Petak, 23.08.2013.

14:17

Podnete prijave zbog smrti bebe

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja podnela krivične prijave protiv odgovornih u GAK "Narodni front" zbog slučaja umrle bebe.

Izvor: B92

Podnete prijave zbog smrti bebe IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Aleksa

pre 10 godina

Cinjenica: da je CR uredjen dok je dete bilo jos zivo, moglo se roditi zivo?! Ajde?! Pa to svi znamo - da je porodjeno zivo d abi bilo zivo! Nego pitanje: sto ujutro oko 7 na kraju dezurstva kad je preuzela druga smena (ili stariji dezurni na cijem odeljenju je lezala zena) nisu uradili pregled, CTG, ultrazvuk, pogledali zenu koja je zakazana to jutro za CR? Mozda je beba i tada u 7 ujutro bila ziva? Mozda i u 8 ujutro? Zasto ne znamo? Zato sto niko nije proveravao! I zato sto patolog u obdukciji nije ustanvio vreme smrti?!?! (o traljavosti obdukcije sramota me je i da pocnem da govorim, o glupostima kao sto je zaturena slezina, pogresni datumi i ne utvrdjivanje vremena smrti - skandal!) Stoga, kad sagledate sva ova pitanja, "cinjenice", pretpostavke, da li vam se prica cini malo drugacijom? Da li vam se dr Milovanovic cini malo manje "neodgovornom, nestrucnom i bahatom koja nece da se mesa drugima u porodjaj za pare" itd....I da li mislite da je u redu da su joj mediji presudili bez suda i sudjenja? I d ali mislite da je u redu sto se politicka igra oko raznih fotelja na klinici i van klinike sada prebija preko savesnog, odgovornog i strucnog lekara koji sa celom ovom pricom ima svega 30 minuta, koliko je od 50 zena videla pomenutu gospodju i njenu trudnocu? Ko je tu kriv i ko je prav? Zasto obdukcija ne iznosi zbog cega je doslo do asfiksije, niti d aje dete imalo stafilokok, niti vreme smrti?! Treba li nam stvarno jos jedna zrtva ili trazimo odgovorne?!

Aleksa

pre 10 godina

Dalje: cinjenica da posto za 8 meseci niko od lekara koji su bilo odgovorni za ovu trudnocu NIJE PREPOZNAO da se radi o MONOPLACENTARNOJ blizanackoj trudnoci sa visokim rizikom, ni dezurni lekar Dr Milovanovic nije mogla znati jer u dokumentaciji nije pisalo a niko joj nista nije ni rekao, vec je zena bila jedna od 50 zena koje je doktorka tog dana obisla u viziti, zena se pozalila na mucninu, doktorka rekla da je jako toplo (40 stepeni tog dana) i da je moguce malo i dehidrirala, da je pred porodjajem, da ce joj uraditi pregled, CTG, dati infuziju, i uciniti da joj bude sto udobnije u groznim bolnickim uslovima do porodjaja sutra dan. Cinjenica da je CTG bio ne optimalan, ali ni znacajno razlicitog kvaliteta nego prethodnih 10 CTGova, da su oba blizanca bila ziva, da majka nije bila akutno ugrozena kao ni deca, i da porodjaj nije poceo, te da nije bilo indikacija za hitni porodjaj. Cinjenica da dr nije NISTA ODBILA, a kamoli da porodi zenu, vec je procenila da za to nema hitnih indikacija na osnovu podataka koje je imala. Da je znala da se radi o dva u tezini disparitetna blizanca (jedna beba mnogo teza od druge), i monoplacentarnoj blizanackoj trudnoci, moguce je da bi imala drugaciju procenu? Cinjenica da su bebe prethodno merene tokom nedelje da imaju oko 3600 grama. Pitanje:da li bi, da se glavni dezurni prosetao medj pacijentima bar jednom, i on bio u kontaktu sa ovom majkom pa bi mozda procenio drugacije od Dr Milovanovic. Cinjenice? Pretpostavke?

Aleksa

pre 10 godina

Moracu iz vise komentara jer u jedan nece stati: cinjenica je da je majka primljena DVE NEDELJE pre smrti bebe, na odeljenje rizicne trudnoce ciji nacelnik je Dr Mikovic, stariji dezurni u danu kada je dezurala Dr Milovanovic. Majka je primljena zbog kamena u bubregu, a ne zbog prepoznatog rizika, na rizicne trudnoce jer je svaka blizanacka trudnoca rizicna. Zena se zalila na mucninu vise puta za dve nedelje ap tako i u danu kada je dezurala Dr Milovanovic. Cinjenica je da je zenu u 19oj nedelji pregledao Dr Mikovic koji iako iskusan ginekolog NIJE prepoznao da se radi o monoplacentarnoj trudnoci (jedna posteljica dve bebe dele iste krvne sudove i VISOK rizik za trudnocu, mnogo veci nego kod dvoplacentarne blizanacke trudnoce). Cinjenica da je trudnoca vodjena kao uredna biplacentarna blizanacka trudnoca. Cinjenica da je za dve nedelje svaki dan radjen CTG nalaz i da sem pocetnog nalaza koji je bio uredan SVI OSTALI CTG nalazi nisu bili optimalni vec slicnog kvaliteta. Kada se dva blizanca od 3600g koliko su izmereni gura u jednoj materici koja za to nije predvidjena, naravno da im nije konforno i da CTG tesko da ce biti optimalan. Cinjenica da je 5 dana pre spornog CTGa u dezurstvu Dr Milovanovic radjen CTG koji je bio DALEKO losiji i da zena NI TAD nije porodjena (mozda je dete MOGLO biti rodjeno zivo a u boljoj kondiciji nego 5 dana kasnije?!) Dr Milovanovic nije imala nikakve dodire sa ovom trudnocom do dana svog dezurstva u nedelju 29.07. Cinjenice.

Sale B

pre 10 godina

Dr. Zaga je moja skolska drugarica i bila je ucenik generacije najbolji drug, pravi prijatelj.Moju zenu je porodila bez ikakvih problema. Ona je najstrucnija osoba u njenoj ustanovi. Molim Vas da ne lupetate ako je ne poznajete, pogotovo njenu strucnost.

laik

pre 10 godina

Dr Zaga je vodila trudnocu moje supruge, porodila mi bliznakinje. Nisam video posvecenijeg doktora, nekoga ko u ovom haosu od zdravstva trudnicama uliva poverenje. takodje rizicna trudnoca i da nije bilo dr Zage da iz dnevne bolnice sve napusti i hitno operise i cr porodi moje lepotice brine me da pomislim sta bi bilo. Da ima losih, korumpiranih lekara istina. Ona to nije. Niti jednom nas nije uputila kod privatnika, niti je trazila novac a svaki put je sa osmehom docekivala i ispracala suprugu. Dr Zago izdrzi ovu Srbiju, mi zasluzujemo ovakvog strucnjaka a mnoge druge bele mantile ne, i naravno ovakvog ministra zdravlja.

hm

pre 10 godina

Ne znam sta da kazem tuzno je sto uopste ovako neku vest i komentarisemo,ali to je realnost!Ne verujem da je toj doticnoj doktorki bila namera da se sve ovo desi,pa kakav bi ona covek bila,mislim da je donela losu odluku koja je nazalost kostala necijeg zivota!Treba kaznjavati nesavesne lekare,ali ovo je vec javni linc,ne moze ona da odgovara za sve lekare koji su pogresili i sigurna sam da se i ona oseca grozno zbog svega sto se dogodilo!Zao mi roditelja,ali nije ni lekarki lako!Ova drzava je kriva nemaju ni doktori uslova da lece,a ni pacijnti da budu "bolesni" !

Miloš

pre 10 godina

Voleo bih samo da krivičnom prijavom bude obuhvaćen i direktor GAK Narodni front jer je pokušao da prikrije krivično delo. U redu da čovek bude kolegijalan ali da učestvuje u zataškavanju tako ozbiljne stvari, to treba najstrože kazniti i zabraniti mu dalji rad u struci jer on morala i ljudskosti nema, za primer drugim lekarima da prestanu da se igraju sa tudjim životima.

Maksa

pre 10 godina

Pa stvarno ovo je ludnica. Realno su nam doktori poslednji olos, cast izuzetcima. Igrom slucaja sam bio u bolnici na Kipru, e kad vidite kako tamo stvari izgledaju shvatite gde ste i ko ste. Ovde se kod lekara osecam ko poslednje g.... dok cekam lekarku koja 3 dana kasni na posao po 1h, ili dok sa detetom cekam pedijatra koga nema sat vremena iako nema ni jednog pacijenta u cekaonici i nije pauza. Neko je od vas rekao neveruje da je lekar pogresio, ni ja to se ovde ne desava kao sto se ne desava da devojku sa puklim slepim crevom umesto na operaciju zatvore u ludnici i ostave da umre. Tako da ovde svalako lekari negrese

naki

pre 10 godina

Dr Zaga je iz iskustva mila posvecena i strucna lekarka. Mnogo mi je zao preminule bebice ali mislim da ipak nismo culi celu pricu...

tata dvoje dece i stop

pre 10 godina

Zena mi se porodila pre 11 meseci u Visegradskoj. Posle porodjaja sam bukvalno sve morao da donesem supruzi. Zaboga!!! Kupite makar plasticne case I dajte porodiljama!!! A dete nisam video sve do otpusta, NISAM HTEO DA PLATIM!

zoran

pre 10 godina

Šta je vama bre! Pa kako stvari stoje, kako je ovde samo pomenuta nepotpuna i loša dokumentacija, sprema se kazna za radnicu u fotokopirnici. To je tradicija u Srbiji...

U ponedeljak će Gospodin Vučić na konferenciji za štampu da objavi da se uhvatio u koštac da se pronađe, uhapsi i procesuira dotična fotokopirka P.P. a da će zbog toga Gospodin Vučić dobiti još jedno 10 milona lajkova i preporuka da postane Premijer umesto Premijera...

I ja gorim od želje da vidim Gospodina Vučića u Premijerskoj fotelji. Sav drhtim od želje da Gospodin Vučić bude premijer I ja i svih 50 milona građana Srbije i cela Evropa to žarko želi i jedva čeka.

milesssa

pre 10 godina

Ime i lekara koji je zakazao carski rez za ponedeljak, kao i privatnu ordinaciju u kojoj je trudnoca vodjena kod doticnog, pa ce se naci stvarni krivac, ovako kako su krenuli pogresno postavljene stvari.

slobodan

pre 10 godina

to su previse ozbiljne i nazalost veoma tuzne stvari za takav circus kakav je zemlja srbija. ministarstvo iz nekog razloga trazi krv, pre svega ona zena na celu cije ime necu da pominjem a koja je od pocetka dala ton celoj prici tako da je bolnica/doktor kriva. mediji takodje. jedino merodavno misljenje mogu da daju strucnjaci a da li ce oni biti nepristrasni ostaje da se vidi. licno mi je tesko da poverujem da bi (iskusni) doctor mogao da napravi takvu vrstu greske ili da bude arogantan sa takvim posledicama. ali, sada sve zavisi od suda i strucnog misljenja. koliko poverenja mi imamo i u jedno i u drugo?

buduća majka

pre 10 godina

E, sad hajde ostani trudna i idi na porodjaj. Nikom ništa nije jasno, a bebe nema. Ni ko je bio dežurni lekar, ni ko je još od lekara bio na klinici, ni od čega je beba umrla, ni da li je dobro vodjena istorija bolesti, ko je ujutru porodio pacijentkinju i da li je on bio "njen lekar", zašto drugi lekari neće da se mešaju kolegama u posao.. Ne zna se da li su gori ovi iz zdravstva, ili novinari. Sve sistem, da se nekom ne zamerim. Zašto niko ne pita porodicu, da li je imala "svog" lekara, i zašto oni ne podnose tužbu. Zašto se retko poradjaju porodilje noću ? Zašto, zašto...

mama

pre 10 godina

Nekoliko puta sam procitala Vas komentar, otkako je poceo ovaj medijski cirkus pitam se da li se zaista radi o ONOJ dr Zagi koju sam upoznala u Dnevnoj bolnici, zaista najboljoj lekarki i coveku koju sam srela u Frontu. Izvestaji su cesto prenoseni tako da se javnost navede na zakljucak o njenoj krivici (odbila da uradi cr, da su bebe rodjene ranije - sto kazete to smo svi mogli da kazemo i bez komisije). Ako imate neke informacije, nadjite jos nacina da javnost upoznate s njima, jer cemo ovako ostati bez jedne sjajne doktorke, humanog i saosecajnog pristupa trudnicama sa rizicnom trudnocom, ostavljene na milost i nemilost patijskim kadrovima i arogantnim zvucnim imenima.

evi

pre 10 godina

Opet me interesuje ko je bio glavni dezurni taj dan? I zasto se to skriva?
Sem toga, kako moze da presudi komisija u okviru koje je clan koji i sam ima mnogo putera na glavi? Ima gomilu gresaka na pacijentima, a i mito i korupcija. Mislim na onog dr sa slike iz Vojvodine.

MLADA LEKARKA

pre 10 godina

U ovom zdravstvu svaki dan nova afera: apoteke, nabavka lekova, citostatici, profesorski klan, plaćanje lekara od strane farmaceutskih firmi, kongresi, ležanje bolesnika u bolnicama od godinu dana, naplata dopunskog rada na kardiohirurgiji, sad i porodilišta... A ministarka ćuti, ne meša se u svoj posao. Zdravstvo nam je najgore u Evropi, leglo nepotizma i korumcije. Svi to znaju, a nešto se isčudjavaju, a nama deca umiru! A hiljadu mladih lekara radi u tudjini, i hiljadu čeka na birou... Hitno u zdravstvu neko treba da uzme METLU, ne metlu već METLE...

db

pre 10 godina

ALEKSA svaka cast na komentaru! potpuno se slazem. ko je vodio tu trudnocu i ko su bili svi dezurni te noci i oni u smeni pre toga. prica je kompleksna, klinika podrazumeva timski rad. doktori su cesto losi a cesto i veoma dobri ali rade u sistemu koji je uzasno los za sta je odgovorno ministarstvo.. za pocetka nemaju ni protokole lecenja ni ponasanja..kolege naravno cute da se nekome ne zamere..obavestavanje javnosti nije dovoljno dobro. novinari ispricaju pricu na pola da se nekome ne zamere.. a ministarki dobro doslo da je ne pitaju sta uradi od ministarstva za ovako kratko vreme i gde su lekovi, gde je novac, zasto nicega nema. koliko cujem blokirali su i dolazak savremenijih lekova u bolnice... valjda smo po tome najgori u evropi. kad jedan lek stigne evropljanima nama tek nakon 5 godina. zato se neke izlecive bolesti kod nas ne lece uopste. a porodica kojoj se ovo dogodilo pretvorice se u batutu u statistiku (uzgred da li iko proverava da li oni uopste prijavljuju smrtnost porodilja i dece batutu ) a njihova je tragedija stopostotna. sramota i vlasti i opozicije tj vladajuce elite.

OMG

pre 10 godina

@novinarcici

Ne razumem se u medicinu, ja sam inzenjer, ali znam kakav sam pakao prosla u NF, tako da me molim te nemoj smatrati zlobnim komentatorom.

Vrteska

pre 10 godina

Da li je to onda prelomljeno da se NF rekonstruise i da na mesto Stanojevicevo dodje SPS kadar? Je li moguce da ce SNS NF prepustiti Dacicu i Slavici Djukic Dejanovic?

Sofija

pre 10 godina

Ma ko sad moze da razmislja o politici??? Koga je briga za to, dete je umrlo!!! Ne zanima nas zasto, greskom ili zbog njihove svadje, samo pravda! I da se to ne dogadja vise!

novinarcici

pre 10 godina

a koliko se vi razumete u medicinu kada ocenjujete neciji rad i procenjujete sta se dogodilo? da li sve to pouzdano znate ili vam se javlja? pitanje postavljam proleterima novinarcicima i toboz zgrozenim komentatorima?

Borac protiv bele kuge

pre 10 godina

E i to čudo da vidimo!!! Da i naši lekari pogreše nekad, a nije bilo greške od drugog svetskog rata. Zašto se oštećena porodica ne oglašava povodom ovog slučaja? U svim GAK-ovima, kada dolazite na porodjaj, morate imati vezu, i tačno se zna, čiji je ko pacijent, i ko koga poradja. Kažu da tu nema ulaska u tudju teritoriju. Verovatno se zbog takvih odnosa i desio ovaj slučaj. Što ja da diram tu pacijentkinju, kad će nju ujutru operisati njen lekar??? Najlepše je privatni posao raditi u državnoj firmi, sa državnim aparatima, osobljem, smeštajem... I nemati nikakvu odgovornost. Malo mi je čudno, zašto oštećena porodica nije podnela prijavu i krivičnu tužbu???

OMG

pre 10 godina

@svako ima "SVOG" lekara,

Porodila sam se pre 6.5 meseci u GAK Visegradska, nisam imala nikoga, jedna smena me ujutro primila, druga smena me porodila, svi su bili fenomenalno ljubazni, nemam pojma cak ni koja je doktorka bila tu da me porodi, zapravo je sve babica obavila. Oporavak trajao par dana, bukvalno.

Kad sam se porodila u GAK Narodni Front pre 6 godina sa starijim detetom bila sam izvredjana od strane dezurnog lekara (rekao je doslovce:"Gospodja moze slona da potera", anesteziologa (rekao doslovce da sam "nula od porodilje" i da vise nece da me vidi) i babica (drale se kao nenormalne na mene), porodjaj je trajao 14 sati, i dete od 4 kg izvuceno na vakuum, meni izubijana rebra, iskrvarila samo tako. (btw, nisu hteli CR da mi rade ni pod razno). Oporavljala sam se kao invalid 2 meseca...I tada sam rekla, u NF, NIKADA VISE!!!!

Nada

pre 10 godina

Meni ovo lici na politicki progon.Mora biti da je potrebna smena rukovodstva u N.Frontu.Nemojte da se lazemo,svi znamo da bebe cesto umiru ili imaju pobleme u blizanackim trudnocama.Licno sam to iskusila,na zalost pre pet godina,izgubila sam dva decaka u toj ustanovi.Bili su to takozvani ttt blizanci.To su ine bebe koje dele jednu venu,pa jedno uvek napredno i zdravije,jer crpi sve od tog drugog,manjeg i slabijeg.Ovi ljudi sa patologije,sa profesorom Mikovicem na celu,,pokusali su da spasu moju decu,busena je vena izmedju ta dva deteta,ne bi li dobili jednak protok i jednako napredovali,na moju tugu najvecu nije uspelo,srusio mi se ceo svet!Nisam krivila lekare,prirodna selekcija,mom tom manjem detetu sigurno bi falilo nesto,zdravo ne bi bilo...zato kazem,ne osudjujte te ljude tamo,rade kao crnci,zene se samo dovode kao na traci,pobacaja ima puno...Zao mi je ove bebice koja je umrla,ne verujem da je neko namerno ubio dete..pa ja cetri puta lezah u toj bolnici,nikad mi niko ne rece nista lose,ne zatrazi novac,obracajuci mi se isljucivo sa Vi.Ne kazem da je idealno,trebalo bi tamo mnogo vise,pa ona bolnica je ruglo,ali oni ljudi ,ljudi koji tamo rade,zaslusuju postovanje,naravno da olosa ima,kao i svugde,ne treba generalizovati.Posle gubitka mojih decaka,rodila sam jednog sina,nakon dve godine jos jednog..Majci zelim brz oporavak,mora da ima veru,blizanacke trudnoce su jos uvek za nas velika enigma,da ne kazem tajna!

Aleksa

pre 10 godina

Uzasno je na ovaj nacin dezinformisati javnost selektivnim poluistinama o ovom slucaju i blaćenjem najbolje od retko dobrih na toj Klinici! Niko ne pominje starijeg dezurnog koji je valjda bio u Nikaragvi kad se sve desavalo pa nije ni jedanput za 24satnog dezurstva obisao pacijente (makar na svom odeljenju na kome je NACELNIK i na kome je lezala nesrecna zena), niko ne pominje ni prethodnih 10 CTG zapisa iz prethodnih 5 dana (radila se i po dva dnevno) od kojih je bilo GORIH CTGova od onog o kome sad bruji cela Srbija, pa sto tada nije zena porodjena?! niko ne pominje ni lekara koji je vodio celu trudnoću, niko ne pominje ni da je dokumentacija bila sasvim traljava i da nije adekvatno informisala dezurnog lekara o stvarnim potencijalni rizicima za ove bebe i majku. Nista od toga. Niko ne pominje ni traljav obdukcioni nalaz. NI to da predsednik unutrasnjeg nadzora pretenduje da sedne na stolicu sadasnjeg direktora, pa eto lepote - iskoristiti neciju tragediju a u procesu zrtvovati koga god, pa makar i ne bio nista kriv, al nema politicka ledja i nije deo "korumpiranog" sistema"...
"Da je porodjena dan ranije"...(ili 3 dana, ili nedelju dana ranije?!)...."moglo je dete biti zivo"?!. Takav izvestaj i moja baba zna da da! Sto ne kazu vreme smrti deteta i od cega je umrlo (asfiksija tj gusenje je UZROKOVANO SEPSOM!) Sram bilo i inspekciju i medije! Izludeli ste desetine zena koje su potencijalni pacijenti, roditelje preminule bebe i doktorku kojoj ste presudili bez suda.

svako ima "SVOG" lekara

pre 10 godina

Jedno je pitanje ovde glavno, da bi se GENERALNO rešio problem: " Da li svaka pacijentkinja ima "svog" lekara (veza, korumpcija...), ili su lekari obavezni da poradjaju pacijentkinje kako po prioritetu hitnosti??? Strah me da je je ovaj prvi slučaj odomaćen u svim GAK-ovima u Srbiji. Bar tako žene pričaju. Teško onoj koja nema "svog" lekara. TEŠKO NJOJ!!! E, Srbijo, a ubi nas bela kuga! Pa zar ministarka nema pojma, kako se radi i kakvi su odnosi u GAK-ovima???

Milena

pre 10 godina

Evo vam jos jedan primer bahatosti,ovog puta nacelnice Doma zdravlja.Prebacen termin trudnoce,u bolnici kazu da svakog dana idem na ctg u Dom zdravlja, a doticna(posle vikanja sestre na mene sto sam OPET dosla) kaze,citiram:NECU i NEMAM OBAVEZU da Vam radim CTG svakog dana...nismo mi toliko bogata drazava!!!!!!!Tako da,nisu samo bolnice leglo korumpiranih i neodgovornih lekara,po Domovima Zdravlja nisu nista bolji.To bi trebalo sve precesljati,jer su meni(a verujem i vecini trudnica zbog svih ovih primera o kojima slusamo) trudnoca i porodjaj teze pali psihicki nego fizicki.

maximA

pre 10 godina

"Nakon toga, direktor klinike "Narodni front" Dušan Stanojević za "Politiku" rekao da je beba, koja je preminula 29. jula, preminula zbog sepse i da je to novi nalaz unutrašnje kontrole,.."
Da li ti čuješ sebe šta pričaš???? Pa žena nije bila na auto-pijaci nego u GINEKOLOŠKO AKUŠERSKOJ bolnici.
A nikako da nam kažeš KO JE BIO TOG DANA DEŽURAN, a?? E pa pošto je ovde neko kriv bilo bi lepo da se umeša malo i policija, jer je OVO ČEDOMORSTVO.

MAG

pre 10 godina

E stvarno mi je muka od ovih vampira u belim mantilima. Da li se neko seća (to je bilo pre bombardovanja) fenomenalanog serijala na TV Politika i zvao se LEKARSKE GREŠKE ZEMLJA POKRIVA.. ko hoće moze da pogleda na ju-tjubu ima ih sigurno...TOLIKO O LEKARIMA, GENERALNO.

gandalf

pre 10 godina

Dragi sugradjani,slozio bih se sa covekom koji je rekao da je ovo jedna politicka igra i hajka. Na zalost izgubljen je jedan zivot,a doktorka koja je upletena u ovo je zrtveno jagnje. Cilj svega je da se skloni Dr.Stanojevic sa mesta direktora od strane "gospodje"koja vec godinama preferira na tu funkciju. Njeno ime se nigde ne spominje. Iskren da budem,poznajem doktorku Milovanovic i nisam subjektivan u davanju svog komentara. Upoznat sam sa situacijom veoma dobro i znam da je doticna doktorka najskolovanija u Srbiji. Pri tom je veoma predana i profesionalna,to ste citali ovih dana po netu.

građanin prevaren 05.10.2000.

pre 10 godina

U normalnom, civilizovanom društvu, prvi odgovorni su uvek ministri, jer su oni dužni da ustanove okvire i procedure delovanja kao i redovnu kontrolu. Ovi doktori će sada, po principu žrtvenog jarca, platiti ceh bili oni krivi ili ne, kako bi se stvorio privid da Ministarstvo zdravlja nešto radi. A to što se u skoro svim drugim bolnicama isto ophode prema pacijentima (čast izuzecima) - to se gura pod tepih.
Gospođo ministarko, jeste li ikad čuli za moralnu odgovornost? Da li je uopšte ta kategorija odgovornosti poznata i jednom "strucnjaku" iz SPS-a? Vi ćete izgubiti samo fotelju na sledećim izborima, a višedecenijsko ministrovanja SPS-a je koštalo ovu zemlju teritorije, izgubljenih života, mnogo novca i ugleda u svetu. Sve ovo nikada nećemo nadoknaditi, ali se nadam da od sledeće godine vas više nećemo gledati. A do tada, narod neka uživa u onima koje je birao!

dr Jelena

pre 10 godina

Odgovorne treba krivicno goniti I za nesavesno pruzanje medicinske pomoci I za lekarsku gresku. Ovde su prisutna oba krivicna dela. Sramota!

freeloader

pre 10 godina

nesto ste se mnogo okomili na direktore bolnica. da ipak nije jos jedna cistka u pitanju? i na kom se stupnju utvrdjuje odgovornost? za maturske testove je bio odgovoran ministar, a ne direktor glasnika. ovde je odgovoran direktor, a ne ministar. zasto?

zxs

pre 10 godina

Jedan zivot je izgubljen i to je nenadoknadivo. "Dve komisije tvrde da je porođaj trebalo uraditi dan ranije i da bi u tom slučaju beba bila živa." - najlakse je biti pametan posle svega. Ono sto je najbitnije je utvrditi da li je u pitanju nemar, neznanje, dobra odluka,splet okolnosti ili nesto peto. Lincovanje dotorke po medijima nece poboljsati nase zdravstvo ni vratiti izgubljen zivot. Dajte neku strucnu analizu i statistike, pa da mogu ljudi koji su upuceni da zakljuce nesto. A mozete onda i liste svih lekara u Srbiji, pa da vidimo ko ima koliko umrlih u svojoj smeni i zasto.

Dragoljub

pre 10 godina

Ranije porodilje nisu imale "svog" doktora, nego ih je poradjao lekar koji je slobodan/dezuran. Zene daju novac da bi kupile sigurnost, ali na kraju se desava to sto vi navodite, indukovanje porodjaja da bi se zavrsio pre kraja radnog vremena.
Ali najgore od svega je sto sada niko nece da pazi "tudjeg" pacijenta.

repus

pre 10 godina

на жалост од тога неће бити ништа докторски еснаф је врло јак и нико несме на њега нити хоће да се замера са њима

lila

pre 10 godina

Ta koja je ignorisala CTG treba biti momentalno skinuta sa lekarskog registra. To sto je ta doktorka uradila je cista obijest, kao lekar morala je znati da je CTG bog i biblija porodjaja i ako je ista osim savrsen, to mora odmah povuci hitnu reakciju, ili indukciju ili CS. Jer tu su minute dragocene a kamoli sati. Bespotrebna tragedija zbog necijeg ega i lenjosti.

poštovati oštećene

pre 10 godina

Nije kraj priče. Ne znamo da li je i ovoga puta vanredni nadzor u zaključku pobio sam sebe stereotipnom konstatacijom-zbog promptnog razvoja bolesti......Ako nije, napredak, za pohvalu. Do sada, uprkos trudu požrtvovanih pojedinaca, važio je pravilnik po kojem je samo ustanova u kojoj su lekari čiji se kvalitet rada proverava imala pravo na prigovor, a ne i oštećeni(krajnje nebulozno).Naravno da ne treba generalizovati stvari, pljuvati po jednoj od najhumanijih profesija, ali mi je drago što mnogi neosvešćeni i sopstvenim neznanjem isfrustrirani pacijenti, koji nikad nisu čuli za prava pacijenata, kojima je i dalje normalno da nose poklone kao da idu na idolopoklonjenje, koji se pridružuju jednoj od najjačih omerti, ne koriste internet,jer bi bilo suviše iritantno!

Ivana

pre 10 godina

Ne znam da li ste primetili da se u poslednje vreme skoro sve porodilje porađaju radnim danom u prepodnevnim časovima?
Doktori pomažu ženama pri porođaju u terminima koji njima odgovaraju, a ne obaziru se na spontani proces rađanja deteta koji može da krene u bilo kojem momentu.
U mom okruženju znam samo dve žene koje su se porodile prirodno(u toku noći) a ostale su imale ili c.rez(uključujući i mene) ili su im indukcijom ubrzavali porođaj kako bi se porodile dok su 'njihovi' doktori dežurni(i kako bi isti to mogli lepo da naplate).

Straw Dog

pre 10 godina

Ćutao sam do sada..Pomno pratio razvoj situacije. I, potvrdilo se ono na šta sam od početka sumnjao.
Činjenica: beba je umrla
Činjenica: Od prošle godine, kada je koalicija "Povratak" došla na vlast u GAK "Narodni front" se ništa nije dogodilo, nije bilo smrtnih slučajeva, sve je funkcionisalo, nije bilo afera, niko nije hapšen, niti se pominjala neka pronevera novca.
Činjenica:Koalicija "Povratak" menja direktore svih ustanova koje su državne.
Činjenica:Novinarka RTS-a objavljuje na društvenoj mreži PRVA da je beba umrla.
Činjenica: GAK "NF" je pre 5. oktobra bio plen JUL-a (ko se toga seća)
Sada, povežite, sve ove činjenice, i dobićete istinu, a ona je:
-Povod za smenu kompletnog rukovodstva GAK "NF"
-Dovodjenje novog, partijskog rukovodstva koalicije "Povratak"
-Vraćanje društva, društvenih odnosa i države na dan 04.10.2000.
Da li se neko seća šta je bilo sa bebama iz Vranja i Kraljeva od pre 6. meseci. I, one su umrle.

Ivana

pre 10 godina

Ne znam da li ste primetili da se u poslednje vreme skoro sve porodilje porađaju radnim danom u prepodnevnim časovima?
Doktori pomažu ženama pri porođaju u terminima koji njima odgovaraju, a ne obaziru se na spontani proces rađanja deteta koji može da krene u bilo kojem momentu.
U mom okruženju znam samo dve žene koje su se porodile prirodno(u toku noći) a ostale su imale ili c.rez(uključujući i mene) ili su im indukcijom ubrzavali porođaj kako bi se porodile dok su 'njihovi' doktori dežurni(i kako bi isti to mogli lepo da naplate).

Aleksa

pre 10 godina

Uzasno je na ovaj nacin dezinformisati javnost selektivnim poluistinama o ovom slucaju i blaćenjem najbolje od retko dobrih na toj Klinici! Niko ne pominje starijeg dezurnog koji je valjda bio u Nikaragvi kad se sve desavalo pa nije ni jedanput za 24satnog dezurstva obisao pacijente (makar na svom odeljenju na kome je NACELNIK i na kome je lezala nesrecna zena), niko ne pominje ni prethodnih 10 CTG zapisa iz prethodnih 5 dana (radila se i po dva dnevno) od kojih je bilo GORIH CTGova od onog o kome sad bruji cela Srbija, pa sto tada nije zena porodjena?! niko ne pominje ni lekara koji je vodio celu trudnoću, niko ne pominje ni da je dokumentacija bila sasvim traljava i da nije adekvatno informisala dezurnog lekara o stvarnim potencijalni rizicima za ove bebe i majku. Nista od toga. Niko ne pominje ni traljav obdukcioni nalaz. NI to da predsednik unutrasnjeg nadzora pretenduje da sedne na stolicu sadasnjeg direktora, pa eto lepote - iskoristiti neciju tragediju a u procesu zrtvovati koga god, pa makar i ne bio nista kriv, al nema politicka ledja i nije deo "korumpiranog" sistema"...
"Da je porodjena dan ranije"...(ili 3 dana, ili nedelju dana ranije?!)...."moglo je dete biti zivo"?!. Takav izvestaj i moja baba zna da da! Sto ne kazu vreme smrti deteta i od cega je umrlo (asfiksija tj gusenje je UZROKOVANO SEPSOM!) Sram bilo i inspekciju i medije! Izludeli ste desetine zena koje su potencijalni pacijenti, roditelje preminule bebe i doktorku kojoj ste presudili bez suda.

Straw Dog

pre 10 godina

Ćutao sam do sada..Pomno pratio razvoj situacije. I, potvrdilo se ono na šta sam od početka sumnjao.
Činjenica: beba je umrla
Činjenica: Od prošle godine, kada je koalicija "Povratak" došla na vlast u GAK "Narodni front" se ništa nije dogodilo, nije bilo smrtnih slučajeva, sve je funkcionisalo, nije bilo afera, niko nije hapšen, niti se pominjala neka pronevera novca.
Činjenica:Koalicija "Povratak" menja direktore svih ustanova koje su državne.
Činjenica:Novinarka RTS-a objavljuje na društvenoj mreži PRVA da je beba umrla.
Činjenica: GAK "NF" je pre 5. oktobra bio plen JUL-a (ko se toga seća)
Sada, povežite, sve ove činjenice, i dobićete istinu, a ona je:
-Povod za smenu kompletnog rukovodstva GAK "NF"
-Dovodjenje novog, partijskog rukovodstva koalicije "Povratak"
-Vraćanje društva, društvenih odnosa i države na dan 04.10.2000.
Da li se neko seća šta je bilo sa bebama iz Vranja i Kraljeva od pre 6. meseci. I, one su umrle.

Nada

pre 10 godina

Meni ovo lici na politicki progon.Mora biti da je potrebna smena rukovodstva u N.Frontu.Nemojte da se lazemo,svi znamo da bebe cesto umiru ili imaju pobleme u blizanackim trudnocama.Licno sam to iskusila,na zalost pre pet godina,izgubila sam dva decaka u toj ustanovi.Bili su to takozvani ttt blizanci.To su ine bebe koje dele jednu venu,pa jedno uvek napredno i zdravije,jer crpi sve od tog drugog,manjeg i slabijeg.Ovi ljudi sa patologije,sa profesorom Mikovicem na celu,,pokusali su da spasu moju decu,busena je vena izmedju ta dva deteta,ne bi li dobili jednak protok i jednako napredovali,na moju tugu najvecu nije uspelo,srusio mi se ceo svet!Nisam krivila lekare,prirodna selekcija,mom tom manjem detetu sigurno bi falilo nesto,zdravo ne bi bilo...zato kazem,ne osudjujte te ljude tamo,rade kao crnci,zene se samo dovode kao na traci,pobacaja ima puno...Zao mi je ove bebice koja je umrla,ne verujem da je neko namerno ubio dete..pa ja cetri puta lezah u toj bolnici,nikad mi niko ne rece nista lose,ne zatrazi novac,obracajuci mi se isljucivo sa Vi.Ne kazem da je idealno,trebalo bi tamo mnogo vise,pa ona bolnica je ruglo,ali oni ljudi ,ljudi koji tamo rade,zaslusuju postovanje,naravno da olosa ima,kao i svugde,ne treba generalizovati.Posle gubitka mojih decaka,rodila sam jednog sina,nakon dve godine jos jednog..Majci zelim brz oporavak,mora da ima veru,blizanacke trudnoce su jos uvek za nas velika enigma,da ne kazem tajna!

mama

pre 10 godina

Nekoliko puta sam procitala Vas komentar, otkako je poceo ovaj medijski cirkus pitam se da li se zaista radi o ONOJ dr Zagi koju sam upoznala u Dnevnoj bolnici, zaista najboljoj lekarki i coveku koju sam srela u Frontu. Izvestaji su cesto prenoseni tako da se javnost navede na zakljucak o njenoj krivici (odbila da uradi cr, da su bebe rodjene ranije - sto kazete to smo svi mogli da kazemo i bez komisije). Ako imate neke informacije, nadjite jos nacina da javnost upoznate s njima, jer cemo ovako ostati bez jedne sjajne doktorke, humanog i saosecajnog pristupa trudnicama sa rizicnom trudnocom, ostavljene na milost i nemilost patijskim kadrovima i arogantnim zvucnim imenima.

gandalf

pre 10 godina

Dragi sugradjani,slozio bih se sa covekom koji je rekao da je ovo jedna politicka igra i hajka. Na zalost izgubljen je jedan zivot,a doktorka koja je upletena u ovo je zrtveno jagnje. Cilj svega je da se skloni Dr.Stanojevic sa mesta direktora od strane "gospodje"koja vec godinama preferira na tu funkciju. Njeno ime se nigde ne spominje. Iskren da budem,poznajem doktorku Milovanovic i nisam subjektivan u davanju svog komentara. Upoznat sam sa situacijom veoma dobro i znam da je doticna doktorka najskolovanija u Srbiji. Pri tom je veoma predana i profesionalna,to ste citali ovih dana po netu.

freeloader

pre 10 godina

nesto ste se mnogo okomili na direktore bolnica. da ipak nije jos jedna cistka u pitanju? i na kom se stupnju utvrdjuje odgovornost? za maturske testove je bio odgovoran ministar, a ne direktor glasnika. ovde je odgovoran direktor, a ne ministar. zasto?

milesssa

pre 10 godina

Ime i lekara koji je zakazao carski rez za ponedeljak, kao i privatnu ordinaciju u kojoj je trudnoca vodjena kod doticnog, pa ce se naci stvarni krivac, ovako kako su krenuli pogresno postavljene stvari.

Milena

pre 10 godina

Evo vam jos jedan primer bahatosti,ovog puta nacelnice Doma zdravlja.Prebacen termin trudnoce,u bolnici kazu da svakog dana idem na ctg u Dom zdravlja, a doticna(posle vikanja sestre na mene sto sam OPET dosla) kaze,citiram:NECU i NEMAM OBAVEZU da Vam radim CTG svakog dana...nismo mi toliko bogata drazava!!!!!!!Tako da,nisu samo bolnice leglo korumpiranih i neodgovornih lekara,po Domovima Zdravlja nisu nista bolji.To bi trebalo sve precesljati,jer su meni(a verujem i vecini trudnica zbog svih ovih primera o kojima slusamo) trudnoca i porodjaj teze pali psihicki nego fizicki.

Dragoljub

pre 10 godina

Ranije porodilje nisu imale "svog" doktora, nego ih je poradjao lekar koji je slobodan/dezuran. Zene daju novac da bi kupile sigurnost, ali na kraju se desava to sto vi navodite, indukovanje porodjaja da bi se zavrsio pre kraja radnog vremena.
Ali najgore od svega je sto sada niko nece da pazi "tudjeg" pacijenta.

OMG

pre 10 godina

@svako ima "SVOG" lekara,

Porodila sam se pre 6.5 meseci u GAK Visegradska, nisam imala nikoga, jedna smena me ujutro primila, druga smena me porodila, svi su bili fenomenalno ljubazni, nemam pojma cak ni koja je doktorka bila tu da me porodi, zapravo je sve babica obavila. Oporavak trajao par dana, bukvalno.

Kad sam se porodila u GAK Narodni Front pre 6 godina sa starijim detetom bila sam izvredjana od strane dezurnog lekara (rekao je doslovce:"Gospodja moze slona da potera", anesteziologa (rekao doslovce da sam "nula od porodilje" i da vise nece da me vidi) i babica (drale se kao nenormalne na mene), porodjaj je trajao 14 sati, i dete od 4 kg izvuceno na vakuum, meni izubijana rebra, iskrvarila samo tako. (btw, nisu hteli CR da mi rade ni pod razno). Oporavljala sam se kao invalid 2 meseca...I tada sam rekla, u NF, NIKADA VISE!!!!

buduća majka

pre 10 godina

E, sad hajde ostani trudna i idi na porodjaj. Nikom ništa nije jasno, a bebe nema. Ni ko je bio dežurni lekar, ni ko je još od lekara bio na klinici, ni od čega je beba umrla, ni da li je dobro vodjena istorija bolesti, ko je ujutru porodio pacijentkinju i da li je on bio "njen lekar", zašto drugi lekari neće da se mešaju kolegama u posao.. Ne zna se da li su gori ovi iz zdravstva, ili novinari. Sve sistem, da se nekom ne zamerim. Zašto niko ne pita porodicu, da li je imala "svog" lekara, i zašto oni ne podnose tužbu. Zašto se retko poradjaju porodilje noću ? Zašto, zašto...

svako ima "SVOG" lekara

pre 10 godina

Jedno je pitanje ovde glavno, da bi se GENERALNO rešio problem: " Da li svaka pacijentkinja ima "svog" lekara (veza, korumpcija...), ili su lekari obavezni da poradjaju pacijentkinje kako po prioritetu hitnosti??? Strah me da je je ovaj prvi slučaj odomaćen u svim GAK-ovima u Srbiji. Bar tako žene pričaju. Teško onoj koja nema "svog" lekara. TEŠKO NJOJ!!! E, Srbijo, a ubi nas bela kuga! Pa zar ministarka nema pojma, kako se radi i kakvi su odnosi u GAK-ovima???

evi

pre 10 godina

Opet me interesuje ko je bio glavni dezurni taj dan? I zasto se to skriva?
Sem toga, kako moze da presudi komisija u okviru koje je clan koji i sam ima mnogo putera na glavi? Ima gomilu gresaka na pacijentima, a i mito i korupcija. Mislim na onog dr sa slike iz Vojvodine.

poštovati oštećene

pre 10 godina

Nije kraj priče. Ne znamo da li je i ovoga puta vanredni nadzor u zaključku pobio sam sebe stereotipnom konstatacijom-zbog promptnog razvoja bolesti......Ako nije, napredak, za pohvalu. Do sada, uprkos trudu požrtvovanih pojedinaca, važio je pravilnik po kojem je samo ustanova u kojoj su lekari čiji se kvalitet rada proverava imala pravo na prigovor, a ne i oštećeni(krajnje nebulozno).Naravno da ne treba generalizovati stvari, pljuvati po jednoj od najhumanijih profesija, ali mi je drago što mnogi neosvešćeni i sopstvenim neznanjem isfrustrirani pacijenti, koji nikad nisu čuli za prava pacijenata, kojima je i dalje normalno da nose poklone kao da idu na idolopoklonjenje, koji se pridružuju jednoj od najjačih omerti, ne koriste internet,jer bi bilo suviše iritantno!

Vrteska

pre 10 godina

Da li je to onda prelomljeno da se NF rekonstruise i da na mesto Stanojevicevo dodje SPS kadar? Je li moguce da ce SNS NF prepustiti Dacicu i Slavici Djukic Dejanovic?

građanin prevaren 05.10.2000.

pre 10 godina

U normalnom, civilizovanom društvu, prvi odgovorni su uvek ministri, jer su oni dužni da ustanove okvire i procedure delovanja kao i redovnu kontrolu. Ovi doktori će sada, po principu žrtvenog jarca, platiti ceh bili oni krivi ili ne, kako bi se stvorio privid da Ministarstvo zdravlja nešto radi. A to što se u skoro svim drugim bolnicama isto ophode prema pacijentima (čast izuzecima) - to se gura pod tepih.
Gospođo ministarko, jeste li ikad čuli za moralnu odgovornost? Da li je uopšte ta kategorija odgovornosti poznata i jednom "strucnjaku" iz SPS-a? Vi ćete izgubiti samo fotelju na sledećim izborima, a višedecenijsko ministrovanja SPS-a je koštalo ovu zemlju teritorije, izgubljenih života, mnogo novca i ugleda u svetu. Sve ovo nikada nećemo nadoknaditi, ali se nadam da od sledeće godine vas više nećemo gledati. A do tada, narod neka uživa u onima koje je birao!

zxs

pre 10 godina

Jedan zivot je izgubljen i to je nenadoknadivo. "Dve komisije tvrde da je porođaj trebalo uraditi dan ranije i da bi u tom slučaju beba bila živa." - najlakse je biti pametan posle svega. Ono sto je najbitnije je utvrditi da li je u pitanju nemar, neznanje, dobra odluka,splet okolnosti ili nesto peto. Lincovanje dotorke po medijima nece poboljsati nase zdravstvo ni vratiti izgubljen zivot. Dajte neku strucnu analizu i statistike, pa da mogu ljudi koji su upuceni da zakljuce nesto. A mozete onda i liste svih lekara u Srbiji, pa da vidimo ko ima koliko umrlih u svojoj smeni i zasto.

naki

pre 10 godina

Dr Zaga je iz iskustva mila posvecena i strucna lekarka. Mnogo mi je zao preminule bebice ali mislim da ipak nismo culi celu pricu...

Borac protiv bele kuge

pre 10 godina

E i to čudo da vidimo!!! Da i naši lekari pogreše nekad, a nije bilo greške od drugog svetskog rata. Zašto se oštećena porodica ne oglašava povodom ovog slučaja? U svim GAK-ovima, kada dolazite na porodjaj, morate imati vezu, i tačno se zna, čiji je ko pacijent, i ko koga poradja. Kažu da tu nema ulaska u tudju teritoriju. Verovatno se zbog takvih odnosa i desio ovaj slučaj. Što ja da diram tu pacijentkinju, kad će nju ujutru operisati njen lekar??? Najlepše je privatni posao raditi u državnoj firmi, sa državnim aparatima, osobljem, smeštajem... I nemati nikakvu odgovornost. Malo mi je čudno, zašto oštećena porodica nije podnela prijavu i krivičnu tužbu???

db

pre 10 godina

ALEKSA svaka cast na komentaru! potpuno se slazem. ko je vodio tu trudnocu i ko su bili svi dezurni te noci i oni u smeni pre toga. prica je kompleksna, klinika podrazumeva timski rad. doktori su cesto losi a cesto i veoma dobri ali rade u sistemu koji je uzasno los za sta je odgovorno ministarstvo.. za pocetka nemaju ni protokole lecenja ni ponasanja..kolege naravno cute da se nekome ne zamere..obavestavanje javnosti nije dovoljno dobro. novinari ispricaju pricu na pola da se nekome ne zamere.. a ministarki dobro doslo da je ne pitaju sta uradi od ministarstva za ovako kratko vreme i gde su lekovi, gde je novac, zasto nicega nema. koliko cujem blokirali su i dolazak savremenijih lekova u bolnice... valjda smo po tome najgori u evropi. kad jedan lek stigne evropljanima nama tek nakon 5 godina. zato se neke izlecive bolesti kod nas ne lece uopste. a porodica kojoj se ovo dogodilo pretvorice se u batutu u statistiku (uzgred da li iko proverava da li oni uopste prijavljuju smrtnost porodilja i dece batutu ) a njihova je tragedija stopostotna. sramota i vlasti i opozicije tj vladajuce elite.

MLADA LEKARKA

pre 10 godina

U ovom zdravstvu svaki dan nova afera: apoteke, nabavka lekova, citostatici, profesorski klan, plaćanje lekara od strane farmaceutskih firmi, kongresi, ležanje bolesnika u bolnicama od godinu dana, naplata dopunskog rada na kardiohirurgiji, sad i porodilišta... A ministarka ćuti, ne meša se u svoj posao. Zdravstvo nam je najgore u Evropi, leglo nepotizma i korumcije. Svi to znaju, a nešto se isčudjavaju, a nama deca umiru! A hiljadu mladih lekara radi u tudjini, i hiljadu čeka na birou... Hitno u zdravstvu neko treba da uzme METLU, ne metlu već METLE...

novinarcici

pre 10 godina

a koliko se vi razumete u medicinu kada ocenjujete neciji rad i procenjujete sta se dogodilo? da li sve to pouzdano znate ili vam se javlja? pitanje postavljam proleterima novinarcicima i toboz zgrozenim komentatorima?

maximA

pre 10 godina

"Nakon toga, direktor klinike "Narodni front" Dušan Stanojević za "Politiku" rekao da je beba, koja je preminula 29. jula, preminula zbog sepse i da je to novi nalaz unutrašnje kontrole,.."
Da li ti čuješ sebe šta pričaš???? Pa žena nije bila na auto-pijaci nego u GINEKOLOŠKO AKUŠERSKOJ bolnici.
A nikako da nam kažeš KO JE BIO TOG DANA DEŽURAN, a?? E pa pošto je ovde neko kriv bilo bi lepo da se umeša malo i policija, jer je OVO ČEDOMORSTVO.

OMG

pre 10 godina

@novinarcici

Ne razumem se u medicinu, ja sam inzenjer, ali znam kakav sam pakao prosla u NF, tako da me molim te nemoj smatrati zlobnim komentatorom.

slobodan

pre 10 godina

to su previse ozbiljne i nazalost veoma tuzne stvari za takav circus kakav je zemlja srbija. ministarstvo iz nekog razloga trazi krv, pre svega ona zena na celu cije ime necu da pominjem a koja je od pocetka dala ton celoj prici tako da je bolnica/doktor kriva. mediji takodje. jedino merodavno misljenje mogu da daju strucnjaci a da li ce oni biti nepristrasni ostaje da se vidi. licno mi je tesko da poverujem da bi (iskusni) doctor mogao da napravi takvu vrstu greske ili da bude arogantan sa takvim posledicama. ali, sada sve zavisi od suda i strucnog misljenja. koliko poverenja mi imamo i u jedno i u drugo?

lila

pre 10 godina

Ta koja je ignorisala CTG treba biti momentalno skinuta sa lekarskog registra. To sto je ta doktorka uradila je cista obijest, kao lekar morala je znati da je CTG bog i biblija porodjaja i ako je ista osim savrsen, to mora odmah povuci hitnu reakciju, ili indukciju ili CS. Jer tu su minute dragocene a kamoli sati. Bespotrebna tragedija zbog necijeg ega i lenjosti.

laik

pre 10 godina

Dr Zaga je vodila trudnocu moje supruge, porodila mi bliznakinje. Nisam video posvecenijeg doktora, nekoga ko u ovom haosu od zdravstva trudnicama uliva poverenje. takodje rizicna trudnoca i da nije bilo dr Zage da iz dnevne bolnice sve napusti i hitno operise i cr porodi moje lepotice brine me da pomislim sta bi bilo. Da ima losih, korumpiranih lekara istina. Ona to nije. Niti jednom nas nije uputila kod privatnika, niti je trazila novac a svaki put je sa osmehom docekivala i ispracala suprugu. Dr Zago izdrzi ovu Srbiju, mi zasluzujemo ovakvog strucnjaka a mnoge druge bele mantile ne, i naravno ovakvog ministra zdravlja.

Sale B

pre 10 godina

Dr. Zaga je moja skolska drugarica i bila je ucenik generacije najbolji drug, pravi prijatelj.Moju zenu je porodila bez ikakvih problema. Ona je najstrucnija osoba u njenoj ustanovi. Molim Vas da ne lupetate ako je ne poznajete, pogotovo njenu strucnost.

repus

pre 10 godina

на жалост од тога неће бити ништа докторски еснаф је врло јак и нико несме на њега нити хоће да се замера са њима

MAG

pre 10 godina

E stvarno mi je muka od ovih vampira u belim mantilima. Da li se neko seća (to je bilo pre bombardovanja) fenomenalanog serijala na TV Politika i zvao se LEKARSKE GREŠKE ZEMLJA POKRIVA.. ko hoće moze da pogleda na ju-tjubu ima ih sigurno...TOLIKO O LEKARIMA, GENERALNO.

tata dvoje dece i stop

pre 10 godina

Zena mi se porodila pre 11 meseci u Visegradskoj. Posle porodjaja sam bukvalno sve morao da donesem supruzi. Zaboga!!! Kupite makar plasticne case I dajte porodiljama!!! A dete nisam video sve do otpusta, NISAM HTEO DA PLATIM!

dr Jelena

pre 10 godina

Odgovorne treba krivicno goniti I za nesavesno pruzanje medicinske pomoci I za lekarsku gresku. Ovde su prisutna oba krivicna dela. Sramota!

hm

pre 10 godina

Ne znam sta da kazem tuzno je sto uopste ovako neku vest i komentarisemo,ali to je realnost!Ne verujem da je toj doticnoj doktorki bila namera da se sve ovo desi,pa kakav bi ona covek bila,mislim da je donela losu odluku koja je nazalost kostala necijeg zivota!Treba kaznjavati nesavesne lekare,ali ovo je vec javni linc,ne moze ona da odgovara za sve lekare koji su pogresili i sigurna sam da se i ona oseca grozno zbog svega sto se dogodilo!Zao mi roditelja,ali nije ni lekarki lako!Ova drzava je kriva nemaju ni doktori uslova da lece,a ni pacijnti da budu "bolesni" !

Aleksa

pre 10 godina

Cinjenica: da je CR uredjen dok je dete bilo jos zivo, moglo se roditi zivo?! Ajde?! Pa to svi znamo - da je porodjeno zivo d abi bilo zivo! Nego pitanje: sto ujutro oko 7 na kraju dezurstva kad je preuzela druga smena (ili stariji dezurni na cijem odeljenju je lezala zena) nisu uradili pregled, CTG, ultrazvuk, pogledali zenu koja je zakazana to jutro za CR? Mozda je beba i tada u 7 ujutro bila ziva? Mozda i u 8 ujutro? Zasto ne znamo? Zato sto niko nije proveravao! I zato sto patolog u obdukciji nije ustanvio vreme smrti?!?! (o traljavosti obdukcije sramota me je i da pocnem da govorim, o glupostima kao sto je zaturena slezina, pogresni datumi i ne utvrdjivanje vremena smrti - skandal!) Stoga, kad sagledate sva ova pitanja, "cinjenice", pretpostavke, da li vam se prica cini malo drugacijom? Da li vam se dr Milovanovic cini malo manje "neodgovornom, nestrucnom i bahatom koja nece da se mesa drugima u porodjaj za pare" itd....I da li mislite da je u redu da su joj mediji presudili bez suda i sudjenja? I d ali mislite da je u redu sto se politicka igra oko raznih fotelja na klinici i van klinike sada prebija preko savesnog, odgovornog i strucnog lekara koji sa celom ovom pricom ima svega 30 minuta, koliko je od 50 zena videla pomenutu gospodju i njenu trudnocu? Ko je tu kriv i ko je prav? Zasto obdukcija ne iznosi zbog cega je doslo do asfiksije, niti d aje dete imalo stafilokok, niti vreme smrti?! Treba li nam stvarno jos jedna zrtva ili trazimo odgovorne?!

zoran

pre 10 godina

Šta je vama bre! Pa kako stvari stoje, kako je ovde samo pomenuta nepotpuna i loša dokumentacija, sprema se kazna za radnicu u fotokopirnici. To je tradicija u Srbiji...

U ponedeljak će Gospodin Vučić na konferenciji za štampu da objavi da se uhvatio u koštac da se pronađe, uhapsi i procesuira dotična fotokopirka P.P. a da će zbog toga Gospodin Vučić dobiti još jedno 10 milona lajkova i preporuka da postane Premijer umesto Premijera...

I ja gorim od želje da vidim Gospodina Vučića u Premijerskoj fotelji. Sav drhtim od želje da Gospodin Vučić bude premijer I ja i svih 50 milona građana Srbije i cela Evropa to žarko želi i jedva čeka.

Sofija

pre 10 godina

Ma ko sad moze da razmislja o politici??? Koga je briga za to, dete je umrlo!!! Ne zanima nas zasto, greskom ili zbog njihove svadje, samo pravda! I da se to ne dogadja vise!

Maksa

pre 10 godina

Pa stvarno ovo je ludnica. Realno su nam doktori poslednji olos, cast izuzetcima. Igrom slucaja sam bio u bolnici na Kipru, e kad vidite kako tamo stvari izgledaju shvatite gde ste i ko ste. Ovde se kod lekara osecam ko poslednje g.... dok cekam lekarku koja 3 dana kasni na posao po 1h, ili dok sa detetom cekam pedijatra koga nema sat vremena iako nema ni jednog pacijenta u cekaonici i nije pauza. Neko je od vas rekao neveruje da je lekar pogresio, ni ja to se ovde ne desava kao sto se ne desava da devojku sa puklim slepim crevom umesto na operaciju zatvore u ludnici i ostave da umre. Tako da ovde svalako lekari negrese

Miloš

pre 10 godina

Voleo bih samo da krivičnom prijavom bude obuhvaćen i direktor GAK Narodni front jer je pokušao da prikrije krivično delo. U redu da čovek bude kolegijalan ali da učestvuje u zataškavanju tako ozbiljne stvari, to treba najstrože kazniti i zabraniti mu dalji rad u struci jer on morala i ljudskosti nema, za primer drugim lekarima da prestanu da se igraju sa tudjim životima.

Aleksa

pre 10 godina

Dalje: cinjenica da posto za 8 meseci niko od lekara koji su bilo odgovorni za ovu trudnocu NIJE PREPOZNAO da se radi o MONOPLACENTARNOJ blizanackoj trudnoci sa visokim rizikom, ni dezurni lekar Dr Milovanovic nije mogla znati jer u dokumentaciji nije pisalo a niko joj nista nije ni rekao, vec je zena bila jedna od 50 zena koje je doktorka tog dana obisla u viziti, zena se pozalila na mucninu, doktorka rekla da je jako toplo (40 stepeni tog dana) i da je moguce malo i dehidrirala, da je pred porodjajem, da ce joj uraditi pregled, CTG, dati infuziju, i uciniti da joj bude sto udobnije u groznim bolnickim uslovima do porodjaja sutra dan. Cinjenica da je CTG bio ne optimalan, ali ni znacajno razlicitog kvaliteta nego prethodnih 10 CTGova, da su oba blizanca bila ziva, da majka nije bila akutno ugrozena kao ni deca, i da porodjaj nije poceo, te da nije bilo indikacija za hitni porodjaj. Cinjenica da dr nije NISTA ODBILA, a kamoli da porodi zenu, vec je procenila da za to nema hitnih indikacija na osnovu podataka koje je imala. Da je znala da se radi o dva u tezini disparitetna blizanca (jedna beba mnogo teza od druge), i monoplacentarnoj blizanackoj trudnoci, moguce je da bi imala drugaciju procenu? Cinjenica da su bebe prethodno merene tokom nedelje da imaju oko 3600 grama. Pitanje:da li bi, da se glavni dezurni prosetao medj pacijentima bar jednom, i on bio u kontaktu sa ovom majkom pa bi mozda procenio drugacije od Dr Milovanovic. Cinjenice? Pretpostavke?

Aleksa

pre 10 godina

Moracu iz vise komentara jer u jedan nece stati: cinjenica je da je majka primljena DVE NEDELJE pre smrti bebe, na odeljenje rizicne trudnoce ciji nacelnik je Dr Mikovic, stariji dezurni u danu kada je dezurala Dr Milovanovic. Majka je primljena zbog kamena u bubregu, a ne zbog prepoznatog rizika, na rizicne trudnoce jer je svaka blizanacka trudnoca rizicna. Zena se zalila na mucninu vise puta za dve nedelje ap tako i u danu kada je dezurala Dr Milovanovic. Cinjenica je da je zenu u 19oj nedelji pregledao Dr Mikovic koji iako iskusan ginekolog NIJE prepoznao da se radi o monoplacentarnoj trudnoci (jedna posteljica dve bebe dele iste krvne sudove i VISOK rizik za trudnocu, mnogo veci nego kod dvoplacentarne blizanacke trudnoce). Cinjenica da je trudnoca vodjena kao uredna biplacentarna blizanacka trudnoca. Cinjenica da je za dve nedelje svaki dan radjen CTG nalaz i da sem pocetnog nalaza koji je bio uredan SVI OSTALI CTG nalazi nisu bili optimalni vec slicnog kvaliteta. Kada se dva blizanca od 3600g koliko su izmereni gura u jednoj materici koja za to nije predvidjena, naravno da im nije konforno i da CTG tesko da ce biti optimalan. Cinjenica da je 5 dana pre spornog CTGa u dezurstvu Dr Milovanovic radjen CTG koji je bio DALEKO losiji i da zena NI TAD nije porodjena (mozda je dete MOGLO biti rodjeno zivo a u boljoj kondiciji nego 5 dana kasnije?!) Dr Milovanovic nije imala nikakve dodire sa ovom trudnocom do dana svog dezurstva u nedelju 29.07. Cinjenice.

lila

pre 10 godina

Ta koja je ignorisala CTG treba biti momentalno skinuta sa lekarskog registra. To sto je ta doktorka uradila je cista obijest, kao lekar morala je znati da je CTG bog i biblija porodjaja i ako je ista osim savrsen, to mora odmah povuci hitnu reakciju, ili indukciju ili CS. Jer tu su minute dragocene a kamoli sati. Bespotrebna tragedija zbog necijeg ega i lenjosti.

Ivana

pre 10 godina

Ne znam da li ste primetili da se u poslednje vreme skoro sve porodilje porađaju radnim danom u prepodnevnim časovima?
Doktori pomažu ženama pri porođaju u terminima koji njima odgovaraju, a ne obaziru se na spontani proces rađanja deteta koji može da krene u bilo kojem momentu.
U mom okruženju znam samo dve žene koje su se porodile prirodno(u toku noći) a ostale su imale ili c.rez(uključujući i mene) ili su im indukcijom ubrzavali porođaj kako bi se porodile dok su 'njihovi' doktori dežurni(i kako bi isti to mogli lepo da naplate).

MAG

pre 10 godina

E stvarno mi je muka od ovih vampira u belim mantilima. Da li se neko seća (to je bilo pre bombardovanja) fenomenalanog serijala na TV Politika i zvao se LEKARSKE GREŠKE ZEMLJA POKRIVA.. ko hoće moze da pogleda na ju-tjubu ima ih sigurno...TOLIKO O LEKARIMA, GENERALNO.

maximA

pre 10 godina

"Nakon toga, direktor klinike "Narodni front" Dušan Stanojević za "Politiku" rekao da je beba, koja je preminula 29. jula, preminula zbog sepse i da je to novi nalaz unutrašnje kontrole,.."
Da li ti čuješ sebe šta pričaš???? Pa žena nije bila na auto-pijaci nego u GINEKOLOŠKO AKUŠERSKOJ bolnici.
A nikako da nam kažeš KO JE BIO TOG DANA DEŽURAN, a?? E pa pošto je ovde neko kriv bilo bi lepo da se umeša malo i policija, jer je OVO ČEDOMORSTVO.

dr Jelena

pre 10 godina

Odgovorne treba krivicno goniti I za nesavesno pruzanje medicinske pomoci I za lekarsku gresku. Ovde su prisutna oba krivicna dela. Sramota!

Nada

pre 10 godina

Meni ovo lici na politicki progon.Mora biti da je potrebna smena rukovodstva u N.Frontu.Nemojte da se lazemo,svi znamo da bebe cesto umiru ili imaju pobleme u blizanackim trudnocama.Licno sam to iskusila,na zalost pre pet godina,izgubila sam dva decaka u toj ustanovi.Bili su to takozvani ttt blizanci.To su ine bebe koje dele jednu venu,pa jedno uvek napredno i zdravije,jer crpi sve od tog drugog,manjeg i slabijeg.Ovi ljudi sa patologije,sa profesorom Mikovicem na celu,,pokusali su da spasu moju decu,busena je vena izmedju ta dva deteta,ne bi li dobili jednak protok i jednako napredovali,na moju tugu najvecu nije uspelo,srusio mi se ceo svet!Nisam krivila lekare,prirodna selekcija,mom tom manjem detetu sigurno bi falilo nesto,zdravo ne bi bilo...zato kazem,ne osudjujte te ljude tamo,rade kao crnci,zene se samo dovode kao na traci,pobacaja ima puno...Zao mi je ove bebice koja je umrla,ne verujem da je neko namerno ubio dete..pa ja cetri puta lezah u toj bolnici,nikad mi niko ne rece nista lose,ne zatrazi novac,obracajuci mi se isljucivo sa Vi.Ne kazem da je idealno,trebalo bi tamo mnogo vise,pa ona bolnica je ruglo,ali oni ljudi ,ljudi koji tamo rade,zaslusuju postovanje,naravno da olosa ima,kao i svugde,ne treba generalizovati.Posle gubitka mojih decaka,rodila sam jednog sina,nakon dve godine jos jednog..Majci zelim brz oporavak,mora da ima veru,blizanacke trudnoce su jos uvek za nas velika enigma,da ne kazem tajna!

Straw Dog

pre 10 godina

Ćutao sam do sada..Pomno pratio razvoj situacije. I, potvrdilo se ono na šta sam od početka sumnjao.
Činjenica: beba je umrla
Činjenica: Od prošle godine, kada je koalicija "Povratak" došla na vlast u GAK "Narodni front" se ništa nije dogodilo, nije bilo smrtnih slučajeva, sve je funkcionisalo, nije bilo afera, niko nije hapšen, niti se pominjala neka pronevera novca.
Činjenica:Koalicija "Povratak" menja direktore svih ustanova koje su državne.
Činjenica:Novinarka RTS-a objavljuje na društvenoj mreži PRVA da je beba umrla.
Činjenica: GAK "NF" je pre 5. oktobra bio plen JUL-a (ko se toga seća)
Sada, povežite, sve ove činjenice, i dobićete istinu, a ona je:
-Povod za smenu kompletnog rukovodstva GAK "NF"
-Dovodjenje novog, partijskog rukovodstva koalicije "Povratak"
-Vraćanje društva, društvenih odnosa i države na dan 04.10.2000.
Da li se neko seća šta je bilo sa bebama iz Vranja i Kraljeva od pre 6. meseci. I, one su umrle.

novinarcici

pre 10 godina

a koliko se vi razumete u medicinu kada ocenjujete neciji rad i procenjujete sta se dogodilo? da li sve to pouzdano znate ili vam se javlja? pitanje postavljam proleterima novinarcicima i toboz zgrozenim komentatorima?

Borac protiv bele kuge

pre 10 godina

E i to čudo da vidimo!!! Da i naši lekari pogreše nekad, a nije bilo greške od drugog svetskog rata. Zašto se oštećena porodica ne oglašava povodom ovog slučaja? U svim GAK-ovima, kada dolazite na porodjaj, morate imati vezu, i tačno se zna, čiji je ko pacijent, i ko koga poradja. Kažu da tu nema ulaska u tudju teritoriju. Verovatno se zbog takvih odnosa i desio ovaj slučaj. Što ja da diram tu pacijentkinju, kad će nju ujutru operisati njen lekar??? Najlepše je privatni posao raditi u državnoj firmi, sa državnim aparatima, osobljem, smeštajem... I nemati nikakvu odgovornost. Malo mi je čudno, zašto oštećena porodica nije podnela prijavu i krivičnu tužbu???

Maksa

pre 10 godina

Pa stvarno ovo je ludnica. Realno su nam doktori poslednji olos, cast izuzetcima. Igrom slucaja sam bio u bolnici na Kipru, e kad vidite kako tamo stvari izgledaju shvatite gde ste i ko ste. Ovde se kod lekara osecam ko poslednje g.... dok cekam lekarku koja 3 dana kasni na posao po 1h, ili dok sa detetom cekam pedijatra koga nema sat vremena iako nema ni jednog pacijenta u cekaonici i nije pauza. Neko je od vas rekao neveruje da je lekar pogresio, ni ja to se ovde ne desava kao sto se ne desava da devojku sa puklim slepim crevom umesto na operaciju zatvore u ludnici i ostave da umre. Tako da ovde svalako lekari negrese

Aleksa

pre 10 godina

Uzasno je na ovaj nacin dezinformisati javnost selektivnim poluistinama o ovom slucaju i blaćenjem najbolje od retko dobrih na toj Klinici! Niko ne pominje starijeg dezurnog koji je valjda bio u Nikaragvi kad se sve desavalo pa nije ni jedanput za 24satnog dezurstva obisao pacijente (makar na svom odeljenju na kome je NACELNIK i na kome je lezala nesrecna zena), niko ne pominje ni prethodnih 10 CTG zapisa iz prethodnih 5 dana (radila se i po dva dnevno) od kojih je bilo GORIH CTGova od onog o kome sad bruji cela Srbija, pa sto tada nije zena porodjena?! niko ne pominje ni lekara koji je vodio celu trudnoću, niko ne pominje ni da je dokumentacija bila sasvim traljava i da nije adekvatno informisala dezurnog lekara o stvarnim potencijalni rizicima za ove bebe i majku. Nista od toga. Niko ne pominje ni traljav obdukcioni nalaz. NI to da predsednik unutrasnjeg nadzora pretenduje da sedne na stolicu sadasnjeg direktora, pa eto lepote - iskoristiti neciju tragediju a u procesu zrtvovati koga god, pa makar i ne bio nista kriv, al nema politicka ledja i nije deo "korumpiranog" sistema"...
"Da je porodjena dan ranije"...(ili 3 dana, ili nedelju dana ranije?!)...."moglo je dete biti zivo"?!. Takav izvestaj i moja baba zna da da! Sto ne kazu vreme smrti deteta i od cega je umrlo (asfiksija tj gusenje je UZROKOVANO SEPSOM!) Sram bilo i inspekciju i medije! Izludeli ste desetine zena koje su potencijalni pacijenti, roditelje preminule bebe i doktorku kojoj ste presudili bez suda.

Miloš

pre 10 godina

Voleo bih samo da krivičnom prijavom bude obuhvaćen i direktor GAK Narodni front jer je pokušao da prikrije krivično delo. U redu da čovek bude kolegijalan ali da učestvuje u zataškavanju tako ozbiljne stvari, to treba najstrože kazniti i zabraniti mu dalji rad u struci jer on morala i ljudskosti nema, za primer drugim lekarima da prestanu da se igraju sa tudjim životima.

freeloader

pre 10 godina

nesto ste se mnogo okomili na direktore bolnica. da ipak nije jos jedna cistka u pitanju? i na kom se stupnju utvrdjuje odgovornost? za maturske testove je bio odgovoran ministar, a ne direktor glasnika. ovde je odgovoran direktor, a ne ministar. zasto?

repus

pre 10 godina

на жалост од тога неће бити ништа докторски еснаф је врло јак и нико несме на њега нити хоће да се замера са њима

OMG

pre 10 godina

@novinarcici

Ne razumem se u medicinu, ja sam inzenjer, ali znam kakav sam pakao prosla u NF, tako da me molim te nemoj smatrati zlobnim komentatorom.

Sofija

pre 10 godina

Ma ko sad moze da razmislja o politici??? Koga je briga za to, dete je umrlo!!! Ne zanima nas zasto, greskom ili zbog njihove svadje, samo pravda! I da se to ne dogadja vise!

gandalf

pre 10 godina

Dragi sugradjani,slozio bih se sa covekom koji je rekao da je ovo jedna politicka igra i hajka. Na zalost izgubljen je jedan zivot,a doktorka koja je upletena u ovo je zrtveno jagnje. Cilj svega je da se skloni Dr.Stanojevic sa mesta direktora od strane "gospodje"koja vec godinama preferira na tu funkciju. Njeno ime se nigde ne spominje. Iskren da budem,poznajem doktorku Milovanovic i nisam subjektivan u davanju svog komentara. Upoznat sam sa situacijom veoma dobro i znam da je doticna doktorka najskolovanija u Srbiji. Pri tom je veoma predana i profesionalna,to ste citali ovih dana po netu.

Dragoljub

pre 10 godina

Ranije porodilje nisu imale "svog" doktora, nego ih je poradjao lekar koji je slobodan/dezuran. Zene daju novac da bi kupile sigurnost, ali na kraju se desava to sto vi navodite, indukovanje porodjaja da bi se zavrsio pre kraja radnog vremena.
Ali najgore od svega je sto sada niko nece da pazi "tudjeg" pacijenta.

svako ima "SVOG" lekara

pre 10 godina

Jedno je pitanje ovde glavno, da bi se GENERALNO rešio problem: " Da li svaka pacijentkinja ima "svog" lekara (veza, korumpcija...), ili su lekari obavezni da poradjaju pacijentkinje kako po prioritetu hitnosti??? Strah me da je je ovaj prvi slučaj odomaćen u svim GAK-ovima u Srbiji. Bar tako žene pričaju. Teško onoj koja nema "svog" lekara. TEŠKO NJOJ!!! E, Srbijo, a ubi nas bela kuga! Pa zar ministarka nema pojma, kako se radi i kakvi su odnosi u GAK-ovima???

OMG

pre 10 godina

@svako ima "SVOG" lekara,

Porodila sam se pre 6.5 meseci u GAK Visegradska, nisam imala nikoga, jedna smena me ujutro primila, druga smena me porodila, svi su bili fenomenalno ljubazni, nemam pojma cak ni koja je doktorka bila tu da me porodi, zapravo je sve babica obavila. Oporavak trajao par dana, bukvalno.

Kad sam se porodila u GAK Narodni Front pre 6 godina sa starijim detetom bila sam izvredjana od strane dezurnog lekara (rekao je doslovce:"Gospodja moze slona da potera", anesteziologa (rekao doslovce da sam "nula od porodilje" i da vise nece da me vidi) i babica (drale se kao nenormalne na mene), porodjaj je trajao 14 sati, i dete od 4 kg izvuceno na vakuum, meni izubijana rebra, iskrvarila samo tako. (btw, nisu hteli CR da mi rade ni pod razno). Oporavljala sam se kao invalid 2 meseca...I tada sam rekla, u NF, NIKADA VISE!!!!

MLADA LEKARKA

pre 10 godina

U ovom zdravstvu svaki dan nova afera: apoteke, nabavka lekova, citostatici, profesorski klan, plaćanje lekara od strane farmaceutskih firmi, kongresi, ležanje bolesnika u bolnicama od godinu dana, naplata dopunskog rada na kardiohirurgiji, sad i porodilišta... A ministarka ćuti, ne meša se u svoj posao. Zdravstvo nam je najgore u Evropi, leglo nepotizma i korumcije. Svi to znaju, a nešto se isčudjavaju, a nama deca umiru! A hiljadu mladih lekara radi u tudjini, i hiljadu čeka na birou... Hitno u zdravstvu neko treba da uzme METLU, ne metlu već METLE...

tata dvoje dece i stop

pre 10 godina

Zena mi se porodila pre 11 meseci u Visegradskoj. Posle porodjaja sam bukvalno sve morao da donesem supruzi. Zaboga!!! Kupite makar plasticne case I dajte porodiljama!!! A dete nisam video sve do otpusta, NISAM HTEO DA PLATIM!

buduća majka

pre 10 godina

E, sad hajde ostani trudna i idi na porodjaj. Nikom ništa nije jasno, a bebe nema. Ni ko je bio dežurni lekar, ni ko je još od lekara bio na klinici, ni od čega je beba umrla, ni da li je dobro vodjena istorija bolesti, ko je ujutru porodio pacijentkinju i da li je on bio "njen lekar", zašto drugi lekari neće da se mešaju kolegama u posao.. Ne zna se da li su gori ovi iz zdravstva, ili novinari. Sve sistem, da se nekom ne zamerim. Zašto niko ne pita porodicu, da li je imala "svog" lekara, i zašto oni ne podnose tužbu. Zašto se retko poradjaju porodilje noću ? Zašto, zašto...

zxs

pre 10 godina

Jedan zivot je izgubljen i to je nenadoknadivo. "Dve komisije tvrde da je porođaj trebalo uraditi dan ranije i da bi u tom slučaju beba bila živa." - najlakse je biti pametan posle svega. Ono sto je najbitnije je utvrditi da li je u pitanju nemar, neznanje, dobra odluka,splet okolnosti ili nesto peto. Lincovanje dotorke po medijima nece poboljsati nase zdravstvo ni vratiti izgubljen zivot. Dajte neku strucnu analizu i statistike, pa da mogu ljudi koji su upuceni da zakljuce nesto. A mozete onda i liste svih lekara u Srbiji, pa da vidimo ko ima koliko umrlih u svojoj smeni i zasto.

građanin prevaren 05.10.2000.

pre 10 godina

U normalnom, civilizovanom društvu, prvi odgovorni su uvek ministri, jer su oni dužni da ustanove okvire i procedure delovanja kao i redovnu kontrolu. Ovi doktori će sada, po principu žrtvenog jarca, platiti ceh bili oni krivi ili ne, kako bi se stvorio privid da Ministarstvo zdravlja nešto radi. A to što se u skoro svim drugim bolnicama isto ophode prema pacijentima (čast izuzecima) - to se gura pod tepih.
Gospođo ministarko, jeste li ikad čuli za moralnu odgovornost? Da li je uopšte ta kategorija odgovornosti poznata i jednom "strucnjaku" iz SPS-a? Vi ćete izgubiti samo fotelju na sledećim izborima, a višedecenijsko ministrovanja SPS-a je koštalo ovu zemlju teritorije, izgubljenih života, mnogo novca i ugleda u svetu. Sve ovo nikada nećemo nadoknaditi, ali se nadam da od sledeće godine vas više nećemo gledati. A do tada, narod neka uživa u onima koje je birao!

Vrteska

pre 10 godina

Da li je to onda prelomljeno da se NF rekonstruise i da na mesto Stanojevicevo dodje SPS kadar? Je li moguce da ce SNS NF prepustiti Dacicu i Slavici Djukic Dejanovic?

mama

pre 10 godina

Nekoliko puta sam procitala Vas komentar, otkako je poceo ovaj medijski cirkus pitam se da li se zaista radi o ONOJ dr Zagi koju sam upoznala u Dnevnoj bolnici, zaista najboljoj lekarki i coveku koju sam srela u Frontu. Izvestaji su cesto prenoseni tako da se javnost navede na zakljucak o njenoj krivici (odbila da uradi cr, da su bebe rodjene ranije - sto kazete to smo svi mogli da kazemo i bez komisije). Ako imate neke informacije, nadjite jos nacina da javnost upoznate s njima, jer cemo ovako ostati bez jedne sjajne doktorke, humanog i saosecajnog pristupa trudnicama sa rizicnom trudnocom, ostavljene na milost i nemilost patijskim kadrovima i arogantnim zvucnim imenima.

zoran

pre 10 godina

Šta je vama bre! Pa kako stvari stoje, kako je ovde samo pomenuta nepotpuna i loša dokumentacija, sprema se kazna za radnicu u fotokopirnici. To je tradicija u Srbiji...

U ponedeljak će Gospodin Vučić na konferenciji za štampu da objavi da se uhvatio u koštac da se pronađe, uhapsi i procesuira dotična fotokopirka P.P. a da će zbog toga Gospodin Vučić dobiti još jedno 10 milona lajkova i preporuka da postane Premijer umesto Premijera...

I ja gorim od želje da vidim Gospodina Vučića u Premijerskoj fotelji. Sav drhtim od želje da Gospodin Vučić bude premijer I ja i svih 50 milona građana Srbije i cela Evropa to žarko želi i jedva čeka.

poštovati oštećene

pre 10 godina

Nije kraj priče. Ne znamo da li je i ovoga puta vanredni nadzor u zaključku pobio sam sebe stereotipnom konstatacijom-zbog promptnog razvoja bolesti......Ako nije, napredak, za pohvalu. Do sada, uprkos trudu požrtvovanih pojedinaca, važio je pravilnik po kojem je samo ustanova u kojoj su lekari čiji se kvalitet rada proverava imala pravo na prigovor, a ne i oštećeni(krajnje nebulozno).Naravno da ne treba generalizovati stvari, pljuvati po jednoj od najhumanijih profesija, ali mi je drago što mnogi neosvešćeni i sopstvenim neznanjem isfrustrirani pacijenti, koji nikad nisu čuli za prava pacijenata, kojima je i dalje normalno da nose poklone kao da idu na idolopoklonjenje, koji se pridružuju jednoj od najjačih omerti, ne koriste internet,jer bi bilo suviše iritantno!

Milena

pre 10 godina

Evo vam jos jedan primer bahatosti,ovog puta nacelnice Doma zdravlja.Prebacen termin trudnoce,u bolnici kazu da svakog dana idem na ctg u Dom zdravlja, a doticna(posle vikanja sestre na mene sto sam OPET dosla) kaze,citiram:NECU i NEMAM OBAVEZU da Vam radim CTG svakog dana...nismo mi toliko bogata drazava!!!!!!!Tako da,nisu samo bolnice leglo korumpiranih i neodgovornih lekara,po Domovima Zdravlja nisu nista bolji.To bi trebalo sve precesljati,jer su meni(a verujem i vecini trudnica zbog svih ovih primera o kojima slusamo) trudnoca i porodjaj teze pali psihicki nego fizicki.

milesssa

pre 10 godina

Ime i lekara koji je zakazao carski rez za ponedeljak, kao i privatnu ordinaciju u kojoj je trudnoca vodjena kod doticnog, pa ce se naci stvarni krivac, ovako kako su krenuli pogresno postavljene stvari.

naki

pre 10 godina

Dr Zaga je iz iskustva mila posvecena i strucna lekarka. Mnogo mi je zao preminule bebice ali mislim da ipak nismo culi celu pricu...

evi

pre 10 godina

Opet me interesuje ko je bio glavni dezurni taj dan? I zasto se to skriva?
Sem toga, kako moze da presudi komisija u okviru koje je clan koji i sam ima mnogo putera na glavi? Ima gomilu gresaka na pacijentima, a i mito i korupcija. Mislim na onog dr sa slike iz Vojvodine.

db

pre 10 godina

ALEKSA svaka cast na komentaru! potpuno se slazem. ko je vodio tu trudnocu i ko su bili svi dezurni te noci i oni u smeni pre toga. prica je kompleksna, klinika podrazumeva timski rad. doktori su cesto losi a cesto i veoma dobri ali rade u sistemu koji je uzasno los za sta je odgovorno ministarstvo.. za pocetka nemaju ni protokole lecenja ni ponasanja..kolege naravno cute da se nekome ne zamere..obavestavanje javnosti nije dovoljno dobro. novinari ispricaju pricu na pola da se nekome ne zamere.. a ministarki dobro doslo da je ne pitaju sta uradi od ministarstva za ovako kratko vreme i gde su lekovi, gde je novac, zasto nicega nema. koliko cujem blokirali su i dolazak savremenijih lekova u bolnice... valjda smo po tome najgori u evropi. kad jedan lek stigne evropljanima nama tek nakon 5 godina. zato se neke izlecive bolesti kod nas ne lece uopste. a porodica kojoj se ovo dogodilo pretvorice se u batutu u statistiku (uzgred da li iko proverava da li oni uopste prijavljuju smrtnost porodilja i dece batutu ) a njihova je tragedija stopostotna. sramota i vlasti i opozicije tj vladajuce elite.

slobodan

pre 10 godina

to su previse ozbiljne i nazalost veoma tuzne stvari za takav circus kakav je zemlja srbija. ministarstvo iz nekog razloga trazi krv, pre svega ona zena na celu cije ime necu da pominjem a koja je od pocetka dala ton celoj prici tako da je bolnica/doktor kriva. mediji takodje. jedino merodavno misljenje mogu da daju strucnjaci a da li ce oni biti nepristrasni ostaje da se vidi. licno mi je tesko da poverujem da bi (iskusni) doctor mogao da napravi takvu vrstu greske ili da bude arogantan sa takvim posledicama. ali, sada sve zavisi od suda i strucnog misljenja. koliko poverenja mi imamo i u jedno i u drugo?

hm

pre 10 godina

Ne znam sta da kazem tuzno je sto uopste ovako neku vest i komentarisemo,ali to je realnost!Ne verujem da je toj doticnoj doktorki bila namera da se sve ovo desi,pa kakav bi ona covek bila,mislim da je donela losu odluku koja je nazalost kostala necijeg zivota!Treba kaznjavati nesavesne lekare,ali ovo je vec javni linc,ne moze ona da odgovara za sve lekare koji su pogresili i sigurna sam da se i ona oseca grozno zbog svega sto se dogodilo!Zao mi roditelja,ali nije ni lekarki lako!Ova drzava je kriva nemaju ni doktori uslova da lece,a ni pacijnti da budu "bolesni" !

laik

pre 10 godina

Dr Zaga je vodila trudnocu moje supruge, porodila mi bliznakinje. Nisam video posvecenijeg doktora, nekoga ko u ovom haosu od zdravstva trudnicama uliva poverenje. takodje rizicna trudnoca i da nije bilo dr Zage da iz dnevne bolnice sve napusti i hitno operise i cr porodi moje lepotice brine me da pomislim sta bi bilo. Da ima losih, korumpiranih lekara istina. Ona to nije. Niti jednom nas nije uputila kod privatnika, niti je trazila novac a svaki put je sa osmehom docekivala i ispracala suprugu. Dr Zago izdrzi ovu Srbiju, mi zasluzujemo ovakvog strucnjaka a mnoge druge bele mantile ne, i naravno ovakvog ministra zdravlja.

Sale B

pre 10 godina

Dr. Zaga je moja skolska drugarica i bila je ucenik generacije najbolji drug, pravi prijatelj.Moju zenu je porodila bez ikakvih problema. Ona je najstrucnija osoba u njenoj ustanovi. Molim Vas da ne lupetate ako je ne poznajete, pogotovo njenu strucnost.

Aleksa

pre 10 godina

Moracu iz vise komentara jer u jedan nece stati: cinjenica je da je majka primljena DVE NEDELJE pre smrti bebe, na odeljenje rizicne trudnoce ciji nacelnik je Dr Mikovic, stariji dezurni u danu kada je dezurala Dr Milovanovic. Majka je primljena zbog kamena u bubregu, a ne zbog prepoznatog rizika, na rizicne trudnoce jer je svaka blizanacka trudnoca rizicna. Zena se zalila na mucninu vise puta za dve nedelje ap tako i u danu kada je dezurala Dr Milovanovic. Cinjenica je da je zenu u 19oj nedelji pregledao Dr Mikovic koji iako iskusan ginekolog NIJE prepoznao da se radi o monoplacentarnoj trudnoci (jedna posteljica dve bebe dele iste krvne sudove i VISOK rizik za trudnocu, mnogo veci nego kod dvoplacentarne blizanacke trudnoce). Cinjenica da je trudnoca vodjena kao uredna biplacentarna blizanacka trudnoca. Cinjenica da je za dve nedelje svaki dan radjen CTG nalaz i da sem pocetnog nalaza koji je bio uredan SVI OSTALI CTG nalazi nisu bili optimalni vec slicnog kvaliteta. Kada se dva blizanca od 3600g koliko su izmereni gura u jednoj materici koja za to nije predvidjena, naravno da im nije konforno i da CTG tesko da ce biti optimalan. Cinjenica da je 5 dana pre spornog CTGa u dezurstvu Dr Milovanovic radjen CTG koji je bio DALEKO losiji i da zena NI TAD nije porodjena (mozda je dete MOGLO biti rodjeno zivo a u boljoj kondiciji nego 5 dana kasnije?!) Dr Milovanovic nije imala nikakve dodire sa ovom trudnocom do dana svog dezurstva u nedelju 29.07. Cinjenice.

Aleksa

pre 10 godina

Cinjenica: da je CR uredjen dok je dete bilo jos zivo, moglo se roditi zivo?! Ajde?! Pa to svi znamo - da je porodjeno zivo d abi bilo zivo! Nego pitanje: sto ujutro oko 7 na kraju dezurstva kad je preuzela druga smena (ili stariji dezurni na cijem odeljenju je lezala zena) nisu uradili pregled, CTG, ultrazvuk, pogledali zenu koja je zakazana to jutro za CR? Mozda je beba i tada u 7 ujutro bila ziva? Mozda i u 8 ujutro? Zasto ne znamo? Zato sto niko nije proveravao! I zato sto patolog u obdukciji nije ustanvio vreme smrti?!?! (o traljavosti obdukcije sramota me je i da pocnem da govorim, o glupostima kao sto je zaturena slezina, pogresni datumi i ne utvrdjivanje vremena smrti - skandal!) Stoga, kad sagledate sva ova pitanja, "cinjenice", pretpostavke, da li vam se prica cini malo drugacijom? Da li vam se dr Milovanovic cini malo manje "neodgovornom, nestrucnom i bahatom koja nece da se mesa drugima u porodjaj za pare" itd....I da li mislite da je u redu da su joj mediji presudili bez suda i sudjenja? I d ali mislite da je u redu sto se politicka igra oko raznih fotelja na klinici i van klinike sada prebija preko savesnog, odgovornog i strucnog lekara koji sa celom ovom pricom ima svega 30 minuta, koliko je od 50 zena videla pomenutu gospodju i njenu trudnocu? Ko je tu kriv i ko je prav? Zasto obdukcija ne iznosi zbog cega je doslo do asfiksije, niti d aje dete imalo stafilokok, niti vreme smrti?! Treba li nam stvarno jos jedna zrtva ili trazimo odgovorne?!

Aleksa

pre 10 godina

Dalje: cinjenica da posto za 8 meseci niko od lekara koji su bilo odgovorni za ovu trudnocu NIJE PREPOZNAO da se radi o MONOPLACENTARNOJ blizanackoj trudnoci sa visokim rizikom, ni dezurni lekar Dr Milovanovic nije mogla znati jer u dokumentaciji nije pisalo a niko joj nista nije ni rekao, vec je zena bila jedna od 50 zena koje je doktorka tog dana obisla u viziti, zena se pozalila na mucninu, doktorka rekla da je jako toplo (40 stepeni tog dana) i da je moguce malo i dehidrirala, da je pred porodjajem, da ce joj uraditi pregled, CTG, dati infuziju, i uciniti da joj bude sto udobnije u groznim bolnickim uslovima do porodjaja sutra dan. Cinjenica da je CTG bio ne optimalan, ali ni znacajno razlicitog kvaliteta nego prethodnih 10 CTGova, da su oba blizanca bila ziva, da majka nije bila akutno ugrozena kao ni deca, i da porodjaj nije poceo, te da nije bilo indikacija za hitni porodjaj. Cinjenica da dr nije NISTA ODBILA, a kamoli da porodi zenu, vec je procenila da za to nema hitnih indikacija na osnovu podataka koje je imala. Da je znala da se radi o dva u tezini disparitetna blizanca (jedna beba mnogo teza od druge), i monoplacentarnoj blizanackoj trudnoci, moguce je da bi imala drugaciju procenu? Cinjenica da su bebe prethodno merene tokom nedelje da imaju oko 3600 grama. Pitanje:da li bi, da se glavni dezurni prosetao medj pacijentima bar jednom, i on bio u kontaktu sa ovom majkom pa bi mozda procenio drugacije od Dr Milovanovic. Cinjenice? Pretpostavke?