Aktuelno

Nedelja, 11.08.2013.

14:06

Na jesen obnova kuće Gavrila Principa?

Izvor: Tanjug

Na jesen obnova kuæe Gavrila Principa? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

Miki

pre 10 godina

Sofija je slucajno nastradala, jer je, kad je pogodjen Franc Ferdinand krenula ka njemu, i nasla se ispred zloglasnog generala Pocoreka koji je bio cilj, a ne ona. To stoji i u spisima, sam Princip je rekao da mu je zao i da ona nije uopste bila cilj, nego Pocorek. Naravno, neko bi trebalo da se potrudi i da procita sudske spise. Receno savremenim jezikom, ona je bila kolateralna steta.
(Hajde malo proveite sudske spise, 11. avgust 2013 19:08)

Glupost. Pre Principa je Čabrinović bacio bombu na auto i promašio. Nije tu bilo mnogo obzira i preciznosti.
Atentat koji već duže vremena stvara glavobolje onim Srbima koji bi da reč "terorista" rezervišu samo za svoje protivnike, i da joj zadrže negativno značenje.

asfsd

pre 10 godina

@Teror Predsednici SAD i RF po ustavu su vrhovni vojni komandanti, dakle u oružanom sukobu legitimne mete, bez obzira što Obama ne nosi revolver za pojasom a Putin ak-47 na ramenu.

Što se tiče Gavrilovog atentata, on je nesumljivo povod za I svetski rat, ali nikako nije UZROK I svetskog rata. Svako ko tvrdi da jeste, i da se rat desio zbog njega jednostavno ne poznaje osnovne istorijske činjenice i ima potpuno infantilno razumevanje sveta. I svetski rat bi se desio sa ili bez Gavrila, on je bio samo okidač. Razlog za rat su imperijalističke težnje velikih sila Evrope i njihovog međusobnog trvenja. Nakon povlačenja otomanskog carstva, Austrougarska je balkanske zemlje jednostavno videla kao lak plen i imala nameru da ih prisvoji koliko može. I pre Gavrila, Austrougarska je okupljala vojsku i izvodila vojne vežbe na granicama sa Srbijom i invazija bi se desila sa ili bez Gavrila jer se Srbija ne bi odrekla tek osvojene slobode bez borbe, vojni sukob je bio neizbežan.

Da je neki Iračanin ubio Buša prilikom invazije Iraka, da li je to terorizam? Ili npr da je Putin okupirao komad SAD-a pa ge zveknuo neki Amerikanac, da li bi taj atentator bio terorista? Onaj ko je napadnut/okupiran ima puno moralno pravo da se brani, bez obzira koliko se to nekome sviđa ili ne, i bez obzira kojim rečima se to naziva.

nikola

pre 10 godina

A na njegovom licu...umor, strah i patnja.
NIJE TERORISTA!
Nije ubio neduzne ljude vec direktno onog koji mu je porobio zemlju i narod - posle rata smo se oslobodili od nemaca, tako da nije za badava overio nemca i trpeo mucenje...
Njegovo delo je bilo okidac za osvetu nemaca nad srbima u ratu --- verovatno, ali to je bila cena slobode. Samo puskom smo mogli da oteramo nemce (a i turke), da smo diplomatski pregovarali i danas bi bili pod okupacijom!

Gavrilo, neka ti je laka zemlja! Sloboda nema cenu!

Hajde malo proveite sudske spise

pre 10 godina

Sofija je slucajno nastradala, jer je, kad je pogodjen Franc Ferdinand krenula ka njemu, i nasla se ispred zloglasnog generala Pocoreka koji je bio cilj, a ne ona. To stoji i u spisima, sam Princip je rekao da mu je zao i da ona nije uopste bila cilj, nego Pocorek. Naravno, neko bi trebalo da se potrudi i da procita sudske spise. Receno savremenim jezikom, ona je bila kolateralna steta.

ivan

pre 10 godina

@Teror
Nisi uspeo da mi objasniš. Na koji se to način uteruje strah Austrijancima u sred Sarajeva? Princip nije bio član Crne ruke i za to nemaš nikakav dokaz, čak ni na Wikipediji koju stavljaš kao referencu to ne piše. Oni jesu instrumentalizovani i iskorišćeni od strane Apisa, ali je činjenica da su verovali u ideju Jugoslovenstva. Kada pominješ Obamu, treba da znaš da je jedan njegov prethodnih postavio kao legitimnu metu predsednika Srbije kada smo bili u sukobu. Nebitno da li sam podržavao ili ne SM, to je činjenica. Neki Muslimani možda i jesu podržavali Austro-Ugarsku, ali Hrvati sigurno nisu.

dragan

pre 10 godina

Jedna žalosna vest za patriote.Gavrilo na suđenju je rekao da je srpsko-hrvatskog porekla.Kao drugo ubistvo svakog političara se smatra terorističkim činom bez obzir dali je ili nije okupator.Treće Austro Ugarska je teritoriju BIH preuzela(oslobodila) od Turske.Austro ugarka je pružila utočište Karađorđu posle sloma ustanka.Sve što je vredno u Vojvodini je iz vremena"okupacije" austrougarske.Recimo vojvodina je ravno 100g pre Srbije imala železničku prugu,pozorište,javno osvetljenje,Tvrđavu da i ne spominjem u petrovaradino.Fruška gora krcata manastirima iz tog perioda.U Vojvodini se još slavi kad je austro ugarski general Savijski potukao Tursku vojsku na teritoriji srema.

Sasha

pre 10 godina

Za one koji ne znaju Muhamed Mehmedbasic je trebo da ubije Ferdinanda, sto znaci bosanski musliman, a Princip prema Austro-Ugraskim podacima je tada imao 17. godina i bio mentalno retardiran tinejdjer koga su Rusi iskoristili za svoje prljeve politicke igre protiv Austro-Ugarske. Opameti ti se jednom da velike sile se igraju sa Srbima, to nije bio nas rat. https://en.wikipedia.org/wiki/Muhamed_Mehmedba%C5%A1i%C4%87

Zg

pre 10 godina

Zašto su Hrvatska, Slovenija i Vojvodina bile najbogatije regije u cijeloj Jugoslaviji i ulagale u "fond za nerazvijene"?

E pa zbog jedinog svjetskog carstva kojem cilj nije bio rušiti, krasti i uništavati, nego graditi.

Škole, bolnice, ceste, željeznica, vodovod, kanalizacija... Zna se tko je to i kada izgradio. Kamo sreće da je i Bosna postala tako sređena.

Djordje

pre 10 godina

Gavrilo je pucao u legitimnu metu, okupacionog predstavnika i to bi bilo to. Naravno da okupator nece da kaze da Vas je okupirao i preuzeo resurse Vase drzave, uostalom da je Austrougarska bila toliko vitalna zar bi je jedan terorista mogao u temelju poljuljati? Po meni je bila tamnica naroda pod Habzburzima zato je i zauvek ne stala.

prellee

pre 10 godina

Velik čovjek , kako za koga!Ima mjesto u istoriji pa se mora reči da je napravi nešto.Šta za koga, neka svako sudi. Sve što je uradio imalo je smisla sa ove vremenske distance. Velik čovjek, GROMADA.

Dragan Pavlović

pre 10 godina

Molio bih patriJote da pročitaju i druge naslove na ovom portalu. Nije teško zaključiti da Srbija iz tog i sličnih razloga još uvek čeka zeleno svetlo od Nemačke. Dobra analiza gospodina Vickovića. Još samo nekoliko činjenica za razmišljanje,iz istih krajeva i istog mentalnog sklopa su i heroji koji ubiše i premiera Srbije Djindjića .Instrukcije i logistika su iz Beograda ili još dalje do Moskve. Podršku imaju u svim insistucijama Srbije do SANU koji najblaže saopštavaju kako treba sačekati sud istorije o tim dogadjajima. To znači da izumru svedoci pa da u istorijske udžbenike od kriminalaca naprave heroje,uz SPC da ponekog i kanonizuju. Gospodo patriJoti iz Grahova i okoline , otidjite u katastar i nakon 100 godina tamo su Austro Ugarski dokumenti koji vam bez greške pokazuju vaše imanje. Ako je nešto smuvano-uradili su to srbi.Ne prodje ni jedan jedini dan da neko ne ubije nekoga zbog neke bukve ili omorike,čija je,jer karte tumače oni koji nikada nisu videli kartu . Vodovodi,putevi,železnice,pivare,elektrane,pilane,rudnici,sve je to od Austro Ugarske. I lekari su dolazili iz Beča da izleče dedove naše od šuge,da ih nauče spravljati sapun,lukšiju. I kašike,i sekire i eksere su slali. U današnjoj Austriji je stotine hiljada srba i žive pristojan život,mnogo pristojniji nego lekari u Beogradu iako su tamo uglavnom niskih kvalifikacija. Evo vam primer,penzija čoveka koji je čistio bečku ulicu i park je veća nego penzija predratnog gradonačelnika Banjaluke.

mirko kojotovski

pre 10 godina

Eto zapad je uspeo da Srbe oglupi.Sad fali jos samo pokatolicenje i da vam papa dodje u BG.Covek se borio za slobodu protiv austrijske imperije.Auuuu sto to njih boli.Ali Bog vidi sve tako da sve bivse zlocinacke imperije su unistene i nikad vise nisu obnovljene.Dosao je na red zapad vatikan usa i njihovi krstasi nato.Zele da promjene istoriju i mozak ljudima.Bacaju na nas aluminijum stroncijum barijum kao okside.Truju nas lagano i mentalno otupljujemo.Sta su Ameri u Iraku Libiji Kosovu? Demokrate ili teroristi? Da mogu ubili bi bilo kojeg predsednika sa zapada jer iracki i bilo koji drugi narodi su okupirani.Samo Srbi su postali kao ovi mohikanci preko Drine i u Zagorju koji bi se sa svakim samo da malo furaju nezavisnost.Treba imati j..a pa to uraditi kao Gavrilo.Inace ni Austrijanci nisu bili za rat nego Nemci Englezi Francuzi su se ostrili za zauzimanje Rusije i ostavstinu Austrije.

Happy Pride Toronto

pre 10 godina

@Divos
Ovo mozda ne znas: Deca u osnovnim skolama u Americi i Kanadi bukvalno uce sledece: "Prvi svetski rat je poceo tako sto je SRPSKI TERORISTA ubio austrijskog kralja." To sam cuo i od dece a i starijih. Kada sam pitao jednog ucitelja da li to ima smisla on mi je rekao da zna da nije bas tako nego se na ovaj nacin deci najlakse objasnjava pocetak rata.
Eto kako su nam herojski preci ostali zabelezeni u pola sveta. Da smo kao neki sami skinuli gace i trazili jos vec bismo bili u EU. Jos je tuznije to sto se mi sami raspravljamo oko ovoga.
Ovde neki kazu je Princip naneo zlo na vrat sopstvenom narodu. Po toj logici ispada da bi bilo bolje da se niko nije suprotstavio hitleru da ne cacka mecku.

Milutin

pre 10 godina

Italijan koji je pokusao da ubije Franza Ferdinanda u Italiji se slavi kao heroj i po njemu se zovu ulice. A u srbiji neko misli da je Princip terorista?! Naravno Srbi su oduvek bili najpametniji zato i jesu tu gde se nalaze.

Nema više mukti

pre 10 godina

Gavrilo Princip kao predstavnik nepismenosti,
zbog njegove egzibicije stradalo mnoštvo u I.Svjetskom ratu.
Srbi ponajmanje trebaju slaviti ovog nikogovića.

Владимир

pre 10 godina

Да сам се данас родио, помислио бих да је овај Принцип најгори терориста. Читајући коментаре.
Не треба да се чудимо што смо најнесрећнија нација.

Место светле историје и гробова
Васкрсли смо све пигмеје и репове
Од несрећне браће наше, од робова
Затворисмо своје очи и џепове.

sale novosadjanin

pre 10 godina

a sta to mene,kao Vojvodjanina,treba da zanima ?
mozes misliti-obnova kuce teroriste ?!
ja licno cu na 100 godisnjicu ubistva naseg prestolonaslednika i njegove trudne supruge,upaliti svece ispod njihovih fotografija i otici u crkvu da se pomolim za njihov mir i spokoj !!!

Teror

pre 10 godina

Neka ovi koji ga nazivaju teroristom napišu šta je njihova definicija terorizma i neka u nju smeste Gavrila. Prestolonaslednik je bio vojna meta i legitimna meta a njegova supruga je stradala slučajno, što je sam Gavrilo potvrdio na suđenju i izrazio žaljenje zbog toga. Znači, da budem ciničan i iskoristim dobro nam znanu kovanicu, kolateralna šteta. A za ove što ga vide kao velikog Srbina, moraju da znaju da je Gavrlo bio Jugosloven i da se za tu ideju borio.
(ivan, 11. avgust 2013 15:27)

Evo ja cu probati da ti objasnim. Jedna od definicija terorizma glasi:
Terorizam je upotreba nasilja ili ucjena s namerom stvaranja straha i nesigurnosti u politicke svrhe.
Gavrilo Princip je skolski primjer teroriste kao iz udzbenika.
Prestolonaslednik nije bio vojna meta kako kazes nego politicka, dakle civilna. Po tvojoj logici Putin ili Obama bi bili legitimne vojne mete sto naravno nisu. Gavrilo Princip je bio clan pokreta "Crna Ruka" a pripadnost pokretu "Mlada Bosna" je bio samo paravan.
http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Hand_(Serbia)
DA je Gavrilo Princip pokrenuo pokret otpora protiv Austrije pa hajde. Ali od toga nebi bilo nista zato sto su muslimani i hrvati bili za Austriju a srbi za Veliku Srbiju. Svi dokumenti ili istorijske knjige van srbskog govornog podrucija smatraju GP teroristom.

arabeska

pre 10 godina

Interesantno je da srbi podrzavalju terorizam uperen protiv drugih drzava, a osudjuju kada je uperena protiv njih. Da dvojnost u ocima sveta je prilicno ljigava!

Maximus

pre 10 godina

Da ne bude zabune AU monarhija je anektirala Bosnu posle propasti Turskog carstva da bi sprecili ujedinjenje Juznih Slovena sa obe strane Drine koji pricaju istin jezikom protiv volje stanovnistva tj OKUPIRALA na silu. To znaci da je Ferdinand komandant okupacionih snaga i legitiman vojni cilj ....Gavrila nazivaju atentatorom i teroristom oni koji su voleli da zive u toj truloj tvorevini kao i posle u NDH....

expert

pre 10 godina

LJudi zaista ne znam sta da mislim po ovom pitanju. Generacija sam 50-i neke i u komunistickom obrazovnom sistemu svi smo uceni da su Gavrilo, Karadjordje i Milos Obilic veliki heroji.
(Cist obraz, 11. avgust 2013 14:56)

A zašto bi nas komunisti učili o srpskim herojima? Pa zar ne behu komunisti antisrbi???

krivljenje vremena i prostora

pre 10 godina

Teroristi su oni koji su izvršili aneksiju Bosne i Hercegovine. Sramota je što ovi takozvani bošnjaci staju na stranu austrougaskih imperijalista. Nikad ih nije interesovala slobodna Bosna svih koji žive u njoj . Zato sad mogu da svojataju samo 51% Bosne i Hercegovine.

Igor

pre 10 godina

Nije mi jasno zašto se ovaj luzer kod nas tretira kao nekakav heroj. Sve što je u svom životu postigao je da ubije dvoje ljudi, koji, bili oni negativci ili ne, svakako nisu zaslužili da umru na taj način.

Nikola Principijelni

pre 10 godina

Izjava Gavrila Principa u vezi namere da ga iz jednog u drugi zatvor prebace:

"Moj zivot se ionako gasi polako. Savetujem vam da me zakucate na krst i zivog zapalite. Moje gorece telo ce biti bakljaca koja ce mom narodu osvetljavati put ka slobodi."

Pred samu smrt pise krvavim patrljkom odsecene sake (kojom je pucao na Ferdinanda) po zidu celije:

"Nasi duhovi ce ispuniti Becke palate a od naseg saputanja ce se tresti becka gospoda."


Dao Bog da vasi duhovi (za promenu)i nase srpske palate ispune i da pocnu sa saputanjem.

olivera

pre 10 godina

Za neverovati!!! Kome uopste moze da smeta sto jedna mala opstina i njeni gradjani posle svih stradanja i pogroma zeli da obnovi secanje i spomen na jednog svog sugradjanina. Sve ovo jako mirise na utopisticku molitvu Svetog Save :"Daj nam Boze da se Srbi sloze". Al' ne biva... I tesko da ce se desiti. I doci ce Tarabicevo prorocanstvo o maloj druzini ispod sljive. Citajuci sve ove komentare mogu samo reci :" Nismo bolje ni zasluzili". Sramota. Toliko nepoznavanje sopstvene istorije i toliko podela i jeda preko nepremostive Drine... Vi koji ste ubijali svoje kraljeve i kumove i sabracu cetnke i partizane urlate na jednog idealistu decaka i i naivno verujete da sve sto je snaslo Srbiju i sve srbe na planeti ne bi bilo da Gavrilo i ekipa nisu pucali na Ferdinanda... Da nije tuzno bilo bi smesnooo. Ali TUZNO je

elem

pre 10 godina

Kao sto svi znamo, u Srbiji se samo istorija menja i to veoma cesto.
Buducnost je nazalost nepromenjiva.
Kada prestanemo da se toliko bavimo istorijom mozda cemo i stici da vise uticemo na bucudnost.

repus

pre 10 godina

браво драгане павловићу неко да каже истину а не ови добровољни даваоци туђе крви као баш и гаврило принцип лако је било убити човека у отвореним колима а да је требао у ров онби рекао слаб сам болешљив тај терористички акт је коштао србију много живота и негативног става немаца према нама

zganzga

pre 10 godina

Da danas zivimo u drzavi koja je napredna i razvijena kao Austrija, vjerovatno bi ga vecina smatrala herojem. S obzirom da smo se zbog tog njegovog cina vratili 50ak godina unazad onda vecina kaze da je terorista.Ko vam je kriv sto zalite za proslim vremenima i razmisljate sta je "moglo" biti. Ja ga smatram herojem jer u svakom normalnom narodu onaj ko oslobadja od okupatora je heroj.

Ivica

pre 10 godina

Ili ovaj sajt ne čitaju Srbi, ili su oni prestali da postoje. Gavrilo terorista?!?!?!? Jaooo idem na Mars u jednom pravcu da ne gledam ovu sramotu...

Tosiro gaMune

pre 10 godina

Obnavljate kucu teroristi koji je nepromisljenim postupkom odgovoran za milion ipo ubijenih Srba i pocetak 1. svetskog rata?Pa to samo kod nas u Srbiji ima!Iz sadasnje perspektive nekim usijanim glavama on mozda i jeste heroj ali zapitajte se kako je bilo srpskom seljaku 1914 (izmorenom u 2 balkanska rata) koji je morao da ostavi sve poslove kuci da bi otisao u rat zbog nekog balavca koji je zadojen nacionalizmom izvrsio atentat i time podpisao smrtnu presudu i sebi a i svom narodu!Mislite li da su ga i tad srbi smatrali herojem?Jesu vraga!

Svetozar

pre 10 godina

Evo i ja cu izneti svoje misljenje nakon procitanog teksta i ovih desetak komentara. Prvo se moram zacuditi tome sto komentatori vecinom ne poznaju istorijske cinjenice na nacin koji bi njihove komentare ucinio verodostojnim i istinitim. Neverovatno kako ljudi u Srbiji sebi dozvoljavaju da se razumeju u sve i svasta, jer ih je ili sramota da kazu da nesto ne znaju ili su placeni da zastupaju stav revizionista, suvisno je moje cudjenje. Ne znam cemu takvi komentari sluze, osim lecenja frustracija i hranjenja sopstvene sujete, ali ono sto me najvise zabrinjava jeste sto takvi ljudi odrastaju u nasoj okolini i ne libe se da insistiraju na lazi. Dakle ne, Princip nije terorista, vec prvi medju jednakima, koji je u borbi za slobodu doprineo i formalnom povodu za objavu rata Austrougarske, za koji se ista pripremala dugi niz godina pre, naravno ohrabrena Nemackom namerom "Drang nach Osten". Dakle, nije sramota ne znati, a ni pogresiti, vec ne uvideti svoju gresku i zastupati laz. Pretpostavljam da se iza ovakvih komentara kriju ljudi koji zastupaju i tezu o denacifikaciji Srbije i sramote se naroda kome pripadaju.

pedja

pre 10 godina

Licno jesam Srbin i to verovatno veci od svih ovakvih koji toliko "Srbuju" ali se zbog takvih stidim sto sam to sto jesam...Sacuvaj me boze i mene i ostatak Srba od tog izroda kakav je bio taj gavrilo princip (namerno malim slovima) kakav covek takva i slova...Mozes misliti inicijativa ljidi poreklom iz tog kraja?!?! Odosmo i mi i Srbija u boziju mater...Prvi svetski rat je najveca greska Srba u istoriji Srbije !!! I nisam sigurno usamljenik u toj tvrdnji samo treba pogledati cinjemice i rezultat po musko stanovnistvo Srbije koje je u tom ratu desetkovano !!! Zbog cega zbog koga?! Zbog mlade bosne ?!?!? Slicno su se desile i 90-te...Daj nam boze pameti....

Terorista

pre 10 godina

Polemika dali je Gavrilo Princip bio terorista ili patriota se vodi samo na Balkanu jer su ga Komunisti digli u zvezde. Sve ostale istorijske knjige sirom sveta ga smatraju teroristom. Hajmo sad i dalje zabiti glavu u pesak i nastavljati po starom.

Lažnu dilemu treba da prevaziđete, a ne da se zarobite u nju

pre 10 godina

Još jedna podvala. Dilema "heroj, ili terorista" je lažna dilema - nešto što nije utemeljeno u istini i oko čega raspravljajući se možete samo da uđete u sukob, ali ne i da dođete do istine. Tome služe ovakve podvale - da vam svest okrenu u pogrešnu stranu i da vam isisaju duševne snage, a na kraju vas i dovedu u sukob sa nekim ko zastupa suprotno mišljenje, ali je jednako kao i vi upao u tu zamku. U ovakvu zamku se upada tako što, baš kao što su vas tokom celog školovanja dresirali da ne mislite, umesto da razmišljate u procesima, vi razmišljate u konceptima. Umesto da uočite šta je delovalo vi srljate da etiketirate. Za šta je bitno da li je heroj, ili terorista, šta to govori o tome šta se stvarno desilo? Ovo je opasno zato što se onda držite te etikete, verujući da razumete događaje, a niste opazili ni jednu snagu koja stoji iza, niste opazili proces. Ovde je sad aktiviran okidač - neko obeležava nešto i spomene jednu od etiketa, na šta druga strana (u istoj zamci) reaguje kontra-etiketom i kreće konflikt bez kraja.

Mlada Bosna je bila OKULTNA organizacija, kojom je rukovođeno iz Anglo-američkih okultnih loža Zapadne Evrope. Ti krugovi su izazvali I Svetski rat i to su čak unapred JAVNO objavili. Imali su jedan časopis u kom su objavili da za decembar 1913. planiraju izbijanje tog rata tako što će da ubiju nekog ministra iz Zapadne Evrope (naveli su ime!), ali im to nije uspelo i onda su izveli ovo. A vi se raspravljajte oko etiketa i "ostavljajte zaloge za budućnost".

ivan

pre 10 godina

Neka ovi koji ga nazivaju teroristom napišu šta je njihova definicija terorizma i neka u nju smeste Gavrila. Prestolonaslednik je bio vojna meta i legitimna meta a njegova supruga je stradala slučajno, što je sam Gavrilo potvrdio na suđenju i izrazio žaljenje zbog toga. Znači, da budem ciničan i iskoristim dobro nam znanu kovanicu, kolateralna šteta. A za ove što ga vide kao velikog Srbina, moraju da znaju da je Gavrlo bio Jugosloven i da se za tu ideju borio.

Darko

pre 10 godina

Ako je terorista atentator koji je pucao na okupatora vlastite zemlje onda je takvim teroristom biti cast.Danas je lakse skinuti gace i prodati se za saku dolara.Meni je jasno sto je Gavrilo Princip radio u Sarajevu i u Bosni gdje se i rodio.Molio bih da mi neko objasni sto je Austrijanac radio u Bosni?Unaprijed hvala na odgovoru.

Milan

pre 10 godina

Srbi nikada nisu pitali za cenu koju moraju da plate da bi stigli do cilja!Francuzi se nisu bunili kada je Hitler usao u Pariz inace bi i Luvr i Toranj i Larc....bili sravnjeni sa zemljom.U istocnim zemljama je procentualno od broja stanovnika puno vise stradalnika nego na zapadu.Pa uceni smo:nasa borba zahteva kad se gine da se peva.

djura cvorovic

pre 10 godina

(HardCase, 11. avgust 2013 15:09)
svi koji napisu komentar kao tvoj,trabaju da ostave i kucne adrese,da vidimo koliko ste hrabri u stvarnosti sa vasim stavovima

Divos

pre 10 godina

Иако је ово јако добра иницијатива, коју ће сваки разуман и добронамеран човек поздравити, од ње ипак нема ништа. Разлог, општина Б.Грахово (у којој је по задњем попису 91-е живело 96% Срба) је Дејтонским споразумом припала ФБиХ, и наравно да ће владајуће елите у ФБиХ учинити све да не дође до обнове куће овог истинског српског родољуба, из ипак знаних разлога.
Али на страну то, није то повод мог коментара, други је. У првој реченици чланка поновно је наглашено да се ово у историји сматра поводом за 1.светски рат. Ко то сматра, и ко уопште може заступатиу такву неразумниу тврдњу? Овај атентат, који је, вођен својим узвишеним идеалима, извршио овај држављанин Аустро-угарске, може бити повод (а повод је могао бити било шта) само за бруталну агресију тадашње светске силе АУ на краљевину Србију. Повод за 1.светски рат јесте управо ова злочиначка агресија АУ, уосталом 1.светски рат почиње после 28.07.1914. и ове бруталне агресије, хронологија догађаја то доказује.
Тврдити да је сарајевски атентат повод 1.светсклом рату је једнако морбидно као да тврдите да је повод 2.светском рату напад пољских терориста (данас знамо да је то ипак подлост у режији нациста) на радио-станицу у Глајвицу. Наравно да је тако нешто тврдити неразумно и сулудо, ипак сведоци смо да се поновно намећу такве тврдње, свакако још један злочин у покушају, према историји и истини.

Komentator

pre 10 godina

Sto bolje ne dignu spomenike nekim narodnim herojima koji nisu ubijali nenaoruzane ljude i zene na ulici.

Nemaju ljudi u sta pametnije pare da ulazu nego dizu spomenik ovom ubici.

Dragan Pavlović

pre 10 godina

Dozvoljavate li mi da iznesem svoj stav da to nisu heroji već zločinci,klasični teroristi. Pucati u prestolonaslednika ugledne monarhije i njegovu suprugu je zločin koji su krvlju platili nedužni gradjani srpske nacionalnosti.I to milioni. Elem, isto bi bilo kada bi sada neko organizovao atentat na predsednika SAD u poseti Beogradu. Konačno,rezultat takvih postupaka je taj da srba nema stotinama kilometara od na prostorima gde su nekada živeli,pa ni u tom mestu Grahovu.

F4

pre 10 godina

Gavrilo Princip - terorista. Mozete da mi virtuelno dislajkujete komentar koliko hocete, ali ovo je na zalost istina. I mene su u skoli ucili da je on heroj, ali sam se osvestio na vreme.

Svetozar

pre 10 godina

Ovo je sasvim korektan predlog i nesto sto je neophodno kako zrtva Principa, a i svih clanova "Mlade Bosne" za slobodu od okupatora,ne bi pala u vodu. Svedoci smo revizije percepcije istorije i to agresivne. Od povoda za rat, do uzroka rata. Od revolucionarne mladezi koja se, nosena jugoslovenskom mislju, borila za slobodu, do terorista i pretece al-kaide. Od visenacionalnog clanstva, do organizacije bosanskih Srba, od srpske pobede do srpske krivice. I to se cini ciljano, sistematski, orkestrirano. Bosnjaci, nacija koja se s pocetka XX veka nije ni nazirala, negiraju sudelovanje u "Mladoj Bosni" i tu organizaciju nazivaju velikosrpskom, koja je imala za cilj okupaciju Bosne (?!)- a vlast AU nad istom od 1878 do aneksije 1908 nevesto previdjaju, o Hrvatima da ne govorim. Clanovi ove org. Sledeci revizionisticku logiku, i Ivo Andric je bio terorista. Mi ne mozemo uticati na tudje planove, ali mozemo imati svoj. Ali kome je jos istorija vazna, kad nam traze promenu svesti, a mi na to pristajemo?

Cist obraz

pre 10 godina

LJudi zaista ne znam sta da mislim po ovom pitanju. Generacija sam 50-i neke i u komunistickom obrazovnom sistemu svi smo uceni da su Gavrilo, Karadjordje i Milos Obilic veliki heroji. Ne zelim ni da opravdavam, niti da optuzujem, ali hajde da vidimo sta su to veliko oni uradili:

Princip je iz potaje ubio trudnu zenu i njenog muza i formalno smo optuzeni za izbijanje Prvog svetskog rata, sto nije nesto cime se treba preterano hvalisati, iako smo u tom ratom puno postigli.

Karadjordje je podigao ustanak, a kada je isti propao, on je "zbrisao" iz Srbije i ostavio narod na milost i nemilost Turcima. To nije postupak koji zasluzuje da ga istorija previse velica.

Obilic je sa belom zastavom dosao da pregovara, Murat ga je "dzentlmenski" primio, a ovaj ga je "na kvarno" ubio-rasporio. Nemojte mi reci da je to viteski i hriscanski nacin ponasanja.

Nesporno je da su sva trojca uradili izuzetno strateski vazne stvari za SHS i Srbiju, ali nemojmo ih previse velicati, jer metode koje su koristili ne sluze nikome na ponos i cast.

jo

pre 10 godina

Kako mozes biti terorista kad neko 'oce da te okupira i potcini!! Gavrila smatram herojem svog doba, a njegov cin, iako ekstreman, ne verujem da je izazvao rat, koji bi se u svakom slucaju desio!!!

jo

pre 10 godina

Kako mozes biti terorista kad neko 'oce da te okupira i potcini!! Gavrila smatram herojem svog doba, a njegov cin, iako ekstreman, ne verujem da je izazvao rat, koji bi se u svakom slucaju desio!!!

Svetozar

pre 10 godina

Ovo je sasvim korektan predlog i nesto sto je neophodno kako zrtva Principa, a i svih clanova "Mlade Bosne" za slobodu od okupatora,ne bi pala u vodu. Svedoci smo revizije percepcije istorije i to agresivne. Od povoda za rat, do uzroka rata. Od revolucionarne mladezi koja se, nosena jugoslovenskom mislju, borila za slobodu, do terorista i pretece al-kaide. Od visenacionalnog clanstva, do organizacije bosanskih Srba, od srpske pobede do srpske krivice. I to se cini ciljano, sistematski, orkestrirano. Bosnjaci, nacija koja se s pocetka XX veka nije ni nazirala, negiraju sudelovanje u "Mladoj Bosni" i tu organizaciju nazivaju velikosrpskom, koja je imala za cilj okupaciju Bosne (?!)- a vlast AU nad istom od 1878 do aneksije 1908 nevesto previdjaju, o Hrvatima da ne govorim. Clanovi ove org. Sledeci revizionisticku logiku, i Ivo Andric je bio terorista. Mi ne mozemo uticati na tudje planove, ali mozemo imati svoj. Ali kome je jos istorija vazna, kad nam traze promenu svesti, a mi na to pristajemo?

Dragan Pavlović

pre 10 godina

Dozvoljavate li mi da iznesem svoj stav da to nisu heroji već zločinci,klasični teroristi. Pucati u prestolonaslednika ugledne monarhije i njegovu suprugu je zločin koji su krvlju platili nedužni gradjani srpske nacionalnosti.I to milioni. Elem, isto bi bilo kada bi sada neko organizovao atentat na predsednika SAD u poseti Beogradu. Konačno,rezultat takvih postupaka je taj da srba nema stotinama kilometara od na prostorima gde su nekada živeli,pa ni u tom mestu Grahovu.

Cist obraz

pre 10 godina

LJudi zaista ne znam sta da mislim po ovom pitanju. Generacija sam 50-i neke i u komunistickom obrazovnom sistemu svi smo uceni da su Gavrilo, Karadjordje i Milos Obilic veliki heroji. Ne zelim ni da opravdavam, niti da optuzujem, ali hajde da vidimo sta su to veliko oni uradili:

Princip je iz potaje ubio trudnu zenu i njenog muza i formalno smo optuzeni za izbijanje Prvog svetskog rata, sto nije nesto cime se treba preterano hvalisati, iako smo u tom ratom puno postigli.

Karadjordje je podigao ustanak, a kada je isti propao, on je "zbrisao" iz Srbije i ostavio narod na milost i nemilost Turcima. To nije postupak koji zasluzuje da ga istorija previse velica.

Obilic je sa belom zastavom dosao da pregovara, Murat ga je "dzentlmenski" primio, a ovaj ga je "na kvarno" ubio-rasporio. Nemojte mi reci da je to viteski i hriscanski nacin ponasanja.

Nesporno je da su sva trojca uradili izuzetno strateski vazne stvari za SHS i Srbiju, ali nemojmo ih previse velicati, jer metode koje su koristili ne sluze nikome na ponos i cast.

ivan

pre 10 godina

Neka ovi koji ga nazivaju teroristom napišu šta je njihova definicija terorizma i neka u nju smeste Gavrila. Prestolonaslednik je bio vojna meta i legitimna meta a njegova supruga je stradala slučajno, što je sam Gavrilo potvrdio na suđenju i izrazio žaljenje zbog toga. Znači, da budem ciničan i iskoristim dobro nam znanu kovanicu, kolateralna šteta. A za ove što ga vide kao velikog Srbina, moraju da znaju da je Gavrlo bio Jugosloven i da se za tu ideju borio.

F4

pre 10 godina

Gavrilo Princip - terorista. Mozete da mi virtuelno dislajkujete komentar koliko hocete, ali ovo je na zalost istina. I mene su u skoli ucili da je on heroj, ali sam se osvestio na vreme.

Ivica

pre 10 godina

Ili ovaj sajt ne čitaju Srbi, ili su oni prestali da postoje. Gavrilo terorista?!?!?!? Jaooo idem na Mars u jednom pravcu da ne gledam ovu sramotu...

Komentator

pre 10 godina

Sto bolje ne dignu spomenike nekim narodnim herojima koji nisu ubijali nenaoruzane ljude i zene na ulici.

Nemaju ljudi u sta pametnije pare da ulazu nego dizu spomenik ovom ubici.

Divos

pre 10 godina

Иако је ово јако добра иницијатива, коју ће сваки разуман и добронамеран човек поздравити, од ње ипак нема ништа. Разлог, општина Б.Грахово (у којој је по задњем попису 91-е живело 96% Срба) је Дејтонским споразумом припала ФБиХ, и наравно да ће владајуће елите у ФБиХ учинити све да не дође до обнове куће овог истинског српског родољуба, из ипак знаних разлога.
Али на страну то, није то повод мог коментара, други је. У првој реченици чланка поновно је наглашено да се ово у историји сматра поводом за 1.светски рат. Ко то сматра, и ко уопште може заступатиу такву неразумниу тврдњу? Овај атентат, који је, вођен својим узвишеним идеалима, извршио овај држављанин Аустро-угарске, може бити повод (а повод је могао бити било шта) само за бруталну агресију тадашње светске силе АУ на краљевину Србију. Повод за 1.светски рат јесте управо ова злочиначка агресија АУ, уосталом 1.светски рат почиње после 28.07.1914. и ове бруталне агресије, хронологија догађаја то доказује.
Тврдити да је сарајевски атентат повод 1.светсклом рату је једнако морбидно као да тврдите да је повод 2.светском рату напад пољских терориста (данас знамо да је то ипак подлост у режији нациста) на радио-станицу у Глајвицу. Наравно да је тако нешто тврдити неразумно и сулудо, ипак сведоци смо да се поновно намећу такве тврдње, свакако још један злочин у покушају, према историји и истини.

Maximus

pre 10 godina

Da ne bude zabune AU monarhija je anektirala Bosnu posle propasti Turskog carstva da bi sprecili ujedinjenje Juznih Slovena sa obe strane Drine koji pricaju istin jezikom protiv volje stanovnistva tj OKUPIRALA na silu. To znaci da je Ferdinand komandant okupacionih snaga i legitiman vojni cilj ....Gavrila nazivaju atentatorom i teroristom oni koji su voleli da zive u toj truloj tvorevini kao i posle u NDH....

krivljenje vremena i prostora

pre 10 godina

Teroristi su oni koji su izvršili aneksiju Bosne i Hercegovine. Sramota je što ovi takozvani bošnjaci staju na stranu austrougaskih imperijalista. Nikad ih nije interesovala slobodna Bosna svih koji žive u njoj . Zato sad mogu da svojataju samo 51% Bosne i Hercegovine.

Milan

pre 10 godina

Srbi nikada nisu pitali za cenu koju moraju da plate da bi stigli do cilja!Francuzi se nisu bunili kada je Hitler usao u Pariz inace bi i Luvr i Toranj i Larc....bili sravnjeni sa zemljom.U istocnim zemljama je procentualno od broja stanovnika puno vise stradalnika nego na zapadu.Pa uceni smo:nasa borba zahteva kad se gine da se peva.

Terorista

pre 10 godina

Polemika dali je Gavrilo Princip bio terorista ili patriota se vodi samo na Balkanu jer su ga Komunisti digli u zvezde. Sve ostale istorijske knjige sirom sveta ga smatraju teroristom. Hajmo sad i dalje zabiti glavu u pesak i nastavljati po starom.

Darko

pre 10 godina

Ako je terorista atentator koji je pucao na okupatora vlastite zemlje onda je takvim teroristom biti cast.Danas je lakse skinuti gace i prodati se za saku dolara.Meni je jasno sto je Gavrilo Princip radio u Sarajevu i u Bosni gdje se i rodio.Molio bih da mi neko objasni sto je Austrijanac radio u Bosni?Unaprijed hvala na odgovoru.

zganzga

pre 10 godina

Da danas zivimo u drzavi koja je napredna i razvijena kao Austrija, vjerovatno bi ga vecina smatrala herojem. S obzirom da smo se zbog tog njegovog cina vratili 50ak godina unazad onda vecina kaze da je terorista.Ko vam je kriv sto zalite za proslim vremenima i razmisljate sta je "moglo" biti. Ja ga smatram herojem jer u svakom normalnom narodu onaj ko oslobadja od okupatora je heroj.

Nikola Principijelni

pre 10 godina

Izjava Gavrila Principa u vezi namere da ga iz jednog u drugi zatvor prebace:

"Moj zivot se ionako gasi polako. Savetujem vam da me zakucate na krst i zivog zapalite. Moje gorece telo ce biti bakljaca koja ce mom narodu osvetljavati put ka slobodi."

Pred samu smrt pise krvavim patrljkom odsecene sake (kojom je pucao na Ferdinanda) po zidu celije:

"Nasi duhovi ce ispuniti Becke palate a od naseg saputanja ce se tresti becka gospoda."


Dao Bog da vasi duhovi (za promenu)i nase srpske palate ispune i da pocnu sa saputanjem.

Svetozar

pre 10 godina

Evo i ja cu izneti svoje misljenje nakon procitanog teksta i ovih desetak komentara. Prvo se moram zacuditi tome sto komentatori vecinom ne poznaju istorijske cinjenice na nacin koji bi njihove komentare ucinio verodostojnim i istinitim. Neverovatno kako ljudi u Srbiji sebi dozvoljavaju da se razumeju u sve i svasta, jer ih je ili sramota da kazu da nesto ne znaju ili su placeni da zastupaju stav revizionista, suvisno je moje cudjenje. Ne znam cemu takvi komentari sluze, osim lecenja frustracija i hranjenja sopstvene sujete, ali ono sto me najvise zabrinjava jeste sto takvi ljudi odrastaju u nasoj okolini i ne libe se da insistiraju na lazi. Dakle ne, Princip nije terorista, vec prvi medju jednakima, koji je u borbi za slobodu doprineo i formalnom povodu za objavu rata Austrougarske, za koji se ista pripremala dugi niz godina pre, naravno ohrabrena Nemackom namerom "Drang nach Osten". Dakle, nije sramota ne znati, a ni pogresiti, vec ne uvideti svoju gresku i zastupati laz. Pretpostavljam da se iza ovakvih komentara kriju ljudi koji zastupaju i tezu o denacifikaciji Srbije i sramote se naroda kome pripadaju.

Milutin

pre 10 godina

Italijan koji je pokusao da ubije Franza Ferdinanda u Italiji se slavi kao heroj i po njemu se zovu ulice. A u srbiji neko misli da je Princip terorista?! Naravno Srbi su oduvek bili najpametniji zato i jesu tu gde se nalaze.

Happy Pride Toronto

pre 10 godina

@Divos
Ovo mozda ne znas: Deca u osnovnim skolama u Americi i Kanadi bukvalno uce sledece: "Prvi svetski rat je poceo tako sto je SRPSKI TERORISTA ubio austrijskog kralja." To sam cuo i od dece a i starijih. Kada sam pitao jednog ucitelja da li to ima smisla on mi je rekao da zna da nije bas tako nego se na ovaj nacin deci najlakse objasnjava pocetak rata.
Eto kako su nam herojski preci ostali zabelezeni u pola sveta. Da smo kao neki sami skinuli gace i trazili jos vec bismo bili u EU. Jos je tuznije to sto se mi sami raspravljamo oko ovoga.
Ovde neki kazu je Princip naneo zlo na vrat sopstvenom narodu. Po toj logici ispada da bi bilo bolje da se niko nije suprotstavio hitleru da ne cacka mecku.

Tosiro gaMune

pre 10 godina

Obnavljate kucu teroristi koji je nepromisljenim postupkom odgovoran za milion ipo ubijenih Srba i pocetak 1. svetskog rata?Pa to samo kod nas u Srbiji ima!Iz sadasnje perspektive nekim usijanim glavama on mozda i jeste heroj ali zapitajte se kako je bilo srpskom seljaku 1914 (izmorenom u 2 balkanska rata) koji je morao da ostavi sve poslove kuci da bi otisao u rat zbog nekog balavca koji je zadojen nacionalizmom izvrsio atentat i time podpisao smrtnu presudu i sebi a i svom narodu!Mislite li da su ga i tad srbi smatrali herojem?Jesu vraga!

arabeska

pre 10 godina

Interesantno je da srbi podrzavalju terorizam uperen protiv drugih drzava, a osudjuju kada je uperena protiv njih. Da dvojnost u ocima sveta je prilicno ljigava!

pedja

pre 10 godina

Licno jesam Srbin i to verovatno veci od svih ovakvih koji toliko "Srbuju" ali se zbog takvih stidim sto sam to sto jesam...Sacuvaj me boze i mene i ostatak Srba od tog izroda kakav je bio taj gavrilo princip (namerno malim slovima) kakav covek takva i slova...Mozes misliti inicijativa ljidi poreklom iz tog kraja?!?! Odosmo i mi i Srbija u boziju mater...Prvi svetski rat je najveca greska Srba u istoriji Srbije !!! I nisam sigurno usamljenik u toj tvrdnji samo treba pogledati cinjemice i rezultat po musko stanovnistvo Srbije koje je u tom ratu desetkovano !!! Zbog cega zbog koga?! Zbog mlade bosne ?!?!? Slicno su se desile i 90-te...Daj nam boze pameti....

expert

pre 10 godina

LJudi zaista ne znam sta da mislim po ovom pitanju. Generacija sam 50-i neke i u komunistickom obrazovnom sistemu svi smo uceni da su Gavrilo, Karadjordje i Milos Obilic veliki heroji.
(Cist obraz, 11. avgust 2013 14:56)

A zašto bi nas komunisti učili o srpskim herojima? Pa zar ne behu komunisti antisrbi???

djura cvorovic

pre 10 godina

(HardCase, 11. avgust 2013 15:09)
svi koji napisu komentar kao tvoj,trabaju da ostave i kucne adrese,da vidimo koliko ste hrabri u stvarnosti sa vasim stavovima

Djordje

pre 10 godina

Gavrilo je pucao u legitimnu metu, okupacionog predstavnika i to bi bilo to. Naravno da okupator nece da kaze da Vas je okupirao i preuzeo resurse Vase drzave, uostalom da je Austrougarska bila toliko vitalna zar bi je jedan terorista mogao u temelju poljuljati? Po meni je bila tamnica naroda pod Habzburzima zato je i zauvek ne stala.

mirko kojotovski

pre 10 godina

Eto zapad je uspeo da Srbe oglupi.Sad fali jos samo pokatolicenje i da vam papa dodje u BG.Covek se borio za slobodu protiv austrijske imperije.Auuuu sto to njih boli.Ali Bog vidi sve tako da sve bivse zlocinacke imperije su unistene i nikad vise nisu obnovljene.Dosao je na red zapad vatikan usa i njihovi krstasi nato.Zele da promjene istoriju i mozak ljudima.Bacaju na nas aluminijum stroncijum barijum kao okside.Truju nas lagano i mentalno otupljujemo.Sta su Ameri u Iraku Libiji Kosovu? Demokrate ili teroristi? Da mogu ubili bi bilo kojeg predsednika sa zapada jer iracki i bilo koji drugi narodi su okupirani.Samo Srbi su postali kao ovi mohikanci preko Drine i u Zagorju koji bi se sa svakim samo da malo furaju nezavisnost.Treba imati j..a pa to uraditi kao Gavrilo.Inace ni Austrijanci nisu bili za rat nego Nemci Englezi Francuzi su se ostrili za zauzimanje Rusije i ostavstinu Austrije.

Lažnu dilemu treba da prevaziđete, a ne da se zarobite u nju

pre 10 godina

Još jedna podvala. Dilema "heroj, ili terorista" je lažna dilema - nešto što nije utemeljeno u istini i oko čega raspravljajući se možete samo da uđete u sukob, ali ne i da dođete do istine. Tome služe ovakve podvale - da vam svest okrenu u pogrešnu stranu i da vam isisaju duševne snage, a na kraju vas i dovedu u sukob sa nekim ko zastupa suprotno mišljenje, ali je jednako kao i vi upao u tu zamku. U ovakvu zamku se upada tako što, baš kao što su vas tokom celog školovanja dresirali da ne mislite, umesto da razmišljate u procesima, vi razmišljate u konceptima. Umesto da uočite šta je delovalo vi srljate da etiketirate. Za šta je bitno da li je heroj, ili terorista, šta to govori o tome šta se stvarno desilo? Ovo je opasno zato što se onda držite te etikete, verujući da razumete događaje, a niste opazili ni jednu snagu koja stoji iza, niste opazili proces. Ovde je sad aktiviran okidač - neko obeležava nešto i spomene jednu od etiketa, na šta druga strana (u istoj zamci) reaguje kontra-etiketom i kreće konflikt bez kraja.

Mlada Bosna je bila OKULTNA organizacija, kojom je rukovođeno iz Anglo-američkih okultnih loža Zapadne Evrope. Ti krugovi su izazvali I Svetski rat i to su čak unapred JAVNO objavili. Imali su jedan časopis u kom su objavili da za decembar 1913. planiraju izbijanje tog rata tako što će da ubiju nekog ministra iz Zapadne Evrope (naveli su ime!), ali im to nije uspelo i onda su izveli ovo. A vi se raspravljajte oko etiketa i "ostavljajte zaloge za budućnost".

repus

pre 10 godina

браво драгане павловићу неко да каже истину а не ови добровољни даваоци туђе крви као баш и гаврило принцип лако је било убити човека у отвореним колима а да је требао у ров онби рекао слаб сам болешљив тај терористички акт је коштао србију много живота и негативног става немаца према нама

Hajde malo proveite sudske spise

pre 10 godina

Sofija je slucajno nastradala, jer je, kad je pogodjen Franc Ferdinand krenula ka njemu, i nasla se ispred zloglasnog generala Pocoreka koji je bio cilj, a ne ona. To stoji i u spisima, sam Princip je rekao da mu je zao i da ona nije uopste bila cilj, nego Pocorek. Naravno, neko bi trebalo da se potrudi i da procita sudske spise. Receno savremenim jezikom, ona je bila kolateralna steta.

Владимир

pre 10 godina

Да сам се данас родио, помислио бих да је овај Принцип најгори терориста. Читајући коментаре.
Не треба да се чудимо што смо најнесрећнија нација.

Место светле историје и гробова
Васкрсли смо све пигмеје и репове
Од несрећне браће наше, од робова
Затворисмо своје очи и џепове.

nikola

pre 10 godina

A na njegovom licu...umor, strah i patnja.
NIJE TERORISTA!
Nije ubio neduzne ljude vec direktno onog koji mu je porobio zemlju i narod - posle rata smo se oslobodili od nemaca, tako da nije za badava overio nemca i trpeo mucenje...
Njegovo delo je bilo okidac za osvetu nemaca nad srbima u ratu --- verovatno, ali to je bila cena slobode. Samo puskom smo mogli da oteramo nemce (a i turke), da smo diplomatski pregovarali i danas bi bili pod okupacijom!

Gavrilo, neka ti je laka zemlja! Sloboda nema cenu!

asfsd

pre 10 godina

@Teror Predsednici SAD i RF po ustavu su vrhovni vojni komandanti, dakle u oružanom sukobu legitimne mete, bez obzira što Obama ne nosi revolver za pojasom a Putin ak-47 na ramenu.

Što se tiče Gavrilovog atentata, on je nesumljivo povod za I svetski rat, ali nikako nije UZROK I svetskog rata. Svako ko tvrdi da jeste, i da se rat desio zbog njega jednostavno ne poznaje osnovne istorijske činjenice i ima potpuno infantilno razumevanje sveta. I svetski rat bi se desio sa ili bez Gavrila, on je bio samo okidač. Razlog za rat su imperijalističke težnje velikih sila Evrope i njihovog međusobnog trvenja. Nakon povlačenja otomanskog carstva, Austrougarska je balkanske zemlje jednostavno videla kao lak plen i imala nameru da ih prisvoji koliko može. I pre Gavrila, Austrougarska je okupljala vojsku i izvodila vojne vežbe na granicama sa Srbijom i invazija bi se desila sa ili bez Gavrila jer se Srbija ne bi odrekla tek osvojene slobode bez borbe, vojni sukob je bio neizbežan.

Da je neki Iračanin ubio Buša prilikom invazije Iraka, da li je to terorizam? Ili npr da je Putin okupirao komad SAD-a pa ge zveknuo neki Amerikanac, da li bi taj atentator bio terorista? Onaj ko je napadnut/okupiran ima puno moralno pravo da se brani, bez obzira koliko se to nekome sviđa ili ne, i bez obzira kojim rečima se to naziva.

elem

pre 10 godina

Kao sto svi znamo, u Srbiji se samo istorija menja i to veoma cesto.
Buducnost je nazalost nepromenjiva.
Kada prestanemo da se toliko bavimo istorijom mozda cemo i stici da vise uticemo na bucudnost.

Zg

pre 10 godina

Zašto su Hrvatska, Slovenija i Vojvodina bile najbogatije regije u cijeloj Jugoslaviji i ulagale u "fond za nerazvijene"?

E pa zbog jedinog svjetskog carstva kojem cilj nije bio rušiti, krasti i uništavati, nego graditi.

Škole, bolnice, ceste, željeznica, vodovod, kanalizacija... Zna se tko je to i kada izgradio. Kamo sreće da je i Bosna postala tako sređena.

olivera

pre 10 godina

Za neverovati!!! Kome uopste moze da smeta sto jedna mala opstina i njeni gradjani posle svih stradanja i pogroma zeli da obnovi secanje i spomen na jednog svog sugradjanina. Sve ovo jako mirise na utopisticku molitvu Svetog Save :"Daj nam Boze da se Srbi sloze". Al' ne biva... I tesko da ce se desiti. I doci ce Tarabicevo prorocanstvo o maloj druzini ispod sljive. Citajuci sve ove komentare mogu samo reci :" Nismo bolje ni zasluzili". Sramota. Toliko nepoznavanje sopstvene istorije i toliko podela i jeda preko nepremostive Drine... Vi koji ste ubijali svoje kraljeve i kumove i sabracu cetnke i partizane urlate na jednog idealistu decaka i i naivno verujete da sve sto je snaslo Srbiju i sve srbe na planeti ne bi bilo da Gavrilo i ekipa nisu pucali na Ferdinanda... Da nije tuzno bilo bi smesnooo. Ali TUZNO je

Nema više mukti

pre 10 godina

Gavrilo Princip kao predstavnik nepismenosti,
zbog njegove egzibicije stradalo mnoštvo u I.Svjetskom ratu.
Srbi ponajmanje trebaju slaviti ovog nikogovića.

prellee

pre 10 godina

Velik čovjek , kako za koga!Ima mjesto u istoriji pa se mora reči da je napravi nešto.Šta za koga, neka svako sudi. Sve što je uradio imalo je smisla sa ove vremenske distance. Velik čovjek, GROMADA.

Igor

pre 10 godina

Nije mi jasno zašto se ovaj luzer kod nas tretira kao nekakav heroj. Sve što je u svom životu postigao je da ubije dvoje ljudi, koji, bili oni negativci ili ne, svakako nisu zaslužili da umru na taj način.

Teror

pre 10 godina

Neka ovi koji ga nazivaju teroristom napišu šta je njihova definicija terorizma i neka u nju smeste Gavrila. Prestolonaslednik je bio vojna meta i legitimna meta a njegova supruga je stradala slučajno, što je sam Gavrilo potvrdio na suđenju i izrazio žaljenje zbog toga. Znači, da budem ciničan i iskoristim dobro nam znanu kovanicu, kolateralna šteta. A za ove što ga vide kao velikog Srbina, moraju da znaju da je Gavrlo bio Jugosloven i da se za tu ideju borio.
(ivan, 11. avgust 2013 15:27)

Evo ja cu probati da ti objasnim. Jedna od definicija terorizma glasi:
Terorizam je upotreba nasilja ili ucjena s namerom stvaranja straha i nesigurnosti u politicke svrhe.
Gavrilo Princip je skolski primjer teroriste kao iz udzbenika.
Prestolonaslednik nije bio vojna meta kako kazes nego politicka, dakle civilna. Po tvojoj logici Putin ili Obama bi bili legitimne vojne mete sto naravno nisu. Gavrilo Princip je bio clan pokreta "Crna Ruka" a pripadnost pokretu "Mlada Bosna" je bio samo paravan.
http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Hand_(Serbia)
DA je Gavrilo Princip pokrenuo pokret otpora protiv Austrije pa hajde. Ali od toga nebi bilo nista zato sto su muslimani i hrvati bili za Austriju a srbi za Veliku Srbiju. Svi dokumenti ili istorijske knjige van srbskog govornog podrucija smatraju GP teroristom.

sale novosadjanin

pre 10 godina

a sta to mene,kao Vojvodjanina,treba da zanima ?
mozes misliti-obnova kuce teroriste ?!
ja licno cu na 100 godisnjicu ubistva naseg prestolonaslednika i njegove trudne supruge,upaliti svece ispod njihovih fotografija i otici u crkvu da se pomolim za njihov mir i spokoj !!!

Dragan Pavlović

pre 10 godina

Molio bih patriJote da pročitaju i druge naslove na ovom portalu. Nije teško zaključiti da Srbija iz tog i sličnih razloga još uvek čeka zeleno svetlo od Nemačke. Dobra analiza gospodina Vickovića. Još samo nekoliko činjenica za razmišljanje,iz istih krajeva i istog mentalnog sklopa su i heroji koji ubiše i premiera Srbije Djindjića .Instrukcije i logistika su iz Beograda ili još dalje do Moskve. Podršku imaju u svim insistucijama Srbije do SANU koji najblaže saopštavaju kako treba sačekati sud istorije o tim dogadjajima. To znači da izumru svedoci pa da u istorijske udžbenike od kriminalaca naprave heroje,uz SPC da ponekog i kanonizuju. Gospodo patriJoti iz Grahova i okoline , otidjite u katastar i nakon 100 godina tamo su Austro Ugarski dokumenti koji vam bez greške pokazuju vaše imanje. Ako je nešto smuvano-uradili su to srbi.Ne prodje ni jedan jedini dan da neko ne ubije nekoga zbog neke bukve ili omorike,čija je,jer karte tumače oni koji nikada nisu videli kartu . Vodovodi,putevi,železnice,pivare,elektrane,pilane,rudnici,sve je to od Austro Ugarske. I lekari su dolazili iz Beča da izleče dedove naše od šuge,da ih nauče spravljati sapun,lukšiju. I kašike,i sekire i eksere su slali. U današnjoj Austriji je stotine hiljada srba i žive pristojan život,mnogo pristojniji nego lekari u Beogradu iako su tamo uglavnom niskih kvalifikacija. Evo vam primer,penzija čoveka koji je čistio bečku ulicu i park je veća nego penzija predratnog gradonačelnika Banjaluke.

dragan

pre 10 godina

Jedna žalosna vest za patriote.Gavrilo na suđenju je rekao da je srpsko-hrvatskog porekla.Kao drugo ubistvo svakog političara se smatra terorističkim činom bez obzir dali je ili nije okupator.Treće Austro Ugarska je teritoriju BIH preuzela(oslobodila) od Turske.Austro ugarka je pružila utočište Karađorđu posle sloma ustanka.Sve što je vredno u Vojvodini je iz vremena"okupacije" austrougarske.Recimo vojvodina je ravno 100g pre Srbije imala železničku prugu,pozorište,javno osvetljenje,Tvrđavu da i ne spominjem u petrovaradino.Fruška gora krcata manastirima iz tog perioda.U Vojvodini se još slavi kad je austro ugarski general Savijski potukao Tursku vojsku na teritoriji srema.

ivan

pre 10 godina

@Teror
Nisi uspeo da mi objasniš. Na koji se to način uteruje strah Austrijancima u sred Sarajeva? Princip nije bio član Crne ruke i za to nemaš nikakav dokaz, čak ni na Wikipediji koju stavljaš kao referencu to ne piše. Oni jesu instrumentalizovani i iskorišćeni od strane Apisa, ali je činjenica da su verovali u ideju Jugoslovenstva. Kada pominješ Obamu, treba da znaš da je jedan njegov prethodnih postavio kao legitimnu metu predsednika Srbije kada smo bili u sukobu. Nebitno da li sam podržavao ili ne SM, to je činjenica. Neki Muslimani možda i jesu podržavali Austro-Ugarsku, ali Hrvati sigurno nisu.

Sasha

pre 10 godina

Za one koji ne znaju Muhamed Mehmedbasic je trebo da ubije Ferdinanda, sto znaci bosanski musliman, a Princip prema Austro-Ugraskim podacima je tada imao 17. godina i bio mentalno retardiran tinejdjer koga su Rusi iskoristili za svoje prljeve politicke igre protiv Austro-Ugarske. Opameti ti se jednom da velike sile se igraju sa Srbima, to nije bio nas rat. https://en.wikipedia.org/wiki/Muhamed_Mehmedba%C5%A1i%C4%87

Miki

pre 10 godina

Sofija je slucajno nastradala, jer je, kad je pogodjen Franc Ferdinand krenula ka njemu, i nasla se ispred zloglasnog generala Pocoreka koji je bio cilj, a ne ona. To stoji i u spisima, sam Princip je rekao da mu je zao i da ona nije uopste bila cilj, nego Pocorek. Naravno, neko bi trebalo da se potrudi i da procita sudske spise. Receno savremenim jezikom, ona je bila kolateralna steta.
(Hajde malo proveite sudske spise, 11. avgust 2013 19:08)

Glupost. Pre Principa je Čabrinović bacio bombu na auto i promašio. Nije tu bilo mnogo obzira i preciznosti.
Atentat koji već duže vremena stvara glavobolje onim Srbima koji bi da reč "terorista" rezervišu samo za svoje protivnike, i da joj zadrže negativno značenje.

F4

pre 10 godina

Gavrilo Princip - terorista. Mozete da mi virtuelno dislajkujete komentar koliko hocete, ali ovo je na zalost istina. I mene su u skoli ucili da je on heroj, ali sam se osvestio na vreme.

Dragan Pavlović

pre 10 godina

Dozvoljavate li mi da iznesem svoj stav da to nisu heroji već zločinci,klasični teroristi. Pucati u prestolonaslednika ugledne monarhije i njegovu suprugu je zločin koji su krvlju platili nedužni gradjani srpske nacionalnosti.I to milioni. Elem, isto bi bilo kada bi sada neko organizovao atentat na predsednika SAD u poseti Beogradu. Konačno,rezultat takvih postupaka je taj da srba nema stotinama kilometara od na prostorima gde su nekada živeli,pa ni u tom mestu Grahovu.

Komentator

pre 10 godina

Sto bolje ne dignu spomenike nekim narodnim herojima koji nisu ubijali nenaoruzane ljude i zene na ulici.

Nemaju ljudi u sta pametnije pare da ulazu nego dizu spomenik ovom ubici.

Cist obraz

pre 10 godina

LJudi zaista ne znam sta da mislim po ovom pitanju. Generacija sam 50-i neke i u komunistickom obrazovnom sistemu svi smo uceni da su Gavrilo, Karadjordje i Milos Obilic veliki heroji. Ne zelim ni da opravdavam, niti da optuzujem, ali hajde da vidimo sta su to veliko oni uradili:

Princip je iz potaje ubio trudnu zenu i njenog muza i formalno smo optuzeni za izbijanje Prvog svetskog rata, sto nije nesto cime se treba preterano hvalisati, iako smo u tom ratom puno postigli.

Karadjordje je podigao ustanak, a kada je isti propao, on je "zbrisao" iz Srbije i ostavio narod na milost i nemilost Turcima. To nije postupak koji zasluzuje da ga istorija previse velica.

Obilic je sa belom zastavom dosao da pregovara, Murat ga je "dzentlmenski" primio, a ovaj ga je "na kvarno" ubio-rasporio. Nemojte mi reci da je to viteski i hriscanski nacin ponasanja.

Nesporno je da su sva trojca uradili izuzetno strateski vazne stvari za SHS i Srbiju, ali nemojmo ih previse velicati, jer metode koje su koristili ne sluze nikome na ponos i cast.

Terorista

pre 10 godina

Polemika dali je Gavrilo Princip bio terorista ili patriota se vodi samo na Balkanu jer su ga Komunisti digli u zvezde. Sve ostale istorijske knjige sirom sveta ga smatraju teroristom. Hajmo sad i dalje zabiti glavu u pesak i nastavljati po starom.

arabeska

pre 10 godina

Interesantno je da srbi podrzavalju terorizam uperen protiv drugih drzava, a osudjuju kada je uperena protiv njih. Da dvojnost u ocima sveta je prilicno ljigava!

jo

pre 10 godina

Kako mozes biti terorista kad neko 'oce da te okupira i potcini!! Gavrila smatram herojem svog doba, a njegov cin, iako ekstreman, ne verujem da je izazvao rat, koji bi se u svakom slucaju desio!!!

Nema više mukti

pre 10 godina

Gavrilo Princip kao predstavnik nepismenosti,
zbog njegove egzibicije stradalo mnoštvo u I.Svjetskom ratu.
Srbi ponajmanje trebaju slaviti ovog nikogovića.

Tosiro gaMune

pre 10 godina

Obnavljate kucu teroristi koji je nepromisljenim postupkom odgovoran za milion ipo ubijenih Srba i pocetak 1. svetskog rata?Pa to samo kod nas u Srbiji ima!Iz sadasnje perspektive nekim usijanim glavama on mozda i jeste heroj ali zapitajte se kako je bilo srpskom seljaku 1914 (izmorenom u 2 balkanska rata) koji je morao da ostavi sve poslove kuci da bi otisao u rat zbog nekog balavca koji je zadojen nacionalizmom izvrsio atentat i time podpisao smrtnu presudu i sebi a i svom narodu!Mislite li da su ga i tad srbi smatrali herojem?Jesu vraga!

repus

pre 10 godina

браво драгане павловићу неко да каже истину а не ови добровољни даваоци туђе крви као баш и гаврило принцип лако је било убити човека у отвореним колима а да је требао у ров онби рекао слаб сам болешљив тај терористички акт је коштао србију много живота и негативног става немаца према нама

sale novosadjanin

pre 10 godina

a sta to mene,kao Vojvodjanina,treba da zanima ?
mozes misliti-obnova kuce teroriste ?!
ja licno cu na 100 godisnjicu ubistva naseg prestolonaslednika i njegove trudne supruge,upaliti svece ispod njihovih fotografija i otici u crkvu da se pomolim za njihov mir i spokoj !!!

pedja

pre 10 godina

Licno jesam Srbin i to verovatno veci od svih ovakvih koji toliko "Srbuju" ali se zbog takvih stidim sto sam to sto jesam...Sacuvaj me boze i mene i ostatak Srba od tog izroda kakav je bio taj gavrilo princip (namerno malim slovima) kakav covek takva i slova...Mozes misliti inicijativa ljidi poreklom iz tog kraja?!?! Odosmo i mi i Srbija u boziju mater...Prvi svetski rat je najveca greska Srba u istoriji Srbije !!! I nisam sigurno usamljenik u toj tvrdnji samo treba pogledati cinjemice i rezultat po musko stanovnistvo Srbije koje je u tom ratu desetkovano !!! Zbog cega zbog koga?! Zbog mlade bosne ?!?!? Slicno su se desile i 90-te...Daj nam boze pameti....

Svetozar

pre 10 godina

Ovo je sasvim korektan predlog i nesto sto je neophodno kako zrtva Principa, a i svih clanova "Mlade Bosne" za slobodu od okupatora,ne bi pala u vodu. Svedoci smo revizije percepcije istorije i to agresivne. Od povoda za rat, do uzroka rata. Od revolucionarne mladezi koja se, nosena jugoslovenskom mislju, borila za slobodu, do terorista i pretece al-kaide. Od visenacionalnog clanstva, do organizacije bosanskih Srba, od srpske pobede do srpske krivice. I to se cini ciljano, sistematski, orkestrirano. Bosnjaci, nacija koja se s pocetka XX veka nije ni nazirala, negiraju sudelovanje u "Mladoj Bosni" i tu organizaciju nazivaju velikosrpskom, koja je imala za cilj okupaciju Bosne (?!)- a vlast AU nad istom od 1878 do aneksije 1908 nevesto previdjaju, o Hrvatima da ne govorim. Clanovi ove org. Sledeci revizionisticku logiku, i Ivo Andric je bio terorista. Mi ne mozemo uticati na tudje planove, ali mozemo imati svoj. Ali kome je jos istorija vazna, kad nam traze promenu svesti, a mi na to pristajemo?

Teror

pre 10 godina

Neka ovi koji ga nazivaju teroristom napišu šta je njihova definicija terorizma i neka u nju smeste Gavrila. Prestolonaslednik je bio vojna meta i legitimna meta a njegova supruga je stradala slučajno, što je sam Gavrilo potvrdio na suđenju i izrazio žaljenje zbog toga. Znači, da budem ciničan i iskoristim dobro nam znanu kovanicu, kolateralna šteta. A za ove što ga vide kao velikog Srbina, moraju da znaju da je Gavrlo bio Jugosloven i da se za tu ideju borio.
(ivan, 11. avgust 2013 15:27)

Evo ja cu probati da ti objasnim. Jedna od definicija terorizma glasi:
Terorizam je upotreba nasilja ili ucjena s namerom stvaranja straha i nesigurnosti u politicke svrhe.
Gavrilo Princip je skolski primjer teroriste kao iz udzbenika.
Prestolonaslednik nije bio vojna meta kako kazes nego politicka, dakle civilna. Po tvojoj logici Putin ili Obama bi bili legitimne vojne mete sto naravno nisu. Gavrilo Princip je bio clan pokreta "Crna Ruka" a pripadnost pokretu "Mlada Bosna" je bio samo paravan.
http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Hand_(Serbia)
DA je Gavrilo Princip pokrenuo pokret otpora protiv Austrije pa hajde. Ali od toga nebi bilo nista zato sto su muslimani i hrvati bili za Austriju a srbi za Veliku Srbiju. Svi dokumenti ili istorijske knjige van srbskog govornog podrucija smatraju GP teroristom.

ivan

pre 10 godina

Neka ovi koji ga nazivaju teroristom napišu šta je njihova definicija terorizma i neka u nju smeste Gavrila. Prestolonaslednik je bio vojna meta i legitimna meta a njegova supruga je stradala slučajno, što je sam Gavrilo potvrdio na suđenju i izrazio žaljenje zbog toga. Znači, da budem ciničan i iskoristim dobro nam znanu kovanicu, kolateralna šteta. A za ove što ga vide kao velikog Srbina, moraju da znaju da je Gavrlo bio Jugosloven i da se za tu ideju borio.

zganzga

pre 10 godina

Da danas zivimo u drzavi koja je napredna i razvijena kao Austrija, vjerovatno bi ga vecina smatrala herojem. S obzirom da smo se zbog tog njegovog cina vratili 50ak godina unazad onda vecina kaze da je terorista.Ko vam je kriv sto zalite za proslim vremenima i razmisljate sta je "moglo" biti. Ja ga smatram herojem jer u svakom normalnom narodu onaj ko oslobadja od okupatora je heroj.

Igor

pre 10 godina

Nije mi jasno zašto se ovaj luzer kod nas tretira kao nekakav heroj. Sve što je u svom životu postigao je da ubije dvoje ljudi, koji, bili oni negativci ili ne, svakako nisu zaslužili da umru na taj način.

Divos

pre 10 godina

Иако је ово јако добра иницијатива, коју ће сваки разуман и добронамеран човек поздравити, од ње ипак нема ништа. Разлог, општина Б.Грахово (у којој је по задњем попису 91-е живело 96% Срба) је Дејтонским споразумом припала ФБиХ, и наравно да ће владајуће елите у ФБиХ учинити све да не дође до обнове куће овог истинског српског родољуба, из ипак знаних разлога.
Али на страну то, није то повод мог коментара, други је. У првој реченици чланка поновно је наглашено да се ово у историји сматра поводом за 1.светски рат. Ко то сматра, и ко уопште може заступатиу такву неразумниу тврдњу? Овај атентат, који је, вођен својим узвишеним идеалима, извршио овај држављанин Аустро-угарске, може бити повод (а повод је могао бити било шта) само за бруталну агресију тадашње светске силе АУ на краљевину Србију. Повод за 1.светски рат јесте управо ова злочиначка агресија АУ, уосталом 1.светски рат почиње после 28.07.1914. и ове бруталне агресије, хронологија догађаја то доказује.
Тврдити да је сарајевски атентат повод 1.светсклом рату је једнако морбидно као да тврдите да је повод 2.светском рату напад пољских терориста (данас знамо да је то ипак подлост у режији нациста) на радио-станицу у Глајвицу. Наравно да је тако нешто тврдити неразумно и сулудо, ипак сведоци смо да се поновно намећу такве тврдње, свакако још један злочин у покушају, према историји и истини.

djura cvorovic

pre 10 godina

(HardCase, 11. avgust 2013 15:09)
svi koji napisu komentar kao tvoj,trabaju da ostave i kucne adrese,da vidimo koliko ste hrabri u stvarnosti sa vasim stavovima

krivljenje vremena i prostora

pre 10 godina

Teroristi su oni koji su izvršili aneksiju Bosne i Hercegovine. Sramota je što ovi takozvani bošnjaci staju na stranu austrougaskih imperijalista. Nikad ih nije interesovala slobodna Bosna svih koji žive u njoj . Zato sad mogu da svojataju samo 51% Bosne i Hercegovine.

Dragan Pavlović

pre 10 godina

Molio bih patriJote da pročitaju i druge naslove na ovom portalu. Nije teško zaključiti da Srbija iz tog i sličnih razloga još uvek čeka zeleno svetlo od Nemačke. Dobra analiza gospodina Vickovića. Još samo nekoliko činjenica za razmišljanje,iz istih krajeva i istog mentalnog sklopa su i heroji koji ubiše i premiera Srbije Djindjića .Instrukcije i logistika su iz Beograda ili još dalje do Moskve. Podršku imaju u svim insistucijama Srbije do SANU koji najblaže saopštavaju kako treba sačekati sud istorije o tim dogadjajima. To znači da izumru svedoci pa da u istorijske udžbenike od kriminalaca naprave heroje,uz SPC da ponekog i kanonizuju. Gospodo patriJoti iz Grahova i okoline , otidjite u katastar i nakon 100 godina tamo su Austro Ugarski dokumenti koji vam bez greške pokazuju vaše imanje. Ako je nešto smuvano-uradili su to srbi.Ne prodje ni jedan jedini dan da neko ne ubije nekoga zbog neke bukve ili omorike,čija je,jer karte tumače oni koji nikada nisu videli kartu . Vodovodi,putevi,železnice,pivare,elektrane,pilane,rudnici,sve je to od Austro Ugarske. I lekari su dolazili iz Beča da izleče dedove naše od šuge,da ih nauče spravljati sapun,lukšiju. I kašike,i sekire i eksere su slali. U današnjoj Austriji je stotine hiljada srba i žive pristojan život,mnogo pristojniji nego lekari u Beogradu iako su tamo uglavnom niskih kvalifikacija. Evo vam primer,penzija čoveka koji je čistio bečku ulicu i park je veća nego penzija predratnog gradonačelnika Banjaluke.

Ivica

pre 10 godina

Ili ovaj sajt ne čitaju Srbi, ili su oni prestali da postoje. Gavrilo terorista?!?!?!? Jaooo idem na Mars u jednom pravcu da ne gledam ovu sramotu...

Darko

pre 10 godina

Ako je terorista atentator koji je pucao na okupatora vlastite zemlje onda je takvim teroristom biti cast.Danas je lakse skinuti gace i prodati se za saku dolara.Meni je jasno sto je Gavrilo Princip radio u Sarajevu i u Bosni gdje se i rodio.Molio bih da mi neko objasni sto je Austrijanac radio u Bosni?Unaprijed hvala na odgovoru.

Zg

pre 10 godina

Zašto su Hrvatska, Slovenija i Vojvodina bile najbogatije regije u cijeloj Jugoslaviji i ulagale u "fond za nerazvijene"?

E pa zbog jedinog svjetskog carstva kojem cilj nije bio rušiti, krasti i uništavati, nego graditi.

Škole, bolnice, ceste, željeznica, vodovod, kanalizacija... Zna se tko je to i kada izgradio. Kamo sreće da je i Bosna postala tako sređena.

Lažnu dilemu treba da prevaziđete, a ne da se zarobite u nju

pre 10 godina

Još jedna podvala. Dilema "heroj, ili terorista" je lažna dilema - nešto što nije utemeljeno u istini i oko čega raspravljajući se možete samo da uđete u sukob, ali ne i da dođete do istine. Tome služe ovakve podvale - da vam svest okrenu u pogrešnu stranu i da vam isisaju duševne snage, a na kraju vas i dovedu u sukob sa nekim ko zastupa suprotno mišljenje, ali je jednako kao i vi upao u tu zamku. U ovakvu zamku se upada tako što, baš kao što su vas tokom celog školovanja dresirali da ne mislite, umesto da razmišljate u procesima, vi razmišljate u konceptima. Umesto da uočite šta je delovalo vi srljate da etiketirate. Za šta je bitno da li je heroj, ili terorista, šta to govori o tome šta se stvarno desilo? Ovo je opasno zato što se onda držite te etikete, verujući da razumete događaje, a niste opazili ni jednu snagu koja stoji iza, niste opazili proces. Ovde je sad aktiviran okidač - neko obeležava nešto i spomene jednu od etiketa, na šta druga strana (u istoj zamci) reaguje kontra-etiketom i kreće konflikt bez kraja.

Mlada Bosna je bila OKULTNA organizacija, kojom je rukovođeno iz Anglo-američkih okultnih loža Zapadne Evrope. Ti krugovi su izazvali I Svetski rat i to su čak unapred JAVNO objavili. Imali su jedan časopis u kom su objavili da za decembar 1913. planiraju izbijanje tog rata tako što će da ubiju nekog ministra iz Zapadne Evrope (naveli su ime!), ali im to nije uspelo i onda su izveli ovo. A vi se raspravljajte oko etiketa i "ostavljajte zaloge za budućnost".

Maximus

pre 10 godina

Da ne bude zabune AU monarhija je anektirala Bosnu posle propasti Turskog carstva da bi sprecili ujedinjenje Juznih Slovena sa obe strane Drine koji pricaju istin jezikom protiv volje stanovnistva tj OKUPIRALA na silu. To znaci da je Ferdinand komandant okupacionih snaga i legitiman vojni cilj ....Gavrila nazivaju atentatorom i teroristom oni koji su voleli da zive u toj truloj tvorevini kao i posle u NDH....

Nikola Principijelni

pre 10 godina

Izjava Gavrila Principa u vezi namere da ga iz jednog u drugi zatvor prebace:

"Moj zivot se ionako gasi polako. Savetujem vam da me zakucate na krst i zivog zapalite. Moje gorece telo ce biti bakljaca koja ce mom narodu osvetljavati put ka slobodi."

Pred samu smrt pise krvavim patrljkom odsecene sake (kojom je pucao na Ferdinanda) po zidu celije:

"Nasi duhovi ce ispuniti Becke palate a od naseg saputanja ce se tresti becka gospoda."


Dao Bog da vasi duhovi (za promenu)i nase srpske palate ispune i da pocnu sa saputanjem.

dragan

pre 10 godina

Jedna žalosna vest za patriote.Gavrilo na suđenju je rekao da je srpsko-hrvatskog porekla.Kao drugo ubistvo svakog političara se smatra terorističkim činom bez obzir dali je ili nije okupator.Treće Austro Ugarska je teritoriju BIH preuzela(oslobodila) od Turske.Austro ugarka je pružila utočište Karađorđu posle sloma ustanka.Sve što je vredno u Vojvodini je iz vremena"okupacije" austrougarske.Recimo vojvodina je ravno 100g pre Srbije imala železničku prugu,pozorište,javno osvetljenje,Tvrđavu da i ne spominjem u petrovaradino.Fruška gora krcata manastirima iz tog perioda.U Vojvodini se još slavi kad je austro ugarski general Savijski potukao Tursku vojsku na teritoriji srema.

Svetozar

pre 10 godina

Evo i ja cu izneti svoje misljenje nakon procitanog teksta i ovih desetak komentara. Prvo se moram zacuditi tome sto komentatori vecinom ne poznaju istorijske cinjenice na nacin koji bi njihove komentare ucinio verodostojnim i istinitim. Neverovatno kako ljudi u Srbiji sebi dozvoljavaju da se razumeju u sve i svasta, jer ih je ili sramota da kazu da nesto ne znaju ili su placeni da zastupaju stav revizionista, suvisno je moje cudjenje. Ne znam cemu takvi komentari sluze, osim lecenja frustracija i hranjenja sopstvene sujete, ali ono sto me najvise zabrinjava jeste sto takvi ljudi odrastaju u nasoj okolini i ne libe se da insistiraju na lazi. Dakle ne, Princip nije terorista, vec prvi medju jednakima, koji je u borbi za slobodu doprineo i formalnom povodu za objavu rata Austrougarske, za koji se ista pripremala dugi niz godina pre, naravno ohrabrena Nemackom namerom "Drang nach Osten". Dakle, nije sramota ne znati, a ni pogresiti, vec ne uvideti svoju gresku i zastupati laz. Pretpostavljam da se iza ovakvih komentara kriju ljudi koji zastupaju i tezu o denacifikaciji Srbije i sramote se naroda kome pripadaju.

expert

pre 10 godina

LJudi zaista ne znam sta da mislim po ovom pitanju. Generacija sam 50-i neke i u komunistickom obrazovnom sistemu svi smo uceni da su Gavrilo, Karadjordje i Milos Obilic veliki heroji.
(Cist obraz, 11. avgust 2013 14:56)

A zašto bi nas komunisti učili o srpskim herojima? Pa zar ne behu komunisti antisrbi???

Milan

pre 10 godina

Srbi nikada nisu pitali za cenu koju moraju da plate da bi stigli do cilja!Francuzi se nisu bunili kada je Hitler usao u Pariz inace bi i Luvr i Toranj i Larc....bili sravnjeni sa zemljom.U istocnim zemljama je procentualno od broja stanovnika puno vise stradalnika nego na zapadu.Pa uceni smo:nasa borba zahteva kad se gine da se peva.

prellee

pre 10 godina

Velik čovjek , kako za koga!Ima mjesto u istoriji pa se mora reči da je napravi nešto.Šta za koga, neka svako sudi. Sve što je uradio imalo je smisla sa ove vremenske distance. Velik čovjek, GROMADA.

Milutin

pre 10 godina

Italijan koji je pokusao da ubije Franza Ferdinanda u Italiji se slavi kao heroj i po njemu se zovu ulice. A u srbiji neko misli da je Princip terorista?! Naravno Srbi su oduvek bili najpametniji zato i jesu tu gde se nalaze.

mirko kojotovski

pre 10 godina

Eto zapad je uspeo da Srbe oglupi.Sad fali jos samo pokatolicenje i da vam papa dodje u BG.Covek se borio za slobodu protiv austrijske imperije.Auuuu sto to njih boli.Ali Bog vidi sve tako da sve bivse zlocinacke imperije su unistene i nikad vise nisu obnovljene.Dosao je na red zapad vatikan usa i njihovi krstasi nato.Zele da promjene istoriju i mozak ljudima.Bacaju na nas aluminijum stroncijum barijum kao okside.Truju nas lagano i mentalno otupljujemo.Sta su Ameri u Iraku Libiji Kosovu? Demokrate ili teroristi? Da mogu ubili bi bilo kojeg predsednika sa zapada jer iracki i bilo koji drugi narodi su okupirani.Samo Srbi su postali kao ovi mohikanci preko Drine i u Zagorju koji bi se sa svakim samo da malo furaju nezavisnost.Treba imati j..a pa to uraditi kao Gavrilo.Inace ni Austrijanci nisu bili za rat nego Nemci Englezi Francuzi su se ostrili za zauzimanje Rusije i ostavstinu Austrije.

nikola

pre 10 godina

A na njegovom licu...umor, strah i patnja.
NIJE TERORISTA!
Nije ubio neduzne ljude vec direktno onog koji mu je porobio zemlju i narod - posle rata smo se oslobodili od nemaca, tako da nije za badava overio nemca i trpeo mucenje...
Njegovo delo je bilo okidac za osvetu nemaca nad srbima u ratu --- verovatno, ali to je bila cena slobode. Samo puskom smo mogli da oteramo nemce (a i turke), da smo diplomatski pregovarali i danas bi bili pod okupacijom!

Gavrilo, neka ti je laka zemlja! Sloboda nema cenu!

elem

pre 10 godina

Kao sto svi znamo, u Srbiji se samo istorija menja i to veoma cesto.
Buducnost je nazalost nepromenjiva.
Kada prestanemo da se toliko bavimo istorijom mozda cemo i stici da vise uticemo na bucudnost.

Miki

pre 10 godina

Sofija je slucajno nastradala, jer je, kad je pogodjen Franc Ferdinand krenula ka njemu, i nasla se ispred zloglasnog generala Pocoreka koji je bio cilj, a ne ona. To stoji i u spisima, sam Princip je rekao da mu je zao i da ona nije uopste bila cilj, nego Pocorek. Naravno, neko bi trebalo da se potrudi i da procita sudske spise. Receno savremenim jezikom, ona je bila kolateralna steta.
(Hajde malo proveite sudske spise, 11. avgust 2013 19:08)

Glupost. Pre Principa je Čabrinović bacio bombu na auto i promašio. Nije tu bilo mnogo obzira i preciznosti.
Atentat koji već duže vremena stvara glavobolje onim Srbima koji bi da reč "terorista" rezervišu samo za svoje protivnike, i da joj zadrže negativno značenje.

Happy Pride Toronto

pre 10 godina

@Divos
Ovo mozda ne znas: Deca u osnovnim skolama u Americi i Kanadi bukvalno uce sledece: "Prvi svetski rat je poceo tako sto je SRPSKI TERORISTA ubio austrijskog kralja." To sam cuo i od dece a i starijih. Kada sam pitao jednog ucitelja da li to ima smisla on mi je rekao da zna da nije bas tako nego se na ovaj nacin deci najlakse objasnjava pocetak rata.
Eto kako su nam herojski preci ostali zabelezeni u pola sveta. Da smo kao neki sami skinuli gace i trazili jos vec bismo bili u EU. Jos je tuznije to sto se mi sami raspravljamo oko ovoga.
Ovde neki kazu je Princip naneo zlo na vrat sopstvenom narodu. Po toj logici ispada da bi bilo bolje da se niko nije suprotstavio hitleru da ne cacka mecku.

olivera

pre 10 godina

Za neverovati!!! Kome uopste moze da smeta sto jedna mala opstina i njeni gradjani posle svih stradanja i pogroma zeli da obnovi secanje i spomen na jednog svog sugradjanina. Sve ovo jako mirise na utopisticku molitvu Svetog Save :"Daj nam Boze da se Srbi sloze". Al' ne biva... I tesko da ce se desiti. I doci ce Tarabicevo prorocanstvo o maloj druzini ispod sljive. Citajuci sve ove komentare mogu samo reci :" Nismo bolje ni zasluzili". Sramota. Toliko nepoznavanje sopstvene istorije i toliko podela i jeda preko nepremostive Drine... Vi koji ste ubijali svoje kraljeve i kumove i sabracu cetnke i partizane urlate na jednog idealistu decaka i i naivno verujete da sve sto je snaslo Srbiju i sve srbe na planeti ne bi bilo da Gavrilo i ekipa nisu pucali na Ferdinanda... Da nije tuzno bilo bi smesnooo. Ali TUZNO je

Владимир

pre 10 godina

Да сам се данас родио, помислио бих да је овај Принцип најгори терориста. Читајући коментаре.
Не треба да се чудимо што смо најнесрећнија нација.

Место светле историје и гробова
Васкрсли смо све пигмеје и репове
Од несрећне браће наше, од робова
Затворисмо своје очи и џепове.

Djordje

pre 10 godina

Gavrilo je pucao u legitimnu metu, okupacionog predstavnika i to bi bilo to. Naravno da okupator nece da kaze da Vas je okupirao i preuzeo resurse Vase drzave, uostalom da je Austrougarska bila toliko vitalna zar bi je jedan terorista mogao u temelju poljuljati? Po meni je bila tamnica naroda pod Habzburzima zato je i zauvek ne stala.

Hajde malo proveite sudske spise

pre 10 godina

Sofija je slucajno nastradala, jer je, kad je pogodjen Franc Ferdinand krenula ka njemu, i nasla se ispred zloglasnog generala Pocoreka koji je bio cilj, a ne ona. To stoji i u spisima, sam Princip je rekao da mu je zao i da ona nije uopste bila cilj, nego Pocorek. Naravno, neko bi trebalo da se potrudi i da procita sudske spise. Receno savremenim jezikom, ona je bila kolateralna steta.

Sasha

pre 10 godina

Za one koji ne znaju Muhamed Mehmedbasic je trebo da ubije Ferdinanda, sto znaci bosanski musliman, a Princip prema Austro-Ugraskim podacima je tada imao 17. godina i bio mentalno retardiran tinejdjer koga su Rusi iskoristili za svoje prljeve politicke igre protiv Austro-Ugarske. Opameti ti se jednom da velike sile se igraju sa Srbima, to nije bio nas rat. https://en.wikipedia.org/wiki/Muhamed_Mehmedba%C5%A1i%C4%87

asfsd

pre 10 godina

@Teror Predsednici SAD i RF po ustavu su vrhovni vojni komandanti, dakle u oružanom sukobu legitimne mete, bez obzira što Obama ne nosi revolver za pojasom a Putin ak-47 na ramenu.

Što se tiče Gavrilovog atentata, on je nesumljivo povod za I svetski rat, ali nikako nije UZROK I svetskog rata. Svako ko tvrdi da jeste, i da se rat desio zbog njega jednostavno ne poznaje osnovne istorijske činjenice i ima potpuno infantilno razumevanje sveta. I svetski rat bi se desio sa ili bez Gavrila, on je bio samo okidač. Razlog za rat su imperijalističke težnje velikih sila Evrope i njihovog međusobnog trvenja. Nakon povlačenja otomanskog carstva, Austrougarska je balkanske zemlje jednostavno videla kao lak plen i imala nameru da ih prisvoji koliko može. I pre Gavrila, Austrougarska je okupljala vojsku i izvodila vojne vežbe na granicama sa Srbijom i invazija bi se desila sa ili bez Gavrila jer se Srbija ne bi odrekla tek osvojene slobode bez borbe, vojni sukob je bio neizbežan.

Da je neki Iračanin ubio Buša prilikom invazije Iraka, da li je to terorizam? Ili npr da je Putin okupirao komad SAD-a pa ge zveknuo neki Amerikanac, da li bi taj atentator bio terorista? Onaj ko je napadnut/okupiran ima puno moralno pravo da se brani, bez obzira koliko se to nekome sviđa ili ne, i bez obzira kojim rečima se to naziva.

ivan

pre 10 godina

@Teror
Nisi uspeo da mi objasniš. Na koji se to način uteruje strah Austrijancima u sred Sarajeva? Princip nije bio član Crne ruke i za to nemaš nikakav dokaz, čak ni na Wikipediji koju stavljaš kao referencu to ne piše. Oni jesu instrumentalizovani i iskorišćeni od strane Apisa, ali je činjenica da su verovali u ideju Jugoslovenstva. Kada pominješ Obamu, treba da znaš da je jedan njegov prethodnih postavio kao legitimnu metu predsednika Srbije kada smo bili u sukobu. Nebitno da li sam podržavao ili ne SM, to je činjenica. Neki Muslimani možda i jesu podržavali Austro-Ugarsku, ali Hrvati sigurno nisu.