Utorak, 10.09.2013.

10:46

Potvrdio direktor: Dolazi Mercedes

Kompanija "Mercedes" će napraviti strateško partnerstvo sa beogradskim "Ikarbusom", potvrdio je direktor "Mercedes Benca" za Srbiju Rolf Jirgen Zajarle.

Izvor: RTS

Potvrdio direktor: Dolazi Mercedes IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

Ekonomista

pre 10 godina

hnhn

E pa care pogledaj malo statistiku. Prosla vlast je imala skoro dve milijarde investicija. Ovi sada ni 300. Gde je seik El ZajeB u poljoprivredi. Proslo godinu dana. Etihad je pola pola a Srbija kupila na lizing avione. Mubadala na dugom stapu. Ovo sto se sada otvara ugovorila prosla vlast. Nisi valjda pomislio da se za godinu dana neko odluci da pljune lovu. Jedno su price a drugo brojke I ne mislis da ce Mercedes u Ikarbusu da zaposli 5000 srafciger majstora

Hijavata

pre 10 godina

da pojasnim za srafciger industriju,

To sto si nabrojao je samo 30% automobile. I tih 30% input u proizvodnju tih komponenti je 40%

Selo gori, a komsiluk se ceslja.......

pre 10 godina

Mozda mi u nasoj lepoj Srbiji imamo srafciger industriju. Mozda za zlonamerne komentatore Mercedes-Nemacka,i "NIJE NEKA NAROCITO DOBRA MARKA"... Ali mislim da ovi sto hejtuju nemaju ni pomenuti "SRAFCIGER", a o industiji i da ne pricam. I za kraj, mozemo da vam prodamo za koju god. neki autobus, naravno uz povoljan kredit. Pozdrav svim zlobnicima.

hnhn

pre 10 godina

daaaa osecam sada lavinu minusaaa,,,,mozete da pricate sta god hocete! mene imena politicara ne interesuju! ali SVE sta je podpredsednik vlade g Vucic najavio se desava! AIR SERBIA,IKARBUS,itd itd itd,,,pa gde ste demokrate??!!

da pojasnim za srafciger industriju

pre 10 godina

za ove sto pisu da se sve uvozi za Fiata nisu upravu 70 posto se radi ovde delova .“. Na matičnoj lokaciji „Fijat automobila Srbija“ pogone su izgradili „Manjeti Mareli exaust“, koji proizvode sve verzije izduvnih sistema sa katalizatorima, „Džonson kontrols MM“, koji pravi instrument table, enterijer, unutrašnje stranice i delove od plastike, „Manjeti Mareli“ sa programom branika i spojlera, i „Draxelmajer“ koji proizvodi elektroinstalacije.

U slobodnoj carinskoj zoni Grošnica na samom rubu “Fijatovog” kompleksa smeštene su još četiri fabrike. Tu je hala „Džonson kontrolsa“ koja proizvodi sedišta, PMC gde se prave sistemi oslanjanja, otpresci od lima i sklopovi za šasije, SIGIT koji pravi gumene i plastične delove, i HTL koji isporučuje gotove točkove. Uskoro se zavrsava i fabrika sedista i tapacirunga.
Da pojasnim da bi Mercedes ili Fiat mogao da koristi ceftu ili sporazume sa Rusijom Belorusijom mora min 60 posto da proizvodi u Srbiji repromaterijala za kola autobuse kamione itd. Tako da ako mercedes udje u Ikarbus i preuzme mada ja vidim samo stratesko onda ce morati da proizvode vecinu delova tj kooperanti ce morati za njima da dodju ovde kao i za fiatom sto su. A da, gradi se i fabrika srafova koja ce snabdevati Fiat isto u Srbiji.

NY

pre 10 godina

Mrgud,

Mercedes je vec bio u Priboju. I zasto je otisao ako je sve bilo OK .Nece svaba da se bavi socijalom I da brine kako ce da zaposli ceo Priboj jer to Vucic zeli. Isti slucaj I sa Ikarbusom. Poljski Solaris je mogao da isporuci za 2 meseca 200 autobusa isto i turski MAN

Ing

pre 10 godina

Industijalizacija je od 1945. godine unistila ovu zemlju. Zemlju poljoprivrednika i oranica. Pravljeni veliki industrijski giganti I narod bezao sa sela u grad da bi radili u Zastavi, 14 oktobru, MIN Nis, EI Nis, Zelezara Smederevo itd. I sve to puklo. Sela ostala prazna. Infrastruktura prema selima nije uradjena. I danas kukamo kao nema nataliteta I kako su sela zamrla. A za vecinu te industrije nismo imali preduslov. Zelezara Smederevo sa 5000 radnika ima uvoz repro materijala 100%. Ni jedna jedina sirovina se ne dobavlja u Srbiji. A 5000 kuca po okolnim selima ostala prazna. Niko nece da se bavi poljoprivredom. Jedna Holandija zivi od poljoprivrede. Nije im palo na pamet da prave fabrike automobile ili zelezare. I danas miumesto da se vracamo na poljoprivredu i selo kukamo opet da nam neko nesto udeli da se zaposli 200-300 radnika. To je nisko obrazovana radna snaga. Kao sto je napisao ovaj pod imenom Radnik srafciger industrija. Nekada je Zastava po licenci FIAT pravila u Rakovici I motore za Ficu. I ceo Fica I kasnije Zastava program je bio domaci. Ali danas mi nemamo kadar da napravimo savremeni motor za bilokoje vozilo. Investicija I pamet DA ali kada imas 80% domaceg proizvoda. Holandska pamet u poljoprivredi. Subvencije u poljoprivredu. Kakvi kamioni avionic miloni. Politicka demagogija. Hvale se sa izvozom FIAT-a a taj FIAT u sebi 70% ino komponente. Koliko domace pameti za prvu ugradnju???

Kragujevac

pre 10 godina

njanja

A sta je FIAT??? Uvozi se motor I menjacka kutija. Uvozi se karoserija. Uvozi se staklo. To je 80% automobila. Sediste i kablovi I gume. Eto to nase. Bolje je ti da ne pises nista.

Mrgud

pre 10 godina

(Radnik, 10. septembar 2013 13:08)
Pa kako bi ti???!! Da ubacis delove od "FAP"- a, i da to prodajes kao Mercedes??!! Pa "dje", to ima? Polako, bitno je da udju, a posle ako imas opremu i kvalitet, mozes da ponudis svoj deo-niko se ne zgrazava od klalitetnog a jeftinijeg proizvoda.

Milan

pre 10 godina

Uz pomoc Vlade Srbije (politicara) kako to gordo zvuci kao da je 1989 i na snazi je Dugorocni program ekonomske stabilizacije :)
U Srbiji ekonomski i politicki sistem nisu odvojeni.

Bane

pre 10 godina

@Aleksandar, @medjutim: To za održavanje jednostavno nije tačno. Radim kao šef održavanja jedne naše firme i u pogonu imamo četiri novija Ikarbusova autobusa. Cena njihovog održavanja je daleko veća nego cena održavanja bilo kojeg stranog autobusa u našem vlasništvu (zbog čestih problema), a na kosturu (!) je pronađena rđa posle samo dve godine upotrebe. Rđa na kosturu nema nikakve veze da li se nešto održava ili ne, to je jednostavno nedopustivo.

i tako...

pre 10 godina

@Radnik, 10. septembar 2013 13:08; Ne razumem zasto ste dobili toliko minusa, a sve sto ste napisali je potpuna istina...Nisam zlurad, raduje me dolazak Mercedes-a jer je to pomak unapred. Ali nazalost nije epohalan...Sagledajmo sve cinjenice. Medju nasim najvecim problemima je to sto smo unistili proizvodnju i istrazivanje & razvoj stvarnih roba i dobara. No, nije smak sveta i uz ozbiljan rad mi imamo sasvim dovoljno intelektualnih sposobnosti da ovo promenimo. Strana ulaganja su pozeljna - nama sada cak i nasusno potrebna...ali je neuporedivo vaznije razviti sopstvena preduzeca, koja ce placati porez na profit u Srbiji, gde nasi gradjani nece biti samo (jeftini) radnici, vec i vlasnici koji ce ostvareni profit ulagati i trositi ovde. Za ovakav razvoj neophodno je da se drzava uredi pravno i administrativno, kao i da daje ozbiljne podsticaje i ulozi ozbiljan pocetni kapital...i gde onda naci te pare..pa evo npr. nedavno je americka agencija za pracenje crnih tokova novca u bankarstvu navela da se iz Srbije na ovaj nacin odlije min. 5 milijardi $ godisnje! Na to su iz naseg ministarstva finansija dodali da je njihova procena da se min. jos toliko izvuce iz zemlje vanbankarskim putevima => preko 10 milijardi $ godisnje se iz nase zemlje odnese na laz, prevaru, kradju, utaju poreza i sl. Nisu to lose pare za jedan pristojan pocetak...samo treba neko da zaustavi gdina Mitu i gdju Korupciju.

Patrijota

pre 10 godina

"Dolazi Mercedes"? A sta je ovde pa vest? Pa mercedesi stalno dolaze i odlaze, voze ih ljudi! Da li je u pitanju neki koji jos nismo videli ili ga neko poseban vozi? Ha,ha,ha...jos jedna kafanska, radikalska o kamionima i avionima!!!

zozon

pre 10 godina

Care,ovo je srafciger industrija. Sasija, motor menjacka kutija, lim , staklo odnosno 80% autobusa je nemacko ili njihovih kooperanata....
I sta u vezi ovoga predlazete? Da pravimo ZASTAVU 101 - to je bilo izvorno nase. A sta smeta nekom i bez IKARBUS-a da isporucuje i sada Mercedesu delove? Pa nista ne smeta osim sto time neko treba da se bavi - da ima proizvod koji je dovoljno kvalitetan. Da li cemo 80% ili 10% da dovozimo delova zavisi od nas a ne od Mercedesa. I sad ima firmi u Srbiji koji isporucuju delove za Audi, Reno, Kiu... Samo prazne kritike. Neko nesto pokusava da uradi a tu gomila kriticara koji "sve znaju". Dok se to ne izmeni u glavama bice nam ovako kako nam je.

Garbage collector

pre 10 godina

Trebalo je napisati "Mercedes se vratio u Srbiju" jer je FAP '70 i '80 pravio neke delove za Mercedes kamione a Ikarbus za Mercedes autobuse.

Dalton

pre 10 godina

Nemate vi pojma šta je strateško partnerstvo. Mercedes je uvalio svoje šasije koje će da prodaje nama na dugi period i to je to. Za sve ostalo odgovoran je samo Ikarbus. Ništa se neće promeniti u njihovom radu dok stranac ne dođe da njima upravlja. (Što iskreno ne bi moralo da bude tako, ali sami smo krivi).

PV

pre 10 godina

Mislim da je pod ovim uslovima dolazak Mercedesa jako neozbiljan, a možda čak i štetan. Trenutno stanje je takvo da iz Ikarbusa ne mogu izlaziti autobusi na koje bi Mercedes stavljao svoj znak, osim možda za naše tržište. Karosiranje nije neki profitabilan posao, broj zaposlenih bi se verovatno smanjio sa sadašnjih 300 na 150-170, a kao zemlja bismo ostali bez kompletnog proizvoda, koji osim u završnoj obradi, ne zaostaje puno za ostalim proizvođačima (mislim na autobuse koje je Ikarbus proizveo u 2011 i 2012 godini). Da bi ovo bila dobra vest, trebalo bi prvo da država preuzme na sebe dugove Ikarbusa zbog kojih su zemljište i proizvodna hala pod višestrukim hipotekama (oko 15-16 miliona evra). Zatim da Mercedes kupi polovinu hale koja je bila u vlasništvu FAO-a, a sada ko zna koga. Pa da kupi plac od 5 hektara koji je Ikarbus prodao ko zna kome. Onda da uloži desetak miliona evra u popravku ravnog krova od 5000m2, koji prokišnjava na svakom lufteru, pa u industrijski pod u čitavoj hali, pa u sistem ventilacije i grejanja koji loše radi, pa u otpadne vode i ekologiju zbog koje VDL nije hteo da kupi Ikarbus pre par godina. I na kraju da prebaci opremu iz neke druge fabrike koju planira da ugasi i da tu proizvodi kompletan proizvod za sva tržišta. Čini mi se da je Mercedesu jeftinije da napravi novu fabriku, nego da toliko ulaže u ovu.

analiticar amater

pre 10 godina

@mudrijas
O kakvom kajmaku i profitu ti pricas? Gde si ti video profit?
Da doci ce mercedes, uprava i radnici ce morati da se uzobilje, da redovno dolaze na posao, da kvalitetno obavljaju posao kako zahtevaju mercedesovi standardi, a za uzvrat ce dobijati platu, socijalno i zdravstveno osiguranje.
Znak Mercedesa ce im obezbediti trzite koje sad nemaju i sta ima u tome lose?
Gde je taj profit o kojem pricas, gde su plate, jel im sav staz uplacen, gde i kad im je bila neka veca isporuka?
Kada bi slusali tebe i tebi slicne, direktori bi se uvek vozili u crnim limuzinama, sisali drzavni budzet, radnici ne radili nista za platu koju ne primaju, a narod bi se vozio u raspalim autobusima i 30 godina starim avionima.
Smisao svakog posla je profit, ili "kajmak" u tvom zargonu, sad sto smo mi birali politicare koji su za direktore postavljali kojekave likove, to je nas a ne problem mercedesa, da smo imali mozga i pametne ljude na pravim mestima, danas bi mi kupovali firme po Nemackoj......ali nismo, izmedju ostalog i zbog takvih kao ti koji izbace tako neku tupavu parolu i zbog njih nista napredno nije moglo da prodje.

Radnik

pre 10 godina

romeo

Care,ovo je srafciger industrija. Sasija, motor menjacka kutija, lim , staklo odnosno 80% autobusa je nemacko ili njihovih kooperanata. Sta je tu domace.Mozda gume ali I u gumama je input 80% iz uvoza.Kablovi takodje. Sta je FIAT takodje srafciger industrijaisto kao I Gorenje. Nekada je za Zastavu sve pravljeno u Jugoslaviji od motora do brisaca. Ali nekom je vazno da se narod zaposli bez obzira sta ce da se radi. Srafciger I gedore

medjutim

pre 10 godina

Prvo sto Ikarbus stalno kasni u isporuci, a drugo sto se autobusi, koji su stari samo 3 god. na toj liniji raspadaju.
(Esp, 10. septembar 2013 11:45)

Ovo drugo nije do Ikarbusa. Ikarbusovi autobusi se raspadaju samo u GSPu. Lastini Ikarbusi i posle deset godina izgledaju bolje nego GSPovi posle dve. Da GSP ima održavanje, druga bi priča bila..

Marko

pre 10 godina

Ma razgovara se evo vec 15 meseci, SNS-SPS rezim razgovara li razgovara, a konkretnih rezultata nigde, dosli arapi a samo mi dali pare, jos im uz to prodali hotel jeftinije nego sto ga je vlada platila...... BRAVO!!!! Sad ce cuo sam za jedno par godina doci marsovci i investirati dve milijarde marsovskih para, zaposlice 2 miliona nezaposlenih i doneti lek za sve bolesti, kazu da je Vucic odlican prijatelj sa njihovim carem.......

Мурал

pre 10 godina

Хоће ли уговор бити затамњен као с Фијатом?Чудни и сумњиви су ми ти стратешки партнери који се понашају као власници,ко зна шта им Вучић и Дачић све нуде.Мада за обични народ то ништа не значи,дефицит,немаштина,лош стандард и даље су увелико присутни,све остало је привид.

Sinisa Jovanovic

pre 10 godina

Respect matori:)Ni manje ni vise nego Mecka(za pocetak teretni program,mada znam da se na ovom projektu radilo vise godina iskreno nisam verovao Tadicu dok je pricao o potencijanom dolasku ove kompanije,ali eto izgleda da je uz malu pomoc Vucica i Merkelove sve moguce!

Neutralni posmatrac

pre 10 godina

@nix: a sta je trebalo da uradi?? Da ceka jos par godina dok se ovo realizuje i pocne sa proizvodnjom? Iako sam uvek bio za kupovinu domaceg ako valja (znaci ne po svaku cenu), mora postojati razlog. Ne mora odmah da bude u pitanju "kradja"

Saša

pre 10 godina

Odlicno, ali bitno da je beogradska vlast brze-bolje kupila Poljske autobuse po principu otimaj provizije dok jos mozes.
(nix, 10. septembar 2013 11:06)
Ih prijatelju pa ti ko da su oni proizvodnju započeli juče. Načekaćemo se mi autobusa sa oznakom Mercedesa iz Ikarbusa...

Aleksandar

pre 10 godina

za (o boze covece, 10. septembar 2013 12:20)

Pa Ikarbus je kasnio, jer je grad kasnio sa uplatama.
Nijedan uslov koji je banka dala nije sprečavala da se Ikarbus prijavi, niti je čak tražila da svi autobusi budu od jednog proizvođača.
Naravno, ptanje je da li bi Ikarbus prošao, jer se srozao po kvalitetu.


za (Esp, 10. septembar 2013 11:45)

Kod nas se autobusi raspadaju jer se ne održavaju. Kada sam se kao dete vozio GSPom, bila je obaveza da se gase motori autobusa na početnim stanicama, dok ne krene. Sada nijedan ne gasi motor (osim privatnih) jer ako ugase, oitanje je da li će upaliti, a nema veze što za pola sata stajanja srkne 'ladno preko 10 litara goriva, pa uzmite koliko autobusa dnevno baca gorivo usled lošeg održavanja.

Lepi

pre 10 godina

Ma lepo je to i pozdravljam, ali sam racunao da bi nama trebalo da dodje 500 firmi i da svaka zaposli po 1000 radnika da bi prepolovili broj nezaposlenih. E, onda me to razocara i cini mi se da je to nemoguce. Jedino ako je strategija da se otpisu mnoge kategorije nezaposlenih, sto po godinama sto po obrazovnom profilu. Onda su sve ovo kapi u moru. No nekog ce da ogreje sunce, samo mali broj.

romeo

pre 10 godina

Sjajna vest, to ce biti drugi veliki automobilski gigant kod nas i onda se sigurno nece samo na tome zaustaviti, jer ce i drugi proizvodjaci videti racunicu da otvore ovde svoje fabrike jer ce pored jeftine radne snage imati proizvodnju svih delova u Srbiji. Nadam se da ce novi ministar privrede uciniti sve da Mercedes uzme i FAP, onda bi smo imali svoje automobile, kamione i autobuse dobrog kvaliteta.

o boze covece

pre 10 godina

nix kojim se ti radioaktivnim izotopima trujes?
Covece kredit je dala evropska banka za obnovu i stavila jasno uslove koje mora neko da ispuni da bi usao u igru oko nabavke. Ikarbus nije ustanju da proizvede 200 autobusa tri godine. I ovih 35 sto je uzeto probili su rok pet meseci. Sta bi bilo da je bilo 200 komada. Drugo kad tako velike banke daju novac da si ikada u svom zivotu radio na velikim ugovorima znao bi da trika nema da dobijes cent provizije niti da se ugradis u cenu jer postoji nekoliko nivoa provere svake stavke i ponude.
To botovanje ti je totalno neuspesno barem kod ljudi koji imaju mozga.
A kad Ikarbus postane kvalitetan i kad pocne da ispunjava uslove konkursa tj tendera kako po roku tako i po kvalitetu tj da traje makar malo kao MAN autobusi onda nek se jave ovo sto su dosad dali je krs koji se raspada posle godinu dana upotrebe . Kvalitet i cena u ovom slucaju imaju veze jedno sa drugim

Esp

pre 10 godina

(nix, 10. septembar 2013 11:06)

Ne podržavam tu politicku opciju koja vodi grad, ali podrzavam kada je izbor autobusa u pitanju. Razlika izmedju tih autobusa i nasih je kao nebo i zemlja. Prvo sto Ikarbus stalno kasni u isporuci, a drugo sto se autobusi, koji su stari samo 3 god. na toj liniji raspadaju.

Esp

pre 10 godina

(nix, 10. septembar 2013 11:06)

Ne podržavam tu politicku opciju koja vodi grad, ali podrzavam kada je izbor autobusa u pitanju. Razlika izmedju tih autobusa i nasih je kao nebo i zemlja. Prvo sto Ikarbus stalno kasni u isporuci, a drugo sto se autobusi, koji su stari samo 3 god. na toj liniji raspadaju.

o boze covece

pre 10 godina

nix kojim se ti radioaktivnim izotopima trujes?
Covece kredit je dala evropska banka za obnovu i stavila jasno uslove koje mora neko da ispuni da bi usao u igru oko nabavke. Ikarbus nije ustanju da proizvede 200 autobusa tri godine. I ovih 35 sto je uzeto probili su rok pet meseci. Sta bi bilo da je bilo 200 komada. Drugo kad tako velike banke daju novac da si ikada u svom zivotu radio na velikim ugovorima znao bi da trika nema da dobijes cent provizije niti da se ugradis u cenu jer postoji nekoliko nivoa provere svake stavke i ponude.
To botovanje ti je totalno neuspesno barem kod ljudi koji imaju mozga.
A kad Ikarbus postane kvalitetan i kad pocne da ispunjava uslove konkursa tj tendera kako po roku tako i po kvalitetu tj da traje makar malo kao MAN autobusi onda nek se jave ovo sto su dosad dali je krs koji se raspada posle godinu dana upotrebe . Kvalitet i cena u ovom slucaju imaju veze jedno sa drugim

medjutim

pre 10 godina

Prvo sto Ikarbus stalno kasni u isporuci, a drugo sto se autobusi, koji su stari samo 3 god. na toj liniji raspadaju.
(Esp, 10. septembar 2013 11:45)

Ovo drugo nije do Ikarbusa. Ikarbusovi autobusi se raspadaju samo u GSPu. Lastini Ikarbusi i posle deset godina izgledaju bolje nego GSPovi posle dve. Da GSP ima održavanje, druga bi priča bila..

Saša

pre 10 godina

Odlicno, ali bitno da je beogradska vlast brze-bolje kupila Poljske autobuse po principu otimaj provizije dok jos mozes.
(nix, 10. septembar 2013 11:06)
Ih prijatelju pa ti ko da su oni proizvodnju započeli juče. Načekaćemo se mi autobusa sa oznakom Mercedesa iz Ikarbusa...

Sinisa Jovanovic

pre 10 godina

Respect matori:)Ni manje ni vise nego Mecka(za pocetak teretni program,mada znam da se na ovom projektu radilo vise godina iskreno nisam verovao Tadicu dok je pricao o potencijanom dolasku ove kompanije,ali eto izgleda da je uz malu pomoc Vucica i Merkelove sve moguce!

Marko

pre 10 godina

Ma razgovara se evo vec 15 meseci, SNS-SPS rezim razgovara li razgovara, a konkretnih rezultata nigde, dosli arapi a samo mi dali pare, jos im uz to prodali hotel jeftinije nego sto ga je vlada platila...... BRAVO!!!! Sad ce cuo sam za jedno par godina doci marsovci i investirati dve milijarde marsovskih para, zaposlice 2 miliona nezaposlenih i doneti lek za sve bolesti, kazu da je Vucic odlican prijatelj sa njihovim carem.......

romeo

pre 10 godina

Sjajna vest, to ce biti drugi veliki automobilski gigant kod nas i onda se sigurno nece samo na tome zaustaviti, jer ce i drugi proizvodjaci videti racunicu da otvore ovde svoje fabrike jer ce pored jeftine radne snage imati proizvodnju svih delova u Srbiji. Nadam se da ce novi ministar privrede uciniti sve da Mercedes uzme i FAP, onda bi smo imali svoje automobile, kamione i autobuse dobrog kvaliteta.

Aleksandar

pre 10 godina

za (o boze covece, 10. septembar 2013 12:20)

Pa Ikarbus je kasnio, jer je grad kasnio sa uplatama.
Nijedan uslov koji je banka dala nije sprečavala da se Ikarbus prijavi, niti je čak tražila da svi autobusi budu od jednog proizvođača.
Naravno, ptanje je da li bi Ikarbus prošao, jer se srozao po kvalitetu.


za (Esp, 10. septembar 2013 11:45)

Kod nas se autobusi raspadaju jer se ne održavaju. Kada sam se kao dete vozio GSPom, bila je obaveza da se gase motori autobusa na početnim stanicama, dok ne krene. Sada nijedan ne gasi motor (osim privatnih) jer ako ugase, oitanje je da li će upaliti, a nema veze što za pola sata stajanja srkne 'ladno preko 10 litara goriva, pa uzmite koliko autobusa dnevno baca gorivo usled lošeg održavanja.

Radnik

pre 10 godina

romeo

Care,ovo je srafciger industrija. Sasija, motor menjacka kutija, lim , staklo odnosno 80% autobusa je nemacko ili njihovih kooperanata. Sta je tu domace.Mozda gume ali I u gumama je input 80% iz uvoza.Kablovi takodje. Sta je FIAT takodje srafciger industrijaisto kao I Gorenje. Nekada je za Zastavu sve pravljeno u Jugoslaviji od motora do brisaca. Ali nekom je vazno da se narod zaposli bez obzira sta ce da se radi. Srafciger I gedore

Neutralni posmatrac

pre 10 godina

@nix: a sta je trebalo da uradi?? Da ceka jos par godina dok se ovo realizuje i pocne sa proizvodnjom? Iako sam uvek bio za kupovinu domaceg ako valja (znaci ne po svaku cenu), mora postojati razlog. Ne mora odmah da bude u pitanju "kradja"

Мурал

pre 10 godina

Хоће ли уговор бити затамњен као с Фијатом?Чудни и сумњиви су ми ти стратешки партнери који се понашају као власници,ко зна шта им Вучић и Дачић све нуде.Мада за обични народ то ништа не значи,дефицит,немаштина,лош стандард и даље су увелико присутни,све остало је привид.

da pojasnim za srafciger industriju

pre 10 godina

za ove sto pisu da se sve uvozi za Fiata nisu upravu 70 posto se radi ovde delova .“. Na matičnoj lokaciji „Fijat automobila Srbija“ pogone su izgradili „Manjeti Mareli exaust“, koji proizvode sve verzije izduvnih sistema sa katalizatorima, „Džonson kontrols MM“, koji pravi instrument table, enterijer, unutrašnje stranice i delove od plastike, „Manjeti Mareli“ sa programom branika i spojlera, i „Draxelmajer“ koji proizvodi elektroinstalacije.

U slobodnoj carinskoj zoni Grošnica na samom rubu “Fijatovog” kompleksa smeštene su još četiri fabrike. Tu je hala „Džonson kontrolsa“ koja proizvodi sedišta, PMC gde se prave sistemi oslanjanja, otpresci od lima i sklopovi za šasije, SIGIT koji pravi gumene i plastične delove, i HTL koji isporučuje gotove točkove. Uskoro se zavrsava i fabrika sedista i tapacirunga.
Da pojasnim da bi Mercedes ili Fiat mogao da koristi ceftu ili sporazume sa Rusijom Belorusijom mora min 60 posto da proizvodi u Srbiji repromaterijala za kola autobuse kamione itd. Tako da ako mercedes udje u Ikarbus i preuzme mada ja vidim samo stratesko onda ce morati da proizvode vecinu delova tj kooperanti ce morati za njima da dodju ovde kao i za fiatom sto su. A da, gradi se i fabrika srafova koja ce snabdevati Fiat isto u Srbiji.

Selo gori, a komsiluk se ceslja.......

pre 10 godina

Mozda mi u nasoj lepoj Srbiji imamo srafciger industriju. Mozda za zlonamerne komentatore Mercedes-Nemacka,i "NIJE NEKA NAROCITO DOBRA MARKA"... Ali mislim da ovi sto hejtuju nemaju ni pomenuti "SRAFCIGER", a o industiji i da ne pricam. I za kraj, mozemo da vam prodamo za koju god. neki autobus, naravno uz povoljan kredit. Pozdrav svim zlobnicima.

Garbage collector

pre 10 godina

Trebalo je napisati "Mercedes se vratio u Srbiju" jer je FAP '70 i '80 pravio neke delove za Mercedes kamione a Ikarbus za Mercedes autobuse.

Ekonomista

pre 10 godina

hnhn

E pa care pogledaj malo statistiku. Prosla vlast je imala skoro dve milijarde investicija. Ovi sada ni 300. Gde je seik El ZajeB u poljoprivredi. Proslo godinu dana. Etihad je pola pola a Srbija kupila na lizing avione. Mubadala na dugom stapu. Ovo sto se sada otvara ugovorila prosla vlast. Nisi valjda pomislio da se za godinu dana neko odluci da pljune lovu. Jedno su price a drugo brojke I ne mislis da ce Mercedes u Ikarbusu da zaposli 5000 srafciger majstora

hnhn

pre 10 godina

daaaa osecam sada lavinu minusaaa,,,,mozete da pricate sta god hocete! mene imena politicara ne interesuju! ali SVE sta je podpredsednik vlade g Vucic najavio se desava! AIR SERBIA,IKARBUS,itd itd itd,,,pa gde ste demokrate??!!

PV

pre 10 godina

Mislim da je pod ovim uslovima dolazak Mercedesa jako neozbiljan, a možda čak i štetan. Trenutno stanje je takvo da iz Ikarbusa ne mogu izlaziti autobusi na koje bi Mercedes stavljao svoj znak, osim možda za naše tržište. Karosiranje nije neki profitabilan posao, broj zaposlenih bi se verovatno smanjio sa sadašnjih 300 na 150-170, a kao zemlja bismo ostali bez kompletnog proizvoda, koji osim u završnoj obradi, ne zaostaje puno za ostalim proizvođačima (mislim na autobuse koje je Ikarbus proizveo u 2011 i 2012 godini). Da bi ovo bila dobra vest, trebalo bi prvo da država preuzme na sebe dugove Ikarbusa zbog kojih su zemljište i proizvodna hala pod višestrukim hipotekama (oko 15-16 miliona evra). Zatim da Mercedes kupi polovinu hale koja je bila u vlasništvu FAO-a, a sada ko zna koga. Pa da kupi plac od 5 hektara koji je Ikarbus prodao ko zna kome. Onda da uloži desetak miliona evra u popravku ravnog krova od 5000m2, koji prokišnjava na svakom lufteru, pa u industrijski pod u čitavoj hali, pa u sistem ventilacije i grejanja koji loše radi, pa u otpadne vode i ekologiju zbog koje VDL nije hteo da kupi Ikarbus pre par godina. I na kraju da prebaci opremu iz neke druge fabrike koju planira da ugasi i da tu proizvodi kompletan proizvod za sva tržišta. Čini mi se da je Mercedesu jeftinije da napravi novu fabriku, nego da toliko ulaže u ovu.

Lepi

pre 10 godina

Ma lepo je to i pozdravljam, ali sam racunao da bi nama trebalo da dodje 500 firmi i da svaka zaposli po 1000 radnika da bi prepolovili broj nezaposlenih. E, onda me to razocara i cini mi se da je to nemoguce. Jedino ako je strategija da se otpisu mnoge kategorije nezaposlenih, sto po godinama sto po obrazovnom profilu. Onda su sve ovo kapi u moru. No nekog ce da ogreje sunce, samo mali broj.

Ing

pre 10 godina

Industijalizacija je od 1945. godine unistila ovu zemlju. Zemlju poljoprivrednika i oranica. Pravljeni veliki industrijski giganti I narod bezao sa sela u grad da bi radili u Zastavi, 14 oktobru, MIN Nis, EI Nis, Zelezara Smederevo itd. I sve to puklo. Sela ostala prazna. Infrastruktura prema selima nije uradjena. I danas kukamo kao nema nataliteta I kako su sela zamrla. A za vecinu te industrije nismo imali preduslov. Zelezara Smederevo sa 5000 radnika ima uvoz repro materijala 100%. Ni jedna jedina sirovina se ne dobavlja u Srbiji. A 5000 kuca po okolnim selima ostala prazna. Niko nece da se bavi poljoprivredom. Jedna Holandija zivi od poljoprivrede. Nije im palo na pamet da prave fabrike automobile ili zelezare. I danas miumesto da se vracamo na poljoprivredu i selo kukamo opet da nam neko nesto udeli da se zaposli 200-300 radnika. To je nisko obrazovana radna snaga. Kao sto je napisao ovaj pod imenom Radnik srafciger industrija. Nekada je Zastava po licenci FIAT pravila u Rakovici I motore za Ficu. I ceo Fica I kasnije Zastava program je bio domaci. Ali danas mi nemamo kadar da napravimo savremeni motor za bilokoje vozilo. Investicija I pamet DA ali kada imas 80% domaceg proizvoda. Holandska pamet u poljoprivredi. Subvencije u poljoprivredu. Kakvi kamioni avionic miloni. Politicka demagogija. Hvale se sa izvozom FIAT-a a taj FIAT u sebi 70% ino komponente. Koliko domace pameti za prvu ugradnju???

Kragujevac

pre 10 godina

njanja

A sta je FIAT??? Uvozi se motor I menjacka kutija. Uvozi se karoserija. Uvozi se staklo. To je 80% automobila. Sediste i kablovi I gume. Eto to nase. Bolje je ti da ne pises nista.

analiticar amater

pre 10 godina

@mudrijas
O kakvom kajmaku i profitu ti pricas? Gde si ti video profit?
Da doci ce mercedes, uprava i radnici ce morati da se uzobilje, da redovno dolaze na posao, da kvalitetno obavljaju posao kako zahtevaju mercedesovi standardi, a za uzvrat ce dobijati platu, socijalno i zdravstveno osiguranje.
Znak Mercedesa ce im obezbediti trzite koje sad nemaju i sta ima u tome lose?
Gde je taj profit o kojem pricas, gde su plate, jel im sav staz uplacen, gde i kad im je bila neka veca isporuka?
Kada bi slusali tebe i tebi slicne, direktori bi se uvek vozili u crnim limuzinama, sisali drzavni budzet, radnici ne radili nista za platu koju ne primaju, a narod bi se vozio u raspalim autobusima i 30 godina starim avionima.
Smisao svakog posla je profit, ili "kajmak" u tvom zargonu, sad sto smo mi birali politicare koji su za direktore postavljali kojekave likove, to je nas a ne problem mercedesa, da smo imali mozga i pametne ljude na pravim mestima, danas bi mi kupovali firme po Nemackoj......ali nismo, izmedju ostalog i zbog takvih kao ti koji izbace tako neku tupavu parolu i zbog njih nista napredno nije moglo da prodje.

zozon

pre 10 godina

Care,ovo je srafciger industrija. Sasija, motor menjacka kutija, lim , staklo odnosno 80% autobusa je nemacko ili njihovih kooperanata....
I sta u vezi ovoga predlazete? Da pravimo ZASTAVU 101 - to je bilo izvorno nase. A sta smeta nekom i bez IKARBUS-a da isporucuje i sada Mercedesu delove? Pa nista ne smeta osim sto time neko treba da se bavi - da ima proizvod koji je dovoljno kvalitetan. Da li cemo 80% ili 10% da dovozimo delova zavisi od nas a ne od Mercedesa. I sad ima firmi u Srbiji koji isporucuju delove za Audi, Reno, Kiu... Samo prazne kritike. Neko nesto pokusava da uradi a tu gomila kriticara koji "sve znaju". Dok se to ne izmeni u glavama bice nam ovako kako nam je.

Mrgud

pre 10 godina

(Radnik, 10. septembar 2013 13:08)
Pa kako bi ti???!! Da ubacis delove od "FAP"- a, i da to prodajes kao Mercedes??!! Pa "dje", to ima? Polako, bitno je da udju, a posle ako imas opremu i kvalitet, mozes da ponudis svoj deo-niko se ne zgrazava od klalitetnog a jeftinijeg proizvoda.

NY

pre 10 godina

Mrgud,

Mercedes je vec bio u Priboju. I zasto je otisao ako je sve bilo OK .Nece svaba da se bavi socijalom I da brine kako ce da zaposli ceo Priboj jer to Vucic zeli. Isti slucaj I sa Ikarbusom. Poljski Solaris je mogao da isporuci za 2 meseca 200 autobusa isto i turski MAN

Bane

pre 10 godina

@Aleksandar, @medjutim: To za održavanje jednostavno nije tačno. Radim kao šef održavanja jedne naše firme i u pogonu imamo četiri novija Ikarbusova autobusa. Cena njihovog održavanja je daleko veća nego cena održavanja bilo kojeg stranog autobusa u našem vlasništvu (zbog čestih problema), a na kosturu (!) je pronađena rđa posle samo dve godine upotrebe. Rđa na kosturu nema nikakve veze da li se nešto održava ili ne, to je jednostavno nedopustivo.

Milan

pre 10 godina

Uz pomoc Vlade Srbije (politicara) kako to gordo zvuci kao da je 1989 i na snazi je Dugorocni program ekonomske stabilizacije :)
U Srbiji ekonomski i politicki sistem nisu odvojeni.

i tako...

pre 10 godina

@Radnik, 10. septembar 2013 13:08; Ne razumem zasto ste dobili toliko minusa, a sve sto ste napisali je potpuna istina...Nisam zlurad, raduje me dolazak Mercedes-a jer je to pomak unapred. Ali nazalost nije epohalan...Sagledajmo sve cinjenice. Medju nasim najvecim problemima je to sto smo unistili proizvodnju i istrazivanje & razvoj stvarnih roba i dobara. No, nije smak sveta i uz ozbiljan rad mi imamo sasvim dovoljno intelektualnih sposobnosti da ovo promenimo. Strana ulaganja su pozeljna - nama sada cak i nasusno potrebna...ali je neuporedivo vaznije razviti sopstvena preduzeca, koja ce placati porez na profit u Srbiji, gde nasi gradjani nece biti samo (jeftini) radnici, vec i vlasnici koji ce ostvareni profit ulagati i trositi ovde. Za ovakav razvoj neophodno je da se drzava uredi pravno i administrativno, kao i da daje ozbiljne podsticaje i ulozi ozbiljan pocetni kapital...i gde onda naci te pare..pa evo npr. nedavno je americka agencija za pracenje crnih tokova novca u bankarstvu navela da se iz Srbije na ovaj nacin odlije min. 5 milijardi $ godisnje! Na to su iz naseg ministarstva finansija dodali da je njihova procena da se min. jos toliko izvuce iz zemlje vanbankarskim putevima => preko 10 milijardi $ godisnje se iz nase zemlje odnese na laz, prevaru, kradju, utaju poreza i sl. Nisu to lose pare za jedan pristojan pocetak...samo treba neko da zaustavi gdina Mitu i gdju Korupciju.

Dalton

pre 10 godina

Nemate vi pojma šta je strateško partnerstvo. Mercedes je uvalio svoje šasije koje će da prodaje nama na dugi period i to je to. Za sve ostalo odgovoran je samo Ikarbus. Ništa se neće promeniti u njihovom radu dok stranac ne dođe da njima upravlja. (Što iskreno ne bi moralo da bude tako, ali sami smo krivi).

Patrijota

pre 10 godina

"Dolazi Mercedes"? A sta je ovde pa vest? Pa mercedesi stalno dolaze i odlaze, voze ih ljudi! Da li je u pitanju neki koji jos nismo videli ili ga neko poseban vozi? Ha,ha,ha...jos jedna kafanska, radikalska o kamionima i avionima!!!

Hijavata

pre 10 godina

da pojasnim za srafciger industriju,

To sto si nabrojao je samo 30% automobile. I tih 30% input u proizvodnju tih komponenti je 40%

Radnik

pre 10 godina

romeo

Care,ovo je srafciger industrija. Sasija, motor menjacka kutija, lim , staklo odnosno 80% autobusa je nemacko ili njihovih kooperanata. Sta je tu domace.Mozda gume ali I u gumama je input 80% iz uvoza.Kablovi takodje. Sta je FIAT takodje srafciger industrijaisto kao I Gorenje. Nekada je za Zastavu sve pravljeno u Jugoslaviji od motora do brisaca. Ali nekom je vazno da se narod zaposli bez obzira sta ce da se radi. Srafciger I gedore

hnhn

pre 10 godina

daaaa osecam sada lavinu minusaaa,,,,mozete da pricate sta god hocete! mene imena politicara ne interesuju! ali SVE sta je podpredsednik vlade g Vucic najavio se desava! AIR SERBIA,IKARBUS,itd itd itd,,,pa gde ste demokrate??!!

Esp

pre 10 godina

(nix, 10. septembar 2013 11:06)

Ne podržavam tu politicku opciju koja vodi grad, ali podrzavam kada je izbor autobusa u pitanju. Razlika izmedju tih autobusa i nasih je kao nebo i zemlja. Prvo sto Ikarbus stalno kasni u isporuci, a drugo sto se autobusi, koji su stari samo 3 god. na toj liniji raspadaju.

Мурал

pre 10 godina

Хоће ли уговор бити затамњен као с Фијатом?Чудни и сумњиви су ми ти стратешки партнери који се понашају као власници,ко зна шта им Вучић и Дачић све нуде.Мада за обични народ то ништа не значи,дефицит,немаштина,лош стандард и даље су увелико присутни,све остало је привид.

Marko

pre 10 godina

Ma razgovara se evo vec 15 meseci, SNS-SPS rezim razgovara li razgovara, a konkretnih rezultata nigde, dosli arapi a samo mi dali pare, jos im uz to prodali hotel jeftinije nego sto ga je vlada platila...... BRAVO!!!! Sad ce cuo sam za jedno par godina doci marsovci i investirati dve milijarde marsovskih para, zaposlice 2 miliona nezaposlenih i doneti lek za sve bolesti, kazu da je Vucic odlican prijatelj sa njihovim carem.......

Kragujevac

pre 10 godina

njanja

A sta je FIAT??? Uvozi se motor I menjacka kutija. Uvozi se karoserija. Uvozi se staklo. To je 80% automobila. Sediste i kablovi I gume. Eto to nase. Bolje je ti da ne pises nista.

o boze covece

pre 10 godina

nix kojim se ti radioaktivnim izotopima trujes?
Covece kredit je dala evropska banka za obnovu i stavila jasno uslove koje mora neko da ispuni da bi usao u igru oko nabavke. Ikarbus nije ustanju da proizvede 200 autobusa tri godine. I ovih 35 sto je uzeto probili su rok pet meseci. Sta bi bilo da je bilo 200 komada. Drugo kad tako velike banke daju novac da si ikada u svom zivotu radio na velikim ugovorima znao bi da trika nema da dobijes cent provizije niti da se ugradis u cenu jer postoji nekoliko nivoa provere svake stavke i ponude.
To botovanje ti je totalno neuspesno barem kod ljudi koji imaju mozga.
A kad Ikarbus postane kvalitetan i kad pocne da ispunjava uslove konkursa tj tendera kako po roku tako i po kvalitetu tj da traje makar malo kao MAN autobusi onda nek se jave ovo sto su dosad dali je krs koji se raspada posle godinu dana upotrebe . Kvalitet i cena u ovom slucaju imaju veze jedno sa drugim

romeo

pre 10 godina

Sjajna vest, to ce biti drugi veliki automobilski gigant kod nas i onda se sigurno nece samo na tome zaustaviti, jer ce i drugi proizvodjaci videti racunicu da otvore ovde svoje fabrike jer ce pored jeftine radne snage imati proizvodnju svih delova u Srbiji. Nadam se da ce novi ministar privrede uciniti sve da Mercedes uzme i FAP, onda bi smo imali svoje automobile, kamione i autobuse dobrog kvaliteta.

Patrijota

pre 10 godina

"Dolazi Mercedes"? A sta je ovde pa vest? Pa mercedesi stalno dolaze i odlaze, voze ih ljudi! Da li je u pitanju neki koji jos nismo videli ili ga neko poseban vozi? Ha,ha,ha...jos jedna kafanska, radikalska o kamionima i avionima!!!

Ing

pre 10 godina

Industijalizacija je od 1945. godine unistila ovu zemlju. Zemlju poljoprivrednika i oranica. Pravljeni veliki industrijski giganti I narod bezao sa sela u grad da bi radili u Zastavi, 14 oktobru, MIN Nis, EI Nis, Zelezara Smederevo itd. I sve to puklo. Sela ostala prazna. Infrastruktura prema selima nije uradjena. I danas kukamo kao nema nataliteta I kako su sela zamrla. A za vecinu te industrije nismo imali preduslov. Zelezara Smederevo sa 5000 radnika ima uvoz repro materijala 100%. Ni jedna jedina sirovina se ne dobavlja u Srbiji. A 5000 kuca po okolnim selima ostala prazna. Niko nece da se bavi poljoprivredom. Jedna Holandija zivi od poljoprivrede. Nije im palo na pamet da prave fabrike automobile ili zelezare. I danas miumesto da se vracamo na poljoprivredu i selo kukamo opet da nam neko nesto udeli da se zaposli 200-300 radnika. To je nisko obrazovana radna snaga. Kao sto je napisao ovaj pod imenom Radnik srafciger industrija. Nekada je Zastava po licenci FIAT pravila u Rakovici I motore za Ficu. I ceo Fica I kasnije Zastava program je bio domaci. Ali danas mi nemamo kadar da napravimo savremeni motor za bilokoje vozilo. Investicija I pamet DA ali kada imas 80% domaceg proizvoda. Holandska pamet u poljoprivredi. Subvencije u poljoprivredu. Kakvi kamioni avionic miloni. Politicka demagogija. Hvale se sa izvozom FIAT-a a taj FIAT u sebi 70% ino komponente. Koliko domace pameti za prvu ugradnju???

Sinisa Jovanovic

pre 10 godina

Respect matori:)Ni manje ni vise nego Mecka(za pocetak teretni program,mada znam da se na ovom projektu radilo vise godina iskreno nisam verovao Tadicu dok je pricao o potencijanom dolasku ove kompanije,ali eto izgleda da je uz malu pomoc Vucica i Merkelove sve moguce!

Saša

pre 10 godina

Odlicno, ali bitno da je beogradska vlast brze-bolje kupila Poljske autobuse po principu otimaj provizije dok jos mozes.
(nix, 10. septembar 2013 11:06)
Ih prijatelju pa ti ko da su oni proizvodnju započeli juče. Načekaćemo se mi autobusa sa oznakom Mercedesa iz Ikarbusa...

medjutim

pre 10 godina

Prvo sto Ikarbus stalno kasni u isporuci, a drugo sto se autobusi, koji su stari samo 3 god. na toj liniji raspadaju.
(Esp, 10. septembar 2013 11:45)

Ovo drugo nije do Ikarbusa. Ikarbusovi autobusi se raspadaju samo u GSPu. Lastini Ikarbusi i posle deset godina izgledaju bolje nego GSPovi posle dve. Da GSP ima održavanje, druga bi priča bila..

Dalton

pre 10 godina

Nemate vi pojma šta je strateško partnerstvo. Mercedes je uvalio svoje šasije koje će da prodaje nama na dugi period i to je to. Za sve ostalo odgovoran je samo Ikarbus. Ništa se neće promeniti u njihovom radu dok stranac ne dođe da njima upravlja. (Što iskreno ne bi moralo da bude tako, ali sami smo krivi).

Neutralni posmatrac

pre 10 godina

@nix: a sta je trebalo da uradi?? Da ceka jos par godina dok se ovo realizuje i pocne sa proizvodnjom? Iako sam uvek bio za kupovinu domaceg ako valja (znaci ne po svaku cenu), mora postojati razlog. Ne mora odmah da bude u pitanju "kradja"

Ekonomista

pre 10 godina

hnhn

E pa care pogledaj malo statistiku. Prosla vlast je imala skoro dve milijarde investicija. Ovi sada ni 300. Gde je seik El ZajeB u poljoprivredi. Proslo godinu dana. Etihad je pola pola a Srbija kupila na lizing avione. Mubadala na dugom stapu. Ovo sto se sada otvara ugovorila prosla vlast. Nisi valjda pomislio da se za godinu dana neko odluci da pljune lovu. Jedno su price a drugo brojke I ne mislis da ce Mercedes u Ikarbusu da zaposli 5000 srafciger majstora

NY

pre 10 godina

Mrgud,

Mercedes je vec bio u Priboju. I zasto je otisao ako je sve bilo OK .Nece svaba da se bavi socijalom I da brine kako ce da zaposli ceo Priboj jer to Vucic zeli. Isti slucaj I sa Ikarbusom. Poljski Solaris je mogao da isporuci za 2 meseca 200 autobusa isto i turski MAN

Selo gori, a komsiluk se ceslja.......

pre 10 godina

Mozda mi u nasoj lepoj Srbiji imamo srafciger industriju. Mozda za zlonamerne komentatore Mercedes-Nemacka,i "NIJE NEKA NAROCITO DOBRA MARKA"... Ali mislim da ovi sto hejtuju nemaju ni pomenuti "SRAFCIGER", a o industiji i da ne pricam. I za kraj, mozemo da vam prodamo za koju god. neki autobus, naravno uz povoljan kredit. Pozdrav svim zlobnicima.

da pojasnim za srafciger industriju

pre 10 godina

za ove sto pisu da se sve uvozi za Fiata nisu upravu 70 posto se radi ovde delova .“. Na matičnoj lokaciji „Fijat automobila Srbija“ pogone su izgradili „Manjeti Mareli exaust“, koji proizvode sve verzije izduvnih sistema sa katalizatorima, „Džonson kontrols MM“, koji pravi instrument table, enterijer, unutrašnje stranice i delove od plastike, „Manjeti Mareli“ sa programom branika i spojlera, i „Draxelmajer“ koji proizvodi elektroinstalacije.

U slobodnoj carinskoj zoni Grošnica na samom rubu “Fijatovog” kompleksa smeštene su još četiri fabrike. Tu je hala „Džonson kontrolsa“ koja proizvodi sedišta, PMC gde se prave sistemi oslanjanja, otpresci od lima i sklopovi za šasije, SIGIT koji pravi gumene i plastične delove, i HTL koji isporučuje gotove točkove. Uskoro se zavrsava i fabrika sedista i tapacirunga.
Da pojasnim da bi Mercedes ili Fiat mogao da koristi ceftu ili sporazume sa Rusijom Belorusijom mora min 60 posto da proizvodi u Srbiji repromaterijala za kola autobuse kamione itd. Tako da ako mercedes udje u Ikarbus i preuzme mada ja vidim samo stratesko onda ce morati da proizvode vecinu delova tj kooperanti ce morati za njima da dodju ovde kao i za fiatom sto su. A da, gradi se i fabrika srafova koja ce snabdevati Fiat isto u Srbiji.

Lepi

pre 10 godina

Ma lepo je to i pozdravljam, ali sam racunao da bi nama trebalo da dodje 500 firmi i da svaka zaposli po 1000 radnika da bi prepolovili broj nezaposlenih. E, onda me to razocara i cini mi se da je to nemoguce. Jedino ako je strategija da se otpisu mnoge kategorije nezaposlenih, sto po godinama sto po obrazovnom profilu. Onda su sve ovo kapi u moru. No nekog ce da ogreje sunce, samo mali broj.

Aleksandar

pre 10 godina

za (o boze covece, 10. septembar 2013 12:20)

Pa Ikarbus je kasnio, jer je grad kasnio sa uplatama.
Nijedan uslov koji je banka dala nije sprečavala da se Ikarbus prijavi, niti je čak tražila da svi autobusi budu od jednog proizvođača.
Naravno, ptanje je da li bi Ikarbus prošao, jer se srozao po kvalitetu.


za (Esp, 10. septembar 2013 11:45)

Kod nas se autobusi raspadaju jer se ne održavaju. Kada sam se kao dete vozio GSPom, bila je obaveza da se gase motori autobusa na početnim stanicama, dok ne krene. Sada nijedan ne gasi motor (osim privatnih) jer ako ugase, oitanje je da li će upaliti, a nema veze što za pola sata stajanja srkne 'ladno preko 10 litara goriva, pa uzmite koliko autobusa dnevno baca gorivo usled lošeg održavanja.

PV

pre 10 godina

Mislim da je pod ovim uslovima dolazak Mercedesa jako neozbiljan, a možda čak i štetan. Trenutno stanje je takvo da iz Ikarbusa ne mogu izlaziti autobusi na koje bi Mercedes stavljao svoj znak, osim možda za naše tržište. Karosiranje nije neki profitabilan posao, broj zaposlenih bi se verovatno smanjio sa sadašnjih 300 na 150-170, a kao zemlja bismo ostali bez kompletnog proizvoda, koji osim u završnoj obradi, ne zaostaje puno za ostalim proizvođačima (mislim na autobuse koje je Ikarbus proizveo u 2011 i 2012 godini). Da bi ovo bila dobra vest, trebalo bi prvo da država preuzme na sebe dugove Ikarbusa zbog kojih su zemljište i proizvodna hala pod višestrukim hipotekama (oko 15-16 miliona evra). Zatim da Mercedes kupi polovinu hale koja je bila u vlasništvu FAO-a, a sada ko zna koga. Pa da kupi plac od 5 hektara koji je Ikarbus prodao ko zna kome. Onda da uloži desetak miliona evra u popravku ravnog krova od 5000m2, koji prokišnjava na svakom lufteru, pa u industrijski pod u čitavoj hali, pa u sistem ventilacije i grejanja koji loše radi, pa u otpadne vode i ekologiju zbog koje VDL nije hteo da kupi Ikarbus pre par godina. I na kraju da prebaci opremu iz neke druge fabrike koju planira da ugasi i da tu proizvodi kompletan proizvod za sva tržišta. Čini mi se da je Mercedesu jeftinije da napravi novu fabriku, nego da toliko ulaže u ovu.

Bane

pre 10 godina

@Aleksandar, @medjutim: To za održavanje jednostavno nije tačno. Radim kao šef održavanja jedne naše firme i u pogonu imamo četiri novija Ikarbusova autobusa. Cena njihovog održavanja je daleko veća nego cena održavanja bilo kojeg stranog autobusa u našem vlasništvu (zbog čestih problema), a na kosturu (!) je pronađena rđa posle samo dve godine upotrebe. Rđa na kosturu nema nikakve veze da li se nešto održava ili ne, to je jednostavno nedopustivo.

zozon

pre 10 godina

Care,ovo je srafciger industrija. Sasija, motor menjacka kutija, lim , staklo odnosno 80% autobusa je nemacko ili njihovih kooperanata....
I sta u vezi ovoga predlazete? Da pravimo ZASTAVU 101 - to je bilo izvorno nase. A sta smeta nekom i bez IKARBUS-a da isporucuje i sada Mercedesu delove? Pa nista ne smeta osim sto time neko treba da se bavi - da ima proizvod koji je dovoljno kvalitetan. Da li cemo 80% ili 10% da dovozimo delova zavisi od nas a ne od Mercedesa. I sad ima firmi u Srbiji koji isporucuju delove za Audi, Reno, Kiu... Samo prazne kritike. Neko nesto pokusava da uradi a tu gomila kriticara koji "sve znaju". Dok se to ne izmeni u glavama bice nam ovako kako nam je.

Mrgud

pre 10 godina

(Radnik, 10. septembar 2013 13:08)
Pa kako bi ti???!! Da ubacis delove od "FAP"- a, i da to prodajes kao Mercedes??!! Pa "dje", to ima? Polako, bitno je da udju, a posle ako imas opremu i kvalitet, mozes da ponudis svoj deo-niko se ne zgrazava od klalitetnog a jeftinijeg proizvoda.

i tako...

pre 10 godina

@Radnik, 10. septembar 2013 13:08; Ne razumem zasto ste dobili toliko minusa, a sve sto ste napisali je potpuna istina...Nisam zlurad, raduje me dolazak Mercedes-a jer je to pomak unapred. Ali nazalost nije epohalan...Sagledajmo sve cinjenice. Medju nasim najvecim problemima je to sto smo unistili proizvodnju i istrazivanje & razvoj stvarnih roba i dobara. No, nije smak sveta i uz ozbiljan rad mi imamo sasvim dovoljno intelektualnih sposobnosti da ovo promenimo. Strana ulaganja su pozeljna - nama sada cak i nasusno potrebna...ali je neuporedivo vaznije razviti sopstvena preduzeca, koja ce placati porez na profit u Srbiji, gde nasi gradjani nece biti samo (jeftini) radnici, vec i vlasnici koji ce ostvareni profit ulagati i trositi ovde. Za ovakav razvoj neophodno je da se drzava uredi pravno i administrativno, kao i da daje ozbiljne podsticaje i ulozi ozbiljan pocetni kapital...i gde onda naci te pare..pa evo npr. nedavno je americka agencija za pracenje crnih tokova novca u bankarstvu navela da se iz Srbije na ovaj nacin odlije min. 5 milijardi $ godisnje! Na to su iz naseg ministarstva finansija dodali da je njihova procena da se min. jos toliko izvuce iz zemlje vanbankarskim putevima => preko 10 milijardi $ godisnje se iz nase zemlje odnese na laz, prevaru, kradju, utaju poreza i sl. Nisu to lose pare za jedan pristojan pocetak...samo treba neko da zaustavi gdina Mitu i gdju Korupciju.

Hijavata

pre 10 godina

da pojasnim za srafciger industriju,

To sto si nabrojao je samo 30% automobile. I tih 30% input u proizvodnju tih komponenti je 40%

analiticar amater

pre 10 godina

@mudrijas
O kakvom kajmaku i profitu ti pricas? Gde si ti video profit?
Da doci ce mercedes, uprava i radnici ce morati da se uzobilje, da redovno dolaze na posao, da kvalitetno obavljaju posao kako zahtevaju mercedesovi standardi, a za uzvrat ce dobijati platu, socijalno i zdravstveno osiguranje.
Znak Mercedesa ce im obezbediti trzite koje sad nemaju i sta ima u tome lose?
Gde je taj profit o kojem pricas, gde su plate, jel im sav staz uplacen, gde i kad im je bila neka veca isporuka?
Kada bi slusali tebe i tebi slicne, direktori bi se uvek vozili u crnim limuzinama, sisali drzavni budzet, radnici ne radili nista za platu koju ne primaju, a narod bi se vozio u raspalim autobusima i 30 godina starim avionima.
Smisao svakog posla je profit, ili "kajmak" u tvom zargonu, sad sto smo mi birali politicare koji su za direktore postavljali kojekave likove, to je nas a ne problem mercedesa, da smo imali mozga i pametne ljude na pravim mestima, danas bi mi kupovali firme po Nemackoj......ali nismo, izmedju ostalog i zbog takvih kao ti koji izbace tako neku tupavu parolu i zbog njih nista napredno nije moglo da prodje.

Milan

pre 10 godina

Uz pomoc Vlade Srbije (politicara) kako to gordo zvuci kao da je 1989 i na snazi je Dugorocni program ekonomske stabilizacije :)
U Srbiji ekonomski i politicki sistem nisu odvojeni.

Garbage collector

pre 10 godina

Trebalo je napisati "Mercedes se vratio u Srbiju" jer je FAP '70 i '80 pravio neke delove za Mercedes kamione a Ikarbus za Mercedes autobuse.