Subota, 24.08.2013.

20:44

Odložiti prodaju zemlje strancima

Vlada Srbije predlaže da se strancima odloži pravo na kupovinu poljoprivrednog zemljišta u Srbiji.

Izvor: B92

Odložiti prodaju zemlje strancima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

BM

pre 10 godina

Zemlju ne treba prodavati strancima sada! Prvi razlog je zato sto je zemlja bio glavni razlog sto je narod opstao na ovim prostorima, posle svih nesreca koje su ih zadesile uvijek su imali zemlju na koju bi se vratili i zasijali je kako bi se prehranili. Drugi razlog je sto bi se to prodalo za smjesne pare i sto bi u Srbiji sve pokupovalo stranci za 1-2 godine. Jer narod nema sta da jede i ne moze vise da izdrzi ovu bijedu pa ih dosta jedva ceka da proda jer ne moze da zivi vise od danas do sutra.
Ne bi bilo lose kada bi stranci gubili pravno na kupljeno zemljiste nakon 30 godina nakon kupovine ako ne postanu drzavljani Srbije. Tako bi se na jednostavan nacin osiguralo da vlasnici zemlje budu Srbijanci.
Drzava treba veliki poljoprivredni projekat! Treba da organizuje najuspijesnije poljoprivrednike i naprave jednu veliku korporaciju (samo Srbijanski biznismeni) koja bi se pored proizvodnje bavila preradom prozvoda jer se na preradi proizvoda zaradi najvise para.

prodajna akcija

pre 10 godina

@(deks, 25. avgust 2013 06:53)
Da vidimo ko od nas dvojice lupa. Evo malo detalja o prodaji C marketa http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/243056/Radulovic-Prodaja-Delte-legalizacija-kriminalom-preuzetog-C-marketa.
Ne poričeš da se isto sprema i sa poljoprivrednim zemljištem.

"I odkud ti to da tajkuni otkupljuju po 50% cene berze u Madjarskoj?To nema veze sa životom.Otkupljuju po 10-20%nižoj ceni je imaju još troškova do izvoza a treba valjda i da zarade nešto."
Evo otkud mi http://www.agroservis.rs/pregled-cena-zitarica-619.
Slabo ti ide matematika ako je kod tebe 12,80 samo 10-20% manje od 18,92. Nadam se da ćeš nam objasniti i koliko tajkuni treba da zarade kako bi bili zadovoljni.

"Ako misliš da je lako napravi silos pa ćeš videti."
Napraviću vrlo rado kada od države kao i tajkuni dobijem šećerane za tri evra, bespovratne kredite i državno zemljište za džabe. Ne mislim nego znam da je onda veoma lako.

Ćao i ne raspravljaj se s mene.

miki

pre 10 godina

Ne zamajavajte narod ovom pricom jer se poljoprivredna zemlja po Vojvodini uveliko prodaje strancima. Pitate se kako? Pa tako sto stranci zakljucuju posebne ugovore sa nasim drzavljanima koji u ime stranaca i za njihove novce kupuju hektare zemlje koji ce se samo prebaciti na pravog kupca kad dodje ta cuvena 2017. Pa posto je masovna kupovina u pitanju, ni ne cudi sto je drasticno skocila cena zemlje po hektaru.

desa

pre 10 godina

al' ce miskovic, kostic i ostali zemljoposednici da omaste brke, jevtino pokupovali, cekali malo, i eto zarade. veliki biznismeni! a nisu znali?!

dobrotvor

pre 10 godina

Sta nam vrede plodne oranice kad nitko nece da ih obradjuje a i onaj ko hoce nema nista od toga. Mozda ce ih obradjivati taj stranac sto ih kupi pa ce biti bolje svima nama.

BRKA - TRANS

pre 10 godina

Ukoliko bismo nasim poljoprivrednim gazdinstvima obezbedili povoljne kerdite, gde bi oni mogli da kupuju zemljiste i da oni te kredite vracaju na rok od 20 godina, i kada bi drzava pocela da ulaze u sisteme za navodnjavanje, da bi ti krediti mogli biti vraceni, da bi poljoprivrednici imali adekvatne prinose kojim bi mogli da otplate te kredite.

noagendashow

pre 10 godina

@Agronom sa sela

Čoveče u kome ti selu živiš. Kod nas su mali poljoprivrednici zakupili svaki pedalj zemlje koji su im tajkuni ostavili i uzoravaju cak i puteve da bi posadili kukuruz. Što se tiče praznih obora tu je bitna cene mesa. Kada bude isplatljivo obori će biti ponovo puni... Potrebna je samo dobra politika države a ljudi su vredni i radiće sve što donosi novac. Jedni problem je da je pohlepa velika i da će svi od reda saditi GMO kukuruz ako to država dozvoli. Razlika dali će zemlju (i dobit) poseduvati stranci ili domaći zemljoradnici je u tome da će bogat zemljoradnik svoje pare trošiti lokalno i podsticati ostale grane privrede a bogat stranac ili tajkun pare troši u inostranstvu i domaća privreda nema veliku korist od njega.

bluez

pre 10 godina

sve je ovo jos jedno SNS zamlacivanje, pa da hoce neki stranac da kupi nasu zemlju, vec bi to uradio, osnuje DOO i kupi sta hoce...ala smo jadni i zatucani.

game over

pre 10 godina

A sto da ne prodamo strancima pa da lepo jedete skup hleb,a povrće da bude na stolu samo u specijalnim prilikama kada ste srozali seljake skroz?Sve Sto zaradim uložim u proizvodnju za sledeću godinu koja rodi dobro cena upola manja .Sledeća godina suša,nema ništa cena 3puta veća al šta vredi kad nemam robe!I kako tako seljak da ostane kada je nezaštićeni od države a stranac lepo Kupi zemlju proizvode zalije i izveze a nas ko znate sta!Pare za sve ima a za ono od čega možemo svi da živimo nema meni kada bi neko dao beskamatni ili sa minimalnih 3% kamatu kredit od 100 000evra mogao bih da zaposlim oko 3 čoveka i dam im platu oko 400evra mesecno a kredit vratim za 10godine najviše!

Steva

pre 10 godina

Odličan naslov,naravno da ne treba prodavati zemlju strancima.A zašto bi je prodavali strancima kada možemo da je poklinimo domaćim tajkunima,kao na primer Koletu šećeranu za 3 evra.Netrebaju nam stranci da nas pljačkaju kad i ovi domaći BIZMISMENI to sasvim lepo i uspešno rade,eto već godinama.Uostalom to nije ni patriotski prodavati zemlju i letinu stancima,zar ne.

MM

pre 10 godina

Ne razumem.Sam tekst kaže da su stranci već vlasnici 23.000ha preko pravnih lica.Šta suštinski može zabrana da promeni?
A i ta priča da će pohrliti da kupuju je suluda jer naši lokalni tajkunčici plaćaju nenormalne cifre,npr zakup od 800eura.
Koja je razlika izmedju nafte kao resursa,rudnika,aviokompanije,elektrosistema ili zemlje?A NIS pošto su prodali?

deks

pre 10 godina

prodaja akcija ajd ne lupaj.Delta je kupila C market za 30mil i nije njega samo prodala već i gomilu drugih marketa koje je u medjuvremenu otvorila ukupno preko 500.
I odkud ti to da tajkuni otkupljuju po 50% cene berze u Madjarskoj?To nema veze sa životom.Otkupljuju po 10-20%nižoj ceni je imaju još troškova do izvoza a treba valjda i da zarade nešto.Ako misliš da je lako napravi silos pa ćeš videti.

m

pre 10 godina

Uopste nije tacno da Madjarska krsi svojom zabranom prodaje zemljista sve postulate Evropske unije. I ne znam zasto se laze oko toga. Clan 295 iz Nice (ne znam koji je danas to clan jer su se brojevi Osnivackog ugovora menjali) napisan u partiji 6 - koja se odnosi na Finalne i Opste odredbe Osnivackog Ugovora (a tim ima i vecu snagu) kaze da Osnivacki ugovor ne odredjuje rezim prava na svojinu u zemljama clanicama, jasno i glasno -Le présent traité ne préjuge en rien le régime de la propriété dans les États membres (za one koji pricaju francuski). I stvarno se pitam, ako ovakve vesti uopste mogu da izadju u javnost, koje su cista nesposobnost, stvarno se pitam koji nam to pravnici tamo pregovaraju i citaju Ugovore. Ako smo to potpisali u SSP-u to je potpisano naknadno jer smo lose ispregovarali, a ne zato sto to mora po samom Osnivackom ugovoru. Te stoga da se te stvari razjasne do kraja a ne da se pisu neistine i da se lazemo ovde zasto je to tako. Jer ako dodjemo do sustine neke stvari mozda mozemo i da je poboljsamo a u svakom slucaju cemo bolje pregovarati.

nissin

pre 10 godina

Zabraniti kupovinu i imanje zemlje dozivotno bilo kojoj firmi iz susedne zemlje. Dozvoliti prodaju zemlje svim drugima do povrsine od 200ha. Svi ino vlasnici moraju imati i poljoprivredne centre za preradu ukoliko imaju preko 100ha i da imaju zaposlene na nivou 1 zaposleni na 2ha sa minimalnom platom koja je jednaka prosecnoj plati u privredi.

Srbin 100%

pre 10 godina

Ovo pitanje mora biti jedno od prioriteta nakon zavrsetka rekonstrukcije,takodje treba ispitati odgovornost osobe koja je stavila potpis na ugovor kojim se dozvoljava kupovina zemljista strancima 4 godine nakon potpisvanja ratifikacije SSP-a jer to je uradjeno u suprotnosti sa nacionalnim interesima

Nevidljiva xy

pre 10 godina

Nisam ni za prodaju,sve sto imamo je u rukama stranaca,u redu firme,to je nesto drugo ali zemlja,prirodna bogatstva,to se ne prodaje...

Hedona

pre 10 godina

Građani bi mogli poslušati savet vlade i da ne prodaju oranice strancima. Drago mi je da će se doneti takav jedan zakon da tajkuni ne mogu da prodaju zemljište strancima. Srbija je bogata oranicama, i mislim da ona bi tu imala najveći profit. Građani trebaju da razmišljaju kako da obrađuju tu zrmlju a ne da gledaju kako da ih prodaju. Srbija ima budućnost sa naprednjacima na vlasti. SNS je jedina stranka kojoj je stalo do interesa naroda i države.

eto to

pre 10 godina

Nikako prodavati zemlju strancima ! Ni po cenu života !! Zar da našoj deci ostavimo u amanet da budu robovi za koru hleba na rođenoj zemlji ? Ova država treba da igra na kartu ''iz grada na selo'' !! Pokrenuti poljoprivredu i da se radi noć i dan da ova država zablista u punom sjaju već jednom ! Omladina presuje dupeta po kafićima a njive u parlogu ...sramota ! Motike u šake !!

Dragomir

pre 10 godina

Ne vidim uopste razlog da se raspravlja o prodaji zemljista jedne priznate zemlje, a ako to predstavlja uslov da budemo u EU bez obzira na neka odlaganja prodaje, ne treba nam uopste da smo clanica EU i to samo ionako na papiru! Valjda svaka zemlja mora da bine pre svega o svojoj teritoriji koja mora da je ogranicena cak i da smo u EU, inace cemu sva briga i junacenje i oko Kosova i buducnosti Srba kao nacije! Mogu se naravno praviti neke kooperativne firme gde bi se pomagalo u ulaganja od strane stranaca i deljenje zarade ali zemljiste nije za prodaju, ono u krajnjoj liniji ne moze da se odnese kao sve drugo ali zasto da izazivamo ratove u buducnosti, drugo je ako budemo napadnuti bez razloga i budemo morali da se branimo! Doslo je vreme da covek ne moze pozitivno da misli, mnogo smo razliciti!

Da se ne lazemo

pre 10 godina

Ovo je horor. Najbolje da nas sve kupe ko stoku, đuture.
(Mirko, 24. avgust 2013 21:39)

NA ZALOST, NISMO MI TE SRECE, jer ovo sto nam "nasi" rade, ni najgori neprijatrelji nam ne bi radili!

peki

pre 10 godina

Zabraniti, odložiti, ukinuti - nego šta - mora nešto da ostane za "Kole-Todorić Agrokorporejšn". Ja bi im dao i beskamatni kredit na jedno 150 godina. Da im se nađe. Ipak su oni naši, srpski biznis - patriote i pravi poljoprivrednici. Ima da postanemo lider u agroindustriji. I Ajtiju. Doduše biće malo glodomora, što zbog cena, što zbog kvaliteta...al šta sad. Moramo malo da stegnemo kaiš, zbog svetle budućnosti...i ajtija.

Moderno ropstvo

pre 10 godina

Haha, kako su to sve lepo smislili jos 80-tih, prvo drzavu uvedes u krizu pa im das oruzije da se kolju medjusobno i rasparcas je na sto vise delova, posle toga nece imati nista i bice siroti kao sirce pa onda dodjemo "MI" (imperijalisti) i pokupujemo sve za smesne pare. Bice i nezaposlenih ko blata pa im das 200 eura plate, a oni se biju ko ce da radi i jos misle da ih mi spasavamo i da nije nas ne bi imali sta da jedu, iako su nekad imali pravi zivot. Kako je lako manipulisati masom, dok skontaju sta ih je snaslo vec ce biti iznemogli robovi bez ikakve snage da se bore.

MihajloZEMUN

pre 10 godina

Slažem se sa gospodinom Senićem, našu zemlju ne treba još prodavati strancima. Ima dosta naših poljoprivrednika koji bi zakupili ili možda i kupili tu zemlju, treba je prvo ponuditi njima. Zemlja i prirodni resursi su nešto najvrednije što svaka država ima, i ne treba ih otuđivati tako lako.

Agronom sa sela

pre 10 godina

U čemu je problem?
Ja ću moju prvi da prodam Dobrom Kupcu!?
Ne interesuje me boja kože, pol, vera, nacija, političko opredeljenje, starost, bračno stanje, ...
Ne radim za svetlu Budućnost!?
Ne živim za Bolje Sutra!?
Hoću novce - solarno plaćanje, i mirna Bačka :)

Turbo folk spinovane - "Ne prodajimo oranice strancima"??
A sva zemlja koja je u parlogu je u našem vlasništvu!! Jel da napišem kolko je to hektara!??
A iz APR se vidi da je više desetina hektara već u posedu stranih vlasnika!
Uglavnom, svi se busaju u grudi, a niko ne vata motiku i rezultat je: očajni prinosi, slab kvalitet, korov, parlog, prazne štale, pusti obori, haos u poljoprivredi, pusta sela, ...
Zemlju treba da poseduje onaj koji hoće da je ore!!

never...

pre 10 godina

Apsolutno i obavezno!!!!Ako su druge zemlje koje su vec clanice EU, mogle da prolongiraju ovu zabranu,ne vidim zbog cega i Srbija ne moze...To sto je neko glupo ispregovarao da se nase oranice mogu prodati strancima vec posle 4 godine od primene Prelaznog trgovinskog sporazuma,je dokaz da sunam pregovaraci totalno nestrucni i nedobronamerni.Poljska,Hrvatska a narocito Madjarska,koja je odlucila cak i da trajno zabrani stranim drzavljanima,da kupuju njeno obradivo zemljiste.Madjarski parlament je usvojio ustavne amandmane koji to predvidjaju,jer su oni vec na osnovu privremene mere zabranjivali strancima da kupuju zemlju, ali im je njena vaznost isticala 2014.godine.Poljska je donela odluku ,da tek 12 godina po ulasku u EU, dozvole da stranci kupuju..Hrvatska tek kad prodje 15 godina od njene kandidature za clanicu EU...Samo smo mi pozurili i to bez ikakvog smisla,jer u EU mozemo uci ko zna kad a najpre za 10 godina....Sve je to kod nas uradjeno amaterski i neozbiljno!Poljoprivredno zemljiste je veliki i vazan resurs za svaku zemlju,koji ne smemo da rasprodamo,kao sto smo rasprodali preduzeca...Hektar najbolje zemlje moze da se kupi u Srbiji za 5000 Evra a u Sloveniji za 25000 Evra...Nasu zemlju mogu da pokupuju za jetine pare dve,tri velike medjunarodne kompanije,jer one uvek imaju vise para od nas i onda cemo mi biti stranci na svojoj zemlji...A necemo o teorijama zavere,ali imamo utisak nekako,da su za nasu zemlju mnogi zainteresovani!!!

i tako...

pre 10 godina

Prodaja strancima najbitnijih prirodnih bogatstava koje neka drzava ima, obradive zemlje i pitke vode, je po meni ravna izdaji. Pogledajte prve komsije Madjare. Npr. pre 90-tih su imali preko 12 miliona svinja, sada manje od 2 miliona, tako je prosao i ostatak poljoprivrede. Sta su dobili za uzvrat? Nize cene hrane, bolji kvalitet, vecu zaposlenost? Ne, vec sve obrnuto! Bankrotirali su pre 2 godine!

prodajna akcija

pre 10 godina

Pošto je naše tržište poljoprivrednih proizvoda krajnje monopolizovano poljoprivrednici ne mogu slobodno da trguju svojom robom i danas su u situaciji da bivaju ucenjivani od strane tajkuna. Otkupne cene su ispod cene koštanja i do 50% niže nego u Budimpešti i berzama u okruženju. Na taj način se mnogi seljacu guraju u propast. Cilj je što pre ih uništiti da bi zemlja prešla u ruke tajkuna za sitne pare te će je oni kasnije prodati strancima za veliki novac. Isti recept je primenjen i u privredi. Delta je kupila C market za 9 miliona eura a prodala Delezu za 950 miliona. Isto hoće da urade i sa zemljom. Pustite obične ljude da odmah prodaju svoju zemlju za pristojne pare i ulože ih u nešto od čega će moći da žive a ne da budu jeftina sirovinska osnova režimskim tajkunima koji će ih uništiti, ubrzo oteti zemlju za džabe i preprodati strancima za debele pare. Prodaja odmah!

Svetlana

pre 10 godina

Ne da ima firmu jer bi onda svako mogao da kupi neciju firmu za male pare i kaze da je bio vlasnik 20 godina.

A sta samo se odnosi na poljoprivredno zemljište ? A sume i reke cete da slobodno prodajete ?
Sta Vi mislite da smo svi sisali vesla pa da ne znamo sta nameravate?

Ali bez obzira sta potpisali ili prodali sve se kasnije moze izmeniti novom vlascu i novim zakonima kao i novim istragama o rasprodaji Srbije.
A tu je uvek i opcija nacionalizacije i oduzimanja neposteno stecene imovine od stranaca.

МИЛАН

pre 10 godina

паметно урадили не дамо земљу, странцима земља треба Србији да народ ради на земљи

COVEK

pre 10 godina

Unistili ste poljoprivredu skroz tako da je onda bas svejedno ko ce biti gazda zemlje.Ko hoce neka proda strancu za vece pare a vi se bojite konkurencije jer ce stranac placati vise seljacima otkup mleka i zitarica pa nece vise raditi za kikiriki.Litar mleka 16din placate a u prodavnici 120din litar i po?Gde je razlika a jos ga razvodnite kada dobijete sir,pavlaku itd...

Uživam od 2008. godine

pre 10 godina

Nikako! Podajte strancima sve. Prvo zemlju. Potom hranu. Vodu. Onda pare. Zlato. Zatim auto. Ženu. Ćerku... Podajte sve za Evropu. Ima nas koji ne damo ništa. Ni jedan dinar. Vidimo se u budućnosti.

Nemam vremena

pre 10 godina

OBAVEZNO odloziti prodaju zemlje strancima po ugledu na Hrvatsku i Madjarsku. Ako treba , napraviti i referendum. Ako je zemlja i drzavna svojina to znaci da svojina svih nas gradjana, jer drzavu cine gradjani.Ja sam PROTIV mogucnosti da strani drzavljani postaju vrasnici zemljista, nekretnina,... mogu da koriste (zakup) ali NE MOGU da budu uknjizeni vlasnici.

balega sa asfalta

pre 10 godina

Neka budu zakupci, ali da to drzava kontrolise, a ne da nasi ljudi dizu cene zakupa u nebesa i da ostanemo kratkih rukava.

Dati zemlju na kupovinu strancima - ne.

Nemam vremena

pre 10 godina

OBAVEZNO odloziti prodaju zemlje strancima po ugledu na Hrvatsku i Madjarsku. Ako treba , napraviti i referendum. Ako je zemlja i drzavna svojina to znaci da svojina svih nas gradjana, jer drzavu cine gradjani.Ja sam PROTIV mogucnosti da strani drzavljani postaju vrasnici zemljista, nekretnina,... mogu da koriste (zakup) ali NE MOGU da budu uknjizeni vlasnici.

i tako...

pre 10 godina

Prodaja strancima najbitnijih prirodnih bogatstava koje neka drzava ima, obradive zemlje i pitke vode, je po meni ravna izdaji. Pogledajte prve komsije Madjare. Npr. pre 90-tih su imali preko 12 miliona svinja, sada manje od 2 miliona, tako je prosao i ostatak poljoprivrede. Sta su dobili za uzvrat? Nize cene hrane, bolji kvalitet, vecu zaposlenost? Ne, vec sve obrnuto! Bankrotirali su pre 2 godine!

Uživam od 2008. godine

pre 10 godina

Nikako! Podajte strancima sve. Prvo zemlju. Potom hranu. Vodu. Onda pare. Zlato. Zatim auto. Ženu. Ćerku... Podajte sve za Evropu. Ima nas koji ne damo ništa. Ni jedan dinar. Vidimo se u budućnosti.

Moderno ropstvo

pre 10 godina

Haha, kako su to sve lepo smislili jos 80-tih, prvo drzavu uvedes u krizu pa im das oruzije da se kolju medjusobno i rasparcas je na sto vise delova, posle toga nece imati nista i bice siroti kao sirce pa onda dodjemo "MI" (imperijalisti) i pokupujemo sve za smesne pare. Bice i nezaposlenih ko blata pa im das 200 eura plate, a oni se biju ko ce da radi i jos misle da ih mi spasavamo i da nije nas ne bi imali sta da jedu, iako su nekad imali pravi zivot. Kako je lako manipulisati masom, dok skontaju sta ih je snaslo vec ce biti iznemogli robovi bez ikakve snage da se bore.

COVEK

pre 10 godina

Unistili ste poljoprivredu skroz tako da je onda bas svejedno ko ce biti gazda zemlje.Ko hoce neka proda strancu za vece pare a vi se bojite konkurencije jer ce stranac placati vise seljacima otkup mleka i zitarica pa nece vise raditi za kikiriki.Litar mleka 16din placate a u prodavnici 120din litar i po?Gde je razlika a jos ga razvodnite kada dobijete sir,pavlaku itd...

Agronom sa sela

pre 10 godina

U čemu je problem?
Ja ću moju prvi da prodam Dobrom Kupcu!?
Ne interesuje me boja kože, pol, vera, nacija, političko opredeljenje, starost, bračno stanje, ...
Ne radim za svetlu Budućnost!?
Ne živim za Bolje Sutra!?
Hoću novce - solarno plaćanje, i mirna Bačka :)

Turbo folk spinovane - "Ne prodajimo oranice strancima"??
A sva zemlja koja je u parlogu je u našem vlasništvu!! Jel da napišem kolko je to hektara!??
A iz APR se vidi da je više desetina hektara već u posedu stranih vlasnika!
Uglavnom, svi se busaju u grudi, a niko ne vata motiku i rezultat je: očajni prinosi, slab kvalitet, korov, parlog, prazne štale, pusti obori, haos u poljoprivredi, pusta sela, ...
Zemlju treba da poseduje onaj koji hoće da je ore!!

Svetlana

pre 10 godina

Ne da ima firmu jer bi onda svako mogao da kupi neciju firmu za male pare i kaze da je bio vlasnik 20 godina.

A sta samo se odnosi na poljoprivredno zemljište ? A sume i reke cete da slobodno prodajete ?
Sta Vi mislite da smo svi sisali vesla pa da ne znamo sta nameravate?

Ali bez obzira sta potpisali ili prodali sve se kasnije moze izmeniti novom vlascu i novim zakonima kao i novim istragama o rasprodaji Srbije.
A tu je uvek i opcija nacionalizacije i oduzimanja neposteno stecene imovine od stranaca.

balega sa asfalta

pre 10 godina

Neka budu zakupci, ali da to drzava kontrolise, a ne da nasi ljudi dizu cene zakupa u nebesa i da ostanemo kratkih rukava.

Dati zemlju na kupovinu strancima - ne.

МИЛАН

pre 10 godina

паметно урадили не дамо земљу, странцима земља треба Србији да народ ради на земљи

never...

pre 10 godina

Apsolutno i obavezno!!!!Ako su druge zemlje koje su vec clanice EU, mogle da prolongiraju ovu zabranu,ne vidim zbog cega i Srbija ne moze...To sto je neko glupo ispregovarao da se nase oranice mogu prodati strancima vec posle 4 godine od primene Prelaznog trgovinskog sporazuma,je dokaz da sunam pregovaraci totalno nestrucni i nedobronamerni.Poljska,Hrvatska a narocito Madjarska,koja je odlucila cak i da trajno zabrani stranim drzavljanima,da kupuju njeno obradivo zemljiste.Madjarski parlament je usvojio ustavne amandmane koji to predvidjaju,jer su oni vec na osnovu privremene mere zabranjivali strancima da kupuju zemlju, ali im je njena vaznost isticala 2014.godine.Poljska je donela odluku ,da tek 12 godina po ulasku u EU, dozvole da stranci kupuju..Hrvatska tek kad prodje 15 godina od njene kandidature za clanicu EU...Samo smo mi pozurili i to bez ikakvog smisla,jer u EU mozemo uci ko zna kad a najpre za 10 godina....Sve je to kod nas uradjeno amaterski i neozbiljno!Poljoprivredno zemljiste je veliki i vazan resurs za svaku zemlju,koji ne smemo da rasprodamo,kao sto smo rasprodali preduzeca...Hektar najbolje zemlje moze da se kupi u Srbiji za 5000 Evra a u Sloveniji za 25000 Evra...Nasu zemlju mogu da pokupuju za jetine pare dve,tri velike medjunarodne kompanije,jer one uvek imaju vise para od nas i onda cemo mi biti stranci na svojoj zemlji...A necemo o teorijama zavere,ali imamo utisak nekako,da su za nasu zemlju mnogi zainteresovani!!!

Da se ne lazemo

pre 10 godina

Ovo je horor. Najbolje da nas sve kupe ko stoku, đuture.
(Mirko, 24. avgust 2013 21:39)

NA ZALOST, NISMO MI TE SRECE, jer ovo sto nam "nasi" rade, ni najgori neprijatrelji nam ne bi radili!

prodajna akcija

pre 10 godina

Pošto je naše tržište poljoprivrednih proizvoda krajnje monopolizovano poljoprivrednici ne mogu slobodno da trguju svojom robom i danas su u situaciji da bivaju ucenjivani od strane tajkuna. Otkupne cene su ispod cene koštanja i do 50% niže nego u Budimpešti i berzama u okruženju. Na taj način se mnogi seljacu guraju u propast. Cilj je što pre ih uništiti da bi zemlja prešla u ruke tajkuna za sitne pare te će je oni kasnije prodati strancima za veliki novac. Isti recept je primenjen i u privredi. Delta je kupila C market za 9 miliona eura a prodala Delezu za 950 miliona. Isto hoće da urade i sa zemljom. Pustite obične ljude da odmah prodaju svoju zemlju za pristojne pare i ulože ih u nešto od čega će moći da žive a ne da budu jeftina sirovinska osnova režimskim tajkunima koji će ih uništiti, ubrzo oteti zemlju za džabe i preprodati strancima za debele pare. Prodaja odmah!

MihajloZEMUN

pre 10 godina

Slažem se sa gospodinom Senićem, našu zemlju ne treba još prodavati strancima. Ima dosta naših poljoprivrednika koji bi zakupili ili možda i kupili tu zemlju, treba je prvo ponuditi njima. Zemlja i prirodni resursi su nešto najvrednije što svaka država ima, i ne treba ih otuđivati tako lako.

peki

pre 10 godina

Zabraniti, odložiti, ukinuti - nego šta - mora nešto da ostane za "Kole-Todorić Agrokorporejšn". Ja bi im dao i beskamatni kredit na jedno 150 godina. Da im se nađe. Ipak su oni naši, srpski biznis - patriote i pravi poljoprivrednici. Ima da postanemo lider u agroindustriji. I Ajtiju. Doduše biće malo glodomora, što zbog cena, što zbog kvaliteta...al šta sad. Moramo malo da stegnemo kaiš, zbog svetle budućnosti...i ajtija.

Steva

pre 10 godina

Odličan naslov,naravno da ne treba prodavati zemlju strancima.A zašto bi je prodavali strancima kada možemo da je poklinimo domaćim tajkunima,kao na primer Koletu šećeranu za 3 evra.Netrebaju nam stranci da nas pljačkaju kad i ovi domaći BIZMISMENI to sasvim lepo i uspešno rade,eto već godinama.Uostalom to nije ni patriotski prodavati zemlju i letinu stancima,zar ne.

noagendashow

pre 10 godina

@Agronom sa sela

Čoveče u kome ti selu živiš. Kod nas su mali poljoprivrednici zakupili svaki pedalj zemlje koji su im tajkuni ostavili i uzoravaju cak i puteve da bi posadili kukuruz. Što se tiče praznih obora tu je bitna cene mesa. Kada bude isplatljivo obori će biti ponovo puni... Potrebna je samo dobra politika države a ljudi su vredni i radiće sve što donosi novac. Jedni problem je da je pohlepa velika i da će svi od reda saditi GMO kukuruz ako to država dozvoli. Razlika dali će zemlju (i dobit) poseduvati stranci ili domaći zemljoradnici je u tome da će bogat zemljoradnik svoje pare trošiti lokalno i podsticati ostale grane privrede a bogat stranac ili tajkun pare troši u inostranstvu i domaća privreda nema veliku korist od njega.

miki

pre 10 godina

Ne zamajavajte narod ovom pricom jer se poljoprivredna zemlja po Vojvodini uveliko prodaje strancima. Pitate se kako? Pa tako sto stranci zakljucuju posebne ugovore sa nasim drzavljanima koji u ime stranaca i za njihove novce kupuju hektare zemlje koji ce se samo prebaciti na pravog kupca kad dodje ta cuvena 2017. Pa posto je masovna kupovina u pitanju, ni ne cudi sto je drasticno skocila cena zemlje po hektaru.

eto to

pre 10 godina

Nikako prodavati zemlju strancima ! Ni po cenu života !! Zar da našoj deci ostavimo u amanet da budu robovi za koru hleba na rođenoj zemlji ? Ova država treba da igra na kartu ''iz grada na selo'' !! Pokrenuti poljoprivredu i da se radi noć i dan da ova država zablista u punom sjaju već jednom ! Omladina presuje dupeta po kafićima a njive u parlogu ...sramota ! Motike u šake !!

game over

pre 10 godina

A sto da ne prodamo strancima pa da lepo jedete skup hleb,a povrće da bude na stolu samo u specijalnim prilikama kada ste srozali seljake skroz?Sve Sto zaradim uložim u proizvodnju za sledeću godinu koja rodi dobro cena upola manja .Sledeća godina suša,nema ništa cena 3puta veća al šta vredi kad nemam robe!I kako tako seljak da ostane kada je nezaštićeni od države a stranac lepo Kupi zemlju proizvode zalije i izveze a nas ko znate sta!Pare za sve ima a za ono od čega možemo svi da živimo nema meni kada bi neko dao beskamatni ili sa minimalnih 3% kamatu kredit od 100 000evra mogao bih da zaposlim oko 3 čoveka i dam im platu oko 400evra mesecno a kredit vratim za 10godine najviše!

BM

pre 10 godina

Zemlju ne treba prodavati strancima sada! Prvi razlog je zato sto je zemlja bio glavni razlog sto je narod opstao na ovim prostorima, posle svih nesreca koje su ih zadesile uvijek su imali zemlju na koju bi se vratili i zasijali je kako bi se prehranili. Drugi razlog je sto bi se to prodalo za smjesne pare i sto bi u Srbiji sve pokupovalo stranci za 1-2 godine. Jer narod nema sta da jede i ne moze vise da izdrzi ovu bijedu pa ih dosta jedva ceka da proda jer ne moze da zivi vise od danas do sutra.
Ne bi bilo lose kada bi stranci gubili pravno na kupljeno zemljiste nakon 30 godina nakon kupovine ako ne postanu drzavljani Srbije. Tako bi se na jednostavan nacin osiguralo da vlasnici zemlje budu Srbijanci.
Drzava treba veliki poljoprivredni projekat! Treba da organizuje najuspijesnije poljoprivrednike i naprave jednu veliku korporaciju (samo Srbijanski biznismeni) koja bi se pored proizvodnje bavila preradom prozvoda jer se na preradi proizvoda zaradi najvise para.

prodajna akcija

pre 10 godina

@(deks, 25. avgust 2013 06:53)
Da vidimo ko od nas dvojice lupa. Evo malo detalja o prodaji C marketa http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/243056/Radulovic-Prodaja-Delte-legalizacija-kriminalom-preuzetog-C-marketa.
Ne poričeš da se isto sprema i sa poljoprivrednim zemljištem.

"I odkud ti to da tajkuni otkupljuju po 50% cene berze u Madjarskoj?To nema veze sa životom.Otkupljuju po 10-20%nižoj ceni je imaju još troškova do izvoza a treba valjda i da zarade nešto."
Evo otkud mi http://www.agroservis.rs/pregled-cena-zitarica-619.
Slabo ti ide matematika ako je kod tebe 12,80 samo 10-20% manje od 18,92. Nadam se da ćeš nam objasniti i koliko tajkuni treba da zarade kako bi bili zadovoljni.

"Ako misliš da je lako napravi silos pa ćeš videti."
Napraviću vrlo rado kada od države kao i tajkuni dobijem šećerane za tri evra, bespovratne kredite i državno zemljište za džabe. Ne mislim nego znam da je onda veoma lako.

Ćao i ne raspravljaj se s mene.

Srbin 100%

pre 10 godina

Ovo pitanje mora biti jedno od prioriteta nakon zavrsetka rekonstrukcije,takodje treba ispitati odgovornost osobe koja je stavila potpis na ugovor kojim se dozvoljava kupovina zemljista strancima 4 godine nakon potpisvanja ratifikacije SSP-a jer to je uradjeno u suprotnosti sa nacionalnim interesima

desa

pre 10 godina

al' ce miskovic, kostic i ostali zemljoposednici da omaste brke, jevtino pokupovali, cekali malo, i eto zarade. veliki biznismeni! a nisu znali?!

Hedona

pre 10 godina

Građani bi mogli poslušati savet vlade i da ne prodaju oranice strancima. Drago mi je da će se doneti takav jedan zakon da tajkuni ne mogu da prodaju zemljište strancima. Srbija je bogata oranicama, i mislim da ona bi tu imala najveći profit. Građani trebaju da razmišljaju kako da obrađuju tu zrmlju a ne da gledaju kako da ih prodaju. Srbija ima budućnost sa naprednjacima na vlasti. SNS je jedina stranka kojoj je stalo do interesa naroda i države.

Nevidljiva xy

pre 10 godina

Nisam ni za prodaju,sve sto imamo je u rukama stranaca,u redu firme,to je nesto drugo ali zemlja,prirodna bogatstva,to se ne prodaje...

nissin

pre 10 godina

Zabraniti kupovinu i imanje zemlje dozivotno bilo kojoj firmi iz susedne zemlje. Dozvoliti prodaju zemlje svim drugima do povrsine od 200ha. Svi ino vlasnici moraju imati i poljoprivredne centre za preradu ukoliko imaju preko 100ha i da imaju zaposlene na nivou 1 zaposleni na 2ha sa minimalnom platom koja je jednaka prosecnoj plati u privredi.

MM

pre 10 godina

Ne razumem.Sam tekst kaže da su stranci već vlasnici 23.000ha preko pravnih lica.Šta suštinski može zabrana da promeni?
A i ta priča da će pohrliti da kupuju je suluda jer naši lokalni tajkunčici plaćaju nenormalne cifre,npr zakup od 800eura.
Koja je razlika izmedju nafte kao resursa,rudnika,aviokompanije,elektrosistema ili zemlje?A NIS pošto su prodali?

bluez

pre 10 godina

sve je ovo jos jedno SNS zamlacivanje, pa da hoce neki stranac da kupi nasu zemlju, vec bi to uradio, osnuje DOO i kupi sta hoce...ala smo jadni i zatucani.

m

pre 10 godina

Uopste nije tacno da Madjarska krsi svojom zabranom prodaje zemljista sve postulate Evropske unije. I ne znam zasto se laze oko toga. Clan 295 iz Nice (ne znam koji je danas to clan jer su se brojevi Osnivackog ugovora menjali) napisan u partiji 6 - koja se odnosi na Finalne i Opste odredbe Osnivackog Ugovora (a tim ima i vecu snagu) kaze da Osnivacki ugovor ne odredjuje rezim prava na svojinu u zemljama clanicama, jasno i glasno -Le présent traité ne préjuge en rien le régime de la propriété dans les États membres (za one koji pricaju francuski). I stvarno se pitam, ako ovakve vesti uopste mogu da izadju u javnost, koje su cista nesposobnost, stvarno se pitam koji nam to pravnici tamo pregovaraju i citaju Ugovore. Ako smo to potpisali u SSP-u to je potpisano naknadno jer smo lose ispregovarali, a ne zato sto to mora po samom Osnivackom ugovoru. Te stoga da se te stvari razjasne do kraja a ne da se pisu neistine i da se lazemo ovde zasto je to tako. Jer ako dodjemo do sustine neke stvari mozda mozemo i da je poboljsamo a u svakom slucaju cemo bolje pregovarati.

dobrotvor

pre 10 godina

Sta nam vrede plodne oranice kad nitko nece da ih obradjuje a i onaj ko hoce nema nista od toga. Mozda ce ih obradjivati taj stranac sto ih kupi pa ce biti bolje svima nama.

Dragomir

pre 10 godina

Ne vidim uopste razlog da se raspravlja o prodaji zemljista jedne priznate zemlje, a ako to predstavlja uslov da budemo u EU bez obzira na neka odlaganja prodaje, ne treba nam uopste da smo clanica EU i to samo ionako na papiru! Valjda svaka zemlja mora da bine pre svega o svojoj teritoriji koja mora da je ogranicena cak i da smo u EU, inace cemu sva briga i junacenje i oko Kosova i buducnosti Srba kao nacije! Mogu se naravno praviti neke kooperativne firme gde bi se pomagalo u ulaganja od strane stranaca i deljenje zarade ali zemljiste nije za prodaju, ono u krajnjoj liniji ne moze da se odnese kao sve drugo ali zasto da izazivamo ratove u buducnosti, drugo je ako budemo napadnuti bez razloga i budemo morali da se branimo! Doslo je vreme da covek ne moze pozitivno da misli, mnogo smo razliciti!

deks

pre 10 godina

prodaja akcija ajd ne lupaj.Delta je kupila C market za 30mil i nije njega samo prodala već i gomilu drugih marketa koje je u medjuvremenu otvorila ukupno preko 500.
I odkud ti to da tajkuni otkupljuju po 50% cene berze u Madjarskoj?To nema veze sa životom.Otkupljuju po 10-20%nižoj ceni je imaju još troškova do izvoza a treba valjda i da zarade nešto.Ako misliš da je lako napravi silos pa ćeš videti.

BRKA - TRANS

pre 10 godina

Ukoliko bismo nasim poljoprivrednim gazdinstvima obezbedili povoljne kerdite, gde bi oni mogli da kupuju zemljiste i da oni te kredite vracaju na rok od 20 godina, i kada bi drzava pocela da ulaze u sisteme za navodnjavanje, da bi ti krediti mogli biti vraceni, da bi poljoprivrednici imali adekvatne prinose kojim bi mogli da otplate te kredite.

Agronom sa sela

pre 10 godina

U čemu je problem?
Ja ću moju prvi da prodam Dobrom Kupcu!?
Ne interesuje me boja kože, pol, vera, nacija, političko opredeljenje, starost, bračno stanje, ...
Ne radim za svetlu Budućnost!?
Ne živim za Bolje Sutra!?
Hoću novce - solarno plaćanje, i mirna Bačka :)

Turbo folk spinovane - "Ne prodajimo oranice strancima"??
A sva zemlja koja je u parlogu je u našem vlasništvu!! Jel da napišem kolko je to hektara!??
A iz APR se vidi da je više desetina hektara već u posedu stranih vlasnika!
Uglavnom, svi se busaju u grudi, a niko ne vata motiku i rezultat je: očajni prinosi, slab kvalitet, korov, parlog, prazne štale, pusti obori, haos u poljoprivredi, pusta sela, ...
Zemlju treba da poseduje onaj koji hoće da je ore!!

МИЛАН

pre 10 godina

паметно урадили не дамо земљу, странцима земља треба Србији да народ ради на земљи

Nemam vremena

pre 10 godina

OBAVEZNO odloziti prodaju zemlje strancima po ugledu na Hrvatsku i Madjarsku. Ako treba , napraviti i referendum. Ako je zemlja i drzavna svojina to znaci da svojina svih nas gradjana, jer drzavu cine gradjani.Ja sam PROTIV mogucnosti da strani drzavljani postaju vrasnici zemljista, nekretnina,... mogu da koriste (zakup) ali NE MOGU da budu uknjizeni vlasnici.

Uživam od 2008. godine

pre 10 godina

Nikako! Podajte strancima sve. Prvo zemlju. Potom hranu. Vodu. Onda pare. Zlato. Zatim auto. Ženu. Ćerku... Podajte sve za Evropu. Ima nas koji ne damo ništa. Ni jedan dinar. Vidimo se u budućnosti.

i tako...

pre 10 godina

Prodaja strancima najbitnijih prirodnih bogatstava koje neka drzava ima, obradive zemlje i pitke vode, je po meni ravna izdaji. Pogledajte prve komsije Madjare. Npr. pre 90-tih su imali preko 12 miliona svinja, sada manje od 2 miliona, tako je prosao i ostatak poljoprivrede. Sta su dobili za uzvrat? Nize cene hrane, bolji kvalitet, vecu zaposlenost? Ne, vec sve obrnuto! Bankrotirali su pre 2 godine!

peki

pre 10 godina

Zabraniti, odložiti, ukinuti - nego šta - mora nešto da ostane za "Kole-Todorić Agrokorporejšn". Ja bi im dao i beskamatni kredit na jedno 150 godina. Da im se nađe. Ipak su oni naši, srpski biznis - patriote i pravi poljoprivrednici. Ima da postanemo lider u agroindustriji. I Ajtiju. Doduše biće malo glodomora, što zbog cena, što zbog kvaliteta...al šta sad. Moramo malo da stegnemo kaiš, zbog svetle budućnosti...i ajtija.

balega sa asfalta

pre 10 godina

Neka budu zakupci, ali da to drzava kontrolise, a ne da nasi ljudi dizu cene zakupa u nebesa i da ostanemo kratkih rukava.

Dati zemlju na kupovinu strancima - ne.

COVEK

pre 10 godina

Unistili ste poljoprivredu skroz tako da je onda bas svejedno ko ce biti gazda zemlje.Ko hoce neka proda strancu za vece pare a vi se bojite konkurencije jer ce stranac placati vise seljacima otkup mleka i zitarica pa nece vise raditi za kikiriki.Litar mleka 16din placate a u prodavnici 120din litar i po?Gde je razlika a jos ga razvodnite kada dobijete sir,pavlaku itd...

prodajna akcija

pre 10 godina

Pošto je naše tržište poljoprivrednih proizvoda krajnje monopolizovano poljoprivrednici ne mogu slobodno da trguju svojom robom i danas su u situaciji da bivaju ucenjivani od strane tajkuna. Otkupne cene su ispod cene koštanja i do 50% niže nego u Budimpešti i berzama u okruženju. Na taj način se mnogi seljacu guraju u propast. Cilj je što pre ih uništiti da bi zemlja prešla u ruke tajkuna za sitne pare te će je oni kasnije prodati strancima za veliki novac. Isti recept je primenjen i u privredi. Delta je kupila C market za 9 miliona eura a prodala Delezu za 950 miliona. Isto hoće da urade i sa zemljom. Pustite obične ljude da odmah prodaju svoju zemlju za pristojne pare i ulože ih u nešto od čega će moći da žive a ne da budu jeftina sirovinska osnova režimskim tajkunima koji će ih uništiti, ubrzo oteti zemlju za džabe i preprodati strancima za debele pare. Prodaja odmah!

Svetlana

pre 10 godina

Ne da ima firmu jer bi onda svako mogao da kupi neciju firmu za male pare i kaze da je bio vlasnik 20 godina.

A sta samo se odnosi na poljoprivredno zemljište ? A sume i reke cete da slobodno prodajete ?
Sta Vi mislite da smo svi sisali vesla pa da ne znamo sta nameravate?

Ali bez obzira sta potpisali ili prodali sve se kasnije moze izmeniti novom vlascu i novim zakonima kao i novim istragama o rasprodaji Srbije.
A tu je uvek i opcija nacionalizacije i oduzimanja neposteno stecene imovine od stranaca.

never...

pre 10 godina

Apsolutno i obavezno!!!!Ako su druge zemlje koje su vec clanice EU, mogle da prolongiraju ovu zabranu,ne vidim zbog cega i Srbija ne moze...To sto je neko glupo ispregovarao da se nase oranice mogu prodati strancima vec posle 4 godine od primene Prelaznog trgovinskog sporazuma,je dokaz da sunam pregovaraci totalno nestrucni i nedobronamerni.Poljska,Hrvatska a narocito Madjarska,koja je odlucila cak i da trajno zabrani stranim drzavljanima,da kupuju njeno obradivo zemljiste.Madjarski parlament je usvojio ustavne amandmane koji to predvidjaju,jer su oni vec na osnovu privremene mere zabranjivali strancima da kupuju zemlju, ali im je njena vaznost isticala 2014.godine.Poljska je donela odluku ,da tek 12 godina po ulasku u EU, dozvole da stranci kupuju..Hrvatska tek kad prodje 15 godina od njene kandidature za clanicu EU...Samo smo mi pozurili i to bez ikakvog smisla,jer u EU mozemo uci ko zna kad a najpre za 10 godina....Sve je to kod nas uradjeno amaterski i neozbiljno!Poljoprivredno zemljiste je veliki i vazan resurs za svaku zemlju,koji ne smemo da rasprodamo,kao sto smo rasprodali preduzeca...Hektar najbolje zemlje moze da se kupi u Srbiji za 5000 Evra a u Sloveniji za 25000 Evra...Nasu zemlju mogu da pokupuju za jetine pare dve,tri velike medjunarodne kompanije,jer one uvek imaju vise para od nas i onda cemo mi biti stranci na svojoj zemlji...A necemo o teorijama zavere,ali imamo utisak nekako,da su za nasu zemlju mnogi zainteresovani!!!

Moderno ropstvo

pre 10 godina

Haha, kako su to sve lepo smislili jos 80-tih, prvo drzavu uvedes u krizu pa im das oruzije da se kolju medjusobno i rasparcas je na sto vise delova, posle toga nece imati nista i bice siroti kao sirce pa onda dodjemo "MI" (imperijalisti) i pokupujemo sve za smesne pare. Bice i nezaposlenih ko blata pa im das 200 eura plate, a oni se biju ko ce da radi i jos misle da ih mi spasavamo i da nije nas ne bi imali sta da jedu, iako su nekad imali pravi zivot. Kako je lako manipulisati masom, dok skontaju sta ih je snaslo vec ce biti iznemogli robovi bez ikakve snage da se bore.

Da se ne lazemo

pre 10 godina

Ovo je horor. Najbolje da nas sve kupe ko stoku, đuture.
(Mirko, 24. avgust 2013 21:39)

NA ZALOST, NISMO MI TE SRECE, jer ovo sto nam "nasi" rade, ni najgori neprijatrelji nam ne bi radili!

deks

pre 10 godina

prodaja akcija ajd ne lupaj.Delta je kupila C market za 30mil i nije njega samo prodala već i gomilu drugih marketa koje je u medjuvremenu otvorila ukupno preko 500.
I odkud ti to da tajkuni otkupljuju po 50% cene berze u Madjarskoj?To nema veze sa životom.Otkupljuju po 10-20%nižoj ceni je imaju još troškova do izvoza a treba valjda i da zarade nešto.Ako misliš da je lako napravi silos pa ćeš videti.

MihajloZEMUN

pre 10 godina

Slažem se sa gospodinom Senićem, našu zemlju ne treba još prodavati strancima. Ima dosta naših poljoprivrednika koji bi zakupili ili možda i kupili tu zemlju, treba je prvo ponuditi njima. Zemlja i prirodni resursi su nešto najvrednije što svaka država ima, i ne treba ih otuđivati tako lako.

Hedona

pre 10 godina

Građani bi mogli poslušati savet vlade i da ne prodaju oranice strancima. Drago mi je da će se doneti takav jedan zakon da tajkuni ne mogu da prodaju zemljište strancima. Srbija je bogata oranicama, i mislim da ona bi tu imala najveći profit. Građani trebaju da razmišljaju kako da obrađuju tu zrmlju a ne da gledaju kako da ih prodaju. Srbija ima budućnost sa naprednjacima na vlasti. SNS je jedina stranka kojoj je stalo do interesa naroda i države.

bluez

pre 10 godina

sve je ovo jos jedno SNS zamlacivanje, pa da hoce neki stranac da kupi nasu zemlju, vec bi to uradio, osnuje DOO i kupi sta hoce...ala smo jadni i zatucani.

dobrotvor

pre 10 godina

Sta nam vrede plodne oranice kad nitko nece da ih obradjuje a i onaj ko hoce nema nista od toga. Mozda ce ih obradjivati taj stranac sto ih kupi pa ce biti bolje svima nama.

eto to

pre 10 godina

Nikako prodavati zemlju strancima ! Ni po cenu života !! Zar da našoj deci ostavimo u amanet da budu robovi za koru hleba na rođenoj zemlji ? Ova država treba da igra na kartu ''iz grada na selo'' !! Pokrenuti poljoprivredu i da se radi noć i dan da ova država zablista u punom sjaju već jednom ! Omladina presuje dupeta po kafićima a njive u parlogu ...sramota ! Motike u šake !!

MM

pre 10 godina

Ne razumem.Sam tekst kaže da su stranci već vlasnici 23.000ha preko pravnih lica.Šta suštinski može zabrana da promeni?
A i ta priča da će pohrliti da kupuju je suluda jer naši lokalni tajkunčici plaćaju nenormalne cifre,npr zakup od 800eura.
Koja je razlika izmedju nafte kao resursa,rudnika,aviokompanije,elektrosistema ili zemlje?A NIS pošto su prodali?

game over

pre 10 godina

A sto da ne prodamo strancima pa da lepo jedete skup hleb,a povrće da bude na stolu samo u specijalnim prilikama kada ste srozali seljake skroz?Sve Sto zaradim uložim u proizvodnju za sledeću godinu koja rodi dobro cena upola manja .Sledeća godina suša,nema ništa cena 3puta veća al šta vredi kad nemam robe!I kako tako seljak da ostane kada je nezaštićeni od države a stranac lepo Kupi zemlju proizvode zalije i izveze a nas ko znate sta!Pare za sve ima a za ono od čega možemo svi da živimo nema meni kada bi neko dao beskamatni ili sa minimalnih 3% kamatu kredit od 100 000evra mogao bih da zaposlim oko 3 čoveka i dam im platu oko 400evra mesecno a kredit vratim za 10godine najviše!

Steva

pre 10 godina

Odličan naslov,naravno da ne treba prodavati zemlju strancima.A zašto bi je prodavali strancima kada možemo da je poklinimo domaćim tajkunima,kao na primer Koletu šećeranu za 3 evra.Netrebaju nam stranci da nas pljačkaju kad i ovi domaći BIZMISMENI to sasvim lepo i uspešno rade,eto već godinama.Uostalom to nije ni patriotski prodavati zemlju i letinu stancima,zar ne.

desa

pre 10 godina

al' ce miskovic, kostic i ostali zemljoposednici da omaste brke, jevtino pokupovali, cekali malo, i eto zarade. veliki biznismeni! a nisu znali?!

Dragomir

pre 10 godina

Ne vidim uopste razlog da se raspravlja o prodaji zemljista jedne priznate zemlje, a ako to predstavlja uslov da budemo u EU bez obzira na neka odlaganja prodaje, ne treba nam uopste da smo clanica EU i to samo ionako na papiru! Valjda svaka zemlja mora da bine pre svega o svojoj teritoriji koja mora da je ogranicena cak i da smo u EU, inace cemu sva briga i junacenje i oko Kosova i buducnosti Srba kao nacije! Mogu se naravno praviti neke kooperativne firme gde bi se pomagalo u ulaganja od strane stranaca i deljenje zarade ali zemljiste nije za prodaju, ono u krajnjoj liniji ne moze da se odnese kao sve drugo ali zasto da izazivamo ratove u buducnosti, drugo je ako budemo napadnuti bez razloga i budemo morali da se branimo! Doslo je vreme da covek ne moze pozitivno da misli, mnogo smo razliciti!

Nevidljiva xy

pre 10 godina

Nisam ni za prodaju,sve sto imamo je u rukama stranaca,u redu firme,to je nesto drugo ali zemlja,prirodna bogatstva,to se ne prodaje...

nissin

pre 10 godina

Zabraniti kupovinu i imanje zemlje dozivotno bilo kojoj firmi iz susedne zemlje. Dozvoliti prodaju zemlje svim drugima do povrsine od 200ha. Svi ino vlasnici moraju imati i poljoprivredne centre za preradu ukoliko imaju preko 100ha i da imaju zaposlene na nivou 1 zaposleni na 2ha sa minimalnom platom koja je jednaka prosecnoj plati u privredi.

Srbin 100%

pre 10 godina

Ovo pitanje mora biti jedno od prioriteta nakon zavrsetka rekonstrukcije,takodje treba ispitati odgovornost osobe koja je stavila potpis na ugovor kojim se dozvoljava kupovina zemljista strancima 4 godine nakon potpisvanja ratifikacije SSP-a jer to je uradjeno u suprotnosti sa nacionalnim interesima

m

pre 10 godina

Uopste nije tacno da Madjarska krsi svojom zabranom prodaje zemljista sve postulate Evropske unije. I ne znam zasto se laze oko toga. Clan 295 iz Nice (ne znam koji je danas to clan jer su se brojevi Osnivackog ugovora menjali) napisan u partiji 6 - koja se odnosi na Finalne i Opste odredbe Osnivackog Ugovora (a tim ima i vecu snagu) kaze da Osnivacki ugovor ne odredjuje rezim prava na svojinu u zemljama clanicama, jasno i glasno -Le présent traité ne préjuge en rien le régime de la propriété dans les États membres (za one koji pricaju francuski). I stvarno se pitam, ako ovakve vesti uopste mogu da izadju u javnost, koje su cista nesposobnost, stvarno se pitam koji nam to pravnici tamo pregovaraju i citaju Ugovore. Ako smo to potpisali u SSP-u to je potpisano naknadno jer smo lose ispregovarali, a ne zato sto to mora po samom Osnivackom ugovoru. Te stoga da se te stvari razjasne do kraja a ne da se pisu neistine i da se lazemo ovde zasto je to tako. Jer ako dodjemo do sustine neke stvari mozda mozemo i da je poboljsamo a u svakom slucaju cemo bolje pregovarati.

BRKA - TRANS

pre 10 godina

Ukoliko bismo nasim poljoprivrednim gazdinstvima obezbedili povoljne kerdite, gde bi oni mogli da kupuju zemljiste i da oni te kredite vracaju na rok od 20 godina, i kada bi drzava pocela da ulaze u sisteme za navodnjavanje, da bi ti krediti mogli biti vraceni, da bi poljoprivrednici imali adekvatne prinose kojim bi mogli da otplate te kredite.

noagendashow

pre 10 godina

@Agronom sa sela

Čoveče u kome ti selu živiš. Kod nas su mali poljoprivrednici zakupili svaki pedalj zemlje koji su im tajkuni ostavili i uzoravaju cak i puteve da bi posadili kukuruz. Što se tiče praznih obora tu je bitna cene mesa. Kada bude isplatljivo obori će biti ponovo puni... Potrebna je samo dobra politika države a ljudi su vredni i radiće sve što donosi novac. Jedni problem je da je pohlepa velika i da će svi od reda saditi GMO kukuruz ako to država dozvoli. Razlika dali će zemlju (i dobit) poseduvati stranci ili domaći zemljoradnici je u tome da će bogat zemljoradnik svoje pare trošiti lokalno i podsticati ostale grane privrede a bogat stranac ili tajkun pare troši u inostranstvu i domaća privreda nema veliku korist od njega.

miki

pre 10 godina

Ne zamajavajte narod ovom pricom jer se poljoprivredna zemlja po Vojvodini uveliko prodaje strancima. Pitate se kako? Pa tako sto stranci zakljucuju posebne ugovore sa nasim drzavljanima koji u ime stranaca i za njihove novce kupuju hektare zemlje koji ce se samo prebaciti na pravog kupca kad dodje ta cuvena 2017. Pa posto je masovna kupovina u pitanju, ni ne cudi sto je drasticno skocila cena zemlje po hektaru.

BM

pre 10 godina

Zemlju ne treba prodavati strancima sada! Prvi razlog je zato sto je zemlja bio glavni razlog sto je narod opstao na ovim prostorima, posle svih nesreca koje su ih zadesile uvijek su imali zemlju na koju bi se vratili i zasijali je kako bi se prehranili. Drugi razlog je sto bi se to prodalo za smjesne pare i sto bi u Srbiji sve pokupovalo stranci za 1-2 godine. Jer narod nema sta da jede i ne moze vise da izdrzi ovu bijedu pa ih dosta jedva ceka da proda jer ne moze da zivi vise od danas do sutra.
Ne bi bilo lose kada bi stranci gubili pravno na kupljeno zemljiste nakon 30 godina nakon kupovine ako ne postanu drzavljani Srbije. Tako bi se na jednostavan nacin osiguralo da vlasnici zemlje budu Srbijanci.
Drzava treba veliki poljoprivredni projekat! Treba da organizuje najuspijesnije poljoprivrednike i naprave jednu veliku korporaciju (samo Srbijanski biznismeni) koja bi se pored proizvodnje bavila preradom prozvoda jer se na preradi proizvoda zaradi najvise para.

prodajna akcija

pre 10 godina

@(deks, 25. avgust 2013 06:53)
Da vidimo ko od nas dvojice lupa. Evo malo detalja o prodaji C marketa http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/243056/Radulovic-Prodaja-Delte-legalizacija-kriminalom-preuzetog-C-marketa.
Ne poričeš da se isto sprema i sa poljoprivrednim zemljištem.

"I odkud ti to da tajkuni otkupljuju po 50% cene berze u Madjarskoj?To nema veze sa životom.Otkupljuju po 10-20%nižoj ceni je imaju još troškova do izvoza a treba valjda i da zarade nešto."
Evo otkud mi http://www.agroservis.rs/pregled-cena-zitarica-619.
Slabo ti ide matematika ako je kod tebe 12,80 samo 10-20% manje od 18,92. Nadam se da ćeš nam objasniti i koliko tajkuni treba da zarade kako bi bili zadovoljni.

"Ako misliš da je lako napravi silos pa ćeš videti."
Napraviću vrlo rado kada od države kao i tajkuni dobijem šećerane za tri evra, bespovratne kredite i državno zemljište za džabe. Ne mislim nego znam da je onda veoma lako.

Ćao i ne raspravljaj se s mene.