Nedelja, 25.08.2013.

16:57

Kako će Rusi modernizovati vojsku?

U narednih desetak godina ruska armija bi trebalo da dobije robote koji će moći da zamene vojnike u realnim ratnim uslovima.

Izvor: Novosti

Kako æe Rusi modernizovati vojsku? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

Frki Niš

pre 10 godina

Kada roboti zamene ljudska bića u ratu, rat je neizbežan. Zašto se naši roditelji pribojavaju rata, jer se gine, na obe strane. Kada to ne bude bitan faktor u nekoj budućnosti, kada se majka ne bude brinula hoće li joj se sin vratiti živ iz rata, šanse da glasa "za" rat ili bude ravnodušna su mnogo veće. Kada su izdvajanja za istraživanja u oblasti vojne industrije u pitanju odnos se meri u stotinama prema 1 u odnosu na medicinu.

Osnov

pre 10 godina

Stvarno mi nije jasno zasto nas covek misli da je Rus glomazan covek koji u rat ide frontalno kao muva bez glave. Rusi su racionalan narod koji je svestan da ih nema tako mnogo (oko 150 miliona) i samim tim ne mogu sebi da dozvole da izginu k'o zecevi. Svaki ruski tenk, avion, motor sa unutrasnjim sagorevanjem, slem, pancir, racunar... je efikasniji i daleko ekonomicniji od zapadnog oponenta. Dajte mi jednu, samo jednu, stvar napravljenu na Zapadu koja je bolja od ruske! Ali nemojte govoriti o kolima, jer o njima, koliko vidim znate veoma malo. Lada je pravljena za ruska prostvanstva, a Mercedes za autoput u Nemackoj. Ako mi nadjete bolja kola za ruskog coveka u Sibiru od Lade, svaka vam cast! Molim vas lepo, Lada Niva nema konkurenciju! Hajde, dajte mi konkurenta za divljinu gde nema coveka na 800 km!!!

Goran

pre 10 godina

(Mislilac Iskusni, 26. avgust 2013 10:28)
Pa,ako su jaci,zasto bi morali da ih ubedjuju u to?Zasto bi im bio potreban kompromis sa nekim od koga su jaci?Kompromis se pravi medju jednakima.A SAD nisu jace od Rusije, ne vojno,zato im je Rusija i dalje nocna mora.
Tvrdnja da se necija moc ogleda u tome da li je sposoban da bombarduje jednu siromasnu,malu Siriju je toliko smesna da je necu ni komentarisati.
Samo me interesuje ko je pokazao moc u Gruziji?Gruzija je,pretpostavljam da znas,veliki americki saveznik,godisnje je trosila milijardu dolara na USA naoruzanje,Ameri su garantovali Gruziji bezbednost i ulazak u NATO.
2008. Rusija je napala i unistila Gruzijsku vojsku za samo 5 dana.Nije bilo praznih pretnji od strane Rusa,nije bilo pokusaja da sa SAD i NATO paktom naprave kompromis.Jednostavno su usli i uzeli ono sto su hteli,Abhaziju i Osetiju,i usput unistili deo infrastrukture potreban za Nabuko gasovod.SAD su malo pravile buku i kukale,ali su morali da povuku svoje brodove tamo gde su im Rusi odredili...i to javno!!!A o zastiti svog saveznika nisu ni razmisljali...
A (ne)moc SAD-a ogleda se u tome da S.Koreja,zaostala i siromasna zemlja,u svakom pogledu,moze da im preti kako ce ih napasti,ucenjuje ih i ponizava ih pred svetom.A Amerikanci, ta sila,cute...
Vojska SAD je u rasulu,nema para,proizvodnja novih oruzja obustavljena, moral nikakav, dok Rusi nabavljaju 1 000 najnovijih aviona, 1 000 helikoptera i stotinu novih brodova.
Pametnom dosta da vidi ko tu zaostaje.

Boris

pre 10 godina

Milan, 26. avgust 2013 8:25)
Procitaj ti nesto o II SV. ratu, pametnije ti je, pusti se Japanaca.
Samo neko ko pojma nema o istoriji moze da kaze da je neki rat neko dobio zbog zime.
Rusija je protiv Nemacke ratovala od 1941-1945, znaci bilo je tu i leta i jeseni i proleca, a ne samo zime. 1941, Nemci su osvojili deo Rusije koji je veci od cele Evrope, nista im zima tu nije zasmetala. A posle toga, kad su Rusi krenuli u akciju, leto ili zima, Nemcima se crno pisalo.Ti verovatno mislis da je Nemacka vojska, koja je pokorila Evropu, bila toliko slabo opremljena da nije mogla da se spremi za zimu. Nisu znali jakne da sasiju jel tako? Samo njihova tehnika je osetljiva na hladnocu zar ne, ruska tehnika je na sve to imuna?Bitka kod Kurska, najveca tenkovska bitka u istoriji ratovanja, vodjena je u sred leta, pa opet Rusi nekako pobedise Nemce, i od tada su ih terali sve do Berlina.
Zima zna da bude veoma surova i u ostatku Evrope, pa ne vidim da je Nemcima to smetalo da okupria citavu Evropu bez ikakvih problema. Ako je Nemcima smetala zima u Rusiji, onda im je smetala i vrelina u Africi, pa su samo zbog toga porazeni od Amera i Britanaca, jel tako?
Shvati da je ta prica o hladnoci nemacka propaganda koja je sluzila da objasni Nemcima kako to da Arijevska nepobediva vojska bude zgazena od "zaostalih komunista". Tu propagandu su zdusno prihvatili Zapadni istoricari da bi objasnili kako je to Rusija porazila Nemce, dok Zapad nije smeo ni da se priblizi Evropi sve do 1944.

Stara prica

pre 10 godina

@Aleksandar, 26. avgust 2013 11:40)

Gospodine ne mogu da verujem da niste u stanju da shvatite jedan sasvim prost tekst. Nema pobede ako jedan baci bacice i drugi to vam je ravnoteza straha i zato ni jedan ni drugi jednostavno sebe nece dovesti u situaciju da "pobedjuju" kako onaj gubitnik ne bi bacio u svom ocaju A-bombu i tako bi onda svi zajedno otisli do djavola. Procitajte moj post jos jednom.

que

pre 10 godina

@xyz: Bila je tamo gde je i sada, ali me zanima na osnovu cega ocekujete mislite da Rusija ima obavezu da nas brani? Da li ste svesni kakvu politiku je posle I sr vodila Srbija odn. SFRJ u odnosu na Rusiju odn. raniji SSSR i gde tu vidite osnov za ono sto ocekujete od nje? Mozda mislite da su zakaceni za civiluk pa samo cekaju da neki nesvrstani i povremeno prozapadno orijentisani izgovore rec "braca" i da ce odmah da posalju svoje ljude da ginu za takvu zemlju?
Vec imaju iskustvo kakvu zahvalnost mogu da ocekuju na primerima posle oslobadjanja od Turaka kao i posle I i II sr, tako da vrlo dobro znaju sta znace verbalne izjave nasih politicara i koliko su (ne)pouzdani i prevrtljivi.

Obavesten

pre 10 godina

Naprotiv, Francuska apsolutno nije imala modernu i dobro opremljenu vosjku kad ih je Njemacka napala, naoruzanje im je bilo iskljucivo iz Prvog s.r nesto kao partizani na nasim teritorijama, bili su nemocni po pitanju tehnike, amerikanci su ih oslobodili kao sto se zna i zbog toga i dan dans razvijaju svoju tehnologiju tj, ne kupuju nista od naoruzanja od drugih drzava to mozes da provjeris gdje hoces.
(X, 26. avgust 2013 00:10)

Bas naprotiv! Francuska je tada imala najbolje opremljenu vojsku nas svetu, a prsli su ne zbog ljudstva ili tehnike, vec zbog pogresne taktike koju su forsirali, a ona se bazirala na vojnoj taktici i iskustvima iz I sv.rata i rovovskoj borbi. Cuvena Mazino linija je bila neprobojna cak i pod danasnjim standardima i zato Svabe se nisu ni trudile da je probijaju, vec su je zaobisli preko Belgije.

Aleksandar

pre 10 godina

za (boza, 25. avgust 2013 23:58)

Na svim snimcima, vidim urske vojnike u uniformama koje imaju identičnu nijansu i svi su pod konac što se tiče šara i dezena.

A naša vojska, nema dve iste uniforme, kao talibani...

Aleksandar

pre 10 godina

za (Stara prica, 25. avgust 2013 23:21)

trudim se da ne upadnem u polemiku na relciji Rusija - SAD, ali vaša priča je šuplja, jer i Rusija ima zavidno nuklerano naoružanje.
Znači, ako neko pomisli da na njih baci A-bombu, treba da bude izuzetno glup, pa da veruje da ovi neće vratiti istom merom.
I gde je tu pobeda?

re

pre 10 godina

napusti Ameriku i idi uRusiju da zivis akoje sanjas svake noci al neces jer je bolje u Americi imao sam prijatelja koji je stalno pricao o Rusiji a o Americi sve naj gorekad je doslo do rata otisao jeu Ameriku

Mislilac Iskusni

pre 10 godina

@Goran.....Zivi bili, pa videli. Pratite razvoj dogadjaja oko Sirije, i videcete da ce Sirija biti bombardovana, iznad glava Rusa koji leze na svojim brodovima u toj luci u Siriji...Americi ne treba ni pesadija ni avioni da srede tu zemlju. Pa jel ih Israel hirurski bombardovao vec 2-3 puta u zadnjih 3 meseca, i nisu uzvratili jer ne mogu. Rekoh vam...izazovna rukavica je bacena Putinu, tj. Rusiji...i on sad treba da pokaze da je jak, kao sto je tigrove lovio po Sibiru, ili se rvao i zaradio crni pojas. Par dobrih komentatora je navelo...ne znate dovoljno o slabosti Rusije, kakva je ona, da ih sve manje ima..i da u sustini ne mogu niti zele na duze ratovanje ni sa kim. Ako stvar grune, ici ce ili na kompromis, ili na totalno samounistenje svih. Zaostaju vec punih 30 godina, i kao takve ih je zaostale otkrio i Hitler, zabrazdio sa 3 miliona ljudi, zarobljavao uz put vise od 700'000 prakticno golorukih Ruskih vojnika...da bi na kraju i sam stradao zbog nesposobnosti, zime i distance za snabdevanje. Hitler je bio ne sposoban, pravio je vitalne greske usput. U Siriji US nece napraviti greske, nema zime, snabdevanje je tu , 5 minuta od Sirije. Ne treba nista osim krstarecih raketa i bezpilotnih letilica. I jedini razlog zasto to rade...je da dokazu Rusima da su jaci....ne da su Rusi sledeci na koje ce to upotrebiti...nego da ih nateraju na kompromis.

Убица Келнера

pre 10 godina

Петер, називати неког шаблонцем, само зато што је користио шаблоне за цртање на машинском факултету је прилично шаблонски, признајте. Тема је сувише опширна да би је смештали у ових 1500 карактера колико нам додељује администратор. Што се тиче Стаљина, он је био само катализатор. Руси су све учинили сами себи. Прочитајте само Архипелаг ГУЛаг. О будалаштинама типа Суперџета нећу ни да расправљам. То није руски авион пре свега, а оно што је руско на њему се тако често квари да десет SSJ Аерофлоту доносе 40% инцидената. Што се тиче хеликоптера, они су били намењени авганистанцима, а не американцима. О сателитима да причамо, у јулу паде Протон, у фебруару Зенит, а кад беше Фобос-Грунт и тако у недоглед. Они живе на слави старих мајстора, а у ново не улажу. Земља коју води шака бирократа не иде никуд већ зависи само од цена нафте и гаса на тржишту.

Srbin

pre 10 godina

Oni koji ponizavajuu vojsku SRJ nek malo procitaju komentare Americkih staresina o raty 99 gde svi izricito hvale vojsku Srbije.Da su mogli na Metohiju da udju kopneno oni bi usli budite sigurni ali bi pretrpeli takav poraz da bi posle morali da bace nuklearku na nas da bi resili problem.A ovima sto pljuju nase junake svaka casttt vidi se koliki ste ljudi i kakvi.Odite u Solun na Krf u Tunis i shvatticete ko su najjhrabriji ljudi i najbolji vojnici SRBIIII! ako malo zagrebete u Americku istoriju videcete da su Srbi sve sami Americki heroji.

Peter

pre 10 godina

@ubica kelnera:Imam jednog masinskog inzenjera u kuci i koliko god da postujem tehnicko znanje,neverovatno je koliko takav pristup sablonskog razmisljanja utice i na ostale sfere zivota,zakljucivanje i pogotovo logiku.Konkretno,ne znam cemu spominjanje Staljina(Gruzijca) jer sam i napisao dole da su Rusi najvise izgunuili u oba svetska rata,zatim poprilicno stradali od tog istog Staljina ali su i dalje na prvom mestu po kapitalnim stvarima(energetike,raketne tehnike,mehanike.Postoji razlog zasto se nekada stvari kupuju od drugih a to je procena isplativosti(i brzine) razvoja jer stvari u slobodnom trzistu funksionisu drugacije nego u planskom privredjivanju.Po toj logici,Americki avioni nevaljaju jer njihove kampanije kupuju Sukhoi Superjet za komercijalne letove ili nemaju poverenje u istog tog Sikorskog jer su nedavno kupovali ruske helikoptere za operacije u Avganistanu.Neozbiljnoje to reci,vec postoje razlozi za to za sta ovde nema mesta.Razlika u principima funkcionisanja trzista u socijalizmu i kapitalizmu je napravila taj jaz,koji se smanjuje za izrazito kratko vreme.Od kolapsa SSSR-a i totalne bede, danas imamo ruske investicione banke sirom sveta,najacu svetsku komercijalizaciju svemirske tehnologije cije usluge koriste i sami Ameri(sateliti,transport)i jos dosta toga.Sama cinjenica da radis tamo godinama dovoljno govori. Ne kazem da su najbolji,naprotiv, primitivan slovenski mentalitet unistava mnogo toga,ali je potencijal i istorijski doprinos neosporan.

Dzoni

pre 10 godina

Amerika je jaka sila al u igricama ..Mladic je americke vojnike vezivao za bandere..kad bi znali da dolazi bezali bi glavom bez obzira i ako su imali avijaciju gore..jedino sto znaju je da bombarduju iz daleka..Rusi su gruziju kojoj je amerika garantovala bezbednost pregazili ko plitak potok za 2 dana.

karudijan

pre 10 godina

½Nemaš ti pojma o Americi½.
½Nemaš ti pojma o Rusiji½.
½Ja u Americi živim, a ti si Rusiju video samo na slikama½.
½Ja Rusiju sanjam svake noći½...
E na to se svode vaši komentari. Bavite se sobom i svojim bližnjima. **bala vas Rusija i USA.

Milan

pre 10 godina

Za sve ove sto misle da nije zasluzna zima za pobede Rusa, neka procitaju malo o rusko-japanskom ratu. Tu ih je Japan izblamirao za sva vremena. Na kraju krajeva i Hladni rat je bio neki oblik rata, pa su i taj izgubili. Sad krenite sa minusima jer istina najvise boli srpskog obozavatelja autoritarnih sistema.

Nikola XXII.IV.

pre 10 godina

Rusi imaju nove saveznike: Nemce i Kineze. Saudijska Arabija vise ne vidi Ameriku kao saveznika.
(Marko, 25. avgust 2013 22:21)

Marko, zacepi ako Boga znas. Tvoja nesposobnost da razmisljas je zastrasujuca.

odgovor -(Goran, 25. avgust 2013 23:32)

pre 10 godina

"SAD, drzava koja na vrhuncu svoje vojne, ekonomske i politicke moci nije mogla jednu siromasnu SRJ da primora na sporazum za manje od 78 dana, " ti stvarno to mislis? pa da su hteli mogli su da nas sravne sa zemljom. svi vi koji ne volite ameriku da vam daju zeleni karton otisli bi sutra, zbog takvih patriota propala je srbija. kao sto je mene komsija koji je dosao sa kosova i dovukao i brta vojno lice za vreme rata mene je terao da idem da branim kosovo a ja na kosovu u zivotu nisam bio a on evo ga dva stana 2 automobila i majku ostavio u kampu da bi dobio jos jedan stan. a moj sin nema posao oni imaju prednost. a moj sin je za toliko znam 5 koleno iz beograda

Sloven

pre 10 godina

Nije mi jasno kako neko može da kaže: "Volim Srbiju, a za Rusiju me nije previše briga", pa to je kao kad bih rekao: "Volim belce, a za crnce me nije previše briga". Rusi su naša pravoslavna, slovenska braća, ne može nikada da mi bude bliži jedan Mađar, Bugarin, Hrvat, Amerikanac ili bilo koji pripadnik drugog naroda od jednog Rusa, Grka ili Kubanca.

X

pre 10 godina

Vermaht, koji je jednu mocnu Francusku, (koja je po svim tadasnjim standardima imala modernu idobro opremljenu vosjku), razlupao za 2 meseca"
(Flash, 25. avgust 2013 20:32)

Naprotiv, Francuska apsolutno nije imala modernu i dobro opremljenu vosjku kad ih je Njemacka napala, naoruzanje im je bilo iskljucivo iz Prvog s.r nesto kao partizani na nasim teritorijama, bili su nemocni po pitanju tehnike, amerikanci su ih oslobodili kao sto se zna i zbog toga i dan dans razvijaju svoju tehnologiju tj, ne kupuju nista od naoruzanja od drugih drzava to mozes da provjeris gdje hoces.

Magomed

pre 10 godina

Bilo bi fino da Rusi uhvate korak, a ako zapnu, mogli bi da i prestignu. Prvenstveno zbog Kine, jer Kinezi natalitetom bacaju oko na praznu Rusiju!!!!! A Sirbistanskim patriJotama i lažnim Rusofilima, želim da ne osvanu!

Stara prica

pre 10 godina

Ruski vojnik je u celoj istoriji Rusije bio obican robot i nista vise. Funkcionisao je na vodku i semenke suncokreta. Ratna taktika Ruskih generala se sastojala u tome da jednostavno posalju ogromne kolicine vojnika - robota na front i da svojim mrtvim telima udave protivnika. Danas to vise ne vazi. Onaj ko pocinje da gubi na frontu prvi baca atomsku bombu bez obzira ko to bio. Na kraju da je Hitler imao atomsku bombu, bacio bi je najkasnije posle poraza kod Staljingrada. Prema tome atomsko naoruzanje je blagoslov za covecanstvo jer ravnoteza straha sprecava svetsku katastrofu. To sa robotima je inace jako dobro ideja jer roboti ne nose ni carape ni suferice pa se cisto finansijski jako isplate.

Goran

pre 10 godina

(Mislilac Iskusni, 25. avgust 2013 21:19)
SAD, drzava koja na vrhuncu svoje vojne, ekonomske i politicke moci nije mogla jednu siromasnu SRJ da primora na sporazum za manje od 78 dana, posto joj je unistila celih 16 tenkova? Supersila koja je za napad na sankcijama unisteni Irak morala da trazi pomoc polovine sveta, a onda pobegla odatle jer su je najurili obicni pobunjenici? Sila ciji se najtrazeniji neprijatelj slobodno seta po Moskvi i prosledjuje tajne Putinu?
Amerika, ciji je veliki saveznik, Gruzija, kojoj su garantovali bezbednost i usput prodavali oruzje u vrednosti od vise milijardi godisnje, pregazena od strane Rusije za 5 dana, a da Amerikanci nisu smeli ni da se priblize Gruziji a kamoli da je brane?
SAD godinama ne smeju ni da se priblize Siriji, Iran im se u lice smeje, a u tradicionalnom savezniku, Izraelu ih odavno optuzju za kukavicluk.
SAD traze dozvolu od Rusije da napadnu Siriju, mole Putina da Siriji ne proda protivvazdusne sisteme, mole ga da Iranu ne prodaje Suhoje, jer se boje iranske i sirijske vojske. Od pomena rata sa Rusijom im se dize kosa na glavi.
Sto se Arktika tice, Rusi su bez pitanja taj deo o kome govoris proglasili svojim, vec spremalu platforme za busenje, a Amerikanci i ostatak sveta ni da zucnu:) Mora da je i to neka taktika...
Mogu da ih okruzuju koliko hoce, ali ih na kraju uvek zaobilaze, jer znaju da se sa njima ne smeju kaciti. A ovo sto sam napisao su cinjenice, a ne teorije ili moje misljenje. Sve cinjenica do cinjenice.

Убица Келнера

pre 10 godina

Вероватно човек треба да проведе 20 година у Русији да би схватио колико је ситуација лоша . О Сколково и њему сличне пројекте се није очешао само ко није хтео. О губицима у рату да и не говоримо, Стаљин их је жртвовао као снопље. Да имају најбољу механику не би од Тошибе отоич куповали стругове и глодалице за елисе својих подморница. За све набројане компаније, они су скоро искључиво добро тржиште. За Боинг су још и добар извор титанијума... Што се тунела тиче, нисам упознат, капа доле, као уосталом и за сву теоријску механику. Ја сам на машинцу учио по књигама руских доктора - белих емиграната који су бежали од црвеног терора. Могу само да се питам зашто ли је Скорски правио своје хеликоптере у Америци кад је имао све у Русији. Или на пример, да ли сте знали да је Нобел хтео да патентира динамит прво у Русији (где је и живео), али му нису дали... тражили су превелике паре као наруквицу... Русија је дивна земља, и ја се поносим што радим и живим oвде, само немојте да ми причате бајке о њој...

nekad bilo

pre 10 godina

@ (Flash, 25. avgust 2013 20:32)

nema vise toga
sad te prvo uniste iz vazduha, a ti nemas cime da uzvratis...

mada ne znam koliko ce im biti lakse da zrtvuju robote od ljudi.
ipak robot vise kosta
koliko god surovo zvucalo.

Nataeos

pre 10 godina

U stanju su da redovno salju coveka u svemir, da naprave svemirsku stanicu, da imaju stotinu satelita u svemiru, da salju sonde do Venere, da imaju oruzje kojim mogu da uniste citavu planetu... pa su verovatno i sposobni da naprave ono sto kazu da ce da naprave.
A ti bi mogao malo da se informises pre nego pocnes da komentarises. Automobil, sporet ili peglu moze da napravi svaka drzava, a ljude i satelite u svemir moze da posalje samo natproseno mocna drzava.A kad vec pominjes Mars, i bazu na Marsu imace 5-10 godina pre Amerikanaca, koji jadni nemaju ni pare ni znanje da ostvare svoje prvobitne planove, pa cekaju da "prepisu od Rusa". Uostalom, USA placa Rusima da im prevozi astronaute u svemir, jer Ameri su svoje zastarele satlove su poslali u muzej, a nove ne umeju da proizvedu.
Probudi se, zivis u sasvim novom vremenu od onoga pre 20 godina.
(MS, 25. avgust 2013 20:37)

U stanju su??? to sve sto si naveo je nasledsvo SSSR-a. A ova danasnja rusija nema apsolutno ni pola kapaciteta sto je imao Sovjetski Savez... Naravno nacin kako i sta je koristio SSSR da dodje do toga je druga prica...

A sto se tice budjenja, ja sam budan ne brini. Rusi samo duvaju u prazno, primer ti je i politicka scena, gde nemaju nikakvu moc, ameri rade sta hoce oni se bune...i na kraju okrenu pravac.
Neka rusi u njihovoj rusiji, nama nisu potrebni! Nisu nista bolji od drugih, isti su zlotvori kao i druge "velesile".

Primedb

pre 10 godina

Robot je kovanica ruske reci rabotnik Verujem da su odavno unapredili komandni sistem i da imaji dosta tog urađeno što se odlikuje jednostvnošcu neupadljivim dizajnom i visokom funkcionalnošću Rusi su razradfili koncept i napravili helikopter kao da se sa njim može jednom rukom upravljati isto tako i sa tenkom odnosno oklopnim transporterima sa gusenicama

Sid

pre 10 godina

hmmm, previse ljudi iz Srbije, po komentarima predpostavljam da su iz Srbije, kada neko napise nesto negativno o Rusiji, kao da si im udario samar.

Volim Srbiju, volim slobodu a za Rusiju i Ameriku me nije briga previse....

Mile pile

pre 10 godina

Kao mali doprinos Srbije a i zahvalnosti na pomoci upucenoj od bratskog ruskog naroda kada je bilo najteze. Predlazem da im ostavimo one njihove migove 29 sto su teli nama da uvale i to dz.

miroslav

pre 10 godina

@Marko: Vi znate. @ Marko BOS: stidi se ne znanja - treba t ukinuti internet posto ne umes da ga koristis.
Ma ovi su vec modernizovali vojsku. kada su za 10 godina postali peta svetska ekonomija (source: World bank) posle onakve bede i posasti za vreme pijanog Jeljcina, bez brige - sve je to vec polako modernizovano. Ja ne razumem odakle su ovi glupavi ljudi koji pisu protic jedne od najvecih svetskih sila? I to sila koja se za 10 godina podilga iz mrtvih? Ja stvarn ne razumem odakle toliko glupih ljudi ili ja to mislim posto ja mnogo vise znam od prosecnih, a manje od znalaca. Takodje, milsim da ovi vojsku naoruzavaju posto prate razne trendove (milsim IT ne jer to radi neko drugi, svako treba da radi ono u cemu je dobar): svemir, navigacije, bog zna sta sve, ne mogu ni da se setim. Ah, da, i miljarde eura u gasovode (ne samo EU).Samo se oni ne hvale kao ova Grand parada iz Amerike (jaoj, kako su mi se smucili, kakav kic su postali, pa skroz su propali...od pravog filma do kic filma, od neke demokratije do fasizma...nepopravljiv pad). Ajde neznlice, sad brzo idi i citaj. Nesto razmisljam, stvarno je istina da je malo znanj agore od totalnog neznanja.

Peter

pre 10 godina

Za ovog dole sto ne moze bas najbolje da sastavi recenice a podpisuje se sa razlicitim imenima, nacija koja je izgubila najvise stanovnika i u prvom i u drugom sveskom ratu a zatim postala svetska sila, itekako ima enormaln potencijal (ne samo intelektualni nego i prirodno geografski). I pored problema u koje su upali sa pijanim Jeljcinom i placenikom Gorbacovom i dalje imaju najbolju mehaniku,avione,raketnu i svemirsku tehnologiju.Naravno,zaostaju u komercijalnoj iz prostog razloga sto je ceo sistem privredjivanja u socijalizmu bio drugaciji,ali i to nadoknadjuju upravo tako sto sto vecina svetskih kompanija ima proizvodne pogone i saradnju sa lokalnim kompanijama (automobilnske ili IT fabrike). Za takve kao ti jedan termin za pretragu : Sklokovo. (gde ucestvuju Nokia, Microsoft, Boeing, Intel, Cisco, Dow Chemical, IBM, Johnson & Johnson, i mnogi drugi).Premalo je prostora za iznosenje informacija,ali mene impresionira cinjenica da su rusi imali prvi vazdusni tunel jos 1897 godine.

Marko BOS

pre 10 godina

Raytheon i njihov "robotic suit", pa nek je braci rusima i svima nama sa srecom... Niti rusi mogu da imaju vise mozga od zapada, niti mogu vise novca da uloze. Ovo je cista, smesna pritom, propaganda.

Marko

pre 10 godina

@Mislilac Iskusni, 25. avgust 2013 21:19

Amerika zeli nekog da spasi? Kako naivno. Pogledaj dokumentarni film Olivera Stouna o SAD spoljnoj politici u zadnjih 80 godina (Untold history of the United States). Bices jako jako iznenadjen.

Rusi imaju nove saveznike: Nemce i Kineze. Saudijska Arabija vise ne vidi Ameriku kao saveznika. Barak Obama nije za bombardovanje Sirije. Saveznik Irana nije samo Sirija, vec i Irak. Ovo su samo neke od cinjenica koje bi zajedno sa gore pomenutom dokumentarnom serijom promeli tvoj pogled na svet.

Evo i mene

pre 10 godina

Kada gledam emisije o IIWW na zapadnim televizijama, ispada da je u svakoj bici ruska vojska izgubila! Gube ovde, gube onde, Nacisti ih razlupase. A onda Rusi prvi udjose u Berlin! Dajte malo bolju propagandu, ova je providna.

Ruska Armija je neprikosnovena. Znate li cega se najvise plasi Legija Stranaca? Rata sa Rusima. Znam iz prve ruke.

Kad si jak, pretvaraj se da si slab, tako ce neprijatelj uvek ostati nepripremljen. Da li vi stvarno mislite da Ruska Federacija ima dezorijentisanu vojsku koja ne zna kuda ide i zbog cega??? Ruski medved ce da proguta bilo koga.

Secate se onoga: "Japanci ne treba da se plase. Ako zatreba, Japana nece biti za petnaest minuta."?

robert

pre 10 godina

Ruska armija dok je bio URSS.su bili jaki i tada nije bio puno korupcije,a sada toliko je korpcija da i sama Rusia ugrozena njegova bezbednost,svaki treci vojnik pijan svaki 10 drogira se na 1000 vojnika 5,6 pravi samoubistva za 10g Rusia imace 1000000 manje stanovnika

majka_rusija

pre 10 godina

Samo vi prezrivo komentarišite o ruskoj vojnoj moći, tako su i Napoleon i Hitler, pa znamo kako su završili... Pričajte šta hoćete, ali radujem se svakom uspehu Rusije više nego uspesima Srbije: Rusija je večna dok su joj deca verna!

Bojan

pre 10 godina

Rusi su face. Pokazali su to hiljadu puta u istoriji. Zakljucivati o tehnoloskoj razvijenosti zemlje na osnovu razvijenosti automobilske industrije a zanemarivati svemirski/nuklearni program je retardirano. Vrhunac masinke tehnologije je raketni motor RD-170 (i sve njegove modernizovane varijante) zbog cijeg su razvoja Sovjeti izgubili trku za Mesec ali im se 40 godina kasnije njegov razvoj isplatio. Ako nekog interesuje u kakvim uslovima funkcionise (TE Kostolac A2 bukvalno smestena u 3.78m visine) moze da pogleda dokumentarac:
http://www.youtube.com/watch?v=MZnYr94aa9E

Bosanac

pre 10 godina

Nece nikako kao i uvijek.
To je zemlja korupcije i vlastele... ko ima vlast sve je njegovo. Narod tamo nikada nije zivio slobodno i normalno i tesko da ce ikada, znajuci njihov mentalitet... A i mi hrlimo ka tome svi skupa na ostatku Balkana.

B

pre 10 godina

@MS


pojima nemas

Ameri su pislali vise satelite i to moderne od rusije 10 prema jedan. Jedino razlog sto ameri uzimaju ruske rakete stare 60 godina jel sto su imali cut backs u NASI. A ameri vec godinama projektiraju misiju u marsu i razviju tehniku i robotiku vec godinama mars one, boston dtnamics, big dog i petman. Rusi nemaju pojima samo znaju vrsiti propagandu mase.

Компјутерски војници: ударне војне формаm

pre 10 godina

Ovo o robotima je dobar putokaz za razvoj i nasih "oruzanih snaga". Realno mi trenutno imamo kakvu takvu tehniku, orudja i oruzja, ali se plasim da nemamo dovoljno ljudstva za opsluzivanje. imajuci u vidu da svake godine iz Vojne akademije izadje oko 150 skolovanih ljudi, za jedno 50 godina imacemo potpuno akademski obrazovanu vojsku. Da li je to dovoljno da bi se dobio neki rat?

Cooper

pre 10 godina

@Flash ...Slusaj ovoga! Kakve veze ima surova klima sa ruskom kraljevskom vojskom? Oni one Mongole i Cecene na Kavkazu ne mogu da pobede..... Oni u IIww nisu mogli Rumune i Hrvate da zaustave da nije bilo zimoce! Vidi, da ti kazem nesto - sve sto treba da uradite (rusofili) je da odete do najblize biblioteke i pocnete da "studirate" arhivski materijal. Pa mi ovako jadni i bedni, pa se ne odricemo srpske teritorije i ratujemo vs. celog sveta (sto je nazalost VEEELIKA greska) a oni se uprpili gradjanskog rata pa prodali Aljasku 1867. Ma daj!! To nije narod, oni su chobani i kao takvi zasluzuju ovce koje vide u nama.

Mislilac Iskusni

pre 10 godina

Imali kec u rukavu pa slistili Hitlera...imaju bolje robote...imaju rakete kojima US salje svoje ljude na svemirsku stanicu...? Pobegli su sa vruceg Balkana, jer im ovako ili onako on nije bio prioritet. Morali su da odu sa Kube ( a US ih ipak okruzio, ne iz Turske ali preko drugih terena, prodali su celu Istocnu Evropu i dobili pare od Nemaca, ...sad kukaju da 90 elektronike za modernizovanje vojske morali bi da uvezu...Dobise njet kad htedose da kupe Opel, Infenion...od Siemens-a dobise pregrst vozova (a ne 100 koje su sanjali ), ne da im US tehnologiju za busenje permafrosta i istrazivanje ulja ispod Arktika ( pa su primorani sa Amerima to da rade zajedno).! A o Siriji....taj pritisak Zapada bas sada je direktan izazov Rusiji od strane US...samo njima Rusima, da ih izazovu na manji sukob, pa da im jednom za svagda udare vojni samar van Rusije i stave na znanje da se moraju razoruzati i napraviti kompromis sa Zapadom. Toga je Putin vise nego svestan, i garantujem vam da oni tajno i spremaju jedan kompromis i sa EU i sa US.Oko Sirije ce se krupnije zaratiti, mozda ce biti i bompardovanja, ali u igru ce prvo biti uvucene sitne ribe, Iran / Liban a mozda i Israel....i ono sto Iranci kazu bice tako, bice bombardovani svi vitalni ciljevi u Zalivu i Israelu iz ciste odmazde..sto znaci bas kako i rekose Iranci,,,ceo Srednji Istok ce biti zakacen,,,Zato Amerika to zeli da spreci, a ne zna kako, i zeli izazove Rusiju i dokaze njenu vojnu slabost, a sacuva Blsiki Istok ne dirnut.

Flash

pre 10 godina

Rusi su verovatno jedna od najpodcenjenijih drzava u istoriji...Napoleon je bio toliko siguran u profesionalnost svoje vojske, koja je po svemu bila jedno 30 godina ispred Ruske, pa je na kraju pukao. Vermaht, koji je jednu mocnu Francusku, (koja je po svim tadasnjim standardima imala modernu idobro opremljenu vosjku), razlupao za 2 meseca, krenuo je na izgladnelu, bosonogu i dezorientisanu rusku vojsku, koja je upravo bila izasla iz ''cistke oficira'', pa nije ni imala sposobne kadrove, na vojsku gde je jedna puska isla na 2 vojnika, pa su ipak 4 godine kasnije putokazi u Berlinu bili cirilicni...Isto je u julu '14 mocna Austrija udarila na tacno 10 puta manju Srbijicu, ocekujuci pobedu za 2 meseca, a mi se drzali godinu i po dana, obrukavsi ih pred celim svetom. Nikad niko ne sme podceniti protivnika ili suparnika, bio on Rus, Amer, Kanadjanin ili Turkmenistanac.

Nikola, vaseljenski astronaut

pre 10 godina

Нису у стању аутомобил да направе а они ће о роботици !!!

Zato prave vasionske stanice o kojima Amerikanci mogu samo da sanjaju a u medjuvremenu koriste ruske rakete ako hoce svoje astronaute na istu da posalju.
Neko rece ovde s'pravom: Podsmevanje, tačnije potcenjivanje neprijatelja je prva greška vojskovođe.

vaske

pre 10 godina

Nek' oni prvo obezbede opremu, oruzje, hranu i obuku obicnoj vojsci, a ne da idu neopremljeni, nenaoruzani, gladni i slabo obuceni u ratove...kao onaj u Cecaniji, a roboti ce doci na red.
A i ta moderna tehnologija se pokazala 99, kada smo skinuli stelta sa 30 godina starim raketama, a bili smo saka jada, sta bi tek neka jaca zemlja uradila....a, da, Ameri ne nepadaju jake zemlje, vec samo one koji ne mogu da se brane.

MS

pre 10 godina

(Nataeos, 25. avgust 2013 19:09)
U stanju su da redovno salju coveka u svemir, da naprave svemirsku stanicu, da imaju stotinu satelita u svemiru, da salju sonde do Venere, da imaju oruzje kojim mogu da uniste citavu planetu... pa su verovatno i sposobni da naprave ono sto kazu da ce da naprave.
A ti bi mogao malo da se informises pre nego pocnes da komentarises. Automobil, sporet ili peglu moze da napravi svaka drzava, a ljude i satelite u svemir moze da posalje samo natproseno mocna drzava.A kad vec pominjes Mars, i bazu na Marsu imace 5-10 godina pre Amerikanaca, koji jadni nemaju ni pare ni znanje da ostvare svoje prvobitne planove, pa cekaju da "prepisu od Rusa". Uostalom, USA placa Rusima da im prevozi astronaute u svemir, jer Ameri su svoje zastarele satlove su poslali u muzej, a nove ne umeju da proizvedu.
Probudi se, zivis u sasvim novom vremenu od onoga pre 20 godina.

Nataeos

pre 10 godina

Па барем ће роботи мање конзумирати водке....озбиљно шта они уопште лупетају?? Гледали терминатора превише изгледа... Нису у стању аутомобил да направе а онинће о роботици нешто!!! Слично као да ми срби најавимо да идемо на марс!

Nerviranje, srbima radovanje

pre 10 godina

Za (Max, 25. avgust 2013 18:38)

Podsmevanje, tačnije potcenjivanje neprijatelja je prva greška vojskovođe.
Istorija je puna primera.

Већ виђено

pre 10 godina

Осим пар паметних, ово су коментари људи који вероватно нису ни служили војску, а баш се и не разумеју у целу ту причу. Довољно је подсетити се историје: кад год су Руси рекли да су слаби на неком пољу, на крају се испоставило да имају кеца у рукаву и да су обично корак испред других. Другим речима, ово је бацање прашине у очи.

Make Love, not Warcraft

pre 10 godina

Mozda ce tada konacno moci da se tuku sa Amerima bez da prave ratove u trecim zemljama, pa da mi malo idemo na more i jurimo cure a oni da gledaju na svojim verzijama dnevnika stanja na ratistima.

Sto se tice ovoga koji kaze kako ovde komentarisu oni koji nisu bili u vojsci, sluziti vojsku koja je bezala pred portirima i cistacicama i nije nesto cime bi se pametan covek ponosio.

In the Year 2525

pre 10 godina

Неминовно је да ће се војни потенцијал великих сила развити до те мере да ће моћи да убијају цивили малих сиромашних земаља без опасности за и чак једног свога војника.

Tola

pre 10 godina

Opet Rusi gledaju naucnu i nenaucnu fantastiku. Treba da se pomire sa cinjenicom da su trecerazredna sila koja nikakvog uticaja u svetu vise nema. Samo se Nikolic i Vucic u njih uzdaju...

In the Year 2525

pre 10 godina

Неминовно је да ће се војни потенцијал великих сила развити до те мере да ће моћи да убијају цивили малих сиромашних земаља без опасности за и чак једног свога војника.

Flash

pre 10 godina

Rusi su verovatno jedna od najpodcenjenijih drzava u istoriji...Napoleon je bio toliko siguran u profesionalnost svoje vojske, koja je po svemu bila jedno 30 godina ispred Ruske, pa je na kraju pukao. Vermaht, koji je jednu mocnu Francusku, (koja je po svim tadasnjim standardima imala modernu idobro opremljenu vosjku), razlupao za 2 meseca, krenuo je na izgladnelu, bosonogu i dezorientisanu rusku vojsku, koja je upravo bila izasla iz ''cistke oficira'', pa nije ni imala sposobne kadrove, na vojsku gde je jedna puska isla na 2 vojnika, pa su ipak 4 godine kasnije putokazi u Berlinu bili cirilicni...Isto je u julu '14 mocna Austrija udarila na tacno 10 puta manju Srbijicu, ocekujuci pobedu za 2 meseca, a mi se drzali godinu i po dana, obrukavsi ih pred celim svetom. Nikad niko ne sme podceniti protivnika ili suparnika, bio on Rus, Amer, Kanadjanin ili Turkmenistanac.

Nerviranje, srbima radovanje

pre 10 godina

Za (Max, 25. avgust 2013 18:38)

Podsmevanje, tačnije potcenjivanje neprijatelja je prva greška vojskovođe.
Istorija je puna primera.

Nikola, vaseljenski astronaut

pre 10 godina

Нису у стању аутомобил да направе а они ће о роботици !!!

Zato prave vasionske stanice o kojima Amerikanci mogu samo da sanjaju a u medjuvremenu koriste ruske rakete ako hoce svoje astronaute na istu da posalju.
Neko rece ovde s'pravom: Podsmevanje, tačnije potcenjivanje neprijatelja je prva greška vojskovođe.

Већ виђено

pre 10 godina

Осим пар паметних, ово су коментари људи који вероватно нису ни служили војску, а баш се и не разумеју у целу ту причу. Довољно је подсетити се историје: кад год су Руси рекли да су слаби на неком пољу, на крају се испоставило да имају кеца у рукаву и да су обично корак испред других. Другим речима, ово је бацање прашине у очи.

MS

pre 10 godina

(Nataeos, 25. avgust 2013 19:09)
U stanju su da redovno salju coveka u svemir, da naprave svemirsku stanicu, da imaju stotinu satelita u svemiru, da salju sonde do Venere, da imaju oruzje kojim mogu da uniste citavu planetu... pa su verovatno i sposobni da naprave ono sto kazu da ce da naprave.
A ti bi mogao malo da se informises pre nego pocnes da komentarises. Automobil, sporet ili peglu moze da napravi svaka drzava, a ljude i satelite u svemir moze da posalje samo natproseno mocna drzava.A kad vec pominjes Mars, i bazu na Marsu imace 5-10 godina pre Amerikanaca, koji jadni nemaju ni pare ni znanje da ostvare svoje prvobitne planove, pa cekaju da "prepisu od Rusa". Uostalom, USA placa Rusima da im prevozi astronaute u svemir, jer Ameri su svoje zastarele satlove su poslali u muzej, a nove ne umeju da proizvedu.
Probudi se, zivis u sasvim novom vremenu od onoga pre 20 godina.

Tola

pre 10 godina

Opet Rusi gledaju naucnu i nenaucnu fantastiku. Treba da se pomire sa cinjenicom da su trecerazredna sila koja nikakvog uticaja u svetu vise nema. Samo se Nikolic i Vucic u njih uzdaju...

Evo i mene

pre 10 godina

Kada gledam emisije o IIWW na zapadnim televizijama, ispada da je u svakoj bici ruska vojska izgubila! Gube ovde, gube onde, Nacisti ih razlupase. A onda Rusi prvi udjose u Berlin! Dajte malo bolju propagandu, ova je providna.

Ruska Armija je neprikosnovena. Znate li cega se najvise plasi Legija Stranaca? Rata sa Rusima. Znam iz prve ruke.

Kad si jak, pretvaraj se da si slab, tako ce neprijatelj uvek ostati nepripremljen. Da li vi stvarno mislite da Ruska Federacija ima dezorijentisanu vojsku koja ne zna kuda ide i zbog cega??? Ruski medved ce da proguta bilo koga.

Secate se onoga: "Japanci ne treba da se plase. Ako zatreba, Japana nece biti za petnaest minuta."?

Goran

pre 10 godina

(Mislilac Iskusni, 25. avgust 2013 21:19)
SAD, drzava koja na vrhuncu svoje vojne, ekonomske i politicke moci nije mogla jednu siromasnu SRJ da primora na sporazum za manje od 78 dana, posto joj je unistila celih 16 tenkova? Supersila koja je za napad na sankcijama unisteni Irak morala da trazi pomoc polovine sveta, a onda pobegla odatle jer su je najurili obicni pobunjenici? Sila ciji se najtrazeniji neprijatelj slobodno seta po Moskvi i prosledjuje tajne Putinu?
Amerika, ciji je veliki saveznik, Gruzija, kojoj su garantovali bezbednost i usput prodavali oruzje u vrednosti od vise milijardi godisnje, pregazena od strane Rusije za 5 dana, a da Amerikanci nisu smeli ni da se priblize Gruziji a kamoli da je brane?
SAD godinama ne smeju ni da se priblize Siriji, Iran im se u lice smeje, a u tradicionalnom savezniku, Izraelu ih odavno optuzju za kukavicluk.
SAD traze dozvolu od Rusije da napadnu Siriju, mole Putina da Siriji ne proda protivvazdusne sisteme, mole ga da Iranu ne prodaje Suhoje, jer se boje iranske i sirijske vojske. Od pomena rata sa Rusijom im se dize kosa na glavi.
Sto se Arktika tice, Rusi su bez pitanja taj deo o kome govoris proglasili svojim, vec spremalu platforme za busenje, a Amerikanci i ostatak sveta ni da zucnu:) Mora da je i to neka taktika...
Mogu da ih okruzuju koliko hoce, ali ih na kraju uvek zaobilaze, jer znaju da se sa njima ne smeju kaciti. A ovo sto sam napisao su cinjenice, a ne teorije ili moje misljenje. Sve cinjenica do cinjenice.

Nataeos

pre 10 godina

Па барем ће роботи мање конзумирати водке....озбиљно шта они уопште лупетају?? Гледали терминатора превише изгледа... Нису у стању аутомобил да направе а онинће о роботици нешто!!! Слично као да ми срби најавимо да идемо на марс!

Убица Келнера

pre 10 godina

Вероватно човек треба да проведе 20 година у Русији да би схватио колико је ситуација лоша . О Сколково и њему сличне пројекте се није очешао само ко није хтео. О губицима у рату да и не говоримо, Стаљин их је жртвовао као снопље. Да имају најбољу механику не би од Тошибе отоич куповали стругове и глодалице за елисе својих подморница. За све набројане компаније, они су скоро искључиво добро тржиште. За Боинг су још и добар извор титанијума... Што се тунела тиче, нисам упознат, капа доле, као уосталом и за сву теоријску механику. Ја сам на машинцу учио по књигама руских доктора - белих емиграната који су бежали од црвеног терора. Могу само да се питам зашто ли је Скорски правио своје хеликоптере у Америци кад је имао све у Русији. Или на пример, да ли сте знали да је Нобел хтео да патентира динамит прво у Русији (где је и живео), али му нису дали... тражили су превелике паре као наруквицу... Русија је дивна земља, и ја се поносим што радим и живим oвде, само немојте да ми причате бајке о њој...

Make Love, not Warcraft

pre 10 godina

Mozda ce tada konacno moci da se tuku sa Amerima bez da prave ratove u trecim zemljama, pa da mi malo idemo na more i jurimo cure a oni da gledaju na svojim verzijama dnevnika stanja na ratistima.

Sto se tice ovoga koji kaze kako ovde komentarisu oni koji nisu bili u vojsci, sluziti vojsku koja je bezala pred portirima i cistacicama i nije nesto cime bi se pametan covek ponosio.

majka_rusija

pre 10 godina

Samo vi prezrivo komentarišite o ruskoj vojnoj moći, tako su i Napoleon i Hitler, pa znamo kako su završili... Pričajte šta hoćete, ali radujem se svakom uspehu Rusije više nego uspesima Srbije: Rusija je večna dok su joj deca verna!

Nataeos

pre 10 godina

U stanju su da redovno salju coveka u svemir, da naprave svemirsku stanicu, da imaju stotinu satelita u svemiru, da salju sonde do Venere, da imaju oruzje kojim mogu da uniste citavu planetu... pa su verovatno i sposobni da naprave ono sto kazu da ce da naprave.
A ti bi mogao malo da se informises pre nego pocnes da komentarises. Automobil, sporet ili peglu moze da napravi svaka drzava, a ljude i satelite u svemir moze da posalje samo natproseno mocna drzava.A kad vec pominjes Mars, i bazu na Marsu imace 5-10 godina pre Amerikanaca, koji jadni nemaju ni pare ni znanje da ostvare svoje prvobitne planove, pa cekaju da "prepisu od Rusa". Uostalom, USA placa Rusima da im prevozi astronaute u svemir, jer Ameri su svoje zastarele satlove su poslali u muzej, a nove ne umeju da proizvedu.
Probudi se, zivis u sasvim novom vremenu od onoga pre 20 godina.
(MS, 25. avgust 2013 20:37)

U stanju su??? to sve sto si naveo je nasledsvo SSSR-a. A ova danasnja rusija nema apsolutno ni pola kapaciteta sto je imao Sovjetski Savez... Naravno nacin kako i sta je koristio SSSR da dodje do toga je druga prica...

A sto se tice budjenja, ja sam budan ne brini. Rusi samo duvaju u prazno, primer ti je i politicka scena, gde nemaju nikakvu moc, ameri rade sta hoce oni se bune...i na kraju okrenu pravac.
Neka rusi u njihovoj rusiji, nama nisu potrebni! Nisu nista bolji od drugih, isti su zlotvori kao i druge "velesile".

Peter

pre 10 godina

Za ovog dole sto ne moze bas najbolje da sastavi recenice a podpisuje se sa razlicitim imenima, nacija koja je izgubila najvise stanovnika i u prvom i u drugom sveskom ratu a zatim postala svetska sila, itekako ima enormaln potencijal (ne samo intelektualni nego i prirodno geografski). I pored problema u koje su upali sa pijanim Jeljcinom i placenikom Gorbacovom i dalje imaju najbolju mehaniku,avione,raketnu i svemirsku tehnologiju.Naravno,zaostaju u komercijalnoj iz prostog razloga sto je ceo sistem privredjivanja u socijalizmu bio drugaciji,ali i to nadoknadjuju upravo tako sto sto vecina svetskih kompanija ima proizvodne pogone i saradnju sa lokalnim kompanijama (automobilnske ili IT fabrike). Za takve kao ti jedan termin za pretragu : Sklokovo. (gde ucestvuju Nokia, Microsoft, Boeing, Intel, Cisco, Dow Chemical, IBM, Johnson & Johnson, i mnogi drugi).Premalo je prostora za iznosenje informacija,ali mene impresionira cinjenica da su rusi imali prvi vazdusni tunel jos 1897 godine.

Marko

pre 10 godina

@Mislilac Iskusni, 25. avgust 2013 21:19

Amerika zeli nekog da spasi? Kako naivno. Pogledaj dokumentarni film Olivera Stouna o SAD spoljnoj politici u zadnjih 80 godina (Untold history of the United States). Bices jako jako iznenadjen.

Rusi imaju nove saveznike: Nemce i Kineze. Saudijska Arabija vise ne vidi Ameriku kao saveznika. Barak Obama nije za bombardovanje Sirije. Saveznik Irana nije samo Sirija, vec i Irak. Ovo su samo neke od cinjenica koje bi zajedno sa gore pomenutom dokumentarnom serijom promeli tvoj pogled na svet.

Cooper

pre 10 godina

@Flash ...Slusaj ovoga! Kakve veze ima surova klima sa ruskom kraljevskom vojskom? Oni one Mongole i Cecene na Kavkazu ne mogu da pobede..... Oni u IIww nisu mogli Rumune i Hrvate da zaustave da nije bilo zimoce! Vidi, da ti kazem nesto - sve sto treba da uradite (rusofili) je da odete do najblize biblioteke i pocnete da "studirate" arhivski materijal. Pa mi ovako jadni i bedni, pa se ne odricemo srpske teritorije i ratujemo vs. celog sveta (sto je nazalost VEEELIKA greska) a oni se uprpili gradjanskog rata pa prodali Aljasku 1867. Ma daj!! To nije narod, oni su chobani i kao takvi zasluzuju ovce koje vide u nama.

vaske

pre 10 godina

Nek' oni prvo obezbede opremu, oruzje, hranu i obuku obicnoj vojsci, a ne da idu neopremljeni, nenaoruzani, gladni i slabo obuceni u ratove...kao onaj u Cecaniji, a roboti ce doci na red.
A i ta moderna tehnologija se pokazala 99, kada smo skinuli stelta sa 30 godina starim raketama, a bili smo saka jada, sta bi tek neka jaca zemlja uradila....a, da, Ameri ne nepadaju jake zemlje, vec samo one koji ne mogu da se brane.

Bosanac

pre 10 godina

Nece nikako kao i uvijek.
To je zemlja korupcije i vlastele... ko ima vlast sve je njegovo. Narod tamo nikada nije zivio slobodno i normalno i tesko da ce ikada, znajuci njihov mentalitet... A i mi hrlimo ka tome svi skupa na ostatku Balkana.

Bojan

pre 10 godina

Rusi su face. Pokazali su to hiljadu puta u istoriji. Zakljucivati o tehnoloskoj razvijenosti zemlje na osnovu razvijenosti automobilske industrije a zanemarivati svemirski/nuklearni program je retardirano. Vrhunac masinke tehnologije je raketni motor RD-170 (i sve njegove modernizovane varijante) zbog cijeg su razvoja Sovjeti izgubili trku za Mesec ali im se 40 godina kasnije njegov razvoj isplatio. Ako nekog interesuje u kakvim uslovima funkcionise (TE Kostolac A2 bukvalno smestena u 3.78m visine) moze da pogleda dokumentarac:
http://www.youtube.com/watch?v=MZnYr94aa9E

Sid

pre 10 godina

hmmm, previse ljudi iz Srbije, po komentarima predpostavljam da su iz Srbije, kada neko napise nesto negativno o Rusiji, kao da si im udario samar.

Volim Srbiju, volim slobodu a za Rusiju i Ameriku me nije briga previse....

Stara prica

pre 10 godina

Ruski vojnik je u celoj istoriji Rusije bio obican robot i nista vise. Funkcionisao je na vodku i semenke suncokreta. Ratna taktika Ruskih generala se sastojala u tome da jednostavno posalju ogromne kolicine vojnika - robota na front i da svojim mrtvim telima udave protivnika. Danas to vise ne vazi. Onaj ko pocinje da gubi na frontu prvi baca atomsku bombu bez obzira ko to bio. Na kraju da je Hitler imao atomsku bombu, bacio bi je najkasnije posle poraza kod Staljingrada. Prema tome atomsko naoruzanje je blagoslov za covecanstvo jer ravnoteza straha sprecava svetsku katastrofu. To sa robotima je inace jako dobro ideja jer roboti ne nose ni carape ni suferice pa se cisto finansijski jako isplate.

Marko BOS

pre 10 godina

Raytheon i njihov "robotic suit", pa nek je braci rusima i svima nama sa srecom... Niti rusi mogu da imaju vise mozga od zapada, niti mogu vise novca da uloze. Ovo je cista, smesna pritom, propaganda.

B

pre 10 godina

@MS


pojima nemas

Ameri su pislali vise satelite i to moderne od rusije 10 prema jedan. Jedino razlog sto ameri uzimaju ruske rakete stare 60 godina jel sto su imali cut backs u NASI. A ameri vec godinama projektiraju misiju u marsu i razviju tehniku i robotiku vec godinama mars one, boston dtnamics, big dog i petman. Rusi nemaju pojima samo znaju vrsiti propagandu mase.

robert

pre 10 godina

Ruska armija dok je bio URSS.su bili jaki i tada nije bio puno korupcije,a sada toliko je korpcija da i sama Rusia ugrozena njegova bezbednost,svaki treci vojnik pijan svaki 10 drogira se na 1000 vojnika 5,6 pravi samoubistva za 10g Rusia imace 1000000 manje stanovnika

miroslav

pre 10 godina

@Marko: Vi znate. @ Marko BOS: stidi se ne znanja - treba t ukinuti internet posto ne umes da ga koristis.
Ma ovi su vec modernizovali vojsku. kada su za 10 godina postali peta svetska ekonomija (source: World bank) posle onakve bede i posasti za vreme pijanog Jeljcina, bez brige - sve je to vec polako modernizovano. Ja ne razumem odakle su ovi glupavi ljudi koji pisu protic jedne od najvecih svetskih sila? I to sila koja se za 10 godina podilga iz mrtvih? Ja stvarn ne razumem odakle toliko glupih ljudi ili ja to mislim posto ja mnogo vise znam od prosecnih, a manje od znalaca. Takodje, milsim da ovi vojsku naoruzavaju posto prate razne trendove (milsim IT ne jer to radi neko drugi, svako treba da radi ono u cemu je dobar): svemir, navigacije, bog zna sta sve, ne mogu ni da se setim. Ah, da, i miljarde eura u gasovode (ne samo EU).Samo se oni ne hvale kao ova Grand parada iz Amerike (jaoj, kako su mi se smucili, kakav kic su postali, pa skroz su propali...od pravog filma do kic filma, od neke demokratije do fasizma...nepopravljiv pad). Ajde neznlice, sad brzo idi i citaj. Nesto razmisljam, stvarno je istina da je malo znanj agore od totalnog neznanja.

Mislilac Iskusni

pre 10 godina

Imali kec u rukavu pa slistili Hitlera...imaju bolje robote...imaju rakete kojima US salje svoje ljude na svemirsku stanicu...? Pobegli su sa vruceg Balkana, jer im ovako ili onako on nije bio prioritet. Morali su da odu sa Kube ( a US ih ipak okruzio, ne iz Turske ali preko drugih terena, prodali su celu Istocnu Evropu i dobili pare od Nemaca, ...sad kukaju da 90 elektronike za modernizovanje vojske morali bi da uvezu...Dobise njet kad htedose da kupe Opel, Infenion...od Siemens-a dobise pregrst vozova (a ne 100 koje su sanjali ), ne da im US tehnologiju za busenje permafrosta i istrazivanje ulja ispod Arktika ( pa su primorani sa Amerima to da rade zajedno).! A o Siriji....taj pritisak Zapada bas sada je direktan izazov Rusiji od strane US...samo njima Rusima, da ih izazovu na manji sukob, pa da im jednom za svagda udare vojni samar van Rusije i stave na znanje da se moraju razoruzati i napraviti kompromis sa Zapadom. Toga je Putin vise nego svestan, i garantujem vam da oni tajno i spremaju jedan kompromis i sa EU i sa US.Oko Sirije ce se krupnije zaratiti, mozda ce biti i bompardovanja, ali u igru ce prvo biti uvucene sitne ribe, Iran / Liban a mozda i Israel....i ono sto Iranci kazu bice tako, bice bombardovani svi vitalni ciljevi u Zalivu i Israelu iz ciste odmazde..sto znaci bas kako i rekose Iranci,,,ceo Srednji Istok ce biti zakacen,,,Zato Amerika to zeli da spreci, a ne zna kako, i zeli izazove Rusiju i dokaze njenu vojnu slabost, a sacuva Blsiki Istok ne dirnut.

Mile pile

pre 10 godina

Kao mali doprinos Srbije a i zahvalnosti na pomoci upucenoj od bratskog ruskog naroda kada je bilo najteze. Predlazem da im ostavimo one njihove migove 29 sto su teli nama da uvale i to dz.

karudijan

pre 10 godina

½Nemaš ti pojma o Americi½.
½Nemaš ti pojma o Rusiji½.
½Ja u Americi živim, a ti si Rusiju video samo na slikama½.
½Ja Rusiju sanjam svake noći½...
E na to se svode vaši komentari. Bavite se sobom i svojim bližnjima. **bala vas Rusija i USA.

nekad bilo

pre 10 godina

@ (Flash, 25. avgust 2013 20:32)

nema vise toga
sad te prvo uniste iz vazduha, a ti nemas cime da uzvratis...

mada ne znam koliko ce im biti lakse da zrtvuju robote od ljudi.
ipak robot vise kosta
koliko god surovo zvucalo.

Milan

pre 10 godina

Za sve ove sto misle da nije zasluzna zima za pobede Rusa, neka procitaju malo o rusko-japanskom ratu. Tu ih je Japan izblamirao za sva vremena. Na kraju krajeva i Hladni rat je bio neki oblik rata, pa su i taj izgubili. Sad krenite sa minusima jer istina najvise boli srpskog obozavatelja autoritarnih sistema.

odgovor -(Goran, 25. avgust 2013 23:32)

pre 10 godina

"SAD, drzava koja na vrhuncu svoje vojne, ekonomske i politicke moci nije mogla jednu siromasnu SRJ da primora na sporazum za manje od 78 dana, " ti stvarno to mislis? pa da su hteli mogli su da nas sravne sa zemljom. svi vi koji ne volite ameriku da vam daju zeleni karton otisli bi sutra, zbog takvih patriota propala je srbija. kao sto je mene komsija koji je dosao sa kosova i dovukao i brta vojno lice za vreme rata mene je terao da idem da branim kosovo a ja na kosovu u zivotu nisam bio a on evo ga dva stana 2 automobila i majku ostavio u kampu da bi dobio jos jedan stan. a moj sin nema posao oni imaju prednost. a moj sin je za toliko znam 5 koleno iz beograda

Sloven

pre 10 godina

Nije mi jasno kako neko može da kaže: "Volim Srbiju, a za Rusiju me nije previše briga", pa to je kao kad bih rekao: "Volim belce, a za crnce me nije previše briga". Rusi su naša pravoslavna, slovenska braća, ne može nikada da mi bude bliži jedan Mađar, Bugarin, Hrvat, Amerikanac ili bilo koji pripadnik drugog naroda od jednog Rusa, Grka ili Kubanca.

Nikola XXII.IV.

pre 10 godina

Rusi imaju nove saveznike: Nemce i Kineze. Saudijska Arabija vise ne vidi Ameriku kao saveznika.
(Marko, 25. avgust 2013 22:21)

Marko, zacepi ako Boga znas. Tvoja nesposobnost da razmisljas je zastrasujuca.

Srbin

pre 10 godina

Oni koji ponizavajuu vojsku SRJ nek malo procitaju komentare Americkih staresina o raty 99 gde svi izricito hvale vojsku Srbije.Da su mogli na Metohiju da udju kopneno oni bi usli budite sigurni ali bi pretrpeli takav poraz da bi posle morali da bace nuklearku na nas da bi resili problem.A ovima sto pljuju nase junake svaka casttt vidi se koliki ste ljudi i kakvi.Odite u Solun na Krf u Tunis i shvatticete ko su najjhrabriji ljudi i najbolji vojnici SRBIIII! ako malo zagrebete u Americku istoriju videcete da su Srbi sve sami Americki heroji.

que

pre 10 godina

@xyz: Bila je tamo gde je i sada, ali me zanima na osnovu cega ocekujete mislite da Rusija ima obavezu da nas brani? Da li ste svesni kakvu politiku je posle I sr vodila Srbija odn. SFRJ u odnosu na Rusiju odn. raniji SSSR i gde tu vidite osnov za ono sto ocekujete od nje? Mozda mislite da su zakaceni za civiluk pa samo cekaju da neki nesvrstani i povremeno prozapadno orijentisani izgovore rec "braca" i da ce odmah da posalju svoje ljude da ginu za takvu zemlju?
Vec imaju iskustvo kakvu zahvalnost mogu da ocekuju na primerima posle oslobadjanja od Turaka kao i posle I i II sr, tako da vrlo dobro znaju sta znace verbalne izjave nasih politicara i koliko su (ne)pouzdani i prevrtljivi.

Компјутерски војници: ударне војне формаm

pre 10 godina

Ovo o robotima je dobar putokaz za razvoj i nasih "oruzanih snaga". Realno mi trenutno imamo kakvu takvu tehniku, orudja i oruzja, ali se plasim da nemamo dovoljno ljudstva za opsluzivanje. imajuci u vidu da svake godine iz Vojne akademije izadje oko 150 skolovanih ljudi, za jedno 50 godina imacemo potpuno akademski obrazovanu vojsku. Da li je to dovoljno da bi se dobio neki rat?

Dzoni

pre 10 godina

Amerika je jaka sila al u igricama ..Mladic je americke vojnike vezivao za bandere..kad bi znali da dolazi bezali bi glavom bez obzira i ako su imali avijaciju gore..jedino sto znaju je da bombarduju iz daleka..Rusi su gruziju kojoj je amerika garantovala bezbednost pregazili ko plitak potok za 2 dana.

Peter

pre 10 godina

@ubica kelnera:Imam jednog masinskog inzenjera u kuci i koliko god da postujem tehnicko znanje,neverovatno je koliko takav pristup sablonskog razmisljanja utice i na ostale sfere zivota,zakljucivanje i pogotovo logiku.Konkretno,ne znam cemu spominjanje Staljina(Gruzijca) jer sam i napisao dole da su Rusi najvise izgunuili u oba svetska rata,zatim poprilicno stradali od tog istog Staljina ali su i dalje na prvom mestu po kapitalnim stvarima(energetike,raketne tehnike,mehanike.Postoji razlog zasto se nekada stvari kupuju od drugih a to je procena isplativosti(i brzine) razvoja jer stvari u slobodnom trzistu funksionisu drugacije nego u planskom privredjivanju.Po toj logici,Americki avioni nevaljaju jer njihove kampanije kupuju Sukhoi Superjet za komercijalne letove ili nemaju poverenje u istog tog Sikorskog jer su nedavno kupovali ruske helikoptere za operacije u Avganistanu.Neozbiljnoje to reci,vec postoje razlozi za to za sta ovde nema mesta.Razlika u principima funkcionisanja trzista u socijalizmu i kapitalizmu je napravila taj jaz,koji se smanjuje za izrazito kratko vreme.Od kolapsa SSSR-a i totalne bede, danas imamo ruske investicione banke sirom sveta,najacu svetsku komercijalizaciju svemirske tehnologije cije usluge koriste i sami Ameri(sateliti,transport)i jos dosta toga.Sama cinjenica da radis tamo godinama dovoljno govori. Ne kazem da su najbolji,naprotiv, primitivan slovenski mentalitet unistava mnogo toga,ali je potencijal i istorijski doprinos neosporan.

Primedb

pre 10 godina

Robot je kovanica ruske reci rabotnik Verujem da su odavno unapredili komandni sistem i da imaji dosta tog urađeno što se odlikuje jednostvnošcu neupadljivim dizajnom i visokom funkcionalnošću Rusi su razradfili koncept i napravili helikopter kao da se sa njim može jednom rukom upravljati isto tako i sa tenkom odnosno oklopnim transporterima sa gusenicama

Aleksandar

pre 10 godina

za (Stara prica, 25. avgust 2013 23:21)

trudim se da ne upadnem u polemiku na relciji Rusija - SAD, ali vaša priča je šuplja, jer i Rusija ima zavidno nuklerano naoružanje.
Znači, ako neko pomisli da na njih baci A-bombu, treba da bude izuzetno glup, pa da veruje da ovi neće vratiti istom merom.
I gde je tu pobeda?

Boris

pre 10 godina

Milan, 26. avgust 2013 8:25)
Procitaj ti nesto o II SV. ratu, pametnije ti je, pusti se Japanaca.
Samo neko ko pojma nema o istoriji moze da kaze da je neki rat neko dobio zbog zime.
Rusija je protiv Nemacke ratovala od 1941-1945, znaci bilo je tu i leta i jeseni i proleca, a ne samo zime. 1941, Nemci su osvojili deo Rusije koji je veci od cele Evrope, nista im zima tu nije zasmetala. A posle toga, kad su Rusi krenuli u akciju, leto ili zima, Nemcima se crno pisalo.Ti verovatno mislis da je Nemacka vojska, koja je pokorila Evropu, bila toliko slabo opremljena da nije mogla da se spremi za zimu. Nisu znali jakne da sasiju jel tako? Samo njihova tehnika je osetljiva na hladnocu zar ne, ruska tehnika je na sve to imuna?Bitka kod Kurska, najveca tenkovska bitka u istoriji ratovanja, vodjena je u sred leta, pa opet Rusi nekako pobedise Nemce, i od tada su ih terali sve do Berlina.
Zima zna da bude veoma surova i u ostatku Evrope, pa ne vidim da je Nemcima to smetalo da okupria citavu Evropu bez ikakvih problema. Ako je Nemcima smetala zima u Rusiji, onda im je smetala i vrelina u Africi, pa su samo zbog toga porazeni od Amera i Britanaca, jel tako?
Shvati da je ta prica o hladnoci nemacka propaganda koja je sluzila da objasni Nemcima kako to da Arijevska nepobediva vojska bude zgazena od "zaostalih komunista". Tu propagandu su zdusno prihvatili Zapadni istoricari da bi objasnili kako je to Rusija porazila Nemce, dok Zapad nije smeo ni da se priblizi Evropi sve do 1944.

re

pre 10 godina

napusti Ameriku i idi uRusiju da zivis akoje sanjas svake noci al neces jer je bolje u Americi imao sam prijatelja koji je stalno pricao o Rusiji a o Americi sve naj gorekad je doslo do rata otisao jeu Ameriku

Obavesten

pre 10 godina

Naprotiv, Francuska apsolutno nije imala modernu i dobro opremljenu vosjku kad ih je Njemacka napala, naoruzanje im je bilo iskljucivo iz Prvog s.r nesto kao partizani na nasim teritorijama, bili su nemocni po pitanju tehnike, amerikanci su ih oslobodili kao sto se zna i zbog toga i dan dans razvijaju svoju tehnologiju tj, ne kupuju nista od naoruzanja od drugih drzava to mozes da provjeris gdje hoces.
(X, 26. avgust 2013 00:10)

Bas naprotiv! Francuska je tada imala najbolje opremljenu vojsku nas svetu, a prsli su ne zbog ljudstva ili tehnike, vec zbog pogresne taktike koju su forsirali, a ona se bazirala na vojnoj taktici i iskustvima iz I sv.rata i rovovskoj borbi. Cuvena Mazino linija je bila neprobojna cak i pod danasnjim standardima i zato Svabe se nisu ni trudile da je probijaju, vec su je zaobisli preko Belgije.

X

pre 10 godina

Vermaht, koji je jednu mocnu Francusku, (koja je po svim tadasnjim standardima imala modernu idobro opremljenu vosjku), razlupao za 2 meseca"
(Flash, 25. avgust 2013 20:32)

Naprotiv, Francuska apsolutno nije imala modernu i dobro opremljenu vosjku kad ih je Njemacka napala, naoruzanje im je bilo iskljucivo iz Prvog s.r nesto kao partizani na nasim teritorijama, bili su nemocni po pitanju tehnike, amerikanci su ih oslobodili kao sto se zna i zbog toga i dan dans razvijaju svoju tehnologiju tj, ne kupuju nista od naoruzanja od drugih drzava to mozes da provjeris gdje hoces.

Osnov

pre 10 godina

Stvarno mi nije jasno zasto nas covek misli da je Rus glomazan covek koji u rat ide frontalno kao muva bez glave. Rusi su racionalan narod koji je svestan da ih nema tako mnogo (oko 150 miliona) i samim tim ne mogu sebi da dozvole da izginu k'o zecevi. Svaki ruski tenk, avion, motor sa unutrasnjim sagorevanjem, slem, pancir, racunar... je efikasniji i daleko ekonomicniji od zapadnog oponenta. Dajte mi jednu, samo jednu, stvar napravljenu na Zapadu koja je bolja od ruske! Ali nemojte govoriti o kolima, jer o njima, koliko vidim znate veoma malo. Lada je pravljena za ruska prostvanstva, a Mercedes za autoput u Nemackoj. Ako mi nadjete bolja kola za ruskog coveka u Sibiru od Lade, svaka vam cast! Molim vas lepo, Lada Niva nema konkurenciju! Hajde, dajte mi konkurenta za divljinu gde nema coveka na 800 km!!!

Aleksandar

pre 10 godina

za (boza, 25. avgust 2013 23:58)

Na svim snimcima, vidim urske vojnike u uniformama koje imaju identičnu nijansu i svi su pod konac što se tiče šara i dezena.

A naša vojska, nema dve iste uniforme, kao talibani...

Magomed

pre 10 godina

Bilo bi fino da Rusi uhvate korak, a ako zapnu, mogli bi da i prestignu. Prvenstveno zbog Kine, jer Kinezi natalitetom bacaju oko na praznu Rusiju!!!!! A Sirbistanskim patriJotama i lažnim Rusofilima, želim da ne osvanu!

Goran

pre 10 godina

(Mislilac Iskusni, 26. avgust 2013 10:28)
Pa,ako su jaci,zasto bi morali da ih ubedjuju u to?Zasto bi im bio potreban kompromis sa nekim od koga su jaci?Kompromis se pravi medju jednakima.A SAD nisu jace od Rusije, ne vojno,zato im je Rusija i dalje nocna mora.
Tvrdnja da se necija moc ogleda u tome da li je sposoban da bombarduje jednu siromasnu,malu Siriju je toliko smesna da je necu ni komentarisati.
Samo me interesuje ko je pokazao moc u Gruziji?Gruzija je,pretpostavljam da znas,veliki americki saveznik,godisnje je trosila milijardu dolara na USA naoruzanje,Ameri su garantovali Gruziji bezbednost i ulazak u NATO.
2008. Rusija je napala i unistila Gruzijsku vojsku za samo 5 dana.Nije bilo praznih pretnji od strane Rusa,nije bilo pokusaja da sa SAD i NATO paktom naprave kompromis.Jednostavno su usli i uzeli ono sto su hteli,Abhaziju i Osetiju,i usput unistili deo infrastrukture potreban za Nabuko gasovod.SAD su malo pravile buku i kukale,ali su morali da povuku svoje brodove tamo gde su im Rusi odredili...i to javno!!!A o zastiti svog saveznika nisu ni razmisljali...
A (ne)moc SAD-a ogleda se u tome da S.Koreja,zaostala i siromasna zemlja,u svakom pogledu,moze da im preti kako ce ih napasti,ucenjuje ih i ponizava ih pred svetom.A Amerikanci, ta sila,cute...
Vojska SAD je u rasulu,nema para,proizvodnja novih oruzja obustavljena, moral nikakav, dok Rusi nabavljaju 1 000 najnovijih aviona, 1 000 helikoptera i stotinu novih brodova.
Pametnom dosta da vidi ko tu zaostaje.

Убица Келнера

pre 10 godina

Петер, називати неког шаблонцем, само зато што је користио шаблоне за цртање на машинском факултету је прилично шаблонски, признајте. Тема је сувише опширна да би је смештали у ових 1500 карактера колико нам додељује администратор. Што се тиче Стаљина, он је био само катализатор. Руси су све учинили сами себи. Прочитајте само Архипелаг ГУЛаг. О будалаштинама типа Суперџета нећу ни да расправљам. То није руски авион пре свега, а оно што је руско на њему се тако често квари да десет SSJ Аерофлоту доносе 40% инцидената. Што се тиче хеликоптера, они су били намењени авганистанцима, а не американцима. О сателитима да причамо, у јулу паде Протон, у фебруару Зенит, а кад беше Фобос-Грунт и тако у недоглед. Они живе на слави старих мајстора, а у ново не улажу. Земља коју води шака бирократа не иде никуд већ зависи само од цена нафте и гаса на тржишту.

Mislilac Iskusni

pre 10 godina

@Goran.....Zivi bili, pa videli. Pratite razvoj dogadjaja oko Sirije, i videcete da ce Sirija biti bombardovana, iznad glava Rusa koji leze na svojim brodovima u toj luci u Siriji...Americi ne treba ni pesadija ni avioni da srede tu zemlju. Pa jel ih Israel hirurski bombardovao vec 2-3 puta u zadnjih 3 meseca, i nisu uzvratili jer ne mogu. Rekoh vam...izazovna rukavica je bacena Putinu, tj. Rusiji...i on sad treba da pokaze da je jak, kao sto je tigrove lovio po Sibiru, ili se rvao i zaradio crni pojas. Par dobrih komentatora je navelo...ne znate dovoljno o slabosti Rusije, kakva je ona, da ih sve manje ima..i da u sustini ne mogu niti zele na duze ratovanje ni sa kim. Ako stvar grune, ici ce ili na kompromis, ili na totalno samounistenje svih. Zaostaju vec punih 30 godina, i kao takve ih je zaostale otkrio i Hitler, zabrazdio sa 3 miliona ljudi, zarobljavao uz put vise od 700'000 prakticno golorukih Ruskih vojnika...da bi na kraju i sam stradao zbog nesposobnosti, zime i distance za snabdevanje. Hitler je bio ne sposoban, pravio je vitalne greske usput. U Siriji US nece napraviti greske, nema zime, snabdevanje je tu , 5 minuta od Sirije. Ne treba nista osim krstarecih raketa i bezpilotnih letilica. I jedini razlog zasto to rade...je da dokazu Rusima da su jaci....ne da su Rusi sledeci na koje ce to upotrebiti...nego da ih nateraju na kompromis.

Stara prica

pre 10 godina

@Aleksandar, 26. avgust 2013 11:40)

Gospodine ne mogu da verujem da niste u stanju da shvatite jedan sasvim prost tekst. Nema pobede ako jedan baci bacice i drugi to vam je ravnoteza straha i zato ni jedan ni drugi jednostavno sebe nece dovesti u situaciju da "pobedjuju" kako onaj gubitnik ne bi bacio u svom ocaju A-bombu i tako bi onda svi zajedno otisli do djavola. Procitajte moj post jos jednom.

Frki Niš

pre 10 godina

Kada roboti zamene ljudska bića u ratu, rat je neizbežan. Zašto se naši roditelji pribojavaju rata, jer se gine, na obe strane. Kada to ne bude bitan faktor u nekoj budućnosti, kada se majka ne bude brinula hoće li joj se sin vratiti živ iz rata, šanse da glasa "za" rat ili bude ravnodušna su mnogo veće. Kada su izdvajanja za istraživanja u oblasti vojne industrije u pitanju odnos se meri u stotinama prema 1 u odnosu na medicinu.

Tola

pre 10 godina

Opet Rusi gledaju naucnu i nenaucnu fantastiku. Treba da se pomire sa cinjenicom da su trecerazredna sila koja nikakvog uticaja u svetu vise nema. Samo se Nikolic i Vucic u njih uzdaju...

Nataeos

pre 10 godina

Па барем ће роботи мање конзумирати водке....озбиљно шта они уопште лупетају?? Гледали терминатора превише изгледа... Нису у стању аутомобил да направе а онинће о роботици нешто!!! Слично као да ми срби најавимо да идемо на марс!

Cooper

pre 10 godina

@Flash ...Slusaj ovoga! Kakve veze ima surova klima sa ruskom kraljevskom vojskom? Oni one Mongole i Cecene na Kavkazu ne mogu da pobede..... Oni u IIww nisu mogli Rumune i Hrvate da zaustave da nije bilo zimoce! Vidi, da ti kazem nesto - sve sto treba da uradite (rusofili) je da odete do najblize biblioteke i pocnete da "studirate" arhivski materijal. Pa mi ovako jadni i bedni, pa se ne odricemo srpske teritorije i ratujemo vs. celog sveta (sto je nazalost VEEELIKA greska) a oni se uprpili gradjanskog rata pa prodali Aljasku 1867. Ma daj!! To nije narod, oni su chobani i kao takvi zasluzuju ovce koje vide u nama.

B

pre 10 godina

@MS


pojima nemas

Ameri su pislali vise satelite i to moderne od rusije 10 prema jedan. Jedino razlog sto ameri uzimaju ruske rakete stare 60 godina jel sto su imali cut backs u NASI. A ameri vec godinama projektiraju misiju u marsu i razviju tehniku i robotiku vec godinama mars one, boston dtnamics, big dog i petman. Rusi nemaju pojima samo znaju vrsiti propagandu mase.

Mislilac Iskusni

pre 10 godina

Imali kec u rukavu pa slistili Hitlera...imaju bolje robote...imaju rakete kojima US salje svoje ljude na svemirsku stanicu...? Pobegli su sa vruceg Balkana, jer im ovako ili onako on nije bio prioritet. Morali su da odu sa Kube ( a US ih ipak okruzio, ne iz Turske ali preko drugih terena, prodali su celu Istocnu Evropu i dobili pare od Nemaca, ...sad kukaju da 90 elektronike za modernizovanje vojske morali bi da uvezu...Dobise njet kad htedose da kupe Opel, Infenion...od Siemens-a dobise pregrst vozova (a ne 100 koje su sanjali ), ne da im US tehnologiju za busenje permafrosta i istrazivanje ulja ispod Arktika ( pa su primorani sa Amerima to da rade zajedno).! A o Siriji....taj pritisak Zapada bas sada je direktan izazov Rusiji od strane US...samo njima Rusima, da ih izazovu na manji sukob, pa da im jednom za svagda udare vojni samar van Rusije i stave na znanje da se moraju razoruzati i napraviti kompromis sa Zapadom. Toga je Putin vise nego svestan, i garantujem vam da oni tajno i spremaju jedan kompromis i sa EU i sa US.Oko Sirije ce se krupnije zaratiti, mozda ce biti i bompardovanja, ali u igru ce prvo biti uvucene sitne ribe, Iran / Liban a mozda i Israel....i ono sto Iranci kazu bice tako, bice bombardovani svi vitalni ciljevi u Zalivu i Israelu iz ciste odmazde..sto znaci bas kako i rekose Iranci,,,ceo Srednji Istok ce biti zakacen,,,Zato Amerika to zeli da spreci, a ne zna kako, i zeli izazove Rusiju i dokaze njenu vojnu slabost, a sacuva Blsiki Istok ne dirnut.

Nataeos

pre 10 godina

U stanju su da redovno salju coveka u svemir, da naprave svemirsku stanicu, da imaju stotinu satelita u svemiru, da salju sonde do Venere, da imaju oruzje kojim mogu da uniste citavu planetu... pa su verovatno i sposobni da naprave ono sto kazu da ce da naprave.
A ti bi mogao malo da se informises pre nego pocnes da komentarises. Automobil, sporet ili peglu moze da napravi svaka drzava, a ljude i satelite u svemir moze da posalje samo natproseno mocna drzava.A kad vec pominjes Mars, i bazu na Marsu imace 5-10 godina pre Amerikanaca, koji jadni nemaju ni pare ni znanje da ostvare svoje prvobitne planove, pa cekaju da "prepisu od Rusa". Uostalom, USA placa Rusima da im prevozi astronaute u svemir, jer Ameri su svoje zastarele satlove su poslali u muzej, a nove ne umeju da proizvedu.
Probudi se, zivis u sasvim novom vremenu od onoga pre 20 godina.
(MS, 25. avgust 2013 20:37)

U stanju su??? to sve sto si naveo je nasledsvo SSSR-a. A ova danasnja rusija nema apsolutno ni pola kapaciteta sto je imao Sovjetski Savez... Naravno nacin kako i sta je koristio SSSR da dodje do toga je druga prica...

A sto se tice budjenja, ja sam budan ne brini. Rusi samo duvaju u prazno, primer ti je i politicka scena, gde nemaju nikakvu moc, ameri rade sta hoce oni se bune...i na kraju okrenu pravac.
Neka rusi u njihovoj rusiji, nama nisu potrebni! Nisu nista bolji od drugih, isti su zlotvori kao i druge "velesile".

Bosanac

pre 10 godina

Nece nikako kao i uvijek.
To je zemlja korupcije i vlastele... ko ima vlast sve je njegovo. Narod tamo nikada nije zivio slobodno i normalno i tesko da ce ikada, znajuci njihov mentalitet... A i mi hrlimo ka tome svi skupa na ostatku Balkana.

robert

pre 10 godina

Ruska armija dok je bio URSS.su bili jaki i tada nije bio puno korupcije,a sada toliko je korpcija da i sama Rusia ugrozena njegova bezbednost,svaki treci vojnik pijan svaki 10 drogira se na 1000 vojnika 5,6 pravi samoubistva za 10g Rusia imace 1000000 manje stanovnika

Већ виђено

pre 10 godina

Осим пар паметних, ово су коментари људи који вероватно нису ни служили војску, а баш се и не разумеју у целу ту причу. Довољно је подсетити се историје: кад год су Руси рекли да су слаби на неком пољу, на крају се испоставило да имају кеца у рукаву и да су обично корак испред других. Другим речима, ово је бацање прашине у очи.

majka_rusija

pre 10 godina

Samo vi prezrivo komentarišite o ruskoj vojnoj moći, tako su i Napoleon i Hitler, pa znamo kako su završili... Pričajte šta hoćete, ali radujem se svakom uspehu Rusije više nego uspesima Srbije: Rusija je večna dok su joj deca verna!

vaske

pre 10 godina

Nek' oni prvo obezbede opremu, oruzje, hranu i obuku obicnoj vojsci, a ne da idu neopremljeni, nenaoruzani, gladni i slabo obuceni u ratove...kao onaj u Cecaniji, a roboti ce doci na red.
A i ta moderna tehnologija se pokazala 99, kada smo skinuli stelta sa 30 godina starim raketama, a bili smo saka jada, sta bi tek neka jaca zemlja uradila....a, da, Ameri ne nepadaju jake zemlje, vec samo one koji ne mogu da se brane.

Marko BOS

pre 10 godina

Raytheon i njihov "robotic suit", pa nek je braci rusima i svima nama sa srecom... Niti rusi mogu da imaju vise mozga od zapada, niti mogu vise novca da uloze. Ovo je cista, smesna pritom, propaganda.

Goran

pre 10 godina

(Mislilac Iskusni, 25. avgust 2013 21:19)
SAD, drzava koja na vrhuncu svoje vojne, ekonomske i politicke moci nije mogla jednu siromasnu SRJ da primora na sporazum za manje od 78 dana, posto joj je unistila celih 16 tenkova? Supersila koja je za napad na sankcijama unisteni Irak morala da trazi pomoc polovine sveta, a onda pobegla odatle jer su je najurili obicni pobunjenici? Sila ciji se najtrazeniji neprijatelj slobodno seta po Moskvi i prosledjuje tajne Putinu?
Amerika, ciji je veliki saveznik, Gruzija, kojoj su garantovali bezbednost i usput prodavali oruzje u vrednosti od vise milijardi godisnje, pregazena od strane Rusije za 5 dana, a da Amerikanci nisu smeli ni da se priblize Gruziji a kamoli da je brane?
SAD godinama ne smeju ni da se priblize Siriji, Iran im se u lice smeje, a u tradicionalnom savezniku, Izraelu ih odavno optuzju za kukavicluk.
SAD traze dozvolu od Rusije da napadnu Siriju, mole Putina da Siriji ne proda protivvazdusne sisteme, mole ga da Iranu ne prodaje Suhoje, jer se boje iranske i sirijske vojske. Od pomena rata sa Rusijom im se dize kosa na glavi.
Sto se Arktika tice, Rusi su bez pitanja taj deo o kome govoris proglasili svojim, vec spremalu platforme za busenje, a Amerikanci i ostatak sveta ni da zucnu:) Mora da je i to neka taktika...
Mogu da ih okruzuju koliko hoce, ali ih na kraju uvek zaobilaze, jer znaju da se sa njima ne smeju kaciti. A ovo sto sam napisao su cinjenice, a ne teorije ili moje misljenje. Sve cinjenica do cinjenice.

Make Love, not Warcraft

pre 10 godina

Mozda ce tada konacno moci da se tuku sa Amerima bez da prave ratove u trecim zemljama, pa da mi malo idemo na more i jurimo cure a oni da gledaju na svojim verzijama dnevnika stanja na ratistima.

Sto se tice ovoga koji kaze kako ovde komentarisu oni koji nisu bili u vojsci, sluziti vojsku koja je bezala pred portirima i cistacicama i nije nesto cime bi se pametan covek ponosio.

MS

pre 10 godina

(Nataeos, 25. avgust 2013 19:09)
U stanju su da redovno salju coveka u svemir, da naprave svemirsku stanicu, da imaju stotinu satelita u svemiru, da salju sonde do Venere, da imaju oruzje kojim mogu da uniste citavu planetu... pa su verovatno i sposobni da naprave ono sto kazu da ce da naprave.
A ti bi mogao malo da se informises pre nego pocnes da komentarises. Automobil, sporet ili peglu moze da napravi svaka drzava, a ljude i satelite u svemir moze da posalje samo natproseno mocna drzava.A kad vec pominjes Mars, i bazu na Marsu imace 5-10 godina pre Amerikanaca, koji jadni nemaju ni pare ni znanje da ostvare svoje prvobitne planove, pa cekaju da "prepisu od Rusa". Uostalom, USA placa Rusima da im prevozi astronaute u svemir, jer Ameri su svoje zastarele satlove su poslali u muzej, a nove ne umeju da proizvedu.
Probudi se, zivis u sasvim novom vremenu od onoga pre 20 godina.

Evo i mene

pre 10 godina

Kada gledam emisije o IIWW na zapadnim televizijama, ispada da je u svakoj bici ruska vojska izgubila! Gube ovde, gube onde, Nacisti ih razlupase. A onda Rusi prvi udjose u Berlin! Dajte malo bolju propagandu, ova je providna.

Ruska Armija je neprikosnovena. Znate li cega se najvise plasi Legija Stranaca? Rata sa Rusima. Znam iz prve ruke.

Kad si jak, pretvaraj se da si slab, tako ce neprijatelj uvek ostati nepripremljen. Da li vi stvarno mislite da Ruska Federacija ima dezorijentisanu vojsku koja ne zna kuda ide i zbog cega??? Ruski medved ce da proguta bilo koga.

Secate se onoga: "Japanci ne treba da se plase. Ako zatreba, Japana nece biti za petnaest minuta."?

Stara prica

pre 10 godina

Ruski vojnik je u celoj istoriji Rusije bio obican robot i nista vise. Funkcionisao je na vodku i semenke suncokreta. Ratna taktika Ruskih generala se sastojala u tome da jednostavno posalju ogromne kolicine vojnika - robota na front i da svojim mrtvim telima udave protivnika. Danas to vise ne vazi. Onaj ko pocinje da gubi na frontu prvi baca atomsku bombu bez obzira ko to bio. Na kraju da je Hitler imao atomsku bombu, bacio bi je najkasnije posle poraza kod Staljingrada. Prema tome atomsko naoruzanje je blagoslov za covecanstvo jer ravnoteza straha sprecava svetsku katastrofu. To sa robotima je inace jako dobro ideja jer roboti ne nose ni carape ni suferice pa se cisto finansijski jako isplate.

Убица Келнера

pre 10 godina

Вероватно човек треба да проведе 20 година у Русији да би схватио колико је ситуација лоша . О Сколково и њему сличне пројекте се није очешао само ко није хтео. О губицима у рату да и не говоримо, Стаљин их је жртвовао као снопље. Да имају најбољу механику не би од Тошибе отоич куповали стругове и глодалице за елисе својих подморница. За све набројане компаније, они су скоро искључиво добро тржиште. За Боинг су још и добар извор титанијума... Што се тунела тиче, нисам упознат, капа доле, као уосталом и за сву теоријску механику. Ја сам на машинцу учио по књигама руских доктора - белих емиграната који су бежали од црвеног терора. Могу само да се питам зашто ли је Скорски правио своје хеликоптере у Америци кад је имао све у Русији. Или на пример, да ли сте знали да је Нобел хтео да патентира динамит прво у Русији (где је и живео), али му нису дали... тражили су превелике паре као наруквицу... Русија је дивна земља, и ја се поносим што радим и живим oвде, само немојте да ми причате бајке о њој...

Mile pile

pre 10 godina

Kao mali doprinos Srbije a i zahvalnosti na pomoci upucenoj od bratskog ruskog naroda kada je bilo najteze. Predlazem da im ostavimo one njihove migove 29 sto su teli nama da uvale i to dz.

Nikola, vaseljenski astronaut

pre 10 godina

Нису у стању аутомобил да направе а они ће о роботици !!!

Zato prave vasionske stanice o kojima Amerikanci mogu samo da sanjaju a u medjuvremenu koriste ruske rakete ako hoce svoje astronaute na istu da posalju.
Neko rece ovde s'pravom: Podsmevanje, tačnije potcenjivanje neprijatelja je prva greška vojskovođe.

Milan

pre 10 godina

Za sve ove sto misle da nije zasluzna zima za pobede Rusa, neka procitaju malo o rusko-japanskom ratu. Tu ih je Japan izblamirao za sva vremena. Na kraju krajeva i Hladni rat je bio neki oblik rata, pa su i taj izgubili. Sad krenite sa minusima jer istina najvise boli srpskog obozavatelja autoritarnih sistema.

Nerviranje, srbima radovanje

pre 10 godina

Za (Max, 25. avgust 2013 18:38)

Podsmevanje, tačnije potcenjivanje neprijatelja je prva greška vojskovođe.
Istorija je puna primera.

miroslav

pre 10 godina

@Marko: Vi znate. @ Marko BOS: stidi se ne znanja - treba t ukinuti internet posto ne umes da ga koristis.
Ma ovi su vec modernizovali vojsku. kada su za 10 godina postali peta svetska ekonomija (source: World bank) posle onakve bede i posasti za vreme pijanog Jeljcina, bez brige - sve je to vec polako modernizovano. Ja ne razumem odakle su ovi glupavi ljudi koji pisu protic jedne od najvecih svetskih sila? I to sila koja se za 10 godina podilga iz mrtvih? Ja stvarn ne razumem odakle toliko glupih ljudi ili ja to mislim posto ja mnogo vise znam od prosecnih, a manje od znalaca. Takodje, milsim da ovi vojsku naoruzavaju posto prate razne trendove (milsim IT ne jer to radi neko drugi, svako treba da radi ono u cemu je dobar): svemir, navigacije, bog zna sta sve, ne mogu ni da se setim. Ah, da, i miljarde eura u gasovode (ne samo EU).Samo se oni ne hvale kao ova Grand parada iz Amerike (jaoj, kako su mi se smucili, kakav kic su postali, pa skroz su propali...od pravog filma do kic filma, od neke demokratije do fasizma...nepopravljiv pad). Ajde neznlice, sad brzo idi i citaj. Nesto razmisljam, stvarno je istina da je malo znanj agore od totalnog neznanja.

Flash

pre 10 godina

Rusi su verovatno jedna od najpodcenjenijih drzava u istoriji...Napoleon je bio toliko siguran u profesionalnost svoje vojske, koja je po svemu bila jedno 30 godina ispred Ruske, pa je na kraju pukao. Vermaht, koji je jednu mocnu Francusku, (koja je po svim tadasnjim standardima imala modernu idobro opremljenu vosjku), razlupao za 2 meseca, krenuo je na izgladnelu, bosonogu i dezorientisanu rusku vojsku, koja je upravo bila izasla iz ''cistke oficira'', pa nije ni imala sposobne kadrove, na vojsku gde je jedna puska isla na 2 vojnika, pa su ipak 4 godine kasnije putokazi u Berlinu bili cirilicni...Isto je u julu '14 mocna Austrija udarila na tacno 10 puta manju Srbijicu, ocekujuci pobedu za 2 meseca, a mi se drzali godinu i po dana, obrukavsi ih pred celim svetom. Nikad niko ne sme podceniti protivnika ili suparnika, bio on Rus, Amer, Kanadjanin ili Turkmenistanac.

Marko

pre 10 godina

@Mislilac Iskusni, 25. avgust 2013 21:19

Amerika zeli nekog da spasi? Kako naivno. Pogledaj dokumentarni film Olivera Stouna o SAD spoljnoj politici u zadnjih 80 godina (Untold history of the United States). Bices jako jako iznenadjen.

Rusi imaju nove saveznike: Nemce i Kineze. Saudijska Arabija vise ne vidi Ameriku kao saveznika. Barak Obama nije za bombardovanje Sirije. Saveznik Irana nije samo Sirija, vec i Irak. Ovo su samo neke od cinjenica koje bi zajedno sa gore pomenutom dokumentarnom serijom promeli tvoj pogled na svet.

Sid

pre 10 godina

hmmm, previse ljudi iz Srbije, po komentarima predpostavljam da su iz Srbije, kada neko napise nesto negativno o Rusiji, kao da si im udario samar.

Volim Srbiju, volim slobodu a za Rusiju i Ameriku me nije briga previse....

Peter

pre 10 godina

Za ovog dole sto ne moze bas najbolje da sastavi recenice a podpisuje se sa razlicitim imenima, nacija koja je izgubila najvise stanovnika i u prvom i u drugom sveskom ratu a zatim postala svetska sila, itekako ima enormaln potencijal (ne samo intelektualni nego i prirodno geografski). I pored problema u koje su upali sa pijanim Jeljcinom i placenikom Gorbacovom i dalje imaju najbolju mehaniku,avione,raketnu i svemirsku tehnologiju.Naravno,zaostaju u komercijalnoj iz prostog razloga sto je ceo sistem privredjivanja u socijalizmu bio drugaciji,ali i to nadoknadjuju upravo tako sto sto vecina svetskih kompanija ima proizvodne pogone i saradnju sa lokalnim kompanijama (automobilnske ili IT fabrike). Za takve kao ti jedan termin za pretragu : Sklokovo. (gde ucestvuju Nokia, Microsoft, Boeing, Intel, Cisco, Dow Chemical, IBM, Johnson & Johnson, i mnogi drugi).Premalo je prostora za iznosenje informacija,ali mene impresionira cinjenica da su rusi imali prvi vazdusni tunel jos 1897 godine.

Sloven

pre 10 godina

Nije mi jasno kako neko može da kaže: "Volim Srbiju, a za Rusiju me nije previše briga", pa to je kao kad bih rekao: "Volim belce, a za crnce me nije previše briga". Rusi su naša pravoslavna, slovenska braća, ne može nikada da mi bude bliži jedan Mađar, Bugarin, Hrvat, Amerikanac ili bilo koji pripadnik drugog naroda od jednog Rusa, Grka ili Kubanca.

Bojan

pre 10 godina

Rusi su face. Pokazali su to hiljadu puta u istoriji. Zakljucivati o tehnoloskoj razvijenosti zemlje na osnovu razvijenosti automobilske industrije a zanemarivati svemirski/nuklearni program je retardirano. Vrhunac masinke tehnologije je raketni motor RD-170 (i sve njegove modernizovane varijante) zbog cijeg su razvoja Sovjeti izgubili trku za Mesec ali im se 40 godina kasnije njegov razvoj isplatio. Ako nekog interesuje u kakvim uslovima funkcionise (TE Kostolac A2 bukvalno smestena u 3.78m visine) moze da pogleda dokumentarac:
http://www.youtube.com/watch?v=MZnYr94aa9E

Primedb

pre 10 godina

Robot je kovanica ruske reci rabotnik Verujem da su odavno unapredili komandni sistem i da imaji dosta tog urađeno što se odlikuje jednostvnošcu neupadljivim dizajnom i visokom funkcionalnošću Rusi su razradfili koncept i napravili helikopter kao da se sa njim može jednom rukom upravljati isto tako i sa tenkom odnosno oklopnim transporterima sa gusenicama

Mislilac Iskusni

pre 10 godina

@Goran.....Zivi bili, pa videli. Pratite razvoj dogadjaja oko Sirije, i videcete da ce Sirija biti bombardovana, iznad glava Rusa koji leze na svojim brodovima u toj luci u Siriji...Americi ne treba ni pesadija ni avioni da srede tu zemlju. Pa jel ih Israel hirurski bombardovao vec 2-3 puta u zadnjih 3 meseca, i nisu uzvratili jer ne mogu. Rekoh vam...izazovna rukavica je bacena Putinu, tj. Rusiji...i on sad treba da pokaze da je jak, kao sto je tigrove lovio po Sibiru, ili se rvao i zaradio crni pojas. Par dobrih komentatora je navelo...ne znate dovoljno o slabosti Rusije, kakva je ona, da ih sve manje ima..i da u sustini ne mogu niti zele na duze ratovanje ni sa kim. Ako stvar grune, ici ce ili na kompromis, ili na totalno samounistenje svih. Zaostaju vec punih 30 godina, i kao takve ih je zaostale otkrio i Hitler, zabrazdio sa 3 miliona ljudi, zarobljavao uz put vise od 700'000 prakticno golorukih Ruskih vojnika...da bi na kraju i sam stradao zbog nesposobnosti, zime i distance za snabdevanje. Hitler je bio ne sposoban, pravio je vitalne greske usput. U Siriji US nece napraviti greske, nema zime, snabdevanje je tu , 5 minuta od Sirije. Ne treba nista osim krstarecih raketa i bezpilotnih letilica. I jedini razlog zasto to rade...je da dokazu Rusima da su jaci....ne da su Rusi sledeci na koje ce to upotrebiti...nego da ih nateraju na kompromis.

Убица Келнера

pre 10 godina

Петер, називати неког шаблонцем, само зато што је користио шаблоне за цртање на машинском факултету је прилично шаблонски, признајте. Тема је сувише опширна да би је смештали у ових 1500 карактера колико нам додељује администратор. Што се тиче Стаљина, он је био само катализатор. Руси су све учинили сами себи. Прочитајте само Архипелаг ГУЛаг. О будалаштинама типа Суперџета нећу ни да расправљам. То није руски авион пре свега, а оно што је руско на њему се тако често квари да десет SSJ Аерофлоту доносе 40% инцидената. Што се тиче хеликоптера, они су били намењени авганистанцима, а не американцима. О сателитима да причамо, у јулу паде Протон, у фебруару Зенит, а кад беше Фобос-Грунт и тако у недоглед. Они живе на слави старих мајстора, а у ново не улажу. Земља коју води шака бирократа не иде никуд већ зависи само од цена нафте и гаса на тржишту.

Magomed

pre 10 godina

Bilo bi fino da Rusi uhvate korak, a ako zapnu, mogli bi da i prestignu. Prvenstveno zbog Kine, jer Kinezi natalitetom bacaju oko na praznu Rusiju!!!!! A Sirbistanskim patriJotama i lažnim Rusofilima, želim da ne osvanu!

re

pre 10 godina

napusti Ameriku i idi uRusiju da zivis akoje sanjas svake noci al neces jer je bolje u Americi imao sam prijatelja koji je stalno pricao o Rusiji a o Americi sve naj gorekad je doslo do rata otisao jeu Ameriku

Компјутерски војници: ударне војне формаm

pre 10 godina

Ovo o robotima je dobar putokaz za razvoj i nasih "oruzanih snaga". Realno mi trenutno imamo kakvu takvu tehniku, orudja i oruzja, ali se plasim da nemamo dovoljno ljudstva za opsluzivanje. imajuci u vidu da svake godine iz Vojne akademije izadje oko 150 skolovanih ljudi, za jedno 50 godina imacemo potpuno akademski obrazovanu vojsku. Da li je to dovoljno da bi se dobio neki rat?

Nikola XXII.IV.

pre 10 godina

Rusi imaju nove saveznike: Nemce i Kineze. Saudijska Arabija vise ne vidi Ameriku kao saveznika.
(Marko, 25. avgust 2013 22:21)

Marko, zacepi ako Boga znas. Tvoja nesposobnost da razmisljas je zastrasujuca.

In the Year 2525

pre 10 godina

Неминовно је да ће се војни потенцијал великих сила развити до те мере да ће моћи да убијају цивили малих сиромашних земаља без опасности за и чак једног свога војника.

X

pre 10 godina

Vermaht, koji je jednu mocnu Francusku, (koja je po svim tadasnjim standardima imala modernu idobro opremljenu vosjku), razlupao za 2 meseca"
(Flash, 25. avgust 2013 20:32)

Naprotiv, Francuska apsolutno nije imala modernu i dobro opremljenu vosjku kad ih je Njemacka napala, naoruzanje im je bilo iskljucivo iz Prvog s.r nesto kao partizani na nasim teritorijama, bili su nemocni po pitanju tehnike, amerikanci su ih oslobodili kao sto se zna i zbog toga i dan dans razvijaju svoju tehnologiju tj, ne kupuju nista od naoruzanja od drugih drzava to mozes da provjeris gdje hoces.

Srbin

pre 10 godina

Oni koji ponizavajuu vojsku SRJ nek malo procitaju komentare Americkih staresina o raty 99 gde svi izricito hvale vojsku Srbije.Da su mogli na Metohiju da udju kopneno oni bi usli budite sigurni ali bi pretrpeli takav poraz da bi posle morali da bace nuklearku na nas da bi resili problem.A ovima sto pljuju nase junake svaka casttt vidi se koliki ste ljudi i kakvi.Odite u Solun na Krf u Tunis i shvatticete ko su najjhrabriji ljudi i najbolji vojnici SRBIIII! ako malo zagrebete u Americku istoriju videcete da su Srbi sve sami Americki heroji.

odgovor -(Goran, 25. avgust 2013 23:32)

pre 10 godina

"SAD, drzava koja na vrhuncu svoje vojne, ekonomske i politicke moci nije mogla jednu siromasnu SRJ da primora na sporazum za manje od 78 dana, " ti stvarno to mislis? pa da su hteli mogli su da nas sravne sa zemljom. svi vi koji ne volite ameriku da vam daju zeleni karton otisli bi sutra, zbog takvih patriota propala je srbija. kao sto je mene komsija koji je dosao sa kosova i dovukao i brta vojno lice za vreme rata mene je terao da idem da branim kosovo a ja na kosovu u zivotu nisam bio a on evo ga dva stana 2 automobila i majku ostavio u kampu da bi dobio jos jedan stan. a moj sin nema posao oni imaju prednost. a moj sin je za toliko znam 5 koleno iz beograda

nekad bilo

pre 10 godina

@ (Flash, 25. avgust 2013 20:32)

nema vise toga
sad te prvo uniste iz vazduha, a ti nemas cime da uzvratis...

mada ne znam koliko ce im biti lakse da zrtvuju robote od ljudi.
ipak robot vise kosta
koliko god surovo zvucalo.

karudijan

pre 10 godina

½Nemaš ti pojma o Americi½.
½Nemaš ti pojma o Rusiji½.
½Ja u Americi živim, a ti si Rusiju video samo na slikama½.
½Ja Rusiju sanjam svake noći½...
E na to se svode vaši komentari. Bavite se sobom i svojim bližnjima. **bala vas Rusija i USA.

Dzoni

pre 10 godina

Amerika je jaka sila al u igricama ..Mladic je americke vojnike vezivao za bandere..kad bi znali da dolazi bezali bi glavom bez obzira i ako su imali avijaciju gore..jedino sto znaju je da bombarduju iz daleka..Rusi su gruziju kojoj je amerika garantovala bezbednost pregazili ko plitak potok za 2 dana.

que

pre 10 godina

@xyz: Bila je tamo gde je i sada, ali me zanima na osnovu cega ocekujete mislite da Rusija ima obavezu da nas brani? Da li ste svesni kakvu politiku je posle I sr vodila Srbija odn. SFRJ u odnosu na Rusiju odn. raniji SSSR i gde tu vidite osnov za ono sto ocekujete od nje? Mozda mislite da su zakaceni za civiluk pa samo cekaju da neki nesvrstani i povremeno prozapadno orijentisani izgovore rec "braca" i da ce odmah da posalju svoje ljude da ginu za takvu zemlju?
Vec imaju iskustvo kakvu zahvalnost mogu da ocekuju na primerima posle oslobadjanja od Turaka kao i posle I i II sr, tako da vrlo dobro znaju sta znace verbalne izjave nasih politicara i koliko su (ne)pouzdani i prevrtljivi.

Goran

pre 10 godina

(Mislilac Iskusni, 26. avgust 2013 10:28)
Pa,ako su jaci,zasto bi morali da ih ubedjuju u to?Zasto bi im bio potreban kompromis sa nekim od koga su jaci?Kompromis se pravi medju jednakima.A SAD nisu jace od Rusije, ne vojno,zato im je Rusija i dalje nocna mora.
Tvrdnja da se necija moc ogleda u tome da li je sposoban da bombarduje jednu siromasnu,malu Siriju je toliko smesna da je necu ni komentarisati.
Samo me interesuje ko je pokazao moc u Gruziji?Gruzija je,pretpostavljam da znas,veliki americki saveznik,godisnje je trosila milijardu dolara na USA naoruzanje,Ameri su garantovali Gruziji bezbednost i ulazak u NATO.
2008. Rusija je napala i unistila Gruzijsku vojsku za samo 5 dana.Nije bilo praznih pretnji od strane Rusa,nije bilo pokusaja da sa SAD i NATO paktom naprave kompromis.Jednostavno su usli i uzeli ono sto su hteli,Abhaziju i Osetiju,i usput unistili deo infrastrukture potreban za Nabuko gasovod.SAD su malo pravile buku i kukale,ali su morali da povuku svoje brodove tamo gde su im Rusi odredili...i to javno!!!A o zastiti svog saveznika nisu ni razmisljali...
A (ne)moc SAD-a ogleda se u tome da S.Koreja,zaostala i siromasna zemlja,u svakom pogledu,moze da im preti kako ce ih napasti,ucenjuje ih i ponizava ih pred svetom.A Amerikanci, ta sila,cute...
Vojska SAD je u rasulu,nema para,proizvodnja novih oruzja obustavljena, moral nikakav, dok Rusi nabavljaju 1 000 najnovijih aviona, 1 000 helikoptera i stotinu novih brodova.
Pametnom dosta da vidi ko tu zaostaje.

Osnov

pre 10 godina

Stvarno mi nije jasno zasto nas covek misli da je Rus glomazan covek koji u rat ide frontalno kao muva bez glave. Rusi su racionalan narod koji je svestan da ih nema tako mnogo (oko 150 miliona) i samim tim ne mogu sebi da dozvole da izginu k'o zecevi. Svaki ruski tenk, avion, motor sa unutrasnjim sagorevanjem, slem, pancir, racunar... je efikasniji i daleko ekonomicniji od zapadnog oponenta. Dajte mi jednu, samo jednu, stvar napravljenu na Zapadu koja je bolja od ruske! Ali nemojte govoriti o kolima, jer o njima, koliko vidim znate veoma malo. Lada je pravljena za ruska prostvanstva, a Mercedes za autoput u Nemackoj. Ako mi nadjete bolja kola za ruskog coveka u Sibiru od Lade, svaka vam cast! Molim vas lepo, Lada Niva nema konkurenciju! Hajde, dajte mi konkurenta za divljinu gde nema coveka na 800 km!!!

Peter

pre 10 godina

@ubica kelnera:Imam jednog masinskog inzenjera u kuci i koliko god da postujem tehnicko znanje,neverovatno je koliko takav pristup sablonskog razmisljanja utice i na ostale sfere zivota,zakljucivanje i pogotovo logiku.Konkretno,ne znam cemu spominjanje Staljina(Gruzijca) jer sam i napisao dole da su Rusi najvise izgunuili u oba svetska rata,zatim poprilicno stradali od tog istog Staljina ali su i dalje na prvom mestu po kapitalnim stvarima(energetike,raketne tehnike,mehanike.Postoji razlog zasto se nekada stvari kupuju od drugih a to je procena isplativosti(i brzine) razvoja jer stvari u slobodnom trzistu funksionisu drugacije nego u planskom privredjivanju.Po toj logici,Americki avioni nevaljaju jer njihove kampanije kupuju Sukhoi Superjet za komercijalne letove ili nemaju poverenje u istog tog Sikorskog jer su nedavno kupovali ruske helikoptere za operacije u Avganistanu.Neozbiljnoje to reci,vec postoje razlozi za to za sta ovde nema mesta.Razlika u principima funkcionisanja trzista u socijalizmu i kapitalizmu je napravila taj jaz,koji se smanjuje za izrazito kratko vreme.Od kolapsa SSSR-a i totalne bede, danas imamo ruske investicione banke sirom sveta,najacu svetsku komercijalizaciju svemirske tehnologije cije usluge koriste i sami Ameri(sateliti,transport)i jos dosta toga.Sama cinjenica da radis tamo godinama dovoljno govori. Ne kazem da su najbolji,naprotiv, primitivan slovenski mentalitet unistava mnogo toga,ali je potencijal i istorijski doprinos neosporan.

Aleksandar

pre 10 godina

za (Stara prica, 25. avgust 2013 23:21)

trudim se da ne upadnem u polemiku na relciji Rusija - SAD, ali vaša priča je šuplja, jer i Rusija ima zavidno nuklerano naoružanje.
Znači, ako neko pomisli da na njih baci A-bombu, treba da bude izuzetno glup, pa da veruje da ovi neće vratiti istom merom.
I gde je tu pobeda?

Aleksandar

pre 10 godina

za (boza, 25. avgust 2013 23:58)

Na svim snimcima, vidim urske vojnike u uniformama koje imaju identičnu nijansu i svi su pod konac što se tiče šara i dezena.

A naša vojska, nema dve iste uniforme, kao talibani...

Obavesten

pre 10 godina

Naprotiv, Francuska apsolutno nije imala modernu i dobro opremljenu vosjku kad ih je Njemacka napala, naoruzanje im je bilo iskljucivo iz Prvog s.r nesto kao partizani na nasim teritorijama, bili su nemocni po pitanju tehnike, amerikanci su ih oslobodili kao sto se zna i zbog toga i dan dans razvijaju svoju tehnologiju tj, ne kupuju nista od naoruzanja od drugih drzava to mozes da provjeris gdje hoces.
(X, 26. avgust 2013 00:10)

Bas naprotiv! Francuska je tada imala najbolje opremljenu vojsku nas svetu, a prsli su ne zbog ljudstva ili tehnike, vec zbog pogresne taktike koju su forsirali, a ona se bazirala na vojnoj taktici i iskustvima iz I sv.rata i rovovskoj borbi. Cuvena Mazino linija je bila neprobojna cak i pod danasnjim standardima i zato Svabe se nisu ni trudile da je probijaju, vec su je zaobisli preko Belgije.

Boris

pre 10 godina

Milan, 26. avgust 2013 8:25)
Procitaj ti nesto o II SV. ratu, pametnije ti je, pusti se Japanaca.
Samo neko ko pojma nema o istoriji moze da kaze da je neki rat neko dobio zbog zime.
Rusija je protiv Nemacke ratovala od 1941-1945, znaci bilo je tu i leta i jeseni i proleca, a ne samo zime. 1941, Nemci su osvojili deo Rusije koji je veci od cele Evrope, nista im zima tu nije zasmetala. A posle toga, kad su Rusi krenuli u akciju, leto ili zima, Nemcima se crno pisalo.Ti verovatno mislis da je Nemacka vojska, koja je pokorila Evropu, bila toliko slabo opremljena da nije mogla da se spremi za zimu. Nisu znali jakne da sasiju jel tako? Samo njihova tehnika je osetljiva na hladnocu zar ne, ruska tehnika je na sve to imuna?Bitka kod Kurska, najveca tenkovska bitka u istoriji ratovanja, vodjena je u sred leta, pa opet Rusi nekako pobedise Nemce, i od tada su ih terali sve do Berlina.
Zima zna da bude veoma surova i u ostatku Evrope, pa ne vidim da je Nemcima to smetalo da okupria citavu Evropu bez ikakvih problema. Ako je Nemcima smetala zima u Rusiji, onda im je smetala i vrelina u Africi, pa su samo zbog toga porazeni od Amera i Britanaca, jel tako?
Shvati da je ta prica o hladnoci nemacka propaganda koja je sluzila da objasni Nemcima kako to da Arijevska nepobediva vojska bude zgazena od "zaostalih komunista". Tu propagandu su zdusno prihvatili Zapadni istoricari da bi objasnili kako je to Rusija porazila Nemce, dok Zapad nije smeo ni da se priblizi Evropi sve do 1944.

Stara prica

pre 10 godina

@Aleksandar, 26. avgust 2013 11:40)

Gospodine ne mogu da verujem da niste u stanju da shvatite jedan sasvim prost tekst. Nema pobede ako jedan baci bacice i drugi to vam je ravnoteza straha i zato ni jedan ni drugi jednostavno sebe nece dovesti u situaciju da "pobedjuju" kako onaj gubitnik ne bi bacio u svom ocaju A-bombu i tako bi onda svi zajedno otisli do djavola. Procitajte moj post jos jednom.

Frki Niš

pre 10 godina

Kada roboti zamene ljudska bića u ratu, rat je neizbežan. Zašto se naši roditelji pribojavaju rata, jer se gine, na obe strane. Kada to ne bude bitan faktor u nekoj budućnosti, kada se majka ne bude brinula hoće li joj se sin vratiti živ iz rata, šanse da glasa "za" rat ili bude ravnodušna su mnogo veće. Kada su izdvajanja za istraživanja u oblasti vojne industrije u pitanju odnos se meri u stotinama prema 1 u odnosu na medicinu.