Aktuelno

Utorak, 03.09.2013.

09:59

Ilon Mask: "Volt i Leaf nisu ništa posebno"

Izvor: B92

Ilon Mask: "Volt i Leaf nisu ništa posebno" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

Sasha

pre 10 godina

Potpuno sam siguran da će za 10-15 godina autoputevi biti opremljeni EV-friendly trakama na kojoj će EV moći da voze BEZ TROŠENJA BATERIJE. Uz napredak baterija koje će iz 100kg moći da izvuku 400km autonomije svi ćemo kupovati automobile na struju. Ostaje problem grejanja/hlađenja za koje ne bi trebalo koristiti struju, ali naći će se rešenje i za to.

Joca 011

pre 10 godina

(1.deo)

Pohvale za (popovicvl, 3. septembar 2013 10:58).

Stepen iskorišćenja, i uopšte, hemijsko-toplotno-električno-mehaničko pretvaranje energije kod elektromobila je najsavršenije.
Stepen iskorišćenja najsavršenijeg motora – Teslinog asinhronog motora – jeste najveći do sada dostignuti. Za red veličine 100 – 300 kW on ide na 95%. Fantastično prema stepenu iskorišćenja OTO motora od max 30% ili DIESEL motora od max 35%. Ovo je glavna prednost el.vozila (EV) sa el.motorom prema onima sa SUS motorom. I – sve ovo dovodi do višestruko jeftinijeg pređenog km nego sa klasičnim vozilom.

Druga prednost je što EV može da ostvari tzv. rekuperativno ili regenerativno kočenje, što znači da ista mašina koja je do maločas bila motor u trenu postaje generator el.energije ostvarujući kočioni momenat vozila. Na ovaj način proizvodi el.energiju i vraća je u bateriju. Kočiona energija iznosi oko 20% od vučne energije, što uz izvesne transformacione gubitke predstavlja veliku količinu.
.

Joca 011

pre 10 godina

(2.deo)

Treća prednost je jednostavnost el.motora i EV – ne trebaju mu rezervoari zapaljivog goriva, maziva, rashladni fluidi, prateći agregati, zagrevanje (čak bolje radi hladan nego vruć), diferencijal, menjač, nema zagađenje, ne apsorbuje kiseonik, ne pravi buku, otporan je na hemikalije, temperaturu, vlagu, vibracije, zračenja...

Full EV sa dva ili četiri motora pruža mogućnost znatno jednostavnijeg softverskog realizovanja bitnih funkcija a naročito ABS, ESP i slično.

Zbog ovoga je i pouzdanost EV, tj. vreme između otkaza, znatno bolja od klasičnih vozila. Servisiranje je time jednostavnije i ređe i jeftinije.

Svi ovi faktori će neminovno i postepeno dovoditi i do pojeftinjavanja EV.

Nedostaci EV postoje naravno, i uglavnom su vezani za autonomiju. Ali, radi se na tome.
.

Petar

pre 10 godina

za sve one koji ostaju zarobljeni u proslim vremenima i bez svesti i perspektive napredka modernog sveta evo jedan link da makar pokusaju da svoj balkanski mentalitet usmere u pravu stranu (za one zabrionute oko mreze za punjenje).

http://www.plugshare.com/

Naravno,odzumirajte sa tog balkana, i prebacite se na ameriku,pa ce vam mnogo toga biti jasno.

pera zdera

pre 10 godina

Do 2015 cela USA ce biti pokrivena elekto punjacima! Sada na jedno punjenje tesla dobija domet od 300 milja. Za sat punjnja na kucni utikac mozes da predjes 31 milju a na ulicne punjace od 7 do 10 kw do 62 milje.Sada se instaliraju novi super punjaci od 200 kw sa kojima je ceo ciklus punjenja smanjen na 20 min. sa 5-6 sati punjenja.

Marko

pre 10 godina

Tacno treba kupiti deonice TEsla firme jer ovaj auto ima prostora za sirenje. Ne bi me cudilo da za 10 godina firma ima superiorne modele i da cena deonice skoci 10 puta. Makar se ja nadam :) Sve u svemu, podrska Elon Musk-u. Nadam se da ce i ovu firmu uciti toliko uspesnom kao PayPal.

vlada

pre 10 godina

SUS motor 60 % energije pretvori u toplotu koju ne moze da iskoristi, a na svako kocenje elektro motor moze generisati energiju.

Poz.
(popovicvl, 3. septembar 2013 14:55)

Stepen iskorišćenja susu dizel motora je oko 24% a susu benzinaca je oko 21%. znači da oni 79 odnosno 76% enbergije pretvore u toplotu...
Da postoje sus motori sa stepenom iskorišćenja 40% ne bi videli elektromobile još bar 20 godina...

HanSolo

pre 10 godina

Električna kola su postojale pre 100 godina.. Onda je problem bio batteria a tako i dan danas.. Tesla S je lep san, ali električna kola neče biti suksesna sve dok ne funkcioniše kao automobili današnjice.. Kad možemo non stop da vozimo ceo dan, a da ga "napunimo" za 5 min.. To je ćinjenica.. Samo može biti hibridni auto da bude TO.. Ali ima tu još dugo vremena do savremenstvu te tehnike..

stratos

pre 10 godina

@ mission failed
Vidimo da si svratio ovamo sa politicke sekcije sajta. Zasto sabotiras coveka koji iznosi konkretne podatke svojim misljenjem koje se ne temelji ni na jednoj proverenoj informaciji, nego na opstim zapazanjima, licnom stavu i neobjektivnim prognozama. Kamo srece da su i ostali komentatori informisani i konkretni kao gospodin popovic. Mnogo je lakse kritikovati bez pokrica.

cabrio

pre 10 godina

@popovicvl: Isto kao i ti,mene je strasno zanimalo ovo i tek posle ozbilnije analize i citanja covek shvati da je ovo ekvivalent prelasku sa konja i kocija na SUS motor. Naravno,uvek ces imati tipove koji bi i dalje hranili svog konja u stali,ali njih ce vreme pogaziti. Jedva cekam novi tesla model,za siroke narodne mase. Oni su uradili senzacionalan posao,prvo pokazali sa sportskim cabriom performanse,pa onda sa luxuznim modelom S i tako pridobili sve skeptike,a sada mogu mirno da rade da "prizemnijem" vozilu. Inace, tebi je verovatno interesantan i ford focus electric :)

popovicvl

pre 10 godina

@Mission failed

Svaki podatak do kog sam dosao je tacan. Neke delove mojih zapazanja nisi procitao, jer sam vec u prvom postu napisao da jedini problem u ovom trenutku je baterija ciji razvoj je u ubrzanom toku.

Elektricnom automobilu ce trebati 10 godina razvoja da preskoci SUS automobil koji se razvijao 100 godina. 2020te bice instaliran kapacitet beterija koje daju autonomiju do 1000 km. Hteli mi to ili ne, EV ima veci potencijal.

Medjutim ceo razvoj transporta baziran na automobilima je u coravom sokaku u poredjenju sa brzim prugama i avio industrijom., bar kada je rec na duzim relacijama.

Inace koliko sam mogao da izracunam mogucu potrosnju, tj. racun za struju kad saberem kucnu potrosnju i 5 punjenja baterija Tesle, dodjem do toga da mi 100 km kosta oko 160-170 din sa uracunatom kucnom potrosnjom.

Tezinu baterija nije tesko izracunati, 85000 / 236 = 360 kg, odnosno za bateriju istog kapaciteta pakovanu sa baterijama gustine 265 wh/kg 320 kg, odnosno 400 wh/kg 212 kg, 700 wh/kg 121 kg i td.

Nemanja

pre 10 godina

(Mission failed, 3. septembar 2013 15:07)

Uf da, sto se dometa tice...
Trenutni domet je nekih 350 km autoputa ili 450 km regionalnih puteva.
Sto se regionalnih puteva tice, verujem da 95% vozaca ni ne moze da izdrzi da vozi nekih 450/50=9 sati bez prekida i odmora. tako da je u ovom slucaju domet skoro pa sasvim dovoljan.
Po meni je najveci problem taj autoput gde bi domet morao biti bar nekih 700km za apsolutno bezbrizno putovanje. Ali za nekih desetak godina ce i ovo biti prevazidjeno jer ce kapacitet baterije napredovati.
I da, ove dugacke voznje predstavljaju mali procenat predjenih kilometara na jednom automobilu.
Do tada ce ti jako jako nesretni vlasnici Tesla Modela S morati da podnesu neverovatnu zrtvu i cesce idu na pis pauze.

djole

pre 10 godina

@dosta je!, pa i da se sva struja za automobile proizvodi u termo elektranama na ugalj postize se smanjenje zagadjenja i to znacajno. Termo elektrane imaju znatno veci stepen korisnosti, elektro filtere, sisteme za odsumporavanje, najnovije cak i skladistenje CO2 u zemlju... Takodje udeo hidroelektrana i vetroturbina u proizvodnji el energije nije zanemarljiv.

Mission failed

pre 10 godina

(popovicvl, 3. septembar 2013 10:58)

Prilično selektivno i uglavnom netačno osim da je Tesla S veoma solidan auto koji je upotrebljiv uglavnom u americi. U Evropi se takva auta voze na dužim relacijama a tu bez dometa može da se slika. Realni napredak do 2020. neće biti ni 50% više od sadašnjih kapaciteta, a za te baterije koje pominješ da imaju 8 punjenja dobro bi bilo da spomeneš njihove fizičke karakteristike (težinu na primer) i cenu.

xRade

pre 10 godina

Nuklearne elektrane su zanemarljivi zagadjivaci a termoelektrane u svetu nisu ni izbliza prljave ko Obrenovac ili Kineske termoelektrane.

Dux

pre 10 godina

Za sve EV skeptike koji govore da EV više zagađuju vazduh od konvencionalnih motora, ću samo napomenuti, da ako ja ikada budem kupio električni auto, obavezno ću ga kupiti i sa solarnim panelima sa kojim ću ga naravno puniti. Čisto da bi vama bio čistiji vazduh. Ali zato bih želeo da i vi, koji volite te SUS motore, isto to učinite i za mene. Hvala!!!

popovicvl

pre 10 godina

@DJ Hill, hvala.

Jako sam zainteresovan za Teslu, prakticno nema stranice ili youtube snimka koji nisam procitao ili pogledao. Ljudi koji su testirali vozila sa pravom kazu da je prekretnica u autoindustriji.
Pitanje aerodinamike, prostora u kabini, ubrzanja ispod 5 sec do 100, mir i tisina. Ostaje da se poboljsa autonomija i krajnja brzina ako ima potrebe za tim jer Tesla S postize 210 km/h, a to je vec delom reseno. Uz sve to dva elektromotora teze oko 150 kg, a daju 416 KS zbirno. Nema menjaca. SUS motor od 416 KS u minimum V6 konfiguraciji, sa menjacem i rashladnim sistemom tezi vise od 400 kg. Efikasnost.

Dalje je interesantno, dizel gorivo ima energetsku gustinu od 13600 wh/kg, sto znaci da limuzina od 416 ks u idealnim uslovima na 100 km potrosi 6 l x 0.85 kg/l x 13,6 kw/kg = 69,36 kwh energije. Tesla u istim uslovima potrosi 19.00 kwh. Sam odnos ovih cifri pokazuje koliko je elektro pogon efikasniji, jer SUS motor 60 % energije pretvori u toplotu koju ne moze da iskoristi, a na svako kocenje elektro motor moze generisati energiju.

Poz.

DJ Hill

pre 10 godina

@popovicvl,

Ne pamtim kada sam procitao ovako dobar i konkretan komentar sa pravim podacima.

hvala drugar.

P.S. Ako te ne mrzi daj jos podataka :)

novosadjanin

pre 10 godina

Ne znam, meni deluje kao da prica neko ko i nije vlasnik kompanije. Veoma iskreno i prizemno pristupa problemima koje muce coveka ukoliko zeli da kupi elektricni automobil umesto sto nas ubedjuje da to tako treba. Naravno, verovatno ce nekom ko je fan brendova koji su se nasli na zidu on zvucati drugacije, jelte.

grof

pre 10 godina

Kod električnih automobila meni su zanimljive ekonomske, ali i geopolitičke promene koju će doneti činjenica da za razliku od nafte struju mogu da proizvode sve zemlje. Plus što je struja obnovljivi izvor energije.

Srbija npr, ako se ne varam, godišnje uvozi oko 1,500,000,000 EUR nafte i gasa. Naravno ne ide sve na automobile, ali veći deo toga biće zamenjen strujom koju sami možemo da proizvodimo. Eto, meni je to fascinanta promena.

popovicvl

pre 10 godina

Tesla Model S je pravo osvezenje, sa potrebom da se dalje usavrsava naravno. Sve kompanije koje predju na ovaj vid pogona obezbedice sebi buducnost, jer prepakovanje SUS motora je sibanje mrtvog magarca.
Prvi auto za koji se moze reci da je pravi EV koji ima 600 Nm od 0 do 5100 rpm je toliko superioran da ocetka najnoviju M5cu. Gde je problem, baterije naravno. Tesla S koristi Sanyo (panasonic) baterije energetske gustine od 236 wh/kg, od pre pola godine iste baterije su poboljsane i sad imaju vrednost od 265 wh/kg, sto donosi 12% veci kapacitet. Sledece godine najavljena je ugradnja baterija Envia Systems sa 400 wh/kg, a do 2020 plan je da se predje na potpuno novu generaciju Li-ion baterija sa preko 700 wh/kg.
Sve to ce doneti ubrzanom razvoju EV, smenjnje tezine, superiorne performanse, povecanje radijusa do preko 1000 km. I sad postoje natrijuske baterije koje bi mogle sa jednim punjenjem da daju Tesli S radijus od 15000 km, ali se mogu puniti maksimalno 8 puta.
Sve to ide u dobrom pravcu, jedva cekam da kupim neku EV limuzinu i kazem zbogom nafti.

popovicvl

pre 10 godina

Tesla Model S je pravo osvezenje, sa potrebom da se dalje usavrsava naravno. Sve kompanije koje predju na ovaj vid pogona obezbedice sebi buducnost, jer prepakovanje SUS motora je sibanje mrtvog magarca.
Prvi auto za koji se moze reci da je pravi EV koji ima 600 Nm od 0 do 5100 rpm je toliko superioran da ocetka najnoviju M5cu. Gde je problem, baterije naravno. Tesla S koristi Sanyo (panasonic) baterije energetske gustine od 236 wh/kg, od pre pola godine iste baterije su poboljsane i sad imaju vrednost od 265 wh/kg, sto donosi 12% veci kapacitet. Sledece godine najavljena je ugradnja baterija Envia Systems sa 400 wh/kg, a do 2020 plan je da se predje na potpuno novu generaciju Li-ion baterija sa preko 700 wh/kg.
Sve to ce doneti ubrzanom razvoju EV, smenjnje tezine, superiorne performanse, povecanje radijusa do preko 1000 km. I sad postoje natrijuske baterije koje bi mogle sa jednim punjenjem da daju Tesli S radijus od 15000 km, ali se mogu puniti maksimalno 8 puta.
Sve to ide u dobrom pravcu, jedva cekam da kupim neku EV limuzinu i kazem zbogom nafti.

grof

pre 10 godina

Kod električnih automobila meni su zanimljive ekonomske, ali i geopolitičke promene koju će doneti činjenica da za razliku od nafte struju mogu da proizvode sve zemlje. Plus što je struja obnovljivi izvor energije.

Srbija npr, ako se ne varam, godišnje uvozi oko 1,500,000,000 EUR nafte i gasa. Naravno ne ide sve na automobile, ali veći deo toga biće zamenjen strujom koju sami možemo da proizvodimo. Eto, meni je to fascinanta promena.

popovicvl

pre 10 godina

@DJ Hill, hvala.

Jako sam zainteresovan za Teslu, prakticno nema stranice ili youtube snimka koji nisam procitao ili pogledao. Ljudi koji su testirali vozila sa pravom kazu da je prekretnica u autoindustriji.
Pitanje aerodinamike, prostora u kabini, ubrzanja ispod 5 sec do 100, mir i tisina. Ostaje da se poboljsa autonomija i krajnja brzina ako ima potrebe za tim jer Tesla S postize 210 km/h, a to je vec delom reseno. Uz sve to dva elektromotora teze oko 150 kg, a daju 416 KS zbirno. Nema menjaca. SUS motor od 416 KS u minimum V6 konfiguraciji, sa menjacem i rashladnim sistemom tezi vise od 400 kg. Efikasnost.

Dalje je interesantno, dizel gorivo ima energetsku gustinu od 13600 wh/kg, sto znaci da limuzina od 416 ks u idealnim uslovima na 100 km potrosi 6 l x 0.85 kg/l x 13,6 kw/kg = 69,36 kwh energije. Tesla u istim uslovima potrosi 19.00 kwh. Sam odnos ovih cifri pokazuje koliko je elektro pogon efikasniji, jer SUS motor 60 % energije pretvori u toplotu koju ne moze da iskoristi, a na svako kocenje elektro motor moze generisati energiju.

Poz.

DJ Hill

pre 10 godina

@popovicvl,

Ne pamtim kada sam procitao ovako dobar i konkretan komentar sa pravim podacima.

hvala drugar.

P.S. Ako te ne mrzi daj jos podataka :)

Dux

pre 10 godina

Za sve EV skeptike koji govore da EV više zagađuju vazduh od konvencionalnih motora, ću samo napomenuti, da ako ja ikada budem kupio električni auto, obavezno ću ga kupiti i sa solarnim panelima sa kojim ću ga naravno puniti. Čisto da bi vama bio čistiji vazduh. Ali zato bih želeo da i vi, koji volite te SUS motore, isto to učinite i za mene. Hvala!!!

xRade

pre 10 godina

Nuklearne elektrane su zanemarljivi zagadjivaci a termoelektrane u svetu nisu ni izbliza prljave ko Obrenovac ili Kineske termoelektrane.

djole

pre 10 godina

@dosta je!, pa i da se sva struja za automobile proizvodi u termo elektranama na ugalj postize se smanjenje zagadjenja i to znacajno. Termo elektrane imaju znatno veci stepen korisnosti, elektro filtere, sisteme za odsumporavanje, najnovije cak i skladistenje CO2 u zemlju... Takodje udeo hidroelektrana i vetroturbina u proizvodnji el energije nije zanemarljiv.

novosadjanin

pre 10 godina

Ne znam, meni deluje kao da prica neko ko i nije vlasnik kompanije. Veoma iskreno i prizemno pristupa problemima koje muce coveka ukoliko zeli da kupi elektricni automobil umesto sto nas ubedjuje da to tako treba. Naravno, verovatno ce nekom ko je fan brendova koji su se nasli na zidu on zvucati drugacije, jelte.

popovicvl

pre 10 godina

@Mission failed

Svaki podatak do kog sam dosao je tacan. Neke delove mojih zapazanja nisi procitao, jer sam vec u prvom postu napisao da jedini problem u ovom trenutku je baterija ciji razvoj je u ubrzanom toku.

Elektricnom automobilu ce trebati 10 godina razvoja da preskoci SUS automobil koji se razvijao 100 godina. 2020te bice instaliran kapacitet beterija koje daju autonomiju do 1000 km. Hteli mi to ili ne, EV ima veci potencijal.

Medjutim ceo razvoj transporta baziran na automobilima je u coravom sokaku u poredjenju sa brzim prugama i avio industrijom., bar kada je rec na duzim relacijama.

Inace koliko sam mogao da izracunam mogucu potrosnju, tj. racun za struju kad saberem kucnu potrosnju i 5 punjenja baterija Tesle, dodjem do toga da mi 100 km kosta oko 160-170 din sa uracunatom kucnom potrosnjom.

Tezinu baterija nije tesko izracunati, 85000 / 236 = 360 kg, odnosno za bateriju istog kapaciteta pakovanu sa baterijama gustine 265 wh/kg 320 kg, odnosno 400 wh/kg 212 kg, 700 wh/kg 121 kg i td.

Joca 011

pre 10 godina

(2.deo)

Treća prednost je jednostavnost el.motora i EV – ne trebaju mu rezervoari zapaljivog goriva, maziva, rashladni fluidi, prateći agregati, zagrevanje (čak bolje radi hladan nego vruć), diferencijal, menjač, nema zagađenje, ne apsorbuje kiseonik, ne pravi buku, otporan je na hemikalije, temperaturu, vlagu, vibracije, zračenja...

Full EV sa dva ili četiri motora pruža mogućnost znatno jednostavnijeg softverskog realizovanja bitnih funkcija a naročito ABS, ESP i slično.

Zbog ovoga je i pouzdanost EV, tj. vreme između otkaza, znatno bolja od klasičnih vozila. Servisiranje je time jednostavnije i ređe i jeftinije.

Svi ovi faktori će neminovno i postepeno dovoditi i do pojeftinjavanja EV.

Nedostaci EV postoje naravno, i uglavnom su vezani za autonomiju. Ali, radi se na tome.
.

cabrio

pre 10 godina

@popovicvl: Isto kao i ti,mene je strasno zanimalo ovo i tek posle ozbilnije analize i citanja covek shvati da je ovo ekvivalent prelasku sa konja i kocija na SUS motor. Naravno,uvek ces imati tipove koji bi i dalje hranili svog konja u stali,ali njih ce vreme pogaziti. Jedva cekam novi tesla model,za siroke narodne mase. Oni su uradili senzacionalan posao,prvo pokazali sa sportskim cabriom performanse,pa onda sa luxuznim modelom S i tako pridobili sve skeptike,a sada mogu mirno da rade da "prizemnijem" vozilu. Inace, tebi je verovatno interesantan i ford focus electric :)

Joca 011

pre 10 godina

(1.deo)

Pohvale za (popovicvl, 3. septembar 2013 10:58).

Stepen iskorišćenja, i uopšte, hemijsko-toplotno-električno-mehaničko pretvaranje energije kod elektromobila je najsavršenije.
Stepen iskorišćenja najsavršenijeg motora – Teslinog asinhronog motora – jeste najveći do sada dostignuti. Za red veličine 100 – 300 kW on ide na 95%. Fantastično prema stepenu iskorišćenja OTO motora od max 30% ili DIESEL motora od max 35%. Ovo je glavna prednost el.vozila (EV) sa el.motorom prema onima sa SUS motorom. I – sve ovo dovodi do višestruko jeftinijeg pređenog km nego sa klasičnim vozilom.

Druga prednost je što EV može da ostvari tzv. rekuperativno ili regenerativno kočenje, što znači da ista mašina koja je do maločas bila motor u trenu postaje generator el.energije ostvarujući kočioni momenat vozila. Na ovaj način proizvodi el.energiju i vraća je u bateriju. Kočiona energija iznosi oko 20% od vučne energije, što uz izvesne transformacione gubitke predstavlja veliku količinu.
.

Marko

pre 10 godina

Tacno treba kupiti deonice TEsla firme jer ovaj auto ima prostora za sirenje. Ne bi me cudilo da za 10 godina firma ima superiorne modele i da cena deonice skoci 10 puta. Makar se ja nadam :) Sve u svemu, podrska Elon Musk-u. Nadam se da ce i ovu firmu uciti toliko uspesnom kao PayPal.

Nemanja

pre 10 godina

(Mission failed, 3. septembar 2013 15:07)

Uf da, sto se dometa tice...
Trenutni domet je nekih 350 km autoputa ili 450 km regionalnih puteva.
Sto se regionalnih puteva tice, verujem da 95% vozaca ni ne moze da izdrzi da vozi nekih 450/50=9 sati bez prekida i odmora. tako da je u ovom slucaju domet skoro pa sasvim dovoljan.
Po meni je najveci problem taj autoput gde bi domet morao biti bar nekih 700km za apsolutno bezbrizno putovanje. Ali za nekih desetak godina ce i ovo biti prevazidjeno jer ce kapacitet baterije napredovati.
I da, ove dugacke voznje predstavljaju mali procenat predjenih kilometara na jednom automobilu.
Do tada ce ti jako jako nesretni vlasnici Tesla Modela S morati da podnesu neverovatnu zrtvu i cesce idu na pis pauze.

pera zdera

pre 10 godina

Do 2015 cela USA ce biti pokrivena elekto punjacima! Sada na jedno punjenje tesla dobija domet od 300 milja. Za sat punjnja na kucni utikac mozes da predjes 31 milju a na ulicne punjace od 7 do 10 kw do 62 milje.Sada se instaliraju novi super punjaci od 200 kw sa kojima je ceo ciklus punjenja smanjen na 20 min. sa 5-6 sati punjenja.

stratos

pre 10 godina

@ mission failed
Vidimo da si svratio ovamo sa politicke sekcije sajta. Zasto sabotiras coveka koji iznosi konkretne podatke svojim misljenjem koje se ne temelji ni na jednoj proverenoj informaciji, nego na opstim zapazanjima, licnom stavu i neobjektivnim prognozama. Kamo srece da su i ostali komentatori informisani i konkretni kao gospodin popovic. Mnogo je lakse kritikovati bez pokrica.

vlada

pre 10 godina

SUS motor 60 % energije pretvori u toplotu koju ne moze da iskoristi, a na svako kocenje elektro motor moze generisati energiju.

Poz.
(popovicvl, 3. septembar 2013 14:55)

Stepen iskorišćenja susu dizel motora je oko 24% a susu benzinaca je oko 21%. znači da oni 79 odnosno 76% enbergije pretvore u toplotu...
Da postoje sus motori sa stepenom iskorišćenja 40% ne bi videli elektromobile još bar 20 godina...

Sasha

pre 10 godina

Potpuno sam siguran da će za 10-15 godina autoputevi biti opremljeni EV-friendly trakama na kojoj će EV moći da voze BEZ TROŠENJA BATERIJE. Uz napredak baterija koje će iz 100kg moći da izvuku 400km autonomije svi ćemo kupovati automobile na struju. Ostaje problem grejanja/hlađenja za koje ne bi trebalo koristiti struju, ali naći će se rešenje i za to.

Mission failed

pre 10 godina

(popovicvl, 3. septembar 2013 10:58)

Prilično selektivno i uglavnom netačno osim da je Tesla S veoma solidan auto koji je upotrebljiv uglavnom u americi. U Evropi se takva auta voze na dužim relacijama a tu bez dometa može da se slika. Realni napredak do 2020. neće biti ni 50% više od sadašnjih kapaciteta, a za te baterije koje pominješ da imaju 8 punjenja dobro bi bilo da spomeneš njihove fizičke karakteristike (težinu na primer) i cenu.

HanSolo

pre 10 godina

Električna kola su postojale pre 100 godina.. Onda je problem bio batteria a tako i dan danas.. Tesla S je lep san, ali električna kola neče biti suksesna sve dok ne funkcioniše kao automobili današnjice.. Kad možemo non stop da vozimo ceo dan, a da ga "napunimo" za 5 min.. To je ćinjenica.. Samo može biti hibridni auto da bude TO.. Ali ima tu još dugo vremena do savremenstvu te tehnike..

Petar

pre 10 godina

za sve one koji ostaju zarobljeni u proslim vremenima i bez svesti i perspektive napredka modernog sveta evo jedan link da makar pokusaju da svoj balkanski mentalitet usmere u pravu stranu (za one zabrionute oko mreze za punjenje).

http://www.plugshare.com/

Naravno,odzumirajte sa tog balkana, i prebacite se na ameriku,pa ce vam mnogo toga biti jasno.

Mission failed

pre 10 godina

(popovicvl, 3. septembar 2013 10:58)

Prilično selektivno i uglavnom netačno osim da je Tesla S veoma solidan auto koji je upotrebljiv uglavnom u americi. U Evropi se takva auta voze na dužim relacijama a tu bez dometa može da se slika. Realni napredak do 2020. neće biti ni 50% više od sadašnjih kapaciteta, a za te baterije koje pominješ da imaju 8 punjenja dobro bi bilo da spomeneš njihove fizičke karakteristike (težinu na primer) i cenu.

novosadjanin

pre 10 godina

Ne znam, meni deluje kao da prica neko ko i nije vlasnik kompanije. Veoma iskreno i prizemno pristupa problemima koje muce coveka ukoliko zeli da kupi elektricni automobil umesto sto nas ubedjuje da to tako treba. Naravno, verovatno ce nekom ko je fan brendova koji su se nasli na zidu on zvucati drugacije, jelte.

HanSolo

pre 10 godina

Električna kola su postojale pre 100 godina.. Onda je problem bio batteria a tako i dan danas.. Tesla S je lep san, ali električna kola neče biti suksesna sve dok ne funkcioniše kao automobili današnjice.. Kad možemo non stop da vozimo ceo dan, a da ga "napunimo" za 5 min.. To je ćinjenica.. Samo može biti hibridni auto da bude TO.. Ali ima tu još dugo vremena do savremenstvu te tehnike..

Dux

pre 10 godina

Za sve EV skeptike koji govore da EV više zagađuju vazduh od konvencionalnih motora, ću samo napomenuti, da ako ja ikada budem kupio električni auto, obavezno ću ga kupiti i sa solarnim panelima sa kojim ću ga naravno puniti. Čisto da bi vama bio čistiji vazduh. Ali zato bih želeo da i vi, koji volite te SUS motore, isto to učinite i za mene. Hvala!!!

popovicvl

pre 10 godina

Tesla Model S je pravo osvezenje, sa potrebom da se dalje usavrsava naravno. Sve kompanije koje predju na ovaj vid pogona obezbedice sebi buducnost, jer prepakovanje SUS motora je sibanje mrtvog magarca.
Prvi auto za koji se moze reci da je pravi EV koji ima 600 Nm od 0 do 5100 rpm je toliko superioran da ocetka najnoviju M5cu. Gde je problem, baterije naravno. Tesla S koristi Sanyo (panasonic) baterije energetske gustine od 236 wh/kg, od pre pola godine iste baterije su poboljsane i sad imaju vrednost od 265 wh/kg, sto donosi 12% veci kapacitet. Sledece godine najavljena je ugradnja baterija Envia Systems sa 400 wh/kg, a do 2020 plan je da se predje na potpuno novu generaciju Li-ion baterija sa preko 700 wh/kg.
Sve to ce doneti ubrzanom razvoju EV, smenjnje tezine, superiorne performanse, povecanje radijusa do preko 1000 km. I sad postoje natrijuske baterije koje bi mogle sa jednim punjenjem da daju Tesli S radijus od 15000 km, ali se mogu puniti maksimalno 8 puta.
Sve to ide u dobrom pravcu, jedva cekam da kupim neku EV limuzinu i kazem zbogom nafti.

xRade

pre 10 godina

Nuklearne elektrane su zanemarljivi zagadjivaci a termoelektrane u svetu nisu ni izbliza prljave ko Obrenovac ili Kineske termoelektrane.

vlada

pre 10 godina

SUS motor 60 % energije pretvori u toplotu koju ne moze da iskoristi, a na svako kocenje elektro motor moze generisati energiju.

Poz.
(popovicvl, 3. septembar 2013 14:55)

Stepen iskorišćenja susu dizel motora je oko 24% a susu benzinaca je oko 21%. znači da oni 79 odnosno 76% enbergije pretvore u toplotu...
Da postoje sus motori sa stepenom iskorišćenja 40% ne bi videli elektromobile još bar 20 godina...

DJ Hill

pre 10 godina

@popovicvl,

Ne pamtim kada sam procitao ovako dobar i konkretan komentar sa pravim podacima.

hvala drugar.

P.S. Ako te ne mrzi daj jos podataka :)

djole

pre 10 godina

@dosta je!, pa i da se sva struja za automobile proizvodi u termo elektranama na ugalj postize se smanjenje zagadjenja i to znacajno. Termo elektrane imaju znatno veci stepen korisnosti, elektro filtere, sisteme za odsumporavanje, najnovije cak i skladistenje CO2 u zemlju... Takodje udeo hidroelektrana i vetroturbina u proizvodnji el energije nije zanemarljiv.

Petar

pre 10 godina

za sve one koji ostaju zarobljeni u proslim vremenima i bez svesti i perspektive napredka modernog sveta evo jedan link da makar pokusaju da svoj balkanski mentalitet usmere u pravu stranu (za one zabrionute oko mreze za punjenje).

http://www.plugshare.com/

Naravno,odzumirajte sa tog balkana, i prebacite se na ameriku,pa ce vam mnogo toga biti jasno.

popovicvl

pre 10 godina

@DJ Hill, hvala.

Jako sam zainteresovan za Teslu, prakticno nema stranice ili youtube snimka koji nisam procitao ili pogledao. Ljudi koji su testirali vozila sa pravom kazu da je prekretnica u autoindustriji.
Pitanje aerodinamike, prostora u kabini, ubrzanja ispod 5 sec do 100, mir i tisina. Ostaje da se poboljsa autonomija i krajnja brzina ako ima potrebe za tim jer Tesla S postize 210 km/h, a to je vec delom reseno. Uz sve to dva elektromotora teze oko 150 kg, a daju 416 KS zbirno. Nema menjaca. SUS motor od 416 KS u minimum V6 konfiguraciji, sa menjacem i rashladnim sistemom tezi vise od 400 kg. Efikasnost.

Dalje je interesantno, dizel gorivo ima energetsku gustinu od 13600 wh/kg, sto znaci da limuzina od 416 ks u idealnim uslovima na 100 km potrosi 6 l x 0.85 kg/l x 13,6 kw/kg = 69,36 kwh energije. Tesla u istim uslovima potrosi 19.00 kwh. Sam odnos ovih cifri pokazuje koliko je elektro pogon efikasniji, jer SUS motor 60 % energije pretvori u toplotu koju ne moze da iskoristi, a na svako kocenje elektro motor moze generisati energiju.

Poz.

Nemanja

pre 10 godina

(Mission failed, 3. septembar 2013 15:07)

Uf da, sto se dometa tice...
Trenutni domet je nekih 350 km autoputa ili 450 km regionalnih puteva.
Sto se regionalnih puteva tice, verujem da 95% vozaca ni ne moze da izdrzi da vozi nekih 450/50=9 sati bez prekida i odmora. tako da je u ovom slucaju domet skoro pa sasvim dovoljan.
Po meni je najveci problem taj autoput gde bi domet morao biti bar nekih 700km za apsolutno bezbrizno putovanje. Ali za nekih desetak godina ce i ovo biti prevazidjeno jer ce kapacitet baterije napredovati.
I da, ove dugacke voznje predstavljaju mali procenat predjenih kilometara na jednom automobilu.
Do tada ce ti jako jako nesretni vlasnici Tesla Modela S morati da podnesu neverovatnu zrtvu i cesce idu na pis pauze.

cabrio

pre 10 godina

@popovicvl: Isto kao i ti,mene je strasno zanimalo ovo i tek posle ozbilnije analize i citanja covek shvati da je ovo ekvivalent prelasku sa konja i kocija na SUS motor. Naravno,uvek ces imati tipove koji bi i dalje hranili svog konja u stali,ali njih ce vreme pogaziti. Jedva cekam novi tesla model,za siroke narodne mase. Oni su uradili senzacionalan posao,prvo pokazali sa sportskim cabriom performanse,pa onda sa luxuznim modelom S i tako pridobili sve skeptike,a sada mogu mirno da rade da "prizemnijem" vozilu. Inace, tebi je verovatno interesantan i ford focus electric :)

popovicvl

pre 10 godina

@Mission failed

Svaki podatak do kog sam dosao je tacan. Neke delove mojih zapazanja nisi procitao, jer sam vec u prvom postu napisao da jedini problem u ovom trenutku je baterija ciji razvoj je u ubrzanom toku.

Elektricnom automobilu ce trebati 10 godina razvoja da preskoci SUS automobil koji se razvijao 100 godina. 2020te bice instaliran kapacitet beterija koje daju autonomiju do 1000 km. Hteli mi to ili ne, EV ima veci potencijal.

Medjutim ceo razvoj transporta baziran na automobilima je u coravom sokaku u poredjenju sa brzim prugama i avio industrijom., bar kada je rec na duzim relacijama.

Inace koliko sam mogao da izracunam mogucu potrosnju, tj. racun za struju kad saberem kucnu potrosnju i 5 punjenja baterija Tesle, dodjem do toga da mi 100 km kosta oko 160-170 din sa uracunatom kucnom potrosnjom.

Tezinu baterija nije tesko izracunati, 85000 / 236 = 360 kg, odnosno za bateriju istog kapaciteta pakovanu sa baterijama gustine 265 wh/kg 320 kg, odnosno 400 wh/kg 212 kg, 700 wh/kg 121 kg i td.

stratos

pre 10 godina

@ mission failed
Vidimo da si svratio ovamo sa politicke sekcije sajta. Zasto sabotiras coveka koji iznosi konkretne podatke svojim misljenjem koje se ne temelji ni na jednoj proverenoj informaciji, nego na opstim zapazanjima, licnom stavu i neobjektivnim prognozama. Kamo srece da su i ostali komentatori informisani i konkretni kao gospodin popovic. Mnogo je lakse kritikovati bez pokrica.

pera zdera

pre 10 godina

Do 2015 cela USA ce biti pokrivena elekto punjacima! Sada na jedno punjenje tesla dobija domet od 300 milja. Za sat punjnja na kucni utikac mozes da predjes 31 milju a na ulicne punjace od 7 do 10 kw do 62 milje.Sada se instaliraju novi super punjaci od 200 kw sa kojima je ceo ciklus punjenja smanjen na 20 min. sa 5-6 sati punjenja.

Sasha

pre 10 godina

Potpuno sam siguran da će za 10-15 godina autoputevi biti opremljeni EV-friendly trakama na kojoj će EV moći da voze BEZ TROŠENJA BATERIJE. Uz napredak baterija koje će iz 100kg moći da izvuku 400km autonomije svi ćemo kupovati automobile na struju. Ostaje problem grejanja/hlađenja za koje ne bi trebalo koristiti struju, ali naći će se rešenje i za to.

Joca 011

pre 10 godina

(1.deo)

Pohvale za (popovicvl, 3. septembar 2013 10:58).

Stepen iskorišćenja, i uopšte, hemijsko-toplotno-električno-mehaničko pretvaranje energije kod elektromobila je najsavršenije.
Stepen iskorišćenja najsavršenijeg motora – Teslinog asinhronog motora – jeste najveći do sada dostignuti. Za red veličine 100 – 300 kW on ide na 95%. Fantastično prema stepenu iskorišćenja OTO motora od max 30% ili DIESEL motora od max 35%. Ovo je glavna prednost el.vozila (EV) sa el.motorom prema onima sa SUS motorom. I – sve ovo dovodi do višestruko jeftinijeg pređenog km nego sa klasičnim vozilom.

Druga prednost je što EV može da ostvari tzv. rekuperativno ili regenerativno kočenje, što znači da ista mašina koja je do maločas bila motor u trenu postaje generator el.energije ostvarujući kočioni momenat vozila. Na ovaj način proizvodi el.energiju i vraća je u bateriju. Kočiona energija iznosi oko 20% od vučne energije, što uz izvesne transformacione gubitke predstavlja veliku količinu.
.

grof

pre 10 godina

Kod električnih automobila meni su zanimljive ekonomske, ali i geopolitičke promene koju će doneti činjenica da za razliku od nafte struju mogu da proizvode sve zemlje. Plus što je struja obnovljivi izvor energije.

Srbija npr, ako se ne varam, godišnje uvozi oko 1,500,000,000 EUR nafte i gasa. Naravno ne ide sve na automobile, ali veći deo toga biće zamenjen strujom koju sami možemo da proizvodimo. Eto, meni je to fascinanta promena.

Marko

pre 10 godina

Tacno treba kupiti deonice TEsla firme jer ovaj auto ima prostora za sirenje. Ne bi me cudilo da za 10 godina firma ima superiorne modele i da cena deonice skoci 10 puta. Makar se ja nadam :) Sve u svemu, podrska Elon Musk-u. Nadam se da ce i ovu firmu uciti toliko uspesnom kao PayPal.

Joca 011

pre 10 godina

(2.deo)

Treća prednost je jednostavnost el.motora i EV – ne trebaju mu rezervoari zapaljivog goriva, maziva, rashladni fluidi, prateći agregati, zagrevanje (čak bolje radi hladan nego vruć), diferencijal, menjač, nema zagađenje, ne apsorbuje kiseonik, ne pravi buku, otporan je na hemikalije, temperaturu, vlagu, vibracije, zračenja...

Full EV sa dva ili četiri motora pruža mogućnost znatno jednostavnijeg softverskog realizovanja bitnih funkcija a naročito ABS, ESP i slično.

Zbog ovoga je i pouzdanost EV, tj. vreme između otkaza, znatno bolja od klasičnih vozila. Servisiranje je time jednostavnije i ređe i jeftinije.

Svi ovi faktori će neminovno i postepeno dovoditi i do pojeftinjavanja EV.

Nedostaci EV postoje naravno, i uglavnom su vezani za autonomiju. Ali, radi se na tome.
.