Četvrtak, 26.09.2013.

16:45

Nama je svaki odlazak na Krf opelo

Premijer Srbije Ivica Dačić, povodom obeležavanja godišnjice iskrcavanja srpske vojske na Krf i Vido, položio venac ispred Mauzoleja srpskim junacima.

Izvor: B92

Nama je svaki odlazak na Krf opelo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

Alex

pre 10 godina

@cojle @pantagruel Da ne bih sad pisao isto ovo sto je pisao "suvisni gradnanin",komentar u 23-08h, jedino sto mogu da vam kazem je da bi trebalo malkice da obnovite istoriju. Jel vi verujete u vasu pricu da je neko u sred rata koji je u to vreme dobijao,pristao da Srbima pokloni neke teritorije?

bregovi

pre 10 godina

„А ти путниче, када дођеш на Крф, прођи га унакрст, обиђи гробља и гробове бесмртника на Крфу и одај пошту сенкама њиховим и ослушни шапат који се слива са шумором морских таласа: Овде завршисмо свој дуги и трновити пут у славу и част отаџбине. Причајте целом свету , и једној нераздвојној мајци Србији и потомцима нашим, како се скупо платила слобода и стекло уједињење Српства.“

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 10 godina

Jaki su to junaci. Ostavili zene, decu I stare na milost I nemilost. Ali bitno da su nas poredili sa Spartom (gde su svi isto tako izginuli) I da su nam klicali u francuskom parlamentu. Super!
(junaci, 26. septembar 2013 17:30)

Ne samo to! Nego su saku dece gurnuli da brane junacku vojsku, dok je vojska junacki bezala. I ne samo to, nego je potom i izdali. A ta deca, prvi put s puskom u ruci, napravila cudo (pravi Spartanci!) - ne samo da su zaustavila, nego i na trenutak odbacila kompletnu bugarsku vojsku, a onda, kad su i ona krenula da se povlace - ops, nema mosta! Njihovi ga junaci srusili, za svaki slucaj, da bi sto junackije bezali. Koliko ih se vratilo iz "bugarskog ropstva"? Koliko se o njima pricalo? Na koje su svecanosti pozivani da izigravaju ukrase, kao "solunci"? "Solunci" su potom postajali spomenicari (kao "prvoborci" nakon njih), decenijama, u prvoj, ali i u drugoj, pa i trecoj drzavi dobijali ordenje, ali i penzije, koncesije, imanja, drzavne sluzbe i bespogovoran autoritet, bili pijavice na toj drzavi, onoj prvoj (ne svi, razume se, ali, mnogi), od Vardara, pa do Triglava, kao potom "prvoborci" u onoj drugoj, a ona deca, ono malo njih sto je prezivelo, pedantno gurana u zaborav. Kad ste o njima sta culi? Trebalo je kriti sramotu junacke vojske.

Mika

pre 10 godina

Moj deda je bio na Solunskom frontu. Nije se radovao sto je video gomile mrtvih, niti je recitovao po ceo dan. Mucila ga je upala pluca. Nije ni on, ni njegova deca, pricao da je najveca sreca da poginu momci od 17 godina. Baka je sacuvala svu decu, uz muke i glad, i nije nikada rekla da je srecna sto je sve to prosla. Prvi svetski rat je za moju porodicu bio bolna uspomena na vreme umiranja.
Samo budali je smrt jedini cilj u zivotu. A o ratnim huskacima i obozavaocima pogibija ... ako upotrebim reci koje su zasluzili ovi komunjarski prevaranti, sigurno mi nece objaviti komentar.

Bozidar

pre 10 godina

@izvor svakog zla
francuzi i britanci su poslali pomoc tek nakon ultimatuma koji im je uputio Car Romanov. Samim tim prica o nesebicnoj pomoci saveznika nema osnovu. Posebno ako se uzme u obzir da je nakon toga isti Romanov ubijen od strane organizacije koju je vodio nemacki agent. Imas po raznim svetskim muzejima dokaze kakva je zemlja bila Srbija i zasto su morali da se povuku ali nema svrhe pricati jer se svaka cinjenica moze izvrnuti.
Posle obilaska Srpske kuce na Krfu vidi se istina. I jos jedna bitna stvar Srpska vojska u povlacenju NIJE krala i otimala i na Krfu su imali toliko disciplinovano ponasanje da je i dugo posle rata bila cast Krfljanima da udaju cerke za Srbe. Navedi mi jedan u istoriji da je vojska bila na nekom ostrvu i da nije bilo ni jedne zalbe ni dok su bili tamo ni nakon sto su otisli. Srpski junaci treba da se postuju. Slava im.

mr

pre 10 godina

@ (Beki

vojska se povukla preko Albanije i za to platila arnautskim plemenima za prolaz (posto je Albanija bila jos uvek plemenska drzava), a zatim se pregrupisala i povratila drzavu koja je napadnuta sa severa, istoka i zapada. nije mi tesko da razjasnim, aki ti nije jasno jos nesto. poz

suvišni građanin

pre 10 godina

@Pantagruel
''Савезници су нам у Лондону (лето 1915) понудили да се у наше име нагоде са Аустријом, Немачком, Бугарском и Италијом.''

Pantagurel, zaista se trudim da Vam najljubaznije odgovorim - i nije mi lako. Gospodine, Vaše pisanje ne odogovara istini potpuno ste SVE pomešali i napravili jednu fikciju. Zadržaću se samo na početnoj pseudo osnovi za vaše pisanje:

Naši SAVEZNICI (Rusi, Francuzi, Britanci i Belgijanci) su krajem 1915 već drugu godinu bili u ratu sa Nemačkom i AU. Nikakve pregovore sa NAŠI SAVEZNICI nisu imali sa ZAJEDNIČKIM NEPRIJATELJIMA, rat se vodi na ''sve ili ništa'' do kraja. Osim što je natačno, sasvim je nebulozno i pomisliti da bi naši saveznici - kod zajedničkih neprijateljia (dakle i NJIHOVIH neprijatelja - pokušavali da naprave separatni mir izmedju Srbije i tih neprijatelja (to bi radili valjda ako bi želili da pola miliona neprijatelja sa srpskog fornta ode kod njih u francusku?). Sasvim je natačno da su AU ikada pomišljali ili sa bilo kim pregovarali da Srbiji ustupe teritorije koje pominjete. Dakle, NEMAČKI napad na Srbiju 1916 je bio NUZAN i NEUZBEŽAN. (druga je priča sa bugarima)

Neću Vam držati čas istorije i ispravljati sve nakrivo što ste spojili i objavili. Vašu fikciju komentarišem jer je prepuna opasnih i neosnovanih natuknica. Iskreno se nadam da se u Vašem slučaju radi o neznanju.

srbine

pre 10 godina

Na krstovdan 1967 godine bio sam na saslusanju u policiji jer sam sa drustvom u kafani narucio pesmu Tamo daleko....... koja je iz meni nepoznatih razloga bila zabranjena.Srpsku pesmu zabranili su Srbi.Pa zar neode neko drugi da poseti seni boraca palih u Prvom svetskom ratu nego Ivica Dacic odani naslednik rezima koji je tu pesmu zabranio.Zar nemamo nekog iz SANU a da predvodi ovu delegaciju.Ej Srbijo jadna li si ko te pretstavlja.Mislim da ce mrtvim borcima na Zejtinliku se prevrtati kosti.

srdjan

pre 10 godina

On je podsetio da su Srbe tada upoređivali sa Spartancima i da je nemački car Vilhem govorio da bi voleo Srbiju za saveznika, a u Francuskom parlamentu se orilo "živela Srbija“.
E moj Ivice. A onda su tvoji uzeli stvar u svoje ruke,pa nas sad smatraju koljacima,silovateljima,palikucama i gade nas se... nece sa nama ni da razgovaraju a kamoli da nas zovu za saveznike. Pa ti vidi gde ste nas doveli...

srdjan

pre 10 godina

Na krstovdan 1967 godine bio sam na saslusanju u policiji jer sam sa drustvom u kafani narucio pesmu Tamo daleko....... koja je iz meni nepoznatih razloga bila zabranjena.Srpsku pesmu zabranili su Srbi.Pa zar neode neko drugi da poseti seni boraca palih u Prvom svetskom ratu nego Ivica Dacic odani naslednik rezima koji je tu pesmu zabranio.Zar nemamo nekog iz SANU a da predvodi ovu delegaciju.Ej Srbijo jadna li si ko te pretstavlja.Mislim da ce mrtvim borcima na Zejtinliku se prevrtati kosti.
(srbine, 26. septembar 2013 22:10)
Pa najgore komunjare i sede u SANU. Dacic je nevinasce za njih...

Jovan

pre 10 godina

Nadam se da je poseta Predsednika Vlade i Ministra Kulture Republike Srbije doprinela da se prostor oko spomen kosturnice i sama kosturnica /kako je novinar zove Mauzolej/ očisti od prljavštine i izraslih divljih smokava iz kamenog zida kosturnice. Za očekivati je da se istovremeno zamene polomljena stakla na vratima kosturnice kao i pregorela rasvetna tela na osvetljenju prostora oko kosturnice i prilazne staze od lučice na ostrvu Vido. Da bi kosturnica odavala utisak dostojanstvenog spomenika našim slavnim precima neophodno je popraviti vrata kosturnice te da se ista zatvaraju i zaključavaju na primereniji način. Sa vrata kosturnice je potrebno što pre skinuti zarđali lanac sa katancem sa kojim su bila zaključana petog septembra /05.09.2013./ ove godine, a u vreme kada sam posetio ostrvo Vido i najblaže rečeno postideo se stanja u kom sam zatekao spomen kosturnicu. Kao dokaz posedujem fotografije koje potvrđuju sve izrečeno u prednjem tekstu.

Mikael Hansen

pre 10 godina

Sve se ovo može rešiti vraćanjem OBAVEZNOG jednogodišnjeg vojnog roka za izgubljene generacije koje se jure mačetama i otimaju novine mirnim građanima na ulici ... E, onda ćemo imati nove Obiliće i Mišiće (Živojine, a ne Uroše) ...

Pantagruel

pre 10 godina

@ Аlex: Човече, нико не критикује хероје. Мени су српско војничко гробље у Солуну и Видо као Јерусалим. Поента је само у чињеници која је теби промакла: да се рат могао завршити већ након победе на Колубари и није морало бити аустријске и немачке офанзиве из јесени 1915, херојске, али неусоеле одбране Београда, уласка Бугарске у рат и удара нама у леђа, повлачења преко Косова, Црне Горе и Албаније и огромног страдања у току њега, Мојковачке битке, капитулације Црне Горе, масовног умирања на Крфу и Виду, Кајмакчалана, рововског ратовања на Солунском фронту и опет великог жртвовања за његов пробој. Савезници су нам у Лондону (лето 1915) понудили да се у наше име нагоде са Аустријом, Немачком, Бугарском и Италијом. Да добијемо целу Босну, делове данашње Хрватске већински настањене Србима, Срем, Бачку (без Баната), Славонију и Барању. Али тражено је да предамо Македонију јужно од Скопља, јадранску обалу поделимо са Италијанима, а остатак Хрватске и целу Словенију оставимо тамо где су биле. Ми смо то одбили. Нисмо хтели увећану Србију него Југославију. И након тог одбијања су нас поново напали (девет месеци није било битака у Србији, од Колубаре до фон Макензенове офанзиве). Тада нисмо издржали и морали смо у повлачење да не би капитулирали. То није била кривица војске него политичара који су погрешно проценили ситуацију и наметнули војсци немогућ задатак. Зато је официрски кор хтео главу регента и председника владе, као криваца за толику погибију, али су ова двојица била бржа и лукавија, па су сатрла "Црну руку" (пославши комите и војводу Вука да изгину у јуришу на Кајмакчалан, неке друге битне заверенике на дипломатске дужности далеко од трупа и на крају Солунским процесом у ком су легално убијени Апис и његови најближи сарадници). Могло је да нас погине дупло мање, да се проширимо, а не уђемо у заједницу.

antoaneta

pre 10 godina

Sva srpska herojstva..sva secanja na njih. Kulturno nasledje i tradicija Srbije jeste nesto sto je vredno postovanja i secanja. Sve to su ostavili nama nasi preci. A sta cemo mi ostaviti nasoj deci?!

lazar

pre 10 godina

Kada je ukinut vojni rok 99odsto muskaraca u srbiji slavilo, sada su svi ponosni na nase vojnike iz prvog svetskog rata, a tradicija, a ponos, nismo dostojni da bilo sta pricamo!

Ateist

pre 10 godina

Neka Dacic prvo pogleda malo kako izgledaju grcki autoputevi u poredjenju sa nasim to je pitanje sadasnjosti i buducnosti, a dosta je bilo vise okretanja ka proslosti !!!

dare 011

pre 10 godina

Ovde neki očigledno ne znaju o čemu pričaju. Malo se informišite. To je najsvetliji trenutak u srpskoj istoriji. Ne postoji primer u svetskoj istoriji da je jedna vlada i cela država sa narodom odbila da kapitulira, već je odlučila da privremeno emigrira pred nadmoćnim neprijateljem...Posle 1940. sve što nam se desilo je tragedija...komunizam, socijalizam i divlji kapitalizam. Tada je časno bilo poginuti za kralja i otačastvo, pokloniti imovinu u vidu zadužbine, poklanjati novac državi a posle 1940. se uzaludno gine, otima se imovina od naroda, pljačka se država i narod. Nikada više nećemo biti ponosni Srbi kao što su bili baši pradedovi, nikada nećemo voleti našu državu Srbiju, volećemo Srbiju kakva je bila pradedina i kakvu bi mi voleli da bude!

dacinmuz

pre 10 godina

Када неко каже да су мртви "најбољи део Србије" онда је то стварно забрињавајуће. Слава јунацима, свакако, али се треба надати да најбољи део Србије тек долази!

DusanS

pre 10 godina

Takodje veliko hvala i Crnoj Gori, ciji su muskarci u bitci kod Mojkovca bukvalno napravili zivi zid da bi nasa vojska mogla da prodje preko Prokletija. U toj bitci nazalost, svi su izginuli. Tako da uvek kada se smejemo velicini CG, i njenom broju stanovnika, trebali bi da se podsetimo da su u nekoliko navrata kroz istoriju stradali tik rame uz rame sa nama, ponekad kao u ovom slucaju mnogo gore. Nasim palim vojnicima vecna slava. Vi ste poginuli, da bi mi danas ziveli.

cojle

pre 10 godina

@ALEX
Vidš,upravo je u tome problem.
Nije da se neki toga stide...već čime se budale i iskompleksirani ponose.
Kad već spominješ Hrvate...oni su za nas doktori nauka,kako sačuvati zemlju!

Na papiru su izgubili i taj I a i II svetski rat...a ko je bolje prošao,reci mi ti!

Ponosimo se što nam je sva vojska zbrisala iz Srbije,ostavivši babe,dede,žene i decu? Genijalno!

Ponosimo se,što je Lazar poveo vojsku da izgine...umesto da je pustio Turke da odu na katolike,pa da se međusobno potamane.

Dečko,tvoje shvatanje "bolje svi izginemo,nego kleknemo" vekovima prevladava među Srbima.

Nije važno junački izgubiti,bolje kukavički pobediti.

Da je tadašnji kralj znao bolje da vodi politiku (opet kažem...počev od Lazara,Obrenovića,Karađorševića,Miloševića) danas bi se miloni potomaka,divilo par hiljada poginulih...
Al na žalost,obrnuto je i kompleksaši se dive,suludo izgubljenim životima.

Bio sam 3 puta na Vidu, žalim,što ne znamo da reklamiramo naša stradanja kao Jevreji...

Ali i kada vidim o onoj knjizi utisaka,komentare..."suza suzu stiže"..."me mogu da se kupam u Jonskom moru"...

Pitam se,da li to pišu gledaoci Milana tarota.

Jer zaista...ako neko loše vođenje politike i kolateralnu štetu merenu hiljadama poginulih...smatra za junaštvo...onda je u najmanju ruku,diskutabilnog mentalnog skolpa.

A da ne pričamo,da je više od polovine tih junaka,poginulo od gladi,tifusa...što ne umanjuje njihove patnje.Al služi kao paravn sličnima tebi.

SLOBODA

pre 10 godina

Pokusavam da objasnim sve u par recenica ali ne ide...eto toliko se Srbija voli!Nisu te deca izdala zemljo moja,ima nas koji te branimo i po Rsumovicu,Djokovicu ali i po Misicu,Stepanovicu a boga mi i Gavrilovicu!Slava junacima,Srbija je vecna!

Видо

pre 10 godina

''Јер нас кољу, убијају, касапе откад се за Србина зна. Убијају нас од памтивека, откад смо се подвукли под ово небо. И како нас мучна и крвава историја учи, то се дешава одвајкада - откако су наши преци ступили ногом на ливаде и у шуме између Тимока и Мораве, и Мораве и Дрине, и испод Мораве, уз Ибар, до извора Лима и Ситнице, и понад Саве, и изнад увира Саве у Дунав, и уз Дунав, докле око може дометнути. Никоме се није свидело племе наше, ни његово самопоуздање, нити његов мир. Чудио их је наш говор, раздраживало отегнуто и болно певање, плашила игра, вређали обичаји. Нису имали поверења у испружену руку без ножа, зазирали су од слободног хода без граница. Нико нас није волео и сви су хтели да нас одагнају у крајеве одакле смо дошли - на север, у мочваре, и на исток, на планине. Да нас одагнају или истребе и сатру. Али, нисмо се дали. Борили смо се, крварили, гинули и мучили се, рађали се и умирали. И остали смо, све моћнији и све јачи...''

Tibulo

pre 10 godina

1965 krenuo sam u svet. U Pariz, grad svetlosti.Uspeo sam da se zaposlim,da ucim Francuski na tzv Alijansi. Prvo, Francuzi, polazali su ,i Napoleono grob. Koga nemozete dodirnuti. U njihovom vojnom muzeju Ecolle Mlitaire. 14og Jula. Tada smo otisli u malu kinoteku u sklopu Muzeja. Prvi put sam tada video filmove, dokumentarce sa Kraljem Petrom Prvim, Kraljem Aleksandrom, Nikolom Pasicem, Vojvodama, Putnik,Misic... Tada sam plakao sto od srece da sam video deo nase istorije koje su nam tadasnji komunisti branili.Kao i sada sto je iskrivljuju "po zelji i volji naslednika sa najnovijim vojvodama, radikalima". Plakao sam od srece jer sam video svetlo slobode u Parizu.Jasniju i zeljenu Buducnost.Moju napacenu Familiju u drugom svetlu. Postao sam slobodan. Sada, nisam vise slobodan. Skoro isti ili deca svojih oceva koji su se namnozili u periodu posle Drugog svetskg rata, iskrivili su nas ponovo. Francuzi su me postovali i cenili. Moj kolega inzenjer nesto stariji od mene sa kojim sam bio u kontakru citavo ovo vreme, napustio nas je pre godinu dana. Sada nemam volje da idem.Treba placati dazbine. Dodatak mi je mala penzija iz Francuske. Istoriju mog naroda i zrtve i iz Prvog, Drugog rata nosim u srcu. Palim svece u Sabornoj. Sve zrtve ovih ratova koje su zakrivljeni komunisti zapoceli jos vise me bole. Uzalud izgibose...

Крф

pre 10 godina

''У сваком поразу, ја сам видео део слободе.
И кад је готово за мене знај тек тад је почело.''

my way

pre 10 godina

Vecna slava nasim stradalima, nikad ne smemo zaboraviti svoje heroje, ma koliko neki to od nas trazili, jer ako smo u stanju po tolikim zrtvama da gazimo ne zasluzujemo da postojimo, a kamoli da napredujemo i razvijamo se!

Alex

pre 10 godina

Najgori smo mi narod. Ja volim Srbiju,ona me odgajila,dala mi sve sto moze,malo je,ali borimo se... A vidim ovde u komentarima da se mnogi stide svojih predaka,stide se sto su Srbi. Rekao je jedan pametan covek - da su Hrvati imali Svetog Savu svi do jednog bi nosevima parali nebo. A mi se setimo Save samo na slavu,Solunskog fronta evo samo za stogodisnjicu,i mnogi Srbi kritikuju heroje koji su otisli na Solun i posle se vratili da oslobode Srbiju,gde vi,kriticari,danas zivite. Stidite se,takozvani Srbi! Junaci,nek vam je vecna slava!

Putnik P

pre 10 godina

@ (cojle, 26. septembar 2013 17:54)
@ (Jovana, 26. septembar 2013 17:16)
@ (junaci, 26. septembar 2013 17:30)

Ratovi 1912-19 su bili oslobodilacki, ljudi su se zrtovali da bi ziveli bolje u svakom pogledu u svojoj drzavi.
To sto pisete nema veze sa logikom i vidi se da ne razumete uzroke koji su doveli do svega toga...
Pre 1912 Srba milioni Srba su ziveli obespravljeni i potlaceni u Turskoj i Austrougarskoj (AU), a u neposrednoj blizni matice. Stalne AU sankcije, stalna asimilacija sa pritiskom od strane Austrijanaca i Madjara, tursko proterivanje Srba iz njihvoh domova (mladoturci i njihovi saveznici)
Taj neprijateljski odnos prema Srbima na celom Balkanu, morao je da rezultira nasim akcijama protiv njih, dakle hteli smo oslobodjenje teritorija gde su milioni Srba ziveli vekovima vec jer sa Turskom i AU nije bilo dogovora...
1908 je AU jedonstrano anektirala BiH koja je vec 30 godinama bila pod njihvim protektoratom i na taj nacin potpuno zgazila interese Srba i njihovih saveznika.
Kralj i vlada Srbije su procenili da je doslo vreme za osobodjenje i uspeli smo 1912 godine da uz podrsku malih i velikih saveznika to i uradimo. Odlicno uradjeno.
AU je samo cekala povod da napadne i to uradila 1914 uz prethodne instrukcije Nemacke.
Kralj, vlada, strukture vlasti, vojska i narod su se povukli jer je to bilo bolje resenje za tek prosirenu drzavu od kapitulacije. A i da su ti isti muskarci ostali, opet ne bi mogli da brane svoje namilije.

Milos

pre 10 godina

Prosto je neverovatno da neko i u ovome moze da nadje nesto lose! Pa ljudi, prvi covek nase izvrsne vlasti je otisao da se pokloni nasim junacima, herojima odbrane. To je nesto sveto. Svaka cast gospodinu predsedniku vlade.

Alexa

pre 10 godina

Imao sam cast da se poklonim senima ovih junaka. Imao sam samo jednu misao u glavi tog dana, da su oni morali umreti da bi ja danas ziveo. Hvala im neizmerno.

AlekS

pre 10 godina

Neko bi se stideo sto mu je pola muskaraca cele nacije pokoseno u cetiri godine. Mi se ponosimo.
(Jovana, 26. septembar 2013 17:16)

Ma ne , taj "ponos" je samo u svrhu dobijanja politickih poena. Mi se u stvari radujemo sto smo sto smo raskrstili sa tim "laznim mitovima" koji su nas samo vukli unazad.

PFC

pre 10 godina

O ovome treba informisati ljude! Ne smemo zaboraviti nase divne pretke, junake. A znam da velika vecina o ovome nema pojma i pominju to kao da se njih ne tiče. Tuzno i sramno. A to su im preci... Bez njih nas ne bi bilo!

Torokalo

pre 10 godina

Kada je već u Grčkoj Dačić bi mogao da se raspita kako u Staroj Grčkoj bili regulisani odnosi prema homoseksualcima, jer kažu da je i Aleksandar Veliki to bio, a mogao bi da uzgred poseti i ostrvo Lezbos radi bolje edukacije.

Zemun grad SPO

pre 10 godina

"Ovde je čitava jedna nacija doživela vrhunac svoje golgote i početak vaskrsenja. Platila je cenu svoje slobode, po rečima jednog britanskog vojnog savetnika, krvlju i suzama. To je bio rat u kojem je Srbija postala slavna", naveo je premijer Srbije

Onda je 72 godine kasnije na čelo Srbije došao čovek koji je za samo jednu deceniju sve njihove pobede prokockao i slavu bacio u blato. Slučajno je to bio baš osnivač i prvi predsednik Dačićeve partije.

Cuki

pre 10 godina

Letos sam bio na ostrvo Vido.Tamo za sada nema gradnje ali postoje neki objekti grčkih ferijalaca.Trebala bi država da otkupi ove objekte i celo ostrvce pretvori u mesto gde će nam se deca okupljati.A i starim ratnicima će negde tamo u dubokom plavom moru biti milo,siguran sam!

Izvor svakog zla potiče iz neznanja

pre 10 godina

Невероватно која митоманија, Дачић стари комуњара и после сто година обмањује неуке.

Које бре спашавање Европе, какво проливање крви те 1916г., која бре Спарта, који милион жртава рата?
Није то било ништа друго него повлачење из Србије после продора Немаца и Бугара који су после почетног неуспеха АустроУгарске војске послали своје јединице да нас прегазе.
Митомани, па тада, крајем 1915.г и до половине 1916.г није било никаквих битака српске војске већ само бежанија кроз Црну Гору и Албанију.
ЦГ војска је помогла при повлачењу наше војске и то једном, у краткој битци 6-7. јануара 1916 и после је и она била прегажена а цела ЦГ окупирана.
Жртава је било много али не у биткама, драги митомани, али због наше непостојеће војне логистике и данас можемо рећи традиционално лоше инфраструктуре је допринела томе да војници и цивили при повлачењу по лошим путевима су умирали од глади, изнемоглости, туберколозе и грипa. Обична војска при повачењу није имала друге него пешице, жељезница у западној Србији, ЦГ и Албанији није постојала за разлику од Војводине, тада у саствау АУ. О моралу воске неможемо говорити, нормално да при повлачењу гладни војници и цивили су морали красти да преживе....

Кад су побегли на територију савезника, онда им је стигла логистичка, здравствена и војна помоћ од Француза и Британаца јер су баш те земље, противнице АУ и Немачке требале опорављену српску војску да отвори нови јужни такозвани Солунски фронт и олакша њиховом западном фронту.

Pantagruel

pre 10 godina

Овог комунистичког варварина би неко требало да научи да преправљање натписа на историјским споменицима представља покушај брисања и новог писања историје, а то је брљотина недостојна школованог човека. Ни ја не волим Југославију. Да имам времеплов, вратио бих године у 1915. тако да је никада не створимо, него само објединимо српски етнички простор (како нам је нуђено Лондонским уговором) и да немамо заједницу са Хрватима који су нам 1941. запуцали у леђа чим је Хитлер кренуо на нас. Али пошто је Краљевина Југославија била историјска чињеница и пошто је већ толико српске војске изгинуло за њу као званичан ратни циљ српске владе (прокламован Нишком декларацијом из децембра 1914), нико од нас нема право да брише или мења израз захвалности изгинулим и умрлим ратницима који им је подигла баш та (данас непостојећа) држава за коју су се жртвовали. Није морало бити офанзиве из јесени 1915, да су Александар и Пашић прихватили проширену Србију коју су им понудили савезници у Лондону који месец раније. Али они су ту понуду одбили (јер су хтели Југославију или ништа) и управо зато су се десили трагично повлачење преко Албаније, Крф, Видо и Солунски фронт које је било могуће избећи. И зато је Апис хтео да их побије као кривце за толико непотребно страдање (услед лоше политичке процене, али они су били бржи и убили њега.

rasni

pre 10 godina

secam se jednog komentara vojnika koji sam procitao u Srpskoj kuci na Krfu - `ko ne zna sta su muke teske, neka prodje Albaniju peske`! Slava vam Srpski junaci i beskrajno hvala braci Crnogorcima i Grcima!!

Sunce Slobode

pre 10 godina

Prometeji nade, apostoli jada. . .
Ko nije obisao srpsku kucu i Vido nema ni priblizno predstavu kakav su biblijski podvig nasi preci ucinili, sa sve svojim voljenim kraljem, koji je delio sudbinu svog naroda kao jednak sa njima. Mi danas, ogrezli u licemerju, srebroljublju, svadji, plasljivosti, bahatosti ne zasluzujemo da nosimo ime tog ludo hrabrog naroda, naroda koji je svojim zivotima ispisao najlepsu i najbolniju stranicu svoje istorije. Neka pamte drugi kada ih njihovi potomci zaboravljaju i kada se stide opanka i proje, ostace zauvek jedna bajka o narodu koji nije mogao da se folira i da se povija kako vetar duva. Vecna slava i hvala, ocevima i majkama i ostalima koji izgubise zivot pre nego to postadose!

Goran, London

pre 10 godina

"najbolji deo Srbije - večna Srbija" - kad god dobijem nostalgiju, naiđem na ovakve izjave i članke, i nostalgija prođe u trenu.

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Dacic: Nama je svaki odlazak na Krf opelo ?

Za mene je odlazak na Krf bio fantastican ODMOR !
Doduse ja sam na Krf otisao zbog Mora i Sunca a ne da "naricem" nad davnom prosloscu !

bo

pre 10 godina

''Nek jos jedna bitka plane,
cekane nam snagu sise,
pa nek deci nasoj svane ,
il' nek i nas nema vise!''

-pesma srpskog vojnika-

Neka vam je vecna slava i pomen junaci!

deNiro

pre 10 godina

"Stojte galije carske,klizite tihim hodom.
Opelo gordo držim,u doba jeze noćne
nad ovom svetom vodom".
Večna vam slava junaci,nismo vas dostojni!

andrijano

pre 10 godina

orelo se zivela srbija dok smo ginuli i pustali krv.ne daj boze samo da nam nikad vise vicu da zivimo.da nije bilo srpskog herojstva kroz istoriju i zrtava ko zna gde bi i da li bi gospodska evropa postojala..posetio sam prosle godine puteve srpskih stradalnika i prosao kroz celu albaniju pa sve do krfa.posle obilaska vida i slusanja svih prica i govora,kupanje i boravak na predivnom krfu mi uopste nije prijal.svo svreme sam osecao tugu i prazninu ali neopisiv ponos i snagu koji su mi dali preci.voleo bih da svaki srvin bar jednom bude u mogucnosti da poseti ovo sveto mesto.

Špira Laktaš

pre 10 godina

Davno bilo, pa se pripoveda, mani se Dačiću prošlosti, jer sadašnost sa tobom i onom prvim podpredsednikom,, je grozna. Blago rečeno!

junaci

pre 10 godina

Jaki su to junaci. Ostavili zene, decu I stare na milost I nemilost. Ali bitno da su nas poredili sa Spartom (gde su svi isto tako izginuli) I da su nam klicali u francuskom parlamentu. Super!

cojle

pre 10 godina

Dzaba u Francuskom parlametnu vikali "živela Srbija" ... kada danas tu istu Srbiju optužuju za početak I sv. rata.

Dzaba u Francuskom parlametnu vikali "živela Srbija" ... kada srbija izgubila desetine procenta stanovništva,ostala sa uništenom industrijom,poljoprivredom...

Dzaba u Francuskom parlametnu vikali "živela Srbija" ... kada se nije opametila,pa i posle 100 godina,dozvoljava da mufljuzi kao ti,napreduju dalje od kurira u opštini!

Dzaba u Francuskom parlametnu vikali "živela Srbija" ... kada nismo naučili ništa iz toga.

Naše "iskustvo i učestvovanje u I i II sv. ratu, 1999. godine" mogu da se porede sa klincem u školi,kome stariji i jači mangup traži da mu "da" patike...klinac odbije i dobije žestoke batine i svakako ostane bez patika...al,važno je da je rekao ne i junački dobio i podneo batine,od nekoga za koga je u startu znao,da mu ne može ništa.

Nikola

pre 10 godina

Kad god je kroz istoriju trebalo da se brani evropa, Srbija je uvek bila prva. Srazmerno svojoj velicini pretrpeli smo najvise zrtava, izgubili najvise populacije, i uvek bili na strani pravde. Ali niko nas nikada za to nije nagradio, sta vise, narod smo koji najvise pati od strane te iste evrope, ucenjuju nas oni koni su nas ubijali, i medju njima moramo da klecimo, ispred ljudi koji su unistavali tu evropu. Nazalost, ovo nije neki superherojski film u kojem dobro na kraju uvek pobedjuje negativce, zato ako vec ne mozemo da ponovimo proslost, nemoj da vise nikada pravimo istu gresku. Srbijo gledam samo u svoje dvoriste.

deNiro

pre 10 godina

"Stojte galije carske,klizite tihim hodom.
Opelo gordo držim,u doba jeze noćne
nad ovom svetom vodom".
Večna vam slava junaci,nismo vas dostojni!

Nikola

pre 10 godina

Kad god je kroz istoriju trebalo da se brani evropa, Srbija je uvek bila prva. Srazmerno svojoj velicini pretrpeli smo najvise zrtava, izgubili najvise populacije, i uvek bili na strani pravde. Ali niko nas nikada za to nije nagradio, sta vise, narod smo koji najvise pati od strane te iste evrope, ucenjuju nas oni koni su nas ubijali, i medju njima moramo da klecimo, ispred ljudi koji su unistavali tu evropu. Nazalost, ovo nije neki superherojski film u kojem dobro na kraju uvek pobedjuje negativce, zato ako vec ne mozemo da ponovimo proslost, nemoj da vise nikada pravimo istu gresku. Srbijo gledam samo u svoje dvoriste.

andrijano

pre 10 godina

orelo se zivela srbija dok smo ginuli i pustali krv.ne daj boze samo da nam nikad vise vicu da zivimo.da nije bilo srpskog herojstva kroz istoriju i zrtava ko zna gde bi i da li bi gospodska evropa postojala..posetio sam prosle godine puteve srpskih stradalnika i prosao kroz celu albaniju pa sve do krfa.posle obilaska vida i slusanja svih prica i govora,kupanje i boravak na predivnom krfu mi uopste nije prijal.svo svreme sam osecao tugu i prazninu ali neopisiv ponos i snagu koji su mi dali preci.voleo bih da svaki srvin bar jednom bude u mogucnosti da poseti ovo sveto mesto.

bo

pre 10 godina

''Nek jos jedna bitka plane,
cekane nam snagu sise,
pa nek deci nasoj svane ,
il' nek i nas nema vise!''

-pesma srpskog vojnika-

Neka vam je vecna slava i pomen junaci!

Alexa

pre 10 godina

Imao sam cast da se poklonim senima ovih junaka. Imao sam samo jednu misao u glavi tog dana, da su oni morali umreti da bi ja danas ziveo. Hvala im neizmerno.

rasni

pre 10 godina

secam se jednog komentara vojnika koji sam procitao u Srpskoj kuci na Krfu - `ko ne zna sta su muke teske, neka prodje Albaniju peske`! Slava vam Srpski junaci i beskrajno hvala braci Crnogorcima i Grcima!!

Alex

pre 10 godina

Najgori smo mi narod. Ja volim Srbiju,ona me odgajila,dala mi sve sto moze,malo je,ali borimo se... A vidim ovde u komentarima da se mnogi stide svojih predaka,stide se sto su Srbi. Rekao je jedan pametan covek - da su Hrvati imali Svetog Savu svi do jednog bi nosevima parali nebo. A mi se setimo Save samo na slavu,Solunskog fronta evo samo za stogodisnjicu,i mnogi Srbi kritikuju heroje koji su otisli na Solun i posle se vratili da oslobode Srbiju,gde vi,kriticari,danas zivite. Stidite se,takozvani Srbi! Junaci,nek vam je vecna slava!

Sunce Slobode

pre 10 godina

Prometeji nade, apostoli jada. . .
Ko nije obisao srpsku kucu i Vido nema ni priblizno predstavu kakav su biblijski podvig nasi preci ucinili, sa sve svojim voljenim kraljem, koji je delio sudbinu svog naroda kao jednak sa njima. Mi danas, ogrezli u licemerju, srebroljublju, svadji, plasljivosti, bahatosti ne zasluzujemo da nosimo ime tog ludo hrabrog naroda, naroda koji je svojim zivotima ispisao najlepsu i najbolniju stranicu svoje istorije. Neka pamte drugi kada ih njihovi potomci zaboravljaju i kada se stide opanka i proje, ostace zauvek jedna bajka o narodu koji nije mogao da se folira i da se povija kako vetar duva. Vecna slava i hvala, ocevima i majkama i ostalima koji izgubise zivot pre nego to postadose!

Zemun grad SPO

pre 10 godina

"Ovde je čitava jedna nacija doživela vrhunac svoje golgote i početak vaskrsenja. Platila je cenu svoje slobode, po rečima jednog britanskog vojnog savetnika, krvlju i suzama. To je bio rat u kojem je Srbija postala slavna", naveo je premijer Srbije

Onda je 72 godine kasnije na čelo Srbije došao čovek koji je za samo jednu deceniju sve njihove pobede prokockao i slavu bacio u blato. Slučajno je to bio baš osnivač i prvi predsednik Dačićeve partije.

Cuki

pre 10 godina

Letos sam bio na ostrvo Vido.Tamo za sada nema gradnje ali postoje neki objekti grčkih ferijalaca.Trebala bi država da otkupi ove objekte i celo ostrvce pretvori u mesto gde će nam se deca okupljati.A i starim ratnicima će negde tamo u dubokom plavom moru biti milo,siguran sam!

PFC

pre 10 godina

O ovome treba informisati ljude! Ne smemo zaboraviti nase divne pretke, junake. A znam da velika vecina o ovome nema pojma i pominju to kao da se njih ne tiče. Tuzno i sramno. A to su im preci... Bez njih nas ne bi bilo!

cojle

pre 10 godina

Dzaba u Francuskom parlametnu vikali "živela Srbija" ... kada danas tu istu Srbiju optužuju za početak I sv. rata.

Dzaba u Francuskom parlametnu vikali "živela Srbija" ... kada srbija izgubila desetine procenta stanovništva,ostala sa uništenom industrijom,poljoprivredom...

Dzaba u Francuskom parlametnu vikali "živela Srbija" ... kada se nije opametila,pa i posle 100 godina,dozvoljava da mufljuzi kao ti,napreduju dalje od kurira u opštini!

Dzaba u Francuskom parlametnu vikali "živela Srbija" ... kada nismo naučili ništa iz toga.

Naše "iskustvo i učestvovanje u I i II sv. ratu, 1999. godine" mogu da se porede sa klincem u školi,kome stariji i jači mangup traži da mu "da" patike...klinac odbije i dobije žestoke batine i svakako ostane bez patika...al,važno je da je rekao ne i junački dobio i podneo batine,od nekoga za koga je u startu znao,da mu ne može ništa.

Milos

pre 10 godina

Prosto je neverovatno da neko i u ovome moze da nadje nesto lose! Pa ljudi, prvi covek nase izvrsne vlasti je otisao da se pokloni nasim junacima, herojima odbrane. To je nesto sveto. Svaka cast gospodinu predsedniku vlade.

dare 011

pre 10 godina

Ovde neki očigledno ne znaju o čemu pričaju. Malo se informišite. To je najsvetliji trenutak u srpskoj istoriji. Ne postoji primer u svetskoj istoriji da je jedna vlada i cela država sa narodom odbila da kapitulira, već je odlučila da privremeno emigrira pred nadmoćnim neprijateljem...Posle 1940. sve što nam se desilo je tragedija...komunizam, socijalizam i divlji kapitalizam. Tada je časno bilo poginuti za kralja i otačastvo, pokloniti imovinu u vidu zadužbine, poklanjati novac državi a posle 1940. se uzaludno gine, otima se imovina od naroda, pljačka se država i narod. Nikada više nećemo biti ponosni Srbi kao što su bili baši pradedovi, nikada nećemo voleti našu državu Srbiju, volećemo Srbiju kakva je bila pradedina i kakvu bi mi voleli da bude!

Špira Laktaš

pre 10 godina

Davno bilo, pa se pripoveda, mani se Dačiću prošlosti, jer sadašnost sa tobom i onom prvim podpredsednikom,, je grozna. Blago rečeno!

junaci

pre 10 godina

Jaki su to junaci. Ostavili zene, decu I stare na milost I nemilost. Ali bitno da su nas poredili sa Spartom (gde su svi isto tako izginuli) I da su nam klicali u francuskom parlamentu. Super!

DusanS

pre 10 godina

Takodje veliko hvala i Crnoj Gori, ciji su muskarci u bitci kod Mojkovca bukvalno napravili zivi zid da bi nasa vojska mogla da prodje preko Prokletija. U toj bitci nazalost, svi su izginuli. Tako da uvek kada se smejemo velicini CG, i njenom broju stanovnika, trebali bi da se podsetimo da su u nekoliko navrata kroz istoriju stradali tik rame uz rame sa nama, ponekad kao u ovom slucaju mnogo gore. Nasim palim vojnicima vecna slava. Vi ste poginuli, da bi mi danas ziveli.

Pantagruel

pre 10 godina

Овог комунистичког варварина би неко требало да научи да преправљање натписа на историјским споменицима представља покушај брисања и новог писања историје, а то је брљотина недостојна школованог човека. Ни ја не волим Југославију. Да имам времеплов, вратио бих године у 1915. тако да је никада не створимо, него само објединимо српски етнички простор (како нам је нуђено Лондонским уговором) и да немамо заједницу са Хрватима који су нам 1941. запуцали у леђа чим је Хитлер кренуо на нас. Али пошто је Краљевина Југославија била историјска чињеница и пошто је већ толико српске војске изгинуло за њу као званичан ратни циљ српске владе (прокламован Нишком декларацијом из децембра 1914), нико од нас нема право да брише или мења израз захвалности изгинулим и умрлим ратницима који им је подигла баш та (данас непостојећа) држава за коју су се жртвовали. Није морало бити офанзиве из јесени 1915, да су Александар и Пашић прихватили проширену Србију коју су им понудили савезници у Лондону који месец раније. Али они су ту понуду одбили (јер су хтели Југославију или ништа) и управо зато су се десили трагично повлачење преко Албаније, Крф, Видо и Солунски фронт које је било могуће избећи. И зато је Апис хтео да их побије као кривце за толико непотребно страдање (услед лоше политичке процене, али они су били бржи и убили њега.

Putnik P

pre 10 godina

@ (cojle, 26. septembar 2013 17:54)
@ (Jovana, 26. septembar 2013 17:16)
@ (junaci, 26. septembar 2013 17:30)

Ratovi 1912-19 su bili oslobodilacki, ljudi su se zrtovali da bi ziveli bolje u svakom pogledu u svojoj drzavi.
To sto pisete nema veze sa logikom i vidi se da ne razumete uzroke koji su doveli do svega toga...
Pre 1912 Srba milioni Srba su ziveli obespravljeni i potlaceni u Turskoj i Austrougarskoj (AU), a u neposrednoj blizni matice. Stalne AU sankcije, stalna asimilacija sa pritiskom od strane Austrijanaca i Madjara, tursko proterivanje Srba iz njihvoh domova (mladoturci i njihovi saveznici)
Taj neprijateljski odnos prema Srbima na celom Balkanu, morao je da rezultira nasim akcijama protiv njih, dakle hteli smo oslobodjenje teritorija gde su milioni Srba ziveli vekovima vec jer sa Turskom i AU nije bilo dogovora...
1908 je AU jedonstrano anektirala BiH koja je vec 30 godinama bila pod njihvim protektoratom i na taj nacin potpuno zgazila interese Srba i njihovih saveznika.
Kralj i vlada Srbije su procenili da je doslo vreme za osobodjenje i uspeli smo 1912 godine da uz podrsku malih i velikih saveznika to i uradimo. Odlicno uradjeno.
AU je samo cekala povod da napadne i to uradila 1914 uz prethodne instrukcije Nemacke.
Kralj, vlada, strukture vlasti, vojska i narod su se povukli jer je to bilo bolje resenje za tek prosirenu drzavu od kapitulacije. A i da su ti isti muskarci ostali, opet ne bi mogli da brane svoje namilije.

Крф

pre 10 godina

''У сваком поразу, ја сам видео део слободе.
И кад је готово за мене знај тек тад је почело.''

my way

pre 10 godina

Vecna slava nasim stradalima, nikad ne smemo zaboraviti svoje heroje, ma koliko neki to od nas trazili, jer ako smo u stanju po tolikim zrtvama da gazimo ne zasluzujemo da postojimo, a kamoli da napredujemo i razvijamo se!

Видо

pre 10 godina

''Јер нас кољу, убијају, касапе откад се за Србина зна. Убијају нас од памтивека, откад смо се подвукли под ово небо. И како нас мучна и крвава историја учи, то се дешава одвајкада - откако су наши преци ступили ногом на ливаде и у шуме између Тимока и Мораве, и Мораве и Дрине, и испод Мораве, уз Ибар, до извора Лима и Ситнице, и понад Саве, и изнад увира Саве у Дунав, и уз Дунав, докле око може дометнути. Никоме се није свидело племе наше, ни његово самопоуздање, нити његов мир. Чудио их је наш говор, раздраживало отегнуто и болно певање, плашила игра, вређали обичаји. Нису имали поверења у испружену руку без ножа, зазирали су од слободног хода без граница. Нико нас није волео и сви су хтели да нас одагнају у крајеве одакле смо дошли - на север, у мочваре, и на исток, на планине. Да нас одагнају или истребе и сатру. Али, нисмо се дали. Борили смо се, крварили, гинули и мучили се, рађали се и умирали. И остали смо, све моћнији и све јачи...''

SLOBODA

pre 10 godina

Pokusavam da objasnim sve u par recenica ali ne ide...eto toliko se Srbija voli!Nisu te deca izdala zemljo moja,ima nas koji te branimo i po Rsumovicu,Djokovicu ali i po Misicu,Stepanovicu a boga mi i Gavrilovicu!Slava junacima,Srbija je vecna!

Goran, London

pre 10 godina

"najbolji deo Srbije - večna Srbija" - kad god dobijem nostalgiju, naiđem na ovakve izjave i članke, i nostalgija prođe u trenu.

Izvor svakog zla potiče iz neznanja

pre 10 godina

Невероватно која митоманија, Дачић стари комуњара и после сто година обмањује неуке.

Које бре спашавање Европе, какво проливање крви те 1916г., која бре Спарта, који милион жртава рата?
Није то било ништа друго него повлачење из Србије после продора Немаца и Бугара који су после почетног неуспеха АустроУгарске војске послали своје јединице да нас прегазе.
Митомани, па тада, крајем 1915.г и до половине 1916.г није било никаквих битака српске војске већ само бежанија кроз Црну Гору и Албанију.
ЦГ војска је помогла при повлачењу наше војске и то једном, у краткој битци 6-7. јануара 1916 и после је и она била прегажена а цела ЦГ окупирана.
Жртава је било много али не у биткама, драги митомани, али због наше непостојеће војне логистике и данас можемо рећи традиционално лоше инфраструктуре је допринела томе да војници и цивили при повлачењу по лошим путевима су умирали од глади, изнемоглости, туберколозе и грипa. Обична војска при повачењу није имала друге него пешице, жељезница у западној Србији, ЦГ и Албанији није постојала за разлику од Војводине, тада у саствау АУ. О моралу воске неможемо говорити, нормално да при повлачењу гладни војници и цивили су морали красти да преживе....

Кад су побегли на територију савезника, онда им је стигла логистичка, здравствена и војна помоћ од Француза и Британаца јер су баш те земље, противнице АУ и Немачке требале опорављену српску војску да отвори нови јужни такозвани Солунски фронт и олакша њиховом западном фронту.

Pantagruel

pre 10 godina

@ Аlex: Човече, нико не критикује хероје. Мени су српско војничко гробље у Солуну и Видо као Јерусалим. Поента је само у чињеници која је теби промакла: да се рат могао завршити већ након победе на Колубари и није морало бити аустријске и немачке офанзиве из јесени 1915, херојске, али неусоеле одбране Београда, уласка Бугарске у рат и удара нама у леђа, повлачења преко Косова, Црне Горе и Албаније и огромног страдања у току њега, Мојковачке битке, капитулације Црне Горе, масовног умирања на Крфу и Виду, Кајмакчалана, рововског ратовања на Солунском фронту и опет великог жртвовања за његов пробој. Савезници су нам у Лондону (лето 1915) понудили да се у наше име нагоде са Аустријом, Немачком, Бугарском и Италијом. Да добијемо целу Босну, делове данашње Хрватске већински настањене Србима, Срем, Бачку (без Баната), Славонију и Барању. Али тражено је да предамо Македонију јужно од Скопља, јадранску обалу поделимо са Италијанима, а остатак Хрватске и целу Словенију оставимо тамо где су биле. Ми смо то одбили. Нисмо хтели увећану Србију него Југославију. И након тог одбијања су нас поново напали (девет месеци није било битака у Србији, од Колубаре до фон Макензенове офанзиве). Тада нисмо издржали и морали смо у повлачење да не би капитулирали. То није била кривица војске него политичара који су погрешно проценили ситуацију и наметнули војсци немогућ задатак. Зато је официрски кор хтео главу регента и председника владе, као криваца за толику погибију, али су ова двојица била бржа и лукавија, па су сатрла "Црну руку" (пославши комите и војводу Вука да изгину у јуришу на Кајмакчалан, неке друге битне заверенике на дипломатске дужности далеко од трупа и на крају Солунским процесом у ком су легално убијени Апис и његови најближи сарадници). Могло је да нас погине дупло мање, да се проширимо, а не уђемо у заједницу.

srdjan

pre 10 godina

On je podsetio da su Srbe tada upoređivali sa Spartancima i da je nemački car Vilhem govorio da bi voleo Srbiju za saveznika, a u Francuskom parlamentu se orilo "živela Srbija“.
E moj Ivice. A onda su tvoji uzeli stvar u svoje ruke,pa nas sad smatraju koljacima,silovateljima,palikucama i gade nas se... nece sa nama ni da razgovaraju a kamoli da nas zovu za saveznike. Pa ti vidi gde ste nas doveli...

dacinmuz

pre 10 godina

Када неко каже да су мртви "најбољи део Србије" онда је то стварно забрињавајуће. Слава јунацима, свакако, али се треба надати да најбољи део Србије тек долази!

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Dacic: Nama je svaki odlazak na Krf opelo ?

Za mene je odlazak na Krf bio fantastican ODMOR !
Doduse ja sam na Krf otisao zbog Mora i Sunca a ne da "naricem" nad davnom prosloscu !

Mikael Hansen

pre 10 godina

Sve se ovo može rešiti vraćanjem OBAVEZNOG jednogodišnjeg vojnog roka za izgubljene generacije koje se jure mačetama i otimaju novine mirnim građanima na ulici ... E, onda ćemo imati nove Obiliće i Mišiće (Živojine, a ne Uroše) ...

Torokalo

pre 10 godina

Kada je već u Grčkoj Dačić bi mogao da se raspita kako u Staroj Grčkoj bili regulisani odnosi prema homoseksualcima, jer kažu da je i Aleksandar Veliki to bio, a mogao bi da uzgred poseti i ostrvo Lezbos radi bolje edukacije.

Tibulo

pre 10 godina

1965 krenuo sam u svet. U Pariz, grad svetlosti.Uspeo sam da se zaposlim,da ucim Francuski na tzv Alijansi. Prvo, Francuzi, polazali su ,i Napoleono grob. Koga nemozete dodirnuti. U njihovom vojnom muzeju Ecolle Mlitaire. 14og Jula. Tada smo otisli u malu kinoteku u sklopu Muzeja. Prvi put sam tada video filmove, dokumentarce sa Kraljem Petrom Prvim, Kraljem Aleksandrom, Nikolom Pasicem, Vojvodama, Putnik,Misic... Tada sam plakao sto od srece da sam video deo nase istorije koje su nam tadasnji komunisti branili.Kao i sada sto je iskrivljuju "po zelji i volji naslednika sa najnovijim vojvodama, radikalima". Plakao sam od srece jer sam video svetlo slobode u Parizu.Jasniju i zeljenu Buducnost.Moju napacenu Familiju u drugom svetlu. Postao sam slobodan. Sada, nisam vise slobodan. Skoro isti ili deca svojih oceva koji su se namnozili u periodu posle Drugog svetskg rata, iskrivili su nas ponovo. Francuzi su me postovali i cenili. Moj kolega inzenjer nesto stariji od mene sa kojim sam bio u kontakru citavo ovo vreme, napustio nas je pre godinu dana. Sada nemam volje da idem.Treba placati dazbine. Dodatak mi je mala penzija iz Francuske. Istoriju mog naroda i zrtve i iz Prvog, Drugog rata nosim u srcu. Palim svece u Sabornoj. Sve zrtve ovih ratova koje su zakrivljeni komunisti zapoceli jos vise me bole. Uzalud izgibose...

lazar

pre 10 godina

Kada je ukinut vojni rok 99odsto muskaraca u srbiji slavilo, sada su svi ponosni na nase vojnike iz prvog svetskog rata, a tradicija, a ponos, nismo dostojni da bilo sta pricamo!

Jovan

pre 10 godina

Nadam se da je poseta Predsednika Vlade i Ministra Kulture Republike Srbije doprinela da se prostor oko spomen kosturnice i sama kosturnica /kako je novinar zove Mauzolej/ očisti od prljavštine i izraslih divljih smokava iz kamenog zida kosturnice. Za očekivati je da se istovremeno zamene polomljena stakla na vratima kosturnice kao i pregorela rasvetna tela na osvetljenju prostora oko kosturnice i prilazne staze od lučice na ostrvu Vido. Da bi kosturnica odavala utisak dostojanstvenog spomenika našim slavnim precima neophodno je popraviti vrata kosturnice te da se ista zatvaraju i zaključavaju na primereniji način. Sa vrata kosturnice je potrebno što pre skinuti zarđali lanac sa katancem sa kojim su bila zaključana petog septembra /05.09.2013./ ove godine, a u vreme kada sam posetio ostrvo Vido i najblaže rečeno postideo se stanja u kom sam zatekao spomen kosturnicu. Kao dokaz posedujem fotografije koje potvrđuju sve izrečeno u prednjem tekstu.

srdjan

pre 10 godina

Na krstovdan 1967 godine bio sam na saslusanju u policiji jer sam sa drustvom u kafani narucio pesmu Tamo daleko....... koja je iz meni nepoznatih razloga bila zabranjena.Srpsku pesmu zabranili su Srbi.Pa zar neode neko drugi da poseti seni boraca palih u Prvom svetskom ratu nego Ivica Dacic odani naslednik rezima koji je tu pesmu zabranio.Zar nemamo nekog iz SANU a da predvodi ovu delegaciju.Ej Srbijo jadna li si ko te pretstavlja.Mislim da ce mrtvim borcima na Zejtinliku se prevrtati kosti.
(srbine, 26. septembar 2013 22:10)
Pa najgore komunjare i sede u SANU. Dacic je nevinasce za njih...

cojle

pre 10 godina

@ALEX
Vidš,upravo je u tome problem.
Nije da se neki toga stide...već čime se budale i iskompleksirani ponose.
Kad već spominješ Hrvate...oni su za nas doktori nauka,kako sačuvati zemlju!

Na papiru su izgubili i taj I a i II svetski rat...a ko je bolje prošao,reci mi ti!

Ponosimo se što nam je sva vojska zbrisala iz Srbije,ostavivši babe,dede,žene i decu? Genijalno!

Ponosimo se,što je Lazar poveo vojsku da izgine...umesto da je pustio Turke da odu na katolike,pa da se međusobno potamane.

Dečko,tvoje shvatanje "bolje svi izginemo,nego kleknemo" vekovima prevladava među Srbima.

Nije važno junački izgubiti,bolje kukavički pobediti.

Da je tadašnji kralj znao bolje da vodi politiku (opet kažem...počev od Lazara,Obrenovića,Karađorševića,Miloševića) danas bi se miloni potomaka,divilo par hiljada poginulih...
Al na žalost,obrnuto je i kompleksaši se dive,suludo izgubljenim životima.

Bio sam 3 puta na Vidu, žalim,što ne znamo da reklamiramo naša stradanja kao Jevreji...

Ali i kada vidim o onoj knjizi utisaka,komentare..."suza suzu stiže"..."me mogu da se kupam u Jonskom moru"...

Pitam se,da li to pišu gledaoci Milana tarota.

Jer zaista...ako neko loše vođenje politike i kolateralnu štetu merenu hiljadama poginulih...smatra za junaštvo...onda je u najmanju ruku,diskutabilnog mentalnog skolpa.

A da ne pričamo,da je više od polovine tih junaka,poginulo od gladi,tifusa...što ne umanjuje njihove patnje.Al služi kao paravn sličnima tebi.

suvišni građanin

pre 10 godina

@Pantagruel
''Савезници су нам у Лондону (лето 1915) понудили да се у наше име нагоде са Аустријом, Немачком, Бугарском и Италијом.''

Pantagurel, zaista se trudim da Vam najljubaznije odgovorim - i nije mi lako. Gospodine, Vaše pisanje ne odogovara istini potpuno ste SVE pomešali i napravili jednu fikciju. Zadržaću se samo na početnoj pseudo osnovi za vaše pisanje:

Naši SAVEZNICI (Rusi, Francuzi, Britanci i Belgijanci) su krajem 1915 već drugu godinu bili u ratu sa Nemačkom i AU. Nikakve pregovore sa NAŠI SAVEZNICI nisu imali sa ZAJEDNIČKIM NEPRIJATELJIMA, rat se vodi na ''sve ili ništa'' do kraja. Osim što je natačno, sasvim je nebulozno i pomisliti da bi naši saveznici - kod zajedničkih neprijateljia (dakle i NJIHOVIH neprijatelja - pokušavali da naprave separatni mir izmedju Srbije i tih neprijatelja (to bi radili valjda ako bi želili da pola miliona neprijatelja sa srpskog fornta ode kod njih u francusku?). Sasvim je natačno da su AU ikada pomišljali ili sa bilo kim pregovarali da Srbiji ustupe teritorije koje pominjete. Dakle, NEMAČKI napad na Srbiju 1916 je bio NUZAN i NEUZBEŽAN. (druga je priča sa bugarima)

Neću Vam držati čas istorije i ispravljati sve nakrivo što ste spojili i objavili. Vašu fikciju komentarišem jer je prepuna opasnih i neosnovanih natuknica. Iskreno se nadam da se u Vašem slučaju radi o neznanju.

srbine

pre 10 godina

Na krstovdan 1967 godine bio sam na saslusanju u policiji jer sam sa drustvom u kafani narucio pesmu Tamo daleko....... koja je iz meni nepoznatih razloga bila zabranjena.Srpsku pesmu zabranili su Srbi.Pa zar neode neko drugi da poseti seni boraca palih u Prvom svetskom ratu nego Ivica Dacic odani naslednik rezima koji je tu pesmu zabranio.Zar nemamo nekog iz SANU a da predvodi ovu delegaciju.Ej Srbijo jadna li si ko te pretstavlja.Mislim da ce mrtvim borcima na Zejtinliku se prevrtati kosti.

antoaneta

pre 10 godina

Sva srpska herojstva..sva secanja na njih. Kulturno nasledje i tradicija Srbije jeste nesto sto je vredno postovanja i secanja. Sve to su ostavili nama nasi preci. A sta cemo mi ostaviti nasoj deci?!

AlekS

pre 10 godina

Neko bi se stideo sto mu je pola muskaraca cele nacije pokoseno u cetiri godine. Mi se ponosimo.
(Jovana, 26. septembar 2013 17:16)

Ma ne , taj "ponos" je samo u svrhu dobijanja politickih poena. Mi se u stvari radujemo sto smo sto smo raskrstili sa tim "laznim mitovima" koji su nas samo vukli unazad.

Ateist

pre 10 godina

Neka Dacic prvo pogleda malo kako izgledaju grcki autoputevi u poredjenju sa nasim to je pitanje sadasnjosti i buducnosti, a dosta je bilo vise okretanja ka proslosti !!!

Bozidar

pre 10 godina

@izvor svakog zla
francuzi i britanci su poslali pomoc tek nakon ultimatuma koji im je uputio Car Romanov. Samim tim prica o nesebicnoj pomoci saveznika nema osnovu. Posebno ako se uzme u obzir da je nakon toga isti Romanov ubijen od strane organizacije koju je vodio nemacki agent. Imas po raznim svetskim muzejima dokaze kakva je zemlja bila Srbija i zasto su morali da se povuku ali nema svrhe pricati jer se svaka cinjenica moze izvrnuti.
Posle obilaska Srpske kuce na Krfu vidi se istina. I jos jedna bitna stvar Srpska vojska u povlacenju NIJE krala i otimala i na Krfu su imali toliko disciplinovano ponasanje da je i dugo posle rata bila cast Krfljanima da udaju cerke za Srbe. Navedi mi jedan u istoriji da je vojska bila na nekom ostrvu i da nije bilo ni jedne zalbe ni dok su bili tamo ni nakon sto su otisli. Srpski junaci treba da se postuju. Slava im.

Mika

pre 10 godina

Moj deda je bio na Solunskom frontu. Nije se radovao sto je video gomile mrtvih, niti je recitovao po ceo dan. Mucila ga je upala pluca. Nije ni on, ni njegova deca, pricao da je najveca sreca da poginu momci od 17 godina. Baka je sacuvala svu decu, uz muke i glad, i nije nikada rekla da je srecna sto je sve to prosla. Prvi svetski rat je za moju porodicu bio bolna uspomena na vreme umiranja.
Samo budali je smrt jedini cilj u zivotu. A o ratnim huskacima i obozavaocima pogibija ... ako upotrebim reci koje su zasluzili ovi komunjarski prevaranti, sigurno mi nece objaviti komentar.

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 10 godina

Jaki su to junaci. Ostavili zene, decu I stare na milost I nemilost. Ali bitno da su nas poredili sa Spartom (gde su svi isto tako izginuli) I da su nam klicali u francuskom parlamentu. Super!
(junaci, 26. septembar 2013 17:30)

Ne samo to! Nego su saku dece gurnuli da brane junacku vojsku, dok je vojska junacki bezala. I ne samo to, nego je potom i izdali. A ta deca, prvi put s puskom u ruci, napravila cudo (pravi Spartanci!) - ne samo da su zaustavila, nego i na trenutak odbacila kompletnu bugarsku vojsku, a onda, kad su i ona krenula da se povlace - ops, nema mosta! Njihovi ga junaci srusili, za svaki slucaj, da bi sto junackije bezali. Koliko ih se vratilo iz "bugarskog ropstva"? Koliko se o njima pricalo? Na koje su svecanosti pozivani da izigravaju ukrase, kao "solunci"? "Solunci" su potom postajali spomenicari (kao "prvoborci" nakon njih), decenijama, u prvoj, ali i u drugoj, pa i trecoj drzavi dobijali ordenje, ali i penzije, koncesije, imanja, drzavne sluzbe i bespogovoran autoritet, bili pijavice na toj drzavi, onoj prvoj (ne svi, razume se, ali, mnogi), od Vardara, pa do Triglava, kao potom "prvoborci" u onoj drugoj, a ona deca, ono malo njih sto je prezivelo, pedantno gurana u zaborav. Kad ste o njima sta culi? Trebalo je kriti sramotu junacke vojske.

mr

pre 10 godina

@ (Beki

vojska se povukla preko Albanije i za to platila arnautskim plemenima za prolaz (posto je Albanija bila jos uvek plemenska drzava), a zatim se pregrupisala i povratila drzavu koja je napadnuta sa severa, istoka i zapada. nije mi tesko da razjasnim, aki ti nije jasno jos nesto. poz

bregovi

pre 10 godina

„А ти путниче, када дођеш на Крф, прођи га унакрст, обиђи гробља и гробове бесмртника на Крфу и одај пошту сенкама њиховим и ослушни шапат који се слива са шумором морских таласа: Овде завршисмо свој дуги и трновити пут у славу и част отаџбине. Причајте целом свету , и једној нераздвојној мајци Србији и потомцима нашим, како се скупо платила слобода и стекло уједињење Српства.“

Alex

pre 10 godina

@cojle @pantagruel Da ne bih sad pisao isto ovo sto je pisao "suvisni gradnanin",komentar u 23-08h, jedino sto mogu da vam kazem je da bi trebalo malkice da obnovite istoriju. Jel vi verujete u vasu pricu da je neko u sred rata koji je u to vreme dobijao,pristao da Srbima pokloni neke teritorije?

junaci

pre 10 godina

Jaki su to junaci. Ostavili zene, decu I stare na milost I nemilost. Ali bitno da su nas poredili sa Spartom (gde su svi isto tako izginuli) I da su nam klicali u francuskom parlamentu. Super!

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Dacic: Nama je svaki odlazak na Krf opelo ?

Za mene je odlazak na Krf bio fantastican ODMOR !
Doduse ja sam na Krf otisao zbog Mora i Sunca a ne da "naricem" nad davnom prosloscu !

Špira Laktaš

pre 10 godina

Davno bilo, pa se pripoveda, mani se Dačiću prošlosti, jer sadašnost sa tobom i onom prvim podpredsednikom,, je grozna. Blago rečeno!

Torokalo

pre 10 godina

Kada je već u Grčkoj Dačić bi mogao da se raspita kako u Staroj Grčkoj bili regulisani odnosi prema homoseksualcima, jer kažu da je i Aleksandar Veliki to bio, a mogao bi da uzgred poseti i ostrvo Lezbos radi bolje edukacije.

cojle

pre 10 godina

Dzaba u Francuskom parlametnu vikali "živela Srbija" ... kada danas tu istu Srbiju optužuju za početak I sv. rata.

Dzaba u Francuskom parlametnu vikali "živela Srbija" ... kada srbija izgubila desetine procenta stanovništva,ostala sa uništenom industrijom,poljoprivredom...

Dzaba u Francuskom parlametnu vikali "živela Srbija" ... kada se nije opametila,pa i posle 100 godina,dozvoljava da mufljuzi kao ti,napreduju dalje od kurira u opštini!

Dzaba u Francuskom parlametnu vikali "živela Srbija" ... kada nismo naučili ništa iz toga.

Naše "iskustvo i učestvovanje u I i II sv. ratu, 1999. godine" mogu da se porede sa klincem u školi,kome stariji i jači mangup traži da mu "da" patike...klinac odbije i dobije žestoke batine i svakako ostane bez patika...al,važno je da je rekao ne i junački dobio i podneo batine,od nekoga za koga je u startu znao,da mu ne može ništa.

Izvor svakog zla potiče iz neznanja

pre 10 godina

Невероватно која митоманија, Дачић стари комуњара и после сто година обмањује неуке.

Које бре спашавање Европе, какво проливање крви те 1916г., која бре Спарта, који милион жртава рата?
Није то било ништа друго него повлачење из Србије после продора Немаца и Бугара који су после почетног неуспеха АустроУгарске војске послали своје јединице да нас прегазе.
Митомани, па тада, крајем 1915.г и до половине 1916.г није било никаквих битака српске војске већ само бежанија кроз Црну Гору и Албанију.
ЦГ војска је помогла при повлачењу наше војске и то једном, у краткој битци 6-7. јануара 1916 и после је и она била прегажена а цела ЦГ окупирана.
Жртава је било много али не у биткама, драги митомани, али због наше непостојеће војне логистике и данас можемо рећи традиционално лоше инфраструктуре је допринела томе да војници и цивили при повлачењу по лошим путевима су умирали од глади, изнемоглости, туберколозе и грипa. Обична војска при повачењу није имала друге него пешице, жељезница у западној Србији, ЦГ и Албанији није постојала за разлику од Војводине, тада у саствау АУ. О моралу воске неможемо говорити, нормално да при повлачењу гладни војници и цивили су морали красти да преживе....

Кад су побегли на територију савезника, онда им је стигла логистичка, здравствена и војна помоћ од Француза и Британаца јер су баш те земље, противнице АУ и Немачке требале опорављену српску војску да отвори нови јужни такозвани Солунски фронт и олакша њиховом западном фронту.

AlekS

pre 10 godina

Neko bi se stideo sto mu je pola muskaraca cele nacije pokoseno u cetiri godine. Mi se ponosimo.
(Jovana, 26. septembar 2013 17:16)

Ma ne , taj "ponos" je samo u svrhu dobijanja politickih poena. Mi se u stvari radujemo sto smo sto smo raskrstili sa tim "laznim mitovima" koji su nas samo vukli unazad.

Nikola

pre 10 godina

Kad god je kroz istoriju trebalo da se brani evropa, Srbija je uvek bila prva. Srazmerno svojoj velicini pretrpeli smo najvise zrtava, izgubili najvise populacije, i uvek bili na strani pravde. Ali niko nas nikada za to nije nagradio, sta vise, narod smo koji najvise pati od strane te iste evrope, ucenjuju nas oni koni su nas ubijali, i medju njima moramo da klecimo, ispred ljudi koji su unistavali tu evropu. Nazalost, ovo nije neki superherojski film u kojem dobro na kraju uvek pobedjuje negativce, zato ako vec ne mozemo da ponovimo proslost, nemoj da vise nikada pravimo istu gresku. Srbijo gledam samo u svoje dvoriste.

Goran, London

pre 10 godina

"najbolji deo Srbije - večna Srbija" - kad god dobijem nostalgiju, naiđem na ovakve izjave i članke, i nostalgija prođe u trenu.

andrijano

pre 10 godina

orelo se zivela srbija dok smo ginuli i pustali krv.ne daj boze samo da nam nikad vise vicu da zivimo.da nije bilo srpskog herojstva kroz istoriju i zrtava ko zna gde bi i da li bi gospodska evropa postojala..posetio sam prosle godine puteve srpskih stradalnika i prosao kroz celu albaniju pa sve do krfa.posle obilaska vida i slusanja svih prica i govora,kupanje i boravak na predivnom krfu mi uopste nije prijal.svo svreme sam osecao tugu i prazninu ali neopisiv ponos i snagu koji su mi dali preci.voleo bih da svaki srvin bar jednom bude u mogucnosti da poseti ovo sveto mesto.

Ateist

pre 10 godina

Neka Dacic prvo pogleda malo kako izgledaju grcki autoputevi u poredjenju sa nasim to je pitanje sadasnjosti i buducnosti, a dosta je bilo vise okretanja ka proslosti !!!

dacinmuz

pre 10 godina

Када неко каже да су мртви "најбољи део Србије" онда је то стварно забрињавајуће. Слава јунацима, свакако, али се треба надати да најбољи део Србије тек долази!

Pantagruel

pre 10 godina

Овог комунистичког варварина би неко требало да научи да преправљање натписа на историјским споменицима представља покушај брисања и новог писања историје, а то је брљотина недостојна школованог човека. Ни ја не волим Југославију. Да имам времеплов, вратио бих године у 1915. тако да је никада не створимо, него само објединимо српски етнички простор (како нам је нуђено Лондонским уговором) и да немамо заједницу са Хрватима који су нам 1941. запуцали у леђа чим је Хитлер кренуо на нас. Али пошто је Краљевина Југославија била историјска чињеница и пошто је већ толико српске војске изгинуло за њу као званичан ратни циљ српске владе (прокламован Нишком декларацијом из децембра 1914), нико од нас нема право да брише или мења израз захвалности изгинулим и умрлим ратницима који им је подигла баш та (данас непостојећа) држава за коју су се жртвовали. Није морало бити офанзиве из јесени 1915, да су Александар и Пашић прихватили проширену Србију коју су им понудили савезници у Лондону који месец раније. Али они су ту понуду одбили (јер су хтели Југославију или ништа) и управо зато су се десили трагично повлачење преко Албаније, Крф, Видо и Солунски фронт које је било могуће избећи. И зато је Апис хтео да их побије као кривце за толико непотребно страдање (услед лоше политичке процене, али они су били бржи и убили њега.

Alex

pre 10 godina

Najgori smo mi narod. Ja volim Srbiju,ona me odgajila,dala mi sve sto moze,malo je,ali borimo se... A vidim ovde u komentarima da se mnogi stide svojih predaka,stide se sto su Srbi. Rekao je jedan pametan covek - da su Hrvati imali Svetog Savu svi do jednog bi nosevima parali nebo. A mi se setimo Save samo na slavu,Solunskog fronta evo samo za stogodisnjicu,i mnogi Srbi kritikuju heroje koji su otisli na Solun i posle se vratili da oslobode Srbiju,gde vi,kriticari,danas zivite. Stidite se,takozvani Srbi! Junaci,nek vam je vecna slava!

bo

pre 10 godina

''Nek jos jedna bitka plane,
cekane nam snagu sise,
pa nek deci nasoj svane ,
il' nek i nas nema vise!''

-pesma srpskog vojnika-

Neka vam je vecna slava i pomen junaci!

deNiro

pre 10 godina

"Stojte galije carske,klizite tihim hodom.
Opelo gordo držim,u doba jeze noćne
nad ovom svetom vodom".
Večna vam slava junaci,nismo vas dostojni!

Putnik P

pre 10 godina

@ (cojle, 26. septembar 2013 17:54)
@ (Jovana, 26. septembar 2013 17:16)
@ (junaci, 26. septembar 2013 17:30)

Ratovi 1912-19 su bili oslobodilacki, ljudi su se zrtovali da bi ziveli bolje u svakom pogledu u svojoj drzavi.
To sto pisete nema veze sa logikom i vidi se da ne razumete uzroke koji su doveli do svega toga...
Pre 1912 Srba milioni Srba su ziveli obespravljeni i potlaceni u Turskoj i Austrougarskoj (AU), a u neposrednoj blizni matice. Stalne AU sankcije, stalna asimilacija sa pritiskom od strane Austrijanaca i Madjara, tursko proterivanje Srba iz njihvoh domova (mladoturci i njihovi saveznici)
Taj neprijateljski odnos prema Srbima na celom Balkanu, morao je da rezultira nasim akcijama protiv njih, dakle hteli smo oslobodjenje teritorija gde su milioni Srba ziveli vekovima vec jer sa Turskom i AU nije bilo dogovora...
1908 je AU jedonstrano anektirala BiH koja je vec 30 godinama bila pod njihvim protektoratom i na taj nacin potpuno zgazila interese Srba i njihovih saveznika.
Kralj i vlada Srbije su procenili da je doslo vreme za osobodjenje i uspeli smo 1912 godine da uz podrsku malih i velikih saveznika to i uradimo. Odlicno uradjeno.
AU je samo cekala povod da napadne i to uradila 1914 uz prethodne instrukcije Nemacke.
Kralj, vlada, strukture vlasti, vojska i narod su se povukli jer je to bilo bolje resenje za tek prosirenu drzavu od kapitulacije. A i da su ti isti muskarci ostali, opet ne bi mogli da brane svoje namilije.

Milos

pre 10 godina

Prosto je neverovatno da neko i u ovome moze da nadje nesto lose! Pa ljudi, prvi covek nase izvrsne vlasti je otisao da se pokloni nasim junacima, herojima odbrane. To je nesto sveto. Svaka cast gospodinu predsedniku vlade.

Pantagruel

pre 10 godina

@ Аlex: Човече, нико не критикује хероје. Мени су српско војничко гробље у Солуну и Видо као Јерусалим. Поента је само у чињеници која је теби промакла: да се рат могао завршити већ након победе на Колубари и није морало бити аустријске и немачке офанзиве из јесени 1915, херојске, али неусоеле одбране Београда, уласка Бугарске у рат и удара нама у леђа, повлачења преко Косова, Црне Горе и Албаније и огромног страдања у току њега, Мојковачке битке, капитулације Црне Горе, масовног умирања на Крфу и Виду, Кајмакчалана, рововског ратовања на Солунском фронту и опет великог жртвовања за његов пробој. Савезници су нам у Лондону (лето 1915) понудили да се у наше име нагоде са Аустријом, Немачком, Бугарском и Италијом. Да добијемо целу Босну, делове данашње Хрватске већински настањене Србима, Срем, Бачку (без Баната), Славонију и Барању. Али тражено је да предамо Македонију јужно од Скопља, јадранску обалу поделимо са Италијанима, а остатак Хрватске и целу Словенију оставимо тамо где су биле. Ми смо то одбили. Нисмо хтели увећану Србију него Југославију. И након тог одбијања су нас поново напали (девет месеци није било битака у Србији, од Колубаре до фон Макензенове офанзиве). Тада нисмо издржали и морали смо у повлачење да не би капитулирали. То није била кривица војске него политичара који су погрешно проценили ситуацију и наметнули војсци немогућ задатак. Зато је официрски кор хтео главу регента и председника владе, као криваца за толику погибију, али су ова двојица била бржа и лукавија, па су сатрла "Црну руку" (пославши комите и војводу Вука да изгину у јуришу на Кајмакчалан, неке друге битне заверенике на дипломатске дужности далеко од трупа и на крају Солунским процесом у ком су легално убијени Апис и његови најближи сарадници). Могло је да нас погине дупло мање, да се проширимо, а не уђемо у заједницу.

cojle

pre 10 godina

@ALEX
Vidš,upravo je u tome problem.
Nije da se neki toga stide...već čime se budale i iskompleksirani ponose.
Kad već spominješ Hrvate...oni su za nas doktori nauka,kako sačuvati zemlju!

Na papiru su izgubili i taj I a i II svetski rat...a ko je bolje prošao,reci mi ti!

Ponosimo se što nam je sva vojska zbrisala iz Srbije,ostavivši babe,dede,žene i decu? Genijalno!

Ponosimo se,što je Lazar poveo vojsku da izgine...umesto da je pustio Turke da odu na katolike,pa da se međusobno potamane.

Dečko,tvoje shvatanje "bolje svi izginemo,nego kleknemo" vekovima prevladava među Srbima.

Nije važno junački izgubiti,bolje kukavički pobediti.

Da je tadašnji kralj znao bolje da vodi politiku (opet kažem...počev od Lazara,Obrenovića,Karađorševića,Miloševića) danas bi se miloni potomaka,divilo par hiljada poginulih...
Al na žalost,obrnuto je i kompleksaši se dive,suludo izgubljenim životima.

Bio sam 3 puta na Vidu, žalim,što ne znamo da reklamiramo naša stradanja kao Jevreji...

Ali i kada vidim o onoj knjizi utisaka,komentare..."suza suzu stiže"..."me mogu da se kupam u Jonskom moru"...

Pitam se,da li to pišu gledaoci Milana tarota.

Jer zaista...ako neko loše vođenje politike i kolateralnu štetu merenu hiljadama poginulih...smatra za junaštvo...onda je u najmanju ruku,diskutabilnog mentalnog skolpa.

A da ne pričamo,da je više od polovine tih junaka,poginulo od gladi,tifusa...što ne umanjuje njihove patnje.Al služi kao paravn sličnima tebi.

Mikael Hansen

pre 10 godina

Sve se ovo može rešiti vraćanjem OBAVEZNOG jednogodišnjeg vojnog roka za izgubljene generacije koje se jure mačetama i otimaju novine mirnim građanima na ulici ... E, onda ćemo imati nove Obiliće i Mišiće (Živojine, a ne Uroše) ...

PFC

pre 10 godina

O ovome treba informisati ljude! Ne smemo zaboraviti nase divne pretke, junake. A znam da velika vecina o ovome nema pojma i pominju to kao da se njih ne tiče. Tuzno i sramno. A to su im preci... Bez njih nas ne bi bilo!

Sunce Slobode

pre 10 godina

Prometeji nade, apostoli jada. . .
Ko nije obisao srpsku kucu i Vido nema ni priblizno predstavu kakav su biblijski podvig nasi preci ucinili, sa sve svojim voljenim kraljem, koji je delio sudbinu svog naroda kao jednak sa njima. Mi danas, ogrezli u licemerju, srebroljublju, svadji, plasljivosti, bahatosti ne zasluzujemo da nosimo ime tog ludo hrabrog naroda, naroda koji je svojim zivotima ispisao najlepsu i najbolniju stranicu svoje istorije. Neka pamte drugi kada ih njihovi potomci zaboravljaju i kada se stide opanka i proje, ostace zauvek jedna bajka o narodu koji nije mogao da se folira i da se povija kako vetar duva. Vecna slava i hvala, ocevima i majkama i ostalima koji izgubise zivot pre nego to postadose!

lazar

pre 10 godina

Kada je ukinut vojni rok 99odsto muskaraca u srbiji slavilo, sada su svi ponosni na nase vojnike iz prvog svetskog rata, a tradicija, a ponos, nismo dostojni da bilo sta pricamo!

Alexa

pre 10 godina

Imao sam cast da se poklonim senima ovih junaka. Imao sam samo jednu misao u glavi tog dana, da su oni morali umreti da bi ja danas ziveo. Hvala im neizmerno.

Zemun grad SPO

pre 10 godina

"Ovde je čitava jedna nacija doživela vrhunac svoje golgote i početak vaskrsenja. Platila je cenu svoje slobode, po rečima jednog britanskog vojnog savetnika, krvlju i suzama. To je bio rat u kojem je Srbija postala slavna", naveo je premijer Srbije

Onda je 72 godine kasnije na čelo Srbije došao čovek koji je za samo jednu deceniju sve njihove pobede prokockao i slavu bacio u blato. Slučajno je to bio baš osnivač i prvi predsednik Dačićeve partije.

dare 011

pre 10 godina

Ovde neki očigledno ne znaju o čemu pričaju. Malo se informišite. To je najsvetliji trenutak u srpskoj istoriji. Ne postoji primer u svetskoj istoriji da je jedna vlada i cela država sa narodom odbila da kapitulira, već je odlučila da privremeno emigrira pred nadmoćnim neprijateljem...Posle 1940. sve što nam se desilo je tragedija...komunizam, socijalizam i divlji kapitalizam. Tada je časno bilo poginuti za kralja i otačastvo, pokloniti imovinu u vidu zadužbine, poklanjati novac državi a posle 1940. se uzaludno gine, otima se imovina od naroda, pljačka se država i narod. Nikada više nećemo biti ponosni Srbi kao što su bili baši pradedovi, nikada nećemo voleti našu državu Srbiju, volećemo Srbiju kakva je bila pradedina i kakvu bi mi voleli da bude!

Cuki

pre 10 godina

Letos sam bio na ostrvo Vido.Tamo za sada nema gradnje ali postoje neki objekti grčkih ferijalaca.Trebala bi država da otkupi ove objekte i celo ostrvce pretvori u mesto gde će nam se deca okupljati.A i starim ratnicima će negde tamo u dubokom plavom moru biti milo,siguran sam!

Видо

pre 10 godina

''Јер нас кољу, убијају, касапе откад се за Србина зна. Убијају нас од памтивека, откад смо се подвукли под ово небо. И како нас мучна и крвава историја учи, то се дешава одвајкада - откако су наши преци ступили ногом на ливаде и у шуме између Тимока и Мораве, и Мораве и Дрине, и испод Мораве, уз Ибар, до извора Лима и Ситнице, и понад Саве, и изнад увира Саве у Дунав, и уз Дунав, докле око може дометнути. Никоме се није свидело племе наше, ни његово самопоуздање, нити његов мир. Чудио их је наш говор, раздраживало отегнуто и болно певање, плашила игра, вређали обичаји. Нису имали поверења у испружену руку без ножа, зазирали су од слободног хода без граница. Нико нас није волео и сви су хтели да нас одагнају у крајеве одакле смо дошли - на север, у мочваре, и на исток, на планине. Да нас одагнају или истребе и сатру. Али, нисмо се дали. Борили смо се, крварили, гинули и мучили се, рађали се и умирали. И остали смо, све моћнији и све јачи...''

SLOBODA

pre 10 godina

Pokusavam da objasnim sve u par recenica ali ne ide...eto toliko se Srbija voli!Nisu te deca izdala zemljo moja,ima nas koji te branimo i po Rsumovicu,Djokovicu ali i po Misicu,Stepanovicu a boga mi i Gavrilovicu!Slava junacima,Srbija je vecna!

rasni

pre 10 godina

secam se jednog komentara vojnika koji sam procitao u Srpskoj kuci na Krfu - `ko ne zna sta su muke teske, neka prodje Albaniju peske`! Slava vam Srpski junaci i beskrajno hvala braci Crnogorcima i Grcima!!

srbine

pre 10 godina

Na krstovdan 1967 godine bio sam na saslusanju u policiji jer sam sa drustvom u kafani narucio pesmu Tamo daleko....... koja je iz meni nepoznatih razloga bila zabranjena.Srpsku pesmu zabranili su Srbi.Pa zar neode neko drugi da poseti seni boraca palih u Prvom svetskom ratu nego Ivica Dacic odani naslednik rezima koji je tu pesmu zabranio.Zar nemamo nekog iz SANU a da predvodi ovu delegaciju.Ej Srbijo jadna li si ko te pretstavlja.Mislim da ce mrtvim borcima na Zejtinliku se prevrtati kosti.

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 10 godina

Jaki su to junaci. Ostavili zene, decu I stare na milost I nemilost. Ali bitno da su nas poredili sa Spartom (gde su svi isto tako izginuli) I da su nam klicali u francuskom parlamentu. Super!
(junaci, 26. septembar 2013 17:30)

Ne samo to! Nego su saku dece gurnuli da brane junacku vojsku, dok je vojska junacki bezala. I ne samo to, nego je potom i izdali. A ta deca, prvi put s puskom u ruci, napravila cudo (pravi Spartanci!) - ne samo da su zaustavila, nego i na trenutak odbacila kompletnu bugarsku vojsku, a onda, kad su i ona krenula da se povlace - ops, nema mosta! Njihovi ga junaci srusili, za svaki slucaj, da bi sto junackije bezali. Koliko ih se vratilo iz "bugarskog ropstva"? Koliko se o njima pricalo? Na koje su svecanosti pozivani da izigravaju ukrase, kao "solunci"? "Solunci" su potom postajali spomenicari (kao "prvoborci" nakon njih), decenijama, u prvoj, ali i u drugoj, pa i trecoj drzavi dobijali ordenje, ali i penzije, koncesije, imanja, drzavne sluzbe i bespogovoran autoritet, bili pijavice na toj drzavi, onoj prvoj (ne svi, razume se, ali, mnogi), od Vardara, pa do Triglava, kao potom "prvoborci" u onoj drugoj, a ona deca, ono malo njih sto je prezivelo, pedantno gurana u zaborav. Kad ste o njima sta culi? Trebalo je kriti sramotu junacke vojske.

Tibulo

pre 10 godina

1965 krenuo sam u svet. U Pariz, grad svetlosti.Uspeo sam da se zaposlim,da ucim Francuski na tzv Alijansi. Prvo, Francuzi, polazali su ,i Napoleono grob. Koga nemozete dodirnuti. U njihovom vojnom muzeju Ecolle Mlitaire. 14og Jula. Tada smo otisli u malu kinoteku u sklopu Muzeja. Prvi put sam tada video filmove, dokumentarce sa Kraljem Petrom Prvim, Kraljem Aleksandrom, Nikolom Pasicem, Vojvodama, Putnik,Misic... Tada sam plakao sto od srece da sam video deo nase istorije koje su nam tadasnji komunisti branili.Kao i sada sto je iskrivljuju "po zelji i volji naslednika sa najnovijim vojvodama, radikalima". Plakao sam od srece jer sam video svetlo slobode u Parizu.Jasniju i zeljenu Buducnost.Moju napacenu Familiju u drugom svetlu. Postao sam slobodan. Sada, nisam vise slobodan. Skoro isti ili deca svojih oceva koji su se namnozili u periodu posle Drugog svetskg rata, iskrivili su nas ponovo. Francuzi su me postovali i cenili. Moj kolega inzenjer nesto stariji od mene sa kojim sam bio u kontakru citavo ovo vreme, napustio nas je pre godinu dana. Sada nemam volje da idem.Treba placati dazbine. Dodatak mi je mala penzija iz Francuske. Istoriju mog naroda i zrtve i iz Prvog, Drugog rata nosim u srcu. Palim svece u Sabornoj. Sve zrtve ovih ratova koje su zakrivljeni komunisti zapoceli jos vise me bole. Uzalud izgibose...

antoaneta

pre 10 godina

Sva srpska herojstva..sva secanja na njih. Kulturno nasledje i tradicija Srbije jeste nesto sto je vredno postovanja i secanja. Sve to su ostavili nama nasi preci. A sta cemo mi ostaviti nasoj deci?!

Крф

pre 10 godina

''У сваком поразу, ја сам видео део слободе.
И кад је готово за мене знај тек тад је почело.''

my way

pre 10 godina

Vecna slava nasim stradalima, nikad ne smemo zaboraviti svoje heroje, ma koliko neki to od nas trazili, jer ako smo u stanju po tolikim zrtvama da gazimo ne zasluzujemo da postojimo, a kamoli da napredujemo i razvijamo se!

srdjan

pre 10 godina

On je podsetio da su Srbe tada upoređivali sa Spartancima i da je nemački car Vilhem govorio da bi voleo Srbiju za saveznika, a u Francuskom parlamentu se orilo "živela Srbija“.
E moj Ivice. A onda su tvoji uzeli stvar u svoje ruke,pa nas sad smatraju koljacima,silovateljima,palikucama i gade nas se... nece sa nama ni da razgovaraju a kamoli da nas zovu za saveznike. Pa ti vidi gde ste nas doveli...

srdjan

pre 10 godina

Na krstovdan 1967 godine bio sam na saslusanju u policiji jer sam sa drustvom u kafani narucio pesmu Tamo daleko....... koja je iz meni nepoznatih razloga bila zabranjena.Srpsku pesmu zabranili su Srbi.Pa zar neode neko drugi da poseti seni boraca palih u Prvom svetskom ratu nego Ivica Dacic odani naslednik rezima koji je tu pesmu zabranio.Zar nemamo nekog iz SANU a da predvodi ovu delegaciju.Ej Srbijo jadna li si ko te pretstavlja.Mislim da ce mrtvim borcima na Zejtinliku se prevrtati kosti.
(srbine, 26. septembar 2013 22:10)
Pa najgore komunjare i sede u SANU. Dacic je nevinasce za njih...

mr

pre 10 godina

@ (Beki

vojska se povukla preko Albanije i za to platila arnautskim plemenima za prolaz (posto je Albanija bila jos uvek plemenska drzava), a zatim se pregrupisala i povratila drzavu koja je napadnuta sa severa, istoka i zapada. nije mi tesko da razjasnim, aki ti nije jasno jos nesto. poz

DusanS

pre 10 godina

Takodje veliko hvala i Crnoj Gori, ciji su muskarci u bitci kod Mojkovca bukvalno napravili zivi zid da bi nasa vojska mogla da prodje preko Prokletija. U toj bitci nazalost, svi su izginuli. Tako da uvek kada se smejemo velicini CG, i njenom broju stanovnika, trebali bi da se podsetimo da su u nekoliko navrata kroz istoriju stradali tik rame uz rame sa nama, ponekad kao u ovom slucaju mnogo gore. Nasim palim vojnicima vecna slava. Vi ste poginuli, da bi mi danas ziveli.

Jovan

pre 10 godina

Nadam se da je poseta Predsednika Vlade i Ministra Kulture Republike Srbije doprinela da se prostor oko spomen kosturnice i sama kosturnica /kako je novinar zove Mauzolej/ očisti od prljavštine i izraslih divljih smokava iz kamenog zida kosturnice. Za očekivati je da se istovremeno zamene polomljena stakla na vratima kosturnice kao i pregorela rasvetna tela na osvetljenju prostora oko kosturnice i prilazne staze od lučice na ostrvu Vido. Da bi kosturnica odavala utisak dostojanstvenog spomenika našim slavnim precima neophodno je popraviti vrata kosturnice te da se ista zatvaraju i zaključavaju na primereniji način. Sa vrata kosturnice je potrebno što pre skinuti zarđali lanac sa katancem sa kojim su bila zaključana petog septembra /05.09.2013./ ove godine, a u vreme kada sam posetio ostrvo Vido i najblaže rečeno postideo se stanja u kom sam zatekao spomen kosturnicu. Kao dokaz posedujem fotografije koje potvrđuju sve izrečeno u prednjem tekstu.

suvišni građanin

pre 10 godina

@Pantagruel
''Савезници су нам у Лондону (лето 1915) понудили да се у наше име нагоде са Аустријом, Немачком, Бугарском и Италијом.''

Pantagurel, zaista se trudim da Vam najljubaznije odgovorim - i nije mi lako. Gospodine, Vaše pisanje ne odogovara istini potpuno ste SVE pomešali i napravili jednu fikciju. Zadržaću se samo na početnoj pseudo osnovi za vaše pisanje:

Naši SAVEZNICI (Rusi, Francuzi, Britanci i Belgijanci) su krajem 1915 već drugu godinu bili u ratu sa Nemačkom i AU. Nikakve pregovore sa NAŠI SAVEZNICI nisu imali sa ZAJEDNIČKIM NEPRIJATELJIMA, rat se vodi na ''sve ili ništa'' do kraja. Osim što je natačno, sasvim je nebulozno i pomisliti da bi naši saveznici - kod zajedničkih neprijateljia (dakle i NJIHOVIH neprijatelja - pokušavali da naprave separatni mir izmedju Srbije i tih neprijatelja (to bi radili valjda ako bi želili da pola miliona neprijatelja sa srpskog fornta ode kod njih u francusku?). Sasvim je natačno da su AU ikada pomišljali ili sa bilo kim pregovarali da Srbiji ustupe teritorije koje pominjete. Dakle, NEMAČKI napad na Srbiju 1916 je bio NUZAN i NEUZBEŽAN. (druga je priča sa bugarima)

Neću Vam držati čas istorije i ispravljati sve nakrivo što ste spojili i objavili. Vašu fikciju komentarišem jer je prepuna opasnih i neosnovanih natuknica. Iskreno se nadam da se u Vašem slučaju radi o neznanju.

Mika

pre 10 godina

Moj deda je bio na Solunskom frontu. Nije se radovao sto je video gomile mrtvih, niti je recitovao po ceo dan. Mucila ga je upala pluca. Nije ni on, ni njegova deca, pricao da je najveca sreca da poginu momci od 17 godina. Baka je sacuvala svu decu, uz muke i glad, i nije nikada rekla da je srecna sto je sve to prosla. Prvi svetski rat je za moju porodicu bio bolna uspomena na vreme umiranja.
Samo budali je smrt jedini cilj u zivotu. A o ratnim huskacima i obozavaocima pogibija ... ako upotrebim reci koje su zasluzili ovi komunjarski prevaranti, sigurno mi nece objaviti komentar.

Bozidar

pre 10 godina

@izvor svakog zla
francuzi i britanci su poslali pomoc tek nakon ultimatuma koji im je uputio Car Romanov. Samim tim prica o nesebicnoj pomoci saveznika nema osnovu. Posebno ako se uzme u obzir da je nakon toga isti Romanov ubijen od strane organizacije koju je vodio nemacki agent. Imas po raznim svetskim muzejima dokaze kakva je zemlja bila Srbija i zasto su morali da se povuku ali nema svrhe pricati jer se svaka cinjenica moze izvrnuti.
Posle obilaska Srpske kuce na Krfu vidi se istina. I jos jedna bitna stvar Srpska vojska u povlacenju NIJE krala i otimala i na Krfu su imali toliko disciplinovano ponasanje da je i dugo posle rata bila cast Krfljanima da udaju cerke za Srbe. Navedi mi jedan u istoriji da je vojska bila na nekom ostrvu i da nije bilo ni jedne zalbe ni dok su bili tamo ni nakon sto su otisli. Srpski junaci treba da se postuju. Slava im.

bregovi

pre 10 godina

„А ти путниче, када дођеш на Крф, прођи га унакрст, обиђи гробља и гробове бесмртника на Крфу и одај пошту сенкама њиховим и ослушни шапат који се слива са шумором морских таласа: Овде завршисмо свој дуги и трновити пут у славу и част отаџбине. Причајте целом свету , и једној нераздвојној мајци Србији и потомцима нашим, како се скупо платила слобода и стекло уједињење Српства.“

Alex

pre 10 godina

@cojle @pantagruel Da ne bih sad pisao isto ovo sto je pisao "suvisni gradnanin",komentar u 23-08h, jedino sto mogu da vam kazem je da bi trebalo malkice da obnovite istoriju. Jel vi verujete u vasu pricu da je neko u sred rata koji je u to vreme dobijao,pristao da Srbima pokloni neke teritorije?