Ponedeljak, 26.08.2013.

15:12

"Zabraniti poziv na obnovu SFRJ"

Predsednik zagrebačkog HDZ Andrija Mikulić zapitao je "kada će u Hrvatskoj poziv na obnovu Jugoslavije biti krivično, ili barem protivustavno i nemoralno delo".

Izvor: Tanjug

"Zabraniti poziv na obnovu SFRJ" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

89 Komentari

Sortiraj po:

sarajka

pre 10 godina

JUGOSLAVIJA JE NAJBOLJA POLITICKA TVOREVINA.U ISTROSENOM,PROPALOM SVIJETU PAMETNI LJUDI I POLITICARI ZAGOVARAJU NOVI POLITICKI POKRET KAO JEDINU ALTERNATIVU. HUMANI SOCIALIZAM PO J.B.TITU.
JUGOSLAVIJA JE BILA LOSA SAMO ZA IZDAJNIKE,SPIJUNE,FASISTE,NACIONALISTE,SOVINISTE,FUNDAMENTALISTE.
NASI NARODI SU SHVATILI STA NAM POLITIKA NAMECE. ALI NARODU JE DOSTA BIJEDE ,GLADi,LAZI,I LOPOVLUKA. ZIVJELA JUGOSLAVIJA!

tonči

pre 10 godina

Ne znam čega se boji ovaj HDZ-ovac i zašto bi pozivanje na Jugoslaviju bilo krivično djelo. Valjda čovjek nikad nije čuo pojam "sloboda govora".
Drugo, vidim da se povijest ovih prostora tumači kako kome paše. Ali povijet pišu pobjednici. Tako je uvijek bilo i bit će.

Velibor, USA

pre 10 godina

Podrška komentarima superhans (koji je najbolje sročio šta hadezeovci rade), Pero-ZG, Petar, Miroslavv, DraganM, srednji vek..., dada, Nenad, stari skeptik, Pauly Ester, Vladimir, More mars, Jugoslav, momabrazil, darky, realista, 45godisnjak jugoslo(a)venske provenijencije, oblakoder!
dakle, tipična ofucana hadezeovska jugoslavofobična demagogija je ono što bljuje taj andrija mikulić. ništa novo od hadezeovaca.

miro

pre 10 godina

Koja Jugoslavija. Tko je ovdje lud Karamarko ili mi čitatelji. Hrvatska je sastavni dio Europske zajednice. kako to Karamarko misli da Hrvatska može biti u dvije zajednice naroda. da mi je samo znati koju on igru igra i za koga.Otkriće se to jednog lijepog dana. Svaka članica EU je ugovorno morala jedan dio svoga suvereniteta prebaciti na Europsko vijeće. Od trgovine do politike mora se pitati odobrenje od Europskog vijeća. U pravilima šengejske granice sve piše tko se može propustiti u EU i s kim se može trgovati. Zato mi je Karamarkova izjava i u cijelosti igra nedorečena i sumnjiva.

bilo ne ponovilo se

pre 10 godina

Iako razmisljam vise nego dijametralno suprotno o svom zivotu, i ziveo sam 50:50 u SFRJ i u ostalim oblicima iste a sada u Srbiji, NIKADA ne bih voleo da 3. put udjem u bilo koji oblik zajednistva sa bivsim republikama. Moj deda je '41 izbegao ustase pa se to posle ponistilo, pa '95 familija, pa smo na kraju trebali da se vozimo u hrvarskim tramvajima po Bgd. Sramota je uopste i spominjati novu Jugoslaviju. Koja je skoro unistla Srbe. A ove nove price poticu samo zbog jakih biznismena i tajkuna kojima treba manje poreza, taksa, carina.
Tako da se slazem sa predstavnikom HDZ.

Pero ZG

pre 10 godina

Gadi mi se ovakav populizam za najniže mase, žao mi je jedino što mnogi u Srbiji misle da su ovo teme koje zaokupljaju Hrvate i da su to stavovi Hrvata, a to jednostavno nije tako, to su teme koje više nikoga ne zanimaju, ali pale kod onih najprimitivnijih kao i kod vas kada se oglase Dveri, Koštunica i slični.

Što se same teme Jugoslavije i eventualne nove slične zajednice tiče, to je nemoguće izbjeći, kad tad će ponovo doći do neke veće i bliže suradnje, ako ništa zbog jezika koji nas spaja i upućuje jedne na druge, a razlike medju narodima opcenito postaju sve beznačajnije u današnjem svijetu, a tako će i medju nama. Ja se iskreno kada putujem i po Srbiji i BIH i Crnoj Gori osjećam kao doma, a ni Makedonija ni Slovenija mi nisu puno dalje, taj osjećaj ne mogu imati ni u Austriji ni Madzarskoj ni Italiji, koliko god prijateljske i drage mi bile...

oblakoder

pre 10 godina

pa da, treba krivicno goniti sve kojima je do saradnje i prijateljstva, a ne mrznje i konflikata. to su opasne stvari, ako srbi i hrvati prestanu da se mrze zato sto su srbi i hrvati, mogu poceti da se bave pitanjima ko ih pljacka sve ove decenije, a to se, razumljivo, ne sme dopustiti. (superhans, 26. avgust 2013 16:09) Bravo...u Centar, u samu srz problema...ko i zasto nas pljacka???

Goran

pre 10 godina

Sta je bilo Hrvati?

Tek ste usli u EU a vec bi da zabranjujete ko oni?
Zabranili su do sada stranku nacionalista u asutriji pod pritiskom EU iako je na legalnim demokratskim izborima u Austriji imala najvise glasova, zabranjuju seljacima da zive i rade, zabranjuju po Evropi sve sto stignu.

Zeznuli ste se ako ste mislili da tako nesto moze da se zabrani. Svako ima pravo na slobodu misljenja i svi su jednaki pred zakonom i ustavom tako da ako hoce mogu da osnuju 20 jugoslovenskih stranaka i da zagovaraju ujedinjenja i otcepljenja koga hoce.

Ionako su to sve UN precutno dozvolile aminujuci sve ove godine krsenja medjunarodnih zakona i prava.
(SnezanaO, 26. avgust 2013 18:38)

Snezo, FPO kao prvo nije nacionalisticka, vec slobodarska stranka. Nesto poput SNS kod nas.
Kao drugo oni nisu nikad bili najjaci na izborima, tada, kad su usli u vladu si umali 15% i bili su na 3. mesto ali ih je narodnjacka stranka izabrala za koalicionog partnera.
Kao trece, ta stranka nije zabranjena vec je EU vrsila pritisak na Austriju zbog toga sto je bivsi sef te stranke govorio vise puta protiv gastarbajtere, narocito ako su bili muslimanske vere.
Ta vlada je izdrzala 4 godine i tek je pala na izborima.

Znaci ni 10% ovoga sta si napisala je tacno.

InženjerBabić

pre 10 godina

Mišljenja sam da gosn Mikulić dobro govori, jerbo jasno je da je to bila tamnica naroda, svi su pobegli iz nje glavom bez obzira , jedino mi ostaje nejasno zašto žive u JUGOSLOVENSKIM granicama.

SnezanaO

pre 10 godina

Sta je bilo Hrvati?

Tek ste usli u EU a vec bi da zabranjujete ko oni?
Zabranili su do sada stranku nacionalista u asutriji pod pritiskom EU iako je na legalnim demokratskim izborima u Austriji imala najvise glasova, zabranjuju seljacima da zive i rade, zabranjuju po Evropi sve sto stignu.

Zeznuli ste se ako ste mislili da tako nesto moze da se zabrani. Svako ima pravo na slobodu misljenja i svi su jednaki pred zakonom i ustavom tako da ako hoce mogu da osnuju 20 jugoslovenskih stranaka i da zagovaraju ujedinjenja i otcepljenja koga hoce.

Ionako su to sve UN precutno dozvolile aminujuci sve ove godine krsenja medjunarodnih zakona i prava.

vlada-so

pre 10 godina

to što ste živeli u nezavisnosti,živeli ste,evo prošlo je već 22 godine,za desetak evo i nas u eu u kojoj ćemo nažalost i vi i mi biti konjušari i sluge na svome ako već i nismo.živela unitaristička jugoslavija bez topova,lopova i popova.

ЈоГ

pre 10 godina

Највећа иронија је да ова дискусија јако добро камуфлира колико се ни ми ни они нисмо опаметили. Из СФРЈ у СФРЕУ и нико ту не види ништа необично. А пући ће ко тиква и ова друга.

СФРЈ је била један бирократски монструм који је вечито кубурио са дуговима. Земља у којој је администрација ЈЕЛА све пред собом и стално пресипала из шупљег у празно, узимала једнима, "давала" другима, а наравно задржавала највише себи, односно "друговима". И онда није чудо што је све то пукло кад је нестало пара чим никоме са стране више није било у интересу да ту болесну структуру подупире кредитима.

Да је Југославија била једна ИСТИНСКИ СЛОБОДНА земља са истински слободном тржишном економијом у којој су главни они који НЕШТО РАДЕ а не политичари можда би и имала неке шансе. Али је била деспотија у којој се власт увек злоупотребљавала и иживљавала, од Карађорђевића до Тита, па то онда није ни могло а да не пукне. А пући ће и новонастале државице јер се и у њима власт злоупотребљава и иживљава, као што је увелико почело и у тој ЕУ. Но добро, можда је то и Божија правда, континент који је толико ЗЛА нанео целом свету можда и најбоље да пукне...

Srbin iz Srbije

pre 10 godina

Preteca komunisticke Jugoslavije je Jugoslavija kralja Aleksandra.Hteo da vlada celim prostorom.Jos je vratio Beli manastir i Segedin madjarima.Nije slusao Pasica i nije slusao saveznike na Versajskom mirovnom kongresu gde je Srbija kao clanica sila pobednica u ww1 mogla da pobode zastavice sta je njeno.Gde bi nam danas kraj bio

45godisnjak jugoslo(a)venske provenijencije

pre 10 godina

Vec je spomenuto da hrvatski ustav zabranjuje jugoslavolike tvorevine. Kako HDZ sigurno poznaje ustav vlastite drzave, mislim da je ovde po sredi nesto drugo, sto samo HDZ zna. Usput, ne moze se zabraniti nesto sto je prirodno stanje stvari. Tacnije, upravo zato i postoji ta zabrana jer bi se vrlo brzo doslo do nove Jugoslavije, ma kako se ona zvala. Gledajuci desavanje u svetu, sve vise sam ubedjen da se prethodna drzava trebala cuvati po visestruko visoj ceni, samo to cuvanje bi podrazumevalo i resavanje stvari u Srbiji (a la 9. mart). Medjutim, sad je kasno i jedino sto j epreostalo je da pravimo nadgrobne spomnike u obliku piramide da nam potomci mogu samo mokriti po njima, zbog ovakvog s(r)tanja koje smo im ostavili.

darky

pre 10 godina

Srce kaže: jedan smo rod južnoslovenski i dominantno jezički. Srbi, Hrvati, Crnogorci i Bošnjaci govore jednim jezikom, a Slovenci i Makedonci sličnim. Ko kaže da nije tako, taj laže i taj je obična budala ili pokvareni nacionalist. Ljubav, ljudi! Razum kaže: naši izvori su jako otrovani mržnjom i glupošću, dosta će vode proteći dok se pamet vrati. Ali tada već može biti prekasno da se stvari poprave, ili još gore - može biti svejedno. To je usud ove proklete balkanske avlije, nažalost. Samo ograničen čovjek može pristati na ove torove u kakvim danas živimo...

Ela

pre 10 godina

Evropska komisija nije primila odgovor Ministarstva pravosudja HR vezanih za zakon o hitnom evropskom nalogu, mada je u petak istekao rok za to izlavila je Nina Andreeva pr. Evropske komisije. Najavila je da ce zbog toga preduzeti mere protiv Hrvatske.Dodala je da ce poverenica za pravosudje Vivian Reding upozoriti EK s tim predloziti akciju u skladu s cl.39 hrvatskog pristupnog ugovora, kao sto je naznacila u pismu hrvatskom ministarstvi pravosudja.Cl.39.predvidja "odgovarajuce mere" a jedna bi mogla biti uskracivanje para iz Fondova EU.

VP 3290

pre 10 godina

Volio sam SFRJ bio sam clan SK, od 1986 do 1991 redovno sam se odazivao na vjezbe moje jedinice i po nekoliko puta godisnje a onda su mi ubili domovinu.

dado

pre 10 godina

Sale ne bih da postavljam tvoju "dijagnozu" ali ajd malo procitaj Kingov govor 1963, sada mu je godisnjica, mozda se preobratis..

jugoslavija-ne vise

pre 10 godina

pametni ljudi, to i mi treba da uradimo, da donesemo slican zakon, posto smo mi poznati kao narod koji brzo zaboravlja, da nas opet ne nasankaju.

Jovan

pre 10 godina

Hrvati imaju istu dozu (ne)racionalnosti prema Jugoslaviji kao i Srbi prema srednjevekovnoj istoriji. Prvu drzavu juznih slovena uspostavili su Hrvati u Zagrebu 1918 god. pod imenom Drzava Slovenaca, Hrvata i Srba. To su bile sve ex-YU teritorije Austro-Ugarske izuzev Vojvodine, koja je izabrala da se pripoji Srbiji. Oni su tek prihvatili Kraljevinu SHS nakon sto je ta zemlja okupirana od strane Madjara i Italijana za svega par nedelja, zato sto Hrvati kao matica te drzave nisu bili diplomatsko, jos manje vojno, jaki da bi je odbranili. Njihova zelja je bila da Juga postoji u manjem izdanju gde su oni vecinski narod, a kad im to nije poslo, tek tada zvali Srbiju. Tito je ne samo sve dublje i dublje decentralizovao zemlju, pocevsi od AVNOJa gde je Jugoslavija federalizovana, pa do 1974. ciji ustav je bila osnova na koju je Hrvatska dobila suverenitet koji oni nikad ne bi dobili, vec je i rehabilitovana kroz nju kao ucesnik u oslobodjenju 2. Svetskog Rata, ijako je njeno vecnisko stanovnistvo bilo ili aktivno za, ili je precutno odobravalo kvislisnku NDH. Slicno na Austrijance, Hrvati su se provukli kao "zrtve" Nemacke agresije i pored toga sto je veliki deo odobravao ili sudelovalo u viziji Nacista o Evropi. Da nije bilo komunista, da je neka cetnicka vojska koja je ostala verna saveznicima usla u Zagreb u Maju 1945. god a ne JNA, bila bi Hrvatska istorija danas bitno drugacija. A oni drva i kamenje po ljudima koji su ih zastitili od takve sudbine. Smejurija od neznanja.

Miroslavv

pre 10 godina

Ne znaju vise od cega boluju u HDZ. To je dinosaurus kome poput SRS preti "izumiranje". Obavili su zadatak dezintegracije od SFRJ i otisli suvise desno, pa bezmalo u nacizam! E to u Evropi nije pozeljno. A samo onaj ko ne zeli ne vidi da je Jugoslavija projekat zapada koliko i EU. Medjutim taj isti projekat se oteo kontroli i ogrezao u komunizam do te mere da je i svoju egzistenciju vezao za komunizam.. Dakle ideja integracije drzava u zajednicko trziste je ideja EU. Nikada nece vise biti Jugoslavije jer njeni su vozovi otisli osamdesetih godina proslog veka ali nova integracija nam ne gine u EU. Postoji ipak varijanta ekonomskog udrzivanja bivsih Jugoslovenskih republika ali to je naucna fantastika..

Titov pionir class 87,zg

pre 10 godina

"HDZ je stranka opasnih namjera" reče Ivica Račan još 1990-e.
Novu Jugoslaviju se ne smije praviti zbog neljudi kao što je ovaj Mikulić.
Previše smo mi glupi i zli za bratstvo i jedinstvo.
Samo je jedna Jugoslavija,ona Titova,koja je umrla sa njim.
Nažalost nikada više.

Neograničen

pre 10 godina

1. Da li se lepo živelo u Jugoslaviji? Da.
2. Da li se sada baš i ne volimo? Da.
3. Da li postoji šansa da se ponovo ujedinimo? Ne.
4. Da li je jedan Čovek rekao da "Samo ograničeni vole granice"? Da.
Hvala na pažnji.

momabrazil

pre 10 godina

Jugoslavija je bila najprogresivnija zajednica u kojoj su ikada ziveli svi nasi narodi sa svim problemima speficicnim za tu epohu. Setimo se da je u neko vreme 60-tih bilo zabranjeno crnicma u SAD da sede zajedno sa belcima a znajte da se u jednom kantonu u Svajcarskoj tek od osamdesetih godina proslog veka, upravo tako, bilo dozvoljeno zenama da glasaju, tako da prozivanje na diktaturu ne pije vodu.Bila su druga vremena svuda na svetu.Na zalost uglavnom nepismen narod je pao na mamac nacionalizma, i na optuzne na sve pare od turizma idu u BG da Hrvati vladaju i nas Slovenci koriste. Tek onda kad nam svest bude na viskom nivou i kad progledamo videcemo da je Jugoslavija savrsenaq drzavna organizacija nasih naroda. Da ne duzim ko je hteo da razume razumeo je a ko nije lupice minus

RH

pre 10 godina

CLANAK 141. stavak 2 Ustava Republike Hrvatske:

"Zabranjuje se pokretanje postupka udruživanja Republike Hrvatske u saveze s drugim državama u kojem bi udruživanje dovelo, ili moglo dovesti do obnavljanja jugoslavenskoga državnog zajedništva, odnosno neke balkanske državne sveze u bilo kojem obliku."

Prema tome, udruzivanje je vec zabranjeno na razini Ustava RH i mislim da tu ne bi smjelo biti nikakvih problema niti straha da bi bilo koja politicka stranka mogla djelovati u tom smjeru.

A sad, to sto se njih stotinu, petsto ili hiljadu naslo na jednom mjestu pa zalilo za bivsim sistemom, to je meni sasvim ok! Boreci se protiv Jugoslavije borili smo se i protiv tadasnjeg totalitarnog rezima u kojem se isticanje misljenja suprotonog tadasnjoj Komunistickoj partiji kvalificiralo kao krivicno djelo.

Na koncu, ja sam odrstao u suverenoj Hrvatskoj nakon raspada SFRJ i ne znam, ali ne vjerujem da u toj drzavi i tom sistemu nije bilo barem necega sto bi se barem jednog godisnje moglo proslaviti. Ako ne svi, onda oni koji tako misle, a mi ostali slagali se ili ne s njihovom mislju, upravo po nacelu slobode te iste misli i izrazavanja - postovati to.

A ovi koji prozivaju neke nove Jugoslavije - ne bi zelio ni komentirati. Mi smo vec negdje sasvim daleko, toj Jugoslaviji je mjesto u povijesnim udzbenicima i neka tamo pociva u miru. Zbog nacina kako se raspala i postupanja drzave koja si je uzela za pravo da je ide branit - sasvim sigurno bez nade u ponovni susret!

Mozak

pre 10 godina

Meni stvarno nije jasno dokle ćete da izjednačavate sve Hrvate u "Hrvate" i sve Srbe u "Srbe". Da se to može tako gledati nikada ne bi ni postojala Jugoslavija, u svakom od naših naroda živi duh slovenski i živeće vekovima, dođe vreme kada vetar duva u jednu stranu, a dođe i kada duva u drugu...obično duva u onu stranu bratstva i jedinstva jer koliko god se nacionalisti ložili na priče amebe pa hrvati, srbi najstariji narod na svetu itd...činjenice su neminovne, a to je da je Slovenija nekada najrazvijena zemlja SFRJ, sada slepo crevo EU, a na Hrvate svi gledaju kao na kugu koja je došla da prosi novce EU-e. Srbija neće da uđe u EU u narednih 20 godina, jer će stalno da se podgrejava konflikt sa Kosovom, Velikom Albanijom, Makedonijom, CG, a u sve to se da lako uvući i Grčka koja je dovedena na rub propasti. Nemaca ima 85 miliona, Rusa 145, Turaka 80, Srba 10, a Hrvata 4.5. Pa zar mislite da smo mi neki faktor u svetu bili ikada? Da, jesmo, dok smo bili Jugoslavija, bilo nas je 30 miliona!!! (Računajući rasejanje) Sad smo smešni, siromašni, poniženi, i ne piše nam se baš sjajno u budućnosti.

daska

pre 10 godina

Ustav RH
Članak 141.
2. Udruživanje i razdruživanje
"Zabranjuje se pokretanje postupka udruživanja Republike Hrvatske u saveze s drugim državama u kojem bi udruživanje dovelo, ili moglo dovesti do obnavljanja jugoslavenskoga državnog zajedništva, odnosno neke balkanske državne sveze u bilo kojem obliku."

Ne znam šta ovaj više hoće...Hrvatski ustav jasno zabranjuje bilo kakvu Jugoslaviju.

sale

pre 10 godina

Jugoslavija kao ideja je opasna upravo zato što ima brojne opasne protivnike koji bi i koji su joj se uvek suprotstavili nasiljem. Ali i to se može s vremenom promeniti, jer stavovi masa su na duži rok ipak nepredvidivi. Mislim da će ta mogućnost zauvek ostati otvorena i nikad niko ko je ne želi neće spavati mirno dok ona ne postoji, niti će ikad iko ko je želi spavati mirno ako ikada i dok bude ponovo postojala. Mi smo svi vezani neraskidivim elastičnim vezama, mrzimo se a stalno se iznova sudaramo i odbijamo natrag, pa zato najbolje što možemo da učinimo jeste da nekako ohladimo situaciju i uspostavimo neki odnos "udobnog rastojanja" (dovoljno blizu i istovremeno dovoljno daleko) i racionalne saradnje.

srednji vek...

pre 10 godina

Ma ajde covece ne bulazni!Kao da zivis u srednjem veku,vreme te pregazilo...Ili si mozda i ti proveo u sumi posle rata ,pa ne znas da se rat zavrsio...Kakve bre zabrane!!!Pa zar nije bilo zabranjeno i rasparcavanje Jugoslavije,pa se rasparcala...A i ko to masta o ujedinjenju...Mozda jedino oni koji su bili iz mesovitih brakova,ali njima je i najteze bilo...

WIngman

pre 10 godina

Hrvati su najviše profitirali od Titove "komunističke" Jugoslavije. Njihovi kadrovi su u njoj dominirali decenijama. Oprali su svoju istoriju i izbrisali tragove zverskog genocida, sve u ime bratstva i jedinstva. Taj isti totalitarni režim, što ga sad pljuju, dao im je značajne delove teritorije na poklon, čime im je Tito stvorio i ovu sadašnju državu. Ali teže je biti zahvalan nego popljuvati nekoga, posebno kad je to pljuvanje politički isplativo.

Majko mila ...

pre 10 godina

Apsolutno podržavam. Od 1966 to je bio jedan eksperiment koji je tragično skončao. Građani te tvorevine nisu se bavili niti prošlošću, a još manje budućnošću. Nadrealan sistem upravljanja gde su se odluke donosile konsenzusom svih članica federacije, uključujući paradoks - Kosovo i Vojvodinu - i u Srbiji i van Srbije. Ni jedan problem bitan za opstanak zajednice nije rešen već su "gurani pod tepih" i gomilani, samoupravljanje je shvaćeno u najvulgarnijem smislu i dovedeno do karikature, kao i sistem Samoupravnih interesnih zajednica ... itd., itd.

Generic H2 (Server)

pre 10 godina

"Republika Hrvatska je bila u sastavu SFRJ kao i u sastavu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Dakle to je činjenica i činjenična istorija naroda"

Ti si naravno svijestan da je ta kraljevina granicila sa srbijom? I da je tu podjelu vodila rusija koja je htjela da se jugoslavija raspadne na katolicki i pravoslavi dio. Znaci nije bila sa srbijom u zajedniciu vrijeme SHS :D

Miki

pre 10 godina

Kao sto neko rece.. tu zabune nema.. iz naslova je jasno odakle potice takva izjava! Malo je reci bolesno! Ne bih pozeleo nikom da takvu balast mrznje nosi u sebi! Mora da je jako tesko! Pogledajte njihove sajtove i komentare posetilaca! Ne postoji komentar koji se ne zavrsi isklaljivanjem mrznje prema Srbima! Nema veze koja vest je u pitanju.. iz politike, racunartsva, sporta.. svejedno!

Petar

pre 10 godina

Tipicno za HDZ. Posto su opljackali Hrvatsku, vratili ustase u zemlju, proterali Srbe, sa drzavnim pocastima zale ustase i ostale naciste u Blajburgu sad bi da zabrane narodu da se seca vremena kad je bilo posla i perspektive za mlade ljude. Balkanski primitivci.

zoran

pre 10 godina

Gluposti, kakva Jugoslavija u Hrvatskoj. Pa nisu se baš toliko bunike najeli da pozivaju na obnovu nečega što su rušili (Srbi zdušno sa njima). Hrvatska jednostavno eksploatiše aboliciju od nacističkih zločina koja se desila obnovom Jugoslavije posle WWII kada su preko noći postali deo pobedničke koalicije. To je nacionalni interes i odgovorni političari u Hrvatskoj na tome predano rade. Nisu blesavi da idu po kojekakvim Blajburzima i ostalim gubitničkim mestima, samo bi im štetu nanelo.

Munja

pre 10 godina

Meni je žao što su razbili Jugoslaviji, al ne mislim da bi je trebalo ponovo sastavljati, i ako bih možda voleo. Mnogo je krvi proliveno i mržnje posejano.

superhans

pre 10 godina

pa da, treba krivicno goniti sve kojima je do saradnje i prijateljstva, a ne mrznje i konflikata. to su opasne stvari, ako srbi i hrvati prestanu da se mrze zato sto su srbi i hrvati, mogu poceti da se bave pitanjima ko ih pljacka sve ove decenije, a to se, razumljivo, ne sme dopustiti.

More mars

pre 10 godina

Ne brinite - temeljno ste i zauvek uništili i SFRJ, i svoje paradržavice i naše živote. Svi zajedno - i Milošević, i Tuđman, i Izetbegović, i Kučan i Bulatović, sa svim svojim podrepašima koji i danas gmižu političkom scenom Balkana. Kiro Gligorov je bio jedini pristojan u tom društvu podlaca.

cinik

pre 10 godina

Zabrane nemaju nikakvog smisla. Evo, ako recimo, zabranite budalama da lupetaju i tresu gluposti, mislite li da ce tada prestati to da rade?

¨balkanska ljubav"

pre 10 godina

napravite anonimnu anketu medju ozbiljnim ljudima na podrucju bivse zajednicke drzave,jesu li za ponovno ali konfederativno udruzenje...(ako smete)

miro split

pre 10 godina

Lipi moj čovik Mikuliću nemoj se ti ništa bojat.Neće nam naša Hrvatska više u ni kakvu Jugoslaviju,a bogati kako ćemo u Jugu kad smo ponovo dio Austro-Ugarske.Mađari drže energetiku,a Švabe banke.Nama su ka i prošli put ostavili zastavu,grb i himnu i pravo da glumimo stasite junake.E znan ja šta ćeš ti sad reć:A šta ako se opet pojavi neki Gavrilo Princip?
Ma neće lipi moj čovik i Srbi su ti postali ka i mi prodaće sve živo samo da ne bi trpili i morali radit,draže je i njima lipo pojist koju ribicu sa gradela i popit koju litru vinu nego ginit za kralja i otađbinu.

Nenad

pre 10 godina

Ogranicenost je trulez iz tog rezima ! Dok takvi i njemu slicni dinosaurusi koji hodaju balkanom i sire mrznju velicaju kao "patriote" mi obicni smrtnici koji nakon tolikih ratova i gubitaka voljenih ne mozemo da kreiramo nasu buducnost i buducnost nase dece za kvalitetniji njihov zivot pun ljubavi a ne mrznje .

sto golih otoka bi napravio...

pre 10 godina

Zagreb -- Predsednik zagrebačkog HDZ Andrija Mikulić zapitao je "kada će u Hrvatskoj poziv na obnovu Jugoslavije biti krivično, ili barem protivustavno i nemoralno delo".

A kad cete vi koji ste tu drzavu razbili krivicno da odgovarate za veleizdaju i razbijanje SFRJ,za zlocine protiv covecnosti i za organizovani kriminal?!

veljko kostic

pre 10 godina

Smesno i bolesno. Kako to nekome uopste pada na pamet? Ako se svi ugledaju na Slovence prvenstveno, a onda i na Hrvate, bicemo svi u istoj drzavi(EU). Ideju Jugoslavije treba zaboraviti i zapamtiti da je neizvodljiva u praksi... Omladinu trba edukovati da se ona sada muci zbog "lagodnog jugoslovenskog zivota". Hvala

Pauly Ester

pre 10 godina

Diskutabilno je da li čoveku treba zabraniti da se izjašnjava kao komunista, ustaša ili četnik. Mora se zabraniti govor mržnje i nasilje...a govor mržnje je sveprisutan u forumima i komentarima na sajtovima naših zapadnih komšija. Ono prvo je stvar obrazovanja, vaspitanja i ličnih ubeđenja, a ovo drugo je kršenje univerzalnih ljudskih vrednosti. Takođe je pitanje zašto ni pod pretnjama sankcija EU neće da isporuče čoveka bivšeg režima koji je optužen za ubistvo a hoće da zabrane penzionerima da paradiraju. Ne znam kome ti penzioneri koji su proveli pola života u Jugoslaviji mogu da predstavljaju pretnju.

Kiki Riki

pre 10 godina

Pa naravno. U stvaranje prve trule proliveno je mnogo srpske krvi. Proliveno je i hrvatske, al sa druge strane. U rusenju prve trule i stvaranju druge trule opet isto. U rusenju druge trule vrlo slično.

zg slavac

pre 10 godina

Dosta veličanja totalitarnih ideologija, dosta veličanja sustava koji je nastao na masovnom pokolju. Dosta veličanja militarističkog jednopartijskog režima koji se održavao pomoću krutog i preskupog milicijskog aparata i vojske te pomoću Golog otoka i ostalih zatvora za političke protivnike. Dosta sustavu koji je uveo strogu cenzuru u medijima i znanosti te uništavao ekonomiju planskim gospodarstvom koje je disalo samo zahvaljujući ameičkim antisovjetskim kreditima. Stop totalitarnim tendencijama.

Još je loše i u Srbiji i u Hrvatskoj, ali ako je netko očekivao da će nakon mraka nekoliko divljačkih režima- karađorđevićeva hegemonija, NDHzija, Nedićevci, diktatura komunista- odmah stasti demokracija kao u Zapadnoj Europi, jako je naivan. Prvo trebamo izgraditi građanstvo oslobođeno totalitarnih repova. Prvi korak lustracija.

Ivan ZG

pre 10 godina

A što reći ... ustaše i partizani su glavna dnevno-politička tema u Hrvatskoj, u godini 2013. Nekad mi se čini da živim epizodu Zone Sumraka.

Bloke

pre 10 godina

Pouzimali su od SFRJ sve sto su mogli (od teritorija, mora, do investicija koje smo mi Srbi placali), razbili drzavu, i sad bi da je zabranjuju. Smesno. Sto bar ne uzese i onoga iz Kuce cveca.

goran

pre 10 godina

Da se zivelo lepo jeste to stoji a da se udruzimo vise nikad. I batalite da davite sa tom jugonostalgijom kad i sami znate da se mrzimo neka ostane ovako kako jeste nista nemam protiv.

Marko, Beograd

pre 10 godina

"On je dodao da "ne želi da Zagreb bude crna rupa na karti Evrope jer se u Zagrebu veliča totalitarizam" i upitao Zagrepčane da li su, kad su zaokruživali Bandića za gradonačelnika, znali da je poklonik lika i dela Josipa Broza Tita."

Čudo kako im nije smetao taj "totalitarni režim" kada su bili deo tog istog režima.

Koliko mi je poznato, SFRJ su uništili upravo bivši Titovi pioniri, generali i visoko rangirani članovi KPJ. Svi su oni naprasno postali demokrate, žrtve režima i protivnici komunizma nakon što su dobili šestocifrene iznose američke valute na svojim bankovnim računima.

Običan narod se, kao i obično, ne pita koji režim smatra "totalitarnim": nekadašnji ili sadašnji.

Zoran M.

pre 10 godina

Republika Hrvatska je bila u sastavu SFRJ kao i u sastavu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Dakle to je činjenica i činjenična istorija naroda. Jedino što se ovde može dodati jeste izreka koja kaže da narod koji ne ceni svoju prošlost ne može imati ni budućnost. Ne bi me čudilo da Hrvati kažu za 50 godina da oni nisu bili u sastavu SFRJ, jer su i do sada napunili svoju istoriju pričama kako srbi nisu proterani iz Hrvatske nego su sami otišli, ali ih zezamo mi izbeglice koji smo živo hodajući svedoci da jesmo oterani, da su nam kuće obeležavane slovima S pre proterivanja, da su nas komšije hrvati zvali telefonom u 3 ujutro da nas pitaju što čekamo i zašto se ne selimo iz hrvatske države i drugo. Tako da pošto ne poštujete srpski narod i ne dajete mu ni u 2013. godini demokratska prava građana ne čudi želja kako se želite odreći i SFRJ, samo me čudi da se ne odričete Dr. Franje Tuđmana koji je bio član CK KPJ i uživao privilegije tadašnje SFRJ (školovanje, radno mesto u Beogradu).

Mare

pre 10 godina

Podržavam! Mi Srbi kakve smo budale opet bi nas navukli na još jednu Jugoslaviju odakle bismo izašli još slabiji. Sva sreća te sa druge strane ima neko ko će nas sačuvati kada ne umemo sami.

Dan

pre 10 godina

Ja bih kod nas predložio zakon da se zabrani udruživanje sa Hrvatskom u bilo kakvu zajednicu, naročito onu u kojoj oni mogu svojim glasom da doprinose odlukama u vezi Srbije.

Sikter

pre 10 godina

Evo majke mi rodjene, ja sam ZNAO da ovo nijedan političar iz Srbije nije izjavio, još naslov kad sam pročitao, znao sam da je neko iz komšiluka opet zapalio seno.

DraganM

pre 10 godina

Sta ste bili prije i sta bi bili da nije stvarana Jugoslavija? Kada ce se priznati da je ona bila spas i nacin da gubitnici u prvom i drugom svjetskom ratu predju na stranu pobjednika! Jugoslavija kao tvorevina je najvise i pomogla delu jugoslovenskih naroda da dodju do svoje nacionalne drzave, a oni se ovako odnose prema istorijskim cinjenicama, sramota!, ..krajnje licemerno, smesno, tragicno i tuzno!

Putar

pre 10 godina

U Srbiji uopšte nismo svesni koliko su Hrvati iskompleksiran narod! Pa kako im nije jasno da ćemo opet biti u jednoj državi, mnogo većoj nego bivša SFRJ, gde se ni mi ni oni nećemo ništa pitati.
Oni već jesu u toj EU, a i mi ćemo brzo pristići, koju godinu pre ili kasnije, skroz nebitno.

Divos

pre 10 godina

У време док је постојала земља коју су Југом звали, стваран је и негован један мит, мит о братству и јединству. Као што је то најчешће правило са митовима, и овај је био утемељен на лажној причи и неозбиљним претпоставкама. Паралелно са овим митом пласирана је и једна идеја, југословенства. Може се рећи да је ово и била нација у покушају (који нече успети). Чињеница је да се ова идеја југословенства примила само код наивних Срба, истина у нешто мањем броју Македонаца и Црногораца, а код осталих народа у минорном проценту. И ови задњи су ту Југу доживљавали само као транзитну станицу, или једну степеницу до осзварења свог циља (читај остварења "тисућљетног" сна). Наравно било је и Хрвата и Муслимана (данас Бошњака) који су веровали у ту Југу, али као што рекоу, у ипак малом проценту.
Да је то тока доказују догађаји из блиске нам прошлости, довољно је отићи данас на хрватске портале па ћете видети колики је анимозитет код већине читалаца према СФРЈ (није он мањи био ни 70-их или 80-их, немојте се заваравати), а било је само питање времена када ћете ћути (неразумне) позиве да призивање СФРЈ буде и кривично дело, и то се управо догађа.
Наравно, паралелно са овим ће ићи и фалсификовање, релативизације и ново тумачење историје, посебно оне из 1940-их. И како оно не тако давно рече (у чланку поменути) бивши хрватски председник "прва хрватска победа је била 10.04.41. када су силе осовине признеле НДХ".

Mare

pre 10 godina

Podržavam! Mi Srbi kakve smo budale opet bi nas navukli na još jednu Jugoslaviju odakle bismo izašli još slabiji. Sva sreća te sa druge strane ima neko ko će nas sačuvati kada ne umemo sami.

Sikter

pre 10 godina

Evo majke mi rodjene, ja sam ZNAO da ovo nijedan političar iz Srbije nije izjavio, još naslov kad sam pročitao, znao sam da je neko iz komšiluka opet zapalio seno.

miro split

pre 10 godina

Lipi moj čovik Mikuliću nemoj se ti ništa bojat.Neće nam naša Hrvatska više u ni kakvu Jugoslaviju,a bogati kako ćemo u Jugu kad smo ponovo dio Austro-Ugarske.Mađari drže energetiku,a Švabe banke.Nama su ka i prošli put ostavili zastavu,grb i himnu i pravo da glumimo stasite junake.E znan ja šta ćeš ti sad reć:A šta ako se opet pojavi neki Gavrilo Princip?
Ma neće lipi moj čovik i Srbi su ti postali ka i mi prodaće sve živo samo da ne bi trpili i morali radit,draže je i njima lipo pojist koju ribicu sa gradela i popit koju litru vinu nego ginit za kralja i otađbinu.

Dan

pre 10 godina

Ja bih kod nas predložio zakon da se zabrani udruživanje sa Hrvatskom u bilo kakvu zajednicu, naročito onu u kojoj oni mogu svojim glasom da doprinose odlukama u vezi Srbije.

DraganM

pre 10 godina

Sta ste bili prije i sta bi bili da nije stvarana Jugoslavija? Kada ce se priznati da je ona bila spas i nacin da gubitnici u prvom i drugom svjetskom ratu predju na stranu pobjednika! Jugoslavija kao tvorevina je najvise i pomogla delu jugoslovenskih naroda da dodju do svoje nacionalne drzave, a oni se ovako odnose prema istorijskim cinjenicama, sramota!, ..krajnje licemerno, smesno, tragicno i tuzno!

More mars

pre 10 godina

Ne brinite - temeljno ste i zauvek uništili i SFRJ, i svoje paradržavice i naše živote. Svi zajedno - i Milošević, i Tuđman, i Izetbegović, i Kučan i Bulatović, sa svim svojim podrepašima koji i danas gmižu političkom scenom Balkana. Kiro Gligorov je bio jedini pristojan u tom društvu podlaca.

Zoran M.

pre 10 godina

Republika Hrvatska je bila u sastavu SFRJ kao i u sastavu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Dakle to je činjenica i činjenična istorija naroda. Jedino što se ovde može dodati jeste izreka koja kaže da narod koji ne ceni svoju prošlost ne može imati ni budućnost. Ne bi me čudilo da Hrvati kažu za 50 godina da oni nisu bili u sastavu SFRJ, jer su i do sada napunili svoju istoriju pričama kako srbi nisu proterani iz Hrvatske nego su sami otišli, ali ih zezamo mi izbeglice koji smo živo hodajući svedoci da jesmo oterani, da su nam kuće obeležavane slovima S pre proterivanja, da su nas komšije hrvati zvali telefonom u 3 ujutro da nas pitaju što čekamo i zašto se ne selimo iz hrvatske države i drugo. Tako da pošto ne poštujete srpski narod i ne dajete mu ni u 2013. godini demokratska prava građana ne čudi želja kako se želite odreći i SFRJ, samo me čudi da se ne odričete Dr. Franje Tuđmana koji je bio član CK KPJ i uživao privilegije tadašnje SFRJ (školovanje, radno mesto u Beogradu).

WIngman

pre 10 godina

Hrvati su najviše profitirali od Titove "komunističke" Jugoslavije. Njihovi kadrovi su u njoj dominirali decenijama. Oprali su svoju istoriju i izbrisali tragove zverskog genocida, sve u ime bratstva i jedinstva. Taj isti totalitarni režim, što ga sad pljuju, dao im je značajne delove teritorije na poklon, čime im je Tito stvorio i ovu sadašnju državu. Ali teže je biti zahvalan nego popljuvati nekoga, posebno kad je to pljuvanje politički isplativo.

Ivan ZG

pre 10 godina

A što reći ... ustaše i partizani su glavna dnevno-politička tema u Hrvatskoj, u godini 2013. Nekad mi se čini da živim epizodu Zone Sumraka.

momabrazil

pre 10 godina

Jugoslavija je bila najprogresivnija zajednica u kojoj su ikada ziveli svi nasi narodi sa svim problemima speficicnim za tu epohu. Setimo se da je u neko vreme 60-tih bilo zabranjeno crnicma u SAD da sede zajedno sa belcima a znajte da se u jednom kantonu u Svajcarskoj tek od osamdesetih godina proslog veka, upravo tako, bilo dozvoljeno zenama da glasaju, tako da prozivanje na diktaturu ne pije vodu.Bila su druga vremena svuda na svetu.Na zalost uglavnom nepismen narod je pao na mamac nacionalizma, i na optuzne na sve pare od turizma idu u BG da Hrvati vladaju i nas Slovenci koriste. Tek onda kad nam svest bude na viskom nivou i kad progledamo videcemo da je Jugoslavija savrsenaq drzavna organizacija nasih naroda. Da ne duzim ko je hteo da razume razumeo je a ko nije lupice minus

Petar

pre 10 godina

Tipicno za HDZ. Posto su opljackali Hrvatsku, vratili ustase u zemlju, proterali Srbe, sa drzavnim pocastima zale ustase i ostale naciste u Blajburgu sad bi da zabrane narodu da se seca vremena kad je bilo posla i perspektive za mlade ljude. Balkanski primitivci.

Marko, Beograd

pre 10 godina

"On je dodao da "ne želi da Zagreb bude crna rupa na karti Evrope jer se u Zagrebu veliča totalitarizam" i upitao Zagrepčane da li su, kad su zaokruživali Bandića za gradonačelnika, znali da je poklonik lika i dela Josipa Broza Tita."

Čudo kako im nije smetao taj "totalitarni režim" kada su bili deo tog istog režima.

Koliko mi je poznato, SFRJ su uništili upravo bivši Titovi pioniri, generali i visoko rangirani članovi KPJ. Svi su oni naprasno postali demokrate, žrtve režima i protivnici komunizma nakon što su dobili šestocifrene iznose američke valute na svojim bankovnim računima.

Običan narod se, kao i obično, ne pita koji režim smatra "totalitarnim": nekadašnji ili sadašnji.

sto golih otoka bi napravio...

pre 10 godina

Zagreb -- Predsednik zagrebačkog HDZ Andrija Mikulić zapitao je "kada će u Hrvatskoj poziv na obnovu Jugoslavije biti krivično, ili barem protivustavno i nemoralno delo".

A kad cete vi koji ste tu drzavu razbili krivicno da odgovarate za veleizdaju i razbijanje SFRJ,za zlocine protiv covecnosti i za organizovani kriminal?!

Neograničen

pre 10 godina

1. Da li se lepo živelo u Jugoslaviji? Da.
2. Da li se sada baš i ne volimo? Da.
3. Da li postoji šansa da se ponovo ujedinimo? Ne.
4. Da li je jedan Čovek rekao da "Samo ograničeni vole granice"? Da.
Hvala na pažnji.

¨balkanska ljubav"

pre 10 godina

napravite anonimnu anketu medju ozbiljnim ljudima na podrucju bivse zajednicke drzave,jesu li za ponovno ali konfederativno udruzenje...(ako smete)

Putar

pre 10 godina

U Srbiji uopšte nismo svesni koliko su Hrvati iskompleksiran narod! Pa kako im nije jasno da ćemo opet biti u jednoj državi, mnogo većoj nego bivša SFRJ, gde se ni mi ni oni nećemo ništa pitati.
Oni već jesu u toj EU, a i mi ćemo brzo pristići, koju godinu pre ili kasnije, skroz nebitno.

Munja

pre 10 godina

Meni je žao što su razbili Jugoslaviji, al ne mislim da bi je trebalo ponovo sastavljati, i ako bih možda voleo. Mnogo je krvi proliveno i mržnje posejano.

superhans

pre 10 godina

pa da, treba krivicno goniti sve kojima je do saradnje i prijateljstva, a ne mrznje i konflikata. to su opasne stvari, ako srbi i hrvati prestanu da se mrze zato sto su srbi i hrvati, mogu poceti da se bave pitanjima ko ih pljacka sve ove decenije, a to se, razumljivo, ne sme dopustiti.

cinik

pre 10 godina

Zabrane nemaju nikakvog smisla. Evo, ako recimo, zabranite budalama da lupetaju i tresu gluposti, mislite li da ce tada prestati to da rade?

zoran

pre 10 godina

Gluposti, kakva Jugoslavija u Hrvatskoj. Pa nisu se baš toliko bunike najeli da pozivaju na obnovu nečega što su rušili (Srbi zdušno sa njima). Hrvatska jednostavno eksploatiše aboliciju od nacističkih zločina koja se desila obnovom Jugoslavije posle WWII kada su preko noći postali deo pobedničke koalicije. To je nacionalni interes i odgovorni političari u Hrvatskoj na tome predano rade. Nisu blesavi da idu po kojekakvim Blajburzima i ostalim gubitničkim mestima, samo bi im štetu nanelo.

Pero ZG

pre 10 godina

Gadi mi se ovakav populizam za najniže mase, žao mi je jedino što mnogi u Srbiji misle da su ovo teme koje zaokupljaju Hrvate i da su to stavovi Hrvata, a to jednostavno nije tako, to su teme koje više nikoga ne zanimaju, ali pale kod onih najprimitivnijih kao i kod vas kada se oglase Dveri, Koštunica i slični.

Što se same teme Jugoslavije i eventualne nove slične zajednice tiče, to je nemoguće izbjeći, kad tad će ponovo doći do neke veće i bliže suradnje, ako ništa zbog jezika koji nas spaja i upućuje jedne na druge, a razlike medju narodima opcenito postaju sve beznačajnije u današnjem svijetu, a tako će i medju nama. Ja se iskreno kada putujem i po Srbiji i BIH i Crnoj Gori osjećam kao doma, a ni Makedonija ni Slovenija mi nisu puno dalje, taj osjećaj ne mogu imati ni u Austriji ni Madzarskoj ni Italiji, koliko god prijateljske i drage mi bile...

Divos

pre 10 godina

У време док је постојала земља коју су Југом звали, стваран је и негован један мит, мит о братству и јединству. Као што је то најчешће правило са митовима, и овај је био утемељен на лажној причи и неозбиљним претпоставкама. Паралелно са овим митом пласирана је и једна идеја, југословенства. Може се рећи да је ово и била нација у покушају (који нече успети). Чињеница је да се ова идеја југословенства примила само код наивних Срба, истина у нешто мањем броју Македонаца и Црногораца, а код осталих народа у минорном проценту. И ови задњи су ту Југу доживљавали само као транзитну станицу, или једну степеницу до осзварења свог циља (читај остварења "тисућљетног" сна). Наравно било је и Хрвата и Муслимана (данас Бошњака) који су веровали у ту Југу, али као што рекоу, у ипак малом проценту.
Да је то тока доказују догађаји из блиске нам прошлости, довољно је отићи данас на хрватске портале па ћете видети колики је анимозитет код већине читалаца према СФРЈ (није он мањи био ни 70-их или 80-их, немојте се заваравати), а било је само питање времена када ћете ћути (неразумне) позиве да призивање СФРЈ буде и кривично дело, и то се управо догађа.
Наравно, паралелно са овим ће ићи и фалсификовање, релативизације и ново тумачење историје, посебно оне из 1940-их. И како оно не тако давно рече (у чланку поменути) бивши хрватски председник "прва хрватска победа је била 10.04.41. када су силе осовине признеле НДХ".

Mozak

pre 10 godina

Meni stvarno nije jasno dokle ćete da izjednačavate sve Hrvate u "Hrvate" i sve Srbe u "Srbe". Da se to može tako gledati nikada ne bi ni postojala Jugoslavija, u svakom od naših naroda živi duh slovenski i živeće vekovima, dođe vreme kada vetar duva u jednu stranu, a dođe i kada duva u drugu...obično duva u onu stranu bratstva i jedinstva jer koliko god se nacionalisti ložili na priče amebe pa hrvati, srbi najstariji narod na svetu itd...činjenice su neminovne, a to je da je Slovenija nekada najrazvijena zemlja SFRJ, sada slepo crevo EU, a na Hrvate svi gledaju kao na kugu koja je došla da prosi novce EU-e. Srbija neće da uđe u EU u narednih 20 godina, jer će stalno da se podgrejava konflikt sa Kosovom, Velikom Albanijom, Makedonijom, CG, a u sve to se da lako uvući i Grčka koja je dovedena na rub propasti. Nemaca ima 85 miliona, Rusa 145, Turaka 80, Srba 10, a Hrvata 4.5. Pa zar mislite da smo mi neki faktor u svetu bili ikada? Da, jesmo, dok smo bili Jugoslavija, bilo nas je 30 miliona!!! (Računajući rasejanje) Sad smo smešni, siromašni, poniženi, i ne piše nam se baš sjajno u budućnosti.

darky

pre 10 godina

Srce kaže: jedan smo rod južnoslovenski i dominantno jezički. Srbi, Hrvati, Crnogorci i Bošnjaci govore jednim jezikom, a Slovenci i Makedonci sličnim. Ko kaže da nije tako, taj laže i taj je obična budala ili pokvareni nacionalist. Ljubav, ljudi! Razum kaže: naši izvori su jako otrovani mržnjom i glupošću, dosta će vode proteći dok se pamet vrati. Ali tada već može biti prekasno da se stvari poprave, ili još gore - može biti svejedno. To je usud ove proklete balkanske avlije, nažalost. Samo ograničen čovjek može pristati na ove torove u kakvim danas živimo...

VP 3290

pre 10 godina

Volio sam SFRJ bio sam clan SK, od 1986 do 1991 redovno sam se odazivao na vjezbe moje jedinice i po nekoliko puta godisnje a onda su mi ubili domovinu.

Kiki Riki

pre 10 godina

Pa naravno. U stvaranje prve trule proliveno je mnogo srpske krvi. Proliveno je i hrvatske, al sa druge strane. U rusenju prve trule i stvaranju druge trule opet isto. U rusenju druge trule vrlo slično.

Miki

pre 10 godina

Kao sto neko rece.. tu zabune nema.. iz naslova je jasno odakle potice takva izjava! Malo je reci bolesno! Ne bih pozeleo nikom da takvu balast mrznje nosi u sebi! Mora da je jako tesko! Pogledajte njihove sajtove i komentare posetilaca! Ne postoji komentar koji se ne zavrsi isklaljivanjem mrznje prema Srbima! Nema veze koja vest je u pitanju.. iz politike, racunartsva, sporta.. svejedno!

Titov pionir class 87,zg

pre 10 godina

"HDZ je stranka opasnih namjera" reče Ivica Račan još 1990-e.
Novu Jugoslaviju se ne smije praviti zbog neljudi kao što je ovaj Mikulić.
Previše smo mi glupi i zli za bratstvo i jedinstvo.
Samo je jedna Jugoslavija,ona Titova,koja je umrla sa njim.
Nažalost nikada više.

Srbin iz Srbije

pre 10 godina

Preteca komunisticke Jugoslavije je Jugoslavija kralja Aleksandra.Hteo da vlada celim prostorom.Jos je vratio Beli manastir i Segedin madjarima.Nije slusao Pasica i nije slusao saveznike na Versajskom mirovnom kongresu gde je Srbija kao clanica sila pobednica u ww1 mogla da pobode zastavice sta je njeno.Gde bi nam danas kraj bio

oblakoder

pre 10 godina

pa da, treba krivicno goniti sve kojima je do saradnje i prijateljstva, a ne mrznje i konflikata. to su opasne stvari, ako srbi i hrvati prestanu da se mrze zato sto su srbi i hrvati, mogu poceti da se bave pitanjima ko ih pljacka sve ove decenije, a to se, razumljivo, ne sme dopustiti. (superhans, 26. avgust 2013 16:09) Bravo...u Centar, u samu srz problema...ko i zasto nas pljacka???

Bloke

pre 10 godina

Pouzimali su od SFRJ sve sto su mogli (od teritorija, mora, do investicija koje smo mi Srbi placali), razbili drzavu, i sad bi da je zabranjuju. Smesno. Sto bar ne uzese i onoga iz Kuce cveca.

Majko mila ...

pre 10 godina

Apsolutno podržavam. Od 1966 to je bio jedan eksperiment koji je tragično skončao. Građani te tvorevine nisu se bavili niti prošlošću, a još manje budućnošću. Nadrealan sistem upravljanja gde su se odluke donosile konsenzusom svih članica federacije, uključujući paradoks - Kosovo i Vojvodinu - i u Srbiji i van Srbije. Ni jedan problem bitan za opstanak zajednice nije rešen već su "gurani pod tepih" i gomilani, samoupravljanje je shvaćeno u najvulgarnijem smislu i dovedeno do karikature, kao i sistem Samoupravnih interesnih zajednica ... itd., itd.

Jovan

pre 10 godina

Hrvati imaju istu dozu (ne)racionalnosti prema Jugoslaviji kao i Srbi prema srednjevekovnoj istoriji. Prvu drzavu juznih slovena uspostavili su Hrvati u Zagrebu 1918 god. pod imenom Drzava Slovenaca, Hrvata i Srba. To su bile sve ex-YU teritorije Austro-Ugarske izuzev Vojvodine, koja je izabrala da se pripoji Srbiji. Oni su tek prihvatili Kraljevinu SHS nakon sto je ta zemlja okupirana od strane Madjara i Italijana za svega par nedelja, zato sto Hrvati kao matica te drzave nisu bili diplomatsko, jos manje vojno, jaki da bi je odbranili. Njihova zelja je bila da Juga postoji u manjem izdanju gde su oni vecinski narod, a kad im to nije poslo, tek tada zvali Srbiju. Tito je ne samo sve dublje i dublje decentralizovao zemlju, pocevsi od AVNOJa gde je Jugoslavija federalizovana, pa do 1974. ciji ustav je bila osnova na koju je Hrvatska dobila suverenitet koji oni nikad ne bi dobili, vec je i rehabilitovana kroz nju kao ucesnik u oslobodjenju 2. Svetskog Rata, ijako je njeno vecnisko stanovnistvo bilo ili aktivno za, ili je precutno odobravalo kvislisnku NDH. Slicno na Austrijance, Hrvati su se provukli kao "zrtve" Nemacke agresije i pored toga sto je veliki deo odobravao ili sudelovalo u viziji Nacista o Evropi. Da nije bilo komunista, da je neka cetnicka vojska koja je ostala verna saveznicima usla u Zagreb u Maju 1945. god a ne JNA, bila bi Hrvatska istorija danas bitno drugacija. A oni drva i kamenje po ljudima koji su ih zastitili od takve sudbine. Smejurija od neznanja.

srednji vek...

pre 10 godina

Ma ajde covece ne bulazni!Kao da zivis u srednjem veku,vreme te pregazilo...Ili si mozda i ti proveo u sumi posle rata ,pa ne znas da se rat zavrsio...Kakve bre zabrane!!!Pa zar nije bilo zabranjeno i rasparcavanje Jugoslavije,pa se rasparcala...A i ko to masta o ujedinjenju...Mozda jedino oni koji su bili iz mesovitih brakova,ali njima je i najteze bilo...

sale

pre 10 godina

Jugoslavija kao ideja je opasna upravo zato što ima brojne opasne protivnike koji bi i koji su joj se uvek suprotstavili nasiljem. Ali i to se može s vremenom promeniti, jer stavovi masa su na duži rok ipak nepredvidivi. Mislim da će ta mogućnost zauvek ostati otvorena i nikad niko ko je ne želi neće spavati mirno dok ona ne postoji, niti će ikad iko ko je želi spavati mirno ako ikada i dok bude ponovo postojala. Mi smo svi vezani neraskidivim elastičnim vezama, mrzimo se a stalno se iznova sudaramo i odbijamo natrag, pa zato najbolje što možemo da učinimo jeste da nekako ohladimo situaciju i uspostavimo neki odnos "udobnog rastojanja" (dovoljno blizu i istovremeno dovoljno daleko) i racionalne saradnje.

goran

pre 10 godina

Da se zivelo lepo jeste to stoji a da se udruzimo vise nikad. I batalite da davite sa tom jugonostalgijom kad i sami znate da se mrzimo neka ostane ovako kako jeste nista nemam protiv.

zg slavac

pre 10 godina

Dosta veličanja totalitarnih ideologija, dosta veličanja sustava koji je nastao na masovnom pokolju. Dosta veličanja militarističkog jednopartijskog režima koji se održavao pomoću krutog i preskupog milicijskog aparata i vojske te pomoću Golog otoka i ostalih zatvora za političke protivnike. Dosta sustavu koji je uveo strogu cenzuru u medijima i znanosti te uništavao ekonomiju planskim gospodarstvom koje je disalo samo zahvaljujući ameičkim antisovjetskim kreditima. Stop totalitarnim tendencijama.

Još je loše i u Srbiji i u Hrvatskoj, ali ako je netko očekivao da će nakon mraka nekoliko divljačkih režima- karađorđevićeva hegemonija, NDHzija, Nedićevci, diktatura komunista- odmah stasti demokracija kao u Zapadnoj Europi, jako je naivan. Prvo trebamo izgraditi građanstvo oslobođeno totalitarnih repova. Prvi korak lustracija.

daska

pre 10 godina

Ustav RH
Članak 141.
2. Udruživanje i razdruživanje
"Zabranjuje se pokretanje postupka udruživanja Republike Hrvatske u saveze s drugim državama u kojem bi udruživanje dovelo, ili moglo dovesti do obnavljanja jugoslavenskoga državnog zajedništva, odnosno neke balkanske državne sveze u bilo kojem obliku."

Ne znam šta ovaj više hoće...Hrvatski ustav jasno zabranjuje bilo kakvu Jugoslaviju.

vlada-so

pre 10 godina

to što ste živeli u nezavisnosti,živeli ste,evo prošlo je već 22 godine,za desetak evo i nas u eu u kojoj ćemo nažalost i vi i mi biti konjušari i sluge na svome ako već i nismo.živela unitaristička jugoslavija bez topova,lopova i popova.

veljko kostic

pre 10 godina

Smesno i bolesno. Kako to nekome uopste pada na pamet? Ako se svi ugledaju na Slovence prvenstveno, a onda i na Hrvate, bicemo svi u istoj drzavi(EU). Ideju Jugoslavije treba zaboraviti i zapamtiti da je neizvodljiva u praksi... Omladinu trba edukovati da se ona sada muci zbog "lagodnog jugoslovenskog zivota". Hvala

Nenad

pre 10 godina

Ogranicenost je trulez iz tog rezima ! Dok takvi i njemu slicni dinosaurusi koji hodaju balkanom i sire mrznju velicaju kao "patriote" mi obicni smrtnici koji nakon tolikih ratova i gubitaka voljenih ne mozemo da kreiramo nasu buducnost i buducnost nase dece za kvalitetniji njihov zivot pun ljubavi a ne mrznje .

jugoslavija-ne vise

pre 10 godina

pametni ljudi, to i mi treba da uradimo, da donesemo slican zakon, posto smo mi poznati kao narod koji brzo zaboravlja, da nas opet ne nasankaju.

Miroslavv

pre 10 godina

Ne znaju vise od cega boluju u HDZ. To je dinosaurus kome poput SRS preti "izumiranje". Obavili su zadatak dezintegracije od SFRJ i otisli suvise desno, pa bezmalo u nacizam! E to u Evropi nije pozeljno. A samo onaj ko ne zeli ne vidi da je Jugoslavija projekat zapada koliko i EU. Medjutim taj isti projekat se oteo kontroli i ogrezao u komunizam do te mere da je i svoju egzistenciju vezao za komunizam.. Dakle ideja integracije drzava u zajednicko trziste je ideja EU. Nikada nece vise biti Jugoslavije jer njeni su vozovi otisli osamdesetih godina proslog veka ali nova integracija nam ne gine u EU. Postoji ipak varijanta ekonomskog udrzivanja bivsih Jugoslovenskih republika ali to je naucna fantastika..

RH

pre 10 godina

CLANAK 141. stavak 2 Ustava Republike Hrvatske:

"Zabranjuje se pokretanje postupka udruživanja Republike Hrvatske u saveze s drugim državama u kojem bi udruživanje dovelo, ili moglo dovesti do obnavljanja jugoslavenskoga državnog zajedništva, odnosno neke balkanske državne sveze u bilo kojem obliku."

Prema tome, udruzivanje je vec zabranjeno na razini Ustava RH i mislim da tu ne bi smjelo biti nikakvih problema niti straha da bi bilo koja politicka stranka mogla djelovati u tom smjeru.

A sad, to sto se njih stotinu, petsto ili hiljadu naslo na jednom mjestu pa zalilo za bivsim sistemom, to je meni sasvim ok! Boreci se protiv Jugoslavije borili smo se i protiv tadasnjeg totalitarnog rezima u kojem se isticanje misljenja suprotonog tadasnjoj Komunistickoj partiji kvalificiralo kao krivicno djelo.

Na koncu, ja sam odrstao u suverenoj Hrvatskoj nakon raspada SFRJ i ne znam, ali ne vjerujem da u toj drzavi i tom sistemu nije bilo barem necega sto bi se barem jednog godisnje moglo proslaviti. Ako ne svi, onda oni koji tako misle, a mi ostali slagali se ili ne s njihovom mislju, upravo po nacelu slobode te iste misli i izrazavanja - postovati to.

A ovi koji prozivaju neke nove Jugoslavije - ne bi zelio ni komentirati. Mi smo vec negdje sasvim daleko, toj Jugoslaviji je mjesto u povijesnim udzbenicima i neka tamo pociva u miru. Zbog nacina kako se raspala i postupanja drzave koja si je uzela za pravo da je ide branit - sasvim sigurno bez nade u ponovni susret!

Pauly Ester

pre 10 godina

Diskutabilno je da li čoveku treba zabraniti da se izjašnjava kao komunista, ustaša ili četnik. Mora se zabraniti govor mržnje i nasilje...a govor mržnje je sveprisutan u forumima i komentarima na sajtovima naših zapadnih komšija. Ono prvo je stvar obrazovanja, vaspitanja i ličnih ubeđenja, a ovo drugo je kršenje univerzalnih ljudskih vrednosti. Takođe je pitanje zašto ni pod pretnjama sankcija EU neće da isporuče čoveka bivšeg režima koji je optužen za ubistvo a hoće da zabrane penzionerima da paradiraju. Ne znam kome ti penzioneri koji su proveli pola života u Jugoslaviji mogu da predstavljaju pretnju.

45godisnjak jugoslo(a)venske provenijencije

pre 10 godina

Vec je spomenuto da hrvatski ustav zabranjuje jugoslavolike tvorevine. Kako HDZ sigurno poznaje ustav vlastite drzave, mislim da je ovde po sredi nesto drugo, sto samo HDZ zna. Usput, ne moze se zabraniti nesto sto je prirodno stanje stvari. Tacnije, upravo zato i postoji ta zabrana jer bi se vrlo brzo doslo do nove Jugoslavije, ma kako se ona zvala. Gledajuci desavanje u svetu, sve vise sam ubedjen da se prethodna drzava trebala cuvati po visestruko visoj ceni, samo to cuvanje bi podrazumevalo i resavanje stvari u Srbiji (a la 9. mart). Medjutim, sad je kasno i jedino sto j epreostalo je da pravimo nadgrobne spomnike u obliku piramide da nam potomci mogu samo mokriti po njima, zbog ovakvog s(r)tanja koje smo im ostavili.

InženjerBabić

pre 10 godina

Mišljenja sam da gosn Mikulić dobro govori, jerbo jasno je da je to bila tamnica naroda, svi su pobegli iz nje glavom bez obzira , jedino mi ostaje nejasno zašto žive u JUGOSLOVENSKIM granicama.

ЈоГ

pre 10 godina

Највећа иронија је да ова дискусија јако добро камуфлира колико се ни ми ни они нисмо опаметили. Из СФРЈ у СФРЕУ и нико ту не види ништа необично. А пући ће ко тиква и ова друга.

СФРЈ је била један бирократски монструм који је вечито кубурио са дуговима. Земља у којој је администрација ЈЕЛА све пред собом и стално пресипала из шупљег у празно, узимала једнима, "давала" другима, а наравно задржавала највише себи, односно "друговима". И онда није чудо што је све то пукло кад је нестало пара чим никоме са стране више није било у интересу да ту болесну структуру подупире кредитима.

Да је Југославија била једна ИСТИНСКИ СЛОБОДНА земља са истински слободном тржишном економијом у којој су главни они који НЕШТО РАДЕ а не политичари можда би и имала неке шансе. Али је била деспотија у којој се власт увек злоупотребљавала и иживљавала, од Карађорђевића до Тита, па то онда није ни могло а да не пукне. А пући ће и новонастале државице јер се и у њима власт злоупотребљава и иживљава, као што је увелико почело и у тој ЕУ. Но добро, можда је то и Божија правда, континент који је толико ЗЛА нанео целом свету можда и најбоље да пукне...

Goran

pre 10 godina

Sta je bilo Hrvati?

Tek ste usli u EU a vec bi da zabranjujete ko oni?
Zabranili su do sada stranku nacionalista u asutriji pod pritiskom EU iako je na legalnim demokratskim izborima u Austriji imala najvise glasova, zabranjuju seljacima da zive i rade, zabranjuju po Evropi sve sto stignu.

Zeznuli ste se ako ste mislili da tako nesto moze da se zabrani. Svako ima pravo na slobodu misljenja i svi su jednaki pred zakonom i ustavom tako da ako hoce mogu da osnuju 20 jugoslovenskih stranaka i da zagovaraju ujedinjenja i otcepljenja koga hoce.

Ionako su to sve UN precutno dozvolile aminujuci sve ove godine krsenja medjunarodnih zakona i prava.
(SnezanaO, 26. avgust 2013 18:38)

Snezo, FPO kao prvo nije nacionalisticka, vec slobodarska stranka. Nesto poput SNS kod nas.
Kao drugo oni nisu nikad bili najjaci na izborima, tada, kad su usli u vladu si umali 15% i bili su na 3. mesto ali ih je narodnjacka stranka izabrala za koalicionog partnera.
Kao trece, ta stranka nije zabranjena vec je EU vrsila pritisak na Austriju zbog toga sto je bivsi sef te stranke govorio vise puta protiv gastarbajtere, narocito ako su bili muslimanske vere.
Ta vlada je izdrzala 4 godine i tek je pala na izborima.

Znaci ni 10% ovoga sta si napisala je tacno.

SnezanaO

pre 10 godina

Sta je bilo Hrvati?

Tek ste usli u EU a vec bi da zabranjujete ko oni?
Zabranili su do sada stranku nacionalista u asutriji pod pritiskom EU iako je na legalnim demokratskim izborima u Austriji imala najvise glasova, zabranjuju seljacima da zive i rade, zabranjuju po Evropi sve sto stignu.

Zeznuli ste se ako ste mislili da tako nesto moze da se zabrani. Svako ima pravo na slobodu misljenja i svi su jednaki pred zakonom i ustavom tako da ako hoce mogu da osnuju 20 jugoslovenskih stranaka i da zagovaraju ujedinjenja i otcepljenja koga hoce.

Ionako su to sve UN precutno dozvolile aminujuci sve ove godine krsenja medjunarodnih zakona i prava.

bilo ne ponovilo se

pre 10 godina

Iako razmisljam vise nego dijametralno suprotno o svom zivotu, i ziveo sam 50:50 u SFRJ i u ostalim oblicima iste a sada u Srbiji, NIKADA ne bih voleo da 3. put udjem u bilo koji oblik zajednistva sa bivsim republikama. Moj deda je '41 izbegao ustase pa se to posle ponistilo, pa '95 familija, pa smo na kraju trebali da se vozimo u hrvarskim tramvajima po Bgd. Sramota je uopste i spominjati novu Jugoslaviju. Koja je skoro unistla Srbe. A ove nove price poticu samo zbog jakih biznismena i tajkuna kojima treba manje poreza, taksa, carina.
Tako da se slazem sa predstavnikom HDZ.

Generic H2 (Server)

pre 10 godina

"Republika Hrvatska je bila u sastavu SFRJ kao i u sastavu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Dakle to je činjenica i činjenična istorija naroda"

Ti si naravno svijestan da je ta kraljevina granicila sa srbijom? I da je tu podjelu vodila rusija koja je htjela da se jugoslavija raspadne na katolicki i pravoslavi dio. Znaci nije bila sa srbijom u zajedniciu vrijeme SHS :D

Ela

pre 10 godina

Evropska komisija nije primila odgovor Ministarstva pravosudja HR vezanih za zakon o hitnom evropskom nalogu, mada je u petak istekao rok za to izlavila je Nina Andreeva pr. Evropske komisije. Najavila je da ce zbog toga preduzeti mere protiv Hrvatske.Dodala je da ce poverenica za pravosudje Vivian Reding upozoriti EK s tim predloziti akciju u skladu s cl.39 hrvatskog pristupnog ugovora, kao sto je naznacila u pismu hrvatskom ministarstvi pravosudja.Cl.39.predvidja "odgovarajuce mere" a jedna bi mogla biti uskracivanje para iz Fondova EU.

dado

pre 10 godina

Sale ne bih da postavljam tvoju "dijagnozu" ali ajd malo procitaj Kingov govor 1963, sada mu je godisnjica, mozda se preobratis..

miro

pre 10 godina

Koja Jugoslavija. Tko je ovdje lud Karamarko ili mi čitatelji. Hrvatska je sastavni dio Europske zajednice. kako to Karamarko misli da Hrvatska može biti u dvije zajednice naroda. da mi je samo znati koju on igru igra i za koga.Otkriće se to jednog lijepog dana. Svaka članica EU je ugovorno morala jedan dio svoga suvereniteta prebaciti na Europsko vijeće. Od trgovine do politike mora se pitati odobrenje od Europskog vijeća. U pravilima šengejske granice sve piše tko se može propustiti u EU i s kim se može trgovati. Zato mi je Karamarkova izjava i u cijelosti igra nedorečena i sumnjiva.

tonči

pre 10 godina

Ne znam čega se boji ovaj HDZ-ovac i zašto bi pozivanje na Jugoslaviju bilo krivično djelo. Valjda čovjek nikad nije čuo pojam "sloboda govora".
Drugo, vidim da se povijest ovih prostora tumači kako kome paše. Ali povijet pišu pobjednici. Tako je uvijek bilo i bit će.

Velibor, USA

pre 10 godina

Podrška komentarima superhans (koji je najbolje sročio šta hadezeovci rade), Pero-ZG, Petar, Miroslavv, DraganM, srednji vek..., dada, Nenad, stari skeptik, Pauly Ester, Vladimir, More mars, Jugoslav, momabrazil, darky, realista, 45godisnjak jugoslo(a)venske provenijencije, oblakoder!
dakle, tipična ofucana hadezeovska jugoslavofobična demagogija je ono što bljuje taj andrija mikulić. ništa novo od hadezeovaca.

sarajka

pre 10 godina

JUGOSLAVIJA JE NAJBOLJA POLITICKA TVOREVINA.U ISTROSENOM,PROPALOM SVIJETU PAMETNI LJUDI I POLITICARI ZAGOVARAJU NOVI POLITICKI POKRET KAO JEDINU ALTERNATIVU. HUMANI SOCIALIZAM PO J.B.TITU.
JUGOSLAVIJA JE BILA LOSA SAMO ZA IZDAJNIKE,SPIJUNE,FASISTE,NACIONALISTE,SOVINISTE,FUNDAMENTALISTE.
NASI NARODI SU SHVATILI STA NAM POLITIKA NAMECE. ALI NARODU JE DOSTA BIJEDE ,GLADi,LAZI,I LOPOVLUKA. ZIVJELA JUGOSLAVIJA!

Mare

pre 10 godina

Podržavam! Mi Srbi kakve smo budale opet bi nas navukli na još jednu Jugoslaviju odakle bismo izašli još slabiji. Sva sreća te sa druge strane ima neko ko će nas sačuvati kada ne umemo sami.

Bloke

pre 10 godina

Pouzimali su od SFRJ sve sto su mogli (od teritorija, mora, do investicija koje smo mi Srbi placali), razbili drzavu, i sad bi da je zabranjuju. Smesno. Sto bar ne uzese i onoga iz Kuce cveca.

Generic H2 (Server)

pre 10 godina

"Republika Hrvatska je bila u sastavu SFRJ kao i u sastavu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Dakle to je činjenica i činjenična istorija naroda"

Ti si naravno svijestan da je ta kraljevina granicila sa srbijom? I da je tu podjelu vodila rusija koja je htjela da se jugoslavija raspadne na katolicki i pravoslavi dio. Znaci nije bila sa srbijom u zajedniciu vrijeme SHS :D

Dan

pre 10 godina

Ja bih kod nas predložio zakon da se zabrani udruživanje sa Hrvatskom u bilo kakvu zajednicu, naročito onu u kojoj oni mogu svojim glasom da doprinose odlukama u vezi Srbije.

WIngman

pre 10 godina

Hrvati su najviše profitirali od Titove "komunističke" Jugoslavije. Njihovi kadrovi su u njoj dominirali decenijama. Oprali su svoju istoriju i izbrisali tragove zverskog genocida, sve u ime bratstva i jedinstva. Taj isti totalitarni režim, što ga sad pljuju, dao im je značajne delove teritorije na poklon, čime im je Tito stvorio i ovu sadašnju državu. Ali teže je biti zahvalan nego popljuvati nekoga, posebno kad je to pljuvanje politički isplativo.

Putar

pre 10 godina

U Srbiji uopšte nismo svesni koliko su Hrvati iskompleksiran narod! Pa kako im nije jasno da ćemo opet biti u jednoj državi, mnogo većoj nego bivša SFRJ, gde se ni mi ni oni nećemo ništa pitati.
Oni već jesu u toj EU, a i mi ćemo brzo pristići, koju godinu pre ili kasnije, skroz nebitno.

jugoslavija-ne vise

pre 10 godina

pametni ljudi, to i mi treba da uradimo, da donesemo slican zakon, posto smo mi poznati kao narod koji brzo zaboravlja, da nas opet ne nasankaju.

zg slavac

pre 10 godina

Dosta veličanja totalitarnih ideologija, dosta veličanja sustava koji je nastao na masovnom pokolju. Dosta veličanja militarističkog jednopartijskog režima koji se održavao pomoću krutog i preskupog milicijskog aparata i vojske te pomoću Golog otoka i ostalih zatvora za političke protivnike. Dosta sustavu koji je uveo strogu cenzuru u medijima i znanosti te uništavao ekonomiju planskim gospodarstvom koje je disalo samo zahvaljujući ameičkim antisovjetskim kreditima. Stop totalitarnim tendencijama.

Još je loše i u Srbiji i u Hrvatskoj, ali ako je netko očekivao da će nakon mraka nekoliko divljačkih režima- karađorđevićeva hegemonija, NDHzija, Nedićevci, diktatura komunista- odmah stasti demokracija kao u Zapadnoj Europi, jako je naivan. Prvo trebamo izgraditi građanstvo oslobođeno totalitarnih repova. Prvi korak lustracija.

sto golih otoka bi napravio...

pre 10 godina

Zagreb -- Predsednik zagrebačkog HDZ Andrija Mikulić zapitao je "kada će u Hrvatskoj poziv na obnovu Jugoslavije biti krivično, ili barem protivustavno i nemoralno delo".

A kad cete vi koji ste tu drzavu razbili krivicno da odgovarate za veleizdaju i razbijanje SFRJ,za zlocine protiv covecnosti i za organizovani kriminal?!

veljko kostic

pre 10 godina

Smesno i bolesno. Kako to nekome uopste pada na pamet? Ako se svi ugledaju na Slovence prvenstveno, a onda i na Hrvate, bicemo svi u istoj drzavi(EU). Ideju Jugoslavije treba zaboraviti i zapamtiti da je neizvodljiva u praksi... Omladinu trba edukovati da se ona sada muci zbog "lagodnog jugoslovenskog zivota". Hvala

ЈоГ

pre 10 godina

Највећа иронија је да ова дискусија јако добро камуфлира колико се ни ми ни они нисмо опаметили. Из СФРЈ у СФРЕУ и нико ту не види ништа необично. А пући ће ко тиква и ова друга.

СФРЈ је била један бирократски монструм који је вечито кубурио са дуговима. Земља у којој је администрација ЈЕЛА све пред собом и стално пресипала из шупљег у празно, узимала једнима, "давала" другима, а наравно задржавала највише себи, односно "друговима". И онда није чудо што је све то пукло кад је нестало пара чим никоме са стране више није било у интересу да ту болесну структуру подупире кредитима.

Да је Југославија била једна ИСТИНСКИ СЛОБОДНА земља са истински слободном тржишном економијом у којој су главни они који НЕШТО РАДЕ а не политичари можда би и имала неке шансе. Али је била деспотија у којој се власт увек злоупотребљавала и иживљавала, од Карађорђевића до Тита, па то онда није ни могло а да не пукне. А пући ће и новонастале државице јер се и у њима власт злоупотребљава и иживљава, као што је увелико почело и у тој ЕУ. Но добро, можда је то и Божија правда, континент који је толико ЗЛА нанео целом свету можда и најбоље да пукне...

DraganM

pre 10 godina

Sta ste bili prije i sta bi bili da nije stvarana Jugoslavija? Kada ce se priznati da je ona bila spas i nacin da gubitnici u prvom i drugom svjetskom ratu predju na stranu pobjednika! Jugoslavija kao tvorevina je najvise i pomogla delu jugoslovenskih naroda da dodju do svoje nacionalne drzave, a oni se ovako odnose prema istorijskim cinjenicama, sramota!, ..krajnje licemerno, smesno, tragicno i tuzno!

Zoran M.

pre 10 godina

Republika Hrvatska je bila u sastavu SFRJ kao i u sastavu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Dakle to je činjenica i činjenična istorija naroda. Jedino što se ovde može dodati jeste izreka koja kaže da narod koji ne ceni svoju prošlost ne može imati ni budućnost. Ne bi me čudilo da Hrvati kažu za 50 godina da oni nisu bili u sastavu SFRJ, jer su i do sada napunili svoju istoriju pričama kako srbi nisu proterani iz Hrvatske nego su sami otišli, ali ih zezamo mi izbeglice koji smo živo hodajući svedoci da jesmo oterani, da su nam kuće obeležavane slovima S pre proterivanja, da su nas komšije hrvati zvali telefonom u 3 ujutro da nas pitaju što čekamo i zašto se ne selimo iz hrvatske države i drugo. Tako da pošto ne poštujete srpski narod i ne dajete mu ni u 2013. godini demokratska prava građana ne čudi želja kako se želite odreći i SFRJ, samo me čudi da se ne odričete Dr. Franje Tuđmana koji je bio član CK KPJ i uživao privilegije tadašnje SFRJ (školovanje, radno mesto u Beogradu).

RH

pre 10 godina

CLANAK 141. stavak 2 Ustava Republike Hrvatske:

"Zabranjuje se pokretanje postupka udruživanja Republike Hrvatske u saveze s drugim državama u kojem bi udruživanje dovelo, ili moglo dovesti do obnavljanja jugoslavenskoga državnog zajedništva, odnosno neke balkanske državne sveze u bilo kojem obliku."

Prema tome, udruzivanje je vec zabranjeno na razini Ustava RH i mislim da tu ne bi smjelo biti nikakvih problema niti straha da bi bilo koja politicka stranka mogla djelovati u tom smjeru.

A sad, to sto se njih stotinu, petsto ili hiljadu naslo na jednom mjestu pa zalilo za bivsim sistemom, to je meni sasvim ok! Boreci se protiv Jugoslavije borili smo se i protiv tadasnjeg totalitarnog rezima u kojem se isticanje misljenja suprotonog tadasnjoj Komunistickoj partiji kvalificiralo kao krivicno djelo.

Na koncu, ja sam odrstao u suverenoj Hrvatskoj nakon raspada SFRJ i ne znam, ali ne vjerujem da u toj drzavi i tom sistemu nije bilo barem necega sto bi se barem jednog godisnje moglo proslaviti. Ako ne svi, onda oni koji tako misle, a mi ostali slagali se ili ne s njihovom mislju, upravo po nacelu slobode te iste misli i izrazavanja - postovati to.

A ovi koji prozivaju neke nove Jugoslavije - ne bi zelio ni komentirati. Mi smo vec negdje sasvim daleko, toj Jugoslaviji je mjesto u povijesnim udzbenicima i neka tamo pociva u miru. Zbog nacina kako se raspala i postupanja drzave koja si je uzela za pravo da je ide branit - sasvim sigurno bez nade u ponovni susret!

Divos

pre 10 godina

У време док је постојала земља коју су Југом звали, стваран је и негован један мит, мит о братству и јединству. Као што је то најчешће правило са митовима, и овај је био утемељен на лажној причи и неозбиљним претпоставкама. Паралелно са овим митом пласирана је и једна идеја, југословенства. Може се рећи да је ово и била нација у покушају (који нече успети). Чињеница је да се ова идеја југословенства примила само код наивних Срба, истина у нешто мањем броју Македонаца и Црногораца, а код осталих народа у минорном проценту. И ови задњи су ту Југу доживљавали само као транзитну станицу, или једну степеницу до осзварења свог циља (читај остварења "тисућљетног" сна). Наравно било је и Хрвата и Муслимана (данас Бошњака) који су веровали у ту Југу, али као што рекоу, у ипак малом проценту.
Да је то тока доказују догађаји из блиске нам прошлости, довољно је отићи данас на хрватске портале па ћете видети колики је анимозитет код већине читалаца према СФРЈ (није он мањи био ни 70-их или 80-их, немојте се заваравати), а било је само питање времена када ћете ћути (неразумне) позиве да призивање СФРЈ буде и кривично дело, и то се управо догађа.
Наравно, паралелно са овим ће ићи и фалсификовање, релативизације и ново тумачење историје, посебно оне из 1940-их. И како оно не тако давно рече (у чланку поменути) бивши хрватски председник "прва хрватска победа је била 10.04.41. када су силе осовине признеле НДХ".

Sikter

pre 10 godina

Evo majke mi rodjene, ja sam ZNAO da ovo nijedan političar iz Srbije nije izjavio, još naslov kad sam pročitao, znao sam da je neko iz komšiluka opet zapalio seno.

Srbin iz Srbije

pre 10 godina

Preteca komunisticke Jugoslavije je Jugoslavija kralja Aleksandra.Hteo da vlada celim prostorom.Jos je vratio Beli manastir i Segedin madjarima.Nije slusao Pasica i nije slusao saveznike na Versajskom mirovnom kongresu gde je Srbija kao clanica sila pobednica u ww1 mogla da pobode zastavice sta je njeno.Gde bi nam danas kraj bio

Jovan

pre 10 godina

Hrvati imaju istu dozu (ne)racionalnosti prema Jugoslaviji kao i Srbi prema srednjevekovnoj istoriji. Prvu drzavu juznih slovena uspostavili su Hrvati u Zagrebu 1918 god. pod imenom Drzava Slovenaca, Hrvata i Srba. To su bile sve ex-YU teritorije Austro-Ugarske izuzev Vojvodine, koja je izabrala da se pripoji Srbiji. Oni su tek prihvatili Kraljevinu SHS nakon sto je ta zemlja okupirana od strane Madjara i Italijana za svega par nedelja, zato sto Hrvati kao matica te drzave nisu bili diplomatsko, jos manje vojno, jaki da bi je odbranili. Njihova zelja je bila da Juga postoji u manjem izdanju gde su oni vecinski narod, a kad im to nije poslo, tek tada zvali Srbiju. Tito je ne samo sve dublje i dublje decentralizovao zemlju, pocevsi od AVNOJa gde je Jugoslavija federalizovana, pa do 1974. ciji ustav je bila osnova na koju je Hrvatska dobila suverenitet koji oni nikad ne bi dobili, vec je i rehabilitovana kroz nju kao ucesnik u oslobodjenju 2. Svetskog Rata, ijako je njeno vecnisko stanovnistvo bilo ili aktivno za, ili je precutno odobravalo kvislisnku NDH. Slicno na Austrijance, Hrvati su se provukli kao "zrtve" Nemacke agresije i pored toga sto je veliki deo odobravao ili sudelovalo u viziji Nacista o Evropi. Da nije bilo komunista, da je neka cetnicka vojska koja je ostala verna saveznicima usla u Zagreb u Maju 1945. god a ne JNA, bila bi Hrvatska istorija danas bitno drugacija. A oni drva i kamenje po ljudima koji su ih zastitili od takve sudbine. Smejurija od neznanja.

goran

pre 10 godina

Da se zivelo lepo jeste to stoji a da se udruzimo vise nikad. I batalite da davite sa tom jugonostalgijom kad i sami znate da se mrzimo neka ostane ovako kako jeste nista nemam protiv.

Petar

pre 10 godina

Tipicno za HDZ. Posto su opljackali Hrvatsku, vratili ustase u zemlju, proterali Srbe, sa drzavnim pocastima zale ustase i ostale naciste u Blajburgu sad bi da zabrane narodu da se seca vremena kad je bilo posla i perspektive za mlade ljude. Balkanski primitivci.

Kiki Riki

pre 10 godina

Pa naravno. U stvaranje prve trule proliveno je mnogo srpske krvi. Proliveno je i hrvatske, al sa druge strane. U rusenju prve trule i stvaranju druge trule opet isto. U rusenju druge trule vrlo slično.

darky

pre 10 godina

Srce kaže: jedan smo rod južnoslovenski i dominantno jezički. Srbi, Hrvati, Crnogorci i Bošnjaci govore jednim jezikom, a Slovenci i Makedonci sličnim. Ko kaže da nije tako, taj laže i taj je obična budala ili pokvareni nacionalist. Ljubav, ljudi! Razum kaže: naši izvori su jako otrovani mržnjom i glupošću, dosta će vode proteći dok se pamet vrati. Ali tada već može biti prekasno da se stvari poprave, ili još gore - može biti svejedno. To je usud ove proklete balkanske avlije, nažalost. Samo ograničen čovjek može pristati na ove torove u kakvim danas živimo...

bilo ne ponovilo se

pre 10 godina

Iako razmisljam vise nego dijametralno suprotno o svom zivotu, i ziveo sam 50:50 u SFRJ i u ostalim oblicima iste a sada u Srbiji, NIKADA ne bih voleo da 3. put udjem u bilo koji oblik zajednistva sa bivsim republikama. Moj deda je '41 izbegao ustase pa se to posle ponistilo, pa '95 familija, pa smo na kraju trebali da se vozimo u hrvarskim tramvajima po Bgd. Sramota je uopste i spominjati novu Jugoslaviju. Koja je skoro unistla Srbe. A ove nove price poticu samo zbog jakih biznismena i tajkuna kojima treba manje poreza, taksa, carina.
Tako da se slazem sa predstavnikom HDZ.

Majko mila ...

pre 10 godina

Apsolutno podržavam. Od 1966 to je bio jedan eksperiment koji je tragično skončao. Građani te tvorevine nisu se bavili niti prošlošću, a još manje budućnošću. Nadrealan sistem upravljanja gde su se odluke donosile konsenzusom svih članica federacije, uključujući paradoks - Kosovo i Vojvodinu - i u Srbiji i van Srbije. Ni jedan problem bitan za opstanak zajednice nije rešen već su "gurani pod tepih" i gomilani, samoupravljanje je shvaćeno u najvulgarnijem smislu i dovedeno do karikature, kao i sistem Samoupravnih interesnih zajednica ... itd., itd.

momabrazil

pre 10 godina

Jugoslavija je bila najprogresivnija zajednica u kojoj su ikada ziveli svi nasi narodi sa svim problemima speficicnim za tu epohu. Setimo se da je u neko vreme 60-tih bilo zabranjeno crnicma u SAD da sede zajedno sa belcima a znajte da se u jednom kantonu u Svajcarskoj tek od osamdesetih godina proslog veka, upravo tako, bilo dozvoljeno zenama da glasaju, tako da prozivanje na diktaturu ne pije vodu.Bila su druga vremena svuda na svetu.Na zalost uglavnom nepismen narod je pao na mamac nacionalizma, i na optuzne na sve pare od turizma idu u BG da Hrvati vladaju i nas Slovenci koriste. Tek onda kad nam svest bude na viskom nivou i kad progledamo videcemo da je Jugoslavija savrsenaq drzavna organizacija nasih naroda. Da ne duzim ko je hteo da razume razumeo je a ko nije lupice minus

SnezanaO

pre 10 godina

Sta je bilo Hrvati?

Tek ste usli u EU a vec bi da zabranjujete ko oni?
Zabranili su do sada stranku nacionalista u asutriji pod pritiskom EU iako je na legalnim demokratskim izborima u Austriji imala najvise glasova, zabranjuju seljacima da zive i rade, zabranjuju po Evropi sve sto stignu.

Zeznuli ste se ako ste mislili da tako nesto moze da se zabrani. Svako ima pravo na slobodu misljenja i svi su jednaki pred zakonom i ustavom tako da ako hoce mogu da osnuju 20 jugoslovenskih stranaka i da zagovaraju ujedinjenja i otcepljenja koga hoce.

Ionako su to sve UN precutno dozvolile aminujuci sve ove godine krsenja medjunarodnih zakona i prava.

VP 3290

pre 10 godina

Volio sam SFRJ bio sam clan SK, od 1986 do 1991 redovno sam se odazivao na vjezbe moje jedinice i po nekoliko puta godisnje a onda su mi ubili domovinu.

Pero ZG

pre 10 godina

Gadi mi se ovakav populizam za najniže mase, žao mi je jedino što mnogi u Srbiji misle da su ovo teme koje zaokupljaju Hrvate i da su to stavovi Hrvata, a to jednostavno nije tako, to su teme koje više nikoga ne zanimaju, ali pale kod onih najprimitivnijih kao i kod vas kada se oglase Dveri, Koštunica i slični.

Što se same teme Jugoslavije i eventualne nove slične zajednice tiče, to je nemoguće izbjeći, kad tad će ponovo doći do neke veće i bliže suradnje, ako ništa zbog jezika koji nas spaja i upućuje jedne na druge, a razlike medju narodima opcenito postaju sve beznačajnije u današnjem svijetu, a tako će i medju nama. Ja se iskreno kada putujem i po Srbiji i BIH i Crnoj Gori osjećam kao doma, a ni Makedonija ni Slovenija mi nisu puno dalje, taj osjećaj ne mogu imati ni u Austriji ni Madzarskoj ni Italiji, koliko god prijateljske i drage mi bile...

miro split

pre 10 godina

Lipi moj čovik Mikuliću nemoj se ti ništa bojat.Neće nam naša Hrvatska više u ni kakvu Jugoslaviju,a bogati kako ćemo u Jugu kad smo ponovo dio Austro-Ugarske.Mađari drže energetiku,a Švabe banke.Nama su ka i prošli put ostavili zastavu,grb i himnu i pravo da glumimo stasite junake.E znan ja šta ćeš ti sad reć:A šta ako se opet pojavi neki Gavrilo Princip?
Ma neće lipi moj čovik i Srbi su ti postali ka i mi prodaće sve živo samo da ne bi trpili i morali radit,draže je i njima lipo pojist koju ribicu sa gradela i popit koju litru vinu nego ginit za kralja i otađbinu.

Neograničen

pre 10 godina

1. Da li se lepo živelo u Jugoslaviji? Da.
2. Da li se sada baš i ne volimo? Da.
3. Da li postoji šansa da se ponovo ujedinimo? Ne.
4. Da li je jedan Čovek rekao da "Samo ograničeni vole granice"? Da.
Hvala na pažnji.

InženjerBabić

pre 10 godina

Mišljenja sam da gosn Mikulić dobro govori, jerbo jasno je da je to bila tamnica naroda, svi su pobegli iz nje glavom bez obzira , jedino mi ostaje nejasno zašto žive u JUGOSLOVENSKIM granicama.

zoran

pre 10 godina

Gluposti, kakva Jugoslavija u Hrvatskoj. Pa nisu se baš toliko bunike najeli da pozivaju na obnovu nečega što su rušili (Srbi zdušno sa njima). Hrvatska jednostavno eksploatiše aboliciju od nacističkih zločina koja se desila obnovom Jugoslavije posle WWII kada su preko noći postali deo pobedničke koalicije. To je nacionalni interes i odgovorni političari u Hrvatskoj na tome predano rade. Nisu blesavi da idu po kojekakvim Blajburzima i ostalim gubitničkim mestima, samo bi im štetu nanelo.

More mars

pre 10 godina

Ne brinite - temeljno ste i zauvek uništili i SFRJ, i svoje paradržavice i naše živote. Svi zajedno - i Milošević, i Tuđman, i Izetbegović, i Kučan i Bulatović, sa svim svojim podrepašima koji i danas gmižu političkom scenom Balkana. Kiro Gligorov je bio jedini pristojan u tom društvu podlaca.

Titov pionir class 87,zg

pre 10 godina

"HDZ je stranka opasnih namjera" reče Ivica Račan još 1990-e.
Novu Jugoslaviju se ne smije praviti zbog neljudi kao što je ovaj Mikulić.
Previše smo mi glupi i zli za bratstvo i jedinstvo.
Samo je jedna Jugoslavija,ona Titova,koja je umrla sa njim.
Nažalost nikada više.

Marko, Beograd

pre 10 godina

"On je dodao da "ne želi da Zagreb bude crna rupa na karti Evrope jer se u Zagrebu veliča totalitarizam" i upitao Zagrepčane da li su, kad su zaokruživali Bandića za gradonačelnika, znali da je poklonik lika i dela Josipa Broza Tita."

Čudo kako im nije smetao taj "totalitarni režim" kada su bili deo tog istog režima.

Koliko mi je poznato, SFRJ su uništili upravo bivši Titovi pioniri, generali i visoko rangirani članovi KPJ. Svi su oni naprasno postali demokrate, žrtve režima i protivnici komunizma nakon što su dobili šestocifrene iznose američke valute na svojim bankovnim računima.

Običan narod se, kao i obično, ne pita koji režim smatra "totalitarnim": nekadašnji ili sadašnji.

sale

pre 10 godina

Jugoslavija kao ideja je opasna upravo zato što ima brojne opasne protivnike koji bi i koji su joj se uvek suprotstavili nasiljem. Ali i to se može s vremenom promeniti, jer stavovi masa su na duži rok ipak nepredvidivi. Mislim da će ta mogućnost zauvek ostati otvorena i nikad niko ko je ne želi neće spavati mirno dok ona ne postoji, niti će ikad iko ko je želi spavati mirno ako ikada i dok bude ponovo postojala. Mi smo svi vezani neraskidivim elastičnim vezama, mrzimo se a stalno se iznova sudaramo i odbijamo natrag, pa zato najbolje što možemo da učinimo jeste da nekako ohladimo situaciju i uspostavimo neki odnos "udobnog rastojanja" (dovoljno blizu i istovremeno dovoljno daleko) i racionalne saradnje.

Miki

pre 10 godina

Kao sto neko rece.. tu zabune nema.. iz naslova je jasno odakle potice takva izjava! Malo je reci bolesno! Ne bih pozeleo nikom da takvu balast mrznje nosi u sebi! Mora da je jako tesko! Pogledajte njihove sajtove i komentare posetilaca! Ne postoji komentar koji se ne zavrsi isklaljivanjem mrznje prema Srbima! Nema veze koja vest je u pitanju.. iz politike, racunartsva, sporta.. svejedno!

Mozak

pre 10 godina

Meni stvarno nije jasno dokle ćete da izjednačavate sve Hrvate u "Hrvate" i sve Srbe u "Srbe". Da se to može tako gledati nikada ne bi ni postojala Jugoslavija, u svakom od naših naroda živi duh slovenski i živeće vekovima, dođe vreme kada vetar duva u jednu stranu, a dođe i kada duva u drugu...obično duva u onu stranu bratstva i jedinstva jer koliko god se nacionalisti ložili na priče amebe pa hrvati, srbi najstariji narod na svetu itd...činjenice su neminovne, a to je da je Slovenija nekada najrazvijena zemlja SFRJ, sada slepo crevo EU, a na Hrvate svi gledaju kao na kugu koja je došla da prosi novce EU-e. Srbija neće da uđe u EU u narednih 20 godina, jer će stalno da se podgrejava konflikt sa Kosovom, Velikom Albanijom, Makedonijom, CG, a u sve to se da lako uvući i Grčka koja je dovedena na rub propasti. Nemaca ima 85 miliona, Rusa 145, Turaka 80, Srba 10, a Hrvata 4.5. Pa zar mislite da smo mi neki faktor u svetu bili ikada? Da, jesmo, dok smo bili Jugoslavija, bilo nas je 30 miliona!!! (Računajući rasejanje) Sad smo smešni, siromašni, poniženi, i ne piše nam se baš sjajno u budućnosti.

vlada-so

pre 10 godina

to što ste živeli u nezavisnosti,živeli ste,evo prošlo je već 22 godine,za desetak evo i nas u eu u kojoj ćemo nažalost i vi i mi biti konjušari i sluge na svome ako već i nismo.živela unitaristička jugoslavija bez topova,lopova i popova.

¨balkanska ljubav"

pre 10 godina

napravite anonimnu anketu medju ozbiljnim ljudima na podrucju bivse zajednicke drzave,jesu li za ponovno ali konfederativno udruzenje...(ako smete)

srednji vek...

pre 10 godina

Ma ajde covece ne bulazni!Kao da zivis u srednjem veku,vreme te pregazilo...Ili si mozda i ti proveo u sumi posle rata ,pa ne znas da se rat zavrsio...Kakve bre zabrane!!!Pa zar nije bilo zabranjeno i rasparcavanje Jugoslavije,pa se rasparcala...A i ko to masta o ujedinjenju...Mozda jedino oni koji su bili iz mesovitih brakova,ali njima je i najteze bilo...

Nenad

pre 10 godina

Ogranicenost je trulez iz tog rezima ! Dok takvi i njemu slicni dinosaurusi koji hodaju balkanom i sire mrznju velicaju kao "patriote" mi obicni smrtnici koji nakon tolikih ratova i gubitaka voljenih ne mozemo da kreiramo nasu buducnost i buducnost nase dece za kvalitetniji njihov zivot pun ljubavi a ne mrznje .

Goran

pre 10 godina

Sta je bilo Hrvati?

Tek ste usli u EU a vec bi da zabranjujete ko oni?
Zabranili su do sada stranku nacionalista u asutriji pod pritiskom EU iako je na legalnim demokratskim izborima u Austriji imala najvise glasova, zabranjuju seljacima da zive i rade, zabranjuju po Evropi sve sto stignu.

Zeznuli ste se ako ste mislili da tako nesto moze da se zabrani. Svako ima pravo na slobodu misljenja i svi su jednaki pred zakonom i ustavom tako da ako hoce mogu da osnuju 20 jugoslovenskih stranaka i da zagovaraju ujedinjenja i otcepljenja koga hoce.

Ionako su to sve UN precutno dozvolile aminujuci sve ove godine krsenja medjunarodnih zakona i prava.
(SnezanaO, 26. avgust 2013 18:38)

Snezo, FPO kao prvo nije nacionalisticka, vec slobodarska stranka. Nesto poput SNS kod nas.
Kao drugo oni nisu nikad bili najjaci na izborima, tada, kad su usli u vladu si umali 15% i bili su na 3. mesto ali ih je narodnjacka stranka izabrala za koalicionog partnera.
Kao trece, ta stranka nije zabranjena vec je EU vrsila pritisak na Austriju zbog toga sto je bivsi sef te stranke govorio vise puta protiv gastarbajtere, narocito ako su bili muslimanske vere.
Ta vlada je izdrzala 4 godine i tek je pala na izborima.

Znaci ni 10% ovoga sta si napisala je tacno.

superhans

pre 10 godina

pa da, treba krivicno goniti sve kojima je do saradnje i prijateljstva, a ne mrznje i konflikata. to su opasne stvari, ako srbi i hrvati prestanu da se mrze zato sto su srbi i hrvati, mogu poceti da se bave pitanjima ko ih pljacka sve ove decenije, a to se, razumljivo, ne sme dopustiti.

Pauly Ester

pre 10 godina

Diskutabilno je da li čoveku treba zabraniti da se izjašnjava kao komunista, ustaša ili četnik. Mora se zabraniti govor mržnje i nasilje...a govor mržnje je sveprisutan u forumima i komentarima na sajtovima naših zapadnih komšija. Ono prvo je stvar obrazovanja, vaspitanja i ličnih ubeđenja, a ovo drugo je kršenje univerzalnih ljudskih vrednosti. Takođe je pitanje zašto ni pod pretnjama sankcija EU neće da isporuče čoveka bivšeg režima koji je optužen za ubistvo a hoće da zabrane penzionerima da paradiraju. Ne znam kome ti penzioneri koji su proveli pola života u Jugoslaviji mogu da predstavljaju pretnju.

dado

pre 10 godina

Sale ne bih da postavljam tvoju "dijagnozu" ali ajd malo procitaj Kingov govor 1963, sada mu je godisnjica, mozda se preobratis..

45godisnjak jugoslo(a)venske provenijencije

pre 10 godina

Vec je spomenuto da hrvatski ustav zabranjuje jugoslavolike tvorevine. Kako HDZ sigurno poznaje ustav vlastite drzave, mislim da je ovde po sredi nesto drugo, sto samo HDZ zna. Usput, ne moze se zabraniti nesto sto je prirodno stanje stvari. Tacnije, upravo zato i postoji ta zabrana jer bi se vrlo brzo doslo do nove Jugoslavije, ma kako se ona zvala. Gledajuci desavanje u svetu, sve vise sam ubedjen da se prethodna drzava trebala cuvati po visestruko visoj ceni, samo to cuvanje bi podrazumevalo i resavanje stvari u Srbiji (a la 9. mart). Medjutim, sad je kasno i jedino sto j epreostalo je da pravimo nadgrobne spomnike u obliku piramide da nam potomci mogu samo mokriti po njima, zbog ovakvog s(r)tanja koje smo im ostavili.

Ivan ZG

pre 10 godina

A što reći ... ustaše i partizani su glavna dnevno-politička tema u Hrvatskoj, u godini 2013. Nekad mi se čini da živim epizodu Zone Sumraka.

oblakoder

pre 10 godina

pa da, treba krivicno goniti sve kojima je do saradnje i prijateljstva, a ne mrznje i konflikata. to su opasne stvari, ako srbi i hrvati prestanu da se mrze zato sto su srbi i hrvati, mogu poceti da se bave pitanjima ko ih pljacka sve ove decenije, a to se, razumljivo, ne sme dopustiti. (superhans, 26. avgust 2013 16:09) Bravo...u Centar, u samu srz problema...ko i zasto nas pljacka???

Munja

pre 10 godina

Meni je žao što su razbili Jugoslaviji, al ne mislim da bi je trebalo ponovo sastavljati, i ako bih možda voleo. Mnogo je krvi proliveno i mržnje posejano.

Miroslavv

pre 10 godina

Ne znaju vise od cega boluju u HDZ. To je dinosaurus kome poput SRS preti "izumiranje". Obavili su zadatak dezintegracije od SFRJ i otisli suvise desno, pa bezmalo u nacizam! E to u Evropi nije pozeljno. A samo onaj ko ne zeli ne vidi da je Jugoslavija projekat zapada koliko i EU. Medjutim taj isti projekat se oteo kontroli i ogrezao u komunizam do te mere da je i svoju egzistenciju vezao za komunizam.. Dakle ideja integracije drzava u zajednicko trziste je ideja EU. Nikada nece vise biti Jugoslavije jer njeni su vozovi otisli osamdesetih godina proslog veka ali nova integracija nam ne gine u EU. Postoji ipak varijanta ekonomskog udrzivanja bivsih Jugoslovenskih republika ali to je naucna fantastika..

cinik

pre 10 godina

Zabrane nemaju nikakvog smisla. Evo, ako recimo, zabranite budalama da lupetaju i tresu gluposti, mislite li da ce tada prestati to da rade?

daska

pre 10 godina

Ustav RH
Članak 141.
2. Udruživanje i razdruživanje
"Zabranjuje se pokretanje postupka udruživanja Republike Hrvatske u saveze s drugim državama u kojem bi udruživanje dovelo, ili moglo dovesti do obnavljanja jugoslavenskoga državnog zajedništva, odnosno neke balkanske državne sveze u bilo kojem obliku."

Ne znam šta ovaj više hoće...Hrvatski ustav jasno zabranjuje bilo kakvu Jugoslaviju.

Ela

pre 10 godina

Evropska komisija nije primila odgovor Ministarstva pravosudja HR vezanih za zakon o hitnom evropskom nalogu, mada je u petak istekao rok za to izlavila je Nina Andreeva pr. Evropske komisije. Najavila je da ce zbog toga preduzeti mere protiv Hrvatske.Dodala je da ce poverenica za pravosudje Vivian Reding upozoriti EK s tim predloziti akciju u skladu s cl.39 hrvatskog pristupnog ugovora, kao sto je naznacila u pismu hrvatskom ministarstvi pravosudja.Cl.39.predvidja "odgovarajuce mere" a jedna bi mogla biti uskracivanje para iz Fondova EU.

miro

pre 10 godina

Koja Jugoslavija. Tko je ovdje lud Karamarko ili mi čitatelji. Hrvatska je sastavni dio Europske zajednice. kako to Karamarko misli da Hrvatska može biti u dvije zajednice naroda. da mi je samo znati koju on igru igra i za koga.Otkriće se to jednog lijepog dana. Svaka članica EU je ugovorno morala jedan dio svoga suvereniteta prebaciti na Europsko vijeće. Od trgovine do politike mora se pitati odobrenje od Europskog vijeća. U pravilima šengejske granice sve piše tko se može propustiti u EU i s kim se može trgovati. Zato mi je Karamarkova izjava i u cijelosti igra nedorečena i sumnjiva.

Velibor, USA

pre 10 godina

Podrška komentarima superhans (koji je najbolje sročio šta hadezeovci rade), Pero-ZG, Petar, Miroslavv, DraganM, srednji vek..., dada, Nenad, stari skeptik, Pauly Ester, Vladimir, More mars, Jugoslav, momabrazil, darky, realista, 45godisnjak jugoslo(a)venske provenijencije, oblakoder!
dakle, tipična ofucana hadezeovska jugoslavofobična demagogija je ono što bljuje taj andrija mikulić. ništa novo od hadezeovaca.

tonči

pre 10 godina

Ne znam čega se boji ovaj HDZ-ovac i zašto bi pozivanje na Jugoslaviju bilo krivično djelo. Valjda čovjek nikad nije čuo pojam "sloboda govora".
Drugo, vidim da se povijest ovih prostora tumači kako kome paše. Ali povijet pišu pobjednici. Tako je uvijek bilo i bit će.

sarajka

pre 10 godina

JUGOSLAVIJA JE NAJBOLJA POLITICKA TVOREVINA.U ISTROSENOM,PROPALOM SVIJETU PAMETNI LJUDI I POLITICARI ZAGOVARAJU NOVI POLITICKI POKRET KAO JEDINU ALTERNATIVU. HUMANI SOCIALIZAM PO J.B.TITU.
JUGOSLAVIJA JE BILA LOSA SAMO ZA IZDAJNIKE,SPIJUNE,FASISTE,NACIONALISTE,SOVINISTE,FUNDAMENTALISTE.
NASI NARODI SU SHVATILI STA NAM POLITIKA NAMECE. ALI NARODU JE DOSTA BIJEDE ,GLADi,LAZI,I LOPOVLUKA. ZIVJELA JUGOSLAVIJA!