Četvrtak, 29.08.2013.

19:07

Zašto se goje bivši pušači?

Izvor: news.com.au

Zašto se goje bivši pušaèi? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Budimir

pre 10 godina

E pa ocajna, znam bivse pusace kojima se zivot pretvorio u pakao (devojkama posebno) zbog kilaze pa su ponovo propusili a neki su podneli bolje i nisu se vratili cigaretama. Znam da ti je tesko posebno jer si zensko, ali sacekaj jos malo, probaj da setas polako pa onda postepeno ubrzavas tempo. Moras da se bavis nekom fizickom aktivnoscu, ti si odabrala najgori put a to je da se zakljucas u sobu i mrzis sebe. Ne smes tako da razmisljas, probaj sa nekim sportom ako ide ide ako ne...propusi ponovo. Ne znam stvarno sta bih ti drugo rekao...mozda se jos neko javi sa nekim boljim savetom. Tebi zelim puno srece da uspes u svojoj borbi!

s.

pre 10 godina

(Ovich, 30. avgust 2013 10:48)

Verovatno se ništa ne bi desilo, barem je moje iskustvo takvo.Sigurno bi finansijski na neki način bolje stajao, ali taj novac se automatski pretoči u nešto drugo pa ni to ne primetiš.
Na kraju shvatiš da samo zavidiš ljudima koji uživaju u duvanu i kafi, duvanu i dobrom viskiju, duvanu i ....

OCAJNA

pre 10 godina

Kako god okrenes ne valja...sta mi vredi sto sam ostavila cigarete kad sam se nenormalno ugojila ( a jedem sasvim malo, umesto grickalica koristim sargarepu, krastavac, rotkvice...) i izgledam zastrasujuce! Nemam kondicije, jedva idem uz stepenice, svaka fizicka aktivnost mi je nenormlano naporna dok to ranije nije bio slucaj! Sada dozivljavam da mi se ljudi podsmevaju zbog mog izgleda!!! Jako sam depresivna, ne znam sta cu? Nemam ni decka, neki se od "prijatelja" polako udaljavaju...a ja provodim sve vise vremena u svojoj sobi i pocela sam da mrzim sebe!!! U dilemi sam da li da ponovo pocnem sa pusenjem? Mozda da posetim psihijatra? Stvarno ne znam ali ovako vise ne ide!!!!

Ovich

pre 10 godina

Inace previse jedem zbog cega posle 2 nedelje bez sporta se gojim po 2 kila nedeljno. On avgusta do fenbruara predjem sa 80kg do 96kg. Zatim u Maju aktivnim sportom se vratim na 80 za mesec dana... i tako u krug.

Neznam sta bi se desilo da prestanem da pusim.

Vlad Rad

pre 10 godina

Ja licno ne verujem u ovo. Pusio sam skoro 15 god vise od pakle i po dnevno. Prestao pre 2 godine i nimalo nisam promenio tezinu.. Mozda je razlog za istu tezinu odlicni saveti iz knjige Alana Kera koja mi je dosta pomogla kad sam bacio cigare. A imao sam veliku predrasudu kada mi je dao drugar tu knjigu koja je njemu pomogla.. I znam nekoliko slucajeva da je knjiga pomogla ljudima takodje bez posledica u promeni tezine... Tako da ja mislim da gojenje nastaje ipak iz povecavanja unosenja hrane kao posledice potrebe da se nesto radi ili unosi u sebe kao zamena za ostavljene cigarete.

ledenjak

pre 10 godina

Gospodo naucnici, bio sam aktivni pusac od svoje 18 do 29.god kada sam pusio i do 3 kutije cigareta dnevno. Na visinu od 180cm imao sam 104kg. danas nakon 3god imam 84kg. Dakle smrsao sam 20kg.

otac makarije

pre 10 godina

kakve bakterije, bivsim pusacima nedostaje cigareta kao nagrada. to je onaj momenat kada nesto zavrsite i nagradite se cigarom. kako ste perstali da pusite, nemate cime da se nagradite osim hranom ili picem. i to je to. znam po sebi, ugojio sam se 10 kila.

Sofronije

pre 10 godina

pušio 2 do 3 kutije dnevno 20 godina, prestao u julu sa 73kg, u februaru nagurao na 110, do sledećeg avgusta skinuo na 90 bez dijeta, uzdržavanja od bilo čega.tri godine ne pušim i presrećan sam kada ugledam koliko su pušači zavisni, puše u zatvorenom dok su deca tu i imaju savršene izgovore tipa pa jel udiše dim u kafiću, vidi kakvu hranu jede, ja pušim pa sta mi fali i sl. Da se razumemo i ja sam tako radio, ali hvala Bogu više ne.

Škembo

pre 10 godina

Prest'o da pušim pre 8 godina, "nabacio" 15kg., al' sam ipak mnogo brži uz stepenice! Što neko reče u komentarima, najbolja stvar koju sam mogao uraditi za sebe i okolinu!

been there, done that...

pre 10 godina

Bacio sam cigarete pre 2 godine i kusur... za prvih 6 meseci sam se ugojio 10 kg (sa 64 na74). Mislim da je problem bio psihicke prirode (zamisli) jer posle napr obilnog rucka na kom se prejedem da jedva disem, sto se kaze, ja sam posle sat, sat ipo bio gladan kao vuk! Fizicki tesko moguce... Psihicki... pa nista lepse nego pluga posle klope i eto salje mozak da sam opet gladan, ne bi li posle usledila pljuga... kad sam to skapirao sve je prestalo. Ubrzo sam unormalio ishranu i poceo da gubim visak! Sad nikakvu potrebu za njima nemam, cak ni u drustvu gde se pusi! savetujem svima od srca!!!

bane

pre 10 godina

ostavio sam cigare odjednom.rekao jedan dan necu više i to je bilo to,posle 15 godina.eeee a onda,kada sam ostavio cigare imao sam 89 kg.umesto da jedem više korigovao sam ishranu,izbacio hleb i svinjsko meso,slatkise sveo na minimum i najvaznije,kada god mi se pusilo,umesto cigare ja sam na sobnom trenazeru trcao po kilometar,dva.u početku je bilo tesko ker nosan imao kondicije ali za 3 meseca sam poceo svako drugo Vece da trgom po 7 do 10 kilometara.i kilaza je spala na 79-80kg.i super je.moram da napomenem da sam u ishranu ubacio dosta ribe i grilovanog povrca.sve se može kad se hoče.pozdrav svima

nena

pre 10 godina

prestala sam pre 17 meseci i ugojila se 5kg. ne jedem vise ali mnogo vise uzivam u hrani i imala sam hranu koju ne zelim ni da pogledam, a sada sam spremna sve da probam. cak sam probala i kaktus. :)

Bebana

pre 10 godina

Svako može svoju priču ovde da ispriča i dobro je videti različite reakcije nakon prestanka pušenja ali to sve zavisi do osobe, svi su različiti i samim tim drugačije odreaguje organizam. Neki prestanu da puše i zamene to sa pozitivnim neki sa negativnim stvarima. A ako bi se bojali da prestanemo da pusimo kako se nebi ugojili onda niko nikad ne bi prestao!!

Dejan

pre 10 godina

Ostavio cigarete pre 8,5 godina, inace sam bio strastveni pusac sa oko dve kutija cigareta dnevno, i ugojio sam se skoro 20 kg u prvih 4 meseca, i jos uvek imam tih 20 kilograma viska, i jos uvek mislim da mi je to najpametnija odluka koju sam u zivotu doneo.
Bolje biti debeo nego pusac!

o.O

pre 10 godina

@Mirko | Jedan mali obrok dnevno i tri sata spavanja?! Odrzavas konstantih 81 kg? Bez gubitka energije? Kad budes imao vremena, javi se naucnicima da te temeljno prouce, jer osim ako nisi indijski fakir zakljucan 23 sata dnevno u maloj limenoj kutiji, ti si covjece fenomen, super-human u najmanju ruku... Ima da te gledamo na Discovery-ju!!!

Ivica

pre 10 godina

Ostavio cigarete pre 15 meseci. Nakon 12 meseci ugojio se 12 kila, za poslednja tri smrsao 8. I da, to je jedna od najboljih stvari koju sam uradio u zivotu. Zbogom nikotinski stapici :)

moi

pre 10 godina

Ja pokusavam da bar smanjim broj cigara, spustila sam se na 6=7, pa onda desetak, a sada sam dosla do 12 dnevno. I to jedva! A sve vreme jedem voce, semenke, zvacem zvake, uzas! Posledica je da nisam prestala da pusim, a dobila sam 5kg koji mi strahovito smetaju. Sve natraske.

Ljuba

pre 10 godina

Ovaj kvazi naucnik je placen od lobija proizvodjaca cigareta, i to je ocigledno.Zakljucak koji logicno sledi iz nejegovog "obilnog istrazivackog opusa na cak 10 ispitanika" je sledeci:KO ZELI DA SMRSA TREBA DA PROPUSI, KO NE ZELI DA SE UGOJI NE TREBA DA OSTAVLJA CIGARE. KO MISLI DA CE POSLE OSTAVLJANJA PUSENJA KONTROLISATI SVOJU GLAD I KOLICINE POJEDENE HRANE VARA SE, JER NIJE U TOME CAKA, DZABA VAM SVE, BAKTERIJE SU KRIVE.
Providna propaganda.
Ja sam ostavio cigarete pre 5,5 godina, nisam se ugojio ni gram, ali to samo zato sto sam isti dan kada sam ostavio pusenje, poceo kardio program, trcanje i bicikl. Navika je ostala do danas,5 puta nedeljno trcim, ne jedem belo brasno i beli secer, ne jedem posle 21 h. Ja nisam ostavio cigarete zbog zdravlja, jer me zabole za stetnost, sta udisemo i jedemo, a tek sta pijemo, predmet je mnogo dublje zabrinutosti. Moj otac je umro u 64 godini, a nije u zivotu zapalio cigaretu, bio je najdosadniji protivnik duvana koga sam poznavao. Ja sam ostavio zbog para, jer sam za 20 godina popusio jednoiposoban stan u BG. I necu nikada poceti, jer nedam pare za cigare. Ali, i dan danas tvrdim, nema nista lepse nego cigara uz kaficu, uz picence, posle seksa, posle predstave, posle filma, posle izlaska iz busa, posle neke nervoze, posle roditeljskog, za vreme utakmice, na zurci....

Nepusaci izgleda tudji zivot vode!

pre 10 godina

Sto ne pitate nepusace?! Kad nepusaci znaju koliko kostaju cigarete, sta pusac kupuje u prodavnici pored cigareta, koliko pusac popusi cigareta, kakva je finansijska situacija pusaca, kakvi su roditelji pusaci, sta pusaci vole a sta ne vole da cuju...onda sigurno ove sveznalice znaju i zasto se goje bivsi pusaci?!

Goran Matić -Split

pre 10 godina

I još nešto: količinski jedem jednako ko i prije samo puno "slađe". :)
Jedna vrlo bitna stvar za sve koji namjeravaju prestat sa pušenjem a AKO im se pojavi sljedeće. Prestankom pušenja naglo se povećava (razvija) broj bakterija u usnoj šupljini (pogotovo kad su topliji dani). Primjetit ćete prilikom pranja zubi, iako ste ih i do sad (valjda) redovno prali, povećano krvarenje desni. Razlog je taj što su štetne supstance/kemikalije iz duhanskog dima prije "umrtvljavale" razvoj tih bakterija. Prestankom pušenja, ako primjetite problem, samo perite zube dnevno koji put učestalije (3 do 4 x) nego ranije, a rješenje je i "Paradontax" pasta. Problem nestaje nakon 20ak dana.

Herero

pre 10 godina

Vazi sto ne jedu vise! Ja kad sam prestao da pusim jeo sam tri puta vise! Ugojio sam se oko 8 kg u prvih 8 meseci iskljucivo zbog toga sto sam jeo kao mecava, ali sam posle toga do prve nepusacke godisnjice sve skinuo pravilnom ishranom i vezbanjem. Sve se moze kad se hoce. :-)

Goran Matić -Split

pre 10 godina

Ja sam se udeblja u ovih 8 miseci oko 6 - 7 kila otkad ne pušim (18 god. trovanja), a koristim električnu cigaretu (što nije pušenje nego parenje) pa nema ni N od nervoze. :) Apetit se nakon prestanka pušenja "otvara", prorade u svoj punini i osjetila okusa i mirisa (što se pomalo primjeti već nakon nekoliko dana od prestanka pušenja). Sve je nekako slađe i ukusnije za pojest nego prije, a i osjet njuha je također na maksimalnom nivou pa sada opet odlično osjetim i mirise i smradove. Smrad obične cigarete tzv. "smrduše" osjetim na 30 metara! A o kapacitetu pluća da i ne pričam... ;)

mirko

pre 10 godina

Kad sam prestao da busim, izgubio sam potrebu za snom i hranom. nedelju dana nakon ostavljanja cigara jeo sam normalno i spavao normalno, kasnije sam spavao i jeo sve manje. da bih nakon tri nedelje san sveo na 3 sata a hranu na jedan mali obrok dnevno i tako je i ostalo. Dok sam pusio jeo sam mnogo i spavao devet sati.
Nisam se ugoio, a ni smrsao, drzim se konstantnih 81 kg.

Cigarete oduzimaju ogromnu kolicinu energije.

Pajser

pre 10 godina

Ja sam nabacio 15. Jedem isto kao i pre, možda čak i manje. Prvih par meseci sam bio kilav i stalno prehladjen, čak mi je i pritisak bio povišen u jednom periodu usled napada panike i anksioznosti. Sada je sve prestalo samo su kilogrami ostali. I da, ostavljanje cigareta je pored svega najpametnija stvar koju sam uradio za sebe i ljude oko sebe. Dosta ljudi iz moje okoline sam inspirisao da urade isto i ponosan sam zbog toga na njih i na sebe. Ah, i pivo ima bolji ukus, verovali ili ne. :-)

Pajser

pre 10 godina

Ja sam nabacio 15. Jedem isto kao i pre, možda čak i manje. Prvih par meseci sam bio kilav i stalno prehladjen, čak mi je i pritisak bio povišen u jednom periodu usled napada panike i anksioznosti. Sada je sve prestalo samo su kilogrami ostali. I da, ostavljanje cigareta je pored svega najpametnija stvar koju sam uradio za sebe i ljude oko sebe. Dosta ljudi iz moje okoline sam inspirisao da urade isto i ponosan sam zbog toga na njih i na sebe. Ah, i pivo ima bolji ukus, verovali ili ne. :-)

Herero

pre 10 godina

Vazi sto ne jedu vise! Ja kad sam prestao da pusim jeo sam tri puta vise! Ugojio sam se oko 8 kg u prvih 8 meseci iskljucivo zbog toga sto sam jeo kao mecava, ali sam posle toga do prve nepusacke godisnjice sve skinuo pravilnom ishranom i vezbanjem. Sve se moze kad se hoce. :-)

Ivica

pre 10 godina

Ostavio cigarete pre 15 meseci. Nakon 12 meseci ugojio se 12 kila, za poslednja tri smrsao 8. I da, to je jedna od najboljih stvari koju sam uradio u zivotu. Zbogom nikotinski stapici :)

o.O

pre 10 godina

@Mirko | Jedan mali obrok dnevno i tri sata spavanja?! Odrzavas konstantih 81 kg? Bez gubitka energije? Kad budes imao vremena, javi se naucnicima da te temeljno prouce, jer osim ako nisi indijski fakir zakljucan 23 sata dnevno u maloj limenoj kutiji, ti si covjece fenomen, super-human u najmanju ruku... Ima da te gledamo na Discovery-ju!!!

Goran Matić -Split

pre 10 godina

Ja sam se udeblja u ovih 8 miseci oko 6 - 7 kila otkad ne pušim (18 god. trovanja), a koristim električnu cigaretu (što nije pušenje nego parenje) pa nema ni N od nervoze. :) Apetit se nakon prestanka pušenja "otvara", prorade u svoj punini i osjetila okusa i mirisa (što se pomalo primjeti već nakon nekoliko dana od prestanka pušenja). Sve je nekako slađe i ukusnije za pojest nego prije, a i osjet njuha je također na maksimalnom nivou pa sada opet odlično osjetim i mirise i smradove. Smrad obične cigarete tzv. "smrduše" osjetim na 30 metara! A o kapacitetu pluća da i ne pričam... ;)

mirko

pre 10 godina

Kad sam prestao da busim, izgubio sam potrebu za snom i hranom. nedelju dana nakon ostavljanja cigara jeo sam normalno i spavao normalno, kasnije sam spavao i jeo sve manje. da bih nakon tri nedelje san sveo na 3 sata a hranu na jedan mali obrok dnevno i tako je i ostalo. Dok sam pusio jeo sam mnogo i spavao devet sati.
Nisam se ugoio, a ni smrsao, drzim se konstantnih 81 kg.

Cigarete oduzimaju ogromnu kolicinu energije.

Goran Matić -Split

pre 10 godina

I još nešto: količinski jedem jednako ko i prije samo puno "slađe". :)
Jedna vrlo bitna stvar za sve koji namjeravaju prestat sa pušenjem a AKO im se pojavi sljedeće. Prestankom pušenja naglo se povećava (razvija) broj bakterija u usnoj šupljini (pogotovo kad su topliji dani). Primjetit ćete prilikom pranja zubi, iako ste ih i do sad (valjda) redovno prali, povećano krvarenje desni. Razlog je taj što su štetne supstance/kemikalije iz duhanskog dima prije "umrtvljavale" razvoj tih bakterija. Prestankom pušenja, ako primjetite problem, samo perite zube dnevno koji put učestalije (3 do 4 x) nego ranije, a rješenje je i "Paradontax" pasta. Problem nestaje nakon 20ak dana.

Nepusaci izgleda tudji zivot vode!

pre 10 godina

Sto ne pitate nepusace?! Kad nepusaci znaju koliko kostaju cigarete, sta pusac kupuje u prodavnici pored cigareta, koliko pusac popusi cigareta, kakva je finansijska situacija pusaca, kakvi su roditelji pusaci, sta pusaci vole a sta ne vole da cuju...onda sigurno ove sveznalice znaju i zasto se goje bivsi pusaci?!

Sofronije

pre 10 godina

pušio 2 do 3 kutije dnevno 20 godina, prestao u julu sa 73kg, u februaru nagurao na 110, do sledećeg avgusta skinuo na 90 bez dijeta, uzdržavanja od bilo čega.tri godine ne pušim i presrećan sam kada ugledam koliko su pušači zavisni, puše u zatvorenom dok su deca tu i imaju savršene izgovore tipa pa jel udiše dim u kafiću, vidi kakvu hranu jede, ja pušim pa sta mi fali i sl. Da se razumemo i ja sam tako radio, ali hvala Bogu više ne.

moi

pre 10 godina

Ja pokusavam da bar smanjim broj cigara, spustila sam se na 6=7, pa onda desetak, a sada sam dosla do 12 dnevno. I to jedva! A sve vreme jedem voce, semenke, zvacem zvake, uzas! Posledica je da nisam prestala da pusim, a dobila sam 5kg koji mi strahovito smetaju. Sve natraske.

Ljuba

pre 10 godina

Ovaj kvazi naucnik je placen od lobija proizvodjaca cigareta, i to je ocigledno.Zakljucak koji logicno sledi iz nejegovog "obilnog istrazivackog opusa na cak 10 ispitanika" je sledeci:KO ZELI DA SMRSA TREBA DA PROPUSI, KO NE ZELI DA SE UGOJI NE TREBA DA OSTAVLJA CIGARE. KO MISLI DA CE POSLE OSTAVLJANJA PUSENJA KONTROLISATI SVOJU GLAD I KOLICINE POJEDENE HRANE VARA SE, JER NIJE U TOME CAKA, DZABA VAM SVE, BAKTERIJE SU KRIVE.
Providna propaganda.
Ja sam ostavio cigarete pre 5,5 godina, nisam se ugojio ni gram, ali to samo zato sto sam isti dan kada sam ostavio pusenje, poceo kardio program, trcanje i bicikl. Navika je ostala do danas,5 puta nedeljno trcim, ne jedem belo brasno i beli secer, ne jedem posle 21 h. Ja nisam ostavio cigarete zbog zdravlja, jer me zabole za stetnost, sta udisemo i jedemo, a tek sta pijemo, predmet je mnogo dublje zabrinutosti. Moj otac je umro u 64 godini, a nije u zivotu zapalio cigaretu, bio je najdosadniji protivnik duvana koga sam poznavao. Ja sam ostavio zbog para, jer sam za 20 godina popusio jednoiposoban stan u BG. I necu nikada poceti, jer nedam pare za cigare. Ali, i dan danas tvrdim, nema nista lepse nego cigara uz kaficu, uz picence, posle seksa, posle predstave, posle filma, posle izlaska iz busa, posle neke nervoze, posle roditeljskog, za vreme utakmice, na zurci....

Dejan

pre 10 godina

Ostavio cigarete pre 8,5 godina, inace sam bio strastveni pusac sa oko dve kutija cigareta dnevno, i ugojio sam se skoro 20 kg u prvih 4 meseca, i jos uvek imam tih 20 kilograma viska, i jos uvek mislim da mi je to najpametnija odluka koju sam u zivotu doneo.
Bolje biti debeo nego pusac!

Škembo

pre 10 godina

Prest'o da pušim pre 8 godina, "nabacio" 15kg., al' sam ipak mnogo brži uz stepenice! Što neko reče u komentarima, najbolja stvar koju sam mogao uraditi za sebe i okolinu!

nena

pre 10 godina

prestala sam pre 17 meseci i ugojila se 5kg. ne jedem vise ali mnogo vise uzivam u hrani i imala sam hranu koju ne zelim ni da pogledam, a sada sam spremna sve da probam. cak sam probala i kaktus. :)

otac makarije

pre 10 godina

kakve bakterije, bivsim pusacima nedostaje cigareta kao nagrada. to je onaj momenat kada nesto zavrsite i nagradite se cigarom. kako ste perstali da pusite, nemate cime da se nagradite osim hranom ili picem. i to je to. znam po sebi, ugojio sam se 10 kila.

bane

pre 10 godina

ostavio sam cigare odjednom.rekao jedan dan necu više i to je bilo to,posle 15 godina.eeee a onda,kada sam ostavio cigare imao sam 89 kg.umesto da jedem više korigovao sam ishranu,izbacio hleb i svinjsko meso,slatkise sveo na minimum i najvaznije,kada god mi se pusilo,umesto cigare ja sam na sobnom trenazeru trcao po kilometar,dva.u početku je bilo tesko ker nosan imao kondicije ali za 3 meseca sam poceo svako drugo Vece da trgom po 7 do 10 kilometara.i kilaza je spala na 79-80kg.i super je.moram da napomenem da sam u ishranu ubacio dosta ribe i grilovanog povrca.sve se može kad se hoče.pozdrav svima

been there, done that...

pre 10 godina

Bacio sam cigarete pre 2 godine i kusur... za prvih 6 meseci sam se ugojio 10 kg (sa 64 na74). Mislim da je problem bio psihicke prirode (zamisli) jer posle napr obilnog rucka na kom se prejedem da jedva disem, sto se kaze, ja sam posle sat, sat ipo bio gladan kao vuk! Fizicki tesko moguce... Psihicki... pa nista lepse nego pluga posle klope i eto salje mozak da sam opet gladan, ne bi li posle usledila pljuga... kad sam to skapirao sve je prestalo. Ubrzo sam unormalio ishranu i poceo da gubim visak! Sad nikakvu potrebu za njima nemam, cak ni u drustvu gde se pusi! savetujem svima od srca!!!

ledenjak

pre 10 godina

Gospodo naucnici, bio sam aktivni pusac od svoje 18 do 29.god kada sam pusio i do 3 kutije cigareta dnevno. Na visinu od 180cm imao sam 104kg. danas nakon 3god imam 84kg. Dakle smrsao sam 20kg.

OCAJNA

pre 10 godina

Kako god okrenes ne valja...sta mi vredi sto sam ostavila cigarete kad sam se nenormalno ugojila ( a jedem sasvim malo, umesto grickalica koristim sargarepu, krastavac, rotkvice...) i izgledam zastrasujuce! Nemam kondicije, jedva idem uz stepenice, svaka fizicka aktivnost mi je nenormlano naporna dok to ranije nije bio slucaj! Sada dozivljavam da mi se ljudi podsmevaju zbog mog izgleda!!! Jako sam depresivna, ne znam sta cu? Nemam ni decka, neki se od "prijatelja" polako udaljavaju...a ja provodim sve vise vremena u svojoj sobi i pocela sam da mrzim sebe!!! U dilemi sam da li da ponovo pocnem sa pusenjem? Mozda da posetim psihijatra? Stvarno ne znam ali ovako vise ne ide!!!!

Bebana

pre 10 godina

Svako može svoju priču ovde da ispriča i dobro je videti različite reakcije nakon prestanka pušenja ali to sve zavisi do osobe, svi su različiti i samim tim drugačije odreaguje organizam. Neki prestanu da puše i zamene to sa pozitivnim neki sa negativnim stvarima. A ako bi se bojali da prestanemo da pusimo kako se nebi ugojili onda niko nikad ne bi prestao!!

s.

pre 10 godina

(Ovich, 30. avgust 2013 10:48)

Verovatno se ništa ne bi desilo, barem je moje iskustvo takvo.Sigurno bi finansijski na neki način bolje stajao, ali taj novac se automatski pretoči u nešto drugo pa ni to ne primetiš.
Na kraju shvatiš da samo zavidiš ljudima koji uživaju u duvanu i kafi, duvanu i dobrom viskiju, duvanu i ....

Vlad Rad

pre 10 godina

Ja licno ne verujem u ovo. Pusio sam skoro 15 god vise od pakle i po dnevno. Prestao pre 2 godine i nimalo nisam promenio tezinu.. Mozda je razlog za istu tezinu odlicni saveti iz knjige Alana Kera koja mi je dosta pomogla kad sam bacio cigare. A imao sam veliku predrasudu kada mi je dao drugar tu knjigu koja je njemu pomogla.. I znam nekoliko slucajeva da je knjiga pomogla ljudima takodje bez posledica u promeni tezine... Tako da ja mislim da gojenje nastaje ipak iz povecavanja unosenja hrane kao posledice potrebe da se nesto radi ili unosi u sebe kao zamena za ostavljene cigarete.

Ovich

pre 10 godina

Inace previse jedem zbog cega posle 2 nedelje bez sporta se gojim po 2 kila nedeljno. On avgusta do fenbruara predjem sa 80kg do 96kg. Zatim u Maju aktivnim sportom se vratim na 80 za mesec dana... i tako u krug.

Neznam sta bi se desilo da prestanem da pusim.

Budimir

pre 10 godina

E pa ocajna, znam bivse pusace kojima se zivot pretvorio u pakao (devojkama posebno) zbog kilaze pa su ponovo propusili a neki su podneli bolje i nisu se vratili cigaretama. Znam da ti je tesko posebno jer si zensko, ali sacekaj jos malo, probaj da setas polako pa onda postepeno ubrzavas tempo. Moras da se bavis nekom fizickom aktivnoscu, ti si odabrala najgori put a to je da se zakljucas u sobu i mrzis sebe. Ne smes tako da razmisljas, probaj sa nekim sportom ako ide ide ako ne...propusi ponovo. Ne znam stvarno sta bih ti drugo rekao...mozda se jos neko javi sa nekim boljim savetom. Tebi zelim puno srece da uspes u svojoj borbi!

mirko

pre 10 godina

Kad sam prestao da busim, izgubio sam potrebu za snom i hranom. nedelju dana nakon ostavljanja cigara jeo sam normalno i spavao normalno, kasnije sam spavao i jeo sve manje. da bih nakon tri nedelje san sveo na 3 sata a hranu na jedan mali obrok dnevno i tako je i ostalo. Dok sam pusio jeo sam mnogo i spavao devet sati.
Nisam se ugoio, a ni smrsao, drzim se konstantnih 81 kg.

Cigarete oduzimaju ogromnu kolicinu energije.

Nepusaci izgleda tudji zivot vode!

pre 10 godina

Sto ne pitate nepusace?! Kad nepusaci znaju koliko kostaju cigarete, sta pusac kupuje u prodavnici pored cigareta, koliko pusac popusi cigareta, kakva je finansijska situacija pusaca, kakvi su roditelji pusaci, sta pusaci vole a sta ne vole da cuju...onda sigurno ove sveznalice znaju i zasto se goje bivsi pusaci?!

Goran Matić -Split

pre 10 godina

Ja sam se udeblja u ovih 8 miseci oko 6 - 7 kila otkad ne pušim (18 god. trovanja), a koristim električnu cigaretu (što nije pušenje nego parenje) pa nema ni N od nervoze. :) Apetit se nakon prestanka pušenja "otvara", prorade u svoj punini i osjetila okusa i mirisa (što se pomalo primjeti već nakon nekoliko dana od prestanka pušenja). Sve je nekako slađe i ukusnije za pojest nego prije, a i osjet njuha je također na maksimalnom nivou pa sada opet odlično osjetim i mirise i smradove. Smrad obične cigarete tzv. "smrduše" osjetim na 30 metara! A o kapacitetu pluća da i ne pričam... ;)

Pajser

pre 10 godina

Ja sam nabacio 15. Jedem isto kao i pre, možda čak i manje. Prvih par meseci sam bio kilav i stalno prehladjen, čak mi je i pritisak bio povišen u jednom periodu usled napada panike i anksioznosti. Sada je sve prestalo samo su kilogrami ostali. I da, ostavljanje cigareta je pored svega najpametnija stvar koju sam uradio za sebe i ljude oko sebe. Dosta ljudi iz moje okoline sam inspirisao da urade isto i ponosan sam zbog toga na njih i na sebe. Ah, i pivo ima bolji ukus, verovali ili ne. :-)

Herero

pre 10 godina

Vazi sto ne jedu vise! Ja kad sam prestao da pusim jeo sam tri puta vise! Ugojio sam se oko 8 kg u prvih 8 meseci iskljucivo zbog toga sto sam jeo kao mecava, ali sam posle toga do prve nepusacke godisnjice sve skinuo pravilnom ishranom i vezbanjem. Sve se moze kad se hoce. :-)

Goran Matić -Split

pre 10 godina

I još nešto: količinski jedem jednako ko i prije samo puno "slađe". :)
Jedna vrlo bitna stvar za sve koji namjeravaju prestat sa pušenjem a AKO im se pojavi sljedeće. Prestankom pušenja naglo se povećava (razvija) broj bakterija u usnoj šupljini (pogotovo kad su topliji dani). Primjetit ćete prilikom pranja zubi, iako ste ih i do sad (valjda) redovno prali, povećano krvarenje desni. Razlog je taj što su štetne supstance/kemikalije iz duhanskog dima prije "umrtvljavale" razvoj tih bakterija. Prestankom pušenja, ako primjetite problem, samo perite zube dnevno koji put učestalije (3 do 4 x) nego ranije, a rješenje je i "Paradontax" pasta. Problem nestaje nakon 20ak dana.

ledenjak

pre 10 godina

Gospodo naucnici, bio sam aktivni pusac od svoje 18 do 29.god kada sam pusio i do 3 kutije cigareta dnevno. Na visinu od 180cm imao sam 104kg. danas nakon 3god imam 84kg. Dakle smrsao sam 20kg.

Ljuba

pre 10 godina

Ovaj kvazi naucnik je placen od lobija proizvodjaca cigareta, i to je ocigledno.Zakljucak koji logicno sledi iz nejegovog "obilnog istrazivackog opusa na cak 10 ispitanika" je sledeci:KO ZELI DA SMRSA TREBA DA PROPUSI, KO NE ZELI DA SE UGOJI NE TREBA DA OSTAVLJA CIGARE. KO MISLI DA CE POSLE OSTAVLJANJA PUSENJA KONTROLISATI SVOJU GLAD I KOLICINE POJEDENE HRANE VARA SE, JER NIJE U TOME CAKA, DZABA VAM SVE, BAKTERIJE SU KRIVE.
Providna propaganda.
Ja sam ostavio cigarete pre 5,5 godina, nisam se ugojio ni gram, ali to samo zato sto sam isti dan kada sam ostavio pusenje, poceo kardio program, trcanje i bicikl. Navika je ostala do danas,5 puta nedeljno trcim, ne jedem belo brasno i beli secer, ne jedem posle 21 h. Ja nisam ostavio cigarete zbog zdravlja, jer me zabole za stetnost, sta udisemo i jedemo, a tek sta pijemo, predmet je mnogo dublje zabrinutosti. Moj otac je umro u 64 godini, a nije u zivotu zapalio cigaretu, bio je najdosadniji protivnik duvana koga sam poznavao. Ja sam ostavio zbog para, jer sam za 20 godina popusio jednoiposoban stan u BG. I necu nikada poceti, jer nedam pare za cigare. Ali, i dan danas tvrdim, nema nista lepse nego cigara uz kaficu, uz picence, posle seksa, posle predstave, posle filma, posle izlaska iz busa, posle neke nervoze, posle roditeljskog, za vreme utakmice, na zurci....

Ivica

pre 10 godina

Ostavio cigarete pre 15 meseci. Nakon 12 meseci ugojio se 12 kila, za poslednja tri smrsao 8. I da, to je jedna od najboljih stvari koju sam uradio u zivotu. Zbogom nikotinski stapici :)

moi

pre 10 godina

Ja pokusavam da bar smanjim broj cigara, spustila sam se na 6=7, pa onda desetak, a sada sam dosla do 12 dnevno. I to jedva! A sve vreme jedem voce, semenke, zvacem zvake, uzas! Posledica je da nisam prestala da pusim, a dobila sam 5kg koji mi strahovito smetaju. Sve natraske.

Dejan

pre 10 godina

Ostavio cigarete pre 8,5 godina, inace sam bio strastveni pusac sa oko dve kutija cigareta dnevno, i ugojio sam se skoro 20 kg u prvih 4 meseca, i jos uvek imam tih 20 kilograma viska, i jos uvek mislim da mi je to najpametnija odluka koju sam u zivotu doneo.
Bolje biti debeo nego pusac!

been there, done that...

pre 10 godina

Bacio sam cigarete pre 2 godine i kusur... za prvih 6 meseci sam se ugojio 10 kg (sa 64 na74). Mislim da je problem bio psihicke prirode (zamisli) jer posle napr obilnog rucka na kom se prejedem da jedva disem, sto se kaze, ja sam posle sat, sat ipo bio gladan kao vuk! Fizicki tesko moguce... Psihicki... pa nista lepse nego pluga posle klope i eto salje mozak da sam opet gladan, ne bi li posle usledila pljuga... kad sam to skapirao sve je prestalo. Ubrzo sam unormalio ishranu i poceo da gubim visak! Sad nikakvu potrebu za njima nemam, cak ni u drustvu gde se pusi! savetujem svima od srca!!!

Sofronije

pre 10 godina

pušio 2 do 3 kutije dnevno 20 godina, prestao u julu sa 73kg, u februaru nagurao na 110, do sledećeg avgusta skinuo na 90 bez dijeta, uzdržavanja od bilo čega.tri godine ne pušim i presrećan sam kada ugledam koliko su pušači zavisni, puše u zatvorenom dok su deca tu i imaju savršene izgovore tipa pa jel udiše dim u kafiću, vidi kakvu hranu jede, ja pušim pa sta mi fali i sl. Da se razumemo i ja sam tako radio, ali hvala Bogu više ne.

OCAJNA

pre 10 godina

Kako god okrenes ne valja...sta mi vredi sto sam ostavila cigarete kad sam se nenormalno ugojila ( a jedem sasvim malo, umesto grickalica koristim sargarepu, krastavac, rotkvice...) i izgledam zastrasujuce! Nemam kondicije, jedva idem uz stepenice, svaka fizicka aktivnost mi je nenormlano naporna dok to ranije nije bio slucaj! Sada dozivljavam da mi se ljudi podsmevaju zbog mog izgleda!!! Jako sam depresivna, ne znam sta cu? Nemam ni decka, neki se od "prijatelja" polako udaljavaju...a ja provodim sve vise vremena u svojoj sobi i pocela sam da mrzim sebe!!! U dilemi sam da li da ponovo pocnem sa pusenjem? Mozda da posetim psihijatra? Stvarno ne znam ali ovako vise ne ide!!!!

nena

pre 10 godina

prestala sam pre 17 meseci i ugojila se 5kg. ne jedem vise ali mnogo vise uzivam u hrani i imala sam hranu koju ne zelim ni da pogledam, a sada sam spremna sve da probam. cak sam probala i kaktus. :)

bane

pre 10 godina

ostavio sam cigare odjednom.rekao jedan dan necu više i to je bilo to,posle 15 godina.eeee a onda,kada sam ostavio cigare imao sam 89 kg.umesto da jedem više korigovao sam ishranu,izbacio hleb i svinjsko meso,slatkise sveo na minimum i najvaznije,kada god mi se pusilo,umesto cigare ja sam na sobnom trenazeru trcao po kilometar,dva.u početku je bilo tesko ker nosan imao kondicije ali za 3 meseca sam poceo svako drugo Vece da trgom po 7 do 10 kilometara.i kilaza je spala na 79-80kg.i super je.moram da napomenem da sam u ishranu ubacio dosta ribe i grilovanog povrca.sve se može kad se hoče.pozdrav svima

Vlad Rad

pre 10 godina

Ja licno ne verujem u ovo. Pusio sam skoro 15 god vise od pakle i po dnevno. Prestao pre 2 godine i nimalo nisam promenio tezinu.. Mozda je razlog za istu tezinu odlicni saveti iz knjige Alana Kera koja mi je dosta pomogla kad sam bacio cigare. A imao sam veliku predrasudu kada mi je dao drugar tu knjigu koja je njemu pomogla.. I znam nekoliko slucajeva da je knjiga pomogla ljudima takodje bez posledica u promeni tezine... Tako da ja mislim da gojenje nastaje ipak iz povecavanja unosenja hrane kao posledice potrebe da se nesto radi ili unosi u sebe kao zamena za ostavljene cigarete.

o.O

pre 10 godina

@Mirko | Jedan mali obrok dnevno i tri sata spavanja?! Odrzavas konstantih 81 kg? Bez gubitka energije? Kad budes imao vremena, javi se naucnicima da te temeljno prouce, jer osim ako nisi indijski fakir zakljucan 23 sata dnevno u maloj limenoj kutiji, ti si covjece fenomen, super-human u najmanju ruku... Ima da te gledamo na Discovery-ju!!!

s.

pre 10 godina

(Ovich, 30. avgust 2013 10:48)

Verovatno se ništa ne bi desilo, barem je moje iskustvo takvo.Sigurno bi finansijski na neki način bolje stajao, ali taj novac se automatski pretoči u nešto drugo pa ni to ne primetiš.
Na kraju shvatiš da samo zavidiš ljudima koji uživaju u duvanu i kafi, duvanu i dobrom viskiju, duvanu i ....

Bebana

pre 10 godina

Svako može svoju priču ovde da ispriča i dobro je videti različite reakcije nakon prestanka pušenja ali to sve zavisi do osobe, svi su različiti i samim tim drugačije odreaguje organizam. Neki prestanu da puše i zamene to sa pozitivnim neki sa negativnim stvarima. A ako bi se bojali da prestanemo da pusimo kako se nebi ugojili onda niko nikad ne bi prestao!!

Škembo

pre 10 godina

Prest'o da pušim pre 8 godina, "nabacio" 15kg., al' sam ipak mnogo brži uz stepenice! Što neko reče u komentarima, najbolja stvar koju sam mogao uraditi za sebe i okolinu!

otac makarije

pre 10 godina

kakve bakterije, bivsim pusacima nedostaje cigareta kao nagrada. to je onaj momenat kada nesto zavrsite i nagradite se cigarom. kako ste perstali da pusite, nemate cime da se nagradite osim hranom ili picem. i to je to. znam po sebi, ugojio sam se 10 kila.

Ovich

pre 10 godina

Inace previse jedem zbog cega posle 2 nedelje bez sporta se gojim po 2 kila nedeljno. On avgusta do fenbruara predjem sa 80kg do 96kg. Zatim u Maju aktivnim sportom se vratim na 80 za mesec dana... i tako u krug.

Neznam sta bi se desilo da prestanem da pusim.

Budimir

pre 10 godina

E pa ocajna, znam bivse pusace kojima se zivot pretvorio u pakao (devojkama posebno) zbog kilaze pa su ponovo propusili a neki su podneli bolje i nisu se vratili cigaretama. Znam da ti je tesko posebno jer si zensko, ali sacekaj jos malo, probaj da setas polako pa onda postepeno ubrzavas tempo. Moras da se bavis nekom fizickom aktivnoscu, ti si odabrala najgori put a to je da se zakljucas u sobu i mrzis sebe. Ne smes tako da razmisljas, probaj sa nekim sportom ako ide ide ako ne...propusi ponovo. Ne znam stvarno sta bih ti drugo rekao...mozda se jos neko javi sa nekim boljim savetom. Tebi zelim puno srece da uspes u svojoj borbi!