Nedelja, 04.08.2013.

00:16

Er Srbija za Ameriku preko Zagreba

Od 1. oktobra posade srpske nacionalne avio-kompanije kreću sa obukom za novi tip aviona - „erbas“, pišu Novosti.

Izvor: Novosti

Er Srbija za Ameriku preko Zagreba IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

118 Komentari

Sortiraj po:

Patrijota

pre 10 godina

Sve se naprica, nahvali i objasni ali o cenama karata ni rec? To je prvi i osnovni faktor u planiranju i predvidjanju prihoda i uspeha poslovanja!!! Cini mi se da da ce to biti katastrofa kao i do sada u poredjenju sa konkurencijom, a to znaci jos jedan posao radi sticanja politickih poena sa unapred propalim investicijama i zaduzenjima!?

@Milos

pre 10 godina

Boeing 777 ER-200 iz Dubaija za Dammam, redovna linija. Prethodno je bio Etihad, a ovaj Emirates. Da nemaju racunicu ne bi slali te avione, a drugo to nisu tranzitni aerodromi, ali Beograd se visi kao tranzit, i verovatno ne racunaju samo na putnike iz Srbije.

nikola

pre 10 godina

Air Serbia nema sanse da opstane jer samo nisko-tatarifne firme imaju buducnost kao WIZZ , RYAN AIR itd.
proci ce 2-3 godine i videce se koliki je to promasaj ali bi neko morao da stavi m... u skrip i da mu ih tada slome jer neko mora da odgovara za stetu koja ce nastati !!!

Jelena

pre 10 godina

Odusevljena sam snagom koju ce imati Air Serbia! Pitam se samo na koji nacin ce postati tako mocna; da li postupcima kao sto je ukidanje licence Easyjetu ciji let za/iz Milana je uvek pun, dok se JAT-ov, gotovo u isto vreme...hm, ne moze time podiciti. Kazu da od oktobra Easyjet vise ne leti za Beograd. Tako svi umeju.

Iv.

pre 10 godina

@ bbking

iz tvog komentara, ali i iz komentara slicnih tebi se vidi koliko prosecan srbin ne zna, ali misli da sve zna i da svoje misljenje treba da podeli sa drugima. Ljudi, ako niste strucni u nekoj oblasti, prestanite mlatiti i trovati narod! Obrazuj se, stekni iskustvo pa onda dozvoli sebi da imas misljenje. Ma kako je moguce da svi se znaju i dozvoljavaju sebi da komentarisu? Takvi su nas i doveli do ove bede

Ivan

pre 10 godina

(vlada, 4. avgust 2013 12:44)
"Pa ja jesam i konsultant i menadzer,samo u jednoj vazduhoplovnoj kompaniji evropske unije.U Beogradu nisam bio dovoljno dobar,iako cetvrt decenije radim u vazduhoplovstvu."

Sa samo 2.5 godine iskustva u bransi si i konsultant i menadzer?
Ti to ozbiljno?

dad

pre 10 godina

Izgleda da ovo i nije tako sjajan aranzman kako su ga nasi pretstavili.
Sve dugove(200 miliona) na teret Srbije, sve otpremnine na teret Srbije, Srbija mora jos da ulozi 100 miliona svoijh para a Etihad prakticno nista. On ulaze svoje postojece avione i nista vise.
Posle 5 godina, ako ne bude islo kako su Emiracani zamislili, oni se povlace a nama ostaju opet dugovi...
Nama je predstavljeno da je uspeh sto nam je ostao 51%, a u stvari sa ovog aspekta bolje da nam je ostalo 49% jer cemo mi kao vecinski vlasnici morati da sve dugove vratimo ako ne bude islo kako su Emiracani zamislili.
Ne bi Air Serbia bio ni prvi ni poslednji koji bi pukao usled loseg poslovanja.
Ajmo sad lupajte minuse..
Najbolja je solucija bila zatvoriti JAT i ne otvarati vise nista. Imamo aerodrom( koji cemo uskoro verovatno dati Emiracanima) pa neka kompanije koje imaju interesa otvaraju linije...

Macak

pre 10 godina

Do sada sam izbegavao JAT a od sada cu gledati konekcije sa Air Srbijom. Odlicne su ove vesti. Zadovoljstvo ih je citati.
(zlatiborac, 4. avgust 2013 20:45)
Interesantno je koliko je ljudi odusevljeno sto je Srbija upravo prodala/izgubila gotovo polovinu svoje nacionalne avio kompanije, zauzvrat su sretni sto je eto novi logo nacrtala zena iz Srbije...ha
Ja sam se vozio Jat-om kad je bio najbolja opcija, sta ces nisu ni bolji ni gori od svega dole.

A ti zlatiborac si slobodan da cinis sta hoces, mada si me jako nasmijao- eto dok se zvalo Jat - tebi se gadilo sad kad su samo prefarbali stvar i napisali Serbia ti si spreman da juris za istom stvarcicom. Prva rijec koja mi pada na pamet je karakter a onda bogami i osjecaj za realnost.
To mi nekako djeluje kao kad se reprezentacija u kosarci raspala nakon promjene imena iz Jugoslavija u SCG pa je nakon kolapsa centar Darko Milicic izjavio da kad ime bude promijenjeno u Srbija on ce da zakucava sa vrha reketa. Eto promijenise ime i dresove a on mi nesto slabo zakucava sa vrha reketa...

Par poteza farbom i cetkom ne mijenja nista prijatelju, stvari se moraju prvo izmijeniti iznutra pa tek onda vani.

Zmaj od Očaja

pre 10 godina

Nadam se da će sve krenuti, kako treba i iz početka;
- Novo, profesionalno, rukovodstvo.
- Novo, školovano i ljubazno kabinsko osoblje.
- Skoro novi avioni... A-319.
- I "stari" provereni piloti... poznati i priznati.
A-380 i B-787, možda iz neke sledeće generacije, bolje B-747/800!

bbking

pre 10 godina

Osnivanje Air Srbije kao profitabilne kompanije:
1. Sav dug JAT-a svaljen na gradjane Srbije
2. Socijalni program tj davanje otpremnina zaposlenima opet svaljen na gradjane Srbije
3. 49 % akcija prodato mimo zakona o javnim nabavkama u sta su se ovi neoradikali kleli.
Pa ko je ovde blesav da prihvati "posao veka". Ovako i moja baba zna da napravi uspesnu kompaniju sa burazerskim dogovorom sa seikom. Bojim se da ce za par godina neka druga vlast da hapsi Vucica zbog krsenja zakona.

Boris

pre 10 godina

@Iskusni analiticar genije

Nisam to hteo da kazem, vec da u tekstu ima nelogicnosti.

"Vec u 2015 planira ocekuje se profit od 40 milUSD...."

Za toliki profit, morali bi da imaju bar 2 mlrd USD prihoda, sto nije realno posle dve godine.

Tekst je napisan kao lista lepih zelja.

Mrk-djok

pre 10 godina

Sta to znaci za Niski i aerodrom u Kraljevu?

Hocemo li konacno dobiti letove ka vecim Evropskim gradovima, jer nijedan ozbiljan investitor ne zeli da sleti u BG i onda putuje autobusom jos 3-4 sata?

Ili da preimenujemo u Er Beograd...

Srećno Air Serbia

pre 10 godina

Radujem se jer sam davne 1986.g letela nasim velikim avionom DC-10, direktno od Beograda za Čikago, sa kratkim zadrzavanjem na aerodromu u Zagrebu koliko samo da se ukrcaju putnici koji odatle idu s nama.

Let je bio besprekoran, lepo vreme, posada ljubazna, hrana izvanredna, escajg od rostfraja, sve je bilo svetski. Neka tako i ostane u našoj Air Serbia!

Jovo

pre 10 godina

@ "Er Srbija za Ameriku preko Zagreba".
Došla cica na kolica. Pa zar 2011.godine, "ponosno" ne odbišmo let za Čikago preko Zagreba.

Milan

pre 10 godina

"To je tako važna vest da će Er Srbija leteti preko Zagreba za Ameriku da svi treba da skačemo od sreće. Od toga nama u Srbiji neće biti pun tanjir, te me ta vest interesuje kao lanjski sneg!"

Tipicno,svetsko a nase,zloba ,zavist i pakost.
Prijatelju,budzetska stabilnost se godinama odrzava uz skromne posiljke zemljaka iz tudjine.Toliko o koristi ili steti.Tolerancija,pravo na razlicitost i pogled nekoliko koraka unapred je ono sto vuce napred.Sitnosopstvenicka politika definitivno ne.Izgleda da je bilo najbolje ne dirati JAT.....e moja Srbijo medj sljivama.

Rodney Marinkovic

pre 10 godina

Raduje vest da u buducnosti pocnu letovi AIR SERBIA za USA, Kanadu... Nemoze radovati sletanje aviona na interkontinentalnom letu u Zgreb, pa
makar se letelo i sa Boinzima B787 ili Erbasima A350, sto nije realno bar za skorasnje vreme. Neekonomski je sletati sa velikim avionima na 300 km.udaljenosti ukoliko sa tog aerodroma se ne puni kabina bar preko
pedeset posto. Umesto toga neka ER SRBIJA i AIR CROATIA lete redovne letove iz Zagreba sa AT72 ili Q400. Ako je ekonomsko opravdanje moze i A319... Beograd bez dvoumljenja postaje Hub-saobracajni centar, pa stoga tako se leti svuda po svetu. Zasto bi Beograd bio van sveta?
Gospodin Kodric i njegov tim ce sigurnom rukom ekonomski voditi svoju AIR SERBIA. U to nema sumlje. Know hou! Iskreni pozdrav vama na sajtu,
Er Srbiji, njenim buducim putnicima i meneadzmentu.
Iskreno iz zimskog Sidneja vas Rodney Marinkovic, Aircraft Mechanical Engineer (ret.) Sydney / Kraljevo.

Miloš

pre 10 godina

Ja sam leteo od Bahreina do Abu Dabija, 410 km, leteo je Air Bus 340-500, pa sta ako je veliki avion, i bio je poluprazan
(Sasa, 4. avgust 2013 19:46)

Pa nista, to je neprofitabilan let, ako je tako. Doduse, neke stvari nismo uzeli u obzir - prvo, ako je cargo hold pun, tu moze biti profita koliko volis, a onda su putnici slag na torti. Mi nemamo sta da izvozimo u tim kolicinama, prema tome ne mozemo racunati na popunjeni cargo na svakom letu. Drugo, nafta je u zalivskim zemljama jeftinija od vode, i njima nije tako skupo da dignu bilo koji avion koliko je nama. Trece, mozda je dolazni let bio krcat, pa su zato poslali veliki avion. I cetvrto, mozda im je flota bila zauzeta, pa su resili da veliki poluprazan avion posalju na najkracoj mogucoj destinaciji, kako bi izgubili najmanje novca.

Kladim se da to ne rade svakog dana ako im je taj let stalno poluprazan, to je poenta.

Iskusni analiticar genije

pre 10 godina

Profitna stopa u aviosaobracaju je vrlo niska.
(Boris, 4. avgust 2013 18:33)

A gde je pa visoka? Da odma otvorimo fabriku visokih profitnih stopa. Ili da se vratimo u pecinu ako je to nemoguce, jer ko ce da se smara sa niskim profitnim stopama. Jedino ako nam neko da milijardu evra svakome na poklon, mada bi se i tada bunili sto nam nisu dali po dve milijarde skrtci zapadni...

komarac

pre 10 godina

Ajmo malo cinjenica za one koji lupetaju i ne znaju sta pricaju.

Etihad ne da neleti iz Frankfurta za USA nego ne lete niotkud iz Evrope za USA/Canada.

Etihad ima i 29% u Air Berlin tako da ce codeshare odraditi gdje oni ne lete, pretpostavljam da je tacna ona vijest da ce AB (Air berlin posade) letjeti za pocetak dok se JAT piloti ne prekvalifikuju. S obzirom da Air Berlin leti za USA.
3. Od propalog JAT se ovako mozda i moze nesto destiti.

O JATovoj deci koje su tata i mama ubacili u firmu, politickom opredeljenju i starosti stjuardesa ne bih ovog puta.
ps. Oni koji lete sa americkim kompanijama za evropu i nazad (United, US Airways, Delta Itd) znaju kako je prosjek posade 50+ godina... :-)

zlatiborac

pre 10 godina

Zbogom Jatu. Ironija je da smo kao poreski obveznici svake godine placali debelo da se po medjunarodnim aerodromima reklamira propala kompanija iz nepostojece drzave. Konacno cu na aerodromu u Frankfurtu gledati kako prolazi avion sa natpisom Air Serbia. Sletim u Cirih a tamo na aerodromu avion iz domovine a na njemu Serbia. Trebalo je ovo da se dogodi odavno. Do sada sam izbegavao JAT a od sada cu gledati konekcije sa Air Srbijom. Odlicne su ove vesti. Zadovoljstvo ih je citati.

Dragi

pre 10 godina

To je tako važna vest da će Er Srbija leteti preko Zagreba za Ameriku da svi treba da skačemo od sreće. Od toga nama u Srbiji neće biti pun tanjir, te me ta vest interesuje kao lanjski sneg!

Mia

pre 10 godina

@Milos
Beogradski aerodrom je proglasen drugi u Evropi i sedmi na svetu po kvalitetu usluge: http://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2013&mm=03&dd=03&nav_id=691776
Odlican je, u nekim stvarima je bolji u odnosu na mnogo vece aerodrome. Sada sa Etihadom i Air Serbia po svoj prilici ce da postane regionalni hub.

Miloš

pre 10 godina

Овако се од Јагодине до Београда клацкам 3 и по сата. Једино што је са оним сељацима што носе сир на Зелењак много занимљивије у возу него што би било у аутобусу :-)
(Исток, 4. avgust 2013 14:52)

Toliko o hladnom lancu transporta hrane :)

Boris

pre 10 godina

@Divljacina

Ja ne znam, pa sam pogledao izvestaj za Austrian airlines.

Predlazem ti da otvoris link, na 11 miliona prevezenih putnika, ostvarili su gubitak. Jat je prevezao prosle godine malo vise od milion putnika. Profitna stopa u aviosaobracaju je vrlo niska.

Ja

pre 10 godina

Sve je to lepo, samo me cudi sto na Etihadovoj web stranici nista ne pise o Air Srbiji...
(Dr. No, 4. avgust 2013 09:10)

OK a sta je ovo http://www.etihad.com/en/about-us/news/archive/2013/etihad-airways-and-government-of-serbia-unveil-strategic-partnership-to-secure-future-of-serbian-national-airline/

Aleksandar I

pre 10 godina

(eu, 4. avgust 2013 12:22)

jel na jeftinije letove mislis na low coast ili drzavne avio kompanije?
Licno jos nisam nahvatao let nekom stranom drzavnom avio kompanijom da je bila jeftinija od jata, a to mislim na Lufthansu, AIr Swiss, i Air France.
Znam da avioni koji lete u Jatu nisu bas lepo uradjeni ali sta je tu je, voleo bi kada bi Air Serbia zadrzao ovakve cene kao Jat.
A tebe molim da mi das bar jedan primer nekog tvog leta gde je Jat bio skuplji.

Miloš

pre 10 godina

Pa ne leti Dream Liner ili A380. Linija Minhen Cirih ili Brisel Amsterdam, Brisel Paris su slicne linije.
(putnik, 4. avgust 2013 13:51)

B787 i A380 nisu ni slični, ni po kapacitetu, ni po potrošnji goriva, ni po dometu. Dok je prvi potpuno okej za Air Serbia u nekoj budućnosti, ovaj drugi je svetlosnim godinama daleko. Airbusov ekvivalent bi bio A350, a ako odemo malo u prošlost, čak i A332, koji se upravo pominje kao dugolinijski avion za JU. Nasuprot tome, sa avionom od 580 mesta ne bismo znali šta ćemo.

Nije sporno da te letelice mogu efikasno da lete short-haul, kao što nije uopšte problem da neki veliki avion leti na liniji BEG-ZAG, ako za tim ima potrebe (putnika koji hoće to da plate). Sporno je da taj avion leti poluprazan iz Beograda do Zagreba, da bi se tamo napunio do vrha, i onda leteo preko okeana. Takav let je neisplativ, a da ne govorim kakav košmar to proizvodi ako se slučajno u BEG napuni cargo hold. Potrošnja goriva može biti ogromna!

Rešenje je naravno veoma jednostavno. Mali avion treba da pokupi putnike iz Beograda i odvede ih u Zagreb, odakle leti veliki avion za SAD, ili obrnuto. Pretpostavljam da je kompaniji koja je bazirana u BEG lakše da bude obrnuto i to je to. To je jeftinije rešenje za kompaniju (i to mnogo jeftinije), a ja bih rekao da je i putnicima lakše da se 90 minuta prošetaju kroz terminal i popiju nešto, nego da to vreme provedu u sedištima na stajanci, dok traje loading i tankovanje.

Divljacina

pre 10 godina

ZA profit od 40 mil. USD, potrebno je da kompanija ima prihod od 2 milijarde USD.

Evo primera za Austrian airlines:
[link]

Toliko o tome.
(Boris, 4. avgust 2013 11:41)

Hoces da kazes da je sve ne zaposlene, avione, tehniku... neko organizovao da bi radio za 2% godisnje?? (40 miliona je 2 posto od 2 milijarde)
Pa taj je ili malouman, ili multimilijarder koga bas briga za novac, kada moze tako da se ophodi prema svojim resursima...
Pa svaka banka daje 4-5% godisnju kamatu (a za vece iznose sigurno mozes da se dogovoris i za vise)...
Sve mi se cini da ti ne znas o cemu pricas.

Ja

pre 10 godina

Ovo su tako proizvoljne ocene. Air Serbia nece leteti za Ameriku preko Zagreba. Mozda ce leteti Zagreb-Beograd pa ce tako putnici iz Zagreba imati olaksan pristup letovima za Ameriku ali da Air Serbia kao lokalni autobus obilazi mesta na pola sata leta od Beograda kao sto je radjeno u SFRJ - nece se dogoditi. Razlog je jednostavan, kolicina goriva koja se potrosi na sletanje i poletanje je prevelika da bi se tako nesto opravdalo. Osim ako putnici iz Zagreba nisu spremni da plate 20-30% skuplju kartu kako bi pokrili ove troskove.

Исток

pre 10 godina

Све је ово супер и свака част за овај посао, али хајде сад мало да се вратимо на земљу. 95% људи у Србији не лети авионом, а можда 1% лети редовоно. Остали путници су туристи.

Злоупотребићу ову тему да скренем пажњу на нешто друго. Дакле ја молим одговорне у овој земљи да реше питање железнице. Мислим да су Железнице Србије најлошија компанија у Србији и да буквално представљају државу за себе. Сваке године коштају државу по 10-12 милијарди динара и никако да се то питање реши. Возови су држава у држави. Закони Србије не важе у возовима. Ту може да се пуши, пије, вређа, кондуктери могу за себе узимати новац од путника... Дакле много више људи путује возом, а тек би много више људи у Србији путовало возом када би се та компанија средила. Овако се од Јагодине до Београда клацкам 3 и по сата. Једино што је са оним сељацима што носе сир на Зелењак много занимљивије у возу него што би било у аутобусу :-)

hm kao da nije sve kao sto je receno iz vlade

pre 10 godina

Sto ce tice leta ka severonoj Americi to se radilo i za vreme ex Yu . Prosto takvi letovi moraju da imaju popunjenost inace nisu isplativi. Ni Srbija ni Hrvatska a ni Slovenija nemaju dovoljno putnika tako da ovo ima racunicu.Sa druge strane to kraca zaustavljanja nego ova koja sad imamo i gde cekicamo i po sedam sati izmedju letova.
A sto se tice ulaganja hmmm mislim da tu nisu bili iskreni nasi. NAs ce to kostati poprilicno jer smo vecinski vlasnici a menadzment koliko sam shvatio bice njihov samo pet godina. A posle pet godina ako ne preuzmu kompaniju plasim se da cemo imati istu pricu kao i sa Jat-om i da cemo na ovih 170 miliona duga vec od starog jata vremenom imati nove dugove novog jata ili air Serbie. Ali dobro nisam ja tu da proricem i gledam u kosti i lopatice pusticemo vreme da pokaze .

AlCapone

pre 10 godina

Ali neki ljudi su stvarno negativni. Ja mislim da je to dobar posao. Air Serbia nece biti vise igracka u rukama politike, u Sloveniji imamo velike probleme sa Adriom Airways jer je ne mozemo prodati pa tako sve gubitke finansiramo iz drzavnog budzeta.

Novi kupci ce doneti neki nov nacin poslovanja, profesionalizam na najvisem nivou, to ce za sobom povuci celi niz posledica u srpskoj ekonomiji. Sve firme koje ce saradjivati sa Etihadom morat ce podici svoj standard, pa ce isto to napraviti i njihovi konkurenti. Dakle, stvara se jedna potpuno nova poduzetnicka klima. Nema vise spavanja i politickog glupiranja.

Naravno, Srbiji bi trebalo barem jos 50 firmi tipa Etihad, ali vec jedan Etihad je 100% bolje nego bivsi Jat.

Перица

pre 10 godina

Београдски аеродроми Сурчин и Батајница и нишки Константин велики имају једну огромну предност - ми нисмо у ЕУ па не морају да наплаћују ЕУ CO2 таксу на летове! Због ње је потиче године скоро почео трговински рат Кине и ЕУ!

Од Београда до Делхија за 7 и Пекинга за 9, а брзим возовима до Љубљане и Скопља за 3 сата.

Bosko

pre 10 godina

Interesuje me, najozbiljnije i da li neko moze da mi napise..., da li cemo i kada imati NOVE avione, mislim na AIR SERBIA-u...?!
Nesto sam shvatio, da ovi sto stizu preko lizinga su stari min. 3 god...HM????!

putnik

pre 10 godina

2 km vezanih ociju

Pa ne leti Dream Liner ili A380. Linija Minhen Cirih ili Brisel Amsterdam, Brisel Paris su slicne linije.KO kaze da ce direktno Beograd NY ili Cikago.Er Srbija ce da skuplja po regionu putnike uz povoljnu cenu Beograd Zagreb (putnici iz Beograda ostaju u avionu) i do Berlina. Sve je to sistem Etihada.I na kraju danasnji avioni su stedljivi i ne predstavlja im problem da se spuste iz Beograda u Zagreb. Pre par meseci sam leteo iz Dubaia u Dohu i onda za Singapur Quatar Airwaysom

Marko Djordjevic

pre 10 godina

Eh.. što volim da čitam ove komentare od ljudi sa linije za pametne. Prosto da ne poveruješ koliko imamo "stručnjaka" koji sede kući i čekaju da im neki posao padne s neba.

Neverovatno

MANE

pre 10 godina

Da li ovo pljuju samo oni privilegovani do sada u JAT-u i sestrinskim firmama pa da li treba da svi idalje izdrzavamo nekoga ko je pojedincima sluzio za....

Bolero

pre 10 godina

Ako iko uman vodi tu novu kompaniju onda treba da napravi liniju iz Gdanjsk- Bgd-Chikago ili Warshawa- Bgd -Chikago , Minhen, Frankfurt, Paris , Hitrov i sl gde ima putnika,a ne Bgd -Zg-Chi sa 3+1 putnik mozda, hrvatska emigracija je mala i beznacajno siromasna , stara i u nestajanju. Pre se bazirati na Banja Luku i Sarajevo kao usputne stanice.

nbgd70

pre 10 godina

(Hrc, 4. avgust 2013 11:44)
To sa partner-kompanijom Croatia Airlines opet znači presedanje. Mućak. Imamo i mi toga "za bacanje". A što se tiče Air Serbije, sumnjam da će se praviti kombinacije sa nemilim susedima. To ne odgovara ni vama, ni nama. Verovatnije je da će se iz Beograda leteti direktno i to tako što će u Beogradu biti presedanje za letove s Bliskog istoka, kao što je 2003-2004 sa Uzbekistan Airwaysom (Taškent-Beograd-JFK). Do bro nama, dobro vama. Ovo u Novostima se "razigrao" novinar.

eu

pre 10 godina

posto er srbija nema nameru da spusta cene (iako ce joj troskovi sada biti manji), ja kao neko ko dolazi u srbiju vise puta godisnje gledacu da kupujem karte kod jeftinijeg prevoznika. ako je to lufthansa onda kod njih. sto se tice leta preko zagreba i ljubljane cista glupost! kao putniku, meni je vazno da imam direktan let. a ako ga vec nemam, onda mi je svejedno da li idem preko zagreba ili londona. opet cu ici kompanijom koja ima nize cene, povoljnije vreme poletanja i generalno bolji odnos cena kvalitet. time prakticno kaznjavate srpske putnike a dolazite na noge hrvatima.

Miroslav

pre 10 godina

Par stvari da odgovorm... prvo, JAT nije prodat jer skoro 20 godina niko nije bio lud da ga kupi. Krenulo se sa traženjem strateškog partnera i opet ništa. Kao što neko reče, ovo je nova kompanija koju su osnovale Država Srbija i Etihad. Profit se deli prema akcijama ( 51% Srbija, 49% Etihad).
Drugo, obuka za nove avione je manje više formalnost jer su b737 i a319 gotovo istih dimenzija i radi se o prostom navikavanju na novi avion. Takođe, lakše je upravljati novim avionom nego starim ( kao i sa kolima ).
Sledeća stvar, Air Srbija neće svojim avionima leteti za SAD, CAN, AUS... prosto nema niti planira nabavku aviona za transkontinentalne letove ( JAT je do 1995 imao dva DC-10 za tu namenu). Znači preko Frankfurta verovatno.
Za kraj, zašto je ovo dobro za nas? Pa ovako, JAT ne samo da sam pravi gubitke, ono stvara gubitke i drugim pravnim licima koristeći usluge koje naravno neće moći da plati pa onda država uskače da to "pegla". Istina je da će veći broj ljudi ostati bez posla, međutim taj broj je ništavan prema broju ljudi u privatnom sektoru koji su ostali bez posla usled nenaplaćenih poraživanja od državnih gubitaša tipa JAT.

Кривокапић

pre 10 godina

Хрџ, па и из ?београда се лети за Северну Америку из Београда са преседањима у Франкфурт или Бечу. То ипак нису директни летови.
А за ове што критикују, нова авиокомпанија ће сигурно бити боља од ЈАТ-а, као што је сваки бизнис бољи кад га не води неспособна држава са својим партијским неписмењацима. Исто, нисмо ми центар света па да имамо главни аеродром у Европи.
И за крај, идеја да ће неко из Букурешта оре да оде у Зг него Бг да узме исти авион је врхунац " генијалности". Научи бре географију.

2 km vezanih ociju

pre 10 godina

Sve sam poverovao ali kada procitah da ce da se leti preko Zagreba nasim avionima do Amerike (pogootvu Cikaga i Toronta) onda sam shvatio da ne mogu vise da trpim - udara u inteligenciju. Pa koce da spusta ogromni Airbus dva puta na 300 km (avionima toga tipa je vaznije broj poletanja i sletanja nego kilometraza) a sa druge strane da se sve ide iz Beograda ne verujem da ce neko iz Zagreba da se vraca istocno kada moze da uhvati konekciju u smeru putovanja

Letac u penziji

pre 10 godina

666

Za prelazak sa bilo kog sistema letenja ili na bilo koji drugi tip letilice nije potrebno vise od 20 dana vezbe na simulatoru.Jer su principi letenja isti za vs tipove aviona. Samo se treba upoznati sa novim tehnickim resenjima kada je elektronika u pitanju mada je i tu sve uglavnom standardizovano.Kao kada sedenes iz Juga u Mercedes.Letacka dozvola (CFP) za civilno vazduhoplovstvo je ista u celom svetu

Konstatacija

pre 10 godina

Dakle, koliko se iz novinskog članka može saznati, Air Serbia startuje 25. oktobra 2013, sa 1-2 AirBerlin-ova A 319-112, 2006. godište, postojećim 7-8 B 737-300 (JAT), kao i postojećim (JAT) 3-4 ATR 72-200.

eu

pre 10 godina

posto er srbija nema nameru da spusta cene (iako ce joj troskovi sada biti manji), ja kao neko ko dolazi u srbiju vise puta godisnje gledacu da kupujem karte kod jeftinijeg prevoznika. ako je to lufthansa onda kod njih. sto se tice leta preko zagreba i ljubljane cista glupost! kao putniku, meni je vazno da imam direktan let. a ako ga vec nemam, onda mi je svejedno da li idem preko zagreba ili londona. opet cu ici kompanijom koja ima nize cene, povoljnije vreme poletanja i generalno bolji odnos cena kvalitet. time prakticno kaznjavate srpske putnike a dolazite na noge hrvatima.

Igor

pre 10 godina

Kada bogati sheici kupuju polovnjake avione 3 do 5 godina stare, casticu se jednim golfom 5. Onda cu zeni da kazem da sam uzeo nov auto, svi u ulici ima da nam zavide.

pex

pre 10 godina

Kakvo ludilo..Etihad ce da montira hangar preko puta hangara Jat Tehnike, tu ce da dovuce 70ak mehanicara iz Tehnike i da aktivira svoje linijsko odrzavanje..Vece preglede ce da radi u Cirihu..Kakva nebuloza..Jat Tehnika sertifikovana od strane EASAe za rad na avionima Airbus ce da bleji dok ce avioni Air Serbie da prelecu u Svajcarsku na radove..i to normalan biznis? Ma daaaaj..

CityWatch

pre 10 godina

Ne mogu da verujem koliko negativnih a "strucnih" komentara koji imaju najvise pluseva. Na dobru vest reagovati na taj nacin je prava slika naseg drustva. Strasno. Jedan nebulazi o "potuci Lufthansu" drugi o "medu i mleku, branama", treci o "informaciji za koliko para je prodat JAT" itd itd. Price o izgubljenom prtljagu su price svake kompanije na trzistu i ujedno i najveci fokus kako da se taj problem resi. To nije specijalsnost JAT-a dragi putnici i putnice. Steta sto nasi ljudi nemaju prilike da odu u svet i malo se upoznaju sa njim. Iznenadili bi se koliko slicnosti ima. Ta prica kako je kod nas ovako i onako a tamo je to tako je totalno deplasirana narocito sto najcesce polazi od onih koji nisu mrdnuli dalje od svoje ulice. Siguran sam da ce AIR Srbija napredovati i vrlo brzo postati respektabilna kompanija. Znam jer poznajem ljude koji rade u JAT-u. Mislim na one koji rade a ne na politicki postavljene bahate i ohole tzv. menadzere sa nikakvim formalnim a kamoli strucnim znanjem. Air srbija ce brzinom svetlosti preleteti region i osvajati mnogo dalja i zahtevnija trzista. Kompanija ce napokon imati menadzment koji zna sta radi a ostali su uvek i znali. Zivi bili pa videli.

Ivan

pre 10 godina

@Dr. No, 4. avgust 2013 09:10)

Već tri dana je na Etihadovoj web stranici ovo :

http://www.etihad.com/en-us/

http://www.etihad.com/en/about-us/news/archive/2013/etihad-airways-and-government-of-serbia-unveil-strategic-partnership-to-secure-future-of-serbian-national-airline/

sasa

pre 10 godina

Bice mi zadovoljstvo letjeti Air Serbiom, a ne JATom i glupim Montenegro Airlinesom. Ovo sa beskamatnim kreditom, garancijama Emirata itd...pa to zvuci nestvarno! Sad znas kako Emirati, Lufthanza, Turkish i ostale kompanije koje drze monopol ne propadaju!

vlada

pre 10 godina

Cabin crew - Vlada
Pa ja jesam i konsultant i menadzer,samo u jednoj vazduhoplovnoj kompaniji evropske unije.U Beogradu nisam bio dovoljno dobar,iako cetvrt decenije radim u vazduhoplovstvu.Nisam clan ni jedne stranke i nikada necu ni biti.Ja sam djak beogradskog univerziteta a ne stranacki strucnjak sa zavrsenom vecernjom skolom i kupljenom diplomom.Toliko o back groundu.Sta nije tacno sto sam napisao?Da ce Tehnika biti upropascena?Hoce.Da je Jat trebalo ugasiti pre 10 godina i napraviti novu firmu?Trebalo je.Da nasi piloti imaju radno vreme kao trudnice u Vinci?I to je taacno.Da je preporuka EASE za radno vreme pilota 75 sati?I to je tacno.Posto vidim da imas podrsku svojih kolega stjuarta i stjuardesa,sigurno znas koliki je prosek godina STW-a u Jatu.Da ne licitiram,ali znacajno preko 40.Da li znas da je u JALU (Japanci) gornja granica za STW 25 godina.I u mnogim drugim kompanijama STW su mladi ljudi,samo je perser nesto stariji.Za citaoce,sef kabine.Zato prijatelju,drzi se ti pogacica i nemoj da se petlaajs u ono sto se ne razumes.Sta je bilo sa Jatovim posadama koje su se svojevremeno,o trosku drzave,iskolovali za Boeing 767.Vidim da se se naleteli na tom tipu vazduhoplova onoliko.Hoces li da ti navedem i imena kapetana.I to mogu.Ja ne kazem da je dolazak Etihada los po Srbiju.Kazem samo da ima gomila negativnih efekata koje niko ne pominje.A
dok se Srbi ne dozovu pameti,bice kasno.Vucicu svaka cast na energiji i volji,ali realno,on o vazduhoplovstvu nema blage veze.

moneyvation

pre 10 godina

ja bih se iskreno plašio da udjem u avion sa ljudima koji će tek oktobra da završavaju kurs za ove avione, da ne pominjem to sto je kurs tako kratak.

MM

pre 10 godina

Ugovor sa Etihadom je izuzetno štetan po Srbiju. Obavezom da se sleće u Zagreb korist će imati samo hrvatska ekonomija, jer ako neko želi da iz Bukurešta, recimo ide u Ameriku sa Air Serbia (ili Etihadom) svakako će izabrati Pleso kao usputnu stanicu, jer će u tom slučaju imati samo jedan stop. Surčin će u toj šemi biti elegantno zaobiđen, služiće kao periferijska okretnica aviona. Uz to se u javnosti NE GOVORI o Jat Tehnici, Keteringu i još nekim firmama koje sada rade za Jat a neće moći da rade za Air Serbiu jer Arapi imaju uslov da se avioni održavaju u Abu Dabiju. Na taj način biće ukinuto još radnih mesta. Po uticaju na privredu Srbije nema razlike između ovakve privatizacije Jat Airwaysa i njegovog permanentnog gašenja. Nadam se propasti ovih veoma malicioznih planova od kojih će biti mnogo štete a jako malo koristi.

Prle

pre 10 godina

Kada je bio tender za prodaju (dela) JAT-a?

Možda se na taj tender javio još neko i nudio mnogo više, ali (naravno) mi o tome ne znamo ništa. Odnosno, saznaćemo kada ovi danas proganjani dođu na vlast pa krenu da se svete ovim koji su danas na vlasti, pa krene da pliva sva prljavština o kojoj danas (naravno) ne možemo da čujemo.

putnik namernik

pre 10 godina

Jasno je da ce nova kompanija da se sad reklamira na svakom cosku, tome sluzi i PR izmedju ostalog. Licno, drago mi je sto je JAT uspeo da nadje partnera i sto nije rasformiran. Drago mi je i sto ce ovi da uloze neke parice kod nas. Ono sto mene interesuje je podela profita, kako, koliko, kada, odnosno, koje su direktne koristi drzave i nas svih, i od kada, pod kojim uslovima. Koliki ce deo kolaca tu biti nas? Nemojte pogresno da me razumete, nisam alavi krelac, samo pokusavam da shvatim da li ce opet javnosti biti prezentovan ugovor kao onaj sa Fiatom, potpuno zacrnjen, ili smo ovde uspeli nesto i da dobijemo (pored napretka u floti i generalnog poboljsanja ostalih stvari).

Bugi

pre 10 godina

Pa i da se pokloni JAT nije problem. Ako kompanija ne generiše gubitak koji građani treba da plaćaju dosta je. Ako generiše profut, onda još bolje..

Konstatacija

pre 10 godina

draganbb,

Nije prodala ni sa dugom.JAT je otisao u istoriju a dug ostao nama gradjanima da vracamo.Osnovana nova kompanija koja pocinje od nule

666

pre 10 godina

24 radna dana za obuku na novim letelicama i to najverovatnije 95% vremana u simulatoru???

OMG, skandalozno

sada vec bivši piloti JAT-a su vrlo iskusni ali JAT je bio orjentisan na McDouglas i Boeing što je potpuno drugacija tehnologija i osećaj tokom leta od Airbus-a (fly by wire)

Airbus tehnlogija je takodje vrlo često kritkovana jer se previše oslanja na kompjuter i programe koji praktično obavljaju ceo let

dakle, check liste, parametri, ponsanje takvih letelica prilikom poletanja, sletanja, u prinudnim situacijama, sve je mnogo drugačije

ma da li se šalite???

CityWatch

pre 10 godina

Iz clanka se vidi kakav je dosadasnji tretman imao JAT i uz redovne domace pljackase mogu samo reci da je neverovatno da se ipak odrzao i dosao do ovakvog perspektivnog i zdravog partnerstva. Prenaduvana administracija i zapostavljena tehnika i flota... Ne znam koja bi kompanija to izdrzala. Partnerstvom sa Etihadom odlaze i sve ucene koje je JAT trpeo od strane drugih kompanija i drzava. Da vidim sada da mu odloze poletanje pet puta jer neka druga kompanija ima prednost. Da ne pominjem dugogodisnje sankcije koje su jednu uspesnu kompaniju bacile na kolena. Air Srbija se vraca tamo gde je JAT bio do '01. Dobar let i sve najbolje Air Srbiji.

exorcist

pre 10 godina

Zaboravili su da kazu gde ce da naprave branu za med i mleko kada poteknu u bujicama.
(Karl Benz, 4. avgust 2013 09:25)

Ono što me najviše fascinira na ovim komentarima su likovi poput tebe. Vjerovatno si na nekoj drugoj vijesti koja se tiče ekonomije postavio komentar kako niko ne dovodi investitore.

draganbb

pre 10 godina

Da li neko ima informaciju ,posto ne mogu nigde da nadjem,za koliko para je drzava prodala 50% vlasnistva JATa Etihadu?Neverovatno da niko ne pominje iznos osim ako nismo poklonili?
(Djokic, 4. avgust 2013 09:39)
-------------------------------------
Nije prodala, predala je Etihatu besplatno zajedno sa 150 milion evra JATovog duga.

Sasa jokic

pre 10 godina

Neko je pustio "buvu" da ce se leteti preko Zagreba, na osnovu starog iskustva iz SFRJ, kada je sve bila dogovorna ekonomija, a i Srbija se malo pitala.
U buduce ko iz Hrvatske bude hteo u USA, moci ce preko Beograda. Nije to Zemlja od 10+ miliona pa da se mora boriti za putnike.

Hrc

pre 10 godina

Neko je pustio "buvu" da ce se leteti preko Zagreba, na osnovu starog iskustva iz SFRJ, kada je sve bila dogovorna ekonomija, a i Srbija se malo pitala.
U buduce ko iz Hrvatske bude hteo u USA, moci ce preko Beograda. Nije to Zemlja od 10+ miliona pa da se mora boriti za putnike.
(Sasa jokic, 4. avgust 2013 11:10)

Ne lupaj, iz ZG se leti u SAD sa CA ili sa partner kompanijom / Lufthansa ili Delta airlines /i ima 5-6 letova dnevno za LA, Chi,NY. Presjeda se u Frankfurtu, a cijene imaju raspon od 450 - 1100 eura, ovisno o sezoni i mjestu u avionu. Naravno govorim o ekonomskoj klasi.

Boris

pre 10 godina

ZA profit od 40 mil. USD, potrebno je da kompanija ima prihod od 2 milijarde USD.

Evo primera za Austrian airlines:
http://reports.lufthansa.com/2011/ar/combinedmanagementreport/businesssegmentperformance/passengerairlinegroup/austrianairlines.html

Toliko o tome.

Bivsi sluzbenik Alitalie

pre 10 godina

Srx

Nema sta da se pravi racunica kako da se potuce Lufthansa ili neki drugi avioprevoznik. Sve ovo sto je napisano je realnost.Pocev od goriva NIS-a (kerozin) koji je za 35% skuplji nego na svim aerodromima u Evropi. Ketering takodje a napravljen najmoderniji ketering u Evropi a sta se nudi u JAT-ovim avionima.Takodje JAT-ovi avioni na vecini evropskih aerodroma za ulaz i izlaz nisu imali pristup fingerima vec se avion parkira daleko od pristanisne zgrade i autobusom se prevozili putnici. Razlog u tome sto JAT-ovi avioni nisu postovali red letenja. U Americi,Kanadi i Australiji zivi milionska populacija sa ovih prostora i to treba iskoristiti.Nije sve jedno da li ce se presedati u Franfurtu ili Londonu ili direktno.Kod nas su JAT vodili ljudi koji nemaju blage veze sa avio prevozom. Partijski kadar.Imamo dobar aerodrom ali nismo imali avioprevoznika. Naravno emiracani nisu dosli iz ljubavi prema Srbiji i Aci Vucicu vec su uvideli profit.Nema ljubavi vec interesa

kolega konsultant

pre 10 godina

Za ljude iz ministarstva i ekipu koja je ovaj posao uradila:
Bravo za sve: kvalitet investitora, brzinu, plan i nadasve viziju!!!!!!!!!

robin hood

pre 10 godina

Razmotrite i opciju preko dubrovnika i splita, valjda je aerodrom u cilipima odnosno negde ispred trogira.
ova opcija bi bila najjeftija ali bi bila za bratsvo i jedinstvo, pa svi lepo na RADNE AKCIJE ...

Sasa jokic

pre 10 godina

Sada neki pitaju za koliko para smo prodali JAT?
A sta smo prodali, to se ne pitate?
Prodali smo firmu sa 1500 zaposlenih vidka, uglavnom rodjaka nekoga iz neke stranke.
Prodali smo avione u proseku stare 30 godina.
Prodali smo firmu za pravljenje dugova, 30 miliona eura godisnje.
A dobicemo firmu bez rodjska i sa 1000 zaposlenih manje.
Samo ove godine 10 airbus 319, i mogucnost preuzimanja njihovih linija.
Necemo vise sedeti na terminalima za treci svet, i nece nas autobusima pola sata voziti do aerodromske zgrade.
Mi cemo otplatiti nastale dugove, sto smo inace radiki i bi radili, ali nema vise povecavanja duga.
Dobicemo mlade i uredne stjuardese i stjuarte, koji ce na pravi nacin reprezentovati zemlju ljudima koji prvi put dolaze u Srbiju.
Jel ima neko argument protiv? A da nije rodjak!

tako sam ja razumeo...

pre 10 godina

Da li neko ima informaciju ,posto ne mogu nigde da nadjem,za koliko para je drzava prodala 50% vlasnistva JATa Etihadu?Neverovatno da niko ne pominje iznos osim ako nismo poklonili?
(Djokic, 4. avgust 2013 09:39)

Ma i da je poklonjen, kompanija koja se raspadala i koja je poslovala sa gubitkom i ovako nista ne vredi, a prema ovome bi trebalo da imamo kompaniju koja ima profit. Drzava je preuzela celokupan JAT-ov dug, i dug se nece povecavati jer JAT-a vise nema, a ako novi dugovi nastanu u "Air Serbia" Arapi ce ga otplacivati. Iako Srbija ima 51% vlasnistva ne verujem da ce mnogo uticati na poslovanje kompanije, iako je novi direktor kompanije Srbin, on je Srbin koji je vise godina radio za Etihad.

Miki

pre 10 godina

Hocemo DIREKTNE letove za Ameriku. Manite se usputnih stanica, to onda nije gotovo nista bolje od ovoga sto imamo sada. Btw, samo tako ce Beograd zaista postati regionalni centar tranzita, kao jedino polaziste interkontinentalnog leta, a ne da mi idemo nekome na noge. Realizacija te ideje bila bi visestruka velika greska. Sve ostalo zvuci dobro.

Cabin crew

pre 10 godina

(vlada,..... Sto tebe nisu uzeli za konsultanta. Gomilu gluposti si napisao. da li znas da su ranije svi piloti JAT-a u vreme sankcija koji se nisu udomili u neku stranu kompaniju isli na trenazere simulatore u London.Idu i danas . Normalno je da letacki kadar koji prelazi za Boeinga na A319 mora da ide negde na simulator da se osposobi i dok se ne osposobi za samostalan let neko treba tim avionima da upravlja.Period od 3 meseca nije dug. Normalno je takodje da drzava kao vecinski vlasnik u novo osnovanoj avio kompaniji ima i trosak.Inace se ne bi zvala Air Serbia.Servisiranje aviona je normalno da se izvrsi u Avio tehnici.Zasto bi isli u Svajcarsku. Etihad je tu da stvori profit , da uvede nacin upravljanja kako se to radi u svetu, da obezbedi sve uslove koje imaju njihovi avioni u svetu i da napravi jednu kompaniju koja ce da sluzi i samom Etihadu za evro mediteranski saobracaj

dodji mi i dogodine,e neću

pre 10 godina

@dr.no
http://www.etihad.com/en/about-us/news/archive/2013/etihad-airways-and-government-of-serbia-unveil-strategic-partnership-to-secure-future-of-serbian-national-airline/

Šta mrzi vad da pogledate malo bolje...nemojte širiti dezinformacije...I dont like SNS but if this work hat down.

MRKI

pre 10 godina

Vidi te li da je ETIHAD strateski partner ili prevedeno dobio je 49% JATa i upravljacko pravo bez upate dinara ali ce uloziti svoje avione i sve sto njima odgovara. Videcemo koju koris ce imati drzava za godinu dana.

vlada

pre 10 godina

Ja ne razumem euforiju koja se podigla oko Etihada.Potenciraju se samo dobre strane a lose ne.Niko ne zeli da se zameri Vucicu,jer Boze moj,on je nepogresiv.Jat je trebalo ugasiti pre 10 godina i ova drzava bi ustedela neki 250-300 miliona eura koliko je u medjuvremenu platila za opstanak nacionalnog prevoznika.I sada Etihad dolazi na belom konju.Pre na magarcu,rekao bih.Ajde da citamo izmedju redova.Jat ili Air Serbia ce sve da placa a Etihad ce da bude garaatn.Ili pre zirant.Od 01.10.doci ce 2 A319 ali sa nemackim posadama.To se zove wet lease i kosta djavo ipo.I ko ce to da placa.Da ne pogadjam dva puta.Onda ce do NG da dodje jos 8 A319 i to ce biti osnovica nove flote.Lepo zvuci ali zasto ce se ti avioni odrzavati u SR Technic-u (Svajcarska) u kojoj Etihad poseduje dvocifren broj akcija.Niko ne cita izmedju redova.Macka u dzaku je uvek samo mackaa u dzaku.Sta sa Tehnikom koja ce se raspasti posle otimanja Linijskog odrzavanja od strane Etihada.Ta firma ima isti broj ljudi kao i Jat a sama sebe hrani.Drzava ce preuzeti 170 miliona USD duga koje Jat,a istovremeno ce Tehniku koja ne duguje nista i uspesno posluje,da gurne pod led.Ja bih rekao da ce otrenjenj biti bolno.Kao sto rekoh u mom jucerasnjem komentaru.Nema besplatnog rucka.Sve na kraaju dodje na svoje.Dobro je sto ce se uvesti svetski sstandardi u Jat i poceti da igra po poznatim pravilima.Preporuka EASE (agencijaa koja izdaje vazduhoplovnu regulativu)da piloti rade 75 sati.Kod nas je sad to 35-40 sati.

Air Serbia, odjel ZG

pre 10 godina

"Ni Hrvatska, ni Slovenija, kao članice EU 2016. godine neće „Er Srbiji“ odbiti takozvanu petu slobodu, što bi značilo da letilice srpske nacionalne avio-kompanije iz Beograda ka Severnoj Americi imaju za usputne stanice Zagreb i Ljubljanu.
Svaka čast na logici! Matematički bi ova rečenica glasila: 2 babe + 2 žabe = 3 žirafe...

ЈоГ

pre 10 godina

Мислим да би Ер Србија требала да узме у обзир и замор материјала, у овом случају јавности. Превише их је у вестима тако да сада већ увелико смарају.

Наравно желим им све најбоље али прво хопи па онда реци СКОЧ!

ПС Само молим Бога да не мисле озбиљно са слетањима у Загребу или Љубљани, ако им је ТО план како да лете за Америку онда нека иде све... па ваљда ти хаб системи функционишу тако да се мањим и средњим авионима скупљају путници (рецимо Скопље, Букурешт, Софија, Варна...) па онда пуне ти велики за преко океана. Још нигде нисам чуо да те велике птице слећу више пута да би пуниле путнике. То је било некад у време СФРЈ из политичких разлога али сада ваљда више не мора.

zubar

pre 10 godina

Daj Boze!
Ovo sa Jatom. je postala lakrdija. Komunikacija osoblja sa putnicima:
Zatvori stocic. Podigni zastor. Ne mozes torbu dr zati ovde. Itd...
Maksimalna neljubaznost, ne secam se kada nije kasnio avion, ketering - bolje bi bilo bez njega. Zemicka sa pilecim prsima i vruce pice u casama - caj od Pepsi kole...

Nadam se da ce neko nauciti osoblje kako se komunicira sa putnicima kako bi se opet vratili u tu kompaniju!
Srecno Etihad, Srbijo, treba da se radujes.

samo napred

pre 10 godina

Masala...
Sta reci sem hvala bogu da i to docekasmo
1. neka uvedu onu opciju sa besplatnim miljama
2. povezivanje sa Er Betlinom je odlicna stvar, velika kompanija koja leti svuda po Evropi
3. treba da uvedu veci broj letova u letnjem periodu ka glavnim turistickim destinacijama samostalno ili sa Er Berlinom u saradnji. Bice velikog interesovanja jer ljudi ne zele da ih ahencije cerupaju ali bez carter letova nemaju sanse da odu samostalno na udaljenije destinacije po nekoj normalnoj ceni.
4. sluzite putnicima domacinske sendvice i posluzenje, mali trosak ogromna reklama. Svi cemerisu sa keteringom i bas bi Er Srbijs trebala da udari na tu kartu i da sluzi vrhunske sendvice sa prvoklasnom govedjom prsutom ovim Arapima koji sednu na nase avione. Najbolja reklama...

Lola

pre 10 godina

Nadam se uspehu i boljem radu od sadašnjeg. Juče sam preko Beograda letela ( u business class-i) kada sam stigla do odredišta moje torbe nigde nema. Ispostavilo se da je ostala u Beogradu.

fanbot

pre 10 godina

Odlicno. Nadam se da ce zbog jeftinije cene goriva i ti letovi biti bar nesto povoljniji nego ovako kad se ide. Uostalom, sigurno nece doci kao dvostruke cene karata (do nekog 'autorizovanog' aerodroma, pa onda za Ameriku). A ima dosta nasih ljudi koji su tamo pa ce sigurno biti isplativo. Bilo bi dobro, ipak, da dobije i nas aerodrom potrebnu licencu za direktan let, ali ovo je ipak Srbija. Suvise pozitivnih promena u isto vreme nije dobro za kozu.
Eto, ja da kazem nesto realno, pre nego sto navale ovi sa hvalospevima

Djokic

pre 10 godina

Da li neko ima informaciju ,posto ne mogu nigde da nadjem,za koliko para je drzava prodala 50% vlasnistva JATa Etihadu?Neverovatno da niko ne pominje iznos osim ako nismo poklonili?

Nenad

pre 10 godina

Neka bude 2% od napisanog i kapa dole i Dinkicu i Vucicu ili ko god da je ovo zavrsio. Svaka cas, od milionskog gubitnika do profita, stvarno svaka cast!

Sasa jokic

pre 10 godina

Sada neki pitaju za koliko para smo prodali JAT?
A sta smo prodali, to se ne pitate?
Prodali smo firmu sa 1500 zaposlenih vidka, uglavnom rodjaka nekoga iz neke stranke.
Prodali smo avione u proseku stare 30 godina.
Prodali smo firmu za pravljenje dugova, 30 miliona eura godisnje.
A dobicemo firmu bez rodjska i sa 1000 zaposlenih manje.
Samo ove godine 10 airbus 319, i mogucnost preuzimanja njihovih linija.
Necemo vise sedeti na terminalima za treci svet, i nece nas autobusima pola sata voziti do aerodromske zgrade.
Mi cemo otplatiti nastale dugove, sto smo inace radiki i bi radili, ali nema vise povecavanja duga.
Dobicemo mlade i uredne stjuardese i stjuarte, koji ce na pravi nacin reprezentovati zemlju ljudima koji prvi put dolaze u Srbiju.
Jel ima neko argument protiv? A da nije rodjak!

Bivsi sluzbenik Alitalie

pre 10 godina

Srx

Nema sta da se pravi racunica kako da se potuce Lufthansa ili neki drugi avioprevoznik. Sve ovo sto je napisano je realnost.Pocev od goriva NIS-a (kerozin) koji je za 35% skuplji nego na svim aerodromima u Evropi. Ketering takodje a napravljen najmoderniji ketering u Evropi a sta se nudi u JAT-ovim avionima.Takodje JAT-ovi avioni na vecini evropskih aerodroma za ulaz i izlaz nisu imali pristup fingerima vec se avion parkira daleko od pristanisne zgrade i autobusom se prevozili putnici. Razlog u tome sto JAT-ovi avioni nisu postovali red letenja. U Americi,Kanadi i Australiji zivi milionska populacija sa ovih prostora i to treba iskoristiti.Nije sve jedno da li ce se presedati u Franfurtu ili Londonu ili direktno.Kod nas su JAT vodili ljudi koji nemaju blage veze sa avio prevozom. Partijski kadar.Imamo dobar aerodrom ali nismo imali avioprevoznika. Naravno emiracani nisu dosli iz ljubavi prema Srbiji i Aci Vucicu vec su uvideli profit.Nema ljubavi vec interesa

ЈоГ

pre 10 godina

Мислим да би Ер Србија требала да узме у обзир и замор материјала, у овом случају јавности. Превише их је у вестима тако да сада већ увелико смарају.

Наравно желим им све најбоље али прво хопи па онда реци СКОЧ!

ПС Само молим Бога да не мисле озбиљно са слетањима у Загребу или Љубљани, ако им је ТО план како да лете за Америку онда нека иде све... па ваљда ти хаб системи функционишу тако да се мањим и средњим авионима скупљају путници (рецимо Скопље, Букурешт, Софија, Варна...) па онда пуне ти велики за преко океана. Још нигде нисам чуо да те велике птице слећу више пута да би пуниле путнике. То је било некад у време СФРЈ из политичких разлога али сада ваљда више не мора.

zubar

pre 10 godina

Daj Boze!
Ovo sa Jatom. je postala lakrdija. Komunikacija osoblja sa putnicima:
Zatvori stocic. Podigni zastor. Ne mozes torbu dr zati ovde. Itd...
Maksimalna neljubaznost, ne secam se kada nije kasnio avion, ketering - bolje bi bilo bez njega. Zemicka sa pilecim prsima i vruce pice u casama - caj od Pepsi kole...

Nadam se da ce neko nauciti osoblje kako se komunicira sa putnicima kako bi se opet vratili u tu kompaniju!
Srecno Etihad, Srbijo, treba da se radujes.

Nenad

pre 10 godina

Neka bude 2% od napisanog i kapa dole i Dinkicu i Vucicu ili ko god da je ovo zavrsio. Svaka cas, od milionskog gubitnika do profita, stvarno svaka cast!

Miki

pre 10 godina

Hocemo DIREKTNE letove za Ameriku. Manite se usputnih stanica, to onda nije gotovo nista bolje od ovoga sto imamo sada. Btw, samo tako ce Beograd zaista postati regionalni centar tranzita, kao jedino polaziste interkontinentalnog leta, a ne da mi idemo nekome na noge. Realizacija te ideje bila bi visestruka velika greska. Sve ostalo zvuci dobro.

vlada

pre 10 godina

Ja ne razumem euforiju koja se podigla oko Etihada.Potenciraju se samo dobre strane a lose ne.Niko ne zeli da se zameri Vucicu,jer Boze moj,on je nepogresiv.Jat je trebalo ugasiti pre 10 godina i ova drzava bi ustedela neki 250-300 miliona eura koliko je u medjuvremenu platila za opstanak nacionalnog prevoznika.I sada Etihad dolazi na belom konju.Pre na magarcu,rekao bih.Ajde da citamo izmedju redova.Jat ili Air Serbia ce sve da placa a Etihad ce da bude garaatn.Ili pre zirant.Od 01.10.doci ce 2 A319 ali sa nemackim posadama.To se zove wet lease i kosta djavo ipo.I ko ce to da placa.Da ne pogadjam dva puta.Onda ce do NG da dodje jos 8 A319 i to ce biti osnovica nove flote.Lepo zvuci ali zasto ce se ti avioni odrzavati u SR Technic-u (Svajcarska) u kojoj Etihad poseduje dvocifren broj akcija.Niko ne cita izmedju redova.Macka u dzaku je uvek samo mackaa u dzaku.Sta sa Tehnikom koja ce se raspasti posle otimanja Linijskog odrzavanja od strane Etihada.Ta firma ima isti broj ljudi kao i Jat a sama sebe hrani.Drzava ce preuzeti 170 miliona USD duga koje Jat,a istovremeno ce Tehniku koja ne duguje nista i uspesno posluje,da gurne pod led.Ja bih rekao da ce otrenjenj biti bolno.Kao sto rekoh u mom jucerasnjem komentaru.Nema besplatnog rucka.Sve na kraaju dodje na svoje.Dobro je sto ce se uvesti svetski sstandardi u Jat i poceti da igra po poznatim pravilima.Preporuka EASE (agencijaa koja izdaje vazduhoplovnu regulativu)da piloti rade 75 sati.Kod nas je sad to 35-40 sati.

Letac u penziji

pre 10 godina

666

Za prelazak sa bilo kog sistema letenja ili na bilo koji drugi tip letilice nije potrebno vise od 20 dana vezbe na simulatoru.Jer su principi letenja isti za vs tipove aviona. Samo se treba upoznati sa novim tehnickim resenjima kada je elektronika u pitanju mada je i tu sve uglavnom standardizovano.Kao kada sedenes iz Juga u Mercedes.Letacka dozvola (CFP) za civilno vazduhoplovstvo je ista u celom svetu

Djokic

pre 10 godina

Da li neko ima informaciju ,posto ne mogu nigde da nadjem,za koliko para je drzava prodala 50% vlasnistva JATa Etihadu?Neverovatno da niko ne pominje iznos osim ako nismo poklonili?

Miroslav

pre 10 godina

Par stvari da odgovorm... prvo, JAT nije prodat jer skoro 20 godina niko nije bio lud da ga kupi. Krenulo se sa traženjem strateškog partnera i opet ništa. Kao što neko reče, ovo je nova kompanija koju su osnovale Država Srbija i Etihad. Profit se deli prema akcijama ( 51% Srbija, 49% Etihad).
Drugo, obuka za nove avione je manje više formalnost jer su b737 i a319 gotovo istih dimenzija i radi se o prostom navikavanju na novi avion. Takođe, lakše je upravljati novim avionom nego starim ( kao i sa kolima ).
Sledeća stvar, Air Srbija neće svojim avionima leteti za SAD, CAN, AUS... prosto nema niti planira nabavku aviona za transkontinentalne letove ( JAT je do 1995 imao dva DC-10 za tu namenu). Znači preko Frankfurta verovatno.
Za kraj, zašto je ovo dobro za nas? Pa ovako, JAT ne samo da sam pravi gubitke, ono stvara gubitke i drugim pravnim licima koristeći usluge koje naravno neće moći da plati pa onda država uskače da to "pegla". Istina je da će veći broj ljudi ostati bez posla, međutim taj broj je ništavan prema broju ljudi u privatnom sektoru koji su ostali bez posla usled nenaplaćenih poraživanja od državnih gubitaša tipa JAT.

CityWatch

pre 10 godina

Ne mogu da verujem koliko negativnih a "strucnih" komentara koji imaju najvise pluseva. Na dobru vest reagovati na taj nacin je prava slika naseg drustva. Strasno. Jedan nebulazi o "potuci Lufthansu" drugi o "medu i mleku, branama", treci o "informaciji za koliko para je prodat JAT" itd itd. Price o izgubljenom prtljagu su price svake kompanije na trzistu i ujedno i najveci fokus kako da se taj problem resi. To nije specijalsnost JAT-a dragi putnici i putnice. Steta sto nasi ljudi nemaju prilike da odu u svet i malo se upoznaju sa njim. Iznenadili bi se koliko slicnosti ima. Ta prica kako je kod nas ovako i onako a tamo je to tako je totalno deplasirana narocito sto najcesce polazi od onih koji nisu mrdnuli dalje od svoje ulice. Siguran sam da ce AIR Srbija napredovati i vrlo brzo postati respektabilna kompanija. Znam jer poznajem ljude koji rade u JAT-u. Mislim na one koji rade a ne na politicki postavljene bahate i ohole tzv. menadzere sa nikakvim formalnim a kamoli strucnim znanjem. Air srbija ce brzinom svetlosti preleteti region i osvajati mnogo dalja i zahtevnija trzista. Kompanija ce napokon imati menadzment koji zna sta radi a ostali su uvek i znali. Zivi bili pa videli.

samo napred

pre 10 godina

Masala...
Sta reci sem hvala bogu da i to docekasmo
1. neka uvedu onu opciju sa besplatnim miljama
2. povezivanje sa Er Betlinom je odlicna stvar, velika kompanija koja leti svuda po Evropi
3. treba da uvedu veci broj letova u letnjem periodu ka glavnim turistickim destinacijama samostalno ili sa Er Berlinom u saradnji. Bice velikog interesovanja jer ljudi ne zele da ih ahencije cerupaju ali bez carter letova nemaju sanse da odu samostalno na udaljenije destinacije po nekoj normalnoj ceni.
4. sluzite putnicima domacinske sendvice i posluzenje, mali trosak ogromna reklama. Svi cemerisu sa keteringom i bas bi Er Srbijs trebala da udari na tu kartu i da sluzi vrhunske sendvice sa prvoklasnom govedjom prsutom ovim Arapima koji sednu na nase avione. Najbolja reklama...

CityWatch

pre 10 godina

Iz clanka se vidi kakav je dosadasnji tretman imao JAT i uz redovne domace pljackase mogu samo reci da je neverovatno da se ipak odrzao i dosao do ovakvog perspektivnog i zdravog partnerstva. Prenaduvana administracija i zapostavljena tehnika i flota... Ne znam koja bi kompanija to izdrzala. Partnerstvom sa Etihadom odlaze i sve ucene koje je JAT trpeo od strane drugih kompanija i drzava. Da vidim sada da mu odloze poletanje pet puta jer neka druga kompanija ima prednost. Da ne pominjem dugogodisnje sankcije koje su jednu uspesnu kompaniju bacile na kolena. Air Srbija se vraca tamo gde je JAT bio do '01. Dobar let i sve najbolje Air Srbiji.

tako sam ja razumeo...

pre 10 godina

Da li neko ima informaciju ,posto ne mogu nigde da nadjem,za koliko para je drzava prodala 50% vlasnistva JATa Etihadu?Neverovatno da niko ne pominje iznos osim ako nismo poklonili?
(Djokic, 4. avgust 2013 09:39)

Ma i da je poklonjen, kompanija koja se raspadala i koja je poslovala sa gubitkom i ovako nista ne vredi, a prema ovome bi trebalo da imamo kompaniju koja ima profit. Drzava je preuzela celokupan JAT-ov dug, i dug se nece povecavati jer JAT-a vise nema, a ako novi dugovi nastanu u "Air Serbia" Arapi ce ga otplacivati. Iako Srbija ima 51% vlasnistva ne verujem da ce mnogo uticati na poslovanje kompanije, iako je novi direktor kompanije Srbin, on je Srbin koji je vise godina radio za Etihad.

vlada

pre 10 godina

Cabin crew - Vlada
Pa ja jesam i konsultant i menadzer,samo u jednoj vazduhoplovnoj kompaniji evropske unije.U Beogradu nisam bio dovoljno dobar,iako cetvrt decenije radim u vazduhoplovstvu.Nisam clan ni jedne stranke i nikada necu ni biti.Ja sam djak beogradskog univerziteta a ne stranacki strucnjak sa zavrsenom vecernjom skolom i kupljenom diplomom.Toliko o back groundu.Sta nije tacno sto sam napisao?Da ce Tehnika biti upropascena?Hoce.Da je Jat trebalo ugasiti pre 10 godina i napraviti novu firmu?Trebalo je.Da nasi piloti imaju radno vreme kao trudnice u Vinci?I to je taacno.Da je preporuka EASE za radno vreme pilota 75 sati?I to je tacno.Posto vidim da imas podrsku svojih kolega stjuarta i stjuardesa,sigurno znas koliki je prosek godina STW-a u Jatu.Da ne licitiram,ali znacajno preko 40.Da li znas da je u JALU (Japanci) gornja granica za STW 25 godina.I u mnogim drugim kompanijama STW su mladi ljudi,samo je perser nesto stariji.Za citaoce,sef kabine.Zato prijatelju,drzi se ti pogacica i nemoj da se petlaajs u ono sto se ne razumes.Sta je bilo sa Jatovim posadama koje su se svojevremeno,o trosku drzave,iskolovali za Boeing 767.Vidim da se se naleteli na tom tipu vazduhoplova onoliko.Hoces li da ti navedem i imena kapetana.I to mogu.Ja ne kazem da je dolazak Etihada los po Srbiju.Kazem samo da ima gomila negativnih efekata koje niko ne pominje.A
dok se Srbi ne dozovu pameti,bice kasno.Vucicu svaka cast na energiji i volji,ali realno,on o vazduhoplovstvu nema blage veze.

Lola

pre 10 godina

Nadam se uspehu i boljem radu od sadašnjeg. Juče sam preko Beograda letela ( u business class-i) kada sam stigla do odredišta moje torbe nigde nema. Ispostavilo se da je ostala u Beogradu.

zlatiborac

pre 10 godina

Zbogom Jatu. Ironija je da smo kao poreski obveznici svake godine placali debelo da se po medjunarodnim aerodromima reklamira propala kompanija iz nepostojece drzave. Konacno cu na aerodromu u Frankfurtu gledati kako prolazi avion sa natpisom Air Serbia. Sletim u Cirih a tamo na aerodromu avion iz domovine a na njemu Serbia. Trebalo je ovo da se dogodi odavno. Do sada sam izbegavao JAT a od sada cu gledati konekcije sa Air Srbijom. Odlicne su ove vesti. Zadovoljstvo ih je citati.

Air Serbia, odjel ZG

pre 10 godina

"Ni Hrvatska, ni Slovenija, kao članice EU 2016. godine neće „Er Srbiji“ odbiti takozvanu petu slobodu, što bi značilo da letilice srpske nacionalne avio-kompanije iz Beograda ka Severnoj Americi imaju za usputne stanice Zagreb i Ljubljanu.
Svaka čast na logici! Matematički bi ova rečenica glasila: 2 babe + 2 žabe = 3 žirafe...

Cabin crew

pre 10 godina

(vlada,..... Sto tebe nisu uzeli za konsultanta. Gomilu gluposti si napisao. da li znas da su ranije svi piloti JAT-a u vreme sankcija koji se nisu udomili u neku stranu kompaniju isli na trenazere simulatore u London.Idu i danas . Normalno je da letacki kadar koji prelazi za Boeinga na A319 mora da ide negde na simulator da se osposobi i dok se ne osposobi za samostalan let neko treba tim avionima da upravlja.Period od 3 meseca nije dug. Normalno je takodje da drzava kao vecinski vlasnik u novo osnovanoj avio kompaniji ima i trosak.Inace se ne bi zvala Air Serbia.Servisiranje aviona je normalno da se izvrsi u Avio tehnici.Zasto bi isli u Svajcarsku. Etihad je tu da stvori profit , da uvede nacin upravljanja kako se to radi u svetu, da obezbedi sve uslove koje imaju njihovi avioni u svetu i da napravi jednu kompaniju koja ce da sluzi i samom Etihadu za evro mediteranski saobracaj

MANE

pre 10 godina

Da li ovo pljuju samo oni privilegovani do sada u JAT-u i sestrinskim firmama pa da li treba da svi idalje izdrzavamo nekoga ko je pojedincima sluzio za....

Ja

pre 10 godina

Ovo su tako proizvoljne ocene. Air Serbia nece leteti za Ameriku preko Zagreba. Mozda ce leteti Zagreb-Beograd pa ce tako putnici iz Zagreba imati olaksan pristup letovima za Ameriku ali da Air Serbia kao lokalni autobus obilazi mesta na pola sata leta od Beograda kao sto je radjeno u SFRJ - nece se dogoditi. Razlog je jednostavan, kolicina goriva koja se potrosi na sletanje i poletanje je prevelika da bi se tako nesto opravdalo. Osim ako putnici iz Zagreba nisu spremni da plate 20-30% skuplju kartu kako bi pokrili ove troskove.

draganbb

pre 10 godina

Da li neko ima informaciju ,posto ne mogu nigde da nadjem,za koliko para je drzava prodala 50% vlasnistva JATa Etihadu?Neverovatno da niko ne pominje iznos osim ako nismo poklonili?
(Djokic, 4. avgust 2013 09:39)
-------------------------------------
Nije prodala, predala je Etihatu besplatno zajedno sa 150 milion evra JATovog duga.

2 km vezanih ociju

pre 10 godina

Sve sam poverovao ali kada procitah da ce da se leti preko Zagreba nasim avionima do Amerike (pogootvu Cikaga i Toronta) onda sam shvatio da ne mogu vise da trpim - udara u inteligenciju. Pa koce da spusta ogromni Airbus dva puta na 300 km (avionima toga tipa je vaznije broj poletanja i sletanja nego kilometraza) a sa druge strane da se sve ide iz Beograda ne verujem da ce neko iz Zagreba da se vraca istocno kada moze da uhvati konekciju u smeru putovanja

Исток

pre 10 godina

Све је ово супер и свака част за овај посао, али хајде сад мало да се вратимо на земљу. 95% људи у Србији не лети авионом, а можда 1% лети редовоно. Остали путници су туристи.

Злоупотребићу ову тему да скренем пажњу на нешто друго. Дакле ја молим одговорне у овој земљи да реше питање железнице. Мислим да су Железнице Србије најлошија компанија у Србији и да буквално представљају државу за себе. Сваке године коштају државу по 10-12 милијарди динара и никако да се то питање реши. Возови су држава у држави. Закони Србије не важе у возовима. Ту може да се пуши, пије, вређа, кондуктери могу за себе узимати новац од путника... Дакле много више људи путује возом, а тек би много више људи у Србији путовало возом када би се та компанија средила. Овако се од Јагодине до Београда клацкам 3 и по сата. Једино што је са оним сељацима што носе сир на Зелењак много занимљивије у возу него што би било у аутобусу :-)

kolega konsultant

pre 10 godina

Za ljude iz ministarstva i ekipu koja je ovaj posao uradila:
Bravo za sve: kvalitet investitora, brzinu, plan i nadasve viziju!!!!!!!!!

Konstatacija

pre 10 godina

draganbb,

Nije prodala ni sa dugom.JAT je otisao u istoriju a dug ostao nama gradjanima da vracamo.Osnovana nova kompanija koja pocinje od nule

Hrc

pre 10 godina

Neko je pustio "buvu" da ce se leteti preko Zagreba, na osnovu starog iskustva iz SFRJ, kada je sve bila dogovorna ekonomija, a i Srbija se malo pitala.
U buduce ko iz Hrvatske bude hteo u USA, moci ce preko Beograda. Nije to Zemlja od 10+ miliona pa da se mora boriti za putnike.
(Sasa jokic, 4. avgust 2013 11:10)

Ne lupaj, iz ZG se leti u SAD sa CA ili sa partner kompanijom / Lufthansa ili Delta airlines /i ima 5-6 letova dnevno za LA, Chi,NY. Presjeda se u Frankfurtu, a cijene imaju raspon od 450 - 1100 eura, ovisno o sezoni i mjestu u avionu. Naravno govorim o ekonomskoj klasi.

AlCapone

pre 10 godina

Ali neki ljudi su stvarno negativni. Ja mislim da je to dobar posao. Air Serbia nece biti vise igracka u rukama politike, u Sloveniji imamo velike probleme sa Adriom Airways jer je ne mozemo prodati pa tako sve gubitke finansiramo iz drzavnog budzeta.

Novi kupci ce doneti neki nov nacin poslovanja, profesionalizam na najvisem nivou, to ce za sobom povuci celi niz posledica u srpskoj ekonomiji. Sve firme koje ce saradjivati sa Etihadom morat ce podici svoj standard, pa ce isto to napraviti i njihovi konkurenti. Dakle, stvara se jedna potpuno nova poduzetnicka klima. Nema vise spavanja i politickog glupiranja.

Naravno, Srbiji bi trebalo barem jos 50 firmi tipa Etihad, ali vec jedan Etihad je 100% bolje nego bivsi Jat.

Bugi

pre 10 godina

Pa i da se pokloni JAT nije problem. Ako kompanija ne generiše gubitak koji građani treba da plaćaju dosta je. Ako generiše profut, onda još bolje..

sasa

pre 10 godina

Bice mi zadovoljstvo letjeti Air Serbiom, a ne JATom i glupim Montenegro Airlinesom. Ovo sa beskamatnim kreditom, garancijama Emirata itd...pa to zvuci nestvarno! Sad znas kako Emirati, Lufthanza, Turkish i ostale kompanije koje drze monopol ne propadaju!

Кривокапић

pre 10 godina

Хрџ, па и из ?београда се лети за Северну Америку из Београда са преседањима у Франкфурт или Бечу. То ипак нису директни летови.
А за ове што критикују, нова авиокомпанија ће сигурно бити боља од ЈАТ-а, као што је сваки бизнис бољи кад га не води неспособна држава са својим партијским неписмењацима. Исто, нисмо ми центар света па да имамо главни аеродром у Европи.
И за крај, идеја да ће неко из Букурешта оре да оде у Зг него Бг да узме исти авион је врхунац " генијалности". Научи бре географију.

eu

pre 10 godina

posto er srbija nema nameru da spusta cene (iako ce joj troskovi sada biti manji), ja kao neko ko dolazi u srbiju vise puta godisnje gledacu da kupujem karte kod jeftinijeg prevoznika. ako je to lufthansa onda kod njih. sto se tice leta preko zagreba i ljubljane cista glupost! kao putniku, meni je vazno da imam direktan let. a ako ga vec nemam, onda mi je svejedno da li idem preko zagreba ili londona. opet cu ici kompanijom koja ima nize cene, povoljnije vreme poletanja i generalno bolji odnos cena kvalitet. time prakticno kaznjavate srpske putnike a dolazite na noge hrvatima.

Miloš

pre 10 godina

Pa ne leti Dream Liner ili A380. Linija Minhen Cirih ili Brisel Amsterdam, Brisel Paris su slicne linije.
(putnik, 4. avgust 2013 13:51)

B787 i A380 nisu ni slični, ni po kapacitetu, ni po potrošnji goriva, ni po dometu. Dok je prvi potpuno okej za Air Serbia u nekoj budućnosti, ovaj drugi je svetlosnim godinama daleko. Airbusov ekvivalent bi bio A350, a ako odemo malo u prošlost, čak i A332, koji se upravo pominje kao dugolinijski avion za JU. Nasuprot tome, sa avionom od 580 mesta ne bismo znali šta ćemo.

Nije sporno da te letelice mogu efikasno da lete short-haul, kao što nije uopšte problem da neki veliki avion leti na liniji BEG-ZAG, ako za tim ima potrebe (putnika koji hoće to da plate). Sporno je da taj avion leti poluprazan iz Beograda do Zagreba, da bi se tamo napunio do vrha, i onda leteo preko okeana. Takav let je neisplativ, a da ne govorim kakav košmar to proizvodi ako se slučajno u BEG napuni cargo hold. Potrošnja goriva može biti ogromna!

Rešenje je naravno veoma jednostavno. Mali avion treba da pokupi putnike iz Beograda i odvede ih u Zagreb, odakle leti veliki avion za SAD, ili obrnuto. Pretpostavljam da je kompaniji koja je bazirana u BEG lakše da bude obrnuto i to je to. To je jeftinije rešenje za kompaniju (i to mnogo jeftinije), a ja bih rekao da je i putnicima lakše da se 90 minuta prošetaju kroz terminal i popiju nešto, nego da to vreme provedu u sedištima na stajanci, dok traje loading i tankovanje.

Sasa jokic

pre 10 godina

Neko je pustio "buvu" da ce se leteti preko Zagreba, na osnovu starog iskustva iz SFRJ, kada je sve bila dogovorna ekonomija, a i Srbija se malo pitala.
U buduce ko iz Hrvatske bude hteo u USA, moci ce preko Beograda. Nije to Zemlja od 10+ miliona pa da se mora boriti za putnike.

nbgd70

pre 10 godina

(Hrc, 4. avgust 2013 11:44)
To sa partner-kompanijom Croatia Airlines opet znači presedanje. Mućak. Imamo i mi toga "za bacanje". A što se tiče Air Serbije, sumnjam da će se praviti kombinacije sa nemilim susedima. To ne odgovara ni vama, ni nama. Verovatnije je da će se iz Beograda leteti direktno i to tako što će u Beogradu biti presedanje za letove s Bliskog istoka, kao što je 2003-2004 sa Uzbekistan Airwaysom (Taškent-Beograd-JFK). Do bro nama, dobro vama. Ovo u Novostima se "razigrao" novinar.

pex

pre 10 godina

Kakvo ludilo..Etihad ce da montira hangar preko puta hangara Jat Tehnike, tu ce da dovuce 70ak mehanicara iz Tehnike i da aktivira svoje linijsko odrzavanje..Vece preglede ce da radi u Cirihu..Kakva nebuloza..Jat Tehnika sertifikovana od strane EASAe za rad na avionima Airbus ce da bleji dok ce avioni Air Serbie da prelecu u Svajcarsku na radove..i to normalan biznis? Ma daaaaj..

Ja

pre 10 godina

Sve je to lepo, samo me cudi sto na Etihadovoj web stranici nista ne pise o Air Srbiji...
(Dr. No, 4. avgust 2013 09:10)

OK a sta je ovo http://www.etihad.com/en/about-us/news/archive/2013/etihad-airways-and-government-of-serbia-unveil-strategic-partnership-to-secure-future-of-serbian-national-airline/

exorcist

pre 10 godina

Zaboravili su da kazu gde ce da naprave branu za med i mleko kada poteknu u bujicama.
(Karl Benz, 4. avgust 2013 09:25)

Ono što me najviše fascinira na ovim komentarima su likovi poput tebe. Vjerovatno si na nekoj drugoj vijesti koja se tiče ekonomije postavio komentar kako niko ne dovodi investitore.

fanbot

pre 10 godina

Odlicno. Nadam se da ce zbog jeftinije cene goriva i ti letovi biti bar nesto povoljniji nego ovako kad se ide. Uostalom, sigurno nece doci kao dvostruke cene karata (do nekog 'autorizovanog' aerodroma, pa onda za Ameriku). A ima dosta nasih ljudi koji su tamo pa ce sigurno biti isplativo. Bilo bi dobro, ipak, da dobije i nas aerodrom potrebnu licencu za direktan let, ali ovo je ipak Srbija. Suvise pozitivnih promena u isto vreme nije dobro za kozu.
Eto, ja da kazem nesto realno, pre nego sto navale ovi sa hvalospevima

dodji mi i dogodine,e neću

pre 10 godina

@dr.no
http://www.etihad.com/en/about-us/news/archive/2013/etihad-airways-and-government-of-serbia-unveil-strategic-partnership-to-secure-future-of-serbian-national-airline/

Šta mrzi vad da pogledate malo bolje...nemojte širiti dezinformacije...I dont like SNS but if this work hat down.

MRKI

pre 10 godina

Vidi te li da je ETIHAD strateski partner ili prevedeno dobio je 49% JATa i upravljacko pravo bez upate dinara ali ce uloziti svoje avione i sve sto njima odgovara. Videcemo koju koris ce imati drzava za godinu dana.

Prle

pre 10 godina

Kada je bio tender za prodaju (dela) JAT-a?

Možda se na taj tender javio još neko i nudio mnogo više, ali (naravno) mi o tome ne znamo ništa. Odnosno, saznaćemo kada ovi danas proganjani dođu na vlast pa krenu da se svete ovim koji su danas na vlasti, pa krene da pliva sva prljavština o kojoj danas (naravno) ne možemo da čujemo.

Aleksandar I

pre 10 godina

(eu, 4. avgust 2013 12:22)

jel na jeftinije letove mislis na low coast ili drzavne avio kompanije?
Licno jos nisam nahvatao let nekom stranom drzavnom avio kompanijom da je bila jeftinija od jata, a to mislim na Lufthansu, AIr Swiss, i Air France.
Znam da avioni koji lete u Jatu nisu bas lepo uradjeni ali sta je tu je, voleo bi kada bi Air Serbia zadrzao ovakve cene kao Jat.
A tebe molim da mi das bar jedan primer nekog tvog leta gde je Jat bio skuplji.

eu

pre 10 godina

posto er srbija nema nameru da spusta cene (iako ce joj troskovi sada biti manji), ja kao neko ko dolazi u srbiju vise puta godisnje gledacu da kupujem karte kod jeftinijeg prevoznika. ako je to lufthansa onda kod njih. sto se tice leta preko zagreba i ljubljane cista glupost! kao putniku, meni je vazno da imam direktan let. a ako ga vec nemam, onda mi je svejedno da li idem preko zagreba ili londona. opet cu ici kompanijom koja ima nize cene, povoljnije vreme poletanja i generalno bolji odnos cena kvalitet. time prakticno kaznjavate srpske putnike a dolazite na noge hrvatima.

Igor

pre 10 godina

Kada bogati sheici kupuju polovnjake avione 3 do 5 godina stare, casticu se jednim golfom 5. Onda cu zeni da kazem da sam uzeo nov auto, svi u ulici ima da nam zavide.

Ivan

pre 10 godina

@Dr. No, 4. avgust 2013 09:10)

Već tri dana je na Etihadovoj web stranici ovo :

http://www.etihad.com/en-us/

http://www.etihad.com/en/about-us/news/archive/2013/etihad-airways-and-government-of-serbia-unveil-strategic-partnership-to-secure-future-of-serbian-national-airline/

Dragi

pre 10 godina

To je tako važna vest da će Er Srbija leteti preko Zagreba za Ameriku da svi treba da skačemo od sreće. Od toga nama u Srbiji neće biti pun tanjir, te me ta vest interesuje kao lanjski sneg!

putnik namernik

pre 10 godina

Jasno je da ce nova kompanija da se sad reklamira na svakom cosku, tome sluzi i PR izmedju ostalog. Licno, drago mi je sto je JAT uspeo da nadje partnera i sto nije rasformiran. Drago mi je i sto ce ovi da uloze neke parice kod nas. Ono sto mene interesuje je podela profita, kako, koliko, kada, odnosno, koje su direktne koristi drzave i nas svih, i od kada, pod kojim uslovima. Koliki ce deo kolaca tu biti nas? Nemojte pogresno da me razumete, nisam alavi krelac, samo pokusavam da shvatim da li ce opet javnosti biti prezentovan ugovor kao onaj sa Fiatom, potpuno zacrnjen, ili smo ovde uspeli nesto i da dobijemo (pored napretka u floti i generalnog poboljsanja ostalih stvari).

Boris

pre 10 godina

ZA profit od 40 mil. USD, potrebno je da kompanija ima prihod od 2 milijarde USD.

Evo primera za Austrian airlines:
http://reports.lufthansa.com/2011/ar/combinedmanagementreport/businesssegmentperformance/passengerairlinegroup/austrianairlines.html

Toliko o tome.

Marko Djordjevic

pre 10 godina

Eh.. što volim da čitam ove komentare od ljudi sa linije za pametne. Prosto da ne poveruješ koliko imamo "stručnjaka" koji sede kući i čekaju da im neki posao padne s neba.

Neverovatno

Divljacina

pre 10 godina

ZA profit od 40 mil. USD, potrebno je da kompanija ima prihod od 2 milijarde USD.

Evo primera za Austrian airlines:
[link]

Toliko o tome.
(Boris, 4. avgust 2013 11:41)

Hoces da kazes da je sve ne zaposlene, avione, tehniku... neko organizovao da bi radio za 2% godisnje?? (40 miliona je 2 posto od 2 milijarde)
Pa taj je ili malouman, ili multimilijarder koga bas briga za novac, kada moze tako da se ophodi prema svojim resursima...
Pa svaka banka daje 4-5% godisnju kamatu (a za vece iznose sigurno mozes da se dogovoris i za vise)...
Sve mi se cini da ti ne znas o cemu pricas.

Перица

pre 10 godina

Београдски аеродроми Сурчин и Батајница и нишки Константин велики имају једну огромну предност - ми нисмо у ЕУ па не морају да наплаћују ЕУ CO2 таксу на летове! Због ње је потиче године скоро почео трговински рат Кине и ЕУ!

Од Београда до Делхија за 7 и Пекинга за 9, а брзим возовима до Љубљане и Скопља за 3 сата.

hm kao da nije sve kao sto je receno iz vlade

pre 10 godina

Sto ce tice leta ka severonoj Americi to se radilo i za vreme ex Yu . Prosto takvi letovi moraju da imaju popunjenost inace nisu isplativi. Ni Srbija ni Hrvatska a ni Slovenija nemaju dovoljno putnika tako da ovo ima racunicu.Sa druge strane to kraca zaustavljanja nego ova koja sad imamo i gde cekicamo i po sedam sati izmedju letova.
A sto se tice ulaganja hmmm mislim da tu nisu bili iskreni nasi. NAs ce to kostati poprilicno jer smo vecinski vlasnici a menadzment koliko sam shvatio bice njihov samo pet godina. A posle pet godina ako ne preuzmu kompaniju plasim se da cemo imati istu pricu kao i sa Jat-om i da cemo na ovih 170 miliona duga vec od starog jata vremenom imati nove dugove novog jata ili air Serbie. Ali dobro nisam ja tu da proricem i gledam u kosti i lopatice pusticemo vreme da pokaze .

Konstatacija

pre 10 godina

Dakle, koliko se iz novinskog članka može saznati, Air Serbia startuje 25. oktobra 2013, sa 1-2 AirBerlin-ova A 319-112, 2006. godište, postojećim 7-8 B 737-300 (JAT), kao i postojećim (JAT) 3-4 ATR 72-200.

komarac

pre 10 godina

Ajmo malo cinjenica za one koji lupetaju i ne znaju sta pricaju.

Etihad ne da neleti iz Frankfurta za USA nego ne lete niotkud iz Evrope za USA/Canada.

Etihad ima i 29% u Air Berlin tako da ce codeshare odraditi gdje oni ne lete, pretpostavljam da je tacna ona vijest da ce AB (Air berlin posade) letjeti za pocetak dok se JAT piloti ne prekvalifikuju. S obzirom da Air Berlin leti za USA.
3. Od propalog JAT se ovako mozda i moze nesto destiti.

O JATovoj deci koje su tata i mama ubacili u firmu, politickom opredeljenju i starosti stjuardesa ne bih ovog puta.
ps. Oni koji lete sa americkim kompanijama za evropu i nazad (United, US Airways, Delta Itd) znaju kako je prosjek posade 50+ godina... :-)

Bolero

pre 10 godina

Ako iko uman vodi tu novu kompaniju onda treba da napravi liniju iz Gdanjsk- Bgd-Chikago ili Warshawa- Bgd -Chikago , Minhen, Frankfurt, Paris , Hitrov i sl gde ima putnika,a ne Bgd -Zg-Chi sa 3+1 putnik mozda, hrvatska emigracija je mala i beznacajno siromasna , stara i u nestajanju. Pre se bazirati na Banja Luku i Sarajevo kao usputne stanice.

MM

pre 10 godina

Ugovor sa Etihadom je izuzetno štetan po Srbiju. Obavezom da se sleće u Zagreb korist će imati samo hrvatska ekonomija, jer ako neko želi da iz Bukurešta, recimo ide u Ameriku sa Air Serbia (ili Etihadom) svakako će izabrati Pleso kao usputnu stanicu, jer će u tom slučaju imati samo jedan stop. Surčin će u toj šemi biti elegantno zaobiđen, služiće kao periferijska okretnica aviona. Uz to se u javnosti NE GOVORI o Jat Tehnici, Keteringu i još nekim firmama koje sada rade za Jat a neće moći da rade za Air Serbiu jer Arapi imaju uslov da se avioni održavaju u Abu Dabiju. Na taj način biće ukinuto još radnih mesta. Po uticaju na privredu Srbije nema razlike između ovakve privatizacije Jat Airwaysa i njegovog permanentnog gašenja. Nadam se propasti ovih veoma malicioznih planova od kojih će biti mnogo štete a jako malo koristi.

Bosko

pre 10 godina

Interesuje me, najozbiljnije i da li neko moze da mi napise..., da li cemo i kada imati NOVE avione, mislim na AIR SERBIA-u...?!
Nesto sam shvatio, da ovi sto stizu preko lizinga su stari min. 3 god...HM????!

Miloš

pre 10 godina

Овако се од Јагодине до Београда клацкам 3 и по сата. Једино што је са оним сељацима што носе сир на Зелењак много занимљивије у возу него што би било у аутобусу :-)
(Исток, 4. avgust 2013 14:52)

Toliko o hladnom lancu transporta hrane :)

robin hood

pre 10 godina

Razmotrite i opciju preko dubrovnika i splita, valjda je aerodrom u cilipima odnosno negde ispred trogira.
ova opcija bi bila najjeftija ali bi bila za bratsvo i jedinstvo, pa svi lepo na RADNE AKCIJE ...

Boris

pre 10 godina

@Divljacina

Ja ne znam, pa sam pogledao izvestaj za Austrian airlines.

Predlazem ti da otvoris link, na 11 miliona prevezenih putnika, ostvarili su gubitak. Jat je prevezao prosle godine malo vise od milion putnika. Profitna stopa u aviosaobracaju je vrlo niska.

Srećno Air Serbia

pre 10 godina

Radujem se jer sam davne 1986.g letela nasim velikim avionom DC-10, direktno od Beograda za Čikago, sa kratkim zadrzavanjem na aerodromu u Zagrebu koliko samo da se ukrcaju putnici koji odatle idu s nama.

Let je bio besprekoran, lepo vreme, posada ljubazna, hrana izvanredna, escajg od rostfraja, sve je bilo svetski. Neka tako i ostane u našoj Air Serbia!

Mia

pre 10 godina

@Milos
Beogradski aerodrom je proglasen drugi u Evropi i sedmi na svetu po kvalitetu usluge: http://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2013&mm=03&dd=03&nav_id=691776
Odlican je, u nekim stvarima je bolji u odnosu na mnogo vece aerodrome. Sada sa Etihadom i Air Serbia po svoj prilici ce da postane regionalni hub.

bbking

pre 10 godina

Osnivanje Air Srbije kao profitabilne kompanije:
1. Sav dug JAT-a svaljen na gradjane Srbije
2. Socijalni program tj davanje otpremnina zaposlenima opet svaljen na gradjane Srbije
3. 49 % akcija prodato mimo zakona o javnim nabavkama u sta su se ovi neoradikali kleli.
Pa ko je ovde blesav da prihvati "posao veka". Ovako i moja baba zna da napravi uspesnu kompaniju sa burazerskim dogovorom sa seikom. Bojim se da ce za par godina neka druga vlast da hapsi Vucica zbog krsenja zakona.

moneyvation

pre 10 godina

ja bih se iskreno plašio da udjem u avion sa ljudima koji će tek oktobra da završavaju kurs za ove avione, da ne pominjem to sto je kurs tako kratak.

Macak

pre 10 godina

Do sada sam izbegavao JAT a od sada cu gledati konekcije sa Air Srbijom. Odlicne su ove vesti. Zadovoljstvo ih je citati.
(zlatiborac, 4. avgust 2013 20:45)
Interesantno je koliko je ljudi odusevljeno sto je Srbija upravo prodala/izgubila gotovo polovinu svoje nacionalne avio kompanije, zauzvrat su sretni sto je eto novi logo nacrtala zena iz Srbije...ha
Ja sam se vozio Jat-om kad je bio najbolja opcija, sta ces nisu ni bolji ni gori od svega dole.

A ti zlatiborac si slobodan da cinis sta hoces, mada si me jako nasmijao- eto dok se zvalo Jat - tebi se gadilo sad kad su samo prefarbali stvar i napisali Serbia ti si spreman da juris za istom stvarcicom. Prva rijec koja mi pada na pamet je karakter a onda bogami i osjecaj za realnost.
To mi nekako djeluje kao kad se reprezentacija u kosarci raspala nakon promjene imena iz Jugoslavija u SCG pa je nakon kolapsa centar Darko Milicic izjavio da kad ime bude promijenjeno u Srbija on ce da zakucava sa vrha reketa. Eto promijenise ime i dresove a on mi nesto slabo zakucava sa vrha reketa...

Par poteza farbom i cetkom ne mijenja nista prijatelju, stvari se moraju prvo izmijeniti iznutra pa tek onda vani.

dad

pre 10 godina

Izgleda da ovo i nije tako sjajan aranzman kako su ga nasi pretstavili.
Sve dugove(200 miliona) na teret Srbije, sve otpremnine na teret Srbije, Srbija mora jos da ulozi 100 miliona svoijh para a Etihad prakticno nista. On ulaze svoje postojece avione i nista vise.
Posle 5 godina, ako ne bude islo kako su Emiracani zamislili, oni se povlace a nama ostaju opet dugovi...
Nama je predstavljeno da je uspeh sto nam je ostao 51%, a u stvari sa ovog aspekta bolje da nam je ostalo 49% jer cemo mi kao vecinski vlasnici morati da sve dugove vratimo ako ne bude islo kako su Emiracani zamislili.
Ne bi Air Serbia bio ni prvi ni poslednji koji bi pukao usled loseg poslovanja.
Ajmo sad lupajte minuse..
Najbolja je solucija bila zatvoriti JAT i ne otvarati vise nista. Imamo aerodrom( koji cemo uskoro verovatno dati Emiracanima) pa neka kompanije koje imaju interesa otvaraju linije...

putnik

pre 10 godina

2 km vezanih ociju

Pa ne leti Dream Liner ili A380. Linija Minhen Cirih ili Brisel Amsterdam, Brisel Paris su slicne linije.KO kaze da ce direktno Beograd NY ili Cikago.Er Srbija ce da skuplja po regionu putnike uz povoljnu cenu Beograd Zagreb (putnici iz Beograda ostaju u avionu) i do Berlina. Sve je to sistem Etihada.I na kraju danasnji avioni su stedljivi i ne predstavlja im problem da se spuste iz Beograda u Zagreb. Pre par meseci sam leteo iz Dubaia u Dohu i onda za Singapur Quatar Airwaysom

Boris

pre 10 godina

@Iskusni analiticar genije

Nisam to hteo da kazem, vec da u tekstu ima nelogicnosti.

"Vec u 2015 planira ocekuje se profit od 40 milUSD...."

Za toliki profit, morali bi da imaju bar 2 mlrd USD prihoda, sto nije realno posle dve godine.

Tekst je napisan kao lista lepih zelja.

666

pre 10 godina

24 radna dana za obuku na novim letelicama i to najverovatnije 95% vremana u simulatoru???

OMG, skandalozno

sada vec bivši piloti JAT-a su vrlo iskusni ali JAT je bio orjentisan na McDouglas i Boeing što je potpuno drugacija tehnologija i osećaj tokom leta od Airbus-a (fly by wire)

Airbus tehnlogija je takodje vrlo često kritkovana jer se previše oslanja na kompjuter i programe koji praktično obavljaju ceo let

dakle, check liste, parametri, ponsanje takvih letelica prilikom poletanja, sletanja, u prinudnim situacijama, sve je mnogo drugačije

ma da li se šalite???

Rodney Marinkovic

pre 10 godina

Raduje vest da u buducnosti pocnu letovi AIR SERBIA za USA, Kanadu... Nemoze radovati sletanje aviona na interkontinentalnom letu u Zgreb, pa
makar se letelo i sa Boinzima B787 ili Erbasima A350, sto nije realno bar za skorasnje vreme. Neekonomski je sletati sa velikim avionima na 300 km.udaljenosti ukoliko sa tog aerodroma se ne puni kabina bar preko
pedeset posto. Umesto toga neka ER SRBIJA i AIR CROATIA lete redovne letove iz Zagreba sa AT72 ili Q400. Ako je ekonomsko opravdanje moze i A319... Beograd bez dvoumljenja postaje Hub-saobracajni centar, pa stoga tako se leti svuda po svetu. Zasto bi Beograd bio van sveta?
Gospodin Kodric i njegov tim ce sigurnom rukom ekonomski voditi svoju AIR SERBIA. U to nema sumlje. Know hou! Iskreni pozdrav vama na sajtu,
Er Srbiji, njenim buducim putnicima i meneadzmentu.
Iskreno iz zimskog Sidneja vas Rodney Marinkovic, Aircraft Mechanical Engineer (ret.) Sydney / Kraljevo.

Miloš

pre 10 godina

Ja sam leteo od Bahreina do Abu Dabija, 410 km, leteo je Air Bus 340-500, pa sta ako je veliki avion, i bio je poluprazan
(Sasa, 4. avgust 2013 19:46)

Pa nista, to je neprofitabilan let, ako je tako. Doduse, neke stvari nismo uzeli u obzir - prvo, ako je cargo hold pun, tu moze biti profita koliko volis, a onda su putnici slag na torti. Mi nemamo sta da izvozimo u tim kolicinama, prema tome ne mozemo racunati na popunjeni cargo na svakom letu. Drugo, nafta je u zalivskim zemljama jeftinija od vode, i njima nije tako skupo da dignu bilo koji avion koliko je nama. Trece, mozda je dolazni let bio krcat, pa su zato poslali veliki avion. I cetvrto, mozda im je flota bila zauzeta, pa su resili da veliki poluprazan avion posalju na najkracoj mogucoj destinaciji, kako bi izgubili najmanje novca.

Kladim se da to ne rade svakog dana ako im je taj let stalno poluprazan, to je poenta.

Milan

pre 10 godina

"To je tako važna vest da će Er Srbija leteti preko Zagreba za Ameriku da svi treba da skačemo od sreće. Od toga nama u Srbiji neće biti pun tanjir, te me ta vest interesuje kao lanjski sneg!"

Tipicno,svetsko a nase,zloba ,zavist i pakost.
Prijatelju,budzetska stabilnost se godinama odrzava uz skromne posiljke zemljaka iz tudjine.Toliko o koristi ili steti.Tolerancija,pravo na razlicitost i pogled nekoliko koraka unapred je ono sto vuce napred.Sitnosopstvenicka politika definitivno ne.Izgleda da je bilo najbolje ne dirati JAT.....e moja Srbijo medj sljivama.

Jovo

pre 10 godina

@ "Er Srbija za Ameriku preko Zagreba".
Došla cica na kolica. Pa zar 2011.godine, "ponosno" ne odbišmo let za Čikago preko Zagreba.

Zmaj od Očaja

pre 10 godina

Nadam se da će sve krenuti, kako treba i iz početka;
- Novo, profesionalno, rukovodstvo.
- Novo, školovano i ljubazno kabinsko osoblje.
- Skoro novi avioni... A-319.
- I "stari" provereni piloti... poznati i priznati.
A-380 i B-787, možda iz neke sledeće generacije, bolje B-747/800!

Mrk-djok

pre 10 godina

Sta to znaci za Niski i aerodrom u Kraljevu?

Hocemo li konacno dobiti letove ka vecim Evropskim gradovima, jer nijedan ozbiljan investitor ne zeli da sleti u BG i onda putuje autobusom jos 3-4 sata?

Ili da preimenujemo u Er Beograd...

Iv.

pre 10 godina

@ bbking

iz tvog komentara, ali i iz komentara slicnih tebi se vidi koliko prosecan srbin ne zna, ali misli da sve zna i da svoje misljenje treba da podeli sa drugima. Ljudi, ako niste strucni u nekoj oblasti, prestanite mlatiti i trovati narod! Obrazuj se, stekni iskustvo pa onda dozvoli sebi da imas misljenje. Ma kako je moguce da svi se znaju i dozvoljavaju sebi da komentarisu? Takvi su nas i doveli do ove bede

nikola

pre 10 godina

Air Serbia nema sanse da opstane jer samo nisko-tatarifne firme imaju buducnost kao WIZZ , RYAN AIR itd.
proci ce 2-3 godine i videce se koliki je to promasaj ali bi neko morao da stavi m... u skrip i da mu ih tada slome jer neko mora da odgovara za stetu koja ce nastati !!!

Iskusni analiticar genije

pre 10 godina

Profitna stopa u aviosaobracaju je vrlo niska.
(Boris, 4. avgust 2013 18:33)

A gde je pa visoka? Da odma otvorimo fabriku visokih profitnih stopa. Ili da se vratimo u pecinu ako je to nemoguce, jer ko ce da se smara sa niskim profitnim stopama. Jedino ako nam neko da milijardu evra svakome na poklon, mada bi se i tada bunili sto nam nisu dali po dve milijarde skrtci zapadni...

Ivan

pre 10 godina

(vlada, 4. avgust 2013 12:44)
"Pa ja jesam i konsultant i menadzer,samo u jednoj vazduhoplovnoj kompaniji evropske unije.U Beogradu nisam bio dovoljno dobar,iako cetvrt decenije radim u vazduhoplovstvu."

Sa samo 2.5 godine iskustva u bransi si i konsultant i menadzer?
Ti to ozbiljno?

Jelena

pre 10 godina

Odusevljena sam snagom koju ce imati Air Serbia! Pitam se samo na koji nacin ce postati tako mocna; da li postupcima kao sto je ukidanje licence Easyjetu ciji let za/iz Milana je uvek pun, dok se JAT-ov, gotovo u isto vreme...hm, ne moze time podiciti. Kazu da od oktobra Easyjet vise ne leti za Beograd. Tako svi umeju.

@Milos

pre 10 godina

Boeing 777 ER-200 iz Dubaija za Dammam, redovna linija. Prethodno je bio Etihad, a ovaj Emirates. Da nemaju racunicu ne bi slali te avione, a drugo to nisu tranzitni aerodromi, ali Beograd se visi kao tranzit, i verovatno ne racunaju samo na putnike iz Srbije.

Patrijota

pre 10 godina

Sve se naprica, nahvali i objasni ali o cenama karata ni rec? To je prvi i osnovni faktor u planiranju i predvidjanju prihoda i uspeha poslovanja!!! Cini mi se da da ce to biti katastrofa kao i do sada u poredjenju sa konkurencijom, a to znaci jos jedan posao radi sticanja politickih poena sa unapred propalim investicijama i zaduzenjima!?

vlada

pre 10 godina

Ja ne razumem euforiju koja se podigla oko Etihada.Potenciraju se samo dobre strane a lose ne.Niko ne zeli da se zameri Vucicu,jer Boze moj,on je nepogresiv.Jat je trebalo ugasiti pre 10 godina i ova drzava bi ustedela neki 250-300 miliona eura koliko je u medjuvremenu platila za opstanak nacionalnog prevoznika.I sada Etihad dolazi na belom konju.Pre na magarcu,rekao bih.Ajde da citamo izmedju redova.Jat ili Air Serbia ce sve da placa a Etihad ce da bude garaatn.Ili pre zirant.Od 01.10.doci ce 2 A319 ali sa nemackim posadama.To se zove wet lease i kosta djavo ipo.I ko ce to da placa.Da ne pogadjam dva puta.Onda ce do NG da dodje jos 8 A319 i to ce biti osnovica nove flote.Lepo zvuci ali zasto ce se ti avioni odrzavati u SR Technic-u (Svajcarska) u kojoj Etihad poseduje dvocifren broj akcija.Niko ne cita izmedju redova.Macka u dzaku je uvek samo mackaa u dzaku.Sta sa Tehnikom koja ce se raspasti posle otimanja Linijskog odrzavanja od strane Etihada.Ta firma ima isti broj ljudi kao i Jat a sama sebe hrani.Drzava ce preuzeti 170 miliona USD duga koje Jat,a istovremeno ce Tehniku koja ne duguje nista i uspesno posluje,da gurne pod led.Ja bih rekao da ce otrenjenj biti bolno.Kao sto rekoh u mom jucerasnjem komentaru.Nema besplatnog rucka.Sve na kraaju dodje na svoje.Dobro je sto ce se uvesti svetski sstandardi u Jat i poceti da igra po poznatim pravilima.Preporuka EASE (agencijaa koja izdaje vazduhoplovnu regulativu)da piloti rade 75 sati.Kod nas je sad to 35-40 sati.

Hrc

pre 10 godina

Neko je pustio "buvu" da ce se leteti preko Zagreba, na osnovu starog iskustva iz SFRJ, kada je sve bila dogovorna ekonomija, a i Srbija se malo pitala.
U buduce ko iz Hrvatske bude hteo u USA, moci ce preko Beograda. Nije to Zemlja od 10+ miliona pa da se mora boriti za putnike.
(Sasa jokic, 4. avgust 2013 11:10)

Ne lupaj, iz ZG se leti u SAD sa CA ili sa partner kompanijom / Lufthansa ili Delta airlines /i ima 5-6 letova dnevno za LA, Chi,NY. Presjeda se u Frankfurtu, a cijene imaju raspon od 450 - 1100 eura, ovisno o sezoni i mjestu u avionu. Naravno govorim o ekonomskoj klasi.

MM

pre 10 godina

Ugovor sa Etihadom je izuzetno štetan po Srbiju. Obavezom da se sleće u Zagreb korist će imati samo hrvatska ekonomija, jer ako neko želi da iz Bukurešta, recimo ide u Ameriku sa Air Serbia (ili Etihadom) svakako će izabrati Pleso kao usputnu stanicu, jer će u tom slučaju imati samo jedan stop. Surčin će u toj šemi biti elegantno zaobiđen, služiće kao periferijska okretnica aviona. Uz to se u javnosti NE GOVORI o Jat Tehnici, Keteringu i još nekim firmama koje sada rade za Jat a neće moći da rade za Air Serbiu jer Arapi imaju uslov da se avioni održavaju u Abu Dabiju. Na taj način biće ukinuto još radnih mesta. Po uticaju na privredu Srbije nema razlike između ovakve privatizacije Jat Airwaysa i njegovog permanentnog gašenja. Nadam se propasti ovih veoma malicioznih planova od kojih će biti mnogo štete a jako malo koristi.

moneyvation

pre 10 godina

ja bih se iskreno plašio da udjem u avion sa ljudima koji će tek oktobra da završavaju kurs za ove avione, da ne pominjem to sto je kurs tako kratak.

666

pre 10 godina

24 radna dana za obuku na novim letelicama i to najverovatnije 95% vremana u simulatoru???

OMG, skandalozno

sada vec bivši piloti JAT-a su vrlo iskusni ali JAT je bio orjentisan na McDouglas i Boeing što je potpuno drugacija tehnologija i osećaj tokom leta od Airbus-a (fly by wire)

Airbus tehnlogija je takodje vrlo često kritkovana jer se previše oslanja na kompjuter i programe koji praktično obavljaju ceo let

dakle, check liste, parametri, ponsanje takvih letelica prilikom poletanja, sletanja, u prinudnim situacijama, sve je mnogo drugačije

ma da li se šalite???

Air Serbia, odjel ZG

pre 10 godina

"Ni Hrvatska, ni Slovenija, kao članice EU 2016. godine neće „Er Srbiji“ odbiti takozvanu petu slobodu, što bi značilo da letilice srpske nacionalne avio-kompanije iz Beograda ka Severnoj Americi imaju za usputne stanice Zagreb i Ljubljanu.
Svaka čast na logici! Matematički bi ova rečenica glasila: 2 babe + 2 žabe = 3 žirafe...

Djokic

pre 10 godina

Da li neko ima informaciju ,posto ne mogu nigde da nadjem,za koliko para je drzava prodala 50% vlasnistva JATa Etihadu?Neverovatno da niko ne pominje iznos osim ako nismo poklonili?

Mia

pre 10 godina

@Milos
Beogradski aerodrom je proglasen drugi u Evropi i sedmi na svetu po kvalitetu usluge: http://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2013&mm=03&dd=03&nav_id=691776
Odlican je, u nekim stvarima je bolji u odnosu na mnogo vece aerodrome. Sada sa Etihadom i Air Serbia po svoj prilici ce da postane regionalni hub.

robin hood

pre 10 godina

Razmotrite i opciju preko dubrovnika i splita, valjda je aerodrom u cilipima odnosno negde ispred trogira.
ova opcija bi bila najjeftija ali bi bila za bratsvo i jedinstvo, pa svi lepo na RADNE AKCIJE ...

Prle

pre 10 godina

Kada je bio tender za prodaju (dela) JAT-a?

Možda se na taj tender javio još neko i nudio mnogo više, ali (naravno) mi o tome ne znamo ništa. Odnosno, saznaćemo kada ovi danas proganjani dođu na vlast pa krenu da se svete ovim koji su danas na vlasti, pa krene da pliva sva prljavština o kojoj danas (naravno) ne možemo da čujemo.

Sasa jokic

pre 10 godina

Sada neki pitaju za koliko para smo prodali JAT?
A sta smo prodali, to se ne pitate?
Prodali smo firmu sa 1500 zaposlenih vidka, uglavnom rodjaka nekoga iz neke stranke.
Prodali smo avione u proseku stare 30 godina.
Prodali smo firmu za pravljenje dugova, 30 miliona eura godisnje.
A dobicemo firmu bez rodjska i sa 1000 zaposlenih manje.
Samo ove godine 10 airbus 319, i mogucnost preuzimanja njihovih linija.
Necemo vise sedeti na terminalima za treci svet, i nece nas autobusima pola sata voziti do aerodromske zgrade.
Mi cemo otplatiti nastale dugove, sto smo inace radiki i bi radili, ali nema vise povecavanja duga.
Dobicemo mlade i uredne stjuardese i stjuarte, koji ce na pravi nacin reprezentovati zemlju ljudima koji prvi put dolaze u Srbiju.
Jel ima neko argument protiv? A da nije rodjak!

Sasa jokic

pre 10 godina

Neko je pustio "buvu" da ce se leteti preko Zagreba, na osnovu starog iskustva iz SFRJ, kada je sve bila dogovorna ekonomija, a i Srbija se malo pitala.
U buduce ko iz Hrvatske bude hteo u USA, moci ce preko Beograda. Nije to Zemlja od 10+ miliona pa da se mora boriti za putnike.

vlada

pre 10 godina

Cabin crew - Vlada
Pa ja jesam i konsultant i menadzer,samo u jednoj vazduhoplovnoj kompaniji evropske unije.U Beogradu nisam bio dovoljno dobar,iako cetvrt decenije radim u vazduhoplovstvu.Nisam clan ni jedne stranke i nikada necu ni biti.Ja sam djak beogradskog univerziteta a ne stranacki strucnjak sa zavrsenom vecernjom skolom i kupljenom diplomom.Toliko o back groundu.Sta nije tacno sto sam napisao?Da ce Tehnika biti upropascena?Hoce.Da je Jat trebalo ugasiti pre 10 godina i napraviti novu firmu?Trebalo je.Da nasi piloti imaju radno vreme kao trudnice u Vinci?I to je taacno.Da je preporuka EASE za radno vreme pilota 75 sati?I to je tacno.Posto vidim da imas podrsku svojih kolega stjuarta i stjuardesa,sigurno znas koliki je prosek godina STW-a u Jatu.Da ne licitiram,ali znacajno preko 40.Da li znas da je u JALU (Japanci) gornja granica za STW 25 godina.I u mnogim drugim kompanijama STW su mladi ljudi,samo je perser nesto stariji.Za citaoce,sef kabine.Zato prijatelju,drzi se ti pogacica i nemoj da se petlaajs u ono sto se ne razumes.Sta je bilo sa Jatovim posadama koje su se svojevremeno,o trosku drzave,iskolovali za Boeing 767.Vidim da se se naleteli na tom tipu vazduhoplova onoliko.Hoces li da ti navedem i imena kapetana.I to mogu.Ja ne kazem da je dolazak Etihada los po Srbiju.Kazem samo da ima gomila negativnih efekata koje niko ne pominje.A
dok se Srbi ne dozovu pameti,bice kasno.Vucicu svaka cast na energiji i volji,ali realno,on o vazduhoplovstvu nema blage veze.

Dragi

pre 10 godina

To je tako važna vest da će Er Srbija leteti preko Zagreba za Ameriku da svi treba da skačemo od sreće. Od toga nama u Srbiji neće biti pun tanjir, te me ta vest interesuje kao lanjski sneg!

Nenad

pre 10 godina

Neka bude 2% od napisanog i kapa dole i Dinkicu i Vucicu ili ko god da je ovo zavrsio. Svaka cas, od milionskog gubitnika do profita, stvarno svaka cast!

ЈоГ

pre 10 godina

Мислим да би Ер Србија требала да узме у обзир и замор материјала, у овом случају јавности. Превише их је у вестима тако да сада већ увелико смарају.

Наравно желим им све најбоље али прво хопи па онда реци СКОЧ!

ПС Само молим Бога да не мисле озбиљно са слетањима у Загребу или Љубљани, ако им је ТО план како да лете за Америку онда нека иде све... па ваљда ти хаб системи функционишу тако да се мањим и средњим авионима скупљају путници (рецимо Скопље, Букурешт, Софија, Варна...) па онда пуне ти велики за преко океана. Још нигде нисам чуо да те велике птице слећу више пута да би пуниле путнике. То је било некад у време СФРЈ из политичких разлога али сада ваљда више не мора.

Bolero

pre 10 godina

Ako iko uman vodi tu novu kompaniju onda treba da napravi liniju iz Gdanjsk- Bgd-Chikago ili Warshawa- Bgd -Chikago , Minhen, Frankfurt, Paris , Hitrov i sl gde ima putnika,a ne Bgd -Zg-Chi sa 3+1 putnik mozda, hrvatska emigracija je mala i beznacajno siromasna , stara i u nestajanju. Pre se bazirati na Banja Luku i Sarajevo kao usputne stanice.

Miki

pre 10 godina

Hocemo DIREKTNE letove za Ameriku. Manite se usputnih stanica, to onda nije gotovo nista bolje od ovoga sto imamo sada. Btw, samo tako ce Beograd zaista postati regionalni centar tranzita, kao jedino polaziste interkontinentalnog leta, a ne da mi idemo nekome na noge. Realizacija te ideje bila bi visestruka velika greska. Sve ostalo zvuci dobro.

Bosko

pre 10 godina

Interesuje me, najozbiljnije i da li neko moze da mi napise..., da li cemo i kada imati NOVE avione, mislim na AIR SERBIA-u...?!
Nesto sam shvatio, da ovi sto stizu preko lizinga su stari min. 3 god...HM????!

MRKI

pre 10 godina

Vidi te li da je ETIHAD strateski partner ili prevedeno dobio je 49% JATa i upravljacko pravo bez upate dinara ali ce uloziti svoje avione i sve sto njima odgovara. Videcemo koju koris ce imati drzava za godinu dana.

Lola

pre 10 godina

Nadam se uspehu i boljem radu od sadašnjeg. Juče sam preko Beograda letela ( u business class-i) kada sam stigla do odredišta moje torbe nigde nema. Ispostavilo se da je ostala u Beogradu.

zlatiborac

pre 10 godina

Zbogom Jatu. Ironija je da smo kao poreski obveznici svake godine placali debelo da se po medjunarodnim aerodromima reklamira propala kompanija iz nepostojece drzave. Konacno cu na aerodromu u Frankfurtu gledati kako prolazi avion sa natpisom Air Serbia. Sletim u Cirih a tamo na aerodromu avion iz domovine a na njemu Serbia. Trebalo je ovo da se dogodi odavno. Do sada sam izbegavao JAT a od sada cu gledati konekcije sa Air Srbijom. Odlicne su ove vesti. Zadovoljstvo ih je citati.

kolega konsultant

pre 10 godina

Za ljude iz ministarstva i ekipu koja je ovaj posao uradila:
Bravo za sve: kvalitet investitora, brzinu, plan i nadasve viziju!!!!!!!!!

Boris

pre 10 godina

ZA profit od 40 mil. USD, potrebno je da kompanija ima prihod od 2 milijarde USD.

Evo primera za Austrian airlines:
http://reports.lufthansa.com/2011/ar/combinedmanagementreport/businesssegmentperformance/passengerairlinegroup/austrianairlines.html

Toliko o tome.

2 km vezanih ociju

pre 10 godina

Sve sam poverovao ali kada procitah da ce da se leti preko Zagreba nasim avionima do Amerike (pogootvu Cikaga i Toronta) onda sam shvatio da ne mogu vise da trpim - udara u inteligenciju. Pa koce da spusta ogromni Airbus dva puta na 300 km (avionima toga tipa je vaznije broj poletanja i sletanja nego kilometraza) a sa druge strane da se sve ide iz Beograda ne verujem da ce neko iz Zagreba da se vraca istocno kada moze da uhvati konekciju u smeru putovanja

pex

pre 10 godina

Kakvo ludilo..Etihad ce da montira hangar preko puta hangara Jat Tehnike, tu ce da dovuce 70ak mehanicara iz Tehnike i da aktivira svoje linijsko odrzavanje..Vece preglede ce da radi u Cirihu..Kakva nebuloza..Jat Tehnika sertifikovana od strane EASAe za rad na avionima Airbus ce da bleji dok ce avioni Air Serbie da prelecu u Svajcarsku na radove..i to normalan biznis? Ma daaaaj..

eu

pre 10 godina

posto er srbija nema nameru da spusta cene (iako ce joj troskovi sada biti manji), ja kao neko ko dolazi u srbiju vise puta godisnje gledacu da kupujem karte kod jeftinijeg prevoznika. ako je to lufthansa onda kod njih. sto se tice leta preko zagreba i ljubljane cista glupost! kao putniku, meni je vazno da imam direktan let. a ako ga vec nemam, onda mi je svejedno da li idem preko zagreba ili londona. opet cu ici kompanijom koja ima nize cene, povoljnije vreme poletanja i generalno bolji odnos cena kvalitet. time prakticno kaznjavate srpske putnike a dolazite na noge hrvatima.

eu

pre 10 godina

posto er srbija nema nameru da spusta cene (iako ce joj troskovi sada biti manji), ja kao neko ko dolazi u srbiju vise puta godisnje gledacu da kupujem karte kod jeftinijeg prevoznika. ako je to lufthansa onda kod njih. sto se tice leta preko zagreba i ljubljane cista glupost! kao putniku, meni je vazno da imam direktan let. a ako ga vec nemam, onda mi je svejedno da li idem preko zagreba ili londona. opet cu ici kompanijom koja ima nize cene, povoljnije vreme poletanja i generalno bolji odnos cena kvalitet. time prakticno kaznjavate srpske putnike a dolazite na noge hrvatima.

Divljacina

pre 10 godina

ZA profit od 40 mil. USD, potrebno je da kompanija ima prihod od 2 milijarde USD.

Evo primera za Austrian airlines:
[link]

Toliko o tome.
(Boris, 4. avgust 2013 11:41)

Hoces da kazes da je sve ne zaposlene, avione, tehniku... neko organizovao da bi radio za 2% godisnje?? (40 miliona je 2 posto od 2 milijarde)
Pa taj je ili malouman, ili multimilijarder koga bas briga za novac, kada moze tako da se ophodi prema svojim resursima...
Pa svaka banka daje 4-5% godisnju kamatu (a za vece iznose sigurno mozes da se dogovoris i za vise)...
Sve mi se cini da ti ne znas o cemu pricas.

Ja

pre 10 godina

Ovo su tako proizvoljne ocene. Air Serbia nece leteti za Ameriku preko Zagreba. Mozda ce leteti Zagreb-Beograd pa ce tako putnici iz Zagreba imati olaksan pristup letovima za Ameriku ali da Air Serbia kao lokalni autobus obilazi mesta na pola sata leta od Beograda kao sto je radjeno u SFRJ - nece se dogoditi. Razlog je jednostavan, kolicina goriva koja se potrosi na sletanje i poletanje je prevelika da bi se tako nesto opravdalo. Osim ako putnici iz Zagreba nisu spremni da plate 20-30% skuplju kartu kako bi pokrili ove troskove.

zubar

pre 10 godina

Daj Boze!
Ovo sa Jatom. je postala lakrdija. Komunikacija osoblja sa putnicima:
Zatvori stocic. Podigni zastor. Ne mozes torbu dr zati ovde. Itd...
Maksimalna neljubaznost, ne secam se kada nije kasnio avion, ketering - bolje bi bilo bez njega. Zemicka sa pilecim prsima i vruce pice u casama - caj od Pepsi kole...

Nadam se da ce neko nauciti osoblje kako se komunicira sa putnicima kako bi se opet vratili u tu kompaniju!
Srecno Etihad, Srbijo, treba da se radujes.

Bivsi sluzbenik Alitalie

pre 10 godina

Srx

Nema sta da se pravi racunica kako da se potuce Lufthansa ili neki drugi avioprevoznik. Sve ovo sto je napisano je realnost.Pocev od goriva NIS-a (kerozin) koji je za 35% skuplji nego na svim aerodromima u Evropi. Ketering takodje a napravljen najmoderniji ketering u Evropi a sta se nudi u JAT-ovim avionima.Takodje JAT-ovi avioni na vecini evropskih aerodroma za ulaz i izlaz nisu imali pristup fingerima vec se avion parkira daleko od pristanisne zgrade i autobusom se prevozili putnici. Razlog u tome sto JAT-ovi avioni nisu postovali red letenja. U Americi,Kanadi i Australiji zivi milionska populacija sa ovih prostora i to treba iskoristiti.Nije sve jedno da li ce se presedati u Franfurtu ili Londonu ili direktno.Kod nas su JAT vodili ljudi koji nemaju blage veze sa avio prevozom. Partijski kadar.Imamo dobar aerodrom ali nismo imali avioprevoznika. Naravno emiracani nisu dosli iz ljubavi prema Srbiji i Aci Vucicu vec su uvideli profit.Nema ljubavi vec interesa

sasa

pre 10 godina

Bice mi zadovoljstvo letjeti Air Serbiom, a ne JATom i glupim Montenegro Airlinesom. Ovo sa beskamatnim kreditom, garancijama Emirata itd...pa to zvuci nestvarno! Sad znas kako Emirati, Lufthanza, Turkish i ostale kompanije koje drze monopol ne propadaju!

dodji mi i dogodine,e neću

pre 10 godina

@dr.no
http://www.etihad.com/en/about-us/news/archive/2013/etihad-airways-and-government-of-serbia-unveil-strategic-partnership-to-secure-future-of-serbian-national-airline/

Šta mrzi vad da pogledate malo bolje...nemojte širiti dezinformacije...I dont like SNS but if this work hat down.

draganbb

pre 10 godina

Da li neko ima informaciju ,posto ne mogu nigde da nadjem,za koliko para je drzava prodala 50% vlasnistva JATa Etihadu?Neverovatno da niko ne pominje iznos osim ako nismo poklonili?
(Djokic, 4. avgust 2013 09:39)
-------------------------------------
Nije prodala, predala je Etihatu besplatno zajedno sa 150 milion evra JATovog duga.

exorcist

pre 10 godina

Zaboravili su da kazu gde ce da naprave branu za med i mleko kada poteknu u bujicama.
(Karl Benz, 4. avgust 2013 09:25)

Ono što me najviše fascinira na ovim komentarima su likovi poput tebe. Vjerovatno si na nekoj drugoj vijesti koja se tiče ekonomije postavio komentar kako niko ne dovodi investitore.

putnik

pre 10 godina

2 km vezanih ociju

Pa ne leti Dream Liner ili A380. Linija Minhen Cirih ili Brisel Amsterdam, Brisel Paris su slicne linije.KO kaze da ce direktno Beograd NY ili Cikago.Er Srbija ce da skuplja po regionu putnike uz povoljnu cenu Beograd Zagreb (putnici iz Beograda ostaju u avionu) i do Berlina. Sve je to sistem Etihada.I na kraju danasnji avioni su stedljivi i ne predstavlja im problem da se spuste iz Beograda u Zagreb. Pre par meseci sam leteo iz Dubaia u Dohu i onda za Singapur Quatar Airwaysom

Mrk-djok

pre 10 godina

Sta to znaci za Niski i aerodrom u Kraljevu?

Hocemo li konacno dobiti letove ka vecim Evropskim gradovima, jer nijedan ozbiljan investitor ne zeli da sleti u BG i onda putuje autobusom jos 3-4 sata?

Ili da preimenujemo u Er Beograd...

Перица

pre 10 godina

Београдски аеродроми Сурчин и Батајница и нишки Константин велики имају једну огромну предност - ми нисмо у ЕУ па не морају да наплаћују ЕУ CO2 таксу на летове! Због ње је потиче године скоро почео трговински рат Кине и ЕУ!

Од Београда до Делхија за 7 и Пекинга за 9, а брзим возовима до Љубљане и Скопља за 3 сата.

Cabin crew

pre 10 godina

(vlada,..... Sto tebe nisu uzeli za konsultanta. Gomilu gluposti si napisao. da li znas da su ranije svi piloti JAT-a u vreme sankcija koji se nisu udomili u neku stranu kompaniju isli na trenazere simulatore u London.Idu i danas . Normalno je da letacki kadar koji prelazi za Boeinga na A319 mora da ide negde na simulator da se osposobi i dok se ne osposobi za samostalan let neko treba tim avionima da upravlja.Period od 3 meseca nije dug. Normalno je takodje da drzava kao vecinski vlasnik u novo osnovanoj avio kompaniji ima i trosak.Inace se ne bi zvala Air Serbia.Servisiranje aviona je normalno da se izvrsi u Avio tehnici.Zasto bi isli u Svajcarsku. Etihad je tu da stvori profit , da uvede nacin upravljanja kako se to radi u svetu, da obezbedi sve uslove koje imaju njihovi avioni u svetu i da napravi jednu kompaniju koja ce da sluzi i samom Etihadu za evro mediteranski saobracaj

Igor

pre 10 godina

Kada bogati sheici kupuju polovnjake avione 3 do 5 godina stare, casticu se jednim golfom 5. Onda cu zeni da kazem da sam uzeo nov auto, svi u ulici ima da nam zavide.

dad

pre 10 godina

Izgleda da ovo i nije tako sjajan aranzman kako su ga nasi pretstavili.
Sve dugove(200 miliona) na teret Srbije, sve otpremnine na teret Srbije, Srbija mora jos da ulozi 100 miliona svoijh para a Etihad prakticno nista. On ulaze svoje postojece avione i nista vise.
Posle 5 godina, ako ne bude islo kako su Emiracani zamislili, oni se povlace a nama ostaju opet dugovi...
Nama je predstavljeno da je uspeh sto nam je ostao 51%, a u stvari sa ovog aspekta bolje da nam je ostalo 49% jer cemo mi kao vecinski vlasnici morati da sve dugove vratimo ako ne bude islo kako su Emiracani zamislili.
Ne bi Air Serbia bio ni prvi ni poslednji koji bi pukao usled loseg poslovanja.
Ajmo sad lupajte minuse..
Najbolja je solucija bila zatvoriti JAT i ne otvarati vise nista. Imamo aerodrom( koji cemo uskoro verovatno dati Emiracanima) pa neka kompanije koje imaju interesa otvaraju linije...

nikola

pre 10 godina

Air Serbia nema sanse da opstane jer samo nisko-tatarifne firme imaju buducnost kao WIZZ , RYAN AIR itd.
proci ce 2-3 godine i videce se koliki je to promasaj ali bi neko morao da stavi m... u skrip i da mu ih tada slome jer neko mora da odgovara za stetu koja ce nastati !!!

samo napred

pre 10 godina

Masala...
Sta reci sem hvala bogu da i to docekasmo
1. neka uvedu onu opciju sa besplatnim miljama
2. povezivanje sa Er Betlinom je odlicna stvar, velika kompanija koja leti svuda po Evropi
3. treba da uvedu veci broj letova u letnjem periodu ka glavnim turistickim destinacijama samostalno ili sa Er Berlinom u saradnji. Bice velikog interesovanja jer ljudi ne zele da ih ahencije cerupaju ali bez carter letova nemaju sanse da odu samostalno na udaljenije destinacije po nekoj normalnoj ceni.
4. sluzite putnicima domacinske sendvice i posluzenje, mali trosak ogromna reklama. Svi cemerisu sa keteringom i bas bi Er Srbijs trebala da udari na tu kartu i da sluzi vrhunske sendvice sa prvoklasnom govedjom prsutom ovim Arapima koji sednu na nase avione. Najbolja reklama...

tako sam ja razumeo...

pre 10 godina

Da li neko ima informaciju ,posto ne mogu nigde da nadjem,za koliko para je drzava prodala 50% vlasnistva JATa Etihadu?Neverovatno da niko ne pominje iznos osim ako nismo poklonili?
(Djokic, 4. avgust 2013 09:39)

Ma i da je poklonjen, kompanija koja se raspadala i koja je poslovala sa gubitkom i ovako nista ne vredi, a prema ovome bi trebalo da imamo kompaniju koja ima profit. Drzava je preuzela celokupan JAT-ov dug, i dug se nece povecavati jer JAT-a vise nema, a ako novi dugovi nastanu u "Air Serbia" Arapi ce ga otplacivati. Iako Srbija ima 51% vlasnistva ne verujem da ce mnogo uticati na poslovanje kompanije, iako je novi direktor kompanije Srbin, on je Srbin koji je vise godina radio za Etihad.

Miroslav

pre 10 godina

Par stvari da odgovorm... prvo, JAT nije prodat jer skoro 20 godina niko nije bio lud da ga kupi. Krenulo se sa traženjem strateškog partnera i opet ništa. Kao što neko reče, ovo je nova kompanija koju su osnovale Država Srbija i Etihad. Profit se deli prema akcijama ( 51% Srbija, 49% Etihad).
Drugo, obuka za nove avione je manje više formalnost jer su b737 i a319 gotovo istih dimenzija i radi se o prostom navikavanju na novi avion. Takođe, lakše je upravljati novim avionom nego starim ( kao i sa kolima ).
Sledeća stvar, Air Srbija neće svojim avionima leteti za SAD, CAN, AUS... prosto nema niti planira nabavku aviona za transkontinentalne letove ( JAT je do 1995 imao dva DC-10 za tu namenu). Znači preko Frankfurta verovatno.
Za kraj, zašto je ovo dobro za nas? Pa ovako, JAT ne samo da sam pravi gubitke, ono stvara gubitke i drugim pravnim licima koristeći usluge koje naravno neće moći da plati pa onda država uskače da to "pegla". Istina je da će veći broj ljudi ostati bez posla, međutim taj broj je ništavan prema broju ljudi u privatnom sektoru koji su ostali bez posla usled nenaplaćenih poraživanja od državnih gubitaša tipa JAT.

CityWatch

pre 10 godina

Ne mogu da verujem koliko negativnih a "strucnih" komentara koji imaju najvise pluseva. Na dobru vest reagovati na taj nacin je prava slika naseg drustva. Strasno. Jedan nebulazi o "potuci Lufthansu" drugi o "medu i mleku, branama", treci o "informaciji za koliko para je prodat JAT" itd itd. Price o izgubljenom prtljagu su price svake kompanije na trzistu i ujedno i najveci fokus kako da se taj problem resi. To nije specijalsnost JAT-a dragi putnici i putnice. Steta sto nasi ljudi nemaju prilike da odu u svet i malo se upoznaju sa njim. Iznenadili bi se koliko slicnosti ima. Ta prica kako je kod nas ovako i onako a tamo je to tako je totalno deplasirana narocito sto najcesce polazi od onih koji nisu mrdnuli dalje od svoje ulice. Siguran sam da ce AIR Srbija napredovati i vrlo brzo postati respektabilna kompanija. Znam jer poznajem ljude koji rade u JAT-u. Mislim na one koji rade a ne na politicki postavljene bahate i ohole tzv. menadzere sa nikakvim formalnim a kamoli strucnim znanjem. Air srbija ce brzinom svetlosti preleteti region i osvajati mnogo dalja i zahtevnija trzista. Kompanija ce napokon imati menadzment koji zna sta radi a ostali su uvek i znali. Zivi bili pa videli.

Macak

pre 10 godina

Do sada sam izbegavao JAT a od sada cu gledati konekcije sa Air Srbijom. Odlicne su ove vesti. Zadovoljstvo ih je citati.
(zlatiborac, 4. avgust 2013 20:45)
Interesantno je koliko je ljudi odusevljeno sto je Srbija upravo prodala/izgubila gotovo polovinu svoje nacionalne avio kompanije, zauzvrat su sretni sto je eto novi logo nacrtala zena iz Srbije...ha
Ja sam se vozio Jat-om kad je bio najbolja opcija, sta ces nisu ni bolji ni gori od svega dole.

A ti zlatiborac si slobodan da cinis sta hoces, mada si me jako nasmijao- eto dok se zvalo Jat - tebi se gadilo sad kad su samo prefarbali stvar i napisali Serbia ti si spreman da juris za istom stvarcicom. Prva rijec koja mi pada na pamet je karakter a onda bogami i osjecaj za realnost.
To mi nekako djeluje kao kad se reprezentacija u kosarci raspala nakon promjene imena iz Jugoslavija u SCG pa je nakon kolapsa centar Darko Milicic izjavio da kad ime bude promijenjeno u Srbija on ce da zakucava sa vrha reketa. Eto promijenise ime i dresove a on mi nesto slabo zakucava sa vrha reketa...

Par poteza farbom i cetkom ne mijenja nista prijatelju, stvari se moraju prvo izmijeniti iznutra pa tek onda vani.

Jelena

pre 10 godina

Odusevljena sam snagom koju ce imati Air Serbia! Pitam se samo na koji nacin ce postati tako mocna; da li postupcima kao sto je ukidanje licence Easyjetu ciji let za/iz Milana je uvek pun, dok se JAT-ov, gotovo u isto vreme...hm, ne moze time podiciti. Kazu da od oktobra Easyjet vise ne leti za Beograd. Tako svi umeju.

fanbot

pre 10 godina

Odlicno. Nadam se da ce zbog jeftinije cene goriva i ti letovi biti bar nesto povoljniji nego ovako kad se ide. Uostalom, sigurno nece doci kao dvostruke cene karata (do nekog 'autorizovanog' aerodroma, pa onda za Ameriku). A ima dosta nasih ljudi koji su tamo pa ce sigurno biti isplativo. Bilo bi dobro, ipak, da dobije i nas aerodrom potrebnu licencu za direktan let, ali ovo je ipak Srbija. Suvise pozitivnih promena u isto vreme nije dobro za kozu.
Eto, ja da kazem nesto realno, pre nego sto navale ovi sa hvalospevima

CityWatch

pre 10 godina

Iz clanka se vidi kakav je dosadasnji tretman imao JAT i uz redovne domace pljackase mogu samo reci da je neverovatno da se ipak odrzao i dosao do ovakvog perspektivnog i zdravog partnerstva. Prenaduvana administracija i zapostavljena tehnika i flota... Ne znam koja bi kompanija to izdrzala. Partnerstvom sa Etihadom odlaze i sve ucene koje je JAT trpeo od strane drugih kompanija i drzava. Da vidim sada da mu odloze poletanje pet puta jer neka druga kompanija ima prednost. Da ne pominjem dugogodisnje sankcije koje su jednu uspesnu kompaniju bacile na kolena. Air Srbija se vraca tamo gde je JAT bio do '01. Dobar let i sve najbolje Air Srbiji.

nbgd70

pre 10 godina

(Hrc, 4. avgust 2013 11:44)
To sa partner-kompanijom Croatia Airlines opet znači presedanje. Mućak. Imamo i mi toga "za bacanje". A što se tiče Air Serbije, sumnjam da će se praviti kombinacije sa nemilim susedima. To ne odgovara ni vama, ni nama. Verovatnije je da će se iz Beograda leteti direktno i to tako što će u Beogradu biti presedanje za letove s Bliskog istoka, kao što je 2003-2004 sa Uzbekistan Airwaysom (Taškent-Beograd-JFK). Do bro nama, dobro vama. Ovo u Novostima se "razigrao" novinar.

hm kao da nije sve kao sto je receno iz vlade

pre 10 godina

Sto ce tice leta ka severonoj Americi to se radilo i za vreme ex Yu . Prosto takvi letovi moraju da imaju popunjenost inace nisu isplativi. Ni Srbija ni Hrvatska a ni Slovenija nemaju dovoljno putnika tako da ovo ima racunicu.Sa druge strane to kraca zaustavljanja nego ova koja sad imamo i gde cekicamo i po sedam sati izmedju letova.
A sto se tice ulaganja hmmm mislim da tu nisu bili iskreni nasi. NAs ce to kostati poprilicno jer smo vecinski vlasnici a menadzment koliko sam shvatio bice njihov samo pet godina. A posle pet godina ako ne preuzmu kompaniju plasim se da cemo imati istu pricu kao i sa Jat-om i da cemo na ovih 170 miliona duga vec od starog jata vremenom imati nove dugove novog jata ili air Serbie. Ali dobro nisam ja tu da proricem i gledam u kosti i lopatice pusticemo vreme da pokaze .

Rodney Marinkovic

pre 10 godina

Raduje vest da u buducnosti pocnu letovi AIR SERBIA za USA, Kanadu... Nemoze radovati sletanje aviona na interkontinentalnom letu u Zgreb, pa
makar se letelo i sa Boinzima B787 ili Erbasima A350, sto nije realno bar za skorasnje vreme. Neekonomski je sletati sa velikim avionima na 300 km.udaljenosti ukoliko sa tog aerodroma se ne puni kabina bar preko
pedeset posto. Umesto toga neka ER SRBIJA i AIR CROATIA lete redovne letove iz Zagreba sa AT72 ili Q400. Ako je ekonomsko opravdanje moze i A319... Beograd bez dvoumljenja postaje Hub-saobracajni centar, pa stoga tako se leti svuda po svetu. Zasto bi Beograd bio van sveta?
Gospodin Kodric i njegov tim ce sigurnom rukom ekonomski voditi svoju AIR SERBIA. U to nema sumlje. Know hou! Iskreni pozdrav vama na sajtu,
Er Srbiji, njenim buducim putnicima i meneadzmentu.
Iskreno iz zimskog Sidneja vas Rodney Marinkovic, Aircraft Mechanical Engineer (ret.) Sydney / Kraljevo.

Milan

pre 10 godina

"To je tako važna vest da će Er Srbija leteti preko Zagreba za Ameriku da svi treba da skačemo od sreće. Od toga nama u Srbiji neće biti pun tanjir, te me ta vest interesuje kao lanjski sneg!"

Tipicno,svetsko a nase,zloba ,zavist i pakost.
Prijatelju,budzetska stabilnost se godinama odrzava uz skromne posiljke zemljaka iz tudjine.Toliko o koristi ili steti.Tolerancija,pravo na razlicitost i pogled nekoliko koraka unapred je ono sto vuce napred.Sitnosopstvenicka politika definitivno ne.Izgleda da je bilo najbolje ne dirati JAT.....e moja Srbijo medj sljivama.

Кривокапић

pre 10 godina

Хрџ, па и из ?београда се лети за Северну Америку из Београда са преседањима у Франкфурт или Бечу. То ипак нису директни летови.
А за ове што критикују, нова авиокомпанија ће сигурно бити боља од ЈАТ-а, као што је сваки бизнис бољи кад га не води неспособна држава са својим партијским неписмењацима. Исто, нисмо ми центар света па да имамо главни аеродром у Европи.
И за крај, идеја да ће неко из Букурешта оре да оде у Зг него Бг да узме исти авион је врхунац " генијалности". Научи бре географију.

Konstatacija

pre 10 godina

Dakle, koliko se iz novinskog članka može saznati, Air Serbia startuje 25. oktobra 2013, sa 1-2 AirBerlin-ova A 319-112, 2006. godište, postojećim 7-8 B 737-300 (JAT), kao i postojećim (JAT) 3-4 ATR 72-200.

Исток

pre 10 godina

Све је ово супер и свака част за овај посао, али хајде сад мало да се вратимо на земљу. 95% људи у Србији не лети авионом, а можда 1% лети редовоно. Остали путници су туристи.

Злоупотребићу ову тему да скренем пажњу на нешто друго. Дакле ја молим одговорне у овој земљи да реше питање железнице. Мислим да су Железнице Србије најлошија компанија у Србији и да буквално представљају државу за себе. Сваке године коштају државу по 10-12 милијарди динара и никако да се то питање реши. Возови су држава у држави. Закони Србије не важе у возовима. Ту може да се пуши, пије, вређа, кондуктери могу за себе узимати новац од путника... Дакле много више људи путује возом, а тек би много више људи у Србији путовало возом када би се та компанија средила. Овако се од Јагодине до Београда клацкам 3 и по сата. Једино што је са оним сељацима што носе сир на Зелењак много занимљивије у возу него што би било у аутобусу :-)

MANE

pre 10 godina

Da li ovo pljuju samo oni privilegovani do sada u JAT-u i sestrinskim firmama pa da li treba da svi idalje izdrzavamo nekoga ko je pojedincima sluzio za....

AlCapone

pre 10 godina

Ali neki ljudi su stvarno negativni. Ja mislim da je to dobar posao. Air Serbia nece biti vise igracka u rukama politike, u Sloveniji imamo velike probleme sa Adriom Airways jer je ne mozemo prodati pa tako sve gubitke finansiramo iz drzavnog budzeta.

Novi kupci ce doneti neki nov nacin poslovanja, profesionalizam na najvisem nivou, to ce za sobom povuci celi niz posledica u srpskoj ekonomiji. Sve firme koje ce saradjivati sa Etihadom morat ce podici svoj standard, pa ce isto to napraviti i njihovi konkurenti. Dakle, stvara se jedna potpuno nova poduzetnicka klima. Nema vise spavanja i politickog glupiranja.

Naravno, Srbiji bi trebalo barem jos 50 firmi tipa Etihad, ali vec jedan Etihad je 100% bolje nego bivsi Jat.

Marko Djordjevic

pre 10 godina

Eh.. što volim da čitam ove komentare od ljudi sa linije za pametne. Prosto da ne poveruješ koliko imamo "stručnjaka" koji sede kući i čekaju da im neki posao padne s neba.

Neverovatno

putnik namernik

pre 10 godina

Jasno je da ce nova kompanija da se sad reklamira na svakom cosku, tome sluzi i PR izmedju ostalog. Licno, drago mi je sto je JAT uspeo da nadje partnera i sto nije rasformiran. Drago mi je i sto ce ovi da uloze neke parice kod nas. Ono sto mene interesuje je podela profita, kako, koliko, kada, odnosno, koje su direktne koristi drzave i nas svih, i od kada, pod kojim uslovima. Koliki ce deo kolaca tu biti nas? Nemojte pogresno da me razumete, nisam alavi krelac, samo pokusavam da shvatim da li ce opet javnosti biti prezentovan ugovor kao onaj sa Fiatom, potpuno zacrnjen, ili smo ovde uspeli nesto i da dobijemo (pored napretka u floti i generalnog poboljsanja ostalih stvari).

Ivan

pre 10 godina

@Dr. No, 4. avgust 2013 09:10)

Već tri dana je na Etihadovoj web stranici ovo :

http://www.etihad.com/en-us/

http://www.etihad.com/en/about-us/news/archive/2013/etihad-airways-and-government-of-serbia-unveil-strategic-partnership-to-secure-future-of-serbian-national-airline/

Miloš

pre 10 godina

Pa ne leti Dream Liner ili A380. Linija Minhen Cirih ili Brisel Amsterdam, Brisel Paris su slicne linije.
(putnik, 4. avgust 2013 13:51)

B787 i A380 nisu ni slični, ni po kapacitetu, ni po potrošnji goriva, ni po dometu. Dok je prvi potpuno okej za Air Serbia u nekoj budućnosti, ovaj drugi je svetlosnim godinama daleko. Airbusov ekvivalent bi bio A350, a ako odemo malo u prošlost, čak i A332, koji se upravo pominje kao dugolinijski avion za JU. Nasuprot tome, sa avionom od 580 mesta ne bismo znali šta ćemo.

Nije sporno da te letelice mogu efikasno da lete short-haul, kao što nije uopšte problem da neki veliki avion leti na liniji BEG-ZAG, ako za tim ima potrebe (putnika koji hoće to da plate). Sporno je da taj avion leti poluprazan iz Beograda do Zagreba, da bi se tamo napunio do vrha, i onda leteo preko okeana. Takav let je neisplativ, a da ne govorim kakav košmar to proizvodi ako se slučajno u BEG napuni cargo hold. Potrošnja goriva može biti ogromna!

Rešenje je naravno veoma jednostavno. Mali avion treba da pokupi putnike iz Beograda i odvede ih u Zagreb, odakle leti veliki avion za SAD, ili obrnuto. Pretpostavljam da je kompaniji koja je bazirana u BEG lakše da bude obrnuto i to je to. To je jeftinije rešenje za kompaniju (i to mnogo jeftinije), a ja bih rekao da je i putnicima lakše da se 90 minuta prošetaju kroz terminal i popiju nešto, nego da to vreme provedu u sedištima na stajanci, dok traje loading i tankovanje.

Jovo

pre 10 godina

@ "Er Srbija za Ameriku preko Zagreba".
Došla cica na kolica. Pa zar 2011.godine, "ponosno" ne odbišmo let za Čikago preko Zagreba.

Srećno Air Serbia

pre 10 godina

Radujem se jer sam davne 1986.g letela nasim velikim avionom DC-10, direktno od Beograda za Čikago, sa kratkim zadrzavanjem na aerodromu u Zagrebu koliko samo da se ukrcaju putnici koji odatle idu s nama.

Let je bio besprekoran, lepo vreme, posada ljubazna, hrana izvanredna, escajg od rostfraja, sve je bilo svetski. Neka tako i ostane u našoj Air Serbia!

bbking

pre 10 godina

Osnivanje Air Srbije kao profitabilne kompanije:
1. Sav dug JAT-a svaljen na gradjane Srbije
2. Socijalni program tj davanje otpremnina zaposlenima opet svaljen na gradjane Srbije
3. 49 % akcija prodato mimo zakona o javnim nabavkama u sta su se ovi neoradikali kleli.
Pa ko je ovde blesav da prihvati "posao veka". Ovako i moja baba zna da napravi uspesnu kompaniju sa burazerskim dogovorom sa seikom. Bojim se da ce za par godina neka druga vlast da hapsi Vucica zbog krsenja zakona.

Ivan

pre 10 godina

(vlada, 4. avgust 2013 12:44)
"Pa ja jesam i konsultant i menadzer,samo u jednoj vazduhoplovnoj kompaniji evropske unije.U Beogradu nisam bio dovoljno dobar,iako cetvrt decenije radim u vazduhoplovstvu."

Sa samo 2.5 godine iskustva u bransi si i konsultant i menadzer?
Ti to ozbiljno?

Iv.

pre 10 godina

@ bbking

iz tvog komentara, ali i iz komentara slicnih tebi se vidi koliko prosecan srbin ne zna, ali misli da sve zna i da svoje misljenje treba da podeli sa drugima. Ljudi, ako niste strucni u nekoj oblasti, prestanite mlatiti i trovati narod! Obrazuj se, stekni iskustvo pa onda dozvoli sebi da imas misljenje. Ma kako je moguce da svi se znaju i dozvoljavaju sebi da komentarisu? Takvi su nas i doveli do ove bede

Konstatacija

pre 10 godina

draganbb,

Nije prodala ni sa dugom.JAT je otisao u istoriju a dug ostao nama gradjanima da vracamo.Osnovana nova kompanija koja pocinje od nule

Letac u penziji

pre 10 godina

666

Za prelazak sa bilo kog sistema letenja ili na bilo koji drugi tip letilice nije potrebno vise od 20 dana vezbe na simulatoru.Jer su principi letenja isti za vs tipove aviona. Samo se treba upoznati sa novim tehnickim resenjima kada je elektronika u pitanju mada je i tu sve uglavnom standardizovano.Kao kada sedenes iz Juga u Mercedes.Letacka dozvola (CFP) za civilno vazduhoplovstvo je ista u celom svetu

Aleksandar I

pre 10 godina

(eu, 4. avgust 2013 12:22)

jel na jeftinije letove mislis na low coast ili drzavne avio kompanije?
Licno jos nisam nahvatao let nekom stranom drzavnom avio kompanijom da je bila jeftinija od jata, a to mislim na Lufthansu, AIr Swiss, i Air France.
Znam da avioni koji lete u Jatu nisu bas lepo uradjeni ali sta je tu je, voleo bi kada bi Air Serbia zadrzao ovakve cene kao Jat.
A tebe molim da mi das bar jedan primer nekog tvog leta gde je Jat bio skuplji.

Boris

pre 10 godina

@Divljacina

Ja ne znam, pa sam pogledao izvestaj za Austrian airlines.

Predlazem ti da otvoris link, na 11 miliona prevezenih putnika, ostvarili su gubitak. Jat je prevezao prosle godine malo vise od milion putnika. Profitna stopa u aviosaobracaju je vrlo niska.

Miloš

pre 10 godina

Овако се од Јагодине до Београда клацкам 3 и по сата. Једино што је са оним сељацима што носе сир на Зелењак много занимљивије у возу него што би било у аутобусу :-)
(Исток, 4. avgust 2013 14:52)

Toliko o hladnom lancu transporta hrane :)

Bugi

pre 10 godina

Pa i da se pokloni JAT nije problem. Ako kompanija ne generiše gubitak koji građani treba da plaćaju dosta je. Ako generiše profut, onda još bolje..

komarac

pre 10 godina

Ajmo malo cinjenica za one koji lupetaju i ne znaju sta pricaju.

Etihad ne da neleti iz Frankfurta za USA nego ne lete niotkud iz Evrope za USA/Canada.

Etihad ima i 29% u Air Berlin tako da ce codeshare odraditi gdje oni ne lete, pretpostavljam da je tacna ona vijest da ce AB (Air berlin posade) letjeti za pocetak dok se JAT piloti ne prekvalifikuju. S obzirom da Air Berlin leti za USA.
3. Od propalog JAT se ovako mozda i moze nesto destiti.

O JATovoj deci koje su tata i mama ubacili u firmu, politickom opredeljenju i starosti stjuardesa ne bih ovog puta.
ps. Oni koji lete sa americkim kompanijama za evropu i nazad (United, US Airways, Delta Itd) znaju kako je prosjek posade 50+ godina... :-)

Zmaj od Očaja

pre 10 godina

Nadam se da će sve krenuti, kako treba i iz početka;
- Novo, profesionalno, rukovodstvo.
- Novo, školovano i ljubazno kabinsko osoblje.
- Skoro novi avioni... A-319.
- I "stari" provereni piloti... poznati i priznati.
A-380 i B-787, možda iz neke sledeće generacije, bolje B-747/800!

@Milos

pre 10 godina

Boeing 777 ER-200 iz Dubaija za Dammam, redovna linija. Prethodno je bio Etihad, a ovaj Emirates. Da nemaju racunicu ne bi slali te avione, a drugo to nisu tranzitni aerodromi, ali Beograd se visi kao tranzit, i verovatno ne racunaju samo na putnike iz Srbije.

Ja

pre 10 godina

Sve je to lepo, samo me cudi sto na Etihadovoj web stranici nista ne pise o Air Srbiji...
(Dr. No, 4. avgust 2013 09:10)

OK a sta je ovo http://www.etihad.com/en/about-us/news/archive/2013/etihad-airways-and-government-of-serbia-unveil-strategic-partnership-to-secure-future-of-serbian-national-airline/

Iskusni analiticar genije

pre 10 godina

Profitna stopa u aviosaobracaju je vrlo niska.
(Boris, 4. avgust 2013 18:33)

A gde je pa visoka? Da odma otvorimo fabriku visokih profitnih stopa. Ili da se vratimo u pecinu ako je to nemoguce, jer ko ce da se smara sa niskim profitnim stopama. Jedino ako nam neko da milijardu evra svakome na poklon, mada bi se i tada bunili sto nam nisu dali po dve milijarde skrtci zapadni...

Miloš

pre 10 godina

Ja sam leteo od Bahreina do Abu Dabija, 410 km, leteo je Air Bus 340-500, pa sta ako je veliki avion, i bio je poluprazan
(Sasa, 4. avgust 2013 19:46)

Pa nista, to je neprofitabilan let, ako je tako. Doduse, neke stvari nismo uzeli u obzir - prvo, ako je cargo hold pun, tu moze biti profita koliko volis, a onda su putnici slag na torti. Mi nemamo sta da izvozimo u tim kolicinama, prema tome ne mozemo racunati na popunjeni cargo na svakom letu. Drugo, nafta je u zalivskim zemljama jeftinija od vode, i njima nije tako skupo da dignu bilo koji avion koliko je nama. Trece, mozda je dolazni let bio krcat, pa su zato poslali veliki avion. I cetvrto, mozda im je flota bila zauzeta, pa su resili da veliki poluprazan avion posalju na najkracoj mogucoj destinaciji, kako bi izgubili najmanje novca.

Kladim se da to ne rade svakog dana ako im je taj let stalno poluprazan, to je poenta.

Boris

pre 10 godina

@Iskusni analiticar genije

Nisam to hteo da kazem, vec da u tekstu ima nelogicnosti.

"Vec u 2015 planira ocekuje se profit od 40 milUSD...."

Za toliki profit, morali bi da imaju bar 2 mlrd USD prihoda, sto nije realno posle dve godine.

Tekst je napisan kao lista lepih zelja.

Patrijota

pre 10 godina

Sve se naprica, nahvali i objasni ali o cenama karata ni rec? To je prvi i osnovni faktor u planiranju i predvidjanju prihoda i uspeha poslovanja!!! Cini mi se da da ce to biti katastrofa kao i do sada u poredjenju sa konkurencijom, a to znaci jos jedan posao radi sticanja politickih poena sa unapred propalim investicijama i zaduzenjima!?