Četvrtak, 19.09.2013.

21:48

"Napad na prvaka, šamar svima"

Ministar prosvete izjavio je da je napad na prvaka iz Aranđelovca udarac čitavoj prosveti Srbije, svoj deci, roditeljima i predanim nastavnicima i učiteljima.

Izvor: Tanjug

"Napad na prvaka, šamar svima" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

nely

pre 10 godina

a sta je sa nastavnicima koji primenjuju fizicku silu spram dece,verbalo zlostavljanje i ne moze im niko nista?????kakav je to primer deci??govorim iz licnog primera.(dete od 8 godina u pitanju??)

Strasno

pre 10 godina

(Sokolac, 20. septembar 2013 05:09) Roditeljske batine(namerno ih posebno odvajam) su ovde jedino resenje pa tek onda prevaspitavanje. Prvo da osete na svojoj kozi kako se taj drugi osecao, pa tek onda proces prevaspitvanja. Ovako mozes da mu pricas do sutra koliko boli kad te drugi bije nece da shvati.

Родитељ

pre 10 godina

Под хитно мењати закон, у нашој држави деца до 14 година очигледно немогу бити више кривично неодговорна.

veoma obavesteni

pre 10 godina

Pa uradite nesto protiv tog nasilja. Ali za sve to treba biti prvo uzor i dobar primer a ova vlada to nije jer kao prvo nasiljem menja legitimne
vecine, gradonacelnike i diktatom odredjuje pravosudju kako koliko ce kriminalaca osuditi. U Novom Sadu nasilja sve vise sa novim gradonacelnikom, radikalom, tako ce biti i u Beogradu kad smene
Djilasa. Vucicu ti si nesto najgore sto je ova Srbija zadnjih decenija
dobila na vlasti. Idi bre u Bosnu pa im tamo zavodi diktaturu. Tako, ne da necemo uci u EU vec cete nam upropastiti kompletno ovo sto nam
je ostalo od Srbije. Covece zar ne vidis da je nasilje od kako ste na vlasti
i kriminal se jos vise razbuktao a tebi je vaznija propaganda po medijima
nego bezbedni zivot tvojih gradjana.

Zlopamtilo

pre 10 godina

II
Sa druge strane pošto je vaspitanje dece na roditeljima ,imamo situaciju da roditelji provode sve manje vremena sa decom jer se danas radni dan retko završava u 4 jer treba poplaćati masu stvari koje se nakad kad smo mi vaspitavani nisu plaćale ,kao na primer privatni časovi ,vanškolske aktivnosti (sportovi ,jezici i sl) ,ekskurzije ,rekreativne nastave ,osiguranja , obezbeđenja školska , stambene kredite ,vrtiće ,more ,planina ,redovne nabavke ,....i još po nešto što danas čini normalan život jedne porodice .I nakon što taj današnji roditelj to sve postigne da zaradi(?) dođe kući i svi zalegnu za svoj računar ili TV tako da na kraju ispadne da eventualno prespavaju u istoj zgradi sa svojom decom.
I na kraju ,bez obzira što svi novopečeni Dr ,Mr ,Ing i ostali grčevito brane i ponose se svojim novostečenim titulama koje su stečene mukotrpnim popodnevnim polaganjima ispita koja su prilagođena radnom vremenu ,ali pre svega uredno plaćene ,adolescenti imaju svest da je znanje roba koja se kupuje a ova škola u koju moraju da idu oni koji nemaju 5000e godišnje za privatnu u kojoj rade predano nastavnici koji su do skoro pola dana mrzeli sebe a od pola ceo svet, ih u stvari samo smara.
Nije baš sve trebalo da bude na prodaju.

petunija

pre 10 godina

Moje dete je krenulo u prvi gimnazije u BG, kao da je upisalo kazneno -popravnu instituciju . Vec dva roditeljska i samo strasne price , dizanje tenzije, upozorenja. Treba li skolovanje tako da izgleda?

Dacinmuz

pre 10 godina

Naše školstvo je na najnižim granama! U višim razredima osnovne škole deca uče gimnazijsko gradivo, u gimnazijama fakultetsko da bi na fakultetima ponovo učili na način kako se uči u srednjim stručnim školama. Sve naopako.
Gomile informacija sa ograničenim rokom trajanja u dečjim glavama zauzimaju mesto i odvraćaju te male mozgove od razmišljanja i promišljanja.
Sa druge strane vaspitanje je prepušteno nekom drugom, valjda porodici i verskim zajednicama. Rezultat su preopterećena i nezainteresovana deca sa izvrnutim sistemom vrednosti. Sveopšta reforma društva zasnovana na ličnosti, pojedincu i njegovoj ulozi u kolektivu je neophodna od najranijeg uzrasta. Bez batina. Batine su za lenje roditelje!

Zlopamtilo

pre 10 godina

Problem je u sistemu vrednosti . U tom sistemu ,koji je u našem slučaju nakaradan ,je obrazovanje sistematski , godinama umesto da bude jedan od nosećih stubova društva ,svedeno na najniže grane društva .Prvo je država dubokoumno osmislila i modernizovala obrazovni sistem u skladu sa modernim vremenima zaboravljajući da je naš narod daleko od modernog , da smo preživeli poslednjih decenija sve i svašta , da i dalje živimo na način daleko od normalnog ,...Elem , onda su prosvetni radnici u skladu sa modernizacijom obrazovnog sistema, prionuli na posao tako što svoj posao koriste kao poligon gde pod izgovorom da oni po "novom" ne vaspitavaju decu nego ih isključivo obrazuju (kada im ta ista deca to dozvole), oni jedni drugima faktički šalju klince na dodatne časove koji se plaćaju naravno..Škole su oblepljene oglasima za časove ,sale su iznajmljene i kad treba i kad ne treba za razne vanškolske aktivnosti ,sportove i sl tako da nekad klinci rade fizičko u svečanim salama i slične gluposti ,po holovima škola trafike ,pekare ,akviziteri koji deci uvaljuju kojekakve džidža bidže ,....cirkus.

xitam

pre 10 godina

Ovaj ministar stvarno ne zna sta se sve desava?!
Dokle ce da prica da se "godinama nije desilo", dok se sve to godinama zataskava?!

Ja

pre 10 godina

Ovima sto misle da bi male nasilnike trebalo izlemati, pa da ce onda sve biti uredu: spremna sam da se kladim da su mali nasilnici od malih nogu popili vise batina nego Dunav savske vode. Gotovo svi nasilnici su i sami trpeli (ili jos uvek trpe) nasilje, pa su zato i postali nasilnici. Setite se malo svojih skolskih dana. Da li mozete da se setite i jednog ucenika koji je bio nasilan (podvlacim: NASILAN; ne prosto nevaspitan, neodgovoran i some slicno, nego bas NASILAN) a da kod kuce nije dobijao teske batine? Cisto sumnjam.

Nemam carobni stapic. Ovi mali su daleko dogurali i ne mislim da problem moze da se resi samo razgovorom. (Nemam nista protiv toga da se sa njima razgovara, naprotiv. Prosto mislim da to nece biti dovoljno.) U principu, mislim da bi za ovakve najbolje resenje bio nekakav internat sa strogom disciplinom, ali bez nasumicnog maltretiranja. (Otprilike: pravila su jasna, ako ih postujes, bice ti dobro, a ako ne, onda ces biti kaznjen.) Problem je u tome sto se institucije tog tipa vrlo cesto pretvaraju bas u mesto za izivljavanje nad decom, pa onda kad deca iz njih izadju, budu jos gora nego kad su u njih usla.

munZ

pre 10 godina

Posledice poremećenog i propalog društva. Znamo za društvene "prstenove" - porodica, rodbina, prijatelji, uža i šira društvena zajednica. U suštini su svi okruženi istom moralnom krizom. Ima mnogo roditelja koji ne vide ili ne žele da vide devijacije kod svoje dece. U obrazovnim ustanovama je takođe sve više onih koji otaljavaju posao - što zbog niskih plata, što zbog korupcije i pritisaka nezajedljivih roditelja. Konačno, preventive nema, a sankcije su kod nas u svemu i u svakom pogledu selektivne - od vrha države, pa naniže. Dobro je dok nema mrtvih...

Provincijalka

pre 10 godina

Oduzeti roditeljsko pravo, promeniti sistem vrednosti,ovi dečaci su ovog trenutka u centru pažnje, žestoki "momci", mi im i ovog trenutka doprinosimo tome svojim komentarima a to su i hteli.Od kada se kupuju diplome oni i ne idu u školu da bi se obrazovali već da bi se zabavili.Oni koji uče su "glupi štreberi" a ovakvi "dase".

King

pre 10 godina

Prosle godine i unazad svi su bili protiv prosvetara koji su zbog ovakvih slucajeva i izlazili na ulice sa zeljom da se nesto promeni....Sindikat unije je upozoravao na stanje u skolama,medjutim veliki strucnjaci Zare i Kostic nisu imali sluha vec napadaj nastavnike sa spoljasnjom kontrolom finansiraj glupost a za osnovne stvari u skoli se nema!!!!!!Ovo je samo pocetak....zao mi je deteta,veliki je to stres za njega.Poz.za malog prvaka.

šećer u prahu

pre 10 godina

Pa ovoga je bilo i kad sam ja išao u školu i nažalost uvek će biti. Zato decu kući , a i u školi treba učiti toleranciji.

lale

pre 10 godina

Te nasilne klince treba premestiti u drugu skolu u kojoj ce dva meseca nositi floroscentni prsluk na kome ce pisati sta su uradili a leti umesto raspusta da idu na druatveno koristan rad i ovako treba poatupiti sa svim nasilnicima u skolama

aleksandar kontic

pre 10 godina

tresla se gora, rodio se mis!!!..tako ce biti..razglabacemo svi, na zadatu temu, par dana, i onda sve pada u zaborav..ko i sve kod nas...na zalost..ne slazem se sa majkom pretucenog deteta, ni malo...te male huligane, kako ih nazivaju, a ja bih nazvao pizde, jer su se dvojica namerili, na jednog, i to mnogo mladjeg..da da, mozete da me ocrnjavate koliko hocete, ali, to su za mene pizde, ma koliko godina imali, cim su toliki junaci, da dvojica biju jednoga, i to neuporedivo mladjeg od sebe, ja bih tu dvojicu klinaca, toliko dobro istukao, da im vise ne bi palo na pamet, ne da biju nekoga, vec da ne mogu da sede, jedno mesec dana na tur, plus, roditelje njihove bih poslao jedno par meseci u Padinjak, na prinudni rad, pa bi posle toga znali kako se vaspitavaju deca, a i imali bi vremena za vaspitanje..na zalost, ovo je zemlja cuda, na brdovitom Balkanu, kod nas je sve naopako...

bane

pre 10 godina

ajde bre vise sad je to postalo hit tuku se deca I od jednom se javljaju svi kako je to samar celoj srbiji.....bla....bla.....bla......... roditeljima huligana kazna I pokloniti im po jedan kozni kajis I uputstvo kako da ga iskoriste, pa nece vise da mu padne na pamet !!!!! inace mene mama vodila napolje da biram prut sa kojim ce da me bije, pa nisam ni huligan ni siledzija, ali ni narkoman ni debil.............

zorica dimitijevic

pre 10 godina

sramota je prevelika i drzava treba da bude odgovorna i postidjena svojim zakonima,,,oduzeli su roditeljima sva prava po pitanju vaspitanja dece a traze odgovornost i roditeljima pisu prijave zbog maloletnih delikvenata,,,,SRAMOTA.....

misko

pre 10 godina

to je samar ponajvise drzavi koja kroz preslikane zakone i lose sudstvo, neiskusno za primenu zakona o nasilju nad decom, cini da cak i dobra deca budu zrtve okruzenja jer roditelji su nemocni.

stevan

pre 10 godina

kakva komunjarska izjava, bezlicna, osteceni smo svi, a kriv je neprijatelj svuda oko nas, bez imena... ali boricemo se... fali jos samo pozadina: "uz marsala tita, junackoga sina..."
bljak!

Gale

pre 10 godina

Pa zar ovo ne govori da se pod hitno mora menjati zakon radi prevencije maloletnickog nasilja I kriminala. Ma kakvi pod hitno, odmah,danas.

Mišo

pre 10 godina

Nekada su škole bile i naučne i vaspitne ustanove. Na žalost to više nije tako. Roditelji opsednuti sa životnim problemima sve manje rade na vaspitanju svoje dece i zato se ovakve stvari dešavaju po školama. Ne sme se ovaj slučaj završiti tako što će se deca"nasilnici" premestiti u drugu školu. Protiv njihovih roditelja po službenoj dužnosti treba pokrenuti postupak.

Sokolac

pre 10 godina

Sve više je nasilja među decom i država mora da se ozbiljno pozabavi sa ovim problemom. Slažem se sa majkom pretučenog deteta da roditelji dece koja su napali i povredili ovog mališana ne trebaju da ih tuku. Međutim oni trebaju da vaspitno deluju na svoju decu da ne sprovode nasilje nad drugom decom. Ovde je isključivo u pitanju kućno vaspitanje.

e majko Srbijo

pre 10 godina

Sad treba roditelji da tuze drzavu zato sto nije nista uradila da bi obezbedila tom detetu da bezbedno boravi u skoli, i od tih para koje dobiju da jedan deo izdvoje za strucnu pomoc kako bi se eventualne posledice od ovog napada uklonile. Mislim ovo je dno dna. Krivo mi je i mnogo sam pogresio sto sam upisao ekof pre 4 god i ostao ovde. Mislio sam nesto ce se promeniti,ne moze doveka ovako,al pogresio sam. Bolje da sam otisao na zapad i mesao malter.

Objektivno

pre 10 godina

Pod hitno uvesti video nadzor i skolskog policajca u svim skolama, raditi na edukaciji kako dece tako i roditelja po pitanju vrsnjackog i svakog drugog nasilja!

mirx

pre 10 godina

Ministre, počni da komanduješ sa raspuštenim bandama po školama koje samo brinu kako će odrpati roditelje kroz ekskurzije, izlete , nastave u prirodi, skripte..mani se demagogije i populizma..

bane

pre 10 godina

ajde bre vise sad je to postalo hit tuku se deca I od jednom se javljaju svi kako je to samar celoj srbiji.....bla....bla.....bla......... roditeljima huligana kazna I pokloniti im po jedan kozni kajis I uputstvo kako da ga iskoriste, pa nece vise da mu padne na pamet !!!!! inace mene mama vodila napolje da biram prut sa kojim ce da me bije, pa nisam ni huligan ni siledzija, ali ni narkoman ni debil.............

stevan

pre 10 godina

kakva komunjarska izjava, bezlicna, osteceni smo svi, a kriv je neprijatelj svuda oko nas, bez imena... ali boricemo se... fali jos samo pozadina: "uz marsala tita, junackoga sina..."
bljak!

e majko Srbijo

pre 10 godina

Sad treba roditelji da tuze drzavu zato sto nije nista uradila da bi obezbedila tom detetu da bezbedno boravi u skoli, i od tih para koje dobiju da jedan deo izdvoje za strucnu pomoc kako bi se eventualne posledice od ovog napada uklonile. Mislim ovo je dno dna. Krivo mi je i mnogo sam pogresio sto sam upisao ekof pre 4 god i ostao ovde. Mislio sam nesto ce se promeniti,ne moze doveka ovako,al pogresio sam. Bolje da sam otisao na zapad i mesao malter.

zorica dimitijevic

pre 10 godina

sramota je prevelika i drzava treba da bude odgovorna i postidjena svojim zakonima,,,oduzeli su roditeljima sva prava po pitanju vaspitanja dece a traze odgovornost i roditeljima pisu prijave zbog maloletnih delikvenata,,,,SRAMOTA.....

Gale

pre 10 godina

Pa zar ovo ne govori da se pod hitno mora menjati zakon radi prevencije maloletnickog nasilja I kriminala. Ma kakvi pod hitno, odmah,danas.

Sokolac

pre 10 godina

Sve više je nasilja među decom i država mora da se ozbiljno pozabavi sa ovim problemom. Slažem se sa majkom pretučenog deteta da roditelji dece koja su napali i povredili ovog mališana ne trebaju da ih tuku. Međutim oni trebaju da vaspitno deluju na svoju decu da ne sprovode nasilje nad drugom decom. Ovde je isključivo u pitanju kućno vaspitanje.

mirx

pre 10 godina

Ministre, počni da komanduješ sa raspuštenim bandama po školama koje samo brinu kako će odrpati roditelje kroz ekskurzije, izlete , nastave u prirodi, skripte..mani se demagogije i populizma..

Mišo

pre 10 godina

Nekada su škole bile i naučne i vaspitne ustanove. Na žalost to više nije tako. Roditelji opsednuti sa životnim problemima sve manje rade na vaspitanju svoje dece i zato se ovakve stvari dešavaju po školama. Ne sme se ovaj slučaj završiti tako što će se deca"nasilnici" premestiti u drugu školu. Protiv njihovih roditelja po službenoj dužnosti treba pokrenuti postupak.

misko

pre 10 godina

to je samar ponajvise drzavi koja kroz preslikane zakone i lose sudstvo, neiskusno za primenu zakona o nasilju nad decom, cini da cak i dobra deca budu zrtve okruzenja jer roditelji su nemocni.

Objektivno

pre 10 godina

Pod hitno uvesti video nadzor i skolskog policajca u svim skolama, raditi na edukaciji kako dece tako i roditelja po pitanju vrsnjackog i svakog drugog nasilja!

King

pre 10 godina

Prosle godine i unazad svi su bili protiv prosvetara koji su zbog ovakvih slucajeva i izlazili na ulice sa zeljom da se nesto promeni....Sindikat unije je upozoravao na stanje u skolama,medjutim veliki strucnjaci Zare i Kostic nisu imali sluha vec napadaj nastavnike sa spoljasnjom kontrolom finansiraj glupost a za osnovne stvari u skoli se nema!!!!!!Ovo je samo pocetak....zao mi je deteta,veliki je to stres za njega.Poz.za malog prvaka.

petunija

pre 10 godina

Moje dete je krenulo u prvi gimnazije u BG, kao da je upisalo kazneno -popravnu instituciju . Vec dva roditeljska i samo strasne price , dizanje tenzije, upozorenja. Treba li skolovanje tako da izgleda?

Strasno

pre 10 godina

(Sokolac, 20. septembar 2013 05:09) Roditeljske batine(namerno ih posebno odvajam) su ovde jedino resenje pa tek onda prevaspitavanje. Prvo da osete na svojoj kozi kako se taj drugi osecao, pa tek onda proces prevaspitvanja. Ovako mozes da mu pricas do sutra koliko boli kad te drugi bije nece da shvati.

xitam

pre 10 godina

Ovaj ministar stvarno ne zna sta se sve desava?!
Dokle ce da prica da se "godinama nije desilo", dok se sve to godinama zataskava?!

Родитељ

pre 10 godina

Под хитно мењати закон, у нашој држави деца до 14 година очигледно немогу бити више кривично неодговорна.

Ja

pre 10 godina

Ovima sto misle da bi male nasilnike trebalo izlemati, pa da ce onda sve biti uredu: spremna sam da se kladim da su mali nasilnici od malih nogu popili vise batina nego Dunav savske vode. Gotovo svi nasilnici su i sami trpeli (ili jos uvek trpe) nasilje, pa su zato i postali nasilnici. Setite se malo svojih skolskih dana. Da li mozete da se setite i jednog ucenika koji je bio nasilan (podvlacim: NASILAN; ne prosto nevaspitan, neodgovoran i some slicno, nego bas NASILAN) a da kod kuce nije dobijao teske batine? Cisto sumnjam.

Nemam carobni stapic. Ovi mali su daleko dogurali i ne mislim da problem moze da se resi samo razgovorom. (Nemam nista protiv toga da se sa njima razgovara, naprotiv. Prosto mislim da to nece biti dovoljno.) U principu, mislim da bi za ovakve najbolje resenje bio nekakav internat sa strogom disciplinom, ali bez nasumicnog maltretiranja. (Otprilike: pravila su jasna, ako ih postujes, bice ti dobro, a ako ne, onda ces biti kaznjen.) Problem je u tome sto se institucije tog tipa vrlo cesto pretvaraju bas u mesto za izivljavanje nad decom, pa onda kad deca iz njih izadju, budu jos gora nego kad su u njih usla.

lale

pre 10 godina

Te nasilne klince treba premestiti u drugu skolu u kojoj ce dva meseca nositi floroscentni prsluk na kome ce pisati sta su uradili a leti umesto raspusta da idu na druatveno koristan rad i ovako treba poatupiti sa svim nasilnicima u skolama

Provincijalka

pre 10 godina

Oduzeti roditeljsko pravo, promeniti sistem vrednosti,ovi dečaci su ovog trenutka u centru pažnje, žestoki "momci", mi im i ovog trenutka doprinosimo tome svojim komentarima a to su i hteli.Od kada se kupuju diplome oni i ne idu u školu da bi se obrazovali već da bi se zabavili.Oni koji uče su "glupi štreberi" a ovakvi "dase".

veoma obavesteni

pre 10 godina

Pa uradite nesto protiv tog nasilja. Ali za sve to treba biti prvo uzor i dobar primer a ova vlada to nije jer kao prvo nasiljem menja legitimne
vecine, gradonacelnike i diktatom odredjuje pravosudju kako koliko ce kriminalaca osuditi. U Novom Sadu nasilja sve vise sa novim gradonacelnikom, radikalom, tako ce biti i u Beogradu kad smene
Djilasa. Vucicu ti si nesto najgore sto je ova Srbija zadnjih decenija
dobila na vlasti. Idi bre u Bosnu pa im tamo zavodi diktaturu. Tako, ne da necemo uci u EU vec cete nam upropastiti kompletno ovo sto nam
je ostalo od Srbije. Covece zar ne vidis da je nasilje od kako ste na vlasti
i kriminal se jos vise razbuktao a tebi je vaznija propaganda po medijima
nego bezbedni zivot tvojih gradjana.

Zlopamtilo

pre 10 godina

II
Sa druge strane pošto je vaspitanje dece na roditeljima ,imamo situaciju da roditelji provode sve manje vremena sa decom jer se danas radni dan retko završava u 4 jer treba poplaćati masu stvari koje se nakad kad smo mi vaspitavani nisu plaćale ,kao na primer privatni časovi ,vanškolske aktivnosti (sportovi ,jezici i sl) ,ekskurzije ,rekreativne nastave ,osiguranja , obezbeđenja školska , stambene kredite ,vrtiće ,more ,planina ,redovne nabavke ,....i još po nešto što danas čini normalan život jedne porodice .I nakon što taj današnji roditelj to sve postigne da zaradi(?) dođe kući i svi zalegnu za svoj računar ili TV tako da na kraju ispadne da eventualno prespavaju u istoj zgradi sa svojom decom.
I na kraju ,bez obzira što svi novopečeni Dr ,Mr ,Ing i ostali grčevito brane i ponose se svojim novostečenim titulama koje su stečene mukotrpnim popodnevnim polaganjima ispita koja su prilagođena radnom vremenu ,ali pre svega uredno plaćene ,adolescenti imaju svest da je znanje roba koja se kupuje a ova škola u koju moraju da idu oni koji nemaju 5000e godišnje za privatnu u kojoj rade predano nastavnici koji su do skoro pola dana mrzeli sebe a od pola ceo svet, ih u stvari samo smara.
Nije baš sve trebalo da bude na prodaju.

Dacinmuz

pre 10 godina

Naše školstvo je na najnižim granama! U višim razredima osnovne škole deca uče gimnazijsko gradivo, u gimnazijama fakultetsko da bi na fakultetima ponovo učili na način kako se uči u srednjim stručnim školama. Sve naopako.
Gomile informacija sa ograničenim rokom trajanja u dečjim glavama zauzimaju mesto i odvraćaju te male mozgove od razmišljanja i promišljanja.
Sa druge strane vaspitanje je prepušteno nekom drugom, valjda porodici i verskim zajednicama. Rezultat su preopterećena i nezainteresovana deca sa izvrnutim sistemom vrednosti. Sveopšta reforma društva zasnovana na ličnosti, pojedincu i njegovoj ulozi u kolektivu je neophodna od najranijeg uzrasta. Bez batina. Batine su za lenje roditelje!

aleksandar kontic

pre 10 godina

tresla se gora, rodio se mis!!!..tako ce biti..razglabacemo svi, na zadatu temu, par dana, i onda sve pada u zaborav..ko i sve kod nas...na zalost..ne slazem se sa majkom pretucenog deteta, ni malo...te male huligane, kako ih nazivaju, a ja bih nazvao pizde, jer su se dvojica namerili, na jednog, i to mnogo mladjeg..da da, mozete da me ocrnjavate koliko hocete, ali, to su za mene pizde, ma koliko godina imali, cim su toliki junaci, da dvojica biju jednoga, i to neuporedivo mladjeg od sebe, ja bih tu dvojicu klinaca, toliko dobro istukao, da im vise ne bi palo na pamet, ne da biju nekoga, vec da ne mogu da sede, jedno mesec dana na tur, plus, roditelje njihove bih poslao jedno par meseci u Padinjak, na prinudni rad, pa bi posle toga znali kako se vaspitavaju deca, a i imali bi vremena za vaspitanje..na zalost, ovo je zemlja cuda, na brdovitom Balkanu, kod nas je sve naopako...

nely

pre 10 godina

a sta je sa nastavnicima koji primenjuju fizicku silu spram dece,verbalo zlostavljanje i ne moze im niko nista?????kakav je to primer deci??govorim iz licnog primera.(dete od 8 godina u pitanju??)

šećer u prahu

pre 10 godina

Pa ovoga je bilo i kad sam ja išao u školu i nažalost uvek će biti. Zato decu kući , a i u školi treba učiti toleranciji.

munZ

pre 10 godina

Posledice poremećenog i propalog društva. Znamo za društvene "prstenove" - porodica, rodbina, prijatelji, uža i šira društvena zajednica. U suštini su svi okruženi istom moralnom krizom. Ima mnogo roditelja koji ne vide ili ne žele da vide devijacije kod svoje dece. U obrazovnim ustanovama je takođe sve više onih koji otaljavaju posao - što zbog niskih plata, što zbog korupcije i pritisaka nezajedljivih roditelja. Konačno, preventive nema, a sankcije su kod nas u svemu i u svakom pogledu selektivne - od vrha države, pa naniže. Dobro je dok nema mrtvih...

Zlopamtilo

pre 10 godina

Problem je u sistemu vrednosti . U tom sistemu ,koji je u našem slučaju nakaradan ,je obrazovanje sistematski , godinama umesto da bude jedan od nosećih stubova društva ,svedeno na najniže grane društva .Prvo je država dubokoumno osmislila i modernizovala obrazovni sistem u skladu sa modernim vremenima zaboravljajući da je naš narod daleko od modernog , da smo preživeli poslednjih decenija sve i svašta , da i dalje živimo na način daleko od normalnog ,...Elem , onda su prosvetni radnici u skladu sa modernizacijom obrazovnog sistema, prionuli na posao tako što svoj posao koriste kao poligon gde pod izgovorom da oni po "novom" ne vaspitavaju decu nego ih isključivo obrazuju (kada im ta ista deca to dozvole), oni jedni drugima faktički šalju klince na dodatne časove koji se plaćaju naravno..Škole su oblepljene oglasima za časove ,sale su iznajmljene i kad treba i kad ne treba za razne vanškolske aktivnosti ,sportove i sl tako da nekad klinci rade fizičko u svečanim salama i slične gluposti ,po holovima škola trafike ,pekare ,akviziteri koji deci uvaljuju kojekakve džidža bidže ,....cirkus.

Objektivno

pre 10 godina

Pod hitno uvesti video nadzor i skolskog policajca u svim skolama, raditi na edukaciji kako dece tako i roditelja po pitanju vrsnjackog i svakog drugog nasilja!

stevan

pre 10 godina

kakva komunjarska izjava, bezlicna, osteceni smo svi, a kriv je neprijatelj svuda oko nas, bez imena... ali boricemo se... fali jos samo pozadina: "uz marsala tita, junackoga sina..."
bljak!

zorica dimitijevic

pre 10 godina

sramota je prevelika i drzava treba da bude odgovorna i postidjena svojim zakonima,,,oduzeli su roditeljima sva prava po pitanju vaspitanja dece a traze odgovornost i roditeljima pisu prijave zbog maloletnih delikvenata,,,,SRAMOTA.....

bane

pre 10 godina

ajde bre vise sad je to postalo hit tuku se deca I od jednom se javljaju svi kako je to samar celoj srbiji.....bla....bla.....bla......... roditeljima huligana kazna I pokloniti im po jedan kozni kajis I uputstvo kako da ga iskoriste, pa nece vise da mu padne na pamet !!!!! inace mene mama vodila napolje da biram prut sa kojim ce da me bije, pa nisam ni huligan ni siledzija, ali ni narkoman ni debil.............

šećer u prahu

pre 10 godina

Pa ovoga je bilo i kad sam ja išao u školu i nažalost uvek će biti. Zato decu kući , a i u školi treba učiti toleranciji.

Dacinmuz

pre 10 godina

Naše školstvo je na najnižim granama! U višim razredima osnovne škole deca uče gimnazijsko gradivo, u gimnazijama fakultetsko da bi na fakultetima ponovo učili na način kako se uči u srednjim stručnim školama. Sve naopako.
Gomile informacija sa ograničenim rokom trajanja u dečjim glavama zauzimaju mesto i odvraćaju te male mozgove od razmišljanja i promišljanja.
Sa druge strane vaspitanje je prepušteno nekom drugom, valjda porodici i verskim zajednicama. Rezultat su preopterećena i nezainteresovana deca sa izvrnutim sistemom vrednosti. Sveopšta reforma društva zasnovana na ličnosti, pojedincu i njegovoj ulozi u kolektivu je neophodna od najranijeg uzrasta. Bez batina. Batine su za lenje roditelje!

Strasno

pre 10 godina

(Sokolac, 20. septembar 2013 05:09) Roditeljske batine(namerno ih posebno odvajam) su ovde jedino resenje pa tek onda prevaspitavanje. Prvo da osete na svojoj kozi kako se taj drugi osecao, pa tek onda proces prevaspitvanja. Ovako mozes da mu pricas do sutra koliko boli kad te drugi bije nece da shvati.

mirx

pre 10 godina

Ministre, počni da komanduješ sa raspuštenim bandama po školama koje samo brinu kako će odrpati roditelje kroz ekskurzije, izlete , nastave u prirodi, skripte..mani se demagogije i populizma..

e majko Srbijo

pre 10 godina

Sad treba roditelji da tuze drzavu zato sto nije nista uradila da bi obezbedila tom detetu da bezbedno boravi u skoli, i od tih para koje dobiju da jedan deo izdvoje za strucnu pomoc kako bi se eventualne posledice od ovog napada uklonile. Mislim ovo je dno dna. Krivo mi je i mnogo sam pogresio sto sam upisao ekof pre 4 god i ostao ovde. Mislio sam nesto ce se promeniti,ne moze doveka ovako,al pogresio sam. Bolje da sam otisao na zapad i mesao malter.

Sokolac

pre 10 godina

Sve više je nasilja među decom i država mora da se ozbiljno pozabavi sa ovim problemom. Slažem se sa majkom pretučenog deteta da roditelji dece koja su napali i povredili ovog mališana ne trebaju da ih tuku. Međutim oni trebaju da vaspitno deluju na svoju decu da ne sprovode nasilje nad drugom decom. Ovde je isključivo u pitanju kućno vaspitanje.

Mišo

pre 10 godina

Nekada su škole bile i naučne i vaspitne ustanove. Na žalost to više nije tako. Roditelji opsednuti sa životnim problemima sve manje rade na vaspitanju svoje dece i zato se ovakve stvari dešavaju po školama. Ne sme se ovaj slučaj završiti tako što će se deca"nasilnici" premestiti u drugu školu. Protiv njihovih roditelja po službenoj dužnosti treba pokrenuti postupak.

Gale

pre 10 godina

Pa zar ovo ne govori da se pod hitno mora menjati zakon radi prevencije maloletnickog nasilja I kriminala. Ma kakvi pod hitno, odmah,danas.

misko

pre 10 godina

to je samar ponajvise drzavi koja kroz preslikane zakone i lose sudstvo, neiskusno za primenu zakona o nasilju nad decom, cini da cak i dobra deca budu zrtve okruzenja jer roditelji su nemocni.

lale

pre 10 godina

Te nasilne klince treba premestiti u drugu skolu u kojoj ce dva meseca nositi floroscentni prsluk na kome ce pisati sta su uradili a leti umesto raspusta da idu na druatveno koristan rad i ovako treba poatupiti sa svim nasilnicima u skolama

Zlopamtilo

pre 10 godina

Problem je u sistemu vrednosti . U tom sistemu ,koji je u našem slučaju nakaradan ,je obrazovanje sistematski , godinama umesto da bude jedan od nosećih stubova društva ,svedeno na najniže grane društva .Prvo je država dubokoumno osmislila i modernizovala obrazovni sistem u skladu sa modernim vremenima zaboravljajući da je naš narod daleko od modernog , da smo preživeli poslednjih decenija sve i svašta , da i dalje živimo na način daleko od normalnog ,...Elem , onda su prosvetni radnici u skladu sa modernizacijom obrazovnog sistema, prionuli na posao tako što svoj posao koriste kao poligon gde pod izgovorom da oni po "novom" ne vaspitavaju decu nego ih isključivo obrazuju (kada im ta ista deca to dozvole), oni jedni drugima faktički šalju klince na dodatne časove koji se plaćaju naravno..Škole su oblepljene oglasima za časove ,sale su iznajmljene i kad treba i kad ne treba za razne vanškolske aktivnosti ,sportove i sl tako da nekad klinci rade fizičko u svečanim salama i slične gluposti ,po holovima škola trafike ,pekare ,akviziteri koji deci uvaljuju kojekakve džidža bidže ,....cirkus.

Provincijalka

pre 10 godina

Oduzeti roditeljsko pravo, promeniti sistem vrednosti,ovi dečaci su ovog trenutka u centru pažnje, žestoki "momci", mi im i ovog trenutka doprinosimo tome svojim komentarima a to su i hteli.Od kada se kupuju diplome oni i ne idu u školu da bi se obrazovali već da bi se zabavili.Oni koji uče su "glupi štreberi" a ovakvi "dase".

veoma obavesteni

pre 10 godina

Pa uradite nesto protiv tog nasilja. Ali za sve to treba biti prvo uzor i dobar primer a ova vlada to nije jer kao prvo nasiljem menja legitimne
vecine, gradonacelnike i diktatom odredjuje pravosudju kako koliko ce kriminalaca osuditi. U Novom Sadu nasilja sve vise sa novim gradonacelnikom, radikalom, tako ce biti i u Beogradu kad smene
Djilasa. Vucicu ti si nesto najgore sto je ova Srbija zadnjih decenija
dobila na vlasti. Idi bre u Bosnu pa im tamo zavodi diktaturu. Tako, ne da necemo uci u EU vec cete nam upropastiti kompletno ovo sto nam
je ostalo od Srbije. Covece zar ne vidis da je nasilje od kako ste na vlasti
i kriminal se jos vise razbuktao a tebi je vaznija propaganda po medijima
nego bezbedni zivot tvojih gradjana.

aleksandar kontic

pre 10 godina

tresla se gora, rodio se mis!!!..tako ce biti..razglabacemo svi, na zadatu temu, par dana, i onda sve pada u zaborav..ko i sve kod nas...na zalost..ne slazem se sa majkom pretucenog deteta, ni malo...te male huligane, kako ih nazivaju, a ja bih nazvao pizde, jer su se dvojica namerili, na jednog, i to mnogo mladjeg..da da, mozete da me ocrnjavate koliko hocete, ali, to su za mene pizde, ma koliko godina imali, cim su toliki junaci, da dvojica biju jednoga, i to neuporedivo mladjeg od sebe, ja bih tu dvojicu klinaca, toliko dobro istukao, da im vise ne bi palo na pamet, ne da biju nekoga, vec da ne mogu da sede, jedno mesec dana na tur, plus, roditelje njihove bih poslao jedno par meseci u Padinjak, na prinudni rad, pa bi posle toga znali kako se vaspitavaju deca, a i imali bi vremena za vaspitanje..na zalost, ovo je zemlja cuda, na brdovitom Balkanu, kod nas je sve naopako...

King

pre 10 godina

Prosle godine i unazad svi su bili protiv prosvetara koji su zbog ovakvih slucajeva i izlazili na ulice sa zeljom da se nesto promeni....Sindikat unije je upozoravao na stanje u skolama,medjutim veliki strucnjaci Zare i Kostic nisu imali sluha vec napadaj nastavnike sa spoljasnjom kontrolom finansiraj glupost a za osnovne stvari u skoli se nema!!!!!!Ovo je samo pocetak....zao mi je deteta,veliki je to stres za njega.Poz.za malog prvaka.

Zlopamtilo

pre 10 godina

II
Sa druge strane pošto je vaspitanje dece na roditeljima ,imamo situaciju da roditelji provode sve manje vremena sa decom jer se danas radni dan retko završava u 4 jer treba poplaćati masu stvari koje se nakad kad smo mi vaspitavani nisu plaćale ,kao na primer privatni časovi ,vanškolske aktivnosti (sportovi ,jezici i sl) ,ekskurzije ,rekreativne nastave ,osiguranja , obezbeđenja školska , stambene kredite ,vrtiće ,more ,planina ,redovne nabavke ,....i još po nešto što danas čini normalan život jedne porodice .I nakon što taj današnji roditelj to sve postigne da zaradi(?) dođe kući i svi zalegnu za svoj računar ili TV tako da na kraju ispadne da eventualno prespavaju u istoj zgradi sa svojom decom.
I na kraju ,bez obzira što svi novopečeni Dr ,Mr ,Ing i ostali grčevito brane i ponose se svojim novostečenim titulama koje su stečene mukotrpnim popodnevnim polaganjima ispita koja su prilagođena radnom vremenu ,ali pre svega uredno plaćene ,adolescenti imaju svest da je znanje roba koja se kupuje a ova škola u koju moraju da idu oni koji nemaju 5000e godišnje za privatnu u kojoj rade predano nastavnici koji su do skoro pola dana mrzeli sebe a od pola ceo svet, ih u stvari samo smara.
Nije baš sve trebalo da bude na prodaju.

Ja

pre 10 godina

Ovima sto misle da bi male nasilnike trebalo izlemati, pa da ce onda sve biti uredu: spremna sam da se kladim da su mali nasilnici od malih nogu popili vise batina nego Dunav savske vode. Gotovo svi nasilnici su i sami trpeli (ili jos uvek trpe) nasilje, pa su zato i postali nasilnici. Setite se malo svojih skolskih dana. Da li mozete da se setite i jednog ucenika koji je bio nasilan (podvlacim: NASILAN; ne prosto nevaspitan, neodgovoran i some slicno, nego bas NASILAN) a da kod kuce nije dobijao teske batine? Cisto sumnjam.

Nemam carobni stapic. Ovi mali su daleko dogurali i ne mislim da problem moze da se resi samo razgovorom. (Nemam nista protiv toga da se sa njima razgovara, naprotiv. Prosto mislim da to nece biti dovoljno.) U principu, mislim da bi za ovakve najbolje resenje bio nekakav internat sa strogom disciplinom, ali bez nasumicnog maltretiranja. (Otprilike: pravila su jasna, ako ih postujes, bice ti dobro, a ako ne, onda ces biti kaznjen.) Problem je u tome sto se institucije tog tipa vrlo cesto pretvaraju bas u mesto za izivljavanje nad decom, pa onda kad deca iz njih izadju, budu jos gora nego kad su u njih usla.

xitam

pre 10 godina

Ovaj ministar stvarno ne zna sta se sve desava?!
Dokle ce da prica da se "godinama nije desilo", dok se sve to godinama zataskava?!

munZ

pre 10 godina

Posledice poremećenog i propalog društva. Znamo za društvene "prstenove" - porodica, rodbina, prijatelji, uža i šira društvena zajednica. U suštini su svi okruženi istom moralnom krizom. Ima mnogo roditelja koji ne vide ili ne žele da vide devijacije kod svoje dece. U obrazovnim ustanovama je takođe sve više onih koji otaljavaju posao - što zbog niskih plata, što zbog korupcije i pritisaka nezajedljivih roditelja. Konačno, preventive nema, a sankcije su kod nas u svemu i u svakom pogledu selektivne - od vrha države, pa naniže. Dobro je dok nema mrtvih...

petunija

pre 10 godina

Moje dete je krenulo u prvi gimnazije u BG, kao da je upisalo kazneno -popravnu instituciju . Vec dva roditeljska i samo strasne price , dizanje tenzije, upozorenja. Treba li skolovanje tako da izgleda?

Родитељ

pre 10 godina

Под хитно мењати закон, у нашој држави деца до 14 година очигледно немогу бити више кривично неодговорна.

nely

pre 10 godina

a sta je sa nastavnicima koji primenjuju fizicku silu spram dece,verbalo zlostavljanje i ne moze im niko nista?????kakav je to primer deci??govorim iz licnog primera.(dete od 8 godina u pitanju??)