Četvrtak, 01.08.2013.

10:22

Hrvati se plaše Er Srbije

Ulazak Etihada u srpski Jat ozbiljno će uzdrmati poziciju hrvatskog nacionalnog avioprevoznika Kroacija erlajnsa, ali i aerodroma Zagreb u regiji.

Izvor: Veèernji list

Hrvati se plaše Er Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

101 Komentari

Sortiraj po:

bosko bg

pre 10 godina

Zagrebacki aerodrom u 2013. ocekuje ispod 2.3 miliona putnika...eto Hrvati ulazak u EU vam nije pomogao, naprotiv...unistava vas

zoran

pre 10 godina

Vec nocima ne spavam zbog "Er Srbije" ali "ER" da nije tuzno bilo bi smjesno
(Ante, 2. avgust 2013 02:27)

E (mi) R (ati) ...... Srbija....ili ti novi emirat....no, ako se dobro zivi, ko te pita kako se zoves...za 100-200 god. postojace samo jedna drzava...

Ivan

pre 10 godina

@Geger
Hrvatski aerodromi su vecinom sezonski, nekoliko meseci imaju putnike dok traje sezona. Bio je link da je u novembru 2011 beogradski aerodrom imao veci promet od svih osam hrvatskih aerodroma zajedno. Beogradski aerodrom ulaskom Etihada i formiranjem Er Srbije racuna na 30 miliona putnika iz okruzenja, plus srpsku dijasporu i ostale, sa takvim potencijalom i sirenjem mreze letova jasno je da postaje regionalni lider.

Geger

pre 10 godina

>> Male Dalmatinske aerodrome imaju vecu broj putnika nego od vaseg beograda.A da ne govorim o zagrebu.

Vase meglomanje o neke lidere regione i ostalo je smijesno i izgleda da vi jos niste ljecili od toga.

A genger srbija nije singapor niti blizu.

Aldi

pre 10 godina

Ulaskom Etihada i formiranjem Er Srbija beogradski aerodrom definitivno postaje glavno cvoriste u regionu o cemu pisu svetski mediji. Izmedju Beca i Istanbula je aerodrom u Beogradu kao regionalni lider i imace najvise letova, plus vezanih letova, vremenom ih povecavajuci kao i broj putnika. Atinski aerodrom je daleko od trojke Bec-Beograd-Istanbul tako da nece imati negativne ni pozitivne posledice, moguce i bukurestanski, za ostale koji se nalaze u tom krugu manje ima prostora.

Ivan

pre 10 godina

Ivane pametno zboris, ali sa ovime u vezi ZG aerodroma nisi u pravu. ZG aerodrom sada godisnje ima pola miliona putnika manje od Beograda u ovakvom trenutnom katastrofalnom stanju (na starom terminalu kapaciteta jedva navucenih 3 mil.), a taj je trend u stalnom porastu iz godine u godinu. U 9. mjesecu krecu radovi na gradnji novog terminala kapaciteta 5 mil. za kojeg ti kazes da ce izgledati impresivno.. . ali ne tvrdi nitko da ce ZG aerodrom prestici BG cisto zbog svoje impresivnosti (jer to nema smisla :D), nego bas zbog tog rastuceg broja putnika, koji sada nakon ulaska u EU i izgradnje novog terminala sigurno nece opasti.. tu takodzer veliku ulogu igra i francuski koncorzij ZAIC koji inace upravlja sa oko 20ak svjetskih aerodroma ukljucujuci i pariski. Sto se infrastrukture tice ZG aerodrom se nalazi na 500m od ZG obilaznice, te takodzer na pola puta izmedzu 1. i 6. po velicina grada u hr., i izvrsno je obuhvacen javnim prijevozom. Tako da unatoc neizvjesnog sudbini CA, zagrebacki aerodrom ima velik prosperitet i sansu da se razvije u centralni regionalni hub i to ne samo zbog svoje ljepote
(avion, 1. avgust 2013 18:34)

Možda si u pravu, i želim vam svu sreću da postanete značajan hub u regionu. No, glupo je zanemarivati značaj beogradskog aerodroma koji ima godinama unazad dosta veliki porast putnika, a i glupo je poredii sve ovo kada u regionu postoje daleko jači centri - Budimpešta (8,5m), Atina (14m) i Bukurešt (7m). Usotalom predmetni članak je iz vaših novina.

Zoki

pre 10 godina

@pera - "Da li cemo ja , zena i dvoje dece bolje i kvalitetnije ziveti sa dolaskom Etihada ?"
Na indirektan način da, jer svako novo radno mesto podstiče otvaranje novih radnih mesta. Što je više para, bolje je svima.

Aleksandar

pre 10 godina

Kakve veze imaju aerodromi sa avio kompanijama, nikakve. ovo je vest o možda konkurentnosti dve nacionalne avio kompanije, ne o veličini aerodroma. Ja razumem strah od jacanja i mozda preuzimanja dela tržišta od strane jedne od njih, ali kao obicni gradjanin meni je važno koliku cenu ću platiti da se prevezem iz tacke A u tačku B, a ne koja je avio kompanija u pitanju. Moje dve prijateljice su iz ZG putovale vozom do BG da bi avionom otišle do Podgorice, jer je CA ukinule liniju ZG-PG. Iz BG su letele Montenegro airlines-om. Evo o čemu treba da brinu i Jat i Ca kao i o tome da se lowcost kompanijama leti do Beča za 30-tak evra, a do Podgorice za 100-njak.

B

pre 10 godina

GEGER i ostali srbi

Male Dalmatinske aerodrome imaju vecu broj putnika nego od vaseg beograda.A da ne govorim o zagrebu.

Vase meglomanje o neke lidere regione i ostalo je smijesno i izgleda da vi jos niste ljecili od toga.

A genger srbija nije singapor niti blizu.

arco

pre 10 godina

Pa normalno je da strepe,kao i ostali "igrači"u okruženju(Balkan)kada dolazi jedna ovako velika kompanija.To će im smanjiti zarade.Bivša država je imala jednu aviokompaniju,a sada svaka ima svoju.To naravno nije mglo da se održi bez velikih subvencija države.Drago mi je što gradjani Srbije više neće bacati pare za nešto što radi loše.A takodje Arapi sigurno ne daju pare u nešto što nema budućnost.

olimpijac

pre 10 godina

ne razumem ovog momka iz Hrvatske koji ceo dan daje argumente da Hrvatska ima vise medjunarodnih aerodrma i vise putnika godisnje...a ja ga samo pitam, ako je tako ZASTO Croatia Airlines u dugovima do guse, pa to je onda ozbiljna nesposobnost rukovodstva...i nije to bas tako crno belo, sta ima CA od velikog brota putnika tokom turisticke sezone, kada ostalih 9 meseci su vecina linija neprofitabilne...u tome je stos, to su veliki gubici koje placaju poreski obveznici, isto je i u Jatu, e zato je uloga Etihada velika, uvesce profitabilne linije...i krajnje je normalno da Hrvatska kao turisticka zemlja ima vise putnika, ali Bg aerodrom i novi Air Serbia imaju daleko vecu perspektivu...ne mogu babe i zabe da se sabiraju

đuro sukscesionar

pre 10 godina

JAT je nedvojbeno kompanija s najviše ukradenih aviona od svih bivših republika Jugoslavije.

Ono čega se Hrvati plaše je čuijenica da Srbija u Air Serbiu unosi i našu imovinu koja još nije sukscesijski podjeljena jednako kao što je ista ratovala na području Hrvatske s našim oružjem.

A ti i takvi računi bi morali već polako da dođu na red i da se poravnava šta ko kome duguje.

ЈоГ

pre 10 godina

Двоглави орао је предиван симбол за нову компанију. Браво за младу дизајнерку. Надам се да ће двоглави орао ускоро да се окити круном на глави.
С вером у Бога за Краља и Отаџбину!(РАЈКО СТАНИШИЋ, 1. avgust 2013 22:50)

А ја се надам да ће пре она круна да нам лети са заставе јер нисмо монархиија. Све заједно са оном згаженом кокошком због које нам је застава слична словеначкој и словачкој, дакле новокомпонована. Србија је стара европска земља са препознатљивом тробојком којој не требају никакве керефеке јер је јединствена, са супротним редоследом боја од руске. Евентуално 4 оцила и то је то.

На крају, за Отаџбину да, ко верује у Бога то је његова ствар дакле то је факултативно, а за краља ни под разно. Уосталом, Карађорђевићи су сами хтели Југославију и претенденти су на ЊЕН трон а не на српски, па куд им земља ту им и династија.

Ер Србији као и отаџбини све најбоље мада се овим логом нису прославили.

Geger

pre 10 godina

@ Zrakoplovstvo: Singapur ima 2 aerodroma, po tebi je slabiji od HR 5 puta. Ali avaj medjutim... samo Changi ima 25mio putnika godisnje..

Geger

pre 10 godina

Da li cemo ja , zena i dvoje dece bolje i kvalitetnije ziveti sa dolaskom Etihada ?
(pera, 1. avgust 2013 21:07)
To ne zavisi od Etihada nego od tebe.

РАЈКО СТАНИШИЋ

pre 10 godina

Двоглави орао је предиван симбол за нову компанију. Браво за младу дизајнерку. Надам се да ће двоглави орао ускоро да се окити круном на глави.
С вером у Бога за Краља и Отаџбину!

Sasa jokic

pre 10 godina

Pero@ jedna lasta ne cini prolece, ni Etihad, a ni Ti.
Sigurno je da ce par hiljada porodica ziveti bolje, a stranci ce ulaziti u nove avione sa pristojnom posadom, koja reprezentuje Srbiju!
Da ne pricam o razvoju turizma, i broju stranaca u Beogradu!

djoka

pre 10 godina

Odlaskom JAT-a zaboravljaju se svi lopovluci koji su godinama sistematski cinjeni . Isto ce se desiti i sa Zeleznicama Srbije , Srbijagasom ...

Ivan

pre 10 godina

Hrvatska ima preko 5 medunarodni zracnih luka a Srbija 2..... da Hrvatska isto ima samo 2 medunarodna onda bi Zagreb imao preko 4 miliona godisnje... samo govorim da je Croatia airlines daleko najjaci na ovom djelu balkana

nidža

pre 10 godina

Posle “južnog toka” , koji je Hrvatska prvobitno odbila a naknadno zakasnila da se priključi, sada je i dolazak Arapa umanjio izglede ostalih avio kompanija na Balkan.

T&T

pre 10 godina

"U Srbiji kada se necemu zeli podici rejting, onda se kaze da Hrvati zaziru od toga.
Polazi se od proste nacionalisticke logike, ako su Hrvati protiv neceg srpskog onda to mora biti dobro za Srbe. E sada, da li tamo neko stvarno zazire od toga, ili ne, to nikada necemo saznati iz nasih medija."
@ (lakmus, 1. avgust 2013 18:37)


Da li si ti uopste procitao vest?
Da li iko ovde cita vest pre komentarisanja?
Od kada je to "zagrebacki vecernji list" srpski (nas) medij???????

lakmus

pre 10 godina

U Srbiji kada se necemu zeli podici rejting, onda se kaze da Hrvati zaziru od toga.
Polazi se od proste nacionalisticke logike, ako su Hrvati protiv neceg srpskog onda to mora biti dobro za Srbe. E sada, da li tamo neko stvarno zazire od toga, ili ne, to nikada necemo saznati iz nasih medija.

ЈоГ

pre 10 godina

A da se na putnike i hubove i sve ostalo vratimo za 20-ak godina? Jer ovo sliči na ono dječje "moj tata je jači od tvog tate" :) Živjele i vaše i naše krave!
(Zg, 1. avgust 2013 17:32)

Балканска посла, свађа на тему ко(ме) је већи, а у ствари се расправља о томе ко је мање мали. Будимпешта има скоро 3 пута већи промет путника од Београда, а и Београд и Загреб (о Сплиту и Дубровнику да не причам) су и-хи-хи далеко иза једног Солуна или Барија, а о регионалним аеродромима по Скандинавији и Енглеској да не говорим. Дубровник има готово дупло мањи промет од Родоса, итд.

Овај простор је економска полупустиња и ту ниједно дрво не треба да се плаши да ће му неко друго дрво заклонити сунце. А и свим локалним кравама треба бар мало хлада, цркоше од жеге.

avion

pre 10 godina

Inače, što se tiče novog aerodroma u Zagrebu, zaista će izgledati impresivno, ali sumnjam da će moći i dalje da se meri sa Beogradom u smislu broja putnika. Na kraju, nije izgled samo bitan već i povezanost sa drugim infrastrukturama, pa i cena usluge i kvalitet usluge, a i primamljivost tržišta. Tu Zagreb nije u nekoj prednosti.
(Ivan, 1. avgust 2013 16:04)

Ivane pametno zboris, ali sa ovime u vezi ZG aerodroma nisi u pravu. ZG aerodrom sada godisnje ima pola miliona putnika manje od Beograda u ovakvom trenutnom katastrofalnom stanju (na starom terminalu kapaciteta jedva navucenih 3 mil.), a taj je trend u stalnom porastu iz godine u godinu. U 9. mjesecu krecu radovi na gradnji novog terminala kapaciteta 5 mil. za kojeg ti kazes da ce izgledati impresivno.. . ali ne tvrdi nitko da ce ZG aerodrom prestici BG cisto zbog svoje impresivnosti (jer to nema smisla :D), nego bas zbog tog rastuceg broja putnika, koji sada nakon ulaska u EU i izgradnje novog terminala sigurno nece opasti.. tu takodzer veliku ulogu igra i francuski koncorzij ZAIC koji inace upravlja sa oko 20ak svjetskih aerodroma ukljucujuci i pariski. Sto se infrastrukture tice ZG aerodrom se nalazi na 500m od ZG obilaznice, te takodzer na pola puta izmedzu 1. i 6. po velicina grada u hr., i izvrsno je obuhvacen javnim prijevozom. Tako da unatoc neizvjesnog sudbini CA, zagrebacki aerodrom ima velik prosperitet i sansu da se razvije u centralni regionalni hub i to ne samo zbog svoje ljepote

Nenad, Skopja

pre 10 godina

Izgradnja nove zracne luke u Zagrebu je pod ozbiljim znakom pitanja, tako da pozivati se na superiornost tog nepostojeceg aerodroma nije nikakav relevantan argumenat za ovdasnju diskusiju. http://objektivhr.com/index.php/aktualno/953-gradnja-zrane-luke-zagreb-pod-pitanjem-mogu-novi-natjeaj

Rotkvarija

pre 10 godina

Meni je samo drago što im opet udaramo po njihovim dobro poznatim kompleksima od Srba.U ,,Večernjem listu" u naslov su stavili :,,ARAPSKA Air Serbia može da ugrozi Croatia Airlines".Ne znam samo kako je arapska kad Srbija ima vlasništvo nad 51% firme,a i da je 100% u vlasništvu Arapa kakve to veze ima.
Teško je živeti pored tako iskompleksiranih ljudi.

ludi splićo

pre 10 godina

ZL Split je u 7. mjesecu prvi put u povijesti imala mjesečni promet veći od 300,000 putnika. Subotom je znalo biti blizu 30,000 putnika i 220 operacija aviona.

nećete u brazil

pre 10 godina

Nema pametne glave koja se plaši bilo čega što čini dobro zemlji sa kojom graniči.Koliko god se trudili objasniti suprotno potpisnici ovih i sličnih redaka to teško mogu postići kod ljudi koji imaju nešto u glavi.Zagrebački aerodrom če biti
vrhunski,njime će upravljati korporacija koja upravlja sa preko 30 svjetskih aerodroma,postaje granični aerodrom EU sa ogromnim mogučnostima,što zbog ulaska u E.U,što zbog izvrsnog geostrateškog položaja.
Rezime:Što se prije riješimo naših sitnih prepucavanja iz bliže i dalje prošlosti i u svakoj mogučoj prilici budemo spremni na zajednički profit to če Nam prije biti bolje.
Pozdrav iz Šibenika.
(Šibenik, 1. avgust 2013 12:35)

"""""""""""""""""""
ovome se zaista nema šta dodati,
osim da.....:)

онасебуди

pre 10 godina

@pepo
Штовани госпон marko није поменуо Задар, Сплит, Осијек, Пулу, те хрпу малих ''зрачних лука'' по острвима. Немам намеру да се са вама ''цифрам'', већ сам само указао на погрешно изнете податке који су плод мегаломаније, у вас одвећ познате.

namcor

pre 10 godina

A kako bi bilo to posmatrati iz jednog drugog ugla? Na primer, Beograd postaje regionalni centar za transfer sa istoka na zapad i obrnuto. A Zagreb ima izvanredne veze sa jugom Evrope i jos destinacija. Zamislite sada jedan super-brzi voz izmedju Bg i Zg? Tu bi se povezali i ZAJEDNO postali jako Evropsko cvoriste. Samo, jos je previse nacionalistickog naboja, pa jos uvek razmisljamo po sistemo "da komsiji crkne krava". Umesto da saradjujemo i zajednickom ponudom postanemo neko i nesto na evropskom, pa i na svetskom nebu! Pamet u glavu moja bivsa bratstvojedinstvena braco Hrvati, i moja po krvi braco Srbi. Gledanje preko komsijeskog plota nikada nista dobro nikom nije donelo!

MISS UNIVERSE OF THE AIR

pre 10 godina

I ja se plasim da me ZAISTA nije briga cega se Hrvati plase !

Bravo za novu kompaniju Air Serbia zelim im srecu, I Eithiad je 7 najbolja avion kompanija u svetu!

Zg

pre 10 godina

A da se na putnike i hubove i sve ostalo vratimo za 20-ak godina? Jer ovo sliči na ono dječje "moj tata je jači od tvog tate" :)

Živjele i vaše i naše krave!

Goksi

pre 10 godina

@(Milena NL, 1. avgust 2013 15:43)

Najbolje je da ne komuniciramo uopste. Citav vek zajedno, izmesali se, misli covek jedna smo zemlja, pa i narod, da bi oni udarili na Srbe i momke iz JNA, prijatelje i komsije, i to nakon svega sto se u Drugom svetskom ratu desilo. Nista nisu vredela prijateljstva, detinjstvo provedeno zajedno, nezaboravna vremena na Jadranskom moru, planinama, Beogradu... Zato je meni smesno kad klinci sad upoznaju prijatelja Hrvata ili Srbina, zaljube se i misle da su izmislili toplu vodu i nesto novo, uzviseno, velicanstveno sto nikome nije palo na pamet, to je nista naspram onoga sto je u Jugoslaviji bilo, kad se u nacionalnost nije ni gledalo, cesto ni znalo, bar su Srbi to mislili. Jeste to lepo za vas i vas licni zivot, ali nikakvog uticaja nema na srpsko-hrvatske odnose. Tebi nije izgleda ni ovo prvo i ja ti savetujem da za svoj novac izaberes nesto sto ti prija, a ne strah i neprijatnost.

Ivan

pre 10 godina

Bože i ovi Hrvati svašta pišu - i po sopstvenim novinama i po komentarima. Ko u to uopšte može da veruje?

Prvo, CA je veća kompanija od JAT-a već duže vremena, bar po broju prevezenih putnika. Zašto? Zato što je Hrvatska ekstremno turistički orijentisana zemlja. Zato i ima više aerodroma. Srbija prosto nema potrebu za tim brojem aerodroma, jer nema taj broj turista. Tako da u tim nekim segmentima ne možemo da se poredimo. Prosto, to je mešanje baba i žaba. Međutim, ako se uzme u obzir Beograd kao aerodrom , strateški on može da se pozicionira kao neki tranzitni aerodrom(što u biti i jeste), za razliku od hrvatskih koji su aerodromi krajnje destinacije. Uostalom, na kraju je nebitno ko ima više putnika, nego ko ima manje gubitke, i ko ima veći profit. Ako CA nastavi sa gubicima, a novi Air Serbia bude profitabilan, onda se možda u CA imaju plašiti Air Serbiae, jer u slučaju da CA ode u bankot, neko će morati da preuzme opsluživanje hrvatskog tržišta. Ali to je zaista daleeeka budućnost.

Inače, što se tiče novog aerodroma u Zagrebu, zaista će izgledati impresivno, ali sumnjam da će moći i dalje da se meri sa Beogradom u smislu broja putnika. Na kraju, nije izgled samo bitan već i povezanost sa drugim infrastrukturama, pa i cena usluge i kvalitet usluge, a i primamljivost tržišta. Tu Zagreb nije u nekoj prednosti.

Bane

pre 10 godina

Ne znam sta je problem kod "susjeda". Ovo je samo prenesen clan iz Vecernjaka. Dodjem na tvoj sajt da ti kazem da si iskompleksiran jer si preneo sta moje dnevne novine pisu o tebi. Sto se tice ugovora, ovo je izvenredna vest za Srbiju i bice sve boljih i boljih vesti.

planet X

pre 10 godina

Pa mislim da je vreme bilo vise da se uradi nesto po tom pitanju ali stvarno. Air (er serbia via:)) Napred.
Komšije nemoj da ste zavidni, mi vam ne brojimo sto ste usli u uniju npr. svakome svane jednog dana. A nekome i mrkne boga mi....S andjelima pa polako.

Mik

pre 10 godina

Ovo je poslovna vest i samo je tako treba tumaciti. I da, Croatia Airlines, koja vec belezi znacajne gubitke ( pa setite se samo strajka u maju ove godine) i te kako ima razloga da brine za svoj opstanak. Ulazak Etihada u JAT znaci otvaranje dosta destinacija i jacanje flote. TIme ce Beograd postati centar za region i veza za Aziju. A posto smo suvise mali region, 2 takva centra su previse. Sorry!

Zagor Te-Nej

pre 10 godina

Jos jednom: Clanak koji je ovde prenet objavio je zagrebacki Vecernji List. Ako neko ima sta da se buni, lepo napisite nesto i posaljite to urednistvu Vecernjeg Lista u Hrvatskoj. Ovo prepucavanje je vec postalo dosadno i opterecenost hrvatskih posetioca B92 (od toga oko 80% samo pljuje po drugima i glorificira svoju naciju, ostalim svaka cast, jer su objektivni, pametni i dobronamerni) mi se gadi koliko i svaki drugi primitivizam (ukljucujuci naravno i srpski). Lepo procitajte sta pise u tekstu. Ako imate sta da kazete u vezi toga, napisite nesto konstruktivno. A ako nemate, onda nemojte na posecujete ovaj sajt. Neka svi gledaju svoja posla i bice u redu.

zrakoplovstvo

pre 10 godina

jovane risticu,nema te sile koja moze promjeniti vase i nase razmisljanje. vi mislite da ste u pravu mi imamo nasu verziju.

ja volim uvjek cuti obje strane ali molim vas ko boga poslusajte i vi nasu verziju.ukucate u youtube davor domazet loso i pogledate drugi link. covjek je bio ADMIRAL JNA i zavrsio u Beogradu sve zive vojne skole.

pa eto pogledajte pa mi onda recite sta mislite o njegovom predavanju.

pozdrav

hm

pre 10 godina

Vreme ce sve pokazati. Srbija je u ovo mnogo ulozila, a UAE u ovo ulaze sa mnogo manje rizika. Pa i, ako propadnu, nece biti prvi nacionalni evioprevoznik u Evropi koji je propao. Samo, ako propadne placati ce sve ove silne (i ovaj koji treba da dignu) kredite i promasaje gradjani Srbije. Hrvati se tu nemaju mnogo bojati. Ne voze mnogo, otvorili su trziste. Ako uopste i oni ne propadnu, jer posluju kao i JAT (u debelom minusu). Eventualno novi aerodrom u Zagrebu (sama gradnja) bi mogao doci u pitanje, ali ne verujem. Jednostavno, niti Zagreb niti Beograd nisu neki veliki igraci sa nekim prometom, a jos manje sa primanjima.

Jovan Ristic

pre 10 godina

@Hrvoje Znači, Srbi nisu proterani nego su pobegli?! Tompson peva ustaške pesme, ali koga briga?! Evo, na primer, ja dođem teško naoružan u Vaše naselje, počnem da palim kuće i ubijam ljude, a Vi pobegnete. To znači da Vas nisam proterao iz kuće, nego ste sami pobegli? Tompsona neću ni da komentarišem, vidim da nema svrhe.

olimpijac

pre 10 godina

ovo je dobra prica, Arapi nigde ne dolaze, ako nece imati profit, a od Aerodroma Beograd prave HUB za ovaj deo evrope, tj.cvoriste za putnike iz ovog dela evrope pre svega prema Bliskom istoku i Africi, a posle prema Americi i Australiji, sve je uticalo na njihovu odluku, geografski polozaj, klima u Bg(broj dana sa maglom), obucenost pilota i tehnicara, i naravno ipak Srbija ima 7mil. stanovnika i isto toliko u dijaspori...

онасебуди

pre 10 godina

@marko
Статистика за 2012. годину
Дубровник - 1.480.470
Загреб - 2.342.309
Београд - 3.363.919

Срећан је човек који зна своје место.

adje

pre 10 godina

Hahaha uzdrmati......menjajte sta hocete i usta hocete ja se upravljam po dzepu a ne po grbu i patriotizmu itd...ja ne menjam wizzair najeftinija kompanija........sta se dicite sa centralizacijom vi da ste dobra drzava vi bi brinuli o svim gradjanima srbije i otvorili aerodrom u kraljevu ili napravili autoput iz sandzaka ka beogradu....sto se setio vucic posle 30 godina neophodna saradnja sa bosnjacima izjavio u dnevnom avazu a u sandzak nije bio bog te pita kada......to je samo onako bolesna politika......

mattko

pre 10 godina

Sta ih briga za Srbiju! Oni su vec tamo gde mi tezimo i nisu svoju nacionalnu avio kompaniju nikome prodali vec je pomazu da prezivi. Neke se stvari ipak ne prodaju. Sta kada neko pozeli da kupi nacionalnu biblioteku, arhiv, televizju, policiju, vojsku?

Milena NL

pre 10 godina

Neznam da li se Hrvatska plaši Er Srbije ali se ja plašim Kroacija erlajnsa zbog liošeg iskustva pre dve godina. Progovorila sam svoj materlni jezik (ekavica naravno) u komunikaciji sa mladom stjuardesom na letu za Dubrovnik i od tog trenutka svo vreme leta bila žestoko diskrimisana počev od smeštanja prtljaga pa do svih ritualnih ponuda...
U Dubrovniku mi je trebalo tri dana da se opustim i sa engleskog pređem na naški u komunikacili sa osobljem u hotelu!?!...
Tako da mislim da bi bolje bilo da i jedni i drugi poradimo bolje pre svega na konstruktivnoj komunikaciji u čiji prilog ne ide ni ova nakaradno postavljena vest a ni najveći broj komentara...

zvon

pre 10 godina

(Drina, 1. avgust 2013 14:13)
granica na Uni je granica između HR i BIH..u svim dokumentima koje imaš piše da si građanin BiH, na ličnoj, pasošu itd...neznm što imaš u glavi da tvrdiš suprotno,..možda ja grešim pa me slobodno ispravi....a u glavama svi mi imamo svoje granice,..ev Hrvati imaju granicu na Zemunu,..Bošnjaci u Sanđaku...Srbi na Karlobagu...al shvati to je u mašti,..a realnost je takva da je Una granica između HR i BIH i to već stoljećima...carstva se menjala al to je ostalo isto....

olimpijac

pre 10 godina

@marko Cekaj prijatelju, ako hrvatski aerodromi imaju toliko putnika i ako vecinu preveze Croatia Airlines, kako je onda u gubitku, pa kod vas onda gore stanje nego u Jatu, i da li mislis da ce se Etihad mlatiti sa putnicima na liniji npr. Prag-Dubrovnik...

monitor

pre 10 godina

Ma plasi se ceo region, drhti ...
Dokle bre ovaj mentalitet?
Vecito kontrastiranje, poredjenje, zavist, takmicenje,... pravi stres, probleme, nenormalne situacije.
Radite svoj posao i gledajte svoja posla.

Ivan

pre 10 godina

pa Hrvatska ima svoj "croatia airlines" a vas JAT je prodan... HR takodjer ima duplo pa i vise putnika godisnje... također ba svojim avionima imamo svoja obiljezja... a sta je ono na ovim vasim avionima? ljudi ce pomislit da je Sirija a ne Srbia ...

Mrcina

pre 10 godina

Hrvati znaju da su iza Srbije, ne zato sto su manje vredni, niti zato sto su glupi,
Hrvati ce uvek biti iza Srbije zato sto misle da su bolji:)

Pivljanin

pre 10 godina

@hrvoje,
1. "S one strane Drine?". Pa sa obe strane Drine su Srbi a Hrvata i Hrvatske nema bukvalno ni u promilima. Izgleda da je tebi u glavi i dalje Hrvatska koja ima granicu na već pomenutoj reci.
2. Pa članak je iz hrvatske štampe. A sad vidi ko je opterećen komšijama.
3. Veruj mi ovde retko koga interesuje Hrvatska i bilo šta u vezi sa njom.

zrakoplovstvo

pre 10 godina

pa dobro dubrovnik ima duplo manje putnika od beograda ali to je grad koji ima stanovnika kao ruma. kako to mozete da usporedjujete ?

srbija ima jednu jedinu zracnu luku u beogradu dok hrvatska ima njih 6 i sve ukupno oni imaju oko 6 miliona putnika dakle duplo vise od BG.

pepo

pre 10 godina

zasto odmah o Hrvatima??? - zasto se ne istrazuje malo koliko je uplasena Air Bulgaria, Montenegro airlines ili recimo dobrostojeca Adria? Zasto odmah o Hrvatima...
(krca, 1. avgust 2013 14:06)
# Link komentara
Upravo to htjedoh napisati,koju god rubriku otvoriš uspoređi+vanje sa Hrvatima,i onda smo mi iskompleksirani,evo vi ste lideri sa svojim ogromnim plačama i uređenom zemljom,sjašite više sa TIM LIDERSTVOM!

pepo

pre 10 godina

@marko
Статистика за 2012. годину
Дубровник - 1.480.470
Загреб - 2.342.309
Београд - 3.363.919

Срећан је човек који зна своје место.
(онасебуди, 1. avgust 2013 15:00)
što je sa Zadrom,Splitom,Osijekom,Pulom i Rijekom,te hrpom malih zračnih luka po otocima,znaš mi imamo aerodrome po cijeloj zemlji,nije sve u Zagrebu kao kod vas u Beogradu!

Daredevil

pre 10 godina

@marko
Kakav ste vi lideri u regionu?
U čemu ste vi lideri?
Dubrovački aerodrom!?
Ha,ha,ha odakle ti samo vadiš te podatke,pa Croatia Airlines je pred bankrotom,uostalom ovo pišu vaše novine...pametnom dosta.

FORTITUDO

pre 10 godina

suplja I lopovska prica lopovske vlada. prodali su 49% jat-a za 157 mil. eura. I velika obecanja. imovina jata vrijedi daleko vise. ovi ce kao I drugi podizati kredite na racun nove firme I zaduziti je I otici.samo u x-yu mozes kupiti firmu bez novaca I sa obecanjima.politicari su pokvareni I korumpirani .ovo ce biti jos jedan u nizu poklanjanja narodne imovine

No da

pre 10 godina

Njima je sve što je vezano za nas večiti problem.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dušan, 1. avgust 2013 11:00

Prije će biti da je obratno :)

Lupetanje...

pre 10 godina

ee i vi svasta vjerujete svojim medijima... neznam jeste li informirani ali Hrvatska je regionalno srediste za zrakoplovstvo,a itekako lider.... jer Hrvatska ima vise zracnih luka,i broj putnika je puno puno veci ali uglavnom zbog turista... pa mali grad Dubrovnik od 40.000 ljudi ima vise zracnog prometa nego veliki Beograd... to su samo cinjenice i vi mozda mozete unaprijediti vasu aviokompaniju ali nikad necete dostici ovaj broj putnika! i da jos kazem da za par dana ili ako nisu vec poceli radovi na Zagrebackom aerodromu,tu investira Francuska i ro ce bit najmoderniji aerodrom u jugoistocnoj Europi (i to pogledajte na internetu).... eto toliko
(marko, 01. avgust 2013 12:50)

Što bi moj profesor rekao:"lupaš ko Maksim po diviziji"

krca

pre 10 godina

zasto odmah o Hrvatima??? - zasto se ne istrazuje malo koliko je uplasena Air Bulgaria, Montenegro airlines ili recimo dobrostojeca Adria? Zasto odmah o Hrvatima...

zrakoplovstvo

pre 10 godina

srbija ima jednu zracnu luku to je beograd tu ima godisnje 3.5 mio putnika. ima jos i nis sa nekih 30 000 znaci tri puta manje nego recimo mostar totalno neznacajno.

hrvatska ima zagreb sa 2.5 Mio, Split sa 1.5, Dubrovnik sa 2 Mio i jos Zadar i Pulu sa po 0.5 Mio putnika. Tu je onda jos Zracna Luka Rijeka pa i onda ona na Bracu a Osijek se nazalost zatvorio. Sada mi vi recite postoji li zemlja ove velicine koja ima ovoliko zracnih Luka na svijetu ?

jos postoje regionalni ili vojne zracne luke u : varazdinu,cakovcu,rijeka,plocama, udbini,sinj itd.

pozdrav

Drina

pre 10 godina

Ma kako da se ne plase... Dajte molim vas!
Ne interesuju me Hrvati,i njihova drzava,samo se javljam da kazem da je rijeka Una granica Srba i Hrvata. Una a ne Drina.
Ja zivim 300 metara od Drine,i tu nema nijednog Hrvata vec 70 i nesto godina.

Pozdrav i sve najbolje svim dobrim ljudima i s jedne i druge obale Une.

Ft

pre 10 godina

Hrvoje casopis je hrvatski pise o srbiji I ti si na srpskom portalu I kritikujes drugu stranu za negledanje svog posla. Dali lud si ti kako rekose u onom jednom srpskom filmu...

Miloš

pre 10 godina

Mislim da je izvorni članak, ako je zaista takav kakav je prenesen, krajnje amaterski. Prvo, Croatia je sada prevozi oko 2,5 puta više putnika od Jata, samim tim, teško da je naročito ugrožena od strane toliko manje kompanije. To se, naravno, u budućnosti može promeniti.

Međutim, ako ste samo bacili pogled na Jatove planove (odnosno, Air Serbia), videćete da oni sada redefinišu šta je za njih region, i nemaju nikakve planove za širenje na Hrvatsku - koja je lavovski deo Croatijinog tržišta. Dakle, prosto ne žele da se bore za te putnike, okreću se Bugarskoj, Ukrajini, i drugim zemljama na istoku Evrope, Bliskom Istoku i Severnoj Africi.

Prema tome, Air Serbia može postati i veća i bolja i moćnija i kako god hoćete od Croatije ako iskoristi sve potencijale ovog novog dogovora, ali to neće učiniti na račun hrvatskog avioprevoznika, oni su toga svesni i sumnjam da su u strahu ili panici. Strah ili panika kod njih dolazi iz činjenice da nema više državne pomoći, a još uvek ne posluju sa profitom. To je pravi problem koji treba da reši Croatia Airlines.

puls

pre 10 godina

Ljudovi moji dragi s druge strane Drine, moze jedno pitanjece onako iz dna duse?
Hrvati se plase Er Srbije. Hrvati slave Oluju. Hrvati slusaju Thompsona..
I tako dalje. I tako dalje.
Pitanje glasi:
Da li vas je zaista briga koje su fobije, glazbene preference i povodi za slavlje ljudi u Hrvatskoj?
(Hrvoje, 1. avgust 2013 11:42)

Slušanje Tompsona nema veze sa muzičkim preferencama, a proslava masovnog zločina je gnusna.

Zagor Te-Nej

pre 10 godina

@Marko: "ee i vi svasta vjerujete svojim medijima". O tome pisu hrvatske novine, a srpski sajt je to samo preneo. Ali kome da pricam...

Dejkos

pre 10 godina

Hrvatski problemi ne treba da doticu Srbiju. To sto Hrvatski prevoznik ima problem je njihova stvar.Voleli bi oni svakako da je dosao seik bin Zajed kod njih, a samim tim i Ethihad.Na njihovu zalost zaobisli su ih i dosli u Srbiju.Verujem da ce nasa nova avio kompanija biti profitabilna, a jeftinija za nas obicne ljude.

japanac

pre 10 godina

hah...svaki put kad nesto krene u Srbiji sledi tekst "Hrvati se plase".
Hrvatska je nekoliko decenija ispred nas.
Mi jedino mozemo da plasimo sami sebe

Hrvoje

pre 10 godina

@(Jovan Ristic, 1. avgust 2013 12:37)

Dragi Jovane, hvala na ukazanom interesu i zanimaciji! Ja smatram da je komunikacija medju nama potrebna i zdrava, ne samo zbog ne postojanja jezicne barijere nego i zbog cinjenice da smo susjedi. Kakvi - takvi, ali ipak susjedi.

Prvo, Hrvatska ne slavi protjerivanje vise stotina hiljada SVOJIH gradjana (nebitno koje nacionalnosti) nego slavi 1) MIR, 2) TERITORIJALNI INTEGRITET SVOJE DOMOVINE, 3) PRESTANAK RATA, 4) POVRATAK 700.000 IZBJEGLIH HRVATA U SVOJE DOMOVE 5) ZAHVALJUJE SE BRANITELJIMA KOJI SU TO OMOGUCILI itd. itd. Hrvatska ne moze slaviti protjerivanje svojih gradjana Srpske nacionalnosti iz dva razloga 1) To nije razlog za slavlje 2) Ono sto se mi nikada necemo sloziti, a to je da protjerivanja nikakvog nije ni bilo. Jos ce jako dugo vremena proci dok se u Srbiji u kontekstu odlaska nekoliko stotina hiljada ljudi srpske nacionalnosti bude prihvatila jedina istina, a to je da su pobjegli sami. Pri tome, nemojte uopce slusat nas Hrvate, jer cete uvijek govoriti da lazemo. Poslusajte samo vojne zapovijednike te nakaze "krajine" http://www.youtube.com/watch?v=Nz9mtehgd0w

Drugo, u odnosu na Thompsona, zaista ne znam zato bi vas to iole zabrinjavalo. Vi slusajte Severinu, ako hocete. Nema niti jedne njegove pjesme koja bi ikog normalnog mogla uznemiriti. To sto je za vrijeme rata pjevao par pjesama s ustaskim predznakom, koga briga. Sto je Nikolic radio za vrijeme rata, pa danas nije pjevac - nego predsjednik republike.

dejan

pre 10 godina

ma i lufthanzi nije sve jedno to je EIR SRBIJA tako mali vuk kaže a mi sada svi treba da aminujemo nego dokle više poklanjanja onoga što su moj deda i moj tata krvavo zaradili DOKLE BRE

milinko

pre 10 godina

Ja bi voleo da vidim jednom normalan tekst o odnosima Srbije i Hrvatske, neke vesti iz regiona i slicno. Medjutim, jedini tekstovi koji se pojavljuju imaju naslove kao da zele da se Srbi ili Hrvati bolje osecaju jer je ovom drugom losije ili ko je kome napakostio. Malo me podseca na blazu varijantu propagande 90tih, a sa sigurnoscu mogu reci da 99% ljudi boli uvo za stvari koje se pisu u ovakvim tekstovima. Ovaj naslov govori kao da se oni plase ne znam sta, a ono najobicnija trzisna utakmica, gde neko mora vise a neko manje da profitira (ili izgubi). A mi umesto da gledamo svoja posla i budemo srecni sto ce nam avio prevoznik ojacati (iako znamo o kakvoj se "burazerskoj" firmi radi), mi u stvari treba da budemo srecni jer ce Kroacija erlajns imati manje putnika? Nek je sa srecom i jednima i drugima, a ono sto mene jedino zanima, buduci da nismo zemlja gde je avio saobracaj previse popularan i razvijen, je koliko ce nas stvarno kostati ovo partnerstvo i da li ima veze sa nekim drugim ustupcima koje u poslednje vreme radimo emiratima?

garavi

pre 10 godina

kakve izjave. sve im se krila tresu. ama ljudi sta bre mi imamo od tog etihada sta? a struja sto je skuplja, a sto su povecali porez, sto nema posla, sto imamo najskuplje gorivo u evropi...

Šibenik

pre 10 godina

Nema pametne glave koja se plaši bilo čega što čini dobro zemlji sa kojom graniči.Koliko god se trudili objasniti suprotno potpisnici ovih i sličnih redaka to teško mogu postići kod ljudi koji imaju nešto u glavi.Zagrebački aerodrom če biti
vrhunski,njime će upravljati korporacija koja upravlja sa preko 30 svjetskih aerodroma,postaje granični aerodrom EU sa ogromnim mogučnostima,što zbog ulaska u E.U,što zbog izvrsnog geostrateškog položaja.
Rezime:Što se prije riješimo naših sitnih prepucavanja iz bliže i dalje prošlosti i u svakoj mogučoj prilici budemo spremni na zajednički profit to če Nam prije biti bolje.
Pozdrav iz Šibenika.

marko

pre 10 godina

ee i vi svasta vjerujete svojim medijima... neznam jeste li informirani ali Hrvatska je regionalno srediste za zrakoplovstvo,a itekako lider.... jer Hrvatska ima vise zracnih luka,i broj putnika je puno puno veci ali uglavnom zbog turista... pa mali grad Dubrovnik od 40.000 ljudi ima vise zracnog prometa nego veliki Beograd... to su samo cinjenice i vi mozda mozete unaprijediti vasu aviokompaniju ali nikad necete dostici ovaj broj putnika! i da jos kazem da za par dana ili ako nisu vec poceli radovi na Zagrebackom aerodromu,tu investira Francuska i ro ce bit najmoderniji aerodrom u jugoistocnoj Europi (i to pogledajte na internetu).... eto toliko

mr.key

pre 10 godina

@Hrvoje

Pa clanak je samo prenesen i preveden (ne potpuno) iz Vecernjeg Lista. A ako se uzme u obzir da na HRT-ovom TV kalendaru uvek mora da bude neka prica o tome kako su vas Srbi tlacili kroz vreme i prostor pre bi se moglo reci da ste vi optereceni nama. Uostalom i tvoje prisustvo na ovom portalu govori u prilog moje, a protiv tvoje teze. Sto se tice Er Srbije najverovanije ce biti tresla se gora rodio se mis. Ne bih voleo da bude tako ali...

Jovan Ristic

pre 10 godina

@Hrvoje
Ponešto nas zaista zanima. Zanima nas zbog čega se slavi proterivanje stotina hiljada Srba iz Hrvatske. Zanimaju nas i "glazbene preference". Mase Hrvata padaju u trans na koncertima proustaški orijentisanog Tompsona koji peva šovinističke pesme uperene protiv srpskog naroda. Kakva država to dozvoljava, čak i podržava?!

Srboje

pre 10 godina

@(Hrvoje)

Čoveče sa ,,one,, strane Drine (samo mi nije jasno otkuda ti je Drina odrednica kada su Srbi i sa jedne i druge strane),da manje čitaš Srpske portale manje bi se plašio i bio opterećen Srbima i Srbijom.

todosijevic

pre 10 godina

Sada ce jos da ispadne da nije bio pravi trenutak da Hrvatska udje u EU. Prosle nedelje ona 'frka' oko cigareta iz Rovinja, a sada ova prica o CA. Sve sto je dobro, pored sjajnog zakonodavstva, su subvencije, koje opet nisu, plasticno receno, proizvod njihovog delanja, nego necije dobre volje. Hrvatska ekonomija ce se na kraju bazirati na sezonskim uslugama i trgovini. Voleo bih da je drugacije.

Završeni projekti

pre 10 godina

Pitanje glasi:

Da li vas je zaista briga koje su fobije, glazbene preference i povodi za slavlje ljudi u Hrvatskoj?
(Hrvoje, 1. avgust 2013 11:42)


Ne, nego objavljuju vijesti vezane za vas i obratno, zbog unikatnih posjetilaca na sajt, a onda po broju posjeta formiraju cijenu za oglase. Super im što se uvijek nađu idioti da komentarišu (uključujući i mene), da se prepucavaju itd. a posjeta samo raste. Da pišu samo ono što pametni žele davno bi ugasili biznis.

Veoma mali mozak

pre 10 godina

Croatia se ne plasi Lufthanse, Britisha, Air Francea, Rynaira i Easy Jeta! Croatia se plasi Er Srbije. Eno, nocima zbog nje ne spavaju u Zagrebu.

Hrvoje

pre 10 godina

Ljudovi moji dragi s druge strane Drine, moze jedno pitanjece onako iz dna duse?

Hrvati se plase Er Srbije. Hrvati slave Oluju. Hrvati slusaju Thompsona..

I tako dalje. I tako dalje.

Pitanje glasi:

Da li vas je zaista briga koje su fobije, glazbene preference i povodi za slavlje ljudi u Hrvatskoj?

Zarko

pre 10 godina

Pa zato su vam nasi politicari poklonili, iz ljubavi i novoj nadi o novoj Jugoslaviji, srpsko trziste. Pa ne mozete sve da dobijete, bilo bi i sve previse providno.

Veoma mali mozak

pre 10 godina

Croatia se ne plasi Lufthanse, Britisha, Air Francea, Rynaira i Easy Jeta! Croatia se plasi Er Srbije. Eno, nocima zbog nje ne spavaju u Zagrebu.

puls

pre 10 godina

Ljudovi moji dragi s druge strane Drine, moze jedno pitanjece onako iz dna duse?
Hrvati se plase Er Srbije. Hrvati slave Oluju. Hrvati slusaju Thompsona..
I tako dalje. I tako dalje.
Pitanje glasi:
Da li vas je zaista briga koje su fobije, glazbene preference i povodi za slavlje ljudi u Hrvatskoj?
(Hrvoje, 1. avgust 2013 11:42)

Slušanje Tompsona nema veze sa muzičkim preferencama, a proslava masovnog zločina je gnusna.

Hrvoje

pre 10 godina

Ljudovi moji dragi s druge strane Drine, moze jedno pitanjece onako iz dna duse?

Hrvati se plase Er Srbije. Hrvati slave Oluju. Hrvati slusaju Thompsona..

I tako dalje. I tako dalje.

Pitanje glasi:

Da li vas je zaista briga koje su fobije, glazbene preference i povodi za slavlje ljudi u Hrvatskoj?

Srboje

pre 10 godina

@(Hrvoje)

Čoveče sa ,,one,, strane Drine (samo mi nije jasno otkuda ti je Drina odrednica kada su Srbi i sa jedne i druge strane),da manje čitaš Srpske portale manje bi se plašio i bio opterećen Srbima i Srbijom.

Jovan Ristic

pre 10 godina

@Hrvoje
Ponešto nas zaista zanima. Zanima nas zbog čega se slavi proterivanje stotina hiljada Srba iz Hrvatske. Zanimaju nas i "glazbene preference". Mase Hrvata padaju u trans na koncertima proustaški orijentisanog Tompsona koji peva šovinističke pesme uperene protiv srpskog naroda. Kakva država to dozvoljava, čak i podržava?!

Ft

pre 10 godina

Hrvoje casopis je hrvatski pise o srbiji I ti si na srpskom portalu I kritikujes drugu stranu za negledanje svog posla. Dali lud si ti kako rekose u onom jednom srpskom filmu...

Zarko

pre 10 godina

Pa zato su vam nasi politicari poklonili, iz ljubavi i novoj nadi o novoj Jugoslaviji, srpsko trziste. Pa ne mozete sve da dobijete, bilo bi i sve previse providno.

Završeni projekti

pre 10 godina

Pitanje glasi:

Da li vas je zaista briga koje su fobije, glazbene preference i povodi za slavlje ljudi u Hrvatskoj?
(Hrvoje, 1. avgust 2013 11:42)


Ne, nego objavljuju vijesti vezane za vas i obratno, zbog unikatnih posjetilaca na sajt, a onda po broju posjeta formiraju cijenu za oglase. Super im što se uvijek nađu idioti da komentarišu (uključujući i mene), da se prepucavaju itd. a posjeta samo raste. Da pišu samo ono što pametni žele davno bi ugasili biznis.

mr.key

pre 10 godina

@Hrvoje

Pa clanak je samo prenesen i preveden (ne potpuno) iz Vecernjeg Lista. A ako se uzme u obzir da na HRT-ovom TV kalendaru uvek mora da bude neka prica o tome kako su vas Srbi tlacili kroz vreme i prostor pre bi se moglo reci da ste vi optereceni nama. Uostalom i tvoje prisustvo na ovom portalu govori u prilog moje, a protiv tvoje teze. Sto se tice Er Srbije najverovanije ce biti tresla se gora rodio se mis. Ne bih voleo da bude tako ali...

Dejkos

pre 10 godina

Hrvatski problemi ne treba da doticu Srbiju. To sto Hrvatski prevoznik ima problem je njihova stvar.Voleli bi oni svakako da je dosao seik bin Zajed kod njih, a samim tim i Ethihad.Na njihovu zalost zaobisli su ih i dosli u Srbiju.Verujem da ce nasa nova avio kompanija biti profitabilna, a jeftinija za nas obicne ljude.

japanac

pre 10 godina

hah...svaki put kad nesto krene u Srbiji sledi tekst "Hrvati se plase".
Hrvatska je nekoliko decenija ispred nas.
Mi jedino mozemo da plasimo sami sebe

Šibenik

pre 10 godina

Nema pametne glave koja se plaši bilo čega što čini dobro zemlji sa kojom graniči.Koliko god se trudili objasniti suprotno potpisnici ovih i sličnih redaka to teško mogu postići kod ljudi koji imaju nešto u glavi.Zagrebački aerodrom če biti
vrhunski,njime će upravljati korporacija koja upravlja sa preko 30 svjetskih aerodroma,postaje granični aerodrom EU sa ogromnim mogučnostima,što zbog ulaska u E.U,što zbog izvrsnog geostrateškog položaja.
Rezime:Što se prije riješimo naših sitnih prepucavanja iz bliže i dalje prošlosti i u svakoj mogučoj prilici budemo spremni na zajednički profit to če Nam prije biti bolje.
Pozdrav iz Šibenika.

Daredevil

pre 10 godina

@marko
Kakav ste vi lideri u regionu?
U čemu ste vi lideri?
Dubrovački aerodrom!?
Ha,ha,ha odakle ti samo vadiš te podatke,pa Croatia Airlines je pred bankrotom,uostalom ovo pišu vaše novine...pametnom dosta.

Drina

pre 10 godina

Ma kako da se ne plase... Dajte molim vas!
Ne interesuju me Hrvati,i njihova drzava,samo se javljam da kazem da je rijeka Una granica Srba i Hrvata. Una a ne Drina.
Ja zivim 300 metara od Drine,i tu nema nijednog Hrvata vec 70 i nesto godina.

Pozdrav i sve najbolje svim dobrim ljudima i s jedne i druge obale Une.

Jovan Ristic

pre 10 godina

@Hrvoje Znači, Srbi nisu proterani nego su pobegli?! Tompson peva ustaške pesme, ali koga briga?! Evo, na primer, ja dođem teško naoružan u Vaše naselje, počnem da palim kuće i ubijam ljude, a Vi pobegnete. To znači da Vas nisam proterao iz kuće, nego ste sami pobegli? Tompsona neću ni da komentarišem, vidim da nema svrhe.

milinko

pre 10 godina

Ja bi voleo da vidim jednom normalan tekst o odnosima Srbije i Hrvatske, neke vesti iz regiona i slicno. Medjutim, jedini tekstovi koji se pojavljuju imaju naslove kao da zele da se Srbi ili Hrvati bolje osecaju jer je ovom drugom losije ili ko je kome napakostio. Malo me podseca na blazu varijantu propagande 90tih, a sa sigurnoscu mogu reci da 99% ljudi boli uvo za stvari koje se pisu u ovakvim tekstovima. Ovaj naslov govori kao da se oni plase ne znam sta, a ono najobicnija trzisna utakmica, gde neko mora vise a neko manje da profitira (ili izgubi). A mi umesto da gledamo svoja posla i budemo srecni sto ce nam avio prevoznik ojacati (iako znamo o kakvoj se "burazerskoj" firmi radi), mi u stvari treba da budemo srecni jer ce Kroacija erlajns imati manje putnika? Nek je sa srecom i jednima i drugima, a ono sto mene jedino zanima, buduci da nismo zemlja gde je avio saobracaj previse popularan i razvijen, je koliko ce nas stvarno kostati ovo partnerstvo i da li ima veze sa nekim drugim ustupcima koje u poslednje vreme radimo emiratima?

Mrcina

pre 10 godina

Hrvati znaju da su iza Srbije, ne zato sto su manje vredni, niti zato sto su glupi,
Hrvati ce uvek biti iza Srbije zato sto misle da su bolji:)

Geger

pre 10 godina

Da li cemo ja , zena i dvoje dece bolje i kvalitetnije ziveti sa dolaskom Etihada ?
(pera, 1. avgust 2013 21:07)
To ne zavisi od Etihada nego od tebe.

Pivljanin

pre 10 godina

@hrvoje,
1. "S one strane Drine?". Pa sa obe strane Drine su Srbi a Hrvata i Hrvatske nema bukvalno ni u promilima. Izgleda da je tebi u glavi i dalje Hrvatska koja ima granicu na već pomenutoj reci.
2. Pa članak je iz hrvatske štampe. A sad vidi ko je opterećen komšijama.
3. Veruj mi ovde retko koga interesuje Hrvatska i bilo šta u vezi sa njom.

MISS UNIVERSE OF THE AIR

pre 10 godina

I ja se plasim da me ZAISTA nije briga cega se Hrvati plase !

Bravo za novu kompaniju Air Serbia zelim im srecu, I Eithiad je 7 najbolja avion kompanija u svetu!

Rotkvarija

pre 10 godina

Meni je samo drago što im opet udaramo po njihovim dobro poznatim kompleksima od Srba.U ,,Večernjem listu" u naslov su stavili :,,ARAPSKA Air Serbia može da ugrozi Croatia Airlines".Ne znam samo kako je arapska kad Srbija ima vlasništvo nad 51% firme,a i da je 100% u vlasništvu Arapa kakve to veze ima.
Teško je živeti pored tako iskompleksiranih ljudi.

krca

pre 10 godina

zasto odmah o Hrvatima??? - zasto se ne istrazuje malo koliko je uplasena Air Bulgaria, Montenegro airlines ili recimo dobrostojeca Adria? Zasto odmah o Hrvatima...

olimpijac

pre 10 godina

ovo je dobra prica, Arapi nigde ne dolaze, ako nece imati profit, a od Aerodroma Beograd prave HUB za ovaj deo evrope, tj.cvoriste za putnike iz ovog dela evrope pre svega prema Bliskom istoku i Africi, a posle prema Americi i Australiji, sve je uticalo na njihovu odluku, geografski polozaj, klima u Bg(broj dana sa maglom), obucenost pilota i tehnicara, i naravno ipak Srbija ima 7mil. stanovnika i isto toliko u dijaspori...

Milena NL

pre 10 godina

Neznam da li se Hrvatska plaši Er Srbije ali se ja plašim Kroacija erlajnsa zbog liošeg iskustva pre dve godina. Progovorila sam svoj materlni jezik (ekavica naravno) u komunikaciji sa mladom stjuardesom na letu za Dubrovnik i od tog trenutka svo vreme leta bila žestoko diskrimisana počev od smeštanja prtljaga pa do svih ritualnih ponuda...
U Dubrovniku mi je trebalo tri dana da se opustim i sa engleskog pređem na naški u komunikacili sa osobljem u hotelu!?!...
Tako da mislim da bi bolje bilo da i jedni i drugi poradimo bolje pre svega na konstruktivnoj komunikaciji u čiji prilog ne ide ni ova nakaradno postavljena vest a ni najveći broj komentara...

Zg

pre 10 godina

A da se na putnike i hubove i sve ostalo vratimo za 20-ak godina? Jer ovo sliči na ono dječje "moj tata je jači od tvog tate" :)

Živjele i vaše i naše krave!

ЈоГ

pre 10 godina

A da se na putnike i hubove i sve ostalo vratimo za 20-ak godina? Jer ovo sliči na ono dječje "moj tata je jači od tvog tate" :) Živjele i vaše i naše krave!
(Zg, 1. avgust 2013 17:32)

Балканска посла, свађа на тему ко(ме) је већи, а у ствари се расправља о томе ко је мање мали. Будимпешта има скоро 3 пута већи промет путника од Београда, а и Београд и Загреб (о Сплиту и Дубровнику да не причам) су и-хи-хи далеко иза једног Солуна или Барија, а о регионалним аеродромима по Скандинавији и Енглеској да не говорим. Дубровник има готово дупло мањи промет од Родоса, итд.

Овај простор је економска полупустиња и ту ниједно дрво не треба да се плаши да ће му неко друго дрво заклонити сунце. А и свим локалним кравама треба бар мало хлада, цркоше од жеге.

Goksi

pre 10 godina

@(Milena NL, 1. avgust 2013 15:43)

Najbolje je da ne komuniciramo uopste. Citav vek zajedno, izmesali se, misli covek jedna smo zemlja, pa i narod, da bi oni udarili na Srbe i momke iz JNA, prijatelje i komsije, i to nakon svega sto se u Drugom svetskom ratu desilo. Nista nisu vredela prijateljstva, detinjstvo provedeno zajedno, nezaboravna vremena na Jadranskom moru, planinama, Beogradu... Zato je meni smesno kad klinci sad upoznaju prijatelja Hrvata ili Srbina, zaljube se i misle da su izmislili toplu vodu i nesto novo, uzviseno, velicanstveno sto nikome nije palo na pamet, to je nista naspram onoga sto je u Jugoslaviji bilo, kad se u nacionalnost nije ni gledalo, cesto ni znalo, bar su Srbi to mislili. Jeste to lepo za vas i vas licni zivot, ali nikakvog uticaja nema na srpsko-hrvatske odnose. Tebi nije izgleda ni ovo prvo i ja ti savetujem da za svoj novac izaberes nesto sto ti prija, a ne strah i neprijatnost.

Ivan

pre 10 godina

Bože i ovi Hrvati svašta pišu - i po sopstvenim novinama i po komentarima. Ko u to uopšte može da veruje?

Prvo, CA je veća kompanija od JAT-a već duže vremena, bar po broju prevezenih putnika. Zašto? Zato što je Hrvatska ekstremno turistički orijentisana zemlja. Zato i ima više aerodroma. Srbija prosto nema potrebu za tim brojem aerodroma, jer nema taj broj turista. Tako da u tim nekim segmentima ne možemo da se poredimo. Prosto, to je mešanje baba i žaba. Međutim, ako se uzme u obzir Beograd kao aerodrom , strateški on može da se pozicionira kao neki tranzitni aerodrom(što u biti i jeste), za razliku od hrvatskih koji su aerodromi krajnje destinacije. Uostalom, na kraju je nebitno ko ima više putnika, nego ko ima manje gubitke, i ko ima veći profit. Ako CA nastavi sa gubicima, a novi Air Serbia bude profitabilan, onda se možda u CA imaju plašiti Air Serbiae, jer u slučaju da CA ode u bankot, neko će morati da preuzme opsluživanje hrvatskog tržišta. Ali to je zaista daleeeka budućnost.

Inače, što se tiče novog aerodroma u Zagrebu, zaista će izgledati impresivno, ali sumnjam da će moći i dalje da se meri sa Beogradom u smislu broja putnika. Na kraju, nije izgled samo bitan već i povezanost sa drugim infrastrukturama, pa i cena usluge i kvalitet usluge, a i primamljivost tržišta. Tu Zagreb nije u nekoj prednosti.

Lupetanje...

pre 10 godina

ee i vi svasta vjerujete svojim medijima... neznam jeste li informirani ali Hrvatska je regionalno srediste za zrakoplovstvo,a itekako lider.... jer Hrvatska ima vise zracnih luka,i broj putnika je puno puno veci ali uglavnom zbog turista... pa mali grad Dubrovnik od 40.000 ljudi ima vise zracnog prometa nego veliki Beograd... to su samo cinjenice i vi mozda mozete unaprijediti vasu aviokompaniju ali nikad necete dostici ovaj broj putnika! i da jos kazem da za par dana ili ako nisu vec poceli radovi na Zagrebackom aerodromu,tu investira Francuska i ro ce bit najmoderniji aerodrom u jugoistocnoj Europi (i to pogledajte na internetu).... eto toliko
(marko, 01. avgust 2013 12:50)

Što bi moj profesor rekao:"lupaš ko Maksim po diviziji"

Miloš

pre 10 godina

Mislim da je izvorni članak, ako je zaista takav kakav je prenesen, krajnje amaterski. Prvo, Croatia je sada prevozi oko 2,5 puta više putnika od Jata, samim tim, teško da je naročito ugrožena od strane toliko manje kompanije. To se, naravno, u budućnosti može promeniti.

Međutim, ako ste samo bacili pogled na Jatove planove (odnosno, Air Serbia), videćete da oni sada redefinišu šta je za njih region, i nemaju nikakve planove za širenje na Hrvatsku - koja je lavovski deo Croatijinog tržišta. Dakle, prosto ne žele da se bore za te putnike, okreću se Bugarskoj, Ukrajini, i drugim zemljama na istoku Evrope, Bliskom Istoku i Severnoj Africi.

Prema tome, Air Serbia može postati i veća i bolja i moćnija i kako god hoćete od Croatije ako iskoristi sve potencijale ovog novog dogovora, ali to neće učiniti na račun hrvatskog avioprevoznika, oni su toga svesni i sumnjam da su u strahu ili panici. Strah ili panika kod njih dolazi iz činjenice da nema više državne pomoći, a još uvek ne posluju sa profitom. To je pravi problem koji treba da reši Croatia Airlines.

monitor

pre 10 godina

Ma plasi se ceo region, drhti ...
Dokle bre ovaj mentalitet?
Vecito kontrastiranje, poredjenje, zavist, takmicenje,... pravi stres, probleme, nenormalne situacije.
Radite svoj posao i gledajte svoja posla.

T&T

pre 10 godina

"U Srbiji kada se necemu zeli podici rejting, onda se kaze da Hrvati zaziru od toga.
Polazi se od proste nacionalisticke logike, ako su Hrvati protiv neceg srpskog onda to mora biti dobro za Srbe. E sada, da li tamo neko stvarno zazire od toga, ili ne, to nikada necemo saznati iz nasih medija."
@ (lakmus, 1. avgust 2013 18:37)


Da li si ti uopste procitao vest?
Da li iko ovde cita vest pre komentarisanja?
Od kada je to "zagrebacki vecernji list" srpski (nas) medij???????

Zagor Te-Nej

pre 10 godina

Jos jednom: Clanak koji je ovde prenet objavio je zagrebacki Vecernji List. Ako neko ima sta da se buni, lepo napisite nesto i posaljite to urednistvu Vecernjeg Lista u Hrvatskoj. Ovo prepucavanje je vec postalo dosadno i opterecenost hrvatskih posetioca B92 (od toga oko 80% samo pljuje po drugima i glorificira svoju naciju, ostalim svaka cast, jer su objektivni, pametni i dobronamerni) mi se gadi koliko i svaki drugi primitivizam (ukljucujuci naravno i srpski). Lepo procitajte sta pise u tekstu. Ako imate sta da kazete u vezi toga, napisite nesto konstruktivno. A ako nemate, onda nemojte na posecujete ovaj sajt. Neka svi gledaju svoja posla i bice u redu.

Bane

pre 10 godina

Ne znam sta je problem kod "susjeda". Ovo je samo prenesen clan iz Vecernjaka. Dodjem na tvoj sajt da ti kazem da si iskompleksiran jer si preneo sta moje dnevne novine pisu o tebi. Sto se tice ugovora, ovo je izvenredna vest za Srbiju i bice sve boljih i boljih vesti.

todosijevic

pre 10 godina

Sada ce jos da ispadne da nije bio pravi trenutak da Hrvatska udje u EU. Prosle nedelje ona 'frka' oko cigareta iz Rovinja, a sada ova prica o CA. Sve sto je dobro, pored sjajnog zakonodavstva, su subvencije, koje opet nisu, plasticno receno, proizvod njihovog delanja, nego necije dobre volje. Hrvatska ekonomija ce se na kraju bazirati na sezonskim uslugama i trgovini. Voleo bih da je drugacije.

garavi

pre 10 godina

kakve izjave. sve im se krila tresu. ama ljudi sta bre mi imamo od tog etihada sta? a struja sto je skuplja, a sto su povecali porez, sto nema posla, sto imamo najskuplje gorivo u evropi...

marko

pre 10 godina

ee i vi svasta vjerujete svojim medijima... neznam jeste li informirani ali Hrvatska je regionalno srediste za zrakoplovstvo,a itekako lider.... jer Hrvatska ima vise zracnih luka,i broj putnika je puno puno veci ali uglavnom zbog turista... pa mali grad Dubrovnik od 40.000 ljudi ima vise zracnog prometa nego veliki Beograd... to su samo cinjenice i vi mozda mozete unaprijediti vasu aviokompaniju ali nikad necete dostici ovaj broj putnika! i da jos kazem da za par dana ili ako nisu vec poceli radovi na Zagrebackom aerodromu,tu investira Francuska i ro ce bit najmoderniji aerodrom u jugoistocnoj Europi (i to pogledajte na internetu).... eto toliko

namcor

pre 10 godina

A kako bi bilo to posmatrati iz jednog drugog ugla? Na primer, Beograd postaje regionalni centar za transfer sa istoka na zapad i obrnuto. A Zagreb ima izvanredne veze sa jugom Evrope i jos destinacija. Zamislite sada jedan super-brzi voz izmedju Bg i Zg? Tu bi se povezali i ZAJEDNO postali jako Evropsko cvoriste. Samo, jos je previse nacionalistickog naboja, pa jos uvek razmisljamo po sistemo "da komsiji crkne krava". Umesto da saradjujemo i zajednickom ponudom postanemo neko i nesto na evropskom, pa i na svetskom nebu! Pamet u glavu moja bivsa bratstvojedinstvena braco Hrvati, i moja po krvi braco Srbi. Gledanje preko komsijeskog plota nikada nista dobro nikom nije donelo!

djoka

pre 10 godina

Odlaskom JAT-a zaboravljaju se svi lopovluci koji su godinama sistematski cinjeni . Isto ce se desiti i sa Zeleznicama Srbije , Srbijagasom ...

Zagor Te-Nej

pre 10 godina

@Marko: "ee i vi svasta vjerujete svojim medijima". O tome pisu hrvatske novine, a srpski sajt je to samo preneo. Ali kome da pricam...

olimpijac

pre 10 godina

@marko Cekaj prijatelju, ako hrvatski aerodromi imaju toliko putnika i ako vecinu preveze Croatia Airlines, kako je onda u gubitku, pa kod vas onda gore stanje nego u Jatu, i da li mislis da ce se Etihad mlatiti sa putnicima na liniji npr. Prag-Dubrovnik...

Mik

pre 10 godina

Ovo je poslovna vest i samo je tako treba tumaciti. I da, Croatia Airlines, koja vec belezi znacajne gubitke ( pa setite se samo strajka u maju ove godine) i te kako ima razloga da brine za svoj opstanak. Ulazak Etihada u JAT znaci otvaranje dosta destinacija i jacanje flote. TIme ce Beograd postati centar za region i veza za Aziju. A posto smo suvise mali region, 2 takva centra su previse. Sorry!

ЈоГ

pre 10 godina

Двоглави орао је предиван симбол за нову компанију. Браво за младу дизајнерку. Надам се да ће двоглави орао ускоро да се окити круном на глави.
С вером у Бога за Краља и Отаџбину!(РАЈКО СТАНИШИЋ, 1. avgust 2013 22:50)

А ја се надам да ће пре она круна да нам лети са заставе јер нисмо монархиија. Све заједно са оном згаженом кокошком због које нам је застава слична словеначкој и словачкој, дакле новокомпонована. Србија је стара европска земља са препознатљивом тробојком којој не требају никакве керефеке јер је јединствена, са супротним редоследом боја од руске. Евентуално 4 оцила и то је то.

На крају, за Отаџбину да, ко верује у Бога то је његова ствар дакле то је факултативно, а за краља ни под разно. Уосталом, Карађорђевићи су сами хтели Југославију и претенденти су на ЊЕН трон а не на српски, па куд им земља ту им и династија.

Ер Србији као и отаџбини све најбоље мада се овим логом нису прославили.

lakmus

pre 10 godina

U Srbiji kada se necemu zeli podici rejting, onda se kaze da Hrvati zaziru od toga.
Polazi se od proste nacionalisticke logike, ako su Hrvati protiv neceg srpskog onda to mora biti dobro za Srbe. E sada, da li tamo neko stvarno zazire od toga, ili ne, to nikada necemo saznati iz nasih medija.

Hrvoje

pre 10 godina

@(Jovan Ristic, 1. avgust 2013 12:37)

Dragi Jovane, hvala na ukazanom interesu i zanimaciji! Ja smatram da je komunikacija medju nama potrebna i zdrava, ne samo zbog ne postojanja jezicne barijere nego i zbog cinjenice da smo susjedi. Kakvi - takvi, ali ipak susjedi.

Prvo, Hrvatska ne slavi protjerivanje vise stotina hiljada SVOJIH gradjana (nebitno koje nacionalnosti) nego slavi 1) MIR, 2) TERITORIJALNI INTEGRITET SVOJE DOMOVINE, 3) PRESTANAK RATA, 4) POVRATAK 700.000 IZBJEGLIH HRVATA U SVOJE DOMOVE 5) ZAHVALJUJE SE BRANITELJIMA KOJI SU TO OMOGUCILI itd. itd. Hrvatska ne moze slaviti protjerivanje svojih gradjana Srpske nacionalnosti iz dva razloga 1) To nije razlog za slavlje 2) Ono sto se mi nikada necemo sloziti, a to je da protjerivanja nikakvog nije ni bilo. Jos ce jako dugo vremena proci dok se u Srbiji u kontekstu odlaska nekoliko stotina hiljada ljudi srpske nacionalnosti bude prihvatila jedina istina, a to je da su pobjegli sami. Pri tome, nemojte uopce slusat nas Hrvate, jer cete uvijek govoriti da lazemo. Poslusajte samo vojne zapovijednike te nakaze "krajine" http://www.youtube.com/watch?v=Nz9mtehgd0w

Drugo, u odnosu na Thompsona, zaista ne znam zato bi vas to iole zabrinjavalo. Vi slusajte Severinu, ako hocete. Nema niti jedne njegove pjesme koja bi ikog normalnog mogla uznemiriti. To sto je za vrijeme rata pjevao par pjesama s ustaskim predznakom, koga briga. Sto je Nikolic radio za vrijeme rata, pa danas nije pjevac - nego predsjednik republike.

онасебуди

pre 10 godina

@pepo
Штовани госпон marko није поменуо Задар, Сплит, Осијек, Пулу, те хрпу малих ''зрачних лука'' по острвима. Немам намеру да се са вама ''цифрам'', већ сам само указао на погрешно изнете податке који су плод мегаломаније, у вас одвећ познате.

РАЈКО СТАНИШИЋ

pre 10 godina

Двоглави орао је предиван симбол за нову компанију. Браво за младу дизајнерку. Надам се да ће двоглави орао ускоро да се окити круном на глави.
С вером у Бога за Краља и Отаџбину!

nidža

pre 10 godina

Posle “južnog toka” , koji je Hrvatska prvobitno odbila a naknadno zakasnila da se priključi, sada je i dolazak Arapa umanjio izglede ostalih avio kompanija na Balkan.

онасебуди

pre 10 godina

@marko
Статистика за 2012. годину
Дубровник - 1.480.470
Загреб - 2.342.309
Београд - 3.363.919

Срећан је човек који зна своје место.

zrakoplovstvo

pre 10 godina

srbija ima jednu zracnu luku to je beograd tu ima godisnje 3.5 mio putnika. ima jos i nis sa nekih 30 000 znaci tri puta manje nego recimo mostar totalno neznacajno.

hrvatska ima zagreb sa 2.5 Mio, Split sa 1.5, Dubrovnik sa 2 Mio i jos Zadar i Pulu sa po 0.5 Mio putnika. Tu je onda jos Zracna Luka Rijeka pa i onda ona na Bracu a Osijek se nazalost zatvorio. Sada mi vi recite postoji li zemlja ove velicine koja ima ovoliko zracnih Luka na svijetu ?

jos postoje regionalni ili vojne zracne luke u : varazdinu,cakovcu,rijeka,plocama, udbini,sinj itd.

pozdrav

Nenad, Skopja

pre 10 godina

Izgradnja nove zracne luke u Zagrebu je pod ozbiljim znakom pitanja, tako da pozivati se na superiornost tog nepostojeceg aerodroma nije nikakav relevantan argumenat za ovdasnju diskusiju. http://objektivhr.com/index.php/aktualno/953-gradnja-zrane-luke-zagreb-pod-pitanjem-mogu-novi-natjeaj

nećete u brazil

pre 10 godina

Nema pametne glave koja se plaši bilo čega što čini dobro zemlji sa kojom graniči.Koliko god se trudili objasniti suprotno potpisnici ovih i sličnih redaka to teško mogu postići kod ljudi koji imaju nešto u glavi.Zagrebački aerodrom če biti
vrhunski,njime će upravljati korporacija koja upravlja sa preko 30 svjetskih aerodroma,postaje granični aerodrom EU sa ogromnim mogučnostima,što zbog ulaska u E.U,što zbog izvrsnog geostrateškog položaja.
Rezime:Što se prije riješimo naših sitnih prepucavanja iz bliže i dalje prošlosti i u svakoj mogučoj prilici budemo spremni na zajednički profit to če Nam prije biti bolje.
Pozdrav iz Šibenika.
(Šibenik, 1. avgust 2013 12:35)

"""""""""""""""""""
ovome se zaista nema šta dodati,
osim da.....:)

dejan

pre 10 godina

ma i lufthanzi nije sve jedno to je EIR SRBIJA tako mali vuk kaže a mi sada svi treba da aminujemo nego dokle više poklanjanja onoga što su moj deda i moj tata krvavo zaradili DOKLE BRE

Geger

pre 10 godina

@ Zrakoplovstvo: Singapur ima 2 aerodroma, po tebi je slabiji od HR 5 puta. Ali avaj medjutim... samo Changi ima 25mio putnika godisnje..

No da

pre 10 godina

Njima je sve što je vezano za nas večiti problem.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dušan, 1. avgust 2013 11:00

Prije će biti da je obratno :)

Ivan

pre 10 godina

Hrvatska ima preko 5 medunarodni zracnih luka a Srbija 2..... da Hrvatska isto ima samo 2 medunarodna onda bi Zagreb imao preko 4 miliona godisnje... samo govorim da je Croatia airlines daleko najjaci na ovom djelu balkana

avion

pre 10 godina

Inače, što se tiče novog aerodroma u Zagrebu, zaista će izgledati impresivno, ali sumnjam da će moći i dalje da se meri sa Beogradom u smislu broja putnika. Na kraju, nije izgled samo bitan već i povezanost sa drugim infrastrukturama, pa i cena usluge i kvalitet usluge, a i primamljivost tržišta. Tu Zagreb nije u nekoj prednosti.
(Ivan, 1. avgust 2013 16:04)

Ivane pametno zboris, ali sa ovime u vezi ZG aerodroma nisi u pravu. ZG aerodrom sada godisnje ima pola miliona putnika manje od Beograda u ovakvom trenutnom katastrofalnom stanju (na starom terminalu kapaciteta jedva navucenih 3 mil.), a taj je trend u stalnom porastu iz godine u godinu. U 9. mjesecu krecu radovi na gradnji novog terminala kapaciteta 5 mil. za kojeg ti kazes da ce izgledati impresivno.. . ali ne tvrdi nitko da ce ZG aerodrom prestici BG cisto zbog svoje impresivnosti (jer to nema smisla :D), nego bas zbog tog rastuceg broja putnika, koji sada nakon ulaska u EU i izgradnje novog terminala sigurno nece opasti.. tu takodzer veliku ulogu igra i francuski koncorzij ZAIC koji inace upravlja sa oko 20ak svjetskih aerodroma ukljucujuci i pariski. Sto se infrastrukture tice ZG aerodrom se nalazi na 500m od ZG obilaznice, te takodzer na pola puta izmedzu 1. i 6. po velicina grada u hr., i izvrsno je obuhvacen javnim prijevozom. Tako da unatoc neizvjesnog sudbini CA, zagrebacki aerodrom ima velik prosperitet i sansu da se razvije u centralni regionalni hub i to ne samo zbog svoje ljepote

Sasa jokic

pre 10 godina

Pero@ jedna lasta ne cini prolece, ni Etihad, a ni Ti.
Sigurno je da ce par hiljada porodica ziveti bolje, a stranci ce ulaziti u nove avione sa pristojnom posadom, koja reprezentuje Srbiju!
Da ne pricam o razvoju turizma, i broju stranaca u Beogradu!

adje

pre 10 godina

Hahaha uzdrmati......menjajte sta hocete i usta hocete ja se upravljam po dzepu a ne po grbu i patriotizmu itd...ja ne menjam wizzair najeftinija kompanija........sta se dicite sa centralizacijom vi da ste dobra drzava vi bi brinuli o svim gradjanima srbije i otvorili aerodrom u kraljevu ili napravili autoput iz sandzaka ka beogradu....sto se setio vucic posle 30 godina neophodna saradnja sa bosnjacima izjavio u dnevnom avazu a u sandzak nije bio bog te pita kada......to je samo onako bolesna politika......

Ivan

pre 10 godina

pa Hrvatska ima svoj "croatia airlines" a vas JAT je prodan... HR takodjer ima duplo pa i vise putnika godisnje... također ba svojim avionima imamo svoja obiljezja... a sta je ono na ovim vasim avionima? ljudi ce pomislit da je Sirija a ne Srbia ...

FORTITUDO

pre 10 godina

suplja I lopovska prica lopovske vlada. prodali su 49% jat-a za 157 mil. eura. I velika obecanja. imovina jata vrijedi daleko vise. ovi ce kao I drugi podizati kredite na racun nove firme I zaduziti je I otici.samo u x-yu mozes kupiti firmu bez novaca I sa obecanjima.politicari su pokvareni I korumpirani .ovo ce biti jos jedan u nizu poklanjanja narodne imovine

pepo

pre 10 godina

@marko
Статистика за 2012. годину
Дубровник - 1.480.470
Загреб - 2.342.309
Београд - 3.363.919

Срећан је човек који зна своје место.
(онасебуди, 1. avgust 2013 15:00)
što je sa Zadrom,Splitom,Osijekom,Pulom i Rijekom,te hrpom malih zračnih luka po otocima,znaš mi imamo aerodrome po cijeloj zemlji,nije sve u Zagrebu kao kod vas u Beogradu!

planet X

pre 10 godina

Pa mislim da je vreme bilo vise da se uradi nesto po tom pitanju ali stvarno. Air (er serbia via:)) Napred.
Komšije nemoj da ste zavidni, mi vam ne brojimo sto ste usli u uniju npr. svakome svane jednog dana. A nekome i mrkne boga mi....S andjelima pa polako.

olimpijac

pre 10 godina

ne razumem ovog momka iz Hrvatske koji ceo dan daje argumente da Hrvatska ima vise medjunarodnih aerodrma i vise putnika godisnje...a ja ga samo pitam, ako je tako ZASTO Croatia Airlines u dugovima do guse, pa to je onda ozbiljna nesposobnost rukovodstva...i nije to bas tako crno belo, sta ima CA od velikog brota putnika tokom turisticke sezone, kada ostalih 9 meseci su vecina linija neprofitabilne...u tome je stos, to su veliki gubici koje placaju poreski obveznici, isto je i u Jatu, e zato je uloga Etihada velika, uvesce profitabilne linije...i krajnje je normalno da Hrvatska kao turisticka zemlja ima vise putnika, ali Bg aerodrom i novi Air Serbia imaju daleko vecu perspektivu...ne mogu babe i zabe da se sabiraju

mattko

pre 10 godina

Sta ih briga za Srbiju! Oni su vec tamo gde mi tezimo i nisu svoju nacionalnu avio kompaniju nikome prodali vec je pomazu da prezivi. Neke se stvari ipak ne prodaju. Sta kada neko pozeli da kupi nacionalnu biblioteku, arhiv, televizju, policiju, vojsku?

zrakoplovstvo

pre 10 godina

pa dobro dubrovnik ima duplo manje putnika od beograda ali to je grad koji ima stanovnika kao ruma. kako to mozete da usporedjujete ?

srbija ima jednu jedinu zracnu luku u beogradu dok hrvatska ima njih 6 i sve ukupno oni imaju oko 6 miliona putnika dakle duplo vise od BG.

ludi splićo

pre 10 godina

ZL Split je u 7. mjesecu prvi put u povijesti imala mjesečni promet veći od 300,000 putnika. Subotom je znalo biti blizu 30,000 putnika i 220 operacija aviona.

B

pre 10 godina

GEGER i ostali srbi

Male Dalmatinske aerodrome imaju vecu broj putnika nego od vaseg beograda.A da ne govorim o zagrebu.

Vase meglomanje o neke lidere regione i ostalo je smijesno i izgleda da vi jos niste ljecili od toga.

A genger srbija nije singapor niti blizu.

pepo

pre 10 godina

zasto odmah o Hrvatima??? - zasto se ne istrazuje malo koliko je uplasena Air Bulgaria, Montenegro airlines ili recimo dobrostojeca Adria? Zasto odmah o Hrvatima...
(krca, 1. avgust 2013 14:06)
# Link komentara
Upravo to htjedoh napisati,koju god rubriku otvoriš uspoređi+vanje sa Hrvatima,i onda smo mi iskompleksirani,evo vi ste lideri sa svojim ogromnim plačama i uređenom zemljom,sjašite više sa TIM LIDERSTVOM!

hm

pre 10 godina

Vreme ce sve pokazati. Srbija je u ovo mnogo ulozila, a UAE u ovo ulaze sa mnogo manje rizika. Pa i, ako propadnu, nece biti prvi nacionalni evioprevoznik u Evropi koji je propao. Samo, ako propadne placati ce sve ove silne (i ovaj koji treba da dignu) kredite i promasaje gradjani Srbije. Hrvati se tu nemaju mnogo bojati. Ne voze mnogo, otvorili su trziste. Ako uopste i oni ne propadnu, jer posluju kao i JAT (u debelom minusu). Eventualno novi aerodrom u Zagrebu (sama gradnja) bi mogao doci u pitanje, ali ne verujem. Jednostavno, niti Zagreb niti Beograd nisu neki veliki igraci sa nekim prometom, a jos manje sa primanjima.

Aleksandar

pre 10 godina

Kakve veze imaju aerodromi sa avio kompanijama, nikakve. ovo je vest o možda konkurentnosti dve nacionalne avio kompanije, ne o veličini aerodroma. Ja razumem strah od jacanja i mozda preuzimanja dela tržišta od strane jedne od njih, ali kao obicni gradjanin meni je važno koliku cenu ću platiti da se prevezem iz tacke A u tačku B, a ne koja je avio kompanija u pitanju. Moje dve prijateljice su iz ZG putovale vozom do BG da bi avionom otišle do Podgorice, jer je CA ukinule liniju ZG-PG. Iz BG su letele Montenegro airlines-om. Evo o čemu treba da brinu i Jat i Ca kao i o tome da se lowcost kompanijama leti do Beča za 30-tak evra, a do Podgorice za 100-njak.

arco

pre 10 godina

Pa normalno je da strepe,kao i ostali "igrači"u okruženju(Balkan)kada dolazi jedna ovako velika kompanija.To će im smanjiti zarade.Bivša država je imala jednu aviokompaniju,a sada svaka ima svoju.To naravno nije mglo da se održi bez velikih subvencija države.Drago mi je što gradjani Srbije više neće bacati pare za nešto što radi loše.A takodje Arapi sigurno ne daju pare u nešto što nema budućnost.

đuro sukscesionar

pre 10 godina

JAT je nedvojbeno kompanija s najviše ukradenih aviona od svih bivših republika Jugoslavije.

Ono čega se Hrvati plaše je čuijenica da Srbija u Air Serbiu unosi i našu imovinu koja još nije sukscesijski podjeljena jednako kao što je ista ratovala na području Hrvatske s našim oružjem.

A ti i takvi računi bi morali već polako da dođu na red i da se poravnava šta ko kome duguje.

Ivan

pre 10 godina

Ivane pametno zboris, ali sa ovime u vezi ZG aerodroma nisi u pravu. ZG aerodrom sada godisnje ima pola miliona putnika manje od Beograda u ovakvom trenutnom katastrofalnom stanju (na starom terminalu kapaciteta jedva navucenih 3 mil.), a taj je trend u stalnom porastu iz godine u godinu. U 9. mjesecu krecu radovi na gradnji novog terminala kapaciteta 5 mil. za kojeg ti kazes da ce izgledati impresivno.. . ali ne tvrdi nitko da ce ZG aerodrom prestici BG cisto zbog svoje impresivnosti (jer to nema smisla :D), nego bas zbog tog rastuceg broja putnika, koji sada nakon ulaska u EU i izgradnje novog terminala sigurno nece opasti.. tu takodzer veliku ulogu igra i francuski koncorzij ZAIC koji inace upravlja sa oko 20ak svjetskih aerodroma ukljucujuci i pariski. Sto se infrastrukture tice ZG aerodrom se nalazi na 500m od ZG obilaznice, te takodzer na pola puta izmedzu 1. i 6. po velicina grada u hr., i izvrsno je obuhvacen javnim prijevozom. Tako da unatoc neizvjesnog sudbini CA, zagrebacki aerodrom ima velik prosperitet i sansu da se razvije u centralni regionalni hub i to ne samo zbog svoje ljepote
(avion, 1. avgust 2013 18:34)

Možda si u pravu, i želim vam svu sreću da postanete značajan hub u regionu. No, glupo je zanemarivati značaj beogradskog aerodroma koji ima godinama unazad dosta veliki porast putnika, a i glupo je poredii sve ovo kada u regionu postoje daleko jači centri - Budimpešta (8,5m), Atina (14m) i Bukurešt (7m). Usotalom predmetni članak je iz vaših novina.

Ivan

pre 10 godina

@Geger
Hrvatski aerodromi su vecinom sezonski, nekoliko meseci imaju putnike dok traje sezona. Bio je link da je u novembru 2011 beogradski aerodrom imao veci promet od svih osam hrvatskih aerodroma zajedno. Beogradski aerodrom ulaskom Etihada i formiranjem Er Srbije racuna na 30 miliona putnika iz okruzenja, plus srpsku dijasporu i ostale, sa takvim potencijalom i sirenjem mreze letova jasno je da postaje regionalni lider.

zvon

pre 10 godina

(Drina, 1. avgust 2013 14:13)
granica na Uni je granica između HR i BIH..u svim dokumentima koje imaš piše da si građanin BiH, na ličnoj, pasošu itd...neznm što imaš u glavi da tvrdiš suprotno,..možda ja grešim pa me slobodno ispravi....a u glavama svi mi imamo svoje granice,..ev Hrvati imaju granicu na Zemunu,..Bošnjaci u Sanđaku...Srbi na Karlobagu...al shvati to je u mašti,..a realnost je takva da je Una granica između HR i BIH i to već stoljećima...carstva se menjala al to je ostalo isto....

zrakoplovstvo

pre 10 godina

jovane risticu,nema te sile koja moze promjeniti vase i nase razmisljanje. vi mislite da ste u pravu mi imamo nasu verziju.

ja volim uvjek cuti obje strane ali molim vas ko boga poslusajte i vi nasu verziju.ukucate u youtube davor domazet loso i pogledate drugi link. covjek je bio ADMIRAL JNA i zavrsio u Beogradu sve zive vojne skole.

pa eto pogledajte pa mi onda recite sta mislite o njegovom predavanju.

pozdrav

Zoki

pre 10 godina

@pera - "Da li cemo ja , zena i dvoje dece bolje i kvalitetnije ziveti sa dolaskom Etihada ?"
Na indirektan način da, jer svako novo radno mesto podstiče otvaranje novih radnih mesta. Što je više para, bolje je svima.

Geger

pre 10 godina

>> Male Dalmatinske aerodrome imaju vecu broj putnika nego od vaseg beograda.A da ne govorim o zagrebu.

Vase meglomanje o neke lidere regione i ostalo je smijesno i izgleda da vi jos niste ljecili od toga.

A genger srbija nije singapor niti blizu.

Aldi

pre 10 godina

Ulaskom Etihada i formiranjem Er Srbija beogradski aerodrom definitivno postaje glavno cvoriste u regionu o cemu pisu svetski mediji. Izmedju Beca i Istanbula je aerodrom u Beogradu kao regionalni lider i imace najvise letova, plus vezanih letova, vremenom ih povecavajuci kao i broj putnika. Atinski aerodrom je daleko od trojke Bec-Beograd-Istanbul tako da nece imati negativne ni pozitivne posledice, moguce i bukurestanski, za ostale koji se nalaze u tom krugu manje ima prostora.

bosko bg

pre 10 godina

Zagrebacki aerodrom u 2013. ocekuje ispod 2.3 miliona putnika...eto Hrvati ulazak u EU vam nije pomogao, naprotiv...unistava vas

zoran

pre 10 godina

Vec nocima ne spavam zbog "Er Srbije" ali "ER" da nije tuzno bilo bi smjesno
(Ante, 2. avgust 2013 02:27)

E (mi) R (ati) ...... Srbija....ili ti novi emirat....no, ako se dobro zivi, ko te pita kako se zoves...za 100-200 god. postojace samo jedna drzava...

Hrvoje

pre 10 godina

Ljudovi moji dragi s druge strane Drine, moze jedno pitanjece onako iz dna duse?

Hrvati se plase Er Srbije. Hrvati slave Oluju. Hrvati slusaju Thompsona..

I tako dalje. I tako dalje.

Pitanje glasi:

Da li vas je zaista briga koje su fobije, glazbene preference i povodi za slavlje ljudi u Hrvatskoj?

Veoma mali mozak

pre 10 godina

Croatia se ne plasi Lufthanse, Britisha, Air Francea, Rynaira i Easy Jeta! Croatia se plasi Er Srbije. Eno, nocima zbog nje ne spavaju u Zagrebu.

japanac

pre 10 godina

hah...svaki put kad nesto krene u Srbiji sledi tekst "Hrvati se plase".
Hrvatska je nekoliko decenija ispred nas.
Mi jedino mozemo da plasimo sami sebe

marko

pre 10 godina

ee i vi svasta vjerujete svojim medijima... neznam jeste li informirani ali Hrvatska je regionalno srediste za zrakoplovstvo,a itekako lider.... jer Hrvatska ima vise zracnih luka,i broj putnika je puno puno veci ali uglavnom zbog turista... pa mali grad Dubrovnik od 40.000 ljudi ima vise zracnog prometa nego veliki Beograd... to su samo cinjenice i vi mozda mozete unaprijediti vasu aviokompaniju ali nikad necete dostici ovaj broj putnika! i da jos kazem da za par dana ili ako nisu vec poceli radovi na Zagrebackom aerodromu,tu investira Francuska i ro ce bit najmoderniji aerodrom u jugoistocnoj Europi (i to pogledajte na internetu).... eto toliko

zrakoplovstvo

pre 10 godina

srbija ima jednu zracnu luku to je beograd tu ima godisnje 3.5 mio putnika. ima jos i nis sa nekih 30 000 znaci tri puta manje nego recimo mostar totalno neznacajno.

hrvatska ima zagreb sa 2.5 Mio, Split sa 1.5, Dubrovnik sa 2 Mio i jos Zadar i Pulu sa po 0.5 Mio putnika. Tu je onda jos Zracna Luka Rijeka pa i onda ona na Bracu a Osijek se nazalost zatvorio. Sada mi vi recite postoji li zemlja ove velicine koja ima ovoliko zracnih Luka na svijetu ?

jos postoje regionalni ili vojne zracne luke u : varazdinu,cakovcu,rijeka,plocama, udbini,sinj itd.

pozdrav

Hrvoje

pre 10 godina

@(Jovan Ristic, 1. avgust 2013 12:37)

Dragi Jovane, hvala na ukazanom interesu i zanimaciji! Ja smatram da je komunikacija medju nama potrebna i zdrava, ne samo zbog ne postojanja jezicne barijere nego i zbog cinjenice da smo susjedi. Kakvi - takvi, ali ipak susjedi.

Prvo, Hrvatska ne slavi protjerivanje vise stotina hiljada SVOJIH gradjana (nebitno koje nacionalnosti) nego slavi 1) MIR, 2) TERITORIJALNI INTEGRITET SVOJE DOMOVINE, 3) PRESTANAK RATA, 4) POVRATAK 700.000 IZBJEGLIH HRVATA U SVOJE DOMOVE 5) ZAHVALJUJE SE BRANITELJIMA KOJI SU TO OMOGUCILI itd. itd. Hrvatska ne moze slaviti protjerivanje svojih gradjana Srpske nacionalnosti iz dva razloga 1) To nije razlog za slavlje 2) Ono sto se mi nikada necemo sloziti, a to je da protjerivanja nikakvog nije ni bilo. Jos ce jako dugo vremena proci dok se u Srbiji u kontekstu odlaska nekoliko stotina hiljada ljudi srpske nacionalnosti bude prihvatila jedina istina, a to je da su pobjegli sami. Pri tome, nemojte uopce slusat nas Hrvate, jer cete uvijek govoriti da lazemo. Poslusajte samo vojne zapovijednike te nakaze "krajine" http://www.youtube.com/watch?v=Nz9mtehgd0w

Drugo, u odnosu na Thompsona, zaista ne znam zato bi vas to iole zabrinjavalo. Vi slusajte Severinu, ako hocete. Nema niti jedne njegove pjesme koja bi ikog normalnog mogla uznemiriti. To sto je za vrijeme rata pjevao par pjesama s ustaskim predznakom, koga briga. Sto je Nikolic radio za vrijeme rata, pa danas nije pjevac - nego predsjednik republike.

Ivan

pre 10 godina

Hrvatska ima preko 5 medunarodni zracnih luka a Srbija 2..... da Hrvatska isto ima samo 2 medunarodna onda bi Zagreb imao preko 4 miliona godisnje... samo govorim da je Croatia airlines daleko najjaci na ovom djelu balkana

Ivan

pre 10 godina

pa Hrvatska ima svoj "croatia airlines" a vas JAT je prodan... HR takodjer ima duplo pa i vise putnika godisnje... također ba svojim avionima imamo svoja obiljezja... a sta je ono na ovim vasim avionima? ljudi ce pomislit da je Sirija a ne Srbia ...

No da

pre 10 godina

Njima je sve što je vezano za nas večiti problem.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dušan, 1. avgust 2013 11:00

Prije će biti da je obratno :)

pepo

pre 10 godina

@marko
Статистика за 2012. годину
Дубровник - 1.480.470
Загреб - 2.342.309
Београд - 3.363.919

Срећан је човек који зна своје место.
(онасебуди, 1. avgust 2013 15:00)
što je sa Zadrom,Splitom,Osijekom,Pulom i Rijekom,te hrpom malih zračnih luka po otocima,znaš mi imamo aerodrome po cijeloj zemlji,nije sve u Zagrebu kao kod vas u Beogradu!

garavi

pre 10 godina

kakve izjave. sve im se krila tresu. ama ljudi sta bre mi imamo od tog etihada sta? a struja sto je skuplja, a sto su povecali porez, sto nema posla, sto imamo najskuplje gorivo u evropi...

Jovan Ristic

pre 10 godina

@Hrvoje
Ponešto nas zaista zanima. Zanima nas zbog čega se slavi proterivanje stotina hiljada Srba iz Hrvatske. Zanimaju nas i "glazbene preference". Mase Hrvata padaju u trans na koncertima proustaški orijentisanog Tompsona koji peva šovinističke pesme uperene protiv srpskog naroda. Kakva država to dozvoljava, čak i podržava?!

zrakoplovstvo

pre 10 godina

pa dobro dubrovnik ima duplo manje putnika od beograda ali to je grad koji ima stanovnika kao ruma. kako to mozete da usporedjujete ?

srbija ima jednu jedinu zracnu luku u beogradu dok hrvatska ima njih 6 i sve ukupno oni imaju oko 6 miliona putnika dakle duplo vise od BG.

dejan

pre 10 godina

ma i lufthanzi nije sve jedno to je EIR SRBIJA tako mali vuk kaže a mi sada svi treba da aminujemo nego dokle više poklanjanja onoga što su moj deda i moj tata krvavo zaradili DOKLE BRE

mattko

pre 10 godina

Sta ih briga za Srbiju! Oni su vec tamo gde mi tezimo i nisu svoju nacionalnu avio kompaniju nikome prodali vec je pomazu da prezivi. Neke se stvari ipak ne prodaju. Sta kada neko pozeli da kupi nacionalnu biblioteku, arhiv, televizju, policiju, vojsku?

puls

pre 10 godina

Ljudovi moji dragi s druge strane Drine, moze jedno pitanjece onako iz dna duse?
Hrvati se plase Er Srbije. Hrvati slave Oluju. Hrvati slusaju Thompsona..
I tako dalje. I tako dalje.
Pitanje glasi:
Da li vas je zaista briga koje su fobije, glazbene preference i povodi za slavlje ljudi u Hrvatskoj?
(Hrvoje, 1. avgust 2013 11:42)

Slušanje Tompsona nema veze sa muzičkim preferencama, a proslava masovnog zločina je gnusna.

adje

pre 10 godina

Hahaha uzdrmati......menjajte sta hocete i usta hocete ja se upravljam po dzepu a ne po grbu i patriotizmu itd...ja ne menjam wizzair najeftinija kompanija........sta se dicite sa centralizacijom vi da ste dobra drzava vi bi brinuli o svim gradjanima srbije i otvorili aerodrom u kraljevu ili napravili autoput iz sandzaka ka beogradu....sto se setio vucic posle 30 godina neophodna saradnja sa bosnjacima izjavio u dnevnom avazu a u sandzak nije bio bog te pita kada......to je samo onako bolesna politika......

FORTITUDO

pre 10 godina

suplja I lopovska prica lopovske vlada. prodali su 49% jat-a za 157 mil. eura. I velika obecanja. imovina jata vrijedi daleko vise. ovi ce kao I drugi podizati kredite na racun nove firme I zaduziti je I otici.samo u x-yu mozes kupiti firmu bez novaca I sa obecanjima.politicari su pokvareni I korumpirani .ovo ce biti jos jedan u nizu poklanjanja narodne imovine

Lupetanje...

pre 10 godina

ee i vi svasta vjerujete svojim medijima... neznam jeste li informirani ali Hrvatska je regionalno srediste za zrakoplovstvo,a itekako lider.... jer Hrvatska ima vise zracnih luka,i broj putnika je puno puno veci ali uglavnom zbog turista... pa mali grad Dubrovnik od 40.000 ljudi ima vise zracnog prometa nego veliki Beograd... to su samo cinjenice i vi mozda mozete unaprijediti vasu aviokompaniju ali nikad necete dostici ovaj broj putnika! i da jos kazem da za par dana ili ako nisu vec poceli radovi na Zagrebackom aerodromu,tu investira Francuska i ro ce bit najmoderniji aerodrom u jugoistocnoj Europi (i to pogledajte na internetu).... eto toliko
(marko, 01. avgust 2013 12:50)

Što bi moj profesor rekao:"lupaš ko Maksim po diviziji"

avion

pre 10 godina

Inače, što se tiče novog aerodroma u Zagrebu, zaista će izgledati impresivno, ali sumnjam da će moći i dalje da se meri sa Beogradom u smislu broja putnika. Na kraju, nije izgled samo bitan već i povezanost sa drugim infrastrukturama, pa i cena usluge i kvalitet usluge, a i primamljivost tržišta. Tu Zagreb nije u nekoj prednosti.
(Ivan, 1. avgust 2013 16:04)

Ivane pametno zboris, ali sa ovime u vezi ZG aerodroma nisi u pravu. ZG aerodrom sada godisnje ima pola miliona putnika manje od Beograda u ovakvom trenutnom katastrofalnom stanju (na starom terminalu kapaciteta jedva navucenih 3 mil.), a taj je trend u stalnom porastu iz godine u godinu. U 9. mjesecu krecu radovi na gradnji novog terminala kapaciteta 5 mil. za kojeg ti kazes da ce izgledati impresivno.. . ali ne tvrdi nitko da ce ZG aerodrom prestici BG cisto zbog svoje impresivnosti (jer to nema smisla :D), nego bas zbog tog rastuceg broja putnika, koji sada nakon ulaska u EU i izgradnje novog terminala sigurno nece opasti.. tu takodzer veliku ulogu igra i francuski koncorzij ZAIC koji inace upravlja sa oko 20ak svjetskih aerodroma ukljucujuci i pariski. Sto se infrastrukture tice ZG aerodrom se nalazi na 500m od ZG obilaznice, te takodzer na pola puta izmedzu 1. i 6. po velicina grada u hr., i izvrsno je obuhvacen javnim prijevozom. Tako da unatoc neizvjesnog sudbini CA, zagrebacki aerodrom ima velik prosperitet i sansu da se razvije u centralni regionalni hub i to ne samo zbog svoje ljepote

lakmus

pre 10 godina

U Srbiji kada se necemu zeli podici rejting, onda se kaze da Hrvati zaziru od toga.
Polazi se od proste nacionalisticke logike, ako su Hrvati protiv neceg srpskog onda to mora biti dobro za Srbe. E sada, da li tamo neko stvarno zazire od toga, ili ne, to nikada necemo saznati iz nasih medija.

Srboje

pre 10 godina

@(Hrvoje)

Čoveče sa ,,one,, strane Drine (samo mi nije jasno otkuda ti je Drina odrednica kada su Srbi i sa jedne i druge strane),da manje čitaš Srpske portale manje bi se plašio i bio opterećen Srbima i Srbijom.

Mrcina

pre 10 godina

Hrvati znaju da su iza Srbije, ne zato sto su manje vredni, niti zato sto su glupi,
Hrvati ce uvek biti iza Srbije zato sto misle da su bolji:)

B

pre 10 godina

GEGER i ostali srbi

Male Dalmatinske aerodrome imaju vecu broj putnika nego od vaseg beograda.A da ne govorim o zagrebu.

Vase meglomanje o neke lidere regione i ostalo je smijesno i izgleda da vi jos niste ljecili od toga.

A genger srbija nije singapor niti blizu.

Zarko

pre 10 godina

Pa zato su vam nasi politicari poklonili, iz ljubavi i novoj nadi o novoj Jugoslaviji, srpsko trziste. Pa ne mozete sve da dobijete, bilo bi i sve previse providno.

ludi splićo

pre 10 godina

ZL Split je u 7. mjesecu prvi put u povijesti imala mjesečni promet veći od 300,000 putnika. Subotom je znalo biti blizu 30,000 putnika i 220 operacija aviona.

pepo

pre 10 godina

zasto odmah o Hrvatima??? - zasto se ne istrazuje malo koliko je uplasena Air Bulgaria, Montenegro airlines ili recimo dobrostojeca Adria? Zasto odmah o Hrvatima...
(krca, 1. avgust 2013 14:06)
# Link komentara
Upravo to htjedoh napisati,koju god rubriku otvoriš uspoređi+vanje sa Hrvatima,i onda smo mi iskompleksirani,evo vi ste lideri sa svojim ogromnim plačama i uređenom zemljom,sjašite više sa TIM LIDERSTVOM!

namcor

pre 10 godina

A kako bi bilo to posmatrati iz jednog drugog ugla? Na primer, Beograd postaje regionalni centar za transfer sa istoka na zapad i obrnuto. A Zagreb ima izvanredne veze sa jugom Evrope i jos destinacija. Zamislite sada jedan super-brzi voz izmedju Bg i Zg? Tu bi se povezali i ZAJEDNO postali jako Evropsko cvoriste. Samo, jos je previse nacionalistickog naboja, pa jos uvek razmisljamo po sistemo "da komsiji crkne krava". Umesto da saradjujemo i zajednickom ponudom postanemo neko i nesto na evropskom, pa i na svetskom nebu! Pamet u glavu moja bivsa bratstvojedinstvena braco Hrvati, i moja po krvi braco Srbi. Gledanje preko komsijeskog plota nikada nista dobro nikom nije donelo!

monitor

pre 10 godina

Ma plasi se ceo region, drhti ...
Dokle bre ovaj mentalitet?
Vecito kontrastiranje, poredjenje, zavist, takmicenje,... pravi stres, probleme, nenormalne situacije.
Radite svoj posao i gledajte svoja posla.

ЈоГ

pre 10 godina

Двоглави орао је предиван симбол за нову компанију. Браво за младу дизајнерку. Надам се да ће двоглави орао ускоро да се окити круном на глави.
С вером у Бога за Краља и Отаџбину!(РАЈКО СТАНИШИЋ, 1. avgust 2013 22:50)

А ја се надам да ће пре она круна да нам лети са заставе јер нисмо монархиија. Све заједно са оном згаженом кокошком због које нам је застава слична словеначкој и словачкој, дакле новокомпонована. Србија је стара европска земља са препознатљивом тробојком којој не требају никакве керефеке јер је јединствена, са супротним редоследом боја од руске. Евентуално 4 оцила и то је то.

На крају, за Отаџбину да, ко верује у Бога то је његова ствар дакле то је факултативно, а за краља ни под разно. Уосталом, Карађорђевићи су сами хтели Југославију и претенденти су на ЊЕН трон а не на српски, па куд им земља ту им и династија.

Ер Србији као и отаџбини све најбоље мада се овим логом нису прославили.

zrakoplovstvo

pre 10 godina

jovane risticu,nema te sile koja moze promjeniti vase i nase razmisljanje. vi mislite da ste u pravu mi imamo nasu verziju.

ja volim uvjek cuti obje strane ali molim vas ko boga poslusajte i vi nasu verziju.ukucate u youtube davor domazet loso i pogledate drugi link. covjek je bio ADMIRAL JNA i zavrsio u Beogradu sve zive vojne skole.

pa eto pogledajte pa mi onda recite sta mislite o njegovom predavanju.

pozdrav

Drina

pre 10 godina

Ma kako da se ne plase... Dajte molim vas!
Ne interesuju me Hrvati,i njihova drzava,samo se javljam da kazem da je rijeka Una granica Srba i Hrvata. Una a ne Drina.
Ja zivim 300 metara od Drine,i tu nema nijednog Hrvata vec 70 i nesto godina.

Pozdrav i sve najbolje svim dobrim ljudima i s jedne i druge obale Une.

Daredevil

pre 10 godina

@marko
Kakav ste vi lideri u regionu?
U čemu ste vi lideri?
Dubrovački aerodrom!?
Ha,ha,ha odakle ti samo vadiš te podatke,pa Croatia Airlines je pred bankrotom,uostalom ovo pišu vaše novine...pametnom dosta.

Milena NL

pre 10 godina

Neznam da li se Hrvatska plaši Er Srbije ali se ja plašim Kroacija erlajnsa zbog liošeg iskustva pre dve godina. Progovorila sam svoj materlni jezik (ekavica naravno) u komunikaciji sa mladom stjuardesom na letu za Dubrovnik i od tog trenutka svo vreme leta bila žestoko diskrimisana počev od smeštanja prtljaga pa do svih ritualnih ponuda...
U Dubrovniku mi je trebalo tri dana da se opustim i sa engleskog pređem na naški u komunikacili sa osobljem u hotelu!?!...
Tako da mislim da bi bolje bilo da i jedni i drugi poradimo bolje pre svega na konstruktivnoj komunikaciji u čiji prilog ne ide ni ova nakaradno postavljena vest a ni najveći broj komentara...

mr.key

pre 10 godina

@Hrvoje

Pa clanak je samo prenesen i preveden (ne potpuno) iz Vecernjeg Lista. A ako se uzme u obzir da na HRT-ovom TV kalendaru uvek mora da bude neka prica o tome kako su vas Srbi tlacili kroz vreme i prostor pre bi se moglo reci da ste vi optereceni nama. Uostalom i tvoje prisustvo na ovom portalu govori u prilog moje, a protiv tvoje teze. Sto se tice Er Srbije najverovanije ce biti tresla se gora rodio se mis. Ne bih voleo da bude tako ali...

Ft

pre 10 godina

Hrvoje casopis je hrvatski pise o srbiji I ti si na srpskom portalu I kritikujes drugu stranu za negledanje svog posla. Dali lud si ti kako rekose u onom jednom srpskom filmu...

Jovan Ristic

pre 10 godina

@Hrvoje Znači, Srbi nisu proterani nego su pobegli?! Tompson peva ustaške pesme, ali koga briga?! Evo, na primer, ja dođem teško naoružan u Vaše naselje, počnem da palim kuće i ubijam ljude, a Vi pobegnete. To znači da Vas nisam proterao iz kuće, nego ste sami pobegli? Tompsona neću ni da komentarišem, vidim da nema svrhe.

zvon

pre 10 godina

(Drina, 1. avgust 2013 14:13)
granica na Uni je granica između HR i BIH..u svim dokumentima koje imaš piše da si građanin BiH, na ličnoj, pasošu itd...neznm što imaš u glavi da tvrdiš suprotno,..možda ja grešim pa me slobodno ispravi....a u glavama svi mi imamo svoje granice,..ev Hrvati imaju granicu na Zemunu,..Bošnjaci u Sanđaku...Srbi na Karlobagu...al shvati to je u mašti,..a realnost je takva da je Una granica između HR i BIH i to već stoljećima...carstva se menjala al to je ostalo isto....

nećete u brazil

pre 10 godina

Nema pametne glave koja se plaši bilo čega što čini dobro zemlji sa kojom graniči.Koliko god se trudili objasniti suprotno potpisnici ovih i sličnih redaka to teško mogu postići kod ljudi koji imaju nešto u glavi.Zagrebački aerodrom če biti
vrhunski,njime će upravljati korporacija koja upravlja sa preko 30 svjetskih aerodroma,postaje granični aerodrom EU sa ogromnim mogučnostima,što zbog ulaska u E.U,što zbog izvrsnog geostrateškog položaja.
Rezime:Što se prije riješimo naših sitnih prepucavanja iz bliže i dalje prošlosti i u svakoj mogučoj prilici budemo spremni na zajednički profit to če Nam prije biti bolje.
Pozdrav iz Šibenika.
(Šibenik, 1. avgust 2013 12:35)

"""""""""""""""""""
ovome se zaista nema šta dodati,
osim da.....:)

РАЈКО СТАНИШИЋ

pre 10 godina

Двоглави орао је предиван симбол за нову компанију. Браво за младу дизајнерку. Надам се да ће двоглави орао ускоро да се окити круном на глави.
С вером у Бога за Краља и Отаџбину!

Dejkos

pre 10 godina

Hrvatski problemi ne treba da doticu Srbiju. To sto Hrvatski prevoznik ima problem je njihova stvar.Voleli bi oni svakako da je dosao seik bin Zajed kod njih, a samim tim i Ethihad.Na njihovu zalost zaobisli su ih i dosli u Srbiju.Verujem da ce nasa nova avio kompanija biti profitabilna, a jeftinija za nas obicne ljude.

đuro sukscesionar

pre 10 godina

JAT je nedvojbeno kompanija s najviše ukradenih aviona od svih bivših republika Jugoslavije.

Ono čega se Hrvati plaše je čuijenica da Srbija u Air Serbiu unosi i našu imovinu koja još nije sukscesijski podjeljena jednako kao što je ista ratovala na području Hrvatske s našim oružjem.

A ti i takvi računi bi morali već polako da dođu na red i da se poravnava šta ko kome duguje.

milinko

pre 10 godina

Ja bi voleo da vidim jednom normalan tekst o odnosima Srbije i Hrvatske, neke vesti iz regiona i slicno. Medjutim, jedini tekstovi koji se pojavljuju imaju naslove kao da zele da se Srbi ili Hrvati bolje osecaju jer je ovom drugom losije ili ko je kome napakostio. Malo me podseca na blazu varijantu propagande 90tih, a sa sigurnoscu mogu reci da 99% ljudi boli uvo za stvari koje se pisu u ovakvim tekstovima. Ovaj naslov govori kao da se oni plase ne znam sta, a ono najobicnija trzisna utakmica, gde neko mora vise a neko manje da profitira (ili izgubi). A mi umesto da gledamo svoja posla i budemo srecni sto ce nam avio prevoznik ojacati (iako znamo o kakvoj se "burazerskoj" firmi radi), mi u stvari treba da budemo srecni jer ce Kroacija erlajns imati manje putnika? Nek je sa srecom i jednima i drugima, a ono sto mene jedino zanima, buduci da nismo zemlja gde je avio saobracaj previse popularan i razvijen, je koliko ce nas stvarno kostati ovo partnerstvo i da li ima veze sa nekim drugim ustupcima koje u poslednje vreme radimo emiratima?

krca

pre 10 godina

zasto odmah o Hrvatima??? - zasto se ne istrazuje malo koliko je uplasena Air Bulgaria, Montenegro airlines ili recimo dobrostojeca Adria? Zasto odmah o Hrvatima...

hm

pre 10 godina

Vreme ce sve pokazati. Srbija je u ovo mnogo ulozila, a UAE u ovo ulaze sa mnogo manje rizika. Pa i, ako propadnu, nece biti prvi nacionalni evioprevoznik u Evropi koji je propao. Samo, ako propadne placati ce sve ove silne (i ovaj koji treba da dignu) kredite i promasaje gradjani Srbije. Hrvati se tu nemaju mnogo bojati. Ne voze mnogo, otvorili su trziste. Ako uopste i oni ne propadnu, jer posluju kao i JAT (u debelom minusu). Eventualno novi aerodrom u Zagrebu (sama gradnja) bi mogao doci u pitanje, ali ne verujem. Jednostavno, niti Zagreb niti Beograd nisu neki veliki igraci sa nekim prometom, a jos manje sa primanjima.

Rotkvarija

pre 10 godina

Meni je samo drago što im opet udaramo po njihovim dobro poznatim kompleksima od Srba.U ,,Večernjem listu" u naslov su stavili :,,ARAPSKA Air Serbia može da ugrozi Croatia Airlines".Ne znam samo kako je arapska kad Srbija ima vlasništvo nad 51% firme,a i da je 100% u vlasništvu Arapa kakve to veze ima.
Teško je živeti pored tako iskompleksiranih ljudi.

T&T

pre 10 godina

"U Srbiji kada se necemu zeli podici rejting, onda se kaze da Hrvati zaziru od toga.
Polazi se od proste nacionalisticke logike, ako su Hrvati protiv neceg srpskog onda to mora biti dobro za Srbe. E sada, da li tamo neko stvarno zazire od toga, ili ne, to nikada necemo saznati iz nasih medija."
@ (lakmus, 1. avgust 2013 18:37)


Da li si ti uopste procitao vest?
Da li iko ovde cita vest pre komentarisanja?
Od kada je to "zagrebacki vecernji list" srpski (nas) medij???????

онасебуди

pre 10 godina

@marko
Статистика за 2012. годину
Дубровник - 1.480.470
Загреб - 2.342.309
Београд - 3.363.919

Срећан је човек који зна своје место.

Sasa jokic

pre 10 godina

Pero@ jedna lasta ne cini prolece, ni Etihad, a ni Ti.
Sigurno je da ce par hiljada porodica ziveti bolje, a stranci ce ulaziti u nove avione sa pristojnom posadom, koja reprezentuje Srbiju!
Da ne pricam o razvoju turizma, i broju stranaca u Beogradu!

todosijevic

pre 10 godina

Sada ce jos da ispadne da nije bio pravi trenutak da Hrvatska udje u EU. Prosle nedelje ona 'frka' oko cigareta iz Rovinja, a sada ova prica o CA. Sve sto je dobro, pored sjajnog zakonodavstva, su subvencije, koje opet nisu, plasticno receno, proizvod njihovog delanja, nego necije dobre volje. Hrvatska ekonomija ce se na kraju bazirati na sezonskim uslugama i trgovini. Voleo bih da je drugacije.

Pivljanin

pre 10 godina

@hrvoje,
1. "S one strane Drine?". Pa sa obe strane Drine su Srbi a Hrvata i Hrvatske nema bukvalno ni u promilima. Izgleda da je tebi u glavi i dalje Hrvatska koja ima granicu na već pomenutoj reci.
2. Pa članak je iz hrvatske štampe. A sad vidi ko je opterećen komšijama.
3. Veruj mi ovde retko koga interesuje Hrvatska i bilo šta u vezi sa njom.

Bane

pre 10 godina

Ne znam sta je problem kod "susjeda". Ovo je samo prenesen clan iz Vecernjaka. Dodjem na tvoj sajt da ti kazem da si iskompleksiran jer si preneo sta moje dnevne novine pisu o tebi. Sto se tice ugovora, ovo je izvenredna vest za Srbiju i bice sve boljih i boljih vesti.

Goksi

pre 10 godina

@(Milena NL, 1. avgust 2013 15:43)

Najbolje je da ne komuniciramo uopste. Citav vek zajedno, izmesali se, misli covek jedna smo zemlja, pa i narod, da bi oni udarili na Srbe i momke iz JNA, prijatelje i komsije, i to nakon svega sto se u Drugom svetskom ratu desilo. Nista nisu vredela prijateljstva, detinjstvo provedeno zajedno, nezaboravna vremena na Jadranskom moru, planinama, Beogradu... Zato je meni smesno kad klinci sad upoznaju prijatelja Hrvata ili Srbina, zaljube se i misle da su izmislili toplu vodu i nesto novo, uzviseno, velicanstveno sto nikome nije palo na pamet, to je nista naspram onoga sto je u Jugoslaviji bilo, kad se u nacionalnost nije ni gledalo, cesto ni znalo, bar su Srbi to mislili. Jeste to lepo za vas i vas licni zivot, ali nikakvog uticaja nema na srpsko-hrvatske odnose. Tebi nije izgleda ni ovo prvo i ja ti savetujem da za svoj novac izaberes nesto sto ti prija, a ne strah i neprijatnost.

nidža

pre 10 godina

Posle “južnog toka” , koji je Hrvatska prvobitno odbila a naknadno zakasnila da se priključi, sada je i dolazak Arapa umanjio izglede ostalih avio kompanija na Balkan.

Zagor Te-Nej

pre 10 godina

@Marko: "ee i vi svasta vjerujete svojim medijima". O tome pisu hrvatske novine, a srpski sajt je to samo preneo. Ali kome da pricam...

Zagor Te-Nej

pre 10 godina

Jos jednom: Clanak koji je ovde prenet objavio je zagrebacki Vecernji List. Ako neko ima sta da se buni, lepo napisite nesto i posaljite to urednistvu Vecernjeg Lista u Hrvatskoj. Ovo prepucavanje je vec postalo dosadno i opterecenost hrvatskih posetioca B92 (od toga oko 80% samo pljuje po drugima i glorificira svoju naciju, ostalim svaka cast, jer su objektivni, pametni i dobronamerni) mi se gadi koliko i svaki drugi primitivizam (ukljucujuci naravno i srpski). Lepo procitajte sta pise u tekstu. Ako imate sta da kazete u vezi toga, napisite nesto konstruktivno. A ako nemate, onda nemojte na posecujete ovaj sajt. Neka svi gledaju svoja posla i bice u redu.

онасебуди

pre 10 godina

@pepo
Штовани госпон marko није поменуо Задар, Сплит, Осијек, Пулу, те хрпу малих ''зрачних лука'' по острвима. Немам намеру да се са вама ''цифрам'', већ сам само указао на погрешно изнете податке који су плод мегаломаније, у вас одвећ познате.

Šibenik

pre 10 godina

Nema pametne glave koja se plaši bilo čega što čini dobro zemlji sa kojom graniči.Koliko god se trudili objasniti suprotno potpisnici ovih i sličnih redaka to teško mogu postići kod ljudi koji imaju nešto u glavi.Zagrebački aerodrom če biti
vrhunski,njime će upravljati korporacija koja upravlja sa preko 30 svjetskih aerodroma,postaje granični aerodrom EU sa ogromnim mogučnostima,što zbog ulaska u E.U,što zbog izvrsnog geostrateškog položaja.
Rezime:Što se prije riješimo naših sitnih prepucavanja iz bliže i dalje prošlosti i u svakoj mogučoj prilici budemo spremni na zajednički profit to če Nam prije biti bolje.
Pozdrav iz Šibenika.

olimpijac

pre 10 godina

ne razumem ovog momka iz Hrvatske koji ceo dan daje argumente da Hrvatska ima vise medjunarodnih aerodrma i vise putnika godisnje...a ja ga samo pitam, ako je tako ZASTO Croatia Airlines u dugovima do guse, pa to je onda ozbiljna nesposobnost rukovodstva...i nije to bas tako crno belo, sta ima CA od velikog brota putnika tokom turisticke sezone, kada ostalih 9 meseci su vecina linija neprofitabilne...u tome je stos, to su veliki gubici koje placaju poreski obveznici, isto je i u Jatu, e zato je uloga Etihada velika, uvesce profitabilne linije...i krajnje je normalno da Hrvatska kao turisticka zemlja ima vise putnika, ali Bg aerodrom i novi Air Serbia imaju daleko vecu perspektivu...ne mogu babe i zabe da se sabiraju

Miloš

pre 10 godina

Mislim da je izvorni članak, ako je zaista takav kakav je prenesen, krajnje amaterski. Prvo, Croatia je sada prevozi oko 2,5 puta više putnika od Jata, samim tim, teško da je naročito ugrožena od strane toliko manje kompanije. To se, naravno, u budućnosti može promeniti.

Međutim, ako ste samo bacili pogled na Jatove planove (odnosno, Air Serbia), videćete da oni sada redefinišu šta je za njih region, i nemaju nikakve planove za širenje na Hrvatsku - koja je lavovski deo Croatijinog tržišta. Dakle, prosto ne žele da se bore za te putnike, okreću se Bugarskoj, Ukrajini, i drugim zemljama na istoku Evrope, Bliskom Istoku i Severnoj Africi.

Prema tome, Air Serbia može postati i veća i bolja i moćnija i kako god hoćete od Croatije ako iskoristi sve potencijale ovog novog dogovora, ali to neće učiniti na račun hrvatskog avioprevoznika, oni su toga svesni i sumnjam da su u strahu ili panici. Strah ili panika kod njih dolazi iz činjenice da nema više državne pomoći, a još uvek ne posluju sa profitom. To je pravi problem koji treba da reši Croatia Airlines.

olimpijac

pre 10 godina

ovo je dobra prica, Arapi nigde ne dolaze, ako nece imati profit, a od Aerodroma Beograd prave HUB za ovaj deo evrope, tj.cvoriste za putnike iz ovog dela evrope pre svega prema Bliskom istoku i Africi, a posle prema Americi i Australiji, sve je uticalo na njihovu odluku, geografski polozaj, klima u Bg(broj dana sa maglom), obucenost pilota i tehnicara, i naravno ipak Srbija ima 7mil. stanovnika i isto toliko u dijaspori...

Nenad, Skopja

pre 10 godina

Izgradnja nove zracne luke u Zagrebu je pod ozbiljim znakom pitanja, tako da pozivati se na superiornost tog nepostojeceg aerodroma nije nikakav relevantan argumenat za ovdasnju diskusiju. http://objektivhr.com/index.php/aktualno/953-gradnja-zrane-luke-zagreb-pod-pitanjem-mogu-novi-natjeaj

Geger

pre 10 godina

>> Male Dalmatinske aerodrome imaju vecu broj putnika nego od vaseg beograda.A da ne govorim o zagrebu.

Vase meglomanje o neke lidere regione i ostalo je smijesno i izgleda da vi jos niste ljecili od toga.

A genger srbija nije singapor niti blizu.

olimpijac

pre 10 godina

@marko Cekaj prijatelju, ako hrvatski aerodromi imaju toliko putnika i ako vecinu preveze Croatia Airlines, kako je onda u gubitku, pa kod vas onda gore stanje nego u Jatu, i da li mislis da ce se Etihad mlatiti sa putnicima na liniji npr. Prag-Dubrovnik...

Ivan

pre 10 godina

Bože i ovi Hrvati svašta pišu - i po sopstvenim novinama i po komentarima. Ko u to uopšte može da veruje?

Prvo, CA je veća kompanija od JAT-a već duže vremena, bar po broju prevezenih putnika. Zašto? Zato što je Hrvatska ekstremno turistički orijentisana zemlja. Zato i ima više aerodroma. Srbija prosto nema potrebu za tim brojem aerodroma, jer nema taj broj turista. Tako da u tim nekim segmentima ne možemo da se poredimo. Prosto, to je mešanje baba i žaba. Međutim, ako se uzme u obzir Beograd kao aerodrom , strateški on može da se pozicionira kao neki tranzitni aerodrom(što u biti i jeste), za razliku od hrvatskih koji su aerodromi krajnje destinacije. Uostalom, na kraju je nebitno ko ima više putnika, nego ko ima manje gubitke, i ko ima veći profit. Ako CA nastavi sa gubicima, a novi Air Serbia bude profitabilan, onda se možda u CA imaju plašiti Air Serbiae, jer u slučaju da CA ode u bankot, neko će morati da preuzme opsluživanje hrvatskog tržišta. Ali to je zaista daleeeka budućnost.

Inače, što se tiče novog aerodroma u Zagrebu, zaista će izgledati impresivno, ali sumnjam da će moći i dalje da se meri sa Beogradom u smislu broja putnika. Na kraju, nije izgled samo bitan već i povezanost sa drugim infrastrukturama, pa i cena usluge i kvalitet usluge, a i primamljivost tržišta. Tu Zagreb nije u nekoj prednosti.

MISS UNIVERSE OF THE AIR

pre 10 godina

I ja se plasim da me ZAISTA nije briga cega se Hrvati plase !

Bravo za novu kompaniju Air Serbia zelim im srecu, I Eithiad je 7 najbolja avion kompanija u svetu!

ЈоГ

pre 10 godina

A da se na putnike i hubove i sve ostalo vratimo za 20-ak godina? Jer ovo sliči na ono dječje "moj tata je jači od tvog tate" :) Živjele i vaše i naše krave!
(Zg, 1. avgust 2013 17:32)

Балканска посла, свађа на тему ко(ме) је већи, а у ствари се расправља о томе ко је мање мали. Будимпешта има скоро 3 пута већи промет путника од Београда, а и Београд и Загреб (о Сплиту и Дубровнику да не причам) су и-хи-хи далеко иза једног Солуна или Барија, а о регионалним аеродромима по Скандинавији и Енглеској да не говорим. Дубровник има готово дупло мањи промет од Родоса, итд.

Овај простор је економска полупустиња и ту ниједно дрво не треба да се плаши да ће му неко друго дрво заклонити сунце. А и свим локалним кравама треба бар мало хлада, цркоше од жеге.

Ivan

pre 10 godina

@Geger
Hrvatski aerodromi su vecinom sezonski, nekoliko meseci imaju putnike dok traje sezona. Bio je link da je u novembru 2011 beogradski aerodrom imao veci promet od svih osam hrvatskih aerodroma zajedno. Beogradski aerodrom ulaskom Etihada i formiranjem Er Srbije racuna na 30 miliona putnika iz okruzenja, plus srpsku dijasporu i ostale, sa takvim potencijalom i sirenjem mreze letova jasno je da postaje regionalni lider.

planet X

pre 10 godina

Pa mislim da je vreme bilo vise da se uradi nesto po tom pitanju ali stvarno. Air (er serbia via:)) Napred.
Komšije nemoj da ste zavidni, mi vam ne brojimo sto ste usli u uniju npr. svakome svane jednog dana. A nekome i mrkne boga mi....S andjelima pa polako.

Geger

pre 10 godina

Da li cemo ja , zena i dvoje dece bolje i kvalitetnije ziveti sa dolaskom Etihada ?
(pera, 1. avgust 2013 21:07)
To ne zavisi od Etihada nego od tebe.

arco

pre 10 godina

Pa normalno je da strepe,kao i ostali "igrači"u okruženju(Balkan)kada dolazi jedna ovako velika kompanija.To će im smanjiti zarade.Bivša država je imala jednu aviokompaniju,a sada svaka ima svoju.To naravno nije mglo da se održi bez velikih subvencija države.Drago mi je što gradjani Srbije više neće bacati pare za nešto što radi loše.A takodje Arapi sigurno ne daju pare u nešto što nema budućnost.

Aldi

pre 10 godina

Ulaskom Etihada i formiranjem Er Srbija beogradski aerodrom definitivno postaje glavno cvoriste u regionu o cemu pisu svetski mediji. Izmedju Beca i Istanbula je aerodrom u Beogradu kao regionalni lider i imace najvise letova, plus vezanih letova, vremenom ih povecavajuci kao i broj putnika. Atinski aerodrom je daleko od trojke Bec-Beograd-Istanbul tako da nece imati negativne ni pozitivne posledice, moguce i bukurestanski, za ostale koji se nalaze u tom krugu manje ima prostora.

zoran

pre 10 godina

Vec nocima ne spavam zbog "Er Srbije" ali "ER" da nije tuzno bilo bi smjesno
(Ante, 2. avgust 2013 02:27)

E (mi) R (ati) ...... Srbija....ili ti novi emirat....no, ako se dobro zivi, ko te pita kako se zoves...za 100-200 god. postojace samo jedna drzava...

Završeni projekti

pre 10 godina

Pitanje glasi:

Da li vas je zaista briga koje su fobije, glazbene preference i povodi za slavlje ljudi u Hrvatskoj?
(Hrvoje, 1. avgust 2013 11:42)


Ne, nego objavljuju vijesti vezane za vas i obratno, zbog unikatnih posjetilaca na sajt, a onda po broju posjeta formiraju cijenu za oglase. Super im što se uvijek nađu idioti da komentarišu (uključujući i mene), da se prepucavaju itd. a posjeta samo raste. Da pišu samo ono što pametni žele davno bi ugasili biznis.

Mik

pre 10 godina

Ovo je poslovna vest i samo je tako treba tumaciti. I da, Croatia Airlines, koja vec belezi znacajne gubitke ( pa setite se samo strajka u maju ove godine) i te kako ima razloga da brine za svoj opstanak. Ulazak Etihada u JAT znaci otvaranje dosta destinacija i jacanje flote. TIme ce Beograd postati centar za region i veza za Aziju. A posto smo suvise mali region, 2 takva centra su previse. Sorry!

Zg

pre 10 godina

A da se na putnike i hubove i sve ostalo vratimo za 20-ak godina? Jer ovo sliči na ono dječje "moj tata je jači od tvog tate" :)

Živjele i vaše i naše krave!

djoka

pre 10 godina

Odlaskom JAT-a zaboravljaju se svi lopovluci koji su godinama sistematski cinjeni . Isto ce se desiti i sa Zeleznicama Srbije , Srbijagasom ...

Aleksandar

pre 10 godina

Kakve veze imaju aerodromi sa avio kompanijama, nikakve. ovo je vest o možda konkurentnosti dve nacionalne avio kompanije, ne o veličini aerodroma. Ja razumem strah od jacanja i mozda preuzimanja dela tržišta od strane jedne od njih, ali kao obicni gradjanin meni je važno koliku cenu ću platiti da se prevezem iz tacke A u tačku B, a ne koja je avio kompanija u pitanju. Moje dve prijateljice su iz ZG putovale vozom do BG da bi avionom otišle do Podgorice, jer je CA ukinule liniju ZG-PG. Iz BG su letele Montenegro airlines-om. Evo o čemu treba da brinu i Jat i Ca kao i o tome da se lowcost kompanijama leti do Beča za 30-tak evra, a do Podgorice za 100-njak.

Geger

pre 10 godina

@ Zrakoplovstvo: Singapur ima 2 aerodroma, po tebi je slabiji od HR 5 puta. Ali avaj medjutim... samo Changi ima 25mio putnika godisnje..

Zoki

pre 10 godina

@pera - "Da li cemo ja , zena i dvoje dece bolje i kvalitetnije ziveti sa dolaskom Etihada ?"
Na indirektan način da, jer svako novo radno mesto podstiče otvaranje novih radnih mesta. Što je više para, bolje je svima.

Ivan

pre 10 godina

Ivane pametno zboris, ali sa ovime u vezi ZG aerodroma nisi u pravu. ZG aerodrom sada godisnje ima pola miliona putnika manje od Beograda u ovakvom trenutnom katastrofalnom stanju (na starom terminalu kapaciteta jedva navucenih 3 mil.), a taj je trend u stalnom porastu iz godine u godinu. U 9. mjesecu krecu radovi na gradnji novog terminala kapaciteta 5 mil. za kojeg ti kazes da ce izgledati impresivno.. . ali ne tvrdi nitko da ce ZG aerodrom prestici BG cisto zbog svoje impresivnosti (jer to nema smisla :D), nego bas zbog tog rastuceg broja putnika, koji sada nakon ulaska u EU i izgradnje novog terminala sigurno nece opasti.. tu takodzer veliku ulogu igra i francuski koncorzij ZAIC koji inace upravlja sa oko 20ak svjetskih aerodroma ukljucujuci i pariski. Sto se infrastrukture tice ZG aerodrom se nalazi na 500m od ZG obilaznice, te takodzer na pola puta izmedzu 1. i 6. po velicina grada u hr., i izvrsno je obuhvacen javnim prijevozom. Tako da unatoc neizvjesnog sudbini CA, zagrebacki aerodrom ima velik prosperitet i sansu da se razvije u centralni regionalni hub i to ne samo zbog svoje ljepote
(avion, 1. avgust 2013 18:34)

Možda si u pravu, i želim vam svu sreću da postanete značajan hub u regionu. No, glupo je zanemarivati značaj beogradskog aerodroma koji ima godinama unazad dosta veliki porast putnika, a i glupo je poredii sve ovo kada u regionu postoje daleko jači centri - Budimpešta (8,5m), Atina (14m) i Bukurešt (7m). Usotalom predmetni članak je iz vaših novina.

bosko bg

pre 10 godina

Zagrebacki aerodrom u 2013. ocekuje ispod 2.3 miliona putnika...eto Hrvati ulazak u EU vam nije pomogao, naprotiv...unistava vas