Četvrtak, 22.08.2013.

10:04

FR: Ako treba, i silom na Siriju

Međunarodna zajednica mora da reaguje silom ako se potvrdi da je režim u Siriji koristio hemijsko oružje, izjavio je francuski šef diplomatije Loran Fabijus.

Izvor: B92

FR: Ako treba, i silom na Siriju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

vlad

pre 10 godina

Račak 2. Još jedna repriza u režiji zapadnih obaveštajnih službi. Samo da mi je znati ko će se pojaviti u ulozi onog sm..da Vokera.

kk

pre 10 godina

@ djokica

"evropske vrednosti" je termin koji su nam natutnuli naši političari da bi dobijali poene. ne postoje nekakve famozne vrednosti koje ti kažu kako da pišeš knjigu, naslikaš sliku, stvaraš muziku... EU znači red, poštovanje zakona, nečega što je inače univarzalno, ali se, u nemanju reda ovde i onde, ta univerzalna pravila nazivaju "zapadnjačkim". i ne, Francuz i Amer nisu na istim talasnim dužinama, oni se i te kako razlikuju, a razlika je vidiljiva istog momenta kada se nađeš u tako različitom društvu. ono što je njihovim državama zajedničko jeste red, a ne recimo urbanistički haos jedne neasfaltirane uličice od dva metra, koja je tipična stvar bilo kog predgrađa u kojem se i sam nalazim, a koje je nicalo kao divlje naselje bez ikakvog pravili i reda. e to se na zapadnu ne sme ni za živu glavu.

je l' su tvoje vrednosti one po kojima je predsednik Sirije Asad pobedio na izborima 2000. a da nije imao protivkandidata. je l' su to vrednosti koje želimo da gajimo i odbijamo "zapadnjačke". i taj zapad je toliko loš, da svako ko ovde ima malo pameti gleda da se, gle čuda, baš tamo p smesti - zauvek!

djokica

pre 10 godina

(Nikad gubernija, 22. avgust 2013 13:29)
pomesao si loncice, europejcu...
mrzeti nekoga znaci imati ozbiljan psihicki ako ne i dusevni poremecaj..
evo primera..niti ja niti moji istomisljenici ne mrzimo Zapad i sve sto dolazi odatle..mi jednostavno preziremo licemerni zapad,takozvane "zapadne vrednosti" koje su nama strane i koje nikada nece biti ovde prihvacene niti ce ikada zaziveti, na tvoju veliku zalost....nase gadjenje i prezir su toliko jaki da se i mi ponekad uplasimo da ne prelazi u stanje mrznje, to jest, ozbiljnog dusevnog poremecaja..
pre neki dan smo zapali u mucnu polemiku i " objasnili " neke stvari dvojici ljigavih francuza i jednom zadriglom svabi..milsim da ce pamtiti tu lekciju dok su zivi..i oni su bili na tvojoj " talasnoj duzini" sve dok im nismo natenane, smireno i stalozeno ali sa cvrstim argumentima objasnili kako stvari stoje te su oni sa nemalim odusevljenjem prihvatili novonastalu situaciju i realnost..eto, kako se moze smireno, stalozeno, upecatljivo objasniti zapadnjacima neke stvari u kojima grese prema nama, itekako..i naravno, s cvrstim argumentima..

alibaba

pre 10 godina

A sta cemo s onima koji koriste osiromaseni uranijum sirom svijeta? Uranijum je "humaniji" od nervnog gasa? Sta cemo s onima koji su jedini u istoriji covjecanstva upotrijebili nuklearno oruzje, i to protiv civila? Nista, naravno... Show must go on...

Djordje

pre 10 godina

Tako su izmislili da je Sadam imao biolosko i hemijsko oruzje i tehniku da ga upotrebi u roku od 45 minuta. Medjutim, David Kelly, ekspert za hemijska oruzja je vec u Junu 2003 na licu mesta, u Iraku, zakljucio da su te takozvane laboratorije za proizvodnju hemijskog oruzja bile upravo ono sto je Irak tvrdio - postrojenja za punjenje gasa u meteoroloske balone.
Dakle, Kelly je zakljucio da se krenulo u invaziju na Irak znajuci unapred da je izgovor za rat lazan. Kad je to procurelo u javnost, Kelly je likvidiran u Londonu za manje od mesec dana (17. Jula 2003).
Svetska javnost dobro pamti lazirane ratove, tako da one video scene posledica "napada hemijskim oruzjem" u Siriji, izgledaju kao ona prica o decaku koji je vikao "Evo vuka!". Mozda je istinito, mozda ne, ali toliko su se okaljali lazima u zadnjih 20 godina da se svaka ovakva vest o hemijskom oruzju na Bliskom Istoku docekuje uz ogromnu skepsu.
Ne shvatam zasto se Francuzi prave tako naivni pa nasedaju na ovakve jeftine trikove. Osim toga, u interesu im je da rat u Siriji potraje sto duze, jer im je bolje da islamski ekstremisti iz Francuske provode vreme i ginu kao dobrovoljci na strani pobunjenika u Siriji, nego da sede kuci dokoni i razmisljaju u kojoj ce skoli napraviti sledeci masakr.

kiwi

pre 10 godina

A sta kazete za promenu malo silom na Francusku? Samo trazite djavola! Kad odleti neki metro ili zgrada u vazduh onda ce vam biti krivi teroristi. Bolje cirkajte vino i ne cackajte mecku!

Čiča Norman

pre 10 godina

A sta uraditi ako se utvdi da su pobunjenici koristili bojne otrove? Onda im dopremiti jos? Davno je Paton rekao : polazak u rat bez francuza, je isto sto i polazak u lov bez harmonikasa!
(Gruzanin, 22. avgust 2013 13:27)

Potpuno se slažem sa tobom, osim oko izjave. To je rekao Norman Švarckopf a ne Paton i to mnogo skorije nego što misliš

dsagsg

pre 10 godina

@ (common sense, 22. avgust 2013 13:19)

Nema Sirija naftu ali da bi nafta iz zemalja u kojima se dogodilo prolece dosla u Evropu mora da ide preko Sirije naftovodima ili preko Egipta morem.

Inace sve ova proleca i borbe za demokratiju imaju veze samo sa naftom, da ti ja kazem odmah ..

srb in

pre 10 godina

Poznata mi je ova priča , još od naše skorašnje istorije, pa preko Iraka, Libije...
Ko bi bio tolika politička budala da koristi hemijsko oružje , kad su UN inspektori baš u Siriji.
Možda je to neki novi Vilijam Voker,
Vreme će pokazati

common sense

pre 10 godina

@ Nikola Čičak

Kako to misliš Sirija nema naftu?! 'ajde čoveče, ne razbijaju maštu komentatorima, vdiš da su se baš lepo zagrejali za još jednu anti-imperijalističku seansu. ;)

inače Sirija nije Libija ne samo po tome što Sirija nema naftu, već i po tome da je Sirija, za razliku od Libije, zemlja u ruševinama. preko 100 000 mrtvih, ekonomija više i ne postoji, a kraj krvoprolića se i ne nazire. i još se vidim neki plaše da Sirija ne postane Libija. ajoj!

Nikad gubernija

pre 10 godina

Eh, nasi bivsi saveznici Francuzi, Britanci, Amerikanci... Od kas su Srbiju zajasili etnicki nacionalisti i verski fundamentalisti azijatskog tipa i koji su gurnuli sopstveni narod kao zivi stit u svom sumanutom ratu protiv svega sto je Evropa, Zapad, civilizacija i demokratija, nema toga vise! Ovako kao u Srbiji, Zapad se mrzi jos samo u islamistickim zemljama. Kao da smo u Centralnoj Aziji i na Bliskom Istiku a ne u juznoj Evropi.

Vojvodinac

pre 10 godina

Francuzi se niso ovliko uzbudili '99 kada je po Srbiji NATO bacao kasetne bombe i osiromašeni uranijum, protivno rezoluciji UN!?
Ili su neobavešteni ili licemerni, ali ni jedno nije za ponos.
Neko može reći u politici je sve dozvoljeno, ali probajte vi uraditi političarima ono što oni rade vama, otkrićete bolnu istinu.

dragutin

pre 10 godina

Svakih nekoliko dana u Siriji na pobunjeničkoj strani pogine poneki Albanac sa Kosova ili iz zapadne Makedonije, već to ubedljivo govori o tome ko su pobunjenici i ko ih kontroliše i naoružava, pa i koliko se može verovati njihovim informacijama. Samim tim je i paralela sa Račkom na mestu. Jedina razlika, Sirija ima protivvazdušni sistem S300 koji Srbija nije imala, što znači da će 90% svega što iz vazduha napadne tu zemlju biti oboreno.

Gruzanin

pre 10 godina

A sta uraditi ako se utvdi da su pobunjenici koristili bojne otrove? Onda im dopremiti jos? Davno je Paton rekao : polazak u rat bez francuza, je isto sto i polazak u lov bez harmonikasa!

ruzna istina

pre 10 godina

kako god ispran mi je mozak.. ne verujem vise medijima nista, cak iako je mozda ovako uzasna istina! toliko zivimo u svetu lazi da ne bi bila steta da osvanemo, ili ne, na njegovim ostacima- to je jedina istina

Mijajlovic (IQ 174)

pre 10 godina

Pa probali turci u ime nato saveza pa im nesto oborilo avion a nije raketa.Bas bi voleo da probaju opet, ali og puta neko jaci tj. sa naprednijim avionima od turskog F.4

Јахачи апокалипсе

pre 10 godina

Рачак...Маркале...и објективни ББС и СНН...припремају се звери..тужна колевка цивилизације, Ирак, Сирија, Иран..као и тужан Балкан!!!

Milutin

pre 10 godina

Francuzi su, inace, u periodu 1954-1962, tokom 'zavodjenja reda u koliniji' pobili oko milion i po stanovnika Alzira (15% stanovnistva). Brutalnost koju su tada iskazali arapski svet nije zaboravio.

Posmatrac

pre 10 godina

Ako ikada zadjete na Africki kontinent spomenite samo Francusku ili Francuze. Kud god su prosli sejali su takav uzas da preziveli i njihovi potomci nikada nece zaboraviti.

Nerviranje, srbima radovanje

pre 10 godina

Za (sofronije, 22. avgust 2013 10:32)

Bojni otrovi su teži od vazduha, pa samim tim idu nadole. Skloništa imaju uzdignute ventilacione cevi iz tog razloga. I moraju da budu teži, jer ako su lakši, onda se rasprše i imaju malo dejstvo. A za ostalo ste u pravu.

djole

pre 10 godina

Traze razlog da se Amerikanci umesaju u rat. Pogledajte mapu sukoba u Afrci i Aziji i sve ce vam biti jasno. Valjda ce taj Putin malo da ih zaustavi iace odosmo svi u III sv.rat. uzas uzas uzas. Ma kakvo hemijsko oruzje? ovo je cista namestaljka. Treba da insistiraju Rusi da i njihovi posmatraci budu u inspekciji inace ce Amerikanci celu Aziju da zapale.

Mare

pre 10 godina

Asad ubedljivo pobeđuje na svim frontovima,ne mogu mu ništa. I zašto bi on koristio HEMISJKO ORUŽJE?! I malom detetu je jasno da je ovo najjobičnija izmišljotina kao u slućaju Iraka.

Priboj

pre 10 godina

Baš će Asad da upotrebi hemijsko oružije sad kad vojska napreduje i čisti grad po grad!Islamisti su pred porazom i pokušavaju sa zapadom da naprave nove Markale,Srebrenicu ili Račak,ali će u Siriji to malo teže da prođe!

Klasika

pre 10 godina

Kad se dokaze da sirijski rezim nije upotrijebio otrov, amerika I ostali ce precutno nastaviti da podrzavaju teroriste jer su oni primjer cistoce njihovih obraza.Siriski narod je debelom vecinom za asada, I sta to vise ima ko da trazi. I u egiptu je mursi imao vecinu naroda na svojoj strani pa smo vidjeli kako je prosao.

bostanbasha

pre 10 godina

dakle mora se reagovat samo za hemijsko oruzje. a to sto tamo asadovci kolju na hiljade civila svakoga dana, to je ok... sramota... ceo svet zmuri na pokolj koji vec dugo traje u siriji.

А.Илић

pre 10 godina

Храбри ови Французи - нема шта - све јунаци...
Па што не крену сами, уз све ризике које то носи (одговор друге стране), зашто се скривају иза НАТО савеза ?
Боље би било да поведу рачуна о себи - задњи пут кад сам био у Паризу у подножју Ајфелове куле је било најмање 50 војника са аутоматима у рукама и прсом на окидачу. Да тако код нас војска шета Кнез Михајловом улицом одмах би нас прогласили за фашисте и бомбардовали.
Обични лицемери !!!

N

pre 10 godina

A gde su slike zaklane dece od pre nekoliko meseci, pa da se nad njima sablaznjavamo? A da tu decu je zaklala Al Kaida iz Sirije koju SAD, FR, UK i druge skracenice podrzavaju pa nije uredu da te slike gledamo.

sofronije

pre 10 godina

Dakle i ovde ce da pukne tikva. Da li su pobunjenici namestili napad ili je on dosao od drzave to uskoro nece biti vazno. Kao sto nije bilo vazno da li smo na Kosovu trovali Albance pustajuci plin iz boca koje su stajale na tavanu kuca. Tako rece jedan Nemacki politicar ''99. Jer opste je poznato da plin ide na dole a ne na gore, ili mozda ne?

mhm

pre 10 godina

Sirija nema potrebe sa upotrebom hemijskog oruzja. Vojska je u ofanzivi na svim frontovima i zasto bi koristila ovo sredstvo? Pobunjenici takodje imaju pristupe hemijskom naoruzanju i ne bi me cudilo da je ovo jos jedna u nizu prevara ne bi li se nasao razlog za sto brzu intervenciju zapada. Samo se setimo kako je krenula invazija nacisticke Nemacke na Poljsku. Ili nesto skorije napad na Merkale, Racak, invazija na Irak (navodno biolosko oruzje)....

sofronije

pre 10 godina

Dakle i ovde ce da pukne tikva. Da li su pobunjenici namestili napad ili je on dosao od drzave to uskoro nece biti vazno. Kao sto nije bilo vazno da li smo na Kosovu trovali Albance pustajuci plin iz boca koje su stajale na tavanu kuca. Tako rece jedan Nemacki politicar ''99. Jer opste je poznato da plin ide na dole a ne na gore, ili mozda ne?

Priboj

pre 10 godina

Baš će Asad da upotrebi hemijsko oružije sad kad vojska napreduje i čisti grad po grad!Islamisti su pred porazom i pokušavaju sa zapadom da naprave nove Markale,Srebrenicu ili Račak,ali će u Siriji to malo teže da prođe!

А.Илић

pre 10 godina

Храбри ови Французи - нема шта - све јунаци...
Па што не крену сами, уз све ризике које то носи (одговор друге стране), зашто се скривају иза НАТО савеза ?
Боље би било да поведу рачуна о себи - задњи пут кад сам био у Паризу у подножју Ајфелове куле је било најмање 50 војника са аутоматима у рукама и прсом на окидачу. Да тако код нас војска шета Кнез Михајловом улицом одмах би нас прогласили за фашисте и бомбардовали.
Обични лицемери !!!

Mare

pre 10 godina

Asad ubedljivo pobeđuje na svim frontovima,ne mogu mu ništa. I zašto bi on koristio HEMISJKO ORUŽJE?! I malom detetu je jasno da je ovo najjobičnija izmišljotina kao u slućaju Iraka.

Posmatrac

pre 10 godina

Ako ikada zadjete na Africki kontinent spomenite samo Francusku ili Francuze. Kud god su prosli sejali su takav uzas da preziveli i njihovi potomci nikada nece zaboraviti.

N

pre 10 godina

A gde su slike zaklane dece od pre nekoliko meseci, pa da se nad njima sablaznjavamo? A da tu decu je zaklala Al Kaida iz Sirije koju SAD, FR, UK i druge skracenice podrzavaju pa nije uredu da te slike gledamo.

Klasika

pre 10 godina

Kad se dokaze da sirijski rezim nije upotrijebio otrov, amerika I ostali ce precutno nastaviti da podrzavaju teroriste jer su oni primjer cistoce njihovih obraza.Siriski narod je debelom vecinom za asada, I sta to vise ima ko da trazi. I u egiptu je mursi imao vecinu naroda na svojoj strani pa smo vidjeli kako je prosao.

mhm

pre 10 godina

Sirija nema potrebe sa upotrebom hemijskog oruzja. Vojska je u ofanzivi na svim frontovima i zasto bi koristila ovo sredstvo? Pobunjenici takodje imaju pristupe hemijskom naoruzanju i ne bi me cudilo da je ovo jos jedna u nizu prevara ne bi li se nasao razlog za sto brzu intervenciju zapada. Samo se setimo kako je krenula invazija nacisticke Nemacke na Poljsku. Ili nesto skorije napad na Merkale, Racak, invazija na Irak (navodno biolosko oruzje)....

djole

pre 10 godina

Traze razlog da se Amerikanci umesaju u rat. Pogledajte mapu sukoba u Afrci i Aziji i sve ce vam biti jasno. Valjda ce taj Putin malo da ih zaustavi iace odosmo svi u III sv.rat. uzas uzas uzas. Ma kakvo hemijsko oruzje? ovo je cista namestaljka. Treba da insistiraju Rusi da i njihovi posmatraci budu u inspekciji inace ce Amerikanci celu Aziju da zapale.

Milutin

pre 10 godina

Francuzi su, inace, u periodu 1954-1962, tokom 'zavodjenja reda u koliniji' pobili oko milion i po stanovnika Alzira (15% stanovnistva). Brutalnost koju su tada iskazali arapski svet nije zaboravio.

Јахачи апокалипсе

pre 10 godina

Рачак...Маркале...и објективни ББС и СНН...припремају се звери..тужна колевка цивилизације, Ирак, Сирија, Иран..као и тужан Балкан!!!

ruzna istina

pre 10 godina

kako god ispran mi je mozak.. ne verujem vise medijima nista, cak iako je mozda ovako uzasna istina! toliko zivimo u svetu lazi da ne bi bila steta da osvanemo, ili ne, na njegovim ostacima- to je jedina istina

srb in

pre 10 godina

Poznata mi je ova priča , još od naše skorašnje istorije, pa preko Iraka, Libije...
Ko bi bio tolika politička budala da koristi hemijsko oružje , kad su UN inspektori baš u Siriji.
Možda je to neki novi Vilijam Voker,
Vreme će pokazati

Vojvodinac

pre 10 godina

Francuzi se niso ovliko uzbudili '99 kada je po Srbiji NATO bacao kasetne bombe i osiromašeni uranijum, protivno rezoluciji UN!?
Ili su neobavešteni ili licemerni, ali ni jedno nije za ponos.
Neko može reći u politici je sve dozvoljeno, ali probajte vi uraditi političarima ono što oni rade vama, otkrićete bolnu istinu.

dragutin

pre 10 godina

Svakih nekoliko dana u Siriji na pobunjeničkoj strani pogine poneki Albanac sa Kosova ili iz zapadne Makedonije, već to ubedljivo govori o tome ko su pobunjenici i ko ih kontroliše i naoružava, pa i koliko se može verovati njihovim informacijama. Samim tim je i paralela sa Račkom na mestu. Jedina razlika, Sirija ima protivvazdušni sistem S300 koji Srbija nije imala, što znači da će 90% svega što iz vazduha napadne tu zemlju biti oboreno.

Gruzanin

pre 10 godina

A sta uraditi ako se utvdi da su pobunjenici koristili bojne otrove? Onda im dopremiti jos? Davno je Paton rekao : polazak u rat bez francuza, je isto sto i polazak u lov bez harmonikasa!

Mijajlovic (IQ 174)

pre 10 godina

Pa probali turci u ime nato saveza pa im nesto oborilo avion a nije raketa.Bas bi voleo da probaju opet, ali og puta neko jaci tj. sa naprednijim avionima od turskog F.4

Nerviranje, srbima radovanje

pre 10 godina

Za (sofronije, 22. avgust 2013 10:32)

Bojni otrovi su teži od vazduha, pa samim tim idu nadole. Skloništa imaju uzdignute ventilacione cevi iz tog razloga. I moraju da budu teži, jer ako su lakši, onda se rasprše i imaju malo dejstvo. A za ostalo ste u pravu.

alibaba

pre 10 godina

A sta cemo s onima koji koriste osiromaseni uranijum sirom svijeta? Uranijum je "humaniji" od nervnog gasa? Sta cemo s onima koji su jedini u istoriji covjecanstva upotrijebili nuklearno oruzje, i to protiv civila? Nista, naravno... Show must go on...

dsagsg

pre 10 godina

@ (common sense, 22. avgust 2013 13:19)

Nema Sirija naftu ali da bi nafta iz zemalja u kojima se dogodilo prolece dosla u Evropu mora da ide preko Sirije naftovodima ili preko Egipta morem.

Inace sve ova proleca i borbe za demokratiju imaju veze samo sa naftom, da ti ja kazem odmah ..

Djordje

pre 10 godina

Tako su izmislili da je Sadam imao biolosko i hemijsko oruzje i tehniku da ga upotrebi u roku od 45 minuta. Medjutim, David Kelly, ekspert za hemijska oruzja je vec u Junu 2003 na licu mesta, u Iraku, zakljucio da su te takozvane laboratorije za proizvodnju hemijskog oruzja bile upravo ono sto je Irak tvrdio - postrojenja za punjenje gasa u meteoroloske balone.
Dakle, Kelly je zakljucio da se krenulo u invaziju na Irak znajuci unapred da je izgovor za rat lazan. Kad je to procurelo u javnost, Kelly je likvidiran u Londonu za manje od mesec dana (17. Jula 2003).
Svetska javnost dobro pamti lazirane ratove, tako da one video scene posledica "napada hemijskim oruzjem" u Siriji, izgledaju kao ona prica o decaku koji je vikao "Evo vuka!". Mozda je istinito, mozda ne, ali toliko su se okaljali lazima u zadnjih 20 godina da se svaka ovakva vest o hemijskom oruzju na Bliskom Istoku docekuje uz ogromnu skepsu.
Ne shvatam zasto se Francuzi prave tako naivni pa nasedaju na ovakve jeftine trikove. Osim toga, u interesu im je da rat u Siriji potraje sto duze, jer im je bolje da islamski ekstremisti iz Francuske provode vreme i ginu kao dobrovoljci na strani pobunjenika u Siriji, nego da sede kuci dokoni i razmisljaju u kojoj ce skoli napraviti sledeci masakr.

Čiča Norman

pre 10 godina

A sta uraditi ako se utvdi da su pobunjenici koristili bojne otrove? Onda im dopremiti jos? Davno je Paton rekao : polazak u rat bez francuza, je isto sto i polazak u lov bez harmonikasa!
(Gruzanin, 22. avgust 2013 13:27)

Potpuno se slažem sa tobom, osim oko izjave. To je rekao Norman Švarckopf a ne Paton i to mnogo skorije nego što misliš

kiwi

pre 10 godina

A sta kazete za promenu malo silom na Francusku? Samo trazite djavola! Kad odleti neki metro ili zgrada u vazduh onda ce vam biti krivi teroristi. Bolje cirkajte vino i ne cackajte mecku!

bostanbasha

pre 10 godina

dakle mora se reagovat samo za hemijsko oruzje. a to sto tamo asadovci kolju na hiljade civila svakoga dana, to je ok... sramota... ceo svet zmuri na pokolj koji vec dugo traje u siriji.

vlad

pre 10 godina

Račak 2. Još jedna repriza u režiji zapadnih obaveštajnih službi. Samo da mi je znati ko će se pojaviti u ulozi onog sm..da Vokera.

djokica

pre 10 godina

(Nikad gubernija, 22. avgust 2013 13:29)
pomesao si loncice, europejcu...
mrzeti nekoga znaci imati ozbiljan psihicki ako ne i dusevni poremecaj..
evo primera..niti ja niti moji istomisljenici ne mrzimo Zapad i sve sto dolazi odatle..mi jednostavno preziremo licemerni zapad,takozvane "zapadne vrednosti" koje su nama strane i koje nikada nece biti ovde prihvacene niti ce ikada zaziveti, na tvoju veliku zalost....nase gadjenje i prezir su toliko jaki da se i mi ponekad uplasimo da ne prelazi u stanje mrznje, to jest, ozbiljnog dusevnog poremecaja..
pre neki dan smo zapali u mucnu polemiku i " objasnili " neke stvari dvojici ljigavih francuza i jednom zadriglom svabi..milsim da ce pamtiti tu lekciju dok su zivi..i oni su bili na tvojoj " talasnoj duzini" sve dok im nismo natenane, smireno i stalozeno ali sa cvrstim argumentima objasnili kako stvari stoje te su oni sa nemalim odusevljenjem prihvatili novonastalu situaciju i realnost..eto, kako se moze smireno, stalozeno, upecatljivo objasniti zapadnjacima neke stvari u kojima grese prema nama, itekako..i naravno, s cvrstim argumentima..

Nikad gubernija

pre 10 godina

Eh, nasi bivsi saveznici Francuzi, Britanci, Amerikanci... Od kas su Srbiju zajasili etnicki nacionalisti i verski fundamentalisti azijatskog tipa i koji su gurnuli sopstveni narod kao zivi stit u svom sumanutom ratu protiv svega sto je Evropa, Zapad, civilizacija i demokratija, nema toga vise! Ovako kao u Srbiji, Zapad se mrzi jos samo u islamistickim zemljama. Kao da smo u Centralnoj Aziji i na Bliskom Istiku a ne u juznoj Evropi.

common sense

pre 10 godina

@ Nikola Čičak

Kako to misliš Sirija nema naftu?! 'ajde čoveče, ne razbijaju maštu komentatorima, vdiš da su se baš lepo zagrejali za još jednu anti-imperijalističku seansu. ;)

inače Sirija nije Libija ne samo po tome što Sirija nema naftu, već i po tome da je Sirija, za razliku od Libije, zemlja u ruševinama. preko 100 000 mrtvih, ekonomija više i ne postoji, a kraj krvoprolića se i ne nazire. i još se vidim neki plaše da Sirija ne postane Libija. ajoj!

kk

pre 10 godina

@ djokica

"evropske vrednosti" je termin koji su nam natutnuli naši političari da bi dobijali poene. ne postoje nekakve famozne vrednosti koje ti kažu kako da pišeš knjigu, naslikaš sliku, stvaraš muziku... EU znači red, poštovanje zakona, nečega što je inače univarzalno, ali se, u nemanju reda ovde i onde, ta univerzalna pravila nazivaju "zapadnjačkim". i ne, Francuz i Amer nisu na istim talasnim dužinama, oni se i te kako razlikuju, a razlika je vidiljiva istog momenta kada se nađeš u tako različitom društvu. ono što je njihovim državama zajedničko jeste red, a ne recimo urbanistički haos jedne neasfaltirane uličice od dva metra, koja je tipična stvar bilo kog predgrađa u kojem se i sam nalazim, a koje je nicalo kao divlje naselje bez ikakvog pravili i reda. e to se na zapadnu ne sme ni za živu glavu.

je l' su tvoje vrednosti one po kojima je predsednik Sirije Asad pobedio na izborima 2000. a da nije imao protivkandidata. je l' su to vrednosti koje želimo da gajimo i odbijamo "zapadnjačke". i taj zapad je toliko loš, da svako ko ovde ima malo pameti gleda da se, gle čuda, baš tamo p smesti - zauvek!

bostanbasha

pre 10 godina

dakle mora se reagovat samo za hemijsko oruzje. a to sto tamo asadovci kolju na hiljade civila svakoga dana, to je ok... sramota... ceo svet zmuri na pokolj koji vec dugo traje u siriji.

Nikad gubernija

pre 10 godina

Eh, nasi bivsi saveznici Francuzi, Britanci, Amerikanci... Od kas su Srbiju zajasili etnicki nacionalisti i verski fundamentalisti azijatskog tipa i koji su gurnuli sopstveni narod kao zivi stit u svom sumanutom ratu protiv svega sto je Evropa, Zapad, civilizacija i demokratija, nema toga vise! Ovako kao u Srbiji, Zapad se mrzi jos samo u islamistickim zemljama. Kao da smo u Centralnoj Aziji i na Bliskom Istiku a ne u juznoj Evropi.

Priboj

pre 10 godina

Baš će Asad da upotrebi hemijsko oružije sad kad vojska napreduje i čisti grad po grad!Islamisti su pred porazom i pokušavaju sa zapadom da naprave nove Markale,Srebrenicu ili Račak,ali će u Siriji to malo teže da prođe!

common sense

pre 10 godina

@ Nikola Čičak

Kako to misliš Sirija nema naftu?! 'ajde čoveče, ne razbijaju maštu komentatorima, vdiš da su se baš lepo zagrejali za još jednu anti-imperijalističku seansu. ;)

inače Sirija nije Libija ne samo po tome što Sirija nema naftu, već i po tome da je Sirija, za razliku od Libije, zemlja u ruševinama. preko 100 000 mrtvih, ekonomija više i ne postoji, a kraj krvoprolića se i ne nazire. i još se vidim neki plaše da Sirija ne postane Libija. ajoj!

sofronije

pre 10 godina

Dakle i ovde ce da pukne tikva. Da li su pobunjenici namestili napad ili je on dosao od drzave to uskoro nece biti vazno. Kao sto nije bilo vazno da li smo na Kosovu trovali Albance pustajuci plin iz boca koje su stajale na tavanu kuca. Tako rece jedan Nemacki politicar ''99. Jer opste je poznato da plin ide na dole a ne na gore, ili mozda ne?

dragutin

pre 10 godina

Svakih nekoliko dana u Siriji na pobunjeničkoj strani pogine poneki Albanac sa Kosova ili iz zapadne Makedonije, već to ubedljivo govori o tome ko su pobunjenici i ko ih kontroliše i naoružava, pa i koliko se može verovati njihovim informacijama. Samim tim je i paralela sa Račkom na mestu. Jedina razlika, Sirija ima protivvazdušni sistem S300 koji Srbija nije imala, što znači da će 90% svega što iz vazduha napadne tu zemlju biti oboreno.

А.Илић

pre 10 godina

Храбри ови Французи - нема шта - све јунаци...
Па што не крену сами, уз све ризике које то носи (одговор друге стране), зашто се скривају иза НАТО савеза ?
Боље би било да поведу рачуна о себи - задњи пут кад сам био у Паризу у подножју Ајфелове куле је било најмање 50 војника са аутоматима у рукама и прсом на окидачу. Да тако код нас војска шета Кнез Михајловом улицом одмах би нас прогласили за фашисте и бомбардовали.
Обични лицемери !!!

Mare

pre 10 godina

Asad ubedljivo pobeđuje na svim frontovima,ne mogu mu ništa. I zašto bi on koristio HEMISJKO ORUŽJE?! I malom detetu je jasno da je ovo najjobičnija izmišljotina kao u slućaju Iraka.

djole

pre 10 godina

Traze razlog da se Amerikanci umesaju u rat. Pogledajte mapu sukoba u Afrci i Aziji i sve ce vam biti jasno. Valjda ce taj Putin malo da ih zaustavi iace odosmo svi u III sv.rat. uzas uzas uzas. Ma kakvo hemijsko oruzje? ovo je cista namestaljka. Treba da insistiraju Rusi da i njihovi posmatraci budu u inspekciji inace ce Amerikanci celu Aziju da zapale.

Klasika

pre 10 godina

Kad se dokaze da sirijski rezim nije upotrijebio otrov, amerika I ostali ce precutno nastaviti da podrzavaju teroriste jer su oni primjer cistoce njihovih obraza.Siriski narod je debelom vecinom za asada, I sta to vise ima ko da trazi. I u egiptu je mursi imao vecinu naroda na svojoj strani pa smo vidjeli kako je prosao.

Posmatrac

pre 10 godina

Ako ikada zadjete na Africki kontinent spomenite samo Francusku ili Francuze. Kud god su prosli sejali su takav uzas da preziveli i njihovi potomci nikada nece zaboraviti.

kk

pre 10 godina

@ djokica

"evropske vrednosti" je termin koji su nam natutnuli naši političari da bi dobijali poene. ne postoje nekakve famozne vrednosti koje ti kažu kako da pišeš knjigu, naslikaš sliku, stvaraš muziku... EU znači red, poštovanje zakona, nečega što je inače univarzalno, ali se, u nemanju reda ovde i onde, ta univerzalna pravila nazivaju "zapadnjačkim". i ne, Francuz i Amer nisu na istim talasnim dužinama, oni se i te kako razlikuju, a razlika je vidiljiva istog momenta kada se nađeš u tako različitom društvu. ono što je njihovim državama zajedničko jeste red, a ne recimo urbanistički haos jedne neasfaltirane uličice od dva metra, koja je tipična stvar bilo kog predgrađa u kojem se i sam nalazim, a koje je nicalo kao divlje naselje bez ikakvog pravili i reda. e to se na zapadnu ne sme ni za živu glavu.

je l' su tvoje vrednosti one po kojima je predsednik Sirije Asad pobedio na izborima 2000. a da nije imao protivkandidata. je l' su to vrednosti koje želimo da gajimo i odbijamo "zapadnjačke". i taj zapad je toliko loš, da svako ko ovde ima malo pameti gleda da se, gle čuda, baš tamo p smesti - zauvek!

mhm

pre 10 godina

Sirija nema potrebe sa upotrebom hemijskog oruzja. Vojska je u ofanzivi na svim frontovima i zasto bi koristila ovo sredstvo? Pobunjenici takodje imaju pristupe hemijskom naoruzanju i ne bi me cudilo da je ovo jos jedna u nizu prevara ne bi li se nasao razlog za sto brzu intervenciju zapada. Samo se setimo kako je krenula invazija nacisticke Nemacke na Poljsku. Ili nesto skorije napad na Merkale, Racak, invazija na Irak (navodno biolosko oruzje)....

N

pre 10 godina

A gde su slike zaklane dece od pre nekoliko meseci, pa da se nad njima sablaznjavamo? A da tu decu je zaklala Al Kaida iz Sirije koju SAD, FR, UK i druge skracenice podrzavaju pa nije uredu da te slike gledamo.

Mijajlovic (IQ 174)

pre 10 godina

Pa probali turci u ime nato saveza pa im nesto oborilo avion a nije raketa.Bas bi voleo da probaju opet, ali og puta neko jaci tj. sa naprednijim avionima od turskog F.4

Јахачи апокалипсе

pre 10 godina

Рачак...Маркале...и објективни ББС и СНН...припремају се звери..тужна колевка цивилизације, Ирак, Сирија, Иран..као и тужан Балкан!!!

dsagsg

pre 10 godina

@ (common sense, 22. avgust 2013 13:19)

Nema Sirija naftu ali da bi nafta iz zemalja u kojima se dogodilo prolece dosla u Evropu mora da ide preko Sirije naftovodima ili preko Egipta morem.

Inace sve ova proleca i borbe za demokratiju imaju veze samo sa naftom, da ti ja kazem odmah ..

srb in

pre 10 godina

Poznata mi je ova priča , još od naše skorašnje istorije, pa preko Iraka, Libije...
Ko bi bio tolika politička budala da koristi hemijsko oružje , kad su UN inspektori baš u Siriji.
Možda je to neki novi Vilijam Voker,
Vreme će pokazati

Vojvodinac

pre 10 godina

Francuzi se niso ovliko uzbudili '99 kada je po Srbiji NATO bacao kasetne bombe i osiromašeni uranijum, protivno rezoluciji UN!?
Ili su neobavešteni ili licemerni, ali ni jedno nije za ponos.
Neko može reći u politici je sve dozvoljeno, ali probajte vi uraditi političarima ono što oni rade vama, otkrićete bolnu istinu.

Djordje

pre 10 godina

Tako su izmislili da je Sadam imao biolosko i hemijsko oruzje i tehniku da ga upotrebi u roku od 45 minuta. Medjutim, David Kelly, ekspert za hemijska oruzja je vec u Junu 2003 na licu mesta, u Iraku, zakljucio da su te takozvane laboratorije za proizvodnju hemijskog oruzja bile upravo ono sto je Irak tvrdio - postrojenja za punjenje gasa u meteoroloske balone.
Dakle, Kelly je zakljucio da se krenulo u invaziju na Irak znajuci unapred da je izgovor za rat lazan. Kad je to procurelo u javnost, Kelly je likvidiran u Londonu za manje od mesec dana (17. Jula 2003).
Svetska javnost dobro pamti lazirane ratove, tako da one video scene posledica "napada hemijskim oruzjem" u Siriji, izgledaju kao ona prica o decaku koji je vikao "Evo vuka!". Mozda je istinito, mozda ne, ali toliko su se okaljali lazima u zadnjih 20 godina da se svaka ovakva vest o hemijskom oruzju na Bliskom Istoku docekuje uz ogromnu skepsu.
Ne shvatam zasto se Francuzi prave tako naivni pa nasedaju na ovakve jeftine trikove. Osim toga, u interesu im je da rat u Siriji potraje sto duze, jer im je bolje da islamski ekstremisti iz Francuske provode vreme i ginu kao dobrovoljci na strani pobunjenika u Siriji, nego da sede kuci dokoni i razmisljaju u kojoj ce skoli napraviti sledeci masakr.

djokica

pre 10 godina

(Nikad gubernija, 22. avgust 2013 13:29)
pomesao si loncice, europejcu...
mrzeti nekoga znaci imati ozbiljan psihicki ako ne i dusevni poremecaj..
evo primera..niti ja niti moji istomisljenici ne mrzimo Zapad i sve sto dolazi odatle..mi jednostavno preziremo licemerni zapad,takozvane "zapadne vrednosti" koje su nama strane i koje nikada nece biti ovde prihvacene niti ce ikada zaziveti, na tvoju veliku zalost....nase gadjenje i prezir su toliko jaki da se i mi ponekad uplasimo da ne prelazi u stanje mrznje, to jest, ozbiljnog dusevnog poremecaja..
pre neki dan smo zapali u mucnu polemiku i " objasnili " neke stvari dvojici ljigavih francuza i jednom zadriglom svabi..milsim da ce pamtiti tu lekciju dok su zivi..i oni su bili na tvojoj " talasnoj duzini" sve dok im nismo natenane, smireno i stalozeno ali sa cvrstim argumentima objasnili kako stvari stoje te su oni sa nemalim odusevljenjem prihvatili novonastalu situaciju i realnost..eto, kako se moze smireno, stalozeno, upecatljivo objasniti zapadnjacima neke stvari u kojima grese prema nama, itekako..i naravno, s cvrstim argumentima..

Nerviranje, srbima radovanje

pre 10 godina

Za (sofronije, 22. avgust 2013 10:32)

Bojni otrovi su teži od vazduha, pa samim tim idu nadole. Skloništa imaju uzdignute ventilacione cevi iz tog razloga. I moraju da budu teži, jer ako su lakši, onda se rasprše i imaju malo dejstvo. A za ostalo ste u pravu.

ruzna istina

pre 10 godina

kako god ispran mi je mozak.. ne verujem vise medijima nista, cak iako je mozda ovako uzasna istina! toliko zivimo u svetu lazi da ne bi bila steta da osvanemo, ili ne, na njegovim ostacima- to je jedina istina

Milutin

pre 10 godina

Francuzi su, inace, u periodu 1954-1962, tokom 'zavodjenja reda u koliniji' pobili oko milion i po stanovnika Alzira (15% stanovnistva). Brutalnost koju su tada iskazali arapski svet nije zaboravio.

Gruzanin

pre 10 godina

A sta uraditi ako se utvdi da su pobunjenici koristili bojne otrove? Onda im dopremiti jos? Davno je Paton rekao : polazak u rat bez francuza, je isto sto i polazak u lov bez harmonikasa!

kiwi

pre 10 godina

A sta kazete za promenu malo silom na Francusku? Samo trazite djavola! Kad odleti neki metro ili zgrada u vazduh onda ce vam biti krivi teroristi. Bolje cirkajte vino i ne cackajte mecku!

alibaba

pre 10 godina

A sta cemo s onima koji koriste osiromaseni uranijum sirom svijeta? Uranijum je "humaniji" od nervnog gasa? Sta cemo s onima koji su jedini u istoriji covjecanstva upotrijebili nuklearno oruzje, i to protiv civila? Nista, naravno... Show must go on...

vlad

pre 10 godina

Račak 2. Još jedna repriza u režiji zapadnih obaveštajnih službi. Samo da mi je znati ko će se pojaviti u ulozi onog sm..da Vokera.

Čiča Norman

pre 10 godina

A sta uraditi ako se utvdi da su pobunjenici koristili bojne otrove? Onda im dopremiti jos? Davno je Paton rekao : polazak u rat bez francuza, je isto sto i polazak u lov bez harmonikasa!
(Gruzanin, 22. avgust 2013 13:27)

Potpuno se slažem sa tobom, osim oko izjave. To je rekao Norman Švarckopf a ne Paton i to mnogo skorije nego što misliš