Ponedeljak, 23.09.2013.

00:50

Merkelova na vrhuncu moći

Nemačka kancelarka Angela Merkel se, posle izbora na kojima su demohrišćani pod njenim vođstvom osvojili skoro apsolutnu pobedu, nalazi na vrhuncu moći.

Izvor: Tanjug

Merkelova na vrhuncu moæi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

obi van

pre 10 godina

ne znam zasto joj se neki ovde dive i aplaudiraju.Pored Britanije je njena vlada najveci hardlajner kad je Srbija u pitanju. Takodje od ekonomskog priblizavanja Moskve i Brisela nema nista. A sto se tice njene politike u pogledu finansijske krize mislim da je pogresna i to ce vrijeme ubrzo pokazati.Takodje sad kad su njemacki izbori zavrseni moguce je da Obama dobije tu podrsku za Siriju koju mu je uskratila

me

pre 10 godina

Veoma je prost odgovor zasto je Merkelova opet dobila izbore.Nemcima je jako dobro sa njom, stopa nezaposlenosti se spustila sa 5 mil. na 2. mil.u krizi su i dalje napredovali a ne nazadovali itd...Nemci argumentuju zasto glasaju za nekoga, dok kod nas glasaju za lika jer je narodni covek pece rakiju i brani seljake, video neko na tv-u.Kod njih se sigurno ne bi desilo da se na vlast dovodi neko ko je rasturio zemlju,ko samo prica a rezultata nigde svi znamo kome takva vlast odgovara.To je razlog zasto je Nemcima uvek bolje od nas i zasto svako moze da nas radi kako hoce. Juce kada su je pitali da li ce praviti koaliciju sa zelenima dala je pravi politicki odgovor da nece jer se njihove politike veoma razilae u misljennju, ali da su oni dobri za Nemacku u nekim odlukama. U Srbiji se pravi koalicija sa partijama koje nemaju veze jedne sa drugima, samo da se obezbedi vlast i drpanje para. Toliko se para pokralo, mogli smo novu Srbiju da izgradimo da je negde bilo ulozeno.Sramota je na kome nivou smo mi ostali, sva sreca pa sve to gledam iz politicko napredne zemlje...

Lale

pre 10 godina

Koja paranoja u vecini komentara.
Vucicu, nadji nekog novog Nicea da nam vrati moc zdravog razuma. Ili bar nekog super hirurga da nam onako kolektivno transplantira mozak.
Dok nije bilo ovih elektronskih medija nije se ni videlo koliko paranoje ima u ovom narodu.

www

pre 10 godina

Oni su dobili najvise glasova, ali ipak manje od polovine mandata u Bundestagu, dok su ostale tri partije koje su usle u Bundestag sve leve orijentacije. Znaci u jednoj od te tri partije mora da traze koalicionog partnera da bi mogli da formiraju vladu. Teoretski je cak moguce da Merkelka bude u opoziciji, ako se te tri partije dogovore (mada to nije puno verovatno jer se socijaldemokrate ne podnose sa krajnjom levicom).

Lepe zelje ali nerealne

pre 10 godina

@mattko,
lepa zelja ali previse trazis od cica Tome. Nema on tu struktuiranu misao. A i Angela Merkel ima pravu diplomu.
Sto se tice "germanske" logike, ni to ne moze. Balkandzerose za to nije rodila majka.

prijateljski..

pre 10 godina

Dobro je i za Nemacku i za Evropu! A sto se tice Srbije,dobro je zato sto se spoljna politika Nemacke nece znacajno menjati...Nadamo se da nece biti iskljucivo pragmaticna,vec da ce se u nju uneti veca doza prijateljskog i konstruktivnog...Srbija je vec dovoljno kaznjena vojnom intervencijom i devastiranjem zemlje.Pred haskim tribunalom smo jedini,koji smo sa punom drzavnom odgovornosti,saradjivali u sudskim procesima a samo zato da bi se sa Srbije skinula kolektivna odgovornost a i krivica...Gradjani su posle svega imali dugogodisnji tezak zivot u Srbiji kao i devastiranu a ne ponovo obnovljenu drzavu!Tako da je Srbiji mnogo teze bilo da ispunjava zahteve, koje su mnogi stavljali pred nju!Medjutim uporno i vredno je godinama ispunjavala standarde EU a u zelji da se u njoj sto pre nadjemo!Srbiji su zato potrebni prijatelji a ne oni koji ce neprincipijelnim pritiscima,ispunjavati neke ili necije ideje koje nisu u skladu sa interesima Srbije i njenih gradjana..Srbija postuje i one narode cije nam drzave i nisu bile naklonjene kroz istoriju,jer zna da iza svega ne stoje narodi,vec razlicite politicke garniture i ispunjenje njihovih pogleda i intesesa prema drugima,pa makar i na stetu sopstvenog naroda!To neko zove istorijski procesi a ja sve ratove kroz istoriju zovem istorijske greske!Jer oruzje nije nikakav argument!I zato zelimo da se stvore dobri i prijateljski odnosi sa pogledom na buducnost,izmedju Nemacke i Srbije i to na obostrano zadovoljstvo njenih gradjana......

Magomed

pre 10 godina

Angela Merkel vlada isključivo koliko Nemački ustav dopušta, nema preko toga i neće ga menjati ni u snu! Dok Putin MENJA Ruski ustav da bi vladao još malko :)))))), žalosno ali istinito.

Miroslav

pre 10 godina

A posebna draž ovih izbora je poraz Vestervelea, Vučićevog 'drugara' koga je na aerodrumu dočekivao u stilu ''padni mi na grudi''.

Erceg

pre 10 godina

Moćni Nijemci ! Iz 2. Svj rata izašli kao gubitnici, podijeljeni i rastureni, a onda se ujedinili ojačali i super moćni, i svi ih gledaju sa blagonaklonom ! Dok recimo srpski miljenici rusi? Iz rata izašli kao pobjednici, prisvojili sve okolne republike u cccp i onda se rasturili, ekonomski bijedni, duvaju u prazno, glumataju silu.., al niko ih ne šiša 2%

Sirotinjska logika

pre 10 godina

@ Nemacka privreda napreduje dok je cela Evropa u krizi. Nadam sa da nije u pitanju uzrocno-posledicna veza. Grci kazu da jeste, da su nemacke banke profitirale iz kredita koje su davale osiromasenim drzavama.
(ksenija, 23. septembar 2013 09:20)

Ne samo Nemacke, nego sve banke ovog sveta profitiraju iz kredita koje daju onima koji traze. Sta bi bilo da su banke rekle svojevremeno Grcima - za tebe nema kredita ti si siromasan i crkni, bas nas briga za tebe. Nisu problem krediti, problem su oni koji ne znaju kako i koliko mogu i smeju da se zaduzuju, i koji nemaju blage veze sa vodjenjem drzave i njenih finansija.

mattko

pre 10 godina

Ovaj rezultat izbora u Nemackoj pokazuje opsti trend i pravac kako ce Evropljani a tu racunam i gradjane Srbije birati u sledecem periodu. Izbore ce dobijati narodnjacke partije i koalcije tipa SNS,HDZ na Balkanu dok ce liberalne opcije kao i one na levom krilu slabiti svoj uticaj. Tako u uslovima krize konzervativna prica uvek ima svoje pristalice dok su lepo zamisljene levo orijentisanne i liberalne ideje ostavljeni za bogatije vreme. Ipak U pogledu vodjenja ekonomije , jer ovo napred receno vazi samo za izborne parole (obmane), nema nikakve razlike izmedju bilo koje opcije jer je na ovom evropskom tlu najvaznija zastita kapitala i licne imovine. To bi trebalo da imaju na umu i nase vodje u sledecoj izbornoj kampanji. Znaci jedno pricam, a u stvari stitim kapital i imovinu, jer je to osnova svake zajednice.

Kad bi bar moglo bez nas

pre 10 godina

Kad god se Svaba uzdigao - bilo je rata.
Istorija ljudskog roda je vecito ponavljanje.
Opet ce Svaba krenuti na Istok, i opet ce izgubiti.

enes pazarac

pre 10 godina

kako je moguce da CDU dobije toliko glasova kad se zna da cela istocna Nemacka a i toliko miliona stranaca sa nemackim pasosem nije glasalo sa nju, kako?

mattko

pre 10 godina

Nas Toma Nikolic treba da se ugleda na Merkelovu i da kao ona , njenim idejama, siri svoj uticaj, ali i priblizava se , kao Vucic, germanskoj logici.
Uz to verujem da bi on na praznoj karti Evrope pred ucenicima u razredu lako pronaso i pokazao Moskvu. Ona to nije bila u stanju ali ko te pita, vazno da imas pricu i neki rezultat. Zao mi je liberala sto nisu usli u Bundestag jer ce se to odraziti na sve evropske liberale a narodnjaci ce sve vise vladati, pricati jedno , a stititi krupan kapital i imovinu i sve ovce ce biti na broju a svi vukovi siti.

ksenija

pre 10 godina

Nemacka privreda napreduje dok je cela Evropa u krizi. Nadam sa da nije u pitanju uzrocno-posledicna veza. Grci kazu da jeste, da su nemacke banke profitirale iz kredita koje su davale osiromasenim drzavama.

OldBone

pre 10 godina

"Angela Merkel je osoba koja je na pravom mestu u pravo vreme i nista vise. Ako neko misli da je ona rodjeni vodja i harizmaticna, nije."
Nisam njen pristalica, medjutim:

Samo se u Srbiji milsli, da je državi potreban "rodjeni vodja" koji je i "harizmatičan".

Prava osoba na pravom mestu u pravo vreme je Nemačkoj dovoljno. Želim i Vama tako nekoga, uskoro. Ali se bojim, da ćete i dalje da tražite "rodjenog vodju"...

Deus

pre 10 godina

Trijumf? Ne bih rekao. Izborna pobeda jeste ali ispao im je koalicioni partnr iz parlamenta a SPD, Levica i Zeleni zajedno imaju isto toliko glasova tj cak i malo vise. CDU/CSU ce verovatno ici na "veliku koaliciju" sa SPD. Protiv zelenih su vodili izuzetno ostru i negativnu, cak prljavu kampanju i oni nisu spremni da ih podrze, Levica je "antisistemska" stranka i CDU ne sme ni da posmisli da sa njima pravi vladu. Ostaje im SPD. Kako je manevarski prostor za rezervne koalicije Merkelovoj izuzetno suzen morace da pravi velike ustupke koalicionom partneru. Ovo je zapravo Pirova pobeda CDU. U losijoj su situaciji nego pre izbora. Jedina su konzervativno-gradjanska stranka u parlamentu i bice im tesko da pokriju ceo taj politicki spektar. Lakse bi im bilo da je konzervativni AfD presao cenzus iako sa njima tesko da bi mogli da sastave vladu. Sa druge strane je opozicija koja pokriva liberalno-gradjanski, socijal-demokratski i na kraju levi spektar. Ostace na vlasti i Merkelova i CDU/CSU ali uz puno koncesija SPD-u koji sigurno nece ponoviti greske iz poslednje "velike koalicije".

dejan

pre 10 godina

Super za one koji imaju namacki pasosh. A za nas????
(Zoran, 23. septembar 2013 02:15)

A ko je tebi kriv za izbor koji pravis vise od 2 decenije??? Angie su izabrali Nemci a ti si birao svoje. Kad kazem ti mislim na sve birace u Srbiji!

Svako snosi posledice svojih izbora. Nema ljutnje, sto kaze jedna poslovica... "sam pao sam se ubio"!

zoran

pre 10 godina

Gospodja Merkele je nauchnik, po profesiji, doktorirala fiziku i objavila nekoliko nauchnih papira.
Nas predsednik doshao do diplome na veoma sumnjiv nachin, u najmanju ruku. To je ta "mala" razlika izmedju Nemaca i Srba.

Zagor Te-Nej

pre 10 godina

@Dijaspora: " Ovo je odlicno, alternativa je bila u obliku novog Adolfa, sreca da ga Nemci nisu izabrali."
Na koju alternativu mislis? Uporedjujes Steinbrücka sa Hitlerom? Ako cela srpska dijaspora misli kao ti, onda laku noc i vama i nama, jer nisi shvatio sustinu politicke situacije.

Milan

pre 10 godina

(DEDA CVETKO, 23. septembar 2013 06:27)

Nemacka nije Srbija gde se najjaca stranka iskljuci iz vlade prekrajanjem koalicija nakon izbora. Nemacki politicari imaju barem malo integriteta i postuju volju gradjana, sto u Srbiji nije slucaj. Ne moze tamo stranka sa 10% glasova da uzme premijersko mesto, kao sto ovde radi SPS.

drug stari

pre 10 godina

Nemačka po ko zna koji put pokusava da stavi šapu na Evropu. I za sada joj uspeva, na novi prefinjeni, "civilizovani" način.(Istorija se ponavlja; Nemačka se okreće Rusiju u ekonomsko-trgovinskoj saradnji kao i pred II sv. rat sporazum Ribentrop - Molotov; Polako stavlja Ekonomsku primat na Evropu, što današnjim političkim žargonom i trendovima znači i teriroeijalnu pretenziju, kao pred drugi sv. rat. "Anšlus i Sudeti".)
U ostalom, videli smo da su Nemci u oba prošla rata pregazili Evropu u rekordnom roku!!!I to dva puta za redom!!! Sada su se i Nemci malo kultivisali, pa ne idu đonom nego ekonomijom, bar za sada. Predviđanja strucnjaka kažu da ce do 2020. godine službeni jezik u EU biti zamislite koji? Nemački!!! Tako da toliko o EU i "Nemačkoj kancelarki na vrhuncu moći" ( Ehhh da, aaa šta beše sa poslednjim Nemačkim kancelarom na vrhuncu moći?!")

Djoshica

pre 10 godina

Naslov govori koliko smo opterećeni MOĆIMA koje to mesto omogućuje... A nikome ne pada na pamet da je to možda mesto, koje je najodgovornije u SLUŽBI NARODA. Otud ovo stanje stvari, koje se ne menja. Percepcija novinara i naše intelektualne elite, vidi samo MOĆI VLASTI, i tako se ponaša i nastavlja naše istorijske probleme.

Nebojsa

pre 10 godina

Kao prvo, ne treba se preterano odusevljavati Nemcima, nisu oni bas toliko bolji od nas.
Kao drugo, ovi izbori jasno pokazuju kako je narod u bilo kojoj zemlji u sustini neobavesten i kako glasa na osnovu utiska a ne na osnovu znanja. Osnovu sadasnjeg relativno dobrog stanja nemacke privrede postavio je Gerhard Sreder svojim programom 2001. S obzirom da su to bile nepopularne mere, socijaldemokrate su izgubile na popularnosti. A liberali su bili glavni nosioci resora povezanih sa privredom, a sada su ostali ispod cenzusa.
Angela Merkel je osoba koja je na pravom mestu u pravo vreme i nista vise. Ako neko misli da je ona rodjeni vodja i harizmaticna, nije.

Astrid

pre 10 godina

Nasi mediji bukvalno prepisuju sta konzervativna stampa u Nemackoj prenosi. Jasno je da je CDU pobedila na izborima, osvojivsi najveci broj glasova, uspeh jeste veliki, ali je daleko od potpunog, a cak mislim da bi po njih rezultat bio bolji da su osvojili par procenata manje, a da je FDP usla u parlament, a samim tim i u vlast. CDU je osvojila 8% vise nego na proslim izborima, SDP 2,6, ali je FDP izgubila 10,1% i ispala iz parlamenta. Dakle vlast je osvojila 2,2% manje nego sto je imala. CDU ce morati u koalicije, a kako su im programski ma kako to cudno zvucalo SDP oni ce u veliku koaliciju sa socijaldemokratama. To ni u kom slucaju ne bi bio uspeh jer uvode glavnog takmaca na vlast. Teorijski je moguce da udju i sa zelenima u vlast, ali to je malo verovatno, teorijski je moguce i da SDP, Levica i Zeleni naprave vladu. Samo cetiri stranke su ovog puta u parlamentu, to se nije odavno desilo, a samo jedna konzervativna, liberali su ispali iz igre. Alternativa za Nemacku, protivnici EU i Eura su zamalo usli u parlament. Ako se nastavi prica u EU ovako kako do sada tece, oni na sledecim izborima osvajaju bar 13-14 posto. To ce povuci jasne promene kursa u Nemackoj, a promena ce biti u svakom slucaju i posle ovih izbora. Mislim da Srbija pak time nece biti pozitivno pogodjena. Nemacka je prema Srbiji dosledna i to vec vrlo dugo. U toj politici prema nama oni su verovatno i najdosledniji, a tako je jer im se moze, mali smo i nemamo jakog saveznika da balansiramo.

Jugosloven

pre 10 godina

@Super za one koji imaju namacki pasosh. A za nas????
(Zoran, 23. septembar 2013 02:15)

I mi koji imamo srpski pasoš takođe imamo izbore. Jesu nam Nemci krivi što nikad ne glasamo tako da ispadne super za one koji imaju srpski pasoš?

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Mali tehnicki problem:

"Vrhunac moci" nazalost ne podrazumeva da ce Frau samostalno (ili cak uopste) moci da formira vladu. Gospodja je dobila 41.5% glasova, a njen jedini koalicioni partner je neslavno ispao iz Bundestaga. Za razliku od Merkelovih desnicara, SDP i druge dve levicarske partije dobile su zajedno 43% glasova, i vec sada su iskljucile mogucnost formiranja vlade sa Frau.

Prevod: Malo je rano za taj sampanjac, draga.

Jugosloven

pre 10 godina

@Super za one koji imaju namacki pasosh. A za nas????
(Zoran, 23. septembar 2013 02:15)

I mi koji imamo srpski pasoš takođe imamo izbore. Jesu nam Nemci krivi što nikad ne glasamo tako da ispadne super za one koji imaju srpski pasoš?

Nebojsa

pre 10 godina

Kao prvo, ne treba se preterano odusevljavati Nemcima, nisu oni bas toliko bolji od nas.
Kao drugo, ovi izbori jasno pokazuju kako je narod u bilo kojoj zemlji u sustini neobavesten i kako glasa na osnovu utiska a ne na osnovu znanja. Osnovu sadasnjeg relativno dobrog stanja nemacke privrede postavio je Gerhard Sreder svojim programom 2001. S obzirom da su to bile nepopularne mere, socijaldemokrate su izgubile na popularnosti. A liberali su bili glavni nosioci resora povezanih sa privredom, a sada su ostali ispod cenzusa.
Angela Merkel je osoba koja je na pravom mestu u pravo vreme i nista vise. Ako neko misli da je ona rodjeni vodja i harizmaticna, nije.

zoran

pre 10 godina

Gospodja Merkele je nauchnik, po profesiji, doktorirala fiziku i objavila nekoliko nauchnih papira.
Nas predsednik doshao do diplome na veoma sumnjiv nachin, u najmanju ruku. To je ta "mala" razlika izmedju Nemaca i Srba.

Djoshica

pre 10 godina

Naslov govori koliko smo opterećeni MOĆIMA koje to mesto omogućuje... A nikome ne pada na pamet da je to možda mesto, koje je najodgovornije u SLUŽBI NARODA. Otud ovo stanje stvari, koje se ne menja. Percepcija novinara i naše intelektualne elite, vidi samo MOĆI VLASTI, i tako se ponaša i nastavlja naše istorijske probleme.

Erceg

pre 10 godina

Moćni Nijemci ! Iz 2. Svj rata izašli kao gubitnici, podijeljeni i rastureni, a onda se ujedinili ojačali i super moćni, i svi ih gledaju sa blagonaklonom ! Dok recimo srpski miljenici rusi? Iz rata izašli kao pobjednici, prisvojili sve okolne republike u cccp i onda se rasturili, ekonomski bijedni, duvaju u prazno, glumataju silu.., al niko ih ne šiša 2%

Milan

pre 10 godina

(DEDA CVETKO, 23. septembar 2013 06:27)

Nemacka nije Srbija gde se najjaca stranka iskljuci iz vlade prekrajanjem koalicija nakon izbora. Nemacki politicari imaju barem malo integriteta i postuju volju gradjana, sto u Srbiji nije slucaj. Ne moze tamo stranka sa 10% glasova da uzme premijersko mesto, kao sto ovde radi SPS.

Astrid

pre 10 godina

Nasi mediji bukvalno prepisuju sta konzervativna stampa u Nemackoj prenosi. Jasno je da je CDU pobedila na izborima, osvojivsi najveci broj glasova, uspeh jeste veliki, ali je daleko od potpunog, a cak mislim da bi po njih rezultat bio bolji da su osvojili par procenata manje, a da je FDP usla u parlament, a samim tim i u vlast. CDU je osvojila 8% vise nego na proslim izborima, SDP 2,6, ali je FDP izgubila 10,1% i ispala iz parlamenta. Dakle vlast je osvojila 2,2% manje nego sto je imala. CDU ce morati u koalicije, a kako su im programski ma kako to cudno zvucalo SDP oni ce u veliku koaliciju sa socijaldemokratama. To ni u kom slucaju ne bi bio uspeh jer uvode glavnog takmaca na vlast. Teorijski je moguce da udju i sa zelenima u vlast, ali to je malo verovatno, teorijski je moguce i da SDP, Levica i Zeleni naprave vladu. Samo cetiri stranke su ovog puta u parlamentu, to se nije odavno desilo, a samo jedna konzervativna, liberali su ispali iz igre. Alternativa za Nemacku, protivnici EU i Eura su zamalo usli u parlament. Ako se nastavi prica u EU ovako kako do sada tece, oni na sledecim izborima osvajaju bar 13-14 posto. To ce povuci jasne promene kursa u Nemackoj, a promena ce biti u svakom slucaju i posle ovih izbora. Mislim da Srbija pak time nece biti pozitivno pogodjena. Nemacka je prema Srbiji dosledna i to vec vrlo dugo. U toj politici prema nama oni su verovatno i najdosledniji, a tako je jer im se moze, mali smo i nemamo jakog saveznika da balansiramo.

Miroslav

pre 10 godina

A posebna draž ovih izbora je poraz Vestervelea, Vučićevog 'drugara' koga je na aerodrumu dočekivao u stilu ''padni mi na grudi''.

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Mali tehnicki problem:

"Vrhunac moci" nazalost ne podrazumeva da ce Frau samostalno (ili cak uopste) moci da formira vladu. Gospodja je dobila 41.5% glasova, a njen jedini koalicioni partner je neslavno ispao iz Bundestaga. Za razliku od Merkelovih desnicara, SDP i druge dve levicarske partije dobile su zajedno 43% glasova, i vec sada su iskljucile mogucnost formiranja vlade sa Frau.

Prevod: Malo je rano za taj sampanjac, draga.

me

pre 10 godina

Veoma je prost odgovor zasto je Merkelova opet dobila izbore.Nemcima je jako dobro sa njom, stopa nezaposlenosti se spustila sa 5 mil. na 2. mil.u krizi su i dalje napredovali a ne nazadovali itd...Nemci argumentuju zasto glasaju za nekoga, dok kod nas glasaju za lika jer je narodni covek pece rakiju i brani seljake, video neko na tv-u.Kod njih se sigurno ne bi desilo da se na vlast dovodi neko ko je rasturio zemlju,ko samo prica a rezultata nigde svi znamo kome takva vlast odgovara.To je razlog zasto je Nemcima uvek bolje od nas i zasto svako moze da nas radi kako hoce. Juce kada su je pitali da li ce praviti koaliciju sa zelenima dala je pravi politicki odgovor da nece jer se njihove politike veoma razilae u misljennju, ali da su oni dobri za Nemacku u nekim odlukama. U Srbiji se pravi koalicija sa partijama koje nemaju veze jedne sa drugima, samo da se obezbedi vlast i drpanje para. Toliko se para pokralo, mogli smo novu Srbiju da izgradimo da je negde bilo ulozeno.Sramota je na kome nivou smo mi ostali, sva sreca pa sve to gledam iz politicko napredne zemlje...

dejan

pre 10 godina

Super za one koji imaju namacki pasosh. A za nas????
(Zoran, 23. septembar 2013 02:15)

A ko je tebi kriv za izbor koji pravis vise od 2 decenije??? Angie su izabrali Nemci a ti si birao svoje. Kad kazem ti mislim na sve birace u Srbiji!

Svako snosi posledice svojih izbora. Nema ljutnje, sto kaze jedna poslovica... "sam pao sam se ubio"!

OldBone

pre 10 godina

"Angela Merkel je osoba koja je na pravom mestu u pravo vreme i nista vise. Ako neko misli da je ona rodjeni vodja i harizmaticna, nije."
Nisam njen pristalica, medjutim:

Samo se u Srbiji milsli, da je državi potreban "rodjeni vodja" koji je i "harizmatičan".

Prava osoba na pravom mestu u pravo vreme je Nemačkoj dovoljno. Želim i Vama tako nekoga, uskoro. Ali se bojim, da ćete i dalje da tražite "rodjenog vodju"...

Magomed

pre 10 godina

Angela Merkel vlada isključivo koliko Nemački ustav dopušta, nema preko toga i neće ga menjati ni u snu! Dok Putin MENJA Ruski ustav da bi vladao još malko :)))))), žalosno ali istinito.

Sirotinjska logika

pre 10 godina

@ Nemacka privreda napreduje dok je cela Evropa u krizi. Nadam sa da nije u pitanju uzrocno-posledicna veza. Grci kazu da jeste, da su nemacke banke profitirale iz kredita koje su davale osiromasenim drzavama.
(ksenija, 23. septembar 2013 09:20)

Ne samo Nemacke, nego sve banke ovog sveta profitiraju iz kredita koje daju onima koji traze. Sta bi bilo da su banke rekle svojevremeno Grcima - za tebe nema kredita ti si siromasan i crkni, bas nas briga za tebe. Nisu problem krediti, problem su oni koji ne znaju kako i koliko mogu i smeju da se zaduzuju, i koji nemaju blage veze sa vodjenjem drzave i njenih finansija.

Zagor Te-Nej

pre 10 godina

@Dijaspora: " Ovo je odlicno, alternativa je bila u obliku novog Adolfa, sreca da ga Nemci nisu izabrali."
Na koju alternativu mislis? Uporedjujes Steinbrücka sa Hitlerom? Ako cela srpska dijaspora misli kao ti, onda laku noc i vama i nama, jer nisi shvatio sustinu politicke situacije.

Kad bi bar moglo bez nas

pre 10 godina

Kad god se Svaba uzdigao - bilo je rata.
Istorija ljudskog roda je vecito ponavljanje.
Opet ce Svaba krenuti na Istok, i opet ce izgubiti.

drug stari

pre 10 godina

Nemačka po ko zna koji put pokusava da stavi šapu na Evropu. I za sada joj uspeva, na novi prefinjeni, "civilizovani" način.(Istorija se ponavlja; Nemačka se okreće Rusiju u ekonomsko-trgovinskoj saradnji kao i pred II sv. rat sporazum Ribentrop - Molotov; Polako stavlja Ekonomsku primat na Evropu, što današnjim političkim žargonom i trendovima znači i teriroeijalnu pretenziju, kao pred drugi sv. rat. "Anšlus i Sudeti".)
U ostalom, videli smo da su Nemci u oba prošla rata pregazili Evropu u rekordnom roku!!!I to dva puta za redom!!! Sada su se i Nemci malo kultivisali, pa ne idu đonom nego ekonomijom, bar za sada. Predviđanja strucnjaka kažu da ce do 2020. godine službeni jezik u EU biti zamislite koji? Nemački!!! Tako da toliko o EU i "Nemačkoj kancelarki na vrhuncu moći" ( Ehhh da, aaa šta beše sa poslednjim Nemačkim kancelarom na vrhuncu moći?!")

mattko

pre 10 godina

Ovaj rezultat izbora u Nemackoj pokazuje opsti trend i pravac kako ce Evropljani a tu racunam i gradjane Srbije birati u sledecem periodu. Izbore ce dobijati narodnjacke partije i koalcije tipa SNS,HDZ na Balkanu dok ce liberalne opcije kao i one na levom krilu slabiti svoj uticaj. Tako u uslovima krize konzervativna prica uvek ima svoje pristalice dok su lepo zamisljene levo orijentisanne i liberalne ideje ostavljeni za bogatije vreme. Ipak U pogledu vodjenja ekonomije , jer ovo napred receno vazi samo za izborne parole (obmane), nema nikakve razlike izmedju bilo koje opcije jer je na ovom evropskom tlu najvaznija zastita kapitala i licne imovine. To bi trebalo da imaju na umu i nase vodje u sledecoj izbornoj kampanji. Znaci jedno pricam, a u stvari stitim kapital i imovinu, jer je to osnova svake zajednice.

Lepe zelje ali nerealne

pre 10 godina

@mattko,
lepa zelja ali previse trazis od cica Tome. Nema on tu struktuiranu misao. A i Angela Merkel ima pravu diplomu.
Sto se tice "germanske" logike, ni to ne moze. Balkandzerose za to nije rodila majka.

ksenija

pre 10 godina

Nemacka privreda napreduje dok je cela Evropa u krizi. Nadam sa da nije u pitanju uzrocno-posledicna veza. Grci kazu da jeste, da su nemacke banke profitirale iz kredita koje su davale osiromasenim drzavama.

Lale

pre 10 godina

Koja paranoja u vecini komentara.
Vucicu, nadji nekog novog Nicea da nam vrati moc zdravog razuma. Ili bar nekog super hirurga da nam onako kolektivno transplantira mozak.
Dok nije bilo ovih elektronskih medija nije se ni videlo koliko paranoje ima u ovom narodu.

Deus

pre 10 godina

Trijumf? Ne bih rekao. Izborna pobeda jeste ali ispao im je koalicioni partnr iz parlamenta a SPD, Levica i Zeleni zajedno imaju isto toliko glasova tj cak i malo vise. CDU/CSU ce verovatno ici na "veliku koaliciju" sa SPD. Protiv zelenih su vodili izuzetno ostru i negativnu, cak prljavu kampanju i oni nisu spremni da ih podrze, Levica je "antisistemska" stranka i CDU ne sme ni da posmisli da sa njima pravi vladu. Ostaje im SPD. Kako je manevarski prostor za rezervne koalicije Merkelovoj izuzetno suzen morace da pravi velike ustupke koalicionom partneru. Ovo je zapravo Pirova pobeda CDU. U losijoj su situaciji nego pre izbora. Jedina su konzervativno-gradjanska stranka u parlamentu i bice im tesko da pokriju ceo taj politicki spektar. Lakse bi im bilo da je konzervativni AfD presao cenzus iako sa njima tesko da bi mogli da sastave vladu. Sa druge strane je opozicija koja pokriva liberalno-gradjanski, socijal-demokratski i na kraju levi spektar. Ostace na vlasti i Merkelova i CDU/CSU ali uz puno koncesija SPD-u koji sigurno nece ponoviti greske iz poslednje "velike koalicije".

enes pazarac

pre 10 godina

kako je moguce da CDU dobije toliko glasova kad se zna da cela istocna Nemacka a i toliko miliona stranaca sa nemackim pasosem nije glasalo sa nju, kako?

mattko

pre 10 godina

Nas Toma Nikolic treba da se ugleda na Merkelovu i da kao ona , njenim idejama, siri svoj uticaj, ali i priblizava se , kao Vucic, germanskoj logici.
Uz to verujem da bi on na praznoj karti Evrope pred ucenicima u razredu lako pronaso i pokazao Moskvu. Ona to nije bila u stanju ali ko te pita, vazno da imas pricu i neki rezultat. Zao mi je liberala sto nisu usli u Bundestag jer ce se to odraziti na sve evropske liberale a narodnjaci ce sve vise vladati, pricati jedno , a stititi krupan kapital i imovinu i sve ovce ce biti na broju a svi vukovi siti.

prijateljski..

pre 10 godina

Dobro je i za Nemacku i za Evropu! A sto se tice Srbije,dobro je zato sto se spoljna politika Nemacke nece znacajno menjati...Nadamo se da nece biti iskljucivo pragmaticna,vec da ce se u nju uneti veca doza prijateljskog i konstruktivnog...Srbija je vec dovoljno kaznjena vojnom intervencijom i devastiranjem zemlje.Pred haskim tribunalom smo jedini,koji smo sa punom drzavnom odgovornosti,saradjivali u sudskim procesima a samo zato da bi se sa Srbije skinula kolektivna odgovornost a i krivica...Gradjani su posle svega imali dugogodisnji tezak zivot u Srbiji kao i devastiranu a ne ponovo obnovljenu drzavu!Tako da je Srbiji mnogo teze bilo da ispunjava zahteve, koje su mnogi stavljali pred nju!Medjutim uporno i vredno je godinama ispunjavala standarde EU a u zelji da se u njoj sto pre nadjemo!Srbiji su zato potrebni prijatelji a ne oni koji ce neprincipijelnim pritiscima,ispunjavati neke ili necije ideje koje nisu u skladu sa interesima Srbije i njenih gradjana..Srbija postuje i one narode cije nam drzave i nisu bile naklonjene kroz istoriju,jer zna da iza svega ne stoje narodi,vec razlicite politicke garniture i ispunjenje njihovih pogleda i intesesa prema drugima,pa makar i na stetu sopstvenog naroda!To neko zove istorijski procesi a ja sve ratove kroz istoriju zovem istorijske greske!Jer oruzje nije nikakav argument!I zato zelimo da se stvore dobri i prijateljski odnosi sa pogledom na buducnost,izmedju Nemacke i Srbije i to na obostrano zadovoljstvo njenih gradjana......

www

pre 10 godina

Oni su dobili najvise glasova, ali ipak manje od polovine mandata u Bundestagu, dok su ostale tri partije koje su usle u Bundestag sve leve orijentacije. Znaci u jednoj od te tri partije mora da traze koalicionog partnera da bi mogli da formiraju vladu. Teoretski je cak moguce da Merkelka bude u opoziciji, ako se te tri partije dogovore (mada to nije puno verovatno jer se socijaldemokrate ne podnose sa krajnjom levicom).

obi van

pre 10 godina

ne znam zasto joj se neki ovde dive i aplaudiraju.Pored Britanije je njena vlada najveci hardlajner kad je Srbija u pitanju. Takodje od ekonomskog priblizavanja Moskve i Brisela nema nista. A sto se tice njene politike u pogledu finansijske krize mislim da je pogresna i to ce vrijeme ubrzo pokazati.Takodje sad kad su njemacki izbori zavrseni moguce je da Obama dobije tu podrsku za Siriju koju mu je uskratila

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Mali tehnicki problem:

"Vrhunac moci" nazalost ne podrazumeva da ce Frau samostalno (ili cak uopste) moci da formira vladu. Gospodja je dobila 41.5% glasova, a njen jedini koalicioni partner je neslavno ispao iz Bundestaga. Za razliku od Merkelovih desnicara, SDP i druge dve levicarske partije dobile su zajedno 43% glasova, i vec sada su iskljucile mogucnost formiranja vlade sa Frau.

Prevod: Malo je rano za taj sampanjac, draga.

Nebojsa

pre 10 godina

Kao prvo, ne treba se preterano odusevljavati Nemcima, nisu oni bas toliko bolji od nas.
Kao drugo, ovi izbori jasno pokazuju kako je narod u bilo kojoj zemlji u sustini neobavesten i kako glasa na osnovu utiska a ne na osnovu znanja. Osnovu sadasnjeg relativno dobrog stanja nemacke privrede postavio je Gerhard Sreder svojim programom 2001. S obzirom da su to bile nepopularne mere, socijaldemokrate su izgubile na popularnosti. A liberali su bili glavni nosioci resora povezanih sa privredom, a sada su ostali ispod cenzusa.
Angela Merkel je osoba koja je na pravom mestu u pravo vreme i nista vise. Ako neko misli da je ona rodjeni vodja i harizmaticna, nije.

Kad bi bar moglo bez nas

pre 10 godina

Kad god se Svaba uzdigao - bilo je rata.
Istorija ljudskog roda je vecito ponavljanje.
Opet ce Svaba krenuti na Istok, i opet ce izgubiti.

drug stari

pre 10 godina

Nemačka po ko zna koji put pokusava da stavi šapu na Evropu. I za sada joj uspeva, na novi prefinjeni, "civilizovani" način.(Istorija se ponavlja; Nemačka se okreće Rusiju u ekonomsko-trgovinskoj saradnji kao i pred II sv. rat sporazum Ribentrop - Molotov; Polako stavlja Ekonomsku primat na Evropu, što današnjim političkim žargonom i trendovima znači i teriroeijalnu pretenziju, kao pred drugi sv. rat. "Anšlus i Sudeti".)
U ostalom, videli smo da su Nemci u oba prošla rata pregazili Evropu u rekordnom roku!!!I to dva puta za redom!!! Sada su se i Nemci malo kultivisali, pa ne idu đonom nego ekonomijom, bar za sada. Predviđanja strucnjaka kažu da ce do 2020. godine službeni jezik u EU biti zamislite koji? Nemački!!! Tako da toliko o EU i "Nemačkoj kancelarki na vrhuncu moći" ( Ehhh da, aaa šta beše sa poslednjim Nemačkim kancelarom na vrhuncu moći?!")

ksenija

pre 10 godina

Nemacka privreda napreduje dok je cela Evropa u krizi. Nadam sa da nije u pitanju uzrocno-posledicna veza. Grci kazu da jeste, da su nemacke banke profitirale iz kredita koje su davale osiromasenim drzavama.

Erceg

pre 10 godina

Moćni Nijemci ! Iz 2. Svj rata izašli kao gubitnici, podijeljeni i rastureni, a onda se ujedinili ojačali i super moćni, i svi ih gledaju sa blagonaklonom ! Dok recimo srpski miljenici rusi? Iz rata izašli kao pobjednici, prisvojili sve okolne republike u cccp i onda se rasturili, ekonomski bijedni, duvaju u prazno, glumataju silu.., al niko ih ne šiša 2%

mattko

pre 10 godina

Nas Toma Nikolic treba da se ugleda na Merkelovu i da kao ona , njenim idejama, siri svoj uticaj, ali i priblizava se , kao Vucic, germanskoj logici.
Uz to verujem da bi on na praznoj karti Evrope pred ucenicima u razredu lako pronaso i pokazao Moskvu. Ona to nije bila u stanju ali ko te pita, vazno da imas pricu i neki rezultat. Zao mi je liberala sto nisu usli u Bundestag jer ce se to odraziti na sve evropske liberale a narodnjaci ce sve vise vladati, pricati jedno , a stititi krupan kapital i imovinu i sve ovce ce biti na broju a svi vukovi siti.

enes pazarac

pre 10 godina

kako je moguce da CDU dobije toliko glasova kad se zna da cela istocna Nemacka a i toliko miliona stranaca sa nemackim pasosem nije glasalo sa nju, kako?

Magomed

pre 10 godina

Angela Merkel vlada isključivo koliko Nemački ustav dopušta, nema preko toga i neće ga menjati ni u snu! Dok Putin MENJA Ruski ustav da bi vladao još malko :)))))), žalosno ali istinito.

prijateljski..

pre 10 godina

Dobro je i za Nemacku i za Evropu! A sto se tice Srbije,dobro je zato sto se spoljna politika Nemacke nece znacajno menjati...Nadamo se da nece biti iskljucivo pragmaticna,vec da ce se u nju uneti veca doza prijateljskog i konstruktivnog...Srbija je vec dovoljno kaznjena vojnom intervencijom i devastiranjem zemlje.Pred haskim tribunalom smo jedini,koji smo sa punom drzavnom odgovornosti,saradjivali u sudskim procesima a samo zato da bi se sa Srbije skinula kolektivna odgovornost a i krivica...Gradjani su posle svega imali dugogodisnji tezak zivot u Srbiji kao i devastiranu a ne ponovo obnovljenu drzavu!Tako da je Srbiji mnogo teze bilo da ispunjava zahteve, koje su mnogi stavljali pred nju!Medjutim uporno i vredno je godinama ispunjavala standarde EU a u zelji da se u njoj sto pre nadjemo!Srbiji su zato potrebni prijatelji a ne oni koji ce neprincipijelnim pritiscima,ispunjavati neke ili necije ideje koje nisu u skladu sa interesima Srbije i njenih gradjana..Srbija postuje i one narode cije nam drzave i nisu bile naklonjene kroz istoriju,jer zna da iza svega ne stoje narodi,vec razlicite politicke garniture i ispunjenje njihovih pogleda i intesesa prema drugima,pa makar i na stetu sopstvenog naroda!To neko zove istorijski procesi a ja sve ratove kroz istoriju zovem istorijske greske!Jer oruzje nije nikakav argument!I zato zelimo da se stvore dobri i prijateljski odnosi sa pogledom na buducnost,izmedju Nemacke i Srbije i to na obostrano zadovoljstvo njenih gradjana......

Jugosloven

pre 10 godina

@Super za one koji imaju namacki pasosh. A za nas????
(Zoran, 23. septembar 2013 02:15)

I mi koji imamo srpski pasoš takođe imamo izbore. Jesu nam Nemci krivi što nikad ne glasamo tako da ispadne super za one koji imaju srpski pasoš?

Astrid

pre 10 godina

Nasi mediji bukvalno prepisuju sta konzervativna stampa u Nemackoj prenosi. Jasno je da je CDU pobedila na izborima, osvojivsi najveci broj glasova, uspeh jeste veliki, ali je daleko od potpunog, a cak mislim da bi po njih rezultat bio bolji da su osvojili par procenata manje, a da je FDP usla u parlament, a samim tim i u vlast. CDU je osvojila 8% vise nego na proslim izborima, SDP 2,6, ali je FDP izgubila 10,1% i ispala iz parlamenta. Dakle vlast je osvojila 2,2% manje nego sto je imala. CDU ce morati u koalicije, a kako su im programski ma kako to cudno zvucalo SDP oni ce u veliku koaliciju sa socijaldemokratama. To ni u kom slucaju ne bi bio uspeh jer uvode glavnog takmaca na vlast. Teorijski je moguce da udju i sa zelenima u vlast, ali to je malo verovatno, teorijski je moguce i da SDP, Levica i Zeleni naprave vladu. Samo cetiri stranke su ovog puta u parlamentu, to se nije odavno desilo, a samo jedna konzervativna, liberali su ispali iz igre. Alternativa za Nemacku, protivnici EU i Eura su zamalo usli u parlament. Ako se nastavi prica u EU ovako kako do sada tece, oni na sledecim izborima osvajaju bar 13-14 posto. To ce povuci jasne promene kursa u Nemackoj, a promena ce biti u svakom slucaju i posle ovih izbora. Mislim da Srbija pak time nece biti pozitivno pogodjena. Nemacka je prema Srbiji dosledna i to vec vrlo dugo. U toj politici prema nama oni su verovatno i najdosledniji, a tako je jer im se moze, mali smo i nemamo jakog saveznika da balansiramo.

Milan

pre 10 godina

(DEDA CVETKO, 23. septembar 2013 06:27)

Nemacka nije Srbija gde se najjaca stranka iskljuci iz vlade prekrajanjem koalicija nakon izbora. Nemacki politicari imaju barem malo integriteta i postuju volju gradjana, sto u Srbiji nije slucaj. Ne moze tamo stranka sa 10% glasova da uzme premijersko mesto, kao sto ovde radi SPS.

Zagor Te-Nej

pre 10 godina

@Dijaspora: " Ovo je odlicno, alternativa je bila u obliku novog Adolfa, sreca da ga Nemci nisu izabrali."
Na koju alternativu mislis? Uporedjujes Steinbrücka sa Hitlerom? Ako cela srpska dijaspora misli kao ti, onda laku noc i vama i nama, jer nisi shvatio sustinu politicke situacije.

mattko

pre 10 godina

Ovaj rezultat izbora u Nemackoj pokazuje opsti trend i pravac kako ce Evropljani a tu racunam i gradjane Srbije birati u sledecem periodu. Izbore ce dobijati narodnjacke partije i koalcije tipa SNS,HDZ na Balkanu dok ce liberalne opcije kao i one na levom krilu slabiti svoj uticaj. Tako u uslovima krize konzervativna prica uvek ima svoje pristalice dok su lepo zamisljene levo orijentisanne i liberalne ideje ostavljeni za bogatije vreme. Ipak U pogledu vodjenja ekonomije , jer ovo napred receno vazi samo za izborne parole (obmane), nema nikakve razlike izmedju bilo koje opcije jer je na ovom evropskom tlu najvaznija zastita kapitala i licne imovine. To bi trebalo da imaju na umu i nase vodje u sledecoj izbornoj kampanji. Znaci jedno pricam, a u stvari stitim kapital i imovinu, jer je to osnova svake zajednice.

me

pre 10 godina

Veoma je prost odgovor zasto je Merkelova opet dobila izbore.Nemcima je jako dobro sa njom, stopa nezaposlenosti se spustila sa 5 mil. na 2. mil.u krizi su i dalje napredovali a ne nazadovali itd...Nemci argumentuju zasto glasaju za nekoga, dok kod nas glasaju za lika jer je narodni covek pece rakiju i brani seljake, video neko na tv-u.Kod njih se sigurno ne bi desilo da se na vlast dovodi neko ko je rasturio zemlju,ko samo prica a rezultata nigde svi znamo kome takva vlast odgovara.To je razlog zasto je Nemcima uvek bolje od nas i zasto svako moze da nas radi kako hoce. Juce kada su je pitali da li ce praviti koaliciju sa zelenima dala je pravi politicki odgovor da nece jer se njihove politike veoma razilae u misljennju, ali da su oni dobri za Nemacku u nekim odlukama. U Srbiji se pravi koalicija sa partijama koje nemaju veze jedne sa drugima, samo da se obezbedi vlast i drpanje para. Toliko se para pokralo, mogli smo novu Srbiju da izgradimo da je negde bilo ulozeno.Sramota je na kome nivou smo mi ostali, sva sreca pa sve to gledam iz politicko napredne zemlje...

dejan

pre 10 godina

Super za one koji imaju namacki pasosh. A za nas????
(Zoran, 23. septembar 2013 02:15)

A ko je tebi kriv za izbor koji pravis vise od 2 decenije??? Angie su izabrali Nemci a ti si birao svoje. Kad kazem ti mislim na sve birace u Srbiji!

Svako snosi posledice svojih izbora. Nema ljutnje, sto kaze jedna poslovica... "sam pao sam se ubio"!

Deus

pre 10 godina

Trijumf? Ne bih rekao. Izborna pobeda jeste ali ispao im je koalicioni partnr iz parlamenta a SPD, Levica i Zeleni zajedno imaju isto toliko glasova tj cak i malo vise. CDU/CSU ce verovatno ici na "veliku koaliciju" sa SPD. Protiv zelenih su vodili izuzetno ostru i negativnu, cak prljavu kampanju i oni nisu spremni da ih podrze, Levica je "antisistemska" stranka i CDU ne sme ni da posmisli da sa njima pravi vladu. Ostaje im SPD. Kako je manevarski prostor za rezervne koalicije Merkelovoj izuzetno suzen morace da pravi velike ustupke koalicionom partneru. Ovo je zapravo Pirova pobeda CDU. U losijoj su situaciji nego pre izbora. Jedina su konzervativno-gradjanska stranka u parlamentu i bice im tesko da pokriju ceo taj politicki spektar. Lakse bi im bilo da je konzervativni AfD presao cenzus iako sa njima tesko da bi mogli da sastave vladu. Sa druge strane je opozicija koja pokriva liberalno-gradjanski, socijal-demokratski i na kraju levi spektar. Ostace na vlasti i Merkelova i CDU/CSU ali uz puno koncesija SPD-u koji sigurno nece ponoviti greske iz poslednje "velike koalicije".

OldBone

pre 10 godina

"Angela Merkel je osoba koja je na pravom mestu u pravo vreme i nista vise. Ako neko misli da je ona rodjeni vodja i harizmaticna, nije."
Nisam njen pristalica, medjutim:

Samo se u Srbiji milsli, da je državi potreban "rodjeni vodja" koji je i "harizmatičan".

Prava osoba na pravom mestu u pravo vreme je Nemačkoj dovoljno. Želim i Vama tako nekoga, uskoro. Ali se bojim, da ćete i dalje da tražite "rodjenog vodju"...

Lale

pre 10 godina

Koja paranoja u vecini komentara.
Vucicu, nadji nekog novog Nicea da nam vrati moc zdravog razuma. Ili bar nekog super hirurga da nam onako kolektivno transplantira mozak.
Dok nije bilo ovih elektronskih medija nije se ni videlo koliko paranoje ima u ovom narodu.

Djoshica

pre 10 godina

Naslov govori koliko smo opterećeni MOĆIMA koje to mesto omogućuje... A nikome ne pada na pamet da je to možda mesto, koje je najodgovornije u SLUŽBI NARODA. Otud ovo stanje stvari, koje se ne menja. Percepcija novinara i naše intelektualne elite, vidi samo MOĆI VLASTI, i tako se ponaša i nastavlja naše istorijske probleme.

zoran

pre 10 godina

Gospodja Merkele je nauchnik, po profesiji, doktorirala fiziku i objavila nekoliko nauchnih papira.
Nas predsednik doshao do diplome na veoma sumnjiv nachin, u najmanju ruku. To je ta "mala" razlika izmedju Nemaca i Srba.

Miroslav

pre 10 godina

A posebna draž ovih izbora je poraz Vestervelea, Vučićevog 'drugara' koga je na aerodrumu dočekivao u stilu ''padni mi na grudi''.

Sirotinjska logika

pre 10 godina

@ Nemacka privreda napreduje dok je cela Evropa u krizi. Nadam sa da nije u pitanju uzrocno-posledicna veza. Grci kazu da jeste, da su nemacke banke profitirale iz kredita koje su davale osiromasenim drzavama.
(ksenija, 23. septembar 2013 09:20)

Ne samo Nemacke, nego sve banke ovog sveta profitiraju iz kredita koje daju onima koji traze. Sta bi bilo da su banke rekle svojevremeno Grcima - za tebe nema kredita ti si siromasan i crkni, bas nas briga za tebe. Nisu problem krediti, problem su oni koji ne znaju kako i koliko mogu i smeju da se zaduzuju, i koji nemaju blage veze sa vodjenjem drzave i njenih finansija.

www

pre 10 godina

Oni su dobili najvise glasova, ali ipak manje od polovine mandata u Bundestagu, dok su ostale tri partije koje su usle u Bundestag sve leve orijentacije. Znaci u jednoj od te tri partije mora da traze koalicionog partnera da bi mogli da formiraju vladu. Teoretski je cak moguce da Merkelka bude u opoziciji, ako se te tri partije dogovore (mada to nije puno verovatno jer se socijaldemokrate ne podnose sa krajnjom levicom).

Lepe zelje ali nerealne

pre 10 godina

@mattko,
lepa zelja ali previse trazis od cica Tome. Nema on tu struktuiranu misao. A i Angela Merkel ima pravu diplomu.
Sto se tice "germanske" logike, ni to ne moze. Balkandzerose za to nije rodila majka.

obi van

pre 10 godina

ne znam zasto joj se neki ovde dive i aplaudiraju.Pored Britanije je njena vlada najveci hardlajner kad je Srbija u pitanju. Takodje od ekonomskog priblizavanja Moskve i Brisela nema nista. A sto se tice njene politike u pogledu finansijske krize mislim da je pogresna i to ce vrijeme ubrzo pokazati.Takodje sad kad su njemacki izbori zavrseni moguce je da Obama dobije tu podrsku za Siriju koju mu je uskratila