Nedelja, 15.09.2013.

19:40

Da li žena udajom treba da promeni prezime?

Izvor: Piše: Ejmi Plit

Da li žena udajom treba da promeni prezime? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

188 Komentari

Sortiraj po:

branko pavlovic

pre 10 godina

У чему је разлика када је у питању тзв. родна равноправност између узимања очевог презимена и узимања мужевљевог презимена? Дакле у питању је тзв. "њено" презиме. Не, то је презиме њеног оца...

mirko

pre 10 godina

Ja sam razgovarao sa svojom verenicom o tome posto cemo se uskoro vencati i oboje smo se slozili da je najbolje da ona uzme moje prezime a ja njeno.

RS

pre 10 godina

Zanimljiva razmisljanja procitah ovde... Nego mi jedno nije jasno, naime ako su zene ravnopravne samo ako zadrze svoje ili dodaju muzevo prezime, po istoj matrici razmisljanja dolazi se do zakljucka da i djeca iz takve zajednice moraju imati prezime i majke i oca... Zasto bi imala ocevo prezime, tu nema ravnopravnosti jer je valjda i majka ravnopravno ucestvovala (u najmanju ruku) u stvaranju poroda... Dakle majka je Martinovic a otac npr. Simic, oni imaju cerku koja se zove Maja Martinovic Simic, koja se uda za nekog Rakica i dobije Sanju Martinovic Simic Rakic, koja se dalje uda za izvjesnog Stankovica i rodi se Milica Martinovic Simic Rakic Stankovic... U medjuvremenu se zakonski odobravaju istopolni brakovi (svi smo ravnopravni jelte) i Milica se ozvanici svoju vezu sa Nevenom Bozic Gajic Magazin Stevic... One usvoje malu Minu koja postaje Mina Martinovic Simic Rakic Stankovic Bozic Gajic Magazin Stevic...

Biljana

pre 10 godina

"Stvarno mi je muka od ovih sto insistiraju na jednakosti, zbog nase razlicite biologije jednakost je ne moguca! Ali zato mozemo i moramo da budemo ravnopravni a ona se ogleda pre svega u postovanju nasih razlika bez omalozavanja i sputavanja u ostvarivanju potreba i muskarca i zene! Ako se boris za ravnopravnost polova onda ona mora biti u svim aspektima zivota a ne samo tamo gde tebi odgovara..."

Nisam promenila prezime. Muž mi nije papučar, ma što to bilo. Bušilica je alat koji ja držim u rukama, jer njega to ne zanima. Znam i da promenim akumulator i da skuvam ručak. Ravnopravna sam u svakom pogledu i nisam ničija svojina. Ante nešto reče o davanju žene mužu. E, mi smo se oboje dali našoj vezi. Ko kako i koliko ume. Kompromis održava vezu, a ne patrijarhat.

Ginna

pre 10 godina

ja sam uzela prezime od muža jer ga volim i dušom i telom i želim da mu pripadam!!! šalu na stranu ali želim sa njim da provedem ceo život i da se spojimo i prezimenom,to nam je u kulturi i istoriji ,čemu odbojnost,ja lično mislim da ga ne volite dovoljno,to jest da ste sebi mnogo bitne tako da će tu biti mnogo nesuglasica,jer u ljubavi se predaje, to što ste uzele prezime zbog dece(kako to ružno zvuči) mi dođe još gore nego da niste. drage žene volite svoje muževe svim srcem,predajte se u ljubavi i bićete mnogo srećnije(naravno sve ovo ima smisla samo ako se obostrano jako volite)

N

pre 10 godina

(Sasa, 15. septembar 2013 19:58)
Zadrzala sam svoje, jer sam u poslu po njemu bila prepoznatljiva, i uzela muzevljevo, jer sam htela da deca vide da smo i po prezimenu jedna porodica. Niti sam ja birala prezime kad sam se rodila, niti je sad mnogo bitno cije cu prezime nositi i to nema nikakve veze sa gospodstvinom i zapadom i slicnim baljezgarijama. Inace, je malo falilo da muz uzme moje prezime, a sve to zato sto nije shvatio salu.

dejan

pre 10 godina

Odem ja pre jedno godinu dana na grob svog cukun cukun cukun dede, negde iz 1720 godine. Dugo sam istrazivao i prvi put sam nasao, 100% siguran da je to to, a potrudio sam se svojski da dodjem do neceg nastarijeg postojanog od mog prezimena, od moje loze. Isto prezime ko ja danas. Pitam se, da je naprimer moja cukun cukun baka odlucila da zadrzi svoje prezime, da li bi ikad jasno mogao da utvrdim svoje porodicno stablo, sa oceve strane? Neko ce reci da to i nije tako vazno, drugi da se moze utvrditi i sa tom promenom, treci da nema razloga da ide po ocovoj liniji, vec po majcinoj. Mozda su svi ti ljudi u pravu, ali mislim da bi se tu izgubilo ono malo nekih korena za koje znamo i koje imamo.

Mim

pre 10 godina

Vaspitavana od oca konzervativca da je 'najnormalnije da zena uzme muzevljevo prezime'. Ratovala sa njim na tu temu u dvadesetima dok se nije stisao kada sam, otisavsi u inostranstvo izgradila karijeru (akademsku) pod devojackim prezimenom. Nije da bi njegovo misljenje ista promenilo ali bilo mi je drago sto je prestao da mi prebacuje (tada jos teoretsku) nameru da zadrzim svoje prezime. Karijera je itekako vazan razlog tome - i ne morate biti feministkinja niti pomodarka, pa ni karijeristkinja... jednostavno, moze vam se kao meni desiti da vam je karijera dosla pre ljubavi i da ste, cekajuci pravog, izgradili nesto pod jednim imenom. U mom slucaju u pitanju su bile akademske publikacije, istrazivacki projekti i izvestaji po kojima su me kolege i poslodavci prepoznavali i kontaktirali. Onda sam upoznala Njega. I odjednom mi cela ideja oko uzimanja/dodavanja njegovog prezimena nije delovala ni cudno ni strasno... tako se i zavrsilo. Udata srecno vec pet godina sa dodatim muzevljevim prezimenom (bez crtice) - u poslu koristim iskljucivo devojacko (sto je i dobro zbog privatnosti), privatno volim da se potpisem njegovim, svoje sam u potpisu skratila na jedno slovo ali je i dalje tu :)

Olga

pre 10 godina

Muž i ja smo se upoznali u belom svetu, na specijalizaciji. Bila sam veoma srećna kada sam videla da je tu još neko sa Balkana. On iz CG ja iz Srbije, oboje Petrović. Šta da vam kažem, njegova baba je napravila čitavo porodično stablo (moje i njegovo) da proveri da slučajno nismo rod. Bilo je i dvoje Jvanovića, ali oni se nisu "smuvali". I naravno da je bilo veoma komično na venčanju. Njegov kum je ostao bez teksta kada sam mu nekoliko dana pred venčanje rekla da zadržavam svoje prezime. Pravno gledano, ja sam zvanično uzela njegovo prezime. Da sam se drugačije prezivala, sigurno bih uzela prezime svog muža. Valjda sam tako vaspitana. Iako su sve snajke iz moje familije veoma uspešne, moderne i samosvesne, sve nose prezime svojih muževa. I nekako niko oko toga nije pravio dramu. Lično mislim da je to stvar izbora i dogovora između pratnera. Moja drugarica se udala za Francuza i tamo po zakonu ona zadržava svoje prezime i dodaje muževljevo.

bole

pre 10 godina

Istinska sreca svake zene je da porodom koji donese na svet ucini radost i sebi i coveku kojeg voli.Samim cinom prihvatanja prezimena ona preuzima obaveze i vlada se pravima koja jedna udata zena moze imati i jasno se vidi da nije vise djevojka.Ako joj se ne svidja prezime onda je trebala birati nekog drugog covjeka i neko drugo prezime i ostati neudata.Djeca nose ocevo prezime sa radoscu i ponose se svojom majkom i njenim rodom.Zasto bi smo menjali kad imamo toliko toga drugog klimavog u drustvu ostavimo barem nesto nedirnuto sto se kroz postojanje naseg naroda pokazalo kao ispravno.

ja

pre 10 godina

Ne !
To što su komentatori na ovu temu uglavnom muškarci , dovoljno govori o njihovom strahu, ali i poimanju žene i dece kao sopstvenom vlasništvu .
Navodno, sa dva prezimena nisu porodica. Odlično, zašto onda ne izaberu neko treće prezime, koje bi obeležavalo datu porodicu ( a ne muževljevu lozu )

ivan78bg

pre 10 godina

Neka svako odluci kako njemu odgovara.Moja zena je zadrzala svoje prezime dete ima moje prezime ako u buducnosti bude pitalo zashto je tako prosto je objasniti a i taj argument kako objasniti detetu je blago receno debilan:)@Deni B- "nosioci loze" kako rekoste teshko da mogu da budu zene sa strane genetike(kako rekoste jedino je sigurno ko je detetu majka a za oca se dokazuje?:) jer takodje x hromozom koji daje majka moze da potice od njenog oca ili njene majke to se mora dokazati dok
y hromozom se zna odakle dolazi zato i jesu ocevi bili" nosioci loze"....

Жена презиме мења ал ћуд никад :)

pre 10 godina

Свакој жени је тешко да се одвоји од свог презимена , али нађите себи дечка- сутра мужа да с поносом узмете његово презиме. Ја бих могла да набрајам данима разлоге због којим сам поносна што сам узела мужевљево презиме. Нисмо се венчали да бисмо се сутра разводили. Живот јесте непредвидив , али ћемо се борити и ако дође данас сутра до кризе да успемо да спасимо брак као што су то чинили и моји и његови родитељи. Нема бољег узора. Моја мајка је узела татино презиме и поносна је због тога. Моја свекрва је узела презиме мога свекра и такође је видим задовољну. Девојачка презимена с мајчиних страна се помињу скоро сваки дан и зна се од којих се потиче. Што се тиче мене а тако и мужа. Тако ће се знати и за нашу децу од којих сам ја , ко су мужевљеви и имаће деца једну здраву средину и јаке корене. Неће се губити као данас неколицина не знајући ко су и шта су сем девојачког презимена које им је као део идентитета. Побогу, наравно да смо се сродили с њим, али баша суштина сте ви саме , голе без имена и презимена оно што чини вас изнутра, а не на папиру. Мене су претешко ословљавали презименом , ретко ко ме звао именом сем укућана. И даље волим своје девојачко презиме и нисам га се одрекла , и сваки дан приметим наследне карактеристике оца и мајке. Само знам да ми се не би допало да је моја мајка оставила своје девојачко презиме и да није узела татино. Овако смо сви били и на папиру и пред другима а највише у наша четири зида једно - једна права здрава породица.ПОРОДИЦА НА ПРВО МЕСТО

Turci su nas unistili

pre 10 godina

@(Kolac isti, samo drugo pakovanje Odusevli ste me I nasmejali :)
Retko srecem one koju su zadrzale svoje prezime ,a da nisu javne licnosti. Ja bih svoje zadrzala ali Srbija je ovo brajko! Verovatno bih I svom ocu morala da objasnjavam
;0

Sofija

pre 10 godina

Konacno da ovo cujem jos od nekoga! "Pravljenje kovanice od prezimena? Odabir potpuno novog prezimena?"..Ali sam cula i kako muskarac daje komentar na to "ali kako bi se onda pratila loza?"...Da, izvini sto se ovako moze pratiti samo TVOJA loza...apsurd totalni...Volim svog momka, ali nikada ne bih promenila prezime, zbog dece bih volela da imamo isto, ali posto "novo zajednicko prezime" ocigledno u nasem glupom mentaliteu nije prihvatljivo, onda mi preostaje jedino da njegovo dodam na svoje...Ali kada bi svi samo malo razmislili... To je ipak jedna nova porodica, pa sto ne bi bilo i novo prezime...Kakve ja veze imam sa njegovim precima, roditeljima...

Wakawaka

pre 10 godina

Svako treba da uradi onako kako se oseca, i niko ih zbog toga ne treba osudjivati! Ja sam misljenja da ako sam se od rodjenja prezivala tako koko jesam, pa zasto bih to sada menjala, mogu samo da dodam, meni je to nekako logicno. Bila sam i ostala ista osoba samo sto sada zivotni prostor delim sa suprugom i ok, uzimam njegovo prezime ali i zadrzavam svoje. Sto se tice obicaja ne zanimaju me! Okolina takodje! Dovoljno je sto menjam mesto prebivalista i prilagodjavam se drugim osobama jos i da promenim ono sto je oduvek moje/ PREZIME , taman posla!

Deni B

pre 10 godina

Xa, xa, xa, xa... kakvi komentari. Ja sam zadrzala svoje prezime jer sam ja - ja, a neko drugi je neko drugi. Porodicu mog muza a i njega samog postujem mnogo vise nego one snajke koje su uzele to prezime. O tome niko kod nas i ne raspravlja niti se time bavi. Na kraju krajeva, maticarka je pitala i mene i mog muza kako ce se svako ponaosob prezivati, i mi smo odgovorili. Nema niko pravo da u moje ime odlucuje kako cu se ja zvati. Ali je presmesno kako neki ljudi u 21.veku primitivno razmisljaju i kazu da je to zbog loze i naslednika.... Pa koje loze, kada je jedino sigurno ko je majka detetu, a otac to moze da dokaze samo putem testa. Znaci, postenije je da majka bude taj stub i okosnica loze. Da se razumemo, ne mislim da dete treba da se preziva samo po majci, postenije bi bilo da bude neka kombinacija.

u prolazu

pre 10 godina

Ok, žena zadržala svoje prezime, deca nasledila očevo.
Majka: Tijana Petrović
Otac: Marko Nikolić
Ćerka: Ivana Nikolić
Sin: Milan Nikolić
Mama, a zašto smo mi Nikolići a ti Petrović?
Pa zato što sam ja, jelte, žena 21. veka i zato što je i Bijonse tako uradila... I kako će se osećati ta žena kada cela porodica nosi isto prezime sem nje? Kako će joj biti kada nema isto prezime sa svojom decom? Ima nečega i u uzimanju muževljevog prezimena...

Tijana

pre 10 godina

Ovde ima mnogo besmislenih komentara. Ne mogu da verujem da se ovakva rasprava vodi oko gluposti. Kao prvo, brak danas ne predstavlja isto sto i pre 100 godina,a drugo nemojte molim vas da pocinjete sa pricama da zena planira da ode samo zato sto nije uzela prezime svog muza. Besmisleno je raspravljati o tome. To sto se vecina ljudi ovde ponosi time sto neguje patrijarhalni duh i tradiciju ne znaci da je to ispravno i jedino resenje. Ne znam samo odakle nekima ideja da je to sto zena nije uzela prezime svog muza nepostovanje. Na ovu temu bih mogla da pisem do sutra, ali toliko od mene.

Shonke

pre 10 godina

@šta udaja stvarno menja?

Ako se o promeni tj. zadržavanju prezimena žene ne pregovara, o čemu onda treba da se pregovara kod prezimena dece? Kako se dolazi do kompromisa i kako bi se onda odredilo koje prezime će deca da nose? Jedno vaše a drugo muževljevo? Izvlačite iz bubnja?

Kolac isti, samo drugo pakovanje

pre 10 godina

Nemam nista protiv da zena zadrzi svoje prezime. U Kanadi se takvo pitanje uopste ne postavlja. Nekako se podrazumeva. Ima slucajeva i da zena uzme muzevo... Za obratno ne znam.

A koliko je kod nas (na Balkanu) jako patrijarhalno vaspitanje, pokazuje i ova - istinita - anegdota:

Kada smo zena i ja u Bgd "radili papire" za iseljenje u Kanadu, kazem svom ocu, Crnogorcini "po temelju":

- Snajki ce ti vratiti njeno devojacko prezime.
- A ti? - pita on sa cudjenjem.
Ja, oraspolozen njegovim zaprepastenjem, okrenem po crnogorski, pa velim:
- Pa... i ja ka' ona...
On, ne cekajuci da zavrsim, krsteci se, presudi srpskom modernom ekspresijom:
- E, prodana duso!
Kao da ga nisam cuo, nastavim:
- ... zadrzavam svoje.

Njemu vidno laknu.

A propo teme: u Bosni muskarca koji se zenidbom useli u kucu devojke (svoje zene) zovu "uljez" (uljegao je)

Slartibartfast

pre 10 godina

U Spaniji niko ne menja prezime a svi imaju po dva. Ako je zena Jelena Petrovic Jovanovic a muz Marko Nikolic Djordjevic dete se preziva Nikolic Petrovic, i svi zadovoljni.

ljilja

pre 10 godina

Brak je ugovor tako da se ne zamagljuju stvari. Kao i svaki ugoivor, to je saglasnost volja dve ugovorne strane, sto znaci kako im odgovara.
Hvala bogu i ovde na Balkanu se stvari mnenjaju tako da nesto sto je bilo pravilo u proslog generaciji to vise nije. Uvek ce biti ljudi koji su iz raznoraznih razloga tradicionalisti i konzervativni a i onih koji su liberalni i gledaju sustinu a ne skrivaju se iza forme.
Prezime i ime moze uvek da se promeni posle osamanaeste pa uz malo stpljenja i papirologije svako moze da ostvari ono sto zeli.

Marko

pre 10 godina

nikad ne zenite zenu koja hoce da sacuva prezime..Brak u startu osudjen na propast..Najosnovnija psihologija, ona hoce da ode (al verovatno nema bolje)..

mirko

pre 10 godina

Svako ima pravo da odabere kombinaciju koju želi.

Jedino sam prolazeći kroz život stekao averziju na žene koje imaju 2 prezimena. Zašto ? Ne znam, ali kad god bih poslovno trebao da sarađujem sa nekom ženom koja ima 2 prezimena ... nikada ništa nije moglo da se završi kako treba. Jednostavno, nikada nije moglo da dođe do dogovora sa kojim bi obe strane bile zadovoljne. One bi uvek insistirale da bude po njihovom i samo po njihovom što bi gotovo uvek dovodilo do raskida saradnje.

Novo-kralj-CG

pre 10 godina

Moja zena je morala da promijeni.Otisao sam korak dalje....to sam postavio kao uslov....a pri tome ona zna da je ja ne volim manje i da bi to bila mogucnost razdora.Jednostavno sto se mora,nije tesko.To je bar jasno,za ostale ne znam.E kukavče sinji,da prađed Milosav pokojni (nosilac ordena Nemanjica i medalje Obilica,licno darivanih od Kralja Nikole)vidi sta se danas dogadja.....da mu je ustati iz groba....

Pozdrav iz Crne Gore :)

moje,tvoje,nase

pre 10 godina

ja sam uzela suprugovo prezime kad sam se udala. On je rekao da sama odlucim i ja sam se opredelila za njegovo zbog dece, da bismo kao porodica imali jedno prezime. E onda se desilo da sam imala tezak porodjaj, gubila sam svest i u toj celoj frci dok su me hitno vodili u operacionu salu, valjda da bi utvrdili da li sam prisebna, pitali su me koji je datum, kako se zovem i ja sam rekla svoje ime i devojacko prezime! Valjda mi je toliko to bilo usadjeno u svest, 29 god sam ga nosila, da se u toj kriznoj situaciji javilo kao neka mantra koju sam ponavljala dok su me uspavljivali. Sve je to dobro proslo, zivot se nastavio a ja, evo, i dalje ne mogu da se otmem utisku da sam pogresila sto sam promenila prezime. Imam osecaj da sam izgubila identitet na neki nacin. Nek pokusaju sad svi muskarci da zanemare razloge kao sto su tradicija,loza i ostalo nabrojano i zamenite svoje prezime nekim drugim. Ponovite tu novu kovanicu nekoliko puta. Kakav je osecaj? Pa ne bas sjajan,zar ne?

anita

pre 10 godina

ne treba...samo stvara sebi dodatne komplikacije prilikom razvoda :)
iz ličnog iskustva...
p.s. jes da nije pitanje, ali zena ne treba uopšte da se udaje!

iva

pre 10 godina

Ne mislim da se uzimanjem muževljevog prezimena gubi na identitetu ili emancipovanosti. Najmanje to ima veze sa prezimenom ili, ako govorimo o struci, sa tim da li ću biti psihološkinja ili psiholog. Sve je to puka forma, treba raditi na sadržaju.
Uzeću muževljevo prezime, jer i dalje smatram da je on taj koji je "čuvar" porodice, iako je uloga žene najčešće (mada, nema pravila) zahtevnija.
Naravno, ovo je moj stav, podržavam i one koje se odluče na drugačije korake- treba svako da radi ono što ga čini srećnim. Samo mislim da se mnogo važnosti pridaje površnim stvarima, a zapostavlja se suština.

Гале

pre 10 godina

Предлажем соломонско решење, саставити презиме од слогова презимена оба супружника и направити хибридно, које не би нарушило интегритет било кога од брачних другова. Рецимо, Марић и Милићевић хибридизују у Марићевић.

kulturološkinja

pre 10 godina

Patrijarhalni i šovinistički komentari me nisu iznenadili, jer znam gde sam rođena i gde živim, ali svaki put mi pokvare dan. Samo zaželim da vas sretnem uživo i da popričamo na ovu temu, jer prepucavanje preko komentara nije produktivno.
Svi ste jako "porodični i tradicionalni", a u proteklih pola godine je preko 30 žena ubijeno od strane svojih muževa (koji su verovatno isto tako porodični muškarci koji brinu o "svojoj lozi"). Apsurd! Uostalom, na zapadu se više nego kod nas proklamuju porodične vrednosti, a primer za to su njihovi predsednici. Kod nas je Tadić imao nebrojeno vanbračne dece, razveo se, sve se zataškavalo, niko nikada nije njegovu ženu video. Dačić isto. Vučić razveden..i niko ga ne pita za porodicu. Jedino mučenik Nikolić paradira sa ženom, ali on je ionako smešna figura. Dakle, nemojte da se pravimo porodičnim svecima, kada to nismo!
Ja imam dva prezimena, svoje i muževo. I šta hoćete? To je moje pravo izbora, zar ne?! Pri tom, ja nosim prezime svoje bake, a ne dede. Nemam osećaj da sam prestala da budem deo svoje porodice, samo zato što sam formirala svoju novu. Bilo bi idealno da je i moj muž uzeo moje prezime, ali nije hteo i to je njegovo pravo izbora (utemeljeno u patrijarhatu, ali šta da mu radim).
Španci, Portugalci i cela Južna Amerika kao deca zadržavaju sva prezimena, majke, oca, baba, deda itd. I ne bune se. Imaju slobodu izbora koje će da koriste. Dakle, ta topla voda već postoji kao tradicija u velikom delu sveta i ne pravite od toga bauk!

dragan

pre 10 godina

@Andjela: A što mora neko da se pita? U našoj kući se "pitamo" oboje. Vremenom, kad je sve postalo baš opušteno, shvatio sam da mi nije važno koje su boje zidovi u stanu i da mi nije bitno šta će od ukrasa stajati na policama. Tu se moja žena pita. A ona se vrlo malo pita oko npr. kupovine novih felni za auto ili računara. Nije joj vredno vremena. I - harmonija:) Kad se neko eksluzivno "pita" - nema tu sreće Andjela...

sofronije

pre 10 godina

Vrlo jasna i prosta stvar koju takve zene ne vide je da su njihove majke i babe uzele prezimena njihovih oceva i deda, i one se ne bi tako prezivale kako se prezivaju da nije tih muskaraca i takvih obicaja. Dakle nosite musko prezime u svakom slucaju, ne vidim sto bi se sada pravio problem.

mia

pre 10 godina

Koja je poenta uzimanja suprugovog prezimena, ili uopšte braka? Mnogi ne znaju, razlika između bračne i vanbračne zajednice je da u slučaju partnerove smrti vanbračni supružnik ne nasleđuje ništa, ako imaju decu to nije ni bitno ionako deca nasleđuju, a u slučaju razvoda poštedeće vas silnih peripetija i jednog od najbolnijih iskustava u životu.
(oguz, 15. septembar 2013 22:22)

Bracna i vanbracna zajednica su izjednacene pred zakonom tako da ovaj arguemnt ne stoji. Svima treba dati izbor koje ce ime i prezime da nose u zivotu.

Imala sam drugaricu koja se zaljubila, udala ubrzo, promenila prezime tako sto je prvo stavila muzevljevo pa svoje prezime iz postovanja, ljubavi... razveli su se posle nepunih godinu dana, ona posle ponovo menjala svoja dokumenta. Jos uvek se secam kako je sa ljubavlju i ponosom obrazlagala svoju odluku o promeni prezimena.Imaju sina koji nosi ocevo prezime, otac ga je mozda video jedanput ili dvaput u zivotu, njega je odgajio i vaspitao sa puno ljubavi drugi covek koji je sjajan lik. Drugarica se posle desetak godina udala za tog coveka, zadrzala je ovoga puta svoje prezime. Zive vec 25 godina u slozi i ljubavi, nezavisno od prezimena...

Jovancha

pre 10 godina

Moje razmisljanje: apsolutno pravo zene da zadrzi prezime. Ali, imam problem sa dodavanjem drugog jer je to po mom skromnom misljenju izjava za javnost: udala sam se ali ja sam glavna u kuci. E, sa mojim prezimenom takve izjave neces da dajes.
(Btw, supruga je uzela moje, nit sam je terao, nit insistirao)

Jelena

pre 10 godina

Toliko o tome da žena treba da bude stub porodice... Pametni ljudi su govorili da previse slobode nikome nije donelo dobro. A danas je pojam prava za žene pogrešno protumačen: umesto da se za njih bore one žene koje su zaista potlačene, imamo žene kojima ništa ne fali, već hoće da se izjednače sa muškarcima. A to nije normalno ni prirodno. Žena treba da bude žena, deo porodice I stub porodice. Ali prihvatajući zapadnu kulturu, raspada nam se porodica, žene jure karijeru, samostalnost, blistaju u svojim pravima, dok jednog dana ne ostare u nekom penthausu, sa mačkom ili kučetom, kome mogu da ostave celo svoje bogatstvo... Ili sa svojom gej drugaricom. ako je ne ostavi, u međuvremenu, jer sinapse koje vežu muškarca I ženu nisu toliko jake u drugim odnosima, možete se zavaravati koliko hoćete.
Prezime govori o tvojoj pripadnosti ili poreklu. Nema ništa lepše od toga da si deo nečega, deo tima koji se zove porodica. Nekima treba vremena da to shvate, a neki, na žalost, to nikada ne shvate. Zašto se fudbalski klub ne bi zvao po imenima igrača? Pa oni su najbitniji, valjda?! Da, ali oni su TIM, I sve je lakše kad si deo tima. Nekada je I teže, ali to je lepota života...

Dzoni

pre 10 godina

To je totalno nebitno ko će čije prezime da nosi, žena i ja smo zadržali svoja prezimena, ali zbog nesposobnosti države i njene administracije moramo da imamo ista prezimena zbog dece, jer svaki događaj (eksurzija, izleti, izlazak iz zemlje, i ostalo) traže potvrdu oba roditelja, overa košta naravno u opštini svaki put, totalno kretenska država. .

MARIJANA

pre 10 godina

Ne,naročito ako je sve postigla sa svojim,šta će joj njegovo prezime. Još mora da plati menjanje papira,i u slučaju razvoda opat da menja.Mislim da je to nepotreban trošak,čovek treba biti ekonomičan.

Stanko

pre 10 godina

Ove sto tvrde da ne bi uzele muzevljevo prezime sve do jedne bi prihvatile isto bez zadrzavanja njihovog ali da se muz preziva Rokfeler, Miskovic, Kostic, Abramovic ili neki drugi bogatas odnosno moze i neki plemic iz UK, Danske, Holandije...

Vesna

pre 10 godina

Stvar izbora. Kako se ljudi dogovore. Isto je i za decu. Po cemu deca treba da nose samo ocevo prezime. Roditelji su potpuni jednaki i ravnopravni. Cela prica sa promenom prezimena zene kada se uda je jedna sovinisticka prica balkanskih muskaraca slabica. Tajno prizeljkivanje da zena uzme njihovo prezime zene kada udje u brak pokazuje elemenat njegove svojine nad njom. Nijedan to nece priznati ali u dubini duse tako misle. Ukoliko to zena ne uradi, oni za okolinu postaju slabici jer ni to nisu mogli da obezbede. A bogme i zene to rade iz raznoraznih razloga, veoma cesto iz drustvene koristi ili pokazivanja statusa da je udata. Jedina dobra stvar je sto dete moze kada napuni 18 godina da promeni i ime i prezime.

mikin

pre 10 godina

"Zaista ne postoji ni jedan dobar razlog zašto neki momak ne bi mogao da uzme prezime svoje buduće žene, osim činjenice da društvo to možda ne bi odobrilo."
---------------------
Sve vise sam ubedjen da je DRUSTVO TRULO DO SRZI. "društvo to možda ne bi odobrilo." .... a odobrilo je istospolne brakove ... ali ne bi dozvolilo da muskarac uzme zenino prezime ?!?! Drustvu bi trebalo oduzeti pravo odlucivanja bas kao i umobolnim osobama!

Misli pre no sto odvalis

pre 10 godina

Dakle : deca nose kombinovana prezimena (Savic-Tosic).

Po istom pravu, bracni partneri dece nosice svoja kombinovana prezimena (Peric-Ivanovic).

Potom ce njihovi potomci nositi kombinovana prezimena (Savic-Tosic-Peric-Ivanovic).

I udati/ozeniti se nekim sa jednakom kombinacijom. Sto znaci da bi prabaka Peric cupkala na kolenu potencijalnog Aljosu Savic Tosic Peric Ivanovic Markovic Hadzi-Jeremic Stenli Dobrivojevica.

Da li vidite poentu uzimanja prezimena? Ako nece zena, onda makar moraju deca.
P.S. Ne znam da li ste svesni koliko slepo branite Legiju, on je prezime Lukovic uzeo od svoje zene.

lale

pre 10 godina

Stvarno mi je muka od ovih sto insistiraju na jednakosti, zbog nase razlicite biologije jednakost je ne moguca! Ali zato mozemo i moramo da budemo ravnopravni a ona se ogleda pre svega u postovanju nasih razlika bez omalozavanja i sputavanja u ostvarivanju potreba i muskarca i zene! Ako se boris za ravnopravnost polova onda ona mora biti u svim aspektima zivota a ne samo tamo gde tebi odgovara...

Aleksandra

pre 10 godina

Ovaj tekst je, izgleda, pročitalo više muškaraca nego žena, jer su njihovi komentari brooojni... :) I uglavnom su se uzrujali :)

21 VEK

pre 10 godina

@draganica
Ti još uvek nisi shvatila da smo ušli u drugu dekadu 21 veka i da ne bi trebao da postoji primitivizam da je brak "divlji" ako dvoje ljudi žive zajedno, a nisu venčani pa čak imaju i decu.
Žalosno je da tako razmišlja jedan takozvani "prosvetni" radnik koji izgleda nema ni osnovne kulture ponete i stečene kod kuće. Uticaju takvih prosvetnih radnika su izložena naša deca dok su u školi.

Ante

pre 10 godina

Ako ti se ne mijenja prezime onda nisi spremna ni na brak, jer se u braku dajes svom muzu i postajes njegova zena do kraja zivota, nista tu nije sporno, moja zena nije ni nacinjala tu temu..

dragan

pre 10 godina

A moja supruga i ja nismo urbani, potpuno smo out i ljakse jer nismo seli i razmatrali slučaj Bijonse i Džej Zija prilikom planiranja zajedničkog života?:) A umesto što smo završavali tamo neke tehničke fakultete trebalo je da postanemo megatrend menadžer direktor JP i grand pevaljka? Nije mi jasno zašto moramo gubiti vreme na preispitivanje apsolutno svega što postoji na svetu. Ok, da mi je tadašnja devojka rekla da želi da zadrži prezime, naravno da ne bih imao ništa protiv. Ali zašto smo u obavezi da budemo sve suprotno od svojih roditelja, baba, deda itd? Konkretno u ovoj našoj prćiji te (retrogradne) babe i dede su izgradile jednu potpuno razrušenu zemlju i kulturološki napravili takav iskorak da ih nikako u stvarnim, važnim dostignućima ne možemo sustići.

Amos

pre 10 godina

@Andjela, zelim ti da te ti "pokretni osemenjivaci" nikad ne uznemire u zivotu! Ti si na toliko visokom stepenu razvoja da mozes da se razmnozavas zelenim zivicima.
Ili mozda nauka uznapreduje pa ces moci nekako sama sebe da oplodis i tako dobijes 100% cisto potomstvo, tj klonove.

Inace, sto se mene tice, nek se zove kako ko hoce, samo nek se prvo dogovore oko toga.

Jelena

pre 10 godina

Kada sam se udavala, pitala sam oca šta da radim po pitanju prezimena?
Otac mi je rekao da bi, kao otac, želeo da zadržim svoje prezime, ali da mi kao muškarac savetuje da uzmem muževljevo prezime. Nemam ni braće, ni sestara.
Poslušala sam ga i nije mi žao. Ništa od svoje osobenosti nisam izgubila. Naprotiv, moja ličnost se i dalje razvija.
Brak nije ugovor na papiru. Brak je anatomska, organska i duhovna zajednica muža i žene, a patrijarhat nije đavo kojeg bi se trebalo odreći.
Ne mogu ovde da se predstavljam, ali mogu da kažem da uspešno dovodim u sklad sopstvenu emanacipaciju i obaveze prema porodici, suprugu i deci.
Ne sviđa mi se primer glamuroznog braka koji je naveden u tekstu.

Bane 69

pre 10 godina

Nije sporno da su žena i muž ravnopravni, odnosno da imaju ista prava, ali isto prezime , po meni, označava i pripadnost istoj porodici. Odakle strah da se odrekne nečeg ličnog zarad formiranja jedne zajednice . Zašto bi neko tako rezervisano ulazio u brak? Kad si u jednom timu, u redu je da imaš dres kao i ostali. I zbog ostalih u timu i zbog ostalih van tima.

A sta to udaja stvarno menja?

pre 10 godina

GRKINJE ne menjaju prezimena, pa su zive, a ja jesan SRETNO NEUDATA u 60. godini, ali sam oduvek smatrala, a i danas smatram da ZENA NE TREBA DA PROMENI PREZIME ni pod kojim uslovima, a narocito ne zbog udaje. Naime, ako si recimo 25-30 godina bila "ta i ta", zasto bi sad odjednom bila neka druga, jer si se jel'te udala - sto realno nista nece promeniti u tvom zivotu, sem sto ces imati vise problema i obaveza?
Takodje mislim da u vezi ili u braku obavezno treba da postoje "moje", "tvoje" i "nase" pare sa definisanim nacinima potrosnje "nasih" para.
Isto to stoji i za imovinu, ali ne na papiru - mada u zemlji Papazjaniji ni to nije obicaj, nego STVARNO.
Sto se prezimena dece tice, tu vec moze da se pregovara, jer su "dupla" prezimena jednostavno neprakticna, pa eto prilike da se obe strane STVARNO ukljuce u razmisljanje o tome gde su, sta su i sta se STVARNO desava.

Goran

pre 10 godina

@bane 69 Sledeći tvoju logiku da se treba odreći ličnog zarad kolektivnog, znači da bi bilo ok da se ti odrekneš svog prezimena i prihvatiš ženino kao kolektivno. Da li si na to spreman? Tekst lepo govori da treba prihvatiti novo, samo je pitanje šta je to novo i ko treba da se odriče i prihvata. Zašto su to u Srbiji uvek žene?

daki

pre 10 godina

Moja supruga je pre braka imala isto prezime kao i ja. Na venčanju, kada je matičar pitao čije ćete prezime nositi u braku, svi su se smejali sa pitanjem kakve to veze ima kad je isto. Supruga je uzela moje, jer kada smo zakazivali venčanje matičar je rekao da ima nekih pravnih začkoljica i da je bolje da uzme moje prezime. Sad nosi isto prezime kao i pre braka, ali pravno gledano nosi moje.

Joca 011

pre 10 godina

Zapadna kultura i tretman braka i porodičnih odnosa razlikuje se od našeg. Nije bolji i ne treba ga preslikavati. Naša, srpska osobenost je i slavljenje porodične slave, gde se kaže da npr. Arsenovići slave Sv. Joakima i Anu, i po tom povezivanju prezimena i slave se mogu prepoznati ili otkriti porodični i krvni koreni. I ovo, po mom mišljenju jeste argument da i supružnici i deca treba da imaju isto prezime.
.

drvobradi

pre 10 godina

"oboje su zakonski promenili prezimena u Karter-Nouls, stvorivši tako porodičnu jedinicu"
Ja bih pre rekao da su imali neko spajanje kompanija.

t

pre 10 godina

Ako uopšte budem u situaciji da zasnivam porodicu sa takvom ženom, ili će nositi moje prezime ili će nastaviti da nosi njeno. To je izbor.

draganica

pre 10 godina

Što se mene tiče, nisam uopšte razmišljala da li da promenim prezime, jer sam podrazumevala da ću uzeti muževljevo. Zašto? Zato što vodim đačku dokumentaciju i kod mojih đaka, kada u izvodu naiđete na majčino devojačko prezime, to uvek znači da roditelji nisu venčani, odnosno, da žive u divljem braku. Radi se o seoskoj sredini, kada devojčica od 15 godina pobegne od roditelja da se uda, mora da čeka 18 godina da bi se zakonski venčali, a tada obično i zaborave. To mi je uvek delovalo tužno i strašno, ceo život živiš kao stranac u sopstvenom braku i, kažem, nisam se uopšte premišljala iako muž i ja nikada o tome nismo ni razgovarali, prepustio je tu odluku meni. Nekako mi je uvek delovalo da uzimanjem njegovog prezimena ne ulazim u njegovu porodicu, već započinjemo svoju (u kojoj svi članovi, uključujući i decu) imaju isto prezime, pa ako mora da bude njegovo, neka bude njegovo.
Nemojte se zavaravati da ćete neuzimanjem prezimena poštedeti sebe šaltera. Prvo što morate promeniti u ličnoj karti kada se udate je adresa. Daleko mi je bilo mučnije kada je svekar morao da me uzme za ruku, kao kuče i odvede u SUP da da izjavu da ću živeti u njegovoj kući (jer je on zidao i vodi se na njegovo ime) sa njegovim sinom. Pa valjda se to podrazumeva! Pri tom, niko nije pitao mog muža, njegovog sina, za izjavu, nego mog svekra, kao da se za njega udajem! E to mi je bilo poniženje najveće od svih.

maajaaa

pre 10 godina

Pridodala sam mom prezimenu muževljevo, moje dugačko, njegovo kratko. Razlog,moje internacionalno ime i njegovo inostrano prezime ne bi oslikavalo moju nacionalnu pripadnost, pa ja rodoljubivo zadržah i svoje sa IĆ. E onda kreće potpisivanje, prvo duže, onde skraćeno, onda moje ime i prezime (devojačko) svedoh na slovo a muževljevo prezime celo, kratko je , jel te. I onda, jedan dan, dolazi moj sin od 4 god. i kaže "Ja se prezivam..." pa reče moja oba prezimena. Onda krene objašnjavanje kako se ko preziva i da je to nebitno...u suštini vremenom sam počela da se pretstavljam imenom i muževljevim prezimenom, postalo mi čak i simpatično. Drago mi je kada našu porodicu identifikuju tim jednim imenom, čije god je...volim kada je jedno. Sad, možete reći da sam odstupila od svog "bazičnog" identiteta, al ja se držim onoga "Zovi me i Lonče, al nemoj da me razbiješ" :-)

Bane NS

pre 10 godina

Ja se ženim za mesec dana, i pravo da vam kažem toliko mi je glava opterećena nekim stvarima o kojima treba povesti računa da bi sve bilo organizovano kako treba da sam na taj detalj potpuno zaboravio. Ali naravno uvek se nađe u okolini neki dušebrižnik kome je to nezaobilazno pitanje i koji me na to poceti :)! Konkretno, kod mene je slučaj takav da sa moje strane to niko nije pitao niti o tome razmišlja, sa njene strane se vrši pritisak da zadrži svoje, ne može mama da se pomiri da joj ćerka odlazi. Naravno ova moja je oterala gde treba uz pitanje što je onda ona uzela prezime njenog tate...i završila priču. Meni lično je svejedno, i to što kažu sve je stvar dogovora, bitno je i kako se dogovaraš, da li je to kroz neki smeh u kome je oboma svejedno ili su to teški poslovni pregovori u kojima svako čuva svoj ponos, interes i integritet pa prave komromis. Recimo jedan dan uzela moja žena pa ispisala sadašnje svoje podatke, ime, prezime, adresu, pa pored podatke kada se uda, ime, novo prezime, novu adresu, pa počela da se smeje iz sveg glasa, kaže pa Bog te ostaće mi samo ime. Niko ne zna šta će biti i šta nosi dan a šta nosi noć, ali ako ti već od prvog dana nešto pregovaraš, kalkulišeš, ograđuješ se....ne znam, valjda se treba opustiti, voleti, poštovati, smejati....a dokumenta je najlakše promeniti. Ja sam pre neki dan izgubio pasoš pa eto opet moram da se drndam po šalterima a ništa ne menjam...

Andjela

pre 10 godina

Naravno da ne treba da promeni prezime, sta vise, deca treba
da nose majcino prezime uvek, jer ih ona radja i donosi na svet.
Ne razumem toliku vaznost pokretnih osemenivaca koji su sebi dali
za pravo.

Dakle, zamislite jedan dan svet da je zena na vrhu pijedestala,
da je njeno prezime vazno, njene majke i svih majki. Zamislite
svet gde se muskarac nista ne pita...

Nikada ratova ne bi bilo...

pedja

pre 10 godina

Menjanje prezimena,stari institut koji podseca na vremena kad je zena padala pod vlast muza... Mozda malo delikatno pitanje, ali to je sad sve vezano za nase obicaje i tradiciju, mada naravno zena o tome treba da odlucuje,a mi muskarci nemamo prava da se ljutimo zbog odluke... Inace,sve je vise zena koje muzevljevo prezime dodaju svojem, i to je nekako mnogo pismenija stvar i na papiru izgleda nekako mocno.

marko

pre 10 godina

Ne treba ni da menja prezime, ne mora ni da se udaje, ne mora ni da ima decu a neka se onda i muškarci međusobno žene i tako ćemo ispoštovati sve. Najbolje tako i h-lobi srećan a sve su nam babe i dede na ulicama, sve manje Slovenaca u Sloveniji u Evropi isto ali pobogu ispoštovami smo sve sem prirode što će nam se obiti o glavu.

tomkarlo

pre 10 godina

Prezime je oznaka koja upućuje na to kojoj porodici, rodu i sl. pripadaš i uvedeno je ne tako davno da bi država mogla da "vodi" računa o nama. Hiljade generacija ljudi su živeli bez prezimena, a uskoro će to biti opet - ne treba ti prezime jer ćeš biti identifikovan sa JMBG jer je to za državu jednostavnije.

gnesh

pre 10 godina

Vidite MUSKARCI, kako ste pametni! Svi lepo kazu, pa boze neka zena bira da li ce uzeti moje ili zadrati svoje ili i jedno i drugo.. A ZASTO gospodo vi ne birate? Zasto zena ne zadrzava svoje a vi treba da menjate? Aha, tek sad viditi kako je!!! btw i ja sam muskarac i imam verenicu i ozenicu se jednog dana ali ako vec postujemo zene, hajde da oboje odlucujemo a ne samo: pa boze neka bira! TI BIRAJ! Zene su zakon, ne mozemo bez njih i obozavamo ih, zene samo napred dok ne uspostavite jednakost!

Aleksandra

pre 10 godina

Moj muž je tek posle venčanja shvatio da je bilo budalasto s njegove strane što mi nije dozvolio da svom prezimenu dodam njegovo, a meni je sasvim prirodno da žena svom prezimenu doda muževljevo, jer se na taj način vidi iz koje porodice potiče i u koju je porodicu ušla. Moja želja da zadržim svoje prezime bila je uzrokovana emotivnim razlozima, a nije bio feministički hir, i ti razlozi su važniji od mačoističkih fazona, jer iza zabrane svakog muškaraca, vezane za ženino devojačko prezime, krije se muška sujeta, samo što muškarci, uglavnom, ne žele to da priznaju. U našem društvu, žene su u većini slučajeva primorane da uzmu muževo prezime, a primorava ih mogućnost osude i nerazumevanje budućeg supruga.

marko

pre 10 godina

Ne treba ni da menja prezime, ne mora ni da se udaje, ne mora ni da ima decu a neka se onda i muškarci međusobno žene i tako ćemo ispoštovati sve. Najbolje tako i h-lobi srećan a sve su nam babe i dede na ulicama, sve manje Slovenaca u Sloveniji u Evropi isto ali pobogu ispoštovami smo sve sem prirode što će nam se obiti o glavu.

Tassadar

pre 10 godina

Koliko papučića na metru kvadratnom ......
A tek koliko kvazi "girl power" latentnih feministkinja.....
Hahahahahaha... a većina upravo nosi očevo prezime, sem ako im je i otac bio i jeste papuča....

ponizni

pre 10 godina

Ljudi, dajte zenama SVA prava (koja god da su ona koja im fale), sve poluge vlasti, ma sve sve sve .... samo da budu zadovoljene i neugrozene...i da se sledeceg jutra probude UZASNUTE jer ne postoji problem za koji bi se tog dana uhvatile, ne postoji NAREDNI dezurni krivac za sve njihove probleme...a mi mozemo KONACNO odahnuti i ziveti potpuno slobodno

DrC

pre 10 godina

Kada sam se udala, na svoje devojacko prezime dodala sam suprugovo prezime. Zasto? Zato sto sam htela da imam prezimena dva muskarca koji mi najvise znace u zivotu - otac i suprug.

vole me jer sam stoka

pre 10 godina

Je li mala,jel bi ti da zadrzis svoje prezime?

Ajd se lepo vrati kod tate i mame.
(Lalegator, 15. septembar 2013 21:30)



Sustinski se slazem u potpunosti. Samo sto nece kod mame, ona je "uspesna, slobodna i nezavisna", kad tu nadjes bravu mozes da joj radis sta hoces

Ana

pre 10 godina

Dečko i ja imaćemo 3 opcije kad se budemo vencavali. Ili ce on zadrzati svoje a ja svoje, ili cemo izmisliti novo (najverovatnije Stevanovic, po pesniku Stevanu Raickovicu koga oboje volimo). Drugarica je udata za Italijana i tamo njeno dvoje dece nosi jednako oba prezimena (i od oca i od majke). Drugarica koja je udata ovde u Srbiji, zadržala je svoje a njeno dete nosi samo očevo prezime; da bi na aerodromu negde u Španiji sama sa detetom poludela od kontrole zbog razlicitih prezimena.

cvexi

pre 10 godina

Mislim da je "visak papirologije" besmisleno opravdanje kako bi se izbegla promena prezimena. Ako je papirologija problem, onda zasto se udavati, vencavati, sta god... i brak je danas "prevazidjen".
Govorite kako vas niko nece nagovoriti da menjate prezime, a ovde namecete stav da ne treba menjati prezime, sta se to bilo koga ovde uopste tice, da li ova tema ima smisla... "live and let live".

Sercan

pre 10 godina

Ova tema je "danas" posebno vruca u mojoj familiji obzirom da sam mojima saopstio da cu uzeti prezime svoje buduce supruge. Mama me od tada kada se cujemo Skajpom, telefonom ili u porukama zove "pisuljo".
Razlog ovakvoj mojoj odluci je visestruk, prvo jako puno problema sa izgovorom moga prezimena imaju ovi "Englezi", drugi razlog je vinarija koju smo vec preuzeli od njenog oca nosi njihovo prezime. Neko bi mozda rekao novac me naterao na to (moja familija se vec izjasnila tako), ali i ja imam dobru firmu koja super posluje. Doneo sam ovu odluku sam, moja verenica je bila u cudu kada sam joj rekao jer je ocekivala da ona promeni prezime. Objasnio sam joj ovako, da ce deca ako Bog da naslediti tu firmu koja nosi njihovo prezime, imace tradiciju iza sebe. Kako je meni jako vazno da budu krsteni u pravoslavnoj crkvi tako cemo uraditi i zadrzati deo moje tradicije. Ona je dala jos jedan konstruktivan predlog koji cemo razmatrati kada dodje vreme, a to je da deca dobiju srednje prezime, obzirom da se to ovde praktikuje i da im damo ili moje ime ili prezime kao srednje.
Tako smo mi resili barikade u nasim glavama, mada mislim da ih nismo ni imali, i 100% sam za to da porodica nosi jedno prezime.

Jovanka

pre 10 godina

"Дакле, постоји ВЕОМА добар разлог зашто неке ствари стотинама или хиљадама година добро функционишу."
Postoji veoma dobar razlog, istina. Razlog zxasto stvari hiljadama godina dobro funkcionisu - za muskarce!
Mozda mislite da je tema nebitna i da smo sad moderno drustvo gde su polovi jednaki, ali nisu. I zaista je nekad tesko nama zenama, upravo oko ovih sitnih stvari, sto ne nailazimo na razumevanje u drustvu. Kad muski nece da se druze sa nama, iako neke od nas vise vole kosarku nego sminku, pa unazad do srednjoskolskih dana, kad neke od nas vise vole igrice nego pracenje mode, pa unapred do posla, kad neko zaista ima niza ocekivanja samo zato sto ste zensko. Naravno, ne pomaze sto vecina zena podlegne pod uticaj zenskih casopisa koji im namecu da moraju biti nasminkane i naperlitane, pa tek onda obrazovane. :(

A za one koji se dice tome kako su brakovi ranije duze trajali... Da, jer je bila sramota da iko ode iz braka. Bilo muz bilo zena. Pa cak i ako, na primer, muz ubija boga u zeni svako vece posle kafane. Ili ako zena vara muza. Ima ponesto i u romanticnim komedijama i vecim ocekivanjima, ali bar svako ima slobodu izbora u zivotu.

oldfashioned

pre 10 godina

Odavno se vec zna zasto je uzimano muzevljevo prezime i to je veoma stara tradicija u skoro svim kulturama... no, ipak dokone feministkinje u nedostatku kretivnosti, ili iz puke dosade, pisu ovakve tekstove, kivni na samo postojanje muske populacije, stvarajuci jos veci jaz i eventualni rivalitet medju njima, a u cilju nekakve ravnopravnosti (kao da je nema)... Naravno da nije obaveza i naravno da svaka zena ima pravo na izbor prezimena kada se udaje... Nekada je zeni bila cast da uzme muzevljevo prezime (hvala Bogu jos uvek poznajem takve zene)... danas je stvar polemike nadobudnih feministkinja koje kao da zavide, neshvatajuci uopste koliko ih je ta njihova "emancipacija" unakazila kao "zenu"...

Tuzan tekst...

dido

pre 10 godina

pa nije to bas tako nakaradno na zapadu. to su samo price. zivio sam 15 godina na zapadu u vise zemalja i vjerujte mi uzimaju zene muzevo prezime. jedanput sam zvao zenu u ljudskim resursima i zvala se ako se ne varam suzanne mohamed i ja onako sumnjicav i s predrasudama ocekujem neki izgovor bog zna kakav kad ono rodjena londonka!!! najljepsi i najcistiji izgovor!

meni je to dokaz da voli muza i da nema komplekse....izreda njemice, engleskinje itd uzmu ova nasa -VIC prezimena.

Sandra002

pre 10 godina

Ja sam na svoje dodala njegovo, on je zadrzao svoje, a nasa deca nose oba prezimena, mislim da je to fer. On bi uzeo moje, ali nije znao kako da to objasni ocu

Snajperista No1

pre 10 godina

E moji nestabilni muskarci najlakse je predati se i reci neka zadrzi ona svoje,borite se za ono sto mislite ato je da zena naravno treba da prihvati prezime muza, da se za 1% zna koje vodja,lider porodice ko odlucuje kad je najteze i najpotrebnije u svim stresnim trenucima. Ne vama je lakse da kazete ma neka zadrzi ona svoje. Danas zene i ne mogu da se oslone na muskarce. A sad lupajte minuse. samo prave zene ce razumeti ovo,ustvari razumeju. Pozzdrav.

zensko

pre 10 godina

koji seljacki mentalitet....kakve veze prezime ima sa ljubavlju....( to za one koji kazu ako neces moje prezime vrati se kuci....i gdje je tu ljubav) pa ne udajem se zbog prezimena, nije mi muz princ ili sl. Zivim i udala sam se u Italiji, ne postoji uzimanje muzevljevog prezimena, imam svoje s kojim sam se rodila i s kojim cu umrijeti i na koje sam ponosna, to je dio mene i mog oca...Cemu sve to, ako se udam 5 puta, znaci 5 puta moram da mijenjam prezime, pa ko sam ja onda, dosta vise tog muskog sovinizma....

osoba_21_veka

pre 10 godina

Boooze, pa zar to nije davno prevazidjeno? Ne mislim samo na prezime, mislim na brak kao instituciju. Gubitak slobode, jel te, ko je spreman da to tolerise i u zamenu za sta? Nismo valjda u srednjem veku. Devojka danas treba da se koncentrise na karijeru i shoping, sve ostalo su sitnice.

Uzicanka

pre 10 godina

U Kini je to regulisano zakonom: svi zadrzavaju svoje prezime sa kojim su upisani po rodjenju.Dakle zena udajom ne menja prezime...

Batmanić

pre 10 godina

Od srpskih prezimena koja se završavaju na ić 99% ima za koren neko muško ime. Dakle, skoro svi koji se prezivaju na ić dobili su prezime prema nekom Jovanu, Mirku, Petru itd. Većina srpskih prezimena je u korenu muška. I šta sad?

N2

pre 10 godina

Ozenio bih svoju zenu i da nije uzela moje prezime, to jednostavno nije kljucno, ali mi je jako drago da jeste. Muskarci i zene nisu isti i ne treba ih ravnjati u svemu. Uzimanje muskarcevog prezimena je kulturoloska norma stara verovatno vise vekova ako ne i duze. Razumem da za zenu ovo moze biti neprakticno, ali ima drugih stvari u kojima su resenja manje pogodna po muskarca. Mozda su nase babe koje sebi nisu postavljale ovakva pitanja bile srecnije od danasnjih dama. A biti srecan je vaznije nego biti svoj, uspesan u poslu, ponosan i nezavisan.

Svevladovic

pre 10 godina

Ja bih da zadrzim svoje...Volim to prezime i svog dedu od cijeg imena je poteklo.
(Korisnica, 15. septembar 2013 22:08)

A zasto deda nije uzeo babino prezime?

Ivana

pre 10 godina

@Tekelija, to što biste Vi i vaše dete imali dva prezimena, ne znači da bi dete, kad odraste, to prezime i zadržalo.
Dakle, Vaše dete, može da promeni svoje prezime kad postane punoletno (kao što može i svoje ime), a može i kad se bude venčavalo sa svojom partnerkom/partnerom. U svakom slučaju, na njemu je da izabere, baš kao što ste izabrali i Vi, nemojte bespotrebno da racionalizujete vaše šovinističke stavove kojima mesta nema. Sve se to da rešiti, nemojte praviti problem gde ga nema.

Marko

pre 10 godina

Argument o Bijonse i Džej Ziju ne pije vodu... OK, njihova deca će biti Karter-Nouls, a šta će se desiti ako se ožene/udaju za nekoga ko je Smit-Džouns, treba li sledeća generacija onda tom logikom da bude Karter-Nouls-Smit-Džouns, pa onda da svaka sledeće generacija geometrijskom progresijom ima sve duže i besmislenije prezime?

Budalaština...

Žena ima pravo da zadrži svoje prezime, može da preuzme muževljevo ili da ih iskombinuje, onako kako želi. Isto važi i za muža. To je tekovina ravnopravnosti među polovima. Sve ostalo su prazna naklapanja...

Dejan

pre 10 godina

Ili nek zadrži svoje ili nek uzme moje, mislim ja ću sigurno da zadržim svoje kad se budem venčao; njeno pa moje ili moje pa njeno sa ili bez crtice - NE MOŽE, meni je to jedno od najglupljih rezultata emancipacije žena.
Inače, ko misli da je za porodicu mnogo nešto bitno da svi imaju isto prezime, taj i ne zna šta je to brak i porodica.

advanced maco-feminista

pre 10 godina

koliko su ljudi spremni da komplikuju oko nebitnih stvari. svako treba da zadrzi svoje prezime jer je to deo njegovog identiteta. svaki moj saborac macista koji misli drugacije, neka prvo razmisli kako bi njemu bilo da treba da uzme neko drugo prezime, nebitno koliko voleo tu osobu.

sto se tice dece i ovih gluposti kako ce imati sedam prezimena. dete treba da ima dva prezimena, moje i od moje zene, a onda neka samo dete bira koje ce zadrzati kada sutra bude stupalo u brak. jedno, oba ili nijedno. ako smatra da su oba bitna za njegov identitet, neka zadrzi oba. ali valjda ce nam do tada i svest malo napredovati, pa ce prezime biti samo formalnost, a ne pitanje identiteta..

David

pre 10 godina

Idelana varijanta je dodavanje muzevog prezimena...prvo ipak je ovo patrijathat (mislim jos uvek zene ne otvaraju muskarcima vrata i primicu stolicu da bi seli a nadamo se i nece...).drugo tako zena ne gubi identitet.trece mnoge zene tako pokazuju da su udate i mnoge su ponosne na tako nesto.cetvrto porodica sa dva deteta recimo gde je majka jovanovic a ostali petrovic zvuci kao stankinja neka...zato dodavanje prezimena je idelna stvar...

...

pre 10 godina

Ovo za kralja stefana je bas smesno lol.. Inace meni se svidja moje prezime :) ali i ne bi mi bio problem da uzmem od zene prezime ali samo ako je bolje i zvucnije...

Ako bi bilo nesto tipa visibaba lulakutlacic onda ne bih uzimao vec bi je terao da promeni u moje..

Nika

pre 10 godina

Imam puno prijatelja u Sloveniji gde su muževi dodali ženino prezime i žene njihovo. Meni je to sasvim ok i prihvatljivo. Time je pokazano da on poštuje nju ulaskom u brako podjednako koliko i ona njega. Naravno da to meni predstavlja i odliku naprednijeg društva.

Gnjurac

pre 10 godina

Ili ostavi svoje prezime ili promeni prezime. Ne moras nikome da objasnjasavas svoju odluku, izuzev partneru. I ne smaraja sa predugackim tekstovima oko nebitnih tema.

zaostala

pre 10 godina

Ponosno nosim nase prezime. Mom muzu bilo svejedno, meni nije i uzela samo njegovo. Drage volje nastavljam lozu mog muza, svekra... To je prezime mog srca.

oguz

pre 10 godina

Koja je poenta uzimanja suprugovog prezimena, ili uopšte braka? Mnogi ne znaju, razlika između bračne i vanbračne zajednice je da u slučaju partnerove smrti vanbračni supružnik ne nasleđuje ništa, ako imaju decu to nije ni bitno ionako deca nasleđuju, a u slučaju razvoda poštedeće vas silnih peripetija i jednog od najbolnijih iskustava u životu.

Šarlatan Hejterski

pre 10 godina

Samo vi tom vasem "nežnijem polu" ubacujte gluposti u glavu, pa se posle pitajte sto ima toliko razvoda i nema dece. Sve smo rupe popunili, da bi o prezimenima polemisali. Kako god mi smo na samrti patrijarhata i zene ce nam doci glave.

žena

pre 10 godina

U moru detalja kojima muškarci gube identitet, zar im treba oduzimati i prezime? Neke stvari ne treba dirati možda...

Ali o besmislu prezimena evo moje priče:
Pre x godina, venčanjem sam promenila svoje devojačko prezime u muževljevo, naravno koje je on dobio od oca. Njegov otac ga je ostavio pre 30 godina i nije pitao za njega, odrastao je sa majkom koja se preudala, ali na našim vratima je godinama stajalo devojačko prezime moje svekrve.
Sa rodbinom od muževljevog oca nismo ni u kontaktu...

Pre dve godine, razveli smo se. Nisam imala snage i para ni do danas da se bavim promenom prezimena. Živim sa svojom decom u novom stanu u i na vratima mi stoji prezime bivšeg muža, koje svo troje (moja deca i ja) imamo kao nasleđe od čoveka koji je umro u dalekom svetu, koga nikad nisamo upoznali i čiju rodbinu smo samo jednom videli u životu pre desetak godina (otac bivšeg muža) i od bivšeg muža koji se zaljubio i izbacio nas iz stana da bi tamo živeo sa novom ženom i povremeno tu vidjao svoju decu.

Ima genetike, naravno, ali moja deca i ja sve manje imamo veze sa tom familijom čije prezime nastavljamo.
Sa mojim roditeljima sam mnogo bliža, i naravno duh moje porodice kao i genetika - nastavlja da živi kroz moju decu više nego porodica bivšeg muža, jer sam ja vaspitavala decu, sad sam njihov staratelj i oni su kao ličnosti pravi naslednici moje porodice.

Šta znači prezime u modernom svetu, kad se porodice raspadaju samo tako...???

streetspirit

pre 10 godina

Da je dotična gospođa malo manje ograničena, upitala bi se koji će nam ... prezimena, ovako mi odaje utisak iskompleksirane karijeristkinje.
Zar nije dovoljno ime i jmbg?

jelena

pre 10 godina

Ne menjajte! Uzasno je cimanje posle po salterima za promenu dokumenata a i poprilicno kosta, da me danas pitaju ne bi menjala NI POD RAZNO!

Mirka

pre 10 godina

Jaoj.. Menjanje LK, pasosa, radne knjizice, zdravstv. knjizice, vozacke, saobracajne, nekoliko kreditnih kartica, Pike, racuna za struju, komunalije, telefon, porez...verovatno sam nesto i zaboravila- sad znam da zena treba da zadrzi svoje prezime!

Ana

pre 10 godina

„Zar nase zajednicko prezime nije deo onoga sto nas sjedinjuje kao porodicu?"

"Blago" onima sto ih sjedinjuje prezime a ne ljubav, postovanje i sloga.

Danica

pre 10 godina

Zadržati prezime dobijeno po muškom pretku koje označava vlasništvo oca ili uzeti prezime po muškom pretku muža i time potvrditi vlasništvo muža? Jak izbor. Sama forma prezimena kod nas (i mnogih drugih naroda) znači muško dete muškog pretka (Jovanović = Jovanov mali). Prezime samo po sebi je patrijarhalna institucija. Uzela sam muževljevo prezime jer mi to nije bilo ništa manje patrijarhalno kao praksa nego da zadržavam očevo.

Geom

pre 10 godina

Ne kapiram devojke koje kao razlog zadržavanja prezimena navode "cimanje" oko dokumenata, jer prezime nije važno. Mnogim muškarcima je to jako važno, pa ako vama nije, zašto mu ne ispunite tu želju? I nekome kome je važno, kakav je to odgovor "mrzi me da se cimam"? Zamislite suprotno: "Dragi, volela bih da imamo dete" - "Ma daj, znaš koje je to cimanje sa papirima, a totalno je nebitno?", "Dragi, gde ćeš me voditi za godišnjicu?" - "Nigde, cimanje mi je veliko da tražim smeštaj, sređujem osiguranje, prevoz, a godišnjica je ionako nebitna"...

mr.key

pre 10 godina

Ne bi trebala, niti bi trebao muskarac. Govorim iz iskustva posto ce posle morati da menja dokumenta i to ce morati masno da plati i da se zesce iscima. Samo treba posle dase dogovore oko prezimena dece, ako ih budu imali i to je to.

Petronije

pre 10 godina

"Pogledajmo možda najpoznatiji i najimpresivniji bračni par na svetu u ovom trenutku. Bijonse i Džej Zi."
Ova rečenica mnogo govori o ličnosti i ukusu autorke teksta. Za dotičnu su oni najpoznatiji i najimpresivniji bračni par, za mene su obični zabavljači mediokriteta, kako je neko napisao, pijuni šoubiznisa, u umetnike teško da bih mogao da ih svrstam.

Mene nervira što, da izvinete, "svaka šuša" želi da deluje kao originalna, posebna i veoma bitna. Ali ne trudom, radom, dugogodišnjim obrazovanjem, formiranjem zrele kompletne ličnosti već da bude takva u očima okoline. Gomila prosečnih devojaka u svemu sada forsira da zadrži svoje prezime. Za njih je sve sa zapada što stiže automatski progresivno, cool i IN. Postanimo svi odjednom amerikanci preko noći, ako ne može pre. Ja se slažem da postoje zakonske obaveze oko promene prezimena, novčani troškovi i cimanja kao i oko svih naših biroktatija i papirologija, ali da li je to toliko strašno i toliki postupak i maltretiranje merljivo sa činjenicom da će nam deca nositi prezime jednog od nas dvoje a ne zajedničko? Ako je njena majka promenila prezime u prezime njenog oca ( da, slažem se, bilo je drugo vreme, više konzervativno nego danas što je ) zašto je njoj to sad problem? Ne bih voleo ni da nam deca imaju njeno i moje prezime, ni da ona ima dva. Voleo bih da smo porodica i po tome što svi imamo isto prezime, moje ili njeno.

Tekelija

pre 10 godina

Рецимо, ја сам Поповић. Оженим се са женом презимена Петровић.
Мој син Поповић-Петровић се ожени са женом презимена Аћимовић-Ратковић.
Његова ћерка(моја унука), Поповић-Петровић-Аћимовић-Ратковић се уда за Јанковић-Јовић-Миљуш-Шушњар-Чикића(он има 5 јер му се мајка 2х удавала)...

Њихово дијете се презива како?

Друга опција је да жена само дода мужево на своје, или обрнуто, али онда ето ти белаја што ће ти се дијете друкчије презивати од тебе.

Дакле, постоји ВЕОМА добар разлог зашто неке ствари стотинама или хиљадама година добро функционишу. Ово није питање да ли ћемо њиву орати трактором или воловима и тим спријечити развој. У овом случају нема развоја већ само компликације.

Да се 'пар за примјер' Бијонси-Џеј Зи разведу, видјели бисте како би прштали милиони адвокатима због презимена њихове дјеце ;)

Nenad

pre 10 godina

Kad god neka zena iznese neke validne argumente, ona je FEMINISTKINJA i to neka VEOMA besna koja mrzi muskarce. A realnost je takva da su muskarci u mnogo povlascenijem polozaju od zena u 99% sfera zivota, tako da njima ne odgovaraju ikakve promene. Muskarci ovde misle tako sto daju zeni izbor ILI MOJE PREZIME koje ce biti zajednicko, ili svako svoje neka vrsta usluge, pokazivanja jednakosti, demoktrije il sta god...

sanja

pre 10 godina

pa to je sloboda volje kao i sam cin zakljucenja braka... sam zakon je predvideo niz mogucnosti... kakve veze ima drustvo sa MOJOM izjavom o MOM prezimenu???
ili sada treba i oko ovog pitanja da se delimo i sukobljavamo misljenja?

eh

pre 10 godina

"Kad sam se zenio,rekao sam supruzi:ili uzmi moje ili zadrzi svoje,ali neces unizavati ni moje ni svoje dodavanjem drugog,sa sve crticom.Zadrzala je svoje i apsolutno nemam problema s tim,razlog vise sto je stekla reputaciju u poslu pod svojim.Po meni, to dodavanje je pomodarstvo koje nam je doslo sa Zapada,rogobatno je i nicemu ne sluzi,sem neke lazne gospostine,a svejedno se patis s promenom dokumenata."
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Sasa, 15. septembar 2013 19:58)

Bravo, ovako razmišlja normalan muškarac. Sećam se priče, nekada davno sa mojim tadašnim momkom, nije hteo ni da čuje da ja zadržim svoje prezime, a želela sam jako. Rastavili smo se, ja se udala, on oženio ženom koja je, očekivano uzela njegovo. Mog muža nije bilo briga, ja sam zadržala svoje. Imamo dete od 15 godina i 16 smo u braku, i to srećnom. Moj bivši se razveo, žena ga je varala.

Naravoučenije: Prezime je nebitno i izbor je žene šta će da uradi sa njim. I ako uzme vaše prezime, može da vas vara, ne poštuje, ne voli, pravi magarcem i iskorišćava, a sutra i ostavi. To što žena ne uzme vaše prezime ne znači da vas ne voli ili ne poštuje, nego da želi da zadrži svoj identitet, poziciju u karijeri ili nešto treće. Ja nemam nameru da se razvodim, a u svog muža gledam "ko u boga" što se kaže. Toliko o tome. Predrasude su zlo.

Žena drugog sistema

pre 10 godina

Na svoje prezime dodala sam muževljevo (sa sve crticom) i to je po pravopisu jedno prezime.
Kad ga kažem na nekom šalteru i sl. svi me pitaju : "Vi imate dva prezimena ?" i niko, ali niko ne piše njegov drugi deo, jer ih mrzi.
Ili uzmite partnerovo, ili zadržite svoje, ovaj truli kompromis ispada nejgora kombinacija.

Sofija

pre 10 godina

Konacno da ovo cujem jos od nekoga! "Pravljenje kovanice od prezimena? Odabir potpuno novog prezimena?"..Ali sam cula i kako muskarac daje komentar na to "ali kako bi se onda pratila loza?"...Da, izvini sto se ovako moze pratiti samo TVOJA loza...apsurd totalni...Volim svog momka, ali nikada ne bih promenila prezime, zbog dece bih volela da imamo isto, ali posto "novo zajednicko prezime" ocigledno u nasem glupom mentaliteu nije prihvatljivo, onda mi preostaje jedino da njegovo dodam na svoje...Ali kada bi svi samo malo razmislili... To je ipak jedna nova porodica, pa sto ne bi bilo i novo prezime...Kakve ja veze imam sa njegovim precima, roditeljima...

Zna se ko dominira u Srbiji

pre 10 godina

Pošto su pravi Srbi ostavili kosti po bojištima u 20 veku, a papučari,ulični 'junaci' nasledili Srbiju, naravno da je dva prezimena i sve što je antitradicionalno, u 'trendu'
Hoću da kažem, većina srpskih muškaraca su papučari i feministi, što zbog svojih ćerki koje se radjaju u većem broju nego dečaci(verovatno isto uticaj ratova na gene), što zbog straha od žena, tako da čija ovce njegova livada.
Takodje Srbija je plodno tle za komplekse frustracije i inat, tako da se kroz žensko prezime, u stvari tera inat zetu.

papucar ili ne, ko zna

pre 10 godina

Jednostavno svako zadrzi svoje I u cemu je tu velika stvar? Veci ti ego ako zena uzme tvoje prezime? Mnogo je jednostavniji iz hiljadu razloga. I jeftinije, nema menjanja dokumenata, zezanja sa diplomom i sl.A to kaljemmljene prezimena e to je tek vrh. Nego sto je tekst prenet sta je sa istrazivackim novinarstvom u nasim krajevima. Kakva je situacija kod nas po tom pitanju? Mislim sta pitam kad se zna koliko retko zena zadrzi svoje prezime, a ovih sa dodatim zbilja ima sve vise. Retko koju poznanicu iz mladjih dana mogu da nadjem na FB ili Linkedinu preko devojackog prezimena...

Miki

pre 10 godina

Ma kakvi da zena mora da promeni prezime kad se uda, to vise nije u trendu. Bracna zajednica je toliko "napredovala" da supruznici vise ne moraju ni da zive zajedno, a ne da preduzimaju tako drasticne promene.

sociolog

pre 10 godina

S obzirom da nisam pobornik braka (bar ne u tom romanticnom smislu, iako u pravnom smislu paru pruza olaksice)nisam razmisljala na temu uzimanja prezimena, i na prvi pogled ovaj primer Carter-Knowles zvuci kao idealno resenje, ali sta je onda sa buducim generacijama cija deca nose po 2 prezimena? Njihova porodica treba da ima 4? Ili svako da izabere omiljeno? hm

AnaM

pre 10 godina

Ovde nije pitanje dece i kako ce se deca zvati nego da li žena treba da preuzme prezime i moje mišljenje je da NE treba. Udata sam već 6 godina i preuzela sam muževo prezime bez zadržavanja mog i to je najveća trauma pored samog dana venčanja koju imam. Trebalo mi je tri godine da se saživim sa novim prezimenom, ne zato što mislim da sam time izgubila identitet nego zato što mi je to nametnuto i zato što doživljavam to kao brendiranje: "ova žena je sada moja".Niko nije ničije vlasništvo ni ja muževo niti on moje.
Muž i žena ne postaju jedna osoba ženidbom,oni su i dalje dve individue a poštovanje supružnikove slobode je najdragoceniji poklon koji mu/njoj možete dati.
A deca? Ne bih se uopšte bunila da dete nosi muževo prezime (kao što i nosi),to je skroz druga kategorija.

PadrE

pre 10 godina

Super moda...i posle nekoliko generacija se ne zna ko je odakle dosao....To i jeste fora..globalizam...a izmislise ga oni koji i ne zele da se sazna odakle dolaze....
C c c c....
Meni kad deda prica odakle je...srce mi ko lubenica....
p.s. moja zena ponosno nosi moje(nase) prezime...
Srecno,modernisti....

Japanac

pre 10 godina

Najbolja je madjarska varijanta, Marriage of Szendrey Júlia and Petõfi Sándor - Júlia gives up her name, adds the suffix -né to her husband's full name, and will be called Petõfi Sándorné.

novi trendovi

pre 10 godina

U poslednje vreme sam cula za cak 4 slucaja da je muz uzeo zenino prezime. Dakle, i mi idemo u korak sa svetom, samo sto je u ovom slucaju razlog bilo neko petljanje sa bankama, kreditima, sudski sporovi.. :)

Marko

pre 10 godina

Sad cu sam sebe da kritikujem sto sam procitao deo ovog "zutog" clanka neke iskompleksirane feministinje... Ako "totalno moderni" navedeni bracni par ima po dva prezimena i ako se mi ugledamo na njih (obicne zabavljace???), kako ce nasa deca birati prezimena? Ili ce imati po 4 prezimena, a unuci 8? Zasto jednostavno kad moze komplikovano? Jedno prezime je daleko jednostavnije ne samo za svakodnevni zivot, nego i za pracenje porodicnog stabla, maticnih izvoda predaka, zdravstvenih kartona itd. Meni licno je svejedno da li ce zena promeniti prezime i to je vec d(r)uga prica. Nesto sto mi smeta je forsiranje jednakosti pod svaku cenu, a to je znak nesigurnosti i kompleksa. Muskarci i zene jednostavno nisu jednaki i imamo razlicite kvalitete i mane.

marko

pre 10 godina

Na b92 imas samo da procitas sta se radi USA i u drugim zapadnim civilizacijama gde brak apsolutno nema nikakvu vrednost,muz i zena zive kao drugari,svako ima svoj zivot i u tako bolesnoj zajednici menjaju i kote se sa svakim,ko ne veruje neka pogleda statistiku.Manimo se novotarija koje nam truju dusu,ajmo malo da gledamo sta je normalno i zdravo!Ljudi zapad je mentalno prso!!

Varius77

pre 10 godina

Kad sam na netu i čitam ovakve teme, steknem dojam da 90% žena ostavlja svoje prezime.. Živim u okolini Beograda, družim se sa manje više fakultetski obrazovanim ljudima, ne važem ni na čiju stranu već samo govorim realnost. Realnost je da bar 70% žena uzme prezime od muža, 25% ostavi svoje i doda muževo prezime, 5% ostavi samo svoje prezime. Ponovo kažem, sve je stvar dogovora, samo prenosim stanje iz moje okoline.

mladen

pre 10 godina

Zavisi od toga koliko je planirala da ostane u braku. Glupo je da posle mora da vraca staro prezime, treba menjati toliko dokumenata...

Hi

pre 10 godina

Prica o spajanju prezimena nije nova ali problem se javlja u drugoj trecoj generaciji dupliranih imena. Promena prezimena je tradicija ali i stvara puno problema ako ne promenite. Pogotovo kad su deca u pitanju! A ako se promeni prezime npr neke nismo nasli za susret generacije ni za srednju ni za fakultet pa vidite sta je zbrka! A muski -sebicno drzimo se tradicije!

hm

pre 10 godina

to sa jednim porodičnim prezimenom deluje prihvatljivo u prvom kolenu... zamislite recimo sedmu generaciju koja se dosledno drži tog pravila, pa dobijete recimo ovakvu osobu:

petar petrović jovanović nikolić sretenović mihajlović mrkonjić stevanović

super za potpisivanje, dokumentaciju i sve ostalo? sve sam ubeđeniji da su feministkinje XXI veka, barem u zapadnim zemljama, postale najobičnije pomodarke.

Mambo Italiano

pre 10 godina

Ne znam zašto novinarke "bije glas"da su "neznalice opšte prakse" ali znam da sve one, gotovo bez izuzetka, imaju dva pezimena; svoje i dodato, muževljevo.
Blisko je pameti da su navedeni atributi u uzročno posledičnoj korelaciji; osećaj lične inferiornosti (" neznalice opšte prakse") se kompenzuje "vezivanjem" za nekoga ko "to" nije, ili je bar "to" u manjoj meri, od njih samih.
Dodato prezime im daje, tako nedostajuću sigurnost i "leči" kompleks inferiornosti.Otuda i želja da svom prezimenu "dodaju" muževljevo.

Lično, divim se SAMOSVESNIM ženama koje ni u ime "viših ciljeva" ( tradicija) a naročito ne iz razloga POMODARSTVA- kako to, sva je prilika, čine pomenute predstavnice "opšte prakse", udajom, ne menjaju svoje prezime. A, naročito, ne "dodavaju" muževljevo.

popaj

pre 10 godina

svakako da treba. mozda to i nije uslov svih uslova, ali ja se ne bih zenio da je zena htela zadrzati svoje prezime. mozemo da zivimo kao momak i devojka, ali porodica je u okviru jednog prezimena. ili - ili.....

Uros

pre 10 godina

Inspiratorka teksta je sve rekla sa: "pogotovu sto smo se posle 4 godine razveli". Nikada nisu ni postali porodica vec su samo legalizovali svoju vezu.

e2

pre 10 godina

Glasam za isto prezime! Dogovor je ko će čije uzeti žena od muža ili obrnuto, ali jedna porodica treba da ima isto prezime. Em je praktično em je u duhu tradicije, a i lakše je svima.

neemancipovan

pre 10 godina

Ja sam svojoj rekao da postoji način da zadrži svoje prezime—da se ne uda. Imamo ćerku i sasvim će mi biti normalno da jednog dana i ona promeni prezime. Treba da se zna ko kosi a ko vodu nosi. Zato današnji brakovi tako kratko i traju što su se uloge promenile. Inače, i supruga i ja smo fakultetski obrazovani i živimo u gradu.

Neplivač

pre 10 godina

Naravno da treba da promeni prezime. Ako neće nemoj ni da se udaje :). I ovako deca nose očevo prezime. Zadrt sam i staromodan i volim što sam takav ali npr nemam problem da živim u ženinom stanu :D

Milan

pre 10 godina

Moja bivsa zena je zadrzala moje prezime nakon sporazumnog razvoda. U pocetku je govorila da je to zbog deteta, a sad kaze da se jednom udavala, da ne planira opet, da se navikla, pa cak i da joj bolje zvuci...

lepo prezime

pre 10 godina

Bilo je na RTS emisija gde je maticar sa dugogodisnjim iskustvom rekao da je imao samo jedan par gde je muskarac uzeo zenino prezime. Naime, mlada se prezivala Kralj, a muz uobicajeno (Popovic, Jovanovic ili tako nekako). Mladozenja se zvao Stefan.

Maticar kaze da se i dan danas posle 20god taj covek predstavlja sa: "... Drago mi je , ja sam Kralj Stefan". :)))

feminum

pre 10 godina

Iskreno, nisam ni pročitala tekst, ali me je toliko razbesnela vest o devojci koju je ubio mladić da mi je muka od svega. Ukoliko vas neko ne prihvata kao osobu koja ima svoje lično ime i prezime već ima potrebu da vas menja i prekraja po svojoj meri, a sve pod lažnom parolom zajedništva i emocija, onda devojke, bravo za vas. Dobićete muškarčinu koja je nesposobna za bilo koju drugu vrstu odnosa osim posedničkog. Dobićete frajera koji će da vas brani i štiti (pitam se samo od koga) i imaćete više šansi da budete pretučene, silovane i ubijene od bilo koje vaše "singl" drugarice. Samo napred, nipošto stav i integritet - samo zajednica.

boki

pre 10 godina

Kada sam se udala (pre nesto vise od pet godina), ziveli smo u inostranstvu. Oboje smo poreklom iz Srbije, da ne bude zabune. Nisam promenila svoje prezime uglavnom iz prakticnih razloga. Naime, promena prezimena bi mi strahovito zakomplikovala zivot u smislu radne vize, pasosa, social security card I ostalih dokumenata, da nam se oboma cinilo kao jednostavnije resenje da ja zadrzim svoje prezime. Cini mi se, da smo tada ziveli u Srbiji, da bi pritisak da uzmem muzevljevo prezime bio daleko veci, I to ne samo I iskljucivo sa njegove strane. Sada zivimo u Srbiji, imamo dvoje dece koja nose ocevo prezime, I nemam potrebu da ista menjam. Samo ponekad, retko, dodjem u situaciju da nekome moram da objasnjavam da ja jesam majka moje dece, iako nemamo isto prezime, ali u najvecem broju slucajeva nemam problema. Doduse, jos me saobracajci nisu zaustavili I trazili saobracajnu (koja je na muzevljevo ime), cini mi se da bi objasnjavanje s njima potrajalo malo duze :)

Nebojša

pre 10 godina

Ja ženu nebih prisiljavao da menja prezime ako to ne želi sama osim u slučaju da ima neko čudno ili ružno prezime u tom slučaju bih pokušao da je ubedim kako god što se mene tiče bolje je kada oba supružnika imaju isto prezime.

Sasa

pre 10 godina

Kad sam se zenio,rekao sam supruzi:ili uzmi moje ili zadrzi svoje,ali neces unizavati ni moje ni svoje dodavanjem drugog,sa sve crticom.Zadrzala je svoje i apsolutno nemam problema s tim,razlog vise sto je stekla reputaciju u poslu pod svojim.Po meni, to dodavanje je pomodarstvo koje nam je doslo sa Zapada,rogobatno je i nicemu ne sluzi,sem neke lazne gospostine,a svejedno se patis s promenom dokumenata.

Marko

pre 10 godina

Sad cu sam sebe da kritikujem sto sam procitao deo ovog "zutog" clanka neke iskompleksirane feministinje... Ako "totalno moderni" navedeni bracni par ima po dva prezimena i ako se mi ugledamo na njih (obicne zabavljace???), kako ce nasa deca birati prezimena? Ili ce imati po 4 prezimena, a unuci 8? Zasto jednostavno kad moze komplikovano? Jedno prezime je daleko jednostavnije ne samo za svakodnevni zivot, nego i za pracenje porodicnog stabla, maticnih izvoda predaka, zdravstvenih kartona itd. Meni licno je svejedno da li ce zena promeniti prezime i to je vec d(r)uga prica. Nesto sto mi smeta je forsiranje jednakosti pod svaku cenu, a to je znak nesigurnosti i kompleksa. Muskarci i zene jednostavno nisu jednaki i imamo razlicite kvalitete i mane.

Varius77

pre 10 godina

Kad sam na netu i čitam ovakve teme, steknem dojam da 90% žena ostavlja svoje prezime.. Živim u okolini Beograda, družim se sa manje više fakultetski obrazovanim ljudima, ne važem ni na čiju stranu već samo govorim realnost. Realnost je da bar 70% žena uzme prezime od muža, 25% ostavi svoje i doda muževo prezime, 5% ostavi samo svoje prezime. Ponovo kažem, sve je stvar dogovora, samo prenosim stanje iz moje okoline.

Uros

pre 10 godina

Inspiratorka teksta je sve rekla sa: "pogotovu sto smo se posle 4 godine razveli". Nikada nisu ni postali porodica vec su samo legalizovali svoju vezu.

lepo prezime

pre 10 godina

Bilo je na RTS emisija gde je maticar sa dugogodisnjim iskustvom rekao da je imao samo jedan par gde je muskarac uzeo zenino prezime. Naime, mlada se prezivala Kralj, a muz uobicajeno (Popovic, Jovanovic ili tako nekako). Mladozenja se zvao Stefan.

Maticar kaze da se i dan danas posle 20god taj covek predstavlja sa: "... Drago mi je , ja sam Kralj Stefan". :)))

Sasa

pre 10 godina

Kad sam se zenio,rekao sam supruzi:ili uzmi moje ili zadrzi svoje,ali neces unizavati ni moje ni svoje dodavanjem drugog,sa sve crticom.Zadrzala je svoje i apsolutno nemam problema s tim,razlog vise sto je stekla reputaciju u poslu pod svojim.Po meni, to dodavanje je pomodarstvo koje nam je doslo sa Zapada,rogobatno je i nicemu ne sluzi,sem neke lazne gospostine,a svejedno se patis s promenom dokumenata.

Gnjurac

pre 10 godina

Ili ostavi svoje prezime ili promeni prezime. Ne moras nikome da objasnjasavas svoju odluku, izuzev partneru. I ne smaraja sa predugackim tekstovima oko nebitnih tema.

eh

pre 10 godina

"Kad sam se zenio,rekao sam supruzi:ili uzmi moje ili zadrzi svoje,ali neces unizavati ni moje ni svoje dodavanjem drugog,sa sve crticom.Zadrzala je svoje i apsolutno nemam problema s tim,razlog vise sto je stekla reputaciju u poslu pod svojim.Po meni, to dodavanje je pomodarstvo koje nam je doslo sa Zapada,rogobatno je i nicemu ne sluzi,sem neke lazne gospostine,a svejedno se patis s promenom dokumenata."
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Sasa, 15. septembar 2013 19:58)

Bravo, ovako razmišlja normalan muškarac. Sećam se priče, nekada davno sa mojim tadašnim momkom, nije hteo ni da čuje da ja zadržim svoje prezime, a želela sam jako. Rastavili smo se, ja se udala, on oženio ženom koja je, očekivano uzela njegovo. Mog muža nije bilo briga, ja sam zadržala svoje. Imamo dete od 15 godina i 16 smo u braku, i to srećnom. Moj bivši se razveo, žena ga je varala.

Naravoučenije: Prezime je nebitno i izbor je žene šta će da uradi sa njim. I ako uzme vaše prezime, može da vas vara, ne poštuje, ne voli, pravi magarcem i iskorišćava, a sutra i ostavi. To što žena ne uzme vaše prezime ne znači da vas ne voli ili ne poštuje, nego da želi da zadrži svoj identitet, poziciju u karijeri ili nešto treće. Ja nemam nameru da se razvodim, a u svog muža gledam "ko u boga" što se kaže. Toliko o tome. Predrasude su zlo.

Tekelija

pre 10 godina

Рецимо, ја сам Поповић. Оженим се са женом презимена Петровић.
Мој син Поповић-Петровић се ожени са женом презимена Аћимовић-Ратковић.
Његова ћерка(моја унука), Поповић-Петровић-Аћимовић-Ратковић се уда за Јанковић-Јовић-Миљуш-Шушњар-Чикића(он има 5 јер му се мајка 2х удавала)...

Њихово дијете се презива како?

Друга опција је да жена само дода мужево на своје, или обрнуто, али онда ето ти белаја што ће ти се дијете друкчије презивати од тебе.

Дакле, постоји ВЕОМА добар разлог зашто неке ствари стотинама или хиљадама година добро функционишу. Ово није питање да ли ћемо њиву орати трактором или воловима и тим спријечити развој. У овом случају нема развоја већ само компликације.

Да се 'пар за примјер' Бијонси-Џеј Зи разведу, видјели бисте како би прштали милиони адвокатима због презимена њихове дјеце ;)

Žena drugog sistema

pre 10 godina

Na svoje prezime dodala sam muževljevo (sa sve crticom) i to je po pravopisu jedno prezime.
Kad ga kažem na nekom šalteru i sl. svi me pitaju : "Vi imate dva prezimena ?" i niko, ali niko ne piše njegov drugi deo, jer ih mrzi.
Ili uzmite partnerovo, ili zadržite svoje, ovaj truli kompromis ispada nejgora kombinacija.

sociolog

pre 10 godina

S obzirom da nisam pobornik braka (bar ne u tom romanticnom smislu, iako u pravnom smislu paru pruza olaksice)nisam razmisljala na temu uzimanja prezimena, i na prvi pogled ovaj primer Carter-Knowles zvuci kao idealno resenje, ali sta je onda sa buducim generacijama cija deca nose po 2 prezimena? Njihova porodica treba da ima 4? Ili svako da izabere omiljeno? hm

boki

pre 10 godina

Kada sam se udala (pre nesto vise od pet godina), ziveli smo u inostranstvu. Oboje smo poreklom iz Srbije, da ne bude zabune. Nisam promenila svoje prezime uglavnom iz prakticnih razloga. Naime, promena prezimena bi mi strahovito zakomplikovala zivot u smislu radne vize, pasosa, social security card I ostalih dokumenata, da nam se oboma cinilo kao jednostavnije resenje da ja zadrzim svoje prezime. Cini mi se, da smo tada ziveli u Srbiji, da bi pritisak da uzmem muzevljevo prezime bio daleko veci, I to ne samo I iskljucivo sa njegove strane. Sada zivimo u Srbiji, imamo dvoje dece koja nose ocevo prezime, I nemam potrebu da ista menjam. Samo ponekad, retko, dodjem u situaciju da nekome moram da objasnjavam da ja jesam majka moje dece, iako nemamo isto prezime, ali u najvecem broju slucajeva nemam problema. Doduse, jos me saobracajci nisu zaustavili I trazili saobracajnu (koja je na muzevljevo ime), cini mi se da bi objasnjavanje s njima potrajalo malo duze :)

Šarlatan Hejterski

pre 10 godina

Samo vi tom vasem "nežnijem polu" ubacujte gluposti u glavu, pa se posle pitajte sto ima toliko razvoda i nema dece. Sve smo rupe popunili, da bi o prezimenima polemisali. Kako god mi smo na samrti patrijarhata i zene ce nam doci glave.

Sofija

pre 10 godina

Konacno da ovo cujem jos od nekoga! "Pravljenje kovanice od prezimena? Odabir potpuno novog prezimena?"..Ali sam cula i kako muskarac daje komentar na to "ali kako bi se onda pratila loza?"...Da, izvini sto se ovako moze pratiti samo TVOJA loza...apsurd totalni...Volim svog momka, ali nikada ne bih promenila prezime, zbog dece bih volela da imamo isto, ali posto "novo zajednicko prezime" ocigledno u nasem glupom mentaliteu nije prihvatljivo, onda mi preostaje jedino da njegovo dodam na svoje...Ali kada bi svi samo malo razmislili... To je ipak jedna nova porodica, pa sto ne bi bilo i novo prezime...Kakve ja veze imam sa njegovim precima, roditeljima...

feminum

pre 10 godina

Iskreno, nisam ni pročitala tekst, ali me je toliko razbesnela vest o devojci koju je ubio mladić da mi je muka od svega. Ukoliko vas neko ne prihvata kao osobu koja ima svoje lično ime i prezime već ima potrebu da vas menja i prekraja po svojoj meri, a sve pod lažnom parolom zajedništva i emocija, onda devojke, bravo za vas. Dobićete muškarčinu koja je nesposobna za bilo koju drugu vrstu odnosa osim posedničkog. Dobićete frajera koji će da vas brani i štiti (pitam se samo od koga) i imaćete više šansi da budete pretučene, silovane i ubijene od bilo koje vaše "singl" drugarice. Samo napred, nipošto stav i integritet - samo zajednica.

Nenad

pre 10 godina

Kad god neka zena iznese neke validne argumente, ona je FEMINISTKINJA i to neka VEOMA besna koja mrzi muskarce. A realnost je takva da su muskarci u mnogo povlascenijem polozaju od zena u 99% sfera zivota, tako da njima ne odgovaraju ikakve promene. Muskarci ovde misle tako sto daju zeni izbor ILI MOJE PREZIME koje ce biti zajednicko, ili svako svoje neka vrsta usluge, pokazivanja jednakosti, demoktrije il sta god...

Nika

pre 10 godina

Imam puno prijatelja u Sloveniji gde su muževi dodali ženino prezime i žene njihovo. Meni je to sasvim ok i prihvatljivo. Time je pokazano da on poštuje nju ulaskom u brako podjednako koliko i ona njega. Naravno da to meni predstavlja i odliku naprednijeg društva.

Nebojša

pre 10 godina

Ja ženu nebih prisiljavao da menja prezime ako to ne želi sama osim u slučaju da ima neko čudno ili ružno prezime u tom slučaju bih pokušao da je ubedim kako god što se mene tiče bolje je kada oba supružnika imaju isto prezime.

popaj

pre 10 godina

svakako da treba. mozda to i nije uslov svih uslova, ali ja se ne bih zenio da je zena htela zadrzati svoje prezime. mozemo da zivimo kao momak i devojka, ali porodica je u okviru jednog prezimena. ili - ili.....

AnaM

pre 10 godina

Ovde nije pitanje dece i kako ce se deca zvati nego da li žena treba da preuzme prezime i moje mišljenje je da NE treba. Udata sam već 6 godina i preuzela sam muževo prezime bez zadržavanja mog i to je najveća trauma pored samog dana venčanja koju imam. Trebalo mi je tri godine da se saživim sa novim prezimenom, ne zato što mislim da sam time izgubila identitet nego zato što mi je to nametnuto i zato što doživljavam to kao brendiranje: "ova žena je sada moja".Niko nije ničije vlasništvo ni ja muževo niti on moje.
Muž i žena ne postaju jedna osoba ženidbom,oni su i dalje dve individue a poštovanje supružnikove slobode je najdragoceniji poklon koji mu/njoj možete dati.
A deca? Ne bih se uopšte bunila da dete nosi muževo prezime (kao što i nosi),to je skroz druga kategorija.

streetspirit

pre 10 godina

Da je dotična gospođa malo manje ograničena, upitala bi se koji će nam ... prezimena, ovako mi odaje utisak iskompleksirane karijeristkinje.
Zar nije dovoljno ime i jmbg?

novi trendovi

pre 10 godina

U poslednje vreme sam cula za cak 4 slucaja da je muz uzeo zenino prezime. Dakle, i mi idemo u korak sa svetom, samo sto je u ovom slucaju razlog bilo neko petljanje sa bankama, kreditima, sudski sporovi.. :)

neemancipovan

pre 10 godina

Ja sam svojoj rekao da postoji način da zadrži svoje prezime—da se ne uda. Imamo ćerku i sasvim će mi biti normalno da jednog dana i ona promeni prezime. Treba da se zna ko kosi a ko vodu nosi. Zato današnji brakovi tako kratko i traju što su se uloge promenile. Inače, i supruga i ja smo fakultetski obrazovani i živimo u gradu.

PadrE

pre 10 godina

Super moda...i posle nekoliko generacija se ne zna ko je odakle dosao....To i jeste fora..globalizam...a izmislise ga oni koji i ne zele da se sazna odakle dolaze....
C c c c....
Meni kad deda prica odakle je...srce mi ko lubenica....
p.s. moja zena ponosno nosi moje(nase) prezime...
Srecno,modernisti....

Petronije

pre 10 godina

"Pogledajmo možda najpoznatiji i najimpresivniji bračni par na svetu u ovom trenutku. Bijonse i Džej Zi."
Ova rečenica mnogo govori o ličnosti i ukusu autorke teksta. Za dotičnu su oni najpoznatiji i najimpresivniji bračni par, za mene su obični zabavljači mediokriteta, kako je neko napisao, pijuni šoubiznisa, u umetnike teško da bih mogao da ih svrstam.

Mene nervira što, da izvinete, "svaka šuša" želi da deluje kao originalna, posebna i veoma bitna. Ali ne trudom, radom, dugogodišnjim obrazovanjem, formiranjem zrele kompletne ličnosti već da bude takva u očima okoline. Gomila prosečnih devojaka u svemu sada forsira da zadrži svoje prezime. Za njih je sve sa zapada što stiže automatski progresivno, cool i IN. Postanimo svi odjednom amerikanci preko noći, ako ne može pre. Ja se slažem da postoje zakonske obaveze oko promene prezimena, novčani troškovi i cimanja kao i oko svih naših biroktatija i papirologija, ali da li je to toliko strašno i toliki postupak i maltretiranje merljivo sa činjenicom da će nam deca nositi prezime jednog od nas dvoje a ne zajedničko? Ako je njena majka promenila prezime u prezime njenog oca ( da, slažem se, bilo je drugo vreme, više konzervativno nego danas što je ) zašto je njoj to sad problem? Ne bih voleo ni da nam deca imaju njeno i moje prezime, ni da ona ima dva. Voleo bih da smo porodica i po tome što svi imamo isto prezime, moje ili njeno.

marko

pre 10 godina

Na b92 imas samo da procitas sta se radi USA i u drugim zapadnim civilizacijama gde brak apsolutno nema nikakvu vrednost,muz i zena zive kao drugari,svako ima svoj zivot i u tako bolesnoj zajednici menjaju i kote se sa svakim,ko ne veruje neka pogleda statistiku.Manimo se novotarija koje nam truju dusu,ajmo malo da gledamo sta je normalno i zdravo!Ljudi zapad je mentalno prso!!

hm

pre 10 godina

to sa jednim porodičnim prezimenom deluje prihvatljivo u prvom kolenu... zamislite recimo sedmu generaciju koja se dosledno drži tog pravila, pa dobijete recimo ovakvu osobu:

petar petrović jovanović nikolić sretenović mihajlović mrkonjić stevanović

super za potpisivanje, dokumentaciju i sve ostalo? sve sam ubeđeniji da su feministkinje XXI veka, barem u zapadnim zemljama, postale najobičnije pomodarke.

sanja

pre 10 godina

pa to je sloboda volje kao i sam cin zakljucenja braka... sam zakon je predvideo niz mogucnosti... kakve veze ima drustvo sa MOJOM izjavom o MOM prezimenu???
ili sada treba i oko ovog pitanja da se delimo i sukobljavamo misljenja?

mladen

pre 10 godina

Zavisi od toga koliko je planirala da ostane u braku. Glupo je da posle mora da vraca staro prezime, treba menjati toliko dokumenata...

Miki

pre 10 godina

Ma kakvi da zena mora da promeni prezime kad se uda, to vise nije u trendu. Bracna zajednica je toliko "napredovala" da supruznici vise ne moraju ni da zive zajedno, a ne da preduzimaju tako drasticne promene.

mr.key

pre 10 godina

Ne bi trebala, niti bi trebao muskarac. Govorim iz iskustva posto ce posle morati da menja dokumenta i to ce morati masno da plati i da se zesce iscima. Samo treba posle dase dogovore oko prezimena dece, ako ih budu imali i to je to.

Milan

pre 10 godina

Moja bivsa zena je zadrzala moje prezime nakon sporazumnog razvoda. U pocetku je govorila da je to zbog deteta, a sad kaze da se jednom udavala, da ne planira opet, da se navikla, pa cak i da joj bolje zvuci...

e2

pre 10 godina

Glasam za isto prezime! Dogovor je ko će čije uzeti žena od muža ili obrnuto, ali jedna porodica treba da ima isto prezime. Em je praktično em je u duhu tradicije, a i lakše je svima.

Andjela

pre 10 godina

Naravno da ne treba da promeni prezime, sta vise, deca treba
da nose majcino prezime uvek, jer ih ona radja i donosi na svet.
Ne razumem toliku vaznost pokretnih osemenivaca koji su sebi dali
za pravo.

Dakle, zamislite jedan dan svet da je zena na vrhu pijedestala,
da je njeno prezime vazno, njene majke i svih majki. Zamislite
svet gde se muskarac nista ne pita...

Nikada ratova ne bi bilo...

žena

pre 10 godina

U moru detalja kojima muškarci gube identitet, zar im treba oduzimati i prezime? Neke stvari ne treba dirati možda...

Ali o besmislu prezimena evo moje priče:
Pre x godina, venčanjem sam promenila svoje devojačko prezime u muževljevo, naravno koje je on dobio od oca. Njegov otac ga je ostavio pre 30 godina i nije pitao za njega, odrastao je sa majkom koja se preudala, ali na našim vratima je godinama stajalo devojačko prezime moje svekrve.
Sa rodbinom od muževljevog oca nismo ni u kontaktu...

Pre dve godine, razveli smo se. Nisam imala snage i para ni do danas da se bavim promenom prezimena. Živim sa svojom decom u novom stanu u i na vratima mi stoji prezime bivšeg muža, koje svo troje (moja deca i ja) imamo kao nasleđe od čoveka koji je umro u dalekom svetu, koga nikad nisamo upoznali i čiju rodbinu smo samo jednom videli u životu pre desetak godina (otac bivšeg muža) i od bivšeg muža koji se zaljubio i izbacio nas iz stana da bi tamo živeo sa novom ženom i povremeno tu vidjao svoju decu.

Ima genetike, naravno, ali moja deca i ja sve manje imamo veze sa tom familijom čije prezime nastavljamo.
Sa mojim roditeljima sam mnogo bliža, i naravno duh moje porodice kao i genetika - nastavlja da živi kroz moju decu više nego porodica bivšeg muža, jer sam ja vaspitavala decu, sad sam njihov staratelj i oni su kao ličnosti pravi naslednici moje porodice.

Šta znači prezime u modernom svetu, kad se porodice raspadaju samo tako...???

Sercan

pre 10 godina

Ova tema je "danas" posebno vruca u mojoj familiji obzirom da sam mojima saopstio da cu uzeti prezime svoje buduce supruge. Mama me od tada kada se cujemo Skajpom, telefonom ili u porukama zove "pisuljo".
Razlog ovakvoj mojoj odluci je visestruk, prvo jako puno problema sa izgovorom moga prezimena imaju ovi "Englezi", drugi razlog je vinarija koju smo vec preuzeli od njenog oca nosi njihovo prezime. Neko bi mozda rekao novac me naterao na to (moja familija se vec izjasnila tako), ali i ja imam dobru firmu koja super posluje. Doneo sam ovu odluku sam, moja verenica je bila u cudu kada sam joj rekao jer je ocekivala da ona promeni prezime. Objasnio sam joj ovako, da ce deca ako Bog da naslediti tu firmu koja nosi njihovo prezime, imace tradiciju iza sebe. Kako je meni jako vazno da budu krsteni u pravoslavnoj crkvi tako cemo uraditi i zadrzati deo moje tradicije. Ona je dala jos jedan konstruktivan predlog koji cemo razmatrati kada dodje vreme, a to je da deca dobiju srednje prezime, obzirom da se to ovde praktikuje i da im damo ili moje ime ili prezime kao srednje.
Tako smo mi resili barikade u nasim glavama, mada mislim da ih nismo ni imali, i 100% sam za to da porodica nosi jedno prezime.

Neplivač

pre 10 godina

Naravno da treba da promeni prezime. Ako neće nemoj ni da se udaje :). I ovako deca nose očevo prezime. Zadrt sam i staromodan i volim što sam takav ali npr nemam problem da živim u ženinom stanu :D

papucar ili ne, ko zna

pre 10 godina

Jednostavno svako zadrzi svoje I u cemu je tu velika stvar? Veci ti ego ako zena uzme tvoje prezime? Mnogo je jednostavniji iz hiljadu razloga. I jeftinije, nema menjanja dokumenata, zezanja sa diplomom i sl.A to kaljemmljene prezimena e to je tek vrh. Nego sto je tekst prenet sta je sa istrazivackim novinarstvom u nasim krajevima. Kakva je situacija kod nas po tom pitanju? Mislim sta pitam kad se zna koliko retko zena zadrzi svoje prezime, a ovih sa dodatim zbilja ima sve vise. Retko koju poznanicu iz mladjih dana mogu da nadjem na FB ili Linkedinu preko devojackog prezimena...

Zna se ko dominira u Srbiji

pre 10 godina

Pošto su pravi Srbi ostavili kosti po bojištima u 20 veku, a papučari,ulični 'junaci' nasledili Srbiju, naravno da je dva prezimena i sve što je antitradicionalno, u 'trendu'
Hoću da kažem, većina srpskih muškaraca su papučari i feministi, što zbog svojih ćerki koje se radjaju u većem broju nego dečaci(verovatno isto uticaj ratova na gene), što zbog straha od žena, tako da čija ovce njegova livada.
Takodje Srbija je plodno tle za komplekse frustracije i inat, tako da se kroz žensko prezime, u stvari tera inat zetu.

zensko

pre 10 godina

koji seljacki mentalitet....kakve veze prezime ima sa ljubavlju....( to za one koji kazu ako neces moje prezime vrati se kuci....i gdje je tu ljubav) pa ne udajem se zbog prezimena, nije mi muz princ ili sl. Zivim i udala sam se u Italiji, ne postoji uzimanje muzevljevog prezimena, imam svoje s kojim sam se rodila i s kojim cu umrijeti i na koje sam ponosna, to je dio mene i mog oca...Cemu sve to, ako se udam 5 puta, znaci 5 puta moram da mijenjam prezime, pa ko sam ja onda, dosta vise tog muskog sovinizma....

Deni B

pre 10 godina

Xa, xa, xa, xa... kakvi komentari. Ja sam zadrzala svoje prezime jer sam ja - ja, a neko drugi je neko drugi. Porodicu mog muza a i njega samog postujem mnogo vise nego one snajke koje su uzele to prezime. O tome niko kod nas i ne raspravlja niti se time bavi. Na kraju krajeva, maticarka je pitala i mene i mog muza kako ce se svako ponaosob prezivati, i mi smo odgovorili. Nema niko pravo da u moje ime odlucuje kako cu se ja zvati. Ali je presmesno kako neki ljudi u 21.veku primitivno razmisljaju i kazu da je to zbog loze i naslednika.... Pa koje loze, kada je jedino sigurno ko je majka detetu, a otac to moze da dokaze samo putem testa. Znaci, postenije je da majka bude taj stub i okosnica loze. Da se razumemo, ne mislim da dete treba da se preziva samo po majci, postenije bi bilo da bude neka kombinacija.

moje,tvoje,nase

pre 10 godina

ja sam uzela suprugovo prezime kad sam se udala. On je rekao da sama odlucim i ja sam se opredelila za njegovo zbog dece, da bismo kao porodica imali jedno prezime. E onda se desilo da sam imala tezak porodjaj, gubila sam svest i u toj celoj frci dok su me hitno vodili u operacionu salu, valjda da bi utvrdili da li sam prisebna, pitali su me koji je datum, kako se zovem i ja sam rekla svoje ime i devojacko prezime! Valjda mi je toliko to bilo usadjeno u svest, 29 god sam ga nosila, da se u toj kriznoj situaciji javilo kao neka mantra koju sam ponavljala dok su me uspavljivali. Sve je to dobro proslo, zivot se nastavio a ja, evo, i dalje ne mogu da se otmem utisku da sam pogresila sto sam promenila prezime. Imam osecaj da sam izgubila identitet na neki nacin. Nek pokusaju sad svi muskarci da zanemare razloge kao sto su tradicija,loza i ostalo nabrojano i zamenite svoje prezime nekim drugim. Ponovite tu novu kovanicu nekoliko puta. Kakav je osecaj? Pa ne bas sjajan,zar ne?

Hi

pre 10 godina

Prica o spajanju prezimena nije nova ali problem se javlja u drugoj trecoj generaciji dupliranih imena. Promena prezimena je tradicija ali i stvara puno problema ako ne promenite. Pogotovo kad su deca u pitanju! A ako se promeni prezime npr neke nismo nasli za susret generacije ni za srednju ni za fakultet pa vidite sta je zbrka! A muski -sebicno drzimo se tradicije!

Ana

pre 10 godina

„Zar nase zajednicko prezime nije deo onoga sto nas sjedinjuje kao porodicu?"

"Blago" onima sto ih sjedinjuje prezime a ne ljubav, postovanje i sloga.

kulturološkinja

pre 10 godina

Patrijarhalni i šovinistički komentari me nisu iznenadili, jer znam gde sam rođena i gde živim, ali svaki put mi pokvare dan. Samo zaželim da vas sretnem uživo i da popričamo na ovu temu, jer prepucavanje preko komentara nije produktivno.
Svi ste jako "porodični i tradicionalni", a u proteklih pola godine je preko 30 žena ubijeno od strane svojih muževa (koji su verovatno isto tako porodični muškarci koji brinu o "svojoj lozi"). Apsurd! Uostalom, na zapadu se više nego kod nas proklamuju porodične vrednosti, a primer za to su njihovi predsednici. Kod nas je Tadić imao nebrojeno vanbračne dece, razveo se, sve se zataškavalo, niko nikada nije njegovu ženu video. Dačić isto. Vučić razveden..i niko ga ne pita za porodicu. Jedino mučenik Nikolić paradira sa ženom, ali on je ionako smešna figura. Dakle, nemojte da se pravimo porodičnim svecima, kada to nismo!
Ja imam dva prezimena, svoje i muževo. I šta hoćete? To je moje pravo izbora, zar ne?! Pri tom, ja nosim prezime svoje bake, a ne dede. Nemam osećaj da sam prestala da budem deo svoje porodice, samo zato što sam formirala svoju novu. Bilo bi idealno da je i moj muž uzeo moje prezime, ali nije hteo i to je njegovo pravo izbora (utemeljeno u patrijarhatu, ali šta da mu radim).
Španci, Portugalci i cela Južna Amerika kao deca zadržavaju sva prezimena, majke, oca, baba, deda itd. I ne bune se. Imaju slobodu izbora koje će da koriste. Dakle, ta topla voda već postoji kao tradicija u velikom delu sveta i ne pravite od toga bauk!

gnesh

pre 10 godina

Vidite MUSKARCI, kako ste pametni! Svi lepo kazu, pa boze neka zena bira da li ce uzeti moje ili zadrati svoje ili i jedno i drugo.. A ZASTO gospodo vi ne birate? Zasto zena ne zadrzava svoje a vi treba da menjate? Aha, tek sad viditi kako je!!! btw i ja sam muskarac i imam verenicu i ozenicu se jednog dana ali ako vec postujemo zene, hajde da oboje odlucujemo a ne samo: pa boze neka bira! TI BIRAJ! Zene su zakon, ne mozemo bez njih i obozavamo ih, zene samo napred dok ne uspostavite jednakost!

Stanko

pre 10 godina

Ove sto tvrde da ne bi uzele muzevljevo prezime sve do jedne bi prihvatile isto bez zadrzavanja njihovog ali da se muz preziva Rokfeler, Miskovic, Kostic, Abramovic ili neki drugi bogatas odnosno moze i neki plemic iz UK, Danske, Holandije...

u prolazu

pre 10 godina

Ok, žena zadržala svoje prezime, deca nasledila očevo.
Majka: Tijana Petrović
Otac: Marko Nikolić
Ćerka: Ivana Nikolić
Sin: Milan Nikolić
Mama, a zašto smo mi Nikolići a ti Petrović?
Pa zato što sam ja, jelte, žena 21. veka i zato što je i Bijonse tako uradila... I kako će se osećati ta žena kada cela porodica nosi isto prezime sem nje? Kako će joj biti kada nema isto prezime sa svojom decom? Ima nečega i u uzimanju muževljevog prezimena...

Tijana

pre 10 godina

Ovde ima mnogo besmislenih komentara. Ne mogu da verujem da se ovakva rasprava vodi oko gluposti. Kao prvo, brak danas ne predstavlja isto sto i pre 100 godina,a drugo nemojte molim vas da pocinjete sa pricama da zena planira da ode samo zato sto nije uzela prezime svog muza. Besmisleno je raspravljati o tome. To sto se vecina ljudi ovde ponosi time sto neguje patrijarhalni duh i tradiciju ne znaci da je to ispravno i jedino resenje. Ne znam samo odakle nekima ideja da je to sto zena nije uzela prezime svog muza nepostovanje. Na ovu temu bih mogla da pisem do sutra, ali toliko od mene.

Tassadar

pre 10 godina

Koliko papučića na metru kvadratnom ......
A tek koliko kvazi "girl power" latentnih feministkinja.....
Hahahahahaha... a većina upravo nosi očevo prezime, sem ako im je i otac bio i jeste papuča....

Aleksandra

pre 10 godina

Moj muž je tek posle venčanja shvatio da je bilo budalasto s njegove strane što mi nije dozvolio da svom prezimenu dodam njegovo, a meni je sasvim prirodno da žena svom prezimenu doda muževljevo, jer se na taj način vidi iz koje porodice potiče i u koju je porodicu ušla. Moja želja da zadržim svoje prezime bila je uzrokovana emotivnim razlozima, a nije bio feministički hir, i ti razlozi su važniji od mačoističkih fazona, jer iza zabrane svakog muškaraca, vezane za ženino devojačko prezime, krije se muška sujeta, samo što muškarci, uglavnom, ne žele to da priznaju. U našem društvu, žene su u većini slučajeva primorane da uzmu muževo prezime, a primorava ih mogućnost osude i nerazumevanje budućeg supruga.

Aleksandra

pre 10 godina

Ovaj tekst je, izgleda, pročitalo više muškaraca nego žena, jer su njihovi komentari brooojni... :) I uglavnom su se uzrujali :)

Wakawaka

pre 10 godina

Svako treba da uradi onako kako se oseca, i niko ih zbog toga ne treba osudjivati! Ja sam misljenja da ako sam se od rodjenja prezivala tako koko jesam, pa zasto bih to sada menjala, mogu samo da dodam, meni je to nekako logicno. Bila sam i ostala ista osoba samo sto sada zivotni prostor delim sa suprugom i ok, uzimam njegovo prezime ali i zadrzavam svoje. Sto se tice obicaja ne zanimaju me! Okolina takodje! Dovoljno je sto menjam mesto prebivalista i prilagodjavam se drugim osobama jos i da promenim ono sto je oduvek moje/ PREZIME , taman posla!

draganica

pre 10 godina

Što se mene tiče, nisam uopšte razmišljala da li da promenim prezime, jer sam podrazumevala da ću uzeti muževljevo. Zašto? Zato što vodim đačku dokumentaciju i kod mojih đaka, kada u izvodu naiđete na majčino devojačko prezime, to uvek znači da roditelji nisu venčani, odnosno, da žive u divljem braku. Radi se o seoskoj sredini, kada devojčica od 15 godina pobegne od roditelja da se uda, mora da čeka 18 godina da bi se zakonski venčali, a tada obično i zaborave. To mi je uvek delovalo tužno i strašno, ceo život živiš kao stranac u sopstvenom braku i, kažem, nisam se uopšte premišljala iako muž i ja nikada o tome nismo ni razgovarali, prepustio je tu odluku meni. Nekako mi je uvek delovalo da uzimanjem njegovog prezimena ne ulazim u njegovu porodicu, već započinjemo svoju (u kojoj svi članovi, uključujući i decu) imaju isto prezime, pa ako mora da bude njegovo, neka bude njegovo.
Nemojte se zavaravati da ćete neuzimanjem prezimena poštedeti sebe šaltera. Prvo što morate promeniti u ličnoj karti kada se udate je adresa. Daleko mi je bilo mučnije kada je svekar morao da me uzme za ruku, kao kuče i odvede u SUP da da izjavu da ću živeti u njegovoj kući (jer je on zidao i vodi se na njegovo ime) sa njegovim sinom. Pa valjda se to podrazumeva! Pri tom, niko nije pitao mog muža, njegovog sina, za izjavu, nego mog svekra, kao da se za njega udajem! E to mi je bilo poniženje najveće od svih.

Sofija

pre 10 godina

Konacno da ovo cujem jos od nekoga! "Pravljenje kovanice od prezimena? Odabir potpuno novog prezimena?"..Ali sam cula i kako muskarac daje komentar na to "ali kako bi se onda pratila loza?"...Da, izvini sto se ovako moze pratiti samo TVOJA loza...apsurd totalni...Volim svog momka, ali nikada ne bih promenila prezime, zbog dece bih volela da imamo isto, ali posto "novo zajednicko prezime" ocigledno u nasem glupom mentaliteu nije prihvatljivo, onda mi preostaje jedino da njegovo dodam na svoje...Ali kada bi svi samo malo razmislili... To je ipak jedna nova porodica, pa sto ne bi bilo i novo prezime...Kakve ja veze imam sa njegovim precima, roditeljima...

Jovanka

pre 10 godina

"Дакле, постоји ВЕОМА добар разлог зашто неке ствари стотинама или хиљадама година добро функционишу."
Postoji veoma dobar razlog, istina. Razlog zxasto stvari hiljadama godina dobro funkcionisu - za muskarce!
Mozda mislite da je tema nebitna i da smo sad moderno drustvo gde su polovi jednaki, ali nisu. I zaista je nekad tesko nama zenama, upravo oko ovih sitnih stvari, sto ne nailazimo na razumevanje u drustvu. Kad muski nece da se druze sa nama, iako neke od nas vise vole kosarku nego sminku, pa unazad do srednjoskolskih dana, kad neke od nas vise vole igrice nego pracenje mode, pa unapred do posla, kad neko zaista ima niza ocekivanja samo zato sto ste zensko. Naravno, ne pomaze sto vecina zena podlegne pod uticaj zenskih casopisa koji im namecu da moraju biti nasminkane i naperlitane, pa tek onda obrazovane. :(

A za one koji se dice tome kako su brakovi ranije duze trajali... Da, jer je bila sramota da iko ode iz braka. Bilo muz bilo zena. Pa cak i ako, na primer, muz ubija boga u zeni svako vece posle kafane. Ili ako zena vara muza. Ima ponesto i u romanticnim komedijama i vecim ocekivanjima, ali bar svako ima slobodu izbora u zivotu.

Slartibartfast

pre 10 godina

U Spaniji niko ne menja prezime a svi imaju po dva. Ako je zena Jelena Petrovic Jovanovic a muz Marko Nikolic Djordjevic dete se preziva Nikolic Petrovic, i svi zadovoljni.

Kolac isti, samo drugo pakovanje

pre 10 godina

Nemam nista protiv da zena zadrzi svoje prezime. U Kanadi se takvo pitanje uopste ne postavlja. Nekako se podrazumeva. Ima slucajeva i da zena uzme muzevo... Za obratno ne znam.

A koliko je kod nas (na Balkanu) jako patrijarhalno vaspitanje, pokazuje i ova - istinita - anegdota:

Kada smo zena i ja u Bgd "radili papire" za iseljenje u Kanadu, kazem svom ocu, Crnogorcini "po temelju":

- Snajki ce ti vratiti njeno devojacko prezime.
- A ti? - pita on sa cudjenjem.
Ja, oraspolozen njegovim zaprepastenjem, okrenem po crnogorski, pa velim:
- Pa... i ja ka' ona...
On, ne cekajuci da zavrsim, krsteci se, presudi srpskom modernom ekspresijom:
- E, prodana duso!
Kao da ga nisam cuo, nastavim:
- ... zadrzavam svoje.

Njemu vidno laknu.

A propo teme: u Bosni muskarca koji se zenidbom useli u kucu devojke (svoje zene) zovu "uljez" (uljegao je)

zaostala

pre 10 godina

Ponosno nosim nase prezime. Mom muzu bilo svejedno, meni nije i uzela samo njegovo. Drage volje nastavljam lozu mog muza, svekra... To je prezime mog srca.

A sta to udaja stvarno menja?

pre 10 godina

GRKINJE ne menjaju prezimena, pa su zive, a ja jesan SRETNO NEUDATA u 60. godini, ali sam oduvek smatrala, a i danas smatram da ZENA NE TREBA DA PROMENI PREZIME ni pod kojim uslovima, a narocito ne zbog udaje. Naime, ako si recimo 25-30 godina bila "ta i ta", zasto bi sad odjednom bila neka druga, jer si se jel'te udala - sto realno nista nece promeniti u tvom zivotu, sem sto ces imati vise problema i obaveza?
Takodje mislim da u vezi ili u braku obavezno treba da postoje "moje", "tvoje" i "nase" pare sa definisanim nacinima potrosnje "nasih" para.
Isto to stoji i za imovinu, ali ne na papiru - mada u zemlji Papazjaniji ni to nije obicaj, nego STVARNO.
Sto se prezimena dece tice, tu vec moze da se pregovara, jer su "dupla" prezimena jednostavno neprakticna, pa eto prilike da se obe strane STVARNO ukljuce u razmisljanje o tome gde su, sta su i sta se STVARNO desava.

Biljana

pre 10 godina

"Stvarno mi je muka od ovih sto insistiraju na jednakosti, zbog nase razlicite biologije jednakost je ne moguca! Ali zato mozemo i moramo da budemo ravnopravni a ona se ogleda pre svega u postovanju nasih razlika bez omalozavanja i sputavanja u ostvarivanju potreba i muskarca i zene! Ako se boris za ravnopravnost polova onda ona mora biti u svim aspektima zivota a ne samo tamo gde tebi odgovara..."

Nisam promenila prezime. Muž mi nije papučar, ma što to bilo. Bušilica je alat koji ja držim u rukama, jer njega to ne zanima. Znam i da promenim akumulator i da skuvam ručak. Ravnopravna sam u svakom pogledu i nisam ničija svojina. Ante nešto reče o davanju žene mužu. E, mi smo se oboje dali našoj vezi. Ko kako i koliko ume. Kompromis održava vezu, a ne patrijarhat.

Jelena

pre 10 godina

Toliko o tome da žena treba da bude stub porodice... Pametni ljudi su govorili da previse slobode nikome nije donelo dobro. A danas je pojam prava za žene pogrešno protumačen: umesto da se za njih bore one žene koje su zaista potlačene, imamo žene kojima ništa ne fali, već hoće da se izjednače sa muškarcima. A to nije normalno ni prirodno. Žena treba da bude žena, deo porodice I stub porodice. Ali prihvatajući zapadnu kulturu, raspada nam se porodica, žene jure karijeru, samostalnost, blistaju u svojim pravima, dok jednog dana ne ostare u nekom penthausu, sa mačkom ili kučetom, kome mogu da ostave celo svoje bogatstvo... Ili sa svojom gej drugaricom. ako je ne ostavi, u međuvremenu, jer sinapse koje vežu muškarca I ženu nisu toliko jake u drugim odnosima, možete se zavaravati koliko hoćete.
Prezime govori o tvojoj pripadnosti ili poreklu. Nema ništa lepše od toga da si deo nečega, deo tima koji se zove porodica. Nekima treba vremena da to shvate, a neki, na žalost, to nikada ne shvate. Zašto se fudbalski klub ne bi zvao po imenima igrača? Pa oni su najbitniji, valjda?! Da, ali oni su TIM, I sve je lakše kad si deo tima. Nekada je I teže, ali to je lepota života...

Vesna

pre 10 godina

Stvar izbora. Kako se ljudi dogovore. Isto je i za decu. Po cemu deca treba da nose samo ocevo prezime. Roditelji su potpuni jednaki i ravnopravni. Cela prica sa promenom prezimena zene kada se uda je jedna sovinisticka prica balkanskih muskaraca slabica. Tajno prizeljkivanje da zena uzme njihovo prezime zene kada udje u brak pokazuje elemenat njegove svojine nad njom. Nijedan to nece priznati ali u dubini duse tako misle. Ukoliko to zena ne uradi, oni za okolinu postaju slabici jer ni to nisu mogli da obezbede. A bogme i zene to rade iz raznoraznih razloga, veoma cesto iz drustvene koristi ili pokazivanja statusa da je udata. Jedina dobra stvar je sto dete moze kada napuni 18 godina da promeni i ime i prezime.

21 VEK

pre 10 godina

@draganica
Ti još uvek nisi shvatila da smo ušli u drugu dekadu 21 veka i da ne bi trebao da postoji primitivizam da je brak "divlji" ako dvoje ljudi žive zajedno, a nisu venčani pa čak imaju i decu.
Žalosno je da tako razmišlja jedan takozvani "prosvetni" radnik koji izgleda nema ni osnovne kulture ponete i stečene kod kuće. Uticaju takvih prosvetnih radnika su izložena naša deca dok su u školi.

mikin

pre 10 godina

"Zaista ne postoji ni jedan dobar razlog zašto neki momak ne bi mogao da uzme prezime svoje buduće žene, osim činjenice da društvo to možda ne bi odobrilo."
---------------------
Sve vise sam ubedjen da je DRUSTVO TRULO DO SRZI. "društvo to možda ne bi odobrilo." .... a odobrilo je istospolne brakove ... ali ne bi dozvolilo da muskarac uzme zenino prezime ?!?! Drustvu bi trebalo oduzeti pravo odlucivanja bas kao i umobolnim osobama!

pedja

pre 10 godina

Menjanje prezimena,stari institut koji podseca na vremena kad je zena padala pod vlast muza... Mozda malo delikatno pitanje, ali to je sad sve vezano za nase obicaje i tradiciju, mada naravno zena o tome treba da odlucuje,a mi muskarci nemamo prava da se ljutimo zbog odluke... Inace,sve je vise zena koje muzevljevo prezime dodaju svojem, i to je nekako mnogo pismenija stvar i na papiru izgleda nekako mocno.

anita

pre 10 godina

ne treba...samo stvara sebi dodatne komplikacije prilikom razvoda :)
iz ličnog iskustva...
p.s. jes da nije pitanje, ali zena ne treba uopšte da se udaje!

daki

pre 10 godina

Moja supruga je pre braka imala isto prezime kao i ja. Na venčanju, kada je matičar pitao čije ćete prezime nositi u braku, svi su se smejali sa pitanjem kakve to veze ima kad je isto. Supruga je uzela moje, jer kada smo zakazivali venčanje matičar je rekao da ima nekih pravnih začkoljica i da je bolje da uzme moje prezime. Sad nosi isto prezime kao i pre braka, ali pravno gledano nosi moje.

Mambo Italiano

pre 10 godina

Ne znam zašto novinarke "bije glas"da su "neznalice opšte prakse" ali znam da sve one, gotovo bez izuzetka, imaju dva pezimena; svoje i dodato, muževljevo.
Blisko je pameti da su navedeni atributi u uzročno posledičnoj korelaciji; osećaj lične inferiornosti (" neznalice opšte prakse") se kompenzuje "vezivanjem" za nekoga ko "to" nije, ili je bar "to" u manjoj meri, od njih samih.
Dodato prezime im daje, tako nedostajuću sigurnost i "leči" kompleks inferiornosti.Otuda i želja da svom prezimenu "dodaju" muževljevo.

Lično, divim se SAMOSVESNIM ženama koje ni u ime "viših ciljeva" ( tradicija) a naročito ne iz razloga POMODARSTVA- kako to, sva je prilika, čine pomenute predstavnice "opšte prakse", udajom, ne menjaju svoje prezime. A, naročito, ne "dodavaju" muževljevo.

Uzicanka

pre 10 godina

U Kini je to regulisano zakonom: svi zadrzavaju svoje prezime sa kojim su upisani po rodjenju.Dakle zena udajom ne menja prezime...

DrC

pre 10 godina

Kada sam se udala, na svoje devojacko prezime dodala sam suprugovo prezime. Zasto? Zato sto sam htela da imam prezimena dva muskarca koji mi najvise znace u zivotu - otac i suprug.

ponizni

pre 10 godina

Ljudi, dajte zenama SVA prava (koja god da su ona koja im fale), sve poluge vlasti, ma sve sve sve .... samo da budu zadovoljene i neugrozene...i da se sledeceg jutra probude UZASNUTE jer ne postoji problem za koji bi se tog dana uhvatile, ne postoji NAREDNI dezurni krivac za sve njihove probleme...a mi mozemo KONACNO odahnuti i ziveti potpuno slobodno

Jelena

pre 10 godina

Kada sam se udavala, pitala sam oca šta da radim po pitanju prezimena?
Otac mi je rekao da bi, kao otac, želeo da zadržim svoje prezime, ali da mi kao muškarac savetuje da uzmem muževljevo prezime. Nemam ni braće, ni sestara.
Poslušala sam ga i nije mi žao. Ništa od svoje osobenosti nisam izgubila. Naprotiv, moja ličnost se i dalje razvija.
Brak nije ugovor na papiru. Brak je anatomska, organska i duhovna zajednica muža i žene, a patrijarhat nije đavo kojeg bi se trebalo odreći.
Ne mogu ovde da se predstavljam, ali mogu da kažem da uspešno dovodim u sklad sopstvenu emanacipaciju i obaveze prema porodici, suprugu i deci.
Ne sviđa mi se primer glamuroznog braka koji je naveden u tekstu.

advanced maco-feminista

pre 10 godina

koliko su ljudi spremni da komplikuju oko nebitnih stvari. svako treba da zadrzi svoje prezime jer je to deo njegovog identiteta. svaki moj saborac macista koji misli drugacije, neka prvo razmisli kako bi njemu bilo da treba da uzme neko drugo prezime, nebitno koliko voleo tu osobu.

sto se tice dece i ovih gluposti kako ce imati sedam prezimena. dete treba da ima dva prezimena, moje i od moje zene, a onda neka samo dete bira koje ce zadrzati kada sutra bude stupalo u brak. jedno, oba ili nijedno. ako smatra da su oba bitna za njegov identitet, neka zadrzi oba. ali valjda ce nam do tada i svest malo napredovati, pa ce prezime biti samo formalnost, a ne pitanje identiteta..

iva

pre 10 godina

Ne mislim da se uzimanjem muževljevog prezimena gubi na identitetu ili emancipovanosti. Najmanje to ima veze sa prezimenom ili, ako govorimo o struci, sa tim da li ću biti psihološkinja ili psiholog. Sve je to puka forma, treba raditi na sadržaju.
Uzeću muževljevo prezime, jer i dalje smatram da je on taj koji je "čuvar" porodice, iako je uloga žene najčešće (mada, nema pravila) zahtevnija.
Naravno, ovo je moj stav, podržavam i one koje se odluče na drugačije korake- treba svako da radi ono što ga čini srećnim. Samo mislim da se mnogo važnosti pridaje površnim stvarima, a zapostavlja se suština.

Goran

pre 10 godina

@bane 69 Sledeći tvoju logiku da se treba odreći ličnog zarad kolektivnog, znači da bi bilo ok da se ti odrekneš svog prezimena i prihvatiš ženino kao kolektivno. Da li si na to spreman? Tekst lepo govori da treba prihvatiti novo, samo je pitanje šta je to novo i ko treba da se odriče i prihvata. Zašto su to u Srbiji uvek žene?

dragan

pre 10 godina

@Andjela: A što mora neko da se pita? U našoj kući se "pitamo" oboje. Vremenom, kad je sve postalo baš opušteno, shvatio sam da mi nije važno koje su boje zidovi u stanu i da mi nije bitno šta će od ukrasa stajati na policama. Tu se moja žena pita. A ona se vrlo malo pita oko npr. kupovine novih felni za auto ili računara. Nije joj vredno vremena. I - harmonija:) Kad se neko eksluzivno "pita" - nema tu sreće Andjela...

sofronije

pre 10 godina

Vrlo jasna i prosta stvar koju takve zene ne vide je da su njihove majke i babe uzele prezimena njihovih oceva i deda, i one se ne bi tako prezivale kako se prezivaju da nije tih muskaraca i takvih obicaja. Dakle nosite musko prezime u svakom slucaju, ne vidim sto bi se sada pravio problem.

ja

pre 10 godina

Ne !
To što su komentatori na ovu temu uglavnom muškarci , dovoljno govori o njihovom strahu, ali i poimanju žene i dece kao sopstvenom vlasništvu .
Navodno, sa dva prezimena nisu porodica. Odlično, zašto onda ne izaberu neko treće prezime, koje bi obeležavalo datu porodicu ( a ne muževljevu lozu )

Жена презиме мења ал ћуд никад :)

pre 10 godina

Свакој жени је тешко да се одвоји од свог презимена , али нађите себи дечка- сутра мужа да с поносом узмете његово презиме. Ја бих могла да набрајам данима разлоге због којим сам поносна што сам узела мужевљево презиме. Нисмо се венчали да бисмо се сутра разводили. Живот јесте непредвидив , али ћемо се борити и ако дође данас сутра до кризе да успемо да спасимо брак као што су то чинили и моји и његови родитељи. Нема бољег узора. Моја мајка је узела татино презиме и поносна је због тога. Моја свекрва је узела презиме мога свекра и такође је видим задовољну. Девојачка презимена с мајчиних страна се помињу скоро сваки дан и зна се од којих се потиче. Што се тиче мене а тако и мужа. Тако ће се знати и за нашу децу од којих сам ја , ко су мужевљеви и имаће деца једну здраву средину и јаке корене. Неће се губити као данас неколицина не знајући ко су и шта су сем девојачког презимена које им је као део идентитета. Побогу, наравно да смо се сродили с њим, али баша суштина сте ви саме , голе без имена и презимена оно што чини вас изнутра, а не на папиру. Мене су претешко ословљавали презименом , ретко ко ме звао именом сем укућана. И даље волим своје девојачко презиме и нисам га се одрекла , и сваки дан приметим наследне карактеристике оца и мајке. Само знам да ми се не би допало да је моја мајка оставила своје девојачко презиме и да није узела татино. Овако смо сви били и на папиру и пред другима а највише у наша четири зида једно - једна права здрава породица.ПОРОДИЦА НА ПРВО МЕСТО

Bane NS

pre 10 godina

Ja se ženim za mesec dana, i pravo da vam kažem toliko mi je glava opterećena nekim stvarima o kojima treba povesti računa da bi sve bilo organizovano kako treba da sam na taj detalj potpuno zaboravio. Ali naravno uvek se nađe u okolini neki dušebrižnik kome je to nezaobilazno pitanje i koji me na to poceti :)! Konkretno, kod mene je slučaj takav da sa moje strane to niko nije pitao niti o tome razmišlja, sa njene strane se vrši pritisak da zadrži svoje, ne može mama da se pomiri da joj ćerka odlazi. Naravno ova moja je oterala gde treba uz pitanje što je onda ona uzela prezime njenog tate...i završila priču. Meni lično je svejedno, i to što kažu sve je stvar dogovora, bitno je i kako se dogovaraš, da li je to kroz neki smeh u kome je oboma svejedno ili su to teški poslovni pregovori u kojima svako čuva svoj ponos, interes i integritet pa prave komromis. Recimo jedan dan uzela moja žena pa ispisala sadašnje svoje podatke, ime, prezime, adresu, pa pored podatke kada se uda, ime, novo prezime, novu adresu, pa počela da se smeje iz sveg glasa, kaže pa Bog te ostaće mi samo ime. Niko ne zna šta će biti i šta nosi dan a šta nosi noć, ali ako ti već od prvog dana nešto pregovaraš, kalkulišeš, ograđuješ se....ne znam, valjda se treba opustiti, voleti, poštovati, smejati....a dokumenta je najlakše promeniti. Ja sam pre neki dan izgubio pasoš pa eto opet moram da se drndam po šalterima a ništa ne menjam...

Dejan

pre 10 godina

Ili nek zadrži svoje ili nek uzme moje, mislim ja ću sigurno da zadržim svoje kad se budem venčao; njeno pa moje ili moje pa njeno sa ili bez crtice - NE MOŽE, meni je to jedno od najglupljih rezultata emancipacije žena.
Inače, ko misli da je za porodicu mnogo nešto bitno da svi imaju isto prezime, taj i ne zna šta je to brak i porodica.

Sandra002

pre 10 godina

Ja sam na svoje dodala njegovo, on je zadrzao svoje, a nasa deca nose oba prezimena, mislim da je to fer. On bi uzeo moje, ali nije znao kako da to objasni ocu

Dzoni

pre 10 godina

To je totalno nebitno ko će čije prezime da nosi, žena i ja smo zadržali svoja prezimena, ali zbog nesposobnosti države i njene administracije moramo da imamo ista prezimena zbog dece, jer svaki događaj (eksurzija, izleti, izlazak iz zemlje, i ostalo) traže potvrdu oba roditelja, overa košta naravno u opštini svaki put, totalno kretenska država. .

mia

pre 10 godina

Koja je poenta uzimanja suprugovog prezimena, ili uopšte braka? Mnogi ne znaju, razlika između bračne i vanbračne zajednice je da u slučaju partnerove smrti vanbračni supružnik ne nasleđuje ništa, ako imaju decu to nije ni bitno ionako deca nasleđuju, a u slučaju razvoda poštedeće vas silnih peripetija i jednog od najbolnijih iskustava u životu.
(oguz, 15. septembar 2013 22:22)

Bracna i vanbracna zajednica su izjednacene pred zakonom tako da ovaj arguemnt ne stoji. Svima treba dati izbor koje ce ime i prezime da nose u zivotu.

Imala sam drugaricu koja se zaljubila, udala ubrzo, promenila prezime tako sto je prvo stavila muzevljevo pa svoje prezime iz postovanja, ljubavi... razveli su se posle nepunih godinu dana, ona posle ponovo menjala svoja dokumenta. Jos uvek se secam kako je sa ljubavlju i ponosom obrazlagala svoju odluku o promeni prezimena.Imaju sina koji nosi ocevo prezime, otac ga je mozda video jedanput ili dvaput u zivotu, njega je odgajio i vaspitao sa puno ljubavi drugi covek koji je sjajan lik. Drugarica se posle desetak godina udala za tog coveka, zadrzala je ovoga puta svoje prezime. Zive vec 25 godina u slozi i ljubavi, nezavisno od prezimena...

MARIJANA

pre 10 godina

Ne,naročito ako je sve postigla sa svojim,šta će joj njegovo prezime. Još mora da plati menjanje papira,i u slučaju razvoda opat da menja.Mislim da je to nepotreban trošak,čovek treba biti ekonomičan.

Mim

pre 10 godina

Vaspitavana od oca konzervativca da je 'najnormalnije da zena uzme muzevljevo prezime'. Ratovala sa njim na tu temu u dvadesetima dok se nije stisao kada sam, otisavsi u inostranstvo izgradila karijeru (akademsku) pod devojackim prezimenom. Nije da bi njegovo misljenje ista promenilo ali bilo mi je drago sto je prestao da mi prebacuje (tada jos teoretsku) nameru da zadrzim svoje prezime. Karijera je itekako vazan razlog tome - i ne morate biti feministkinja niti pomodarka, pa ni karijeristkinja... jednostavno, moze vam se kao meni desiti da vam je karijera dosla pre ljubavi i da ste, cekajuci pravog, izgradili nesto pod jednim imenom. U mom slucaju u pitanju su bile akademske publikacije, istrazivacki projekti i izvestaji po kojima su me kolege i poslodavci prepoznavali i kontaktirali. Onda sam upoznala Njega. I odjednom mi cela ideja oko uzimanja/dodavanja njegovog prezimena nije delovala ni cudno ni strasno... tako se i zavrsilo. Udata srecno vec pet godina sa dodatim muzevljevim prezimenom (bez crtice) - u poslu koristim iskljucivo devojacko (sto je i dobro zbog privatnosti), privatno volim da se potpisem njegovim, svoje sam u potpisu skratila na jedno slovo ali je i dalje tu :)

mirko

pre 10 godina

Svako ima pravo da odabere kombinaciju koju želi.

Jedino sam prolazeći kroz život stekao averziju na žene koje imaju 2 prezimena. Zašto ? Ne znam, ali kad god bih poslovno trebao da sarađujem sa nekom ženom koja ima 2 prezimena ... nikada ništa nije moglo da se završi kako treba. Jednostavno, nikada nije moglo da dođe do dogovora sa kojim bi obe strane bile zadovoljne. One bi uvek insistirale da bude po njihovom i samo po njihovom što bi gotovo uvek dovodilo do raskida saradnje.

Svevladovic

pre 10 godina

Ja bih da zadrzim svoje...Volim to prezime i svog dedu od cijeg imena je poteklo.
(Korisnica, 15. septembar 2013 22:08)

A zasto deda nije uzeo babino prezime?

Гале

pre 10 godina

Предлажем соломонско решење, саставити презиме од слогова презимена оба супружника и направити хибридно, које не би нарушило интегритет било кога од брачних другова. Рецимо, Марић и Милићевић хибридизују у Марићевић.

Ginna

pre 10 godina

ja sam uzela prezime od muža jer ga volim i dušom i telom i želim da mu pripadam!!! šalu na stranu ali želim sa njim da provedem ceo život i da se spojimo i prezimenom,to nam je u kulturi i istoriji ,čemu odbojnost,ja lično mislim da ga ne volite dovoljno,to jest da ste sebi mnogo bitne tako da će tu biti mnogo nesuglasica,jer u ljubavi se predaje, to što ste uzele prezime zbog dece(kako to ružno zvuči) mi dođe još gore nego da niste. drage žene volite svoje muževe svim srcem,predajte se u ljubavi i bićete mnogo srećnije(naravno sve ovo ima smisla samo ako se obostrano jako volite)

maajaaa

pre 10 godina

Pridodala sam mom prezimenu muževljevo, moje dugačko, njegovo kratko. Razlog,moje internacionalno ime i njegovo inostrano prezime ne bi oslikavalo moju nacionalnu pripadnost, pa ja rodoljubivo zadržah i svoje sa IĆ. E onda kreće potpisivanje, prvo duže, onde skraćeno, onda moje ime i prezime (devojačko) svedoh na slovo a muževljevo prezime celo, kratko je , jel te. I onda, jedan dan, dolazi moj sin od 4 god. i kaže "Ja se prezivam..." pa reče moja oba prezimena. Onda krene objašnjavanje kako se ko preziva i da je to nebitno...u suštini vremenom sam počela da se pretstavljam imenom i muževljevim prezimenom, postalo mi čak i simpatično. Drago mi je kada našu porodicu identifikuju tim jednim imenom, čije god je...volim kada je jedno. Sad, možete reći da sam odstupila od svog "bazičnog" identiteta, al ja se držim onoga "Zovi me i Lonče, al nemoj da me razbiješ" :-)

Turci su nas unistili

pre 10 godina

@(Kolac isti, samo drugo pakovanje Odusevli ste me I nasmejali :)
Retko srecem one koju su zadrzale svoje prezime ,a da nisu javne licnosti. Ja bih svoje zadrzala ali Srbija je ovo brajko! Verovatno bih I svom ocu morala da objasnjavam
;0

Geom

pre 10 godina

Ne kapiram devojke koje kao razlog zadržavanja prezimena navode "cimanje" oko dokumenata, jer prezime nije važno. Mnogim muškarcima je to jako važno, pa ako vama nije, zašto mu ne ispunite tu želju? I nekome kome je važno, kakav je to odgovor "mrzi me da se cimam"? Zamislite suprotno: "Dragi, volela bih da imamo dete" - "Ma daj, znaš koje je to cimanje sa papirima, a totalno je nebitno?", "Dragi, gde ćeš me voditi za godišnjicu?" - "Nigde, cimanje mi je veliko da tražim smeštaj, sređujem osiguranje, prevoz, a godišnjica je ionako nebitna"...

Danica

pre 10 godina

Zadržati prezime dobijeno po muškom pretku koje označava vlasništvo oca ili uzeti prezime po muškom pretku muža i time potvrditi vlasništvo muža? Jak izbor. Sama forma prezimena kod nas (i mnogih drugih naroda) znači muško dete muškog pretka (Jovanović = Jovanov mali). Prezime samo po sebi je patrijarhalna institucija. Uzela sam muževljevo prezime jer mi to nije bilo ništa manje patrijarhalno kao praksa nego da zadržavam očevo.

Mirka

pre 10 godina

Jaoj.. Menjanje LK, pasosa, radne knjizice, zdravstv. knjizice, vozacke, saobracajne, nekoliko kreditnih kartica, Pike, racuna za struju, komunalije, telefon, porez...verovatno sam nesto i zaboravila- sad znam da zena treba da zadrzi svoje prezime!

Marko

pre 10 godina

Argument o Bijonse i Džej Ziju ne pije vodu... OK, njihova deca će biti Karter-Nouls, a šta će se desiti ako se ožene/udaju za nekoga ko je Smit-Džouns, treba li sledeća generacija onda tom logikom da bude Karter-Nouls-Smit-Džouns, pa onda da svaka sledeće generacija geometrijskom progresijom ima sve duže i besmislenije prezime?

Budalaština...

Žena ima pravo da zadrži svoje prezime, može da preuzme muževljevo ili da ih iskombinuje, onako kako želi. Isto važi i za muža. To je tekovina ravnopravnosti među polovima. Sve ostalo su prazna naklapanja...

Ivana

pre 10 godina

@Tekelija, to što biste Vi i vaše dete imali dva prezimena, ne znači da bi dete, kad odraste, to prezime i zadržalo.
Dakle, Vaše dete, može da promeni svoje prezime kad postane punoletno (kao što može i svoje ime), a može i kad se bude venčavalo sa svojom partnerkom/partnerom. U svakom slučaju, na njemu je da izabere, baš kao što ste izabrali i Vi, nemojte bespotrebno da racionalizujete vaše šovinističke stavove kojima mesta nema. Sve se to da rešiti, nemojte praviti problem gde ga nema.

Joca 011

pre 10 godina

Zapadna kultura i tretman braka i porodičnih odnosa razlikuje se od našeg. Nije bolji i ne treba ga preslikavati. Naša, srpska osobenost je i slavljenje porodične slave, gde se kaže da npr. Arsenovići slave Sv. Joakima i Anu, i po tom povezivanju prezimena i slave se mogu prepoznati ili otkriti porodični i krvni koreni. I ovo, po mom mišljenju jeste argument da i supružnici i deca treba da imaju isto prezime.
.

drvobradi

pre 10 godina

"oboje su zakonski promenili prezimena u Karter-Nouls, stvorivši tako porodičnu jedinicu"
Ja bih pre rekao da su imali neko spajanje kompanija.

dragan

pre 10 godina

A moja supruga i ja nismo urbani, potpuno smo out i ljakse jer nismo seli i razmatrali slučaj Bijonse i Džej Zija prilikom planiranja zajedničkog života?:) A umesto što smo završavali tamo neke tehničke fakultete trebalo je da postanemo megatrend menadžer direktor JP i grand pevaljka? Nije mi jasno zašto moramo gubiti vreme na preispitivanje apsolutno svega što postoji na svetu. Ok, da mi je tadašnja devojka rekla da želi da zadrži prezime, naravno da ne bih imao ništa protiv. Ali zašto smo u obavezi da budemo sve suprotno od svojih roditelja, baba, deda itd? Konkretno u ovoj našoj prćiji te (retrogradne) babe i dede su izgradile jednu potpuno razrušenu zemlju i kulturološki napravili takav iskorak da ih nikako u stvarnim, važnim dostignućima ne možemo sustići.

mirko

pre 10 godina

Ja sam razgovarao sa svojom verenicom o tome posto cemo se uskoro vencati i oboje smo se slozili da je najbolje da ona uzme moje prezime a ja njeno.

Jovancha

pre 10 godina

Moje razmisljanje: apsolutno pravo zene da zadrzi prezime. Ali, imam problem sa dodavanjem drugog jer je to po mom skromnom misljenju izjava za javnost: udala sam se ali ja sam glavna u kuci. E, sa mojim prezimenom takve izjave neces da dajes.
(Btw, supruga je uzela moje, nit sam je terao, nit insistirao)

Japanac

pre 10 godina

Najbolja je madjarska varijanta, Marriage of Szendrey Júlia and Petõfi Sándor - Júlia gives up her name, adds the suffix -né to her husband's full name, and will be called Petõfi Sándorné.

Ana

pre 10 godina

Dečko i ja imaćemo 3 opcije kad se budemo vencavali. Ili ce on zadrzati svoje a ja svoje, ili cemo izmisliti novo (najverovatnije Stevanovic, po pesniku Stevanu Raickovicu koga oboje volimo). Drugarica je udata za Italijana i tamo njeno dvoje dece nosi jednako oba prezimena (i od oca i od majke). Drugarica koja je udata ovde u Srbiji, zadržala je svoje a njeno dete nosi samo očevo prezime; da bi na aerodromu negde u Španiji sama sa detetom poludela od kontrole zbog razlicitih prezimena.

N

pre 10 godina

(Sasa, 15. septembar 2013 19:58)
Zadrzala sam svoje, jer sam u poslu po njemu bila prepoznatljiva, i uzela muzevljevo, jer sam htela da deca vide da smo i po prezimenu jedna porodica. Niti sam ja birala prezime kad sam se rodila, niti je sad mnogo bitno cije cu prezime nositi i to nema nikakve veze sa gospodstvinom i zapadom i slicnim baljezgarijama. Inace, je malo falilo da muz uzme moje prezime, a sve to zato sto nije shvatio salu.

jelena

pre 10 godina

Ne menjajte! Uzasno je cimanje posle po salterima za promenu dokumenata a i poprilicno kosta, da me danas pitaju ne bi menjala NI POD RAZNO!

tomkarlo

pre 10 godina

Prezime je oznaka koja upućuje na to kojoj porodici, rodu i sl. pripadaš i uvedeno je ne tako davno da bi država mogla da "vodi" računa o nama. Hiljade generacija ljudi su živeli bez prezimena, a uskoro će to biti opet - ne treba ti prezime jer ćeš biti identifikovan sa JMBG jer je to za državu jednostavnije.

dejan

pre 10 godina

Odem ja pre jedno godinu dana na grob svog cukun cukun cukun dede, negde iz 1720 godine. Dugo sam istrazivao i prvi put sam nasao, 100% siguran da je to to, a potrudio sam se svojski da dodjem do neceg nastarijeg postojanog od mog prezimena, od moje loze. Isto prezime ko ja danas. Pitam se, da je naprimer moja cukun cukun baka odlucila da zadrzi svoje prezime, da li bi ikad jasno mogao da utvrdim svoje porodicno stablo, sa oceve strane? Neko ce reci da to i nije tako vazno, drugi da se moze utvrditi i sa tom promenom, treci da nema razloga da ide po ocovoj liniji, vec po majcinoj. Mozda su svi ti ljudi u pravu, ali mislim da bi se tu izgubilo ono malo nekih korena za koje znamo i koje imamo.

RS

pre 10 godina

Zanimljiva razmisljanja procitah ovde... Nego mi jedno nije jasno, naime ako su zene ravnopravne samo ako zadrze svoje ili dodaju muzevo prezime, po istoj matrici razmisljanja dolazi se do zakljucka da i djeca iz takve zajednice moraju imati prezime i majke i oca... Zasto bi imala ocevo prezime, tu nema ravnopravnosti jer je valjda i majka ravnopravno ucestvovala (u najmanju ruku) u stvaranju poroda... Dakle majka je Martinovic a otac npr. Simic, oni imaju cerku koja se zove Maja Martinovic Simic, koja se uda za nekog Rakica i dobije Sanju Martinovic Simic Rakic, koja se dalje uda za izvjesnog Stankovica i rodi se Milica Martinovic Simic Rakic Stankovic... U medjuvremenu se zakonski odobravaju istopolni brakovi (svi smo ravnopravni jelte) i Milica se ozvanici svoju vezu sa Nevenom Bozic Gajic Magazin Stevic... One usvoje malu Minu koja postaje Mina Martinovic Simic Rakic Stankovic Bozic Gajic Magazin Stevic...

oldfashioned

pre 10 godina

Odavno se vec zna zasto je uzimano muzevljevo prezime i to je veoma stara tradicija u skoro svim kulturama... no, ipak dokone feministkinje u nedostatku kretivnosti, ili iz puke dosade, pisu ovakve tekstove, kivni na samo postojanje muske populacije, stvarajuci jos veci jaz i eventualni rivalitet medju njima, a u cilju nekakve ravnopravnosti (kao da je nema)... Naravno da nije obaveza i naravno da svaka zena ima pravo na izbor prezimena kada se udaje... Nekada je zeni bila cast da uzme muzevljevo prezime (hvala Bogu jos uvek poznajem takve zene)... danas je stvar polemike nadobudnih feministkinja koje kao da zavide, neshvatajuci uopste koliko ih je ta njihova "emancipacija" unakazila kao "zenu"...

Tuzan tekst...

Snajperista No1

pre 10 godina

E moji nestabilni muskarci najlakse je predati se i reci neka zadrzi ona svoje,borite se za ono sto mislite ato je da zena naravno treba da prihvati prezime muza, da se za 1% zna koje vodja,lider porodice ko odlucuje kad je najteze i najpotrebnije u svim stresnim trenucima. Ne vama je lakse da kazete ma neka zadrzi ona svoje. Danas zene i ne mogu da se oslone na muskarce. A sad lupajte minuse. samo prave zene ce razumeti ovo,ustvari razumeju. Pozzdrav.

Batmanić

pre 10 godina

Od srpskih prezimena koja se završavaju na ić 99% ima za koren neko muško ime. Dakle, skoro svi koji se prezivaju na ić dobili su prezime prema nekom Jovanu, Mirku, Petru itd. Većina srpskih prezimena je u korenu muška. I šta sad?

Marko

pre 10 godina

nikad ne zenite zenu koja hoce da sacuva prezime..Brak u startu osudjen na propast..Najosnovnija psihologija, ona hoce da ode (al verovatno nema bolje)..

osoba_21_veka

pre 10 godina

Boooze, pa zar to nije davno prevazidjeno? Ne mislim samo na prezime, mislim na brak kao instituciju. Gubitak slobode, jel te, ko je spreman da to tolerise i u zamenu za sta? Nismo valjda u srednjem veku. Devojka danas treba da se koncentrise na karijeru i shoping, sve ostalo su sitnice.

Ante

pre 10 godina

Ako ti se ne mijenja prezime onda nisi spremna ni na brak, jer se u braku dajes svom muzu i postajes njegova zena do kraja zivota, nista tu nije sporno, moja zena nije ni nacinjala tu temu..

Olga

pre 10 godina

Muž i ja smo se upoznali u belom svetu, na specijalizaciji. Bila sam veoma srećna kada sam videla da je tu još neko sa Balkana. On iz CG ja iz Srbije, oboje Petrović. Šta da vam kažem, njegova baba je napravila čitavo porodično stablo (moje i njegovo) da proveri da slučajno nismo rod. Bilo je i dvoje Jvanovića, ali oni se nisu "smuvali". I naravno da je bilo veoma komično na venčanju. Njegov kum je ostao bez teksta kada sam mu nekoliko dana pred venčanje rekla da zadržavam svoje prezime. Pravno gledano, ja sam zvanično uzela njegovo prezime. Da sam se drugačije prezivala, sigurno bih uzela prezime svog muža. Valjda sam tako vaspitana. Iako su sve snajke iz moje familije veoma uspešne, moderne i samosvesne, sve nose prezime svojih muževa. I nekako niko oko toga nije pravio dramu. Lično mislim da je to stvar izbora i dogovora između pratnera. Moja drugarica se udala za Francuza i tamo po zakonu ona zadržava svoje prezime i dodaje muževljevo.

marko

pre 10 godina

Ne treba ni da menja prezime, ne mora ni da se udaje, ne mora ni da ima decu a neka se onda i muškarci međusobno žene i tako ćemo ispoštovati sve. Najbolje tako i h-lobi srećan a sve su nam babe i dede na ulicama, sve manje Slovenaca u Sloveniji u Evropi isto ali pobogu ispoštovami smo sve sem prirode što će nam se obiti o glavu.

ljilja

pre 10 godina

Brak je ugovor tako da se ne zamagljuju stvari. Kao i svaki ugoivor, to je saglasnost volja dve ugovorne strane, sto znaci kako im odgovara.
Hvala bogu i ovde na Balkanu se stvari mnenjaju tako da nesto sto je bilo pravilo u proslog generaciji to vise nije. Uvek ce biti ljudi koji su iz raznoraznih razloga tradicionalisti i konzervativni a i onih koji su liberalni i gledaju sustinu a ne skrivaju se iza forme.
Prezime i ime moze uvek da se promeni posle osamanaeste pa uz malo stpljenja i papirologije svako moze da ostvari ono sto zeli.

N2

pre 10 godina

Ozenio bih svoju zenu i da nije uzela moje prezime, to jednostavno nije kljucno, ali mi je jako drago da jeste. Muskarci i zene nisu isti i ne treba ih ravnjati u svemu. Uzimanje muskarcevog prezimena je kulturoloska norma stara verovatno vise vekova ako ne i duze. Razumem da za zenu ovo moze biti neprakticno, ali ima drugih stvari u kojima su resenja manje pogodna po muskarca. Mozda su nase babe koje sebi nisu postavljale ovakva pitanja bile srecnije od danasnjih dama. A biti srecan je vaznije nego biti svoj, uspesan u poslu, ponosan i nezavisan.

dido

pre 10 godina

pa nije to bas tako nakaradno na zapadu. to su samo price. zivio sam 15 godina na zapadu u vise zemalja i vjerujte mi uzimaju zene muzevo prezime. jedanput sam zvao zenu u ljudskim resursima i zvala se ako se ne varam suzanne mohamed i ja onako sumnjicav i s predrasudama ocekujem neki izgovor bog zna kakav kad ono rodjena londonka!!! najljepsi i najcistiji izgovor!

meni je to dokaz da voli muza i da nema komplekse....izreda njemice, engleskinje itd uzmu ova nasa -VIC prezimena.

marko

pre 10 godina

Ne treba ni da menja prezime, ne mora ni da se udaje, ne mora ni da ima decu a neka se onda i muškarci međusobno žene i tako ćemo ispoštovati sve. Najbolje tako i h-lobi srećan a sve su nam babe i dede na ulicama, sve manje Slovenaca u Sloveniji u Evropi isto ali pobogu ispoštovami smo sve sem prirode što će nam se obiti o glavu.

vole me jer sam stoka

pre 10 godina

Je li mala,jel bi ti da zadrzis svoje prezime?

Ajd se lepo vrati kod tate i mame.
(Lalegator, 15. septembar 2013 21:30)



Sustinski se slazem u potpunosti. Samo sto nece kod mame, ona je "uspesna, slobodna i nezavisna", kad tu nadjes bravu mozes da joj radis sta hoces

t

pre 10 godina

Ako uopšte budem u situaciji da zasnivam porodicu sa takvom ženom, ili će nositi moje prezime ili će nastaviti da nosi njeno. To je izbor.

David

pre 10 godina

Idelana varijanta je dodavanje muzevog prezimena...prvo ipak je ovo patrijathat (mislim jos uvek zene ne otvaraju muskarcima vrata i primicu stolicu da bi seli a nadamo se i nece...).drugo tako zena ne gubi identitet.trece mnoge zene tako pokazuju da su udate i mnoge su ponosne na tako nesto.cetvrto porodica sa dva deteta recimo gde je majka jovanovic a ostali petrovic zvuci kao stankinja neka...zato dodavanje prezimena je idelna stvar...

Amos

pre 10 godina

@Andjela, zelim ti da te ti "pokretni osemenjivaci" nikad ne uznemire u zivotu! Ti si na toliko visokom stepenu razvoja da mozes da se razmnozavas zelenim zivicima.
Ili mozda nauka uznapreduje pa ces moci nekako sama sebe da oplodis i tako dobijes 100% cisto potomstvo, tj klonove.

Inace, sto se mene tice, nek se zove kako ko hoce, samo nek se prvo dogovore oko toga.

...

pre 10 godina

Ovo za kralja stefana je bas smesno lol.. Inace meni se svidja moje prezime :) ali i ne bi mi bio problem da uzmem od zene prezime ali samo ako je bolje i zvucnije...

Ako bi bilo nesto tipa visibaba lulakutlacic onda ne bih uzimao vec bi je terao da promeni u moje..

Misli pre no sto odvalis

pre 10 godina

Dakle : deca nose kombinovana prezimena (Savic-Tosic).

Po istom pravu, bracni partneri dece nosice svoja kombinovana prezimena (Peric-Ivanovic).

Potom ce njihovi potomci nositi kombinovana prezimena (Savic-Tosic-Peric-Ivanovic).

I udati/ozeniti se nekim sa jednakom kombinacijom. Sto znaci da bi prabaka Peric cupkala na kolenu potencijalnog Aljosu Savic Tosic Peric Ivanovic Markovic Hadzi-Jeremic Stenli Dobrivojevica.

Da li vidite poentu uzimanja prezimena? Ako nece zena, onda makar moraju deca.
P.S. Ne znam da li ste svesni koliko slepo branite Legiju, on je prezime Lukovic uzeo od svoje zene.

lale

pre 10 godina

Stvarno mi je muka od ovih sto insistiraju na jednakosti, zbog nase razlicite biologije jednakost je ne moguca! Ali zato mozemo i moramo da budemo ravnopravni a ona se ogleda pre svega u postovanju nasih razlika bez omalozavanja i sputavanja u ostvarivanju potreba i muskarca i zene! Ako se boris za ravnopravnost polova onda ona mora biti u svim aspektima zivota a ne samo tamo gde tebi odgovara...

cvexi

pre 10 godina

Mislim da je "visak papirologije" besmisleno opravdanje kako bi se izbegla promena prezimena. Ako je papirologija problem, onda zasto se udavati, vencavati, sta god... i brak je danas "prevazidjen".
Govorite kako vas niko nece nagovoriti da menjate prezime, a ovde namecete stav da ne treba menjati prezime, sta se to bilo koga ovde uopste tice, da li ova tema ima smisla... "live and let live".

oguz

pre 10 godina

Koja je poenta uzimanja suprugovog prezimena, ili uopšte braka? Mnogi ne znaju, razlika između bračne i vanbračne zajednice je da u slučaju partnerove smrti vanbračni supružnik ne nasleđuje ništa, ako imaju decu to nije ni bitno ionako deca nasleđuju, a u slučaju razvoda poštedeće vas silnih peripetija i jednog od najbolnijih iskustava u životu.

Bane 69

pre 10 godina

Nije sporno da su žena i muž ravnopravni, odnosno da imaju ista prava, ali isto prezime , po meni, označava i pripadnost istoj porodici. Odakle strah da se odrekne nečeg ličnog zarad formiranja jedne zajednice . Zašto bi neko tako rezervisano ulazio u brak? Kad si u jednom timu, u redu je da imaš dres kao i ostali. I zbog ostalih u timu i zbog ostalih van tima.

Novo-kralj-CG

pre 10 godina

Moja zena je morala da promijeni.Otisao sam korak dalje....to sam postavio kao uslov....a pri tome ona zna da je ja ne volim manje i da bi to bila mogucnost razdora.Jednostavno sto se mora,nije tesko.To je bar jasno,za ostale ne znam.E kukavče sinji,da prađed Milosav pokojni (nosilac ordena Nemanjica i medalje Obilica,licno darivanih od Kralja Nikole)vidi sta se danas dogadja.....da mu je ustati iz groba....

Pozdrav iz Crne Gore :)

ivan78bg

pre 10 godina

Neka svako odluci kako njemu odgovara.Moja zena je zadrzala svoje prezime dete ima moje prezime ako u buducnosti bude pitalo zashto je tako prosto je objasniti a i taj argument kako objasniti detetu je blago receno debilan:)@Deni B- "nosioci loze" kako rekoste teshko da mogu da budu zene sa strane genetike(kako rekoste jedino je sigurno ko je detetu majka a za oca se dokazuje?:) jer takodje x hromozom koji daje majka moze da potice od njenog oca ili njene majke to se mora dokazati dok
y hromozom se zna odakle dolazi zato i jesu ocevi bili" nosioci loze"....

bole

pre 10 godina

Istinska sreca svake zene je da porodom koji donese na svet ucini radost i sebi i coveku kojeg voli.Samim cinom prihvatanja prezimena ona preuzima obaveze i vlada se pravima koja jedna udata zena moze imati i jasno se vidi da nije vise djevojka.Ako joj se ne svidja prezime onda je trebala birati nekog drugog covjeka i neko drugo prezime i ostati neudata.Djeca nose ocevo prezime sa radoscu i ponose se svojom majkom i njenim rodom.Zasto bi smo menjali kad imamo toliko toga drugog klimavog u drustvu ostavimo barem nesto nedirnuto sto se kroz postojanje naseg naroda pokazalo kao ispravno.

Shonke

pre 10 godina

@šta udaja stvarno menja?

Ako se o promeni tj. zadržavanju prezimena žene ne pregovara, o čemu onda treba da se pregovara kod prezimena dece? Kako se dolazi do kompromisa i kako bi se onda odredilo koje prezime će deca da nose? Jedno vaše a drugo muževljevo? Izvlačite iz bubnja?

branko pavlovic

pre 10 godina

У чему је разлика када је у питању тзв. родна равноправност између узимања очевог презимена и узимања мужевљевог презимена? Дакле у питању је тзв. "њено" презиме. Не, то је презиме њеног оца...

popaj

pre 10 godina

svakako da treba. mozda to i nije uslov svih uslova, ali ja se ne bih zenio da je zena htela zadrzati svoje prezime. mozemo da zivimo kao momak i devojka, ali porodica je u okviru jednog prezimena. ili - ili.....

neemancipovan

pre 10 godina

Ja sam svojoj rekao da postoji način da zadrži svoje prezime—da se ne uda. Imamo ćerku i sasvim će mi biti normalno da jednog dana i ona promeni prezime. Treba da se zna ko kosi a ko vodu nosi. Zato današnji brakovi tako kratko i traju što su se uloge promenile. Inače, i supruga i ja smo fakultetski obrazovani i živimo u gradu.

Šarlatan Hejterski

pre 10 godina

Samo vi tom vasem "nežnijem polu" ubacujte gluposti u glavu, pa se posle pitajte sto ima toliko razvoda i nema dece. Sve smo rupe popunili, da bi o prezimenima polemisali. Kako god mi smo na samrti patrijarhata i zene ce nam doci glave.

Marko

pre 10 godina

Sad cu sam sebe da kritikujem sto sam procitao deo ovog "zutog" clanka neke iskompleksirane feministinje... Ako "totalno moderni" navedeni bracni par ima po dva prezimena i ako se mi ugledamo na njih (obicne zabavljace???), kako ce nasa deca birati prezimena? Ili ce imati po 4 prezimena, a unuci 8? Zasto jednostavno kad moze komplikovano? Jedno prezime je daleko jednostavnije ne samo za svakodnevni zivot, nego i za pracenje porodicnog stabla, maticnih izvoda predaka, zdravstvenih kartona itd. Meni licno je svejedno da li ce zena promeniti prezime i to je vec d(r)uga prica. Nesto sto mi smeta je forsiranje jednakosti pod svaku cenu, a to je znak nesigurnosti i kompleksa. Muskarci i zene jednostavno nisu jednaki i imamo razlicite kvalitete i mane.

Zna se ko dominira u Srbiji

pre 10 godina

Pošto su pravi Srbi ostavili kosti po bojištima u 20 veku, a papučari,ulični 'junaci' nasledili Srbiju, naravno da je dva prezimena i sve što je antitradicionalno, u 'trendu'
Hoću da kažem, većina srpskih muškaraca su papučari i feministi, što zbog svojih ćerki koje se radjaju u većem broju nego dečaci(verovatno isto uticaj ratova na gene), što zbog straha od žena, tako da čija ovce njegova livada.
Takodje Srbija je plodno tle za komplekse frustracije i inat, tako da se kroz žensko prezime, u stvari tera inat zetu.

Neplivač

pre 10 godina

Naravno da treba da promeni prezime. Ako neće nemoj ni da se udaje :). I ovako deca nose očevo prezime. Zadrt sam i staromodan i volim što sam takav ali npr nemam problem da živim u ženinom stanu :D

Sofija

pre 10 godina

Konacno da ovo cujem jos od nekoga! "Pravljenje kovanice od prezimena? Odabir potpuno novog prezimena?"..Ali sam cula i kako muskarac daje komentar na to "ali kako bi se onda pratila loza?"...Da, izvini sto se ovako moze pratiti samo TVOJA loza...apsurd totalni...Volim svog momka, ali nikada ne bih promenila prezime, zbog dece bih volela da imamo isto, ali posto "novo zajednicko prezime" ocigledno u nasem glupom mentaliteu nije prihvatljivo, onda mi preostaje jedino da njegovo dodam na svoje...Ali kada bi svi samo malo razmislili... To je ipak jedna nova porodica, pa sto ne bi bilo i novo prezime...Kakve ja veze imam sa njegovim precima, roditeljima...

PadrE

pre 10 godina

Super moda...i posle nekoliko generacija se ne zna ko je odakle dosao....To i jeste fora..globalizam...a izmislise ga oni koji i ne zele da se sazna odakle dolaze....
C c c c....
Meni kad deda prica odakle je...srce mi ko lubenica....
p.s. moja zena ponosno nosi moje(nase) prezime...
Srecno,modernisti....

marko

pre 10 godina

Na b92 imas samo da procitas sta se radi USA i u drugim zapadnim civilizacijama gde brak apsolutno nema nikakvu vrednost,muz i zena zive kao drugari,svako ima svoj zivot i u tako bolesnoj zajednici menjaju i kote se sa svakim,ko ne veruje neka pogleda statistiku.Manimo se novotarija koje nam truju dusu,ajmo malo da gledamo sta je normalno i zdravo!Ljudi zapad je mentalno prso!!

Sasa

pre 10 godina

Kad sam se zenio,rekao sam supruzi:ili uzmi moje ili zadrzi svoje,ali neces unizavati ni moje ni svoje dodavanjem drugog,sa sve crticom.Zadrzala je svoje i apsolutno nemam problema s tim,razlog vise sto je stekla reputaciju u poslu pod svojim.Po meni, to dodavanje je pomodarstvo koje nam je doslo sa Zapada,rogobatno je i nicemu ne sluzi,sem neke lazne gospostine,a svejedno se patis s promenom dokumenata.

Tekelija

pre 10 godina

Рецимо, ја сам Поповић. Оженим се са женом презимена Петровић.
Мој син Поповић-Петровић се ожени са женом презимена Аћимовић-Ратковић.
Његова ћерка(моја унука), Поповић-Петровић-Аћимовић-Ратковић се уда за Јанковић-Јовић-Миљуш-Шушњар-Чикића(он има 5 јер му се мајка 2х удавала)...

Њихово дијете се презива како?

Друга опција је да жена само дода мужево на своје, или обрнуто, али онда ето ти белаја што ће ти се дијете друкчије презивати од тебе.

Дакле, постоји ВЕОМА добар разлог зашто неке ствари стотинама или хиљадама година добро функционишу. Ово није питање да ли ћемо њиву орати трактором или воловима и тим спријечити развој. У овом случају нема развоја већ само компликације.

Да се 'пар за примјер' Бијонси-Џеј Зи разведу, видјели бисте како би прштали милиони адвокатима због презимена њихове дјеце ;)

Nika

pre 10 godina

Imam puno prijatelja u Sloveniji gde su muževi dodali ženino prezime i žene njihovo. Meni je to sasvim ok i prihvatljivo. Time je pokazano da on poštuje nju ulaskom u brako podjednako koliko i ona njega. Naravno da to meni predstavlja i odliku naprednijeg društva.

Marko

pre 10 godina

nikad ne zenite zenu koja hoce da sacuva prezime..Brak u startu osudjen na propast..Najosnovnija psihologija, ona hoce da ode (al verovatno nema bolje)..

Japanac

pre 10 godina

Najbolja je madjarska varijanta, Marriage of Szendrey Júlia and Petõfi Sándor - Júlia gives up her name, adds the suffix -né to her husband's full name, and will be called Petõfi Sándorné.

Uros

pre 10 godina

Inspiratorka teksta je sve rekla sa: "pogotovu sto smo se posle 4 godine razveli". Nikada nisu ni postali porodica vec su samo legalizovali svoju vezu.

Novo-kralj-CG

pre 10 godina

Moja zena je morala da promijeni.Otisao sam korak dalje....to sam postavio kao uslov....a pri tome ona zna da je ja ne volim manje i da bi to bila mogucnost razdora.Jednostavno sto se mora,nije tesko.To je bar jasno,za ostale ne znam.E kukavče sinji,da prađed Milosav pokojni (nosilac ordena Nemanjica i medalje Obilica,licno darivanih od Kralja Nikole)vidi sta se danas dogadja.....da mu je ustati iz groba....

Pozdrav iz Crne Gore :)

u prolazu

pre 10 godina

Ok, žena zadržala svoje prezime, deca nasledila očevo.
Majka: Tijana Petrović
Otac: Marko Nikolić
Ćerka: Ivana Nikolić
Sin: Milan Nikolić
Mama, a zašto smo mi Nikolići a ti Petrović?
Pa zato što sam ja, jelte, žena 21. veka i zato što je i Bijonse tako uradila... I kako će se osećati ta žena kada cela porodica nosi isto prezime sem nje? Kako će joj biti kada nema isto prezime sa svojom decom? Ima nečega i u uzimanju muževljevog prezimena...

Nenad

pre 10 godina

Kad god neka zena iznese neke validne argumente, ona je FEMINISTKINJA i to neka VEOMA besna koja mrzi muskarce. A realnost je takva da su muskarci u mnogo povlascenijem polozaju od zena u 99% sfera zivota, tako da njima ne odgovaraju ikakve promene. Muskarci ovde misle tako sto daju zeni izbor ILI MOJE PREZIME koje ce biti zajednicko, ili svako svoje neka vrsta usluge, pokazivanja jednakosti, demoktrije il sta god...

feminum

pre 10 godina

Iskreno, nisam ni pročitala tekst, ali me je toliko razbesnela vest o devojci koju je ubio mladić da mi je muka od svega. Ukoliko vas neko ne prihvata kao osobu koja ima svoje lično ime i prezime već ima potrebu da vas menja i prekraja po svojoj meri, a sve pod lažnom parolom zajedništva i emocija, onda devojke, bravo za vas. Dobićete muškarčinu koja je nesposobna za bilo koju drugu vrstu odnosa osim posedničkog. Dobićete frajera koji će da vas brani i štiti (pitam se samo od koga) i imaćete više šansi da budete pretučene, silovane i ubijene od bilo koje vaše "singl" drugarice. Samo napred, nipošto stav i integritet - samo zajednica.

Ante

pre 10 godina

Ako ti se ne mijenja prezime onda nisi spremna ni na brak, jer se u braku dajes svom muzu i postajes njegova zena do kraja zivota, nista tu nije sporno, moja zena nije ni nacinjala tu temu..

Andjela

pre 10 godina

Naravno da ne treba da promeni prezime, sta vise, deca treba
da nose majcino prezime uvek, jer ih ona radja i donosi na svet.
Ne razumem toliku vaznost pokretnih osemenivaca koji su sebi dali
za pravo.

Dakle, zamislite jedan dan svet da je zena na vrhu pijedestala,
da je njeno prezime vazno, njene majke i svih majki. Zamislite
svet gde se muskarac nista ne pita...

Nikada ratova ne bi bilo...

Petronije

pre 10 godina

"Pogledajmo možda najpoznatiji i najimpresivniji bračni par na svetu u ovom trenutku. Bijonse i Džej Zi."
Ova rečenica mnogo govori o ličnosti i ukusu autorke teksta. Za dotičnu su oni najpoznatiji i najimpresivniji bračni par, za mene su obični zabavljači mediokriteta, kako je neko napisao, pijuni šoubiznisa, u umetnike teško da bih mogao da ih svrstam.

Mene nervira što, da izvinete, "svaka šuša" želi da deluje kao originalna, posebna i veoma bitna. Ali ne trudom, radom, dugogodišnjim obrazovanjem, formiranjem zrele kompletne ličnosti već da bude takva u očima okoline. Gomila prosečnih devojaka u svemu sada forsira da zadrži svoje prezime. Za njih je sve sa zapada što stiže automatski progresivno, cool i IN. Postanimo svi odjednom amerikanci preko noći, ako ne može pre. Ja se slažem da postoje zakonske obaveze oko promene prezimena, novčani troškovi i cimanja kao i oko svih naših biroktatija i papirologija, ali da li je to toliko strašno i toliki postupak i maltretiranje merljivo sa činjenicom da će nam deca nositi prezime jednog od nas dvoje a ne zajedničko? Ako je njena majka promenila prezime u prezime njenog oca ( da, slažem se, bilo je drugo vreme, više konzervativno nego danas što je ) zašto je njoj to sad problem? Ne bih voleo ni da nam deca imaju njeno i moje prezime, ni da ona ima dva. Voleo bih da smo porodica i po tome što svi imamo isto prezime, moje ili njeno.

e2

pre 10 godina

Glasam za isto prezime! Dogovor je ko će čije uzeti žena od muža ili obrnuto, ali jedna porodica treba da ima isto prezime. Em je praktično em je u duhu tradicije, a i lakše je svima.

Tassadar

pre 10 godina

Koliko papučića na metru kvadratnom ......
A tek koliko kvazi "girl power" latentnih feministkinja.....
Hahahahahaha... a većina upravo nosi očevo prezime, sem ako im je i otac bio i jeste papuča....

hm

pre 10 godina

to sa jednim porodičnim prezimenom deluje prihvatljivo u prvom kolenu... zamislite recimo sedmu generaciju koja se dosledno drži tog pravila, pa dobijete recimo ovakvu osobu:

petar petrović jovanović nikolić sretenović mihajlović mrkonjić stevanović

super za potpisivanje, dokumentaciju i sve ostalo? sve sam ubeđeniji da su feministkinje XXI veka, barem u zapadnim zemljama, postale najobičnije pomodarke.

Jelena

pre 10 godina

Toliko o tome da žena treba da bude stub porodice... Pametni ljudi su govorili da previse slobode nikome nije donelo dobro. A danas je pojam prava za žene pogrešno protumačen: umesto da se za njih bore one žene koje su zaista potlačene, imamo žene kojima ništa ne fali, već hoće da se izjednače sa muškarcima. A to nije normalno ni prirodno. Žena treba da bude žena, deo porodice I stub porodice. Ali prihvatajući zapadnu kulturu, raspada nam se porodica, žene jure karijeru, samostalnost, blistaju u svojim pravima, dok jednog dana ne ostare u nekom penthausu, sa mačkom ili kučetom, kome mogu da ostave celo svoje bogatstvo... Ili sa svojom gej drugaricom. ako je ne ostavi, u međuvremenu, jer sinapse koje vežu muškarca I ženu nisu toliko jake u drugim odnosima, možete se zavaravati koliko hoćete.
Prezime govori o tvojoj pripadnosti ili poreklu. Nema ništa lepše od toga da si deo nečega, deo tima koji se zove porodica. Nekima treba vremena da to shvate, a neki, na žalost, to nikada ne shvate. Zašto se fudbalski klub ne bi zvao po imenima igrača? Pa oni su najbitniji, valjda?! Da, ali oni su TIM, I sve je lakše kad si deo tima. Nekada je I teže, ali to je lepota života...

vole me jer sam stoka

pre 10 godina

Je li mala,jel bi ti da zadrzis svoje prezime?

Ajd se lepo vrati kod tate i mame.
(Lalegator, 15. septembar 2013 21:30)



Sustinski se slazem u potpunosti. Samo sto nece kod mame, ona je "uspesna, slobodna i nezavisna", kad tu nadjes bravu mozes da joj radis sta hoces

Joca 011

pre 10 godina

Zapadna kultura i tretman braka i porodičnih odnosa razlikuje se od našeg. Nije bolji i ne treba ga preslikavati. Naša, srpska osobenost je i slavljenje porodične slave, gde se kaže da npr. Arsenovići slave Sv. Joakima i Anu, i po tom povezivanju prezimena i slave se mogu prepoznati ili otkriti porodični i krvni koreni. I ovo, po mom mišljenju jeste argument da i supružnici i deca treba da imaju isto prezime.
.

novi trendovi

pre 10 godina

U poslednje vreme sam cula za cak 4 slucaja da je muz uzeo zenino prezime. Dakle, i mi idemo u korak sa svetom, samo sto je u ovom slucaju razlog bilo neko petljanje sa bankama, kreditima, sudski sporovi.. :)

Miki

pre 10 godina

Ma kakvi da zena mora da promeni prezime kad se uda, to vise nije u trendu. Bracna zajednica je toliko "napredovala" da supruznici vise ne moraju ni da zive zajedno, a ne da preduzimaju tako drasticne promene.

Жена презиме мења ал ћуд никад :)

pre 10 godina

Свакој жени је тешко да се одвоји од свог презимена , али нађите себи дечка- сутра мужа да с поносом узмете његово презиме. Ја бих могла да набрајам данима разлоге због којим сам поносна што сам узела мужевљево презиме. Нисмо се венчали да бисмо се сутра разводили. Живот јесте непредвидив , али ћемо се борити и ако дође данас сутра до кризе да успемо да спасимо брак као што су то чинили и моји и његови родитељи. Нема бољег узора. Моја мајка је узела татино презиме и поносна је због тога. Моја свекрва је узела презиме мога свекра и такође је видим задовољну. Девојачка презимена с мајчиних страна се помињу скоро сваки дан и зна се од којих се потиче. Што се тиче мене а тако и мужа. Тако ће се знати и за нашу децу од којих сам ја , ко су мужевљеви и имаће деца једну здраву средину и јаке корене. Неће се губити као данас неколицина не знајући ко су и шта су сем девојачког презимена које им је као део идентитета. Побогу, наравно да смо се сродили с њим, али баша суштина сте ви саме , голе без имена и презимена оно што чини вас изнутра, а не на папиру. Мене су претешко ословљавали презименом , ретко ко ме звао именом сем укућана. И даље волим своје девојачко презиме и нисам га се одрекла , и сваки дан приметим наследне карактеристике оца и мајке. Само знам да ми се не би допало да је моја мајка оставила своје девојачко презиме и да није узела татино. Овако смо сви били и на папиру и пред другима а највише у наша четири зида једно - једна права здрава породица.ПОРОДИЦА НА ПРВО МЕСТО

Snajperista No1

pre 10 godina

E moji nestabilni muskarci najlakse je predati se i reci neka zadrzi ona svoje,borite se za ono sto mislite ato je da zena naravno treba da prihvati prezime muza, da se za 1% zna koje vodja,lider porodice ko odlucuje kad je najteze i najpotrebnije u svim stresnim trenucima. Ne vama je lakse da kazete ma neka zadrzi ona svoje. Danas zene i ne mogu da se oslone na muskarce. A sad lupajte minuse. samo prave zene ce razumeti ovo,ustvari razumeju. Pozzdrav.

mirko

pre 10 godina

Svako ima pravo da odabere kombinaciju koju želi.

Jedino sam prolazeći kroz život stekao averziju na žene koje imaju 2 prezimena. Zašto ? Ne znam, ali kad god bih poslovno trebao da sarađujem sa nekom ženom koja ima 2 prezimena ... nikada ništa nije moglo da se završi kako treba. Jednostavno, nikada nije moglo da dođe do dogovora sa kojim bi obe strane bile zadovoljne. One bi uvek insistirale da bude po njihovom i samo po njihovom što bi gotovo uvek dovodilo do raskida saradnje.

bole

pre 10 godina

Istinska sreca svake zene je da porodom koji donese na svet ucini radost i sebi i coveku kojeg voli.Samim cinom prihvatanja prezimena ona preuzima obaveze i vlada se pravima koja jedna udata zena moze imati i jasno se vidi da nije vise djevojka.Ako joj se ne svidja prezime onda je trebala birati nekog drugog covjeka i neko drugo prezime i ostati neudata.Djeca nose ocevo prezime sa radoscu i ponose se svojom majkom i njenim rodom.Zasto bi smo menjali kad imamo toliko toga drugog klimavog u drustvu ostavimo barem nesto nedirnuto sto se kroz postojanje naseg naroda pokazalo kao ispravno.

gnesh

pre 10 godina

Vidite MUSKARCI, kako ste pametni! Svi lepo kazu, pa boze neka zena bira da li ce uzeti moje ili zadrati svoje ili i jedno i drugo.. A ZASTO gospodo vi ne birate? Zasto zena ne zadrzava svoje a vi treba da menjate? Aha, tek sad viditi kako je!!! btw i ja sam muskarac i imam verenicu i ozenicu se jednog dana ali ako vec postujemo zene, hajde da oboje odlucujemo a ne samo: pa boze neka bira! TI BIRAJ! Zene su zakon, ne mozemo bez njih i obozavamo ih, zene samo napred dok ne uspostavite jednakost!

Stanko

pre 10 godina

Ove sto tvrde da ne bi uzele muzevljevo prezime sve do jedne bi prihvatile isto bez zadrzavanja njihovog ali da se muz preziva Rokfeler, Miskovic, Kostic, Abramovic ili neki drugi bogatas odnosno moze i neki plemic iz UK, Danske, Holandije...

ponizni

pre 10 godina

Ljudi, dajte zenama SVA prava (koja god da su ona koja im fale), sve poluge vlasti, ma sve sve sve .... samo da budu zadovoljene i neugrozene...i da se sledeceg jutra probude UZASNUTE jer ne postoji problem za koji bi se tog dana uhvatile, ne postoji NAREDNI dezurni krivac za sve njihove probleme...a mi mozemo KONACNO odahnuti i ziveti potpuno slobodno

eh

pre 10 godina

"Kad sam se zenio,rekao sam supruzi:ili uzmi moje ili zadrzi svoje,ali neces unizavati ni moje ni svoje dodavanjem drugog,sa sve crticom.Zadrzala je svoje i apsolutno nemam problema s tim,razlog vise sto je stekla reputaciju u poslu pod svojim.Po meni, to dodavanje je pomodarstvo koje nam je doslo sa Zapada,rogobatno je i nicemu ne sluzi,sem neke lazne gospostine,a svejedno se patis s promenom dokumenata."
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Sasa, 15. septembar 2013 19:58)

Bravo, ovako razmišlja normalan muškarac. Sećam se priče, nekada davno sa mojim tadašnim momkom, nije hteo ni da čuje da ja zadržim svoje prezime, a želela sam jako. Rastavili smo se, ja se udala, on oženio ženom koja je, očekivano uzela njegovo. Mog muža nije bilo briga, ja sam zadržala svoje. Imamo dete od 15 godina i 16 smo u braku, i to srećnom. Moj bivši se razveo, žena ga je varala.

Naravoučenije: Prezime je nebitno i izbor je žene šta će da uradi sa njim. I ako uzme vaše prezime, može da vas vara, ne poštuje, ne voli, pravi magarcem i iskorišćava, a sutra i ostavi. To što žena ne uzme vaše prezime ne znači da vas ne voli ili ne poštuje, nego da želi da zadrži svoj identitet, poziciju u karijeri ili nešto treće. Ja nemam nameru da se razvodim, a u svog muža gledam "ko u boga" što se kaže. Toliko o tome. Predrasude su zlo.

Geom

pre 10 godina

Ne kapiram devojke koje kao razlog zadržavanja prezimena navode "cimanje" oko dokumenata, jer prezime nije važno. Mnogim muškarcima je to jako važno, pa ako vama nije, zašto mu ne ispunite tu želju? I nekome kome je važno, kakav je to odgovor "mrzi me da se cimam"? Zamislite suprotno: "Dragi, volela bih da imamo dete" - "Ma daj, znaš koje je to cimanje sa papirima, a totalno je nebitno?", "Dragi, gde ćeš me voditi za godišnjicu?" - "Nigde, cimanje mi je veliko da tražim smeštaj, sređujem osiguranje, prevoz, a godišnjica je ionako nebitna"...

Nebojša

pre 10 godina

Ja ženu nebih prisiljavao da menja prezime ako to ne želi sama osim u slučaju da ima neko čudno ili ružno prezime u tom slučaju bih pokušao da je ubedim kako god što se mene tiče bolje je kada oba supružnika imaju isto prezime.

draganica

pre 10 godina

Što se mene tiče, nisam uopšte razmišljala da li da promenim prezime, jer sam podrazumevala da ću uzeti muževljevo. Zašto? Zato što vodim đačku dokumentaciju i kod mojih đaka, kada u izvodu naiđete na majčino devojačko prezime, to uvek znači da roditelji nisu venčani, odnosno, da žive u divljem braku. Radi se o seoskoj sredini, kada devojčica od 15 godina pobegne od roditelja da se uda, mora da čeka 18 godina da bi se zakonski venčali, a tada obično i zaborave. To mi je uvek delovalo tužno i strašno, ceo život živiš kao stranac u sopstvenom braku i, kažem, nisam se uopšte premišljala iako muž i ja nikada o tome nismo ni razgovarali, prepustio je tu odluku meni. Nekako mi je uvek delovalo da uzimanjem njegovog prezimena ne ulazim u njegovu porodicu, već započinjemo svoju (u kojoj svi članovi, uključujući i decu) imaju isto prezime, pa ako mora da bude njegovo, neka bude njegovo.
Nemojte se zavaravati da ćete neuzimanjem prezimena poštedeti sebe šaltera. Prvo što morate promeniti u ličnoj karti kada se udate je adresa. Daleko mi je bilo mučnije kada je svekar morao da me uzme za ruku, kao kuče i odvede u SUP da da izjavu da ću živeti u njegovoj kući (jer je on zidao i vodi se na njegovo ime) sa njegovim sinom. Pa valjda se to podrazumeva! Pri tom, niko nije pitao mog muža, njegovog sina, za izjavu, nego mog svekra, kao da se za njega udajem! E to mi je bilo poniženje najveće od svih.

Jovancha

pre 10 godina

Moje razmisljanje: apsolutno pravo zene da zadrzi prezime. Ali, imam problem sa dodavanjem drugog jer je to po mom skromnom misljenju izjava za javnost: udala sam se ali ja sam glavna u kuci. E, sa mojim prezimenom takve izjave neces da dajes.
(Btw, supruga je uzela moje, nit sam je terao, nit insistirao)

Ginna

pre 10 godina

ja sam uzela prezime od muža jer ga volim i dušom i telom i želim da mu pripadam!!! šalu na stranu ali želim sa njim da provedem ceo život i da se spojimo i prezimenom,to nam je u kulturi i istoriji ,čemu odbojnost,ja lično mislim da ga ne volite dovoljno,to jest da ste sebi mnogo bitne tako da će tu biti mnogo nesuglasica,jer u ljubavi se predaje, to što ste uzele prezime zbog dece(kako to ružno zvuči) mi dođe još gore nego da niste. drage žene volite svoje muževe svim srcem,predajte se u ljubavi i bićete mnogo srećnije(naravno sve ovo ima smisla samo ako se obostrano jako volite)

Hi

pre 10 godina

Prica o spajanju prezimena nije nova ali problem se javlja u drugoj trecoj generaciji dupliranih imena. Promena prezimena je tradicija ali i stvara puno problema ako ne promenite. Pogotovo kad su deca u pitanju! A ako se promeni prezime npr neke nismo nasli za susret generacije ni za srednju ni za fakultet pa vidite sta je zbrka! A muski -sebicno drzimo se tradicije!

AnaM

pre 10 godina

Ovde nije pitanje dece i kako ce se deca zvati nego da li žena treba da preuzme prezime i moje mišljenje je da NE treba. Udata sam već 6 godina i preuzela sam muževo prezime bez zadržavanja mog i to je najveća trauma pored samog dana venčanja koju imam. Trebalo mi je tri godine da se saživim sa novim prezimenom, ne zato što mislim da sam time izgubila identitet nego zato što mi je to nametnuto i zato što doživljavam to kao brendiranje: "ova žena je sada moja".Niko nije ničije vlasništvo ni ja muževo niti on moje.
Muž i žena ne postaju jedna osoba ženidbom,oni su i dalje dve individue a poštovanje supružnikove slobode je najdragoceniji poklon koji mu/njoj možete dati.
A deca? Ne bih se uopšte bunila da dete nosi muževo prezime (kao što i nosi),to je skroz druga kategorija.

sofronije

pre 10 godina

Vrlo jasna i prosta stvar koju takve zene ne vide je da su njihove majke i babe uzele prezimena njihovih oceva i deda, i one se ne bi tako prezivale kako se prezivaju da nije tih muskaraca i takvih obicaja. Dakle nosite musko prezime u svakom slucaju, ne vidim sto bi se sada pravio problem.

oldfashioned

pre 10 godina

Odavno se vec zna zasto je uzimano muzevljevo prezime i to je veoma stara tradicija u skoro svim kulturama... no, ipak dokone feministkinje u nedostatku kretivnosti, ili iz puke dosade, pisu ovakve tekstove, kivni na samo postojanje muske populacije, stvarajuci jos veci jaz i eventualni rivalitet medju njima, a u cilju nekakve ravnopravnosti (kao da je nema)... Naravno da nije obaveza i naravno da svaka zena ima pravo na izbor prezimena kada se udaje... Nekada je zeni bila cast da uzme muzevljevo prezime (hvala Bogu jos uvek poznajem takve zene)... danas je stvar polemike nadobudnih feministkinja koje kao da zavide, neshvatajuci uopste koliko ih je ta njihova "emancipacija" unakazila kao "zenu"...

Tuzan tekst...

dejan

pre 10 godina

Odem ja pre jedno godinu dana na grob svog cukun cukun cukun dede, negde iz 1720 godine. Dugo sam istrazivao i prvi put sam nasao, 100% siguran da je to to, a potrudio sam se svojski da dodjem do neceg nastarijeg postojanog od mog prezimena, od moje loze. Isto prezime ko ja danas. Pitam se, da je naprimer moja cukun cukun baka odlucila da zadrzi svoje prezime, da li bi ikad jasno mogao da utvrdim svoje porodicno stablo, sa oceve strane? Neko ce reci da to i nije tako vazno, drugi da se moze utvrditi i sa tom promenom, treci da nema razloga da ide po ocovoj liniji, vec po majcinoj. Mozda su svi ti ljudi u pravu, ali mislim da bi se tu izgubilo ono malo nekih korena za koje znamo i koje imamo.

mladen

pre 10 godina

Zavisi od toga koliko je planirala da ostane u braku. Glupo je da posle mora da vraca staro prezime, treba menjati toliko dokumenata...

marko

pre 10 godina

Ne treba ni da menja prezime, ne mora ni da se udaje, ne mora ni da ima decu a neka se onda i muškarci međusobno žene i tako ćemo ispoštovati sve. Najbolje tako i h-lobi srećan a sve su nam babe i dede na ulicama, sve manje Slovenaca u Sloveniji u Evropi isto ali pobogu ispoštovami smo sve sem prirode što će nam se obiti o glavu.

Jelena

pre 10 godina

Kada sam se udavala, pitala sam oca šta da radim po pitanju prezimena?
Otac mi je rekao da bi, kao otac, želeo da zadržim svoje prezime, ali da mi kao muškarac savetuje da uzmem muževljevo prezime. Nemam ni braće, ni sestara.
Poslušala sam ga i nije mi žao. Ništa od svoje osobenosti nisam izgubila. Naprotiv, moja ličnost se i dalje razvija.
Brak nije ugovor na papiru. Brak je anatomska, organska i duhovna zajednica muža i žene, a patrijarhat nije đavo kojeg bi se trebalo odreći.
Ne mogu ovde da se predstavljam, ali mogu da kažem da uspešno dovodim u sklad sopstvenu emanacipaciju i obaveze prema porodici, suprugu i deci.
Ne sviđa mi se primer glamuroznog braka koji je naveden u tekstu.

streetspirit

pre 10 godina

Da je dotična gospođa malo manje ograničena, upitala bi se koji će nam ... prezimena, ovako mi odaje utisak iskompleksirane karijeristkinje.
Zar nije dovoljno ime i jmbg?

kulturološkinja

pre 10 godina

Patrijarhalni i šovinistički komentari me nisu iznenadili, jer znam gde sam rođena i gde živim, ali svaki put mi pokvare dan. Samo zaželim da vas sretnem uživo i da popričamo na ovu temu, jer prepucavanje preko komentara nije produktivno.
Svi ste jako "porodični i tradicionalni", a u proteklih pola godine je preko 30 žena ubijeno od strane svojih muževa (koji su verovatno isto tako porodični muškarci koji brinu o "svojoj lozi"). Apsurd! Uostalom, na zapadu se više nego kod nas proklamuju porodične vrednosti, a primer za to su njihovi predsednici. Kod nas je Tadić imao nebrojeno vanbračne dece, razveo se, sve se zataškavalo, niko nikada nije njegovu ženu video. Dačić isto. Vučić razveden..i niko ga ne pita za porodicu. Jedino mučenik Nikolić paradira sa ženom, ali on je ionako smešna figura. Dakle, nemojte da se pravimo porodičnim svecima, kada to nismo!
Ja imam dva prezimena, svoje i muževo. I šta hoćete? To je moje pravo izbora, zar ne?! Pri tom, ja nosim prezime svoje bake, a ne dede. Nemam osećaj da sam prestala da budem deo svoje porodice, samo zato što sam formirala svoju novu. Bilo bi idealno da je i moj muž uzeo moje prezime, ali nije hteo i to je njegovo pravo izbora (utemeljeno u patrijarhatu, ali šta da mu radim).
Španci, Portugalci i cela Južna Amerika kao deca zadržavaju sva prezimena, majke, oca, baba, deda itd. I ne bune se. Imaju slobodu izbora koje će da koriste. Dakle, ta topla voda već postoji kao tradicija u velikom delu sveta i ne pravite od toga bauk!

Žena drugog sistema

pre 10 godina

Na svoje prezime dodala sam muževljevo (sa sve crticom) i to je po pravopisu jedno prezime.
Kad ga kažem na nekom šalteru i sl. svi me pitaju : "Vi imate dva prezimena ?" i niko, ali niko ne piše njegov drugi deo, jer ih mrzi.
Ili uzmite partnerovo, ili zadržite svoje, ovaj truli kompromis ispada nejgora kombinacija.

marko

pre 10 godina

Ne treba ni da menja prezime, ne mora ni da se udaje, ne mora ni da ima decu a neka se onda i muškarci međusobno žene i tako ćemo ispoštovati sve. Najbolje tako i h-lobi srećan a sve su nam babe i dede na ulicama, sve manje Slovenaca u Sloveniji u Evropi isto ali pobogu ispoštovami smo sve sem prirode što će nam se obiti o glavu.

zaostala

pre 10 godina

Ponosno nosim nase prezime. Mom muzu bilo svejedno, meni nije i uzela samo njegovo. Drage volje nastavljam lozu mog muza, svekra... To je prezime mog srca.

N2

pre 10 godina

Ozenio bih svoju zenu i da nije uzela moje prezime, to jednostavno nije kljucno, ali mi je jako drago da jeste. Muskarci i zene nisu isti i ne treba ih ravnjati u svemu. Uzimanje muskarcevog prezimena je kulturoloska norma stara verovatno vise vekova ako ne i duze. Razumem da za zenu ovo moze biti neprakticno, ali ima drugih stvari u kojima su resenja manje pogodna po muskarca. Mozda su nase babe koje sebi nisu postavljale ovakva pitanja bile srecnije od danasnjih dama. A biti srecan je vaznije nego biti svoj, uspesan u poslu, ponosan i nezavisan.

Mambo Italiano

pre 10 godina

Ne znam zašto novinarke "bije glas"da su "neznalice opšte prakse" ali znam da sve one, gotovo bez izuzetka, imaju dva pezimena; svoje i dodato, muževljevo.
Blisko je pameti da su navedeni atributi u uzročno posledičnoj korelaciji; osećaj lične inferiornosti (" neznalice opšte prakse") se kompenzuje "vezivanjem" za nekoga ko "to" nije, ili je bar "to" u manjoj meri, od njih samih.
Dodato prezime im daje, tako nedostajuću sigurnost i "leči" kompleks inferiornosti.Otuda i želja da svom prezimenu "dodaju" muževljevo.

Lično, divim se SAMOSVESNIM ženama koje ni u ime "viših ciljeva" ( tradicija) a naročito ne iz razloga POMODARSTVA- kako to, sva je prilika, čine pomenute predstavnice "opšte prakse", udajom, ne menjaju svoje prezime. A, naročito, ne "dodavaju" muževljevo.

sociolog

pre 10 godina

S obzirom da nisam pobornik braka (bar ne u tom romanticnom smislu, iako u pravnom smislu paru pruza olaksice)nisam razmisljala na temu uzimanja prezimena, i na prvi pogled ovaj primer Carter-Knowles zvuci kao idealno resenje, ali sta je onda sa buducim generacijama cija deca nose po 2 prezimena? Njihova porodica treba da ima 4? Ili svako da izabere omiljeno? hm

Deni B

pre 10 godina

Xa, xa, xa, xa... kakvi komentari. Ja sam zadrzala svoje prezime jer sam ja - ja, a neko drugi je neko drugi. Porodicu mog muza a i njega samog postujem mnogo vise nego one snajke koje su uzele to prezime. O tome niko kod nas i ne raspravlja niti se time bavi. Na kraju krajeva, maticarka je pitala i mene i mog muza kako ce se svako ponaosob prezivati, i mi smo odgovorili. Nema niko pravo da u moje ime odlucuje kako cu se ja zvati. Ali je presmesno kako neki ljudi u 21.veku primitivno razmisljaju i kazu da je to zbog loze i naslednika.... Pa koje loze, kada je jedino sigurno ko je majka detetu, a otac to moze da dokaze samo putem testa. Znaci, postenije je da majka bude taj stub i okosnica loze. Da se razumemo, ne mislim da dete treba da se preziva samo po majci, postenije bi bilo da bude neka kombinacija.

Sandra002

pre 10 godina

Ja sam na svoje dodala njegovo, on je zadrzao svoje, a nasa deca nose oba prezimena, mislim da je to fer. On bi uzeo moje, ali nije znao kako da to objasni ocu

Bane 69

pre 10 godina

Nije sporno da su žena i muž ravnopravni, odnosno da imaju ista prava, ali isto prezime , po meni, označava i pripadnost istoj porodici. Odakle strah da se odrekne nečeg ličnog zarad formiranja jedne zajednice . Zašto bi neko tako rezervisano ulazio u brak? Kad si u jednom timu, u redu je da imaš dres kao i ostali. I zbog ostalih u timu i zbog ostalih van tima.

Aleksandra

pre 10 godina

Moj muž je tek posle venčanja shvatio da je bilo budalasto s njegove strane što mi nije dozvolio da svom prezimenu dodam njegovo, a meni je sasvim prirodno da žena svom prezimenu doda muževljevo, jer se na taj način vidi iz koje porodice potiče i u koju je porodicu ušla. Moja želja da zadržim svoje prezime bila je uzrokovana emotivnim razlozima, a nije bio feministički hir, i ti razlozi su važniji od mačoističkih fazona, jer iza zabrane svakog muškaraca, vezane za ženino devojačko prezime, krije se muška sujeta, samo što muškarci, uglavnom, ne žele to da priznaju. U našem društvu, žene su u većini slučajeva primorane da uzmu muževo prezime, a primorava ih mogućnost osude i nerazumevanje budućeg supruga.

Misli pre no sto odvalis

pre 10 godina

Dakle : deca nose kombinovana prezimena (Savic-Tosic).

Po istom pravu, bracni partneri dece nosice svoja kombinovana prezimena (Peric-Ivanovic).

Potom ce njihovi potomci nositi kombinovana prezimena (Savic-Tosic-Peric-Ivanovic).

I udati/ozeniti se nekim sa jednakom kombinacijom. Sto znaci da bi prabaka Peric cupkala na kolenu potencijalnog Aljosu Savic Tosic Peric Ivanovic Markovic Hadzi-Jeremic Stenli Dobrivojevica.

Da li vidite poentu uzimanja prezimena? Ako nece zena, onda makar moraju deca.
P.S. Ne znam da li ste svesni koliko slepo branite Legiju, on je prezime Lukovic uzeo od svoje zene.

A sta to udaja stvarno menja?

pre 10 godina

GRKINJE ne menjaju prezimena, pa su zive, a ja jesan SRETNO NEUDATA u 60. godini, ali sam oduvek smatrala, a i danas smatram da ZENA NE TREBA DA PROMENI PREZIME ni pod kojim uslovima, a narocito ne zbog udaje. Naime, ako si recimo 25-30 godina bila "ta i ta", zasto bi sad odjednom bila neka druga, jer si se jel'te udala - sto realno nista nece promeniti u tvom zivotu, sem sto ces imati vise problema i obaveza?
Takodje mislim da u vezi ili u braku obavezno treba da postoje "moje", "tvoje" i "nase" pare sa definisanim nacinima potrosnje "nasih" para.
Isto to stoji i za imovinu, ali ne na papiru - mada u zemlji Papazjaniji ni to nije obicaj, nego STVARNO.
Sto se prezimena dece tice, tu vec moze da se pregovara, jer su "dupla" prezimena jednostavno neprakticna, pa eto prilike da se obe strane STVARNO ukljuce u razmisljanje o tome gde su, sta su i sta se STVARNO desava.

Sofija

pre 10 godina

Konacno da ovo cujem jos od nekoga! "Pravljenje kovanice od prezimena? Odabir potpuno novog prezimena?"..Ali sam cula i kako muskarac daje komentar na to "ali kako bi se onda pratila loza?"...Da, izvini sto se ovako moze pratiti samo TVOJA loza...apsurd totalni...Volim svog momka, ali nikada ne bih promenila prezime, zbog dece bih volela da imamo isto, ali posto "novo zajednicko prezime" ocigledno u nasem glupom mentaliteu nije prihvatljivo, onda mi preostaje jedino da njegovo dodam na svoje...Ali kada bi svi samo malo razmislili... To je ipak jedna nova porodica, pa sto ne bi bilo i novo prezime...Kakve ja veze imam sa njegovim precima, roditeljima...

Milan

pre 10 godina

Moja bivsa zena je zadrzala moje prezime nakon sporazumnog razvoda. U pocetku je govorila da je to zbog deteta, a sad kaze da se jednom udavala, da ne planira opet, da se navikla, pa cak i da joj bolje zvuci...

David

pre 10 godina

Idelana varijanta je dodavanje muzevog prezimena...prvo ipak je ovo patrijathat (mislim jos uvek zene ne otvaraju muskarcima vrata i primicu stolicu da bi seli a nadamo se i nece...).drugo tako zena ne gubi identitet.trece mnoge zene tako pokazuju da su udate i mnoge su ponosne na tako nesto.cetvrto porodica sa dva deteta recimo gde je majka jovanovic a ostali petrovic zvuci kao stankinja neka...zato dodavanje prezimena je idelna stvar...

ivan78bg

pre 10 godina

Neka svako odluci kako njemu odgovara.Moja zena je zadrzala svoje prezime dete ima moje prezime ako u buducnosti bude pitalo zashto je tako prosto je objasniti a i taj argument kako objasniti detetu je blago receno debilan:)@Deni B- "nosioci loze" kako rekoste teshko da mogu da budu zene sa strane genetike(kako rekoste jedino je sigurno ko je detetu majka a za oca se dokazuje?:) jer takodje x hromozom koji daje majka moze da potice od njenog oca ili njene majke to se mora dokazati dok
y hromozom se zna odakle dolazi zato i jesu ocevi bili" nosioci loze"....

osoba_21_veka

pre 10 godina

Boooze, pa zar to nije davno prevazidjeno? Ne mislim samo na prezime, mislim na brak kao instituciju. Gubitak slobode, jel te, ko je spreman da to tolerise i u zamenu za sta? Nismo valjda u srednjem veku. Devojka danas treba da se koncentrise na karijeru i shoping, sve ostalo su sitnice.

MARIJANA

pre 10 godina

Ne,naročito ako je sve postigla sa svojim,šta će joj njegovo prezime. Još mora da plati menjanje papira,i u slučaju razvoda opat da menja.Mislim da je to nepotreban trošak,čovek treba biti ekonomičan.

Svevladovic

pre 10 godina

Ja bih da zadrzim svoje...Volim to prezime i svog dedu od cijeg imena je poteklo.
(Korisnica, 15. septembar 2013 22:08)

A zasto deda nije uzeo babino prezime?

dido

pre 10 godina

pa nije to bas tako nakaradno na zapadu. to su samo price. zivio sam 15 godina na zapadu u vise zemalja i vjerujte mi uzimaju zene muzevo prezime. jedanput sam zvao zenu u ljudskim resursima i zvala se ako se ne varam suzanne mohamed i ja onako sumnjicav i s predrasudama ocekujem neki izgovor bog zna kakav kad ono rodjena londonka!!! najljepsi i najcistiji izgovor!

meni je to dokaz da voli muza i da nema komplekse....izreda njemice, engleskinje itd uzmu ova nasa -VIC prezimena.

Shonke

pre 10 godina

@šta udaja stvarno menja?

Ako se o promeni tj. zadržavanju prezimena žene ne pregovara, o čemu onda treba da se pregovara kod prezimena dece? Kako se dolazi do kompromisa i kako bi se onda odredilo koje prezime će deca da nose? Jedno vaše a drugo muževljevo? Izvlačite iz bubnja?

Aleksandra

pre 10 godina

Ovaj tekst je, izgleda, pročitalo više muškaraca nego žena, jer su njihovi komentari brooojni... :) I uglavnom su se uzrujali :)

Gnjurac

pre 10 godina

Ili ostavi svoje prezime ili promeni prezime. Ne moras nikome da objasnjasavas svoju odluku, izuzev partneru. I ne smaraja sa predugackim tekstovima oko nebitnih tema.

mr.key

pre 10 godina

Ne bi trebala, niti bi trebao muskarac. Govorim iz iskustva posto ce posle morati da menja dokumenta i to ce morati masno da plati i da se zesce iscima. Samo treba posle dase dogovore oko prezimena dece, ako ih budu imali i to je to.

zensko

pre 10 godina

koji seljacki mentalitet....kakve veze prezime ima sa ljubavlju....( to za one koji kazu ako neces moje prezime vrati se kuci....i gdje je tu ljubav) pa ne udajem se zbog prezimena, nije mi muz princ ili sl. Zivim i udala sam se u Italiji, ne postoji uzimanje muzevljevog prezimena, imam svoje s kojim sam se rodila i s kojim cu umrijeti i na koje sam ponosna, to je dio mene i mog oca...Cemu sve to, ako se udam 5 puta, znaci 5 puta moram da mijenjam prezime, pa ko sam ja onda, dosta vise tog muskog sovinizma....

moje,tvoje,nase

pre 10 godina

ja sam uzela suprugovo prezime kad sam se udala. On je rekao da sama odlucim i ja sam se opredelila za njegovo zbog dece, da bismo kao porodica imali jedno prezime. E onda se desilo da sam imala tezak porodjaj, gubila sam svest i u toj celoj frci dok su me hitno vodili u operacionu salu, valjda da bi utvrdili da li sam prisebna, pitali su me koji je datum, kako se zovem i ja sam rekla svoje ime i devojacko prezime! Valjda mi je toliko to bilo usadjeno u svest, 29 god sam ga nosila, da se u toj kriznoj situaciji javilo kao neka mantra koju sam ponavljala dok su me uspavljivali. Sve je to dobro proslo, zivot se nastavio a ja, evo, i dalje ne mogu da se otmem utisku da sam pogresila sto sam promenila prezime. Imam osecaj da sam izgubila identitet na neki nacin. Nek pokusaju sad svi muskarci da zanemare razloge kao sto su tradicija,loza i ostalo nabrojano i zamenite svoje prezime nekim drugim. Ponovite tu novu kovanicu nekoliko puta. Kakav je osecaj? Pa ne bas sjajan,zar ne?

pedja

pre 10 godina

Menjanje prezimena,stari institut koji podseca na vremena kad je zena padala pod vlast muza... Mozda malo delikatno pitanje, ali to je sad sve vezano za nase obicaje i tradiciju, mada naravno zena o tome treba da odlucuje,a mi muskarci nemamo prava da se ljutimo zbog odluke... Inace,sve je vise zena koje muzevljevo prezime dodaju svojem, i to je nekako mnogo pismenija stvar i na papiru izgleda nekako mocno.

Turci su nas unistili

pre 10 godina

@(Kolac isti, samo drugo pakovanje Odusevli ste me I nasmejali :)
Retko srecem one koju su zadrzale svoje prezime ,a da nisu javne licnosti. Ja bih svoje zadrzala ali Srbija je ovo brajko! Verovatno bih I svom ocu morala da objasnjavam
;0

ja

pre 10 godina

Ne !
To što su komentatori na ovu temu uglavnom muškarci , dovoljno govori o njihovom strahu, ali i poimanju žene i dece kao sopstvenom vlasništvu .
Navodno, sa dva prezimena nisu porodica. Odlično, zašto onda ne izaberu neko treće prezime, koje bi obeležavalo datu porodicu ( a ne muževljevu lozu )

branko pavlovic

pre 10 godina

У чему је разлика када је у питању тзв. родна равноправност између узимања очевог презимена и узимања мужевљевог презимена? Дакле у питању је тзв. "њено" презиме. Не, то је презиме њеног оца...

papucar ili ne, ko zna

pre 10 godina

Jednostavno svako zadrzi svoje I u cemu je tu velika stvar? Veci ti ego ako zena uzme tvoje prezime? Mnogo je jednostavniji iz hiljadu razloga. I jeftinije, nema menjanja dokumenata, zezanja sa diplomom i sl.A to kaljemmljene prezimena e to je tek vrh. Nego sto je tekst prenet sta je sa istrazivackim novinarstvom u nasim krajevima. Kakva je situacija kod nas po tom pitanju? Mislim sta pitam kad se zna koliko retko zena zadrzi svoje prezime, a ovih sa dodatim zbilja ima sve vise. Retko koju poznanicu iz mladjih dana mogu da nadjem na FB ili Linkedinu preko devojackog prezimena...

lale

pre 10 godina

Stvarno mi je muka od ovih sto insistiraju na jednakosti, zbog nase razlicite biologije jednakost je ne moguca! Ali zato mozemo i moramo da budemo ravnopravni a ona se ogleda pre svega u postovanju nasih razlika bez omalozavanja i sputavanja u ostvarivanju potreba i muskarca i zene! Ako se boris za ravnopravnost polova onda ona mora biti u svim aspektima zivota a ne samo tamo gde tebi odgovara...

RS

pre 10 godina

Zanimljiva razmisljanja procitah ovde... Nego mi jedno nije jasno, naime ako su zene ravnopravne samo ako zadrze svoje ili dodaju muzevo prezime, po istoj matrici razmisljanja dolazi se do zakljucka da i djeca iz takve zajednice moraju imati prezime i majke i oca... Zasto bi imala ocevo prezime, tu nema ravnopravnosti jer je valjda i majka ravnopravno ucestvovala (u najmanju ruku) u stvaranju poroda... Dakle majka je Martinovic a otac npr. Simic, oni imaju cerku koja se zove Maja Martinovic Simic, koja se uda za nekog Rakica i dobije Sanju Martinovic Simic Rakic, koja se dalje uda za izvjesnog Stankovica i rodi se Milica Martinovic Simic Rakic Stankovic... U medjuvremenu se zakonski odobravaju istopolni brakovi (svi smo ravnopravni jelte) i Milica se ozvanici svoju vezu sa Nevenom Bozic Gajic Magazin Stevic... One usvoje malu Minu koja postaje Mina Martinovic Simic Rakic Stankovic Bozic Gajic Magazin Stevic...

jelena

pre 10 godina

Ne menjajte! Uzasno je cimanje posle po salterima za promenu dokumenata a i poprilicno kosta, da me danas pitaju ne bi menjala NI POD RAZNO!

iva

pre 10 godina

Ne mislim da se uzimanjem muževljevog prezimena gubi na identitetu ili emancipovanosti. Najmanje to ima veze sa prezimenom ili, ako govorimo o struci, sa tim da li ću biti psihološkinja ili psiholog. Sve je to puka forma, treba raditi na sadržaju.
Uzeću muževljevo prezime, jer i dalje smatram da je on taj koji je "čuvar" porodice, iako je uloga žene najčešće (mada, nema pravila) zahtevnija.
Naravno, ovo je moj stav, podržavam i one koje se odluče na drugačije korake- treba svako da radi ono što ga čini srećnim. Samo mislim da se mnogo važnosti pridaje površnim stvarima, a zapostavlja se suština.

21 VEK

pre 10 godina

@draganica
Ti još uvek nisi shvatila da smo ušli u drugu dekadu 21 veka i da ne bi trebao da postoji primitivizam da je brak "divlji" ako dvoje ljudi žive zajedno, a nisu venčani pa čak imaju i decu.
Žalosno je da tako razmišlja jedan takozvani "prosvetni" radnik koji izgleda nema ni osnovne kulture ponete i stečene kod kuće. Uticaju takvih prosvetnih radnika su izložena naša deca dok su u školi.

Гале

pre 10 godina

Предлажем соломонско решење, саставити презиме од слогова презимена оба супружника и направити хибридно, које не би нарушило интегритет било кога од брачних другова. Рецимо, Марић и Милићевић хибридизују у Марићевић.

Ana

pre 10 godina

Dečko i ja imaćemo 3 opcije kad se budemo vencavali. Ili ce on zadrzati svoje a ja svoje, ili cemo izmisliti novo (najverovatnije Stevanovic, po pesniku Stevanu Raickovicu koga oboje volimo). Drugarica je udata za Italijana i tamo njeno dvoje dece nosi jednako oba prezimena (i od oca i od majke). Drugarica koja je udata ovde u Srbiji, zadržala je svoje a njeno dete nosi samo očevo prezime; da bi na aerodromu negde u Španiji sama sa detetom poludela od kontrole zbog razlicitih prezimena.

oguz

pre 10 godina

Koja je poenta uzimanja suprugovog prezimena, ili uopšte braka? Mnogi ne znaju, razlika između bračne i vanbračne zajednice je da u slučaju partnerove smrti vanbračni supružnik ne nasleđuje ništa, ako imaju decu to nije ni bitno ionako deca nasleđuju, a u slučaju razvoda poštedeće vas silnih peripetija i jednog od najbolnijih iskustava u životu.

Sercan

pre 10 godina

Ova tema je "danas" posebno vruca u mojoj familiji obzirom da sam mojima saopstio da cu uzeti prezime svoje buduce supruge. Mama me od tada kada se cujemo Skajpom, telefonom ili u porukama zove "pisuljo".
Razlog ovakvoj mojoj odluci je visestruk, prvo jako puno problema sa izgovorom moga prezimena imaju ovi "Englezi", drugi razlog je vinarija koju smo vec preuzeli od njenog oca nosi njihovo prezime. Neko bi mozda rekao novac me naterao na to (moja familija se vec izjasnila tako), ali i ja imam dobru firmu koja super posluje. Doneo sam ovu odluku sam, moja verenica je bila u cudu kada sam joj rekao jer je ocekivala da ona promeni prezime. Objasnio sam joj ovako, da ce deca ako Bog da naslediti tu firmu koja nosi njihovo prezime, imace tradiciju iza sebe. Kako je meni jako vazno da budu krsteni u pravoslavnoj crkvi tako cemo uraditi i zadrzati deo moje tradicije. Ona je dala jos jedan konstruktivan predlog koji cemo razmatrati kada dodje vreme, a to je da deca dobiju srednje prezime, obzirom da se to ovde praktikuje i da im damo ili moje ime ili prezime kao srednje.
Tako smo mi resili barikade u nasim glavama, mada mislim da ih nismo ni imali, i 100% sam za to da porodica nosi jedno prezime.

DrC

pre 10 godina

Kada sam se udala, na svoje devojacko prezime dodala sam suprugovo prezime. Zasto? Zato sto sam htela da imam prezimena dva muskarca koji mi najvise znace u zivotu - otac i suprug.

mia

pre 10 godina

Koja je poenta uzimanja suprugovog prezimena, ili uopšte braka? Mnogi ne znaju, razlika između bračne i vanbračne zajednice je da u slučaju partnerove smrti vanbračni supružnik ne nasleđuje ništa, ako imaju decu to nije ni bitno ionako deca nasleđuju, a u slučaju razvoda poštedeće vas silnih peripetija i jednog od najbolnijih iskustava u životu.
(oguz, 15. septembar 2013 22:22)

Bracna i vanbracna zajednica su izjednacene pred zakonom tako da ovaj arguemnt ne stoji. Svima treba dati izbor koje ce ime i prezime da nose u zivotu.

Imala sam drugaricu koja se zaljubila, udala ubrzo, promenila prezime tako sto je prvo stavila muzevljevo pa svoje prezime iz postovanja, ljubavi... razveli su se posle nepunih godinu dana, ona posle ponovo menjala svoja dokumenta. Jos uvek se secam kako je sa ljubavlju i ponosom obrazlagala svoju odluku o promeni prezimena.Imaju sina koji nosi ocevo prezime, otac ga je mozda video jedanput ili dvaput u zivotu, njega je odgajio i vaspitao sa puno ljubavi drugi covek koji je sjajan lik. Drugarica se posle desetak godina udala za tog coveka, zadrzala je ovoga puta svoje prezime. Zive vec 25 godina u slozi i ljubavi, nezavisno od prezimena...

Mirka

pre 10 godina

Jaoj.. Menjanje LK, pasosa, radne knjizice, zdravstv. knjizice, vozacke, saobracajne, nekoliko kreditnih kartica, Pike, racuna za struju, komunalije, telefon, porez...verovatno sam nesto i zaboravila- sad znam da zena treba da zadrzi svoje prezime!

advanced maco-feminista

pre 10 godina

koliko su ljudi spremni da komplikuju oko nebitnih stvari. svako treba da zadrzi svoje prezime jer je to deo njegovog identiteta. svaki moj saborac macista koji misli drugacije, neka prvo razmisli kako bi njemu bilo da treba da uzme neko drugo prezime, nebitno koliko voleo tu osobu.

sto se tice dece i ovih gluposti kako ce imati sedam prezimena. dete treba da ima dva prezimena, moje i od moje zene, a onda neka samo dete bira koje ce zadrzati kada sutra bude stupalo u brak. jedno, oba ili nijedno. ako smatra da su oba bitna za njegov identitet, neka zadrzi oba. ali valjda ce nam do tada i svest malo napredovati, pa ce prezime biti samo formalnost, a ne pitanje identiteta..

Vesna

pre 10 godina

Stvar izbora. Kako se ljudi dogovore. Isto je i za decu. Po cemu deca treba da nose samo ocevo prezime. Roditelji su potpuni jednaki i ravnopravni. Cela prica sa promenom prezimena zene kada se uda je jedna sovinisticka prica balkanskih muskaraca slabica. Tajno prizeljkivanje da zena uzme njihovo prezime zene kada udje u brak pokazuje elemenat njegove svojine nad njom. Nijedan to nece priznati ali u dubini duse tako misle. Ukoliko to zena ne uradi, oni za okolinu postaju slabici jer ni to nisu mogli da obezbede. A bogme i zene to rade iz raznoraznih razloga, veoma cesto iz drustvene koristi ili pokazivanja statusa da je udata. Jedina dobra stvar je sto dete moze kada napuni 18 godina da promeni i ime i prezime.

mikin

pre 10 godina

"Zaista ne postoji ni jedan dobar razlog zašto neki momak ne bi mogao da uzme prezime svoje buduće žene, osim činjenice da društvo to možda ne bi odobrilo."
---------------------
Sve vise sam ubedjen da je DRUSTVO TRULO DO SRZI. "društvo to možda ne bi odobrilo." .... a odobrilo je istospolne brakove ... ali ne bi dozvolilo da muskarac uzme zenino prezime ?!?! Drustvu bi trebalo oduzeti pravo odlucivanja bas kao i umobolnim osobama!

Wakawaka

pre 10 godina

Svako treba da uradi onako kako se oseca, i niko ih zbog toga ne treba osudjivati! Ja sam misljenja da ako sam se od rodjenja prezivala tako koko jesam, pa zasto bih to sada menjala, mogu samo da dodam, meni je to nekako logicno. Bila sam i ostala ista osoba samo sto sada zivotni prostor delim sa suprugom i ok, uzimam njegovo prezime ali i zadrzavam svoje. Sto se tice obicaja ne zanimaju me! Okolina takodje! Dovoljno je sto menjam mesto prebivalista i prilagodjavam se drugim osobama jos i da promenim ono sto je oduvek moje/ PREZIME , taman posla!

Varius77

pre 10 godina

Kad sam na netu i čitam ovakve teme, steknem dojam da 90% žena ostavlja svoje prezime.. Živim u okolini Beograda, družim se sa manje više fakultetski obrazovanim ljudima, ne važem ni na čiju stranu već samo govorim realnost. Realnost je da bar 70% žena uzme prezime od muža, 25% ostavi svoje i doda muževo prezime, 5% ostavi samo svoje prezime. Ponovo kažem, sve je stvar dogovora, samo prenosim stanje iz moje okoline.

Ana

pre 10 godina

„Zar nase zajednicko prezime nije deo onoga sto nas sjedinjuje kao porodicu?"

"Blago" onima sto ih sjedinjuje prezime a ne ljubav, postovanje i sloga.

Dejan

pre 10 godina

Ili nek zadrži svoje ili nek uzme moje, mislim ja ću sigurno da zadržim svoje kad se budem venčao; njeno pa moje ili moje pa njeno sa ili bez crtice - NE MOŽE, meni je to jedno od najglupljih rezultata emancipacije žena.
Inače, ko misli da je za porodicu mnogo nešto bitno da svi imaju isto prezime, taj i ne zna šta je to brak i porodica.

Amos

pre 10 godina

@Andjela, zelim ti da te ti "pokretni osemenjivaci" nikad ne uznemire u zivotu! Ti si na toliko visokom stepenu razvoja da mozes da se razmnozavas zelenim zivicima.
Ili mozda nauka uznapreduje pa ces moci nekako sama sebe da oplodis i tako dobijes 100% cisto potomstvo, tj klonove.

Inace, sto se mene tice, nek se zove kako ko hoce, samo nek se prvo dogovore oko toga.

N

pre 10 godina

(Sasa, 15. septembar 2013 19:58)
Zadrzala sam svoje, jer sam u poslu po njemu bila prepoznatljiva, i uzela muzevljevo, jer sam htela da deca vide da smo i po prezimenu jedna porodica. Niti sam ja birala prezime kad sam se rodila, niti je sad mnogo bitno cije cu prezime nositi i to nema nikakve veze sa gospodstvinom i zapadom i slicnim baljezgarijama. Inace, je malo falilo da muz uzme moje prezime, a sve to zato sto nije shvatio salu.

sanja

pre 10 godina

pa to je sloboda volje kao i sam cin zakljucenja braka... sam zakon je predvideo niz mogucnosti... kakve veze ima drustvo sa MOJOM izjavom o MOM prezimenu???
ili sada treba i oko ovog pitanja da se delimo i sukobljavamo misljenja?

Batmanić

pre 10 godina

Od srpskih prezimena koja se završavaju na ić 99% ima za koren neko muško ime. Dakle, skoro svi koji se prezivaju na ić dobili su prezime prema nekom Jovanu, Mirku, Petru itd. Većina srpskih prezimena je u korenu muška. I šta sad?

Tijana

pre 10 godina

Ovde ima mnogo besmislenih komentara. Ne mogu da verujem da se ovakva rasprava vodi oko gluposti. Kao prvo, brak danas ne predstavlja isto sto i pre 100 godina,a drugo nemojte molim vas da pocinjete sa pricama da zena planira da ode samo zato sto nije uzela prezime svog muza. Besmisleno je raspravljati o tome. To sto se vecina ljudi ovde ponosi time sto neguje patrijarhalni duh i tradiciju ne znaci da je to ispravno i jedino resenje. Ne znam samo odakle nekima ideja da je to sto zena nije uzela prezime svog muza nepostovanje. Na ovu temu bih mogla da pisem do sutra, ali toliko od mene.

cvexi

pre 10 godina

Mislim da je "visak papirologije" besmisleno opravdanje kako bi se izbegla promena prezimena. Ako je papirologija problem, onda zasto se udavati, vencavati, sta god... i brak je danas "prevazidjen".
Govorite kako vas niko nece nagovoriti da menjate prezime, a ovde namecete stav da ne treba menjati prezime, sta se to bilo koga ovde uopste tice, da li ova tema ima smisla... "live and let live".

dragan

pre 10 godina

A moja supruga i ja nismo urbani, potpuno smo out i ljakse jer nismo seli i razmatrali slučaj Bijonse i Džej Zija prilikom planiranja zajedničkog života?:) A umesto što smo završavali tamo neke tehničke fakultete trebalo je da postanemo megatrend menadžer direktor JP i grand pevaljka? Nije mi jasno zašto moramo gubiti vreme na preispitivanje apsolutno svega što postoji na svetu. Ok, da mi je tadašnja devojka rekla da želi da zadrži prezime, naravno da ne bih imao ništa protiv. Ali zašto smo u obavezi da budemo sve suprotno od svojih roditelja, baba, deda itd? Konkretno u ovoj našoj prćiji te (retrogradne) babe i dede su izgradile jednu potpuno razrušenu zemlju i kulturološki napravili takav iskorak da ih nikako u stvarnim, važnim dostignućima ne možemo sustići.

Goran

pre 10 godina

@bane 69 Sledeći tvoju logiku da se treba odreći ličnog zarad kolektivnog, znači da bi bilo ok da se ti odrekneš svog prezimena i prihvatiš ženino kao kolektivno. Da li si na to spreman? Tekst lepo govori da treba prihvatiti novo, samo je pitanje šta je to novo i ko treba da se odriče i prihvata. Zašto su to u Srbiji uvek žene?

žena

pre 10 godina

U moru detalja kojima muškarci gube identitet, zar im treba oduzimati i prezime? Neke stvari ne treba dirati možda...

Ali o besmislu prezimena evo moje priče:
Pre x godina, venčanjem sam promenila svoje devojačko prezime u muževljevo, naravno koje je on dobio od oca. Njegov otac ga je ostavio pre 30 godina i nije pitao za njega, odrastao je sa majkom koja se preudala, ali na našim vratima je godinama stajalo devojačko prezime moje svekrve.
Sa rodbinom od muževljevog oca nismo ni u kontaktu...

Pre dve godine, razveli smo se. Nisam imala snage i para ni do danas da se bavim promenom prezimena. Živim sa svojom decom u novom stanu u i na vratima mi stoji prezime bivšeg muža, koje svo troje (moja deca i ja) imamo kao nasleđe od čoveka koji je umro u dalekom svetu, koga nikad nisamo upoznali i čiju rodbinu smo samo jednom videli u životu pre desetak godina (otac bivšeg muža) i od bivšeg muža koji se zaljubio i izbacio nas iz stana da bi tamo živeo sa novom ženom i povremeno tu vidjao svoju decu.

Ima genetike, naravno, ali moja deca i ja sve manje imamo veze sa tom familijom čije prezime nastavljamo.
Sa mojim roditeljima sam mnogo bliža, i naravno duh moje porodice kao i genetika - nastavlja da živi kroz moju decu više nego porodica bivšeg muža, jer sam ja vaspitavala decu, sad sam njihov staratelj i oni su kao ličnosti pravi naslednici moje porodice.

Šta znači prezime u modernom svetu, kad se porodice raspadaju samo tako...???

tomkarlo

pre 10 godina

Prezime je oznaka koja upućuje na to kojoj porodici, rodu i sl. pripadaš i uvedeno je ne tako davno da bi država mogla da "vodi" računa o nama. Hiljade generacija ljudi su živeli bez prezimena, a uskoro će to biti opet - ne treba ti prezime jer ćeš biti identifikovan sa JMBG jer je to za državu jednostavnije.

maajaaa

pre 10 godina

Pridodala sam mom prezimenu muževljevo, moje dugačko, njegovo kratko. Razlog,moje internacionalno ime i njegovo inostrano prezime ne bi oslikavalo moju nacionalnu pripadnost, pa ja rodoljubivo zadržah i svoje sa IĆ. E onda kreće potpisivanje, prvo duže, onde skraćeno, onda moje ime i prezime (devojačko) svedoh na slovo a muževljevo prezime celo, kratko je , jel te. I onda, jedan dan, dolazi moj sin od 4 god. i kaže "Ja se prezivam..." pa reče moja oba prezimena. Onda krene objašnjavanje kako se ko preziva i da je to nebitno...u suštini vremenom sam počela da se pretstavljam imenom i muževljevim prezimenom, postalo mi čak i simpatično. Drago mi je kada našu porodicu identifikuju tim jednim imenom, čije god je...volim kada je jedno. Sad, možete reći da sam odstupila od svog "bazičnog" identiteta, al ja se držim onoga "Zovi me i Lonče, al nemoj da me razbiješ" :-)

t

pre 10 godina

Ako uopšte budem u situaciji da zasnivam porodicu sa takvom ženom, ili će nositi moje prezime ili će nastaviti da nosi njeno. To je izbor.

Bane NS

pre 10 godina

Ja se ženim za mesec dana, i pravo da vam kažem toliko mi je glava opterećena nekim stvarima o kojima treba povesti računa da bi sve bilo organizovano kako treba da sam na taj detalj potpuno zaboravio. Ali naravno uvek se nađe u okolini neki dušebrižnik kome je to nezaobilazno pitanje i koji me na to poceti :)! Konkretno, kod mene je slučaj takav da sa moje strane to niko nije pitao niti o tome razmišlja, sa njene strane se vrši pritisak da zadrži svoje, ne može mama da se pomiri da joj ćerka odlazi. Naravno ova moja je oterala gde treba uz pitanje što je onda ona uzela prezime njenog tate...i završila priču. Meni lično je svejedno, i to što kažu sve je stvar dogovora, bitno je i kako se dogovaraš, da li je to kroz neki smeh u kome je oboma svejedno ili su to teški poslovni pregovori u kojima svako čuva svoj ponos, interes i integritet pa prave komromis. Recimo jedan dan uzela moja žena pa ispisala sadašnje svoje podatke, ime, prezime, adresu, pa pored podatke kada se uda, ime, novo prezime, novu adresu, pa počela da se smeje iz sveg glasa, kaže pa Bog te ostaće mi samo ime. Niko ne zna šta će biti i šta nosi dan a šta nosi noć, ali ako ti već od prvog dana nešto pregovaraš, kalkulišeš, ograđuješ se....ne znam, valjda se treba opustiti, voleti, poštovati, smejati....a dokumenta je najlakše promeniti. Ja sam pre neki dan izgubio pasoš pa eto opet moram da se drndam po šalterima a ništa ne menjam...

Dzoni

pre 10 godina

To je totalno nebitno ko će čije prezime da nosi, žena i ja smo zadržali svoja prezimena, ali zbog nesposobnosti države i njene administracije moramo da imamo ista prezimena zbog dece, jer svaki događaj (eksurzija, izleti, izlazak iz zemlje, i ostalo) traže potvrdu oba roditelja, overa košta naravno u opštini svaki put, totalno kretenska država. .

Ivana

pre 10 godina

@Tekelija, to što biste Vi i vaše dete imali dva prezimena, ne znači da bi dete, kad odraste, to prezime i zadržalo.
Dakle, Vaše dete, može da promeni svoje prezime kad postane punoletno (kao što može i svoje ime), a može i kad se bude venčavalo sa svojom partnerkom/partnerom. U svakom slučaju, na njemu je da izabere, baš kao što ste izabrali i Vi, nemojte bespotrebno da racionalizujete vaše šovinističke stavove kojima mesta nema. Sve se to da rešiti, nemojte praviti problem gde ga nema.

Jovanka

pre 10 godina

"Дакле, постоји ВЕОМА добар разлог зашто неке ствари стотинама или хиљадама година добро функционишу."
Postoji veoma dobar razlog, istina. Razlog zxasto stvari hiljadama godina dobro funkcionisu - za muskarce!
Mozda mislite da je tema nebitna i da smo sad moderno drustvo gde su polovi jednaki, ali nisu. I zaista je nekad tesko nama zenama, upravo oko ovih sitnih stvari, sto ne nailazimo na razumevanje u drustvu. Kad muski nece da se druze sa nama, iako neke od nas vise vole kosarku nego sminku, pa unazad do srednjoskolskih dana, kad neke od nas vise vole igrice nego pracenje mode, pa unapred do posla, kad neko zaista ima niza ocekivanja samo zato sto ste zensko. Naravno, ne pomaze sto vecina zena podlegne pod uticaj zenskih casopisa koji im namecu da moraju biti nasminkane i naperlitane, pa tek onda obrazovane. :(

A za one koji se dice tome kako su brakovi ranije duze trajali... Da, jer je bila sramota da iko ode iz braka. Bilo muz bilo zena. Pa cak i ako, na primer, muz ubija boga u zeni svako vece posle kafane. Ili ako zena vara muza. Ima ponesto i u romanticnim komedijama i vecim ocekivanjima, ali bar svako ima slobodu izbora u zivotu.

ljilja

pre 10 godina

Brak je ugovor tako da se ne zamagljuju stvari. Kao i svaki ugoivor, to je saglasnost volja dve ugovorne strane, sto znaci kako im odgovara.
Hvala bogu i ovde na Balkanu se stvari mnenjaju tako da nesto sto je bilo pravilo u proslog generaciji to vise nije. Uvek ce biti ljudi koji su iz raznoraznih razloga tradicionalisti i konzervativni a i onih koji su liberalni i gledaju sustinu a ne skrivaju se iza forme.
Prezime i ime moze uvek da se promeni posle osamanaeste pa uz malo stpljenja i papirologije svako moze da ostvari ono sto zeli.

Biljana

pre 10 godina

"Stvarno mi je muka od ovih sto insistiraju na jednakosti, zbog nase razlicite biologije jednakost je ne moguca! Ali zato mozemo i moramo da budemo ravnopravni a ona se ogleda pre svega u postovanju nasih razlika bez omalozavanja i sputavanja u ostvarivanju potreba i muskarca i zene! Ako se boris za ravnopravnost polova onda ona mora biti u svim aspektima zivota a ne samo tamo gde tebi odgovara..."

Nisam promenila prezime. Muž mi nije papučar, ma što to bilo. Bušilica je alat koji ja držim u rukama, jer njega to ne zanima. Znam i da promenim akumulator i da skuvam ručak. Ravnopravna sam u svakom pogledu i nisam ničija svojina. Ante nešto reče o davanju žene mužu. E, mi smo se oboje dali našoj vezi. Ko kako i koliko ume. Kompromis održava vezu, a ne patrijarhat.

Danica

pre 10 godina

Zadržati prezime dobijeno po muškom pretku koje označava vlasništvo oca ili uzeti prezime po muškom pretku muža i time potvrditi vlasništvo muža? Jak izbor. Sama forma prezimena kod nas (i mnogih drugih naroda) znači muško dete muškog pretka (Jovanović = Jovanov mali). Prezime samo po sebi je patrijarhalna institucija. Uzela sam muževljevo prezime jer mi to nije bilo ništa manje patrijarhalno kao praksa nego da zadržavam očevo.

Marko

pre 10 godina

Argument o Bijonse i Džej Ziju ne pije vodu... OK, njihova deca će biti Karter-Nouls, a šta će se desiti ako se ožene/udaju za nekoga ko je Smit-Džouns, treba li sledeća generacija onda tom logikom da bude Karter-Nouls-Smit-Džouns, pa onda da svaka sledeće generacija geometrijskom progresijom ima sve duže i besmislenije prezime?

Budalaština...

Žena ima pravo da zadrži svoje prezime, može da preuzme muževljevo ili da ih iskombinuje, onako kako želi. Isto važi i za muža. To je tekovina ravnopravnosti među polovima. Sve ostalo su prazna naklapanja...

drvobradi

pre 10 godina

"oboje su zakonski promenili prezimena u Karter-Nouls, stvorivši tako porodičnu jedinicu"
Ja bih pre rekao da su imali neko spajanje kompanija.

anita

pre 10 godina

ne treba...samo stvara sebi dodatne komplikacije prilikom razvoda :)
iz ličnog iskustva...
p.s. jes da nije pitanje, ali zena ne treba uopšte da se udaje!

Slartibartfast

pre 10 godina

U Spaniji niko ne menja prezime a svi imaju po dva. Ako je zena Jelena Petrovic Jovanovic a muz Marko Nikolic Djordjevic dete se preziva Nikolic Petrovic, i svi zadovoljni.

Mim

pre 10 godina

Vaspitavana od oca konzervativca da je 'najnormalnije da zena uzme muzevljevo prezime'. Ratovala sa njim na tu temu u dvadesetima dok se nije stisao kada sam, otisavsi u inostranstvo izgradila karijeru (akademsku) pod devojackim prezimenom. Nije da bi njegovo misljenje ista promenilo ali bilo mi je drago sto je prestao da mi prebacuje (tada jos teoretsku) nameru da zadrzim svoje prezime. Karijera je itekako vazan razlog tome - i ne morate biti feministkinja niti pomodarka, pa ni karijeristkinja... jednostavno, moze vam se kao meni desiti da vam je karijera dosla pre ljubavi i da ste, cekajuci pravog, izgradili nesto pod jednim imenom. U mom slucaju u pitanju su bile akademske publikacije, istrazivacki projekti i izvestaji po kojima su me kolege i poslodavci prepoznavali i kontaktirali. Onda sam upoznala Njega. I odjednom mi cela ideja oko uzimanja/dodavanja njegovog prezimena nije delovala ni cudno ni strasno... tako se i zavrsilo. Udata srecno vec pet godina sa dodatim muzevljevim prezimenom (bez crtice) - u poslu koristim iskljucivo devojacko (sto je i dobro zbog privatnosti), privatno volim da se potpisem njegovim, svoje sam u potpisu skratila na jedno slovo ali je i dalje tu :)

...

pre 10 godina

Ovo za kralja stefana je bas smesno lol.. Inace meni se svidja moje prezime :) ali i ne bi mi bio problem da uzmem od zene prezime ali samo ako je bolje i zvucnije...

Ako bi bilo nesto tipa visibaba lulakutlacic onda ne bih uzimao vec bi je terao da promeni u moje..

boki

pre 10 godina

Kada sam se udala (pre nesto vise od pet godina), ziveli smo u inostranstvu. Oboje smo poreklom iz Srbije, da ne bude zabune. Nisam promenila svoje prezime uglavnom iz prakticnih razloga. Naime, promena prezimena bi mi strahovito zakomplikovala zivot u smislu radne vize, pasosa, social security card I ostalih dokumenata, da nam se oboma cinilo kao jednostavnije resenje da ja zadrzim svoje prezime. Cini mi se, da smo tada ziveli u Srbiji, da bi pritisak da uzmem muzevljevo prezime bio daleko veci, I to ne samo I iskljucivo sa njegove strane. Sada zivimo u Srbiji, imamo dvoje dece koja nose ocevo prezime, I nemam potrebu da ista menjam. Samo ponekad, retko, dodjem u situaciju da nekome moram da objasnjavam da ja jesam majka moje dece, iako nemamo isto prezime, ali u najvecem broju slucajeva nemam problema. Doduse, jos me saobracajci nisu zaustavili I trazili saobracajnu (koja je na muzevljevo ime), cini mi se da bi objasnjavanje s njima potrajalo malo duze :)

Uzicanka

pre 10 godina

U Kini je to regulisano zakonom: svi zadrzavaju svoje prezime sa kojim su upisani po rodjenju.Dakle zena udajom ne menja prezime...

Olga

pre 10 godina

Muž i ja smo se upoznali u belom svetu, na specijalizaciji. Bila sam veoma srećna kada sam videla da je tu još neko sa Balkana. On iz CG ja iz Srbije, oboje Petrović. Šta da vam kažem, njegova baba je napravila čitavo porodično stablo (moje i njegovo) da proveri da slučajno nismo rod. Bilo je i dvoje Jvanovića, ali oni se nisu "smuvali". I naravno da je bilo veoma komično na venčanju. Njegov kum je ostao bez teksta kada sam mu nekoliko dana pred venčanje rekla da zadržavam svoje prezime. Pravno gledano, ja sam zvanično uzela njegovo prezime. Da sam se drugačije prezivala, sigurno bih uzela prezime svog muža. Valjda sam tako vaspitana. Iako su sve snajke iz moje familije veoma uspešne, moderne i samosvesne, sve nose prezime svojih muževa. I nekako niko oko toga nije pravio dramu. Lično mislim da je to stvar izbora i dogovora između pratnera. Moja drugarica se udala za Francuza i tamo po zakonu ona zadržava svoje prezime i dodaje muževljevo.

daki

pre 10 godina

Moja supruga je pre braka imala isto prezime kao i ja. Na venčanju, kada je matičar pitao čije ćete prezime nositi u braku, svi su se smejali sa pitanjem kakve to veze ima kad je isto. Supruga je uzela moje, jer kada smo zakazivali venčanje matičar je rekao da ima nekih pravnih začkoljica i da je bolje da uzme moje prezime. Sad nosi isto prezime kao i pre braka, ali pravno gledano nosi moje.

dragan

pre 10 godina

@Andjela: A što mora neko da se pita? U našoj kući se "pitamo" oboje. Vremenom, kad je sve postalo baš opušteno, shvatio sam da mi nije važno koje su boje zidovi u stanu i da mi nije bitno šta će od ukrasa stajati na policama. Tu se moja žena pita. A ona se vrlo malo pita oko npr. kupovine novih felni za auto ili računara. Nije joj vredno vremena. I - harmonija:) Kad se neko eksluzivno "pita" - nema tu sreće Andjela...

Kolac isti, samo drugo pakovanje

pre 10 godina

Nemam nista protiv da zena zadrzi svoje prezime. U Kanadi se takvo pitanje uopste ne postavlja. Nekako se podrazumeva. Ima slucajeva i da zena uzme muzevo... Za obratno ne znam.

A koliko je kod nas (na Balkanu) jako patrijarhalno vaspitanje, pokazuje i ova - istinita - anegdota:

Kada smo zena i ja u Bgd "radili papire" za iseljenje u Kanadu, kazem svom ocu, Crnogorcini "po temelju":

- Snajki ce ti vratiti njeno devojacko prezime.
- A ti? - pita on sa cudjenjem.
Ja, oraspolozen njegovim zaprepastenjem, okrenem po crnogorski, pa velim:
- Pa... i ja ka' ona...
On, ne cekajuci da zavrsim, krsteci se, presudi srpskom modernom ekspresijom:
- E, prodana duso!
Kao da ga nisam cuo, nastavim:
- ... zadrzavam svoje.

Njemu vidno laknu.

A propo teme: u Bosni muskarca koji se zenidbom useli u kucu devojke (svoje zene) zovu "uljez" (uljegao je)

mirko

pre 10 godina

Ja sam razgovarao sa svojom verenicom o tome posto cemo se uskoro vencati i oboje smo se slozili da je najbolje da ona uzme moje prezime a ja njeno.

lepo prezime

pre 10 godina

Bilo je na RTS emisija gde je maticar sa dugogodisnjim iskustvom rekao da je imao samo jedan par gde je muskarac uzeo zenino prezime. Naime, mlada se prezivala Kralj, a muz uobicajeno (Popovic, Jovanovic ili tako nekako). Mladozenja se zvao Stefan.

Maticar kaze da se i dan danas posle 20god taj covek predstavlja sa: "... Drago mi je , ja sam Kralj Stefan". :)))