Četvrtak, 10.10.2013.

12:29

"Krupne promene u obrazovanju"

Ministar prosvete Tomislav Jovanović najavio je danas "krupne promene u obrazovanju".

Izvor: Tanjug

"Krupne promene u obrazovanju" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

Natalija Nikolić

pre 10 godina

“Убеђен сам да ћемо наћи решење да поправимо друштвени и материјални статус образовног кадра, почев од учитеља и оних који раде у предшколским установома па све до врхунских научника и академика”, рекао је Министар просвете, науке! Prazna propaganda! Za 23 godine apsolutno pogrešne politike (ratne ideologije mržnje) vi ste svi zajedno (sve stranke tj. vlast) sve dibudus upropastili pa i obrazovanje. Ako 23 godine postoji sistem da je biti moralan, savestan, znalac svoje stuke, stručnjak nešto nevažno za društvo to nije patriotizam a da je biti snalažljiv, nemoralan, muvator, neznalica nešto KUL, nešto poželjno za društvo tj. da je to patrijotizam o čemu ministar mašta. Duhovni genocid je već izvršen!
Ps. Mi smo u evropi jedina zemlja bez srednje klase postoji samo narod i vlast. Za narod (i stručnjake) život kao u Kolumbiji a za vlast život kao u Severnoj Koreji.

Pametnjaković

pre 10 godina

@(pametnija od pametnjakovica, 10. oktobar 2013 18:03)

Ja sam proizašao iz Beogradskog Univerziteta, tako da sam prošao i osnovnu školu i srednju, pre toga. Maltretiranje bez granica, potpuno bespotrebno i beskorisno. I da li mi je išta od toga koristilo. Nije. Sa diplomom faksa mogu da obrišem znaš i sama šta, jer sam učio potpuno nebitne stvari. Praktično, da bih radio posao kojim se bavim morao sam sam da naučim stvari iz stranih knjiga i naravno da uložim veliki sopstveni trud primenjujući sve što sam naučio u praksi, jer su naše knjige ili zastarele ili studenti koji su ih prevodili za profesore nisu dobro preveli. Profesori daju studentima, a većina studenata ne plaća profesionalnog prevodioca pa onda to ispadne bez veze na kraju. Opet, s druge strane, naši profesionalni prevodioci ne rade baš kako treba, loši su, kao uostalom i u svakoj branši kod nas. I onda dođe još i profesor koji je potpun promašaj pa od svega toga smandrlja neku glupost što pre da se nađe u pisarnici da zaradi pare uvaljujući to đubre studentima kao udžbenik. Čast izuzecima, bilo ih je neću da grešim dušu, ali vrlo malo. Neki od tih što su dobri su inače ostali bez posla na ovaj ili onaj način. Znači od njih troje, dvoje je ostalo bez posla. Tako da mi nije jasno gde ti živiš i šta si ti završila ako je po tebi to normalno.

Nastavnik

pre 10 godina

Naše obrazovanje je katastrofalno pre svega zbog udžbenika iz kojih uče đaci najnižih razreda pa zaključno sa fakultetima. Rečenica da obrazovanje treba prilagoditi društvenim potreba, ne znači ništa. Ono što je bitno u osnovnim školama, udžbenike treba prilagoditi funkcionalnim znanjima i decu osloboditi nepotrebnog učenja tipa " koliko Crveni kmeri proizvode batate" i tako redom te gluposti izbaciti iz udžbenika. Dok se to ne uradi, dati uputstva nastavnom osoblju da u ispitivanju i ocenjivanju dece odustanu od nepotrebnih sadržaja i da svaki nastavnik, insistira samo na neophodnim i funkcionalnim znanjima. Primer - Batati nema mesta u udžbeniku geografije ali deca moraju da znaju geografsku širinu, dužinu, strane sveta i sl. Udžbenici za studente moraju biti osavremenjeni, tako da naprimer na Ekonomskom fakultetu nema više, teorije, podataka,koje se više ne koriste u svetu i ne pomažu reformi ekonomije i finansija jer su zastareli i datiraju još iz socijalizma. Ista situacija je naprimer na mašinskim fakultetima, svet je mnogo napredovao u svim oblastima i naše obrazovanje mora da prati nove tehnologije. Već vidim otpor kod profesora koji su pre puno godina napisali svoje udžbenike i drže se njih kod ispitivanja studenata, takve profesore treba sankcionisati. Ako nije spreman da prati promene u materiju koju predaje ne može biti profesor. Tačka. Ako na ovaj način ne reformišemo obrazovanje ostaćemo bez kvalitenog obrazovanja kao stuba razvoja naše države.

Verica

pre 10 godina

@Ja sam
Zato sto je osnovno obrazovanje, kako mu to ime lepo kaze, osnovno. Ono sto bi trebalo da znate. Njutnovi zakoni su opste obrazovanje, barem osnovni koncept. Ako je neko dete izuzetno talentovano za neke oblasti, moze da ide na vanskolske aktivnosti, ali osnovna skola je to i nista vise. Ne sluzi za profesionalnu orijentaciju i razvijanje posebnih talenata.
Niti srednja skola ne treba da sluzi iskljucivo za profesionalnu orijentaciju, mada se to kod nas posebno katastroficno shvata, kao i izbor fakulteta. Velika vecina mojih prijatelja iz srednje skole i fakulteta radi poslove "za koje se nismo skolovali", sto je u "razvijenim zemljama" najcesca praksa, a kod nas se shvata kao neko prokletstvo.
Ako tvrdimo da je program preobiman onda treba da se zapitamo kako gledamo na opste obrazovanje i kakvo bismo zeleli za nasu decu. Po meni je, ipak, najveci problem ne u kolicini materije, vec u nacinu na koji se ona prenosi i ocenjuje znanje. Svi su potpuno apaticni i nemotivisani, od roditelja preko dece do direktora skole. Sto manje znaju ljudi su arogantniji. Roditelji se pitaju zasto njihov dete mora da uci neke datume, a ne pita se da li da mu kupi novi tablet, telefoni, igru za Playstation i slicno.

42

pre 10 godina

U prevodu hoce da nam poruce da smo trebali megatrend da zavrsimo a ne da se mucimo uzalud! Na kraju,ko ima jacu vezu zaposlice se!

Da li vam je ovo poznato?

pre 10 godina

Bilo bi lepo gospodine ministre da počistite visoko školstvo (kao što je Ministarstvo naučilo pameti osmogodišnji i srednjoškolski kadar - pa lepo znaju kako da se ponašaju, šta ne sme da im padne na pamet da kažu detetu, itd.
Visoko školstvo je RAK!
Ponašanje profesora je skandalozno - od odnosa prema studentima, preko želje da ih student zove "uvaženi profesore", preko obraćanja studentkinjama sa Mico, Cico, milice, dušice (!?), do predavanja-čitanja lekcija, nedržanja predavanja, nedolaženja na predavanja, kašnjenja na ispite od po nekoliko sati.
To iskorišćavanje studenata za prevođenje materijala (radi sopstvenog napredovanja), to iskorišćavanje asistenata da drže ispite, to dolaženje jednom nedeljno na fakultet - NEDOPUSTIVO je!

komentar

pre 10 godina

"Pa nekada je bila čast dobiti Vukovu diplomu,ali tay su je dobijali samo stvarno oni koji vredea sada je dele i šakom i kapommaminim i tatinim sinovima koji posle na prijemnom ispitu ni pola testa ne urade."

Svima onima koji na neprovaljenom i nefilovanom testu ostvare polovinu poena iz oba predmeta ja bih Vukovu diplomu uramio zlatnim ramom. Na zalost ima onih kojima je problem da osvoje i 1 bod.

komentar

pre 10 godina

Najveca katastrofa:
- "smanjenje opterećenja studenata", "maksimalno da ih rastereti na završnom ispitu", "gradivo, za koje znam da je preobimno"
Svaki od prethodnih 5 ministara je smanjivalo gradivo. Ajde Gasa je menjao "nesto" za "nesto drugo", ali svi ostali su menjali "nesto" za "nista"!?
To je kao da imate litar soka, a onda vam svaki sledeci ministar odlije pola litra soka i dolije pola litra vode (osim Gase koji je pola litre soka menjao za pola litre drugog soka). Jel vam jasno sta na kraju dobijete?

Ako je ovo gore zvanicni stav (a poslednjih 5 ministara je bas to predlagalo) onda ajde da UKINEMO maternji jezik, matematiku, strane jezike, fiziku, hemiju a da uvedemo predmete koje ce svi ucenici savrseno razumeti: zevzecenje, pljuvanje u dalj, fejsbukovanje, itd pa da svi djaci (i studenti) imaju sjajan rezultat na svim ispitima.
S obzirom da je sada Internet siroko dostupan, neko od tih i takvih djaka ce valjda jednom naici na nesto sto spada u gorepomenute predmete a s obzirom da nece imati traumu od toga iz skole, mozda zakljuci da je to nesto "super" ili "kul". Uostalom trauma od nekog predmeta i nastaje zbog zaostatka (djak je trebao nesto da nauci a nije), pa kada nema zaostatka (predmeta) nema ni traume.

Mica

pre 10 godina

Gospodine ministre,studiranje po bolonj je čist promašaj,to će i smi studenti da vam potvrde.Vratite stari način studiranja i bićete ponosni na svoje studente i njihovo znan.to je što se tiče bolonje. Što se tičenaukeda li je neko nekada proverio koga preko projekata finansirate?Ova naša siromašna zemlja finansirasve i svašta.Kad bi ste to iskontronisalipola novca bi ostalo ukasi i bilo iskorišćeno u pametnije svrhe.Proverite broj zapošljenih po obrazovnim ustanovama a posebnu pažnju obratite na njihovo obrazovanje.Pa nekada je bila čast dobiti Vukovu diplomu,ali tay su je dobijali samo stvarno oni koji vredea sada je dele i šakom i kapommaminim i tatinim sinovima koji posle na prijemnom ispitu ni pola testa ne urade.Nepotizam uništi svaku strukturu društva.

pametnija od pametnjakovica

pre 10 godina

(Pametnjaković, 10. oktobar 2013 15:47)

Vas komentar dovoljno govori o Vama,tako da ne bih ja tu nista dodavala!

Sto se tice najavljenih promena u obrazovanju,nisam sigurna da ce se bilo sta krucialno desiti.
Nase drustvo vec cetvrt veka radi na urusavanju obrazovanja dece,kao da se takmice jedna vlast sa drugom,koja ce vise unazaditi vec i onako katastrofalno stanje.
Obrazovni sistem nije nista drugo do odraz stanja u zemlji,jer nosioci vlasti u zadnjih 20-ak godina su svojim delanjem,maksimalno degradirali sve postojece vrednosti,pocevsi od onih moralnih,do svih drugih!

Odmah posle toga na red dolazi briga drzave o obrazovnom sistemu,a posebno o statusu prosvetnih radnika,kako onom drustvenom,tako i materijalnom.
Gospodin sa pseudonimom Buda Baba je to lepo objasnio,za pametne dovoljno.
Gorecitirani "gospodin" je ocigledno iz onog drugog miljea,upravo onog,zbog kojeg nasa drzava i jeste u stanju u kakvom je danas.

apsurdistan

pre 10 godina

(Buda Baba, 10. oktobar 2013 13:48)
Preporučujem (+149)
Ne preporučujem (-12)

Hahahaha 12 kafe-kuvarica i policajaca kursadzija komentar ocenili negativno :)

Samo se pitam,kako to plan i program rada tj. obimno gradivo nisu bili opterecujuci za nas nesto starije,koji su svoje obrazovanje zavrsili do famoznih `90-ih?!
Nesto se ne secam da je tada bilo ovoliko neobrazovanih,a oni najlosiji su da ih probudite u po noci znali kada je poceo I svetski rat,a o onih 6x8=54 i najvecoj ptici ORO sto se vrti na internetu da ni ne govorim!
Mislim da ce pre biti problem do nas roditelja,koji od svoje dece pravimo neznalice i invalide,sto smo ih pustili niz vodu,da ih ulica vaspitava,jer profesorima u skoli danas citamo bukvicu i pretimo batinama kada im daju jedinicu,i onda se trijumfalno vratimo kuci,da se detetu pohvalimo kako smo ih naucili pameti,zar ne?
Sta onda da ocekujemo od svoje dece sutra kada odrastu,obrazovane,sposobne,marljive i postene ljude?
U nekoliko navrata sam bio ocevidac neprijatnih razgovora na relaciji roditelj-profesor,mogu samo misliti kako se deca ponasaju.Za tih 44000din ne da ne bih radio u prosveti,nego ne bih radio za duplo vece pare!
Usput,da ne bude zabune,radim u privatnoj firmi u unutrasnjosti sa SSS,i plata mi je nesto veca od profesorske.

Skolarac

pre 10 godina

Bas me zanima da li su Kembridz ili Sorbona prihatili tu bolonju. Ako jesu onda super, ali ako nisu onda je to definitivno nacin da se upakuje osrednjost u znanju.

komentar

pre 10 godina

E ovo stvarno ne lici na dobro!:(

Neke stvari su mu cista ironija:
- "bolji društveni i materijalni status nastavnika"
Odakle?

- "studije prilagođene društvenim potrebama"
Nasa privreda bas vapi za menadzerima u marketingu!?

- "Ubeđen sam da ćemo naći rešenje da popravimo društveni i materijalni status obrazovnog kadra"
Ajde bar da je rekao "sacuvamo", ali ne, on tvrdi "popravimo"!? Odakle?

Ja sam uocio i nesto pozitivno (jel video jos neko nesto takvo):
"Imamo zahtev da upišemo nekoliko desetina hiljada stranih studenata"

Ali zato imamo katastrofe u najavi:
- "Takođe, predstoji nam i rangiranje fakulteta"
Kako li ce to izgledati? Recimo poredjenje Ekonomskog i Medicinskog fakulteta u Beogradu? Jel ume neko da smisli neki iole logican kriterijum?

- "neke segmente treba razmisliti o angažovanju naših stručnjaka dokazanih u svetu ili stranaca, kao konsultanata u vitalnim projektima za državu i društvo"
Ako je mislio na nauku to je sasvim O.K. Ako je mislio na obrazovanje,
to je katastrofa, jer nijedan stranac ne zna nas obrazovni sistem.

Mihalj

pre 10 godina

Kaže ministar, popraviće položaj nastavnika. U isto vreme Krstić kaže "Za smanjenje plata neće biti izuzetaka, kaže Lazar Krstić."

Тралала

pre 10 godina

85. сам годиште. у ОШ-ма по мени имамо три проблема. 1. Уместо да децу науче да размишљају/комуницирају, они их уче да бубају. Које године је убијен овај, које године онај, шта су којекакви географски технички изрази, које је године рођен овај или онај научник. Ма дај бре какве су те глупости?! Данас имате толико информација и знања на свету да је немогуће све у детаље знати. Уосталом постоји интернет и вам школе можете ћак више сазнати него у школи. Шкла као институт випе није једино место знања. Обим и начин на који се градиво даје је такво да су деца приморана да многе ствари бубају тј уче само за оцену а не зато што то схватају. 2. Усред толико бубања деца немају времана да науче да комуницирају. Мало ко у ОШ је икада водио расправу да дам за пример. 3. У ствари најважнија ставка је да децу учимо да буду роботи знања без да их научимо да буду људи. Малтене 95% градива је усмерено ка знању и књигама а ствари као што су владање, опхоћење према другима, друштвено користан рад су небитни док су преко 50% занимања социјалног смера тј рад са људима и за људе. Па мени ни на једној књижици никад није написано нешто о владању. Колико је насилника и дебила од деце, са петицама (да са одличним успехом) после уписало добре школе је скандалозно! Онда такви доћу на одговорнија места у животу и види чуда: понашају се силеџијски, краду, лажу и мажу! Да је ово истина потврђује ниво корупције и морала код доктора, адвоката, судија, директора, руководиоца итд итд.

Velja

pre 10 godina

Smanjivanje gradiva na fakultetima? Stara ispričana priča jer će svaki profesor da se bori za broj bodova za svoj predmet. Ili će možda studenti npr. na Stomatologiji idalje padati na ispitu Anatomije jer ne poznaju dovoljno jajnike!?

Vlada

pre 10 godina

Nama niko ozbiljn i neko ko razmislja ne odgovara. Pa, bice promena ali i tu treba neke stvari sistematizovati. Sve sto je covek rekao je u redu i treba se prilagodjavati i pratiti kako to izgleda u razvijenim zemljama da bi se sto bolje uklopili. Treba mozda povecavati neke plate u prosveti ali postepeno kad se prvo napravi dobra organizacija posla i potreban broj ljudi za tu oblast.

sveti velikomucenik

pre 10 godina

uvedite da se studenti iz crne gore rangiraju kao stranci, kad vec nismo ista drzava, neka tako bude u svim segmentima zivota!
(banana, 10. oktobar 2013 12:52)
-----
@banana

e alal ti plajvaz bananamen - kake veze studenti iz crne gore imaju sa programskom reformom i modernizacijom naseg skolstva?

uzgred budi receno, dok se sve druge drzave trude da se otvore i uvecaju broj gradjana koristeci i skolstvo za to - (primeri, bugarska prihvata makedonske studente kao gradjane, austrija sve studente sa bivsih joj teritorija, a USA, e oni tek dovlace sa svih strana i obecavaju im san...) - srbija treba da gazi veze sa ono malo prijatelja sto jos ima!?

e moja banana drzavo - treba da unapredimo nase skolstvo i onda da pozovemo jos zainteresovanih studenata sa strane da ovde zavrse skole, i onda ostanu da zive i rade u srbiji, i uz to da ih izljubimo i blagosiljamo svaki dan sto su tu - jedino tako se ide napred u 21 vek!!!

Kekec

pre 10 godina

Укините већ једном тзв. малу матуру. Она нема значаја за опредељење деце, само им непотребно одузима могућност уписа жељеног занимања.
И још нешто: да ли се ико запитао колики је обим градива да би се за њу, било како организовану и било колико тешку, деца успешно спремила? То је градиво барем од 5. до 8 разреда основне школе? Родитељи, мислите на своју децу и њихово оптерећење!

petar

pre 10 godina

Uvedite Megatrendovu diplomu, kakav sad Vuk, pa u ovoj zemlji vise ne vazi pisi kao sto govoris citaj kako je napisano nego misli kako ti rulja kaze

Pametnjaković

pre 10 godina

@(Buda Baba, 10. oktobar 2013 13:48)

Naši profesori i učitelji ne vrede ni 1000 din. Ja bih im platio da ne rade. Mnogo su preplaćeni a pri tome ne nauče ništa korisno, samo maltretiraju i iživljavaju se gde god mogu i stignu, čast izuzecima koji se mogu izbrojati na prste. Ako bi se obavili psiho testovi, 90% bi palo, to su sve uglavnom nenormalno iskompleksirane kreature.

equilibrium

pre 10 godina

Osnovni problem naseg skolstva je metodika nastave. Retko koji nastavnik zna kako da nekoga nauci.
Tamo gde tog problema nema postizu se vrhunski rezultati. Primer je Matematicka Gimnazija. Poneki nastavnik u skoli zna svoj posao, ostatak je mrtvo more koji forsira bubanje. Ostavimo po strani neadekvatne plate. Ovi koji rade svoj posao kako treba su takodje slabo placeni ali ipak postizu rezultate. Rezultati mrtvog mora pokazuju se na PISA testovima.
Mozemo sami sebe lagati do sudnjeg dana ali stvari stoje tako. Mrtvo more nesposobnih nastavnika nije nastalo preko noci vec je posledica visedecenijske negativne selekcije.
O znacaju metodike nastave govori i sledca cinjenica. Kada kazete fizicka hemija vecina ce dobiti asocijaciju Piter Atkins sa Oksforda. On nije istrazivac. On je metodicar nastave i autor udzbenika koji koristi ceo svet. Ljudima dakle ne pada na um naucnik, ma sta on otkrio vec metodicar kome duguju zahvalnost za lako steceno znanje. To je dobar nastavnik.

Cika Velja

pre 10 godina

Gospodo draga,mi smo u poslednjih dvadest godina toliko urušili prosvetu, srozali ugled prosvetnog radnika,ne mislim na platu,mada nema države u kojoj vozač gradskog ima veću platu, nego gimnazijski profesor, počeli smo da se sprdamo sa zanimanjem učitelja, profesora... Bitno je biti član partije, raditi u javnom preduzeću, a bas nas briga za one "slepce" prosvetare, sta hoće oni-ne rade tri meseca, a što još više boli,tu se vrzmaju neki loši đaci, đaci ponavljači. Lupiće nas to po glavi, već počinje da kljucka, ali dok se mi osvestimo, biće zaista kasno.

bulidza

pre 10 godina

Imam dete u 7. razredu OŠ. Nastavni plan i program u osnovnoj školi je tako koncipiran, da deca ne mogu samostalno i uz pomoć nastavnika da ga savladaju. Često ni roditelji ne mogu uspešno da im pomognu. Kao da neko namerno, a može i bez toga "kao da", stvara takve uslove da roditelji moraju da angažuju privatne nastavnike. To počinje već od 4. razreda. U 7. razredu se masovno angažuju privatni nastavnici matematike i stranih jezika, a za njima slede fizičari i hemičari. Pogledajte samo početne lekcije u matematici za 7. razred. Dete dolazi iz škole i nema pojma šta su učili. Ja nisam matematičar, ali sam visokoobrazovan i solidno poznajem matematiku, pa ipak se dobro zamislim nad ovim lekcijama i provedem vreme samostalno izučavajući šta je autor hteo da kaže, kako bih gradivo prvo ja savladao, pa ga onda primereno preneo detetu. To su takve budalaštine. Nastavnici tu nisu mnogo krivi, jer i meni treba dosta vremena da bi dete shvatilo lekcije. Treba prilagoditi gradivo uzrastu dece, a udžbenike da pišu kompetentna lica sa obaveznim prethodnim psihotestiranjem. U tim se udžbenicima mogu videti takve nebuloze, a po nekada, ne tako retko, i pogrešne stvari.

roditelj

pre 10 godina

velike promene su vec uradjene pa mala deca idu ujutru u skolu a od petog posle podne. normalan covek to ne bi uveo ako mu je interes dece na prvom mestu. moja cerka ide u osmi razred. dolazi kuci oko pola osam, vecera i naravno da joj se ne spava nego kompjuter i opustanje posle skole. naravno ujutru sam ja na poslu a ona kad se probudi vec treba da krene u skolu i od ucenja skoro nista. mnogo je bolje bilo da mala deca spavaju ujutru a da stariji idu ujutru mnogo bi vise ucili jer zamislite dete od sedam godina kako ustaje u sest da stigne u skolu. to je cak i nehumano. moja cerka je odlican ucenik i nije problematicna al po ovom sistemu ja nju i ne vidim i bojim se da ce disciplina popustiti. ako i drugi misle ovako kao ja ministre vratite smene kao sto su i bile.

nbgd

pre 10 godina

Završih i fakultet, reformu obrazovanja još ne dočekah! Ja ne znam kada će više da shvate da je obimnost gradiva u osnovnoj školi prevelika?! Kao neko ko je prošao osnovnu, srednju, državni fakultet i kad gledam iz ove perspektive najteže mi je bilo u osnovnoj, bez preterivanja! Sve živo smo učili a ništa nismo znali (osim predmeta koji su nas interesovali, u mom slucaju matematika, istorija, jezici). Treba im smanjiti gradivo, u OSNOVNOJ, učiš OSNOVNO, srednjom se opredeljuješ za oblast koja te najviše zanima, stručne skole, matematička, filološka, sportska gimnazija itd. A to da se uzimaju izborni predmeti još u osnovnoj nije baš razumno iz prostog razreda što jako malo dece u tom dobu nije sigurno u to šta voli i ta mu leži, kasnije bi se javio problem pri upisu srednje, kao što je slučaj sa upisom na fakultet, ako ste završili srednju ekonomsku npr.ne možete upisati veterinu, medicinu, hemiju itd, iz tog razloga je malo diskutabilno.

Sax

pre 10 godina

Velike promene? Dajte neke male, niste vi za velike stvari.

Za početak, omogućite mom klincu da ne tegli svakoga dana ranac od deset kila i da nema svaki dan po šest časova. Isterajte popove, jer ono što oni pričaju nema veze sa znanjem i naukom. Zatvorite SinMiDiduk-e, Megableje i ostale Union Karbajde. Naučite decu da uče, a ne da bubaju. Naučite "petake" da čitaju, pojma nemaju. I popravite klozete u "Drinki Pavlović", da mi klinac ne juriša na klozet čim se vrati kući jer to u školi od grozote ne može da obavi.

Sram vas bre bilo! #&#*/%&-+(/*#%/%#/+/% (autocenzurisano)

patriota

pre 10 godina

Najvise me cude ljudi koji smatraju da deca u skoli ne treba da uce, vec da nastavnici treba da preuzmu ulogu bejbisitera. Ono sto me jos vise iznenadjuje je da sve reforme skolstva idu ka tome, pa na kraju je najveca ptica "oro".

Profesorka

pre 10 godina

O kakvom izuzecu prica gospodin ministar, izuzeti smo iz razloga zato sto nam plata ne prelazi famoznih 60000(30% je manja od toga), kao i svi ostali sa nizim primanjima,a ne zato sto smo profesori.
Inace, cisto da se zna pricam o platama zaposlenih u srednjoj skoli

XLav

pre 10 godina

Ovo je isto "resenje" kao sa aflatoksinom, studenti nemaju pojma i ne mogu da savladaju gradivo po bolonji, osnovci nemaju pojma i imaju katastrofalne rezultate na prijemnom za srednju, ali resenje je: "Učiniću sve da pitanja budu maksimalno lagana"! Znaci resenje da nam deca vise znaju na testovima je to sto cemo ih pitati na prijemnom ispitu za srednju koliko su 2 i 2? SRAMOTA!

Amos

pre 10 godina

Da da... preteska je osnovna skola, gradivo je preobimno, deca su prinudjena da spavaju samo 2-3 dnevno kako bi uradila sve obaveze...
To je verovatno razlog sto u srednjoj skoli ne znaju da saberu 2 dvocifrena broja napamet ili sto ne znaju tablicu mnozenja do 100. Nisu stigli da nauce jos i to, pored svih ostalih obaveza.
A posto ih od tolikih obaveza na kraju uhvati i nesanica, onda su prinudjeni da nocu bleje ispred dragstora sa pivskom "krmacom". Cisto da ih malo uhvati san ili bar da se opuste, jer sutra rano treba ustati da se pripreme za skolu.

A sto se tice studenata - kad budu imali profesore/asistente koje interesuje STUDENT, onda ce i njima biti bolje i lakse. Dok su profesori/asistenti na fakultetima samo radi plate i titule - imacemo ovo sto imamo i sad.

sande89

pre 10 godina

@ Моје дете у седмом разреду основне школе три пута недељно има седам часова, два пута шест и једном пет, што је 32 часа недељно. pa valjda se subotom ne ide?! :) a to što ste nabrojali ispada 38 časova. malo ste se "potikali" da li je to nedostatak argumenta , pa navalis da pljujes .. slažem se da je školatvo u katastrofalnom stanju!

Vasa

pre 10 godina

Koliko mi je poznato plata nastavnika u srednjoj skoli je manja od 50000 pa im plate nece ni biti smanjivane. Kako ministar misli da poboljsa materijalni status prosvetara je pravo pitanje. Moguce je da odgovor lezi u najavi ministra finansija da se napokion planira uvodjenje platnih razreda koji bi se primenili na sve zaposlene u javnom sektoru. U tom slucaju svi fakultetski obrazovani prosvetari imaju cemu da se nadaju, jer su omalovazeni u odnosu na lekare i sudije. Visak novca za prosvetu jedino se moze obezbediti otpustanjem i smanjivanjem plata u javnim preduzecima i opstinama gde se stranacki ali i za pare zaposljavalo preko svake mere. Vazno je razbiti monopole i u javnom sektoru sto se posebno odnosi na komunalna preduzeca. Voleo bih da neko demantuje podatak koji cu ovde izneti; pouzdano znam da vozac u beogradskoj Cistoci uz nocni rad moze regularno da zaradi preko 80000 mesecno, dok je plata doktora nauka u drzavnom institutu jedva 60000...

Anja

pre 10 godina

"Da pitanja budu lagana, neopterecujuca, ..." Postoji snimak na youtube-u kako na pitanja iz opste (ne)kulture odgovara studentkinja trece godine Akademije za bankarstvo sa odseka za reviziju (mislim da sam ovo pogodila), kada na pitanje kada je poceo Prvi sv. rat kaze "1934., ili tako nesto, a koleginica (valjda sa fakulteta) je ispravlja:"Ma ne, ranije, 1389.". I onda kao slag na tortu, na pitanje koja je ptica najveca na svetu, mi cujemo odgovor "Or'o!" (Nisam sigurna da li treba apostrof, ili je bez apostrofa).

Ja sam

pre 10 godina

Zasto sva deca do osmog razreda uce iste predmete? Zasto bi neko znao sve Njutnove zakone a zanima ga isklucivo slikarstvo?
Zasto vec od cetvrtog razreda ne omoguciti deci talentovanoj za posebne oblasti da imaju vise casova iz predmeta koji im ,,leze" a osloboditi ih onih koji im stvaraju nocne more?

nensi

pre 10 godina

Ministar kaze gradivo jeste obimno ali dok se ne promeni tako je. Pa prvi vam je posao da smanjite gradivo osnovcima i oplevite sve nepotrebno sto je u uzbenicima. Moja unuka od 7 godina svaki dan nosi na ledjima teret od ;etiri kilograma. Zasto? Odgovorite ministre.

Buda Baba

pre 10 godina

Kada sam pre nekog vremena procitao komentar jednog profesora da ima platu cirka 44000din,apsolutno mi je sve bilo jasno!

Posle svega,ne cudi me da prosvetu svi zaobilaze u sirokom luku,da se tamo zaposljava samo ko mora.Alo ljudi,zar ocekujete da od nase dece naprave ljude oni koji imaju manja primanja od kafe kuvarica po javnim preduzecima!?Pa jedan kursadzija policajac ima 50% vecu platu,sto je jadno da jadnije ne moze biti.Kakva ocekivanja mozemo imati od nezadovoljnika,koji su najpotcenjenija struka u drzavi?

Kada jedna drzava dozvoli da drustveni(prava i obaveze) i materijalni polozaj prosvetnih radnika sroza ovako mizerno nisko,ne moze se ocekivati nista dobro,sto se iz dana u dan potvrdjuje vestima iz crnih hronika!

Uradio sam pravu stvar pre 5 godina,kada sam suprugu ubedio da ne prihvati posao u skoli,sto naravno ne oslikava moju preveliku pamet,vec jadno stanje u kojem se prosvetari nalaze.

roditelj-profesor

pre 10 godina

gradivo ne da je opsirno nego preopsirno da jedan odlican ucenik ne moze da digne glavu od knjige i da se posveti jos necem korisnom! Deca nam se istrose jos u osnovnoj i srednjoj skoli pa posle tesko dalje!

I mi smo ucili svasta

pre 10 godina

@ljutica
Nije problem sta se uci i koliko je obimno... I mi smo ucili sve i svasta i gundjali takodje. Problem je sto nam drzava servira da jedino ako idete u it sektor imacete para, u svim ostalim slucajevima propadate. A sto se tice usmeravanja pre 8. razreda- to nema veze s vezom, ja prilikom upisivanja fakulteta nisam bila sigurna sta mi lezi, a ne u osnovnoj skoli...

ljutica

pre 10 godina

Otidjite u Evropu pa vidite sta deca uce i kakav im je sistem obrazovanja. Samo cete nastaviti dalje sa programom koji je nenormalno obiman i opterecujuci za decu. Uce sve a ne znaju nista.Maturu ukinite a oredeljenje za smerove pre 8 razreda. Dosta prakse pa kad izadju iz srednje bice sposobni za posao a ne neznalice.

Valentino Rossi iz Leskovac

pre 10 godina

Vidim da odmah 'vatate krivine,kad je primena ovog paketa za stednju u pitanju.
Nismo ni sumnjali.
Narocito da cete u vi biti izuzeti od smanjenja plata.
Ozbiljno nema sta.

Луд збуњеног

pre 10 godina

Моје дете у седмом разреду основне школе три пута недељно има седам часова, два пута шест и једном пет, што је 32 часа недељно. Закон о основном образовању прописује до 27, колико се сећам. Кад сам позвала Министарство и предочила им ситуацију, рекли су, цитирам: "Ми смо немоћни"!
О чему, дакле, ми овде причамо?

Andjela

pre 10 godina

Izbacite crkvu iz skolskog sistema. Em sto je protiv Ustava,
em sto se vrsi indoktrinacija dece.
Vratite Dositeja i Vuka, i eliminisite sv. Savu.

Jesmo se vratili par koraka nazad, ali dosta je bilo,
vreme ja da se krene napred... Zar ne?

Луд збуњеног

pre 10 godina

Моје дете у седмом разреду основне школе три пута недељно има седам часова, два пута шест и једном пет, што је 32 часа недељно. Закон о основном образовању прописује до 27, колико се сећам. Кад сам позвала Министарство и предочила им ситуацију, рекли су, цитирам: "Ми смо немоћни"!
О чему, дакле, ми овде причамо?

Andjela

pre 10 godina

Izbacite crkvu iz skolskog sistema. Em sto je protiv Ustava,
em sto se vrsi indoktrinacija dece.
Vratite Dositeja i Vuka, i eliminisite sv. Savu.

Jesmo se vratili par koraka nazad, ali dosta je bilo,
vreme ja da se krene napred... Zar ne?

Buda Baba

pre 10 godina

Kada sam pre nekog vremena procitao komentar jednog profesora da ima platu cirka 44000din,apsolutno mi je sve bilo jasno!

Posle svega,ne cudi me da prosvetu svi zaobilaze u sirokom luku,da se tamo zaposljava samo ko mora.Alo ljudi,zar ocekujete da od nase dece naprave ljude oni koji imaju manja primanja od kafe kuvarica po javnim preduzecima!?Pa jedan kursadzija policajac ima 50% vecu platu,sto je jadno da jadnije ne moze biti.Kakva ocekivanja mozemo imati od nezadovoljnika,koji su najpotcenjenija struka u drzavi?

Kada jedna drzava dozvoli da drustveni(prava i obaveze) i materijalni polozaj prosvetnih radnika sroza ovako mizerno nisko,ne moze se ocekivati nista dobro,sto se iz dana u dan potvrdjuje vestima iz crnih hronika!

Uradio sam pravu stvar pre 5 godina,kada sam suprugu ubedio da ne prihvati posao u skoli,sto naravno ne oslikava moju preveliku pamet,vec jadno stanje u kojem se prosvetari nalaze.

Amos

pre 10 godina

Da da... preteska je osnovna skola, gradivo je preobimno, deca su prinudjena da spavaju samo 2-3 dnevno kako bi uradila sve obaveze...
To je verovatno razlog sto u srednjoj skoli ne znaju da saberu 2 dvocifrena broja napamet ili sto ne znaju tablicu mnozenja do 100. Nisu stigli da nauce jos i to, pored svih ostalih obaveza.
A posto ih od tolikih obaveza na kraju uhvati i nesanica, onda su prinudjeni da nocu bleje ispred dragstora sa pivskom "krmacom". Cisto da ih malo uhvati san ili bar da se opuste, jer sutra rano treba ustati da se pripreme za skolu.

A sto se tice studenata - kad budu imali profesore/asistente koje interesuje STUDENT, onda ce i njima biti bolje i lakse. Dok su profesori/asistenti na fakultetima samo radi plate i titule - imacemo ovo sto imamo i sad.

ljutica

pre 10 godina

Otidjite u Evropu pa vidite sta deca uce i kakav im je sistem obrazovanja. Samo cete nastaviti dalje sa programom koji je nenormalno obiman i opterecujuci za decu. Uce sve a ne znaju nista.Maturu ukinite a oredeljenje za smerove pre 8 razreda. Dosta prakse pa kad izadju iz srednje bice sposobni za posao a ne neznalice.

Vasa

pre 10 godina

Koliko mi je poznato plata nastavnika u srednjoj skoli je manja od 50000 pa im plate nece ni biti smanjivane. Kako ministar misli da poboljsa materijalni status prosvetara je pravo pitanje. Moguce je da odgovor lezi u najavi ministra finansija da se napokion planira uvodjenje platnih razreda koji bi se primenili na sve zaposlene u javnom sektoru. U tom slucaju svi fakultetski obrazovani prosvetari imaju cemu da se nadaju, jer su omalovazeni u odnosu na lekare i sudije. Visak novca za prosvetu jedino se moze obezbediti otpustanjem i smanjivanjem plata u javnim preduzecima i opstinama gde se stranacki ali i za pare zaposljavalo preko svake mere. Vazno je razbiti monopole i u javnom sektoru sto se posebno odnosi na komunalna preduzeca. Voleo bih da neko demantuje podatak koji cu ovde izneti; pouzdano znam da vozac u beogradskoj Cistoci uz nocni rad moze regularno da zaradi preko 80000 mesecno, dok je plata doktora nauka u drzavnom institutu jedva 60000...

I mi smo ucili svasta

pre 10 godina

@ljutica
Nije problem sta se uci i koliko je obimno... I mi smo ucili sve i svasta i gundjali takodje. Problem je sto nam drzava servira da jedino ako idete u it sektor imacete para, u svim ostalim slucajevima propadate. A sto se tice usmeravanja pre 8. razreda- to nema veze s vezom, ja prilikom upisivanja fakulteta nisam bila sigurna sta mi lezi, a ne u osnovnoj skoli...

Profesorka

pre 10 godina

O kakvom izuzecu prica gospodin ministar, izuzeti smo iz razloga zato sto nam plata ne prelazi famoznih 60000(30% je manja od toga), kao i svi ostali sa nizim primanjima,a ne zato sto smo profesori.
Inace, cisto da se zna pricam o platama zaposlenih u srednjoj skoli

nensi

pre 10 godina

Ministar kaze gradivo jeste obimno ali dok se ne promeni tako je. Pa prvi vam je posao da smanjite gradivo osnovcima i oplevite sve nepotrebno sto je u uzbenicima. Moja unuka od 7 godina svaki dan nosi na ledjima teret od ;etiri kilograma. Zasto? Odgovorite ministre.

Cika Velja

pre 10 godina

Gospodo draga,mi smo u poslednjih dvadest godina toliko urušili prosvetu, srozali ugled prosvetnog radnika,ne mislim na platu,mada nema države u kojoj vozač gradskog ima veću platu, nego gimnazijski profesor, počeli smo da se sprdamo sa zanimanjem učitelja, profesora... Bitno je biti član partije, raditi u javnom preduzeću, a bas nas briga za one "slepce" prosvetare, sta hoće oni-ne rade tri meseca, a što još više boli,tu se vrzmaju neki loši đaci, đaci ponavljači. Lupiće nas to po glavi, već počinje da kljucka, ali dok se mi osvestimo, biće zaista kasno.

roditelj-profesor

pre 10 godina

gradivo ne da je opsirno nego preopsirno da jedan odlican ucenik ne moze da digne glavu od knjige i da se posveti jos necem korisnom! Deca nam se istrose jos u osnovnoj i srednjoj skoli pa posle tesko dalje!

patriota

pre 10 godina

Najvise me cude ljudi koji smatraju da deca u skoli ne treba da uce, vec da nastavnici treba da preuzmu ulogu bejbisitera. Ono sto me jos vise iznenadjuje je da sve reforme skolstva idu ka tome, pa na kraju je najveca ptica "oro".

Ja sam

pre 10 godina

Zasto sva deca do osmog razreda uce iste predmete? Zasto bi neko znao sve Njutnove zakone a zanima ga isklucivo slikarstvo?
Zasto vec od cetvrtog razreda ne omoguciti deci talentovanoj za posebne oblasti da imaju vise casova iz predmeta koji im ,,leze" a osloboditi ih onih koji im stvaraju nocne more?

Sax

pre 10 godina

Velike promene? Dajte neke male, niste vi za velike stvari.

Za početak, omogućite mom klincu da ne tegli svakoga dana ranac od deset kila i da nema svaki dan po šest časova. Isterajte popove, jer ono što oni pričaju nema veze sa znanjem i naukom. Zatvorite SinMiDiduk-e, Megableje i ostale Union Karbajde. Naučite decu da uče, a ne da bubaju. Naučite "petake" da čitaju, pojma nemaju. I popravite klozete u "Drinki Pavlović", da mi klinac ne juriša na klozet čim se vrati kući jer to u školi od grozote ne može da obavi.

Sram vas bre bilo! #&#*/%&-+(/*#%/%#/+/% (autocenzurisano)

Anja

pre 10 godina

"Da pitanja budu lagana, neopterecujuca, ..." Postoji snimak na youtube-u kako na pitanja iz opste (ne)kulture odgovara studentkinja trece godine Akademije za bankarstvo sa odseka za reviziju (mislim da sam ovo pogodila), kada na pitanje kada je poceo Prvi sv. rat kaze "1934., ili tako nesto, a koleginica (valjda sa fakulteta) je ispravlja:"Ma ne, ranije, 1389.". I onda kao slag na tortu, na pitanje koja je ptica najveca na svetu, mi cujemo odgovor "Or'o!" (Nisam sigurna da li treba apostrof, ili je bez apostrofa).

petar

pre 10 godina

Uvedite Megatrendovu diplomu, kakav sad Vuk, pa u ovoj zemlji vise ne vazi pisi kao sto govoris citaj kako je napisano nego misli kako ti rulja kaze

bulidza

pre 10 godina

Imam dete u 7. razredu OŠ. Nastavni plan i program u osnovnoj školi je tako koncipiran, da deca ne mogu samostalno i uz pomoć nastavnika da ga savladaju. Često ni roditelji ne mogu uspešno da im pomognu. Kao da neko namerno, a može i bez toga "kao da", stvara takve uslove da roditelji moraju da angažuju privatne nastavnike. To počinje već od 4. razreda. U 7. razredu se masovno angažuju privatni nastavnici matematike i stranih jezika, a za njima slede fizičari i hemičari. Pogledajte samo početne lekcije u matematici za 7. razred. Dete dolazi iz škole i nema pojma šta su učili. Ja nisam matematičar, ali sam visokoobrazovan i solidno poznajem matematiku, pa ipak se dobro zamislim nad ovim lekcijama i provedem vreme samostalno izučavajući šta je autor hteo da kaže, kako bih gradivo prvo ja savladao, pa ga onda primereno preneo detetu. To su takve budalaštine. Nastavnici tu nisu mnogo krivi, jer i meni treba dosta vremena da bi dete shvatilo lekcije. Treba prilagoditi gradivo uzrastu dece, a udžbenike da pišu kompetentna lica sa obaveznim prethodnim psihotestiranjem. U tim se udžbenicima mogu videti takve nebuloze, a po nekada, ne tako retko, i pogrešne stvari.

XLav

pre 10 godina

Ovo je isto "resenje" kao sa aflatoksinom, studenti nemaju pojma i ne mogu da savladaju gradivo po bolonji, osnovci nemaju pojma i imaju katastrofalne rezultate na prijemnom za srednju, ali resenje je: "Učiniću sve da pitanja budu maksimalno lagana"! Znaci resenje da nam deca vise znaju na testovima je to sto cemo ih pitati na prijemnom ispitu za srednju koliko su 2 i 2? SRAMOTA!

sande89

pre 10 godina

@ Моје дете у седмом разреду основне школе три пута недељно има седам часова, два пута шест и једном пет, што је 32 часа недељно. pa valjda se subotom ne ide?! :) a to što ste nabrojali ispada 38 časova. malo ste se "potikali" da li je to nedostatak argumenta , pa navalis da pljujes .. slažem se da je školatvo u katastrofalnom stanju!

Valentino Rossi iz Leskovac

pre 10 godina

Vidim da odmah 'vatate krivine,kad je primena ovog paketa za stednju u pitanju.
Nismo ni sumnjali.
Narocito da cete u vi biti izuzeti od smanjenja plata.
Ozbiljno nema sta.

Тралала

pre 10 godina

85. сам годиште. у ОШ-ма по мени имамо три проблема. 1. Уместо да децу науче да размишљају/комуницирају, они их уче да бубају. Које године је убијен овај, које године онај, шта су којекакви географски технички изрази, које је године рођен овај или онај научник. Ма дај бре какве су те глупости?! Данас имате толико информација и знања на свету да је немогуће све у детаље знати. Уосталом постоји интернет и вам школе можете ћак више сазнати него у школи. Шкла као институт випе није једино место знања. Обим и начин на који се градиво даје је такво да су деца приморана да многе ствари бубају тј уче само за оцену а не зато што то схватају. 2. Усред толико бубања деца немају времана да науче да комуницирају. Мало ко у ОШ је икада водио расправу да дам за пример. 3. У ствари најважнија ставка је да децу учимо да буду роботи знања без да их научимо да буду људи. Малтене 95% градива је усмерено ка знању и књигама а ствари као што су владање, опхоћење према другима, друштвено користан рад су небитни док су преко 50% занимања социјалног смера тј рад са људима и за људе. Па мени ни на једној књижици никад није написано нешто о владању. Колико је насилника и дебила од деце, са петицама (да са одличним успехом) после уписало добре школе је скандалозно! Онда такви доћу на одговорнија места у животу и види чуда: понашају се силеџијски, краду, лажу и мажу! Да је ово истина потврђује ниво корупције и морала код доктора, адвоката, судија, директора, руководиоца итд итд.

nbgd

pre 10 godina

Završih i fakultet, reformu obrazovanja još ne dočekah! Ja ne znam kada će više da shvate da je obimnost gradiva u osnovnoj školi prevelika?! Kao neko ko je prošao osnovnu, srednju, državni fakultet i kad gledam iz ove perspektive najteže mi je bilo u osnovnoj, bez preterivanja! Sve živo smo učili a ništa nismo znali (osim predmeta koji su nas interesovali, u mom slucaju matematika, istorija, jezici). Treba im smanjiti gradivo, u OSNOVNOJ, učiš OSNOVNO, srednjom se opredeljuješ za oblast koja te najviše zanima, stručne skole, matematička, filološka, sportska gimnazija itd. A to da se uzimaju izborni predmeti još u osnovnoj nije baš razumno iz prostog razreda što jako malo dece u tom dobu nije sigurno u to šta voli i ta mu leži, kasnije bi se javio problem pri upisu srednje, kao što je slučaj sa upisom na fakultet, ako ste završili srednju ekonomsku npr.ne možete upisati veterinu, medicinu, hemiju itd, iz tog razloga je malo diskutabilno.

equilibrium

pre 10 godina

Osnovni problem naseg skolstva je metodika nastave. Retko koji nastavnik zna kako da nekoga nauci.
Tamo gde tog problema nema postizu se vrhunski rezultati. Primer je Matematicka Gimnazija. Poneki nastavnik u skoli zna svoj posao, ostatak je mrtvo more koji forsira bubanje. Ostavimo po strani neadekvatne plate. Ovi koji rade svoj posao kako treba su takodje slabo placeni ali ipak postizu rezultate. Rezultati mrtvog mora pokazuju se na PISA testovima.
Mozemo sami sebe lagati do sudnjeg dana ali stvari stoje tako. Mrtvo more nesposobnih nastavnika nije nastalo preko noci vec je posledica visedecenijske negativne selekcije.
O znacaju metodike nastave govori i sledca cinjenica. Kada kazete fizicka hemija vecina ce dobiti asocijaciju Piter Atkins sa Oksforda. On nije istrazivac. On je metodicar nastave i autor udzbenika koji koristi ceo svet. Ljudima dakle ne pada na um naucnik, ma sta on otkrio vec metodicar kome duguju zahvalnost za lako steceno znanje. To je dobar nastavnik.

Mihalj

pre 10 godina

Kaže ministar, popraviće položaj nastavnika. U isto vreme Krstić kaže "Za smanjenje plata neće biti izuzetaka, kaže Lazar Krstić."

Pametnjaković

pre 10 godina

@(Buda Baba, 10. oktobar 2013 13:48)

Naši profesori i učitelji ne vrede ni 1000 din. Ja bih im platio da ne rade. Mnogo su preplaćeni a pri tome ne nauče ništa korisno, samo maltretiraju i iživljavaju se gde god mogu i stignu, čast izuzecima koji se mogu izbrojati na prste. Ako bi se obavili psiho testovi, 90% bi palo, to su sve uglavnom nenormalno iskompleksirane kreature.

roditelj

pre 10 godina

velike promene su vec uradjene pa mala deca idu ujutru u skolu a od petog posle podne. normalan covek to ne bi uveo ako mu je interes dece na prvom mestu. moja cerka ide u osmi razred. dolazi kuci oko pola osam, vecera i naravno da joj se ne spava nego kompjuter i opustanje posle skole. naravno ujutru sam ja na poslu a ona kad se probudi vec treba da krene u skolu i od ucenja skoro nista. mnogo je bolje bilo da mala deca spavaju ujutru a da stariji idu ujutru mnogo bi vise ucili jer zamislite dete od sedam godina kako ustaje u sest da stigne u skolu. to je cak i nehumano. moja cerka je odlican ucenik i nije problematicna al po ovom sistemu ja nju i ne vidim i bojim se da ce disciplina popustiti. ako i drugi misle ovako kao ja ministre vratite smene kao sto su i bile.

Velja

pre 10 godina

Smanjivanje gradiva na fakultetima? Stara ispričana priča jer će svaki profesor da se bori za broj bodova za svoj predmet. Ili će možda studenti npr. na Stomatologiji idalje padati na ispitu Anatomije jer ne poznaju dovoljno jajnike!?

apsurdistan

pre 10 godina

(Buda Baba, 10. oktobar 2013 13:48)
Preporučujem (+149)
Ne preporučujem (-12)

Hahahaha 12 kafe-kuvarica i policajaca kursadzija komentar ocenili negativno :)

Samo se pitam,kako to plan i program rada tj. obimno gradivo nisu bili opterecujuci za nas nesto starije,koji su svoje obrazovanje zavrsili do famoznih `90-ih?!
Nesto se ne secam da je tada bilo ovoliko neobrazovanih,a oni najlosiji su da ih probudite u po noci znali kada je poceo I svetski rat,a o onih 6x8=54 i najvecoj ptici ORO sto se vrti na internetu da ni ne govorim!
Mislim da ce pre biti problem do nas roditelja,koji od svoje dece pravimo neznalice i invalide,sto smo ih pustili niz vodu,da ih ulica vaspitava,jer profesorima u skoli danas citamo bukvicu i pretimo batinama kada im daju jedinicu,i onda se trijumfalno vratimo kuci,da se detetu pohvalimo kako smo ih naucili pameti,zar ne?
Sta onda da ocekujemo od svoje dece sutra kada odrastu,obrazovane,sposobne,marljive i postene ljude?
U nekoliko navrata sam bio ocevidac neprijatnih razgovora na relaciji roditelj-profesor,mogu samo misliti kako se deca ponasaju.Za tih 44000din ne da ne bih radio u prosveti,nego ne bih radio za duplo vece pare!
Usput,da ne bude zabune,radim u privatnoj firmi u unutrasnjosti sa SSS,i plata mi je nesto veca od profesorske.

Kekec

pre 10 godina

Укините већ једном тзв. малу матуру. Она нема значаја за опредељење деце, само им непотребно одузима могућност уписа жељеног занимања.
И још нешто: да ли се ико запитао колики је обим градива да би се за њу, било како организовану и било колико тешку, деца успешно спремила? То је градиво барем од 5. до 8 разреда основне школе? Родитељи, мислите на своју децу и њихово оптерећење!

Nastavnik

pre 10 godina

Naše obrazovanje je katastrofalno pre svega zbog udžbenika iz kojih uče đaci najnižih razreda pa zaključno sa fakultetima. Rečenica da obrazovanje treba prilagoditi društvenim potreba, ne znači ništa. Ono što je bitno u osnovnim školama, udžbenike treba prilagoditi funkcionalnim znanjima i decu osloboditi nepotrebnog učenja tipa " koliko Crveni kmeri proizvode batate" i tako redom te gluposti izbaciti iz udžbenika. Dok se to ne uradi, dati uputstva nastavnom osoblju da u ispitivanju i ocenjivanju dece odustanu od nepotrebnih sadržaja i da svaki nastavnik, insistira samo na neophodnim i funkcionalnim znanjima. Primer - Batati nema mesta u udžbeniku geografije ali deca moraju da znaju geografsku širinu, dužinu, strane sveta i sl. Udžbenici za studente moraju biti osavremenjeni, tako da naprimer na Ekonomskom fakultetu nema više, teorije, podataka,koje se više ne koriste u svetu i ne pomažu reformi ekonomije i finansija jer su zastareli i datiraju još iz socijalizma. Ista situacija je naprimer na mašinskim fakultetima, svet je mnogo napredovao u svim oblastima i naše obrazovanje mora da prati nove tehnologije. Već vidim otpor kod profesora koji su pre puno godina napisali svoje udžbenike i drže se njih kod ispitivanja studenata, takve profesore treba sankcionisati. Ako nije spreman da prati promene u materiju koju predaje ne može biti profesor. Tačka. Ako na ovaj način ne reformišemo obrazovanje ostaćemo bez kvalitenog obrazovanja kao stuba razvoja naše države.

sveti velikomucenik

pre 10 godina

uvedite da se studenti iz crne gore rangiraju kao stranci, kad vec nismo ista drzava, neka tako bude u svim segmentima zivota!
(banana, 10. oktobar 2013 12:52)
-----
@banana

e alal ti plajvaz bananamen - kake veze studenti iz crne gore imaju sa programskom reformom i modernizacijom naseg skolstva?

uzgred budi receno, dok se sve druge drzave trude da se otvore i uvecaju broj gradjana koristeci i skolstvo za to - (primeri, bugarska prihvata makedonske studente kao gradjane, austrija sve studente sa bivsih joj teritorija, a USA, e oni tek dovlace sa svih strana i obecavaju im san...) - srbija treba da gazi veze sa ono malo prijatelja sto jos ima!?

e moja banana drzavo - treba da unapredimo nase skolstvo i onda da pozovemo jos zainteresovanih studenata sa strane da ovde zavrse skole, i onda ostanu da zive i rade u srbiji, i uz to da ih izljubimo i blagosiljamo svaki dan sto su tu - jedino tako se ide napred u 21 vek!!!

pametnija od pametnjakovica

pre 10 godina

(Pametnjaković, 10. oktobar 2013 15:47)

Vas komentar dovoljno govori o Vama,tako da ne bih ja tu nista dodavala!

Sto se tice najavljenih promena u obrazovanju,nisam sigurna da ce se bilo sta krucialno desiti.
Nase drustvo vec cetvrt veka radi na urusavanju obrazovanja dece,kao da se takmice jedna vlast sa drugom,koja ce vise unazaditi vec i onako katastrofalno stanje.
Obrazovni sistem nije nista drugo do odraz stanja u zemlji,jer nosioci vlasti u zadnjih 20-ak godina su svojim delanjem,maksimalno degradirali sve postojece vrednosti,pocevsi od onih moralnih,do svih drugih!

Odmah posle toga na red dolazi briga drzave o obrazovnom sistemu,a posebno o statusu prosvetnih radnika,kako onom drustvenom,tako i materijalnom.
Gospodin sa pseudonimom Buda Baba je to lepo objasnio,za pametne dovoljno.
Gorecitirani "gospodin" je ocigledno iz onog drugog miljea,upravo onog,zbog kojeg nasa drzava i jeste u stanju u kakvom je danas.

42

pre 10 godina

U prevodu hoce da nam poruce da smo trebali megatrend da zavrsimo a ne da se mucimo uzalud! Na kraju,ko ima jacu vezu zaposlice se!

Da li vam je ovo poznato?

pre 10 godina

Bilo bi lepo gospodine ministre da počistite visoko školstvo (kao što je Ministarstvo naučilo pameti osmogodišnji i srednjoškolski kadar - pa lepo znaju kako da se ponašaju, šta ne sme da im padne na pamet da kažu detetu, itd.
Visoko školstvo je RAK!
Ponašanje profesora je skandalozno - od odnosa prema studentima, preko želje da ih student zove "uvaženi profesore", preko obraćanja studentkinjama sa Mico, Cico, milice, dušice (!?), do predavanja-čitanja lekcija, nedržanja predavanja, nedolaženja na predavanja, kašnjenja na ispite od po nekoliko sati.
To iskorišćavanje studenata za prevođenje materijala (radi sopstvenog napredovanja), to iskorišćavanje asistenata da drže ispite, to dolaženje jednom nedeljno na fakultet - NEDOPUSTIVO je!

Natalija Nikolić

pre 10 godina

“Убеђен сам да ћемо наћи решење да поправимо друштвени и материјални статус образовног кадра, почев од учитеља и оних који раде у предшколским установома па све до врхунских научника и академика”, рекао је Министар просвете, науке! Prazna propaganda! Za 23 godine apsolutno pogrešne politike (ratne ideologije mržnje) vi ste svi zajedno (sve stranke tj. vlast) sve dibudus upropastili pa i obrazovanje. Ako 23 godine postoji sistem da je biti moralan, savestan, znalac svoje stuke, stručnjak nešto nevažno za društvo to nije patriotizam a da je biti snalažljiv, nemoralan, muvator, neznalica nešto KUL, nešto poželjno za društvo tj. da je to patrijotizam o čemu ministar mašta. Duhovni genocid je već izvršen!
Ps. Mi smo u evropi jedina zemlja bez srednje klase postoji samo narod i vlast. Za narod (i stručnjake) život kao u Kolumbiji a za vlast život kao u Severnoj Koreji.

Verica

pre 10 godina

@Ja sam
Zato sto je osnovno obrazovanje, kako mu to ime lepo kaze, osnovno. Ono sto bi trebalo da znate. Njutnovi zakoni su opste obrazovanje, barem osnovni koncept. Ako je neko dete izuzetno talentovano za neke oblasti, moze da ide na vanskolske aktivnosti, ali osnovna skola je to i nista vise. Ne sluzi za profesionalnu orijentaciju i razvijanje posebnih talenata.
Niti srednja skola ne treba da sluzi iskljucivo za profesionalnu orijentaciju, mada se to kod nas posebno katastroficno shvata, kao i izbor fakulteta. Velika vecina mojih prijatelja iz srednje skole i fakulteta radi poslove "za koje se nismo skolovali", sto je u "razvijenim zemljama" najcesca praksa, a kod nas se shvata kao neko prokletstvo.
Ako tvrdimo da je program preobiman onda treba da se zapitamo kako gledamo na opste obrazovanje i kakvo bismo zeleli za nasu decu. Po meni je, ipak, najveci problem ne u kolicini materije, vec u nacinu na koji se ona prenosi i ocenjuje znanje. Svi su potpuno apaticni i nemotivisani, od roditelja preko dece do direktora skole. Sto manje znaju ljudi su arogantniji. Roditelji se pitaju zasto njihov dete mora da uci neke datume, a ne pita se da li da mu kupi novi tablet, telefoni, igru za Playstation i slicno.

komentar

pre 10 godina

Najveca katastrofa:
- "smanjenje opterećenja studenata", "maksimalno da ih rastereti na završnom ispitu", "gradivo, za koje znam da je preobimno"
Svaki od prethodnih 5 ministara je smanjivalo gradivo. Ajde Gasa je menjao "nesto" za "nesto drugo", ali svi ostali su menjali "nesto" za "nista"!?
To je kao da imate litar soka, a onda vam svaki sledeci ministar odlije pola litra soka i dolije pola litra vode (osim Gase koji je pola litre soka menjao za pola litre drugog soka). Jel vam jasno sta na kraju dobijete?

Ako je ovo gore zvanicni stav (a poslednjih 5 ministara je bas to predlagalo) onda ajde da UKINEMO maternji jezik, matematiku, strane jezike, fiziku, hemiju a da uvedemo predmete koje ce svi ucenici savrseno razumeti: zevzecenje, pljuvanje u dalj, fejsbukovanje, itd pa da svi djaci (i studenti) imaju sjajan rezultat na svim ispitima.
S obzirom da je sada Internet siroko dostupan, neko od tih i takvih djaka ce valjda jednom naici na nesto sto spada u gorepomenute predmete a s obzirom da nece imati traumu od toga iz skole, mozda zakljuci da je to nesto "super" ili "kul". Uostalom trauma od nekog predmeta i nastaje zbog zaostatka (djak je trebao nesto da nauci a nije), pa kada nema zaostatka (predmeta) nema ni traume.

Vlada

pre 10 godina

Nama niko ozbiljn i neko ko razmislja ne odgovara. Pa, bice promena ali i tu treba neke stvari sistematizovati. Sve sto je covek rekao je u redu i treba se prilagodjavati i pratiti kako to izgleda u razvijenim zemljama da bi se sto bolje uklopili. Treba mozda povecavati neke plate u prosveti ali postepeno kad se prvo napravi dobra organizacija posla i potreban broj ljudi za tu oblast.

Mica

pre 10 godina

Gospodine ministre,studiranje po bolonj je čist promašaj,to će i smi studenti da vam potvrde.Vratite stari način studiranja i bićete ponosni na svoje studente i njihovo znan.to je što se tiče bolonje. Što se tičenaukeda li je neko nekada proverio koga preko projekata finansirate?Ova naša siromašna zemlja finansirasve i svašta.Kad bi ste to iskontronisalipola novca bi ostalo ukasi i bilo iskorišćeno u pametnije svrhe.Proverite broj zapošljenih po obrazovnim ustanovama a posebnu pažnju obratite na njihovo obrazovanje.Pa nekada je bila čast dobiti Vukovu diplomu,ali tay su je dobijali samo stvarno oni koji vredea sada je dele i šakom i kapommaminim i tatinim sinovima koji posle na prijemnom ispitu ni pola testa ne urade.Nepotizam uništi svaku strukturu društva.

Skolarac

pre 10 godina

Bas me zanima da li su Kembridz ili Sorbona prihatili tu bolonju. Ako jesu onda super, ali ako nisu onda je to definitivno nacin da se upakuje osrednjost u znanju.

komentar

pre 10 godina

E ovo stvarno ne lici na dobro!:(

Neke stvari su mu cista ironija:
- "bolji društveni i materijalni status nastavnika"
Odakle?

- "studije prilagođene društvenim potrebama"
Nasa privreda bas vapi za menadzerima u marketingu!?

- "Ubeđen sam da ćemo naći rešenje da popravimo društveni i materijalni status obrazovnog kadra"
Ajde bar da je rekao "sacuvamo", ali ne, on tvrdi "popravimo"!? Odakle?

Ja sam uocio i nesto pozitivno (jel video jos neko nesto takvo):
"Imamo zahtev da upišemo nekoliko desetina hiljada stranih studenata"

Ali zato imamo katastrofe u najavi:
- "Takođe, predstoji nam i rangiranje fakulteta"
Kako li ce to izgledati? Recimo poredjenje Ekonomskog i Medicinskog fakulteta u Beogradu? Jel ume neko da smisli neki iole logican kriterijum?

- "neke segmente treba razmisliti o angažovanju naših stručnjaka dokazanih u svetu ili stranaca, kao konsultanata u vitalnim projektima za državu i društvo"
Ako je mislio na nauku to je sasvim O.K. Ako je mislio na obrazovanje,
to je katastrofa, jer nijedan stranac ne zna nas obrazovni sistem.

Pametnjaković

pre 10 godina

@(pametnija od pametnjakovica, 10. oktobar 2013 18:03)

Ja sam proizašao iz Beogradskog Univerziteta, tako da sam prošao i osnovnu školu i srednju, pre toga. Maltretiranje bez granica, potpuno bespotrebno i beskorisno. I da li mi je išta od toga koristilo. Nije. Sa diplomom faksa mogu da obrišem znaš i sama šta, jer sam učio potpuno nebitne stvari. Praktično, da bih radio posao kojim se bavim morao sam sam da naučim stvari iz stranih knjiga i naravno da uložim veliki sopstveni trud primenjujući sve što sam naučio u praksi, jer su naše knjige ili zastarele ili studenti koji su ih prevodili za profesore nisu dobro preveli. Profesori daju studentima, a većina studenata ne plaća profesionalnog prevodioca pa onda to ispadne bez veze na kraju. Opet, s druge strane, naši profesionalni prevodioci ne rade baš kako treba, loši su, kao uostalom i u svakoj branši kod nas. I onda dođe još i profesor koji je potpun promašaj pa od svega toga smandrlja neku glupost što pre da se nađe u pisarnici da zaradi pare uvaljujući to đubre studentima kao udžbenik. Čast izuzecima, bilo ih je neću da grešim dušu, ali vrlo malo. Neki od tih što su dobri su inače ostali bez posla na ovaj ili onaj način. Znači od njih troje, dvoje je ostalo bez posla. Tako da mi nije jasno gde ti živiš i šta si ti završila ako je po tebi to normalno.

komentar

pre 10 godina

"Pa nekada je bila čast dobiti Vukovu diplomu,ali tay su je dobijali samo stvarno oni koji vredea sada je dele i šakom i kapommaminim i tatinim sinovima koji posle na prijemnom ispitu ni pola testa ne urade."

Svima onima koji na neprovaljenom i nefilovanom testu ostvare polovinu poena iz oba predmeta ja bih Vukovu diplomu uramio zlatnim ramom. Na zalost ima onih kojima je problem da osvoje i 1 bod.

Ja sam

pre 10 godina

Zasto sva deca do osmog razreda uce iste predmete? Zasto bi neko znao sve Njutnove zakone a zanima ga isklucivo slikarstvo?
Zasto vec od cetvrtog razreda ne omoguciti deci talentovanoj za posebne oblasti da imaju vise casova iz predmeta koji im ,,leze" a osloboditi ih onih koji im stvaraju nocne more?

Andjela

pre 10 godina

Izbacite crkvu iz skolskog sistema. Em sto je protiv Ustava,
em sto se vrsi indoktrinacija dece.
Vratite Dositeja i Vuka, i eliminisite sv. Savu.

Jesmo se vratili par koraka nazad, ali dosta je bilo,
vreme ja da se krene napred... Zar ne?

Pametnjaković

pre 10 godina

@(Buda Baba, 10. oktobar 2013 13:48)

Naši profesori i učitelji ne vrede ni 1000 din. Ja bih im platio da ne rade. Mnogo su preplaćeni a pri tome ne nauče ništa korisno, samo maltretiraju i iživljavaju se gde god mogu i stignu, čast izuzecima koji se mogu izbrojati na prste. Ako bi se obavili psiho testovi, 90% bi palo, to su sve uglavnom nenormalno iskompleksirane kreature.

Valentino Rossi iz Leskovac

pre 10 godina

Vidim da odmah 'vatate krivine,kad je primena ovog paketa za stednju u pitanju.
Nismo ni sumnjali.
Narocito da cete u vi biti izuzeti od smanjenja plata.
Ozbiljno nema sta.

roditelj-profesor

pre 10 godina

gradivo ne da je opsirno nego preopsirno da jedan odlican ucenik ne moze da digne glavu od knjige i da se posveti jos necem korisnom! Deca nam se istrose jos u osnovnoj i srednjoj skoli pa posle tesko dalje!

sveti velikomucenik

pre 10 godina

uvedite da se studenti iz crne gore rangiraju kao stranci, kad vec nismo ista drzava, neka tako bude u svim segmentima zivota!
(banana, 10. oktobar 2013 12:52)
-----
@banana

e alal ti plajvaz bananamen - kake veze studenti iz crne gore imaju sa programskom reformom i modernizacijom naseg skolstva?

uzgred budi receno, dok se sve druge drzave trude da se otvore i uvecaju broj gradjana koristeci i skolstvo za to - (primeri, bugarska prihvata makedonske studente kao gradjane, austrija sve studente sa bivsih joj teritorija, a USA, e oni tek dovlace sa svih strana i obecavaju im san...) - srbija treba da gazi veze sa ono malo prijatelja sto jos ima!?

e moja banana drzavo - treba da unapredimo nase skolstvo i onda da pozovemo jos zainteresovanih studenata sa strane da ovde zavrse skole, i onda ostanu da zive i rade u srbiji, i uz to da ih izljubimo i blagosiljamo svaki dan sto su tu - jedino tako se ide napred u 21 vek!!!

nensi

pre 10 godina

Ministar kaze gradivo jeste obimno ali dok se ne promeni tako je. Pa prvi vam je posao da smanjite gradivo osnovcima i oplevite sve nepotrebno sto je u uzbenicima. Moja unuka od 7 godina svaki dan nosi na ledjima teret od ;etiri kilograma. Zasto? Odgovorite ministre.

ljutica

pre 10 godina

Otidjite u Evropu pa vidite sta deca uce i kakav im je sistem obrazovanja. Samo cete nastaviti dalje sa programom koji je nenormalno obiman i opterecujuci za decu. Uce sve a ne znaju nista.Maturu ukinite a oredeljenje za smerove pre 8 razreda. Dosta prakse pa kad izadju iz srednje bice sposobni za posao a ne neznalice.

Луд збуњеног

pre 10 godina

Моје дете у седмом разреду основне школе три пута недељно има седам часова, два пута шест и једном пет, што је 32 часа недељно. Закон о основном образовању прописује до 27, колико се сећам. Кад сам позвала Министарство и предочила им ситуацију, рекли су, цитирам: "Ми смо немоћни"!
О чему, дакле, ми овде причамо?

Kekec

pre 10 godina

Укините већ једном тзв. малу матуру. Она нема значаја за опредељење деце, само им непотребно одузима могућност уписа жељеног занимања.
И још нешто: да ли се ико запитао колики је обим градива да би се за њу, било како организовану и било колико тешку, деца успешно спремила? То је градиво барем од 5. до 8 разреда основне школе? Родитељи, мислите на своју децу и њихово оптерећење!

I mi smo ucili svasta

pre 10 godina

@ljutica
Nije problem sta se uci i koliko je obimno... I mi smo ucili sve i svasta i gundjali takodje. Problem je sto nam drzava servira da jedino ako idete u it sektor imacete para, u svim ostalim slucajevima propadate. A sto se tice usmeravanja pre 8. razreda- to nema veze s vezom, ja prilikom upisivanja fakulteta nisam bila sigurna sta mi lezi, a ne u osnovnoj skoli...

Amos

pre 10 godina

Da da... preteska je osnovna skola, gradivo je preobimno, deca su prinudjena da spavaju samo 2-3 dnevno kako bi uradila sve obaveze...
To je verovatno razlog sto u srednjoj skoli ne znaju da saberu 2 dvocifrena broja napamet ili sto ne znaju tablicu mnozenja do 100. Nisu stigli da nauce jos i to, pored svih ostalih obaveza.
A posto ih od tolikih obaveza na kraju uhvati i nesanica, onda su prinudjeni da nocu bleje ispred dragstora sa pivskom "krmacom". Cisto da ih malo uhvati san ili bar da se opuste, jer sutra rano treba ustati da se pripreme za skolu.

A sto se tice studenata - kad budu imali profesore/asistente koje interesuje STUDENT, onda ce i njima biti bolje i lakse. Dok su profesori/asistenti na fakultetima samo radi plate i titule - imacemo ovo sto imamo i sad.

Buda Baba

pre 10 godina

Kada sam pre nekog vremena procitao komentar jednog profesora da ima platu cirka 44000din,apsolutno mi je sve bilo jasno!

Posle svega,ne cudi me da prosvetu svi zaobilaze u sirokom luku,da se tamo zaposljava samo ko mora.Alo ljudi,zar ocekujete da od nase dece naprave ljude oni koji imaju manja primanja od kafe kuvarica po javnim preduzecima!?Pa jedan kursadzija policajac ima 50% vecu platu,sto je jadno da jadnije ne moze biti.Kakva ocekivanja mozemo imati od nezadovoljnika,koji su najpotcenjenija struka u drzavi?

Kada jedna drzava dozvoli da drustveni(prava i obaveze) i materijalni polozaj prosvetnih radnika sroza ovako mizerno nisko,ne moze se ocekivati nista dobro,sto se iz dana u dan potvrdjuje vestima iz crnih hronika!

Uradio sam pravu stvar pre 5 godina,kada sam suprugu ubedio da ne prihvati posao u skoli,sto naravno ne oslikava moju preveliku pamet,vec jadno stanje u kojem se prosvetari nalaze.

bulidza

pre 10 godina

Imam dete u 7. razredu OŠ. Nastavni plan i program u osnovnoj školi je tako koncipiran, da deca ne mogu samostalno i uz pomoć nastavnika da ga savladaju. Često ni roditelji ne mogu uspešno da im pomognu. Kao da neko namerno, a može i bez toga "kao da", stvara takve uslove da roditelji moraju da angažuju privatne nastavnike. To počinje već od 4. razreda. U 7. razredu se masovno angažuju privatni nastavnici matematike i stranih jezika, a za njima slede fizičari i hemičari. Pogledajte samo početne lekcije u matematici za 7. razred. Dete dolazi iz škole i nema pojma šta su učili. Ja nisam matematičar, ali sam visokoobrazovan i solidno poznajem matematiku, pa ipak se dobro zamislim nad ovim lekcijama i provedem vreme samostalno izučavajući šta je autor hteo da kaže, kako bih gradivo prvo ja savladao, pa ga onda primereno preneo detetu. To su takve budalaštine. Nastavnici tu nisu mnogo krivi, jer i meni treba dosta vremena da bi dete shvatilo lekcije. Treba prilagoditi gradivo uzrastu dece, a udžbenike da pišu kompetentna lica sa obaveznim prethodnim psihotestiranjem. U tim se udžbenicima mogu videti takve nebuloze, a po nekada, ne tako retko, i pogrešne stvari.

equilibrium

pre 10 godina

Osnovni problem naseg skolstva je metodika nastave. Retko koji nastavnik zna kako da nekoga nauci.
Tamo gde tog problema nema postizu se vrhunski rezultati. Primer je Matematicka Gimnazija. Poneki nastavnik u skoli zna svoj posao, ostatak je mrtvo more koji forsira bubanje. Ostavimo po strani neadekvatne plate. Ovi koji rade svoj posao kako treba su takodje slabo placeni ali ipak postizu rezultate. Rezultati mrtvog mora pokazuju se na PISA testovima.
Mozemo sami sebe lagati do sudnjeg dana ali stvari stoje tako. Mrtvo more nesposobnih nastavnika nije nastalo preko noci vec je posledica visedecenijske negativne selekcije.
O znacaju metodike nastave govori i sledca cinjenica. Kada kazete fizicka hemija vecina ce dobiti asocijaciju Piter Atkins sa Oksforda. On nije istrazivac. On je metodicar nastave i autor udzbenika koji koristi ceo svet. Ljudima dakle ne pada na um naucnik, ma sta on otkrio vec metodicar kome duguju zahvalnost za lako steceno znanje. To je dobar nastavnik.

Тралала

pre 10 godina

85. сам годиште. у ОШ-ма по мени имамо три проблема. 1. Уместо да децу науче да размишљају/комуницирају, они их уче да бубају. Које године је убијен овај, које године онај, шта су којекакви географски технички изрази, које је године рођен овај или онај научник. Ма дај бре какве су те глупости?! Данас имате толико информација и знања на свету да је немогуће све у детаље знати. Уосталом постоји интернет и вам школе можете ћак више сазнати него у школи. Шкла као институт випе није једино место знања. Обим и начин на који се градиво даје је такво да су деца приморана да многе ствари бубају тј уче само за оцену а не зато што то схватају. 2. Усред толико бубања деца немају времана да науче да комуницирају. Мало ко у ОШ је икада водио расправу да дам за пример. 3. У ствари најважнија ставка је да децу учимо да буду роботи знања без да их научимо да буду људи. Малтене 95% градива је усмерено ка знању и књигама а ствари као што су владање, опхоћење према другима, друштвено користан рад су небитни док су преко 50% занимања социјалног смера тј рад са људима и за људе. Па мени ни на једној књижици никад није написано нешто о владању. Колико је насилника и дебила од деце, са петицама (да са одличним успехом) после уписало добре школе је скандалозно! Онда такви доћу на одговорнија места у животу и види чуда: понашају се силеџијски, краду, лажу и мажу! Да је ово истина потврђује ниво корупције и морала код доктора, адвоката, судија, директора, руководиоца итд итд.

Profesorka

pre 10 godina

O kakvom izuzecu prica gospodin ministar, izuzeti smo iz razloga zato sto nam plata ne prelazi famoznih 60000(30% je manja od toga), kao i svi ostali sa nizim primanjima,a ne zato sto smo profesori.
Inace, cisto da se zna pricam o platama zaposlenih u srednjoj skoli

sande89

pre 10 godina

@ Моје дете у седмом разреду основне школе три пута недељно има седам часова, два пута шест и једном пет, што је 32 часа недељно. pa valjda se subotom ne ide?! :) a to što ste nabrojali ispada 38 časova. malo ste se "potikali" da li je to nedostatak argumenta , pa navalis da pljujes .. slažem se da je školatvo u katastrofalnom stanju!

Sax

pre 10 godina

Velike promene? Dajte neke male, niste vi za velike stvari.

Za početak, omogućite mom klincu da ne tegli svakoga dana ranac od deset kila i da nema svaki dan po šest časova. Isterajte popove, jer ono što oni pričaju nema veze sa znanjem i naukom. Zatvorite SinMiDiduk-e, Megableje i ostale Union Karbajde. Naučite decu da uče, a ne da bubaju. Naučite "petake" da čitaju, pojma nemaju. I popravite klozete u "Drinki Pavlović", da mi klinac ne juriša na klozet čim se vrati kući jer to u školi od grozote ne može da obavi.

Sram vas bre bilo! #&#*/%&-+(/*#%/%#/+/% (autocenzurisano)

nbgd

pre 10 godina

Završih i fakultet, reformu obrazovanja još ne dočekah! Ja ne znam kada će više da shvate da je obimnost gradiva u osnovnoj školi prevelika?! Kao neko ko je prošao osnovnu, srednju, državni fakultet i kad gledam iz ove perspektive najteže mi je bilo u osnovnoj, bez preterivanja! Sve živo smo učili a ništa nismo znali (osim predmeta koji su nas interesovali, u mom slucaju matematika, istorija, jezici). Treba im smanjiti gradivo, u OSNOVNOJ, učiš OSNOVNO, srednjom se opredeljuješ za oblast koja te najviše zanima, stručne skole, matematička, filološka, sportska gimnazija itd. A to da se uzimaju izborni predmeti još u osnovnoj nije baš razumno iz prostog razreda što jako malo dece u tom dobu nije sigurno u to šta voli i ta mu leži, kasnije bi se javio problem pri upisu srednje, kao što je slučaj sa upisom na fakultet, ako ste završili srednju ekonomsku npr.ne možete upisati veterinu, medicinu, hemiju itd, iz tog razloga je malo diskutabilno.

roditelj

pre 10 godina

velike promene su vec uradjene pa mala deca idu ujutru u skolu a od petog posle podne. normalan covek to ne bi uveo ako mu je interes dece na prvom mestu. moja cerka ide u osmi razred. dolazi kuci oko pola osam, vecera i naravno da joj se ne spava nego kompjuter i opustanje posle skole. naravno ujutru sam ja na poslu a ona kad se probudi vec treba da krene u skolu i od ucenja skoro nista. mnogo je bolje bilo da mala deca spavaju ujutru a da stariji idu ujutru mnogo bi vise ucili jer zamislite dete od sedam godina kako ustaje u sest da stigne u skolu. to je cak i nehumano. moja cerka je odlican ucenik i nije problematicna al po ovom sistemu ja nju i ne vidim i bojim se da ce disciplina popustiti. ako i drugi misle ovako kao ja ministre vratite smene kao sto su i bile.

Anja

pre 10 godina

"Da pitanja budu lagana, neopterecujuca, ..." Postoji snimak na youtube-u kako na pitanja iz opste (ne)kulture odgovara studentkinja trece godine Akademije za bankarstvo sa odseka za reviziju (mislim da sam ovo pogodila), kada na pitanje kada je poceo Prvi sv. rat kaze "1934., ili tako nesto, a koleginica (valjda sa fakulteta) je ispravlja:"Ma ne, ranije, 1389.". I onda kao slag na tortu, na pitanje koja je ptica najveca na svetu, mi cujemo odgovor "Or'o!" (Nisam sigurna da li treba apostrof, ili je bez apostrofa).

petar

pre 10 godina

Uvedite Megatrendovu diplomu, kakav sad Vuk, pa u ovoj zemlji vise ne vazi pisi kao sto govoris citaj kako je napisano nego misli kako ti rulja kaze

Velja

pre 10 godina

Smanjivanje gradiva na fakultetima? Stara ispričana priča jer će svaki profesor da se bori za broj bodova za svoj predmet. Ili će možda studenti npr. na Stomatologiji idalje padati na ispitu Anatomije jer ne poznaju dovoljno jajnike!?

Vasa

pre 10 godina

Koliko mi je poznato plata nastavnika u srednjoj skoli je manja od 50000 pa im plate nece ni biti smanjivane. Kako ministar misli da poboljsa materijalni status prosvetara je pravo pitanje. Moguce je da odgovor lezi u najavi ministra finansija da se napokion planira uvodjenje platnih razreda koji bi se primenili na sve zaposlene u javnom sektoru. U tom slucaju svi fakultetski obrazovani prosvetari imaju cemu da se nadaju, jer su omalovazeni u odnosu na lekare i sudije. Visak novca za prosvetu jedino se moze obezbediti otpustanjem i smanjivanjem plata u javnim preduzecima i opstinama gde se stranacki ali i za pare zaposljavalo preko svake mere. Vazno je razbiti monopole i u javnom sektoru sto se posebno odnosi na komunalna preduzeca. Voleo bih da neko demantuje podatak koji cu ovde izneti; pouzdano znam da vozac u beogradskoj Cistoci uz nocni rad moze regularno da zaradi preko 80000 mesecno, dok je plata doktora nauka u drzavnom institutu jedva 60000...

patriota

pre 10 godina

Najvise me cude ljudi koji smatraju da deca u skoli ne treba da uce, vec da nastavnici treba da preuzmu ulogu bejbisitera. Ono sto me jos vise iznenadjuje je da sve reforme skolstva idu ka tome, pa na kraju je najveca ptica "oro".

Pametnjaković

pre 10 godina

@(pametnija od pametnjakovica, 10. oktobar 2013 18:03)

Ja sam proizašao iz Beogradskog Univerziteta, tako da sam prošao i osnovnu školu i srednju, pre toga. Maltretiranje bez granica, potpuno bespotrebno i beskorisno. I da li mi je išta od toga koristilo. Nije. Sa diplomom faksa mogu da obrišem znaš i sama šta, jer sam učio potpuno nebitne stvari. Praktično, da bih radio posao kojim se bavim morao sam sam da naučim stvari iz stranih knjiga i naravno da uložim veliki sopstveni trud primenjujući sve što sam naučio u praksi, jer su naše knjige ili zastarele ili studenti koji su ih prevodili za profesore nisu dobro preveli. Profesori daju studentima, a većina studenata ne plaća profesionalnog prevodioca pa onda to ispadne bez veze na kraju. Opet, s druge strane, naši profesionalni prevodioci ne rade baš kako treba, loši su, kao uostalom i u svakoj branši kod nas. I onda dođe još i profesor koji je potpun promašaj pa od svega toga smandrlja neku glupost što pre da se nađe u pisarnici da zaradi pare uvaljujući to đubre studentima kao udžbenik. Čast izuzecima, bilo ih je neću da grešim dušu, ali vrlo malo. Neki od tih što su dobri su inače ostali bez posla na ovaj ili onaj način. Znači od njih troje, dvoje je ostalo bez posla. Tako da mi nije jasno gde ti živiš i šta si ti završila ako je po tebi to normalno.

XLav

pre 10 godina

Ovo je isto "resenje" kao sa aflatoksinom, studenti nemaju pojma i ne mogu da savladaju gradivo po bolonji, osnovci nemaju pojma i imaju katastrofalne rezultate na prijemnom za srednju, ali resenje je: "Učiniću sve da pitanja budu maksimalno lagana"! Znaci resenje da nam deca vise znaju na testovima je to sto cemo ih pitati na prijemnom ispitu za srednju koliko su 2 i 2? SRAMOTA!

apsurdistan

pre 10 godina

(Buda Baba, 10. oktobar 2013 13:48)
Preporučujem (+149)
Ne preporučujem (-12)

Hahahaha 12 kafe-kuvarica i policajaca kursadzija komentar ocenili negativno :)

Samo se pitam,kako to plan i program rada tj. obimno gradivo nisu bili opterecujuci za nas nesto starije,koji su svoje obrazovanje zavrsili do famoznih `90-ih?!
Nesto se ne secam da je tada bilo ovoliko neobrazovanih,a oni najlosiji su da ih probudite u po noci znali kada je poceo I svetski rat,a o onih 6x8=54 i najvecoj ptici ORO sto se vrti na internetu da ni ne govorim!
Mislim da ce pre biti problem do nas roditelja,koji od svoje dece pravimo neznalice i invalide,sto smo ih pustili niz vodu,da ih ulica vaspitava,jer profesorima u skoli danas citamo bukvicu i pretimo batinama kada im daju jedinicu,i onda se trijumfalno vratimo kuci,da se detetu pohvalimo kako smo ih naucili pameti,zar ne?
Sta onda da ocekujemo od svoje dece sutra kada odrastu,obrazovane,sposobne,marljive i postene ljude?
U nekoliko navrata sam bio ocevidac neprijatnih razgovora na relaciji roditelj-profesor,mogu samo misliti kako se deca ponasaju.Za tih 44000din ne da ne bih radio u prosveti,nego ne bih radio za duplo vece pare!
Usput,da ne bude zabune,radim u privatnoj firmi u unutrasnjosti sa SSS,i plata mi je nesto veca od profesorske.

Mica

pre 10 godina

Gospodine ministre,studiranje po bolonj je čist promašaj,to će i smi studenti da vam potvrde.Vratite stari način studiranja i bićete ponosni na svoje studente i njihovo znan.to je što se tiče bolonje. Što se tičenaukeda li je neko nekada proverio koga preko projekata finansirate?Ova naša siromašna zemlja finansirasve i svašta.Kad bi ste to iskontronisalipola novca bi ostalo ukasi i bilo iskorišćeno u pametnije svrhe.Proverite broj zapošljenih po obrazovnim ustanovama a posebnu pažnju obratite na njihovo obrazovanje.Pa nekada je bila čast dobiti Vukovu diplomu,ali tay su je dobijali samo stvarno oni koji vredea sada je dele i šakom i kapommaminim i tatinim sinovima koji posle na prijemnom ispitu ni pola testa ne urade.Nepotizam uništi svaku strukturu društva.

Verica

pre 10 godina

@Ja sam
Zato sto je osnovno obrazovanje, kako mu to ime lepo kaze, osnovno. Ono sto bi trebalo da znate. Njutnovi zakoni su opste obrazovanje, barem osnovni koncept. Ako je neko dete izuzetno talentovano za neke oblasti, moze da ide na vanskolske aktivnosti, ali osnovna skola je to i nista vise. Ne sluzi za profesionalnu orijentaciju i razvijanje posebnih talenata.
Niti srednja skola ne treba da sluzi iskljucivo za profesionalnu orijentaciju, mada se to kod nas posebno katastroficno shvata, kao i izbor fakulteta. Velika vecina mojih prijatelja iz srednje skole i fakulteta radi poslove "za koje se nismo skolovali", sto je u "razvijenim zemljama" najcesca praksa, a kod nas se shvata kao neko prokletstvo.
Ako tvrdimo da je program preobiman onda treba da se zapitamo kako gledamo na opste obrazovanje i kakvo bismo zeleli za nasu decu. Po meni je, ipak, najveci problem ne u kolicini materije, vec u nacinu na koji se ona prenosi i ocenjuje znanje. Svi su potpuno apaticni i nemotivisani, od roditelja preko dece do direktora skole. Sto manje znaju ljudi su arogantniji. Roditelji se pitaju zasto njihov dete mora da uci neke datume, a ne pita se da li da mu kupi novi tablet, telefoni, igru za Playstation i slicno.

Vlada

pre 10 godina

Nama niko ozbiljn i neko ko razmislja ne odgovara. Pa, bice promena ali i tu treba neke stvari sistematizovati. Sve sto je covek rekao je u redu i treba se prilagodjavati i pratiti kako to izgleda u razvijenim zemljama da bi se sto bolje uklopili. Treba mozda povecavati neke plate u prosveti ali postepeno kad se prvo napravi dobra organizacija posla i potreban broj ljudi za tu oblast.

Mihalj

pre 10 godina

Kaže ministar, popraviće položaj nastavnika. U isto vreme Krstić kaže "Za smanjenje plata neće biti izuzetaka, kaže Lazar Krstić."

pametnija od pametnjakovica

pre 10 godina

(Pametnjaković, 10. oktobar 2013 15:47)

Vas komentar dovoljno govori o Vama,tako da ne bih ja tu nista dodavala!

Sto se tice najavljenih promena u obrazovanju,nisam sigurna da ce se bilo sta krucialno desiti.
Nase drustvo vec cetvrt veka radi na urusavanju obrazovanja dece,kao da se takmice jedna vlast sa drugom,koja ce vise unazaditi vec i onako katastrofalno stanje.
Obrazovni sistem nije nista drugo do odraz stanja u zemlji,jer nosioci vlasti u zadnjih 20-ak godina su svojim delanjem,maksimalno degradirali sve postojece vrednosti,pocevsi od onih moralnih,do svih drugih!

Odmah posle toga na red dolazi briga drzave o obrazovnom sistemu,a posebno o statusu prosvetnih radnika,kako onom drustvenom,tako i materijalnom.
Gospodin sa pseudonimom Buda Baba je to lepo objasnio,za pametne dovoljno.
Gorecitirani "gospodin" je ocigledno iz onog drugog miljea,upravo onog,zbog kojeg nasa drzava i jeste u stanju u kakvom je danas.

komentar

pre 10 godina

E ovo stvarno ne lici na dobro!:(

Neke stvari su mu cista ironija:
- "bolji društveni i materijalni status nastavnika"
Odakle?

- "studije prilagođene društvenim potrebama"
Nasa privreda bas vapi za menadzerima u marketingu!?

- "Ubeđen sam da ćemo naći rešenje da popravimo društveni i materijalni status obrazovnog kadra"
Ajde bar da je rekao "sacuvamo", ali ne, on tvrdi "popravimo"!? Odakle?

Ja sam uocio i nesto pozitivno (jel video jos neko nesto takvo):
"Imamo zahtev da upišemo nekoliko desetina hiljada stranih studenata"

Ali zato imamo katastrofe u najavi:
- "Takođe, predstoji nam i rangiranje fakulteta"
Kako li ce to izgledati? Recimo poredjenje Ekonomskog i Medicinskog fakulteta u Beogradu? Jel ume neko da smisli neki iole logican kriterijum?

- "neke segmente treba razmisliti o angažovanju naših stručnjaka dokazanih u svetu ili stranaca, kao konsultanata u vitalnim projektima za državu i društvo"
Ako je mislio na nauku to je sasvim O.K. Ako je mislio na obrazovanje,
to je katastrofa, jer nijedan stranac ne zna nas obrazovni sistem.

42

pre 10 godina

U prevodu hoce da nam poruce da smo trebali megatrend da zavrsimo a ne da se mucimo uzalud! Na kraju,ko ima jacu vezu zaposlice se!

komentar

pre 10 godina

Najveca katastrofa:
- "smanjenje opterećenja studenata", "maksimalno da ih rastereti na završnom ispitu", "gradivo, za koje znam da je preobimno"
Svaki od prethodnih 5 ministara je smanjivalo gradivo. Ajde Gasa je menjao "nesto" za "nesto drugo", ali svi ostali su menjali "nesto" za "nista"!?
To je kao da imate litar soka, a onda vam svaki sledeci ministar odlije pola litra soka i dolije pola litra vode (osim Gase koji je pola litre soka menjao za pola litre drugog soka). Jel vam jasno sta na kraju dobijete?

Ako je ovo gore zvanicni stav (a poslednjih 5 ministara je bas to predlagalo) onda ajde da UKINEMO maternji jezik, matematiku, strane jezike, fiziku, hemiju a da uvedemo predmete koje ce svi ucenici savrseno razumeti: zevzecenje, pljuvanje u dalj, fejsbukovanje, itd pa da svi djaci (i studenti) imaju sjajan rezultat na svim ispitima.
S obzirom da je sada Internet siroko dostupan, neko od tih i takvih djaka ce valjda jednom naici na nesto sto spada u gorepomenute predmete a s obzirom da nece imati traumu od toga iz skole, mozda zakljuci da je to nesto "super" ili "kul". Uostalom trauma od nekog predmeta i nastaje zbog zaostatka (djak je trebao nesto da nauci a nije), pa kada nema zaostatka (predmeta) nema ni traume.

Da li vam je ovo poznato?

pre 10 godina

Bilo bi lepo gospodine ministre da počistite visoko školstvo (kao što je Ministarstvo naučilo pameti osmogodišnji i srednjoškolski kadar - pa lepo znaju kako da se ponašaju, šta ne sme da im padne na pamet da kažu detetu, itd.
Visoko školstvo je RAK!
Ponašanje profesora je skandalozno - od odnosa prema studentima, preko želje da ih student zove "uvaženi profesore", preko obraćanja studentkinjama sa Mico, Cico, milice, dušice (!?), do predavanja-čitanja lekcija, nedržanja predavanja, nedolaženja na predavanja, kašnjenja na ispite od po nekoliko sati.
To iskorišćavanje studenata za prevođenje materijala (radi sopstvenog napredovanja), to iskorišćavanje asistenata da drže ispite, to dolaženje jednom nedeljno na fakultet - NEDOPUSTIVO je!

Nastavnik

pre 10 godina

Naše obrazovanje je katastrofalno pre svega zbog udžbenika iz kojih uče đaci najnižih razreda pa zaključno sa fakultetima. Rečenica da obrazovanje treba prilagoditi društvenim potreba, ne znači ništa. Ono što je bitno u osnovnim školama, udžbenike treba prilagoditi funkcionalnim znanjima i decu osloboditi nepotrebnog učenja tipa " koliko Crveni kmeri proizvode batate" i tako redom te gluposti izbaciti iz udžbenika. Dok se to ne uradi, dati uputstva nastavnom osoblju da u ispitivanju i ocenjivanju dece odustanu od nepotrebnih sadržaja i da svaki nastavnik, insistira samo na neophodnim i funkcionalnim znanjima. Primer - Batati nema mesta u udžbeniku geografije ali deca moraju da znaju geografsku širinu, dužinu, strane sveta i sl. Udžbenici za studente moraju biti osavremenjeni, tako da naprimer na Ekonomskom fakultetu nema više, teorije, podataka,koje se više ne koriste u svetu i ne pomažu reformi ekonomije i finansija jer su zastareli i datiraju još iz socijalizma. Ista situacija je naprimer na mašinskim fakultetima, svet je mnogo napredovao u svim oblastima i naše obrazovanje mora da prati nove tehnologije. Već vidim otpor kod profesora koji su pre puno godina napisali svoje udžbenike i drže se njih kod ispitivanja studenata, takve profesore treba sankcionisati. Ako nije spreman da prati promene u materiju koju predaje ne može biti profesor. Tačka. Ako na ovaj način ne reformišemo obrazovanje ostaćemo bez kvalitenog obrazovanja kao stuba razvoja naše države.

Cika Velja

pre 10 godina

Gospodo draga,mi smo u poslednjih dvadest godina toliko urušili prosvetu, srozali ugled prosvetnog radnika,ne mislim na platu,mada nema države u kojoj vozač gradskog ima veću platu, nego gimnazijski profesor, počeli smo da se sprdamo sa zanimanjem učitelja, profesora... Bitno je biti član partije, raditi u javnom preduzeću, a bas nas briga za one "slepce" prosvetare, sta hoće oni-ne rade tri meseca, a što još više boli,tu se vrzmaju neki loši đaci, đaci ponavljači. Lupiće nas to po glavi, već počinje da kljucka, ali dok se mi osvestimo, biće zaista kasno.

Skolarac

pre 10 godina

Bas me zanima da li su Kembridz ili Sorbona prihatili tu bolonju. Ako jesu onda super, ali ako nisu onda je to definitivno nacin da se upakuje osrednjost u znanju.

komentar

pre 10 godina

"Pa nekada je bila čast dobiti Vukovu diplomu,ali tay su je dobijali samo stvarno oni koji vredea sada je dele i šakom i kapommaminim i tatinim sinovima koji posle na prijemnom ispitu ni pola testa ne urade."

Svima onima koji na neprovaljenom i nefilovanom testu ostvare polovinu poena iz oba predmeta ja bih Vukovu diplomu uramio zlatnim ramom. Na zalost ima onih kojima je problem da osvoje i 1 bod.

Natalija Nikolić

pre 10 godina

“Убеђен сам да ћемо наћи решење да поправимо друштвени и материјални статус образовног кадра, почев од учитеља и оних који раде у предшколским установома па све до врхунских научника и академика”, рекао је Министар просвете, науке! Prazna propaganda! Za 23 godine apsolutno pogrešne politike (ratne ideologije mržnje) vi ste svi zajedno (sve stranke tj. vlast) sve dibudus upropastili pa i obrazovanje. Ako 23 godine postoji sistem da je biti moralan, savestan, znalac svoje stuke, stručnjak nešto nevažno za društvo to nije patriotizam a da je biti snalažljiv, nemoralan, muvator, neznalica nešto KUL, nešto poželjno za društvo tj. da je to patrijotizam o čemu ministar mašta. Duhovni genocid je već izvršen!
Ps. Mi smo u evropi jedina zemlja bez srednje klase postoji samo narod i vlast. Za narod (i stručnjake) život kao u Kolumbiji a za vlast život kao u Severnoj Koreji.