Utorak, 20.08.2013.

21:19

Objediniti agrar Hrvatske i Srbije

Posle ulaska Hrvatske u EU znatno će se ubrzati proces objedinjavanja velikih privatnih firmi iz te zemlje, Srbije i Slovenije.

Izvor: Tanjug

Objediniti agrar Hrvatske i Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

Spectator

pre 10 godina

@Saša Matić, naravno da Todoric ima 9 tona uroda psenice po hektaru a u Francuskoj farmeri imaju cak i preko 10 tona. Ako vec spominjes Todorica, njegove kompanije su dobile 19 mio. eura od 400 mio.koliko je drzava "podijelila" svojim poticajima, znaci niti 5% od sume, a proizvodi hrane vise od 15%, koja legalno prodje kroz sistem i na koju se plate porezi drzavi, a sto je najvaznjie nikad se ne buni niti demonstrira. Pa sad vidite, tko je korisniji drzavi, muljatori, zvani seljaci ili velike firme koje transparentno posluju i placaju sve poreze i doprinose.

Saša Matić

pre 10 godina

@Sremac, to sto ti pises je cista demagogoja, bez pokrica. Mozda ti nije poznato ali Hrvatska je u subvencije ovim "poljoprivrednicima" ulupala 4 milijarde eura. Rezultat svega toga je da sada proizvode manje nego prije deset godina.U Hrvatskoj se te subvenicje zovu poticaji. Tako da su "poljoprivrednici" bili poticani na samounistenje. Priznaces da je to apsurd i moze se dogoditi samo na Balkanu!
(Spectator, 21. avgust 2013 12:59)

O čemu ti trabunjaš?
Kakva je klima u Austriji?
Koliko je ulaganje u sjetvu i koliko košta repromaterijal u Austriji?
I sada ti meni reci jel Todorić ima prinos 9 t pšenice po ha,tj. da li bilo tko ima takav prinos u HR!?
I čime se ti uopće baviš kada nam tu pamet soliš,pogledaj tko prima najviše poticaja poimence u HR pa će ti neke stvari biti jasnije!!!!!!

Spectator

pre 10 godina

@Sremac, to sto ti pises je cista demagogoja, bez pokrica. Mozda ti nije poznato ali Hrvatska je u subvencije ovim "poljoprivrednicima" ulupala 4 milijarde eura. Rezultat svega toga je da sada proizvode manje nego prije deset godina.
U Hrvatskoj se te subvenicje zovu poticaji. Tako da su "poljoprivrednici" bili poticani na samounistenje. Priznaces da je to apsurd i moze se dogoditi samo na Balkanu!

Sremac

pre 10 godina

@spectator

A, ti se ne pitas kako smo dosli u situaciju da poljoprivrednik u "brdovitoj Austriji" ima 9 tona prinos po hektaru, a u Hrvatskoj je sretan ako ima 5? Sta je poljoprivrednik Austriji dva puta vredniji nego poljoprivrednik u Hrvatskoj (peva nocu psenici, pa ona bolje raste) ili ce biti da je poljoprivrednik u Hrvatskoj doveden u situaciju da nema novca za primenu pune agrotehnike?
Jel' resenje da se pusti propadne mali poljoprivredik u Hrvatskoj(ili Srbiji), pa da njegovu zemlju kupi poljoprivrednik iz "brdovite Austrije"? Ili je ipak bolje resenje da se pomogne poljoprivredniku da bude konkurentniji kako bi se sacuvala domaca proizvodnja, a i stanovnistvo na selima?
(O)lako secete granu na kojoj sedite...

nikad vise milo moje

pre 10 godina

jeste li hteli neovisnu hrvatsku? jeste. sta ce vam opet srbija jer osim granice i uglavnom krvave istorije nemamo nista zajednicko?

Bojana

pre 10 godina

Ljudi , pa ne idruzuje se Srbi i Hrvati vec Amerikanci povezuku svojo vlasnistvo prave monopol, sta vam je sa prepucavanjem , nisu to drzavne.firme vec tajkunske iza kojih stoje vladari sveta, Kostic je vec to i najavio

Domagoj

pre 10 godina

(nikad vise milo moje, 21. avgust 2013 10:36)

Dobro pa zar niste vi dosta zemlje, pogotovo u Vojvodini, prodali strancima? U čem je onda problem?

Spectator

pre 10 godina

A tko ce vas pitati, mali frustrirani quasi-analiticari?
Cinjenice su sljedece: nece ni Srbija izvoziti u Rusiju ako nema potrebne certifikate i kvalitetu proizvoda. Sjetite se samo jabuka. Ali evo vam jedan praktican primjer. Poljoprivrednik u brdovitoj Austriji ima prinos psenice po hektaru od cca. 9 tona a njegov hrvatski kolega je presretan ako nagura na 5 tona. Nema te bozje subvencije koja mu moze 4 tone razlike kompenzirati. Naravno da je hrvatski poljoprivrednik osudjen na propast ali prije nego sto propaden zeli jos svojoj drzavi malo zagorcati zivot. Blokadom cesta i ucjenama. Bilo bi veliko cudo, ako bi u Srbiji bilo u pozitivnom smislu drugacije.

apostoll79

pre 10 godina

Zemlja nam je tako plodna da bacite stari TV izrasce drvo sa televizorima. Sa tehnologijom pluga koju i nazalost i dalje koristimo mi smo i dalje sila u poljoprivredi. Kad bi imali love da ulozimo u proizvodnju i preradjivacku industriju za nas ne bi bilo zime. Primera radi Holandija od Agrara dobija 40 mlr evra godisnje a Srbija jedva 3 mlr a garantujem da nam je zemlja plodnija...toliko

srle

pre 10 godina

"Bas su lukavi ovi latini. Kako gospon analiticaru nije palo na pamet da predlozi da se objedini turizam, nego bas agrar.
(am, 20. avgust 2013 22:48)"

Koji bre crni srpski turizam; josanicka banja, carska bara, zlatibor? Presmesno!!!

srbin

pre 10 godina

Ne vidim razlog za ovo... Srbija ima vise obradive zemlje od Slo, Hr,BiH i Cg zajedno. Pa mi imamo milion hektara koji se uopste ne obradjuju. Zasto bi se mi s njima udruzivali, kad nam to nikad dobra nije donelo?

HRvoje

pre 10 godina

@am

Ma pusti te lukave latine, sve iz koristi rade dok pošteni pravoslavni svijet po cijeli dan za dobrobit napaćenog svijeta volontira ...

Keti S.

pre 10 godina

@mare Naravno da su brendovi konditorske fabrike "Stark"srpski.Krajnje je vreme da gradjani u Srbiji shvate da je u savremenom svetu konkretna"nacionalna pozadina"jednog brenda zagarantovana nezavisno od toga iz koje drzave dolazi vlasnik fabrike.Coko-bananica,Smoki,Najlepse zelje...su prepoznatljivi srpski konditorski proizvodi koji imaju ugled i postovanje na citavom podrucju ex-YU-e.Poznati britanski konditorski brendovi kao sto su After Eight,Quality Street,Cadbury's Roses su ostali britanski,nezavisno od toga sto se danas nalaze pod "kapom"Nestle-a ili Kraft Foods-a.Isto vazi za cuveni italijanski brend Bacci Perugina,koji je takodje u "vlasnistvu"Nestle-a.Jednostavno savremena ekonomija ne poznaje nacionalne granice.Na kraju krajeva,Nestle i Kraft Foods su takodje multinacionalne kompanije,a ne americke ili svajcarske.Iskreno,isto vazi i za "hrvatsku"firmu koja je vlasnik naseg "Starka".Ono sto cuva "nacionalnost"su samo brendovi,koji su nastali i proizvode se u jednoj konkretnoj drzavi i kao takvi predstavljaju deo potrosacke tradicije te konkretne zemlje.Licno mislim da svuda gde postoji interes treba da dodje do spajanja,mada i meni ova "inicijativa"prilicno "smrdi"i treba dobro razmisliti da li nam je u interesu.

crash test model S

pre 10 godina

(Nenad, nezavisna oblast Niš, 20. avgust 2013 23:58)
Nemas ti dovoljno para da se pitas nesto. Do ukrupnjavanja ce doci pa bilo to srpsko-hrvatsko ili arapsko ili nemacko ili kinesko ili nigerijsko - nebitno. Ko ima pare - stvara pravila. A to "pojedinacno" i svako za sebe je recept za ubrzanu propast

Vladimir Pula

pre 10 godina

@Hrvatski i slovenači interes je lakši izvoz u Rusiju preko Srbije. Ništa više. Srbija svoj interes za neku jaču saradnju prema HR i SLO nema jer su to članice EU gde ih očekuje velika konkrencija a plus znamo kakav je bojkot i ono malo srpske robe koja se nađe u rafovima po HR. Sa druge strane,Hrvati drže "Soko Štark" a on se kao vodi kao "spski brend"...
(Mare, 20. avgust 2013 22:05)
Kakav bojkot bogati? Daj dodji u Hrvatsku jednom za promjenu, posjeti nekoliko regija, gradova, trgovine u njima i onda mi se javi.

laž&prevara

pre 10 godina

Potpune neistine u cilju uništenja srpske poljoprivrede. Iste priče su se pričale pre deset godina kako će prodaja firmi doneti blagostanje. Evo malo činjenica:

- Prema podacima iz Eurostat-a vidi se da, naprimer, Italija sa jednom od najuspešnijih poljoprivreda u Evropi, ima oko 69% poljoprivredih gazdinstava koja su manja od 5 hektara;

- U Grčkoj oko 69% gazdinstava ima manje od 5 ha;

- U Španiji je oko 50% gazdinstava manje od 5 ha;

- Čak i u Holandiji, koja vekovima otima zemlju od mora, oko 43,4% gazdinstava je manje od 10 hektara;

Na nivou Evropske unije, prema podacima iz 2005. za EU-25 (tj. bez Rumunije i Bugarske koje inače imaju još više malih gazdinstava) stanje je bilo:

- oko 46% poljoprivrednih gazdinstava manje je od 5 ha; 18% ima 5-10 ha; 20% ima 10-30ha; 6% ima 30-50 ha; 10% ima posede veće od 50 ha.

Drugim rečima u EU-25 je skoro polovina gazdinstava bila manja od 5 hektara a skoro dve trećine (64%) poljoprivrednih gazdinstava imalo je manje od 10 hektara. - (9)

koga zanima ceo tekst može da ga pročita ovde http://www.balkanmagazin.net/nauka/cid144-47315/velicina-poseda-i-produktivnost-poljoprivreda-u-srbiji-i-evropi

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 10 godina

Gospodo analitičari,
kad smo se ubijali i trudili da što više štete nanesemo jedni drugima - ćutali ste. Zamolio bih vas da nastavite sa ćutanjem sada kada smo prestali da se istrebljujemo. Ako tada niste imali šta mudro za reći, ja ne znam na osnovu čega zaključujete da ste u novije vreme naprasno postali mudraci? Ćutite kao i do sad što ste, neka se agrari razvijaju zasebno kao i do sada i prestanite već jednom da nas podsećate da smo nekada bili jedna država. Ako civilizacijski nismo mogli da formiramo jedinstven prostor, onda sigurno nećemo uspeti ni ekonomski da ga formiramo. Prestanite već jednom da stvarate uslove za nove, buduće, nesreće naroda sa prostora Balkana. Nadanja o ukrupnjivanju poseda su utopistička. Evo ja prvi ću se svim sredstvima boriti protiv bilo kakvog udruživanja sa činiocima iz bivših SFRJ republika. Smatram da bi takvo udruživanje bilo strateški pogubno za Republiku Srbiju i svaku akciju u tom smeru smatram zlonamernom i neprijateljskom.

sabac

pre 10 godina

ajde od.... ljakse pa niko nije siso veslo."kad kupis skup traktor i 1000 hektara više zaradiš" u prevodu prodajte zemlju strancima pošto na balkanu obican seljak nemoze da kupi toliku zemlju

Александар Џунић

pre 10 godina

Па прво уведеш царину на буђаве и субвенционисане производе из иностранства и тиме је ствар избалансирана. Паре од царине дајеш својим пољоприврдницима и мирна Бачка!

Deda Rale

pre 10 godina

Da, potpuno se slažem da bi trebalo objediniti i to tako što bi celu obradivu zemlju trebalo prodati hrvatskim i srpskim tajkunima.

Zg

pre 10 godina

Baš je neki dan pisalo kod nas kako je neki čovjek uložio hrpu para u modernu farmu za krave - imaju automatsko četkanje kad požele, štala se sama čisti triput dnevno, a krave idu same i na robota za mužnju. Sve je kompjuterizirano i automatizirano, do te mjere da se čak prate i plodni ciklusi krava po nekim hormonima.

I čovjek zarađuje i vraća uloženo, za razliku od ostalih koji propadaju, jer su nazidali novi kat na kući i kupili novi auto.

Nije toliki problem ni u obradivoj površini nego u mentalitetu ljudi. Svatko mora imati svoj novi traktor/kombajn, umjesto da petorica zajednički kupe jedan, jer je ionako dovoljan. Pa daju sijeno onom s kravama, pa on njima da meso i mlijeko i gnojivo ako treba... Ali ne, sijeno se spali nasred njive, a po njivi pobaca kemijsko gnojivo. Tako to ovdje ide.

Mare

pre 10 godina

Hrvatski i slovenači interes je lakši izvoz u Rusiju preko Srbije. Ništa više. Srbija svoj interes za neku jaču saradnju prema HR i SLO nema jer su to članice EU gde ih očekuje velika konkrencija a plus znamo kakav je bojkot i ono malo srpske robe koja se nađe u rafovima po HR. Sa druge strane,Hrvati drže "Soko Štark" a on se kao vodi kao "spski brend"...

Zg

pre 10 godina

Baš je neki dan pisalo kod nas kako je neki čovjek uložio hrpu para u modernu farmu za krave - imaju automatsko četkanje kad požele, štala se sama čisti triput dnevno, a krave idu same i na robota za mužnju. Sve je kompjuterizirano i automatizirano, do te mjere da se čak prate i plodni ciklusi krava po nekim hormonima.

I čovjek zarađuje i vraća uloženo, za razliku od ostalih koji propadaju, jer su nazidali novi kat na kući i kupili novi auto.

Nije toliki problem ni u obradivoj površini nego u mentalitetu ljudi. Svatko mora imati svoj novi traktor/kombajn, umjesto da petorica zajednički kupe jedan, jer je ionako dovoljan. Pa daju sijeno onom s kravama, pa on njima da meso i mlijeko i gnojivo ako treba... Ali ne, sijeno se spali nasred njive, a po njivi pobaca kemijsko gnojivo. Tako to ovdje ide.

Mare

pre 10 godina

Hrvatski i slovenači interes je lakši izvoz u Rusiju preko Srbije. Ništa više. Srbija svoj interes za neku jaču saradnju prema HR i SLO nema jer su to članice EU gde ih očekuje velika konkrencija a plus znamo kakav je bojkot i ono malo srpske robe koja se nađe u rafovima po HR. Sa druge strane,Hrvati drže "Soko Štark" a on se kao vodi kao "spski brend"...

Александар Џунић

pre 10 godina

Па прво уведеш царину на буђаве и субвенционисане производе из иностранства и тиме је ствар избалансирана. Паре од царине дајеш својим пољоприврдницима и мирна Бачка!

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 10 godina

Gospodo analitičari,
kad smo se ubijali i trudili da što više štete nanesemo jedni drugima - ćutali ste. Zamolio bih vas da nastavite sa ćutanjem sada kada smo prestali da se istrebljujemo. Ako tada niste imali šta mudro za reći, ja ne znam na osnovu čega zaključujete da ste u novije vreme naprasno postali mudraci? Ćutite kao i do sad što ste, neka se agrari razvijaju zasebno kao i do sada i prestanite već jednom da nas podsećate da smo nekada bili jedna država. Ako civilizacijski nismo mogli da formiramo jedinstven prostor, onda sigurno nećemo uspeti ni ekonomski da ga formiramo. Prestanite već jednom da stvarate uslove za nove, buduće, nesreće naroda sa prostora Balkana. Nadanja o ukrupnjivanju poseda su utopistička. Evo ja prvi ću se svim sredstvima boriti protiv bilo kakvog udruživanja sa činiocima iz bivših SFRJ republika. Smatram da bi takvo udruživanje bilo strateški pogubno za Republiku Srbiju i svaku akciju u tom smeru smatram zlonamernom i neprijateljskom.

Deda Rale

pre 10 godina

Da, potpuno se slažem da bi trebalo objediniti i to tako što bi celu obradivu zemlju trebalo prodati hrvatskim i srpskim tajkunima.

sabac

pre 10 godina

ajde od.... ljakse pa niko nije siso veslo."kad kupis skup traktor i 1000 hektara više zaradiš" u prevodu prodajte zemlju strancima pošto na balkanu obican seljak nemoze da kupi toliku zemlju

srbin

pre 10 godina

Ne vidim razlog za ovo... Srbija ima vise obradive zemlje od Slo, Hr,BiH i Cg zajedno. Pa mi imamo milion hektara koji se uopste ne obradjuju. Zasto bi se mi s njima udruzivali, kad nam to nikad dobra nije donelo?

apostoll79

pre 10 godina

Zemlja nam je tako plodna da bacite stari TV izrasce drvo sa televizorima. Sa tehnologijom pluga koju i nazalost i dalje koristimo mi smo i dalje sila u poljoprivredi. Kad bi imali love da ulozimo u proizvodnju i preradjivacku industriju za nas ne bi bilo zime. Primera radi Holandija od Agrara dobija 40 mlr evra godisnje a Srbija jedva 3 mlr a garantujem da nam je zemlja plodnija...toliko

laž&prevara

pre 10 godina

Potpune neistine u cilju uništenja srpske poljoprivrede. Iste priče su se pričale pre deset godina kako će prodaja firmi doneti blagostanje. Evo malo činjenica:

- Prema podacima iz Eurostat-a vidi se da, naprimer, Italija sa jednom od najuspešnijih poljoprivreda u Evropi, ima oko 69% poljoprivredih gazdinstava koja su manja od 5 hektara;

- U Grčkoj oko 69% gazdinstava ima manje od 5 ha;

- U Španiji je oko 50% gazdinstava manje od 5 ha;

- Čak i u Holandiji, koja vekovima otima zemlju od mora, oko 43,4% gazdinstava je manje od 10 hektara;

Na nivou Evropske unije, prema podacima iz 2005. za EU-25 (tj. bez Rumunije i Bugarske koje inače imaju još više malih gazdinstava) stanje je bilo:

- oko 46% poljoprivrednih gazdinstava manje je od 5 ha; 18% ima 5-10 ha; 20% ima 10-30ha; 6% ima 30-50 ha; 10% ima posede veće od 50 ha.

Drugim rečima u EU-25 je skoro polovina gazdinstava bila manja od 5 hektara a skoro dve trećine (64%) poljoprivrednih gazdinstava imalo je manje od 10 hektara. - (9)

koga zanima ceo tekst može da ga pročita ovde http://www.balkanmagazin.net/nauka/cid144-47315/velicina-poseda-i-produktivnost-poljoprivreda-u-srbiji-i-evropi

Vladimir Pula

pre 10 godina

@Hrvatski i slovenači interes je lakši izvoz u Rusiju preko Srbije. Ništa više. Srbija svoj interes za neku jaču saradnju prema HR i SLO nema jer su to članice EU gde ih očekuje velika konkrencija a plus znamo kakav je bojkot i ono malo srpske robe koja se nađe u rafovima po HR. Sa druge strane,Hrvati drže "Soko Štark" a on se kao vodi kao "spski brend"...
(Mare, 20. avgust 2013 22:05)
Kakav bojkot bogati? Daj dodji u Hrvatsku jednom za promjenu, posjeti nekoliko regija, gradova, trgovine u njima i onda mi se javi.

Bojana

pre 10 godina

Ljudi , pa ne idruzuje se Srbi i Hrvati vec Amerikanci povezuku svojo vlasnistvo prave monopol, sta vam je sa prepucavanjem , nisu to drzavne.firme vec tajkunske iza kojih stoje vladari sveta, Kostic je vec to i najavio

srle

pre 10 godina

"Bas su lukavi ovi latini. Kako gospon analiticaru nije palo na pamet da predlozi da se objedini turizam, nego bas agrar.
(am, 20. avgust 2013 22:48)"

Koji bre crni srpski turizam; josanicka banja, carska bara, zlatibor? Presmesno!!!

nikad vise milo moje

pre 10 godina

jeste li hteli neovisnu hrvatsku? jeste. sta ce vam opet srbija jer osim granice i uglavnom krvave istorije nemamo nista zajednicko?

Keti S.

pre 10 godina

@mare Naravno da su brendovi konditorske fabrike "Stark"srpski.Krajnje je vreme da gradjani u Srbiji shvate da je u savremenom svetu konkretna"nacionalna pozadina"jednog brenda zagarantovana nezavisno od toga iz koje drzave dolazi vlasnik fabrike.Coko-bananica,Smoki,Najlepse zelje...su prepoznatljivi srpski konditorski proizvodi koji imaju ugled i postovanje na citavom podrucju ex-YU-e.Poznati britanski konditorski brendovi kao sto su After Eight,Quality Street,Cadbury's Roses su ostali britanski,nezavisno od toga sto se danas nalaze pod "kapom"Nestle-a ili Kraft Foods-a.Isto vazi za cuveni italijanski brend Bacci Perugina,koji je takodje u "vlasnistvu"Nestle-a.Jednostavno savremena ekonomija ne poznaje nacionalne granice.Na kraju krajeva,Nestle i Kraft Foods su takodje multinacionalne kompanije,a ne americke ili svajcarske.Iskreno,isto vazi i za "hrvatsku"firmu koja je vlasnik naseg "Starka".Ono sto cuva "nacionalnost"su samo brendovi,koji su nastali i proizvode se u jednoj konkretnoj drzavi i kao takvi predstavljaju deo potrosacke tradicije te konkretne zemlje.Licno mislim da svuda gde postoji interes treba da dodje do spajanja,mada i meni ova "inicijativa"prilicno "smrdi"i treba dobro razmisliti da li nam je u interesu.

HRvoje

pre 10 godina

@am

Ma pusti te lukave latine, sve iz koristi rade dok pošteni pravoslavni svijet po cijeli dan za dobrobit napaćenog svijeta volontira ...

Spectator

pre 10 godina

A tko ce vas pitati, mali frustrirani quasi-analiticari?
Cinjenice su sljedece: nece ni Srbija izvoziti u Rusiju ako nema potrebne certifikate i kvalitetu proizvoda. Sjetite se samo jabuka. Ali evo vam jedan praktican primjer. Poljoprivrednik u brdovitoj Austriji ima prinos psenice po hektaru od cca. 9 tona a njegov hrvatski kolega je presretan ako nagura na 5 tona. Nema te bozje subvencije koja mu moze 4 tone razlike kompenzirati. Naravno da je hrvatski poljoprivrednik osudjen na propast ali prije nego sto propaden zeli jos svojoj drzavi malo zagorcati zivot. Blokadom cesta i ucjenama. Bilo bi veliko cudo, ako bi u Srbiji bilo u pozitivnom smislu drugacije.

crash test model S

pre 10 godina

(Nenad, nezavisna oblast Niš, 20. avgust 2013 23:58)
Nemas ti dovoljno para da se pitas nesto. Do ukrupnjavanja ce doci pa bilo to srpsko-hrvatsko ili arapsko ili nemacko ili kinesko ili nigerijsko - nebitno. Ko ima pare - stvara pravila. A to "pojedinacno" i svako za sebe je recept za ubrzanu propast

Sremac

pre 10 godina

@spectator

A, ti se ne pitas kako smo dosli u situaciju da poljoprivrednik u "brdovitoj Austriji" ima 9 tona prinos po hektaru, a u Hrvatskoj je sretan ako ima 5? Sta je poljoprivrednik Austriji dva puta vredniji nego poljoprivrednik u Hrvatskoj (peva nocu psenici, pa ona bolje raste) ili ce biti da je poljoprivrednik u Hrvatskoj doveden u situaciju da nema novca za primenu pune agrotehnike?
Jel' resenje da se pusti propadne mali poljoprivredik u Hrvatskoj(ili Srbiji), pa da njegovu zemlju kupi poljoprivrednik iz "brdovite Austrije"? Ili je ipak bolje resenje da se pomogne poljoprivredniku da bude konkurentniji kako bi se sacuvala domaca proizvodnja, a i stanovnistvo na selima?
(O)lako secete granu na kojoj sedite...

Spectator

pre 10 godina

@Sremac, to sto ti pises je cista demagogoja, bez pokrica. Mozda ti nije poznato ali Hrvatska je u subvencije ovim "poljoprivrednicima" ulupala 4 milijarde eura. Rezultat svega toga je da sada proizvode manje nego prije deset godina.
U Hrvatskoj se te subvenicje zovu poticaji. Tako da su "poljoprivrednici" bili poticani na samounistenje. Priznaces da je to apsurd i moze se dogoditi samo na Balkanu!

Domagoj

pre 10 godina

(nikad vise milo moje, 21. avgust 2013 10:36)

Dobro pa zar niste vi dosta zemlje, pogotovo u Vojvodini, prodali strancima? U čem je onda problem?

Spectator

pre 10 godina

@Saša Matić, naravno da Todoric ima 9 tona uroda psenice po hektaru a u Francuskoj farmeri imaju cak i preko 10 tona. Ako vec spominjes Todorica, njegove kompanije su dobile 19 mio. eura od 400 mio.koliko je drzava "podijelila" svojim poticajima, znaci niti 5% od sume, a proizvodi hrane vise od 15%, koja legalno prodje kroz sistem i na koju se plate porezi drzavi, a sto je najvaznjie nikad se ne buni niti demonstrira. Pa sad vidite, tko je korisniji drzavi, muljatori, zvani seljaci ili velike firme koje transparentno posluju i placaju sve poreze i doprinose.

Saša Matić

pre 10 godina

@Sremac, to sto ti pises je cista demagogoja, bez pokrica. Mozda ti nije poznato ali Hrvatska je u subvencije ovim "poljoprivrednicima" ulupala 4 milijarde eura. Rezultat svega toga je da sada proizvode manje nego prije deset godina.U Hrvatskoj se te subvenicje zovu poticaji. Tako da su "poljoprivrednici" bili poticani na samounistenje. Priznaces da je to apsurd i moze se dogoditi samo na Balkanu!
(Spectator, 21. avgust 2013 12:59)

O čemu ti trabunjaš?
Kakva je klima u Austriji?
Koliko je ulaganje u sjetvu i koliko košta repromaterijal u Austriji?
I sada ti meni reci jel Todorić ima prinos 9 t pšenice po ha,tj. da li bilo tko ima takav prinos u HR!?
I čime se ti uopće baviš kada nam tu pamet soliš,pogledaj tko prima najviše poticaja poimence u HR pa će ti neke stvari biti jasnije!!!!!!

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 10 godina

Gospodo analitičari,
kad smo se ubijali i trudili da što više štete nanesemo jedni drugima - ćutali ste. Zamolio bih vas da nastavite sa ćutanjem sada kada smo prestali da se istrebljujemo. Ako tada niste imali šta mudro za reći, ja ne znam na osnovu čega zaključujete da ste u novije vreme naprasno postali mudraci? Ćutite kao i do sad što ste, neka se agrari razvijaju zasebno kao i do sada i prestanite već jednom da nas podsećate da smo nekada bili jedna država. Ako civilizacijski nismo mogli da formiramo jedinstven prostor, onda sigurno nećemo uspeti ni ekonomski da ga formiramo. Prestanite već jednom da stvarate uslove za nove, buduće, nesreće naroda sa prostora Balkana. Nadanja o ukrupnjivanju poseda su utopistička. Evo ja prvi ću se svim sredstvima boriti protiv bilo kakvog udruživanja sa činiocima iz bivših SFRJ republika. Smatram da bi takvo udruživanje bilo strateški pogubno za Republiku Srbiju i svaku akciju u tom smeru smatram zlonamernom i neprijateljskom.

Mare

pre 10 godina

Hrvatski i slovenači interes je lakši izvoz u Rusiju preko Srbije. Ništa više. Srbija svoj interes za neku jaču saradnju prema HR i SLO nema jer su to članice EU gde ih očekuje velika konkrencija a plus znamo kakav je bojkot i ono malo srpske robe koja se nađe u rafovima po HR. Sa druge strane,Hrvati drže "Soko Štark" a on se kao vodi kao "spski brend"...

srle

pre 10 godina

"Bas su lukavi ovi latini. Kako gospon analiticaru nije palo na pamet da predlozi da se objedini turizam, nego bas agrar.
(am, 20. avgust 2013 22:48)"

Koji bre crni srpski turizam; josanicka banja, carska bara, zlatibor? Presmesno!!!

HRvoje

pre 10 godina

@am

Ma pusti te lukave latine, sve iz koristi rade dok pošteni pravoslavni svijet po cijeli dan za dobrobit napaćenog svijeta volontira ...

srbin

pre 10 godina

Ne vidim razlog za ovo... Srbija ima vise obradive zemlje od Slo, Hr,BiH i Cg zajedno. Pa mi imamo milion hektara koji se uopste ne obradjuju. Zasto bi se mi s njima udruzivali, kad nam to nikad dobra nije donelo?

Vladimir Pula

pre 10 godina

@Hrvatski i slovenači interes je lakši izvoz u Rusiju preko Srbije. Ništa više. Srbija svoj interes za neku jaču saradnju prema HR i SLO nema jer su to članice EU gde ih očekuje velika konkrencija a plus znamo kakav je bojkot i ono malo srpske robe koja se nađe u rafovima po HR. Sa druge strane,Hrvati drže "Soko Štark" a on se kao vodi kao "spski brend"...
(Mare, 20. avgust 2013 22:05)
Kakav bojkot bogati? Daj dodji u Hrvatsku jednom za promjenu, posjeti nekoliko regija, gradova, trgovine u njima i onda mi se javi.

nikad vise milo moje

pre 10 godina

jeste li hteli neovisnu hrvatsku? jeste. sta ce vam opet srbija jer osim granice i uglavnom krvave istorije nemamo nista zajednicko?

Spectator

pre 10 godina

A tko ce vas pitati, mali frustrirani quasi-analiticari?
Cinjenice su sljedece: nece ni Srbija izvoziti u Rusiju ako nema potrebne certifikate i kvalitetu proizvoda. Sjetite se samo jabuka. Ali evo vam jedan praktican primjer. Poljoprivrednik u brdovitoj Austriji ima prinos psenice po hektaru od cca. 9 tona a njegov hrvatski kolega je presretan ako nagura na 5 tona. Nema te bozje subvencije koja mu moze 4 tone razlike kompenzirati. Naravno da je hrvatski poljoprivrednik osudjen na propast ali prije nego sto propaden zeli jos svojoj drzavi malo zagorcati zivot. Blokadom cesta i ucjenama. Bilo bi veliko cudo, ako bi u Srbiji bilo u pozitivnom smislu drugacije.

Александар Џунић

pre 10 godina

Па прво уведеш царину на буђаве и субвенционисане производе из иностранства и тиме је ствар избалансирана. Паре од царине дајеш својим пољоприврдницима и мирна Бачка!

crash test model S

pre 10 godina

(Nenad, nezavisna oblast Niš, 20. avgust 2013 23:58)
Nemas ti dovoljno para da se pitas nesto. Do ukrupnjavanja ce doci pa bilo to srpsko-hrvatsko ili arapsko ili nemacko ili kinesko ili nigerijsko - nebitno. Ko ima pare - stvara pravila. A to "pojedinacno" i svako za sebe je recept za ubrzanu propast

Domagoj

pre 10 godina

(nikad vise milo moje, 21. avgust 2013 10:36)

Dobro pa zar niste vi dosta zemlje, pogotovo u Vojvodini, prodali strancima? U čem je onda problem?

Deda Rale

pre 10 godina

Da, potpuno se slažem da bi trebalo objediniti i to tako što bi celu obradivu zemlju trebalo prodati hrvatskim i srpskim tajkunima.

Keti S.

pre 10 godina

@mare Naravno da su brendovi konditorske fabrike "Stark"srpski.Krajnje je vreme da gradjani u Srbiji shvate da je u savremenom svetu konkretna"nacionalna pozadina"jednog brenda zagarantovana nezavisno od toga iz koje drzave dolazi vlasnik fabrike.Coko-bananica,Smoki,Najlepse zelje...su prepoznatljivi srpski konditorski proizvodi koji imaju ugled i postovanje na citavom podrucju ex-YU-e.Poznati britanski konditorski brendovi kao sto su After Eight,Quality Street,Cadbury's Roses su ostali britanski,nezavisno od toga sto se danas nalaze pod "kapom"Nestle-a ili Kraft Foods-a.Isto vazi za cuveni italijanski brend Bacci Perugina,koji je takodje u "vlasnistvu"Nestle-a.Jednostavno savremena ekonomija ne poznaje nacionalne granice.Na kraju krajeva,Nestle i Kraft Foods su takodje multinacionalne kompanije,a ne americke ili svajcarske.Iskreno,isto vazi i za "hrvatsku"firmu koja je vlasnik naseg "Starka".Ono sto cuva "nacionalnost"su samo brendovi,koji su nastali i proizvode se u jednoj konkretnoj drzavi i kao takvi predstavljaju deo potrosacke tradicije te konkretne zemlje.Licno mislim da svuda gde postoji interes treba da dodje do spajanja,mada i meni ova "inicijativa"prilicno "smrdi"i treba dobro razmisliti da li nam je u interesu.

sabac

pre 10 godina

ajde od.... ljakse pa niko nije siso veslo."kad kupis skup traktor i 1000 hektara više zaradiš" u prevodu prodajte zemlju strancima pošto na balkanu obican seljak nemoze da kupi toliku zemlju

Zg

pre 10 godina

Baš je neki dan pisalo kod nas kako je neki čovjek uložio hrpu para u modernu farmu za krave - imaju automatsko četkanje kad požele, štala se sama čisti triput dnevno, a krave idu same i na robota za mužnju. Sve je kompjuterizirano i automatizirano, do te mjere da se čak prate i plodni ciklusi krava po nekim hormonima.

I čovjek zarađuje i vraća uloženo, za razliku od ostalih koji propadaju, jer su nazidali novi kat na kući i kupili novi auto.

Nije toliki problem ni u obradivoj površini nego u mentalitetu ljudi. Svatko mora imati svoj novi traktor/kombajn, umjesto da petorica zajednički kupe jedan, jer je ionako dovoljan. Pa daju sijeno onom s kravama, pa on njima da meso i mlijeko i gnojivo ako treba... Ali ne, sijeno se spali nasred njive, a po njivi pobaca kemijsko gnojivo. Tako to ovdje ide.

apostoll79

pre 10 godina

Zemlja nam je tako plodna da bacite stari TV izrasce drvo sa televizorima. Sa tehnologijom pluga koju i nazalost i dalje koristimo mi smo i dalje sila u poljoprivredi. Kad bi imali love da ulozimo u proizvodnju i preradjivacku industriju za nas ne bi bilo zime. Primera radi Holandija od Agrara dobija 40 mlr evra godisnje a Srbija jedva 3 mlr a garantujem da nam je zemlja plodnija...toliko

Bojana

pre 10 godina

Ljudi , pa ne idruzuje se Srbi i Hrvati vec Amerikanci povezuku svojo vlasnistvo prave monopol, sta vam je sa prepucavanjem , nisu to drzavne.firme vec tajkunske iza kojih stoje vladari sveta, Kostic je vec to i najavio

laž&prevara

pre 10 godina

Potpune neistine u cilju uništenja srpske poljoprivrede. Iste priče su se pričale pre deset godina kako će prodaja firmi doneti blagostanje. Evo malo činjenica:

- Prema podacima iz Eurostat-a vidi se da, naprimer, Italija sa jednom od najuspešnijih poljoprivreda u Evropi, ima oko 69% poljoprivredih gazdinstava koja su manja od 5 hektara;

- U Grčkoj oko 69% gazdinstava ima manje od 5 ha;

- U Španiji je oko 50% gazdinstava manje od 5 ha;

- Čak i u Holandiji, koja vekovima otima zemlju od mora, oko 43,4% gazdinstava je manje od 10 hektara;

Na nivou Evropske unije, prema podacima iz 2005. za EU-25 (tj. bez Rumunije i Bugarske koje inače imaju još više malih gazdinstava) stanje je bilo:

- oko 46% poljoprivrednih gazdinstava manje je od 5 ha; 18% ima 5-10 ha; 20% ima 10-30ha; 6% ima 30-50 ha; 10% ima posede veće od 50 ha.

Drugim rečima u EU-25 je skoro polovina gazdinstava bila manja od 5 hektara a skoro dve trećine (64%) poljoprivrednih gazdinstava imalo je manje od 10 hektara. - (9)

koga zanima ceo tekst može da ga pročita ovde http://www.balkanmagazin.net/nauka/cid144-47315/velicina-poseda-i-produktivnost-poljoprivreda-u-srbiji-i-evropi

Sremac

pre 10 godina

@spectator

A, ti se ne pitas kako smo dosli u situaciju da poljoprivrednik u "brdovitoj Austriji" ima 9 tona prinos po hektaru, a u Hrvatskoj je sretan ako ima 5? Sta je poljoprivrednik Austriji dva puta vredniji nego poljoprivrednik u Hrvatskoj (peva nocu psenici, pa ona bolje raste) ili ce biti da je poljoprivrednik u Hrvatskoj doveden u situaciju da nema novca za primenu pune agrotehnike?
Jel' resenje da se pusti propadne mali poljoprivredik u Hrvatskoj(ili Srbiji), pa da njegovu zemlju kupi poljoprivrednik iz "brdovite Austrije"? Ili je ipak bolje resenje da se pomogne poljoprivredniku da bude konkurentniji kako bi se sacuvala domaca proizvodnja, a i stanovnistvo na selima?
(O)lako secete granu na kojoj sedite...

Spectator

pre 10 godina

@Sremac, to sto ti pises je cista demagogoja, bez pokrica. Mozda ti nije poznato ali Hrvatska je u subvencije ovim "poljoprivrednicima" ulupala 4 milijarde eura. Rezultat svega toga je da sada proizvode manje nego prije deset godina.
U Hrvatskoj se te subvenicje zovu poticaji. Tako da su "poljoprivrednici" bili poticani na samounistenje. Priznaces da je to apsurd i moze se dogoditi samo na Balkanu!

Spectator

pre 10 godina

@Saša Matić, naravno da Todoric ima 9 tona uroda psenice po hektaru a u Francuskoj farmeri imaju cak i preko 10 tona. Ako vec spominjes Todorica, njegove kompanije su dobile 19 mio. eura od 400 mio.koliko je drzava "podijelila" svojim poticajima, znaci niti 5% od sume, a proizvodi hrane vise od 15%, koja legalno prodje kroz sistem i na koju se plate porezi drzavi, a sto je najvaznjie nikad se ne buni niti demonstrira. Pa sad vidite, tko je korisniji drzavi, muljatori, zvani seljaci ili velike firme koje transparentno posluju i placaju sve poreze i doprinose.

Saša Matić

pre 10 godina

@Sremac, to sto ti pises je cista demagogoja, bez pokrica. Mozda ti nije poznato ali Hrvatska je u subvencije ovim "poljoprivrednicima" ulupala 4 milijarde eura. Rezultat svega toga je da sada proizvode manje nego prije deset godina.U Hrvatskoj se te subvenicje zovu poticaji. Tako da su "poljoprivrednici" bili poticani na samounistenje. Priznaces da je to apsurd i moze se dogoditi samo na Balkanu!
(Spectator, 21. avgust 2013 12:59)

O čemu ti trabunjaš?
Kakva je klima u Austriji?
Koliko je ulaganje u sjetvu i koliko košta repromaterijal u Austriji?
I sada ti meni reci jel Todorić ima prinos 9 t pšenice po ha,tj. da li bilo tko ima takav prinos u HR!?
I čime se ti uopće baviš kada nam tu pamet soliš,pogledaj tko prima najviše poticaja poimence u HR pa će ti neke stvari biti jasnije!!!!!!