Petak, 11.10.2013.

12:23

Pobedite depresiju prirodnim putem

Izvor: Super žena

Pobedite depresiju prirodnim putem IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Mirjana

pre 10 godina

Slazem se sa RESENJEM da se problem depresije ne moze resiti na racionalnom nivou pa zbog toga mnoge psihoterapije I razne analize I nisu uspesne. Potrebno je oslobadjanje BICA, dakle ne izlecenje jer bice nije bolesno ono je samo zarobljeno u emotivnim blokadama. Kako se razresavaju blokade? Postoje TEHNIKE tj prakse koje postepeno oslobadjaju bice a da se vi racionalno uopste ne angazujete. Prosto,angazujete se samo da tehnike izvodite redovno I sa ljubavlju koliko je god moguce. Postoji vise puteva, za verujuce to su post,molitva I razgovor sa duhovnjacima. Za istocno orjentisane tu su joga I meditacija kao I adekvatna ishrana. Proces je dug a front mora biti sirok kao I sveobuhvatan a to znaci treba da obuhvata fizicko-materijalno telo (umerene vezbe,setanje,adekvatna ishrana) kao I emotivno-duhovni deo (molitva,meditacija,pisanje...). Ja sam bila u teskoj depresiji, I vrtela sam se u krugu racionalnom bezuspesno. Onda sam napustila Srbiju,odrekla se I svog obrazovanja,radim najbanalniji posao ali sam mirna I spokojna. Lecim se homeopatski,vezbam jogu,pazim na ishranu,idem redovno na emotivno oslobadjajuce masaze. Negde sam na pola puta I sve sam bolja, sposobna sam cak I da napravim proboj ka poslu blizem mom stepenu obrazovanja I intelektualnih sposobnosti ali za sve je bilo potrebno vreme, godine preciznije.Moguce je,kazem svima a lekova na ovom svetu ima :-)

RESENJE

pre 10 godina

Dodatak
Fin nacin postoji za smanjenje i ublazenje i on ja baziran na spoljnim faktorima (ishrana, druzenje...). Ukliko hocete da ga spalite do temelja postoji samo dobar nacin koji nije fin. Te duboko zakopane i zarobljene emocije moraju napolje. Vecine ih sigurno niste ni svesni. Princip je sledeci, kao sto ako sednete i pocnete da tresete nogu jedno 5 min postacete nervozni, isto tako vam je potreban pokret (jak i haotican-bez reda i smisla) koji ce da stimulise i iz mraka na povrsinu izvuce ono sto je neuroticni "self monitoring" zakopao. Razlog zasto je haotican je upravo da bi razbio i premostio kalkulaciju i dosao do emocije. NAPOMENA ovo nije zabava i nije prijatno jer svakakve emocije ce vas obuzimati. Koje god da budu prozivite ih, placite, kukajte, vristite.. NE BEZITE OD NJIH! Sad vecina moze da nadje prostor za pokrete ali ne za zvukove. Prabacite taj osecaj i potrebu da se glasno izrazite takodje u pokret dok zamisljate da to zapravo radite (ja sam tako i radi provereno) Cudno je i u startu i zahteva uglavnom malo glume ali veoma brzo radi. OSHO DYNAMIC MEDITATION integrise jos par veoma korisnih koraka pored katarze(pomenuti haoticni pokreti i zvukovi) i najbolji je prikaz(postoje video klipovi) kako izgleda i kako se radi.
Hipnoticka regresija i terapija posle su takodje adekvatno resenje ali tesko cete naci pravu osobu za to. Nemojte da mi verujete na rec nego probajte ovo SVAKOG DANA DISCIPLINOVANO, A NE KAD VAM DODJE.

RESENJE

pre 10 godina

Ja sam imao teski oblik depresije sa panicnim napadima i otklonio je 100% zato obratite paznju.
Nas um nije vezan samo za mozak nego za citav nervni sistem i prozima citavo telo. Depresija je iskljucivanje 95% uma kad nam radi samo analticko logicki deo (za koji je odgovoran samo jedan deo mozga), sto se manifestuje osecajem da mozemo da razmisljamo a nista nema smisla. Tu je i jedna od greski smisao je logicki, smisao imamo, OSECAJ je ono sto fali. Druga i NAJVECA GRESKA JE STO NE MOZEMO LOGICKI DA RESAVAMO PITANJE OSECAJA, zapravo svi krenu da mozgaju sto je zapravo odrzavanje na tom istom nivou. TO JE ODRZAVANJE DEPRESIJE! Proces ide ovako 1.Drustveno je nametnuto i pozeljno da se emocije potiskuju (npr roditelji deci zabranjuju da placu jer ih brukaju). 2. Ucimo kako da kalkulisemo i sve emocije prolaze cenzuru logickog dela mozga koji polako preuzima nesto sto mu nije svrha. 3.Proces je postao obrazac, naisla je jaka emocija za koju je potrebna jaka analiticka obrada. 4. Sva energija i paznja su otisle su u 5% uma i sad se sve resava tim. 5.BITNO taj proces ima inerciju i neko kratko vreme (do dan) nista ne moze da se uradi. 6. NAJBITNIJE NEMOJTE, NEMOJTE, NEMOJTE DA ANALITICKI MOZGATE O RESAVANJU JER SE TIME GLIBITE SVE DUBLJE!
Resenje. Depresija je uvlacenje u sebe. Treba vam expresija. Ishrana i fizicko vezbanje su dobri ali nedovljni. Treba vam urlanje, jaki totalno haoticni pokreti tela. Ukratko treba da izgledate tako totalno luda osoba. Dodatak sledi

Cerka

pre 10 godina

St. Johns Wort je prirodni antidepresant (http://en.wikipedia.org/wiki/St_Johns_Wort). Cak ga prepisuju i lekari u Nemackoj.
Srecno svima.

dosta vise

pre 10 godina

ja ne znam dal je agorafobija deo depresije,ali me ubija 15 god. koliki pakao svaki dan prolazim nemoguce je recima opisati. borim se,lecim,ali se nemilosrdno vraca,kao grom iz vedrog neba. znam da delujem dosadno,pateticno ali mi je nekako lakse kad sa nekima podelim svoja osecanja.

realna

pre 10 godina

Kako da ne budem depresivna kad zivim u ovakvoj drzavi,gde svaki dan dozivis neki stres,ma strasno da mi nije mog sincica sto mi svaki dan ulepsa,tesko da ne bih bila depresivna!

Višak optimizma

pre 10 godina

@whiplash

volela bih da mogu da vam pomognem, imam višak pozitivne energije, zaraznog optimizma...
Nekad samo treba svet pogledati drugim očima...
Ali naslage uverenja koje nam društvo nameće su tvrdokorne.
Najčešći problem depresivaca je zakasnelo odvajanje od zahtevnih roditelja, po pravilu prosvetnih radnika.
Ovi ljudi upadnu u duboku zamku preteranih očekivanja svojih roditelja, izgube sebe, svoju živost, svoju ličnost, teško se pronalaze, jer nikad u suštini nisu bili slobodni i ponosni na sebe...
Znam najmanje četvoricu muškaraca sa takvim problemom iz bližeg okruženja, jedan je nažalost izvršio samoubistvo, a svi su pod bromazepamima i psihosomatični.

Put je lak, odvojite se od kriterijuma roditelja, ne morate ići u drugu zemlju, makar gladovali, to je lek. Izdajte sve njihove "žrtve", sva njihova očekivanja, kupili su nekada vašu slobodu svojim činjenjem, ali znajte da nikome ništa niste dužni!
Zaposlite se u drugom gradu. Svako, pa i nesvesno biće instiktivno ume da preživi. Počnite novi život sa presečenom pupčanom vrpcom. U svakome je snaga, sigurna sam, sto posto, da kad vas vetar sopstvenih , pa i najmanjih osvojenih uspeha u slobodi, bude zapahnuo, depresija će nestati kao rukom odneta.

Nisam psiholog, samo čovek, majka, prijatelj, ćerka, žena, koja voli i voljena je, i nadasve slobodna. Znam o čemu pričam...
Sloboda je početak sreće, ne smeta vama Srbija, može i u srbiji da se bude srećan.

kontrapunkt

pre 10 godina

Klinicka depresija je ozbiljna i teska bolest i ne moze se izleciti cajem od majcine dusice ili jutarnjom gimnastikom. Isto kao sto se dijabeticar ne moze izleciti snagom volje. Mozak je organ kao i svaki drugi, pa se i u njemu nekad poremeti hemija. Zato je kod depresije kao i kod dijabetesa neophodna terapija lekovima uz obaveznu psihoterapiju. Ovi saveti mogu se primeniti kao preventiva, da se poboljsa opste psihofizicko stanje organizma sto je veoma bitno u sprecavanju psihosomatskih bolesti.

Aja

pre 10 godina

(Tedi, 12. oktobar 2013 15:23)
Imam sličan problem. Prvi put je trajalao nekoliko meseci. Nisam ni bila svesna šta mi je. Prošlo je s dolaskom proleća. Kada sam shvatila šta mi se deliso, počela sam više pažnje da posvećujem sopstvenim osećanjima i raspoloženjima, upravo da bih prepoznala simptome.
Shvatila sam da vežbanje, rad, priroda pomažu. Najteže mi je da se družim u tim danima. Po nekada to radim na silu i malo me podigne.
TEdi,prati sebe. To je jako važno. KAda osetiš da nem oćeš sam sebi da pomogneš, javi se lekaru.
Biti stigmatizovan je teško, ali biti mrtav je ipak teže.
:-)

BojanJ

pre 10 godina

Dodje jesen ja je odmah osetim ne znam sto ima li slicnih iskustava i kako se borite sa deprom ...Ja radim ,vezbam druzim ali se osecam PRAZNO ??? CLICK HELP ?
(Tedi, 12. oktobar 2013 15:23) Trenutno zivim u Svedskoj gde su adoptageni popularni. Arctic Root ili Rhodiola Rosea...ako te ne ubije svedska zima i mrak od 6 meseci nista nece,plusa sam vezbao vitamini,minerali,zdrava ishrana ali.. uvek to nesto...procitajte malo o Rhodioli,mnogo mocna biljka. Meni je pomogla u konkretnim stvarima...TOLERANCIJA,POZITIVA I ENERGIJA.Biljka koja vraca dobar san a ne uspavljuje,koja daje energiju ali i ne spusta te posle kao kafa.Ne ocekujte cuda odmah i sad jer ja je pijen vec godinu dana. 5 dana ON vikend OFF. I posle 2 meseca pauza od 10 dana.Adaptogeni su moc ljudi,Rhodiola,Aswagandha,cak i Peruanska Maca kazu da je dobra ja nisam osetio nista iskreno. probajte citajte,znam da mislite da vam solim pamet iz Svedske,ali ako mogu nekome da pomognem eto...da se ne hvata odmah za Xalol,Bromazepam i ostala djubrad posto ja jedno vreme jesam. Pozdrav

ne verujem

pre 10 godina

pravi clanak u pravo vreme. Meni se, na zalost, depresija treci put vraca, tako da sve iznova. Lekovi u mom slucaju su uvek bili od najvece pomoci, samo dugo je potrebno da bi se doslo do prave kombinacije

Whiplash

pre 10 godina

Meni je depresija dijagnostikovana pre 7 godina i od tada nikakvi lekovi ne pomazu. Prema recima doktora uzrok depresije je okruzenje. Bolujem od depresije zbog ove zemlje u kojoj zivim. Smeta mi mentalitet Srba koji sve gledaju negativno kojima sve smeta,koji ne znaju sta hoce,koji su puni zavisti,zlobe i mrznje prema svemu i svakome i to je ono sto me ubija. Jedini "lek" je promena sredine za koju nazalost nemam mogucnosti osim jednom godisnje kada odem na more. Drugim recima treba da pobegnem odavde. Nikakvi razgovori ni sa psihikatrom ni psihologom nisu i nece pomoci. Prijatelje i sto sam imao sam pogubio jer kao sto neko napisa misle da mi nesto "fali" i sl.
Osim toga teretana i fizicka aktivnost mi donekle donesu olaksanja ali je to kratkog daha tako da tiho i polako umirem svakog dana i svestan sam toga nazalost.....

stop

pre 10 godina

@ Žigosani
Nemojte obraćati pažnju na to šta ljudi govore. I ne treba kriti bilo koju bolest. Uvek mi je čudno kako ljudi ne pomisle da niko nije zaštićen i da svakome može da se desi bolest bilo koje vrste. Teške depresije sigurno zahtevaju angažovanje stručne osobe, ali ona vas može samo pogurati, najveći deo, kao i u svemu drugome, i kod svake druge bolesti čovek uradi sam. Naravno korak po korak. I nemojte se osećati žigosanim, jer to niste, možda samo tako mislite, ne postoji niti jedan čovek koji u nekom periodu svog života nije prolazio kroz depresiju, bilo kao težu bolest, ili prolaznu čiji su uzroci teškoće ili gubici u životu.

dr

pre 10 godina

Ehh kad bi se tako lecila prava depresija, tjst klinicka.
ili one traumatske sa milion simptoma josh, slicnih ulazu u pakao od kojih su najtezi napadi panike i nekontrolisani napadi zalosnih misli i osecanja, prisilne misli itd.
Depresija i melanholija sama po sebi i nije najgora, vec kompleksnost simptoma koji se javljaju u tezim oblicima depre.

Ipak moguce je ukrotiti bolest dugogodisnjom borbom, lekovima i redom u zivotu i ishrani. I sto vishe sunca.
Anarhija i nered pogoduju teskoj depri.

U svakom slucaju da se ne lazemo, ko pobedi tesku depresiju sa svom silom simptoma, zasluzuje purpurno srce, ili u najgorem slucaju zlatnu Karadjordjevu sa macevima.

Zg

pre 10 godina

Kao što se ni kronična migrena ne liječi tabletom ibuprofena, tako se ni kronična depresija ne liječi vježbanjem i druženjem s ljudima - nego na specijalizirane načine, specijaliziranim lijekovima, nakon pregleda kod specijaliziranih doktora. Ne postoji instant lijek, već sve to traje mjesecima i godinama.

Ako "depresiju" možete "izliječiti" s tri kapsule ribljeg ulja i čašicu razgovora, onda to sasvim očito nije depresija.

Ako je netko depresivan, neka ide doktoru specijalistu, a ne da traži rješenja na internetu.

ŽIGOSANI

pre 10 godina

U Srbiji ako se nekome požalite da patite od depresije ili ako priznate da imate neki psihički problem, odmah će vam lupiti etiketu ludaka, osobe koju treba izbegavati. Meni su moje kolege i drugovi okrenuli leđa kada su saznali od čega "bolujem", a nikome nije ni palo napamet da mi pomogne da otklonim uzroke, jer i depresija kao i svaka druga bolest ne pada s neba i ne dolazi od "bela hleba" ona ima svoje uzroke, a oni su mnogobrojni. Ovde se ljudi suviše lako odbacuju, svašta im se pripisuje, jer "lakše je prihvatiti laži o drugima nego pravu istinu o sebi". Moj vam je savet da se sa tom bolešću ne igrate, jer ona je smrtonosna ako se ne leči. Ako kratko traje i ako je blaga, onda ovde nabrojane metode i mogu da pomognu, ali ako je intenzitet veliki, onda nema igranja, pod hitno potražite pomoć. Ne kažem da ćete je naći, tj. da će vam lekati pomoći, jer u mom slučaju nisu ništa mogli da urade, ali nije loše da popričate s nekim, nemojte se ustručavati da otovoreno pričate o svom problemu, popijte lekove ako vam olakšavaju tegobe, jer tu i gram pomoći mnogo vredi. Verujte u sebe, čak iako vam se sve ruši, shvatite da te ruševine mogu biti jedan novi početak, bolji i kvalitetniji, nemojte dozvoliti da vas te ruševine zatrpaju. Ja sam bio zatrpan ruševinama, jedva sam se iz njih izvukao, ali zato na svet oko sebe sada gledam na potpuno drugačiji način. Posvetite se sebi i radite bilo šta, a na bezvredne ljude ne trošite vreme, jer biti u društvu takvih je gore od depresije !!!

pa

pre 10 godina

lako je tako lečiti depresiju
kod lakših oboljenja,
a šta ako okolina nije spremna da vas prihvati
šta ako vas svi gledaju kao teškog bolesnika i odbacuju vas, bez pomoći lekara i pomoći okoline nije lako savladati depresiju,svaka osoba drugačije reaguje

damba

pre 10 godina

Jedan od najboljih lekova protiv depresije i ostalih sličnih tegoba je RAD. Bilo fizički, bilo umni. A i pomoć drugima, koji su još besomoćniji od vas.

Tedi

pre 10 godina

Dodje jesen ja je odmah osetim ne znam sto ima li slicnih iskustava i kako se borite sa deprom ...Ja radim ,vezbam druzim ali se osecam PRAZNO ??? CLICK HELP ?

s mile

pre 10 godina

pricajte sa prijateljima, radite na otklanjanju problema, izadjite u prirodu
sunce ce vas milovati
a napor u prirodi, razmrdati i ukloniti ukocenost misica

ŽIGOSANI

pre 10 godina

U Srbiji ako se nekome požalite da patite od depresije ili ako priznate da imate neki psihički problem, odmah će vam lupiti etiketu ludaka, osobe koju treba izbegavati. Meni su moje kolege i drugovi okrenuli leđa kada su saznali od čega "bolujem", a nikome nije ni palo napamet da mi pomogne da otklonim uzroke, jer i depresija kao i svaka druga bolest ne pada s neba i ne dolazi od "bela hleba" ona ima svoje uzroke, a oni su mnogobrojni. Ovde se ljudi suviše lako odbacuju, svašta im se pripisuje, jer "lakše je prihvatiti laži o drugima nego pravu istinu o sebi". Moj vam je savet da se sa tom bolešću ne igrate, jer ona je smrtonosna ako se ne leči. Ako kratko traje i ako je blaga, onda ovde nabrojane metode i mogu da pomognu, ali ako je intenzitet veliki, onda nema igranja, pod hitno potražite pomoć. Ne kažem da ćete je naći, tj. da će vam lekati pomoći, jer u mom slučaju nisu ništa mogli da urade, ali nije loše da popričate s nekim, nemojte se ustručavati da otovoreno pričate o svom problemu, popijte lekove ako vam olakšavaju tegobe, jer tu i gram pomoći mnogo vredi. Verujte u sebe, čak iako vam se sve ruši, shvatite da te ruševine mogu biti jedan novi početak, bolji i kvalitetniji, nemojte dozvoliti da vas te ruševine zatrpaju. Ja sam bio zatrpan ruševinama, jedva sam se iz njih izvukao, ali zato na svet oko sebe sada gledam na potpuno drugačiji način. Posvetite se sebi i radite bilo šta, a na bezvredne ljude ne trošite vreme, jer biti u društvu takvih je gore od depresije !!!

damba

pre 10 godina

Jedan od najboljih lekova protiv depresije i ostalih sličnih tegoba je RAD. Bilo fizički, bilo umni. A i pomoć drugima, koji su još besomoćniji od vas.

Zg

pre 10 godina

Kao što se ni kronična migrena ne liječi tabletom ibuprofena, tako se ni kronična depresija ne liječi vježbanjem i druženjem s ljudima - nego na specijalizirane načine, specijaliziranim lijekovima, nakon pregleda kod specijaliziranih doktora. Ne postoji instant lijek, već sve to traje mjesecima i godinama.

Ako "depresiju" možete "izliječiti" s tri kapsule ribljeg ulja i čašicu razgovora, onda to sasvim očito nije depresija.

Ako je netko depresivan, neka ide doktoru specijalistu, a ne da traži rješenja na internetu.

Tedi

pre 10 godina

Dodje jesen ja je odmah osetim ne znam sto ima li slicnih iskustava i kako se borite sa deprom ...Ja radim ,vezbam druzim ali se osecam PRAZNO ??? CLICK HELP ?

pa

pre 10 godina

lako je tako lečiti depresiju
kod lakših oboljenja,
a šta ako okolina nije spremna da vas prihvati
šta ako vas svi gledaju kao teškog bolesnika i odbacuju vas, bez pomoći lekara i pomoći okoline nije lako savladati depresiju,svaka osoba drugačije reaguje

s mile

pre 10 godina

pricajte sa prijateljima, radite na otklanjanju problema, izadjite u prirodu
sunce ce vas milovati
a napor u prirodi, razmrdati i ukloniti ukocenost misica

Whiplash

pre 10 godina

Meni je depresija dijagnostikovana pre 7 godina i od tada nikakvi lekovi ne pomazu. Prema recima doktora uzrok depresije je okruzenje. Bolujem od depresije zbog ove zemlje u kojoj zivim. Smeta mi mentalitet Srba koji sve gledaju negativno kojima sve smeta,koji ne znaju sta hoce,koji su puni zavisti,zlobe i mrznje prema svemu i svakome i to je ono sto me ubija. Jedini "lek" je promena sredine za koju nazalost nemam mogucnosti osim jednom godisnje kada odem na more. Drugim recima treba da pobegnem odavde. Nikakvi razgovori ni sa psihikatrom ni psihologom nisu i nece pomoci. Prijatelje i sto sam imao sam pogubio jer kao sto neko napisa misle da mi nesto "fali" i sl.
Osim toga teretana i fizicka aktivnost mi donekle donesu olaksanja ali je to kratkog daha tako da tiho i polako umirem svakog dana i svestan sam toga nazalost.....

dr

pre 10 godina

Ehh kad bi se tako lecila prava depresija, tjst klinicka.
ili one traumatske sa milion simptoma josh, slicnih ulazu u pakao od kojih su najtezi napadi panike i nekontrolisani napadi zalosnih misli i osecanja, prisilne misli itd.
Depresija i melanholija sama po sebi i nije najgora, vec kompleksnost simptoma koji se javljaju u tezim oblicima depre.

Ipak moguce je ukrotiti bolest dugogodisnjom borbom, lekovima i redom u zivotu i ishrani. I sto vishe sunca.
Anarhija i nered pogoduju teskoj depri.

U svakom slucaju da se ne lazemo, ko pobedi tesku depresiju sa svom silom simptoma, zasluzuje purpurno srce, ili u najgorem slucaju zlatnu Karadjordjevu sa macevima.

BojanJ

pre 10 godina

Dodje jesen ja je odmah osetim ne znam sto ima li slicnih iskustava i kako se borite sa deprom ...Ja radim ,vezbam druzim ali se osecam PRAZNO ??? CLICK HELP ?
(Tedi, 12. oktobar 2013 15:23) Trenutno zivim u Svedskoj gde su adoptageni popularni. Arctic Root ili Rhodiola Rosea...ako te ne ubije svedska zima i mrak od 6 meseci nista nece,plusa sam vezbao vitamini,minerali,zdrava ishrana ali.. uvek to nesto...procitajte malo o Rhodioli,mnogo mocna biljka. Meni je pomogla u konkretnim stvarima...TOLERANCIJA,POZITIVA I ENERGIJA.Biljka koja vraca dobar san a ne uspavljuje,koja daje energiju ali i ne spusta te posle kao kafa.Ne ocekujte cuda odmah i sad jer ja je pijen vec godinu dana. 5 dana ON vikend OFF. I posle 2 meseca pauza od 10 dana.Adaptogeni su moc ljudi,Rhodiola,Aswagandha,cak i Peruanska Maca kazu da je dobra ja nisam osetio nista iskreno. probajte citajte,znam da mislite da vam solim pamet iz Svedske,ali ako mogu nekome da pomognem eto...da se ne hvata odmah za Xalol,Bromazepam i ostala djubrad posto ja jedno vreme jesam. Pozdrav

stop

pre 10 godina

@ Žigosani
Nemojte obraćati pažnju na to šta ljudi govore. I ne treba kriti bilo koju bolest. Uvek mi je čudno kako ljudi ne pomisle da niko nije zaštićen i da svakome može da se desi bolest bilo koje vrste. Teške depresije sigurno zahtevaju angažovanje stručne osobe, ali ona vas može samo pogurati, najveći deo, kao i u svemu drugome, i kod svake druge bolesti čovek uradi sam. Naravno korak po korak. I nemojte se osećati žigosanim, jer to niste, možda samo tako mislite, ne postoji niti jedan čovek koji u nekom periodu svog života nije prolazio kroz depresiju, bilo kao težu bolest, ili prolaznu čiji su uzroci teškoće ili gubici u životu.

ne verujem

pre 10 godina

pravi clanak u pravo vreme. Meni se, na zalost, depresija treci put vraca, tako da sve iznova. Lekovi u mom slucaju su uvek bili od najvece pomoci, samo dugo je potrebno da bi se doslo do prave kombinacije

dosta vise

pre 10 godina

ja ne znam dal je agorafobija deo depresije,ali me ubija 15 god. koliki pakao svaki dan prolazim nemoguce je recima opisati. borim se,lecim,ali se nemilosrdno vraca,kao grom iz vedrog neba. znam da delujem dosadno,pateticno ali mi je nekako lakse kad sa nekima podelim svoja osecanja.

Aja

pre 10 godina

(Tedi, 12. oktobar 2013 15:23)
Imam sličan problem. Prvi put je trajalao nekoliko meseci. Nisam ni bila svesna šta mi je. Prošlo je s dolaskom proleća. Kada sam shvatila šta mi se deliso, počela sam više pažnje da posvećujem sopstvenim osećanjima i raspoloženjima, upravo da bih prepoznala simptome.
Shvatila sam da vežbanje, rad, priroda pomažu. Najteže mi je da se družim u tim danima. Po nekada to radim na silu i malo me podigne.
TEdi,prati sebe. To je jako važno. KAda osetiš da nem oćeš sam sebi da pomogneš, javi se lekaru.
Biti stigmatizovan je teško, ali biti mrtav je ipak teže.
:-)

kontrapunkt

pre 10 godina

Klinicka depresija je ozbiljna i teska bolest i ne moze se izleciti cajem od majcine dusice ili jutarnjom gimnastikom. Isto kao sto se dijabeticar ne moze izleciti snagom volje. Mozak je organ kao i svaki drugi, pa se i u njemu nekad poremeti hemija. Zato je kod depresije kao i kod dijabetesa neophodna terapija lekovima uz obaveznu psihoterapiju. Ovi saveti mogu se primeniti kao preventiva, da se poboljsa opste psihofizicko stanje organizma sto je veoma bitno u sprecavanju psihosomatskih bolesti.

Višak optimizma

pre 10 godina

@whiplash

volela bih da mogu da vam pomognem, imam višak pozitivne energije, zaraznog optimizma...
Nekad samo treba svet pogledati drugim očima...
Ali naslage uverenja koje nam društvo nameće su tvrdokorne.
Najčešći problem depresivaca je zakasnelo odvajanje od zahtevnih roditelja, po pravilu prosvetnih radnika.
Ovi ljudi upadnu u duboku zamku preteranih očekivanja svojih roditelja, izgube sebe, svoju živost, svoju ličnost, teško se pronalaze, jer nikad u suštini nisu bili slobodni i ponosni na sebe...
Znam najmanje četvoricu muškaraca sa takvim problemom iz bližeg okruženja, jedan je nažalost izvršio samoubistvo, a svi su pod bromazepamima i psihosomatični.

Put je lak, odvojite se od kriterijuma roditelja, ne morate ići u drugu zemlju, makar gladovali, to je lek. Izdajte sve njihove "žrtve", sva njihova očekivanja, kupili su nekada vašu slobodu svojim činjenjem, ali znajte da nikome ništa niste dužni!
Zaposlite se u drugom gradu. Svako, pa i nesvesno biće instiktivno ume da preživi. Počnite novi život sa presečenom pupčanom vrpcom. U svakome je snaga, sigurna sam, sto posto, da kad vas vetar sopstvenih , pa i najmanjih osvojenih uspeha u slobodi, bude zapahnuo, depresija će nestati kao rukom odneta.

Nisam psiholog, samo čovek, majka, prijatelj, ćerka, žena, koja voli i voljena je, i nadasve slobodna. Znam o čemu pričam...
Sloboda je početak sreće, ne smeta vama Srbija, može i u srbiji da se bude srećan.

realna

pre 10 godina

Kako da ne budem depresivna kad zivim u ovakvoj drzavi,gde svaki dan dozivis neki stres,ma strasno da mi nije mog sincica sto mi svaki dan ulepsa,tesko da ne bih bila depresivna!

Mirjana

pre 10 godina

Slazem se sa RESENJEM da se problem depresije ne moze resiti na racionalnom nivou pa zbog toga mnoge psihoterapije I razne analize I nisu uspesne. Potrebno je oslobadjanje BICA, dakle ne izlecenje jer bice nije bolesno ono je samo zarobljeno u emotivnim blokadama. Kako se razresavaju blokade? Postoje TEHNIKE tj prakse koje postepeno oslobadjaju bice a da se vi racionalno uopste ne angazujete. Prosto,angazujete se samo da tehnike izvodite redovno I sa ljubavlju koliko je god moguce. Postoji vise puteva, za verujuce to su post,molitva I razgovor sa duhovnjacima. Za istocno orjentisane tu su joga I meditacija kao I adekvatna ishrana. Proces je dug a front mora biti sirok kao I sveobuhvatan a to znaci treba da obuhvata fizicko-materijalno telo (umerene vezbe,setanje,adekvatna ishrana) kao I emotivno-duhovni deo (molitva,meditacija,pisanje...). Ja sam bila u teskoj depresiji, I vrtela sam se u krugu racionalnom bezuspesno. Onda sam napustila Srbiju,odrekla se I svog obrazovanja,radim najbanalniji posao ali sam mirna I spokojna. Lecim se homeopatski,vezbam jogu,pazim na ishranu,idem redovno na emotivno oslobadjajuce masaze. Negde sam na pola puta I sve sam bolja, sposobna sam cak I da napravim proboj ka poslu blizem mom stepenu obrazovanja I intelektualnih sposobnosti ali za sve je bilo potrebno vreme, godine preciznije.Moguce je,kazem svima a lekova na ovom svetu ima :-)

RESENJE

pre 10 godina

Ja sam imao teski oblik depresije sa panicnim napadima i otklonio je 100% zato obratite paznju.
Nas um nije vezan samo za mozak nego za citav nervni sistem i prozima citavo telo. Depresija je iskljucivanje 95% uma kad nam radi samo analticko logicki deo (za koji je odgovoran samo jedan deo mozga), sto se manifestuje osecajem da mozemo da razmisljamo a nista nema smisla. Tu je i jedna od greski smisao je logicki, smisao imamo, OSECAJ je ono sto fali. Druga i NAJVECA GRESKA JE STO NE MOZEMO LOGICKI DA RESAVAMO PITANJE OSECAJA, zapravo svi krenu da mozgaju sto je zapravo odrzavanje na tom istom nivou. TO JE ODRZAVANJE DEPRESIJE! Proces ide ovako 1.Drustveno je nametnuto i pozeljno da se emocije potiskuju (npr roditelji deci zabranjuju da placu jer ih brukaju). 2. Ucimo kako da kalkulisemo i sve emocije prolaze cenzuru logickog dela mozga koji polako preuzima nesto sto mu nije svrha. 3.Proces je postao obrazac, naisla je jaka emocija za koju je potrebna jaka analiticka obrada. 4. Sva energija i paznja su otisle su u 5% uma i sad se sve resava tim. 5.BITNO taj proces ima inerciju i neko kratko vreme (do dan) nista ne moze da se uradi. 6. NAJBITNIJE NEMOJTE, NEMOJTE, NEMOJTE DA ANALITICKI MOZGATE O RESAVANJU JER SE TIME GLIBITE SVE DUBLJE!
Resenje. Depresija je uvlacenje u sebe. Treba vam expresija. Ishrana i fizicko vezbanje su dobri ali nedovljni. Treba vam urlanje, jaki totalno haoticni pokreti tela. Ukratko treba da izgledate tako totalno luda osoba. Dodatak sledi

RESENJE

pre 10 godina

Dodatak
Fin nacin postoji za smanjenje i ublazenje i on ja baziran na spoljnim faktorima (ishrana, druzenje...). Ukliko hocete da ga spalite do temelja postoji samo dobar nacin koji nije fin. Te duboko zakopane i zarobljene emocije moraju napolje. Vecine ih sigurno niste ni svesni. Princip je sledeci, kao sto ako sednete i pocnete da tresete nogu jedno 5 min postacete nervozni, isto tako vam je potreban pokret (jak i haotican-bez reda i smisla) koji ce da stimulise i iz mraka na povrsinu izvuce ono sto je neuroticni "self monitoring" zakopao. Razlog zasto je haotican je upravo da bi razbio i premostio kalkulaciju i dosao do emocije. NAPOMENA ovo nije zabava i nije prijatno jer svakakve emocije ce vas obuzimati. Koje god da budu prozivite ih, placite, kukajte, vristite.. NE BEZITE OD NJIH! Sad vecina moze da nadje prostor za pokrete ali ne za zvukove. Prabacite taj osecaj i potrebu da se glasno izrazite takodje u pokret dok zamisljate da to zapravo radite (ja sam tako i radi provereno) Cudno je i u startu i zahteva uglavnom malo glume ali veoma brzo radi. OSHO DYNAMIC MEDITATION integrise jos par veoma korisnih koraka pored katarze(pomenuti haoticni pokreti i zvukovi) i najbolji je prikaz(postoje video klipovi) kako izgleda i kako se radi.
Hipnoticka regresija i terapija posle su takodje adekvatno resenje ali tesko cete naci pravu osobu za to. Nemojte da mi verujete na rec nego probajte ovo SVAKOG DANA DISCIPLINOVANO, A NE KAD VAM DODJE.

Cerka

pre 10 godina

St. Johns Wort je prirodni antidepresant (http://en.wikipedia.org/wiki/St_Johns_Wort). Cak ga prepisuju i lekari u Nemackoj.
Srecno svima.

damba

pre 10 godina

Jedan od najboljih lekova protiv depresije i ostalih sličnih tegoba je RAD. Bilo fizički, bilo umni. A i pomoć drugima, koji su još besomoćniji od vas.

Zg

pre 10 godina

Kao što se ni kronična migrena ne liječi tabletom ibuprofena, tako se ni kronična depresija ne liječi vježbanjem i druženjem s ljudima - nego na specijalizirane načine, specijaliziranim lijekovima, nakon pregleda kod specijaliziranih doktora. Ne postoji instant lijek, već sve to traje mjesecima i godinama.

Ako "depresiju" možete "izliječiti" s tri kapsule ribljeg ulja i čašicu razgovora, onda to sasvim očito nije depresija.

Ako je netko depresivan, neka ide doktoru specijalistu, a ne da traži rješenja na internetu.

s mile

pre 10 godina

pricajte sa prijateljima, radite na otklanjanju problema, izadjite u prirodu
sunce ce vas milovati
a napor u prirodi, razmrdati i ukloniti ukocenost misica

Whiplash

pre 10 godina

Meni je depresija dijagnostikovana pre 7 godina i od tada nikakvi lekovi ne pomazu. Prema recima doktora uzrok depresije je okruzenje. Bolujem od depresije zbog ove zemlje u kojoj zivim. Smeta mi mentalitet Srba koji sve gledaju negativno kojima sve smeta,koji ne znaju sta hoce,koji su puni zavisti,zlobe i mrznje prema svemu i svakome i to je ono sto me ubija. Jedini "lek" je promena sredine za koju nazalost nemam mogucnosti osim jednom godisnje kada odem na more. Drugim recima treba da pobegnem odavde. Nikakvi razgovori ni sa psihikatrom ni psihologom nisu i nece pomoci. Prijatelje i sto sam imao sam pogubio jer kao sto neko napisa misle da mi nesto "fali" i sl.
Osim toga teretana i fizicka aktivnost mi donekle donesu olaksanja ali je to kratkog daha tako da tiho i polako umirem svakog dana i svestan sam toga nazalost.....

pa

pre 10 godina

lako je tako lečiti depresiju
kod lakših oboljenja,
a šta ako okolina nije spremna da vas prihvati
šta ako vas svi gledaju kao teškog bolesnika i odbacuju vas, bez pomoći lekara i pomoći okoline nije lako savladati depresiju,svaka osoba drugačije reaguje

Višak optimizma

pre 10 godina

@whiplash

volela bih da mogu da vam pomognem, imam višak pozitivne energije, zaraznog optimizma...
Nekad samo treba svet pogledati drugim očima...
Ali naslage uverenja koje nam društvo nameće su tvrdokorne.
Najčešći problem depresivaca je zakasnelo odvajanje od zahtevnih roditelja, po pravilu prosvetnih radnika.
Ovi ljudi upadnu u duboku zamku preteranih očekivanja svojih roditelja, izgube sebe, svoju živost, svoju ličnost, teško se pronalaze, jer nikad u suštini nisu bili slobodni i ponosni na sebe...
Znam najmanje četvoricu muškaraca sa takvim problemom iz bližeg okruženja, jedan je nažalost izvršio samoubistvo, a svi su pod bromazepamima i psihosomatični.

Put je lak, odvojite se od kriterijuma roditelja, ne morate ići u drugu zemlju, makar gladovali, to je lek. Izdajte sve njihove "žrtve", sva njihova očekivanja, kupili su nekada vašu slobodu svojim činjenjem, ali znajte da nikome ništa niste dužni!
Zaposlite se u drugom gradu. Svako, pa i nesvesno biće instiktivno ume da preživi. Počnite novi život sa presečenom pupčanom vrpcom. U svakome je snaga, sigurna sam, sto posto, da kad vas vetar sopstvenih , pa i najmanjih osvojenih uspeha u slobodi, bude zapahnuo, depresija će nestati kao rukom odneta.

Nisam psiholog, samo čovek, majka, prijatelj, ćerka, žena, koja voli i voljena je, i nadasve slobodna. Znam o čemu pričam...
Sloboda je početak sreće, ne smeta vama Srbija, može i u srbiji da se bude srećan.

realna

pre 10 godina

Kako da ne budem depresivna kad zivim u ovakvoj drzavi,gde svaki dan dozivis neki stres,ma strasno da mi nije mog sincica sto mi svaki dan ulepsa,tesko da ne bih bila depresivna!

Tedi

pre 10 godina

Dodje jesen ja je odmah osetim ne znam sto ima li slicnih iskustava i kako se borite sa deprom ...Ja radim ,vezbam druzim ali se osecam PRAZNO ??? CLICK HELP ?

ne verujem

pre 10 godina

pravi clanak u pravo vreme. Meni se, na zalost, depresija treci put vraca, tako da sve iznova. Lekovi u mom slucaju su uvek bili od najvece pomoci, samo dugo je potrebno da bi se doslo do prave kombinacije

Aja

pre 10 godina

(Tedi, 12. oktobar 2013 15:23)
Imam sličan problem. Prvi put je trajalao nekoliko meseci. Nisam ni bila svesna šta mi je. Prošlo je s dolaskom proleća. Kada sam shvatila šta mi se deliso, počela sam više pažnje da posvećujem sopstvenim osećanjima i raspoloženjima, upravo da bih prepoznala simptome.
Shvatila sam da vežbanje, rad, priroda pomažu. Najteže mi je da se družim u tim danima. Po nekada to radim na silu i malo me podigne.
TEdi,prati sebe. To je jako važno. KAda osetiš da nem oćeš sam sebi da pomogneš, javi se lekaru.
Biti stigmatizovan je teško, ali biti mrtav je ipak teže.
:-)

ŽIGOSANI

pre 10 godina

U Srbiji ako se nekome požalite da patite od depresije ili ako priznate da imate neki psihički problem, odmah će vam lupiti etiketu ludaka, osobe koju treba izbegavati. Meni su moje kolege i drugovi okrenuli leđa kada su saznali od čega "bolujem", a nikome nije ni palo napamet da mi pomogne da otklonim uzroke, jer i depresija kao i svaka druga bolest ne pada s neba i ne dolazi od "bela hleba" ona ima svoje uzroke, a oni su mnogobrojni. Ovde se ljudi suviše lako odbacuju, svašta im se pripisuje, jer "lakše je prihvatiti laži o drugima nego pravu istinu o sebi". Moj vam je savet da se sa tom bolešću ne igrate, jer ona je smrtonosna ako se ne leči. Ako kratko traje i ako je blaga, onda ovde nabrojane metode i mogu da pomognu, ali ako je intenzitet veliki, onda nema igranja, pod hitno potražite pomoć. Ne kažem da ćete je naći, tj. da će vam lekati pomoći, jer u mom slučaju nisu ništa mogli da urade, ali nije loše da popričate s nekim, nemojte se ustručavati da otovoreno pričate o svom problemu, popijte lekove ako vam olakšavaju tegobe, jer tu i gram pomoći mnogo vredi. Verujte u sebe, čak iako vam se sve ruši, shvatite da te ruševine mogu biti jedan novi početak, bolji i kvalitetniji, nemojte dozvoliti da vas te ruševine zatrpaju. Ja sam bio zatrpan ruševinama, jedva sam se iz njih izvukao, ali zato na svet oko sebe sada gledam na potpuno drugačiji način. Posvetite se sebi i radite bilo šta, a na bezvredne ljude ne trošite vreme, jer biti u društvu takvih je gore od depresije !!!

stop

pre 10 godina

@ Žigosani
Nemojte obraćati pažnju na to šta ljudi govore. I ne treba kriti bilo koju bolest. Uvek mi je čudno kako ljudi ne pomisle da niko nije zaštićen i da svakome može da se desi bolest bilo koje vrste. Teške depresije sigurno zahtevaju angažovanje stručne osobe, ali ona vas može samo pogurati, najveći deo, kao i u svemu drugome, i kod svake druge bolesti čovek uradi sam. Naravno korak po korak. I nemojte se osećati žigosanim, jer to niste, možda samo tako mislite, ne postoji niti jedan čovek koji u nekom periodu svog života nije prolazio kroz depresiju, bilo kao težu bolest, ili prolaznu čiji su uzroci teškoće ili gubici u životu.

BojanJ

pre 10 godina

Dodje jesen ja je odmah osetim ne znam sto ima li slicnih iskustava i kako se borite sa deprom ...Ja radim ,vezbam druzim ali se osecam PRAZNO ??? CLICK HELP ?
(Tedi, 12. oktobar 2013 15:23) Trenutno zivim u Svedskoj gde su adoptageni popularni. Arctic Root ili Rhodiola Rosea...ako te ne ubije svedska zima i mrak od 6 meseci nista nece,plusa sam vezbao vitamini,minerali,zdrava ishrana ali.. uvek to nesto...procitajte malo o Rhodioli,mnogo mocna biljka. Meni je pomogla u konkretnim stvarima...TOLERANCIJA,POZITIVA I ENERGIJA.Biljka koja vraca dobar san a ne uspavljuje,koja daje energiju ali i ne spusta te posle kao kafa.Ne ocekujte cuda odmah i sad jer ja je pijen vec godinu dana. 5 dana ON vikend OFF. I posle 2 meseca pauza od 10 dana.Adaptogeni su moc ljudi,Rhodiola,Aswagandha,cak i Peruanska Maca kazu da je dobra ja nisam osetio nista iskreno. probajte citajte,znam da mislite da vam solim pamet iz Svedske,ali ako mogu nekome da pomognem eto...da se ne hvata odmah za Xalol,Bromazepam i ostala djubrad posto ja jedno vreme jesam. Pozdrav

kontrapunkt

pre 10 godina

Klinicka depresija je ozbiljna i teska bolest i ne moze se izleciti cajem od majcine dusice ili jutarnjom gimnastikom. Isto kao sto se dijabeticar ne moze izleciti snagom volje. Mozak je organ kao i svaki drugi, pa se i u njemu nekad poremeti hemija. Zato je kod depresije kao i kod dijabetesa neophodna terapija lekovima uz obaveznu psihoterapiju. Ovi saveti mogu se primeniti kao preventiva, da se poboljsa opste psihofizicko stanje organizma sto je veoma bitno u sprecavanju psihosomatskih bolesti.

Cerka

pre 10 godina

St. Johns Wort je prirodni antidepresant (http://en.wikipedia.org/wiki/St_Johns_Wort). Cak ga prepisuju i lekari u Nemackoj.
Srecno svima.

RESENJE

pre 10 godina

Ja sam imao teski oblik depresije sa panicnim napadima i otklonio je 100% zato obratite paznju.
Nas um nije vezan samo za mozak nego za citav nervni sistem i prozima citavo telo. Depresija je iskljucivanje 95% uma kad nam radi samo analticko logicki deo (za koji je odgovoran samo jedan deo mozga), sto se manifestuje osecajem da mozemo da razmisljamo a nista nema smisla. Tu je i jedna od greski smisao je logicki, smisao imamo, OSECAJ je ono sto fali. Druga i NAJVECA GRESKA JE STO NE MOZEMO LOGICKI DA RESAVAMO PITANJE OSECAJA, zapravo svi krenu da mozgaju sto je zapravo odrzavanje na tom istom nivou. TO JE ODRZAVANJE DEPRESIJE! Proces ide ovako 1.Drustveno je nametnuto i pozeljno da se emocije potiskuju (npr roditelji deci zabranjuju da placu jer ih brukaju). 2. Ucimo kako da kalkulisemo i sve emocije prolaze cenzuru logickog dela mozga koji polako preuzima nesto sto mu nije svrha. 3.Proces je postao obrazac, naisla je jaka emocija za koju je potrebna jaka analiticka obrada. 4. Sva energija i paznja su otisle su u 5% uma i sad se sve resava tim. 5.BITNO taj proces ima inerciju i neko kratko vreme (do dan) nista ne moze da se uradi. 6. NAJBITNIJE NEMOJTE, NEMOJTE, NEMOJTE DA ANALITICKI MOZGATE O RESAVANJU JER SE TIME GLIBITE SVE DUBLJE!
Resenje. Depresija je uvlacenje u sebe. Treba vam expresija. Ishrana i fizicko vezbanje su dobri ali nedovljni. Treba vam urlanje, jaki totalno haoticni pokreti tela. Ukratko treba da izgledate tako totalno luda osoba. Dodatak sledi

dr

pre 10 godina

Ehh kad bi se tako lecila prava depresija, tjst klinicka.
ili one traumatske sa milion simptoma josh, slicnih ulazu u pakao od kojih su najtezi napadi panike i nekontrolisani napadi zalosnih misli i osecanja, prisilne misli itd.
Depresija i melanholija sama po sebi i nije najgora, vec kompleksnost simptoma koji se javljaju u tezim oblicima depre.

Ipak moguce je ukrotiti bolest dugogodisnjom borbom, lekovima i redom u zivotu i ishrani. I sto vishe sunca.
Anarhija i nered pogoduju teskoj depri.

U svakom slucaju da se ne lazemo, ko pobedi tesku depresiju sa svom silom simptoma, zasluzuje purpurno srce, ili u najgorem slucaju zlatnu Karadjordjevu sa macevima.

dosta vise

pre 10 godina

ja ne znam dal je agorafobija deo depresije,ali me ubija 15 god. koliki pakao svaki dan prolazim nemoguce je recima opisati. borim se,lecim,ali se nemilosrdno vraca,kao grom iz vedrog neba. znam da delujem dosadno,pateticno ali mi je nekako lakse kad sa nekima podelim svoja osecanja.

RESENJE

pre 10 godina

Dodatak
Fin nacin postoji za smanjenje i ublazenje i on ja baziran na spoljnim faktorima (ishrana, druzenje...). Ukliko hocete da ga spalite do temelja postoji samo dobar nacin koji nije fin. Te duboko zakopane i zarobljene emocije moraju napolje. Vecine ih sigurno niste ni svesni. Princip je sledeci, kao sto ako sednete i pocnete da tresete nogu jedno 5 min postacete nervozni, isto tako vam je potreban pokret (jak i haotican-bez reda i smisla) koji ce da stimulise i iz mraka na povrsinu izvuce ono sto je neuroticni "self monitoring" zakopao. Razlog zasto je haotican je upravo da bi razbio i premostio kalkulaciju i dosao do emocije. NAPOMENA ovo nije zabava i nije prijatno jer svakakve emocije ce vas obuzimati. Koje god da budu prozivite ih, placite, kukajte, vristite.. NE BEZITE OD NJIH! Sad vecina moze da nadje prostor za pokrete ali ne za zvukove. Prabacite taj osecaj i potrebu da se glasno izrazite takodje u pokret dok zamisljate da to zapravo radite (ja sam tako i radi provereno) Cudno je i u startu i zahteva uglavnom malo glume ali veoma brzo radi. OSHO DYNAMIC MEDITATION integrise jos par veoma korisnih koraka pored katarze(pomenuti haoticni pokreti i zvukovi) i najbolji je prikaz(postoje video klipovi) kako izgleda i kako se radi.
Hipnoticka regresija i terapija posle su takodje adekvatno resenje ali tesko cete naci pravu osobu za to. Nemojte da mi verujete na rec nego probajte ovo SVAKOG DANA DISCIPLINOVANO, A NE KAD VAM DODJE.

Mirjana

pre 10 godina

Slazem se sa RESENJEM da se problem depresije ne moze resiti na racionalnom nivou pa zbog toga mnoge psihoterapije I razne analize I nisu uspesne. Potrebno je oslobadjanje BICA, dakle ne izlecenje jer bice nije bolesno ono je samo zarobljeno u emotivnim blokadama. Kako se razresavaju blokade? Postoje TEHNIKE tj prakse koje postepeno oslobadjaju bice a da se vi racionalno uopste ne angazujete. Prosto,angazujete se samo da tehnike izvodite redovno I sa ljubavlju koliko je god moguce. Postoji vise puteva, za verujuce to su post,molitva I razgovor sa duhovnjacima. Za istocno orjentisane tu su joga I meditacija kao I adekvatna ishrana. Proces je dug a front mora biti sirok kao I sveobuhvatan a to znaci treba da obuhvata fizicko-materijalno telo (umerene vezbe,setanje,adekvatna ishrana) kao I emotivno-duhovni deo (molitva,meditacija,pisanje...). Ja sam bila u teskoj depresiji, I vrtela sam se u krugu racionalnom bezuspesno. Onda sam napustila Srbiju,odrekla se I svog obrazovanja,radim najbanalniji posao ali sam mirna I spokojna. Lecim se homeopatski,vezbam jogu,pazim na ishranu,idem redovno na emotivno oslobadjajuce masaze. Negde sam na pola puta I sve sam bolja, sposobna sam cak I da napravim proboj ka poslu blizem mom stepenu obrazovanja I intelektualnih sposobnosti ali za sve je bilo potrebno vreme, godine preciznije.Moguce je,kazem svima a lekova na ovom svetu ima :-)