Ponedeljak, 14.10.2013.

19:13

U Googleu je Windows nepoželjan

Izvor: Izvor: tportal.hr/AllThingsD

U Googleu je Windows nepoželjan IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

BlackHat

pre 10 godina

@Bili: A sta da instaliram u Google Chromium? Chrome browser i neki notepad koji nema cak ni opciju za formatiranje teksta? Ako vec moram da instaliram drugi OS na kompu, instaliracu Ubuntu Linux koji i sada imam u dual boot-u sa Windows 7.

Zoki

pre 10 godina

Ovo se zove "eat your own dog food". Naravno da će koristiti svoje proizvode, na taj način dobijaju i armiju ljudi koja testira proizvode i otkriva greške. Naravno da neće dozvoliti da se poslovne informcije čuvaju i prenose preko privatnih naloga na Dropboxu.
Microsoft je dosta otvoreniji po nekim stvarima, ali ni tamo vam neće tolerisati da koristite Dropbox za poslovne svrhe.

Ivan Grozni

pre 10 godina

odgovor za (бућ, 15. oktobar 2013 12:17)
To uopšte nije istina, pisanje je oduvek moglo da se podesi na kom ti želiš jeziku i pismu, u početku sa prvim verzijama se to dodatno instaliralo po potrebi, a kasnije je već postalo standardno isporučivano. Još sam u Windows-u 3.1 imao sve na našoj ćirilici - ceo OS, kao i na svim ostalim OS-ima koji su usledili. Ne mogu da ti ovde stavim sve te Microsoft linkove da pogledaš i sam da nisi u pravu i da se sve moglo i još uvek može za dž preuzeti i posle par sekunde instaliranja od malo MB dodatno ugraditi, još samo moraš računar da ponovo pokreneš, baš kao i za sve MsOffice pakete što je to slučaj - svi se ti mali paketići i danas mogu sa MS strane uzeti i instalirati ako želite WinOS ili MsOffice na ćirilici da imate, zato ne lupajte više i te gluposti od toliko njih ... to što vi ne znate da nešto postoji ne znači i da ne postoji.
PS: Za tako nešto trebate da imate legalan WinOS i MsOffice, problematično je pruzimanje tih paketića sa web strane i sama instalacija nije problem ako se oni već imaju.
Inače, nisam ljubitelj klasičnih PC sistema i njih koristim isključivo privatno za internet i games i to bez svake zaštite, a kad radim ja to radim na Solaris OS i hardware-u već decenijama (sad je Oracle nalepnica).

Vlasterx

pre 10 godina

Uopšte nije govor mržnje, već kritika za način upotrebe ćirilice. Koliko god da je glupo sa jedne strane koristiti srbgliš i prisvajati strane reči i menjati ih po našoj gramatici, toliko je glup i ekstrem sa druge strane gde se koriste arhaični izrazi iz doba Ćirila i Metodija. Nije ovo crno bela situacija.

бућ

pre 10 godina

@Techno, шта је то подршка? На Виндоузу 7 постоји српски језик за сучеље, али је стављена латиница ( по стандарду, sr је ознака за српски ћирилицом, док је sr@latin ознака за српску латиницу), што је грешка равна аматеризму. То ли је подршка када то нико осим Мајкрософта не може да преправи. Праву подршку за употребу неенглеских језика имају слободни системи :
а) Подразумевана је употреба УТФ-8 кодирања знакова
б) У процесу превођења учествују сами корисници
в) Поштују се међународни стандарди
Што се тиче критици и отпору употреби ћирилице, стварно је ружно да видимо како то некоме смета. Такви коментари би могли да се не одобравају због говора мржње.

Techno

pre 10 godina

@vlasterx nije tacno windows 8 i windows phone 8 imaju Full podrsku za srpski jezik sa svim nasim slovima i odlicno je odradjen taj posao za razliku od recimo fejsa na kom srpski izgleda presmesno i ima milion gramatickih gresaka (ja ga zato koristim na engleskom jer je rasisticki blamantno koliko nas taj Zukenberg mrzi)...

Ja

pre 10 godina

Puno ste nam rekli. Kao da mi ne znamo da zaposleni u Guglu ne koriste MS proizvode kad god baš ne moraju (a i onda polukrišom), kao i to da zaposleni u MS ne koriste Android telefone. To je što neko reče kao kad bi neko u Pepsiju pio Koka-Kolu, ili se direktor Adidasa šetao u Nike patikama po pogonu.
Jedina interesantna činjenica je njegovo nepoverenje u čuvanje dokumenata na tuđim serverima, a pri tom zaposlene u svim svojim predstavništvima teraju kao robove da prodaju što više taj nesretni cloud. Šta će biti ako nakon ovog intervjua opadne prodaja njihovih proizvoda koji se baziraju na cloudu? Hoće li on da otpusti tolike agente prodaje zbog neispunjenih kvota?

Lala Po

pre 10 godina

Ne kapiram. Neko kritikuje Google zato što su uveli standardizaciju alata koje koriste u firmi. Pa to je valjda očekivano. Pogotovo kada je u pitanju nešto što se plaća kao Windows, mora da prođe i kroz proces nabavke. Znam da postoje kompanije koje dozvoljavaju zaposlenima da donose svoje računare, ali prednosti standardizacije uglavnom prevagnu.

Bili

pre 10 godina

Toplo svima preporucujem da pobaju Google Cromium operativni sistem.
Lako se nalazi i potpuno je besplatan.
Kada to probate shvaticete da je snaga Google Croma po Windowsom daleko veca od njihovog operativnog sistema.
I to ako uopste uspete da ga pokrenete, jer ima minimalnu podrsku za razlicit hardver.

@nikolaseat
Naravno da se i u MS-u slobodno koristi Google kao pretrazivac.
Na Google Chrome i iphone su vec malo alergicni.

gospodin

pre 10 godina

@ (st3ff, 14. oktobar 2013 21:46)

Шта ви мислите , као Линук , у ствари , ГНУ / Линук , или као што сам недавно предузети да га зове , плус ГНУ Линукс . Линук нијеоперативни систем за себе , већ још једна компонента без потпуно функционалног система ГНУ је корисно по ГНУ цорелибс љуске , комуналне и виталних системских компоненти чине комплетан оперативни систем као што је дефинисано ПОСИКС .

Многи корисници рачунара измењену верзију система ГНУ сваки дан , без реализације . Захваљујући чудном сплету околности ,верзија ГНУ-а која је данас веома распрострањена се често назива " Линукс " , а многи корисници нису ни свесни да је у основиГНУ систем , развијен од стране Пројекта ГНУ . Заиста постојиЛинук , и људи га користе , али то је самодео система који користе.

Линукс је језгро :програм у систему који додељује ресурсе машине другим програмима које покрећете . Језгро је кључни део оперативног система , али бескорисне од себе, може да функционише само у склопу целог оперативног система . Линукс се обично користи у комбинацији са оперативним системом ГНУ :цео систем је у основи ГНУ са Линуксом додао , или ГНУ / Линук . Сви такозвани " Линук " су у ствари дистрибуције ГНУ / Линук .

st3ff

pre 10 godina

Uvek se najezim od linux-fanboyeva koji pisu cirilicom. Ne zato sto ne volim cirilicu, vec zato sto su to nabedjeni ljudi, u 90% slucajeva. Linux je ocaj.

kontrapunkt

pre 10 godina

Nista nije cudno, zele da sprece industrijsku spijunazu. Microsoft ima zatvoreni kod i lako moze da ubaci kod za spijuniranje i to ne bi bio izuzetak.

бућ

pre 10 godina

Занимљиво је што се толико пута помињу Виндоус, који служи сам за наменске ствари, Андроид и Кромос уређаји, на којима се не може урадити ништа, а није речено да је службени оперативни систем Гугла прилагођена дистрибуција Убунта. Ако ћемо право, мислим да аутор чланка није неки познавалац технологије, већ је „популиста“, писао је о појмовима који су познати широј јавности, а испостио је најзанимљивији део, да је Гуглова платформа слободан софтвер, и да му није потребан власнички софтвер Мајкрософта.

Maks

pre 10 godina

@nikolaseat

Ne znam jesi li video reklamu koju je MS pravio za "Songsmith"... računar koji su najviše prikazivali u toj reklami je bio MacBook Pro, iako je to bio program za Windows i sam po sebi nije imao veze sa Macovima... samo što su bili zalepili neku nalepnicu preko Appleovog logotipa da ga malo "prikriju" (ali po dizajnu kućišta se vidi da je to MacBook Pro, pogotovo što list od jabuke malo viri ispod nalepnice koju su zalepili preko).
Kakva je sad situacija u MS-u što se tiče korišćenja Apple proizvoda, nisam sugiran (osim za MS-ov "Mac Team" koji razvija software za Macove... tamo je već normalno da koriste Macove, pošto razvijaju sosftware za Mac), ali prošle godine je bila neka glasina da su obaveštavali svoje zaposlene da ne kupuju Apple proizvode na firmin račun i da kao neće više preko kataloga da nude svojim zaposlenima da kupuju Apple proizvode (što bi značilo da su svojim zaposlenima ranije nudili Macove preko kataloga)... evo članka o toj glasini:

marina

pre 10 godina

@(nikolaseat@gmail.com, 14. oktobar 2013 19:36)
Google ima posebno izmenjenu Ubuntu LTS distribuciju za svoje zaposlene. I plaćaju pružanje podrške za Ubuntu Canonical-u.

Voland- Puppy power

pre 10 godina

Najviše poštujem ljude koji su boravili u svemiru.
Mark Shuttleworth, Canonical CEO, Canonical osnivač Ubuntu linux os.
Shuttle (Šatl)
worth(wredan, dostojan)
Afrikanac, platio Rujama 20 milki i boravio u svemiru.
Bill Gates metiljav, ide u afriku da propoveda jednakost za sve (Ubuntu znači upravo to).
Od Gutsy Gibbon Ubuntu-a nisam za posao koristio drugi OS.
A nemojte mi verovati, imam bar pola terabajta u python, javascript, java, html, css, ruby on rails, php... skriptama iza svojih prstica otkucano.

nikolaseat@gmail.com

pre 10 godina

ne razumem sta je ovde cudno,to je isto kao kad bi u fabrici pepsija neko uzeo da pije koka kolu,pa razapeli bi ga..normalna stvar,mislite li da je u mikrosoftu drugacije??

nikolaseat@gmail.com

pre 10 godina

ne razumem sta je ovde cudno,to je isto kao kad bi u fabrici pepsija neko uzeo da pije koka kolu,pa razapeli bi ga..normalna stvar,mislite li da je u mikrosoftu drugacije??

бућ

pre 10 godina

Занимљиво је што се толико пута помињу Виндоус, који служи сам за наменске ствари, Андроид и Кромос уређаји, на којима се не може урадити ништа, а није речено да је службени оперативни систем Гугла прилагођена дистрибуција Убунта. Ако ћемо право, мислим да аутор чланка није неки познавалац технологије, већ је „популиста“, писао је о појмовима који су познати широј јавности, а испостио је најзанимљивији део, да је Гуглова платформа слободан софтвер, и да му није потребан власнички софтвер Мајкрософта.

kontrapunkt

pre 10 godina

Nista nije cudno, zele da sprece industrijsku spijunazu. Microsoft ima zatvoreni kod i lako moze da ubaci kod za spijuniranje i to ne bi bio izuzetak.

st3ff

pre 10 godina

Uvek se najezim od linux-fanboyeva koji pisu cirilicom. Ne zato sto ne volim cirilicu, vec zato sto su to nabedjeni ljudi, u 90% slucajeva. Linux je ocaj.

marina

pre 10 godina

@(nikolaseat@gmail.com, 14. oktobar 2013 19:36)
Google ima posebno izmenjenu Ubuntu LTS distribuciju za svoje zaposlene. I plaćaju pružanje podrške za Ubuntu Canonical-u.

Voland- Puppy power

pre 10 godina

Najviše poštujem ljude koji su boravili u svemiru.
Mark Shuttleworth, Canonical CEO, Canonical osnivač Ubuntu linux os.
Shuttle (Šatl)
worth(wredan, dostojan)
Afrikanac, platio Rujama 20 milki i boravio u svemiru.
Bill Gates metiljav, ide u afriku da propoveda jednakost za sve (Ubuntu znači upravo to).
Od Gutsy Gibbon Ubuntu-a nisam za posao koristio drugi OS.
A nemojte mi verovati, imam bar pola terabajta u python, javascript, java, html, css, ruby on rails, php... skriptama iza svojih prstica otkucano.

Maks

pre 10 godina

@nikolaseat

Ne znam jesi li video reklamu koju je MS pravio za "Songsmith"... računar koji su najviše prikazivali u toj reklami je bio MacBook Pro, iako je to bio program za Windows i sam po sebi nije imao veze sa Macovima... samo što su bili zalepili neku nalepnicu preko Appleovog logotipa da ga malo "prikriju" (ali po dizajnu kućišta se vidi da je to MacBook Pro, pogotovo što list od jabuke malo viri ispod nalepnice koju su zalepili preko).
Kakva je sad situacija u MS-u što se tiče korišćenja Apple proizvoda, nisam sugiran (osim za MS-ov "Mac Team" koji razvija software za Macove... tamo je već normalno da koriste Macove, pošto razvijaju sosftware za Mac), ali prošle godine je bila neka glasina da su obaveštavali svoje zaposlene da ne kupuju Apple proizvode na firmin račun i da kao neće više preko kataloga da nude svojim zaposlenima da kupuju Apple proizvode (što bi značilo da su svojim zaposlenima ranije nudili Macove preko kataloga)... evo članka o toj glasini:

Techno

pre 10 godina

@vlasterx nije tacno windows 8 i windows phone 8 imaju Full podrsku za srpski jezik sa svim nasim slovima i odlicno je odradjen taj posao za razliku od recimo fejsa na kom srpski izgleda presmesno i ima milion gramatickih gresaka (ja ga zato koristim na engleskom jer je rasisticki blamantno koliko nas taj Zukenberg mrzi)...

Lala Po

pre 10 godina

Ne kapiram. Neko kritikuje Google zato što su uveli standardizaciju alata koje koriste u firmi. Pa to je valjda očekivano. Pogotovo kada je u pitanju nešto što se plaća kao Windows, mora da prođe i kroz proces nabavke. Znam da postoje kompanije koje dozvoljavaju zaposlenima da donose svoje računare, ali prednosti standardizacije uglavnom prevagnu.

Ja

pre 10 godina

Puno ste nam rekli. Kao da mi ne znamo da zaposleni u Guglu ne koriste MS proizvode kad god baš ne moraju (a i onda polukrišom), kao i to da zaposleni u MS ne koriste Android telefone. To je što neko reče kao kad bi neko u Pepsiju pio Koka-Kolu, ili se direktor Adidasa šetao u Nike patikama po pogonu.
Jedina interesantna činjenica je njegovo nepoverenje u čuvanje dokumenata na tuđim serverima, a pri tom zaposlene u svim svojim predstavništvima teraju kao robove da prodaju što više taj nesretni cloud. Šta će biti ako nakon ovog intervjua opadne prodaja njihovih proizvoda koji se baziraju na cloudu? Hoće li on da otpusti tolike agente prodaje zbog neispunjenih kvota?

Bili

pre 10 godina

Toplo svima preporucujem da pobaju Google Cromium operativni sistem.
Lako se nalazi i potpuno je besplatan.
Kada to probate shvaticete da je snaga Google Croma po Windowsom daleko veca od njihovog operativnog sistema.
I to ako uopste uspete da ga pokrenete, jer ima minimalnu podrsku za razlicit hardver.

@nikolaseat
Naravno da se i u MS-u slobodno koristi Google kao pretrazivac.
Na Google Chrome i iphone su vec malo alergicni.

бућ

pre 10 godina

@Techno, шта је то подршка? На Виндоузу 7 постоји српски језик за сучеље, али је стављена латиница ( по стандарду, sr је ознака за српски ћирилицом, док је sr@latin ознака за српску латиницу), што је грешка равна аматеризму. То ли је подршка када то нико осим Мајкрософта не може да преправи. Праву подршку за употребу неенглеских језика имају слободни системи :
а) Подразумевана је употреба УТФ-8 кодирања знакова
б) У процесу превођења учествују сами корисници
в) Поштују се међународни стандарди
Што се тиче критици и отпору употреби ћирилице, стварно је ружно да видимо како то некоме смета. Такви коментари би могли да се не одобравају због говора мржње.

Vlasterx

pre 10 godina

Uopšte nije govor mržnje, već kritika za način upotrebe ćirilice. Koliko god da je glupo sa jedne strane koristiti srbgliš i prisvajati strane reči i menjati ih po našoj gramatici, toliko je glup i ekstrem sa druge strane gde se koriste arhaični izrazi iz doba Ćirila i Metodija. Nije ovo crno bela situacija.

Ivan Grozni

pre 10 godina

odgovor za (бућ, 15. oktobar 2013 12:17)
To uopšte nije istina, pisanje je oduvek moglo da se podesi na kom ti želiš jeziku i pismu, u početku sa prvim verzijama se to dodatno instaliralo po potrebi, a kasnije je već postalo standardno isporučivano. Još sam u Windows-u 3.1 imao sve na našoj ćirilici - ceo OS, kao i na svim ostalim OS-ima koji su usledili. Ne mogu da ti ovde stavim sve te Microsoft linkove da pogledaš i sam da nisi u pravu i da se sve moglo i još uvek može za dž preuzeti i posle par sekunde instaliranja od malo MB dodatno ugraditi, još samo moraš računar da ponovo pokreneš, baš kao i za sve MsOffice pakete što je to slučaj - svi se ti mali paketići i danas mogu sa MS strane uzeti i instalirati ako želite WinOS ili MsOffice na ćirilici da imate, zato ne lupajte više i te gluposti od toliko njih ... to što vi ne znate da nešto postoji ne znači i da ne postoji.
PS: Za tako nešto trebate da imate legalan WinOS i MsOffice, problematično je pruzimanje tih paketića sa web strane i sama instalacija nije problem ako se oni već imaju.
Inače, nisam ljubitelj klasičnih PC sistema i njih koristim isključivo privatno za internet i games i to bez svake zaštite, a kad radim ja to radim na Solaris OS i hardware-u već decenijama (sad je Oracle nalepnica).

Zoki

pre 10 godina

Ovo se zove "eat your own dog food". Naravno da će koristiti svoje proizvode, na taj način dobijaju i armiju ljudi koja testira proizvode i otkriva greške. Naravno da neće dozvoliti da se poslovne informcije čuvaju i prenose preko privatnih naloga na Dropboxu.
Microsoft je dosta otvoreniji po nekim stvarima, ali ni tamo vam neće tolerisati da koristite Dropbox za poslovne svrhe.

gospodin

pre 10 godina

@ (st3ff, 14. oktobar 2013 21:46)

Шта ви мислите , као Линук , у ствари , ГНУ / Линук , или као што сам недавно предузети да га зове , плус ГНУ Линукс . Линук нијеоперативни систем за себе , већ још једна компонента без потпуно функционалног система ГНУ је корисно по ГНУ цорелибс љуске , комуналне и виталних системских компоненти чине комплетан оперативни систем као што је дефинисано ПОСИКС .

Многи корисници рачунара измењену верзију система ГНУ сваки дан , без реализације . Захваљујући чудном сплету околности ,верзија ГНУ-а која је данас веома распрострањена се често назива " Линукс " , а многи корисници нису ни свесни да је у основиГНУ систем , развијен од стране Пројекта ГНУ . Заиста постојиЛинук , и људи га користе , али то је самодео система који користе.

Линукс је језгро :програм у систему који додељује ресурсе машине другим програмима које покрећете . Језгро је кључни део оперативног система , али бескорисне од себе, може да функционише само у склопу целог оперативног система . Линукс се обично користи у комбинацији са оперативним системом ГНУ :цео систем је у основи ГНУ са Линуксом додао , или ГНУ / Линук . Сви такозвани " Линук " су у ствари дистрибуције ГНУ / Линук .

BlackHat

pre 10 godina

@Bili: A sta da instaliram u Google Chromium? Chrome browser i neki notepad koji nema cak ni opciju za formatiranje teksta? Ako vec moram da instaliram drugi OS na kompu, instaliracu Ubuntu Linux koji i sada imam u dual boot-u sa Windows 7.

st3ff

pre 10 godina

Uvek se najezim od linux-fanboyeva koji pisu cirilicom. Ne zato sto ne volim cirilicu, vec zato sto su to nabedjeni ljudi, u 90% slucajeva. Linux je ocaj.

Voland- Puppy power

pre 10 godina

Najviše poštujem ljude koji su boravili u svemiru.
Mark Shuttleworth, Canonical CEO, Canonical osnivač Ubuntu linux os.
Shuttle (Šatl)
worth(wredan, dostojan)
Afrikanac, platio Rujama 20 milki i boravio u svemiru.
Bill Gates metiljav, ide u afriku da propoveda jednakost za sve (Ubuntu znači upravo to).
Od Gutsy Gibbon Ubuntu-a nisam za posao koristio drugi OS.
A nemojte mi verovati, imam bar pola terabajta u python, javascript, java, html, css, ruby on rails, php... skriptama iza svojih prstica otkucano.

gospodin

pre 10 godina

@ (st3ff, 14. oktobar 2013 21:46)

Шта ви мислите , као Линук , у ствари , ГНУ / Линук , или као што сам недавно предузети да га зове , плус ГНУ Линукс . Линук нијеоперативни систем за себе , већ још једна компонента без потпуно функционалног система ГНУ је корисно по ГНУ цорелибс љуске , комуналне и виталних системских компоненти чине комплетан оперативни систем као што је дефинисано ПОСИКС .

Многи корисници рачунара измењену верзију система ГНУ сваки дан , без реализације . Захваљујући чудном сплету околности ,верзија ГНУ-а која је данас веома распрострањена се често назива " Линукс " , а многи корисници нису ни свесни да је у основиГНУ систем , развијен од стране Пројекта ГНУ . Заиста постојиЛинук , и људи га користе , али то је самодео система који користе.

Линукс је језгро :програм у систему који додељује ресурсе машине другим програмима које покрећете . Језгро је кључни део оперативног система , али бескорисне од себе, може да функционише само у склопу целог оперативног система . Линукс се обично користи у комбинацији са оперативним системом ГНУ :цео систем је у основи ГНУ са Линуксом додао , или ГНУ / Линук . Сви такозвани " Линук " су у ствари дистрибуције ГНУ / Линук .

бућ

pre 10 godina

Занимљиво је што се толико пута помињу Виндоус, који служи сам за наменске ствари, Андроид и Кромос уређаји, на којима се не може урадити ништа, а није речено да је службени оперативни систем Гугла прилагођена дистрибуција Убунта. Ако ћемо право, мислим да аутор чланка није неки познавалац технологије, већ је „популиста“, писао је о појмовима који су познати широј јавности, а испостио је најзанимљивији део, да је Гуглова платформа слободан софтвер, и да му није потребан власнички софтвер Мајкрософта.

Maks

pre 10 godina

@nikolaseat

Ne znam jesi li video reklamu koju je MS pravio za "Songsmith"... računar koji su najviše prikazivali u toj reklami je bio MacBook Pro, iako je to bio program za Windows i sam po sebi nije imao veze sa Macovima... samo što su bili zalepili neku nalepnicu preko Appleovog logotipa da ga malo "prikriju" (ali po dizajnu kućišta se vidi da je to MacBook Pro, pogotovo što list od jabuke malo viri ispod nalepnice koju su zalepili preko).
Kakva je sad situacija u MS-u što se tiče korišćenja Apple proizvoda, nisam sugiran (osim za MS-ov "Mac Team" koji razvija software za Macove... tamo je već normalno da koriste Macove, pošto razvijaju sosftware za Mac), ali prošle godine je bila neka glasina da su obaveštavali svoje zaposlene da ne kupuju Apple proizvode na firmin račun i da kao neće više preko kataloga da nude svojim zaposlenima da kupuju Apple proizvode (što bi značilo da su svojim zaposlenima ranije nudili Macove preko kataloga)... evo članka o toj glasini:

nikolaseat@gmail.com

pre 10 godina

ne razumem sta je ovde cudno,to je isto kao kad bi u fabrici pepsija neko uzeo da pije koka kolu,pa razapeli bi ga..normalna stvar,mislite li da je u mikrosoftu drugacije??

бућ

pre 10 godina

@Techno, шта је то подршка? На Виндоузу 7 постоји српски језик за сучеље, али је стављена латиница ( по стандарду, sr је ознака за српски ћирилицом, док је sr@latin ознака за српску латиницу), што је грешка равна аматеризму. То ли је подршка када то нико осим Мајкрософта не може да преправи. Праву подршку за употребу неенглеских језика имају слободни системи :
а) Подразумевана је употреба УТФ-8 кодирања знакова
б) У процесу превођења учествују сами корисници
в) Поштују се међународни стандарди
Што се тиче критици и отпору употреби ћирилице, стварно је ружно да видимо како то некоме смета. Такви коментари би могли да се не одобравају због говора мржње.

kontrapunkt

pre 10 godina

Nista nije cudno, zele da sprece industrijsku spijunazu. Microsoft ima zatvoreni kod i lako moze da ubaci kod za spijuniranje i to ne bi bio izuzetak.

Bili

pre 10 godina

Toplo svima preporucujem da pobaju Google Cromium operativni sistem.
Lako se nalazi i potpuno je besplatan.
Kada to probate shvaticete da je snaga Google Croma po Windowsom daleko veca od njihovog operativnog sistema.
I to ako uopste uspete da ga pokrenete, jer ima minimalnu podrsku za razlicit hardver.

@nikolaseat
Naravno da se i u MS-u slobodno koristi Google kao pretrazivac.
Na Google Chrome i iphone su vec malo alergicni.

Techno

pre 10 godina

@vlasterx nije tacno windows 8 i windows phone 8 imaju Full podrsku za srpski jezik sa svim nasim slovima i odlicno je odradjen taj posao za razliku od recimo fejsa na kom srpski izgleda presmesno i ima milion gramatickih gresaka (ja ga zato koristim na engleskom jer je rasisticki blamantno koliko nas taj Zukenberg mrzi)...

Lala Po

pre 10 godina

Ne kapiram. Neko kritikuje Google zato što su uveli standardizaciju alata koje koriste u firmi. Pa to je valjda očekivano. Pogotovo kada je u pitanju nešto što se plaća kao Windows, mora da prođe i kroz proces nabavke. Znam da postoje kompanije koje dozvoljavaju zaposlenima da donose svoje računare, ali prednosti standardizacije uglavnom prevagnu.

marina

pre 10 godina

@(nikolaseat@gmail.com, 14. oktobar 2013 19:36)
Google ima posebno izmenjenu Ubuntu LTS distribuciju za svoje zaposlene. I plaćaju pružanje podrške za Ubuntu Canonical-u.

Ivan Grozni

pre 10 godina

odgovor za (бућ, 15. oktobar 2013 12:17)
To uopšte nije istina, pisanje je oduvek moglo da se podesi na kom ti želiš jeziku i pismu, u početku sa prvim verzijama se to dodatno instaliralo po potrebi, a kasnije je već postalo standardno isporučivano. Još sam u Windows-u 3.1 imao sve na našoj ćirilici - ceo OS, kao i na svim ostalim OS-ima koji su usledili. Ne mogu da ti ovde stavim sve te Microsoft linkove da pogledaš i sam da nisi u pravu i da se sve moglo i još uvek može za dž preuzeti i posle par sekunde instaliranja od malo MB dodatno ugraditi, još samo moraš računar da ponovo pokreneš, baš kao i za sve MsOffice pakete što je to slučaj - svi se ti mali paketići i danas mogu sa MS strane uzeti i instalirati ako želite WinOS ili MsOffice na ćirilici da imate, zato ne lupajte više i te gluposti od toliko njih ... to što vi ne znate da nešto postoji ne znači i da ne postoji.
PS: Za tako nešto trebate da imate legalan WinOS i MsOffice, problematično je pruzimanje tih paketića sa web strane i sama instalacija nije problem ako se oni već imaju.
Inače, nisam ljubitelj klasičnih PC sistema i njih koristim isključivo privatno za internet i games i to bez svake zaštite, a kad radim ja to radim na Solaris OS i hardware-u već decenijama (sad je Oracle nalepnica).

Ja

pre 10 godina

Puno ste nam rekli. Kao da mi ne znamo da zaposleni u Guglu ne koriste MS proizvode kad god baš ne moraju (a i onda polukrišom), kao i to da zaposleni u MS ne koriste Android telefone. To je što neko reče kao kad bi neko u Pepsiju pio Koka-Kolu, ili se direktor Adidasa šetao u Nike patikama po pogonu.
Jedina interesantna činjenica je njegovo nepoverenje u čuvanje dokumenata na tuđim serverima, a pri tom zaposlene u svim svojim predstavništvima teraju kao robove da prodaju što više taj nesretni cloud. Šta će biti ako nakon ovog intervjua opadne prodaja njihovih proizvoda koji se baziraju na cloudu? Hoće li on da otpusti tolike agente prodaje zbog neispunjenih kvota?

Vlasterx

pre 10 godina

Uopšte nije govor mržnje, već kritika za način upotrebe ćirilice. Koliko god da je glupo sa jedne strane koristiti srbgliš i prisvajati strane reči i menjati ih po našoj gramatici, toliko je glup i ekstrem sa druge strane gde se koriste arhaični izrazi iz doba Ćirila i Metodija. Nije ovo crno bela situacija.

Zoki

pre 10 godina

Ovo se zove "eat your own dog food". Naravno da će koristiti svoje proizvode, na taj način dobijaju i armiju ljudi koja testira proizvode i otkriva greške. Naravno da neće dozvoliti da se poslovne informcije čuvaju i prenose preko privatnih naloga na Dropboxu.
Microsoft je dosta otvoreniji po nekim stvarima, ali ni tamo vam neće tolerisati da koristite Dropbox za poslovne svrhe.

BlackHat

pre 10 godina

@Bili: A sta da instaliram u Google Chromium? Chrome browser i neki notepad koji nema cak ni opciju za formatiranje teksta? Ako vec moram da instaliram drugi OS na kompu, instaliracu Ubuntu Linux koji i sada imam u dual boot-u sa Windows 7.