Aktuelno

Četvrtak, 19.09.2013.

14:34

Tasovac: Poklanjajte knjige bibliotekama

Izvor: Izvor: Beta

Tasovac: Poklanjajte knjige bibliotekama IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

Klaudija

pre 10 godina

Ja radim u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu i mi kao javna biblioteka primamo knjige. Nacionalne biblioteke imaju obavezan primerak svake izdate knjige na teritoriji Srbije. Tako da dragi Novosađani, slobodno poklanjajte knjge, ali ne da biste počistili svoj prašnjavi podrum, već one knjige koje biste i sami pozajmili iz biblioteke. Ja odgovorno tvrdim da te knjige ukoliko nam trebaju završe u fondu, a darodavci budu nagrađeni besplatnom članarinom.

Sandra Malešević

pre 10 godina

Dečje knjige treba pokloniti dečjim bolnicama. Na žalost, provela sam izvesno veme u jednoj i primetila da deca koja su na lečenju dosta čitaju. Moja mama je donela nekoliko knjiga i slikovnica i ostavila na odeljenju na kojem sam ležala. Nekoliko nas sličnog uzrasta je čitalo one stare lektire, zatim sve od sestara Bronte, ruske bajke, bajke naroda sveta.. Sad sam shvatila da ja neke knjige koje sam tada pročitala, nikada ne bi pročitala. Nisu mi na prvi pogled bile privlačne. A dok ste tamo imate sve vreme ovog sveta koje tako sporo prolazi pa u proseku na 5-6 dana čitate novu knigu. Hoću da kažem da bi dečje knjige dobro došle bolničkim bibliotekama tj. odeljenjima na kojima se provede i po 6 meseci. Ja sada imam 15 godina, a sve ovo mi se dešavalo kad sam imala 11. Sad sam zdrava,ali zahvaljujući baš toj bolesti postala sam doživotni zaljubljenik u knjige. Pre toga baš nešto i nisam volela da čitam. Nije baš o bibliotekama, ali može da bude dobra ideja.

marama

pre 10 godina

(Provereno, 19. septembar 2013 19:02) Biblioteka Milutin Bojic u Beogradu prima knjige na poklon. Jos ako donesete vise knjiga, dobijete godisnju clanarinu gratis

Isto važi za biblioteku Vuk Karadžić u Ćirila i Metodija, kod Opštine Zvezdara. Redovno poklanjam knjige ovoj biblioteci.

kiki

pre 10 godina

Done! Sesdesetak vrednih knjiga (doduse bez besplatne clanarine)koje ce neko nadam se citati kao sto sam ih ja gutao dok sam bio mlad...

Lini

pre 10 godina

Sve je to lepo,ali pre izvesnog vremena ponudila sam gradskoj biblioteci stručnu literaturu. Onako,uzgred,u razgovoru mi je prijatelj bibliotekar dao savet da to prodam na limundu,jer nikoga ne zanima ...danas svega ima na internetu.
Srećom,knjige su još uvek kod mene,na bezbednom :)

Srdjan

pre 10 godina

Neka nek se samo rola! Treba podrzati svaku pozitivnu ideju. Narocito mi koji smo odlucili da zivimo u ovoj drzavi. Odnecu knjige u lokalnu biblioteku u Beski. Pa nek odbijaju da prime, pa nek se preispita njihova kvalifikovanost za obavljanje bibliotekarskog posla.

nenad

pre 10 godina

uvek sam bio za to da posao rade prvo entuzijasti i veliki zaljubljenici u svoju oblast pa potom tehnicki znalci, sad mi ostaje da vidim da li sam bio u pravu ili ne, tasovac bar malo nas kulturno pomakni i znacice mnogo ovom napuklom drustvu

proxima centauri

pre 10 godina

Primecujem da je ministar naglasio da je rec o OMILJENOJ knjizi. Iz toga zakljucujem da bi biblioteke dobile na poklon dobre knjige.
Problem je sto ja imam samo po jedan primerak sojih omiljenih knjiga, a posto se izdavaci bas i ne trude previse, nove ne mogu da se nadju.

KAKO DA SE ODREKNEM KNJIGA KOJE STALNO ISCITAVAM? Zalim, ali ne mogu.
Zamolila bih ministra da razmisli o ukidanju clanarine.

Imala sam prilike, da kao strankinja, provedem tri dana u jednoj divnoj gradskoj biblioteci. Udjes, odes do kompjutera,ukucas knjigu, on ti kaze polica ta i ta, red taj i taj, nadjes, sednes, stavis slusalice, pustis klasiku koja ti se slusa i uzivas, ceo dan, za dzabe.

PS.Clanarina je 2000 dinara/god, simbolicna, ali bas zato treba da se ukine. Poruka bi bila: Ne izvlacite se, nije tacno da ne citate zato sto nemate para, ne citate iz raznoraznih drugih (neopravdanih) razloga.

Trinity

pre 10 godina

A mozete knjige slobodno da poklonite i Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu... obavezni primerak za ovu biblioteku ne postoji; godinama ne dobija ni dinara za nabavku knjiga od resornog ministarstva, te fond obnavlja iskljucivo zahvaljujuci darodavcima i razmeni knjiga sa drugim bibliotekama. Strucne knjige pre svega, ali i beletristika...

Mi

pre 10 godina

Super je ideja, ali bojim se da u praksi nece bas tako funkcionisati dobro. Planiram da se preselim u manji stan, pa sam otisla u biblioteku da se raspitam da li mogu da im poklonim gomilu knjiga koje ne zelim vise da zadrzim. Rekli su mi da je procedura sledeca: prvo ja moram da napravim spisak tih knjiga, pa onda da im posaljem. E oni to citaju, gledaju, razmisljaju i onda mi jave koje knjige zele, a ja to onda lepo spakujem i odnesem. I to je sve super, ali ja cu brze zavrsiti kompletnu selidbu, nego sto cu se sa njima dogovoriti. Suludo.

Jelena Tomić

pre 10 godina

Resavska biblioteka oduvek rado prima poklonjene knjige od gradjana! Žao mi je kada pročitam da nam neko ovako bruka struku sa rečenicama: ostavi te kutijr tamo, "zabranjeno je primanje knjiga" i sl. Drage kolege, uvek među poklonjenim knjigama ima nešto što nam je potrebno, možda knjiu imamo ali je poklonjena u boljem stanju, ili uvek možete sa poklonom i sami obradovati, bukvalno neku školsku ili seosku biblioteku, čiji su budžeti jako ogranečeni.
Jedino još da nam ministar ukine javne nabavke pa da možemo normalno da kupujemo i nove knjige!

Ana

pre 10 godina

Epohalna novost i fanstastican pomak je uvodjenje javnosti rada komisija koje formira Ministarstvo. Odavno se zalazem za javnost rada komisija i za dostupnost informacija o identitetu clanova komisija, ali svaki put kada sam to predlozila umoljcanim i nesposobnim sluzbenicima ili savetnicima u Ministarstvu kulture njihov odgovor je bio da ne mogu da objave imena da se ne bi na komisiju vrsio pritisak (da ne pricam o kriterijumima za odlucivanje i nacinu odlucivanja). Gospodine Tasovac, svaka cast i hvala sto se za par dana vaseg mandata uspeli da uvedete jednu do te mere vaznu meru kao sto je transparentnost odlucivanja komisija Ministarstva, jer oni, u svakom slucaju, trose novac poreskih obveznika i stoga je vazno da znamo kako su odlucivali, na osnovu kojih kriterijuma i ko su ti ljudi koji odlucuju o kulturnoj politici u ovoj zemlji. Ovo je ogromna prekretnica u nasoj kulturnoj sferi i najprijatnije iznenadjenje u mnogo godina unazad.

Man with solution

pre 10 godina

Zasto nikome nikad ne padne na pamet da cenzurise PINK, taj prikaz zivota u ruzicastom je otrov za nas priglup narod i naravno bombardovati narod sa vaspitnim reklamnim spotovima..

Mirjana Tomic

pre 10 godina

letos sam htela da poklonim nekoliko stotina knjiga Narodnoj Biblioteci. Veliki deo moje biblioteke ja na stranim jezicima i imam dosta klasika. Receno mi je da nema interosovanja za knjige koje nisu sa srpskom, osim ako nisu prevodi srpskih pisaca ili o Srbiji. Prodala sam knjige u bescenje jednom antikavru koji je gledao moju kolekciju i ponavljao: "Imate sjajnih knjiga. Steta sto nikoga knjige ne interesuju."

Pera Detlić

pre 10 godina

U Biblioteci Matice srpske nedostaje nekoliko kvalitetnih, davno izdatih naučnih studija koje su neki povlašćeni i zaboravni fakultetski profesori izneli, i zaboravili da vrate. Kruže i priče da su jednom tako knjige koje je zadužio na svoje ime jedan nekadašnji novosadski, a danas beogradski profesor, nađene na klupi na autobuskoj stanici. Pouzdano znam da danas Biblioteka Matice srpske nema odličnu knjigu Mirona Flašara "Studije o Steriji", a od ¡kolege čuh da nedostaje i Kostićeva knjiga o Zmaju koja je nedavno doživela ponovljeno izdanje. Ima smisla ulagati u knjžne fondove, ali bi još više valjalo ulagati u buduće generacije čitalaca i korisnika tih fondova i oblikovati, negovati i razvijati ljubav prema knjizi. Onda bi bilo manje novinskih naslova o maloletničkoj delikvenciji, a i mi bismo živeli u jednom lepšem društvu u kojem građanska svest ne spava i ne čeka da država rešava problem, već i sama nešto preduzima. Odgovornost je na nama samima, a građanskom inicijativom se može mnogo, samo treba verovati u to i pokušati...

Mile

pre 10 godina

Postoji i suprotan problem. Ne mogu vam reći koliko puta sam video na beogradskim buvljacima (koje često posećujem) gomile knjiga u dobrom stanju, onako razbacane na gomilu. Kad čovek priđe, uzme par knjiga i pogleda, obično može da vidi da su sve knjige iz jedne te iste javne biblioteke. Znači, izbačene. Pri tome, nisu to knjige tipa "Zbornik XY-te sednice YX-tog kongresa ljubitelja druga Starog", već vrlo upotrebljiva i korisna beletristika. Sad, da li se radi o nekim bibliotekama koje su zatvorene, pa knjige jednostavno pobacane, ili se aktivne biblioteke "oslobađaju viška", to ne znam. Ruku na srce, to je uglavnom starija beletristika, ali mislim da to nije bitno, dobra književnost nikad ne zastareva. Dakle, ima mnogo više knjiga nego potencijalnih biblioteka koje žele da ih prime. Ministar bi trebalo da ako zaista želi da unapredi rad biblioteka malo detaljnije pročešlja njihov rad. Na kraju, kao stari korisnik Narodne biblioteke, želeo bih da neko konačno uradi nešto u vezi popune knjižnog fonda, odnosno u vezi pronalaženja nestalog fonda. Svaka druga knjiga koju sam tražio svojevremeno u NB je "zauzeta", neke i godinama, a na kraju kad baš zapneš da dobiješ odgovor šta je s knjigom, kažu ti da "knjiga nije u fondu". Ali jeste u katalogu.

Rex

pre 10 godina

''Komisiju za otkup knjiga s mandatom od četiri godine cine: dekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Aleksandra Vraneš, prodekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ljiljana Marković, docent na katedri za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Miloš Ković, direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišicć, direktor Instituta za fiziku Aleksandar Belić, profesor Univerziteta u penziji Jerko Denegri i filmski i književni kritičar
i književnik Milan Vlajčić''

Dajte neka barem polovina članova komisije bude iz nekog drugog grada a ne iz Beograda. Ministarstvo kulture kao i svako drugo ministarstvo radi za građane Srbije a ne samo Beograđane, tako da pokažite na kadrovima da uvažavate i ostale gradove. Zašto nema nikog iz Sombora, Vrbasa, Kuršumlije, Bora, Kruševca, Zaječara...???

VELIKI KULTURNI PROBLEM U SRBIJI JE ŠTO SU INSTITUCIJE KULTURE U MNOGIM GRADOVIMA NA IZDISAJU, A NEGDE SU MALTENE ZAMRLE - DAJTE OŽIVITE TO PRVO! Smarate sa Beogradom i beogradskom pokondiranom kulturnom elitom kojoj ionako nikad neće biti dosta sredstava pa makar im utrostučili dosadašnji budžet.

mms

pre 10 godina

ja sam pre dve godine odnela par nekih tinejdzerskih knjiga u deciju biblioteku u mom gradu, prihvatili su, ali su bili u cudu, i devojka koja je radila tamo zvala je koleginice iz gradske bibloteke da proveri koji je postupak. (kao da je ne znam ni ja sta). mislim nemoguce je da bas niko ne donosi, vidim po komentarima da dosta ljudi zeli da pokloni.

sa studija iz US

pre 10 godina

Ideja je dobra. da se razumemo, to se radilo i 50 i60ih godina, skupljali smo knjige za seoske skole i biblioteke u unutreasnjosti mogu da primaju knjige. Cak mogu skole u Bgdu da imaju akciju skupljanja knjiga za odredjenu skolu u unutrasnjosti i onda bi bilo lepo da naprave izlet do te skole, recimo oni koji budu dobrovoljci u akciji, i licno doniraju knjige. Tu ujedno vide u kakvim uslovima neki njihovi vrsnjaci zive. Tako bi moglo da bu de i sa starim ali jos uvek funkcionalnim kompjuterima, koji se mogu stavit u skolsku biblioteku, itd. Svidja mi se tasovac sto je aktivisticki raspolozen sto nije lakse u opstoj zabokrecini i odbijanju da se izbori za nesto bolje. Toliki ljudi kukaju da odu na Zapad a ne shvataju da je tamo borba i kad bi se u Srbiji borili kao sto ovde moraju, stvari bi bile drugacije.

Vlatko

pre 10 godina

A ne bi li bilo bolje da se za primer vi politicari odreknete dela vasih plata od kojih inace ne zivite i kupite poneku knjigu onako nama za primer, ili jos bolji primer bio bi nam, kada bi ste se odrekli jednog dela vasih poznatih "kombinacija" od kojih ce vam ziveti i praunuci pa kupite na primer neku knjigu, ili sagradite skolu, ili zaduzbinu...
Mislite o tome.
Ma ne ne vredi... ovo je vreme ono Andricevsko, i nisam siguran da spadate u grupu pametnih koje navedeni spominje, jer sve radite samo ne cutite, a mozda bi vam bolje bilo...
Siguran sam ipak u jedno, a to je da necete ni pocrveneti na ovo sto pisem...

Studentska organizacija Paraćin

pre 10 godina

Akcija prikupljanja knjiga u saradnji sa gradskom bibliotekom!!!
Studentska organizacija Paraćin organizovala je akciju prikupljanja knjiga za gradsku bibilioteku "Dr. Vićentije Rakić". Akcija traje od 09.09. do 27.09. kada će se na dan opštine Paraćin knjige uručiti biblioteci na korišćenje. Svi studenti kao i ljudi dobre volje koji žele da učestvuju u akciji, mogu svoje knjige doneti svakog radnog dana i subotom od 12-18h u kancelariju Studentske organizacije Paraćin, tc. Kocka II, drugi sprat lok. 34. Za sve informacije možete pozvati broj 061/144-244-0. Studentska organizacija pokrenula akciju pre ministra :)

novosadjanka

pre 10 godina

I tako...kad smo se selili u manji stan deo knjiga poklonim prijateljima,a ostatak u kutiju,pa pravac biblioteka. Sede njih tri bibliotekarke,piju kafu i pogledaju me pogledom "Samo si nam ti falila"....kazem sta zelim....i one nadju spasonosno resenje (za njih) ...kazu:"Ostavite te kutije tamo...ima neka akcija poklanjanja knjiga jednoj seoskoj skoli u Srbiji". Nesto mi govori da su zavrsile u nekom kontejneru.Eh,Ministre moj.....tek si seo u fotelju,a vec si izgubio vezu sa stvarnim zivotom.Ma kome bre danas treba knjiga!

Петар Миловановић

pre 10 godina

„Tasovac je danas u Narodnoj biblioteci Srbije na sednici Komisije za otkup knjiga izdatih 2012. godine, poklonio toj biblioteci pet svojih knjiga“. Господине Тасовац, та иста „народна“ библиотека је пре неколико година исекла на фронцле и на отпад послала хиљаде врених књига из наше прошлости, о чему је писао и Б92, а да се нису сетили да бар по један примерак тих вредних књига подаре библиотекама по Србији или грађанима да и они буду чувари наше културне баштине!

Radnik

pre 10 godina

Samo knjige u elektronskom obliku me interesuju. Ukidajte sve te besmislene komisije za otkup knjiga ( kakva neverovatna glupost ) koje samo trose pare poreskih obveznika tj. mene umesto da ih trosim ja na recimo kupovinu novih knjiga.

Komentator

pre 10 godina

I ja sam jednom probao da poklonim knjige biblioteci. Umesto da uzmu knjige, dali su mi neki broj telefona na koji treba da zovem pa da vidim sa nekom njihovom sluzbom kakva je procedura...

N

pre 10 godina

Problem je u vlasti i nenamenskom trošenju novca, zapošljavanju i kraduckanju gde god se stigne. Mi svi plaćamo porez. Od poreza se i finansiraju biblioteke. Dakle! Već dajemo od svojih usta, a sada treba da damo još. Izvinjavam se na istini. Ukoliko se smatra da porez nije dovoljno veliki, molim Vas da ga povećate, pa ćete onda dobijati sredstva da kupujete knjige. Ovako pokazujete da ste kapitulirali pred nemogućnošću da sami vodite biblioteke sa svojim budžetom kojim raspolažete, pa tražite milostinju (ne mislim konkretno na gospodina, već na sva ministarstva ukrupnjeno). Jadna je država koja je ovako slabo organizovana, da je više pameti, čitali bismo kako se grade nove i nove biblioteke da naš mali narod čita i da se obrazuje.

Realno(st)

pre 10 godina

Ljudi danas masovno prodaju knjige, pogledajte aukcijske sajtove, za 200-300 EUR možete napraviti odličnu biblioteku. Knjige se prodaju za 99 din., a kompleti klasika u bescenje, po principu : daj, šta daš.

milkenko

pre 10 godina

Pre nekoliko godina sam napunio prtrljažnik kola knjigama koje su nam bile višak ili su prestale da nas interesuju( od beletristike do umetnosti i nauke ) i odneo u biblioteku u Grockoj. Nisu hteli da ih prime jer je direktorica rekla da ne uzimaju knjige koje im neko donese. Te iste knjige su vrlo rado primili u osnovnojškoli u Grockoj.Znači, džabe i ako hoćeš da daš kad neće da prime.

markos

pre 10 godina

@snezana lazarevic
potpuno ste u pravu, kao studnt masinskog fakulteta pouzdano znam da nece/ne zele/ne mogu da prime knjige na poklon i ako bi dosta studenata svoje knjige poklonilo na kraju studija... ovako ostaju neiskoriscene i najcesce se zaborave ili bace.

Levo smetalo

pre 10 godina

Nije problem pokloniti knjige biblioteci. Problem su bezobrazni ljudi,koji uzimaju i NIKADA ne vrate te knjige. Pritegnite ih da vrate to.

citalac

pre 10 godina

biblioteke nece da uzimaju knjige, verovatno ih mrzi da popisuju, katalogizuju i narusavaju svoju poslovnu camotinju tj. atmosferu. ovo je licno iskustvo, knjigu retko ko hoce da uzme, jedino oni sto prodaju po sto kinti na ulici,mozda. sto ne pokrenete paralelnu akciju, doduse slozeno je, ima mnogo posla, otkupljujte od gradjana po 10 dinara knjige koje im nisu potrebne a u solidnom su stanju, za obnovu biblioteckog fonda. nije nemoguce.

Smilja

pre 10 godina

Samo da još neko objasni ministru Tasovcu da biblioteke 21.veka nisu samo knjige i da nije sve u knjigama. I da mu objasne da država plaća biblioteke da brinu i o nabavci knjiga - i to od para građana, a ne da sada plus od njih traži knjige...malo bezveze, populistički potez od Tasovca.

Drugo: Može, neka komisije rade javno,prava stvar, ali hajde i da transparentno bira članove svih komisija? Da vidimo po kom osnovu, kriterijumima i kvalifikacijama bira baš te članove. Onda mogu da verujem u iskrene namere o transparentnosti.

Pa ipak, sa Tasovcem ima nade, podrška svake vrste.

LM

pre 10 godina

Apsolutno se slažem sa gospodinom Tasovcem. Bolje da ih poklanjamo biblioteci nego da skupljaju prašinu na nekoj polici i da nikad ne budu pročitane.

Snežana Lazarević

pre 10 godina

Ne znam da li je Ministar obavešten i da li je to uopšte tačno, ali ja sam nedavno, kada sam u biblioteku u kraju odnela neke knjige na poklon od njih dobila obaveštenje da je nekim propisom zabranjeno da primaju poklone od privatnih lica?!!

Snežana Lazarević

pre 10 godina

Ne znam da li je Ministar obavešten i da li je to uopšte tačno, ali ja sam nedavno, kada sam u biblioteku u kraju odnela neke knjige na poklon od njih dobila obaveštenje da je nekim propisom zabranjeno da primaju poklone od privatnih lica?!!

Levo smetalo

pre 10 godina

Nije problem pokloniti knjige biblioteci. Problem su bezobrazni ljudi,koji uzimaju i NIKADA ne vrate te knjige. Pritegnite ih da vrate to.

milkenko

pre 10 godina

Pre nekoliko godina sam napunio prtrljažnik kola knjigama koje su nam bile višak ili su prestale da nas interesuju( od beletristike do umetnosti i nauke ) i odneo u biblioteku u Grockoj. Nisu hteli da ih prime jer je direktorica rekla da ne uzimaju knjige koje im neko donese. Te iste knjige su vrlo rado primili u osnovnojškoli u Grockoj.Znači, džabe i ako hoćeš da daš kad neće da prime.

markos

pre 10 godina

@snezana lazarevic
potpuno ste u pravu, kao studnt masinskog fakulteta pouzdano znam da nece/ne zele/ne mogu da prime knjige na poklon i ako bi dosta studenata svoje knjige poklonilo na kraju studija... ovako ostaju neiskoriscene i najcesce se zaborave ili bace.

novosadjanka

pre 10 godina

I tako...kad smo se selili u manji stan deo knjiga poklonim prijateljima,a ostatak u kutiju,pa pravac biblioteka. Sede njih tri bibliotekarke,piju kafu i pogledaju me pogledom "Samo si nam ti falila"....kazem sta zelim....i one nadju spasonosno resenje (za njih) ...kazu:"Ostavite te kutije tamo...ima neka akcija poklanjanja knjiga jednoj seoskoj skoli u Srbiji". Nesto mi govori da su zavrsile u nekom kontejneru.Eh,Ministre moj.....tek si seo u fotelju,a vec si izgubio vezu sa stvarnim zivotom.Ma kome bre danas treba knjiga!

Mirjana Tomic

pre 10 godina

letos sam htela da poklonim nekoliko stotina knjiga Narodnoj Biblioteci. Veliki deo moje biblioteke ja na stranim jezicima i imam dosta klasika. Receno mi je da nema interosovanja za knjige koje nisu sa srpskom, osim ako nisu prevodi srpskih pisaca ili o Srbiji. Prodala sam knjige u bescenje jednom antikavru koji je gledao moju kolekciju i ponavljao: "Imate sjajnih knjiga. Steta sto nikoga knjige ne interesuju."

citalac

pre 10 godina

biblioteke nece da uzimaju knjige, verovatno ih mrzi da popisuju, katalogizuju i narusavaju svoju poslovnu camotinju tj. atmosferu. ovo je licno iskustvo, knjigu retko ko hoce da uzme, jedino oni sto prodaju po sto kinti na ulici,mozda. sto ne pokrenete paralelnu akciju, doduse slozeno je, ima mnogo posla, otkupljujte od gradjana po 10 dinara knjige koje im nisu potrebne a u solidnom su stanju, za obnovu biblioteckog fonda. nije nemoguce.

Realno(st)

pre 10 godina

Ljudi danas masovno prodaju knjige, pogledajte aukcijske sajtove, za 200-300 EUR možete napraviti odličnu biblioteku. Knjige se prodaju za 99 din., a kompleti klasika u bescenje, po principu : daj, šta daš.

Mi

pre 10 godina

Super je ideja, ali bojim se da u praksi nece bas tako funkcionisati dobro. Planiram da se preselim u manji stan, pa sam otisla u biblioteku da se raspitam da li mogu da im poklonim gomilu knjiga koje ne zelim vise da zadrzim. Rekli su mi da je procedura sledeca: prvo ja moram da napravim spisak tih knjiga, pa onda da im posaljem. E oni to citaju, gledaju, razmisljaju i onda mi jave koje knjige zele, a ja to onda lepo spakujem i odnesem. I to je sve super, ali ja cu brze zavrsiti kompletnu selidbu, nego sto cu se sa njima dogovoriti. Suludo.

Man with solution

pre 10 godina

Zasto nikome nikad ne padne na pamet da cenzurise PINK, taj prikaz zivota u ruzicastom je otrov za nas priglup narod i naravno bombardovati narod sa vaspitnim reklamnim spotovima..

Studentska organizacija Paraćin

pre 10 godina

Akcija prikupljanja knjiga u saradnji sa gradskom bibliotekom!!!
Studentska organizacija Paraćin organizovala je akciju prikupljanja knjiga za gradsku bibilioteku "Dr. Vićentije Rakić". Akcija traje od 09.09. do 27.09. kada će se na dan opštine Paraćin knjige uručiti biblioteci na korišćenje. Svi studenti kao i ljudi dobre volje koji žele da učestvuju u akciji, mogu svoje knjige doneti svakog radnog dana i subotom od 12-18h u kancelariju Studentske organizacije Paraćin, tc. Kocka II, drugi sprat lok. 34. Za sve informacije možete pozvati broj 061/144-244-0. Studentska organizacija pokrenula akciju pre ministra :)

LM

pre 10 godina

Apsolutno se slažem sa gospodinom Tasovcem. Bolje da ih poklanjamo biblioteci nego da skupljaju prašinu na nekoj polici i da nikad ne budu pročitane.

Петар Миловановић

pre 10 godina

„Tasovac je danas u Narodnoj biblioteci Srbije na sednici Komisije za otkup knjiga izdatih 2012. godine, poklonio toj biblioteci pet svojih knjiga“. Господине Тасовац, та иста „народна“ библиотека је пре неколико година исекла на фронцле и на отпад послала хиљаде врених књига из наше прошлости, о чему је писао и Б92, а да се нису сетили да бар по један примерак тих вредних књига подаре библиотекама по Србији или грађанима да и они буду чувари наше културне баштине!

Smilja

pre 10 godina

Samo da još neko objasni ministru Tasovcu da biblioteke 21.veka nisu samo knjige i da nije sve u knjigama. I da mu objasne da država plaća biblioteke da brinu i o nabavci knjiga - i to od para građana, a ne da sada plus od njih traži knjige...malo bezveze, populistički potez od Tasovca.

Drugo: Može, neka komisije rade javno,prava stvar, ali hajde i da transparentno bira članove svih komisija? Da vidimo po kom osnovu, kriterijumima i kvalifikacijama bira baš te članove. Onda mogu da verujem u iskrene namere o transparentnosti.

Pa ipak, sa Tasovcem ima nade, podrška svake vrste.

Jelena Tomić

pre 10 godina

Resavska biblioteka oduvek rado prima poklonjene knjige od gradjana! Žao mi je kada pročitam da nam neko ovako bruka struku sa rečenicama: ostavi te kutijr tamo, "zabranjeno je primanje knjiga" i sl. Drage kolege, uvek među poklonjenim knjigama ima nešto što nam je potrebno, možda knjiu imamo ali je poklonjena u boljem stanju, ili uvek možete sa poklonom i sami obradovati, bukvalno neku školsku ili seosku biblioteku, čiji su budžeti jako ogranečeni.
Jedino još da nam ministar ukine javne nabavke pa da možemo normalno da kupujemo i nove knjige!

N

pre 10 godina

Problem je u vlasti i nenamenskom trošenju novca, zapošljavanju i kraduckanju gde god se stigne. Mi svi plaćamo porez. Od poreza se i finansiraju biblioteke. Dakle! Već dajemo od svojih usta, a sada treba da damo još. Izvinjavam se na istini. Ukoliko se smatra da porez nije dovoljno veliki, molim Vas da ga povećate, pa ćete onda dobijati sredstva da kupujete knjige. Ovako pokazujete da ste kapitulirali pred nemogućnošću da sami vodite biblioteke sa svojim budžetom kojim raspolažete, pa tražite milostinju (ne mislim konkretno na gospodina, već na sva ministarstva ukrupnjeno). Jadna je država koja je ovako slabo organizovana, da je više pameti, čitali bismo kako se grade nove i nove biblioteke da naš mali narod čita i da se obrazuje.

mms

pre 10 godina

ja sam pre dve godine odnela par nekih tinejdzerskih knjiga u deciju biblioteku u mom gradu, prihvatili su, ali su bili u cudu, i devojka koja je radila tamo zvala je koleginice iz gradske bibloteke da proveri koji je postupak. (kao da je ne znam ni ja sta). mislim nemoguce je da bas niko ne donosi, vidim po komentarima da dosta ljudi zeli da pokloni.

sa studija iz US

pre 10 godina

Ideja je dobra. da se razumemo, to se radilo i 50 i60ih godina, skupljali smo knjige za seoske skole i biblioteke u unutreasnjosti mogu da primaju knjige. Cak mogu skole u Bgdu da imaju akciju skupljanja knjiga za odredjenu skolu u unutrasnjosti i onda bi bilo lepo da naprave izlet do te skole, recimo oni koji budu dobrovoljci u akciji, i licno doniraju knjige. Tu ujedno vide u kakvim uslovima neki njihovi vrsnjaci zive. Tako bi moglo da bu de i sa starim ali jos uvek funkcionalnim kompjuterima, koji se mogu stavit u skolsku biblioteku, itd. Svidja mi se tasovac sto je aktivisticki raspolozen sto nije lakse u opstoj zabokrecini i odbijanju da se izbori za nesto bolje. Toliki ljudi kukaju da odu na Zapad a ne shvataju da je tamo borba i kad bi se u Srbiji borili kao sto ovde moraju, stvari bi bile drugacije.

Rex

pre 10 godina

''Komisiju za otkup knjiga s mandatom od četiri godine cine: dekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Aleksandra Vraneš, prodekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ljiljana Marković, docent na katedri za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Miloš Ković, direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišicć, direktor Instituta za fiziku Aleksandar Belić, profesor Univerziteta u penziji Jerko Denegri i filmski i književni kritičar
i književnik Milan Vlajčić''

Dajte neka barem polovina članova komisije bude iz nekog drugog grada a ne iz Beograda. Ministarstvo kulture kao i svako drugo ministarstvo radi za građane Srbije a ne samo Beograđane, tako da pokažite na kadrovima da uvažavate i ostale gradove. Zašto nema nikog iz Sombora, Vrbasa, Kuršumlije, Bora, Kruševca, Zaječara...???

VELIKI KULTURNI PROBLEM U SRBIJI JE ŠTO SU INSTITUCIJE KULTURE U MNOGIM GRADOVIMA NA IZDISAJU, A NEGDE SU MALTENE ZAMRLE - DAJTE OŽIVITE TO PRVO! Smarate sa Beogradom i beogradskom pokondiranom kulturnom elitom kojoj ionako nikad neće biti dosta sredstava pa makar im utrostučili dosadašnji budžet.

Pera Detlić

pre 10 godina

U Biblioteci Matice srpske nedostaje nekoliko kvalitetnih, davno izdatih naučnih studija koje su neki povlašćeni i zaboravni fakultetski profesori izneli, i zaboravili da vrate. Kruže i priče da su jednom tako knjige koje je zadužio na svoje ime jedan nekadašnji novosadski, a danas beogradski profesor, nađene na klupi na autobuskoj stanici. Pouzdano znam da danas Biblioteka Matice srpske nema odličnu knjigu Mirona Flašara "Studije o Steriji", a od ¡kolege čuh da nedostaje i Kostićeva knjiga o Zmaju koja je nedavno doživela ponovljeno izdanje. Ima smisla ulagati u knjžne fondove, ali bi još više valjalo ulagati u buduće generacije čitalaca i korisnika tih fondova i oblikovati, negovati i razvijati ljubav prema knjizi. Onda bi bilo manje novinskih naslova o maloletničkoj delikvenciji, a i mi bismo živeli u jednom lepšem društvu u kojem građanska svest ne spava i ne čeka da država rešava problem, već i sama nešto preduzima. Odgovornost je na nama samima, a građanskom inicijativom se može mnogo, samo treba verovati u to i pokušati...

Ana

pre 10 godina

Epohalna novost i fanstastican pomak je uvodjenje javnosti rada komisija koje formira Ministarstvo. Odavno se zalazem za javnost rada komisija i za dostupnost informacija o identitetu clanova komisija, ali svaki put kada sam to predlozila umoljcanim i nesposobnim sluzbenicima ili savetnicima u Ministarstvu kulture njihov odgovor je bio da ne mogu da objave imena da se ne bi na komisiju vrsio pritisak (da ne pricam o kriterijumima za odlucivanje i nacinu odlucivanja). Gospodine Tasovac, svaka cast i hvala sto se za par dana vaseg mandata uspeli da uvedete jednu do te mere vaznu meru kao sto je transparentnost odlucivanja komisija Ministarstva, jer oni, u svakom slucaju, trose novac poreskih obveznika i stoga je vazno da znamo kako su odlucivali, na osnovu kojih kriterijuma i ko su ti ljudi koji odlucuju o kulturnoj politici u ovoj zemlji. Ovo je ogromna prekretnica u nasoj kulturnoj sferi i najprijatnije iznenadjenje u mnogo godina unazad.

Mile

pre 10 godina

Postoji i suprotan problem. Ne mogu vam reći koliko puta sam video na beogradskim buvljacima (koje često posećujem) gomile knjiga u dobrom stanju, onako razbacane na gomilu. Kad čovek priđe, uzme par knjiga i pogleda, obično može da vidi da su sve knjige iz jedne te iste javne biblioteke. Znači, izbačene. Pri tome, nisu to knjige tipa "Zbornik XY-te sednice YX-tog kongresa ljubitelja druga Starog", već vrlo upotrebljiva i korisna beletristika. Sad, da li se radi o nekim bibliotekama koje su zatvorene, pa knjige jednostavno pobacane, ili se aktivne biblioteke "oslobađaju viška", to ne znam. Ruku na srce, to je uglavnom starija beletristika, ali mislim da to nije bitno, dobra književnost nikad ne zastareva. Dakle, ima mnogo više knjiga nego potencijalnih biblioteka koje žele da ih prime. Ministar bi trebalo da ako zaista želi da unapredi rad biblioteka malo detaljnije pročešlja njihov rad. Na kraju, kao stari korisnik Narodne biblioteke, želeo bih da neko konačno uradi nešto u vezi popune knjižnog fonda, odnosno u vezi pronalaženja nestalog fonda. Svaka druga knjiga koju sam tražio svojevremeno u NB je "zauzeta", neke i godinama, a na kraju kad baš zapneš da dobiješ odgovor šta je s knjigom, kažu ti da "knjiga nije u fondu". Ali jeste u katalogu.

Sandra Malešević

pre 10 godina

Dečje knjige treba pokloniti dečjim bolnicama. Na žalost, provela sam izvesno veme u jednoj i primetila da deca koja su na lečenju dosta čitaju. Moja mama je donela nekoliko knjiga i slikovnica i ostavila na odeljenju na kojem sam ležala. Nekoliko nas sličnog uzrasta je čitalo one stare lektire, zatim sve od sestara Bronte, ruske bajke, bajke naroda sveta.. Sad sam shvatila da ja neke knjige koje sam tada pročitala, nikada ne bi pročitala. Nisu mi na prvi pogled bile privlačne. A dok ste tamo imate sve vreme ovog sveta koje tako sporo prolazi pa u proseku na 5-6 dana čitate novu knigu. Hoću da kažem da bi dečje knjige dobro došle bolničkim bibliotekama tj. odeljenjima na kojima se provede i po 6 meseci. Ja sada imam 15 godina, a sve ovo mi se dešavalo kad sam imala 11. Sad sam zdrava,ali zahvaljujući baš toj bolesti postala sam doživotni zaljubljenik u knjige. Pre toga baš nešto i nisam volela da čitam. Nije baš o bibliotekama, ali može da bude dobra ideja.

Komentator

pre 10 godina

I ja sam jednom probao da poklonim knjige biblioteci. Umesto da uzmu knjige, dali su mi neki broj telefona na koji treba da zovem pa da vidim sa nekom njihovom sluzbom kakva je procedura...

Radnik

pre 10 godina

Samo knjige u elektronskom obliku me interesuju. Ukidajte sve te besmislene komisije za otkup knjiga ( kakva neverovatna glupost ) koje samo trose pare poreskih obveznika tj. mene umesto da ih trosim ja na recimo kupovinu novih knjiga.

Trinity

pre 10 godina

A mozete knjige slobodno da poklonite i Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu... obavezni primerak za ovu biblioteku ne postoji; godinama ne dobija ni dinara za nabavku knjiga od resornog ministarstva, te fond obnavlja iskljucivo zahvaljujuci darodavcima i razmeni knjiga sa drugim bibliotekama. Strucne knjige pre svega, ali i beletristika...

nenad

pre 10 godina

uvek sam bio za to da posao rade prvo entuzijasti i veliki zaljubljenici u svoju oblast pa potom tehnicki znalci, sad mi ostaje da vidim da li sam bio u pravu ili ne, tasovac bar malo nas kulturno pomakni i znacice mnogo ovom napuklom drustvu

kiki

pre 10 godina

Done! Sesdesetak vrednih knjiga (doduse bez besplatne clanarine)koje ce neko nadam se citati kao sto sam ih ja gutao dok sam bio mlad...

Srdjan

pre 10 godina

Neka nek se samo rola! Treba podrzati svaku pozitivnu ideju. Narocito mi koji smo odlucili da zivimo u ovoj drzavi. Odnecu knjige u lokalnu biblioteku u Beski. Pa nek odbijaju da prime, pa nek se preispita njihova kvalifikovanost za obavljanje bibliotekarskog posla.

Vlatko

pre 10 godina

A ne bi li bilo bolje da se za primer vi politicari odreknete dela vasih plata od kojih inace ne zivite i kupite poneku knjigu onako nama za primer, ili jos bolji primer bio bi nam, kada bi ste se odrekli jednog dela vasih poznatih "kombinacija" od kojih ce vam ziveti i praunuci pa kupite na primer neku knjigu, ili sagradite skolu, ili zaduzbinu...
Mislite o tome.
Ma ne ne vredi... ovo je vreme ono Andricevsko, i nisam siguran da spadate u grupu pametnih koje navedeni spominje, jer sve radite samo ne cutite, a mozda bi vam bolje bilo...
Siguran sam ipak u jedno, a to je da necete ni pocrveneti na ovo sto pisem...

proxima centauri

pre 10 godina

Primecujem da je ministar naglasio da je rec o OMILJENOJ knjizi. Iz toga zakljucujem da bi biblioteke dobile na poklon dobre knjige.
Problem je sto ja imam samo po jedan primerak sojih omiljenih knjiga, a posto se izdavaci bas i ne trude previse, nove ne mogu da se nadju.

KAKO DA SE ODREKNEM KNJIGA KOJE STALNO ISCITAVAM? Zalim, ali ne mogu.
Zamolila bih ministra da razmisli o ukidanju clanarine.

Imala sam prilike, da kao strankinja, provedem tri dana u jednoj divnoj gradskoj biblioteci. Udjes, odes do kompjutera,ukucas knjigu, on ti kaze polica ta i ta, red taj i taj, nadjes, sednes, stavis slusalice, pustis klasiku koja ti se slusa i uzivas, ceo dan, za dzabe.

PS.Clanarina je 2000 dinara/god, simbolicna, ali bas zato treba da se ukine. Poruka bi bila: Ne izvlacite se, nije tacno da ne citate zato sto nemate para, ne citate iz raznoraznih drugih (neopravdanih) razloga.

Lini

pre 10 godina

Sve je to lepo,ali pre izvesnog vremena ponudila sam gradskoj biblioteci stručnu literaturu. Onako,uzgred,u razgovoru mi je prijatelj bibliotekar dao savet da to prodam na limundu,jer nikoga ne zanima ...danas svega ima na internetu.
Srećom,knjige su još uvek kod mene,na bezbednom :)

Klaudija

pre 10 godina

Ja radim u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu i mi kao javna biblioteka primamo knjige. Nacionalne biblioteke imaju obavezan primerak svake izdate knjige na teritoriji Srbije. Tako da dragi Novosađani, slobodno poklanjajte knjge, ali ne da biste počistili svoj prašnjavi podrum, već one knjige koje biste i sami pozajmili iz biblioteke. Ja odgovorno tvrdim da te knjige ukoliko nam trebaju završe u fondu, a darodavci budu nagrađeni besplatnom članarinom.

marama

pre 10 godina

(Provereno, 19. septembar 2013 19:02) Biblioteka Milutin Bojic u Beogradu prima knjige na poklon. Jos ako donesete vise knjiga, dobijete godisnju clanarinu gratis

Isto važi za biblioteku Vuk Karadžić u Ćirila i Metodija, kod Opštine Zvezdara. Redovno poklanjam knjige ovoj biblioteci.

Radnik

pre 10 godina

Samo knjige u elektronskom obliku me interesuju. Ukidajte sve te besmislene komisije za otkup knjiga ( kakva neverovatna glupost ) koje samo trose pare poreskih obveznika tj. mene umesto da ih trosim ja na recimo kupovinu novih knjiga.

novosadjanka

pre 10 godina

I tako...kad smo se selili u manji stan deo knjiga poklonim prijateljima,a ostatak u kutiju,pa pravac biblioteka. Sede njih tri bibliotekarke,piju kafu i pogledaju me pogledom "Samo si nam ti falila"....kazem sta zelim....i one nadju spasonosno resenje (za njih) ...kazu:"Ostavite te kutije tamo...ima neka akcija poklanjanja knjiga jednoj seoskoj skoli u Srbiji". Nesto mi govori da su zavrsile u nekom kontejneru.Eh,Ministre moj.....tek si seo u fotelju,a vec si izgubio vezu sa stvarnim zivotom.Ma kome bre danas treba knjiga!

Vlatko

pre 10 godina

A ne bi li bilo bolje da se za primer vi politicari odreknete dela vasih plata od kojih inace ne zivite i kupite poneku knjigu onako nama za primer, ili jos bolji primer bio bi nam, kada bi ste se odrekli jednog dela vasih poznatih "kombinacija" od kojih ce vam ziveti i praunuci pa kupite na primer neku knjigu, ili sagradite skolu, ili zaduzbinu...
Mislite o tome.
Ma ne ne vredi... ovo je vreme ono Andricevsko, i nisam siguran da spadate u grupu pametnih koje navedeni spominje, jer sve radite samo ne cutite, a mozda bi vam bolje bilo...
Siguran sam ipak u jedno, a to je da necete ni pocrveneti na ovo sto pisem...

N

pre 10 godina

Problem je u vlasti i nenamenskom trošenju novca, zapošljavanju i kraduckanju gde god se stigne. Mi svi plaćamo porez. Od poreza se i finansiraju biblioteke. Dakle! Već dajemo od svojih usta, a sada treba da damo još. Izvinjavam se na istini. Ukoliko se smatra da porez nije dovoljno veliki, molim Vas da ga povećate, pa ćete onda dobijati sredstva da kupujete knjige. Ovako pokazujete da ste kapitulirali pred nemogućnošću da sami vodite biblioteke sa svojim budžetom kojim raspolažete, pa tražite milostinju (ne mislim konkretno na gospodina, već na sva ministarstva ukrupnjeno). Jadna je država koja je ovako slabo organizovana, da je više pameti, čitali bismo kako se grade nove i nove biblioteke da naš mali narod čita i da se obrazuje.

Smilja

pre 10 godina

Samo da još neko objasni ministru Tasovcu da biblioteke 21.veka nisu samo knjige i da nije sve u knjigama. I da mu objasne da država plaća biblioteke da brinu i o nabavci knjiga - i to od para građana, a ne da sada plus od njih traži knjige...malo bezveze, populistički potez od Tasovca.

Drugo: Može, neka komisije rade javno,prava stvar, ali hajde i da transparentno bira članove svih komisija? Da vidimo po kom osnovu, kriterijumima i kvalifikacijama bira baš te članove. Onda mogu da verujem u iskrene namere o transparentnosti.

Pa ipak, sa Tasovcem ima nade, podrška svake vrste.

Rex

pre 10 godina

''Komisiju za otkup knjiga s mandatom od četiri godine cine: dekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Aleksandra Vraneš, prodekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ljiljana Marković, docent na katedri za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Miloš Ković, direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišicć, direktor Instituta za fiziku Aleksandar Belić, profesor Univerziteta u penziji Jerko Denegri i filmski i književni kritičar
i književnik Milan Vlajčić''

Dajte neka barem polovina članova komisije bude iz nekog drugog grada a ne iz Beograda. Ministarstvo kulture kao i svako drugo ministarstvo radi za građane Srbije a ne samo Beograđane, tako da pokažite na kadrovima da uvažavate i ostale gradove. Zašto nema nikog iz Sombora, Vrbasa, Kuršumlije, Bora, Kruševca, Zaječara...???

VELIKI KULTURNI PROBLEM U SRBIJI JE ŠTO SU INSTITUCIJE KULTURE U MNOGIM GRADOVIMA NA IZDISAJU, A NEGDE SU MALTENE ZAMRLE - DAJTE OŽIVITE TO PRVO! Smarate sa Beogradom i beogradskom pokondiranom kulturnom elitom kojoj ionako nikad neće biti dosta sredstava pa makar im utrostučili dosadašnji budžet.

Snežana Lazarević

pre 10 godina

Ne znam da li je Ministar obavešten i da li je to uopšte tačno, ali ja sam nedavno, kada sam u biblioteku u kraju odnela neke knjige na poklon od njih dobila obaveštenje da je nekim propisom zabranjeno da primaju poklone od privatnih lica?!!

LM

pre 10 godina

Apsolutno se slažem sa gospodinom Tasovcem. Bolje da ih poklanjamo biblioteci nego da skupljaju prašinu na nekoj polici i da nikad ne budu pročitane.

citalac

pre 10 godina

biblioteke nece da uzimaju knjige, verovatno ih mrzi da popisuju, katalogizuju i narusavaju svoju poslovnu camotinju tj. atmosferu. ovo je licno iskustvo, knjigu retko ko hoce da uzme, jedino oni sto prodaju po sto kinti na ulici,mozda. sto ne pokrenete paralelnu akciju, doduse slozeno je, ima mnogo posla, otkupljujte od gradjana po 10 dinara knjige koje im nisu potrebne a u solidnom su stanju, za obnovu biblioteckog fonda. nije nemoguce.

Man with solution

pre 10 godina

Zasto nikome nikad ne padne na pamet da cenzurise PINK, taj prikaz zivota u ruzicastom je otrov za nas priglup narod i naravno bombardovati narod sa vaspitnim reklamnim spotovima..

Levo smetalo

pre 10 godina

Nije problem pokloniti knjige biblioteci. Problem su bezobrazni ljudi,koji uzimaju i NIKADA ne vrate te knjige. Pritegnite ih da vrate to.

Realno(st)

pre 10 godina

Ljudi danas masovno prodaju knjige, pogledajte aukcijske sajtove, za 200-300 EUR možete napraviti odličnu biblioteku. Knjige se prodaju za 99 din., a kompleti klasika u bescenje, po principu : daj, šta daš.

Studentska organizacija Paraćin

pre 10 godina

Akcija prikupljanja knjiga u saradnji sa gradskom bibliotekom!!!
Studentska organizacija Paraćin organizovala je akciju prikupljanja knjiga za gradsku bibilioteku "Dr. Vićentije Rakić". Akcija traje od 09.09. do 27.09. kada će se na dan opštine Paraćin knjige uručiti biblioteci na korišćenje. Svi studenti kao i ljudi dobre volje koji žele da učestvuju u akciji, mogu svoje knjige doneti svakog radnog dana i subotom od 12-18h u kancelariju Studentske organizacije Paraćin, tc. Kocka II, drugi sprat lok. 34. Za sve informacije možete pozvati broj 061/144-244-0. Studentska organizacija pokrenula akciju pre ministra :)

markos

pre 10 godina

@snezana lazarevic
potpuno ste u pravu, kao studnt masinskog fakulteta pouzdano znam da nece/ne zele/ne mogu da prime knjige na poklon i ako bi dosta studenata svoje knjige poklonilo na kraju studija... ovako ostaju neiskoriscene i najcesce se zaborave ili bace.

Ana

pre 10 godina

Epohalna novost i fanstastican pomak je uvodjenje javnosti rada komisija koje formira Ministarstvo. Odavno se zalazem za javnost rada komisija i za dostupnost informacija o identitetu clanova komisija, ali svaki put kada sam to predlozila umoljcanim i nesposobnim sluzbenicima ili savetnicima u Ministarstvu kulture njihov odgovor je bio da ne mogu da objave imena da se ne bi na komisiju vrsio pritisak (da ne pricam o kriterijumima za odlucivanje i nacinu odlucivanja). Gospodine Tasovac, svaka cast i hvala sto se za par dana vaseg mandata uspeli da uvedete jednu do te mere vaznu meru kao sto je transparentnost odlucivanja komisija Ministarstva, jer oni, u svakom slucaju, trose novac poreskih obveznika i stoga je vazno da znamo kako su odlucivali, na osnovu kojih kriterijuma i ko su ti ljudi koji odlucuju o kulturnoj politici u ovoj zemlji. Ovo je ogromna prekretnica u nasoj kulturnoj sferi i najprijatnije iznenadjenje u mnogo godina unazad.

milkenko

pre 10 godina

Pre nekoliko godina sam napunio prtrljažnik kola knjigama koje su nam bile višak ili su prestale da nas interesuju( od beletristike do umetnosti i nauke ) i odneo u biblioteku u Grockoj. Nisu hteli da ih prime jer je direktorica rekla da ne uzimaju knjige koje im neko donese. Te iste knjige su vrlo rado primili u osnovnojškoli u Grockoj.Znači, džabe i ako hoćeš da daš kad neće da prime.

sa studija iz US

pre 10 godina

Ideja je dobra. da se razumemo, to se radilo i 50 i60ih godina, skupljali smo knjige za seoske skole i biblioteke u unutreasnjosti mogu da primaju knjige. Cak mogu skole u Bgdu da imaju akciju skupljanja knjiga za odredjenu skolu u unutrasnjosti i onda bi bilo lepo da naprave izlet do te skole, recimo oni koji budu dobrovoljci u akciji, i licno doniraju knjige. Tu ujedno vide u kakvim uslovima neki njihovi vrsnjaci zive. Tako bi moglo da bu de i sa starim ali jos uvek funkcionalnim kompjuterima, koji se mogu stavit u skolsku biblioteku, itd. Svidja mi se tasovac sto je aktivisticki raspolozen sto nije lakse u opstoj zabokrecini i odbijanju da se izbori za nesto bolje. Toliki ljudi kukaju da odu na Zapad a ne shvataju da je tamo borba i kad bi se u Srbiji borili kao sto ovde moraju, stvari bi bile drugacije.

Mirjana Tomic

pre 10 godina

letos sam htela da poklonim nekoliko stotina knjiga Narodnoj Biblioteci. Veliki deo moje biblioteke ja na stranim jezicima i imam dosta klasika. Receno mi je da nema interosovanja za knjige koje nisu sa srpskom, osim ako nisu prevodi srpskih pisaca ili o Srbiji. Prodala sam knjige u bescenje jednom antikavru koji je gledao moju kolekciju i ponavljao: "Imate sjajnih knjiga. Steta sto nikoga knjige ne interesuju."

Mi

pre 10 godina

Super je ideja, ali bojim se da u praksi nece bas tako funkcionisati dobro. Planiram da se preselim u manji stan, pa sam otisla u biblioteku da se raspitam da li mogu da im poklonim gomilu knjiga koje ne zelim vise da zadrzim. Rekli su mi da je procedura sledeca: prvo ja moram da napravim spisak tih knjiga, pa onda da im posaljem. E oni to citaju, gledaju, razmisljaju i onda mi jave koje knjige zele, a ja to onda lepo spakujem i odnesem. I to je sve super, ali ja cu brze zavrsiti kompletnu selidbu, nego sto cu se sa njima dogovoriti. Suludo.

Петар Миловановић

pre 10 godina

„Tasovac je danas u Narodnoj biblioteci Srbije na sednici Komisije za otkup knjiga izdatih 2012. godine, poklonio toj biblioteci pet svojih knjiga“. Господине Тасовац, та иста „народна“ библиотека је пре неколико година исекла на фронцле и на отпад послала хиљаде врених књига из наше прошлости, о чему је писао и Б92, а да се нису сетили да бар по један примерак тих вредних књига подаре библиотекама по Србији или грађанима да и они буду чувари наше културне баштине!

Mile

pre 10 godina

Postoji i suprotan problem. Ne mogu vam reći koliko puta sam video na beogradskim buvljacima (koje često posećujem) gomile knjiga u dobrom stanju, onako razbacane na gomilu. Kad čovek priđe, uzme par knjiga i pogleda, obično može da vidi da su sve knjige iz jedne te iste javne biblioteke. Znači, izbačene. Pri tome, nisu to knjige tipa "Zbornik XY-te sednice YX-tog kongresa ljubitelja druga Starog", već vrlo upotrebljiva i korisna beletristika. Sad, da li se radi o nekim bibliotekama koje su zatvorene, pa knjige jednostavno pobacane, ili se aktivne biblioteke "oslobađaju viška", to ne znam. Ruku na srce, to je uglavnom starija beletristika, ali mislim da to nije bitno, dobra književnost nikad ne zastareva. Dakle, ima mnogo više knjiga nego potencijalnih biblioteka koje žele da ih prime. Ministar bi trebalo da ako zaista želi da unapredi rad biblioteka malo detaljnije pročešlja njihov rad. Na kraju, kao stari korisnik Narodne biblioteke, želeo bih da neko konačno uradi nešto u vezi popune knjižnog fonda, odnosno u vezi pronalaženja nestalog fonda. Svaka druga knjiga koju sam tražio svojevremeno u NB je "zauzeta", neke i godinama, a na kraju kad baš zapneš da dobiješ odgovor šta je s knjigom, kažu ti da "knjiga nije u fondu". Ali jeste u katalogu.

Pera Detlić

pre 10 godina

U Biblioteci Matice srpske nedostaje nekoliko kvalitetnih, davno izdatih naučnih studija koje su neki povlašćeni i zaboravni fakultetski profesori izneli, i zaboravili da vrate. Kruže i priče da su jednom tako knjige koje je zadužio na svoje ime jedan nekadašnji novosadski, a danas beogradski profesor, nađene na klupi na autobuskoj stanici. Pouzdano znam da danas Biblioteka Matice srpske nema odličnu knjigu Mirona Flašara "Studije o Steriji", a od ¡kolege čuh da nedostaje i Kostićeva knjiga o Zmaju koja je nedavno doživela ponovljeno izdanje. Ima smisla ulagati u knjžne fondove, ali bi još više valjalo ulagati u buduće generacije čitalaca i korisnika tih fondova i oblikovati, negovati i razvijati ljubav prema knjizi. Onda bi bilo manje novinskih naslova o maloletničkoj delikvenciji, a i mi bismo živeli u jednom lepšem društvu u kojem građanska svest ne spava i ne čeka da država rešava problem, već i sama nešto preduzima. Odgovornost je na nama samima, a građanskom inicijativom se može mnogo, samo treba verovati u to i pokušati...

Jelena Tomić

pre 10 godina

Resavska biblioteka oduvek rado prima poklonjene knjige od gradjana! Žao mi je kada pročitam da nam neko ovako bruka struku sa rečenicama: ostavi te kutijr tamo, "zabranjeno je primanje knjiga" i sl. Drage kolege, uvek među poklonjenim knjigama ima nešto što nam je potrebno, možda knjiu imamo ali je poklonjena u boljem stanju, ili uvek možete sa poklonom i sami obradovati, bukvalno neku školsku ili seosku biblioteku, čiji su budžeti jako ogranečeni.
Jedino još da nam ministar ukine javne nabavke pa da možemo normalno da kupujemo i nove knjige!

proxima centauri

pre 10 godina

Primecujem da je ministar naglasio da je rec o OMILJENOJ knjizi. Iz toga zakljucujem da bi biblioteke dobile na poklon dobre knjige.
Problem je sto ja imam samo po jedan primerak sojih omiljenih knjiga, a posto se izdavaci bas i ne trude previse, nove ne mogu da se nadju.

KAKO DA SE ODREKNEM KNJIGA KOJE STALNO ISCITAVAM? Zalim, ali ne mogu.
Zamolila bih ministra da razmisli o ukidanju clanarine.

Imala sam prilike, da kao strankinja, provedem tri dana u jednoj divnoj gradskoj biblioteci. Udjes, odes do kompjutera,ukucas knjigu, on ti kaze polica ta i ta, red taj i taj, nadjes, sednes, stavis slusalice, pustis klasiku koja ti se slusa i uzivas, ceo dan, za dzabe.

PS.Clanarina je 2000 dinara/god, simbolicna, ali bas zato treba da se ukine. Poruka bi bila: Ne izvlacite se, nije tacno da ne citate zato sto nemate para, ne citate iz raznoraznih drugih (neopravdanih) razloga.

Trinity

pre 10 godina

A mozete knjige slobodno da poklonite i Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu... obavezni primerak za ovu biblioteku ne postoji; godinama ne dobija ni dinara za nabavku knjiga od resornog ministarstva, te fond obnavlja iskljucivo zahvaljujuci darodavcima i razmeni knjiga sa drugim bibliotekama. Strucne knjige pre svega, ali i beletristika...

Klaudija

pre 10 godina

Ja radim u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu i mi kao javna biblioteka primamo knjige. Nacionalne biblioteke imaju obavezan primerak svake izdate knjige na teritoriji Srbije. Tako da dragi Novosađani, slobodno poklanjajte knjge, ali ne da biste počistili svoj prašnjavi podrum, već one knjige koje biste i sami pozajmili iz biblioteke. Ja odgovorno tvrdim da te knjige ukoliko nam trebaju završe u fondu, a darodavci budu nagrađeni besplatnom članarinom.

Komentator

pre 10 godina

I ja sam jednom probao da poklonim knjige biblioteci. Umesto da uzmu knjige, dali su mi neki broj telefona na koji treba da zovem pa da vidim sa nekom njihovom sluzbom kakva je procedura...

mms

pre 10 godina

ja sam pre dve godine odnela par nekih tinejdzerskih knjiga u deciju biblioteku u mom gradu, prihvatili su, ali su bili u cudu, i devojka koja je radila tamo zvala je koleginice iz gradske bibloteke da proveri koji je postupak. (kao da je ne znam ni ja sta). mislim nemoguce je da bas niko ne donosi, vidim po komentarima da dosta ljudi zeli da pokloni.

nenad

pre 10 godina

uvek sam bio za to da posao rade prvo entuzijasti i veliki zaljubljenici u svoju oblast pa potom tehnicki znalci, sad mi ostaje da vidim da li sam bio u pravu ili ne, tasovac bar malo nas kulturno pomakni i znacice mnogo ovom napuklom drustvu

Srdjan

pre 10 godina

Neka nek se samo rola! Treba podrzati svaku pozitivnu ideju. Narocito mi koji smo odlucili da zivimo u ovoj drzavi. Odnecu knjige u lokalnu biblioteku u Beski. Pa nek odbijaju da prime, pa nek se preispita njihova kvalifikovanost za obavljanje bibliotekarskog posla.

Lini

pre 10 godina

Sve je to lepo,ali pre izvesnog vremena ponudila sam gradskoj biblioteci stručnu literaturu. Onako,uzgred,u razgovoru mi je prijatelj bibliotekar dao savet da to prodam na limundu,jer nikoga ne zanima ...danas svega ima na internetu.
Srećom,knjige su još uvek kod mene,na bezbednom :)

kiki

pre 10 godina

Done! Sesdesetak vrednih knjiga (doduse bez besplatne clanarine)koje ce neko nadam se citati kao sto sam ih ja gutao dok sam bio mlad...

marama

pre 10 godina

(Provereno, 19. septembar 2013 19:02) Biblioteka Milutin Bojic u Beogradu prima knjige na poklon. Jos ako donesete vise knjiga, dobijete godisnju clanarinu gratis

Isto važi za biblioteku Vuk Karadžić u Ćirila i Metodija, kod Opštine Zvezdara. Redovno poklanjam knjige ovoj biblioteci.

Sandra Malešević

pre 10 godina

Dečje knjige treba pokloniti dečjim bolnicama. Na žalost, provela sam izvesno veme u jednoj i primetila da deca koja su na lečenju dosta čitaju. Moja mama je donela nekoliko knjiga i slikovnica i ostavila na odeljenju na kojem sam ležala. Nekoliko nas sličnog uzrasta je čitalo one stare lektire, zatim sve od sestara Bronte, ruske bajke, bajke naroda sveta.. Sad sam shvatila da ja neke knjige koje sam tada pročitala, nikada ne bi pročitala. Nisu mi na prvi pogled bile privlačne. A dok ste tamo imate sve vreme ovog sveta koje tako sporo prolazi pa u proseku na 5-6 dana čitate novu knigu. Hoću da kažem da bi dečje knjige dobro došle bolničkim bibliotekama tj. odeljenjima na kojima se provede i po 6 meseci. Ja sada imam 15 godina, a sve ovo mi se dešavalo kad sam imala 11. Sad sam zdrava,ali zahvaljujući baš toj bolesti postala sam doživotni zaljubljenik u knjige. Pre toga baš nešto i nisam volela da čitam. Nije baš o bibliotekama, ali može da bude dobra ideja.