Aktuelno

Utorak, 06.08.2013.

13:22

Šta će nam doneti najavljeno obeležavanje goriva?

Izvor: B92

Šta æe nam doneti najavljeno obeležavanje goriva? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Лазар

pre 10 godina

Као што већ сви знамо,ово је само још један потез државе у циљу повећања ионако већ превисоке цене горива,пумпаџије ће наравно наћи начин да мувају,као што то увек раде,само ћемо на крају ми,обични смртници бити додатно кажњени још вишим ценама....Зашто не урадите нешто у циљу побољшања квалитета тог горива?А не само да повећавате акцизе и уводите ове безвезне маркере?

Burazer

pre 10 godina

(cyberka, 7. avgust 2013 00:57)
Svidja mi se sto menjas znacenje mog komentara, moj komentar ima veze sa poljoprivredom jer Srbija moze od svog poljoprivrednog skarta(kukuruz i sl) da pravi gorivo koji ce makar za 10% smanjiti zavisnost Srbije na uvozu benzina. A oktanski nivo te mesavine bi trebao da bude jednak takozvanom 95 ili 98 RON gorivu kod nas(sa veoma malom razlikom u potrosnji). Ali eto ti nadje za shodno da mesas babe i zabe da bi pokrepio svoje tvrdnje. Uostalom su sva novija vozila napravljena da podrzavaju do E15 gasohol mesavinu, a u Madjarskoj mozes da nadjes i E85 na pumpama.

Aleksandar

pre 10 godina

Ček bre, a zar nije lakše opremiti vozilo (kombi) sa mobilnom laboratorijom? Lepo dođe na pumpu, po 2 litre od svake vrste goriva u epruveticu, muć muć i čim ne zadovoljava standarde lepo KATANAC na pumpu na 60 dana, odgovornom licu i kompaniji jedno 10 milki dinara kazne i da vidiš reda.
(Pera moler, 6. avgust 2013 23:10)

Id' Pero, pa je l' ti zaista misliš da oni ovo rade zbog kvaliteta i standarda goriva na pumpama? Ovde je reč o državi koja hoće da obezbedi da uzme svoj harač, za kvalitet ih savršeno zabole. Što se njih tiče mogu da ti natoče i čistu vodu, samo da je voda 'markirana' da se dokaže da je na nju plaćen harač državi, a ti posle beri brigu što ti se zapušila pumpa za gorivo, što ti cvrče brizgalice, što 'oće klipvi da izlete iz cilindara... To državu ne interesuje.

Chaotic31

pre 10 godina

Potrosaci ce dakle placati i obelezavanje goriva da bi drzava vratila u legalne tokove gorivo koje izgubi tokom sverca.. Dupli dobitak za nesposobnu drzavu. A nesto mi se cini da ni taj proces obelezavanja nece biti bas tako uspesan, imajuci u vidu bas tu nesposobnost..

Misko

pre 10 godina

Uskoro ce uvesti benzin sa ukusom jagode i dizel sa ukusom sumskog voca! Sastav goriva kod nas je i do sada bio sumnjiv, a sada se daje legitimitet ubacivanju zagadjujucih supstanci.

Aleksandar

pre 10 godina

Da poskupi!? I JEDAN dinar je lopovluk! "aj da postavimo stvari malo drugacije: sad imamo situaciju u kojoj se gorivo prodaje u sivoj zoni i time se direktna steta nanosi legalnim distributerima i pumpama, koje bi po slovu zakona i sad morale da posluju cisto. Dakle, ako se smanji siva ekonomija i sve uvede u legalne tokove, to prakticno znaci povecanje legalnog posla, ciji su jedini predstavnici legalne benzinske pumpe. Kad imamo povecanje obima posla, povecava se produktivnost, a samim tim bi trebalo da se poveca i prihodna strana. Neka obelezavanje kosta sta kosta, ali bi taj dodatni prihod usled povecanja prometa lagano trebao da nadoknadi taj trosak!

pera

pre 10 godina

Da li ikada u Srbiji moci da se kupi 10 litara goriva i da stvarno to bude ta kolicina sa deklarisanom oktanskom vrednosti, bez creva u crevu, bez daljinskih komandi itd ? Tesko.

KARADJORDJE

pre 10 godina

sa rezervoarima goriva napunjenim u makedoniji (1.1e/l) prelazim 635km, a sa našim (1.35e) samo do 530km, po sličnoj vrsti puteva. Pomnozite razliku sa svima nama. Pa zar nije velika pljacka?

Gde ga nadje

pre 10 godina

Pa da, markiranje goriva postoji na Zapadu. To su razne obojene hemikalije koje se rastvaraju u benzinu ali imaju i nesto vise od boje tako da mogu da se prate i kroz zid tankera. Ima caka, a koriste se u majusnim kolicinama ppm ili ppb cak. Citaje pa se obazujte...

cyberka

pre 10 godina

koliko ima zluradih ljudi, cudim se onoliko!! ali ih to ne sprecava da imaju "misljenje" o stvarima o kojima pojma nemaju....

kakav, bre, etanol za poljoprivredu??? etanol se mesa sa benzinom, a traktori idu na dizel!!! i kad smo kod toga, i etanol i biodizel imaju cenu znacajno vecu od obicnog benzina i dizela i jedino ako ih drzava stimulise kroz akciznu politiku mogu da imaju efekat snizenja na cenu...ali to opet mi platimo kroz budzet (tj.dobijemo manje para u budzetu za skolstvo, zdravstvo...)

dokle vise o cenama u BIH, aman!!....njihova drzava ima tacno toliko manju akcizu i PDV kolika je i razlika u ceni...cena bez dazbina je ista ili niza u Srbiji, ako vec hocemo da merimo...to sto kod nas niko ne placa porez ni na sta, pa je jedini prihod drzavi akciza i PDV to je nas problem :(

i, naravno, markiranje...nisamo ga mi izmislili, postoji u brojnim zemljama i potpuno je neprimetno (zato se zove nano tehnologija jer je marker vidljiv samo na posebnom nano citacu), tj.nema boju i ne moze se videti golim okom. Ideja je da svo legalno gorivo iz rafinerije i uvoza bude markirano odredjenom koncentracijom markera i da se kontrolom ustavovi ako je gorivo mesano sa vodom, nelegalnim gorivom ili nekim trecim tekucinama kojima ih inace "preduzetnici""obogacuju". Problem je sto ovaj sistem markiranja nista ne vredi ako nema redovne i kontinuirane kontrole.

Alex

pre 10 godina

S obzorom na to kakvog je kvaliteta gorivo u Srbiji treba uvesti ciscenje rezervoara u mali servis,na 10000km. Evo pumpa za gorivo pocela da mi se cuje na autu pre neki dan,oce da zacepi. A sverc bolje spreciti nego leciti,realno,ako sami kazu da se svercuje Dunavom,u cemu je onda problem da se to spreci...

Pera moler

pre 10 godina

Ček bre, a zar nije lakše opremiti vozilo (kombi) sa mobilnom laboratorijom? Lepo dođe na pumpu, po 2 litre od svake vrste goriva u epruveticu, muć muć i čim ne zadovoljava standarde lepo KATANAC na pumpu na 60 dana, odgovornom licu i kompaniji jedno 10 milki dinara kazne i da vidiš reda.
Naravno vozilo opremiti kamerama i mikrofonima i sve da se snima i gleda sa udaljene lokacije.
Gospodo rešenja ima samo NEMA ko da ga primenjuje!!!

reakan

pre 10 godina

a hoce taj marker imati bar 3% udela u kolicini goriva? cisto da se na tome isto malo usicari... I kako je moguce da mi auto u proseku trosi od 20 do 30 % vise naseg goriva nego grckog ili madjarskog ili hrvatskog...? jel I za to treba komisija ili?

Slobodan

pre 10 godina

Dolazim u iskusenje da kupujem samo svercovano gorivo i to bih sigurno redovno praktikovao da se ne plasim da nije "krsteno". Koristim svaku priliku da uskratim ovu lopovsku drzavu za moj novac. Hranu i kucne potrepstine kupujem u Madjarskoj (vise nego duplo jeftinije), a gorivo cu poceti da kupujem na crno, ako jos dinar poskupi!

toshke

pre 10 godina

Čak i da cena goriva ostane ista, ono će efektivno poskupeti. Za isti novac litra goriva ću dobiti 950ml goriva i 50ml farbe koja ne pokreće motor. Ranije su sipali vodu.

tehnološki višak

pre 10 godina

baš me interesuje kako će gorivo iz domaćih rafinerija da bude označeno, jer definitivno nije tehnološki u euro 5 standardu, niti će ikada biti.

Dragan

pre 10 godina

1993. godine mnogi su obelezavali rumunski beznin i prodavali ga obojenog u zeleno. Ja sam ga prodavao onakvog kakvog sam ga kupovao i posteno zaradjivao ne dovodeci musterije u bilo kakvu zabludu u vezi geografskog porekla robe. Ne bih voleo da se ta vremena ponove, ali to je bio jedini nacin da pored svoje bedne plate obezbedim hranu, garderobu, letovanje i opremim stan.

Igor Gavran

pre 10 godina

"U praksi", t.j. kad sam prosli put bio kod majstora pokazao mi je sta je izvadio iz pokvarenog motora jednog kamiona koji nikako nije hteo da upali: transformatorsko ulje. Veoma je lose sto drzava nema pokretne laboratorije i ne kontrolise sta nam "pumpadzije" zaista prodaju.

pera kojot

pre 10 godina

kakva je ovo glupost. Nigde na zapadu to ne postoji, nego se kriju iz glupih skracenica i EU kako to "mora da se uradi" ustvari samo da bi se povecala cena goriva koje je i onako preskupo. Jos jedna od gomile gluposti samo da se otimaju pare od naroda. Bruka za sadasnju vlast

kad ima potraznje ponuda mora postojati

pre 10 godina

(Slave, 6. avgust 2013 14:16)
Ja se kladim da ce sverceri uvesti te markere pre NIS-a, Lukoil-a, OMV-a i ostalih

Lala iz Banata

pre 10 godina

Gosn. Mićoviću a jel' takvo markiranje postoji u, naprimer, Nemačkoj, Francuskoj ili Norveškoj?
I kakvo je to UNKS? Zvuči mi nešto nategnuto, ili ako hoćete - izmišljeno.
Čemu to UNKS ako NIS ima monopol u Srbiji? I formalno i suštinski.
Zašto bi NIS bio u takvom udruženju? A ako nije, onda je postojanje UNKS - smešno.

Krpelj u velegradu

pre 10 godina

Ljudi, ja sam već dva puta do sada remontovao boš pumpu zbog ½kvaliteta½ prekiselog goriva u Srbiji. Da li je cilj države i proizvođača goriva da potrošači postanu bivši i da ubuduće vozimo bicikl. Šta ćete onda da obeležavate, vazduh?! Samo bre izmišljate načine da uzimate novac iz budžeta i od građana. Kažite već jednom ljudi nemamo dovoljno novca za penzije, zato nameštamo lutriju svakog utorka i petka, nemamo novca za zdravstvo, pa ćemo da obeležavamo pacijentima krv kako ne bi mogli da se leče kod nadri lekara ... da više ne nabrajam, trebalo bi mi celi dan za to. Donesite nove i efikasnije zakone i sve će biti kako treba jer ovi zakoni samo vama omogućavaju da muvate i da se bogatite jer ste na vlasti.

pengula

pre 10 godina

cista farsa i mlacenje prazne slame, kakav sverc kada su skoro sve zemlje u okruzenju u EU, pa one se valjda ne bave svercom.To su izmislili samo kao jos jedan razlog da poskupi i onako skupo gorivo.

Slave

pre 10 godina

Sta mislite...koliko vremena ce trebati da nasi naftasi "provale" koja "tempera" boji gorivo isto kao i taj marker
Bitno da ce gorivo biti malo skuplje a isto ce biti sve
Ahaha...ala ste naivni :)

Srđan

pre 10 godina

Od 10 kompanija sam jedna dostavila ispravnu dokumentaciju?
Pa ovo liči na klasični "burazerski" tender.
Zakon o javnim nabavkama mora da bude promenjen u pravcu da ako ne postoje tri (ili barem dve) ponude koje su ispunile sve kriterijume, isti mora da bude poništen.

Srđan

pre 10 godina

Od 10 kompanija sam jedna dostavila ispravnu dokumentaciju?
Pa ovo liči na klasični "burazerski" tender.
Zakon o javnim nabavkama mora da bude promenjen u pravcu da ako ne postoje tri (ili barem dve) ponude koje su ispunile sve kriterijume, isti mora da bude poništen.

Slave

pre 10 godina

Sta mislite...koliko vremena ce trebati da nasi naftasi "provale" koja "tempera" boji gorivo isto kao i taj marker
Bitno da ce gorivo biti malo skuplje a isto ce biti sve
Ahaha...ala ste naivni :)

Krpelj u velegradu

pre 10 godina

Ljudi, ja sam već dva puta do sada remontovao boš pumpu zbog ½kvaliteta½ prekiselog goriva u Srbiji. Da li je cilj države i proizvođača goriva da potrošači postanu bivši i da ubuduće vozimo bicikl. Šta ćete onda da obeležavate, vazduh?! Samo bre izmišljate načine da uzimate novac iz budžeta i od građana. Kažite već jednom ljudi nemamo dovoljno novca za penzije, zato nameštamo lutriju svakog utorka i petka, nemamo novca za zdravstvo, pa ćemo da obeležavamo pacijentima krv kako ne bi mogli da se leče kod nadri lekara ... da više ne nabrajam, trebalo bi mi celi dan za to. Donesite nove i efikasnije zakone i sve će biti kako treba jer ovi zakoni samo vama omogućavaju da muvate i da se bogatite jer ste na vlasti.

pengula

pre 10 godina

cista farsa i mlacenje prazne slame, kakav sverc kada su skoro sve zemlje u okruzenju u EU, pa one se valjda ne bave svercom.To su izmislili samo kao jos jedan razlog da poskupi i onako skupo gorivo.

kad ima potraznje ponuda mora postojati

pre 10 godina

(Slave, 6. avgust 2013 14:16)
Ja se kladim da ce sverceri uvesti te markere pre NIS-a, Lukoil-a, OMV-a i ostalih

Lala iz Banata

pre 10 godina

Gosn. Mićoviću a jel' takvo markiranje postoji u, naprimer, Nemačkoj, Francuskoj ili Norveškoj?
I kakvo je to UNKS? Zvuči mi nešto nategnuto, ili ako hoćete - izmišljeno.
Čemu to UNKS ako NIS ima monopol u Srbiji? I formalno i suštinski.
Zašto bi NIS bio u takvom udruženju? A ako nije, onda je postojanje UNKS - smešno.

Igor Gavran

pre 10 godina

"U praksi", t.j. kad sam prosli put bio kod majstora pokazao mi je sta je izvadio iz pokvarenog motora jednog kamiona koji nikako nije hteo da upali: transformatorsko ulje. Veoma je lose sto drzava nema pokretne laboratorije i ne kontrolise sta nam "pumpadzije" zaista prodaju.

pera kojot

pre 10 godina

kakva je ovo glupost. Nigde na zapadu to ne postoji, nego se kriju iz glupih skracenica i EU kako to "mora da se uradi" ustvari samo da bi se povecala cena goriva koje je i onako preskupo. Jos jedna od gomile gluposti samo da se otimaju pare od naroda. Bruka za sadasnju vlast

Pera moler

pre 10 godina

Ček bre, a zar nije lakše opremiti vozilo (kombi) sa mobilnom laboratorijom? Lepo dođe na pumpu, po 2 litre od svake vrste goriva u epruveticu, muć muć i čim ne zadovoljava standarde lepo KATANAC na pumpu na 60 dana, odgovornom licu i kompaniji jedno 10 milki dinara kazne i da vidiš reda.
Naravno vozilo opremiti kamerama i mikrofonima i sve da se snima i gleda sa udaljene lokacije.
Gospodo rešenja ima samo NEMA ko da ga primenjuje!!!

Dragan

pre 10 godina

1993. godine mnogi su obelezavali rumunski beznin i prodavali ga obojenog u zeleno. Ja sam ga prodavao onakvog kakvog sam ga kupovao i posteno zaradjivao ne dovodeci musterije u bilo kakvu zabludu u vezi geografskog porekla robe. Ne bih voleo da se ta vremena ponove, ali to je bio jedini nacin da pored svoje bedne plate obezbedim hranu, garderobu, letovanje i opremim stan.

tehnološki višak

pre 10 godina

baš me interesuje kako će gorivo iz domaćih rafinerija da bude označeno, jer definitivno nije tehnološki u euro 5 standardu, niti će ikada biti.

pera

pre 10 godina

Da li ikada u Srbiji moci da se kupi 10 litara goriva i da stvarno to bude ta kolicina sa deklarisanom oktanskom vrednosti, bez creva u crevu, bez daljinskih komandi itd ? Tesko.

KARADJORDJE

pre 10 godina

sa rezervoarima goriva napunjenim u makedoniji (1.1e/l) prelazim 635km, a sa našim (1.35e) samo do 530km, po sličnoj vrsti puteva. Pomnozite razliku sa svima nama. Pa zar nije velika pljacka?

cyberka

pre 10 godina

koliko ima zluradih ljudi, cudim se onoliko!! ali ih to ne sprecava da imaju "misljenje" o stvarima o kojima pojma nemaju....

kakav, bre, etanol za poljoprivredu??? etanol se mesa sa benzinom, a traktori idu na dizel!!! i kad smo kod toga, i etanol i biodizel imaju cenu znacajno vecu od obicnog benzina i dizela i jedino ako ih drzava stimulise kroz akciznu politiku mogu da imaju efekat snizenja na cenu...ali to opet mi platimo kroz budzet (tj.dobijemo manje para u budzetu za skolstvo, zdravstvo...)

dokle vise o cenama u BIH, aman!!....njihova drzava ima tacno toliko manju akcizu i PDV kolika je i razlika u ceni...cena bez dazbina je ista ili niza u Srbiji, ako vec hocemo da merimo...to sto kod nas niko ne placa porez ni na sta, pa je jedini prihod drzavi akciza i PDV to je nas problem :(

i, naravno, markiranje...nisamo ga mi izmislili, postoji u brojnim zemljama i potpuno je neprimetno (zato se zove nano tehnologija jer je marker vidljiv samo na posebnom nano citacu), tj.nema boju i ne moze se videti golim okom. Ideja je da svo legalno gorivo iz rafinerije i uvoza bude markirano odredjenom koncentracijom markera i da se kontrolom ustavovi ako je gorivo mesano sa vodom, nelegalnim gorivom ili nekim trecim tekucinama kojima ih inace "preduzetnici""obogacuju". Problem je sto ovaj sistem markiranja nista ne vredi ako nema redovne i kontinuirane kontrole.

Chaotic31

pre 10 godina

Potrosaci ce dakle placati i obelezavanje goriva da bi drzava vratila u legalne tokove gorivo koje izgubi tokom sverca.. Dupli dobitak za nesposobnu drzavu. A nesto mi se cini da ni taj proces obelezavanja nece biti bas tako uspesan, imajuci u vidu bas tu nesposobnost..

Aleksandar

pre 10 godina

Da poskupi!? I JEDAN dinar je lopovluk! "aj da postavimo stvari malo drugacije: sad imamo situaciju u kojoj se gorivo prodaje u sivoj zoni i time se direktna steta nanosi legalnim distributerima i pumpama, koje bi po slovu zakona i sad morale da posluju cisto. Dakle, ako se smanji siva ekonomija i sve uvede u legalne tokove, to prakticno znaci povecanje legalnog posla, ciji su jedini predstavnici legalne benzinske pumpe. Kad imamo povecanje obima posla, povecava se produktivnost, a samim tim bi trebalo da se poveca i prihodna strana. Neka obelezavanje kosta sta kosta, ali bi taj dodatni prihod usled povecanja prometa lagano trebao da nadoknadi taj trosak!

Aleksandar

pre 10 godina

Ček bre, a zar nije lakše opremiti vozilo (kombi) sa mobilnom laboratorijom? Lepo dođe na pumpu, po 2 litre od svake vrste goriva u epruveticu, muć muć i čim ne zadovoljava standarde lepo KATANAC na pumpu na 60 dana, odgovornom licu i kompaniji jedno 10 milki dinara kazne i da vidiš reda.
(Pera moler, 6. avgust 2013 23:10)

Id' Pero, pa je l' ti zaista misliš da oni ovo rade zbog kvaliteta i standarda goriva na pumpama? Ovde je reč o državi koja hoće da obezbedi da uzme svoj harač, za kvalitet ih savršeno zabole. Što se njih tiče mogu da ti natoče i čistu vodu, samo da je voda 'markirana' da se dokaže da je na nju plaćen harač državi, a ti posle beri brigu što ti se zapušila pumpa za gorivo, što ti cvrče brizgalice, što 'oće klipvi da izlete iz cilindara... To državu ne interesuje.

Alex

pre 10 godina

S obzorom na to kakvog je kvaliteta gorivo u Srbiji treba uvesti ciscenje rezervoara u mali servis,na 10000km. Evo pumpa za gorivo pocela da mi se cuje na autu pre neki dan,oce da zacepi. A sverc bolje spreciti nego leciti,realno,ako sami kazu da se svercuje Dunavom,u cemu je onda problem da se to spreci...

reakan

pre 10 godina

a hoce taj marker imati bar 3% udela u kolicini goriva? cisto da se na tome isto malo usicari... I kako je moguce da mi auto u proseku trosi od 20 do 30 % vise naseg goriva nego grckog ili madjarskog ili hrvatskog...? jel I za to treba komisija ili?

Gde ga nadje

pre 10 godina

Pa da, markiranje goriva postoji na Zapadu. To su razne obojene hemikalije koje se rastvaraju u benzinu ali imaju i nesto vise od boje tako da mogu da se prate i kroz zid tankera. Ima caka, a koriste se u majusnim kolicinama ppm ili ppb cak. Citaje pa se obazujte...

toshke

pre 10 godina

Čak i da cena goriva ostane ista, ono će efektivno poskupeti. Za isti novac litra goriva ću dobiti 950ml goriva i 50ml farbe koja ne pokreće motor. Ranije su sipali vodu.

Misko

pre 10 godina

Uskoro ce uvesti benzin sa ukusom jagode i dizel sa ukusom sumskog voca! Sastav goriva kod nas je i do sada bio sumnjiv, a sada se daje legitimitet ubacivanju zagadjujucih supstanci.

Slobodan

pre 10 godina

Dolazim u iskusenje da kupujem samo svercovano gorivo i to bih sigurno redovno praktikovao da se ne plasim da nije "krsteno". Koristim svaku priliku da uskratim ovu lopovsku drzavu za moj novac. Hranu i kucne potrepstine kupujem u Madjarskoj (vise nego duplo jeftinije), a gorivo cu poceti da kupujem na crno, ako jos dinar poskupi!

Лазар

pre 10 godina

Као што већ сви знамо,ово је само још један потез државе у циљу повећања ионако већ превисоке цене горива,пумпаџије ће наравно наћи начин да мувају,као што то увек раде,само ћемо на крају ми,обични смртници бити додатно кажњени још вишим ценама....Зашто не урадите нешто у циљу побољшања квалитета тог горива?А не само да повећавате акцизе и уводите ове безвезне маркере?

Burazer

pre 10 godina

(cyberka, 7. avgust 2013 00:57)
Svidja mi se sto menjas znacenje mog komentara, moj komentar ima veze sa poljoprivredom jer Srbija moze od svog poljoprivrednog skarta(kukuruz i sl) da pravi gorivo koji ce makar za 10% smanjiti zavisnost Srbije na uvozu benzina. A oktanski nivo te mesavine bi trebao da bude jednak takozvanom 95 ili 98 RON gorivu kod nas(sa veoma malom razlikom u potrosnji). Ali eto ti nadje za shodno da mesas babe i zabe da bi pokrepio svoje tvrdnje. Uostalom su sva novija vozila napravljena da podrzavaju do E15 gasohol mesavinu, a u Madjarskoj mozes da nadjes i E85 na pumpama.

Slobodan

pre 10 godina

Dolazim u iskusenje da kupujem samo svercovano gorivo i to bih sigurno redovno praktikovao da se ne plasim da nije "krsteno". Koristim svaku priliku da uskratim ovu lopovsku drzavu za moj novac. Hranu i kucne potrepstine kupujem u Madjarskoj (vise nego duplo jeftinije), a gorivo cu poceti da kupujem na crno, ako jos dinar poskupi!

pera kojot

pre 10 godina

kakva je ovo glupost. Nigde na zapadu to ne postoji, nego se kriju iz glupih skracenica i EU kako to "mora da se uradi" ustvari samo da bi se povecala cena goriva koje je i onako preskupo. Jos jedna od gomile gluposti samo da se otimaju pare od naroda. Bruka za sadasnju vlast

tehnološki višak

pre 10 godina

baš me interesuje kako će gorivo iz domaćih rafinerija da bude označeno, jer definitivno nije tehnološki u euro 5 standardu, niti će ikada biti.

toshke

pre 10 godina

Čak i da cena goriva ostane ista, ono će efektivno poskupeti. Za isti novac litra goriva ću dobiti 950ml goriva i 50ml farbe koja ne pokreće motor. Ranije su sipali vodu.

Slave

pre 10 godina

Sta mislite...koliko vremena ce trebati da nasi naftasi "provale" koja "tempera" boji gorivo isto kao i taj marker
Bitno da ce gorivo biti malo skuplje a isto ce biti sve
Ahaha...ala ste naivni :)

Srđan

pre 10 godina

Od 10 kompanija sam jedna dostavila ispravnu dokumentaciju?
Pa ovo liči na klasični "burazerski" tender.
Zakon o javnim nabavkama mora da bude promenjen u pravcu da ako ne postoje tri (ili barem dve) ponude koje su ispunile sve kriterijume, isti mora da bude poništen.

pengula

pre 10 godina

cista farsa i mlacenje prazne slame, kakav sverc kada su skoro sve zemlje u okruzenju u EU, pa one se valjda ne bave svercom.To su izmislili samo kao jos jedan razlog da poskupi i onako skupo gorivo.

Dragan

pre 10 godina

1993. godine mnogi su obelezavali rumunski beznin i prodavali ga obojenog u zeleno. Ja sam ga prodavao onakvog kakvog sam ga kupovao i posteno zaradjivao ne dovodeci musterije u bilo kakvu zabludu u vezi geografskog porekla robe. Ne bih voleo da se ta vremena ponove, ali to je bio jedini nacin da pored svoje bedne plate obezbedim hranu, garderobu, letovanje i opremim stan.

Krpelj u velegradu

pre 10 godina

Ljudi, ja sam već dva puta do sada remontovao boš pumpu zbog ½kvaliteta½ prekiselog goriva u Srbiji. Da li je cilj države i proizvođača goriva da potrošači postanu bivši i da ubuduće vozimo bicikl. Šta ćete onda da obeležavate, vazduh?! Samo bre izmišljate načine da uzimate novac iz budžeta i od građana. Kažite već jednom ljudi nemamo dovoljno novca za penzije, zato nameštamo lutriju svakog utorka i petka, nemamo novca za zdravstvo, pa ćemo da obeležavamo pacijentima krv kako ne bi mogli da se leče kod nadri lekara ... da više ne nabrajam, trebalo bi mi celi dan za to. Donesite nove i efikasnije zakone i sve će biti kako treba jer ovi zakoni samo vama omogućavaju da muvate i da se bogatite jer ste na vlasti.

cyberka

pre 10 godina

koliko ima zluradih ljudi, cudim se onoliko!! ali ih to ne sprecava da imaju "misljenje" o stvarima o kojima pojma nemaju....

kakav, bre, etanol za poljoprivredu??? etanol se mesa sa benzinom, a traktori idu na dizel!!! i kad smo kod toga, i etanol i biodizel imaju cenu znacajno vecu od obicnog benzina i dizela i jedino ako ih drzava stimulise kroz akciznu politiku mogu da imaju efekat snizenja na cenu...ali to opet mi platimo kroz budzet (tj.dobijemo manje para u budzetu za skolstvo, zdravstvo...)

dokle vise o cenama u BIH, aman!!....njihova drzava ima tacno toliko manju akcizu i PDV kolika je i razlika u ceni...cena bez dazbina je ista ili niza u Srbiji, ako vec hocemo da merimo...to sto kod nas niko ne placa porez ni na sta, pa je jedini prihod drzavi akciza i PDV to je nas problem :(

i, naravno, markiranje...nisamo ga mi izmislili, postoji u brojnim zemljama i potpuno je neprimetno (zato se zove nano tehnologija jer je marker vidljiv samo na posebnom nano citacu), tj.nema boju i ne moze se videti golim okom. Ideja je da svo legalno gorivo iz rafinerije i uvoza bude markirano odredjenom koncentracijom markera i da se kontrolom ustavovi ako je gorivo mesano sa vodom, nelegalnim gorivom ili nekim trecim tekucinama kojima ih inace "preduzetnici""obogacuju". Problem je sto ovaj sistem markiranja nista ne vredi ako nema redovne i kontinuirane kontrole.

KARADJORDJE

pre 10 godina

sa rezervoarima goriva napunjenim u makedoniji (1.1e/l) prelazim 635km, a sa našim (1.35e) samo do 530km, po sličnoj vrsti puteva. Pomnozite razliku sa svima nama. Pa zar nije velika pljacka?

Лазар

pre 10 godina

Као што већ сви знамо,ово је само још један потез државе у циљу повећања ионако већ превисоке цене горива,пумпаџије ће наравно наћи начин да мувају,као што то увек раде,само ћемо на крају ми,обични смртници бити додатно кажњени још вишим ценама....Зашто не урадите нешто у циљу побољшања квалитета тог горива?А не само да повећавате акцизе и уводите ове безвезне маркере?

Chaotic31

pre 10 godina

Potrosaci ce dakle placati i obelezavanje goriva da bi drzava vratila u legalne tokove gorivo koje izgubi tokom sverca.. Dupli dobitak za nesposobnu drzavu. A nesto mi se cini da ni taj proces obelezavanja nece biti bas tako uspesan, imajuci u vidu bas tu nesposobnost..

Lala iz Banata

pre 10 godina

Gosn. Mićoviću a jel' takvo markiranje postoji u, naprimer, Nemačkoj, Francuskoj ili Norveškoj?
I kakvo je to UNKS? Zvuči mi nešto nategnuto, ili ako hoćete - izmišljeno.
Čemu to UNKS ako NIS ima monopol u Srbiji? I formalno i suštinski.
Zašto bi NIS bio u takvom udruženju? A ako nije, onda je postojanje UNKS - smešno.

Igor Gavran

pre 10 godina

"U praksi", t.j. kad sam prosli put bio kod majstora pokazao mi je sta je izvadio iz pokvarenog motora jednog kamiona koji nikako nije hteo da upali: transformatorsko ulje. Veoma je lose sto drzava nema pokretne laboratorije i ne kontrolise sta nam "pumpadzije" zaista prodaju.

reakan

pre 10 godina

a hoce taj marker imati bar 3% udela u kolicini goriva? cisto da se na tome isto malo usicari... I kako je moguce da mi auto u proseku trosi od 20 do 30 % vise naseg goriva nego grckog ili madjarskog ili hrvatskog...? jel I za to treba komisija ili?

Gde ga nadje

pre 10 godina

Pa da, markiranje goriva postoji na Zapadu. To su razne obojene hemikalije koje se rastvaraju u benzinu ali imaju i nesto vise od boje tako da mogu da se prate i kroz zid tankera. Ima caka, a koriste se u majusnim kolicinama ppm ili ppb cak. Citaje pa se obazujte...

pera

pre 10 godina

Da li ikada u Srbiji moci da se kupi 10 litara goriva i da stvarno to bude ta kolicina sa deklarisanom oktanskom vrednosti, bez creva u crevu, bez daljinskih komandi itd ? Tesko.

kad ima potraznje ponuda mora postojati

pre 10 godina

(Slave, 6. avgust 2013 14:16)
Ja se kladim da ce sverceri uvesti te markere pre NIS-a, Lukoil-a, OMV-a i ostalih

Pera moler

pre 10 godina

Ček bre, a zar nije lakše opremiti vozilo (kombi) sa mobilnom laboratorijom? Lepo dođe na pumpu, po 2 litre od svake vrste goriva u epruveticu, muć muć i čim ne zadovoljava standarde lepo KATANAC na pumpu na 60 dana, odgovornom licu i kompaniji jedno 10 milki dinara kazne i da vidiš reda.
Naravno vozilo opremiti kamerama i mikrofonima i sve da se snima i gleda sa udaljene lokacije.
Gospodo rešenja ima samo NEMA ko da ga primenjuje!!!

Alex

pre 10 godina

S obzorom na to kakvog je kvaliteta gorivo u Srbiji treba uvesti ciscenje rezervoara u mali servis,na 10000km. Evo pumpa za gorivo pocela da mi se cuje na autu pre neki dan,oce da zacepi. A sverc bolje spreciti nego leciti,realno,ako sami kazu da se svercuje Dunavom,u cemu je onda problem da se to spreci...

Misko

pre 10 godina

Uskoro ce uvesti benzin sa ukusom jagode i dizel sa ukusom sumskog voca! Sastav goriva kod nas je i do sada bio sumnjiv, a sada se daje legitimitet ubacivanju zagadjujucih supstanci.

Aleksandar

pre 10 godina

Da poskupi!? I JEDAN dinar je lopovluk! "aj da postavimo stvari malo drugacije: sad imamo situaciju u kojoj se gorivo prodaje u sivoj zoni i time se direktna steta nanosi legalnim distributerima i pumpama, koje bi po slovu zakona i sad morale da posluju cisto. Dakle, ako se smanji siva ekonomija i sve uvede u legalne tokove, to prakticno znaci povecanje legalnog posla, ciji su jedini predstavnici legalne benzinske pumpe. Kad imamo povecanje obima posla, povecava se produktivnost, a samim tim bi trebalo da se poveca i prihodna strana. Neka obelezavanje kosta sta kosta, ali bi taj dodatni prihod usled povecanja prometa lagano trebao da nadoknadi taj trosak!

Aleksandar

pre 10 godina

Ček bre, a zar nije lakše opremiti vozilo (kombi) sa mobilnom laboratorijom? Lepo dođe na pumpu, po 2 litre od svake vrste goriva u epruveticu, muć muć i čim ne zadovoljava standarde lepo KATANAC na pumpu na 60 dana, odgovornom licu i kompaniji jedno 10 milki dinara kazne i da vidiš reda.
(Pera moler, 6. avgust 2013 23:10)

Id' Pero, pa je l' ti zaista misliš da oni ovo rade zbog kvaliteta i standarda goriva na pumpama? Ovde je reč o državi koja hoće da obezbedi da uzme svoj harač, za kvalitet ih savršeno zabole. Što se njih tiče mogu da ti natoče i čistu vodu, samo da je voda 'markirana' da se dokaže da je na nju plaćen harač državi, a ti posle beri brigu što ti se zapušila pumpa za gorivo, što ti cvrče brizgalice, što 'oće klipvi da izlete iz cilindara... To državu ne interesuje.

Burazer

pre 10 godina

(cyberka, 7. avgust 2013 00:57)
Svidja mi se sto menjas znacenje mog komentara, moj komentar ima veze sa poljoprivredom jer Srbija moze od svog poljoprivrednog skarta(kukuruz i sl) da pravi gorivo koji ce makar za 10% smanjiti zavisnost Srbije na uvozu benzina. A oktanski nivo te mesavine bi trebao da bude jednak takozvanom 95 ili 98 RON gorivu kod nas(sa veoma malom razlikom u potrosnji). Ali eto ti nadje za shodno da mesas babe i zabe da bi pokrepio svoje tvrdnje. Uostalom su sva novija vozila napravljena da podrzavaju do E15 gasohol mesavinu, a u Madjarskoj mozes da nadjes i E85 na pumpama.