Četvrtak, 29.08.2013.

22:41

Moskva plovi ka Siriji u izvidnicu

Iako dva velika ratna ruska broda, plove ka obalama Sirije, u slučaju da dođe do američkog avio-udara na ovu zemlju, Moskva ne namerava da se meša u konflikt

Izvor: Veèernje novosti

Moskva plovi ka Siriji u izvidnicu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

87 Komentari

Sortiraj po:

Mir i Ljubav

pre 10 godina

Treci svetski rat za Siriju! Ha, ha! Ko moze da pocne Treci Svetski Rat? Rusija? Ha, ha! Niko ne zna sta Amerika raspolaze i javnot misli isto kao pre 70 godina. Sigurno je da za jos 100 godina america nadmocnost nece dozvoliti Treci Svetski Rat. Ako neko to zeli to ce biti posljednji za njega.

from Serbistan

pre 10 godina

Dragi moji USA Srbi,

Ne volim ja tu Rusiju a jos manje volim to cime se vi dicite i prsite ufff.

Ajde molim vas porcitajte nedavno govor George Galloway-a pa cemo razgovarati do tad trk na Mtv/imdb da vidimo nesto o zivotu, pa se vratite da komentarisete vesti.

bez_cenzure

pre 10 godina

Ne moraju se direktno miješati ali mogu indirektno šaljući naoružanje legalnoj sirijskoj vojsci i dajući im obavještajne podatke o stanju na terenu (kao da do sada to nisu radili) i položajima tzv. pobunjenika a.k.a terorista. Ne mislite valjda da je realno da NATO ušeta u Siriju i da Rusi tek tako predaju bazu u Tartusu. Ne budite naivni. Rusija jeste još uvijek slabija u odnosu na NATO ali nije tolika bena.

sale

pre 10 godina

Pravilo između nuklearnih sila je kao u šahu: kralj ne može dati šah drugom kralju. Tako da se sve prilike za eskalaciju izbegavaju tako što jedna ili druga strana popuste. Blefiranja se lako provale, zato što svaka strana zna vrlo dobro koliko je šta važno onoj drugoj strani. Ali zato su provokacije redovne, jer ponekad može da se naiđe na neočekivano dobru priliku, kada druga strana iz nekog razloga nije spremna da parira. To što se u tim prilikama ućari obično nije od nekog velikog značaja (npr. Srbija za Ruse) ali "zlu ne trebalo", poslužiće nekad.

Izvidnica je značajna za špijuniranje rada složenih borbenih sistema na terenu u realnom rad(t)u - npr. merenje brzine i ostalih parametara leta projektila, raketa, snimanje radio spektra sistema za navođenje i radara, komunikacionih linkova, a to se ne može postići satelitskim izviđanjem. Svaki put kada NATO negde ratuje, za ruske vojne istraživačke institute je korisno da ih snimaju. Slanje većeg ratnog broda u pratnji možda je znak da procenjuju da bi njihov eventualni izviđački brod ovaj put mogao biti "slučajno, izvinite" potopljen "zalutalom" raketom.

kd

pre 10 godina

Brodovi su samo ono sto se vidi na povrsini, bitnije je sta radi avijacija, a najbitnija je aktivnost podmornica. O tome nema nikakvih vesti, ali to znaju sluzbe koje su zaduzene za te stvari. Vecina naroda se tako lako prima na "vesti" i propagandu da je to nekad zaista neverovatno, a guta "vesti" medija koji su pre par godina lansirali Obamu i od njega ni iz cega za par nedelja napravili zvezdu i mesiju, nalozili narode za ratove protiv Iraka ili Srbije, predstavlju LBGT kao novu religiju, normalnu porodicu kao nesto nazadno i nepotrebno i sl. Narod se pokazuje kao potpuno nemocan na takvo pranje mpzga i sve prihvata kao da je u pitanju istina poslata od boga.

Black panter

pre 10 godina

99'te je omiljeni americki predsednik rusije jelcinj bio na vlasti,putin je dosao posle.Rusija tada bila u najgorem periodu u istoriji.
(Nikola

Jelcin je doveo Putina na vlast, 1999 Jelcin je poslao rusku vojsku na Kosovo, 2003, Putin je tu istu rusku vojsku sa Kosova povukao ne plativsi racun za struju i ostavio to onako ''bratski'' da plate kosovski Srbi. Dokle cete vi rusofili da mastate o toj vasoj Rusiji koji nikad nista nisu pomogli Srbiji.

MasterBlaster

pre 10 godina

Dragi Rusofili sada pre nego sto ista pocne kazite sebi "Rusija moze da uradi nesto i uradice!" . Kad ne uradi a ovi izbombarduju Siriju, objasnite sebi dal Rusija ne moze ili nece ili oboje.

samo pitam

pre 10 godina

@Nikola Realista, 30. avgust 2013 07:17

S jedne strane si u pravu i glupo je navijati za rat ali...
Imas li ideju kako zastiti neduzne Sirijce? I da li mislis da je pravo da se siledzije mesaju u unutrasnje stvari neke zemlje?

Dejo

pre 10 godina

Ostadose Rusi bez bliskog istoka, sad na red dolaze poslednji njihovi bastioni u eks SSSR podrucjima, koji polako ali sigurno otkazuju poslusnost Moskvi, kako i da je uskoro ce Rusija biti potpuno izolovana sa svij strana

prpavela

pre 10 godina

za sve nato navijace evo objasnjenja.
prvo na slici nisu ruski brodovi!!!
drugo Moskava je komandni brod i najnaoruzaniji brod na svetu tako da rusi ne salju izvidnicu vec tesku klasu broda.
trece dolaskom Moskve ruska flota je podigla ulog koji je mnogo veci nego sto je USA polozila na terenu.
NATO ce se verovatno povuci ili ce sukob eskalirati i sesta fota ce doci.
e to onda ne bi bilo dobro ni za koga!

Nenad

pre 10 godina

Ne znam za Sirice, ali znam da su rusi kod nas bili 3 puta, beli pobegli iz Rusije u Srbiju, nekolicina, pa prvi svetski rat, drugi svetski rat...
Znam samo jedno, a to je da mi nikad nismo njima pomagali!
:)

Nenad

pre 10 godina

Ne znam za Sirice, ali znam da su rusi kod nas bili 3 puta, beli pobegli iz Rusije u Srbiju, nekolicina, pa prvi svetski rat, drugi svetski rat...
Znam samo jedno, a to je da mi nikad nismo njima pomagali!
:)

KGB watch!!

pre 10 godina

Pa ovo je smesno izgleda da vise Rusi nece imati saveznika ni u Siriji. Ovo je kraj za rusku spoljnu politiku i osim Belorusa Rusi nigde vise nemaju saveznike u svetu. Rusiji se priblizava kraj i samo u Srbiji to treba da shvate. Sve saveznike su do sad izdali Sadama, Gadafija, Milosevica....

Nikola

pre 10 godina

99'te je omiljeni americki predsednik rusije jelcinj bio na vlasti,putin je dosao posle.Rusija tada bila u najgorem periodu u istoriji.

Elvir

pre 10 godina

Ne mislim nista lepo o Asadu, koji je izgleda resio da unisti svoju zemlju i narod zarad ostanka na vlasti (ko nas Sloba 99te). Rusija deklarativno protiv bombardovanja, a defakto nista ne preduzima (cutanje je odobravanje). Nazalost smesi se jos jedno bombardovanje po scenariju od 99te a stradace sirijski narod i opustosice im ekonomiju.

igor

pre 10 godina

Intrvencija ce poceti za vikend, da Ameri mogu da gledaju pocetak bombardovanja u uz cips I kokice.
Inace siguran sam da ce uspeti u svojoj nameri, sredili su Sadama, Gadafija, likvidirali Bin Ladena, srusili I Slobu, skinuli u Iranu Ahmadi Nedzada, iako ih ne volimo ipak su sila broj jedan, to je nesporno.

Blento

pre 10 godina

Ne znam zasto Rusi petljaju oko Sirije kad oni tamo vec dugo vremena nemaju nikakv interes, a Amerikanci imaju ogroman interes da zaokruze jos jednu svoju interesnu zonu.

Milos

pre 10 godina

Pa ne ocekujete valjda da ce Rusija direktno vojno braniti Siriju pa to je onda treci svetski rat ima tu mnogo drugih nacina sto Rusija i cini.Da nije tako davno bi Siriju napali Toliko o tome ovim sto im je zapad drazi. Pa navijacki pisu komentare

Deda

pre 10 godina

Doći će u ne radii nitšta, kao i 1999.
Zaključak niti Srbija niti Sirija nisu vrijedni sukoba sa ostatkom sveta.

To je zdrava logika.

Dragan

pre 10 godina

Niko vise ne pominje uzrok unistavanja i pljackanja Iraka.Tu su zemlju unistili na osnovu "postojanja oruzja za masovno unistenje" u rukama iracana.Kada se na kraju saznalo da takvo oruzje ne postoji i da su lazi Tonija Blera dokazane, niko nije odgovarao a Sadam Husein je ipak likvidiran (doduse imao je bar montirano sudjeneje za razliku od Gadafija)
Sramotna, prljava i nadasve krvolocna politika zapada.To divljacko zasipanje uranijumom tudjih drzava je zlocin ravan hitlerovim logorima smrti.Gospoda americki gradjani nemaju pravo da se zale kada im po New York-u padaju neboderi i "neduzni" civili stradaju.Gospodo, svi ste vi saucesnici, bez obzira na tu politicku floskulu da narod nikada nije kriv.To je glupost.
Izgleda da su abolirani nacisti koje su amerikanci uvezli 1945 godine (umesto da zavrse na vesalima) kreirali ne samo nova super oruzja za masovna unistenja, vec i oblik "spoljne politike" ove drzave koja je pre 1945-te vidjena kao demokratska.

Grxy

pre 10 godina

Ne mora Rusija da brani Siriju dovoljno je to sto su im dostavili S 300
Da smo ih mi imali '99 druga prica bi bila.

Predsednik Nikolic mora za mandat da iskuka nekoliko S300 ili novijih S400 kao i par Iskandera,za nedaj Boze

Nikola Realista

pre 10 godina

Odvratno mi je vec ovo srpsko svojatanje Rusa i prebacivanje kako nam nikada nisu pomagali, ne pomazu, a 1999 nisu zbog nas zapoceli rat sa Amerikom (znaci sa celim NATO), sukob koji bi se sve vise sirio i na kraju prerastao u III sv.rat. Pitaju li se prizeljkivaci tog sukoba sta bi na kraju svega ostalo od sveta, a o Srbiji i da ne govorim. Sada je identicna situacija sa Sirijom. Ponovo se prizeljkuje sukob Rusije i Amerike u kome bi se navijalo (navijaca imamo bar dovoljno u Srbiji) za Rusiju, ponovo nesvesni da ako dodje do toga onda povratka vise nema. Ratovalo bi se do unistenja, jer takav rat ne sme ni Amerika ni Rusija da izgubi. Rusija ne bi imala samo Ameriku protiv sebe nego kompletan Zapad. Stisnuta, bila bi prinudjena na upotrebu nuklearnih potencijala...raketa, bombardera, podmornica...ona druga strana bi na isti nacin odgovorila. Cela Evropa bi bila kontaminirana a zivot u njoj (ako bi bilo prezivelih) ne bi bio moguc sledecih ko zna koliko desetina ili stotina godina. Delovi planete bi izumrli. Vi koji gurate Ruse u rat, razmislite malo o tome, a kome se od Srba ratuje neka ide u Siriju i bori se kao dobrovoljac na Asadovoj strani, protiv Amerike. Lako je sedeti u sobi, navijati i "ratovati" sa tastaturom, a kada treba sopstvena drzava da se brani onda se krije po misjim rupama a na front se salje sirotinja koja ionako nema sta da izgubi. Lepo je Putin rekao Dacicu: "Pa ne mozemo mi Rusi da budemo veci Srbi od Srba."

Nemanja

pre 10 godina

Koliko znam šalju dva razarača - jedan klasa Udaloj II ("Admiral Čabanenko"), drugi je verovatno Udaloj I ili Sovremenij klasa.

sledece godine

pre 10 godina

kao po obicaju nije kriv ceo zapadni svet sto hoce da baca uranijum same nema jer mi tamo idemo da budemo sa njima vec je kriva Rusija jer nece da pomogne. izvrute misli... Boze pomozi.
Uzgred, videcete sta ce biti na kraju, treci svetski rat je neizbezan I on vec traje.

bas i nisi u pravu

pre 10 godina

"Sirija ne spada u grupu najblizih Ruskih saveznika" kuku onom kome su Rusi saveznici, bili oni bliski ili daleki od Rusa se nece nagledati pomoci, sem ostrih osuda i ne slaganja sa intervencijama. Mozemo mi misliti o Amerikancima sve najgore i biti upravu, ali njihovog saveznika neko da napadne reakcija bi bila poprilicno drugacija.
(Bocardo, 29. avgust 2013 23:31)

Bas i ne znam da je tako. Kada su Rusi napali Gruziju pre nekoliko godina Ameri su samo nemo posmatrali kako ih Rusi teraju nazad kilometar po kilometar. Isti ti Ameri su drzali samo neke konferencije i gledali, a nisu se smeli suprotstaviti Rusima. Isto su slali neke ratne brodove u Crno more, ali su Rusi postavili blokadu pa su smao gledali iz daljinje. E sada ti meni reci zasto Ameri nisu dosli sa nosacima aviona i ostalom vojnom opremom i opalili po Rusima zato sto su napali njihovog saveznika? Zar ti stvarno mislis da Ameri smeju da zarate direktno sa Rusima i obrnuto?

Aleksa1

pre 10 godina

"Tesko onom koga Rusi brane a Kinezi hrane" ako je neko mislio da je ovo bez veze receno neka se zapita ponovo. Svi mi dobro znamo na sta lice ove zemlje sada i kroz koj su pakao prosle: 1.S.Koreja 1950god. Rusi su trebali da ih brane, prodavali su im oruzje, zaradjivali ogroman novac i na kraju ih prepustili na milost i nemilost Amerima. 2.Kuba 1962god. "Kubanska raketna kriza" Zavadili ih sa Amerima uz pricu da ce cak i bombardovati Ameriku ako se nesto desi Kubi, takodje prodavali oruzje, profitirali itd. i na kraju se povukli sa Kube i ostvili ih na milost i nemilost Amerima. 3.Vijetnam 1964,1965,1967 do 1975 godine takodje isti scenario od strane Rusa. I ako su na kraju Vijetnamci uspeli da oteraju Amere ostale je totalna pustos uz preko 3 milona mrtvih. 4.Srbija 1999... ne treba komentarisati puno mi smo ipak braca. 5.Libija 2011god. ISTI SCENARIO... 6.Sirija 2013god. OCEKUJE SE ISTI SCENARIO. I jos mnogo primera ima poput Iraka, mnogih Africkih zemalja itd. Popularni Ruski scenario: profitiranje od prodaje oruzja, davanje lazne nade i na kraju prepustanje Amerikancima na milost i nemilost. Po neki put se zapitam da li mozda to sve rade u dogovoru!?!?!

Maximus

pre 10 godina

I jos nesto: Izrael nije naivan, svesni su da ce ukoliko dodje do intervencije i obaranja Asada koje siit i dolaska na vlasti nekog sunita koji su vecinsko stanovnostvo u Siriji najvise profitirati Turska, koja bi postala jos veca regionalna sila, a to Izraelu nikako neodgovara dok Erdogan i Davutoglu vode neo-otomanisticku politiku u Turskoj i regionu

Maximus

pre 10 godina

Izgleda da od intervencije nece biti nista. Britanija se preko Parlamenta izvlaci, a i CNN polako menja tonove i priprema javnost da intervencija ipak nije najpametnije resenje. Francuzi su preslabi da urade bilo sta. Ipak su Sirija i Iran, sa suptilnom podrskom Rusa previse opasni za Izrael, pa su se Jevreji pobrinuli da se stisa stvar oko Sirije. Izrael i Jevreji su ipak najmudriji narod na svetu

Miloš

pre 10 godina

Ne treba Ruse potcenjivati. Ko god je to u istoriji radio, bivao je poražen. To što se oni ne mešaju u ratove koje vodi NATO, sasvim je racionalno jer je ipak isuviše riskantno po nacionalnu bezbednost upuštati se u konflikte tolikog obima. Da se ne lažemo, nema te zemlje na ovom svetu koja bi, na primer, ratovala sa Amerikom zbog odbrane Sirije. To je istina, svidelo se to nekom ili ne. Rusija možda jeste diktatura u odnosu na Zapad, ali ima i svoje pozitivne strane. Na primer, ne ponaša se ni blizu tako imperijalistički kao NATO alijansa niti glumi nekakvog svetskog policajca. Naravno, Amerikanci uopšte nisu svetski policajci radi neke tobožnje "kosmičke pravde" nego ratuju samo za svoje interese tamo gde procene da je to protrebno. Hvala unapred na objavljenom komentaru.

Tole

pre 10 godina

Ja jos cekam 6 flotu da dodje u Jadran .. trebalo je '99 prosloga veka ali se negde izgubise u putu .. tako ce i sa Sirijom da bude. Zao mi naroda.

hmm zanimljivo

pre 10 godina

gdje ce rus na amer ajd bolan imaju oni obostrano zadovljsto izigravati dobroga i losega samo ne znam cija je koja strana

ANALiticar

pre 10 godina

Kao i obicno, reagujete protivno realnom stanju stvari. Kad Rusi obecavaju pomoc vi to ocekujete, a kad kazu da nece da pomognu vi mislite da stvarno nece.

Rusi su zesce napusili GB, SAD i FR na Savetu bezbednosti, na sednici koju su ONI sazvali danas. Metaforicki su im rekli: ************* ako ne prestanete s tim vasim *****!!! Zato su svi izasli namrgodjeni i niko nije davao izjave.

Odmah posle toga je britanski parlament ODBIO intervenciju. Prvi put od 1956. godine, prvi put od uvek.

Amerima je povredjen ponos zbog Snoudena, ali i ako napadnu bice vise simbolicno. Asad ima puno podrske.

Sledeci korak bi bio da inspekcija UN konstatuje da je HEMIJA KORISCENA U NAPADU "KUCNE" PROIZVODNJE I DA TAKO NECEG NEMA U POSEDU SIRIJSKE ARMIJE. To dalje povecava sumnje da su pobunjenici izvrsili napad, a ne regularna vojska. Populacije SAD, GB i FR su izrazito protiv napada. Naravno, njihove vlade ne slusaju narod vec popustaju pod pritiskom Rusije i Kine.

Ko je pustio inspektore u Siriju? Putin! Zasto? Videcemo uskoro!

aleksa

pre 10 godina

Kad skontate da su ustvari svi oni na istoj strani, samo izmisljaju povoda da vade novac iz budzeta i da experimentisu na nama , tek onda mozemo razmisljati o nekoj buducnosti ljudske vrste.
Taj Putin i Obama, i Kim Džong svi su oni iz iste fele , samo glume svoje uloge. Putin zabranio homoseksualce, dovlaci brodove u izvidnicu, ovi jedni su kao protiv rata, drugima je parlament zabranio, a treci pucaju. Kod Libije je bilo isto, samo su se rotirali.

Marko

pre 10 godina

Dozvolite mi da se nasmejem :) kako bese Putin nije isto sto i Jelcin, trebali smo Rusima bazu da damo .. Eto jadan Asad im je i bazu dao i srce i dusu i samo rusko oruzije kupovao i opet Njet. Citao sam da Rusoljubi imaju sada novi izgovor - naime Asad je musliman pa eto sto bi oni muslimane branili .. kad je bombardovana SRJ i tada smo verovatno bili muslimani.

123

pre 10 godina

Sacekajte da vidimo, ako do napada ne dodje, znaci da su Rusi ipak stali iza njih.
Upravo je UK parlament rekao ne intervenciji.
Cisto sumnjam da ce USA sama krenuti.
Gledao sam malo raspravu u britanskom parlamentu, zanimljivo je kako se Rusija spominje u pozitivnom kontekstu kao neko ko je rekao NE ratu, i to vise nisu pojedinacni slucajevi, vecina naroda na zapadu polako ali sigurno okrece ledja trenutnoj politici njihovih zemalja.

Kao sto je u proslom veku USA imala pozitivni imidz i s njim pridobijala
sve zemlje sveta,a SSSR pokusao silom da pridobije zemlje istocnog bloka,
sad se situacija okrece, i USA ne moze silom da pridobije svet da voli njihov imperijalizam i tu je sad prilika Rusije da izgradi pozitivni imidz, i to se polako ali sigurno desava.

Vlajkov

pre 10 godina

Zao mi je svih neduznih koji ce sigurno stradati u napadima NATOa ali jedva cekam da se po ko zna koji put pokaze kako prolaze oni koji se oslanjaju na Rusiju.... Pa setite se samo da su Ameri pre nekoliko meseci kupili ruske helikoptere za Avganistance, neko je tad ovde napisao "Prodase Asada za 50 letelica"

Nikola

pre 10 godina

Polako ljudi, razmislite, koji bi Rus voleo u rat? Šta on od toga ima, šta gubi a šta dobija. Nisu njima isprane glave kao amerima, a i vama mnogima ovde, da idu da ginu van svoje zemlje.

Nebeski narod?

pre 10 godina

Rusi 99te nisu sa nijednim brodom uplovitli u Jadran. Sva ta prica je bila Miloseviceva propaganda.
Sirija je daleko nezgodnija i savremenija vojna sila, imaju preko 300 lovaca Migova, S 300 sistem, hiljadu tenkova.

Pax Americana

pre 10 godina

"У Москви се процењује..." mi još odzvanja u ušima. Trla baba lan... Okrenuće avion iznad Atlantika da pokažu kako su ljuti :)

Trenutno na svetu postoji jedna sila i ta sila se zove Amerika. Može to da nam se sviđa ili ne sviđa, ali ne treba lupati glavom o zid. A oni koji pričaju o padu Rimskog carstva trebaju da se podsete da je Rim padao pet stotina godina.

Tularac

pre 10 godina

Da nije Putin na brodu? Tesko onom ko ga ovi brane. Salju tek izvidnicu, a dok njihova predhodnica stigne, tudja konjica ce vec biiti u Teheranu.

Keops

pre 10 godina

Po tome su Rusi poznati,pas koji laje ne ujeda....oni bi jedino branili Ukrajinu ili Belorusiju,sve ostale puštaju niz vodu.A njihov odnos prema saveznicima je jasan kad se vidi da su sve nekadašnje njihove države saveznice i članice "Varšavskog pakte" prešle u NATO.Da smo mi malo pametniji,nikad se u njih uzdali ne bi i toliko grešaka ne bi skupo platili.

Cinik

pre 10 godina

Kome god su Rusi pružili podršku taj je nadrljao kao žuti mrav.Kada su želeli nas da bombarduju Rusija je oštro protestvovala i na kraju sa žaljenjem konstatovala da je Amerika mimo Saveta bezbednosti nas bobbardovala ali bože moj šta da se radi.Kod Iraka je pretila vetom ali je zaboravila da podigne ruku. Sada kod Sirije krenula je sa dva broda da izvidi šta se dešava ali sva je prilika da će ti brodovi umesto ka Siriji otploviti ka Kubi jer im ne radi kompas.

MI-8

pre 10 godina

Rusi su prilicno SAMODOVOLJNI i nisu im potrebni stalni saveznici.

Inace, Britance su ubedili da se povuku (nije odobrena intervencija u "parlamentu"), mislim da ce i Francuzi odustati.

Preostali su jos teski pregovori s Obamom.

Mile

pre 10 godina

Tako Rusi postupaju sa saveznicima,pa nije uzaludna izreka ,,Tesko onom koga sirotinja hrani i Rus brani! Ovo je jos jedna prilika da srski narod vidi pravac u kojem se moraju kretati u pogledu vojnog i politickog saveza u buducnosti.

Sirija

pre 10 godina

Od Rusa nema ništa ali Iran svakako namerava da se umeša.
Muhamed Ali Džafari je izjavio da se Izrael neće dobo provesti. Kako god da ovo krene i završi se, Biće ogromnog razaranja na sve strane. Evo i link:

http://serbian.ruvr.ru/2013_08_29/Iran-Napad-na-Siriju-se-mozhe-zavrshiti-samo-nestankom-Izraela/

kmv

pre 10 godina

jeli majke ti, a koji su to najblizi ruski saveznici, ako ih uppste ima? kabd budu krenuli na vas da nece Azerbedzam i Ukrajina da stanu uz vas?

sve vojni strucnjaci

pre 10 godina

jedno je sigurno , da nije Rusa Sirija bi bila sravnjena a ovako od napada nista!
da nista mozda pcekivali da Putin izjavi da ide u rat???
on cuti i radi a dela ce se videti!

kirijakos

pre 10 godina

Zato Rusija i nema saveznike :))
Ima samo privremene poklonike,kao npr Srbiju,Bugarsku i sl...A i to ce da traje dok drug Tito i Crvena armija ne izlape iz glava starijih.

Lukashenko

pre 10 godina

Rusija nece ici u otvoreni rat, samo ce raketirati pobunjenike i al kaidu kako bi preokrenula situaciju na frontu i vladinim snagama omogucila da ponovo uspostave red i mir!

Bocardo

pre 10 godina

"Sirija ne spada u grupu najblizih Ruskih saveznika" kuku onom kome su Rusi saveznici, bili oni bliski ili daleki od Rusa se nece nagledati pomoci, sem ostrih osuda i ne slaganja sa intervencijama. Mozemo mi misliti o Amerikancima sve najgore i biti upravu, ali njihovog saveznika neko da napadne reakcija bi bila poprilicno drugacija.

Programer

pre 10 godina

Kakva izvidnica, pa tu je najobicniji ruski satelit koji moze da snimi i koliko su sati na casovniku ribara koji peca na reci u Siriji! Svaki pedalj zemlje iz svemira mogu da snime kad god pozele. Na google earth i ja sam mogu da vidim tenkove i satore vojske, kamo li satelitom! Izvidnica sa ratnim brodovima je sarena laza... Prica za babe i dede!

SPS ponovo jase

pre 10 godina

Ovako su i ka nama plovili 99-te, nije ih bilo sve dok nismo srusili f117 kada su dosli da bi preuzeli tehnologiju i posle ih opet nije bilo.
Sve je to zato sto su nas u skolama ucili da pametniji popustaju pa mi pustismo budale i lopove da nam vode i uniste drzavu. A Marko Milosevic u Rusiji trosi pare koje nam uzima Srbijagas kao firma posrednik.

SPS ponovo jase

pre 10 godina

Ovako su i ka nama plovili 99-te, nije ih bilo sve dok nismo srusili f117 kada su dosli da bi preuzeli tehnologiju i posle ih opet nije bilo.
Sve je to zato sto su nas u skolama ucili da pametniji popustaju pa mi pustismo budale i lopove da nam vode i uniste drzavu. A Marko Milosevic u Rusiji trosi pare koje nam uzima Srbijagas kao firma posrednik.

Cinik

pre 10 godina

Kome god su Rusi pružili podršku taj je nadrljao kao žuti mrav.Kada su želeli nas da bombarduju Rusija je oštro protestvovala i na kraju sa žaljenjem konstatovala da je Amerika mimo Saveta bezbednosti nas bobbardovala ali bože moj šta da se radi.Kod Iraka je pretila vetom ali je zaboravila da podigne ruku. Sada kod Sirije krenula je sa dva broda da izvidi šta se dešava ali sva je prilika da će ti brodovi umesto ka Siriji otploviti ka Kubi jer im ne radi kompas.

kirijakos

pre 10 godina

Zato Rusija i nema saveznike :))
Ima samo privremene poklonike,kao npr Srbiju,Bugarsku i sl...A i to ce da traje dok drug Tito i Crvena armija ne izlape iz glava starijih.

Bocardo

pre 10 godina

"Sirija ne spada u grupu najblizih Ruskih saveznika" kuku onom kome su Rusi saveznici, bili oni bliski ili daleki od Rusa se nece nagledati pomoci, sem ostrih osuda i ne slaganja sa intervencijama. Mozemo mi misliti o Amerikancima sve najgore i biti upravu, ali njihovog saveznika neko da napadne reakcija bi bila poprilicno drugacija.

kmv

pre 10 godina

jeli majke ti, a koji su to najblizi ruski saveznici, ako ih uppste ima? kabd budu krenuli na vas da nece Azerbedzam i Ukrajina da stanu uz vas?

Mile

pre 10 godina

Tako Rusi postupaju sa saveznicima,pa nije uzaludna izreka ,,Tesko onom koga sirotinja hrani i Rus brani! Ovo je jos jedna prilika da srski narod vidi pravac u kojem se moraju kretati u pogledu vojnog i politickog saveza u buducnosti.

Programer

pre 10 godina

Kakva izvidnica, pa tu je najobicniji ruski satelit koji moze da snimi i koliko su sati na casovniku ribara koji peca na reci u Siriji! Svaki pedalj zemlje iz svemira mogu da snime kad god pozele. Na google earth i ja sam mogu da vidim tenkove i satore vojske, kamo li satelitom! Izvidnica sa ratnim brodovima je sarena laza... Prica za babe i dede!

MI-8

pre 10 godina

Rusi su prilicno SAMODOVOLJNI i nisu im potrebni stalni saveznici.

Inace, Britance su ubedili da se povuku (nije odobrena intervencija u "parlamentu"), mislim da ce i Francuzi odustati.

Preostali su jos teski pregovori s Obamom.

Sirija

pre 10 godina

Od Rusa nema ništa ali Iran svakako namerava da se umeša.
Muhamed Ali Džafari je izjavio da se Izrael neće dobo provesti. Kako god da ovo krene i završi se, Biće ogromnog razaranja na sve strane. Evo i link:

http://serbian.ruvr.ru/2013_08_29/Iran-Napad-na-Siriju-se-mozhe-zavrshiti-samo-nestankom-Izraela/

sve vojni strucnjaci

pre 10 godina

jedno je sigurno , da nije Rusa Sirija bi bila sravnjena a ovako od napada nista!
da nista mozda pcekivali da Putin izjavi da ide u rat???
on cuti i radi a dela ce se videti!

Lukashenko

pre 10 godina

Rusija nece ici u otvoreni rat, samo ce raketirati pobunjenike i al kaidu kako bi preokrenula situaciju na frontu i vladinim snagama omogucila da ponovo uspostave red i mir!

Nikola Realista

pre 10 godina

Odvratno mi je vec ovo srpsko svojatanje Rusa i prebacivanje kako nam nikada nisu pomagali, ne pomazu, a 1999 nisu zbog nas zapoceli rat sa Amerikom (znaci sa celim NATO), sukob koji bi se sve vise sirio i na kraju prerastao u III sv.rat. Pitaju li se prizeljkivaci tog sukoba sta bi na kraju svega ostalo od sveta, a o Srbiji i da ne govorim. Sada je identicna situacija sa Sirijom. Ponovo se prizeljkuje sukob Rusije i Amerike u kome bi se navijalo (navijaca imamo bar dovoljno u Srbiji) za Rusiju, ponovo nesvesni da ako dodje do toga onda povratka vise nema. Ratovalo bi se do unistenja, jer takav rat ne sme ni Amerika ni Rusija da izgubi. Rusija ne bi imala samo Ameriku protiv sebe nego kompletan Zapad. Stisnuta, bila bi prinudjena na upotrebu nuklearnih potencijala...raketa, bombardera, podmornica...ona druga strana bi na isti nacin odgovorila. Cela Evropa bi bila kontaminirana a zivot u njoj (ako bi bilo prezivelih) ne bi bio moguc sledecih ko zna koliko desetina ili stotina godina. Delovi planete bi izumrli. Vi koji gurate Ruse u rat, razmislite malo o tome, a kome se od Srba ratuje neka ide u Siriju i bori se kao dobrovoljac na Asadovoj strani, protiv Amerike. Lako je sedeti u sobi, navijati i "ratovati" sa tastaturom, a kada treba sopstvena drzava da se brani onda se krije po misjim rupama a na front se salje sirotinja koja ionako nema sta da izgubi. Lepo je Putin rekao Dacicu: "Pa ne mozemo mi Rusi da budemo veci Srbi od Srba."

bas i nisi u pravu

pre 10 godina

"Sirija ne spada u grupu najblizih Ruskih saveznika" kuku onom kome su Rusi saveznici, bili oni bliski ili daleki od Rusa se nece nagledati pomoci, sem ostrih osuda i ne slaganja sa intervencijama. Mozemo mi misliti o Amerikancima sve najgore i biti upravu, ali njihovog saveznika neko da napadne reakcija bi bila poprilicno drugacija.
(Bocardo, 29. avgust 2013 23:31)

Bas i ne znam da je tako. Kada su Rusi napali Gruziju pre nekoliko godina Ameri su samo nemo posmatrali kako ih Rusi teraju nazad kilometar po kilometar. Isti ti Ameri su drzali samo neke konferencije i gledali, a nisu se smeli suprotstaviti Rusima. Isto su slali neke ratne brodove u Crno more, ali su Rusi postavili blokadu pa su smao gledali iz daljinje. E sada ti meni reci zasto Ameri nisu dosli sa nosacima aviona i ostalom vojnom opremom i opalili po Rusima zato sto su napali njihovog saveznika? Zar ti stvarno mislis da Ameri smeju da zarate direktno sa Rusima i obrnuto?

prpavela

pre 10 godina

za sve nato navijace evo objasnjenja.
prvo na slici nisu ruski brodovi!!!
drugo Moskava je komandni brod i najnaoruzaniji brod na svetu tako da rusi ne salju izvidnicu vec tesku klasu broda.
trece dolaskom Moskve ruska flota je podigla ulog koji je mnogo veci nego sto je USA polozila na terenu.
NATO ce se verovatno povuci ili ce sukob eskalirati i sesta fota ce doci.
e to onda ne bi bilo dobro ni za koga!

Dragan

pre 10 godina

Niko vise ne pominje uzrok unistavanja i pljackanja Iraka.Tu su zemlju unistili na osnovu "postojanja oruzja za masovno unistenje" u rukama iracana.Kada se na kraju saznalo da takvo oruzje ne postoji i da su lazi Tonija Blera dokazane, niko nije odgovarao a Sadam Husein je ipak likvidiran (doduse imao je bar montirano sudjeneje za razliku od Gadafija)
Sramotna, prljava i nadasve krvolocna politika zapada.To divljacko zasipanje uranijumom tudjih drzava je zlocin ravan hitlerovim logorima smrti.Gospoda americki gradjani nemaju pravo da se zale kada im po New York-u padaju neboderi i "neduzni" civili stradaju.Gospodo, svi ste vi saucesnici, bez obzira na tu politicku floskulu da narod nikada nije kriv.To je glupost.
Izgleda da su abolirani nacisti koje su amerikanci uvezli 1945 godine (umesto da zavrse na vesalima) kreirali ne samo nova super oruzja za masovna unistenja, vec i oblik "spoljne politike" ove drzave koja je pre 1945-te vidjena kao demokratska.

Milos

pre 10 godina

Pa ne ocekujete valjda da ce Rusija direktno vojno braniti Siriju pa to je onda treci svetski rat ima tu mnogo drugih nacina sto Rusija i cini.Da nije tako davno bi Siriju napali Toliko o tome ovim sto im je zapad drazi. Pa navijacki pisu komentare

Marko

pre 10 godina

Dozvolite mi da se nasmejem :) kako bese Putin nije isto sto i Jelcin, trebali smo Rusima bazu da damo .. Eto jadan Asad im je i bazu dao i srce i dusu i samo rusko oruzije kupovao i opet Njet. Citao sam da Rusoljubi imaju sada novi izgovor - naime Asad je musliman pa eto sto bi oni muslimane branili .. kad je bombardovana SRJ i tada smo verovatno bili muslimani.

Maximus

pre 10 godina

Izgleda da od intervencije nece biti nista. Britanija se preko Parlamenta izvlaci, a i CNN polako menja tonove i priprema javnost da intervencija ipak nije najpametnije resenje. Francuzi su preslabi da urade bilo sta. Ipak su Sirija i Iran, sa suptilnom podrskom Rusa previse opasni za Izrael, pa su se Jevreji pobrinuli da se stisa stvar oko Sirije. Izrael i Jevreji su ipak najmudriji narod na svetu

Miloš

pre 10 godina

Ne treba Ruse potcenjivati. Ko god je to u istoriji radio, bivao je poražen. To što se oni ne mešaju u ratove koje vodi NATO, sasvim je racionalno jer je ipak isuviše riskantno po nacionalnu bezbednost upuštati se u konflikte tolikog obima. Da se ne lažemo, nema te zemlje na ovom svetu koja bi, na primer, ratovala sa Amerikom zbog odbrane Sirije. To je istina, svidelo se to nekom ili ne. Rusija možda jeste diktatura u odnosu na Zapad, ali ima i svoje pozitivne strane. Na primer, ne ponaša se ni blizu tako imperijalistički kao NATO alijansa niti glumi nekakvog svetskog policajca. Naravno, Amerikanci uopšte nisu svetski policajci radi neke tobožnje "kosmičke pravde" nego ratuju samo za svoje interese tamo gde procene da je to protrebno. Hvala unapred na objavljenom komentaru.

123

pre 10 godina

Sacekajte da vidimo, ako do napada ne dodje, znaci da su Rusi ipak stali iza njih.
Upravo je UK parlament rekao ne intervenciji.
Cisto sumnjam da ce USA sama krenuti.
Gledao sam malo raspravu u britanskom parlamentu, zanimljivo je kako se Rusija spominje u pozitivnom kontekstu kao neko ko je rekao NE ratu, i to vise nisu pojedinacni slucajevi, vecina naroda na zapadu polako ali sigurno okrece ledja trenutnoj politici njihovih zemalja.

Kao sto je u proslom veku USA imala pozitivni imidz i s njim pridobijala
sve zemlje sveta,a SSSR pokusao silom da pridobije zemlje istocnog bloka,
sad se situacija okrece, i USA ne moze silom da pridobije svet da voli njihov imperijalizam i tu je sad prilika Rusije da izgradi pozitivni imidz, i to se polako ali sigurno desava.

sledece godine

pre 10 godina

kao po obicaju nije kriv ceo zapadni svet sto hoce da baca uranijum same nema jer mi tamo idemo da budemo sa njima vec je kriva Rusija jer nece da pomogne. izvrute misli... Boze pomozi.
Uzgred, videcete sta ce biti na kraju, treci svetski rat je neizbezan I on vec traje.

Black panter

pre 10 godina

99'te je omiljeni americki predsednik rusije jelcinj bio na vlasti,putin je dosao posle.Rusija tada bila u najgorem periodu u istoriji.
(Nikola

Jelcin je doveo Putina na vlast, 1999 Jelcin je poslao rusku vojsku na Kosovo, 2003, Putin je tu istu rusku vojsku sa Kosova povukao ne plativsi racun za struju i ostavio to onako ''bratski'' da plate kosovski Srbi. Dokle cete vi rusofili da mastate o toj vasoj Rusiji koji nikad nista nisu pomogli Srbiji.

Grxy

pre 10 godina

Ne mora Rusija da brani Siriju dovoljno je to sto su im dostavili S 300
Da smo ih mi imali '99 druga prica bi bila.

Predsednik Nikolic mora za mandat da iskuka nekoliko S300 ili novijih S400 kao i par Iskandera,za nedaj Boze

KGB watch!!

pre 10 godina

Pa ovo je smesno izgleda da vise Rusi nece imati saveznika ni u Siriji. Ovo je kraj za rusku spoljnu politiku i osim Belorusa Rusi nigde vise nemaju saveznike u svetu. Rusiji se priblizava kraj i samo u Srbiji to treba da shvate. Sve saveznike su do sad izdali Sadama, Gadafija, Milosevica....

ANALiticar

pre 10 godina

Kao i obicno, reagujete protivno realnom stanju stvari. Kad Rusi obecavaju pomoc vi to ocekujete, a kad kazu da nece da pomognu vi mislite da stvarno nece.

Rusi su zesce napusili GB, SAD i FR na Savetu bezbednosti, na sednici koju su ONI sazvali danas. Metaforicki su im rekli: ************* ako ne prestanete s tim vasim *****!!! Zato su svi izasli namrgodjeni i niko nije davao izjave.

Odmah posle toga je britanski parlament ODBIO intervenciju. Prvi put od 1956. godine, prvi put od uvek.

Amerima je povredjen ponos zbog Snoudena, ali i ako napadnu bice vise simbolicno. Asad ima puno podrske.

Sledeci korak bi bio da inspekcija UN konstatuje da je HEMIJA KORISCENA U NAPADU "KUCNE" PROIZVODNJE I DA TAKO NECEG NEMA U POSEDU SIRIJSKE ARMIJE. To dalje povecava sumnje da su pobunjenici izvrsili napad, a ne regularna vojska. Populacije SAD, GB i FR su izrazito protiv napada. Naravno, njihove vlade ne slusaju narod vec popustaju pod pritiskom Rusije i Kine.

Ko je pustio inspektore u Siriju? Putin! Zasto? Videcemo uskoro!

igor

pre 10 godina

Intrvencija ce poceti za vikend, da Ameri mogu da gledaju pocetak bombardovanja u uz cips I kokice.
Inace siguran sam da ce uspeti u svojoj nameri, sredili su Sadama, Gadafija, likvidirali Bin Ladena, srusili I Slobu, skinuli u Iranu Ahmadi Nedzada, iako ih ne volimo ipak su sila broj jedan, to je nesporno.

Pax Americana

pre 10 godina

"У Москви се процењује..." mi još odzvanja u ušima. Trla baba lan... Okrenuće avion iznad Atlantika da pokažu kako su ljuti :)

Trenutno na svetu postoji jedna sila i ta sila se zove Amerika. Može to da nam se sviđa ili ne sviđa, ali ne treba lupati glavom o zid. A oni koji pričaju o padu Rimskog carstva trebaju da se podsete da je Rim padao pet stotina godina.

Aleksa1

pre 10 godina

"Tesko onom koga Rusi brane a Kinezi hrane" ako je neko mislio da je ovo bez veze receno neka se zapita ponovo. Svi mi dobro znamo na sta lice ove zemlje sada i kroz koj su pakao prosle: 1.S.Koreja 1950god. Rusi su trebali da ih brane, prodavali su im oruzje, zaradjivali ogroman novac i na kraju ih prepustili na milost i nemilost Amerima. 2.Kuba 1962god. "Kubanska raketna kriza" Zavadili ih sa Amerima uz pricu da ce cak i bombardovati Ameriku ako se nesto desi Kubi, takodje prodavali oruzje, profitirali itd. i na kraju se povukli sa Kube i ostvili ih na milost i nemilost Amerima. 3.Vijetnam 1964,1965,1967 do 1975 godine takodje isti scenario od strane Rusa. I ako su na kraju Vijetnamci uspeli da oteraju Amere ostale je totalna pustos uz preko 3 milona mrtvih. 4.Srbija 1999... ne treba komentarisati puno mi smo ipak braca. 5.Libija 2011god. ISTI SCENARIO... 6.Sirija 2013god. OCEKUJE SE ISTI SCENARIO. I jos mnogo primera ima poput Iraka, mnogih Africkih zemalja itd. Popularni Ruski scenario: profitiranje od prodaje oruzja, davanje lazne nade i na kraju prepustanje Amerikancima na milost i nemilost. Po neki put se zapitam da li mozda to sve rade u dogovoru!?!?!

Tularac

pre 10 godina

Da nije Putin na brodu? Tesko onom ko ga ovi brane. Salju tek izvidnicu, a dok njihova predhodnica stigne, tudja konjica ce vec biiti u Teheranu.

aleksa

pre 10 godina

Kad skontate da su ustvari svi oni na istoj strani, samo izmisljaju povoda da vade novac iz budzeta i da experimentisu na nama , tek onda mozemo razmisljati o nekoj buducnosti ljudske vrste.
Taj Putin i Obama, i Kim Džong svi su oni iz iste fele , samo glume svoje uloge. Putin zabranio homoseksualce, dovlaci brodove u izvidnicu, ovi jedni su kao protiv rata, drugima je parlament zabranio, a treci pucaju. Kod Libije je bilo isto, samo su se rotirali.

Tole

pre 10 godina

Ja jos cekam 6 flotu da dodje u Jadran .. trebalo je '99 prosloga veka ali se negde izgubise u putu .. tako ce i sa Sirijom da bude. Zao mi naroda.

Maximus

pre 10 godina

I jos nesto: Izrael nije naivan, svesni su da ce ukoliko dodje do intervencije i obaranja Asada koje siit i dolaska na vlasti nekog sunita koji su vecinsko stanovnostvo u Siriji najvise profitirati Turska, koja bi postala jos veca regionalna sila, a to Izraelu nikako neodgovara dok Erdogan i Davutoglu vode neo-otomanisticku politiku u Turskoj i regionu

Nebeski narod?

pre 10 godina

Rusi 99te nisu sa nijednim brodom uplovitli u Jadran. Sva ta prica je bila Miloseviceva propaganda.
Sirija je daleko nezgodnija i savremenija vojna sila, imaju preko 300 lovaca Migova, S 300 sistem, hiljadu tenkova.

Nikola

pre 10 godina

Polako ljudi, razmislite, koji bi Rus voleo u rat? Šta on od toga ima, šta gubi a šta dobija. Nisu njima isprane glave kao amerima, a i vama mnogima ovde, da idu da ginu van svoje zemlje.

Elvir

pre 10 godina

Ne mislim nista lepo o Asadu, koji je izgleda resio da unisti svoju zemlju i narod zarad ostanka na vlasti (ko nas Sloba 99te). Rusija deklarativno protiv bombardovanja, a defakto nista ne preduzima (cutanje je odobravanje). Nazalost smesi se jos jedno bombardovanje po scenariju od 99te a stradace sirijski narod i opustosice im ekonomiju.

Nenad

pre 10 godina

Ne znam za Sirice, ali znam da su rusi kod nas bili 3 puta, beli pobegli iz Rusije u Srbiju, nekolicina, pa prvi svetski rat, drugi svetski rat...
Znam samo jedno, a to je da mi nikad nismo njima pomagali!
:)

Nenad

pre 10 godina

Ne znam za Sirice, ali znam da su rusi kod nas bili 3 puta, beli pobegli iz Rusije u Srbiju, nekolicina, pa prvi svetski rat, drugi svetski rat...
Znam samo jedno, a to je da mi nikad nismo njima pomagali!
:)

Dejo

pre 10 godina

Ostadose Rusi bez bliskog istoka, sad na red dolaze poslednji njihovi bastioni u eks SSSR podrucjima, koji polako ali sigurno otkazuju poslusnost Moskvi, kako i da je uskoro ce Rusija biti potpuno izolovana sa svij strana

Vlajkov

pre 10 godina

Zao mi je svih neduznih koji ce sigurno stradati u napadima NATOa ali jedva cekam da se po ko zna koji put pokaze kako prolaze oni koji se oslanjaju na Rusiju.... Pa setite se samo da su Ameri pre nekoliko meseci kupili ruske helikoptere za Avganistance, neko je tad ovde napisao "Prodase Asada za 50 letelica"

Keops

pre 10 godina

Po tome su Rusi poznati,pas koji laje ne ujeda....oni bi jedino branili Ukrajinu ili Belorusiju,sve ostale puštaju niz vodu.A njihov odnos prema saveznicima je jasan kad se vidi da su sve nekadašnje njihove države saveznice i članice "Varšavskog pakte" prešle u NATO.Da smo mi malo pametniji,nikad se u njih uzdali ne bi i toliko grešaka ne bi skupo platili.

kd

pre 10 godina

Brodovi su samo ono sto se vidi na povrsini, bitnije je sta radi avijacija, a najbitnija je aktivnost podmornica. O tome nema nikakvih vesti, ali to znaju sluzbe koje su zaduzene za te stvari. Vecina naroda se tako lako prima na "vesti" i propagandu da je to nekad zaista neverovatno, a guta "vesti" medija koji su pre par godina lansirali Obamu i od njega ni iz cega za par nedelja napravili zvezdu i mesiju, nalozili narode za ratove protiv Iraka ili Srbije, predstavlju LBGT kao novu religiju, normalnu porodicu kao nesto nazadno i nepotrebno i sl. Narod se pokazuje kao potpuno nemocan na takvo pranje mpzga i sve prihvata kao da je u pitanju istina poslata od boga.

MasterBlaster

pre 10 godina

Dragi Rusofili sada pre nego sto ista pocne kazite sebi "Rusija moze da uradi nesto i uradice!" . Kad ne uradi a ovi izbombarduju Siriju, objasnite sebi dal Rusija ne moze ili nece ili oboje.

bez_cenzure

pre 10 godina

Ne moraju se direktno miješati ali mogu indirektno šaljući naoružanje legalnoj sirijskoj vojsci i dajući im obavještajne podatke o stanju na terenu (kao da do sada to nisu radili) i položajima tzv. pobunjenika a.k.a terorista. Ne mislite valjda da je realno da NATO ušeta u Siriju i da Rusi tek tako predaju bazu u Tartusu. Ne budite naivni. Rusija jeste još uvijek slabija u odnosu na NATO ali nije tolika bena.

Deda

pre 10 godina

Doći će u ne radii nitšta, kao i 1999.
Zaključak niti Srbija niti Sirija nisu vrijedni sukoba sa ostatkom sveta.

To je zdrava logika.

sale

pre 10 godina

Pravilo između nuklearnih sila je kao u šahu: kralj ne može dati šah drugom kralju. Tako da se sve prilike za eskalaciju izbegavaju tako što jedna ili druga strana popuste. Blefiranja se lako provale, zato što svaka strana zna vrlo dobro koliko je šta važno onoj drugoj strani. Ali zato su provokacije redovne, jer ponekad može da se naiđe na neočekivano dobru priliku, kada druga strana iz nekog razloga nije spremna da parira. To što se u tim prilikama ućari obično nije od nekog velikog značaja (npr. Srbija za Ruse) ali "zlu ne trebalo", poslužiće nekad.

Izvidnica je značajna za špijuniranje rada složenih borbenih sistema na terenu u realnom rad(t)u - npr. merenje brzine i ostalih parametara leta projektila, raketa, snimanje radio spektra sistema za navođenje i radara, komunikacionih linkova, a to se ne može postići satelitskim izviđanjem. Svaki put kada NATO negde ratuje, za ruske vojne istraživačke institute je korisno da ih snimaju. Slanje većeg ratnog broda u pratnji možda je znak da procenjuju da bi njihov eventualni izviđački brod ovaj put mogao biti "slučajno, izvinite" potopljen "zalutalom" raketom.

hmm zanimljivo

pre 10 godina

gdje ce rus na amer ajd bolan imaju oni obostrano zadovljsto izigravati dobroga i losega samo ne znam cija je koja strana

Nemanja

pre 10 godina

Koliko znam šalju dva razarača - jedan klasa Udaloj II ("Admiral Čabanenko"), drugi je verovatno Udaloj I ili Sovremenij klasa.

Nikola

pre 10 godina

99'te je omiljeni americki predsednik rusije jelcinj bio na vlasti,putin je dosao posle.Rusija tada bila u najgorem periodu u istoriji.

Blento

pre 10 godina

Ne znam zasto Rusi petljaju oko Sirije kad oni tamo vec dugo vremena nemaju nikakv interes, a Amerikanci imaju ogroman interes da zaokruze jos jednu svoju interesnu zonu.

samo pitam

pre 10 godina

@Nikola Realista, 30. avgust 2013 07:17

S jedne strane si u pravu i glupo je navijati za rat ali...
Imas li ideju kako zastiti neduzne Sirijce? I da li mislis da je pravo da se siledzije mesaju u unutrasnje stvari neke zemlje?

Mir i Ljubav

pre 10 godina

Treci svetski rat za Siriju! Ha, ha! Ko moze da pocne Treci Svetski Rat? Rusija? Ha, ha! Niko ne zna sta Amerika raspolaze i javnot misli isto kao pre 70 godina. Sigurno je da za jos 100 godina america nadmocnost nece dozvoliti Treci Svetski Rat. Ako neko to zeli to ce biti posljednji za njega.

from Serbistan

pre 10 godina

Dragi moji USA Srbi,

Ne volim ja tu Rusiju a jos manje volim to cime se vi dicite i prsite ufff.

Ajde molim vas porcitajte nedavno govor George Galloway-a pa cemo razgovarati do tad trk na Mtv/imdb da vidimo nesto o zivotu, pa se vratite da komentarisete vesti.

sve vojni strucnjaci

pre 10 godina

jedno je sigurno , da nije Rusa Sirija bi bila sravnjena a ovako od napada nista!
da nista mozda pcekivali da Putin izjavi da ide u rat???
on cuti i radi a dela ce se videti!

kirijakos

pre 10 godina

Zato Rusija i nema saveznike :))
Ima samo privremene poklonike,kao npr Srbiju,Bugarsku i sl...A i to ce da traje dok drug Tito i Crvena armija ne izlape iz glava starijih.

Mile

pre 10 godina

Tako Rusi postupaju sa saveznicima,pa nije uzaludna izreka ,,Tesko onom koga sirotinja hrani i Rus brani! Ovo je jos jedna prilika da srski narod vidi pravac u kojem se moraju kretati u pogledu vojnog i politickog saveza u buducnosti.

Lukashenko

pre 10 godina

Rusija nece ici u otvoreni rat, samo ce raketirati pobunjenike i al kaidu kako bi preokrenula situaciju na frontu i vladinim snagama omogucila da ponovo uspostave red i mir!

SPS ponovo jase

pre 10 godina

Ovako su i ka nama plovili 99-te, nije ih bilo sve dok nismo srusili f117 kada su dosli da bi preuzeli tehnologiju i posle ih opet nije bilo.
Sve je to zato sto su nas u skolama ucili da pametniji popustaju pa mi pustismo budale i lopove da nam vode i uniste drzavu. A Marko Milosevic u Rusiji trosi pare koje nam uzima Srbijagas kao firma posrednik.

Cinik

pre 10 godina

Kome god su Rusi pružili podršku taj je nadrljao kao žuti mrav.Kada su želeli nas da bombarduju Rusija je oštro protestvovala i na kraju sa žaljenjem konstatovala da je Amerika mimo Saveta bezbednosti nas bobbardovala ali bože moj šta da se radi.Kod Iraka je pretila vetom ali je zaboravila da podigne ruku. Sada kod Sirije krenula je sa dva broda da izvidi šta se dešava ali sva je prilika da će ti brodovi umesto ka Siriji otploviti ka Kubi jer im ne radi kompas.

Bocardo

pre 10 godina

"Sirija ne spada u grupu najblizih Ruskih saveznika" kuku onom kome su Rusi saveznici, bili oni bliski ili daleki od Rusa se nece nagledati pomoci, sem ostrih osuda i ne slaganja sa intervencijama. Mozemo mi misliti o Amerikancima sve najgore i biti upravu, ali njihovog saveznika neko da napadne reakcija bi bila poprilicno drugacija.

kmv

pre 10 godina

jeli majke ti, a koji su to najblizi ruski saveznici, ako ih uppste ima? kabd budu krenuli na vas da nece Azerbedzam i Ukrajina da stanu uz vas?

Sirija

pre 10 godina

Od Rusa nema ništa ali Iran svakako namerava da se umeša.
Muhamed Ali Džafari je izjavio da se Izrael neće dobo provesti. Kako god da ovo krene i završi se, Biće ogromnog razaranja na sve strane. Evo i link:

http://serbian.ruvr.ru/2013_08_29/Iran-Napad-na-Siriju-se-mozhe-zavrshiti-samo-nestankom-Izraela/

Programer

pre 10 godina

Kakva izvidnica, pa tu je najobicniji ruski satelit koji moze da snimi i koliko su sati na casovniku ribara koji peca na reci u Siriji! Svaki pedalj zemlje iz svemira mogu da snime kad god pozele. Na google earth i ja sam mogu da vidim tenkove i satore vojske, kamo li satelitom! Izvidnica sa ratnim brodovima je sarena laza... Prica za babe i dede!

MI-8

pre 10 godina

Rusi su prilicno SAMODOVOLJNI i nisu im potrebni stalni saveznici.

Inace, Britance su ubedili da se povuku (nije odobrena intervencija u "parlamentu"), mislim da ce i Francuzi odustati.

Preostali su jos teski pregovori s Obamom.

Elvir

pre 10 godina

Ne mislim nista lepo o Asadu, koji je izgleda resio da unisti svoju zemlju i narod zarad ostanka na vlasti (ko nas Sloba 99te). Rusija deklarativno protiv bombardovanja, a defakto nista ne preduzima (cutanje je odobravanje). Nazalost smesi se jos jedno bombardovanje po scenariju od 99te a stradace sirijski narod i opustosice im ekonomiju.

Dejo

pre 10 godina

Ostadose Rusi bez bliskog istoka, sad na red dolaze poslednji njihovi bastioni u eks SSSR podrucjima, koji polako ali sigurno otkazuju poslusnost Moskvi, kako i da je uskoro ce Rusija biti potpuno izolovana sa svij strana

Aleksa1

pre 10 godina

"Tesko onom koga Rusi brane a Kinezi hrane" ako je neko mislio da je ovo bez veze receno neka se zapita ponovo. Svi mi dobro znamo na sta lice ove zemlje sada i kroz koj su pakao prosle: 1.S.Koreja 1950god. Rusi su trebali da ih brane, prodavali su im oruzje, zaradjivali ogroman novac i na kraju ih prepustili na milost i nemilost Amerima. 2.Kuba 1962god. "Kubanska raketna kriza" Zavadili ih sa Amerima uz pricu da ce cak i bombardovati Ameriku ako se nesto desi Kubi, takodje prodavali oruzje, profitirali itd. i na kraju se povukli sa Kube i ostvili ih na milost i nemilost Amerima. 3.Vijetnam 1964,1965,1967 do 1975 godine takodje isti scenario od strane Rusa. I ako su na kraju Vijetnamci uspeli da oteraju Amere ostale je totalna pustos uz preko 3 milona mrtvih. 4.Srbija 1999... ne treba komentarisati puno mi smo ipak braca. 5.Libija 2011god. ISTI SCENARIO... 6.Sirija 2013god. OCEKUJE SE ISTI SCENARIO. I jos mnogo primera ima poput Iraka, mnogih Africkih zemalja itd. Popularni Ruski scenario: profitiranje od prodaje oruzja, davanje lazne nade i na kraju prepustanje Amerikancima na milost i nemilost. Po neki put se zapitam da li mozda to sve rade u dogovoru!?!?!

Nikola

pre 10 godina

Polako ljudi, razmislite, koji bi Rus voleo u rat? Šta on od toga ima, šta gubi a šta dobija. Nisu njima isprane glave kao amerima, a i vama mnogima ovde, da idu da ginu van svoje zemlje.

Marko

pre 10 godina

Dozvolite mi da se nasmejem :) kako bese Putin nije isto sto i Jelcin, trebali smo Rusima bazu da damo .. Eto jadan Asad im je i bazu dao i srce i dusu i samo rusko oruzije kupovao i opet Njet. Citao sam da Rusoljubi imaju sada novi izgovor - naime Asad je musliman pa eto sto bi oni muslimane branili .. kad je bombardovana SRJ i tada smo verovatno bili muslimani.

igor

pre 10 godina

Intrvencija ce poceti za vikend, da Ameri mogu da gledaju pocetak bombardovanja u uz cips I kokice.
Inace siguran sam da ce uspeti u svojoj nameri, sredili su Sadama, Gadafija, likvidirali Bin Ladena, srusili I Slobu, skinuli u Iranu Ahmadi Nedzada, iako ih ne volimo ipak su sila broj jedan, to je nesporno.

Grxy

pre 10 godina

Ne mora Rusija da brani Siriju dovoljno je to sto su im dostavili S 300
Da smo ih mi imali '99 druga prica bi bila.

Predsednik Nikolic mora za mandat da iskuka nekoliko S300 ili novijih S400 kao i par Iskandera,za nedaj Boze

Milos

pre 10 godina

Pa ne ocekujete valjda da ce Rusija direktno vojno braniti Siriju pa to je onda treci svetski rat ima tu mnogo drugih nacina sto Rusija i cini.Da nije tako davno bi Siriju napali Toliko o tome ovim sto im je zapad drazi. Pa navijacki pisu komentare

sledece godine

pre 10 godina

kao po obicaju nije kriv ceo zapadni svet sto hoce da baca uranijum same nema jer mi tamo idemo da budemo sa njima vec je kriva Rusija jer nece da pomogne. izvrute misli... Boze pomozi.
Uzgred, videcete sta ce biti na kraju, treci svetski rat je neizbezan I on vec traje.

Pax Americana

pre 10 godina

"У Москви се процењује..." mi još odzvanja u ušima. Trla baba lan... Okrenuće avion iznad Atlantika da pokažu kako su ljuti :)

Trenutno na svetu postoji jedna sila i ta sila se zove Amerika. Može to da nam se sviđa ili ne sviđa, ali ne treba lupati glavom o zid. A oni koji pričaju o padu Rimskog carstva trebaju da se podsete da je Rim padao pet stotina godina.

Vlajkov

pre 10 godina

Zao mi je svih neduznih koji ce sigurno stradati u napadima NATOa ali jedva cekam da se po ko zna koji put pokaze kako prolaze oni koji se oslanjaju na Rusiju.... Pa setite se samo da su Ameri pre nekoliko meseci kupili ruske helikoptere za Avganistance, neko je tad ovde napisao "Prodase Asada za 50 letelica"

Keops

pre 10 godina

Po tome su Rusi poznati,pas koji laje ne ujeda....oni bi jedino branili Ukrajinu ili Belorusiju,sve ostale puštaju niz vodu.A njihov odnos prema saveznicima je jasan kad se vidi da su sve nekadašnje njihove države saveznice i članice "Varšavskog pakte" prešle u NATO.Da smo mi malo pametniji,nikad se u njih uzdali ne bi i toliko grešaka ne bi skupo platili.

Blento

pre 10 godina

Ne znam zasto Rusi petljaju oko Sirije kad oni tamo vec dugo vremena nemaju nikakv interes, a Amerikanci imaju ogroman interes da zaokruze jos jednu svoju interesnu zonu.

prpavela

pre 10 godina

za sve nato navijace evo objasnjenja.
prvo na slici nisu ruski brodovi!!!
drugo Moskava je komandni brod i najnaoruzaniji brod na svetu tako da rusi ne salju izvidnicu vec tesku klasu broda.
trece dolaskom Moskve ruska flota je podigla ulog koji je mnogo veci nego sto je USA polozila na terenu.
NATO ce se verovatno povuci ili ce sukob eskalirati i sesta fota ce doci.
e to onda ne bi bilo dobro ni za koga!

KGB watch!!

pre 10 godina

Pa ovo je smesno izgleda da vise Rusi nece imati saveznika ni u Siriji. Ovo je kraj za rusku spoljnu politiku i osim Belorusa Rusi nigde vise nemaju saveznike u svetu. Rusiji se priblizava kraj i samo u Srbiji to treba da shvate. Sve saveznike su do sad izdali Sadama, Gadafija, Milosevica....

Tularac

pre 10 godina

Da nije Putin na brodu? Tesko onom ko ga ovi brane. Salju tek izvidnicu, a dok njihova predhodnica stigne, tudja konjica ce vec biiti u Teheranu.

Black panter

pre 10 godina

99'te je omiljeni americki predsednik rusije jelcinj bio na vlasti,putin je dosao posle.Rusija tada bila u najgorem periodu u istoriji.
(Nikola

Jelcin je doveo Putina na vlast, 1999 Jelcin je poslao rusku vojsku na Kosovo, 2003, Putin je tu istu rusku vojsku sa Kosova povukao ne plativsi racun za struju i ostavio to onako ''bratski'' da plate kosovski Srbi. Dokle cete vi rusofili da mastate o toj vasoj Rusiji koji nikad nista nisu pomogli Srbiji.

Nebeski narod?

pre 10 godina

Rusi 99te nisu sa nijednim brodom uplovitli u Jadran. Sva ta prica je bila Miloseviceva propaganda.
Sirija je daleko nezgodnija i savremenija vojna sila, imaju preko 300 lovaca Migova, S 300 sistem, hiljadu tenkova.

123

pre 10 godina

Sacekajte da vidimo, ako do napada ne dodje, znaci da su Rusi ipak stali iza njih.
Upravo je UK parlament rekao ne intervenciji.
Cisto sumnjam da ce USA sama krenuti.
Gledao sam malo raspravu u britanskom parlamentu, zanimljivo je kako se Rusija spominje u pozitivnom kontekstu kao neko ko je rekao NE ratu, i to vise nisu pojedinacni slucajevi, vecina naroda na zapadu polako ali sigurno okrece ledja trenutnoj politici njihovih zemalja.

Kao sto je u proslom veku USA imala pozitivni imidz i s njim pridobijala
sve zemlje sveta,a SSSR pokusao silom da pridobije zemlje istocnog bloka,
sad se situacija okrece, i USA ne moze silom da pridobije svet da voli njihov imperijalizam i tu je sad prilika Rusije da izgradi pozitivni imidz, i to se polako ali sigurno desava.

Nikola Realista

pre 10 godina

Odvratno mi je vec ovo srpsko svojatanje Rusa i prebacivanje kako nam nikada nisu pomagali, ne pomazu, a 1999 nisu zbog nas zapoceli rat sa Amerikom (znaci sa celim NATO), sukob koji bi se sve vise sirio i na kraju prerastao u III sv.rat. Pitaju li se prizeljkivaci tog sukoba sta bi na kraju svega ostalo od sveta, a o Srbiji i da ne govorim. Sada je identicna situacija sa Sirijom. Ponovo se prizeljkuje sukob Rusije i Amerike u kome bi se navijalo (navijaca imamo bar dovoljno u Srbiji) za Rusiju, ponovo nesvesni da ako dodje do toga onda povratka vise nema. Ratovalo bi se do unistenja, jer takav rat ne sme ni Amerika ni Rusija da izgubi. Rusija ne bi imala samo Ameriku protiv sebe nego kompletan Zapad. Stisnuta, bila bi prinudjena na upotrebu nuklearnih potencijala...raketa, bombardera, podmornica...ona druga strana bi na isti nacin odgovorila. Cela Evropa bi bila kontaminirana a zivot u njoj (ako bi bilo prezivelih) ne bi bio moguc sledecih ko zna koliko desetina ili stotina godina. Delovi planete bi izumrli. Vi koji gurate Ruse u rat, razmislite malo o tome, a kome se od Srba ratuje neka ide u Siriju i bori se kao dobrovoljac na Asadovoj strani, protiv Amerike. Lako je sedeti u sobi, navijati i "ratovati" sa tastaturom, a kada treba sopstvena drzava da se brani onda se krije po misjim rupama a na front se salje sirotinja koja ionako nema sta da izgubi. Lepo je Putin rekao Dacicu: "Pa ne mozemo mi Rusi da budemo veci Srbi od Srba."

ANALiticar

pre 10 godina

Kao i obicno, reagujete protivno realnom stanju stvari. Kad Rusi obecavaju pomoc vi to ocekujete, a kad kazu da nece da pomognu vi mislite da stvarno nece.

Rusi su zesce napusili GB, SAD i FR na Savetu bezbednosti, na sednici koju su ONI sazvali danas. Metaforicki su im rekli: ************* ako ne prestanete s tim vasim *****!!! Zato su svi izasli namrgodjeni i niko nije davao izjave.

Odmah posle toga je britanski parlament ODBIO intervenciju. Prvi put od 1956. godine, prvi put od uvek.

Amerima je povredjen ponos zbog Snoudena, ali i ako napadnu bice vise simbolicno. Asad ima puno podrske.

Sledeci korak bi bio da inspekcija UN konstatuje da je HEMIJA KORISCENA U NAPADU "KUCNE" PROIZVODNJE I DA TAKO NECEG NEMA U POSEDU SIRIJSKE ARMIJE. To dalje povecava sumnje da su pobunjenici izvrsili napad, a ne regularna vojska. Populacije SAD, GB i FR su izrazito protiv napada. Naravno, njihove vlade ne slusaju narod vec popustaju pod pritiskom Rusije i Kine.

Ko je pustio inspektore u Siriju? Putin! Zasto? Videcemo uskoro!

aleksa

pre 10 godina

Kad skontate da su ustvari svi oni na istoj strani, samo izmisljaju povoda da vade novac iz budzeta i da experimentisu na nama , tek onda mozemo razmisljati o nekoj buducnosti ljudske vrste.
Taj Putin i Obama, i Kim Džong svi su oni iz iste fele , samo glume svoje uloge. Putin zabranio homoseksualce, dovlaci brodove u izvidnicu, ovi jedni su kao protiv rata, drugima je parlament zabranio, a treci pucaju. Kod Libije je bilo isto, samo su se rotirali.

hmm zanimljivo

pre 10 godina

gdje ce rus na amer ajd bolan imaju oni obostrano zadovljsto izigravati dobroga i losega samo ne znam cija je koja strana

Miloš

pre 10 godina

Ne treba Ruse potcenjivati. Ko god je to u istoriji radio, bivao je poražen. To što se oni ne mešaju u ratove koje vodi NATO, sasvim je racionalno jer je ipak isuviše riskantno po nacionalnu bezbednost upuštati se u konflikte tolikog obima. Da se ne lažemo, nema te zemlje na ovom svetu koja bi, na primer, ratovala sa Amerikom zbog odbrane Sirije. To je istina, svidelo se to nekom ili ne. Rusija možda jeste diktatura u odnosu na Zapad, ali ima i svoje pozitivne strane. Na primer, ne ponaša se ni blizu tako imperijalistički kao NATO alijansa niti glumi nekakvog svetskog policajca. Naravno, Amerikanci uopšte nisu svetski policajci radi neke tobožnje "kosmičke pravde" nego ratuju samo za svoje interese tamo gde procene da je to protrebno. Hvala unapred na objavljenom komentaru.

Nikola

pre 10 godina

99'te je omiljeni americki predsednik rusije jelcinj bio na vlasti,putin je dosao posle.Rusija tada bila u najgorem periodu u istoriji.

kd

pre 10 godina

Brodovi su samo ono sto se vidi na povrsini, bitnije je sta radi avijacija, a najbitnija je aktivnost podmornica. O tome nema nikakvih vesti, ali to znaju sluzbe koje su zaduzene za te stvari. Vecina naroda se tako lako prima na "vesti" i propagandu da je to nekad zaista neverovatno, a guta "vesti" medija koji su pre par godina lansirali Obamu i od njega ni iz cega za par nedelja napravili zvezdu i mesiju, nalozili narode za ratove protiv Iraka ili Srbije, predstavlju LBGT kao novu religiju, normalnu porodicu kao nesto nazadno i nepotrebno i sl. Narod se pokazuje kao potpuno nemocan na takvo pranje mpzga i sve prihvata kao da je u pitanju istina poslata od boga.

bez_cenzure

pre 10 godina

Ne moraju se direktno miješati ali mogu indirektno šaljući naoružanje legalnoj sirijskoj vojsci i dajući im obavještajne podatke o stanju na terenu (kao da do sada to nisu radili) i položajima tzv. pobunjenika a.k.a terorista. Ne mislite valjda da je realno da NATO ušeta u Siriju i da Rusi tek tako predaju bazu u Tartusu. Ne budite naivni. Rusija jeste još uvijek slabija u odnosu na NATO ali nije tolika bena.

Nenad

pre 10 godina

Ne znam za Sirice, ali znam da su rusi kod nas bili 3 puta, beli pobegli iz Rusije u Srbiju, nekolicina, pa prvi svetski rat, drugi svetski rat...
Znam samo jedno, a to je da mi nikad nismo njima pomagali!
:)

MasterBlaster

pre 10 godina

Dragi Rusofili sada pre nego sto ista pocne kazite sebi "Rusija moze da uradi nesto i uradice!" . Kad ne uradi a ovi izbombarduju Siriju, objasnite sebi dal Rusija ne moze ili nece ili oboje.

from Serbistan

pre 10 godina

Dragi moji USA Srbi,

Ne volim ja tu Rusiju a jos manje volim to cime se vi dicite i prsite ufff.

Ajde molim vas porcitajte nedavno govor George Galloway-a pa cemo razgovarati do tad trk na Mtv/imdb da vidimo nesto o zivotu, pa se vratite da komentarisete vesti.

samo pitam

pre 10 godina

@Nikola Realista, 30. avgust 2013 07:17

S jedne strane si u pravu i glupo je navijati za rat ali...
Imas li ideju kako zastiti neduzne Sirijce? I da li mislis da je pravo da se siledzije mesaju u unutrasnje stvari neke zemlje?

bas i nisi u pravu

pre 10 godina

"Sirija ne spada u grupu najblizih Ruskih saveznika" kuku onom kome su Rusi saveznici, bili oni bliski ili daleki od Rusa se nece nagledati pomoci, sem ostrih osuda i ne slaganja sa intervencijama. Mozemo mi misliti o Amerikancima sve najgore i biti upravu, ali njihovog saveznika neko da napadne reakcija bi bila poprilicno drugacija.
(Bocardo, 29. avgust 2013 23:31)

Bas i ne znam da je tako. Kada su Rusi napali Gruziju pre nekoliko godina Ameri su samo nemo posmatrali kako ih Rusi teraju nazad kilometar po kilometar. Isti ti Ameri su drzali samo neke konferencije i gledali, a nisu se smeli suprotstaviti Rusima. Isto su slali neke ratne brodove u Crno more, ali su Rusi postavili blokadu pa su smao gledali iz daljinje. E sada ti meni reci zasto Ameri nisu dosli sa nosacima aviona i ostalom vojnom opremom i opalili po Rusima zato sto su napali njihovog saveznika? Zar ti stvarno mislis da Ameri smeju da zarate direktno sa Rusima i obrnuto?

Nemanja

pre 10 godina

Koliko znam šalju dva razarača - jedan klasa Udaloj II ("Admiral Čabanenko"), drugi je verovatno Udaloj I ili Sovremenij klasa.

Dragan

pre 10 godina

Niko vise ne pominje uzrok unistavanja i pljackanja Iraka.Tu su zemlju unistili na osnovu "postojanja oruzja za masovno unistenje" u rukama iracana.Kada se na kraju saznalo da takvo oruzje ne postoji i da su lazi Tonija Blera dokazane, niko nije odgovarao a Sadam Husein je ipak likvidiran (doduse imao je bar montirano sudjeneje za razliku od Gadafija)
Sramotna, prljava i nadasve krvolocna politika zapada.To divljacko zasipanje uranijumom tudjih drzava je zlocin ravan hitlerovim logorima smrti.Gospoda americki gradjani nemaju pravo da se zale kada im po New York-u padaju neboderi i "neduzni" civili stradaju.Gospodo, svi ste vi saucesnici, bez obzira na tu politicku floskulu da narod nikada nije kriv.To je glupost.
Izgleda da su abolirani nacisti koje su amerikanci uvezli 1945 godine (umesto da zavrse na vesalima) kreirali ne samo nova super oruzja za masovna unistenja, vec i oblik "spoljne politike" ove drzave koja je pre 1945-te vidjena kao demokratska.

Nenad

pre 10 godina

Ne znam za Sirice, ali znam da su rusi kod nas bili 3 puta, beli pobegli iz Rusije u Srbiju, nekolicina, pa prvi svetski rat, drugi svetski rat...
Znam samo jedno, a to je da mi nikad nismo njima pomagali!
:)

Mir i Ljubav

pre 10 godina

Treci svetski rat za Siriju! Ha, ha! Ko moze da pocne Treci Svetski Rat? Rusija? Ha, ha! Niko ne zna sta Amerika raspolaze i javnot misli isto kao pre 70 godina. Sigurno je da za jos 100 godina america nadmocnost nece dozvoliti Treci Svetski Rat. Ako neko to zeli to ce biti posljednji za njega.

Tole

pre 10 godina

Ja jos cekam 6 flotu da dodje u Jadran .. trebalo je '99 prosloga veka ali se negde izgubise u putu .. tako ce i sa Sirijom da bude. Zao mi naroda.

Maximus

pre 10 godina

Izgleda da od intervencije nece biti nista. Britanija se preko Parlamenta izvlaci, a i CNN polako menja tonove i priprema javnost da intervencija ipak nije najpametnije resenje. Francuzi su preslabi da urade bilo sta. Ipak su Sirija i Iran, sa suptilnom podrskom Rusa previse opasni za Izrael, pa su se Jevreji pobrinuli da se stisa stvar oko Sirije. Izrael i Jevreji su ipak najmudriji narod na svetu

Deda

pre 10 godina

Doći će u ne radii nitšta, kao i 1999.
Zaključak niti Srbija niti Sirija nisu vrijedni sukoba sa ostatkom sveta.

To je zdrava logika.

sale

pre 10 godina

Pravilo između nuklearnih sila je kao u šahu: kralj ne može dati šah drugom kralju. Tako da se sve prilike za eskalaciju izbegavaju tako što jedna ili druga strana popuste. Blefiranja se lako provale, zato što svaka strana zna vrlo dobro koliko je šta važno onoj drugoj strani. Ali zato su provokacije redovne, jer ponekad može da se naiđe na neočekivano dobru priliku, kada druga strana iz nekog razloga nije spremna da parira. To što se u tim prilikama ućari obično nije od nekog velikog značaja (npr. Srbija za Ruse) ali "zlu ne trebalo", poslužiće nekad.

Izvidnica je značajna za špijuniranje rada složenih borbenih sistema na terenu u realnom rad(t)u - npr. merenje brzine i ostalih parametara leta projektila, raketa, snimanje radio spektra sistema za navođenje i radara, komunikacionih linkova, a to se ne može postići satelitskim izviđanjem. Svaki put kada NATO negde ratuje, za ruske vojne istraživačke institute je korisno da ih snimaju. Slanje većeg ratnog broda u pratnji možda je znak da procenjuju da bi njihov eventualni izviđački brod ovaj put mogao biti "slučajno, izvinite" potopljen "zalutalom" raketom.

Maximus

pre 10 godina

I jos nesto: Izrael nije naivan, svesni su da ce ukoliko dodje do intervencije i obaranja Asada koje siit i dolaska na vlasti nekog sunita koji su vecinsko stanovnostvo u Siriji najvise profitirati Turska, koja bi postala jos veca regionalna sila, a to Izraelu nikako neodgovara dok Erdogan i Davutoglu vode neo-otomanisticku politiku u Turskoj i regionu