Utorak, 22.10.2013.

09:42

Tito u sefu "sakrio deo istorije"?

Oliver Antić kaže da u tzv. "Titovom sefu" nije zaostavština Josipa Broza, već nasleđe porodice Karađorđević, koje je bivši predsednik SFRJ želeo da sakrije.

Izvor: Tanjug

Tito u sefu "sakrio deo istorije"? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

119 Komentari

Sortiraj po:

Goran

pre 10 godina

@
(dusko, 23. oktobar 2013 18:48)

Za koga ? Za kralja, popove, princeze, knezeve ? Ja samo jos za moj dzep radim a kralj neka se prijavi na biro pa neka sebi trazi posao. Toliko od mene druze.

dusko

pre 10 godina

ma pustimo komunjare______napravili su propast da se ubijamo medju nama nakon 50 godina vladavine NJIHOVE, , ima tu jos mnogo cega NAPROTIV... PROTIV NAS SRPSKOGA NARODA..TITO POKUSAO SI DA NAS SPOJIS , ALI BRE SVE SI US.AO.. KAO I STO SI REKAO.. JA KAD NESTANEM, IMA DA SE KOLJETE KAO ZIVOTINJE... Za kralja i MAJKU Otazbinu Srpsku CCCC

AngelWho

pre 10 godina

@Zasto
Moj cukundeda je verovatno obesen 1943 (nestao je) jer je izjavio da mu se dize kosa na glavi kad mora da prodje pored partizanskih sumaraka. Neko ko ne treba je to cuo, dosli su i odveli ga. Solunca odlikovanog za hrabrost ubise crveni kmeri jer je bio gospodin. Obicna gomila secikesa..

Lakrdijass

pre 10 godina

Čovek čuvao najbitnije stvari u najbitnijem sefu. A šta je trebao da ih spali ili proda ili okači u trpezariju? Pa šta mislite gde Francuzi čuvaju svoje najbitnije slike ako ne u trezoru.

Mic

pre 10 godina

Pa tebi očigledno jeste objasnio s obzirom da ne znaš osnovne istorijske podatke,ali je bitno da pametuješ.Od 1919. nije postojala Kraljevina Jugoslavija,već Kraljevina Srba,Hrvata i Slovenaca...Jugoslavija je nastala 10 godina kasnije(1929. godine).

Netacno, drzava se od pocetka paralelno zvala Jugoslavija i taj naziv je koriscen u raznim javnim prilikama kao i u mejdunarodnom ophodjenju, a oznavicen je 1929.

Zasto

pre 10 godina

I kako ja da kazem da je taj Tito valjao!Posle rata 45 mog dedu su komunisti streljali,pokupili mu svu zemlju.Ostavili baku sa malim detetom(mojim ocem) bez igde icega. Mucila se kao robinj da oca odgaji i izvede na pravi put. Mene su u skoli ucili da su komunisti heroji i vodili me u Kucu cveca na titov grob. Ipak ja sam znao ko su i sta su. Neka im je na cast sve sto su radili. A Tito je covek koji je najvise unistavao srpski narod a cije posledice i danas trpimo.
(Sumadinac, 22. oktobar 2013 14:52)

Dobro znao si i znas sta su komunisti, a nikako da nam kazes sta ti je deda bio i radio, pa je streljan?

Andrija

pre 10 godina

Ima simbolizma u ovome,pa Jugoslavija je nasledje Karadjordjevica,a ne Broza...stvorena je u vreme njihove vladavine.Inace mislim da su i Karadjordjeviceva Jugoslavija i Titova Jugoslavija bile mnogo bolje od ovih sest i po banana drzavica u kojima sada zive Juzni Sloveni.

montenegrino

pre 10 godina

A ova djeca cetnika i ustasa i radikala sto brane kralja treba da znaju da ima je tak kralj pobjegao sa aerodroma u Niksicu, da i dan danas ljudi nalaze zlato koliko ga je bilo. Cak ni avion nije mogao da poleti pa su morali da ostave tj bacaju mo poljanama jer tada nije bilo asfaltiranog aerodroma. To je taj vas kralj. A njegovi potomci danas zive kao rokfeleri i jos traze da im se da. Vidi se da su ista krv. Tito je znao sto radi. Nisam komunista i ne branim komunizam, ali htjeli vi to ili ne Tito je bio svjetski gradjanin i imao sahranu kakvu nikad niko nije, a mozda i nece imat!! ----- Neko napisa kako je taj "veliki De Gol" otisao iz Francuske i iz Engleske upravljao pokretom otpora... Kao prvo De Gol nije bio kralj nego general,a kao drugo taj general nije opljackao svoj narod i drzavu i utekao sa avionima zlata!! A to da je Tito bio marioneta Engleska je takodje smijesno, jer je ta ista Engleska objerucke prihvatila kralja i zlato, a Tita podrzavala iz interesa protiv Njemaca, zajednicki interes...

MONARHIJA

pre 10 godina

@may way

Korisno je sto ste dali link jer stvarno Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Petar II Karadjordjevic veze nema sa zlatom.

Vise na Kralja Petra II i njegovog sina Princa Aleksandra frkću četnici zbog smenjvanja kvislinga Mihailovića nego partizani.

Zarko

pre 10 godina

Tito i njegovi komunisticki drugovi su sakrili sve sto je pripadalo monarhiji a narodu su razglasili da je kraljevska svita pobegla iz zemlje sa silnim zlatom!
(dantes, 22. oktobar 2013 10:12
Ima jedan pilot i njegova sestra doktorica ciji je otac nasao sanduk
zlata koji je 'ispao' iz kraljevog aviona. Veci dio zlata su mu oduzeli
ali ono sto nisu pronasli je bilo dovoljno da se djeca skoluju i lagodno
zivi. Ima jedan old tajmer "Packard" `47. pootrudi se da pronadjes vlasnika pa se raspitaj o istoriji tog vozila. Auto je bio poklon od USA
predsjedniku FNRJ koji ga je koristio do od 47-52 a onda je pripadao sobranju Makedonije koji su ga 62 prodali na licitaciji. Poslije togaje bio 30 godina u vlasnistvu pomenutog sretnika koji je nasao zlato.
Mozda bi taj auto danas trebao da pripadne karadjordjevicima buduci da
je od njihovih 'para'kupljen.
Toliko o tome a sto se tice Titovog sefa samo budala moze vjerovati
u ono sto nam ovi serviraju. Lopovi pokrali sve sto je vrijedilo a
eto sef nisu dirali. Lakrdija.

Bane Ladacki

pre 10 godina

Ako me sjecanje sluzi, Royal Family je odletjela sa Ravne Romanije sa avionima Zlata. U egzilu su zivjeli kao Royalist .... Nisam siguran da je Saban htio nesto sa Tim zlatom ako ga je "Krio" u Jugi. Budimo realni .... Ima puno toga oko zakulisanih spletki od Kulina Bana pa do Nasih Dana ...

Knjaz

pre 10 godina

"Broz je to jednostavno sklonio i sakrio sa ciljem da se prikrije taj deo istorije srpskog naroda i sećanje na Kraljevinu, dinastiju i oca moderne Srbije", objasnio je Antić.

Mozda otac Jugoslavije, sto su Karadjordjevici bili! Otac moderne Srbije je Milos Obrenovic!

branko

pre 10 godina

Vecina vas je stvarno prolupala.DA li stvarno mislite da 29 kg.zlata nesto vredi i da je dovojlno da se jedna porodica decenijama odrzi i to na visokom nivou?DA je u pitanju 29 tona zlata,pa da prodje,ali ovako?Koliko mora biti glup ovaj Antic i oni koji su ga ovlastili,da smatra citavu naciju toliko naivnom?Sa tim sto je nadjeno u sefu,ni jedna siromasna porodics u Srbiji ,ne bi prezivela ni najsromniji zivot oko 60 godina.Zlato nikada nije imalo veliku vrednost,osim kada ga gradjani jedne zemlje kupuju u preradjenoj formi,kao nakit itd.Kilogram cistog zlata,tj.999 kosta 30000 evra,pa izracunajte.Kao sve ostalo,i ovo je velika laz,od strane primitivaca koji "vode"ovu zemlju i ovaj oglupeli narod za koga je i kilogram hleba kapital.Svi bivsi narodi jugoslavije su kako-tako napredovali samo Srbi,bilo gde da su,tapkaju jos uvek u vremenskom kontinuumu 1390 godine.Guten morgen Srbijo.

Bela

pre 10 godina

To je kada neko projektuje svoju bedastu svest na drugoga. I veruje da su siromasni po difoltu zli i lete samo na pare. Malo je spletkarenja zabelezeno kao kod nas poslednjih 30-tak godina.

Ilija

pre 10 godina

Prijatelju, Nemci kada su došli nikoga nisu dirali. Poštovali su sva prava građana jedne okupirane teritorije, po odgovarajućim konvencijama. Presude u sudovima su donošene sa "U ime kralja", kao što je bilo i pre okupacije....
(sale, 22. oktobar 2013 12:26)

Nisu ni one iz Kragujevca dirali. Sami se streljali, a ni ovi Vovodini isto, a ni na Sajmistu...Svi se oni ritualno samoubise. E jadni li smo sa nama ovakvima.

Vladimir

pre 10 godina

"Oca moderne Srbije...?" pre će biti, oca propale Jugoslavije. Nije mi jasno takvo tumačenje, obzirom da je Aleksandar Karađorđević Srbiju podredio Jugoslaviji. Takođe mi nije jasno ni zašto ovog njegovog potomka, koji ne zna jezik naroda kojim bi da vlada, predstavljaju princem prestolonaslednikom, kada jugoslovenski presto, kao ni tužna tvorevina njegovog dede, više ne postoji. Zlato nađeno u sefu, zaista ne pripada Josipu Brozu, ali ne pripada ni Karađorđevićima, već narodu, koji su izdali bežeći u Englesku. Kao što je i Karađorđe pobegao u Rusiju, ostavivši narod da krvari pod turskim osvetnicima. Jedini koji bi mogli da se pozovu na Srpsku Krunu su- na žalost zatrti Obrenovići.

Maksim

pre 10 godina

Sve što pišete je samo nagađanje. Činjenica je da iako je sadržaj sefa pripadai Karađorđevićima to samo ono što nisu uspeli da ponesu kada su bežali. Tito je ostao u zemlji i ništa od toga blaga nije prodao, vej je ostavio narodu.

Jovan

pre 10 godina

Obuzme me osećaj užasa kada vidim ovde ove neokomuniste i jugonostalgičare kako šire svoju titoističku propagandu i dalje.Tita mogu da slave Hrvati(kojima je dao Istru i južnu Dalmaciju sa Dubrovnikom i koje je abolirao od svih zločina nad Srbima u II svetskom ratu),mogu da ga slave Makedonci(kojima je stvorio republiku i nacionalnost),a mogu da ga slave i Albanci(kojima je predao Kosovo i podržavao njihovo naseljavanje koje je bilo masivnije nego kada su Turci vladali Kosovom).Srbi ne mogu da ga slave,iako među nama ima najviše jugonostalgirčara i titoljubaca,što pokazuje kakv smo narod.Tokom Titove vladavine,iz Srbije su izdvojene Crna Gora i Makedonija,stvorene na tlu preostale Srbije dve autonomne pokrajine sa atributima državnosti,izgubljena je srpska većina u Bosni i na Kosovu,a najveći broj političkih zatvorenika na Golom otoku i najveći broj "narodnih neprijatelja" je bio iz redova Srba.
Ali neka,treba veličati čoveka koji je Srbima naneo više štete nego ijedan vladar u našoj istoriji,jer to je naš običaj i odraz našeg mentaliteta.

montenegrino

pre 10 godina

Nije sakrio nego zakljucao jer je znao da je to na neki nacin dio istorije jedne dinastije, u ovo slucaju Srpske i znao je da ce ako to ne stavi u sef poslije njegove smrti biti sve pokradeno,kao sto su i onako sve pokrali...jer je znao sto ce da se desi i kakav smo narod! Ovoga treba da bude stid za ovakvu izjavu!

my way

pre 10 godina

Aman ljudi, dosta je vise gluposti. Sta je sa zlatom Kraljevine se zna i oduvek se znalo, a zasto je to precutkivano, to je druga stvar. Molim vas objavite ovo, jer mi je muka od besmislenih lazi i mrznje. http://www.youtube.com/watch?v=pwlxNcGG4h8

dragan

pre 10 godina

... Drzao u sefu da se prikrije ha,ha,ha.Ako se zeli nesto prikriti onda se valjda unisti.Kolko u sefu Karadjordjevica ima od Obrenovica ?Gde je novac i imovina porodice Obrenovic ?Toma u sefu drzi novac da "prikrije" kradju.Svako u sefu drzi ono sto bi mu nekad zatrebalo.Obio pokojnikov sef i prica da je to radio po cijem nalogu. Ovog coveka odmah osuditi za pljacku.

Pera Detlic

pre 10 godina

Ko njemu dade da otvara sef...kakva neprofisonalnost, ne samo da tracara po medijima sta je tamo video vec daje i svoje nebulozne komentare i "analize"...i to mi je savtenik predsednika republike

Marko

pre 10 godina

@Rollo Tomassi:

Zaradio je njegov pradeda kopajući ustaničke šančeve na Mišaru, Deligradu, Ravnju, u Čokešini, Loznici i na još bar 40 mesta na kojima je potukao tursku vojsku.

Kolko diplomiran tolko i krunisan

pre 10 godina

Cek da jos poverujem u ovu papazjaniju.
Cija deca su isla u skolu i potomci im zive od svojih deset prstiju-Brozovi ili Karadjordjevici? Otkud Karadjordjevicima tolike pare kad jadni nisu stigli ni bakin stolnjak da ponesu dok su se tornjali da izvuku vlastitu guzicu. za to vreme sa Broz zavlacio po rupama boreci se sa Nemcima.
I evo sad, niti je Tito imao sat u privatnom vlasnistvu a Karadjordjevici kmece i drpaju sta stignu.
A Tomajlo bi dao i hotel Moskvu da moze samo da ode posle kuci i sa zenicom se gleda i kazu bog te ja sa kraljom kafu pio ejjjj!!! jadi moji, grdne rane i Princa i Prezidenta i Savetnika grdnog...

Sumadinac

pre 10 godina

I kako ja da kazem da je taj Tito valjao!Posle rata 45 mog dedu su komunisti streljali,pokupili mu svu zemlju.Ostavili baku sa malim detetom(mojim ocem) bez igde icega. Mucila se kao robinj da oca odgaji i izvede na pravi put. Mene su u skoli ucili da su komunisti heroji i vodili me u Kucu cveca na titov grob. Ipak ja sam znao ko su i sta su. Neka im je na cast sve sto su radili. A Tito je covek koji je najvise unistavao srpski narod a cije posledice i danas trpimo.

Arcibald

pre 10 godina

Pazi "vratite narodu?" Ona srpska sirotinja je imala nesto da im se uzme? Ne brukajte se,Karadjordjevici su imovinu sticali 150 godina.Jos je npr. Stefan Nemanja imao rudnike srebra i zlata..Kakve to veze ima sa narodom? Tako i sa Karadjordjem i njegovim naslednicima..
(JVUO, 22. oktobar 2013 12:57)

Bravo to si odlicno primetio u vreme vladavine karadjordjevica srbi zaista i jesu bili uboga sirotinja,samo ne razumem kakve veze imaju potomci svinjara crnogorskog porekla sa stefanom nemanjom.Elem nije mi logicno da je tito pokusao da sakrije deo istorije bivse kraljevske porodice jer je njen poguban uticaj na postojanje srbije poznat svima i nije skrivan svi znamo kako je Srbija unistena 1918 umesto da kao drzava stane na pijedestal pobednice ,znamo za ekonomske malverzacije sa ratnom odstetom do ww2 itd , mozda se radi o skrivanju masonskih tragova medju clanovima porodice kojih zaista ima i tek sada isplivavaju na videlo, nego gospodine Anticu pokusavate li vi nama Srbima pnovo da podmetnete malu pljacku vlaka? Cudesno su sramotni i jadni nacini kako ostaci karadjordjevica ponovo pokusavaju da se docepaju kolike tolike jadne imovine ovog napacenog naroda.

Djordjejugos

pre 10 godina

Tita nazivati lopovom, mogu samo potomci cetnika i ustasa, saradnika Hitlerove Nemacke !
Anticu,pa sta je to Tito ostavio svojoj porodici; sinovima, unukama, unucima ???-NISTA. Mogao je, ali nije, jer je bio posten covek. Okreni se oko sebe, i pogledaj sta imaju deca danasnjih "drzavnika". Upravo zbog takvih, kao sto si ti, ne mogu verovati Nikolicu, jer je tebe-okorelog radikala, postavio za savetnika.
Deponovane vrednosti,koje su kraljevske porodice, pljackajuci siromasni norod Srbije "zaradile",treba staviti u fond za siromasne i pomoci najugrozenijima.

Saša73

pre 10 godina

"Broz je to jednostavno sklonio i sakrio sa ciljem da se prikrije taj deo istorije srpskog naroda i sećanje na Kraljevinu, dinastiju i oca moderne Srbije", objasnio je Antić.

Šokiran sam izjavom godspodina Antića koji spominje "oca" moderne Srbije. Kakva je ovo sprdačina sa nama? Zašto bi neki tamo kralj ili knez bio "otac" ili "očuh" Srbije? Meni je žao što moram da napišem, ali mi se čini da bi nama Srbima bolje bilo da smo ostali u sastavu Otomanskog carstva, nego što smo se 200 godina samouništavali, da bi eto sada bili "očevina" nekih dinastija koje većina nas ne pamti. Oni koji pamte kraljevinu, ne pamte je po dobrom životu.

Ako analiziramo odnos srpske države ( kneževine, kraljevine) prema pojedincu-građaninu, videćemo da je to sraman, samoubilački odnos kako u ratu tako i u miru. Taj sraman odnos srpske države prema pojedincu-građaninu bio je očigledan za vreme ratova devedesetih ( u ratu zvanično nismo učestvovali ), a naročito u toku intervencije NATO pakta. Sećate se: mobilisani su sinovi seljaka, siromašni, neobrazovani i zaplašeni ljudi. A "tatini" sinovi su bili u skoloništima i u povorkama na mostovima. Dosta mi je više te demagogije i nacionalne zatucanosti. Jedini period kada su Srbi zaista lepo i mirno živeli bio je period SFRJ. Sa "ocem" ili bez "oca"
- činjenice su činjenice....

Patria

pre 10 godina

otac gradjanske srbije nije karadjordjevic nego obrenovic, kojeg su karadjordjevici pokrali. karadjordjevic moze da bude samo otac jugoslaviji

Dalibor

pre 10 godina

Meni se čini da je Tito ovo sačuvao, a ne sakrio.
Koliko vidim nije potrošio to blago Karadjordjevica, kako ga nazivate, mada je to pre blago ovog jadnogi napaćenog naroda.
A blago dinastije Karadjordjevića gde je?
Mislim na ono blago koje je bilo kod njih...verovatno potrošeno...

Musa Express

pre 10 godina

(marija, 22. oktobar 2013 14:06)

Ti gospoja imas malo problema sa kockicama, ne slazes ti to najbolje. Po toj logicnoj liniji bi onda mogla da kritikujes kralja Aleksandra da je Tito njegovo idelosko dete. I onda dalje da je borba Karadjordja protiv Turaka direktan ideoloski preteca komunisticka partije u Jugoslaviji. To sto ti cinis je cista projekcija, ti sebi nadjes nekog krivca pa onda sve nevolje nalepis toj osobi.
To je znak primitivnog reagovanja na problem.

marija

pre 10 godina

...DANAS NAS SVI MRZE - A NEKAD SU NAS SVI POŠTOVALI i mnogi voleli ! Eto druže to je T I T O kod njega nećete naći zlata ...on je bio ZLATO !!!
(TILE, 22. oktobar 2013 13:08)

Pozlice ti.
Tudjman, Milosevic, Kucan... su njegova ideoloska deca. On je stvorio sistem takvih monstruma da svi skupa ne mozemo da se oporavimo od tog ZLATA.
Probudi se.
Negovo nasledje je strasno, ispastace i nasi praunuci.
Njegova ostavina je RAT.

Xepoj

pre 10 godina

Jos jedan razlog da se stane na put svakoj ideji o nekakvoj novoj jugoslaviji i slicnim tamnicama srpskog naroda ,neka je za nauk i secanje koliko velike greske smo pravili,onaj ko se danas zalaze za nekakvu novu jugoslaviju i glorifikuje takve ideje direktno radi protiv srpske drzave i naroda.

TILE

pre 10 godina

TiTo je imao sve ... Njemu ništa nije trebalo ! Največi sin naši naroda i narodnosti . O nacionalisti i šovinisti odgovorite samo sami sebi ko je to na prostoru bivše SFRJ od 1945 pa do 2013. Uradio više za svoj narod. Ko je to sagradio više stambeni objekata, otvorio više radni mesta ... Opismenio i iz najvece bede izvuko vase oceve i dedove. Ko je to ponudio vise slobode i ljudskog dostojanstva običnom malom čoveku. Jedina " sloboda" koja je bila uskračena za vreme njegove vladavine je bila laž i mržnja u kojoj vi danas eto uživate i zbog toga živite u sreći iblagostanju , dobrim medjuljudskim odnosima i medjunarodnom priznanju .
DANAS NAS SVI MRZE - A NEKAD SU NAS SVI POŠTOVALI i mnogi voleli ! Eto druže to je T I T O kod njega nećete naći zlata ...on je bio ZLATO !!!

Вечити оптимиста

pre 10 godina

Патолошки мрзитељи Краљевине Југославије. Покојни "Ацо" је био највећа европска фаца...сада сам у то потпуно сигуран!!!Само се ишчуђавајте...

Novosađanin NS

pre 10 godina

@Nevena:

Toliko se dobro živelo u Titovoj Jugoslaviji da su čim im se ukazala prilika milioni zbrisali u mrske im kapitalističke zemlje. A da ne govorimo o onima koji su po oslobođenju zemlje oslobođeni i od života i imovine da bi se drugovi i drugarice baškarili u njihovim kućama.
Zato njihovi potomci, iako rođeni posle Tita, vole Tita više od tate i mame.

bgd

pre 10 godina

Prijatelju, Nemci kada su došli nikoga nisu dirali. Poštovali su sva prava građana jedne okupirane teritorije, po odgovarajućim konvencijama. Presude u sudovima su donošene sa "U ime kralja", kao što je bilo i pre okupacije....
(sale, 22. oktobar 2013 12:26)

Šta bi potomci Jevereja imali da kažu na ovo?
Čim su ušlu u Beograd, nemačka vojska i folksdojčeri su počeli da pljačkaju jevrejske radnje, magacine, pre kapitulacije im oduzeli sva prava, a potom počeli da ih zatvaraju i ubijaju.
Nešto ti tu ne štima...

Ilija

pre 10 godina

Uostalom, sto se ne javi savetnik dzudiste da kaze nesto o gazda Jezdi, i novcu koji je on ukrao? A da, on je sa svojim seseljevcima tada bio u vladi sa Milosevicem, pa su preko db i policije i organizovali pljacku naroda

Kole

pre 10 godina

E, vala nam je objasnio Antić. Samo je jednu činjenicu prećutao. Od 1. decembra 1919. do 30. novembra 1943. godine bila je Kraljevina Jugoslavija, a ne Kraljevina Srbija.
(Nasleđe dinastije Karađorđević, 22. oktobar 2013 10:25)

Pa tebi očigledno jeste objasnio s obzirom da ne znaš osnovne istorijske podatke,ali je bitno da pametuješ.Od 1919. nije postojala Kraljevina Jugoslavija,već Kraljevina Srba,Hrvata i Slovenaca...Jugoslavija je nastala 10 godina kasnije(1929. godine).Takođe,nije prestala da postoji 1943.već 1944.godine.Inače,Antić pominje "skrivanje" podataka o Petru I Karađorđeviću koji je bio kralj Srbije,a kasnije i Kraljevine SHS....tako da je ceo tvoj komentar jedna velika nebuloza.

I Sta sada?

pre 10 godina

Zlato ce verovatno da odnesu u depozit NBS, a ostalo podeliti muzejima, pa ce polako nestajati da bas ne bude ocigledno. Ko ga nadje njegovo.
A Karadjordjevicima mozda daju ali slike toga. Tito je barem sacuvao 50 godina, a ovi unuci revolucije ce da rasparcaju, kao i sve sto je napravljeno u zadnjih sto godina sto su pokupili i unistili.
Ajd postavite pitanje za koju godinu gde se nalazi zlato.

Sezame otvori se

pre 10 godina

Da li se doticni seca da je za vreme Tita na svu imovinu stavljana plocica na drzavnu pokretnu imovinu sa brojem koja je popisana u knjigu inventara a popisivala svake godine i vrsila amortizacija ili otpisivanje unistene imovine (sto,stolice itd. sitan inventar).
E sada malo na visem nivou verovatno da je postojala knjiga u kojoj su upisivani svi pokloni koji su dobijani od drzavnika koji su posecivali Jugoslaviju ( Park kod Usca gde su stavljene plocice ko je i kada zasadio drvo). E sada lepo ova komisija neka objasni da li je sravnila imovinu nadjenu u sefu sa knjigama (koje uzgred ni ne spominju), verovatno postoje (barem pravnici to treba da znaju). Eto toliko neki red se morao znati i postovati, pa bi to trebala i ova komisija.

e, svašta, vala...

pre 10 godina

@(JVUO, 22. oktobar 2013 12:57)

a stefan nemanja ima veze sa karađorđevićima, otprilike, kao i draža mihailović sa otporom okupatoru u drugom svetskom ratu.

Nenad

pre 10 godina

@glas razuma:

A vi ste mnogo mladi kad ne znate o tome kako se glasalo ćoravim kutijama u vreme Tita. O slobodnim izborima mogli ste nešto naučiti na slučaju Borisalava Pekića.

komumalac

pre 10 godina

Karadordjevici su svo zlato (sto se moglo spakovati u avion) odneli ko zna gde. A koliko je zlata bilo ima podatak da avion nije mogao da poleti od tereta-zlata... Koliko ja znam, to je cinjenica.

glas razuma

pre 10 godina

Nema tu puno mudrovanja...kao što Hrvatska hoće svojim građanima da ogadi Jugoslaviju, tako Srbija hoće svojim građanima da ogadi Tita, jer je svako pozitivno gledanje na prošlost opasnost da iskra zajedništva ponovo razgori ugasle buktinje, i da postojeći nacionalni vlastodršci izgube tlo pod nogama. A svima je jasno da je Srbija, kao i ostale republike, najveći razvoj doživela u vreme Titovog "režima", samo to niko neće da kaže. Jugoslavija je bila zajednica velike većine zadovoljnih ljudi.
Zapitate li se Vi koalicioni partneri, a i Vi iz opozicije, zašto Vam pola države ne izlazi na izbore? Da se možda i Vi i Vi niste nekom ogadili? Još se posle hvalite kako ste dobili veliku većinu od 40% od 50% izašlih! A kalkulator kaže da je to samo petina za Vas (ili za njih).
Ustajte, Vi što ne glasate!

Kad je narod svestan, a ne kao mi!

pre 10 godina

"Čudoljub" potpuno si u pravu, samo još da dopunim da je belgijski kralj odbio da napusti zemlju i bio zarobljen od nemaca, te je posle rata, od naroda proglašen "nedostojnim da bude kralj" i bio primoran da abdicira u korist sina.

Čudoljub

pre 10 godina

Vidim da komentare ovde uglavnom pišu "deca komunizma", jer ad nauseam vrte floskulu o kralju "tamnice naroda" koji je, je l te, zdimio kad je zagustilo.

Hoću samo da ih podsetim da je potpuno normalno da krunisane glave izbegnu iz okupirane zemlje pa da otpor organizuju iz inostranstva. Na šta bi ličilo da Nemci zarobe jugoslovenskog kralja, simbola državnosti jedne zemlje, i interniraju ga u nekakav logor?!

A da ne govorim da je i veliki De Gol prebegao u Veliku Britaniju, pa odande upravljao Pokretom otpora u višijevskoj Francuskoj.

Još jedno podsećanje za sve one koji idealizuju Titovu Jugoslaviju i onu koja je ostala posle njegove smrti, kada je došlo vreme da se vraćaju krediti; ne govorim o vremenu kada su nestašice bile prirodne zbog izgradnje zemlje, već o ranim osamdesetim: indoktrinacija školske dece parolom "Tito se voli više od mame i tate", dugotrajne nestašice deterdženta (prali smo nekakvim ruskim, koji je bio kao pesak), kafe, novinskog papira, sistem par-nepar zato što nije bilo goriva...

Novonastali sledbenici Titovog lika i dela verovatno nisu ni bili rođeni u to vreme, ali ima i nas koji to pamtimo.

mikin

pre 10 godina

"Ne mogu da verujem, gde ja to živim...?
Ovde u Srbiji, prisutna je najveća koncentracija svih mogućih vrsta lažova, lopova, prevaranata, prevrtljivaca, izvrtača činjenica i pisaca neistina!"
--------------------------------------------------------------------------
Veruj, veruj! Inace mi ne bi ovoliko dugo izlazili "na zelenu" granu. Nisu nas slucajno svi napustali a mi postali zasebna drzava NE svojom voljom! Ne znam kakve veze ima vlast sa ostavinom? To radi sud (koji treba da je nezavisan). zna se iza koga je ostavina, ko su naslednici. Ostavine posebnog znacaja za drzavu se komisijski rade i popisuju. Nema tu nikakvih Antica i slicnih individua. Nakon otvaranja ostavine i popisa moze se osporavati vlasnistvo ali je to opet stvar suda i zainteresovanih stranaka u postupku. Sta reci o Jovanki koja je bez ikakve optuzbe provela u zatocenistvu tri i po decenije - da joj se ovo desilo koji vek pre, bila bi zatvorena u neku kulu ili tamnicu sa maskom na licu. Ovo je polusvet. Tipicni primer zloupotrebe vlasti gde se neko drzi zatocen godinama bez ikakvog sudskog naloga ili optuzbe, bez osnovnih prava, penzije, socijalnog. Cak i da je proglasena krivom, ni onda se ne bi moglo odnositi prema njoj na takav nacin. Izgleda da je svima odgovaralo da ona nikada ne otvori usta.

JVUO

pre 10 godina

Pazi "vratite narodu?" Ona srpska sirotinja je imala nesto da im se uzme? Ne brukajte se,Karadjordjevici su imovinu sticali 150 godina.Jos je npr. Stefan Nemanja imao rudnike srebra i zlata..Kakve to veze ima sa narodom? Tako i sa Karadjordjem i njegovim naslednicima..

sale

pre 10 godina

@Posle procitanog tekstai komentara jedno pitanje mi se neprestano mota po glavi: Kako je to sve sacuvano od Nemaca za cetiri godine koliko je trajao Drugi svetski rat? Ako je sve bilo sklonjeno na sigurno, kako je onda Tito dosao do njega? Ko zna odgovor neka pojasni.
(Glupko, 22. oktobar 2013 11:41)
Prijatelju, Nemci kada su došli nikoga nisu dirali. Poštovali su sva prava građana jedne okupirane teritorije, po odgovarajućim konvencijama. Presude u sudovima su donošene sa "U ime kralja", kao što je bilo i pre okupacije. Na snazi su bili zakoni Kraljevine Jugoslavije. Do podizanja "ustanka" i početka "antifašističke borbe", čitaj "građanskog rata".
Deo blaga Karađorđeviča i Kraljevine Jugoslavije jesu uzeli Nemci ali veči deo nisu. Sve su pedantno popisali i deponovali u sefove ili kao na Belom dvoru, sve ostavili na svom mestu.
Kako su komunisti došli u posed toga? Kako drugačije nego pljačkom i otimačinom. Vrednosti iz Starog i Belog dvora su počele da nestaju kada su Rusi i oni "oslobađali" Beograd.
Tako su došli u posed vrednosti. Cele porodice su po nekim, Bog te pita kojim kriterijumima, izbacivali iz kuća, neretko one najuglednije čak i streljali. Otimali im kuće, stanove, novac, vrednosti. Ti ljudi su bili obespravljeni, mogao je da ih ubije ko je i kada hteo! To se i dešavalo!

iii

pre 10 godina

Ja bih rekao da je to stavljeno u sef da bi se SPRECIO lopovluk, obicno tome sluzi sefovi, pogotovo oni koji pripadaju drzavi. Da je to Tito hteo da ukrade to bi sad bilo u Svajcarskoj, odmah pored svog onog zlata koje je kralj i njegova svita odnela iz Srbije pred izbijanje rata. ovo sto je nadjeno je samo malecki deo tog bogatstva. A kad se vec prica o posedima Kralja, tesko je da se ne postavi pitanje odakle to bogatstvo koje je stekao Aleksandar u relativno kratkom periodu? Ima li to neke veze sa koncesijama na rudnike i sume koje su na sve strane davane strancima i to u celoj jugoslaviji, ne samo Srbiji? Da li je to onda Kralj "posteno zaradio"?

tesna koza

pre 10 godina

Mozda cu da glasam za SNS na sledecim izborima,zbog nekih drugih stvari.Ali ovaj doticni Antic,je totalna ... Daj to konacno lopovima, jer im je zinulo d..... za vile, za dvorce, za nekakve pare, za neko zlato, dijamante...

Prevodilac

pre 10 godina

Druze Tito, sakrio si ti i tebi slicni mnogo toga. http://www.intermagazin.rs/neobjavljeni-predgovor-zivotinjske-farme-dzordza-orvela-dva-arsina-za-tita-i-drazu/

Konjic grbonjic

pre 10 godina

@Mladen Mladenovic,
e pa bas zato se je i raspala JU jer su je mnogi Srbi videli kao prosirenu Srbiju. Dok je Tito imao komandu on je znao kako da drzi nacionaliste svih nacija JU pod kontrolom. Samo sto se takvim metodama ne moze izgraditi stabilno i normalno drustvo za buduca vremena. Pa kada je kontrola nestala sve ispod tepiha je isplivalo na povrsinu i tikva je pukla.

zdravko

pre 10 godina

Nejasno je kako je to Broz hteo da sakrije deo istorije Srbije kada su stvari nadjene u sefu predsednistva broj 555 sacuvane svih godina.

Patria

pre 10 godina

A sta ako je Tito bio svestan raspada Juge, i sakrio blago kako bi ostalo Karadjordjevicima kad on umre, a kad ove raspikuce pocnu da kradu sve cega se mogu docepati? Mislim, nije da nisu pokrali sve sto su mogli, zar ne? I nije da nije mogao da iznese svo to blago van zemlje i ostavi ih u amanet svojim naslednicima, zar ne?

Dragan

pre 10 godina

A sto bismo mi bilo sta verovali gospodinu Oliveru Anticu?
Koji su to atributi bas njega delegirali da vidi sta ima u sefu i to bez prisustva naslednika i bez prisustva predstavnika suda?

Sve je to njiovo

pre 10 godina

Sve to da se preda legalnom našljedniku, tj. prijestolonasljedniku!
Pod jednim uslovom da upiše kurs srpskog i da dok ga ne savlada ne mere raspolagati našljedstvom...

Magomed

pre 10 godina

Kada nešto želiš da sakriješ da se ne sazna, to se uništi, pocepa, spali. Dakle Tito nije koristio blago Karadjordjevića (pre svega popljačkano blago), nego je sve to lepo stavio u sef! U vreme kralja Sirbistan je bio Paorska zemlja, a u zgradama u kojima živimo i škole u koje smo išli je Tito izgradio...

Frle

pre 10 godina

Evo prilike da drzava dodje do sredstava koja moze uloziti u socijalni paket tako sto ce ta sredstva iskoristiti za pomoc najsiromasnijima u drzavi jer je do sada iskljucivo finansirala najbogatije i to legalno po zakonima koje su najbogatiji "narucili".

J.V.U.O

pre 10 godina

Jok..na tokarskoj masini zaradio...Jos je Karadjordje za danasnje pojmove bio milioner.Od njega krece loza pa i bogatstvo porodice..Sve vratiti vlasniku tj. naslednicima.

Ege

pre 10 godina

Aha Tito nije ima licni sef znaci nije preneo zlato ili sta je vec tu na sebe nego predsednistvo. Nije imao nista sto naslednici danas mogu da dobiju za razliku od Karadjorjevica koji traze sve kao da je njihovo. Odakle karadjorjvicima licno zlato?. Zaradili? Zasto Tito nije zaradio a oni jesu. Sta se desilo sa zlatom koje su odneli sa sobom od cega su zivli na kraljevskoj nozi u svetu kada nista nisu radili ni danas ne rade nista a zive kao kraljevi...sve su to LICNO zasluzili jer imaju kraljevsku krv...

Rakic

pre 10 godina

Ha, ha ... Tito sedi u dvoru. Na vratima Cercil, a Tito mi kaze, sacekaj dok prebiram po nekom nakitu i ostavljam za sebe sta valja. Antic, je veliki majstor i veliki strucnjak, bruka sa SNS i Prezidenta.

Sajo

pre 10 godina

Tito nije bilo LOPOV i nije imao nikavih tajnih i nikakvog tajnog BLAGA...a za Kardjordjevice se zna...okupiraloi su pola Srbije i prisvojili...tako su se nakupili zlata da im potomci i dan danas zive ko mali bogovi...Svaki vladar Srbije je prventstveno sluzio vlas u svoju korist...svaki izuzev Tita ...

Oliver

pre 10 godina

Pripadalo kralju :) A on i njegovi preci su to sigurno posteno zaradili ... vratite bre to narodu od koga su svi otimali 1000 godina. Otplatite koliko se moze kredita sa tim. Uradite makar jednu normalnu stvar.

nomad

pre 10 godina

ja da zelim nesto da sakrijem, a da je toliko vredno,dao bih nekom da proda i podelio kes.to je zaplenjeno,ne sakriveni deo srpske istorije.

Nevena

pre 10 godina

U odnosu na danasnji zivot, mozemo da kazemo da smo u Titovo vreme bolje ziveli, ali ipak je on bio protivnik pravoslavlja i radio sve na stetu srpskog naroda! Kako to obicno biva, kada necija vladavina prodje otkriva se mnogo toga sto nismo znali. Posle Tita saznalo se mnogo toga, ali ima tu jos svasta nesto da se obelodani...

Gavrilo

pre 10 godina

Treba i ovo reći Karađorđevići su se obogatili najviše na patnji i stradanju naroda. Odštetu koju je Srbija dobila od Nemačke i Ausutrije Karađorđevići su prisvojili za sebe.
Zašto se ne pozabave istoričari i sa tim pitanjem?

P.S A šta će mo sa ovom zaostavštinom, reč je o Đorđu Karađorđeviću.
Nemci su ga izvukli iz ludnice pa pošto je odbio da radi za njih, vratili ga nazad. Kako i zašto je tamo završio o ovome se i dalje ćuti.
Na kraju su ga oslobodili komunisti i dali mu penziju zbog učešća u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Ovu penziju posle Drugog SV.rata primao je i moj deda kao učesnik tih ratova. Te penzije su uskratili odnosno oteli oni koji su tad vladali Srbijom.
Namerno sam pomenuo Đorđa Karađorđevića koji je odbio saradnju sa okupatorom, zarad onih koji veličaju Nedovića.

milis

pre 10 godina

Kolika gomila laži.Svo zlato su odneli Karadjordjevici a sve i da su nešto ostavili pronašao bi i odneo Nemac koji je u svojoj službi u ww2 imao dosta nekadašnjih kraljevskih pomoćnika.

Patak Dača

pre 10 godina

Ne mogu da verujem, gde ja to živim...?
Ovde u Srbiji, prisutna je najveća koncentracija svih mogućih vrsta lažova, lopova, prevaranata, prevrtljivaca, izvrtača činjenica i pisaca neistina!
O stvaraocima novih "istina" i autorima novokomponovane "istorije", nema potrebe trošiti reči, jer su to ovde već odavno poznate i priznate profesije, od kojih se sasvim solidno živi...
Na celoj planeti nema još jednog sličnog mesta.

Dimitrijana

pre 10 godina

A ti si sada nesto pobrk'o u istoriji Kraljevine.
Mani se tih prica jer to mu dodje eto narodu istorije a vama sef. Daj malo nam divani sta sve ima u sefu osim istorije.

jug

pre 10 godina

"...Aleksandrov otac je u Srbiju došao sa ličnim prtljagom, a sin je "stekao" toliko da drži zlato i umetnička dela koje ni Nemci nisu uspeli da pronađu..."
Da, samo što je ta imovina pripadala kralju Srbije, a ne Aleksandru kao Aleksandru. Ne idealizujem lik i delo pomenutog kralja (niti instituciju kraljevine, samo konstatujem da nije bilo tek proizvoljne otimačine kao u vreme 45, iako je bilo jako loše), njegov odnos prema borcima, ratnim invalidima i siročadi, uopšte srpskom narodu posle I Svetskog rata - dovoljno govori o njemu, kao i odnos sa vojvodom Mišićem, streljanje Apisa... Ipak, u navedenom komentaru se teži poenti koja tu, ipak, nije!

Ceva

pre 10 godina

Kakvi lesinari. Svi misle da je Tito imao racun u Swiss ili par racuna na nekim ostrvima a ono trt nema. Verovatno ti preposteni tragaci blaga Josipa Broza Tita polaze od sebe i sta bi oni radili da su Tito pa usred noci pljackaju preminuli Jovanku sa nadom da ce pronaci taj sveti broj sefa a ranije se nisu libili da se usetaju i opljackaju izlozbu Titovih satova (2005 godina) a o toj pljacki i danas svi se prave ludi i blesavi. Od dolaska slobodana milosevica pa sve do nedavno nigde u istoriji nije zabelezana takva pljacka a sada posto je sve pokradeno i preprodano ajde opet nanovo, sta je Tito posedovao. Uostalom zasto nece da objave sta ima u tim vrecama u NBS, jer to nesto tajno ili nece da podele sa ostalim republikama ili .... Svi gradjani bivse Yu imaju pravo da znaju sta je u tim vrecama i sefovima i treba zahtevati da se sve prikaze a ne ovako tajnovito jer dovodi u sumnju da je svaka vlast uzela ono sto joj treba. Ne mogu da shvatim da slobodan kada je postao predsednik nije malo zvirnuo u Titovu zaostavstinu, kao ni voja kao ni boris a predobri toma kao poslao ovog antica da prebira po ostacima. Ma ajte molim vas price za malu decu. Dajte spiskove. Sta krijete.

abazi

pre 10 godina

zar antic prica o onim kraljom moderne srbije koi je pobegao cim je rat poceo,a ostao da brani taj po njemu lopov veliki DRUG TITO,sramota,nikada srbija ni cela Jugoslavija nije bila modernija,ni kulturnija za bilo koje krljevin,eili dinastije,niko vise u svetu nije postovao jugoslaviju pa sada i srbiju i ime te jugoslavije postivao,sramote AVTICU,sramota z atu skolu koju si zavrsio,ti koi u gotovinu jdes i pijes,a imas obraz da kazes da tito sakroio,njemu nija bila potrebna ta ostavsina po tvome moderne srbije,on je mogao lako da ih zapali i gototvo

mirko

pre 10 godina

Sve ovo je poprilično traljavo i jadno!
Gospodin Antić bi trebalo da prestane da priča nebuloze i da iznosi svoja privatna mišljenja, nego je lepo trebao da dozvoli da se dotični sef komisijski otvori uz prisustvo predstavnika suda i advokata naslednika.
Pa da se jednostavno sačini tačan zapisnik o tome šta je u tom sefu i onda ne bi bilo nikakvih daljih nagadjanja, a pogotovo ove polemike ko je kome, šta i kada oteo!
Prava je sramota za jednu pravnu državu da otvara sef bez prisustva predstavnika suda i bez prisustva advokata naslednika!
To samo pokazuje da i posle 33 godine od smrti Tita, ovi sadašnji "vladaoci" su toliko opsednuti njime da ne mogu ni najobičniju ostavinsku raspravu da sprovedu niti da njegovoj udovici omoguće normalne uslove za život, a ne da živi preko 3 decenije kao u nekom getu!
Ljudska, civilizacijska, politička i, pre svega, moralna sramota!

matori

pre 10 godina

Antić je bolesno opterećen SNS (ili još više Šešeljevskom) ideologijom i sindromom srbizma, pa lupeta koještarije!
Josip Broz, najverovatnije nikada nije ni video ni čuo ništa u vezi tog famoznog sefa, a kamoli da je on nešto tamo stavljao...
Kao što se i navodi u tekstu, radi se o sefu (i njegovom sadržaju) koji je bio pod ingerencijama nekakvog "Predsedništva", očigledno u periodu nakon Titove smrti, pa su u njega stavljeni predmeti koji su bili od nekakve važnosti po proceni tog organa.
Da li je reč o "sakrivanju" ili o prikrivenom lopovluku (u pokušaju), to će se kad-tad saznati, a čija je to zaista imovina - utvrdiće nekakav Sud!
Već smo imali prilike da čujemo i pročitamo dosta o tome koji i kakvi ljudi su upali u stan u kojem je živela Jovanka Broz, kao i šta su oni sve pokupili, "zaplenili", odneli (nešto i pokrali) odatle...
Vrlo slična, verovatno drastičnija, je moguća istina o tome šta je sve urađeno nakon Titove smrti, sa stvarima koje su zatečene u njegovom domu i po raznim rezidencijama...
Ne bi me iznenadilo (ni najmanje), da su se pojedinci debelo "omastili" prilikom raznih "sakupljanja" zaostavštine, premeštanja sa jednog na drugo mesto, pravljenja popisa i spiskova, i ostalih komedija koje se tim povodom izvode već više od 30 godina...

Glupko

pre 10 godina

Posle procitanog tekstai komentara jedno pitanje mi se neprestano mota po glavi: Kako je to sve sacuvano od Nemaca za cetiri godine koliko je trajao Drugi svetski rat? Ako je sve bilo sklonjeno na sigurno, kako je onda Tito dosao do njega? Ko zna odgovor neka pojasni.

per

pre 10 godina

Lopov priča o lopovu koji je pokrao lopove. Antić bi, da je ikada bio pravnik a ne radikalski potrčko, trebalo da zna da u Karađorđevići pljačkali sopstvene građane mnogo temeljnije nego što je Tito pljačkao njih.

Vuk

pre 10 godina

"Broz je to jednostavno sklonio i sakrio sa ciljem da se prikrije taj deo istorije srpskog naroda i sećanje na Kraljevinu, dinastiju i oca moderne Srbije", objasnio je Antić.

Sve receno , pametnom dosta !

vosa

pre 10 godina

halo nije Tito nista spakovao u taj sef vec oni posle njega pokupili sve sto je on koristio i privatno i drzavno i metnuli u taj sef ... cak i pokojne Jovankine stvari ... a crno djordjevici neka procitaju sta je njihov predak Petar I svije rucno dopisao u ustav Obrenovica ... eto ja imam kopiju ... po tome nista nije kraljevo vec narodno a on to koristi dok ga narod ne otera a oni su zbrisali glavom bez obzira ... dakle nemaju NISTA.

Mrki

pre 10 godina

Nema tu nikakve tajne. Zapravo se sve kockice slazu. Tito je sakrio kraljevske dragocenosti da bi propagandna slika o kralju koji odnosi zlato iz okupirane zemlje bila sto uverljivija. To je ujedno i razlog zasto je sadrzaj sefa bio drzavna tajna. Mantra o kralju koji krade zlato bila je jedan od stubova Titovog rezima, a prava istina o tome nije smela ni u krajnjem ludilu da procuri u javnost.

Drugi moguci scenario, po meni mozda cak i daleko verovatniji od ovog prvog, je da je Tito te stvarcice zeleo da sakrije od lopuza kojima je bio okruzen. Te stvari su nadjene prilikom ulaska oslobodilaca u Beli dvor. Tom prilikom je Tito licno pregledao svaku stvar, za mnoge je tacno znao da proceni vrstu dragog kamena, kvalitet zlata itd, cime je fascinirao ljude oko sebe. Potom je dao da se sve stavi u sef, jer je znao s kim ima posla. Pre svega tu su bili Kardelj i njegova zena, za koje je cak Tito licno pricao da su prisvojili jednu Rembrantovu sliku koja im se svidela. A nista manje alavi nisu bili ni Dolanc, Krcun, Rankovic, Koca Popovic, Bakaric ...

Koji god da su razlozi bili, Tito je te stvari popisao i sacuvao. Ovi danasnji vlastodrsci bi na njegovom mestu sve to rasprodali na aukcijama a pare trpali na sopstvene racune po Kajmanskim i Devicanskim ostrvima.

Toliko o njemu i ovima danas.

хт

pre 10 godina

Покажите народу!Не знам зашто је толика тајна,покажите нам и вратите породици Карађорђевић,однесите у музеј на Опленцу или у Белом двору.

bando četnička

pre 10 godina

ma jeste, nije jadni glupi bravar znao da to može da se pretopi nego je istoriju sakrivao u kovčegu pod ključem.
kako vas bre nije sramota. od kada imamo vašu slobodu odlaska u crkve nemamo više slobodu odlaska u fabrike, na more, slobodu primanja plate.

Miki

pre 10 godina

Nije Tito to sakrio, nego svi oni koji su 30 i kusur godina držali sef zaključan. Isto kao što su pre par godina u Arhivu Srbije nađene kutije s vrednim dokumentima, koje su Austrijanci za vreme I svetskog rata odneli u Beč, pa posle ipak vratili, a nas mrzelo da otvorimo kutije...

MONARHIJA

pre 10 godina

Djzaba Anticu pljuckanje po Titu.

Probao i nesudjeni predsednik kolhoza iz Velike Drenove i to odmah po Titovoj smrti sa inicijativom za preispitivanje njegovog dela.

Tito je usao u istoriju sveta.

dantes

pre 10 godina

Tito i njegovi komunisticki drugovi su sakrili sve sto je pripadalo monarhiji a narodu su razglasili da je kraljevska svita pobegla iz zemlje sa silnim zlatom!

Gaga

pre 10 godina

"Broz je to jednostavno sklonio i sakrio sa ciljem da se prikrije taj deo istorije srpskog naroda i sećanje na Kraljevinu, dinastiju i oca moderne Srbije", objasnio je Antić.
Ma ajde, Antiću, savetniče Predsednika REPUBLIKE SRBIJE!

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

E, vala nam je objasnio Antić. Samo je jednu činjenicu prećutao. Od 1. decembra 1919. do 30. novembra 1943. godine bila je Kraljevina Jugoslavija, a ne Kraljevina Srbija.
(Nasleđe dinastije Karađorđević, 22. oktobar 2013 10:25)
-----------------------------------------------------------
Ma nije valjda?!Pa šta se onda dešava sa imovinom Kardjordjevića u Sloveniji,Hrvatskoj,Makedoniji ili Crnoj Gori?!To je NJIHOVO a imovina Karadjordjevića u Srbiji ZAJEDNIČKA?!Mislim da je gospodin Antić pokrenuo jedno pitanje koje su priglupi "srpski sukcesionari" gurali pod tepih dok se ubrzano delila i krčmila imovina bivše Kraljevine SHS, kasnije Jugoslavije,koja je nastala na osnovama Kraljevine Srbije?!Neverovatna je nonšalancija sa kojom se pristupilo podeli imovine?!Ko su bili članovi komisije ispred Srbije?!Stiče se utisak kao da su radili za druge jer,ne mogu da verujem da je i tu radio mito?!Navešću primer ambasade u Beču.Posle Prvog svetskog rata,Srbija je dobila ambasadu u I bečkom becirku,kao repartaciju na ime ratne odštete.Hrvatski komunisti,koji su još tada pripremali put da raskrste za "velikosrpskom hegemonističkom tvoirevinom", posle II Svetskog rata prodaju tu zgradu i kupuju drugu u III becirku,koja danas pripada Hrvatima?!Cinizam ili samo tipična srpska glupost ali,ispada da su Srbi ratovali protiv svojih neprijatelja u I svetskom ratu,i u njemu masovno ginuli,da bi obezbedili ambasadu svojim neprijateljima odnosno, vojnicima koji su pucali u njih?!

Duchess of Shangay

pre 10 godina

"Broz je to jednostavno sklonio i sakrio sa ciljem da se prikrije taj deo istorije srpskog naroda i sećanje na Kraljevinu, dinastiju i oca moderne Srbije", objasnio je Antić.

A sta bi smo sa modelom da je skloenjno u sef da bi se recimo sacuvalo? Zamrznulo upravo zbog istorije.
Zar je problem bilo unistiti bilo sta sto je u trezoru?

Do kada paranoja srpskog naroda? Do kada?

bgd

pre 10 godina

"Broz je to jednostavno sklonio i sakrio sa ciljem da se prikrije taj deo istorije srpskog naroda i sećanje na Kraljevinu, dinastiju i oca moderne Srbije", objasnio je Antić.

Ovaj čovek je trovač.
Uostalom, modernu Srbiju nisu stvarali vladari i njohova rodbina, već kulturna, ekonomska i naučna elita.
Aleksandrov otac je u Srbiju došao sa ličnim prtljagom, a sin je "stekao" toliko da drži zlato i umetnička dela koje ni Nemci nisu uspeli da pronađu.
Očigledno je Tito nekako došao do ovog šteka, ali mu nije ni trebao...možda je čovek i zaboravio...

Ovo sada treba da postane državno, neka se iskoristi za nešto pametno, umesto makar kao mrvice od ratne štete koju običan narod posle 1918 nije ni video zahvaljujući Aleksandru, Pašiću, Pašićevom sinu i sličnima.

Nasleđe dinastije Karađorđević

pre 10 godina

E, vala nam je objasnio Antić. Samo je jednu činjenicu prećutao. Od 1. decembra 1919. do 30. novembra 1943. godine bila je Kraljevina Jugoslavija, a ne Kraljevina Srbija.

Renato Aranda

pre 10 godina

Nemoj da mrsiš Antiću. Lepo i to dajte Karađorđevićima pošto su u žurbi 1941. zaboravili to da ponesu. Red je.
Jesi li ti ono savetnik Predsednika Republike?

Ja

pre 10 godina

Zli Bravar sve pokr'o! Ostavio djeci i unucima kuce, stanove i milione na bankovnim racunima. A narod se patio preko 40 godina. Srecom sad se sve vratilo na svoje i opet je dobro kao nekad.

bando četnička

pre 10 godina

ma jeste, nije jadni glupi bravar znao da to može da se pretopi nego je istoriju sakrivao u kovčegu pod ključem.
kako vas bre nije sramota. od kada imamo vašu slobodu odlaska u crkve nemamo više slobodu odlaska u fabrike, na more, slobodu primanja plate.

Mrki

pre 10 godina

Nema tu nikakve tajne. Zapravo se sve kockice slazu. Tito je sakrio kraljevske dragocenosti da bi propagandna slika o kralju koji odnosi zlato iz okupirane zemlje bila sto uverljivija. To je ujedno i razlog zasto je sadrzaj sefa bio drzavna tajna. Mantra o kralju koji krade zlato bila je jedan od stubova Titovog rezima, a prava istina o tome nije smela ni u krajnjem ludilu da procuri u javnost.

Drugi moguci scenario, po meni mozda cak i daleko verovatniji od ovog prvog, je da je Tito te stvarcice zeleo da sakrije od lopuza kojima je bio okruzen. Te stvari su nadjene prilikom ulaska oslobodilaca u Beli dvor. Tom prilikom je Tito licno pregledao svaku stvar, za mnoge je tacno znao da proceni vrstu dragog kamena, kvalitet zlata itd, cime je fascinirao ljude oko sebe. Potom je dao da se sve stavi u sef, jer je znao s kim ima posla. Pre svega tu su bili Kardelj i njegova zena, za koje je cak Tito licno pricao da su prisvojili jednu Rembrantovu sliku koja im se svidela. A nista manje alavi nisu bili ni Dolanc, Krcun, Rankovic, Koca Popovic, Bakaric ...

Koji god da su razlozi bili, Tito je te stvari popisao i sacuvao. Ovi danasnji vlastodrsci bi na njegovom mestu sve to rasprodali na aukcijama a pare trpali na sopstvene racune po Kajmanskim i Devicanskim ostrvima.

Toliko o njemu i ovima danas.

vosa

pre 10 godina

halo nije Tito nista spakovao u taj sef vec oni posle njega pokupili sve sto je on koristio i privatno i drzavno i metnuli u taj sef ... cak i pokojne Jovankine stvari ... a crno djordjevici neka procitaju sta je njihov predak Petar I svije rucno dopisao u ustav Obrenovica ... eto ja imam kopiju ... po tome nista nije kraljevo vec narodno a on to koristi dok ga narod ne otera a oni su zbrisali glavom bez obzira ... dakle nemaju NISTA.

Nasleđe dinastije Karađorđević

pre 10 godina

E, vala nam je objasnio Antić. Samo je jednu činjenicu prećutao. Od 1. decembra 1919. do 30. novembra 1943. godine bila je Kraljevina Jugoslavija, a ne Kraljevina Srbija.

Ja

pre 10 godina

Zli Bravar sve pokr'o! Ostavio djeci i unucima kuce, stanove i milione na bankovnim racunima. A narod se patio preko 40 godina. Srecom sad se sve vratilo na svoje i opet je dobro kao nekad.

Miki

pre 10 godina

Nije Tito to sakrio, nego svi oni koji su 30 i kusur godina držali sef zaključan. Isto kao što su pre par godina u Arhivu Srbije nađene kutije s vrednim dokumentima, koje su Austrijanci za vreme I svetskog rata odneli u Beč, pa posle ipak vratili, a nas mrzelo da otvorimo kutije...

bgd

pre 10 godina

"Broz je to jednostavno sklonio i sakrio sa ciljem da se prikrije taj deo istorije srpskog naroda i sećanje na Kraljevinu, dinastiju i oca moderne Srbije", objasnio je Antić.

Ovaj čovek je trovač.
Uostalom, modernu Srbiju nisu stvarali vladari i njohova rodbina, već kulturna, ekonomska i naučna elita.
Aleksandrov otac je u Srbiju došao sa ličnim prtljagom, a sin je "stekao" toliko da drži zlato i umetnička dela koje ni Nemci nisu uspeli da pronađu.
Očigledno je Tito nekako došao do ovog šteka, ali mu nije ni trebao...možda je čovek i zaboravio...

Ovo sada treba da postane državno, neka se iskoristi za nešto pametno, umesto makar kao mrvice od ratne štete koju običan narod posle 1918 nije ni video zahvaljujući Aleksandru, Pašiću, Pašićevom sinu i sličnima.

MONARHIJA

pre 10 godina

Djzaba Anticu pljuckanje po Titu.

Probao i nesudjeni predsednik kolhoza iz Velike Drenove i to odmah po Titovoj smrti sa inicijativom za preispitivanje njegovog dela.

Tito je usao u istoriju sveta.

per

pre 10 godina

Lopov priča o lopovu koji je pokrao lopove. Antić bi, da je ikada bio pravnik a ne radikalski potrčko, trebalo da zna da u Karađorđevići pljačkali sopstvene građane mnogo temeljnije nego što je Tito pljačkao njih.

Ceva

pre 10 godina

Kakvi lesinari. Svi misle da je Tito imao racun u Swiss ili par racuna na nekim ostrvima a ono trt nema. Verovatno ti preposteni tragaci blaga Josipa Broza Tita polaze od sebe i sta bi oni radili da su Tito pa usred noci pljackaju preminuli Jovanku sa nadom da ce pronaci taj sveti broj sefa a ranije se nisu libili da se usetaju i opljackaju izlozbu Titovih satova (2005 godina) a o toj pljacki i danas svi se prave ludi i blesavi. Od dolaska slobodana milosevica pa sve do nedavno nigde u istoriji nije zabelezana takva pljacka a sada posto je sve pokradeno i preprodano ajde opet nanovo, sta je Tito posedovao. Uostalom zasto nece da objave sta ima u tim vrecama u NBS, jer to nesto tajno ili nece da podele sa ostalim republikama ili .... Svi gradjani bivse Yu imaju pravo da znaju sta je u tim vrecama i sefovima i treba zahtevati da se sve prikaze a ne ovako tajnovito jer dovodi u sumnju da je svaka vlast uzela ono sto joj treba. Ne mogu da shvatim da slobodan kada je postao predsednik nije malo zvirnuo u Titovu zaostavstinu, kao ni voja kao ni boris a predobri toma kao poslao ovog antica da prebira po ostacima. Ma ajte molim vas price za malu decu. Dajte spiskove. Sta krijete.

Duchess of Shangay

pre 10 godina

"Broz je to jednostavno sklonio i sakrio sa ciljem da se prikrije taj deo istorije srpskog naroda i sećanje na Kraljevinu, dinastiju i oca moderne Srbije", objasnio je Antić.

A sta bi smo sa modelom da je skloenjno u sef da bi se recimo sacuvalo? Zamrznulo upravo zbog istorije.
Zar je problem bilo unistiti bilo sta sto je u trezoru?

Do kada paranoja srpskog naroda? Do kada?

Patak Dača

pre 10 godina

Ne mogu da verujem, gde ja to živim...?
Ovde u Srbiji, prisutna je najveća koncentracija svih mogućih vrsta lažova, lopova, prevaranata, prevrtljivaca, izvrtača činjenica i pisaca neistina!
O stvaraocima novih "istina" i autorima novokomponovane "istorije", nema potrebe trošiti reči, jer su to ovde već odavno poznate i priznate profesije, od kojih se sasvim solidno živi...
Na celoj planeti nema još jednog sličnog mesta.

Renato Aranda

pre 10 godina

Nemoj da mrsiš Antiću. Lepo i to dajte Karađorđevićima pošto su u žurbi 1941. zaboravili to da ponesu. Red je.
Jesi li ti ono savetnik Predsednika Republike?

dantes

pre 10 godina

Tito i njegovi komunisticki drugovi su sakrili sve sto je pripadalo monarhiji a narodu su razglasili da je kraljevska svita pobegla iz zemlje sa silnim zlatom!

mirko

pre 10 godina

Sve ovo je poprilično traljavo i jadno!
Gospodin Antić bi trebalo da prestane da priča nebuloze i da iznosi svoja privatna mišljenja, nego je lepo trebao da dozvoli da se dotični sef komisijski otvori uz prisustvo predstavnika suda i advokata naslednika.
Pa da se jednostavno sačini tačan zapisnik o tome šta je u tom sefu i onda ne bi bilo nikakvih daljih nagadjanja, a pogotovo ove polemike ko je kome, šta i kada oteo!
Prava je sramota za jednu pravnu državu da otvara sef bez prisustva predstavnika suda i bez prisustva advokata naslednika!
To samo pokazuje da i posle 33 godine od smrti Tita, ovi sadašnji "vladaoci" su toliko opsednuti njime da ne mogu ni najobičniju ostavinsku raspravu da sprovedu niti da njegovoj udovici omoguće normalne uslove za život, a ne da živi preko 3 decenije kao u nekom getu!
Ljudska, civilizacijska, politička i, pre svega, moralna sramota!

Gaga

pre 10 godina

"Broz je to jednostavno sklonio i sakrio sa ciljem da se prikrije taj deo istorije srpskog naroda i sećanje na Kraljevinu, dinastiju i oca moderne Srbije", objasnio je Antić.
Ma ajde, Antiću, savetniče Predsednika REPUBLIKE SRBIJE!

abazi

pre 10 godina

zar antic prica o onim kraljom moderne srbije koi je pobegao cim je rat poceo,a ostao da brani taj po njemu lopov veliki DRUG TITO,sramota,nikada srbija ni cela Jugoslavija nije bila modernija,ni kulturnija za bilo koje krljevin,eili dinastije,niko vise u svetu nije postovao jugoslaviju pa sada i srbiju i ime te jugoslavije postivao,sramote AVTICU,sramota z atu skolu koju si zavrsio,ti koi u gotovinu jdes i pijes,a imas obraz da kazes da tito sakroio,njemu nija bila potrebna ta ostavsina po tvome moderne srbije,on je mogao lako da ih zapali i gototvo

matori

pre 10 godina

Antić je bolesno opterećen SNS (ili još više Šešeljevskom) ideologijom i sindromom srbizma, pa lupeta koještarije!
Josip Broz, najverovatnije nikada nije ni video ni čuo ništa u vezi tog famoznog sefa, a kamoli da je on nešto tamo stavljao...
Kao što se i navodi u tekstu, radi se o sefu (i njegovom sadržaju) koji je bio pod ingerencijama nekakvog "Predsedništva", očigledno u periodu nakon Titove smrti, pa su u njega stavljeni predmeti koji su bili od nekakve važnosti po proceni tog organa.
Da li je reč o "sakrivanju" ili o prikrivenom lopovluku (u pokušaju), to će se kad-tad saznati, a čija je to zaista imovina - utvrdiće nekakav Sud!
Već smo imali prilike da čujemo i pročitamo dosta o tome koji i kakvi ljudi su upali u stan u kojem je živela Jovanka Broz, kao i šta su oni sve pokupili, "zaplenili", odneli (nešto i pokrali) odatle...
Vrlo slična, verovatno drastičnija, je moguća istina o tome šta je sve urađeno nakon Titove smrti, sa stvarima koje su zatečene u njegovom domu i po raznim rezidencijama...
Ne bi me iznenadilo (ni najmanje), da su se pojedinci debelo "omastili" prilikom raznih "sakupljanja" zaostavštine, premeštanja sa jednog na drugo mesto, pravljenja popisa i spiskova, i ostalih komedija koje se tim povodom izvode već više od 30 godina...

iii

pre 10 godina

Ja bih rekao da je to stavljeno u sef da bi se SPRECIO lopovluk, obicno tome sluzi sefovi, pogotovo oni koji pripadaju drzavi. Da je to Tito hteo da ukrade to bi sad bilo u Svajcarskoj, odmah pored svog onog zlata koje je kralj i njegova svita odnela iz Srbije pred izbijanje rata. ovo sto je nadjeno je samo malecki deo tog bogatstva. A kad se vec prica o posedima Kralja, tesko je da se ne postavi pitanje odakle to bogatstvo koje je stekao Aleksandar u relativno kratkom periodu? Ima li to neke veze sa koncesijama na rudnike i sume koje su na sve strane davane strancima i to u celoj jugoslaviji, ne samo Srbiji? Da li je to onda Kralj "posteno zaradio"?

Magomed

pre 10 godina

Kada nešto želiš da sakriješ da se ne sazna, to se uništi, pocepa, spali. Dakle Tito nije koristio blago Karadjordjevića (pre svega popljačkano blago), nego je sve to lepo stavio u sef! U vreme kralja Sirbistan je bio Paorska zemlja, a u zgradama u kojima živimo i škole u koje smo išli je Tito izgradio...

хт

pre 10 godina

Покажите народу!Не знам зашто је толика тајна,покажите нам и вратите породици Карађорђевић,однесите у музеј на Опленцу или у Белом двору.

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

E, vala nam je objasnio Antić. Samo je jednu činjenicu prećutao. Od 1. decembra 1919. do 30. novembra 1943. godine bila je Kraljevina Jugoslavija, a ne Kraljevina Srbija.
(Nasleđe dinastije Karađorđević, 22. oktobar 2013 10:25)
-----------------------------------------------------------
Ma nije valjda?!Pa šta se onda dešava sa imovinom Kardjordjevića u Sloveniji,Hrvatskoj,Makedoniji ili Crnoj Gori?!To je NJIHOVO a imovina Karadjordjevića u Srbiji ZAJEDNIČKA?!Mislim da je gospodin Antić pokrenuo jedno pitanje koje su priglupi "srpski sukcesionari" gurali pod tepih dok se ubrzano delila i krčmila imovina bivše Kraljevine SHS, kasnije Jugoslavije,koja je nastala na osnovama Kraljevine Srbije?!Neverovatna je nonšalancija sa kojom se pristupilo podeli imovine?!Ko su bili članovi komisije ispred Srbije?!Stiče se utisak kao da su radili za druge jer,ne mogu da verujem da je i tu radio mito?!Navešću primer ambasade u Beču.Posle Prvog svetskog rata,Srbija je dobila ambasadu u I bečkom becirku,kao repartaciju na ime ratne odštete.Hrvatski komunisti,koji su još tada pripremali put da raskrste za "velikosrpskom hegemonističkom tvoirevinom", posle II Svetskog rata prodaju tu zgradu i kupuju drugu u III becirku,koja danas pripada Hrvatima?!Cinizam ili samo tipična srpska glupost ali,ispada da su Srbi ratovali protiv svojih neprijatelja u I svetskom ratu,i u njemu masovno ginuli,da bi obezbedili ambasadu svojim neprijateljima odnosno, vojnicima koji su pucali u njih?!

zdravko

pre 10 godina

Nejasno je kako je to Broz hteo da sakrije deo istorije Srbije kada su stvari nadjene u sefu predsednistva broj 555 sacuvane svih godina.

TILE

pre 10 godina

TiTo je imao sve ... Njemu ništa nije trebalo ! Največi sin naši naroda i narodnosti . O nacionalisti i šovinisti odgovorite samo sami sebi ko je to na prostoru bivše SFRJ od 1945 pa do 2013. Uradio više za svoj narod. Ko je to sagradio više stambeni objekata, otvorio više radni mesta ... Opismenio i iz najvece bede izvuko vase oceve i dedove. Ko je to ponudio vise slobode i ljudskog dostojanstva običnom malom čoveku. Jedina " sloboda" koja je bila uskračena za vreme njegove vladavine je bila laž i mržnja u kojoj vi danas eto uživate i zbog toga živite u sreći iblagostanju , dobrim medjuljudskim odnosima i medjunarodnom priznanju .
DANAS NAS SVI MRZE - A NEKAD SU NAS SVI POŠTOVALI i mnogi voleli ! Eto druže to je T I T O kod njega nećete naći zlata ...on je bio ZLATO !!!

mikin

pre 10 godina

"Ne mogu da verujem, gde ja to živim...?
Ovde u Srbiji, prisutna je najveća koncentracija svih mogućih vrsta lažova, lopova, prevaranata, prevrtljivaca, izvrtača činjenica i pisaca neistina!"
--------------------------------------------------------------------------
Veruj, veruj! Inace mi ne bi ovoliko dugo izlazili "na zelenu" granu. Nisu nas slucajno svi napustali a mi postali zasebna drzava NE svojom voljom! Ne znam kakve veze ima vlast sa ostavinom? To radi sud (koji treba da je nezavisan). zna se iza koga je ostavina, ko su naslednici. Ostavine posebnog znacaja za drzavu se komisijski rade i popisuju. Nema tu nikakvih Antica i slicnih individua. Nakon otvaranja ostavine i popisa moze se osporavati vlasnistvo ali je to opet stvar suda i zainteresovanih stranaka u postupku. Sta reci o Jovanki koja je bez ikakve optuzbe provela u zatocenistvu tri i po decenije - da joj se ovo desilo koji vek pre, bila bi zatvorena u neku kulu ili tamnicu sa maskom na licu. Ovo je polusvet. Tipicni primer zloupotrebe vlasti gde se neko drzi zatocen godinama bez ikakvog sudskog naloga ili optuzbe, bez osnovnih prava, penzije, socijalnog. Cak i da je proglasena krivom, ni onda se ne bi moglo odnositi prema njoj na takav nacin. Izgleda da je svima odgovaralo da ona nikada ne otvori usta.

Glupko

pre 10 godina

Posle procitanog tekstai komentara jedno pitanje mi se neprestano mota po glavi: Kako je to sve sacuvano od Nemaca za cetiri godine koliko je trajao Drugi svetski rat? Ako je sve bilo sklonjeno na sigurno, kako je onda Tito dosao do njega? Ko zna odgovor neka pojasni.

glas razuma

pre 10 godina

Nema tu puno mudrovanja...kao što Hrvatska hoće svojim građanima da ogadi Jugoslaviju, tako Srbija hoće svojim građanima da ogadi Tita, jer je svako pozitivno gledanje na prošlost opasnost da iskra zajedništva ponovo razgori ugasle buktinje, i da postojeći nacionalni vlastodršci izgube tlo pod nogama. A svima je jasno da je Srbija, kao i ostale republike, najveći razvoj doživela u vreme Titovog "režima", samo to niko neće da kaže. Jugoslavija je bila zajednica velike većine zadovoljnih ljudi.
Zapitate li se Vi koalicioni partneri, a i Vi iz opozicije, zašto Vam pola države ne izlazi na izbore? Da se možda i Vi i Vi niste nekom ogadili? Još se posle hvalite kako ste dobili veliku većinu od 40% od 50% izašlih! A kalkulator kaže da je to samo petina za Vas (ili za njih).
Ustajte, Vi što ne glasate!

Djordjejugos

pre 10 godina

Tita nazivati lopovom, mogu samo potomci cetnika i ustasa, saradnika Hitlerove Nemacke !
Anticu,pa sta je to Tito ostavio svojoj porodici; sinovima, unukama, unucima ???-NISTA. Mogao je, ali nije, jer je bio posten covek. Okreni se oko sebe, i pogledaj sta imaju deca danasnjih "drzavnika". Upravo zbog takvih, kao sto si ti, ne mogu verovati Nikolicu, jer je tebe-okorelog radikala, postavio za savetnika.
Deponovane vrednosti,koje su kraljevske porodice, pljackajuci siromasni norod Srbije "zaradile",treba staviti u fond za siromasne i pomoci najugrozenijima.

marija

pre 10 godina

...DANAS NAS SVI MRZE - A NEKAD SU NAS SVI POŠTOVALI i mnogi voleli ! Eto druže to je T I T O kod njega nećete naći zlata ...on je bio ZLATO !!!
(TILE, 22. oktobar 2013 13:08)

Pozlice ti.
Tudjman, Milosevic, Kucan... su njegova ideoloska deca. On je stvorio sistem takvih monstruma da svi skupa ne mozemo da se oporavimo od tog ZLATA.
Probudi se.
Negovo nasledje je strasno, ispastace i nasi praunuci.
Njegova ostavina je RAT.

komumalac

pre 10 godina

Karadordjevici su svo zlato (sto se moglo spakovati u avion) odneli ko zna gde. A koliko je zlata bilo ima podatak da avion nije mogao da poleti od tereta-zlata... Koliko ja znam, to je cinjenica.

Ilija

pre 10 godina

Prijatelju, Nemci kada su došli nikoga nisu dirali. Poštovali su sva prava građana jedne okupirane teritorije, po odgovarajućim konvencijama. Presude u sudovima su donošene sa "U ime kralja", kao što je bilo i pre okupacije....
(sale, 22. oktobar 2013 12:26)

Nisu ni one iz Kragujevca dirali. Sami se streljali, a ni ovi Vovodini isto, a ni na Sajmistu...Svi se oni ritualno samoubise. E jadni li smo sa nama ovakvima.

Ege

pre 10 godina

Aha Tito nije ima licni sef znaci nije preneo zlato ili sta je vec tu na sebe nego predsednistvo. Nije imao nista sto naslednici danas mogu da dobiju za razliku od Karadjorjevica koji traze sve kao da je njihovo. Odakle karadjorjvicima licno zlato?. Zaradili? Zasto Tito nije zaradio a oni jesu. Sta se desilo sa zlatom koje su odneli sa sobom od cega su zivli na kraljevskoj nozi u svetu kada nista nisu radili ni danas ne rade nista a zive kao kraljevi...sve su to LICNO zasluzili jer imaju kraljevsku krv...

bgd

pre 10 godina

Prijatelju, Nemci kada su došli nikoga nisu dirali. Poštovali su sva prava građana jedne okupirane teritorije, po odgovarajućim konvencijama. Presude u sudovima su donošene sa "U ime kralja", kao što je bilo i pre okupacije....
(sale, 22. oktobar 2013 12:26)

Šta bi potomci Jevereja imali da kažu na ovo?
Čim su ušlu u Beograd, nemačka vojska i folksdojčeri su počeli da pljačkaju jevrejske radnje, magacine, pre kapitulacije im oduzeli sva prava, a potom počeli da ih zatvaraju i ubijaju.
Nešto ti tu ne štima...

Rakic

pre 10 godina

Ha, ha ... Tito sedi u dvoru. Na vratima Cercil, a Tito mi kaze, sacekaj dok prebiram po nekom nakitu i ostavljam za sebe sta valja. Antic, je veliki majstor i veliki strucnjak, bruka sa SNS i Prezidenta.

Novosađanin NS

pre 10 godina

@Nevena:

Toliko se dobro živelo u Titovoj Jugoslaviji da su čim im se ukazala prilika milioni zbrisali u mrske im kapitalističke zemlje. A da ne govorimo o onima koji su po oslobođenju zemlje oslobođeni i od života i imovine da bi se drugovi i drugarice baškarili u njihovim kućama.
Zato njihovi potomci, iako rođeni posle Tita, vole Tita više od tate i mame.

Vuk

pre 10 godina

"Broz je to jednostavno sklonio i sakrio sa ciljem da se prikrije taj deo istorije srpskog naroda i sećanje na Kraljevinu, dinastiju i oca moderne Srbije", objasnio je Antić.

Sve receno , pametnom dosta !

branko

pre 10 godina

Vecina vas je stvarno prolupala.DA li stvarno mislite da 29 kg.zlata nesto vredi i da je dovojlno da se jedna porodica decenijama odrzi i to na visokom nivou?DA je u pitanju 29 tona zlata,pa da prodje,ali ovako?Koliko mora biti glup ovaj Antic i oni koji su ga ovlastili,da smatra citavu naciju toliko naivnom?Sa tim sto je nadjeno u sefu,ni jedna siromasna porodics u Srbiji ,ne bi prezivela ni najsromniji zivot oko 60 godina.Zlato nikada nije imalo veliku vrednost,osim kada ga gradjani jedne zemlje kupuju u preradjenoj formi,kao nakit itd.Kilogram cistog zlata,tj.999 kosta 30000 evra,pa izracunajte.Kao sve ostalo,i ovo je velika laz,od strane primitivaca koji "vode"ovu zemlju i ovaj oglupeli narod za koga je i kilogram hleba kapital.Svi bivsi narodi jugoslavije su kako-tako napredovali samo Srbi,bilo gde da su,tapkaju jos uvek u vremenskom kontinuumu 1390 godine.Guten morgen Srbijo.

Sajo

pre 10 godina

Tito nije bilo LOPOV i nije imao nikavih tajnih i nikakvog tajnog BLAGA...a za Kardjordjevice se zna...okupiraloi su pola Srbije i prisvojili...tako su se nakupili zlata da im potomci i dan danas zive ko mali bogovi...Svaki vladar Srbije je prventstveno sluzio vlas u svoju korist...svaki izuzev Tita ...

Dragan

pre 10 godina

A sto bismo mi bilo sta verovali gospodinu Oliveru Anticu?
Koji su to atributi bas njega delegirali da vidi sta ima u sefu i to bez prisustva naslednika i bez prisustva predstavnika suda?

jug

pre 10 godina

"...Aleksandrov otac je u Srbiju došao sa ličnim prtljagom, a sin je "stekao" toliko da drži zlato i umetnička dela koje ni Nemci nisu uspeli da pronađu..."
Da, samo što je ta imovina pripadala kralju Srbije, a ne Aleksandru kao Aleksandru. Ne idealizujem lik i delo pomenutog kralja (niti instituciju kraljevine, samo konstatujem da nije bilo tek proizvoljne otimačine kao u vreme 45, iako je bilo jako loše), njegov odnos prema borcima, ratnim invalidima i siročadi, uopšte srpskom narodu posle I Svetskog rata - dovoljno govori o njemu, kao i odnos sa vojvodom Mišićem, streljanje Apisa... Ipak, u navedenom komentaru se teži poenti koja tu, ipak, nije!

Gavrilo

pre 10 godina

Treba i ovo reći Karađorđevići su se obogatili najviše na patnji i stradanju naroda. Odštetu koju je Srbija dobila od Nemačke i Ausutrije Karađorđevići su prisvojili za sebe.
Zašto se ne pozabave istoričari i sa tim pitanjem?

P.S A šta će mo sa ovom zaostavštinom, reč je o Đorđu Karađorđeviću.
Nemci su ga izvukli iz ludnice pa pošto je odbio da radi za njih, vratili ga nazad. Kako i zašto je tamo završio o ovome se i dalje ćuti.
Na kraju su ga oslobodili komunisti i dali mu penziju zbog učešća u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Ovu penziju posle Drugog SV.rata primao je i moj deda kao učesnik tih ratova. Te penzije su uskratili odnosno oteli oni koji su tad vladali Srbijom.
Namerno sam pomenuo Đorđa Karađorđevića koji je odbio saradnju sa okupatorom, zarad onih koji veličaju Nedovića.

Patria

pre 10 godina

otac gradjanske srbije nije karadjordjevic nego obrenovic, kojeg su karadjordjevici pokrali. karadjordjevic moze da bude samo otac jugoslaviji

Sezame otvori se

pre 10 godina

Da li se doticni seca da je za vreme Tita na svu imovinu stavljana plocica na drzavnu pokretnu imovinu sa brojem koja je popisana u knjigu inventara a popisivala svake godine i vrsila amortizacija ili otpisivanje unistene imovine (sto,stolice itd. sitan inventar).
E sada malo na visem nivou verovatno da je postojala knjiga u kojoj su upisivani svi pokloni koji su dobijani od drzavnika koji su posecivali Jugoslaviju ( Park kod Usca gde su stavljene plocice ko je i kada zasadio drvo). E sada lepo ova komisija neka objasni da li je sravnila imovinu nadjenu u sefu sa knjigama (koje uzgred ni ne spominju), verovatno postoje (barem pravnici to treba da znaju). Eto toliko neki red se morao znati i postovati, pa bi to trebala i ova komisija.

Patria

pre 10 godina

A sta ako je Tito bio svestan raspada Juge, i sakrio blago kako bi ostalo Karadjordjevicima kad on umre, a kad ove raspikuce pocnu da kradu sve cega se mogu docepati? Mislim, nije da nisu pokrali sve sto su mogli, zar ne? I nije da nije mogao da iznese svo to blago van zemlje i ostavi ih u amanet svojim naslednicima, zar ne?

Saša73

pre 10 godina

"Broz je to jednostavno sklonio i sakrio sa ciljem da se prikrije taj deo istorije srpskog naroda i sećanje na Kraljevinu, dinastiju i oca moderne Srbije", objasnio je Antić.

Šokiran sam izjavom godspodina Antića koji spominje "oca" moderne Srbije. Kakva je ovo sprdačina sa nama? Zašto bi neki tamo kralj ili knez bio "otac" ili "očuh" Srbije? Meni je žao što moram da napišem, ali mi se čini da bi nama Srbima bolje bilo da smo ostali u sastavu Otomanskog carstva, nego što smo se 200 godina samouništavali, da bi eto sada bili "očevina" nekih dinastija koje većina nas ne pamti. Oni koji pamte kraljevinu, ne pamte je po dobrom životu.

Ako analiziramo odnos srpske države ( kneževine, kraljevine) prema pojedincu-građaninu, videćemo da je to sraman, samoubilački odnos kako u ratu tako i u miru. Taj sraman odnos srpske države prema pojedincu-građaninu bio je očigledan za vreme ratova devedesetih ( u ratu zvanično nismo učestvovali ), a naročito u toku intervencije NATO pakta. Sećate se: mobilisani su sinovi seljaka, siromašni, neobrazovani i zaplašeni ljudi. A "tatini" sinovi su bili u skoloništima i u povorkama na mostovima. Dosta mi je više te demagogije i nacionalne zatucanosti. Jedini period kada su Srbi zaista lepo i mirno živeli bio je period SFRJ. Sa "ocem" ili bez "oca"
- činjenice su činjenice....

Konjic grbonjic

pre 10 godina

@Mladen Mladenovic,
e pa bas zato se je i raspala JU jer su je mnogi Srbi videli kao prosirenu Srbiju. Dok je Tito imao komandu on je znao kako da drzi nacionaliste svih nacija JU pod kontrolom. Samo sto se takvim metodama ne moze izgraditi stabilno i normalno drustvo za buduca vremena. Pa kada je kontrola nestala sve ispod tepiha je isplivalo na povrsinu i tikva je pukla.

tesna koza

pre 10 godina

Mozda cu da glasam za SNS na sledecim izborima,zbog nekih drugih stvari.Ali ovaj doticni Antic,je totalna ... Daj to konacno lopovima, jer im je zinulo d..... za vile, za dvorce, za nekakve pare, za neko zlato, dijamante...

Dimitrijana

pre 10 godina

A ti si sada nesto pobrk'o u istoriji Kraljevine.
Mani se tih prica jer to mu dodje eto narodu istorije a vama sef. Daj malo nam divani sta sve ima u sefu osim istorije.

I Sta sada?

pre 10 godina

Zlato ce verovatno da odnesu u depozit NBS, a ostalo podeliti muzejima, pa ce polako nestajati da bas ne bude ocigledno. Ko ga nadje njegovo.
A Karadjordjevicima mozda daju ali slike toga. Tito je barem sacuvao 50 godina, a ovi unuci revolucije ce da rasparcaju, kao i sve sto je napravljeno u zadnjih sto godina sto su pokupili i unistili.
Ajd postavite pitanje za koju godinu gde se nalazi zlato.

e, svašta, vala...

pre 10 godina

@(JVUO, 22. oktobar 2013 12:57)

a stefan nemanja ima veze sa karađorđevićima, otprilike, kao i draža mihailović sa otporom okupatoru u drugom svetskom ratu.

Oliver

pre 10 godina

Pripadalo kralju :) A on i njegovi preci su to sigurno posteno zaradili ... vratite bre to narodu od koga su svi otimali 1000 godina. Otplatite koliko se moze kredita sa tim. Uradite makar jednu normalnu stvar.

nomad

pre 10 godina

ja da zelim nesto da sakrijem, a da je toliko vredno,dao bih nekom da proda i podelio kes.to je zaplenjeno,ne sakriveni deo srpske istorije.

Jovan

pre 10 godina

Obuzme me osećaj užasa kada vidim ovde ove neokomuniste i jugonostalgičare kako šire svoju titoističku propagandu i dalje.Tita mogu da slave Hrvati(kojima je dao Istru i južnu Dalmaciju sa Dubrovnikom i koje je abolirao od svih zločina nad Srbima u II svetskom ratu),mogu da ga slave Makedonci(kojima je stvorio republiku i nacionalnost),a mogu da ga slave i Albanci(kojima je predao Kosovo i podržavao njihovo naseljavanje koje je bilo masivnije nego kada su Turci vladali Kosovom).Srbi ne mogu da ga slave,iako među nama ima najviše jugonostalgirčara i titoljubaca,što pokazuje kakv smo narod.Tokom Titove vladavine,iz Srbije su izdvojene Crna Gora i Makedonija,stvorene na tlu preostale Srbije dve autonomne pokrajine sa atributima državnosti,izgubljena je srpska većina u Bosni i na Kosovu,a najveći broj političkih zatvorenika na Golom otoku i najveći broj "narodnih neprijatelja" je bio iz redova Srba.
Ali neka,treba veličati čoveka koji je Srbima naneo više štete nego ijedan vladar u našoj istoriji,jer to je naš običaj i odraz našeg mentaliteta.

montenegrino

pre 10 godina

A ova djeca cetnika i ustasa i radikala sto brane kralja treba da znaju da ima je tak kralj pobjegao sa aerodroma u Niksicu, da i dan danas ljudi nalaze zlato koliko ga je bilo. Cak ni avion nije mogao da poleti pa su morali da ostave tj bacaju mo poljanama jer tada nije bilo asfaltiranog aerodroma. To je taj vas kralj. A njegovi potomci danas zive kao rokfeleri i jos traze da im se da. Vidi se da su ista krv. Tito je znao sto radi. Nisam komunista i ne branim komunizam, ali htjeli vi to ili ne Tito je bio svjetski gradjanin i imao sahranu kakvu nikad niko nije, a mozda i nece imat!! ----- Neko napisa kako je taj "veliki De Gol" otisao iz Francuske i iz Engleske upravljao pokretom otpora... Kao prvo De Gol nije bio kralj nego general,a kao drugo taj general nije opljackao svoj narod i drzavu i utekao sa avionima zlata!! A to da je Tito bio marioneta Engleska je takodje smijesno, jer je ta ista Engleska objerucke prihvatila kralja i zlato, a Tita podrzavala iz interesa protiv Njemaca, zajednicki interes...

Pera Detlic

pre 10 godina

Ko njemu dade da otvara sef...kakva neprofisonalnost, ne samo da tracara po medijima sta je tamo video vec daje i svoje nebulozne komentare i "analize"...i to mi je savtenik predsednika republike

Ilija

pre 10 godina

Uostalom, sto se ne javi savetnik dzudiste da kaze nesto o gazda Jezdi, i novcu koji je on ukrao? A da, on je sa svojim seseljevcima tada bio u vladi sa Milosevicem, pa su preko db i policije i organizovali pljacku naroda

milis

pre 10 godina

Kolika gomila laži.Svo zlato su odneli Karadjordjevici a sve i da su nešto ostavili pronašao bi i odneo Nemac koji je u svojoj službi u ww2 imao dosta nekadašnjih kraljevskih pomoćnika.

Čudoljub

pre 10 godina

Vidim da komentare ovde uglavnom pišu "deca komunizma", jer ad nauseam vrte floskulu o kralju "tamnice naroda" koji je, je l te, zdimio kad je zagustilo.

Hoću samo da ih podsetim da je potpuno normalno da krunisane glave izbegnu iz okupirane zemlje pa da otpor organizuju iz inostranstva. Na šta bi ličilo da Nemci zarobe jugoslovenskog kralja, simbola državnosti jedne zemlje, i interniraju ga u nekakav logor?!

A da ne govorim da je i veliki De Gol prebegao u Veliku Britaniju, pa odande upravljao Pokretom otpora u višijevskoj Francuskoj.

Još jedno podsećanje za sve one koji idealizuju Titovu Jugoslaviju i onu koja je ostala posle njegove smrti, kada je došlo vreme da se vraćaju krediti; ne govorim o vremenu kada su nestašice bile prirodne zbog izgradnje zemlje, već o ranim osamdesetim: indoktrinacija školske dece parolom "Tito se voli više od mame i tate", dugotrajne nestašice deterdženta (prali smo nekakvim ruskim, koji je bio kao pesak), kafe, novinskog papira, sistem par-nepar zato što nije bilo goriva...

Novonastali sledbenici Titovog lika i dela verovatno nisu ni bili rođeni u to vreme, ali ima i nas koji to pamtimo.

sale

pre 10 godina

@Posle procitanog tekstai komentara jedno pitanje mi se neprestano mota po glavi: Kako je to sve sacuvano od Nemaca za cetiri godine koliko je trajao Drugi svetski rat? Ako je sve bilo sklonjeno na sigurno, kako je onda Tito dosao do njega? Ko zna odgovor neka pojasni.
(Glupko, 22. oktobar 2013 11:41)
Prijatelju, Nemci kada su došli nikoga nisu dirali. Poštovali su sva prava građana jedne okupirane teritorije, po odgovarajućim konvencijama. Presude u sudovima su donošene sa "U ime kralja", kao što je bilo i pre okupacije. Na snazi su bili zakoni Kraljevine Jugoslavije. Do podizanja "ustanka" i početka "antifašističke borbe", čitaj "građanskog rata".
Deo blaga Karađorđeviča i Kraljevine Jugoslavije jesu uzeli Nemci ali veči deo nisu. Sve su pedantno popisali i deponovali u sefove ili kao na Belom dvoru, sve ostavili na svom mestu.
Kako su komunisti došli u posed toga? Kako drugačije nego pljačkom i otimačinom. Vrednosti iz Starog i Belog dvora su počele da nestaju kada su Rusi i oni "oslobađali" Beograd.
Tako su došli u posed vrednosti. Cele porodice su po nekim, Bog te pita kojim kriterijumima, izbacivali iz kuća, neretko one najuglednije čak i streljali. Otimali im kuće, stanove, novac, vrednosti. Ti ljudi su bili obespravljeni, mogao je da ih ubije ko je i kada hteo! To se i dešavalo!

Sumadinac

pre 10 godina

I kako ja da kazem da je taj Tito valjao!Posle rata 45 mog dedu su komunisti streljali,pokupili mu svu zemlju.Ostavili baku sa malim detetom(mojim ocem) bez igde icega. Mucila se kao robinj da oca odgaji i izvede na pravi put. Mene su u skoli ucili da su komunisti heroji i vodili me u Kucu cveca na titov grob. Ipak ja sam znao ko su i sta su. Neka im je na cast sve sto su radili. A Tito je covek koji je najvise unistavao srpski narod a cije posledice i danas trpimo.

Kad je narod svestan, a ne kao mi!

pre 10 godina

"Čudoljub" potpuno si u pravu, samo još da dopunim da je belgijski kralj odbio da napusti zemlju i bio zarobljen od nemaca, te je posle rata, od naroda proglašen "nedostojnim da bude kralj" i bio primoran da abdicira u korist sina.

Sve je to njiovo

pre 10 godina

Sve to da se preda legalnom našljedniku, tj. prijestolonasljedniku!
Pod jednim uslovom da upiše kurs srpskog i da dok ga ne savlada ne mere raspolagati našljedstvom...

Nenad

pre 10 godina

@glas razuma:

A vi ste mnogo mladi kad ne znate o tome kako se glasalo ćoravim kutijama u vreme Tita. O slobodnim izborima mogli ste nešto naučiti na slučaju Borisalava Pekića.

Dalibor

pre 10 godina

Meni se čini da je Tito ovo sačuvao, a ne sakrio.
Koliko vidim nije potrošio to blago Karadjordjevica, kako ga nazivate, mada je to pre blago ovog jadnogi napaćenog naroda.
A blago dinastije Karadjordjevića gde je?
Mislim na ono blago koje je bilo kod njih...verovatno potrošeno...

Xepoj

pre 10 godina

Jos jedan razlog da se stane na put svakoj ideji o nekakvoj novoj jugoslaviji i slicnim tamnicama srpskog naroda ,neka je za nauk i secanje koliko velike greske smo pravili,onaj ko se danas zalaze za nekakvu novu jugoslaviju i glorifikuje takve ideje direktno radi protiv srpske drzave i naroda.

Nevena

pre 10 godina

U odnosu na danasnji zivot, mozemo da kazemo da smo u Titovo vreme bolje ziveli, ali ipak je on bio protivnik pravoslavlja i radio sve na stetu srpskog naroda! Kako to obicno biva, kada necija vladavina prodje otkriva se mnogo toga sto nismo znali. Posle Tita saznalo se mnogo toga, ali ima tu jos svasta nesto da se obelodani...

Kolko diplomiran tolko i krunisan

pre 10 godina

Cek da jos poverujem u ovu papazjaniju.
Cija deca su isla u skolu i potomci im zive od svojih deset prstiju-Brozovi ili Karadjordjevici? Otkud Karadjordjevicima tolike pare kad jadni nisu stigli ni bakin stolnjak da ponesu dok su se tornjali da izvuku vlastitu guzicu. za to vreme sa Broz zavlacio po rupama boreci se sa Nemcima.
I evo sad, niti je Tito imao sat u privatnom vlasnistvu a Karadjordjevici kmece i drpaju sta stignu.
A Tomajlo bi dao i hotel Moskvu da moze samo da ode posle kuci i sa zenicom se gleda i kazu bog te ja sa kraljom kafu pio ejjjj!!! jadi moji, grdne rane i Princa i Prezidenta i Savetnika grdnog...

Вечити оптимиста

pre 10 godina

Патолошки мрзитељи Краљевине Југославије. Покојни "Ацо" је био највећа европска фаца...сада сам у то потпуно сигуран!!!Само се ишчуђавајте...

Marko

pre 10 godina

@Rollo Tomassi:

Zaradio je njegov pradeda kopajući ustaničke šančeve na Mišaru, Deligradu, Ravnju, u Čokešini, Loznici i na još bar 40 mesta na kojima je potukao tursku vojsku.

Maksim

pre 10 godina

Sve što pišete je samo nagađanje. Činjenica je da iako je sadržaj sefa pripadai Karađorđevićima to samo ono što nisu uspeli da ponesu kada su bežali. Tito je ostao u zemlji i ništa od toga blaga nije prodao, vej je ostavio narodu.

J.V.U.O

pre 10 godina

Jok..na tokarskoj masini zaradio...Jos je Karadjordje za danasnje pojmove bio milioner.Od njega krece loza pa i bogatstvo porodice..Sve vratiti vlasniku tj. naslednicima.

dragan

pre 10 godina

... Drzao u sefu da se prikrije ha,ha,ha.Ako se zeli nesto prikriti onda se valjda unisti.Kolko u sefu Karadjordjevica ima od Obrenovica ?Gde je novac i imovina porodice Obrenovic ?Toma u sefu drzi novac da "prikrije" kradju.Svako u sefu drzi ono sto bi mu nekad zatrebalo.Obio pokojnikov sef i prica da je to radio po cijem nalogu. Ovog coveka odmah osuditi za pljacku.

montenegrino

pre 10 godina

Nije sakrio nego zakljucao jer je znao da je to na neki nacin dio istorije jedne dinastije, u ovo slucaju Srpske i znao je da ce ako to ne stavi u sef poslije njegove smrti biti sve pokradeno,kao sto su i onako sve pokrali...jer je znao sto ce da se desi i kakav smo narod! Ovoga treba da bude stid za ovakvu izjavu!

Knjaz

pre 10 godina

"Broz je to jednostavno sklonio i sakrio sa ciljem da se prikrije taj deo istorije srpskog naroda i sećanje na Kraljevinu, dinastiju i oca moderne Srbije", objasnio je Antić.

Mozda otac Jugoslavije, sto su Karadjordjevici bili! Otac moderne Srbije je Milos Obrenovic!

Kole

pre 10 godina

E, vala nam je objasnio Antić. Samo je jednu činjenicu prećutao. Od 1. decembra 1919. do 30. novembra 1943. godine bila je Kraljevina Jugoslavija, a ne Kraljevina Srbija.
(Nasleđe dinastije Karađorđević, 22. oktobar 2013 10:25)

Pa tebi očigledno jeste objasnio s obzirom da ne znaš osnovne istorijske podatke,ali je bitno da pametuješ.Od 1919. nije postojala Kraljevina Jugoslavija,već Kraljevina Srba,Hrvata i Slovenaca...Jugoslavija je nastala 10 godina kasnije(1929. godine).Takođe,nije prestala da postoji 1943.već 1944.godine.Inače,Antić pominje "skrivanje" podataka o Petru I Karađorđeviću koji je bio kralj Srbije,a kasnije i Kraljevine SHS....tako da je ceo tvoj komentar jedna velika nebuloza.

JVUO

pre 10 godina

Pazi "vratite narodu?" Ona srpska sirotinja je imala nesto da im se uzme? Ne brukajte se,Karadjordjevici su imovinu sticali 150 godina.Jos je npr. Stefan Nemanja imao rudnike srebra i zlata..Kakve to veze ima sa narodom? Tako i sa Karadjordjem i njegovim naslednicima..

Musa Express

pre 10 godina

(marija, 22. oktobar 2013 14:06)

Ti gospoja imas malo problema sa kockicama, ne slazes ti to najbolje. Po toj logicnoj liniji bi onda mogla da kritikujes kralja Aleksandra da je Tito njegovo idelosko dete. I onda dalje da je borba Karadjordja protiv Turaka direktan ideoloski preteca komunisticka partije u Jugoslaviji. To sto ti cinis je cista projekcija, ti sebi nadjes nekog krivca pa onda sve nevolje nalepis toj osobi.
To je znak primitivnog reagovanja na problem.

Arcibald

pre 10 godina

Pazi "vratite narodu?" Ona srpska sirotinja je imala nesto da im se uzme? Ne brukajte se,Karadjordjevici su imovinu sticali 150 godina.Jos je npr. Stefan Nemanja imao rudnike srebra i zlata..Kakve to veze ima sa narodom? Tako i sa Karadjordjem i njegovim naslednicima..
(JVUO, 22. oktobar 2013 12:57)

Bravo to si odlicno primetio u vreme vladavine karadjordjevica srbi zaista i jesu bili uboga sirotinja,samo ne razumem kakve veze imaju potomci svinjara crnogorskog porekla sa stefanom nemanjom.Elem nije mi logicno da je tito pokusao da sakrije deo istorije bivse kraljevske porodice jer je njen poguban uticaj na postojanje srbije poznat svima i nije skrivan svi znamo kako je Srbija unistena 1918 umesto da kao drzava stane na pijedestal pobednice ,znamo za ekonomske malverzacije sa ratnom odstetom do ww2 itd , mozda se radi o skrivanju masonskih tragova medju clanovima porodice kojih zaista ima i tek sada isplivavaju na videlo, nego gospodine Anticu pokusavate li vi nama Srbima pnovo da podmetnete malu pljacku vlaka? Cudesno su sramotni i jadni nacini kako ostaci karadjordjevica ponovo pokusavaju da se docepaju kolike tolike jadne imovine ovog napacenog naroda.

Frle

pre 10 godina

Evo prilike da drzava dodje do sredstava koja moze uloziti u socijalni paket tako sto ce ta sredstva iskoristiti za pomoc najsiromasnijima u drzavi jer je do sada iskljucivo finansirala najbogatije i to legalno po zakonima koje su najbogatiji "narucili".

my way

pre 10 godina

Aman ljudi, dosta je vise gluposti. Sta je sa zlatom Kraljevine se zna i oduvek se znalo, a zasto je to precutkivano, to je druga stvar. Molim vas objavite ovo, jer mi je muka od besmislenih lazi i mrznje. http://www.youtube.com/watch?v=pwlxNcGG4h8

Vladimir

pre 10 godina

"Oca moderne Srbije...?" pre će biti, oca propale Jugoslavije. Nije mi jasno takvo tumačenje, obzirom da je Aleksandar Karađorđević Srbiju podredio Jugoslaviji. Takođe mi nije jasno ni zašto ovog njegovog potomka, koji ne zna jezik naroda kojim bi da vlada, predstavljaju princem prestolonaslednikom, kada jugoslovenski presto, kao ni tužna tvorevina njegovog dede, više ne postoji. Zlato nađeno u sefu, zaista ne pripada Josipu Brozu, ali ne pripada ni Karađorđevićima, već narodu, koji su izdali bežeći u Englesku. Kao što je i Karađorđe pobegao u Rusiju, ostavivši narod da krvari pod turskim osvetnicima. Jedini koji bi mogli da se pozovu na Srpsku Krunu su- na žalost zatrti Obrenovići.

Bane Ladacki

pre 10 godina

Ako me sjecanje sluzi, Royal Family je odletjela sa Ravne Romanije sa avionima Zlata. U egzilu su zivjeli kao Royalist .... Nisam siguran da je Saban htio nesto sa Tim zlatom ako ga je "Krio" u Jugi. Budimo realni .... Ima puno toga oko zakulisanih spletki od Kulina Bana pa do Nasih Dana ...

Zarko

pre 10 godina

Tito i njegovi komunisticki drugovi su sakrili sve sto je pripadalo monarhiji a narodu su razglasili da je kraljevska svita pobegla iz zemlje sa silnim zlatom!
(dantes, 22. oktobar 2013 10:12
Ima jedan pilot i njegova sestra doktorica ciji je otac nasao sanduk
zlata koji je 'ispao' iz kraljevog aviona. Veci dio zlata su mu oduzeli
ali ono sto nisu pronasli je bilo dovoljno da se djeca skoluju i lagodno
zivi. Ima jedan old tajmer "Packard" `47. pootrudi se da pronadjes vlasnika pa se raspitaj o istoriji tog vozila. Auto je bio poklon od USA
predsjedniku FNRJ koji ga je koristio do od 47-52 a onda je pripadao sobranju Makedonije koji su ga 62 prodali na licitaciji. Poslije togaje bio 30 godina u vlasnistvu pomenutog sretnika koji je nasao zlato.
Mozda bi taj auto danas trebao da pripadne karadjordjevicima buduci da
je od njihovih 'para'kupljen.
Toliko o tome a sto se tice Titovog sefa samo budala moze vjerovati
u ono sto nam ovi serviraju. Lopovi pokrali sve sto je vrijedilo a
eto sef nisu dirali. Lakrdija.

Bela

pre 10 godina

To je kada neko projektuje svoju bedastu svest na drugoga. I veruje da su siromasni po difoltu zli i lete samo na pare. Malo je spletkarenja zabelezeno kao kod nas poslednjih 30-tak godina.

Prevodilac

pre 10 godina

Druze Tito, sakrio si ti i tebi slicni mnogo toga. http://www.intermagazin.rs/neobjavljeni-predgovor-zivotinjske-farme-dzordza-orvela-dva-arsina-za-tita-i-drazu/

Andrija

pre 10 godina

Ima simbolizma u ovome,pa Jugoslavija je nasledje Karadjordjevica,a ne Broza...stvorena je u vreme njihove vladavine.Inace mislim da su i Karadjordjeviceva Jugoslavija i Titova Jugoslavija bile mnogo bolje od ovih sest i po banana drzavica u kojima sada zive Juzni Sloveni.

Zasto

pre 10 godina

I kako ja da kazem da je taj Tito valjao!Posle rata 45 mog dedu su komunisti streljali,pokupili mu svu zemlju.Ostavili baku sa malim detetom(mojim ocem) bez igde icega. Mucila se kao robinj da oca odgaji i izvede na pravi put. Mene su u skoli ucili da su komunisti heroji i vodili me u Kucu cveca na titov grob. Ipak ja sam znao ko su i sta su. Neka im je na cast sve sto su radili. A Tito je covek koji je najvise unistavao srpski narod a cije posledice i danas trpimo.
(Sumadinac, 22. oktobar 2013 14:52)

Dobro znao si i znas sta su komunisti, a nikako da nam kazes sta ti je deda bio i radio, pa je streljan?

AngelWho

pre 10 godina

@Zasto
Moj cukundeda je verovatno obesen 1943 (nestao je) jer je izjavio da mu se dize kosa na glavi kad mora da prodje pored partizanskih sumaraka. Neko ko ne treba je to cuo, dosli su i odveli ga. Solunca odlikovanog za hrabrost ubise crveni kmeri jer je bio gospodin. Obicna gomila secikesa..

MONARHIJA

pre 10 godina

@may way

Korisno je sto ste dali link jer stvarno Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Petar II Karadjordjevic veze nema sa zlatom.

Vise na Kralja Petra II i njegovog sina Princa Aleksandra frkću četnici zbog smenjvanja kvislinga Mihailovića nego partizani.

Mic

pre 10 godina

Pa tebi očigledno jeste objasnio s obzirom da ne znaš osnovne istorijske podatke,ali je bitno da pametuješ.Od 1919. nije postojala Kraljevina Jugoslavija,već Kraljevina Srba,Hrvata i Slovenaca...Jugoslavija je nastala 10 godina kasnije(1929. godine).

Netacno, drzava se od pocetka paralelno zvala Jugoslavija i taj naziv je koriscen u raznim javnim prilikama kao i u mejdunarodnom ophodjenju, a oznavicen je 1929.

Lakrdijass

pre 10 godina

Čovek čuvao najbitnije stvari u najbitnijem sefu. A šta je trebao da ih spali ili proda ili okači u trpezariju? Pa šta mislite gde Francuzi čuvaju svoje najbitnije slike ako ne u trezoru.

dusko

pre 10 godina

ma pustimo komunjare______napravili su propast da se ubijamo medju nama nakon 50 godina vladavine NJIHOVE, , ima tu jos mnogo cega NAPROTIV... PROTIV NAS SRPSKOGA NARODA..TITO POKUSAO SI DA NAS SPOJIS , ALI BRE SVE SI US.AO.. KAO I STO SI REKAO.. JA KAD NESTANEM, IMA DA SE KOLJETE KAO ZIVOTINJE... Za kralja i MAJKU Otazbinu Srpsku CCCC

Goran

pre 10 godina

@
(dusko, 23. oktobar 2013 18:48)

Za koga ? Za kralja, popove, princeze, knezeve ? Ja samo jos za moj dzep radim a kralj neka se prijavi na biro pa neka sebi trazi posao. Toliko od mene druze.

Vuk

pre 10 godina

"Broz je to jednostavno sklonio i sakrio sa ciljem da se prikrije taj deo istorije srpskog naroda i sećanje na Kraljevinu, dinastiju i oca moderne Srbije", objasnio je Antić.

Sve receno , pametnom dosta !

dantes

pre 10 godina

Tito i njegovi komunisticki drugovi su sakrili sve sto je pripadalo monarhiji a narodu su razglasili da je kraljevska svita pobegla iz zemlje sa silnim zlatom!

bando četnička

pre 10 godina

ma jeste, nije jadni glupi bravar znao da to može da se pretopi nego je istoriju sakrivao u kovčegu pod ključem.
kako vas bre nije sramota. od kada imamo vašu slobodu odlaska u crkve nemamo više slobodu odlaska u fabrike, na more, slobodu primanja plate.

vosa

pre 10 godina

halo nije Tito nista spakovao u taj sef vec oni posle njega pokupili sve sto je on koristio i privatno i drzavno i metnuli u taj sef ... cak i pokojne Jovankine stvari ... a crno djordjevici neka procitaju sta je njihov predak Petar I svije rucno dopisao u ustav Obrenovica ... eto ja imam kopiju ... po tome nista nije kraljevo vec narodno a on to koristi dok ga narod ne otera a oni su zbrisali glavom bez obzira ... dakle nemaju NISTA.

J.V.U.O

pre 10 godina

Jok..na tokarskoj masini zaradio...Jos je Karadjordje za danasnje pojmove bio milioner.Od njega krece loza pa i bogatstvo porodice..Sve vratiti vlasniku tj. naslednicima.

marija

pre 10 godina

...DANAS NAS SVI MRZE - A NEKAD SU NAS SVI POŠTOVALI i mnogi voleli ! Eto druže to je T I T O kod njega nećete naći zlata ...on je bio ZLATO !!!
(TILE, 22. oktobar 2013 13:08)

Pozlice ti.
Tudjman, Milosevic, Kucan... su njegova ideoloska deca. On je stvorio sistem takvih monstruma da svi skupa ne mozemo da se oporavimo od tog ZLATA.
Probudi se.
Negovo nasledje je strasno, ispastace i nasi praunuci.
Njegova ostavina je RAT.

JVUO

pre 10 godina

Pazi "vratite narodu?" Ona srpska sirotinja je imala nesto da im se uzme? Ne brukajte se,Karadjordjevici su imovinu sticali 150 godina.Jos je npr. Stefan Nemanja imao rudnike srebra i zlata..Kakve to veze ima sa narodom? Tako i sa Karadjordjem i njegovim naslednicima..

bgd

pre 10 godina

"Broz je to jednostavno sklonio i sakrio sa ciljem da se prikrije taj deo istorije srpskog naroda i sećanje na Kraljevinu, dinastiju i oca moderne Srbije", objasnio je Antić.

Ovaj čovek je trovač.
Uostalom, modernu Srbiju nisu stvarali vladari i njohova rodbina, već kulturna, ekonomska i naučna elita.
Aleksandrov otac je u Srbiju došao sa ličnim prtljagom, a sin je "stekao" toliko da drži zlato i umetnička dela koje ni Nemci nisu uspeli da pronađu.
Očigledno je Tito nekako došao do ovog šteka, ali mu nije ni trebao...možda je čovek i zaboravio...

Ovo sada treba da postane državno, neka se iskoristi za nešto pametno, umesto makar kao mrvice od ratne štete koju običan narod posle 1918 nije ni video zahvaljujući Aleksandru, Pašiću, Pašićevom sinu i sličnima.

Ja

pre 10 godina

Zli Bravar sve pokr'o! Ostavio djeci i unucima kuce, stanove i milione na bankovnim racunima. A narod se patio preko 40 godina. Srecom sad se sve vratilo na svoje i opet je dobro kao nekad.

Čudoljub

pre 10 godina

Vidim da komentare ovde uglavnom pišu "deca komunizma", jer ad nauseam vrte floskulu o kralju "tamnice naroda" koji je, je l te, zdimio kad je zagustilo.

Hoću samo da ih podsetim da je potpuno normalno da krunisane glave izbegnu iz okupirane zemlje pa da otpor organizuju iz inostranstva. Na šta bi ličilo da Nemci zarobe jugoslovenskog kralja, simbola državnosti jedne zemlje, i interniraju ga u nekakav logor?!

A da ne govorim da je i veliki De Gol prebegao u Veliku Britaniju, pa odande upravljao Pokretom otpora u višijevskoj Francuskoj.

Još jedno podsećanje za sve one koji idealizuju Titovu Jugoslaviju i onu koja je ostala posle njegove smrti, kada je došlo vreme da se vraćaju krediti; ne govorim o vremenu kada su nestašice bile prirodne zbog izgradnje zemlje, već o ranim osamdesetim: indoktrinacija školske dece parolom "Tito se voli više od mame i tate", dugotrajne nestašice deterdženta (prali smo nekakvim ruskim, koji je bio kao pesak), kafe, novinskog papira, sistem par-nepar zato što nije bilo goriva...

Novonastali sledbenici Titovog lika i dela verovatno nisu ni bili rođeni u to vreme, ali ima i nas koji to pamtimo.

Nevena

pre 10 godina

U odnosu na danasnji zivot, mozemo da kazemo da smo u Titovo vreme bolje ziveli, ali ipak je on bio protivnik pravoslavlja i radio sve na stetu srpskog naroda! Kako to obicno biva, kada necija vladavina prodje otkriva se mnogo toga sto nismo znali. Posle Tita saznalo se mnogo toga, ali ima tu jos svasta nesto da se obelodani...

sale

pre 10 godina

@Posle procitanog tekstai komentara jedno pitanje mi se neprestano mota po glavi: Kako je to sve sacuvano od Nemaca za cetiri godine koliko je trajao Drugi svetski rat? Ako je sve bilo sklonjeno na sigurno, kako je onda Tito dosao do njega? Ko zna odgovor neka pojasni.
(Glupko, 22. oktobar 2013 11:41)
Prijatelju, Nemci kada su došli nikoga nisu dirali. Poštovali su sva prava građana jedne okupirane teritorije, po odgovarajućim konvencijama. Presude u sudovima su donošene sa "U ime kralja", kao što je bilo i pre okupacije. Na snazi su bili zakoni Kraljevine Jugoslavije. Do podizanja "ustanka" i početka "antifašističke borbe", čitaj "građanskog rata".
Deo blaga Karađorđeviča i Kraljevine Jugoslavije jesu uzeli Nemci ali veči deo nisu. Sve su pedantno popisali i deponovali u sefove ili kao na Belom dvoru, sve ostavili na svom mestu.
Kako su komunisti došli u posed toga? Kako drugačije nego pljačkom i otimačinom. Vrednosti iz Starog i Belog dvora su počele da nestaju kada su Rusi i oni "oslobađali" Beograd.
Tako su došli u posed vrednosti. Cele porodice su po nekim, Bog te pita kojim kriterijumima, izbacivali iz kuća, neretko one najuglednije čak i streljali. Otimali im kuće, stanove, novac, vrednosti. Ti ljudi su bili obespravljeni, mogao je da ih ubije ko je i kada hteo! To se i dešavalo!

Nasleđe dinastije Karađorđević

pre 10 godina

E, vala nam je objasnio Antić. Samo je jednu činjenicu prećutao. Od 1. decembra 1919. do 30. novembra 1943. godine bila je Kraljevina Jugoslavija, a ne Kraljevina Srbija.

per

pre 10 godina

Lopov priča o lopovu koji je pokrao lopove. Antić bi, da je ikada bio pravnik a ne radikalski potrčko, trebalo da zna da u Karađorđevići pljačkali sopstvene građane mnogo temeljnije nego što je Tito pljačkao njih.

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

E, vala nam je objasnio Antić. Samo je jednu činjenicu prećutao. Od 1. decembra 1919. do 30. novembra 1943. godine bila je Kraljevina Jugoslavija, a ne Kraljevina Srbija.
(Nasleđe dinastije Karađorđević, 22. oktobar 2013 10:25)
-----------------------------------------------------------
Ma nije valjda?!Pa šta se onda dešava sa imovinom Kardjordjevića u Sloveniji,Hrvatskoj,Makedoniji ili Crnoj Gori?!To je NJIHOVO a imovina Karadjordjevića u Srbiji ZAJEDNIČKA?!Mislim da je gospodin Antić pokrenuo jedno pitanje koje su priglupi "srpski sukcesionari" gurali pod tepih dok se ubrzano delila i krčmila imovina bivše Kraljevine SHS, kasnije Jugoslavije,koja je nastala na osnovama Kraljevine Srbije?!Neverovatna je nonšalancija sa kojom se pristupilo podeli imovine?!Ko su bili članovi komisije ispred Srbije?!Stiče se utisak kao da su radili za druge jer,ne mogu da verujem da je i tu radio mito?!Navešću primer ambasade u Beču.Posle Prvog svetskog rata,Srbija je dobila ambasadu u I bečkom becirku,kao repartaciju na ime ratne odštete.Hrvatski komunisti,koji su još tada pripremali put da raskrste za "velikosrpskom hegemonističkom tvoirevinom", posle II Svetskog rata prodaju tu zgradu i kupuju drugu u III becirku,koja danas pripada Hrvatima?!Cinizam ili samo tipična srpska glupost ali,ispada da su Srbi ratovali protiv svojih neprijatelja u I svetskom ratu,i u njemu masovno ginuli,da bi obezbedili ambasadu svojim neprijateljima odnosno, vojnicima koji su pucali u njih?!

abazi

pre 10 godina

zar antic prica o onim kraljom moderne srbije koi je pobegao cim je rat poceo,a ostao da brani taj po njemu lopov veliki DRUG TITO,sramota,nikada srbija ni cela Jugoslavija nije bila modernija,ni kulturnija za bilo koje krljevin,eili dinastije,niko vise u svetu nije postovao jugoslaviju pa sada i srbiju i ime te jugoslavije postivao,sramote AVTICU,sramota z atu skolu koju si zavrsio,ti koi u gotovinu jdes i pijes,a imas obraz da kazes da tito sakroio,njemu nija bila potrebna ta ostavsina po tvome moderne srbije,on je mogao lako da ih zapali i gototvo

Mrki

pre 10 godina

Nema tu nikakve tajne. Zapravo se sve kockice slazu. Tito je sakrio kraljevske dragocenosti da bi propagandna slika o kralju koji odnosi zlato iz okupirane zemlje bila sto uverljivija. To je ujedno i razlog zasto je sadrzaj sefa bio drzavna tajna. Mantra o kralju koji krade zlato bila je jedan od stubova Titovog rezima, a prava istina o tome nije smela ni u krajnjem ludilu da procuri u javnost.

Drugi moguci scenario, po meni mozda cak i daleko verovatniji od ovog prvog, je da je Tito te stvarcice zeleo da sakrije od lopuza kojima je bio okruzen. Te stvari su nadjene prilikom ulaska oslobodilaca u Beli dvor. Tom prilikom je Tito licno pregledao svaku stvar, za mnoge je tacno znao da proceni vrstu dragog kamena, kvalitet zlata itd, cime je fascinirao ljude oko sebe. Potom je dao da se sve stavi u sef, jer je znao s kim ima posla. Pre svega tu su bili Kardelj i njegova zena, za koje je cak Tito licno pricao da su prisvojili jednu Rembrantovu sliku koja im se svidela. A nista manje alavi nisu bili ni Dolanc, Krcun, Rankovic, Koca Popovic, Bakaric ...

Koji god da su razlozi bili, Tito je te stvari popisao i sacuvao. Ovi danasnji vlastodrsci bi na njegovom mestu sve to rasprodali na aukcijama a pare trpali na sopstvene racune po Kajmanskim i Devicanskim ostrvima.

Toliko o njemu i ovima danas.

Вечити оптимиста

pre 10 godina

Патолошки мрзитељи Краљевине Југославије. Покојни "Ацо" је био највећа европска фаца...сада сам у то потпуно сигуран!!!Само се ишчуђавајте...

Djordjejugos

pre 10 godina

Tita nazivati lopovom, mogu samo potomci cetnika i ustasa, saradnika Hitlerove Nemacke !
Anticu,pa sta je to Tito ostavio svojoj porodici; sinovima, unukama, unucima ???-NISTA. Mogao je, ali nije, jer je bio posten covek. Okreni se oko sebe, i pogledaj sta imaju deca danasnjih "drzavnika". Upravo zbog takvih, kao sto si ti, ne mogu verovati Nikolicu, jer je tebe-okorelog radikala, postavio za savetnika.
Deponovane vrednosti,koje su kraljevske porodice, pljackajuci siromasni norod Srbije "zaradile",treba staviti u fond za siromasne i pomoci najugrozenijima.

Novosađanin NS

pre 10 godina

@Nevena:

Toliko se dobro živelo u Titovoj Jugoslaviji da su čim im se ukazala prilika milioni zbrisali u mrske im kapitalističke zemlje. A da ne govorimo o onima koji su po oslobođenju zemlje oslobođeni i od života i imovine da bi se drugovi i drugarice baškarili u njihovim kućama.
Zato njihovi potomci, iako rođeni posle Tita, vole Tita više od tate i mame.

Prevodilac

pre 10 godina

Druze Tito, sakrio si ti i tebi slicni mnogo toga. http://www.intermagazin.rs/neobjavljeni-predgovor-zivotinjske-farme-dzordza-orvela-dva-arsina-za-tita-i-drazu/

хт

pre 10 godina

Покажите народу!Не знам зашто је толика тајна,покажите нам и вратите породици Карађорђевић,однесите у музеј на Опленцу или у Белом двору.

MONARHIJA

pre 10 godina

Djzaba Anticu pljuckanje po Titu.

Probao i nesudjeni predsednik kolhoza iz Velike Drenove i to odmah po Titovoj smrti sa inicijativom za preispitivanje njegovog dela.

Tito je usao u istoriju sveta.

Sumadinac

pre 10 godina

I kako ja da kazem da je taj Tito valjao!Posle rata 45 mog dedu su komunisti streljali,pokupili mu svu zemlju.Ostavili baku sa malim detetom(mojim ocem) bez igde icega. Mucila se kao robinj da oca odgaji i izvede na pravi put. Mene su u skoli ucili da su komunisti heroji i vodili me u Kucu cveca na titov grob. Ipak ja sam znao ko su i sta su. Neka im je na cast sve sto su radili. A Tito je covek koji je najvise unistavao srpski narod a cije posledice i danas trpimo.

Renato Aranda

pre 10 godina

Nemoj da mrsiš Antiću. Lepo i to dajte Karađorđevićima pošto su u žurbi 1941. zaboravili to da ponesu. Red je.
Jesi li ti ono savetnik Predsednika Republike?

TILE

pre 10 godina

TiTo je imao sve ... Njemu ništa nije trebalo ! Največi sin naši naroda i narodnosti . O nacionalisti i šovinisti odgovorite samo sami sebi ko je to na prostoru bivše SFRJ od 1945 pa do 2013. Uradio više za svoj narod. Ko je to sagradio više stambeni objekata, otvorio više radni mesta ... Opismenio i iz najvece bede izvuko vase oceve i dedove. Ko je to ponudio vise slobode i ljudskog dostojanstva običnom malom čoveku. Jedina " sloboda" koja je bila uskračena za vreme njegove vladavine je bila laž i mržnja u kojoj vi danas eto uživate i zbog toga živite u sreći iblagostanju , dobrim medjuljudskim odnosima i medjunarodnom priznanju .
DANAS NAS SVI MRZE - A NEKAD SU NAS SVI POŠTOVALI i mnogi voleli ! Eto druže to je T I T O kod njega nećete naći zlata ...on je bio ZLATO !!!

Gaga

pre 10 godina

"Broz je to jednostavno sklonio i sakrio sa ciljem da se prikrije taj deo istorije srpskog naroda i sećanje na Kraljevinu, dinastiju i oca moderne Srbije", objasnio je Antić.
Ma ajde, Antiću, savetniče Predsednika REPUBLIKE SRBIJE!

Jovan

pre 10 godina

Obuzme me osećaj užasa kada vidim ovde ove neokomuniste i jugonostalgičare kako šire svoju titoističku propagandu i dalje.Tita mogu da slave Hrvati(kojima je dao Istru i južnu Dalmaciju sa Dubrovnikom i koje je abolirao od svih zločina nad Srbima u II svetskom ratu),mogu da ga slave Makedonci(kojima je stvorio republiku i nacionalnost),a mogu da ga slave i Albanci(kojima je predao Kosovo i podržavao njihovo naseljavanje koje je bilo masivnije nego kada su Turci vladali Kosovom).Srbi ne mogu da ga slave,iako među nama ima najviše jugonostalgirčara i titoljubaca,što pokazuje kakv smo narod.Tokom Titove vladavine,iz Srbije su izdvojene Crna Gora i Makedonija,stvorene na tlu preostale Srbije dve autonomne pokrajine sa atributima državnosti,izgubljena je srpska većina u Bosni i na Kosovu,a najveći broj političkih zatvorenika na Golom otoku i najveći broj "narodnih neprijatelja" je bio iz redova Srba.
Ali neka,treba veličati čoveka koji je Srbima naneo više štete nego ijedan vladar u našoj istoriji,jer to je naš običaj i odraz našeg mentaliteta.

Duchess of Shangay

pre 10 godina

"Broz je to jednostavno sklonio i sakrio sa ciljem da se prikrije taj deo istorije srpskog naroda i sećanje na Kraljevinu, dinastiju i oca moderne Srbije", objasnio je Antić.

A sta bi smo sa modelom da je skloenjno u sef da bi se recimo sacuvalo? Zamrznulo upravo zbog istorije.
Zar je problem bilo unistiti bilo sta sto je u trezoru?

Do kada paranoja srpskog naroda? Do kada?

komumalac

pre 10 godina

Karadordjevici su svo zlato (sto se moglo spakovati u avion) odneli ko zna gde. A koliko je zlata bilo ima podatak da avion nije mogao da poleti od tereta-zlata... Koliko ja znam, to je cinjenica.

Xepoj

pre 10 godina

Jos jedan razlog da se stane na put svakoj ideji o nekakvoj novoj jugoslaviji i slicnim tamnicama srpskog naroda ,neka je za nauk i secanje koliko velike greske smo pravili,onaj ko se danas zalaze za nekakvu novu jugoslaviju i glorifikuje takve ideje direktno radi protiv srpske drzave i naroda.

Marko

pre 10 godina

@Rollo Tomassi:

Zaradio je njegov pradeda kopajući ustaničke šančeve na Mišaru, Deligradu, Ravnju, u Čokešini, Loznici i na još bar 40 mesta na kojima je potukao tursku vojsku.

iii

pre 10 godina

Ja bih rekao da je to stavljeno u sef da bi se SPRECIO lopovluk, obicno tome sluzi sefovi, pogotovo oni koji pripadaju drzavi. Da je to Tito hteo da ukrade to bi sad bilo u Svajcarskoj, odmah pored svog onog zlata koje je kralj i njegova svita odnela iz Srbije pred izbijanje rata. ovo sto je nadjeno je samo malecki deo tog bogatstva. A kad se vec prica o posedima Kralja, tesko je da se ne postavi pitanje odakle to bogatstvo koje je stekao Aleksandar u relativno kratkom periodu? Ima li to neke veze sa koncesijama na rudnike i sume koje su na sve strane davane strancima i to u celoj jugoslaviji, ne samo Srbiji? Da li je to onda Kralj "posteno zaradio"?

glas razuma

pre 10 godina

Nema tu puno mudrovanja...kao što Hrvatska hoće svojim građanima da ogadi Jugoslaviju, tako Srbija hoće svojim građanima da ogadi Tita, jer je svako pozitivno gledanje na prošlost opasnost da iskra zajedništva ponovo razgori ugasle buktinje, i da postojeći nacionalni vlastodršci izgube tlo pod nogama. A svima je jasno da je Srbija, kao i ostale republike, najveći razvoj doživela u vreme Titovog "režima", samo to niko neće da kaže. Jugoslavija je bila zajednica velike većine zadovoljnih ljudi.
Zapitate li se Vi koalicioni partneri, a i Vi iz opozicije, zašto Vam pola države ne izlazi na izbore? Da se možda i Vi i Vi niste nekom ogadili? Još se posle hvalite kako ste dobili veliku većinu od 40% od 50% izašlih! A kalkulator kaže da je to samo petina za Vas (ili za njih).
Ustajte, Vi što ne glasate!

Saša73

pre 10 godina

"Broz je to jednostavno sklonio i sakrio sa ciljem da se prikrije taj deo istorije srpskog naroda i sećanje na Kraljevinu, dinastiju i oca moderne Srbije", objasnio je Antić.

Šokiran sam izjavom godspodina Antića koji spominje "oca" moderne Srbije. Kakva je ovo sprdačina sa nama? Zašto bi neki tamo kralj ili knez bio "otac" ili "očuh" Srbije? Meni je žao što moram da napišem, ali mi se čini da bi nama Srbima bolje bilo da smo ostali u sastavu Otomanskog carstva, nego što smo se 200 godina samouništavali, da bi eto sada bili "očevina" nekih dinastija koje većina nas ne pamti. Oni koji pamte kraljevinu, ne pamte je po dobrom životu.

Ako analiziramo odnos srpske države ( kneževine, kraljevine) prema pojedincu-građaninu, videćemo da je to sraman, samoubilački odnos kako u ratu tako i u miru. Taj sraman odnos srpske države prema pojedincu-građaninu bio je očigledan za vreme ratova devedesetih ( u ratu zvanično nismo učestvovali ), a naročito u toku intervencije NATO pakta. Sećate se: mobilisani su sinovi seljaka, siromašni, neobrazovani i zaplašeni ljudi. A "tatini" sinovi su bili u skoloništima i u povorkama na mostovima. Dosta mi je više te demagogije i nacionalne zatucanosti. Jedini period kada su Srbi zaista lepo i mirno živeli bio je period SFRJ. Sa "ocem" ili bez "oca"
- činjenice su činjenice....

montenegrino

pre 10 godina

A ova djeca cetnika i ustasa i radikala sto brane kralja treba da znaju da ima je tak kralj pobjegao sa aerodroma u Niksicu, da i dan danas ljudi nalaze zlato koliko ga je bilo. Cak ni avion nije mogao da poleti pa su morali da ostave tj bacaju mo poljanama jer tada nije bilo asfaltiranog aerodroma. To je taj vas kralj. A njegovi potomci danas zive kao rokfeleri i jos traze da im se da. Vidi se da su ista krv. Tito je znao sto radi. Nisam komunista i ne branim komunizam, ali htjeli vi to ili ne Tito je bio svjetski gradjanin i imao sahranu kakvu nikad niko nije, a mozda i nece imat!! ----- Neko napisa kako je taj "veliki De Gol" otisao iz Francuske i iz Engleske upravljao pokretom otpora... Kao prvo De Gol nije bio kralj nego general,a kao drugo taj general nije opljackao svoj narod i drzavu i utekao sa avionima zlata!! A to da je Tito bio marioneta Engleska je takodje smijesno, jer je ta ista Engleska objerucke prihvatila kralja i zlato, a Tita podrzavala iz interesa protiv Njemaca, zajednicki interes...

Ege

pre 10 godina

Aha Tito nije ima licni sef znaci nije preneo zlato ili sta je vec tu na sebe nego predsednistvo. Nije imao nista sto naslednici danas mogu da dobiju za razliku od Karadjorjevica koji traze sve kao da je njihovo. Odakle karadjorjvicima licno zlato?. Zaradili? Zasto Tito nije zaradio a oni jesu. Sta se desilo sa zlatom koje su odneli sa sobom od cega su zivli na kraljevskoj nozi u svetu kada nista nisu radili ni danas ne rade nista a zive kao kraljevi...sve su to LICNO zasluzili jer imaju kraljevsku krv...

Kole

pre 10 godina

E, vala nam je objasnio Antić. Samo je jednu činjenicu prećutao. Od 1. decembra 1919. do 30. novembra 1943. godine bila je Kraljevina Jugoslavija, a ne Kraljevina Srbija.
(Nasleđe dinastije Karađorđević, 22. oktobar 2013 10:25)

Pa tebi očigledno jeste objasnio s obzirom da ne znaš osnovne istorijske podatke,ali je bitno da pametuješ.Od 1919. nije postojala Kraljevina Jugoslavija,već Kraljevina Srba,Hrvata i Slovenaca...Jugoslavija je nastala 10 godina kasnije(1929. godine).Takođe,nije prestala da postoji 1943.već 1944.godine.Inače,Antić pominje "skrivanje" podataka o Petru I Karađorđeviću koji je bio kralj Srbije,a kasnije i Kraljevine SHS....tako da je ceo tvoj komentar jedna velika nebuloza.

matori

pre 10 godina

Antić je bolesno opterećen SNS (ili još više Šešeljevskom) ideologijom i sindromom srbizma, pa lupeta koještarije!
Josip Broz, najverovatnije nikada nije ni video ni čuo ništa u vezi tog famoznog sefa, a kamoli da je on nešto tamo stavljao...
Kao što se i navodi u tekstu, radi se o sefu (i njegovom sadržaju) koji je bio pod ingerencijama nekakvog "Predsedništva", očigledno u periodu nakon Titove smrti, pa su u njega stavljeni predmeti koji su bili od nekakve važnosti po proceni tog organa.
Da li je reč o "sakrivanju" ili o prikrivenom lopovluku (u pokušaju), to će se kad-tad saznati, a čija je to zaista imovina - utvrdiće nekakav Sud!
Već smo imali prilike da čujemo i pročitamo dosta o tome koji i kakvi ljudi su upali u stan u kojem je živela Jovanka Broz, kao i šta su oni sve pokupili, "zaplenili", odneli (nešto i pokrali) odatle...
Vrlo slična, verovatno drastičnija, je moguća istina o tome šta je sve urađeno nakon Titove smrti, sa stvarima koje su zatečene u njegovom domu i po raznim rezidencijama...
Ne bi me iznenadilo (ni najmanje), da su se pojedinci debelo "omastili" prilikom raznih "sakupljanja" zaostavštine, premeštanja sa jednog na drugo mesto, pravljenja popisa i spiskova, i ostalih komedija koje se tim povodom izvode već više od 30 godina...

jug

pre 10 godina

"...Aleksandrov otac je u Srbiju došao sa ličnim prtljagom, a sin je "stekao" toliko da drži zlato i umetnička dela koje ni Nemci nisu uspeli da pronađu..."
Da, samo što je ta imovina pripadala kralju Srbije, a ne Aleksandru kao Aleksandru. Ne idealizujem lik i delo pomenutog kralja (niti instituciju kraljevine, samo konstatujem da nije bilo tek proizvoljne otimačine kao u vreme 45, iako je bilo jako loše), njegov odnos prema borcima, ratnim invalidima i siročadi, uopšte srpskom narodu posle I Svetskog rata - dovoljno govori o njemu, kao i odnos sa vojvodom Mišićem, streljanje Apisa... Ipak, u navedenom komentaru se teži poenti koja tu, ipak, nije!

Nenad

pre 10 godina

@glas razuma:

A vi ste mnogo mladi kad ne znate o tome kako se glasalo ćoravim kutijama u vreme Tita. O slobodnim izborima mogli ste nešto naučiti na slučaju Borisalava Pekića.

Sajo

pre 10 godina

Tito nije bilo LOPOV i nije imao nikavih tajnih i nikakvog tajnog BLAGA...a za Kardjordjevice se zna...okupiraloi su pola Srbije i prisvojili...tako su se nakupili zlata da im potomci i dan danas zive ko mali bogovi...Svaki vladar Srbije je prventstveno sluzio vlas u svoju korist...svaki izuzev Tita ...

Kolko diplomiran tolko i krunisan

pre 10 godina

Cek da jos poverujem u ovu papazjaniju.
Cija deca su isla u skolu i potomci im zive od svojih deset prstiju-Brozovi ili Karadjordjevici? Otkud Karadjordjevicima tolike pare kad jadni nisu stigli ni bakin stolnjak da ponesu dok su se tornjali da izvuku vlastitu guzicu. za to vreme sa Broz zavlacio po rupama boreci se sa Nemcima.
I evo sad, niti je Tito imao sat u privatnom vlasnistvu a Karadjordjevici kmece i drpaju sta stignu.
A Tomajlo bi dao i hotel Moskvu da moze samo da ode posle kuci i sa zenicom se gleda i kazu bog te ja sa kraljom kafu pio ejjjj!!! jadi moji, grdne rane i Princa i Prezidenta i Savetnika grdnog...

milis

pre 10 godina

Kolika gomila laži.Svo zlato su odneli Karadjordjevici a sve i da su nešto ostavili pronašao bi i odneo Nemac koji je u svojoj službi u ww2 imao dosta nekadašnjih kraljevskih pomoćnika.

e, svašta, vala...

pre 10 godina

@(JVUO, 22. oktobar 2013 12:57)

a stefan nemanja ima veze sa karađorđevićima, otprilike, kao i draža mihailović sa otporom okupatoru u drugom svetskom ratu.

Rakic

pre 10 godina

Ha, ha ... Tito sedi u dvoru. Na vratima Cercil, a Tito mi kaze, sacekaj dok prebiram po nekom nakitu i ostavljam za sebe sta valja. Antic, je veliki majstor i veliki strucnjak, bruka sa SNS i Prezidenta.

Magomed

pre 10 godina

Kada nešto želiš da sakriješ da se ne sazna, to se uništi, pocepa, spali. Dakle Tito nije koristio blago Karadjordjevića (pre svega popljačkano blago), nego je sve to lepo stavio u sef! U vreme kralja Sirbistan je bio Paorska zemlja, a u zgradama u kojima živimo i škole u koje smo išli je Tito izgradio...

Sve je to njiovo

pre 10 godina

Sve to da se preda legalnom našljedniku, tj. prijestolonasljedniku!
Pod jednim uslovom da upiše kurs srpskog i da dok ga ne savlada ne mere raspolagati našljedstvom...

Vladimir

pre 10 godina

"Oca moderne Srbije...?" pre će biti, oca propale Jugoslavije. Nije mi jasno takvo tumačenje, obzirom da je Aleksandar Karađorđević Srbiju podredio Jugoslaviji. Takođe mi nije jasno ni zašto ovog njegovog potomka, koji ne zna jezik naroda kojim bi da vlada, predstavljaju princem prestolonaslednikom, kada jugoslovenski presto, kao ni tužna tvorevina njegovog dede, više ne postoji. Zlato nađeno u sefu, zaista ne pripada Josipu Brozu, ali ne pripada ni Karađorđevićima, već narodu, koji su izdali bežeći u Englesku. Kao što je i Karađorđe pobegao u Rusiju, ostavivši narod da krvari pod turskim osvetnicima. Jedini koji bi mogli da se pozovu na Srpsku Krunu su- na žalost zatrti Obrenovići.

Maksim

pre 10 godina

Sve što pišete je samo nagađanje. Činjenica je da iako je sadržaj sefa pripadai Karađorđevićima to samo ono što nisu uspeli da ponesu kada su bežali. Tito je ostao u zemlji i ništa od toga blaga nije prodao, vej je ostavio narodu.

Dalibor

pre 10 godina

Meni se čini da je Tito ovo sačuvao, a ne sakrio.
Koliko vidim nije potrošio to blago Karadjordjevica, kako ga nazivate, mada je to pre blago ovog jadnogi napaćenog naroda.
A blago dinastije Karadjordjevića gde je?
Mislim na ono blago koje je bilo kod njih...verovatno potrošeno...

Ceva

pre 10 godina

Kakvi lesinari. Svi misle da je Tito imao racun u Swiss ili par racuna na nekim ostrvima a ono trt nema. Verovatno ti preposteni tragaci blaga Josipa Broza Tita polaze od sebe i sta bi oni radili da su Tito pa usred noci pljackaju preminuli Jovanku sa nadom da ce pronaci taj sveti broj sefa a ranije se nisu libili da se usetaju i opljackaju izlozbu Titovih satova (2005 godina) a o toj pljacki i danas svi se prave ludi i blesavi. Od dolaska slobodana milosevica pa sve do nedavno nigde u istoriji nije zabelezana takva pljacka a sada posto je sve pokradeno i preprodano ajde opet nanovo, sta je Tito posedovao. Uostalom zasto nece da objave sta ima u tim vrecama u NBS, jer to nesto tajno ili nece da podele sa ostalim republikama ili .... Svi gradjani bivse Yu imaju pravo da znaju sta je u tim vrecama i sefovima i treba zahtevati da se sve prikaze a ne ovako tajnovito jer dovodi u sumnju da je svaka vlast uzela ono sto joj treba. Ne mogu da shvatim da slobodan kada je postao predsednik nije malo zvirnuo u Titovu zaostavstinu, kao ni voja kao ni boris a predobri toma kao poslao ovog antica da prebira po ostacima. Ma ajte molim vas price za malu decu. Dajte spiskove. Sta krijete.

Patria

pre 10 godina

otac gradjanske srbije nije karadjordjevic nego obrenovic, kojeg su karadjordjevici pokrali. karadjordjevic moze da bude samo otac jugoslaviji

zdravko

pre 10 godina

Nejasno je kako je to Broz hteo da sakrije deo istorije Srbije kada su stvari nadjene u sefu predsednistva broj 555 sacuvane svih godina.

Kad je narod svestan, a ne kao mi!

pre 10 godina

"Čudoljub" potpuno si u pravu, samo još da dopunim da je belgijski kralj odbio da napusti zemlju i bio zarobljen od nemaca, te je posle rata, od naroda proglašen "nedostojnim da bude kralj" i bio primoran da abdicira u korist sina.

Ilija

pre 10 godina

Prijatelju, Nemci kada su došli nikoga nisu dirali. Poštovali su sva prava građana jedne okupirane teritorije, po odgovarajućim konvencijama. Presude u sudovima su donošene sa "U ime kralja", kao što je bilo i pre okupacije....
(sale, 22. oktobar 2013 12:26)

Nisu ni one iz Kragujevca dirali. Sami se streljali, a ni ovi Vovodini isto, a ni na Sajmistu...Svi se oni ritualno samoubise. E jadni li smo sa nama ovakvima.

dragan

pre 10 godina

... Drzao u sefu da se prikrije ha,ha,ha.Ako se zeli nesto prikriti onda se valjda unisti.Kolko u sefu Karadjordjevica ima od Obrenovica ?Gde je novac i imovina porodice Obrenovic ?Toma u sefu drzi novac da "prikrije" kradju.Svako u sefu drzi ono sto bi mu nekad zatrebalo.Obio pokojnikov sef i prica da je to radio po cijem nalogu. Ovog coveka odmah osuditi za pljacku.

MONARHIJA

pre 10 godina

@may way

Korisno je sto ste dali link jer stvarno Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Petar II Karadjordjevic veze nema sa zlatom.

Vise na Kralja Petra II i njegovog sina Princa Aleksandra frkću četnici zbog smenjvanja kvislinga Mihailovića nego partizani.

Oliver

pre 10 godina

Pripadalo kralju :) A on i njegovi preci su to sigurno posteno zaradili ... vratite bre to narodu od koga su svi otimali 1000 godina. Otplatite koliko se moze kredita sa tim. Uradite makar jednu normalnu stvar.

bgd

pre 10 godina

Prijatelju, Nemci kada su došli nikoga nisu dirali. Poštovali su sva prava građana jedne okupirane teritorije, po odgovarajućim konvencijama. Presude u sudovima su donošene sa "U ime kralja", kao što je bilo i pre okupacije....
(sale, 22. oktobar 2013 12:26)

Šta bi potomci Jevereja imali da kažu na ovo?
Čim su ušlu u Beograd, nemačka vojska i folksdojčeri su počeli da pljačkaju jevrejske radnje, magacine, pre kapitulacije im oduzeli sva prava, a potom počeli da ih zatvaraju i ubijaju.
Nešto ti tu ne štima...

Zarko

pre 10 godina

Tito i njegovi komunisticki drugovi su sakrili sve sto je pripadalo monarhiji a narodu su razglasili da je kraljevska svita pobegla iz zemlje sa silnim zlatom!
(dantes, 22. oktobar 2013 10:12
Ima jedan pilot i njegova sestra doktorica ciji je otac nasao sanduk
zlata koji je 'ispao' iz kraljevog aviona. Veci dio zlata su mu oduzeli
ali ono sto nisu pronasli je bilo dovoljno da se djeca skoluju i lagodno
zivi. Ima jedan old tajmer "Packard" `47. pootrudi se da pronadjes vlasnika pa se raspitaj o istoriji tog vozila. Auto je bio poklon od USA
predsjedniku FNRJ koji ga je koristio do od 47-52 a onda je pripadao sobranju Makedonije koji su ga 62 prodali na licitaciji. Poslije togaje bio 30 godina u vlasnistvu pomenutog sretnika koji je nasao zlato.
Mozda bi taj auto danas trebao da pripadne karadjordjevicima buduci da
je od njihovih 'para'kupljen.
Toliko o tome a sto se tice Titovog sefa samo budala moze vjerovati
u ono sto nam ovi serviraju. Lopovi pokrali sve sto je vrijedilo a
eto sef nisu dirali. Lakrdija.

mirko

pre 10 godina

Sve ovo je poprilično traljavo i jadno!
Gospodin Antić bi trebalo da prestane da priča nebuloze i da iznosi svoja privatna mišljenja, nego je lepo trebao da dozvoli da se dotični sef komisijski otvori uz prisustvo predstavnika suda i advokata naslednika.
Pa da se jednostavno sačini tačan zapisnik o tome šta je u tom sefu i onda ne bi bilo nikakvih daljih nagadjanja, a pogotovo ove polemike ko je kome, šta i kada oteo!
Prava je sramota za jednu pravnu državu da otvara sef bez prisustva predstavnika suda i bez prisustva advokata naslednika!
To samo pokazuje da i posle 33 godine od smrti Tita, ovi sadašnji "vladaoci" su toliko opsednuti njime da ne mogu ni najobičniju ostavinsku raspravu da sprovedu niti da njegovoj udovici omoguće normalne uslove za život, a ne da živi preko 3 decenije kao u nekom getu!
Ljudska, civilizacijska, politička i, pre svega, moralna sramota!

tesna koza

pre 10 godina

Mozda cu da glasam za SNS na sledecim izborima,zbog nekih drugih stvari.Ali ovaj doticni Antic,je totalna ... Daj to konacno lopovima, jer im je zinulo d..... za vile, za dvorce, za nekakve pare, za neko zlato, dijamante...

Arcibald

pre 10 godina

Pazi "vratite narodu?" Ona srpska sirotinja je imala nesto da im se uzme? Ne brukajte se,Karadjordjevici su imovinu sticali 150 godina.Jos je npr. Stefan Nemanja imao rudnike srebra i zlata..Kakve to veze ima sa narodom? Tako i sa Karadjordjem i njegovim naslednicima..
(JVUO, 22. oktobar 2013 12:57)

Bravo to si odlicno primetio u vreme vladavine karadjordjevica srbi zaista i jesu bili uboga sirotinja,samo ne razumem kakve veze imaju potomci svinjara crnogorskog porekla sa stefanom nemanjom.Elem nije mi logicno da je tito pokusao da sakrije deo istorije bivse kraljevske porodice jer je njen poguban uticaj na postojanje srbije poznat svima i nije skrivan svi znamo kako je Srbija unistena 1918 umesto da kao drzava stane na pijedestal pobednice ,znamo za ekonomske malverzacije sa ratnom odstetom do ww2 itd , mozda se radi o skrivanju masonskih tragova medju clanovima porodice kojih zaista ima i tek sada isplivavaju na videlo, nego gospodine Anticu pokusavate li vi nama Srbima pnovo da podmetnete malu pljacku vlaka? Cudesno su sramotni i jadni nacini kako ostaci karadjordjevica ponovo pokusavaju da se docepaju kolike tolike jadne imovine ovog napacenog naroda.

branko

pre 10 godina

Vecina vas je stvarno prolupala.DA li stvarno mislite da 29 kg.zlata nesto vredi i da je dovojlno da se jedna porodica decenijama odrzi i to na visokom nivou?DA je u pitanju 29 tona zlata,pa da prodje,ali ovako?Koliko mora biti glup ovaj Antic i oni koji su ga ovlastili,da smatra citavu naciju toliko naivnom?Sa tim sto je nadjeno u sefu,ni jedna siromasna porodics u Srbiji ,ne bi prezivela ni najsromniji zivot oko 60 godina.Zlato nikada nije imalo veliku vrednost,osim kada ga gradjani jedne zemlje kupuju u preradjenoj formi,kao nakit itd.Kilogram cistog zlata,tj.999 kosta 30000 evra,pa izracunajte.Kao sve ostalo,i ovo je velika laz,od strane primitivaca koji "vode"ovu zemlju i ovaj oglupeli narod za koga je i kilogram hleba kapital.Svi bivsi narodi jugoslavije su kako-tako napredovali samo Srbi,bilo gde da su,tapkaju jos uvek u vremenskom kontinuumu 1390 godine.Guten morgen Srbijo.

Bane Ladacki

pre 10 godina

Ako me sjecanje sluzi, Royal Family je odletjela sa Ravne Romanije sa avionima Zlata. U egzilu su zivjeli kao Royalist .... Nisam siguran da je Saban htio nesto sa Tim zlatom ako ga je "Krio" u Jugi. Budimo realni .... Ima puno toga oko zakulisanih spletki od Kulina Bana pa do Nasih Dana ...

nomad

pre 10 godina

ja da zelim nesto da sakrijem, a da je toliko vredno,dao bih nekom da proda i podelio kes.to je zaplenjeno,ne sakriveni deo srpske istorije.

Knjaz

pre 10 godina

"Broz je to jednostavno sklonio i sakrio sa ciljem da se prikrije taj deo istorije srpskog naroda i sećanje na Kraljevinu, dinastiju i oca moderne Srbije", objasnio je Antić.

Mozda otac Jugoslavije, sto su Karadjordjevici bili! Otac moderne Srbije je Milos Obrenovic!

Zasto

pre 10 godina

I kako ja da kazem da je taj Tito valjao!Posle rata 45 mog dedu su komunisti streljali,pokupili mu svu zemlju.Ostavili baku sa malim detetom(mojim ocem) bez igde icega. Mucila se kao robinj da oca odgaji i izvede na pravi put. Mene su u skoli ucili da su komunisti heroji i vodili me u Kucu cveca na titov grob. Ipak ja sam znao ko su i sta su. Neka im je na cast sve sto su radili. A Tito je covek koji je najvise unistavao srpski narod a cije posledice i danas trpimo.
(Sumadinac, 22. oktobar 2013 14:52)

Dobro znao si i znas sta su komunisti, a nikako da nam kazes sta ti je deda bio i radio, pa je streljan?

Miki

pre 10 godina

Nije Tito to sakrio, nego svi oni koji su 30 i kusur godina držali sef zaključan. Isto kao što su pre par godina u Arhivu Srbije nađene kutije s vrednim dokumentima, koje su Austrijanci za vreme I svetskog rata odneli u Beč, pa posle ipak vratili, a nas mrzelo da otvorimo kutije...

montenegrino

pre 10 godina

Nije sakrio nego zakljucao jer je znao da je to na neki nacin dio istorije jedne dinastije, u ovo slucaju Srpske i znao je da ce ako to ne stavi u sef poslije njegove smrti biti sve pokradeno,kao sto su i onako sve pokrali...jer je znao sto ce da se desi i kakav smo narod! Ovoga treba da bude stid za ovakvu izjavu!

Patak Dača

pre 10 godina

Ne mogu da verujem, gde ja to živim...?
Ovde u Srbiji, prisutna je najveća koncentracija svih mogućih vrsta lažova, lopova, prevaranata, prevrtljivaca, izvrtača činjenica i pisaca neistina!
O stvaraocima novih "istina" i autorima novokomponovane "istorije", nema potrebe trošiti reči, jer su to ovde već odavno poznate i priznate profesije, od kojih se sasvim solidno živi...
Na celoj planeti nema još jednog sličnog mesta.

Patria

pre 10 godina

A sta ako je Tito bio svestan raspada Juge, i sakrio blago kako bi ostalo Karadjordjevicima kad on umre, a kad ove raspikuce pocnu da kradu sve cega se mogu docepati? Mislim, nije da nisu pokrali sve sto su mogli, zar ne? I nije da nije mogao da iznese svo to blago van zemlje i ostavi ih u amanet svojim naslednicima, zar ne?

Dimitrijana

pre 10 godina

A ti si sada nesto pobrk'o u istoriji Kraljevine.
Mani se tih prica jer to mu dodje eto narodu istorije a vama sef. Daj malo nam divani sta sve ima u sefu osim istorije.

Konjic grbonjic

pre 10 godina

@Mladen Mladenovic,
e pa bas zato se je i raspala JU jer su je mnogi Srbi videli kao prosirenu Srbiju. Dok je Tito imao komandu on je znao kako da drzi nacionaliste svih nacija JU pod kontrolom. Samo sto se takvim metodama ne moze izgraditi stabilno i normalno drustvo za buduca vremena. Pa kada je kontrola nestala sve ispod tepiha je isplivalo na povrsinu i tikva je pukla.

Pera Detlic

pre 10 godina

Ko njemu dade da otvara sef...kakva neprofisonalnost, ne samo da tracara po medijima sta je tamo video vec daje i svoje nebulozne komentare i "analize"...i to mi je savtenik predsednika republike

my way

pre 10 godina

Aman ljudi, dosta je vise gluposti. Sta je sa zlatom Kraljevine se zna i oduvek se znalo, a zasto je to precutkivano, to je druga stvar. Molim vas objavite ovo, jer mi je muka od besmislenih lazi i mrznje. http://www.youtube.com/watch?v=pwlxNcGG4h8

Lakrdijass

pre 10 godina

Čovek čuvao najbitnije stvari u najbitnijem sefu. A šta je trebao da ih spali ili proda ili okači u trpezariju? Pa šta mislite gde Francuzi čuvaju svoje najbitnije slike ako ne u trezoru.

Frle

pre 10 godina

Evo prilike da drzava dodje do sredstava koja moze uloziti u socijalni paket tako sto ce ta sredstva iskoristiti za pomoc najsiromasnijima u drzavi jer je do sada iskljucivo finansirala najbogatije i to legalno po zakonima koje su najbogatiji "narucili".

Gavrilo

pre 10 godina

Treba i ovo reći Karađorđevići su se obogatili najviše na patnji i stradanju naroda. Odštetu koju je Srbija dobila od Nemačke i Ausutrije Karađorđevići su prisvojili za sebe.
Zašto se ne pozabave istoričari i sa tim pitanjem?

P.S A šta će mo sa ovom zaostavštinom, reč je o Đorđu Karađorđeviću.
Nemci su ga izvukli iz ludnice pa pošto je odbio da radi za njih, vratili ga nazad. Kako i zašto je tamo završio o ovome se i dalje ćuti.
Na kraju su ga oslobodili komunisti i dali mu penziju zbog učešća u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Ovu penziju posle Drugog SV.rata primao je i moj deda kao učesnik tih ratova. Te penzije su uskratili odnosno oteli oni koji su tad vladali Srbijom.
Namerno sam pomenuo Đorđa Karađorđevića koji je odbio saradnju sa okupatorom, zarad onih koji veličaju Nedovića.

dusko

pre 10 godina

ma pustimo komunjare______napravili su propast da se ubijamo medju nama nakon 50 godina vladavine NJIHOVE, , ima tu jos mnogo cega NAPROTIV... PROTIV NAS SRPSKOGA NARODA..TITO POKUSAO SI DA NAS SPOJIS , ALI BRE SVE SI US.AO.. KAO I STO SI REKAO.. JA KAD NESTANEM, IMA DA SE KOLJETE KAO ZIVOTINJE... Za kralja i MAJKU Otazbinu Srpsku CCCC

Glupko

pre 10 godina

Posle procitanog tekstai komentara jedno pitanje mi se neprestano mota po glavi: Kako je to sve sacuvano od Nemaca za cetiri godine koliko je trajao Drugi svetski rat? Ako je sve bilo sklonjeno na sigurno, kako je onda Tito dosao do njega? Ko zna odgovor neka pojasni.

Dragan

pre 10 godina

A sto bismo mi bilo sta verovali gospodinu Oliveru Anticu?
Koji su to atributi bas njega delegirali da vidi sta ima u sefu i to bez prisustva naslednika i bez prisustva predstavnika suda?

Musa Express

pre 10 godina

(marija, 22. oktobar 2013 14:06)

Ti gospoja imas malo problema sa kockicama, ne slazes ti to najbolje. Po toj logicnoj liniji bi onda mogla da kritikujes kralja Aleksandra da je Tito njegovo idelosko dete. I onda dalje da je borba Karadjordja protiv Turaka direktan ideoloski preteca komunisticka partije u Jugoslaviji. To sto ti cinis je cista projekcija, ti sebi nadjes nekog krivca pa onda sve nevolje nalepis toj osobi.
To je znak primitivnog reagovanja na problem.

Bela

pre 10 godina

To je kada neko projektuje svoju bedastu svest na drugoga. I veruje da su siromasni po difoltu zli i lete samo na pare. Malo je spletkarenja zabelezeno kao kod nas poslednjih 30-tak godina.

AngelWho

pre 10 godina

@Zasto
Moj cukundeda je verovatno obesen 1943 (nestao je) jer je izjavio da mu se dize kosa na glavi kad mora da prodje pored partizanskih sumaraka. Neko ko ne treba je to cuo, dosli su i odveli ga. Solunca odlikovanog za hrabrost ubise crveni kmeri jer je bio gospodin. Obicna gomila secikesa..

Sezame otvori se

pre 10 godina

Da li se doticni seca da je za vreme Tita na svu imovinu stavljana plocica na drzavnu pokretnu imovinu sa brojem koja je popisana u knjigu inventara a popisivala svake godine i vrsila amortizacija ili otpisivanje unistene imovine (sto,stolice itd. sitan inventar).
E sada malo na visem nivou verovatno da je postojala knjiga u kojoj su upisivani svi pokloni koji su dobijani od drzavnika koji su posecivali Jugoslaviju ( Park kod Usca gde su stavljene plocice ko je i kada zasadio drvo). E sada lepo ova komisija neka objasni da li je sravnila imovinu nadjenu u sefu sa knjigama (koje uzgred ni ne spominju), verovatno postoje (barem pravnici to treba da znaju). Eto toliko neki red se morao znati i postovati, pa bi to trebala i ova komisija.

I Sta sada?

pre 10 godina

Zlato ce verovatno da odnesu u depozit NBS, a ostalo podeliti muzejima, pa ce polako nestajati da bas ne bude ocigledno. Ko ga nadje njegovo.
A Karadjordjevicima mozda daju ali slike toga. Tito je barem sacuvao 50 godina, a ovi unuci revolucije ce da rasparcaju, kao i sve sto je napravljeno u zadnjih sto godina sto su pokupili i unistili.
Ajd postavite pitanje za koju godinu gde se nalazi zlato.

Mic

pre 10 godina

Pa tebi očigledno jeste objasnio s obzirom da ne znaš osnovne istorijske podatke,ali je bitno da pametuješ.Od 1919. nije postojala Kraljevina Jugoslavija,već Kraljevina Srba,Hrvata i Slovenaca...Jugoslavija je nastala 10 godina kasnije(1929. godine).

Netacno, drzava se od pocetka paralelno zvala Jugoslavija i taj naziv je koriscen u raznim javnim prilikama kao i u mejdunarodnom ophodjenju, a oznavicen je 1929.

Goran

pre 10 godina

@
(dusko, 23. oktobar 2013 18:48)

Za koga ? Za kralja, popove, princeze, knezeve ? Ja samo jos za moj dzep radim a kralj neka se prijavi na biro pa neka sebi trazi posao. Toliko od mene druze.

mikin

pre 10 godina

"Ne mogu da verujem, gde ja to živim...?
Ovde u Srbiji, prisutna je najveća koncentracija svih mogućih vrsta lažova, lopova, prevaranata, prevrtljivaca, izvrtača činjenica i pisaca neistina!"
--------------------------------------------------------------------------
Veruj, veruj! Inace mi ne bi ovoliko dugo izlazili "na zelenu" granu. Nisu nas slucajno svi napustali a mi postali zasebna drzava NE svojom voljom! Ne znam kakve veze ima vlast sa ostavinom? To radi sud (koji treba da je nezavisan). zna se iza koga je ostavina, ko su naslednici. Ostavine posebnog znacaja za drzavu se komisijski rade i popisuju. Nema tu nikakvih Antica i slicnih individua. Nakon otvaranja ostavine i popisa moze se osporavati vlasnistvo ali je to opet stvar suda i zainteresovanih stranaka u postupku. Sta reci o Jovanki koja je bez ikakve optuzbe provela u zatocenistvu tri i po decenije - da joj se ovo desilo koji vek pre, bila bi zatvorena u neku kulu ili tamnicu sa maskom na licu. Ovo je polusvet. Tipicni primer zloupotrebe vlasti gde se neko drzi zatocen godinama bez ikakvog sudskog naloga ili optuzbe, bez osnovnih prava, penzije, socijalnog. Cak i da je proglasena krivom, ni onda se ne bi moglo odnositi prema njoj na takav nacin. Izgleda da je svima odgovaralo da ona nikada ne otvori usta.

Ilija

pre 10 godina

Uostalom, sto se ne javi savetnik dzudiste da kaze nesto o gazda Jezdi, i novcu koji je on ukrao? A da, on je sa svojim seseljevcima tada bio u vladi sa Milosevicem, pa su preko db i policije i organizovali pljacku naroda

Andrija

pre 10 godina

Ima simbolizma u ovome,pa Jugoslavija je nasledje Karadjordjevica,a ne Broza...stvorena je u vreme njihove vladavine.Inace mislim da su i Karadjordjeviceva Jugoslavija i Titova Jugoslavija bile mnogo bolje od ovih sest i po banana drzavica u kojima sada zive Juzni Sloveni.