Četvrtak, 17.10.2013.

10:45

Moramo da dozvolimo promet GMO

Ako žalimo prijem u STO, moramo da dozvolimo promet GMO, ali zabrana proizvodnje ostaje na snazi, kaže za B92 ministar trgovine Rasim Ljajić.

Izvor: B92

Moramo da dozvolimo promet GMO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

246 Komentari

Sortiraj po:

stepan

pre 10 godina

Pošto je teško utvrditi koji su tačno negativni efekti GMO na ljudski organizam, mislim da bi naši političari,da su pametni,trebalo da sačekaju rezultate upotrebe GMO u zemljama u kojima je dozvoljena prodaja GMO pa na osnovu istraživanja u tim zemljama odlučiti da li je dobro da se GMO prodaje potrošačima. Uzgred, najveći proizvodjači GMO su SAD, Indija, Kina, Brazil, Kanada. Rasim se nije potrudio da se obrazuje o GMO jer u svetu postoje i zemlje koje su dopustile potrošnju i proizvodnju kao i one koje su zabranile. Rasim nije ispunio ono što se zahteva od čoveka na njegovo poziciji i smatram da je potrebno da se on smeni zbog neprofesionalnosti.

Lena Savic

pre 10 godina

Da li ce GMO hrana biti obelezena kao takva? Od 2004 zemlje EU MORAJU DA OBELEZE (mandatory labeling) svu hranu, svezu, procesiranu, pa cak i aditive ako su bilo kako kontaminirani GMO produktima, bez obzira da li se mogu detektovati ili ne. INFORMISAN potrosac onda donosi odluku da li to kupuje i jede ili ne. Ko voli nek' izvoli.
Uzgred, do sada je 9 zemalja EU zabranilo proizvodnju GMO hrane u okviru svojih granca. Isto planira i Rusija. GMO gigant Monsantno je,na radost mnogih , najavio povlacenje iz Evrope(EU) jos u julu ove godine. Protesti protiv GMO korporacija se organizuju po celoj planeti; novinari i javnost Srbije NE SMEJU da dozvole GMO korupciju medju politicarima. Proverite da li je istina ovo sto Rasim prica; ako jeste-trazite OBAVEZU obalezavanja GMO hrane ili sastojaka- to je mandatorno svuda u EU, pa onda nek izvole...ako bas moraju; pitam se ko ce da kupuje tu hranu...Zato Monsanto i nema sta vise da traziu u zemljama EU. Stvar nije naivna i ne radi se samo o tome da li je GMO zdrav ili ne, vec i da li proizvodnja hrane treba da zavisi od nadnacionalnih korporacija ili od seljaka, drzave i potrosaca u suverenoj drzavi. Srbija treba sama da "mesi svoj hleb", inace ce Srbi gladovati. Oprostite mi na melodramatici, ali, u krajnjoj instanci, stvarno tako stoje stvari. Srdacan pozdrav.

Alex

pre 10 godina

Moraju.J... vas GMO i Svestka trgovinska organizacija da vam kazu u g...a da skocite vi bi skocili...i koji si ti Ljajicu .... da moras da snosis takvu odgovornost za buduscnost cele nacije...Sram vas bilo

SMEDEREVAC

pre 10 godina

Nepismen srpski narod ne zna šta je GMO! (ministar LJajić)
Ko nije za EU nije normalan! (premijer Dačić)
HVALA MINISTRE, HVALA PREMIJERU NA ISKRENOSTI!
DRAGO MI JE ŠTO SE "KARTE OTVARAJU"!
VUK DLAKU MENJA, ALI ĆUD NIKAD!

Sasa

pre 10 godina

Pa zar ovo nije jasan signal da su SNS-SPS izdajnici.Pristaju na trovanje svopstvenog naroda zarad jos malo novca od svojih svetskih nalogodavaca.Vucic i Dacic da budu sudjeni i tretirani kao veleizdajnici svoga naroda koji vise ne naseda na evro lagarije.

Ra

pre 10 godina

Problem oko GMO nije samo u konzumiranju namirnica proizvedene od sirovina nastale gmo semenom. Ogroman je problem same zemlje na kojoj se sadi GMO, tu vise ne radja ni iz rasada, ni seme koje nije gmo, gmo pospesuje razne bakterije u zemlji i ne moze vise ni jedno prirodno seme da uspeva, vec samo zasticeno od tih bakterija, tj. gmo. Ove godine imamo na poljima primere gde plod paprike truli na zivom stablu iako dobija hranu, nesto kao sepsa kod coveka. Zbog ovoga je opao prinos paprike u Leskovackom regionu jer su ranijih godina cepali holandsko seme koje daje velike prinose ali sada moraju da koriste ili GMO ili da tretiraju zemlju prirodnim mineralima, narednih desetak godina, da bi opet mogli da zasade išta. Takodje primenom GMO semena narusava se eko sistem, pa zato imamo najezde skakavaca kakvih nije bilo, nemaju čime da se hrane pa idu gde mogu i jos raznih primera. Ove godine je bilo dosta GMO suncokreta pa nema meda ni za lek, pcele nisu nista pokupile :( Profit i samo profit to njih interesuje. Cuvajte svoje rasada i seme, ko uzgaja domaci paradajz, krastavce, krompir, tikvice... jer ce biti sve teze naci ga. BUducnost je u zdravstveno ispravnoj proizvodnji, imamo danas industrijsku proizvodnju (nezdravu), gmo proizvodnju (super nezdravu dugorocno), organsku proizvodnju (preskupo za industriju), resenje za sve je balans u proizvodnji gde se kulture tretiraju prirodnim mineralima i sredstvima koja ne uticu na plod a pritom i daju dobar prinos (ruska so, zeolit...)

mikin

pre 10 godina

"Moze GMO, ali ako kao i cigarete da polovina ambalaze bude u slikama zrtava kancera i ostalih oboljenja, sa jasnom porukom da je GMO opasan po zdravlje!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Slobodan, 17. oktobar 2013 16:02)"
-----------------------------------------
Bravo! I to i da GMO hrana bude ODVOJENA od ostale hrane u sasvim posbnom delu prodavnica ... kao i pusaci - u staklenim sobama tako da ih svi odmah ugledaju.
ps E sada jos nesto mnogo gore u ovoj prici: Bogatiji narodi ce lako da izadju na kraj sa GMO, ali Srbija je uboga, siromasna pa ce proizvodjaci radi nize cene poceti GMO sastojke trpati u sve zivo ... nehebali smo.
Ovo treba prekinuti sto pre.... bolje njih nego da nas uskoro ne bude.

mag

pre 10 godina

n e m o r a m o ko to kaže da moramo! koga bre vi slušate,svoj narod ili neke belosvetske nalogodavce???jeste li zato došli na vlast?
šta ako ONI kažu "hoćemo da majke ne rađaju decu u Srbiji? ili,da svako drugo dete koje se rodi MORAMO njima da damo zato što ONI tako kažu? sotonizacija Srbije na pomolu! ma ovde ne trebaju izbori ,ovde treba us*ana motka pa udri.

Djordje

pre 10 godina

Možete naći sve o GMO i opasnostima koje donosi na http://www.balkanmagazin.net/nauka/cid144-66228/gmo-prica-o-blistavim-umovima-gramzivosti-i-ljutitoj-majci-prirodi

Suze_Radosnice

pre 10 godina

Posto su politicari nesposobni,zamolio bih da za ovako vazne teme bude raspisan referendum i da se narod sam lepo izjasni.Dakle kratko i jasno,da ili ne! Unapred zahvalan!

Slavko

pre 10 godina

GMO? To je bolna mera, ali je važna radi budućnosti Srbije i budućnosti naše dece! Baš me briga da li će se ovo nekome svideti ili ne. Baš me briga da li će ovo uticati na rejting stranke koju vodim. Važno je da Srbija time dobija, moja stranka sigurno gubi, ali baš me briga! Važno je da građani prepoznaju koliko sam posvećen Srbiji, da građani cene bolne mere, ali u ovom trenutku jedino moguće, pa me baš briga šta o tome misle moji politički protivnici koji ne žele dobro budućnosti Srbije! Baš me briga!
Da li vam zvučim poznato? Ako ne, baš me briga!

mladen

pre 10 godina

1 – “Snickers”

2 – “Campbell” supe

3 – Pirinač “Uncle Bens”

4 – Čaj “Lipton”

5 – “M & M”

6 – “Twix”

7 – “Milky Way”

8 – “Cadbury” čokolada

9 – “Ferrero Roche”

10 – “Nestle” čokolada

11 – Čokoladni napitak “Nesquick”

12 – “Coca–Cola”

13 – “Sprite”, “Fanta”

14 – “Pepsi–Cola”

15 – “7 Up”

16 – “Knorr” sosovi

17 – Keks “Parmalat”

18 – “Hellman ‘s” začini, majonezi, sosovi

20 – “Heinz” začini, majonezi, umaci

21 – Dečiji napitak “Nestle”

22 – “Hipp” kašice za bebe

23 – “Abbot Labs Similac” (mleko u prahu za bebe)

24 – “Danone” jogurt, kefir, sir, dečji napitak

25 – “McDonalds”

26 – “Kraft” čokolads, čips, kafa, dečji napitak

27 – “Heinz Foods” kečap, sosovi

28 – dečji napitak, proizvodi “Delma Unilever”

Ko voli GMO- prijatno mu bilo sa ovim proizvodima

bad

pre 10 godina

bitka oko zdrave hrane je odavno izgubljena, samo pogledajte koliko aditiva u obicnom hlebu a gde su tu konzerve, suhomesnato da ne nabrajam dalje. Verujem da je i GMO dobrano prisutan vec, samo mi to ni ne znamo. A ovo uslovljavanje od strane STO i EU najbolje pokazuje u kakvom svetu zivimo.

Stefan

pre 10 godina

Amerika i Kanada TRUJU sopstveno stanovnistvo GMO proizvodima, tamo gotovo da i ne postoji druga, tj. , 70-80 procenata kukuruza , soje , krompira , jabuka , lubenica , mesa ... je GMO. Uskoro ce svi biti nasmrt bolesni , nenormalni, sterilni , a to je nasa velika, velika, velika SANSA da im se osvetimo tako sto cemo izvrsiti invaziju nasim brodovima , prvo kanalom do Soluna , a onda dalje sve do Njujorka uz podrsku celicnih krila nase armije.... Koja smo mi kretenska i idiotska nacija , verujemo raznoraznim hohstaplerima, vracevima, smecu zvanom Pecat , Vecernje Novosti , Kurir , Hepi TV , DOK JE SVET HILJADU SVETLOSNIH GODINA DALEKO , a uskoro ce biti jos dalje... Nedavno sam bio u Hrvatskoj u poseti rodjacima , svi odusevljeni sto su konacno u EU , sto su se izbavili iz balkanskog blata i trulezi , njihova deca preko vikenda skoknu do Italije , Austrije i Slovenije lakse nego sto vecina Srba skoknu do svoga sela 100 km od Beograda , i niko , bas niko ne raspreda o teorijama zavera o stetnosti GMO , Harpa , Kemikalsa ( kad smo kod Kemikalsa, neverovatno, ali i tamo avioni ostavljaju bele tragove, sto znaci da su se Ameri i na njih nameracili )...

Slobodan

pre 10 godina

Moze GMO, ali ako kao i cigarete da polovina ambalaze bude u slikama zrtava kancera i ostalih oboljenja, sa jasnom porukom da je GMO opasan po zdravlje!

Vlada

pre 10 godina

Samo glup čovek u zemlji koja je zasnovana na poljoprivredi želi da proizvodi GMO. To što drugi nemaju hranu, što će se umesto za naftu voditi ratovi zbog hrane i vode je problem drugih. Mi imamo ono što nam treba, proizvodićemo zdravo, a da li kao takvi nekom odgovaramo to je njihova stvar. To što teško živimo je problem države koja nije obezbedila uslove da mladi ne moraju da beže iz sela u grad.

aco

pre 10 godina

Dokazano je da GMO štetan za životinje, verovatno je štetan i za ljude, a čak i da nije štetan za zdravlje, uvozom GMO gubilo bi se više od pola milijarde evra godišnje, jer bismo uvozili jeftinu hranu, a naši proizvodjači ne bi opstali. Argument za uvoz GMO su - to traži EK, pa moramo, e pa to je dosta loš argument.

vk

pre 10 godina

Btw, vidim da mnogi spominju Dveri, oni su se kao nesto bunili protiv GMO, i odjednom zacutali posle razgovora sa Koletom. Toliko o njima. Klasicna kontrolisana opozicija podmetnuta od strane odr ... znate koga vec. Sutra bi i oni bili za EU da dodju na vlast.

maximA

pre 10 godina

..opa bato, sad smo postali i "europsko" đubrište...fuj,do sada smo bili samo jeftina droca a sad još i ovo...ako,ako,tako i treba.

Maja

pre 10 godina

Molim vas zaustavite GMO!!! Ima ga i sada (nezvanicno oko 20% posejanog a da ne pominjem Nestle, Kraft i slicne), sta ce tek biti ako dozvole trgovanje??

Udisem zagadjen vazduh, bombardovali su me svim i svacim, jedem pesticide u tonama, zar to nije dovoljno?? Da li mi je potreban i GMO? NECU!!!!

Radovan VII

pre 10 godina

Ministre Ljajiću, mora se samo umreti, a puštanjem GMO hrane u široku upotrebu ubrzavate proces. Pohlepa (uz još neke neslavne ljudske osobine) nema granicu i svojstveno joj cedjenje suve drenovine kako bi donekle zasitila apetite, još ako je legalno sve prepreke padaju u cilju sticanja većeg profita. Došli smo do toga da pravimo brushaltere vredne 10 miliona dolara/evra, a sa druge strane proizvodimo, reklamiramo i prodajemo voćne sokove u kojima najmanje ima voća. Šta onda možemo da očekujemo od proizvođača GMO hrane ako GMO postane sasvim normalna stvar? Notorna je laž da na svetu nema dovoljno hrane za sve ljude i da je zato potrebno uvesti GMO hranu! Živimo u svetu gde jedni bacaju hranu dok drugi umiru od gladi. Hrane ima više nego dovoljno za sve, problem je u raspodeli... i profitu.

VLAST U SRBIJI, BILO KOJA ,OVA,PREDHODNA ONA PRE PREDHODNE ITD...

pre 10 godina

Zuti su za to krivi, oni su NISMO MI.
A mozda su i crveni ili plavi ili mozda zeleni,ne znam ALI ZNAM DA MI NISMO...

Predrag

pre 10 godina

Ovim sve pada u vodu što je uradila vlada. Ovo je veća šteta nego sva koju par stručnih ministara žele da isprave. DOLE VLADA koja dopušta da nas hrane GMO-om!!! Ovo je zločin prema svom narodu.

TOTAL SRBICID

pre 10 godina

Evo zasto je GMO hrana stetna.
1. GMO zitarice nisu otporne na biljne bolesti nego na visoke koncentracije jakih herbicida koji na njivi unistavaju svaku drugu biljku osim nje. Sad zamislite koliko se takvog otrova nalazi u biljkama koje slobodno rastu sa takvim otrovom u sebi.

2. Velike kompanije koje se bave proizvodnjom GMO semena rade na tome da jeftinijim semenima gmo , potisnu sa trzista proizvodjace obicnih semena. A kada jednom ovladaju trzistem , postojace samo GMO i njihovo autorsko pravo na seme. To znaci da onaj ko kupi seme od jedne firme ,sav rod - letinu mora da potrosi ili proda. Nije dozvoljeno ponovno koriscenje semena u narednoj setvi. Na taj nacin vas takva firma primorava da svake godine od njih kupujete seme i sve ostalo sto uz to ide.

Kompanije koje proizvode GMO zitarice takodje proizvode i GMO korovske biljke koje ´´ uvaljuju´´ zemljoradnicima na kvarno uz semena. Takve korovske biljke su neunistive poput Ambrozije. Onda vam oni naravno ponude i otrov za to.

Alen

pre 10 godina

Svi vi, koji biste pristali na GMO, ali da se takvi proizvodi obeleže, ste u velikoj zabludi! To jednostavno nije moguće! Ako se, npr. dozvoli uvoz GMO pšenice i kukuruza, onda to sa sobom povlači totalno zagađenje svih proizvoda (meso, proizvodi od mesa-mesne prerađevine, jaja, mleko, mlečni proizvodi-jogurt, sir, svi proizvodi koji u svom sastavu imaju ove osnovne sirovine-čokolade, sladoledi, kolači, keksevi...)Nemojmo dozvoliti da nas prevare, po ko zna koji put!!! Stop GMO!
p.s. Svaki budući komentar na bilo koju vest B92 ću početi sa: Stop GMO!!!

Nebojša

pre 10 godina

NEPISMENI narode, ne uvodi se obavezna upotreba GMO vec promet. Sa sve oznakom da je GMO. Znaci ako necete da jedete GMO - nemojte kupovati. Gomila stvari (hrane, pica, predmeta, itd. - nevezano za GMO) je dozvoljena u prometu ali ih nema po prodavnicama. Zasto? Pa zato sto niko nije kupovao!
(ko nece pa ne mora da kupi majku mu, 17. oktobar 2013 13:04)

Problem je u tome što GMO lobi nema nameru da označava bilo šta. Nigde u svetu nije označen GMO proizvod, već organski! U državi Vašington postoji kampanja za uvođenje označavanja, ali nešto ne verujem da će to uspeti: http://www.marklynas.org/2013/10/why-we-need-to-label-gmos/

Siniša

pre 10 godina

Tomo, Ivice, Aco, niste nam u predizbornoj kampanji govorili da ćete potpisati briselski sporazum, da ćete dovesti strane savetnike, da ćete povećati cene struje, da nemate sopstvene kadrove, da ćete dozvoliti GMO, da ćete dati 49% kapitala JAT-a, da ćete prodavati poljoprivredno zemljište...Da li ste svesni šta radite? Utuvite u glavu: STOP GMO! STOP GMO!

123

pre 10 godina

Ljudi na Zemlji ima SEDAM MILIJARDI stanovnika. Taj silni narod mora nešto jesti. Samo me zanima čime bi ovi anti-gmo, anti-pesticidi, anti-SVE aktivisti nahranili taj toliki svet. Čisto licemerje!
(lara, 17. oktobar 2013 12:44)

Mozda drugi moraju, ali Srbija ne!!! Sa odlicnim klimatskim uslovima i ultra obradivom povrsinom mozem gajiti hranu za nekoliko drzava a ne samo za nas.

moze GMO ali da se znaju pravila igre

pre 10 godina

Nemam nista protiv prometa GMO, al hocu da na svakom GMO proizvodu bude velika nalepnica izradjena u nekim upadljivim bojama, propisne velicine (ne nesto mikroskopsko), da svako moze za 2 sekunde da shvati da li je proizvod GMO ili ne. Ako se legalizuje GMO, narod mora nedvosmisleno znati da li je nesto GMO ili ne. To da se regulise zakonom, i da svako ko prekrsi zakon da mu proizvod bude udaljen sa trzista i da mu se zabrani bavljenje poslom na nasoj teritoriji.

Komša

pre 10 godina

Jedini resurs koji je donekle ostao pod našom kontrolom je zemlja i ljudi.Potrovaće nas.
Da bar možemo da se pouzdamo u kontrole pa da donesemo zakon kao o trgovini opasnim materijama i rigorozno kontrolišemo promet tim otrovom ali svi znamo kako bi to izgledalo.
Na kraju krajeva čak iako bi uveli velike poreze za zrmlju za korisnike GMO semena i za stočare koji takvom hranom hrane životinje,zasebne radnje za prodaju takvih prehrambenih proizvoda,posebne poljoprivredne apoteke za prodaju takvog semena i pesticida i obaveznu registraciju poljoprivrednika koji to koriste i kada bi nekim čudom uspeli da sprovedemo kontrolu i sankcionisanje prekršilaca ovi bi novim pritiscima to uspeli da zaobidju.
Veliko zlo.Veliko.

vule

pre 10 godina

Ma ok, razumem razgnevljene ljude koji ovako reaguju na to sto je Ljajic REKAO - ali oni zaboravljaju da ljajic nije ni predsednik ni PRVI POTPREDSEDNIK VLADE ! Dakle, nije ON odlucio o tome bez saglasnosti dvojca na celu !!?? dakle, prozivajte velikog vezira a ne ljajica koji jedini SME DA KAZE !!!!

IT stručnjak u "rasejanju"

pre 10 godina

Pa neka dozvole ali sa carinom od 300% i sa obavezom stavljanja slika unutrašnjih organa sa kasnim stadijumom raka kao na cigaretama I na uvezenim proizvodima i na proizvodima napravljenim od njih pa ko voli nek izvoli .... Baš lepo što je u istoj vesti i vest o cigaretama!

Vladimir Rolovic

pre 10 godina

Evo predloga za nase zakonodavce:
1)Uvoz GMO proizvoda - dozvoljen
2)Promet GMO proizvoda - zabranjen (znaci moze ali za licnu upotrebu ili snabdevanje stranih predstavnistava u vidu ambasada i sl.)
3)Koriscenje GMO proizvoda u bilo kakvoj proizvodnji, poljoprivrednoj i industrijskoj - zabranjen
4)Ino prodavci GMO proizvoda - za svaki u Srbiji prodati kg GMO proizvoda moraju da kupe 20 kg gotovih prehrambenih proizvoda (nista sveze i smrznuto voce,povrce,meso i sl. - samo gotovi proizvodi)
5)Domaci uvoznici - za svaki uvezen kg GMO proizvoda moraju da izvezu 20 kg gotovih prehrambenih proizvoda(nista sveze i smrznuto voce,povrce,meso i sl. - samo gotovi proizvodi)

Darko

pre 10 godina

U srbiji je zabranjen GMO kao i hormoni rasta u cilju povecanja prirasta zivotinja u tovu.Ali nije zabranjen uvoz mesa iz zemalja u kojima j eovo dozvoljeno.Suhomesnati proizvodi zlatiborac se prave od govedjeg mesa uvezenog iz Argentine i to nije nikakva tajna.U argentini se govedima u tovu aplikuju impalntati ili daju injekcije sa hormonima koji se otpustaju vremenom ispod koze i izazivaju ogrman prirast i povecanje misicne mase kao kod bildera pogledajte link https://www.google.rs/search?q=hormonal+implantat+buuls&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.54176721,d.Yms,pv.xjs.s.en_US.ygZTy49sR78.O&biw=784&bih=402&um=1&ie=UTF-8&hl=sr&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=zN9fUrKPM4fi4wSDyIGQCw#hl=sr&q=hormonal+implant+bulls&spell=1&tbm=isch&um=1

popeye

pre 10 godina

Шта ћемо ми уопште у СТО, ионако не производимо ништа, осим глупости и обећања?!

nebojsa

pre 10 godina

sustina GMO je da proizvodjaci GMO semena naplacuju autorka prava. cak i ako sledece godine i sam proizvodis svoje seme, placas njihov genetski inzinjering na koji oni imaju autorska prava. tako te uvlace u sistem da im stalno placas.
slicno kao za kompijuterski softver. placas svake godine produzavanje licence.
dosetili se kako da zaradjuju na autorskim pravima i hrani i sada svima to guraju pod nos da pocnu da koriste.
gde ces bolju zaradu nego da naplacujes autorska prava kroz hranu. grozota kapitalizma

ko hoce da se truje moze ko nece ne mora

pre 10 godina

(Nikola, 17. oktobar 2013 15:09)
Pa jel te rera neko da se trujes? Ili imas izbor? Ako neko hoce da se truje moze da kupi kantu farbe pa pojede. Niti je farba zabranjena niti mozes da mu zabranis da pojede. Tako i sa GMO. Dozvoliti prodaju (pa i uzgajanje, sto da ne) pa ko hoce da koristi - samo napred

Boško

pre 10 godina

Ne dajte GMO ni po koju cijenu niti proizvodnja niti promet, stop svemu, nem,a te cijene , ni EU niti bilo koja druga asocijacija koja se nudi kao mamac, GMO je projejkat Amerike i Monsanta za globalno uništenje civilizacije.....

Pera

pre 10 godina

Moramo da prihvatimo da nas truju i ovako nas malo ima, pa sto da nas ne bude jos manje. Kaze nece i dalje biti dozvoljen uzgoj, ali ce ga biti u prodaji, kao finalni proizvod. Naravno bice daleko jevtiniji od konkurencije i onda ce nas naivni i osiromaseni svet da ga kupuje i konzumira i za nekih 50-60 godina bice nas 4-5 miliona, a za jos toliko nece nas ni biti. Ali to nije vazno, ako se mora, mora se...

Djole

pre 10 godina

Sve do sada sam bio za eu, i to sigurno vise nego bilo ko ovdje, ali ipak izgleda da bi bilo najbolje da trazimo druge partnere za razvoj(emirati, azijati itd)

Nikola

pre 10 godina

Zabrana prozivodnje ostaje ali da se pusti promet gmo hrane,hahaha kraljevi.Zabrana zarade od trovanja ostaje,ali treba pustiti da drugi zaradjuju trovanjem srbije...

Predrag

pre 10 godina

Umesto da se podigne nivo zaštite, razmatra se puštanje GMO u promet!? Bezumlje i drskost političara. Da se uvedu stroge kazne kod koga se pronadje GMO seme! Ipak je vreme za prevremene izbore. Rasim je potpuno razočarao. Džaba tri stručna ministra kad jedan pravi ovakvu štetu.

Danka

pre 10 godina

ovo je strasno,umemo li mi na nesto da kazemo ne.vec su nas otrovali uranijumom,a sada i njihovom otrovnim gmo proizvodima.srbija koja je bila simbol zdrave i ukusne hrane izgleda polako odlazi u proslost.zar smo nesposobni ,a ocigledno da jesmo da sacuvamo ono najbolje sto nasa zemlja ima.kazite bar jednom ne.

STO mu gromova

pre 10 godina

Sticem utisak da velika vecina komentatarise samo na osnovu naslova vesti. Ako vas mrzi da citate, evo za ovu vest imate video zapis.

Narod brljcha

pre 10 godina

Nece tu biti nikakvih problema, vreme ce uciniti svoje sistemom kuvane zabe da se sve uvde sto je naredio gazda..
Program svih ''proevropskih'' stranaka podrazumeva Prajd, Nato, priznanje Kosmeta, GMO i trajnu kolonijalnu zavisnost i siromastvo marionetske nefunkcionalne kvazi-drzave.
E sad, oni vam to ne kazu u programima i izbornim kapmanjama a sve sprovode, i vi se onda cudite a vi ste ih glasali dragi gledaoci.
Opet vam sve to nece reci, a na sledecim izborima - cap! Opet ste ih glasali, i verovatno cete se opet cuditi.
Ja se vama divim.

Darko Nikolić

pre 10 godina

Hajde da trujemo naše ljude koji ne mogu da zarade dovoljno za zdravu hranu time što im prodajemo ovakvo đubre poput GMOa? Šta mi dobijamo time od svetske trgovinske organizacije? Ako je to uslov za pristupanje EU neka bude poslednji kojeg se treba rešiti mada ni u EU nemamo šta da tražimo jer ekonomski tamo ne možemo da opstanemo. Treba srediti prvosvoje dvorište da bi se pristojno živeloa ne čekati komšiju da kaže da je to dvorište da bi on mogao da ga kupi. Ako je cilj evrope promovisanje multikulturalnosti neka im bude jasno da mi imamo kulturu zdrave hrane i da ne moramo da jedemo njihovu lepo upakovanu splačinu.

Alcale

pre 10 godina

@mattko
prijatelju problem kod proizvodnje je taj da se kod uzgoja GMO koriste pesticidi i herbicidi koji uništavaju SVE biljnog porekla sem GMO biljke. Zato se i forsira jer NEMA KOROVA, BUBICA, PČELA itd. Nemoguće je razdvojiti ! U USA je monsato na sudu dobio spor sa proizvođaćem organske hrane koji je imao farmu nedaleko od njifovog "poligona" i zabranjeno mu je da gaji ORGANSKU hranu. NPR. na Tasosu je npr zabranjeno korišćenje svih veštačkih herbicida i pesticida jer bi to bilo pogubno za proizvodnju meda, e sada ako ti smatraš da te hemikalije ne utiču na sve nas kao i na biljke...
@ZOKI
Ti si prijatelju naivan samo tako. PUNO članica STO ima VEOMA stroge zakone po pitanju STO, ne samo zabranu proizvodnje i prometa već i bilo kakva istraživanja u toj grani poljoprivrede. Znači nije to uslov za sve već za one koji HOĆE da se saginju!
NE GMO, NE STO pa i NE EU!

ma bre

pre 10 godina

To što je kod nas zabranjena prodaja i proizvodnja GMO ništa ne znači jer sumnjam da se poštovala pošto Srbija ima "jake" institucije i "vladavinu" prava, "nepotkuplive" inspektore. Mislim da je zbog toga bolje da se izmeni zakon i da na proizvodima bude obeleženo da su GMO pa ko hoće ko neće. Šta mislite da je hrana u McDonalds restoranima u Srbiji organska? Jeste malo-sutra..kao za mnoge proizvode koje kupujete , a ne znate jer je kod nas zabranjeno, nigde ni ne piše da je GMO, a vrlo verovatno da jeste. Setite se samo kad je bila afera oko aflatoksina , poličarima i mlekarama je bilo važnije šta će biti sa mlekarama, a niko se nije pitao šta će biti sa narodom koji se truje. Zato nemojte biti sigurni što je zabranjen GMO da ga i nema jer kod nas ako nešto ne možeš legalno da proguraš onda proguraj ilegalno. Doživljavali smo i veće skandale pa je sve to vremo izbrisalo iz naših sećanja.

Aleksandar

pre 10 godina

A sto ne pretvorimo Srbiju u poljoprivrednu zemlju samo za organsku hranu, koju cemo mi jesti jeftino, a visak prodavati inostranstvu za debele pare? Nisam zavrsio ni politicke nauke, niti psihologiju, niti ekonomiju, a milion puta se bolje razumem od njih. Jer razmisljam logicno, svojom glavom.

Radovan

pre 10 godina

Ljajić pritvorno stavlja ruke na grudi, izigrava dobricu, a u stvari je jedan od glavnih razbijača srpske ekonomije u dužem periodu. Bio je u svim vladama, nezavisno od programa stranaka koje su ih činile. Uključujući i vladu SRJ u čijem je razbijanju takođe učestvovao.

zmaj od kosmaja

pre 10 godina

Stav velikog broja naucnika na svetu! je da bez 30 godina konzumacije GMO nije moguce utvrditi realne posledice koje konzumacija takve hrane ima na coveka.

GMO jeste prihvatljivo resenje za zemlje gde ljudi umiru od gladi, ali nije za zemlje koje nemaju taj problem.

Zato treba biti oprezan i sacekati!
Srbija nece izgubiti nista ukoliko saceka, a moze da dobije mnogo.

srbija

pre 10 godina

Čitam ove komentare i ne verujem - "GMO hrana je kancerogena, GMO hrana izaziva alergije kod dece". Kod nas kao što je poznato nit narod boluje od karcinoma nit đeca od alergija. To je sve zato što jedemo GMO-free pa neka tako i ostane. Ljudi - ustanovljeno je da je KRAPINSKI NEANDERTALAC imao rak kostiju!!! On sigurno nije jeo GMO
(lara, 17. oktobar 2013 13:17)

Malo se obrazuj po pitanju GMO pre nego sto krenes da lupetas gluposti. Uzroci raka i alergija su brojni. Malo prosiri vidike nije tako crno belo sve.
Naravno ti si verovatno po principu sve sto je sa zapada mora da je dobro...sto je vrlo pateticno. Taj isti zapad koga verovatno toliko obozavas ponovo krece da tezi ka prirodno uzgajanoj hrani i zele da plate vise cak za to.

shojka

pre 10 godina

"kupujmo domace" - to sada vise ne zvuci primitivno, patriJotski, necivilizovano... (upravo obrnuto)!

NE U EU! - i za ovo cete se opametiti, svi, samo polako....

Food, Inc.

pre 10 godina

Ako neko misli da ce se izvuci tako sto ce sam proizvoditi hranu, vara se. Pogledajte film Food, Inc. bice vam mnogo toga jasnije.

Mirjana

pre 10 godina

DANAS U BEOGRADU - MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O GMO – ETIKA ILI INTERES?

Međunarodna konferencija o GMO – ETIKA ILI INTERES, organizovana u cilju kritičkog preispitivanja GMO tehnologije – sa etičkog, zdravstvenog, ekološkog, ekonomskog, pravnog i političkog aspekta.
Konferencija predstavlja platformu za argumentovano i temeljno razumevanje problema povezanih sa GMO, uključujući njihovo gajenje, preradu, promet, marketing, potrošnju i, posebno, u odnosu na suvereno pravo svakog naroda, da osigura kontinuiranu samodovoljnost u proizvodnji nutritivno vredne i zdravstveno bezbedne hrane.

Govornici :

. Prof dr. John Fagan: „Genetički inženjering – samo nauka“

http://gmopundit.blogspot.no/2012/09/genetics-expert-dr-john-fagan-promotes.html...

- Dr Vandana Shiva: „Biodiverzitet, čuvanje semena i bio-piraterija“

http://seedfreedom.in/....

- Prof. dr. sc. Marijan Jošt: „GMO-tehnologija samo-uništenja“

...http://marijanjost.wordpress.com/

- Prof. dr Branko Radujković: „GMO – etička razmatranja“, biolog, Prirodno-matematički fakultet u Podgorici

- Prof. dr Miodrag Dimitrijević: „GMO ili suverenitet: čija će nas ruka hraniti?“,
Katedra za genetiku i oplemenjivanje biljaka Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sad

- Prof. dr Miladin Ševarlić: „Zašto Srbija ne treba da prihvati GMO“..redovni profesor za užu naučnu oblast ekonomika poljoprivrede Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

za kraj '- USVAJANJE DEKLARACIJE

MUKNAVI

pre 10 godina

Prvo ste vi,"politicari", gradjani koji se bavite politikom digli dreku na GMO.Narodu ste govorili da je to otrovno,jedni druge optuzivali,i izazvali negativan stav gradjana premema takvoj hrani.Sada ,vi,opet govoite da to moramo uvoziti,ali ne i proizvoditi.Ljajicu,dal ste vi svi na vlasti i oko vlasti,normalni?Zezate Gradjane kao da su oni kod vas a ne vi kod njih u radnom odnosu.Dokle mislite da to moze trajati?Vecito?Zeznuli ste se,kada se najmanje nadate pocet ce ciscenje!

total srbicid

pre 10 godina

U celoj Srbiji imate GMO soje , psenice i dr zasejane na hiljade hektara. Niti to neko kontrolise niti zabranjuje. Otkup se vrsi najnormalnije i sve to traje vec godinama. Niko ne pominje gomile pesticida i herbicida koji su zabranjeni u EU alise kod nas prodaju i trose na tone. Total herbicid napr. i mnogi drugi. Niko ne pominje prskanje zelenog paradajiza hemikalijama od kojih pocrveni pre nego sto stvarno sazri. I takvu hranu mi jedemo godinama.

smuki

pre 10 godina

Ako se narod, onako snazno, organizuje oko zabrane GMO hrane u Srbiji, kao sto se organizovao protiv Parade Ponosa, onda nece biti od toga nista. Jer dragi gradjani Srbije, ovo je 1000 puta veci problem po nasu populaciju od Parade LBGT populacije. Da sada vidimo koje vise vrednosti Srbija brani.

Predrag

pre 10 godina

Ako ne pokazemo snagu naroda, pregaziće nas Monsanto i slični monstrumi. Ljajić je za mene najomraženiji političar od danas. Toliko mi se prevrće u stomaku čak ni kada vidim Velju magistra. Ovo je tvoje političko samoubistvo Rasime!

dovla

pre 10 godina

Srbija boluje od korupcije, primitivizma, sovinizma, i cega sve ne, ali najpopasnija boljka je evrofanatizam koji nas nam je demontirao drzavu, upropascava ekonomiju, a sad evo preti i da nas bioloski zatre.

Steva

pre 10 godina

Onda ne želimo u STO.
Ja nisam glasao za vas da biste me kljukali GMO hranom.

Ove godine glupog se paradajza nisam najeo, jer ima ukus plastike, dok
pre 20 dana nisam konačno našao seljaka koji je zasejao normalan paradajz.

E pa možete vi da ga proizvodite ali ja ne moram da ga jedem.

A za GMO...

Pa prosto, glasaću za demokrate na sledećim izborima ili za Dveri.

SRAM VAS BILO !!!

Новак Никач

pre 10 godina

Ово је нечувено!Министар спољне и унутрашње трговине, телекомуникација и информационог друштва, потпредседник Владе,Расим Љајић. Велики малоазијски путник,турски ренесансни неимар на овим просторима, који преко државе Србије,уништава наше произвођаче, а промовише турске и којекакве фирме, типа copy paste и испред наших очију и са нашим парама,увлачи отоманску носталгичну визију на Балкану, која се уклапа у глобални сестем свакојаке тираније.
Пресамићени Расим,универзална доброта у нашем политичком пилићарнику, фронтмен "оријенталног хуманизма",миротворац и благоглагољив "разумник", пегла наше погледе у свулу и кадифу из обећаног Али Бабиног ћупа-у власништву Вучића и Дачића,само да нам се Врлада не обрука пред налетом ГМО лобиста и европских бирократских мекушаца.Ето и њега да мало припомогне Вучићу и Дачићу,да не буду сами у тровању овог простора хрватским цигаретама и генетски модификованим ортанизмима (ГМО).Ови патетични одговори племените вештице политичке свакодневице у Србији, заслужују сваку осуду јавности.Да ли Србија мора, поред осталих, да плаћа Врладине дилере ГМО и хрватске крџе? Аферим алхемичару!

Mita

pre 10 godina

Svaka hrana i proizvod sa GMO,MORA da bude JASNO obeležen slovima od 2 metra,ako treba,da znamo koja je organska,da bi nju kupovali,koji to želimo...!

ko nece pa ne mora da kupi majku mu

pre 10 godina

NEPISMENI narode, ne uvodi se obavezna upotreba GMO vec promet. Sa sve oznakom da je GMO. Znaci ako necete da jedete GMO - nemojte kupovati. Gomila stvari (hrane, pica, predmeta, itd. - nevezano za GMO) je dozvoljena u prometu ali ih nema po prodavnicama. Zasto? Pa zato sto niko nije kupovao!

razocaran

pre 10 godina

Nama je ljudi, izgleda, tako sudjeno, bez obzira ko dodje na vlast ne radi u korist naroda. Zalosno sto moramo zbog manjine svi da napustimo nasu Srbiju :(

Gmaz

pre 10 godina

> Sta cemo sa sirotinjom koja ne moze da bira, nego mora da uzima ono sto je jeftinije.

Dakle, zaključak je da bismo sa GMO sirotinji obezbedili jeftiniju hranu, jer sirotinja nema za ovu trenutnu. Pa jel' bolje da sirotinja jede GMO ili da umre od gladi?

A ko trenutno ima para da jede zdravo, imaće za istu tu hranu i kada na polici pored bude GMO. Možda ljudi ne veruju sebi da se neće uhvatiti za jeftiniji prozivod?

Jovana

pre 10 godina

Ma alo ljudi! Ko zna sta godinama jedemo! Ako mislite da nas vec ne rokaju GMO-om sa svih strana, varate se! ja samo MOLIM nasu dragu vladu da lupe OGROMAN GMO pecat na hranu pa da znam sta da zaobilazim!

Mile GMO

pre 10 godina

Kod nas uopste ne postoji konstruktivna polemika oko ove teme. Ja sam zagovornik GMO hrane, jer smatram da ima mnogo vise pluseva nego minusa (ako ih uopste ima). Ali opet, bilo sta konstruktivno u ovoj zemlji je nemoguce. Ljudi ovde jos veruju u magiju i sujeverje, krste se kad prolaze pored crkve...kako ocekujete od takvih ljudi da bilo sta kriticki posmatraju.

Dragan

pre 10 godina

Da li je moguće da ima toliko funkcionalno nepismenih koji ne mogu da razumeju ono što čitaju? Za članstvo u STO i EU moramo da ukinemo zabranu prometa nad svim robama, pa i na GMO hranu. To NE ZNAČI da moramo da imamo promet GMO hrane jer će isti zakon toliko da oteža ispunjavanje uslova za promet da će on praktično biti onemogućen. Stvar je samo u ispunjavanju birokratskih pravila, kao što i muslimanske zemlje ne mogu da uvedu zabranu prometa svinjetine, ali je onemogućavaju dodatnim članovima zakona... Druga je stvar da javnost i dalje vrši pritisak na vlast da se sve ovo završi na pravi način, da i dalje nemamo masovno prisustvo GMO hrane na tržištu.

Gundelj Sandokan

pre 10 godina

Ljajke malo nam otrova pa nam i to treba. Ustvari, dozvolite promet i upotrebu GMO ali u skupstini, nemam nista protiv cak i podrzavam !

orjent

pre 10 godina

Ma kakav 100? Sta ti to proizvodis za STO?
U pocetku me te je bilo zao jer sav vruc krompir tebi daju.Iz tvog rada kroz zakonodavstvo o radu na cijem si celu bio vidim da smo svrstani na listu zemalja kao nepozeljni.
Sa STO vidim da ti nisi za zaljenja nego bahat i bezobrazan.
Za GMO referendum,koji moze da se odradi uz izbore.

mlekadzija

pre 10 godina

Ipak se ulaganje u domace zagovarace GMO isplatilo... Pitajte bivsu ministarku poljopšrivrede stipendistkinju Monsanta nesto o tome.

dusandrugi

pre 10 godina

Bojim se da malo ljudi zna sta je GMO, ali ih to ne sprecava da o tome imaju misljenje. Pa ljudi, kad ste ranije cele godine jeli paradajz ili lubenice? Pa sve je to genetski modifikovano da bi radjalo cele godine, ili da bi krave davale hiljadu litara a ne deset.

Bojan

pre 10 godina

Prema pravilima STO, GMO hrana NE SME da se oznacava u prodavnicama, tako da okacite macku o rep te vase ideje o tome kako cete kad udjete u radnju znati sta je GMO. Nema spasa od ovoga. Situacija je vrlo jednostavna, ili cemo prihvatiti GMO i umirati polako decenijama, ili ce nas bombardovati i pobiti za malo krace vreme. Tako da cutite i jedite taj plasticni paradajz, bolje niste ni zasluzili.

Moranje

pre 10 godina

Nije ovaj ministar kriv. On govori sto drugi ne smeju. Ali, ipak mi nije jasno da li mora tolika poniznost, beskicmenjastvo, beskarakternost koju ispoljava nasa vlast. I ima li nesto sto ovi nasi ne bi ispunili. Jos je jedino ostalo da nasi predlazu nesto da urade sto EU i ne trazi. A, bogami, ima sanse i za to.

Jelica

pre 10 godina

Pijem coca colu, nestle nes kafu, jedem milka čokoladu i ako sam dobro popamtila skoro sve što ovde pominjete, od kako znam za sebe, odnosno, od kako mogu da se kupe, nemam pojma koliko je to već godina. Ja imam 58 godina i nemam nameru da se tih proizvoda odreknem. A šta je tu GMO uopšte me ne interesuje.
Dakle, ne želim da iko zabrani prodaju meni omiljenih proizvoda.

Darko

pre 10 godina

Jedino što nam je još ostalo to je-zdrava hrana! Hoćete i to da nam uzmete! Kako vas nije sranmota i greota! Mi, građani Srbije želimo da naša deca jedu zdravu hranu, a ne-GMO! NE-GMO! NE-GMO! Čujte ponovo: NE-GMO, NE-GMO!
p.s. Gospodine Ljajiću, pozdravite Dačića, Vučića, nikolića!
(Dule, 17. oktobar 2013 12:17)

Koja bre zdrava hrana?Koji bre zdrav zivot? Srbija je prva u svetu po broju pusaca i takav narod ce da deli lekcije drugima o zdravom zivotu?! Zalosno koliko primitivan i zatucan narod.Samo da pljuje po zapadu,valjda tako leci komplekse od istog. Najprodavanije pice koka kola,najvise se jede rostilj,pijemo mleko sa najvise otrova,sve puno otrova i pesticida....ali ne mi jedemo samo "zdravu" hranu.

pusti nas u disko

pre 10 godina

-Kosovo - prodali (chek)
-Srbiju rasprodali (chek)
-Energetski ugovor sa rusima raskinuli (sun)
-Izgradnju kanala opstruirali (alvays)
-Ubiti moral i nacion naroda (chek)
-Potrovati ostatak GMO-om (chek)

Evrofanatici, pljus u lice.

Doktor Zgubidan

pre 10 godina

Nadam se da će gospodin Ljajić kao progresivni kosmopolita servirati svojim ukućanima GMO hranu sa velikim zadovoljstvom. Madjarska je potpuno zabranila GMO i dalje je članica STO i EU. Koja je inače funkcija Dr.Ljajića osim da klima glavom i sleže ramenima? On ima puni kontinuitet u svim vladama od 5.oktobra do danas što je uspelo još jedino Dinkiću. Razlika je jedino u tome što se Ljajićevo ministrovanje jedva primećuje dok je Dinkić pod teškim i opravdanim kritikama. Šta je to Dr.Ljajić epohalno napravio za ovu zemlju da bi već dugu deceniju bio na vlasti?

bzvz

pre 10 godina

Izdali smo Kosovo, hoce da svi postanemo pederi i da jedemo mutiranu hranu. Odavno nas prate preko telefona i menjaju nam raspolozenje i klimu preko HAARPa. Divno, a mi cutimo ko poslusne ovce, super!

Neša

pre 10 godina

GMO je odavno u Srbiji, ne verujete? Otidite u prvi Aman market i pogledajte Codex Alimentarius na svakom proizvodu Bravo robne marke.
(SLX, 17. oktobar 2013 12:17)

To su pojedinačni slučajevi, ali ako se donese zakon, e, to je nešto sasvim drugo!!!Nećemo GMO!

n

pre 10 godina

Mene baš uhvati strah kad vidim koliko ovde živi nesrećnih, besnih i poremećenih ljudi. Čovek koji ovde urla o štetnosti GMO, HAARPU, kemtrejlsima i ostalim ludorijama će sutra očas posla početi da bode nožem po tramvaju ili puca na komšije. Mora se odavde bežati.

gradjanka a pravoslavka

pre 10 godina

Ne morate da volite Dveri ali taj pokreten se najvise protivi GMO u Srbiji i oni su jos pre dve godine govorili da su g, Ljajic i MK KOstic glavni lobisti GMO u Srbiji.
Tada sam se cudila i pomislila ovi su prolupali kad u g. Ljajicu vide lobistu GMO, kad ono :(

Anno Nimmus

pre 10 godina

Jednostavno, ova vlast ce sve uraditi da se dodvori Evropskoj Uniji (tacnije, Amerima, jer su oni zapravo siva eminencija citavog EU projekta), pa cak i po cenu zdravlja sopstvenog naroda. Da li je neko zaista toliko naivan da poveruje da kada se trgovina GMO proizvodima ozvanici kao legalna nece biti proizvodnje takve hrane. To je samo pitanje vremena, godinu-dve dana (toliko ce Bajden i kompanija moci da sacekaju), a onda kada stvari uzmu maha, i kada svaki drugi poljoprivrednik bude sejao psenicu, paradajz ili kupus iz epruvete kome su dodati geni insekata, glodara pa cak coveka (da, i to se radi, za one koji ne znaju), vise nista nece biti isto. Ali zato, Srbija ce dalje ostati na "evropskom putu", uz cvrsto obecanje da ce uci u EU taman u vreme kada se danasnjim politicarima (a i svima nama) budu radjali unuci koji ce umesto prstiju na sakama imati pipke. Nazdravlje!

lara

pre 10 godina

Čitam ove komentare i ne verujem - "GMO hrana je kancerogena, GMO hrana izaziva alergije kod dece". Kod nas kao što je poznato nit narod boluje od karcinoma nit đeca od alergija. To je sve zato što jedemo GMO-free pa neka tako i ostane. Ljudi - ustanovljeno je da je KRAPINSKI NEANDERTALAC imao rak kostiju!!! On sigurno nije jeo GMO

mikin

pre 10 godina

"Ako žalimo prijem u STO moramo da dozvolimo promet GMO, ali zabrana proizvodnje ostaje na snazi, kaže za B92 ministar trgovine Rasim Ljajić."
-------------------------------------------------------------------------
Da li vi znate sta govorite? Drugim recima, ako zelimo u STO moramo dozvoliti Monsantu i slicnima da prodaju na nasem trzistu - domaci ne mogu da proizvoditi GMO ali trgovina uvoznim GMO - MOZE! Vas sve treba pohapsiti. IMATE ZAKON KOJI KAZE DA NE SMEMO. Znaci otpada STO.
ili ce biti kao i sa Rvackim duvanom? Vi niste drzava.

Dejan

pre 10 godina

Dragi gradjani Srbije, doslo je vreme kada moramo da zaboravilo na politicke podele, nije bitno ko je Srbin, Madjar, Hrvat, musliman... svi smo zajedno ugrozeni, mi i nasa deca! Moramo da ustanemo protiv ovih nato poslusnika, mopramo da se borimo za zdravlje svoje dece! Sva deca u Srbiji treba da se razbole da bi deca onih koji trenutno vladaju dobila dolare za bolji zivot? Ne smemo ovo dozvoliti, sta je sledece, uvesce vakcine da brze umremo, ovi ce pristati na sve za saku dolara! Nikada nisam glasao za ds ali danas vidim da su bili gospoda za ove danasnje, svi bi morali da se udruze da srusimo sns koja ne samo da krade vec zele zlo nasoj deci!

Siniša

pre 10 godina

Mogao bih da se kladim da je bar 50% komentatora protiv GMO glasao za SNS! Vidite, kada glasate za neku stranku, onda treba da imate u vidu sve aspekte njenog delovanja! Hoćete da "volite" SNS, a nećete GMO, to ne ide odvojeno! Stop GMO!!!

giordano bruno

pre 10 godina

Užas.Neka GMO hranu jedu deca onih koji budu dozvolili promet.STO je organizacija koju kontrolišu Bilderberg grupa i Trilateralna komisija.Informišite se o tome pa će Vam sve biti jasno.Srbija treba da ostane "čista" od GMO.To nam je šansa za budućnost, jer će vrlo brzo negativni efekti GMO isplivati na površinu.Sada treba reći NE za GMO, jer kasnije ćemo se hvatati za glavu i skupo platiti našu popustljivost.

chica

pre 10 godina

Kako nam ministar vređa inteligenciju. Moramo da dozvolimo promet a kao nećemo koristiti. Pa valjda zbog toga da bi nam prodali i traže dozvolu prometa. Kupovaćemo pa ćemo bacati... Ministe, ministre... Sve za Evropu.

Zoran

pre 10 godina

Sta vam rae, sve meni muka iako sam pobegao od vas. Evropa zabrinuta sto Miskovic pusten iz pritvopra. To je poruka Miskovicu da mu Evropa nece pomoci i zele da njegovo carstvio predje u ruke Zapada. Sada GMO hrana, sto cete prihvatiti kao bele lale, inace nema EU. Onda apsolutnmo tretiranje Kosova kao drzaqve, a ne morate da potpsiete to, ukljucujuci i UN. Pa cete da prodate firme koje nesto vrede, kao EPS, PTT. E posle ce da se rodite, kao Bugari i Rumuni.

nesa

pre 10 godina

Koju zakletvu si ti polagao kad moras da dozvolis uvoz GMO, lekarska etika ti to dozvoljava, stavite nam chipove na ushi pa znamo da smo zamorcici i cena uspeha ove vlade.

Kole

pre 10 godina

Koliko vas ogorcenih na promet GMO pusi?
Da li zaista mislite da u 13 zemalja koje nisu u procesu prijema (sto ne znaci da ne dozvolavaju promet GMO) stoje recimo Rusija i Kina na koje se tako lako pozivate?
Da li znate da konzimirate i vi i vasa deca svakodnevno vec godinama proizvode koji u sebi sadrze GMO?

Koja gomila neukih, primitivnih, zatucanih komentara. Ali tako je to u Srbiji i bice samo gore. Naravno da ce ovaj zakon proci jer nas niko nista i ne pita. A kakvi smo, i bolje da nas ne pita - mi svaki put kada imamo izbor bez greske donesemo pogresnu odluku.

igor backi petrovac

pre 10 godina

potpisivanjem STO unistices ono malo sprskog naroda sa GMO proizovdima i ono malo proizvodnje u srbiji jer ce se uvoziti jeftino smece!

n1n

pre 10 godina

Zao mi je sto ne zivim u Svajcarskoj, to je drzava i po, gradjani se pitaju pa skoro za sve. Ali oni sami znaju da brinu o sebi, mi opstajemo na zalost, samo zbog toga sto moramo da ispinjavamo uslove. Ko kada djaku das losu ocenu da bi se opametio, i da bi ga ocene terale da uci vise...

М. Н. Лазар

pre 10 godina

Министре; овог, Вулина, испрепаданог Крстића, Вељу (немам атрибут), тајанственог Угљанина,загонетног Радуловића, (ничим изазвано) расчупаног Тасовца, анонимног Мркића, дугојезичну З. Михајловић, потопљеног ватерполисте (ни име му не знам),оног аеродромско-тоалетно-саобраћајног Антића и ... ., не би поднијело ни устројено норвешко друштво нити (економски) арапска нафта.

Dule

pre 10 godina

Jedino što nam je još ostalo to je-zdrava hrana! Hoćete i to da nam uzmete! Kako vas nije sranmota i greota! Mi, građani Srbije želimo da naša deca jedu zdravu hranu, a ne-GMO! NE-GMO! NE-GMO! Čujte ponovo: NE-GMO, NE-GMO!
p.s. Gospodine Ljajiću, pozdravite Dačića, Vučića, nikolića!

spy

pre 10 godina

Rspitajte se šta se desilo u Irskoj nakon sto je GMO bila u upotrebi! Raspitajte se koje su zakljucke doneli naucnici o GMO u Irskoj.
Izmedju ostalog, posledice su bile na deci jer je GMO izazvala brojne alregije.

Marko

pre 10 godina

Šra se odmah bunimo te Ljajić ne valja upropasti nas itd. Pa mislite da neko drugi na tom mestu ne bi isto uradio. Ako nećeš ti ima ko hoće. Nego htedoh reći da iako sam ja žestoko protiv GMO ovo je prilika da se ta oblast reguliše. Za sad u zakonu stoji da je promet GMO zabranjen a svi smo svesni ili bar neki od nas da da je GMO već na našem tržištu samo to nigde ne piše. Ovako ovo je prilika da d se to reguliše. Krava jede GMO kukurz i naravno daje GMO mleko. GMO mleko se posle koristi za proizvodnju čokolada kojih imamo jako mnogo na našem tržištu( neko je pre meno taksativno i nabrojao). Treba reguisati da bilo koja komponenta proizvda sadrži iole veze sa GMO proizvod mora da ima etiketu preko minimum pola ambalaže sa oznakom GMO. Pa da vidim koji je taj što će kupovati te proizvode. Brzo će propasti.

toza

pre 10 godina

Dobro se cuvajte politicari. Ovo nece proci nekaznjeno, zar mislite da narod nema granice izdrzljivosti?!
(Zeljko, 17. oktobar 2013 11:17)
Da biće isto kažnjeni kao odgovorni za aferu alfatoksin. Ministar smenjen i prebačen u NIS da održava vezu sa Vladom Srbije a granica alfatoksina ostala ista. Svi mi ovde smo jaki na jeziku i veoma pametni iz udobnih fotelja.

Vojvodinac

pre 10 godina

Ništa se ne mora, nemojte lagati narod!
I nije tačno da se to traži od Srbije, već se traži od tebe Ljajiću, a zbog čega?
Sa druge strane ako do sada promet GMO hrane nije bio dozvoljen, gde su kazne za one koji to i sada krše?!
Znamo svi da su nam rafovi mnogih prodavnica puni GMO proizvoda, ali nikom nije jasno kako to, ko je za to nadležan i kome prijaviti.
Puni se budžet saobraćajnim prekršajima, a ovi što nas truju... njih niko ne dira?
Imali smo ministra zdravstva koji na rutinske operacije ide iz zemlje, ministra obrazovanja koji svoju decu školuje van zemlje, kada Rasim završi započeto, moraće se svi hraniti u inostranstvu.
Plodnu Srbiji dovodite do gladi svojom pohlepom, vreme je da svi malo stanemo stavimo prst na čelo i razmislimo, kuda smo to krenuli?

Masha

pre 10 godina

Protiv sam! Ili da se dozvoli i nasim poljoprivrednicima da proizvode (i to da neki nas naucni institut bude odgovoran za proizvodnju, sirenje, kontrolu kvaliteta, itd) ili NISTA! Jer ovako ce ponovo ulazni lobi profitirati, a nasi seljaci ce sa nekonkurentnom ZDRAVOM (normalnom) hranom propasti!!! U svakom slucaju da pise na proizvodima.

Ozlojeđeni!

pre 10 godina

GMO je već odavno na našem tržištu, samo toga nismo svesni. Čak se proizvodi i genetski modifikovana soja na vojvođanskim njivama, ali se o tome ne priča, jer se radi polulegalno. Elem, nije moguće sprečiti dolazak GMO robe na naše tržište. Ono što je moguće je sledeće: 1) Sprečiti zagađivanje naših njiva sa GMO biljkama, tako što će se nelegalno sejanje GMO biljaka kažnjavati strožije nego sejanje marihuane i maka (znači minimum 20 godina robija). Kada se GMO jednom zaseje, posle se stotinama godina na toj i na okolnim njivama ne mogu sejati normalne biljke 2) Doneti zakon o tome da GMO hrana u radnjama mora da bude jasno obeležena (slično kao upozerenja na paklicama cigareta) 3) Prodavnice koje prodaju GMO-robu koja nije jasno obeležena strogo kažnjavati, tako da im ne padne na pamet ni da pokušaju (npr. kazne od 100 - 500 hiljada evra po prekršaju) 4) Stanovništvo mora imati svest o tome, da je dobra i kvalitetna hrana važan faktor u životu. Zbog toga treba bojkotovati GMO-robu pre nego što bude kasno. Što više budemo kupovali GMO, to će biti skuplja normalna hrana, tako da će jednog dana normalna hrana postati toliko skupa, da nećemo moći da je više kupujemo. (ovo iskustvo je 100% potrvđeno u praksi u SAD-u i EU-zemljama). Počnite sa bojkotom Nestle-proizvoda, jer su oni br. 1 u svetu u proizvodnji genetske hrane.

Vracar

pre 10 godina

Prvo sam glasao za DS pa za LDP pa za SNS ali sad vidim da sam trebao da glasam za Dveri. Jesam ja budala nevidjena. Ocigledno je da su sve stranke totalno za neoliberalni kapitalizam tj Srbija sa GMO hranom, Srbija u NATO, priznavanje Kosova i na kraju ucestvovanje u ratovima sirom planete a ko zna verovatno i napad na Rusiju u periodu od 15-20 godina sa NATO alijansom i Amerikom na celu.

Nama treba narodni veliki referendum na kome ce lepo narodu da se opisu 2 stavke

1.) Protiv ulaska u EU
Srbija nezavisna sa Kosovom u svom kakvom takvom sastavu, socijalisticko drustveno uredjenje, Bez GMO hrane, nikad clan NATO-a i okrenuta drugim trzistima pre svega Rusiji i Kini.

2.) Za ulazak u EU
Objasnjenje: NATO, GMO, priznavanje Kosova, parada ponosa, ulazak u STO, ukidanje nacionalnog identiteta (zamena za Evropski tj plava karta) itd. Potpuno liberalizovanje Vojvodine i sandzaka kao pokrajine i uvodjenje regiona, prodaja svih drzavnih firmi (Telekom, Eps, skole, bolnice, sportska drustva itd.)

Da lepo glasamo i da se odlucimo. Ocigledno je da ne moze 'miks' i Kosovo i Evropa, hocemu u EU al necemo u NATO, necemo GMO ali hocemo u EU. Mora ili 1 ili 2. Ne moze oba. SNS i SPS su nas slagali i za sada kao stavka 1 ostaju samo Dveri, SRS i DSS. Mada kako je krenulo ne bi me cudilo da se predomisle oko GMO hrane.

Glasajte protiv ulaska u EU pozitivan komentar. Za ulazak u EU negativan!

pera038

pre 10 godina

kada bi ovih 100 komentatora pretvorili u 100 coveka ispred vlade (kvazi)Republike Srbije, prikljucilo bi se jo 100 hiljada roditelja koji ne žele da svoju decu hrane sa GMOvnima. e onda bi se možda nešto i desilo... Ovako, ostavljajići komentarw po raznim sajtovima i forumima svi vi nezadovoljni se u ovom trenutku upravo pasivizirani... nema akcije, nema reakcije od vas... več samo glupi komentar.
pasivizacija društva-to je trenutno stanje stvari.
pokrenite se - izadjite na ulicu, na balkon i glasno to recite....

nema više zdrave hrane

pre 10 godina

Vidim mnogo bi revoluciju da dižu, evo da im pomognem, neka dignu ruku oni koji NISU deci kupovali neki od proizvoda koji se nalaze na listi onih sa GMO dodacima. Izabrao sam samo čokolade i gazirana pića za početak, zbog ograničenosti prostora...

Cadbury, Kit-Kat, Kraft (Milka čokolade), Toblerone, Mars,
M&M, Snickers, Milky Way, Twix, Nestle čokolade, Crunch, Nestle Nesquik,...

a takođe i Coca Cola, Sprite, Pepsi, 7-Up, Schweppes, Capri Sun juices,...

Nešto mi se čini da će malo biti podignutih ruku. Ukinite prvo GMO u sopstvenoj kući pa onda da svi krenemo da rušimo Ljajića. Zabranite prvo Milku i Coca Colu svom detetu pa onda da tražimo od države ono što se ovde predlaže

Nix

pre 10 godina

Samo ne GMO pa makar nikada ne ušli ni u EU ni u STO. Ali na žalost ovde imamo šarlatane koji su na vlasti i koje su doveli Ameri pa svaku njihovu želju ispunjavaju. Ne zavaravajmo se - STO drže Ameri kao i sve važnije svetske organizacije koje im donose pare. Prošlog vikenda u preko 500 američkih gradova su održani protesti protiv GMO i protiv Monsanto. Nadam se da će savest poslanika u Skupštini proraditi i da se neće usvojiti taj zakon. Nadam se da će razmišljati svojom a ne partijskom glavom jer će tu hranu jesti i njihova deca. Ako se taj zakon usvoji onda teško nama. Mogu misliti kakvo će smeće da se uvozi bez ikakvih oznaka o poreklu i sastavu.

mudrijas

pre 10 godina

Izgleda da ce teritorija Srbije na kraju ipak uci u EU. Sdmo, narod ce nestati. Ali, uci cemo u istoriju kao nacija koja je izvrsila samoubistvo samo da se dokopa EU (iz koje ce uskoro drugi da beze!)...kako neko rece, jedina razlika izmedju majmuna i coveka u drustvenom smislu je - da je majmun sebican i gleda samo sebe i svoj interes, ne cini nista za grupu...

Žika Vračaruralac

pre 10 godina

@Dragan Torbica
Vaš izbor. Dakle, ni ja ni moja deca ne jdemo ništa od proizvoda koje ste naveli. Jedemo "Euro Krem", "Lindt" čokolade, domaće slatkiše (Pionir, Simka, Bambi...) nikako hrvatski "Soko Štark), "C" supe, Imlek i Granice mlečne proizvode, "Carnex" paštete, retko pijemo gazirano, pijemo domaće sokove...
Čisto da znate, proputovali smo ceo svet, i videli da tako rade ljudi u Urugvaju, Srgetnini, Brazilu, Maleziji, Japanu, Koreji, Rusiji, Kini.
Naš izbor.

strujni udar

pre 10 godina

Šta bi sa Ješićem? Ša njega ste optuživali za to što vi radite. Znači time ste priznali da je Ješić jedini pošten političar u Srbiji koji brine o zdravlju naše dece. JEŠIĆ ZA PREDSEDNIKA!

Kiza

pre 10 godina

Čitam, pojedini traže ostavku gospodina Ljajića! Šta mislite, da li bi gospodin Ljajić smeo da kaže oko GMO, a da u tome ne učestvuju Dačić, Vučić, Nikolić? Pitanje GMO nije pitanje različitog političkog mišljenje, ono je pitanje svih nas i budućnosti naše dece! Ujedinimo se! I žuti i crni i crveni i plavi !!!

Toma diploma

pre 10 godina

E zasto je GMO nezdravo , jel zna neko ? Kako volim kad svi soli pamet o GMO a nista neznaju o tome ;-) hahaha srBski fazon , svi su selektori , svi su politicari a sve i dalje raspad ;-)

Bogi.bre

pre 10 godina

Po meni ovo znaci da cemo samo vise kupovati domacu hranu koja ce biti, po zakonu, proizvedena bez GMO i amin. I ovako i onako moramo ispunjavati uslove kako god bilo..

Običan građanin

pre 10 godina

Sećate se, Vi, "oslobodioci od Miloševićevog režima" i "petooktobarski revolucionari", kako ste "grmeli" po trgovima: "Idite, deset godina ste na vlasti, dosta je bilo, ne plaćajte struju, vodu, grejanje i sl. gluposti...
Sada, ja kažem, Ljajiću idi popravljaj narodu zube pošto do sada nisi ništa korisno učinio za njega... Idite, i svi iz sadašnje vlasti, ima vas na narodnoj grbači od 1996. godine...
Od tada, ne možemo da vas se "otresemo"... Nikako...
Milošević je bio u pravu, svi ste strani plaćenici i radite protiv naroda i zemlje...
Sve prihvatate, šta god da vam Brisel naredi, zarad ostajanja na vlasti...
Broga vas i za narod i za državu...

lara

pre 10 godina

Ljudi na Zemlji ima SEDAM MILIJARDI stanovnika. Taj silni narod mora nešto jesti. Samo me zanima čime bi ovi anti-gmo, anti-pesticidi, anti-SVE aktivisti nahranili taj toliki svet. Čisto licemerje!

lara

pre 10 godina

Da, ova hrana koju VEĆ jedemo je toliko zdravstveno ispravna da sve pršti! Samo bih volela da mi ovaj ogorčeni svet koji vrišti protiv GMO kaže šta oni jedu. Verovatno meso jednoroga i žvaću divlje orhideje. Čisto licemerje i zatucanost. Ako je GMO hrana obeležena - u čemu je problem? Onaj kome odgovara nek jede to onaj kome ne odgovara - ne mora. Prema buđelaru i ličnim preferencijama...

realno

pre 10 godina

To znaci da cemo moci jeftino da uvozimo GMO psenicu, kukuruz, soju itd, nas kukuruz, psenica, soja nece biti cenovno konkurenti pa cemo onda za par godina kad svaki seljak propade, lepo ce svi preci na proizvodnju GMO hrane...

(fgjh, 17. oktobar 2013 11:53)

Veoma lepo receno!!! Srbija ima toliko obradive povrsine da celo njeno stanovnistvo nikada ne bude gladno bez obzira na bilo kakve promene i situaciju u svetu.

Ivan

pre 10 godina

Ma odlicno,hajde lepo da se potrujemo,politicari dobiju za podmicivanje novac i na sve zivo pristanu a narod,ma ko sisa narod,vazno da je njima dobro,da se razumemo svi politicari su isti...ova fraza vazi samo za njih.Ali ne mogu da razumem da je neko toliko bezobziran.Unistili su nam selo totalno,nekad zemlja gde je uvek bilo voca i povrca a danas jedemo "plasticni" paradajz....aaa motku u ruke...

Pametnjaković

pre 10 godina

Ukoliko bi bilo jasno naznačeno šta je šta, onda u redu, ali ukoliko će se na pijaci pojaviti GMO, a tamo veliki broj ljudi laže čim otvori usta, onda ne. Snaga i sposobnost našeg imuniteta zavise od normalne hrane.

miki

pre 10 godina

u životu jedino što mora je da se umre ali razumem priču mimo sveta nema mada me zanima dali je i Rusija kad je dobila članstvo sto isto prihvatila....ali oni su veliki a mi mali

ratar

pre 10 godina

Ko je ovlastio ovog Ljajica da pregovara sa bilo kim o necemo sto protiv naseg izvanrednog zakona. Napolje iz vlade!!! Kada bi se raspisao referendum o ovome, bilo bi 0% glasova za. Prema tome, ne mogu takvi da predstavljaju nas!

Agro

pre 10 godina

Koliko vas ogorcenih na promet GMO pusi?
Da li zaista mislite da u 13 zemalja koje nisu u procesu prijema (sto ne znaci da ne dozvolavaju promet GMO) stoje recimo Rusija i Kina na koje se tako lako pozivate?
Da li znate da konzimirate i vi i vasa deca svakodnevno vec godinama proizvode koji u sebi sadrze GMO?

Koja gomila neukih, primitivnih, zatucanih komentara. Ali tako je to u Srbiji i bice samo gore. Naravno da ce ovaj zakon proci jer nas niko nista i ne pita. A kakvi smo, i bolje da nas ne pita - mi svaki put kada imamo izbor bez greske donesemo pogresnu odluku.
(Kole, 17. oktobar 2013 12:15)

Slusaj bato, ja ne pusim, ne kupujem Milka i Nestle cokolade, zivim u gradu ali vecinu hrane proizvodim na selu tako sto na imanju roditelja placam ljudima da mi obradjuju bastu, njive i hrane stoku.
Ja cu da ostanem zatucan a ti slobodno jedi GM hranu i daj je deci svaki dan.

sava

pre 10 godina

dali su dupe pod kiriju tako se kaze u nasem narodu,sad nema nazad...zalosno je sto sve ide na ledja ovog jadnog naroda i sam g Ljajic me je razocarao

Siniša

pre 10 godina

Mi, komentatori vesti B92, pripadnici i simpatizeri različitih stranaka, a u ime naše dece, ne želimo GMO, ne želimo GMO, ne želimo GMO! Svaki dan ćemo vam ponavljati po hiljadu puta: Ne želimo GMO, ne želimo GMO, ne želimo GMO........ne želimo GMO, ne želimo GMO......

jj

pre 10 godina

Ne moramo mi nista, dajte da ne udjemo u STO, cim ima ovakav uslov. Nece biti nikoga u ovoj drzavi ako na GMO pristanemo, osim mozda Ljajica koji ce sedeti u STO.
Malo li nam je bolestina od bombardovanja?
Zasto ne bismo bili GMO free zemlja koja ima takve hrane za izvoz?

SLX

pre 10 godina

GMO je odavno u Srbiji, ne verujete? Otidite u prvi Aman market i pogledajte Codex Alimentarius na svakom proizvodu Bravo robne marke.

в

pre 10 godina

Хорор! Људи маните се производа које нисте сами направили. Обавестите се и са срећом.

...sve sve ali nista

pre 10 godina

pa kad ste zemlju i jatvdali arapima ta dzabe a nis rusima za dzabe sto ne bi i gmo dozvolili..ova vlast ce unistiti srbiju ne samo materijalno vec zdravstveno

mhm

pre 10 godina

Ovo je uzas!
Francuski naucnici su dokazali na istrazivanjima koja su trajala 3 godine direktnu stetnost od GMO. Pacovi su krace ziveli, oboljevali od razlicitih vrsta rakova itd..
Ovaj svet postaje pritajeni pakao na zemlji i zato ce se urusiti bez nade ka napredku i prosvecenosti civilizacije.

Branko Fon Beca

pre 10 godina

"Sta je previse? Svaka zemlja na svetu osim Severne Koreje i Srbije je clan STO, pa niko ne umire od GMO. Sta smo mi, najpametniji? Osim toga, ako necete GMO nemojte da ga kupujete, niko vas ne tera. Promet je slobodan, neka kupuje ko hoce ko nece ne mora.
(Zoki, 17. oktobar 2013 11:37) "

Izvini, jel' se ti samo praviš, ili ....
Da li možeš i da naslutiš posle ovakve odluke, u zemlji koju još samo poljoprivreda drži da ne potone, kada se omogući slobodna prodaja GMO žitarica koji su, zbog većeg prinosa i neuporedivo boljih subvencija koje njihovi proizvođači imaju u odnosu na domaće poljoprivrednike kojima em bedne subvencije kasne, em pariteti zrno-nafta-veštačko đubrivo su najnepovoljniji u Evropi.
Da li ti je jasno da je ovo katanac na ovu nazovi državu za najdalje 2-3 godine ?
Ili misliš da će zemlja stočara naprasno sa proizvodnjom čipova da nadmaši INTEL i AMD, pa nam poljoprivreda nije ni bitna ?

A ako si od onih koji diplomu i doktorat stiču čučeći u stranačkim prostorijama i udarajući minuse na mrske im komentare, onda ništa ... izvini na dosadi ...

Gumena kičma i lepljivi prsti političara

pre 10 godina

(@Kole, 17. oktobar 2013 12:15)

Doći će dan kada će takvi kao ti moći samo u krugu ljudi oko sebe, koji uopšte pristaju da vas podnose, slušati vaše mudrolije. A svi koji ne misle tako će uobičajeno biti "počašćeni" da su neuki, primitivni, zatucani itd. Na net portalima vas više neće biti i daj bože da, vama pljuvačima po onima koji drugačije misle, već jednom smrkne i da vas skinu sa javnog objavljivanja po portalima. Da prestane da se toleriše takav nastup. A što se tiče GMO ultimatuma podmitljivim srpskim političarima, pa šta se drugo očekuje od njih sem da saviju svoju čudesno akrobatski elastičnu kičmu i da urade šta moćni od njih traže, jer i od toga će videti neku ličnu korist. Tako to ide u ovdašnjoj politici, gledamo to više od dve decenije.

normalan

pre 10 godina

uzaaaaaasssss, znamo da vec ''ispod zita'' postoji malo i prometa i proizvodnje GMO, ali ovo je sad previse, sve najgore o ovome... a ovaj Rasim Ljajic mi je do sada bio kolko tolko normalan za razliku od svih ostalih iz svih partija. Iako sam bio na ulici 5 okt. sad me zabole i za EU i za STO i sve ostale njihove kriminalne i ucenjivacke organizacije

Bane

pre 10 godina

Ne želim svojoj deci da dam da jede GMOvna. I dosta više sa ucenjivanjima. Ako nas neće to tržište, onda se fokusirajmo na drugo - Bliski istok, Rusiju itd... I ne samo deklarativno, nego zaista zabraniti i proizvodnju i promet GMOvna. A drugo rešenje je protest protiv ucenjivanja za ulazak u STO.

vojislav

pre 10 godina

ministre, ovo vam je drugi autogol u zadnje vreme: prvo hrvatski duvan, a sada promet GMO. Vreme je za smenu ili ostavku, pod hitno!!! STOP GMO! NIKADA GMO!!! Ako smo vec primorani pod pritiskom svake politicke vrhuske da udjemo u EU, u STO nismo, to nije moranje! I zapamtite, mora samo da se umre jednom.

Chiske

pre 10 godina

Evo, i sada da proizvodimo gmo i da izvozimo, mi cemo da je uvozimo i da placamo triput skuplje, to je ono o cemu ja pricam zasto sam za dolazak gmo hrane. kapital je u prici, al ne mi smo ponosan narod, pa takvi ponosni cemo i da izumremo. A ti isti koji su i nahuskali narod protiv gmo ti isti je uvoze i smeju nam se u lice.

Razocara me Ljaljic odjednom

pre 10 godina

MORA SAMO DA SE UMRE.

Ovo je gore nego da dozvolimo proizvodnju, ovako em se "trujemo" em pravimo deficit.

Dakle NE MORA.

Zoki

pre 10 godina

Ovo je previše.
(Beogradjanin, 17. oktobar 2013 10:55)

Sta je previse? Svaka zemlja na svetu osim Severne Koreje i Srbije je clan STO, pa niko ne umire od GMO. Sta smo mi, najpametniji? Osim toga, ako necete GMO nemojte da ga kupujete, niko vas ne tera. Promet je slobodan, neka kupuje ko hoce ko nece ne mora.

Zeleni Boža

pre 10 godina

Predlažem da onda bude zakonska odredba sa svaki naš ministar mora mesečno da pojede 5 kg GMO. Narod će se organizovati i prikupiti sredstva za taj trošak.

vk

pre 10 godina

Oznacite te sirovine i proizvode jasno i precizno, i nema problema. Za bilo kakvo izbegavanje ovoga, suditi odgovornima za terorizam.

Inace jos nam samo STO fali, i da se oprostimo sa ono malo ekonomije sto nam je ostalo. A zapitajte se, da li ce sutra Evropska komisija da nam naredjuje i neke druge stvari? Koja je cena ulaska u EU, i zasto se gradjani nista o tome ne pitaju? Zar treba da dozvolimo genocid nad sopstvenim narodom da bi sacica parazita udomila familije na racun fondova EU, koje prosecan gradjanin nece ni videti?

Miki

pre 10 godina

U Francuskoj je sprovedeno naucno istrazivanje o uticaju GMO hrane na misevima, gde su svi misevi hranjeni GMO kukuruzom i kao rezultat toga , misevi su imali duplo kraci zivotni vek, muzjaci su patili masovno od steriliteta a i muzjaci i zenke su po pravilu umirali od uzasnih tumora u nesnosnim bolovima. Celo istrazivanje imate ovde http://www.naturalnews.com/037289_monsanto_corporations_ethics.html# . Ako je to sto zelite sebi i svojoj deci dozvolite uvodjenje GMO hrane u prodaju u Srbiji. Ako zelite zdrav zivot izadjite na ulicu i sprecite ovu vlast da nam ovo uvede.

miki

pre 10 godina

Od ovog momenta politicka pripadnost nije bitna. SVE VAS TREBA POHAPSITI...

Hocemo normalnu i prirodnu hranu koju zasluzujemo kao ljudska bica.

Nije bitno da li si Rasim, Djilas ili Vucic ili bilo ko drugi, mozete nas gaziti koliko hocete ali HRANU NAM NEDIRAJTE !

STOP GMO !

nema više zdrave hrane

pre 10 godina

Ovo je previše.
(Beogradjanin, 17. oktobar 2013 10:55)

Do nedavno bih verovatno i sam uputio ovakav komentar ali nema ovde šta da se dozvoljava ili ne, dozvoljeno je odavno, GMO hrana je svuda oko nas. Pronađite spisak proizvoda u kojima ima GMO hrane, obliće vas hladan znoj kad vidite da vam je puna kuća tih proizvoda.

Elem, Coca Cola, krem Nutela, čokolada Milka, ... naveo sam samo nekoliko koje moje dete konzumira praktično od kada je prešao na hranu za odrasle. Ne svakodnevno normalno ali palačinke sa Nutelom svi u kući obožavamo a eto taj krem sadrži i GMO sastojke.

Kada bi se zabranio promet hrane koja sadrži GMO izbila bi revolucija. Nisam pametan, jedino da čovek pobegne u planinu i sam proizvodi sve za sebe i pordicu samo ne znam koliko bi bilo ko od nas izdržao.

Dragan Torbica

pre 10 godina

Ovo će da bude samo legalizacija, odnosno javno će priznati ono što se već dugo radi. Inače GMO sadrže mnogi proizvodi koji se redovno konzumiraju, a nigde nije naznačeno: Snickers, Mars, Twix, Milky Way, Bounty, Nutela, Kinedr jaje, Kinder bueno, Coca-Cola, Sprite, Fanta, Pepsi, 7-up, Nestle čokolada, Nestle Nesquik, Knorr (sos, supe, kocke za supu), Kraft (omiljena čokolada Milka, čips, Jacobs kafa, dečiji napitak), Danone – jogurt, kefir, sir, Mc’Donalds mreža restorana ‘brze’ hrane i njihovi obroci.
Ovo su samo neki od proizvoda u kojima se nalazi GMO, pa ako možete da ih izbacite iz upotrebe, bilo bi dobro.

vukgorski

pre 10 godina

Da da dosla je demokratija i sve blagodeti koje uz nju idu . Tražili smo , kusajmo corbu od GMO proizvoda.
Zivela EU , zivela demokratija i libelarni kapitalizam !!!

Ljubo

pre 10 godina

Nista se ne mora moj prijatelju. Ali sta vredi pojedinci bi i "rodjenu majku prodali" zato sto to trazi EU, Ameri, Nemci ili ne znam ko vise. Sramota!!!

logika

pre 10 godina

@fiju
@Pa i tako je ogromna kolicina namirnica u Srbiji vec od GMO, ovo mu samo dodje @legalizacija realnog stanja...

Pa i tako je ogromna količina kriminala i ubistava u Srbiji
pa šta misliš FIJU da se legalizuje i to realno staje ???
??????

student

pre 10 godina

Kljukao bi vas ja 5 godina, ceo parlament i vladu, sa GMO hranom, pa da vidimo na sta cete da licite posle 5 godina "zdrave ishrane" i napravio bih naučnu analizu svih podataka koja bi se bazirala na DNK analizi i da vidimo kakvi su vam unutrasnji organi...

Aca

pre 10 godina

Ako već pristajemo na GMO, postavlja se pitanje a šta će nam silni krediti od UAE za navodnjavanje? Za koga ćemo to mi navodnjavati naše oranice?

mattko

pre 10 godina

Ako je tako idemo u STO ali je onda bplje da i sami proizvodimo GMO jer daja mnogostruki prinos. Zabrana proizvodnje nece eliminisati prisustvo GMO u nasim tanjirima a pri tome necemo imati nikakve proizvodne koristi od toga,. Zato pod hitno zakonom razdvojiti puteve prirodne i GMO hrane sa jasnim naznakama koja je kakva na svakom koraku u lancu ishrane. Uvesti takodje ddrasticne kazne za obmane u ovoj temattici pa neka svako za sebe odlucuje sta ce da koristi.
PS: covek kada je poceo da kalemi voce i ukrsta biljke po cemu smo i mi poznati, vec tada je menjao genetsku strukturu novodobijenih biljaka sto takodje predstavlaj modifikaciju pa se niko ne buni.

Vox

pre 10 godina

Moramo ovo moramo ono sve mi moramo i na kraju nista! Kao zemlja smo onda nigde ljudi. Nemamo svoj stav ako sve moramo da kazemo DA i samo Da!

Miki

pre 10 godina

Dođe mi da VRIŠTIM, od muke! Kako je moguće da dozvolite uvoz GMO u zemlji koja je velikog poljoprivrednog potencijala!!!??? Puna su vam usta pomoći poljoprivrednicima, naročito u periodu predizborne kampanje! Šta će nam ulazak u EU, ako je uslov GMO? Da li je to budućnost našoj deci? Čitam, neki komentatori pišu kako već u našoj zemlji postoje proizvodi GMO. Ali, treba da znate da ako i ima GMO, to onda ne može da bude legalno i u svakom slučaju je manjeg obima! Ovako, ako se ozakoni, onda to poprima neke druge razmere! Nije isto ako je po zakonu ili ako to nije!

Branko Fon Beca

pre 10 godina

Znači, moći će u Srbiji da se vrši promet i prodaja GMO kukuruza ili soje, koji će biti znatno jeftiniji od kukuruza i soje,zbog količine prinosa, od domaćih proizvođača , kojima će biti ZABRANJENO da proizvode GMO....Drugim rečima, za dve godine nikom u Srbiji neće biti isplativo da ih proizvodi na dosadašnji način, pa će zastupljenost GMO proizvoda biti 100%, tako da odluku o zabrani proizvodnje možete, kao i većinu vaših diploma i doktorata, da okačite mačku o rep.

Mislio sam da privredne i ekonomske bisere predhodnih experata & lidera neće moći niko da nadmaši, ali"zdrava" konkurencija koju ste, gospodo ministri, svojom promućurnošću obezbedili srpskom seljaku , me DEBELO DEMANTOVALA, nema šta...

mali mrav

pre 10 godina

vas treba smeniti ako dozvolimo bilo kakav ustupaku vezi GMO. A uostalom i ne treba nam clanstvo u STO... ostavka g.ministre, ostavka

fgjh

pre 10 godina

To znaci da cemo moci jeftino da uvozimo GMO psenicu, kukuruz, soju itd, nas kukuruz, psenica, soja nece biti cenovno konkurenti pa cemo onda za par godina kad svaki seljak propade, lepo ce svi preci na proizvodnju GMO hrane...

Bravo Ljajicu, svaka ti cast.

Ja ne vidim na koji nacin EU moze da nas prisili da ovo prihvatimo. Zar nece mozda opet da nas bombarduju? Sta ce nam ulazak u STO kad i do sada nismo bili u njoj? Zar cemo onda odjednom da procvetamo kad udjemo u STO?

da EU, ne GMO

pre 10 godina

Protiv GMO se moramo boriti! Ovo nije pitanje za i protiv EU, vec pitanje za i protiv GMO. To sto nesto nije dokazano da je stetno, ne znaci da je dokazano da ne steti, vac samo da dokaz nije uradjen.
Da bi smo nesto prodavali kako hranu, pa valjda prvo moramo da pokazemo da nije stetna! Dok ne budemo imali dokaza, GMO se ne sme pustati u promet!

Nac

pre 10 godina

Meni nije jasno zasto mi pregovaramo sa stranim partnerima kada na sve uslove pristajemo. Bolje da ti sto pregovaraju nesto drugo rade a te "sporazume" moze da potpisuje svako pismen.

Deus

pre 10 godina

"Dakle, radi se samo i izmeni onog dela koji se tiče prometa, ali ostaje zabrana proizvodnje."
------
Aha, znaci jos cemo da uvozimo jeftinu genetski modifikovanu hranu i dodatno cemo da satiremo nasu industriju a sve u korist bogatijih od nas. O mudro li je to smisljeno. Veliki koji odredjuju pravila su udesili sve da zastite svoje interese a malima ostaje da to prihvate na svoju stetu. Vrlo slican je i propis u vezi sa nivoom aflatoksina u mleku - pisan da bi zastitio zapadne proizvodjace jer oni tamo imaju kisovitiju klimu i mogu da ostvare tako nizak nivo aflatoksina dok zemlje sa juga gde ima manje kise to ne mogu bez dodatnih mera skladistenja i hemijskog tretmana koje dodatno poskuplju proizvodnju. To je prava sustina tog propisa a ne "zabrinutost" za zdravlje ljudi.
Oni pravila pisu onako kako njima odgovara a mi ako nemamo nimalo razuma igracemo kao mecka uz tu muziku.

Milow

pre 10 godina

Verujem da smo se svi manje vise susreli sa ovakvim proizvodima, paprike od pola metra, gumeni paradajz, staklastii krastavac. Iako postoji zakon on se ne postuje. Sto moramo u STO? Konkurencija, vece izvozno trziste i ostale zablude neoliberalnog kapitalizma ciji je krah oslikan u najvecoj demokratiji na svetu? Mozemo biti jedinstveni, GMO free drzava i iskorstiti zemlju i planine koje nam priroda podarila.

expert

pre 10 godina

Ako uđemo u STO, i ovo malo stranih investitora će nam pobeći, jer nećemo imati pravo da im dajemo preferencijalni tretman. Možemo da ih zadržimo jedino ako dibidus smanjimo poreze i spustimo plate na nivo kineskih, indonežanskih... Sa ulaskom u STO, zemlja ima dva izbora - ili da ostane siromašna i ekonomski nerazvijena, ali da zadrži kakvu-takvu socijalnu uravnilovku u siromaštvu; ili da krene putem ekonomskog razvoja, ali da bogatstvo koje stekne bude drastično nejednako raspoređeno, što će reći da ga velika većina građana ne vidi - siromašni bi samo postali još siromašniji.

buki

pre 10 godina

Kakva je razlika izmedju Vas i onih nekada i oni su morali...,a sada posle toliko godina opet i Vi.Kakva je moja porodica bila glupa u prethodnim vremenima i zasta su se i borili i ginulu.Pa to svaka budala sada moz\e da radi sto i vi .Prihvati i uradi sve sto ti se kaze bez obzira na posledice.Boze kakvi likovi Bljakkkk...

Monarhista

pre 10 godina

Znaci ne smemo da proizvodimo al mora da upotrebljavamo...DVOSTRUKA STETA!!!
Dal ste vi normalni?????
Sad samo jos registrujte firme za uvoz u Svajcarskoj:-((

aco

pre 10 godina

U Srbiji postoji jasan konsenzuz oko GMO. Ne treba prihvatiti ovakav zahtev. Uvozom GMO gubimo nekoliko stotina miliona evra godišnje, a ta hrana šteti i životinjama. Svesni su toga u vladi, al baš ih briga, bitno je ne zameriti se zapadu.

Mali Hijavata

pre 10 godina

Da, da, mora. Tako su verovatno i trideset i neke godine prošlog veka, razgovarala dvojica komšija u Nemačkoj, Fric i Hans:
- Vidiš da se svi u selu učlanjuju u ovaj NSDAP, samo mi još nismo, kaže jedan od njih.
- Pa, onda moramo i mi, ne možemo mimo sveta, zaključuje drugi.
Ljudska vrsta ne vidi ništa dalje od sopstvenog nosa.

Dragisa

pre 10 godina

Sutra bi kugu uvezli samo da to trazi od vas EU!
Mislim da evolucija krece unazad.Prvo smo ispali majmuni a sad smo trenutno beskicmenjaci.

Neverica

pre 10 godina

Pa dokle vise ovako? Zar ovaj specijalac da nam govori sta da jedemo a sta ne?
Verovatno ce zakonom biti dozvoljeno da na deklaracijama ne stoji sta je GMO a sta organsko.
Srbijo CAO...

Amos

pre 10 godina

Znaci necemo smeti da je proizvodimo ali cemo smeti da jedemo onu koju proizvede bilo ko na svetu?
Fala ti Rasime, dje culi i ne culi!

A sta si uradio na kontroli takvih proizvoda? Da li ce morati na svakom proizvodu da pise jasnim slovima - ovaj proizvod u sebi ima GMO sastojke?
Sta si uradio na otkrivanju i kaznjavanju onih koji VEC DUGO uvoze GMO sastojke i proizvode i prodaju ih na veliko (npr seme ili GMO svinjetinu)?

Lako je Rasime praviti se pametan i govoriti "nema nam druge".

dada

pre 10 godina

A sta nam to donosi ulazak u STO?
Ajde ako neko zna da lepo napise. Koliko se meni cini, samo bi jos vise izlozili ovu nasu jadnu privredu konkurenciji i jos bi vise potonuli sa ulaskom u STO.
Zabrana GMO u Srbiji je jedino resenje za nase probleme. Nama se mogu svasta proturiti ali da nam u hranu dirate e pa to ce ici malo teze. Ajd da vidim ko ce to da izglasa u skupstini Srbije, da vidim tog pametnjakovica. Nikada vise necu glasati ni za jednu partiju ako ovo proguraju u zakon

bikcina

pre 10 godina

Nije problem, ako cete to obeleziti vidnim nalepnicama gde ce VELIKIM slovima pisati GMO. A ne nekim sitnim razmrljanim snakom da mora lupom da se trazi. To je minimum koji treba zahtevati. Mada nije ni to resenje. Sta cemo sa sirotinjom koja ne moze da bira, nego mora da uzima ono sto je jeftinije. Nije to dobro nikako!

Zoran

pre 10 godina

Da, mi ćemo i dalje da uvozimo hrvatske cigarete, dok oni neće da uvoze šećer od nas, niti će da povlače tužbu za genocid, može im se. I, naravno, dozvolićemo promet GMO, ali zato NEĆEMO da ih proizvodimo.
Zemljo, otvori se. Pa zar se nismo rešili Tadića i ostalih što samo klimaju glavom na ucenjivačku politiku zapada?

Ljubo

pre 10 godina

Nista se ne mora moj prijatelju. Ali sta vredi pojedinci bi i "rodjenu majku prodali" zato sto to trazi EU, Ameri, Nemci ili ne znam ko vise. Sramota!!!

Zoran

pre 10 godina

Da, mi ćemo i dalje da uvozimo hrvatske cigarete, dok oni neće da uvoze šećer od nas, niti će da povlače tužbu za genocid, može im se. I, naravno, dozvolićemo promet GMO, ali zato NEĆEMO da ih proizvodimo.
Zemljo, otvori se. Pa zar se nismo rešili Tadića i ostalih što samo klimaju glavom na ucenjivačku politiku zapada?

miki

pre 10 godina

Od ovog momenta politicka pripadnost nije bitna. SVE VAS TREBA POHAPSITI...

Hocemo normalnu i prirodnu hranu koju zasluzujemo kao ljudska bica.

Nije bitno da li si Rasim, Djilas ili Vucic ili bilo ko drugi, mozete nas gaziti koliko hocete ali HRANU NAM NEDIRAJTE !

STOP GMO !

Zeleni Boža

pre 10 godina

Predlažem da onda bude zakonska odredba sa svaki naš ministar mora mesečno da pojede 5 kg GMO. Narod će se organizovati i prikupiti sredstva za taj trošak.

Dragisa

pre 10 godina

Sutra bi kugu uvezli samo da to trazi od vas EU!
Mislim da evolucija krece unazad.Prvo smo ispali majmuni a sad smo trenutno beskicmenjaci.

bikcina

pre 10 godina

Nije problem, ako cete to obeleziti vidnim nalepnicama gde ce VELIKIM slovima pisati GMO. A ne nekim sitnim razmrljanim snakom da mora lupom da se trazi. To je minimum koji treba zahtevati. Mada nije ni to resenje. Sta cemo sa sirotinjom koja ne moze da bira, nego mora da uzima ono sto je jeftinije. Nije to dobro nikako!

Amos

pre 10 godina

Znaci necemo smeti da je proizvodimo ali cemo smeti da jedemo onu koju proizvede bilo ko na svetu?
Fala ti Rasime, dje culi i ne culi!

A sta si uradio na kontroli takvih proizvoda? Da li ce morati na svakom proizvodu da pise jasnim slovima - ovaj proizvod u sebi ima GMO sastojke?
Sta si uradio na otkrivanju i kaznjavanju onih koji VEC DUGO uvoze GMO sastojke i proizvode i prodaju ih na veliko (npr seme ili GMO svinjetinu)?

Lako je Rasime praviti se pametan i govoriti "nema nam druge".

student

pre 10 godina

Kljukao bi vas ja 5 godina, ceo parlament i vladu, sa GMO hranom, pa da vidimo na sta cete da licite posle 5 godina "zdrave ishrane" i napravio bih naučnu analizu svih podataka koja bi se bazirala na DNK analizi i da vidimo kakvi su vam unutrasnji organi...

Branko Fon Beca

pre 10 godina

Znači, moći će u Srbiji da se vrši promet i prodaja GMO kukuruza ili soje, koji će biti znatno jeftiniji od kukuruza i soje,zbog količine prinosa, od domaćih proizvođača , kojima će biti ZABRANJENO da proizvode GMO....Drugim rečima, za dve godine nikom u Srbiji neće biti isplativo da ih proizvodi na dosadašnji način, pa će zastupljenost GMO proizvoda biti 100%, tako da odluku o zabrani proizvodnje možete, kao i većinu vaših diploma i doktorata, da okačite mačku o rep.

Mislio sam da privredne i ekonomske bisere predhodnih experata & lidera neće moći niko da nadmaši, ali"zdrava" konkurencija koju ste, gospodo ministri, svojom promućurnošću obezbedili srpskom seljaku , me DEBELO DEMANTOVALA, nema šta...

nema više zdrave hrane

pre 10 godina

Ovo je previše.
(Beogradjanin, 17. oktobar 2013 10:55)

Do nedavno bih verovatno i sam uputio ovakav komentar ali nema ovde šta da se dozvoljava ili ne, dozvoljeno je odavno, GMO hrana je svuda oko nas. Pronađite spisak proizvoda u kojima ima GMO hrane, obliće vas hladan znoj kad vidite da vam je puna kuća tih proizvoda.

Elem, Coca Cola, krem Nutela, čokolada Milka, ... naveo sam samo nekoliko koje moje dete konzumira praktično od kada je prešao na hranu za odrasle. Ne svakodnevno normalno ali palačinke sa Nutelom svi u kući obožavamo a eto taj krem sadrži i GMO sastojke.

Kada bi se zabranio promet hrane koja sadrži GMO izbila bi revolucija. Nisam pametan, jedino da čovek pobegne u planinu i sam proizvodi sve za sebe i pordicu samo ne znam koliko bi bilo ko od nas izdržao.

Monarhista

pre 10 godina

Znaci ne smemo da proizvodimo al mora da upotrebljavamo...DVOSTRUKA STETA!!!
Dal ste vi normalni?????
Sad samo jos registrujte firme za uvoz u Svajcarskoj:-((

Dragan Torbica

pre 10 godina

Ovo će da bude samo legalizacija, odnosno javno će priznati ono što se već dugo radi. Inače GMO sadrže mnogi proizvodi koji se redovno konzumiraju, a nigde nije naznačeno: Snickers, Mars, Twix, Milky Way, Bounty, Nutela, Kinedr jaje, Kinder bueno, Coca-Cola, Sprite, Fanta, Pepsi, 7-up, Nestle čokolada, Nestle Nesquik, Knorr (sos, supe, kocke za supu), Kraft (omiljena čokolada Milka, čips, Jacobs kafa, dečiji napitak), Danone – jogurt, kefir, sir, Mc’Donalds mreža restorana ‘brze’ hrane i njihovi obroci.
Ovo su samo neki od proizvoda u kojima se nalazi GMO, pa ako možete da ih izbacite iz upotrebe, bilo bi dobro.

vk

pre 10 godina

Oznacite te sirovine i proizvode jasno i precizno, i nema problema. Za bilo kakvo izbegavanje ovoga, suditi odgovornima za terorizam.

Inace jos nam samo STO fali, i da se oprostimo sa ono malo ekonomije sto nam je ostalo. A zapitajte se, da li ce sutra Evropska komisija da nam naredjuje i neke druge stvari? Koja je cena ulaska u EU, i zasto se gradjani nista o tome ne pitaju? Zar treba da dozvolimo genocid nad sopstvenim narodom da bi sacica parazita udomila familije na racun fondova EU, koje prosecan gradjanin nece ni videti?

Milow

pre 10 godina

Verujem da smo se svi manje vise susreli sa ovakvim proizvodima, paprike od pola metra, gumeni paradajz, staklastii krastavac. Iako postoji zakon on se ne postuje. Sto moramo u STO? Konkurencija, vece izvozno trziste i ostale zablude neoliberalnog kapitalizma ciji je krah oslikan u najvecoj demokratiji na svetu? Mozemo biti jedinstveni, GMO free drzava i iskorstiti zemlju i planine koje nam priroda podarila.

buki

pre 10 godina

Kakva je razlika izmedju Vas i onih nekada i oni su morali...,a sada posle toliko godina opet i Vi.Kakva je moja porodica bila glupa u prethodnim vremenima i zasta su se i borili i ginulu.Pa to svaka budala sada moz\e da radi sto i vi .Prihvati i uradi sve sto ti se kaze bez obzira na posledice.Boze kakvi likovi Bljakkkk...

Miki

pre 10 godina

U Francuskoj je sprovedeno naucno istrazivanje o uticaju GMO hrane na misevima, gde su svi misevi hranjeni GMO kukuruzom i kao rezultat toga , misevi su imali duplo kraci zivotni vek, muzjaci su patili masovno od steriliteta a i muzjaci i zenke su po pravilu umirali od uzasnih tumora u nesnosnim bolovima. Celo istrazivanje imate ovde http://www.naturalnews.com/037289_monsanto_corporations_ethics.html# . Ako je to sto zelite sebi i svojoj deci dozvolite uvodjenje GMO hrane u prodaju u Srbiji. Ako zelite zdrav zivot izadjite na ulicu i sprecite ovu vlast da nam ovo uvede.

normalan

pre 10 godina

uzaaaaaasssss, znamo da vec ''ispod zita'' postoji malo i prometa i proizvodnje GMO, ali ovo je sad previse, sve najgore o ovome... a ovaj Rasim Ljajic mi je do sada bio kolko tolko normalan za razliku od svih ostalih iz svih partija. Iako sam bio na ulici 5 okt. sad me zabole i za EU i za STO i sve ostale njihove kriminalne i ucenjivacke organizacije

Bane

pre 10 godina

Ne želim svojoj deci da dam da jede GMOvna. I dosta više sa ucenjivanjima. Ako nas neće to tržište, onda se fokusirajmo na drugo - Bliski istok, Rusiju itd... I ne samo deklarativno, nego zaista zabraniti i proizvodnju i promet GMOvna. A drugo rešenje je protest protiv ucenjivanja za ulazak u STO.

spy

pre 10 godina

Rspitajte se šta se desilo u Irskoj nakon sto je GMO bila u upotrebi! Raspitajte se koje su zakljucke doneli naucnici o GMO u Irskoj.
Izmedju ostalog, posledice su bile na deci jer je GMO izazvala brojne alregije.

fgjh

pre 10 godina

To znaci da cemo moci jeftino da uvozimo GMO psenicu, kukuruz, soju itd, nas kukuruz, psenica, soja nece biti cenovno konkurenti pa cemo onda za par godina kad svaki seljak propade, lepo ce svi preci na proizvodnju GMO hrane...

Bravo Ljajicu, svaka ti cast.

Ja ne vidim na koji nacin EU moze da nas prisili da ovo prihvatimo. Zar nece mozda opet da nas bombarduju? Sta ce nam ulazak u STO kad i do sada nismo bili u njoj? Zar cemo onda odjednom da procvetamo kad udjemo u STO?

Razocara me Ljaljic odjednom

pre 10 godina

MORA SAMO DA SE UMRE.

Ovo je gore nego da dozvolimo proizvodnju, ovako em se "trujemo" em pravimo deficit.

Dakle NE MORA.

Vox

pre 10 godina

Moramo ovo moramo ono sve mi moramo i na kraju nista! Kao zemlja smo onda nigde ljudi. Nemamo svoj stav ako sve moramo da kazemo DA i samo Da!

vojislav

pre 10 godina

ministre, ovo vam je drugi autogol u zadnje vreme: prvo hrvatski duvan, a sada promet GMO. Vreme je za smenu ili ostavku, pod hitno!!! STOP GMO! NIKADA GMO!!! Ako smo vec primorani pod pritiskom svake politicke vrhuske da udjemo u EU, u STO nismo, to nije moranje! I zapamtite, mora samo da se umre jednom.

Miki

pre 10 godina

Dođe mi da VRIŠTIM, od muke! Kako je moguće da dozvolite uvoz GMO u zemlji koja je velikog poljoprivrednog potencijala!!!??? Puna su vam usta pomoći poljoprivrednicima, naročito u periodu predizborne kampanje! Šta će nam ulazak u EU, ako je uslov GMO? Da li je to budućnost našoj deci? Čitam, neki komentatori pišu kako već u našoj zemlji postoje proizvodi GMO. Ali, treba da znate da ako i ima GMO, to onda ne može da bude legalno i u svakom slučaju je manjeg obima! Ovako, ako se ozakoni, onda to poprima neke druge razmere! Nije isto ako je po zakonu ili ako to nije!

mudrijas

pre 10 godina

Izgleda da ce teritorija Srbije na kraju ipak uci u EU. Sdmo, narod ce nestati. Ali, uci cemo u istoriju kao nacija koja je izvrsila samoubistvo samo da se dokopa EU (iz koje ce uskoro drugi da beze!)...kako neko rece, jedina razlika izmedju majmuna i coveka u drustvenom smislu je - da je majmun sebican i gleda samo sebe i svoj interes, ne cini nista za grupu...

bzvz

pre 10 godina

Izdali smo Kosovo, hoce da svi postanemo pederi i da jedemo mutiranu hranu. Odavno nas prate preko telefona i menjaju nam raspolozenje i klimu preko HAARPa. Divno, a mi cutimo ko poslusne ovce, super!

pera038

pre 10 godina

kada bi ovih 100 komentatora pretvorili u 100 coveka ispred vlade (kvazi)Republike Srbije, prikljucilo bi se jo 100 hiljada roditelja koji ne žele da svoju decu hrane sa GMOvnima. e onda bi se možda nešto i desilo... Ovako, ostavljajići komentarw po raznim sajtovima i forumima svi vi nezadovoljni se u ovom trenutku upravo pasivizirani... nema akcije, nema reakcije od vas... več samo glupi komentar.
pasivizacija društva-to je trenutno stanje stvari.
pokrenite se - izadjite na ulicu, na balkon i glasno to recite....

mattko

pre 10 godina

Ako je tako idemo u STO ali je onda bplje da i sami proizvodimo GMO jer daja mnogostruki prinos. Zabrana proizvodnje nece eliminisati prisustvo GMO u nasim tanjirima a pri tome necemo imati nikakve proizvodne koristi od toga,. Zato pod hitno zakonom razdvojiti puteve prirodne i GMO hrane sa jasnim naznakama koja je kakva na svakom koraku u lancu ishrane. Uvesti takodje ddrasticne kazne za obmane u ovoj temattici pa neka svako za sebe odlucuje sta ce da koristi.
PS: covek kada je poceo da kalemi voce i ukrsta biljke po cemu smo i mi poznati, vec tada je menjao genetsku strukturu novodobijenih biljaka sto takodje predstavlaj modifikaciju pa se niko ne buni.

chica

pre 10 godina

Kako nam ministar vređa inteligenciju. Moramo da dozvolimo promet a kao nećemo koristiti. Pa valjda zbog toga da bi nam prodali i traže dozvolu prometa. Kupovaćemo pa ćemo bacati... Ministe, ministre... Sve za Evropu.

da EU, ne GMO

pre 10 godina

Protiv GMO se moramo boriti! Ovo nije pitanje za i protiv EU, vec pitanje za i protiv GMO. To sto nesto nije dokazano da je stetno, ne znaci da je dokazano da ne steti, vac samo da dokaz nije uradjen.
Da bi smo nesto prodavali kako hranu, pa valjda prvo moramo da pokazemo da nije stetna! Dok ne budemo imali dokaza, GMO se ne sme pustati u promet!

Branko Fon Beca

pre 10 godina

"Sta je previse? Svaka zemlja na svetu osim Severne Koreje i Srbije je clan STO, pa niko ne umire od GMO. Sta smo mi, najpametniji? Osim toga, ako necete GMO nemojte da ga kupujete, niko vas ne tera. Promet je slobodan, neka kupuje ko hoce ko nece ne mora.
(Zoki, 17. oktobar 2013 11:37) "

Izvini, jel' se ti samo praviš, ili ....
Da li možeš i da naslutiš posle ovakve odluke, u zemlji koju još samo poljoprivreda drži da ne potone, kada se omogući slobodna prodaja GMO žitarica koji su, zbog većeg prinosa i neuporedivo boljih subvencija koje njihovi proizvođači imaju u odnosu na domaće poljoprivrednike kojima em bedne subvencije kasne, em pariteti zrno-nafta-veštačko đubrivo su najnepovoljniji u Evropi.
Da li ti je jasno da je ovo katanac na ovu nazovi državu za najdalje 2-3 godine ?
Ili misliš da će zemlja stočara naprasno sa proizvodnjom čipova da nadmaši INTEL i AMD, pa nam poljoprivreda nije ni bitna ?

A ako si od onih koji diplomu i doktorat stiču čučeći u stranačkim prostorijama i udarajući minuse na mrske im komentare, onda ništa ... izvini na dosadi ...

Kiza

pre 10 godina

Čitam, pojedini traže ostavku gospodina Ljajića! Šta mislite, da li bi gospodin Ljajić smeo da kaže oko GMO, a da u tome ne učestvuju Dačić, Vučić, Nikolić? Pitanje GMO nije pitanje različitog političkog mišljenje, ono je pitanje svih nas i budućnosti naše dece! Ujedinimo se! I žuti i crni i crveni i plavi !!!

vukgorski

pre 10 godina

Da da dosla je demokratija i sve blagodeti koje uz nju idu . Tražili smo , kusajmo corbu od GMO proizvoda.
Zivela EU , zivela demokratija i libelarni kapitalizam !!!

logika

pre 10 godina

@fiju
@Pa i tako je ogromna kolicina namirnica u Srbiji vec od GMO, ovo mu samo dodje @legalizacija realnog stanja...

Pa i tako je ogromna količina kriminala i ubistava u Srbiji
pa šta misliš FIJU da se legalizuje i to realno staje ???
??????

mali mrav

pre 10 godina

vas treba smeniti ako dozvolimo bilo kakav ustupaku vezi GMO. A uostalom i ne treba nam clanstvo u STO... ostavka g.ministre, ostavka

expert

pre 10 godina

Ako uđemo u STO, i ovo malo stranih investitora će nam pobeći, jer nećemo imati pravo da im dajemo preferencijalni tretman. Možemo da ih zadržimo jedino ako dibidus smanjimo poreze i spustimo plate na nivo kineskih, indonežanskih... Sa ulaskom u STO, zemlja ima dva izbora - ili da ostane siromašna i ekonomski nerazvijena, ali da zadrži kakvu-takvu socijalnu uravnilovku u siromaštvu; ili da krene putem ekonomskog razvoja, ali da bogatstvo koje stekne bude drastično nejednako raspoređeno, što će reći da ga velika većina građana ne vidi - siromašni bi samo postali još siromašniji.

Siniša

pre 10 godina

Tomo, Ivice, Aco, niste nam u predizbornoj kampanji govorili da ćete potpisati briselski sporazum, da ćete dovesti strane savetnike, da ćete povećati cene struje, da nemate sopstvene kadrove, da ćete dozvoliti GMO, da ćete dati 49% kapitala JAT-a, da ćete prodavati poljoprivredno zemljište...Da li ste svesni šta radite? Utuvite u glavu: STOP GMO! STOP GMO!

aco

pre 10 godina

U Srbiji postoji jasan konsenzuz oko GMO. Ne treba prihvatiti ovakav zahtev. Uvozom GMO gubimo nekoliko stotina miliona evra godišnje, a ta hrana šteti i životinjama. Svesni su toga u vladi, al baš ih briga, bitno je ne zameriti se zapadu.

Aca

pre 10 godina

Ako već pristajemo na GMO, postavlja se pitanje a šta će nam silni krediti od UAE za navodnjavanje? Za koga ćemo to mi navodnjavati naše oranice?

Mali Hijavata

pre 10 godina

Da, da, mora. Tako su verovatno i trideset i neke godine prošlog veka, razgovarala dvojica komšija u Nemačkoj, Fric i Hans:
- Vidiš da se svi u selu učlanjuju u ovaj NSDAP, samo mi još nismo, kaže jedan od njih.
- Pa, onda moramo i mi, ne možemo mimo sveta, zaključuje drugi.
Ljudska vrsta ne vidi ništa dalje od sopstvenog nosa.

Predrag

pre 10 godina

Ako ne pokazemo snagu naroda, pregaziće nas Monsanto i slični monstrumi. Ljajić je za mene najomraženiji političar od danas. Toliko mi se prevrće u stomaku čak ni kada vidim Velju magistra. Ovo je tvoje političko samoubistvo Rasime!

dada

pre 10 godina

A sta nam to donosi ulazak u STO?
Ajde ako neko zna da lepo napise. Koliko se meni cini, samo bi jos vise izlozili ovu nasu jadnu privredu konkurenciji i jos bi vise potonuli sa ulaskom u STO.
Zabrana GMO u Srbiji je jedino resenje za nase probleme. Nama se mogu svasta proturiti ali da nam u hranu dirate e pa to ce ici malo teze. Ajd da vidim ko ce to da izglasa u skupstini Srbije, da vidim tog pametnjakovica. Nikada vise necu glasati ni za jednu partiju ako ovo proguraju u zakon

Deus

pre 10 godina

"Dakle, radi se samo i izmeni onog dela koji se tiče prometa, ali ostaje zabrana proizvodnje."
------
Aha, znaci jos cemo da uvozimo jeftinu genetski modifikovanu hranu i dodatno cemo da satiremo nasu industriju a sve u korist bogatijih od nas. O mudro li je to smisljeno. Veliki koji odredjuju pravila su udesili sve da zastite svoje interese a malima ostaje da to prihvate na svoju stetu. Vrlo slican je i propis u vezi sa nivoom aflatoksina u mleku - pisan da bi zastitio zapadne proizvodjace jer oni tamo imaju kisovitiju klimu i mogu da ostvare tako nizak nivo aflatoksina dok zemlje sa juga gde ima manje kise to ne mogu bez dodatnih mera skladistenja i hemijskog tretmana koje dodatno poskuplju proizvodnju. To je prava sustina tog propisa a ne "zabrinutost" za zdravlje ljudi.
Oni pravila pisu onako kako njima odgovara a mi ako nemamo nimalo razuma igracemo kao mecka uz tu muziku.

Vojvodinac

pre 10 godina

Ništa se ne mora, nemojte lagati narod!
I nije tačno da se to traži od Srbije, već se traži od tebe Ljajiću, a zbog čega?
Sa druge strane ako do sada promet GMO hrane nije bio dozvoljen, gde su kazne za one koji to i sada krše?!
Znamo svi da su nam rafovi mnogih prodavnica puni GMO proizvoda, ali nikom nije jasno kako to, ko je za to nadležan i kome prijaviti.
Puni se budžet saobraćajnim prekršajima, a ovi što nas truju... njih niko ne dira?
Imali smo ministra zdravstva koji na rutinske operacije ide iz zemlje, ministra obrazovanja koji svoju decu školuje van zemlje, kada Rasim završi započeto, moraće se svi hraniti u inostranstvu.
Plodnu Srbiji dovodite do gladi svojom pohlepom, vreme je da svi malo stanemo stavimo prst na čelo i razmislimo, kuda smo to krenuli?

Dejan

pre 10 godina

Dragi gradjani Srbije, doslo je vreme kada moramo da zaboravilo na politicke podele, nije bitno ko je Srbin, Madjar, Hrvat, musliman... svi smo zajedno ugrozeni, mi i nasa deca! Moramo da ustanemo protiv ovih nato poslusnika, mopramo da se borimo za zdravlje svoje dece! Sva deca u Srbiji treba da se razbole da bi deca onih koji trenutno vladaju dobila dolare za bolji zivot? Ne smemo ovo dozvoliti, sta je sledece, uvesce vakcine da brze umremo, ovi ce pristati na sve za saku dolara! Nikada nisam glasao za ds ali danas vidim da su bili gospoda za ove danasnje, svi bi morali da se udruze da srusimo sns koja ne samo da krade vec zele zlo nasoj deci!

mlekadzija

pre 10 godina

Ipak se ulaganje u domace zagovarace GMO isplatilo... Pitajte bivsu ministarku poljopšrivrede stipendistkinju Monsanta nesto o tome.

Neverica

pre 10 godina

Pa dokle vise ovako? Zar ovaj specijalac da nam govori sta da jedemo a sta ne?
Verovatno ce zakonom biti dozvoljeno da na deklaracijama ne stoji sta je GMO a sta organsko.
Srbijo CAO...

Agro

pre 10 godina

Koliko vas ogorcenih na promet GMO pusi?
Da li zaista mislite da u 13 zemalja koje nisu u procesu prijema (sto ne znaci da ne dozvolavaju promet GMO) stoje recimo Rusija i Kina na koje se tako lako pozivate?
Da li znate da konzimirate i vi i vasa deca svakodnevno vec godinama proizvode koji u sebi sadrze GMO?

Koja gomila neukih, primitivnih, zatucanih komentara. Ali tako je to u Srbiji i bice samo gore. Naravno da ce ovaj zakon proci jer nas niko nista i ne pita. A kakvi smo, i bolje da nas ne pita - mi svaki put kada imamo izbor bez greske donesemo pogresnu odluku.
(Kole, 17. oktobar 2013 12:15)

Slusaj bato, ja ne pusim, ne kupujem Milka i Nestle cokolade, zivim u gradu ali vecinu hrane proizvodim na selu tako sto na imanju roditelja placam ljudima da mi obradjuju bastu, njive i hrane stoku.
Ja cu da ostanem zatucan a ti slobodno jedi GM hranu i daj je deci svaki dan.

Kole

pre 10 godina

Koliko vas ogorcenih na promet GMO pusi?
Da li zaista mislite da u 13 zemalja koje nisu u procesu prijema (sto ne znaci da ne dozvolavaju promet GMO) stoje recimo Rusija i Kina na koje se tako lako pozivate?
Da li znate da konzimirate i vi i vasa deca svakodnevno vec godinama proizvode koji u sebi sadrze GMO?

Koja gomila neukih, primitivnih, zatucanih komentara. Ali tako je to u Srbiji i bice samo gore. Naravno da ce ovaj zakon proci jer nas niko nista i ne pita. A kakvi smo, i bolje da nas ne pita - mi svaki put kada imamo izbor bez greske donesemo pogresnu odluku.

Zoki

pre 10 godina

Ovo je previše.
(Beogradjanin, 17. oktobar 2013 10:55)

Sta je previse? Svaka zemlja na svetu osim Severne Koreje i Srbije je clan STO, pa niko ne umire od GMO. Sta smo mi, najpametniji? Osim toga, ako necete GMO nemojte da ga kupujete, niko vas ne tera. Promet je slobodan, neka kupuje ko hoce ko nece ne mora.

Mita

pre 10 godina

Svaka hrana i proizvod sa GMO,MORA da bude JASNO obeležen slovima od 2 metra,ako treba,da znamo koja je organska,da bi nju kupovali,koji to želimo...!

pusti nas u disko

pre 10 godina

-Kosovo - prodali (chek)
-Srbiju rasprodali (chek)
-Energetski ugovor sa rusima raskinuli (sun)
-Izgradnju kanala opstruirali (alvays)
-Ubiti moral i nacion naroda (chek)
-Potrovati ostatak GMO-om (chek)

Evrofanatici, pljus u lice.

Новак Никач

pre 10 godina

Ово је нечувено!Министар спољне и унутрашње трговине, телекомуникација и информационог друштва, потпредседник Владе,Расим Љајић. Велики малоазијски путник,турски ренесансни неимар на овим просторима, који преко државе Србије,уништава наше произвођаче, а промовише турске и којекакве фирме, типа copy paste и испред наших очију и са нашим парама,увлачи отоманску носталгичну визију на Балкану, која се уклапа у глобални сестем свакојаке тираније.
Пресамићени Расим,универзална доброта у нашем политичком пилићарнику, фронтмен "оријенталног хуманизма",миротворац и благоглагољив "разумник", пегла наше погледе у свулу и кадифу из обећаног Али Бабиног ћупа-у власништву Вучића и Дачића,само да нам се Врлада не обрука пред налетом ГМО лобиста и европских бирократских мекушаца.Ето и њега да мало припомогне Вучићу и Дачићу,да не буду сами у тровању овог простора хрватским цигаретама и генетски модификованим ортанизмима (ГМО).Ови патетични одговори племените вештице политичке свакодневице у Србији, заслужују сваку осуду јавности.Да ли Србија мора, поред осталих, да плаћа Врладине дилере ГМО и хрватске крџе? Аферим алхемичару!

srbija

pre 10 godina

Čitam ove komentare i ne verujem - "GMO hrana je kancerogena, GMO hrana izaziva alergije kod dece". Kod nas kao što je poznato nit narod boluje od karcinoma nit đeca od alergija. To je sve zato što jedemo GMO-free pa neka tako i ostane. Ljudi - ustanovljeno je da je KRAPINSKI NEANDERTALAC imao rak kostiju!!! On sigurno nije jeo GMO
(lara, 17. oktobar 2013 13:17)

Malo se obrazuj po pitanju GMO pre nego sto krenes da lupetas gluposti. Uzroci raka i alergija su brojni. Malo prosiri vidike nije tako crno belo sve.
Naravno ti si verovatno po principu sve sto je sa zapada mora da je dobro...sto je vrlo pateticno. Taj isti zapad koga verovatno toliko obozavas ponovo krece da tezi ka prirodno uzgajanoj hrani i zele da plate vise cak za to.

toza

pre 10 godina

Dobro se cuvajte politicari. Ovo nece proci nekaznjeno, zar mislite da narod nema granice izdrzljivosti?!
(Zeljko, 17. oktobar 2013 11:17)
Da biće isto kažnjeni kao odgovorni za aferu alfatoksin. Ministar smenjen i prebačen u NIS da održava vezu sa Vladom Srbije a granica alfatoksina ostala ista. Svi mi ovde smo jaki na jeziku i veoma pametni iz udobnih fotelja.

Siniša

pre 10 godina

Mi, komentatori vesti B92, pripadnici i simpatizeri različitih stranaka, a u ime naše dece, ne želimo GMO, ne želimo GMO, ne želimo GMO! Svaki dan ćemo vam ponavljati po hiljadu puta: Ne želimo GMO, ne želimo GMO, ne želimo GMO........ne želimo GMO, ne želimo GMO......

Vracar

pre 10 godina

Prvo sam glasao za DS pa za LDP pa za SNS ali sad vidim da sam trebao da glasam za Dveri. Jesam ja budala nevidjena. Ocigledno je da su sve stranke totalno za neoliberalni kapitalizam tj Srbija sa GMO hranom, Srbija u NATO, priznavanje Kosova i na kraju ucestvovanje u ratovima sirom planete a ko zna verovatno i napad na Rusiju u periodu od 15-20 godina sa NATO alijansom i Amerikom na celu.

Nama treba narodni veliki referendum na kome ce lepo narodu da se opisu 2 stavke

1.) Protiv ulaska u EU
Srbija nezavisna sa Kosovom u svom kakvom takvom sastavu, socijalisticko drustveno uredjenje, Bez GMO hrane, nikad clan NATO-a i okrenuta drugim trzistima pre svega Rusiji i Kini.

2.) Za ulazak u EU
Objasnjenje: NATO, GMO, priznavanje Kosova, parada ponosa, ulazak u STO, ukidanje nacionalnog identiteta (zamena za Evropski tj plava karta) itd. Potpuno liberalizovanje Vojvodine i sandzaka kao pokrajine i uvodjenje regiona, prodaja svih drzavnih firmi (Telekom, Eps, skole, bolnice, sportska drustva itd.)

Da lepo glasamo i da se odlucimo. Ocigledno je da ne moze 'miks' i Kosovo i Evropa, hocemu u EU al necemo u NATO, necemo GMO ali hocemo u EU. Mora ili 1 ili 2. Ne moze oba. SNS i SPS su nas slagali i za sada kao stavka 1 ostaju samo Dveri, SRS i DSS. Mada kako je krenulo ne bi me cudilo da se predomisle oko GMO hrane.

Glasajte protiv ulaska u EU pozitivan komentar. Za ulazak u EU negativan!

Običan građanin

pre 10 godina

Sećate se, Vi, "oslobodioci od Miloševićevog režima" i "petooktobarski revolucionari", kako ste "grmeli" po trgovima: "Idite, deset godina ste na vlasti, dosta je bilo, ne plaćajte struju, vodu, grejanje i sl. gluposti...
Sada, ja kažem, Ljajiću idi popravljaj narodu zube pošto do sada nisi ništa korisno učinio za njega... Idite, i svi iz sadašnje vlasti, ima vas na narodnoj grbači od 1996. godine...
Od tada, ne možemo da vas se "otresemo"... Nikako...
Milošević je bio u pravu, svi ste strani plaćenici i radite protiv naroda i zemlje...
Sve prihvatate, šta god da vam Brisel naredi, zarad ostajanja na vlasti...
Broga vas i za narod i za državu...

Nikola

pre 10 godina

Zabrana prozivodnje ostaje ali da se pusti promet gmo hrane,hahaha kraljevi.Zabrana zarade od trovanja ostaje,ali treba pustiti da drugi zaradjuju trovanjem srbije...

TOTAL SRBICID

pre 10 godina

Evo zasto je GMO hrana stetna.
1. GMO zitarice nisu otporne na biljne bolesti nego na visoke koncentracije jakih herbicida koji na njivi unistavaju svaku drugu biljku osim nje. Sad zamislite koliko se takvog otrova nalazi u biljkama koje slobodno rastu sa takvim otrovom u sebi.

2. Velike kompanije koje se bave proizvodnjom GMO semena rade na tome da jeftinijim semenima gmo , potisnu sa trzista proizvodjace obicnih semena. A kada jednom ovladaju trzistem , postojace samo GMO i njihovo autorsko pravo na seme. To znaci da onaj ko kupi seme od jedne firme ,sav rod - letinu mora da potrosi ili proda. Nije dozvoljeno ponovno koriscenje semena u narednoj setvi. Na taj nacin vas takva firma primorava da svake godine od njih kupujete seme i sve ostalo sto uz to ide.

Kompanije koje proizvode GMO zitarice takodje proizvode i GMO korovske biljke koje ´´ uvaljuju´´ zemljoradnicima na kvarno uz semena. Takve korovske biljke su neunistive poput Ambrozije. Onda vam oni naravno ponude i otrov za to.

Ivan

pre 10 godina

Ma odlicno,hajde lepo da se potrujemo,politicari dobiju za podmicivanje novac i na sve zivo pristanu a narod,ma ko sisa narod,vazno da je njima dobro,da se razumemo svi politicari su isti...ova fraza vazi samo za njih.Ali ne mogu da razumem da je neko toliko bezobziran.Unistili su nam selo totalno,nekad zemlja gde je uvek bilo voca i povrca a danas jedemo "plasticni" paradajz....aaa motku u ruke...

М. Н. Лазар

pre 10 godina

Министре; овог, Вулина, испрепаданог Крстића, Вељу (немам атрибут), тајанственог Угљанина,загонетног Радуловића, (ничим изазвано) расчупаног Тасовца, анонимног Мркића, дугојезичну З. Михајловић, потопљеног ватерполисте (ни име му не знам),оног аеродромско-тоалетно-саобраћајног Антића и ... ., не би поднијело ни устројено норвешко друштво нити (економски) арапска нафта.

dovla

pre 10 godina

Srbija boluje od korupcije, primitivizma, sovinizma, i cega sve ne, ali najpopasnija boljka je evrofanatizam koji nas nam je demontirao drzavu, upropascava ekonomiju, a sad evo preti i da nas bioloski zatre.

razocaran

pre 10 godina

Nama je ljudi, izgleda, tako sudjeno, bez obzira ko dodje na vlast ne radi u korist naroda. Zalosno sto moramo zbog manjine svi da napustimo nasu Srbiju :(

gradjanka a pravoslavka

pre 10 godina

Ne morate da volite Dveri ali taj pokreten se najvise protivi GMO u Srbiji i oni su jos pre dve godine govorili da su g, Ljajic i MK KOstic glavni lobisti GMO u Srbiji.
Tada sam se cudila i pomislila ovi su prolupali kad u g. Ljajicu vide lobistu GMO, kad ono :(

Dule

pre 10 godina

Jedino što nam je još ostalo to je-zdrava hrana! Hoćete i to da nam uzmete! Kako vas nije sranmota i greota! Mi, građani Srbije želimo da naša deca jedu zdravu hranu, a ne-GMO! NE-GMO! NE-GMO! Čujte ponovo: NE-GMO, NE-GMO!
p.s. Gospodine Ljajiću, pozdravite Dačića, Vučića, nikolića!

giordano bruno

pre 10 godina

Užas.Neka GMO hranu jedu deca onih koji budu dozvolili promet.STO je organizacija koju kontrolišu Bilderberg grupa i Trilateralna komisija.Informišite se o tome pa će Vam sve biti jasno.Srbija treba da ostane "čista" od GMO.To nam je šansa za budućnost, jer će vrlo brzo negativni efekti GMO isplivati na površinu.Sada treba reći NE za GMO, jer kasnije ćemo se hvatati za glavu i skupo platiti našu popustljivost.

Nac

pre 10 godina

Meni nije jasno zasto mi pregovaramo sa stranim partnerima kada na sve uslove pristajemo. Bolje da ti sto pregovaraju nesto drugo rade a te "sporazume" moze da potpisuje svako pismen.

realno

pre 10 godina

To znaci da cemo moci jeftino da uvozimo GMO psenicu, kukuruz, soju itd, nas kukuruz, psenica, soja nece biti cenovno konkurenti pa cemo onda za par godina kad svaki seljak propade, lepo ce svi preci na proizvodnju GMO hrane...

(fgjh, 17. oktobar 2013 11:53)

Veoma lepo receno!!! Srbija ima toliko obradive povrsine da celo njeno stanovnistvo nikada ne bude gladno bez obzira na bilo kakve promene i situaciju u svetu.

mhm

pre 10 godina

Ovo je uzas!
Francuski naucnici su dokazali na istrazivanjima koja su trajala 3 godine direktnu stetnost od GMO. Pacovi su krace ziveli, oboljevali od razlicitih vrsta rakova itd..
Ovaj svet postaje pritajeni pakao na zemlji i zato ce se urusiti bez nade ka napredku i prosvecenosti civilizacije.

Aleksandar

pre 10 godina

A sto ne pretvorimo Srbiju u poljoprivrednu zemlju samo za organsku hranu, koju cemo mi jesti jeftino, a visak prodavati inostranstvu za debele pare? Nisam zavrsio ni politicke nauke, niti psihologiju, niti ekonomiju, a milion puta se bolje razumem od njih. Jer razmisljam logicno, svojom glavom.

miki

pre 10 godina

u životu jedino što mora je da se umre ali razumem priču mimo sveta nema mada me zanima dali je i Rusija kad je dobila članstvo sto isto prihvatila....ali oni su veliki a mi mali

total srbicid

pre 10 godina

U celoj Srbiji imate GMO soje , psenice i dr zasejane na hiljade hektara. Niti to neko kontrolise niti zabranjuje. Otkup se vrsi najnormalnije i sve to traje vec godinama. Niko ne pominje gomile pesticida i herbicida koji su zabranjeni u EU alise kod nas prodaju i trose na tone. Total herbicid napr. i mnogi drugi. Niko ne pominje prskanje zelenog paradajiza hemikalijama od kojih pocrveni pre nego sto stvarno sazri. I takvu hranu mi jedemo godinama.

jj

pre 10 godina

Ne moramo mi nista, dajte da ne udjemo u STO, cim ima ovakav uslov. Nece biti nikoga u ovoj drzavi ako na GMO pristanemo, osim mozda Ljajica koji ce sedeti u STO.
Malo li nam je bolestina od bombardovanja?
Zasto ne bismo bili GMO free zemlja koja ima takve hrane za izvoz?

Alcale

pre 10 godina

@mattko
prijatelju problem kod proizvodnje je taj da se kod uzgoja GMO koriste pesticidi i herbicidi koji uništavaju SVE biljnog porekla sem GMO biljke. Zato se i forsira jer NEMA KOROVA, BUBICA, PČELA itd. Nemoguće je razdvojiti ! U USA je monsato na sudu dobio spor sa proizvođaćem organske hrane koji je imao farmu nedaleko od njifovog "poligona" i zabranjeno mu je da gaji ORGANSKU hranu. NPR. na Tasosu je npr zabranjeno korišćenje svih veštačkih herbicida i pesticida jer bi to bilo pogubno za proizvodnju meda, e sada ako ti smatraš da te hemikalije ne utiču na sve nas kao i na biljke...
@ZOKI
Ti si prijatelju naivan samo tako. PUNO članica STO ima VEOMA stroge zakone po pitanju STO, ne samo zabranu proizvodnje i prometa već i bilo kakva istraživanja u toj grani poljoprivrede. Znači nije to uslov za sve već za one koji HOĆE da se saginju!
NE GMO, NE STO pa i NE EU!

Ozlojeđeni!

pre 10 godina

GMO je već odavno na našem tržištu, samo toga nismo svesni. Čak se proizvodi i genetski modifikovana soja na vojvođanskim njivama, ali se o tome ne priča, jer se radi polulegalno. Elem, nije moguće sprečiti dolazak GMO robe na naše tržište. Ono što je moguće je sledeće: 1) Sprečiti zagađivanje naših njiva sa GMO biljkama, tako što će se nelegalno sejanje GMO biljaka kažnjavati strožije nego sejanje marihuane i maka (znači minimum 20 godina robija). Kada se GMO jednom zaseje, posle se stotinama godina na toj i na okolnim njivama ne mogu sejati normalne biljke 2) Doneti zakon o tome da GMO hrana u radnjama mora da bude jasno obeležena (slično kao upozerenja na paklicama cigareta) 3) Prodavnice koje prodaju GMO-robu koja nije jasno obeležena strogo kažnjavati, tako da im ne padne na pamet ni da pokušaju (npr. kazne od 100 - 500 hiljada evra po prekršaju) 4) Stanovništvo mora imati svest o tome, da je dobra i kvalitetna hrana važan faktor u životu. Zbog toga treba bojkotovati GMO-robu pre nego što bude kasno. Što više budemo kupovali GMO, to će biti skuplja normalna hrana, tako da će jednog dana normalna hrana postati toliko skupa, da nećemo moći da je više kupujemo. (ovo iskustvo je 100% potrvđeno u praksi u SAD-u i EU-zemljama). Počnite sa bojkotom Nestle-proizvoda, jer su oni br. 1 u svetu u proizvodnji genetske hrane.

Nix

pre 10 godina

Samo ne GMO pa makar nikada ne ušli ni u EU ni u STO. Ali na žalost ovde imamo šarlatane koji su na vlasti i koje su doveli Ameri pa svaku njihovu želju ispunjavaju. Ne zavaravajmo se - STO drže Ameri kao i sve važnije svetske organizacije koje im donose pare. Prošlog vikenda u preko 500 američkih gradova su održani protesti protiv GMO i protiv Monsanto. Nadam se da će savest poslanika u Skupštini proraditi i da se neće usvojiti taj zakon. Nadam se da će razmišljati svojom a ne partijskom glavom jer će tu hranu jesti i njihova deca. Ako se taj zakon usvoji onda teško nama. Mogu misliti kakvo će smeće da se uvozi bez ikakvih oznaka o poreklu i sastavu.

ratar

pre 10 godina

Ko je ovlastio ovog Ljajica da pregovara sa bilo kim o necemo sto protiv naseg izvanrednog zakona. Napolje iz vlade!!! Kada bi se raspisao referendum o ovome, bilo bi 0% glasova za. Prema tome, ne mogu takvi da predstavljaju nas!

smuki

pre 10 godina

Ako se narod, onako snazno, organizuje oko zabrane GMO hrane u Srbiji, kao sto se organizovao protiv Parade Ponosa, onda nece biti od toga nista. Jer dragi gradjani Srbije, ovo je 1000 puta veci problem po nasu populaciju od Parade LBGT populacije. Da sada vidimo koje vise vrednosti Srbija brani.

nesa

pre 10 godina

Koju zakletvu si ti polagao kad moras da dozvolis uvoz GMO, lekarska etika ti to dozvoljava, stavite nam chipove na ushi pa znamo da smo zamorcici i cena uspeha ove vlade.

...sve sve ali nista

pre 10 godina

pa kad ste zemlju i jatvdali arapima ta dzabe a nis rusima za dzabe sto ne bi i gmo dozvolili..ova vlast ce unistiti srbiju ne samo materijalno vec zdravstveno

Darko

pre 10 godina

Jedino što nam je još ostalo to je-zdrava hrana! Hoćete i to da nam uzmete! Kako vas nije sranmota i greota! Mi, građani Srbije želimo da naša deca jedu zdravu hranu, a ne-GMO! NE-GMO! NE-GMO! Čujte ponovo: NE-GMO, NE-GMO!
p.s. Gospodine Ljajiću, pozdravite Dačića, Vučića, nikolića!
(Dule, 17. oktobar 2013 12:17)

Koja bre zdrava hrana?Koji bre zdrav zivot? Srbija je prva u svetu po broju pusaca i takav narod ce da deli lekcije drugima o zdravom zivotu?! Zalosno koliko primitivan i zatucan narod.Samo da pljuje po zapadu,valjda tako leci komplekse od istog. Najprodavanije pice koka kola,najvise se jede rostilj,pijemo mleko sa najvise otrova,sve puno otrova i pesticida....ali ne mi jedemo samo "zdravu" hranu.

Doktor Zgubidan

pre 10 godina

Nadam se da će gospodin Ljajić kao progresivni kosmopolita servirati svojim ukućanima GMO hranu sa velikim zadovoljstvom. Madjarska je potpuno zabranila GMO i dalje je članica STO i EU. Koja je inače funkcija Dr.Ljajića osim da klima glavom i sleže ramenima? On ima puni kontinuitet u svim vladama od 5.oktobra do danas što je uspelo još jedino Dinkiću. Razlika je jedino u tome što se Ljajićevo ministrovanje jedva primećuje dok je Dinkić pod teškim i opravdanim kritikama. Šta je to Dr.Ljajić epohalno napravio za ovu zemlju da bi već dugu deceniju bio na vlasti?

sava

pre 10 godina

dali su dupe pod kiriju tako se kaze u nasem narodu,sad nema nazad...zalosno je sto sve ide na ledja ovog jadnog naroda i sam g Ljajic me je razocarao

Žika Vračaruralac

pre 10 godina

@Dragan Torbica
Vaš izbor. Dakle, ni ja ni moja deca ne jdemo ništa od proizvoda koje ste naveli. Jedemo "Euro Krem", "Lindt" čokolade, domaće slatkiše (Pionir, Simka, Bambi...) nikako hrvatski "Soko Štark), "C" supe, Imlek i Granice mlečne proizvode, "Carnex" paštete, retko pijemo gazirano, pijemo domaće sokove...
Čisto da znate, proputovali smo ceo svet, i videli da tako rade ljudi u Urugvaju, Srgetnini, Brazilu, Maleziji, Japanu, Koreji, Rusiji, Kini.
Naš izbor.

Narod brljcha

pre 10 godina

Nece tu biti nikakvih problema, vreme ce uciniti svoje sistemom kuvane zabe da se sve uvde sto je naredio gazda..
Program svih ''proevropskih'' stranaka podrazumeva Prajd, Nato, priznanje Kosmeta, GMO i trajnu kolonijalnu zavisnost i siromastvo marionetske nefunkcionalne kvazi-drzave.
E sad, oni vam to ne kazu u programima i izbornim kapmanjama a sve sprovode, i vi se onda cudite a vi ste ih glasali dragi gledaoci.
Opet vam sve to nece reci, a na sledecim izborima - cap! Opet ste ih glasali, i verovatno cete se opet cuditi.
Ja se vama divim.

lara

pre 10 godina

Da, ova hrana koju VEĆ jedemo je toliko zdravstveno ispravna da sve pršti! Samo bih volela da mi ovaj ogorčeni svet koji vrišti protiv GMO kaže šta oni jedu. Verovatno meso jednoroga i žvaću divlje orhideje. Čisto licemerje i zatucanost. Ako je GMO hrana obeležena - u čemu je problem? Onaj kome odgovara nek jede to onaj kome ne odgovara - ne mora. Prema buđelaru i ličnim preferencijama...

igor backi petrovac

pre 10 godina

potpisivanjem STO unistices ono malo sprskog naroda sa GMO proizovdima i ono malo proizvodnje u srbiji jer ce se uvoziti jeftino smece!

Siniša

pre 10 godina

Mogao bih da se kladim da je bar 50% komentatora protiv GMO glasao za SNS! Vidite, kada glasate za neku stranku, onda treba da imate u vidu sve aspekte njenog delovanja! Hoćete da "volite" SNS, a nećete GMO, to ne ide odvojeno! Stop GMO!!!

mikin

pre 10 godina

"Ako žalimo prijem u STO moramo da dozvolimo promet GMO, ali zabrana proizvodnje ostaje na snazi, kaže za B92 ministar trgovine Rasim Ljajić."
-------------------------------------------------------------------------
Da li vi znate sta govorite? Drugim recima, ako zelimo u STO moramo dozvoliti Monsantu i slicnima da prodaju na nasem trzistu - domaci ne mogu da proizvoditi GMO ali trgovina uvoznim GMO - MOZE! Vas sve treba pohapsiti. IMATE ZAKON KOJI KAZE DA NE SMEMO. Znaci otpada STO.
ili ce biti kao i sa Rvackim duvanom? Vi niste drzava.

zmaj od kosmaja

pre 10 godina

Stav velikog broja naucnika na svetu! je da bez 30 godina konzumacije GMO nije moguce utvrditi realne posledice koje konzumacija takve hrane ima na coveka.

GMO jeste prihvatljivo resenje za zemlje gde ljudi umiru od gladi, ali nije za zemlje koje nemaju taj problem.

Zato treba biti oprezan i sacekati!
Srbija nece izgubiti nista ukoliko saceka, a moze da dobije mnogo.

Mirjana

pre 10 godina

DANAS U BEOGRADU - MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O GMO – ETIKA ILI INTERES?

Međunarodna konferencija o GMO – ETIKA ILI INTERES, organizovana u cilju kritičkog preispitivanja GMO tehnologije – sa etičkog, zdravstvenog, ekološkog, ekonomskog, pravnog i političkog aspekta.
Konferencija predstavlja platformu za argumentovano i temeljno razumevanje problema povezanih sa GMO, uključujući njihovo gajenje, preradu, promet, marketing, potrošnju i, posebno, u odnosu na suvereno pravo svakog naroda, da osigura kontinuiranu samodovoljnost u proizvodnji nutritivno vredne i zdravstveno bezbedne hrane.

Govornici :

. Prof dr. John Fagan: „Genetički inženjering – samo nauka“

http://gmopundit.blogspot.no/2012/09/genetics-expert-dr-john-fagan-promotes.html...

- Dr Vandana Shiva: „Biodiverzitet, čuvanje semena i bio-piraterija“

http://seedfreedom.in/....

- Prof. dr. sc. Marijan Jošt: „GMO-tehnologija samo-uništenja“

...http://marijanjost.wordpress.com/

- Prof. dr Branko Radujković: „GMO – etička razmatranja“, biolog, Prirodno-matematički fakultet u Podgorici

- Prof. dr Miodrag Dimitrijević: „GMO ili suverenitet: čija će nas ruka hraniti?“,
Katedra za genetiku i oplemenjivanje biljaka Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sad

- Prof. dr Miladin Ševarlić: „Zašto Srbija ne treba da prihvati GMO“..redovni profesor za užu naučnu oblast ekonomika poljoprivrede Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

za kraj '- USVAJANJE DEKLARACIJE

Toma diploma

pre 10 godina

E zasto je GMO nezdravo , jel zna neko ? Kako volim kad svi soli pamet o GMO a nista neznaju o tome ;-) hahaha srBski fazon , svi su selektori , svi su politicari a sve i dalje raspad ;-)

Zoran

pre 10 godina

Sta vam rae, sve meni muka iako sam pobegao od vas. Evropa zabrinuta sto Miskovic pusten iz pritvopra. To je poruka Miskovicu da mu Evropa nece pomoci i zele da njegovo carstvio predje u ruke Zapada. Sada GMO hrana, sto cete prihvatiti kao bele lale, inace nema EU. Onda apsolutnmo tretiranje Kosova kao drzaqve, a ne morate da potpsiete to, ukljucujuci i UN. Pa cete da prodate firme koje nesto vrede, kao EPS, PTT. E posle ce da se rodite, kao Bugari i Rumuni.

Steva

pre 10 godina

Onda ne želimo u STO.
Ja nisam glasao za vas da biste me kljukali GMO hranom.

Ove godine glupog se paradajza nisam najeo, jer ima ukus plastike, dok
pre 20 dana nisam konačno našao seljaka koji je zasejao normalan paradajz.

E pa možete vi da ga proizvodite ali ja ne moram da ga jedem.

A za GMO...

Pa prosto, glasaću za demokrate na sledećim izborima ili za Dveri.

SRAM VAS BILO !!!

Gundelj Sandokan

pre 10 godina

Ljajke malo nam otrova pa nam i to treba. Ustvari, dozvolite promet i upotrebu GMO ali u skupstini, nemam nista protiv cak i podrzavam !

Alen

pre 10 godina

Svi vi, koji biste pristali na GMO, ali da se takvi proizvodi obeleže, ste u velikoj zabludi! To jednostavno nije moguće! Ako se, npr. dozvoli uvoz GMO pšenice i kukuruza, onda to sa sobom povlači totalno zagađenje svih proizvoda (meso, proizvodi od mesa-mesne prerađevine, jaja, mleko, mlečni proizvodi-jogurt, sir, svi proizvodi koji u svom sastavu imaju ove osnovne sirovine-čokolade, sladoledi, kolači, keksevi...)Nemojmo dozvoliti da nas prevare, po ko zna koji put!!! Stop GMO!
p.s. Svaki budući komentar na bilo koju vest B92 ću početi sa: Stop GMO!!!

в

pre 10 godina

Хорор! Људи маните се производа које нисте сами направили. Обавестите се и са срећом.

Radovan

pre 10 godina

Ljajić pritvorno stavlja ruke na grudi, izigrava dobricu, a u stvari je jedan od glavnih razbijača srpske ekonomije u dužem periodu. Bio je u svim vladama, nezavisno od programa stranaka koje su ih činile. Uključujući i vladu SRJ u čijem je razbijanju takođe učestvovao.

SLX

pre 10 godina

GMO je odavno u Srbiji, ne verujete? Otidite u prvi Aman market i pogledajte Codex Alimentarius na svakom proizvodu Bravo robne marke.

MUKNAVI

pre 10 godina

Prvo ste vi,"politicari", gradjani koji se bavite politikom digli dreku na GMO.Narodu ste govorili da je to otrovno,jedni druge optuzivali,i izazvali negativan stav gradjana premema takvoj hrani.Sada ,vi,opet govoite da to moramo uvoziti,ali ne i proizvoditi.Ljajicu,dal ste vi svi na vlasti i oko vlasti,normalni?Zezate Gradjane kao da su oni kod vas a ne vi kod njih u radnom odnosu.Dokle mislite da to moze trajati?Vecito?Zeznuli ste se,kada se najmanje nadate pocet ce ciscenje!

mag

pre 10 godina

n e m o r a m o ko to kaže da moramo! koga bre vi slušate,svoj narod ili neke belosvetske nalogodavce???jeste li zato došli na vlast?
šta ako ONI kažu "hoćemo da majke ne rađaju decu u Srbiji? ili,da svako drugo dete koje se rodi MORAMO njima da damo zato što ONI tako kažu? sotonizacija Srbije na pomolu! ma ovde ne trebaju izbori ,ovde treba us*ana motka pa udri.

Darko Nikolić

pre 10 godina

Hajde da trujemo naše ljude koji ne mogu da zarade dovoljno za zdravu hranu time što im prodajemo ovakvo đubre poput GMOa? Šta mi dobijamo time od svetske trgovinske organizacije? Ako je to uslov za pristupanje EU neka bude poslednji kojeg se treba rešiti mada ni u EU nemamo šta da tražimo jer ekonomski tamo ne možemo da opstanemo. Treba srediti prvosvoje dvorište da bi se pristojno živeloa ne čekati komšiju da kaže da je to dvorište da bi on mogao da ga kupi. Ako je cilj evrope promovisanje multikulturalnosti neka im bude jasno da mi imamo kulturu zdrave hrane i da ne moramo da jedemo njihovu lepo upakovanu splačinu.

shojka

pre 10 godina

"kupujmo domace" - to sada vise ne zvuci primitivno, patriJotski, necivilizovano... (upravo obrnuto)!

NE U EU! - i za ovo cete se opametiti, svi, samo polako....

Maja

pre 10 godina

Molim vas zaustavite GMO!!! Ima ga i sada (nezvanicno oko 20% posejanog a da ne pominjem Nestle, Kraft i slicne), sta ce tek biti ako dozvole trgovanje??

Udisem zagadjen vazduh, bombardovali su me svim i svacim, jedem pesticide u tonama, zar to nije dovoljno?? Da li mi je potreban i GMO? NECU!!!!

Gumena kičma i lepljivi prsti političara

pre 10 godina

(@Kole, 17. oktobar 2013 12:15)

Doći će dan kada će takvi kao ti moći samo u krugu ljudi oko sebe, koji uopšte pristaju da vas podnose, slušati vaše mudrolije. A svi koji ne misle tako će uobičajeno biti "počašćeni" da su neuki, primitivni, zatucani itd. Na net portalima vas više neće biti i daj bože da, vama pljuvačima po onima koji drugačije misle, već jednom smrkne i da vas skinu sa javnog objavljivanja po portalima. Da prestane da se toleriše takav nastup. A što se tiče GMO ultimatuma podmitljivim srpskim političarima, pa šta se drugo očekuje od njih sem da saviju svoju čudesno akrobatski elastičnu kičmu i da urade šta moćni od njih traže, jer i od toga će videti neku ličnu korist. Tako to ide u ovdašnjoj politici, gledamo to više od dve decenije.

Suze_Radosnice

pre 10 godina

Posto su politicari nesposobni,zamolio bih da za ovako vazne teme bude raspisan referendum i da se narod sam lepo izjasni.Dakle kratko i jasno,da ili ne! Unapred zahvalan!

n1n

pre 10 godina

Zao mi je sto ne zivim u Svajcarskoj, to je drzava i po, gradjani se pitaju pa skoro za sve. Ali oni sami znaju da brinu o sebi, mi opstajemo na zalost, samo zbog toga sto moramo da ispinjavamo uslove. Ko kada djaku das losu ocenu da bi se opametio, i da bi ga ocene terale da uci vise...

Anno Nimmus

pre 10 godina

Jednostavno, ova vlast ce sve uraditi da se dodvori Evropskoj Uniji (tacnije, Amerima, jer su oni zapravo siva eminencija citavog EU projekta), pa cak i po cenu zdravlja sopstvenog naroda. Da li je neko zaista toliko naivan da poveruje da kada se trgovina GMO proizvodima ozvanici kao legalna nece biti proizvodnje takve hrane. To je samo pitanje vremena, godinu-dve dana (toliko ce Bajden i kompanija moci da sacekaju), a onda kada stvari uzmu maha, i kada svaki drugi poljoprivrednik bude sejao psenicu, paradajz ili kupus iz epruvete kome su dodati geni insekata, glodara pa cak coveka (da, i to se radi, za one koji ne znaju), vise nista nece biti isto. Ali zato, Srbija ce dalje ostati na "evropskom putu", uz cvrsto obecanje da ce uci u EU taman u vreme kada se danasnjim politicarima (a i svima nama) budu radjali unuci koji ce umesto prstiju na sakama imati pipke. Nazdravlje!

orjent

pre 10 godina

Ma kakav 100? Sta ti to proizvodis za STO?
U pocetku me te je bilo zao jer sav vruc krompir tebi daju.Iz tvog rada kroz zakonodavstvo o radu na cijem si celu bio vidim da smo svrstani na listu zemalja kao nepozeljni.
Sa STO vidim da ti nisi za zaljenja nego bahat i bezobrazan.
Za GMO referendum,koji moze da se odradi uz izbore.

Moranje

pre 10 godina

Nije ovaj ministar kriv. On govori sto drugi ne smeju. Ali, ipak mi nije jasno da li mora tolika poniznost, beskicmenjastvo, beskarakternost koju ispoljava nasa vlast. I ima li nesto sto ovi nasi ne bi ispunili. Jos je jedino ostalo da nasi predlazu nesto da urade sto EU i ne trazi. A, bogami, ima sanse i za to.

nebojsa

pre 10 godina

sustina GMO je da proizvodjaci GMO semena naplacuju autorka prava. cak i ako sledece godine i sam proizvodis svoje seme, placas njihov genetski inzinjering na koji oni imaju autorska prava. tako te uvlace u sistem da im stalno placas.
slicno kao za kompijuterski softver. placas svake godine produzavanje licence.
dosetili se kako da zaradjuju na autorskim pravima i hrani i sada svima to guraju pod nos da pocnu da koriste.
gde ces bolju zaradu nego da naplacujes autorska prava kroz hranu. grozota kapitalizma

mladen

pre 10 godina

1 – “Snickers”

2 – “Campbell” supe

3 – Pirinač “Uncle Bens”

4 – Čaj “Lipton”

5 – “M & M”

6 – “Twix”

7 – “Milky Way”

8 – “Cadbury” čokolada

9 – “Ferrero Roche”

10 – “Nestle” čokolada

11 – Čokoladni napitak “Nesquick”

12 – “Coca–Cola”

13 – “Sprite”, “Fanta”

14 – “Pepsi–Cola”

15 – “7 Up”

16 – “Knorr” sosovi

17 – Keks “Parmalat”

18 – “Hellman ‘s” začini, majonezi, sosovi

20 – “Heinz” začini, majonezi, umaci

21 – Dečiji napitak “Nestle”

22 – “Hipp” kašice za bebe

23 – “Abbot Labs Similac” (mleko u prahu za bebe)

24 – “Danone” jogurt, kefir, sir, dečji napitak

25 – “McDonalds”

26 – “Kraft” čokolads, čips, kafa, dečji napitak

27 – “Heinz Foods” kečap, sosovi

28 – dečji napitak, proizvodi “Delma Unilever”

Ko voli GMO- prijatno mu bilo sa ovim proizvodima

Predrag

pre 10 godina

Ovim sve pada u vodu što je uradila vlada. Ovo je veća šteta nego sva koju par stručnih ministara žele da isprave. DOLE VLADA koja dopušta da nas hrane GMO-om!!! Ovo je zločin prema svom narodu.

Marko

pre 10 godina

Šra se odmah bunimo te Ljajić ne valja upropasti nas itd. Pa mislite da neko drugi na tom mestu ne bi isto uradio. Ako nećeš ti ima ko hoće. Nego htedoh reći da iako sam ja žestoko protiv GMO ovo je prilika da se ta oblast reguliše. Za sad u zakonu stoji da je promet GMO zabranjen a svi smo svesni ili bar neki od nas da da je GMO već na našem tržištu samo to nigde ne piše. Ovako ovo je prilika da d se to reguliše. Krava jede GMO kukurz i naravno daje GMO mleko. GMO mleko se posle koristi za proizvodnju čokolada kojih imamo jako mnogo na našem tržištu( neko je pre meno taksativno i nabrojao). Treba reguisati da bilo koja komponenta proizvda sadrži iole veze sa GMO proizvod mora da ima etiketu preko minimum pola ambalaže sa oznakom GMO. Pa da vidim koji je taj što će kupovati te proizvode. Brzo će propasti.

Neša

pre 10 godina

GMO je odavno u Srbiji, ne verujete? Otidite u prvi Aman market i pogledajte Codex Alimentarius na svakom proizvodu Bravo robne marke.
(SLX, 17. oktobar 2013 12:17)

To su pojedinačni slučajevi, ali ako se donese zakon, e, to je nešto sasvim drugo!!!Nećemo GMO!

Predrag

pre 10 godina

Umesto da se podigne nivo zaštite, razmatra se puštanje GMO u promet!? Bezumlje i drskost političara. Da se uvedu stroge kazne kod koga se pronadje GMO seme! Ipak je vreme za prevremene izbore. Rasim je potpuno razočarao. Džaba tri stručna ministra kad jedan pravi ovakvu štetu.

Vlada

pre 10 godina

Samo glup čovek u zemlji koja je zasnovana na poljoprivredi želi da proizvodi GMO. To što drugi nemaju hranu, što će se umesto za naftu voditi ratovi zbog hrane i vode je problem drugih. Mi imamo ono što nam treba, proizvodićemo zdravo, a da li kao takvi nekom odgovaramo to je njihova stvar. To što teško živimo je problem države koja nije obezbedila uslove da mladi ne moraju da beže iz sela u grad.

Ra

pre 10 godina

Problem oko GMO nije samo u konzumiranju namirnica proizvedene od sirovina nastale gmo semenom. Ogroman je problem same zemlje na kojoj se sadi GMO, tu vise ne radja ni iz rasada, ni seme koje nije gmo, gmo pospesuje razne bakterije u zemlji i ne moze vise ni jedno prirodno seme da uspeva, vec samo zasticeno od tih bakterija, tj. gmo. Ove godine imamo na poljima primere gde plod paprike truli na zivom stablu iako dobija hranu, nesto kao sepsa kod coveka. Zbog ovoga je opao prinos paprike u Leskovackom regionu jer su ranijih godina cepali holandsko seme koje daje velike prinose ali sada moraju da koriste ili GMO ili da tretiraju zemlju prirodnim mineralima, narednih desetak godina, da bi opet mogli da zasade išta. Takodje primenom GMO semena narusava se eko sistem, pa zato imamo najezde skakavaca kakvih nije bilo, nemaju čime da se hrane pa idu gde mogu i jos raznih primera. Ove godine je bilo dosta GMO suncokreta pa nema meda ni za lek, pcele nisu nista pokupile :( Profit i samo profit to njih interesuje. Cuvajte svoje rasada i seme, ko uzgaja domaci paradajz, krastavce, krompir, tikvice... jer ce biti sve teze naci ga. BUducnost je u zdravstveno ispravnoj proizvodnji, imamo danas industrijsku proizvodnju (nezdravu), gmo proizvodnju (super nezdravu dugorocno), organsku proizvodnju (preskupo za industriju), resenje za sve je balans u proizvodnji gde se kulture tretiraju prirodnim mineralima i sredstvima koja ne uticu na plod a pritom i daju dobar prinos (ruska so, zeolit...)

Boško

pre 10 godina

Ne dajte GMO ni po koju cijenu niti proizvodnja niti promet, stop svemu, nem,a te cijene , ni EU niti bilo koja druga asocijacija koja se nudi kao mamac, GMO je projejkat Amerike i Monsanta za globalno uništenje civilizacije.....

Slavko

pre 10 godina

GMO? To je bolna mera, ali je važna radi budućnosti Srbije i budućnosti naše dece! Baš me briga da li će se ovo nekome svideti ili ne. Baš me briga da li će ovo uticati na rejting stranke koju vodim. Važno je da Srbija time dobija, moja stranka sigurno gubi, ali baš me briga! Važno je da građani prepoznaju koliko sam posvećen Srbiji, da građani cene bolne mere, ali u ovom trenutku jedino moguće, pa me baš briga šta o tome misle moji politički protivnici koji ne žele dobro budućnosti Srbije! Baš me briga!
Da li vam zvučim poznato? Ako ne, baš me briga!

strujni udar

pre 10 godina

Šta bi sa Ješićem? Ša njega ste optuživali za to što vi radite. Znači time ste priznali da je Ješić jedini pošten političar u Srbiji koji brine o zdravlju naše dece. JEŠIĆ ZA PREDSEDNIKA!

popeye

pre 10 godina

Шта ћемо ми уопште у СТО, ионако не производимо ништа, осим глупости и обећања?!

maximA

pre 10 godina

..opa bato, sad smo postali i "europsko" đubrište...fuj,do sada smo bili samo jeftina droca a sad još i ovo...ako,ako,tako i treba.

Slobodan

pre 10 godina

Moze GMO, ali ako kao i cigarete da polovina ambalaze bude u slikama zrtava kancera i ostalih oboljenja, sa jasnom porukom da je GMO opasan po zdravlje!

Chiske

pre 10 godina

Evo, i sada da proizvodimo gmo i da izvozimo, mi cemo da je uvozimo i da placamo triput skuplje, to je ono o cemu ja pricam zasto sam za dolazak gmo hrane. kapital je u prici, al ne mi smo ponosan narod, pa takvi ponosni cemo i da izumremo. A ti isti koji su i nahuskali narod protiv gmo ti isti je uvoze i smeju nam se u lice.

Nebojša

pre 10 godina

NEPISMENI narode, ne uvodi se obavezna upotreba GMO vec promet. Sa sve oznakom da je GMO. Znaci ako necete da jedete GMO - nemojte kupovati. Gomila stvari (hrane, pica, predmeta, itd. - nevezano za GMO) je dozvoljena u prometu ali ih nema po prodavnicama. Zasto? Pa zato sto niko nije kupovao!
(ko nece pa ne mora da kupi majku mu, 17. oktobar 2013 13:04)

Problem je u tome što GMO lobi nema nameru da označava bilo šta. Nigde u svetu nije označen GMO proizvod, već organski! U državi Vašington postoji kampanja za uvođenje označavanja, ali nešto ne verujem da će to uspeti: http://www.marklynas.org/2013/10/why-we-need-to-label-gmos/

Sasa

pre 10 godina

Pa zar ovo nije jasan signal da su SNS-SPS izdajnici.Pristaju na trovanje svopstvenog naroda zarad jos malo novca od svojih svetskih nalogodavaca.Vucic i Dacic da budu sudjeni i tretirani kao veleizdajnici svoga naroda koji vise ne naseda na evro lagarije.

Radovan VII

pre 10 godina

Ministre Ljajiću, mora se samo umreti, a puštanjem GMO hrane u široku upotrebu ubrzavate proces. Pohlepa (uz još neke neslavne ljudske osobine) nema granicu i svojstveno joj cedjenje suve drenovine kako bi donekle zasitila apetite, još ako je legalno sve prepreke padaju u cilju sticanja većeg profita. Došli smo do toga da pravimo brushaltere vredne 10 miliona dolara/evra, a sa druge strane proizvodimo, reklamiramo i prodajemo voćne sokove u kojima najmanje ima voća. Šta onda možemo da očekujemo od proizvođača GMO hrane ako GMO postane sasvim normalna stvar? Notorna je laž da na svetu nema dovoljno hrane za sve ljude i da je zato potrebno uvesti GMO hranu! Živimo u svetu gde jedni bacaju hranu dok drugi umiru od gladi. Hrane ima više nego dovoljno za sve, problem je u raspodeli... i profitu.

Komša

pre 10 godina

Jedini resurs koji je donekle ostao pod našom kontrolom je zemlja i ljudi.Potrovaće nas.
Da bar možemo da se pouzdamo u kontrole pa da donesemo zakon kao o trgovini opasnim materijama i rigorozno kontrolišemo promet tim otrovom ali svi znamo kako bi to izgledalo.
Na kraju krajeva čak iako bi uveli velike poreze za zrmlju za korisnike GMO semena i za stočare koji takvom hranom hrane životinje,zasebne radnje za prodaju takvih prehrambenih proizvoda,posebne poljoprivredne apoteke za prodaju takvog semena i pesticida i obaveznu registraciju poljoprivrednika koji to koriste i kada bi nekim čudom uspeli da sprovedemo kontrolu i sankcionisanje prekršilaca ovi bi novim pritiscima to uspeli da zaobidju.
Veliko zlo.Veliko.

lara

pre 10 godina

Ljudi na Zemlji ima SEDAM MILIJARDI stanovnika. Taj silni narod mora nešto jesti. Samo me zanima čime bi ovi anti-gmo, anti-pesticidi, anti-SVE aktivisti nahranili taj toliki svet. Čisto licemerje!

123

pre 10 godina

Ljudi na Zemlji ima SEDAM MILIJARDI stanovnika. Taj silni narod mora nešto jesti. Samo me zanima čime bi ovi anti-gmo, anti-pesticidi, anti-SVE aktivisti nahranili taj toliki svet. Čisto licemerje!
(lara, 17. oktobar 2013 12:44)

Mozda drugi moraju, ali Srbija ne!!! Sa odlicnim klimatskim uslovima i ultra obradivom povrsinom mozem gajiti hranu za nekoliko drzava a ne samo za nas.

nema više zdrave hrane

pre 10 godina

Vidim mnogo bi revoluciju da dižu, evo da im pomognem, neka dignu ruku oni koji NISU deci kupovali neki od proizvoda koji se nalaze na listi onih sa GMO dodacima. Izabrao sam samo čokolade i gazirana pića za početak, zbog ograničenosti prostora...

Cadbury, Kit-Kat, Kraft (Milka čokolade), Toblerone, Mars,
M&M, Snickers, Milky Way, Twix, Nestle čokolade, Crunch, Nestle Nesquik,...

a takođe i Coca Cola, Sprite, Pepsi, 7-Up, Schweppes, Capri Sun juices,...

Nešto mi se čini da će malo biti podignutih ruku. Ukinite prvo GMO u sopstvenoj kući pa onda da svi krenemo da rušimo Ljajića. Zabranite prvo Milku i Coca Colu svom detetu pa onda da tražimo od države ono što se ovde predlaže

ma bre

pre 10 godina

To što je kod nas zabranjena prodaja i proizvodnja GMO ništa ne znači jer sumnjam da se poštovala pošto Srbija ima "jake" institucije i "vladavinu" prava, "nepotkuplive" inspektore. Mislim da je zbog toga bolje da se izmeni zakon i da na proizvodima bude obeleženo da su GMO pa ko hoće ko neće. Šta mislite da je hrana u McDonalds restoranima u Srbiji organska? Jeste malo-sutra..kao za mnoge proizvode koje kupujete , a ne znate jer je kod nas zabranjeno, nigde ni ne piše da je GMO, a vrlo verovatno da jeste. Setite se samo kad je bila afera oko aflatoksina , poličarima i mlekarama je bilo važnije šta će biti sa mlekarama, a niko se nije pitao šta će biti sa narodom koji se truje. Zato nemojte biti sigurni što je zabranjen GMO da ga i nema jer kod nas ako nešto ne možeš legalno da proguraš onda proguraj ilegalno. Doživljavali smo i veće skandale pa je sve to vremo izbrisalo iz naših sećanja.

aco

pre 10 godina

Dokazano je da GMO štetan za životinje, verovatno je štetan i za ljude, a čak i da nije štetan za zdravlje, uvozom GMO gubilo bi se više od pola milijarde evra godišnje, jer bismo uvozili jeftinu hranu, a naši proizvodjači ne bi opstali. Argument za uvoz GMO su - to traži EK, pa moramo, e pa to je dosta loš argument.

VLAST U SRBIJI, BILO KOJA ,OVA,PREDHODNA ONA PRE PREDHODNE ITD...

pre 10 godina

Zuti su za to krivi, oni su NISMO MI.
A mozda su i crveni ili plavi ili mozda zeleni,ne znam ALI ZNAM DA MI NISMO...

Danka

pre 10 godina

ovo je strasno,umemo li mi na nesto da kazemo ne.vec su nas otrovali uranijumom,a sada i njihovom otrovnim gmo proizvodima.srbija koja je bila simbol zdrave i ukusne hrane izgleda polako odlazi u proslost.zar smo nesposobni ,a ocigledno da jesmo da sacuvamo ono najbolje sto nasa zemlja ima.kazite bar jednom ne.

bad

pre 10 godina

bitka oko zdrave hrane je odavno izgubljena, samo pogledajte koliko aditiva u obicnom hlebu a gde su tu konzerve, suhomesnato da ne nabrajam dalje. Verujem da je i GMO dobrano prisutan vec, samo mi to ni ne znamo. A ovo uslovljavanje od strane STO i EU najbolje pokazuje u kakvom svetu zivimo.

mikin

pre 10 godina

"Moze GMO, ali ako kao i cigarete da polovina ambalaze bude u slikama zrtava kancera i ostalih oboljenja, sa jasnom porukom da je GMO opasan po zdravlje!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Slobodan, 17. oktobar 2013 16:02)"
-----------------------------------------
Bravo! I to i da GMO hrana bude ODVOJENA od ostale hrane u sasvim posbnom delu prodavnica ... kao i pusaci - u staklenim sobama tako da ih svi odmah ugledaju.
ps E sada jos nesto mnogo gore u ovoj prici: Bogatiji narodi ce lako da izadju na kraj sa GMO, ali Srbija je uboga, siromasna pa ce proizvodjaci radi nize cene poceti GMO sastojke trpati u sve zivo ... nehebali smo.
Ovo treba prekinuti sto pre.... bolje njih nego da nas uskoro ne bude.

Bojan

pre 10 godina

Prema pravilima STO, GMO hrana NE SME da se oznacava u prodavnicama, tako da okacite macku o rep te vase ideje o tome kako cete kad udjete u radnju znati sta je GMO. Nema spasa od ovoga. Situacija je vrlo jednostavna, ili cemo prihvatiti GMO i umirati polako decenijama, ili ce nas bombardovati i pobiti za malo krace vreme. Tako da cutite i jedite taj plasticni paradajz, bolje niste ni zasluzili.

Mile GMO

pre 10 godina

Kod nas uopste ne postoji konstruktivna polemika oko ove teme. Ja sam zagovornik GMO hrane, jer smatram da ima mnogo vise pluseva nego minusa (ako ih uopste ima). Ali opet, bilo sta konstruktivno u ovoj zemlji je nemoguce. Ljudi ovde jos veruju u magiju i sujeverje, krste se kad prolaze pored crkve...kako ocekujete od takvih ljudi da bilo sta kriticki posmatraju.

Jovana

pre 10 godina

Ma alo ljudi! Ko zna sta godinama jedemo! Ako mislite da nas vec ne rokaju GMO-om sa svih strana, varate se! ja samo MOLIM nasu dragu vladu da lupe OGROMAN GMO pecat na hranu pa da znam sta da zaobilazim!

Food, Inc.

pre 10 godina

Ako neko misli da ce se izvuci tako sto ce sam proizvoditi hranu, vara se. Pogledajte film Food, Inc. bice vam mnogo toga jasnije.

vule

pre 10 godina

Ma ok, razumem razgnevljene ljude koji ovako reaguju na to sto je Ljajic REKAO - ali oni zaboravljaju da ljajic nije ni predsednik ni PRVI POTPREDSEDNIK VLADE ! Dakle, nije ON odlucio o tome bez saglasnosti dvojca na celu !!?? dakle, prozivajte velikog vezira a ne ljajica koji jedini SME DA KAZE !!!!

Djole

pre 10 godina

Sve do sada sam bio za eu, i to sigurno vise nego bilo ko ovdje, ali ipak izgleda da bi bilo najbolje da trazimo druge partnere za razvoj(emirati, azijati itd)

n

pre 10 godina

Mene baš uhvati strah kad vidim koliko ovde živi nesrećnih, besnih i poremećenih ljudi. Čovek koji ovde urla o štetnosti GMO, HAARPU, kemtrejlsima i ostalim ludorijama će sutra očas posla početi da bode nožem po tramvaju ili puca na komšije. Mora se odavde bežati.

Pametnjaković

pre 10 godina

Ukoliko bi bilo jasno naznačeno šta je šta, onda u redu, ali ukoliko će se na pijaci pojaviti GMO, a tamo veliki broj ljudi laže čim otvori usta, onda ne. Snaga i sposobnost našeg imuniteta zavise od normalne hrane.

dusandrugi

pre 10 godina

Bojim se da malo ljudi zna sta je GMO, ali ih to ne sprecava da o tome imaju misljenje. Pa ljudi, kad ste ranije cele godine jeli paradajz ili lubenice? Pa sve je to genetski modifikovano da bi radjalo cele godine, ili da bi krave davale hiljadu litara a ne deset.

moze GMO ali da se znaju pravila igre

pre 10 godina

Nemam nista protiv prometa GMO, al hocu da na svakom GMO proizvodu bude velika nalepnica izradjena u nekim upadljivim bojama, propisne velicine (ne nesto mikroskopsko), da svako moze za 2 sekunde da shvati da li je proizvod GMO ili ne. Ako se legalizuje GMO, narod mora nedvosmisleno znati da li je nesto GMO ili ne. To da se regulise zakonom, i da svako ko prekrsi zakon da mu proizvod bude udaljen sa trzista i da mu se zabrani bavljenje poslom na nasoj teritoriji.

Stefan

pre 10 godina

Amerika i Kanada TRUJU sopstveno stanovnistvo GMO proizvodima, tamo gotovo da i ne postoji druga, tj. , 70-80 procenata kukuruza , soje , krompira , jabuka , lubenica , mesa ... je GMO. Uskoro ce svi biti nasmrt bolesni , nenormalni, sterilni , a to je nasa velika, velika, velika SANSA da im se osvetimo tako sto cemo izvrsiti invaziju nasim brodovima , prvo kanalom do Soluna , a onda dalje sve do Njujorka uz podrsku celicnih krila nase armije.... Koja smo mi kretenska i idiotska nacija , verujemo raznoraznim hohstaplerima, vracevima, smecu zvanom Pecat , Vecernje Novosti , Kurir , Hepi TV , DOK JE SVET HILJADU SVETLOSNIH GODINA DALEKO , a uskoro ce biti jos dalje... Nedavno sam bio u Hrvatskoj u poseti rodjacima , svi odusevljeni sto su konacno u EU , sto su se izbavili iz balkanskog blata i trulezi , njihova deca preko vikenda skoknu do Italije , Austrije i Slovenije lakse nego sto vecina Srba skoknu do svoga sela 100 km od Beograda , i niko , bas niko ne raspreda o teorijama zavera o stetnosti GMO , Harpa , Kemikalsa ( kad smo kod Kemikalsa, neverovatno, ali i tamo avioni ostavljaju bele tragove, sto znaci da su se Ameri i na njih nameracili )...

lara

pre 10 godina

Čitam ove komentare i ne verujem - "GMO hrana je kancerogena, GMO hrana izaziva alergije kod dece". Kod nas kao što je poznato nit narod boluje od karcinoma nit đeca od alergija. To je sve zato što jedemo GMO-free pa neka tako i ostane. Ljudi - ustanovljeno je da je KRAPINSKI NEANDERTALAC imao rak kostiju!!! On sigurno nije jeo GMO

Darko

pre 10 godina

U srbiji je zabranjen GMO kao i hormoni rasta u cilju povecanja prirasta zivotinja u tovu.Ali nije zabranjen uvoz mesa iz zemalja u kojima j eovo dozvoljeno.Suhomesnati proizvodi zlatiborac se prave od govedjeg mesa uvezenog iz Argentine i to nije nikakva tajna.U argentini se govedima u tovu aplikuju impalntati ili daju injekcije sa hormonima koji se otpustaju vremenom ispod koze i izazivaju ogrman prirast i povecanje misicne mase kao kod bildera pogledajte link https://www.google.rs/search?q=hormonal+implantat+buuls&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.54176721,d.Yms,pv.xjs.s.en_US.ygZTy49sR78.O&biw=784&bih=402&um=1&ie=UTF-8&hl=sr&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=zN9fUrKPM4fi4wSDyIGQCw#hl=sr&q=hormonal+implant+bulls&spell=1&tbm=isch&um=1

Djordje

pre 10 godina

Možete naći sve o GMO i opasnostima koje donosi na http://www.balkanmagazin.net/nauka/cid144-66228/gmo-prica-o-blistavim-umovima-gramzivosti-i-ljutitoj-majci-prirodi

Jelica

pre 10 godina

Pijem coca colu, nestle nes kafu, jedem milka čokoladu i ako sam dobro popamtila skoro sve što ovde pominjete, od kako znam za sebe, odnosno, od kako mogu da se kupe, nemam pojma koliko je to već godina. Ja imam 58 godina i nemam nameru da se tih proizvoda odreknem. A šta je tu GMO uopšte me ne interesuje.
Dakle, ne želim da iko zabrani prodaju meni omiljenih proizvoda.

Vladimir Rolovic

pre 10 godina

Evo predloga za nase zakonodavce:
1)Uvoz GMO proizvoda - dozvoljen
2)Promet GMO proizvoda - zabranjen (znaci moze ali za licnu upotrebu ili snabdevanje stranih predstavnistava u vidu ambasada i sl.)
3)Koriscenje GMO proizvoda u bilo kakvoj proizvodnji, poljoprivrednoj i industrijskoj - zabranjen
4)Ino prodavci GMO proizvoda - za svaki u Srbiji prodati kg GMO proizvoda moraju da kupe 20 kg gotovih prehrambenih proizvoda (nista sveze i smrznuto voce,povrce,meso i sl. - samo gotovi proizvodi)
5)Domaci uvoznici - za svaki uvezen kg GMO proizvoda moraju da izvezu 20 kg gotovih prehrambenih proizvoda(nista sveze i smrznuto voce,povrce,meso i sl. - samo gotovi proizvodi)

vk

pre 10 godina

Btw, vidim da mnogi spominju Dveri, oni su se kao nesto bunili protiv GMO, i odjednom zacutali posle razgovora sa Koletom. Toliko o njima. Klasicna kontrolisana opozicija podmetnuta od strane odr ... znate koga vec. Sutra bi i oni bili za EU da dodju na vlast.

Masha

pre 10 godina

Protiv sam! Ili da se dozvoli i nasim poljoprivrednicima da proizvode (i to da neki nas naucni institut bude odgovoran za proizvodnju, sirenje, kontrolu kvaliteta, itd) ili NISTA! Jer ovako ce ponovo ulazni lobi profitirati, a nasi seljaci ce sa nekonkurentnom ZDRAVOM (normalnom) hranom propasti!!! U svakom slucaju da pise na proizvodima.

ko nece pa ne mora da kupi majku mu

pre 10 godina

NEPISMENI narode, ne uvodi se obavezna upotreba GMO vec promet. Sa sve oznakom da je GMO. Znaci ako necete da jedete GMO - nemojte kupovati. Gomila stvari (hrane, pica, predmeta, itd. - nevezano za GMO) je dozvoljena u prometu ali ih nema po prodavnicama. Zasto? Pa zato sto niko nije kupovao!

STO mu gromova

pre 10 godina

Sticem utisak da velika vecina komentatarise samo na osnovu naslova vesti. Ako vas mrzi da citate, evo za ovu vest imate video zapis.

IT stručnjak u "rasejanju"

pre 10 godina

Pa neka dozvole ali sa carinom od 300% i sa obavezom stavljanja slika unutrašnjih organa sa kasnim stadijumom raka kao na cigaretama I na uvezenim proizvodima i na proizvodima napravljenim od njih pa ko voli nek izvoli .... Baš lepo što je u istoj vesti i vest o cigaretama!

Bogi.bre

pre 10 godina

Po meni ovo znaci da cemo samo vise kupovati domacu hranu koja ce biti, po zakonu, proizvedena bez GMO i amin. I ovako i onako moramo ispunjavati uslove kako god bilo..

Dragan

pre 10 godina

Da li je moguće da ima toliko funkcionalno nepismenih koji ne mogu da razumeju ono što čitaju? Za članstvo u STO i EU moramo da ukinemo zabranu prometa nad svim robama, pa i na GMO hranu. To NE ZNAČI da moramo da imamo promet GMO hrane jer će isti zakon toliko da oteža ispunjavanje uslova za promet da će on praktično biti onemogućen. Stvar je samo u ispunjavanju birokratskih pravila, kao što i muslimanske zemlje ne mogu da uvedu zabranu prometa svinjetine, ali je onemogućavaju dodatnim članovima zakona... Druga je stvar da javnost i dalje vrši pritisak na vlast da se sve ovo završi na pravi način, da i dalje nemamo masovno prisustvo GMO hrane na tržištu.

Pera

pre 10 godina

Moramo da prihvatimo da nas truju i ovako nas malo ima, pa sto da nas ne bude jos manje. Kaze nece i dalje biti dozvoljen uzgoj, ali ce ga biti u prodaji, kao finalni proizvod. Naravno bice daleko jevtiniji od konkurencije i onda ce nas naivni i osiromaseni svet da ga kupuje i konzumira i za nekih 50-60 godina bice nas 4-5 miliona, a za jos toliko nece nas ni biti. Ali to nije vazno, ako se mora, mora se...

Gmaz

pre 10 godina

> Sta cemo sa sirotinjom koja ne moze da bira, nego mora da uzima ono sto je jeftinije.

Dakle, zaključak je da bismo sa GMO sirotinji obezbedili jeftiniju hranu, jer sirotinja nema za ovu trenutnu. Pa jel' bolje da sirotinja jede GMO ili da umre od gladi?

A ko trenutno ima para da jede zdravo, imaće za istu tu hranu i kada na polici pored bude GMO. Možda ljudi ne veruju sebi da se neće uhvatiti za jeftiniji prozivod?

SMEDEREVAC

pre 10 godina

Nepismen srpski narod ne zna šta je GMO! (ministar LJajić)
Ko nije za EU nije normalan! (premijer Dačić)
HVALA MINISTRE, HVALA PREMIJERU NA ISKRENOSTI!
DRAGO MI JE ŠTO SE "KARTE OTVARAJU"!
VUK DLAKU MENJA, ALI ĆUD NIKAD!

Alex

pre 10 godina

Moraju.J... vas GMO i Svestka trgovinska organizacija da vam kazu u g...a da skocite vi bi skocili...i koji si ti Ljajicu .... da moras da snosis takvu odgovornost za buduscnost cele nacije...Sram vas bilo

Lena Savic

pre 10 godina

Da li ce GMO hrana biti obelezena kao takva? Od 2004 zemlje EU MORAJU DA OBELEZE (mandatory labeling) svu hranu, svezu, procesiranu, pa cak i aditive ako su bilo kako kontaminirani GMO produktima, bez obzira da li se mogu detektovati ili ne. INFORMISAN potrosac onda donosi odluku da li to kupuje i jede ili ne. Ko voli nek' izvoli.
Uzgred, do sada je 9 zemalja EU zabranilo proizvodnju GMO hrane u okviru svojih granca. Isto planira i Rusija. GMO gigant Monsantno je,na radost mnogih , najavio povlacenje iz Evrope(EU) jos u julu ove godine. Protesti protiv GMO korporacija se organizuju po celoj planeti; novinari i javnost Srbije NE SMEJU da dozvole GMO korupciju medju politicarima. Proverite da li je istina ovo sto Rasim prica; ako jeste-trazite OBAVEZU obalezavanja GMO hrane ili sastojaka- to je mandatorno svuda u EU, pa onda nek izvole...ako bas moraju; pitam se ko ce da kupuje tu hranu...Zato Monsanto i nema sta vise da traziu u zemljama EU. Stvar nije naivna i ne radi se samo o tome da li je GMO zdrav ili ne, vec i da li proizvodnja hrane treba da zavisi od nadnacionalnih korporacija ili od seljaka, drzave i potrosaca u suverenoj drzavi. Srbija treba sama da "mesi svoj hleb", inace ce Srbi gladovati. Oprostite mi na melodramatici, ali, u krajnjoj instanci, stvarno tako stoje stvari. Srdacan pozdrav.

ko hoce da se truje moze ko nece ne mora

pre 10 godina

(Nikola, 17. oktobar 2013 15:09)
Pa jel te rera neko da se trujes? Ili imas izbor? Ako neko hoce da se truje moze da kupi kantu farbe pa pojede. Niti je farba zabranjena niti mozes da mu zabranis da pojede. Tako i sa GMO. Dozvoliti prodaju (pa i uzgajanje, sto da ne) pa ko hoce da koristi - samo napred

stepan

pre 10 godina

Pošto je teško utvrditi koji su tačno negativni efekti GMO na ljudski organizam, mislim da bi naši političari,da su pametni,trebalo da sačekaju rezultate upotrebe GMO u zemljama u kojima je dozvoljena prodaja GMO pa na osnovu istraživanja u tim zemljama odlučiti da li je dobro da se GMO prodaje potrošačima. Uzgred, najveći proizvodjači GMO su SAD, Indija, Kina, Brazil, Kanada. Rasim se nije potrudio da se obrazuje o GMO jer u svetu postoje i zemlje koje su dopustile potrošnju i proizvodnju kao i one koje su zabranile. Rasim nije ispunio ono što se zahteva od čoveka na njegovo poziciji i smatram da je potrebno da se on smeni zbog neprofesionalnosti.

Zoki

pre 10 godina

Ovo je previše.
(Beogradjanin, 17. oktobar 2013 10:55)

Sta je previse? Svaka zemlja na svetu osim Severne Koreje i Srbije je clan STO, pa niko ne umire od GMO. Sta smo mi, najpametniji? Osim toga, ako necete GMO nemojte da ga kupujete, niko vas ne tera. Promet je slobodan, neka kupuje ko hoce ko nece ne mora.

mattko

pre 10 godina

Ako je tako idemo u STO ali je onda bplje da i sami proizvodimo GMO jer daja mnogostruki prinos. Zabrana proizvodnje nece eliminisati prisustvo GMO u nasim tanjirima a pri tome necemo imati nikakve proizvodne koristi od toga,. Zato pod hitno zakonom razdvojiti puteve prirodne i GMO hrane sa jasnim naznakama koja je kakva na svakom koraku u lancu ishrane. Uvesti takodje ddrasticne kazne za obmane u ovoj temattici pa neka svako za sebe odlucuje sta ce da koristi.
PS: covek kada je poceo da kalemi voce i ukrsta biljke po cemu smo i mi poznati, vec tada je menjao genetsku strukturu novodobijenih biljaka sto takodje predstavlaj modifikaciju pa se niko ne buni.

Toma diploma

pre 10 godina

E zasto je GMO nezdravo , jel zna neko ? Kako volim kad svi soli pamet o GMO a nista neznaju o tome ;-) hahaha srBski fazon , svi su selektori , svi su politicari a sve i dalje raspad ;-)

Kole

pre 10 godina

Koliko vas ogorcenih na promet GMO pusi?
Da li zaista mislite da u 13 zemalja koje nisu u procesu prijema (sto ne znaci da ne dozvolavaju promet GMO) stoje recimo Rusija i Kina na koje se tako lako pozivate?
Da li znate da konzimirate i vi i vasa deca svakodnevno vec godinama proizvode koji u sebi sadrze GMO?

Koja gomila neukih, primitivnih, zatucanih komentara. Ali tako je to u Srbiji i bice samo gore. Naravno da ce ovaj zakon proci jer nas niko nista i ne pita. A kakvi smo, i bolje da nas ne pita - mi svaki put kada imamo izbor bez greske donesemo pogresnu odluku.

lara

pre 10 godina

Da, ova hrana koju VEĆ jedemo je toliko zdravstveno ispravna da sve pršti! Samo bih volela da mi ovaj ogorčeni svet koji vrišti protiv GMO kaže šta oni jedu. Verovatno meso jednoroga i žvaću divlje orhideje. Čisto licemerje i zatucanost. Ako je GMO hrana obeležena - u čemu je problem? Onaj kome odgovara nek jede to onaj kome ne odgovara - ne mora. Prema buđelaru i ličnim preferencijama...

lara

pre 10 godina

Ljudi na Zemlji ima SEDAM MILIJARDI stanovnika. Taj silni narod mora nešto jesti. Samo me zanima čime bi ovi anti-gmo, anti-pesticidi, anti-SVE aktivisti nahranili taj toliki svet. Čisto licemerje!

lara

pre 10 godina

Čitam ove komentare i ne verujem - "GMO hrana je kancerogena, GMO hrana izaziva alergije kod dece". Kod nas kao što je poznato nit narod boluje od karcinoma nit đeca od alergija. To je sve zato što jedemo GMO-free pa neka tako i ostane. Ljudi - ustanovljeno je da je KRAPINSKI NEANDERTALAC imao rak kostiju!!! On sigurno nije jeo GMO

Jelica

pre 10 godina

Pijem coca colu, nestle nes kafu, jedem milka čokoladu i ako sam dobro popamtila skoro sve što ovde pominjete, od kako znam za sebe, odnosno, od kako mogu da se kupe, nemam pojma koliko je to već godina. Ja imam 58 godina i nemam nameru da se tih proizvoda odreknem. A šta je tu GMO uopšte me ne interesuje.
Dakle, ne želim da iko zabrani prodaju meni omiljenih proizvoda.

Mile GMO

pre 10 godina

Kod nas uopste ne postoji konstruktivna polemika oko ove teme. Ja sam zagovornik GMO hrane, jer smatram da ima mnogo vise pluseva nego minusa (ako ih uopste ima). Ali opet, bilo sta konstruktivno u ovoj zemlji je nemoguce. Ljudi ovde jos veruju u magiju i sujeverje, krste se kad prolaze pored crkve...kako ocekujete od takvih ljudi da bilo sta kriticki posmatraju.

Ljubo

pre 10 godina

Nista se ne mora moj prijatelju. Ali sta vredi pojedinci bi i "rodjenu majku prodali" zato sto to trazi EU, Ameri, Nemci ili ne znam ko vise. Sramota!!!

nema više zdrave hrane

pre 10 godina

Ovo je previše.
(Beogradjanin, 17. oktobar 2013 10:55)

Do nedavno bih verovatno i sam uputio ovakav komentar ali nema ovde šta da se dozvoljava ili ne, dozvoljeno je odavno, GMO hrana je svuda oko nas. Pronađite spisak proizvoda u kojima ima GMO hrane, obliće vas hladan znoj kad vidite da vam je puna kuća tih proizvoda.

Elem, Coca Cola, krem Nutela, čokolada Milka, ... naveo sam samo nekoliko koje moje dete konzumira praktično od kada je prešao na hranu za odrasle. Ne svakodnevno normalno ali palačinke sa Nutelom svi u kući obožavamo a eto taj krem sadrži i GMO sastojke.

Kada bi se zabranio promet hrane koja sadrži GMO izbila bi revolucija. Nisam pametan, jedino da čovek pobegne u planinu i sam proizvodi sve za sebe i pordicu samo ne znam koliko bi bilo ko od nas izdržao.

Darko

pre 10 godina

Jedino što nam je još ostalo to je-zdrava hrana! Hoćete i to da nam uzmete! Kako vas nije sranmota i greota! Mi, građani Srbije želimo da naša deca jedu zdravu hranu, a ne-GMO! NE-GMO! NE-GMO! Čujte ponovo: NE-GMO, NE-GMO!
p.s. Gospodine Ljajiću, pozdravite Dačića, Vučića, nikolića!
(Dule, 17. oktobar 2013 12:17)

Koja bre zdrava hrana?Koji bre zdrav zivot? Srbija je prva u svetu po broju pusaca i takav narod ce da deli lekcije drugima o zdravom zivotu?! Zalosno koliko primitivan i zatucan narod.Samo da pljuje po zapadu,valjda tako leci komplekse od istog. Najprodavanije pice koka kola,najvise se jede rostilj,pijemo mleko sa najvise otrova,sve puno otrova i pesticida....ali ne mi jedemo samo "zdravu" hranu.

Stefan

pre 10 godina

Amerika i Kanada TRUJU sopstveno stanovnistvo GMO proizvodima, tamo gotovo da i ne postoji druga, tj. , 70-80 procenata kukuruza , soje , krompira , jabuka , lubenica , mesa ... je GMO. Uskoro ce svi biti nasmrt bolesni , nenormalni, sterilni , a to je nasa velika, velika, velika SANSA da im se osvetimo tako sto cemo izvrsiti invaziju nasim brodovima , prvo kanalom do Soluna , a onda dalje sve do Njujorka uz podrsku celicnih krila nase armije.... Koja smo mi kretenska i idiotska nacija , verujemo raznoraznim hohstaplerima, vracevima, smecu zvanom Pecat , Vecernje Novosti , Kurir , Hepi TV , DOK JE SVET HILJADU SVETLOSNIH GODINA DALEKO , a uskoro ce biti jos dalje... Nedavno sam bio u Hrvatskoj u poseti rodjacima , svi odusevljeni sto su konacno u EU , sto su se izbavili iz balkanskog blata i trulezi , njihova deca preko vikenda skoknu do Italije , Austrije i Slovenije lakse nego sto vecina Srba skoknu do svoga sela 100 km od Beograda , i niko , bas niko ne raspreda o teorijama zavera o stetnosti GMO , Harpa , Kemikalsa ( kad smo kod Kemikalsa, neverovatno, ali i tamo avioni ostavljaju bele tragove, sto znaci da su se Ameri i na njih nameracili )...

Chiske

pre 10 godina

Evo, i sada da proizvodimo gmo i da izvozimo, mi cemo da je uvozimo i da placamo triput skuplje, to je ono o cemu ja pricam zasto sam za dolazak gmo hrane. kapital je u prici, al ne mi smo ponosan narod, pa takvi ponosni cemo i da izumremo. A ti isti koji su i nahuskali narod protiv gmo ti isti je uvoze i smeju nam se u lice.

Zoran

pre 10 godina

Da, mi ćemo i dalje da uvozimo hrvatske cigarete, dok oni neće da uvoze šećer od nas, niti će da povlače tužbu za genocid, može im se. I, naravno, dozvolićemo promet GMO, ali zato NEĆEMO da ih proizvodimo.
Zemljo, otvori se. Pa zar se nismo rešili Tadića i ostalih što samo klimaju glavom na ucenjivačku politiku zapada?

Gmaz

pre 10 godina

> Sta cemo sa sirotinjom koja ne moze da bira, nego mora da uzima ono sto je jeftinije.

Dakle, zaključak je da bismo sa GMO sirotinji obezbedili jeftiniju hranu, jer sirotinja nema za ovu trenutnu. Pa jel' bolje da sirotinja jede GMO ili da umre od gladi?

A ko trenutno ima para da jede zdravo, imaće za istu tu hranu i kada na polici pored bude GMO. Možda ljudi ne veruju sebi da se neće uhvatiti za jeftiniji prozivod?

ko nece pa ne mora da kupi majku mu

pre 10 godina

NEPISMENI narode, ne uvodi se obavezna upotreba GMO vec promet. Sa sve oznakom da je GMO. Znaci ako necete da jedete GMO - nemojte kupovati. Gomila stvari (hrane, pica, predmeta, itd. - nevezano za GMO) je dozvoljena u prometu ali ih nema po prodavnicama. Zasto? Pa zato sto niko nije kupovao!

dusandrugi

pre 10 godina

Bojim se da malo ljudi zna sta je GMO, ali ih to ne sprecava da o tome imaju misljenje. Pa ljudi, kad ste ranije cele godine jeli paradajz ili lubenice? Pa sve je to genetski modifikovano da bi radjalo cele godine, ili da bi krave davale hiljadu litara a ne deset.

n

pre 10 godina

Mene baš uhvati strah kad vidim koliko ovde živi nesrećnih, besnih i poremećenih ljudi. Čovek koji ovde urla o štetnosti GMO, HAARPU, kemtrejlsima i ostalim ludorijama će sutra očas posla početi da bode nožem po tramvaju ili puca na komšije. Mora se odavde bežati.

Dragan

pre 10 godina

Da li je moguće da ima toliko funkcionalno nepismenih koji ne mogu da razumeju ono što čitaju? Za članstvo u STO i EU moramo da ukinemo zabranu prometa nad svim robama, pa i na GMO hranu. To NE ZNAČI da moramo da imamo promet GMO hrane jer će isti zakon toliko da oteža ispunjavanje uslova za promet da će on praktično biti onemogućen. Stvar je samo u ispunjavanju birokratskih pravila, kao što i muslimanske zemlje ne mogu da uvedu zabranu prometa svinjetine, ali je onemogućavaju dodatnim članovima zakona... Druga je stvar da javnost i dalje vrši pritisak na vlast da se sve ovo završi na pravi način, da i dalje nemamo masovno prisustvo GMO hrane na tržištu.

nema više zdrave hrane

pre 10 godina

Vidim mnogo bi revoluciju da dižu, evo da im pomognem, neka dignu ruku oni koji NISU deci kupovali neki od proizvoda koji se nalaze na listi onih sa GMO dodacima. Izabrao sam samo čokolade i gazirana pića za početak, zbog ograničenosti prostora...

Cadbury, Kit-Kat, Kraft (Milka čokolade), Toblerone, Mars,
M&M, Snickers, Milky Way, Twix, Nestle čokolade, Crunch, Nestle Nesquik,...

a takođe i Coca Cola, Sprite, Pepsi, 7-Up, Schweppes, Capri Sun juices,...

Nešto mi se čini da će malo biti podignutih ruku. Ukinite prvo GMO u sopstvenoj kući pa onda da svi krenemo da rušimo Ljajića. Zabranite prvo Milku i Coca Colu svom detetu pa onda da tražimo od države ono što se ovde predlaže

bikcina

pre 10 godina

Nije problem, ako cete to obeleziti vidnim nalepnicama gde ce VELIKIM slovima pisati GMO. A ne nekim sitnim razmrljanim snakom da mora lupom da se trazi. To je minimum koji treba zahtevati. Mada nije ni to resenje. Sta cemo sa sirotinjom koja ne moze da bira, nego mora da uzima ono sto je jeftinije. Nije to dobro nikako!

miki

pre 10 godina

Od ovog momenta politicka pripadnost nije bitna. SVE VAS TREBA POHAPSITI...

Hocemo normalnu i prirodnu hranu koju zasluzujemo kao ljudska bica.

Nije bitno da li si Rasim, Djilas ili Vucic ili bilo ko drugi, mozete nas gaziti koliko hocete ali HRANU NAM NEDIRAJTE !

STOP GMO !

Marko

pre 10 godina

Šra se odmah bunimo te Ljajić ne valja upropasti nas itd. Pa mislite da neko drugi na tom mestu ne bi isto uradio. Ako nećeš ti ima ko hoće. Nego htedoh reći da iako sam ja žestoko protiv GMO ovo je prilika da se ta oblast reguliše. Za sad u zakonu stoji da je promet GMO zabranjen a svi smo svesni ili bar neki od nas da da je GMO već na našem tržištu samo to nigde ne piše. Ovako ovo je prilika da d se to reguliše. Krava jede GMO kukurz i naravno daje GMO mleko. GMO mleko se posle koristi za proizvodnju čokolada kojih imamo jako mnogo na našem tržištu( neko je pre meno taksativno i nabrojao). Treba reguisati da bilo koja komponenta proizvda sadrži iole veze sa GMO proizvod mora da ima etiketu preko minimum pola ambalaže sa oznakom GMO. Pa da vidim koji je taj što će kupovati te proizvode. Brzo će propasti.

bzvz

pre 10 godina

Izdali smo Kosovo, hoce da svi postanemo pederi i da jedemo mutiranu hranu. Odavno nas prate preko telefona i menjaju nam raspolozenje i klimu preko HAARPa. Divno, a mi cutimo ko poslusne ovce, super!

ko hoce da se truje moze ko nece ne mora

pre 10 godina

(Nikola, 17. oktobar 2013 15:09)
Pa jel te rera neko da se trujes? Ili imas izbor? Ako neko hoce da se truje moze da kupi kantu farbe pa pojede. Niti je farba zabranjena niti mozes da mu zabranis da pojede. Tako i sa GMO. Dozvoliti prodaju (pa i uzgajanje, sto da ne) pa ko hoce da koristi - samo napred

Bojan

pre 10 godina

Prema pravilima STO, GMO hrana NE SME da se oznacava u prodavnicama, tako da okacite macku o rep te vase ideje o tome kako cete kad udjete u radnju znati sta je GMO. Nema spasa od ovoga. Situacija je vrlo jednostavna, ili cemo prihvatiti GMO i umirati polako decenijama, ili ce nas bombardovati i pobiti za malo krace vreme. Tako da cutite i jedite taj plasticni paradajz, bolje niste ni zasluzili.

Bane

pre 10 godina

Ne želim svojoj deci da dam da jede GMOvna. I dosta više sa ucenjivanjima. Ako nas neće to tržište, onda se fokusirajmo na drugo - Bliski istok, Rusiju itd... I ne samo deklarativno, nego zaista zabraniti i proizvodnju i promet GMOvna. A drugo rešenje je protest protiv ucenjivanja za ulazak u STO.

STO mu gromova

pre 10 godina

Sticem utisak da velika vecina komentatarise samo na osnovu naslova vesti. Ako vas mrzi da citate, evo za ovu vest imate video zapis.

Dragisa

pre 10 godina

Sutra bi kugu uvezli samo da to trazi od vas EU!
Mislim da evolucija krece unazad.Prvo smo ispali majmuni a sad smo trenutno beskicmenjaci.

srbija

pre 10 godina

Čitam ove komentare i ne verujem - "GMO hrana je kancerogena, GMO hrana izaziva alergije kod dece". Kod nas kao što je poznato nit narod boluje od karcinoma nit đeca od alergija. To je sve zato što jedemo GMO-free pa neka tako i ostane. Ljudi - ustanovljeno je da je KRAPINSKI NEANDERTALAC imao rak kostiju!!! On sigurno nije jeo GMO
(lara, 17. oktobar 2013 13:17)

Malo se obrazuj po pitanju GMO pre nego sto krenes da lupetas gluposti. Uzroci raka i alergija su brojni. Malo prosiri vidike nije tako crno belo sve.
Naravno ti si verovatno po principu sve sto je sa zapada mora da je dobro...sto je vrlo pateticno. Taj isti zapad koga verovatno toliko obozavas ponovo krece da tezi ka prirodno uzgajanoj hrani i zele da plate vise cak za to.

Dragan Torbica

pre 10 godina

Ovo će da bude samo legalizacija, odnosno javno će priznati ono što se već dugo radi. Inače GMO sadrže mnogi proizvodi koji se redovno konzumiraju, a nigde nije naznačeno: Snickers, Mars, Twix, Milky Way, Bounty, Nutela, Kinedr jaje, Kinder bueno, Coca-Cola, Sprite, Fanta, Pepsi, 7-up, Nestle čokolada, Nestle Nesquik, Knorr (sos, supe, kocke za supu), Kraft (omiljena čokolada Milka, čips, Jacobs kafa, dečiji napitak), Danone – jogurt, kefir, sir, Mc’Donalds mreža restorana ‘brze’ hrane i njihovi obroci.
Ovo su samo neki od proizvoda u kojima se nalazi GMO, pa ako možete da ih izbacite iz upotrebe, bilo bi dobro.

Bogi.bre

pre 10 godina

Po meni ovo znaci da cemo samo vise kupovati domacu hranu koja ce biti, po zakonu, proizvedena bez GMO i amin. I ovako i onako moramo ispunjavati uslove kako god bilo..

Siniša

pre 10 godina

Mogao bih da se kladim da je bar 50% komentatora protiv GMO glasao za SNS! Vidite, kada glasate za neku stranku, onda treba da imate u vidu sve aspekte njenog delovanja! Hoćete da "volite" SNS, a nećete GMO, to ne ide odvojeno! Stop GMO!!!

spy

pre 10 godina

Rspitajte se šta se desilo u Irskoj nakon sto je GMO bila u upotrebi! Raspitajte se koje su zakljucke doneli naucnici o GMO u Irskoj.
Izmedju ostalog, posledice su bile na deci jer je GMO izazvala brojne alregije.

Zeleni Boža

pre 10 godina

Predlažem da onda bude zakonska odredba sa svaki naš ministar mora mesečno da pojede 5 kg GMO. Narod će se organizovati i prikupiti sredstva za taj trošak.

mudrijas

pre 10 godina

Izgleda da ce teritorija Srbije na kraju ipak uci u EU. Sdmo, narod ce nestati. Ali, uci cemo u istoriju kao nacija koja je izvrsila samoubistvo samo da se dokopa EU (iz koje ce uskoro drugi da beze!)...kako neko rece, jedina razlika izmedju majmuna i coveka u drustvenom smislu je - da je majmun sebican i gleda samo sebe i svoj interes, ne cini nista za grupu...

Vracar

pre 10 godina

Prvo sam glasao za DS pa za LDP pa za SNS ali sad vidim da sam trebao da glasam za Dveri. Jesam ja budala nevidjena. Ocigledno je da su sve stranke totalno za neoliberalni kapitalizam tj Srbija sa GMO hranom, Srbija u NATO, priznavanje Kosova i na kraju ucestvovanje u ratovima sirom planete a ko zna verovatno i napad na Rusiju u periodu od 15-20 godina sa NATO alijansom i Amerikom na celu.

Nama treba narodni veliki referendum na kome ce lepo narodu da se opisu 2 stavke

1.) Protiv ulaska u EU
Srbija nezavisna sa Kosovom u svom kakvom takvom sastavu, socijalisticko drustveno uredjenje, Bez GMO hrane, nikad clan NATO-a i okrenuta drugim trzistima pre svega Rusiji i Kini.

2.) Za ulazak u EU
Objasnjenje: NATO, GMO, priznavanje Kosova, parada ponosa, ulazak u STO, ukidanje nacionalnog identiteta (zamena za Evropski tj plava karta) itd. Potpuno liberalizovanje Vojvodine i sandzaka kao pokrajine i uvodjenje regiona, prodaja svih drzavnih firmi (Telekom, Eps, skole, bolnice, sportska drustva itd.)

Da lepo glasamo i da se odlucimo. Ocigledno je da ne moze 'miks' i Kosovo i Evropa, hocemu u EU al necemo u NATO, necemo GMO ali hocemo u EU. Mora ili 1 ili 2. Ne moze oba. SNS i SPS su nas slagali i za sada kao stavka 1 ostaju samo Dveri, SRS i DSS. Mada kako je krenulo ne bi me cudilo da se predomisle oko GMO hrane.

Glasajte protiv ulaska u EU pozitivan komentar. Za ulazak u EU negativan!

vk

pre 10 godina

Btw, vidim da mnogi spominju Dveri, oni su se kao nesto bunili protiv GMO, i odjednom zacutali posle razgovora sa Koletom. Toliko o njima. Klasicna kontrolisana opozicija podmetnuta od strane odr ... znate koga vec. Sutra bi i oni bili za EU da dodju na vlast.

vk

pre 10 godina

Oznacite te sirovine i proizvode jasno i precizno, i nema problema. Za bilo kakvo izbegavanje ovoga, suditi odgovornima za terorizam.

Inace jos nam samo STO fali, i da se oprostimo sa ono malo ekonomije sto nam je ostalo. A zapitajte se, da li ce sutra Evropska komisija da nam naredjuje i neke druge stvari? Koja je cena ulaska u EU, i zasto se gradjani nista o tome ne pitaju? Zar treba da dozvolimo genocid nad sopstvenim narodom da bi sacica parazita udomila familije na racun fondova EU, koje prosecan gradjanin nece ni videti?

Branko Fon Beca

pre 10 godina

Znači, moći će u Srbiji da se vrši promet i prodaja GMO kukuruza ili soje, koji će biti znatno jeftiniji od kukuruza i soje,zbog količine prinosa, od domaćih proizvođača , kojima će biti ZABRANJENO da proizvode GMO....Drugim rečima, za dve godine nikom u Srbiji neće biti isplativo da ih proizvodi na dosadašnji način, pa će zastupljenost GMO proizvoda biti 100%, tako da odluku o zabrani proizvodnje možete, kao i većinu vaših diploma i doktorata, da okačite mačku o rep.

Mislio sam da privredne i ekonomske bisere predhodnih experata & lidera neće moći niko da nadmaši, ali"zdrava" konkurencija koju ste, gospodo ministri, svojom promućurnošću obezbedili srpskom seljaku , me DEBELO DEMANTOVALA, nema šta...

student

pre 10 godina

Kljukao bi vas ja 5 godina, ceo parlament i vladu, sa GMO hranom, pa da vidimo na sta cete da licite posle 5 godina "zdrave ishrane" i napravio bih naučnu analizu svih podataka koja bi se bazirala na DNK analizi i da vidimo kakvi su vam unutrasnji organi...

Miki

pre 10 godina

U Francuskoj je sprovedeno naucno istrazivanje o uticaju GMO hrane na misevima, gde su svi misevi hranjeni GMO kukuruzom i kao rezultat toga , misevi su imali duplo kraci zivotni vek, muzjaci su patili masovno od steriliteta a i muzjaci i zenke su po pravilu umirali od uzasnih tumora u nesnosnim bolovima. Celo istrazivanje imate ovde http://www.naturalnews.com/037289_monsanto_corporations_ethics.html# . Ako je to sto zelite sebi i svojoj deci dozvolite uvodjenje GMO hrane u prodaju u Srbiji. Ako zelite zdrav zivot izadjite na ulicu i sprecite ovu vlast da nam ovo uvede.

da EU, ne GMO

pre 10 godina

Protiv GMO se moramo boriti! Ovo nije pitanje za i protiv EU, vec pitanje za i protiv GMO. To sto nesto nije dokazano da je stetno, ne znaci da je dokazano da ne steti, vac samo da dokaz nije uradjen.
Da bi smo nesto prodavali kako hranu, pa valjda prvo moramo da pokazemo da nije stetna! Dok ne budemo imali dokaza, GMO se ne sme pustati u promet!

Branko Fon Beca

pre 10 godina

"Sta je previse? Svaka zemlja na svetu osim Severne Koreje i Srbije je clan STO, pa niko ne umire od GMO. Sta smo mi, najpametniji? Osim toga, ako necete GMO nemojte da ga kupujete, niko vas ne tera. Promet je slobodan, neka kupuje ko hoce ko nece ne mora.
(Zoki, 17. oktobar 2013 11:37) "

Izvini, jel' se ti samo praviš, ili ....
Da li možeš i da naslutiš posle ovakve odluke, u zemlji koju još samo poljoprivreda drži da ne potone, kada se omogući slobodna prodaja GMO žitarica koji su, zbog većeg prinosa i neuporedivo boljih subvencija koje njihovi proizvođači imaju u odnosu na domaće poljoprivrednike kojima em bedne subvencije kasne, em pariteti zrno-nafta-veštačko đubrivo su najnepovoljniji u Evropi.
Da li ti je jasno da je ovo katanac na ovu nazovi državu za najdalje 2-3 godine ?
Ili misliš da će zemlja stočara naprasno sa proizvodnjom čipova da nadmaši INTEL i AMD, pa nam poljoprivreda nije ni bitna ?

A ako si od onih koji diplomu i doktorat stiču čučeći u stranačkim prostorijama i udarajući minuse na mrske im komentare, onda ništa ... izvini na dosadi ...

Vox

pre 10 godina

Moramo ovo moramo ono sve mi moramo i na kraju nista! Kao zemlja smo onda nigde ljudi. Nemamo svoj stav ako sve moramo da kazemo DA i samo Da!

Amos

pre 10 godina

Znaci necemo smeti da je proizvodimo ali cemo smeti da jedemo onu koju proizvede bilo ko na svetu?
Fala ti Rasime, dje culi i ne culi!

A sta si uradio na kontroli takvih proizvoda? Da li ce morati na svakom proizvodu da pise jasnim slovima - ovaj proizvod u sebi ima GMO sastojke?
Sta si uradio na otkrivanju i kaznjavanju onih koji VEC DUGO uvoze GMO sastojke i proizvode i prodaju ih na veliko (npr seme ili GMO svinjetinu)?

Lako je Rasime praviti se pametan i govoriti "nema nam druge".

normalan

pre 10 godina

uzaaaaaasssss, znamo da vec ''ispod zita'' postoji malo i prometa i proizvodnje GMO, ali ovo je sad previse, sve najgore o ovome... a ovaj Rasim Ljajic mi je do sada bio kolko tolko normalan za razliku od svih ostalih iz svih partija. Iako sam bio na ulici 5 okt. sad me zabole i za EU i za STO i sve ostale njihove kriminalne i ucenjivacke organizacije

Žika Vračaruralac

pre 10 godina

@Dragan Torbica
Vaš izbor. Dakle, ni ja ni moja deca ne jdemo ništa od proizvoda koje ste naveli. Jedemo "Euro Krem", "Lindt" čokolade, domaće slatkiše (Pionir, Simka, Bambi...) nikako hrvatski "Soko Štark), "C" supe, Imlek i Granice mlečne proizvode, "Carnex" paštete, retko pijemo gazirano, pijemo domaće sokove...
Čisto da znate, proputovali smo ceo svet, i videli da tako rade ljudi u Urugvaju, Srgetnini, Brazilu, Maleziji, Japanu, Koreji, Rusiji, Kini.
Naš izbor.

Dule

pre 10 godina

Jedino što nam je još ostalo to je-zdrava hrana! Hoćete i to da nam uzmete! Kako vas nije sranmota i greota! Mi, građani Srbije želimo da naša deca jedu zdravu hranu, a ne-GMO! NE-GMO! NE-GMO! Čujte ponovo: NE-GMO, NE-GMO!
p.s. Gospodine Ljajiću, pozdravite Dačića, Vučića, nikolića!

expert

pre 10 godina

Ako uđemo u STO, i ovo malo stranih investitora će nam pobeći, jer nećemo imati pravo da im dajemo preferencijalni tretman. Možemo da ih zadržimo jedino ako dibidus smanjimo poreze i spustimo plate na nivo kineskih, indonežanskih... Sa ulaskom u STO, zemlja ima dva izbora - ili da ostane siromašna i ekonomski nerazvijena, ali da zadrži kakvu-takvu socijalnu uravnilovku u siromaštvu; ili da krene putem ekonomskog razvoja, ali da bogatstvo koje stekne bude drastično nejednako raspoređeno, što će reći da ga velika većina građana ne vidi - siromašni bi samo postali još siromašniji.

Monarhista

pre 10 godina

Znaci ne smemo da proizvodimo al mora da upotrebljavamo...DVOSTRUKA STETA!!!
Dal ste vi normalni?????
Sad samo jos registrujte firme za uvoz u Svajcarskoj:-((

Milow

pre 10 godina

Verujem da smo se svi manje vise susreli sa ovakvim proizvodima, paprike od pola metra, gumeni paradajz, staklastii krastavac. Iako postoji zakon on se ne postuje. Sto moramo u STO? Konkurencija, vece izvozno trziste i ostale zablude neoliberalnog kapitalizma ciji je krah oslikan u najvecoj demokratiji na svetu? Mozemo biti jedinstveni, GMO free drzava i iskorstiti zemlju i planine koje nam priroda podarila.

aco

pre 10 godina

U Srbiji postoji jasan konsenzuz oko GMO. Ne treba prihvatiti ovakav zahtev. Uvozom GMO gubimo nekoliko stotina miliona evra godišnje, a ta hrana šteti i životinjama. Svesni su toga u vladi, al baš ih briga, bitno je ne zameriti se zapadu.

Mali Hijavata

pre 10 godina

Da, da, mora. Tako su verovatno i trideset i neke godine prošlog veka, razgovarala dvojica komšija u Nemačkoj, Fric i Hans:
- Vidiš da se svi u selu učlanjuju u ovaj NSDAP, samo mi još nismo, kaže jedan od njih.
- Pa, onda moramo i mi, ne možemo mimo sveta, zaključuje drugi.
Ljudska vrsta ne vidi ništa dalje od sopstvenog nosa.

pera038

pre 10 godina

kada bi ovih 100 komentatora pretvorili u 100 coveka ispred vlade (kvazi)Republike Srbije, prikljucilo bi se jo 100 hiljada roditelja koji ne žele da svoju decu hrane sa GMOvnima. e onda bi se možda nešto i desilo... Ovako, ostavljajići komentarw po raznim sajtovima i forumima svi vi nezadovoljni se u ovom trenutku upravo pasivizirani... nema akcije, nema reakcije od vas... več samo glupi komentar.
pasivizacija društva-to je trenutno stanje stvari.
pokrenite se - izadjite na ulicu, na balkon i glasno to recite....

Agro

pre 10 godina

Koliko vas ogorcenih na promet GMO pusi?
Da li zaista mislite da u 13 zemalja koje nisu u procesu prijema (sto ne znaci da ne dozvolavaju promet GMO) stoje recimo Rusija i Kina na koje se tako lako pozivate?
Da li znate da konzimirate i vi i vasa deca svakodnevno vec godinama proizvode koji u sebi sadrze GMO?

Koja gomila neukih, primitivnih, zatucanih komentara. Ali tako je to u Srbiji i bice samo gore. Naravno da ce ovaj zakon proci jer nas niko nista i ne pita. A kakvi smo, i bolje da nas ne pita - mi svaki put kada imamo izbor bez greske donesemo pogresnu odluku.
(Kole, 17. oktobar 2013 12:15)

Slusaj bato, ja ne pusim, ne kupujem Milka i Nestle cokolade, zivim u gradu ali vecinu hrane proizvodim na selu tako sto na imanju roditelja placam ljudima da mi obradjuju bastu, njive i hrane stoku.
Ja cu da ostanem zatucan a ti slobodno jedi GM hranu i daj je deci svaki dan.

mhm

pre 10 godina

Ovo je uzas!
Francuski naucnici su dokazali na istrazivanjima koja su trajala 3 godine direktnu stetnost od GMO. Pacovi su krace ziveli, oboljevali od razlicitih vrsta rakova itd..
Ovaj svet postaje pritajeni pakao na zemlji i zato ce se urusiti bez nade ka napredku i prosvecenosti civilizacije.

в

pre 10 godina

Хорор! Људи маните се производа које нисте сами направили. Обавестите се и са срећом.

Steva

pre 10 godina

Onda ne želimo u STO.
Ja nisam glasao za vas da biste me kljukali GMO hranom.

Ove godine glupog se paradajza nisam najeo, jer ima ukus plastike, dok
pre 20 dana nisam konačno našao seljaka koji je zasejao normalan paradajz.

E pa možete vi da ga proizvodite ali ja ne moram da ga jedem.

A za GMO...

Pa prosto, glasaću za demokrate na sledećim izborima ili za Dveri.

SRAM VAS BILO !!!

Dejan

pre 10 godina

Dragi gradjani Srbije, doslo je vreme kada moramo da zaboravilo na politicke podele, nije bitno ko je Srbin, Madjar, Hrvat, musliman... svi smo zajedno ugrozeni, mi i nasa deca! Moramo da ustanemo protiv ovih nato poslusnika, mopramo da se borimo za zdravlje svoje dece! Sva deca u Srbiji treba da se razbole da bi deca onih koji trenutno vladaju dobila dolare za bolji zivot? Ne smemo ovo dozvoliti, sta je sledece, uvesce vakcine da brze umremo, ovi ce pristati na sve za saku dolara! Nikada nisam glasao za ds ali danas vidim da su bili gospoda za ove danasnje, svi bi morali da se udruze da srusimo sns koja ne samo da krade vec zele zlo nasoj deci!

Mita

pre 10 godina

Svaka hrana i proizvod sa GMO,MORA da bude JASNO obeležen slovima od 2 metra,ako treba,da znamo koja je organska,da bi nju kupovali,koji to želimo...!

pusti nas u disko

pre 10 godina

-Kosovo - prodali (chek)
-Srbiju rasprodali (chek)
-Energetski ugovor sa rusima raskinuli (sun)
-Izgradnju kanala opstruirali (alvays)
-Ubiti moral i nacion naroda (chek)
-Potrovati ostatak GMO-om (chek)

Evrofanatici, pljus u lice.

Predrag

pre 10 godina

Ako ne pokazemo snagu naroda, pregaziće nas Monsanto i slični monstrumi. Ljajić je za mene najomraženiji političar od danas. Toliko mi se prevrće u stomaku čak ni kada vidim Velju magistra. Ovo je tvoje političko samoubistvo Rasime!

Nebojša

pre 10 godina

NEPISMENI narode, ne uvodi se obavezna upotreba GMO vec promet. Sa sve oznakom da je GMO. Znaci ako necete da jedete GMO - nemojte kupovati. Gomila stvari (hrane, pica, predmeta, itd. - nevezano za GMO) je dozvoljena u prometu ali ih nema po prodavnicama. Zasto? Pa zato sto niko nije kupovao!
(ko nece pa ne mora da kupi majku mu, 17. oktobar 2013 13:04)

Problem je u tome što GMO lobi nema nameru da označava bilo šta. Nigde u svetu nije označen GMO proizvod, već organski! U državi Vašington postoji kampanja za uvođenje označavanja, ali nešto ne verujem da će to uspeti: http://www.marklynas.org/2013/10/why-we-need-to-label-gmos/

buki

pre 10 godina

Kakva je razlika izmedju Vas i onih nekada i oni su morali...,a sada posle toliko godina opet i Vi.Kakva je moja porodica bila glupa u prethodnim vremenima i zasta su se i borili i ginulu.Pa to svaka budala sada moz\e da radi sto i vi .Prihvati i uradi sve sto ti se kaze bez obzira na posledice.Boze kakvi likovi Bljakkkk...

logika

pre 10 godina

@fiju
@Pa i tako je ogromna kolicina namirnica u Srbiji vec od GMO, ovo mu samo dodje @legalizacija realnog stanja...

Pa i tako je ogromna količina kriminala i ubistava u Srbiji
pa šta misliš FIJU da se legalizuje i to realno staje ???
??????

Razocara me Ljaljic odjednom

pre 10 godina

MORA SAMO DA SE UMRE.

Ovo je gore nego da dozvolimo proizvodnju, ovako em se "trujemo" em pravimo deficit.

Dakle NE MORA.

vojislav

pre 10 godina

ministre, ovo vam je drugi autogol u zadnje vreme: prvo hrvatski duvan, a sada promet GMO. Vreme je za smenu ili ostavku, pod hitno!!! STOP GMO! NIKADA GMO!!! Ako smo vec primorani pod pritiskom svake politicke vrhuske da udjemo u EU, u STO nismo, to nije moranje! I zapamtite, mora samo da se umre jednom.

vukgorski

pre 10 godina

Da da dosla je demokratija i sve blagodeti koje uz nju idu . Tražili smo , kusajmo corbu od GMO proizvoda.
Zivela EU , zivela demokratija i libelarni kapitalizam !!!

Siniša

pre 10 godina

Mi, komentatori vesti B92, pripadnici i simpatizeri različitih stranaka, a u ime naše dece, ne želimo GMO, ne želimo GMO, ne želimo GMO! Svaki dan ćemo vam ponavljati po hiljadu puta: Ne želimo GMO, ne želimo GMO, ne želimo GMO........ne želimo GMO, ne želimo GMO......

М. Н. Лазар

pre 10 godina

Министре; овог, Вулина, испрепаданог Крстића, Вељу (немам атрибут), тајанственог Угљанина,загонетног Радуловића, (ничим изазвано) расчупаног Тасовца, анонимног Мркића, дугојезичну З. Михајловић, потопљеног ватерполисте (ни име му не знам),оног аеродромско-тоалетно-саобраћајног Антића и ... ., не би поднијело ни устројено норвешко друштво нити (економски) арапска нафта.

Masha

pre 10 godina

Protiv sam! Ili da se dozvoli i nasim poljoprivrednicima da proizvode (i to da neki nas naucni institut bude odgovoran za proizvodnju, sirenje, kontrolu kvaliteta, itd) ili NISTA! Jer ovako ce ponovo ulazni lobi profitirati, a nasi seljaci ce sa nekonkurentnom ZDRAVOM (normalnom) hranom propasti!!! U svakom slucaju da pise na proizvodima.

Zoran

pre 10 godina

Sta vam rae, sve meni muka iako sam pobegao od vas. Evropa zabrinuta sto Miskovic pusten iz pritvopra. To je poruka Miskovicu da mu Evropa nece pomoci i zele da njegovo carstvio predje u ruke Zapada. Sada GMO hrana, sto cete prihvatiti kao bele lale, inace nema EU. Onda apsolutnmo tretiranje Kosova kao drzaqve, a ne morate da potpsiete to, ukljucujuci i UN. Pa cete da prodate firme koje nesto vrede, kao EPS, PTT. E posle ce da se rodite, kao Bugari i Rumuni.

giordano bruno

pre 10 godina

Užas.Neka GMO hranu jedu deca onih koji budu dozvolili promet.STO je organizacija koju kontrolišu Bilderberg grupa i Trilateralna komisija.Informišite se o tome pa će Vam sve biti jasno.Srbija treba da ostane "čista" od GMO.To nam je šansa za budućnost, jer će vrlo brzo negativni efekti GMO isplivati na površinu.Sada treba reći NE za GMO, jer kasnije ćemo se hvatati za glavu i skupo platiti našu popustljivost.

dovla

pre 10 godina

Srbija boluje od korupcije, primitivizma, sovinizma, i cega sve ne, ali najpopasnija boljka je evrofanatizam koji nas nam je demontirao drzavu, upropascava ekonomiju, a sad evo preti i da nas bioloski zatre.

Новак Никач

pre 10 godina

Ово је нечувено!Министар спољне и унутрашње трговине, телекомуникација и информационог друштва, потпредседник Владе,Расим Љајић. Велики малоазијски путник,турски ренесансни неимар на овим просторима, који преко државе Србије,уништава наше произвођаче, а промовише турске и којекакве фирме, типа copy paste и испред наших очију и са нашим парама,увлачи отоманску носталгичну визију на Балкану, која се уклапа у глобални сестем свакојаке тираније.
Пресамићени Расим,универзална доброта у нашем политичком пилићарнику, фронтмен "оријенталног хуманизма",миротворац и благоглагољив "разумник", пегла наше погледе у свулу и кадифу из обећаног Али Бабиног ћупа-у власништву Вучића и Дачића,само да нам се Врлада не обрука пред налетом ГМО лобиста и европских бирократских мекушаца.Ето и њега да мало припомогне Вучићу и Дачићу,да не буду сами у тровању овог простора хрватским цигаретама и генетски модификованим ортанизмима (ГМО).Ови патетични одговори племените вештице политичке свакодневице у Србији, заслужују сваку осуду јавности.Да ли Србија мора, поред осталих, да плаћа Врладине дилере ГМО и хрватске крџе? Аферим алхемичару!

gradjanka a pravoslavka

pre 10 godina

Ne morate da volite Dveri ali taj pokreten se najvise protivi GMO u Srbiji i oni su jos pre dve godine govorili da su g, Ljajic i MK KOstic glavni lobisti GMO u Srbiji.
Tada sam se cudila i pomislila ovi su prolupali kad u g. Ljajicu vide lobistu GMO, kad ono :(

TOTAL SRBICID

pre 10 godina

Evo zasto je GMO hrana stetna.
1. GMO zitarice nisu otporne na biljne bolesti nego na visoke koncentracije jakih herbicida koji na njivi unistavaju svaku drugu biljku osim nje. Sad zamislite koliko se takvog otrova nalazi u biljkama koje slobodno rastu sa takvim otrovom u sebi.

2. Velike kompanije koje se bave proizvodnjom GMO semena rade na tome da jeftinijim semenima gmo , potisnu sa trzista proizvodjace obicnih semena. A kada jednom ovladaju trzistem , postojace samo GMO i njihovo autorsko pravo na seme. To znaci da onaj ko kupi seme od jedne firme ,sav rod - letinu mora da potrosi ili proda. Nije dozvoljeno ponovno koriscenje semena u narednoj setvi. Na taj nacin vas takva firma primorava da svake godine od njih kupujete seme i sve ostalo sto uz to ide.

Kompanije koje proizvode GMO zitarice takodje proizvode i GMO korovske biljke koje ´´ uvaljuju´´ zemljoradnicima na kvarno uz semena. Takve korovske biljke su neunistive poput Ambrozije. Onda vam oni naravno ponude i otrov za to.

Nikola

pre 10 godina

Zabrana prozivodnje ostaje ali da se pusti promet gmo hrane,hahaha kraljevi.Zabrana zarade od trovanja ostaje,ali treba pustiti da drugi zaradjuju trovanjem srbije...

Vladimir Rolovic

pre 10 godina

Evo predloga za nase zakonodavce:
1)Uvoz GMO proizvoda - dozvoljen
2)Promet GMO proizvoda - zabranjen (znaci moze ali za licnu upotrebu ili snabdevanje stranih predstavnistava u vidu ambasada i sl.)
3)Koriscenje GMO proizvoda u bilo kakvoj proizvodnji, poljoprivrednoj i industrijskoj - zabranjen
4)Ino prodavci GMO proizvoda - za svaki u Srbiji prodati kg GMO proizvoda moraju da kupe 20 kg gotovih prehrambenih proizvoda (nista sveze i smrznuto voce,povrce,meso i sl. - samo gotovi proizvodi)
5)Domaci uvoznici - za svaki uvezen kg GMO proizvoda moraju da izvezu 20 kg gotovih prehrambenih proizvoda(nista sveze i smrznuto voce,povrce,meso i sl. - samo gotovi proizvodi)

moze GMO ali da se znaju pravila igre

pre 10 godina

Nemam nista protiv prometa GMO, al hocu da na svakom GMO proizvodu bude velika nalepnica izradjena u nekim upadljivim bojama, propisne velicine (ne nesto mikroskopsko), da svako moze za 2 sekunde da shvati da li je proizvod GMO ili ne. Ako se legalizuje GMO, narod mora nedvosmisleno znati da li je nesto GMO ili ne. To da se regulise zakonom, i da svako ko prekrsi zakon da mu proizvod bude udaljen sa trzista i da mu se zabrani bavljenje poslom na nasoj teritoriji.

Miki

pre 10 godina

Dođe mi da VRIŠTIM, od muke! Kako je moguće da dozvolite uvoz GMO u zemlji koja je velikog poljoprivrednog potencijala!!!??? Puna su vam usta pomoći poljoprivrednicima, naročito u periodu predizborne kampanje! Šta će nam ulazak u EU, ako je uslov GMO? Da li je to budućnost našoj deci? Čitam, neki komentatori pišu kako već u našoj zemlji postoje proizvodi GMO. Ali, treba da znate da ako i ima GMO, to onda ne može da bude legalno i u svakom slučaju je manjeg obima! Ovako, ako se ozakoni, onda to poprima neke druge razmere! Nije isto ako je po zakonu ili ako to nije!

strujni udar

pre 10 godina

Šta bi sa Ješićem? Ša njega ste optuživali za to što vi radite. Znači time ste priznali da je Ješić jedini pošten političar u Srbiji koji brine o zdravlju naše dece. JEŠIĆ ZA PREDSEDNIKA!

n1n

pre 10 godina

Zao mi je sto ne zivim u Svajcarskoj, to je drzava i po, gradjani se pitaju pa skoro za sve. Ali oni sami znaju da brinu o sebi, mi opstajemo na zalost, samo zbog toga sto moramo da ispinjavamo uslove. Ko kada djaku das losu ocenu da bi se opametio, i da bi ga ocene terale da uci vise...

SLX

pre 10 godina

GMO je odavno u Srbiji, ne verujete? Otidite u prvi Aman market i pogledajte Codex Alimentarius na svakom proizvodu Bravo robne marke.

Vojvodinac

pre 10 godina

Ništa se ne mora, nemojte lagati narod!
I nije tačno da se to traži od Srbije, već se traži od tebe Ljajiću, a zbog čega?
Sa druge strane ako do sada promet GMO hrane nije bio dozvoljen, gde su kazne za one koji to i sada krše?!
Znamo svi da su nam rafovi mnogih prodavnica puni GMO proizvoda, ali nikom nije jasno kako to, ko je za to nadležan i kome prijaviti.
Puni se budžet saobraćajnim prekršajima, a ovi što nas truju... njih niko ne dira?
Imali smo ministra zdravstva koji na rutinske operacije ide iz zemlje, ministra obrazovanja koji svoju decu školuje van zemlje, kada Rasim završi započeto, moraće se svi hraniti u inostranstvu.
Plodnu Srbiji dovodite do gladi svojom pohlepom, vreme je da svi malo stanemo stavimo prst na čelo i razmislimo, kuda smo to krenuli?

Nix

pre 10 godina

Samo ne GMO pa makar nikada ne ušli ni u EU ni u STO. Ali na žalost ovde imamo šarlatane koji su na vlasti i koje su doveli Ameri pa svaku njihovu želju ispunjavaju. Ne zavaravajmo se - STO drže Ameri kao i sve važnije svetske organizacije koje im donose pare. Prošlog vikenda u preko 500 američkih gradova su održani protesti protiv GMO i protiv Monsanto. Nadam se da će savest poslanika u Skupštini proraditi i da se neće usvojiti taj zakon. Nadam se da će razmišljati svojom a ne partijskom glavom jer će tu hranu jesti i njihova deca. Ako se taj zakon usvoji onda teško nama. Mogu misliti kakvo će smeće da se uvozi bez ikakvih oznaka o poreklu i sastavu.

...sve sve ali nista

pre 10 godina

pa kad ste zemlju i jatvdali arapima ta dzabe a nis rusima za dzabe sto ne bi i gmo dozvolili..ova vlast ce unistiti srbiju ne samo materijalno vec zdravstveno

Gumena kičma i lepljivi prsti političara

pre 10 godina

(@Kole, 17. oktobar 2013 12:15)

Doći će dan kada će takvi kao ti moći samo u krugu ljudi oko sebe, koji uopšte pristaju da vas podnose, slušati vaše mudrolije. A svi koji ne misle tako će uobičajeno biti "počašćeni" da su neuki, primitivni, zatucani itd. Na net portalima vas više neće biti i daj bože da, vama pljuvačima po onima koji drugačije misle, već jednom smrkne i da vas skinu sa javnog objavljivanja po portalima. Da prestane da se toleriše takav nastup. A što se tiče GMO ultimatuma podmitljivim srpskim političarima, pa šta se drugo očekuje od njih sem da saviju svoju čudesno akrobatski elastičnu kičmu i da urade šta moćni od njih traže, jer i od toga će videti neku ličnu korist. Tako to ide u ovdašnjoj politici, gledamo to više od dve decenije.

Običan građanin

pre 10 godina

Sećate se, Vi, "oslobodioci od Miloševićevog režima" i "petooktobarski revolucionari", kako ste "grmeli" po trgovima: "Idite, deset godina ste na vlasti, dosta je bilo, ne plaćajte struju, vodu, grejanje i sl. gluposti...
Sada, ja kažem, Ljajiću idi popravljaj narodu zube pošto do sada nisi ništa korisno učinio za njega... Idite, i svi iz sadašnje vlasti, ima vas na narodnoj grbači od 1996. godine...
Od tada, ne možemo da vas se "otresemo"... Nikako...
Milošević je bio u pravu, svi ste strani plaćenici i radite protiv naroda i zemlje...
Sve prihvatate, šta god da vam Brisel naredi, zarad ostajanja na vlasti...
Broga vas i za narod i za državu...

Aleksandar

pre 10 godina

A sto ne pretvorimo Srbiju u poljoprivrednu zemlju samo za organsku hranu, koju cemo mi jesti jeftino, a visak prodavati inostranstvu za debele pare? Nisam zavrsio ni politicke nauke, niti psihologiju, niti ekonomiju, a milion puta se bolje razumem od njih. Jer razmisljam logicno, svojom glavom.

smuki

pre 10 godina

Ako se narod, onako snazno, organizuje oko zabrane GMO hrane u Srbiji, kao sto se organizovao protiv Parade Ponosa, onda nece biti od toga nista. Jer dragi gradjani Srbije, ovo je 1000 puta veci problem po nasu populaciju od Parade LBGT populacije. Da sada vidimo koje vise vrednosti Srbija brani.

zmaj od kosmaja

pre 10 godina

Stav velikog broja naucnika na svetu! je da bez 30 godina konzumacije GMO nije moguce utvrditi realne posledice koje konzumacija takve hrane ima na coveka.

GMO jeste prihvatljivo resenje za zemlje gde ljudi umiru od gladi, ali nije za zemlje koje nemaju taj problem.

Zato treba biti oprezan i sacekati!
Srbija nece izgubiti nista ukoliko saceka, a moze da dobije mnogo.

Djole

pre 10 godina

Sve do sada sam bio za eu, i to sigurno vise nego bilo ko ovdje, ali ipak izgleda da bi bilo najbolje da trazimo druge partnere za razvoj(emirati, azijati itd)

Komša

pre 10 godina

Jedini resurs koji je donekle ostao pod našom kontrolom je zemlja i ljudi.Potrovaće nas.
Da bar možemo da se pouzdamo u kontrole pa da donesemo zakon kao o trgovini opasnim materijama i rigorozno kontrolišemo promet tim otrovom ali svi znamo kako bi to izgledalo.
Na kraju krajeva čak iako bi uveli velike poreze za zrmlju za korisnike GMO semena i za stočare koji takvom hranom hrane životinje,zasebne radnje za prodaju takvih prehrambenih proizvoda,posebne poljoprivredne apoteke za prodaju takvog semena i pesticida i obaveznu registraciju poljoprivrednika koji to koriste i kada bi nekim čudom uspeli da sprovedemo kontrolu i sankcionisanje prekršilaca ovi bi novim pritiscima to uspeli da zaobidju.
Veliko zlo.Veliko.

Nac

pre 10 godina

Meni nije jasno zasto mi pregovaramo sa stranim partnerima kada na sve uslove pristajemo. Bolje da ti sto pregovaraju nesto drugo rade a te "sporazume" moze da potpisuje svako pismen.

Deus

pre 10 godina

"Dakle, radi se samo i izmeni onog dela koji se tiče prometa, ali ostaje zabrana proizvodnje."
------
Aha, znaci jos cemo da uvozimo jeftinu genetski modifikovanu hranu i dodatno cemo da satiremo nasu industriju a sve u korist bogatijih od nas. O mudro li je to smisljeno. Veliki koji odredjuju pravila su udesili sve da zastite svoje interese a malima ostaje da to prihvate na svoju stetu. Vrlo slican je i propis u vezi sa nivoom aflatoksina u mleku - pisan da bi zastitio zapadne proizvodjace jer oni tamo imaju kisovitiju klimu i mogu da ostvare tako nizak nivo aflatoksina dok zemlje sa juga gde ima manje kise to ne mogu bez dodatnih mera skladistenja i hemijskog tretmana koje dodatno poskuplju proizvodnju. To je prava sustina tog propisa a ne "zabrinutost" za zdravlje ljudi.
Oni pravila pisu onako kako njima odgovara a mi ako nemamo nimalo razuma igracemo kao mecka uz tu muziku.

Kiza

pre 10 godina

Čitam, pojedini traže ostavku gospodina Ljajića! Šta mislite, da li bi gospodin Ljajić smeo da kaže oko GMO, a da u tome ne učestvuju Dačić, Vučić, Nikolić? Pitanje GMO nije pitanje različitog političkog mišljenje, ono je pitanje svih nas i budućnosti naše dece! Ujedinimo se! I žuti i crni i crveni i plavi !!!

shojka

pre 10 godina

"kupujmo domace" - to sada vise ne zvuci primitivno, patriJotski, necivilizovano... (upravo obrnuto)!

NE U EU! - i za ovo cete se opametiti, svi, samo polako....

total srbicid

pre 10 godina

U celoj Srbiji imate GMO soje , psenice i dr zasejane na hiljade hektara. Niti to neko kontrolise niti zabranjuje. Otkup se vrsi najnormalnije i sve to traje vec godinama. Niko ne pominje gomile pesticida i herbicida koji su zabranjeni u EU alise kod nas prodaju i trose na tone. Total herbicid napr. i mnogi drugi. Niko ne pominje prskanje zelenog paradajiza hemikalijama od kojih pocrveni pre nego sto stvarno sazri. I takvu hranu mi jedemo godinama.

Mirjana

pre 10 godina

DANAS U BEOGRADU - MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O GMO – ETIKA ILI INTERES?

Međunarodna konferencija o GMO – ETIKA ILI INTERES, organizovana u cilju kritičkog preispitivanja GMO tehnologije – sa etičkog, zdravstvenog, ekološkog, ekonomskog, pravnog i političkog aspekta.
Konferencija predstavlja platformu za argumentovano i temeljno razumevanje problema povezanih sa GMO, uključujući njihovo gajenje, preradu, promet, marketing, potrošnju i, posebno, u odnosu na suvereno pravo svakog naroda, da osigura kontinuiranu samodovoljnost u proizvodnji nutritivno vredne i zdravstveno bezbedne hrane.

Govornici :

. Prof dr. John Fagan: „Genetički inženjering – samo nauka“

http://gmopundit.blogspot.no/2012/09/genetics-expert-dr-john-fagan-promotes.html...

- Dr Vandana Shiva: „Biodiverzitet, čuvanje semena i bio-piraterija“

http://seedfreedom.in/....

- Prof. dr. sc. Marijan Jošt: „GMO-tehnologija samo-uništenja“

...http://marijanjost.wordpress.com/

- Prof. dr Branko Radujković: „GMO – etička razmatranja“, biolog, Prirodno-matematički fakultet u Podgorici

- Prof. dr Miodrag Dimitrijević: „GMO ili suverenitet: čija će nas ruka hraniti?“,
Katedra za genetiku i oplemenjivanje biljaka Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sad

- Prof. dr Miladin Ševarlić: „Zašto Srbija ne treba da prihvati GMO“..redovni profesor za užu naučnu oblast ekonomika poljoprivrede Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

za kraj '- USVAJANJE DEKLARACIJE

123

pre 10 godina

Ljudi na Zemlji ima SEDAM MILIJARDI stanovnika. Taj silni narod mora nešto jesti. Samo me zanima čime bi ovi anti-gmo, anti-pesticidi, anti-SVE aktivisti nahranili taj toliki svet. Čisto licemerje!
(lara, 17. oktobar 2013 12:44)

Mozda drugi moraju, ali Srbija ne!!! Sa odlicnim klimatskim uslovima i ultra obradivom povrsinom mozem gajiti hranu za nekoliko drzava a ne samo za nas.

Siniša

pre 10 godina

Tomo, Ivice, Aco, niste nam u predizbornoj kampanji govorili da ćete potpisati briselski sporazum, da ćete dovesti strane savetnike, da ćete povećati cene struje, da nemate sopstvene kadrove, da ćete dozvoliti GMO, da ćete dati 49% kapitala JAT-a, da ćete prodavati poljoprivredno zemljište...Da li ste svesni šta radite? Utuvite u glavu: STOP GMO! STOP GMO!

Predrag

pre 10 godina

Ovim sve pada u vodu što je uradila vlada. Ovo je veća šteta nego sva koju par stručnih ministara žele da isprave. DOLE VLADA koja dopušta da nas hrane GMO-om!!! Ovo je zločin prema svom narodu.

dada

pre 10 godina

A sta nam to donosi ulazak u STO?
Ajde ako neko zna da lepo napise. Koliko se meni cini, samo bi jos vise izlozili ovu nasu jadnu privredu konkurenciji i jos bi vise potonuli sa ulaskom u STO.
Zabrana GMO u Srbiji je jedino resenje za nase probleme. Nama se mogu svasta proturiti ali da nam u hranu dirate e pa to ce ici malo teze. Ajd da vidim ko ce to da izglasa u skupstini Srbije, da vidim tog pametnjakovica. Nikada vise necu glasati ni za jednu partiju ako ovo proguraju u zakon

mali mrav

pre 10 godina

vas treba smeniti ako dozvolimo bilo kakav ustupaku vezi GMO. A uostalom i ne treba nam clanstvo u STO... ostavka g.ministre, ostavka

fgjh

pre 10 godina

To znaci da cemo moci jeftino da uvozimo GMO psenicu, kukuruz, soju itd, nas kukuruz, psenica, soja nece biti cenovno konkurenti pa cemo onda za par godina kad svaki seljak propade, lepo ce svi preci na proizvodnju GMO hrane...

Bravo Ljajicu, svaka ti cast.

Ja ne vidim na koji nacin EU moze da nas prisili da ovo prihvatimo. Zar nece mozda opet da nas bombarduju? Sta ce nam ulazak u STO kad i do sada nismo bili u njoj? Zar cemo onda odjednom da procvetamo kad udjemo u STO?

Pametnjaković

pre 10 godina

Ukoliko bi bilo jasno naznačeno šta je šta, onda u redu, ali ukoliko će se na pijaci pojaviti GMO, a tamo veliki broj ljudi laže čim otvori usta, onda ne. Snaga i sposobnost našeg imuniteta zavise od normalne hrane.

nesa

pre 10 godina

Koju zakletvu si ti polagao kad moras da dozvolis uvoz GMO, lekarska etika ti to dozvoljava, stavite nam chipove na ushi pa znamo da smo zamorcici i cena uspeha ove vlade.

toza

pre 10 godina

Dobro se cuvajte politicari. Ovo nece proci nekaznjeno, zar mislite da narod nema granice izdrzljivosti?!
(Zeljko, 17. oktobar 2013 11:17)
Da biće isto kažnjeni kao odgovorni za aferu alfatoksin. Ministar smenjen i prebačen u NIS da održava vezu sa Vladom Srbije a granica alfatoksina ostala ista. Svi mi ovde smo jaki na jeziku i veoma pametni iz udobnih fotelja.

ratar

pre 10 godina

Ko je ovlastio ovog Ljajica da pregovara sa bilo kim o necemo sto protiv naseg izvanrednog zakona. Napolje iz vlade!!! Kada bi se raspisao referendum o ovome, bilo bi 0% glasova za. Prema tome, ne mogu takvi da predstavljaju nas!

realno

pre 10 godina

To znaci da cemo moci jeftino da uvozimo GMO psenicu, kukuruz, soju itd, nas kukuruz, psenica, soja nece biti cenovno konkurenti pa cemo onda za par godina kad svaki seljak propade, lepo ce svi preci na proizvodnju GMO hrane...

(fgjh, 17. oktobar 2013 11:53)

Veoma lepo receno!!! Srbija ima toliko obradive povrsine da celo njeno stanovnistvo nikada ne bude gladno bez obzira na bilo kakve promene i situaciju u svetu.

jj

pre 10 godina

Ne moramo mi nista, dajte da ne udjemo u STO, cim ima ovakav uslov. Nece biti nikoga u ovoj drzavi ako na GMO pristanemo, osim mozda Ljajica koji ce sedeti u STO.
Malo li nam je bolestina od bombardovanja?
Zasto ne bismo bili GMO free zemlja koja ima takve hrane za izvoz?

igor backi petrovac

pre 10 godina

potpisivanjem STO unistices ono malo sprskog naroda sa GMO proizovdima i ono malo proizvodnje u srbiji jer ce se uvoziti jeftino smece!

sava

pre 10 godina

dali su dupe pod kiriju tako se kaze u nasem narodu,sad nema nazad...zalosno je sto sve ide na ledja ovog jadnog naroda i sam g Ljajic me je razocarao

Neša

pre 10 godina

GMO je odavno u Srbiji, ne verujete? Otidite u prvi Aman market i pogledajte Codex Alimentarius na svakom proizvodu Bravo robne marke.
(SLX, 17. oktobar 2013 12:17)

To su pojedinačni slučajevi, ali ako se donese zakon, e, to je nešto sasvim drugo!!!Nećemo GMO!

mlekadzija

pre 10 godina

Ipak se ulaganje u domace zagovarace GMO isplatilo... Pitajte bivsu ministarku poljopšrivrede stipendistkinju Monsanta nesto o tome.

chica

pre 10 godina

Kako nam ministar vređa inteligenciju. Moramo da dozvolimo promet a kao nećemo koristiti. Pa valjda zbog toga da bi nam prodali i traže dozvolu prometa. Kupovaćemo pa ćemo bacati... Ministe, ministre... Sve za Evropu.

Jovana

pre 10 godina

Ma alo ljudi! Ko zna sta godinama jedemo! Ako mislite da nas vec ne rokaju GMO-om sa svih strana, varate se! ja samo MOLIM nasu dragu vladu da lupe OGROMAN GMO pecat na hranu pa da znam sta da zaobilazim!

mikin

pre 10 godina

"Ako žalimo prijem u STO moramo da dozvolimo promet GMO, ali zabrana proizvodnje ostaje na snazi, kaže za B92 ministar trgovine Rasim Ljajić."
-------------------------------------------------------------------------
Da li vi znate sta govorite? Drugim recima, ako zelimo u STO moramo dozvoliti Monsantu i slicnima da prodaju na nasem trzistu - domaci ne mogu da proizvoditi GMO ali trgovina uvoznim GMO - MOZE! Vas sve treba pohapsiti. IMATE ZAKON KOJI KAZE DA NE SMEMO. Znaci otpada STO.
ili ce biti kao i sa Rvackim duvanom? Vi niste drzava.

Alcale

pre 10 godina

@mattko
prijatelju problem kod proizvodnje je taj da se kod uzgoja GMO koriste pesticidi i herbicidi koji uništavaju SVE biljnog porekla sem GMO biljke. Zato se i forsira jer NEMA KOROVA, BUBICA, PČELA itd. Nemoguće je razdvojiti ! U USA je monsato na sudu dobio spor sa proizvođaćem organske hrane koji je imao farmu nedaleko od njifovog "poligona" i zabranjeno mu je da gaji ORGANSKU hranu. NPR. na Tasosu je npr zabranjeno korišćenje svih veštačkih herbicida i pesticida jer bi to bilo pogubno za proizvodnju meda, e sada ako ti smatraš da te hemikalije ne utiču na sve nas kao i na biljke...
@ZOKI
Ti si prijatelju naivan samo tako. PUNO članica STO ima VEOMA stroge zakone po pitanju STO, ne samo zabranu proizvodnje i prometa već i bilo kakva istraživanja u toj grani poljoprivrede. Znači nije to uslov za sve već za one koji HOĆE da se saginju!
NE GMO, NE STO pa i NE EU!

Narod brljcha

pre 10 godina

Nece tu biti nikakvih problema, vreme ce uciniti svoje sistemom kuvane zabe da se sve uvde sto je naredio gazda..
Program svih ''proevropskih'' stranaka podrazumeva Prajd, Nato, priznanje Kosmeta, GMO i trajnu kolonijalnu zavisnost i siromastvo marionetske nefunkcionalne kvazi-drzave.
E sad, oni vam to ne kazu u programima i izbornim kapmanjama a sve sprovode, i vi se onda cudite a vi ste ih glasali dragi gledaoci.
Opet vam sve to nece reci, a na sledecim izborima - cap! Opet ste ih glasali, i verovatno cete se opet cuditi.
Ja se vama divim.

Food, Inc.

pre 10 godina

Ako neko misli da ce se izvuci tako sto ce sam proizvoditi hranu, vara se. Pogledajte film Food, Inc. bice vam mnogo toga jasnije.

VLAST U SRBIJI, BILO KOJA ,OVA,PREDHODNA ONA PRE PREDHODNE ITD...

pre 10 godina

Zuti su za to krivi, oni su NISMO MI.
A mozda su i crveni ili plavi ili mozda zeleni,ne znam ALI ZNAM DA MI NISMO...

Pera

pre 10 godina

Moramo da prihvatimo da nas truju i ovako nas malo ima, pa sto da nas ne bude jos manje. Kaze nece i dalje biti dozvoljen uzgoj, ali ce ga biti u prodaji, kao finalni proizvod. Naravno bice daleko jevtiniji od konkurencije i onda ce nas naivni i osiromaseni svet da ga kupuje i konzumira i za nekih 50-60 godina bice nas 4-5 miliona, a za jos toliko nece nas ni biti. Ali to nije vazno, ako se mora, mora se...

IT stručnjak u "rasejanju"

pre 10 godina

Pa neka dozvole ali sa carinom od 300% i sa obavezom stavljanja slika unutrašnjih organa sa kasnim stadijumom raka kao na cigaretama I na uvezenim proizvodima i na proizvodima napravljenim od njih pa ko voli nek izvoli .... Baš lepo što je u istoj vesti i vest o cigaretama!

Predrag

pre 10 godina

Umesto da se podigne nivo zaštite, razmatra se puštanje GMO u promet!? Bezumlje i drskost političara. Da se uvedu stroge kazne kod koga se pronadje GMO seme! Ipak je vreme za prevremene izbore. Rasim je potpuno razočarao. Džaba tri stručna ministra kad jedan pravi ovakvu štetu.

Maja

pre 10 godina

Molim vas zaustavite GMO!!! Ima ga i sada (nezvanicno oko 20% posejanog a da ne pominjem Nestle, Kraft i slicne), sta ce tek biti ako dozvole trgovanje??

Udisem zagadjen vazduh, bombardovali su me svim i svacim, jedem pesticide u tonama, zar to nije dovoljno?? Da li mi je potreban i GMO? NECU!!!!

Slobodan

pre 10 godina

Moze GMO, ali ako kao i cigarete da polovina ambalaze bude u slikama zrtava kancera i ostalih oboljenja, sa jasnom porukom da je GMO opasan po zdravlje!

Sasa

pre 10 godina

Pa zar ovo nije jasan signal da su SNS-SPS izdajnici.Pristaju na trovanje svopstvenog naroda zarad jos malo novca od svojih svetskih nalogodavaca.Vucic i Dacic da budu sudjeni i tretirani kao veleizdajnici svoga naroda koji vise ne naseda na evro lagarije.

Neverica

pre 10 godina

Pa dokle vise ovako? Zar ovaj specijalac da nam govori sta da jedemo a sta ne?
Verovatno ce zakonom biti dozvoljeno da na deklaracijama ne stoji sta je GMO a sta organsko.
Srbijo CAO...

Ivan

pre 10 godina

Ma odlicno,hajde lepo da se potrujemo,politicari dobiju za podmicivanje novac i na sve zivo pristanu a narod,ma ko sisa narod,vazno da je njima dobro,da se razumemo svi politicari su isti...ova fraza vazi samo za njih.Ali ne mogu da razumem da je neko toliko bezobziran.Unistili su nam selo totalno,nekad zemlja gde je uvek bilo voca i povrca a danas jedemo "plasticni" paradajz....aaa motku u ruke...

miki

pre 10 godina

u životu jedino što mora je da se umre ali razumem priču mimo sveta nema mada me zanima dali je i Rusija kad je dobila članstvo sto isto prihvatila....ali oni su veliki a mi mali

Ozlojeđeni!

pre 10 godina

GMO je već odavno na našem tržištu, samo toga nismo svesni. Čak se proizvodi i genetski modifikovana soja na vojvođanskim njivama, ali se o tome ne priča, jer se radi polulegalno. Elem, nije moguće sprečiti dolazak GMO robe na naše tržište. Ono što je moguće je sledeće: 1) Sprečiti zagađivanje naših njiva sa GMO biljkama, tako što će se nelegalno sejanje GMO biljaka kažnjavati strožije nego sejanje marihuane i maka (znači minimum 20 godina robija). Kada se GMO jednom zaseje, posle se stotinama godina na toj i na okolnim njivama ne mogu sejati normalne biljke 2) Doneti zakon o tome da GMO hrana u radnjama mora da bude jasno obeležena (slično kao upozerenja na paklicama cigareta) 3) Prodavnice koje prodaju GMO-robu koja nije jasno obeležena strogo kažnjavati, tako da im ne padne na pamet ni da pokušaju (npr. kazne od 100 - 500 hiljada evra po prekršaju) 4) Stanovništvo mora imati svest o tome, da je dobra i kvalitetna hrana važan faktor u životu. Zbog toga treba bojkotovati GMO-robu pre nego što bude kasno. Što više budemo kupovali GMO, to će biti skuplja normalna hrana, tako da će jednog dana normalna hrana postati toliko skupa, da nećemo moći da je više kupujemo. (ovo iskustvo je 100% potrvđeno u praksi u SAD-u i EU-zemljama). Počnite sa bojkotom Nestle-proizvoda, jer su oni br. 1 u svetu u proizvodnji genetske hrane.

razocaran

pre 10 godina

Nama je ljudi, izgleda, tako sudjeno, bez obzira ko dodje na vlast ne radi u korist naroda. Zalosno sto moramo zbog manjine svi da napustimo nasu Srbiju :(

Anno Nimmus

pre 10 godina

Jednostavno, ova vlast ce sve uraditi da se dodvori Evropskoj Uniji (tacnije, Amerima, jer su oni zapravo siva eminencija citavog EU projekta), pa cak i po cenu zdravlja sopstvenog naroda. Da li je neko zaista toliko naivan da poveruje da kada se trgovina GMO proizvodima ozvanici kao legalna nece biti proizvodnje takve hrane. To je samo pitanje vremena, godinu-dve dana (toliko ce Bajden i kompanija moci da sacekaju), a onda kada stvari uzmu maha, i kada svaki drugi poljoprivrednik bude sejao psenicu, paradajz ili kupus iz epruvete kome su dodati geni insekata, glodara pa cak coveka (da, i to se radi, za one koji ne znaju), vise nista nece biti isto. Ali zato, Srbija ce dalje ostati na "evropskom putu", uz cvrsto obecanje da ce uci u EU taman u vreme kada se danasnjim politicarima (a i svima nama) budu radjali unuci koji ce umesto prstiju na sakama imati pipke. Nazdravlje!

Doktor Zgubidan

pre 10 godina

Nadam se da će gospodin Ljajić kao progresivni kosmopolita servirati svojim ukućanima GMO hranu sa velikim zadovoljstvom. Madjarska je potpuno zabranila GMO i dalje je članica STO i EU. Koja je inače funkcija Dr.Ljajića osim da klima glavom i sleže ramenima? On ima puni kontinuitet u svim vladama od 5.oktobra do danas što je uspelo još jedino Dinkiću. Razlika je jedino u tome što se Ljajićevo ministrovanje jedva primećuje dok je Dinkić pod teškim i opravdanim kritikama. Šta je to Dr.Ljajić epohalno napravio za ovu zemlju da bi već dugu deceniju bio na vlasti?

Darko Nikolić

pre 10 godina

Hajde da trujemo naše ljude koji ne mogu da zarade dovoljno za zdravu hranu time što im prodajemo ovakvo đubre poput GMOa? Šta mi dobijamo time od svetske trgovinske organizacije? Ako je to uslov za pristupanje EU neka bude poslednji kojeg se treba rešiti mada ni u EU nemamo šta da tražimo jer ekonomski tamo ne možemo da opstanemo. Treba srediti prvosvoje dvorište da bi se pristojno živeloa ne čekati komšiju da kaže da je to dvorište da bi on mogao da ga kupi. Ako je cilj evrope promovisanje multikulturalnosti neka im bude jasno da mi imamo kulturu zdrave hrane i da ne moramo da jedemo njihovu lepo upakovanu splačinu.

Radovan

pre 10 godina

Ljajić pritvorno stavlja ruke na grudi, izigrava dobricu, a u stvari je jedan od glavnih razbijača srpske ekonomije u dužem periodu. Bio je u svim vladama, nezavisno od programa stranaka koje su ih činile. Uključujući i vladu SRJ u čijem je razbijanju takođe učestvovao.

vule

pre 10 godina

Ma ok, razumem razgnevljene ljude koji ovako reaguju na to sto je Ljajic REKAO - ali oni zaboravljaju da ljajic nije ni predsednik ni PRVI POTPREDSEDNIK VLADE ! Dakle, nije ON odlucio o tome bez saglasnosti dvojca na celu !!?? dakle, prozivajte velikog vezira a ne ljajica koji jedini SME DA KAZE !!!!

aco

pre 10 godina

Dokazano je da GMO štetan za životinje, verovatno je štetan i za ljude, a čak i da nije štetan za zdravlje, uvozom GMO gubilo bi se više od pola milijarde evra godišnje, jer bismo uvozili jeftinu hranu, a naši proizvodjači ne bi opstali. Argument za uvoz GMO su - to traži EK, pa moramo, e pa to je dosta loš argument.

nebojsa

pre 10 godina

sustina GMO je da proizvodjaci GMO semena naplacuju autorka prava. cak i ako sledece godine i sam proizvodis svoje seme, placas njihov genetski inzinjering na koji oni imaju autorska prava. tako te uvlace u sistem da im stalno placas.
slicno kao za kompijuterski softver. placas svake godine produzavanje licence.
dosetili se kako da zaradjuju na autorskim pravima i hrani i sada svima to guraju pod nos da pocnu da koriste.
gde ces bolju zaradu nego da naplacujes autorska prava kroz hranu. grozota kapitalizma

Radovan VII

pre 10 godina

Ministre Ljajiću, mora se samo umreti, a puštanjem GMO hrane u široku upotrebu ubrzavate proces. Pohlepa (uz još neke neslavne ljudske osobine) nema granicu i svojstveno joj cedjenje suve drenovine kako bi donekle zasitila apetite, još ako je legalno sve prepreke padaju u cilju sticanja većeg profita. Došli smo do toga da pravimo brushaltere vredne 10 miliona dolara/evra, a sa druge strane proizvodimo, reklamiramo i prodajemo voćne sokove u kojima najmanje ima voća. Šta onda možemo da očekujemo od proizvođača GMO hrane ako GMO postane sasvim normalna stvar? Notorna je laž da na svetu nema dovoljno hrane za sve ljude i da je zato potrebno uvesti GMO hranu! Živimo u svetu gde jedni bacaju hranu dok drugi umiru od gladi. Hrane ima više nego dovoljno za sve, problem je u raspodeli... i profitu.

Boško

pre 10 godina

Ne dajte GMO ni po koju cijenu niti proizvodnja niti promet, stop svemu, nem,a te cijene , ni EU niti bilo koja druga asocijacija koja se nudi kao mamac, GMO je projejkat Amerike i Monsanta za globalno uništenje civilizacije.....

Vlada

pre 10 godina

Samo glup čovek u zemlji koja je zasnovana na poljoprivredi želi da proizvodi GMO. To što drugi nemaju hranu, što će se umesto za naftu voditi ratovi zbog hrane i vode je problem drugih. Mi imamo ono što nam treba, proizvodićemo zdravo, a da li kao takvi nekom odgovaramo to je njihova stvar. To što teško živimo je problem države koja nije obezbedila uslove da mladi ne moraju da beže iz sela u grad.

bad

pre 10 godina

bitka oko zdrave hrane je odavno izgubljena, samo pogledajte koliko aditiva u obicnom hlebu a gde su tu konzerve, suhomesnato da ne nabrajam dalje. Verujem da je i GMO dobrano prisutan vec, samo mi to ni ne znamo. A ovo uslovljavanje od strane STO i EU najbolje pokazuje u kakvom svetu zivimo.

mikin

pre 10 godina

"Moze GMO, ali ako kao i cigarete da polovina ambalaze bude u slikama zrtava kancera i ostalih oboljenja, sa jasnom porukom da je GMO opasan po zdravlje!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Slobodan, 17. oktobar 2013 16:02)"
-----------------------------------------
Bravo! I to i da GMO hrana bude ODVOJENA od ostale hrane u sasvim posbnom delu prodavnica ... kao i pusaci - u staklenim sobama tako da ih svi odmah ugledaju.
ps E sada jos nesto mnogo gore u ovoj prici: Bogatiji narodi ce lako da izadju na kraj sa GMO, ali Srbija je uboga, siromasna pa ce proizvodjaci radi nize cene poceti GMO sastojke trpati u sve zivo ... nehebali smo.
Ovo treba prekinuti sto pre.... bolje njih nego da nas uskoro ne bude.

Aca

pre 10 godina

Ako već pristajemo na GMO, postavlja se pitanje a šta će nam silni krediti od UAE za navodnjavanje? Za koga ćemo to mi navodnjavati naše oranice?

Gundelj Sandokan

pre 10 godina

Ljajke malo nam otrova pa nam i to treba. Ustvari, dozvolite promet i upotrebu GMO ali u skupstini, nemam nista protiv cak i podrzavam !

orjent

pre 10 godina

Ma kakav 100? Sta ti to proizvodis za STO?
U pocetku me te je bilo zao jer sav vruc krompir tebi daju.Iz tvog rada kroz zakonodavstvo o radu na cijem si celu bio vidim da smo svrstani na listu zemalja kao nepozeljni.
Sa STO vidim da ti nisi za zaljenja nego bahat i bezobrazan.
Za GMO referendum,koji moze da se odradi uz izbore.

Moranje

pre 10 godina

Nije ovaj ministar kriv. On govori sto drugi ne smeju. Ali, ipak mi nije jasno da li mora tolika poniznost, beskicmenjastvo, beskarakternost koju ispoljava nasa vlast. I ima li nesto sto ovi nasi ne bi ispunili. Jos je jedino ostalo da nasi predlazu nesto da urade sto EU i ne trazi. A, bogami, ima sanse i za to.

ma bre

pre 10 godina

To što je kod nas zabranjena prodaja i proizvodnja GMO ništa ne znači jer sumnjam da se poštovala pošto Srbija ima "jake" institucije i "vladavinu" prava, "nepotkuplive" inspektore. Mislim da je zbog toga bolje da se izmeni zakon i da na proizvodima bude obeleženo da su GMO pa ko hoće ko neće. Šta mislite da je hrana u McDonalds restoranima u Srbiji organska? Jeste malo-sutra..kao za mnoge proizvode koje kupujete , a ne znate jer je kod nas zabranjeno, nigde ni ne piše da je GMO, a vrlo verovatno da jeste. Setite se samo kad je bila afera oko aflatoksina , poličarima i mlekarama je bilo važnije šta će biti sa mlekarama, a niko se nije pitao šta će biti sa narodom koji se truje. Zato nemojte biti sigurni što je zabranjen GMO da ga i nema jer kod nas ako nešto ne možeš legalno da proguraš onda proguraj ilegalno. Doživljavali smo i veće skandale pa je sve to vremo izbrisalo iz naših sećanja.

MUKNAVI

pre 10 godina

Prvo ste vi,"politicari", gradjani koji se bavite politikom digli dreku na GMO.Narodu ste govorili da je to otrovno,jedni druge optuzivali,i izazvali negativan stav gradjana premema takvoj hrani.Sada ,vi,opet govoite da to moramo uvoziti,ali ne i proizvoditi.Ljajicu,dal ste vi svi na vlasti i oko vlasti,normalni?Zezate Gradjane kao da su oni kod vas a ne vi kod njih u radnom odnosu.Dokle mislite da to moze trajati?Vecito?Zeznuli ste se,kada se najmanje nadate pocet ce ciscenje!

Darko

pre 10 godina

U srbiji je zabranjen GMO kao i hormoni rasta u cilju povecanja prirasta zivotinja u tovu.Ali nije zabranjen uvoz mesa iz zemalja u kojima j eovo dozvoljeno.Suhomesnati proizvodi zlatiborac se prave od govedjeg mesa uvezenog iz Argentine i to nije nikakva tajna.U argentini se govedima u tovu aplikuju impalntati ili daju injekcije sa hormonima koji se otpustaju vremenom ispod koze i izazivaju ogrman prirast i povecanje misicne mase kao kod bildera pogledajte link https://www.google.rs/search?q=hormonal+implantat+buuls&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.54176721,d.Yms,pv.xjs.s.en_US.ygZTy49sR78.O&biw=784&bih=402&um=1&ie=UTF-8&hl=sr&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=zN9fUrKPM4fi4wSDyIGQCw#hl=sr&q=hormonal+implant+bulls&spell=1&tbm=isch&um=1

popeye

pre 10 godina

Шта ћемо ми уопште у СТО, ионако не производимо ништа, осим глупости и обећања?!

maximA

pre 10 godina

..opa bato, sad smo postali i "europsko" đubrište...fuj,do sada smo bili samo jeftina droca a sad još i ovo...ako,ako,tako i treba.

Danka

pre 10 godina

ovo je strasno,umemo li mi na nesto da kazemo ne.vec su nas otrovali uranijumom,a sada i njihovom otrovnim gmo proizvodima.srbija koja je bila simbol zdrave i ukusne hrane izgleda polako odlazi u proslost.zar smo nesposobni ,a ocigledno da jesmo da sacuvamo ono najbolje sto nasa zemlja ima.kazite bar jednom ne.

Alen

pre 10 godina

Svi vi, koji biste pristali na GMO, ali da se takvi proizvodi obeleže, ste u velikoj zabludi! To jednostavno nije moguće! Ako se, npr. dozvoli uvoz GMO pšenice i kukuruza, onda to sa sobom povlači totalno zagađenje svih proizvoda (meso, proizvodi od mesa-mesne prerađevine, jaja, mleko, mlečni proizvodi-jogurt, sir, svi proizvodi koji u svom sastavu imaju ove osnovne sirovine-čokolade, sladoledi, kolači, keksevi...)Nemojmo dozvoliti da nas prevare, po ko zna koji put!!! Stop GMO!
p.s. Svaki budući komentar na bilo koju vest B92 ću početi sa: Stop GMO!!!

Slavko

pre 10 godina

GMO? To je bolna mera, ali je važna radi budućnosti Srbije i budućnosti naše dece! Baš me briga da li će se ovo nekome svideti ili ne. Baš me briga da li će ovo uticati na rejting stranke koju vodim. Važno je da Srbija time dobija, moja stranka sigurno gubi, ali baš me briga! Važno je da građani prepoznaju koliko sam posvećen Srbiji, da građani cene bolne mere, ali u ovom trenutku jedino moguće, pa me baš briga šta o tome misle moji politički protivnici koji ne žele dobro budućnosti Srbije! Baš me briga!
Da li vam zvučim poznato? Ako ne, baš me briga!

mladen

pre 10 godina

1 – “Snickers”

2 – “Campbell” supe

3 – Pirinač “Uncle Bens”

4 – Čaj “Lipton”

5 – “M & M”

6 – “Twix”

7 – “Milky Way”

8 – “Cadbury” čokolada

9 – “Ferrero Roche”

10 – “Nestle” čokolada

11 – Čokoladni napitak “Nesquick”

12 – “Coca–Cola”

13 – “Sprite”, “Fanta”

14 – “Pepsi–Cola”

15 – “7 Up”

16 – “Knorr” sosovi

17 – Keks “Parmalat”

18 – “Hellman ‘s” začini, majonezi, sosovi

20 – “Heinz” začini, majonezi, umaci

21 – Dečiji napitak “Nestle”

22 – “Hipp” kašice za bebe

23 – “Abbot Labs Similac” (mleko u prahu za bebe)

24 – “Danone” jogurt, kefir, sir, dečji napitak

25 – “McDonalds”

26 – “Kraft” čokolads, čips, kafa, dečji napitak

27 – “Heinz Foods” kečap, sosovi

28 – dečji napitak, proizvodi “Delma Unilever”

Ko voli GMO- prijatno mu bilo sa ovim proizvodima

Djordje

pre 10 godina

Možete naći sve o GMO i opasnostima koje donosi na http://www.balkanmagazin.net/nauka/cid144-66228/gmo-prica-o-blistavim-umovima-gramzivosti-i-ljutitoj-majci-prirodi

Suze_Radosnice

pre 10 godina

Posto su politicari nesposobni,zamolio bih da za ovako vazne teme bude raspisan referendum i da se narod sam lepo izjasni.Dakle kratko i jasno,da ili ne! Unapred zahvalan!

mag

pre 10 godina

n e m o r a m o ko to kaže da moramo! koga bre vi slušate,svoj narod ili neke belosvetske nalogodavce???jeste li zato došli na vlast?
šta ako ONI kažu "hoćemo da majke ne rađaju decu u Srbiji? ili,da svako drugo dete koje se rodi MORAMO njima da damo zato što ONI tako kažu? sotonizacija Srbije na pomolu! ma ovde ne trebaju izbori ,ovde treba us*ana motka pa udri.

Ra

pre 10 godina

Problem oko GMO nije samo u konzumiranju namirnica proizvedene od sirovina nastale gmo semenom. Ogroman je problem same zemlje na kojoj se sadi GMO, tu vise ne radja ni iz rasada, ni seme koje nije gmo, gmo pospesuje razne bakterije u zemlji i ne moze vise ni jedno prirodno seme da uspeva, vec samo zasticeno od tih bakterija, tj. gmo. Ove godine imamo na poljima primere gde plod paprike truli na zivom stablu iako dobija hranu, nesto kao sepsa kod coveka. Zbog ovoga je opao prinos paprike u Leskovackom regionu jer su ranijih godina cepali holandsko seme koje daje velike prinose ali sada moraju da koriste ili GMO ili da tretiraju zemlju prirodnim mineralima, narednih desetak godina, da bi opet mogli da zasade išta. Takodje primenom GMO semena narusava se eko sistem, pa zato imamo najezde skakavaca kakvih nije bilo, nemaju čime da se hrane pa idu gde mogu i jos raznih primera. Ove godine je bilo dosta GMO suncokreta pa nema meda ni za lek, pcele nisu nista pokupile :( Profit i samo profit to njih interesuje. Cuvajte svoje rasada i seme, ko uzgaja domaci paradajz, krastavce, krompir, tikvice... jer ce biti sve teze naci ga. BUducnost je u zdravstveno ispravnoj proizvodnji, imamo danas industrijsku proizvodnju (nezdravu), gmo proizvodnju (super nezdravu dugorocno), organsku proizvodnju (preskupo za industriju), resenje za sve je balans u proizvodnji gde se kulture tretiraju prirodnim mineralima i sredstvima koja ne uticu na plod a pritom i daju dobar prinos (ruska so, zeolit...)

SMEDEREVAC

pre 10 godina

Nepismen srpski narod ne zna šta je GMO! (ministar LJajić)
Ko nije za EU nije normalan! (premijer Dačić)
HVALA MINISTRE, HVALA PREMIJERU NA ISKRENOSTI!
DRAGO MI JE ŠTO SE "KARTE OTVARAJU"!
VUK DLAKU MENJA, ALI ĆUD NIKAD!

Alex

pre 10 godina

Moraju.J... vas GMO i Svestka trgovinska organizacija da vam kazu u g...a da skocite vi bi skocili...i koji si ti Ljajicu .... da moras da snosis takvu odgovornost za buduscnost cele nacije...Sram vas bilo

Lena Savic

pre 10 godina

Da li ce GMO hrana biti obelezena kao takva? Od 2004 zemlje EU MORAJU DA OBELEZE (mandatory labeling) svu hranu, svezu, procesiranu, pa cak i aditive ako su bilo kako kontaminirani GMO produktima, bez obzira da li se mogu detektovati ili ne. INFORMISAN potrosac onda donosi odluku da li to kupuje i jede ili ne. Ko voli nek' izvoli.
Uzgred, do sada je 9 zemalja EU zabranilo proizvodnju GMO hrane u okviru svojih granca. Isto planira i Rusija. GMO gigant Monsantno je,na radost mnogih , najavio povlacenje iz Evrope(EU) jos u julu ove godine. Protesti protiv GMO korporacija se organizuju po celoj planeti; novinari i javnost Srbije NE SMEJU da dozvole GMO korupciju medju politicarima. Proverite da li je istina ovo sto Rasim prica; ako jeste-trazite OBAVEZU obalezavanja GMO hrane ili sastojaka- to je mandatorno svuda u EU, pa onda nek izvole...ako bas moraju; pitam se ko ce da kupuje tu hranu...Zato Monsanto i nema sta vise da traziu u zemljama EU. Stvar nije naivna i ne radi se samo o tome da li je GMO zdrav ili ne, vec i da li proizvodnja hrane treba da zavisi od nadnacionalnih korporacija ili od seljaka, drzave i potrosaca u suverenoj drzavi. Srbija treba sama da "mesi svoj hleb", inace ce Srbi gladovati. Oprostite mi na melodramatici, ali, u krajnjoj instanci, stvarno tako stoje stvari. Srdacan pozdrav.

stepan

pre 10 godina

Pošto je teško utvrditi koji su tačno negativni efekti GMO na ljudski organizam, mislim da bi naši političari,da su pametni,trebalo da sačekaju rezultate upotrebe GMO u zemljama u kojima je dozvoljena prodaja GMO pa na osnovu istraživanja u tim zemljama odlučiti da li je dobro da se GMO prodaje potrošačima. Uzgred, najveći proizvodjači GMO su SAD, Indija, Kina, Brazil, Kanada. Rasim se nije potrudio da se obrazuje o GMO jer u svetu postoje i zemlje koje su dopustile potrošnju i proizvodnju kao i one koje su zabranile. Rasim nije ispunio ono što se zahteva od čoveka na njegovo poziciji i smatram da je potrebno da se on smeni zbog neprofesionalnosti.