Subota, 31.08.2013.

09:44

Šest razarača SAD, na nišanu Sirija

Šesti američki ratni brod stigao je u istočni Mediteran blizu pet američkih razarača naoružanih krstarećim raketama koje bi mogle biti usmerene protiv Sirije.

Izvor: Tanjug

Šest razaraèa SAD, na nišanu Sirija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

112 Komentari

Sortiraj po:

paket

pre 10 godina

Na ovome sveto što se dešava mogu da kažem, nije istina , mislim na ovome svetu , što biii naglasio, da propaganda, što većina kažu da ovome ...nije istina !

Dok je curaka bice i podvarka

pre 10 godina

@(Lima,
poraz ce biti isti onakav kakav smo im mi naneli,pa Irak dva puta,Talibani u Avganistanu,Gadafi i Libija isto dva puta.O kom porazu mastas,da li je moguce tolika nesvest da bude prisutna kod likova kao sto si ti i tebi slicni?Cime ce ih i kako poraziti?Vojno i ekonomski su jaci bar hiljadu puta od Sirije.Jedno je sta bi ti voleo a drugo sta je realno.

paeto

pre 10 godina

Pazi Slobodane, ne mogu ni ja da verujem da ima ljudi u Srbiji koji podrzavaju ratne zlocince tipa Karadzica i Mladica, bombardovanje Sarajeva, razne Ovcare, proterivanje Albanaca sa Kosova, ubistvo srpskog premijera, pa ludake poput Huseina i Gadafija, genocid nad Cecenima, pa sve do malih stvari poput srafcigerisanja novih Fiata. Al' eto, ima ludaka.

angel

pre 10 godina

Ceka se izvestaj UN koji ce po svoj prilici biti da su pobinjenici bacili otrov ili da ne mogu da utvrde ko je bacio. Obami bi najvise odgovaralo da moze da udari seal timom kao na Bin Ladena. Vazdusni udari krstarecim raketama nece ubediti Asada vec ce ga samo ojacati kod njegovih pristalica. Pitanje je imaju li pobunjenici snage za neku ofanzivu uz vazdusnu podrsku USA. Ako nemaju tu snagu treba Asad da ih pocisti i da zemlju stavi pod svoju kontrolu. Pa tek onda demokratija.

MileSavic

pre 10 godina

Svakojakih komentara se ovde moze procitati, ali...Na zalost, SAD se iz ove sirijske muckalice ne moze izvuci a da ne upotrebi oruzje. Zbog rejtinga same SAD, zatim I Obame I Vlade. Na zalost, raketni napadi su neminovnost ali se ne ocekuju da ce raketiranje da potraje duze od nedelju dana. Svakako ce pobunjenici krenuti u kopnenu ofanzivu, kordinirano sa SAD ma sta god vodje pobunjenih frakcija izjavljivale. Hezbolah nece sedeti skrstenih ruku tako da ce biti raketiranja Izraela, ali nista sire od onog sto je vec manje-vise vidjeno u proslosti. Sve u svemu, Siriju I njen narod cekaju teske godine, a sigurno ce u samom NATO-u doci do "trljanja nosa", ne iskljucujuci I smene pojedinih premijera. Ne ocekujem reakciju Rusije, ona silu trenira na daleko slabijima od sebe, dok za bilo kakav ozbiljan, ofanzivan sukob u tom podrucju, ona nije spremna.

tosa

pre 10 godina

Da, a sada ce ti inspektori UN, pod pritiskom Amerikanaca, da naprave lazni izvestaj pa ce SAD time da masu kao dokazom. Naravno, onda ce da bombarduju Siriju a kasnije ce neko od istrazitelja, kada sve bude gotovo, reci da je radio pod pritiskom i da je izvestaj bio lazan. Setimo se samo Helene Rante. Javno je priznala da je, pod pritiskom Vokera, sakrila pravi izvestaj i objavila lazni...

Lima

pre 10 godina

E da, kad krene obracun primeticete glorifikaciju Americkih zrtava preko rezimskih medija i pozivanje slobodarsko - demokratskog sveta da osudi i da pomogne USA koja sama strada za celu planetu.. u tom stilu, videcemo kako ce da formulisu poraz i blam.

DarkoSRB

pre 10 godina

Ali ovo "intervencija raketama" je jadno samo posebi. Njima je intervencija ubijanje i napadanje raketama... Duhovit gest intervencije... pa svako moze tako, a da li je to ispravno, koga briga?!

dragan

pre 10 godina

Gde su ljubitelji rusa,migovw,suhoja i ostale gvozdjurije.Jedino zapadno oruzje pokazuje snagu a rusko samo za katalog.Rusi ako napadnu Siriju vise nema sta da trazi u mediteranu jer vise nemaju nijednu luku za snabdevanje,odmor,popravku.

antimaterija

pre 10 godina

Koja kolicina promaje izmedju usiju i oduzetosti tela od ramena prema gore je potrebna da bi se "progutao" ovaj Langley scenario : stradanje civila,hemijsko naoruzanje,predsednik diktator,ugrozena opozicija i slicna s...Kuda ide ovaj svet ?

Goran

pre 10 godina

Mnogo ste u komentarima zakomplikovali nesto sto je veoma jednostavno. Rusi imaju rakete ali nemaju m..a, mi srbi imamo m..a ali nemamo rakete, ameri jedini imaju i rakete i m..a i zato su najjaci.

Mihailo

pre 10 godina

A i onaj bolesnik Netanijahu se ućutao, verovatno gleda u nebo i čeka da mu Persijanci pošalju Šahab 3 koji "Gvozdena kupola" neće moći da obori. Nisu to palestinske rakete pravljene od buradi, a ni njih ne mogu sve da skinu.
Izrael će biti poravnat kao parking samo ako ovi kauboji nastave da glume ludilo. Ovako ozbiljnog sukoba u koji mogu da budu uvučeni "veliki igrači" nije bilo od Koreje.

Zoki

pre 10 godina

Obama se ovde nalazi u veoma lošoj političkoj poziciji, jedina zemlje koja ga podržava je Francuska, i to zahvaljujući predsedničkom sistemu koji dozvoljava veću samostalnost u donošenju odluka. Zapad je jednostavno umoran od turbulencija u arapskom svetu koje nisu donele neke opipljive rezultate. Istovremeno, ne vidi se da su pobunjeničke frakcije neka konkretna alternativa Asadu. Rat u Siriji se pretvorio u građanski rat zaraćenih etničkih i verskoh frakcija.
Ograničeni raketni udar na Asada i njegove snage neće promeniti puno. Obama će se nakon toga suočiti sa situacijom da mora da intenzivira vojnu akciju ili da se povuče podvijenog repa. Povlačenje bi negativno uticalo na američki prestiž u svetu, ali i na Obamin rejting u SAD.
U celoj situaciji logistika je još jedan problem sa kojim se suočava. Britanija ne učestvuje, tako da se baze na Kipru ne mogu koristiti za vazdušne udare. Italija je već najavila da neće dozvoliti napade sa svoje teritorije. Od Grčke se može očekivati isto. Turska je sused Sirije i koliko god bila protiv Asada, Obama mora da izbegne upotrebu turskih baza za napade. Ostaju onda jedino baze u Emiratima. Koliko ima smisla ući u sukob samo sa mornaričkom avijacijom, nisam siguran.

angel

pre 10 godina

Premijer Velike Britanije je ispao najveci luzer. Ima pouzdane obavestajne podatke ko je bacio bojni otrov, a ne zna sta misli parlament. Obama mora da odgovori ali ne zna kako. Nije siguran hoe li intervencija izazvati regionalni sukob (Iran, Izrael, Turska). Jedino se USA moze izvuci ako inspektori UN izveste da su pobunjenici bacili otrov i ako se brzo sazove mirovna konferencija.

Magomed

pre 10 godina

Ima ludaka koji predlažu žestoku modernizaciju Ruske mornarice, eeeej po 3 nosača u svakom moru :D :D, jel vi mislite da se prave od kartona?!?!...Moglo bi sve to, ali ako bi narod jeo sunčeve zrake i grejao na prdež i ako bi dosta manje korupcije bilo...pitanje i onda...

Mihailo

pre 10 godina

Šta je, još boranija ne napada? Neće ni napasti, znaju oni čime su Rusi opremili Asada. Izgubili bi svih šest brodova do sutra. Jakhonti, unapređeni, su dopremljeni u Siriju, a oni mogu da budu postavljeni kao obalska zaštita (do 300km) i kao rakete koje se "kače" na krila aviona. Upravo ova druga varijanta je smrtonosna za Amere i zbog toga i odugovlače.
Sirija je daleko moćnija od Libije po pitanju naoružanja, a sada još kad su im tu Rusi sa svojim brodskim radarima i PVO sistemima koji sigurno ne bi gledali američke rakete dok lete iznad njih, sasvim je očekivano da se više zaseda i daju kojekakve izjave nego što se deluju na terenu. Od napada nema ništa.

djole

pre 10 godina

Jeste i vi koji dozivljavate orgazam na malo koka kole i neki besmisleni mobilni telefon u stanju da napregnete vijuge i ukapirate da je sve jako dobro namesteno? A vi koji prozivate Ruse cisto da znate da su poslali 20 brodova. Da li zelite da se Putin dokazuje?! Ako se Putin bude dokazivao i ne ostane trezven i sa velikim m..... kakav jeste, odletecete bre mamlazi u vazduh u ponedeljak. Da likapirate da i rusi i Kinezi imaju i lovu i moc, ali imaju mao vise civilizacije u krvi ocigledno jer ako oni odreaguju da li vi shatate da nas nece vise biti? Da li ste bre normalni? Cela CVelika Britanija je protiv, vise od 60% Amerike, cela Neamcka je protiv i onda se nadje neka budala iz Srbije ili sa Kosova ili Hrvatske da podrzava pomoc onima sto jedu zive ljude? Alo?! Mozak! Odletecete bre u velikoj pecurki ako Putin ne sotane hladne glave. Da, ocigledno sve zavisi od njega jer njega izazivaju skotovi, a ne Kineze jer su Kinezi drugaciji.Molite se bogovima da Putin ne naredi odgovor jer NAS NECE BITI.Sramoni komentari, ispadate vece budale od najgorih Amerikanaca.

ФР

pre 10 godina

Увек са уживањем читам коментаре стратегичара из фотеље, који се фрљају бројевима само тако. Те колико ко има ракета, докле могу да добаце. Ено један прича о носачима авиона са 200-300 авиона, и тако даље. Све маштарије. А руски Кузњецов носи педесетак.

Mijajlovic (IQ 174)

pre 10 godina

Samo me zanima kako ce da zaobidju dve ruske baze u Siriji.One su jako isplative za Ruse, i cime je oboren onaj Turski avion koji je bio izvidnica.Ne navijam za nikoga jer zivim u Svajcakoj.Samo volim da cuje logibno objasnjenje.

Nikola, pristalica zandarmerijskog pluralizma u svetu

pre 10 godina

Rusija mora ako hoce da se spravom naziva svetskom silom da promeni defanzivni karakter svoje vojske i naoruzanja. Rusija je vec sada sto se avijacije, raketne tehnike i nuklearnih kapaciteta tice, blago receno najmanje na nivou SAD, ako ne i daleko ispred. Rusija bi morala da modernizuje mornaricu, gradi nosace aviona, od kojih bi u svim velikim vodama trebala imati najmanje 2-3 sa po 200-300 aviona. Pratnja tih istih bi se sastojala od nuklearnih podmornica i krstarica nacickanih raketama tipa "tomahavka". Jednostavno receno, treba da "presnime" americku mornaricu a vatrenu moc te iste da udvostruce ili utrostruce. Svet bi imao dva a ne samo jednog svetskog zandara dok bi mi Srbi tek onda imali za koga da navijamo. Do tada moracemo da se zadovoljimo sa ruskim protestima u UNO i SB dok (za sada)jedini zandar u svetu (SAD)radi sta hoce.

Steva

pre 10 godina

Sasvim noramlni razvoj situacije u Siriji bi bio da Rusi objave da su pobunjenici koristili bojne otrove protiv sopstvenog naroda i izbombarduju pobunjenike.

Koliko američko jeste, toliko i rusko jeste. Time praktično nisu zaratili Rusi i Ameri a istovremeno su i jedni i drugi sačuvali obraz.

A jedino je teško narodu u Siriji ali ko njih uopšte i pita? Tu su da ginu pošto su podržavali "gospodu" koja je rešila da sruši Asad da bi se dokopali puste vlasti u najuređenijoj zemlji u regionu (osim Izraela koji je uređeniji).

A opet, sve te Al Kaide i gluposti, pitanje je i da li postoje, ili prosto Islam iznedruje ekstremiste same od sebe - sa druge strane, Islam je možda potrebno nametnuti svim neobrazovanim narodima jer se kroz Islam masa mnogo lakše kontroliše nego kroz hrišćanstvo, koje više nije u tolikoj meri totalitarno. Pa kad se sve to spoji, nema razloga da totalitarni Islam ne bude na vlasti u celom Arapskom svetu - a još ga narod i sam traži, divota jedna za one koji vladaju neobrazovanom masom...

Zybna vila

pre 10 godina

UN inspektorima treba dve nedelje da dostave/naprave rezultate...a poslati su tamo da utvrde ko je koristion hemijsko oruzije...Ajmo da se spremimo za jos jednu smesnu laz...mada neverovatnom brzinom gube saveznike koji bi hteli da ratuju krenulo je propadanje.

SF

pre 10 godina

@FR
Ne treba im uopste S-300, sa Pantsir-om S-1 ima da mlate tomahvake ko kruske, pa '99 samo II PVO divizion iz Djakovice je pragama unistio vise od 10 tomahavka.

Petar Kladovo

pre 10 godina

S300...za one koje se ne razumeju tek toliko da naglasim da je za obuku ovim raketnim sistemom potrebno uskladjivanje terena i obuka od dve do tri godine.

Vaše ime

pre 10 godina

Rusija ko i uvek nema m..a za nista....
(dax, 31. avgust 2013 15:28)

Zar je moguće da pojedini posmatraju svet na tako crno beli način?
Ajde neka napiše neko da je predsednik Rusije šta bi uradio?
Da objavi rat Americi zbog Sirije? Da pokloni Siriji pola vojnog arsenala da se brane? Da bace na Vašington Tsar Bombu i zbog Sirije započnu 3 sv. Rat koji bi bio smak sveta za sve.
Ne znam šta Rusija može sem kao što je Putin već izjavio da se ne slaže i da bi bilo žalosno da SAD napadne Siriju. Znači ili neslaganje bez akcije ili akcija sa posledicama po ceo svet. Šta bi vi uradili, pošto su pojedini bolje upućeni od nekih Američkih Generala.
Možda Obama čita komenatre sa B92 pa je zato odložio napad...
Otkud znamo da Amerika i Rusija nisu zajedno dogovorile sve ove ratove do sad, kao 2 najveće sile, a javnosti mažu oči preko medija da su večiti neprijatelji, jer vi verujete u sve što vam kažu na vestima i sve što pročitate u novinama?
To su stvari iznad nas, običan narod može samo da misli da je upućen u neka zbivanja.
Ako ćete iskreno, ratova mora biti, pa makar nek su dalje od našeg praga,
šta drugo mi kao narod možemo da uradimo? sem da se nadamo da će krvoproliće prestati.

hm?

pre 10 godina

Amerikanci veruju da bi napad mogao biti "ogranicen i precizan". Pitanje je samo kakav bi bio odgovror na napad, sigurno ne "ogranicen i precizan"

з

pre 10 godina

Желим само да нагласим да се Американци не боре за "освајање" и "силу," како то неки овде кажу, него им је заиста стало до људских права.

Када сам гледала говор Џона Керија, било ми је јасно да је истински потрешен хемијским нападом у Гути.

Да ли можете да замислите неког нашег политичара да је огорчен због злочина на другом крају планете?

boban,nis

pre 10 godina

Syria,Serbia,to mu nekako slicno zvuci,ali nije vazno ko je s druge strane i cija su to deca,vazno je da su "ugrozeni" drzavni interesi SAD pa udri!Strasno!

Milinko

pre 10 godina

A šta naši političari i predsednik nemaju nikakav stav u vezi ovih dešavanja? Nikakava izjava? kao da se na Marsu sprema rat. Baš me zanima koju bi stranu oni podržali?..

Edi

pre 10 godina

po prvi puta u svijetu se desava krizna situacija u kojoj nitko ne zeli sudjelovati, britanci su rekli ne, obama odugovlaci koliko god moze a francuzi koji uvijek filozofiraju po ovom pitanju su jasni i nema izbora..
ipak su kadrovi djece koja umiru u agoniji od kemijskog oruzja previse..

drg

pre 10 godina

Rusija nikada nece sebe da uvuce u bilo kakav konflikt sa zapadom sve dok ne budu ugrozeni njeni vitalni interesi,a za ostale drzave ih zabole to se videlo i u zalivskom ratu,bombardovanju srbije...amerikanci i nato veoma dobro znaju DOKLE SMEJU DA IDU,a ovo sto Putin izjavljuje kao nije u redu...i tako to,to je samo za publiku,pa kad Rus nije skocio zbog Srbije a neki senadaju da ce zbog sirije?rus samo gleda svoj interes i Ameri to znaju ovako ce biti sve dok Nato ne napravi gresku i ode predaleko...i manite se rusa nego razmislite malo ovo je sve biznis,u kojem i rusija ucestvuje,prodaja oruzja...itd,rus ce reci NJET dosta je bilo samo ako bude ugrozena,vojno,ekonomski...i to ce biti kraj svega

Ddule

pre 10 godina

Jer ima ovde dobrovoljce, ratnike za ocuvanje vlasti Asada i te male Ruske baze u Siriji? Ako nema, nemojte pisati glupe komentare!
Asad ubija svoj narod, i jasno je da je zlocinac.
UN treba da pokrene inicijativu i da pomaze Sirije da postane slobodna i demokratska zemlja, bez Asada, bez Al kaide i bez islamskih ekstremista.

ФР

pre 10 godina

Касните Амери, барем две године. Дотле онај злочинац поби пар десетина хиљада својих Сиријаца. Ал' добро, боље икад... Сад разваљуј, мирне руке...

п.с. 'оће, Руси ће да се умешају тек толико да понуде Сиријцима С300, све остало је снивање српског русо-плебса.

T.B

pre 10 godina

Postoji resnje!!!Jesu li poslali i Rusi brodove???Jesu!!!Amerikanci jednu raketu na Asada,Rusi 5 na pobunjenike!!!Resena stvar!!!Plus omoguciti Iranu da satre najvece zlo planete od Hrista naovamo!!!Posle toga dati muslimanima da sami iskorene al kaidu e ako nece onda ih dovesti u red!!!

anglofil

pre 10 godina

Sa jedne strane imamo predsednika Sirije, osvedocenog diktatora, ali koji je ipak bio u stanju da odrzava kakav-takav red u regionu. A sa druge strane imamo pobunjenike i delove Al-kaide koji jedva cekaju da se domognu vlasti i od Sirije naprave svoje novo uporiste. Zato i postoji toliko taktiziranje Amerike. Obama nije glup.

A?

pre 10 godina

@Zoran...Ja cu ti reci. Zato sto su Rusi normalni, kao i ostali, sem amera! Kada bi jedna, SAMO JEDNA, atomska bomba krenula, to je kraj sveta! E, vidis, Rusi to nece, a ovi to traze! Rusi su normalan narod, a ovi drugi imaju bolesnu politiku! Narod nije kriv, nigde! Jedino sto bi trebalo osuditi, na celom svetu, je SAD politika!

hysi

pre 10 godina

Ima li onaj Asad neke rakete koje mogu da dobace do ovih brodova? Ili da posalje sve avione sa kamikazama na jedan juris.
(lesa, 31. avgust 2013 14:24)
Mislis kao sto je Sloba i Sesel poslai avione sa kamikazama GLUPOST NEMA KRAJA.

covek pre svega

pre 10 godina

Ovo nece da izadje na dobro, pogotovo ako se rusija tu nesto umesa... Ironicno zar ne, svak ce posle ovog nereda pokupiti svoj deo plena i otici i planirati ko je sledeci nesrecnik. Dok je sveta i veka tako ce biti, dok Bog ne odluci da sprovede jos jedan potop al bez Noja i njegove barke, jer na ovom svetu djavo je odavno zavladao.

maja

pre 10 godina

@obseerver-da li bi ti voleo da imas takve jadne babe za komsije?cisto sumnjam..usotalom Srbija je na dobrom putu da iskusi i muslimanski terorizam i sve ostalo s obzirom na situaciju na Kosovu,kampove za obucavanje.Ne znam odakle tolika podrska Siriji iz Srbije.Pobise se medjusobno.Treba tome stati na put.Bolje bi bilo i da je neko intervenisao kada je bio rat u Jugoslaviji,tuga..gradjanski rat i cemu sve to.Ali naravno Beograd osim materijalnih posledica nij epuno od tog rata osetio.Trebala bi da postoji sila u svetu koja bi se uvek u mesala kada bilo gde na zemaljskoj kugli izbije rat i da ga spreci ili barem skrati.Ali izgleda da svi idu mislju da to nije njihov problem.Svi mi zivimo na istoj planeti i sve je zajednicki problem.Ali eto nema veze kako cemo preziveti,plate,penzije..tuci cemo se za 1500 dinara ali vazno nam je sta ce biti u Siriji.SAD su mozda krive i sto je u Srbiji korupcija sto se lose zivi ...sto ljudi samo gledaju ko ce koga da zavrne......eeeeee propada i Srbija,umire...ne traba joj rat.

razmisliti...

pre 10 godina

Napad na Siriju koja je vec iscrpljena gradjanskim ratom je skroz pogresan potez!!!Raketama se nista ne postize,sem jos vece katastrofe..."Ljudi moraju stati na kraj ratovima pre nego ratovi stanu na kraj ljudima"/John.F.Kennedy/.Izgovorio je i jos jednu interesantnu misao..."Domaca nas politika moze poraziti,spoljna politika nas moze ubiti"...Treba samo razmisliti! Uvek kada se ima namera koristiti oruzje,mora se dobro razmisliti...Jer ne mora da se sve desava kako neko zamisli.Nekad moze i cela stvar da se otrgne kontroli! A onda nece nikome biti dobro!!!Oruzje je veliko zlo,koje je stvoreno za ubijanje... Coveka moze za cas da napravi ubicom!Onda nema razlike izmedju zaracenih,jer su svi ubice...A nije nigde ni nauco ni teorijski dokazano da prevelika sila ka jednom napacenom narodu,moze biti vid pomoci,a ako se tretira kao kazna,onda vise govori o onome ko tu kaznu sprovodi a ne o onom nad kim se sprovodi..Jer uvek postoji mogucnost da nevini nastradaju a po pravilu je tako! Dovoljno je i samo jedno nezasticeni decji zivot oduzeti i sve vise nema nikakvog smisla...Oruzje ne donosi srecu,vec strah ,jad i bedu! Zato su i stvorene diplomatija a i institucije pravde!!! Uostalom,ne mozemo jedne optuziti i kritikovati za besomucna ubijanja a onda to isto ciniti...Jedino se razlikuje oruzje a zrtva ostaje ista a to je sirijski nezasticeni narod!!!!

skrenuh sa teme

pre 10 godina

Ok, znamo mi svi ovde da Ameri imaju interes, ali da budemo iskreni,
ima mnogo zemalja koje su zaostale i imaju neke divljačke zakone.
Da se ne lažemo, tamo gde se žene kamenuju na smrt ili se prodaju deca, ugovaraju brakovi, a neobrazovani su jer školski sistem im je na zadnjem mestu.
Nisu bombe rešenje, ali kako pomoći tom narodu? Kako im objasniti da nije 13 vek, da ljudi šalju robot-vozila na druge Planete, mada ne verujem da su oni još u fazonu da je zemlja okrugla.
Nije ovo ni preterivanje, u sličnim afričkim i arapskim zemljama samo vlast uživa neko znanje, i imaju dostupno sve informacije, a njihov narod samo zna za rad i za smrtno poštovanje poglavara koji ih vode.
Al zato vole da pucaju iz kalašnjikova i uvek su spremni za neke sukobe. Valjda čekaju da poginu pa da odu kod tih devica da orgijaju a ionako se žene sa sestrama i svojom decom.
Ovo je sve rat religije. Jedna sila, jedna vlada, jedna vera. To je cilj.
To je onaj glavni cilj pored prirodnih dobara...Nikada se religije neće pomiriti međusobno.
Ispran mozak koji je ponosno tvrdoglav a neobrazovan nema šanse da vidi malo dalje od nosa. Alah ili Isus, isto je to, za oba ima mnogo ljudi koji s spremni da ubijaju bez da trepnu.
Pogledajte Rusiju, crkve na svakih 5 metara. Znate kad će oni da razumeju muslimane-niklada! Isto tako muslimani, koji gledaju istopolne brakove po Americi, da mogu spalili bi do temelja svaki inč te zemlje. Ta mržnja nikad neće umreti.

Vasilije

pre 10 godina

Krstarece rakete TOMAHAVK. Pa ako je deo istine sta se pise o sistemu PANCIR S-1 koi su Rusi isporučili Siriji nebi smeda prodje ni jedan Tomahavk.

Зоран

pre 10 godina

"O ruskom i americkom naoruzanju. Da si iole vojno informisan znao bi da rusija ima mnogo, mnogo vise tehnicki napredniju i sofisticiraniju tehnologiju od amerikanaca. Amerikanci su ti koji ne smeju da ratuju tamo gde rusija kaze NE."

Проблем је само што Русија изгледа никад не каже НЕ. Знаш ли да не постоји година од другог светског рата да Америка није ратовала. Изгледа за то време Русија(а ни СССР) никад није рекла НЕ.

Зашто је то тако кад си већ толико упућен у ствари?

Branko Von Beca

pre 10 godina

" ...Jedan od zvaničnika je rekao da je dolazak "San Antonija" u Mediteran odavno planiran..."

Jedina istina u svemu ovome, naime uopšte ne sumnjamo da je i ovaj GUSARSKI pohod već odavno planiran, kao i oni pre njega, a na žalost i oni sledeći.

Moler

pre 10 godina

U pozadini svega sto se desava u USA lezi novac. Veliki novac. Kroz lobiranje (citaj podplacivanje) kongresmena moguce je bukvalno iznajmiti USA vojsku za potrebe bogatih. Poreklo novca nije uopste bitno.

5AR

pre 10 godina

hoce li rusi pokazati jednom klikeri i boriti se protiv amera?ili samo prazne price kao sto su obecavali da ce nama pomoci.
(gile, 31. avgust 2013 12:53)
-
Borba Rusa i Amera? Kako misliš da bi se odvijala ta borba? Jedino šampitama da se gađaju, a sem toga samo na armagedon može da izađe njihov sukob.
I što bi Rusi napali Ameriku?

deplasirano..

pre 10 godina

Gde su dokazi crno na belo...Ovo sve ostavlja prostora za spekulacije..Da bi bilo nesto istina treba da sednu sve strane,i za i protiv i da sagledaju rezultate,da se ne bi desilo kao sa Irakom ..Samo sada sve to moze da bude mnogo gore,jer su ovde ocigledno apetiti mnogih porasli...Pa im ova situacja ide na ruku!I Bus je davao garancije svetu a one nisu bile uopste validne...To je vazno,jer se radi o ljudskim zivotima a posebno deci u Siriji koja su sada nezasticena...Pa svaka greska moze da ih jos vise dovede u neizlaznu situacju pa cak i da poginu!Sto godina treba pregovarati a jedanput ratovati..Ovo vise lici na ratuj,pa pregovaraj i usput utvrdjuj ko je kriv!Ne postoji malo cemo kazniti raketama i bombama Asada i njegove...Nekaznjava se tako ni Asad ni bilo ko od njih,vec neduzni i nezasticeni sirijski narod...Malo je deplasirano da ne kazem i neiskreno sve to!!!!!

m.

pre 10 godina

Morate vi negde da potrosite svoj uskladisteni vojni arsenal. A nevini svet je uvek kolateralna steta. Niko nije naivan kao sto vi mislite. Sram da vas bude. Necu da pocnem da psujem. Taj navodni napalm i otrove ste im vi prodali.

stefan

pre 10 godina

@marko
odgovorno tvrdim da je američka vojna moć desetostruko veća od ruske. imaju Rusi tu i tamo neku raketu i kvalitetan avion, ali to je i malo i tehnički zaostalije u odnosu na vojnu opremljenost SAD-a. o vojnoj gotovosti da i ne govorim. čuo si nešto Marko, pa raspredaš i bezveze učiš pameti.

Ramiz

pre 10 godina

Nije u pitanju Asad vec opozicija koja sve vise napreduje i Amerika se plasi dolaska na vlast mudzahida,tako da ce uz pomoc Rusa dovesti na vlast sekulariste koji ce biti pod njihovom kontrolom.

Trix

pre 10 godina

Ponasanje US je za svaku osudu. Intersantno je medjutim da srbski nacijonalisti osudjuju dolazak americke flote a zaboravljaju rusku koja je vec tu, zaboravljaju rusku vojnu bazu u samoj Siriji, rusko oruzje kojim rezim masakrira sopstveni narod, ruske vojne savetnike i rusku obavestajnu logistiku. Takodje, zaborvljaju teokratski Iran i teroristicki Hissbullah koji podravaju Asada. Zaboravljaju Saudijsku Arabiju, zaboravljaju Tursku i posebno zaboravljaju svoje velike prijatelje iz islamisticko-totalitarnih Emirata koji naoruzavaju Asadovu opoziciju koja takodje masakrira sopstveni narod. Ne, oni za sve krive Zapad i demokratiju, a ne Istok i nedostatak demokratije, koji su do sad ubili preko 100.000 ljudi u Siriji. Poslovicno licemerje, dvolicnost i nedostatak najelementarnije logike i morala.

Stefan

pre 10 godina

Dosadila vise ova Sirija. A jos vise nas visoko obrazovani narod (kao i nas predsednik). Ja podrzavam Amere. Nek cepnu te vojne ciljeve i cao zdravo. Rezim koji terorise svoj narod treba kazniti, a ne podrzati. Mi to prvi treba da znamo, ipak je nas slobo drzao. Ne secate se 5. oktobra? Sto se mene tice, samo napred USA i naravno Semper Fidelis USMC!

fidel

pre 10 godina

Koliko Geopolitickih I Vojnih eksperata. Lazanski takodje, sve sto je rekao nije se ispostavilo tacnim. Ne znam zasto postoje KGB I Cia kada mogu ljude u Srbiji da pitaju.

Fudo Sandzak

pre 10 godina

@Ramiz... kakva opozicija, gde napreduju??? Vehabizam je naoruzan od Izraela, Saudije i Amerike i ubacen na teren - kao u Libiji. Samo sto Sirija nije Libija. Znas kako su prosli turski f-16 na pocetku "demonstracija" u Siriji, e tako ce i svi ostali.

Magomed

pre 10 godina

USA nije Imperija, niti ikakva osvajačka sila, granica Amerike se nije menjala 100 godina, o kakvim osvajačima to Sirbistanske patriJote pričaju...

marko

pre 10 godina

@igor
Igore zamolio bih te da ne komentarises o necemu sto nemas pojma... O ruskom i americkom naoruzanju. Da si iole vojno informisan znao bi da rusija ima mnogo, mnogo vise tehnicki napredniju i sofisticiraniju tehnologiju od amerikanaca. Amerikanci su ti koji ne smeju da ratuju tamo gde rusija kaze NE. I jos ako imaju svojih interesa, a i malo dete zna da se na tim teritorijama kriju naftna bogatstva. Razlog se trazi da bi se otela nafta da se dovedu americki rezimi. Naravno da to putin nece da dozvoli. I da obavestim igora da rusija poseduje najbrzu raketu i da je ta raketa nesto najbrze sto je covek napravio i da ne postoji sistem koji tu raketu moze da presretne. BTW Rusija je siriji dala te rakete. Guglaj malo mozda i naucis nesto

tomy

pre 10 godina

Sve je spremno za spasavanje jos jedne zemlje od samih sebe,napad moze da pocne jos samo da CNN razmesti kamere jer i ovaj put ima exluzivno pravo na prenos uzivo.
P.S
Licno sam preziveo jednu njihovu pomoc demokratizaciji i istovremeno pratio Cnn i nije bas ni slicno na tv i na terenu.

Liman

pre 10 godina

Ako unište hemisko oružije i kapacitet da se ono koristi
Zašto bi to bilo toliko strašno i nemoralno?
(dare, 31. avgust 2013 10:36)

Ne bi uopste bilo nemoralno, nemoralan je nacin na koji zele da ga uniste. Zato je sigurno da bi bilo strasno. Ako ga sirijci nisu koristili, to oruzje je skladisteno u bunkerima i bombardovanjem je nemoguce unistiti sve. Doci ce do ekoloske katastrofe raznosenjem otrova na sve strane. Siguran sam da mesto udara nit jedna strana nece pozuriti da dekontaminira. Ogromne povrsine bice zagadjene za duzi period. Ako ga vojska Sirije vec i koristi onda postoje kolicine rasporedjene jedinicima koje ce biti u stanju da ga otvoreno upotrebe u odbrani. Strasno (za obican narod) u svakom slucaju.

Обсервер

pre 10 godina

Ово као кад се барабе скупе у школском дворишту, и чекају да пребију неког јадника и да му узму паре за ужину.

Fudo Sandzak

pre 10 godina

Ne znam sta svi ovi kommentatori ocekuju- da ce siije sedeti i posmatrati. E, ljudi moji nije vam to vehabizam na ho - rok, imaju siije i pameti i sredstava za razliku od mnogih do sada. potopit ce im sve usa flotu u regionu; samo nek dirnu u osinjak.

kiro

pre 10 godina

U svim oblastima gde je islamski svet, američko i evropsko shvatanje demokratije donelo je samo štete,patnje,suze. Uterivanje ovakve demokratije raketama i intervencijama neće rešiti probleme.
Te probleme mogu da rešavaju samo veoma MUDRI I OBRAZOVANI DRŽAVNICI koji su odatle, i već žive u shvatanjima i običajima koje te kulture imaju.
U tim kulturama treba naći tolerantnost i meru da bi one normalno funkcionisale.
Diktatori i verski fanatici vremenom se „odlepe“ od stvarnosti i oni donose samo uništavanje.
Tipični primeri promašaja zapadnog shvatanja demokratije već se vide u Libiji, Tunisu, Alžiru i Egiptu.Sadašnjem generalu El Asisiju već zagorčavaju život neshvatanjem šta su Muslimanska braća
u Egiptu.
Drugi primer je kako liberarlna „demokratija“ danas pustoši svetom , a i Srbijom.

Ramplstilski

pre 10 godina

Tzv. "revolucionari" nisu povezani ni međusobno, čak i ratuju između sebe, iz klasičnih pljačkaških razloga. Ubijaju se na ulici zbog ukradenog automobila. Naprosto se u ovom času ne može vjerovati da je to struktura koja ima organizacijsku shemu i koja je u svemu tome programski i planski vezana za neke multinacionalne kompanije. Njih interesira koliko će cisterni nakrcati naftom kad osvoje naftno neko polje i koliko će ih prošvercati tu i tamo, zaraditi u preprodaji.

stefan

pre 10 godina

@Kole
u Libiji se intervenisalo na vreme i rezultat je dobar, zamlja ima dobar pravac. postoje još uvek terorističke milicije koje su bile u privim redovima protiv Gadafija, ali one će se vremenom suzbiti. ako bude neophodno pomoći će i američki dronovi. u svakom slučaju pravac je dobar. no u Libiji se intervenisalo posle Francuske inicijative. Ameri su generalno spori, i šta god se mislilo o njima, oni ne vole tek tako da ulaze u ratove. ratuju zato što svet od njih očekuje reakciju kao o sili koja je bez premca i koja je jedina zamlja koja zaista može da interveniše. u Siriji je intervencija trebalo da počne odavno i sada je po mnogo čemu kasno.

@Igor
Igore niti SSSR nije mogao da se takmiči sa SAD. stvar je u tome da je SSSR posle II svetskog rata držao pola Evrope, te je time imao težinu i uticaj, i u ono vreme je bila popularna socijalistička misao koja se širila u zemljama trećeg sveta. no i tada Sovjeti nisu mogli da se takmiče sa Amerima i nikada nisu imali kapaciteta za ono što su radili Amerikanci. zato nikada i nisu intervenisali, sem u Avganistanu i to ih je skupo koštalo. čak bi i u II svetskom ratu bili definitivno poraženi da ih Amerikanci i Britanci nisu podržali logističkim vozilima koja su često važnija od tenkova; no dopremili su im i hiljade tenkova i aviona, ali o tome danas u Ruiji i SSSR nije bila popularna tema.

Boki

pre 10 godina

Bice interesantno kad padne asad pa neki Novi talibani dodju na vlast u siriji, I udare na prvog komsiju izrael. Tada ce biti naravno Iran kriv I konacno ce udruzeni SAD I IZRAEL DA KRENU U RAT DA KONACNO PREUZMU SVA NAFTNA POLJA U REGIONU. To se zove dugorocno planiranje!!!

Memori...!

pre 10 godina

-Jedinstvena prilika da izadju i paradiraju sa oruzjem,
trebaju malo da isprazne magacine oruzja ,stace im fabrike sa proizvodnjom oruzja...!

adam wien

pre 10 godina

Da Igore imas prava ali moras se sloziti da ce i velikoj svetskoj SILI AMERICI doci kraj,pofledaj istoriju iza nas,rim je pao,hitler je pao,svi veliki osvajaci kad dodju do vrhunca sledeci korak je dno,ja licno smatram da je Rusija dzin koj tek treba da se probudi!Iako su za sada jaki samo na recima smatram da ce ukoliko dodje do sukoba u Siriji biti krvavih obracuna!Uostalom mi kozemo samo da vodimo polemiku videcemo lroz koj dan sta ce i kaoko da se odvije!pozdrav iz austrije koje je bogu hvala neutralna ;)

Budi Bog s nama

pre 10 godina

Dokazi? Pa USA imaju uvek "dokaze"! O.K.,posle se ustanovi da su malo lagali,ali,molim vas,to je bilo u interesu USA,a to je uvek pre svake UN
rezolucije.... Kada Nobelovac resi,nema sile da ga spreci! Uzas!!!

паметњаковић млађи н.л. 920

pre 10 godina

решио џелат да проба неко ново оружје и нема ко да га спречи.

adam wien

pre 10 godina

Dragi sugradjani ja zivim u becu ali svaki dan citam domace vesti,ovako cisto da prokomentarisem smatram da vojne akcije Amerike i saveznickih drzava nece biti realizovane,jer su u pitanju veliki interesi Rusije na toj teritoriji,pogledajmo logicno rusi su juce usmerili 20 vojnih brodova ka Siriji,nece smeti zapad da se igra tek tako!

pera kojot genije

pre 10 godina

sa' će braća rusi da pošalju svoje razarače da posmatraju kako američki rokaju po siriji, i oštro će se buniti u SB UN...

Bole

pre 10 godina

Znači, možemo da očekujemo tuce novih filmskih naslova o "mirnodopskoj akciji" protiv zlikovca Asada, sa Klunijem, Kruzom, Dizelom u glavnim rolama.

Igor

pre 10 godina

Kao prvo, svi koji pominju Rusiju treba da znaju da oni nakon raspada SSSR-a nemaju snage da se nose sa Amerikancima, i to je to. Mozete pricati o njihovim S400 sistemima blabla koliko hocete, ali to je samo za zastitu zemlje. Raketni sistemi Rusije jesu jako napredni, ali nema Rusija snage da se suprotstavi Amerikancima u ovakvim situacijama, osim nuklearnog rata. A i nece, sto bi? Pa i Rusi su, dok su bili jaki, izvrsili invaziju na Avganistan mimo Saveta bezbednosti, jer im se tad tako moglo. Kao drugo, price o "svetskom olosu" Americi je na nivou deteta od 2 godine. Sila postoji od kad je sveta i veka, ona ide i osvaja sve sto moze i to je to. Pa i Srbija je nekad bila sila, pogledajte istoriju pre Turaka a i posle. Sta mislite, da je osvajala po Balkanu knjigama? Tako da, za sve ove koji su toboze dusebriznici - pamet u glavu kako da mi sto bolje prodjemo i da ne stradamo opet (kao sto jesmo pre jako cesto)

Demokracija

pre 10 godina

Ovo oklijevanje zapada je vrlo opasno. Ako sad odustanu od akcije, idućih 30 godina će svi diktatori igrat na istu kartu, nadat se da će zapad prijetiti ali neće intervenirat. A za to vrijeme će stotine tisuća ljudi i dalje ginut.

Treba što prije onesposobit sirijsku vojsku i ubit Asada, da služi ko još jedan primjer drugima. Neka znaju da kad stigne prvo upozorenje sa zapada, masakri moraju prestat ili slijedi vojni napad.

tv

pre 10 godina

Voleo bih da cujem Miroslava Lazanskog,sa sve onim zevanjem dok prica,kako Sirija nece biti zariste nikada jer su i suvise mocni da ih neko dira a tu je i jos mocnija Rusija koja ce ih braniti tako sto ce pred SB UN uloziti izuzetno jak protest...Ma daaaj...
Surova realnost su tih pet-sest brodova sto se motaju po Mediteranu i krecu se gde hoce,nose sta hoce a mogu boga mi i da rade sta hoce...Matematika je jasna,od 1990 do danas,na svake dve godine se mora upotrebiti vojna sila jer tako nekome odgovara,a mi smo samo nemi svedoci vremena koje odlazi u istoriju...

pera kojot genije

pre 10 godina

sa' će braća rusi da pošalju svoje razarače da posmatraju kako američki rokaju po siriji, i oštro će se buniti u SB UN...

паметњаковић млађи н.л. 920

pre 10 godina

решио џелат да проба неко ново оружје и нема ко да га спречи.

tv

pre 10 godina

Voleo bih da cujem Miroslava Lazanskog,sa sve onim zevanjem dok prica,kako Sirija nece biti zariste nikada jer su i suvise mocni da ih neko dira a tu je i jos mocnija Rusija koja ce ih braniti tako sto ce pred SB UN uloziti izuzetno jak protest...Ma daaaj...
Surova realnost su tih pet-sest brodova sto se motaju po Mediteranu i krecu se gde hoce,nose sta hoce a mogu boga mi i da rade sta hoce...Matematika je jasna,od 1990 do danas,na svake dve godine se mora upotrebiti vojna sila jer tako nekome odgovara,a mi smo samo nemi svedoci vremena koje odlazi u istoriju...

Igor

pre 10 godina

Kao prvo, svi koji pominju Rusiju treba da znaju da oni nakon raspada SSSR-a nemaju snage da se nose sa Amerikancima, i to je to. Mozete pricati o njihovim S400 sistemima blabla koliko hocete, ali to je samo za zastitu zemlje. Raketni sistemi Rusije jesu jako napredni, ali nema Rusija snage da se suprotstavi Amerikancima u ovakvim situacijama, osim nuklearnog rata. A i nece, sto bi? Pa i Rusi su, dok su bili jaki, izvrsili invaziju na Avganistan mimo Saveta bezbednosti, jer im se tad tako moglo. Kao drugo, price o "svetskom olosu" Americi je na nivou deteta od 2 godine. Sila postoji od kad je sveta i veka, ona ide i osvaja sve sto moze i to je to. Pa i Srbija je nekad bila sila, pogledajte istoriju pre Turaka a i posle. Sta mislite, da je osvajala po Balkanu knjigama? Tako da, za sve ove koji su toboze dusebriznici - pamet u glavu kako da mi sto bolje prodjemo i da ne stradamo opet (kao sto jesmo pre jako cesto)

Bole

pre 10 godina

Znači, možemo da očekujemo tuce novih filmskih naslova o "mirnodopskoj akciji" protiv zlikovca Asada, sa Klunijem, Kruzom, Dizelom u glavnim rolama.

Budi Bog s nama

pre 10 godina

Dokazi? Pa USA imaju uvek "dokaze"! O.K.,posle se ustanovi da su malo lagali,ali,molim vas,to je bilo u interesu USA,a to je uvek pre svake UN
rezolucije.... Kada Nobelovac resi,nema sile da ga spreci! Uzas!!!

Обсервер

pre 10 godina

Ово као кад се барабе скупе у школском дворишту, и чекају да пребију неког јадника и да му узму паре за ужину.

Boki

pre 10 godina

Bice interesantno kad padne asad pa neki Novi talibani dodju na vlast u siriji, I udare na prvog komsiju izrael. Tada ce biti naravno Iran kriv I konacno ce udruzeni SAD I IZRAEL DA KRENU U RAT DA KONACNO PREUZMU SVA NAFTNA POLJA U REGIONU. To se zove dugorocno planiranje!!!

tomy

pre 10 godina

Sve je spremno za spasavanje jos jedne zemlje od samih sebe,napad moze da pocne jos samo da CNN razmesti kamere jer i ovaj put ima exluzivno pravo na prenos uzivo.
P.S
Licno sam preziveo jednu njihovu pomoc demokratizaciji i istovremeno pratio Cnn i nije bas ni slicno na tv i na terenu.

adam wien

pre 10 godina

Dragi sugradjani ja zivim u becu ali svaki dan citam domace vesti,ovako cisto da prokomentarisem smatram da vojne akcije Amerike i saveznickih drzava nece biti realizovane,jer su u pitanju veliki interesi Rusije na toj teritoriji,pogledajmo logicno rusi su juce usmerili 20 vojnih brodova ka Siriji,nece smeti zapad da se igra tek tako!

A?

pre 10 godina

@Zoran...Ja cu ti reci. Zato sto su Rusi normalni, kao i ostali, sem amera! Kada bi jedna, SAMO JEDNA, atomska bomba krenula, to je kraj sveta! E, vidis, Rusi to nece, a ovi to traze! Rusi su normalan narod, a ovi drugi imaju bolesnu politiku! Narod nije kriv, nigde! Jedino sto bi trebalo osuditi, na celom svetu, je SAD politika!

Moler

pre 10 godina

U pozadini svega sto se desava u USA lezi novac. Veliki novac. Kroz lobiranje (citaj podplacivanje) kongresmena moguce je bukvalno iznajmiti USA vojsku za potrebe bogatih. Poreklo novca nije uopste bitno.

Memori...!

pre 10 godina

-Jedinstvena prilika da izadju i paradiraju sa oruzjem,
trebaju malo da isprazne magacine oruzja ,stace im fabrike sa proizvodnjom oruzja...!

fidel

pre 10 godina

Koliko Geopolitickih I Vojnih eksperata. Lazanski takodje, sve sto je rekao nije se ispostavilo tacnim. Ne znam zasto postoje KGB I Cia kada mogu ljude u Srbiji da pitaju.

Liman

pre 10 godina

Ako unište hemisko oružije i kapacitet da se ono koristi
Zašto bi to bilo toliko strašno i nemoralno?
(dare, 31. avgust 2013 10:36)

Ne bi uopste bilo nemoralno, nemoralan je nacin na koji zele da ga uniste. Zato je sigurno da bi bilo strasno. Ako ga sirijci nisu koristili, to oruzje je skladisteno u bunkerima i bombardovanjem je nemoguce unistiti sve. Doci ce do ekoloske katastrofe raznosenjem otrova na sve strane. Siguran sam da mesto udara nit jedna strana nece pozuriti da dekontaminira. Ogromne povrsine bice zagadjene za duzi period. Ako ga vojska Sirije vec i koristi onda postoje kolicine rasporedjene jedinicima koje ce biti u stanju da ga otvoreno upotrebe u odbrani. Strasno (za obican narod) u svakom slucaju.

5AR

pre 10 godina

hoce li rusi pokazati jednom klikeri i boriti se protiv amera?ili samo prazne price kao sto su obecavali da ce nama pomoci.
(gile, 31. avgust 2013 12:53)
-
Borba Rusa i Amera? Kako misliš da bi se odvijala ta borba? Jedino šampitama da se gađaju, a sem toga samo na armagedon može da izađe njihov sukob.
I što bi Rusi napali Ameriku?

Branko Von Beca

pre 10 godina

" ...Jedan od zvaničnika je rekao da je dolazak "San Antonija" u Mediteran odavno planiran..."

Jedina istina u svemu ovome, naime uopšte ne sumnjamo da je i ovaj GUSARSKI pohod već odavno planiran, kao i oni pre njega, a na žalost i oni sledeći.

m.

pre 10 godina

Morate vi negde da potrosite svoj uskladisteni vojni arsenal. A nevini svet je uvek kolateralna steta. Niko nije naivan kao sto vi mislite. Sram da vas bude. Necu da pocnem da psujem. Taj navodni napalm i otrove ste im vi prodali.

covek pre svega

pre 10 godina

Ovo nece da izadje na dobro, pogotovo ako se rusija tu nesto umesa... Ironicno zar ne, svak ce posle ovog nereda pokupiti svoj deo plena i otici i planirati ko je sledeci nesrecnik. Dok je sveta i veka tako ce biti, dok Bog ne odluci da sprovede jos jedan potop al bez Noja i njegove barke, jer na ovom svetu djavo je odavno zavladao.

Fudo Sandzak

pre 10 godina

@Ramiz... kakva opozicija, gde napreduju??? Vehabizam je naoruzan od Izraela, Saudije i Amerike i ubacen na teren - kao u Libiji. Samo sto Sirija nije Libija. Znas kako su prosli turski f-16 na pocetku "demonstracija" u Siriji, e tako ce i svi ostali.

hysi

pre 10 godina

Ima li onaj Asad neke rakete koje mogu da dobace do ovih brodova? Ili da posalje sve avione sa kamikazama na jedan juris.
(lesa, 31. avgust 2013 14:24)
Mislis kao sto je Sloba i Sesel poslai avione sa kamikazama GLUPOST NEMA KRAJA.

Demokracija

pre 10 godina

Ovo oklijevanje zapada je vrlo opasno. Ako sad odustanu od akcije, idućih 30 godina će svi diktatori igrat na istu kartu, nadat se da će zapad prijetiti ali neće intervenirat. A za to vrijeme će stotine tisuća ljudi i dalje ginut.

Treba što prije onesposobit sirijsku vojsku i ubit Asada, da služi ko još jedan primjer drugima. Neka znaju da kad stigne prvo upozorenje sa zapada, masakri moraju prestat ili slijedi vojni napad.

stefan

pre 10 godina

@marko
odgovorno tvrdim da je američka vojna moć desetostruko veća od ruske. imaju Rusi tu i tamo neku raketu i kvalitetan avion, ali to je i malo i tehnički zaostalije u odnosu na vojnu opremljenost SAD-a. o vojnoj gotovosti da i ne govorim. čuo si nešto Marko, pa raspredaš i bezveze učiš pameti.

Ramplstilski

pre 10 godina

Tzv. "revolucionari" nisu povezani ni međusobno, čak i ratuju između sebe, iz klasičnih pljačkaških razloga. Ubijaju se na ulici zbog ukradenog automobila. Naprosto se u ovom času ne može vjerovati da je to struktura koja ima organizacijsku shemu i koja je u svemu tome programski i planski vezana za neke multinacionalne kompanije. Njih interesira koliko će cisterni nakrcati naftom kad osvoje naftno neko polje i koliko će ih prošvercati tu i tamo, zaraditi u preprodaji.

kiro

pre 10 godina

U svim oblastima gde je islamski svet, američko i evropsko shvatanje demokratije donelo je samo štete,patnje,suze. Uterivanje ovakve demokratije raketama i intervencijama neće rešiti probleme.
Te probleme mogu da rešavaju samo veoma MUDRI I OBRAZOVANI DRŽAVNICI koji su odatle, i već žive u shvatanjima i običajima koje te kulture imaju.
U tim kulturama treba naći tolerantnost i meru da bi one normalno funkcionisale.
Diktatori i verski fanatici vremenom se „odlepe“ od stvarnosti i oni donose samo uništavanje.
Tipični primeri promašaja zapadnog shvatanja demokratije već se vide u Libiji, Tunisu, Alžiru i Egiptu.Sadašnjem generalu El Asisiju već zagorčavaju život neshvatanjem šta su Muslimanska braća
u Egiptu.
Drugi primer je kako liberarlna „demokratija“ danas pustoši svetom , a i Srbijom.

skrenuh sa teme

pre 10 godina

Ok, znamo mi svi ovde da Ameri imaju interes, ali da budemo iskreni,
ima mnogo zemalja koje su zaostale i imaju neke divljačke zakone.
Da se ne lažemo, tamo gde se žene kamenuju na smrt ili se prodaju deca, ugovaraju brakovi, a neobrazovani su jer školski sistem im je na zadnjem mestu.
Nisu bombe rešenje, ali kako pomoći tom narodu? Kako im objasniti da nije 13 vek, da ljudi šalju robot-vozila na druge Planete, mada ne verujem da su oni još u fazonu da je zemlja okrugla.
Nije ovo ni preterivanje, u sličnim afričkim i arapskim zemljama samo vlast uživa neko znanje, i imaju dostupno sve informacije, a njihov narod samo zna za rad i za smrtno poštovanje poglavara koji ih vode.
Al zato vole da pucaju iz kalašnjikova i uvek su spremni za neke sukobe. Valjda čekaju da poginu pa da odu kod tih devica da orgijaju a ionako se žene sa sestrama i svojom decom.
Ovo je sve rat religije. Jedna sila, jedna vlada, jedna vera. To je cilj.
To je onaj glavni cilj pored prirodnih dobara...Nikada se religije neće pomiriti međusobno.
Ispran mozak koji je ponosno tvrdoglav a neobrazovan nema šanse da vidi malo dalje od nosa. Alah ili Isus, isto je to, za oba ima mnogo ljudi koji s spremni da ubijaju bez da trepnu.
Pogledajte Rusiju, crkve na svakih 5 metara. Znate kad će oni da razumeju muslimane-niklada! Isto tako muslimani, koji gledaju istopolne brakove po Americi, da mogu spalili bi do temelja svaki inč te zemlje. Ta mržnja nikad neće umreti.

Magomed

pre 10 godina

USA nije Imperija, niti ikakva osvajačka sila, granica Amerike se nije menjala 100 godina, o kakvim osvajačima to Sirbistanske patriJote pričaju...

Зоран

pre 10 godina

"O ruskom i americkom naoruzanju. Da si iole vojno informisan znao bi da rusija ima mnogo, mnogo vise tehnicki napredniju i sofisticiraniju tehnologiju od amerikanaca. Amerikanci su ti koji ne smeju da ratuju tamo gde rusija kaze NE."

Проблем је само што Русија изгледа никад не каже НЕ. Знаш ли да не постоји година од другог светског рата да Америка није ратовала. Изгледа за то време Русија(а ни СССР) никад није рекла НЕ.

Зашто је то тако кад си већ толико упућен у ствари?

Stefan

pre 10 godina

Dosadila vise ova Sirija. A jos vise nas visoko obrazovani narod (kao i nas predsednik). Ja podrzavam Amere. Nek cepnu te vojne ciljeve i cao zdravo. Rezim koji terorise svoj narod treba kazniti, a ne podrzati. Mi to prvi treba da znamo, ipak je nas slobo drzao. Ne secate se 5. oktobra? Sto se mene tice, samo napred USA i naravno Semper Fidelis USMC!

adam wien

pre 10 godina

Da Igore imas prava ali moras se sloziti da ce i velikoj svetskoj SILI AMERICI doci kraj,pofledaj istoriju iza nas,rim je pao,hitler je pao,svi veliki osvajaci kad dodju do vrhunca sledeci korak je dno,ja licno smatram da je Rusija dzin koj tek treba da se probudi!Iako su za sada jaki samo na recima smatram da ce ukoliko dodje do sukoba u Siriji biti krvavih obracuna!Uostalom mi kozemo samo da vodimo polemiku videcemo lroz koj dan sta ce i kaoko da se odvije!pozdrav iz austrije koje je bogu hvala neutralna ;)

Trix

pre 10 godina

Ponasanje US je za svaku osudu. Intersantno je medjutim da srbski nacijonalisti osudjuju dolazak americke flote a zaboravljaju rusku koja je vec tu, zaboravljaju rusku vojnu bazu u samoj Siriji, rusko oruzje kojim rezim masakrira sopstveni narod, ruske vojne savetnike i rusku obavestajnu logistiku. Takodje, zaborvljaju teokratski Iran i teroristicki Hissbullah koji podravaju Asada. Zaboravljaju Saudijsku Arabiju, zaboravljaju Tursku i posebno zaboravljaju svoje velike prijatelje iz islamisticko-totalitarnih Emirata koji naoruzavaju Asadovu opoziciju koja takodje masakrira sopstveni narod. Ne, oni za sve krive Zapad i demokratiju, a ne Istok i nedostatak demokratije, koji su do sad ubili preko 100.000 ljudi u Siriji. Poslovicno licemerje, dvolicnost i nedostatak najelementarnije logike i morala.

Vasilije

pre 10 godina

Krstarece rakete TOMAHAVK. Pa ako je deo istine sta se pise o sistemu PANCIR S-1 koi su Rusi isporučili Siriji nebi smeda prodje ni jedan Tomahavk.

anglofil

pre 10 godina

Sa jedne strane imamo predsednika Sirije, osvedocenog diktatora, ali koji je ipak bio u stanju da odrzava kakav-takav red u regionu. A sa druge strane imamo pobunjenike i delove Al-kaide koji jedva cekaju da se domognu vlasti i od Sirije naprave svoje novo uporiste. Zato i postoji toliko taktiziranje Amerike. Obama nije glup.

stefan

pre 10 godina

@Kole
u Libiji se intervenisalo na vreme i rezultat je dobar, zamlja ima dobar pravac. postoje još uvek terorističke milicije koje su bile u privim redovima protiv Gadafija, ali one će se vremenom suzbiti. ako bude neophodno pomoći će i američki dronovi. u svakom slučaju pravac je dobar. no u Libiji se intervenisalo posle Francuske inicijative. Ameri su generalno spori, i šta god se mislilo o njima, oni ne vole tek tako da ulaze u ratove. ratuju zato što svet od njih očekuje reakciju kao o sili koja je bez premca i koja je jedina zamlja koja zaista može da interveniše. u Siriji je intervencija trebalo da počne odavno i sada je po mnogo čemu kasno.

@Igor
Igore niti SSSR nije mogao da se takmiči sa SAD. stvar je u tome da je SSSR posle II svetskog rata držao pola Evrope, te je time imao težinu i uticaj, i u ono vreme je bila popularna socijalistička misao koja se širila u zemljama trećeg sveta. no i tada Sovjeti nisu mogli da se takmiče sa Amerima i nikada nisu imali kapaciteta za ono što su radili Amerikanci. zato nikada i nisu intervenisali, sem u Avganistanu i to ih je skupo koštalo. čak bi i u II svetskom ratu bili definitivno poraženi da ih Amerikanci i Britanci nisu podržali logističkim vozilima koja su često važnija od tenkova; no dopremili su im i hiljade tenkova i aviona, ali o tome danas u Ruiji i SSSR nije bila popularna tema.

T.B

pre 10 godina

Postoji resnje!!!Jesu li poslali i Rusi brodove???Jesu!!!Amerikanci jednu raketu na Asada,Rusi 5 na pobunjenike!!!Resena stvar!!!Plus omoguciti Iranu da satre najvece zlo planete od Hrista naovamo!!!Posle toga dati muslimanima da sami iskorene al kaidu e ako nece onda ih dovesti u red!!!

razmisliti...

pre 10 godina

Napad na Siriju koja je vec iscrpljena gradjanskim ratom je skroz pogresan potez!!!Raketama se nista ne postize,sem jos vece katastrofe..."Ljudi moraju stati na kraj ratovima pre nego ratovi stanu na kraj ljudima"/John.F.Kennedy/.Izgovorio je i jos jednu interesantnu misao..."Domaca nas politika moze poraziti,spoljna politika nas moze ubiti"...Treba samo razmisliti! Uvek kada se ima namera koristiti oruzje,mora se dobro razmisliti...Jer ne mora da se sve desava kako neko zamisli.Nekad moze i cela stvar da se otrgne kontroli! A onda nece nikome biti dobro!!!Oruzje je veliko zlo,koje je stvoreno za ubijanje... Coveka moze za cas da napravi ubicom!Onda nema razlike izmedju zaracenih,jer su svi ubice...A nije nigde ni nauco ni teorijski dokazano da prevelika sila ka jednom napacenom narodu,moze biti vid pomoci,a ako se tretira kao kazna,onda vise govori o onome ko tu kaznu sprovodi a ne o onom nad kim se sprovodi..Jer uvek postoji mogucnost da nevini nastradaju a po pravilu je tako! Dovoljno je i samo jedno nezasticeni decji zivot oduzeti i sve vise nema nikakvog smisla...Oruzje ne donosi srecu,vec strah ,jad i bedu! Zato su i stvorene diplomatija a i institucije pravde!!! Uostalom,ne mozemo jedne optuziti i kritikovati za besomucna ubijanja a onda to isto ciniti...Jedino se razlikuje oruzje a zrtva ostaje ista a to je sirijski nezasticeni narod!!!!

djole

pre 10 godina

Jeste i vi koji dozivljavate orgazam na malo koka kole i neki besmisleni mobilni telefon u stanju da napregnete vijuge i ukapirate da je sve jako dobro namesteno? A vi koji prozivate Ruse cisto da znate da su poslali 20 brodova. Da li zelite da se Putin dokazuje?! Ako se Putin bude dokazivao i ne ostane trezven i sa velikim m..... kakav jeste, odletecete bre mamlazi u vazduh u ponedeljak. Da likapirate da i rusi i Kinezi imaju i lovu i moc, ali imaju mao vise civilizacije u krvi ocigledno jer ako oni odreaguju da li vi shatate da nas nece vise biti? Da li ste bre normalni? Cela CVelika Britanija je protiv, vise od 60% Amerike, cela Neamcka je protiv i onda se nadje neka budala iz Srbije ili sa Kosova ili Hrvatske da podrzava pomoc onima sto jedu zive ljude? Alo?! Mozak! Odletecete bre u velikoj pecurki ako Putin ne sotane hladne glave. Da, ocigledno sve zavisi od njega jer njega izazivaju skotovi, a ne Kineze jer su Kinezi drugaciji.Molite se bogovima da Putin ne naredi odgovor jer NAS NECE BITI.Sramoni komentari, ispadate vece budale od najgorih Amerikanaca.

marko

pre 10 godina

@igor
Igore zamolio bih te da ne komentarises o necemu sto nemas pojma... O ruskom i americkom naoruzanju. Da si iole vojno informisan znao bi da rusija ima mnogo, mnogo vise tehnicki napredniju i sofisticiraniju tehnologiju od amerikanaca. Amerikanci su ti koji ne smeju da ratuju tamo gde rusija kaze NE. I jos ako imaju svojih interesa, a i malo dete zna da se na tim teritorijama kriju naftna bogatstva. Razlog se trazi da bi se otela nafta da se dovedu americki rezimi. Naravno da to putin nece da dozvoli. I da obavestim igora da rusija poseduje najbrzu raketu i da je ta raketa nesto najbrze sto je covek napravio i da ne postoji sistem koji tu raketu moze da presretne. BTW Rusija je siriji dala te rakete. Guglaj malo mozda i naucis nesto

deplasirano..

pre 10 godina

Gde su dokazi crno na belo...Ovo sve ostavlja prostora za spekulacije..Da bi bilo nesto istina treba da sednu sve strane,i za i protiv i da sagledaju rezultate,da se ne bi desilo kao sa Irakom ..Samo sada sve to moze da bude mnogo gore,jer su ovde ocigledno apetiti mnogih porasli...Pa im ova situacja ide na ruku!I Bus je davao garancije svetu a one nisu bile uopste validne...To je vazno,jer se radi o ljudskim zivotima a posebno deci u Siriji koja su sada nezasticena...Pa svaka greska moze da ih jos vise dovede u neizlaznu situacju pa cak i da poginu!Sto godina treba pregovarati a jedanput ratovati..Ovo vise lici na ratuj,pa pregovaraj i usput utvrdjuj ko je kriv!Ne postoji malo cemo kazniti raketama i bombama Asada i njegove...Nekaznjava se tako ni Asad ni bilo ko od njih,vec neduzni i nezasticeni sirijski narod...Malo je deplasirano da ne kazem i neiskreno sve to!!!!!

Fudo Sandzak

pre 10 godina

Ne znam sta svi ovi kommentatori ocekuju- da ce siije sedeti i posmatrati. E, ljudi moji nije vam to vehabizam na ho - rok, imaju siije i pameti i sredstava za razliku od mnogih do sada. potopit ce im sve usa flotu u regionu; samo nek dirnu u osinjak.

ФР

pre 10 godina

Касните Амери, барем две године. Дотле онај злочинац поби пар десетина хиљада својих Сиријаца. Ал' добро, боље икад... Сад разваљуј, мирне руке...

п.с. 'оће, Руси ће да се умешају тек толико да понуде Сиријцима С300, све остало је снивање српског русо-плебса.

Goran

pre 10 godina

Mnogo ste u komentarima zakomplikovali nesto sto je veoma jednostavno. Rusi imaju rakete ali nemaju m..a, mi srbi imamo m..a ali nemamo rakete, ameri jedini imaju i rakete i m..a i zato su najjaci.

antimaterija

pre 10 godina

Koja kolicina promaje izmedju usiju i oduzetosti tela od ramena prema gore je potrebna da bi se "progutao" ovaj Langley scenario : stradanje civila,hemijsko naoruzanje,predsednik diktator,ugrozena opozicija i slicna s...Kuda ide ovaj svet ?

maja

pre 10 godina

@obseerver-da li bi ti voleo da imas takve jadne babe za komsije?cisto sumnjam..usotalom Srbija je na dobrom putu da iskusi i muslimanski terorizam i sve ostalo s obzirom na situaciju na Kosovu,kampove za obucavanje.Ne znam odakle tolika podrska Siriji iz Srbije.Pobise se medjusobno.Treba tome stati na put.Bolje bi bilo i da je neko intervenisao kada je bio rat u Jugoslaviji,tuga..gradjanski rat i cemu sve to.Ali naravno Beograd osim materijalnih posledica nij epuno od tog rata osetio.Trebala bi da postoji sila u svetu koja bi se uvek u mesala kada bilo gde na zemaljskoj kugli izbije rat i da ga spreci ili barem skrati.Ali izgleda da svi idu mislju da to nije njihov problem.Svi mi zivimo na istoj planeti i sve je zajednicki problem.Ali eto nema veze kako cemo preziveti,plate,penzije..tuci cemo se za 1500 dinara ali vazno nam je sta ce biti u Siriji.SAD su mozda krive i sto je u Srbiji korupcija sto se lose zivi ...sto ljudi samo gledaju ko ce koga da zavrne......eeeeee propada i Srbija,umire...ne traba joj rat.

Mihailo

pre 10 godina

Šta je, još boranija ne napada? Neće ni napasti, znaju oni čime su Rusi opremili Asada. Izgubili bi svih šest brodova do sutra. Jakhonti, unapređeni, su dopremljeni u Siriju, a oni mogu da budu postavljeni kao obalska zaštita (do 300km) i kao rakete koje se "kače" na krila aviona. Upravo ova druga varijanta je smrtonosna za Amere i zbog toga i odugovlače.
Sirija je daleko moćnija od Libije po pitanju naoružanja, a sada još kad su im tu Rusi sa svojim brodskim radarima i PVO sistemima koji sigurno ne bi gledali američke rakete dok lete iznad njih, sasvim je očekivano da se više zaseda i daju kojekakve izjave nego što se deluju na terenu. Od napada nema ništa.

Mihailo

pre 10 godina

A i onaj bolesnik Netanijahu se ućutao, verovatno gleda u nebo i čeka da mu Persijanci pošalju Šahab 3 koji "Gvozdena kupola" neće moći da obori. Nisu to palestinske rakete pravljene od buradi, a ni njih ne mogu sve da skinu.
Izrael će biti poravnat kao parking samo ako ovi kauboji nastave da glume ludilo. Ovako ozbiljnog sukoba u koji mogu da budu uvučeni "veliki igrači" nije bilo od Koreje.

Nikola, pristalica zandarmerijskog pluralizma u svetu

pre 10 godina

Rusija mora ako hoce da se spravom naziva svetskom silom da promeni defanzivni karakter svoje vojske i naoruzanja. Rusija je vec sada sto se avijacije, raketne tehnike i nuklearnih kapaciteta tice, blago receno najmanje na nivou SAD, ako ne i daleko ispred. Rusija bi morala da modernizuje mornaricu, gradi nosace aviona, od kojih bi u svim velikim vodama trebala imati najmanje 2-3 sa po 200-300 aviona. Pratnja tih istih bi se sastojala od nuklearnih podmornica i krstarica nacickanih raketama tipa "tomahavka". Jednostavno receno, treba da "presnime" americku mornaricu a vatrenu moc te iste da udvostruce ili utrostruce. Svet bi imao dva a ne samo jednog svetskog zandara dok bi mi Srbi tek onda imali za koga da navijamo. Do tada moracemo da se zadovoljimo sa ruskim protestima u UNO i SB dok (za sada)jedini zandar u svetu (SAD)radi sta hoce.

angel

pre 10 godina

Premijer Velike Britanije je ispao najveci luzer. Ima pouzdane obavestajne podatke ko je bacio bojni otrov, a ne zna sta misli parlament. Obama mora da odgovori ali ne zna kako. Nije siguran hoe li intervencija izazvati regionalni sukob (Iran, Izrael, Turska). Jedino se USA moze izvuci ako inspektori UN izveste da su pobunjenici bacili otrov i ako se brzo sazove mirovna konferencija.

SF

pre 10 godina

@FR
Ne treba im uopste S-300, sa Pantsir-om S-1 ima da mlate tomahvake ko kruske, pa '99 samo II PVO divizion iz Djakovice je pragama unistio vise od 10 tomahavka.

boban,nis

pre 10 godina

Syria,Serbia,to mu nekako slicno zvuci,ali nije vazno ko je s druge strane i cija su to deca,vazno je da su "ugrozeni" drzavni interesi SAD pa udri!Strasno!

hm?

pre 10 godina

Amerikanci veruju da bi napad mogao biti "ogranicen i precizan". Pitanje je samo kakav bi bio odgovror na napad, sigurno ne "ogranicen i precizan"

Petar Kladovo

pre 10 godina

S300...za one koje se ne razumeju tek toliko da naglasim da je za obuku ovim raketnim sistemom potrebno uskladjivanje terena i obuka od dve do tri godine.

Vaše ime

pre 10 godina

Rusija ko i uvek nema m..a za nista....
(dax, 31. avgust 2013 15:28)

Zar je moguće da pojedini posmatraju svet na tako crno beli način?
Ajde neka napiše neko da je predsednik Rusije šta bi uradio?
Da objavi rat Americi zbog Sirije? Da pokloni Siriji pola vojnog arsenala da se brane? Da bace na Vašington Tsar Bombu i zbog Sirije započnu 3 sv. Rat koji bi bio smak sveta za sve.
Ne znam šta Rusija može sem kao što je Putin već izjavio da se ne slaže i da bi bilo žalosno da SAD napadne Siriju. Znači ili neslaganje bez akcije ili akcija sa posledicama po ceo svet. Šta bi vi uradili, pošto su pojedini bolje upućeni od nekih Američkih Generala.
Možda Obama čita komenatre sa B92 pa je zato odložio napad...
Otkud znamo da Amerika i Rusija nisu zajedno dogovorile sve ove ratove do sad, kao 2 najveće sile, a javnosti mažu oči preko medija da su večiti neprijatelji, jer vi verujete u sve što vam kažu na vestima i sve što pročitate u novinama?
To su stvari iznad nas, običan narod može samo da misli da je upućen u neka zbivanja.
Ako ćete iskreno, ratova mora biti, pa makar nek su dalje od našeg praga,
šta drugo mi kao narod možemo da uradimo? sem da se nadamo da će krvoproliće prestati.

drg

pre 10 godina

Rusija nikada nece sebe da uvuce u bilo kakav konflikt sa zapadom sve dok ne budu ugrozeni njeni vitalni interesi,a za ostale drzave ih zabole to se videlo i u zalivskom ratu,bombardovanju srbije...amerikanci i nato veoma dobro znaju DOKLE SMEJU DA IDU,a ovo sto Putin izjavljuje kao nije u redu...i tako to,to je samo za publiku,pa kad Rus nije skocio zbog Srbije a neki senadaju da ce zbog sirije?rus samo gleda svoj interes i Ameri to znaju ovako ce biti sve dok Nato ne napravi gresku i ode predaleko...i manite se rusa nego razmislite malo ovo je sve biznis,u kojem i rusija ucestvuje,prodaja oruzja...itd,rus ce reci NJET dosta je bilo samo ako bude ugrozena,vojno,ekonomski...i to ce biti kraj svega

ФР

pre 10 godina

Увек са уживањем читам коментаре стратегичара из фотеље, који се фрљају бројевима само тако. Те колико ко има ракета, докле могу да добаце. Ено један прича о носачима авиона са 200-300 авиона, и тако даље. Све маштарије. А руски Кузњецов носи педесетак.

Mijajlovic (IQ 174)

pre 10 godina

Samo me zanima kako ce da zaobidju dve ruske baze u Siriji.One su jako isplative za Ruse, i cime je oboren onaj Turski avion koji je bio izvidnica.Ne navijam za nikoga jer zivim u Svajcakoj.Samo volim da cuje logibno objasnjenje.

Zoki

pre 10 godina

Obama se ovde nalazi u veoma lošoj političkoj poziciji, jedina zemlje koja ga podržava je Francuska, i to zahvaljujući predsedničkom sistemu koji dozvoljava veću samostalnost u donošenju odluka. Zapad je jednostavno umoran od turbulencija u arapskom svetu koje nisu donele neke opipljive rezultate. Istovremeno, ne vidi se da su pobunjeničke frakcije neka konkretna alternativa Asadu. Rat u Siriji se pretvorio u građanski rat zaraćenih etničkih i verskoh frakcija.
Ograničeni raketni udar na Asada i njegove snage neće promeniti puno. Obama će se nakon toga suočiti sa situacijom da mora da intenzivira vojnu akciju ili da se povuče podvijenog repa. Povlačenje bi negativno uticalo na američki prestiž u svetu, ali i na Obamin rejting u SAD.
U celoj situaciji logistika je još jedan problem sa kojim se suočava. Britanija ne učestvuje, tako da se baze na Kipru ne mogu koristiti za vazdušne udare. Italija je već najavila da neće dozvoliti napade sa svoje teritorije. Od Grčke se može očekivati isto. Turska je sused Sirije i koliko god bila protiv Asada, Obama mora da izbegne upotrebu turskih baza za napade. Ostaju onda jedino baze u Emiratima. Koliko ima smisla ući u sukob samo sa mornaričkom avijacijom, nisam siguran.

Steva

pre 10 godina

Sasvim noramlni razvoj situacije u Siriji bi bio da Rusi objave da su pobunjenici koristili bojne otrove protiv sopstvenog naroda i izbombarduju pobunjenike.

Koliko američko jeste, toliko i rusko jeste. Time praktično nisu zaratili Rusi i Ameri a istovremeno su i jedni i drugi sačuvali obraz.

A jedino je teško narodu u Siriji ali ko njih uopšte i pita? Tu su da ginu pošto su podržavali "gospodu" koja je rešila da sruši Asad da bi se dokopali puste vlasti u najuređenijoj zemlji u regionu (osim Izraela koji je uređeniji).

A opet, sve te Al Kaide i gluposti, pitanje je i da li postoje, ili prosto Islam iznedruje ekstremiste same od sebe - sa druge strane, Islam je možda potrebno nametnuti svim neobrazovanim narodima jer se kroz Islam masa mnogo lakše kontroliše nego kroz hrišćanstvo, koje više nije u tolikoj meri totalitarno. Pa kad se sve to spoji, nema razloga da totalitarni Islam ne bude na vlasti u celom Arapskom svetu - a još ga narod i sam traži, divota jedna za one koji vladaju neobrazovanom masom...

Ddule

pre 10 godina

Jer ima ovde dobrovoljce, ratnike za ocuvanje vlasti Asada i te male Ruske baze u Siriji? Ako nema, nemojte pisati glupe komentare!
Asad ubija svoj narod, i jasno je da je zlocinac.
UN treba da pokrene inicijativu i da pomaze Sirije da postane slobodna i demokratska zemlja, bez Asada, bez Al kaide i bez islamskih ekstremista.

Magomed

pre 10 godina

Ima ludaka koji predlažu žestoku modernizaciju Ruske mornarice, eeeej po 3 nosača u svakom moru :D :D, jel vi mislite da se prave od kartona?!?!...Moglo bi sve to, ali ako bi narod jeo sunčeve zrake i grejao na prdež i ako bi dosta manje korupcije bilo...pitanje i onda...

paeto

pre 10 godina

Pazi Slobodane, ne mogu ni ja da verujem da ima ljudi u Srbiji koji podrzavaju ratne zlocince tipa Karadzica i Mladica, bombardovanje Sarajeva, razne Ovcare, proterivanje Albanaca sa Kosova, ubistvo srpskog premijera, pa ludake poput Huseina i Gadafija, genocid nad Cecenima, pa sve do malih stvari poput srafcigerisanja novih Fiata. Al' eto, ima ludaka.

Zybna vila

pre 10 godina

UN inspektorima treba dve nedelje da dostave/naprave rezultate...a poslati su tamo da utvrde ko je koristion hemijsko oruzije...Ajmo da se spremimo za jos jednu smesnu laz...mada neverovatnom brzinom gube saveznike koji bi hteli da ratuju krenulo je propadanje.

tosa

pre 10 godina

Da, a sada ce ti inspektori UN, pod pritiskom Amerikanaca, da naprave lazni izvestaj pa ce SAD time da masu kao dokazom. Naravno, onda ce da bombarduju Siriju a kasnije ce neko od istrazitelja, kada sve bude gotovo, reci da je radio pod pritiskom i da je izvestaj bio lazan. Setimo se samo Helene Rante. Javno je priznala da je, pod pritiskom Vokera, sakrila pravi izvestaj i objavila lazni...

dragan

pre 10 godina

Gde su ljubitelji rusa,migovw,suhoja i ostale gvozdjurije.Jedino zapadno oruzje pokazuje snagu a rusko samo za katalog.Rusi ako napadnu Siriju vise nema sta da trazi u mediteranu jer vise nemaju nijednu luku za snabdevanje,odmor,popravku.

Ramiz

pre 10 godina

Nije u pitanju Asad vec opozicija koja sve vise napreduje i Amerika se plasi dolaska na vlast mudzahida,tako da ce uz pomoc Rusa dovesti na vlast sekulariste koji ce biti pod njihovom kontrolom.

Milinko

pre 10 godina

A šta naši političari i predsednik nemaju nikakav stav u vezi ovih dešavanja? Nikakava izjava? kao da se na Marsu sprema rat. Baš me zanima koju bi stranu oni podržali?..

з

pre 10 godina

Желим само да нагласим да се Американци не боре за "освајање" и "силу," како то неки овде кажу, него им је заиста стало до људских права.

Када сам гледала говор Џона Керија, било ми је јасно да је истински потрешен хемијским нападом у Гути.

Да ли можете да замислите неког нашег политичара да је огорчен због злочина на другом крају планете?

Lima

pre 10 godina

E da, kad krene obracun primeticete glorifikaciju Americkih zrtava preko rezimskih medija i pozivanje slobodarsko - demokratskog sveta da osudi i da pomogne USA koja sama strada za celu planetu.. u tom stilu, videcemo kako ce da formulisu poraz i blam.

MileSavic

pre 10 godina

Svakojakih komentara se ovde moze procitati, ali...Na zalost, SAD se iz ove sirijske muckalice ne moze izvuci a da ne upotrebi oruzje. Zbog rejtinga same SAD, zatim I Obame I Vlade. Na zalost, raketni napadi su neminovnost ali se ne ocekuju da ce raketiranje da potraje duze od nedelju dana. Svakako ce pobunjenici krenuti u kopnenu ofanzivu, kordinirano sa SAD ma sta god vodje pobunjenih frakcija izjavljivale. Hezbolah nece sedeti skrstenih ruku tako da ce biti raketiranja Izraela, ali nista sire od onog sto je vec manje-vise vidjeno u proslosti. Sve u svemu, Siriju I njen narod cekaju teske godine, a sigurno ce u samom NATO-u doci do "trljanja nosa", ne iskljucujuci I smene pojedinih premijera. Ne ocekujem reakciju Rusije, ona silu trenira na daleko slabijima od sebe, dok za bilo kakav ozbiljan, ofanzivan sukob u tom podrucju, ona nije spremna.

Edi

pre 10 godina

po prvi puta u svijetu se desava krizna situacija u kojoj nitko ne zeli sudjelovati, britanci su rekli ne, obama odugovlaci koliko god moze a francuzi koji uvijek filozofiraju po ovom pitanju su jasni i nema izbora..
ipak su kadrovi djece koja umiru u agoniji od kemijskog oruzja previse..

DarkoSRB

pre 10 godina

Ali ovo "intervencija raketama" je jadno samo posebi. Njima je intervencija ubijanje i napadanje raketama... Duhovit gest intervencije... pa svako moze tako, a da li je to ispravno, koga briga?!

angel

pre 10 godina

Ceka se izvestaj UN koji ce po svoj prilici biti da su pobinjenici bacili otrov ili da ne mogu da utvrde ko je bacio. Obami bi najvise odgovaralo da moze da udari seal timom kao na Bin Ladena. Vazdusni udari krstarecim raketama nece ubediti Asada vec ce ga samo ojacati kod njegovih pristalica. Pitanje je imaju li pobunjenici snage za neku ofanzivu uz vazdusnu podrsku USA. Ako nemaju tu snagu treba Asad da ih pocisti i da zemlju stavi pod svoju kontrolu. Pa tek onda demokratija.

Dok je curaka bice i podvarka

pre 10 godina

@(Lima,
poraz ce biti isti onakav kakav smo im mi naneli,pa Irak dva puta,Talibani u Avganistanu,Gadafi i Libija isto dva puta.O kom porazu mastas,da li je moguce tolika nesvest da bude prisutna kod likova kao sto si ti i tebi slicni?Cime ce ih i kako poraziti?Vojno i ekonomski su jaci bar hiljadu puta od Sirije.Jedno je sta bi ti voleo a drugo sta je realno.

paket

pre 10 godina

Na ovome sveto što se dešava mogu da kažem, nije istina , mislim na ovome svetu , što biii naglasio, da propaganda, što većina kažu da ovome ...nije istina !

Demokracija

pre 10 godina

Ovo oklijevanje zapada je vrlo opasno. Ako sad odustanu od akcije, idućih 30 godina će svi diktatori igrat na istu kartu, nadat se da će zapad prijetiti ali neće intervenirat. A za to vrijeme će stotine tisuća ljudi i dalje ginut.

Treba što prije onesposobit sirijsku vojsku i ubit Asada, da služi ko još jedan primjer drugima. Neka znaju da kad stigne prvo upozorenje sa zapada, masakri moraju prestat ili slijedi vojni napad.

Magomed

pre 10 godina

USA nije Imperija, niti ikakva osvajačka sila, granica Amerike se nije menjala 100 godina, o kakvim osvajačima to Sirbistanske patriJote pričaju...

Igor

pre 10 godina

Kao prvo, svi koji pominju Rusiju treba da znaju da oni nakon raspada SSSR-a nemaju snage da se nose sa Amerikancima, i to je to. Mozete pricati o njihovim S400 sistemima blabla koliko hocete, ali to je samo za zastitu zemlje. Raketni sistemi Rusije jesu jako napredni, ali nema Rusija snage da se suprotstavi Amerikancima u ovakvim situacijama, osim nuklearnog rata. A i nece, sto bi? Pa i Rusi su, dok su bili jaki, izvrsili invaziju na Avganistan mimo Saveta bezbednosti, jer im se tad tako moglo. Kao drugo, price o "svetskom olosu" Americi je na nivou deteta od 2 godine. Sila postoji od kad je sveta i veka, ona ide i osvaja sve sto moze i to je to. Pa i Srbija je nekad bila sila, pogledajte istoriju pre Turaka a i posle. Sta mislite, da je osvajala po Balkanu knjigama? Tako da, za sve ove koji su toboze dusebriznici - pamet u glavu kako da mi sto bolje prodjemo i da ne stradamo opet (kao sto jesmo pre jako cesto)

Stefan

pre 10 godina

Dosadila vise ova Sirija. A jos vise nas visoko obrazovani narod (kao i nas predsednik). Ja podrzavam Amere. Nek cepnu te vojne ciljeve i cao zdravo. Rezim koji terorise svoj narod treba kazniti, a ne podrzati. Mi to prvi treba da znamo, ipak je nas slobo drzao. Ne secate se 5. oktobra? Sto se mene tice, samo napred USA i naravno Semper Fidelis USMC!

adam wien

pre 10 godina

Dragi sugradjani ja zivim u becu ali svaki dan citam domace vesti,ovako cisto da prokomentarisem smatram da vojne akcije Amerike i saveznickih drzava nece biti realizovane,jer su u pitanju veliki interesi Rusije na toj teritoriji,pogledajmo logicno rusi su juce usmerili 20 vojnih brodova ka Siriji,nece smeti zapad da se igra tek tako!

stefan

pre 10 godina

@Kole
u Libiji se intervenisalo na vreme i rezultat je dobar, zamlja ima dobar pravac. postoje još uvek terorističke milicije koje su bile u privim redovima protiv Gadafija, ali one će se vremenom suzbiti. ako bude neophodno pomoći će i američki dronovi. u svakom slučaju pravac je dobar. no u Libiji se intervenisalo posle Francuske inicijative. Ameri su generalno spori, i šta god se mislilo o njima, oni ne vole tek tako da ulaze u ratove. ratuju zato što svet od njih očekuje reakciju kao o sili koja je bez premca i koja je jedina zamlja koja zaista može da interveniše. u Siriji je intervencija trebalo da počne odavno i sada je po mnogo čemu kasno.

@Igor
Igore niti SSSR nije mogao da se takmiči sa SAD. stvar je u tome da je SSSR posle II svetskog rata držao pola Evrope, te je time imao težinu i uticaj, i u ono vreme je bila popularna socijalistička misao koja se širila u zemljama trećeg sveta. no i tada Sovjeti nisu mogli da se takmiče sa Amerima i nikada nisu imali kapaciteta za ono što su radili Amerikanci. zato nikada i nisu intervenisali, sem u Avganistanu i to ih je skupo koštalo. čak bi i u II svetskom ratu bili definitivno poraženi da ih Amerikanci i Britanci nisu podržali logističkim vozilima koja su često važnija od tenkova; no dopremili su im i hiljade tenkova i aviona, ali o tome danas u Ruiji i SSSR nije bila popularna tema.

Trix

pre 10 godina

Ponasanje US je za svaku osudu. Intersantno je medjutim da srbski nacijonalisti osudjuju dolazak americke flote a zaboravljaju rusku koja je vec tu, zaboravljaju rusku vojnu bazu u samoj Siriji, rusko oruzje kojim rezim masakrira sopstveni narod, ruske vojne savetnike i rusku obavestajnu logistiku. Takodje, zaborvljaju teokratski Iran i teroristicki Hissbullah koji podravaju Asada. Zaboravljaju Saudijsku Arabiju, zaboravljaju Tursku i posebno zaboravljaju svoje velike prijatelje iz islamisticko-totalitarnih Emirata koji naoruzavaju Asadovu opoziciju koja takodje masakrira sopstveni narod. Ne, oni za sve krive Zapad i demokratiju, a ne Istok i nedostatak demokratije, koji su do sad ubili preko 100.000 ljudi u Siriji. Poslovicno licemerje, dvolicnost i nedostatak najelementarnije logike i morala.

marko

pre 10 godina

@igor
Igore zamolio bih te da ne komentarises o necemu sto nemas pojma... O ruskom i americkom naoruzanju. Da si iole vojno informisan znao bi da rusija ima mnogo, mnogo vise tehnicki napredniju i sofisticiraniju tehnologiju od amerikanaca. Amerikanci su ti koji ne smeju da ratuju tamo gde rusija kaze NE. I jos ako imaju svojih interesa, a i malo dete zna da se na tim teritorijama kriju naftna bogatstva. Razlog se trazi da bi se otela nafta da se dovedu americki rezimi. Naravno da to putin nece da dozvoli. I da obavestim igora da rusija poseduje najbrzu raketu i da je ta raketa nesto najbrze sto je covek napravio i da ne postoji sistem koji tu raketu moze da presretne. BTW Rusija je siriji dala te rakete. Guglaj malo mozda i naucis nesto

hysi

pre 10 godina

Ima li onaj Asad neke rakete koje mogu da dobace do ovih brodova? Ili da posalje sve avione sa kamikazama na jedan juris.
(lesa, 31. avgust 2013 14:24)
Mislis kao sto je Sloba i Sesel poslai avione sa kamikazama GLUPOST NEMA KRAJA.

stefan

pre 10 godina

@marko
odgovorno tvrdim da je američka vojna moć desetostruko veća od ruske. imaju Rusi tu i tamo neku raketu i kvalitetan avion, ali to je i malo i tehnički zaostalije u odnosu na vojnu opremljenost SAD-a. o vojnoj gotovosti da i ne govorim. čuo si nešto Marko, pa raspredaš i bezveze učiš pameti.

Ramiz

pre 10 godina

Nije u pitanju Asad vec opozicija koja sve vise napreduje i Amerika se plasi dolaska na vlast mudzahida,tako da ce uz pomoc Rusa dovesti na vlast sekulariste koji ce biti pod njihovom kontrolom.

maja

pre 10 godina

@obseerver-da li bi ti voleo da imas takve jadne babe za komsije?cisto sumnjam..usotalom Srbija je na dobrom putu da iskusi i muslimanski terorizam i sve ostalo s obzirom na situaciju na Kosovu,kampove za obucavanje.Ne znam odakle tolika podrska Siriji iz Srbije.Pobise se medjusobno.Treba tome stati na put.Bolje bi bilo i da je neko intervenisao kada je bio rat u Jugoslaviji,tuga..gradjanski rat i cemu sve to.Ali naravno Beograd osim materijalnih posledica nij epuno od tog rata osetio.Trebala bi da postoji sila u svetu koja bi se uvek u mesala kada bilo gde na zemaljskoj kugli izbije rat i da ga spreci ili barem skrati.Ali izgleda da svi idu mislju da to nije njihov problem.Svi mi zivimo na istoj planeti i sve je zajednicki problem.Ali eto nema veze kako cemo preziveti,plate,penzije..tuci cemo se za 1500 dinara ali vazno nam je sta ce biti u Siriji.SAD su mozda krive i sto je u Srbiji korupcija sto se lose zivi ...sto ljudi samo gledaju ko ce koga da zavrne......eeeeee propada i Srbija,umire...ne traba joj rat.

Fudo Sandzak

pre 10 godina

Ne znam sta svi ovi kommentatori ocekuju- da ce siije sedeti i posmatrati. E, ljudi moji nije vam to vehabizam na ho - rok, imaju siije i pameti i sredstava za razliku od mnogih do sada. potopit ce im sve usa flotu u regionu; samo nek dirnu u osinjak.

ФР

pre 10 godina

Касните Амери, барем две године. Дотле онај злочинац поби пар десетина хиљада својих Сиријаца. Ал' добро, боље икад... Сад разваљуј, мирне руке...

п.с. 'оће, Руси ће да се умешају тек толико да понуде Сиријцима С300, све остало је снивање српског русо-плебса.

з

pre 10 godina

Желим само да нагласим да се Американци не боре за "освајање" и "силу," како то неки овде кажу, него им је заиста стало до људских права.

Када сам гледала говор Џона Керија, било ми је јасно да је истински потрешен хемијским нападом у Гути.

Да ли можете да замислите неког нашег политичара да је огорчен због злочина на другом крају планете?

A?

pre 10 godina

@Zoran...Ja cu ti reci. Zato sto su Rusi normalni, kao i ostali, sem amera! Kada bi jedna, SAMO JEDNA, atomska bomba krenula, to je kraj sveta! E, vidis, Rusi to nece, a ovi to traze! Rusi su normalan narod, a ovi drugi imaju bolesnu politiku! Narod nije kriv, nigde! Jedino sto bi trebalo osuditi, na celom svetu, je SAD politika!

T.B

pre 10 godina

Postoji resnje!!!Jesu li poslali i Rusi brodove???Jesu!!!Amerikanci jednu raketu na Asada,Rusi 5 na pobunjenike!!!Resena stvar!!!Plus omoguciti Iranu da satre najvece zlo planete od Hrista naovamo!!!Posle toga dati muslimanima da sami iskorene al kaidu e ako nece onda ih dovesti u red!!!

pera kojot genije

pre 10 godina

sa' će braća rusi da pošalju svoje razarače da posmatraju kako američki rokaju po siriji, i oštro će se buniti u SB UN...

skrenuh sa teme

pre 10 godina

Ok, znamo mi svi ovde da Ameri imaju interes, ali da budemo iskreni,
ima mnogo zemalja koje su zaostale i imaju neke divljačke zakone.
Da se ne lažemo, tamo gde se žene kamenuju na smrt ili se prodaju deca, ugovaraju brakovi, a neobrazovani su jer školski sistem im je na zadnjem mestu.
Nisu bombe rešenje, ali kako pomoći tom narodu? Kako im objasniti da nije 13 vek, da ljudi šalju robot-vozila na druge Planete, mada ne verujem da su oni još u fazonu da je zemlja okrugla.
Nije ovo ni preterivanje, u sličnim afričkim i arapskim zemljama samo vlast uživa neko znanje, i imaju dostupno sve informacije, a njihov narod samo zna za rad i za smrtno poštovanje poglavara koji ih vode.
Al zato vole da pucaju iz kalašnjikova i uvek su spremni za neke sukobe. Valjda čekaju da poginu pa da odu kod tih devica da orgijaju a ionako se žene sa sestrama i svojom decom.
Ovo je sve rat religije. Jedna sila, jedna vlada, jedna vera. To je cilj.
To je onaj glavni cilj pored prirodnih dobara...Nikada se religije neće pomiriti međusobno.
Ispran mozak koji je ponosno tvrdoglav a neobrazovan nema šanse da vidi malo dalje od nosa. Alah ili Isus, isto je to, za oba ima mnogo ljudi koji s spremni da ubijaju bez da trepnu.
Pogledajte Rusiju, crkve na svakih 5 metara. Znate kad će oni da razumeju muslimane-niklada! Isto tako muslimani, koji gledaju istopolne brakove po Americi, da mogu spalili bi do temelja svaki inč te zemlje. Ta mržnja nikad neće umreti.

Ddule

pre 10 godina

Jer ima ovde dobrovoljce, ratnike za ocuvanje vlasti Asada i te male Ruske baze u Siriji? Ako nema, nemojte pisati glupe komentare!
Asad ubija svoj narod, i jasno je da je zlocinac.
UN treba da pokrene inicijativu i da pomaze Sirije da postane slobodna i demokratska zemlja, bez Asada, bez Al kaide i bez islamskih ekstremista.

паметњаковић млађи н.л. 920

pre 10 godina

решио џелат да проба неко ново оружје и нема ко да га спречи.

adam wien

pre 10 godina

Da Igore imas prava ali moras se sloziti da ce i velikoj svetskoj SILI AMERICI doci kraj,pofledaj istoriju iza nas,rim je pao,hitler je pao,svi veliki osvajaci kad dodju do vrhunca sledeci korak je dno,ja licno smatram da je Rusija dzin koj tek treba da se probudi!Iako su za sada jaki samo na recima smatram da ce ukoliko dodje do sukoba u Siriji biti krvavih obracuna!Uostalom mi kozemo samo da vodimo polemiku videcemo lroz koj dan sta ce i kaoko da se odvije!pozdrav iz austrije koje je bogu hvala neutralna ;)

Vasilije

pre 10 godina

Krstarece rakete TOMAHAVK. Pa ako je deo istine sta se pise o sistemu PANCIR S-1 koi su Rusi isporučili Siriji nebi smeda prodje ni jedan Tomahavk.

dragan

pre 10 godina

Gde su ljubitelji rusa,migovw,suhoja i ostale gvozdjurije.Jedino zapadno oruzje pokazuje snagu a rusko samo za katalog.Rusi ako napadnu Siriju vise nema sta da trazi u mediteranu jer vise nemaju nijednu luku za snabdevanje,odmor,popravku.

Fudo Sandzak

pre 10 godina

@Ramiz... kakva opozicija, gde napreduju??? Vehabizam je naoruzan od Izraela, Saudije i Amerike i ubacen na teren - kao u Libiji. Samo sto Sirija nije Libija. Znas kako su prosli turski f-16 na pocetku "demonstracija" u Siriji, e tako ce i svi ostali.

Goran

pre 10 godina

Mnogo ste u komentarima zakomplikovali nesto sto je veoma jednostavno. Rusi imaju rakete ali nemaju m..a, mi srbi imamo m..a ali nemamo rakete, ameri jedini imaju i rakete i m..a i zato su najjaci.

Nikola, pristalica zandarmerijskog pluralizma u svetu

pre 10 godina

Rusija mora ako hoce da se spravom naziva svetskom silom da promeni defanzivni karakter svoje vojske i naoruzanja. Rusija je vec sada sto se avijacije, raketne tehnike i nuklearnih kapaciteta tice, blago receno najmanje na nivou SAD, ako ne i daleko ispred. Rusija bi morala da modernizuje mornaricu, gradi nosace aviona, od kojih bi u svim velikim vodama trebala imati najmanje 2-3 sa po 200-300 aviona. Pratnja tih istih bi se sastojala od nuklearnih podmornica i krstarica nacickanih raketama tipa "tomahavka". Jednostavno receno, treba da "presnime" americku mornaricu a vatrenu moc te iste da udvostruce ili utrostruce. Svet bi imao dva a ne samo jednog svetskog zandara dok bi mi Srbi tek onda imali za koga da navijamo. Do tada moracemo da se zadovoljimo sa ruskim protestima u UNO i SB dok (za sada)jedini zandar u svetu (SAD)radi sta hoce.

tv

pre 10 godina

Voleo bih da cujem Miroslava Lazanskog,sa sve onim zevanjem dok prica,kako Sirija nece biti zariste nikada jer su i suvise mocni da ih neko dira a tu je i jos mocnija Rusija koja ce ih braniti tako sto ce pred SB UN uloziti izuzetno jak protest...Ma daaaj...
Surova realnost su tih pet-sest brodova sto se motaju po Mediteranu i krecu se gde hoce,nose sta hoce a mogu boga mi i da rade sta hoce...Matematika je jasna,od 1990 do danas,na svake dve godine se mora upotrebiti vojna sila jer tako nekome odgovara,a mi smo samo nemi svedoci vremena koje odlazi u istoriju...

Зоран

pre 10 godina

"O ruskom i americkom naoruzanju. Da si iole vojno informisan znao bi da rusija ima mnogo, mnogo vise tehnicki napredniju i sofisticiraniju tehnologiju od amerikanaca. Amerikanci su ti koji ne smeju da ratuju tamo gde rusija kaze NE."

Проблем је само што Русија изгледа никад не каже НЕ. Знаш ли да не постоји година од другог светског рата да Америка није ратовала. Изгледа за то време Русија(а ни СССР) никад није рекла НЕ.

Зашто је то тако кад си већ толико упућен у ствари?

fidel

pre 10 godina

Koliko Geopolitickih I Vojnih eksperata. Lazanski takodje, sve sto je rekao nije se ispostavilo tacnim. Ne znam zasto postoje KGB I Cia kada mogu ljude u Srbiji da pitaju.

djole

pre 10 godina

Jeste i vi koji dozivljavate orgazam na malo koka kole i neki besmisleni mobilni telefon u stanju da napregnete vijuge i ukapirate da je sve jako dobro namesteno? A vi koji prozivate Ruse cisto da znate da su poslali 20 brodova. Da li zelite da se Putin dokazuje?! Ako se Putin bude dokazivao i ne ostane trezven i sa velikim m..... kakav jeste, odletecete bre mamlazi u vazduh u ponedeljak. Da likapirate da i rusi i Kinezi imaju i lovu i moc, ali imaju mao vise civilizacije u krvi ocigledno jer ako oni odreaguju da li vi shatate da nas nece vise biti? Da li ste bre normalni? Cela CVelika Britanija je protiv, vise od 60% Amerike, cela Neamcka je protiv i onda se nadje neka budala iz Srbije ili sa Kosova ili Hrvatske da podrzava pomoc onima sto jedu zive ljude? Alo?! Mozak! Odletecete bre u velikoj pecurki ako Putin ne sotane hladne glave. Da, ocigledno sve zavisi od njega jer njega izazivaju skotovi, a ne Kineze jer su Kinezi drugaciji.Molite se bogovima da Putin ne naredi odgovor jer NAS NECE BITI.Sramoni komentari, ispadate vece budale od najgorih Amerikanaca.

anglofil

pre 10 godina

Sa jedne strane imamo predsednika Sirije, osvedocenog diktatora, ali koji je ipak bio u stanju da odrzava kakav-takav red u regionu. A sa druge strane imamo pobunjenike i delove Al-kaide koji jedva cekaju da se domognu vlasti i od Sirije naprave svoje novo uporiste. Zato i postoji toliko taktiziranje Amerike. Obama nije glup.

Budi Bog s nama

pre 10 godina

Dokazi? Pa USA imaju uvek "dokaze"! O.K.,posle se ustanovi da su malo lagali,ali,molim vas,to je bilo u interesu USA,a to je uvek pre svake UN
rezolucije.... Kada Nobelovac resi,nema sile da ga spreci! Uzas!!!

Bole

pre 10 godina

Znači, možemo da očekujemo tuce novih filmskih naslova o "mirnodopskoj akciji" protiv zlikovca Asada, sa Klunijem, Kruzom, Dizelom u glavnim rolama.

Обсервер

pre 10 godina

Ово као кад се барабе скупе у школском дворишту, и чекају да пребију неког јадника и да му узму паре за ужину.

Branko Von Beca

pre 10 godina

" ...Jedan od zvaničnika je rekao da je dolazak "San Antonija" u Mediteran odavno planiran..."

Jedina istina u svemu ovome, naime uopšte ne sumnjamo da je i ovaj GUSARSKI pohod već odavno planiran, kao i oni pre njega, a na žalost i oni sledeći.

covek pre svega

pre 10 godina

Ovo nece da izadje na dobro, pogotovo ako se rusija tu nesto umesa... Ironicno zar ne, svak ce posle ovog nereda pokupiti svoj deo plena i otici i planirati ko je sledeci nesrecnik. Dok je sveta i veka tako ce biti, dok Bog ne odluci da sprovede jos jedan potop al bez Noja i njegove barke, jer na ovom svetu djavo je odavno zavladao.

Edi

pre 10 godina

po prvi puta u svijetu se desava krizna situacija u kojoj nitko ne zeli sudjelovati, britanci su rekli ne, obama odugovlaci koliko god moze a francuzi koji uvijek filozofiraju po ovom pitanju su jasni i nema izbora..
ipak su kadrovi djece koja umiru u agoniji od kemijskog oruzja previse..

paeto

pre 10 godina

Pazi Slobodane, ne mogu ni ja da verujem da ima ljudi u Srbiji koji podrzavaju ratne zlocince tipa Karadzica i Mladica, bombardovanje Sarajeva, razne Ovcare, proterivanje Albanaca sa Kosova, ubistvo srpskog premijera, pa ludake poput Huseina i Gadafija, genocid nad Cecenima, pa sve do malih stvari poput srafcigerisanja novih Fiata. Al' eto, ima ludaka.

SF

pre 10 godina

@FR
Ne treba im uopste S-300, sa Pantsir-om S-1 ima da mlate tomahvake ko kruske, pa '99 samo II PVO divizion iz Djakovice je pragama unistio vise od 10 tomahavka.

Boki

pre 10 godina

Bice interesantno kad padne asad pa neki Novi talibani dodju na vlast u siriji, I udare na prvog komsiju izrael. Tada ce biti naravno Iran kriv I konacno ce udruzeni SAD I IZRAEL DA KRENU U RAT DA KONACNO PREUZMU SVA NAFTNA POLJA U REGIONU. To se zove dugorocno planiranje!!!

tomy

pre 10 godina

Sve je spremno za spasavanje jos jedne zemlje od samih sebe,napad moze da pocne jos samo da CNN razmesti kamere jer i ovaj put ima exluzivno pravo na prenos uzivo.
P.S
Licno sam preziveo jednu njihovu pomoc demokratizaciji i istovremeno pratio Cnn i nije bas ni slicno na tv i na terenu.

Mihailo

pre 10 godina

Šta je, još boranija ne napada? Neće ni napasti, znaju oni čime su Rusi opremili Asada. Izgubili bi svih šest brodova do sutra. Jakhonti, unapređeni, su dopremljeni u Siriju, a oni mogu da budu postavljeni kao obalska zaštita (do 300km) i kao rakete koje se "kače" na krila aviona. Upravo ova druga varijanta je smrtonosna za Amere i zbog toga i odugovlače.
Sirija je daleko moćnija od Libije po pitanju naoružanja, a sada još kad su im tu Rusi sa svojim brodskim radarima i PVO sistemima koji sigurno ne bi gledali američke rakete dok lete iznad njih, sasvim je očekivano da se više zaseda i daju kojekakve izjave nego što se deluju na terenu. Od napada nema ništa.

Liman

pre 10 godina

Ako unište hemisko oružije i kapacitet da se ono koristi
Zašto bi to bilo toliko strašno i nemoralno?
(dare, 31. avgust 2013 10:36)

Ne bi uopste bilo nemoralno, nemoralan je nacin na koji zele da ga uniste. Zato je sigurno da bi bilo strasno. Ako ga sirijci nisu koristili, to oruzje je skladisteno u bunkerima i bombardovanjem je nemoguce unistiti sve. Doci ce do ekoloske katastrofe raznosenjem otrova na sve strane. Siguran sam da mesto udara nit jedna strana nece pozuriti da dekontaminira. Ogromne povrsine bice zagadjene za duzi period. Ako ga vojska Sirije vec i koristi onda postoje kolicine rasporedjene jedinicima koje ce biti u stanju da ga otvoreno upotrebe u odbrani. Strasno (za obican narod) u svakom slucaju.

Memori...!

pre 10 godina

-Jedinstvena prilika da izadju i paradiraju sa oruzjem,
trebaju malo da isprazne magacine oruzja ,stace im fabrike sa proizvodnjom oruzja...!

kiro

pre 10 godina

U svim oblastima gde je islamski svet, američko i evropsko shvatanje demokratije donelo je samo štete,patnje,suze. Uterivanje ovakve demokratije raketama i intervencijama neće rešiti probleme.
Te probleme mogu da rešavaju samo veoma MUDRI I OBRAZOVANI DRŽAVNICI koji su odatle, i već žive u shvatanjima i običajima koje te kulture imaju.
U tim kulturama treba naći tolerantnost i meru da bi one normalno funkcionisale.
Diktatori i verski fanatici vremenom se „odlepe“ od stvarnosti i oni donose samo uništavanje.
Tipični primeri promašaja zapadnog shvatanja demokratije već se vide u Libiji, Tunisu, Alžiru i Egiptu.Sadašnjem generalu El Asisiju već zagorčavaju život neshvatanjem šta su Muslimanska braća
u Egiptu.
Drugi primer je kako liberarlna „demokratija“ danas pustoši svetom , a i Srbijom.

deplasirano..

pre 10 godina

Gde su dokazi crno na belo...Ovo sve ostavlja prostora za spekulacije..Da bi bilo nesto istina treba da sednu sve strane,i za i protiv i da sagledaju rezultate,da se ne bi desilo kao sa Irakom ..Samo sada sve to moze da bude mnogo gore,jer su ovde ocigledno apetiti mnogih porasli...Pa im ova situacja ide na ruku!I Bus je davao garancije svetu a one nisu bile uopste validne...To je vazno,jer se radi o ljudskim zivotima a posebno deci u Siriji koja su sada nezasticena...Pa svaka greska moze da ih jos vise dovede u neizlaznu situacju pa cak i da poginu!Sto godina treba pregovarati a jedanput ratovati..Ovo vise lici na ratuj,pa pregovaraj i usput utvrdjuj ko je kriv!Ne postoji malo cemo kazniti raketama i bombama Asada i njegove...Nekaznjava se tako ni Asad ni bilo ko od njih,vec neduzni i nezasticeni sirijski narod...Malo je deplasirano da ne kazem i neiskreno sve to!!!!!

m.

pre 10 godina

Morate vi negde da potrosite svoj uskladisteni vojni arsenal. A nevini svet je uvek kolateralna steta. Niko nije naivan kao sto vi mislite. Sram da vas bude. Necu da pocnem da psujem. Taj navodni napalm i otrove ste im vi prodali.

5AR

pre 10 godina

hoce li rusi pokazati jednom klikeri i boriti se protiv amera?ili samo prazne price kao sto su obecavali da ce nama pomoci.
(gile, 31. avgust 2013 12:53)
-
Borba Rusa i Amera? Kako misliš da bi se odvijala ta borba? Jedino šampitama da se gađaju, a sem toga samo na armagedon može da izađe njihov sukob.
I što bi Rusi napali Ameriku?

Moler

pre 10 godina

U pozadini svega sto se desava u USA lezi novac. Veliki novac. Kroz lobiranje (citaj podplacivanje) kongresmena moguce je bukvalno iznajmiti USA vojsku za potrebe bogatih. Poreklo novca nije uopste bitno.

Vaše ime

pre 10 godina

Rusija ko i uvek nema m..a za nista....
(dax, 31. avgust 2013 15:28)

Zar je moguće da pojedini posmatraju svet na tako crno beli način?
Ajde neka napiše neko da je predsednik Rusije šta bi uradio?
Da objavi rat Americi zbog Sirije? Da pokloni Siriji pola vojnog arsenala da se brane? Da bace na Vašington Tsar Bombu i zbog Sirije započnu 3 sv. Rat koji bi bio smak sveta za sve.
Ne znam šta Rusija može sem kao što je Putin već izjavio da se ne slaže i da bi bilo žalosno da SAD napadne Siriju. Znači ili neslaganje bez akcije ili akcija sa posledicama po ceo svet. Šta bi vi uradili, pošto su pojedini bolje upućeni od nekih Američkih Generala.
Možda Obama čita komenatre sa B92 pa je zato odložio napad...
Otkud znamo da Amerika i Rusija nisu zajedno dogovorile sve ove ratove do sad, kao 2 najveće sile, a javnosti mažu oči preko medija da su večiti neprijatelji, jer vi verujete u sve što vam kažu na vestima i sve što pročitate u novinama?
To su stvari iznad nas, običan narod može samo da misli da je upućen u neka zbivanja.
Ako ćete iskreno, ratova mora biti, pa makar nek su dalje od našeg praga,
šta drugo mi kao narod možemo da uradimo? sem da se nadamo da će krvoproliće prestati.

Ramplstilski

pre 10 godina

Tzv. "revolucionari" nisu povezani ni međusobno, čak i ratuju između sebe, iz klasičnih pljačkaških razloga. Ubijaju se na ulici zbog ukradenog automobila. Naprosto se u ovom času ne može vjerovati da je to struktura koja ima organizacijsku shemu i koja je u svemu tome programski i planski vezana za neke multinacionalne kompanije. Njih interesira koliko će cisterni nakrcati naftom kad osvoje naftno neko polje i koliko će ih prošvercati tu i tamo, zaraditi u preprodaji.

Magomed

pre 10 godina

Ima ludaka koji predlažu žestoku modernizaciju Ruske mornarice, eeeej po 3 nosača u svakom moru :D :D, jel vi mislite da se prave od kartona?!?!...Moglo bi sve to, ali ako bi narod jeo sunčeve zrake i grejao na prdež i ako bi dosta manje korupcije bilo...pitanje i onda...

drg

pre 10 godina

Rusija nikada nece sebe da uvuce u bilo kakav konflikt sa zapadom sve dok ne budu ugrozeni njeni vitalni interesi,a za ostale drzave ih zabole to se videlo i u zalivskom ratu,bombardovanju srbije...amerikanci i nato veoma dobro znaju DOKLE SMEJU DA IDU,a ovo sto Putin izjavljuje kao nije u redu...i tako to,to je samo za publiku,pa kad Rus nije skocio zbog Srbije a neki senadaju da ce zbog sirije?rus samo gleda svoj interes i Ameri to znaju ovako ce biti sve dok Nato ne napravi gresku i ode predaleko...i manite se rusa nego razmislite malo ovo je sve biznis,u kojem i rusija ucestvuje,prodaja oruzja...itd,rus ce reci NJET dosta je bilo samo ako bude ugrozena,vojno,ekonomski...i to ce biti kraj svega

boban,nis

pre 10 godina

Syria,Serbia,to mu nekako slicno zvuci,ali nije vazno ko je s druge strane i cija su to deca,vazno je da su "ugrozeni" drzavni interesi SAD pa udri!Strasno!

ФР

pre 10 godina

Увек са уживањем читам коментаре стратегичара из фотеље, који се фрљају бројевима само тако. Те колико ко има ракета, докле могу да добаце. Ено један прича о носачима авиона са 200-300 авиона, и тако даље. Све маштарије. А руски Кузњецов носи педесетак.

Mihailo

pre 10 godina

A i onaj bolesnik Netanijahu se ućutao, verovatno gleda u nebo i čeka da mu Persijanci pošalju Šahab 3 koji "Gvozdena kupola" neće moći da obori. Nisu to palestinske rakete pravljene od buradi, a ni njih ne mogu sve da skinu.
Izrael će biti poravnat kao parking samo ako ovi kauboji nastave da glume ludilo. Ovako ozbiljnog sukoba u koji mogu da budu uvučeni "veliki igrači" nije bilo od Koreje.

Steva

pre 10 godina

Sasvim noramlni razvoj situacije u Siriji bi bio da Rusi objave da su pobunjenici koristili bojne otrove protiv sopstvenog naroda i izbombarduju pobunjenike.

Koliko američko jeste, toliko i rusko jeste. Time praktično nisu zaratili Rusi i Ameri a istovremeno su i jedni i drugi sačuvali obraz.

A jedino je teško narodu u Siriji ali ko njih uopšte i pita? Tu su da ginu pošto su podržavali "gospodu" koja je rešila da sruši Asad da bi se dokopali puste vlasti u najuređenijoj zemlji u regionu (osim Izraela koji je uređeniji).

A opet, sve te Al Kaide i gluposti, pitanje je i da li postoje, ili prosto Islam iznedruje ekstremiste same od sebe - sa druge strane, Islam je možda potrebno nametnuti svim neobrazovanim narodima jer se kroz Islam masa mnogo lakše kontroliše nego kroz hrišćanstvo, koje više nije u tolikoj meri totalitarno. Pa kad se sve to spoji, nema razloga da totalitarni Islam ne bude na vlasti u celom Arapskom svetu - a još ga narod i sam traži, divota jedna za one koji vladaju neobrazovanom masom...

Lima

pre 10 godina

E da, kad krene obracun primeticete glorifikaciju Americkih zrtava preko rezimskih medija i pozivanje slobodarsko - demokratskog sveta da osudi i da pomogne USA koja sama strada za celu planetu.. u tom stilu, videcemo kako ce da formulisu poraz i blam.

Dok je curaka bice i podvarka

pre 10 godina

@(Lima,
poraz ce biti isti onakav kakav smo im mi naneli,pa Irak dva puta,Talibani u Avganistanu,Gadafi i Libija isto dva puta.O kom porazu mastas,da li je moguce tolika nesvest da bude prisutna kod likova kao sto si ti i tebi slicni?Cime ce ih i kako poraziti?Vojno i ekonomski su jaci bar hiljadu puta od Sirije.Jedno je sta bi ti voleo a drugo sta je realno.

paket

pre 10 godina

Na ovome sveto što se dešava mogu da kažem, nije istina , mislim na ovome svetu , što biii naglasio, da propaganda, što većina kažu da ovome ...nije istina !

Milinko

pre 10 godina

A šta naši političari i predsednik nemaju nikakav stav u vezi ovih dešavanja? Nikakava izjava? kao da se na Marsu sprema rat. Baš me zanima koju bi stranu oni podržali?..

angel

pre 10 godina

Premijer Velike Britanije je ispao najveci luzer. Ima pouzdane obavestajne podatke ko je bacio bojni otrov, a ne zna sta misli parlament. Obama mora da odgovori ali ne zna kako. Nije siguran hoe li intervencija izazvati regionalni sukob (Iran, Izrael, Turska). Jedino se USA moze izvuci ako inspektori UN izveste da su pobunjenici bacili otrov i ako se brzo sazove mirovna konferencija.

razmisliti...

pre 10 godina

Napad na Siriju koja je vec iscrpljena gradjanskim ratom je skroz pogresan potez!!!Raketama se nista ne postize,sem jos vece katastrofe..."Ljudi moraju stati na kraj ratovima pre nego ratovi stanu na kraj ljudima"/John.F.Kennedy/.Izgovorio je i jos jednu interesantnu misao..."Domaca nas politika moze poraziti,spoljna politika nas moze ubiti"...Treba samo razmisliti! Uvek kada se ima namera koristiti oruzje,mora se dobro razmisliti...Jer ne mora da se sve desava kako neko zamisli.Nekad moze i cela stvar da se otrgne kontroli! A onda nece nikome biti dobro!!!Oruzje je veliko zlo,koje je stvoreno za ubijanje... Coveka moze za cas da napravi ubicom!Onda nema razlike izmedju zaracenih,jer su svi ubice...A nije nigde ni nauco ni teorijski dokazano da prevelika sila ka jednom napacenom narodu,moze biti vid pomoci,a ako se tretira kao kazna,onda vise govori o onome ko tu kaznu sprovodi a ne o onom nad kim se sprovodi..Jer uvek postoji mogucnost da nevini nastradaju a po pravilu je tako! Dovoljno je i samo jedno nezasticeni decji zivot oduzeti i sve vise nema nikakvog smisla...Oruzje ne donosi srecu,vec strah ,jad i bedu! Zato su i stvorene diplomatija a i institucije pravde!!! Uostalom,ne mozemo jedne optuziti i kritikovati za besomucna ubijanja a onda to isto ciniti...Jedino se razlikuje oruzje a zrtva ostaje ista a to je sirijski nezasticeni narod!!!!

antimaterija

pre 10 godina

Koja kolicina promaje izmedju usiju i oduzetosti tela od ramena prema gore je potrebna da bi se "progutao" ovaj Langley scenario : stradanje civila,hemijsko naoruzanje,predsednik diktator,ugrozena opozicija i slicna s...Kuda ide ovaj svet ?

Petar Kladovo

pre 10 godina

S300...za one koje se ne razumeju tek toliko da naglasim da je za obuku ovim raketnim sistemom potrebno uskladjivanje terena i obuka od dve do tri godine.

Zybna vila

pre 10 godina

UN inspektorima treba dve nedelje da dostave/naprave rezultate...a poslati su tamo da utvrde ko je koristion hemijsko oruzije...Ajmo da se spremimo za jos jednu smesnu laz...mada neverovatnom brzinom gube saveznike koji bi hteli da ratuju krenulo je propadanje.

Mijajlovic (IQ 174)

pre 10 godina

Samo me zanima kako ce da zaobidju dve ruske baze u Siriji.One su jako isplative za Ruse, i cime je oboren onaj Turski avion koji je bio izvidnica.Ne navijam za nikoga jer zivim u Svajcakoj.Samo volim da cuje logibno objasnjenje.

Zoki

pre 10 godina

Obama se ovde nalazi u veoma lošoj političkoj poziciji, jedina zemlje koja ga podržava je Francuska, i to zahvaljujući predsedničkom sistemu koji dozvoljava veću samostalnost u donošenju odluka. Zapad je jednostavno umoran od turbulencija u arapskom svetu koje nisu donele neke opipljive rezultate. Istovremeno, ne vidi se da su pobunjeničke frakcije neka konkretna alternativa Asadu. Rat u Siriji se pretvorio u građanski rat zaraćenih etničkih i verskoh frakcija.
Ograničeni raketni udar na Asada i njegove snage neće promeniti puno. Obama će se nakon toga suočiti sa situacijom da mora da intenzivira vojnu akciju ili da se povuče podvijenog repa. Povlačenje bi negativno uticalo na američki prestiž u svetu, ali i na Obamin rejting u SAD.
U celoj situaciji logistika je još jedan problem sa kojim se suočava. Britanija ne učestvuje, tako da se baze na Kipru ne mogu koristiti za vazdušne udare. Italija je već najavila da neće dozvoliti napade sa svoje teritorije. Od Grčke se može očekivati isto. Turska je sused Sirije i koliko god bila protiv Asada, Obama mora da izbegne upotrebu turskih baza za napade. Ostaju onda jedino baze u Emiratima. Koliko ima smisla ući u sukob samo sa mornaričkom avijacijom, nisam siguran.

angel

pre 10 godina

Ceka se izvestaj UN koji ce po svoj prilici biti da su pobinjenici bacili otrov ili da ne mogu da utvrde ko je bacio. Obami bi najvise odgovaralo da moze da udari seal timom kao na Bin Ladena. Vazdusni udari krstarecim raketama nece ubediti Asada vec ce ga samo ojacati kod njegovih pristalica. Pitanje je imaju li pobunjenici snage za neku ofanzivu uz vazdusnu podrsku USA. Ako nemaju tu snagu treba Asad da ih pocisti i da zemlju stavi pod svoju kontrolu. Pa tek onda demokratija.

hm?

pre 10 godina

Amerikanci veruju da bi napad mogao biti "ogranicen i precizan". Pitanje je samo kakav bi bio odgovror na napad, sigurno ne "ogranicen i precizan"

DarkoSRB

pre 10 godina

Ali ovo "intervencija raketama" je jadno samo posebi. Njima je intervencija ubijanje i napadanje raketama... Duhovit gest intervencije... pa svako moze tako, a da li je to ispravno, koga briga?!

MileSavic

pre 10 godina

Svakojakih komentara se ovde moze procitati, ali...Na zalost, SAD se iz ove sirijske muckalice ne moze izvuci a da ne upotrebi oruzje. Zbog rejtinga same SAD, zatim I Obame I Vlade. Na zalost, raketni napadi su neminovnost ali se ne ocekuju da ce raketiranje da potraje duze od nedelju dana. Svakako ce pobunjenici krenuti u kopnenu ofanzivu, kordinirano sa SAD ma sta god vodje pobunjenih frakcija izjavljivale. Hezbolah nece sedeti skrstenih ruku tako da ce biti raketiranja Izraela, ali nista sire od onog sto je vec manje-vise vidjeno u proslosti. Sve u svemu, Siriju I njen narod cekaju teske godine, a sigurno ce u samom NATO-u doci do "trljanja nosa", ne iskljucujuci I smene pojedinih premijera. Ne ocekujem reakciju Rusije, ona silu trenira na daleko slabijima od sebe, dok za bilo kakav ozbiljan, ofanzivan sukob u tom podrucju, ona nije spremna.

tosa

pre 10 godina

Da, a sada ce ti inspektori UN, pod pritiskom Amerikanaca, da naprave lazni izvestaj pa ce SAD time da masu kao dokazom. Naravno, onda ce da bombarduju Siriju a kasnije ce neko od istrazitelja, kada sve bude gotovo, reci da je radio pod pritiskom i da je izvestaj bio lazan. Setimo se samo Helene Rante. Javno je priznala da je, pod pritiskom Vokera, sakrila pravi izvestaj i objavila lazni...