvo sto vidim jeste Honda Accord, Skoda Octavia (noviji model),dva renault Scenic-a,Alfa Romeo 159 i bahato parkirani BMW serije 5 (navikao covek da poprecuje svaki dan,ima dil sa saobracajcima).Dakle, udahnite vi jos jednom vazduh. Zaradjujem oko 800 doo 1000 eur mesecno i vozim 20 godina star auto (vozim,ne kupim da poziram) i ne vidim nacin da vozim bilo koji od ovih ako placam sve ostale neminovne troskove o kojima je rec ovde. Zato pitam,kako toliko kuknjave a juce nisam mogao preko sat vremena da se probijem do centra grada od reka i kolona saobracaja. Dakle,gorivo,servis, cene registracija i ostala odrzavanja su neminovna za kola (cak se i parking placa u dobrom delu grada), te posle ove analize za koju je potrebno samo malo svezeg vazduha sa prozora, pitam isto: kako toliko kukn jave,a more novih automobila po ulicama.I jos nesto: u mom dvoristu je parkirano oko 40 ak automobila. Slike od pre nekkoliko godina pokazuju 15 ak,a sada ih ima toliko.Pri tome, niko nije kupio stari auto,nego svaki put sve noviji i noviji.Da je tako lose, ne bi imali ni za stari jer bilo kakav mesecno trosi kao barme polovinu onoga sto se ovde vodi kao prosek plate u Srbiji.

placenik

pre 10 godina

Pa treba ali narode nebrini se krstic je povecao pdv smanjio plate ali samo ce trista dinara biti razlika tj skuplje. Dali ste bre normalni i dali moze neko da objasni kako narod da prezivi ili ova vlast ide a tome da nas i ovako malo nas ima da nas jos smanji da pomremo od gladi i na ulici. Uporno se trude da naprave da svi budemo sirotinja a da s druge strane ovi na vlasti se obogate pa da budemo u njihovoj milosti.

garavi

pre 10 godina

a plata 36000 ? i kazu da nismo madjionicari . treba da ih bude sramota kad procitaju ovaj tekst ! ako iko od ove garniture ima srama .

Antun

pre 10 godina

Steta sto svi tajkuni i politicari nisu platili porez ove godine, skocila bi nam prosecna plata na cirke 50.000 Samo se kod nas tako nakaradno racuna prosecna plata da bi se mazale oci narodu. Nekoliko milionera i gola sirotinja, srednji sloj prakticno ne postoji od osamdesetih godina…

Aleksandar

pre 10 godina

za (Peter, 31. oktobar 2013 02:20)

Pobrkali ste neke stvari.
Prvo, socijalizma nema i ima onih koji imaju novca (vrlo malo) i onih koji nemaju (velika većina).

Drugo, kada bi videli saobraćajne dozvole, videli bi da je dobar broj tih automobila pripada firmama, opštinama, agencijama i ministarstvima - da čak ni ministarstvo ne zna koliko automobila imaju.

neverni toma

pre 10 godina

Koja plata, evo tri meseca nisam primio dinar, a imam četvoročlanu porodicu, koju izdržavaju penzioneri. Da Su nam živi i zdravi, jer da nam nije njih ni za hleba ne bi imali. A inače ako ovako nastavi jos malo i struju će da mi isključe zato sto naravno nisam platio?!?! ne znam od čega?!?! Nisu mi ni zdravstveno uplatili pa ne mozemo ni da se lečimo. Ne vidim kraj ovome. Ova gospoda je definitivno sve uništila do kraja.

ivan 984

pre 10 godina

@sasa 986
Isto kao što je Audi jeftiniji u USA nego u DE. Zakon tržišta i nepostojanja normalne konkurencije.
Dokle god oni dobro prodaju kod nas po toj ceni, prodavaće. Prosto.

mrmlj

pre 10 godina

@(Neko Nebitan, 31. oktobar 2013 09:14)
ne mislim nista lose, ali zasto se ti i zena ne pokupite iz ove zemlje i ne odete negde gde cete od svog rada lagodno ziveti?
bar se sa diplomom inzenjera moze lako snaci napolju (dobiti vizu, naci posao itd.)
imam diplomu bg etf-a i dosta mojih kolega sa faksa je otislo preko (nemacka, norveska, danska, holandija, ceska...) i snaslo se bez ikakvih problema.
meni je trenutno ovde ok, al ne iskljucujem mogucnost da krenem njihovim stopama kroz koju godinu.

mandriva

pre 10 godina

@mrmlj
Ako imas neki predlog napisi ovde. Ja sam isto inzenjer, doduse zavrsio sam saobracajni. Ono sto ja vidim kao problem jeste da ne mozes otici odavde, bez dinara u dzepu. Po mojoj racunici treba ti oko 3000 evra za odlzak u Nemacku (da platis prvi mesec komunalije, da imas sta da jedes, platis put do tamo, i eventualno jos neki trosak ako iskrsne). Ja uopste nemam pojma gde da namaknem tih 3000 evra. Zivim u malom gradu, i nikada me niko nije pozvao na razgovor gde god da sam konkurisao za posao, i tako vec godinama. Ovo ne pisem da bi ti nesto kontrirao, vec stvarno bi mi dobro dosao neki pametan predlog.

SMEDEREVAC

pre 10 godina

Kakva cifra?!
Inflacija je još uvek u okvirima ?!
Ma dajte ,molim Vas?!
O stvarnom proseku plata tek treba govoriti.
Bure baruta.

skener

pre 10 godina

ocigledno su opozicija i korumpirani rukovodioci fapa i sindikati iskoristili momenat da zabiju u ledja noz vucicu. delimicno je i on kriv za to. treba da pusti da se odrze izbori, da se sve stranke pretroje po listama i poverenju naroda, a ako sns bude najjaca da preuzme svu vlast i sa njom i odgovornost. ovako svi su jaki i svi prete, opozicija, deo koalicije na vlasti, korumpirani politicki obojeni sindikalne vodje , radnici politicki obojeni, mediji obojeni, svi.
trena proveriti rad rukovodstva i trosenje drzavnih para datih fapu, ako je rukovodstvo prelivalo sredstva nenamenski ili u sopstvene dzepove uhapsiti ih, ako su sindikati obojeni zabraniti ih, ako je umesana opozicija to predociti radnicima. takodje proveriti koliko fap ima administracije,koliko radnika u proizdvonji. sigurno je vise u administraciji i po onijh koji ne rade jer su partijski kadar.
kada se uradi licna karta fapa, resice se i problem. ovako, u vaznom trenutku noz u ledja, vucicu i radnicim

Miki

pre 10 godina

e sad kako moze biti Euro krem u Makedoniji 130denara (280dinara) a u Srbiji 580dinara. zelim da mi neko ovo pojasni!
(sasa 986, 30. oktobar 2013 23:29)

Mislim da Makedonci imaju pogon gde se pravi Eurocrem. Kupio sam jednom i vidim da je proizvedeno u Makedoniji. Pozdrav!

uhh

pre 10 godina

Nekada sam jeo pecenicu, pa sunku, pa sada parizer! Sta je sledece?!
(eeeeee, 31. oktobar 2013 04:36)

Pečenica .. šunka,da sećam se kako je mirisalo tj bar mislim da se sećam.
Parizer? hmm ni njega davno nisam jeo,jedem posebnu kobasicu koju čekam u Rodiću kad je na akciji , pa kupim 2 kom po 99 din eto to jedem,a sledeći korak je verovatno budjav lebac i malo vode sa česme

stigle promene!

pre 10 godina

kupljeni diplomci sns-a su ovaj prosti narod prevarili kao niko do sad...

obecavali sve i svasta i na kraju sve suprotno, ovako lose nismo ziveli jos od slobe a to je rezultat godinu ipo dana njihovog jahanja i kradja, al nama ce tek da bude gore!

ajd uzdravlje

pre 10 godina

Meni nikako nije jasno šta ulazi u tih 66000 dinara za hranu. Naime, lično potrošim oko 15000 za hranu, kako koji mesec, ali sam počeo da vodim baš preciznu evidenciju. Pri tom ne kupujem jeftine parizere, već naprotiv, kupujem najskuplje artikle iz redova onih za svakodnevnu upotrebu, dakle ne mislim na kavijar i guščiju paštetu.
Poenta je da Srbi ne znaju s parama. Tačka. Troše na gluposti, neće da potraže jeftinije, kvalitetnije, već se kao armija zombija dovuku do prve prodavnice.
Evo, čitam ovde, kako bi mnogi pevali za 44000. Gospodo, sa takvim stavom ne zaslužujete ni 22000 jer zbog takvih podanika poput vas su nam svima plate srozane na sramotnu brojku. Za ime Boga, naučite već jednom da ni sa 144000 ne možete živeti životom dostojnim čoveka. Koliko god da me plate, malo je, i uvek ću da ih cedim za još.
Plata mi je duplirana za dve i po godine. Možda sam imao sreće, ali i da nisam potražio bih je negde drugde.
Vreme interneta je čudo neviđeno a vi ga koristite da kukate i za pornografiju. Posvetite dva sata dnevno da se obrazujete i napredujete, nije mnogo.
Batalite alkohol, duvan, tablete i svedite jalov provod na minimum.
Samo ulaganje u sebe i porodicu se isplati, sve ostalo je čist trošak.

ANTI-SMOKER OF TRUTH

pre 10 godina

Jeste tesko, ali svude u svetu je tesko, ako znate da citate Engleski otvorite neke strane US novine pa pogledajte kako je tesko i tamo umesto da gledate Kardashians i te ostale bake za seljake.
Zanimljivo retko kad prosecan Amer ima pare da ode na odmor, a kod nas
mora se u Grcku makar crkao,za njih je to egzotika.
A od vas koju najvse kukate pitam se samo odakle vam za cigarete, puse muz i zena koliko su sad najeftinije 100dindji...puta 2, 30dana....za to imate jel? Kosa na glaci mi se igne kad vidim neki na tvu kukaju kako nemaju kucu,struju vodu a svi drze cigarete u rukama.....kukate a vecina ljudi u svetu su bosi i srecni ako pojedu solju rize dnevno.....

jedem hleb od juce

pre 10 godina

Ja kao akcionar Agrobanke nemam ni za hleb. Drzava nas je sa svojim satelitima brutalno opljackla i otela privatnu imovinu. Ovako nesto se ne dogadja u prvno regulisanoj drzavi, NAJGORI SMO

bojan

pre 10 godina

Ovo je propast,Imam 24 godine,i odlucio sam da ne pravim decu u ovoj drzavi, ovo je strasno samo se pitam kako ce roditelji prehraniti i skolovati decu u ovakvoj beznadeznoj situaciji.

Daniel

pre 10 godina

A ja imam platu 22.000 din,trudnu zenu koja nema posao(studira i nije na budzetu). Moj otac je invalid koji nema ni posao ni invalidsku penziju. Majka zaradjuje 30.000 din.... Ima i gorih siguran sam,ali bogami ima mnogo boljih....

lepa sojic

pre 10 godina

a i ja i zena smo na birou vec godinama bez posla....cak i Wi fi kradem na foru od komsija... kakvih crnih 66000 mesecno , to 95% ljudi u Srbiji moze samo da sanja.....

skener

pre 10 godina

ocigledno su opozicija i korumpirani rukovodioci fapa i sindikati iskoristili momenat da zabiju u ledja noz vucicu. delimicno je i on kriv za to. treba da pusti da se odrze izbori, da se sve stranke pretroje po listama i poverenju naroda, a ako sns bude najjaca da preuzme svu vlast i sa njom i odgovornost. ovako svi su jaki i svi prete, opozicija, deo koalicije na vlasti, korumpirani politicki obojeni sindikalne vodje , radnici politicki obojeni, mediji obojeni, svi.
trena proveriti rad rukovodstva i trosenje drzavnih para datih fapu, ako je rukovodstvo prelivalo sredstva nenamenski ili u sopstvene dzepove uhapsiti ih, ako su sindikati obojeni zabraniti ih, ako je umesana opozicija to predociti radnicima. takodje proveriti koliko fap ima administracije,koliko radnika u proizdvonji. sigurno je vise u administraciji i po onijh koji ne rade jer su partijski kadar.
kada se uradi licna karta fapa, resice se i problem. ovako, u vaznom trenutku noz u ledja, vucicu i radnicim

Neko Nebitan

pre 10 godina

Sećam se te 2010 godine, kada sma mogao da odem u prodavnicu sa 500 dinara i vratim se sa punom kesom, kada odem u neki veliki trgovinski lanac i za 4000 do 4500 dinara kupim od hrane sve što mi treba za 6 - 7 dana, u to vreme i infostan mi je koštao 4200 dinara mesečno i bio najveći izdatak.... da sećam se, da sam tada imao platu od 45.000 do 55.000 dinara.... i sećam se da sam živeo tako dam sam od plate do plate bio na nuli.... tada mi je plata bila i redovna.

Danas imam dvoje dece, jedno ide u vrtić i to platim 9.800 dinara, a drugo kreće u novembru. Infostan mi košta 7400 dinara i više nije najskuplja stvka iako je za 3 godine skočila cena za 76%. Za 7 dana hrane sada ne potrošim ispod 11.000 dinara. I da, imam veću platu 10.000 dinara koja nije redovna. Konstantno sam bar 40.000 u minusu i da nema honorarnih poslova ne bih imao da preživim. Imam i tu sreću da mi i supruga radi, ali moram da vam kažem da 80% moje plate ode samo na račune. I tačno je za hranu nikada ne ode manje od 40.000 dinara za četvoročlanu porodicu i to kada se dobrano prištedi. Na letoavnje i zimovanje nisam otišao 7 godina, a ni jednom nisam bio sa porodicom.
I naravno da kažem ono što nije bitno, ali supruga i ja oboje imamo završene inženjerske fakultete na beogradsok univerzitetu i radimo u struci.

Bitno je da smo iz kvazi socijalzma prešli u kvazi demokratiju, ali se danas ne sekiram jer smo napredni, iako živimo još lošije.

petar

pre 10 godina

Vidi, pišete da ljudi žive sa platom od 15ak hiljada. Evo vam za Beograd, dvoje dece, dva vrtića, sa popustom 16.000, info stan hteo ne hteo 9.000 (roditeljski stan), dve markice 6.500, struja 3.500, telefon 1.000... cirka 36.000 pa dodajte kablovsku, internet, mobilne (znam da se bez toga može ali sam vezan ugovorom na 2 godine), benzin, kreditčić, garderobu i još HRANA. Tako da te priče, živim sa 30, 40 hiljada batalite, osim ako živite na periferiji ili selu pa imate barem ekonomiju, pa šuma ili u zajednici sa jednim ili dva penzionera...

Banezi

pre 10 godina

Prosecna plata 44000 !??! Koju metodologiju su koristili kad su dosli do ove cifre . Mada prosek ne govori nista . Izracunajte modus i medijanu , pa da vidimo.

realna

pre 10 godina

Tesko da moj suprug i ja potrosimo toliko za hranu ako ukupno primimo oko 50000 dinara!Ja radim za minimalac i red bi bio da ova drzava poveca minimalac,jer poslodavci se nece setiti da makar malo povecaju plate,a evidentno je da su male!Alo,drzavo narod ti gladuje!

A na nebu sve novi avioni

pre 10 godina

@Peter
"ne razumem? svi kukaju kako nema, ja proturim glavu kroz prozor, ne zna se koji je automobil noviji od kog."

To je zato jer se ne razumete u modele automobila. I ne gurajte glavu kroz prozor, svasta moze da se desi.

Peter

pre 10 godina

Za ove sto me savetuju da ne guram glavu kroz prozor i ne razumem se u kola: Nije lose gurati glavu kroz prozor, dodje vam nesto kiseonika,pa onda pocnete bolje da razmisljate i postavljate logicna pitanja,a u kola se dovoljno razumem,cak i previse. 10 i 19 ujutru,a prvo sto vidim jeste Honda Accord, Skoda Octavia (noviji model),dva renault Scenic-a,Alfa Romeo 159 i bahato parkirani BMW serije 5 (navikao covek da poprecuje svaki dan,ima dil sa saobracajcima).Dakle, udahnite vi jos jednom vazduh. Zaradjujem oko 800 doo 1000 eur mesecno i vozim 20 godina star auto (vozim,ne kupim da poziram) i ne vidim nacin da vozim bilo koji od ovih ako placam sve ostale neminovne troskove o kojima je rec ovde. Zato pitam,kako toliko kuknjave a juce nisam mogao preko sat vremena da se probijem do centra grada od reka i kolona saobracaja. Dakle,gorivo,servis, cene registracija i ostala odrzavanja su neminovna za kola (cak se i parking placa u dobrom delu grada), te posle ove analize za koju je potrebno samo malo svezeg vazduha sa prozora, pitam isto: kako toliko kukn jave,a more novih automobila po ulicama.I jos nesto: u mom dvoristu je parkirano oko 40 ak automobila. Slike od pre nekkoliko godina pokazuju 15 ak,a sada ih ima toliko.Pri tome, niko nije kupio stari auto,nego svaki put sve noviji i noviji.Da je tako lose, ne bi imali ni za stari jer bilo kakav mesecno trosi kao barme polovinu onoga sto se ovde vodi kao prosek plate u Srbiji.

Zuza

pre 10 godina

Po kom osnovu je u Srbiji prosečna plata 44000 din.?Da li smatrate da bi u taj prosek trebalo uneti i sve nule koje "primaju" svi radno sposobni ljudi u celoj Srbiji? A inače,zaista je sve preskupo,hrana na zapadu manje košta.

beliks

pre 10 godina

Dosta sa ovakvim tekstovima. Kao da narod ne zna da je spao na najgoru salamu i to u gramima. Sa druge strane, činjenica je da 75% ljudi ne raspolaže ni sa 20000 mesečno, a vi računate korpe po EU parametrima. Manite se toga no dajte neki savet ljudima ako ste pametni.

neverni toma

pre 10 godina

Koja plata, evo tri meseca nisam primio dinar, a imam četvoročlanu porodicu, koju izdržavaju penzioneri. Da Su nam živi i zdravi, jer da nam nije njih ni za hleba ne bi imali. A inače ako ovako nastavi jos malo i struju će da mi isključe zato sto naravno nisam platio?!?! ne znam od čega?!?! Nisu mi ni zdravstveno uplatili pa ne mozemo ni da se lečimo. Ne vidim kraj ovome. Ova gospoda je definitivno sve uništila do kraja.

bezati odavde

pre 10 godina

66 000??? A ljudi rade za 15 do 20 hiljada. Eeeeeej breee... pa kako je to moguće. Samo ovde. I ko se buni? Niko. Čudi me da nije još odavno izbio građanski rat.

realan primer

pre 10 godina

Kod mene u kuci se slije 48000 din. Cetvoro nas je. Od toga platimo komunalije (oko 12000), otplatimo kredit (oko 8000) i ono sto ostaje (oko 28000) to je za hranu i ostale potrepstine. To je stvaran zivot u Srbiji.

Žak

pre 10 godina

Potrošačka korpa 66000 dinara a porodična penzija 15000dinara a ljudi žive al kako?Odrekli se svega(oteli im a i dalje otimaju)500godina pod Turcima preživesmo al sad ko preživi pričaće.

sasar

pre 10 godina

Ako bi četvoročlana porodica jela samo jaja, jogurt i hleb ceo mesec računica je sledeća: 4x3 jaja = 150 din. + 105. din jogurt + 45 din. hleb = 300 din. za jedan obrok. Ako imamo tri obroka dnevno, sa strujom za pripremanje kajgane, uljem i pranjem sudova, dolazimo do skoro hiljadu dinara dnevno. 30 dana = 30 000 dinara mesečno.
Toliko.

Statistika

pre 10 godina

Ne znam da li vam je poznato da su sva ova racunanja smanjili i sada racunaju troclanu porodicu. Ako nastavimo da grcamo i propadamo ovim tempom smanjice i na dvoclanu.Statistika moze sve.

Aleksandar

pre 10 godina

Ovo nije drzava ,ovo SPS ovski pepeo od frzave koji je ostao na mestu nekada jake Juge.Ljudi su nezaposleni,zaposliti se je misaona imenica a i kad radis ne mozes da prehranis porodicu. Kad smo glup narod i ne umemo da izadjemo na ulice kao Grci , pa da barem i ministri ne zive dobro a ne ovako narod gladuje a Bajatovic prihoduje 1.4 miliona dinara mesecno!!! E zemljo ,i narode sta treba da se desi da ustanes i prevrnes sve ,pa jovo na novo ,ovako se vise ne moze. Grcka i Italija se oporavili ppsle nemira i protesta a mi polako nestajemo , mladost na odlazi preko granice.

SMEDEREVAC

pre 10 godina

ŠTA ĆEMO SAD?
Voda, struja, komunalno, porez na nekretnine, ogrev, zimsko odelo, dečiji džeparac, lekovi, gorivo, registracija, zimnica, krsna slava, ......ŠTA S TIM?
BIĆE ZANIMLJIVO, JOŠ NI ZIMU NISMO ZAKAČILI, A "IGRE BEZ GRANICA" VEĆ POČINJU.
Još da podelimo dresove, selektore, i to je to!

placenik

pre 10 godina

Pa treba ali narode nebrini se krstic je povecao pdv smanjio plate ali samo ce trista dinara biti razlika tj skuplje. Dali ste bre normalni i dali moze neko da objasni kako narod da prezivi ili ova vlast ide a tome da nas i ovako malo nas ima da nas jos smanji da pomremo od gladi i na ulici. Uporno se trude da naprave da svi budemo sirotinja a da s druge strane ovi na vlasti se obogate pa da budemo u njihovoj milosti.

Djifs

pre 10 godina

drzavu bas boli za narod...bitno da ministri imaju 1000e platu,jer zna se da oni obavljaju jako bitan posao u Srbiji..Ne znam samo zasto u onoj skupstini citaju novine tokom radnog vremena,pricaju mobilnim telefonom,i to dok ostali poslanici nesto izlazu...Znaci dobijaju plate za nista,I sa tim platama bas mogu da zive,dok mi ostali nismo u mogicnosti da sklopimo kraj sa krajem...Zasto se minimalac ne odnosi I na ministre I na poslanike...smesno je da drugi dobijaju ekstra dok neki nemaju ni hleba da kupe,a da ne pricamo kako ce da prezive zimu..

Pobegulja

pre 10 godina

Pre samo godinu dana sam radila izmedju dva i tri posla u 24 sata da bih prezivela. Plata mi je bila 24.000 na osnovnom poslu,a na drugom sam mesecno zaradjivala minimum 15.000.Treci je bio najbolji ali se radilo nocu i bila sam za vece dobra po 20 eura,ali to samo zimi kada se nose kaputi. Ne pitajte kako sam prezivela takav tempo!Sto je najcrnje, nisam imala dovoljno za nas četvoro da jedemo i poplaćamo racune i ako smo imali i minimalnu penziju od mame.Kada sam videla da nema izlaza, spakovala sam se i sa 40 godina otisla u beli svet da pokusam da zaradim nesto i da pomognem mojima.Ni ovde gde sam,ne cvetaju ruze,ali dajem sve od sebe da uspem.Zivim od jednog posla i imam za hranu.Ako mi plan uspe sa poslom koji sam pokrenula,za 6 meseci cu uspeti u poslu i pomoci mojima da prezive u Srbiji.Na zalost,posledice postoje za ovaj moj izbor i tesko je jer sam ostavila dvoje dece u Srbiji,ali izdrzacu.Tuga je ovo ljudi, kad moras da odes i ostavis sve svoje da bi spasao porodicu,ali muka te natera.

nebojsa

pre 10 godina

Treba narod da se skupi i pravac u beograd...cela srbija!!!ovo je vec prevrsilo svaku meru...u drugim drzvama bi odavno vec bile demonstracije.ne znam zasto mi cutimo...:(

mrmlj

pre 10 godina

@(Neko Nebitan, 31. oktobar 2013 09:14)
ne mislim nista lose, ali zasto se ti i zena ne pokupite iz ove zemlje i ne odete negde gde cete od svog rada lagodno ziveti?
bar se sa diplomom inzenjera moze lako snaci napolju (dobiti vizu, naci posao itd.)
imam diplomu bg etf-a i dosta mojih kolega sa faksa je otislo preko (nemacka, norveska, danska, holandija, ceska...) i snaslo se bez ikakvih problema.
meni je trenutno ovde ok, al ne iskljucujem mogucnost da krenem njihovim stopama kroz koju godinu.

Džoni

pre 10 godina

Samo još da objasnite gde je to i kakvom računicom prosečna plata 44000! Nemojte računati u prosek 5% najvećih plata u Srbiji pa onda izvadite prosek na ostalih 95% pa ćemo videti o kakvoj se poražavajućoj cifri radi! Oni stave Bajatoviće i kompaniju i razne menadžere velikih firmi u prosek! U svim statistikama u normalnim državama taj procenat ekstremnih ne ulazi u prosek! Zamislite da Nemačka napravi prosek sa primanjima menadžera, vlasnika i direktora velikih kompanija? To bi bile ogromne cifre, a njihov prosek ima upravo običan radnik! Koji kod nas ima nekih 200-250€!

garavi

pre 10 godina

a plata 36000 ? i kazu da nismo madjionicari . treba da ih bude sramota kad procitaju ovaj tekst ! ako iko od ove garniture ima srama .

Meni

pre 10 godina

Nekada sam jeo pecenicu, pa sunku, pa sada parizer! Sta je sledece?!
(eeeeee, 31. oktobar 2013 04:36)

Pa peceni mravi i bubasvabe, kisnica sa rosnom travom, a za desert farma narodno veselje!

Am

pre 10 godina

ne razumem? svi kukaju kako nema, ja proturim glavu kroz prozor, ne zna se koji je automobil noviji od kog.
(Peter, 31. oktobar 2013 02:20)

Verovatno stanujes kod skupstine.

Aleksandar

pre 10 godina

za (Peter, 31. oktobar 2013 02:20)

Pobrkali ste neke stvari.
Prvo, socijalizma nema i ima onih koji imaju novca (vrlo malo) i onih koji nemaju (velika većina).

Drugo, kada bi videli saobraćajne dozvole, videli bi da je dobar broj tih automobila pripada firmama, opštinama, agencijama i ministarstvima - da čak ni ministarstvo ne zna koliko automobila imaju.

ivan 984

pre 10 godina

@sasa 986
Isto kao što je Audi jeftiniji u USA nego u DE. Zakon tržišta i nepostojanja normalne konkurencije.
Dokle god oni dobro prodaju kod nas po toj ceni, prodavaće. Prosto.

bojan

pre 10 godina

600 evra fakticki ode u WC solju. Za taj novac mozes kupiti solidan racunar, ici na putovanje itd. Ako skupis da se prehranis ostaje ti samo goli zivot, farma i Grand Parada. 600 evra je djavolski tesko zaraditi u Srbiji, a tako lako potrositi.

Antun

pre 10 godina

Steta sto svi tajkuni i politicari nisu platili porez ove godine, skocila bi nam prosecna plata na cirke 50.000 Samo se kod nas tako nakaradno racuna prosecna plata da bi se mazale oci narodu. Nekoliko milionera i gola sirotinja, srednji sloj prakticno ne postoji od osamdesetih godina…

mandriva

pre 10 godina

@mrmlj
Ako imas neki predlog napisi ovde. Ja sam isto inzenjer, doduse zavrsio sam saobracajni. Ono sto ja vidim kao problem jeste da ne mozes otici odavde, bez dinara u dzepu. Po mojoj racunici treba ti oko 3000 evra za odlzak u Nemacku (da platis prvi mesec komunalije, da imas sta da jedes, platis put do tamo, i eventualno jos neki trosak ako iskrsne). Ja uopste nemam pojma gde da namaknem tih 3000 evra. Zivim u malom gradu, i nikada me niko nije pozvao na razgovor gde god da sam konkurisao za posao, i tako vec godinama. Ovo ne pisem da bi ti nesto kontrirao, vec stvarno bi mi dobro dosao neki pametan predlog.

SMEDEREVAC

pre 10 godina

Kakva cifra?!
Inflacija je još uvek u okvirima ?!
Ma dajte ,molim Vas?!
O stvarnom proseku plata tek treba govoriti.
Bure baruta.

Miki

pre 10 godina

e sad kako moze biti Euro krem u Makedoniji 130denara (280dinara) a u Srbiji 580dinara. zelim da mi neko ovo pojasni!
(sasa 986, 30. oktobar 2013 23:29)

Mislim da Makedonci imaju pogon gde se pravi Eurocrem. Kupio sam jednom i vidim da je proizvedeno u Makedoniji. Pozdrav!

uhh

pre 10 godina

Nekada sam jeo pecenicu, pa sunku, pa sada parizer! Sta je sledece?!
(eeeeee, 31. oktobar 2013 04:36)

Pečenica .. šunka,da sećam se kako je mirisalo tj bar mislim da se sećam.
Parizer? hmm ni njega davno nisam jeo,jedem posebnu kobasicu koju čekam u Rodiću kad je na akciji , pa kupim 2 kom po 99 din eto to jedem,a sledeći korak je verovatno budjav lebac i malo vode sa česme