Petak, 26.07.2013.

10:07

Vučić potpisuje - Jat ide Etihadu

Aviokompanija Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jat ervejz potpisaće 1. avgusta u Beogradu Sporazum o strateškom partnerstvu, najavio je Etihad.

Izvor: Tanjug

Vuèiæ potpisuje - Jat ide Etihadu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

107 Komentari

Sortiraj po:

Bojan

pre 10 godina

Liberarni danas zivimo u globalizmu Tako da tih parola vise nema a sto se tice jovanovica sigurno je opet na nekom eksoticnom mjestu..

muamua

pre 10 godina

dcVi izvini ali ja ne vidim nista u tekstu od vuciceve izjave...pa mi tvoj komentAr ne pije vodu...a ti mirjana si postala gora od bezimene ides na svaku vest i looopas iste poruke

liberaalniLDP

pre 10 godina

Nego nesto sam se zabrinuo, pa gde je Ceda Jovanovic. Ne mogu da verujem vec duze vremena nema ga da kaze nesto pametno. Da se ipak drzim teme, znaci Svoje Ne Damo, Tudje Necemo. Bolje i da propadne JAT nego da ga tamo neki Vucic spasava. Znamo mi sta je Vucic pre 20 godina govorio. Znaci jos jednom dole JAT, tj neka propadne, tj zato sta Vucic potpisuje.

Zuba

pre 10 godina

@(dcvi, 27. jul 2013 00:04)

Sad ovom mojom replikom na tvoj komentar rizikujem da se potvrdi tvoja teza objavljena u vidu komentara. Ali sto bi rekao pevac Sofronije "ne ne sinko grdno gresis". Sto mislis da su svi pozitivni komentari na ovu vest delo clanova SNS. Ja nisam clan ni jedne partije niti sam bio niti cu da budem. Cak sam setao,lupao o lonce gadjao jajima RTS bio simpatizer demokratske stranke hteo sam promene i sta sam od toga dobio? Jedno veliko nista. Moj komentar je samo podrska da se vec jednom resi pitanje takvih sistema kao sto je JAT. Na stranu to da li je uradjeno kako treba, transparentno(koliko je ova rec vec izlizana od 2000 pa na ovamo) i da li ima nekih posledica po narod u Srbiji. I nemoj da mislis da simpatisem Vucica cak se dobro secam zakona o informisanju ciji je on bio idejni tvorac. Prema tome pre nego sto napises nesto dobro razmisli.
Nema ljutis.

Sloba S.

pre 10 godina

Ovde neko pominje SNS botove itd.itd. kao da ne postoje DS botovi.Pa gospodo "demokradite" zašto za vreme vaše vlasti npr.g.din Tadić nije sredio stanje u Jatu i doveo nekog još boljeg strateškog partnera?Ostavili ste iza vas brdo afera i krađa,ministri vam po zatvorima a ovamo lupate minuse na nešto što će sigurno biti dobro.Ovo zaključujem ne zbog Jata već zbog Etihada i njihovih stručnjaka koji su sagledali situaciju i procenili da mogu da pokrenu firmu.Štednja se podrazumeva a kada se iskoreni krađa eto nama zdrave Er Srbije sa lepom perspektivom.

Ikartrus

pre 10 godina

Normalno da Jatovci lupaju minuse, sad ce konacno morati da pocnu da rade i manje kraduckaju. Ne zelim da generalizujem, cast stvarno izuzetnim ljudima kojih i dalje ima - sacica jada...

A ovima sto smeta prodaja, aj samo za tren stavite prst na celo i pomislite sta bi Srbija samostalno mogla da uradi iod kojih para. Da samo sposobniji, sto to odavno onda vec nismo uradili?

Pozdravljam udaju Jata, mozda konacno nesto opet bude sa tom napacenom firmom... srecno i nebo bez oblacica!

Mile Pesak

pre 10 godina

Imam prijatelje na dobrom položaju koji žive i rade u Dubaiju. Hoću samo dakažem da je ovaj ugovor potpisan još pre 2 meseca u Dubaiju a što vam vaš svemoćni vučko nije rekao sami se zapitajte
(dosta više, 27. jul 2013 08:00)

Doticnom autoru, a i njegovim visokim prijateljima samo jedna manja obzervacija... Etihad je baziran u Abu dabiju, 150km od doticnog Dubaija, tako da i ako je potpisan pre dva meseca - sto nije tacno, sigurno nije u Dubaiju. Drugo, u emiratima se o ovom dogovoru vrlo malo zna i pise - ne znam odakle takva dezinformacija, osim ako su ti prijatelji clanovi kraljevske porodice ili direktori Etihada... lupio i ostao ziv.

A da, pozdrav od obicnog smrtnika iz Abu dabija.

dosta više

pre 10 godina

imam prijatelje na dobrom položaju koji žive i rade u Dubaiju. Hoću samo dakažem da je ovaj ugovor potpisan još pre 2 meseca u Dubaiju a što vam vaš svemoćni vučko nije rekao sami se zapitajte

dcvi

pre 10 godina

jbt...da li vas iz sns neko zaista kontrolise ili vi /ne svi/imate zadatak da komentarisete sablonski svaku izjavu njegovog velicanstva i najveceg sina srpskog naroda A.V.
Bilo bi lepo kada bi napisali ono sto mislite....npr.moja poslednja plata je ista kao i pre tri god. ali posto je vodja/neprikosnoveni/ pronasao investitora ja nemam vise sta da brinem.

sustinsko pitanje

pre 10 godina

a hoce li nase sestra-dese da nose ove demode kape (toke, ako me secanje ne vara) i ove vrlo prirodne esarpe preko kapa?

Srđan

pre 10 godina

Uveren sam da će i JAT već posle prve godine ostvariti profit, jer pored ostalog što će Etihad popraviti, srediće i ono najbitnije: više neće moći da se krade.

oprezni optimista

pre 10 godina

Pare/profit u avio saobacaju je (navodno) u prekookeanskim letovima kojih jat nema. Ako jat uspe da obnovi neke od tih linija uz pomoc novog suvlasnika onda bi trebalo da bude vise para. To je dobro. Ali, profit ce se od sada po svoj prilici deliti na 49/51 sem ukoliko se jatovci nisu izborili za neki bolji deal. Videcemo ali obecava.

robertnbg

pre 10 godina

leteo sam skoro sa niima beograd bangkok za razliku od emirates koki leti samo dubai bankgkok dubai a za prevoz do dubaia koristi fly dubai gde se i vazduh naplacuje nema pica klope nicega gratis u etihadovom avionu sam gledao filmove na nemackom ( ima na vise jezika ) dobio gratis zranu i pice a u povratku sat prw beograda i sladoled iz abu dabia za bangkok se leti extra avionom usluga vrh cesto letim i pre toga sam jos leteo sa turkish airlines ali od ove tri kompanije najzadovoljniji sam etihadom sledeceg meseca letim opet

Regija

pre 10 godina

jat je godinama propadao. ne treba pominjati da je sramotno sto se jos uvek zove jat. prvo treba promeniti ime u air srbija. ovo je sjajna vest, strani investitori su nam preko potrebni.
(tatjana70, 26. jul 2013 18:39)

Uvek me obraduju ovakvi likovi i njihovi komentari! Sestro idi ti promeni ime u opstini pa vidi da li ces postati lepsa i uspesnija. Sustina je da imamo jakog avioprevoznika sa cvoristem u nasoj zemlji, i posto je sada dosla era regionalne avijacije suludo je imenom vezivati avio-kompaniju samo za svoju zemlju i to jos tako malenu kao sto je Srbija. Svi nacionalni avioprevoznici u ovom delu Evropße su propali i JAT ima sada sansu da postane pravi prevoznik jugoistocne Evrope. A vama je od svega toga bitno jedino da se zove Air Srbistan ili kako vec. Takvo razmisljanje gde god postoji, je uzrok propasti.

mirjana

pre 10 godina

Vidim ovi SNS botovi se razumeju i u stanje JATa. Blago nama sa njima. Ne mogu da verujem ali stvarno! Aman ljudi(botovi) maknite se vise sa B92. Smesni ste!

tatjana70

pre 10 godina

jat je godinama propadao. ne treba pominjati da je sramotno sto se jos uvek zove jat. prvo treba promeniti ime u air srbija. ovo je sjajna vest, strani investitori su nam preko potrebni.

Marketz

pre 10 godina

Mora da je ovo neka greska...pa cela opozicija govori kako ova vlast ne moze da dovede ni jednog velikog investitora, a kamo li da od gubitasa napravi profitera...

Hansolo

pre 10 godina

Bravo Majstore.20 godina zivim u Evropi u poslednjih 5 godina leteti sa Jatom je cista lutija svasta se dogadja na tim letovima samo sto se ne pise o tom nadam se da da ce krenuti nabolje
(srecko.nl, 26. jul 2013 16:21)Kakvo pljuvanje.. Ja isto letim sa JAT:om po Evropi puno puta iz švedske i Nemačke p? mi se nikad ije ništa desilo. Kao svaka druga aerokompanija.. Vi niste ponosni na ništa zato tako sve ide na "dobro"..

precanin

pre 10 godina

Cekaj, a sta je sa tenderom ? Dobilo se obecanje, da kada SNS dodje na Vlast nista bez tendera ? Pa sta je sad ovo ? Isto kao i sa zemljom u Vojvodini ?

Juznjak

pre 10 godina

Pomene se AERODROM NIS , a gospoda svetski putnici iz kruga dvojke odma lupaju minuse ???
SRAMOTA !!!

To naviklo da leti isprekucnog praga, a mi juznjaci ... samo da mastamo... NECE DA MOZE !!!

I aerodrom Nis treba uzeti u obzir, i mi hocemo u EVROPU !!!

Pera

pre 10 godina

Sve bi bilo uredu da drzava tj. narod ne preuzima postojeci dug.

Ovako etihad dobija JAT bez dugovanja, plus depozit dat za nove avione a Srbija dobija novu kompaniju...

Dakle sta obican covek u Srbiji dobija? Dobija dugovanja.
Koliko puta taj obican covek leti? Jednom godisnje, jednom u 5 ili 10 godina ili nikad. Skupa je to karta.

Rudi

pre 10 godina

Ulazak Etihada, kompanije sa renomeom i sa brzim rastom, dovesce do velikog broja mogucnosti za putnike, ne samo iz Srbije, vec iz svih okolnih zemalja, i sire. Bice vise direktnih letova iz Beograda za razlicite destinacije, a izvaredno veliki broj vezanih letova sa svim kompanijama u kojima Etihad ima vlasnistvo. Aerodrom Beograd postaje cvor bezmalo za celu jugoistocnu Evropu, sto ce dovesti do porasta potrebe za svim poslovima vezanim za avio prevoz i oko njega, i more preduzetnickih mogucnosti.

Nesha

pre 10 godina

Neko je pitao zašto je 49% a ne 51% prodat...i odmah kreirao teoriju zavere po kojoj je tako uradjeno da bi i dalje mogli da ubacuju partijske kadrove.
Ne, naravno da nije tako, nego se prodaje manjinski deo (49%) zato što niko van Evrope ne može da bude većinski vlasnik evropske aviokompanije. Ima tu "nekih" potpisanih sporazuma, "slobodno evropsko nebo", danas je bar lako informisati se... :)
Važno je da će i pored manjinskog vlasništva, Etihad imati 100% menadžment koji on želi.

1985

pre 10 godina

Ovo je odlično rešenje za Jat.Pronaći partnera a ne prodati ga i privatizovati.Videli smo čemu vode i kakve su bile privatizacije gospodina Dinkića.

kelly

pre 10 godina

S kojim pravom vlastodrsci one silne milione eura duga JAT-a prebacuju na gradjane? I zasto nije 51% nego 49%. Da bi i dalje mogli da uhlebljuju svoje kadrove u upravne odbore u sto vecem broju. 200 miliona evra stete je jat napravio poslednje decenije. Desetine bolnica da se izgradi. Ali ne, zdravlje nije interes drzave. Plasman partijskih kadrova je interes drzave.

prokletinjska avlija

pre 10 godina

nadam se da će jednog dana,bilo kada,ovaj lik,koji se meša i razume u sve,odgovarati za svu štetu koju je naneo Srbiji u protekle 23 g. i još uvek nanosi. I nadam se da će se ovaj drogirani narod kad,tad rasvestiti.I ako je za sve odavno kasno....

srecko.nl

pre 10 godina

Bravo Majstore.20 godina zivim u Evropi u poslednjih 5 godina leteti sa Jatom je cista lutija svasta se dogadja na tim letovima samo sto se ne pise o tom nadam se da da ce krenuti nabolje

krle - dron

pre 10 godina

Ovako bi trebali i morali urediti nasu vladu 49% strateski partner sa upravljackim pravom,ovi nasi nesretnici za narod a sretnici za sebe samo znaju da okrecu volove i duvaju u zurle,narod ce pored njih izumreti gladan,SNS- to mora sve da razjuri i preuzme odgovornost....

Bojan

pre 10 godina

Patrijoto bitno je da prodato radi dobro I pravi lovu a ko je potpisao il dao, zar je to uopste bitno covjece?nece vucic voditi firmu vec arapi!

bob

pre 10 godina

ovo je cist poklon sa neba. mi ovako nenormalni i neorganizovani ni ne zasluzujemo ovo tako da je ovo cisto iznenadjenje.
citam neke komentare, vidim da ljudi uglavnom nemaju pojma o cemu se radi i o cemu pricaju. Ne kapiram ideju da je bolje da bacas ogromne, ali ogromne kolicine para u bunar na godisnjem nivo samo da neko drugi ne bi radio posao (i to kako treba, kako bi mi trebali da radimo).
sad cete videti sta je ozbiljna kompanija, sta je plan, program i sta je napredak. Mozda ce tu raditi manje ljudi, ali ce usluga biti na mestu i svako ce za-ra-dji-va-ti svoju platu posteno i na najbolji moguci nacin.

Jedva cekam zimsku sezonu

PWL

pre 10 godina

Pa avioni Montenegro Airlines-a su pojam za JAT-ove što je sramota, naravno da je glupo praviti komparaciju između ove dve kompanije, ali hoću da kažem da je sramota da JAT bude u takvom stanju i slažem se je razlog tome što su ga partijski kadrovi vodili godinama. Setite se čuvenog fikus iz JAT-a i da ne nabrajam sad. Dobro je što Etihad dolazi i nadam se da će od toga biti nešto, Vučić je ozbiljan političar i verujem da će ovo odraditi kako treba pa da i JAT stane na noge.

Goran

pre 10 godina

Etihad ce iskoristiti avans Jata uplacen Airbusu da kupi Airbus avion za svoje potrebe, a ne za Jat. Taj avans iznosi 23,5 miliona dolara. Znaci, u startu su dobri za 23,5 miliona dolara. Videcemo brzo kakve su im namere. Ako otpuste pola zaposlenih onda imaju ozbiljne namere a ako nikoga ne otpuste, cilj im je da isisaju ono malo kapitala sto je ostalo i da odu kao US Steel. Za sada mi sve lici na drugi scenario jer su poceli tako sto ne placaju aerodromske takse. Znaci, idu na to da isisaju i ono malo preostale krvi iz Jata i drzave.

pupin

pre 10 godina

Koliko sam načuo biće to Air Serbia i od sveg srca želim da se to dogodi, da se obnovi flota, snize cene karata jer su sramotno visoke i samim tim JAT nije konkurentan što smatram još jednim dodatnim problemom pošto posluju sa gubitkom a nikako da shvate da ih skuplje koštaju prazni avioni koji lete. Verujem da će Vučić uspeti da obavi to na najbolji mogući način, uostalom on je i doveo Etihad.

saša

pre 10 godina

Ministar odbrane potpisuje ugovor? On se izgleda u sve razume i u aviosaobraćaj i u ekonomiju i u pravosuđe i u vojsku ma sve zna. Gori je od Tadića.

Patrijota

pre 10 godina

Ili sam ja nesto bitno propustio ili sam nacisto prolupao? KADA JE TO VUCIC PRIVATIZOVAO SRBIJU, kada je bila ta licitacija i za koliko ju je dobio???
Ljudi moji, da li ste vi svesni svoje nesvesti, gledajuci sta se dogadja u ovoj us....j drzavi??? Za Milosevica se govorilo da je uveo totalitarni rezim i diktaturu; za Tadica bila slicna prica; a sta radi ovaj propali radikal??? Alo, covek je prvenstveno ministar odbrane, a usput potpredsednik vlade, kojih izmedju ostalog ima jos sem njega!? I po kojoj to logici on odlucuje o bukvalno svemu i svacemu kao da je, kao sto rekoh, njegova licna svojina??? Sta ce nam uopste vlada, sta ce nam ministri osim za slikanje i lupetanje po medijima, sta ce nam skupstina, sta ce nam bilo sta???
Umislio lik da je Cezar, Neron, Kaligula... ili neko u tom fazonu i vodi drzavu??? A drzava nikada slabija, propalija, bez trunke sanse da se nesto promeni, bez perspektive ni u tragovima??? Raspad sistema u svim segmentima kao 90.-tih kada su bili radikalska vlast???
Znajte samo jedno: UKOLIKO OVO POTRAJE JOS NEKO VREME IZBICE GRADJANSKI RAT U SRBIJI, NEMINOVNO! Drugog izlaza i resenja nema i nece ga ni biti!

Marijan

pre 10 godina

Daj nek prodaju i ovu srbiju nekom strateskom partneru pa da je neko dovede u red. Ovo vise nema smisla i ne vidim ko ce nas izvuci iz blata..... bas smo zaglibili...

Sinisa NL

pre 10 godina

Jeli iko spomenuo Ujedinjeno Arapskim Emiratovcima da postoji aerodromm u Nisu? Ako nije, daj nek neko nabaci...eto npr Vucic...pa da se ne mora sa juga tumbati u BG, Sofiu ili Skopje...

Perica

pre 10 godina

Odose nasi avione da se prze u Afriku. A mi uzimao u zakup avione od Arapa! Posle tri godine I ono malo aviona koje imamo posle africkih destinacija nece vise biti upotrebljivi. Istecice ce zakup Seikovih aviona I sta onda? Onda nema vise JATA!!! E moj Vucicu. Ojadices nas I ti.

Nenad

pre 10 godina

Nasim svim firmama i gigantima koji su prodati nije falilo nista sem sto su razni direktori i rukovodioci od devedesetih stavili veliki profit u svoj dzep a drzava kao sto znamo je nemocna da se izbori sa korupcijom,zasto protiv sebe da rade.I najlakse je prodati firmu i nikom nista,nema istrage a kupac je zadovoljan jer je po niskoj ceni kupio firmu,svi zadovoljni.Sem radnika koji je zaposlen,radnici su najmanje krivi za ovo situaciju.Svi znamo sta se deseva i gledamo godinama i godinama i godinama i tako u nedogled.

Zuba

pre 10 godina

Dacu primer kako drzava postavljanjem partijskih diletanata na mesto
direktora(menadzera) ne izvlaci maksimalnu dobit iz kompanije. Prodali smo Rusima ako gresim ispravite me NIS za 400 miliona evra. A koliko danas taj isti NIS ima cist profit godisnje zahvaljujuci cisto profesionalnom vodjenju kompanije.
E tako treba i sa JAT-om. Da me ne razumete pogresno ne navijam za strance ali jednostavno realnost je takva da mi izgleda ili necemo ili nemozemo da uspesno vodimo kompaniju.
Dacu jos samo jedan primer kako je od uspesne firme partijskim rukovodjenjem ona srozana. U pitanju je Galenika.
I zbog svega ovog navedenog ja sam za to da se JAT da Etihad-u.

Ne daj boze dugog cekanja!

pre 10 godina

Dragi BOKI, vidim ubi se ti od kukanja sto se u Etihadu RADI? Da nisi i ti mozda zaposlen u JAT-u pa kukas nad sopstvenom buducom sudbinom?

E, pa, bato, vala su se i stjuardese i piloti i svi ostali u JAT-u naodmarali za ceo zivot, pa nece da im smeta da malo i potegnu. Uostalom, ko nece, nema veze, neka se kupi iz kompanije uz "sitan" socijalni program od 300E za godinu staza (koji ja inace nisam dobila, kao ni stotine hiljada zaposlenih Srba), pa nek SEDI kod svoje kuce za dzabe, a ne u JAT-u na poslu, ZA MOJE PARE koje kao poreski obveznik uplacujem u budzet blentave Srbije!!!

Зрењанин

pre 10 godina

Проблем са ЈАТ-ом и није могао да се реши зато што га нико није решавао, не могу се проблеми гурати под тепих, посебно ако је у питању компанија која послује са огромним губитком и све то ми плаћамо. Надам се да ће се ово решити пошто ми се чини да кад Вучић узме ствар у своје руке од тога буде нешто на крају

M2

pre 10 godina

samo da vise nisu braca grci ili rusi. propadosmo sa bracom!sve nade da ce emiracani da rese probleme, jer toliko su toga u svojoj zemlji dobrog uradili.

aca

pre 10 godina

Mozda to i nije losa stvar ali da li se neko pita da li se ovaj postupak razlikuje od slucaja ustupanja Sartida US Stilu? Da li se i za Vucica moze razmisljati da li se on dogovarao nesto sa bratom kome nudise oranice, Zvezdu a sad i JAT. Sartid je bio veliki gubitas i u igri su pre krize bili Nemci (sigurno poslovno bolji) ali mozda je neko iz tadasnje vlasti pomislio ajde da namazemo Amere, kad vec Siptari dadose Medlinki i Klarku sve sto pozelese, mozda se okrene curak u nasu korist. DS je stvarno obesmislila promene rezima 2000te, jer smo mi bili vec kapitulirali pa je rat i stao a sada zahvaljujuci "domacinskoj" politici DSa smo u duznickom ropstvu i imamo prefarbane socijaliste i deo radikala iz 90 opet na vlasti.

Ana

pre 10 godina

...Kako li ćemo se rešiti ovih što im narod veruje, iako svakim danom sve gore živi?
(@Branko, 26. jul 2013 11:10)

Ovo je suštinsko pitanje a bez rešenja, osim ako nam ga neko ne nametne spolja što nam je uvek mač sa 550 oštrica. Mi sami jedino kad bi izmislili mašinu za super-ubrzano & super-koncentrovano obrazovanje naroda, nešto kao super ubrzani kurs kroz vremensku mašinu... onda bi većina progledala ali je pitanje da li bi se i angažovala :)

Turista

pre 10 godina

Kakve veze ima ko potpisuje??? Pa ako cemo iskreno neka ga on potpise, jer se on i iscimao... Pokusavamo da ga privatizujemo od 2002 godine i sada kada je to blizu nama ne valja ko potpisuje... Srpska posla... P.s. licno Vucica ne mogu ocima da vidim...

r

pre 10 godina

Pa ko treba da potpiše,palma,velja ili dulic,šutanovac? vučic je doveo onog arapskog princa što ga gostili,vodili na marakanu... 'pretumbali ga' što uopšte nije lako i eto prvii rezultata! normalno da on sad potpisuje! ne razumem da posle onakve vlasti dodje neko i počne da se trudi da radi kako bi trebalo a vi sve nešto preko...

realno

pre 10 godina

...pa kada više ne bude vlast, pa kada neka nova vlast krene sa istraživanjem rada prethodne, pa kada se utvrdi da je Veliki Vođa u svemu što se dešavalo imao zamašćene prste... pa kada ga Miško dočeka kao cimer... ah,da, Miško neće biti u zatvoru...

nena

pre 10 godina

Što Vučić, ko je on? Možda nije loše da sve preuzme na sebe, pa će tako sutra i da odgovara za sve što je "uradio". Verujem da Jat u većini ima dobar kadar i dobre stručnjake, problem je bio što to niko nije znao da prepozna od direktora, tako je i danas, daj Bož da stranci promene i procene sve te ljude po radu i stručnosti, a ne po ličnim simpatijama.

Freelander

pre 10 godina

To je zaista lepa vest i treba odati priznanje onom ko je najzaslužniji za dovođenje Etihada. Ukoliko je to Vučić - sve čestitke Vučiću!
Moje pitanje, međutim, glasi: ZAŠTO OVO NE POTPISUJE RESORNI MINISTAR (ili PREMIJER)?
Suviše je opasno ovo što Vučić radi!!!

Wings

pre 10 godina

Ovo bi trebalo da znači konkurentnost JAT-a na tržištu i u pogledu cene karata i po pitanju obnavljanja flote. U svakom slučaju dobar potez.

Prolaznik

pre 10 godina

U Etihadu se:
Radi i to radi onoliko ljudi koliko treba.
Stjuardese lete 120 sati u vazduhu mesecno, u proseku 80.
Piloti lete punu normu dozvoljenu zakonom
Nema sindikata i placenih funkcija ili ako ih i bude zbog nasih zakona, uticaj ce im biti sveden na minimum
U Etihadu se ide na stalne obuke, i polaganja.
U Etihadu se UVAZAVAJU prigovori putnika i kaznjavaju zaposleni
Kabinsko osoblje NE SEDI za vreme leta
Pretpostavljam da ce zaposleni koji ostanu, leteti po celom svetu u njihovoj mrezi, kad prodju obuku.
Ko izdrzi imace solidnu platu, za nase uslove ogromnu, koja ne kasni, dobre dnevnice, bonuse, itd.
Ali napominjem uz RAD i to TEZAK.
Oni imaju letove od po 16 sati u pravcu, odmor 24 pa nazad, pa odmor 48.
E PA NAZDRAVLJE.
(boki, 26. jul 2013 11:48)
Sto se tice Pilota i Stjuardesa i obuka to se radi svuda pa i u sadasnjem jatu jer to tako mora u avio industriji...Ljudi koji lete u jatu letece samo u JAT-u na Jatovim linijama! i kabinsko osoblje moze da skupi 120 sati eventulano samo na interkontinetalnim letovima a u jatu je to nemoguce niti bilo gde u evropi jer zakonski ne sme niko da provede vise od 80 sati u vazduhu...Jatovi piloti i Stjuardese ce ostati tu gde jesu bez spacijalnih provera jer provere se prolaze redovno inace ne bi mogli da lete uospte....

boki

pre 10 godina

Ovo je dobra vest za drzavu, koja ce sa svojih ledja skinuti jednog hronicnog gubitasa i mesto za uhlebljenje partiskih kadrova, koji na kraju godine samo o ispostave Drzavi racun.
Ovo je losa vest za zaposlene u Jatu, bar one koji su primali plate za nerad, partiske poslusnike, i Sindikalne vodje.
U Etihadu se:
Radi i to radi onoliko ljudi koliko treba.
Stjuardese lete 120 sati u vazduhu mesecno, u proseku 80.
Piloti lete punu normu dozvoljenu zakonom
Nema sindikata i placenih funkcija ili ako ih i bude zbog nasih zakona, uticaj ce im biti sveden na minimum
U Etihadu se ide na stalne obuke, i polaganja.
U Etihadu se UVAZAVAJU prigovori putnika i kaznjavaju zaposleni
Kabinsko osoblje NE SEDI za vreme leta
Pretpostavljam da ce zaposleni koji ostanu, leteti po celom svetu u njihovoj mrezi, kad prodju obuku.
Ko izdrzi imace solidnu platu, za nase uslove ogromnu, koja ne kasni, dobre dnevnice, bonuse, itd.
Ali napominjem uz RAD i to TEZAK.
Oni imaju letove od po 16 sati u pravcu, odmor 24 pa nazad, pa odmor 48.
E PA NAZDRAVLJE.

jester

pre 10 godina

Ako! dosta su raznorazni partijski kadrovi dolazili i cerupali ovu firmu! Samo se nadam da ce kompletno rukovodstvo biti stranci jer ovde kome se poveri neko zaduzenje taj samo gleda kako da opljacka!

Vuk

pre 10 godina

Koliko god imao gađenje na SNS, ako se ovo stvarno desi, to bi bio jedan od najlepših i najboljih događaja u ekonomiji ove države poslednjih godina! Konačno da ne gledamo više partijske kadrove koji su upropašćavali Jat i isisavali novac iz državne kase! Svako dobro novom Jatu!

Branko

pre 10 godina

Ne razumem zbog čega će taj sporazum potpisati Vučić, a ne naprimer resorni ministart, ministar privrede ili - što bi bilo najprimerenije - predsednik vlade?

Da li se Dinkiću i Dačiću sada kazalo i samo?
Vide li sada koliko skupo će ih koštati Dačićevih godinu dana "slave" na premijerskom mestu i bacanje prašine Tadiću u lice?

Uželeće se Srbalji drumova kojima će bežati odavde.
Ili će se uželeti gov... motki...

Kako li ćemo se rešiti ovih što im narod veruje, iako svakim danom sve gore živi?

Sava Drugi

pre 10 godina

Koliko će to da nas košta?

Može i to, ali pre toga mora da se vidi ko je odgovoran zašto program oporavka JAT koji je košta djavo ipo nije dao rezultata.


Prvo je bilo ja sam expert, dajte mi nekoliko milona evra, oporaviću JAT, pa kada to nije uspelo, e ipak miram da ga prodam.

boginja pravde

pre 10 godina

a zasto vucic ,ljudi bozji??? pa sta on to radi: prodaje jat , kupuje avione , finansira kosovo, odobrava poskupljenje struje , rangira ministre , odrzava tenziju i kontinuitet hapsenja ....ali i pustanja...malo opasno , zar ne???

vlada

pre 10 godina

Ko je uopste Aleksandar Vucic?
PROPALI RADIKAL!!!
ELIOT ACA na recima u "borbi protiv korupcije" - u praksi niko osudjen, niko nije vratio pare... najteza kazna PRIVREMENA "nanogica"!
Lik okruzen Igorom Mirovicem, Majom Gojkovic, polupismenima i nepismenima!
Ministar odbrane u ministarstvu odgovornom za kriminalne radnje u gradnji "jeftinih stanova" u bivsoj kasarni 4. juli (Stepa Stepanovic)!!!
SUSTINSKI - NAJOBICNIJI POLITICKI DEMAGOG I PREVRTAC!!!

nikola1992

pre 10 godina

E sada gledajte kako preduzece koje je ostvarivalo nenormalne gubitke postaje preduzece koje ce poslovati u plusu. Kao u ruznom pacetu. Ali ne moze da se iz budzeta preduzeca placaju ruckovi, ljubavnice, da 4 radnika rade za jednog, da se direktori bahate, da se krade i ko zna sta sve jos.

Dejan

pre 10 godina

Nije problem JAT, nego lopovluk u JATu, tj pare koje drzava i partije na vlasti (sve od 1990) izvlace iz JATa. Ako se lopovluk zaustavi danas, JAT bi bio profitabilan od sutra. Na zalost, mentalitet nam je takav da u JAT (a i sve ostalo) dolazi samo lopov posle lopova. Nismo sposobni da se brinemo o sebi, zato smo i tu gde jesmo.

perisa

pre 10 godina

Ovo je sjajna vest za Srbiju!
Vucic pored onoga sto je uradio po pitanju donosenja odluka vezanih za priblizavanje EU, sa Etihadom pravi sjajan ugovor.
Nisam njegov fan, alizaista postujem dobre poteze.
ima i losih, ali sada je red da se pohvali ovaj pristup i ovaj rezultat.

svaka cast!

DOTRAJALI - STE- NA - REMONT

pre 10 godina

Konacno da ce JAT stati na svoje noge, da ce skinuti sa grbace drzave, kompanija koja ih je uzela je trenutno 53 na svetu, sto je znak da se radi o veoma ozbiljnoj kompaniji, koja je samo za godinu dana napredovala oko 7o mesta. Bravo za potpredsedenika vlade Aleksandra Vucica zahvaljujuci njem ova kompanije se opredelila da uzme JAT.

Magomed

pre 10 godina

Kada neko kupi nesto vase, znaaaci prosti narode, TO vase je sada njegovo, sav profit ide njemu, a vama skoro nista. Tito napravio odlicnu avio kompaniju, da bi posle par decenija Mi unistili od pljacke, cccc....

Dejan

pre 10 godina

Nije problem JAT, nego lopovluk u JATu, tj pare koje drzava i partije na vlasti (sve od 1990) izvlace iz JATa. Ako se lopovluk zaustavi danas, JAT bi bio profitabilan od sutra. Na zalost, mentalitet nam je takav da u JAT (a i sve ostalo) dolazi samo lopov posle lopova. Nismo sposobni da se brinemo o sebi, zato smo i tu gde jesmo.

vlada

pre 10 godina

Ko je uopste Aleksandar Vucic?
PROPALI RADIKAL!!!
ELIOT ACA na recima u "borbi protiv korupcije" - u praksi niko osudjen, niko nije vratio pare... najteza kazna PRIVREMENA "nanogica"!
Lik okruzen Igorom Mirovicem, Majom Gojkovic, polupismenima i nepismenima!
Ministar odbrane u ministarstvu odgovornom za kriminalne radnje u gradnji "jeftinih stanova" u bivsoj kasarni 4. juli (Stepa Stepanovic)!!!
SUSTINSKI - NAJOBICNIJI POLITICKI DEMAGOG I PREVRTAC!!!

boki

pre 10 godina

Ovo je dobra vest za drzavu, koja ce sa svojih ledja skinuti jednog hronicnog gubitasa i mesto za uhlebljenje partiskih kadrova, koji na kraju godine samo o ispostave Drzavi racun.
Ovo je losa vest za zaposlene u Jatu, bar one koji su primali plate za nerad, partiske poslusnike, i Sindikalne vodje.
U Etihadu se:
Radi i to radi onoliko ljudi koliko treba.
Stjuardese lete 120 sati u vazduhu mesecno, u proseku 80.
Piloti lete punu normu dozvoljenu zakonom
Nema sindikata i placenih funkcija ili ako ih i bude zbog nasih zakona, uticaj ce im biti sveden na minimum
U Etihadu se ide na stalne obuke, i polaganja.
U Etihadu se UVAZAVAJU prigovori putnika i kaznjavaju zaposleni
Kabinsko osoblje NE SEDI za vreme leta
Pretpostavljam da ce zaposleni koji ostanu, leteti po celom svetu u njihovoj mrezi, kad prodju obuku.
Ko izdrzi imace solidnu platu, za nase uslove ogromnu, koja ne kasni, dobre dnevnice, bonuse, itd.
Ali napominjem uz RAD i to TEZAK.
Oni imaju letove od po 16 sati u pravcu, odmor 24 pa nazad, pa odmor 48.
E PA NAZDRAVLJE.

Zuba

pre 10 godina

Dacu primer kako drzava postavljanjem partijskih diletanata na mesto
direktora(menadzera) ne izvlaci maksimalnu dobit iz kompanije. Prodali smo Rusima ako gresim ispravite me NIS za 400 miliona evra. A koliko danas taj isti NIS ima cist profit godisnje zahvaljujuci cisto profesionalnom vodjenju kompanije.
E tako treba i sa JAT-om. Da me ne razumete pogresno ne navijam za strance ali jednostavno realnost je takva da mi izgleda ili necemo ili nemozemo da uspesno vodimo kompaniju.
Dacu jos samo jedan primer kako je od uspesne firme partijskim rukovodjenjem ona srozana. U pitanju je Galenika.
I zbog svega ovog navedenog ja sam za to da se JAT da Etihad-u.

Ne daj boze dugog cekanja!

pre 10 godina

Dragi BOKI, vidim ubi se ti od kukanja sto se u Etihadu RADI? Da nisi i ti mozda zaposlen u JAT-u pa kukas nad sopstvenom buducom sudbinom?

E, pa, bato, vala su se i stjuardese i piloti i svi ostali u JAT-u naodmarali za ceo zivot, pa nece da im smeta da malo i potegnu. Uostalom, ko nece, nema veze, neka se kupi iz kompanije uz "sitan" socijalni program od 300E za godinu staza (koji ja inace nisam dobila, kao ni stotine hiljada zaposlenih Srba), pa nek SEDI kod svoje kuce za dzabe, a ne u JAT-u na poslu, ZA MOJE PARE koje kao poreski obveznik uplacujem u budzet blentave Srbije!!!

kelly

pre 10 godina

S kojim pravom vlastodrsci one silne milione eura duga JAT-a prebacuju na gradjane? I zasto nije 51% nego 49%. Da bi i dalje mogli da uhlebljuju svoje kadrove u upravne odbore u sto vecem broju. 200 miliona evra stete je jat napravio poslednje decenije. Desetine bolnica da se izgradi. Ali ne, zdravlje nije interes drzave. Plasman partijskih kadrova je interes drzave.

nikola1992

pre 10 godina

E sada gledajte kako preduzece koje je ostvarivalo nenormalne gubitke postaje preduzece koje ce poslovati u plusu. Kao u ruznom pacetu. Ali ne moze da se iz budzeta preduzeca placaju ruckovi, ljubavnice, da 4 radnika rade za jednog, da se direktori bahate, da se krade i ko zna sta sve jos.

Hansolo

pre 10 godina

Bravo Majstore.20 godina zivim u Evropi u poslednjih 5 godina leteti sa Jatom je cista lutija svasta se dogadja na tim letovima samo sto se ne pise o tom nadam se da da ce krenuti nabolje
(srecko.nl, 26. jul 2013 16:21)Kakvo pljuvanje.. Ja isto letim sa JAT:om po Evropi puno puta iz švedske i Nemačke p? mi se nikad ije ništa desilo. Kao svaka druga aerokompanija.. Vi niste ponosni na ništa zato tako sve ide na "dobro"..

bob

pre 10 godina

ovo je cist poklon sa neba. mi ovako nenormalni i neorganizovani ni ne zasluzujemo ovo tako da je ovo cisto iznenadjenje.
citam neke komentare, vidim da ljudi uglavnom nemaju pojma o cemu se radi i o cemu pricaju. Ne kapiram ideju da je bolje da bacas ogromne, ali ogromne kolicine para u bunar na godisnjem nivo samo da neko drugi ne bi radio posao (i to kako treba, kako bi mi trebali da radimo).
sad cete videti sta je ozbiljna kompanija, sta je plan, program i sta je napredak. Mozda ce tu raditi manje ljudi, ali ce usluga biti na mestu i svako ce za-ra-dji-va-ti svoju platu posteno i na najbolji moguci nacin.

Jedva cekam zimsku sezonu

Juznjak

pre 10 godina

Pomene se AERODROM NIS , a gospoda svetski putnici iz kruga dvojke odma lupaju minuse ???
SRAMOTA !!!

To naviklo da leti isprekucnog praga, a mi juznjaci ... samo da mastamo... NECE DA MOZE !!!

I aerodrom Nis treba uzeti u obzir, i mi hocemo u EVROPU !!!

Rudi

pre 10 godina

Ulazak Etihada, kompanije sa renomeom i sa brzim rastom, dovesce do velikog broja mogucnosti za putnike, ne samo iz Srbije, vec iz svih okolnih zemalja, i sire. Bice vise direktnih letova iz Beograda za razlicite destinacije, a izvaredno veliki broj vezanih letova sa svim kompanijama u kojima Etihad ima vlasnistvo. Aerodrom Beograd postaje cvor bezmalo za celu jugoistocnu Evropu, sto ce dovesti do porasta potrebe za svim poslovima vezanim za avio prevoz i oko njega, i more preduzetnickih mogucnosti.

Turista

pre 10 godina

Kakve veze ima ko potpisuje??? Pa ako cemo iskreno neka ga on potpise, jer se on i iscimao... Pokusavamo da ga privatizujemo od 2002 godine i sada kada je to blizu nama ne valja ko potpisuje... Srpska posla... P.s. licno Vucica ne mogu ocima da vidim...

Vuk

pre 10 godina

Koliko god imao gađenje na SNS, ako se ovo stvarno desi, to bi bio jedan od najlepših i najboljih događaja u ekonomiji ove države poslednjih godina! Konačno da ne gledamo više partijske kadrove koji su upropašćavali Jat i isisavali novac iz državne kase! Svako dobro novom Jatu!

Wings

pre 10 godina

Ovo bi trebalo da znači konkurentnost JAT-a na tržištu i u pogledu cene karata i po pitanju obnavljanja flote. U svakom slučaju dobar potez.

Freelander

pre 10 godina

To je zaista lepa vest i treba odati priznanje onom ko je najzaslužniji za dovođenje Etihada. Ukoliko je to Vučić - sve čestitke Vučiću!
Moje pitanje, međutim, glasi: ZAŠTO OVO NE POTPISUJE RESORNI MINISTAR (ili PREMIJER)?
Suviše je opasno ovo što Vučić radi!!!

Nesha

pre 10 godina

Neko je pitao zašto je 49% a ne 51% prodat...i odmah kreirao teoriju zavere po kojoj je tako uradjeno da bi i dalje mogli da ubacuju partijske kadrove.
Ne, naravno da nije tako, nego se prodaje manjinski deo (49%) zato što niko van Evrope ne može da bude većinski vlasnik evropske aviokompanije. Ima tu "nekih" potpisanih sporazuma, "slobodno evropsko nebo", danas je bar lako informisati se... :)
Važno je da će i pored manjinskog vlasništva, Etihad imati 100% menadžment koji on želi.

Prolaznik

pre 10 godina

U Etihadu se:
Radi i to radi onoliko ljudi koliko treba.
Stjuardese lete 120 sati u vazduhu mesecno, u proseku 80.
Piloti lete punu normu dozvoljenu zakonom
Nema sindikata i placenih funkcija ili ako ih i bude zbog nasih zakona, uticaj ce im biti sveden na minimum
U Etihadu se ide na stalne obuke, i polaganja.
U Etihadu se UVAZAVAJU prigovori putnika i kaznjavaju zaposleni
Kabinsko osoblje NE SEDI za vreme leta
Pretpostavljam da ce zaposleni koji ostanu, leteti po celom svetu u njihovoj mrezi, kad prodju obuku.
Ko izdrzi imace solidnu platu, za nase uslove ogromnu, koja ne kasni, dobre dnevnice, bonuse, itd.
Ali napominjem uz RAD i to TEZAK.
Oni imaju letove od po 16 sati u pravcu, odmor 24 pa nazad, pa odmor 48.
E PA NAZDRAVLJE.
(boki, 26. jul 2013 11:48)
Sto se tice Pilota i Stjuardesa i obuka to se radi svuda pa i u sadasnjem jatu jer to tako mora u avio industriji...Ljudi koji lete u jatu letece samo u JAT-u na Jatovim linijama! i kabinsko osoblje moze da skupi 120 sati eventulano samo na interkontinetalnim letovima a u jatu je to nemoguce niti bilo gde u evropi jer zakonski ne sme niko da provede vise od 80 sati u vazduhu...Jatovi piloti i Stjuardese ce ostati tu gde jesu bez spacijalnih provera jer provere se prolaze redovno inace ne bi mogli da lete uospte....

srecko.nl

pre 10 godina

Bravo Majstore.20 godina zivim u Evropi u poslednjih 5 godina leteti sa Jatom je cista lutija svasta se dogadja na tim letovima samo sto se ne pise o tom nadam se da da ce krenuti nabolje

1985

pre 10 godina

Ovo je odlično rešenje za Jat.Pronaći partnera a ne prodati ga i privatizovati.Videli smo čemu vode i kakve su bile privatizacije gospodina Dinkića.

perisa

pre 10 godina

Ovo je sjajna vest za Srbiju!
Vucic pored onoga sto je uradio po pitanju donosenja odluka vezanih za priblizavanje EU, sa Etihadom pravi sjajan ugovor.
Nisam njegov fan, alizaista postujem dobre poteze.
ima i losih, ali sada je red da se pohvali ovaj pristup i ovaj rezultat.

svaka cast!

Marketz

pre 10 godina

Mora da je ovo neka greska...pa cela opozicija govori kako ova vlast ne moze da dovede ni jednog velikog investitora, a kamo li da od gubitasa napravi profitera...

Bojan

pre 10 godina

Patrijoto bitno je da prodato radi dobro I pravi lovu a ko je potpisao il dao, zar je to uopste bitno covjece?nece vucic voditi firmu vec arapi!

tatjana70

pre 10 godina

jat je godinama propadao. ne treba pominjati da je sramotno sto se jos uvek zove jat. prvo treba promeniti ime u air srbija. ovo je sjajna vest, strani investitori su nam preko potrebni.

r

pre 10 godina

Pa ko treba da potpiše,palma,velja ili dulic,šutanovac? vučic je doveo onog arapskog princa što ga gostili,vodili na marakanu... 'pretumbali ga' što uopšte nije lako i eto prvii rezultata! normalno da on sad potpisuje! ne razumem da posle onakve vlasti dodje neko i počne da se trudi da radi kako bi trebalo a vi sve nešto preko...

Зрењанин

pre 10 godina

Проблем са ЈАТ-ом и није могао да се реши зато што га нико није решавао, не могу се проблеми гурати под тепих, посебно ако је у питању компанија која послује са огромним губитком и све то ми плаћамо. Надам се да ће се ово решити пошто ми се чини да кад Вучић узме ствар у своје руке од тога буде нешто на крају

boginja pravde

pre 10 godina

a zasto vucic ,ljudi bozji??? pa sta on to radi: prodaje jat , kupuje avione , finansira kosovo, odobrava poskupljenje struje , rangira ministre , odrzava tenziju i kontinuitet hapsenja ....ali i pustanja...malo opasno , zar ne???

M2

pre 10 godina

samo da vise nisu braca grci ili rusi. propadosmo sa bracom!sve nade da ce emiracani da rese probleme, jer toliko su toga u svojoj zemlji dobrog uradili.

jester

pre 10 godina

Ako! dosta su raznorazni partijski kadrovi dolazili i cerupali ovu firmu! Samo se nadam da ce kompletno rukovodstvo biti stranci jer ovde kome se poveri neko zaduzenje taj samo gleda kako da opljacka!

krle - dron

pre 10 godina

Ovako bi trebali i morali urediti nasu vladu 49% strateski partner sa upravljackim pravom,ovi nasi nesretnici za narod a sretnici za sebe samo znaju da okrecu volove i duvaju u zurle,narod ce pored njih izumreti gladan,SNS- to mora sve da razjuri i preuzme odgovornost....

pupin

pre 10 godina

Koliko sam načuo biće to Air Serbia i od sveg srca želim da se to dogodi, da se obnovi flota, snize cene karata jer su sramotno visoke i samim tim JAT nije konkurentan što smatram još jednim dodatnim problemom pošto posluju sa gubitkom a nikako da shvate da ih skuplje koštaju prazni avioni koji lete. Verujem da će Vučić uspeti da obavi to na najbolji mogući način, uostalom on je i doveo Etihad.

Nenad

pre 10 godina

Nasim svim firmama i gigantima koji su prodati nije falilo nista sem sto su razni direktori i rukovodioci od devedesetih stavili veliki profit u svoj dzep a drzava kao sto znamo je nemocna da se izbori sa korupcijom,zasto protiv sebe da rade.I najlakse je prodati firmu i nikom nista,nema istrage a kupac je zadovoljan jer je po niskoj ceni kupio firmu,svi zadovoljni.Sem radnika koji je zaposlen,radnici su najmanje krivi za ovo situaciju.Svi znamo sta se deseva i gledamo godinama i godinama i godinama i tako u nedogled.

PWL

pre 10 godina

Pa avioni Montenegro Airlines-a su pojam za JAT-ove što je sramota, naravno da je glupo praviti komparaciju između ove dve kompanije, ali hoću da kažem da je sramota da JAT bude u takvom stanju i slažem se je razlog tome što su ga partijski kadrovi vodili godinama. Setite se čuvenog fikus iz JAT-a i da ne nabrajam sad. Dobro je što Etihad dolazi i nadam se da će od toga biti nešto, Vučić je ozbiljan političar i verujem da će ovo odraditi kako treba pa da i JAT stane na noge.

Pera

pre 10 godina

Sve bi bilo uredu da drzava tj. narod ne preuzima postojeci dug.

Ovako etihad dobija JAT bez dugovanja, plus depozit dat za nove avione a Srbija dobija novu kompaniju...

Dakle sta obican covek u Srbiji dobija? Dobija dugovanja.
Koliko puta taj obican covek leti? Jednom godisnje, jednom u 5 ili 10 godina ili nikad. Skupa je to karta.

Patrijota

pre 10 godina

Ili sam ja nesto bitno propustio ili sam nacisto prolupao? KADA JE TO VUCIC PRIVATIZOVAO SRBIJU, kada je bila ta licitacija i za koliko ju je dobio???
Ljudi moji, da li ste vi svesni svoje nesvesti, gledajuci sta se dogadja u ovoj us....j drzavi??? Za Milosevica se govorilo da je uveo totalitarni rezim i diktaturu; za Tadica bila slicna prica; a sta radi ovaj propali radikal??? Alo, covek je prvenstveno ministar odbrane, a usput potpredsednik vlade, kojih izmedju ostalog ima jos sem njega!? I po kojoj to logici on odlucuje o bukvalno svemu i svacemu kao da je, kao sto rekoh, njegova licna svojina??? Sta ce nam uopste vlada, sta ce nam ministri osim za slikanje i lupetanje po medijima, sta ce nam skupstina, sta ce nam bilo sta???
Umislio lik da je Cezar, Neron, Kaligula... ili neko u tom fazonu i vodi drzavu??? A drzava nikada slabija, propalija, bez trunke sanse da se nesto promeni, bez perspektive ni u tragovima??? Raspad sistema u svim segmentima kao 90.-tih kada su bili radikalska vlast???
Znajte samo jedno: UKOLIKO OVO POTRAJE JOS NEKO VREME IZBICE GRADJANSKI RAT U SRBIJI, NEMINOVNO! Drugog izlaza i resenja nema i nece ga ni biti!

Srđan

pre 10 godina

Uveren sam da će i JAT već posle prve godine ostvariti profit, jer pored ostalog što će Etihad popraviti, srediće i ono najbitnije: više neće moći da se krade.

saša

pre 10 godina

Ministar odbrane potpisuje ugovor? On se izgleda u sve razume i u aviosaobraćaj i u ekonomiju i u pravosuđe i u vojsku ma sve zna. Gori je od Tadića.

Magomed

pre 10 godina

Kada neko kupi nesto vase, znaaaci prosti narode, TO vase je sada njegovo, sav profit ide njemu, a vama skoro nista. Tito napravio odlicnu avio kompaniju, da bi posle par decenija Mi unistili od pljacke, cccc....

precanin

pre 10 godina

Cekaj, a sta je sa tenderom ? Dobilo se obecanje, da kada SNS dodje na Vlast nista bez tendera ? Pa sta je sad ovo ? Isto kao i sa zemljom u Vojvodini ?

mirjana

pre 10 godina

Vidim ovi SNS botovi se razumeju i u stanje JATa. Blago nama sa njima. Ne mogu da verujem ali stvarno! Aman ljudi(botovi) maknite se vise sa B92. Smesni ste!

Regija

pre 10 godina

jat je godinama propadao. ne treba pominjati da je sramotno sto se jos uvek zove jat. prvo treba promeniti ime u air srbija. ovo je sjajna vest, strani investitori su nam preko potrebni.
(tatjana70, 26. jul 2013 18:39)

Uvek me obraduju ovakvi likovi i njihovi komentari! Sestro idi ti promeni ime u opstini pa vidi da li ces postati lepsa i uspesnija. Sustina je da imamo jakog avioprevoznika sa cvoristem u nasoj zemlji, i posto je sada dosla era regionalne avijacije suludo je imenom vezivati avio-kompaniju samo za svoju zemlju i to jos tako malenu kao sto je Srbija. Svi nacionalni avioprevoznici u ovom delu Evropße su propali i JAT ima sada sansu da postane pravi prevoznik jugoistocne Evrope. A vama je od svega toga bitno jedino da se zove Air Srbistan ili kako vec. Takvo razmisljanje gde god postoji, je uzrok propasti.

Branko

pre 10 godina

Ne razumem zbog čega će taj sporazum potpisati Vučić, a ne naprimer resorni ministart, ministar privrede ili - što bi bilo najprimerenije - predsednik vlade?

Da li se Dinkiću i Dačiću sada kazalo i samo?
Vide li sada koliko skupo će ih koštati Dačićevih godinu dana "slave" na premijerskom mestu i bacanje prašine Tadiću u lice?

Uželeće se Srbalji drumova kojima će bežati odavde.
Ili će se uželeti gov... motki...

Kako li ćemo se rešiti ovih što im narod veruje, iako svakim danom sve gore živi?

Sava Drugi

pre 10 godina

Koliko će to da nas košta?

Može i to, ali pre toga mora da se vidi ko je odgovoran zašto program oporavka JAT koji je košta djavo ipo nije dao rezultata.


Prvo je bilo ja sam expert, dajte mi nekoliko milona evra, oporaviću JAT, pa kada to nije uspelo, e ipak miram da ga prodam.

Perica

pre 10 godina

Odose nasi avione da se prze u Afriku. A mi uzimao u zakup avione od Arapa! Posle tri godine I ono malo aviona koje imamo posle africkih destinacija nece vise biti upotrebljivi. Istecice ce zakup Seikovih aviona I sta onda? Onda nema vise JATA!!! E moj Vucicu. Ojadices nas I ti.

Marijan

pre 10 godina

Daj nek prodaju i ovu srbiju nekom strateskom partneru pa da je neko dovede u red. Ovo vise nema smisla i ne vidim ko ce nas izvuci iz blata..... bas smo zaglibili...

realno

pre 10 godina

...pa kada više ne bude vlast, pa kada neka nova vlast krene sa istraživanjem rada prethodne, pa kada se utvrdi da je Veliki Vođa u svemu što se dešavalo imao zamašćene prste... pa kada ga Miško dočeka kao cimer... ah,da, Miško neće biti u zatvoru...

nena

pre 10 godina

Što Vučić, ko je on? Možda nije loše da sve preuzme na sebe, pa će tako sutra i da odgovara za sve što je "uradio". Verujem da Jat u većini ima dobar kadar i dobre stručnjake, problem je bio što to niko nije znao da prepozna od direktora, tako je i danas, daj Bož da stranci promene i procene sve te ljude po radu i stručnosti, a ne po ličnim simpatijama.

robertnbg

pre 10 godina

leteo sam skoro sa niima beograd bangkok za razliku od emirates koki leti samo dubai bankgkok dubai a za prevoz do dubaia koristi fly dubai gde se i vazduh naplacuje nema pica klope nicega gratis u etihadovom avionu sam gledao filmove na nemackom ( ima na vise jezika ) dobio gratis zranu i pice a u povratku sat prw beograda i sladoled iz abu dabia za bangkok se leti extra avionom usluga vrh cesto letim i pre toga sam jos leteo sa turkish airlines ali od ove tri kompanije najzadovoljniji sam etihadom sledeceg meseca letim opet

prokletinjska avlija

pre 10 godina

nadam se da će jednog dana,bilo kada,ovaj lik,koji se meša i razume u sve,odgovarati za svu štetu koju je naneo Srbiji u protekle 23 g. i još uvek nanosi. I nadam se da će se ovaj drogirani narod kad,tad rasvestiti.I ako je za sve odavno kasno....

aca

pre 10 godina

Mozda to i nije losa stvar ali da li se neko pita da li se ovaj postupak razlikuje od slucaja ustupanja Sartida US Stilu? Da li se i za Vucica moze razmisljati da li se on dogovarao nesto sa bratom kome nudise oranice, Zvezdu a sad i JAT. Sartid je bio veliki gubitas i u igri su pre krize bili Nemci (sigurno poslovno bolji) ali mozda je neko iz tadasnje vlasti pomislio ajde da namazemo Amere, kad vec Siptari dadose Medlinki i Klarku sve sto pozelese, mozda se okrene curak u nasu korist. DS je stvarno obesmislila promene rezima 2000te, jer smo mi bili vec kapitulirali pa je rat i stao a sada zahvaljujuci "domacinskoj" politici DSa smo u duznickom ropstvu i imamo prefarbane socijaliste i deo radikala iz 90 opet na vlasti.

Sinisa NL

pre 10 godina

Jeli iko spomenuo Ujedinjeno Arapskim Emiratovcima da postoji aerodromm u Nisu? Ako nije, daj nek neko nabaci...eto npr Vucic...pa da se ne mora sa juga tumbati u BG, Sofiu ili Skopje...

Goran

pre 10 godina

Etihad ce iskoristiti avans Jata uplacen Airbusu da kupi Airbus avion za svoje potrebe, a ne za Jat. Taj avans iznosi 23,5 miliona dolara. Znaci, u startu su dobri za 23,5 miliona dolara. Videcemo brzo kakve su im namere. Ako otpuste pola zaposlenih onda imaju ozbiljne namere a ako nikoga ne otpuste, cilj im je da isisaju ono malo kapitala sto je ostalo i da odu kao US Steel. Za sada mi sve lici na drugi scenario jer su poceli tako sto ne placaju aerodromske takse. Znaci, idu na to da isisaju i ono malo preostale krvi iz Jata i drzave.

Ana

pre 10 godina

...Kako li ćemo se rešiti ovih što im narod veruje, iako svakim danom sve gore živi?
(@Branko, 26. jul 2013 11:10)

Ovo je suštinsko pitanje a bez rešenja, osim ako nam ga neko ne nametne spolja što nam je uvek mač sa 550 oštrica. Mi sami jedino kad bi izmislili mašinu za super-ubrzano & super-koncentrovano obrazovanje naroda, nešto kao super ubrzani kurs kroz vremensku mašinu... onda bi većina progledala ali je pitanje da li bi se i angažovala :)

dcvi

pre 10 godina

jbt...da li vas iz sns neko zaista kontrolise ili vi /ne svi/imate zadatak da komentarisete sablonski svaku izjavu njegovog velicanstva i najveceg sina srpskog naroda A.V.
Bilo bi lepo kada bi napisali ono sto mislite....npr.moja poslednja plata je ista kao i pre tri god. ali posto je vodja/neprikosnoveni/ pronasao investitora ja nemam vise sta da brinem.

Mile Pesak

pre 10 godina

Imam prijatelje na dobrom položaju koji žive i rade u Dubaiju. Hoću samo dakažem da je ovaj ugovor potpisan još pre 2 meseca u Dubaiju a što vam vaš svemoćni vučko nije rekao sami se zapitajte
(dosta više, 27. jul 2013 08:00)

Doticnom autoru, a i njegovim visokim prijateljima samo jedna manja obzervacija... Etihad je baziran u Abu dabiju, 150km od doticnog Dubaija, tako da i ako je potpisan pre dva meseca - sto nije tacno, sigurno nije u Dubaiju. Drugo, u emiratima se o ovom dogovoru vrlo malo zna i pise - ne znam odakle takva dezinformacija, osim ako su ti prijatelji clanovi kraljevske porodice ili direktori Etihada... lupio i ostao ziv.

A da, pozdrav od obicnog smrtnika iz Abu dabija.

Ikartrus

pre 10 godina

Normalno da Jatovci lupaju minuse, sad ce konacno morati da pocnu da rade i manje kraduckaju. Ne zelim da generalizujem, cast stvarno izuzetnim ljudima kojih i dalje ima - sacica jada...

A ovima sto smeta prodaja, aj samo za tren stavite prst na celo i pomislite sta bi Srbija samostalno mogla da uradi iod kojih para. Da samo sposobniji, sto to odavno onda vec nismo uradili?

Pozdravljam udaju Jata, mozda konacno nesto opet bude sa tom napacenom firmom... srecno i nebo bez oblacica!

oprezni optimista

pre 10 godina

Pare/profit u avio saobacaju je (navodno) u prekookeanskim letovima kojih jat nema. Ako jat uspe da obnovi neke od tih linija uz pomoc novog suvlasnika onda bi trebalo da bude vise para. To je dobro. Ali, profit ce se od sada po svoj prilici deliti na 49/51 sem ukoliko se jatovci nisu izborili za neki bolji deal. Videcemo ali obecava.

DOTRAJALI - STE- NA - REMONT

pre 10 godina

Konacno da ce JAT stati na svoje noge, da ce skinuti sa grbace drzave, kompanija koja ih je uzela je trenutno 53 na svetu, sto je znak da se radi o veoma ozbiljnoj kompaniji, koja je samo za godinu dana napredovala oko 7o mesta. Bravo za potpredsedenika vlade Aleksandra Vucica zahvaljujuci njem ova kompanije se opredelila da uzme JAT.

Zuba

pre 10 godina

@(dcvi, 27. jul 2013 00:04)

Sad ovom mojom replikom na tvoj komentar rizikujem da se potvrdi tvoja teza objavljena u vidu komentara. Ali sto bi rekao pevac Sofronije "ne ne sinko grdno gresis". Sto mislis da su svi pozitivni komentari na ovu vest delo clanova SNS. Ja nisam clan ni jedne partije niti sam bio niti cu da budem. Cak sam setao,lupao o lonce gadjao jajima RTS bio simpatizer demokratske stranke hteo sam promene i sta sam od toga dobio? Jedno veliko nista. Moj komentar je samo podrska da se vec jednom resi pitanje takvih sistema kao sto je JAT. Na stranu to da li je uradjeno kako treba, transparentno(koliko je ova rec vec izlizana od 2000 pa na ovamo) i da li ima nekih posledica po narod u Srbiji. I nemoj da mislis da simpatisem Vucica cak se dobro secam zakona o informisanju ciji je on bio idejni tvorac. Prema tome pre nego sto napises nesto dobro razmisli.
Nema ljutis.

Sloba S.

pre 10 godina

Ovde neko pominje SNS botove itd.itd. kao da ne postoje DS botovi.Pa gospodo "demokradite" zašto za vreme vaše vlasti npr.g.din Tadić nije sredio stanje u Jatu i doveo nekog još boljeg strateškog partnera?Ostavili ste iza vas brdo afera i krađa,ministri vam po zatvorima a ovamo lupate minuse na nešto što će sigurno biti dobro.Ovo zaključujem ne zbog Jata već zbog Etihada i njihovih stručnjaka koji su sagledali situaciju i procenili da mogu da pokrenu firmu.Štednja se podrazumeva a kada se iskoreni krađa eto nama zdrave Er Srbije sa lepom perspektivom.

sustinsko pitanje

pre 10 godina

a hoce li nase sestra-dese da nose ove demode kape (toke, ako me secanje ne vara) i ove vrlo prirodne esarpe preko kapa?

dosta više

pre 10 godina

imam prijatelje na dobrom položaju koji žive i rade u Dubaiju. Hoću samo dakažem da je ovaj ugovor potpisan još pre 2 meseca u Dubaiju a što vam vaš svemoćni vučko nije rekao sami se zapitajte

muamua

pre 10 godina

dcVi izvini ali ja ne vidim nista u tekstu od vuciceve izjave...pa mi tvoj komentAr ne pije vodu...a ti mirjana si postala gora od bezimene ides na svaku vest i looopas iste poruke

liberaalniLDP

pre 10 godina

Nego nesto sam se zabrinuo, pa gde je Ceda Jovanovic. Ne mogu da verujem vec duze vremena nema ga da kaze nesto pametno. Da se ipak drzim teme, znaci Svoje Ne Damo, Tudje Necemo. Bolje i da propadne JAT nego da ga tamo neki Vucic spasava. Znamo mi sta je Vucic pre 20 godina govorio. Znaci jos jednom dole JAT, tj neka propadne, tj zato sta Vucic potpisuje.

Bojan

pre 10 godina

Liberarni danas zivimo u globalizmu Tako da tih parola vise nema a sto se tice jovanovica sigurno je opet na nekom eksoticnom mjestu..

vlada

pre 10 godina

Ko je uopste Aleksandar Vucic?
PROPALI RADIKAL!!!
ELIOT ACA na recima u "borbi protiv korupcije" - u praksi niko osudjen, niko nije vratio pare... najteza kazna PRIVREMENA "nanogica"!
Lik okruzen Igorom Mirovicem, Majom Gojkovic, polupismenima i nepismenima!
Ministar odbrane u ministarstvu odgovornom za kriminalne radnje u gradnji "jeftinih stanova" u bivsoj kasarni 4. juli (Stepa Stepanovic)!!!
SUSTINSKI - NAJOBICNIJI POLITICKI DEMAGOG I PREVRTAC!!!

precanin

pre 10 godina

Cekaj, a sta je sa tenderom ? Dobilo se obecanje, da kada SNS dodje na Vlast nista bez tendera ? Pa sta je sad ovo ? Isto kao i sa zemljom u Vojvodini ?

Perica

pre 10 godina

Odose nasi avione da se prze u Afriku. A mi uzimao u zakup avione od Arapa! Posle tri godine I ono malo aviona koje imamo posle africkih destinacija nece vise biti upotrebljivi. Istecice ce zakup Seikovih aviona I sta onda? Onda nema vise JATA!!! E moj Vucicu. Ojadices nas I ti.

mirjana

pre 10 godina

Vidim ovi SNS botovi se razumeju i u stanje JATa. Blago nama sa njima. Ne mogu da verujem ali stvarno! Aman ljudi(botovi) maknite se vise sa B92. Smesni ste!

Patrijota

pre 10 godina

Ili sam ja nesto bitno propustio ili sam nacisto prolupao? KADA JE TO VUCIC PRIVATIZOVAO SRBIJU, kada je bila ta licitacija i za koliko ju je dobio???
Ljudi moji, da li ste vi svesni svoje nesvesti, gledajuci sta se dogadja u ovoj us....j drzavi??? Za Milosevica se govorilo da je uveo totalitarni rezim i diktaturu; za Tadica bila slicna prica; a sta radi ovaj propali radikal??? Alo, covek je prvenstveno ministar odbrane, a usput potpredsednik vlade, kojih izmedju ostalog ima jos sem njega!? I po kojoj to logici on odlucuje o bukvalno svemu i svacemu kao da je, kao sto rekoh, njegova licna svojina??? Sta ce nam uopste vlada, sta ce nam ministri osim za slikanje i lupetanje po medijima, sta ce nam skupstina, sta ce nam bilo sta???
Umislio lik da je Cezar, Neron, Kaligula... ili neko u tom fazonu i vodi drzavu??? A drzava nikada slabija, propalija, bez trunke sanse da se nesto promeni, bez perspektive ni u tragovima??? Raspad sistema u svim segmentima kao 90.-tih kada su bili radikalska vlast???
Znajte samo jedno: UKOLIKO OVO POTRAJE JOS NEKO VREME IZBICE GRADJANSKI RAT U SRBIJI, NEMINOVNO! Drugog izlaza i resenja nema i nece ga ni biti!

saša

pre 10 godina

Ministar odbrane potpisuje ugovor? On se izgleda u sve razume i u aviosaobraćaj i u ekonomiju i u pravosuđe i u vojsku ma sve zna. Gori je od Tadića.

prokletinjska avlija

pre 10 godina

nadam se da će jednog dana,bilo kada,ovaj lik,koji se meša i razume u sve,odgovarati za svu štetu koju je naneo Srbiji u protekle 23 g. i još uvek nanosi. I nadam se da će se ovaj drogirani narod kad,tad rasvestiti.I ako je za sve odavno kasno....

Sinisa NL

pre 10 godina

Jeli iko spomenuo Ujedinjeno Arapskim Emiratovcima da postoji aerodromm u Nisu? Ako nije, daj nek neko nabaci...eto npr Vucic...pa da se ne mora sa juga tumbati u BG, Sofiu ili Skopje...

Marijan

pre 10 godina

Daj nek prodaju i ovu srbiju nekom strateskom partneru pa da je neko dovede u red. Ovo vise nema smisla i ne vidim ko ce nas izvuci iz blata..... bas smo zaglibili...

Goran

pre 10 godina

Etihad ce iskoristiti avans Jata uplacen Airbusu da kupi Airbus avion za svoje potrebe, a ne za Jat. Taj avans iznosi 23,5 miliona dolara. Znaci, u startu su dobri za 23,5 miliona dolara. Videcemo brzo kakve su im namere. Ako otpuste pola zaposlenih onda imaju ozbiljne namere a ako nikoga ne otpuste, cilj im je da isisaju ono malo kapitala sto je ostalo i da odu kao US Steel. Za sada mi sve lici na drugi scenario jer su poceli tako sto ne placaju aerodromske takse. Znaci, idu na to da isisaju i ono malo preostale krvi iz Jata i drzave.

realno

pre 10 godina

...pa kada više ne bude vlast, pa kada neka nova vlast krene sa istraživanjem rada prethodne, pa kada se utvrdi da je Veliki Vođa u svemu što se dešavalo imao zamašćene prste... pa kada ga Miško dočeka kao cimer... ah,da, Miško neće biti u zatvoru...

Regija

pre 10 godina

jat je godinama propadao. ne treba pominjati da je sramotno sto se jos uvek zove jat. prvo treba promeniti ime u air srbija. ovo je sjajna vest, strani investitori su nam preko potrebni.
(tatjana70, 26. jul 2013 18:39)

Uvek me obraduju ovakvi likovi i njihovi komentari! Sestro idi ti promeni ime u opstini pa vidi da li ces postati lepsa i uspesnija. Sustina je da imamo jakog avioprevoznika sa cvoristem u nasoj zemlji, i posto je sada dosla era regionalne avijacije suludo je imenom vezivati avio-kompaniju samo za svoju zemlju i to jos tako malenu kao sto je Srbija. Svi nacionalni avioprevoznici u ovom delu Evropße su propali i JAT ima sada sansu da postane pravi prevoznik jugoistocne Evrope. A vama je od svega toga bitno jedino da se zove Air Srbistan ili kako vec. Takvo razmisljanje gde god postoji, je uzrok propasti.

aca

pre 10 godina

Mozda to i nije losa stvar ali da li se neko pita da li se ovaj postupak razlikuje od slucaja ustupanja Sartida US Stilu? Da li se i za Vucica moze razmisljati da li se on dogovarao nesto sa bratom kome nudise oranice, Zvezdu a sad i JAT. Sartid je bio veliki gubitas i u igri su pre krize bili Nemci (sigurno poslovno bolji) ali mozda je neko iz tadasnje vlasti pomislio ajde da namazemo Amere, kad vec Siptari dadose Medlinki i Klarku sve sto pozelese, mozda se okrene curak u nasu korist. DS je stvarno obesmislila promene rezima 2000te, jer smo mi bili vec kapitulirali pa je rat i stao a sada zahvaljujuci "domacinskoj" politici DSa smo u duznickom ropstvu i imamo prefarbane socijaliste i deo radikala iz 90 opet na vlasti.

Ana

pre 10 godina

...Kako li ćemo se rešiti ovih što im narod veruje, iako svakim danom sve gore živi?
(@Branko, 26. jul 2013 11:10)

Ovo je suštinsko pitanje a bez rešenja, osim ako nam ga neko ne nametne spolja što nam je uvek mač sa 550 oštrica. Mi sami jedino kad bi izmislili mašinu za super-ubrzano & super-koncentrovano obrazovanje naroda, nešto kao super ubrzani kurs kroz vremensku mašinu... onda bi većina progledala ali je pitanje da li bi se i angažovala :)

Branko

pre 10 godina

Ne razumem zbog čega će taj sporazum potpisati Vučić, a ne naprimer resorni ministart, ministar privrede ili - što bi bilo najprimerenije - predsednik vlade?

Da li se Dinkiću i Dačiću sada kazalo i samo?
Vide li sada koliko skupo će ih koštati Dačićevih godinu dana "slave" na premijerskom mestu i bacanje prašine Tadiću u lice?

Uželeće se Srbalji drumova kojima će bežati odavde.
Ili će se uželeti gov... motki...

Kako li ćemo se rešiti ovih što im narod veruje, iako svakim danom sve gore živi?

boginja pravde

pre 10 godina

a zasto vucic ,ljudi bozji??? pa sta on to radi: prodaje jat , kupuje avione , finansira kosovo, odobrava poskupljenje struje , rangira ministre , odrzava tenziju i kontinuitet hapsenja ....ali i pustanja...malo opasno , zar ne???

Sava Drugi

pre 10 godina

Koliko će to da nas košta?

Može i to, ali pre toga mora da se vidi ko je odgovoran zašto program oporavka JAT koji je košta djavo ipo nije dao rezultata.


Prvo je bilo ja sam expert, dajte mi nekoliko milona evra, oporaviću JAT, pa kada to nije uspelo, e ipak miram da ga prodam.

nena

pre 10 godina

Što Vučić, ko je on? Možda nije loše da sve preuzme na sebe, pa će tako sutra i da odgovara za sve što je "uradio". Verujem da Jat u većini ima dobar kadar i dobre stručnjake, problem je bio što to niko nije znao da prepozna od direktora, tako je i danas, daj Bož da stranci promene i procene sve te ljude po radu i stručnosti, a ne po ličnim simpatijama.

DOTRAJALI - STE- NA - REMONT

pre 10 godina

Konacno da ce JAT stati na svoje noge, da ce skinuti sa grbace drzave, kompanija koja ih je uzela je trenutno 53 na svetu, sto je znak da se radi o veoma ozbiljnoj kompaniji, koja je samo za godinu dana napredovala oko 7o mesta. Bravo za potpredsedenika vlade Aleksandra Vucica zahvaljujuci njem ova kompanije se opredelila da uzme JAT.

Magomed

pre 10 godina

Kada neko kupi nesto vase, znaaaci prosti narode, TO vase je sada njegovo, sav profit ide njemu, a vama skoro nista. Tito napravio odlicnu avio kompaniju, da bi posle par decenija Mi unistili od pljacke, cccc....

perisa

pre 10 godina

Ovo je sjajna vest za Srbiju!
Vucic pored onoga sto je uradio po pitanju donosenja odluka vezanih za priblizavanje EU, sa Etihadom pravi sjajan ugovor.
Nisam njegov fan, alizaista postujem dobre poteze.
ima i losih, ali sada je red da se pohvali ovaj pristup i ovaj rezultat.

svaka cast!

Marketz

pre 10 godina

Mora da je ovo neka greska...pa cela opozicija govori kako ova vlast ne moze da dovede ni jednog velikog investitora, a kamo li da od gubitasa napravi profitera...

Зрењанин

pre 10 godina

Проблем са ЈАТ-ом и није могао да се реши зато што га нико није решавао, не могу се проблеми гурати под тепих, посебно ако је у питању компанија која послује са огромним губитком и све то ми плаћамо. Надам се да ће се ово решити пошто ми се чини да кад Вучић узме ствар у своје руке од тога буде нешто на крају

srecko.nl

pre 10 godina

Bravo Majstore.20 godina zivim u Evropi u poslednjih 5 godina leteti sa Jatom je cista lutija svasta se dogadja na tim letovima samo sto se ne pise o tom nadam se da da ce krenuti nabolje

tatjana70

pre 10 godina

jat je godinama propadao. ne treba pominjati da je sramotno sto se jos uvek zove jat. prvo treba promeniti ime u air srbija. ovo je sjajna vest, strani investitori su nam preko potrebni.

Juznjak

pre 10 godina

Pomene se AERODROM NIS , a gospoda svetski putnici iz kruga dvojke odma lupaju minuse ???
SRAMOTA !!!

To naviklo da leti isprekucnog praga, a mi juznjaci ... samo da mastamo... NECE DA MOZE !!!

I aerodrom Nis treba uzeti u obzir, i mi hocemo u EVROPU !!!

Hansolo

pre 10 godina

Bravo Majstore.20 godina zivim u Evropi u poslednjih 5 godina leteti sa Jatom je cista lutija svasta se dogadja na tim letovima samo sto se ne pise o tom nadam se da da ce krenuti nabolje
(srecko.nl, 26. jul 2013 16:21)Kakvo pljuvanje.. Ja isto letim sa JAT:om po Evropi puno puta iz švedske i Nemačke p? mi se nikad ije ništa desilo. Kao svaka druga aerokompanija.. Vi niste ponosni na ništa zato tako sve ide na "dobro"..

dosta više

pre 10 godina

imam prijatelje na dobrom položaju koji žive i rade u Dubaiju. Hoću samo dakažem da je ovaj ugovor potpisan još pre 2 meseca u Dubaiju a što vam vaš svemoćni vučko nije rekao sami se zapitajte

r

pre 10 godina

Pa ko treba da potpiše,palma,velja ili dulic,šutanovac? vučic je doveo onog arapskog princa što ga gostili,vodili na marakanu... 'pretumbali ga' što uopšte nije lako i eto prvii rezultata! normalno da on sad potpisuje! ne razumem da posle onakve vlasti dodje neko i počne da se trudi da radi kako bi trebalo a vi sve nešto preko...

Turista

pre 10 godina

Kakve veze ima ko potpisuje??? Pa ako cemo iskreno neka ga on potpise, jer se on i iscimao... Pokusavamo da ga privatizujemo od 2002 godine i sada kada je to blizu nama ne valja ko potpisuje... Srpska posla... P.s. licno Vucica ne mogu ocima da vidim...

pupin

pre 10 godina

Koliko sam načuo biće to Air Serbia i od sveg srca želim da se to dogodi, da se obnovi flota, snize cene karata jer su sramotno visoke i samim tim JAT nije konkurentan što smatram još jednim dodatnim problemom pošto posluju sa gubitkom a nikako da shvate da ih skuplje koštaju prazni avioni koji lete. Verujem da će Vučić uspeti da obavi to na najbolji mogući način, uostalom on je i doveo Etihad.

liberaalniLDP

pre 10 godina

Nego nesto sam se zabrinuo, pa gde je Ceda Jovanovic. Ne mogu da verujem vec duze vremena nema ga da kaze nesto pametno. Da se ipak drzim teme, znaci Svoje Ne Damo, Tudje Necemo. Bolje i da propadne JAT nego da ga tamo neki Vucic spasava. Znamo mi sta je Vucic pre 20 godina govorio. Znaci jos jednom dole JAT, tj neka propadne, tj zato sta Vucic potpisuje.

Vuk

pre 10 godina

Koliko god imao gađenje na SNS, ako se ovo stvarno desi, to bi bio jedan od najlepših i najboljih događaja u ekonomiji ove države poslednjih godina! Konačno da ne gledamo više partijske kadrove koji su upropašćavali Jat i isisavali novac iz državne kase! Svako dobro novom Jatu!

boki

pre 10 godina

Ovo je dobra vest za drzavu, koja ce sa svojih ledja skinuti jednog hronicnog gubitasa i mesto za uhlebljenje partiskih kadrova, koji na kraju godine samo o ispostave Drzavi racun.
Ovo je losa vest za zaposlene u Jatu, bar one koji su primali plate za nerad, partiske poslusnike, i Sindikalne vodje.
U Etihadu se:
Radi i to radi onoliko ljudi koliko treba.
Stjuardese lete 120 sati u vazduhu mesecno, u proseku 80.
Piloti lete punu normu dozvoljenu zakonom
Nema sindikata i placenih funkcija ili ako ih i bude zbog nasih zakona, uticaj ce im biti sveden na minimum
U Etihadu se ide na stalne obuke, i polaganja.
U Etihadu se UVAZAVAJU prigovori putnika i kaznjavaju zaposleni
Kabinsko osoblje NE SEDI za vreme leta
Pretpostavljam da ce zaposleni koji ostanu, leteti po celom svetu u njihovoj mrezi, kad prodju obuku.
Ko izdrzi imace solidnu platu, za nase uslove ogromnu, koja ne kasni, dobre dnevnice, bonuse, itd.
Ali napominjem uz RAD i to TEZAK.
Oni imaju letove od po 16 sati u pravcu, odmor 24 pa nazad, pa odmor 48.
E PA NAZDRAVLJE.

kelly

pre 10 godina

S kojim pravom vlastodrsci one silne milione eura duga JAT-a prebacuju na gradjane? I zasto nije 51% nego 49%. Da bi i dalje mogli da uhlebljuju svoje kadrove u upravne odbore u sto vecem broju. 200 miliona evra stete je jat napravio poslednje decenije. Desetine bolnica da se izgradi. Ali ne, zdravlje nije interes drzave. Plasman partijskih kadrova je interes drzave.

Pera

pre 10 godina

Sve bi bilo uredu da drzava tj. narod ne preuzima postojeci dug.

Ovako etihad dobija JAT bez dugovanja, plus depozit dat za nove avione a Srbija dobija novu kompaniju...

Dakle sta obican covek u Srbiji dobija? Dobija dugovanja.
Koliko puta taj obican covek leti? Jednom godisnje, jednom u 5 ili 10 godina ili nikad. Skupa je to karta.

Freelander

pre 10 godina

To je zaista lepa vest i treba odati priznanje onom ko je najzaslužniji za dovođenje Etihada. Ukoliko je to Vučić - sve čestitke Vučiću!
Moje pitanje, međutim, glasi: ZAŠTO OVO NE POTPISUJE RESORNI MINISTAR (ili PREMIJER)?
Suviše je opasno ovo što Vučić radi!!!

Ne daj boze dugog cekanja!

pre 10 godina

Dragi BOKI, vidim ubi se ti od kukanja sto se u Etihadu RADI? Da nisi i ti mozda zaposlen u JAT-u pa kukas nad sopstvenom buducom sudbinom?

E, pa, bato, vala su se i stjuardese i piloti i svi ostali u JAT-u naodmarali za ceo zivot, pa nece da im smeta da malo i potegnu. Uostalom, ko nece, nema veze, neka se kupi iz kompanije uz "sitan" socijalni program od 300E za godinu staza (koji ja inace nisam dobila, kao ni stotine hiljada zaposlenih Srba), pa nek SEDI kod svoje kuce za dzabe, a ne u JAT-u na poslu, ZA MOJE PARE koje kao poreski obveznik uplacujem u budzet blentave Srbije!!!

robertnbg

pre 10 godina

leteo sam skoro sa niima beograd bangkok za razliku od emirates koki leti samo dubai bankgkok dubai a za prevoz do dubaia koristi fly dubai gde se i vazduh naplacuje nema pica klope nicega gratis u etihadovom avionu sam gledao filmove na nemackom ( ima na vise jezika ) dobio gratis zranu i pice a u povratku sat prw beograda i sladoled iz abu dabia za bangkok se leti extra avionom usluga vrh cesto letim i pre toga sam jos leteo sa turkish airlines ali od ove tri kompanije najzadovoljniji sam etihadom sledeceg meseca letim opet

PWL

pre 10 godina

Pa avioni Montenegro Airlines-a su pojam za JAT-ove što je sramota, naravno da je glupo praviti komparaciju između ove dve kompanije, ali hoću da kažem da je sramota da JAT bude u takvom stanju i slažem se je razlog tome što su ga partijski kadrovi vodili godinama. Setite se čuvenog fikus iz JAT-a i da ne nabrajam sad. Dobro je što Etihad dolazi i nadam se da će od toga biti nešto, Vučić je ozbiljan političar i verujem da će ovo odraditi kako treba pa da i JAT stane na noge.

1985

pre 10 godina

Ovo je odlično rešenje za Jat.Pronaći partnera a ne prodati ga i privatizovati.Videli smo čemu vode i kakve su bile privatizacije gospodina Dinkića.

Dejan

pre 10 godina

Nije problem JAT, nego lopovluk u JATu, tj pare koje drzava i partije na vlasti (sve od 1990) izvlace iz JATa. Ako se lopovluk zaustavi danas, JAT bi bio profitabilan od sutra. Na zalost, mentalitet nam je takav da u JAT (a i sve ostalo) dolazi samo lopov posle lopova. Nismo sposobni da se brinemo o sebi, zato smo i tu gde jesmo.

Wings

pre 10 godina

Ovo bi trebalo da znači konkurentnost JAT-a na tržištu i u pogledu cene karata i po pitanju obnavljanja flote. U svakom slučaju dobar potez.

Prolaznik

pre 10 godina

U Etihadu se:
Radi i to radi onoliko ljudi koliko treba.
Stjuardese lete 120 sati u vazduhu mesecno, u proseku 80.
Piloti lete punu normu dozvoljenu zakonom
Nema sindikata i placenih funkcija ili ako ih i bude zbog nasih zakona, uticaj ce im biti sveden na minimum
U Etihadu se ide na stalne obuke, i polaganja.
U Etihadu se UVAZAVAJU prigovori putnika i kaznjavaju zaposleni
Kabinsko osoblje NE SEDI za vreme leta
Pretpostavljam da ce zaposleni koji ostanu, leteti po celom svetu u njihovoj mrezi, kad prodju obuku.
Ko izdrzi imace solidnu platu, za nase uslove ogromnu, koja ne kasni, dobre dnevnice, bonuse, itd.
Ali napominjem uz RAD i to TEZAK.
Oni imaju letove od po 16 sati u pravcu, odmor 24 pa nazad, pa odmor 48.
E PA NAZDRAVLJE.
(boki, 26. jul 2013 11:48)
Sto se tice Pilota i Stjuardesa i obuka to se radi svuda pa i u sadasnjem jatu jer to tako mora u avio industriji...Ljudi koji lete u jatu letece samo u JAT-u na Jatovim linijama! i kabinsko osoblje moze da skupi 120 sati eventulano samo na interkontinetalnim letovima a u jatu je to nemoguce niti bilo gde u evropi jer zakonski ne sme niko da provede vise od 80 sati u vazduhu...Jatovi piloti i Stjuardese ce ostati tu gde jesu bez spacijalnih provera jer provere se prolaze redovno inace ne bi mogli da lete uospte....

M2

pre 10 godina

samo da vise nisu braca grci ili rusi. propadosmo sa bracom!sve nade da ce emiracani da rese probleme, jer toliko su toga u svojoj zemlji dobrog uradili.

Bojan

pre 10 godina

Patrijoto bitno je da prodato radi dobro I pravi lovu a ko je potpisao il dao, zar je to uopste bitno covjece?nece vucic voditi firmu vec arapi!

bob

pre 10 godina

ovo je cist poklon sa neba. mi ovako nenormalni i neorganizovani ni ne zasluzujemo ovo tako da je ovo cisto iznenadjenje.
citam neke komentare, vidim da ljudi uglavnom nemaju pojma o cemu se radi i o cemu pricaju. Ne kapiram ideju da je bolje da bacas ogromne, ali ogromne kolicine para u bunar na godisnjem nivo samo da neko drugi ne bi radio posao (i to kako treba, kako bi mi trebali da radimo).
sad cete videti sta je ozbiljna kompanija, sta je plan, program i sta je napredak. Mozda ce tu raditi manje ljudi, ali ce usluga biti na mestu i svako ce za-ra-dji-va-ti svoju platu posteno i na najbolji moguci nacin.

Jedva cekam zimsku sezonu

dcvi

pre 10 godina

jbt...da li vas iz sns neko zaista kontrolise ili vi /ne svi/imate zadatak da komentarisete sablonski svaku izjavu njegovog velicanstva i najveceg sina srpskog naroda A.V.
Bilo bi lepo kada bi napisali ono sto mislite....npr.moja poslednja plata je ista kao i pre tri god. ali posto je vodja/neprikosnoveni/ pronasao investitora ja nemam vise sta da brinem.

sustinsko pitanje

pre 10 godina

a hoce li nase sestra-dese da nose ove demode kape (toke, ako me secanje ne vara) i ove vrlo prirodne esarpe preko kapa?

nikola1992

pre 10 godina

E sada gledajte kako preduzece koje je ostvarivalo nenormalne gubitke postaje preduzece koje ce poslovati u plusu. Kao u ruznom pacetu. Ali ne moze da se iz budzeta preduzeca placaju ruckovi, ljubavnice, da 4 radnika rade za jednog, da se direktori bahate, da se krade i ko zna sta sve jos.

Zuba

pre 10 godina

Dacu primer kako drzava postavljanjem partijskih diletanata na mesto
direktora(menadzera) ne izvlaci maksimalnu dobit iz kompanije. Prodali smo Rusima ako gresim ispravite me NIS za 400 miliona evra. A koliko danas taj isti NIS ima cist profit godisnje zahvaljujuci cisto profesionalnom vodjenju kompanije.
E tako treba i sa JAT-om. Da me ne razumete pogresno ne navijam za strance ali jednostavno realnost je takva da mi izgleda ili necemo ili nemozemo da uspesno vodimo kompaniju.
Dacu jos samo jedan primer kako je od uspesne firme partijskim rukovodjenjem ona srozana. U pitanju je Galenika.
I zbog svega ovog navedenog ja sam za to da se JAT da Etihad-u.

Rudi

pre 10 godina

Ulazak Etihada, kompanije sa renomeom i sa brzim rastom, dovesce do velikog broja mogucnosti za putnike, ne samo iz Srbije, vec iz svih okolnih zemalja, i sire. Bice vise direktnih letova iz Beograda za razlicite destinacije, a izvaredno veliki broj vezanih letova sa svim kompanijama u kojima Etihad ima vlasnistvo. Aerodrom Beograd postaje cvor bezmalo za celu jugoistocnu Evropu, sto ce dovesti do porasta potrebe za svim poslovima vezanim za avio prevoz i oko njega, i more preduzetnickih mogucnosti.

Sloba S.

pre 10 godina

Ovde neko pominje SNS botove itd.itd. kao da ne postoje DS botovi.Pa gospodo "demokradite" zašto za vreme vaše vlasti npr.g.din Tadić nije sredio stanje u Jatu i doveo nekog još boljeg strateškog partnera?Ostavili ste iza vas brdo afera i krađa,ministri vam po zatvorima a ovamo lupate minuse na nešto što će sigurno biti dobro.Ovo zaključujem ne zbog Jata već zbog Etihada i njihovih stručnjaka koji su sagledali situaciju i procenili da mogu da pokrenu firmu.Štednja se podrazumeva a kada se iskoreni krađa eto nama zdrave Er Srbije sa lepom perspektivom.

krle - dron

pre 10 godina

Ovako bi trebali i morali urediti nasu vladu 49% strateski partner sa upravljackim pravom,ovi nasi nesretnici za narod a sretnici za sebe samo znaju da okrecu volove i duvaju u zurle,narod ce pored njih izumreti gladan,SNS- to mora sve da razjuri i preuzme odgovornost....

Nesha

pre 10 godina

Neko je pitao zašto je 49% a ne 51% prodat...i odmah kreirao teoriju zavere po kojoj je tako uradjeno da bi i dalje mogli da ubacuju partijske kadrove.
Ne, naravno da nije tako, nego se prodaje manjinski deo (49%) zato što niko van Evrope ne može da bude većinski vlasnik evropske aviokompanije. Ima tu "nekih" potpisanih sporazuma, "slobodno evropsko nebo", danas je bar lako informisati se... :)
Važno je da će i pored manjinskog vlasništva, Etihad imati 100% menadžment koji on želi.

oprezni optimista

pre 10 godina

Pare/profit u avio saobacaju je (navodno) u prekookeanskim letovima kojih jat nema. Ako jat uspe da obnovi neke od tih linija uz pomoc novog suvlasnika onda bi trebalo da bude vise para. To je dobro. Ali, profit ce se od sada po svoj prilici deliti na 49/51 sem ukoliko se jatovci nisu izborili za neki bolji deal. Videcemo ali obecava.

jester

pre 10 godina

Ako! dosta su raznorazni partijski kadrovi dolazili i cerupali ovu firmu! Samo se nadam da ce kompletno rukovodstvo biti stranci jer ovde kome se poveri neko zaduzenje taj samo gleda kako da opljacka!

Nenad

pre 10 godina

Nasim svim firmama i gigantima koji su prodati nije falilo nista sem sto su razni direktori i rukovodioci od devedesetih stavili veliki profit u svoj dzep a drzava kao sto znamo je nemocna da se izbori sa korupcijom,zasto protiv sebe da rade.I najlakse je prodati firmu i nikom nista,nema istrage a kupac je zadovoljan jer je po niskoj ceni kupio firmu,svi zadovoljni.Sem radnika koji je zaposlen,radnici su najmanje krivi za ovo situaciju.Svi znamo sta se deseva i gledamo godinama i godinama i godinama i tako u nedogled.

Srđan

pre 10 godina

Uveren sam da će i JAT već posle prve godine ostvariti profit, jer pored ostalog što će Etihad popraviti, srediće i ono najbitnije: više neće moći da se krade.

muamua

pre 10 godina

dcVi izvini ali ja ne vidim nista u tekstu od vuciceve izjave...pa mi tvoj komentAr ne pije vodu...a ti mirjana si postala gora od bezimene ides na svaku vest i looopas iste poruke

Zuba

pre 10 godina

@(dcvi, 27. jul 2013 00:04)

Sad ovom mojom replikom na tvoj komentar rizikujem da se potvrdi tvoja teza objavljena u vidu komentara. Ali sto bi rekao pevac Sofronije "ne ne sinko grdno gresis". Sto mislis da su svi pozitivni komentari na ovu vest delo clanova SNS. Ja nisam clan ni jedne partije niti sam bio niti cu da budem. Cak sam setao,lupao o lonce gadjao jajima RTS bio simpatizer demokratske stranke hteo sam promene i sta sam od toga dobio? Jedno veliko nista. Moj komentar je samo podrska da se vec jednom resi pitanje takvih sistema kao sto je JAT. Na stranu to da li je uradjeno kako treba, transparentno(koliko je ova rec vec izlizana od 2000 pa na ovamo) i da li ima nekih posledica po narod u Srbiji. I nemoj da mislis da simpatisem Vucica cak se dobro secam zakona o informisanju ciji je on bio idejni tvorac. Prema tome pre nego sto napises nesto dobro razmisli.
Nema ljutis.

Bojan

pre 10 godina

Liberarni danas zivimo u globalizmu Tako da tih parola vise nema a sto se tice jovanovica sigurno je opet na nekom eksoticnom mjestu..

Ikartrus

pre 10 godina

Normalno da Jatovci lupaju minuse, sad ce konacno morati da pocnu da rade i manje kraduckaju. Ne zelim da generalizujem, cast stvarno izuzetnim ljudima kojih i dalje ima - sacica jada...

A ovima sto smeta prodaja, aj samo za tren stavite prst na celo i pomislite sta bi Srbija samostalno mogla da uradi iod kojih para. Da samo sposobniji, sto to odavno onda vec nismo uradili?

Pozdravljam udaju Jata, mozda konacno nesto opet bude sa tom napacenom firmom... srecno i nebo bez oblacica!

Mile Pesak

pre 10 godina

Imam prijatelje na dobrom položaju koji žive i rade u Dubaiju. Hoću samo dakažem da je ovaj ugovor potpisan još pre 2 meseca u Dubaiju a što vam vaš svemoćni vučko nije rekao sami se zapitajte
(dosta više, 27. jul 2013 08:00)

Doticnom autoru, a i njegovim visokim prijateljima samo jedna manja obzervacija... Etihad je baziran u Abu dabiju, 150km od doticnog Dubaija, tako da i ako je potpisan pre dva meseca - sto nije tacno, sigurno nije u Dubaiju. Drugo, u emiratima se o ovom dogovoru vrlo malo zna i pise - ne znam odakle takva dezinformacija, osim ako su ti prijatelji clanovi kraljevske porodice ili direktori Etihada... lupio i ostao ziv.

A da, pozdrav od obicnog smrtnika iz Abu dabija.