Sreda, 11.09.2013.

20:46

Srpske elektrane zagađuju Evropu

Elektrane u Srbiji su najveći pojedinačni izvor sumpor-dioksida u Evropi, navodi se u istraživanju Evropskog pokreta u Srbiji, piše list "Danas".

Izvor: Danas

Srpske elektrane zagaðuju Evropu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

jomix

pre 10 godina

To što se povećava broj oboljelih od raka pluća je zbog toga što smo najveći pušači cigareta u evropi a ne zbog toga što imamo dvije termoelektrane i malo hemijske industrije.Najbolje bi bilo da sve srušimo i zatvorimo i da uvozimo njihovu "čistu energiju".

woyeen

pre 10 godina

Pojedinacno smo medju najvecima u evropi, to sto nemamo odsumporavanje nam daje mogucnost da se grejemo na struju. Kad budemo ugradili postrojenja za odsumporavanje, bice nam i struja skuplja.

Prepodobni oci multinacionalne kompanije

pre 10 godina

Za ove što laju na nuklearke nemam komentar. Kako ne shvataju da nuklearna elektrana predstavlja manju opasnost po okolinu od elektrane na ugalj?
(Pajser, 12. septembar 2013 09:30)

Pajseru idi poseti Cernobil Fukushimu i Three Mile Island da vidis sta je bezbednost

Nikola

pre 10 godina

Poznato je da je zapadna evropa izgradjena na solarnu energiju, uz ishranu vec preminulom mahovinom kako ni jedno stvorenje ne bi patilo.

Stegni mi kopču na ledjima jače!

pre 10 godina

Sve u fuhnkciji prodaje EPS-a, kako bi mu oborili cenu. NVO sa bombastičnim nazivom i imenom Evrope u sebi (da dobije na "težini") objavljuje straživanja do kojih su došli samo njima poznatom metodom, na samo njima poznatom uzorku. Utire se put već POZNATOM kupcu koji sada počinje da kuka kako mora da uloži više, nego što je planirao, jer, eto, nije znao da je EPS toliki zagadjivač. Ožalošćena država pristaje na cenu po sistemu "daj šta daš", a razlika izmedju stvarne veće cene EPS-a i cene, niže, po kojoj je prodat se u Srbiji zove RADOST PROVIZIJE.

Pajser

pre 10 godina

Za ove što laju na nuklearke nemam komentar. Kako ne shvataju da nuklearna elektrana predstavlja manju opasnost po okolinu od elektrane na ugalj?

gogo

pre 10 godina

znas kad doktor izvadi slike pluća i kaže vidite ono malo crno, e to vam je tumor.. tako i kad uzmeš satelitske slike evrope, malo crno na njima je srbija... e sad jel operabilno ili ne je na expertima da kažu....

milan

pre 10 godina

Gde je tu nasa lepa plavusa sa vrednim jezikom, prica i brine se o svenu drugome a ovakvim problemima koji ´su goruci njih precutkava i cak je iz populistickih razloga bila za ukidanje ministarstva za zastitu prirode, toliko samo o naprednosti svesti nase najpoznatije naprednjakinje.

Referendum

pre 10 godina

Počećemo da razmišljamo o tome ako nam doniraju filtere za dž.
Inače treba ukinuti u Srbiji sve propise koji su štetni za našu ekonimiju a doneti su zbog EU.

Milos

pre 10 godina

Alo bre to je tacno, pa nikad u zivotu nisam video toliko smoga negde drugde nego u Srbiji, zivim u Vasingtonu i za tri godine nikad nisam video smog iznad grada, maglu samo dva puta, sneg kad padne zimi nema cadji na povrsini kao kod nas, mozete verovati ili ne ali tacno je!

simovic

pre 10 godina

i sada ispade da je povecanje raka pluca u zadnjih 10 godina uzrokovano elektranama koje postoje vec decenijama ane bombama koje su oni bacili pre samo malo vise od decenije.

ukljuci mozak

pre 10 godina

@miki. Miki zasto tako slepo verujes ovom istrazivanju koje dolazi iz evrope? Ukljuci mozak i shvati da se u svetu sve vrti oko novca,mislis da svetski mocnici gledaju zdravlje naroda? gledaju samo kako da nas ostete,da nas nateraju da pogasimo elektrane kako bi nam posle oni prodavali struju po vecoj ceni,ili da nas nateraju da remontujemo elektrane po standardima eu, a verovatno su jedini izvodjaci tih radova bas u Nemackoj...Sa druge strane dozvoljavaju proizvodnju GMO,stvaraju epidemije u zemljama treceg sveta,izazivaju ratove po bliskom istoku,pri tom povezuju ih sa korupcijom (marti ahtisari bivsi predsednik finske 40 mil evra) ucestvuju u seks skandalima (Berluskoni...) i ja sad treba da poverujem kako oni brinu o zagadjenju koje proizvode elektrane u Srbiji.

Kostolcanin

pre 10 godina

Za sve vas kojima je laksa vera u teoriju zavere sa ciljem porobljavanja srpstva od poznavanja materije, posetite groblje u Kostolcu. Tamo pronadjite grob preminulog koji je u trenutku smrti imao vise od 60 godina. Ovde je normalno da umre muskarac sa 40 ili zena sa 50 godina. sigurno su lobisti krivi za to?
Naucite, na dnu smo Evrope u svakoj oblasti zivota. U mrtvoj trci sa Albanijom i Makedonijom, tik iza Bosne. Isto je i u energetici. Najmladja termoelektrana ima 25 godina i zavrsava svoj zivotni vek. Tehnoloski kasnimo oko 50-60 godina za Zapadom. Kao radnik EPS-a imao sam priliku da vidim CEZ-ovu elektranu u Ceskoj, i stvarno ne vredi uporedjivati nas i Cehe. Ali, bili smo i u Rumuniji, na postavljanju novih dalekovoda i u poseti elektrani. Kao da ne radimo isti posao, Rumuni su svetlosnu godinu ispred nas.

milos

pre 10 godina

Не лаје куја због села, него ради себе. Баш брига њих да ли се код нас повећао број оболелих од рака, па што нису бринули ‘99. кад су нас засипали осиромашеним уранијумом, графитном прашином, касетним бомбама и ко зна чиме још. У ове приче само деца и наивни могу да поверују. Новац је главни покретач свега, све су нам отели, остаде још енергетски сектор.

Milun

pre 10 godina

Smrdi nesto na Kosmaju svaku drugu noc. Posle 2-3 ujutru. Nisam siguran da li je iz Kolubare ili iz Panceva, ali stipa za oci. Samo me zanima kako li je na izvoru ako vetar donese tridesetak kilometara u ovoj koncentraciji. Naravno, ne postoji nadlezna institucija koja bi dala odgovor sta je u pitanju, tako da mogu da truju nesmetano...

Cholak

pre 10 godina

Sta se bre cudite? Pa ceo Beograd kanalizacijom bez ikakvog preciscavanja odlazi u Dunav i Savu.
Ovo sa elektranama je samo deo zagadjivanja koje proizvodimo.

gara

pre 10 godina

moracemo da kupimo njihovu opremu za t.elektrane da bih zastitili zivotnu sredinu nad evropom, ili ce nam ugasiti elektrane. dace nam oni kredit ali skupo ce nas kostati jer ne znamo da sami proizvedemo takvu opremu.

Vojvodina021

pre 10 godina

Da nas nisu zagadjivali bombama, raketama rusili infrastrukturu i sankcijama fabrike, lako bismo mi podigli 100 aero parkova. Kad stigne ovakav izvestaj samo lepo tuziti za NATO bombardovanje. Ne drzava, jer je korumpirani potpaceni slepac vec nase nevladine organizacije malo. Moje je zdravlje bilo ugrozeno i imam pravo nekog lepo da tuzim.

Drzavljanin Srbije

pre 10 godina

(Goran, 11. septembar 2013 21:22)
Tako je goraneee slazem se sa tvojim komentarom ali ovo je stvarno 100 posto istina sto si rekao! Nema trunke lazi,ako vam smeta resavajte-mi nemamo za 'leba.

solar

pre 10 godina

Šta da se radi, nekima je Tito ostavio "Teslu" (termoelektranu koje bi se sam Tesla odrekao), a nekima Krško. Sad jedni kopaju ugalj i uništavaju nepregledne krajolike, pa se malo (više) truju ostacima tog istog uglja, dok drugi cepaju atome i ne znaju ni šta je to "Kolubara", ko joj je direktor i kako se u istoj dan produžio na 25h, niti su ikada doživeli da im kiša uprlja automobil umesto da ga opere. Svakom svoje jer, da budem iskren, prvima ne bih dao ni da priđu nuklearci, kamo li da upravljaju njom.

mindi

pre 10 godina

Interesuje me kako su odradili ovo istraživanje.Da li su samo pokupili zvanične medicinske podatke i na osnovu toga doneli zaključke?Pogotovo ako znamo da nije izgradjena nova termoelektrana gotovo 30 godina.Da li su ova istraživanja o kanceru pluća uporedjena sa onim od pre desetak godina i ako je ta bolest u porastu onda nema veze sa elektranama(termoelektranama).Istina da se u zadnjih desetak godina povećao broj bolesti od kancera,kao i povećanje obolelih od retkih bolesti,ali ne bih rekao da su termoelektrane krive,mada snose deo krivice,za to.A sobzirom da nam je privreda i industrija,koja zagadjuje, u padu zadnjih 20godina,pre će biti da je neka druga sila uticala na to.Rekao bih da stil življenja,stresovi,beznadje ima veliki uticaj.Ali to ne znači da ne treba raditi na sistemima za prečišćavanje elektrana,na smanjenju zagadjivanja,kao i na očuvanju prirode,za koju niko ne mari u vreme tranzicije i nemaštine.

Hogar

pre 10 godina

OVAKO TO IDE !
Prvo ide informacija kako zagađujete sredinu (poput ove).
Zatim se "niotkuda" pojaviu veliki evropski proizvođač opreme za energetiku.
Potom vam se servira priča da će njihova tehnika pomoći da uđete u granice dozvoljenih ekoloških parametara a samim tim vas i približiti "evropskoj porodici savesnih zemalja"-(ovu priču uvek "progutamo")
Nakon toga ide tender gde uvek pobeđuje evropski proizvođač.
Sama oprema se ugrađuje bez nade da će iko u vašoj zemlji moći ikada da je popravi,što znači doživotno obezbeđen posao održavanja isporučiocu.Zauzvrat dobijate povećane troškove poslovanja a oni urednog platišu,siguran prihod.Kada preduzeće poklekne opterećeno troškovima održavanja pojavljuje se kupac (često produžena ruka onoga ko vam je prodao opremu) i jeftino kupuje firmu sa modernom tehnikom i opremljenu po evropskim standardima.

Swedenonline

pre 10 godina

Bitno je da zvekecete o neprskanoj ekoloskoj hrani, ulazak u avion u Svedskoj a izlazak u Srbiji je nocna mora! Odma se napijem da mislim da je normalno imati vrtoglavicu!

Strasno

pre 10 godina

Sa ovim EU vrsi pritisak na Srbiju da pogasimo nase elektrane i uvozimo struju po minimum 5 puta visoj ceni, cista obmana. Zasto ne pritisnu neku drugu snaznu industriju u Evropi a ima ih bez obzira na silne zakone onih koji se uz politicku pomoc ratosilja opasnog otpada na nebezbedan nacin, koja mnogo mnogo vise zagadjuje od nas i unistava ozon, zato sto ne smeju i zato sto je ovo prevara. Ne pristajmo na ovo, vec ulozimo malo u te filtere i opremu i budimo "elektronski" nezavisni! Iovako smo beda samo nam fale otpustanja i gasenja termoelektrana. A te delove da pravi ivo lola ribar, a ne da se uvoze gde ce ovi nasi da se ugrade u cenu svega.

m

pre 10 godina

Ovi podaci nisu tačni. Troskovi lečenja su daleko ispod ove cifre, jer se kod nas ništa i ne leci. Samo puste da umremo. Takođe, naša generacija neće ni dočekati penziju, što rešava problem finansiranja penzionih fondova. Zaključak je da je to zagađenje odlično za privredu.

53

pre 10 godina

"Veliki strucnjak" Aleksandar DJordjevic, koji nije uspeo da se upise na Elektrotehnicki fakultet, pa postao "internet ekspert", trebalo bi da objasni da li iza ovakvih njegovih tvrdnji mozda stoji gasni lobi.

superb

pre 10 godina

Kancer u Srbiji - materijal za potkusuravanje kad zatreba, od naucnika, preko nadrilekara do pijandura ispred ispred seoske prodavnice. Svi ga dovode u vezu sa svojom teorijom, a niko jos uradio naucno priznato istrazivanje koje bi moglo da se poveze sa onim sto tvrde.

suncokret

pre 10 godina

nista im ne verujem, ajde sad posto mnogo zagadjujemo, dace nam jos jedan ogroman kredit da izgradimo elektrane koje manje zagadjuju...

Komentator

pre 10 godina

Spremite se, sad ce da krenu domace patrijote kako je ovo "kvaziistrazivanje" finansirao neki strani mocnik jevrejin gej amerikanac koji zeli da pravi nuklearne elektrane po Srbiji.

Nek nam je Marija Kiri u pomoci.

dragan

pre 10 godina

Najbolje bi bilo da se ostvare namere ovih lobista, da zatvore se sve termoelektrane u Srbiji , da Srbija uzme kredite I izgradi nuklearke ... Volim ove iskrene lobiste. Em provizija em nuklearke.

Gazda Cvetko

pre 10 godina

Da bi se nesto tako izjavilo mora da postoje konkretne brojke o kolicinama i da to potvrdi neka referentna laboratorija. U suprotnom ovo je promocija beznacajnih ljudi i organizacija koje se izdrazaju iz budzeta a nista konkretno ne rade.

banex

pre 10 godina

navodi se u istraživanju Evropskog pokreta u Srbiji, piše list "Danas".... A koji su to licimeri boze sacuvaj!!! Nemci imaju elektrane ni smo smijesni prema nijma, a de je polska ukrajina i belorusija samo znaju kritikovati puhhhh... I nazivaju se evropski pokret, oni su vise strani placeni da kritikuju srbiju!! Sa takvim lazovima treba ostro samo ostro!!!

Hogar

pre 10 godina

OVAKO TO IDE !
Prvo ide informacija kako zagađujete sredinu (poput ove).
Zatim se "niotkuda" pojaviu veliki evropski proizvođač opreme za energetiku.
Potom vam se servira priča da će njihova tehnika pomoći da uđete u granice dozvoljenih ekoloških parametara a samim tim vas i približiti "evropskoj porodici savesnih zemalja"-(ovu priču uvek "progutamo")
Nakon toga ide tender gde uvek pobeđuje evropski proizvođač.
Sama oprema se ugrađuje bez nade da će iko u vašoj zemlji moći ikada da je popravi,što znači doživotno obezbeđen posao održavanja isporučiocu.Zauzvrat dobijate povećane troškove poslovanja a oni urednog platišu,siguran prihod.Kada preduzeće poklekne opterećeno troškovima održavanja pojavljuje se kupac (često produžena ruka onoga ko vam je prodao opremu) i jeftino kupuje firmu sa modernom tehnikom i opremljenu po evropskim standardima.

m

pre 10 godina

Ovi podaci nisu tačni. Troskovi lečenja su daleko ispod ove cifre, jer se kod nas ništa i ne leci. Samo puste da umremo. Takođe, naša generacija neće ni dočekati penziju, što rešava problem finansiranja penzionih fondova. Zaključak je da je to zagađenje odlično za privredu.

53

pre 10 godina

"Veliki strucnjak" Aleksandar DJordjevic, koji nije uspeo da se upise na Elektrotehnicki fakultet, pa postao "internet ekspert", trebalo bi da objasni da li iza ovakvih njegovih tvrdnji mozda stoji gasni lobi.

Kostolcanin

pre 10 godina

Za sve vas kojima je laksa vera u teoriju zavere sa ciljem porobljavanja srpstva od poznavanja materije, posetite groblje u Kostolcu. Tamo pronadjite grob preminulog koji je u trenutku smrti imao vise od 60 godina. Ovde je normalno da umre muskarac sa 40 ili zena sa 50 godina. sigurno su lobisti krivi za to?
Naucite, na dnu smo Evrope u svakoj oblasti zivota. U mrtvoj trci sa Albanijom i Makedonijom, tik iza Bosne. Isto je i u energetici. Najmladja termoelektrana ima 25 godina i zavrsava svoj zivotni vek. Tehnoloski kasnimo oko 50-60 godina za Zapadom. Kao radnik EPS-a imao sam priliku da vidim CEZ-ovu elektranu u Ceskoj, i stvarno ne vredi uporedjivati nas i Cehe. Ali, bili smo i u Rumuniji, na postavljanju novih dalekovoda i u poseti elektrani. Kao da ne radimo isti posao, Rumuni su svetlosnu godinu ispred nas.

dragan

pre 10 godina

Najbolje bi bilo da se ostvare namere ovih lobista, da zatvore se sve termoelektrane u Srbiji , da Srbija uzme kredite I izgradi nuklearke ... Volim ove iskrene lobiste. Em provizija em nuklearke.

Gazda Cvetko

pre 10 godina

Da bi se nesto tako izjavilo mora da postoje konkretne brojke o kolicinama i da to potvrdi neka referentna laboratorija. U suprotnom ovo je promocija beznacajnih ljudi i organizacija koje se izdrazaju iz budzeta a nista konkretno ne rade.

Strasno

pre 10 godina

Sa ovim EU vrsi pritisak na Srbiju da pogasimo nase elektrane i uvozimo struju po minimum 5 puta visoj ceni, cista obmana. Zasto ne pritisnu neku drugu snaznu industriju u Evropi a ima ih bez obzira na silne zakone onih koji se uz politicku pomoc ratosilja opasnog otpada na nebezbedan nacin, koja mnogo mnogo vise zagadjuje od nas i unistava ozon, zato sto ne smeju i zato sto je ovo prevara. Ne pristajmo na ovo, vec ulozimo malo u te filtere i opremu i budimo "elektronski" nezavisni! Iovako smo beda samo nam fale otpustanja i gasenja termoelektrana. A te delove da pravi ivo lola ribar, a ne da se uvoze gde ce ovi nasi da se ugrade u cenu svega.

banex

pre 10 godina

navodi se u istraživanju Evropskog pokreta u Srbiji, piše list "Danas".... A koji su to licimeri boze sacuvaj!!! Nemci imaju elektrane ni smo smijesni prema nijma, a de je polska ukrajina i belorusija samo znaju kritikovati puhhhh... I nazivaju se evropski pokret, oni su vise strani placeni da kritikuju srbiju!! Sa takvim lazovima treba ostro samo ostro!!!

Komentator

pre 10 godina

Spremite se, sad ce da krenu domace patrijote kako je ovo "kvaziistrazivanje" finansirao neki strani mocnik jevrejin gej amerikanac koji zeli da pravi nuklearne elektrane po Srbiji.

Nek nam je Marija Kiri u pomoci.

gara

pre 10 godina

moracemo da kupimo njihovu opremu za t.elektrane da bih zastitili zivotnu sredinu nad evropom, ili ce nam ugasiti elektrane. dace nam oni kredit ali skupo ce nas kostati jer ne znamo da sami proizvedemo takvu opremu.

Milun

pre 10 godina

Smrdi nesto na Kosmaju svaku drugu noc. Posle 2-3 ujutru. Nisam siguran da li je iz Kolubare ili iz Panceva, ali stipa za oci. Samo me zanima kako li je na izvoru ako vetar donese tridesetak kilometara u ovoj koncentraciji. Naravno, ne postoji nadlezna institucija koja bi dala odgovor sta je u pitanju, tako da mogu da truju nesmetano...

ukljuci mozak

pre 10 godina

@miki. Miki zasto tako slepo verujes ovom istrazivanju koje dolazi iz evrope? Ukljuci mozak i shvati da se u svetu sve vrti oko novca,mislis da svetski mocnici gledaju zdravlje naroda? gledaju samo kako da nas ostete,da nas nateraju da pogasimo elektrane kako bi nam posle oni prodavali struju po vecoj ceni,ili da nas nateraju da remontujemo elektrane po standardima eu, a verovatno su jedini izvodjaci tih radova bas u Nemackoj...Sa druge strane dozvoljavaju proizvodnju GMO,stvaraju epidemije u zemljama treceg sveta,izazivaju ratove po bliskom istoku,pri tom povezuju ih sa korupcijom (marti ahtisari bivsi predsednik finske 40 mil evra) ucestvuju u seks skandalima (Berluskoni...) i ja sad treba da poverujem kako oni brinu o zagadjenju koje proizvode elektrane u Srbiji.

Cholak

pre 10 godina

Sta se bre cudite? Pa ceo Beograd kanalizacijom bez ikakvog preciscavanja odlazi u Dunav i Savu.
Ovo sa elektranama je samo deo zagadjivanja koje proizvodimo.

milos

pre 10 godina

Не лаје куја због села, него ради себе. Баш брига њих да ли се код нас повећао број оболелих од рака, па што нису бринули ‘99. кад су нас засипали осиромашеним уранијумом, графитном прашином, касетним бомбама и ко зна чиме још. У ове приче само деца и наивни могу да поверују. Новац је главни покретач свега, све су нам отели, остаде још енергетски сектор.

solar

pre 10 godina

Šta da se radi, nekima je Tito ostavio "Teslu" (termoelektranu koje bi se sam Tesla odrekao), a nekima Krško. Sad jedni kopaju ugalj i uništavaju nepregledne krajolike, pa se malo (više) truju ostacima tog istog uglja, dok drugi cepaju atome i ne znaju ni šta je to "Kolubara", ko joj je direktor i kako se u istoj dan produžio na 25h, niti su ikada doživeli da im kiša uprlja automobil umesto da ga opere. Svakom svoje jer, da budem iskren, prvima ne bih dao ni da priđu nuklearci, kamo li da upravljaju njom.

superb

pre 10 godina

Kancer u Srbiji - materijal za potkusuravanje kad zatreba, od naucnika, preko nadrilekara do pijandura ispred ispred seoske prodavnice. Svi ga dovode u vezu sa svojom teorijom, a niko jos uradio naucno priznato istrazivanje koje bi moglo da se poveze sa onim sto tvrde.

Swedenonline

pre 10 godina

Bitno je da zvekecete o neprskanoj ekoloskoj hrani, ulazak u avion u Svedskoj a izlazak u Srbiji je nocna mora! Odma se napijem da mislim da je normalno imati vrtoglavicu!

suncokret

pre 10 godina

nista im ne verujem, ajde sad posto mnogo zagadjujemo, dace nam jos jedan ogroman kredit da izgradimo elektrane koje manje zagadjuju...

mindi

pre 10 godina

Interesuje me kako su odradili ovo istraživanje.Da li su samo pokupili zvanične medicinske podatke i na osnovu toga doneli zaključke?Pogotovo ako znamo da nije izgradjena nova termoelektrana gotovo 30 godina.Da li su ova istraživanja o kanceru pluća uporedjena sa onim od pre desetak godina i ako je ta bolest u porastu onda nema veze sa elektranama(termoelektranama).Istina da se u zadnjih desetak godina povećao broj bolesti od kancera,kao i povećanje obolelih od retkih bolesti,ali ne bih rekao da su termoelektrane krive,mada snose deo krivice,za to.A sobzirom da nam je privreda i industrija,koja zagadjuje, u padu zadnjih 20godina,pre će biti da je neka druga sila uticala na to.Rekao bih da stil življenja,stresovi,beznadje ima veliki uticaj.Ali to ne znači da ne treba raditi na sistemima za prečišćavanje elektrana,na smanjenju zagadjivanja,kao i na očuvanju prirode,za koju niko ne mari u vreme tranzicije i nemaštine.

Vojvodina021

pre 10 godina

Da nas nisu zagadjivali bombama, raketama rusili infrastrukturu i sankcijama fabrike, lako bismo mi podigli 100 aero parkova. Kad stigne ovakav izvestaj samo lepo tuziti za NATO bombardovanje. Ne drzava, jer je korumpirani potpaceni slepac vec nase nevladine organizacije malo. Moje je zdravlje bilo ugrozeno i imam pravo nekog lepo da tuzim.

milan

pre 10 godina

Gde je tu nasa lepa plavusa sa vrednim jezikom, prica i brine se o svenu drugome a ovakvim problemima koji ´su goruci njih precutkava i cak je iz populistickih razloga bila za ukidanje ministarstva za zastitu prirode, toliko samo o naprednosti svesti nase najpoznatije naprednjakinje.

simovic

pre 10 godina

i sada ispade da je povecanje raka pluca u zadnjih 10 godina uzrokovano elektranama koje postoje vec decenijama ane bombama koje su oni bacili pre samo malo vise od decenije.

Drzavljanin Srbije

pre 10 godina

(Goran, 11. septembar 2013 21:22)
Tako je goraneee slazem se sa tvojim komentarom ali ovo je stvarno 100 posto istina sto si rekao! Nema trunke lazi,ako vam smeta resavajte-mi nemamo za 'leba.

Referendum

pre 10 godina

Počećemo da razmišljamo o tome ako nam doniraju filtere za dž.
Inače treba ukinuti u Srbiji sve propise koji su štetni za našu ekonimiju a doneti su zbog EU.

Milos

pre 10 godina

Alo bre to je tacno, pa nikad u zivotu nisam video toliko smoga negde drugde nego u Srbiji, zivim u Vasingtonu i za tri godine nikad nisam video smog iznad grada, maglu samo dva puta, sneg kad padne zimi nema cadji na povrsini kao kod nas, mozete verovati ili ne ali tacno je!

Stegni mi kopču na ledjima jače!

pre 10 godina

Sve u fuhnkciji prodaje EPS-a, kako bi mu oborili cenu. NVO sa bombastičnim nazivom i imenom Evrope u sebi (da dobije na "težini") objavljuje straživanja do kojih su došli samo njima poznatom metodom, na samo njima poznatom uzorku. Utire se put već POZNATOM kupcu koji sada počinje da kuka kako mora da uloži više, nego što je planirao, jer, eto, nije znao da je EPS toliki zagadjivač. Ožalošćena država pristaje na cenu po sistemu "daj šta daš", a razlika izmedju stvarne veće cene EPS-a i cene, niže, po kojoj je prodat se u Srbiji zove RADOST PROVIZIJE.

Nikola

pre 10 godina

Poznato je da je zapadna evropa izgradjena na solarnu energiju, uz ishranu vec preminulom mahovinom kako ni jedno stvorenje ne bi patilo.

gogo

pre 10 godina

znas kad doktor izvadi slike pluća i kaže vidite ono malo crno, e to vam je tumor.. tako i kad uzmeš satelitske slike evrope, malo crno na njima je srbija... e sad jel operabilno ili ne je na expertima da kažu....

Pajser

pre 10 godina

Za ove što laju na nuklearke nemam komentar. Kako ne shvataju da nuklearna elektrana predstavlja manju opasnost po okolinu od elektrane na ugalj?

jomix

pre 10 godina

To što se povećava broj oboljelih od raka pluća je zbog toga što smo najveći pušači cigareta u evropi a ne zbog toga što imamo dvije termoelektrane i malo hemijske industrije.Najbolje bi bilo da sve srušimo i zatvorimo i da uvozimo njihovu "čistu energiju".

Prepodobni oci multinacionalne kompanije

pre 10 godina

Za ove što laju na nuklearke nemam komentar. Kako ne shvataju da nuklearna elektrana predstavlja manju opasnost po okolinu od elektrane na ugalj?
(Pajser, 12. septembar 2013 09:30)

Pajseru idi poseti Cernobil Fukushimu i Three Mile Island da vidis sta je bezbednost

woyeen

pre 10 godina

Pojedinacno smo medju najvecima u evropi, to sto nemamo odsumporavanje nam daje mogucnost da se grejemo na struju. Kad budemo ugradili postrojenja za odsumporavanje, bice nam i struja skuplja.

banex

pre 10 godina

navodi se u istraživanju Evropskog pokreta u Srbiji, piše list "Danas".... A koji su to licimeri boze sacuvaj!!! Nemci imaju elektrane ni smo smijesni prema nijma, a de je polska ukrajina i belorusija samo znaju kritikovati puhhhh... I nazivaju se evropski pokret, oni su vise strani placeni da kritikuju srbiju!! Sa takvim lazovima treba ostro samo ostro!!!

Komentator

pre 10 godina

Spremite se, sad ce da krenu domace patrijote kako je ovo "kvaziistrazivanje" finansirao neki strani mocnik jevrejin gej amerikanac koji zeli da pravi nuklearne elektrane po Srbiji.

Nek nam je Marija Kiri u pomoci.

Hogar

pre 10 godina

OVAKO TO IDE !
Prvo ide informacija kako zagađujete sredinu (poput ove).
Zatim se "niotkuda" pojaviu veliki evropski proizvođač opreme za energetiku.
Potom vam se servira priča da će njihova tehnika pomoći da uđete u granice dozvoljenih ekoloških parametara a samim tim vas i približiti "evropskoj porodici savesnih zemalja"-(ovu priču uvek "progutamo")
Nakon toga ide tender gde uvek pobeđuje evropski proizvođač.
Sama oprema se ugrađuje bez nade da će iko u vašoj zemlji moći ikada da je popravi,što znači doživotno obezbeđen posao održavanja isporučiocu.Zauzvrat dobijate povećane troškove poslovanja a oni urednog platišu,siguran prihod.Kada preduzeće poklekne opterećeno troškovima održavanja pojavljuje se kupac (često produžena ruka onoga ko vam je prodao opremu) i jeftino kupuje firmu sa modernom tehnikom i opremljenu po evropskim standardima.

milos

pre 10 godina

Не лаје куја због села, него ради себе. Баш брига њих да ли се код нас повећао број оболелих од рака, па што нису бринули ‘99. кад су нас засипали осиромашеним уранијумом, графитном прашином, касетним бомбама и ко зна чиме још. У ове приче само деца и наивни могу да поверују. Новац је главни покретач свега, све су нам отели, остаде још енергетски сектор.

ukljuci mozak

pre 10 godina

@miki. Miki zasto tako slepo verujes ovom istrazivanju koje dolazi iz evrope? Ukljuci mozak i shvati da se u svetu sve vrti oko novca,mislis da svetski mocnici gledaju zdravlje naroda? gledaju samo kako da nas ostete,da nas nateraju da pogasimo elektrane kako bi nam posle oni prodavali struju po vecoj ceni,ili da nas nateraju da remontujemo elektrane po standardima eu, a verovatno su jedini izvodjaci tih radova bas u Nemackoj...Sa druge strane dozvoljavaju proizvodnju GMO,stvaraju epidemije u zemljama treceg sveta,izazivaju ratove po bliskom istoku,pri tom povezuju ih sa korupcijom (marti ahtisari bivsi predsednik finske 40 mil evra) ucestvuju u seks skandalima (Berluskoni...) i ja sad treba da poverujem kako oni brinu o zagadjenju koje proizvode elektrane u Srbiji.

Strasno

pre 10 godina

Sa ovim EU vrsi pritisak na Srbiju da pogasimo nase elektrane i uvozimo struju po minimum 5 puta visoj ceni, cista obmana. Zasto ne pritisnu neku drugu snaznu industriju u Evropi a ima ih bez obzira na silne zakone onih koji se uz politicku pomoc ratosilja opasnog otpada na nebezbedan nacin, koja mnogo mnogo vise zagadjuje od nas i unistava ozon, zato sto ne smeju i zato sto je ovo prevara. Ne pristajmo na ovo, vec ulozimo malo u te filtere i opremu i budimo "elektronski" nezavisni! Iovako smo beda samo nam fale otpustanja i gasenja termoelektrana. A te delove da pravi ivo lola ribar, a ne da se uvoze gde ce ovi nasi da se ugrade u cenu svega.

Vojvodina021

pre 10 godina

Da nas nisu zagadjivali bombama, raketama rusili infrastrukturu i sankcijama fabrike, lako bismo mi podigli 100 aero parkova. Kad stigne ovakav izvestaj samo lepo tuziti za NATO bombardovanje. Ne drzava, jer je korumpirani potpaceni slepac vec nase nevladine organizacije malo. Moje je zdravlje bilo ugrozeno i imam pravo nekog lepo da tuzim.

dragan

pre 10 godina

Najbolje bi bilo da se ostvare namere ovih lobista, da zatvore se sve termoelektrane u Srbiji , da Srbija uzme kredite I izgradi nuklearke ... Volim ove iskrene lobiste. Em provizija em nuklearke.

53

pre 10 godina

"Veliki strucnjak" Aleksandar DJordjevic, koji nije uspeo da se upise na Elektrotehnicki fakultet, pa postao "internet ekspert", trebalo bi da objasni da li iza ovakvih njegovih tvrdnji mozda stoji gasni lobi.

gara

pre 10 godina

moracemo da kupimo njihovu opremu za t.elektrane da bih zastitili zivotnu sredinu nad evropom, ili ce nam ugasiti elektrane. dace nam oni kredit ali skupo ce nas kostati jer ne znamo da sami proizvedemo takvu opremu.

Gazda Cvetko

pre 10 godina

Da bi se nesto tako izjavilo mora da postoje konkretne brojke o kolicinama i da to potvrdi neka referentna laboratorija. U suprotnom ovo je promocija beznacajnih ljudi i organizacija koje se izdrazaju iz budzeta a nista konkretno ne rade.

suncokret

pre 10 godina

nista im ne verujem, ajde sad posto mnogo zagadjujemo, dace nam jos jedan ogroman kredit da izgradimo elektrane koje manje zagadjuju...

Kostolcanin

pre 10 godina

Za sve vas kojima je laksa vera u teoriju zavere sa ciljem porobljavanja srpstva od poznavanja materije, posetite groblje u Kostolcu. Tamo pronadjite grob preminulog koji je u trenutku smrti imao vise od 60 godina. Ovde je normalno da umre muskarac sa 40 ili zena sa 50 godina. sigurno su lobisti krivi za to?
Naucite, na dnu smo Evrope u svakoj oblasti zivota. U mrtvoj trci sa Albanijom i Makedonijom, tik iza Bosne. Isto je i u energetici. Najmladja termoelektrana ima 25 godina i zavrsava svoj zivotni vek. Tehnoloski kasnimo oko 50-60 godina za Zapadom. Kao radnik EPS-a imao sam priliku da vidim CEZ-ovu elektranu u Ceskoj, i stvarno ne vredi uporedjivati nas i Cehe. Ali, bili smo i u Rumuniji, na postavljanju novih dalekovoda i u poseti elektrani. Kao da ne radimo isti posao, Rumuni su svetlosnu godinu ispred nas.

Milos

pre 10 godina

Alo bre to je tacno, pa nikad u zivotu nisam video toliko smoga negde drugde nego u Srbiji, zivim u Vasingtonu i za tri godine nikad nisam video smog iznad grada, maglu samo dva puta, sneg kad padne zimi nema cadji na povrsini kao kod nas, mozete verovati ili ne ali tacno je!

Swedenonline

pre 10 godina

Bitno je da zvekecete o neprskanoj ekoloskoj hrani, ulazak u avion u Svedskoj a izlazak u Srbiji je nocna mora! Odma se napijem da mislim da je normalno imati vrtoglavicu!

solar

pre 10 godina

Šta da se radi, nekima je Tito ostavio "Teslu" (termoelektranu koje bi se sam Tesla odrekao), a nekima Krško. Sad jedni kopaju ugalj i uništavaju nepregledne krajolike, pa se malo (više) truju ostacima tog istog uglja, dok drugi cepaju atome i ne znaju ni šta je to "Kolubara", ko joj je direktor i kako se u istoj dan produžio na 25h, niti su ikada doživeli da im kiša uprlja automobil umesto da ga opere. Svakom svoje jer, da budem iskren, prvima ne bih dao ni da priđu nuklearci, kamo li da upravljaju njom.

simovic

pre 10 godina

i sada ispade da je povecanje raka pluca u zadnjih 10 godina uzrokovano elektranama koje postoje vec decenijama ane bombama koje su oni bacili pre samo malo vise od decenije.

superb

pre 10 godina

Kancer u Srbiji - materijal za potkusuravanje kad zatreba, od naucnika, preko nadrilekara do pijandura ispred ispred seoske prodavnice. Svi ga dovode u vezu sa svojom teorijom, a niko jos uradio naucno priznato istrazivanje koje bi moglo da se poveze sa onim sto tvrde.

Drzavljanin Srbije

pre 10 godina

(Goran, 11. septembar 2013 21:22)
Tako je goraneee slazem se sa tvojim komentarom ali ovo je stvarno 100 posto istina sto si rekao! Nema trunke lazi,ako vam smeta resavajte-mi nemamo za 'leba.

mindi

pre 10 godina

Interesuje me kako su odradili ovo istraživanje.Da li su samo pokupili zvanične medicinske podatke i na osnovu toga doneli zaključke?Pogotovo ako znamo da nije izgradjena nova termoelektrana gotovo 30 godina.Da li su ova istraživanja o kanceru pluća uporedjena sa onim od pre desetak godina i ako je ta bolest u porastu onda nema veze sa elektranama(termoelektranama).Istina da se u zadnjih desetak godina povećao broj bolesti od kancera,kao i povećanje obolelih od retkih bolesti,ali ne bih rekao da su termoelektrane krive,mada snose deo krivice,za to.A sobzirom da nam je privreda i industrija,koja zagadjuje, u padu zadnjih 20godina,pre će biti da je neka druga sila uticala na to.Rekao bih da stil življenja,stresovi,beznadje ima veliki uticaj.Ali to ne znači da ne treba raditi na sistemima za prečišćavanje elektrana,na smanjenju zagadjivanja,kao i na očuvanju prirode,za koju niko ne mari u vreme tranzicije i nemaštine.

m

pre 10 godina

Ovi podaci nisu tačni. Troskovi lečenja su daleko ispod ove cifre, jer se kod nas ništa i ne leci. Samo puste da umremo. Takođe, naša generacija neće ni dočekati penziju, što rešava problem finansiranja penzionih fondova. Zaključak je da je to zagađenje odlično za privredu.

Pajser

pre 10 godina

Za ove što laju na nuklearke nemam komentar. Kako ne shvataju da nuklearna elektrana predstavlja manju opasnost po okolinu od elektrane na ugalj?

milan

pre 10 godina

Gde je tu nasa lepa plavusa sa vrednim jezikom, prica i brine se o svenu drugome a ovakvim problemima koji ´su goruci njih precutkava i cak je iz populistickih razloga bila za ukidanje ministarstva za zastitu prirode, toliko samo o naprednosti svesti nase najpoznatije naprednjakinje.

gogo

pre 10 godina

znas kad doktor izvadi slike pluća i kaže vidite ono malo crno, e to vam je tumor.. tako i kad uzmeš satelitske slike evrope, malo crno na njima je srbija... e sad jel operabilno ili ne je na expertima da kažu....

Milun

pre 10 godina

Smrdi nesto na Kosmaju svaku drugu noc. Posle 2-3 ujutru. Nisam siguran da li je iz Kolubare ili iz Panceva, ali stipa za oci. Samo me zanima kako li je na izvoru ako vetar donese tridesetak kilometara u ovoj koncentraciji. Naravno, ne postoji nadlezna institucija koja bi dala odgovor sta je u pitanju, tako da mogu da truju nesmetano...

Cholak

pre 10 godina

Sta se bre cudite? Pa ceo Beograd kanalizacijom bez ikakvog preciscavanja odlazi u Dunav i Savu.
Ovo sa elektranama je samo deo zagadjivanja koje proizvodimo.

Referendum

pre 10 godina

Počećemo da razmišljamo o tome ako nam doniraju filtere za dž.
Inače treba ukinuti u Srbiji sve propise koji su štetni za našu ekonimiju a doneti su zbog EU.

Nikola

pre 10 godina

Poznato je da je zapadna evropa izgradjena na solarnu energiju, uz ishranu vec preminulom mahovinom kako ni jedno stvorenje ne bi patilo.

Stegni mi kopču na ledjima jače!

pre 10 godina

Sve u fuhnkciji prodaje EPS-a, kako bi mu oborili cenu. NVO sa bombastičnim nazivom i imenom Evrope u sebi (da dobije na "težini") objavljuje straživanja do kojih su došli samo njima poznatom metodom, na samo njima poznatom uzorku. Utire se put već POZNATOM kupcu koji sada počinje da kuka kako mora da uloži više, nego što je planirao, jer, eto, nije znao da je EPS toliki zagadjivač. Ožalošćena država pristaje na cenu po sistemu "daj šta daš", a razlika izmedju stvarne veće cene EPS-a i cene, niže, po kojoj je prodat se u Srbiji zove RADOST PROVIZIJE.

Prepodobni oci multinacionalne kompanije

pre 10 godina

Za ove što laju na nuklearke nemam komentar. Kako ne shvataju da nuklearna elektrana predstavlja manju opasnost po okolinu od elektrane na ugalj?
(Pajser, 12. septembar 2013 09:30)

Pajseru idi poseti Cernobil Fukushimu i Three Mile Island da vidis sta je bezbednost

woyeen

pre 10 godina

Pojedinacno smo medju najvecima u evropi, to sto nemamo odsumporavanje nam daje mogucnost da se grejemo na struju. Kad budemo ugradili postrojenja za odsumporavanje, bice nam i struja skuplja.

jomix

pre 10 godina

To što se povećava broj oboljelih od raka pluća je zbog toga što smo najveći pušači cigareta u evropi a ne zbog toga što imamo dvije termoelektrane i malo hemijske industrije.Najbolje bi bilo da sve srušimo i zatvorimo i da uvozimo njihovu "čistu energiju".