Utorak, 30.07.2013.

13:24

Stiže novi srpsko-hrvatski tenk?

Zagrebački Jutarnji list piše da već postoje planovi o zajedničkoj saradnji vojnih industrija Srbije i Hrvatske.

Izvor: Tanjug

Stiže novi srpsko-hrvatski tenk? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

78 Komentari

Sortiraj po:

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 10 godina

Ne brukajmo se više. Probali smo dva puta, Hrvati i mi, i ne ide nam. Oba pokušaja završila su krvavo. Koliko još ljudi treba da umre da bi se onima koji su uvek gladni para, i kod nas i kod njih, zadovoljili apetiti? Jer tako to krene...ajmo samo privredna saradnja, krene približavanje i sa njim, kako je praksa do sada uvek pokazala, - neizbežna nesreća za stotine hiljada ljudi. Postoje situacije kad iz predostrožnosti treba izbegavati čak i pozitivne stvari. Hrvatsko-Srpski odnosi su jedan od takvih slučajeva. Svako na svoju stranu, svakome sa srećom...ali bez dodirnih tačaka.

mikin

pre 10 godina

Da mogu sad bih i jedne i druge osudio na dozivotnu robiju. Zasto? Zato sto su prvo okrenuli tenkove jedni na druge pa tek onda resili da iste proizvode zajedno. Bagri se ucinilo da je bolje prvo ratovati pa kad se unisti postojeci arsenal, onda se udruziti i opet zajedno proizvoditi. Los brak uvek ostaje los brak. Vreme je da se to najzad shvati.

daba

pre 10 godina

Za pocetak ce morati da se dogovore da li je srpsko-hrvatski ili hrvstsko-srpski, ipak ce to biti najbolnije pitanje. A zivo me zanima hocemo li da ga nazovemo Jasenovac, Oluja, Bljesak, Knindza, Vukovar, Tigar, Skorpion... ,a lepo jedan cika rekao '91. budale ratujete oko granica koje nece ni postojati za 20 godina, malo je precenio balkansku inteligenciju, potrebno je malo vise vremena da se opametimo, ali sustinu je ocigledno pogodio...

zlatiborac

pre 10 godina

Svaka saradnja sa Hrvatskom se Srbiji obila o glavu. Ne samo da se obila vec su nas ubedjivali a i mi se samoubedjivali da je to nekako uvek krivica nas Srba. Vec sada imamo dobre odnose kao susedi i na tome treba da ostane. Srecan put komsijama u EU i neka tamo sto duze ostanu.

losa i pogresna S-H kombinacija

pre 10 godina

Nemoj da pravite tenkove,zaposlite,nahranite i izvucite iz bede i siromastva Srpski i Hrvatski narod,a i znanje i tehnika Vam nije ni blizu dovoljnog nivoa da,bilo kakav,tenk napravite.Sve ste,i jedni i drugi pokazali,u zadnjih 5o i vise godina.

Manitu

pre 10 godina

Vidim da poštovani komentatori pominju ratove i to da ne bi poslovali sa Hrvatima. Zašto ne bi? Ljudi, shvatite, narod kao narod nikad ne bi ratovao da nema političara! Ako nekog treba da mrzite zbog rata sa Hrvatskom onda mrzite Miloševića i Tuđmana a ne Hrvate i Srbe kao narod. Narod bi i dalje živeo kao što je živeo i pre rata da nije bilo pomenute dvojice. Ustaljeno je mišljenje da smo se mrzeli pa je došlo do rata - ne, nismo i to je pogrešno, počeli smo da se mrzimo tokom rata iz prostog razloga što smo jedni drugima ubijali članove porodica, ubijali smo ih jer su idioti na čelu obe države mislili da tako treba a idioti među nama im poverovali. :( Umesto što se i dalje mrzimo trebalo bi da naučimo lekciju, da kao narod skinemo sa vlasti svakog kome padne na pamet da rešava problem napadom na drugog umesto što mu verujemo da to tako mora i da je to jedini način. Podržavam ovu saradnju i nadam se da će se ona proširiti i na ostale sfere ekonomije jer jedino saradnjom možemo da napredujemo i izgrađujemo normalne odnose.

my way

pre 10 godina

Druze Tito vidis li ti nas ?Da li nas gledas svih ovih tridesetak godina sta uradismo ? Vidis li ti druze Tito ove najnovije ideje ? Sigurno se smejes,mora da kazes u sebi,vidi ove budale sta rade,xe xe xe xe Ja od njih pokusavao da napravim ljude(milom ili silom) 40 god.I taman napravih poluindustrijsku zemlju kad oni hoce u kameno doba.A sada kada je doslo iz d... u glavu sada bi opet malo da te kopiramo,ali ti si jedan i neponovljiv.
(Bole, 30. jul 2013 16:49)

Pa vidis, neke zemlje su isle jednim putem i ostale cele, osnovale EU, najuredjenije su i najrazvijenije, a neke drugim i raspale se, dobile tajkun-ekonomiju i najveca zelja im je da budu najgore medju onima prvima, samo da budu sa njima. U koje spada drzava druga Tite, koja se od njegove pobede kroz svaku narednu ustavnu promenu, prolece, ligu...sve vise dezintegrisala, zakljucno sa najduzim i najnakaradnijim ustavom iz 74, dobro je poznato, kao i na koji nacin se raspala. Ako nije, onda se ne treba ni truditi objasnjavati. A npr. Kraljevina Jugoslavija (takodje greska) cetvrt veka odrzala mir, stvarala postojan dugorocan funkcionalan sistem kojem nikakav drug austrijski kaplar, najveci sin nasih naroda i narodnosti nije trebao, niti je od njega zavisio, resila najtezi problem, srpsko-hrvatske odnose, stvaranjem Banovine Hrvatske, nazalost bila je zrtva Drugog svetskog rata, dakle medjunarodnih okolnosti.

Nemanja

pre 10 godina

Pošto sam iz mladjih generacija pa mi ništa više nije jasno? Mi beše ratovali, proterivali se, ubijali se? A šta sad gradimo opet tenkove, predsednici nam prave cajanke, jedni druge podržavaju za EU. Pa koga bre oni više zezaju???
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (miki, 30. jul 2013 17:41)

Posto si iz mladjih generacija ne bi smeo tako da razmisljas. Rat nam je nametnut i bio je neizbezan. Ratovala je nasa zemlja i sa Bugarima i sa Turcima i sa Nemcima i sa Austrijancima.... Spisak je poduzi... na zalost. Treba gledati kako ostvariti dobit iz proizvodnje, ne bitno ko je kooperant.

iiiidemo samo deri

pre 10 godina

(VELIKI ŠTRUMF, 30. jul 2013 18:06)
Crna strela je jedna od najgorih pusaka kalibra .50
Zastava, sem par onih lovackih karabina (a i to zavisi od primerka do primerka, posto je kontrola kvaliteta nikakva) nije napravila nista kvalitetno

juji

pre 10 godina

U Hrvatskoj su se radili Patrijini oklopnjaci,to su medu najmodernijim oklopnjacima,tako da tehnika i znanje postoji.U ovo krizno vrijeme svaka suradnja koja donosi profit i zaposljava ljude dobro dode,a priznali mi il ne oruzje je uvijek lako prodat.

ja

pre 10 godina

Ako niste znali vojske Hrvatske i Srbije surađuju, i to već godinama kroz Partnerstvo za mir i na druge načine. Rat se vodi još samo na forumima, ponekad.

robert

pre 10 godina

To je i jedan od razloga sto su nam rasturili Yugoslaviju, gledajte da se oped mesate velikim igracima. Nadam se da cete ovaj put malo pametnije raditi.

MarkoHR

pre 10 godina

Super!
Prvo smo poklali jedni druge 90ih a sad smo se opametili i skupa prodajemo oružje Arapima i Afrikancima tako da se oni sad malo kolju a mi zarađujemo na njihovoj bijedi. Onda kasnije možemo pljuvati po Amerikancima, Rusima i Kinezima kako zarađuju na patnjama malih naroda. Ne, opće nismo licemjeri...

iiiidemo samo deri

pre 10 godina

Nemojte da proizvodite hranu, ne, bolje oružje!
(Začuđeni u zemlji čuda, 30. jul 2013 17:56)
Pa naravno da je bolje oruzje. Od proizvedene hrane veci deo se pojede, a od izvezenog ne moze da se kupi avion, voz, kamion, auto, kompjuter, telefon, ode na letovanje, itd.
Od proizvedenog oruzja moze da se kupi sve to + hrana i jos da ostane

VELIKI ŠTRUMF

pre 10 godina

bolje vi plasirajte crnu strelu na sva scetska tržišta, prodajte licencu svima koji je žele a takvih je mnogo u svetu, pa već jednom naučite da zaradite na domaćoj pameti i znanju. Inače je najbolja snajperska puska ikada na svetu napravljena.

Miki

pre 10 godina

Pošto sam iz mladjih generacija pa mi ništa više nije jasno? Mi beše ratovali, proterivali se, ubijali se? A šta sad gradimo opet tenkove, predsednici nam prave cajanke, jedni druge podržavaju za EU. Pa koga bre oni više zezaju???
(miki, 30. jul 2013 17:41)

Upravo u to vreme inteniivnog ratovanja i ubijanja, početkom 1990-tih, Srbija i Hrvatska su zajedno pravile tenkove M84, za izvoz u Kuvajt.

kg

pre 10 godina

I ako ne verujem podrzavam..tako su svi kukali da zatvore fabriku zastava oruzje kao ko ce.da kupuje to zastarelo oruzje kad moze moderno americko kad ono sad zastava ne moze da postigne da proizvede koliko proda a vecinu kupe upravo ti amerikanci.

Fidelito

pre 10 godina

Od toga nema ništa, klasično mlaćenje prazne slame priča se provlači još od 1998 preko 2003,2008,2009,2010,2011 godine. Zar neko misli da će 40.000 sklopova tenka moći proizvesti mala privreda grdno se vara, da stručnih kadrova više nema plus toga generalni remont tenka nikada nije usvojen, trehnička dokumentacija u Đuri, stručni kadorvi pomrli ili u penziji, firme propale ili nestale, znači koska za glodanje naivnih koji misle da je tenk sklopiti kao i automobil a o motoru suv,i tenkovsku cev ... duga priča.. Priče o Vihoru, Degmanu, verziji AB1, A4 snajper, M 84D.. duga priča.. a ovih umetnika koji filozofiraju da su tenkovi zastareli i nepotrebni a pričaju o Libanu, teorija veze s mozgom nema to su rekli i 1973.. neka pitaju Kanađane kako su se proveli sa točkašima i štetom od 500 miliona USA dolara Grand strategija generala Šinsekija je na otpadu od retransformacije 2006 godine

Nenad

pre 10 godina

Nisam za saradnju sa Hrvatskom. Bolje bi bilo da se uzme manji kredit i razvija NOVA tehnologija za NOVI tenk nego da se sklapa nesto sto je zastarelo (tenk M84 je u stvari ruski T-72 koji je stara Jugoslavija kupila od SSSR-a a u imenu se vidi kada je usao u sovjetsku armiju,'72.god,znaci,zastareo je).Ako nemamo neke tehnologije,bolje da NASI inzenjeri to razvijaju nego da angazujemo Hrvatsku....Tako se zadrzavaju domaci strucnjaci da ne odu u inostranstvo i prave novi inzenjeri,dobrim projektima.

miki

pre 10 godina

Pošto sam iz mladjih generacija pa mi ništa više nije jasno? Mi beše ratovali, proterivali se, ubijali se? A šta sad gradimo opet tenkove, predsednici nam prave cajanke, jedni druge podržavaju za EU. Pa koga bre oni više zezaju???

Nikola Pametni

pre 10 godina

Sta li misle familije poginulih Srba i Hrvata iz dosadasnjih medjusobnih sukoba ( I, II sv.rat + ovaj poslednji) kada citaju ovu vest? Povraca im se verovatno. Ali to je zivot i sav cinizam borbe za zastave, himne, granice, ideologije, ideje za koje neka bi bilo vredno ginuti. Sto se meine tice...NIKADA, i ni za koga. Moj zivot je vredniji od svake drzave, zastave, himne, ideje, ideologije....

Bole

pre 10 godina

Druze Tito vidis li ti nas ?Da li nas gledas svih ovih tridesetak godina sta uradismo ? Vidis li ti druze Tito ove najnovije ideje ? Sigurno se smejes,mora da kazes u sebi,vidi ove budale sta rade,xe xe xe xe Ja od njih pokusavao da napravim ljude(milom ili silom) 40 god.I taman napravih poluindustrijsku zemlju kad oni hoce u kameno doba.A sada kada je doslo iz d... u glavu sada bi opet malo da te kopiramo,ali ti si jedan i neponovljiv.

jester

pre 10 godina

cak i da se udruzimo, ni mi ni oni nemamo tehnologiju koja bi napravila savremen tenk a prvenstveno mislim na poseban celik za ciju proizvodnju treba uloziti ogroman novac! tu su dalje cevi, racunarski i tehnicki uredjaji koji bi bili verovatno uvozeni kao i pasivna i aktivna zastita oklopa. sve je to naucna fantastika za nas.

Shomi

pre 10 godina

1. Tenkovi - nepotrebni i zastareli
2. Poslednji put masovno upotrebljeni 2006 prilikom invazije juznog Libana, Hezbolah ih je totalno upropastio ruskom dvadesetdevetkom, izgubljeno izmedju 30-to tenkova
3. Sluze jedino kao policijsko-vojno orudje za razbijanje demonstracija i zastrasivanje raje
4. Svako ko misli da je tenk korisno oruzje u savremenom ratu, je totalni idiot! Proslo je vreme Guderiana

Bojan

pre 10 godina

Deda maxime vecina na gazimestanu su su dosli sto je bila jubilarna godina niti su se Prije pojavili na njemu niti su poslje vise dolazili Tako da lakse malo s Tim predrasudama...

Jure

pre 10 godina

Kao i uvijek sve je puno pretjerivanja i previse se talasanja. Jako je mala skoro nikakva vjerojatnoca da se pravi nekakav hrvatsko-srpski tenk na sa tehnickom bazom iz 80tih godina. Nikome ne trebaju glineni golubovi na bojsnici.

Примедба

pre 10 godina

Војна индустрија је битан економски будуће међудржавне заједнице Србије Хрватске Босне и Херцеговине Само да рата (не)буде биће хлеба игара и пара

Sinko

pre 10 godina

'Taj tenk vise nije konkurentan na trzistu. To je proizvod iz 1990te. U medjuvremenu je tenk-tehnologija otisla daleko.'

Taj tenk se ne bi ne pravio, vec M84AS, tenk koji je upgrejdovan i u rangu sa aktuelnim modelima, uz cenu koju je i pre imao ( duplo jeftinji od slicnog zapadnog i duplo pouzadniji od ruskog) imao bi mnoge kupce, ali cisto ne verujem da srbijanci i hrvacanci mogu ista zajedno uraditi.
U obe zemlje zajedno vise ne postoji ni znanja ni tehnologije za tako nesto.

deda maxim

pre 10 godina

@ republikanac
Nikad ti Hrvata sreo bre nisi, pa da tako pričaš. Kad se setim bre koliko je takvih kao ti bilo na Gazimestanu nekad davno, stomak mi se izvrće. Umesto da pozdraviš svaku vrst privredne saradnje Srbije s bilo kime radi otvaranja novih radnih mesta i napretka zemlje, ti pljuješ. Na žalost velik deo nas Srba jeste takav kao ti, zato i jesmo tu gde jesmo. Daj bože da ovaj projekat oživi!

Saldzo

pre 10 godina

Još samo amerikanci da vam dozvole da prodajete i sve super :P
(Dzord najmladji, 30. jul 2013 14:47)

Amerikancima i odgovara da od nas uzimaju tenkove. Jer im ne pada na pamet da im daju svoje "Abramse", Izrael ne da nikome svoje "Merkave", a i jedni i drugi mole Boga da Arapi i Latinoamerikanci od Rusa ne uzimaju T-90S ili od Kineza "Type 99". A nasa modernizovana 84-ka je sasvim adekvatna za potrebe zemalja tzv. Treceg Sveta.

P.S.
Vidite kako lova i ekonomski interes spoje naizgled nespojivo. :) Kada mi balkanci konacno shvatimo da u svetu nema ljubavi i mrznje medju narodima vec samo ekonomski interes bice nam mnogo bolje, a medjusobni ratovi bice samo lekcije u udzbenicima.

ice9

pre 10 godina

Da se ovako razmisljalo pre dvadeset godina ne bismo sada bili gde jesmo i mi i vi i svi, ali nacionalizam je opasna stvara, a toga imamo za izvoz!

realan

pre 10 godina

Ne bi trebalo sa njima vise nikakve kombinacije praviti. Svaka saradnja sa hrvatima se tragicno zavrsavala. Imali smo dve jugoslavije, nije nam islo. Ovako je najbolje komsije I nista vise. Neka sa slovencima prave biznis.

mikki

pre 10 godina

@zoran,
Ne bih rekao da je Srbin glup, vec pojedini pripadnici tvog zatucanog razmisljanja koji su vecinom i doveli do ove situacije. Ovde se ne radi o nekom savezu drzava, ujedinjenju, ili bilo cemu slicnom, vec o BIZNISU. Novac nema boju, veru, miris, niti bilo sta, vec samo INTERES. Podrzavam posao sa bilo kim, u koliko je u interesu Srbije i njenih gradjana.

Domagoj

pre 10 godina

(lud, zbunjen, nenormalan..., 30. jul 2013 13:52)

Đuro Đaković itekako može proizvoditi M95ice ali kao što si i sam rekao, novaca kao ni vi, nemamo za to. Nije to sad nekakva nesposobnost nego jednostavno u novcima je problem. Uostalom nedavno je potpisan ugovor s Đurom Đakovićem o modernizaciji hrvatskih M84 tenkova na standard M84D.
I da, M95 i M84D su dva razlicita tenka a M95 će po svemu sudeći ostati samo prototip...

Bolero

pre 10 godina

I posle razvoda sex, pa dosta vise, svako na svoju stranu zauvek, ne treba ni taj cep iz Zagreba da dolazi niti bena da se ulizuje svima okolo, vreme je za izbore na svim nivoima.

Kulinaro

pre 10 godina

Nije Srbin glup, on je samo zaljubljen i slep od ljubavi, 24h na dan spreman da se zrtvuje za svoju ljubav. E kada shvati da je ljubav bila samo interes osobe u kojoj se on zaljubio, onda divlja i luduje.

Задња пошта Баку

pre 10 godina

Живеле ТЕНКовине братства-јединства. Предлажем радни назив „Сопственогусеничарски самопуц“.

Ivan

pre 10 godina

M-95 Degman http://www.military-today.com/tanks/m95_degman.htm
Tenk već postoji, samo ga treba progurati u masovnu prozvodnju. Inače sam gledao u živo demonstaciju moći prototipa i oduševio je sve prisutne.

ko se boji vuka jos?

pre 10 godina

Citiram: ''politički sukob do kojeg je došlo sredinom 2012. godine, kada je Tomislav Nikolić izabran za predsednika Srbije''. Braco Hrvati, da li ste vi culi za demokratiju? Izmedju koga je sukob, izmedju Josipovica i srpskog naroda koji je vecinski izabrao. Nisam ni ja bio zadovoljan ali se nisam sukobljavao sa nekim. Verujem da je u pitanju losa novinarska formulacija, a da je sukob nastao zbog Diplominih izjava u vezi Vukovara etc.

Mihailo

pre 10 godina

Pre nego što krenu kretenski komentari, znajte da je namenska industirja ona koja donosi ubedljivo najviše novca. Osim toga, nemaju sve zemlje na svetu mogućnosti da kupuju Abramse, Leoparde, Čelindžere, Leklerke, T-90, Merkave...
Ovo bi mogao, ako ne počne neka idiotska priča o bratstvu i jedinstvu, da bude odličan posao.

lud, zbunjen, nenormalan...

pre 10 godina

Ovo je još jedna u nizu novinarskih patki, da ne koristim neki drugi, prikladniji epitet.
Hrvati bi možda i hteli, ili se nadali da ovako nešto i naprave, ali čak i da se ovaj SF i desi, najmanje bi to bio srpsko-hrvatski tenk, jer bi oni na sva zvona pričali kako je to njihov MBT.
Prvo, ako pratite stručne magazine, ili još bolje sajt OSHR, i razne forume u regionu, videćete da oni na sva zvona već 20 godina reklamiraju svoj tenk M84D, iliti M95Degman, a ukupno su uspeli da naprave 2 (DVA) komada, od kojih 1 uopšte ne radi, i služi za slikanje u Đuri Đakoviću, a drugi im služi za slikanje diljem lepe njihove.
Drugo, u SFRJ se tenk M84 SAMO SKLAPAO U ĐURI ĐAKOVIĆU, a veliki je broj fabrika iz kojih su dolazili delovi za njega.
Treće, oni nemaju ni materijalne, ni tehničke, a ni kadrovske mogućnosti da naprave ovako nešto, s obzirom da više niko neće da kupi osnovnu verziju M84. Na žalost, materijalne mogućnosti nemamo ni mi.
Četvrto, fabrika u Kruševcu je više nego sposobna da M84AB je više nego sposobna da serijski proizvodi ne samo ovaj, nego i VIHOR, ali da se vratim na prethodni pasus: Na žalost, materijalne mogućnosti nemamo ni mi.

hrkljus

pre 10 godina

Pa sta ce nam hrvati, valjda znamo sami skunaturiti neki tenk za afrikance... Pa valjda oni nisu puno zahtijevni njima je bitno da je cijena dobra, a uz to se jos pozovemo na staru slavu tenkova koje smo nekad proizvodili

Cole

pre 10 godina

Pa šta da se radi, šta je bilo bilo je, nije trebalo da se desi, sviđalo se to nekome ili ne, moramo da idemo dalje,
da sarađujemo, poslujemo... zbog nas samih ali i zbog budućih generacija

crnosarkasticni srbohrvat

pre 10 godina

Tako je bre decki! Izvozite sukobe na trece teritorije, u tome ste najbolji!

Da im izvezete i one huligane koji se redovno javljaju na utakmicama, sta kazete na to?? Pa onda fratarsko-popovsku bratiju i ostali kler??
Pa Mladic-Gotovina osovinu! ..itd.. etc..

crnosarkasticni srbohrvat

pre 10 godina

Tako je bre decki! Izvozite sukobe na trece teritorije, u tome ste najbolji!

Da im izvezete i one huligane koji se redovno javljaju na utakmicama, sta kazete na to?? Pa onda fratarsko-popovsku bratiju i ostali kler??
Pa Mladic-Gotovina osovinu! ..itd.. etc..

Задња пошта Баку

pre 10 godina

Живеле ТЕНКовине братства-јединства. Предлажем радни назив „Сопственогусеничарски самопуц“.

realan

pre 10 godina

Ne bi trebalo sa njima vise nikakve kombinacije praviti. Svaka saradnja sa hrvatima se tragicno zavrsavala. Imali smo dve jugoslavije, nije nam islo. Ovako je najbolje komsije I nista vise. Neka sa slovencima prave biznis.

lud, zbunjen, nenormalan...

pre 10 godina

Ovo je još jedna u nizu novinarskih patki, da ne koristim neki drugi, prikladniji epitet.
Hrvati bi možda i hteli, ili se nadali da ovako nešto i naprave, ali čak i da se ovaj SF i desi, najmanje bi to bio srpsko-hrvatski tenk, jer bi oni na sva zvona pričali kako je to njihov MBT.
Prvo, ako pratite stručne magazine, ili još bolje sajt OSHR, i razne forume u regionu, videćete da oni na sva zvona već 20 godina reklamiraju svoj tenk M84D, iliti M95Degman, a ukupno su uspeli da naprave 2 (DVA) komada, od kojih 1 uopšte ne radi, i služi za slikanje u Đuri Đakoviću, a drugi im služi za slikanje diljem lepe njihove.
Drugo, u SFRJ se tenk M84 SAMO SKLAPAO U ĐURI ĐAKOVIĆU, a veliki je broj fabrika iz kojih su dolazili delovi za njega.
Treće, oni nemaju ni materijalne, ni tehničke, a ni kadrovske mogućnosti da naprave ovako nešto, s obzirom da više niko neće da kupi osnovnu verziju M84. Na žalost, materijalne mogućnosti nemamo ni mi.
Četvrto, fabrika u Kruševcu je više nego sposobna da M84AB je više nego sposobna da serijski proizvodi ne samo ovaj, nego i VIHOR, ali da se vratim na prethodni pasus: Na žalost, materijalne mogućnosti nemamo ni mi.

Mihailo

pre 10 godina

Pre nego što krenu kretenski komentari, znajte da je namenska industirja ona koja donosi ubedljivo najviše novca. Osim toga, nemaju sve zemlje na svetu mogućnosti da kupuju Abramse, Leoparde, Čelindžere, Leklerke, T-90, Merkave...
Ovo bi mogao, ako ne počne neka idiotska priča o bratstvu i jedinstvu, da bude odličan posao.

ice9

pre 10 godina

Da se ovako razmisljalo pre dvadeset godina ne bismo sada bili gde jesmo i mi i vi i svi, ali nacionalizam je opasna stvara, a toga imamo za izvoz!

Cole

pre 10 godina

Pa šta da se radi, šta je bilo bilo je, nije trebalo da se desi, sviđalo se to nekome ili ne, moramo da idemo dalje,
da sarađujemo, poslujemo... zbog nas samih ali i zbog budućih generacija

mikki

pre 10 godina

@zoran,
Ne bih rekao da je Srbin glup, vec pojedini pripadnici tvog zatucanog razmisljanja koji su vecinom i doveli do ove situacije. Ovde se ne radi o nekom savezu drzava, ujedinjenju, ili bilo cemu slicnom, vec o BIZNISU. Novac nema boju, veru, miris, niti bilo sta, vec samo INTERES. Podrzavam posao sa bilo kim, u koliko je u interesu Srbije i njenih gradjana.

Kulinaro

pre 10 godina

Nije Srbin glup, on je samo zaljubljen i slep od ljubavi, 24h na dan spreman da se zrtvuje za svoju ljubav. E kada shvati da je ljubav bila samo interes osobe u kojoj se on zaljubio, onda divlja i luduje.

Bolero

pre 10 godina

I posle razvoda sex, pa dosta vise, svako na svoju stranu zauvek, ne treba ni taj cep iz Zagreba da dolazi niti bena da se ulizuje svima okolo, vreme je za izbore na svim nivoima.

Nikola Pametni

pre 10 godina

Sta li misle familije poginulih Srba i Hrvata iz dosadasnjih medjusobnih sukoba ( I, II sv.rat + ovaj poslednji) kada citaju ovu vest? Povraca im se verovatno. Ali to je zivot i sav cinizam borbe za zastave, himne, granice, ideologije, ideje za koje neka bi bilo vredno ginuti. Sto se meine tice...NIKADA, i ni za koga. Moj zivot je vredniji od svake drzave, zastave, himne, ideje, ideologije....

ko se boji vuka jos?

pre 10 godina

Citiram: ''politički sukob do kojeg je došlo sredinom 2012. godine, kada je Tomislav Nikolić izabran za predsednika Srbije''. Braco Hrvati, da li ste vi culi za demokratiju? Izmedju koga je sukob, izmedju Josipovica i srpskog naroda koji je vecinski izabrao. Nisam ni ja bio zadovoljan ali se nisam sukobljavao sa nekim. Verujem da je u pitanju losa novinarska formulacija, a da je sukob nastao zbog Diplominih izjava u vezi Vukovara etc.

hrkljus

pre 10 godina

Pa sta ce nam hrvati, valjda znamo sami skunaturiti neki tenk za afrikance... Pa valjda oni nisu puno zahtijevni njima je bitno da je cijena dobra, a uz to se jos pozovemo na staru slavu tenkova koje smo nekad proizvodili

Bole

pre 10 godina

Druze Tito vidis li ti nas ?Da li nas gledas svih ovih tridesetak godina sta uradismo ? Vidis li ti druze Tito ove najnovije ideje ? Sigurno se smejes,mora da kazes u sebi,vidi ove budale sta rade,xe xe xe xe Ja od njih pokusavao da napravim ljude(milom ili silom) 40 god.I taman napravih poluindustrijsku zemlju kad oni hoce u kameno doba.A sada kada je doslo iz d... u glavu sada bi opet malo da te kopiramo,ali ti si jedan i neponovljiv.

iiiidemo samo deri

pre 10 godina

Nemojte da proizvodite hranu, ne, bolje oružje!
(Začuđeni u zemlji čuda, 30. jul 2013 17:56)
Pa naravno da je bolje oruzje. Od proizvedene hrane veci deo se pojede, a od izvezenog ne moze da se kupi avion, voz, kamion, auto, kompjuter, telefon, ode na letovanje, itd.
Od proizvedenog oruzja moze da se kupi sve to + hrana i jos da ostane

Domagoj

pre 10 godina

(lud, zbunjen, nenormalan..., 30. jul 2013 13:52)

Đuro Đaković itekako može proizvoditi M95ice ali kao što si i sam rekao, novaca kao ni vi, nemamo za to. Nije to sad nekakva nesposobnost nego jednostavno u novcima je problem. Uostalom nedavno je potpisan ugovor s Đurom Đakovićem o modernizaciji hrvatskih M84 tenkova na standard M84D.
I da, M95 i M84D su dva razlicita tenka a M95 će po svemu sudeći ostati samo prototip...

MarkoHR

pre 10 godina

Super!
Prvo smo poklali jedni druge 90ih a sad smo se opametili i skupa prodajemo oružje Arapima i Afrikancima tako da se oni sad malo kolju a mi zarađujemo na njihovoj bijedi. Onda kasnije možemo pljuvati po Amerikancima, Rusima i Kinezima kako zarađuju na patnjama malih naroda. Ne, opće nismo licemjeri...

deda maxim

pre 10 godina

@ republikanac
Nikad ti Hrvata sreo bre nisi, pa da tako pričaš. Kad se setim bre koliko je takvih kao ti bilo na Gazimestanu nekad davno, stomak mi se izvrće. Umesto da pozdraviš svaku vrst privredne saradnje Srbije s bilo kime radi otvaranja novih radnih mesta i napretka zemlje, ti pljuješ. Na žalost velik deo nas Srba jeste takav kao ti, zato i jesmo tu gde jesmo. Daj bože da ovaj projekat oživi!

Sinko

pre 10 godina

'Taj tenk vise nije konkurentan na trzistu. To je proizvod iz 1990te. U medjuvremenu je tenk-tehnologija otisla daleko.'

Taj tenk se ne bi ne pravio, vec M84AS, tenk koji je upgrejdovan i u rangu sa aktuelnim modelima, uz cenu koju je i pre imao ( duplo jeftinji od slicnog zapadnog i duplo pouzadniji od ruskog) imao bi mnoge kupce, ali cisto ne verujem da srbijanci i hrvacanci mogu ista zajedno uraditi.
U obe zemlje zajedno vise ne postoji ni znanja ni tehnologije za tako nesto.

Manitu

pre 10 godina

Vidim da poštovani komentatori pominju ratove i to da ne bi poslovali sa Hrvatima. Zašto ne bi? Ljudi, shvatite, narod kao narod nikad ne bi ratovao da nema političara! Ako nekog treba da mrzite zbog rata sa Hrvatskom onda mrzite Miloševića i Tuđmana a ne Hrvate i Srbe kao narod. Narod bi i dalje živeo kao što je živeo i pre rata da nije bilo pomenute dvojice. Ustaljeno je mišljenje da smo se mrzeli pa je došlo do rata - ne, nismo i to je pogrešno, počeli smo da se mrzimo tokom rata iz prostog razloga što smo jedni drugima ubijali članove porodica, ubijali smo ih jer su idioti na čelu obe države mislili da tako treba a idioti među nama im poverovali. :( Umesto što se i dalje mrzimo trebalo bi da naučimo lekciju, da kao narod skinemo sa vlasti svakog kome padne na pamet da rešava problem napadom na drugog umesto što mu verujemo da to tako mora i da je to jedini način. Podržavam ovu saradnju i nadam se da će se ona proširiti i na ostale sfere ekonomije jer jedino saradnjom možemo da napredujemo i izgrađujemo normalne odnose.

ja

pre 10 godina

Ako niste znali vojske Hrvatske i Srbije surađuju, i to već godinama kroz Partnerstvo za mir i na druge načine. Rat se vodi još samo na forumima, ponekad.

miki

pre 10 godina

Pošto sam iz mladjih generacija pa mi ništa više nije jasno? Mi beše ratovali, proterivali se, ubijali se? A šta sad gradimo opet tenkove, predsednici nam prave cajanke, jedni druge podržavaju za EU. Pa koga bre oni više zezaju???

Nenad

pre 10 godina

Nisam za saradnju sa Hrvatskom. Bolje bi bilo da se uzme manji kredit i razvija NOVA tehnologija za NOVI tenk nego da se sklapa nesto sto je zastarelo (tenk M84 je u stvari ruski T-72 koji je stara Jugoslavija kupila od SSSR-a a u imenu se vidi kada je usao u sovjetsku armiju,'72.god,znaci,zastareo je).Ako nemamo neke tehnologije,bolje da NASI inzenjeri to razvijaju nego da angazujemo Hrvatsku....Tako se zadrzavaju domaci strucnjaci da ne odu u inostranstvo i prave novi inzenjeri,dobrim projektima.

Ivan

pre 10 godina

M-95 Degman http://www.military-today.com/tanks/m95_degman.htm
Tenk već postoji, samo ga treba progurati u masovnu prozvodnju. Inače sam gledao u živo demonstaciju moći prototipa i oduševio je sve prisutne.

Fidelito

pre 10 godina

Od toga nema ništa, klasično mlaćenje prazne slame priča se provlači još od 1998 preko 2003,2008,2009,2010,2011 godine. Zar neko misli da će 40.000 sklopova tenka moći proizvesti mala privreda grdno se vara, da stručnih kadrova više nema plus toga generalni remont tenka nikada nije usvojen, trehnička dokumentacija u Đuri, stručni kadorvi pomrli ili u penziji, firme propale ili nestale, znači koska za glodanje naivnih koji misle da je tenk sklopiti kao i automobil a o motoru suv,i tenkovsku cev ... duga priča.. Priče o Vihoru, Degmanu, verziji AB1, A4 snajper, M 84D.. duga priča.. a ovih umetnika koji filozofiraju da su tenkovi zastareli i nepotrebni a pričaju o Libanu, teorija veze s mozgom nema to su rekli i 1973.. neka pitaju Kanađane kako su se proveli sa točkašima i štetom od 500 miliona USA dolara Grand strategija generala Šinsekija je na otpadu od retransformacije 2006 godine

Saldzo

pre 10 godina

Još samo amerikanci da vam dozvole da prodajete i sve super :P
(Dzord najmladji, 30. jul 2013 14:47)

Amerikancima i odgovara da od nas uzimaju tenkove. Jer im ne pada na pamet da im daju svoje "Abramse", Izrael ne da nikome svoje "Merkave", a i jedni i drugi mole Boga da Arapi i Latinoamerikanci od Rusa ne uzimaju T-90S ili od Kineza "Type 99". A nasa modernizovana 84-ka je sasvim adekvatna za potrebe zemalja tzv. Treceg Sveta.

P.S.
Vidite kako lova i ekonomski interes spoje naizgled nespojivo. :) Kada mi balkanci konacno shvatimo da u svetu nema ljubavi i mrznje medju narodima vec samo ekonomski interes bice nam mnogo bolje, a medjusobni ratovi bice samo lekcije u udzbenicima.

jester

pre 10 godina

cak i da se udruzimo, ni mi ni oni nemamo tehnologiju koja bi napravila savremen tenk a prvenstveno mislim na poseban celik za ciju proizvodnju treba uloziti ogroman novac! tu su dalje cevi, racunarski i tehnicki uredjaji koji bi bili verovatno uvozeni kao i pasivna i aktivna zastita oklopa. sve je to naucna fantastika za nas.

VELIKI ŠTRUMF

pre 10 godina

bolje vi plasirajte crnu strelu na sva scetska tržišta, prodajte licencu svima koji je žele a takvih je mnogo u svetu, pa već jednom naučite da zaradite na domaćoj pameti i znanju. Inače je najbolja snajperska puska ikada na svetu napravljena.

juji

pre 10 godina

U Hrvatskoj su se radili Patrijini oklopnjaci,to su medu najmodernijim oklopnjacima,tako da tehnika i znanje postoji.U ovo krizno vrijeme svaka suradnja koja donosi profit i zaposljava ljude dobro dode,a priznali mi il ne oruzje je uvijek lako prodat.

Miki

pre 10 godina

Pošto sam iz mladjih generacija pa mi ništa više nije jasno? Mi beše ratovali, proterivali se, ubijali se? A šta sad gradimo opet tenkove, predsednici nam prave cajanke, jedni druge podržavaju za EU. Pa koga bre oni više zezaju???
(miki, 30. jul 2013 17:41)

Upravo u to vreme inteniivnog ratovanja i ubijanja, početkom 1990-tih, Srbija i Hrvatska su zajedno pravile tenkove M84, za izvoz u Kuvajt.

Nemanja

pre 10 godina

Pošto sam iz mladjih generacija pa mi ništa više nije jasno? Mi beše ratovali, proterivali se, ubijali se? A šta sad gradimo opet tenkove, predsednici nam prave cajanke, jedni druge podržavaju za EU. Pa koga bre oni više zezaju???
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (miki, 30. jul 2013 17:41)

Posto si iz mladjih generacija ne bi smeo tako da razmisljas. Rat nam je nametnut i bio je neizbezan. Ratovala je nasa zemlja i sa Bugarima i sa Turcima i sa Nemcima i sa Austrijancima.... Spisak je poduzi... na zalost. Treba gledati kako ostvariti dobit iz proizvodnje, ne bitno ko je kooperant.

Shomi

pre 10 godina

1. Tenkovi - nepotrebni i zastareli
2. Poslednji put masovno upotrebljeni 2006 prilikom invazije juznog Libana, Hezbolah ih je totalno upropastio ruskom dvadesetdevetkom, izgubljeno izmedju 30-to tenkova
3. Sluze jedino kao policijsko-vojno orudje za razbijanje demonstracija i zastrasivanje raje
4. Svako ko misli da je tenk korisno oruzje u savremenom ratu, je totalni idiot! Proslo je vreme Guderiana

Jure

pre 10 godina

Kao i uvijek sve je puno pretjerivanja i previse se talasanja. Jako je mala skoro nikakva vjerojatnoca da se pravi nekakav hrvatsko-srpski tenk na sa tehnickom bazom iz 80tih godina. Nikome ne trebaju glineni golubovi na bojsnici.

Примедба

pre 10 godina

Војна индустрија је битан економски будуће међудржавне заједнице Србије Хрватске Босне и Херцеговине Само да рата (не)буде биће хлеба игара и пара

Bojan

pre 10 godina

Deda maxime vecina na gazimestanu su su dosli sto je bila jubilarna godina niti su se Prije pojavili na njemu niti su poslje vise dolazili Tako da lakse malo s Tim predrasudama...

my way

pre 10 godina

Druze Tito vidis li ti nas ?Da li nas gledas svih ovih tridesetak godina sta uradismo ? Vidis li ti druze Tito ove najnovije ideje ? Sigurno se smejes,mora da kazes u sebi,vidi ove budale sta rade,xe xe xe xe Ja od njih pokusavao da napravim ljude(milom ili silom) 40 god.I taman napravih poluindustrijsku zemlju kad oni hoce u kameno doba.A sada kada je doslo iz d... u glavu sada bi opet malo da te kopiramo,ali ti si jedan i neponovljiv.
(Bole, 30. jul 2013 16:49)

Pa vidis, neke zemlje su isle jednim putem i ostale cele, osnovale EU, najuredjenije su i najrazvijenije, a neke drugim i raspale se, dobile tajkun-ekonomiju i najveca zelja im je da budu najgore medju onima prvima, samo da budu sa njima. U koje spada drzava druga Tite, koja se od njegove pobede kroz svaku narednu ustavnu promenu, prolece, ligu...sve vise dezintegrisala, zakljucno sa najduzim i najnakaradnijim ustavom iz 74, dobro je poznato, kao i na koji nacin se raspala. Ako nije, onda se ne treba ni truditi objasnjavati. A npr. Kraljevina Jugoslavija (takodje greska) cetvrt veka odrzala mir, stvarala postojan dugorocan funkcionalan sistem kojem nikakav drug austrijski kaplar, najveci sin nasih naroda i narodnosti nije trebao, niti je od njega zavisio, resila najtezi problem, srpsko-hrvatske odnose, stvaranjem Banovine Hrvatske, nazalost bila je zrtva Drugog svetskog rata, dakle medjunarodnih okolnosti.

iiiidemo samo deri

pre 10 godina

(VELIKI ŠTRUMF, 30. jul 2013 18:06)
Crna strela je jedna od najgorih pusaka kalibra .50
Zastava, sem par onih lovackih karabina (a i to zavisi od primerka do primerka, posto je kontrola kvaliteta nikakva) nije napravila nista kvalitetno

kg

pre 10 godina

I ako ne verujem podrzavam..tako su svi kukali da zatvore fabriku zastava oruzje kao ko ce.da kupuje to zastarelo oruzje kad moze moderno americko kad ono sad zastava ne moze da postigne da proizvede koliko proda a vecinu kupe upravo ti amerikanci.

zlatiborac

pre 10 godina

Svaka saradnja sa Hrvatskom se Srbiji obila o glavu. Ne samo da se obila vec su nas ubedjivali a i mi se samoubedjivali da je to nekako uvek krivica nas Srba. Vec sada imamo dobre odnose kao susedi i na tome treba da ostane. Srecan put komsijama u EU i neka tamo sto duze ostanu.

robert

pre 10 godina

To je i jedan od razloga sto su nam rasturili Yugoslaviju, gledajte da se oped mesate velikim igracima. Nadam se da cete ovaj put malo pametnije raditi.

mikin

pre 10 godina

Da mogu sad bih i jedne i druge osudio na dozivotnu robiju. Zasto? Zato sto su prvo okrenuli tenkove jedni na druge pa tek onda resili da iste proizvode zajedno. Bagri se ucinilo da je bolje prvo ratovati pa kad se unisti postojeci arsenal, onda se udruziti i opet zajedno proizvoditi. Los brak uvek ostaje los brak. Vreme je da se to najzad shvati.

daba

pre 10 godina

Za pocetak ce morati da se dogovore da li je srpsko-hrvatski ili hrvstsko-srpski, ipak ce to biti najbolnije pitanje. A zivo me zanima hocemo li da ga nazovemo Jasenovac, Oluja, Bljesak, Knindza, Vukovar, Tigar, Skorpion... ,a lepo jedan cika rekao '91. budale ratujete oko granica koje nece ni postojati za 20 godina, malo je precenio balkansku inteligenciju, potrebno je malo vise vremena da se opametimo, ali sustinu je ocigledno pogodio...

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 10 godina

Ne brukajmo se više. Probali smo dva puta, Hrvati i mi, i ne ide nam. Oba pokušaja završila su krvavo. Koliko još ljudi treba da umre da bi se onima koji su uvek gladni para, i kod nas i kod njih, zadovoljili apetiti? Jer tako to krene...ajmo samo privredna saradnja, krene približavanje i sa njim, kako je praksa do sada uvek pokazala, - neizbežna nesreća za stotine hiljada ljudi. Postoje situacije kad iz predostrožnosti treba izbegavati čak i pozitivne stvari. Hrvatsko-Srpski odnosi su jedan od takvih slučajeva. Svako na svoju stranu, svakome sa srećom...ali bez dodirnih tačaka.

losa i pogresna S-H kombinacija

pre 10 godina

Nemoj da pravite tenkove,zaposlite,nahranite i izvucite iz bede i siromastva Srpski i Hrvatski narod,a i znanje i tehnika Vam nije ni blizu dovoljnog nivoa da,bilo kakav,tenk napravite.Sve ste,i jedni i drugi pokazali,u zadnjih 5o i vise godina.

Shomi

pre 10 godina

1. Tenkovi - nepotrebni i zastareli
2. Poslednji put masovno upotrebljeni 2006 prilikom invazije juznog Libana, Hezbolah ih je totalno upropastio ruskom dvadesetdevetkom, izgubljeno izmedju 30-to tenkova
3. Sluze jedino kao policijsko-vojno orudje za razbijanje demonstracija i zastrasivanje raje
4. Svako ko misli da je tenk korisno oruzje u savremenom ratu, je totalni idiot! Proslo je vreme Guderiana

realan

pre 10 godina

Ne bi trebalo sa njima vise nikakve kombinacije praviti. Svaka saradnja sa hrvatima se tragicno zavrsavala. Imali smo dve jugoslavije, nije nam islo. Ovako je najbolje komsije I nista vise. Neka sa slovencima prave biznis.

Cole

pre 10 godina

Pa šta da se radi, šta je bilo bilo je, nije trebalo da se desi, sviđalo se to nekome ili ne, moramo da idemo dalje,
da sarađujemo, poslujemo... zbog nas samih ali i zbog budućih generacija

hrkljus

pre 10 godina

Pa sta ce nam hrvati, valjda znamo sami skunaturiti neki tenk za afrikance... Pa valjda oni nisu puno zahtijevni njima je bitno da je cijena dobra, a uz to se jos pozovemo na staru slavu tenkova koje smo nekad proizvodili

lud, zbunjen, nenormalan...

pre 10 godina

Ovo je još jedna u nizu novinarskih patki, da ne koristim neki drugi, prikladniji epitet.
Hrvati bi možda i hteli, ili se nadali da ovako nešto i naprave, ali čak i da se ovaj SF i desi, najmanje bi to bio srpsko-hrvatski tenk, jer bi oni na sva zvona pričali kako je to njihov MBT.
Prvo, ako pratite stručne magazine, ili još bolje sajt OSHR, i razne forume u regionu, videćete da oni na sva zvona već 20 godina reklamiraju svoj tenk M84D, iliti M95Degman, a ukupno su uspeli da naprave 2 (DVA) komada, od kojih 1 uopšte ne radi, i služi za slikanje u Đuri Đakoviću, a drugi im služi za slikanje diljem lepe njihove.
Drugo, u SFRJ se tenk M84 SAMO SKLAPAO U ĐURI ĐAKOVIĆU, a veliki je broj fabrika iz kojih su dolazili delovi za njega.
Treće, oni nemaju ni materijalne, ni tehničke, a ni kadrovske mogućnosti da naprave ovako nešto, s obzirom da više niko neće da kupi osnovnu verziju M84. Na žalost, materijalne mogućnosti nemamo ni mi.
Četvrto, fabrika u Kruševcu je više nego sposobna da M84AB je više nego sposobna da serijski proizvodi ne samo ovaj, nego i VIHOR, ali da se vratim na prethodni pasus: Na žalost, materijalne mogućnosti nemamo ni mi.

crnosarkasticni srbohrvat

pre 10 godina

Tako je bre decki! Izvozite sukobe na trece teritorije, u tome ste najbolji!

Da im izvezete i one huligane koji se redovno javljaju na utakmicama, sta kazete na to?? Pa onda fratarsko-popovsku bratiju i ostali kler??
Pa Mladic-Gotovina osovinu! ..itd.. etc..

Manitu

pre 10 godina

Vidim da poštovani komentatori pominju ratove i to da ne bi poslovali sa Hrvatima. Zašto ne bi? Ljudi, shvatite, narod kao narod nikad ne bi ratovao da nema političara! Ako nekog treba da mrzite zbog rata sa Hrvatskom onda mrzite Miloševića i Tuđmana a ne Hrvate i Srbe kao narod. Narod bi i dalje živeo kao što je živeo i pre rata da nije bilo pomenute dvojice. Ustaljeno je mišljenje da smo se mrzeli pa je došlo do rata - ne, nismo i to je pogrešno, počeli smo da se mrzimo tokom rata iz prostog razloga što smo jedni drugima ubijali članove porodica, ubijali smo ih jer su idioti na čelu obe države mislili da tako treba a idioti među nama im poverovali. :( Umesto što se i dalje mrzimo trebalo bi da naučimo lekciju, da kao narod skinemo sa vlasti svakog kome padne na pamet da rešava problem napadom na drugog umesto što mu verujemo da to tako mora i da je to jedini način. Podržavam ovu saradnju i nadam se da će se ona proširiti i na ostale sfere ekonomije jer jedino saradnjom možemo da napredujemo i izgrađujemo normalne odnose.

Bolero

pre 10 godina

I posle razvoda sex, pa dosta vise, svako na svoju stranu zauvek, ne treba ni taj cep iz Zagreba da dolazi niti bena da se ulizuje svima okolo, vreme je za izbore na svim nivoima.

mikki

pre 10 godina

@zoran,
Ne bih rekao da je Srbin glup, vec pojedini pripadnici tvog zatucanog razmisljanja koji su vecinom i doveli do ove situacije. Ovde se ne radi o nekom savezu drzava, ujedinjenju, ili bilo cemu slicnom, vec o BIZNISU. Novac nema boju, veru, miris, niti bilo sta, vec samo INTERES. Podrzavam posao sa bilo kim, u koliko je u interesu Srbije i njenih gradjana.

VELIKI ŠTRUMF

pre 10 godina

bolje vi plasirajte crnu strelu na sva scetska tržišta, prodajte licencu svima koji je žele a takvih je mnogo u svetu, pa već jednom naučite da zaradite na domaćoj pameti i znanju. Inače je najbolja snajperska puska ikada na svetu napravljena.

Nenad

pre 10 godina

Nisam za saradnju sa Hrvatskom. Bolje bi bilo da se uzme manji kredit i razvija NOVA tehnologija za NOVI tenk nego da se sklapa nesto sto je zastarelo (tenk M84 je u stvari ruski T-72 koji je stara Jugoslavija kupila od SSSR-a a u imenu se vidi kada je usao u sovjetsku armiju,'72.god,znaci,zastareo je).Ako nemamo neke tehnologije,bolje da NASI inzenjeri to razvijaju nego da angazujemo Hrvatsku....Tako se zadrzavaju domaci strucnjaci da ne odu u inostranstvo i prave novi inzenjeri,dobrim projektima.

iiiidemo samo deri

pre 10 godina

(VELIKI ŠTRUMF, 30. jul 2013 18:06)
Crna strela je jedna od najgorih pusaka kalibra .50
Zastava, sem par onih lovackih karabina (a i to zavisi od primerka do primerka, posto je kontrola kvaliteta nikakva) nije napravila nista kvalitetno

ko se boji vuka jos?

pre 10 godina

Citiram: ''politički sukob do kojeg je došlo sredinom 2012. godine, kada je Tomislav Nikolić izabran za predsednika Srbije''. Braco Hrvati, da li ste vi culi za demokratiju? Izmedju koga je sukob, izmedju Josipovica i srpskog naroda koji je vecinski izabrao. Nisam ni ja bio zadovoljan ali se nisam sukobljavao sa nekim. Verujem da je u pitanju losa novinarska formulacija, a da je sukob nastao zbog Diplominih izjava u vezi Vukovara etc.

Ivan

pre 10 godina

M-95 Degman http://www.military-today.com/tanks/m95_degman.htm
Tenk već postoji, samo ga treba progurati u masovnu prozvodnju. Inače sam gledao u živo demonstaciju moći prototipa i oduševio je sve prisutne.

deda maxim

pre 10 godina

@ republikanac
Nikad ti Hrvata sreo bre nisi, pa da tako pričaš. Kad se setim bre koliko je takvih kao ti bilo na Gazimestanu nekad davno, stomak mi se izvrće. Umesto da pozdraviš svaku vrst privredne saradnje Srbije s bilo kime radi otvaranja novih radnih mesta i napretka zemlje, ti pljuješ. Na žalost velik deo nas Srba jeste takav kao ti, zato i jesmo tu gde jesmo. Daj bože da ovaj projekat oživi!

Kulinaro

pre 10 godina

Nije Srbin glup, on je samo zaljubljen i slep od ljubavi, 24h na dan spreman da se zrtvuje za svoju ljubav. E kada shvati da je ljubav bila samo interes osobe u kojoj se on zaljubio, onda divlja i luduje.

ice9

pre 10 godina

Da se ovako razmisljalo pre dvadeset godina ne bismo sada bili gde jesmo i mi i vi i svi, ali nacionalizam je opasna stvara, a toga imamo za izvoz!

Bole

pre 10 godina

Druze Tito vidis li ti nas ?Da li nas gledas svih ovih tridesetak godina sta uradismo ? Vidis li ti druze Tito ove najnovije ideje ? Sigurno se smejes,mora da kazes u sebi,vidi ove budale sta rade,xe xe xe xe Ja od njih pokusavao da napravim ljude(milom ili silom) 40 god.I taman napravih poluindustrijsku zemlju kad oni hoce u kameno doba.A sada kada je doslo iz d... u glavu sada bi opet malo da te kopiramo,ali ti si jedan i neponovljiv.

Mihailo

pre 10 godina

Pre nego što krenu kretenski komentari, znajte da je namenska industirja ona koja donosi ubedljivo najviše novca. Osim toga, nemaju sve zemlje na svetu mogućnosti da kupuju Abramse, Leoparde, Čelindžere, Leklerke, T-90, Merkave...
Ovo bi mogao, ako ne počne neka idiotska priča o bratstvu i jedinstvu, da bude odličan posao.

Nemanja

pre 10 godina

Pošto sam iz mladjih generacija pa mi ništa više nije jasno? Mi beše ratovali, proterivali se, ubijali se? A šta sad gradimo opet tenkove, predsednici nam prave cajanke, jedni druge podržavaju za EU. Pa koga bre oni više zezaju???
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (miki, 30. jul 2013 17:41)

Posto si iz mladjih generacija ne bi smeo tako da razmisljas. Rat nam je nametnut i bio je neizbezan. Ratovala je nasa zemlja i sa Bugarima i sa Turcima i sa Nemcima i sa Austrijancima.... Spisak je poduzi... na zalost. Treba gledati kako ostvariti dobit iz proizvodnje, ne bitno ko je kooperant.

my way

pre 10 godina

Druze Tito vidis li ti nas ?Da li nas gledas svih ovih tridesetak godina sta uradismo ? Vidis li ti druze Tito ove najnovije ideje ? Sigurno se smejes,mora da kazes u sebi,vidi ove budale sta rade,xe xe xe xe Ja od njih pokusavao da napravim ljude(milom ili silom) 40 god.I taman napravih poluindustrijsku zemlju kad oni hoce u kameno doba.A sada kada je doslo iz d... u glavu sada bi opet malo da te kopiramo,ali ti si jedan i neponovljiv.
(Bole, 30. jul 2013 16:49)

Pa vidis, neke zemlje su isle jednim putem i ostale cele, osnovale EU, najuredjenije su i najrazvijenije, a neke drugim i raspale se, dobile tajkun-ekonomiju i najveca zelja im je da budu najgore medju onima prvima, samo da budu sa njima. U koje spada drzava druga Tite, koja se od njegove pobede kroz svaku narednu ustavnu promenu, prolece, ligu...sve vise dezintegrisala, zakljucno sa najduzim i najnakaradnijim ustavom iz 74, dobro je poznato, kao i na koji nacin se raspala. Ako nije, onda se ne treba ni truditi objasnjavati. A npr. Kraljevina Jugoslavija (takodje greska) cetvrt veka odrzala mir, stvarala postojan dugorocan funkcionalan sistem kojem nikakav drug austrijski kaplar, najveci sin nasih naroda i narodnosti nije trebao, niti je od njega zavisio, resila najtezi problem, srpsko-hrvatske odnose, stvaranjem Banovine Hrvatske, nazalost bila je zrtva Drugog svetskog rata, dakle medjunarodnih okolnosti.

Domagoj

pre 10 godina

(lud, zbunjen, nenormalan..., 30. jul 2013 13:52)

Đuro Đaković itekako može proizvoditi M95ice ali kao što si i sam rekao, novaca kao ni vi, nemamo za to. Nije to sad nekakva nesposobnost nego jednostavno u novcima je problem. Uostalom nedavno je potpisan ugovor s Đurom Đakovićem o modernizaciji hrvatskih M84 tenkova na standard M84D.
I da, M95 i M84D su dva razlicita tenka a M95 će po svemu sudeći ostati samo prototip...

Jure

pre 10 godina

Kao i uvijek sve je puno pretjerivanja i previse se talasanja. Jako je mala skoro nikakva vjerojatnoca da se pravi nekakav hrvatsko-srpski tenk na sa tehnickom bazom iz 80tih godina. Nikome ne trebaju glineni golubovi na bojsnici.

ja

pre 10 godina

Ako niste znali vojske Hrvatske i Srbije surađuju, i to već godinama kroz Partnerstvo za mir i na druge načine. Rat se vodi još samo na forumima, ponekad.

miki

pre 10 godina

Pošto sam iz mladjih generacija pa mi ništa više nije jasno? Mi beše ratovali, proterivali se, ubijali se? A šta sad gradimo opet tenkove, predsednici nam prave cajanke, jedni druge podržavaju za EU. Pa koga bre oni više zezaju???

juji

pre 10 godina

U Hrvatskoj su se radili Patrijini oklopnjaci,to su medu najmodernijim oklopnjacima,tako da tehnika i znanje postoji.U ovo krizno vrijeme svaka suradnja koja donosi profit i zaposljava ljude dobro dode,a priznali mi il ne oruzje je uvijek lako prodat.

iiiidemo samo deri

pre 10 godina

Nemojte da proizvodite hranu, ne, bolje oružje!
(Začuđeni u zemlji čuda, 30. jul 2013 17:56)
Pa naravno da je bolje oruzje. Od proizvedene hrane veci deo se pojede, a od izvezenog ne moze da se kupi avion, voz, kamion, auto, kompjuter, telefon, ode na letovanje, itd.
Od proizvedenog oruzja moze da se kupi sve to + hrana i jos da ostane

Saldzo

pre 10 godina

Još samo amerikanci da vam dozvole da prodajete i sve super :P
(Dzord najmladji, 30. jul 2013 14:47)

Amerikancima i odgovara da od nas uzimaju tenkove. Jer im ne pada na pamet da im daju svoje "Abramse", Izrael ne da nikome svoje "Merkave", a i jedni i drugi mole Boga da Arapi i Latinoamerikanci od Rusa ne uzimaju T-90S ili od Kineza "Type 99". A nasa modernizovana 84-ka je sasvim adekvatna za potrebe zemalja tzv. Treceg Sveta.

P.S.
Vidite kako lova i ekonomski interes spoje naizgled nespojivo. :) Kada mi balkanci konacno shvatimo da u svetu nema ljubavi i mrznje medju narodima vec samo ekonomski interes bice nam mnogo bolje, a medjusobni ratovi bice samo lekcije u udzbenicima.

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 10 godina

Ne brukajmo se više. Probali smo dva puta, Hrvati i mi, i ne ide nam. Oba pokušaja završila su krvavo. Koliko još ljudi treba da umre da bi se onima koji su uvek gladni para, i kod nas i kod njih, zadovoljili apetiti? Jer tako to krene...ajmo samo privredna saradnja, krene približavanje i sa njim, kako je praksa do sada uvek pokazala, - neizbežna nesreća za stotine hiljada ljudi. Postoje situacije kad iz predostrožnosti treba izbegavati čak i pozitivne stvari. Hrvatsko-Srpski odnosi su jedan od takvih slučajeva. Svako na svoju stranu, svakome sa srećom...ali bez dodirnih tačaka.

Задња пошта Баку

pre 10 godina

Живеле ТЕНКовине братства-јединства. Предлажем радни назив „Сопственогусеничарски самопуц“.

Примедба

pre 10 godina

Војна индустрија је битан економски будуће међудржавне заједнице Србије Хрватске Босне и Херцеговине Само да рата (не)буде биће хлеба игара и пара

Nikola Pametni

pre 10 godina

Sta li misle familije poginulih Srba i Hrvata iz dosadasnjih medjusobnih sukoba ( I, II sv.rat + ovaj poslednji) kada citaju ovu vest? Povraca im se verovatno. Ali to je zivot i sav cinizam borbe za zastave, himne, granice, ideologije, ideje za koje neka bi bilo vredno ginuti. Sto se meine tice...NIKADA, i ni za koga. Moj zivot je vredniji od svake drzave, zastave, himne, ideje, ideologije....

Sinko

pre 10 godina

'Taj tenk vise nije konkurentan na trzistu. To je proizvod iz 1990te. U medjuvremenu je tenk-tehnologija otisla daleko.'

Taj tenk se ne bi ne pravio, vec M84AS, tenk koji je upgrejdovan i u rangu sa aktuelnim modelima, uz cenu koju je i pre imao ( duplo jeftinji od slicnog zapadnog i duplo pouzadniji od ruskog) imao bi mnoge kupce, ali cisto ne verujem da srbijanci i hrvacanci mogu ista zajedno uraditi.
U obe zemlje zajedno vise ne postoji ni znanja ni tehnologije za tako nesto.

Fidelito

pre 10 godina

Od toga nema ništa, klasično mlaćenje prazne slame priča se provlači još od 1998 preko 2003,2008,2009,2010,2011 godine. Zar neko misli da će 40.000 sklopova tenka moći proizvesti mala privreda grdno se vara, da stručnih kadrova više nema plus toga generalni remont tenka nikada nije usvojen, trehnička dokumentacija u Đuri, stručni kadorvi pomrli ili u penziji, firme propale ili nestale, znači koska za glodanje naivnih koji misle da je tenk sklopiti kao i automobil a o motoru suv,i tenkovsku cev ... duga priča.. Priče o Vihoru, Degmanu, verziji AB1, A4 snajper, M 84D.. duga priča.. a ovih umetnika koji filozofiraju da su tenkovi zastareli i nepotrebni a pričaju o Libanu, teorija veze s mozgom nema to su rekli i 1973.. neka pitaju Kanađane kako su se proveli sa točkašima i štetom od 500 miliona USA dolara Grand strategija generala Šinsekija je na otpadu od retransformacije 2006 godine

robert

pre 10 godina

To je i jedan od razloga sto su nam rasturili Yugoslaviju, gledajte da se oped mesate velikim igracima. Nadam se da cete ovaj put malo pametnije raditi.

jester

pre 10 godina

cak i da se udruzimo, ni mi ni oni nemamo tehnologiju koja bi napravila savremen tenk a prvenstveno mislim na poseban celik za ciju proizvodnju treba uloziti ogroman novac! tu su dalje cevi, racunarski i tehnicki uredjaji koji bi bili verovatno uvozeni kao i pasivna i aktivna zastita oklopa. sve je to naucna fantastika za nas.

losa i pogresna S-H kombinacija

pre 10 godina

Nemoj da pravite tenkove,zaposlite,nahranite i izvucite iz bede i siromastva Srpski i Hrvatski narod,a i znanje i tehnika Vam nije ni blizu dovoljnog nivoa da,bilo kakav,tenk napravite.Sve ste,i jedni i drugi pokazali,u zadnjih 5o i vise godina.

zlatiborac

pre 10 godina

Svaka saradnja sa Hrvatskom se Srbiji obila o glavu. Ne samo da se obila vec su nas ubedjivali a i mi se samoubedjivali da je to nekako uvek krivica nas Srba. Vec sada imamo dobre odnose kao susedi i na tome treba da ostane. Srecan put komsijama u EU i neka tamo sto duze ostanu.

Bojan

pre 10 godina

Deda maxime vecina na gazimestanu su su dosli sto je bila jubilarna godina niti su se Prije pojavili na njemu niti su poslje vise dolazili Tako da lakse malo s Tim predrasudama...

MarkoHR

pre 10 godina

Super!
Prvo smo poklali jedni druge 90ih a sad smo se opametili i skupa prodajemo oružje Arapima i Afrikancima tako da se oni sad malo kolju a mi zarađujemo na njihovoj bijedi. Onda kasnije možemo pljuvati po Amerikancima, Rusima i Kinezima kako zarađuju na patnjama malih naroda. Ne, opće nismo licemjeri...

Miki

pre 10 godina

Pošto sam iz mladjih generacija pa mi ništa više nije jasno? Mi beše ratovali, proterivali se, ubijali se? A šta sad gradimo opet tenkove, predsednici nam prave cajanke, jedni druge podržavaju za EU. Pa koga bre oni više zezaju???
(miki, 30. jul 2013 17:41)

Upravo u to vreme inteniivnog ratovanja i ubijanja, početkom 1990-tih, Srbija i Hrvatska su zajedno pravile tenkove M84, za izvoz u Kuvajt.

kg

pre 10 godina

I ako ne verujem podrzavam..tako su svi kukali da zatvore fabriku zastava oruzje kao ko ce.da kupuje to zastarelo oruzje kad moze moderno americko kad ono sad zastava ne moze da postigne da proizvede koliko proda a vecinu kupe upravo ti amerikanci.

daba

pre 10 godina

Za pocetak ce morati da se dogovore da li je srpsko-hrvatski ili hrvstsko-srpski, ipak ce to biti najbolnije pitanje. A zivo me zanima hocemo li da ga nazovemo Jasenovac, Oluja, Bljesak, Knindza, Vukovar, Tigar, Skorpion... ,a lepo jedan cika rekao '91. budale ratujete oko granica koje nece ni postojati za 20 godina, malo je precenio balkansku inteligenciju, potrebno je malo vise vremena da se opametimo, ali sustinu je ocigledno pogodio...

mikin

pre 10 godina

Da mogu sad bih i jedne i druge osudio na dozivotnu robiju. Zasto? Zato sto su prvo okrenuli tenkove jedni na druge pa tek onda resili da iste proizvode zajedno. Bagri se ucinilo da je bolje prvo ratovati pa kad se unisti postojeci arsenal, onda se udruziti i opet zajedno proizvoditi. Los brak uvek ostaje los brak. Vreme je da se to najzad shvati.