Ponedeljak, 05.08.2013.

14:04

BG-Bar: Lokomotiva iskočila iz šina

Lokomotiva voza koji je jutros krenuo iz Beograda za Bar iskočila je iz šina kod Užica. Kako je rečeno za B92, u pitanju je "manji incident" i nema povređenih.

Izvor: B92

BG-Bar: Lokomotiva iskoèila iz šina IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

94 Komentari

Sortiraj po:

ZLATKO

pre 10 godina

Pa mislio sam da je novi direktor bar malo pismeniji.Sta kaze senjor"to vam je isto kao kad auto sidje sa druma" ,Izvinite ,dali je neko rekao ovom GOSPODINU da u vozu nije bilo 240 goveda (i to bi bilo greota)nego LJUDI-ZIVIH STVORENJA.UBEDI ME POSLE OVOGA DA NISI KUPIO DIPLOMU,AKO JE IMAS ?!!!!AKO JE IMAŠŠŠŠŠŠ?!!!!!

Patrijota

pre 10 godina

Reci cu samo jedno ime: VELJA ILIC!? Ovaj neandertalac je naravno i dalje ministar, koji ce cak dobiti i vece obaveze od pre iz razloga sto je sposoban, radan, pametan i autoritativan!
Ako u necemu postoji dno dna, onda je to ova trenutna vlada Srbije u radikalsko- socijalistickoj kombinaciji! To je skup nestrucnih i nesposobnih lopovskih budala, koji su uz to drski i bezobrazni! Ali, glupi i nepismeni narod bolje nije ni zasluzio i nece! Samo polako, tek cete videti sta ce ovde jos biti i dokle cemo jos propasti?

Jay

pre 10 godina

Juce sam prolazio ovuda i za malo smo izbegli iskakanje iz sina. Navodno, masinovodja je primetio iskrivljenje. Tri sata su ispravljali i evo danas je ispao. Mnogo se igraju ljudskim zivotima. Ko zna sta je jos na granici da pukne...

ko se time vozi nije mi jasno

pre 10 godina

nikad mi nisu jasne mazohiste koje na more idu vozom. To cak prevazilazi termin mazohizam. Prvo vozovi su spori, opasni jer je pruga dotrajala. Kasne u polasku kasne u dolasku doduse ti termini mi nisu bas najasniji . prljavi i da ne nabrajam vise. A kad ih vidim izgledaju ocajno tuga i plac majke bozije. Cuo sam da vagon restoran ni ne ide vise jer ga svako malo pokradu u depou (radnici olade ono od cega zive)

darko

pre 10 godina

sreca nasa samo je osovina "pukla",sve se to ne bi desilo da masinovodja nije prekoracio brzinu,isao je cak 25 km/h,to je ne dopustivo !

Lazar

pre 10 godina

Najjaci su mi ovi koji objasnjavaju zašto se zove "brzi voz"! Ma idi, da se vi niste umešali ovaj narod bi ostao glup! Poenta je da se za voz koji je po stajanju na stanicama proglašen za brzi a ide 20km/h. Jednostavno je smešno kad stoji jedno pored drugoga mudraci!

A za ovog iz železnice bih mogao samo da kažem da je katastrofa ne to što je voz sišao sa šina, što on upoređuje sa silaženje automobila sa kolovoza jednim točkom, već da zaustavljanje saobraćaja od 13:30 do ko zna kad uveče on ne zove katastrofom. Na zapadu su 2,3 minuta velika katastrofa, a zastoj od 5-6 sati bi značio gomilu otkaza! Ako nam jednog dana i kupe nove vozove i urade pruge, biće bolje da zbog ovakvih eksperata koristimo neki drugi vid prevoza.

dragan

pre 10 godina

Secwm se kad sam bio mali nesrecu u stanici Stalac.Ako je ogrsnicena brzina onda utvrditi zbog cega.U Engleskoj su komplet sine,tucanik,pragovi,stubovi kontaktni vod,signalizacija promenjeni preko vikenda tj od petka vece do ponedeljka u 5ujutro.Jel neko na zeleznici pregleda pruge,kontakne vodove,signalizaciju.Postoji tkzv komisija za to.al nista nerade.Inace na zeleznicama u razne komisije su ubacivali skroz nestrucne ljude samo.da bi im digli platu tj dnevnice.Zar nema nekog da sve deonice sa laganom voznjom oprave.Nadam se da ovaj deo pruge nije deo koridora 10.Na tom koridoru od ktajnjeg juga do krajnjeg severa ce morati ici minimum 120km/h a optimum 150 km/h.

Olivija

pre 10 godina

Istina je da brzi voz ne staje na svakoj stanici kao i ostali, ali upravo zato i moze da razvije vecu brzinu i njime bi trebalo brze da se stize na odrediste. Zivim u zemlji kroz koju prolazi francuski TGV i ne postoji nacin da razdaljinu od 200km predjete brze nego na ovaj nacin, a to sto smo mi silom prilika naviknuti da 'brzi' vozovi idu prosecno 28km/h, to je vec nesto sasvim drugo..

Марко

pre 10 godina

Научите већ једном да се зови брзи воз јер стаје на само већим железничким станицама, све док су нам лоше железнице, возићемо се скоро за џабе њима :Д

Воз је закон

za sistem su potrebni stručnjaci,a ne čobani

pre 10 godina

Kada su pre nekoliko godina mašinovođe iz Užica štrajkovale i odbijale da voze ovom ,nazovi, prugom rukovodstvo SŽ i resorno ministarstvo proglasili su ovaj štrajk političkim.Onda je usledila čuvena vožnja tzv. ministra Ilić Mr. Velimira do Priboja.Taj voz je uspeo da se domogne Priboja i inteligentni ministar je zaključio da mašinovođe nemaju pojma i da je pruga sigurna.Ovo je na žalost istina!!Putnicima na ovom delu pruge je glava u torbi bukvalno.Ako tome dodamo naš urođeni smisao za improvizaciju posledice mogu biti katastrofalne!!

Milosav

pre 10 godina

Dobro je da nije doslo do vece nesrece, a komentari tipa "brzi voz 20 km/h" su sasvim primerni, to je prvo sto mi je palo na pamet. Cerka mi se juce vratila iz Sutomora u Beograd, voz putuje malo preko 11 sati.
Toronto - Beograd avionom sa presedanjem u Varsavi tacno oko 11 sati, samu za primer, sta drugo reci.

katica

pre 10 godina

Марко, 5. avgust 2013 16:20 Ne lupetaj. Staje na većim stanicama da bi između njih mogao da razvije velike brzine zato se zove "Brzi" (naziv u svetu) naravno možemo mi kao kod Orvela 1984 da uvedemo naše reči sa drugim značenjima: "rat" je "mir" i tsl Ili "vrlina" i "moral" su "zlo", a "nemoral" je "dobro"!

Putar

pre 10 godina

Evo jedno stručno objašnjenje. Na pruzi se radi nadvišenje šine u krivini, tako da je jedna viša od druge i do 125mm, što znači da kad voz stoji na takvom mestu on je maksimalno naget. Na ovakvim mestima izbegava se zaustavljanje voza.
Naravno, nadvišenje je funkcija poluprečnika krivine i računske brzine, tako da u normalnoj vožnji putnik ne oseća da je u krivini i voz vencom točka ne dodiruje šinu. Ako na ovim mestima voz ide lagano, voz je naget, opterećuje unutrašnju šinu i javlja se opasna situacija.
Sad vam je jasno zašto je opasno ići i sporije od dozvoljenog, to jeste uvoditi sporu vožnju u krivinama. E sad razmislize koliko je spore vožnje na prugama, a posbno kad u vozu čujete onj čudan zvuk škripe šina! To i jeste bio utrok iskakanja osovine u Turici kod Užica, a sreća je da je imala i šina "štitnik" koja se montira na objektima, mostovima i propustima.

Dejab

pre 10 godina

"Sta ste se svi uhvatili za to sto je brzi voz pa ide 20km/h!? Jednostavno, na tom delu pruge postoji ogranicenje brzine zbog nekih radova na toj deonici. Niste valjda pomislili da od Beograda do Bara ide brzinom od 20km/h!?"

Ako mu od Beograda do Uzica treba preko 3 sata, onda mu ni prosecna brzina ne prelazi nekih 50km/h.

Vladimir82

pre 10 godina

Nista drugo nismo mogli ocekivati kada voz od Uzica do Stapara(inace to je prva stanica posle Uzica)udaljenost je 10 km putuje verovali ili ne 20 min.Inace i zvanicno deo pruge Uzice-Priboj je najopasnija deonica pruge u celoj Evropi,tih 60 km putujemo sat i 40 min.Jad i beda,sreca u nesreci da posledice nisu bile daleko vece,ali ovo se moglo ocekivati upravo na ovom delu pruge...

Rke Koke

pre 10 godina

Kad prokopaju kanal do Soluna, kruzerima, hoverkraftovima i brodovima ćemo do Crne Gore, ne treba da bacaju pare da popravljaju železnicu.

peške je brže

pre 10 godina

@Bond

E, Bonde, Bonde... pa verovatno nije na celoj pruzi ograničenje 20km/h, ali zato verovatno ni na jednom delu te iste pruge ne može da se razvije više od 80 ili 100km/h. Inače, pre mesec dana isto je iskočio voz iz šina na istoj toj pruzi, tamo negde kod Valjeva. Jednostavno, pruga je dotrajala, pragovi takođe. Na vrućini dolazi do deformacija i voz lakše iskoči iz šina. Umesto da se pruga remontuje kako valja, samo se ograničava brzina.

Maja

pre 10 godina

Važno je da niko nije povređen. Često putujem na ovoj relaciji i uvek se pribojavam, naročito kada su ovakve vrućine. Postoji puno deonica na kojima je ograničena brzina na 20- tak km/h. Kod stajališta u Zlakusi voz se toliko nakrivi udesno, da mi se svaki put čini da će se prevrnuti.

Ivan

pre 10 godina

Bolje i 20km/h i niko nije povredjen, nego 200km/h kao u Spaniji pa 200 mrtvih. Svaka cast masinovodji na opreznosti. A u zatvor strpati i baciti kljuceve ministra saobracaja i direktora zeleznica. Sramota.

odmah naci krivca

pre 10 godina

Sad ce ga masinovodja najebati, prema proceni jednog ocevidaca koji je cuvao ovce pored pruge voz je jurio najmanje 22 km. na sat.

Paja

pre 10 godina

Odavno (a ima tome 20-tak godina) mi je jedan inženjer iz CIP-a rekao da putnike na pruzi Beograd - Bar samo Bog čuva. I da samo Njegovom voljom do sada nije bilo većih tragedija jer je pruga u katastrofalnom stanju. Mogu misliti u kakvom je stanju danas.

NScentar

pre 10 godina

Hvala Bogu da niko nije bio povredjen. Ovo je moglo da bude horor. Mozda, kao zeleznicka nesreca u Spaniji, enzenjir je isao previse brzo? Dobro, onaj u Spaniju je isao 195 kilometra na sat, a za Srpske pruge, izgleda da je i preko 20 na sat previse. Tugo jedna od drzave - oni isti sto su opljackali i unistili, sada hoce da je poprave. Srbijo!!!!

wtf?

pre 10 godina

Problem je u rukovodstvu železnice. Pre neku nedelju je na jednom delu pruge izmerena temperatura šina od preko 70 stepeni. Naravno, nikome nije ni palo na pamet da se obustavi saobraćaj na tom delu, a da se desila neka nesreća opravdanje bi bilo isto kao i sad...

Andjela

pre 10 godina

Da ova vest nije na internetu pomislila bih da je iz 1913,
ili ranije, ali nikako ne iz 2013...

20km/h i iskoci... au, mora da je isao 34 km/h!

Nadam se da nema povredjenih.

zeleznicar

pre 10 godina

o ovome govorimo vec dugo samo ni generalni ni okruzenje oko njega ne slusaju:gradite obnovite vaznije pravce ne samo pruge po beogradu i oko beograda.dali ce tamo neka bakica stici na vreme do kalenic pijace...

OjsOjs

pre 10 godina

Tu pruga savija oko brda i putnici su izasli
da naberu purenjake i da sacekaju voz sa
druge strane brda. Niko nije stradao, ali ovi
sa purenjacima ubise se od cekanja!
Ali nema problema, tu blizu je Šarganska
osmica pa mogu nastaviti svoje putovanje do
Zelenike vecom brzinom koju postize ćira!

Bond

pre 10 godina

Sta ste se svi uhvatili za to sto je brzi voz pa ide 20km/h!? Jednostavno, na tom delu pruge postoji ogranicenje brzine zbog nekih radova na toj deonici. Niste valjda pomislili da od Beograda do Bara ide brzinom od 20km/h!? Bar se tako stice utisak po vasim komentarima. Svasta! A sto volim kad se ovako pravite pametni...prosto uzivam.

iznogud

pre 10 godina

Brzi voz nema veze sa time koju brzinu voz moze da razvije vec na koje stanice staje. On staje samo na velike tipa svi gradovi itd... Da bi stigo sto brze... Tako on ne staje na neke male stanice po selima pa se time ne gubi vreme.i zato se zove brzi... Ali sama ironija stoji :) Greota je sto su tu prugu toliko zapustili. A moze se reci da je to tada kada se ona gradila bio svojevrstan podvig.... Da li ce je unistiti i sta treba da se desi da bi je rekonstruisali stvarno ne znam... do duse sada su zauzeti rekonstrukcijom vlade...

Zoran

pre 10 godina

Koliko smo jadni i bedni, brzi voz 20km/h! Ok, shvatam, postoje mesta na putevima gde ni najbrži auto ne možeš da voziš preko 20km/h... I neki putevi su propali pa su propale i šine. Razumem i to! Ali, ne mogu, a da nemam asocijaciju na to da je po novinama pisano da je u Srbiju od 2000. godine po raznoraznim osnovama ušlo preko 100 milijardi evra, nešto su krediti, nešto investicije. Razumem da nije to sve u koferu stiglo, nešto je i preko računa, preko cigala,opreme, uređaja, odeće, hrane, preko koječega...
I sad, pozatvarane sve fabrike, narod prezadužen kreditima, stočni fond unakažen, poljoprivreda u ropcu, omladina beži iz zemlje glavom bez obzira, vozovi izleću iz šina...
Ako je ušlo 100 milijardi evra, ako je to tačno, GDE SU PARE???

mikro muva

pre 10 godina

"Brzi voz za Bar" ide prugom gde je maksimalno dzvoljena brzina 20km/h!!
Koliko li idu onda regularni vozovi??

Pakao!
(Brzi Voz, 5. avgust 2013 14:31)

Brzi vozovi se zovu brzi jer ne staju na svakoj stanici i imaju prednost u odnosu na putnicke vozove, a ne zbog brzine kojom idu.

tuga od pruge

pre 10 godina

koja sramota 20km/h ogranicenje a od devet i nesto do jedan i nesto do Uzica. Pa kad stigne ako je brzi ? Sta li je tek kad je spor . Sramota sta je uradjeno sa prugom od kraja osamdesetih do danas - raspad

Viktor

pre 10 godina

@Kljucna rec je brzi voz, koliko ide spori
(kuca, 5. avgust 2013 14:17)

Koliko god to glupo zvucalo, kod nas je "brzi voz" onaj koji staje samo na par stanica pre svog konacnog odredista. Putnicki (spori) voz staje na svakih 10 km. Otud brzi, cak i na deonici gde moze da se vozi 20 km/h zato sto je pruga kvalitetna.

Masinac

pre 10 godina

"gde je maksimalna dozvoljena brzina 20 kilometara na čas"
Srecom niko nije povredjen. Ocigledno je limitiranje brzine na 20km/h odlicno sigurnosno resenje. Javite spancima sto pre.

Petar

pre 10 godina

Jedna jedina prednost naših železnica u odnosu na španske je što, čak i da voz izleti iz šina, brzina je toliko mala da putnici i dalje ostaju bezbedni... Ja mislim da bi i direktan sudar dva voza svi preživeli, koliko je sporo.

dj

pre 10 godina

Gde su silne milijarde koje su uložene u železnicu? "dotrajali pragovi", pa zašto se sistematski uništava sve u Srbiji zadnjih 30 godina, zašto niko ciglu na pravo mesto nije postavio? Nije što ne znaju da naprave ništa, nego ni postojeće ne održavaju kako treba. Da li je napravljen kilometar pruge za zadnjih 30 godina? Da li je napravljena jedna hidro-centrala u zadnjih 40 godina? Koliko kilometara pruge je pokradeno, nisu sve odneli sakupljači sekudarnih sirovina? Koliko je velikih firmi zatvoreno? Lakše je preprodavati nego nešto napraviti.

Lalegator

pre 10 godina

Da ova vest nije na internetu pomislila bih da je iz 1913,
ili ranije, ali nikako ne iz 2013...

20km/h i iskoci... au, mora da je isao 34 km/h!

Nadam se da nema povredjenih.
(Andjela, 5. avgust 2013 14:15)

Evo wikipidija i rekordi pre 1913.

1829 - George and Robert Stephenson's locomotive, The Rocket, sets a speed record of 47 km/h (29 mph) at the Rainhill Trials held near Liverpool.

milan

pre 10 godina

Umesto da se svi sad ovde radujete i ponosite vi ste cinicni :D

NEko je pitao: "pa koliko ide onda spori voz"?

Pa kako ne shvatate da je u ZTP uveden novi standard i da svaki voz koji ide brze od pesaka je zapravo brzi voz :D

Eto toliko.

dzoni

pre 10 godina

Prednost nasih pruga u odnosu na francuske i spanske je kad kod nas brzi voz izleti iz sina imas vremena da se obujes i izadjes na vrata dok se ne prevrne

drugtito

pre 10 godina

brzi voz od 20 km/h???? hahaha. sva sreca pa niko nije provredjen. nemoj ni da krpite to, sledeci put mozda neko strada. ovo je tuga.

Stanimir Branimir

pre 10 godina

Mašinovođa hteo da impresionira neku devojku, pa kad je rekla da hoće brže, on je rekao "ne može brže, jurimo 30".

NIKOla

pre 10 godina

Evo me na licu mesta u vozu, nema povredjenih, cak nismo ni znali do skoro sta se desilo iskocila je malo samo lokomotiva, delovalo je kao da je voz naglo stao... Ima da stignem sutra na more kakav sam baksuz...

Vlada

pre 10 godina

Sreća što niko nije povredjen, ali meni najviše upada u oči detalj da se sve desilo kada je BRZI voz iskočio na delu gde je max brzina 20km/h.

zoran

pre 10 godina

Napredni voz vozeci brzinom od 20km/h iskocio iz sina!Napredno da naprednije ne moze da bude!Zivele Srpske zeleznice i Srpska Vlada!
Srbija u Evropsku uniju moze da udje samo iz sazaljenja Evrope prema nama!

coa

pre 10 godina

Vjerovatno je vozio duplo vecom brzinom od dozvoljene i pricao sa kontrolorom.
Sva sreca sto smo smanjili maksimalnu brzinu do 20 pa su nase pruge najbjezbednije na svijetu.

Andjela

pre 10 godina

Da ova vest nije na internetu pomislila bih da je iz 1913,
ili ranije, ali nikako ne iz 2013...

20km/h i iskoci... au, mora da je isao 34 km/h!

Nadam se da nema povredjenih.

Petar

pre 10 godina

Jedna jedina prednost naših železnica u odnosu na španske je što, čak i da voz izleti iz šina, brzina je toliko mala da putnici i dalje ostaju bezbedni... Ja mislim da bi i direktan sudar dva voza svi preživeli, koliko je sporo.

dzoni

pre 10 godina

Prednost nasih pruga u odnosu na francuske i spanske je kad kod nas brzi voz izleti iz sina imas vremena da se obujes i izadjes na vrata dok se ne prevrne

Vlada

pre 10 godina

Sreća što niko nije povredjen, ali meni najviše upada u oči detalj da se sve desilo kada je BRZI voz iskočio na delu gde je max brzina 20km/h.

odmah naci krivca

pre 10 godina

Sad ce ga masinovodja najebati, prema proceni jednog ocevidaca koji je cuvao ovce pored pruge voz je jurio najmanje 22 km. na sat.

Zoran

pre 10 godina

Koliko smo jadni i bedni, brzi voz 20km/h! Ok, shvatam, postoje mesta na putevima gde ni najbrži auto ne možeš da voziš preko 20km/h... I neki putevi su propali pa su propale i šine. Razumem i to! Ali, ne mogu, a da nemam asocijaciju na to da je po novinama pisano da je u Srbiju od 2000. godine po raznoraznim osnovama ušlo preko 100 milijardi evra, nešto su krediti, nešto investicije. Razumem da nije to sve u koferu stiglo, nešto je i preko računa, preko cigala,opreme, uređaja, odeće, hrane, preko koječega...
I sad, pozatvarane sve fabrike, narod prezadužen kreditima, stočni fond unakažen, poljoprivreda u ropcu, omladina beži iz zemlje glavom bez obzira, vozovi izleću iz šina...
Ako je ušlo 100 milijardi evra, ako je to tačno, GDE SU PARE???

dj

pre 10 godina

Gde su silne milijarde koje su uložene u železnicu? "dotrajali pragovi", pa zašto se sistematski uništava sve u Srbiji zadnjih 30 godina, zašto niko ciglu na pravo mesto nije postavio? Nije što ne znaju da naprave ništa, nego ni postojeće ne održavaju kako treba. Da li je napravljen kilometar pruge za zadnjih 30 godina? Da li je napravljena jedna hidro-centrala u zadnjih 40 godina? Koliko kilometara pruge je pokradeno, nisu sve odneli sakupljači sekudarnih sirovina? Koliko je velikih firmi zatvoreno? Lakše je preprodavati nego nešto napraviti.

NIKOla

pre 10 godina

Evo me na licu mesta u vozu, nema povredjenih, cak nismo ni znali do skoro sta se desilo iskocila je malo samo lokomotiva, delovalo je kao da je voz naglo stao... Ima da stignem sutra na more kakav sam baksuz...

Masinac

pre 10 godina

"gde je maksimalna dozvoljena brzina 20 kilometara na čas"
Srecom niko nije povredjen. Ocigledno je limitiranje brzine na 20km/h odlicno sigurnosno resenje. Javite spancima sto pre.

tuga od pruge

pre 10 godina

koja sramota 20km/h ogranicenje a od devet i nesto do jedan i nesto do Uzica. Pa kad stigne ako je brzi ? Sta li je tek kad je spor . Sramota sta je uradjeno sa prugom od kraja osamdesetih do danas - raspad

Stanimir Branimir

pre 10 godina

Mašinovođa hteo da impresionira neku devojku, pa kad je rekla da hoće brže, on je rekao "ne može brže, jurimo 30".

milan

pre 10 godina

Umesto da se svi sad ovde radujete i ponosite vi ste cinicni :D

NEko je pitao: "pa koliko ide onda spori voz"?

Pa kako ne shvatate da je u ZTP uveden novi standard i da svaki voz koji ide brze od pesaka je zapravo brzi voz :D

Eto toliko.

Rke Koke

pre 10 godina

Kad prokopaju kanal do Soluna, kruzerima, hoverkraftovima i brodovima ćemo do Crne Gore, ne treba da bacaju pare da popravljaju železnicu.

Vladimir82

pre 10 godina

Nista drugo nismo mogli ocekivati kada voz od Uzica do Stapara(inace to je prva stanica posle Uzica)udaljenost je 10 km putuje verovali ili ne 20 min.Inace i zvanicno deo pruge Uzice-Priboj je najopasnija deonica pruge u celoj Evropi,tih 60 km putujemo sat i 40 min.Jad i beda,sreca u nesreci da posledice nisu bile daleko vece,ali ovo se moglo ocekivati upravo na ovom delu pruge...

Viktor

pre 10 godina

@Kljucna rec je brzi voz, koliko ide spori
(kuca, 5. avgust 2013 14:17)

Koliko god to glupo zvucalo, kod nas je "brzi voz" onaj koji staje samo na par stanica pre svog konacnog odredista. Putnicki (spori) voz staje na svakih 10 km. Otud brzi, cak i na deonici gde moze da se vozi 20 km/h zato sto je pruga kvalitetna.

Putar

pre 10 godina

Evo jedno stručno objašnjenje. Na pruzi se radi nadvišenje šine u krivini, tako da je jedna viša od druge i do 125mm, što znači da kad voz stoji na takvom mestu on je maksimalno naget. Na ovakvim mestima izbegava se zaustavljanje voza.
Naravno, nadvišenje je funkcija poluprečnika krivine i računske brzine, tako da u normalnoj vožnji putnik ne oseća da je u krivini i voz vencom točka ne dodiruje šinu. Ako na ovim mestima voz ide lagano, voz je naget, opterećuje unutrašnju šinu i javlja se opasna situacija.
Sad vam je jasno zašto je opasno ići i sporije od dozvoljenog, to jeste uvoditi sporu vožnju u krivinama. E sad razmislize koliko je spore vožnje na prugama, a posbno kad u vozu čujete onj čudan zvuk škripe šina! To i jeste bio utrok iskakanja osovine u Turici kod Užica, a sreća je da je imala i šina "štitnik" koja se montira na objektima, mostovima i propustima.

Lalegator

pre 10 godina

Da ova vest nije na internetu pomislila bih da je iz 1913,
ili ranije, ali nikako ne iz 2013...

20km/h i iskoci... au, mora da je isao 34 km/h!

Nadam se da nema povredjenih.
(Andjela, 5. avgust 2013 14:15)

Evo wikipidija i rekordi pre 1913.

1829 - George and Robert Stephenson's locomotive, The Rocket, sets a speed record of 47 km/h (29 mph) at the Rainhill Trials held near Liverpool.

zoran

pre 10 godina

Napredni voz vozeci brzinom od 20km/h iskocio iz sina!Napredno da naprednije ne moze da bude!Zivele Srpske zeleznice i Srpska Vlada!
Srbija u Evropsku uniju moze da udje samo iz sazaljenja Evrope prema nama!

NScentar

pre 10 godina

Hvala Bogu da niko nije bio povredjen. Ovo je moglo da bude horor. Mozda, kao zeleznicka nesreca u Spaniji, enzenjir je isao previse brzo? Dobro, onaj u Spaniju je isao 195 kilometra na sat, a za Srpske pruge, izgleda da je i preko 20 na sat previse. Tugo jedna od drzave - oni isti sto su opljackali i unistili, sada hoce da je poprave. Srbijo!!!!

Paja

pre 10 godina

Odavno (a ima tome 20-tak godina) mi je jedan inženjer iz CIP-a rekao da putnike na pruzi Beograd - Bar samo Bog čuva. I da samo Njegovom voljom do sada nije bilo većih tragedija jer je pruga u katastrofalnom stanju. Mogu misliti u kakvom je stanju danas.

drugtito

pre 10 godina

brzi voz od 20 km/h???? hahaha. sva sreca pa niko nije provredjen. nemoj ni da krpite to, sledeci put mozda neko strada. ovo je tuga.

zeleznicar

pre 10 godina

o ovome govorimo vec dugo samo ni generalni ni okruzenje oko njega ne slusaju:gradite obnovite vaznije pravce ne samo pruge po beogradu i oko beograda.dali ce tamo neka bakica stici na vreme do kalenic pijace...

Ivan

pre 10 godina

Bolje i 20km/h i niko nije povredjen, nego 200km/h kao u Spaniji pa 200 mrtvih. Svaka cast masinovodji na opreznosti. A u zatvor strpati i baciti kljuceve ministra saobracaja i direktora zeleznica. Sramota.

za sistem su potrebni stručnjaci,a ne čobani

pre 10 godina

Kada su pre nekoliko godina mašinovođe iz Užica štrajkovale i odbijale da voze ovom ,nazovi, prugom rukovodstvo SŽ i resorno ministarstvo proglasili su ovaj štrajk političkim.Onda je usledila čuvena vožnja tzv. ministra Ilić Mr. Velimira do Priboja.Taj voz je uspeo da se domogne Priboja i inteligentni ministar je zaključio da mašinovođe nemaju pojma i da je pruga sigurna.Ovo je na žalost istina!!Putnicima na ovom delu pruge je glava u torbi bukvalno.Ako tome dodamo naš urođeni smisao za improvizaciju posledice mogu biti katastrofalne!!

wtf?

pre 10 godina

Problem je u rukovodstvu železnice. Pre neku nedelju je na jednom delu pruge izmerena temperatura šina od preko 70 stepeni. Naravno, nikome nije ni palo na pamet da se obustavi saobraćaj na tom delu, a da se desila neka nesreća opravdanje bi bilo isto kao i sad...

OjsOjs

pre 10 godina

Tu pruga savija oko brda i putnici su izasli
da naberu purenjake i da sacekaju voz sa
druge strane brda. Niko nije stradao, ali ovi
sa purenjacima ubise se od cekanja!
Ali nema problema, tu blizu je Šarganska
osmica pa mogu nastaviti svoje putovanje do
Zelenike vecom brzinom koju postize ćira!

Jay

pre 10 godina

Juce sam prolazio ovuda i za malo smo izbegli iskakanje iz sina. Navodno, masinovodja je primetio iskrivljenje. Tri sata su ispravljali i evo danas je ispao. Mnogo se igraju ljudskim zivotima. Ko zna sta je jos na granici da pukne...

peške je brže

pre 10 godina

@Bond

E, Bonde, Bonde... pa verovatno nije na celoj pruzi ograničenje 20km/h, ali zato verovatno ni na jednom delu te iste pruge ne može da se razvije više od 80 ili 100km/h. Inače, pre mesec dana isto je iskočio voz iz šina na istoj toj pruzi, tamo negde kod Valjeva. Jednostavno, pruga je dotrajala, pragovi takođe. Na vrućini dolazi do deformacija i voz lakše iskoči iz šina. Umesto da se pruga remontuje kako valja, samo se ograničava brzina.

Milosav

pre 10 godina

Dobro je da nije doslo do vece nesrece, a komentari tipa "brzi voz 20 km/h" su sasvim primerni, to je prvo sto mi je palo na pamet. Cerka mi se juce vratila iz Sutomora u Beograd, voz putuje malo preko 11 sati.
Toronto - Beograd avionom sa presedanjem u Varsavi tacno oko 11 sati, samu za primer, sta drugo reci.

Maja

pre 10 godina

Važno je da niko nije povređen. Često putujem na ovoj relaciji i uvek se pribojavam, naročito kada su ovakve vrućine. Postoji puno deonica na kojima je ograničena brzina na 20- tak km/h. Kod stajališta u Zlakusi voz se toliko nakrivi udesno, da mi se svaki put čini da će se prevrnuti.

coa

pre 10 godina

Vjerovatno je vozio duplo vecom brzinom od dozvoljene i pricao sa kontrolorom.
Sva sreca sto smo smanjili maksimalnu brzinu do 20 pa su nase pruge najbjezbednije na svijetu.

iznogud

pre 10 godina

Brzi voz nema veze sa time koju brzinu voz moze da razvije vec na koje stanice staje. On staje samo na velike tipa svi gradovi itd... Da bi stigo sto brze... Tako on ne staje na neke male stanice po selima pa se time ne gubi vreme.i zato se zove brzi... Ali sama ironija stoji :) Greota je sto su tu prugu toliko zapustili. A moze se reci da je to tada kada se ona gradila bio svojevrstan podvig.... Da li ce je unistiti i sta treba da se desi da bi je rekonstruisali stvarno ne znam... do duse sada su zauzeti rekonstrukcijom vlade...

mikro muva

pre 10 godina

"Brzi voz za Bar" ide prugom gde je maksimalno dzvoljena brzina 20km/h!!
Koliko li idu onda regularni vozovi??

Pakao!
(Brzi Voz, 5. avgust 2013 14:31)

Brzi vozovi se zovu brzi jer ne staju na svakoj stanici i imaju prednost u odnosu na putnicke vozove, a ne zbog brzine kojom idu.

Dejab

pre 10 godina

"Sta ste se svi uhvatili za to sto je brzi voz pa ide 20km/h!? Jednostavno, na tom delu pruge postoji ogranicenje brzine zbog nekih radova na toj deonici. Niste valjda pomislili da od Beograda do Bara ide brzinom od 20km/h!?"

Ako mu od Beograda do Uzica treba preko 3 sata, onda mu ni prosecna brzina ne prelazi nekih 50km/h.

Марко

pre 10 godina

Научите већ једном да се зови брзи воз јер стаје на само већим железничким станицама, све док су нам лоше железнице, возићемо се скоро за џабе њима :Д

Воз је закон

darko

pre 10 godina

sreca nasa samo je osovina "pukla",sve se to ne bi desilo da masinovodja nije prekoracio brzinu,isao je cak 25 km/h,to je ne dopustivo !

Patrijota

pre 10 godina

Reci cu samo jedno ime: VELJA ILIC!? Ovaj neandertalac je naravno i dalje ministar, koji ce cak dobiti i vece obaveze od pre iz razloga sto je sposoban, radan, pametan i autoritativan!
Ako u necemu postoji dno dna, onda je to ova trenutna vlada Srbije u radikalsko- socijalistickoj kombinaciji! To je skup nestrucnih i nesposobnih lopovskih budala, koji su uz to drski i bezobrazni! Ali, glupi i nepismeni narod bolje nije ni zasluzio i nece! Samo polako, tek cete videti sta ce ovde jos biti i dokle cemo jos propasti?

Lazar

pre 10 godina

Najjaci su mi ovi koji objasnjavaju zašto se zove "brzi voz"! Ma idi, da se vi niste umešali ovaj narod bi ostao glup! Poenta je da se za voz koji je po stajanju na stanicama proglašen za brzi a ide 20km/h. Jednostavno je smešno kad stoji jedno pored drugoga mudraci!

A za ovog iz železnice bih mogao samo da kažem da je katastrofa ne to što je voz sišao sa šina, što on upoređuje sa silaženje automobila sa kolovoza jednim točkom, već da zaustavljanje saobraćaja od 13:30 do ko zna kad uveče on ne zove katastrofom. Na zapadu su 2,3 minuta velika katastrofa, a zastoj od 5-6 sati bi značio gomilu otkaza! Ako nam jednog dana i kupe nove vozove i urade pruge, biće bolje da zbog ovakvih eksperata koristimo neki drugi vid prevoza.

Olivija

pre 10 godina

Istina je da brzi voz ne staje na svakoj stanici kao i ostali, ali upravo zato i moze da razvije vecu brzinu i njime bi trebalo brze da se stize na odrediste. Zivim u zemlji kroz koju prolazi francuski TGV i ne postoji nacin da razdaljinu od 200km predjete brze nego na ovaj nacin, a to sto smo mi silom prilika naviknuti da 'brzi' vozovi idu prosecno 28km/h, to je vec nesto sasvim drugo..

Bond

pre 10 godina

Sta ste se svi uhvatili za to sto je brzi voz pa ide 20km/h!? Jednostavno, na tom delu pruge postoji ogranicenje brzine zbog nekih radova na toj deonici. Niste valjda pomislili da od Beograda do Bara ide brzinom od 20km/h!? Bar se tako stice utisak po vasim komentarima. Svasta! A sto volim kad se ovako pravite pametni...prosto uzivam.

ko se time vozi nije mi jasno

pre 10 godina

nikad mi nisu jasne mazohiste koje na more idu vozom. To cak prevazilazi termin mazohizam. Prvo vozovi su spori, opasni jer je pruga dotrajala. Kasne u polasku kasne u dolasku doduse ti termini mi nisu bas najasniji . prljavi i da ne nabrajam vise. A kad ih vidim izgledaju ocajno tuga i plac majke bozije. Cuo sam da vagon restoran ni ne ide vise jer ga svako malo pokradu u depou (radnici olade ono od cega zive)

dragan

pre 10 godina

Secwm se kad sam bio mali nesrecu u stanici Stalac.Ako je ogrsnicena brzina onda utvrditi zbog cega.U Engleskoj su komplet sine,tucanik,pragovi,stubovi kontaktni vod,signalizacija promenjeni preko vikenda tj od petka vece do ponedeljka u 5ujutro.Jel neko na zeleznici pregleda pruge,kontakne vodove,signalizaciju.Postoji tkzv komisija za to.al nista nerade.Inace na zeleznicama u razne komisije su ubacivali skroz nestrucne ljude samo.da bi im digli platu tj dnevnice.Zar nema nekog da sve deonice sa laganom voznjom oprave.Nadam se da ovaj deo pruge nije deo koridora 10.Na tom koridoru od ktajnjeg juga do krajnjeg severa ce morati ici minimum 120km/h a optimum 150 km/h.

ZLATKO

pre 10 godina

Pa mislio sam da je novi direktor bar malo pismeniji.Sta kaze senjor"to vam je isto kao kad auto sidje sa druma" ,Izvinite ,dali je neko rekao ovom GOSPODINU da u vozu nije bilo 240 goveda (i to bi bilo greota)nego LJUDI-ZIVIH STVORENJA.UBEDI ME POSLE OVOGA DA NISI KUPIO DIPLOMU,AKO JE IMAS ?!!!!AKO JE IMAŠŠŠŠŠŠ?!!!!!

katica

pre 10 godina

Марко, 5. avgust 2013 16:20 Ne lupetaj. Staje na većim stanicama da bi između njih mogao da razvije velike brzine zato se zove "Brzi" (naziv u svetu) naravno možemo mi kao kod Orvela 1984 da uvedemo naše reči sa drugim značenjima: "rat" je "mir" i tsl Ili "vrlina" i "moral" su "zlo", a "nemoral" je "dobro"!

Bond

pre 10 godina

Sta ste se svi uhvatili za to sto je brzi voz pa ide 20km/h!? Jednostavno, na tom delu pruge postoji ogranicenje brzine zbog nekih radova na toj deonici. Niste valjda pomislili da od Beograda do Bara ide brzinom od 20km/h!? Bar se tako stice utisak po vasim komentarima. Svasta! A sto volim kad se ovako pravite pametni...prosto uzivam.

ko se time vozi nije mi jasno

pre 10 godina

nikad mi nisu jasne mazohiste koje na more idu vozom. To cak prevazilazi termin mazohizam. Prvo vozovi su spori, opasni jer je pruga dotrajala. Kasne u polasku kasne u dolasku doduse ti termini mi nisu bas najasniji . prljavi i da ne nabrajam vise. A kad ih vidim izgledaju ocajno tuga i plac majke bozije. Cuo sam da vagon restoran ni ne ide vise jer ga svako malo pokradu u depou (radnici olade ono od cega zive)

zeleznicar

pre 10 godina

o ovome govorimo vec dugo samo ni generalni ni okruzenje oko njega ne slusaju:gradite obnovite vaznije pravce ne samo pruge po beogradu i oko beograda.dali ce tamo neka bakica stici na vreme do kalenic pijace...

zoran

pre 10 godina

Napredni voz vozeci brzinom od 20km/h iskocio iz sina!Napredno da naprednije ne moze da bude!Zivele Srpske zeleznice i Srpska Vlada!
Srbija u Evropsku uniju moze da udje samo iz sazaljenja Evrope prema nama!

mikro muva

pre 10 godina

"Brzi voz za Bar" ide prugom gde je maksimalno dzvoljena brzina 20km/h!!
Koliko li idu onda regularni vozovi??

Pakao!
(Brzi Voz, 5. avgust 2013 14:31)

Brzi vozovi se zovu brzi jer ne staju na svakoj stanici i imaju prednost u odnosu na putnicke vozove, a ne zbog brzine kojom idu.

Dejab

pre 10 godina

"Sta ste se svi uhvatili za to sto je brzi voz pa ide 20km/h!? Jednostavno, na tom delu pruge postoji ogranicenje brzine zbog nekih radova na toj deonici. Niste valjda pomislili da od Beograda do Bara ide brzinom od 20km/h!?"

Ako mu od Beograda do Uzica treba preko 3 sata, onda mu ni prosecna brzina ne prelazi nekih 50km/h.

katica

pre 10 godina

Марко, 5. avgust 2013 16:20 Ne lupetaj. Staje na većim stanicama da bi između njih mogao da razvije velike brzine zato se zove "Brzi" (naziv u svetu) naravno možemo mi kao kod Orvela 1984 da uvedemo naše reči sa drugim značenjima: "rat" je "mir" i tsl Ili "vrlina" i "moral" su "zlo", a "nemoral" je "dobro"!

Марко

pre 10 godina

Научите већ једном да се зови брзи воз јер стаје на само већим железничким станицама, све док су нам лоше железнице, возићемо се скоро за џабе њима :Д

Воз је закон

Rke Koke

pre 10 godina

Kad prokopaju kanal do Soluna, kruzerima, hoverkraftovima i brodovima ćemo do Crne Gore, ne treba da bacaju pare da popravljaju železnicu.

Vlada

pre 10 godina

Sreća što niko nije povredjen, ali meni najviše upada u oči detalj da se sve desilo kada je BRZI voz iskočio na delu gde je max brzina 20km/h.

dzoni

pre 10 godina

Prednost nasih pruga u odnosu na francuske i spanske je kad kod nas brzi voz izleti iz sina imas vremena da se obujes i izadjes na vrata dok se ne prevrne

coa

pre 10 godina

Vjerovatno je vozio duplo vecom brzinom od dozvoljene i pricao sa kontrolorom.
Sva sreca sto smo smanjili maksimalnu brzinu do 20 pa su nase pruge najbjezbednije na svijetu.

Ivan

pre 10 godina

Bolje i 20km/h i niko nije povredjen, nego 200km/h kao u Spaniji pa 200 mrtvih. Svaka cast masinovodji na opreznosti. A u zatvor strpati i baciti kljuceve ministra saobracaja i direktora zeleznica. Sramota.

odmah naci krivca

pre 10 godina

Sad ce ga masinovodja najebati, prema proceni jednog ocevidaca koji je cuvao ovce pored pruge voz je jurio najmanje 22 km. na sat.

dragan

pre 10 godina

Secwm se kad sam bio mali nesrecu u stanici Stalac.Ako je ogrsnicena brzina onda utvrditi zbog cega.U Engleskoj su komplet sine,tucanik,pragovi,stubovi kontaktni vod,signalizacija promenjeni preko vikenda tj od petka vece do ponedeljka u 5ujutro.Jel neko na zeleznici pregleda pruge,kontakne vodove,signalizaciju.Postoji tkzv komisija za to.al nista nerade.Inace na zeleznicama u razne komisije su ubacivali skroz nestrucne ljude samo.da bi im digli platu tj dnevnice.Zar nema nekog da sve deonice sa laganom voznjom oprave.Nadam se da ovaj deo pruge nije deo koridora 10.Na tom koridoru od ktajnjeg juga do krajnjeg severa ce morati ici minimum 120km/h a optimum 150 km/h.

Lazar

pre 10 godina

Najjaci su mi ovi koji objasnjavaju zašto se zove "brzi voz"! Ma idi, da se vi niste umešali ovaj narod bi ostao glup! Poenta je da se za voz koji je po stajanju na stanicama proglašen za brzi a ide 20km/h. Jednostavno je smešno kad stoji jedno pored drugoga mudraci!

A za ovog iz železnice bih mogao samo da kažem da je katastrofa ne to što je voz sišao sa šina, što on upoređuje sa silaženje automobila sa kolovoza jednim točkom, već da zaustavljanje saobraćaja od 13:30 do ko zna kad uveče on ne zove katastrofom. Na zapadu su 2,3 minuta velika katastrofa, a zastoj od 5-6 sati bi značio gomilu otkaza! Ako nam jednog dana i kupe nove vozove i urade pruge, biće bolje da zbog ovakvih eksperata koristimo neki drugi vid prevoza.

darko

pre 10 godina

sreca nasa samo je osovina "pukla",sve se to ne bi desilo da masinovodja nije prekoracio brzinu,isao je cak 25 km/h,to je ne dopustivo !

Petar

pre 10 godina

Jedna jedina prednost naših železnica u odnosu na španske je što, čak i da voz izleti iz šina, brzina je toliko mala da putnici i dalje ostaju bezbedni... Ja mislim da bi i direktan sudar dva voza svi preživeli, koliko je sporo.

Masinac

pre 10 godina

"gde je maksimalna dozvoljena brzina 20 kilometara na čas"
Srecom niko nije povredjen. Ocigledno je limitiranje brzine na 20km/h odlicno sigurnosno resenje. Javite spancima sto pre.

tuga od pruge

pre 10 godina

koja sramota 20km/h ogranicenje a od devet i nesto do jedan i nesto do Uzica. Pa kad stigne ako je brzi ? Sta li je tek kad je spor . Sramota sta je uradjeno sa prugom od kraja osamdesetih do danas - raspad

Stanimir Branimir

pre 10 godina

Mašinovođa hteo da impresionira neku devojku, pa kad je rekla da hoće brže, on je rekao "ne može brže, jurimo 30".

iznogud

pre 10 godina

Brzi voz nema veze sa time koju brzinu voz moze da razvije vec na koje stanice staje. On staje samo na velike tipa svi gradovi itd... Da bi stigo sto brze... Tako on ne staje na neke male stanice po selima pa se time ne gubi vreme.i zato se zove brzi... Ali sama ironija stoji :) Greota je sto su tu prugu toliko zapustili. A moze se reci da je to tada kada se ona gradila bio svojevrstan podvig.... Da li ce je unistiti i sta treba da se desi da bi je rekonstruisali stvarno ne znam... do duse sada su zauzeti rekonstrukcijom vlade...

Paja

pre 10 godina

Odavno (a ima tome 20-tak godina) mi je jedan inženjer iz CIP-a rekao da putnike na pruzi Beograd - Bar samo Bog čuva. I da samo Njegovom voljom do sada nije bilo većih tragedija jer je pruga u katastrofalnom stanju. Mogu misliti u kakvom je stanju danas.

Putar

pre 10 godina

Evo jedno stručno objašnjenje. Na pruzi se radi nadvišenje šine u krivini, tako da je jedna viša od druge i do 125mm, što znači da kad voz stoji na takvom mestu on je maksimalno naget. Na ovakvim mestima izbegava se zaustavljanje voza.
Naravno, nadvišenje je funkcija poluprečnika krivine i računske brzine, tako da u normalnoj vožnji putnik ne oseća da je u krivini i voz vencom točka ne dodiruje šinu. Ako na ovim mestima voz ide lagano, voz je naget, opterećuje unutrašnju šinu i javlja se opasna situacija.
Sad vam je jasno zašto je opasno ići i sporije od dozvoljenog, to jeste uvoditi sporu vožnju u krivinama. E sad razmislize koliko je spore vožnje na prugama, a posbno kad u vozu čujete onj čudan zvuk škripe šina! To i jeste bio utrok iskakanja osovine u Turici kod Užica, a sreća je da je imala i šina "štitnik" koja se montira na objektima, mostovima i propustima.

Jay

pre 10 godina

Juce sam prolazio ovuda i za malo smo izbegli iskakanje iz sina. Navodno, masinovodja je primetio iskrivljenje. Tri sata su ispravljali i evo danas je ispao. Mnogo se igraju ljudskim zivotima. Ko zna sta je jos na granici da pukne...

Andjela

pre 10 godina

Da ova vest nije na internetu pomislila bih da je iz 1913,
ili ranije, ali nikako ne iz 2013...

20km/h i iskoci... au, mora da je isao 34 km/h!

Nadam se da nema povredjenih.

drugtito

pre 10 godina

brzi voz od 20 km/h???? hahaha. sva sreca pa niko nije provredjen. nemoj ni da krpite to, sledeci put mozda neko strada. ovo je tuga.

Viktor

pre 10 godina

@Kljucna rec je brzi voz, koliko ide spori
(kuca, 5. avgust 2013 14:17)

Koliko god to glupo zvucalo, kod nas je "brzi voz" onaj koji staje samo na par stanica pre svog konacnog odredista. Putnicki (spori) voz staje na svakih 10 km. Otud brzi, cak i na deonici gde moze da se vozi 20 km/h zato sto je pruga kvalitetna.

Zoran

pre 10 godina

Koliko smo jadni i bedni, brzi voz 20km/h! Ok, shvatam, postoje mesta na putevima gde ni najbrži auto ne možeš da voziš preko 20km/h... I neki putevi su propali pa su propale i šine. Razumem i to! Ali, ne mogu, a da nemam asocijaciju na to da je po novinama pisano da je u Srbiju od 2000. godine po raznoraznim osnovama ušlo preko 100 milijardi evra, nešto su krediti, nešto investicije. Razumem da nije to sve u koferu stiglo, nešto je i preko računa, preko cigala,opreme, uređaja, odeće, hrane, preko koječega...
I sad, pozatvarane sve fabrike, narod prezadužen kreditima, stočni fond unakažen, poljoprivreda u ropcu, omladina beži iz zemlje glavom bez obzira, vozovi izleću iz šina...
Ako je ušlo 100 milijardi evra, ako je to tačno, GDE SU PARE???

milan

pre 10 godina

Umesto da se svi sad ovde radujete i ponosite vi ste cinicni :D

NEko je pitao: "pa koliko ide onda spori voz"?

Pa kako ne shvatate da je u ZTP uveden novi standard i da svaki voz koji ide brze od pesaka je zapravo brzi voz :D

Eto toliko.

OjsOjs

pre 10 godina

Tu pruga savija oko brda i putnici su izasli
da naberu purenjake i da sacekaju voz sa
druge strane brda. Niko nije stradao, ali ovi
sa purenjacima ubise se od cekanja!
Ali nema problema, tu blizu je Šarganska
osmica pa mogu nastaviti svoje putovanje do
Zelenike vecom brzinom koju postize ćira!

NIKOla

pre 10 godina

Evo me na licu mesta u vozu, nema povredjenih, cak nismo ni znali do skoro sta se desilo iskocila je malo samo lokomotiva, delovalo je kao da je voz naglo stao... Ima da stignem sutra na more kakav sam baksuz...

peške je brže

pre 10 godina

@Bond

E, Bonde, Bonde... pa verovatno nije na celoj pruzi ograničenje 20km/h, ali zato verovatno ni na jednom delu te iste pruge ne može da se razvije više od 80 ili 100km/h. Inače, pre mesec dana isto je iskočio voz iz šina na istoj toj pruzi, tamo negde kod Valjeva. Jednostavno, pruga je dotrajala, pragovi takođe. Na vrućini dolazi do deformacija i voz lakše iskoči iz šina. Umesto da se pruga remontuje kako valja, samo se ograničava brzina.

Olivija

pre 10 godina

Istina je da brzi voz ne staje na svakoj stanici kao i ostali, ali upravo zato i moze da razvije vecu brzinu i njime bi trebalo brze da se stize na odrediste. Zivim u zemlji kroz koju prolazi francuski TGV i ne postoji nacin da razdaljinu od 200km predjete brze nego na ovaj nacin, a to sto smo mi silom prilika naviknuti da 'brzi' vozovi idu prosecno 28km/h, to je vec nesto sasvim drugo..

Patrijota

pre 10 godina

Reci cu samo jedno ime: VELJA ILIC!? Ovaj neandertalac je naravno i dalje ministar, koji ce cak dobiti i vece obaveze od pre iz razloga sto je sposoban, radan, pametan i autoritativan!
Ako u necemu postoji dno dna, onda je to ova trenutna vlada Srbije u radikalsko- socijalistickoj kombinaciji! To je skup nestrucnih i nesposobnih lopovskih budala, koji su uz to drski i bezobrazni! Ali, glupi i nepismeni narod bolje nije ni zasluzio i nece! Samo polako, tek cete videti sta ce ovde jos biti i dokle cemo jos propasti?

dj

pre 10 godina

Gde su silne milijarde koje su uložene u železnicu? "dotrajali pragovi", pa zašto se sistematski uništava sve u Srbiji zadnjih 30 godina, zašto niko ciglu na pravo mesto nije postavio? Nije što ne znaju da naprave ništa, nego ni postojeće ne održavaju kako treba. Da li je napravljen kilometar pruge za zadnjih 30 godina? Da li je napravljena jedna hidro-centrala u zadnjih 40 godina? Koliko kilometara pruge je pokradeno, nisu sve odneli sakupljači sekudarnih sirovina? Koliko je velikih firmi zatvoreno? Lakše je preprodavati nego nešto napraviti.

Lalegator

pre 10 godina

Da ova vest nije na internetu pomislila bih da je iz 1913,
ili ranije, ali nikako ne iz 2013...

20km/h i iskoci... au, mora da je isao 34 km/h!

Nadam se da nema povredjenih.
(Andjela, 5. avgust 2013 14:15)

Evo wikipidija i rekordi pre 1913.

1829 - George and Robert Stephenson's locomotive, The Rocket, sets a speed record of 47 km/h (29 mph) at the Rainhill Trials held near Liverpool.

wtf?

pre 10 godina

Problem je u rukovodstvu železnice. Pre neku nedelju je na jednom delu pruge izmerena temperatura šina od preko 70 stepeni. Naravno, nikome nije ni palo na pamet da se obustavi saobraćaj na tom delu, a da se desila neka nesreća opravdanje bi bilo isto kao i sad...

Maja

pre 10 godina

Važno je da niko nije povređen. Često putujem na ovoj relaciji i uvek se pribojavam, naročito kada su ovakve vrućine. Postoji puno deonica na kojima je ograničena brzina na 20- tak km/h. Kod stajališta u Zlakusi voz se toliko nakrivi udesno, da mi se svaki put čini da će se prevrnuti.

Vladimir82

pre 10 godina

Nista drugo nismo mogli ocekivati kada voz od Uzica do Stapara(inace to je prva stanica posle Uzica)udaljenost je 10 km putuje verovali ili ne 20 min.Inace i zvanicno deo pruge Uzice-Priboj je najopasnija deonica pruge u celoj Evropi,tih 60 km putujemo sat i 40 min.Jad i beda,sreca u nesreci da posledice nisu bile daleko vece,ali ovo se moglo ocekivati upravo na ovom delu pruge...

NScentar

pre 10 godina

Hvala Bogu da niko nije bio povredjen. Ovo je moglo da bude horor. Mozda, kao zeleznicka nesreca u Spaniji, enzenjir je isao previse brzo? Dobro, onaj u Spaniju je isao 195 kilometra na sat, a za Srpske pruge, izgleda da je i preko 20 na sat previse. Tugo jedna od drzave - oni isti sto su opljackali i unistili, sada hoce da je poprave. Srbijo!!!!

Milosav

pre 10 godina

Dobro je da nije doslo do vece nesrece, a komentari tipa "brzi voz 20 km/h" su sasvim primerni, to je prvo sto mi je palo na pamet. Cerka mi se juce vratila iz Sutomora u Beograd, voz putuje malo preko 11 sati.
Toronto - Beograd avionom sa presedanjem u Varsavi tacno oko 11 sati, samu za primer, sta drugo reci.

za sistem su potrebni stručnjaci,a ne čobani

pre 10 godina

Kada su pre nekoliko godina mašinovođe iz Užica štrajkovale i odbijale da voze ovom ,nazovi, prugom rukovodstvo SŽ i resorno ministarstvo proglasili su ovaj štrajk političkim.Onda je usledila čuvena vožnja tzv. ministra Ilić Mr. Velimira do Priboja.Taj voz je uspeo da se domogne Priboja i inteligentni ministar je zaključio da mašinovođe nemaju pojma i da je pruga sigurna.Ovo je na žalost istina!!Putnicima na ovom delu pruge je glava u torbi bukvalno.Ako tome dodamo naš urođeni smisao za improvizaciju posledice mogu biti katastrofalne!!

ZLATKO

pre 10 godina

Pa mislio sam da je novi direktor bar malo pismeniji.Sta kaze senjor"to vam je isto kao kad auto sidje sa druma" ,Izvinite ,dali je neko rekao ovom GOSPODINU da u vozu nije bilo 240 goveda (i to bi bilo greota)nego LJUDI-ZIVIH STVORENJA.UBEDI ME POSLE OVOGA DA NISI KUPIO DIPLOMU,AKO JE IMAS ?!!!!AKO JE IMAŠŠŠŠŠŠ?!!!!!