Utorak, 29.10.2013.

16:07

Tri testa za osmake na maloj maturi

Đaci osmog razreda će na maturi sledeće školske godine polagati tri testa: iz srpskog jezika, matematike i treći test opšteg obrazovanja.

Izvor: B92

Tri testa za osmake na maloj maturi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

M. M.

pre 10 godina

Jedini moralni čin koji sad može da uradi ministar je da podnese OSTAVKU. Da li on zna šta je potpisao prošle nedelje. To je dokakaz da on nema pojma šta mu je posao. Sa takvim saradnicima prosveti nema pomoći.

nomad

pre 10 godina

Podrzavam predlog.Radim sa zenom koja je zavrsila visu medicinsku skolu i misli da je ajfelov toranj napravljen od drveta,da dodam i to da ima 35 godina.Uzas jedan

Lana

pre 10 godina

@ Ana: Pod osnovnim znanjem se podrazumevaju pitanja na koja većina prosečne dece može dati tačan odgovor bez "bubačenja" tih 17 knjiga koje ste nabrojali, tj. pod tim se podrazumeva ono što (bi trebalo) kao budući srednjoškolci da znaju bez posebne pripreme. Niko ih, naravno, neće pitati kako se zvala sestra od strica kraljice Simonide, međutim ako ti kao svršeni osnovac bez otvaranja knjige ne znaš kad je počeo Prvi srpski ustanak ili Prvi sv. rat, izvini, ali onda je pitanje šta si radio u školi 8 godina i treba li uopšte da je završiš. To bi, na primer, bila pitanja (pored ova dva odozgo) koje godine je bio Berlinski kongres ili kad je počeo Drugi sv. rat; koliko ima hromozoma somatska ćelija čoveka ili koje životinje imaju bočnu liniju; šta predstavlja maseni udeo (može i kako se računa), koja je oznaka za živu, hlor i(li) vodonik; od čega se sastoji jezgro atoma, kolika je približna brzina svetlosti u vakuumu, šta svetlosnim zracima rade konveksna sočiva; gde se nalazi nulti meridijan ili Bosforski moreuz... Ništa preterano teško što podrazumeva pročešljavanje celokupnog školskog gradiva uzduž i popreko. Ali, kako su nam deca (raz)mažena, pažena i zaštićena kao beli medvedi, žalili bi se i da je pitanje gde je doneta Niška deklaracija teško i neshvatljivo. Čast izuzecima, naravno.

Ognjen

pre 10 godina

Moj sestrić je na oba probna testa imao po 19 poena. Inače, vrlo dobar je od petog razreda sa prosekom 4,3. Ne razumem u čemu je onda problem, kada dete prosečnog uspeha može bez velikih problema da reši test? Mogli bi klinci malo i da uče, a ne da im se u junu poklanjaju ocene. Ne kažem da su sva deca takva, ali zašto se diže onda ovakva panika. Umesto da se kaže deci da ona to mogu, da nisu glupa, lenja, ograničena itd... Ili možda grešim.?

Android 17

pre 10 godina

Ti testovi su sad presmesni, imali ste primere testova po novinama i pitanja su izuzetno laka. Ne vidi u cemu je problem uraditi dobro.

Lana

pre 10 godina

Ma da, samo vi pravdajte i štitite decu, nikad ona nisu kriva. Zbog takvog odnosa prema njima i izrastaju u ovakve debile, te gradivo je nerazumljivo, te ima previše časova dnevno, pa teške torbe, neudobne stolice, loše grejanje... a sve vreme im se gleda kroz prste na "bubanje" bez čak i pokušaja osnovnog razumevanja, na prepisivanje i svako moguće "hvatanje krivina" pa gimnazije upisuju polupismeni, a iz njih na fakultete odlaze potpuno nepismeni! Stvarno, zašto bi dete moralo da zna Njutnov zakon inercije, on samo objašnjava osnove kretanja svih tela u prirodi, šta će mu to u životu? DNK? Previše komplikovano, transkripcije, replikacije, pentoza, guanin, citozin, ko će to popamtiti! Što mora znati gde je Novi Zeland, ko da će ići nekad tamo, a o nekim smornim događajima što su se desili "pre sto godina" da i ne govorimo. U principu, ne mora ništa da se zna, sve je teško zastarelo, nepotrebno... Iz zezanja sam, potpuno slučajno, pre dva dana pitala drugaricu, inače studentkinju master-studija psihologije, u kojoj se fazi ćelijskog ciklusa nalaze neuroni. Ni pet, ni šest mi je ko iz topa odgovorila - u mejozi! Pametnom dosta.

Menadzer toalet servisa

pre 10 godina

Gos'n ministre, to sto radite, ne radi se za govornicom!
Pa zar Vi zaista mislite da u sadasnjem sistemu skolstva, deca dobijaju potrebna znanja iz opste kulture?!
Sta Vam to muti zdrav razum?

pijetro

pre 10 godina

Znači opet muška tetka kumove prijateljice od čistačice u zgradi gde živi savetnik ministra prosvete ima dete koje je osmi razred osnovne, pa joj ne odgovara da joj dete polaže svih sedam predmeta, jer ne može da nadje rešenja od svih sedam testova, pa su malo pojednostavili stvar malo za nju.

mama tri djaka

pre 10 godina

nekoliko kratkih napomena naročito ovim koji nemaju dece pa pljuju po roditeljima a i ovima u foteljama koji nemaju pojma kako su deci olakšali program i sistem školovanja
dete V razred dva puta nedeljno po 7 časova dva puta po 6 i jednom 5 pri čemu je od svih navedenih samo 1 čas sekcija koju je birala - ostalo je obavezno
VII razred petkom 8 časova (6 + 2 informatike), ponedeljak 8 (6 + građansko u kontra smeni)
utorak 7, sreda 6, četvrtak 6 ili 7 zavisi od smene u školi
nije problem test kao test nego tenzija koja se pravi oko njega i preopterećenost raznoraznim fakultativnim a opet obaveznim predmetima (dete mora biti na tim časovima)
i uvedeni su završni test iz svakog predmeta na kraju školske godine i odgovarajući inicijalni na početku školske godine da se deca navikavaju
ali ni to nije problem, počinju da shvataju važnost pravilnog učenja, istraživanja, beleženja i čitanja
problem je opet dizanje tenzije i preoterećenost
a tek torbe, min 7-8kg
ovaj III gimnazije ima ili 6 ili 7 časova on bar uživa
pa pljujte i dalje po nama roditeljima koliko hoćete deca su preoterećena gomilom časova, knjige su kao slikovnice pa samo ko želi uzme pa pročita još nešto
cilj foteljaša je forma a ne sadržina
zato se svi bunimo

kogod

pre 10 godina

A zasto su tacno jadna deca? Sto ih neko pita sta su naucila za osam godina? Kao to ih nesto traumira? Traumira ih sto nemaju pojma, a nemaju jer je, naravno, lose skolstvo i o tom losem skolstvu se prica decenijama. Osim toga stav u drustvu prema obrazovanju je katastrofalan i to klinci vide i boli ih uvo za skolu.

abraxas

pre 10 godina

Znaci bruka i sramota. Godinama se prica o tome kako nasa deca imaju lose rezultate na PISA testovima i o tome kako nesto treba promeniti u radu skola,a sada ce klincima da olaksaju tako sto ce im dati da resavaju testove za koje vec znaju da vecina dece ne ume da ih resi... da nije tuzno,bilo bi smesno. Kod nas je sve naglavacke... umesto da prakticnu primenu znanja uvedu kao obrazovnu praksu, u skolama se i dalje petica dobija na bazi ciste reprodukcije, a od dece ce se na testu traziti ono za sta ih niko tokom skolovanja nije osposobio. Jadni klinci,a i roditelji...

Ana

pre 10 godina

Ovo je do sada najgrublji oblik iživljavanja nad decom. Stradaće kao i uvek najbolja deca jer, ministar je u jednom u pravu, oni koji loše urade test iz srpskog i iz matematike mogu da koriguju testom znanja. Oni će "ofrlje" pročitati gradivo i sve što urade biće im plus. Situacija je potpuno drugačija sa najboljim učenicima. Oni će pored matematike i srpskog morati da spremaju još po 4 knjige iz istorije, geografije i biologije, 3 knjige iz fizike i 2 knjige iz hemije. Pošto niko ne zna šta se tačno podrazumeva pod osnovne stvari oni će naravno učiti sve. A s obzirom na to da je 1 bod razlika velika kao kuća kad je upis željene škole u pitanju, pritisak na najbolje će biti ogroman. Deci jedostavno niko i ništa ne garantuje da na testu zanja neće biti pitanja tipa kako se zvala sestra od strica kraljice Simonide. Katastrofa u obrazovanju nema veze sa brojem predmeta na maturi več sa užasnim nastavnim programom odnosno sadržajem udžbenika i kvalitetom predavanja.

Gerov

pre 10 godina

@..Zastareo sistem koji postoji u Srbiji, loš koncept nastave u kojoj je učenik pasivan objekt, a ne aktivan subjekt i odnos društa prema obrazovanju su uzroci ovog problema. Ali najlakše je odgovornost prebaciti na učenike koji će sada na maturi morati da isprave sve greške sistema. Iz jedne gluposti srlja se u drugu. Živela glupost!
(milena)

Po tom zastarelom sistemu se funkcionisalo do sada. U novije vreme hiper produkcija diploma i "pameti". Svako selo postade Univerzitetski centar.

Kad neko pocne da mi pala****di kako su deca pasivna na casovima... Pa njih mrzi i vodu da popiju sami, nego stalno - tata daj mi ovo, mama donesi mi ono... Roditelji ih dovoze kolima do skole ko da su od secera - cim malo kisa pocne da pada - eto ti krkljanac ispred skole. A skola svima 400 - 600 m.

Aj citiraj me molim te pa mi lepo Milenice objasni jesi li ikada u zivotu imala kontakt sa grupom klinaca, osmaka narocito. Hajde probaj nekad da grupu od 20-ak naucis necemu. A da nije u vezi sa tabletima, mobilnim, nego da je suvoparna teorija. A njima dozvoljeno da piju sokove i zvacu zvake na sred casa i da ne crtam. Poima ti o prosveti nemas! Aj peglaj tamo! I cuti.
Ubacise inkluziju, pa i oni sto hoce da rade i uce - nemaju sansu pored nekog de**la koji se dere... seta za vreme casa, cupa devojcice, sutira decake i psuje uciteljice. Za vreme nastave. Naravno.

Вељо

pre 10 godina

Поставили сте систем тако да вредновање сваке основне школе (а самим тим у позиције директора који је "води") зависи од резултата ученика на овом завршном испиту. Да ли ико мисли да ће било који директор дозволити да му оцена "спољашњих евалуатора" (како их популатно зову) буде лоша ако има могућност да директно утиче на њу тимо што ће "помоћи" својим ученицима а самим тим и себи? "Не ваља вам посао" господо из министарства!

Nina

pre 10 godina

Testi bi bio ok da se u skoli radi temeljno i detaljno,da se akcentuje bitno od menje bitnog i da se na taj nacin nauceno razume i primeni!?Nazalost,rad u skolama(cast izuzecima) je susta suprotnost pomenutog,zato,neka je Bog u pomoci i deci i roditeljima.

hugo

pre 10 godina

uzasavam se kad procitam komentare tipa ovo je uzasno ovako eksperimentisati, deca treba da ispravljaju greske sistema itd... dragi roditelji vas treba da bude sramota sto ste protiv ovog sistema i testa a sa vama treba da bude sramota i nastavnike. sad bi ste me pitali zasto jel da!? e pa zato sto ne sme da dete udje u srednju skolu ili gimnaziju a da pre toga ne zna sta je CELIJA ili da ne zna kako se pise ili da ne zna bilo koje osnovne stvari iz FIZKE pa onda npr HEMIJE ili BIOLOGIJE itd.... to je trebalo odavno da se desi i na nekome mora da se prelomi da bi posle svi morali da to polazu.. deca nam izlaze nepismena i neobrazovana iz skola ali vama je to super jer ste ocigledno i svi vi neobrazovani ako vam je ok da ovakav test ne postoji.....

dakle glavni krivci su roditelji koj u zadnjih 15god imaju trend moje dete je najpametnije i najbolje profesori su uvek krivi a sa njima i profesori koj ne uce decu dovoljno ili im poklanjaju ocene pa sad boze moj popadace skoro svi na tom testu to ne sme da se desi pa cemo mi onda da bojkotujemo to itd....

p.s. svako ko je neobrazovan ce se protiviti ovakvom testu

majka osmaka

pre 10 godina

Vest je cudna.
Definise polaganje sledece skolske godine.
A ovu ce pojesti skakavci?

Nasi skakavci su pravi bumbari...jedu li jedu...

Ćuprija

pre 10 godina

Ma kada se promeni ministar i postava oko njega nastaće neko novo pravilo i tako stalno bez zacrtane strategije.I ne samo u prosveti već u svim sferama.

milena

pre 10 godina

Ako neko želi da popravi funkcionalno znanje učenika, to ne može učiniti uvođenjem završnih testova iz svih predmeta. Znanje učenika u velikoj meri zavisi od organizovanja obrazovnog sistema, planova rada i načina izvođenja nastave. Zastareo sistem koji postoji u Srbiji, loš koncept nastave u kojoj je učenik pasivan objekt, a ne aktivan subjekt i odnos društa prema obrazovanju su uzroci ovog problema. Ali najlakše je odgovornost prebaciti na učenike koji će sada na maturi morati da isprave sve greške sistema. Iz jedne gluposti srlja se u drugu. Živela glupost!

Петар Миловановић

pre 10 godina

Đaci osmog razreda će na maturi sledeće školske godine polagati tri testa: iz srpskog jezika, matematike i treći test opšteg obrazovanja.
Гарантујем да ови скупштински џабалебароши не би знали да одговоре ни на једно питање постављено из тих предмета! Логично питање је чему служи малтретирање деце са том матуром изузев ако им постигнути успех на матури гарантује директан упис у средње школе! Баш ме интересује како ће мноштво директора чувати тајност испитних питања ако то није могло у пређашњем полагању када је милиција чувала тај материјал, па су опет процурели одговори на њих? Још једно велико замајавање и траумирање и родитеља и деце!

dosta više

pre 10 godina

jel moguće da će eksperimentisati sa decom a ni sami ne znaju ni kako ni zašto? Jel moguće da botovi nemaju decu pa lupaju minuse i na ovakve vesti

Bucko razmisljam

pre 10 godina

@ Jesam ja lud ili ovaj liči na liči na Šešeljaa! :-S
(Dejan, 29. oktobar 2013 16:13)

Liči na Šešelja, pa šta ako liči ?
U Srbiji ogromna večina liči na Šešelja, ako ne po "izgledu" onda po "razmišljanju" ali uglavnom svi "sliče Šešelju" ko "jaje jajetu" !

Ludi Milojko

pre 10 godina

Vi niste normalni!! Hajmo roditelji da niko nepusti svoje dete na polaganje mature!! Dosta je bilo!! Ovo se zove kolektivna lobotomija i iživljavanje nad decom!!!!

milena

pre 10 godina

Ako neko želi da popravi funkcionalno znanje učenika, to ne može učiniti uvođenjem završnih testova iz svih predmeta. Znanje učenika u velikoj meri zavisi od organizovanja obrazovnog sistema, planova rada i načina izvođenja nastave. Zastareo sistem koji postoji u Srbiji, loš koncept nastave u kojoj je učenik pasivan objekt, a ne aktivan subjekt i odnos društa prema obrazovanju su uzroci ovog problema. Ali najlakše je odgovornost prebaciti na učenike koji će sada na maturi morati da isprave sve greške sistema. Iz jedne gluposti srlja se u drugu. Živela glupost!

kogod

pre 10 godina

A zasto su tacno jadna deca? Sto ih neko pita sta su naucila za osam godina? Kao to ih nesto traumira? Traumira ih sto nemaju pojma, a nemaju jer je, naravno, lose skolstvo i o tom losem skolstvu se prica decenijama. Osim toga stav u drustvu prema obrazovanju je katastrofalan i to klinci vide i boli ih uvo za skolu.

Ludi Milojko

pre 10 godina

Vi niste normalni!! Hajmo roditelji da niko nepusti svoje dete na polaganje mature!! Dosta je bilo!! Ovo se zove kolektivna lobotomija i iživljavanje nad decom!!!!

hugo

pre 10 godina

uzasavam se kad procitam komentare tipa ovo je uzasno ovako eksperimentisati, deca treba da ispravljaju greske sistema itd... dragi roditelji vas treba da bude sramota sto ste protiv ovog sistema i testa a sa vama treba da bude sramota i nastavnike. sad bi ste me pitali zasto jel da!? e pa zato sto ne sme da dete udje u srednju skolu ili gimnaziju a da pre toga ne zna sta je CELIJA ili da ne zna kako se pise ili da ne zna bilo koje osnovne stvari iz FIZKE pa onda npr HEMIJE ili BIOLOGIJE itd.... to je trebalo odavno da se desi i na nekome mora da se prelomi da bi posle svi morali da to polazu.. deca nam izlaze nepismena i neobrazovana iz skola ali vama je to super jer ste ocigledno i svi vi neobrazovani ako vam je ok da ovakav test ne postoji.....

dakle glavni krivci su roditelji koj u zadnjih 15god imaju trend moje dete je najpametnije i najbolje profesori su uvek krivi a sa njima i profesori koj ne uce decu dovoljno ili im poklanjaju ocene pa sad boze moj popadace skoro svi na tom testu to ne sme da se desi pa cemo mi onda da bojkotujemo to itd....

p.s. svako ko je neobrazovan ce se protiviti ovakvom testu

Bucko razmisljam

pre 10 godina

@ Jesam ja lud ili ovaj liči na liči na Šešeljaa! :-S
(Dejan, 29. oktobar 2013 16:13)

Liči na Šešelja, pa šta ako liči ?
U Srbiji ogromna večina liči na Šešelja, ako ne po "izgledu" onda po "razmišljanju" ali uglavnom svi "sliče Šešelju" ko "jaje jajetu" !

Петар Миловановић

pre 10 godina

Đaci osmog razreda će na maturi sledeće školske godine polagati tri testa: iz srpskog jezika, matematike i treći test opšteg obrazovanja.
Гарантујем да ови скупштински џабалебароши не би знали да одговоре ни на једно питање постављено из тих предмета! Логично питање је чему служи малтретирање деце са том матуром изузев ако им постигнути успех на матури гарантује директан упис у средње школе! Баш ме интересује како ће мноштво директора чувати тајност испитних питања ако то није могло у пређашњем полагању када је милиција чувала тај материјал, па су опет процурели одговори на њих? Још једно велико замајавање и траумирање и родитеља и деце!

Вељо

pre 10 godina

Поставили сте систем тако да вредновање сваке основне школе (а самим тим у позиције директора који је "води") зависи од резултата ученика на овом завршном испиту. Да ли ико мисли да ће било који директор дозволити да му оцена "спољашњих евалуатора" (како их популатно зову) буде лоша ако има могућност да директно утиче на њу тимо што ће "помоћи" својим ученицима а самим тим и себи? "Не ваља вам посао" господо из министарства!

Ćuprija

pre 10 godina

Ma kada se promeni ministar i postava oko njega nastaće neko novo pravilo i tako stalno bez zacrtane strategije.I ne samo u prosveti već u svim sferama.

dosta više

pre 10 godina

jel moguće da će eksperimentisati sa decom a ni sami ne znaju ni kako ni zašto? Jel moguće da botovi nemaju decu pa lupaju minuse i na ovakve vesti

Ana

pre 10 godina

Ovo je do sada najgrublji oblik iživljavanja nad decom. Stradaće kao i uvek najbolja deca jer, ministar je u jednom u pravu, oni koji loše urade test iz srpskog i iz matematike mogu da koriguju testom znanja. Oni će "ofrlje" pročitati gradivo i sve što urade biće im plus. Situacija je potpuno drugačija sa najboljim učenicima. Oni će pored matematike i srpskog morati da spremaju još po 4 knjige iz istorije, geografije i biologije, 3 knjige iz fizike i 2 knjige iz hemije. Pošto niko ne zna šta se tačno podrazumeva pod osnovne stvari oni će naravno učiti sve. A s obzirom na to da je 1 bod razlika velika kao kuća kad je upis željene škole u pitanju, pritisak na najbolje će biti ogroman. Deci jedostavno niko i ništa ne garantuje da na testu zanja neće biti pitanja tipa kako se zvala sestra od strica kraljice Simonide. Katastrofa u obrazovanju nema veze sa brojem predmeta na maturi več sa užasnim nastavnim programom odnosno sadržajem udžbenika i kvalitetom predavanja.

majka osmaka

pre 10 godina

Vest je cudna.
Definise polaganje sledece skolske godine.
A ovu ce pojesti skakavci?

Nasi skakavci su pravi bumbari...jedu li jedu...

Ognjen

pre 10 godina

Moj sestrić je na oba probna testa imao po 19 poena. Inače, vrlo dobar je od petog razreda sa prosekom 4,3. Ne razumem u čemu je onda problem, kada dete prosečnog uspeha može bez velikih problema da reši test? Mogli bi klinci malo i da uče, a ne da im se u junu poklanjaju ocene. Ne kažem da su sva deca takva, ali zašto se diže onda ovakva panika. Umesto da se kaže deci da ona to mogu, da nisu glupa, lenja, ograničena itd... Ili možda grešim.?

abraxas

pre 10 godina

Znaci bruka i sramota. Godinama se prica o tome kako nasa deca imaju lose rezultate na PISA testovima i o tome kako nesto treba promeniti u radu skola,a sada ce klincima da olaksaju tako sto ce im dati da resavaju testove za koje vec znaju da vecina dece ne ume da ih resi... da nije tuzno,bilo bi smesno. Kod nas je sve naglavacke... umesto da prakticnu primenu znanja uvedu kao obrazovnu praksu, u skolama se i dalje petica dobija na bazi ciste reprodukcije, a od dece ce se na testu traziti ono za sta ih niko tokom skolovanja nije osposobio. Jadni klinci,a i roditelji...

Lana

pre 10 godina

Ma da, samo vi pravdajte i štitite decu, nikad ona nisu kriva. Zbog takvog odnosa prema njima i izrastaju u ovakve debile, te gradivo je nerazumljivo, te ima previše časova dnevno, pa teške torbe, neudobne stolice, loše grejanje... a sve vreme im se gleda kroz prste na "bubanje" bez čak i pokušaja osnovnog razumevanja, na prepisivanje i svako moguće "hvatanje krivina" pa gimnazije upisuju polupismeni, a iz njih na fakultete odlaze potpuno nepismeni! Stvarno, zašto bi dete moralo da zna Njutnov zakon inercije, on samo objašnjava osnove kretanja svih tela u prirodi, šta će mu to u životu? DNK? Previše komplikovano, transkripcije, replikacije, pentoza, guanin, citozin, ko će to popamtiti! Što mora znati gde je Novi Zeland, ko da će ići nekad tamo, a o nekim smornim događajima što su se desili "pre sto godina" da i ne govorimo. U principu, ne mora ništa da se zna, sve je teško zastarelo, nepotrebno... Iz zezanja sam, potpuno slučajno, pre dva dana pitala drugaricu, inače studentkinju master-studija psihologije, u kojoj se fazi ćelijskog ciklusa nalaze neuroni. Ni pet, ni šest mi je ko iz topa odgovorila - u mejozi! Pametnom dosta.

Lana

pre 10 godina

@ Ana: Pod osnovnim znanjem se podrazumevaju pitanja na koja većina prosečne dece može dati tačan odgovor bez "bubačenja" tih 17 knjiga koje ste nabrojali, tj. pod tim se podrazumeva ono što (bi trebalo) kao budući srednjoškolci da znaju bez posebne pripreme. Niko ih, naravno, neće pitati kako se zvala sestra od strica kraljice Simonide, međutim ako ti kao svršeni osnovac bez otvaranja knjige ne znaš kad je počeo Prvi srpski ustanak ili Prvi sv. rat, izvini, ali onda je pitanje šta si radio u školi 8 godina i treba li uopšte da je završiš. To bi, na primer, bila pitanja (pored ova dva odozgo) koje godine je bio Berlinski kongres ili kad je počeo Drugi sv. rat; koliko ima hromozoma somatska ćelija čoveka ili koje životinje imaju bočnu liniju; šta predstavlja maseni udeo (može i kako se računa), koja je oznaka za živu, hlor i(li) vodonik; od čega se sastoji jezgro atoma, kolika je približna brzina svetlosti u vakuumu, šta svetlosnim zracima rade konveksna sočiva; gde se nalazi nulti meridijan ili Bosforski moreuz... Ništa preterano teško što podrazumeva pročešljavanje celokupnog školskog gradiva uzduž i popreko. Ali, kako su nam deca (raz)mažena, pažena i zaštićena kao beli medvedi, žalili bi se i da je pitanje gde je doneta Niška deklaracija teško i neshvatljivo. Čast izuzecima, naravno.

Nina

pre 10 godina

Testi bi bio ok da se u skoli radi temeljno i detaljno,da se akcentuje bitno od menje bitnog i da se na taj nacin nauceno razume i primeni!?Nazalost,rad u skolama(cast izuzecima) je susta suprotnost pomenutog,zato,neka je Bog u pomoci i deci i roditeljima.

Gerov

pre 10 godina

@..Zastareo sistem koji postoji u Srbiji, loš koncept nastave u kojoj je učenik pasivan objekt, a ne aktivan subjekt i odnos društa prema obrazovanju su uzroci ovog problema. Ali najlakše je odgovornost prebaciti na učenike koji će sada na maturi morati da isprave sve greške sistema. Iz jedne gluposti srlja se u drugu. Živela glupost!
(milena)

Po tom zastarelom sistemu se funkcionisalo do sada. U novije vreme hiper produkcija diploma i "pameti". Svako selo postade Univerzitetski centar.

Kad neko pocne da mi pala****di kako su deca pasivna na casovima... Pa njih mrzi i vodu da popiju sami, nego stalno - tata daj mi ovo, mama donesi mi ono... Roditelji ih dovoze kolima do skole ko da su od secera - cim malo kisa pocne da pada - eto ti krkljanac ispred skole. A skola svima 400 - 600 m.

Aj citiraj me molim te pa mi lepo Milenice objasni jesi li ikada u zivotu imala kontakt sa grupom klinaca, osmaka narocito. Hajde probaj nekad da grupu od 20-ak naucis necemu. A da nije u vezi sa tabletima, mobilnim, nego da je suvoparna teorija. A njima dozvoljeno da piju sokove i zvacu zvake na sred casa i da ne crtam. Poima ti o prosveti nemas! Aj peglaj tamo! I cuti.
Ubacise inkluziju, pa i oni sto hoce da rade i uce - nemaju sansu pored nekog de**la koji se dere... seta za vreme casa, cupa devojcice, sutira decake i psuje uciteljice. Za vreme nastave. Naravno.

mama tri djaka

pre 10 godina

nekoliko kratkih napomena naročito ovim koji nemaju dece pa pljuju po roditeljima a i ovima u foteljama koji nemaju pojma kako su deci olakšali program i sistem školovanja
dete V razred dva puta nedeljno po 7 časova dva puta po 6 i jednom 5 pri čemu je od svih navedenih samo 1 čas sekcija koju je birala - ostalo je obavezno
VII razred petkom 8 časova (6 + 2 informatike), ponedeljak 8 (6 + građansko u kontra smeni)
utorak 7, sreda 6, četvrtak 6 ili 7 zavisi od smene u školi
nije problem test kao test nego tenzija koja se pravi oko njega i preopterećenost raznoraznim fakultativnim a opet obaveznim predmetima (dete mora biti na tim časovima)
i uvedeni su završni test iz svakog predmeta na kraju školske godine i odgovarajući inicijalni na početku školske godine da se deca navikavaju
ali ni to nije problem, počinju da shvataju važnost pravilnog učenja, istraživanja, beleženja i čitanja
problem je opet dizanje tenzije i preoterećenost
a tek torbe, min 7-8kg
ovaj III gimnazije ima ili 6 ili 7 časova on bar uživa
pa pljujte i dalje po nama roditeljima koliko hoćete deca su preoterećena gomilom časova, knjige su kao slikovnice pa samo ko želi uzme pa pročita još nešto
cilj foteljaša je forma a ne sadržina
zato se svi bunimo

Android 17

pre 10 godina

Ti testovi su sad presmesni, imali ste primere testova po novinama i pitanja su izuzetno laka. Ne vidi u cemu je problem uraditi dobro.

Menadzer toalet servisa

pre 10 godina

Gos'n ministre, to sto radite, ne radi se za govornicom!
Pa zar Vi zaista mislite da u sadasnjem sistemu skolstva, deca dobijaju potrebna znanja iz opste kulture?!
Sta Vam to muti zdrav razum?

nomad

pre 10 godina

Podrzavam predlog.Radim sa zenom koja je zavrsila visu medicinsku skolu i misli da je ajfelov toranj napravljen od drveta,da dodam i to da ima 35 godina.Uzas jedan

pijetro

pre 10 godina

Znači opet muška tetka kumove prijateljice od čistačice u zgradi gde živi savetnik ministra prosvete ima dete koje je osmi razred osnovne, pa joj ne odgovara da joj dete polaže svih sedam predmeta, jer ne može da nadje rešenja od svih sedam testova, pa su malo pojednostavili stvar malo za nju.

M. M.

pre 10 godina

Jedini moralni čin koji sad može da uradi ministar je da podnese OSTAVKU. Da li on zna šta je potpisao prošle nedelje. To je dokakaz da on nema pojma šta mu je posao. Sa takvim saradnicima prosveti nema pomoći.

Ludi Milojko

pre 10 godina

Vi niste normalni!! Hajmo roditelji da niko nepusti svoje dete na polaganje mature!! Dosta je bilo!! Ovo se zove kolektivna lobotomija i iživljavanje nad decom!!!!

Bucko razmisljam

pre 10 godina

@ Jesam ja lud ili ovaj liči na liči na Šešeljaa! :-S
(Dejan, 29. oktobar 2013 16:13)

Liči na Šešelja, pa šta ako liči ?
U Srbiji ogromna večina liči na Šešelja, ako ne po "izgledu" onda po "razmišljanju" ali uglavnom svi "sliče Šešelju" ko "jaje jajetu" !

Ana

pre 10 godina

Ovo je do sada najgrublji oblik iživljavanja nad decom. Stradaće kao i uvek najbolja deca jer, ministar je u jednom u pravu, oni koji loše urade test iz srpskog i iz matematike mogu da koriguju testom znanja. Oni će "ofrlje" pročitati gradivo i sve što urade biće im plus. Situacija je potpuno drugačija sa najboljim učenicima. Oni će pored matematike i srpskog morati da spremaju još po 4 knjige iz istorije, geografije i biologije, 3 knjige iz fizike i 2 knjige iz hemije. Pošto niko ne zna šta se tačno podrazumeva pod osnovne stvari oni će naravno učiti sve. A s obzirom na to da je 1 bod razlika velika kao kuća kad je upis željene škole u pitanju, pritisak na najbolje će biti ogroman. Deci jedostavno niko i ništa ne garantuje da na testu zanja neće biti pitanja tipa kako se zvala sestra od strica kraljice Simonide. Katastrofa u obrazovanju nema veze sa brojem predmeta na maturi več sa užasnim nastavnim programom odnosno sadržajem udžbenika i kvalitetom predavanja.

dosta više

pre 10 godina

jel moguće da će eksperimentisati sa decom a ni sami ne znaju ni kako ni zašto? Jel moguće da botovi nemaju decu pa lupaju minuse i na ovakve vesti

Петар Миловановић

pre 10 godina

Đaci osmog razreda će na maturi sledeće školske godine polagati tri testa: iz srpskog jezika, matematike i treći test opšteg obrazovanja.
Гарантујем да ови скупштински џабалебароши не би знали да одговоре ни на једно питање постављено из тих предмета! Логично питање је чему служи малтретирање деце са том матуром изузев ако им постигнути успех на матури гарантује директан упис у средње школе! Баш ме интересује како ће мноштво директора чувати тајност испитних питања ако то није могло у пређашњем полагању када је милиција чувала тај материјал, па су опет процурели одговори на њих? Још једно велико замајавање и траумирање и родитеља и деце!

abraxas

pre 10 godina

Znaci bruka i sramota. Godinama se prica o tome kako nasa deca imaju lose rezultate na PISA testovima i o tome kako nesto treba promeniti u radu skola,a sada ce klincima da olaksaju tako sto ce im dati da resavaju testove za koje vec znaju da vecina dece ne ume da ih resi... da nije tuzno,bilo bi smesno. Kod nas je sve naglavacke... umesto da prakticnu primenu znanja uvedu kao obrazovnu praksu, u skolama se i dalje petica dobija na bazi ciste reprodukcije, a od dece ce se na testu traziti ono za sta ih niko tokom skolovanja nije osposobio. Jadni klinci,a i roditelji...

hugo

pre 10 godina

uzasavam se kad procitam komentare tipa ovo je uzasno ovako eksperimentisati, deca treba da ispravljaju greske sistema itd... dragi roditelji vas treba da bude sramota sto ste protiv ovog sistema i testa a sa vama treba da bude sramota i nastavnike. sad bi ste me pitali zasto jel da!? e pa zato sto ne sme da dete udje u srednju skolu ili gimnaziju a da pre toga ne zna sta je CELIJA ili da ne zna kako se pise ili da ne zna bilo koje osnovne stvari iz FIZKE pa onda npr HEMIJE ili BIOLOGIJE itd.... to je trebalo odavno da se desi i na nekome mora da se prelomi da bi posle svi morali da to polazu.. deca nam izlaze nepismena i neobrazovana iz skola ali vama je to super jer ste ocigledno i svi vi neobrazovani ako vam je ok da ovakav test ne postoji.....

dakle glavni krivci su roditelji koj u zadnjih 15god imaju trend moje dete je najpametnije i najbolje profesori su uvek krivi a sa njima i profesori koj ne uce decu dovoljno ili im poklanjaju ocene pa sad boze moj popadace skoro svi na tom testu to ne sme da se desi pa cemo mi onda da bojkotujemo to itd....

p.s. svako ko je neobrazovan ce se protiviti ovakvom testu

Nina

pre 10 godina

Testi bi bio ok da se u skoli radi temeljno i detaljno,da se akcentuje bitno od menje bitnog i da se na taj nacin nauceno razume i primeni!?Nazalost,rad u skolama(cast izuzecima) je susta suprotnost pomenutog,zato,neka je Bog u pomoci i deci i roditeljima.

kogod

pre 10 godina

A zasto su tacno jadna deca? Sto ih neko pita sta su naucila za osam godina? Kao to ih nesto traumira? Traumira ih sto nemaju pojma, a nemaju jer je, naravno, lose skolstvo i o tom losem skolstvu se prica decenijama. Osim toga stav u drustvu prema obrazovanju je katastrofalan i to klinci vide i boli ih uvo za skolu.

Menadzer toalet servisa

pre 10 godina

Gos'n ministre, to sto radite, ne radi se za govornicom!
Pa zar Vi zaista mislite da u sadasnjem sistemu skolstva, deca dobijaju potrebna znanja iz opste kulture?!
Sta Vam to muti zdrav razum?

Lana

pre 10 godina

@ Ana: Pod osnovnim znanjem se podrazumevaju pitanja na koja većina prosečne dece može dati tačan odgovor bez "bubačenja" tih 17 knjiga koje ste nabrojali, tj. pod tim se podrazumeva ono što (bi trebalo) kao budući srednjoškolci da znaju bez posebne pripreme. Niko ih, naravno, neće pitati kako se zvala sestra od strica kraljice Simonide, međutim ako ti kao svršeni osnovac bez otvaranja knjige ne znaš kad je počeo Prvi srpski ustanak ili Prvi sv. rat, izvini, ali onda je pitanje šta si radio u školi 8 godina i treba li uopšte da je završiš. To bi, na primer, bila pitanja (pored ova dva odozgo) koje godine je bio Berlinski kongres ili kad je počeo Drugi sv. rat; koliko ima hromozoma somatska ćelija čoveka ili koje životinje imaju bočnu liniju; šta predstavlja maseni udeo (može i kako se računa), koja je oznaka za živu, hlor i(li) vodonik; od čega se sastoji jezgro atoma, kolika je približna brzina svetlosti u vakuumu, šta svetlosnim zracima rade konveksna sočiva; gde se nalazi nulti meridijan ili Bosforski moreuz... Ništa preterano teško što podrazumeva pročešljavanje celokupnog školskog gradiva uzduž i popreko. Ali, kako su nam deca (raz)mažena, pažena i zaštićena kao beli medvedi, žalili bi se i da je pitanje gde je doneta Niška deklaracija teško i neshvatljivo. Čast izuzecima, naravno.

Lana

pre 10 godina

Ma da, samo vi pravdajte i štitite decu, nikad ona nisu kriva. Zbog takvog odnosa prema njima i izrastaju u ovakve debile, te gradivo je nerazumljivo, te ima previše časova dnevno, pa teške torbe, neudobne stolice, loše grejanje... a sve vreme im se gleda kroz prste na "bubanje" bez čak i pokušaja osnovnog razumevanja, na prepisivanje i svako moguće "hvatanje krivina" pa gimnazije upisuju polupismeni, a iz njih na fakultete odlaze potpuno nepismeni! Stvarno, zašto bi dete moralo da zna Njutnov zakon inercije, on samo objašnjava osnove kretanja svih tela u prirodi, šta će mu to u životu? DNK? Previše komplikovano, transkripcije, replikacije, pentoza, guanin, citozin, ko će to popamtiti! Što mora znati gde je Novi Zeland, ko da će ići nekad tamo, a o nekim smornim događajima što su se desili "pre sto godina" da i ne govorimo. U principu, ne mora ništa da se zna, sve je teško zastarelo, nepotrebno... Iz zezanja sam, potpuno slučajno, pre dva dana pitala drugaricu, inače studentkinju master-studija psihologije, u kojoj se fazi ćelijskog ciklusa nalaze neuroni. Ni pet, ni šest mi je ko iz topa odgovorila - u mejozi! Pametnom dosta.

milena

pre 10 godina

Ako neko želi da popravi funkcionalno znanje učenika, to ne može učiniti uvođenjem završnih testova iz svih predmeta. Znanje učenika u velikoj meri zavisi od organizovanja obrazovnog sistema, planova rada i načina izvođenja nastave. Zastareo sistem koji postoji u Srbiji, loš koncept nastave u kojoj je učenik pasivan objekt, a ne aktivan subjekt i odnos društa prema obrazovanju su uzroci ovog problema. Ali najlakše je odgovornost prebaciti na učenike koji će sada na maturi morati da isprave sve greške sistema. Iz jedne gluposti srlja se u drugu. Živela glupost!

Gerov

pre 10 godina

@..Zastareo sistem koji postoji u Srbiji, loš koncept nastave u kojoj je učenik pasivan objekt, a ne aktivan subjekt i odnos društa prema obrazovanju su uzroci ovog problema. Ali najlakše je odgovornost prebaciti na učenike koji će sada na maturi morati da isprave sve greške sistema. Iz jedne gluposti srlja se u drugu. Živela glupost!
(milena)

Po tom zastarelom sistemu se funkcionisalo do sada. U novije vreme hiper produkcija diploma i "pameti". Svako selo postade Univerzitetski centar.

Kad neko pocne da mi pala****di kako su deca pasivna na casovima... Pa njih mrzi i vodu da popiju sami, nego stalno - tata daj mi ovo, mama donesi mi ono... Roditelji ih dovoze kolima do skole ko da su od secera - cim malo kisa pocne da pada - eto ti krkljanac ispred skole. A skola svima 400 - 600 m.

Aj citiraj me molim te pa mi lepo Milenice objasni jesi li ikada u zivotu imala kontakt sa grupom klinaca, osmaka narocito. Hajde probaj nekad da grupu od 20-ak naucis necemu. A da nije u vezi sa tabletima, mobilnim, nego da je suvoparna teorija. A njima dozvoljeno da piju sokove i zvacu zvake na sred casa i da ne crtam. Poima ti o prosveti nemas! Aj peglaj tamo! I cuti.
Ubacise inkluziju, pa i oni sto hoce da rade i uce - nemaju sansu pored nekog de**la koji se dere... seta za vreme casa, cupa devojcice, sutira decake i psuje uciteljice. Za vreme nastave. Naravno.

mama tri djaka

pre 10 godina

nekoliko kratkih napomena naročito ovim koji nemaju dece pa pljuju po roditeljima a i ovima u foteljama koji nemaju pojma kako su deci olakšali program i sistem školovanja
dete V razred dva puta nedeljno po 7 časova dva puta po 6 i jednom 5 pri čemu je od svih navedenih samo 1 čas sekcija koju je birala - ostalo je obavezno
VII razred petkom 8 časova (6 + 2 informatike), ponedeljak 8 (6 + građansko u kontra smeni)
utorak 7, sreda 6, četvrtak 6 ili 7 zavisi od smene u školi
nije problem test kao test nego tenzija koja se pravi oko njega i preopterećenost raznoraznim fakultativnim a opet obaveznim predmetima (dete mora biti na tim časovima)
i uvedeni su završni test iz svakog predmeta na kraju školske godine i odgovarajući inicijalni na početku školske godine da se deca navikavaju
ali ni to nije problem, počinju da shvataju važnost pravilnog učenja, istraživanja, beleženja i čitanja
problem je opet dizanje tenzije i preoterećenost
a tek torbe, min 7-8kg
ovaj III gimnazije ima ili 6 ili 7 časova on bar uživa
pa pljujte i dalje po nama roditeljima koliko hoćete deca su preoterećena gomilom časova, knjige su kao slikovnice pa samo ko želi uzme pa pročita još nešto
cilj foteljaša je forma a ne sadržina
zato se svi bunimo

M. M.

pre 10 godina

Jedini moralni čin koji sad može da uradi ministar je da podnese OSTAVKU. Da li on zna šta je potpisao prošle nedelje. To je dokakaz da on nema pojma šta mu je posao. Sa takvim saradnicima prosveti nema pomoći.

Ćuprija

pre 10 godina

Ma kada se promeni ministar i postava oko njega nastaće neko novo pravilo i tako stalno bez zacrtane strategije.I ne samo u prosveti već u svim sferama.

Ognjen

pre 10 godina

Moj sestrić je na oba probna testa imao po 19 poena. Inače, vrlo dobar je od petog razreda sa prosekom 4,3. Ne razumem u čemu je onda problem, kada dete prosečnog uspeha može bez velikih problema da reši test? Mogli bi klinci malo i da uče, a ne da im se u junu poklanjaju ocene. Ne kažem da su sva deca takva, ali zašto se diže onda ovakva panika. Umesto da se kaže deci da ona to mogu, da nisu glupa, lenja, ograničena itd... Ili možda grešim.?

nomad

pre 10 godina

Podrzavam predlog.Radim sa zenom koja je zavrsila visu medicinsku skolu i misli da je ajfelov toranj napravljen od drveta,da dodam i to da ima 35 godina.Uzas jedan

Android 17

pre 10 godina

Ti testovi su sad presmesni, imali ste primere testova po novinama i pitanja su izuzetno laka. Ne vidi u cemu je problem uraditi dobro.

Вељо

pre 10 godina

Поставили сте систем тако да вредновање сваке основне школе (а самим тим у позиције директора који је "води") зависи од резултата ученика на овом завршном испиту. Да ли ико мисли да ће било који директор дозволити да му оцена "спољашњих евалуатора" (како их популатно зову) буде лоша ако има могућност да директно утиче на њу тимо што ће "помоћи" својим ученицима а самим тим и себи? "Не ваља вам посао" господо из министарства!

majka osmaka

pre 10 godina

Vest je cudna.
Definise polaganje sledece skolske godine.
A ovu ce pojesti skakavci?

Nasi skakavci su pravi bumbari...jedu li jedu...

pijetro

pre 10 godina

Znači opet muška tetka kumove prijateljice od čistačice u zgradi gde živi savetnik ministra prosvete ima dete koje je osmi razred osnovne, pa joj ne odgovara da joj dete polaže svih sedam predmeta, jer ne može da nadje rešenja od svih sedam testova, pa su malo pojednostavili stvar malo za nju.