Aktuelno

Nedelja, 22.09.2013.

17:23

Stiven Hoking: "Život nakon smrti je bajka"

Izvor: Cnet

Stiven Hoking: "Život nakon smrti je bajka" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

207 Komentari

Sortiraj po:

Ale

pre 9 godina

Smrt je neproverena glasina..„Zаpаmtite: nijedаn čovek koji je postojаo, nije umro. Pretvorili su se u Svetlost i kаo tаkvi postoje i dаlje. Tаjnа je u tome dа se te svetlosne čestice povrаte u prvobitno stаnje.“ Nikola Tesla.On mi ne liči na glupana koji priča gluposti

Joca 011

pre 10 godina

Sa stanovišta vernika, Pravoslavca, mogu reći:
- Zaista, dogme su
istine, činjenice, nesumljive i nepodložne diskusijama, debatama, raspravljanjima. One se ili prihvataju ili se kompletno odbacuju. Crkvene dogme su jednom za svagda otkrivene i ustanovljene, dakle konačne. Njih slede vernici koji su uvereni u njihovu ispravnost. Uvereni su čudesnim (čudesno i čuda postoje!) sinergičnim postupkom, sadejstvovanjem Boga i čoveka. Npr. u to da Istina nije iskaz, ili tvrdnja, ili sistem ili nauka... već je Istina ličnost Hristova, dakle Istina kao konačnica postoji, i piše se velikim slovom jer je ličnost.
- Naučne istine su
plod naših ljudskih napora. Otuda su, kao i mi sami, podložne izmenama saglasno novim saznanjima. Ovo ne umanjuje njihov praktični doprinos udobnosti našeg življenja, ali su one veoma veoma... nebeskim merilima, udaljene od Božijih Istina, od života kojeg je Bog Tvorac.
Ovo je tako ljudski a ono je tako Božanski... Neuporedivo je prvo s drugim.
Radi ilustracije ove distance navodim primer: nikakvim našim naukama nismo sposobni sačiniti nijednu dlaku s naše glave, belu ili crnu. Poruka je najvećeg pisca: ''Smiri se gordi čoveče'' (Dostojevski).
Kao ateisti, pretpostavljam da ti je ovo sve tako čudno, i... sumnjivo. Ali, nemam drugu nameru osim da ti približim stav vernika koji zna šta je nauka i koji je se ne odriče.
.

Marko_bg

pre 10 godina

@Joca
Dogma (grč. δόγμα) je postojano verovanje ili učenje koje ne dopušta da se u njega sumnja niti ostavlja mogućnost da bude opovrgnuto ili diskutovano('Vujaklija' ;'Recnik socijalnog rada'). Ako podjemo od ove definicije, dogma per se prosto ne moze biti 'rezultat saznajnih procesa, sumnje', jer po definiciji a priori iskljucuje mogucnost sumnje. Svaka dogma, dakle i religijska, crkvena. Mutatis mutandis, crkvena ucenja veoma tesko mogu biti 'rezultat metodoloskih, saznajnih procesa. A 'istina' kao konacnica Ne postoji. Subjektivna tumacenja nekih 'dozivljaja' shvacenih kao navodni 'susreti s Bogovima'(u pagansko vreme) ili sa 'Bogom'(u monoteistickim religijama), po mom misljenju tesko mogu biti uzeta za 'objektivne, a jos manje ultimativne, neporecive, trajne, vanvremenske istine'. Dakle, ni sa stanovista obicnog intelektualnog, rationalnog promisjanja, a posebno ne sa stanovista nauke. Naucne istine takodje nisu konacne, zato i postoji metodologija i saznajno-ispitivacki proces u naucnim disciplinama, i njihova proverljivost u praksi, u skladu sa logickom dedukcijom, logickim silogizmom. Po mom vidjenju, Hoking, ne tvrdi 'konacnu istinu', vec teze, bazirane na trenutnim cinjenicama koje nauka trenutno ima i koje ukazuju da najverovatnije nema zivota posle smrti. Ne bih se mogao saglasiti da su naucna dostignuca 'minorna' naspram prirode. Danasnji razvoj ljudske civilizacije pre svega dugujemo naukama. Inace, i sam se bavim naucnim radom, iako, u domenu pravne nauke.

Joca 011

pre 10 godina

@ (Marko_bg, 25. septembar 2013 14:02)
* * *
Dometi nauke i naučnika samo izgledaju veliki, ali, uporedivši ih sa fascinantnom složenošću i najsitnijeg živog organizma, oni su vrlo vrlo skromni. Čovek ni ‘’svetlosnu godinu’’ nije blizu da stvori život, bilo kakav, ni najprostiji (može da klonira, ali to nije stvaranje). Glorifikaciju nauke zastupaju uglavnom nenaučnici.
Dokaza za ili protiv zagrobnog života nema, u onakvoj formi kako ih nauka priznaje, tako da Hoking ne raspolaže činjenicama.
Vera se temelji na velikim sumnjama, dilemama, preispitivanjima, i dubokoj kontemplaciji nesvojstvenoj nijednoj naučnoj disciplini. (Diplomirao sam tehniku a učestvovao sam i u naučnom istraživanju. Pratim i poštujem naučna dostignuća.) Crkvene dogme su istine proizašle iz intelektualnog saznajnog procesa, životnog iskustva i ličnog susreta s Bogom, mnoštva umnih ljudi, posle žestokog razuveravanja i uveravanja – i verovanja, kao ploda takvog procesa. Dakle, vernik se ne postaje tek tako lako - slepo, naivno, lakoverno, što, kako vidim, smatraš. Vernik je nepoverljiviji od naučnika.
Svako dobro od Boga.
.

Marko_bg

pre 10 godina

Prvo, mnogi od ovih koji ovde komentarisu ocigledno ne znaju ili ne zele da spoznaju koliko je Hoking doprineo razvoju nauke(a samim tim i napretku covecanstva) svojim naucnim istrazivanjima. Drugo, On kao naucnik, covek od ratia i intelekta, covek od istrazivackog saznajnog delanja postavlja odredjene teze koje pokusava i da dokaze. Jedna od njegovih eza jeste da nema 'zivota posle smrti', odnosno ne sa aspekta religioznih shvatanja. Hoking se ovom tezom bavi dugo(kao i mnogi drugi naucnici) i jednostavno u saznajnom metodoloskom naucnom procesu ljudi su dosli do nekih preliminarnih zakljucaka da nema dokaza o postojanju mogucnosti za 'zivot posle smrti'. To i jeste posao naucnika, ispitivanje, sumnja, i proces saznajng dokazivanja ili osporavnja pojava, na bazi utvrdjivanja cinjenica. A ne na bazi 'svetih knjiga' i 'verovanja', ili crkvene, religijske dogme. Vera nije nauka, jer ne podstice na sumnju, na razmisljanje, na cinjenice, na intelektualni saznajni proces. Slazem se sa Hokingom, nema jasnih dokaza za 'zivot posle smrti', sa stanovista nauke. Takve dokaze jos niko nije uspeo da utvrdi. Oni koji se pozivaju na Teslu(da bi osporavali Hokinga) trebalo bi bar toliko da znaju da je i Tesla 1929 zapisao da 'nema jasnih naucnih dokaza o zivotu posle smrti, vec samo mozda mogucih indicija'. A svi ovi sto komentarisu o nekakvoj 'Hokingovoj mrznji' i kako je on navodno 'nesrecna dusa', itd. A sta su oni i ko su oni? Njih pogadja to sto Hoking kaze onako kako jeste,cinjenice.

Joca 011

pre 10 godina

... Pitanje je u sustini prosto, zasto bog ne iskoreni zlo kad je toliko dobar i mocan ...
@ (Igor, 24. septembar 2013 13:32)

Nije ovo bilo pitanje već je bio sofizam, a na ovo sada tvoje pitanje odgovor je sledeći:
Zlo treba da postoji. Ono ima svoju funkciju u Božijoj promisli. Zašto treba da postoji i koju i kakvu funkciju... ne moraš, ali je (naravno po mom mišljenju) ipak najbolje poći od Knjige o Jovu. Imaš li ti odgovor na svoje pitanje?
.

Igor

pre 10 godina

Tvoje pitanje je sofizam.
Izvorno, on glasi: ''Da li Bog može da sagradi dovoljno visok zid koji ne bi bio u stanju da preskoči?" (Etimološki, sophisma je grčka reč i znači lukavstvo, zavaravanje.)
U filozofiji se na sofizme ne odgovara, i o njima ne debatuje.
Međutim,
ako te zaista iskreno interesuje pitanje postojanja zla u našem svetu, ono se najbolje može razumeti iz ''Knjige o Jovu'' iz Sv. pisma. Tek kada se to razume ide se dalje, i razumevaju ostali događaji po starom i novom zavetu. Crkva, kao stub i tvrđava Istine, jeste tumač Sv.pisma, i služi nama ljudima u otkrivanju Istine. Svako ko želi da doživi to otkriće, može, ali samo ukoliko ga traži srcem, ili dušom (već kako ko svoju najdublju dubinu imenuje).
.
(Joca 011, 23. septembar 2013 18:43)

Joco nista ti nisi razumeo. Nije ni cudo s obzirom odakle se poducavas (Knjige o Jovu). Pitanje je u sustini prosto, zasto bog ne iskoreni zlo kad je toliko dobar i mocan. To jos zovu problem zla.

E sad ovi tvoji teolozi reci ce da bi to bilo mesanje u slobodnu volju coveka. Cak i da to nebulozno objasnjenje prihvatim cemu onda uragani, cunamiji i zemljotresi koji pobise tolike ljude i kakve to veze ima sa slobodnom voljom.

I ne, istinu ako ti je do istine stalo, ne treba traziti srcem ili dusom jer bo ce onda biti "Sto je babi milo to joj se i snilo". Istina se trazi razumom i na osnovu dokaza.

Aco

pre 10 godina

Ja bih pre da poverujem Tesli, Njutnu, Max Planku, Paskalu i ostalim velikanima koji su tvrdili upravo suprotno.
Prodrevsi u najdublje tajne postojanja materije, energije i zivota neki od njih, kao Tesla na primer, su imali uvid u taj svet koji radi na drugim talasnim duzinama i energetskim nivoima.
Ovo sto Hoking prica je prilicno povrsno tretiranje teme koja je u temelju postojanja Coveka.

Joca 011

pre 10 godina

„Ako bog želi, a ne može da
iskoreni zlo, onda nije svemoguć. Ako može, ali
ne želi, onda je zao. Ako Bog može i želi da ukine
zlo, otkuda onda zlo u svetu? Ako bog niti može
niti želi, onda zašto ga zvati bogom?“"
@ (pitanje za vjernike, 23. septembar 2013 00:45)
* * *

Tvoje pitanje je sofizam.
Izvorno, on glasi: ''Da li Bog može da sagradi dovoljno visok zid koji ne bi bio u stanju da preskoči?" (Etimološki, sophisma je grčka reč i znači lukavstvo, zavaravanje.)
U filozofiji se na sofizme ne odgovara, i o njima ne debatuje.
Međutim,
ako te zaista iskreno interesuje pitanje postojanja zla u našem svetu, ono se najbolje može razumeti iz ''Knjige o Jovu'' iz Sv. pisma. Tek kada se to razume ide se dalje, i razumevaju ostali događaji po starom i novom zavetu. Crkva, kao stub i tvrđava Istine, jeste tumač Sv.pisma, i služi nama ljudima u otkrivanju Istine. Svako ko želi da doživi to otkriće, može, ali samo ukoliko ga traži srcem, ili dušom (već kako ko svoju najdublju dubinu imenuje).
.

zmitjkoe

pre 10 godina

Sa Pravoslavnog stanovišta,
život pre začeća ne postoji (da naš život ne postoji oduvek, nije teško prihvatiti).
- Duša je nematerijalna, nebiohemijska, nemedicinska. (Ako je telo hardver, duša je softver.)
Duša oživljava telo, duša je čovek. Dušu daje Bog i spaja je sa telom po začeću. Duša je besmrtna.
- Telo ima dve etape postojanja. Prva je od začeća do smrti (degradacije tela), a druga od vaskrsenja. Vaskrsenje je čin ponovnog zadobijanja telesnosti i pridruživanja duši. Svi ćemo da vaskrsnemo i potom ćemo živeti večno, i crni i beli, i lepi i ružni, i dobri i zli... Kako i gde, to je već pitanje.
(Joca)

Kako i gde nije pitanje vec odgovor, niko i nigde nije "vaskrso", cak ni onaj kome se radujemo svake godine farbajuci jaja sto je vaskrso, a da od njega nema ni traga ni glasa, ali besmrtnost prodaje za dzabe onima koji nemaju pare i volje za zivot, i jedva cekaju da umru da bi najzad poceli da zive. Svako ko umre vec pose tri dana pocne da se raspada i smrdi, pocnu da ga jedu crvi i posle nekoliko godina ostanu samo koske, zeljne zadobijanja telesnosti, samo da se On ponovo vrati. Dusa je nematerijalna i nebiohemijska sve dok ne popijete flasu metil rakije i ispustite nematerijalnu dusu u iskljucivo materijalnom svetu. To zna i Madonna. Ko god ne razume da smo, s oprostenjem, iz qoortza dosli i da u qooratz odlazimo, taj nema pojma o zivotu, ali zato sve zna o smrti sa pravoslavnog stanovnistva, nistavila i vrste bunila.

vasilije kezevic

pre 10 godina

Uopste nemam zelju da pobijam neke ideje Stephen-a Hawking-a jer ijesam naoruzan
znanjem,pravim ili nepravim,koje je taj naucnik stekao tokom svog zivota. U pitanju
su ideje koje dolaze kao resultat studija i koje neminovno osvajaju mozak nekog
naucnika i istrazivaca.Pitanje religije je ,za mene, u potpunosti iskljuceno od bilo
kakvog naucnog misljenja jer se te dvije stvari, u najlogicnijoj formi,nikada ne
mijesaju.Cak je i svaka diskusija iskljucena jer nema nista logicki zajednickog.Medjutim,
religiju kao nauku o zabludi i objasnjenjima je potrebno studirati da bi se shvatio
zivot covjeka u potpunosti.Stvaranje je ,takodje,postala postapica mnogih objasnjenja
i najcesce je predmet nesuglasica izmedju nauke i religije.Stvaranje kao termin ne
postoji jer nema materijalne osnove.Ono je obicna zabluda,madjika.Ono sto je vazno
i prakticno za definiciju to su promjene koje su neobicno vidljive i nevidljive svuda
okolo nas.Ako imamo sposobnosti da u tim promjenama mozemo objasniti i nase
postojanje ,nezavisno koliko kratko,onda ce mo shvatiti i prekid (umiranje) kao
najobicniju promjenu.Inercija koja nas tjera u suprotnost nije nesavladiva nego
se sama od sebe gubi. Obzirom da kraj ne postoji, onda je ta prelazna tacka
promjena,korjenitih promjena (umiranje) neizbjezno bolna.
vasilije knezevic 23 sept 2013

DaLanik

pre 10 godina

Aleksandar Simic: Pa nije na naucnicima da dokazu da NE postoji bog. Uvek se dokazuje da nesto POSTOJI. Tako da crkve treba da dokazu da bog postoji, ne obrnuto. Ali ovo je samo zamena teza koju neracionalni ljudi cesto koriste. Dokazite da postoji bog. Ne mozete? OK, onda ne postoji dok se ne dokaze. Isto kao sto niko na sudu ne dokazuje NEVINOST vec se dokazuje krivica. Do tada, sve crkve treba zakonom zabraniti, isto kao one sto gledaju u magicnu kuglu ili citaju iz dlana/pasulja/cega vec. Crkva je, posle nacizma i komunizma, najvece zlo koje se desilo covecanstvu. Koliko ljudi su samo pobili, pa setite se inkvizicije itd. Biblija uopste nema nikakvih dodirnih tacaka sa istorijom kao sto ne postoji ni jedan jedini dokaz da je Isus ikada postojao. Sve je to jedna lepa bajka koju su vladajuce strukture iskoristile da bolje vladaju masama. ALi ne bojte se! Posto stara religija umire (cak i Ameri koji su zaglupljeni religijom sve vise postaju ateisti) vec su izmislili novu religiju - konzumerizam! Tako da cete samo promeniti religiju (ako vec niste) :)

Mile

pre 10 godina

Eto, i to je najpoznatiji naucnik na svetu koga svi slusaju. Slupao tolike godine a ne oseca najprostiju stvar da je Univerzum Bog, da je i on sam deo Boga, da je Sve Bog.

Ali dobro, kada umre, postace mu jasnije. Jedino sto ce opet morati da dodje na Zemlju kao djak ponavljac :)

Ovich

pre 10 godina

Slazem se sa Hookingsom.

Religija je koriscena kroz vekove kao veoma efikasan centar moci. Danas je vise kao tradicija. Nemam nista protiv nje.

Mislim da je zivot posle srmti isto kao zivot pre rodjenja... nema nista.

Takodje nas zivot je nasa memorija, secanja... Ako nam danas neko obrise tu memoriju skroz, mi vise neznamo ni da pricamo, ni da hodamo... sve otkrivamo ispocetka i sve opet ucimo.

Ako izkopiramo memoriju u mozak jednom novog tela, pa mozda i potpuno drugacijeg tela... Imacemo svo nase znanje, secanja... nas zivot se nastavlja.

kontrapunkt

pre 10 godina

(čovek, 22. septembar 2013 20:50)

Ja sam na pocetku rekao da je svako u ovom Univerzumu jedinstven i neponovljiv. Na kraju krajeva, ovaj nas Univerzum moze da ima svoj kraj, bilo u velikom sazimanju, bilo u sirenju do potpunog raspadanja. Prema tome, ovaj nas Univerzum ne smatram za beskonacni sistem. Sa druge strane, ja verujem da se nastanak raznih Univerzuma stalno desava, i da njih ima beskonacno mnogo, pa bi ovde mogao da se primeni princip o beskonacnim brojevima.
Sve se svodi na to ko u sta veruje. Verovanje ipak treba da se temelji na razumu koliko je to moguce. Onaj ko veruje u neku tvrdnju treba da bude svestan da mozda nije u pravu. Ali kad neko izricito kao Hoking tvrdi da posle smrti sigurno nema nicega, onda je kao naucnik duzan to i da dokaze. Ako ne dokaze, onda ne vidim sustinsku razliku izmedju njega i religijskih dogmatika.
Mi verujemo u tvrdnje koje nismo u mogucnosti da trenutno dokazemo, ali moramo ostaviti mogucnost da nismo u pravu. Ali ako neko izricito tvrdi da je sigurno u pravu, onda je duzan da tu tvrdnju i dokaze. Ako je ne dokaze onda on svoju licnu veru pokusava da uzdigne na opsti princip, a to vise nije nauka nego religija.

Dr.

pre 10 godina

Hoking se u ovoj izjavi ne izjasnjava o postojanju Boga. Izjava se odnosi na vaskrsnuce ili reinkarnaciju i slicne ideje.
Njegova izjava je bazirana na ideji Sredigera i radovima velikog broja istrazivaca u oblasti fiizicke osnove zivota.
Ono sto on zakljucuje je da je uskrsnuce kao pojava nemoguce. To nikako ne implicira da Boga nema. Stav je zasnovan na fizickim zakonitostima koje su nesumnjive. Uskrsnuce bi bilo perpetum mobile koji nije moguc.
Dakle nauka je indirektno potvrdila a zivot je demonstrirao da uskrsnuce nije moguce.
Ukratko Uskrsnuce je moguce onoliko koliko je moguce da se casa koja je pala na pod i razbila se, a voda se prosula, ponovo sastavi sama od sebe i sva voda ponovo udje u nju. To jos nismo videli, niti cemo videti jer je to jedan od najfundamentalnijih zakona prirode.

Aleksandar Lukač

pre 10 godina

Pa naslov je izvučen iz konteksta. Tekst kaže "Sa druge strane, Hoking veruje da naša srca neće neće moći da nastave sa životom, ali da naši mozgovi možda mogu da nastave da postoje – barem u nekoj formi."
Samim tim Hoking kaže da ne vjeruje u potpuni raspad i disoluciju tijela a vjeruje da svijest kao energija i dalje postoji.
Također kada kaže "srca" vjerovatno misli na fizičko srce kao pumpu koja obezbjeđuje kiseonik ćelijama.
Koncept duše i života poslije smrti će biti glavno pitanje filozofije još dugo vremena. Lično vjerujem, da neka vrsta više inteligencije postoji, da postoje suptilne sile koje upravljaju fizičkim i da postoji svrha života.

Kalimero

pre 10 godina

A zašto onda prema zvaničnoj statistici 87% građana Srbije prilikom upokojenja ima službu sveštenog lica. Mora da je "za svaki slučaj"?!

Aleksandar Lukač

pre 10 godina

Pa naslov je izvučen iz konteksta. Tekst kaže "Sa druge strane, Hoking veruje da naša srca neće neće moći da nastave sa životom, ali da naši mozgovi možda mogu da nastave da postoje – barem u nekoj formi."
Samim tim Hoking kaže da ne vjeruje u potpuni raspad i disoluciju tijela a vjeruje da svijest kao energija i dalje postoji.
Također kada kaže "srca" vjerovatno misli na fizičko srce kao pumpu koja obezbjeđuje kiseonik ćelijama.
Koncept duše i života poslije smrti će biti glavno pitanje filozofije još dugo vremena. Lično vjerujem, da neka vrsta više inteligencije postoji, da postoje suptilne sile koje upravljaju fizičkim i da postoji svrha života.

LowLander

pre 10 godina

"Sve svete knjige govore da pored materijalne dimenzije postoji i duhovna dimenzija ... O ovome mogu da pisem danima ..."
Nemoj, molim te.

Vladan

pre 10 godina

g. Hokins je nesporan autoritet na polju kvantne fizike, koja uz Ajnstajnovu Teoriju Relativiteta svakako spada u najfilozofijski deo fizike. Tu se vise nego igde drugde u fizici operise cistom matematikom i na njoj zasnovanim modelima, a sve opet na krilima genijalnosti naucnika koji svojim smelim i vizionarskim idejama pokusavaju proniknuti u smisao mikro i makro kosmosa, njegovom nastanku, uredjenju i sudbini...

Zato me cudi od coveka takvog kova da moze reci da je smrt kraj coveka i da posle umiranja od njega nema vise icega?! Generalno, pojam pocetka i kraja, te opste prolaznosti sa presudnom funkcijom vremena je i mogao nastati u jednom prostorno vremenski ogranicenom sistemu kao sto je Zemlja.
Medjutim vinemo li se "u nebo" tu nas ceka beskraj Svemira, prostor bez pocetka i kraja. Gde je potpuno logicno da i vreme nema pocetak i kraj...i onda iz tog ugla vidimo svu besmislenost vremenski prostornog ogranicenja bilo koje vrste!!
Tu je potpuno logicno da Svemir kao i sve u njemu jednostavno postoji oduvek i postojace zauvek...i svaka teorija o njegovom kraju ce pasti u vodu buducim novim saznanjima nauke...
Otuda i uverenje o konacnosti coveka "ne pije vodu"...Duboko verujem u besmrtnost duse i poklonik sam nacela "ne cini drugom ono sto ne zelis sebi"...i svi cemo pre ili kasnije uvideti jesmo li bili u zabludi, ili ne...

Max

pre 10 godina

Hoking se izjasnio u šta veruje i ništa više sem toga. Nema potrebe da o tome raspravljamo ljudi, svako veruje u šta hoće pa i u taj EVP fenomen koji je Tesla navodno proučavao. Samo da saznam koju li modulaciju duhovi koriste na tih 740MHz? KAM? FM? AM-2BO? AM-1BO? QAM?
Za neupućene da kažem da prijemnik za navedene varijante nije ni blizu isti, pa kako onda da pitam dedu di je sakrio ćup sa zlatom ???

Rhyzm

pre 10 godina

Zanimljivo je da uporedjuje zivot sa stvarima koje su dizajnirane, a da ustvari, auto je evoluirao sam od sebe od okruglog kamena a kompjuter od drvene racunaljke, preciznim mutacijama koje su trajale trilijardu godina...

Bela

pre 10 godina

Nesrecna dusa. Veoma tuzno. Covek godinama izliva svoju zuc i kao da je svima svejedno. Ima li on svoje bliznje? Mnogo ljubavi je potrebno da omeksa to kameno srce, mnogo neznosti i takta da umiri taj bezrazlozno gordi um. I neko ko ce pomoci da sva ta gorcina, mrznja i prezir nestanu. Ovo je mnogo tuge za jednog coveka. Gospod neka mu se smiluje!

miki miki miki

pre 10 godina

... Ne postoji nista vise od same prirode kada umremo ulazimo u reciklazu prirode i to je jedini nacin kako bi mogli da tumacimo zivot posle smrti .

Aleksandar-patriota

pre 10 godina

Niko se više ne uznemiri od vernika kad im neko pomene mogućnost da je to u šta veruju prazna priča. Ako vam je vera toliko jaka šta se onda obazirete na priče drugih? Ili vam vera možda baš i nije mnogo duboka i jaka pa vas svaka priča na ovu temu plaši? (Ateista, 22. septembar 2013 22:11) Prije da se ateisti i nevjernici toliko plaše postojanja Boga, pa ga toliko osporavaju.. E dragi moji..

valjdanormalan

pre 10 godina

" I bi Dan " je jedna strana nase civilizacije. " I bi BIG BANG " je druga. Prvoj, nacitani ne veruju a drugoj veruju slepo. Ovi pak verujuci, prvoj veruju, ostalo ih ne zanima. A naccitani napisali knjigu " Teorija svega ". Rezultat je da i dalje nista ne znamo. Zasto , pa zato jer TEORIJA SVEGA NIJE UKALKULISALA BOGA. Religija i nauka neminovno konvergiraju OUT THERE

profesionalni vidovnjak

pre 10 godina

Djavo ulazi u POZNATE osobe,sta ga briga da ulazi u nekoga koga niko nece da cuje,procita ili saslusa:)Ovaj covek" je hteo da kaze da ne postoji Bog nego da je sve fizika.Na taj nacin,on kao najveci fizicar u svetu je?sta?pa sam Bog:) Sa druge strane,da zivot posle smrti ne postoji i da Bog ne postoji,ja ne bih 16 godina i dva meseca mogao da radim posao koji radim.Moja malenkost je bila moralno duzna da napise ovaj mali komentar,za sve ostalo=imate mozak pa razmislite sami,tj kome je dato da mozak upotrebi na pravi nacin jer ni to nije dato svima.

branko

pre 10 godina

Kada u 21. veku jos uvek citam komentare(vecinom od religioznih ljudi)za primer,kada ugasis i ulalis motor,ugasis i upalis svetlo.radio,coputer...sve mi je jasno.A vama ?

cingele mingele

pre 10 godina

Nije mi jasno kako je on to proverio? Ako nešto tvrdiš moraš dati dokaze. Čist marketing čoveka kojeg je unesrećila bolest a misli da je Bog himself.

Mirkosoft

pre 10 godina

S obzirom da je on zvanicno naucnik, ne vidim valjan razlog da se upusta u religiju i iznosi nedokazivo. Bez obzira na sve njegove diplome i sve sto zna, ipak ne zna sve a ova tema je jedna od onih koje mu nisu jaca strana. A s obzirom na to da se eto i on upusta u takve teme, samo dokazuje da nema sigurnost u svojoj izjavi, vec trazi priznanje od mase. Pokaj se i baci se Hristu u narucje pa neces morati da se brines o zivotu posle smrti.

zorannnnnn

pre 10 godina

Napravicu ja back up vidimo se za jedno 100 godina haha, ne ljudi mislim da moramo uzivati u zivotu koji sada sigurno imamo. A sta posle ovoga dolazi ..... Vidicemo

Koje Ime!

pre 10 godina

Svako ima pravo na svoje misljenje. Medjutim, Hawkings da tvrdi nešto, kao naucnik, ne pripada mu, jer nešto ako nije dokazano (za one koji vjeruju ima dosta dokaza), ne znaci da i treba da ne postoji. Ali to sto je ostao paralizovan do kraja zivota, ne znaci da bog ne postoji ako ga gospodin mrzi!

Washington

pre 10 godina

Stiven Hoking je okoreli ateista, a ateiste bas imaju neku potrebu da ubeduju druge kako Bog ne postoji, kako su sve to gluposti, bez da ih iko i pita za misljenje. Stivene, ako ne verujes u Boga, nemoj se ni zamarati njime... opusti se
(Ger-mann, 22. septembar 2013 18:35)

Pa i crkva vec stotinama godina siri svoju propagandu zasti nebi i ateisti???

Washington

pre 10 godina

Hahaha samo kad vidim koliko ljudi pljuje Hokinga pa nije mi ni cudno sto toliko ginemo u saobracaju! Ljudi misle ima zivota posle smrti pa ajde nema veze ako se brzo zivi.

misljenje

pre 10 godina

jednostavno kad umres vise te nema! kakav raj kakav pakao to su ciste izmisljotine da bi ljudi verovali u nesto...nisam ateist ali verujem u dobra dela i zla..jednostavno sam se opredelio da budem dobar covek jer sto ne zelim sebi nezelim ni drugome uvek pomazem i cinim dobra dela ali to vazi samo za one ko je zasluzuje i .

Žaki

pre 10 godina

Još samo da dodam ...mišljenje ovog nesrećnika ne dele: Bah, Mikelanđelo, Mocart, Šekspir, Hendl, Hajdn, Dostojevski, Njegoš, Patrijarh Pavle, Viktor Igo, Goja, i mngi drugi velikani ljudske misli i kulture. Morao bih satima da pišem nabrajajući njihova imena ali i ovih par je respektabilno. Srećom, civilizovani svet počiva na delima, veri, mislima i filosofiji nabrojanih veličina.

Žaki

pre 10 godina

Stvar je ovde prosta. Gospod je poistovetio odnos između sebe i nas sa odnosom između ljudi, tako da sve što se dešava u vašim životima prema ljudima, i obratno od ljudi prema vama, jeste isto ono što je i između svakog pojedinca i Njega. Ako vas neko najpre ponižava i prezire jer ste siromašni i neugledni; a kada vas u životu materijalno krene tada ste mu interesantni i rado bi vam bio drugar - šta će vam tada takav čovek? Šta će vam neko ko vas je osporavao; ko vam se rugao i ni u čemu nije bio od pomoći i koristi? Potpuno je isto i u odnosu prema Bogu. Ako ste verovali Njega i koliko toliko sledovali Njegovim rečima ovde gde je On još sluga Ljudima, tada su Vam dobre šanse da budete sa Njim i onda kada dođe kao moćni sudija od kog nema beganja. Najzad, i On sam kaže: "Ko ne veruje u mene, već je osuđen" ...tj. neće izbeći onu drugu stranu strašne Istine a to je da je sve Njegovo a ne naše - i On će doći po svoje! A ko će protivrečiti Onome koji migom volje može da ukine Svemir?! No, Bog je izvoleo da to ostavi samo veri kao segmentu ličnosti a ne znanju!

Ne znamo šta je iza smrti! Verujemo! Ko ne veruje pa ima pravo da ne veruje ali njegova vera će mu biti večni izbor! Ko sa Hristom ovde u svetu ne deli zajednicu sa poverenjem u Njegove reči, glupo je da je traži onda kada je bude video! Niti će je tada dobiti. A do tada sa Njim delimo i Njegova poniženja i podsmehe i ruganja... Ako On nije Vaskrsao pa nema većih jadnika od nas koji Ga, iako mnogogrešni, ipak čekamo.

Ivan Grozni

pre 10 godina

"Hoking nikada nije bio osoba koja je verovala u postojanje Boga. Početkom godine održao je govor u kom je naglasio kako je sve stvoreno bez uticaja nekog božanstva."

Ovaj što je ovo preveo je napravio (da li slučajnu) grešku i po koji već put? Svuda možete pročitati i od samog Stivena čuti na snimcima da on još kako veruje u boga, samo taj bog nije iz ni jedne ovozemaljske relgije. To je mala, ali vrlo značajna razlika.

albert

pre 10 godina

Gospodo vernici da li ima jedan među vama na ovom svetu koji ima čvrst, neoboriv, koji se može pokazati, dokaz da bog postoji? Jedan, jedini.
Gospodo vernici, zar vam nije ni sekundu čudno da istorija u vreme Isusa ne registruje nikakvog čudotvorca sa tim imenom. Ima li delije koji če nabrojati pet istorijskih dokaza da je Isus kakav se opisuje u Novom zavetu zaista tada živeo i činio čuda?
Gospodo vernici, kako ste postali to: kroz lično iskustvo ili tako što vam je pored nacionalne pripadnosti i njiva to ostalo od oca? Da ste se rodili malo južnije vaš bog bi se zvao drugačije jer bi vam on ostao od oca.
Gospodo vernici ja sam protiv komunizma zbog zločina koji su učinjeni u njegovo ime. Da li postoji u istoriji jedan hrišćanin koji je to prestao da bude zgrožen milionima ljudi, žena, pogotovo žena, i dece, ubijenim u ime njegove vere?Navedite krvnika u istoriji koji nije imao pored sebe popa kao pomoć i podršku . I to vam nikada nije zasmetalo?

DUH

pre 10 godina

Sta ja da vam kazem doziveo sam klinicku smrt i proglasen mrtvim gde sam proveo nekoliko sati u mrtvacnici kada sam imao 5 god,tokom 80tih kada se u mene zakucao jedan trazeni manijak koji je jurcao motorom na trotoaru blizu vrtica, namerno na decu na pun gas pa popegne.

Pricalo se da ga nikada nisu uhvatili jer je tada policija bila kilava kao i danas samo dodju na uvidjaj a medij nisu o tome posvecivali dovoljno paznje kao sto danas objavljuju svaku sitnicu.

Samo sam se probudio na tom metalnom stolu i ugledao plafon sa plavim fenjerom sa jezivom hladnocom koja je strujila mojim ukocenim telom i vristao MAMA!!! neko od medicinskog osoblja je cuo i dozvao pomoc lekara da me ugreju.Doca koje me je proglasio mrtvim kaze da je sve pokusao da me vrati ali pulsa nije bilo samo znam da je taj doca dan posle doziveo infarkt.

Moji roditelji su bili u besvesnom stanju od traume a kada su lekari rekli sin vam je ziv desilo se cudo mislili su da ih tese i smiruju sve dok me nisu ugledali i umalo nisu riknuli bio sam sive modre boje sa crnim podocnjacima kao cedomir ;) tj kao zombi dete iz horor filmova koje gledate >:)

Eee nisam vam reko sta sam doziveo posle smrti hmmmm pa neznam dali smem da vam kazem mozda cete se plasiti do vase smrti da ne umrete...djaba vam vasi roboti i molitve.

Ako vas zanima kliknite [preporucujem] ako nezelite [nepreporucujem] onda necu da vam gubim vreme u vasim filozofiranjima i foliranjima.

zzz

pre 10 godina

Koja je verovatnoca da su ljudi od pre vise od 2000 godina, sa umovima koji nisu u stanju da kontempliraju smisao ove izjave, znali vise od coveka koji je u stanju da u svojoj glavi odradi kalkulacije i simulacije koje ne mogu ni mainframe racunari da izvedu?

get up_stand up

pre 10 godina

Kako iz vode nastaje elektricna energija?! Iz vetra, sunca..?! Otkud iz oblaka munje?! Tesla je zivi dokaz Boga. . . A ko ne veruje u Teslu, ne veruje ni u nauku! ;)

unbiased

pre 10 godina

Bog je realno napustio Zemlju nakon Darvina, i saznanja o Big Bengu i velicini kosmosa. Sve sto je sada je prelazno stanje. Dajte covecanstvu par stotina godina, i na Jahvea i Zevsa ce se gledati na isti nacin. Neverovatno je koliko zlih reci ovde ljudi upucuju prema Hokingu. On je jedan od najvecih umova danasnjice, i zasluzuje postovanje iako se njegovi stavovi ne podudaraju sa vasim.

Dujle

pre 10 godina

Gospodin Howking ocigledno ima argumente da ne veruje u Boga.
Ako probamo da zaobidjemo njegove razloge, shvaticemo prvo njegov argument jer "ko je taj Bog ko me je osudio da zivim kao paraliptik". Ko god da je, "ja ne verujem u njega, kao sto ne verujem u zivotnost paraliptika" Ludnica mixa emocija. Strah od smrti je ipak vodeci. Sumnjao ili ne sumnjao, tu je.

boki

pre 10 godina

Zovem ga na slavu u Hercegovinu da mi objasni kako svestana voda stoji u boci godinu i ne pokvari se,uspem na istoj cesmi drugu bocu indenticnu,nemoze 15 dana izdrzati pocme da bazdi i zeleni.Licno eksperimentisao sad dal je do mene i moje vere ili pop znao "kung-fu"ne znam,ali tada,bilo mi je doslo da je nosim na analizu.Pokusao bi opet nego mi je stari paroh umro a ovom mladom cini mi se slab "kung-fu" vozi mecku pa ostao bez kondicije steta mlad covek.

pitanje za vjernike

pre 10 godina

„Ako bog želi, a ne može da
iskoreni zlo, onda nije svemoguć. Ako može, ali
ne želi, onda je zao. Ako Bog može i želi da ukine
zlo, otkuda onda zlo u svetu? Ako bog niti može
niti želi, onda zašto ga zvati bogom?“"

Jovan

pre 10 godina

Koliko samo zajedljivih, negativnih komentara, koliko samo zajedljivih misli upucenih na racun ovog briljantnog naucnika. Stiven Hoking je jedan od ljudi koji je nauci dao veoma puno. I jedan od ljudi retkih koji je Javno opovrgao neke od svojih teza. Prema tome, to dovoljno govori o njegovoj velicini. A mali, mizerni, opskurni ljudi, kojima je izgleda jedini smsisao postojanja da nekog omalovaze, takvu velicinu ni briljantnost uma nece dostici, pa sve i da imaju 100 sadasnjih i jos toliko narednih zivota. Oni koji se najvise busaju u to da je religija 'temelj ljubavi' pokazuju cesto veoma visok stepen netolerancije. To se vidi i iz mnogih komentara, ovde. Sto se tice same teme clanka, i teze koju Hoking postavlja...iskreno, kao ateost ne verujem u postojanje ni jedne vise sile koja je izvan emprijskih naucno saznajnih procesa ispitivanja i dokazivanja, Priroda jeste 'sila', ali ona je podlozna nucnom saznajnom ispitivanju, istrazivanju. Prema tome, priroda nije 'Bog' niti 'Bogovi'. Ne verujem u posojanje ni Boga ni Bogova. Samim tim ni u 'carstvo nebesko', niti u 'rajska naselja posle smrti'. Niti u to da ljudske duse u tom kontekstu nastavljaju svoju egzistenciju posle smrti.I to naprosto nema veze sa onim da li ljudski mozak moze da nastavi egzistenciju ili ne, jer kao sto Hoking ukazuje mi znamo svega 10% o nacinu funkcionisanja ljudskog mozga. Prema tome, meni je logicnije da mozak nastavi sa egzistencijom posle smrti u nekoj formi(npr kompjuterskoj) a ne 'dusa'.

pa šta

pre 10 godina

Kada zaspite i ujutru se probudite bez sna izmedju, e sada to izmedju produžite u beskonačnost, videćete da skoro svaki dan umiremo i da to i nije tako strašno. :-)

Vlada

pre 10 godina

(Jova, 22. septembar 2013 21:55)

E Jovo, ala si ga odvalio sada. Ako veruješ u postojanje Boga, koji je rezon da se čovek samo jedanput rađa? Šta dobija time?
Po meni ima više rezona da se rađa mnogo puta da bi mnogo stvari mogao da nauči i kod sebe ispravi. Rađati se jednom je jednako onda slučajnosti!!!
Zašto bi Bog to radio, i puštao ljude da se pate u jednom životu ako ništa od toga ne dobijaju???

Mike

pre 10 godina

Dobro, možda Hoking ne forsira sam tu teoriju o nepostojanju icega, mozda ga novinari pitaju, pa on odgovori sta misli.

Opet, ocigledno je da kao genijalac ima uticaj na ljude. I to je okej, sasvim.
Međutim, kao sto rekose u filmu "Sedam velicanstvenih" - "Nobody throws me my own guns and says run. Nobody." Naravno da mi niko nece nametati misljenje, niti u sta cu da verujem. U sta veruje Hoking njegova je stvar.

I, sad, sta cemo sa Ajnstajnom, Teslom, Njutnom, koji su, na svoj nacin, verovali u postojanje vise ili ili boga? Eto, sa jedne strane imamo njih, sa druge Hokinga, Ziku, Miku, koji ne veruju... Gde to vodi?

bp

pre 10 godina

Meni je lepše da verujem da život ne prestaje posle smrti i da ćemo se svi sresti jednog dana na nekom boljem mestu, nego da je smrt kraj. Šta je onda smisao života?!

Sasa

pre 10 godina

Svako uporište religija u istoriji čovječanstva (vremenske nepogode, zemljotresi, astronomija, bolesti, itd.) nauka je uspijevala da raskrinka. To je činjenica. Nakon raskrinkavanja kreacionizma (putem genetike, antropologije, arheologije) posljednje utočište religije jeste čovjekov um, percepcija i zagrobni život. Tvrd orah za nauku, ali ne i nesalomljiv.

Svi vi koji toliko strastveno doživljavate svoju percepciju prisustva nekog višeg bića ili sile pođite od toga koliko je ljudskom percepcijom jednostavno manipulisati. Samo jedna čaša alkohola vam mijenja percepciju i pojam realnosti, a da ne pričamo svim ostalim načinima putem kojih je moguće iskriviti realnost posmatrača. Jedan običan snop elektromagnetnog zračenja na određeni dio mozga je u stanju da dovede do halucinacija i osjećaja metafizičkog prisustva višeg bića ili sile. Problem ljudi koji vjeruju u religijske dogme jeste ograničenost u granicama sopstvene percepcije.

Aleksandar Simic

pre 10 godina

Svaki oblik mišljenja,(nauke,relifije)potekao je iz filozofije.Nauka kaže,nema Boga,jer ne može da dokaže njegovo postojanje.Vera čovekova kaže,nauka ne može da dokaže postojanje Boga,jer je Bog stvorio prirodne zakone i on je iznad njih.Bog je iznad svega što čovek može ili ne može da zamisli inače ne bi bio Bog,zar ne?Postojanje Boga je stoga filozofsko pitanje koje se odnosi na svakog čoveka posebno.Ja verujem u Boga.Za mene je krajnje glupo da se ogromna energija koja pokreće sve oko nas pa i nas same raspline i nestane bez traga. A naučnici neka mi odgovore,kakva je to sila koja pokrene ljudsko srce da kuca određen broj godina,a potom ono samo stane.I niko ga više ne pokrenu.Slažem se sa Hokingom da je telo samo oklop za mozak i da je u mozgu sva tajna.

канаринац

pre 10 godina

Кад си се родио цео свет се радовао, само си ти плакао. Живи тако да кад умреш цео свет плаче а само ти славиш...

gologomez

pre 10 godina

nekada je ovo znao svaki prvačić. al otkada su populisti i crkva uzjahali na vlast, i uveli nove vrednosti tipa da njeguješ veru i tradiciju i da si spreman zato da ubiješ i umreš i da misliš kako si član neboskog naroda - narod zatupio, zaglupio, zastranio, zaprimitivio - pa je vest da naučnik tvrdi kako je religija bajka. da, bajka. naša nacionalna ideologija počiva mitu, laži i bajci pa nam nauka ne valja jer nam govori istinu, a mi bi smo radije da živimo u bajci.

Laky

pre 10 godina

Kako si stvoren prvi put????od kapi tekucine(semena)
pa zar mislis da neije moguce da budes opet stvoren!!!?
dovoljan ti je dokaza cvece i trava.....kada se osusi i nestane,onda mu sipas vode i ono ponovo zivo i raste!!!
Ali to samo on sa razumom shvacaju!

javni neradnik

pre 10 godina

bog kakvog crkva zamislja ne postoji, ne postoje cuda i vaskrsnuca. isus je pak bio genije. dusa postoji ali je ona visedimenzionalnog tipa tako da ne mozemo da je shvatimo jer smo zakucani mozgom u materijalni 3d svet. pogotovo ne mozemo da shatimo dusu posmatrajuci "trenutak smrti" jer trenutak ne postoji u visim dimenzijama

Đorđe

pre 10 godina

U svakom kvarku postoji informacija koja određuje na koji će način ta čestica da stupa u interakciju sa drugim kvarkovima formirajući nukleone. Isto tako svaki nukleon ima parametre po kojima interaguje sa drugim nukleonima formirajući različita atomska jezgra. Preko nukleusa do atoma, od atoma do molekula, dolazimo do najsloženije stvari u univerzumu, a to je život sačinjen od kompleksnih proteina, DNK i ribozoma.
Pogledajte kako su u jednoj oplođenoj jajnoj ćeliji smeštene sve informacije o tome kako će se ona deliti i kako će se u toku embrionalnog razvića određene grupe njenih potomaka menjati i formirati organe i sisteme organa. I sve je to, na neki način "kodirano" unutar lanca DNK.
Ako počnemo malo abstraktnije da razmišljamo i krenemo unazad, doćićemo do zaključka da su u ranim fazama postojanja kosmosa, kada su postojali samo kvarkovi, u njima na neki način bili smešteni podatci o tome kako da se razvijaju od najelementarnije čestice pa sve do onoga što postoji danas, a to je biće koje poseduje intelekt i svest - čovek.

Kombinovanjem biohemije, hemije i kvantne fizike sa prostom logikom dolazimo do zaključka da je svemir stvoren sa razlogom, a taj razlog je razviće inteligentne vrste koja je sposobna da razmišlja van prostora i vremena. Ja smatram da je ljudski intelekt (um, razum, duša) besmrtan i da nije vezan isključivo za materijalni svet, već da može postojati i u nekoj vanprostornoj dimenziji.
Kada dođe vreme, svako od nas će saznati istinu...

Miki

pre 10 godina

Posle dublje analize samoga sebe, shvatio sam sledece: I dalje ne mogu da se pomirim sa tim da Bog postoji, ali nisam nacisto sa tim. Ljudi ipak trebaju u nesto da veruju, ne mora to biti Bog, moze biti priroda, vasiona, nebo, sunce, bilo sta. Bog je po mom misljenju zapravo pitanje morala i etike. Kada ne bi bilo trunke morala ziveli bismo u potpunoj anarhiji sa nesagledivim posledicama. I bas zbog toga prvo razmislimo, tri puta merimo, a jednom secemo. Bog je zato fikcija koja nas sprecava da napravimo neku glupost, on je taj tas na vagi.Od njega se plasimo.Iz tog razloga je ipak dobro da covek sumnja i da iznad sebe ima nesto sto ce ga odvracati od losih misli. Dovoljna je kazna plasiti se Boga, postojao On ili ne..........Kao sto je Makijaveli govorio: ,,Religija je jedan od glavnih stubova vladaoca, nije vazno postoji li Bog ili ne, bitno je da je ona sredstvo vlasti.''

milivejs

pre 10 godina

(Ger-mann, 22. septembar 2013 18:35) Pa upravo zahvaljujuci ljudima poput S.Hokinga i nauci covecanstvo se polako ali sigurno oslobadja mraka u kojem razlicite religije vec hiljadama godina upurno zele da ga zakopaju.

Ateista

pre 10 godina

Niko se više ne uznemiri od vernika kad im neko pomene mogućnost da je to u šta veruju prazna priča. Ako vam je vera toliko jaka šta se onda obazirete na priče drugih? Ili vam vera možda baš i nije mnogo duboka i jaka pa vas svaka priča na ovu temu plaši?

Bonobo

pre 10 godina

@BBO

Ti drevni mudraci su mislili da Zemlju nose slonovi koji stoje na kornjači, mislili su da bolesti izazivaju demoni ili loša karma, a njihovi savremenici su u proseku živeli 23 godine pošto su umirali od gripa, boginja, kuge, malarije, dijabetesa, žutice i sl, bolesti koje su ove naši priglupi naučnici stavili pod kontrolu, pa je sada prosečni živtni vek tamo gde se nauka sluša oko 84 godine, uz internet, grejanje, tekuću vodu, zdravstveno osiguranje, GPS, laptope, automobile, avione, sletanja na Mesec, Mars, Titan, Veneru, nanotehnologiju, transplantaciju srca, penzijsko osiguranje, penu za kupanje, sladoled od vanile i još mnogo, mnogo toga...
Mani me tih drevnih mudrosti!

nevjernik neuvjereni

pre 10 godina

Nevjerovatno kako jedan intelektualac moze da bude bas toliko ispranoga mozga.Kao i oni koji ne mugu da vide dalje od biblijskih citata i oni koji slijede moderna materijalisticke filozofije ostaju slijepi zahvaljujuci dogmi .Neizljecivo.

Joca 011

pre 10 godina

... Nistavilo,pravo nistavilo i pre rodjenja i posle smrti.Ako neko ima neki dokaz,neku tvrdnju,teoriju...neka kaze ...
@ (eto, 22. septembar 2013 21:19)
* * *
Sa Pravoslavnog stanovišta,
život pre začeća ne postoji (da naš život ne postoji oduvek, nije teško prihvatiti).
- Duša je nematerijalna, nebiohemijska, nemedicinska. (Ako je telo hardver, duša je softver.)
Duša oživljava telo, duša je čovek. Dušu daje Bog i spaja je sa telom po začeću. Duša je besmrtna.
- Telo ima dve etape postojanja. Prva je od začeća do smrti (degradacije tela), a druga od vaskrsenja. Vaskrsenje je čin ponovnog zadobijanja telesnosti i pridruživanja duši. Svi ćemo da vaskrsnemo i potom ćemo živeti večno, i crni i beli, i lepi i ružni, i dobri i zli... Kako i gde, to je već pitanje.
* * *
Tako da,
ima Ko je na sve mislio i rešio na Božanski način.
Naše je da živimo lepo, da se radujemo životu, da i drugima pomognemo u tome.
.

ateista SRBIN

pre 10 godina

naj fora je kad ja kazem da sam ateista pitaju me likovi a jesi SRBIN ili sta si toliko o vernicim nasim malo van teme ali to je to

minja ki

pre 10 godina

@ to Dejan. Baš bi bilo logično da ako se broj ljudi povećava da se broj drugih vrsta smanjuje.Hej, ne zaboravi tu i biljke.Prilično koplikovano, zar ne?;-)

Gumeni

pre 10 godina

Gosp. Hawking vjeruje u Boga, ali ga i istinski mrzi jer ga direktno krivi za svoje fizičko stanje... Upravo je zato toliko žustro njegovo protivljenje bilo kakvom postojanju ikakvog božanskog utjecaja da je u stanju često riskirati svoj ugled iznoseći činjenice van zdrave pameti. Istinska inteligencija osobe odražuje se u otvorenosti uma, dok Stevan svoj egocentrično zatvara

čovek

pre 10 godina

neverovatno, ćovek je izneo svoje viđenje realnosti, svoj stav i mišljenje ... on ima prava na to ako i svi mi ostali ... ako već ne možete da "čujete" da neko misli drugačije, onda bi bilo minimum korektno i ljudski da izostavite omalovažavanja koja uključuju njegovo fizičko stanje ...

neki komentari prelaze granicu normalnog i idu u krajnost mržnje i vređanja ... dajte bar malo razmislite pre slanja komentara !

Punmik

pre 10 godina

Vera u bogove nastaje kad čovek postaje svestan sebe i svog kraja za razliku od životinja. Na taj način omogućuje i olakšava dalji život , u protivnom psiha teško izdržava činjenicu o konačnom kraju nakon smrti.

Jovan

pre 10 godina

"Po veri tvojoj neka ti bude."
Ja jesam sin boziji, kao i svako od nas, a posto se kroz celu Bibliju navodi da su sin i otac jedno, iz toga sledi da JA JESAM BOG. Bog Izraela je JA JESAM, na starojevrejskom YHVH, kasnije na novojevrejskom Jehova, pa preko starogrckog i latinskog do engleskog Jesus, na srpskom Isus. Isus je prosto ime Boga Hrista (Krista koji je savrsena bezgranicna cista LJUBAV). Hrist se budi u svakome od nas, a jedini nacin da se Bog probudi u coveku je prolazak kroz pakao materijalnog sveta. Rat je u tom slucaju Bozija operacija bez anestetika. Bog nije van coveka tamo negde,Bog zivi u coveku i budi se prolazeci kroz pakao zivota. Bog je zrtvovao svog jedinog sina iz ljubavi, a njegov sin je covek tj celokupan ljudski rod jer mi smo svi JEDNO, svi smo BRACA u BOGU. Ja ovo znam iz iskustva jer sam iskusio Boga koji je ljubav, tada su svi oko mene istovremeno postali zivi Bog, prema tome mi nismo neka nebitna crvljiva cestica na nekoj nebitnoj planeti, covek je ceo univerzum u jednoj kapi i cela svrha je pronalazak SEBE tj zivog BOGA tj LJUBAVI. Kada god ti neko kaze Bog je tamo negde van tebe, on te laze. Isus Hrist zivi u tebi i kroz tebe. Niti je na nebu niti u crkvi niti u ikoni niti u kandilu, Bog zivi u coveku i covek je Bog. Prema tome koji od nas veruje da je dosao od crva vraca se crvu, koji od nas veruje da je dosao od Boga vraca se Bogu, na kraju svi se vracamo Bogu cak i ovi sto veruju da su dosli od crva samo ce povratak trajati malo duze.Amin

djukic

pre 10 godina

Najjaci mi komentari tipa, eto naucnici ne mogu da otkriju kako je nastao zivot, a sa druge strane veruju da je ga coveculjak sa bradom stvorio carovnim stapicem hahahaha inace to je dokazano, pise u nekoj knjizi koju zovu sveto pismo...valjda je taj coveculjak napisao...ili nije a? Jedni veruju a da ne posumnjaju, a drugi preispituju sva svoja znanja, valjda je ovaj drugi metod bolji jer da ga nije bilo i dalje bi ziveli u pecini pored vatre, mislili bi da je zemlja ravna ploca a da su zvezde duse nasih predaka itd...e moji ljudi neobrazovani.

Srđan

pre 10 godina

Smrt po mom dubokom intuitivnom saznanju ne postoji. Ona je izmišljena da bi se ljudi plašili. Smrt ne možeš da znaš, jer niko nije bio tamo. Da li postoji ili ne možeš da veruješ ili ne.
Postoji samo život. Mi smo svi deo tog života. Ili jesi ili nisi živ i to je to.
Strah treba da imamo od toga da budemo mrtvi duhovno a samo formalno živi.
U ostalom Vilijem Šekspir je dobro napisao, 'Julije cezar": 'Kukavica umire hiljadu puta a hrabar čovek samo jednom..."

Istina

pre 10 godina

Verovanje da nešto unutar nas nastavlja živeti posle naše smrti i verovanje u besmrtnost ljudske duše (memorisan u kompjuteru) ili duha zapravo su nespojivi. Ako nešto u nama živi i nakon smrti, čemu onda služi uskrsnuće koja čitamo u Bibliji i koja su obećana u budućnosti??!? Dakle to je nespojivo. Naravno ovo je sa biblijskog kuta gledano, a ne naučnog. No i ovo pisanje ima svoju svrhu jer pomenuti gospodin filozof pokazuje zrnad verovanja u život nakon smrti tj pokazuje neku vrstu VEROVANJA U NEŠTO!!! E to nešto stoji u Bibliji koju on uporno odbija od sebe sa svojim biserima negiranja Boga.

U Bibliji, naprimer, stoji da Lazarova sestra Marta (biblijska ličnost) nije verovala da je njen brat nakon smrti nastavio živeti u duhovnom području. Ona je verovala u uskrsnuće. Kad joj je Isus obećao: ”Tvoj će brat ustati“, Marta je nato rekla: ”Znam da će ustati o uskrsnuću u poslednji dan“ Jovan 11:23, 24.

Isto tako, kad se vratio u život, Lazar nije pomenuo nikakvo iskustvo iz zagrobnog života. On je jednostavno bio mrtav. ”Mrtvi ne znaju ništa“, piše u Bibliji. ”Nema rada ni mišljenja ni znanja ni mudrosti u šeolu ,opštem grobu čovečanstva, u koji ideš“ (Propovednik 9:5, 10).
Dakle, prema Bibliji jedini lek za smrt je uskrsnuće, a ne memorisanje nečega, po mudracu, u nešto.

Sreten

pre 10 godina

Budite sigurni da ce gospodina Hokinga pamtiti makar 1 sekundu vise nego sve vas koji ga pljujete i kritikujete. Gospodin je napisao vise knjiga nego sto je vas vecina procitala. Ali i to nije merilo za pamet. Merilo za postovanje je da je izneo neke ideje koji su naucno potvrdjene i koji su zasada opste prihvacene. On i svako od nas moze iznositi svoje ideje bez bojazni sada a ne kao sto se u proslosti desavalo, setite se samo Dj. Bruna koga je crva spalila zbog ideja koje je promovisao.
Poenta je da se ideje kritikuju odbaciju ili prihvataju bez posledica po zivot
i da je zivot lep i da ga moramo iskoristit za nase i opste dobro kao sto je Hoking uradio sa svojom teorijom.
Moje postovanje svim idejama Hokinga i ostalih koji traze istinu.

Deki

pre 10 godina

Stiven Hoking je medijski hajp. Neki ljudi veruju u Boga, neki u prirodu,neki u nauku, a neki u naucni autoritet koga forsiraju mediji.
Vera u nesto je stvar licne odluke. KAd jednom odlucite u nesto da verujete cela vasa realnost ce poceti da se odvija u skladu sa vasom odlukom.

Banovo Brdjanin

pre 10 godina

Mnogi ateisti tvrde da duša ne postoji zato što instrumenti nisu otkrili dušu. To nije valjan argument jer ni junak video igrice takođe nema ništa što ga razlikuje od pozadine te video igrice, a ipak jeste različit.
Junak video igrice različit je od pozadine jer ima svog kontrolora - gejmplejera, koji mu vuče konce.
Ljudi koji su otišli kod hipnotizera da vrate sećanje na periode pre života (Knjiga - Putevi duše Michaela Newtna može da se nađe na netu), tvrde da duša postoji, ali da ipak nije u telu već je gejmplejer. Dakle mi postojimo paralelno u dve dimenzije. Kada smo ovde ulogovani u telo, tamo smo pasivni gejmplejeri i obrnuto. Fizika podržava postojanje više realiteta. Ja razumem da mnogima deluje ta priča čudno, ali čudna je i ateistička priča da je sve nastalo iz nekakve pra praloptice sa beskonačnom gustinom i pritiskom (odakle i praloptica i gustina i pritisak to se ne kaže nego je valjda ni iz čega), i da se svemir eto zbog toga širi 13,5 milijardi godina i to sve brže.
Umesto da ateisti vuku na svoju vodenicu, a vernici određenih konfesija-svako na svoju, najbolje bi bilo boriti se za sekularnu državu u kojoj niko ne bi imao monopol. Uz poentu da čovek jednostavno ne zna. Dok smo živi ne znamo i čovečanstvo neće znati ni za 1000 godina.
Inače Tesla, drugo najveće ime u fizici, bio je ubeđen da mi ne stradamo potpuno posle smrti već da jedan deo nas zauvek ostaje.

ZokiTamnava

pre 10 godina

pre neki dan na nacionalnoj geografiji davali su dokumentarac rađanje zemlje,sve lepo objašnjavaju ali stvaranje mikroorganizama nemogu da objasne otkuda su se našli u dubokim vodama tek nastalih okeana,pa bih zamolio ove što tvrde da nema Boga i da je sve stvoreno slučajno da pogledaju dokumentarac
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (realan, 22. septembar 2013 21:03)

Ako bog postoji (u sta sumljam) onda je sve to smislio i za to zaduzan. Ali hvatati se za stvari koje "jos" ne razumemo je bezveze.

mmmmm

pre 10 godina

Sto se ovaj veliki um ne drži fizike.. postoje stvari van naše percepcije.. ne verujem baš da smo savršeni organizmi i da sve znamo.. podsecanja radi ni tamnu materiju ni energiju ne poznajemo do skoro.. a o njenom razumijevanju ni reći.. a kamoli onda o nekim još većim stvarima.. mislim da se gospodin hoking uz svo dužno poštovanje prema ovom velikom naučniku .. malo ipak zaneo...

Tantor

pre 10 godina

Nažalost, čovjek je osim što je fizički hendikepiran i duhovno je osakaćen. Kada netko ustvrdi da su znanost i bog nepomirljivi taj ima ozbiljni problem. Jer on nije mislio na neku specifičnu religiju nego baš na nepostojanje neke više sile reda u svemiru. Bez te više sile reda sve bi preuzela entropija. Neki tu silu nazivaju bog, neki drugačije. Međutim svi koji imaju mozga ne negiraju takvu silu. Čovjek čak i ne mora biti religiozan pa da dođe do takvog zaključka. Prava znanost i znanstvenici ne negiraju tu činjenicu nego se trude objasniti je znanstvenim metodama a ne religioznim putem. Toliko jednostavno, a tako teško za shvatiti. Žalosno.

Mare

pre 10 godina

Mozak je ko ram memorija, ugasi napajanje, sve se izgubi iz nje. Ugasi telo, sve nestaje iz mozga. Zato pre smrti, copy-paste u racunar, pa nastavi da egzistiras, ili brate restart, pa budi kao sto neko rece konj na livadi.

Logika?

pre 10 godina

najzad da neko ovo kaže javno i otvoreno, dokle će se budale zanositi glupostima...život posle smrti...pa kako je to moguće, ako je smrt, onda je smrt...i tu nema više života...čista logika...
(kokobill, 22. septembar 2013 18:40)

I prije si bio mrtav, pa si se rodio - zivot poslije smrti. Kako je moguce da si se rodio? Smrt je smrt. Logicno, zar ne?

realan

pre 10 godina

pre neki dan na nacionalnoj geografiji davali su dokumentarac rađanje zemlje,sve lepo objašnjavaju ali stvaranje mikroorganizama nemogu da objasne otkuda su se našli u dubokim vodama tek nastalih okeana,pa bih zamolio ove što tvrde da nema Boga i da je sve stvoreno slučajno da pogledaju dokumentarac

ICXC-NIKA

pre 10 godina

Ako se pazljivo procita clanak, zapaza se da se u njemu provlaci sledeci redosled: da on (Hoking)...misli...da je izjavio...da (ne)veruje. To nisu fizicki dokazi. To su (samo) njegove...misli...izjave...(ne)verovanja. Zapravo, ceo taj sled, dusevno-duhovnih radnji, od misljenja do (ne)verovanja, dokazuje samo jedno (i nista vise) da je Hoking covek-jedan od oko 7 milijardi ljudi od kojih svako moze misliti i verovati kako zeli.

Goran

pre 10 godina

Postoji nesto sto se zove EVP ili"Electronic voice phenomena" cudni glasovi koji se javljaju na nekih 740 MHZ.
Pretpostavlja se da je ovo frekvencija na kojoj je moguce uci i razgovarati sa duhovima i umrlim ljudima u visem univerzumu oko nas.

PRojekat je zapoceo Nikola Tesla.
"The mysterious signals that Tesla received could be linked to what is now known as Electronic Voice Phenomena (EVP). Tesla was one of the first men to experiment with the necessary electronic receiving equipment. The very same equipment, albeit more sophisticated than Tesla had access to, is being used today to receive EVP. "

Evo detaljnog clanka:
http://www.bibliotecapleyades.net/tesla/lostjournals/lostjournals05.htm

Nakon Tesline smrti puno ljudi je nastavilo ovo otkrice istrazujuci EVP ili "Fenomen Elektronskih glasova".

George Meek,Klaus Schreiber,Jules and Maggie Harsch-Fishbach su tokom 1980-1990 godine dokazali da zivot nakon smrti postoji i za to napravili spravice za razgovor sa duhovima u visem univerzmu.

A sve je to krenulo od pocetnih 740 MHZ.

Ako bismo ziveli u 12-om veku da li bismo mogli dokazati ljudima u 12-om veku da je zemlja okrugla ne ravna?Sa Nikolom Kopernikom je to dokazano i izumom teleskopa.

Ako bismo ziveli u 15-om veku da li bismo mogli dokazati da ce ljudi leteti 5000 km na sat?Ubili bi nas tada i stavili u ludnici.Avion u 20-om veku je to dokazao.

Tako da zivot nakon smrti za sada ne postoji.Zasto?Zato sto zivimo u 21-om veku.

pobegao glavom bez obzira

pre 10 godina

(Ger-mann, 22. septembar 2013 18:35)
Ateisti imaju obicaj da ubedjuju ljude da bog ne postoji? I pored toga sto ih niko ne pita? Pa ko gradi crkve, gura se u politiku, ekonomiju, obrazovanje? Ateisti ili vernici?

D61

pre 10 godina

Naravno da ne postoji, hajde da uklučimo mozak. Imaš jedan život i sam si gazda svega što ti se dogadja, jal' diluješ, jal' trguješ, jal' sediš kući i čekaš da padne plafon.

Yerucham Krustofski

pre 10 godina

Ceo univerzom nastaje iz jedne četice koja kao nekakvo seme eksplodira i stvara zvezde i planete.. Ateisti ovo shvataju kao početak svega, ali ako je to tako, onda se pitam otkuda je stigla ta čestica i kako je nastala iz ništavila? Bojim se da mi ništa sa sigurnošću ne možemo da tvrdimo, ljudi ne mogu razumom da proniknu u suštinu bilo koje stvari koja ih okružuje...

Dejan

pre 10 godina

Previše arogantno je tvrditi i uveravati druge da ničega nema posle smrti. Isto se odnosi i na one koji tvrde suprotno. Ostaje nam samo da verujemo ili ne. Samo bez ubeđivanja.

BBO

pre 10 godina

Cenim Hokinga ali mislim da su religija i nauka konvergentne. Mnogo je misli mudraca sa istoka koji su istinu empirijski doziveli a naucnici su sve blizi drevnoj mudrosti. Naravno pomeranje je u promilima tako da danasnja nauka ovim tempom moze ocekivati da 52.347 ac bude tamo gde su mudraci bili 5.000 bc.

Razmisljam

pre 10 godina

Ako je mozak kompijuter,ko je napravio taj kompijuter?Jel moze neko ko nema intelegenciju i mozak?

Svi smo mi mislili kada smo bili u majcinim stomacima da necemo nikada izaci i da nema drugi svet...

Jova

pre 10 godina

Stivene, vreme je da ti neko kaže da si intelektualno, ipak, ograničen. Šta ćeš, takva ti karma. Gospod postoji, a i život posle smrti. Ne kroz reinkarnaciju, jer se svako rađa samo jedanput. I živi večno. Ko ne veruje, imaće priliku da se uveri.

svidja ti se...

pre 10 godina

po meni veoma neozbiljna tvrdnja,bez obzira od koga da dolazi..nisam religiozna osoba a jos manje smatram da je ovo obavezno i religiozno pitanje,iako ima dvoljno dodirnih tacaka..svako od nas moze slobodno sam da izabere svoje uverenje po pitanju smisla zivota i smrti,sto znaci i ziveti u takvom uverenju..e sad,svima nam je (nadam se) poznato da smo i mi ljudi deo jedne beskonacne energije koja je neunistiva i moze da se izrazava kao vidljiva i nevidljiva..ono cega je verovatno manje ljudi svesno je da postoji jedna "kolektivna kozmicka svest" koja funkcionise kao ogroman svesni kvantni kompjuter,za sada jos uvek ne znamo ko je njegov "stvoritelj i programer" i kako i kada je taj program pokrenut..osim toga za nas je i centralno pitanje sto znace pocetak i kraj "naseg zivota" u ovoj dimenziji gde vreme igra veliku ulogu..moguce,da posle fizicke smrti jednostavno samo napustimo nasu simulaciju i egzistiramo i dalje u nekom podrucju van nase virtualne stvarnosti kao nevidljivo ali svesno energetsko bice...(±)

eto

pre 10 godina

Isto prica vazi i za period pre rodjenja.Gde smo bili?

Svi pricaju,nakon smrti ides ovde,ides tamo...a niko ne spominje najduzi period (14 miliardi je star univerzum) gde smo mi bili svo to vreme?

Jel pamti neko gde je bio?Ima li coveka koji zna gde je bio svo to vreme?Pre se moze dokazati nase postojanje pre rodjenja,nego li nakon smrti,jer mi mozemo da komuniciramo dok oni koji su umrli ne.

Kako neko moze da tvrdi da pre rodjenja nema pojma gde je bio al zato posle smrti 100% zna gde ce biti?

Ko to sa sigurnoscu tvrdi da postoji zivot posle smrti,a sa druge strane nema pojma o zivotu pre rodjenja.Kako opisujemo period pre rodjenja...nistavilo.

Nistavilo,pravo nistavilo i pre rodjenja i posle smrti.Ako neko ima neki dokaz,neku tvrdnju,teoriju...neka kaze.Za mene je ova teorija o postojanju zivota posle smrti obicna bajka,lek za one koji se plase smrti,ublazavanje bola posle gubitka drage osobe...jos kad se uzme u obzir da od te price neko zaradi nov mercedes,ma sta nov ima za NAJNOVIJI.

Tralalala

pre 10 godina

Najinteresantnije je da je tvrdnja ovog coveka da je svet nastao ni iz cega tj Velikim praskom i da je svemir bezkonacan. Ko je ovde onda nelogican!

ja

pre 10 godina

Covek je, izgleda, vec iskusio smrt pa zna o cemu govori... Nijedan covek ne moze da tvrdi ovako nesto sa sto posto sigurnosti, ma koliki velik IQ da ima!

Filip

pre 10 godina

Za sve one koji tvrde da niko ne moze da dokaze da Bog ne postoji ili da nema reinkarnacija i slicnih stvari: Ne dokazuje se da nesto ne postoji ili da neceg nema, vec suprotno. Dokazuje se samo da nesto postoji, da neceg ima, da neka hipoteza vazi itd.

ZokiTamnava

pre 10 godina

Bajka, ali samo u ovom realmu. Ako smo vec jednom nastali ni iz cega, zasto se to ne bi ponovilo beskonacno puta u nekom Multiverzuumu? Prema zakonu verovatnoce, i najmanje verovatan dogadjaj koji se jednom desi desice se bezbroj puta u beskonacnom sistemu. Zna ovo i Hoking mnogo bolje od mene, pa je moj zakljucak ili da nije dobro interpretiran ili da je mozda malo prolupao. Ipak se sve svodi na to ko u sta veruje. Ja sam ateista, ali verujem u kontinuitet postojanja. Tamo gde nema mene, nema ni mraka, posto nema mene da ga opazim. Za mene postoji samo neprekidnost postojanja. Ne znam zasto se pojedini naucnici u zadnje vreme mesaju u posao filozofa na nevest nacin. Samo neko ko nije procitao neko ozbiljno filozofsko stivo moze da bude fasciniran ovakvim ad-hoc kvazifilozofskim tvrdnjama.
(kontrapunkt, 22. septembar 2013 18:28)

Prvo ne razumem sta hoces da kazes.

Drugo za postojanje Multiversa nemamo dokaza, iako i Hawking u njegovoj zadnjoj knjizi tvrdi da takav postoji.

goran

pre 10 godina

Ја незнам ко овог човека уопште узима и сматра за озбиљно,прво његове теорије се редом руше као куле од карата ,Бог у кога неверује га је због толике хуле казнио таквом болешћу(да би га привео на покајање)која је иначе смртоносна у 99,% случајева,тако да у животу ништа није случајно, а овај човек који има пребујну машту нас убеђује да је свет постао из ничега игром случаја? пази само да му не поверујем !!!

Alf

pre 10 godina

Jel moze neko ovom deckonji da kaze da su sve nauke pa i njeova fizika, nastale iz Filozofije, koja je dokazala postojanje Boga! Samo zamislite osobu koju najvise volite, koja vam najvise znaci u zivotu. Zar mislite da je ona samo dobra kombinacija mesa, krvi, kostiju, H2O... Samo trulo meso kad umre i nista vise... vecna prasina?
Ja ne!

čovek

pre 10 godina

(kontrapunkt, 22. septembar 2013 18:28)

Ne razumeš najbolje qvantnu fiziku i moguću posledicu ili Multiverzum ... kolaps talasne funkcije se dešava istovremeno u svim mogućim Univerzumima ... statisktika nam govori o beskonačnom broju ... moguće je da u konačnom broju i posle tvoje smrti ovde, neka osoba koja je vrlo slična tebi ali nisi ti, i dalje postoji ... ali to nema veze sa tobom jer ti živiš u ovom Univerzumu i kada umreš ovde, sve što si bio ti postaje materijal za funkcionisanje biosfere ove planete ... život posle smrti i raznorazna božanstva i verovanja su lična stvar ... ko želi da veruje - njegov izbor ... problem je u ovim paradržavnim institucijama za uspostavljanje religijskih rituala, da ih ne imenujemo pojedinačno ...

stefan

pre 10 godina

njegovo misljenje o smrti se usko povezuje sa njegovim misljenjem o samom sebi , ako kaze da postoji zivot posle smrti onda to znaci da je ceo zivot proveo u strahu od doticne enigme i tesio sebe cinjenicom da ga ceka neko sa druge strane u boljem "zivotu" ovako on samo ubedjuje sebe da je hrabar covek koji se ne boji smrti a da je to istina verovatno je ne bi toliko isticao. sve u svemu fantasticna ideja o virturlnim cesticama na horizontu dogadjaja crne rupe , radio sam maturski na ovu temu i covek je brilijantan ali teorije o smrti su iskljucivo subjektivne.

dusanmal

pre 10 godina

Hawking je poznat po svom ideoloskom protivljenju Religiji. To je u redu sve dok se ne predje granica gde je nauka i sta ona pokriva a gde je Religija i sta ona pokriva. Hawking je presao tu granicu pokusajima da izmisli drugaciju reprezentaciju za jedinu tacku gde se ove dve dodiruju: nastanak svega. Trenutna BigBang teorija koja je poduprta svime sto do sad znamo ostavlja vrata otvorena transcendentalnom/religiji: sve (prostor,vreme,materija,energija cak i zakoni Fizike) je nastalo u trenutku te ne samo sto mi nemozemo da nagadjamo sta je bilo pre - "pre" je nemoguce po samoj naucnoj definiciji. "Pre" je potpuno u oblasti transcendentalnog i religije te kompletno van domena nauke. BigBang ostavlja vrata otvorena i Bogu i transcendentalnom.
Hawking je pokusao to da "spreci" teorijom koja je ukljucivala (sic) "imaginarno vreme". Posle par godina pokusaja je odustao i zvanicno povukao svoje objasnjenje kao nemoguce. Kao sto vidimo on je ostao na svom anti-religijskom stavu ali ga Fizika do svojih mogucih granica za sada ne podrzava. (A o tome sam licno pricao sa njim ["pricao" je druga prica sa njegovom bolescu] tokom njegove posete Rutgers Univerzitetu gde ja radim... - tj. ovaj red zbivanja ukljucuje njegov pogled a ne moje izmisljanje).
Prema tome, ne samo sto Nauka ne pokriva i ne moze da pokriva pitanje duse, najbolje sto Naucno znamo otvara vrata mogucnosti transcendentalnog.Dalje od toga samo na veru ili filozofiju.

momo

pre 10 godina

Verujem u jednog Boga, Oca, Svedržitelja, Tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog.
I u jednog Gospoda Isusa Hrista, Sina Božjeg, Jedinorodnog, od Oca rođenog pre svih vekova; Svetlost od Svetlosti, Boga istinitog od Boga istinitog, rođenog, ne stvorenog, jednosušnog sa Ocem, kroz koga je sve postalo;
Koji je radi nas ljudi i našega spasenja sišao s nebesa, i ovaplotio se od Duha Svetoga i Marije Djeve i postao čovek;
I Koji je raspet za nas u vreme Pontija Pilata, i stradao i pogreben;
I Koji je vaskrsao u treći dan po Pismu;
I Koji se uzneo na nebesa i sedi s desne strane Oca;
I Koji će opet doći sa slavom, da sudi živima i mrtvima, njegovom Carstvu neće biti kraja.
I u Duha Svetog, Gospoda, životvornog, Koji od Oca ishodi, Koji se sa Ocem i Sinom zajedno poštuje i zajedno slavi, Koji je govorio kroz proroke.
U jednu, svetu, sabornu i apostolsku Crkvu.
Ispovedam jedno krštenje za oproštenje grehova.
Čekam vaskrsenje mrtvih.
I život budućeg veka. Amin.

Xepoj

pre 10 godina

To sto si fizicar i matematcar nije opravdanje da budes toliko zatucan i ne znas da je Hristos istorijiska licnost ,da embrioni mogu da komuniciraju verovatno bi blizanci u majcinoj utrobi isto kao ti rekli da nema nicega van majcine utrobe i kad se rodis ides u nistavilo no nekim ljudima je zivot nistavilo tako da im je sve jedno.

bobypack

pre 10 godina

Veliki plus za "kontrapunkt"! Ali ipak se ne slažem u potpunosti. Po mom skromnom mišljenju filozofija kakvu smo poznavali je defakto mrtva. Danas je jedina prava filozofija zapravo fizika. U fizici zadnjih decenija i godina je došlo do takvih spektakularnih otkrica, da filozofija jednostavno nije u mogucnosti da to prati. Npr. danasnji filozofi još uvek nikako da konsoliduju svoje stavove vezane za Anštajnovu "teoriju relativiteta"! S' toga me i čude Hokingove izjave jer je evidentno da zivimo u spektakularnom univerzumu čije osobine daleko prevazilaze nasa čula.

Rhyzm

pre 10 godina

Ovo iskrivljeno upravo sada zivi posle smrti koja mu se desila tamo negde, samo sto to jos ne zna. Ocigledno je i tamo mnogo gresio.

New age

pre 10 godina

Kao cvrsto racionalno bice, moram da kazem da je ova izjava izuzetno plitka. Jako je glupo tvrditi da nesto ne postoji samo zato sto to nisi video. Sa kojom sigurnoscu gospodine Hoking, mozete tvrditi da postoji druga galaksija ili kako mozete govoriti o dimenzijama svemira, a da nikad niste to videli i izmerili. Ne mozete prema jednoj tematici biti vernik, a prema drugoj naucnik. Vi zapravo verujete da svemir ima dimenzije,jel tako? Kao sto ja verujem da covek umire kao bice, ali da se tu ne zavrsava njegova prica. Prosto gospodine Hoking, zivot ovakav kakav ga znamo onda nema logike, ako cemo racionalno. ;-)

djuro

pre 10 godina

Pricas li ga pricas! Postoje SVEDOCI dozivljaja nakon "smrti". Smrt kao prestanak svakog oblika postojanja, ne postoji isto tako kao sto apsolutno nistavilo ne postoji! Prelazi se sa jednog oblika postojanja u drugi! Nema to veze sa konjima i ostalim nebulozama! Ovaj svet je dozivljaj i iskustvo Bozjeg Duha sa kojim je Covek obdaren. Fizika nije dokazala i ne moze da dokaze ni postojanje ni nepostojanje: Vremena, Prostora i Gravitacije! Ni jedan Fizicar NE ZNA da objasni ni jedan od ova tri fenomena! Ali SVAKI COVEK na ovoj planeti ima iskustvo i oseca Vreme, Prostor i Gravitaciju! Ovo nam GOVORI SVAKI eksperiment iz Kvantne Fizike! Samo NEMA KO da pravilno protumaci!
SVE FIZICKE KONSTANTE su FINO doterane za POSTOJANJE COVEKA U OVOM OBLIKU u ovom svemiru! Ovo SVAKI Fizicar ZNA ali malo ko pristaje da javno potvrdi da BOG POSTOJI!!! Matematicke formule koje povezuju i opisuju ljudsku percepciju dogadjaja i fenomena NE OBJASNJAVAJU NISTA vec SAMO OPISUJU VEZE izmedju fenomena onako kako ih Covek vidi i dozivljava, ni manje ni vise! Sama tvrdja ovog Hokinga da "DUH" iz mozga moze da predje u kompjuter kao informacija je DOKAZ POSTOJANJA BOGA i gluposti Coveka! Moze DUH da udje u kompjuter ili ode bilo gde! Ali DUH je BOZJA ISKRA ZIVOTA! I mesto mu je SA BOGOM U BOZJEM CARSTVU!!

kikile

pre 10 godina

voleo bih, nije da ne bih. lepo bi bilo, nije da ne bi. i posteno. i zasluzili smo. ali budimo ozbiljni, i iskreni, koliko god verovali, znamo da nema nista od toga

21 gram

pre 10 godina

Energija je neunistiva po zakonima fizike, prema tome ljudska dusa negde ode.
Tuzno je da takav um robuje ateisticko-talibanskim materijalnim zakonima smrti.

King_Crimson

pre 10 godina

Zasto niko nije procitao tekst pre nego sto je odlucio da komentarise. "MISLIM da je KONVENCIONALNO viđenje života nakon smrti bajka za ljude koji se plaše mraka". Dakle, on nije ni 100% siguran da ne postoji zivot posle smrti, niti je je rekao da ne postoji zivot posle smrti u nekom drugom (nekonvencionalnom) obliku.

Igor

pre 10 godina

Stiven Hoking je okoreli ateista, a ateiste bas imaju neku potrebu da ubeduju druge kako Bog ne postoji, kako su sve to gluposti, bez da ih iko i pita za misljenje. Stivene, ako ne verujes u Boga, nemoj se ni zamarati njime... opusti se
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ger-mann, 22. septembar 2013 18:35)

Kad bi se to verovanje u boga svelo na samo tvoja posla sve bi bilo u redu. Medjutim religijska dogam jedan je od glavnih kocnica progresa, cest uzrok ratova i paravan iza koga se mnogi zlotvori kriju. Kad se to sve ima u vidu a narocito kad se ima u vidu upliv religije u obrazovni sistem u SAD (pokusaji da se kreacionizam ugura u skolski program) nije ni cudo sto covek ima potrebu da javno kaze ono sto misli o religiji.

voša

pre 10 godina

... pa kako je komunicirao očim ...svako može da tumači njegove misli kako želi pa ovaj čovek godinama vegetira ...u ostalom jedino ateisti mogu biti gubitnici posle smrti ... ako zagrobni život ne postoji vernik nije izgubio ništa ...ali ako postoji ateista će večno živeti u večnim mukama ... ko je tu gubitnik ... nadam se da ćete objaviti ovo ... hvala , svako može da veruje u šta god želi.

Stanje nacije

pre 10 godina

Citajuci komentare covek shvati koliko je Hoking glup i koliko su komentatori pametni. Nego sta, nece bre nas Srbe neki tamo Englez da uci pameti!

BGD

pre 10 godina

Ljudi zaspu pa ne znaju za sebe dok se ne probude , a ocekuju kada se svest ugasi u totlalu da ce negde da odleprsaju... puste zelje ali prirodne strah je to..

ice9

pre 10 godina

Izadjite iz ljustura i ukapirajte da je covek samo jos jedna kombinacija u svemirskom loncu, da se ne vrti svet oko nas niti smo mi ikako bitni i znacajni za bilo sta, bog je jos jedna laz koju je covek smislio kako bi se dalo znacenje naseg postojanja, kako bi ubedili sebe da od nas nesto zavisi i da posle smrti necega ima, da nam sutra planeta nestane niko bre nebi ni primetio.

Banovo Brdjanin

pre 10 godina

Svaka njemu čast, ali ma koliki bio genije, za neke druge stvari, on je ipak običan čovek, a običan čovek ne zna.
Ja sam sretao mnogo osoba koje su imale kliničku smrt. Svud je jedna ista priča. Videli su sebe odozgo. Slušali lekare itd.
E sad... što se tiče neke logike života posle smrti, nije uopšte naglasak na život posle smrti već je naglasak na tome da mi uopšte nismo homo sapiensi već smo gejmplejeri homosapiensa. Gejmplejer ne strada sa smrću junaka, već samo skida simboličku kacigu i ponovo se skoncentriše na sebe kao gejmplejera. Isto bi tako bilo sa čovekom. Mi koristimo jednu svest dok smo živi. Posle smrti se izlogujemo iz ove igrice i skoncentrišemo na dimenziju u kojoj obitavamo (paralelni univerzum). U svakom slučaju Hoking i njemu slični nemaju ni prava ni osnova da oduzimaju ljudima veru u večni život. Kako možeš da razuveravaš ljude u nešto što sam još nisi okusio. Kad umremo, videćemo.

Ernesto

pre 10 godina

Za "obicne smrtnike" i jeste bajka. Za nas malo drugacije .. Uostalom lepo pise u svakoj svetoj knjizi da se biseri pred svinje ne bacaju, i da vecina uvek izvrne ruglu ono sto je najistinitije, jer im to nije "normalno".

Nisam ekspert, ali...

pre 10 godina

Naravno. Život posle smrti je i izmišljen da bi se lakše kontrolisala priprosta masa - trpi, podnosi da te vlast, crkvena i svetovna, gazi, a za nagradu ćeš otići u Raj. I obratno. Koliko je progresivnih misli i ideja ugušeno zbog religiozne zatucanosti!

3PR

pre 10 godina

Stiven Hoking je okoreli ateista, a ateiste bas imaju neku potrebu da ubeduju druge kako Bog ne postoji, kako su sve to gluposti, bez da ih iko i pita za misljenje. Stivene, ako ne verujes u Boga, nemoj se ni zamarati njime... opusti se

(Ger-mann, 22. septembar 2013 18:35)

niko ne trazi ni od vas "vernika" da prosipate vase gluposti.. svaki dan Sv. Ovaj i Sv. Onaj.. opusti se ti malo, ako TI verujes u boga, ne moras ostale da smaras..

dule

pre 10 godina

U pravu je sto se tice zivota nakon smrti da ne postoji, ali je skroz u krivu sto se tice bozanstva. Sve sto mi vidimo oko sebe mogao je da napravi samo vrhunski matematicar. Smatram da su ljudi na ovoj planeti sa razlogom.

Ateista

pre 10 godina

Mislim, ako vam se ne svidja, nemojte da citate. Svako ima pravo na svoje misljenje, nije tacno da ateisti namecu svoje vise od religioznih ljudi,sve je stvar licnog ubedjenja, ateista sam i ne pokusavam da nametnem svoje misljenje nikome. Generalno, nemam nista protiv istinskih vernika, cak ih i podrzavam u mnogim stvarima ali imam veliki problem sa licemerimerima i licemerstvom. Hvala.

dnK

pre 10 godina

mesto da uzme Sveto pismo i malo se edukuje u verskom smislu, ovaj nastavlja da siri strategiju nečastivog po ovom svetu, da obmane sto vise ljudi. Dovodi u ocaj mnostvo onih ljudi koji nisu sigurni sta im je svrha zivota i samo cekaju sta ce neki kvazimozak danasnjice reci da bi sledili njegovu rec a ne onu iz Novog zaveta. Svet se razalosti kad vidi coveka u kolicima, ali nisu uvek takvi za zaljenje.

Апоплекс

pre 10 godina

А то са копирањем ума на комп није бајка??? Стиви, олади, не можеш да дајеш одговоре на све.

Lt Carl Heinrich

pre 10 godina

Najsmešnije je što ljudi očekuju odgovor od fizičara na metafizičko pitanje... Ludilo. To uopšte nije Hokingova sfera poznavanja.

lale

pre 10 godina

Ako je covek nastao od majmuna onda prema njemu treba postupati kao sa majmunom! Ovo je glavmi moto nekolicini najmocnijih ljudi na svetu koji i upravljaju njime, a dokaz ovome je i stanje u svetu gde 99% stanovnistva zivi u nekom obliku siromastva a da i nisu svesni toga dok 1% ljudi uziva u " bozanskim blagostima bogatstva" a i dalje otimaju sve sto mogu a nas sve prave majmunima! U toku je globalno unistavanje srednje klase a paralelno sa time se unistava duhovnost moral i plemenitist čoveka a time nas spustaju na nivo zivotinja u najgorem obliku gde se ponasamo na osnovu strasti i u takvom stanju mogu da nas kontrolisu i rade sa nama sta hoce! Ovog naucnika izuzetno postujem kao fizicara ali kao filozofa ne! Tacno je da zvanicno nema dokaza da covek ima dusu ali isto tako nema dokaza da covek ne poseduje dusu! U odnosu na stare civilizacije mi smo tehnoloski dosta napredovali ali smo nazalost kulturno duhovno moralno nazadovali! Ima veliki broj ljudi koji su doziveli visesatnu klinicku smrt i imali vantelesno iskustvo nakon cega su pricali o stvarima i dogadjajima za koje ni teoretski nisu imali sanse da znaju! Ali svako od nas ce saznato istinu da li ima ili nema zivota posle smrti "naseg tela" kada dodje taj trenutak! Ne zreba nikom nametati misljenje, ako neko veruje da smo mi samo krv kosti i mese to je ok a ako neko veruje da smo mi duhovna bica sa telesnim iskustvo i to je ok!

bzvz

pre 10 godina

Ljudi koji su doziveli i preziveli klinicku smrt ili zbog anestezije imali iskustvo vidjenja sopstvene operacije,a i sam sam preziveo ovo drugo,ne misle tako.Ali,posto znam da mi se nece poverovati,zato i retko pricam o tome,mada nekog i zanima ta tema.U svakom slucaju,iskustvo je bilo zanimljivo i u potpunosti me je promenilo.Da,verujem i u reinkarnaciju,i u visu silu,cak i znam kako se sve to desava,ali nikog ne smaram sa tim stvarima.

zoran

pre 10 godina

Kako ovaj covek lupeta.
Nikada se nije upitao kojim cudom je ziv, mada njegove kolege, nauchnici koji se bave medicinom, svi od jednog tvrde da je odavno trebao da nestane sa ovog plana. Kazu ljudi da je ovo sto on zivi ravno chudu. No, "pametni" fizichar misli da to tako treba biti. Eto, desilo se....

Александар Џунић

pre 10 godina

Ма нема ништа од тога. Мајстори, који су направили овај циркус од генетског експеримента су нас из својих разлога клонирали и "уштинули" генетски материјал са циљем да нам убрзају животни циклус барем једно десетак пута, ако не и више. И док наши фармацеути малтретирају беле мишеве, они на нама врше експеримента. Тупави Адам и Ева ждеру плодове са дрвета познања добра и зла, уместо са дрвета живота. А онда бивају избачени из рајског врта, где на вратима бива поставњен Херувим са огњеним мачем да брани људима не би ли грицнули малко плодова и од дрвета живота. Подвала! Доћи ће и тај "судњи дан" када се опит буде привео крају. "Устаће мртви из гробова" - неће, него ће мајстори по потреби да рекоснтруишу сваког из ДНК тада живућих, а и што би, шта ће им стока да се тиска ту по планети. Ако сам у праву, они никад ни нису одлазили (осим на годишњи одмор -НЛО). Ту су међу нама и шврљају кроз миленијуме, селећи се од једног до другог "царства", делећи светску "правду". Није баш да нас не забављају, кад им се учини потребним, онда нас индустријализују, уваљују нам компјутере, мобилне, све само да нас омаме садржајима овог "матрикса" и тако останемо кртоки, тупави и стабилни по основу намењеног задатка.

sad, i više nikada.

pre 10 godina

Život posle smrti je isti kao i život prije rođenja.

Zašto ga se ne možete setiti? Zato što niste postojali.

Potpuno ništavilo.

Mr. Spock

pre 10 godina

Ako je to naucna teorija, onda bi bilo lepo videti dokaz! Ili i gospodin Hawking veruje da posle smrti bioloskog tela, umire i svest. Vernici na sve strane, samo sto neki to priznaju, a neki ne!

Alter ego

pre 10 godina

Iako nisam neki vernik da li je posle smrti nista, raj i pakao ili nesto trece to niko ne zna...niko ne moze da dokaze postojanje Boga, duse i zagrobnog zivota niko ne moze ni da dokaze suprotno slobodna volja svakog pojedinca i nacin razmisljanja niko nije manje ili vise pametan u zavisnosti od toga

nauka svima

pre 10 godina

Koga vi to lozite? Ja vec odavno znam, iz komentara strucnjaka na ovom forumu, da cu kad umrem otici u raj, kao i to da su svi veliki naucnici u istoriji bili i jesu religiozni, i da nauka i religija idu ruku pod ruku.

Salu na stranu, najpametniji covek na svetu govori onima koji zele da cuju.

moksha

pre 10 godina

Možda je Hoging u pravu.Meni je ipak bliža ideja da postoji besmrtna duša koja postepeno evoluira iz života u život.Karma i reinkarncija,do potpune spoznaje Istine.Istina nas oslobađa.Do potpune istine da sam ja To da si ti To i da je sve To ne može se dođi intelektualno,već prevazilaženjem najfinijeg nivoa sveta.

Ger-mann

pre 10 godina

Stiven Hoking je okoreli ateista, a ateiste bas imaju neku potrebu da ubeduju druge kako Bog ne postoji, kako su sve to gluposti, bez da ih iko i pita za misljenje. Stivene, ako ne verujes u Boga, nemoj se ni zamarati njime... opusti se

M.Cs

pre 10 godina

Ja ne poznajem drugog coveka, koji je toliko gluposti lupetao u svom zivotu, a da je uz to toliko pare uspeo da podigne. Njegove teorije redom padaju, a ipak ga smatraju nekim faktorom. Svasta!

kokobill

pre 10 godina

najzad da neko ovo kaže javno i otvoreno, dokle će se budale zanositi glupostima...život posle smrti...pa kako je to moguće, ako je smrt, onda je smrt...i tu nema više života...čista logika...

milos

pre 10 godina

Ne znam kako moze tako odlucno da tvrdi ovo, posto je i sam svestan koliko malo znamo o svetu i prirodi materije. Quantum entanglement mi prvo pada napamet... Ko moze da dokaze da necemo biti ponovo rodjeni negde drugde, ili postojati u paralelnom univerzumu posle smrti na ovom svetu? Niko, pa cak ni veliki Hoking.

dejan

pre 10 godina

U potpunosti se slazaem sa najvecim genijalcem sadasnjice. Kraj zivota ili smrt, je isto kao kada automobilu crkne motor, ili kada ugasite kompjuter i vise ga nikad ne upalite. Mnogi misle da postoji neki oblik zivota nakon smrti. Pitaju li se postoji li neki oblik nakon smrti mrava koga su zgazili bube, pcele, lisice koju su kolima ubili? Mozda reinkarnacija? I to je cista glupost, iz jednostavnog razloga. Ako postoji reinkarnacija broj ljudi na planeti bi ostajao isti, a broj nekih zivotinjskih vrsta se ne bi smanjivao i nestajao. Raj, pakao ili neki drugi religiozni nacin postojanja nakon smrti? Prosto neverovatno. takodje ovo sto Hiking kaze docic e vreme kada ce nasi umovi, mozgovi moci da opstanu u nekoj digitalnoj formi, kada cemo nastaviti sa postojanjem. Pitanje je vremena, mozd 50 do 100 godina maksimum.

ni..

pre 10 godina

meni je samo bitno sta ja mislim o tome. Sta on ima da propagira stavove, nek zadrzi to za sebe, religijsko uverenje je licna stvar, ateisti se ponasaju isto kao radikalni islamisti.

Mungos

pre 10 godina

Dodji u Srbiju postani expert to je zivot. Posle splavovi,sponzoruse malo Pink estrada ... i tako od 5 oktobra do danas zamlacuju narod spasiteljima i floskulom Bice bolje a narodu je sve gore a zemlja sve manja.

kontrapunkt

pre 10 godina

Bajka, ali samo u ovom realmu. Ako smo vec jednom nastali ni iz cega, zasto se to ne bi ponovilo beskonacno puta u nekom Multiverzuumu? Prema zakonu verovatnoce, i najmanje verovatan dogadjaj koji se jednom desi desice se bezbroj puta u beskonacnom sistemu. Zna ovo i Hoking mnogo bolje od mene, pa je moj zakljucak ili da nije dobro interpretiran ili da je mozda malo prolupao. Ipak se sve svodi na to ko u sta veruje. Ja sam ateista, ali verujem u kontinuitet postojanja. Tamo gde nema mene, nema ni mraka, posto nema mene da ga opazim. Za mene postoji samo neprekidnost postojanja. Ne znam zasto se pojedini naucnici u zadnje vreme mesaju u posao filozofa na nevest nacin. Samo neko ko nije procitao neko ozbiljno filozofsko stivo moze da bude fasciniran ovakvim ad-hoc kvazifilozofskim tvrdnjama.

Niko

pre 10 godina

U glavnim crtama se slazem sa ovim sto je rekao. Medjutim, ono sto mi se ne dopada ovde je to sa kojom sigurnoscu on tvrdi to. Licno, nikada ni za sta ne tvrdim da je "sigurno" ili 100% tacno. Sada da me pitate da li sedim i kucam ovu poruku, mogao bih da tvrdim da je to tako 99.99999%.

Ger-mann

pre 10 godina

Stiven Hoking je okoreli ateista, a ateiste bas imaju neku potrebu da ubeduju druge kako Bog ne postoji, kako su sve to gluposti, bez da ih iko i pita za misljenje. Stivene, ako ne verujes u Boga, nemoj se ni zamarati njime... opusti se

kokobill

pre 10 godina

najzad da neko ovo kaže javno i otvoreno, dokle će se budale zanositi glupostima...život posle smrti...pa kako je to moguće, ako je smrt, onda je smrt...i tu nema više života...čista logika...

kontrapunkt

pre 10 godina

Bajka, ali samo u ovom realmu. Ako smo vec jednom nastali ni iz cega, zasto se to ne bi ponovilo beskonacno puta u nekom Multiverzuumu? Prema zakonu verovatnoce, i najmanje verovatan dogadjaj koji se jednom desi desice se bezbroj puta u beskonacnom sistemu. Zna ovo i Hoking mnogo bolje od mene, pa je moj zakljucak ili da nije dobro interpretiran ili da je mozda malo prolupao. Ipak se sve svodi na to ko u sta veruje. Ja sam ateista, ali verujem u kontinuitet postojanja. Tamo gde nema mene, nema ni mraka, posto nema mene da ga opazim. Za mene postoji samo neprekidnost postojanja. Ne znam zasto se pojedini naucnici u zadnje vreme mesaju u posao filozofa na nevest nacin. Samo neko ko nije procitao neko ozbiljno filozofsko stivo moze da bude fasciniran ovakvim ad-hoc kvazifilozofskim tvrdnjama.

M.Cs

pre 10 godina

Ja ne poznajem drugog coveka, koji je toliko gluposti lupetao u svom zivotu, a da je uz to toliko pare uspeo da podigne. Njegove teorije redom padaju, a ipak ga smatraju nekim faktorom. Svasta!

milos

pre 10 godina

Ne znam kako moze tako odlucno da tvrdi ovo, posto je i sam svestan koliko malo znamo o svetu i prirodi materije. Quantum entanglement mi prvo pada napamet... Ko moze da dokaze da necemo biti ponovo rodjeni negde drugde, ili postojati u paralelnom univerzumu posle smrti na ovom svetu? Niko, pa cak ni veliki Hoking.

Niko

pre 10 godina

U glavnim crtama se slazem sa ovim sto je rekao. Medjutim, ono sto mi se ne dopada ovde je to sa kojom sigurnoscu on tvrdi to. Licno, nikada ni za sta ne tvrdim da je "sigurno" ili 100% tacno. Sada da me pitate da li sedim i kucam ovu poruku, mogao bih da tvrdim da je to tako 99.99999%.

Alter ego

pre 10 godina

Iako nisam neki vernik da li je posle smrti nista, raj i pakao ili nesto trece to niko ne zna...niko ne moze da dokaze postojanje Boga, duse i zagrobnog zivota niko ne moze ni da dokaze suprotno slobodna volja svakog pojedinca i nacin razmisljanja niko nije manje ili vise pametan u zavisnosti od toga

dejan

pre 10 godina

U potpunosti se slazaem sa najvecim genijalcem sadasnjice. Kraj zivota ili smrt, je isto kao kada automobilu crkne motor, ili kada ugasite kompjuter i vise ga nikad ne upalite. Mnogi misle da postoji neki oblik zivota nakon smrti. Pitaju li se postoji li neki oblik nakon smrti mrava koga su zgazili bube, pcele, lisice koju su kolima ubili? Mozda reinkarnacija? I to je cista glupost, iz jednostavnog razloga. Ako postoji reinkarnacija broj ljudi na planeti bi ostajao isti, a broj nekih zivotinjskih vrsta se ne bi smanjivao i nestajao. Raj, pakao ili neki drugi religiozni nacin postojanja nakon smrti? Prosto neverovatno. takodje ovo sto Hiking kaze docic e vreme kada ce nasi umovi, mozgovi moci da opstanu u nekoj digitalnoj formi, kada cemo nastaviti sa postojanjem. Pitanje je vremena, mozd 50 do 100 godina maksimum.

Ateista

pre 10 godina

Niko se više ne uznemiri od vernika kad im neko pomene mogućnost da je to u šta veruju prazna priča. Ako vam je vera toliko jaka šta se onda obazirete na priče drugih? Ili vam vera možda baš i nije mnogo duboka i jaka pa vas svaka priča na ovu temu plaši?

Mungos

pre 10 godina

Dodji u Srbiju postani expert to je zivot. Posle splavovi,sponzoruse malo Pink estrada ... i tako od 5 oktobra do danas zamlacuju narod spasiteljima i floskulom Bice bolje a narodu je sve gore a zemlja sve manja.

Sreten

pre 10 godina

Budite sigurni da ce gospodina Hokinga pamtiti makar 1 sekundu vise nego sve vas koji ga pljujete i kritikujete. Gospodin je napisao vise knjiga nego sto je vas vecina procitala. Ali i to nije merilo za pamet. Merilo za postovanje je da je izneo neke ideje koji su naucno potvrdjene i koji su zasada opste prihvacene. On i svako od nas moze iznositi svoje ideje bez bojazni sada a ne kao sto se u proslosti desavalo, setite se samo Dj. Bruna koga je crva spalila zbog ideja koje je promovisao.
Poenta je da se ideje kritikuju odbaciju ili prihvataju bez posledica po zivot
i da je zivot lep i da ga moramo iskoristit za nase i opste dobro kao sto je Hoking uradio sa svojom teorijom.
Moje postovanje svim idejama Hokinga i ostalih koji traze istinu.

Srđan

pre 10 godina

Smrt po mom dubokom intuitivnom saznanju ne postoji. Ona je izmišljena da bi se ljudi plašili. Smrt ne možeš da znaš, jer niko nije bio tamo. Da li postoji ili ne možeš da veruješ ili ne.
Postoji samo život. Mi smo svi deo tog života. Ili jesi ili nisi živ i to je to.
Strah treba da imamo od toga da budemo mrtvi duhovno a samo formalno živi.
U ostalom Vilijem Šekspir je dobro napisao, 'Julije cezar": 'Kukavica umire hiljadu puta a hrabar čovek samo jednom..."

eto

pre 10 godina

Isto prica vazi i za period pre rodjenja.Gde smo bili?

Svi pricaju,nakon smrti ides ovde,ides tamo...a niko ne spominje najduzi period (14 miliardi je star univerzum) gde smo mi bili svo to vreme?

Jel pamti neko gde je bio?Ima li coveka koji zna gde je bio svo to vreme?Pre se moze dokazati nase postojanje pre rodjenja,nego li nakon smrti,jer mi mozemo da komuniciramo dok oni koji su umrli ne.

Kako neko moze da tvrdi da pre rodjenja nema pojma gde je bio al zato posle smrti 100% zna gde ce biti?

Ko to sa sigurnoscu tvrdi da postoji zivot posle smrti,a sa druge strane nema pojma o zivotu pre rodjenja.Kako opisujemo period pre rodjenja...nistavilo.

Nistavilo,pravo nistavilo i pre rodjenja i posle smrti.Ako neko ima neki dokaz,neku tvrdnju,teoriju...neka kaze.Za mene je ova teorija o postojanju zivota posle smrti obicna bajka,lek za one koji se plase smrti,ublazavanje bola posle gubitka drage osobe...jos kad se uzme u obzir da od te price neko zaradi nov mercedes,ma sta nov ima za NAJNOVIJI.

Nisam ekspert, ali...

pre 10 godina

Naravno. Život posle smrti je i izmišljen da bi se lakše kontrolisala priprosta masa - trpi, podnosi da te vlast, crkvena i svetovna, gazi, a za nagradu ćeš otići u Raj. I obratno. Koliko je progresivnih misli i ideja ugušeno zbog religiozne zatucanosti!

Stanje nacije

pre 10 godina

Citajuci komentare covek shvati koliko je Hoking glup i koliko su komentatori pametni. Nego sta, nece bre nas Srbe neki tamo Englez da uci pameti!

3PR

pre 10 godina

Stiven Hoking je okoreli ateista, a ateiste bas imaju neku potrebu da ubeduju druge kako Bog ne postoji, kako su sve to gluposti, bez da ih iko i pita za misljenje. Stivene, ako ne verujes u Boga, nemoj se ni zamarati njime... opusti se

(Ger-mann, 22. septembar 2013 18:35)

niko ne trazi ni od vas "vernika" da prosipate vase gluposti.. svaki dan Sv. Ovaj i Sv. Onaj.. opusti se ti malo, ako TI verujes u boga, ne moras ostale da smaras..

Tantor

pre 10 godina

Nažalost, čovjek je osim što je fizički hendikepiran i duhovno je osakaćen. Kada netko ustvrdi da su znanost i bog nepomirljivi taj ima ozbiljni problem. Jer on nije mislio na neku specifičnu religiju nego baš na nepostojanje neke više sile reda u svemiru. Bez te više sile reda sve bi preuzela entropija. Neki tu silu nazivaju bog, neki drugačije. Međutim svi koji imaju mozga ne negiraju takvu silu. Čovjek čak i ne mora biti religiozan pa da dođe do takvog zaključka. Prava znanost i znanstvenici ne negiraju tu činjenicu nego se trude objasniti je znanstvenim metodama a ne religioznim putem. Toliko jednostavno, a tako teško za shvatiti. Žalosno.

pobegao glavom bez obzira

pre 10 godina

(Ger-mann, 22. septembar 2013 18:35)
Ateisti imaju obicaj da ubedjuju ljude da bog ne postoji? I pored toga sto ih niko ne pita? Pa ko gradi crkve, gura se u politiku, ekonomiju, obrazovanje? Ateisti ili vernici?

sad, i više nikada.

pre 10 godina

Život posle smrti je isti kao i život prije rođenja.

Zašto ga se ne možete setiti? Zato što niste postojali.

Potpuno ništavilo.

Ateista

pre 10 godina

Mislim, ako vam se ne svidja, nemojte da citate. Svako ima pravo na svoje misljenje, nije tacno da ateisti namecu svoje vise od religioznih ljudi,sve je stvar licnog ubedjenja, ateista sam i ne pokusavam da nametnem svoje misljenje nikome. Generalno, nemam nista protiv istinskih vernika, cak ih i podrzavam u mnogim stvarima ali imam veliki problem sa licemerimerima i licemerstvom. Hvala.

Lt Carl Heinrich

pre 10 godina

Najsmešnije je što ljudi očekuju odgovor od fizičara na metafizičko pitanje... Ludilo. To uopšte nije Hokingova sfera poznavanja.

Yerucham Krustofski

pre 10 godina

Ceo univerzom nastaje iz jedne četice koja kao nekakvo seme eksplodira i stvara zvezde i planete.. Ateisti ovo shvataju kao početak svega, ali ako je to tako, onda se pitam otkuda je stigla ta čestica i kako je nastala iz ništavila? Bojim se da mi ništa sa sigurnošću ne možemo da tvrdimo, ljudi ne mogu razumom da proniknu u suštinu bilo koje stvari koja ih okružuje...

Logika?

pre 10 godina

najzad da neko ovo kaže javno i otvoreno, dokle će se budale zanositi glupostima...život posle smrti...pa kako je to moguće, ako je smrt, onda je smrt...i tu nema više života...čista logika...
(kokobill, 22. septembar 2013 18:40)

I prije si bio mrtav, pa si se rodio - zivot poslije smrti. Kako je moguce da si se rodio? Smrt je smrt. Logicno, zar ne?

Dejan

pre 10 godina

Previše arogantno je tvrditi i uveravati druge da ničega nema posle smrti. Isto se odnosi i na one koji tvrde suprotno. Ostaje nam samo da verujemo ili ne. Samo bez ubeđivanja.

moksha

pre 10 godina

Možda je Hoging u pravu.Meni je ipak bliža ideja da postoji besmrtna duša koja postepeno evoluira iz života u život.Karma i reinkarncija,do potpune spoznaje Istine.Istina nas oslobađa.Do potpune istine da sam ja To da si ti To i da je sve To ne može se dođi intelektualno,već prevazilaženjem najfinijeg nivoa sveta.

ICXC-NIKA

pre 10 godina

Ako se pazljivo procita clanak, zapaza se da se u njemu provlaci sledeci redosled: da on (Hoking)...misli...da je izjavio...da (ne)veruje. To nisu fizicki dokazi. To su (samo) njegove...misli...izjave...(ne)verovanja. Zapravo, ceo taj sled, dusevno-duhovnih radnji, od misljenja do (ne)verovanja, dokazuje samo jedno (i nista vise) da je Hoking covek-jedan od oko 7 milijardi ljudi od kojih svako moze misliti i verovati kako zeli.

Goran

pre 10 godina

Postoji nesto sto se zove EVP ili"Electronic voice phenomena" cudni glasovi koji se javljaju na nekih 740 MHZ.
Pretpostavlja se da je ovo frekvencija na kojoj je moguce uci i razgovarati sa duhovima i umrlim ljudima u visem univerzumu oko nas.

PRojekat je zapoceo Nikola Tesla.
"The mysterious signals that Tesla received could be linked to what is now known as Electronic Voice Phenomena (EVP). Tesla was one of the first men to experiment with the necessary electronic receiving equipment. The very same equipment, albeit more sophisticated than Tesla had access to, is being used today to receive EVP. "

Evo detaljnog clanka:
http://www.bibliotecapleyades.net/tesla/lostjournals/lostjournals05.htm

Nakon Tesline smrti puno ljudi je nastavilo ovo otkrice istrazujuci EVP ili "Fenomen Elektronskih glasova".

George Meek,Klaus Schreiber,Jules and Maggie Harsch-Fishbach su tokom 1980-1990 godine dokazali da zivot nakon smrti postoji i za to napravili spravice za razgovor sa duhovima u visem univerzmu.

A sve je to krenulo od pocetnih 740 MHZ.

Ako bismo ziveli u 12-om veku da li bismo mogli dokazati ljudima u 12-om veku da je zemlja okrugla ne ravna?Sa Nikolom Kopernikom je to dokazano i izumom teleskopa.

Ako bismo ziveli u 15-om veku da li bismo mogli dokazati da ce ljudi leteti 5000 km na sat?Ubili bi nas tada i stavili u ludnici.Avion u 20-om veku je to dokazao.

Tako da zivot nakon smrti za sada ne postoji.Zasto?Zato sto zivimo u 21-om veku.

Joca 011

pre 10 godina

... Nistavilo,pravo nistavilo i pre rodjenja i posle smrti.Ako neko ima neki dokaz,neku tvrdnju,teoriju...neka kaze ...
@ (eto, 22. septembar 2013 21:19)
* * *
Sa Pravoslavnog stanovišta,
život pre začeća ne postoji (da naš život ne postoji oduvek, nije teško prihvatiti).
- Duša je nematerijalna, nebiohemijska, nemedicinska. (Ako je telo hardver, duša je softver.)
Duša oživljava telo, duša je čovek. Dušu daje Bog i spaja je sa telom po začeću. Duša je besmrtna.
- Telo ima dve etape postojanja. Prva je od začeća do smrti (degradacije tela), a druga od vaskrsenja. Vaskrsenje je čin ponovnog zadobijanja telesnosti i pridruživanja duši. Svi ćemo da vaskrsnemo i potom ćemo živeti večno, i crni i beli, i lepi i ružni, i dobri i zli... Kako i gde, to je već pitanje.
* * *
Tako da,
ima Ko je na sve mislio i rešio na Božanski način.
Naše je da živimo lepo, da se radujemo životu, da i drugima pomognemo u tome.
.

Gumeni

pre 10 godina

Gosp. Hawking vjeruje u Boga, ali ga i istinski mrzi jer ga direktno krivi za svoje fizičko stanje... Upravo je zato toliko žustro njegovo protivljenje bilo kakvom postojanju ikakvog božanskog utjecaja da je u stanju često riskirati svoj ugled iznoseći činjenice van zdrave pameti. Istinska inteligencija osobe odražuje se u otvorenosti uma, dok Stevan svoj egocentrično zatvara

momo

pre 10 godina

Verujem u jednog Boga, Oca, Svedržitelja, Tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog.
I u jednog Gospoda Isusa Hrista, Sina Božjeg, Jedinorodnog, od Oca rođenog pre svih vekova; Svetlost od Svetlosti, Boga istinitog od Boga istinitog, rođenog, ne stvorenog, jednosušnog sa Ocem, kroz koga je sve postalo;
Koji je radi nas ljudi i našega spasenja sišao s nebesa, i ovaplotio se od Duha Svetoga i Marije Djeve i postao čovek;
I Koji je raspet za nas u vreme Pontija Pilata, i stradao i pogreben;
I Koji je vaskrsao u treći dan po Pismu;
I Koji se uzneo na nebesa i sedi s desne strane Oca;
I Koji će opet doći sa slavom, da sudi živima i mrtvima, njegovom Carstvu neće biti kraja.
I u Duha Svetog, Gospoda, životvornog, Koji od Oca ishodi, Koji se sa Ocem i Sinom zajedno poštuje i zajedno slavi, Koji je govorio kroz proroke.
U jednu, svetu, sabornu i apostolsku Crkvu.
Ispovedam jedno krštenje za oproštenje grehova.
Čekam vaskrsenje mrtvih.
I život budućeg veka. Amin.

Deki

pre 10 godina

Stiven Hoking je medijski hajp. Neki ljudi veruju u Boga, neki u prirodu,neki u nauku, a neki u naucni autoritet koga forsiraju mediji.
Vera u nesto je stvar licne odluke. KAd jednom odlucite u nesto da verujete cela vasa realnost ce poceti da se odvija u skladu sa vasom odlukom.

Igor

pre 10 godina

Stiven Hoking je okoreli ateista, a ateiste bas imaju neku potrebu da ubeduju druge kako Bog ne postoji, kako su sve to gluposti, bez da ih iko i pita za misljenje. Stivene, ako ne verujes u Boga, nemoj se ni zamarati njime... opusti se
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ger-mann, 22. septembar 2013 18:35)

Kad bi se to verovanje u boga svelo na samo tvoja posla sve bi bilo u redu. Medjutim religijska dogam jedan je od glavnih kocnica progresa, cest uzrok ratova i paravan iza koga se mnogi zlotvori kriju. Kad se to sve ima u vidu a narocito kad se ima u vidu upliv religije u obrazovni sistem u SAD (pokusaji da se kreacionizam ugura u skolski program) nije ni cudo sto covek ima potrebu da javno kaze ono sto misli o religiji.

Mare

pre 10 godina

Mozak je ko ram memorija, ugasi napajanje, sve se izgubi iz nje. Ugasi telo, sve nestaje iz mozga. Zato pre smrti, copy-paste u racunar, pa nastavi da egzistiras, ili brate restart, pa budi kao sto neko rece konj na livadi.

nauka svima

pre 10 godina

Koga vi to lozite? Ja vec odavno znam, iz komentara strucnjaka na ovom forumu, da cu kad umrem otici u raj, kao i to da su svi veliki naucnici u istoriji bili i jesu religiozni, i da nauka i religija idu ruku pod ruku.

Salu na stranu, najpametniji covek na svetu govori onima koji zele da cuju.

ZokiTamnava

pre 10 godina

pre neki dan na nacionalnoj geografiji davali su dokumentarac rađanje zemlje,sve lepo objašnjavaju ali stvaranje mikroorganizama nemogu da objasne otkuda su se našli u dubokim vodama tek nastalih okeana,pa bih zamolio ove što tvrde da nema Boga i da je sve stvoreno slučajno da pogledaju dokumentarac
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (realan, 22. septembar 2013 21:03)

Ako bog postoji (u sta sumljam) onda je sve to smislio i za to zaduzan. Ali hvatati se za stvari koje "jos" ne razumemo je bezveze.

ice9

pre 10 godina

Izadjite iz ljustura i ukapirajte da je covek samo jos jedna kombinacija u svemirskom loncu, da se ne vrti svet oko nas niti smo mi ikako bitni i znacajni za bilo sta, bog je jos jedna laz koju je covek smislio kako bi se dalo znacenje naseg postojanja, kako bi ubedili sebe da od nas nesto zavisi i da posle smrti necega ima, da nam sutra planeta nestane niko bre nebi ni primetio.

D61

pre 10 godina

Naravno da ne postoji, hajde da uklučimo mozak. Imaš jedan život i sam si gazda svega što ti se dogadja, jal' diluješ, jal' trguješ, jal' sediš kući i čekaš da padne plafon.

Filip

pre 10 godina

Za sve one koji tvrde da niko ne moze da dokaze da Bog ne postoji ili da nema reinkarnacija i slicnih stvari: Ne dokazuje se da nesto ne postoji ili da neceg nema, vec suprotno. Dokazuje se samo da nesto postoji, da neceg ima, da neka hipoteza vazi itd.

Alf

pre 10 godina

Jel moze neko ovom deckonji da kaze da su sve nauke pa i njeova fizika, nastale iz Filozofije, koja je dokazala postojanje Boga! Samo zamislite osobu koju najvise volite, koja vam najvise znaci u zivotu. Zar mislite da je ona samo dobra kombinacija mesa, krvi, kostiju, H2O... Samo trulo meso kad umre i nista vise... vecna prasina?
Ja ne!

BGD

pre 10 godina

Ljudi zaspu pa ne znaju za sebe dok se ne probude , a ocekuju kada se svest ugasi u totlalu da ce negde da odleprsaju... puste zelje ali prirodne strah je to..

svidja ti se...

pre 10 godina

po meni veoma neozbiljna tvrdnja,bez obzira od koga da dolazi..nisam religiozna osoba a jos manje smatram da je ovo obavezno i religiozno pitanje,iako ima dvoljno dodirnih tacaka..svako od nas moze slobodno sam da izabere svoje uverenje po pitanju smisla zivota i smrti,sto znaci i ziveti u takvom uverenju..e sad,svima nam je (nadam se) poznato da smo i mi ljudi deo jedne beskonacne energije koja je neunistiva i moze da se izrazava kao vidljiva i nevidljiva..ono cega je verovatno manje ljudi svesno je da postoji jedna "kolektivna kozmicka svest" koja funkcionise kao ogroman svesni kvantni kompjuter,za sada jos uvek ne znamo ko je njegov "stvoritelj i programer" i kako i kada je taj program pokrenut..osim toga za nas je i centralno pitanje sto znace pocetak i kraj "naseg zivota" u ovoj dimenziji gde vreme igra veliku ulogu..moguce,da posle fizicke smrti jednostavno samo napustimo nasu simulaciju i egzistiramo i dalje u nekom podrucju van nase virtualne stvarnosti kao nevidljivo ali svesno energetsko bice...(±)

Banovo Brdjanin

pre 10 godina

Mnogi ateisti tvrde da duša ne postoji zato što instrumenti nisu otkrili dušu. To nije valjan argument jer ni junak video igrice takođe nema ništa što ga razlikuje od pozadine te video igrice, a ipak jeste različit.
Junak video igrice različit je od pozadine jer ima svog kontrolora - gejmplejera, koji mu vuče konce.
Ljudi koji su otišli kod hipnotizera da vrate sećanje na periode pre života (Knjiga - Putevi duše Michaela Newtna može da se nađe na netu), tvrde da duša postoji, ali da ipak nije u telu već je gejmplejer. Dakle mi postojimo paralelno u dve dimenzije. Kada smo ovde ulogovani u telo, tamo smo pasivni gejmplejeri i obrnuto. Fizika podržava postojanje više realiteta. Ja razumem da mnogima deluje ta priča čudno, ali čudna je i ateistička priča da je sve nastalo iz nekakve pra praloptice sa beskonačnom gustinom i pritiskom (odakle i praloptica i gustina i pritisak to se ne kaže nego je valjda ni iz čega), i da se svemir eto zbog toga širi 13,5 milijardi godina i to sve brže.
Umesto da ateisti vuku na svoju vodenicu, a vernici određenih konfesija-svako na svoju, najbolje bi bilo boriti se za sekularnu državu u kojoj niko ne bi imao monopol. Uz poentu da čovek jednostavno ne zna. Dok smo živi ne znamo i čovečanstvo neće znati ni za 1000 godina.
Inače Tesla, drugo najveće ime u fizici, bio je ubeđen da mi ne stradamo potpuno posle smrti već da jedan deo nas zauvek ostaje.

BBO

pre 10 godina

Cenim Hokinga ali mislim da su religija i nauka konvergentne. Mnogo je misli mudraca sa istoka koji su istinu empirijski doziveli a naucnici su sve blizi drevnoj mudrosti. Naravno pomeranje je u promilima tako da danasnja nauka ovim tempom moze ocekivati da 52.347 ac bude tamo gde su mudraci bili 5.000 bc.

King_Crimson

pre 10 godina

Zasto niko nije procitao tekst pre nego sto je odlucio da komentarise. "MISLIM da je KONVENCIONALNO viđenje života nakon smrti bajka za ljude koji se plaše mraka". Dakle, on nije ni 100% siguran da ne postoji zivot posle smrti, niti je je rekao da ne postoji zivot posle smrti u nekom drugom (nekonvencionalnom) obliku.

bzvz

pre 10 godina

Ljudi koji su doziveli i preziveli klinicku smrt ili zbog anestezije imali iskustvo vidjenja sopstvene operacije,a i sam sam preziveo ovo drugo,ne misle tako.Ali,posto znam da mi se nece poverovati,zato i retko pricam o tome,mada nekog i zanima ta tema.U svakom slucaju,iskustvo je bilo zanimljivo i u potpunosti me je promenilo.Da,verujem i u reinkarnaciju,i u visu silu,cak i znam kako se sve to desava,ali nikog ne smaram sa tim stvarima.

čovek

pre 10 godina

(kontrapunkt, 22. septembar 2013 18:28)

Ne razumeš najbolje qvantnu fiziku i moguću posledicu ili Multiverzum ... kolaps talasne funkcije se dešava istovremeno u svim mogućim Univerzumima ... statisktika nam govori o beskonačnom broju ... moguće je da u konačnom broju i posle tvoje smrti ovde, neka osoba koja je vrlo slična tebi ali nisi ti, i dalje postoji ... ali to nema veze sa tobom jer ti živiš u ovom Univerzumu i kada umreš ovde, sve što si bio ti postaje materijal za funkcionisanje biosfere ove planete ... život posle smrti i raznorazna božanstva i verovanja su lična stvar ... ko želi da veruje - njegov izbor ... problem je u ovim paradržavnim institucijama za uspostavljanje religijskih rituala, da ih ne imenujemo pojedinačno ...

21 gram

pre 10 godina

Energija je neunistiva po zakonima fizike, prema tome ljudska dusa negde ode.
Tuzno je da takav um robuje ateisticko-talibanskim materijalnim zakonima smrti.

lale

pre 10 godina

Ako je covek nastao od majmuna onda prema njemu treba postupati kao sa majmunom! Ovo je glavmi moto nekolicini najmocnijih ljudi na svetu koji i upravljaju njime, a dokaz ovome je i stanje u svetu gde 99% stanovnistva zivi u nekom obliku siromastva a da i nisu svesni toga dok 1% ljudi uziva u " bozanskim blagostima bogatstva" a i dalje otimaju sve sto mogu a nas sve prave majmunima! U toku je globalno unistavanje srednje klase a paralelno sa time se unistava duhovnost moral i plemenitist čoveka a time nas spustaju na nivo zivotinja u najgorem obliku gde se ponasamo na osnovu strasti i u takvom stanju mogu da nas kontrolisu i rade sa nama sta hoce! Ovog naucnika izuzetno postujem kao fizicara ali kao filozofa ne! Tacno je da zvanicno nema dokaza da covek ima dusu ali isto tako nema dokaza da covek ne poseduje dusu! U odnosu na stare civilizacije mi smo tehnoloski dosta napredovali ali smo nazalost kulturno duhovno moralno nazadovali! Ima veliki broj ljudi koji su doziveli visesatnu klinicku smrt i imali vantelesno iskustvo nakon cega su pricali o stvarima i dogadjajima za koje ni teoretski nisu imali sanse da znaju! Ali svako od nas ce saznato istinu da li ima ili nema zivota posle smrti "naseg tela" kada dodje taj trenutak! Ne zreba nikom nametati misljenje, ako neko veruje da smo mi samo krv kosti i mese to je ok a ako neko veruje da smo mi duhovna bica sa telesnim iskustvo i to je ok!

Razmisljam

pre 10 godina

Ako je mozak kompijuter,ko je napravio taj kompijuter?Jel moze neko ko nema intelegenciju i mozak?

Svi smo mi mislili kada smo bili u majcinim stomacima da necemo nikada izaci i da nema drugi svet...

nevjernik neuvjereni

pre 10 godina

Nevjerovatno kako jedan intelektualac moze da bude bas toliko ispranoga mozga.Kao i oni koji ne mugu da vide dalje od biblijskih citata i oni koji slijede moderna materijalisticke filozofije ostaju slijepi zahvaljujuci dogmi .Neizljecivo.

Banovo Brdjanin

pre 10 godina

Svaka njemu čast, ali ma koliki bio genije, za neke druge stvari, on je ipak običan čovek, a običan čovek ne zna.
Ja sam sretao mnogo osoba koje su imale kliničku smrt. Svud je jedna ista priča. Videli su sebe odozgo. Slušali lekare itd.
E sad... što se tiče neke logike života posle smrti, nije uopšte naglasak na život posle smrti već je naglasak na tome da mi uopšte nismo homo sapiensi već smo gejmplejeri homosapiensa. Gejmplejer ne strada sa smrću junaka, već samo skida simboličku kacigu i ponovo se skoncentriše na sebe kao gejmplejera. Isto bi tako bilo sa čovekom. Mi koristimo jednu svest dok smo živi. Posle smrti se izlogujemo iz ove igrice i skoncentrišemo na dimenziju u kojoj obitavamo (paralelni univerzum). U svakom slučaju Hoking i njemu slični nemaju ni prava ni osnova da oduzimaju ljudima veru u večni život. Kako možeš da razuveravaš ljude u nešto što sam još nisi okusio. Kad umremo, videćemo.

bobypack

pre 10 godina

Veliki plus za "kontrapunkt"! Ali ipak se ne slažem u potpunosti. Po mom skromnom mišljenju filozofija kakvu smo poznavali je defakto mrtva. Danas je jedina prava filozofija zapravo fizika. U fizici zadnjih decenija i godina je došlo do takvih spektakularnih otkrica, da filozofija jednostavno nije u mogucnosti da to prati. Npr. danasnji filozofi još uvek nikako da konsoliduju svoje stavove vezane za Anštajnovu "teoriju relativiteta"! S' toga me i čude Hokingove izjave jer je evidentno da zivimo u spektakularnom univerzumu čije osobine daleko prevazilaze nasa čula.

ni..

pre 10 godina

meni je samo bitno sta ja mislim o tome. Sta on ima da propagira stavove, nek zadrzi to za sebe, religijsko uverenje je licna stvar, ateisti se ponasaju isto kao radikalni islamisti.

realan

pre 10 godina

pre neki dan na nacionalnoj geografiji davali su dokumentarac rađanje zemlje,sve lepo objašnjavaju ali stvaranje mikroorganizama nemogu da objasne otkuda su se našli u dubokim vodama tek nastalih okeana,pa bih zamolio ove što tvrde da nema Boga i da je sve stvoreno slučajno da pogledaju dokumentarac

New age

pre 10 godina

Kao cvrsto racionalno bice, moram da kazem da je ova izjava izuzetno plitka. Jako je glupo tvrditi da nesto ne postoji samo zato sto to nisi video. Sa kojom sigurnoscu gospodine Hoking, mozete tvrditi da postoji druga galaksija ili kako mozete govoriti o dimenzijama svemira, a da nikad niste to videli i izmerili. Ne mozete prema jednoj tematici biti vernik, a prema drugoj naucnik. Vi zapravo verujete da svemir ima dimenzije,jel tako? Kao sto ja verujem da covek umire kao bice, ali da se tu ne zavrsava njegova prica. Prosto gospodine Hoking, zivot ovakav kakav ga znamo onda nema logike, ako cemo racionalno. ;-)

Jova

pre 10 godina

Stivene, vreme je da ti neko kaže da si intelektualno, ipak, ograničen. Šta ćeš, takva ti karma. Gospod postoji, a i život posle smrti. Ne kroz reinkarnaciju, jer se svako rađa samo jedanput. I živi večno. Ko ne veruje, imaće priliku da se uveri.

mmmmm

pre 10 godina

Sto se ovaj veliki um ne drži fizike.. postoje stvari van naše percepcije.. ne verujem baš da smo savršeni organizmi i da sve znamo.. podsecanja radi ni tamnu materiju ni energiju ne poznajemo do skoro.. a o njenom razumijevanju ni reći.. a kamoli onda o nekim još većim stvarima.. mislim da se gospodin hoking uz svo dužno poštovanje prema ovom velikom naučniku .. malo ipak zaneo...

Istina

pre 10 godina

Verovanje da nešto unutar nas nastavlja živeti posle naše smrti i verovanje u besmrtnost ljudske duše (memorisan u kompjuteru) ili duha zapravo su nespojivi. Ako nešto u nama živi i nakon smrti, čemu onda služi uskrsnuće koja čitamo u Bibliji i koja su obećana u budućnosti??!? Dakle to je nespojivo. Naravno ovo je sa biblijskog kuta gledano, a ne naučnog. No i ovo pisanje ima svoju svrhu jer pomenuti gospodin filozof pokazuje zrnad verovanja u život nakon smrti tj pokazuje neku vrstu VEROVANJA U NEŠTO!!! E to nešto stoji u Bibliji koju on uporno odbija od sebe sa svojim biserima negiranja Boga.

U Bibliji, naprimer, stoji da Lazarova sestra Marta (biblijska ličnost) nije verovala da je njen brat nakon smrti nastavio živeti u duhovnom području. Ona je verovala u uskrsnuće. Kad joj je Isus obećao: ”Tvoj će brat ustati“, Marta je nato rekla: ”Znam da će ustati o uskrsnuću u poslednji dan“ Jovan 11:23, 24.

Isto tako, kad se vratio u život, Lazar nije pomenuo nikakvo iskustvo iz zagrobnog života. On je jednostavno bio mrtav. ”Mrtvi ne znaju ništa“, piše u Bibliji. ”Nema rada ni mišljenja ni znanja ni mudrosti u šeolu ,opštem grobu čovečanstva, u koji ideš“ (Propovednik 9:5, 10).
Dakle, prema Bibliji jedini lek za smrt je uskrsnuće, a ne memorisanje nečega, po mudracu, u nešto.

kikile

pre 10 godina

voleo bih, nije da ne bih. lepo bi bilo, nije da ne bi. i posteno. i zasluzili smo. ali budimo ozbiljni, i iskreni, koliko god verovali, znamo da nema nista od toga

bp

pre 10 godina

Meni je lepše da verujem da život ne prestaje posle smrti i da ćemo se svi sresti jednog dana na nekom boljem mestu, nego da je smrt kraj. Šta je onda smisao života?!

Апоплекс

pre 10 godina

А то са копирањем ума на комп није бајка??? Стиви, олади, не можеш да дајеш одговоре на све.

Александар Џунић

pre 10 godina

Ма нема ништа од тога. Мајстори, који су направили овај циркус од генетског експеримента су нас из својих разлога клонирали и "уштинули" генетски материјал са циљем да нам убрзају животни циклус барем једно десетак пута, ако не и више. И док наши фармацеути малтретирају беле мишеве, они на нама врше експеримента. Тупави Адам и Ева ждеру плодове са дрвета познања добра и зла, уместо са дрвета живота. А онда бивају избачени из рајског врта, где на вратима бива поставњен Херувим са огњеним мачем да брани људима не би ли грицнули малко плодова и од дрвета живота. Подвала! Доћи ће и тај "судњи дан" када се опит буде привео крају. "Устаће мртви из гробова" - неће, него ће мајстори по потреби да рекоснтруишу сваког из ДНК тада живућих, а и што би, шта ће им стока да се тиска ту по планети. Ако сам у праву, они никад ни нису одлазили (осим на годишњи одмор -НЛО). Ту су међу нама и шврљају кроз миленијуме, селећи се од једног до другог "царства", делећи светску "правду". Није баш да нас не забављају, кад им се учини потребним, онда нас индустријализују, уваљују нам компјутере, мобилне, све само да нас омаме садржајима овог "матрикса" и тако останемо кртоки, тупави и стабилни по основу намењеног задатка.

dnK

pre 10 godina

mesto da uzme Sveto pismo i malo se edukuje u verskom smislu, ovaj nastavlja da siri strategiju nečastivog po ovom svetu, da obmane sto vise ljudi. Dovodi u ocaj mnostvo onih ljudi koji nisu sigurni sta im je svrha zivota i samo cekaju sta ce neki kvazimozak danasnjice reci da bi sledili njegovu rec a ne onu iz Novog zaveta. Svet se razalosti kad vidi coveka u kolicima, ali nisu uvek takvi za zaljenje.

Xepoj

pre 10 godina

To sto si fizicar i matematcar nije opravdanje da budes toliko zatucan i ne znas da je Hristos istorijiska licnost ,da embrioni mogu da komuniciraju verovatno bi blizanci u majcinoj utrobi isto kao ti rekli da nema nicega van majcine utrobe i kad se rodis ides u nistavilo no nekim ljudima je zivot nistavilo tako da im je sve jedno.

djuro

pre 10 godina

Pricas li ga pricas! Postoje SVEDOCI dozivljaja nakon "smrti". Smrt kao prestanak svakog oblika postojanja, ne postoji isto tako kao sto apsolutno nistavilo ne postoji! Prelazi se sa jednog oblika postojanja u drugi! Nema to veze sa konjima i ostalim nebulozama! Ovaj svet je dozivljaj i iskustvo Bozjeg Duha sa kojim je Covek obdaren. Fizika nije dokazala i ne moze da dokaze ni postojanje ni nepostojanje: Vremena, Prostora i Gravitacije! Ni jedan Fizicar NE ZNA da objasni ni jedan od ova tri fenomena! Ali SVAKI COVEK na ovoj planeti ima iskustvo i oseca Vreme, Prostor i Gravitaciju! Ovo nam GOVORI SVAKI eksperiment iz Kvantne Fizike! Samo NEMA KO da pravilno protumaci!
SVE FIZICKE KONSTANTE su FINO doterane za POSTOJANJE COVEKA U OVOM OBLIKU u ovom svemiru! Ovo SVAKI Fizicar ZNA ali malo ko pristaje da javno potvrdi da BOG POSTOJI!!! Matematicke formule koje povezuju i opisuju ljudsku percepciju dogadjaja i fenomena NE OBJASNJAVAJU NISTA vec SAMO OPISUJU VEZE izmedju fenomena onako kako ih Covek vidi i dozivljava, ni manje ni vise! Sama tvrdja ovog Hokinga da "DUH" iz mozga moze da predje u kompjuter kao informacija je DOKAZ POSTOJANJA BOGA i gluposti Coveka! Moze DUH da udje u kompjuter ili ode bilo gde! Ali DUH je BOZJA ISKRA ZIVOTA! I mesto mu je SA BOGOM U BOZJEM CARSTVU!!

ja

pre 10 godina

Covek je, izgleda, vec iskusio smrt pa zna o cemu govori... Nijedan covek ne moze da tvrdi ovako nesto sa sto posto sigurnosti, ma koliki velik IQ da ima!

Đorđe

pre 10 godina

U svakom kvarku postoji informacija koja određuje na koji će način ta čestica da stupa u interakciju sa drugim kvarkovima formirajući nukleone. Isto tako svaki nukleon ima parametre po kojima interaguje sa drugim nukleonima formirajući različita atomska jezgra. Preko nukleusa do atoma, od atoma do molekula, dolazimo do najsloženije stvari u univerzumu, a to je život sačinjen od kompleksnih proteina, DNK i ribozoma.
Pogledajte kako su u jednoj oplođenoj jajnoj ćeliji smeštene sve informacije o tome kako će se ona deliti i kako će se u toku embrionalnog razvića određene grupe njenih potomaka menjati i formirati organe i sisteme organa. I sve je to, na neki način "kodirano" unutar lanca DNK.
Ako počnemo malo abstraktnije da razmišljamo i krenemo unazad, doćićemo do zaključka da su u ranim fazama postojanja kosmosa, kada su postojali samo kvarkovi, u njima na neki način bili smešteni podatci o tome kako da se razvijaju od najelementarnije čestice pa sve do onoga što postoji danas, a to je biće koje poseduje intelekt i svest - čovek.

Kombinovanjem biohemije, hemije i kvantne fizike sa prostom logikom dolazimo do zaključka da je svemir stvoren sa razlogom, a taj razlog je razviće inteligentne vrste koja je sposobna da razmišlja van prostora i vremena. Ja smatram da je ljudski intelekt (um, razum, duša) besmrtan i da nije vezan isključivo za materijalni svet, već da može postojati i u nekoj vanprostornoj dimenziji.
Kada dođe vreme, svako od nas će saznati istinu...

dule

pre 10 godina

U pravu je sto se tice zivota nakon smrti da ne postoji, ali je skroz u krivu sto se tice bozanstva. Sve sto mi vidimo oko sebe mogao je da napravi samo vrhunski matematicar. Smatram da su ljudi na ovoj planeti sa razlogom.

goran

pre 10 godina

Ја незнам ко овог човека уопште узима и сматра за озбиљно,прво његове теорије се редом руше као куле од карата ,Бог у кога неверује га је због толике хуле казнио таквом болешћу(да би га привео на покајање)која је иначе смртоносна у 99,% случајева,тако да у животу ништа није случајно, а овај човек који има пребујну машту нас убеђује да је свет постао из ничега игром случаја? пази само да му не поверујем !!!

канаринац

pre 10 godina

Кад си се родио цео свет се радовао, само си ти плакао. Живи тако да кад умреш цео свет плаче а само ти славиш...

gologomez

pre 10 godina

nekada je ovo znao svaki prvačić. al otkada su populisti i crkva uzjahali na vlast, i uveli nove vrednosti tipa da njeguješ veru i tradiciju i da si spreman zato da ubiješ i umreš i da misliš kako si član neboskog naroda - narod zatupio, zaglupio, zastranio, zaprimitivio - pa je vest da naučnik tvrdi kako je religija bajka. da, bajka. naša nacionalna ideologija počiva mitu, laži i bajci pa nam nauka ne valja jer nam govori istinu, a mi bi smo radije da živimo u bajci.

zoran

pre 10 godina

Kako ovaj covek lupeta.
Nikada se nije upitao kojim cudom je ziv, mada njegove kolege, nauchnici koji se bave medicinom, svi od jednog tvrde da je odavno trebao da nestane sa ovog plana. Kazu ljudi da je ovo sto on zivi ravno chudu. No, "pametni" fizichar misli da to tako treba biti. Eto, desilo se....

dusanmal

pre 10 godina

Hawking je poznat po svom ideoloskom protivljenju Religiji. To je u redu sve dok se ne predje granica gde je nauka i sta ona pokriva a gde je Religija i sta ona pokriva. Hawking je presao tu granicu pokusajima da izmisli drugaciju reprezentaciju za jedinu tacku gde se ove dve dodiruju: nastanak svega. Trenutna BigBang teorija koja je poduprta svime sto do sad znamo ostavlja vrata otvorena transcendentalnom/religiji: sve (prostor,vreme,materija,energija cak i zakoni Fizike) je nastalo u trenutku te ne samo sto mi nemozemo da nagadjamo sta je bilo pre - "pre" je nemoguce po samoj naucnoj definiciji. "Pre" je potpuno u oblasti transcendentalnog i religije te kompletno van domena nauke. BigBang ostavlja vrata otvorena i Bogu i transcendentalnom.
Hawking je pokusao to da "spreci" teorijom koja je ukljucivala (sic) "imaginarno vreme". Posle par godina pokusaja je odustao i zvanicno povukao svoje objasnjenje kao nemoguce. Kao sto vidimo on je ostao na svom anti-religijskom stavu ali ga Fizika do svojih mogucih granica za sada ne podrzava. (A o tome sam licno pricao sa njim ["pricao" je druga prica sa njegovom bolescu] tokom njegove posete Rutgers Univerzitetu gde ja radim... - tj. ovaj red zbivanja ukljucuje njegov pogled a ne moje izmisljanje).
Prema tome, ne samo sto Nauka ne pokriva i ne moze da pokriva pitanje duse, najbolje sto Naucno znamo otvara vrata mogucnosti transcendentalnog.Dalje od toga samo na veru ili filozofiju.

Tralalala

pre 10 godina

Najinteresantnije je da je tvrdnja ovog coveka da je svet nastao ni iz cega tj Velikim praskom i da je svemir bezkonacan. Ko je ovde onda nelogican!

Sasa

pre 10 godina

Svako uporište religija u istoriji čovječanstva (vremenske nepogode, zemljotresi, astronomija, bolesti, itd.) nauka je uspijevala da raskrinka. To je činjenica. Nakon raskrinkavanja kreacionizma (putem genetike, antropologije, arheologije) posljednje utočište religije jeste čovjekov um, percepcija i zagrobni život. Tvrd orah za nauku, ali ne i nesalomljiv.

Svi vi koji toliko strastveno doživljavate svoju percepciju prisustva nekog višeg bića ili sile pođite od toga koliko je ljudskom percepcijom jednostavno manipulisati. Samo jedna čaša alkohola vam mijenja percepciju i pojam realnosti, a da ne pričamo svim ostalim načinima putem kojih je moguće iskriviti realnost posmatrača. Jedan običan snop elektromagnetnog zračenja na određeni dio mozga je u stanju da dovede do halucinacija i osjećaja metafizičkog prisustva višeg bića ili sile. Problem ljudi koji vjeruju u religijske dogme jeste ograničenost u granicama sopstvene percepcije.

milivejs

pre 10 godina

(Ger-mann, 22. septembar 2013 18:35) Pa upravo zahvaljujuci ljudima poput S.Hokinga i nauci covecanstvo se polako ali sigurno oslobadja mraka u kojem razlicite religije vec hiljadama godina upurno zele da ga zakopaju.

Aleksandar Simic

pre 10 godina

Svaki oblik mišljenja,(nauke,relifije)potekao je iz filozofije.Nauka kaže,nema Boga,jer ne može da dokaže njegovo postojanje.Vera čovekova kaže,nauka ne može da dokaže postojanje Boga,jer je Bog stvorio prirodne zakone i on je iznad njih.Bog je iznad svega što čovek može ili ne može da zamisli inače ne bi bio Bog,zar ne?Postojanje Boga je stoga filozofsko pitanje koje se odnosi na svakog čoveka posebno.Ja verujem u Boga.Za mene je krajnje glupo da se ogromna energija koja pokreće sve oko nas pa i nas same raspline i nestane bez traga. A naučnici neka mi odgovore,kakva je to sila koja pokrene ljudsko srce da kuca određen broj godina,a potom ono samo stane.I niko ga više ne pokrenu.Slažem se sa Hokingom da je telo samo oklop za mozak i da je u mozgu sva tajna.

Ernesto

pre 10 godina

Za "obicne smrtnike" i jeste bajka. Za nas malo drugacije .. Uostalom lepo pise u svakoj svetoj knjizi da se biseri pred svinje ne bacaju, i da vecina uvek izvrne ruglu ono sto je najistinitije, jer im to nije "normalno".

Mr. Spock

pre 10 godina

Ako je to naucna teorija, onda bi bilo lepo videti dokaz! Ili i gospodin Hawking veruje da posle smrti bioloskog tela, umire i svest. Vernici na sve strane, samo sto neki to priznaju, a neki ne!

Mike

pre 10 godina

Dobro, možda Hoking ne forsira sam tu teoriju o nepostojanju icega, mozda ga novinari pitaju, pa on odgovori sta misli.

Opet, ocigledno je da kao genijalac ima uticaj na ljude. I to je okej, sasvim.
Međutim, kao sto rekose u filmu "Sedam velicanstvenih" - "Nobody throws me my own guns and says run. Nobody." Naravno da mi niko nece nametati misljenje, niti u sta cu da verujem. U sta veruje Hoking njegova je stvar.

I, sad, sta cemo sa Ajnstajnom, Teslom, Njutnom, koji su, na svoj nacin, verovali u postojanje vise ili ili boga? Eto, sa jedne strane imamo njih, sa druge Hokinga, Ziku, Miku, koji ne veruju... Gde to vodi?

Kalimero

pre 10 godina

A zašto onda prema zvaničnoj statistici 87% građana Srbije prilikom upokojenja ima službu sveštenog lica. Mora da je "za svaki slučaj"?!

minja ki

pre 10 godina

@ to Dejan. Baš bi bilo logično da ako se broj ljudi povećava da se broj drugih vrsta smanjuje.Hej, ne zaboravi tu i biljke.Prilično koplikovano, zar ne?;-)

DUH

pre 10 godina

Sta ja da vam kazem doziveo sam klinicku smrt i proglasen mrtvim gde sam proveo nekoliko sati u mrtvacnici kada sam imao 5 god,tokom 80tih kada se u mene zakucao jedan trazeni manijak koji je jurcao motorom na trotoaru blizu vrtica, namerno na decu na pun gas pa popegne.

Pricalo se da ga nikada nisu uhvatili jer je tada policija bila kilava kao i danas samo dodju na uvidjaj a medij nisu o tome posvecivali dovoljno paznje kao sto danas objavljuju svaku sitnicu.

Samo sam se probudio na tom metalnom stolu i ugledao plafon sa plavim fenjerom sa jezivom hladnocom koja je strujila mojim ukocenim telom i vristao MAMA!!! neko od medicinskog osoblja je cuo i dozvao pomoc lekara da me ugreju.Doca koje me je proglasio mrtvim kaze da je sve pokusao da me vrati ali pulsa nije bilo samo znam da je taj doca dan posle doziveo infarkt.

Moji roditelji su bili u besvesnom stanju od traume a kada su lekari rekli sin vam je ziv desilo se cudo mislili su da ih tese i smiruju sve dok me nisu ugledali i umalo nisu riknuli bio sam sive modre boje sa crnim podocnjacima kao cedomir ;) tj kao zombi dete iz horor filmova koje gledate >:)

Eee nisam vam reko sta sam doziveo posle smrti hmmmm pa neznam dali smem da vam kazem mozda cete se plasiti do vase smrti da ne umrete...djaba vam vasi roboti i molitve.

Ako vas zanima kliknite [preporucujem] ako nezelite [nepreporucujem] onda necu da vam gubim vreme u vasim filozofiranjima i foliranjima.

Washington

pre 10 godina

Stiven Hoking je okoreli ateista, a ateiste bas imaju neku potrebu da ubeduju druge kako Bog ne postoji, kako su sve to gluposti, bez da ih iko i pita za misljenje. Stivene, ako ne verujes u Boga, nemoj se ni zamarati njime... opusti se
(Ger-mann, 22. septembar 2013 18:35)

Pa i crkva vec stotinama godina siri svoju propagandu zasti nebi i ateisti???

Žaki

pre 10 godina

Još samo da dodam ...mišljenje ovog nesrećnika ne dele: Bah, Mikelanđelo, Mocart, Šekspir, Hendl, Hajdn, Dostojevski, Njegoš, Patrijarh Pavle, Viktor Igo, Goja, i mngi drugi velikani ljudske misli i kulture. Morao bih satima da pišem nabrajajući njihova imena ali i ovih par je respektabilno. Srećom, civilizovani svet počiva na delima, veri, mislima i filosofiji nabrojanih veličina.

čovek

pre 10 godina

neverovatno, ćovek je izneo svoje viđenje realnosti, svoj stav i mišljenje ... on ima prava na to ako i svi mi ostali ... ako već ne možete da "čujete" da neko misli drugačije, onda bi bilo minimum korektno i ljudski da izostavite omalovažavanja koja uključuju njegovo fizičko stanje ...

neki komentari prelaze granicu normalnog i idu u krajnost mržnje i vređanja ... dajte bar malo razmislite pre slanja komentara !

ateista SRBIN

pre 10 godina

naj fora je kad ja kazem da sam ateista pitaju me likovi a jesi SRBIN ili sta si toliko o vernicim nasim malo van teme ali to je to

Vladan

pre 10 godina

g. Hokins je nesporan autoritet na polju kvantne fizike, koja uz Ajnstajnovu Teoriju Relativiteta svakako spada u najfilozofijski deo fizike. Tu se vise nego igde drugde u fizici operise cistom matematikom i na njoj zasnovanim modelima, a sve opet na krilima genijalnosti naucnika koji svojim smelim i vizionarskim idejama pokusavaju proniknuti u smisao mikro i makro kosmosa, njegovom nastanku, uredjenju i sudbini...

Zato me cudi od coveka takvog kova da moze reci da je smrt kraj coveka i da posle umiranja od njega nema vise icega?! Generalno, pojam pocetka i kraja, te opste prolaznosti sa presudnom funkcijom vremena je i mogao nastati u jednom prostorno vremenski ogranicenom sistemu kao sto je Zemlja.
Medjutim vinemo li se "u nebo" tu nas ceka beskraj Svemira, prostor bez pocetka i kraja. Gde je potpuno logicno da i vreme nema pocetak i kraj...i onda iz tog ugla vidimo svu besmislenost vremenski prostornog ogranicenja bilo koje vrste!!
Tu je potpuno logicno da Svemir kao i sve u njemu jednostavno postoji oduvek i postojace zauvek...i svaka teorija o njegovom kraju ce pasti u vodu buducim novim saznanjima nauke...
Otuda i uverenje o konacnosti coveka "ne pije vodu"...Duboko verujem u besmrtnost duse i poklonik sam nacela "ne cini drugom ono sto ne zelis sebi"...i svi cemo pre ili kasnije uvideti jesmo li bili u zabludi, ili ne...

voša

pre 10 godina

... pa kako je komunicirao očim ...svako može da tumači njegove misli kako želi pa ovaj čovek godinama vegetira ...u ostalom jedino ateisti mogu biti gubitnici posle smrti ... ako zagrobni život ne postoji vernik nije izgubio ništa ...ali ako postoji ateista će večno živeti u večnim mukama ... ko je tu gubitnik ... nadam se da ćete objaviti ovo ... hvala , svako može da veruje u šta god želi.

Bonobo

pre 10 godina

@BBO

Ti drevni mudraci su mislili da Zemlju nose slonovi koji stoje na kornjači, mislili su da bolesti izazivaju demoni ili loša karma, a njihovi savremenici su u proseku živeli 23 godine pošto su umirali od gripa, boginja, kuge, malarije, dijabetesa, žutice i sl, bolesti koje su ove naši priglupi naučnici stavili pod kontrolu, pa je sada prosečni živtni vek tamo gde se nauka sluša oko 84 godine, uz internet, grejanje, tekuću vodu, zdravstveno osiguranje, GPS, laptope, automobile, avione, sletanja na Mesec, Mars, Titan, Veneru, nanotehnologiju, transplantaciju srca, penzijsko osiguranje, penu za kupanje, sladoled od vanile i još mnogo, mnogo toga...
Mani me tih drevnih mudrosti!

pa šta

pre 10 godina

Kada zaspite i ujutru se probudite bez sna izmedju, e sada to izmedju produžite u beskonačnost, videćete da skoro svaki dan umiremo i da to i nije tako strašno. :-)

ZokiTamnava

pre 10 godina

Bajka, ali samo u ovom realmu. Ako smo vec jednom nastali ni iz cega, zasto se to ne bi ponovilo beskonacno puta u nekom Multiverzuumu? Prema zakonu verovatnoce, i najmanje verovatan dogadjaj koji se jednom desi desice se bezbroj puta u beskonacnom sistemu. Zna ovo i Hoking mnogo bolje od mene, pa je moj zakljucak ili da nije dobro interpretiran ili da je mozda malo prolupao. Ipak se sve svodi na to ko u sta veruje. Ja sam ateista, ali verujem u kontinuitet postojanja. Tamo gde nema mene, nema ni mraka, posto nema mene da ga opazim. Za mene postoji samo neprekidnost postojanja. Ne znam zasto se pojedini naucnici u zadnje vreme mesaju u posao filozofa na nevest nacin. Samo neko ko nije procitao neko ozbiljno filozofsko stivo moze da bude fasciniran ovakvim ad-hoc kvazifilozofskim tvrdnjama.
(kontrapunkt, 22. septembar 2013 18:28)

Prvo ne razumem sta hoces da kazes.

Drugo za postojanje Multiversa nemamo dokaza, iako i Hawking u njegovoj zadnjoj knjizi tvrdi da takav postoji.

Bela

pre 10 godina

Nesrecna dusa. Veoma tuzno. Covek godinama izliva svoju zuc i kao da je svima svejedno. Ima li on svoje bliznje? Mnogo ljubavi je potrebno da omeksa to kameno srce, mnogo neznosti i takta da umiri taj bezrazlozno gordi um. I neko ko ce pomoci da sva ta gorcina, mrznja i prezir nestanu. Ovo je mnogo tuge za jednog coveka. Gospod neka mu se smiluje!

Jovan

pre 10 godina

Koliko samo zajedljivih, negativnih komentara, koliko samo zajedljivih misli upucenih na racun ovog briljantnog naucnika. Stiven Hoking je jedan od ljudi koji je nauci dao veoma puno. I jedan od ljudi retkih koji je Javno opovrgao neke od svojih teza. Prema tome, to dovoljno govori o njegovoj velicini. A mali, mizerni, opskurni ljudi, kojima je izgleda jedini smsisao postojanja da nekog omalovaze, takvu velicinu ni briljantnost uma nece dostici, pa sve i da imaju 100 sadasnjih i jos toliko narednih zivota. Oni koji se najvise busaju u to da je religija 'temelj ljubavi' pokazuju cesto veoma visok stepen netolerancije. To se vidi i iz mnogih komentara, ovde. Sto se tice same teme clanka, i teze koju Hoking postavlja...iskreno, kao ateost ne verujem u postojanje ni jedne vise sile koja je izvan emprijskih naucno saznajnih procesa ispitivanja i dokazivanja, Priroda jeste 'sila', ali ona je podlozna nucnom saznajnom ispitivanju, istrazivanju. Prema tome, priroda nije 'Bog' niti 'Bogovi'. Ne verujem u posojanje ni Boga ni Bogova. Samim tim ni u 'carstvo nebesko', niti u 'rajska naselja posle smrti'. Niti u to da ljudske duse u tom kontekstu nastavljaju svoju egzistenciju posle smrti.I to naprosto nema veze sa onim da li ljudski mozak moze da nastavi egzistenciju ili ne, jer kao sto Hoking ukazuje mi znamo svega 10% o nacinu funkcionisanja ljudskog mozga. Prema tome, meni je logicnije da mozak nastavi sa egzistencijom posle smrti u nekoj formi(npr kompjuterskoj) a ne 'dusa'.

Aleksandar Lukač

pre 10 godina

Pa naslov je izvučen iz konteksta. Tekst kaže "Sa druge strane, Hoking veruje da naša srca neće neće moći da nastave sa životom, ali da naši mozgovi možda mogu da nastave da postoje – barem u nekoj formi."
Samim tim Hoking kaže da ne vjeruje u potpuni raspad i disoluciju tijela a vjeruje da svijest kao energija i dalje postoji.
Također kada kaže "srca" vjerovatno misli na fizičko srce kao pumpu koja obezbjeđuje kiseonik ćelijama.
Koncept duše i života poslije smrti će biti glavno pitanje filozofije još dugo vremena. Lično vjerujem, da neka vrsta više inteligencije postoji, da postoje suptilne sile koje upravljaju fizičkim i da postoji svrha života.

stefan

pre 10 godina

njegovo misljenje o smrti se usko povezuje sa njegovim misljenjem o samom sebi , ako kaze da postoji zivot posle smrti onda to znaci da je ceo zivot proveo u strahu od doticne enigme i tesio sebe cinjenicom da ga ceka neko sa druge strane u boljem "zivotu" ovako on samo ubedjuje sebe da je hrabar covek koji se ne boji smrti a da je to istina verovatno je ne bi toliko isticao. sve u svemu fantasticna ideja o virturlnim cesticama na horizontu dogadjaja crne rupe , radio sam maturski na ovu temu i covek je brilijantan ali teorije o smrti su iskljucivo subjektivne.

djukic

pre 10 godina

Najjaci mi komentari tipa, eto naucnici ne mogu da otkriju kako je nastao zivot, a sa druge strane veruju da je ga coveculjak sa bradom stvorio carovnim stapicem hahahaha inace to je dokazano, pise u nekoj knjizi koju zovu sveto pismo...valjda je taj coveculjak napisao...ili nije a? Jedni veruju a da ne posumnjaju, a drugi preispituju sva svoja znanja, valjda je ovaj drugi metod bolji jer da ga nije bilo i dalje bi ziveli u pecini pored vatre, mislili bi da je zemlja ravna ploca a da su zvezde duse nasih predaka itd...e moji ljudi neobrazovani.

Žaki

pre 10 godina

Stvar je ovde prosta. Gospod je poistovetio odnos između sebe i nas sa odnosom između ljudi, tako da sve što se dešava u vašim životima prema ljudima, i obratno od ljudi prema vama, jeste isto ono što je i između svakog pojedinca i Njega. Ako vas neko najpre ponižava i prezire jer ste siromašni i neugledni; a kada vas u životu materijalno krene tada ste mu interesantni i rado bi vam bio drugar - šta će vam tada takav čovek? Šta će vam neko ko vas je osporavao; ko vam se rugao i ni u čemu nije bio od pomoći i koristi? Potpuno je isto i u odnosu prema Bogu. Ako ste verovali Njega i koliko toliko sledovali Njegovim rečima ovde gde je On još sluga Ljudima, tada su Vam dobre šanse da budete sa Njim i onda kada dođe kao moćni sudija od kog nema beganja. Najzad, i On sam kaže: "Ko ne veruje u mene, već je osuđen" ...tj. neće izbeći onu drugu stranu strašne Istine a to je da je sve Njegovo a ne naše - i On će doći po svoje! A ko će protivrečiti Onome koji migom volje može da ukine Svemir?! No, Bog je izvoleo da to ostavi samo veri kao segmentu ličnosti a ne znanju!

Ne znamo šta je iza smrti! Verujemo! Ko ne veruje pa ima pravo da ne veruje ali njegova vera će mu biti večni izbor! Ko sa Hristom ovde u svetu ne deli zajednicu sa poverenjem u Njegove reči, glupo je da je traži onda kada je bude video! Niti će je tada dobiti. A do tada sa Njim delimo i Njegova poniženja i podsmehe i ruganja... Ako On nije Vaskrsao pa nema većih jadnika od nas koji Ga, iako mnogogrešni, ipak čekamo.

LowLander

pre 10 godina

"Sve svete knjige govore da pored materijalne dimenzije postoji i duhovna dimenzija ... O ovome mogu da pisem danima ..."
Nemoj, molim te.

albert

pre 10 godina

Gospodo vernici da li ima jedan među vama na ovom svetu koji ima čvrst, neoboriv, koji se može pokazati, dokaz da bog postoji? Jedan, jedini.
Gospodo vernici, zar vam nije ni sekundu čudno da istorija u vreme Isusa ne registruje nikakvog čudotvorca sa tim imenom. Ima li delije koji če nabrojati pet istorijskih dokaza da je Isus kakav se opisuje u Novom zavetu zaista tada živeo i činio čuda?
Gospodo vernici, kako ste postali to: kroz lično iskustvo ili tako što vam je pored nacionalne pripadnosti i njiva to ostalo od oca? Da ste se rodili malo južnije vaš bog bi se zvao drugačije jer bi vam on ostao od oca.
Gospodo vernici ja sam protiv komunizma zbog zločina koji su učinjeni u njegovo ime. Da li postoji u istoriji jedan hrišćanin koji je to prestao da bude zgrožen milionima ljudi, žena, pogotovo žena, i dece, ubijenim u ime njegove vere?Navedite krvnika u istoriji koji nije imao pored sebe popa kao pomoć i podršku . I to vam nikada nije zasmetalo?

Washington

pre 10 godina

Hahaha samo kad vidim koliko ljudi pljuje Hokinga pa nije mi ni cudno sto toliko ginemo u saobracaju! Ljudi misle ima zivota posle smrti pa ajde nema veze ako se brzo zivi.

cingele mingele

pre 10 godina

Nije mi jasno kako je on to proverio? Ako nešto tvrdiš moraš dati dokaze. Čist marketing čoveka kojeg je unesrećila bolest a misli da je Bog himself.

Mile

pre 10 godina

Eto, i to je najpoznatiji naucnik na svetu koga svi slusaju. Slupao tolike godine a ne oseca najprostiju stvar da je Univerzum Bog, da je i on sam deo Boga, da je Sve Bog.

Ali dobro, kada umre, postace mu jasnije. Jedino sto ce opet morati da dodje na Zemlju kao djak ponavljac :)

Joca 011

pre 10 godina

„Ako bog želi, a ne može da
iskoreni zlo, onda nije svemoguć. Ako može, ali
ne želi, onda je zao. Ako Bog može i želi da ukine
zlo, otkuda onda zlo u svetu? Ako bog niti može
niti želi, onda zašto ga zvati bogom?“"
@ (pitanje za vjernike, 23. septembar 2013 00:45)
* * *

Tvoje pitanje je sofizam.
Izvorno, on glasi: ''Da li Bog može da sagradi dovoljno visok zid koji ne bi bio u stanju da preskoči?" (Etimološki, sophisma je grčka reč i znači lukavstvo, zavaravanje.)
U filozofiji se na sofizme ne odgovara, i o njima ne debatuje.
Međutim,
ako te zaista iskreno interesuje pitanje postojanja zla u našem svetu, ono se najbolje može razumeti iz ''Knjige o Jovu'' iz Sv. pisma. Tek kada se to razume ide se dalje, i razumevaju ostali događaji po starom i novom zavetu. Crkva, kao stub i tvrđava Istine, jeste tumač Sv.pisma, i služi nama ljudima u otkrivanju Istine. Svako ko želi da doživi to otkriće, može, ali samo ukoliko ga traži srcem, ili dušom (već kako ko svoju najdublju dubinu imenuje).
.

Miki

pre 10 godina

Posle dublje analize samoga sebe, shvatio sam sledece: I dalje ne mogu da se pomirim sa tim da Bog postoji, ali nisam nacisto sa tim. Ljudi ipak trebaju u nesto da veruju, ne mora to biti Bog, moze biti priroda, vasiona, nebo, sunce, bilo sta. Bog je po mom misljenju zapravo pitanje morala i etike. Kada ne bi bilo trunke morala ziveli bismo u potpunoj anarhiji sa nesagledivim posledicama. I bas zbog toga prvo razmislimo, tri puta merimo, a jednom secemo. Bog je zato fikcija koja nas sprecava da napravimo neku glupost, on je taj tas na vagi.Od njega se plasimo.Iz tog razloga je ipak dobro da covek sumnja i da iznad sebe ima nesto sto ce ga odvracati od losih misli. Dovoljna je kazna plasiti se Boga, postojao On ili ne..........Kao sto je Makijaveli govorio: ,,Religija je jedan od glavnih stubova vladaoca, nije vazno postoji li Bog ili ne, bitno je da je ona sredstvo vlasti.''

misljenje

pre 10 godina

jednostavno kad umres vise te nema! kakav raj kakav pakao to su ciste izmisljotine da bi ljudi verovali u nesto...nisam ateist ali verujem u dobra dela i zla..jednostavno sam se opredelio da budem dobar covek jer sto ne zelim sebi nezelim ni drugome uvek pomazem i cinim dobra dela ali to vazi samo za one ko je zasluzuje i .

Koje Ime!

pre 10 godina

Svako ima pravo na svoje misljenje. Medjutim, Hawkings da tvrdi nešto, kao naucnik, ne pripada mu, jer nešto ako nije dokazano (za one koji vjeruju ima dosta dokaza), ne znaci da i treba da ne postoji. Ali to sto je ostao paralizovan do kraja zivota, ne znaci da bog ne postoji ako ga gospodin mrzi!

Aleksandar-patriota

pre 10 godina

Niko se više ne uznemiri od vernika kad im neko pomene mogućnost da je to u šta veruju prazna priča. Ako vam je vera toliko jaka šta se onda obazirete na priče drugih? Ili vam vera možda baš i nije mnogo duboka i jaka pa vas svaka priča na ovu temu plaši? (Ateista, 22. septembar 2013 22:11) Prije da se ateisti i nevjernici toliko plaše postojanja Boga, pa ga toliko osporavaju.. E dragi moji..

Aco

pre 10 godina

Ja bih pre da poverujem Tesli, Njutnu, Max Planku, Paskalu i ostalim velikanima koji su tvrdili upravo suprotno.
Prodrevsi u najdublje tajne postojanja materije, energije i zivota neki od njih, kao Tesla na primer, su imali uvid u taj svet koji radi na drugim talasnim duzinama i energetskim nivoima.
Ovo sto Hoking prica je prilicno povrsno tretiranje teme koja je u temelju postojanja Coveka.

Rhyzm

pre 10 godina

Ovo iskrivljeno upravo sada zivi posle smrti koja mu se desila tamo negde, samo sto to jos ne zna. Ocigledno je i tamo mnogo gresio.

kontrapunkt

pre 10 godina

(čovek, 22. septembar 2013 20:50)

Ja sam na pocetku rekao da je svako u ovom Univerzumu jedinstven i neponovljiv. Na kraju krajeva, ovaj nas Univerzum moze da ima svoj kraj, bilo u velikom sazimanju, bilo u sirenju do potpunog raspadanja. Prema tome, ovaj nas Univerzum ne smatram za beskonacni sistem. Sa druge strane, ja verujem da se nastanak raznih Univerzuma stalno desava, i da njih ima beskonacno mnogo, pa bi ovde mogao da se primeni princip o beskonacnim brojevima.
Sve se svodi na to ko u sta veruje. Verovanje ipak treba da se temelji na razumu koliko je to moguce. Onaj ko veruje u neku tvrdnju treba da bude svestan da mozda nije u pravu. Ali kad neko izricito kao Hoking tvrdi da posle smrti sigurno nema nicega, onda je kao naucnik duzan to i da dokaze. Ako ne dokaze, onda ne vidim sustinsku razliku izmedju njega i religijskih dogmatika.
Mi verujemo u tvrdnje koje nismo u mogucnosti da trenutno dokazemo, ali moramo ostaviti mogucnost da nismo u pravu. Ali ako neko izricito tvrdi da je sigurno u pravu, onda je duzan da tu tvrdnju i dokaze. Ako je ne dokaze onda on svoju licnu veru pokusava da uzdigne na opsti princip, a to vise nije nauka nego religija.

Ovich

pre 10 godina

Slazem se sa Hookingsom.

Religija je koriscena kroz vekove kao veoma efikasan centar moci. Danas je vise kao tradicija. Nemam nista protiv nje.

Mislim da je zivot posle srmti isto kao zivot pre rodjenja... nema nista.

Takodje nas zivot je nasa memorija, secanja... Ako nam danas neko obrise tu memoriju skroz, mi vise neznamo ni da pricamo, ni da hodamo... sve otkrivamo ispocetka i sve opet ucimo.

Ako izkopiramo memoriju u mozak jednom novog tela, pa mozda i potpuno drugacijeg tela... Imacemo svo nase znanje, secanja... nas zivot se nastavlja.

DaLanik

pre 10 godina

Aleksandar Simic: Pa nije na naucnicima da dokazu da NE postoji bog. Uvek se dokazuje da nesto POSTOJI. Tako da crkve treba da dokazu da bog postoji, ne obrnuto. Ali ovo je samo zamena teza koju neracionalni ljudi cesto koriste. Dokazite da postoji bog. Ne mozete? OK, onda ne postoji dok se ne dokaze. Isto kao sto niko na sudu ne dokazuje NEVINOST vec se dokazuje krivica. Do tada, sve crkve treba zakonom zabraniti, isto kao one sto gledaju u magicnu kuglu ili citaju iz dlana/pasulja/cega vec. Crkva je, posle nacizma i komunizma, najvece zlo koje se desilo covecanstvu. Koliko ljudi su samo pobili, pa setite se inkvizicije itd. Biblija uopste nema nikakvih dodirnih tacaka sa istorijom kao sto ne postoji ni jedan jedini dokaz da je Isus ikada postojao. Sve je to jedna lepa bajka koju su vladajuce strukture iskoristile da bolje vladaju masama. ALi ne bojte se! Posto stara religija umire (cak i Ameri koji su zaglupljeni religijom sve vise postaju ateisti) vec su izmislili novu religiju - konzumerizam! Tako da cete samo promeniti religiju (ako vec niste) :)

javni neradnik

pre 10 godina

bog kakvog crkva zamislja ne postoji, ne postoje cuda i vaskrsnuca. isus je pak bio genije. dusa postoji ali je ona visedimenzionalnog tipa tako da ne mozemo da je shvatimo jer smo zakucani mozgom u materijalni 3d svet. pogotovo ne mozemo da shatimo dusu posmatrajuci "trenutak smrti" jer trenutak ne postoji u visim dimenzijama

Rhyzm

pre 10 godina

Zanimljivo je da uporedjuje zivot sa stvarima koje su dizajnirane, a da ustvari, auto je evoluirao sam od sebe od okruglog kamena a kompjuter od drvene racunaljke, preciznim mutacijama koje su trajale trilijardu godina...

Dr.

pre 10 godina

Hoking se u ovoj izjavi ne izjasnjava o postojanju Boga. Izjava se odnosi na vaskrsnuce ili reinkarnaciju i slicne ideje.
Njegova izjava je bazirana na ideji Sredigera i radovima velikog broja istrazivaca u oblasti fiizicke osnove zivota.
Ono sto on zakljucuje je da je uskrsnuce kao pojava nemoguce. To nikako ne implicira da Boga nema. Stav je zasnovan na fizickim zakonitostima koje su nesumnjive. Uskrsnuce bi bilo perpetum mobile koji nije moguc.
Dakle nauka je indirektno potvrdila a zivot je demonstrirao da uskrsnuce nije moguce.
Ukratko Uskrsnuce je moguce onoliko koliko je moguce da se casa koja je pala na pod i razbila se, a voda se prosula, ponovo sastavi sama od sebe i sva voda ponovo udje u nju. To jos nismo videli, niti cemo videti jer je to jedan od najfundamentalnijih zakona prirode.

Marko_bg

pre 10 godina

Prvo, mnogi od ovih koji ovde komentarisu ocigledno ne znaju ili ne zele da spoznaju koliko je Hoking doprineo razvoju nauke(a samim tim i napretku covecanstva) svojim naucnim istrazivanjima. Drugo, On kao naucnik, covek od ratia i intelekta, covek od istrazivackog saznajnog delanja postavlja odredjene teze koje pokusava i da dokaze. Jedna od njegovih eza jeste da nema 'zivota posle smrti', odnosno ne sa aspekta religioznih shvatanja. Hoking se ovom tezom bavi dugo(kao i mnogi drugi naucnici) i jednostavno u saznajnom metodoloskom naucnom procesu ljudi su dosli do nekih preliminarnih zakljucaka da nema dokaza o postojanju mogucnosti za 'zivot posle smrti'. To i jeste posao naucnika, ispitivanje, sumnja, i proces saznajng dokazivanja ili osporavnja pojava, na bazi utvrdjivanja cinjenica. A ne na bazi 'svetih knjiga' i 'verovanja', ili crkvene, religijske dogme. Vera nije nauka, jer ne podstice na sumnju, na razmisljanje, na cinjenice, na intelektualni saznajni proces. Slazem se sa Hokingom, nema jasnih dokaza za 'zivot posle smrti', sa stanovista nauke. Takve dokaze jos niko nije uspeo da utvrdi. Oni koji se pozivaju na Teslu(da bi osporavali Hokinga) trebalo bi bar toliko da znaju da je i Tesla 1929 zapisao da 'nema jasnih naucnih dokaza o zivotu posle smrti, vec samo mozda mogucih indicija'. A svi ovi sto komentarisu o nekakvoj 'Hokingovoj mrznji' i kako je on navodno 'nesrecna dusa', itd. A sta su oni i ko su oni? Njih pogadja to sto Hoking kaze onako kako jeste,cinjenice.

Joca 011

pre 10 godina

@ (Marko_bg, 25. septembar 2013 14:02)
* * *
Dometi nauke i naučnika samo izgledaju veliki, ali, uporedivši ih sa fascinantnom složenošću i najsitnijeg živog organizma, oni su vrlo vrlo skromni. Čovek ni ‘’svetlosnu godinu’’ nije blizu da stvori život, bilo kakav, ni najprostiji (može da klonira, ali to nije stvaranje). Glorifikaciju nauke zastupaju uglavnom nenaučnici.
Dokaza za ili protiv zagrobnog života nema, u onakvoj formi kako ih nauka priznaje, tako da Hoking ne raspolaže činjenicama.
Vera se temelji na velikim sumnjama, dilemama, preispitivanjima, i dubokoj kontemplaciji nesvojstvenoj nijednoj naučnoj disciplini. (Diplomirao sam tehniku a učestvovao sam i u naučnom istraživanju. Pratim i poštujem naučna dostignuća.) Crkvene dogme su istine proizašle iz intelektualnog saznajnog procesa, životnog iskustva i ličnog susreta s Bogom, mnoštva umnih ljudi, posle žestokog razuveravanja i uveravanja – i verovanja, kao ploda takvog procesa. Dakle, vernik se ne postaje tek tako lako - slepo, naivno, lakoverno, što, kako vidim, smatraš. Vernik je nepoverljiviji od naučnika.
Svako dobro od Boga.
.

Laky

pre 10 godina

Kako si stvoren prvi put????od kapi tekucine(semena)
pa zar mislis da neije moguce da budes opet stvoren!!!?
dovoljan ti je dokaza cvece i trava.....kada se osusi i nestane,onda mu sipas vode i ono ponovo zivo i raste!!!
Ali to samo on sa razumom shvacaju!

boki

pre 10 godina

Zovem ga na slavu u Hercegovinu da mi objasni kako svestana voda stoji u boci godinu i ne pokvari se,uspem na istoj cesmi drugu bocu indenticnu,nemoze 15 dana izdrzati pocme da bazdi i zeleni.Licno eksperimentisao sad dal je do mene i moje vere ili pop znao "kung-fu"ne znam,ali tada,bilo mi je doslo da je nosim na analizu.Pokusao bi opet nego mi je stari paroh umro a ovom mladom cini mi se slab "kung-fu" vozi mecku pa ostao bez kondicije steta mlad covek.

branko

pre 10 godina

Kada u 21. veku jos uvek citam komentare(vecinom od religioznih ljudi)za primer,kada ugasis i ulalis motor,ugasis i upalis svetlo.radio,coputer...sve mi je jasno.A vama ?

Max

pre 10 godina

Hoking se izjasnio u šta veruje i ništa više sem toga. Nema potrebe da o tome raspravljamo ljudi, svako veruje u šta hoće pa i u taj EVP fenomen koji je Tesla navodno proučavao. Samo da saznam koju li modulaciju duhovi koriste na tih 740MHz? KAM? FM? AM-2BO? AM-1BO? QAM?
Za neupućene da kažem da prijemnik za navedene varijante nije ni blizu isti, pa kako onda da pitam dedu di je sakrio ćup sa zlatom ???

Punmik

pre 10 godina

Vera u bogove nastaje kad čovek postaje svestan sebe i svog kraja za razliku od životinja. Na taj način omogućuje i olakšava dalji život , u protivnom psiha teško izdržava činjenicu o konačnom kraju nakon smrti.

zorannnnnn

pre 10 godina

Napravicu ja back up vidimo se za jedno 100 godina haha, ne ljudi mislim da moramo uzivati u zivotu koji sada sigurno imamo. A sta posle ovoga dolazi ..... Vidicemo

miki miki miki

pre 10 godina

... Ne postoji nista vise od same prirode kada umremo ulazimo u reciklazu prirode i to je jedini nacin kako bi mogli da tumacimo zivot posle smrti .

Marko_bg

pre 10 godina

@Joca
Dogma (grč. δόγμα) je postojano verovanje ili učenje koje ne dopušta da se u njega sumnja niti ostavlja mogućnost da bude opovrgnuto ili diskutovano('Vujaklija' ;'Recnik socijalnog rada'). Ako podjemo od ove definicije, dogma per se prosto ne moze biti 'rezultat saznajnih procesa, sumnje', jer po definiciji a priori iskljucuje mogucnost sumnje. Svaka dogma, dakle i religijska, crkvena. Mutatis mutandis, crkvena ucenja veoma tesko mogu biti 'rezultat metodoloskih, saznajnih procesa. A 'istina' kao konacnica Ne postoji. Subjektivna tumacenja nekih 'dozivljaja' shvacenih kao navodni 'susreti s Bogovima'(u pagansko vreme) ili sa 'Bogom'(u monoteistickim religijama), po mom misljenju tesko mogu biti uzeta za 'objektivne, a jos manje ultimativne, neporecive, trajne, vanvremenske istine'. Dakle, ni sa stanovista obicnog intelektualnog, rationalnog promisjanja, a posebno ne sa stanovista nauke. Naucne istine takodje nisu konacne, zato i postoji metodologija i saznajno-ispitivacki proces u naucnim disciplinama, i njihova proverljivost u praksi, u skladu sa logickom dedukcijom, logickim silogizmom. Po mom vidjenju, Hoking, ne tvrdi 'konacnu istinu', vec teze, bazirane na trenutnim cinjenicama koje nauka trenutno ima i koje ukazuju da najverovatnije nema zivota posle smrti. Ne bih se mogao saglasiti da su naucna dostignuca 'minorna' naspram prirode. Danasnji razvoj ljudske civilizacije pre svega dugujemo naukama. Inace, i sam se bavim naucnim radom, iako, u domenu pravne nauke.

Joca 011

pre 10 godina

Sa stanovišta vernika, Pravoslavca, mogu reći:
- Zaista, dogme su
istine, činjenice, nesumljive i nepodložne diskusijama, debatama, raspravljanjima. One se ili prihvataju ili se kompletno odbacuju. Crkvene dogme su jednom za svagda otkrivene i ustanovljene, dakle konačne. Njih slede vernici koji su uvereni u njihovu ispravnost. Uvereni su čudesnim (čudesno i čuda postoje!) sinergičnim postupkom, sadejstvovanjem Boga i čoveka. Npr. u to da Istina nije iskaz, ili tvrdnja, ili sistem ili nauka... već je Istina ličnost Hristova, dakle Istina kao konačnica postoji, i piše se velikim slovom jer je ličnost.
- Naučne istine su
plod naših ljudskih napora. Otuda su, kao i mi sami, podložne izmenama saglasno novim saznanjima. Ovo ne umanjuje njihov praktični doprinos udobnosti našeg življenja, ali su one veoma veoma... nebeskim merilima, udaljene od Božijih Istina, od života kojeg je Bog Tvorac.
Ovo je tako ljudski a ono je tako Božanski... Neuporedivo je prvo s drugim.
Radi ilustracije ove distance navodim primer: nikakvim našim naukama nismo sposobni sačiniti nijednu dlaku s naše glave, belu ili crnu. Poruka je najvećeg pisca: ''Smiri se gordi čoveče'' (Dostojevski).
Kao ateisti, pretpostavljam da ti je ovo sve tako čudno, i... sumnjivo. Ali, nemam drugu nameru osim da ti približim stav vernika koji zna šta je nauka i koji je se ne odriče.
.

pitanje za vjernike

pre 10 godina

„Ako bog želi, a ne može da
iskoreni zlo, onda nije svemoguć. Ako može, ali
ne želi, onda je zao. Ako Bog može i želi da ukine
zlo, otkuda onda zlo u svetu? Ako bog niti može
niti želi, onda zašto ga zvati bogom?“"

Mirkosoft

pre 10 godina

S obzirom da je on zvanicno naucnik, ne vidim valjan razlog da se upusta u religiju i iznosi nedokazivo. Bez obzira na sve njegove diplome i sve sto zna, ipak ne zna sve a ova tema je jedna od onih koje mu nisu jaca strana. A s obzirom na to da se eto i on upusta u takve teme, samo dokazuje da nema sigurnost u svojoj izjavi, vec trazi priznanje od mase. Pokaj se i baci se Hristu u narucje pa neces morati da se brines o zivotu posle smrti.

zmitjkoe

pre 10 godina

Sa Pravoslavnog stanovišta,
život pre začeća ne postoji (da naš život ne postoji oduvek, nije teško prihvatiti).
- Duša je nematerijalna, nebiohemijska, nemedicinska. (Ako je telo hardver, duša je softver.)
Duša oživljava telo, duša je čovek. Dušu daje Bog i spaja je sa telom po začeću. Duša je besmrtna.
- Telo ima dve etape postojanja. Prva je od začeća do smrti (degradacije tela), a druga od vaskrsenja. Vaskrsenje je čin ponovnog zadobijanja telesnosti i pridruživanja duši. Svi ćemo da vaskrsnemo i potom ćemo živeti večno, i crni i beli, i lepi i ružni, i dobri i zli... Kako i gde, to je već pitanje.
(Joca)

Kako i gde nije pitanje vec odgovor, niko i nigde nije "vaskrso", cak ni onaj kome se radujemo svake godine farbajuci jaja sto je vaskrso, a da od njega nema ni traga ni glasa, ali besmrtnost prodaje za dzabe onima koji nemaju pare i volje za zivot, i jedva cekaju da umru da bi najzad poceli da zive. Svako ko umre vec pose tri dana pocne da se raspada i smrdi, pocnu da ga jedu crvi i posle nekoliko godina ostanu samo koske, zeljne zadobijanja telesnosti, samo da se On ponovo vrati. Dusa je nematerijalna i nebiohemijska sve dok ne popijete flasu metil rakije i ispustite nematerijalnu dusu u iskljucivo materijalnom svetu. To zna i Madonna. Ko god ne razume da smo, s oprostenjem, iz qoortza dosli i da u qooratz odlazimo, taj nema pojma o zivotu, ali zato sve zna o smrti sa pravoslavnog stanovnistva, nistavila i vrste bunila.

Ale

pre 9 godina

Smrt je neproverena glasina..„Zаpаmtite: nijedаn čovek koji je postojаo, nije umro. Pretvorili su se u Svetlost i kаo tаkvi postoje i dаlje. Tаjnа je u tome dа se te svetlosne čestice povrаte u prvobitno stаnje.“ Nikola Tesla.On mi ne liči na glupana koji priča gluposti

zzz

pre 10 godina

Koja je verovatnoca da su ljudi od pre vise od 2000 godina, sa umovima koji nisu u stanju da kontempliraju smisao ove izjave, znali vise od coveka koji je u stanju da u svojoj glavi odradi kalkulacije i simulacije koje ne mogu ni mainframe racunari da izvedu?

get up_stand up

pre 10 godina

Kako iz vode nastaje elektricna energija?! Iz vetra, sunca..?! Otkud iz oblaka munje?! Tesla je zivi dokaz Boga. . . A ko ne veruje u Teslu, ne veruje ni u nauku! ;)

profesionalni vidovnjak

pre 10 godina

Djavo ulazi u POZNATE osobe,sta ga briga da ulazi u nekoga koga niko nece da cuje,procita ili saslusa:)Ovaj covek" je hteo da kaze da ne postoji Bog nego da je sve fizika.Na taj nacin,on kao najveci fizicar u svetu je?sta?pa sam Bog:) Sa druge strane,da zivot posle smrti ne postoji i da Bog ne postoji,ja ne bih 16 godina i dva meseca mogao da radim posao koji radim.Moja malenkost je bila moralno duzna da napise ovaj mali komentar,za sve ostalo=imate mozak pa razmislite sami,tj kome je dato da mozak upotrebi na pravi nacin jer ni to nije dato svima.

Vlada

pre 10 godina

(Jova, 22. septembar 2013 21:55)

E Jovo, ala si ga odvalio sada. Ako veruješ u postojanje Boga, koji je rezon da se čovek samo jedanput rađa? Šta dobija time?
Po meni ima više rezona da se rađa mnogo puta da bi mnogo stvari mogao da nauči i kod sebe ispravi. Rađati se jednom je jednako onda slučajnosti!!!
Zašto bi Bog to radio, i puštao ljude da se pate u jednom životu ako ništa od toga ne dobijaju???

unbiased

pre 10 godina

Bog je realno napustio Zemlju nakon Darvina, i saznanja o Big Bengu i velicini kosmosa. Sve sto je sada je prelazno stanje. Dajte covecanstvu par stotina godina, i na Jahvea i Zevsa ce se gledati na isti nacin. Neverovatno je koliko zlih reci ovde ljudi upucuju prema Hokingu. On je jedan od najvecih umova danasnjice, i zasluzuje postovanje iako se njegovi stavovi ne podudaraju sa vasim.

valjdanormalan

pre 10 godina

" I bi Dan " je jedna strana nase civilizacije. " I bi BIG BANG " je druga. Prvoj, nacitani ne veruju a drugoj veruju slepo. Ovi pak verujuci, prvoj veruju, ostalo ih ne zanima. A naccitani napisali knjigu " Teorija svega ". Rezultat je da i dalje nista ne znamo. Zasto , pa zato jer TEORIJA SVEGA NIJE UKALKULISALA BOGA. Religija i nauka neminovno konvergiraju OUT THERE

Aleksandar Lukač

pre 10 godina

Pa naslov je izvučen iz konteksta. Tekst kaže "Sa druge strane, Hoking veruje da naša srca neće neće moći da nastave sa životom, ali da naši mozgovi možda mogu da nastave da postoje – barem u nekoj formi."
Samim tim Hoking kaže da ne vjeruje u potpuni raspad i disoluciju tijela a vjeruje da svijest kao energija i dalje postoji.
Također kada kaže "srca" vjerovatno misli na fizičko srce kao pumpu koja obezbjeđuje kiseonik ćelijama.
Koncept duše i života poslije smrti će biti glavno pitanje filozofije još dugo vremena. Lično vjerujem, da neka vrsta više inteligencije postoji, da postoje suptilne sile koje upravljaju fizičkim i da postoji svrha života.

vasilije kezevic

pre 10 godina

Uopste nemam zelju da pobijam neke ideje Stephen-a Hawking-a jer ijesam naoruzan
znanjem,pravim ili nepravim,koje je taj naucnik stekao tokom svog zivota. U pitanju
su ideje koje dolaze kao resultat studija i koje neminovno osvajaju mozak nekog
naucnika i istrazivaca.Pitanje religije je ,za mene, u potpunosti iskljuceno od bilo
kakvog naucnog misljenja jer se te dvije stvari, u najlogicnijoj formi,nikada ne
mijesaju.Cak je i svaka diskusija iskljucena jer nema nista logicki zajednickog.Medjutim,
religiju kao nauku o zabludi i objasnjenjima je potrebno studirati da bi se shvatio
zivot covjeka u potpunosti.Stvaranje je ,takodje,postala postapica mnogih objasnjenja
i najcesce je predmet nesuglasica izmedju nauke i religije.Stvaranje kao termin ne
postoji jer nema materijalne osnove.Ono je obicna zabluda,madjika.Ono sto je vazno
i prakticno za definiciju to su promjene koje su neobicno vidljive i nevidljive svuda
okolo nas.Ako imamo sposobnosti da u tim promjenama mozemo objasniti i nase
postojanje ,nezavisno koliko kratko,onda ce mo shvatiti i prekid (umiranje) kao
najobicniju promjenu.Inercija koja nas tjera u suprotnost nije nesavladiva nego
se sama od sebe gubi. Obzirom da kraj ne postoji, onda je ta prelazna tacka
promjena,korjenitih promjena (umiranje) neizbjezno bolna.
vasilije knezevic 23 sept 2013

Igor

pre 10 godina

Tvoje pitanje je sofizam.
Izvorno, on glasi: ''Da li Bog može da sagradi dovoljno visok zid koji ne bi bio u stanju da preskoči?" (Etimološki, sophisma je grčka reč i znači lukavstvo, zavaravanje.)
U filozofiji se na sofizme ne odgovara, i o njima ne debatuje.
Međutim,
ako te zaista iskreno interesuje pitanje postojanja zla u našem svetu, ono se najbolje može razumeti iz ''Knjige o Jovu'' iz Sv. pisma. Tek kada se to razume ide se dalje, i razumevaju ostali događaji po starom i novom zavetu. Crkva, kao stub i tvrđava Istine, jeste tumač Sv.pisma, i služi nama ljudima u otkrivanju Istine. Svako ko želi da doživi to otkriće, može, ali samo ukoliko ga traži srcem, ili dušom (već kako ko svoju najdublju dubinu imenuje).
.
(Joca 011, 23. septembar 2013 18:43)

Joco nista ti nisi razumeo. Nije ni cudo s obzirom odakle se poducavas (Knjige o Jovu). Pitanje je u sustini prosto, zasto bog ne iskoreni zlo kad je toliko dobar i mocan. To jos zovu problem zla.

E sad ovi tvoji teolozi reci ce da bi to bilo mesanje u slobodnu volju coveka. Cak i da to nebulozno objasnjenje prihvatim cemu onda uragani, cunamiji i zemljotresi koji pobise tolike ljude i kakve to veze ima sa slobodnom voljom.

I ne, istinu ako ti je do istine stalo, ne treba traziti srcem ili dusom jer bo ce onda biti "Sto je babi milo to joj se i snilo". Istina se trazi razumom i na osnovu dokaza.

Joca 011

pre 10 godina

... Pitanje je u sustini prosto, zasto bog ne iskoreni zlo kad je toliko dobar i mocan ...
@ (Igor, 24. septembar 2013 13:32)

Nije ovo bilo pitanje već je bio sofizam, a na ovo sada tvoje pitanje odgovor je sledeći:
Zlo treba da postoji. Ono ima svoju funkciju u Božijoj promisli. Zašto treba da postoji i koju i kakvu funkciju... ne moraš, ali je (naravno po mom mišljenju) ipak najbolje poći od Knjige o Jovu. Imaš li ti odgovor na svoje pitanje?
.

Jovan

pre 10 godina

"Po veri tvojoj neka ti bude."
Ja jesam sin boziji, kao i svako od nas, a posto se kroz celu Bibliju navodi da su sin i otac jedno, iz toga sledi da JA JESAM BOG. Bog Izraela je JA JESAM, na starojevrejskom YHVH, kasnije na novojevrejskom Jehova, pa preko starogrckog i latinskog do engleskog Jesus, na srpskom Isus. Isus je prosto ime Boga Hrista (Krista koji je savrsena bezgranicna cista LJUBAV). Hrist se budi u svakome od nas, a jedini nacin da se Bog probudi u coveku je prolazak kroz pakao materijalnog sveta. Rat je u tom slucaju Bozija operacija bez anestetika. Bog nije van coveka tamo negde,Bog zivi u coveku i budi se prolazeci kroz pakao zivota. Bog je zrtvovao svog jedinog sina iz ljubavi, a njegov sin je covek tj celokupan ljudski rod jer mi smo svi JEDNO, svi smo BRACA u BOGU. Ja ovo znam iz iskustva jer sam iskusio Boga koji je ljubav, tada su svi oko mene istovremeno postali zivi Bog, prema tome mi nismo neka nebitna crvljiva cestica na nekoj nebitnoj planeti, covek je ceo univerzum u jednoj kapi i cela svrha je pronalazak SEBE tj zivog BOGA tj LJUBAVI. Kada god ti neko kaze Bog je tamo negde van tebe, on te laze. Isus Hrist zivi u tebi i kroz tebe. Niti je na nebu niti u crkvi niti u ikoni niti u kandilu, Bog zivi u coveku i covek je Bog. Prema tome koji od nas veruje da je dosao od crva vraca se crvu, koji od nas veruje da je dosao od Boga vraca se Bogu, na kraju svi se vracamo Bogu cak i ovi sto veruju da su dosli od crva samo ce povratak trajati malo duze.Amin

Dujle

pre 10 godina

Gospodin Howking ocigledno ima argumente da ne veruje u Boga.
Ako probamo da zaobidjemo njegove razloge, shvaticemo prvo njegov argument jer "ko je taj Bog ko me je osudio da zivim kao paraliptik". Ko god da je, "ja ne verujem u njega, kao sto ne verujem u zivotnost paraliptika" Ludnica mixa emocija. Strah od smrti je ipak vodeci. Sumnjao ili ne sumnjao, tu je.

Ivan Grozni

pre 10 godina

"Hoking nikada nije bio osoba koja je verovala u postojanje Boga. Početkom godine održao je govor u kom je naglasio kako je sve stvoreno bez uticaja nekog božanstva."

Ovaj što je ovo preveo je napravio (da li slučajnu) grešku i po koji već put? Svuda možete pročitati i od samog Stivena čuti na snimcima da on još kako veruje u boga, samo taj bog nije iz ni jedne ovozemaljske relgije. To je mala, ali vrlo značajna razlika.

M.Cs

pre 10 godina

Ja ne poznajem drugog coveka, koji je toliko gluposti lupetao u svom zivotu, a da je uz to toliko pare uspeo da podigne. Njegove teorije redom padaju, a ipak ga smatraju nekim faktorom. Svasta!

Ger-mann

pre 10 godina

Stiven Hoking je okoreli ateista, a ateiste bas imaju neku potrebu da ubeduju druge kako Bog ne postoji, kako su sve to gluposti, bez da ih iko i pita za misljenje. Stivene, ako ne verujes u Boga, nemoj se ni zamarati njime... opusti se

kokobill

pre 10 godina

najzad da neko ovo kaže javno i otvoreno, dokle će se budale zanositi glupostima...život posle smrti...pa kako je to moguće, ako je smrt, onda je smrt...i tu nema više života...čista logika...

dejan

pre 10 godina

U potpunosti se slazaem sa najvecim genijalcem sadasnjice. Kraj zivota ili smrt, je isto kao kada automobilu crkne motor, ili kada ugasite kompjuter i vise ga nikad ne upalite. Mnogi misle da postoji neki oblik zivota nakon smrti. Pitaju li se postoji li neki oblik nakon smrti mrava koga su zgazili bube, pcele, lisice koju su kolima ubili? Mozda reinkarnacija? I to je cista glupost, iz jednostavnog razloga. Ako postoji reinkarnacija broj ljudi na planeti bi ostajao isti, a broj nekih zivotinjskih vrsta se ne bi smanjivao i nestajao. Raj, pakao ili neki drugi religiozni nacin postojanja nakon smrti? Prosto neverovatno. takodje ovo sto Hiking kaze docic e vreme kada ce nasi umovi, mozgovi moci da opstanu u nekoj digitalnoj formi, kada cemo nastaviti sa postojanjem. Pitanje je vremena, mozd 50 do 100 godina maksimum.

Istina

pre 10 godina

Verovanje da nešto unutar nas nastavlja živeti posle naše smrti i verovanje u besmrtnost ljudske duše (memorisan u kompjuteru) ili duha zapravo su nespojivi. Ako nešto u nama živi i nakon smrti, čemu onda služi uskrsnuće koja čitamo u Bibliji i koja su obećana u budućnosti??!? Dakle to je nespojivo. Naravno ovo je sa biblijskog kuta gledano, a ne naučnog. No i ovo pisanje ima svoju svrhu jer pomenuti gospodin filozof pokazuje zrnad verovanja u život nakon smrti tj pokazuje neku vrstu VEROVANJA U NEŠTO!!! E to nešto stoji u Bibliji koju on uporno odbija od sebe sa svojim biserima negiranja Boga.

U Bibliji, naprimer, stoji da Lazarova sestra Marta (biblijska ličnost) nije verovala da je njen brat nakon smrti nastavio živeti u duhovnom području. Ona je verovala u uskrsnuće. Kad joj je Isus obećao: ”Tvoj će brat ustati“, Marta je nato rekla: ”Znam da će ustati o uskrsnuću u poslednji dan“ Jovan 11:23, 24.

Isto tako, kad se vratio u život, Lazar nije pomenuo nikakvo iskustvo iz zagrobnog života. On je jednostavno bio mrtav. ”Mrtvi ne znaju ništa“, piše u Bibliji. ”Nema rada ni mišljenja ni znanja ni mudrosti u šeolu ,opštem grobu čovečanstva, u koji ideš“ (Propovednik 9:5, 10).
Dakle, prema Bibliji jedini lek za smrt je uskrsnuće, a ne memorisanje nečega, po mudracu, u nešto.

kontrapunkt

pre 10 godina

Bajka, ali samo u ovom realmu. Ako smo vec jednom nastali ni iz cega, zasto se to ne bi ponovilo beskonacno puta u nekom Multiverzuumu? Prema zakonu verovatnoce, i najmanje verovatan dogadjaj koji se jednom desi desice se bezbroj puta u beskonacnom sistemu. Zna ovo i Hoking mnogo bolje od mene, pa je moj zakljucak ili da nije dobro interpretiran ili da je mozda malo prolupao. Ipak se sve svodi na to ko u sta veruje. Ja sam ateista, ali verujem u kontinuitet postojanja. Tamo gde nema mene, nema ni mraka, posto nema mene da ga opazim. Za mene postoji samo neprekidnost postojanja. Ne znam zasto se pojedini naucnici u zadnje vreme mesaju u posao filozofa na nevest nacin. Samo neko ko nije procitao neko ozbiljno filozofsko stivo moze da bude fasciniran ovakvim ad-hoc kvazifilozofskim tvrdnjama.

Tantor

pre 10 godina

Nažalost, čovjek je osim što je fizički hendikepiran i duhovno je osakaćen. Kada netko ustvrdi da su znanost i bog nepomirljivi taj ima ozbiljni problem. Jer on nije mislio na neku specifičnu religiju nego baš na nepostojanje neke više sile reda u svemiru. Bez te više sile reda sve bi preuzela entropija. Neki tu silu nazivaju bog, neki drugačije. Međutim svi koji imaju mozga ne negiraju takvu silu. Čovjek čak i ne mora biti religiozan pa da dođe do takvog zaključka. Prava znanost i znanstvenici ne negiraju tu činjenicu nego se trude objasniti je znanstvenim metodama a ne religioznim putem. Toliko jednostavno, a tako teško za shvatiti. Žalosno.

moksha

pre 10 godina

Možda je Hoging u pravu.Meni je ipak bliža ideja da postoji besmrtna duša koja postepeno evoluira iz života u život.Karma i reinkarncija,do potpune spoznaje Istine.Istina nas oslobađa.Do potpune istine da sam ja To da si ti To i da je sve To ne može se dođi intelektualno,već prevazilaženjem najfinijeg nivoa sveta.

Gumeni

pre 10 godina

Gosp. Hawking vjeruje u Boga, ali ga i istinski mrzi jer ga direktno krivi za svoje fizičko stanje... Upravo je zato toliko žustro njegovo protivljenje bilo kakvom postojanju ikakvog božanskog utjecaja da je u stanju često riskirati svoj ugled iznoseći činjenice van zdrave pameti. Istinska inteligencija osobe odražuje se u otvorenosti uma, dok Stevan svoj egocentrično zatvara

nevjernik neuvjereni

pre 10 godina

Nevjerovatno kako jedan intelektualac moze da bude bas toliko ispranoga mozga.Kao i oni koji ne mugu da vide dalje od biblijskih citata i oni koji slijede moderna materijalisticke filozofije ostaju slijepi zahvaljujuci dogmi .Neizljecivo.

milos

pre 10 godina

Ne znam kako moze tako odlucno da tvrdi ovo, posto je i sam svestan koliko malo znamo o svetu i prirodi materije. Quantum entanglement mi prvo pada napamet... Ko moze da dokaze da necemo biti ponovo rodjeni negde drugde, ili postojati u paralelnom univerzumu posle smrti na ovom svetu? Niko, pa cak ni veliki Hoking.

Joca 011

pre 10 godina

... Nistavilo,pravo nistavilo i pre rodjenja i posle smrti.Ako neko ima neki dokaz,neku tvrdnju,teoriju...neka kaze ...
@ (eto, 22. septembar 2013 21:19)
* * *
Sa Pravoslavnog stanovišta,
život pre začeća ne postoji (da naš život ne postoji oduvek, nije teško prihvatiti).
- Duša je nematerijalna, nebiohemijska, nemedicinska. (Ako je telo hardver, duša je softver.)
Duša oživljava telo, duša je čovek. Dušu daje Bog i spaja je sa telom po začeću. Duša je besmrtna.
- Telo ima dve etape postojanja. Prva je od začeća do smrti (degradacije tela), a druga od vaskrsenja. Vaskrsenje je čin ponovnog zadobijanja telesnosti i pridruživanja duši. Svi ćemo da vaskrsnemo i potom ćemo živeti večno, i crni i beli, i lepi i ružni, i dobri i zli... Kako i gde, to je već pitanje.
* * *
Tako da,
ima Ko je na sve mislio i rešio na Božanski način.
Naše je da živimo lepo, da se radujemo životu, da i drugima pomognemo u tome.
.

momo

pre 10 godina

Verujem u jednog Boga, Oca, Svedržitelja, Tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog.
I u jednog Gospoda Isusa Hrista, Sina Božjeg, Jedinorodnog, od Oca rođenog pre svih vekova; Svetlost od Svetlosti, Boga istinitog od Boga istinitog, rođenog, ne stvorenog, jednosušnog sa Ocem, kroz koga je sve postalo;
Koji je radi nas ljudi i našega spasenja sišao s nebesa, i ovaplotio se od Duha Svetoga i Marije Djeve i postao čovek;
I Koji je raspet za nas u vreme Pontija Pilata, i stradao i pogreben;
I Koji je vaskrsao u treći dan po Pismu;
I Koji se uzneo na nebesa i sedi s desne strane Oca;
I Koji će opet doći sa slavom, da sudi živima i mrtvima, njegovom Carstvu neće biti kraja.
I u Duha Svetog, Gospoda, životvornog, Koji od Oca ishodi, Koji se sa Ocem i Sinom zajedno poštuje i zajedno slavi, Koji je govorio kroz proroke.
U jednu, svetu, sabornu i apostolsku Crkvu.
Ispovedam jedno krštenje za oproštenje grehova.
Čekam vaskrsenje mrtvih.
I život budućeg veka. Amin.

goran

pre 10 godina

Ја незнам ко овог човека уопште узима и сматра за озбиљно,прво његове теорије се редом руше као куле од карата ,Бог у кога неверује га је због толике хуле казнио таквом болешћу(да би га привео на покајање)која је иначе смртоносна у 99,% случајева,тако да у животу ништа није случајно, а овај човек који има пребујну машту нас убеђује да је свет постао из ничега игром случаја? пази само да му не поверујем !!!

Jova

pre 10 godina

Stivene, vreme je da ti neko kaže da si intelektualno, ipak, ograničen. Šta ćeš, takva ti karma. Gospod postoji, a i život posle smrti. Ne kroz reinkarnaciju, jer se svako rađa samo jedanput. I živi večno. Ko ne veruje, imaće priliku da se uveri.

Logika?

pre 10 godina

najzad da neko ovo kaže javno i otvoreno, dokle će se budale zanositi glupostima...život posle smrti...pa kako je to moguće, ako je smrt, onda je smrt...i tu nema više života...čista logika...
(kokobill, 22. septembar 2013 18:40)

I prije si bio mrtav, pa si se rodio - zivot poslije smrti. Kako je moguce da si se rodio? Smrt je smrt. Logicno, zar ne?

Razmisljam

pre 10 godina

Ako je mozak kompijuter,ko je napravio taj kompijuter?Jel moze neko ko nema intelegenciju i mozak?

Svi smo mi mislili kada smo bili u majcinim stomacima da necemo nikada izaci i da nema drugi svet...

dnK

pre 10 godina

mesto da uzme Sveto pismo i malo se edukuje u verskom smislu, ovaj nastavlja da siri strategiju nečastivog po ovom svetu, da obmane sto vise ljudi. Dovodi u ocaj mnostvo onih ljudi koji nisu sigurni sta im je svrha zivota i samo cekaju sta ce neki kvazimozak danasnjice reci da bi sledili njegovu rec a ne onu iz Novog zaveta. Svet se razalosti kad vidi coveka u kolicima, ali nisu uvek takvi za zaljenje.

Niko

pre 10 godina

U glavnim crtama se slazem sa ovim sto je rekao. Medjutim, ono sto mi se ne dopada ovde je to sa kojom sigurnoscu on tvrdi to. Licno, nikada ni za sta ne tvrdim da je "sigurno" ili 100% tacno. Sada da me pitate da li sedim i kucam ovu poruku, mogao bih da tvrdim da je to tako 99.99999%.

Alter ego

pre 10 godina

Iako nisam neki vernik da li je posle smrti nista, raj i pakao ili nesto trece to niko ne zna...niko ne moze da dokaze postojanje Boga, duse i zagrobnog zivota niko ne moze ni da dokaze suprotno slobodna volja svakog pojedinca i nacin razmisljanja niko nije manje ili vise pametan u zavisnosti od toga

BBO

pre 10 godina

Cenim Hokinga ali mislim da su religija i nauka konvergentne. Mnogo je misli mudraca sa istoka koji su istinu empirijski doziveli a naucnici su sve blizi drevnoj mudrosti. Naravno pomeranje je u promilima tako da danasnja nauka ovim tempom moze ocekivati da 52.347 ac bude tamo gde su mudraci bili 5.000 bc.

Xepoj

pre 10 godina

To sto si fizicar i matematcar nije opravdanje da budes toliko zatucan i ne znas da je Hristos istorijiska licnost ,da embrioni mogu da komuniciraju verovatno bi blizanci u majcinoj utrobi isto kao ti rekli da nema nicega van majcine utrobe i kad se rodis ides u nistavilo no nekim ljudima je zivot nistavilo tako da im je sve jedno.

Alf

pre 10 godina

Jel moze neko ovom deckonji da kaze da su sve nauke pa i njeova fizika, nastale iz Filozofije, koja je dokazala postojanje Boga! Samo zamislite osobu koju najvise volite, koja vam najvise znaci u zivotu. Zar mislite da je ona samo dobra kombinacija mesa, krvi, kostiju, H2O... Samo trulo meso kad umre i nista vise... vecna prasina?
Ja ne!

Banovo Brdjanin

pre 10 godina

Mnogi ateisti tvrde da duša ne postoji zato što instrumenti nisu otkrili dušu. To nije valjan argument jer ni junak video igrice takođe nema ništa što ga razlikuje od pozadine te video igrice, a ipak jeste različit.
Junak video igrice različit je od pozadine jer ima svog kontrolora - gejmplejera, koji mu vuče konce.
Ljudi koji su otišli kod hipnotizera da vrate sećanje na periode pre života (Knjiga - Putevi duše Michaela Newtna može da se nađe na netu), tvrde da duša postoji, ali da ipak nije u telu već je gejmplejer. Dakle mi postojimo paralelno u dve dimenzije. Kada smo ovde ulogovani u telo, tamo smo pasivni gejmplejeri i obrnuto. Fizika podržava postojanje više realiteta. Ja razumem da mnogima deluje ta priča čudno, ali čudna je i ateistička priča da je sve nastalo iz nekakve pra praloptice sa beskonačnom gustinom i pritiskom (odakle i praloptica i gustina i pritisak to se ne kaže nego je valjda ni iz čega), i da se svemir eto zbog toga širi 13,5 milijardi godina i to sve brže.
Umesto da ateisti vuku na svoju vodenicu, a vernici određenih konfesija-svako na svoju, najbolje bi bilo boriti se za sekularnu državu u kojoj niko ne bi imao monopol. Uz poentu da čovek jednostavno ne zna. Dok smo živi ne znamo i čovečanstvo neće znati ni za 1000 godina.
Inače Tesla, drugo najveće ime u fizici, bio je ubeđen da mi ne stradamo potpuno posle smrti već da jedan deo nas zauvek ostaje.

ni..

pre 10 godina

meni je samo bitno sta ja mislim o tome. Sta on ima da propagira stavove, nek zadrzi to za sebe, religijsko uverenje je licna stvar, ateisti se ponasaju isto kao radikalni islamisti.

zoran

pre 10 godina

Kako ovaj covek lupeta.
Nikada se nije upitao kojim cudom je ziv, mada njegove kolege, nauchnici koji se bave medicinom, svi od jednog tvrde da je odavno trebao da nestane sa ovog plana. Kazu ljudi da je ovo sto on zivi ravno chudu. No, "pametni" fizichar misli da to tako treba biti. Eto, desilo se....

realan

pre 10 godina

pre neki dan na nacionalnoj geografiji davali su dokumentarac rađanje zemlje,sve lepo objašnjavaju ali stvaranje mikroorganizama nemogu da objasne otkuda su se našli u dubokim vodama tek nastalih okeana,pa bih zamolio ove što tvrde da nema Boga i da je sve stvoreno slučajno da pogledaju dokumentarac

djuro

pre 10 godina

Pricas li ga pricas! Postoje SVEDOCI dozivljaja nakon "smrti". Smrt kao prestanak svakog oblika postojanja, ne postoji isto tako kao sto apsolutno nistavilo ne postoji! Prelazi se sa jednog oblika postojanja u drugi! Nema to veze sa konjima i ostalim nebulozama! Ovaj svet je dozivljaj i iskustvo Bozjeg Duha sa kojim je Covek obdaren. Fizika nije dokazala i ne moze da dokaze ni postojanje ni nepostojanje: Vremena, Prostora i Gravitacije! Ni jedan Fizicar NE ZNA da objasni ni jedan od ova tri fenomena! Ali SVAKI COVEK na ovoj planeti ima iskustvo i oseca Vreme, Prostor i Gravitaciju! Ovo nam GOVORI SVAKI eksperiment iz Kvantne Fizike! Samo NEMA KO da pravilno protumaci!
SVE FIZICKE KONSTANTE su FINO doterane za POSTOJANJE COVEKA U OVOM OBLIKU u ovom svemiru! Ovo SVAKI Fizicar ZNA ali malo ko pristaje da javno potvrdi da BOG POSTOJI!!! Matematicke formule koje povezuju i opisuju ljudsku percepciju dogadjaja i fenomena NE OBJASNJAVAJU NISTA vec SAMO OPISUJU VEZE izmedju fenomena onako kako ih Covek vidi i dozivljava, ni manje ni vise! Sama tvrdja ovog Hokinga da "DUH" iz mozga moze da predje u kompjuter kao informacija je DOKAZ POSTOJANJA BOGA i gluposti Coveka! Moze DUH da udje u kompjuter ili ode bilo gde! Ali DUH je BOZJA ISKRA ZIVOTA! I mesto mu je SA BOGOM U BOZJEM CARSTVU!!

Mungos

pre 10 godina

Dodji u Srbiju postani expert to je zivot. Posle splavovi,sponzoruse malo Pink estrada ... i tako od 5 oktobra do danas zamlacuju narod spasiteljima i floskulom Bice bolje a narodu je sve gore a zemlja sve manja.

21 gram

pre 10 godina

Energija je neunistiva po zakonima fizike, prema tome ljudska dusa negde ode.
Tuzno je da takav um robuje ateisticko-talibanskim materijalnim zakonima smrti.

3PR

pre 10 godina

Stiven Hoking je okoreli ateista, a ateiste bas imaju neku potrebu da ubeduju druge kako Bog ne postoji, kako su sve to gluposti, bez da ih iko i pita za misljenje. Stivene, ako ne verujes u Boga, nemoj se ni zamarati njime... opusti se

(Ger-mann, 22. septembar 2013 18:35)

niko ne trazi ni od vas "vernika" da prosipate vase gluposti.. svaki dan Sv. Ovaj i Sv. Onaj.. opusti se ti malo, ako TI verujes u boga, ne moras ostale da smaras..

Апоплекс

pre 10 godina

А то са копирањем ума на комп није бајка??? Стиви, олади, не можеш да дајеш одговоре на све.

D61

pre 10 godina

Naravno da ne postoji, hajde da uklučimo mozak. Imaš jedan život i sam si gazda svega što ti se dogadja, jal' diluješ, jal' trguješ, jal' sediš kući i čekaš da padne plafon.

mmmmm

pre 10 godina

Sto se ovaj veliki um ne drži fizike.. postoje stvari van naše percepcije.. ne verujem baš da smo savršeni organizmi i da sve znamo.. podsecanja radi ni tamnu materiju ni energiju ne poznajemo do skoro.. a o njenom razumijevanju ni reći.. a kamoli onda o nekim još većim stvarima.. mislim da se gospodin hoking uz svo dužno poštovanje prema ovom velikom naučniku .. malo ipak zaneo...

Stanje nacije

pre 10 godina

Citajuci komentare covek shvati koliko je Hoking glup i koliko su komentatori pametni. Nego sta, nece bre nas Srbe neki tamo Englez da uci pameti!

svidja ti se...

pre 10 godina

po meni veoma neozbiljna tvrdnja,bez obzira od koga da dolazi..nisam religiozna osoba a jos manje smatram da je ovo obavezno i religiozno pitanje,iako ima dvoljno dodirnih tacaka..svako od nas moze slobodno sam da izabere svoje uverenje po pitanju smisla zivota i smrti,sto znaci i ziveti u takvom uverenju..e sad,svima nam je (nadam se) poznato da smo i mi ljudi deo jedne beskonacne energije koja je neunistiva i moze da se izrazava kao vidljiva i nevidljiva..ono cega je verovatno manje ljudi svesno je da postoji jedna "kolektivna kozmicka svest" koja funkcionise kao ogroman svesni kvantni kompjuter,za sada jos uvek ne znamo ko je njegov "stvoritelj i programer" i kako i kada je taj program pokrenut..osim toga za nas je i centralno pitanje sto znace pocetak i kraj "naseg zivota" u ovoj dimenziji gde vreme igra veliku ulogu..moguce,da posle fizicke smrti jednostavno samo napustimo nasu simulaciju i egzistiramo i dalje u nekom podrucju van nase virtualne stvarnosti kao nevidljivo ali svesno energetsko bice...(±)

sad, i više nikada.

pre 10 godina

Život posle smrti je isti kao i život prije rođenja.

Zašto ga se ne možete setiti? Zato što niste postojali.

Potpuno ništavilo.

eto

pre 10 godina

Isto prica vazi i za period pre rodjenja.Gde smo bili?

Svi pricaju,nakon smrti ides ovde,ides tamo...a niko ne spominje najduzi period (14 miliardi je star univerzum) gde smo mi bili svo to vreme?

Jel pamti neko gde je bio?Ima li coveka koji zna gde je bio svo to vreme?Pre se moze dokazati nase postojanje pre rodjenja,nego li nakon smrti,jer mi mozemo da komuniciramo dok oni koji su umrli ne.

Kako neko moze da tvrdi da pre rodjenja nema pojma gde je bio al zato posle smrti 100% zna gde ce biti?

Ko to sa sigurnoscu tvrdi da postoji zivot posle smrti,a sa druge strane nema pojma o zivotu pre rodjenja.Kako opisujemo period pre rodjenja...nistavilo.

Nistavilo,pravo nistavilo i pre rodjenja i posle smrti.Ako neko ima neki dokaz,neku tvrdnju,teoriju...neka kaze.Za mene je ova teorija o postojanju zivota posle smrti obicna bajka,lek za one koji se plase smrti,ublazavanje bola posle gubitka drage osobe...jos kad se uzme u obzir da od te price neko zaradi nov mercedes,ma sta nov ima za NAJNOVIJI.

Ateista

pre 10 godina

Niko se više ne uznemiri od vernika kad im neko pomene mogućnost da je to u šta veruju prazna priča. Ako vam je vera toliko jaka šta se onda obazirete na priče drugih? Ili vam vera možda baš i nije mnogo duboka i jaka pa vas svaka priča na ovu temu plaši?

bzvz

pre 10 godina

Ljudi koji su doziveli i preziveli klinicku smrt ili zbog anestezije imali iskustvo vidjenja sopstvene operacije,a i sam sam preziveo ovo drugo,ne misle tako.Ali,posto znam da mi se nece poverovati,zato i retko pricam o tome,mada nekog i zanima ta tema.U svakom slucaju,iskustvo je bilo zanimljivo i u potpunosti me je promenilo.Da,verujem i u reinkarnaciju,i u visu silu,cak i znam kako se sve to desava,ali nikog ne smaram sa tim stvarima.

Goran

pre 10 godina

Postoji nesto sto se zove EVP ili"Electronic voice phenomena" cudni glasovi koji se javljaju na nekih 740 MHZ.
Pretpostavlja se da je ovo frekvencija na kojoj je moguce uci i razgovarati sa duhovima i umrlim ljudima u visem univerzumu oko nas.

PRojekat je zapoceo Nikola Tesla.
"The mysterious signals that Tesla received could be linked to what is now known as Electronic Voice Phenomena (EVP). Tesla was one of the first men to experiment with the necessary electronic receiving equipment. The very same equipment, albeit more sophisticated than Tesla had access to, is being used today to receive EVP. "

Evo detaljnog clanka:
http://www.bibliotecapleyades.net/tesla/lostjournals/lostjournals05.htm

Nakon Tesline smrti puno ljudi je nastavilo ovo otkrice istrazujuci EVP ili "Fenomen Elektronskih glasova".

George Meek,Klaus Schreiber,Jules and Maggie Harsch-Fishbach su tokom 1980-1990 godine dokazali da zivot nakon smrti postoji i za to napravili spravice za razgovor sa duhovima u visem univerzmu.

A sve je to krenulo od pocetnih 740 MHZ.

Ako bismo ziveli u 12-om veku da li bismo mogli dokazati ljudima u 12-om veku da je zemlja okrugla ne ravna?Sa Nikolom Kopernikom je to dokazano i izumom teleskopa.

Ako bismo ziveli u 15-om veku da li bismo mogli dokazati da ce ljudi leteti 5000 km na sat?Ubili bi nas tada i stavili u ludnici.Avion u 20-om veku je to dokazao.

Tako da zivot nakon smrti za sada ne postoji.Zasto?Zato sto zivimo u 21-om veku.

Ernesto

pre 10 godina

Za "obicne smrtnike" i jeste bajka. Za nas malo drugacije .. Uostalom lepo pise u svakoj svetoj knjizi da se biseri pred svinje ne bacaju, i da vecina uvek izvrne ruglu ono sto je najistinitije, jer im to nije "normalno".

voša

pre 10 godina

... pa kako je komunicirao očim ...svako može da tumači njegove misli kako želi pa ovaj čovek godinama vegetira ...u ostalom jedino ateisti mogu biti gubitnici posle smrti ... ako zagrobni život ne postoji vernik nije izgubio ništa ...ali ako postoji ateista će večno živeti u večnim mukama ... ko je tu gubitnik ... nadam se da ćete objaviti ovo ... hvala , svako može da veruje u šta god želi.

Sreten

pre 10 godina

Budite sigurni da ce gospodina Hokinga pamtiti makar 1 sekundu vise nego sve vas koji ga pljujete i kritikujete. Gospodin je napisao vise knjiga nego sto je vas vecina procitala. Ali i to nije merilo za pamet. Merilo za postovanje je da je izneo neke ideje koji su naucno potvrdjene i koji su zasada opste prihvacene. On i svako od nas moze iznositi svoje ideje bez bojazni sada a ne kao sto se u proslosti desavalo, setite se samo Dj. Bruna koga je crva spalila zbog ideja koje je promovisao.
Poenta je da se ideje kritikuju odbaciju ili prihvataju bez posledica po zivot
i da je zivot lep i da ga moramo iskoristit za nase i opste dobro kao sto je Hoking uradio sa svojom teorijom.
Moje postovanje svim idejama Hokinga i ostalih koji traze istinu.

pobegao glavom bez obzira

pre 10 godina

(Ger-mann, 22. septembar 2013 18:35)
Ateisti imaju obicaj da ubedjuju ljude da bog ne postoji? I pored toga sto ih niko ne pita? Pa ko gradi crkve, gura se u politiku, ekonomiju, obrazovanje? Ateisti ili vernici?

Александар Џунић

pre 10 godina

Ма нема ништа од тога. Мајстори, који су направили овај циркус од генетског експеримента су нас из својих разлога клонирали и "уштинули" генетски материјал са циљем да нам убрзају животни циклус барем једно десетак пута, ако не и више. И док наши фармацеути малтретирају беле мишеве, они на нама врше експеримента. Тупави Адам и Ева ждеру плодове са дрвета познања добра и зла, уместо са дрвета живота. А онда бивају избачени из рајског врта, где на вратима бива поставњен Херувим са огњеним мачем да брани људима не би ли грицнули малко плодова и од дрвета живота. Подвала! Доћи ће и тај "судњи дан" када се опит буде привео крају. "Устаће мртви из гробова" - неће, него ће мајстори по потреби да рекоснтруишу сваког из ДНК тада живућих, а и што би, шта ће им стока да се тиска ту по планети. Ако сам у праву, они никад ни нису одлазили (осим на годишњи одмор -НЛО). Ту су међу нама и шврљају кроз миленијуме, селећи се од једног до другог "царства", делећи светску "правду". Није баш да нас не забављају, кад им се учини потребним, онда нас индустријализују, уваљују нам компјутере, мобилне, све само да нас омаме садржајима овог "матрикса" и тако останемо кртоки, тупави и стабилни по основу намењеног задатка.

dule

pre 10 godina

U pravu je sto se tice zivota nakon smrti da ne postoji, ali je skroz u krivu sto se tice bozanstva. Sve sto mi vidimo oko sebe mogao je da napravi samo vrhunski matematicar. Smatram da su ljudi na ovoj planeti sa razlogom.

Rhyzm

pre 10 godina

Ovo iskrivljeno upravo sada zivi posle smrti koja mu se desila tamo negde, samo sto to jos ne zna. Ocigledno je i tamo mnogo gresio.

Srđan

pre 10 godina

Smrt po mom dubokom intuitivnom saznanju ne postoji. Ona je izmišljena da bi se ljudi plašili. Smrt ne možeš da znaš, jer niko nije bio tamo. Da li postoji ili ne možeš da veruješ ili ne.
Postoji samo život. Mi smo svi deo tog života. Ili jesi ili nisi živ i to je to.
Strah treba da imamo od toga da budemo mrtvi duhovno a samo formalno živi.
U ostalom Vilijem Šekspir je dobro napisao, 'Julije cezar": 'Kukavica umire hiljadu puta a hrabar čovek samo jednom..."

Tralalala

pre 10 godina

Najinteresantnije je da je tvrdnja ovog coveka da je svet nastao ni iz cega tj Velikim praskom i da je svemir bezkonacan. Ko je ovde onda nelogican!

New age

pre 10 godina

Kao cvrsto racionalno bice, moram da kazem da je ova izjava izuzetno plitka. Jako je glupo tvrditi da nesto ne postoji samo zato sto to nisi video. Sa kojom sigurnoscu gospodine Hoking, mozete tvrditi da postoji druga galaksija ili kako mozete govoriti o dimenzijama svemira, a da nikad niste to videli i izmerili. Ne mozete prema jednoj tematici biti vernik, a prema drugoj naucnik. Vi zapravo verujete da svemir ima dimenzije,jel tako? Kao sto ja verujem da covek umire kao bice, ali da se tu ne zavrsava njegova prica. Prosto gospodine Hoking, zivot ovakav kakav ga znamo onda nema logike, ako cemo racionalno. ;-)

Nisam ekspert, ali...

pre 10 godina

Naravno. Život posle smrti je i izmišljen da bi se lakše kontrolisala priprosta masa - trpi, podnosi da te vlast, crkvena i svetovna, gazi, a za nagradu ćeš otići u Raj. I obratno. Koliko je progresivnih misli i ideja ugušeno zbog religiozne zatucanosti!

nauka svima

pre 10 godina

Koga vi to lozite? Ja vec odavno znam, iz komentara strucnjaka na ovom forumu, da cu kad umrem otici u raj, kao i to da su svi veliki naucnici u istoriji bili i jesu religiozni, i da nauka i religija idu ruku pod ruku.

Salu na stranu, najpametniji covek na svetu govori onima koji zele da cuju.

Banovo Brdjanin

pre 10 godina

Svaka njemu čast, ali ma koliki bio genije, za neke druge stvari, on je ipak običan čovek, a običan čovek ne zna.
Ja sam sretao mnogo osoba koje su imale kliničku smrt. Svud je jedna ista priča. Videli su sebe odozgo. Slušali lekare itd.
E sad... što se tiče neke logike života posle smrti, nije uopšte naglasak na život posle smrti već je naglasak na tome da mi uopšte nismo homo sapiensi već smo gejmplejeri homosapiensa. Gejmplejer ne strada sa smrću junaka, već samo skida simboličku kacigu i ponovo se skoncentriše na sebe kao gejmplejera. Isto bi tako bilo sa čovekom. Mi koristimo jednu svest dok smo živi. Posle smrti se izlogujemo iz ove igrice i skoncentrišemo na dimenziju u kojoj obitavamo (paralelni univerzum). U svakom slučaju Hoking i njemu slični nemaju ni prava ni osnova da oduzimaju ljudima veru u večni život. Kako možeš da razuveravaš ljude u nešto što sam još nisi okusio. Kad umremo, videćemo.

Lt Carl Heinrich

pre 10 godina

Najsmešnije je što ljudi očekuju odgovor od fizičara na metafizičko pitanje... Ludilo. To uopšte nije Hokingova sfera poznavanja.

lale

pre 10 godina

Ako je covek nastao od majmuna onda prema njemu treba postupati kao sa majmunom! Ovo je glavmi moto nekolicini najmocnijih ljudi na svetu koji i upravljaju njime, a dokaz ovome je i stanje u svetu gde 99% stanovnistva zivi u nekom obliku siromastva a da i nisu svesni toga dok 1% ljudi uziva u " bozanskim blagostima bogatstva" a i dalje otimaju sve sto mogu a nas sve prave majmunima! U toku je globalno unistavanje srednje klase a paralelno sa time se unistava duhovnost moral i plemenitist čoveka a time nas spustaju na nivo zivotinja u najgorem obliku gde se ponasamo na osnovu strasti i u takvom stanju mogu da nas kontrolisu i rade sa nama sta hoce! Ovog naucnika izuzetno postujem kao fizicara ali kao filozofa ne! Tacno je da zvanicno nema dokaza da covek ima dusu ali isto tako nema dokaza da covek ne poseduje dusu! U odnosu na stare civilizacije mi smo tehnoloski dosta napredovali ali smo nazalost kulturno duhovno moralno nazadovali! Ima veliki broj ljudi koji su doziveli visesatnu klinicku smrt i imali vantelesno iskustvo nakon cega su pricali o stvarima i dogadjajima za koje ni teoretski nisu imali sanse da znaju! Ali svako od nas ce saznato istinu da li ima ili nema zivota posle smrti "naseg tela" kada dodje taj trenutak! Ne zreba nikom nametati misljenje, ako neko veruje da smo mi samo krv kosti i mese to je ok a ako neko veruje da smo mi duhovna bica sa telesnim iskustvo i to je ok!

Yerucham Krustofski

pre 10 godina

Ceo univerzom nastaje iz jedne četice koja kao nekakvo seme eksplodira i stvara zvezde i planete.. Ateisti ovo shvataju kao početak svega, ali ako je to tako, onda se pitam otkuda je stigla ta čestica i kako je nastala iz ništavila? Bojim se da mi ništa sa sigurnošću ne možemo da tvrdimo, ljudi ne mogu razumom da proniknu u suštinu bilo koje stvari koja ih okružuje...

ZokiTamnava

pre 10 godina

pre neki dan na nacionalnoj geografiji davali su dokumentarac rađanje zemlje,sve lepo objašnjavaju ali stvaranje mikroorganizama nemogu da objasne otkuda su se našli u dubokim vodama tek nastalih okeana,pa bih zamolio ove što tvrde da nema Boga i da je sve stvoreno slučajno da pogledaju dokumentarac
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (realan, 22. septembar 2013 21:03)

Ako bog postoji (u sta sumljam) onda je sve to smislio i za to zaduzan. Ali hvatati se za stvari koje "jos" ne razumemo je bezveze.

stefan

pre 10 godina

njegovo misljenje o smrti se usko povezuje sa njegovim misljenjem o samom sebi , ako kaze da postoji zivot posle smrti onda to znaci da je ceo zivot proveo u strahu od doticne enigme i tesio sebe cinjenicom da ga ceka neko sa druge strane u boljem "zivotu" ovako on samo ubedjuje sebe da je hrabar covek koji se ne boji smrti a da je to istina verovatno je ne bi toliko isticao. sve u svemu fantasticna ideja o virturlnim cesticama na horizontu dogadjaja crne rupe , radio sam maturski na ovu temu i covek je brilijantan ali teorije o smrti su iskljucivo subjektivne.

Mr. Spock

pre 10 godina

Ako je to naucna teorija, onda bi bilo lepo videti dokaz! Ili i gospodin Hawking veruje da posle smrti bioloskog tela, umire i svest. Vernici na sve strane, samo sto neki to priznaju, a neki ne!

Aleksandar Simic

pre 10 godina

Svaki oblik mišljenja,(nauke,relifije)potekao je iz filozofije.Nauka kaže,nema Boga,jer ne može da dokaže njegovo postojanje.Vera čovekova kaže,nauka ne može da dokaže postojanje Boga,jer je Bog stvorio prirodne zakone i on je iznad njih.Bog je iznad svega što čovek može ili ne može da zamisli inače ne bi bio Bog,zar ne?Postojanje Boga je stoga filozofsko pitanje koje se odnosi na svakog čoveka posebno.Ja verujem u Boga.Za mene je krajnje glupo da se ogromna energija koja pokreće sve oko nas pa i nas same raspline i nestane bez traga. A naučnici neka mi odgovore,kakva je to sila koja pokrene ljudsko srce da kuca određen broj godina,a potom ono samo stane.I niko ga više ne pokrenu.Slažem se sa Hokingom da je telo samo oklop za mozak i da je u mozgu sva tajna.

ice9

pre 10 godina

Izadjite iz ljustura i ukapirajte da je covek samo jos jedna kombinacija u svemirskom loncu, da se ne vrti svet oko nas niti smo mi ikako bitni i znacajni za bilo sta, bog je jos jedna laz koju je covek smislio kako bi se dalo znacenje naseg postojanja, kako bi ubedili sebe da od nas nesto zavisi i da posle smrti necega ima, da nam sutra planeta nestane niko bre nebi ni primetio.

Dejan

pre 10 godina

Previše arogantno je tvrditi i uveravati druge da ničega nema posle smrti. Isto se odnosi i na one koji tvrde suprotno. Ostaje nam samo da verujemo ili ne. Samo bez ubeđivanja.

ja

pre 10 godina

Covek je, izgleda, vec iskusio smrt pa zna o cemu govori... Nijedan covek ne moze da tvrdi ovako nesto sa sto posto sigurnosti, ma koliki velik IQ da ima!

Bela

pre 10 godina

Nesrecna dusa. Veoma tuzno. Covek godinama izliva svoju zuc i kao da je svima svejedno. Ima li on svoje bliznje? Mnogo ljubavi je potrebno da omeksa to kameno srce, mnogo neznosti i takta da umiri taj bezrazlozno gordi um. I neko ko ce pomoci da sva ta gorcina, mrznja i prezir nestanu. Ovo je mnogo tuge za jednog coveka. Gospod neka mu se smiluje!

BGD

pre 10 godina

Ljudi zaspu pa ne znaju za sebe dok se ne probude , a ocekuju kada se svest ugasi u totlalu da ce negde da odleprsaju... puste zelje ali prirodne strah je to..

Deki

pre 10 godina

Stiven Hoking je medijski hajp. Neki ljudi veruju u Boga, neki u prirodu,neki u nauku, a neki u naucni autoritet koga forsiraju mediji.
Vera u nesto je stvar licne odluke. KAd jednom odlucite u nesto da verujete cela vasa realnost ce poceti da se odvija u skladu sa vasom odlukom.

Igor

pre 10 godina

Stiven Hoking je okoreli ateista, a ateiste bas imaju neku potrebu da ubeduju druge kako Bog ne postoji, kako su sve to gluposti, bez da ih iko i pita za misljenje. Stivene, ako ne verujes u Boga, nemoj se ni zamarati njime... opusti se
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ger-mann, 22. septembar 2013 18:35)

Kad bi se to verovanje u boga svelo na samo tvoja posla sve bi bilo u redu. Medjutim religijska dogam jedan je od glavnih kocnica progresa, cest uzrok ratova i paravan iza koga se mnogi zlotvori kriju. Kad se to sve ima u vidu a narocito kad se ima u vidu upliv religije u obrazovni sistem u SAD (pokusaji da se kreacionizam ugura u skolski program) nije ni cudo sto covek ima potrebu da javno kaze ono sto misli o religiji.

dusanmal

pre 10 godina

Hawking je poznat po svom ideoloskom protivljenju Religiji. To je u redu sve dok se ne predje granica gde je nauka i sta ona pokriva a gde je Religija i sta ona pokriva. Hawking je presao tu granicu pokusajima da izmisli drugaciju reprezentaciju za jedinu tacku gde se ove dve dodiruju: nastanak svega. Trenutna BigBang teorija koja je poduprta svime sto do sad znamo ostavlja vrata otvorena transcendentalnom/religiji: sve (prostor,vreme,materija,energija cak i zakoni Fizike) je nastalo u trenutku te ne samo sto mi nemozemo da nagadjamo sta je bilo pre - "pre" je nemoguce po samoj naucnoj definiciji. "Pre" je potpuno u oblasti transcendentalnog i religije te kompletno van domena nauke. BigBang ostavlja vrata otvorena i Bogu i transcendentalnom.
Hawking je pokusao to da "spreci" teorijom koja je ukljucivala (sic) "imaginarno vreme". Posle par godina pokusaja je odustao i zvanicno povukao svoje objasnjenje kao nemoguce. Kao sto vidimo on je ostao na svom anti-religijskom stavu ali ga Fizika do svojih mogucih granica za sada ne podrzava. (A o tome sam licno pricao sa njim ["pricao" je druga prica sa njegovom bolescu] tokom njegove posete Rutgers Univerzitetu gde ja radim... - tj. ovaj red zbivanja ukljucuje njegov pogled a ne moje izmisljanje).
Prema tome, ne samo sto Nauka ne pokriva i ne moze da pokriva pitanje duse, najbolje sto Naucno znamo otvara vrata mogucnosti transcendentalnog.Dalje od toga samo na veru ili filozofiju.

ICXC-NIKA

pre 10 godina

Ako se pazljivo procita clanak, zapaza se da se u njemu provlaci sledeci redosled: da on (Hoking)...misli...da je izjavio...da (ne)veruje. To nisu fizicki dokazi. To su (samo) njegove...misli...izjave...(ne)verovanja. Zapravo, ceo taj sled, dusevno-duhovnih radnji, od misljenja do (ne)verovanja, dokazuje samo jedno (i nista vise) da je Hoking covek-jedan od oko 7 milijardi ljudi od kojih svako moze misliti i verovati kako zeli.

milivejs

pre 10 godina

(Ger-mann, 22. septembar 2013 18:35) Pa upravo zahvaljujuci ljudima poput S.Hokinga i nauci covecanstvo se polako ali sigurno oslobadja mraka u kojem razlicite religije vec hiljadama godina upurno zele da ga zakopaju.

gologomez

pre 10 godina

nekada je ovo znao svaki prvačić. al otkada su populisti i crkva uzjahali na vlast, i uveli nove vrednosti tipa da njeguješ veru i tradiciju i da si spreman zato da ubiješ i umreš i da misliš kako si član neboskog naroda - narod zatupio, zaglupio, zastranio, zaprimitivio - pa je vest da naučnik tvrdi kako je religija bajka. da, bajka. naša nacionalna ideologija počiva mitu, laži i bajci pa nam nauka ne valja jer nam govori istinu, a mi bi smo radije da živimo u bajci.

kikile

pre 10 godina

voleo bih, nije da ne bih. lepo bi bilo, nije da ne bi. i posteno. i zasluzili smo. ali budimo ozbiljni, i iskreni, koliko god verovali, znamo da nema nista od toga

Laky

pre 10 godina

Kako si stvoren prvi put????od kapi tekucine(semena)
pa zar mislis da neije moguce da budes opet stvoren!!!?
dovoljan ti je dokaza cvece i trava.....kada se osusi i nestane,onda mu sipas vode i ono ponovo zivo i raste!!!
Ali to samo on sa razumom shvacaju!

Sasa

pre 10 godina

Svako uporište religija u istoriji čovječanstva (vremenske nepogode, zemljotresi, astronomija, bolesti, itd.) nauka je uspijevala da raskrinka. To je činjenica. Nakon raskrinkavanja kreacionizma (putem genetike, antropologije, arheologije) posljednje utočište religije jeste čovjekov um, percepcija i zagrobni život. Tvrd orah za nauku, ali ne i nesalomljiv.

Svi vi koji toliko strastveno doživljavate svoju percepciju prisustva nekog višeg bića ili sile pođite od toga koliko je ljudskom percepcijom jednostavno manipulisati. Samo jedna čaša alkohola vam mijenja percepciju i pojam realnosti, a da ne pričamo svim ostalim načinima putem kojih je moguće iskriviti realnost posmatrača. Jedan običan snop elektromagnetnog zračenja na određeni dio mozga je u stanju da dovede do halucinacija i osjećaja metafizičkog prisustva višeg bića ili sile. Problem ljudi koji vjeruju u religijske dogme jeste ograničenost u granicama sopstvene percepcije.

profesionalni vidovnjak

pre 10 godina

Djavo ulazi u POZNATE osobe,sta ga briga da ulazi u nekoga koga niko nece da cuje,procita ili saslusa:)Ovaj covek" je hteo da kaze da ne postoji Bog nego da je sve fizika.Na taj nacin,on kao najveci fizicar u svetu je?sta?pa sam Bog:) Sa druge strane,da zivot posle smrti ne postoji i da Bog ne postoji,ja ne bih 16 godina i dva meseca mogao da radim posao koji radim.Moja malenkost je bila moralno duzna da napise ovaj mali komentar,za sve ostalo=imate mozak pa razmislite sami,tj kome je dato da mozak upotrebi na pravi nacin jer ni to nije dato svima.

pitanje za vjernike

pre 10 godina

„Ako bog želi, a ne može da
iskoreni zlo, onda nije svemoguć. Ako može, ali
ne želi, onda je zao. Ako Bog može i želi da ukine
zlo, otkuda onda zlo u svetu? Ako bog niti može
niti želi, onda zašto ga zvati bogom?“"

Aleksandar-patriota

pre 10 godina

Niko se više ne uznemiri od vernika kad im neko pomene mogućnost da je to u šta veruju prazna priča. Ako vam je vera toliko jaka šta se onda obazirete na priče drugih? Ili vam vera možda baš i nije mnogo duboka i jaka pa vas svaka priča na ovu temu plaši? (Ateista, 22. septembar 2013 22:11) Prije da se ateisti i nevjernici toliko plaše postojanja Boga, pa ga toliko osporavaju.. E dragi moji..

Filip

pre 10 godina

Za sve one koji tvrde da niko ne moze da dokaze da Bog ne postoji ili da nema reinkarnacija i slicnih stvari: Ne dokazuje se da nesto ne postoji ili da neceg nema, vec suprotno. Dokazuje se samo da nesto postoji, da neceg ima, da neka hipoteza vazi itd.

bp

pre 10 godina

Meni je lepše da verujem da život ne prestaje posle smrti i da ćemo se svi sresti jednog dana na nekom boljem mestu, nego da je smrt kraj. Šta je onda smisao života?!

Mike

pre 10 godina

Dobro, možda Hoking ne forsira sam tu teoriju o nepostojanju icega, mozda ga novinari pitaju, pa on odgovori sta misli.

Opet, ocigledno je da kao genijalac ima uticaj na ljude. I to je okej, sasvim.
Međutim, kao sto rekose u filmu "Sedam velicanstvenih" - "Nobody throws me my own guns and says run. Nobody." Naravno da mi niko nece nametati misljenje, niti u sta cu da verujem. U sta veruje Hoking njegova je stvar.

I, sad, sta cemo sa Ajnstajnom, Teslom, Njutnom, koji su, na svoj nacin, verovali u postojanje vise ili ili boga? Eto, sa jedne strane imamo njih, sa druge Hokinga, Ziku, Miku, koji ne veruju... Gde to vodi?

Mirkosoft

pre 10 godina

S obzirom da je on zvanicno naucnik, ne vidim valjan razlog da se upusta u religiju i iznosi nedokazivo. Bez obzira na sve njegove diplome i sve sto zna, ipak ne zna sve a ova tema je jedna od onih koje mu nisu jaca strana. A s obzirom na to da se eto i on upusta u takve teme, samo dokazuje da nema sigurnost u svojoj izjavi, vec trazi priznanje od mase. Pokaj se i baci se Hristu u narucje pa neces morati da se brines o zivotu posle smrti.

ZokiTamnava

pre 10 godina

Bajka, ali samo u ovom realmu. Ako smo vec jednom nastali ni iz cega, zasto se to ne bi ponovilo beskonacno puta u nekom Multiverzuumu? Prema zakonu verovatnoce, i najmanje verovatan dogadjaj koji se jednom desi desice se bezbroj puta u beskonacnom sistemu. Zna ovo i Hoking mnogo bolje od mene, pa je moj zakljucak ili da nije dobro interpretiran ili da je mozda malo prolupao. Ipak se sve svodi na to ko u sta veruje. Ja sam ateista, ali verujem u kontinuitet postojanja. Tamo gde nema mene, nema ni mraka, posto nema mene da ga opazim. Za mene postoji samo neprekidnost postojanja. Ne znam zasto se pojedini naucnici u zadnje vreme mesaju u posao filozofa na nevest nacin. Samo neko ko nije procitao neko ozbiljno filozofsko stivo moze da bude fasciniran ovakvim ad-hoc kvazifilozofskim tvrdnjama.
(kontrapunkt, 22. septembar 2013 18:28)

Prvo ne razumem sta hoces da kazes.

Drugo za postojanje Multiversa nemamo dokaza, iako i Hawking u njegovoj zadnjoj knjizi tvrdi da takav postoji.

Jovan

pre 10 godina

"Po veri tvojoj neka ti bude."
Ja jesam sin boziji, kao i svako od nas, a posto se kroz celu Bibliju navodi da su sin i otac jedno, iz toga sledi da JA JESAM BOG. Bog Izraela je JA JESAM, na starojevrejskom YHVH, kasnije na novojevrejskom Jehova, pa preko starogrckog i latinskog do engleskog Jesus, na srpskom Isus. Isus je prosto ime Boga Hrista (Krista koji je savrsena bezgranicna cista LJUBAV). Hrist se budi u svakome od nas, a jedini nacin da se Bog probudi u coveku je prolazak kroz pakao materijalnog sveta. Rat je u tom slucaju Bozija operacija bez anestetika. Bog nije van coveka tamo negde,Bog zivi u coveku i budi se prolazeci kroz pakao zivota. Bog je zrtvovao svog jedinog sina iz ljubavi, a njegov sin je covek tj celokupan ljudski rod jer mi smo svi JEDNO, svi smo BRACA u BOGU. Ja ovo znam iz iskustva jer sam iskusio Boga koji je ljubav, tada su svi oko mene istovremeno postali zivi Bog, prema tome mi nismo neka nebitna crvljiva cestica na nekoj nebitnoj planeti, covek je ceo univerzum u jednoj kapi i cela svrha je pronalazak SEBE tj zivog BOGA tj LJUBAVI. Kada god ti neko kaze Bog je tamo negde van tebe, on te laze. Isus Hrist zivi u tebi i kroz tebe. Niti je na nebu niti u crkvi niti u ikoni niti u kandilu, Bog zivi u coveku i covek je Bog. Prema tome koji od nas veruje da je dosao od crva vraca se crvu, koji od nas veruje da je dosao od Boga vraca se Bogu, na kraju svi se vracamo Bogu cak i ovi sto veruju da su dosli od crva samo ce povratak trajati malo duze.Amin

cingele mingele

pre 10 godina

Nije mi jasno kako je on to proverio? Ako nešto tvrdiš moraš dati dokaze. Čist marketing čoveka kojeg je unesrećila bolest a misli da je Bog himself.

Punmik

pre 10 godina

Vera u bogove nastaje kad čovek postaje svestan sebe i svog kraja za razliku od životinja. Na taj način omogućuje i olakšava dalji život , u protivnom psiha teško izdržava činjenicu o konačnom kraju nakon smrti.

Mile

pre 10 godina

Eto, i to je najpoznatiji naucnik na svetu koga svi slusaju. Slupao tolike godine a ne oseca najprostiju stvar da je Univerzum Bog, da je i on sam deo Boga, da je Sve Bog.

Ali dobro, kada umre, postace mu jasnije. Jedino sto ce opet morati da dodje na Zemlju kao djak ponavljac :)

DaLanik

pre 10 godina

Aleksandar Simic: Pa nije na naucnicima da dokazu da NE postoji bog. Uvek se dokazuje da nesto POSTOJI. Tako da crkve treba da dokazu da bog postoji, ne obrnuto. Ali ovo je samo zamena teza koju neracionalni ljudi cesto koriste. Dokazite da postoji bog. Ne mozete? OK, onda ne postoji dok se ne dokaze. Isto kao sto niko na sudu ne dokazuje NEVINOST vec se dokazuje krivica. Do tada, sve crkve treba zakonom zabraniti, isto kao one sto gledaju u magicnu kuglu ili citaju iz dlana/pasulja/cega vec. Crkva je, posle nacizma i komunizma, najvece zlo koje se desilo covecanstvu. Koliko ljudi su samo pobili, pa setite se inkvizicije itd. Biblija uopste nema nikakvih dodirnih tacaka sa istorijom kao sto ne postoji ni jedan jedini dokaz da je Isus ikada postojao. Sve je to jedna lepa bajka koju su vladajuce strukture iskoristile da bolje vladaju masama. ALi ne bojte se! Posto stara religija umire (cak i Ameri koji su zaglupljeni religijom sve vise postaju ateisti) vec su izmislili novu religiju - konzumerizam! Tako da cete samo promeniti religiju (ako vec niste) :)

Ateista

pre 10 godina

Mislim, ako vam se ne svidja, nemojte da citate. Svako ima pravo na svoje misljenje, nije tacno da ateisti namecu svoje vise od religioznih ljudi,sve je stvar licnog ubedjenja, ateista sam i ne pokusavam da nametnem svoje misljenje nikome. Generalno, nemam nista protiv istinskih vernika, cak ih i podrzavam u mnogim stvarima ali imam veliki problem sa licemerimerima i licemerstvom. Hvala.

čovek

pre 10 godina

(kontrapunkt, 22. septembar 2013 18:28)

Ne razumeš najbolje qvantnu fiziku i moguću posledicu ili Multiverzum ... kolaps talasne funkcije se dešava istovremeno u svim mogućim Univerzumima ... statisktika nam govori o beskonačnom broju ... moguće je da u konačnom broju i posle tvoje smrti ovde, neka osoba koja je vrlo slična tebi ali nisi ti, i dalje postoji ... ali to nema veze sa tobom jer ti živiš u ovom Univerzumu i kada umreš ovde, sve što si bio ti postaje materijal za funkcionisanje biosfere ove planete ... život posle smrti i raznorazna božanstva i verovanja su lična stvar ... ko želi da veruje - njegov izbor ... problem je u ovim paradržavnim institucijama za uspostavljanje religijskih rituala, da ih ne imenujemo pojedinačno ...

Mare

pre 10 godina

Mozak je ko ram memorija, ugasi napajanje, sve se izgubi iz nje. Ugasi telo, sve nestaje iz mozga. Zato pre smrti, copy-paste u racunar, pa nastavi da egzistiras, ili brate restart, pa budi kao sto neko rece konj na livadi.

Đorđe

pre 10 godina

U svakom kvarku postoji informacija koja određuje na koji će način ta čestica da stupa u interakciju sa drugim kvarkovima formirajući nukleone. Isto tako svaki nukleon ima parametre po kojima interaguje sa drugim nukleonima formirajući različita atomska jezgra. Preko nukleusa do atoma, od atoma do molekula, dolazimo do najsloženije stvari u univerzumu, a to je život sačinjen od kompleksnih proteina, DNK i ribozoma.
Pogledajte kako su u jednoj oplođenoj jajnoj ćeliji smeštene sve informacije o tome kako će se ona deliti i kako će se u toku embrionalnog razvića određene grupe njenih potomaka menjati i formirati organe i sisteme organa. I sve je to, na neki način "kodirano" unutar lanca DNK.
Ako počnemo malo abstraktnije da razmišljamo i krenemo unazad, doćićemo do zaključka da su u ranim fazama postojanja kosmosa, kada su postojali samo kvarkovi, u njima na neki način bili smešteni podatci o tome kako da se razvijaju od najelementarnije čestice pa sve do onoga što postoji danas, a to je biće koje poseduje intelekt i svest - čovek.

Kombinovanjem biohemije, hemije i kvantne fizike sa prostom logikom dolazimo do zaključka da je svemir stvoren sa razlogom, a taj razlog je razviće inteligentne vrste koja je sposobna da razmišlja van prostora i vremena. Ja smatram da je ljudski intelekt (um, razum, duša) besmrtan i da nije vezan isključivo za materijalni svet, već da može postojati i u nekoj vanprostornoj dimenziji.
Kada dođe vreme, svako od nas će saznati istinu...

miki miki miki

pre 10 godina

... Ne postoji nista vise od same prirode kada umremo ulazimo u reciklazu prirode i to je jedini nacin kako bi mogli da tumacimo zivot posle smrti .

Ovich

pre 10 godina

Slazem se sa Hookingsom.

Religija je koriscena kroz vekove kao veoma efikasan centar moci. Danas je vise kao tradicija. Nemam nista protiv nje.

Mislim da je zivot posle srmti isto kao zivot pre rodjenja... nema nista.

Takodje nas zivot je nasa memorija, secanja... Ako nam danas neko obrise tu memoriju skroz, mi vise neznamo ni da pricamo, ni da hodamo... sve otkrivamo ispocetka i sve opet ucimo.

Ako izkopiramo memoriju u mozak jednom novog tela, pa mozda i potpuno drugacijeg tela... Imacemo svo nase znanje, secanja... nas zivot se nastavlja.

bobypack

pre 10 godina

Veliki plus za "kontrapunkt"! Ali ipak se ne slažem u potpunosti. Po mom skromnom mišljenju filozofija kakvu smo poznavali je defakto mrtva. Danas je jedina prava filozofija zapravo fizika. U fizici zadnjih decenija i godina je došlo do takvih spektakularnih otkrica, da filozofija jednostavno nije u mogucnosti da to prati. Npr. danasnji filozofi još uvek nikako da konsoliduju svoje stavove vezane za Anštajnovu "teoriju relativiteta"! S' toga me i čude Hokingove izjave jer je evidentno da zivimo u spektakularnom univerzumu čije osobine daleko prevazilaze nasa čula.

Bonobo

pre 10 godina

@BBO

Ti drevni mudraci su mislili da Zemlju nose slonovi koji stoje na kornjači, mislili su da bolesti izazivaju demoni ili loša karma, a njihovi savremenici su u proseku živeli 23 godine pošto su umirali od gripa, boginja, kuge, malarije, dijabetesa, žutice i sl, bolesti koje su ove naši priglupi naučnici stavili pod kontrolu, pa je sada prosečni živtni vek tamo gde se nauka sluša oko 84 godine, uz internet, grejanje, tekuću vodu, zdravstveno osiguranje, GPS, laptope, automobile, avione, sletanja na Mesec, Mars, Titan, Veneru, nanotehnologiju, transplantaciju srca, penzijsko osiguranje, penu za kupanje, sladoled od vanile i još mnogo, mnogo toga...
Mani me tih drevnih mudrosti!

Žaki

pre 10 godina

Još samo da dodam ...mišljenje ovog nesrećnika ne dele: Bah, Mikelanđelo, Mocart, Šekspir, Hendl, Hajdn, Dostojevski, Njegoš, Patrijarh Pavle, Viktor Igo, Goja, i mngi drugi velikani ljudske misli i kulture. Morao bih satima da pišem nabrajajući njihova imena ali i ovih par je respektabilno. Srećom, civilizovani svet počiva na delima, veri, mislima i filosofiji nabrojanih veličina.

Washington

pre 10 godina

Hahaha samo kad vidim koliko ljudi pljuje Hokinga pa nije mi ni cudno sto toliko ginemo u saobracaju! Ljudi misle ima zivota posle smrti pa ajde nema veze ako se brzo zivi.

LowLander

pre 10 godina

"Sve svete knjige govore da pored materijalne dimenzije postoji i duhovna dimenzija ... O ovome mogu da pisem danima ..."
Nemoj, molim te.

zmitjkoe

pre 10 godina

Sa Pravoslavnog stanovišta,
život pre začeća ne postoji (da naš život ne postoji oduvek, nije teško prihvatiti).
- Duša je nematerijalna, nebiohemijska, nemedicinska. (Ako je telo hardver, duša je softver.)
Duša oživljava telo, duša je čovek. Dušu daje Bog i spaja je sa telom po začeću. Duša je besmrtna.
- Telo ima dve etape postojanja. Prva je od začeća do smrti (degradacije tela), a druga od vaskrsenja. Vaskrsenje je čin ponovnog zadobijanja telesnosti i pridruživanja duši. Svi ćemo da vaskrsnemo i potom ćemo živeti večno, i crni i beli, i lepi i ružni, i dobri i zli... Kako i gde, to je već pitanje.
(Joca)

Kako i gde nije pitanje vec odgovor, niko i nigde nije "vaskrso", cak ni onaj kome se radujemo svake godine farbajuci jaja sto je vaskrso, a da od njega nema ni traga ni glasa, ali besmrtnost prodaje za dzabe onima koji nemaju pare i volje za zivot, i jedva cekaju da umru da bi najzad poceli da zive. Svako ko umre vec pose tri dana pocne da se raspada i smrdi, pocnu da ga jedu crvi i posle nekoliko godina ostanu samo koske, zeljne zadobijanja telesnosti, samo da se On ponovo vrati. Dusa je nematerijalna i nebiohemijska sve dok ne popijete flasu metil rakije i ispustite nematerijalnu dusu u iskljucivo materijalnom svetu. To zna i Madonna. Ko god ne razume da smo, s oprostenjem, iz qoortza dosli i da u qooratz odlazimo, taj nema pojma o zivotu, ali zato sve zna o smrti sa pravoslavnog stanovnistva, nistavila i vrste bunila.

ateista SRBIN

pre 10 godina

naj fora je kad ja kazem da sam ateista pitaju me likovi a jesi SRBIN ili sta si toliko o vernicim nasim malo van teme ali to je to

javni neradnik

pre 10 godina

bog kakvog crkva zamislja ne postoji, ne postoje cuda i vaskrsnuca. isus je pak bio genije. dusa postoji ali je ona visedimenzionalnog tipa tako da ne mozemo da je shvatimo jer smo zakucani mozgom u materijalni 3d svet. pogotovo ne mozemo da shatimo dusu posmatrajuci "trenutak smrti" jer trenutak ne postoji u visim dimenzijama

Miki

pre 10 godina

Posle dublje analize samoga sebe, shvatio sam sledece: I dalje ne mogu da se pomirim sa tim da Bog postoji, ali nisam nacisto sa tim. Ljudi ipak trebaju u nesto da veruju, ne mora to biti Bog, moze biti priroda, vasiona, nebo, sunce, bilo sta. Bog je po mom misljenju zapravo pitanje morala i etike. Kada ne bi bilo trunke morala ziveli bismo u potpunoj anarhiji sa nesagledivim posledicama. I bas zbog toga prvo razmislimo, tri puta merimo, a jednom secemo. Bog je zato fikcija koja nas sprecava da napravimo neku glupost, on je taj tas na vagi.Od njega se plasimo.Iz tog razloga je ipak dobro da covek sumnja i da iznad sebe ima nesto sto ce ga odvracati od losih misli. Dovoljna je kazna plasiti se Boga, postojao On ili ne..........Kao sto je Makijaveli govorio: ,,Religija je jedan od glavnih stubova vladaoca, nije vazno postoji li Bog ili ne, bitno je da je ona sredstvo vlasti.''

albert

pre 10 godina

Gospodo vernici da li ima jedan među vama na ovom svetu koji ima čvrst, neoboriv, koji se može pokazati, dokaz da bog postoji? Jedan, jedini.
Gospodo vernici, zar vam nije ni sekundu čudno da istorija u vreme Isusa ne registruje nikakvog čudotvorca sa tim imenom. Ima li delije koji če nabrojati pet istorijskih dokaza da je Isus kakav se opisuje u Novom zavetu zaista tada živeo i činio čuda?
Gospodo vernici, kako ste postali to: kroz lično iskustvo ili tako što vam je pored nacionalne pripadnosti i njiva to ostalo od oca? Da ste se rodili malo južnije vaš bog bi se zvao drugačije jer bi vam on ostao od oca.
Gospodo vernici ja sam protiv komunizma zbog zločina koji su učinjeni u njegovo ime. Da li postoji u istoriji jedan hrišćanin koji je to prestao da bude zgrožen milionima ljudi, žena, pogotovo žena, i dece, ubijenim u ime njegove vere?Navedite krvnika u istoriji koji nije imao pored sebe popa kao pomoć i podršku . I to vam nikada nije zasmetalo?

get up_stand up

pre 10 godina

Kako iz vode nastaje elektricna energija?! Iz vetra, sunca..?! Otkud iz oblaka munje?! Tesla je zivi dokaz Boga. . . A ko ne veruje u Teslu, ne veruje ni u nauku! ;)

Washington

pre 10 godina

Stiven Hoking je okoreli ateista, a ateiste bas imaju neku potrebu da ubeduju druge kako Bog ne postoji, kako su sve to gluposti, bez da ih iko i pita za misljenje. Stivene, ako ne verujes u Boga, nemoj se ni zamarati njime... opusti se
(Ger-mann, 22. septembar 2013 18:35)

Pa i crkva vec stotinama godina siri svoju propagandu zasti nebi i ateisti???

djukic

pre 10 godina

Najjaci mi komentari tipa, eto naucnici ne mogu da otkriju kako je nastao zivot, a sa druge strane veruju da je ga coveculjak sa bradom stvorio carovnim stapicem hahahaha inace to je dokazano, pise u nekoj knjizi koju zovu sveto pismo...valjda je taj coveculjak napisao...ili nije a? Jedni veruju a da ne posumnjaju, a drugi preispituju sva svoja znanja, valjda je ovaj drugi metod bolji jer da ga nije bilo i dalje bi ziveli u pecini pored vatre, mislili bi da je zemlja ravna ploca a da su zvezde duse nasih predaka itd...e moji ljudi neobrazovani.

Vlada

pre 10 godina

(Jova, 22. septembar 2013 21:55)

E Jovo, ala si ga odvalio sada. Ako veruješ u postojanje Boga, koji je rezon da se čovek samo jedanput rađa? Šta dobija time?
Po meni ima više rezona da se rađa mnogo puta da bi mnogo stvari mogao da nauči i kod sebe ispravi. Rađati se jednom je jednako onda slučajnosti!!!
Zašto bi Bog to radio, i puštao ljude da se pate u jednom životu ako ništa od toga ne dobijaju???

unbiased

pre 10 godina

Bog je realno napustio Zemlju nakon Darvina, i saznanja o Big Bengu i velicini kosmosa. Sve sto je sada je prelazno stanje. Dajte covecanstvu par stotina godina, i na Jahvea i Zevsa ce se gledati na isti nacin. Neverovatno je koliko zlih reci ovde ljudi upucuju prema Hokingu. On je jedan od najvecih umova danasnjice, i zasluzuje postovanje iako se njegovi stavovi ne podudaraju sa vasim.

boki

pre 10 godina

Zovem ga na slavu u Hercegovinu da mi objasni kako svestana voda stoji u boci godinu i ne pokvari se,uspem na istoj cesmi drugu bocu indenticnu,nemoze 15 dana izdrzati pocme da bazdi i zeleni.Licno eksperimentisao sad dal je do mene i moje vere ili pop znao "kung-fu"ne znam,ali tada,bilo mi je doslo da je nosim na analizu.Pokusao bi opet nego mi je stari paroh umro a ovom mladom cini mi se slab "kung-fu" vozi mecku pa ostao bez kondicije steta mlad covek.

misljenje

pre 10 godina

jednostavno kad umres vise te nema! kakav raj kakav pakao to su ciste izmisljotine da bi ljudi verovali u nesto...nisam ateist ali verujem u dobra dela i zla..jednostavno sam se opredelio da budem dobar covek jer sto ne zelim sebi nezelim ni drugome uvek pomazem i cinim dobra dela ali to vazi samo za one ko je zasluzuje i .

valjdanormalan

pre 10 godina

" I bi Dan " je jedna strana nase civilizacije. " I bi BIG BANG " je druga. Prvoj, nacitani ne veruju a drugoj veruju slepo. Ovi pak verujuci, prvoj veruju, ostalo ih ne zanima. A naccitani napisali knjigu " Teorija svega ". Rezultat je da i dalje nista ne znamo. Zasto , pa zato jer TEORIJA SVEGA NIJE UKALKULISALA BOGA. Religija i nauka neminovno konvergiraju OUT THERE

vasilije kezevic

pre 10 godina

Uopste nemam zelju da pobijam neke ideje Stephen-a Hawking-a jer ijesam naoruzan
znanjem,pravim ili nepravim,koje je taj naucnik stekao tokom svog zivota. U pitanju
su ideje koje dolaze kao resultat studija i koje neminovno osvajaju mozak nekog
naucnika i istrazivaca.Pitanje religije je ,za mene, u potpunosti iskljuceno od bilo
kakvog naucnog misljenja jer se te dvije stvari, u najlogicnijoj formi,nikada ne
mijesaju.Cak je i svaka diskusija iskljucena jer nema nista logicki zajednickog.Medjutim,
religiju kao nauku o zabludi i objasnjenjima je potrebno studirati da bi se shvatio
zivot covjeka u potpunosti.Stvaranje je ,takodje,postala postapica mnogih objasnjenja
i najcesce je predmet nesuglasica izmedju nauke i religije.Stvaranje kao termin ne
postoji jer nema materijalne osnove.Ono je obicna zabluda,madjika.Ono sto je vazno
i prakticno za definiciju to su promjene koje su neobicno vidljive i nevidljive svuda
okolo nas.Ako imamo sposobnosti da u tim promjenama mozemo objasniti i nase
postojanje ,nezavisno koliko kratko,onda ce mo shvatiti i prekid (umiranje) kao
najobicniju promjenu.Inercija koja nas tjera u suprotnost nije nesavladiva nego
se sama od sebe gubi. Obzirom da kraj ne postoji, onda je ta prelazna tacka
promjena,korjenitih promjena (umiranje) neizbjezno bolna.
vasilije knezevic 23 sept 2013

minja ki

pre 10 godina

@ to Dejan. Baš bi bilo logično da ako se broj ljudi povećava da se broj drugih vrsta smanjuje.Hej, ne zaboravi tu i biljke.Prilično koplikovano, zar ne?;-)

Dujle

pre 10 godina

Gospodin Howking ocigledno ima argumente da ne veruje u Boga.
Ako probamo da zaobidjemo njegove razloge, shvaticemo prvo njegov argument jer "ko je taj Bog ko me je osudio da zivim kao paraliptik". Ko god da je, "ja ne verujem u njega, kao sto ne verujem u zivotnost paraliptika" Ludnica mixa emocija. Strah od smrti je ipak vodeci. Sumnjao ili ne sumnjao, tu je.

zzz

pre 10 godina

Koja je verovatnoca da su ljudi od pre vise od 2000 godina, sa umovima koji nisu u stanju da kontempliraju smisao ove izjave, znali vise od coveka koji je u stanju da u svojoj glavi odradi kalkulacije i simulacije koje ne mogu ni mainframe racunari da izvedu?

Žaki

pre 10 godina

Stvar je ovde prosta. Gospod je poistovetio odnos između sebe i nas sa odnosom između ljudi, tako da sve što se dešava u vašim životima prema ljudima, i obratno od ljudi prema vama, jeste isto ono što je i između svakog pojedinca i Njega. Ako vas neko najpre ponižava i prezire jer ste siromašni i neugledni; a kada vas u životu materijalno krene tada ste mu interesantni i rado bi vam bio drugar - šta će vam tada takav čovek? Šta će vam neko ko vas je osporavao; ko vam se rugao i ni u čemu nije bio od pomoći i koristi? Potpuno je isto i u odnosu prema Bogu. Ako ste verovali Njega i koliko toliko sledovali Njegovim rečima ovde gde je On još sluga Ljudima, tada su Vam dobre šanse da budete sa Njim i onda kada dođe kao moćni sudija od kog nema beganja. Najzad, i On sam kaže: "Ko ne veruje u mene, već je osuđen" ...tj. neće izbeći onu drugu stranu strašne Istine a to je da je sve Njegovo a ne naše - i On će doći po svoje! A ko će protivrečiti Onome koji migom volje može da ukine Svemir?! No, Bog je izvoleo da to ostavi samo veri kao segmentu ličnosti a ne znanju!

Ne znamo šta je iza smrti! Verujemo! Ko ne veruje pa ima pravo da ne veruje ali njegova vera će mu biti večni izbor! Ko sa Hristom ovde u svetu ne deli zajednicu sa poverenjem u Njegove reči, glupo je da je traži onda kada je bude video! Niti će je tada dobiti. A do tada sa Njim delimo i Njegova poniženja i podsmehe i ruganja... Ako On nije Vaskrsao pa nema većih jadnika od nas koji Ga, iako mnogogrešni, ipak čekamo.

Koje Ime!

pre 10 godina

Svako ima pravo na svoje misljenje. Medjutim, Hawkings da tvrdi nešto, kao naucnik, ne pripada mu, jer nešto ako nije dokazano (za one koji vjeruju ima dosta dokaza), ne znaci da i treba da ne postoji. Ali to sto je ostao paralizovan do kraja zivota, ne znaci da bog ne postoji ako ga gospodin mrzi!

branko

pre 10 godina

Kada u 21. veku jos uvek citam komentare(vecinom od religioznih ljudi)za primer,kada ugasis i ulalis motor,ugasis i upalis svetlo.radio,coputer...sve mi je jasno.A vama ?

Rhyzm

pre 10 godina

Zanimljivo je da uporedjuje zivot sa stvarima koje su dizajnirane, a da ustvari, auto je evoluirao sam od sebe od okruglog kamena a kompjuter od drvene racunaljke, preciznim mutacijama koje su trajale trilijardu godina...

Dr.

pre 10 godina

Hoking se u ovoj izjavi ne izjasnjava o postojanju Boga. Izjava se odnosi na vaskrsnuce ili reinkarnaciju i slicne ideje.
Njegova izjava je bazirana na ideji Sredigera i radovima velikog broja istrazivaca u oblasti fiizicke osnove zivota.
Ono sto on zakljucuje je da je uskrsnuce kao pojava nemoguce. To nikako ne implicira da Boga nema. Stav je zasnovan na fizickim zakonitostima koje su nesumnjive. Uskrsnuce bi bilo perpetum mobile koji nije moguc.
Dakle nauka je indirektno potvrdila a zivot je demonstrirao da uskrsnuce nije moguce.
Ukratko Uskrsnuce je moguce onoliko koliko je moguce da se casa koja je pala na pod i razbila se, a voda se prosula, ponovo sastavi sama od sebe i sva voda ponovo udje u nju. To jos nismo videli, niti cemo videti jer je to jedan od najfundamentalnijih zakona prirode.

Kalimero

pre 10 godina

A zašto onda prema zvaničnoj statistici 87% građana Srbije prilikom upokojenja ima službu sveštenog lica. Mora da je "za svaki slučaj"?!

Joca 011

pre 10 godina

„Ako bog želi, a ne može da
iskoreni zlo, onda nije svemoguć. Ako može, ali
ne želi, onda je zao. Ako Bog može i želi da ukine
zlo, otkuda onda zlo u svetu? Ako bog niti može
niti želi, onda zašto ga zvati bogom?“"
@ (pitanje za vjernike, 23. septembar 2013 00:45)
* * *

Tvoje pitanje je sofizam.
Izvorno, on glasi: ''Da li Bog može da sagradi dovoljno visok zid koji ne bi bio u stanju da preskoči?" (Etimološki, sophisma je grčka reč i znači lukavstvo, zavaravanje.)
U filozofiji se na sofizme ne odgovara, i o njima ne debatuje.
Međutim,
ako te zaista iskreno interesuje pitanje postojanja zla u našem svetu, ono se najbolje može razumeti iz ''Knjige o Jovu'' iz Sv. pisma. Tek kada se to razume ide se dalje, i razumevaju ostali događaji po starom i novom zavetu. Crkva, kao stub i tvrđava Istine, jeste tumač Sv.pisma, i služi nama ljudima u otkrivanju Istine. Svako ko želi da doživi to otkriće, može, ali samo ukoliko ga traži srcem, ili dušom (već kako ko svoju najdublju dubinu imenuje).
.

Marko_bg

pre 10 godina

Prvo, mnogi od ovih koji ovde komentarisu ocigledno ne znaju ili ne zele da spoznaju koliko je Hoking doprineo razvoju nauke(a samim tim i napretku covecanstva) svojim naucnim istrazivanjima. Drugo, On kao naucnik, covek od ratia i intelekta, covek od istrazivackog saznajnog delanja postavlja odredjene teze koje pokusava i da dokaze. Jedna od njegovih eza jeste da nema 'zivota posle smrti', odnosno ne sa aspekta religioznih shvatanja. Hoking se ovom tezom bavi dugo(kao i mnogi drugi naucnici) i jednostavno u saznajnom metodoloskom naucnom procesu ljudi su dosli do nekih preliminarnih zakljucaka da nema dokaza o postojanju mogucnosti za 'zivot posle smrti'. To i jeste posao naucnika, ispitivanje, sumnja, i proces saznajng dokazivanja ili osporavnja pojava, na bazi utvrdjivanja cinjenica. A ne na bazi 'svetih knjiga' i 'verovanja', ili crkvene, religijske dogme. Vera nije nauka, jer ne podstice na sumnju, na razmisljanje, na cinjenice, na intelektualni saznajni proces. Slazem se sa Hokingom, nema jasnih dokaza za 'zivot posle smrti', sa stanovista nauke. Takve dokaze jos niko nije uspeo da utvrdi. Oni koji se pozivaju na Teslu(da bi osporavali Hokinga) trebalo bi bar toliko da znaju da je i Tesla 1929 zapisao da 'nema jasnih naucnih dokaza o zivotu posle smrti, vec samo mozda mogucih indicija'. A svi ovi sto komentarisu o nekakvoj 'Hokingovoj mrznji' i kako je on navodno 'nesrecna dusa', itd. A sta su oni i ko su oni? Njih pogadja to sto Hoking kaze onako kako jeste,cinjenice.

King_Crimson

pre 10 godina

Zasto niko nije procitao tekst pre nego sto je odlucio da komentarise. "MISLIM da je KONVENCIONALNO viđenje života nakon smrti bajka za ljude koji se plaše mraka". Dakle, on nije ni 100% siguran da ne postoji zivot posle smrti, niti je je rekao da ne postoji zivot posle smrti u nekom drugom (nekonvencionalnom) obliku.

čovek

pre 10 godina

neverovatno, ćovek je izneo svoje viđenje realnosti, svoj stav i mišljenje ... on ima prava na to ako i svi mi ostali ... ako već ne možete da "čujete" da neko misli drugačije, onda bi bilo minimum korektno i ljudski da izostavite omalovažavanja koja uključuju njegovo fizičko stanje ...

neki komentari prelaze granicu normalnog i idu u krajnost mržnje i vređanja ... dajte bar malo razmislite pre slanja komentara !

Jovan

pre 10 godina

Koliko samo zajedljivih, negativnih komentara, koliko samo zajedljivih misli upucenih na racun ovog briljantnog naucnika. Stiven Hoking je jedan od ljudi koji je nauci dao veoma puno. I jedan od ljudi retkih koji je Javno opovrgao neke od svojih teza. Prema tome, to dovoljno govori o njegovoj velicini. A mali, mizerni, opskurni ljudi, kojima je izgleda jedini smsisao postojanja da nekog omalovaze, takvu velicinu ni briljantnost uma nece dostici, pa sve i da imaju 100 sadasnjih i jos toliko narednih zivota. Oni koji se najvise busaju u to da je religija 'temelj ljubavi' pokazuju cesto veoma visok stepen netolerancije. To se vidi i iz mnogih komentara, ovde. Sto se tice same teme clanka, i teze koju Hoking postavlja...iskreno, kao ateost ne verujem u postojanje ni jedne vise sile koja je izvan emprijskih naucno saznajnih procesa ispitivanja i dokazivanja, Priroda jeste 'sila', ali ona je podlozna nucnom saznajnom ispitivanju, istrazivanju. Prema tome, priroda nije 'Bog' niti 'Bogovi'. Ne verujem u posojanje ni Boga ni Bogova. Samim tim ni u 'carstvo nebesko', niti u 'rajska naselja posle smrti'. Niti u to da ljudske duse u tom kontekstu nastavljaju svoju egzistenciju posle smrti.I to naprosto nema veze sa onim da li ljudski mozak moze da nastavi egzistenciju ili ne, jer kao sto Hoking ukazuje mi znamo svega 10% o nacinu funkcionisanja ljudskog mozga. Prema tome, meni je logicnije da mozak nastavi sa egzistencijom posle smrti u nekoj formi(npr kompjuterskoj) a ne 'dusa'.

DUH

pre 10 godina

Sta ja da vam kazem doziveo sam klinicku smrt i proglasen mrtvim gde sam proveo nekoliko sati u mrtvacnici kada sam imao 5 god,tokom 80tih kada se u mene zakucao jedan trazeni manijak koji je jurcao motorom na trotoaru blizu vrtica, namerno na decu na pun gas pa popegne.

Pricalo se da ga nikada nisu uhvatili jer je tada policija bila kilava kao i danas samo dodju na uvidjaj a medij nisu o tome posvecivali dovoljno paznje kao sto danas objavljuju svaku sitnicu.

Samo sam se probudio na tom metalnom stolu i ugledao plafon sa plavim fenjerom sa jezivom hladnocom koja je strujila mojim ukocenim telom i vristao MAMA!!! neko od medicinskog osoblja je cuo i dozvao pomoc lekara da me ugreju.Doca koje me je proglasio mrtvim kaze da je sve pokusao da me vrati ali pulsa nije bilo samo znam da je taj doca dan posle doziveo infarkt.

Moji roditelji su bili u besvesnom stanju od traume a kada su lekari rekli sin vam je ziv desilo se cudo mislili su da ih tese i smiruju sve dok me nisu ugledali i umalo nisu riknuli bio sam sive modre boje sa crnim podocnjacima kao cedomir ;) tj kao zombi dete iz horor filmova koje gledate >:)

Eee nisam vam reko sta sam doziveo posle smrti hmmmm pa neznam dali smem da vam kazem mozda cete se plasiti do vase smrti da ne umrete...djaba vam vasi roboti i molitve.

Ako vas zanima kliknite [preporucujem] ako nezelite [nepreporucujem] onda necu da vam gubim vreme u vasim filozofiranjima i foliranjima.

Ivan Grozni

pre 10 godina

"Hoking nikada nije bio osoba koja je verovala u postojanje Boga. Početkom godine održao je govor u kom je naglasio kako je sve stvoreno bez uticaja nekog božanstva."

Ovaj što je ovo preveo je napravio (da li slučajnu) grešku i po koji već put? Svuda možete pročitati i od samog Stivena čuti na snimcima da on još kako veruje u boga, samo taj bog nije iz ni jedne ovozemaljske relgije. To je mala, ali vrlo značajna razlika.

Vladan

pre 10 godina

g. Hokins je nesporan autoritet na polju kvantne fizike, koja uz Ajnstajnovu Teoriju Relativiteta svakako spada u najfilozofijski deo fizike. Tu se vise nego igde drugde u fizici operise cistom matematikom i na njoj zasnovanim modelima, a sve opet na krilima genijalnosti naucnika koji svojim smelim i vizionarskim idejama pokusavaju proniknuti u smisao mikro i makro kosmosa, njegovom nastanku, uredjenju i sudbini...

Zato me cudi od coveka takvog kova da moze reci da je smrt kraj coveka i da posle umiranja od njega nema vise icega?! Generalno, pojam pocetka i kraja, te opste prolaznosti sa presudnom funkcijom vremena je i mogao nastati u jednom prostorno vremenski ogranicenom sistemu kao sto je Zemlja.
Medjutim vinemo li se "u nebo" tu nas ceka beskraj Svemira, prostor bez pocetka i kraja. Gde je potpuno logicno da i vreme nema pocetak i kraj...i onda iz tog ugla vidimo svu besmislenost vremenski prostornog ogranicenja bilo koje vrste!!
Tu je potpuno logicno da Svemir kao i sve u njemu jednostavno postoji oduvek i postojace zauvek...i svaka teorija o njegovom kraju ce pasti u vodu buducim novim saznanjima nauke...
Otuda i uverenje o konacnosti coveka "ne pije vodu"...Duboko verujem u besmrtnost duse i poklonik sam nacela "ne cini drugom ono sto ne zelis sebi"...i svi cemo pre ili kasnije uvideti jesmo li bili u zabludi, ili ne...

Aco

pre 10 godina

Ja bih pre da poverujem Tesli, Njutnu, Max Planku, Paskalu i ostalim velikanima koji su tvrdili upravo suprotno.
Prodrevsi u najdublje tajne postojanja materije, energije i zivota neki od njih, kao Tesla na primer, su imali uvid u taj svet koji radi na drugim talasnim duzinama i energetskim nivoima.
Ovo sto Hoking prica je prilicno povrsno tretiranje teme koja je u temelju postojanja Coveka.

Igor

pre 10 godina

Tvoje pitanje je sofizam.
Izvorno, on glasi: ''Da li Bog može da sagradi dovoljno visok zid koji ne bi bio u stanju da preskoči?" (Etimološki, sophisma je grčka reč i znači lukavstvo, zavaravanje.)
U filozofiji se na sofizme ne odgovara, i o njima ne debatuje.
Međutim,
ako te zaista iskreno interesuje pitanje postojanja zla u našem svetu, ono se najbolje može razumeti iz ''Knjige o Jovu'' iz Sv. pisma. Tek kada se to razume ide se dalje, i razumevaju ostali događaji po starom i novom zavetu. Crkva, kao stub i tvrđava Istine, jeste tumač Sv.pisma, i služi nama ljudima u otkrivanju Istine. Svako ko želi da doživi to otkriće, može, ali samo ukoliko ga traži srcem, ili dušom (već kako ko svoju najdublju dubinu imenuje).
.
(Joca 011, 23. septembar 2013 18:43)

Joco nista ti nisi razumeo. Nije ni cudo s obzirom odakle se poducavas (Knjige o Jovu). Pitanje je u sustini prosto, zasto bog ne iskoreni zlo kad je toliko dobar i mocan. To jos zovu problem zla.

E sad ovi tvoji teolozi reci ce da bi to bilo mesanje u slobodnu volju coveka. Cak i da to nebulozno objasnjenje prihvatim cemu onda uragani, cunamiji i zemljotresi koji pobise tolike ljude i kakve to veze ima sa slobodnom voljom.

I ne, istinu ako ti je do istine stalo, ne treba traziti srcem ili dusom jer bo ce onda biti "Sto je babi milo to joj se i snilo". Istina se trazi razumom i na osnovu dokaza.

Joca 011

pre 10 godina

@ (Marko_bg, 25. septembar 2013 14:02)
* * *
Dometi nauke i naučnika samo izgledaju veliki, ali, uporedivši ih sa fascinantnom složenošću i najsitnijeg živog organizma, oni su vrlo vrlo skromni. Čovek ni ‘’svetlosnu godinu’’ nije blizu da stvori život, bilo kakav, ni najprostiji (može da klonira, ali to nije stvaranje). Glorifikaciju nauke zastupaju uglavnom nenaučnici.
Dokaza za ili protiv zagrobnog života nema, u onakvoj formi kako ih nauka priznaje, tako da Hoking ne raspolaže činjenicama.
Vera se temelji na velikim sumnjama, dilemama, preispitivanjima, i dubokoj kontemplaciji nesvojstvenoj nijednoj naučnoj disciplini. (Diplomirao sam tehniku a učestvovao sam i u naučnom istraživanju. Pratim i poštujem naučna dostignuća.) Crkvene dogme su istine proizašle iz intelektualnog saznajnog procesa, životnog iskustva i ličnog susreta s Bogom, mnoštva umnih ljudi, posle žestokog razuveravanja i uveravanja – i verovanja, kao ploda takvog procesa. Dakle, vernik se ne postaje tek tako lako - slepo, naivno, lakoverno, što, kako vidim, smatraš. Vernik je nepoverljiviji od naučnika.
Svako dobro od Boga.
.

Joca 011

pre 10 godina

Sa stanovišta vernika, Pravoslavca, mogu reći:
- Zaista, dogme su
istine, činjenice, nesumljive i nepodložne diskusijama, debatama, raspravljanjima. One se ili prihvataju ili se kompletno odbacuju. Crkvene dogme su jednom za svagda otkrivene i ustanovljene, dakle konačne. Njih slede vernici koji su uvereni u njihovu ispravnost. Uvereni su čudesnim (čudesno i čuda postoje!) sinergičnim postupkom, sadejstvovanjem Boga i čoveka. Npr. u to da Istina nije iskaz, ili tvrdnja, ili sistem ili nauka... već je Istina ličnost Hristova, dakle Istina kao konačnica postoji, i piše se velikim slovom jer je ličnost.
- Naučne istine su
plod naših ljudskih napora. Otuda su, kao i mi sami, podložne izmenama saglasno novim saznanjima. Ovo ne umanjuje njihov praktični doprinos udobnosti našeg življenja, ali su one veoma veoma... nebeskim merilima, udaljene od Božijih Istina, od života kojeg je Bog Tvorac.
Ovo je tako ljudski a ono je tako Božanski... Neuporedivo je prvo s drugim.
Radi ilustracije ove distance navodim primer: nikakvim našim naukama nismo sposobni sačiniti nijednu dlaku s naše glave, belu ili crnu. Poruka je najvećeg pisca: ''Smiri se gordi čoveče'' (Dostojevski).
Kao ateisti, pretpostavljam da ti je ovo sve tako čudno, i... sumnjivo. Ali, nemam drugu nameru osim da ti približim stav vernika koji zna šta je nauka i koji je se ne odriče.
.

канаринац

pre 10 godina

Кад си се родио цео свет се радовао, само си ти плакао. Живи тако да кад умреш цео свет плаче а само ти славиш...

zorannnnnn

pre 10 godina

Napravicu ja back up vidimo se za jedno 100 godina haha, ne ljudi mislim da moramo uzivati u zivotu koji sada sigurno imamo. A sta posle ovoga dolazi ..... Vidicemo

Max

pre 10 godina

Hoking se izjasnio u šta veruje i ništa više sem toga. Nema potrebe da o tome raspravljamo ljudi, svako veruje u šta hoće pa i u taj EVP fenomen koji je Tesla navodno proučavao. Samo da saznam koju li modulaciju duhovi koriste na tih 740MHz? KAM? FM? AM-2BO? AM-1BO? QAM?
Za neupućene da kažem da prijemnik za navedene varijante nije ni blizu isti, pa kako onda da pitam dedu di je sakrio ćup sa zlatom ???

Aleksandar Lukač

pre 10 godina

Pa naslov je izvučen iz konteksta. Tekst kaže "Sa druge strane, Hoking veruje da naša srca neće neće moći da nastave sa životom, ali da naši mozgovi možda mogu da nastave da postoje – barem u nekoj formi."
Samim tim Hoking kaže da ne vjeruje u potpuni raspad i disoluciju tijela a vjeruje da svijest kao energija i dalje postoji.
Također kada kaže "srca" vjerovatno misli na fizičko srce kao pumpu koja obezbjeđuje kiseonik ćelijama.
Koncept duše i života poslije smrti će biti glavno pitanje filozofije još dugo vremena. Lično vjerujem, da neka vrsta više inteligencije postoji, da postoje suptilne sile koje upravljaju fizičkim i da postoji svrha života.

kontrapunkt

pre 10 godina

(čovek, 22. septembar 2013 20:50)

Ja sam na pocetku rekao da je svako u ovom Univerzumu jedinstven i neponovljiv. Na kraju krajeva, ovaj nas Univerzum moze da ima svoj kraj, bilo u velikom sazimanju, bilo u sirenju do potpunog raspadanja. Prema tome, ovaj nas Univerzum ne smatram za beskonacni sistem. Sa druge strane, ja verujem da se nastanak raznih Univerzuma stalno desava, i da njih ima beskonacno mnogo, pa bi ovde mogao da se primeni princip o beskonacnim brojevima.
Sve se svodi na to ko u sta veruje. Verovanje ipak treba da se temelji na razumu koliko je to moguce. Onaj ko veruje u neku tvrdnju treba da bude svestan da mozda nije u pravu. Ali kad neko izricito kao Hoking tvrdi da posle smrti sigurno nema nicega, onda je kao naucnik duzan to i da dokaze. Ako ne dokaze, onda ne vidim sustinsku razliku izmedju njega i religijskih dogmatika.
Mi verujemo u tvrdnje koje nismo u mogucnosti da trenutno dokazemo, ali moramo ostaviti mogucnost da nismo u pravu. Ali ako neko izricito tvrdi da je sigurno u pravu, onda je duzan da tu tvrdnju i dokaze. Ako je ne dokaze onda on svoju licnu veru pokusava da uzdigne na opsti princip, a to vise nije nauka nego religija.

Joca 011

pre 10 godina

... Pitanje je u sustini prosto, zasto bog ne iskoreni zlo kad je toliko dobar i mocan ...
@ (Igor, 24. septembar 2013 13:32)

Nije ovo bilo pitanje već je bio sofizam, a na ovo sada tvoje pitanje odgovor je sledeći:
Zlo treba da postoji. Ono ima svoju funkciju u Božijoj promisli. Zašto treba da postoji i koju i kakvu funkciju... ne moraš, ali je (naravno po mom mišljenju) ipak najbolje poći od Knjige o Jovu. Imaš li ti odgovor na svoje pitanje?
.

Ale

pre 9 godina

Smrt je neproverena glasina..„Zаpаmtite: nijedаn čovek koji je postojаo, nije umro. Pretvorili su se u Svetlost i kаo tаkvi postoje i dаlje. Tаjnа je u tome dа se te svetlosne čestice povrаte u prvobitno stаnje.“ Nikola Tesla.On mi ne liči na glupana koji priča gluposti

Aleksandar Lukač

pre 10 godina

Pa naslov je izvučen iz konteksta. Tekst kaže "Sa druge strane, Hoking veruje da naša srca neće neće moći da nastave sa životom, ali da naši mozgovi možda mogu da nastave da postoje – barem u nekoj formi."
Samim tim Hoking kaže da ne vjeruje u potpuni raspad i disoluciju tijela a vjeruje da svijest kao energija i dalje postoji.
Također kada kaže "srca" vjerovatno misli na fizičko srce kao pumpu koja obezbjeđuje kiseonik ćelijama.
Koncept duše i života poslije smrti će biti glavno pitanje filozofije još dugo vremena. Lično vjerujem, da neka vrsta više inteligencije postoji, da postoje suptilne sile koje upravljaju fizičkim i da postoji svrha života.

Marko_bg

pre 10 godina

@Joca
Dogma (grč. δόγμα) je postojano verovanje ili učenje koje ne dopušta da se u njega sumnja niti ostavlja mogućnost da bude opovrgnuto ili diskutovano('Vujaklija' ;'Recnik socijalnog rada'). Ako podjemo od ove definicije, dogma per se prosto ne moze biti 'rezultat saznajnih procesa, sumnje', jer po definiciji a priori iskljucuje mogucnost sumnje. Svaka dogma, dakle i religijska, crkvena. Mutatis mutandis, crkvena ucenja veoma tesko mogu biti 'rezultat metodoloskih, saznajnih procesa. A 'istina' kao konacnica Ne postoji. Subjektivna tumacenja nekih 'dozivljaja' shvacenih kao navodni 'susreti s Bogovima'(u pagansko vreme) ili sa 'Bogom'(u monoteistickim religijama), po mom misljenju tesko mogu biti uzeta za 'objektivne, a jos manje ultimativne, neporecive, trajne, vanvremenske istine'. Dakle, ni sa stanovista obicnog intelektualnog, rationalnog promisjanja, a posebno ne sa stanovista nauke. Naucne istine takodje nisu konacne, zato i postoji metodologija i saznajno-ispitivacki proces u naucnim disciplinama, i njihova proverljivost u praksi, u skladu sa logickom dedukcijom, logickim silogizmom. Po mom vidjenju, Hoking, ne tvrdi 'konacnu istinu', vec teze, bazirane na trenutnim cinjenicama koje nauka trenutno ima i koje ukazuju da najverovatnije nema zivota posle smrti. Ne bih se mogao saglasiti da su naucna dostignuca 'minorna' naspram prirode. Danasnji razvoj ljudske civilizacije pre svega dugujemo naukama. Inace, i sam se bavim naucnim radom, iako, u domenu pravne nauke.

pa šta

pre 10 godina

Kada zaspite i ujutru se probudite bez sna izmedju, e sada to izmedju produžite u beskonačnost, videćete da skoro svaki dan umiremo i da to i nije tako strašno. :-)