Razno

Petak, 20.09.2013.

12:21

Lekari misle da poklon nije mito

Izvor: Olivera Popoviæ

Lekari misle da poklon nije mito IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

LOL

pre 10 godina

Zato lepo sadasnji lekari a i buduci treba da odu bilo gde, ponavljam bilo gde drugde u Evropu, gde bi dobijali platu od preko 2000 evra. Ali eto mana je sto nece dobijati cokolade i bombonjere ovo ono neka vina i tako to...bas steta.

Nije kriminal?

pre 10 godina

Znam coveka koji je ubedjen da je bez razloga osudjen i sada je u zatvoru. Inace, on je krao u svom, jos uvek drzavnom preduzecu ubedjen da se u kradju racuna samo kada ukrades nesto od coveka. Sve ostalo kod njega je spadalo u happy-hour akciju, stim da je taj sat trajao dok nije uhvacen.

lekar specijalista

pre 10 godina

"Direktorka LKS kaže da će se po ugledu na komore u Evropi, gde se o tome raspravlja, i kod nas u Akcionom planu borbe protiv korupcije precizirati i visina vrednosti poklona, koja će biti srazmerna našim platama. U Austriji, gde su plate veće, dr Radosavljević kaže da poklon ne sme da pređe vrednost veću od 100 evra, a kod nas bi to bio maksimalni iznos od 20 evra."

Ja predlažem sledeće: dajte mi platu lekara specijaliste iz Austrije i ZABRANITE SVAKU VRSTU poklona! Ukoliko primim jednu čokoladu neka me osude na dve godine zatvora. Ako primim 100 evra, osudite me na deset godina zatvora!

Djordje

pre 10 godina

Evo slucaj za koji licno znam a to je da je jedan doktor osudjen za primanje mita na kaznu zatvora u trajanju od 6 meseci,a toliko je dobio da ne dobije otkaz jer do 6 meseci firma nije obavezna po zakonu da mu dodeli otkaz i dobio je da nosi narukvicu.Pa gde je tu pravda.Obicni smrtnici o narukvici mogu samo da sanjaju,to treba hitno ukinuti.Dok ce gosn doktor verovatno nadalje raditi posteno.

Novi Sad

pre 10 godina

A u Srbiji zdravstveni sindikati su prezauzeti biranjem ponuda za zimnice i polutke od kojih imaju najveći procenat. Zdravstveni radnici su gurnuti na rub egzistencije i zaživeo je sistem u koji favorizuje korumpiranost. Procena je da će više od 1000 lekara samo ove godine otići iz zemlje. To su oni najkvalitetniji koji ne žele da prihvate korupciju kao model da dobiju ono što svakako zaslužuju. Država i drštvo moraju da shvate šta je uzrok a šta posledica i da u tom pravcu što pre deluju. Ne može da prođe izgovor da nema sredstava. Bosna i Hercegovina koja je n puta više razorena u ljudskom i materijalnom smislu, koja je zbog poznatih podela daleko od funkcionalne države a samim tim i zemlja sa značajno manjim budžetom od Srbije za plate svojih zdravstvenih i prosvetnih radnika izdvaja toliko da su im plate više 50% a zbog manjih troškova života to iznosi dvostruko. Zbog toga apsolutno nema opravdanja države Srbije za ovakvo stanje. Ako se ovako nastavi još malo, zdravstveni i prosvetni horor u Srbiji tek sledi...

aca

pre 10 godina

Na zalost, sam dolazio cesto da je za moje najblize potrebna ozbiljna intervencija. I ne mogu da kazem da sam bio uslovljen ikada novcem vec se to svodilo da sam sam odvojio nesto za zahvalnost i to su spomenuti iznosi posle intervencije jer toliko se daje i za malo vise rada na kolima pa smatram da u nasim uslovima je sramota ne oduziti se nekom ko servisira moje najblize. A normalno je da je sramota da ako neko odlaze intervenciju ljudi koji ne mogu ili ne zele i ucenjuje ih da treba da odgovara. Ali kada drzava bude obezbedila vrhunske ili bar vrlo dobre uslove i vrhunsku platu za lekare pa redovno cekanje se bude merilo danima a ne kvartalima nece biti ni onih koji pokusavaju preko reda i to je ljudski. I zivo me zanima koji je ministar ili predsednik opstine zakazao pregled za sebe ili nekog svog najblizeg za 6 meseci po redu ako se radi o ozbiljnom slucaju.

Vlasnik Gift shopa

pre 10 godina

Bilo bi dobro da neko napravi spisak tih "poklonicnih" zanimanja...Lekar, sudija,policajac, carinik, politicar...Da napravimo neki kurs obrazovanja za mlade. Ako budes bio npr pekar imaces toliko, ako budes bio lekar, imaces toliko + poklon, pa ti vidi sta ti se vise isplati. I da se naprave neke tarife, da prost narod zna koliko sta kosta: za dobar dan 100g kafe, za pregled i recept ako je nesto sitno 100g i bombonjerica ili cokolada 200g, za nesto ozbiljnije sve to + zestina, a za nesto bas ozbiljno mora lekarska komora da odluci i uspostavi cenu...Ajde da to stavimo i u citanke i lepo javno, a ne tajno i krisom, ucimo svoju decu o tarifama i principima koji ih cekaju u zivotu!

Milena Stankovic

pre 10 godina

Citam i ne mogu da verujem sta su ti... "lekari" govorili.
Princip je jednostavan: NEMA NIKAKVIH POKLONA I KRAJ PRICE! LEKARI ZAPOSLENI U DRZAVNIM ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA SU PLACENI ZA SVOJ RAD! Naravno, ukoliko smatraju da su plate u drzavnim lekarskim ustanovama male, imaju puno pravo da se slobodno bave privatno lekarskom praksom i odredjuju cenu svojih usluga, svakako pod uslovom da daju otkaz u drzavnim.

Pacijent

pre 10 godina

Pre nekoliko godina sam se operisala, i to znatno kasnije nego što je trebalo, ali dobro. Moji nisu častili nikoga dok sam ležala. Posle operacije mi sestre nisu menjale zavoj 4, 5 dana, iako je trebalo da se menja najviše na dva dana. Ne bi ni zamenile da im moja majka nije skrenula pažnju na to. Da ne pominjem da mi se ruka nadula jer sam primala infuziju van vene. Nisu mi izmerile temperaturu, a imala sam je. Kada je neko ko je bio sa mnom u sobi doneo sestrama tortu, voće i ne znam šta još, njega su proveravale 10 puta na dan i bile poprilično fine. Pa o čemu mi ovde pričamo?

Doc

pre 10 godina

"Direktorka LKS kaže da će se po ugledu na komore u Evropi, gde se o tome raspravlja, i kod nas u Akcionom planu borbe protiv korupcije precizirati i visina vrednosti poklona, koja će biti srazmerna našim platama."
Po ovome ispada da korupcija postoji u zdravstvu sirom EU, pa su, eto, i ONI poceli da o tome "raspravljaju". Ovo je skandalozno. U EU NE POSTOJI korupcija lekara posto je SISTEM tako evoluirao da se to jednostavno ne sme desiti, ni gradjanima ni lekarima tako nesto ne pada na pamet. Gradjanima - posto su svesni da svojim porezom koji placaju izdrzavaju sistem drzavnog zdravstva, lekarima - posto su ulalskom u lekarski stalez (pocevsi od rigorozne selekcije za studiranje Medicine) prihvatili i sve moralne i zakonske obaveze koje to podrazumeva, uz naravno pristojnu platu koja im obezbedjuje finansijsku nezavisnost.
U Srbiji se SISTEMSKI STITI korupcija na svim nivoima i svim sistemima - zdravstvo je samo deo toga. U zdravstvu - mora se poceti time da svaki lekar dobije pismo ili brosuru sa jasnim upozorenjem sta se smatra a sta ne podmicivanjem. Nije tacno da je u Austriji dozvoljen poklon do EU100 - zasto lazete nase lekare? Svuda na Zapadu, smatra se da je limit vrednosti poklona koji lekar sme da prihvati - $20 (dvadeset dolara). Prema tome - objasniti ljudima i gradjanima i lekarima, opomenuti one koji krse kodex a onda primeniti PRIMERNO kaznjavanje - BEZ IZUZETAKA.
A ne povremenim hajkama i progonima "sitnih riba".

zoran

pre 10 godina

Operisao sam srce pre tri godine u poznatoj bolnici u Ustanbulu. Osim mene bilo je još osam pacijenata u grupi. Tokom mojeg boravka u bolnici, jednog bolničara, za kojeg sam čuo od prevodioca da radi na dva mesta da prehrani porodicu, hteo sam da čestim. On je zbog svoje vrednoće, ljubaznosti i posvećenosti pacijentima to više nego zaslužio. Na moje pitanje koje sam o tome postavio prevodiocu, "našem" Turčinu iz Kumanova, dobio sam odgovor da i ne pokušavam da mu ponudim jer će glat da odbije zato što bi, ako primi novac a to se slučajno sazna, momentalno dobio otkaz i ne bi mogao posle NIGDE da nađe bilo koji posao.
Takođe smo hteli kao grupa, svi zajedno, da skupimo nešto i da poklonimo sestrama na odelenju. Prevodilac nam je rekao da osim jedne bombonijere (koštala je 35 Eura) ništa više ne nudimo jer je njima ZABRANJENO da bilo šta prime od pacijenata.

Toliko o Turskom javašluku, zulumćarima i bakšišu...

DRAŽA KG

pre 10 godina

za Amosa
Amose ,to mu dođe kao primer,šta bi bilo kad bi bilo i kada bih imao možda bi i dao i 1000eura!Moj komentar je bio o tome šta ja mislim da je mito a šta ne,konkretno u ovom slučaju to ne bi bio mito jer mi moj imaginarni doktor nije ništa ni tražio nego sam ja kao bio zadovoljan tretmanom mog bližnjeg od strane lekara i personala pa sam ga častio soma evra.
Na tvoj komentar da bi pre trebalo da dam bolnici ja te pitam a zašto bih dao bolnici?Naš sistem zdravstva je takav kakav je a takav je zato što pacijenti ništa ili vrlo malo plaćaju kada odu kod lekara(mislim na pregled).Lekar koji je studirao 6 godina,zatim bio na specijalizaciji još 4 a to mu je sa osnovnom i srednjom školom 22godine nad knjigom + non stop edukacija jer nauka napreduje i uvek ima novina,ima platu u zavisnosti od mesta rada (Dom zdravlja mislim da nemaju preko 70.000 u bolnicama zbog dežurstava zavisno od dežurstva imaju do 120000 dinara)Spram toliko učenja i kidanja živaca prilikom polaganja ispita plate su ravne NULI što se zdravstva tiče.Zato i ima toliko mita i doktori (ne svi) ladno uzimaju mito jer su nemoćni(zbog etike nemaju pravo na štrajk ,bar ne u toj meri da dobiju to što bi tražili).Kako biste se Vi osećali da ste završili verovatno jedan od najtežih fskulteta i da živite kao bednik?Zašto svi odlaze u političare,razmislite malo?No vrlo brzo će se sve menjati i biće sve skupo kao otrov a da je vezano za zdravstvo sve će se privatizovati,jer će se inače uhasiti zdravstvo Srbije!

Grunf

pre 10 godina

He,he.Pa lekari uživaju kao nikada do sada,Njima je sada bolje nego pumpadžijama u vreme nestašice benzina.Kada ste videli da lekari štrajkuju.Nikada.On će bre izaći na ulicu da štrajkuju ako im date evropske plate.Io ne koje su uhvatili na delu-sada se još pojavljuju i na TV-u i drže "banku" kako je njihov posao težak,kako je teško saopštiti istinu pacijentu.Ma idi begaj.Prodješ preko parkinga i odmah znaš koga da hapsiš.Pa Mayo klinika ne može da se pohvali takvim voznim parkom.Uhapsiš njih hiljadu osudiš i marš u zatvor da vidiš kako će da se smire.Ovako trla baba lan ajd da nešto i mi tandrčemo.Aleksandar Veliki izjavi kako kreće borba protiv sitne korupcije koja će proći isto kao i ova "VELIKA" dok ne sačekaomo još žešću borbu protiv najveće jer izgleda da sa velikom baš ne ide najbolje a ovi odmah u glas "veće plate,veće plate".Nekada se kod lekara kucalo nosem jer su ruke pune poklona.Ipak i mi smo se malo civilizovali.Samo čvrsta valuta.Evrići,kakvi prasići,pilići,jaja.Vredjaš beli mantil pacijentu.Sram te bilo.Moraš prvo da se raspitaš u kom je lekar paketu.Bel,MIX,MIX-M,MIX-L da ga ne uvrediš pa si onda tek obro bostan ako promašiš paket.

DRAŽA KG

pre 10 godina

Ljudi, morate da shvatite da je lep život prošao.Nema više sedim ništa ne radim a primam dobru platu(osim u politici).I još nešto biće još gore što se života tiče i zdravlja i pravde itditd.Pa vidite šta nam deca osnovci,srednjoškolci rade svakodnevno - piju,drogiraju se ,biju se ,seku se mačetama,pucaju jedni na druge..Jel mislite da je to zato što su besni ili što nije imao ko da ih vaspitava.Verujte mi ima i dece iz bogatih porodica koje su sklone nasilju,tako da novac nije problem.PROBLEM JE BEZIZLAZNOST I APATIJA KOJA JE ZAHVATILA VEĆI DEO OVOG JADNOG NARODA KOGA PLJAČKA I KURTA I MURTA!Zato pucamo ''po šavovima''i zato ne živimo kao sav normalan svet tako da i kada idemo kod doktora guramo pare da bi lekari odradili ono što treba da rade(nažalost veći deo njih uzima jer su stvarno bedno plaćeni).Normalno i mi smo bedno plaćeni tako da nismo mi krivi što je loše u zemlji i što ima svega toga, ne brate krivac je isključivo i samo onaj koji je na vlasti(nebitno koja je partija,svi su isti).Oni Vam ne daju da živite bolje,oni nas teraju da dajemo mito i oni teraju doktore da uzimaju mito jer ništa ne rešavaju od problema već samo guraju pod tepih,a što je najgore Vas optužuju da ste neradnici,da ste protiv svoje zemlje,da ste lopovi itditditd(postoji ceo asortiman tih političkih fraza kojima te mažu,mažu,mažu i prave crve od Vas)Tu osećam i ličnu krivicu jer smo SVI MI krivi što im to dozvoljavamo!Jedino bogat čovek je slobodan i nezavistan čovek ostali su robovi i kraj!

nambija

pre 10 godina

posto je vama u srbiji sve ovo normalno, vi zapravo i ne shvatate u kojoj nambiji zivite i da postoje i drugacije zemlje u kojima sve to nije potrebno. i nije tacno da je to zbog malih plata. mi smo takav narod, mozda nam je to ostalo od turaka, ali pojedinci i jesu alavi. neko je sracunao da da tako malim poklonima od 25 evra i 10 pacijenata dnevno dodjes godisnje do 60 hiljada evra.

BIH

pre 10 godina

U Bosni sam sreo običaj da ko je stvarno zahvalan doktoru - može da mu objavi zahvalnicu u novinama. Dakle, daš pare trećem licu (pa još u privredu), doktor dobije javnu pohvalu te ga to tera da bude takav i dalje i bolji od drugih, a tebi srce na mestu.
Šta fali tome? (pomoć: fali par stotina evrića u belom mantilu)

ma, ajde, velike plate!?

pre 10 godina

ko nije podlozan korupciji, NIKADA nece uzeti novac, to nema veze sa visinom plate. kad si birao fakultet, znao si sta te ceka u srbiji, isto kao i onog na slikarstvu, reziji, itd.. samo sto lekar obavezno dobija platu iz budzeta, znaci od svih gradjana zemlje u kojoj zivi i koja je takva-i-takva. radi za opste dobro i placen je spram stanja u drzavi, izmedju ostalog. sta cemo kad privreda sasvim stane, kolika ce plata onda da bude lekarska? sramota je da se bilo ko skoluje da bi jedva docekao i izborio se za korupciju. trebalo je bez skole u kriminal odmah da ide. da ne gubi vreme. tamo ima mnooogo vecih para! tj. sam sebi mozes da das ooogromnu platu na kojoj gospodja iz teksta insistira.

Amos

pre 10 godina

Dražo KG, zašto bi davao 1000 eur doktoru? Da si kupi veći auto?
Uzmi tih svojih 1000 eur i uplati ih bolnici na račun - pa nek si kupe gaze, čistu posteljinu, poprave hranu ili ugrade 3-4 klime u sobe!

Astrid

pre 10 godina

Sada vi novi načelnici klinika udrite po svojim podredjenima, zavedite red pretnjama hapšenjem ( pred kamerama, dabome), nahuškajte narod da kao i obično i zaboravi kakav život živi i zbog koga je on takav jer kad doktor bude u zatvoru sve će biti bolje. I svi problemi rešeni.

Alis

pre 10 godina

Veoma je indikativno dobijanje zelenog svetla za obračun sa neistomišljenicima u zdravstvu. Jel pitate nešto Ministarku ili je Načelnik KCS ministar zdravlja, potsetite me ?? Lekarima i ostalima u zdravstvu opet smanjuju plate pa da se ljudi uplaše i ne štrajkuju izmisliše "malu" korupciju.

decko iz bloka

pre 10 godina

Nije mito ako je nesto simbolicno (pice, bombonjera, ..) i ako se da posle njihove intervencije za koju su placeni i koju moraju da obave besprekorno bilo da su dobili 1000e ili nista! Cela zemlja se ili pravi luda ili je stvarno luda

Ivan

pre 10 godina

Za ove što misle da je normalna i dobrovoljna stvar častiti nekog nakon obavljenog posla za koji dobija platu - možda bi bilo normalno i dobrovoljno i da npr. deca časte nastavnike nakon dobro obavljenog pismenog zadatka ili dobro zaključene ocene, ili bi to bila korupcija a ovo nije?

Skeptik

pre 10 godina

Svaka paranoja je loša, pa i ova najnovija "mitofobija". Sve je to u funkciji zamazivanja očiju glasačima mlaćenjem prazne slame zvanim "borba protiv korupcije", odnosno pronalaženja još jednog zgodnog načina da se "nepodobni" po kratkom postupku strpaju u mardelj. Proces zombifikacije nacije je uveliko u toku - dok ne dođe vreme za asimilaciju u EU svi ćemo misliti isto i ličiti kao jaje jajetu.

DRAŽA KG

pre 10 godina

***Da li je mito ako mu daš kintu,poklon,parfem,čokoladu ili sok... a ne traži?Po meni nije!
***Koliko puta ste majstoru koji Vam je krečio dok je radio ponudili rakijcu,pivo,kafu,gibanicu ili neki kolačić ili ga jednostavno na kraju završenog posla pri isplati častili sa recimo 500-1000 dinara - da li je to mito?Po meni nije!
****Da li je mito ako imaš snimke sa skenera a lekar te tera da ponoviš snimanje ali kod izričito određenog privatnog skenerdžije- Normalno da jeste i tog treba momentalno prijaviti(i jednog i drugog)
**** Da li je mito ako daš hirurgu koji ti je operisao nekog bliskog člana porodice ili prijatelja recimo 1000 evra?Po meni nije jer ti nije ni tražio ,sam si dao jer si verovatno zadovoljan i hteo si da na neki način pokažeš zahvalnost!
Mito je kad uopšte tražiš bilo šta materijalno za lečenje nekoga ili ti sam nudiš lovu unapred da bi ''ubrzali'' neku radnju(snimanje na skeneru recimo)samo što bih ja u tom slučaju kaznio i tog što nudi i onog što uzima.
Na kraju krajeva ideš kod privatnika platiš debelo i miran si- tu nema mita iako daješ lovu.E sad,koliko para toliko muzike jbg ,ni kola kad odvezeš kod nekog dunđera ili u ovlašćeni servis nemaju isti tretman a i cena usluge je različita kao i znanje!

Dan

pre 10 godina

Svaki poklon nakon obavljenog posla je normalna i dobrovoljna stvar. Inače bi svi mogli da primaju poklone osim lekara? Ko može da mi zabrani da se naknadno zahvalim nekome kako želim iako je on već plaćen za taj posao? Naravno, razlika je kao nebo i zemlja ako se poklon daje unapred, jer onda je to definitivno kupovanje lekara.

Lee

pre 10 godina

'do sad imamo dve presude'.... whou.. koliko smo daleko odmakli boKte! Ko kaze da u Srbiji ne radi pravosudje i sveznajuca svepravedna i nikadukrivu lekarska komora koja brani cistotu lekarskog zanimanja

Nataeos

pre 10 godina

Ma jok kakvi nije mito... U normalnoj zemlji za to možeš lako da dobiješ zabranu rada od doktorskog veća.. A ovde je normalno, još gospoda ne smatraju da je to mito!!???? Eeej bre, ko je ovde lud!!!

Srpski mentalitet, to je...

pre 10 godina

Ja sam zimus častio doktorku (kovertom sa 100e) koja je majstorski ušila moju kevu na Urgentnom kada je ova obilato krvarila posle pada na ulici. Zašto? Zato što joj je spasila život, a život nema cenu. Da sam išao u neku privatnu kliniku, platio bih bar duplo više. Ovako, savest mi je čista. Naravno, osuđujem mito alavih lekara pre početka lečenja, ali poklon je OK.

moje ime

pre 10 godina

"jer su njene razmere mnogo veće nego što je i sam mislio"

Samo da nam se g. Vucic ne umori od tih velikih misli. Oh , opet necu moci da spavam jer nam se g. Vucic nasekirao , stalno mi ga sekiraju , ali izdrzace , samo da se ne razboli , pu , pu , daleko bilo . Pa zamislite da dodje kod lekara i ovaj " malo koruptivno " zatrazi 300 eura , ili ga neki od savetnika savetuje da da jos vise . Imam ideju ,da uvedemo sms akciju " Vucicu za ne daj boze ". Nek se nadje .
Nemam , ali nemam niti neku ideju niti neki drugi nacin da " ispraznim " bes koji se skuplja tokom dana , nego ovako . Da sam iskren , slabo bi mi sta objavili , ovako , kao salim se , a nista nije smesno , odavno .

Nataeos

pre 10 godina

Ma jok kakvi nije mito... U normalnoj zemlji za to možeš lako da dobiješ zabranu rada od doktorskog veća.. A ovde je normalno, još gospoda ne smatraju da je to mito!!???? Eeej bre, ko je ovde lud!!!

moje ime

pre 10 godina

"jer su njene razmere mnogo veće nego što je i sam mislio"

Samo da nam se g. Vucic ne umori od tih velikih misli. Oh , opet necu moci da spavam jer nam se g. Vucic nasekirao , stalno mi ga sekiraju , ali izdrzace , samo da se ne razboli , pu , pu , daleko bilo . Pa zamislite da dodje kod lekara i ovaj " malo koruptivno " zatrazi 300 eura , ili ga neki od savetnika savetuje da da jos vise . Imam ideju ,da uvedemo sms akciju " Vucicu za ne daj boze ". Nek se nadje .
Nemam , ali nemam niti neku ideju niti neki drugi nacin da " ispraznim " bes koji se skuplja tokom dana , nego ovako . Da sam iskren , slabo bi mi sta objavili , ovako , kao salim se , a nista nije smesno , odavno .

Ivan

pre 10 godina

Za ove što misle da je normalna i dobrovoljna stvar častiti nekog nakon obavljenog posla za koji dobija platu - možda bi bilo normalno i dobrovoljno i da npr. deca časte nastavnike nakon dobro obavljenog pismenog zadatka ili dobro zaključene ocene, ili bi to bila korupcija a ovo nije?

Dan

pre 10 godina

Svaki poklon nakon obavljenog posla je normalna i dobrovoljna stvar. Inače bi svi mogli da primaju poklone osim lekara? Ko može da mi zabrani da se naknadno zahvalim nekome kako želim iako je on već plaćen za taj posao? Naravno, razlika je kao nebo i zemlja ako se poklon daje unapred, jer onda je to definitivno kupovanje lekara.

Lee

pre 10 godina

'do sad imamo dve presude'.... whou.. koliko smo daleko odmakli boKte! Ko kaze da u Srbiji ne radi pravosudje i sveznajuca svepravedna i nikadukrivu lekarska komora koja brani cistotu lekarskog zanimanja

zoran

pre 10 godina

Operisao sam srce pre tri godine u poznatoj bolnici u Ustanbulu. Osim mene bilo je još osam pacijenata u grupi. Tokom mojeg boravka u bolnici, jednog bolničara, za kojeg sam čuo od prevodioca da radi na dva mesta da prehrani porodicu, hteo sam da čestim. On je zbog svoje vrednoće, ljubaznosti i posvećenosti pacijentima to više nego zaslužio. Na moje pitanje koje sam o tome postavio prevodiocu, "našem" Turčinu iz Kumanova, dobio sam odgovor da i ne pokušavam da mu ponudim jer će glat da odbije zato što bi, ako primi novac a to se slučajno sazna, momentalno dobio otkaz i ne bi mogao posle NIGDE da nađe bilo koji posao.
Takođe smo hteli kao grupa, svi zajedno, da skupimo nešto i da poklonimo sestrama na odelenju. Prevodilac nam je rekao da osim jedne bombonijere (koštala je 35 Eura) ništa više ne nudimo jer je njima ZABRANJENO da bilo šta prime od pacijenata.

Toliko o Turskom javašluku, zulumćarima i bakšišu...

DRAŽA KG

pre 10 godina

***Da li je mito ako mu daš kintu,poklon,parfem,čokoladu ili sok... a ne traži?Po meni nije!
***Koliko puta ste majstoru koji Vam je krečio dok je radio ponudili rakijcu,pivo,kafu,gibanicu ili neki kolačić ili ga jednostavno na kraju završenog posla pri isplati častili sa recimo 500-1000 dinara - da li je to mito?Po meni nije!
****Da li je mito ako imaš snimke sa skenera a lekar te tera da ponoviš snimanje ali kod izričito određenog privatnog skenerdžije- Normalno da jeste i tog treba momentalno prijaviti(i jednog i drugog)
**** Da li je mito ako daš hirurgu koji ti je operisao nekog bliskog člana porodice ili prijatelja recimo 1000 evra?Po meni nije jer ti nije ni tražio ,sam si dao jer si verovatno zadovoljan i hteo si da na neki način pokažeš zahvalnost!
Mito je kad uopšte tražiš bilo šta materijalno za lečenje nekoga ili ti sam nudiš lovu unapred da bi ''ubrzali'' neku radnju(snimanje na skeneru recimo)samo što bih ja u tom slučaju kaznio i tog što nudi i onog što uzima.
Na kraju krajeva ideš kod privatnika platiš debelo i miran si- tu nema mita iako daješ lovu.E sad,koliko para toliko muzike jbg ,ni kola kad odvezeš kod nekog dunđera ili u ovlašćeni servis nemaju isti tretman a i cena usluge je različita kao i znanje!

Amos

pre 10 godina

Dražo KG, zašto bi davao 1000 eur doktoru? Da si kupi veći auto?
Uzmi tih svojih 1000 eur i uplati ih bolnici na račun - pa nek si kupe gaze, čistu posteljinu, poprave hranu ili ugrade 3-4 klime u sobe!

Srpski mentalitet, to je...

pre 10 godina

Ja sam zimus častio doktorku (kovertom sa 100e) koja je majstorski ušila moju kevu na Urgentnom kada je ova obilato krvarila posle pada na ulici. Zašto? Zato što joj je spasila život, a život nema cenu. Da sam išao u neku privatnu kliniku, platio bih bar duplo više. Ovako, savest mi je čista. Naravno, osuđujem mito alavih lekara pre početka lečenja, ali poklon je OK.

BIH

pre 10 godina

U Bosni sam sreo običaj da ko je stvarno zahvalan doktoru - može da mu objavi zahvalnicu u novinama. Dakle, daš pare trećem licu (pa još u privredu), doktor dobije javnu pohvalu te ga to tera da bude takav i dalje i bolji od drugih, a tebi srce na mestu.
Šta fali tome? (pomoć: fali par stotina evrića u belom mantilu)

ma, ajde, velike plate!?

pre 10 godina

ko nije podlozan korupciji, NIKADA nece uzeti novac, to nema veze sa visinom plate. kad si birao fakultet, znao si sta te ceka u srbiji, isto kao i onog na slikarstvu, reziji, itd.. samo sto lekar obavezno dobija platu iz budzeta, znaci od svih gradjana zemlje u kojoj zivi i koja je takva-i-takva. radi za opste dobro i placen je spram stanja u drzavi, izmedju ostalog. sta cemo kad privreda sasvim stane, kolika ce plata onda da bude lekarska? sramota je da se bilo ko skoluje da bi jedva docekao i izborio se za korupciju. trebalo je bez skole u kriminal odmah da ide. da ne gubi vreme. tamo ima mnooogo vecih para! tj. sam sebi mozes da das ooogromnu platu na kojoj gospodja iz teksta insistira.

Milena Stankovic

pre 10 godina

Citam i ne mogu da verujem sta su ti... "lekari" govorili.
Princip je jednostavan: NEMA NIKAKVIH POKLONA I KRAJ PRICE! LEKARI ZAPOSLENI U DRZAVNIM ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA SU PLACENI ZA SVOJ RAD! Naravno, ukoliko smatraju da su plate u drzavnim lekarskim ustanovama male, imaju puno pravo da se slobodno bave privatno lekarskom praksom i odredjuju cenu svojih usluga, svakako pod uslovom da daju otkaz u drzavnim.

Pacijent

pre 10 godina

Pre nekoliko godina sam se operisala, i to znatno kasnije nego što je trebalo, ali dobro. Moji nisu častili nikoga dok sam ležala. Posle operacije mi sestre nisu menjale zavoj 4, 5 dana, iako je trebalo da se menja najviše na dva dana. Ne bi ni zamenile da im moja majka nije skrenula pažnju na to. Da ne pominjem da mi se ruka nadula jer sam primala infuziju van vene. Nisu mi izmerile temperaturu, a imala sam je. Kada je neko ko je bio sa mnom u sobi doneo sestrama tortu, voće i ne znam šta još, njega su proveravale 10 puta na dan i bile poprilično fine. Pa o čemu mi ovde pričamo?

decko iz bloka

pre 10 godina

Nije mito ako je nesto simbolicno (pice, bombonjera, ..) i ako se da posle njihove intervencije za koju su placeni i koju moraju da obave besprekorno bilo da su dobili 1000e ili nista! Cela zemlja se ili pravi luda ili je stvarno luda

Skeptik

pre 10 godina

Svaka paranoja je loša, pa i ova najnovija "mitofobija". Sve je to u funkciji zamazivanja očiju glasačima mlaćenjem prazne slame zvanim "borba protiv korupcije", odnosno pronalaženja još jednog zgodnog načina da se "nepodobni" po kratkom postupku strpaju u mardelj. Proces zombifikacije nacije je uveliko u toku - dok ne dođe vreme za asimilaciju u EU svi ćemo misliti isto i ličiti kao jaje jajetu.

Astrid

pre 10 godina

Sada vi novi načelnici klinika udrite po svojim podredjenima, zavedite red pretnjama hapšenjem ( pred kamerama, dabome), nahuškajte narod da kao i obično i zaboravi kakav život živi i zbog koga je on takav jer kad doktor bude u zatvoru sve će biti bolje. I svi problemi rešeni.

Doc

pre 10 godina

"Direktorka LKS kaže da će se po ugledu na komore u Evropi, gde se o tome raspravlja, i kod nas u Akcionom planu borbe protiv korupcije precizirati i visina vrednosti poklona, koja će biti srazmerna našim platama."
Po ovome ispada da korupcija postoji u zdravstvu sirom EU, pa su, eto, i ONI poceli da o tome "raspravljaju". Ovo je skandalozno. U EU NE POSTOJI korupcija lekara posto je SISTEM tako evoluirao da se to jednostavno ne sme desiti, ni gradjanima ni lekarima tako nesto ne pada na pamet. Gradjanima - posto su svesni da svojim porezom koji placaju izdrzavaju sistem drzavnog zdravstva, lekarima - posto su ulalskom u lekarski stalez (pocevsi od rigorozne selekcije za studiranje Medicine) prihvatili i sve moralne i zakonske obaveze koje to podrazumeva, uz naravno pristojnu platu koja im obezbedjuje finansijsku nezavisnost.
U Srbiji se SISTEMSKI STITI korupcija na svim nivoima i svim sistemima - zdravstvo je samo deo toga. U zdravstvu - mora se poceti time da svaki lekar dobije pismo ili brosuru sa jasnim upozorenjem sta se smatra a sta ne podmicivanjem. Nije tacno da je u Austriji dozvoljen poklon do EU100 - zasto lazete nase lekare? Svuda na Zapadu, smatra se da je limit vrednosti poklona koji lekar sme da prihvati - $20 (dvadeset dolara). Prema tome - objasniti ljudima i gradjanima i lekarima, opomenuti one koji krse kodex a onda primeniti PRIMERNO kaznjavanje - BEZ IZUZETAKA.
A ne povremenim hajkama i progonima "sitnih riba".

Grunf

pre 10 godina

He,he.Pa lekari uživaju kao nikada do sada,Njima je sada bolje nego pumpadžijama u vreme nestašice benzina.Kada ste videli da lekari štrajkuju.Nikada.On će bre izaći na ulicu da štrajkuju ako im date evropske plate.Io ne koje su uhvatili na delu-sada se još pojavljuju i na TV-u i drže "banku" kako je njihov posao težak,kako je teško saopštiti istinu pacijentu.Ma idi begaj.Prodješ preko parkinga i odmah znaš koga da hapsiš.Pa Mayo klinika ne može da se pohvali takvim voznim parkom.Uhapsiš njih hiljadu osudiš i marš u zatvor da vidiš kako će da se smire.Ovako trla baba lan ajd da nešto i mi tandrčemo.Aleksandar Veliki izjavi kako kreće borba protiv sitne korupcije koja će proći isto kao i ova "VELIKA" dok ne sačekaomo još žešću borbu protiv najveće jer izgleda da sa velikom baš ne ide najbolje a ovi odmah u glas "veće plate,veće plate".Nekada se kod lekara kucalo nosem jer su ruke pune poklona.Ipak i mi smo se malo civilizovali.Samo čvrsta valuta.Evrići,kakvi prasići,pilići,jaja.Vredjaš beli mantil pacijentu.Sram te bilo.Moraš prvo da se raspitaš u kom je lekar paketu.Bel,MIX,MIX-M,MIX-L da ga ne uvrediš pa si onda tek obro bostan ako promašiš paket.

DRAŽA KG

pre 10 godina

Ljudi, morate da shvatite da je lep život prošao.Nema više sedim ništa ne radim a primam dobru platu(osim u politici).I još nešto biće još gore što se života tiče i zdravlja i pravde itditd.Pa vidite šta nam deca osnovci,srednjoškolci rade svakodnevno - piju,drogiraju se ,biju se ,seku se mačetama,pucaju jedni na druge..Jel mislite da je to zato što su besni ili što nije imao ko da ih vaspitava.Verujte mi ima i dece iz bogatih porodica koje su sklone nasilju,tako da novac nije problem.PROBLEM JE BEZIZLAZNOST I APATIJA KOJA JE ZAHVATILA VEĆI DEO OVOG JADNOG NARODA KOGA PLJAČKA I KURTA I MURTA!Zato pucamo ''po šavovima''i zato ne živimo kao sav normalan svet tako da i kada idemo kod doktora guramo pare da bi lekari odradili ono što treba da rade(nažalost veći deo njih uzima jer su stvarno bedno plaćeni).Normalno i mi smo bedno plaćeni tako da nismo mi krivi što je loše u zemlji i što ima svega toga, ne brate krivac je isključivo i samo onaj koji je na vlasti(nebitno koja je partija,svi su isti).Oni Vam ne daju da živite bolje,oni nas teraju da dajemo mito i oni teraju doktore da uzimaju mito jer ništa ne rešavaju od problema već samo guraju pod tepih,a što je najgore Vas optužuju da ste neradnici,da ste protiv svoje zemlje,da ste lopovi itditditd(postoji ceo asortiman tih političkih fraza kojima te mažu,mažu,mažu i prave crve od Vas)Tu osećam i ličnu krivicu jer smo SVI MI krivi što im to dozvoljavamo!Jedino bogat čovek je slobodan i nezavistan čovek ostali su robovi i kraj!

Vlasnik Gift shopa

pre 10 godina

Bilo bi dobro da neko napravi spisak tih "poklonicnih" zanimanja...Lekar, sudija,policajac, carinik, politicar...Da napravimo neki kurs obrazovanja za mlade. Ako budes bio npr pekar imaces toliko, ako budes bio lekar, imaces toliko + poklon, pa ti vidi sta ti se vise isplati. I da se naprave neke tarife, da prost narod zna koliko sta kosta: za dobar dan 100g kafe, za pregled i recept ako je nesto sitno 100g i bombonjerica ili cokolada 200g, za nesto ozbiljnije sve to + zestina, a za nesto bas ozbiljno mora lekarska komora da odluci i uspostavi cenu...Ajde da to stavimo i u citanke i lepo javno, a ne tajno i krisom, ucimo svoju decu o tarifama i principima koji ih cekaju u zivotu!

Alis

pre 10 godina

Veoma je indikativno dobijanje zelenog svetla za obračun sa neistomišljenicima u zdravstvu. Jel pitate nešto Ministarku ili je Načelnik KCS ministar zdravlja, potsetite me ?? Lekarima i ostalima u zdravstvu opet smanjuju plate pa da se ljudi uplaše i ne štrajkuju izmisliše "malu" korupciju.

nambija

pre 10 godina

posto je vama u srbiji sve ovo normalno, vi zapravo i ne shvatate u kojoj nambiji zivite i da postoje i drugacije zemlje u kojima sve to nije potrebno. i nije tacno da je to zbog malih plata. mi smo takav narod, mozda nam je to ostalo od turaka, ali pojedinci i jesu alavi. neko je sracunao da da tako malim poklonima od 25 evra i 10 pacijenata dnevno dodjes godisnje do 60 hiljada evra.

lekar specijalista

pre 10 godina

"Direktorka LKS kaže da će se po ugledu na komore u Evropi, gde se o tome raspravlja, i kod nas u Akcionom planu borbe protiv korupcije precizirati i visina vrednosti poklona, koja će biti srazmerna našim platama. U Austriji, gde su plate veće, dr Radosavljević kaže da poklon ne sme da pređe vrednost veću od 100 evra, a kod nas bi to bio maksimalni iznos od 20 evra."

Ja predlažem sledeće: dajte mi platu lekara specijaliste iz Austrije i ZABRANITE SVAKU VRSTU poklona! Ukoliko primim jednu čokoladu neka me osude na dve godine zatvora. Ako primim 100 evra, osudite me na deset godina zatvora!

DRAŽA KG

pre 10 godina

za Amosa
Amose ,to mu dođe kao primer,šta bi bilo kad bi bilo i kada bih imao možda bi i dao i 1000eura!Moj komentar je bio o tome šta ja mislim da je mito a šta ne,konkretno u ovom slučaju to ne bi bio mito jer mi moj imaginarni doktor nije ništa ni tražio nego sam ja kao bio zadovoljan tretmanom mog bližnjeg od strane lekara i personala pa sam ga častio soma evra.
Na tvoj komentar da bi pre trebalo da dam bolnici ja te pitam a zašto bih dao bolnici?Naš sistem zdravstva je takav kakav je a takav je zato što pacijenti ništa ili vrlo malo plaćaju kada odu kod lekara(mislim na pregled).Lekar koji je studirao 6 godina,zatim bio na specijalizaciji još 4 a to mu je sa osnovnom i srednjom školom 22godine nad knjigom + non stop edukacija jer nauka napreduje i uvek ima novina,ima platu u zavisnosti od mesta rada (Dom zdravlja mislim da nemaju preko 70.000 u bolnicama zbog dežurstava zavisno od dežurstva imaju do 120000 dinara)Spram toliko učenja i kidanja živaca prilikom polaganja ispita plate su ravne NULI što se zdravstva tiče.Zato i ima toliko mita i doktori (ne svi) ladno uzimaju mito jer su nemoćni(zbog etike nemaju pravo na štrajk ,bar ne u toj meri da dobiju to što bi tražili).Kako biste se Vi osećali da ste završili verovatno jedan od najtežih fskulteta i da živite kao bednik?Zašto svi odlaze u političare,razmislite malo?No vrlo brzo će se sve menjati i biće sve skupo kao otrov a da je vezano za zdravstvo sve će se privatizovati,jer će se inače uhasiti zdravstvo Srbije!

Nije kriminal?

pre 10 godina

Znam coveka koji je ubedjen da je bez razloga osudjen i sada je u zatvoru. Inace, on je krao u svom, jos uvek drzavnom preduzecu ubedjen da se u kradju racuna samo kada ukrades nesto od coveka. Sve ostalo kod njega je spadalo u happy-hour akciju, stim da je taj sat trajao dok nije uhvacen.

Djordje

pre 10 godina

Evo slucaj za koji licno znam a to je da je jedan doktor osudjen za primanje mita na kaznu zatvora u trajanju od 6 meseci,a toliko je dobio da ne dobije otkaz jer do 6 meseci firma nije obavezna po zakonu da mu dodeli otkaz i dobio je da nosi narukvicu.Pa gde je tu pravda.Obicni smrtnici o narukvici mogu samo da sanjaju,to treba hitno ukinuti.Dok ce gosn doktor verovatno nadalje raditi posteno.

aca

pre 10 godina

Na zalost, sam dolazio cesto da je za moje najblize potrebna ozbiljna intervencija. I ne mogu da kazem da sam bio uslovljen ikada novcem vec se to svodilo da sam sam odvojio nesto za zahvalnost i to su spomenuti iznosi posle intervencije jer toliko se daje i za malo vise rada na kolima pa smatram da u nasim uslovima je sramota ne oduziti se nekom ko servisira moje najblize. A normalno je da je sramota da ako neko odlaze intervenciju ljudi koji ne mogu ili ne zele i ucenjuje ih da treba da odgovara. Ali kada drzava bude obezbedila vrhunske ili bar vrlo dobre uslove i vrhunsku platu za lekare pa redovno cekanje se bude merilo danima a ne kvartalima nece biti ni onih koji pokusavaju preko reda i to je ljudski. I zivo me zanima koji je ministar ili predsednik opstine zakazao pregled za sebe ili nekog svog najblizeg za 6 meseci po redu ako se radi o ozbiljnom slucaju.

Novi Sad

pre 10 godina

A u Srbiji zdravstveni sindikati su prezauzeti biranjem ponuda za zimnice i polutke od kojih imaju najveći procenat. Zdravstveni radnici su gurnuti na rub egzistencije i zaživeo je sistem u koji favorizuje korumpiranost. Procena je da će više od 1000 lekara samo ove godine otići iz zemlje. To su oni najkvalitetniji koji ne žele da prihvate korupciju kao model da dobiju ono što svakako zaslužuju. Država i drštvo moraju da shvate šta je uzrok a šta posledica i da u tom pravcu što pre deluju. Ne može da prođe izgovor da nema sredstava. Bosna i Hercegovina koja je n puta više razorena u ljudskom i materijalnom smislu, koja je zbog poznatih podela daleko od funkcionalne države a samim tim i zemlja sa značajno manjim budžetom od Srbije za plate svojih zdravstvenih i prosvetnih radnika izdvaja toliko da su im plate više 50% a zbog manjih troškova života to iznosi dvostruko. Zbog toga apsolutno nema opravdanja države Srbije za ovakvo stanje. Ako se ovako nastavi još malo, zdravstveni i prosvetni horor u Srbiji tek sledi...

LOL

pre 10 godina

Zato lepo sadasnji lekari a i buduci treba da odu bilo gde, ponavljam bilo gde drugde u Evropu, gde bi dobijali platu od preko 2000 evra. Ali eto mana je sto nece dobijati cokolade i bombonjere ovo ono neka vina i tako to...bas steta.

Srpski mentalitet, to je...

pre 10 godina

Ja sam zimus častio doktorku (kovertom sa 100e) koja je majstorski ušila moju kevu na Urgentnom kada je ova obilato krvarila posle pada na ulici. Zašto? Zato što joj je spasila život, a život nema cenu. Da sam išao u neku privatnu kliniku, platio bih bar duplo više. Ovako, savest mi je čista. Naravno, osuđujem mito alavih lekara pre početka lečenja, ali poklon je OK.

DRAŽA KG

pre 10 godina

***Da li je mito ako mu daš kintu,poklon,parfem,čokoladu ili sok... a ne traži?Po meni nije!
***Koliko puta ste majstoru koji Vam je krečio dok je radio ponudili rakijcu,pivo,kafu,gibanicu ili neki kolačić ili ga jednostavno na kraju završenog posla pri isplati častili sa recimo 500-1000 dinara - da li je to mito?Po meni nije!
****Da li je mito ako imaš snimke sa skenera a lekar te tera da ponoviš snimanje ali kod izričito određenog privatnog skenerdžije- Normalno da jeste i tog treba momentalno prijaviti(i jednog i drugog)
**** Da li je mito ako daš hirurgu koji ti je operisao nekog bliskog člana porodice ili prijatelja recimo 1000 evra?Po meni nije jer ti nije ni tražio ,sam si dao jer si verovatno zadovoljan i hteo si da na neki način pokažeš zahvalnost!
Mito je kad uopšte tražiš bilo šta materijalno za lečenje nekoga ili ti sam nudiš lovu unapred da bi ''ubrzali'' neku radnju(snimanje na skeneru recimo)samo što bih ja u tom slučaju kaznio i tog što nudi i onog što uzima.
Na kraju krajeva ideš kod privatnika platiš debelo i miran si- tu nema mita iako daješ lovu.E sad,koliko para toliko muzike jbg ,ni kola kad odvezeš kod nekog dunđera ili u ovlašćeni servis nemaju isti tretman a i cena usluge je različita kao i znanje!

Dan

pre 10 godina

Svaki poklon nakon obavljenog posla je normalna i dobrovoljna stvar. Inače bi svi mogli da primaju poklone osim lekara? Ko može da mi zabrani da se naknadno zahvalim nekome kako želim iako je on već plaćen za taj posao? Naravno, razlika je kao nebo i zemlja ako se poklon daje unapred, jer onda je to definitivno kupovanje lekara.

lekar specijalista

pre 10 godina

"Direktorka LKS kaže da će se po ugledu na komore u Evropi, gde se o tome raspravlja, i kod nas u Akcionom planu borbe protiv korupcije precizirati i visina vrednosti poklona, koja će biti srazmerna našim platama. U Austriji, gde su plate veće, dr Radosavljević kaže da poklon ne sme da pređe vrednost veću od 100 evra, a kod nas bi to bio maksimalni iznos od 20 evra."

Ja predlažem sledeće: dajte mi platu lekara specijaliste iz Austrije i ZABRANITE SVAKU VRSTU poklona! Ukoliko primim jednu čokoladu neka me osude na dve godine zatvora. Ako primim 100 evra, osudite me na deset godina zatvora!

Ivan

pre 10 godina

Za ove što misle da je normalna i dobrovoljna stvar častiti nekog nakon obavljenog posla za koji dobija platu - možda bi bilo normalno i dobrovoljno i da npr. deca časte nastavnike nakon dobro obavljenog pismenog zadatka ili dobro zaključene ocene, ili bi to bila korupcija a ovo nije?

Skeptik

pre 10 godina

Svaka paranoja je loša, pa i ova najnovija "mitofobija". Sve je to u funkciji zamazivanja očiju glasačima mlaćenjem prazne slame zvanim "borba protiv korupcije", odnosno pronalaženja još jednog zgodnog načina da se "nepodobni" po kratkom postupku strpaju u mardelj. Proces zombifikacije nacije je uveliko u toku - dok ne dođe vreme za asimilaciju u EU svi ćemo misliti isto i ličiti kao jaje jajetu.

Amos

pre 10 godina

Dražo KG, zašto bi davao 1000 eur doktoru? Da si kupi veći auto?
Uzmi tih svojih 1000 eur i uplati ih bolnici na račun - pa nek si kupe gaze, čistu posteljinu, poprave hranu ili ugrade 3-4 klime u sobe!

Grunf

pre 10 godina

He,he.Pa lekari uživaju kao nikada do sada,Njima je sada bolje nego pumpadžijama u vreme nestašice benzina.Kada ste videli da lekari štrajkuju.Nikada.On će bre izaći na ulicu da štrajkuju ako im date evropske plate.Io ne koje su uhvatili na delu-sada se još pojavljuju i na TV-u i drže "banku" kako je njihov posao težak,kako je teško saopštiti istinu pacijentu.Ma idi begaj.Prodješ preko parkinga i odmah znaš koga da hapsiš.Pa Mayo klinika ne može da se pohvali takvim voznim parkom.Uhapsiš njih hiljadu osudiš i marš u zatvor da vidiš kako će da se smire.Ovako trla baba lan ajd da nešto i mi tandrčemo.Aleksandar Veliki izjavi kako kreće borba protiv sitne korupcije koja će proći isto kao i ova "VELIKA" dok ne sačekaomo još žešću borbu protiv najveće jer izgleda da sa velikom baš ne ide najbolje a ovi odmah u glas "veće plate,veće plate".Nekada se kod lekara kucalo nosem jer su ruke pune poklona.Ipak i mi smo se malo civilizovali.Samo čvrsta valuta.Evrići,kakvi prasići,pilići,jaja.Vredjaš beli mantil pacijentu.Sram te bilo.Moraš prvo da se raspitaš u kom je lekar paketu.Bel,MIX,MIX-M,MIX-L da ga ne uvrediš pa si onda tek obro bostan ako promašiš paket.

Nataeos

pre 10 godina

Ma jok kakvi nije mito... U normalnoj zemlji za to možeš lako da dobiješ zabranu rada od doktorskog veća.. A ovde je normalno, još gospoda ne smatraju da je to mito!!???? Eeej bre, ko je ovde lud!!!

DRAŽA KG

pre 10 godina

za Amosa
Amose ,to mu dođe kao primer,šta bi bilo kad bi bilo i kada bih imao možda bi i dao i 1000eura!Moj komentar je bio o tome šta ja mislim da je mito a šta ne,konkretno u ovom slučaju to ne bi bio mito jer mi moj imaginarni doktor nije ništa ni tražio nego sam ja kao bio zadovoljan tretmanom mog bližnjeg od strane lekara i personala pa sam ga častio soma evra.
Na tvoj komentar da bi pre trebalo da dam bolnici ja te pitam a zašto bih dao bolnici?Naš sistem zdravstva je takav kakav je a takav je zato što pacijenti ništa ili vrlo malo plaćaju kada odu kod lekara(mislim na pregled).Lekar koji je studirao 6 godina,zatim bio na specijalizaciji još 4 a to mu je sa osnovnom i srednjom školom 22godine nad knjigom + non stop edukacija jer nauka napreduje i uvek ima novina,ima platu u zavisnosti od mesta rada (Dom zdravlja mislim da nemaju preko 70.000 u bolnicama zbog dežurstava zavisno od dežurstva imaju do 120000 dinara)Spram toliko učenja i kidanja živaca prilikom polaganja ispita plate su ravne NULI što se zdravstva tiče.Zato i ima toliko mita i doktori (ne svi) ladno uzimaju mito jer su nemoćni(zbog etike nemaju pravo na štrajk ,bar ne u toj meri da dobiju to što bi tražili).Kako biste se Vi osećali da ste završili verovatno jedan od najtežih fskulteta i da živite kao bednik?Zašto svi odlaze u političare,razmislite malo?No vrlo brzo će se sve menjati i biće sve skupo kao otrov a da je vezano za zdravstvo sve će se privatizovati,jer će se inače uhasiti zdravstvo Srbije!

moje ime

pre 10 godina

"jer su njene razmere mnogo veće nego što je i sam mislio"

Samo da nam se g. Vucic ne umori od tih velikih misli. Oh , opet necu moci da spavam jer nam se g. Vucic nasekirao , stalno mi ga sekiraju , ali izdrzace , samo da se ne razboli , pu , pu , daleko bilo . Pa zamislite da dodje kod lekara i ovaj " malo koruptivno " zatrazi 300 eura , ili ga neki od savetnika savetuje da da jos vise . Imam ideju ,da uvedemo sms akciju " Vucicu za ne daj boze ". Nek se nadje .
Nemam , ali nemam niti neku ideju niti neki drugi nacin da " ispraznim " bes koji se skuplja tokom dana , nego ovako . Da sam iskren , slabo bi mi sta objavili , ovako , kao salim se , a nista nije smesno , odavno .

ma, ajde, velike plate!?

pre 10 godina

ko nije podlozan korupciji, NIKADA nece uzeti novac, to nema veze sa visinom plate. kad si birao fakultet, znao si sta te ceka u srbiji, isto kao i onog na slikarstvu, reziji, itd.. samo sto lekar obavezno dobija platu iz budzeta, znaci od svih gradjana zemlje u kojoj zivi i koja je takva-i-takva. radi za opste dobro i placen je spram stanja u drzavi, izmedju ostalog. sta cemo kad privreda sasvim stane, kolika ce plata onda da bude lekarska? sramota je da se bilo ko skoluje da bi jedva docekao i izborio se za korupciju. trebalo je bez skole u kriminal odmah da ide. da ne gubi vreme. tamo ima mnooogo vecih para! tj. sam sebi mozes da das ooogromnu platu na kojoj gospodja iz teksta insistira.

Astrid

pre 10 godina

Sada vi novi načelnici klinika udrite po svojim podredjenima, zavedite red pretnjama hapšenjem ( pred kamerama, dabome), nahuškajte narod da kao i obično i zaboravi kakav život živi i zbog koga je on takav jer kad doktor bude u zatvoru sve će biti bolje. I svi problemi rešeni.

Lee

pre 10 godina

'do sad imamo dve presude'.... whou.. koliko smo daleko odmakli boKte! Ko kaze da u Srbiji ne radi pravosudje i sveznajuca svepravedna i nikadukrivu lekarska komora koja brani cistotu lekarskog zanimanja

decko iz bloka

pre 10 godina

Nije mito ako je nesto simbolicno (pice, bombonjera, ..) i ako se da posle njihove intervencije za koju su placeni i koju moraju da obave besprekorno bilo da su dobili 1000e ili nista! Cela zemlja se ili pravi luda ili je stvarno luda

aca

pre 10 godina

Na zalost, sam dolazio cesto da je za moje najblize potrebna ozbiljna intervencija. I ne mogu da kazem da sam bio uslovljen ikada novcem vec se to svodilo da sam sam odvojio nesto za zahvalnost i to su spomenuti iznosi posle intervencije jer toliko se daje i za malo vise rada na kolima pa smatram da u nasim uslovima je sramota ne oduziti se nekom ko servisira moje najblize. A normalno je da je sramota da ako neko odlaze intervenciju ljudi koji ne mogu ili ne zele i ucenjuje ih da treba da odgovara. Ali kada drzava bude obezbedila vrhunske ili bar vrlo dobre uslove i vrhunsku platu za lekare pa redovno cekanje se bude merilo danima a ne kvartalima nece biti ni onih koji pokusavaju preko reda i to je ljudski. I zivo me zanima koji je ministar ili predsednik opstine zakazao pregled za sebe ili nekog svog najblizeg za 6 meseci po redu ako se radi o ozbiljnom slucaju.

BIH

pre 10 godina

U Bosni sam sreo običaj da ko je stvarno zahvalan doktoru - može da mu objavi zahvalnicu u novinama. Dakle, daš pare trećem licu (pa još u privredu), doktor dobije javnu pohvalu te ga to tera da bude takav i dalje i bolji od drugih, a tebi srce na mestu.
Šta fali tome? (pomoć: fali par stotina evrića u belom mantilu)

Novi Sad

pre 10 godina

A u Srbiji zdravstveni sindikati su prezauzeti biranjem ponuda za zimnice i polutke od kojih imaju najveći procenat. Zdravstveni radnici su gurnuti na rub egzistencije i zaživeo je sistem u koji favorizuje korumpiranost. Procena je da će više od 1000 lekara samo ove godine otići iz zemlje. To su oni najkvalitetniji koji ne žele da prihvate korupciju kao model da dobiju ono što svakako zaslužuju. Država i drštvo moraju da shvate šta je uzrok a šta posledica i da u tom pravcu što pre deluju. Ne može da prođe izgovor da nema sredstava. Bosna i Hercegovina koja je n puta više razorena u ljudskom i materijalnom smislu, koja je zbog poznatih podela daleko od funkcionalne države a samim tim i zemlja sa značajno manjim budžetom od Srbije za plate svojih zdravstvenih i prosvetnih radnika izdvaja toliko da su im plate više 50% a zbog manjih troškova života to iznosi dvostruko. Zbog toga apsolutno nema opravdanja države Srbije za ovakvo stanje. Ako se ovako nastavi još malo, zdravstveni i prosvetni horor u Srbiji tek sledi...

LOL

pre 10 godina

Zato lepo sadasnji lekari a i buduci treba da odu bilo gde, ponavljam bilo gde drugde u Evropu, gde bi dobijali platu od preko 2000 evra. Ali eto mana je sto nece dobijati cokolade i bombonjere ovo ono neka vina i tako to...bas steta.

Pacijent

pre 10 godina

Pre nekoliko godina sam se operisala, i to znatno kasnije nego što je trebalo, ali dobro. Moji nisu častili nikoga dok sam ležala. Posle operacije mi sestre nisu menjale zavoj 4, 5 dana, iako je trebalo da se menja najviše na dva dana. Ne bi ni zamenile da im moja majka nije skrenula pažnju na to. Da ne pominjem da mi se ruka nadula jer sam primala infuziju van vene. Nisu mi izmerile temperaturu, a imala sam je. Kada je neko ko je bio sa mnom u sobi doneo sestrama tortu, voće i ne znam šta još, njega su proveravale 10 puta na dan i bile poprilično fine. Pa o čemu mi ovde pričamo?

Milena Stankovic

pre 10 godina

Citam i ne mogu da verujem sta su ti... "lekari" govorili.
Princip je jednostavan: NEMA NIKAKVIH POKLONA I KRAJ PRICE! LEKARI ZAPOSLENI U DRZAVNIM ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA SU PLACENI ZA SVOJ RAD! Naravno, ukoliko smatraju da su plate u drzavnim lekarskim ustanovama male, imaju puno pravo da se slobodno bave privatno lekarskom praksom i odredjuju cenu svojih usluga, svakako pod uslovom da daju otkaz u drzavnim.

Vlasnik Gift shopa

pre 10 godina

Bilo bi dobro da neko napravi spisak tih "poklonicnih" zanimanja...Lekar, sudija,policajac, carinik, politicar...Da napravimo neki kurs obrazovanja za mlade. Ako budes bio npr pekar imaces toliko, ako budes bio lekar, imaces toliko + poklon, pa ti vidi sta ti se vise isplati. I da se naprave neke tarife, da prost narod zna koliko sta kosta: za dobar dan 100g kafe, za pregled i recept ako je nesto sitno 100g i bombonjerica ili cokolada 200g, za nesto ozbiljnije sve to + zestina, a za nesto bas ozbiljno mora lekarska komora da odluci i uspostavi cenu...Ajde da to stavimo i u citanke i lepo javno, a ne tajno i krisom, ucimo svoju decu o tarifama i principima koji ih cekaju u zivotu!

Alis

pre 10 godina

Veoma je indikativno dobijanje zelenog svetla za obračun sa neistomišljenicima u zdravstvu. Jel pitate nešto Ministarku ili je Načelnik KCS ministar zdravlja, potsetite me ?? Lekarima i ostalima u zdravstvu opet smanjuju plate pa da se ljudi uplaše i ne štrajkuju izmisliše "malu" korupciju.

DRAŽA KG

pre 10 godina

Ljudi, morate da shvatite da je lep život prošao.Nema više sedim ništa ne radim a primam dobru platu(osim u politici).I još nešto biće još gore što se života tiče i zdravlja i pravde itditd.Pa vidite šta nam deca osnovci,srednjoškolci rade svakodnevno - piju,drogiraju se ,biju se ,seku se mačetama,pucaju jedni na druge..Jel mislite da je to zato što su besni ili što nije imao ko da ih vaspitava.Verujte mi ima i dece iz bogatih porodica koje su sklone nasilju,tako da novac nije problem.PROBLEM JE BEZIZLAZNOST I APATIJA KOJA JE ZAHVATILA VEĆI DEO OVOG JADNOG NARODA KOGA PLJAČKA I KURTA I MURTA!Zato pucamo ''po šavovima''i zato ne živimo kao sav normalan svet tako da i kada idemo kod doktora guramo pare da bi lekari odradili ono što treba da rade(nažalost veći deo njih uzima jer su stvarno bedno plaćeni).Normalno i mi smo bedno plaćeni tako da nismo mi krivi što je loše u zemlji i što ima svega toga, ne brate krivac je isključivo i samo onaj koji je na vlasti(nebitno koja je partija,svi su isti).Oni Vam ne daju da živite bolje,oni nas teraju da dajemo mito i oni teraju doktore da uzimaju mito jer ništa ne rešavaju od problema već samo guraju pod tepih,a što je najgore Vas optužuju da ste neradnici,da ste protiv svoje zemlje,da ste lopovi itditditd(postoji ceo asortiman tih političkih fraza kojima te mažu,mažu,mažu i prave crve od Vas)Tu osećam i ličnu krivicu jer smo SVI MI krivi što im to dozvoljavamo!Jedino bogat čovek je slobodan i nezavistan čovek ostali su robovi i kraj!

Nije kriminal?

pre 10 godina

Znam coveka koji je ubedjen da je bez razloga osudjen i sada je u zatvoru. Inace, on je krao u svom, jos uvek drzavnom preduzecu ubedjen da se u kradju racuna samo kada ukrades nesto od coveka. Sve ostalo kod njega je spadalo u happy-hour akciju, stim da je taj sat trajao dok nije uhvacen.

nambija

pre 10 godina

posto je vama u srbiji sve ovo normalno, vi zapravo i ne shvatate u kojoj nambiji zivite i da postoje i drugacije zemlje u kojima sve to nije potrebno. i nije tacno da je to zbog malih plata. mi smo takav narod, mozda nam je to ostalo od turaka, ali pojedinci i jesu alavi. neko je sracunao da da tako malim poklonima od 25 evra i 10 pacijenata dnevno dodjes godisnje do 60 hiljada evra.

zoran

pre 10 godina

Operisao sam srce pre tri godine u poznatoj bolnici u Ustanbulu. Osim mene bilo je još osam pacijenata u grupi. Tokom mojeg boravka u bolnici, jednog bolničara, za kojeg sam čuo od prevodioca da radi na dva mesta da prehrani porodicu, hteo sam da čestim. On je zbog svoje vrednoće, ljubaznosti i posvećenosti pacijentima to više nego zaslužio. Na moje pitanje koje sam o tome postavio prevodiocu, "našem" Turčinu iz Kumanova, dobio sam odgovor da i ne pokušavam da mu ponudim jer će glat da odbije zato što bi, ako primi novac a to se slučajno sazna, momentalno dobio otkaz i ne bi mogao posle NIGDE da nađe bilo koji posao.
Takođe smo hteli kao grupa, svi zajedno, da skupimo nešto i da poklonimo sestrama na odelenju. Prevodilac nam je rekao da osim jedne bombonijere (koštala je 35 Eura) ništa više ne nudimo jer je njima ZABRANJENO da bilo šta prime od pacijenata.

Toliko o Turskom javašluku, zulumćarima i bakšišu...

Doc

pre 10 godina

"Direktorka LKS kaže da će se po ugledu na komore u Evropi, gde se o tome raspravlja, i kod nas u Akcionom planu borbe protiv korupcije precizirati i visina vrednosti poklona, koja će biti srazmerna našim platama."
Po ovome ispada da korupcija postoji u zdravstvu sirom EU, pa su, eto, i ONI poceli da o tome "raspravljaju". Ovo je skandalozno. U EU NE POSTOJI korupcija lekara posto je SISTEM tako evoluirao da se to jednostavno ne sme desiti, ni gradjanima ni lekarima tako nesto ne pada na pamet. Gradjanima - posto su svesni da svojim porezom koji placaju izdrzavaju sistem drzavnog zdravstva, lekarima - posto su ulalskom u lekarski stalez (pocevsi od rigorozne selekcije za studiranje Medicine) prihvatili i sve moralne i zakonske obaveze koje to podrazumeva, uz naravno pristojnu platu koja im obezbedjuje finansijsku nezavisnost.
U Srbiji se SISTEMSKI STITI korupcija na svim nivoima i svim sistemima - zdravstvo je samo deo toga. U zdravstvu - mora se poceti time da svaki lekar dobije pismo ili brosuru sa jasnim upozorenjem sta se smatra a sta ne podmicivanjem. Nije tacno da je u Austriji dozvoljen poklon do EU100 - zasto lazete nase lekare? Svuda na Zapadu, smatra se da je limit vrednosti poklona koji lekar sme da prihvati - $20 (dvadeset dolara). Prema tome - objasniti ljudima i gradjanima i lekarima, opomenuti one koji krse kodex a onda primeniti PRIMERNO kaznjavanje - BEZ IZUZETAKA.
A ne povremenim hajkama i progonima "sitnih riba".

Djordje

pre 10 godina

Evo slucaj za koji licno znam a to je da je jedan doktor osudjen za primanje mita na kaznu zatvora u trajanju od 6 meseci,a toliko je dobio da ne dobije otkaz jer do 6 meseci firma nije obavezna po zakonu da mu dodeli otkaz i dobio je da nosi narukvicu.Pa gde je tu pravda.Obicni smrtnici o narukvici mogu samo da sanjaju,to treba hitno ukinuti.Dok ce gosn doktor verovatno nadalje raditi posteno.