Ponedeljak, 26.08.2013.

15:00

Novi trend - nula dana odmora?

Sve više poslodavaca u svetu se odlučuje da svojim radnicima ponudi "savršene uslove", odnosno da im dozvoli praktično neograničen broj slobodnih dana.

Izvor: B92

Novi trend - nula dana odmora? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

opet neko

pre 10 godina

@jos neko

Svaka cast, nisam ni rekao da su u drzavnoj sluzbi svi neradnici, samo sam rekao da su uslovi 1000 puta bolji nego u privatnom sektoru, a 90% ljudi u javnom sektoru toga nije ni svesno.

Nije da izrazavam sumnju, ali ako bi mi rekao koja je to javna sluzba u kojoj se radi 12h efektivno, bio bih ti veoma zahvalan. ;)

b654321

pre 10 godina

Za 7 godina rada u firmi imam preko 90 dana neiskoriscenog odmora koji mi niko nece platiti niti mi dozvoliti da iskoristim. Inspekcija rada? Sprdnja! Sve je napravljeno tako da se gazde izvlace sa nepostovanjem zakona, naravno, uvek na stetu radnika.

Nisu svi privatnici isti

pre 10 godina

Neko dole spomenu da samo u drzavnim firmama moze da se dobije odmor po zakonu. Evo da demantujem, radim u privatnoj firmi vise od 15 godina, godisnji odmor se odobrava tacno po zakonu, ne radi se nedeljom, subotom od 50-tak zaposlenih po jedan dezura, svim praznicima isto tako. Za toliko godina u firmi 2 puta se desilo da plata zakasni po jedan dan. Naravno poslovi moraju da se zavrse na vreme tj ako je nesto zapoceto sto ne moze da se prekine radi se dok se ne zavrsi. Ali se zato sve ove godine firma smao sirila i samo 2 momka su otisla svojom voljom a 2 su dobila otkaz.

Bora

pre 10 godina

Prodavacice u kiosku u mom komsiluku idu na odmor tako sto ona druga tada radi obe smene. Ona koja tako radi na kraju izgleda kao zombi, srecna da je ostala ziva.

less

pre 10 godina

@raci
bez koga firma može više od 2 nedelje, može i kompletno bez njega. Potpuno razumem ovaj stav mog šefa.
Meni samo smeta što kenjaju kada odemo mi kolege u isto vreme na odmor, iako postoje zamene.

realna

pre 10 godina

Nekad sam radila kod starog poslodavca od juna do septembra ustvari dok god traju "godisnji odmori" bez slobodnog dana,tj dok ne dodje red na moj godisnji odmor!Neko je od kolega prijavio inspekciji rada i pre nego sto je inspektor rada dosao da obavi razgovore s nama,sef nam je potanko objasnio sta da kazemo,cik reci istinu zna se sta ce biti!Tako kod nas u drzavi funkcionise sve,jezik za zube,a poslodavci znaju da je nezaposlenost velika i da cemo silom prilika cutati,smucila mi se ova kvazi drzava gde navodno ima zakona,ali ga nema u praksi!

Zaratustra

pre 10 godina

radim s'est godina bez resenja za stalno i kurta i murta dodjose posle mene i dobise resenje glat i bez muke!I posle mi kazite da,treb da colin ovu nakaradnu zemlju !!!!

jos neko

pre 10 godina

" Tvrdim da onako kako u Srbiji zivi javni sektor, niko na kugli zemaljskoj ne zivi. Sa toliko malo rada, stresa i brige za posao imati pristojne plate nema NIKO."

Evo, ja danas u drzavnoj firmi do 20h. I vrlo, vrlo cesto tako. I ja i moje kolege. Mnogo posla i mnogo stresa. Nisu bas sve drzavne institucije lakiranje noktiju i ispijanje kafa do 14h, kao sto mnogi misle. Plata je ok s obzirom na situaciju (nista vise od toga), odmori su i vise nego ok, ali se izmedju odmora ozbiljno mnogo radi, kao sto vidis neretko i po 12h.

vs

pre 10 godina

ja sam za malo drugačiji pristup... poslodavac zadaje godišnju normu i ma tebi je da je odradis što pre i tako sebi zaradiš više odmora. znam da nije moguće u svakoj vrsti posla, ali tamo gde jeste, mislim da je pošten predlog... naravno pes uslovom da neko kontroliše da poslodavac ne pretera sa zahtevima...

Kenac

pre 10 godina

"ne moze da odmara"???
A ko je za to kriv,drzava,poslodavac ili....RADNIK???
Svaki privatnik u SRB tera 10h radnika na rad 5 dana u nedelji a subotom 8h,plari ga prosecno 20.000 i da li je to normalno?
Da li postoje prekovremeni sati,cene tih sari,nocni rad???
Zasto cuvari imaju istu cenu sata i nocu i danju a kad predju fomd mesecnih sati,to se ne prikazuje nigde ...?

Crnogorac

pre 10 godina

Evo meni danas prvi dan odmora... Nakon 17 propuštenih poziva morao razvaliti šifru od komšije da bi imao pristup internetu i popravio gomilu stvari, odgovorio na gomilu mailova itd itd...

***** se na ovaj odmor... Bolje da nisam ni išao...

Isidor

pre 10 godina

Zameniti inspektore rada! Oni sve nas i državu ponižavaju svojim "rezultatima"! Tako se događa da "gazde" drže više od decenije po 30 neprijavljenih radnika u centru grada! Istovremeno, ti radnici nemaju pauzu, slobodan dan i odmor, a o toplom obroku i plaćenom putu da ne pričamo! Nema smisla, gospodo inspektori, da zauzimate ta radna mesta i uživate sve činovničke privilegije!

pera

pre 10 godina

odmor je potereban svakom radniku ali ne po 4 nedelje povezano i ne svi u julu i avgustu dovoljno je 2 puta po 2 nedelje. A izvinite ako je neko počeo da radi i posle 6 meseci ima pravo 20 odmora mislim da taj radnik nije stigao ni da zaradi odmor

sanja

pre 10 godina

u neka vremena oporavak koji su preporucivali lekari sirom sveta trajao je 21 dan.onda nesto kasnije na odmor se islo 15 dana,toliko su trajali i turisticki aranzmani.u novije vreme odlazak na letovanje skracen je na 12 dana kazu zbog manje finansojske moci turista.sada nam letovanje u najboljem slucaju traje 10 dana a sve je manje onih koji ga sabi mogu i priustiti naravno zbog novca koga je sve manje.ali zato moj poslodavac vise puta godisnje sebi i porodici priusti odlazak na neka egzoticna ostrva i pri tom vrlo otvoreno kaze:kad imas vise para i prohtevi su ti veci.ja imam mnogo vise nego sto mogu da potrosim i zato trosim nemilice a ostace i za praunuke.ok to je njemu njegova borba dala al ja bre ne dam moj zasluzeni odmor od 21 danpo zakonu pasve i da se zakon promeni i bas me bruga za amere i sve ostale.radim vredno i posteno do poslednjeg atoma,uvazavam mada ne razumem poslodavca koji me placa daleko od stvarno zaradjenog i zbog toga po cenu otkaza ne dam svoj 21 dan.

Nikola, "vecito" na odmoru

pre 10 godina

Radim u Nemackoj u medicini i imam ukupno 34 dana odmora . Spojeno (ako personalna situacija dozvoljava) mogu da uzmem dve, tri ili cetiri nedelje. Cetiri nedelje je retkost a tri u leto se podrazumeva. Obicno tempiram dve nedelje u prolece, tri u leto i jos dve u jesen ili u zimu.

nikola dubajic

pre 10 godina

odnos poslodavca i obicnog radnika spusten je na najnizi nivo.tretiranje radnika kao u feudalnom drustvu,na tome treba u srbiji vec jednom da se stane,da radnik bude postovan za svoj rad.

Rade

pre 10 godina

firma ******* iz LO i ne daje odmor a iako da to je 14 dana kad se njemu prohte.A kad dodjes sa odmora nemas slobodan da n dve nedelje jer TI NE TREBA,ODMORAN SI.Firma ima 25 radnika i kad nemaju zakonskih 22 radna gana i 40casovno sedmicno radno vreme vec50h sedmicno,to ku je cista usteda od 10 000-15 000e godisnje.A koliko li je takvih

Lale

pre 10 godina

Imam puno godisnjeg odmora zbog posla koji radim, ali sto se mene tice poenta je u radnom okruzenju. I taj veliki godisnji odmor mi nije bio dovoljan kada mi okruzenje na poslu nije odgovaralo, a sada kada mi je super komunikacija sa kolegama, iskreno, ne osecam potrebu da idem na godisnji.

Lepi

pre 10 godina

Jednostavno je to, kad te na razgovoru za posao obavijeste da je radno vrijeme fleksibilno, a godišnji ovisno o poslovnoj situaciji, bježi odatle glavom bez obzira.

mirko

pre 10 godina

@iab, 26. avgust 2013 15:50)
Pored posla i mora, ja u zivotu imam jos par interesovanja, na primer porodicu, takodje volim i da odem na planinu, i leti i zimi, hteo bih sa klincima da kampujem na Tari par dana.
Meni godisnji odmori ne sluze da se oporavim i spremim za posao, vec da zivim.

radnik

pre 10 godina

kad će poslodavci u Srbiji shvatiti da je srećan radnik - produktivan radnik! Moze on sedeti i 12 sati na poslu, a da uradi mnogo manje nego neko za 8 ko je zadovoljan svojim poslom i radi sa elanom. A teško da neko može imati elana za rad bez poštovanja njega i njegovog privatnog vremena.

alo

pre 10 godina

kod men u firmi rukovodioci su za prekovremen idobijal idebel pare a mi ostali samo slobodne sate, i to sat za sat. [a kda m ise skupilo oko 2 meseca slobodnih dana sefica kaze e pa to ne mogu da ti dam mroaces da podleis to ostalim kolegama. i kome da se zalis, sindikalcu koji j enjihov covek, direktoru? akd su svi oni ista g***

ima nas raznih

pre 10 godina

"Pa sta ce ti covece vise od 2 nedelje odmora odjednom. Pa i da odes na more 10 dana imas opet jos 4 dana i plus sto se ne racuna vikend u to imas jos nedelju dana da nakon mora sredis sve i spremis se za posao.
Nije mi jasno
(iab, 26. avgust 2013 15:50)"

@iab, evo ja ću da (ti) objasnim: nismo svi isti. Povrh toga, ne trošimo se na poslu podjednako.

Uz te dve pretpostavke, postoji čitav dijapazon mogućnosti ko, kako i koliko vremena treba da se oporavi. Meni recimo, a probao sam i ovako i onako, tri nedelje u kontinuitetu prave razliku i osećam se drugačije, bolje i upotrebljivije. Možda ti možeš da se dovedeš u normalu za 5 dana - to je sasvim OK. Ali, koliko godina imaš? Hoćeš li isto moći i za 10 godina?

Dakle, ne pojednostavljuj, svi smo različiti i tebe niko ne tera da prihvatiš tri nedelje odjednom, samo poštuj da neko drugi upravo to želi.

Zoran

pre 10 godina

(Vlada Milovic Genije, 26. avgust 2013 17:02), naravno da ce da pukne, znace se tacno ko koliko ima odmor, ni manje ni vise. Mi radimo privatno u SAD, privatan porodicni posao, ja 3 meseca, zena 2 meseca. Ali ono izmedju se samo radi, osim vikenda.

Vlada Milovic Genije

pre 10 godina

ovaj trend mora da pukne kad tad. prokleti kapitalizam, misli se samo na pare i na pare i na pare,,,,,ponekad zavidim seljacima,,,rade na njivi i u stali, jes da nemaju neku zaradu al ne zure na posao i nema mobinga.....ja radim 8 sati na budzetu i putujem ukupno 2 sata dnevno....

Dan

pre 10 godina

Zato su poslovi u kojima je čovek sam svoj gazda neprocenjivo zlato, naročito ako se gubitak vremena može relativno bezbolno nadoknaditi. Recimo ja zarađujem za život tako što kod kuće radim neke stvari na kompjuteru. Ne zarađujem puno, naprotiv, ali nemam striktne rokove, niti previše posla. Ali zato imam dovoljno slobodnog vremena koje sam definišem. Pa čak i ako odem na put sve mogu da odradim na laptopu, gde god imam internet, tako da sam uvek istovremeno i na odmoru i na poslu, prema sopstvenoj želji. Svakome bih poželeo da ovako zarađuje za život.

satelit

pre 10 godina

@stoper4
Uopšte me ne bi iznenadilo da 57% amerikanaca ne uzima ni dan godišnjeg, iako mogu. Radim u Americi i primetio sam da, kad neko ode 2 nedelje na godišnji, odmah padaju komentari od kolega amerikanaca "Oh... wow..." kao da je otišao na pola godine. A to kako kolege iz evropske kancelarije idu na godišnji 4 nedelje im je potpuno neshvatljivo!

Drekavac CH

pre 10 godina

Vidis, u CH zakon obavezuje poslodavce, da svaki zaposleni tokom godine iskoristi vezano dve nedelje odmora bez kontakta sa firmom (bezsvracanja na posao, checkiranja poslovnog emejla od kuce/sa plaze, ili logovanja na sistem). Ostatak odmora moze kako ko hoce i kako se dogovori sa poslodavcem.

ustajte vi zemaljsko roblje...

pre 10 godina

I ovde i tamo obican radnik je samo rob i nista vise. Poptuno obespravljen i ucenjen.

Sta je sa onim 8/8/8?!Osam sati rada,osam sati odmora,osam sati spavanja?
Radi se cesto i vise od 10 sati dnevno (ne racunam drzavne jasle).

E da,to je kapitalizam.Trazili ste gledajte.

jelena81

pre 10 godina

hahahah sjajno....kao i jedna firma kod nas, koja je proglasena prosle godine za poslodavca godine...sve idealno, dodjes kad hoces, imas teretanu,kuhinju,sobu za odmor, sobu za zabavu....sve idealno...a niko da kaze da se radi dok ne zavrsis posao....kompletno sve organizovano da samo odes kuci da prespavas....a ostalo samo rad rad...:-)

neko

pre 10 godina

@raci

Sigurno radis u Telekomu, EPS-u ili nekoj drzavnoj firmi.

Ja samo te ljude znam da mogu da vezu vise od 2 nedelje odmora.

Ne kazem da to nije lepo, ali nije lepo da neko ima monopol, cesto gubitke, pa onda i subvencije, a da njegovi zaposleni idu na mesec dana vezano na odmor. Znaci, sve to moze, ali brate onda ti je plata 10-ak posto manja.

Toliko kosta taj odmor najmanje. Tvrdim da onako kako u Srbiji zivi javni sektor, niko na kugli zemaljskoj ne zivi. Sa toliko malo rada, stresa i brige za posao imati pristojne plate nema NIKO.

Ali zato nama ostalima u Srbiji rastu rogovi da bismo isplatili sve te ljude po javnom sektoru, ali nije ni to dovoljno nego moramo i da se prezaduzimo, pa da i nasa deca koja nece biti u javnom sektoru rade kao robovi bez ijednog dana odmora i sa mizernim platama. Samo da drugi deo Srbije SLUCAJNO ne dodje do nivoa da ima, zamislite, samo dve nedelje vezano odmora ili da mu neko NE DAJ BOZE zamrzne platu. Pa to bi bilo zaista strasno! Bolje da se ova boranija, koja je navikla da nema odmor, jos malo pritisne. Recimo, do sada su odmarali svake nedelje(ne i subote), daj da im to malo smanjimo. Npr. svaka druga nedelja da bude slobodna. Ostaje 25 dana godisnje, a sa nekim praznikom moze da dodje do cirka 30. Dalje, ima tu materijala i posle toga za dalju redukciju. Recimo, mnogi od njih spavaju 6 sati dnevno, sto je neverovatnih 2190 h(!!!). Ma prostora ima, ali ne dirajte ove sto spajaju po mesec dana da obidju Evropu.

milos

pre 10 godina

Nezgodno je kada tvoji saradnici uzimaju godisnje po 5 dana, pa ti ako uzmes vise, onda strcis. Zavlada neka psihologija, da i u tome pocne neko takmicenje, pa onda se trudis da budes bar u nekoj zlatnoj sredini.

Skeptik

pre 10 godina

Ludilo. NIKAD ne bih pristao da radim za firmu koja mi ne daje barem propisan zakonski minimum odmora, pa makar to značilo i da nemam posao, tj. da se "odmaram" 365 dana u godini i da sam zbog toga prinuđen da se odreknem mnogo čega što se kupuje novcem. Uostalom, klasična koncepcija zaposlenja će i tako najdalje za 50 godina potpuno odumreti i nestaće potreba za ljudskim radom, jer će većina procesa biti visoko automatizovana i robotizovana. Onda će konačno čovečanstvo moći da se posveti istinski kreativnom življenju, umesto ropskom načinu života kakav imamo danas.

Milan

pre 10 godina

(Drekavac CH, 26. avgust 2013 16:00)

Zakon obavezuje prodavca na 2 vezane nedelje odmora, nista vise. To da nemate kontakt i da ne proveravate mejl to drzava ne regulise, (jest, bas ce da proveravaju protok informacija kroz telefone). To je individualno, a svi znamo sta to znaci, da se vecina ljudi ne "skida" sa smartfona ni tokom odmora.

Sto se tice podatka iz Amerike of 57% koji nikada ne odmaraju, to je budalastina. Zaradjene dane vam niko ne moze oduzeti, cak ni u Americi, a poslodavcu se ne isplati da vi radite oko Nove Godine i Bozica zato sto niko drugi ne radi, tako da tu samo pravite jos veci trosak, a realno blejite u kancelariji.

To je kao neke moje kolege koje "rade" tokom Jula i Augusta, kada ionako niko ne radi, a onda odu na odmor u Oktobru kada se sve pusi. Ti su mi mnogo pametni, a jos pametniji je onaj koji ih pusta na te odmore.

Milko

pre 10 godina

Inspekcija u celoj Srbiji napravi u proseku jednu prijavu nedeljno umesto jednu na sat, verovatno poslodavci bolje plaćaju inspektore nego radnike.

inženjer

pre 10 godina

Nema filozofije, radio sam u firmi koja je imala potpuno liberalno shvatanje - dođi kad hoćeš, nemaš definisano radno vreme. Sjajno!

U početku.. kad nije defnisano radno vreme, nema definicije ni za slobodno... vrlo brzo smo shvatili da nam zapravo to i nedostaje. Vrlo brzo smo shvatili da radimo po 10-12 sati dnevno i to još "zato što mi tako žeimo". Pa sami birate svoje radno vreme, zar ne?

Ne...

Ne bi me čudilo da je ista priča i sa godišnjim odmorom... Posao se mora završiti, to je jasno, ali između mene i vlasnika postoji ta mala razlika što je on... vlasnik. Normalno je da on radi dok ne ispuni zacrtano, ali ako to ne može da stigne, nije nromalno da goni ljude da rade 12 sati, već da zaposli više ljudi, OK?

stoper4

pre 10 godina

-- "Prema nekim istraživanjima, trenutno čak 57 odsto Amerikanaca ne iskoristi ni dan odmora u godini. "

Ovo ako je istina onda je stvarno katastrofa. Znam da je kapitalizam i sve ali mislio sam da je kod njih to regulisano bolje i da ti neke osnovne stvari ne mogu uskratiti.
Skandinavija je ipak majka Mara.

A to da je ovo sa odmorom taktika poslodavca je vrlo moguće. Ljudi ne znaju koliko je "prikladno" dana odmora da uzmu i onda se odluče da se suzdrže da ne bi u očima poslodavca ispali halapljivi.

Juzna Evropa rulez

pre 10 godina

"Prema nekim istraživanjima, trenutno čak 57 odsto Amerikanaca ne iskoristi ni dan odmora u godini."

Mozda Ameri i ne mogu da iskoriste odmor zato sto ga i nemaju, zato sto u Americi zakon ne predvidja to da je poslodavac u obavezi da da radnicima neki minimalni broj radnih dana za godisnji odmor kao sto je to u Evropi (od 20 do 30 radnih dana) vec se o tome direktno pregovara sa poslodavcem prilikom zaposljavanja. Ameri izgleda ako nisu na poslu onda nista nema da rade tj ubijaju se od dosade zato rade od jutra do sutra, cak je i sada trend da velike kompanije (kao npr Google, Facebook) prave kuhinje, sobe za zabavu, sobe za odmor na poslu tako da kuci ides samo onda kada treba da prespavas.

iab

pre 10 godina

pakleni trend iz amerike, oni vecinom nemaju odmor, uzimaju neplacene dane.
potpuno mi je nerazumljivo da ne idu na odmor, pa makar i neplaceni, preko 80% amera nikad nike bilo van amerike, a vecina ni iz svog grada. sad ovaj suludi trend pokusavaju nametnuti nama.
strane firme po srbiji gotovo nikad ne daju vise o dve nedelje odjednom, jadno.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (raci, 26. avgust 2013 15:25)

Pa sta ce ti covece vise od 2 nedelje odmora odjednom. Pa i da odes na more 10 dana imas opet jos 4 dana i plus sto se ne racuna vikend u to imas jos nedelju dana da nakon mora sredis sve i spremis se za posao.
Nije mi jasno

rusija

pre 10 godina

u kanadi nista bolje. ziveo sam 14 godina i ako dobro pamtim, posle prve godine rada u firmi imate pravo NA samo nedelju dana godisnjeG. a 4 nedelje odmora mozete sanjati tek posle 10 godina u firmi.

Amos

pre 10 godina

Imas neograniceno, uzmi koliko hoces, ali posto je na poslu uvek guzva - kad god da uzmes, nikad ne odgovara i uvek ispadnes grbav i kriv.. I tako onda ti ne uzmes, pa ostavis za sledeci put, pa ovo, pa ono, pa prodje godina a ti iskoristio manje nego sto iskoristi onaj sa max. dozvoljenih 10 dana.
Nije perfidna politika, vrlo je jasna. :)

raci

pre 10 godina

pakleni trend iz amerike, oni vecinom nemaju odmor, uzimaju neplacene dane.
potpuno mi je nerazumljivo da ne idu na odmor, pa makar i neplaceni, preko 80% amera nikad nike bilo van amerike, a vecina ni iz svog grada. sad ovaj suludi trend pokusavaju nametnuti nama.
strane firme po srbiji gotovo nikad ne daju vise o dve nedelje odjednom, jadno.

inženjer

pre 10 godina

Nema filozofije, radio sam u firmi koja je imala potpuno liberalno shvatanje - dođi kad hoćeš, nemaš definisano radno vreme. Sjajno!

U početku.. kad nije defnisano radno vreme, nema definicije ni za slobodno... vrlo brzo smo shvatili da nam zapravo to i nedostaje. Vrlo brzo smo shvatili da radimo po 10-12 sati dnevno i to još "zato što mi tako žeimo". Pa sami birate svoje radno vreme, zar ne?

Ne...

Ne bi me čudilo da je ista priča i sa godišnjim odmorom... Posao se mora završiti, to je jasno, ali između mene i vlasnika postoji ta mala razlika što je on... vlasnik. Normalno je da on radi dok ne ispuni zacrtano, ali ako to ne može da stigne, nije nromalno da goni ljude da rade 12 sati, već da zaposli više ljudi, OK?

stoper4

pre 10 godina

-- "Prema nekim istraživanjima, trenutno čak 57 odsto Amerikanaca ne iskoristi ni dan odmora u godini. "

Ovo ako je istina onda je stvarno katastrofa. Znam da je kapitalizam i sve ali mislio sam da je kod njih to regulisano bolje i da ti neke osnovne stvari ne mogu uskratiti.
Skandinavija je ipak majka Mara.

A to da je ovo sa odmorom taktika poslodavca je vrlo moguće. Ljudi ne znaju koliko je "prikladno" dana odmora da uzmu i onda se odluče da se suzdrže da ne bi u očima poslodavca ispali halapljivi.

Amos

pre 10 godina

Imas neograniceno, uzmi koliko hoces, ali posto je na poslu uvek guzva - kad god da uzmes, nikad ne odgovara i uvek ispadnes grbav i kriv.. I tako onda ti ne uzmes, pa ostavis za sledeci put, pa ovo, pa ono, pa prodje godina a ti iskoristio manje nego sto iskoristi onaj sa max. dozvoljenih 10 dana.
Nije perfidna politika, vrlo je jasna. :)

mirko

pre 10 godina

@iab, 26. avgust 2013 15:50)
Pored posla i mora, ja u zivotu imam jos par interesovanja, na primer porodicu, takodje volim i da odem na planinu, i leti i zimi, hteo bih sa klincima da kampujem na Tari par dana.
Meni godisnji odmori ne sluze da se oporavim i spremim za posao, vec da zivim.

Drekavac CH

pre 10 godina

Vidis, u CH zakon obavezuje poslodavce, da svaki zaposleni tokom godine iskoristi vezano dve nedelje odmora bez kontakta sa firmom (bezsvracanja na posao, checkiranja poslovnog emejla od kuce/sa plaze, ili logovanja na sistem). Ostatak odmora moze kako ko hoce i kako se dogovori sa poslodavcem.

Milko

pre 10 godina

Inspekcija u celoj Srbiji napravi u proseku jednu prijavu nedeljno umesto jednu na sat, verovatno poslodavci bolje plaćaju inspektore nego radnike.

Dan

pre 10 godina

Zato su poslovi u kojima je čovek sam svoj gazda neprocenjivo zlato, naročito ako se gubitak vremena može relativno bezbolno nadoknaditi. Recimo ja zarađujem za život tako što kod kuće radim neke stvari na kompjuteru. Ne zarađujem puno, naprotiv, ali nemam striktne rokove, niti previše posla. Ali zato imam dovoljno slobodnog vremena koje sam definišem. Pa čak i ako odem na put sve mogu da odradim na laptopu, gde god imam internet, tako da sam uvek istovremeno i na odmoru i na poslu, prema sopstvenoj želji. Svakome bih poželeo da ovako zarađuje za život.

radnik

pre 10 godina

kad će poslodavci u Srbiji shvatiti da je srećan radnik - produktivan radnik! Moze on sedeti i 12 sati na poslu, a da uradi mnogo manje nego neko za 8 ko je zadovoljan svojim poslom i radi sa elanom. A teško da neko može imati elana za rad bez poštovanja njega i njegovog privatnog vremena.

ima nas raznih

pre 10 godina

"Pa sta ce ti covece vise od 2 nedelje odmora odjednom. Pa i da odes na more 10 dana imas opet jos 4 dana i plus sto se ne racuna vikend u to imas jos nedelju dana da nakon mora sredis sve i spremis se za posao.
Nije mi jasno
(iab, 26. avgust 2013 15:50)"

@iab, evo ja ću da (ti) objasnim: nismo svi isti. Povrh toga, ne trošimo se na poslu podjednako.

Uz te dve pretpostavke, postoji čitav dijapazon mogućnosti ko, kako i koliko vremena treba da se oporavi. Meni recimo, a probao sam i ovako i onako, tri nedelje u kontinuitetu prave razliku i osećam se drugačije, bolje i upotrebljivije. Možda ti možeš da se dovedeš u normalu za 5 dana - to je sasvim OK. Ali, koliko godina imaš? Hoćeš li isto moći i za 10 godina?

Dakle, ne pojednostavljuj, svi smo različiti i tebe niko ne tera da prihvatiš tri nedelje odjednom, samo poštuj da neko drugi upravo to želi.

ustajte vi zemaljsko roblje...

pre 10 godina

I ovde i tamo obican radnik je samo rob i nista vise. Poptuno obespravljen i ucenjen.

Sta je sa onim 8/8/8?!Osam sati rada,osam sati odmora,osam sati spavanja?
Radi se cesto i vise od 10 sati dnevno (ne racunam drzavne jasle).

E da,to je kapitalizam.Trazili ste gledajte.

raci

pre 10 godina

pakleni trend iz amerike, oni vecinom nemaju odmor, uzimaju neplacene dane.
potpuno mi je nerazumljivo da ne idu na odmor, pa makar i neplaceni, preko 80% amera nikad nike bilo van amerike, a vecina ni iz svog grada. sad ovaj suludi trend pokusavaju nametnuti nama.
strane firme po srbiji gotovo nikad ne daju vise o dve nedelje odjednom, jadno.

milos

pre 10 godina

Nezgodno je kada tvoji saradnici uzimaju godisnje po 5 dana, pa ti ako uzmes vise, onda strcis. Zavlada neka psihologija, da i u tome pocne neko takmicenje, pa onda se trudis da budes bar u nekoj zlatnoj sredini.

Juzna Evropa rulez

pre 10 godina

"Prema nekim istraživanjima, trenutno čak 57 odsto Amerikanaca ne iskoristi ni dan odmora u godini."

Mozda Ameri i ne mogu da iskoriste odmor zato sto ga i nemaju, zato sto u Americi zakon ne predvidja to da je poslodavac u obavezi da da radnicima neki minimalni broj radnih dana za godisnji odmor kao sto je to u Evropi (od 20 do 30 radnih dana) vec se o tome direktno pregovara sa poslodavcem prilikom zaposljavanja. Ameri izgleda ako nisu na poslu onda nista nema da rade tj ubijaju se od dosade zato rade od jutra do sutra, cak je i sada trend da velike kompanije (kao npr Google, Facebook) prave kuhinje, sobe za zabavu, sobe za odmor na poslu tako da kuci ides samo onda kada treba da prespavas.

satelit

pre 10 godina

@stoper4
Uopšte me ne bi iznenadilo da 57% amerikanaca ne uzima ni dan godišnjeg, iako mogu. Radim u Americi i primetio sam da, kad neko ode 2 nedelje na godišnji, odmah padaju komentari od kolega amerikanaca "Oh... wow..." kao da je otišao na pola godine. A to kako kolege iz evropske kancelarije idu na godišnji 4 nedelje im je potpuno neshvatljivo!

alo

pre 10 godina

kod men u firmi rukovodioci su za prekovremen idobijal idebel pare a mi ostali samo slobodne sate, i to sat za sat. [a kda m ise skupilo oko 2 meseca slobodnih dana sefica kaze e pa to ne mogu da ti dam mroaces da podleis to ostalim kolegama. i kome da se zalis, sindikalcu koji j enjihov covek, direktoru? akd su svi oni ista g***

rusija

pre 10 godina

u kanadi nista bolje. ziveo sam 14 godina i ako dobro pamtim, posle prve godine rada u firmi imate pravo NA samo nedelju dana godisnjeG. a 4 nedelje odmora mozete sanjati tek posle 10 godina u firmi.

neko

pre 10 godina

@raci

Sigurno radis u Telekomu, EPS-u ili nekoj drzavnoj firmi.

Ja samo te ljude znam da mogu da vezu vise od 2 nedelje odmora.

Ne kazem da to nije lepo, ali nije lepo da neko ima monopol, cesto gubitke, pa onda i subvencije, a da njegovi zaposleni idu na mesec dana vezano na odmor. Znaci, sve to moze, ali brate onda ti je plata 10-ak posto manja.

Toliko kosta taj odmor najmanje. Tvrdim da onako kako u Srbiji zivi javni sektor, niko na kugli zemaljskoj ne zivi. Sa toliko malo rada, stresa i brige za posao imati pristojne plate nema NIKO.

Ali zato nama ostalima u Srbiji rastu rogovi da bismo isplatili sve te ljude po javnom sektoru, ali nije ni to dovoljno nego moramo i da se prezaduzimo, pa da i nasa deca koja nece biti u javnom sektoru rade kao robovi bez ijednog dana odmora i sa mizernim platama. Samo da drugi deo Srbije SLUCAJNO ne dodje do nivoa da ima, zamislite, samo dve nedelje vezano odmora ili da mu neko NE DAJ BOZE zamrzne platu. Pa to bi bilo zaista strasno! Bolje da se ova boranija, koja je navikla da nema odmor, jos malo pritisne. Recimo, do sada su odmarali svake nedelje(ne i subote), daj da im to malo smanjimo. Npr. svaka druga nedelja da bude slobodna. Ostaje 25 dana godisnje, a sa nekim praznikom moze da dodje do cirka 30. Dalje, ima tu materijala i posle toga za dalju redukciju. Recimo, mnogi od njih spavaju 6 sati dnevno, sto je neverovatnih 2190 h(!!!). Ma prostora ima, ali ne dirajte ove sto spajaju po mesec dana da obidju Evropu.

Nikola, "vecito" na odmoru

pre 10 godina

Radim u Nemackoj u medicini i imam ukupno 34 dana odmora . Spojeno (ako personalna situacija dozvoljava) mogu da uzmem dve, tri ili cetiri nedelje. Cetiri nedelje je retkost a tri u leto se podrazumeva. Obicno tempiram dve nedelje u prolece, tri u leto i jos dve u jesen ili u zimu.

sanja

pre 10 godina

u neka vremena oporavak koji su preporucivali lekari sirom sveta trajao je 21 dan.onda nesto kasnije na odmor se islo 15 dana,toliko su trajali i turisticki aranzmani.u novije vreme odlazak na letovanje skracen je na 12 dana kazu zbog manje finansojske moci turista.sada nam letovanje u najboljem slucaju traje 10 dana a sve je manje onih koji ga sabi mogu i priustiti naravno zbog novca koga je sve manje.ali zato moj poslodavac vise puta godisnje sebi i porodici priusti odlazak na neka egzoticna ostrva i pri tom vrlo otvoreno kaze:kad imas vise para i prohtevi su ti veci.ja imam mnogo vise nego sto mogu da potrosim i zato trosim nemilice a ostace i za praunuke.ok to je njemu njegova borba dala al ja bre ne dam moj zasluzeni odmor od 21 danpo zakonu pasve i da se zakon promeni i bas me bruga za amere i sve ostale.radim vredno i posteno do poslednjeg atoma,uvazavam mada ne razumem poslodavca koji me placa daleko od stvarno zaradjenog i zbog toga po cenu otkaza ne dam svoj 21 dan.

jelena81

pre 10 godina

hahahah sjajno....kao i jedna firma kod nas, koja je proglasena prosle godine za poslodavca godine...sve idealno, dodjes kad hoces, imas teretanu,kuhinju,sobu za odmor, sobu za zabavu....sve idealno...a niko da kaze da se radi dok ne zavrsis posao....kompletno sve organizovano da samo odes kuci da prespavas....a ostalo samo rad rad...:-)

Vlada Milovic Genije

pre 10 godina

ovaj trend mora da pukne kad tad. prokleti kapitalizam, misli se samo na pare i na pare i na pare,,,,,ponekad zavidim seljacima,,,rade na njivi i u stali, jes da nemaju neku zaradu al ne zure na posao i nema mobinga.....ja radim 8 sati na budzetu i putujem ukupno 2 sata dnevno....

Isidor

pre 10 godina

Zameniti inspektore rada! Oni sve nas i državu ponižavaju svojim "rezultatima"! Tako se događa da "gazde" drže više od decenije po 30 neprijavljenih radnika u centru grada! Istovremeno, ti radnici nemaju pauzu, slobodan dan i odmor, a o toplom obroku i plaćenom putu da ne pričamo! Nema smisla, gospodo inspektori, da zauzimate ta radna mesta i uživate sve činovničke privilegije!

Lepi

pre 10 godina

Jednostavno je to, kad te na razgovoru za posao obavijeste da je radno vrijeme fleksibilno, a godišnji ovisno o poslovnoj situaciji, bježi odatle glavom bez obzira.

Crnogorac

pre 10 godina

Evo meni danas prvi dan odmora... Nakon 17 propuštenih poziva morao razvaliti šifru od komšije da bi imao pristup internetu i popravio gomilu stvari, odgovorio na gomilu mailova itd itd...

***** se na ovaj odmor... Bolje da nisam ni išao...

nikola dubajic

pre 10 godina

odnos poslodavca i obicnog radnika spusten je na najnizi nivo.tretiranje radnika kao u feudalnom drustvu,na tome treba u srbiji vec jednom da se stane,da radnik bude postovan za svoj rad.

Milan

pre 10 godina

(Drekavac CH, 26. avgust 2013 16:00)

Zakon obavezuje prodavca na 2 vezane nedelje odmora, nista vise. To da nemate kontakt i da ne proveravate mejl to drzava ne regulise, (jest, bas ce da proveravaju protok informacija kroz telefone). To je individualno, a svi znamo sta to znaci, da se vecina ljudi ne "skida" sa smartfona ni tokom odmora.

Sto se tice podatka iz Amerike of 57% koji nikada ne odmaraju, to je budalastina. Zaradjene dane vam niko ne moze oduzeti, cak ni u Americi, a poslodavcu se ne isplati da vi radite oko Nove Godine i Bozica zato sto niko drugi ne radi, tako da tu samo pravite jos veci trosak, a realno blejite u kancelariji.

To je kao neke moje kolege koje "rade" tokom Jula i Augusta, kada ionako niko ne radi, a onda odu na odmor u Oktobru kada se sve pusi. Ti su mi mnogo pametni, a jos pametniji je onaj koji ih pusta na te odmore.

Skeptik

pre 10 godina

Ludilo. NIKAD ne bih pristao da radim za firmu koja mi ne daje barem propisan zakonski minimum odmora, pa makar to značilo i da nemam posao, tj. da se "odmaram" 365 dana u godini i da sam zbog toga prinuđen da se odreknem mnogo čega što se kupuje novcem. Uostalom, klasična koncepcija zaposlenja će i tako najdalje za 50 godina potpuno odumreti i nestaće potreba za ljudskim radom, jer će većina procesa biti visoko automatizovana i robotizovana. Onda će konačno čovečanstvo moći da se posveti istinski kreativnom življenju, umesto ropskom načinu života kakav imamo danas.

Rade

pre 10 godina

firma ******* iz LO i ne daje odmor a iako da to je 14 dana kad se njemu prohte.A kad dodjes sa odmora nemas slobodan da n dve nedelje jer TI NE TREBA,ODMORAN SI.Firma ima 25 radnika i kad nemaju zakonskih 22 radna gana i 40casovno sedmicno radno vreme vec50h sedmicno,to ku je cista usteda od 10 000-15 000e godisnje.A koliko li je takvih

Lale

pre 10 godina

Imam puno godisnjeg odmora zbog posla koji radim, ali sto se mene tice poenta je u radnom okruzenju. I taj veliki godisnji odmor mi nije bio dovoljan kada mi okruzenje na poslu nije odgovaralo, a sada kada mi je super komunikacija sa kolegama, iskreno, ne osecam potrebu da idem na godisnji.

Zoran

pre 10 godina

(Vlada Milovic Genije, 26. avgust 2013 17:02), naravno da ce da pukne, znace se tacno ko koliko ima odmor, ni manje ni vise. Mi radimo privatno u SAD, privatan porodicni posao, ja 3 meseca, zena 2 meseca. Ali ono izmedju se samo radi, osim vikenda.

pera

pre 10 godina

odmor je potereban svakom radniku ali ne po 4 nedelje povezano i ne svi u julu i avgustu dovoljno je 2 puta po 2 nedelje. A izvinite ako je neko počeo da radi i posle 6 meseci ima pravo 20 odmora mislim da taj radnik nije stigao ni da zaradi odmor

iab

pre 10 godina

pakleni trend iz amerike, oni vecinom nemaju odmor, uzimaju neplacene dane.
potpuno mi je nerazumljivo da ne idu na odmor, pa makar i neplaceni, preko 80% amera nikad nike bilo van amerike, a vecina ni iz svog grada. sad ovaj suludi trend pokusavaju nametnuti nama.
strane firme po srbiji gotovo nikad ne daju vise o dve nedelje odjednom, jadno.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (raci, 26. avgust 2013 15:25)

Pa sta ce ti covece vise od 2 nedelje odmora odjednom. Pa i da odes na more 10 dana imas opet jos 4 dana i plus sto se ne racuna vikend u to imas jos nedelju dana da nakon mora sredis sve i spremis se za posao.
Nije mi jasno

Bora

pre 10 godina

Prodavacice u kiosku u mom komsiluku idu na odmor tako sto ona druga tada radi obe smene. Ona koja tako radi na kraju izgleda kao zombi, srecna da je ostala ziva.

realna

pre 10 godina

Nekad sam radila kod starog poslodavca od juna do septembra ustvari dok god traju "godisnji odmori" bez slobodnog dana,tj dok ne dodje red na moj godisnji odmor!Neko je od kolega prijavio inspekciji rada i pre nego sto je inspektor rada dosao da obavi razgovore s nama,sef nam je potanko objasnio sta da kazemo,cik reci istinu zna se sta ce biti!Tako kod nas u drzavi funkcionise sve,jezik za zube,a poslodavci znaju da je nezaposlenost velika i da cemo silom prilika cutati,smucila mi se ova kvazi drzava gde navodno ima zakona,ali ga nema u praksi!

Zaratustra

pre 10 godina

radim s'est godina bez resenja za stalno i kurta i murta dodjose posle mene i dobise resenje glat i bez muke!I posle mi kazite da,treb da colin ovu nakaradnu zemlju !!!!

Kenac

pre 10 godina

"ne moze da odmara"???
A ko je za to kriv,drzava,poslodavac ili....RADNIK???
Svaki privatnik u SRB tera 10h radnika na rad 5 dana u nedelji a subotom 8h,plari ga prosecno 20.000 i da li je to normalno?
Da li postoje prekovremeni sati,cene tih sari,nocni rad???
Zasto cuvari imaju istu cenu sata i nocu i danju a kad predju fomd mesecnih sati,to se ne prikazuje nigde ...?

Nisu svi privatnici isti

pre 10 godina

Neko dole spomenu da samo u drzavnim firmama moze da se dobije odmor po zakonu. Evo da demantujem, radim u privatnoj firmi vise od 15 godina, godisnji odmor se odobrava tacno po zakonu, ne radi se nedeljom, subotom od 50-tak zaposlenih po jedan dezura, svim praznicima isto tako. Za toliko godina u firmi 2 puta se desilo da plata zakasni po jedan dan. Naravno poslovi moraju da se zavrse na vreme tj ako je nesto zapoceto sto ne moze da se prekine radi se dok se ne zavrsi. Ali se zato sve ove godine firma smao sirila i samo 2 momka su otisla svojom voljom a 2 su dobila otkaz.

jos neko

pre 10 godina

" Tvrdim da onako kako u Srbiji zivi javni sektor, niko na kugli zemaljskoj ne zivi. Sa toliko malo rada, stresa i brige za posao imati pristojne plate nema NIKO."

Evo, ja danas u drzavnoj firmi do 20h. I vrlo, vrlo cesto tako. I ja i moje kolege. Mnogo posla i mnogo stresa. Nisu bas sve drzavne institucije lakiranje noktiju i ispijanje kafa do 14h, kao sto mnogi misle. Plata je ok s obzirom na situaciju (nista vise od toga), odmori su i vise nego ok, ali se izmedju odmora ozbiljno mnogo radi, kao sto vidis neretko i po 12h.

b654321

pre 10 godina

Za 7 godina rada u firmi imam preko 90 dana neiskoriscenog odmora koji mi niko nece platiti niti mi dozvoliti da iskoristim. Inspekcija rada? Sprdnja! Sve je napravljeno tako da se gazde izvlace sa nepostovanjem zakona, naravno, uvek na stetu radnika.

opet neko

pre 10 godina

@jos neko

Svaka cast, nisam ni rekao da su u drzavnoj sluzbi svi neradnici, samo sam rekao da su uslovi 1000 puta bolji nego u privatnom sektoru, a 90% ljudi u javnom sektoru toga nije ni svesno.

Nije da izrazavam sumnju, ali ako bi mi rekao koja je to javna sluzba u kojoj se radi 12h efektivno, bio bih ti veoma zahvalan. ;)

vs

pre 10 godina

ja sam za malo drugačiji pristup... poslodavac zadaje godišnju normu i ma tebi je da je odradis što pre i tako sebi zaradiš više odmora. znam da nije moguće u svakoj vrsti posla, ali tamo gde jeste, mislim da je pošten predlog... naravno pes uslovom da neko kontroliše da poslodavac ne pretera sa zahtevima...

less

pre 10 godina

@raci
bez koga firma može više od 2 nedelje, može i kompletno bez njega. Potpuno razumem ovaj stav mog šefa.
Meni samo smeta što kenjaju kada odemo mi kolege u isto vreme na odmor, iako postoje zamene.

iab

pre 10 godina

pakleni trend iz amerike, oni vecinom nemaju odmor, uzimaju neplacene dane.
potpuno mi je nerazumljivo da ne idu na odmor, pa makar i neplaceni, preko 80% amera nikad nike bilo van amerike, a vecina ni iz svog grada. sad ovaj suludi trend pokusavaju nametnuti nama.
strane firme po srbiji gotovo nikad ne daju vise o dve nedelje odjednom, jadno.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (raci, 26. avgust 2013 15:25)

Pa sta ce ti covece vise od 2 nedelje odmora odjednom. Pa i da odes na more 10 dana imas opet jos 4 dana i plus sto se ne racuna vikend u to imas jos nedelju dana da nakon mora sredis sve i spremis se za posao.
Nije mi jasno

pera

pre 10 godina

odmor je potereban svakom radniku ali ne po 4 nedelje povezano i ne svi u julu i avgustu dovoljno je 2 puta po 2 nedelje. A izvinite ako je neko počeo da radi i posle 6 meseci ima pravo 20 odmora mislim da taj radnik nije stigao ni da zaradi odmor

Skeptik

pre 10 godina

Ludilo. NIKAD ne bih pristao da radim za firmu koja mi ne daje barem propisan zakonski minimum odmora, pa makar to značilo i da nemam posao, tj. da se "odmaram" 365 dana u godini i da sam zbog toga prinuđen da se odreknem mnogo čega što se kupuje novcem. Uostalom, klasična koncepcija zaposlenja će i tako najdalje za 50 godina potpuno odumreti i nestaće potreba za ljudskim radom, jer će većina procesa biti visoko automatizovana i robotizovana. Onda će konačno čovečanstvo moći da se posveti istinski kreativnom življenju, umesto ropskom načinu života kakav imamo danas.

neko

pre 10 godina

@raci

Sigurno radis u Telekomu, EPS-u ili nekoj drzavnoj firmi.

Ja samo te ljude znam da mogu da vezu vise od 2 nedelje odmora.

Ne kazem da to nije lepo, ali nije lepo da neko ima monopol, cesto gubitke, pa onda i subvencije, a da njegovi zaposleni idu na mesec dana vezano na odmor. Znaci, sve to moze, ali brate onda ti je plata 10-ak posto manja.

Toliko kosta taj odmor najmanje. Tvrdim da onako kako u Srbiji zivi javni sektor, niko na kugli zemaljskoj ne zivi. Sa toliko malo rada, stresa i brige za posao imati pristojne plate nema NIKO.

Ali zato nama ostalima u Srbiji rastu rogovi da bismo isplatili sve te ljude po javnom sektoru, ali nije ni to dovoljno nego moramo i da se prezaduzimo, pa da i nasa deca koja nece biti u javnom sektoru rade kao robovi bez ijednog dana odmora i sa mizernim platama. Samo da drugi deo Srbije SLUCAJNO ne dodje do nivoa da ima, zamislite, samo dve nedelje vezano odmora ili da mu neko NE DAJ BOZE zamrzne platu. Pa to bi bilo zaista strasno! Bolje da se ova boranija, koja je navikla da nema odmor, jos malo pritisne. Recimo, do sada su odmarali svake nedelje(ne i subote), daj da im to malo smanjimo. Npr. svaka druga nedelja da bude slobodna. Ostaje 25 dana godisnje, a sa nekim praznikom moze da dodje do cirka 30. Dalje, ima tu materijala i posle toga za dalju redukciju. Recimo, mnogi od njih spavaju 6 sati dnevno, sto je neverovatnih 2190 h(!!!). Ma prostora ima, ali ne dirajte ove sto spajaju po mesec dana da obidju Evropu.

Milan

pre 10 godina

(Drekavac CH, 26. avgust 2013 16:00)

Zakon obavezuje prodavca na 2 vezane nedelje odmora, nista vise. To da nemate kontakt i da ne proveravate mejl to drzava ne regulise, (jest, bas ce da proveravaju protok informacija kroz telefone). To je individualno, a svi znamo sta to znaci, da se vecina ljudi ne "skida" sa smartfona ni tokom odmora.

Sto se tice podatka iz Amerike of 57% koji nikada ne odmaraju, to je budalastina. Zaradjene dane vam niko ne moze oduzeti, cak ni u Americi, a poslodavcu se ne isplati da vi radite oko Nove Godine i Bozica zato sto niko drugi ne radi, tako da tu samo pravite jos veci trosak, a realno blejite u kancelariji.

To je kao neke moje kolege koje "rade" tokom Jula i Augusta, kada ionako niko ne radi, a onda odu na odmor u Oktobru kada se sve pusi. Ti su mi mnogo pametni, a jos pametniji je onaj koji ih pusta na te odmore.

ustajte vi zemaljsko roblje...

pre 10 godina

I ovde i tamo obican radnik je samo rob i nista vise. Poptuno obespravljen i ucenjen.

Sta je sa onim 8/8/8?!Osam sati rada,osam sati odmora,osam sati spavanja?
Radi se cesto i vise od 10 sati dnevno (ne racunam drzavne jasle).

E da,to je kapitalizam.Trazili ste gledajte.

rusija

pre 10 godina

u kanadi nista bolje. ziveo sam 14 godina i ako dobro pamtim, posle prve godine rada u firmi imate pravo NA samo nedelju dana godisnjeG. a 4 nedelje odmora mozete sanjati tek posle 10 godina u firmi.

Vlada Milovic Genije

pre 10 godina

ovaj trend mora da pukne kad tad. prokleti kapitalizam, misli se samo na pare i na pare i na pare,,,,,ponekad zavidim seljacima,,,rade na njivi i u stali, jes da nemaju neku zaradu al ne zure na posao i nema mobinga.....ja radim 8 sati na budzetu i putujem ukupno 2 sata dnevno....

Crnogorac

pre 10 godina

Evo meni danas prvi dan odmora... Nakon 17 propuštenih poziva morao razvaliti šifru od komšije da bi imao pristup internetu i popravio gomilu stvari, odgovorio na gomilu mailova itd itd...

***** se na ovaj odmor... Bolje da nisam ni išao...

raci

pre 10 godina

pakleni trend iz amerike, oni vecinom nemaju odmor, uzimaju neplacene dane.
potpuno mi je nerazumljivo da ne idu na odmor, pa makar i neplaceni, preko 80% amera nikad nike bilo van amerike, a vecina ni iz svog grada. sad ovaj suludi trend pokusavaju nametnuti nama.
strane firme po srbiji gotovo nikad ne daju vise o dve nedelje odjednom, jadno.

Lale

pre 10 godina

Imam puno godisnjeg odmora zbog posla koji radim, ali sto se mene tice poenta je u radnom okruzenju. I taj veliki godisnji odmor mi nije bio dovoljan kada mi okruzenje na poslu nije odgovaralo, a sada kada mi je super komunikacija sa kolegama, iskreno, ne osecam potrebu da idem na godisnji.

Juzna Evropa rulez

pre 10 godina

"Prema nekim istraživanjima, trenutno čak 57 odsto Amerikanaca ne iskoristi ni dan odmora u godini."

Mozda Ameri i ne mogu da iskoriste odmor zato sto ga i nemaju, zato sto u Americi zakon ne predvidja to da je poslodavac u obavezi da da radnicima neki minimalni broj radnih dana za godisnji odmor kao sto je to u Evropi (od 20 do 30 radnih dana) vec se o tome direktno pregovara sa poslodavcem prilikom zaposljavanja. Ameri izgleda ako nisu na poslu onda nista nema da rade tj ubijaju se od dosade zato rade od jutra do sutra, cak je i sada trend da velike kompanije (kao npr Google, Facebook) prave kuhinje, sobe za zabavu, sobe za odmor na poslu tako da kuci ides samo onda kada treba da prespavas.

jos neko

pre 10 godina

" Tvrdim da onako kako u Srbiji zivi javni sektor, niko na kugli zemaljskoj ne zivi. Sa toliko malo rada, stresa i brige za posao imati pristojne plate nema NIKO."

Evo, ja danas u drzavnoj firmi do 20h. I vrlo, vrlo cesto tako. I ja i moje kolege. Mnogo posla i mnogo stresa. Nisu bas sve drzavne institucije lakiranje noktiju i ispijanje kafa do 14h, kao sto mnogi misle. Plata je ok s obzirom na situaciju (nista vise od toga), odmori su i vise nego ok, ali se izmedju odmora ozbiljno mnogo radi, kao sto vidis neretko i po 12h.

less

pre 10 godina

@raci
bez koga firma može više od 2 nedelje, može i kompletno bez njega. Potpuno razumem ovaj stav mog šefa.
Meni samo smeta što kenjaju kada odemo mi kolege u isto vreme na odmor, iako postoje zamene.

inženjer

pre 10 godina

Nema filozofije, radio sam u firmi koja je imala potpuno liberalno shvatanje - dođi kad hoćeš, nemaš definisano radno vreme. Sjajno!

U početku.. kad nije defnisano radno vreme, nema definicije ni za slobodno... vrlo brzo smo shvatili da nam zapravo to i nedostaje. Vrlo brzo smo shvatili da radimo po 10-12 sati dnevno i to još "zato što mi tako žeimo". Pa sami birate svoje radno vreme, zar ne?

Ne...

Ne bi me čudilo da je ista priča i sa godišnjim odmorom... Posao se mora završiti, to je jasno, ali između mene i vlasnika postoji ta mala razlika što je on... vlasnik. Normalno je da on radi dok ne ispuni zacrtano, ali ako to ne može da stigne, nije nromalno da goni ljude da rade 12 sati, već da zaposli više ljudi, OK?

stoper4

pre 10 godina

-- "Prema nekim istraživanjima, trenutno čak 57 odsto Amerikanaca ne iskoristi ni dan odmora u godini. "

Ovo ako je istina onda je stvarno katastrofa. Znam da je kapitalizam i sve ali mislio sam da je kod njih to regulisano bolje i da ti neke osnovne stvari ne mogu uskratiti.
Skandinavija je ipak majka Mara.

A to da je ovo sa odmorom taktika poslodavca je vrlo moguće. Ljudi ne znaju koliko je "prikladno" dana odmora da uzmu i onda se odluče da se suzdrže da ne bi u očima poslodavca ispali halapljivi.

Dan

pre 10 godina

Zato su poslovi u kojima je čovek sam svoj gazda neprocenjivo zlato, naročito ako se gubitak vremena može relativno bezbolno nadoknaditi. Recimo ja zarađujem za život tako što kod kuće radim neke stvari na kompjuteru. Ne zarađujem puno, naprotiv, ali nemam striktne rokove, niti previše posla. Ali zato imam dovoljno slobodnog vremena koje sam definišem. Pa čak i ako odem na put sve mogu da odradim na laptopu, gde god imam internet, tako da sam uvek istovremeno i na odmoru i na poslu, prema sopstvenoj želji. Svakome bih poželeo da ovako zarađuje za život.

Nikola, "vecito" na odmoru

pre 10 godina

Radim u Nemackoj u medicini i imam ukupno 34 dana odmora . Spojeno (ako personalna situacija dozvoljava) mogu da uzmem dve, tri ili cetiri nedelje. Cetiri nedelje je retkost a tri u leto se podrazumeva. Obicno tempiram dve nedelje u prolece, tri u leto i jos dve u jesen ili u zimu.

Amos

pre 10 godina

Imas neograniceno, uzmi koliko hoces, ali posto je na poslu uvek guzva - kad god da uzmes, nikad ne odgovara i uvek ispadnes grbav i kriv.. I tako onda ti ne uzmes, pa ostavis za sledeci put, pa ovo, pa ono, pa prodje godina a ti iskoristio manje nego sto iskoristi onaj sa max. dozvoljenih 10 dana.
Nije perfidna politika, vrlo je jasna. :)

ima nas raznih

pre 10 godina

"Pa sta ce ti covece vise od 2 nedelje odmora odjednom. Pa i da odes na more 10 dana imas opet jos 4 dana i plus sto se ne racuna vikend u to imas jos nedelju dana da nakon mora sredis sve i spremis se za posao.
Nije mi jasno
(iab, 26. avgust 2013 15:50)"

@iab, evo ja ću da (ti) objasnim: nismo svi isti. Povrh toga, ne trošimo se na poslu podjednako.

Uz te dve pretpostavke, postoji čitav dijapazon mogućnosti ko, kako i koliko vremena treba da se oporavi. Meni recimo, a probao sam i ovako i onako, tri nedelje u kontinuitetu prave razliku i osećam se drugačije, bolje i upotrebljivije. Možda ti možeš da se dovedeš u normalu za 5 dana - to je sasvim OK. Ali, koliko godina imaš? Hoćeš li isto moći i za 10 godina?

Dakle, ne pojednostavljuj, svi smo različiti i tebe niko ne tera da prihvatiš tri nedelje odjednom, samo poštuj da neko drugi upravo to želi.

mirko

pre 10 godina

@iab, 26. avgust 2013 15:50)
Pored posla i mora, ja u zivotu imam jos par interesovanja, na primer porodicu, takodje volim i da odem na planinu, i leti i zimi, hteo bih sa klincima da kampujem na Tari par dana.
Meni godisnji odmori ne sluze da se oporavim i spremim za posao, vec da zivim.

jelena81

pre 10 godina

hahahah sjajno....kao i jedna firma kod nas, koja je proglasena prosle godine za poslodavca godine...sve idealno, dodjes kad hoces, imas teretanu,kuhinju,sobu za odmor, sobu za zabavu....sve idealno...a niko da kaze da se radi dok ne zavrsis posao....kompletno sve organizovano da samo odes kuci da prespavas....a ostalo samo rad rad...:-)

alo

pre 10 godina

kod men u firmi rukovodioci su za prekovremen idobijal idebel pare a mi ostali samo slobodne sate, i to sat za sat. [a kda m ise skupilo oko 2 meseca slobodnih dana sefica kaze e pa to ne mogu da ti dam mroaces da podleis to ostalim kolegama. i kome da se zalis, sindikalcu koji j enjihov covek, direktoru? akd su svi oni ista g***

satelit

pre 10 godina

@stoper4
Uopšte me ne bi iznenadilo da 57% amerikanaca ne uzima ni dan godišnjeg, iako mogu. Radim u Americi i primetio sam da, kad neko ode 2 nedelje na godišnji, odmah padaju komentari od kolega amerikanaca "Oh... wow..." kao da je otišao na pola godine. A to kako kolege iz evropske kancelarije idu na godišnji 4 nedelje im je potpuno neshvatljivo!

Lepi

pre 10 godina

Jednostavno je to, kad te na razgovoru za posao obavijeste da je radno vrijeme fleksibilno, a godišnji ovisno o poslovnoj situaciji, bježi odatle glavom bez obzira.

Zoran

pre 10 godina

(Vlada Milovic Genije, 26. avgust 2013 17:02), naravno da ce da pukne, znace se tacno ko koliko ima odmor, ni manje ni vise. Mi radimo privatno u SAD, privatan porodicni posao, ja 3 meseca, zena 2 meseca. Ali ono izmedju se samo radi, osim vikenda.

Isidor

pre 10 godina

Zameniti inspektore rada! Oni sve nas i državu ponižavaju svojim "rezultatima"! Tako se događa da "gazde" drže više od decenije po 30 neprijavljenih radnika u centru grada! Istovremeno, ti radnici nemaju pauzu, slobodan dan i odmor, a o toplom obroku i plaćenom putu da ne pričamo! Nema smisla, gospodo inspektori, da zauzimate ta radna mesta i uživate sve činovničke privilegije!

sanja

pre 10 godina

u neka vremena oporavak koji su preporucivali lekari sirom sveta trajao je 21 dan.onda nesto kasnije na odmor se islo 15 dana,toliko su trajali i turisticki aranzmani.u novije vreme odlazak na letovanje skracen je na 12 dana kazu zbog manje finansojske moci turista.sada nam letovanje u najboljem slucaju traje 10 dana a sve je manje onih koji ga sabi mogu i priustiti naravno zbog novca koga je sve manje.ali zato moj poslodavac vise puta godisnje sebi i porodici priusti odlazak na neka egzoticna ostrva i pri tom vrlo otvoreno kaze:kad imas vise para i prohtevi su ti veci.ja imam mnogo vise nego sto mogu da potrosim i zato trosim nemilice a ostace i za praunuke.ok to je njemu njegova borba dala al ja bre ne dam moj zasluzeni odmor od 21 danpo zakonu pasve i da se zakon promeni i bas me bruga za amere i sve ostale.radim vredno i posteno do poslednjeg atoma,uvazavam mada ne razumem poslodavca koji me placa daleko od stvarno zaradjenog i zbog toga po cenu otkaza ne dam svoj 21 dan.

vs

pre 10 godina

ja sam za malo drugačiji pristup... poslodavac zadaje godišnju normu i ma tebi je da je odradis što pre i tako sebi zaradiš više odmora. znam da nije moguće u svakoj vrsti posla, ali tamo gde jeste, mislim da je pošten predlog... naravno pes uslovom da neko kontroliše da poslodavac ne pretera sa zahtevima...

Nisu svi privatnici isti

pre 10 godina

Neko dole spomenu da samo u drzavnim firmama moze da se dobije odmor po zakonu. Evo da demantujem, radim u privatnoj firmi vise od 15 godina, godisnji odmor se odobrava tacno po zakonu, ne radi se nedeljom, subotom od 50-tak zaposlenih po jedan dezura, svim praznicima isto tako. Za toliko godina u firmi 2 puta se desilo da plata zakasni po jedan dan. Naravno poslovi moraju da se zavrse na vreme tj ako je nesto zapoceto sto ne moze da se prekine radi se dok se ne zavrsi. Ali se zato sve ove godine firma smao sirila i samo 2 momka su otisla svojom voljom a 2 su dobila otkaz.

Drekavac CH

pre 10 godina

Vidis, u CH zakon obavezuje poslodavce, da svaki zaposleni tokom godine iskoristi vezano dve nedelje odmora bez kontakta sa firmom (bezsvracanja na posao, checkiranja poslovnog emejla od kuce/sa plaze, ili logovanja na sistem). Ostatak odmora moze kako ko hoce i kako se dogovori sa poslodavcem.

milos

pre 10 godina

Nezgodno je kada tvoji saradnici uzimaju godisnje po 5 dana, pa ti ako uzmes vise, onda strcis. Zavlada neka psihologija, da i u tome pocne neko takmicenje, pa onda se trudis da budes bar u nekoj zlatnoj sredini.

Milko

pre 10 godina

Inspekcija u celoj Srbiji napravi u proseku jednu prijavu nedeljno umesto jednu na sat, verovatno poslodavci bolje plaćaju inspektore nego radnike.

radnik

pre 10 godina

kad će poslodavci u Srbiji shvatiti da je srećan radnik - produktivan radnik! Moze on sedeti i 12 sati na poslu, a da uradi mnogo manje nego neko za 8 ko je zadovoljan svojim poslom i radi sa elanom. A teško da neko može imati elana za rad bez poštovanja njega i njegovog privatnog vremena.

Rade

pre 10 godina

firma ******* iz LO i ne daje odmor a iako da to je 14 dana kad se njemu prohte.A kad dodjes sa odmora nemas slobodan da n dve nedelje jer TI NE TREBA,ODMORAN SI.Firma ima 25 radnika i kad nemaju zakonskih 22 radna gana i 40casovno sedmicno radno vreme vec50h sedmicno,to ku je cista usteda od 10 000-15 000e godisnje.A koliko li je takvih

nikola dubajic

pre 10 godina

odnos poslodavca i obicnog radnika spusten je na najnizi nivo.tretiranje radnika kao u feudalnom drustvu,na tome treba u srbiji vec jednom da se stane,da radnik bude postovan za svoj rad.

Kenac

pre 10 godina

"ne moze da odmara"???
A ko je za to kriv,drzava,poslodavac ili....RADNIK???
Svaki privatnik u SRB tera 10h radnika na rad 5 dana u nedelji a subotom 8h,plari ga prosecno 20.000 i da li je to normalno?
Da li postoje prekovremeni sati,cene tih sari,nocni rad???
Zasto cuvari imaju istu cenu sata i nocu i danju a kad predju fomd mesecnih sati,to se ne prikazuje nigde ...?

Zaratustra

pre 10 godina

radim s'est godina bez resenja za stalno i kurta i murta dodjose posle mene i dobise resenje glat i bez muke!I posle mi kazite da,treb da colin ovu nakaradnu zemlju !!!!

realna

pre 10 godina

Nekad sam radila kod starog poslodavca od juna do septembra ustvari dok god traju "godisnji odmori" bez slobodnog dana,tj dok ne dodje red na moj godisnji odmor!Neko je od kolega prijavio inspekciji rada i pre nego sto je inspektor rada dosao da obavi razgovore s nama,sef nam je potanko objasnio sta da kazemo,cik reci istinu zna se sta ce biti!Tako kod nas u drzavi funkcionise sve,jezik za zube,a poslodavci znaju da je nezaposlenost velika i da cemo silom prilika cutati,smucila mi se ova kvazi drzava gde navodno ima zakona,ali ga nema u praksi!

Bora

pre 10 godina

Prodavacice u kiosku u mom komsiluku idu na odmor tako sto ona druga tada radi obe smene. Ona koja tako radi na kraju izgleda kao zombi, srecna da je ostala ziva.

b654321

pre 10 godina

Za 7 godina rada u firmi imam preko 90 dana neiskoriscenog odmora koji mi niko nece platiti niti mi dozvoliti da iskoristim. Inspekcija rada? Sprdnja! Sve je napravljeno tako da se gazde izvlace sa nepostovanjem zakona, naravno, uvek na stetu radnika.

opet neko

pre 10 godina

@jos neko

Svaka cast, nisam ni rekao da su u drzavnoj sluzbi svi neradnici, samo sam rekao da su uslovi 1000 puta bolji nego u privatnom sektoru, a 90% ljudi u javnom sektoru toga nije ni svesno.

Nije da izrazavam sumnju, ali ako bi mi rekao koja je to javna sluzba u kojoj se radi 12h efektivno, bio bih ti veoma zahvalan. ;)