Subota, 03.08.2013.

16:57

"Zbog Berluskonija i građanski rat"

Berluskonijevi saradnici pokušavaju da izdejstvuju predsedničko pomilovanje, kako bi <a href="http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&amp;mm=08&amp;dd=01&amp;nav_category=78&amp;nav_id=738469" class="text-link" target= "_blank">bivši premijer izbegao zatvorsku kaznu i zabranu obavljanja javne funkcije</a>

Izvor: Tanjug

"Zbog Berluskonija i graðanski rat" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

13 Komentari

Sortiraj po:

guska koja je spasla Rim

pre 10 godina

@IT Citizen
1) Porast javnog duga je galopirao 80-tih. Prva Berlusconijeva vlada je trajala prekratko za bitnije rezultate. Tokom drugog perioda vladavine (2001-6) javni dug je bio skoro stabilan. Tacno, poslednjih godina je odleteo u odnosu na BDP, ali, to je bio period kad se Berlusconi nije bavio Italijom, nego Italija Berlusconijem.
2) Naravno da je Berlusconi izrastao kroz kompletno korumpiran sistem, gde se drukcije nije moglo uspeti. (De Benedetti je, mozda, imao oreol? Agnelliji su bili sto puta gori, a oni su - sveci.) Ali, za razliku od vecine drugih, on bi uspeo u bilo kom sistemu, jeste sposoban. Craxi jeste bio Bog&Batina (korumpiranog) Milana i jeste se, u stranci, kao kakav istocnjacki despot, okruzio "patuljcima i plesacicama", ali je bio i zrtveni jarac, koji je osudjen jer je neko resio da mora biti osudjen, a rulja je trazila krv. Na smesnom procesu koji je vodio polupismeni policajac - danasnji politikant Di Pietro. Naravno, to jeste bio razlog Berlusconijevog ulaska u politiku. Samo, mnogi su poduzetnici, ukljucujuci i politicki mocne, dotle vec bili osudjeni, neki i platili glavom. Protiv njega jos nista nije bilo pokrenuto; procesi su krenuli tek *nakon* ulaska u politiku. Uklanjanjem Craxija bilo je nestalo politicke zastite - od komunista. Sudovi su im bili poklonili kljuceve grada, nisu imali prepreke. A crvene kooperative (za neupucene - to je jako krupan kapital pod kontrolom KP) nisu bile korumpirane? Crvene banke? Finansiranje od strane KGB?

IT Citizen

pre 10 godina

@guska koja je spasla Rim: 1) proveri rast javnog duga i koliki je bio privredni rast tokom svake vlade Berlusconija. 2) Silvio Berlusconi je bio deo korumpiranog politickog sistema od pocetka, kao prijatelj i finansijer Craxija. Razlog njegovog ulaska u politiku je Craxijev pad i nedostatak politcke zastite. 3) Ako budes slucajno stvarno proveravala podatke, e na samo pamflete Berlusconijeve partije, onda proveri odakle mu je dosao pocetni kapital?

guska koja je spasla Rim

pre 10 godina

italijansko pravosuđe, puno komunista i levičara uopšte (EU Citizen, 3. avgust 2013 19:24)

Tacno! Tek nakon sto sam dosao u Italiju shvatio sam sta je znacio 68-aski slogan "tihi mars kroz institucije". Kad biste samo mogli zamisliti na kojim su sve kljucnim pozicijama u svim sferama drustva (i to po skoro celoj sirini politickog spektra, ne samo na tzv. levici) rasporedjeni nekadasnji 68-asi! A o sudstvu i da ne pricamo - to je levo krilo nekadasnje kompartije. Jos nesto - nama su, svojevremeno, prodavali bajke o tzv. "eurokomunizmu"; toboz, to je bio, kao, nekakav "treci put", "demokratski komunizam" drn-zvrc. U stvarnosti, to je bio samo marketing. Talijani, za razliku od Istocnoevropljana, makar bili i komunisti, "radjaju se" kao trgovci, to spada u osnove njihove kulture, ono sto pocnu usvajati cim progovore (i da bi uopste progovorili); marketing je nacin njihovog individualnog i kolektivnog funkcionisanja. Medjutim, talijanski komunisti (za razliku od, npr. francuskih) nikad nisu izvrsili destaljinizaciju, a medju 68-asima su jako popularne i uticajne bile ideje kineske kulturne revolucije i Mao Ce Tunga. Tako je bilo, tako je i ostalo. Jedino se ne smatra oportunim da se o nekim stvarima, u ovom trenutku, puno prica. Trenutno su ispod tepiha. Uostalom, i ovde mnoge kuce i dandanas imaju tajne hodnike u podrumu, dvoristu, ili vrtu, zaostale iz proslog rata. (A poznato je da ni u drustvu nikad nije izvrsena defasizacija, sto je samo ista strana iste medalje.)

ima i gorih i patetičnijih od nas

pre 10 godina

Oooo italijani, hvala vam što mi vraćate veru u srbe. Mislio sam da smo najgori ali vidim da ste vi još gori a jedino imate više sreće što bi se već moglo povezati sa vašim verskim opredeljenjem. Svejedno, hvala vam do neba.

Shomi

pre 10 godina

Stavovi pojedinih komentatora pokazuju apsolutno nepoznavanje posleratne italijanske istorije. Poslednji veliki italijanski politicar je nazalost eliminisan jos '78 godine zbog svojih nastojanja da pomiri demohriscane i komuniste i prevazidje duboku podelu italijanskog drustva.
Tretirati Berluskonija kao ozbiljnog politicara je naivno i u krajnjoj liniji sramotno i, da jos jednom napomenem, pokazuje nepoznavanje strukturne drustvene krize u kojoj se Italija nalazi.

guska koja je spasla Rim

pre 10 godina

Berlusconi je osnovni razlog 20-isnje stagnacije italijanske privrede i reformi u drustvu. Kao i sada, uvek je sebe i svoje kriminalne probleme stavljao ispred prioriteta drzave i njenih gradjana. (IT Citizen, 3. avgust 2013 19:53)

To je A) neistina. Stagnacija "privrede i reformi" nije trajala 20 godina i raniji Berlusconijevi mandati sigurno nisu bili periodi stagnacije. Tacno je da je u poslednjem mandatu Berlusconi, sto svojom krivicom, a sto intrigama protivnika, bio doveden u pat poziciju i prinudjen da se, umesto galopirajucom krizom, bavi (a i cela Italija) - vlastitim aferama i skandalima. B) Do pre 20 godina Italija je bila hiperkorumpirana zemlja vesele potrosnje pod vlascu dva "saveza komunista", jednog crvenog (kasnije ruzicastog), a drugog belog. Oni su, doduse, glumili svadju, da se Vlasi ne sete (jer, od tih su "Vlaha", tj. velikih sila, ziveli - jedni od jednog, drugi od drugog), ali su se o svemu bili jako lepo dogovorili i tacno se znalo sta je cije. C) Onda su se Vlasi izmirili, balon pukao i racuni poceli stizati za naplatu. I tada, pre 20 godina, Italija, njena privreda, dospela je u totalnu paralizu izazvanu serijom staljinistickih, lose montiranih, procesa, pompezno nazvanih "Mani Pulite" (ciste ruke). Jasno je da je prethodno sistem bio kompletno korumpiran (sto znaci da cistih ruku nije ni bilo), ali je bila zapanjujuca politicka selektivnost sudjenja i jos manja briga da se prikriju tragovi rezije, nego u bivsoj nam SFRJ (a narod je ipak gutao).

guska koja je spasla Rim

pre 10 godina

Ove zabare kao da je napravio neki Srbin, jos su i gori od nas...
(Dr.Tifus, 3. avgust 2013 17:53)

I ne sanjas koliko si u pravu! Uz jednu bitnu razliku - nema tu gradjanskog rata, sta god da se desi. Isuvise su veliki salabajzeri i cirkuzanti, energetski prag za pokretanje bilo kakve reakcije toliko je velik da ga je nemoguce dostici. Tu se velike i jake reci svakodnevno rasipaju sakom i kapom, od ulice i kafica, do parlamenta i najvecih medija, ali, nemaju nikaku vrednost i nikom ne pada na pamet da stoji iza njih. Iako je eksplozivna energija ogromna (i naslo bi se i bitnijih razloga od presude Berlusconiju), znala je biti i veca nego u SFRJ 1990-91... ali, nema te inicijalne kapisle koja bi mogla imati ikakvog dejstva. Srecom! Sreca njihova najveca sto su pajaci. Jer, inace bi bilo mnooogo gore nego u nasim krajevima 90-tih. Klali bi se po svim linijama: socijalnoj, ideoloskoj, etnickoj, cak i verskoj (klerikalci vs. popozderi)... od vrata do vrata.

Бојан Илић

pre 10 godina

Како ко год рекао, Италија је била "најјача" у време владавине Берлусконија!
После "мрље" са Мусолинијем, уздигао је до те мере да су једни од зачетника "пројекта ЕУ"!
А и Американци нису заборавили "помоћ" за инвазију на Сицилију у рату '41.
А Берлускони је све то "комбиновао"!
Шминка матора!:-)

IT Citizen

pre 10 godina

@EU_Citizen: Berlusconi je osnovni razlog 20-isnje stagnacije italijanske privrede i reformi u drustvu. Kao i sada, uvek je sebe i svoje kriminalne probleme stavljao ispred prioriteta drzave i njenih gradjana.

EU Citizen

pre 10 godina

Daleko od toga da je Berluskoni čist kao suza, ali italijansko pravosuđe, puno komunista i levičara uopšte, već godinama vodi ideološki i politički motivisan rat protiv ovog čoveka, koji je, iako sasvim sigurno nije idealan, ipak daleko manje zlo od njihovih političkih favorita, i zbog te nedopustive pristrasnosti i proganjanja kojima je bio izložen, uz obilatu podršku crvenih mandarina iz Brisela i Nemačke koji bi voleli da i Italija potpuno pocrveni a Berluskoni je, uprkos svojoj nedoslednosti i demagogiji, ipak jedina ozbiljna prepreka za takav scenario, beskompromisan stav njegovih pristalica je sasvim u redu.

Avanti

pre 10 godina

Građanski rat zbog bahatog, odrtavelog i samozaljubljenog egoiste? Kako ih nije sramota? Ovi su, izgleda, gori i od naših radikala.

Avanti

pre 10 godina

Građanski rat zbog bahatog, odrtavelog i samozaljubljenog egoiste? Kako ih nije sramota? Ovi su, izgleda, gori i od naših radikala.

IT Citizen

pre 10 godina

@EU_Citizen: Berlusconi je osnovni razlog 20-isnje stagnacije italijanske privrede i reformi u drustvu. Kao i sada, uvek je sebe i svoje kriminalne probleme stavljao ispred prioriteta drzave i njenih gradjana.

Бојан Илић

pre 10 godina

Како ко год рекао, Италија је била "најјача" у време владавине Берлусконија!
После "мрље" са Мусолинијем, уздигао је до те мере да су једни од зачетника "пројекта ЕУ"!
А и Американци нису заборавили "помоћ" за инвазију на Сицилију у рату '41.
А Берлускони је све то "комбиновао"!
Шминка матора!:-)

EU Citizen

pre 10 godina

Daleko od toga da je Berluskoni čist kao suza, ali italijansko pravosuđe, puno komunista i levičara uopšte, već godinama vodi ideološki i politički motivisan rat protiv ovog čoveka, koji je, iako sasvim sigurno nije idealan, ipak daleko manje zlo od njihovih političkih favorita, i zbog te nedopustive pristrasnosti i proganjanja kojima je bio izložen, uz obilatu podršku crvenih mandarina iz Brisela i Nemačke koji bi voleli da i Italija potpuno pocrveni a Berluskoni je, uprkos svojoj nedoslednosti i demagogiji, ipak jedina ozbiljna prepreka za takav scenario, beskompromisan stav njegovih pristalica je sasvim u redu.

guska koja je spasla Rim

pre 10 godina

Ove zabare kao da je napravio neki Srbin, jos su i gori od nas...
(Dr.Tifus, 3. avgust 2013 17:53)

I ne sanjas koliko si u pravu! Uz jednu bitnu razliku - nema tu gradjanskog rata, sta god da se desi. Isuvise su veliki salabajzeri i cirkuzanti, energetski prag za pokretanje bilo kakve reakcije toliko je velik da ga je nemoguce dostici. Tu se velike i jake reci svakodnevno rasipaju sakom i kapom, od ulice i kafica, do parlamenta i najvecih medija, ali, nemaju nikaku vrednost i nikom ne pada na pamet da stoji iza njih. Iako je eksplozivna energija ogromna (i naslo bi se i bitnijih razloga od presude Berlusconiju), znala je biti i veca nego u SFRJ 1990-91... ali, nema te inicijalne kapisle koja bi mogla imati ikakvog dejstva. Srecom! Sreca njihova najveca sto su pajaci. Jer, inace bi bilo mnooogo gore nego u nasim krajevima 90-tih. Klali bi se po svim linijama: socijalnoj, ideoloskoj, etnickoj, cak i verskoj (klerikalci vs. popozderi)... od vrata do vrata.

IT Citizen

pre 10 godina

@guska koja je spasla Rim: 1) proveri rast javnog duga i koliki je bio privredni rast tokom svake vlade Berlusconija. 2) Silvio Berlusconi je bio deo korumpiranog politickog sistema od pocetka, kao prijatelj i finansijer Craxija. Razlog njegovog ulaska u politiku je Craxijev pad i nedostatak politcke zastite. 3) Ako budes slucajno stvarno proveravala podatke, e na samo pamflete Berlusconijeve partije, onda proveri odakle mu je dosao pocetni kapital?

Shomi

pre 10 godina

Stavovi pojedinih komentatora pokazuju apsolutno nepoznavanje posleratne italijanske istorije. Poslednji veliki italijanski politicar je nazalost eliminisan jos '78 godine zbog svojih nastojanja da pomiri demohriscane i komuniste i prevazidje duboku podelu italijanskog drustva.
Tretirati Berluskonija kao ozbiljnog politicara je naivno i u krajnjoj liniji sramotno i, da jos jednom napomenem, pokazuje nepoznavanje strukturne drustvene krize u kojoj se Italija nalazi.

guska koja je spasla Rim

pre 10 godina

Berlusconi je osnovni razlog 20-isnje stagnacije italijanske privrede i reformi u drustvu. Kao i sada, uvek je sebe i svoje kriminalne probleme stavljao ispred prioriteta drzave i njenih gradjana. (IT Citizen, 3. avgust 2013 19:53)

To je A) neistina. Stagnacija "privrede i reformi" nije trajala 20 godina i raniji Berlusconijevi mandati sigurno nisu bili periodi stagnacije. Tacno je da je u poslednjem mandatu Berlusconi, sto svojom krivicom, a sto intrigama protivnika, bio doveden u pat poziciju i prinudjen da se, umesto galopirajucom krizom, bavi (a i cela Italija) - vlastitim aferama i skandalima. B) Do pre 20 godina Italija je bila hiperkorumpirana zemlja vesele potrosnje pod vlascu dva "saveza komunista", jednog crvenog (kasnije ruzicastog), a drugog belog. Oni su, doduse, glumili svadju, da se Vlasi ne sete (jer, od tih su "Vlaha", tj. velikih sila, ziveli - jedni od jednog, drugi od drugog), ali su se o svemu bili jako lepo dogovorili i tacno se znalo sta je cije. C) Onda su se Vlasi izmirili, balon pukao i racuni poceli stizati za naplatu. I tada, pre 20 godina, Italija, njena privreda, dospela je u totalnu paralizu izazvanu serijom staljinistickih, lose montiranih, procesa, pompezno nazvanih "Mani Pulite" (ciste ruke). Jasno je da je prethodno sistem bio kompletno korumpiran (sto znaci da cistih ruku nije ni bilo), ali je bila zapanjujuca politicka selektivnost sudjenja i jos manja briga da se prikriju tragovi rezije, nego u bivsoj nam SFRJ (a narod je ipak gutao).

guska koja je spasla Rim

pre 10 godina

italijansko pravosuđe, puno komunista i levičara uopšte (EU Citizen, 3. avgust 2013 19:24)

Tacno! Tek nakon sto sam dosao u Italiju shvatio sam sta je znacio 68-aski slogan "tihi mars kroz institucije". Kad biste samo mogli zamisliti na kojim su sve kljucnim pozicijama u svim sferama drustva (i to po skoro celoj sirini politickog spektra, ne samo na tzv. levici) rasporedjeni nekadasnji 68-asi! A o sudstvu i da ne pricamo - to je levo krilo nekadasnje kompartije. Jos nesto - nama su, svojevremeno, prodavali bajke o tzv. "eurokomunizmu"; toboz, to je bio, kao, nekakav "treci put", "demokratski komunizam" drn-zvrc. U stvarnosti, to je bio samo marketing. Talijani, za razliku od Istocnoevropljana, makar bili i komunisti, "radjaju se" kao trgovci, to spada u osnove njihove kulture, ono sto pocnu usvajati cim progovore (i da bi uopste progovorili); marketing je nacin njihovog individualnog i kolektivnog funkcionisanja. Medjutim, talijanski komunisti (za razliku od, npr. francuskih) nikad nisu izvrsili destaljinizaciju, a medju 68-asima su jako popularne i uticajne bile ideje kineske kulturne revolucije i Mao Ce Tunga. Tako je bilo, tako je i ostalo. Jedino se ne smatra oportunim da se o nekim stvarima, u ovom trenutku, puno prica. Trenutno su ispod tepiha. Uostalom, i ovde mnoge kuce i dandanas imaju tajne hodnike u podrumu, dvoristu, ili vrtu, zaostale iz proslog rata. (A poznato je da ni u drustvu nikad nije izvrsena defasizacija, sto je samo ista strana iste medalje.)

ima i gorih i patetičnijih od nas

pre 10 godina

Oooo italijani, hvala vam što mi vraćate veru u srbe. Mislio sam da smo najgori ali vidim da ste vi još gori a jedino imate više sreće što bi se već moglo povezati sa vašim verskim opredeljenjem. Svejedno, hvala vam do neba.

guska koja je spasla Rim

pre 10 godina

@IT Citizen
1) Porast javnog duga je galopirao 80-tih. Prva Berlusconijeva vlada je trajala prekratko za bitnije rezultate. Tokom drugog perioda vladavine (2001-6) javni dug je bio skoro stabilan. Tacno, poslednjih godina je odleteo u odnosu na BDP, ali, to je bio period kad se Berlusconi nije bavio Italijom, nego Italija Berlusconijem.
2) Naravno da je Berlusconi izrastao kroz kompletno korumpiran sistem, gde se drukcije nije moglo uspeti. (De Benedetti je, mozda, imao oreol? Agnelliji su bili sto puta gori, a oni su - sveci.) Ali, za razliku od vecine drugih, on bi uspeo u bilo kom sistemu, jeste sposoban. Craxi jeste bio Bog&Batina (korumpiranog) Milana i jeste se, u stranci, kao kakav istocnjacki despot, okruzio "patuljcima i plesacicama", ali je bio i zrtveni jarac, koji je osudjen jer je neko resio da mora biti osudjen, a rulja je trazila krv. Na smesnom procesu koji je vodio polupismeni policajac - danasnji politikant Di Pietro. Naravno, to jeste bio razlog Berlusconijevog ulaska u politiku. Samo, mnogi su poduzetnici, ukljucujuci i politicki mocne, dotle vec bili osudjeni, neki i platili glavom. Protiv njega jos nista nije bilo pokrenuto; procesi su krenuli tek *nakon* ulaska u politiku. Uklanjanjem Craxija bilo je nestalo politicke zastite - od komunista. Sudovi su im bili poklonili kljuceve grada, nisu imali prepreke. A crvene kooperative (za neupucene - to je jako krupan kapital pod kontrolom KP) nisu bile korumpirane? Crvene banke? Finansiranje od strane KGB?

EU Citizen

pre 10 godina

Daleko od toga da je Berluskoni čist kao suza, ali italijansko pravosuđe, puno komunista i levičara uopšte, već godinama vodi ideološki i politički motivisan rat protiv ovog čoveka, koji je, iako sasvim sigurno nije idealan, ipak daleko manje zlo od njihovih političkih favorita, i zbog te nedopustive pristrasnosti i proganjanja kojima je bio izložen, uz obilatu podršku crvenih mandarina iz Brisela i Nemačke koji bi voleli da i Italija potpuno pocrveni a Berluskoni je, uprkos svojoj nedoslednosti i demagogiji, ipak jedina ozbiljna prepreka za takav scenario, beskompromisan stav njegovih pristalica je sasvim u redu.

Avanti

pre 10 godina

Građanski rat zbog bahatog, odrtavelog i samozaljubljenog egoiste? Kako ih nije sramota? Ovi su, izgleda, gori i od naših radikala.

IT Citizen

pre 10 godina

@EU_Citizen: Berlusconi je osnovni razlog 20-isnje stagnacije italijanske privrede i reformi u drustvu. Kao i sada, uvek je sebe i svoje kriminalne probleme stavljao ispred prioriteta drzave i njenih gradjana.

Бојан Илић

pre 10 godina

Како ко год рекао, Италија је била "најјача" у време владавине Берлусконија!
После "мрље" са Мусолинијем, уздигао је до те мере да су једни од зачетника "пројекта ЕУ"!
А и Американци нису заборавили "помоћ" за инвазију на Сицилију у рату '41.
А Берлускони је све то "комбиновао"!
Шминка матора!:-)

Shomi

pre 10 godina

Stavovi pojedinih komentatora pokazuju apsolutno nepoznavanje posleratne italijanske istorije. Poslednji veliki italijanski politicar je nazalost eliminisan jos '78 godine zbog svojih nastojanja da pomiri demohriscane i komuniste i prevazidje duboku podelu italijanskog drustva.
Tretirati Berluskonija kao ozbiljnog politicara je naivno i u krajnjoj liniji sramotno i, da jos jednom napomenem, pokazuje nepoznavanje strukturne drustvene krize u kojoj se Italija nalazi.

guska koja je spasla Rim

pre 10 godina

Berlusconi je osnovni razlog 20-isnje stagnacije italijanske privrede i reformi u drustvu. Kao i sada, uvek je sebe i svoje kriminalne probleme stavljao ispred prioriteta drzave i njenih gradjana. (IT Citizen, 3. avgust 2013 19:53)

To je A) neistina. Stagnacija "privrede i reformi" nije trajala 20 godina i raniji Berlusconijevi mandati sigurno nisu bili periodi stagnacije. Tacno je da je u poslednjem mandatu Berlusconi, sto svojom krivicom, a sto intrigama protivnika, bio doveden u pat poziciju i prinudjen da se, umesto galopirajucom krizom, bavi (a i cela Italija) - vlastitim aferama i skandalima. B) Do pre 20 godina Italija je bila hiperkorumpirana zemlja vesele potrosnje pod vlascu dva "saveza komunista", jednog crvenog (kasnije ruzicastog), a drugog belog. Oni su, doduse, glumili svadju, da se Vlasi ne sete (jer, od tih su "Vlaha", tj. velikih sila, ziveli - jedni od jednog, drugi od drugog), ali su se o svemu bili jako lepo dogovorili i tacno se znalo sta je cije. C) Onda su se Vlasi izmirili, balon pukao i racuni poceli stizati za naplatu. I tada, pre 20 godina, Italija, njena privreda, dospela je u totalnu paralizu izazvanu serijom staljinistickih, lose montiranih, procesa, pompezno nazvanih "Mani Pulite" (ciste ruke). Jasno je da je prethodno sistem bio kompletno korumpiran (sto znaci da cistih ruku nije ni bilo), ali je bila zapanjujuca politicka selektivnost sudjenja i jos manja briga da se prikriju tragovi rezije, nego u bivsoj nam SFRJ (a narod je ipak gutao).

IT Citizen

pre 10 godina

@guska koja je spasla Rim: 1) proveri rast javnog duga i koliki je bio privredni rast tokom svake vlade Berlusconija. 2) Silvio Berlusconi je bio deo korumpiranog politickog sistema od pocetka, kao prijatelj i finansijer Craxija. Razlog njegovog ulaska u politiku je Craxijev pad i nedostatak politcke zastite. 3) Ako budes slucajno stvarno proveravala podatke, e na samo pamflete Berlusconijeve partije, onda proveri odakle mu je dosao pocetni kapital?

guska koja je spasla Rim

pre 10 godina

Ove zabare kao da je napravio neki Srbin, jos su i gori od nas...
(Dr.Tifus, 3. avgust 2013 17:53)

I ne sanjas koliko si u pravu! Uz jednu bitnu razliku - nema tu gradjanskog rata, sta god da se desi. Isuvise su veliki salabajzeri i cirkuzanti, energetski prag za pokretanje bilo kakve reakcije toliko je velik da ga je nemoguce dostici. Tu se velike i jake reci svakodnevno rasipaju sakom i kapom, od ulice i kafica, do parlamenta i najvecih medija, ali, nemaju nikaku vrednost i nikom ne pada na pamet da stoji iza njih. Iako je eksplozivna energija ogromna (i naslo bi se i bitnijih razloga od presude Berlusconiju), znala je biti i veca nego u SFRJ 1990-91... ali, nema te inicijalne kapisle koja bi mogla imati ikakvog dejstva. Srecom! Sreca njihova najveca sto su pajaci. Jer, inace bi bilo mnooogo gore nego u nasim krajevima 90-tih. Klali bi se po svim linijama: socijalnoj, ideoloskoj, etnickoj, cak i verskoj (klerikalci vs. popozderi)... od vrata do vrata.

guska koja je spasla Rim

pre 10 godina

italijansko pravosuđe, puno komunista i levičara uopšte (EU Citizen, 3. avgust 2013 19:24)

Tacno! Tek nakon sto sam dosao u Italiju shvatio sam sta je znacio 68-aski slogan "tihi mars kroz institucije". Kad biste samo mogli zamisliti na kojim su sve kljucnim pozicijama u svim sferama drustva (i to po skoro celoj sirini politickog spektra, ne samo na tzv. levici) rasporedjeni nekadasnji 68-asi! A o sudstvu i da ne pricamo - to je levo krilo nekadasnje kompartije. Jos nesto - nama su, svojevremeno, prodavali bajke o tzv. "eurokomunizmu"; toboz, to je bio, kao, nekakav "treci put", "demokratski komunizam" drn-zvrc. U stvarnosti, to je bio samo marketing. Talijani, za razliku od Istocnoevropljana, makar bili i komunisti, "radjaju se" kao trgovci, to spada u osnove njihove kulture, ono sto pocnu usvajati cim progovore (i da bi uopste progovorili); marketing je nacin njihovog individualnog i kolektivnog funkcionisanja. Medjutim, talijanski komunisti (za razliku od, npr. francuskih) nikad nisu izvrsili destaljinizaciju, a medju 68-asima su jako popularne i uticajne bile ideje kineske kulturne revolucije i Mao Ce Tunga. Tako je bilo, tako je i ostalo. Jedino se ne smatra oportunim da se o nekim stvarima, u ovom trenutku, puno prica. Trenutno su ispod tepiha. Uostalom, i ovde mnoge kuce i dandanas imaju tajne hodnike u podrumu, dvoristu, ili vrtu, zaostale iz proslog rata. (A poznato je da ni u drustvu nikad nije izvrsena defasizacija, sto je samo ista strana iste medalje.)

ima i gorih i patetičnijih od nas

pre 10 godina

Oooo italijani, hvala vam što mi vraćate veru u srbe. Mislio sam da smo najgori ali vidim da ste vi još gori a jedino imate više sreće što bi se već moglo povezati sa vašim verskim opredeljenjem. Svejedno, hvala vam do neba.

guska koja je spasla Rim

pre 10 godina

@IT Citizen
1) Porast javnog duga je galopirao 80-tih. Prva Berlusconijeva vlada je trajala prekratko za bitnije rezultate. Tokom drugog perioda vladavine (2001-6) javni dug je bio skoro stabilan. Tacno, poslednjih godina je odleteo u odnosu na BDP, ali, to je bio period kad se Berlusconi nije bavio Italijom, nego Italija Berlusconijem.
2) Naravno da je Berlusconi izrastao kroz kompletno korumpiran sistem, gde se drukcije nije moglo uspeti. (De Benedetti je, mozda, imao oreol? Agnelliji su bili sto puta gori, a oni su - sveci.) Ali, za razliku od vecine drugih, on bi uspeo u bilo kom sistemu, jeste sposoban. Craxi jeste bio Bog&Batina (korumpiranog) Milana i jeste se, u stranci, kao kakav istocnjacki despot, okruzio "patuljcima i plesacicama", ali je bio i zrtveni jarac, koji je osudjen jer je neko resio da mora biti osudjen, a rulja je trazila krv. Na smesnom procesu koji je vodio polupismeni policajac - danasnji politikant Di Pietro. Naravno, to jeste bio razlog Berlusconijevog ulaska u politiku. Samo, mnogi su poduzetnici, ukljucujuci i politicki mocne, dotle vec bili osudjeni, neki i platili glavom. Protiv njega jos nista nije bilo pokrenuto; procesi su krenuli tek *nakon* ulaska u politiku. Uklanjanjem Craxija bilo je nestalo politicke zastite - od komunista. Sudovi su im bili poklonili kljuceve grada, nisu imali prepreke. A crvene kooperative (za neupucene - to je jako krupan kapital pod kontrolom KP) nisu bile korumpirane? Crvene banke? Finansiranje od strane KGB?