Sreda, 09.10.2013.

16:24

Ne zaboravite: seksualni život se nastavlja i nakon rođenja bebe

Izvor: telegraf.rs

Ne zaboravite: seksualni život se nastavlja i nakon roðenja bebe IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

jedan tata

pre 10 godina

Žene, aman... seksualni život... Ne porođaj :)
Iz našeg iskustva sa dva deteta, posle prvog, prirodnog (meni bar) nikad lepše. Posle drugog, carskog reza, još lepše nego prvog puta. Samo smo oba puta sačekali savet ginekologa kad može da se nastavi :)
One priče ortaka kako je problem što se "seče" nema veze sa životom - ako mene muškog pitate, bolje da vas secne doktor pa zašije nego da bude drugih komplikacija. A što se grudi i dojenja tiče, bebine šerpe ne treba tumbati a verujem da ni ženi nije baš do drndanja preosetljivih bradavica i grudi.
Veći je problem nedostatak seksualne želje što je već, pretpostavljam, individualno.

Cica

pre 10 godina

Ove "pametnice" sto nisu radjale, molim neka se jave kad rode decu tamo negde par meseci posle porodjaja. Iskreno, ne znam sta traze ovde sada stvarno

mama jednog decaka

pre 10 godina

@Ana evo ja cu ti reci iz licnog iskustva. Meni je porodjaj krenuo prirodno. U bolnici te odmah prikace na indukciju jer hoce da te ubrzaju, to znatno pojacava bol. Meni su dali jos nesto vaginalno jer se nisam otvarala. Sto je pojacalo bol na maksimum moje izdrzljivosti. No ja se i dalje nisam otvarala a beba je gubila srcani ritam i hitno su me odveli na carski. E sad, i jedno i drugo boli, s tim sto je jedno pre porodjaja a drugo je bol posle porodjaja koji traje sigurno 2 nedelje. Carski rez je ipak operacija a svaka operacija je rizik sam po sebi. Niko ne moze da te optuzi da si se izvukla ako odaberes taj put. Ja znam jer sam oba puta prosla. Jedno mogu da ti garantujem-stvarno se sve zaboravi. Uopste,ali uopste se ne secam tog bola vise!

ana

pre 10 godina

Vidim da je ova rasprava ovde postala ozbiljna :). Kada sam rekla da mi je dojila pomerila ideju za 10 godina, stvarno sam se tako osetila, ali sam naterala sebe da procitam jos jednom njen komentar kao i ostale. Moram da priznam da mi je sada drago sto sam ih procitala sve. Iskreno nikada nisam procitala ovako nesto o temi sta posle porodjaja. Radila sam u firmi gde su sve oko mene zene koje imaju decu i samo se prica kako je divno biti roditelj, sve je savrseno. Verujem ja da je divno i jedva cekam da i sama to dozivim, ali vasi komentar (ne tekst) su me naterali da ozbiljno popricam sa deckom na ovu temu, a ne samo onako slatko jao nasa deca ce biti ovakva ili onakva. Tako da smatram koliko god mi je bilo tesko da procitam neke komentare, drago mi je sto znam da nije sve samo cvece i prolece. Ja na primer stvarno nisam znala da se zene seku dole. Eto. Pojma nisam imala i sada se ozbiljno razmisljam kada se budem poradjala da idem na carski rez. Ne znam zasto ali imam neverovatnu fobiju od porodjaja prirodnim putem.Isto tako mislim da ako kazem ali ja ne zelim da se mucim i vristim 10 sati na stolu, vec zelim carsi rez da ce ostale zene da me gledaju popreko jer idem linijom manjeg otpora.

gospodjica

pre 10 godina

@ 123: istorijsko-bioloske cinjenice: zene su ranije bile u daleko boljoj kondiciji, fizicki aktivne, radjale su znatno mladje od danasnjih i hranile se daleko zdravije i prirodnije sto su sve preduslovi za brzi i prirodniji oporavak. Tacno-nismo svi isti,a poenta ove prepiske (ili "kuknjave" po tebi) je razmena iskustava, necija priprema i necija potvrda i podrska u necemu sto je verovatno najveci moguci obrt u zivotu. Lakse je kad znas sta moze da te ceka, nego da nesto strasno pocne da ti se desava, da ne znas sta i da li to tako treba, u situaciji kada si odgovorna za zivot malenog bica. Dojilja je u pravu kada kaze da mnogi ocekuju bajku, a kad ne podje kao bajka-nastaju veeeeliki problemi. Zato je vazna priprema i mozda ne bi bilo lose da razmislis jos malo da li si spremna i svesna sta te ceka...

Dragana

pre 10 godina

@123
Joj sto "obozavam" ove sto nemaju iskustva a non stop nesto pametuju.Devojko,veliki broj postporodjajnih depresija se desava upravo zato sto se vecina zena stidi da kazu koliko im je bilo tesko na porodjaju i nakon njega pa onda mnoge druge zene ulaze u majcinstvo potpuno nepripremnjene,jer nisu dovoljno obavestene.Posto radim u porodicnom savetovalistu ,mogu reci iz profesionalnog iskustva(ali i licnog,imam 2 dece) da je rodjenje bebe veliki sok za porodilju i za muza,veliki broj njih dolazi i kazu kako nisu "to ocekivali"jer su im svi pricali samo o lepim stranama.Evo npr moja kuma meni prica o tome,ali zato pred svojom svekrvom,svekrom,rodbinom nije imala petlju da kaze da joj je porodjaj bio nevidjeni sok,a da joj je dojenje uzas bolno ,jer se stidi i boji njihove osude da je "losa majka"...A te tvoje drugarice koje su ti pricale sve najlepse,jednostavno ne shvataju da ti precutkivanjem istine mogu puno naskoditi,jer neces steci realnu sliku o roditeljstvu.Roditeljstvo je iako jako lepo i nezno,istovremeno i veoma iscrpljujuce,narocito prvih 4-5 meseci.I nemoj da poredis sa prabakama,kako se one nisu zalile,kad je pre oko 100-200 godina bio skroz drugaciji pristup deci,na decu se nije obracala velika paznja,dete se dojilo i odmah stavljalo da spava a majke su isle da rade na imanju.Znaci bile su jako malo uz bebu i bile losije majke jer su imanje uvek stavljale iznad beba(iako se tvrdi suprotno),za razliku od danasnjih majki koje su 24 h uz bebu..

123

pre 10 godina

Hvala svima na lepim zeljama i savetima. Ja sebe smatram i zrelom i obrazovanom i pametnom osobom, spremnom za jedan lep poduhvat u zivotu kao sto je radjanje bebe. Naravno da niko ne shvata porodjaj i gajenje dece reklamom za bebi ulje, naravno da treba da se zrtvujete, ali znam da nikad necu biti jedna od onih majki koje ce da kazu svojoj deci "ja sam se namucila dok sam te gajila, treba da mi budes zahvalan", jer ima x takvih slucajeva, koji proizilaze iz ovakvih komentara "ja sam ovo, ja sam ono prosla". Jednostavno, ne volim to. A nema ni potrebe da vi svojim iskustvima upozoravate buduce majke da to nije med i mleko, niko to nije ni rekao da je bez muka, ali zadrzite za sebe to, jer niste jedine koje su rodile decu. Jedino zbog toga se bunim, sto ne shvatate da niko nije glup toliko da misli da se nece ni malo namuciti, ali to je sve prirodno i normalno i tu stavljam tacku na komentar. Srecno svima u radjanju i odgajanju dece i da se ne mucite mnogo.

mama jednog decaka

pre 10 godina

@123 ti nisi dobro procitala komentare. Da jesi videla bi da je svaka od nas presrecna sto je majka. Ne volim to potezanje nasih baba jer i sama znas da se zene nisu puno cenile tad i da smo se borile da bi nam danas bilo drugacije. Da ne pricam o procentu smrtnosti majki i beba . Ne treba niko da mi da orden sto sam rodila dete ali svakako treba da shvati da to nije kao vadjenje zuba. Zivot ti se menja iz korena. I izvini ako ti smatras to kukanjem, ali ja smatram da imam pravo da se pozalim bez osudjivanja drugih, pogotovo zena! A da ne pricam o postpartalnoj depresiji koja je ozbiljan problem i ne bas redak slucaj. Tako da tvoj komentar " ko te je terao da radjas" nije bas na mestu. Zelim ti svu srecu u daljem zivotu, da sama sve iskusis i da ti bude sto bezbolnije.

student

pre 10 godina

hoce neko sa mnom da menja uloge na kratko > ja da rodim dete i imam sve navedene muke, a neko umesto mene da spremi ispit i zavrsi diplomski:)

123

pre 10 godina

Mene samo zanima kako su nase bake radjale po njivama i zivele 100 godina, nisu se zalile, tj. nisu ni imale kome, tada je bilo "cuti i trpi", a mi u danasnje vreme, kada svega ima i kada nam je sve olaksano, samo se zalimo. To je poenta svih mojih komentara, posto vidim da nisu shvaceni dobro, ne zelim nikog da vredjam, ali toliko pricati o porodjaju, periodu gajenja bebe kao o necem strasnom, nije bas na mestu, jer smo sve mi rodjene za to i nije to nista strano i nenormalno ni sa medicinske tacke gledista. Ja se divim mojoj majci, koja mozda jeste zaboravila teskoce, jer je srecna sto je rodila decu, ali je i osoba koja uvek na sve to gleda kao na nesto normalno, sto, uz Boziju pomoc, bude sve kako treba. Ne zelim da drzim predavanja, ali smatram da sam dovoljno pametna i zrela da ne slusam kojekakve price, jer posle ovih iskustava neko bi pomislio da je gajenje dece horor film. Nas niko ne tera na to, sami to zelimo, a treba da budu zahvalne sve zene koje mogu da radjaju, to je nesto najlepse, bez obzira na sve.

123

pre 10 godina

@sveza porodilja, pa kod te terao da radjas? Najvise mrzim kad zene kukumacu i traze da im se da orden zbog toga. Za to smo stvorene i to je sve prirodno i zato me nervira sto se jadate kakav je period, kakav je takav je, sve se to prezivi. Cestitam i za drugu bebu, i to je jos jedan dokaz da si i posle prve bebe, bez obzira na muke, pozelela i drugo dete. I zato nemojte da pametujete, vec uzivajte u tome kao i svaka druga zena. A moje prenosenje iskustava drugih zena nije smesno, vec je neophodno da naglasim da ima zena koje se ne zale toliko, a isto su prosle.

sveza porodilja

pre 10 godina

123 Smesno je da pametujes na osnovu tudjih iskustava. Rodila sam drugo dete prosle nedelje, oba puta sam se dobro namucila, a planiram i trece. To ne znaci da je bilo lako, vec je to cena ili zrtva za nesto najvrednije u zivotu. Majcinstvo me je preporodilo, ali me nerviraju komentari poput tvog kako je taj prvi period divan i lak, jer nije...

mama jednog decaka

pre 10 godina

@ 123 veruj mi, ne mozes nista da znas dok sama ne budes u toj situaciji. Dojilja je potpuno u pravu, sve isto se meni desavalo. Pogotovo ovo sa grudima i mlekom. Ali sam to izdrzala znajuci da sam presrecna sto uopste imam mleko! Kad budes trudna, idi u skolu za trudnice, sve isto ces tamo cuti. To sto se tvoja mama toga ne seca govori samo o prirodi naseg organizma da zaboravi sve manje lepe stvari i pamti samo one najlepse. Meni je sveze jer imam bebu od 4 i po meseca mada se ni ja vise ne secam detalja. A imala sam i tezak i komplikovan porodjaj, hitan carski rez. I opet bih sve ponovo! Jer je sve to vredno mog savrsenog deteta, moje ljubavi. Jeste strasno i tesko, ali to je majcinstvo! Osricanje i davanje, bezuslovna ljubav u pravom smislu te reci. Inace, seks se ne preporucuje bar sest nedelja ne zbog hira i babackih verovanja nego je to vreme potrebno da se materica vrati na mesto da ne bi doslo do infekcije. Svaka tebi cast @ zadovoljna zeno jedino cega sam se ja pozelela prva 2 meseca je san i hvala mom muzu sto mi ga je omogucio kad god mi je bio nephodan :D

tako je bilo

pre 10 godina

Ja se slazem sa dojiljom,ne osudjujte nikog ja sam se porodila pre tri nedelje i istog sam misljenja kao dojilja.Samo sto mleko nemam nazalost.Nije sve tako idealno a mozda je svako prica za sebe i drugacije dozivljava ove promene.Posle porodjajna depresija je uzasna ne osudjujte nikog da vam se ne vrati kao meni.Pozdrav

123

pre 10 godina

@dojilja, nema veze sto ja jos nisam radjala, planiram, ali mislim da mracis previse i da ne mora svaka zena tako da se oseca, a i da je tako, najposle, to se sve izdrzi lepo zbog preslatkog bica koje kad te pogleda, prestaju sve muke. Ja obozavam decu, i nadam se da cu ih puno imati, a iskustva meni bliskih zena i prijateljica prenosim jer one pricaju o svemu tome malo lepse. Poenta tvojih komentara da objasnis kako nije sve tako bajno je glupa, niko nije toliko glup da poredi reklame sa tv-a i stvarni zivot, ali nema potrebe da ti upozoravas zene na to, sve je individualno, a i sve se to brzo zaboravi, jer iz svega toga dobijes ono najvrednije na svetu.

m

pre 10 godina

@dojilja,ne samo ne preterujes,nego sad kad si malo bolje objasnila Sta si sve htela reci,dajem ti za pravo svaku reč! isto sam prošla i sto kažeš,planiram drugo :-)

zadovoljna zena

pre 10 godina

U toku trudnoce nisam imala seks zbog nekih komplikacija. Posle porodjaja nisamo izdrzali cuvenih 6 nedelja, vec smo imali seks posle 5. Bilo je fenomenalno, toliko smo se pozeleli, da o izgledu nisam ni razmisljala. Znamo da je vreme koje mozemo da posvetimo nama od kada imamo dete dragoceno, tako da je seks bolji nego pre. Pun strasti, kao nagrada, nikad ga ne izbegavamo, jer ne zna se kad cemo biti sami ponovo. Izgled mi je bio isti kao pre tek posle godinu dana, ali to nije igralo nikakvu ulogu sto se tice seksa, jer mi samopouzdanje nije opalo, naprotiv povecalo se. Zato, buduce mame bez brige, zivot se menja, ali na bolje.

dojilja

pre 10 godina

pre svega, moram reci da mi cilj nije bio da nekoga uplasim, govrim samo realno kako se meni desilo, a i dobrom broju mojih drugarica, taj postporodjajni period. sam porod je prica za sebe. jedna devojka u komentarima me napada iako sama nije rodila. govori kako porod nije tako tezak i kako njoj bliske zene o tome lepo govore. o samom porodu nisam ni rec napisala, nego o periodu, koji se na televiziji po reklamama uvek slika idealno. prekrasna isfenirana mama, dobra beba, koja eto sama sebi menja pelene. a ta slika je toliko daaaaleko od istine. dojenje, za koje uopste nisam mislila da moze biti problematicno, bilo je prebolno i doslovno sam plakala svaki put dok se beba nije naucila. i bez obzira na sve to, planiram jos jednu bebu. jer zene koje zaista zele decu, njih moj komentar sigurno nece zaustaviti. opet, sve smo individue i kod svake je oporavak drugaciji. mleko koje siklja nije nikakav mit, a bolje i da siklja nego da ga nema. mislim da je moj povratak u "staru mene" zapravo zaista poceo kada sam krenula nazad na posao i pocela osim sa bebom da komuniciram i sa kolegama i da zivim i profesionalno. to je otprilke godinu dana nakon poroda, a to je pomoglo i da se osjecam dobro u svojoj kozi kao zena i da konacno uzivam u seksu sa suprugom, kao i pre. i jedna je zena komentarisala da dojke vise nije dozivljavala seksualno, da, ima i toga....to se isto polako menja kako beba prestaje da doji

m

pre 10 godina

u stvari,dojilja uopšte ne preteruje mnogo,prvih mesec,dva posle porodjaja uopšte nije lako i sto problema Imas,ali u tekstu niko ne govori o tim danima,vec danima koji dolaze kasnije

m

pre 10 godina

@dojilja ,u tekstu niko nije pomenuo striktno vreme kad se nesto dešava itd,vec naprotiv,upozoravaju te i na stvari koje se dešavaju,a za dobar sex se ceka i ceka posle porodjaja. mislim na kompletnu priču - da se ti Kao zena osećaš privlačno,da te muž takvom Vidi,da bude fino i spontano,i da te nista ne Boli ,nego da ti prija.... treba vremena .... a kasnije sve dolazi na svoje

normalna porodilja

pre 10 godina

doilja o cemu ti pricas,sikljanju mleka iz bradavica.Vi Koje niste majke,neslusajte ovakve price jer Necete nikad pozeleti decu.

123

pre 10 godina

@dojilja, da ti malo ne preterujes? Pa ne mora tako nesto svim porodiljama da se desava, ako se tebi desavalo. Ja jos nisam radjala, nemam iskustva, ali iz prica mojih bliznjih, najpre moje mame, ovako nesto nisam cula. Ti si napravila horor sliku ovom pricom. Devojke, zene, nemojte slusati svakog sta prica, porodjaj jeste bolan, ali sve to je, pre svega, nesto prirodno i normalno, i nema razloga za frku i paniku i da se dese takve stvari kao sto je "dojilja" napisala, jer je prezivela, ne verujem da joj ista fali, a isto je i za nastavak sexualnih odnosa sve individualno, jer se neke zene hvale da su se ubrzo nakon porodjaja vratile u formu :-) i cak da je i bolji sex jer je i veca povezanost izmedju partnera nakon rodjenja bebe. Jesam bez iskustva, ali umem da primetim kad neko preteruje, pa toliko se zena porodilo...nisi jedina na svetu. A znam i zene koje na kijavicu drame, a kamoli na porodjaj. I iz moje okoline, toliko nekadasnijh "kilavica" je rodilo i po troje dece, pa kad mogu takve, onda znaci da ipak priroda odradjuje svoje.

mama jednog decaka

pre 10 godina

kod mene to nema veze sa fizickim izgledom. Liniju sam vratila vrlo brzo, sad 4,5 meseci nakon porodjaja izgledam potpuno isto kao i pre. Ja se jednostavno vise ne osecam kao seksualno bice! Mislim da to ima veze sa dojenjem. Moje grudi sluze iskljucivo za hranu, nemaju nikakvu seksualnu konotaciju u mojoj glavi. @ dojilja lekari svakako savetuju da se seks ne upraznjava prvih 6 nedelja nakon porodjaja. Ne znam kome je do zivota a ne do seksa prva dva meseca! To je zacaran krug dojenja i nespavanja, krvarenja, bolova, hormonalnog disbalansa. Meni je u magli taj ceo period. Tek posle tri meseca smo uhvatili neki ritam. Slazem sa tobom da je ovaj tekst kao neka reklama za bebi ulje. Retko se stvarno prica o tome kako sve to izgleda kad dodjes iz porodilista kuci sa bebom. Porodjaj je mala maca naspram onoga sto sledi.

dojilja

pre 10 godina

ovo je pisao neko ko nema decu i nije dojio bebu. prvo, sve zene, koje su se(prirodnim putem)porodile, na balkanu, uglavnom su secene (ako se poradjaju prvi put, 99% im je radjen rez), a da to zaraste treba minimum dve nedelje (do tada ne mozes da sedis uopste), a postporodjajno krvarenje traje preko mesec dana. sve te boli, stomak je jos velik, a ako imas srece pa imas mleka za dojenje, uvek si mokra, jer mleko neprestano curi, a to ne da nije seksi, nego muz pravi grimase ako se slucajno, jadan nadje u istoj sobi kada dojis (meni, dok je beba bila na jednoj dojci iz druge sikljalo mleko, a ponekad bih se probudila u groznici od kolicine mleka koja bi istekla i pokvasila mi jorgan, spavacicu, krevet....) o boli i suzama prilikom dojenja prvih mesec - dva da i ne pricam, a dojis na otprilike svaka dva sata....ovaj clanak izgleda kao da je neko gledao reklamu za bebi ulje, ili tako nesto i prepricao je ovde. ja sam prilicno brzo, odmah kada je rez zarasto i prestalo krvarenje imala odnos s muzem i bilo je dobro, ali onaj osecaj od pre poroda, kada sam se zaista osecala seksi i senzualno nije se potpuno vratio do skora, skoro godinu nakon poroda.

jovana

pre 10 godina

@heizenberg

Ako mislis da nije to to u smislu da vise posle porodjaja nije tako dobro, onda verovatno nije proslo dovoljno vremena. Bice opet to to i jos bolje. Bombardovani smo idejama da se linija vraca za dva, tri meseca, pa i seksualna zelja sto prosto nije istina. Sve se vraca u normalu ali je nazalost potrebno puno vise vremena nego sto mislimo i ocekujemo. Kod mene je bila potrebna citava godina da bi seks postao isti, ali zato je sada, za godinu ipo dana bolji nego sto je ikada bio. Godinu dana je mnogo vremena, slazem se ali stvari su prosto takve.

jovana

pre 10 godina

@heizenberg

Ako mislis da nije to to u smislu da vise posle porodjaja nije tako dobro, onda verovatno nije proslo dovoljno vremena. Bice opet to to i jos bolje. Bombardovani smo idejama da se linija vraca za dva, tri meseca, pa i seksualna zelja sto prosto nije istina. Sve se vraca u normalu ali je nazalost potrebno puno vise vremena nego sto mislimo i ocekujemo. Kod mene je bila potrebna citava godina da bi seks postao isti, ali zato je sada, za godinu ipo dana bolji nego sto je ikada bio. Godinu dana je mnogo vremena, slazem se ali stvari su prosto takve.

dojilja

pre 10 godina

ovo je pisao neko ko nema decu i nije dojio bebu. prvo, sve zene, koje su se(prirodnim putem)porodile, na balkanu, uglavnom su secene (ako se poradjaju prvi put, 99% im je radjen rez), a da to zaraste treba minimum dve nedelje (do tada ne mozes da sedis uopste), a postporodjajno krvarenje traje preko mesec dana. sve te boli, stomak je jos velik, a ako imas srece pa imas mleka za dojenje, uvek si mokra, jer mleko neprestano curi, a to ne da nije seksi, nego muz pravi grimase ako se slucajno, jadan nadje u istoj sobi kada dojis (meni, dok je beba bila na jednoj dojci iz druge sikljalo mleko, a ponekad bih se probudila u groznici od kolicine mleka koja bi istekla i pokvasila mi jorgan, spavacicu, krevet....) o boli i suzama prilikom dojenja prvih mesec - dva da i ne pricam, a dojis na otprilike svaka dva sata....ovaj clanak izgleda kao da je neko gledao reklamu za bebi ulje, ili tako nesto i prepricao je ovde. ja sam prilicno brzo, odmah kada je rez zarasto i prestalo krvarenje imala odnos s muzem i bilo je dobro, ali onaj osecaj od pre poroda, kada sam se zaista osecala seksi i senzualno nije se potpuno vratio do skora, skoro godinu nakon poroda.

mama jednog decaka

pre 10 godina

kod mene to nema veze sa fizickim izgledom. Liniju sam vratila vrlo brzo, sad 4,5 meseci nakon porodjaja izgledam potpuno isto kao i pre. Ja se jednostavno vise ne osecam kao seksualno bice! Mislim da to ima veze sa dojenjem. Moje grudi sluze iskljucivo za hranu, nemaju nikakvu seksualnu konotaciju u mojoj glavi. @ dojilja lekari svakako savetuju da se seks ne upraznjava prvih 6 nedelja nakon porodjaja. Ne znam kome je do zivota a ne do seksa prva dva meseca! To je zacaran krug dojenja i nespavanja, krvarenja, bolova, hormonalnog disbalansa. Meni je u magli taj ceo period. Tek posle tri meseca smo uhvatili neki ritam. Slazem sa tobom da je ovaj tekst kao neka reklama za bebi ulje. Retko se stvarno prica o tome kako sve to izgleda kad dodjes iz porodilista kuci sa bebom. Porodjaj je mala maca naspram onoga sto sledi.

dojilja

pre 10 godina

pre svega, moram reci da mi cilj nije bio da nekoga uplasim, govrim samo realno kako se meni desilo, a i dobrom broju mojih drugarica, taj postporodjajni period. sam porod je prica za sebe. jedna devojka u komentarima me napada iako sama nije rodila. govori kako porod nije tako tezak i kako njoj bliske zene o tome lepo govore. o samom porodu nisam ni rec napisala, nego o periodu, koji se na televiziji po reklamama uvek slika idealno. prekrasna isfenirana mama, dobra beba, koja eto sama sebi menja pelene. a ta slika je toliko daaaaleko od istine. dojenje, za koje uopste nisam mislila da moze biti problematicno, bilo je prebolno i doslovno sam plakala svaki put dok se beba nije naucila. i bez obzira na sve to, planiram jos jednu bebu. jer zene koje zaista zele decu, njih moj komentar sigurno nece zaustaviti. opet, sve smo individue i kod svake je oporavak drugaciji. mleko koje siklja nije nikakav mit, a bolje i da siklja nego da ga nema. mislim da je moj povratak u "staru mene" zapravo zaista poceo kada sam krenula nazad na posao i pocela osim sa bebom da komuniciram i sa kolegama i da zivim i profesionalno. to je otprilke godinu dana nakon poroda, a to je pomoglo i da se osjecam dobro u svojoj kozi kao zena i da konacno uzivam u seksu sa suprugom, kao i pre. i jedna je zena komentarisala da dojke vise nije dozivljavala seksualno, da, ima i toga....to se isto polako menja kako beba prestaje da doji

m

pre 10 godina

u stvari,dojilja uopšte ne preteruje mnogo,prvih mesec,dva posle porodjaja uopšte nije lako i sto problema Imas,ali u tekstu niko ne govori o tim danima,vec danima koji dolaze kasnije

zadovoljna zena

pre 10 godina

U toku trudnoce nisam imala seks zbog nekih komplikacija. Posle porodjaja nisamo izdrzali cuvenih 6 nedelja, vec smo imali seks posle 5. Bilo je fenomenalno, toliko smo se pozeleli, da o izgledu nisam ni razmisljala. Znamo da je vreme koje mozemo da posvetimo nama od kada imamo dete dragoceno, tako da je seks bolji nego pre. Pun strasti, kao nagrada, nikad ga ne izbegavamo, jer ne zna se kad cemo biti sami ponovo. Izgled mi je bio isti kao pre tek posle godinu dana, ali to nije igralo nikakvu ulogu sto se tice seksa, jer mi samopouzdanje nije opalo, naprotiv povecalo se. Zato, buduce mame bez brige, zivot se menja, ali na bolje.

m

pre 10 godina

@dojilja ,u tekstu niko nije pomenuo striktno vreme kad se nesto dešava itd,vec naprotiv,upozoravaju te i na stvari koje se dešavaju,a za dobar sex se ceka i ceka posle porodjaja. mislim na kompletnu priču - da se ti Kao zena osećaš privlačno,da te muž takvom Vidi,da bude fino i spontano,i da te nista ne Boli ,nego da ti prija.... treba vremena .... a kasnije sve dolazi na svoje

Dragana

pre 10 godina

@123
Joj sto "obozavam" ove sto nemaju iskustva a non stop nesto pametuju.Devojko,veliki broj postporodjajnih depresija se desava upravo zato sto se vecina zena stidi da kazu koliko im je bilo tesko na porodjaju i nakon njega pa onda mnoge druge zene ulaze u majcinstvo potpuno nepripremnjene,jer nisu dovoljno obavestene.Posto radim u porodicnom savetovalistu ,mogu reci iz profesionalnog iskustva(ali i licnog,imam 2 dece) da je rodjenje bebe veliki sok za porodilju i za muza,veliki broj njih dolazi i kazu kako nisu "to ocekivali"jer su im svi pricali samo o lepim stranama.Evo npr moja kuma meni prica o tome,ali zato pred svojom svekrvom,svekrom,rodbinom nije imala petlju da kaze da joj je porodjaj bio nevidjeni sok,a da joj je dojenje uzas bolno ,jer se stidi i boji njihove osude da je "losa majka"...A te tvoje drugarice koje su ti pricale sve najlepse,jednostavno ne shvataju da ti precutkivanjem istine mogu puno naskoditi,jer neces steci realnu sliku o roditeljstvu.Roditeljstvo je iako jako lepo i nezno,istovremeno i veoma iscrpljujuce,narocito prvih 4-5 meseci.I nemoj da poredis sa prabakama,kako se one nisu zalile,kad je pre oko 100-200 godina bio skroz drugaciji pristup deci,na decu se nije obracala velika paznja,dete se dojilo i odmah stavljalo da spava a majke su isle da rade na imanju.Znaci bile su jako malo uz bebu i bile losije majke jer su imanje uvek stavljale iznad beba(iako se tvrdi suprotno),za razliku od danasnjih majki koje su 24 h uz bebu..

normalna porodilja

pre 10 godina

doilja o cemu ti pricas,sikljanju mleka iz bradavica.Vi Koje niste majke,neslusajte ovakve price jer Necete nikad pozeleti decu.

sveza porodilja

pre 10 godina

123 Smesno je da pametujes na osnovu tudjih iskustava. Rodila sam drugo dete prosle nedelje, oba puta sam se dobro namucila, a planiram i trece. To ne znaci da je bilo lako, vec je to cena ili zrtva za nesto najvrednije u zivotu. Majcinstvo me je preporodilo, ali me nerviraju komentari poput tvog kako je taj prvi period divan i lak, jer nije...

123

pre 10 godina

@dojilja, da ti malo ne preterujes? Pa ne mora tako nesto svim porodiljama da se desava, ako se tebi desavalo. Ja jos nisam radjala, nemam iskustva, ali iz prica mojih bliznjih, najpre moje mame, ovako nesto nisam cula. Ti si napravila horor sliku ovom pricom. Devojke, zene, nemojte slusati svakog sta prica, porodjaj jeste bolan, ali sve to je, pre svega, nesto prirodno i normalno, i nema razloga za frku i paniku i da se dese takve stvari kao sto je "dojilja" napisala, jer je prezivela, ne verujem da joj ista fali, a isto je i za nastavak sexualnih odnosa sve individualno, jer se neke zene hvale da su se ubrzo nakon porodjaja vratile u formu :-) i cak da je i bolji sex jer je i veca povezanost izmedju partnera nakon rodjenja bebe. Jesam bez iskustva, ali umem da primetim kad neko preteruje, pa toliko se zena porodilo...nisi jedina na svetu. A znam i zene koje na kijavicu drame, a kamoli na porodjaj. I iz moje okoline, toliko nekadasnijh "kilavica" je rodilo i po troje dece, pa kad mogu takve, onda znaci da ipak priroda odradjuje svoje.

mama jednog decaka

pre 10 godina

@123 ti nisi dobro procitala komentare. Da jesi videla bi da je svaka od nas presrecna sto je majka. Ne volim to potezanje nasih baba jer i sama znas da se zene nisu puno cenile tad i da smo se borile da bi nam danas bilo drugacije. Da ne pricam o procentu smrtnosti majki i beba . Ne treba niko da mi da orden sto sam rodila dete ali svakako treba da shvati da to nije kao vadjenje zuba. Zivot ti se menja iz korena. I izvini ako ti smatras to kukanjem, ali ja smatram da imam pravo da se pozalim bez osudjivanja drugih, pogotovo zena! A da ne pricam o postpartalnoj depresiji koja je ozbiljan problem i ne bas redak slucaj. Tako da tvoj komentar " ko te je terao da radjas" nije bas na mestu. Zelim ti svu srecu u daljem zivotu, da sama sve iskusis i da ti bude sto bezbolnije.

tako je bilo

pre 10 godina

Ja se slazem sa dojiljom,ne osudjujte nikog ja sam se porodila pre tri nedelje i istog sam misljenja kao dojilja.Samo sto mleko nemam nazalost.Nije sve tako idealno a mozda je svako prica za sebe i drugacije dozivljava ove promene.Posle porodjajna depresija je uzasna ne osudjujte nikog da vam se ne vrati kao meni.Pozdrav

m

pre 10 godina

@dojilja,ne samo ne preterujes,nego sad kad si malo bolje objasnila Sta si sve htela reci,dajem ti za pravo svaku reč! isto sam prošla i sto kažeš,planiram drugo :-)

mama jednog decaka

pre 10 godina

@ 123 veruj mi, ne mozes nista da znas dok sama ne budes u toj situaciji. Dojilja je potpuno u pravu, sve isto se meni desavalo. Pogotovo ovo sa grudima i mlekom. Ali sam to izdrzala znajuci da sam presrecna sto uopste imam mleko! Kad budes trudna, idi u skolu za trudnice, sve isto ces tamo cuti. To sto se tvoja mama toga ne seca govori samo o prirodi naseg organizma da zaboravi sve manje lepe stvari i pamti samo one najlepse. Meni je sveze jer imam bebu od 4 i po meseca mada se ni ja vise ne secam detalja. A imala sam i tezak i komplikovan porodjaj, hitan carski rez. I opet bih sve ponovo! Jer je sve to vredno mog savrsenog deteta, moje ljubavi. Jeste strasno i tesko, ali to je majcinstvo! Osricanje i davanje, bezuslovna ljubav u pravom smislu te reci. Inace, seks se ne preporucuje bar sest nedelja ne zbog hira i babackih verovanja nego je to vreme potrebno da se materica vrati na mesto da ne bi doslo do infekcije. Svaka tebi cast @ zadovoljna zeno jedino cega sam se ja pozelela prva 2 meseca je san i hvala mom muzu sto mi ga je omogucio kad god mi je bio nephodan :D

student

pre 10 godina

hoce neko sa mnom da menja uloge na kratko > ja da rodim dete i imam sve navedene muke, a neko umesto mene da spremi ispit i zavrsi diplomski:)

gospodjica

pre 10 godina

@ 123: istorijsko-bioloske cinjenice: zene su ranije bile u daleko boljoj kondiciji, fizicki aktivne, radjale su znatno mladje od danasnjih i hranile se daleko zdravije i prirodnije sto su sve preduslovi za brzi i prirodniji oporavak. Tacno-nismo svi isti,a poenta ove prepiske (ili "kuknjave" po tebi) je razmena iskustava, necija priprema i necija potvrda i podrska u necemu sto je verovatno najveci moguci obrt u zivotu. Lakse je kad znas sta moze da te ceka, nego da nesto strasno pocne da ti se desava, da ne znas sta i da li to tako treba, u situaciji kada si odgovorna za zivot malenog bica. Dojilja je u pravu kada kaze da mnogi ocekuju bajku, a kad ne podje kao bajka-nastaju veeeeliki problemi. Zato je vazna priprema i mozda ne bi bilo lose da razmislis jos malo da li si spremna i svesna sta te ceka...

ana

pre 10 godina

Vidim da je ova rasprava ovde postala ozbiljna :). Kada sam rekla da mi je dojila pomerila ideju za 10 godina, stvarno sam se tako osetila, ali sam naterala sebe da procitam jos jednom njen komentar kao i ostale. Moram da priznam da mi je sada drago sto sam ih procitala sve. Iskreno nikada nisam procitala ovako nesto o temi sta posle porodjaja. Radila sam u firmi gde su sve oko mene zene koje imaju decu i samo se prica kako je divno biti roditelj, sve je savrseno. Verujem ja da je divno i jedva cekam da i sama to dozivim, ali vasi komentar (ne tekst) su me naterali da ozbiljno popricam sa deckom na ovu temu, a ne samo onako slatko jao nasa deca ce biti ovakva ili onakva. Tako da smatram koliko god mi je bilo tesko da procitam neke komentare, drago mi je sto znam da nije sve samo cvece i prolece. Ja na primer stvarno nisam znala da se zene seku dole. Eto. Pojma nisam imala i sada se ozbiljno razmisljam kada se budem poradjala da idem na carski rez. Ne znam zasto ali imam neverovatnu fobiju od porodjaja prirodnim putem.Isto tako mislim da ako kazem ali ja ne zelim da se mucim i vristim 10 sati na stolu, vec zelim carsi rez da ce ostale zene da me gledaju popreko jer idem linijom manjeg otpora.

Cica

pre 10 godina

Ove "pametnice" sto nisu radjale, molim neka se jave kad rode decu tamo negde par meseci posle porodjaja. Iskreno, ne znam sta traze ovde sada stvarno

mama jednog decaka

pre 10 godina

@Ana evo ja cu ti reci iz licnog iskustva. Meni je porodjaj krenuo prirodno. U bolnici te odmah prikace na indukciju jer hoce da te ubrzaju, to znatno pojacava bol. Meni su dali jos nesto vaginalno jer se nisam otvarala. Sto je pojacalo bol na maksimum moje izdrzljivosti. No ja se i dalje nisam otvarala a beba je gubila srcani ritam i hitno su me odveli na carski. E sad, i jedno i drugo boli, s tim sto je jedno pre porodjaja a drugo je bol posle porodjaja koji traje sigurno 2 nedelje. Carski rez je ipak operacija a svaka operacija je rizik sam po sebi. Niko ne moze da te optuzi da si se izvukla ako odaberes taj put. Ja znam jer sam oba puta prosla. Jedno mogu da ti garantujem-stvarno se sve zaboravi. Uopste,ali uopste se ne secam tog bola vise!

123

pre 10 godina

Mene samo zanima kako su nase bake radjale po njivama i zivele 100 godina, nisu se zalile, tj. nisu ni imale kome, tada je bilo "cuti i trpi", a mi u danasnje vreme, kada svega ima i kada nam je sve olaksano, samo se zalimo. To je poenta svih mojih komentara, posto vidim da nisu shvaceni dobro, ne zelim nikog da vredjam, ali toliko pricati o porodjaju, periodu gajenja bebe kao o necem strasnom, nije bas na mestu, jer smo sve mi rodjene za to i nije to nista strano i nenormalno ni sa medicinske tacke gledista. Ja se divim mojoj majci, koja mozda jeste zaboravila teskoce, jer je srecna sto je rodila decu, ali je i osoba koja uvek na sve to gleda kao na nesto normalno, sto, uz Boziju pomoc, bude sve kako treba. Ne zelim da drzim predavanja, ali smatram da sam dovoljno pametna i zrela da ne slusam kojekakve price, jer posle ovih iskustava neko bi pomislio da je gajenje dece horor film. Nas niko ne tera na to, sami to zelimo, a treba da budu zahvalne sve zene koje mogu da radjaju, to je nesto najlepse, bez obzira na sve.

123

pre 10 godina

Hvala svima na lepim zeljama i savetima. Ja sebe smatram i zrelom i obrazovanom i pametnom osobom, spremnom za jedan lep poduhvat u zivotu kao sto je radjanje bebe. Naravno da niko ne shvata porodjaj i gajenje dece reklamom za bebi ulje, naravno da treba da se zrtvujete, ali znam da nikad necu biti jedna od onih majki koje ce da kazu svojoj deci "ja sam se namucila dok sam te gajila, treba da mi budes zahvalan", jer ima x takvih slucajeva, koji proizilaze iz ovakvih komentara "ja sam ovo, ja sam ono prosla". Jednostavno, ne volim to. A nema ni potrebe da vi svojim iskustvima upozoravate buduce majke da to nije med i mleko, niko to nije ni rekao da je bez muka, ali zadrzite za sebe to, jer niste jedine koje su rodile decu. Jedino zbog toga se bunim, sto ne shvatate da niko nije glup toliko da misli da se nece ni malo namuciti, ali to je sve prirodno i normalno i tu stavljam tacku na komentar. Srecno svima u radjanju i odgajanju dece i da se ne mucite mnogo.

123

pre 10 godina

@sveza porodilja, pa kod te terao da radjas? Najvise mrzim kad zene kukumacu i traze da im se da orden zbog toga. Za to smo stvorene i to je sve prirodno i zato me nervira sto se jadate kakav je period, kakav je takav je, sve se to prezivi. Cestitam i za drugu bebu, i to je jos jedan dokaz da si i posle prve bebe, bez obzira na muke, pozelela i drugo dete. I zato nemojte da pametujete, vec uzivajte u tome kao i svaka druga zena. A moje prenosenje iskustava drugih zena nije smesno, vec je neophodno da naglasim da ima zena koje se ne zale toliko, a isto su prosle.

jedan tata

pre 10 godina

Žene, aman... seksualni život... Ne porođaj :)
Iz našeg iskustva sa dva deteta, posle prvog, prirodnog (meni bar) nikad lepše. Posle drugog, carskog reza, još lepše nego prvog puta. Samo smo oba puta sačekali savet ginekologa kad može da se nastavi :)
One priče ortaka kako je problem što se "seče" nema veze sa životom - ako mene muškog pitate, bolje da vas secne doktor pa zašije nego da bude drugih komplikacija. A što se grudi i dojenja tiče, bebine šerpe ne treba tumbati a verujem da ni ženi nije baš do drndanja preosetljivih bradavica i grudi.
Veći je problem nedostatak seksualne želje što je već, pretpostavljam, individualno.

123

pre 10 godina

@dojilja, nema veze sto ja jos nisam radjala, planiram, ali mislim da mracis previse i da ne mora svaka zena tako da se oseca, a i da je tako, najposle, to se sve izdrzi lepo zbog preslatkog bica koje kad te pogleda, prestaju sve muke. Ja obozavam decu, i nadam se da cu ih puno imati, a iskustva meni bliskih zena i prijateljica prenosim jer one pricaju o svemu tome malo lepse. Poenta tvojih komentara da objasnis kako nije sve tako bajno je glupa, niko nije toliko glup da poredi reklame sa tv-a i stvarni zivot, ali nema potrebe da ti upozoravas zene na to, sve je individualno, a i sve se to brzo zaboravi, jer iz svega toga dobijes ono najvrednije na svetu.

123

pre 10 godina

@dojilja, da ti malo ne preterujes? Pa ne mora tako nesto svim porodiljama da se desava, ako se tebi desavalo. Ja jos nisam radjala, nemam iskustva, ali iz prica mojih bliznjih, najpre moje mame, ovako nesto nisam cula. Ti si napravila horor sliku ovom pricom. Devojke, zene, nemojte slusati svakog sta prica, porodjaj jeste bolan, ali sve to je, pre svega, nesto prirodno i normalno, i nema razloga za frku i paniku i da se dese takve stvari kao sto je "dojilja" napisala, jer je prezivela, ne verujem da joj ista fali, a isto je i za nastavak sexualnih odnosa sve individualno, jer se neke zene hvale da su se ubrzo nakon porodjaja vratile u formu :-) i cak da je i bolji sex jer je i veca povezanost izmedju partnera nakon rodjenja bebe. Jesam bez iskustva, ali umem da primetim kad neko preteruje, pa toliko se zena porodilo...nisi jedina na svetu. A znam i zene koje na kijavicu drame, a kamoli na porodjaj. I iz moje okoline, toliko nekadasnijh "kilavica" je rodilo i po troje dece, pa kad mogu takve, onda znaci da ipak priroda odradjuje svoje.

normalna porodilja

pre 10 godina

doilja o cemu ti pricas,sikljanju mleka iz bradavica.Vi Koje niste majke,neslusajte ovakve price jer Necete nikad pozeleti decu.

123

pre 10 godina

@sveza porodilja, pa kod te terao da radjas? Najvise mrzim kad zene kukumacu i traze da im se da orden zbog toga. Za to smo stvorene i to je sve prirodno i zato me nervira sto se jadate kakav je period, kakav je takav je, sve se to prezivi. Cestitam i za drugu bebu, i to je jos jedan dokaz da si i posle prve bebe, bez obzira na muke, pozelela i drugo dete. I zato nemojte da pametujete, vec uzivajte u tome kao i svaka druga zena. A moje prenosenje iskustava drugih zena nije smesno, vec je neophodno da naglasim da ima zena koje se ne zale toliko, a isto su prosle.

123

pre 10 godina

@dojilja, nema veze sto ja jos nisam radjala, planiram, ali mislim da mracis previse i da ne mora svaka zena tako da se oseca, a i da je tako, najposle, to se sve izdrzi lepo zbog preslatkog bica koje kad te pogleda, prestaju sve muke. Ja obozavam decu, i nadam se da cu ih puno imati, a iskustva meni bliskih zena i prijateljica prenosim jer one pricaju o svemu tome malo lepse. Poenta tvojih komentara da objasnis kako nije sve tako bajno je glupa, niko nije toliko glup da poredi reklame sa tv-a i stvarni zivot, ali nema potrebe da ti upozoravas zene na to, sve je individualno, a i sve se to brzo zaboravi, jer iz svega toga dobijes ono najvrednije na svetu.

123

pre 10 godina

Mene samo zanima kako su nase bake radjale po njivama i zivele 100 godina, nisu se zalile, tj. nisu ni imale kome, tada je bilo "cuti i trpi", a mi u danasnje vreme, kada svega ima i kada nam je sve olaksano, samo se zalimo. To je poenta svih mojih komentara, posto vidim da nisu shvaceni dobro, ne zelim nikog da vredjam, ali toliko pricati o porodjaju, periodu gajenja bebe kao o necem strasnom, nije bas na mestu, jer smo sve mi rodjene za to i nije to nista strano i nenormalno ni sa medicinske tacke gledista. Ja se divim mojoj majci, koja mozda jeste zaboravila teskoce, jer je srecna sto je rodila decu, ali je i osoba koja uvek na sve to gleda kao na nesto normalno, sto, uz Boziju pomoc, bude sve kako treba. Ne zelim da drzim predavanja, ali smatram da sam dovoljno pametna i zrela da ne slusam kojekakve price, jer posle ovih iskustava neko bi pomislio da je gajenje dece horor film. Nas niko ne tera na to, sami to zelimo, a treba da budu zahvalne sve zene koje mogu da radjaju, to je nesto najlepse, bez obzira na sve.

123

pre 10 godina

Hvala svima na lepim zeljama i savetima. Ja sebe smatram i zrelom i obrazovanom i pametnom osobom, spremnom za jedan lep poduhvat u zivotu kao sto je radjanje bebe. Naravno da niko ne shvata porodjaj i gajenje dece reklamom za bebi ulje, naravno da treba da se zrtvujete, ali znam da nikad necu biti jedna od onih majki koje ce da kazu svojoj deci "ja sam se namucila dok sam te gajila, treba da mi budes zahvalan", jer ima x takvih slucajeva, koji proizilaze iz ovakvih komentara "ja sam ovo, ja sam ono prosla". Jednostavno, ne volim to. A nema ni potrebe da vi svojim iskustvima upozoravate buduce majke da to nije med i mleko, niko to nije ni rekao da je bez muka, ali zadrzite za sebe to, jer niste jedine koje su rodile decu. Jedino zbog toga se bunim, sto ne shvatate da niko nije glup toliko da misli da se nece ni malo namuciti, ali to je sve prirodno i normalno i tu stavljam tacku na komentar. Srecno svima u radjanju i odgajanju dece i da se ne mucite mnogo.

dojilja

pre 10 godina

ovo je pisao neko ko nema decu i nije dojio bebu. prvo, sve zene, koje su se(prirodnim putem)porodile, na balkanu, uglavnom su secene (ako se poradjaju prvi put, 99% im je radjen rez), a da to zaraste treba minimum dve nedelje (do tada ne mozes da sedis uopste), a postporodjajno krvarenje traje preko mesec dana. sve te boli, stomak je jos velik, a ako imas srece pa imas mleka za dojenje, uvek si mokra, jer mleko neprestano curi, a to ne da nije seksi, nego muz pravi grimase ako se slucajno, jadan nadje u istoj sobi kada dojis (meni, dok je beba bila na jednoj dojci iz druge sikljalo mleko, a ponekad bih se probudila u groznici od kolicine mleka koja bi istekla i pokvasila mi jorgan, spavacicu, krevet....) o boli i suzama prilikom dojenja prvih mesec - dva da i ne pricam, a dojis na otprilike svaka dva sata....ovaj clanak izgleda kao da je neko gledao reklamu za bebi ulje, ili tako nesto i prepricao je ovde. ja sam prilicno brzo, odmah kada je rez zarasto i prestalo krvarenje imala odnos s muzem i bilo je dobro, ali onaj osecaj od pre poroda, kada sam se zaista osecala seksi i senzualno nije se potpuno vratio do skora, skoro godinu nakon poroda.

jovana

pre 10 godina

@heizenberg

Ako mislis da nije to to u smislu da vise posle porodjaja nije tako dobro, onda verovatno nije proslo dovoljno vremena. Bice opet to to i jos bolje. Bombardovani smo idejama da se linija vraca za dva, tri meseca, pa i seksualna zelja sto prosto nije istina. Sve se vraca u normalu ali je nazalost potrebno puno vise vremena nego sto mislimo i ocekujemo. Kod mene je bila potrebna citava godina da bi seks postao isti, ali zato je sada, za godinu ipo dana bolji nego sto je ikada bio. Godinu dana je mnogo vremena, slazem se ali stvari su prosto takve.

student

pre 10 godina

hoce neko sa mnom da menja uloge na kratko > ja da rodim dete i imam sve navedene muke, a neko umesto mene da spremi ispit i zavrsi diplomski:)

zadovoljna zena

pre 10 godina

U toku trudnoce nisam imala seks zbog nekih komplikacija. Posle porodjaja nisamo izdrzali cuvenih 6 nedelja, vec smo imali seks posle 5. Bilo je fenomenalno, toliko smo se pozeleli, da o izgledu nisam ni razmisljala. Znamo da je vreme koje mozemo da posvetimo nama od kada imamo dete dragoceno, tako da je seks bolji nego pre. Pun strasti, kao nagrada, nikad ga ne izbegavamo, jer ne zna se kad cemo biti sami ponovo. Izgled mi je bio isti kao pre tek posle godinu dana, ali to nije igralo nikakvu ulogu sto se tice seksa, jer mi samopouzdanje nije opalo, naprotiv povecalo se. Zato, buduce mame bez brige, zivot se menja, ali na bolje.

sveza porodilja

pre 10 godina

123 Smesno je da pametujes na osnovu tudjih iskustava. Rodila sam drugo dete prosle nedelje, oba puta sam se dobro namucila, a planiram i trece. To ne znaci da je bilo lako, vec je to cena ili zrtva za nesto najvrednije u zivotu. Majcinstvo me je preporodilo, ali me nerviraju komentari poput tvog kako je taj prvi period divan i lak, jer nije...

mama jednog decaka

pre 10 godina

@123 ti nisi dobro procitala komentare. Da jesi videla bi da je svaka od nas presrecna sto je majka. Ne volim to potezanje nasih baba jer i sama znas da se zene nisu puno cenile tad i da smo se borile da bi nam danas bilo drugacije. Da ne pricam o procentu smrtnosti majki i beba . Ne treba niko da mi da orden sto sam rodila dete ali svakako treba da shvati da to nije kao vadjenje zuba. Zivot ti se menja iz korena. I izvini ako ti smatras to kukanjem, ali ja smatram da imam pravo da se pozalim bez osudjivanja drugih, pogotovo zena! A da ne pricam o postpartalnoj depresiji koja je ozbiljan problem i ne bas redak slucaj. Tako da tvoj komentar " ko te je terao da radjas" nije bas na mestu. Zelim ti svu srecu u daljem zivotu, da sama sve iskusis i da ti bude sto bezbolnije.

mama jednog decaka

pre 10 godina

kod mene to nema veze sa fizickim izgledom. Liniju sam vratila vrlo brzo, sad 4,5 meseci nakon porodjaja izgledam potpuno isto kao i pre. Ja se jednostavno vise ne osecam kao seksualno bice! Mislim da to ima veze sa dojenjem. Moje grudi sluze iskljucivo za hranu, nemaju nikakvu seksualnu konotaciju u mojoj glavi. @ dojilja lekari svakako savetuju da se seks ne upraznjava prvih 6 nedelja nakon porodjaja. Ne znam kome je do zivota a ne do seksa prva dva meseca! To je zacaran krug dojenja i nespavanja, krvarenja, bolova, hormonalnog disbalansa. Meni je u magli taj ceo period. Tek posle tri meseca smo uhvatili neki ritam. Slazem sa tobom da je ovaj tekst kao neka reklama za bebi ulje. Retko se stvarno prica o tome kako sve to izgleda kad dodjes iz porodilista kuci sa bebom. Porodjaj je mala maca naspram onoga sto sledi.

dojilja

pre 10 godina

pre svega, moram reci da mi cilj nije bio da nekoga uplasim, govrim samo realno kako se meni desilo, a i dobrom broju mojih drugarica, taj postporodjajni period. sam porod je prica za sebe. jedna devojka u komentarima me napada iako sama nije rodila. govori kako porod nije tako tezak i kako njoj bliske zene o tome lepo govore. o samom porodu nisam ni rec napisala, nego o periodu, koji se na televiziji po reklamama uvek slika idealno. prekrasna isfenirana mama, dobra beba, koja eto sama sebi menja pelene. a ta slika je toliko daaaaleko od istine. dojenje, za koje uopste nisam mislila da moze biti problematicno, bilo je prebolno i doslovno sam plakala svaki put dok se beba nije naucila. i bez obzira na sve to, planiram jos jednu bebu. jer zene koje zaista zele decu, njih moj komentar sigurno nece zaustaviti. opet, sve smo individue i kod svake je oporavak drugaciji. mleko koje siklja nije nikakav mit, a bolje i da siklja nego da ga nema. mislim da je moj povratak u "staru mene" zapravo zaista poceo kada sam krenula nazad na posao i pocela osim sa bebom da komuniciram i sa kolegama i da zivim i profesionalno. to je otprilke godinu dana nakon poroda, a to je pomoglo i da se osjecam dobro u svojoj kozi kao zena i da konacno uzivam u seksu sa suprugom, kao i pre. i jedna je zena komentarisala da dojke vise nije dozivljavala seksualno, da, ima i toga....to se isto polako menja kako beba prestaje da doji

mama jednog decaka

pre 10 godina

@ 123 veruj mi, ne mozes nista da znas dok sama ne budes u toj situaciji. Dojilja je potpuno u pravu, sve isto se meni desavalo. Pogotovo ovo sa grudima i mlekom. Ali sam to izdrzala znajuci da sam presrecna sto uopste imam mleko! Kad budes trudna, idi u skolu za trudnice, sve isto ces tamo cuti. To sto se tvoja mama toga ne seca govori samo o prirodi naseg organizma da zaboravi sve manje lepe stvari i pamti samo one najlepse. Meni je sveze jer imam bebu od 4 i po meseca mada se ni ja vise ne secam detalja. A imala sam i tezak i komplikovan porodjaj, hitan carski rez. I opet bih sve ponovo! Jer je sve to vredno mog savrsenog deteta, moje ljubavi. Jeste strasno i tesko, ali to je majcinstvo! Osricanje i davanje, bezuslovna ljubav u pravom smislu te reci. Inace, seks se ne preporucuje bar sest nedelja ne zbog hira i babackih verovanja nego je to vreme potrebno da se materica vrati na mesto da ne bi doslo do infekcije. Svaka tebi cast @ zadovoljna zeno jedino cega sam se ja pozelela prva 2 meseca je san i hvala mom muzu sto mi ga je omogucio kad god mi je bio nephodan :D

m

pre 10 godina

@dojilja ,u tekstu niko nije pomenuo striktno vreme kad se nesto dešava itd,vec naprotiv,upozoravaju te i na stvari koje se dešavaju,a za dobar sex se ceka i ceka posle porodjaja. mislim na kompletnu priču - da se ti Kao zena osećaš privlačno,da te muž takvom Vidi,da bude fino i spontano,i da te nista ne Boli ,nego da ti prija.... treba vremena .... a kasnije sve dolazi na svoje

tako je bilo

pre 10 godina

Ja se slazem sa dojiljom,ne osudjujte nikog ja sam se porodila pre tri nedelje i istog sam misljenja kao dojilja.Samo sto mleko nemam nazalost.Nije sve tako idealno a mozda je svako prica za sebe i drugacije dozivljava ove promene.Posle porodjajna depresija je uzasna ne osudjujte nikog da vam se ne vrati kao meni.Pozdrav

ana

pre 10 godina

Vidim da je ova rasprava ovde postala ozbiljna :). Kada sam rekla da mi je dojila pomerila ideju za 10 godina, stvarno sam se tako osetila, ali sam naterala sebe da procitam jos jednom njen komentar kao i ostale. Moram da priznam da mi je sada drago sto sam ih procitala sve. Iskreno nikada nisam procitala ovako nesto o temi sta posle porodjaja. Radila sam u firmi gde su sve oko mene zene koje imaju decu i samo se prica kako je divno biti roditelj, sve je savrseno. Verujem ja da je divno i jedva cekam da i sama to dozivim, ali vasi komentar (ne tekst) su me naterali da ozbiljno popricam sa deckom na ovu temu, a ne samo onako slatko jao nasa deca ce biti ovakva ili onakva. Tako da smatram koliko god mi je bilo tesko da procitam neke komentare, drago mi je sto znam da nije sve samo cvece i prolece. Ja na primer stvarno nisam znala da se zene seku dole. Eto. Pojma nisam imala i sada se ozbiljno razmisljam kada se budem poradjala da idem na carski rez. Ne znam zasto ali imam neverovatnu fobiju od porodjaja prirodnim putem.Isto tako mislim da ako kazem ali ja ne zelim da se mucim i vristim 10 sati na stolu, vec zelim carsi rez da ce ostale zene da me gledaju popreko jer idem linijom manjeg otpora.

mama jednog decaka

pre 10 godina

@Ana evo ja cu ti reci iz licnog iskustva. Meni je porodjaj krenuo prirodno. U bolnici te odmah prikace na indukciju jer hoce da te ubrzaju, to znatno pojacava bol. Meni su dali jos nesto vaginalno jer se nisam otvarala. Sto je pojacalo bol na maksimum moje izdrzljivosti. No ja se i dalje nisam otvarala a beba je gubila srcani ritam i hitno su me odveli na carski. E sad, i jedno i drugo boli, s tim sto je jedno pre porodjaja a drugo je bol posle porodjaja koji traje sigurno 2 nedelje. Carski rez je ipak operacija a svaka operacija je rizik sam po sebi. Niko ne moze da te optuzi da si se izvukla ako odaberes taj put. Ja znam jer sam oba puta prosla. Jedno mogu da ti garantujem-stvarno se sve zaboravi. Uopste,ali uopste se ne secam tog bola vise!

Cica

pre 10 godina

Ove "pametnice" sto nisu radjale, molim neka se jave kad rode decu tamo negde par meseci posle porodjaja. Iskreno, ne znam sta traze ovde sada stvarno

m

pre 10 godina

u stvari,dojilja uopšte ne preteruje mnogo,prvih mesec,dva posle porodjaja uopšte nije lako i sto problema Imas,ali u tekstu niko ne govori o tim danima,vec danima koji dolaze kasnije

m

pre 10 godina

@dojilja,ne samo ne preterujes,nego sad kad si malo bolje objasnila Sta si sve htela reci,dajem ti za pravo svaku reč! isto sam prošla i sto kažeš,planiram drugo :-)

Dragana

pre 10 godina

@123
Joj sto "obozavam" ove sto nemaju iskustva a non stop nesto pametuju.Devojko,veliki broj postporodjajnih depresija se desava upravo zato sto se vecina zena stidi da kazu koliko im je bilo tesko na porodjaju i nakon njega pa onda mnoge druge zene ulaze u majcinstvo potpuno nepripremnjene,jer nisu dovoljno obavestene.Posto radim u porodicnom savetovalistu ,mogu reci iz profesionalnog iskustva(ali i licnog,imam 2 dece) da je rodjenje bebe veliki sok za porodilju i za muza,veliki broj njih dolazi i kazu kako nisu "to ocekivali"jer su im svi pricali samo o lepim stranama.Evo npr moja kuma meni prica o tome,ali zato pred svojom svekrvom,svekrom,rodbinom nije imala petlju da kaze da joj je porodjaj bio nevidjeni sok,a da joj je dojenje uzas bolno ,jer se stidi i boji njihove osude da je "losa majka"...A te tvoje drugarice koje su ti pricale sve najlepse,jednostavno ne shvataju da ti precutkivanjem istine mogu puno naskoditi,jer neces steci realnu sliku o roditeljstvu.Roditeljstvo je iako jako lepo i nezno,istovremeno i veoma iscrpljujuce,narocito prvih 4-5 meseci.I nemoj da poredis sa prabakama,kako se one nisu zalile,kad je pre oko 100-200 godina bio skroz drugaciji pristup deci,na decu se nije obracala velika paznja,dete se dojilo i odmah stavljalo da spava a majke su isle da rade na imanju.Znaci bile su jako malo uz bebu i bile losije majke jer su imanje uvek stavljale iznad beba(iako se tvrdi suprotno),za razliku od danasnjih majki koje su 24 h uz bebu..

gospodjica

pre 10 godina

@ 123: istorijsko-bioloske cinjenice: zene su ranije bile u daleko boljoj kondiciji, fizicki aktivne, radjale su znatno mladje od danasnjih i hranile se daleko zdravije i prirodnije sto su sve preduslovi za brzi i prirodniji oporavak. Tacno-nismo svi isti,a poenta ove prepiske (ili "kuknjave" po tebi) je razmena iskustava, necija priprema i necija potvrda i podrska u necemu sto je verovatno najveci moguci obrt u zivotu. Lakse je kad znas sta moze da te ceka, nego da nesto strasno pocne da ti se desava, da ne znas sta i da li to tako treba, u situaciji kada si odgovorna za zivot malenog bica. Dojilja je u pravu kada kaze da mnogi ocekuju bajku, a kad ne podje kao bajka-nastaju veeeeliki problemi. Zato je vazna priprema i mozda ne bi bilo lose da razmislis jos malo da li si spremna i svesna sta te ceka...

jedan tata

pre 10 godina

Žene, aman... seksualni život... Ne porođaj :)
Iz našeg iskustva sa dva deteta, posle prvog, prirodnog (meni bar) nikad lepše. Posle drugog, carskog reza, još lepše nego prvog puta. Samo smo oba puta sačekali savet ginekologa kad može da se nastavi :)
One priče ortaka kako je problem što se "seče" nema veze sa životom - ako mene muškog pitate, bolje da vas secne doktor pa zašije nego da bude drugih komplikacija. A što se grudi i dojenja tiče, bebine šerpe ne treba tumbati a verujem da ni ženi nije baš do drndanja preosetljivih bradavica i grudi.
Veći je problem nedostatak seksualne želje što je već, pretpostavljam, individualno.