Ponedeljak, 12.08.2013.

13:37

Pooštrava se spor zbog Gibraltara

Dok Britanija "ozbiljno razmatra" pokretanje tužbe protiv Španije zbog pooštrenja kontrola na granici sa Gibraltarom, Španija ne odustaje od granične kontrole.

Izvor: Tanjug

Pooštrava se spor zbog Gibraltara IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

Milan

pre 10 godina

Samo da dodam da Gibraltar ne pripada EU. Gibraltar je britanska prekomorska teritorija sa posebnim statusom, kao na primer Ostrvo Men. Iako Britanija ne pripada EU, njene teritorije sa posebnim statusom mogu same da biraju da li ce biti deo EU ili ne. Gibraltar, kao i jos neke ostale teritorije, ne zele da budu deo EU zbog politike poreskih olaksica.

Gargantua

pre 10 godina

Kako Srbiji nema više tradicionalnih kafana gde bi se na miru pretresala svetska politika evidentno je da taj nezaustavljivi poriv se prelio na razne mrežne portale i forume. Kako je ovde svašta napisano o jednom vrlo specifičnom problemu, hajde da ja dodam ponešto. Na teritoriji Jugoslavije tokom ratova od 1991 do 1999 uz manje ili više prikrivenu ulogu jedna strana u aktuelnom sporu je radila na poništavanju sporazuma iz Jalte, Versajskog i Bukureštanskog mira a koji su u vreme donošenja smatrani "tvrdim" sporazumima.Idući tom logikom čime bi sporazum iz Utrehta koji okončao rat za Špansko nasleđe bio "sveto pismo" koje je dato za sva vremena? Angloamerička braća imaju potrebu da konstanto imaju kontrolu nad oba ulaza i izlaza u sredozemlje. SAD imaju još uvek značajnu ulogu u kontroli Egipta i Sueckog kanala dok Britanija zadržava pravo kontrole Gibraltara. Time se isključuje neka treća strana da se petlja u kontrolu protoka ljudi robe i enegenata u sredozemlju. Možemo mi ovde svašta pisati ali to će ostati konstanta nadalje osim u slučaju nekakvog tektonskog poremećaja u međunarodnim odnosima kada bi angloamerička osovina potpuno izgubila na moći i uticaju, za šta su šanse zanemarljive takoreći nikakve.

lim

pre 10 godina

Izgleda bice guzve u Alboranskom moru,ali svaki konflikt se na kraju zavrsi nekim kratkorocnim ili dugorocnim mirom.E sad sve je jos neizvesno,mada su plaze i sama obala Alboranskog mora,jedne od najljepsih u Evropi.Podrska miru.

hrvat koji ce popit pokoju flasu za spanjolski gibr al tariq

pre 10 godina

hah... volim ovakve price kad se gleda sta kome pripada a sta ne. koje su ovo brutalne kombinacije! znaci,imamo britanski gibraltar koji je zapravo spanjolski, ceutu i melillu koje su zapravo marokanske, ali i zapadnu saharu koja zapravo nije i je marokanska, tu je i vjecna dilema izmedju malvinasa ili falklanda... cudi me da jos nitko nije spomenuo maradonu koji je rukom i nogom osvetio malvinase!:) ... naravno,jos je dosla prica o habzburgovcima sa dilemom kako se zapravo pise,luj 14... englezi,crvena armija,hiler... a na kraju se sve svede na pricu o ustasama,cetnicima i partizanima.
hahahahaha!
a sad da izmasakriram temu do kraja (kad ste svi,sta ne bi i ja?)... suker je dao podrsku nogometnoj reprezentaciji gibraltara mada je ime i slavu stekao sto u sevilli sto u madridu slikajuc se pored cuvene "grobnice od zlata":)

klasicno ludilo na sve strane!

UK Citizen

pre 10 godina

Neće da imaju ništa sa Španijom? I ne moraju. Ja sam siguran da Španija ne bi imala ništa protiv da oni ostanu da žive tu i da postanu španski državljani. Ako im to ne odgovara - neka pakuju kofere i neka idu tamo odakle su im preci došli pa tamo mogu do mile volje da neguju taj kolonijalni mentalitet.
(Lazarenko, 12. avgust 2013 19:36)

Supeeer! Kakav univerzalan pogled na ovaj nemirni svet. Projiciraj jos samo ovaj komentar na sever Kosova i poslusaj sebe, sta si rekao. Naravno i usporedi masu svojih komentara na temu Kosova. Za sta si ti univerzalni covece? Za istinu: jednom ovakvu drugi put onakvu! Medjutim samo je jedna istina. Naravno da ima raznih istina, ali one nisu istine.
Istina o Gibraltaru je onakva kako je ja vidim.

Lazarenko

pre 10 godina

Supeeer! Kakav univerzalan pogled na ovaj nemirni svet. Projiciraj jos samo ovaj komentar na sever Kosova i poslusaj sebe, sta si rekao. Naravno i usporedi masu svojih komentara na temu Kosova. Za sta si ti univerzalni covece? Za istinu: jednom ovakvu drugi put onakvu! Medjutim samo je jedna istina. Naravno da ima raznih istina, ali one nisu istine.
Istina o Gibraltaru je onakva kako je ja vidim.
(UK Citizen, 12. avgust 2013 20:08)

Pa i primenio bih ja ovaj komentar ne samo na sever Kosova nego na celo Kosovo. Nažalost, ti britanski legalisti mi ne daju, a ti se sada pitaj zašto upravo ta Španija ne priznaje Kosovo.
Sa druge strane, primenjuj ti te tvoje "principe" i na Južnu Osetiju i Abhaziju pa ćeš videti dokle će te to dovesti. "Legalistima" poput tebe nije jasna jednostavna stvar - da principa, pravila i zakona u medjunarodnim odnosima nema. Postoji samo gola sila i pravo jačeg i sve se meri od slučaja do slučaja. Nije Britanija na Gibraltaru zato što joj to po bilo kom pravu i zakonu pripada, nego zato što joj se može.

molekula

pre 10 godina

Samo zahvaljujući Britancima, njihovoj hrabrosti i integritetu u drugom svetskom ratu, ... da nije Britanija pokazala zube mračnom fašizmu, današnji svet ne bi izgledao ovako...
(Žaki, 12. avgust 2013 18:04)

Nista se u II svetskom ratu nije dogodilo "samo zahvaljujuci hrabrim Englezima". Oni su bili samo kotacic u spletu ratnih dogadjaja. Sat istorije samo mozda ne bi kucao onako kako je kucao. Nema iskljucivo hrabre i herojske nacije. Ovo sto ti pises je napisana i akceptirana istorija II svetskog rata. I pre i danas je bilo rasizma i fasizma i u samoj Engleskoj. Dovoljan je zadnji primer autobusa koji lutaju Londonom sa porukama imigrantima: Idite svojim kucam, ako ne odete bicete uhapseni! Je li to dolikuje naciji koja se borila za pobedu nad fasizmom. Da se ovo kojim slucajem desilo u Nemackoj svet bi se zgranuuo. jer svuda Vlada trulo i neobjektivno misljenje o Nemackoj- jednom fasisticka uvek fasisticka! Pogresno zar ne?

metall

pre 10 godina

mali prilog

U pravu ste, zavisi od jezika i izgovora. Uz ovaj moto koji ste naveli, poznata je i cuvena recenica Marije Terezije koja najbolje oslikava politiku mocne Austrije - Dok drugi ratuju, ti se, sretna Austrijo, zeni - Pozdrav.

Tananarivo

pre 10 godina

Pravno gledano, Ceuta i Melilla nemaju ništa zajedničko sa slučajem Gibraltar. Naime, kad su te dvije teritorije došle u posjed Španije, Maroko kao nezavisna država nije postojao... S druge strane, Maroko je okupirao 3/4 Zapadne Sahare zbog traljavog procesa dekolonizacije. Samo treba čitati, ali ne Wikipediju.

Lazarenko

pre 10 godina

Gradjani Gibraltara su ODLUCILI referendumom da nece biti deo Spanije, vec Britanska teritorija. Tu je kraj. Potpuno je nebitno da li tamo zivi 30000 ili 3000 gradjana. Odluka gradjana je suverena. Britanija ce takvu odluku, i sve svoje gradjane braniti. Na kraju,preporucujem ti da odes malo dalje od svoje carsije. Treba videti sveta da bi se svet razumeo. Srecno!
(UK Citizen, 12. avgust 2013 18:48)

E sreća pa si ti izašao iz sopstvene čaršije pa ti je sve jasno, a vidim ima vas još "legalista" ovde medju komentatorima.
Prilično je jednostavno - imperija na silu zauzme teritoriju koja joj nikada nije pripadala, naseli je sopstvenim "gradjanima" (verovatno usput proterujući domicilno stanovništvo) da bi imala usputnu stanicu i bazu iz koje može dalje da maltretira druge narode i da im otima teritorije i pljačka resurse. Onda kada se kolonijalna era formalno završi (mada za Britaniju ta era očigledno nikada neće biti gotova) pozivamo se na neke zakone i principe. Onda je pravo na samoopredeljenje svetinja? Pa naravno da će se stanovništvo izjasniti da ne želi da ima ništa sa Španijom kada su to potomci onih koji su tu teritoriju oteli Španiji i naselili se na silu.
Neće da imaju ništa sa Španijom? I ne moraju. Ja sam siguran da Španija ne bi imala ništa protiv da oni ostanu da žive tu i da postanu španski državljani. Ako im to ne odgovara - neka pakuju kofere i neka idu tamo odakle su im preci došli pa tamo mogu do mile volje da neguju taj kolonijalni mentalitet.

blaža

pre 10 godina

avgust 2013 17:26)Samo zahvaljujući Britancima, njihovoj hrabrosti i integritetu u drugom svetskom ratu, ti danas pišeš ovo što pišeš!(Žaki, 12. avgust 2013 18:04)Ne treba preterivati sa ulogom Britanaca u drugom svetskom ratu.Glavni uništitelj fašizma je Crvena Armija,a daleko iza Amerika,pa Britanija.Nije Čerčil branilo Francusku,Beligiju zbog ljubavi prema tim narodima,već zato što je znao da je sledeća na redu bila Britanija.Ali mnogo je opasnija uloga Čerčilove vlade kada je u pitanju Srbija i Kraljevina Jugoslavija.Prvo su organizovali demonstracije 27 marta1941 čime je poništen sporazum sa Nemačkom.A spirazumom je garantovana celovitost i bezbednost Jugoslavije,da neće koristiti našu teritoriju za prevoz vojske i naoružanja itd,što Hitler nije ni sa jednom drugom državom potpisao.Možda Hitler ne bi sve to ispoštovao,ali ne bi bilo aprilskog bombardovanja i rata.Takodje Čerčil je okrenuo ledja Ravnogorskom pokretu pod uticajem komunistički nastrojenog agenta u MI6 Melejna,uprkos protivljenju takvoj odluci forin ofisa,što je bila prekretnica u gradjanskom ratu u Jugoslaviji,a što je dovelo do komunističke diktature.

mlekadzija

pre 10 godina

Ne bi bill dobro da propala imperija u kojoj since nikad Ne zalazi Ne posegne za vojnom akcijom kao пре 30 God INA protiv Argentine u cilju obnavljanja NAC velicine. Malo paradiranje vojnom flotilom Nije na odmet. .

UK Citizen

pre 10 godina

@ Ivan78BG

Tvoj komentar mi je privukao paznju iz prostog razloga sto se vidi da jako malo znas, a jos manje razumes. Na zalost. Gibraltar i Spanija imaju vec vekovima medjunarodno utvrdjenu granicu. Gradjani Gibraltara su Britanci, grad izgleda vise kao Bristol nego bilo sta u Spaniji. Gradjani Gibraltara govore Engleski i sa Spanijom nemaju zaista nikakve veze, sem sto dele Iberijsko pouostrvo. Gradjani Gibraltara su ODLUCILI referendumom da nece biti deo Spanije, vec Britanska teritorija. Tu je kraj. Potpuno je nebitno da li tamo zivi 30000 ili 3000 gradjana. Odluka gradjana je suverena. Britanija ce takvu odluku, i sve svoje gradjane braniti. Na kraju,preporucujem ti da odes malo dalje od svoje carsije. Treba videti sveta da bi se svet razumeo. Srecno!

Pe(d)ro

pre 10 godina

Da bi Spanija od celog sveta bila ozbiljno shvacena i podrzane oko problema Gibraltara, trebala bi prvo Maroku da vrati dve enklave (Ceuta i Melilla) Seuta i Melilja, koje isto tako poseduje kako Englezi Gibraltar na njenoj teritoriji. Naime bespravno!

Žaki

pre 10 godina

Ne bi bilo loše da Španija objasni kako su to Tenerife njena teritorija s obzirom da pripadaju drugom kontinentu? Možda malo da objasni i još po neku svoju latino koloniju gde su onomad dolutali pre par stotina godina?!

Frodo

pre 10 godina

(España, 12. avgust 2013 17:10)

Da sam juče umro, ne bih znao da su Seuta i Melija "kazna" Mavrima jer - moš' misliti! - oni su čitavih 700 godina "terorisali" Španiju!
I savim je nebitno što tada nije bilo ni "š" od današnje Španije, nego je na toj teritoriji tada bilo više manjih nezavisnih kraljevina. Najbitnije je kazniti Mavre, čiji su direktni potomci i naslednici današnji Marokanci, zar ne?

Blago tebi na takvoj erudiciji i poznavanju istorije. Nego reci mi samo dve stvari:


1. Gde si ti učio istoriju? Ne zna zašto, ali mislim da ti to nije bio omiljeni predmet i da si mnogo bežao sa časova iz večernje škole.

2. Kada najzad stvari "dođu na svoje mesto" i Britanija žalosno propadne (što je, jel'te, samo pitanje meseci), ti ćeš, naravno, proslaviti jer je to tako važan događaj u tvom životu da ćeš ga odonda deliti na mizerno doba pre propasti Britanije i na znatno lepši deo posle njene propasti.
Ali da li ćeš sutradan i narednih dana imati nešto bolje da pojedeš i/ili obučeš nego dotad? A plata će ti se povećati za barem 50%, zar ne?

Žaki

pre 10 godina

ariba espana ! uvek protiv najveceg zla na svetu velike britanije
(dacha, 12. avgust 2013 17:26)

Samo zahvaljujući Britancima, njihovoj hrabrosti i integritetu u drugom svetskom ratu, ti danas pišeš ovo što pišeš! Radi tvoje naobrazbe, kao i radi još mnogih koji slično razmišljaju, spomenuću samo par ključnih mesta koja će ti pokazati da prema ovoj velikoj i dostojanstvenoj kraljevini ne smeš biti primitivna sirovina. To što si ljubomoran i zavidljiv, a nadasve neobrazovan, ne znači da treba i da ostariš zbunjen i dezorjentisan.
Nemci su brutalno pokorili celu Evropu za smešno kratak period; naprosto su je satrli! Prvi vojni poraz doživeli su u pokušaju invazije na Britaniju, i pored toga što su je godinu-dve dana prethodno bombardovali na "tepih" način. Malo je falilo da i Britanci pokleknu ali je kraljevska avijacija odnela prvu pobedu nad vermahtom i time pokazala da nije nepobediv. Hitler je posle toga odložio invaziju i nastavio da ih iscrpljuje na Atlantiku presecanjem snabdevanja dok, lud kakav je bio, nije uvukao i Amere u rat! A vrh gluposti je što je baš tada krenuo i na Rusiju! Dakle, da nije Britanija pokazala zube mračnom fašizmu, današnji svet ne bi izgledao ovako s obzirom da je Slovene smatrao nižom rasom; a sudbina takvih je bila najpre iskorišćavanje kao radne snage a onda istrebljenje kad više nisi potreban! Tvoji i9 moji predci su živi zbog Britanije!

To što imaš neku ostrašćenost a ne znaš zašto jer ne znaš ništa, ne opravdava tvoju nezahvalnost!

Zoki

pre 10 godina

Ovo samo pokazuje da članstvo u EU samo po sebi ne znači kraj pograničnih tenzija među članicama. Britanija može da reši problem sa kontrolom na granici veoma jednostavno: neka uđe u šengensku zonu i neće biti nikakvog zadržavanja na granici. Sve dok se to ne desi, Španija formalno pravno može da pravi gužvu i pretresa kola.

Međutim čini mi se da Španija koristi celu situaciju da bi skrenula pažnju sa ekonomskih problema.

Sve ovo nema veze sa Foklandima, koji su daleko od Argentine, otprilike za širinu Sredozemnog mora. Znam da će mnogi prokomentarisati da su ipak geografski bliži Argentini nego Britaniji, ali to ne menja činjenicu da se radi o ostrvima na otvorenom moru, koja mogu da budu svačija - ili ničija.

España

pre 10 godina

Vratiće UK Gibraltar kad tad, isto kao što je vratila Hong Kong Kini. Što se tiče Ceute i Melille Mauri su 700 godina terorisali Španiju tako da je to i najmanja kazna koju mogu da plate. Vratiće UK i Gibraltar i Falklande, Škotska će postati nezavisna, Irske će se ujediniti i sve će doći na svoje mesto. Umiruća imperija ne može da se odupre tome, može Cameron da "preti" izlaskom iz EU, raznim tužbama itd ali samo da preti, njihovo vreme je prošlo i ostaće samo lešina od te imperije...

Mali prilog

pre 10 godina

U pravu ste za srpski. Na engleskom ćete naći i Habsburg i Hapsburg, verovatno zbog izgovora http://archive.org/details/hapsburgmonarchy00stee. Izvinjavam se svima koji nisu pogodili ime dinastije koja je u pitanju - to su oni što su imali moto AEIOU ""Alles Erdreich ist Österreich untertan" - ceo svet je podanik Austrije :)

Ivan78BG

pre 10 godina

@UK Citizen
A kakve veze imaju sa VB?Mislim osim sto su tu teritoriju okupirali u 17 veku?Cuj gradjani ne zele da budu deo Spanije njih 30.000..Ista prica kao sa Foklandima...

metall

pre 10 godina

mali prilog

Lepo je izneti odredjene istorijske cinjenice, ali treba u njima biti precizan. Evropa ne zna za dinastiju Hapsburg (?), a itekako je dobro upoznata sa dinastijom Habzburg. Bez ljutnje.

N.N.

pre 10 godina

Lele mene! Zar se sad vec i Britanci tuze i tuzakaju?! U dobra stara vremena su ovakve stvari rutinski resavali invazijom... Kud ode ovaj svet...?!

Mali prilog

pre 10 godina

Da naučimo kako je Gibraltar došao pod vlast Britanije, inspirisala me @plazma:
- Krajem 17 v, Španija, u kojoj vladaju Hapsburzi, ostaje bez naslednika. Luj XIV "država to sam ja" tvrdi da ima pravo na tron preko žene, tj. da treba da vlada Španijom u ime sina ("bračna diplomatija", Luj je oženjen ćerkom španskog kralja od 1660). Luj je hegemon Evrope u to doba i ima agresivnu politiku širenja Francuske, na užas ostalih dinastija/država.
- Protiv Luja Francuskog se stvara koalicija, shodno politici "ravnoteže sila" (svi protiv najjačeg): Hapsburzi, nemačke države, Engleska i Holandija. Rat za sukcesiju je trajao 1701-1713. Englezi su zauzeli u ratu Gibraltar 1704. Gibraltar je važna pomorska strateška tačka, povezuje Mediteran i Atlantik, a Španija i Engleska su pomorske sile (ŠP stara, ENG nadolazeća sila).
- Rat je okončan Mirom iz Utrehta 1713, drugom velikom konferencijom posle Vestfalije (1648). Konferencija u Utrehtu je pozntata po tome što predstavnici država nisu mogli da se dogovore ko će prvi ući u salu, pa su svi utrčali istovremeno (pitanje prestiža je bilo ko će prvi ući). Britanija je bila ubedljivi pobednik na konferenciji, dobila je Gibraltar i francuske teritorije na severu Amerike.
Da, Englezi su Španiji oteli Gibraltar pre 3 veka, u ratu protiv Francuza.

UK Citizen

pre 10 godina

Gibraltar nema absolutno nista zajednicko sa Spanijom, osim sto se nalazi na Iberijskom poluostrvu. Arhitektura i karakter Gibraltara su potpuno drugaciji od svega spanskog. Vise lici na Bristol nego na bilo sta u Spaniji (bio sam i u Spaniji i na Gibraltaru). Gradjani Gibraltara su se vec izjasnili referendumom da NE zele biti deo Spanije - preko 90% Gibraltarijanaca. To je gotovo. Ako Spanija misli da moze sebi pripojiti Gibraltar, neka proba... Ne bi bilo prvi put da su dobili po nosu. Sto se tice spanske ekonomije i drzave, pa oni potpuno zavise od donacija EU. Sa nezaposlenoscu koja je oko 40%, zahtev vlade u Madridu je jednako smesan koliko populisticki. Uzgred, mladi iz Spanije masovno dolaze u UK da rade i zarade. Ovo nije nista drugo nego bedna populisticka retorika korumpirane vlade u Madridu.

andreas kisser

pre 10 godina

(España, 12. avgust 2013 15:02)

britanska ekonomija nula??? (GDP od 2.4 triliona dolara verovatno dolazi od pecanja i gastarbajterskih doznaka); bili bi na dnu da nema nafte iz severnog mora??? (nafte inace nema vec neko vreme, bar ne u znacajnim kolicinama, skotski budzet godisnje inkasira jedva 6 milijardi £ od nafte); preti se skotskoj??? (ko, kad, cime preti), itd, itd. strasno koliko malo znas o svetu oko sebe!!! a neznanje je generator predrasuda.

plazma

pre 10 godina

"kojeg se spanija odrekla 1713". spanija se nije odrekla gibraltara vec je za sve koji znaju istoriju jasno da se 1713 zavrsio tzv rat za spansko nasledje koje je udruzeno vodilo vise evropskih zemalja protiv spanije posto je izumrla spanska grana habzburgovaca. spanija se odrekla gibraltara kao sto se svojevremeno kina " dobrovoljno odrekla" hong konga i makaoa. cist imperijalizam. podrska spaniji!

España

pre 10 godina

@EU citizen
UK nije u ništa boljoj poziciji od Španije, da nije nafte iz Severnog mora bili bi na dnu. Vidimo kako se preti Škotskoj koja ima referendum sledeće godine a sa svom onom naftom bili bi razvijeni kao Norveška... Industrija UK je obična nula, sve živo im pokupovali "mrski" Nemci, mogu jedino da se koprcaju i da žive od stare slave ali njihovo vreme je definitivno prošlo i padaće samo još niže kako vreme prolazi...

Tananarivo

pre 10 godina

U Madridu se baš nasekirali, evo, gore svjetla i u palati Moncloa (vlada) i u Zarzueli (kralj)... Gibraltar je španski, kao što su i Malvini argentinski. Oni koji ne vjeruju neka malo prouče ugovore sklopljene o privremenom ustupanju tih područja.
A Slažem se da Britanija, ukoliko želi evropsku perspektivu mora da se okrene budućnosti bez Gibraltara.

dragoljub

pre 10 godina

A nama govore da granice u EU nisu bitne ??! Britanija je najveće zlo u istoriji. Samo dobro glume učtivost a u stvari su oduvek bili pljačkasi. Okupatori.

Nepristrasan, samo pitam

pre 10 godina

A kad Španija namerava da vrati Maroku svoje enklave Melija i Seuta, koje se nalaze na marokanskom tlu i s kojima Španija nema čak ni kopnenu vezu kao s Gibraltarom?

Gibraltar je već više vekova britanska teritorija iz istorijskih razloga i Španija pravi veliku glupost ako pokušava da ga "povrati". Uostalom, šta će joj? Bio sam tamo i znam kako izgleda. To je samo mali komad stene u moru, bez ikakve ekonomske vrednosti, a malobrojno stanovništvo preživljava od turizma i bescarinske trgovine, plus nešto malo ribolova i usluga remonta brodova, ali najviše na teret britanskog budžeta. Pogodan je jedino za vojne namene, ali mu je i vojna važnost danas u savremenom ratovanju neuporedivo manja nego kad su ga Britanci uzeli. Španija svakako može i bez Gibraltara.

Da Španija stvarno hoće da napravi Britaniji ozbiljan problem s Gibraltarom, dovoljno je da im prekine dovod vode i struje.

Ali bojim se da španski političari celu priču oko Gibraltara podgrevaju samo zato da malo skrenu pažnju sa vrlo loše ekonomske situacije u zemlji, a inače ni oni sami ne bi znali šta bi s Gibraltarom, čak kad im bi ga i nekim čudom Britanci prepustili.

Slično su argentinski generali svojevremeno pokušali sa Folklandskim ostrvima, pa su vrlo loše prošli. Nadam se samo da će španski političari biti mudriji i da se neće upuštati u potpuno nepotreban sukob u kojem moguća "nagrada" nije nimalo vredna rizika i truda.

EU Citizen

pre 10 godina

I treba da je tuži, propala Španija nema nikavo pravo na Gibraltar, jer ljudi koji tamo ne žive ne žele njen suverenitet niti sa Španijom imaju išta zajedničko, pa je ovo što Rahojeva vlada radi čist bezobrazluk.

wan

pre 10 godina

Spor između Britanije i Španije zbog Gibraltara je intenziviran pošto je pocela istraga protiv premijera Rajoja i njegovog okruzenja za zloupotrebu polozaja i kradju miliona evra.
Tuzno ali istinito...

Rade

pre 10 godina

Zašto se oni svađaju kad su i jedni i drugi u EU u kojoj granice nisu bitne? Zar nana stalni ne poručuju kako će i Srbija i "kosovo" biti u EU, a da tu onda više nije bitno gde je granica? Trebaju samo da konsultuju komesara Filea, on će im razagnati strahove...kao i nama...

Rade

pre 10 godina

Zašto se oni svađaju kad su i jedni i drugi u EU u kojoj granice nisu bitne? Zar nana stalni ne poručuju kako će i Srbija i "kosovo" biti u EU, a da tu onda više nije bitno gde je granica? Trebaju samo da konsultuju komesara Filea, on će im razagnati strahove...kao i nama...

plazma

pre 10 godina

"kojeg se spanija odrekla 1713". spanija se nije odrekla gibraltara vec je za sve koji znaju istoriju jasno da se 1713 zavrsio tzv rat za spansko nasledje koje je udruzeno vodilo vise evropskih zemalja protiv spanije posto je izumrla spanska grana habzburgovaca. spanija se odrekla gibraltara kao sto se svojevremeno kina " dobrovoljno odrekla" hong konga i makaoa. cist imperijalizam. podrska spaniji!

dragoljub

pre 10 godina

A nama govore da granice u EU nisu bitne ??! Britanija je najveće zlo u istoriji. Samo dobro glume učtivost a u stvari su oduvek bili pljačkasi. Okupatori.

España

pre 10 godina

@EU citizen
UK nije u ništa boljoj poziciji od Španije, da nije nafte iz Severnog mora bili bi na dnu. Vidimo kako se preti Škotskoj koja ima referendum sledeće godine a sa svom onom naftom bili bi razvijeni kao Norveška... Industrija UK je obična nula, sve živo im pokupovali "mrski" Nemci, mogu jedino da se koprcaju i da žive od stare slave ali njihovo vreme je definitivno prošlo i padaće samo još niže kako vreme prolazi...

Mali prilog

pre 10 godina

Da naučimo kako je Gibraltar došao pod vlast Britanije, inspirisala me @plazma:
- Krajem 17 v, Španija, u kojoj vladaju Hapsburzi, ostaje bez naslednika. Luj XIV "država to sam ja" tvrdi da ima pravo na tron preko žene, tj. da treba da vlada Španijom u ime sina ("bračna diplomatija", Luj je oženjen ćerkom španskog kralja od 1660). Luj je hegemon Evrope u to doba i ima agresivnu politiku širenja Francuske, na užas ostalih dinastija/država.
- Protiv Luja Francuskog se stvara koalicija, shodno politici "ravnoteže sila" (svi protiv najjačeg): Hapsburzi, nemačke države, Engleska i Holandija. Rat za sukcesiju je trajao 1701-1713. Englezi su zauzeli u ratu Gibraltar 1704. Gibraltar je važna pomorska strateška tačka, povezuje Mediteran i Atlantik, a Španija i Engleska su pomorske sile (ŠP stara, ENG nadolazeća sila).
- Rat je okončan Mirom iz Utrehta 1713, drugom velikom konferencijom posle Vestfalije (1648). Konferencija u Utrehtu je pozntata po tome što predstavnici država nisu mogli da se dogovore ko će prvi ući u salu, pa su svi utrčali istovremeno (pitanje prestiža je bilo ko će prvi ući). Britanija je bila ubedljivi pobednik na konferenciji, dobila je Gibraltar i francuske teritorije na severu Amerike.
Da, Englezi su Španiji oteli Gibraltar pre 3 veka, u ratu protiv Francuza.

N.N.

pre 10 godina

Lele mene! Zar se sad vec i Britanci tuze i tuzakaju?! U dobra stara vremena su ovakve stvari rutinski resavali invazijom... Kud ode ovaj svet...?!

wan

pre 10 godina

Spor između Britanije i Španije zbog Gibraltara je intenziviran pošto je pocela istraga protiv premijera Rajoja i njegovog okruzenja za zloupotrebu polozaja i kradju miliona evra.
Tuzno ali istinito...

Tananarivo

pre 10 godina

U Madridu se baš nasekirali, evo, gore svjetla i u palati Moncloa (vlada) i u Zarzueli (kralj)... Gibraltar je španski, kao što su i Malvini argentinski. Oni koji ne vjeruju neka malo prouče ugovore sklopljene o privremenom ustupanju tih područja.
A Slažem se da Britanija, ukoliko želi evropsku perspektivu mora da se okrene budućnosti bez Gibraltara.

España

pre 10 godina

Vratiće UK Gibraltar kad tad, isto kao što je vratila Hong Kong Kini. Što se tiče Ceute i Melille Mauri su 700 godina terorisali Španiju tako da je to i najmanja kazna koju mogu da plate. Vratiće UK i Gibraltar i Falklande, Škotska će postati nezavisna, Irske će se ujediniti i sve će doći na svoje mesto. Umiruća imperija ne može da se odupre tome, može Cameron da "preti" izlaskom iz EU, raznim tužbama itd ali samo da preti, njihovo vreme je prošlo i ostaće samo lešina od te imperije...

Nepristrasan, samo pitam

pre 10 godina

A kad Španija namerava da vrati Maroku svoje enklave Melija i Seuta, koje se nalaze na marokanskom tlu i s kojima Španija nema čak ni kopnenu vezu kao s Gibraltarom?

Gibraltar je već više vekova britanska teritorija iz istorijskih razloga i Španija pravi veliku glupost ako pokušava da ga "povrati". Uostalom, šta će joj? Bio sam tamo i znam kako izgleda. To je samo mali komad stene u moru, bez ikakve ekonomske vrednosti, a malobrojno stanovništvo preživljava od turizma i bescarinske trgovine, plus nešto malo ribolova i usluga remonta brodova, ali najviše na teret britanskog budžeta. Pogodan je jedino za vojne namene, ali mu je i vojna važnost danas u savremenom ratovanju neuporedivo manja nego kad su ga Britanci uzeli. Španija svakako može i bez Gibraltara.

Da Španija stvarno hoće da napravi Britaniji ozbiljan problem s Gibraltarom, dovoljno je da im prekine dovod vode i struje.

Ali bojim se da španski političari celu priču oko Gibraltara podgrevaju samo zato da malo skrenu pažnju sa vrlo loše ekonomske situacije u zemlji, a inače ni oni sami ne bi znali šta bi s Gibraltarom, čak kad im bi ga i nekim čudom Britanci prepustili.

Slično su argentinski generali svojevremeno pokušali sa Folklandskim ostrvima, pa su vrlo loše prošli. Nadam se samo da će španski političari biti mudriji i da se neće upuštati u potpuno nepotreban sukob u kojem moguća "nagrada" nije nimalo vredna rizika i truda.

UK Citizen

pre 10 godina

Gibraltar nema absolutno nista zajednicko sa Spanijom, osim sto se nalazi na Iberijskom poluostrvu. Arhitektura i karakter Gibraltara su potpuno drugaciji od svega spanskog. Vise lici na Bristol nego na bilo sta u Spaniji (bio sam i u Spaniji i na Gibraltaru). Gradjani Gibraltara su se vec izjasnili referendumom da NE zele biti deo Spanije - preko 90% Gibraltarijanaca. To je gotovo. Ako Spanija misli da moze sebi pripojiti Gibraltar, neka proba... Ne bi bilo prvi put da su dobili po nosu. Sto se tice spanske ekonomije i drzave, pa oni potpuno zavise od donacija EU. Sa nezaposlenoscu koja je oko 40%, zahtev vlade u Madridu je jednako smesan koliko populisticki. Uzgred, mladi iz Spanije masovno dolaze u UK da rade i zarade. Ovo nije nista drugo nego bedna populisticka retorika korumpirane vlade u Madridu.

andreas kisser

pre 10 godina

(España, 12. avgust 2013 15:02)

britanska ekonomija nula??? (GDP od 2.4 triliona dolara verovatno dolazi od pecanja i gastarbajterskih doznaka); bili bi na dnu da nema nafte iz severnog mora??? (nafte inace nema vec neko vreme, bar ne u znacajnim kolicinama, skotski budzet godisnje inkasira jedva 6 milijardi £ od nafte); preti se skotskoj??? (ko, kad, cime preti), itd, itd. strasno koliko malo znas o svetu oko sebe!!! a neznanje je generator predrasuda.

EU Citizen

pre 10 godina

I treba da je tuži, propala Španija nema nikavo pravo na Gibraltar, jer ljudi koji tamo ne žive ne žele njen suverenitet niti sa Španijom imaju išta zajedničko, pa je ovo što Rahojeva vlada radi čist bezobrazluk.

metall

pre 10 godina

mali prilog

Lepo je izneti odredjene istorijske cinjenice, ali treba u njima biti precizan. Evropa ne zna za dinastiju Hapsburg (?), a itekako je dobro upoznata sa dinastijom Habzburg. Bez ljutnje.

Ivan78BG

pre 10 godina

@UK Citizen
A kakve veze imaju sa VB?Mislim osim sto su tu teritoriju okupirali u 17 veku?Cuj gradjani ne zele da budu deo Spanije njih 30.000..Ista prica kao sa Foklandima...

molekula

pre 10 godina

Samo zahvaljujući Britancima, njihovoj hrabrosti i integritetu u drugom svetskom ratu, ... da nije Britanija pokazala zube mračnom fašizmu, današnji svet ne bi izgledao ovako...
(Žaki, 12. avgust 2013 18:04)

Nista se u II svetskom ratu nije dogodilo "samo zahvaljujuci hrabrim Englezima". Oni su bili samo kotacic u spletu ratnih dogadjaja. Sat istorije samo mozda ne bi kucao onako kako je kucao. Nema iskljucivo hrabre i herojske nacije. Ovo sto ti pises je napisana i akceptirana istorija II svetskog rata. I pre i danas je bilo rasizma i fasizma i u samoj Engleskoj. Dovoljan je zadnji primer autobusa koji lutaju Londonom sa porukama imigrantima: Idite svojim kucam, ako ne odete bicete uhapseni! Je li to dolikuje naciji koja se borila za pobedu nad fasizmom. Da se ovo kojim slucajem desilo u Nemackoj svet bi se zgranuuo. jer svuda Vlada trulo i neobjektivno misljenje o Nemackoj- jednom fasisticka uvek fasisticka! Pogresno zar ne?

Lazarenko

pre 10 godina

Gradjani Gibraltara su ODLUCILI referendumom da nece biti deo Spanije, vec Britanska teritorija. Tu je kraj. Potpuno je nebitno da li tamo zivi 30000 ili 3000 gradjana. Odluka gradjana je suverena. Britanija ce takvu odluku, i sve svoje gradjane braniti. Na kraju,preporucujem ti da odes malo dalje od svoje carsije. Treba videti sveta da bi se svet razumeo. Srecno!
(UK Citizen, 12. avgust 2013 18:48)

E sreća pa si ti izašao iz sopstvene čaršije pa ti je sve jasno, a vidim ima vas još "legalista" ovde medju komentatorima.
Prilično je jednostavno - imperija na silu zauzme teritoriju koja joj nikada nije pripadala, naseli je sopstvenim "gradjanima" (verovatno usput proterujući domicilno stanovništvo) da bi imala usputnu stanicu i bazu iz koje može dalje da maltretira druge narode i da im otima teritorije i pljačka resurse. Onda kada se kolonijalna era formalno završi (mada za Britaniju ta era očigledno nikada neće biti gotova) pozivamo se na neke zakone i principe. Onda je pravo na samoopredeljenje svetinja? Pa naravno da će se stanovništvo izjasniti da ne želi da ima ništa sa Španijom kada su to potomci onih koji su tu teritoriju oteli Španiji i naselili se na silu.
Neće da imaju ništa sa Španijom? I ne moraju. Ja sam siguran da Španija ne bi imala ništa protiv da oni ostanu da žive tu i da postanu španski državljani. Ako im to ne odgovara - neka pakuju kofere i neka idu tamo odakle su im preci došli pa tamo mogu do mile volje da neguju taj kolonijalni mentalitet.

blaža

pre 10 godina

avgust 2013 17:26)Samo zahvaljujući Britancima, njihovoj hrabrosti i integritetu u drugom svetskom ratu, ti danas pišeš ovo što pišeš!(Žaki, 12. avgust 2013 18:04)Ne treba preterivati sa ulogom Britanaca u drugom svetskom ratu.Glavni uništitelj fašizma je Crvena Armija,a daleko iza Amerika,pa Britanija.Nije Čerčil branilo Francusku,Beligiju zbog ljubavi prema tim narodima,već zato što je znao da je sledeća na redu bila Britanija.Ali mnogo je opasnija uloga Čerčilove vlade kada je u pitanju Srbija i Kraljevina Jugoslavija.Prvo su organizovali demonstracije 27 marta1941 čime je poništen sporazum sa Nemačkom.A spirazumom je garantovana celovitost i bezbednost Jugoslavije,da neće koristiti našu teritoriju za prevoz vojske i naoružanja itd,što Hitler nije ni sa jednom drugom državom potpisao.Možda Hitler ne bi sve to ispoštovao,ali ne bi bilo aprilskog bombardovanja i rata.Takodje Čerčil je okrenuo ledja Ravnogorskom pokretu pod uticajem komunistički nastrojenog agenta u MI6 Melejna,uprkos protivljenju takvoj odluci forin ofisa,što je bila prekretnica u gradjanskom ratu u Jugoslaviji,a što je dovelo do komunističke diktature.

Zoki

pre 10 godina

Ovo samo pokazuje da članstvo u EU samo po sebi ne znači kraj pograničnih tenzija među članicama. Britanija može da reši problem sa kontrolom na granici veoma jednostavno: neka uđe u šengensku zonu i neće biti nikakvog zadržavanja na granici. Sve dok se to ne desi, Španija formalno pravno može da pravi gužvu i pretresa kola.

Međutim čini mi se da Španija koristi celu situaciju da bi skrenula pažnju sa ekonomskih problema.

Sve ovo nema veze sa Foklandima, koji su daleko od Argentine, otprilike za širinu Sredozemnog mora. Znam da će mnogi prokomentarisati da su ipak geografski bliži Argentini nego Britaniji, ali to ne menja činjenicu da se radi o ostrvima na otvorenom moru, koja mogu da budu svačija - ili ničija.

Žaki

pre 10 godina

ariba espana ! uvek protiv najveceg zla na svetu velike britanije
(dacha, 12. avgust 2013 17:26)

Samo zahvaljujući Britancima, njihovoj hrabrosti i integritetu u drugom svetskom ratu, ti danas pišeš ovo što pišeš! Radi tvoje naobrazbe, kao i radi još mnogih koji slično razmišljaju, spomenuću samo par ključnih mesta koja će ti pokazati da prema ovoj velikoj i dostojanstvenoj kraljevini ne smeš biti primitivna sirovina. To što si ljubomoran i zavidljiv, a nadasve neobrazovan, ne znači da treba i da ostariš zbunjen i dezorjentisan.
Nemci su brutalno pokorili celu Evropu za smešno kratak period; naprosto su je satrli! Prvi vojni poraz doživeli su u pokušaju invazije na Britaniju, i pored toga što su je godinu-dve dana prethodno bombardovali na "tepih" način. Malo je falilo da i Britanci pokleknu ali je kraljevska avijacija odnela prvu pobedu nad vermahtom i time pokazala da nije nepobediv. Hitler je posle toga odložio invaziju i nastavio da ih iscrpljuje na Atlantiku presecanjem snabdevanja dok, lud kakav je bio, nije uvukao i Amere u rat! A vrh gluposti je što je baš tada krenuo i na Rusiju! Dakle, da nije Britanija pokazala zube mračnom fašizmu, današnji svet ne bi izgledao ovako s obzirom da je Slovene smatrao nižom rasom; a sudbina takvih je bila najpre iskorišćavanje kao radne snage a onda istrebljenje kad više nisi potreban! Tvoji i9 moji predci su živi zbog Britanije!

To što imaš neku ostrašćenost a ne znaš zašto jer ne znaš ništa, ne opravdava tvoju nezahvalnost!

Žaki

pre 10 godina

Ne bi bilo loše da Španija objasni kako su to Tenerife njena teritorija s obzirom da pripadaju drugom kontinentu? Možda malo da objasni i još po neku svoju latino koloniju gde su onomad dolutali pre par stotina godina?!

hrvat koji ce popit pokoju flasu za spanjolski gibr al tariq

pre 10 godina

hah... volim ovakve price kad se gleda sta kome pripada a sta ne. koje su ovo brutalne kombinacije! znaci,imamo britanski gibraltar koji je zapravo spanjolski, ceutu i melillu koje su zapravo marokanske, ali i zapadnu saharu koja zapravo nije i je marokanska, tu je i vjecna dilema izmedju malvinasa ili falklanda... cudi me da jos nitko nije spomenuo maradonu koji je rukom i nogom osvetio malvinase!:) ... naravno,jos je dosla prica o habzburgovcima sa dilemom kako se zapravo pise,luj 14... englezi,crvena armija,hiler... a na kraju se sve svede na pricu o ustasama,cetnicima i partizanima.
hahahahaha!
a sad da izmasakriram temu do kraja (kad ste svi,sta ne bi i ja?)... suker je dao podrsku nogometnoj reprezentaciji gibraltara mada je ime i slavu stekao sto u sevilli sto u madridu slikajuc se pored cuvene "grobnice od zlata":)

klasicno ludilo na sve strane!

Tananarivo

pre 10 godina

Pravno gledano, Ceuta i Melilla nemaju ništa zajedničko sa slučajem Gibraltar. Naime, kad su te dvije teritorije došle u posjed Španije, Maroko kao nezavisna država nije postojao... S druge strane, Maroko je okupirao 3/4 Zapadne Sahare zbog traljavog procesa dekolonizacije. Samo treba čitati, ali ne Wikipediju.

Mali prilog

pre 10 godina

U pravu ste za srpski. Na engleskom ćete naći i Habsburg i Hapsburg, verovatno zbog izgovora http://archive.org/details/hapsburgmonarchy00stee. Izvinjavam se svima koji nisu pogodili ime dinastije koja je u pitanju - to su oni što su imali moto AEIOU ""Alles Erdreich ist Österreich untertan" - ceo svet je podanik Austrije :)

Pe(d)ro

pre 10 godina

Da bi Spanija od celog sveta bila ozbiljno shvacena i podrzane oko problema Gibraltara, trebala bi prvo Maroku da vrati dve enklave (Ceuta i Melilla) Seuta i Melilja, koje isto tako poseduje kako Englezi Gibraltar na njenoj teritoriji. Naime bespravno!

metall

pre 10 godina

mali prilog

U pravu ste, zavisi od jezika i izgovora. Uz ovaj moto koji ste naveli, poznata je i cuvena recenica Marije Terezije koja najbolje oslikava politiku mocne Austrije - Dok drugi ratuju, ti se, sretna Austrijo, zeni - Pozdrav.

Lazarenko

pre 10 godina

Supeeer! Kakav univerzalan pogled na ovaj nemirni svet. Projiciraj jos samo ovaj komentar na sever Kosova i poslusaj sebe, sta si rekao. Naravno i usporedi masu svojih komentara na temu Kosova. Za sta si ti univerzalni covece? Za istinu: jednom ovakvu drugi put onakvu! Medjutim samo je jedna istina. Naravno da ima raznih istina, ali one nisu istine.
Istina o Gibraltaru je onakva kako je ja vidim.
(UK Citizen, 12. avgust 2013 20:08)

Pa i primenio bih ja ovaj komentar ne samo na sever Kosova nego na celo Kosovo. Nažalost, ti britanski legalisti mi ne daju, a ti se sada pitaj zašto upravo ta Španija ne priznaje Kosovo.
Sa druge strane, primenjuj ti te tvoje "principe" i na Južnu Osetiju i Abhaziju pa ćeš videti dokle će te to dovesti. "Legalistima" poput tebe nije jasna jednostavna stvar - da principa, pravila i zakona u medjunarodnim odnosima nema. Postoji samo gola sila i pravo jačeg i sve se meri od slučaja do slučaja. Nije Britanija na Gibraltaru zato što joj to po bilo kom pravu i zakonu pripada, nego zato što joj se može.

UK Citizen

pre 10 godina

@ Ivan78BG

Tvoj komentar mi je privukao paznju iz prostog razloga sto se vidi da jako malo znas, a jos manje razumes. Na zalost. Gibraltar i Spanija imaju vec vekovima medjunarodno utvrdjenu granicu. Gradjani Gibraltara su Britanci, grad izgleda vise kao Bristol nego bilo sta u Spaniji. Gradjani Gibraltara govore Engleski i sa Spanijom nemaju zaista nikakve veze, sem sto dele Iberijsko pouostrvo. Gradjani Gibraltara su ODLUCILI referendumom da nece biti deo Spanije, vec Britanska teritorija. Tu je kraj. Potpuno je nebitno da li tamo zivi 30000 ili 3000 gradjana. Odluka gradjana je suverena. Britanija ce takvu odluku, i sve svoje gradjane braniti. Na kraju,preporucujem ti da odes malo dalje od svoje carsije. Treba videti sveta da bi se svet razumeo. Srecno!

Gargantua

pre 10 godina

Kako Srbiji nema više tradicionalnih kafana gde bi se na miru pretresala svetska politika evidentno je da taj nezaustavljivi poriv se prelio na razne mrežne portale i forume. Kako je ovde svašta napisano o jednom vrlo specifičnom problemu, hajde da ja dodam ponešto. Na teritoriji Jugoslavije tokom ratova od 1991 do 1999 uz manje ili više prikrivenu ulogu jedna strana u aktuelnom sporu je radila na poništavanju sporazuma iz Jalte, Versajskog i Bukureštanskog mira a koji su u vreme donošenja smatrani "tvrdim" sporazumima.Idući tom logikom čime bi sporazum iz Utrehta koji okončao rat za Špansko nasleđe bio "sveto pismo" koje je dato za sva vremena? Angloamerička braća imaju potrebu da konstanto imaju kontrolu nad oba ulaza i izlaza u sredozemlje. SAD imaju još uvek značajnu ulogu u kontroli Egipta i Sueckog kanala dok Britanija zadržava pravo kontrole Gibraltara. Time se isključuje neka treća strana da se petlja u kontrolu protoka ljudi robe i enegenata u sredozemlju. Možemo mi ovde svašta pisati ali to će ostati konstanta nadalje osim u slučaju nekakvog tektonskog poremećaja u međunarodnim odnosima kada bi angloamerička osovina potpuno izgubila na moći i uticaju, za šta su šanse zanemarljive takoreći nikakve.

Frodo

pre 10 godina

(España, 12. avgust 2013 17:10)

Da sam juče umro, ne bih znao da su Seuta i Melija "kazna" Mavrima jer - moš' misliti! - oni su čitavih 700 godina "terorisali" Španiju!
I savim je nebitno što tada nije bilo ni "š" od današnje Španije, nego je na toj teritoriji tada bilo više manjih nezavisnih kraljevina. Najbitnije je kazniti Mavre, čiji su direktni potomci i naslednici današnji Marokanci, zar ne?

Blago tebi na takvoj erudiciji i poznavanju istorije. Nego reci mi samo dve stvari:


1. Gde si ti učio istoriju? Ne zna zašto, ali mislim da ti to nije bio omiljeni predmet i da si mnogo bežao sa časova iz večernje škole.

2. Kada najzad stvari "dođu na svoje mesto" i Britanija žalosno propadne (što je, jel'te, samo pitanje meseci), ti ćeš, naravno, proslaviti jer je to tako važan događaj u tvom životu da ćeš ga odonda deliti na mizerno doba pre propasti Britanije i na znatno lepši deo posle njene propasti.
Ali da li ćeš sutradan i narednih dana imati nešto bolje da pojedeš i/ili obučeš nego dotad? A plata će ti se povećati za barem 50%, zar ne?

mlekadzija

pre 10 godina

Ne bi bill dobro da propala imperija u kojoj since nikad Ne zalazi Ne posegne za vojnom akcijom kao пре 30 God INA protiv Argentine u cilju obnavljanja NAC velicine. Malo paradiranje vojnom flotilom Nije na odmet. .

UK Citizen

pre 10 godina

Neće da imaju ništa sa Španijom? I ne moraju. Ja sam siguran da Španija ne bi imala ništa protiv da oni ostanu da žive tu i da postanu španski državljani. Ako im to ne odgovara - neka pakuju kofere i neka idu tamo odakle su im preci došli pa tamo mogu do mile volje da neguju taj kolonijalni mentalitet.
(Lazarenko, 12. avgust 2013 19:36)

Supeeer! Kakav univerzalan pogled na ovaj nemirni svet. Projiciraj jos samo ovaj komentar na sever Kosova i poslusaj sebe, sta si rekao. Naravno i usporedi masu svojih komentara na temu Kosova. Za sta si ti univerzalni covece? Za istinu: jednom ovakvu drugi put onakvu! Medjutim samo je jedna istina. Naravno da ima raznih istina, ali one nisu istine.
Istina o Gibraltaru je onakva kako je ja vidim.

Milan

pre 10 godina

Samo da dodam da Gibraltar ne pripada EU. Gibraltar je britanska prekomorska teritorija sa posebnim statusom, kao na primer Ostrvo Men. Iako Britanija ne pripada EU, njene teritorije sa posebnim statusom mogu same da biraju da li ce biti deo EU ili ne. Gibraltar, kao i jos neke ostale teritorije, ne zele da budu deo EU zbog politike poreskih olaksica.

lim

pre 10 godina

Izgleda bice guzve u Alboranskom moru,ali svaki konflikt se na kraju zavrsi nekim kratkorocnim ili dugorocnim mirom.E sad sve je jos neizvesno,mada su plaze i sama obala Alboranskog mora,jedne od najljepsih u Evropi.Podrska miru.

EU Citizen

pre 10 godina

I treba da je tuži, propala Španija nema nikavo pravo na Gibraltar, jer ljudi koji tamo ne žive ne žele njen suverenitet niti sa Španijom imaju išta zajedničko, pa je ovo što Rahojeva vlada radi čist bezobrazluk.

UK Citizen

pre 10 godina

Gibraltar nema absolutno nista zajednicko sa Spanijom, osim sto se nalazi na Iberijskom poluostrvu. Arhitektura i karakter Gibraltara su potpuno drugaciji od svega spanskog. Vise lici na Bristol nego na bilo sta u Spaniji (bio sam i u Spaniji i na Gibraltaru). Gradjani Gibraltara su se vec izjasnili referendumom da NE zele biti deo Spanije - preko 90% Gibraltarijanaca. To je gotovo. Ako Spanija misli da moze sebi pripojiti Gibraltar, neka proba... Ne bi bilo prvi put da su dobili po nosu. Sto se tice spanske ekonomije i drzave, pa oni potpuno zavise od donacija EU. Sa nezaposlenoscu koja je oko 40%, zahtev vlade u Madridu je jednako smesan koliko populisticki. Uzgred, mladi iz Spanije masovno dolaze u UK da rade i zarade. Ovo nije nista drugo nego bedna populisticka retorika korumpirane vlade u Madridu.

Žaki

pre 10 godina

ariba espana ! uvek protiv najveceg zla na svetu velike britanije
(dacha, 12. avgust 2013 17:26)

Samo zahvaljujući Britancima, njihovoj hrabrosti i integritetu u drugom svetskom ratu, ti danas pišeš ovo što pišeš! Radi tvoje naobrazbe, kao i radi još mnogih koji slično razmišljaju, spomenuću samo par ključnih mesta koja će ti pokazati da prema ovoj velikoj i dostojanstvenoj kraljevini ne smeš biti primitivna sirovina. To što si ljubomoran i zavidljiv, a nadasve neobrazovan, ne znači da treba i da ostariš zbunjen i dezorjentisan.
Nemci su brutalno pokorili celu Evropu za smešno kratak period; naprosto su je satrli! Prvi vojni poraz doživeli su u pokušaju invazije na Britaniju, i pored toga što su je godinu-dve dana prethodno bombardovali na "tepih" način. Malo je falilo da i Britanci pokleknu ali je kraljevska avijacija odnela prvu pobedu nad vermahtom i time pokazala da nije nepobediv. Hitler je posle toga odložio invaziju i nastavio da ih iscrpljuje na Atlantiku presecanjem snabdevanja dok, lud kakav je bio, nije uvukao i Amere u rat! A vrh gluposti je što je baš tada krenuo i na Rusiju! Dakle, da nije Britanija pokazala zube mračnom fašizmu, današnji svet ne bi izgledao ovako s obzirom da je Slovene smatrao nižom rasom; a sudbina takvih je bila najpre iskorišćavanje kao radne snage a onda istrebljenje kad više nisi potreban! Tvoji i9 moji predci su živi zbog Britanije!

To što imaš neku ostrašćenost a ne znaš zašto jer ne znaš ništa, ne opravdava tvoju nezahvalnost!

andreas kisser

pre 10 godina

(España, 12. avgust 2013 15:02)

britanska ekonomija nula??? (GDP od 2.4 triliona dolara verovatno dolazi od pecanja i gastarbajterskih doznaka); bili bi na dnu da nema nafte iz severnog mora??? (nafte inace nema vec neko vreme, bar ne u znacajnim kolicinama, skotski budzet godisnje inkasira jedva 6 milijardi £ od nafte); preti se skotskoj??? (ko, kad, cime preti), itd, itd. strasno koliko malo znas o svetu oko sebe!!! a neznanje je generator predrasuda.

Nepristrasan, samo pitam

pre 10 godina

A kad Španija namerava da vrati Maroku svoje enklave Melija i Seuta, koje se nalaze na marokanskom tlu i s kojima Španija nema čak ni kopnenu vezu kao s Gibraltarom?

Gibraltar je već više vekova britanska teritorija iz istorijskih razloga i Španija pravi veliku glupost ako pokušava da ga "povrati". Uostalom, šta će joj? Bio sam tamo i znam kako izgleda. To je samo mali komad stene u moru, bez ikakve ekonomske vrednosti, a malobrojno stanovništvo preživljava od turizma i bescarinske trgovine, plus nešto malo ribolova i usluga remonta brodova, ali najviše na teret britanskog budžeta. Pogodan je jedino za vojne namene, ali mu je i vojna važnost danas u savremenom ratovanju neuporedivo manja nego kad su ga Britanci uzeli. Španija svakako može i bez Gibraltara.

Da Španija stvarno hoće da napravi Britaniji ozbiljan problem s Gibraltarom, dovoljno je da im prekine dovod vode i struje.

Ali bojim se da španski političari celu priču oko Gibraltara podgrevaju samo zato da malo skrenu pažnju sa vrlo loše ekonomske situacije u zemlji, a inače ni oni sami ne bi znali šta bi s Gibraltarom, čak kad im bi ga i nekim čudom Britanci prepustili.

Slično su argentinski generali svojevremeno pokušali sa Folklandskim ostrvima, pa su vrlo loše prošli. Nadam se samo da će španski političari biti mudriji i da se neće upuštati u potpuno nepotreban sukob u kojem moguća "nagrada" nije nimalo vredna rizika i truda.

España

pre 10 godina

Vratiće UK Gibraltar kad tad, isto kao što je vratila Hong Kong Kini. Što se tiče Ceute i Melille Mauri su 700 godina terorisali Španiju tako da je to i najmanja kazna koju mogu da plate. Vratiće UK i Gibraltar i Falklande, Škotska će postati nezavisna, Irske će se ujediniti i sve će doći na svoje mesto. Umiruća imperija ne može da se odupre tome, može Cameron da "preti" izlaskom iz EU, raznim tužbama itd ali samo da preti, njihovo vreme je prošlo i ostaće samo lešina od te imperije...

wan

pre 10 godina

Spor između Britanije i Španije zbog Gibraltara je intenziviran pošto je pocela istraga protiv premijera Rajoja i njegovog okruzenja za zloupotrebu polozaja i kradju miliona evra.
Tuzno ali istinito...

España

pre 10 godina

@EU citizen
UK nije u ništa boljoj poziciji od Španije, da nije nafte iz Severnog mora bili bi na dnu. Vidimo kako se preti Škotskoj koja ima referendum sledeće godine a sa svom onom naftom bili bi razvijeni kao Norveška... Industrija UK je obična nula, sve živo im pokupovali "mrski" Nemci, mogu jedino da se koprcaju i da žive od stare slave ali njihovo vreme je definitivno prošlo i padaće samo još niže kako vreme prolazi...

plazma

pre 10 godina

"kojeg se spanija odrekla 1713". spanija se nije odrekla gibraltara vec je za sve koji znaju istoriju jasno da se 1713 zavrsio tzv rat za spansko nasledje koje je udruzeno vodilo vise evropskih zemalja protiv spanije posto je izumrla spanska grana habzburgovaca. spanija se odrekla gibraltara kao sto se svojevremeno kina " dobrovoljno odrekla" hong konga i makaoa. cist imperijalizam. podrska spaniji!

Žaki

pre 10 godina

Ne bi bilo loše da Španija objasni kako su to Tenerife njena teritorija s obzirom da pripadaju drugom kontinentu? Možda malo da objasni i još po neku svoju latino koloniju gde su onomad dolutali pre par stotina godina?!

dragoljub

pre 10 godina

A nama govore da granice u EU nisu bitne ??! Britanija je najveće zlo u istoriji. Samo dobro glume učtivost a u stvari su oduvek bili pljačkasi. Okupatori.

UK Citizen

pre 10 godina

@ Ivan78BG

Tvoj komentar mi je privukao paznju iz prostog razloga sto se vidi da jako malo znas, a jos manje razumes. Na zalost. Gibraltar i Spanija imaju vec vekovima medjunarodno utvrdjenu granicu. Gradjani Gibraltara su Britanci, grad izgleda vise kao Bristol nego bilo sta u Spaniji. Gradjani Gibraltara govore Engleski i sa Spanijom nemaju zaista nikakve veze, sem sto dele Iberijsko pouostrvo. Gradjani Gibraltara su ODLUCILI referendumom da nece biti deo Spanije, vec Britanska teritorija. Tu je kraj. Potpuno je nebitno da li tamo zivi 30000 ili 3000 gradjana. Odluka gradjana je suverena. Britanija ce takvu odluku, i sve svoje gradjane braniti. Na kraju,preporucujem ti da odes malo dalje od svoje carsije. Treba videti sveta da bi se svet razumeo. Srecno!

Tananarivo

pre 10 godina

U Madridu se baš nasekirali, evo, gore svjetla i u palati Moncloa (vlada) i u Zarzueli (kralj)... Gibraltar je španski, kao što su i Malvini argentinski. Oni koji ne vjeruju neka malo prouče ugovore sklopljene o privremenom ustupanju tih područja.
A Slažem se da Britanija, ukoliko želi evropsku perspektivu mora da se okrene budućnosti bez Gibraltara.

metall

pre 10 godina

mali prilog

Lepo je izneti odredjene istorijske cinjenice, ali treba u njima biti precizan. Evropa ne zna za dinastiju Hapsburg (?), a itekako je dobro upoznata sa dinastijom Habzburg. Bez ljutnje.

Ivan78BG

pre 10 godina

@UK Citizen
A kakve veze imaju sa VB?Mislim osim sto su tu teritoriju okupirali u 17 veku?Cuj gradjani ne zele da budu deo Spanije njih 30.000..Ista prica kao sa Foklandima...

Pe(d)ro

pre 10 godina

Da bi Spanija od celog sveta bila ozbiljno shvacena i podrzane oko problema Gibraltara, trebala bi prvo Maroku da vrati dve enklave (Ceuta i Melilla) Seuta i Melilja, koje isto tako poseduje kako Englezi Gibraltar na njenoj teritoriji. Naime bespravno!

Frodo

pre 10 godina

(España, 12. avgust 2013 17:10)

Da sam juče umro, ne bih znao da su Seuta i Melija "kazna" Mavrima jer - moš' misliti! - oni su čitavih 700 godina "terorisali" Španiju!
I savim je nebitno što tada nije bilo ni "š" od današnje Španije, nego je na toj teritoriji tada bilo više manjih nezavisnih kraljevina. Najbitnije je kazniti Mavre, čiji su direktni potomci i naslednici današnji Marokanci, zar ne?

Blago tebi na takvoj erudiciji i poznavanju istorije. Nego reci mi samo dve stvari:


1. Gde si ti učio istoriju? Ne zna zašto, ali mislim da ti to nije bio omiljeni predmet i da si mnogo bežao sa časova iz večernje škole.

2. Kada najzad stvari "dođu na svoje mesto" i Britanija žalosno propadne (što je, jel'te, samo pitanje meseci), ti ćeš, naravno, proslaviti jer je to tako važan događaj u tvom životu da ćeš ga odonda deliti na mizerno doba pre propasti Britanije i na znatno lepši deo posle njene propasti.
Ali da li ćeš sutradan i narednih dana imati nešto bolje da pojedeš i/ili obučeš nego dotad? A plata će ti se povećati za barem 50%, zar ne?

UK Citizen

pre 10 godina

Neće da imaju ništa sa Španijom? I ne moraju. Ja sam siguran da Španija ne bi imala ništa protiv da oni ostanu da žive tu i da postanu španski državljani. Ako im to ne odgovara - neka pakuju kofere i neka idu tamo odakle su im preci došli pa tamo mogu do mile volje da neguju taj kolonijalni mentalitet.
(Lazarenko, 12. avgust 2013 19:36)

Supeeer! Kakav univerzalan pogled na ovaj nemirni svet. Projiciraj jos samo ovaj komentar na sever Kosova i poslusaj sebe, sta si rekao. Naravno i usporedi masu svojih komentara na temu Kosova. Za sta si ti univerzalni covece? Za istinu: jednom ovakvu drugi put onakvu! Medjutim samo je jedna istina. Naravno da ima raznih istina, ali one nisu istine.
Istina o Gibraltaru je onakva kako je ja vidim.

Rade

pre 10 godina

Zašto se oni svađaju kad su i jedni i drugi u EU u kojoj granice nisu bitne? Zar nana stalni ne poručuju kako će i Srbija i "kosovo" biti u EU, a da tu onda više nije bitno gde je granica? Trebaju samo da konsultuju komesara Filea, on će im razagnati strahove...kao i nama...

Zoki

pre 10 godina

Ovo samo pokazuje da članstvo u EU samo po sebi ne znači kraj pograničnih tenzija među članicama. Britanija može da reši problem sa kontrolom na granici veoma jednostavno: neka uđe u šengensku zonu i neće biti nikakvog zadržavanja na granici. Sve dok se to ne desi, Španija formalno pravno može da pravi gužvu i pretresa kola.

Međutim čini mi se da Španija koristi celu situaciju da bi skrenula pažnju sa ekonomskih problema.

Sve ovo nema veze sa Foklandima, koji su daleko od Argentine, otprilike za širinu Sredozemnog mora. Znam da će mnogi prokomentarisati da su ipak geografski bliži Argentini nego Britaniji, ali to ne menja činjenicu da se radi o ostrvima na otvorenom moru, koja mogu da budu svačija - ili ničija.

blaža

pre 10 godina

avgust 2013 17:26)Samo zahvaljujući Britancima, njihovoj hrabrosti i integritetu u drugom svetskom ratu, ti danas pišeš ovo što pišeš!(Žaki, 12. avgust 2013 18:04)Ne treba preterivati sa ulogom Britanaca u drugom svetskom ratu.Glavni uništitelj fašizma je Crvena Armija,a daleko iza Amerika,pa Britanija.Nije Čerčil branilo Francusku,Beligiju zbog ljubavi prema tim narodima,već zato što je znao da je sledeća na redu bila Britanija.Ali mnogo je opasnija uloga Čerčilove vlade kada je u pitanju Srbija i Kraljevina Jugoslavija.Prvo su organizovali demonstracije 27 marta1941 čime je poništen sporazum sa Nemačkom.A spirazumom je garantovana celovitost i bezbednost Jugoslavije,da neće koristiti našu teritoriju za prevoz vojske i naoružanja itd,što Hitler nije ni sa jednom drugom državom potpisao.Možda Hitler ne bi sve to ispoštovao,ali ne bi bilo aprilskog bombardovanja i rata.Takodje Čerčil je okrenuo ledja Ravnogorskom pokretu pod uticajem komunistički nastrojenog agenta u MI6 Melejna,uprkos protivljenju takvoj odluci forin ofisa,što je bila prekretnica u gradjanskom ratu u Jugoslaviji,a što je dovelo do komunističke diktature.

molekula

pre 10 godina

Samo zahvaljujući Britancima, njihovoj hrabrosti i integritetu u drugom svetskom ratu, ... da nije Britanija pokazala zube mračnom fašizmu, današnji svet ne bi izgledao ovako...
(Žaki, 12. avgust 2013 18:04)

Nista se u II svetskom ratu nije dogodilo "samo zahvaljujuci hrabrim Englezima". Oni su bili samo kotacic u spletu ratnih dogadjaja. Sat istorije samo mozda ne bi kucao onako kako je kucao. Nema iskljucivo hrabre i herojske nacije. Ovo sto ti pises je napisana i akceptirana istorija II svetskog rata. I pre i danas je bilo rasizma i fasizma i u samoj Engleskoj. Dovoljan je zadnji primer autobusa koji lutaju Londonom sa porukama imigrantima: Idite svojim kucam, ako ne odete bicete uhapseni! Je li to dolikuje naciji koja se borila za pobedu nad fasizmom. Da se ovo kojim slucajem desilo u Nemackoj svet bi se zgranuuo. jer svuda Vlada trulo i neobjektivno misljenje o Nemackoj- jednom fasisticka uvek fasisticka! Pogresno zar ne?

Tananarivo

pre 10 godina

Pravno gledano, Ceuta i Melilla nemaju ništa zajedničko sa slučajem Gibraltar. Naime, kad su te dvije teritorije došle u posjed Španije, Maroko kao nezavisna država nije postojao... S druge strane, Maroko je okupirao 3/4 Zapadne Sahare zbog traljavog procesa dekolonizacije. Samo treba čitati, ali ne Wikipediju.

N.N.

pre 10 godina

Lele mene! Zar se sad vec i Britanci tuze i tuzakaju?! U dobra stara vremena su ovakve stvari rutinski resavali invazijom... Kud ode ovaj svet...?!

Lazarenko

pre 10 godina

Supeeer! Kakav univerzalan pogled na ovaj nemirni svet. Projiciraj jos samo ovaj komentar na sever Kosova i poslusaj sebe, sta si rekao. Naravno i usporedi masu svojih komentara na temu Kosova. Za sta si ti univerzalni covece? Za istinu: jednom ovakvu drugi put onakvu! Medjutim samo je jedna istina. Naravno da ima raznih istina, ali one nisu istine.
Istina o Gibraltaru je onakva kako je ja vidim.
(UK Citizen, 12. avgust 2013 20:08)

Pa i primenio bih ja ovaj komentar ne samo na sever Kosova nego na celo Kosovo. Nažalost, ti britanski legalisti mi ne daju, a ti se sada pitaj zašto upravo ta Španija ne priznaje Kosovo.
Sa druge strane, primenjuj ti te tvoje "principe" i na Južnu Osetiju i Abhaziju pa ćeš videti dokle će te to dovesti. "Legalistima" poput tebe nije jasna jednostavna stvar - da principa, pravila i zakona u medjunarodnim odnosima nema. Postoji samo gola sila i pravo jačeg i sve se meri od slučaja do slučaja. Nije Britanija na Gibraltaru zato što joj to po bilo kom pravu i zakonu pripada, nego zato što joj se može.

Mali prilog

pre 10 godina

Da naučimo kako je Gibraltar došao pod vlast Britanije, inspirisala me @plazma:
- Krajem 17 v, Španija, u kojoj vladaju Hapsburzi, ostaje bez naslednika. Luj XIV "država to sam ja" tvrdi da ima pravo na tron preko žene, tj. da treba da vlada Španijom u ime sina ("bračna diplomatija", Luj je oženjen ćerkom španskog kralja od 1660). Luj je hegemon Evrope u to doba i ima agresivnu politiku širenja Francuske, na užas ostalih dinastija/država.
- Protiv Luja Francuskog se stvara koalicija, shodno politici "ravnoteže sila" (svi protiv najjačeg): Hapsburzi, nemačke države, Engleska i Holandija. Rat za sukcesiju je trajao 1701-1713. Englezi su zauzeli u ratu Gibraltar 1704. Gibraltar je važna pomorska strateška tačka, povezuje Mediteran i Atlantik, a Španija i Engleska su pomorske sile (ŠP stara, ENG nadolazeća sila).
- Rat je okončan Mirom iz Utrehta 1713, drugom velikom konferencijom posle Vestfalije (1648). Konferencija u Utrehtu je pozntata po tome što predstavnici država nisu mogli da se dogovore ko će prvi ući u salu, pa su svi utrčali istovremeno (pitanje prestiža je bilo ko će prvi ući). Britanija je bila ubedljivi pobednik na konferenciji, dobila je Gibraltar i francuske teritorije na severu Amerike.
Da, Englezi su Španiji oteli Gibraltar pre 3 veka, u ratu protiv Francuza.

mlekadzija

pre 10 godina

Ne bi bill dobro da propala imperija u kojoj since nikad Ne zalazi Ne posegne za vojnom akcijom kao пре 30 God INA protiv Argentine u cilju obnavljanja NAC velicine. Malo paradiranje vojnom flotilom Nije na odmet. .

Lazarenko

pre 10 godina

Gradjani Gibraltara su ODLUCILI referendumom da nece biti deo Spanije, vec Britanska teritorija. Tu je kraj. Potpuno je nebitno da li tamo zivi 30000 ili 3000 gradjana. Odluka gradjana je suverena. Britanija ce takvu odluku, i sve svoje gradjane braniti. Na kraju,preporucujem ti da odes malo dalje od svoje carsije. Treba videti sveta da bi se svet razumeo. Srecno!
(UK Citizen, 12. avgust 2013 18:48)

E sreća pa si ti izašao iz sopstvene čaršije pa ti je sve jasno, a vidim ima vas još "legalista" ovde medju komentatorima.
Prilično je jednostavno - imperija na silu zauzme teritoriju koja joj nikada nije pripadala, naseli je sopstvenim "gradjanima" (verovatno usput proterujući domicilno stanovništvo) da bi imala usputnu stanicu i bazu iz koje može dalje da maltretira druge narode i da im otima teritorije i pljačka resurse. Onda kada se kolonijalna era formalno završi (mada za Britaniju ta era očigledno nikada neće biti gotova) pozivamo se na neke zakone i principe. Onda je pravo na samoopredeljenje svetinja? Pa naravno da će se stanovništvo izjasniti da ne želi da ima ništa sa Španijom kada su to potomci onih koji su tu teritoriju oteli Španiji i naselili se na silu.
Neće da imaju ništa sa Španijom? I ne moraju. Ja sam siguran da Španija ne bi imala ništa protiv da oni ostanu da žive tu i da postanu španski državljani. Ako im to ne odgovara - neka pakuju kofere i neka idu tamo odakle su im preci došli pa tamo mogu do mile volje da neguju taj kolonijalni mentalitet.

lim

pre 10 godina

Izgleda bice guzve u Alboranskom moru,ali svaki konflikt se na kraju zavrsi nekim kratkorocnim ili dugorocnim mirom.E sad sve je jos neizvesno,mada su plaze i sama obala Alboranskog mora,jedne od najljepsih u Evropi.Podrska miru.

hrvat koji ce popit pokoju flasu za spanjolski gibr al tariq

pre 10 godina

hah... volim ovakve price kad se gleda sta kome pripada a sta ne. koje su ovo brutalne kombinacije! znaci,imamo britanski gibraltar koji je zapravo spanjolski, ceutu i melillu koje su zapravo marokanske, ali i zapadnu saharu koja zapravo nije i je marokanska, tu je i vjecna dilema izmedju malvinasa ili falklanda... cudi me da jos nitko nije spomenuo maradonu koji je rukom i nogom osvetio malvinase!:) ... naravno,jos je dosla prica o habzburgovcima sa dilemom kako se zapravo pise,luj 14... englezi,crvena armija,hiler... a na kraju se sve svede na pricu o ustasama,cetnicima i partizanima.
hahahahaha!
a sad da izmasakriram temu do kraja (kad ste svi,sta ne bi i ja?)... suker je dao podrsku nogometnoj reprezentaciji gibraltara mada je ime i slavu stekao sto u sevilli sto u madridu slikajuc se pored cuvene "grobnice od zlata":)

klasicno ludilo na sve strane!

Milan

pre 10 godina

Samo da dodam da Gibraltar ne pripada EU. Gibraltar je britanska prekomorska teritorija sa posebnim statusom, kao na primer Ostrvo Men. Iako Britanija ne pripada EU, njene teritorije sa posebnim statusom mogu same da biraju da li ce biti deo EU ili ne. Gibraltar, kao i jos neke ostale teritorije, ne zele da budu deo EU zbog politike poreskih olaksica.

Mali prilog

pre 10 godina

U pravu ste za srpski. Na engleskom ćete naći i Habsburg i Hapsburg, verovatno zbog izgovora http://archive.org/details/hapsburgmonarchy00stee. Izvinjavam se svima koji nisu pogodili ime dinastije koja je u pitanju - to su oni što su imali moto AEIOU ""Alles Erdreich ist Österreich untertan" - ceo svet je podanik Austrije :)

metall

pre 10 godina

mali prilog

U pravu ste, zavisi od jezika i izgovora. Uz ovaj moto koji ste naveli, poznata je i cuvena recenica Marije Terezije koja najbolje oslikava politiku mocne Austrije - Dok drugi ratuju, ti se, sretna Austrijo, zeni - Pozdrav.

Gargantua

pre 10 godina

Kako Srbiji nema više tradicionalnih kafana gde bi se na miru pretresala svetska politika evidentno je da taj nezaustavljivi poriv se prelio na razne mrežne portale i forume. Kako je ovde svašta napisano o jednom vrlo specifičnom problemu, hajde da ja dodam ponešto. Na teritoriji Jugoslavije tokom ratova od 1991 do 1999 uz manje ili više prikrivenu ulogu jedna strana u aktuelnom sporu je radila na poništavanju sporazuma iz Jalte, Versajskog i Bukureštanskog mira a koji su u vreme donošenja smatrani "tvrdim" sporazumima.Idući tom logikom čime bi sporazum iz Utrehta koji okončao rat za Špansko nasleđe bio "sveto pismo" koje je dato za sva vremena? Angloamerička braća imaju potrebu da konstanto imaju kontrolu nad oba ulaza i izlaza u sredozemlje. SAD imaju još uvek značajnu ulogu u kontroli Egipta i Sueckog kanala dok Britanija zadržava pravo kontrole Gibraltara. Time se isključuje neka treća strana da se petlja u kontrolu protoka ljudi robe i enegenata u sredozemlju. Možemo mi ovde svašta pisati ali to će ostati konstanta nadalje osim u slučaju nekakvog tektonskog poremećaja u međunarodnim odnosima kada bi angloamerička osovina potpuno izgubila na moći i uticaju, za šta su šanse zanemarljive takoreći nikakve.