Četvrtak, 25.07.2013.

19:42

Iskreno, da li ste pročitali ove knjige?

Izvor: Izvor: B92, Book Riot

Iskreno, da li ste proèitali ove knjige? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

219 Komentari

Sortiraj po:

Don Quijote

pre 10 godina

Ne verujem da ima uopste nekoga ko bi lagao da je neku knjigu procitao, a nije. Eventualno mozda do 4 razreda osnovne. Sa ove liste procitao sam neke knjige , mozda pola, ali sama lista je pomalo "cudna", da ne kazem smesna.
U principu, svaka lista velikih knjizevnih dela smesna je sama po sebi ako ne sadrzi:

Don Quijote, Miguel de Cervantes Saavedra
Sto godina samoce; Jesen patrijarha, Gabriel García Márquez
Kosnica; Mazurka za dva mrtvaca, Camilo José Cela
Bestidna nocna ptica, José Donoso
Na Drini cuprija, Ivo Andric
Beskrajna prica, Michael Ende

To sto na listi nema ovih knjiga, a ima Hary Poter ili nijansa sivog, ne govori o knjigama vec o autoru liste, koja je manje-vise smesna, i to grohotno. Cak bih mogao reci, pre Zivotinjska farma nego 1984. I jos kada pomislim gde bih ugurao na listu:
Carobni breg; Budenbrokovi; Smrt u Veneciji, Thomas Mann
Gospoda Glembajevi; Miroslav Krleza
Limeni dobos; Günther Grass
Berlin Alexanderplatz, Alfred Döbblin
Ovo je lista knjizevnog laika, to jest mene. Ovo bi u isto vreme bila preporuka dragim drugarima sa sajta, muskim i zenskim. Neka probaju ovo, a posle, neka procitaju Hary Potera i nijanse sivog, pa neka se jave, da iznesu utiske.
Da, i da ne zaboravim, Izabelin monolog dok pada kisa u Makondu, Gabriel García Márquez.

Mačka

pre 10 godina

Čisto da se podsete oni koji su zaboravili i zamisle oni koji nisu znali da je Andrić bio na crti Tolkinu kad je dobio Nobela. U iscrpnom obrazlozenju sazetom u dve reči Tolkin je odj...n sa "drugorazredna literatura"

Владимир

pre 10 godina

@ (nikola, 26. jul 2013 17:28)

Да, ја сам (генерално) легендаран и мислим да ме људи доживљавају ко Екрема. О тој репутацији причамо.
Знаш како је Андрић у Знаковима рекао да у самом обраћању људи према њему (начину), па и стиску руке, тапшању по рамену... он осећа да га ови сажаљевају и третирају ко болесника.
Сугурно знаш да је и Моцарт гугутао с људима, па су мислили да је скренуо.
Пошто нисам Моцарт ни Андрић, а углавном немам шта да причам с другима, јер су ови клонирани, зомбирани, штанцовани, итд... онда изигравам Екрема. Свима лепо.
Ово је доба бигбургера, корејанских аутомобила и Уликса.

Појма немам шта је модерна, пре и пост... књиге сам испрва читао насумично, сад већ знам шта тражим. Али то не налазим. Баћић Алимпић, Уликс, Памук, епска фантазија... то се данас налази.
Херман и Доротеја, Моја тајна, Рилкеова поезија, Шилера, Новалиса... тога нема.


Вирџинија Вулф, Хемингвеј, Фокнер, Селинџер може да буде део опште наобразбе на западу, то и јесте део њихове 200 годишње културе ал наметати је целом свету и помије представљати као најукуснија јела...

Уликс је сраћка. Дозволи.

Nada Cubranovic

pre 10 godina

Iskreno:Od dvadeset ponudjenih knjiga,procitala sam 12.I iskreno:Nikada nisam rekla da sam procitala neku knjigu a nisam.Zasto bih?

vasilije knezevic

pre 10 godina

Cudi me da "Jadnici"nijesu na listi.Ali biblija?Postoje dvije vrste citanja.Mozda je knjiga
interesantna pa ce ublaziti tok razumijevanja ili ce se njena sadrzina jednostavno
zalijepiti negdje u nas mozak i tako vremenom otvarati nove vidike koji su u prvim
momentima ostali nezapazeni ali su ipak tu negdje u mozgu zabiljezeni."Jadnici su,
kao najobicniji primjer,jedan takav slucaj.Kako onda tretirati "Gargantua i Pantagruela"?
Citane u ranom djetinjstvu te knjige su samo ostavljale likove u strogom pamcenju ali
su zato drustveni odnosi dolazili tek kasnije.Tako je Tenardijeva porodica koja je u
prvom sjecanju bila samo obicnno/sebicna,postala izraziti predstavnik klasnih promjena
uslovljenih drustvanim previranjem u tadasnjoj Francuskoj i formiranja bezosjecajne
burzoaske klase.Fantina i Kozeta kao da su bile samo dramaticni predstavnici cije
licnosti polako padaju u zaborav.Da li se vise od petsto hiljada Parizana stvarno
utopilo u mokraci Gargantua ?Mozda, simbolicno.'"Nasa velika matura"Mitje Vosnjaka kao
da je ostala neizbrisiva u sjecanjima nase posleratne knjizevnosti.Likovi Borisa Majhena,
Marka Kovaca,Nade Dolenceve i drugih ostaju u sjecanju bilo sta drugo se misli.Da li jos
uopste postoji Ptujska gimnazija?Knjige su,za nas, dobre i interesantne ako ostaju u nasem
sjecanju
vasilije knezevic 26 jula 2013

Marko

pre 10 godina

Pročitao sam Anu Karenjinu (lektira ali nije me oduševio lik Ane već Ljevina), vidim pljuvače Zločina i kazne knjiga je odlična i meni je i to bila lektira. Od ovih davno pročitah Orkanske visove. Verovali ili ne pročitao sam celu Bibliju (kada sam bio klinac roditelji kupili na sajmu knjiga a ja reko kad već imam da pročitam), niko me nije terao niti sam veliki vernik ali kada počnem nešto da čitam ja moram to da završim, znam da je glup razlog ali jednostavno moram da pročitam. Nisam sve razumeo i teška je za čitanje, još sve sitno štampan, velika knjiga. Ostale sa spisak nisam pročitao ali planiram Rat i mir, 1984 i Lovac u žitu i možda još neku. Preporučujem svima koji nisu čitali dva klasika Grof Monte Kristo i Don Kihot. Takođe volim Remarkove knjige, koju god da uzmete nećete pogrešiti.

nikola

pre 10 godina

Мислим да сам довољно прочитао да могу да имам мишљење, лични укус...
Праштај.
(Владимирsn, 26. jul 2013 15:49)

Onaj ko u XXI veku "Uliks" smatra za promašaj nema nikakav ukus i samo se pokušava da ispadne pametan. Možete da ga ne volite, teško je to delo, ali zvati Džojsa i Selindžera šarlatanima jer, eto, nisu realisti, to rade samo ... Ni ja ne volim neke filmove Tarkovskog ali shvatam da je pitanju jedan od najvećih režisera ikada.

Btw jesi ti onaj legendaran Vladimir koji je na ovom sajtu objavio da su vrhunac književnosti "ruski klasici" (verovatno misleći na ruski visoki realizam), da je za razumevanje književnosti dovoljna samo "baza" iz "osmoletke", i da celokupna moderna književnost, od prve moderne do postmodernizma, nema smisla i da su u pitanju obične gluposti?

Владимирsn

pre 10 godina

@ (Ana, 26. jul 2013 14:34)

Oх, жао ми је ако је испало као "бусање"... Није ми била намера, иако сам звучао као судија. Уствари, читам из хобија, бавим се нечим сасвим десетим, егзактним.
Мислим да сам довољно прочитао да могу да имам мишљење, лични укус...
Праштај.

Mimaj Selfendaj

pre 10 godina

Orvel,Tolkin i Selindžer,to sam čitao sa ovoga spiska.Ali da malo razjasnimo neke stvari.Neverovatan broj knjiga sam počeo da čitam i onda sam video da mi treba sat vremena za prvih 10 strana.Zašto bi se dalje mučio?Tutanj,vraćam i uzimam drugu.Šta,da bi se hvalio da sam čitao Tolstoja treba da gubim vreme?Fala lepo.

Ana

pre 10 godina

@Владимир, 26.

Sve u zivotu je odraz mere. U svakoj umetnosti, posle megalomanije i komplikovanosti uvek sledi povratak jednostavnosti.
Druga stvar je senzibilitet citaoca, njegova licnost i iskustvo.
Beketa ce pre razumeti neko iz sfere umetnosti.
Isto kao i Barika- covek koristi muzicke forme kao osnove za svoje romane: od ABBA forme do rapsodije u knjizi Okean More.

Tolkin: potrebno je razumeti vreme i podrucje u kom je delo nastalo. Hobiti su duhoviti prikaz radnicke klase severne Engleske- ljude koji zaista provedu zivot ne otisavsi ikada van svog rodnog grada, cak ni u Mancester koji im je blizu.

Popularna psihologija? Zasto da ne? U tom slucaju bi prepoznali granicni poremecaj licnosti u Ane Karenjine, a mogli bi ste da predvidite ponasanja nekih likova pre kraja romana.

Parodija i komedija- esencija svega inteligentnog na ovom svetu. Sala je jako ozbiljna stvar.

Povrsno citanje je najgore citanje. A ovo nipodnistavanje pojedinih dela i busanje filozofima i ''teskom'' literaturom me podseca na one ljude sto nose samo Versacija, jedu samo kavijar i kite se samo suvim tozla, jednostavno- sabane.

milos

pre 10 godina

ovo unizavanje tolkina zaista nije u redu. ljudi, prvo procitajte neku knjigu pa onda sudite o njoj... dakle, problem je to sto vecina vezuje to za holivudsku produkciju i po automatizmu gaji odbojnost prema tome. delo je mnogo dublje nego sto izgleda, jedini "problem" je sto je tolkin to predstavio kroz malo drugaciji svet i sto sve to treba posmatrati na malo drugaciji nacin.
savetujem svima da daju sansu toj knjizi, nece se pokajati... a i ako se pokaju opet postujem ali PRVO procitati pa onda komentarisati.
inace citam sve sto mi padne saka i misljenja sam da treba sve probati od svakog zanra ponesto (makar tipicne predstavnike) da biste videli sta vam u potpunosti odgovara, a takodje smatram da je to ustvari istinsko sirenje vidika citanjem!

Giga

pre 10 godina

Kad ste vec pomenuli Dostojevskog, moj favorit i preporuka za sve djake je Kockar. Tu (tanku) knjizicu treba deliti besplatno u svim kladionicama!

Nemam ime, imam komentar.

pre 10 godina

Nisam procitala Tolkina, nikad ni necu jer me to ne zanima; nisam procitala Kvaku jer ne mogu da je nadjem u bibl, ostalo sam sve procitala, mada zalim sto sam bacila 3 dana svog zivota na 50 nijansi. :D Inace vrlo lako se 'provali' kad neko laze o knjigama, samo je meni zao da blamiram takve ljude. Tugica. Kazi lepo da nisi procitao/procitala, niko te nece ubiti, ali ne...

moi

pre 10 godina

Ko voli knjige, nece se folirati u drustvu, niti se hvaliti da cita. Ja sam ih mnogo procitala, a kupovala samo one koje citam vise puta. Poslednjih godina smo pokupovali sve prevedeno od Teri Praceta, i vec pohabali od citanja. Prepametan i izuzetno duhovit, pravi odmor i garantovano opustanje, preporucujem svima.

nema deda mraza

pre 10 godina

a ko od vas nije procitao gorski venac?

starijima je bila obavezna lektira.pretpostavljam da je to i danas...neke naredbe se ne mogu izbeci

Aleksandra R

pre 10 godina

Tekst je prenet iz nekog reklo bi se engleskog casopisa tako da nije potpuno primenljiv na nasu sredinu.
Ja sam procitala 12 od ovih knjiga.

retkost

pre 10 godina

Ne znam da li je neko od vas citao " 100 godina samo oce". ja sam poceo i posle 50-70 strana pomislio da to citaju samo frikovi koji posle u drustvu nesto glume.
Onda ,potpuno nicim izazvan, nastavio sam. E,sad...mogu samo da kazem da sam USPEO , t.j. procitao. I nije ovo sto pisem kao u onom vicu "imam vilu,kola.stan U beogradu, ne prodajem nego se samo ku...cim", nego sam se iskidao od smeha. Nista smesnije nisam procitao odavno. E, tu takodje ima dve stvari - to je bilo pre 10 godina i drugo, pitao sam se normalan li sam kad se tako ismejah. Trece, ajde zurim pa vas sve pozdravljam.

zarobljena princeza

pre 10 godina

Pročitala i uživala: Zločin i kazna;Rat i mir;Ana Krenjina;Orkanski visovi;Veliki Getsbi;Bibliju i dalje čitam.Ostale nisam niti ću,Kvaka 22 i 1984 krenula,ali nisu me podstakle da idem do kraja,tj.nisam se mrdnula dalje od početka.Neke novije hiteći čitam tu i tamo.Varijanta brzo čitanje s dosta preskakanja,nekako su instant kao supa iz kesice.

Sofija

pre 10 godina

Sve sam pročitala,osim Hari Potera i Gospodar prstenova.
Od ovih knjiga na listi,najgora je Uliks,koju sam pročitala zbog ispita(svetska književnost).Ne preporučujem je nikome!

MojeMisljenje

pre 10 godina

Sto da citam te knjige, kada je moj zivot dovoljno zanimljiv?
Strucne knjige i prirucnike citam cesto, ali sto da citam izmisljene price?

zoran

pre 10 godina

Ja kažem da sam pročitao Travničku hroniku i jesam. I to više puta. Kada je prvi put čitaš dosadna knjiga, čini ti se bez sadržaja. Ako primoraš sebe da je pročitaš do kraja zaključiš da treba ponovo da je pročitaš.
I nije jedina takva...

Za ove sa spiska, neke sam čitao neke nisam. Milsim da ima još mnogo knjiga koje nisu na spisku a zaslužuju da budu pre od nekih koje jesu. To je moje mišljenje, naravno.

Inače, nikada ne kažem da sam čitao ili uradio ono što nisam. Licemerje i laganje su najgore osobine čoveka... Trudim se da ne budem takav.

Polukrvni

pre 10 godina

Ne vidim u čemu je tolika fama oko Lovca u žitu. Iskreno, knjiga me je smorila. Sa druge strane, Biblija je religiozno štivo. Ne može baš da se poredi sa romanima. Ali razumem da je to knjiga koja je na neki način uobličila našu kulturu i senzibilitet. U svakom slučaju, preporučujem svima Harija Potera. Meni su se naviše dopale druga, ćetvrta i šesta. Pozdrav svima!

52-godišnjak iz Vrbasa/Novog Sada

pre 10 godina

4. Rat i mir, Lav Tolstoj
6. 1984, Džordž Orvel
7. Gospodar prstenova, Dž. R. R. Tolkin
10. Lovac u žitu, Dž. D. Selindžer
16. Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski

Nikada nisam rekao da sam nešto pročitao, a da zaista nisam!

Ivan, Pirot

pre 10 godina

@ Pedja
"Ne mogu da verujem da na spisku nema 'Malog princa', po meni najgluplje knjige na celom svezu, a koja se, Boze moj mora procitati i svaka kuca je ima..bljaaaak"
Pedja, od srca ti zelim da se zaljubish, i nekog puno volish. I da onda procitash ovu glupu knjigu. Prvo cesh se rasplakati par puta. Posle cesh se smejati jer ce ti biti lepo. I onda ce te biti stid sto si ikad mogao da kazes ovako nesto.

Djenka Djavo

pre 10 godina

1984 treba da postane deo obavezne lektire. Cupavi grncar i ostala boranija nemaju ovde sta da traze. Od zlocina i kazne sam bio bolestan 3 dana, (emotivno) pretesko gradivo za decu u pubertetu. Ne razumem zasto bi neko lagao o tome sta je procitao. Pa ja se ne stidim ni malo zbog toga sto nisam procitao 50 nijansi emotivno nezrelih gluposti i plitkosti. Svako cita ono sto mu prija, vecina ovde nikada nije cula za bracu Strugacki na primer, a ja ne ocekujem da se zbog toga pada na teme. A liste ovakve vrste su kao muzika gospodje Gage - cisto gubljenje vremena. A ja sam upravo shvatio da je komentarisanje ovakvih listi u istoj grupi te monumentalno prestajem sa komentarisanjem iste:)

Zagor Te-Nej

pre 10 godina

@Citalac: Zahvaljujuci klasicnoj gimnaziji ti si procitao Harry Pottera i "Fifty Shades of Grey"? Svaka cast! Samo da mi je znati u kojoj klasicnoj gimnaziji se te knjige citaju...

Marko

pre 10 godina

Kolko shvatam, treba da kazemo za sta smo rekli da smo procitali a NISMO a ne da komentarisemo listu i pricamo sta jesmo. Ja kazem da sam procitao Hazarski recnik a nisam.

Aleksandar

pre 10 godina

Nisam citao, ili poceo pa bacio:

1. Gordost i predrasuda, Džejn Ostin - nije mi se citalo;

2. Uliks, Džejms Džojs - odustao posle par strana, Pad Kuce Aser mi je bio mnogo citljiviji;

5. Biblija - nesto malo iz Petoknjizja ali na engleskom posto je nas prevod (Vuk&Djura) totalno arhaican i necitljiv;

9. Ana Karenjina, Lav Tolstoj - Jel to bese ono davljenje o sovjetskim zeleznicama?

13. Ubiti pticu rugalicu, Harper Li - video film, zaspao;

14. Pedeset nijansi: Siva, E.L. Džejms - uzeo u ruke u knizari i bacio posle par sekundi;
15. Džejn Ejr, Šarlot Bronte - zev;

16. Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski - ispao u eliminacijama (prve 3-4 strane), ludak kao da je prepisivao ruski telefonski imenik. Samo sto u imeniku ima vise radnje.

20. Priča o dva grada, Čarls Dikens - nekako mi je promaklo.

1984 i kvaku sam citao nekoliko puta, sjajne knjige. Selindzer isto ali samo za odredjeni uzrast.

Listu namerno neprocitanih kniga (zapocete pa odbacene) bih mogao mirno da prosirim skoro celom obaveznom lektirom, sa posebnim naglaskom na @#$@!Mati od @#$@!Maxima Gorkog. Ko to nije uzeo u ruke, ne zna sta je propagandno smece.

rakili obrvasta beba

pre 10 godina

nisam ni jednu od ovih knjiga procitao...
najblize sam bio da procitam anu karenjinu al sa ipak odlucio da odgledam film
pozz

peca

pre 10 godina

Procitao 1.3.4.6.7.8.9.15.16.19, Bibliju neke delove, Cini mi se da sam citao i Orkanske visove - ne mogu da pohvatam da li sam gledao 5 puta film ili jednom citao, a cetiri puta gledao film.

Aleksandar Dj

pre 10 godina

Nisam lagao, a od ovih 20 knjiga procitao sam 2:

orkanski visovi
zlocin i kazna (posle ove knjige sam jos nekoliko knjiga od Dostojevskog procitao)

52-godišnjak iz Vrbasa/Novog Sada

pre 10 godina

4. Rat i mir, Lav Tolstoj
6. 1984, Džordž Orvel
7. Gospodar prstenova, Dž. R. R. Tolkin
10. Lovac u žitu, Dž. D. Selindžer
16. Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski

Nikada nisam rekao da sam nešto pročitao, a da zaista nisam!

Zagor Te-Nej

pre 10 godina

@Petrovic: "Diplomirala na Anglistici na BU te pročitala 95% knjiga sa spiska". Ako si studirala anglistiku, zasto si morala da citas ruske pisce? Ili si njih mozda citala na engleskom? Salim se koleginice, i ja sam studirao knjizevnost, proslo je od tada dosta vremena. Sta sam od ovih procitao? Mozda 60% navedenih. Inace, ja ne razumem zasto bi neko tvrdio da je procitao neku knjigu, a nije. Zasto da laze sebe? Znam, ima dosta takvih. To je kao oni, sto se hvale da su imali 100 devojaka. Ja znam da oni lazu, ali lazu sebe. Hajde sad knjigu u ruku...

srki

pre 10 godina

Knjige su mozda korisne,ali precenjene.Ne znam zasto je postalo nenormalno kad kazem da nisam procitao Anu Karenjinu npr,i to iscudjavanje ljudi,kao da sam rekao da ne perem ruke posle velike nuzde.Treba li ja da pocnem da se cudim ljudima kad kazu da ne citaju novine? Citanje je postalo kao post,bitno je da se odradi,a sta se iz toga izvuce,manje bitno.

branislav

pre 10 godina

Iskreno 14, ali neke od procitanih (Gordosti i Orkanski,) nisu mi se preterano svidele, a procitao sam gomile boljih od vecine na ovoj listi, cast Tolkinu, Heleru, Dostojevskom,Dzojsu, Ficerdzeraldu...

1. Gordost i predrasuda, Džejn Ostin
2. Uliks, Džejms Džojs
4. Rat i mir, Lav Tolstoj
5. Biblija
6. 1984, Džordž Orvel
7. Gospodar prstenova, Dž. R. R. Tolkin
8. Veliki Getsbi, F. Skot Ficdžerald
9. Ana Karenjina, Lav Tolstoj
10. Lovac u žitu, Dž. D. Selindžer
12. Kvaka 22, Džozef Heler
16. Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski
17. Orkanski visovi, Emili Bronte
18. Velika očekivanja, Čarls Dikens
19. Hari Poter (ceo serijal), Dž. K. Rouling

k.j.

pre 10 godina

procitala :uliks,1984 i zlocin i kazna...ostale nisu po mom ukusu ali postoji gomila drugih koje jesu i smatram da svako treba da cita ono sto mu godi...na pr.mene hari poter ne interesuje uopste jer se zanimam za drugu vrstu literature i ne mislim da je to sramota...kakva je to uopste ideja da lazemo da smo citali nesto sto nas ni ne zanima,vec samo zato sto je na nekoj top listi?onome ko voli da cita i ima 'citalacki staz',svoj ukus i interes takve stvari ne padaju na pamet,zaista ne vidim poentu u tome,ako neko ima neku ideju u cemu je stvar,molim da mi objasni.hvala.

Milan

pre 10 godina

Ja ne lažem, ja nekad prećutim... za neke knjige mi stvarno bude neprijatno što ih nisam pročitao i sve planiram ali uvek nadjem neko zanimljivije štivo... npr sa spiska Zločin i kazna, to stvarno treba da pročitam!

mujcinovic salih

pre 10 godina

Procitao sam sedam knjiga sa spiska.Ne vidim sta ce tu Hari Poter ili Uliks.Uliksa sam poceo da citam,procitao dve strane i odustao.Shvatio sam na kraju druge strane da ne znam sta sam procitao na prvoj.Po meni tu nedostaje "Aleksandrijski kvartet" Lorensa Darela.To je najbolja knjiga koju sam procitao.Posle nje sam procitao sve njegove knjige.Covek je genije.Ima tu jos dosta pisaca koji su fantasticni a koji nisu na listi.Ipak to je pitanje ukusa o tome ne vredi diskutovati?Umalo da zaboravim nema Artura Klarka,Isaka Asimova,Filipa Dika,Pola Andersona pisaca SF koji bi po meni trebali da budu na spisku a nisu!

mutu

pre 10 godina

Procitao sam 6 ! ( 4, 7, 9, 15, 17 i 18). Sestre Bronte, Rat i mir, Velika ocekivanja... sam citao jer smo kod kuce imali taj komplet.. Gospodare prstenova sam dobio za rodjendan i procitao ih u cugu.. ostale sa spiska nisam ali sam procitao stotine drugih knjiga... Preporucujem - AUTOSTOPERSKI VODIC KROZ GALAKSIJU :)

Владимир

pre 10 godina

Lovac u zitu se cita u dahu. Jedna od mojih omiljenih knjiga. Zaista ne razumem zasto bi je neko nazivao ''soderom''. Jedino ako zaista niste razumeli o cemu je Selindzer pisao.
(Ana, 25. jul 2013 22:42)

Дружина Пере квржице, Далеко је Сунце, Блудни син... ил слични наслови, с тематиком одрастања, чега већ (после осредњих књига имам амнезију, срећа) имају већу књижевну вредност и интересантнији су.
Углавном, за америчке писце не вреди лагати.
Вања Булић да је потписао "Ловца у житу", не бих посумњао...
Петпарачки роман.

Од Толстоја ми убедљивија Васкрсење од поменуте 2.

Нема Гетеа, Игоа, Хесеа, Руса... у њихово име вреди лагати.

Оцена многих дела је само преписана критика, дакле њихов углед је само нагомилано понављање пређашњих судова које нико ни не покушава да преиспита, у које се не дира.
Ипак, има оних ауторитета који су гласно рекли да је Хомер досадан, Шекспир ниже вредности него ли је представљен, Чехов, итд...

Нпр, мени Дон Кихот не лежи, пародију/комедију не волим. Осим Чонкина, где сам се пар пута и насмејао.

Ками, Кафка, Бекет... не. Кад се сетим Сизифа, Годоа... који је то жанр, богте?

Ако ћеш да упошљаваш мозак читаш Шопенхауера, Кјеркегора, Платона, Паскала, штатијазнам. Наместо популарне психологије никад одраслог Камија, читаш Вајнингера, Рота...
Итд...

Čika Struja

pre 10 godina

Od fantastike sam pročitao Gospodare prstenova i Blibiju i Gospodari su mi bili mnogo zanimljiviji, Blibija je malo dosadna i nema neku radnju...

goran

pre 10 godina

Iskreno nisam ih sve procitao ne zato sto mi nije bila zelja vec jer to nisu knjigu koje zasluzuju prioritet. Za potrebe aglosaksonske kulture mozda predstavljaju vrednost ali za ostale kulture svakako ne. Dali su oni procitali Andrica da ne nabrajam ostale.

Bane 69

pre 10 godina

Vladimire, pročitaj Kvaku 22, siguran sam da će ti se dopasti.
Naravno da je izbor prilagođen nekim drugim meridijanima, kod nas bi tu moralo da bude naših pisaca, a ja bih lično ubacio Kunderu. Ali ne vidim razloga da se neko žali što je nešto pročitao, a takvih komentara ima mnogo ovde.

Tony

pre 10 godina

...od svega navedenog sam pročitao samo Anu Karenjinu...a i to sam morao...ostale knjige...teško gubljenje vremena, to je isto kao i gledanje turskih ili španskih sapunica...ako već neko želi da čita knjige ima mnogo boljih knjiga. Preporučujem Hyperspace, Physics of the Impossible, Parallel Worlds od Michio Kaku-a, Cosmos od Carl Sagan-a, The Grand Design od Stephen Hawking-a

Tanja

pre 10 godina

Pročitala sam 7 knjiha sa spiska: Mobi Dik, Rat i mir (kao deo lektire, u vreme kad sam ja išla u školu knjige su morale da se čitaju, nije bilo neta, a profani su bili veoma strogi u proveravanju jesi li ili nisi pročitao, uzgred, čitala sam je sa velikim uživanjem iako je veoma obiman roman, kao i Tihi Don, lik Aksinje mi je jedan od najomiljenijih književnih likova), Gospodar prstenova (čitala k'o bez duše, obožavam epsku fantastiku), Ana Karenjina (opet lektira, a i divan roman), Zločin i kazna (kao i, mislim, sve iz opusa Dostojevskog), Orkanski visovi (jedan od najuzbudljivijih ljubavnih zapleta ikad), Hari Poter (sve knjige, šta ću, i dalje uzimam knjige na dečijem odeljenju u biblioteci). Ljudi ne shvataju koliko čitanjem mogu da obogate svoj duh, maštu, da stvaraju paralelne unutrašnje svetove, da pobegnu iz sive svakodnevice makar za tih par sati dnevno koje odvoje za čitanje. Nijedno filmsko ostvarenje nikad ne može da zameni knjigu. Odmorite nekad od gledanja tv-a i pročitajte knjigu, dozvolite mašti da kreira izgled likova, okruženja, atmosfere...Knjige su blago.

ana manjana

pre 10 godina

Nisam pročitala Gospodara prstenova i ne nameravam. Listi zameram što je anglocentrična. Dejvid Volas, pa to je irelevantno spram Getsbija i Ostinove. Opet, dakle, jedna od relativno proizvoljnih lista. A i često je pročitati jednom kao nijednom.

Slauter

pre 10 godina

Pročitao samo ove od Tolstoja i Dostojevskog. Kada čovek pročita sve (ili skoro sve) od Dostojevskog, već je napravio veliki posao u tom smislu. Neki više volimo da čitamo Čomskog, Bžežinskog itd., geopolitiku i ekonomiju. Da su na listi Andrić, Pavić, Servantes, Čehov i da mi je rezultat ovako tanak, bilo bi me sramota. Ovako nije. Svako čita ono što voli.

Poznavanje sveta u kom živimo je važnije od beletristike.

galsko selo

pre 10 godina

procitala 1, 6, 9, 15, 16, 18 i 19, te delimicno 4 i 5, a sa liste cu procitati i 20 (jer mi je Dickens jedan od najomiljenijih). ostale me ne zanimaju, pa ne razumem zasto bih lagala i tvrdila suprotno.

Relja

pre 10 godina

Lista je, kao i slične iz drugih oblasti, tipična američko-engleska i zato neću da brojim, pročitao sam one najvrednije. Ja radije čitam evropsku i južnoameričku literaturu, ovde je više naivnih, bajkovitih bestselera, to ne čitam.

Danilo

pre 10 godina

Da li je moguće da nekoliko komentatora u tolikoj meri ne razume "Uliks" da daje sebi za pravo da nipodoštava to remek-delo? Zanimljivo istraživanje. Priznajem da sam pročitao samo po jednu knjigu Jerotića i Velimirovića, a komentarišem čitavo njihovo delo kao smeće. Moja predrasuda. Šteta što je na listu zalutala jeftina i izopačena pornografija, koja se uporno potura kao književnost i nešto normalno.

mattko

pre 10 godina

Moja lista je sasvim drugacija, i predvodi je Aristotelova Drzava a zavrsava sa sa Dianetics od Rona Hubbarda.
Zasto bi neko propisivao drugome sta jeste a sta nije dobro za citanje nije jasno.
Tvrdimo da je doba koleltivizma proslo , da je pojedinac taj koji odlucuje o svojoj sudbini pa je red da onda sam bira sta ce citati. Naravno postoje i oni koji stalno moraju biti vodjeni u svemu.

Krater

pre 10 godina

Procitao sam Bibliju, hvala Bogu, od korice do korice, najdragocenija knjiga koju mozete imati i citati, najtoplije preporucujem svakome.

Sa liste sam procitao jos Zlocin i Kazna, odlicna knjiga, ali obiluje mracnim i deprimirajucim momentima. Anu Karenjinu sam procitao pod teskom prisilom i konstantnim pretnjama profesorice u srednjoj skoli, zgadio mi se zivot koje je to djubre od knjige i koliko je dosadna i negativna uopste.

Jos sam sa liste procitao i Gospodara Prstenova, koji je zabavna i zanimljiva knjiga za citanje, ali nema nikakvu moralnu pouku niti vrednost u tom smislu, ipak tako je zanimljiva da vredi procitati.

Ostale knjige sa spiska nisam citao, za neke nisam ni cuo, ali bih svakako voleo da procitam Moby Dick. Mada sumnjam, jer danas zaspim citajuci bilo sta, jer radim 10-12 sati dnevno, tako da - tesko.

Neke naravno nikad ne bih procitao niti preporucio nekome, a to su (sa liste) Harry Potter i 50 shades of grey.

Nikola S.

pre 10 godina

Kad sam zavrsio Lovca u razi nisam mogo da verujem da je ta knjiga nekad bila sto potpuno zabranjiana sto gurana ispod drugih knjiga u USA (zvanicno jos uvek u nekim drzavama).

Citalac...

pre 10 godina

Zahvaljujuci klasicnoj gimnaziji sve! Tuzni komentari objasnjavaju nasu stvarnost...margaritas ante porcos! - izgovorase stari rimljani cuvenu izreku, a ja mogu samo da primetim da je jos tuznija i sumornija nasa buducnost upravo zbog ogromnog SADASNJEG NASEG NERAZUMEVANJA I POVRSNOG ZNANJA!

ASB

pre 10 godina

4. Rat i mir, Lav Tolstoj
6. 1984, Džordž Orvel
9. Ana Karenjina, Lav Tolstoj
10. Lovac u žitu, Dž. D. Selindžer
15. Džejn Ejr, Šarlot Bronte
16. Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski
17. Orkanski visovi, Emili Bronte

Ovih sedam. Nikad se nisam hvalila da sam pročitala knjigu koju nisam.

Bili

pre 10 godina

Iskreno nisam ni jednu procitao ali me je jedino sramota za 1984. Ali iskreno nameravam da je procitam iako nemam blage da li je ima mada kapiram da je ima cim pise ovde. Nikad nisam kapirao citanje beletristike pogotovu sto svih ovih naucnih knjiga ima toliko da ni jedan covek ne moze procitati za deset svojih zivota. Carobnije ih cini to sto te toliko zacude a nisu izmiljene.

Јозеф К.

pre 10 godina

Код нас је то случај са Андрићевим делом "На Дрини ћуприја." Кад неко каже да је читао само га питам да ми цитира или бар парафразира омиљени цитат. И деведесет посто њих крену као папагаји: "И дођу тако времена кад паметан заћути, будала проговори, а фукара се обогати!" Одмах провалиш фолиранта.

Стари Рабра

pre 10 godina

Мањи део наведених књига сам прочитао што не значи да нисам читао. Напротив. Никада нисам тврдио да сам неко дело прочитао а да то стварно нисам учинио јер сам дубоко убеђен да у животу никога не треба лагати, ни друге ни самог себе. Данас једино стижем да читам стручну, инжењерску, литературу и енциклопедије.

Vojke

pre 10 godina

Broj 11, knjiga ciji je autor David Foster Wallace , se na engleskom zove "Infinite Jest", fraza preuzeta iz Hamleta iz scene
kada Hamlet drzi Jorikovu lobanju ( "a fellow of infinite jest").
Bolji prevod na srpski bi bio "Beskrajna sala".
da li neko zna da li je knjiga prevedena na srpski/ hrvatski
I koji je naslov? Na brzinu Sam pogledao na intetrnetu ali nisam nista nasao.

ilija

pre 10 godina

Procitao sam 8, i to Gordost i predrasude,Mobi Dik,Rat i mir,skoro celu Bibliju,Veliki Getsbi, Anu Karenjinu,Zlocin i kaznu i Orkanse visove. Tri puta sam citao Rat i mir,Zlocin i kaznu i Anu Karenjinu,jer su me te knijge odusevile. Planirao sam da procitam 1984,Kvaka 22 i Dzejn Ejr, a ostale knijge sa liste mi nisu delovale privlacno,Uliks me mrzelo da procitam, jer sam smatrao da je vise na listi zbog nekog novog knjizevnog stila, ali da nema dubinu Tolstoja i Dostojevskog, mozda totalno gresim,ne znam. Gledao film Gospodar prstenova i jedan o Hariju Poteru,i ne bi citiao knjige. Od knjiga koje nisu na listi hteo bi da procitam Ema od Dzejn Ostin,ali je nemam,a gledao sam na BBC-u mini seriju Ema 4 epizode radjene po ovom romanu i odusevio sam se, a video sam i da neki svetski kriticari daju prednost romanu Ema nad romanom Gordost i predrasude, i ako je ovaj drugi popularniji medju sirom citalackom publikom

Laza i paralaza

pre 10 godina

@ Ajte, molim vas. Pa gde su ovde Crnjanski, Andric, Selimovic, Krleza... 50 nijansi, svasta. Nema knjige nad knjigama Braca Karamazovi, pa i za englesko govorno podrucje, nema recimo ni Hemingveja, Irvin Stouna...
(Mare, 25. jul 2013 20:19)

Iskren budi: jesi li procitao vest da bi znao o kakvoj se anketi radi?

Lili

pre 10 godina

Ja sam od ovih čitala samo "Gordost i predrasude".
"Hari Poter" ,sam pročitala možda 10-15 strana pevog dela i nisam mogla više.Jednostavno mi nije ,"legla"
I jedna preporuka-Safon! Meni se od njegovih "Senka vetra" najviše svidela.

dr

pre 10 godina

Pročitala sam 10 sa spiska i te su me zaista privukle, a prećutala bih da nikad nisam zaista pročitala "Rat i mir" i "Gospodara prstenova" ;)

Aleksandra, 1986.

pre 10 godina

Iskreno, nisam slagala nikad, ali često da ne bih slagala isćutim kad se spominje Zločin i kazna, jer me je žestoko sramota zato što je nisam pročitala, nikako da je kupim, pousudim od nekoga ili iz biblioteke... Uvek nekako kad završim jednu sa čitanjem, već dohvatim drugu i nikako ta od Dostojevskog.

Pročitala sam i imam te knjige u svojoj kućnoj biblioteci: Gordost i predrasuda, Rat i mir, Biblija, Veliki Getsbi, Ana Karenjina, Lovac u žitu (3x), Džejn Ejr, Orkanski visovi. Odavno želim da pročitam Dikensove romane: Velika pčekivanja i Priča o dva grada.

Relativna nacitanost

pre 10 godina

Nisam procitao niti jednu od navedenih knjiga, a sumnjam da bi se u moje drustvo uklopili "nacitani" ljudi koji su procitali recimo "Osnove elektroenergetskih mreza i sistema", "Sistemi konverzije Energije", "Simulacija dinamicnih hibridnih sistema" itd.

Radi se jednostavno o tome da me knjige sa fiktivnim pricama (Trileri, Drame, Proze...) interesuju toliko koliko mrave nerad.

Bonobo

pre 10 godina

Svako ko misli da je čitanje Uliksa gubljenje vremena može da mi veruje na reč da je ostao uskraćen za jednu od najboljih knjiga svih vremena. Problem sa Džojsom je to da nije za svakoga i sasvim je sigurno da nekompetentan čitalac koji isključivo prati fabulu neće tu baš uspeti mnogo da shvati. Za Uliksa je potrebna kilometraža. Stotine i stotine knjiga u kojima rasuti leže ključevi za razumevanje tog remek dela. I da, prvo čitanje nije čitanje. To je tek preliminarno upoznavanje sa novim telom. Tajne tog tela (a i drugih tela) otkrivaju se postepeno. Kao u telesnoj ljubavi.
Treba biti iskren: svako ko nalazi da je makar i sekund Farme vredan gledanja ne treba da zagrize u Džojsa. To je tužno, ali Nije žvaka za...

Marina

pre 10 godina

obe od sestara bronte, gordost i predrasuda, 1984, lovac u žitu i biblija. Do duse davnih dana, sad radim non-stop i ne čitam nista.

Olja

pre 10 godina

Uliks je mozda najbolja kniga ikada, a citanje knjizevnosti se ne svodi na prosto razumevanje, nego istrazivanje. Godine 1939. Vinaver je (posle smrti M.Nastasijevica)ustao protiv Andrica (koji je rekao da Nastasijevicev eksperiment mozda ne vodi nicemu) sa recima da knjizevnost nije poput tunela, tj. da ne mora da vodi zacrtanom cilju. Knjizevnost je tako mnogo vise od toga. Na stranu to sto je lista nastala po standardu britansko/americkog standarda...Sabato, Dzojs. Vredi. Ja inace ne pisem komentare.

nikol dz. femija

pre 10 godina

A DA LI STE PROČITALI KNJIGU FRANCUSKOG PISCA i profesora francuske književnosti "KAKO DA GOVORIMO O KNJIGAMA KOJE NISMO PROČITALI" U IZDANJU Službenog glasnika ????

Hahahaa.....lepo je znati da su Dostojevskog, znači, svi čitali a i čitali su srpske pisce.

ffflyer

pre 10 godina

5 sa spiska, a ostalih 15 me i ne zanima. A poceo i 6. - Uliksa i odustajao 4 puta, odustao definitivno. Neka je rodonacelnik novog nacina pisanja sto puta to naprosto ne moze da se cita bez sifrarnika i izuzetnog poznavanja prilika u Dablinu pre 100 godina. Just my 2 cents...

Dusan

pre 10 godina

Samo 1984 i great expectations. Nisam sasvim siguran za anu karenjinu, zlocini kaznu i ostale. Nesto sam citao, nesto sam citao iz neke prepricane sazvakane knjige koju ne znam ni ko je objavio ali imala je analize svih lektira. Zaista me ove knjige nisu zanimale, a ta sam generacija, pa sam mogao da uhvatim krivinu. 1984 mi je omiljena knjiga. Citao sam recimo down and under in paris and london, ali nisam zivotinjsku farmu. Volim jako phillip k dick-a, nisam nikada stigao da procitam Tolkiena.

nikol dz. femija

pre 10 godina

PROČITAJTE "Kako da govorimo o knjigama koje nismo pročitali" u izdanju Službenog glasnika, napisao je francuski profesor književnosti.

ODLIČNA JE.

Ivan

pre 10 godina

Moram da priznam da ne volim da citam u slobodno vreme (dosta mi je citanja gradiva za fakultet), ali sam zato ceo serijal Hari Poter procitao 2 puta, a prvih par delova i po 4-5 puta. I procitao sam jos Lovca u zitu. Ali nikad nisam lagao da sam citao nesto sto nisam. Nema potrebe, a i lako se vidi kad neko laze, bar na tu temu.

Bojan

pre 10 godina

Mislim da sam procitao samo jednu, mozda dve, a i za njih nisam siguran, vise po naslovu pretpostavljam da sam ih citao u skoli, nikakav utisak nisu ostavile pa zato. Inace me gotovo ni jedna od knjiga sa spiska ne zanima, tako da ih sigurno necu ni citati. Tu i tamo me zainteresuje nesto iz Biblije, ali i to radije poslusam na youtube-u. Puno citam, gledam, slusam, promisljam i otkrivam, ali ne iz knjiga. Internet, ziva rec duhovnika, youtube kanali i priznacu tek po koja odabrana knjizica, vise nego dovoljno da mi okupira paznju i da me drzi na putu razvoja.

Ana

pre 10 godina

Procitala sest sa spiska a nikad ne kazem da sam procitala nesto sto nisam.

Ali sam zato procitala jos stotitne srugih knjiga koje nisu na ovom spisku. Jel se to vazi?

bb

pre 10 godina

Ovaj spisak nije u potpunosti koristan za nas iz Srbije. Vec posle prvih nekoliko naslova vidi se da je prepisan iz nekog clanka sa engleskog govornog podrucja.

Ema

pre 10 godina

Procitala:
1. Gordost i predrasuda, Džejn Ostin

4. Rat i mir, Lav Tolstoj

8. Veliki Getsbi, F. Skot Ficdžerald

9. Ana Karenjina, Lav Tolstoj

13. Ubiti pticu rugalicu, Harper Li

15. Džejn Ejr, Šarlot Bronte

16. Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski

17. Orkanski visovi, Emili Bronte

18. Velika očekivanja, Čarls Dikens

20. Priča o dva grada, Čarls Dikens

Tamara

pre 10 godina

Sa liste nisam procitala 1, 5, 11, 12, 14 i 20. S tim sto 5 i 14 zaista ne planiram ikada ni da procitam. I nikada nisam lagala o tome da sam procitala neku knjigu koju nisam. Svakako citam vise od vecine (ili verovatno od svih) ljudi koju poznajem, tako da nemam neke potrebe da se dokazujem. A i na kraju krajeva ovo je Srbija. Pre ce vam se neko smejati zato sto citate nego zato sto ne citate.

Jelena

pre 10 godina

Za "Gordost i predrasuda" se ne sećam, znam da sam imala tu knjigu, ali mi se utisci mešaju sa ekranizacijama. Od ostalih navedenih sam pročitala "Veliki Getsbi",pre pomame oko filma, Lovca u žitu, Anu Karenjinu, Orkanske visove i "Ubiti pticu rugalicu" i ona mi je od ovih najlepša...
Moram priznati da nikada nisam čula za Kvaku 22 i Konačnu šalu.
Za ove ostale sam čula ali ih nisam čitala, a možda bih bila sklona da kažem da sam pročitala "Džejn Ejr" jer davno sam čitala nešto od sestara Bronte, pa ne razgraničavam dobro...

samo kazem

pre 10 godina

@pedja Vidim, neko nije shvatio Malog Princa...

Sto se tice Pedeset nijansi sive ja i da sam procitala ne bih rekla, knjiga za seksualno nezadovoljene domacice i nezrele tinejdzerke, nema veze sa knjizevnoscu...

Pett

pre 10 godina

Iskreno, nisam procitao ni jednu od ovih knjiga, iako sam bar 2 ili 3 imao za lektiru prosle godine. Dobro lazem, pa se provlacim kao da sam ih procitao. Ne grize me savest ni malo, jer znam da je sada pomodarstvo citati knjige i da je to izgubilo svaki znacaj. Pozdrav od obicnog sedamnaestogodisnjaka. Smrt knjigama.

Jao

pre 10 godina

Ako ne volite da čitate, potražite na YouTube "Thug Notes". :) Veoma zanimljiv lik, a lepo će da prepriča dela koja vas zanimaju, a mrzi vas da čitate.

Vladimir Pula

pre 10 godina

Zašto bi iko pročitao uliksa?? Čak mi je i moby dick bio fakat naporan u opisima, ali tada sam bio u tom periodu od 12-16 kada sam gutao sve živo .. zapravo te koje sam pročitao sa popisa sve sam pročitao tada .. :) nisam brojao negdje 7-8....
A ne stani harry potera sam pročitao kasnije...

Ana

pre 10 godina

Lovac u zitu se cita u dahu. Jedna od mojih omiljenih knjiga. Zaista ne razumem zasto bi je neko nazivao ''soderom''. Jedino ako zaista niste razumeli o cemu je Selindzer pisao.

Grofica

pre 10 godina

Mnogi ljudi ne završe Zločin i kazna,al' to je velika greška.Priznajem,ja prvi put nisam mogla da je svarim do kraja,ali drugi put sam je pročitala nisam mogla da prestanem da razmišljam o njoj.Istinski jedno od najvećih dela ikada,i mislim da pravu vrednost upiješ baš kada stigneš do samog kraja.

sky

pre 10 godina

procitao 5. topla preporuka za kvaku 22. a definitivno ne mogu da se slozim sa nipodostavanjem tolkina, covek je bio znacajan pisac ako ni zbog ceg drugog onda kao rodonacelnik fantazije .... a bilo je drugih zasluga takodje, taj zanr moze da se ne voli ali ne i negira

Maki

pre 10 godina

Procitala sam vise od polovine knjiga... Neke knjige mi je zao sto nisam procitala, neke stvarno nemam ni nameru. Smatram da "Pedeset nijansi" ne zavredjuje paznju i da su te knjige zadobile mnogo vise paznje nego sto zasluzuju. Ne pricam da sam nesto procitala onda kada nisam, a i smatram da je to besmisleno...

Bezimena

pre 10 godina

9/20. Dakle ukupno 17 knjiga :) Imam jos 6 sa ovog spiska na polici, ali ne stizem do njih od svih ostalih knjiga koje imam na polici.

XXL

pre 10 godina

Manite se Hari Potera i Gospodara prstenova ... Da nije filmova, niko ne bi ni znao za te knjige. Pročitajte Goli i mrtvi od Normana Mailera.
Ne morate mi zahvaljivati.

Milan

pre 10 godina

ja sam procitao gotovo sav opus dostojevskog koji je preveden na nas jezik, sada citam mesu selimovica i ne stidim se ni najmanje da kazem da sve ove ostale(izuzev tolstoja) nisam, niti cu citati ikada(sa izuzetkom orvela)...

Zoran

pre 10 godina

Ko drzi do sebe cita ono sto mu odgovara, a ne ono sto se namece kao kulturni obrazac. Procitao Bibliju, 1984, Zlocin i kazna. Ostalo me vise manje i ne zanima. Ima i boljih knjiga od ovih na spisku.

Lana

pre 10 godina

Džejn Ostin je prosečan pisac po svim kriterijumima, njen značaj je u tome što je kao žena krajem 18. i početkom 19. veka uopšte bila pismena i što njene knjige pružaju dosta informacija o tadašnjim društvenim odnosima, ali nekog suštinskog kvaliteta tu nema, bar ne većeg. Pročitala od nje Razum i osećajnost, nisam imala želje da se bavim preostalim opusom. Uliks je jedina knjiga koju nisam završila, ostavlja utisak snishodljive pretencioznosti, ja sam veliki Džojs, kralj sveta, odbačen od strane pokvarenog,ograničenog plebsa, krv mi je puna apsinta i opijuma, duša u raskolu, pa ću sad malo pisati neke nebuloze, da se dokoni kritičari imaju čime zabavljati u vekovima koji slede. Takve pisce ne treba ni prevoditi, oni su nerazumljivi i za maternje govornike jezika na kojem pišu. Mobi Dik: da kad sam bila dete, ne verujem da sam ga razumela pošto je to ipak malo ozbiljnija knjiga, a kod nas bukvalno važi za dečju; Biblija: ne; 1984: čitala sam je u PDF-u, a inače ne volim knjige u elektronskom formatu, znači dobra; Gospodar prstenova: NE; Veliki Getsbi: čitala i na engleskom i na srpskom u prevodu sjajnog Saše Petrovića, preporučujem, roman je kratak, pitak, jezgrovit i kompletan; Ana Karenjina: da u gimnaziji, ali na preskok - kad mi dosadi, ja preskočim 10, 15, 20 strana. Nemam osećaj da sam nešto bitno propustila; Lovac u žitu: da i preporučujem ga, mogla sam jasno da zamislim, opipam, omirišem Njujork ranih '50-ih; Konačna šala: prvi put čujem; Kvaka 22: ne; Ubiti pticu rugalicu: da, takođe preporučujem, generalno volim američki roman; 50 nijansi bilo koje boje: NE; Džejn Ejr: ne; Zločin i kazna: da, uz dosta truda, volje i samokontrole; Orkanski visovi: ne; Velika očekivanja: ne; Hari Poter: NE, NIKAKO; Priča o dva grada: da, to i Oliver Tvist su jedino što sam od Dikensa pročitala.

wtf

pre 10 godina

Procitano 13 od 20, s tim sto nema sanse da citam Pedeset nijansi...

Usput, zasto/kako je "Infinite Jest" prevedeno kao "Konacna sala"?

Mrzim lektiru, a obožavam da čitam knjige

pre 10 godina

Pročitao sam:

5. Biblija

6. 1984, Džordž Orvel

7. Gospodar prstenova, Dž. R. R. Tolkin

19. Hari Poter (ceo serijal), Dž. K. Rouling

i još puno knjiga koje nisu na spisku, ali zato nisam pročitao ni jednu jedinu knjigu koja je bila za lektiru, osim bele grive ;D

kalifumestokalifa

pre 10 godina

Hm pročitao sam sestre Bronte, ne zato što su bile dobre knjige nego sam to imao pri ruci kad mi je bilo dosadno.
Bibliju nisam čitao baš celu.
Od Ane Karenjine sam odustao nakon 1/3, ostale nisam ni pokušavao.
Ne mogu čak ni da kažem da nikad nisam lagao o tome; U moju odbranu, sve je dozvoljeno kad odgovaraš za ocenu.

Smšnp

pre 10 godina

A gde im je bar po jedan Nemac ili Francuz? Tolstoj zastupljen sa dva romana, a Dostojevskim jednim. Ima li tu logike?
A južnoamerikanci? A, gde im je Don Kihot? Ono Šekspir, Gete, T. Man, Dante, V. Vulf... da i ne pominjem. Da li je glupo da pomenem Homera i grčke tragičare?
Mislim da ovi sa engleskog govornog područja nešto ne kapiraju.
Inače, 6 od 20. Naravno, pored ovog spiska postoji i još jedan dugi, dugi spisak stvarnih klasika.

Dejan

pre 10 godina

Pročitao sam:1,3,4,6,7,9,15,16,17,19
Počinjao sam neke po više puta ali ne i završio iz raznoraznih razloga: 2,5,10,12 i 18
Ali znam da "50 nijansi" ne bih nikada ni potražio ... ako to neko smatra ozbiljnom literaturom a ne populističkim šundom i popunjavanjem praznina neispunjenih života zapadnih domaćica i perverznih kancelarijskih glodara...
Hari Poter je za tu knjigu "Rat i Mir" ...
Bolje da ste Ime ruže stavili umesto toga ...
Uostalom ... ako ste samosvesni i imate vezu sa kvalitetnim emocionalnim životom ... onda imate ceo dugin spektar svaki dan pa i u sexualnom smislu
Mada imam poznanice koje je to oduševilo ...
Dve su razvedene, a jedna ima muža 14 godina starijeg ... i neke koleginice koje su u veze ušle zbog dubine računa a ne emocija ...

Captain Carrot

pre 10 godina

1. ne 2. da 3. da. 4. da 5. delimično 6. da 7. da 8. ne 9. da 10. da
11. ne 12. o da! 13. da 14. ne (niti ću) 15. da 16. da
17. da (u paketu sa 15. - pok. keva kupila davno komplet za regal)
18. da (svih 7) 19. da 20. ne - znači 15 i po/20 ispadoh knjiški moljac.
Nikad ne bih slagao da sam čitao nešto što je in ili po mišljenju
establišmenta remek delo (primer - U potrazi za izgubljenim vremenom
od Proust-a).
Ipak najsmešnije mi zgražavanje faca kojima je Uliks omiljena knjiga
kada im kažem da su mi omiljeni pisci :
R.R. Martin, King, Pratchett... - mislim nisu oni čuli za njih ali
SF, F, Horor pa to je automatski djubre.
Ma čitajte ljudi šta hoćete bolje da budete i literalni snobovi nego
tutumraci kojima je TV vodič i kvote jedino što su pročitali u životu.

zoran1965

pre 10 godina

a zasto se mora citati ono sto je trendi, valjda treba da se cita ono sto ti odgovara ? i to je jos jedan od nacina od teranja u 'stado'

student

pre 10 godina

nisam pročitao ni jednu sa ove liste, i ponosim se time. Imam svoje tipove knjiga koje volim. Nikakve liste neće odlučiti da li ću neku pročitati ili ne. Kvaku 22 planiram, iako sam već gledao film koji je odličan(Catch 22)

Kol

pre 10 godina

Ajmo iskreno :)
1. Gordost i predrasuda, Džejn Ostin - NE
2. Uliks, Džejms Džojs - NE
3. Mobi Dik, Herman Melvil - DA
4. Rat i mir, Lav Tolstoj - DA
5. Biblija - NE definitivno NE
6. 1984, Džordž Orvel - DA vise puta mnogo dobra knjiga
7. Gospodar prstenova, Dž. R. R. Tolkin - DA isto vise puta
8. Veliki Getsbi, F. Skot Ficdžerald - DA
9. Ana Karenjina, Lav Tolstoj - stigao do pola onaj ko je uspeo celu svaka mu cast
10. Lovac u žitu, Dž. D. Selindžer - DA
11. Konačna šala, Dejvid Foster Volas - NE
12. Kvaka 22, Džozef Heler - NE ali nameravam svi kazu da je odlicna
13. Ubiti pticu rugalicu, Harper Li - NE
14. Pedeset nijansi: Siva, E.L. Džejms - NE i nikad necu sramota da je ovo na listi
15. Džejn Ejr, Šarlot Bronte - NE
16. Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski - DA
17. Orkanski visovi, Emili Bronte - DA
18. Velika očekivanja, Čarls Dikens - DA
19. Hari Poter (ceo serijal), Dž. K. Rouling - zadnja dva ne omatorio sam tako da ne NE :)
20. Priča o dva grada, Čarls Dikens - DA

Pola sa liste nije lose!

mikser

pre 10 godina

2 knjige sa te liste. 50 nijansi sive, i nisam imao želju da čitam druga dva dela. I tu sam pročitao usiljeno. Pored te još Velikog Getsbija. Solidna.

Jovan Ristic

pre 10 godina

Iskreno, pročitao sam 1984 i Getsbija. Preporučujem ove knjige, a filmove snimljene po njima nisam gledao. Od ostalih knjiga sa liste nekoliko ću sigurno da pročitam, a neke sigurno neću.

Željadin

pre 10 godina

Pročitao sam knjige označene brojevima 6, 9, 10, 13, 15, 16 i 17. Možda sam slagao za 15, jednostavno nisam siguran da li sam je završio, sećam se tek ponekog detalja. "Uliksa" sam kupio na prošlogodišnjem sajmu, ali se još uvek ne usuđujem da započnem sa čitanjem. Pročitao sam Stari zavet, ne i ostatak Biblije. Tolkin, Ficdžerald i Roulingova mi nisu držali pažnju, a sve ostale knjige sa liste (osim broja 14) mi deluju primamljivo. Ko zna, možda jednog dana...

Ja

pre 10 godina

Procitala sam pet od ovih knjiga:

1. Gordost i predrasuda, Džejn Ostin
4. Rat i mir, Lav Tolstoj
6. 1984, Džordž Orvel
9. Ana Karenjina, Lav Tolstoj
16. Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski

Volim rusku literaturu. :-)

Stevo

pre 10 godina

Možda ovdašnja književnost i nije baš nešto... ali "Seobe" Miloša Crnjanskog, Enciklopedija mrtvih i "Grobnica za Borisa Davidoviča" Danila Kiša, "Prokleta avlija" Ive Andrića, "Tvrđava" Meše Selimovića, "U potpalublju" Vladimira Arsenijevića, "CA Blues" Milana Oklopdžića... ...

Cvetko

pre 10 godina

Iskreno, nisam pročitala sledeće: Mobi Dik, 1984, Veliki Getsbi, Konačna šala, Kvaka 22, Ubiti pticu rugalicu, Orkanski visovi, Hari Poter, Priča o dva grada.. Al neke sam pronašla u e-obliku, pa ću ih čitati na kindlu :)

Владимир

pre 10 godina

Никаква штета не прочитати Потера, Уликса, Господаре прстенова, Ловца у житу, Убити птицу ругалицу... али хвалити се да си прочитао тај шодер, то је већ посипање пепелом!

Бићу искрен, све што поменух нисам успео да сварим... ако је "књижевност једнако стил", овде је нема ни у траговима.
Дикенс, Бронте, Остин је обавезно штиво у неком периоду живота, Библија се подразумева увек, Толстоја поштујем ал не разумем вредност Рата и мира или поенту Карењине.
Волео бих да прочитам Квавку 22.

Од кога је истраживање, добро је. Селинџери, Фокнери, Хемингвеји, Џојсеви, Џејмс Бондови...?

nepismena stoka

pre 10 godina

Hahaha Anu Karenjinu sam za lektiru kao morao da čitam ali me mrzelo, i onda sam lepo pročitao onu kao skraćenu prepričanu varijantu od 5 strana :) izašao da odgovaram i dobio pet, lupao sam o nekim simbolima i alegoriji ... A ostale nisam čitao...

Mare

pre 10 godina

Ajte, molim vas. Pa gde su ovde Crnjanski, Andric, Selimovic, Krleza... 50 nijansi, svasta. Nema knjige nad knjigama Braca Karamazovi, pa i za englesko govorno podrucje, nema recimo ni Hemingveja, Irvin Stouna...

marko

pre 10 godina

Na ovih 20, i ako sam neke i procitao, mogu iz prve da navedem 20 boljih i znacajnijih knjiga. Koliko vidim, ovde je glavni kriterijum u sustini komercijalni. Realno, koga zanima da cita Harija, Lord, Nijanse i sl, i kako neko moze da te knjige navede kao neki kriterijum.

pedja

pre 10 godina

Ne mogu da verujem da na spisku nema 'Malog princa', po meni najgluplje knjige na celom svezu, a koja se, Boze moj mora procitati i svaka kuca je ima..bljaaaak

Mare

pre 10 godina

Ajte, molim vas. Pa gde su ovde Crnjanski, Andric, Selimovic, Krleza... 50 nijansi, svasta. Nema knjige nad knjigama Braca Karamazovi, pa i za englesko govorno podrucje, nema recimo ni Hemingveja, Irvin Stouna...

pedja

pre 10 godina

Ne mogu da verujem da na spisku nema 'Malog princa', po meni najgluplje knjige na celom svezu, a koja se, Boze moj mora procitati i svaka kuca je ima..bljaaaak

nepismena stoka

pre 10 godina

Hahaha Anu Karenjinu sam za lektiru kao morao da čitam ali me mrzelo, i onda sam lepo pročitao onu kao skraćenu prepričanu varijantu od 5 strana :) izašao da odgovaram i dobio pet, lupao sam o nekim simbolima i alegoriji ... A ostale nisam čitao...

Ja

pre 10 godina

Procitala sam pet od ovih knjiga:

1. Gordost i predrasuda, Džejn Ostin
4. Rat i mir, Lav Tolstoj
6. 1984, Džordž Orvel
9. Ana Karenjina, Lav Tolstoj
16. Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski

Volim rusku literaturu. :-)

Владимир

pre 10 godina

Никаква штета не прочитати Потера, Уликса, Господаре прстенова, Ловца у житу, Убити птицу ругалицу... али хвалити се да си прочитао тај шодер, то је већ посипање пепелом!

Бићу искрен, све што поменух нисам успео да сварим... ако је "књижевност једнако стил", овде је нема ни у траговима.
Дикенс, Бронте, Остин је обавезно штиво у неком периоду живота, Библија се подразумева увек, Толстоја поштујем ал не разумем вредност Рата и мира или поенту Карењине.
Волео бих да прочитам Квавку 22.

Од кога је истраживање, добро је. Селинџери, Фокнери, Хемингвеји, Џојсеви, Џејмс Бондови...?

Čika Struja

pre 10 godina

Od fantastike sam pročitao Gospodare prstenova i Blibiju i Gospodari su mi bili mnogo zanimljiviji, Blibija je malo dosadna i nema neku radnju...

Cvetko

pre 10 godina

Iskreno, nisam pročitala sledeće: Mobi Dik, 1984, Veliki Getsbi, Konačna šala, Kvaka 22, Ubiti pticu rugalicu, Orkanski visovi, Hari Poter, Priča o dva grada.. Al neke sam pronašla u e-obliku, pa ću ih čitati na kindlu :)

samo kazem

pre 10 godina

@pedja Vidim, neko nije shvatio Malog Princa...

Sto se tice Pedeset nijansi sive ja i da sam procitala ne bih rekla, knjiga za seksualno nezadovoljene domacice i nezrele tinejdzerke, nema veze sa knjizevnoscu...

Ivan, Pirot

pre 10 godina

@ Pedja
"Ne mogu da verujem da na spisku nema 'Malog princa', po meni najgluplje knjige na celom svezu, a koja se, Boze moj mora procitati i svaka kuca je ima..bljaaaak"
Pedja, od srca ti zelim da se zaljubish, i nekog puno volish. I da onda procitash ovu glupu knjigu. Prvo cesh se rasplakati par puta. Posle cesh se smejati jer ce ti biti lepo. I onda ce te biti stid sto si ikad mogao da kazes ovako nesto.

Željadin

pre 10 godina

Pročitao sam knjige označene brojevima 6, 9, 10, 13, 15, 16 i 17. Možda sam slagao za 15, jednostavno nisam siguran da li sam je završio, sećam se tek ponekog detalja. "Uliksa" sam kupio na prošlogodišnjem sajmu, ali se još uvek ne usuđujem da započnem sa čitanjem. Pročitao sam Stari zavet, ne i ostatak Biblije. Tolkin, Ficdžerald i Roulingova mi nisu držali pažnju, a sve ostale knjige sa liste (osim broja 14) mi deluju primamljivo. Ko zna, možda jednog dana...

Tanja

pre 10 godina

Pročitala sam 7 knjiha sa spiska: Mobi Dik, Rat i mir (kao deo lektire, u vreme kad sam ja išla u školu knjige su morale da se čitaju, nije bilo neta, a profani su bili veoma strogi u proveravanju jesi li ili nisi pročitao, uzgred, čitala sam je sa velikim uživanjem iako je veoma obiman roman, kao i Tihi Don, lik Aksinje mi je jedan od najomiljenijih književnih likova), Gospodar prstenova (čitala k'o bez duše, obožavam epsku fantastiku), Ana Karenjina (opet lektira, a i divan roman), Zločin i kazna (kao i, mislim, sve iz opusa Dostojevskog), Orkanski visovi (jedan od najuzbudljivijih ljubavnih zapleta ikad), Hari Poter (sve knjige, šta ću, i dalje uzimam knjige na dečijem odeljenju u biblioteci). Ljudi ne shvataju koliko čitanjem mogu da obogate svoj duh, maštu, da stvaraju paralelne unutrašnje svetove, da pobegnu iz sive svakodnevice makar za tih par sati dnevno koje odvoje za čitanje. Nijedno filmsko ostvarenje nikad ne može da zameni knjigu. Odmorite nekad od gledanja tv-a i pročitajte knjigu, dozvolite mašti da kreira izgled likova, okruženja, atmosfere...Knjige su blago.

Ana

pre 10 godina

Procitala sest sa spiska a nikad ne kazem da sam procitala nesto sto nisam.

Ali sam zato procitala jos stotitne srugih knjiga koje nisu na ovom spisku. Jel se to vazi?

Smšnp

pre 10 godina

A gde im je bar po jedan Nemac ili Francuz? Tolstoj zastupljen sa dva romana, a Dostojevskim jednim. Ima li tu logike?
A južnoamerikanci? A, gde im je Don Kihot? Ono Šekspir, Gete, T. Man, Dante, V. Vulf... da i ne pominjem. Da li je glupo da pomenem Homera i grčke tragičare?
Mislim da ovi sa engleskog govornog područja nešto ne kapiraju.
Inače, 6 od 20. Naravno, pored ovog spiska postoji i još jedan dugi, dugi spisak stvarnih klasika.

bb

pre 10 godina

Ovaj spisak nije u potpunosti koristan za nas iz Srbije. Vec posle prvih nekoliko naslova vidi se da je prepisan iz nekog clanka sa engleskog govornog podrucja.

mutu

pre 10 godina

Procitao sam 6 ! ( 4, 7, 9, 15, 17 i 18). Sestre Bronte, Rat i mir, Velika ocekivanja... sam citao jer smo kod kuce imali taj komplet.. Gospodare prstenova sam dobio za rodjendan i procitao ih u cugu.. ostale sa spiska nisam ali sam procitao stotine drugih knjiga... Preporucujem - AUTOSTOPERSKI VODIC KROZ GALAKSIJU :)

sky

pre 10 godina

procitao 5. topla preporuka za kvaku 22. a definitivno ne mogu da se slozim sa nipodostavanjem tolkina, covek je bio znacajan pisac ako ni zbog ceg drugog onda kao rodonacelnik fantazije .... a bilo je drugih zasluga takodje, taj zanr moze da se ne voli ali ne i negira

Djenka Djavo

pre 10 godina

1984 treba da postane deo obavezne lektire. Cupavi grncar i ostala boranija nemaju ovde sta da traze. Od zlocina i kazne sam bio bolestan 3 dana, (emotivno) pretesko gradivo za decu u pubertetu. Ne razumem zasto bi neko lagao o tome sta je procitao. Pa ja se ne stidim ni malo zbog toga sto nisam procitao 50 nijansi emotivno nezrelih gluposti i plitkosti. Svako cita ono sto mu prija, vecina ovde nikada nije cula za bracu Strugacki na primer, a ja ne ocekujem da se zbog toga pada na teme. A liste ovakve vrste su kao muzika gospodje Gage - cisto gubljenje vremena. A ja sam upravo shvatio da je komentarisanje ovakvih listi u istoj grupi te monumentalno prestajem sa komentarisanjem iste:)

Giga

pre 10 godina

Kad ste vec pomenuli Dostojevskog, moj favorit i preporuka za sve djake je Kockar. Tu (tanku) knjizicu treba deliti besplatno u svim kladionicama!

Grofica

pre 10 godina

Mnogi ljudi ne završe Zločin i kazna,al' to je velika greška.Priznajem,ja prvi put nisam mogla da je svarim do kraja,ali drugi put sam je pročitala nisam mogla da prestanem da razmišljam o njoj.Istinski jedno od najvećih dela ikada,i mislim da pravu vrednost upiješ baš kada stigneš do samog kraja.

Zagor Te-Nej

pre 10 godina

@Citalac: Zahvaljujuci klasicnoj gimnaziji ti si procitao Harry Pottera i "Fifty Shades of Grey"? Svaka cast! Samo da mi je znati u kojoj klasicnoj gimnaziji se te knjige citaju...

Bonobo

pre 10 godina

Svako ko misli da je čitanje Uliksa gubljenje vremena može da mi veruje na reč da je ostao uskraćen za jednu od najboljih knjiga svih vremena. Problem sa Džojsom je to da nije za svakoga i sasvim je sigurno da nekompetentan čitalac koji isključivo prati fabulu neće tu baš uspeti mnogo da shvati. Za Uliksa je potrebna kilometraža. Stotine i stotine knjiga u kojima rasuti leže ključevi za razumevanje tog remek dela. I da, prvo čitanje nije čitanje. To je tek preliminarno upoznavanje sa novim telom. Tajne tog tela (a i drugih tela) otkrivaju se postepeno. Kao u telesnoj ljubavi.
Treba biti iskren: svako ko nalazi da je makar i sekund Farme vredan gledanja ne treba da zagrize u Džojsa. To je tužno, ali Nije žvaka za...

mujcinovic salih

pre 10 godina

Procitao sam sedam knjiga sa spiska.Ne vidim sta ce tu Hari Poter ili Uliks.Uliksa sam poceo da citam,procitao dve strane i odustao.Shvatio sam na kraju druge strane da ne znam sta sam procitao na prvoj.Po meni tu nedostaje "Aleksandrijski kvartet" Lorensa Darela.To je najbolja knjiga koju sam procitao.Posle nje sam procitao sve njegove knjige.Covek je genije.Ima tu jos dosta pisaca koji su fantasticni a koji nisu na listi.Ipak to je pitanje ukusa o tome ne vredi diskutovati?Umalo da zaboravim nema Artura Klarka,Isaka Asimova,Filipa Dika,Pola Andersona pisaca SF koji bi po meni trebali da budu na spisku a nisu!

Ana

pre 10 godina

@Владимир, 26.

Sve u zivotu je odraz mere. U svakoj umetnosti, posle megalomanije i komplikovanosti uvek sledi povratak jednostavnosti.
Druga stvar je senzibilitet citaoca, njegova licnost i iskustvo.
Beketa ce pre razumeti neko iz sfere umetnosti.
Isto kao i Barika- covek koristi muzicke forme kao osnove za svoje romane: od ABBA forme do rapsodije u knjizi Okean More.

Tolkin: potrebno je razumeti vreme i podrucje u kom je delo nastalo. Hobiti su duhoviti prikaz radnicke klase severne Engleske- ljude koji zaista provedu zivot ne otisavsi ikada van svog rodnog grada, cak ni u Mancester koji im je blizu.

Popularna psihologija? Zasto da ne? U tom slucaju bi prepoznali granicni poremecaj licnosti u Ane Karenjine, a mogli bi ste da predvidite ponasanja nekih likova pre kraja romana.

Parodija i komedija- esencija svega inteligentnog na ovom svetu. Sala je jako ozbiljna stvar.

Povrsno citanje je najgore citanje. A ovo nipodnistavanje pojedinih dela i busanje filozofima i ''teskom'' literaturom me podseca na one ljude sto nose samo Versacija, jedu samo kavijar i kite se samo suvim tozla, jednostavno- sabane.

Danilo

pre 10 godina

Da li je moguće da nekoliko komentatora u tolikoj meri ne razume "Uliks" da daje sebi za pravo da nipodoštava to remek-delo? Zanimljivo istraživanje. Priznajem da sam pročitao samo po jednu knjigu Jerotića i Velimirovića, a komentarišem čitavo njihovo delo kao smeće. Moja predrasuda. Šteta što je na listu zalutala jeftina i izopačena pornografija, koja se uporno potura kao književnost i nešto normalno.

zoran1965

pre 10 godina

a zasto se mora citati ono sto je trendi, valjda treba da se cita ono sto ti odgovara ? i to je jos jedan od nacina od teranja u 'stado'

Ana

pre 10 godina

Lovac u zitu se cita u dahu. Jedna od mojih omiljenih knjiga. Zaista ne razumem zasto bi je neko nazivao ''soderom''. Jedino ako zaista niste razumeli o cemu je Selindzer pisao.

Tamara

pre 10 godina

Sa liste nisam procitala 1, 5, 11, 12, 14 i 20. S tim sto 5 i 14 zaista ne planiram ikada ni da procitam. I nikada nisam lagala o tome da sam procitala neku knjigu koju nisam. Svakako citam vise od vecine (ili verovatno od svih) ljudi koju poznajem, tako da nemam neke potrebe da se dokazujem. A i na kraju krajeva ovo je Srbija. Pre ce vam se neko smejati zato sto citate nego zato sto ne citate.

Milan

pre 10 godina

Ja ne lažem, ja nekad prećutim... za neke knjige mi stvarno bude neprijatno što ih nisam pročitao i sve planiram ali uvek nadjem neko zanimljivije štivo... npr sa spiska Zločin i kazna, to stvarno treba da pročitam!

milos

pre 10 godina

ovo unizavanje tolkina zaista nije u redu. ljudi, prvo procitajte neku knjigu pa onda sudite o njoj... dakle, problem je to sto vecina vezuje to za holivudsku produkciju i po automatizmu gaji odbojnost prema tome. delo je mnogo dublje nego sto izgleda, jedini "problem" je sto je tolkin to predstavio kroz malo drugaciji svet i sto sve to treba posmatrati na malo drugaciji nacin.
savetujem svima da daju sansu toj knjizi, nece se pokajati... a i ako se pokaju opet postujem ali PRVO procitati pa onda komentarisati.
inace citam sve sto mi padne saka i misljenja sam da treba sve probati od svakog zanra ponesto (makar tipicne predstavnike) da biste videli sta vam u potpunosti odgovara, a takodje smatram da je to ustvari istinsko sirenje vidika citanjem!

mikser

pre 10 godina

2 knjige sa te liste. 50 nijansi sive, i nisam imao želju da čitam druga dva dela. I tu sam pročitao usiljeno. Pored te još Velikog Getsbija. Solidna.

Slauter

pre 10 godina

Pročitao samo ove od Tolstoja i Dostojevskog. Kada čovek pročita sve (ili skoro sve) od Dostojevskog, već je napravio veliki posao u tom smislu. Neki više volimo da čitamo Čomskog, Bžežinskog itd., geopolitiku i ekonomiju. Da su na listi Andrić, Pavić, Servantes, Čehov i da mi je rezultat ovako tanak, bilo bi me sramota. Ovako nije. Svako čita ono što voli.

Poznavanje sveta u kom živimo je važnije od beletristike.

ana manjana

pre 10 godina

Nisam pročitala Gospodara prstenova i ne nameravam. Listi zameram što je anglocentrična. Dejvid Volas, pa to je irelevantno spram Getsbija i Ostinove. Opet, dakle, jedna od relativno proizvoljnih lista. A i često je pročitati jednom kao nijednom.

Zagor Te-Nej

pre 10 godina

@Petrovic: "Diplomirala na Anglistici na BU te pročitala 95% knjiga sa spiska". Ako si studirala anglistiku, zasto si morala da citas ruske pisce? Ili si njih mozda citala na engleskom? Salim se koleginice, i ja sam studirao knjizevnost, proslo je od tada dosta vremena. Sta sam od ovih procitao? Mozda 60% navedenih. Inace, ja ne razumem zasto bi neko tvrdio da je procitao neku knjigu, a nije. Zasto da laze sebe? Znam, ima dosta takvih. To je kao oni, sto se hvale da su imali 100 devojaka. Ja znam da oni lazu, ali lazu sebe. Hajde sad knjigu u ruku...

moi

pre 10 godina

Ko voli knjige, nece se folirati u drustvu, niti se hvaliti da cita. Ja sam ih mnogo procitala, a kupovala samo one koje citam vise puta. Poslednjih godina smo pokupovali sve prevedeno od Teri Praceta, i vec pohabali od citanja. Prepametan i izuzetno duhovit, pravi odmor i garantovano opustanje, preporucujem svima.

marko

pre 10 godina

Na ovih 20, i ako sam neke i procitao, mogu iz prve da navedem 20 boljih i znacajnijih knjiga. Koliko vidim, ovde je glavni kriterijum u sustini komercijalni. Realno, koga zanima da cita Harija, Lord, Nijanse i sl, i kako neko moze da te knjige navede kao neki kriterijum.

Captain Carrot

pre 10 godina

1. ne 2. da 3. da. 4. da 5. delimično 6. da 7. da 8. ne 9. da 10. da
11. ne 12. o da! 13. da 14. ne (niti ću) 15. da 16. da
17. da (u paketu sa 15. - pok. keva kupila davno komplet za regal)
18. da (svih 7) 19. da 20. ne - znači 15 i po/20 ispadoh knjiški moljac.
Nikad ne bih slagao da sam čitao nešto što je in ili po mišljenju
establišmenta remek delo (primer - U potrazi za izgubljenim vremenom
od Proust-a).
Ipak najsmešnije mi zgražavanje faca kojima je Uliks omiljena knjiga
kada im kažem da su mi omiljeni pisci :
R.R. Martin, King, Pratchett... - mislim nisu oni čuli za njih ali
SF, F, Horor pa to je automatski djubre.
Ma čitajte ljudi šta hoćete bolje da budete i literalni snobovi nego
tutumraci kojima je TV vodič i kvote jedino što su pročitali u životu.

Lana

pre 10 godina

Džejn Ostin je prosečan pisac po svim kriterijumima, njen značaj je u tome što je kao žena krajem 18. i početkom 19. veka uopšte bila pismena i što njene knjige pružaju dosta informacija o tadašnjim društvenim odnosima, ali nekog suštinskog kvaliteta tu nema, bar ne većeg. Pročitala od nje Razum i osećajnost, nisam imala želje da se bavim preostalim opusom. Uliks je jedina knjiga koju nisam završila, ostavlja utisak snishodljive pretencioznosti, ja sam veliki Džojs, kralj sveta, odbačen od strane pokvarenog,ograničenog plebsa, krv mi je puna apsinta i opijuma, duša u raskolu, pa ću sad malo pisati neke nebuloze, da se dokoni kritičari imaju čime zabavljati u vekovima koji slede. Takve pisce ne treba ni prevoditi, oni su nerazumljivi i za maternje govornike jezika na kojem pišu. Mobi Dik: da kad sam bila dete, ne verujem da sam ga razumela pošto je to ipak malo ozbiljnija knjiga, a kod nas bukvalno važi za dečju; Biblija: ne; 1984: čitala sam je u PDF-u, a inače ne volim knjige u elektronskom formatu, znači dobra; Gospodar prstenova: NE; Veliki Getsbi: čitala i na engleskom i na srpskom u prevodu sjajnog Saše Petrovića, preporučujem, roman je kratak, pitak, jezgrovit i kompletan; Ana Karenjina: da u gimnaziji, ali na preskok - kad mi dosadi, ja preskočim 10, 15, 20 strana. Nemam osećaj da sam nešto bitno propustila; Lovac u žitu: da i preporučujem ga, mogla sam jasno da zamislim, opipam, omirišem Njujork ranih '50-ih; Konačna šala: prvi put čujem; Kvaka 22: ne; Ubiti pticu rugalicu: da, takođe preporučujem, generalno volim američki roman; 50 nijansi bilo koje boje: NE; Džejn Ejr: ne; Zločin i kazna: da, uz dosta truda, volje i samokontrole; Orkanski visovi: ne; Velika očekivanja: ne; Hari Poter: NE, NIKAKO; Priča o dva grada: da, to i Oliver Tvist su jedino što sam od Dikensa pročitala.

XXL

pre 10 godina

Manite se Hari Potera i Gospodara prstenova ... Da nije filmova, niko ne bi ni znao za te knjige. Pročitajte Goli i mrtvi od Normana Mailera.
Ne morate mi zahvaljivati.

Laza i paralaza

pre 10 godina

@ Ajte, molim vas. Pa gde su ovde Crnjanski, Andric, Selimovic, Krleza... 50 nijansi, svasta. Nema knjige nad knjigama Braca Karamazovi, pa i za englesko govorno podrucje, nema recimo ni Hemingveja, Irvin Stouna...
(Mare, 25. jul 2013 20:19)

Iskren budi: jesi li procitao vest da bi znao o kakvoj se anketi radi?

52-godišnjak iz Vrbasa/Novog Sada

pre 10 godina

4. Rat i mir, Lav Tolstoj
6. 1984, Džordž Orvel
7. Gospodar prstenova, Dž. R. R. Tolkin
10. Lovac u žitu, Dž. D. Selindžer
16. Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski

Nikada nisam rekao da sam nešto pročitao, a da zaista nisam!

Aleksandar

pre 10 godina

Nisam citao, ili poceo pa bacio:

1. Gordost i predrasuda, Džejn Ostin - nije mi se citalo;

2. Uliks, Džejms Džojs - odustao posle par strana, Pad Kuce Aser mi je bio mnogo citljiviji;

5. Biblija - nesto malo iz Petoknjizja ali na engleskom posto je nas prevod (Vuk&Djura) totalno arhaican i necitljiv;

9. Ana Karenjina, Lav Tolstoj - Jel to bese ono davljenje o sovjetskim zeleznicama?

13. Ubiti pticu rugalicu, Harper Li - video film, zaspao;

14. Pedeset nijansi: Siva, E.L. Džejms - uzeo u ruke u knizari i bacio posle par sekundi;
15. Džejn Ejr, Šarlot Bronte - zev;

16. Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski - ispao u eliminacijama (prve 3-4 strane), ludak kao da je prepisivao ruski telefonski imenik. Samo sto u imeniku ima vise radnje.

20. Priča o dva grada, Čarls Dikens - nekako mi je promaklo.

1984 i kvaku sam citao nekoliko puta, sjajne knjige. Selindzer isto ali samo za odredjeni uzrast.

Listu namerno neprocitanih kniga (zapocete pa odbacene) bih mogao mirno da prosirim skoro celom obaveznom lektirom, sa posebnim naglaskom na @#$@!Mati od @#$@!Maxima Gorkog. Ko to nije uzeo u ruke, ne zna sta je propagandno smece.

Nemam ime, imam komentar.

pre 10 godina

Nisam procitala Tolkina, nikad ni necu jer me to ne zanima; nisam procitala Kvaku jer ne mogu da je nadjem u bibl, ostalo sam sve procitala, mada zalim sto sam bacila 3 dana svog zivota na 50 nijansi. :D Inace vrlo lako se 'provali' kad neko laze o knjigama, samo je meni zao da blamiram takve ljude. Tugica. Kazi lepo da nisi procitao/procitala, niko te nece ubiti, ali ne...

wtf

pre 10 godina

Procitano 13 od 20, s tim sto nema sanse da citam Pedeset nijansi...

Usput, zasto/kako je "Infinite Jest" prevedeno kao "Konacna sala"?

Владимир

pre 10 godina

@ (nikola, 26. jul 2013 17:28)

Да, ја сам (генерално) легендаран и мислим да ме људи доживљавају ко Екрема. О тој репутацији причамо.
Знаш како је Андрић у Знаковима рекао да у самом обраћању људи према њему (начину), па и стиску руке, тапшању по рамену... он осећа да га ови сажаљевају и третирају ко болесника.
Сугурно знаш да је и Моцарт гугутао с људима, па су мислили да је скренуо.
Пошто нисам Моцарт ни Андрић, а углавном немам шта да причам с другима, јер су ови клонирани, зомбирани, штанцовани, итд... онда изигравам Екрема. Свима лепо.
Ово је доба бигбургера, корејанских аутомобила и Уликса.

Појма немам шта је модерна, пре и пост... књиге сам испрва читао насумично, сад већ знам шта тражим. Али то не налазим. Баћић Алимпић, Уликс, Памук, епска фантазија... то се данас налази.
Херман и Доротеја, Моја тајна, Рилкеова поезија, Шилера, Новалиса... тога нема.


Вирџинија Вулф, Хемингвеј, Фокнер, Селинџер може да буде део опште наобразбе на западу, то и јесте део њихове 200 годишње културе ал наметати је целом свету и помије представљати као најукуснија јела...

Уликс је сраћка. Дозволи.

Milan

pre 10 godina

ja sam procitao gotovo sav opus dostojevskog koji je preveden na nas jezik, sada citam mesu selimovica i ne stidim se ni najmanje da kazem da sve ove ostale(izuzev tolstoja) nisam, niti cu citati ikada(sa izuzetkom orvela)...

Kol

pre 10 godina

Ajmo iskreno :)
1. Gordost i predrasuda, Džejn Ostin - NE
2. Uliks, Džejms Džojs - NE
3. Mobi Dik, Herman Melvil - DA
4. Rat i mir, Lav Tolstoj - DA
5. Biblija - NE definitivno NE
6. 1984, Džordž Orvel - DA vise puta mnogo dobra knjiga
7. Gospodar prstenova, Dž. R. R. Tolkin - DA isto vise puta
8. Veliki Getsbi, F. Skot Ficdžerald - DA
9. Ana Karenjina, Lav Tolstoj - stigao do pola onaj ko je uspeo celu svaka mu cast
10. Lovac u žitu, Dž. D. Selindžer - DA
11. Konačna šala, Dejvid Foster Volas - NE
12. Kvaka 22, Džozef Heler - NE ali nameravam svi kazu da je odlicna
13. Ubiti pticu rugalicu, Harper Li - NE
14. Pedeset nijansi: Siva, E.L. Džejms - NE i nikad necu sramota da je ovo na listi
15. Džejn Ejr, Šarlot Bronte - NE
16. Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski - DA
17. Orkanski visovi, Emili Bronte - DA
18. Velika očekivanja, Čarls Dikens - DA
19. Hari Poter (ceo serijal), Dž. K. Rouling - zadnja dva ne omatorio sam tako da ne NE :)
20. Priča o dva grada, Čarls Dikens - DA

Pola sa liste nije lose!

Zoran

pre 10 godina

Ko drzi do sebe cita ono sto mu odgovara, a ne ono sto se namece kao kulturni obrazac. Procitao Bibliju, 1984, Zlocin i kazna. Ostalo me vise manje i ne zanima. Ima i boljih knjiga od ovih na spisku.

Ema

pre 10 godina

Procitala:
1. Gordost i predrasuda, Džejn Ostin

4. Rat i mir, Lav Tolstoj

8. Veliki Getsbi, F. Skot Ficdžerald

9. Ana Karenjina, Lav Tolstoj

13. Ubiti pticu rugalicu, Harper Li

15. Džejn Ejr, Šarlot Bronte

16. Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski

17. Orkanski visovi, Emili Bronte

18. Velika očekivanja, Čarls Dikens

20. Priča o dva grada, Čarls Dikens

Olja

pre 10 godina

Uliks je mozda najbolja kniga ikada, a citanje knjizevnosti se ne svodi na prosto razumevanje, nego istrazivanje. Godine 1939. Vinaver je (posle smrti M.Nastasijevica)ustao protiv Andrica (koji je rekao da Nastasijevicev eksperiment mozda ne vodi nicemu) sa recima da knjizevnost nije poput tunela, tj. da ne mora da vodi zacrtanom cilju. Knjizevnost je tako mnogo vise od toga. Na stranu to sto je lista nastala po standardu britansko/americkog standarda...Sabato, Dzojs. Vredi. Ja inace ne pisem komentare.

nikol dz. femija

pre 10 godina

PROČITAJTE "Kako da govorimo o knjigama koje nismo pročitali" u izdanju Službenog glasnika, napisao je francuski profesor književnosti.

ODLIČNA JE.

goran

pre 10 godina

Iskreno nisam ih sve procitao ne zato sto mi nije bila zelja vec jer to nisu knjigu koje zasluzuju prioritet. Za potrebe aglosaksonske kulture mozda predstavljaju vrednost ali za ostale kulture svakako ne. Dali su oni procitali Andrica da ne nabrajam ostale.

Marko

pre 10 godina

Kolko shvatam, treba da kazemo za sta smo rekli da smo procitali a NISMO a ne da komentarisemo listu i pricamo sta jesmo. Ja kazem da sam procitao Hazarski recnik a nisam.

Aleksandra R

pre 10 godina

Tekst je prenet iz nekog reklo bi se engleskog casopisa tako da nije potpuno primenljiv na nasu sredinu.
Ja sam procitala 12 od ovih knjiga.

zoran

pre 10 godina

Ja kažem da sam pročitao Travničku hroniku i jesam. I to više puta. Kada je prvi put čitaš dosadna knjiga, čini ti se bez sadržaja. Ako primoraš sebe da je pročitaš do kraja zaključiš da treba ponovo da je pročitaš.
I nije jedina takva...

Za ove sa spiska, neke sam čitao neke nisam. Milsim da ima još mnogo knjiga koje nisu na spisku a zaslužuju da budu pre od nekih koje jesu. To je moje mišljenje, naravno.

Inače, nikada ne kažem da sam čitao ili uradio ono što nisam. Licemerje i laganje su najgore osobine čoveka... Trudim se da ne budem takav.

nikola

pre 10 godina

Мислим да сам довољно прочитао да могу да имам мишљење, лични укус...
Праштај.
(Владимирsn, 26. jul 2013 15:49)

Onaj ko u XXI veku "Uliks" smatra za promašaj nema nikakav ukus i samo se pokušava da ispadne pametan. Možete da ga ne volite, teško je to delo, ali zvati Džojsa i Selindžera šarlatanima jer, eto, nisu realisti, to rade samo ... Ni ja ne volim neke filmove Tarkovskog ali shvatam da je pitanju jedan od najvećih režisera ikada.

Btw jesi ti onaj legendaran Vladimir koji je na ovom sajtu objavio da su vrhunac književnosti "ruski klasici" (verovatno misleći na ruski visoki realizam), da je za razumevanje književnosti dovoljna samo "baza" iz "osmoletke", i da celokupna moderna književnost, od prve moderne do postmodernizma, nema smisla i da su u pitanju obične gluposti?

Maki

pre 10 godina

Procitala sam vise od polovine knjiga... Neke knjige mi je zao sto nisam procitala, neke stvarno nemam ni nameru. Smatram da "Pedeset nijansi" ne zavredjuje paznju i da su te knjige zadobile mnogo vise paznje nego sto zasluzuju. Ne pricam da sam nesto procitala onda kada nisam, a i smatram da je to besmisleno...

Citalac...

pre 10 godina

Zahvaljujuci klasicnoj gimnaziji sve! Tuzni komentari objasnjavaju nasu stvarnost...margaritas ante porcos! - izgovorase stari rimljani cuvenu izreku, a ja mogu samo da primetim da je jos tuznija i sumornija nasa buducnost upravo zbog ogromnog SADASNJEG NASEG NERAZUMEVANJA I POVRSNOG ZNANJA!

k.j.

pre 10 godina

procitala :uliks,1984 i zlocin i kazna...ostale nisu po mom ukusu ali postoji gomila drugih koje jesu i smatram da svako treba da cita ono sto mu godi...na pr.mene hari poter ne interesuje uopste jer se zanimam za drugu vrstu literature i ne mislim da je to sramota...kakva je to uopste ideja da lazemo da smo citali nesto sto nas ni ne zanima,vec samo zato sto je na nekoj top listi?onome ko voli da cita i ima 'citalacki staz',svoj ukus i interes takve stvari ne padaju na pamet,zaista ne vidim poentu u tome,ako neko ima neku ideju u cemu je stvar,molim da mi objasni.hvala.

Stevo

pre 10 godina

Možda ovdašnja književnost i nije baš nešto... ali "Seobe" Miloša Crnjanskog, Enciklopedija mrtvih i "Grobnica za Borisa Davidoviča" Danila Kiša, "Prokleta avlija" Ive Andrića, "Tvrđava" Meše Selimovića, "U potpalublju" Vladimira Arsenijevića, "CA Blues" Milana Oklopdžića... ...

Јозеф К.

pre 10 godina

Код нас је то случај са Андрићевим делом "На Дрини ћуприја." Кад неко каже да је читао само га питам да ми цитира или бар парафразира омиљени цитат. И деведесет посто њих крену као папагаји: "И дођу тако времена кад паметан заћути, будала проговори, а фукара се обогати!" Одмах провалиш фолиранта.

srki

pre 10 godina

Knjige su mozda korisne,ali precenjene.Ne znam zasto je postalo nenormalno kad kazem da nisam procitao Anu Karenjinu npr,i to iscudjavanje ljudi,kao da sam rekao da ne perem ruke posle velike nuzde.Treba li ja da pocnem da se cudim ljudima kad kazu da ne citaju novine? Citanje je postalo kao post,bitno je da se odradi,a sta se iz toga izvuce,manje bitno.

Mimaj Selfendaj

pre 10 godina

Orvel,Tolkin i Selindžer,to sam čitao sa ovoga spiska.Ali da malo razjasnimo neke stvari.Neverovatan broj knjiga sam počeo da čitam i onda sam video da mi treba sat vremena za prvih 10 strana.Zašto bi se dalje mučio?Tutanj,vraćam i uzimam drugu.Šta,da bi se hvalio da sam čitao Tolstoja treba da gubim vreme?Fala lepo.

Marko

pre 10 godina

Pročitao sam Anu Karenjinu (lektira ali nije me oduševio lik Ane već Ljevina), vidim pljuvače Zločina i kazne knjiga je odlična i meni je i to bila lektira. Od ovih davno pročitah Orkanske visove. Verovali ili ne pročitao sam celu Bibliju (kada sam bio klinac roditelji kupili na sajmu knjiga a ja reko kad već imam da pročitam), niko me nije terao niti sam veliki vernik ali kada počnem nešto da čitam ja moram to da završim, znam da je glup razlog ali jednostavno moram da pročitam. Nisam sve razumeo i teška je za čitanje, još sve sitno štampan, velika knjiga. Ostale sa spisak nisam pročitao ali planiram Rat i mir, 1984 i Lovac u žitu i možda još neku. Preporučujem svima koji nisu čitali dva klasika Grof Monte Kristo i Don Kihot. Takođe volim Remarkove knjige, koju god da uzmete nećete pogrešiti.

Nada Cubranovic

pre 10 godina

Iskreno:Od dvadeset ponudjenih knjiga,procitala sam 12.I iskreno:Nikada nisam rekla da sam procitala neku knjigu a nisam.Zasto bih?

Dejan

pre 10 godina

Pročitao sam:1,3,4,6,7,9,15,16,17,19
Počinjao sam neke po više puta ali ne i završio iz raznoraznih razloga: 2,5,10,12 i 18
Ali znam da "50 nijansi" ne bih nikada ni potražio ... ako to neko smatra ozbiljnom literaturom a ne populističkim šundom i popunjavanjem praznina neispunjenih života zapadnih domaćica i perverznih kancelarijskih glodara...
Hari Poter je za tu knjigu "Rat i Mir" ...
Bolje da ste Ime ruže stavili umesto toga ...
Uostalom ... ako ste samosvesni i imate vezu sa kvalitetnim emocionalnim životom ... onda imate ceo dugin spektar svaki dan pa i u sexualnom smislu
Mada imam poznanice koje je to oduševilo ...
Dve su razvedene, a jedna ima muža 14 godina starijeg ... i neke koleginice koje su u veze ušle zbog dubine računa a ne emocija ...

Relja

pre 10 godina

Lista je, kao i slične iz drugih oblasti, tipična američko-engleska i zato neću da brojim, pročitao sam one najvrednije. Ja radije čitam evropsku i južnoameričku literaturu, ovde je više naivnih, bajkovitih bestselera, to ne čitam.

Vladimir Pula

pre 10 godina

Zašto bi iko pročitao uliksa?? Čak mi je i moby dick bio fakat naporan u opisima, ali tada sam bio u tom periodu od 12-16 kada sam gutao sve živo .. zapravo te koje sam pročitao sa popisa sve sam pročitao tada .. :) nisam brojao negdje 7-8....
A ne stani harry potera sam pročitao kasnije...

Jelena

pre 10 godina

Za "Gordost i predrasuda" se ne sećam, znam da sam imala tu knjigu, ali mi se utisci mešaju sa ekranizacijama. Od ostalih navedenih sam pročitala "Veliki Getsbi",pre pomame oko filma, Lovca u žitu, Anu Karenjinu, Orkanske visove i "Ubiti pticu rugalicu" i ona mi je od ovih najlepša...
Moram priznati da nikada nisam čula za Kvaku 22 i Konačnu šalu.
Za ove ostale sam čula ali ih nisam čitala, a možda bih bila sklona da kažem da sam pročitala "Džejn Ejr" jer davno sam čitala nešto od sestara Bronte, pa ne razgraničavam dobro...

nikol dz. femija

pre 10 godina

A DA LI STE PROČITALI KNJIGU FRANCUSKOG PISCA i profesora francuske književnosti "KAKO DA GOVORIMO O KNJIGAMA KOJE NISMO PROČITALI" U IZDANJU Službenog glasnika ????

Hahahaa.....lepo je znati da su Dostojevskog, znači, svi čitali a i čitali su srpske pisce.

Vojke

pre 10 godina

Broj 11, knjiga ciji je autor David Foster Wallace , se na engleskom zove "Infinite Jest", fraza preuzeta iz Hamleta iz scene
kada Hamlet drzi Jorikovu lobanju ( "a fellow of infinite jest").
Bolji prevod na srpski bi bio "Beskrajna sala".
da li neko zna da li je knjiga prevedena na srpski/ hrvatski
I koji je naslov? Na brzinu Sam pogledao na intetrnetu ali nisam nista nasao.

mattko

pre 10 godina

Moja lista je sasvim drugacija, i predvodi je Aristotelova Drzava a zavrsava sa sa Dianetics od Rona Hubbarda.
Zasto bi neko propisivao drugome sta jeste a sta nije dobro za citanje nije jasno.
Tvrdimo da je doba koleltivizma proslo , da je pojedinac taj koji odlucuje o svojoj sudbini pa je red da onda sam bira sta ce citati. Naravno postoje i oni koji stalno moraju biti vodjeni u svemu.

Bane 69

pre 10 godina

Vladimire, pročitaj Kvaku 22, siguran sam da će ti se dopasti.
Naravno da je izbor prilagođen nekim drugim meridijanima, kod nas bi tu moralo da bude naših pisaca, a ja bih lično ubacio Kunderu. Ali ne vidim razloga da se neko žali što je nešto pročitao, a takvih komentara ima mnogo ovde.

Aleksandar Dj

pre 10 godina

Nisam lagao, a od ovih 20 knjiga procitao sam 2:

orkanski visovi
zlocin i kazna (posle ove knjige sam jos nekoliko knjiga od Dostojevskog procitao)

kalifumestokalifa

pre 10 godina

Hm pročitao sam sestre Bronte, ne zato što su bile dobre knjige nego sam to imao pri ruci kad mi je bilo dosadno.
Bibliju nisam čitao baš celu.
Od Ane Karenjine sam odustao nakon 1/3, ostale nisam ni pokušavao.
Ne mogu čak ni da kažem da nikad nisam lagao o tome; U moju odbranu, sve je dozvoljeno kad odgovaraš za ocenu.

student

pre 10 godina

nisam pročitao ni jednu sa ove liste, i ponosim se time. Imam svoje tipove knjiga koje volim. Nikakve liste neće odlučiti da li ću neku pročitati ili ne. Kvaku 22 planiram, iako sam već gledao film koji je odličan(Catch 22)

ffflyer

pre 10 godina

5 sa spiska, a ostalih 15 me i ne zanima. A poceo i 6. - Uliksa i odustajao 4 puta, odustao definitivno. Neka je rodonacelnik novog nacina pisanja sto puta to naprosto ne moze da se cita bez sifrarnika i izuzetnog poznavanja prilika u Dablinu pre 100 godina. Just my 2 cents...

Relativna nacitanost

pre 10 godina

Nisam procitao niti jednu od navedenih knjiga, a sumnjam da bi se u moje drustvo uklopili "nacitani" ljudi koji su procitali recimo "Osnove elektroenergetskih mreza i sistema", "Sistemi konverzije Energije", "Simulacija dinamicnih hibridnih sistema" itd.

Radi se jednostavno o tome da me knjige sa fiktivnim pricama (Trileri, Drame, Proze...) interesuju toliko koliko mrave nerad.

Nikola S.

pre 10 godina

Kad sam zavrsio Lovca u razi nisam mogo da verujem da je ta knjiga nekad bila sto potpuno zabranjiana sto gurana ispod drugih knjiga u USA (zvanicno jos uvek u nekim drzavama).

Владимир

pre 10 godina

Lovac u zitu se cita u dahu. Jedna od mojih omiljenih knjiga. Zaista ne razumem zasto bi je neko nazivao ''soderom''. Jedino ako zaista niste razumeli o cemu je Selindzer pisao.
(Ana, 25. jul 2013 22:42)

Дружина Пере квржице, Далеко је Сунце, Блудни син... ил слични наслови, с тематиком одрастања, чега већ (после осредњих књига имам амнезију, срећа) имају већу књижевну вредност и интересантнији су.
Углавном, за америчке писце не вреди лагати.
Вања Булић да је потписао "Ловца у житу", не бих посумњао...
Петпарачки роман.

Од Толстоја ми убедљивија Васкрсење од поменуте 2.

Нема Гетеа, Игоа, Хесеа, Руса... у њихово име вреди лагати.

Оцена многих дела је само преписана критика, дакле њихов углед је само нагомилано понављање пређашњих судова које нико ни не покушава да преиспита, у које се не дира.
Ипак, има оних ауторитета који су гласно рекли да је Хомер досадан, Шекспир ниже вредности него ли је представљен, Чехов, итд...

Нпр, мени Дон Кихот не лежи, пародију/комедију не волим. Осим Чонкина, где сам се пар пута и насмејао.

Ками, Кафка, Бекет... не. Кад се сетим Сизифа, Годоа... који је то жанр, богте?

Ако ћеш да упошљаваш мозак читаш Шопенхауера, Кјеркегора, Платона, Паскала, штатијазнам. Наместо популарне психологије никад одраслог Камија, читаш Вајнингера, Рота...
Итд...

Владимирsn

pre 10 godina

@ (Ana, 26. jul 2013 14:34)

Oх, жао ми је ако је испало као "бусање"... Није ми била намера, иако сам звучао као судија. Уствари, читам из хобија, бавим се нечим сасвим десетим, егзактним.
Мислим да сам довољно прочитао да могу да имам мишљење, лични укус...
Праштај.

Mrzim lektiru, a obožavam da čitam knjige

pre 10 godina

Pročitao sam:

5. Biblija

6. 1984, Džordž Orvel

7. Gospodar prstenova, Dž. R. R. Tolkin

19. Hari Poter (ceo serijal), Dž. K. Rouling

i još puno knjiga koje nisu na spisku, ali zato nisam pročitao ni jednu jedinu knjigu koja je bila za lektiru, osim bele grive ;D

Стари Рабра

pre 10 godina

Мањи део наведених књига сам прочитао што не значи да нисам читао. Напротив. Никада нисам тврдио да сам неко дело прочитао а да то стварно нисам учинио јер сам дубоко убеђен да у животу никога не треба лагати, ни друге ни самог себе. Данас једино стижем да читам стручну, инжењерску, литературу и енциклопедије.

peca

pre 10 godina

Procitao 1.3.4.6.7.8.9.15.16.19, Bibliju neke delove, Cini mi se da sam citao i Orkanske visove - ne mogu da pohvatam da li sam gledao 5 puta film ili jednom citao, a cetiri puta gledao film.

Sofija

pre 10 godina

Sve sam pročitala,osim Hari Potera i Gospodar prstenova.
Od ovih knjiga na listi,najgora je Uliks,koju sam pročitala zbog ispita(svetska književnost).Ne preporučujem je nikome!

Mačka

pre 10 godina

Čisto da se podsete oni koji su zaboravili i zamisle oni koji nisu znali da je Andrić bio na crti Tolkinu kad je dobio Nobela. U iscrpnom obrazlozenju sazetom u dve reči Tolkin je odj...n sa "drugorazredna literatura"

Don Quijote

pre 10 godina

Ne verujem da ima uopste nekoga ko bi lagao da je neku knjigu procitao, a nije. Eventualno mozda do 4 razreda osnovne. Sa ove liste procitao sam neke knjige , mozda pola, ali sama lista je pomalo "cudna", da ne kazem smesna.
U principu, svaka lista velikih knjizevnih dela smesna je sama po sebi ako ne sadrzi:

Don Quijote, Miguel de Cervantes Saavedra
Sto godina samoce; Jesen patrijarha, Gabriel García Márquez
Kosnica; Mazurka za dva mrtvaca, Camilo José Cela
Bestidna nocna ptica, José Donoso
Na Drini cuprija, Ivo Andric
Beskrajna prica, Michael Ende

To sto na listi nema ovih knjiga, a ima Hary Poter ili nijansa sivog, ne govori o knjigama vec o autoru liste, koja je manje-vise smesna, i to grohotno. Cak bih mogao reci, pre Zivotinjska farma nego 1984. I jos kada pomislim gde bih ugurao na listu:
Carobni breg; Budenbrokovi; Smrt u Veneciji, Thomas Mann
Gospoda Glembajevi; Miroslav Krleza
Limeni dobos; Günther Grass
Berlin Alexanderplatz, Alfred Döbblin
Ovo je lista knjizevnog laika, to jest mene. Ovo bi u isto vreme bila preporuka dragim drugarima sa sajta, muskim i zenskim. Neka probaju ovo, a posle, neka procitaju Hary Potera i nijanse sivog, pa neka se jave, da iznesu utiske.
Da, i da ne zaboravim, Izabelin monolog dok pada kisa u Makondu, Gabriel García Márquez.

rakili obrvasta beba

pre 10 godina

nisam ni jednu od ovih knjiga procitao...
najblize sam bio da procitam anu karenjinu al sa ipak odlucio da odgledam film
pozz

52-godišnjak iz Vrbasa/Novog Sada

pre 10 godina

4. Rat i mir, Lav Tolstoj
6. 1984, Džordž Orvel
7. Gospodar prstenova, Dž. R. R. Tolkin
10. Lovac u žitu, Dž. D. Selindžer
16. Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski

Nikada nisam rekao da sam nešto pročitao, a da zaista nisam!

Jao

pre 10 godina

Ako ne volite da čitate, potražite na YouTube "Thug Notes". :) Veoma zanimljiv lik, a lepo će da prepriča dela koja vas zanimaju, a mrzi vas da čitate.

Bezimena

pre 10 godina

9/20. Dakle ukupno 17 knjiga :) Imam jos 6 sa ovog spiska na polici, ali ne stizem do njih od svih ostalih knjiga koje imam na polici.

Pett

pre 10 godina

Iskreno, nisam procitao ni jednu od ovih knjiga, iako sam bar 2 ili 3 imao za lektiru prosle godine. Dobro lazem, pa se provlacim kao da sam ih procitao. Ne grize me savest ni malo, jer znam da je sada pomodarstvo citati knjige i da je to izgubilo svaki znacaj. Pozdrav od obicnog sedamnaestogodisnjaka. Smrt knjigama.

Ivan

pre 10 godina

Moram da priznam da ne volim da citam u slobodno vreme (dosta mi je citanja gradiva za fakultet), ali sam zato ceo serijal Hari Poter procitao 2 puta, a prvih par delova i po 4-5 puta. I procitao sam jos Lovca u zitu. Ali nikad nisam lagao da sam citao nesto sto nisam. Nema potrebe, a i lako se vidi kad neko laze, bar na tu temu.

Dusan

pre 10 godina

Samo 1984 i great expectations. Nisam sasvim siguran za anu karenjinu, zlocini kaznu i ostale. Nesto sam citao, nesto sam citao iz neke prepricane sazvakane knjige koju ne znam ni ko je objavio ali imala je analize svih lektira. Zaista me ove knjige nisu zanimale, a ta sam generacija, pa sam mogao da uhvatim krivinu. 1984 mi je omiljena knjiga. Citao sam recimo down and under in paris and london, ali nisam zivotinjsku farmu. Volim jako phillip k dick-a, nisam nikada stigao da procitam Tolkiena.

Aleksandra, 1986.

pre 10 godina

Iskreno, nisam slagala nikad, ali često da ne bih slagala isćutim kad se spominje Zločin i kazna, jer me je žestoko sramota zato što je nisam pročitala, nikako da je kupim, pousudim od nekoga ili iz biblioteke... Uvek nekako kad završim jednu sa čitanjem, već dohvatim drugu i nikako ta od Dostojevskog.

Pročitala sam i imam te knjige u svojoj kućnoj biblioteci: Gordost i predrasuda, Rat i mir, Biblija, Veliki Getsbi, Ana Karenjina, Lovac u žitu (3x), Džejn Ejr, Orkanski visovi. Odavno želim da pročitam Dikensove romane: Velika pčekivanja i Priča o dva grada.

Krater

pre 10 godina

Procitao sam Bibliju, hvala Bogu, od korice do korice, najdragocenija knjiga koju mozete imati i citati, najtoplije preporucujem svakome.

Sa liste sam procitao jos Zlocin i Kazna, odlicna knjiga, ali obiluje mracnim i deprimirajucim momentima. Anu Karenjinu sam procitao pod teskom prisilom i konstantnim pretnjama profesorice u srednjoj skoli, zgadio mi se zivot koje je to djubre od knjige i koliko je dosadna i negativna uopste.

Jos sam sa liste procitao i Gospodara Prstenova, koji je zabavna i zanimljiva knjiga za citanje, ali nema nikakvu moralnu pouku niti vrednost u tom smislu, ipak tako je zanimljiva da vredi procitati.

Ostale knjige sa spiska nisam citao, za neke nisam ni cuo, ali bih svakako voleo da procitam Moby Dick. Mada sumnjam, jer danas zaspim citajuci bilo sta, jer radim 10-12 sati dnevno, tako da - tesko.

Neke naravno nikad ne bih procitao niti preporucio nekome, a to su (sa liste) Harry Potter i 50 shades of grey.

ASB

pre 10 godina

4. Rat i mir, Lav Tolstoj
6. 1984, Džordž Orvel
9. Ana Karenjina, Lav Tolstoj
10. Lovac u žitu, Dž. D. Selindžer
15. Džejn Ejr, Šarlot Bronte
16. Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski
17. Orkanski visovi, Emili Bronte

Ovih sedam. Nikad se nisam hvalila da sam pročitala knjigu koju nisam.

galsko selo

pre 10 godina

procitala 1, 6, 9, 15, 16, 18 i 19, te delimicno 4 i 5, a sa liste cu procitati i 20 (jer mi je Dickens jedan od najomiljenijih). ostale me ne zanimaju, pa ne razumem zasto bih lagala i tvrdila suprotno.

MojeMisljenje

pre 10 godina

Sto da citam te knjige, kada je moj zivot dovoljno zanimljiv?
Strucne knjige i prirucnike citam cesto, ali sto da citam izmisljene price?

Bojan

pre 10 godina

Mislim da sam procitao samo jednu, mozda dve, a i za njih nisam siguran, vise po naslovu pretpostavljam da sam ih citao u skoli, nikakav utisak nisu ostavile pa zato. Inace me gotovo ni jedna od knjiga sa spiska ne zanima, tako da ih sigurno necu ni citati. Tu i tamo me zainteresuje nesto iz Biblije, ali i to radije poslusam na youtube-u. Puno citam, gledam, slusam, promisljam i otkrivam, ali ne iz knjiga. Internet, ziva rec duhovnika, youtube kanali i priznacu tek po koja odabrana knjizica, vise nego dovoljno da mi okupira paznju i da me drzi na putu razvoja.

Marina

pre 10 godina

obe od sestara bronte, gordost i predrasuda, 1984, lovac u žitu i biblija. Do duse davnih dana, sad radim non-stop i ne čitam nista.

Lili

pre 10 godina

Ja sam od ovih čitala samo "Gordost i predrasude".
"Hari Poter" ,sam pročitala možda 10-15 strana pevog dela i nisam mogla više.Jednostavno mi nije ,"legla"
I jedna preporuka-Safon! Meni se od njegovih "Senka vetra" najviše svidela.

dr

pre 10 godina

Pročitala sam 10 sa spiska i te su me zaista privukle, a prećutala bih da nikad nisam zaista pročitala "Rat i mir" i "Gospodara prstenova" ;)

ilija

pre 10 godina

Procitao sam 8, i to Gordost i predrasude,Mobi Dik,Rat i mir,skoro celu Bibliju,Veliki Getsbi, Anu Karenjinu,Zlocin i kaznu i Orkanse visove. Tri puta sam citao Rat i mir,Zlocin i kaznu i Anu Karenjinu,jer su me te knijge odusevile. Planirao sam da procitam 1984,Kvaka 22 i Dzejn Ejr, a ostale knijge sa liste mi nisu delovale privlacno,Uliks me mrzelo da procitam, jer sam smatrao da je vise na listi zbog nekog novog knjizevnog stila, ali da nema dubinu Tolstoja i Dostojevskog, mozda totalno gresim,ne znam. Gledao film Gospodar prstenova i jedan o Hariju Poteru,i ne bi citiao knjige. Od knjiga koje nisu na listi hteo bi da procitam Ema od Dzejn Ostin,ali je nemam,a gledao sam na BBC-u mini seriju Ema 4 epizode radjene po ovom romanu i odusevio sam se, a video sam i da neki svetski kriticari daju prednost romanu Ema nad romanom Gordost i predrasude, i ako je ovaj drugi popularniji medju sirom citalackom publikom

Tony

pre 10 godina

...od svega navedenog sam pročitao samo Anu Karenjinu...a i to sam morao...ostale knjige...teško gubljenje vremena, to je isto kao i gledanje turskih ili španskih sapunica...ako već neko želi da čita knjige ima mnogo boljih knjiga. Preporučujem Hyperspace, Physics of the Impossible, Parallel Worlds od Michio Kaku-a, Cosmos od Carl Sagan-a, The Grand Design od Stephen Hawking-a

retkost

pre 10 godina

Ne znam da li je neko od vas citao " 100 godina samo oce". ja sam poceo i posle 50-70 strana pomislio da to citaju samo frikovi koji posle u drustvu nesto glume.
Onda ,potpuno nicim izazvan, nastavio sam. E,sad...mogu samo da kazem da sam USPEO , t.j. procitao. I nije ovo sto pisem kao u onom vicu "imam vilu,kola.stan U beogradu, ne prodajem nego se samo ku...cim", nego sam se iskidao od smeha. Nista smesnije nisam procitao odavno. E, tu takodje ima dve stvari - to je bilo pre 10 godina i drugo, pitao sam se normalan li sam kad se tako ismejah. Trece, ajde zurim pa vas sve pozdravljam.

Polukrvni

pre 10 godina

Ne vidim u čemu je tolika fama oko Lovca u žitu. Iskreno, knjiga me je smorila. Sa druge strane, Biblija je religiozno štivo. Ne može baš da se poredi sa romanima. Ali razumem da je to knjiga koja je na neki način uobličila našu kulturu i senzibilitet. U svakom slučaju, preporučujem svima Harija Potera. Meni su se naviše dopale druga, ćetvrta i šesta. Pozdrav svima!

zarobljena princeza

pre 10 godina

Pročitala i uživala: Zločin i kazna;Rat i mir;Ana Krenjina;Orkanski visovi;Veliki Getsbi;Bibliju i dalje čitam.Ostale nisam niti ću,Kvaka 22 i 1984 krenula,ali nisu me podstakle da idem do kraja,tj.nisam se mrdnula dalje od početka.Neke novije hiteći čitam tu i tamo.Varijanta brzo čitanje s dosta preskakanja,nekako su instant kao supa iz kesice.

nema deda mraza

pre 10 godina

a ko od vas nije procitao gorski venac?

starijima je bila obavezna lektira.pretpostavljam da je to i danas...neke naredbe se ne mogu izbeci

Jovan Ristic

pre 10 godina

Iskreno, pročitao sam 1984 i Getsbija. Preporučujem ove knjige, a filmove snimljene po njima nisam gledao. Od ostalih knjiga sa liste nekoliko ću sigurno da pročitam, a neke sigurno neću.

branislav

pre 10 godina

Iskreno 14, ali neke od procitanih (Gordosti i Orkanski,) nisu mi se preterano svidele, a procitao sam gomile boljih od vecine na ovoj listi, cast Tolkinu, Heleru, Dostojevskom,Dzojsu, Ficerdzeraldu...

1. Gordost i predrasuda, Džejn Ostin
2. Uliks, Džejms Džojs
4. Rat i mir, Lav Tolstoj
5. Biblija
6. 1984, Džordž Orvel
7. Gospodar prstenova, Dž. R. R. Tolkin
8. Veliki Getsbi, F. Skot Ficdžerald
9. Ana Karenjina, Lav Tolstoj
10. Lovac u žitu, Dž. D. Selindžer
12. Kvaka 22, Džozef Heler
16. Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski
17. Orkanski visovi, Emili Bronte
18. Velika očekivanja, Čarls Dikens
19. Hari Poter (ceo serijal), Dž. K. Rouling

vasilije knezevic

pre 10 godina

Cudi me da "Jadnici"nijesu na listi.Ali biblija?Postoje dvije vrste citanja.Mozda je knjiga
interesantna pa ce ublaziti tok razumijevanja ili ce se njena sadrzina jednostavno
zalijepiti negdje u nas mozak i tako vremenom otvarati nove vidike koji su u prvim
momentima ostali nezapazeni ali su ipak tu negdje u mozgu zabiljezeni."Jadnici su,
kao najobicniji primjer,jedan takav slucaj.Kako onda tretirati "Gargantua i Pantagruela"?
Citane u ranom djetinjstvu te knjige su samo ostavljale likove u strogom pamcenju ali
su zato drustveni odnosi dolazili tek kasnije.Tako je Tenardijeva porodica koja je u
prvom sjecanju bila samo obicnno/sebicna,postala izraziti predstavnik klasnih promjena
uslovljenih drustvanim previranjem u tadasnjoj Francuskoj i formiranja bezosjecajne
burzoaske klase.Fantina i Kozeta kao da su bile samo dramaticni predstavnici cije
licnosti polako padaju u zaborav.Da li se vise od petsto hiljada Parizana stvarno
utopilo u mokraci Gargantua ?Mozda, simbolicno.'"Nasa velika matura"Mitje Vosnjaka kao
da je ostala neizbrisiva u sjecanjima nase posleratne knjizevnosti.Likovi Borisa Majhena,
Marka Kovaca,Nade Dolenceve i drugih ostaju u sjecanju bilo sta drugo se misli.Da li jos
uopste postoji Ptujska gimnazija?Knjige su,za nas, dobre i interesantne ako ostaju u nasem
sjecanju
vasilije knezevic 26 jula 2013

Bili

pre 10 godina

Iskreno nisam ni jednu procitao ali me je jedino sramota za 1984. Ali iskreno nameravam da je procitam iako nemam blage da li je ima mada kapiram da je ima cim pise ovde. Nikad nisam kapirao citanje beletristike pogotovu sto svih ovih naucnih knjiga ima toliko da ni jedan covek ne moze procitati za deset svojih zivota. Carobnije ih cini to sto te toliko zacude a nisu izmiljene.

pedja

pre 10 godina

Ne mogu da verujem da na spisku nema 'Malog princa', po meni najgluplje knjige na celom svezu, a koja se, Boze moj mora procitati i svaka kuca je ima..bljaaaak

Владимир

pre 10 godina

Никаква штета не прочитати Потера, Уликса, Господаре прстенова, Ловца у житу, Убити птицу ругалицу... али хвалити се да си прочитао тај шодер, то је већ посипање пепелом!

Бићу искрен, све што поменух нисам успео да сварим... ако је "књижевност једнако стил", овде је нема ни у траговима.
Дикенс, Бронте, Остин је обавезно штиво у неком периоду живота, Библија се подразумева увек, Толстоја поштујем ал не разумем вредност Рата и мира или поенту Карењине.
Волео бих да прочитам Квавку 22.

Од кога је истраживање, добро је. Селинџери, Фокнери, Хемингвеји, Џојсеви, Џејмс Бондови...?

nepismena stoka

pre 10 godina

Hahaha Anu Karenjinu sam za lektiru kao morao da čitam ali me mrzelo, i onda sam lepo pročitao onu kao skraćenu prepričanu varijantu od 5 strana :) izašao da odgovaram i dobio pet, lupao sam o nekim simbolima i alegoriji ... A ostale nisam čitao...

Mare

pre 10 godina

Ajte, molim vas. Pa gde su ovde Crnjanski, Andric, Selimovic, Krleza... 50 nijansi, svasta. Nema knjige nad knjigama Braca Karamazovi, pa i za englesko govorno podrucje, nema recimo ni Hemingveja, Irvin Stouna...

Pett

pre 10 godina

Iskreno, nisam procitao ni jednu od ovih knjiga, iako sam bar 2 ili 3 imao za lektiru prosle godine. Dobro lazem, pa se provlacim kao da sam ih procitao. Ne grize me savest ni malo, jer znam da je sada pomodarstvo citati knjige i da je to izgubilo svaki znacaj. Pozdrav od obicnog sedamnaestogodisnjaka. Smrt knjigama.

MojeMisljenje

pre 10 godina

Sto da citam te knjige, kada je moj zivot dovoljno zanimljiv?
Strucne knjige i prirucnike citam cesto, ali sto da citam izmisljene price?

mikser

pre 10 godina

2 knjige sa te liste. 50 nijansi sive, i nisam imao želju da čitam druga dva dela. I tu sam pročitao usiljeno. Pored te još Velikog Getsbija. Solidna.

Aleksandar

pre 10 godina

Nisam citao, ili poceo pa bacio:

1. Gordost i predrasuda, Džejn Ostin - nije mi se citalo;

2. Uliks, Džejms Džojs - odustao posle par strana, Pad Kuce Aser mi je bio mnogo citljiviji;

5. Biblija - nesto malo iz Petoknjizja ali na engleskom posto je nas prevod (Vuk&Djura) totalno arhaican i necitljiv;

9. Ana Karenjina, Lav Tolstoj - Jel to bese ono davljenje o sovjetskim zeleznicama?

13. Ubiti pticu rugalicu, Harper Li - video film, zaspao;

14. Pedeset nijansi: Siva, E.L. Džejms - uzeo u ruke u knizari i bacio posle par sekundi;
15. Džejn Ejr, Šarlot Bronte - zev;

16. Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski - ispao u eliminacijama (prve 3-4 strane), ludak kao da je prepisivao ruski telefonski imenik. Samo sto u imeniku ima vise radnje.

20. Priča o dva grada, Čarls Dikens - nekako mi je promaklo.

1984 i kvaku sam citao nekoliko puta, sjajne knjige. Selindzer isto ali samo za odredjeni uzrast.

Listu namerno neprocitanih kniga (zapocete pa odbacene) bih mogao mirno da prosirim skoro celom obaveznom lektirom, sa posebnim naglaskom na @#$@!Mati od @#$@!Maxima Gorkog. Ko to nije uzeo u ruke, ne zna sta je propagandno smece.

Lana

pre 10 godina

Džejn Ostin je prosečan pisac po svim kriterijumima, njen značaj je u tome što je kao žena krajem 18. i početkom 19. veka uopšte bila pismena i što njene knjige pružaju dosta informacija o tadašnjim društvenim odnosima, ali nekog suštinskog kvaliteta tu nema, bar ne većeg. Pročitala od nje Razum i osećajnost, nisam imala želje da se bavim preostalim opusom. Uliks je jedina knjiga koju nisam završila, ostavlja utisak snishodljive pretencioznosti, ja sam veliki Džojs, kralj sveta, odbačen od strane pokvarenog,ograničenog plebsa, krv mi je puna apsinta i opijuma, duša u raskolu, pa ću sad malo pisati neke nebuloze, da se dokoni kritičari imaju čime zabavljati u vekovima koji slede. Takve pisce ne treba ni prevoditi, oni su nerazumljivi i za maternje govornike jezika na kojem pišu. Mobi Dik: da kad sam bila dete, ne verujem da sam ga razumela pošto je to ipak malo ozbiljnija knjiga, a kod nas bukvalno važi za dečju; Biblija: ne; 1984: čitala sam je u PDF-u, a inače ne volim knjige u elektronskom formatu, znači dobra; Gospodar prstenova: NE; Veliki Getsbi: čitala i na engleskom i na srpskom u prevodu sjajnog Saše Petrovića, preporučujem, roman je kratak, pitak, jezgrovit i kompletan; Ana Karenjina: da u gimnaziji, ali na preskok - kad mi dosadi, ja preskočim 10, 15, 20 strana. Nemam osećaj da sam nešto bitno propustila; Lovac u žitu: da i preporučujem ga, mogla sam jasno da zamislim, opipam, omirišem Njujork ranih '50-ih; Konačna šala: prvi put čujem; Kvaka 22: ne; Ubiti pticu rugalicu: da, takođe preporučujem, generalno volim američki roman; 50 nijansi bilo koje boje: NE; Džejn Ejr: ne; Zločin i kazna: da, uz dosta truda, volje i samokontrole; Orkanski visovi: ne; Velika očekivanja: ne; Hari Poter: NE, NIKAKO; Priča o dva grada: da, to i Oliver Tvist su jedino što sam od Dikensa pročitala.

Cvetko

pre 10 godina

Iskreno, nisam pročitala sledeće: Mobi Dik, 1984, Veliki Getsbi, Konačna šala, Kvaka 22, Ubiti pticu rugalicu, Orkanski visovi, Hari Poter, Priča o dva grada.. Al neke sam pronašla u e-obliku, pa ću ih čitati na kindlu :)

XXL

pre 10 godina

Manite se Hari Potera i Gospodara prstenova ... Da nije filmova, niko ne bi ni znao za te knjige. Pročitajte Goli i mrtvi od Normana Mailera.
Ne morate mi zahvaljivati.

Željadin

pre 10 godina

Pročitao sam knjige označene brojevima 6, 9, 10, 13, 15, 16 i 17. Možda sam slagao za 15, jednostavno nisam siguran da li sam je završio, sećam se tek ponekog detalja. "Uliksa" sam kupio na prošlogodišnjem sajmu, ali se još uvek ne usuđujem da započnem sa čitanjem. Pročitao sam Stari zavet, ne i ostatak Biblije. Tolkin, Ficdžerald i Roulingova mi nisu držali pažnju, a sve ostale knjige sa liste (osim broja 14) mi deluju primamljivo. Ko zna, možda jednog dana...

Krater

pre 10 godina

Procitao sam Bibliju, hvala Bogu, od korice do korice, najdragocenija knjiga koju mozete imati i citati, najtoplije preporucujem svakome.

Sa liste sam procitao jos Zlocin i Kazna, odlicna knjiga, ali obiluje mracnim i deprimirajucim momentima. Anu Karenjinu sam procitao pod teskom prisilom i konstantnim pretnjama profesorice u srednjoj skoli, zgadio mi se zivot koje je to djubre od knjige i koliko je dosadna i negativna uopste.

Jos sam sa liste procitao i Gospodara Prstenova, koji je zabavna i zanimljiva knjiga za citanje, ali nema nikakvu moralnu pouku niti vrednost u tom smislu, ipak tako je zanimljiva da vredi procitati.

Ostale knjige sa spiska nisam citao, za neke nisam ni cuo, ali bih svakako voleo da procitam Moby Dick. Mada sumnjam, jer danas zaspim citajuci bilo sta, jer radim 10-12 sati dnevno, tako da - tesko.

Neke naravno nikad ne bih procitao niti preporucio nekome, a to su (sa liste) Harry Potter i 50 shades of grey.

Ja

pre 10 godina

Procitala sam pet od ovih knjiga:

1. Gordost i predrasuda, Džejn Ostin
4. Rat i mir, Lav Tolstoj
6. 1984, Džordž Orvel
9. Ana Karenjina, Lav Tolstoj
16. Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski

Volim rusku literaturu. :-)

Владимир

pre 10 godina

Lovac u zitu se cita u dahu. Jedna od mojih omiljenih knjiga. Zaista ne razumem zasto bi je neko nazivao ''soderom''. Jedino ako zaista niste razumeli o cemu je Selindzer pisao.
(Ana, 25. jul 2013 22:42)

Дружина Пере квржице, Далеко је Сунце, Блудни син... ил слични наслови, с тематиком одрастања, чега већ (после осредњих књига имам амнезију, срећа) имају већу књижевну вредност и интересантнији су.
Углавном, за америчке писце не вреди лагати.
Вања Булић да је потписао "Ловца у житу", не бих посумњао...
Петпарачки роман.

Од Толстоја ми убедљивија Васкрсење од поменуте 2.

Нема Гетеа, Игоа, Хесеа, Руса... у њихово име вреди лагати.

Оцена многих дела је само преписана критика, дакле њихов углед је само нагомилано понављање пређашњих судова које нико ни не покушава да преиспита, у које се не дира.
Ипак, има оних ауторитета који су гласно рекли да је Хомер досадан, Шекспир ниже вредности него ли је представљен, Чехов, итд...

Нпр, мени Дон Кихот не лежи, пародију/комедију не волим. Осим Чонкина, где сам се пар пута и насмејао.

Ками, Кафка, Бекет... не. Кад се сетим Сизифа, Годоа... који је то жанр, богте?

Ако ћеш да упошљаваш мозак читаш Шопенхауера, Кјеркегора, Платона, Паскала, штатијазнам. Наместо популарне психологије никад одраслог Камија, читаш Вајнингера, Рота...
Итд...

Tony

pre 10 godina

...od svega navedenog sam pročitao samo Anu Karenjinu...a i to sam morao...ostale knjige...teško gubljenje vremena, to je isto kao i gledanje turskih ili španskih sapunica...ako već neko želi da čita knjige ima mnogo boljih knjiga. Preporučujem Hyperspace, Physics of the Impossible, Parallel Worlds od Michio Kaku-a, Cosmos od Carl Sagan-a, The Grand Design od Stephen Hawking-a

srki

pre 10 godina

Knjige su mozda korisne,ali precenjene.Ne znam zasto je postalo nenormalno kad kazem da nisam procitao Anu Karenjinu npr,i to iscudjavanje ljudi,kao da sam rekao da ne perem ruke posle velike nuzde.Treba li ja da pocnem da se cudim ljudima kad kazu da ne citaju novine? Citanje je postalo kao post,bitno je da se odradi,a sta se iz toga izvuce,manje bitno.

Polukrvni

pre 10 godina

Ne vidim u čemu je tolika fama oko Lovca u žitu. Iskreno, knjiga me je smorila. Sa druge strane, Biblija je religiozno štivo. Ne može baš da se poredi sa romanima. Ali razumem da je to knjiga koja je na neki način uobličila našu kulturu i senzibilitet. U svakom slučaju, preporučujem svima Harija Potera. Meni su se naviše dopale druga, ćetvrta i šesta. Pozdrav svima!

Relativna nacitanost

pre 10 godina

Nisam procitao niti jednu od navedenih knjiga, a sumnjam da bi se u moje drustvo uklopili "nacitani" ljudi koji su procitali recimo "Osnove elektroenergetskih mreza i sistema", "Sistemi konverzije Energije", "Simulacija dinamicnih hibridnih sistema" itd.

Radi se jednostavno o tome da me knjige sa fiktivnim pricama (Trileri, Drame, Proze...) interesuju toliko koliko mrave nerad.

retkost

pre 10 godina

Ne znam da li je neko od vas citao " 100 godina samo oce". ja sam poceo i posle 50-70 strana pomislio da to citaju samo frikovi koji posle u drustvu nesto glume.
Onda ,potpuno nicim izazvan, nastavio sam. E,sad...mogu samo da kazem da sam USPEO , t.j. procitao. I nije ovo sto pisem kao u onom vicu "imam vilu,kola.stan U beogradu, ne prodajem nego se samo ku...cim", nego sam se iskidao od smeha. Nista smesnije nisam procitao odavno. E, tu takodje ima dve stvari - to je bilo pre 10 godina i drugo, pitao sam se normalan li sam kad se tako ismejah. Trece, ajde zurim pa vas sve pozdravljam.

Владимир

pre 10 godina

@ (nikola, 26. jul 2013 17:28)

Да, ја сам (генерално) легендаран и мислим да ме људи доживљавају ко Екрема. О тој репутацији причамо.
Знаш како је Андрић у Знаковима рекао да у самом обраћању људи према њему (начину), па и стиску руке, тапшању по рамену... он осећа да га ови сажаљевају и третирају ко болесника.
Сугурно знаш да је и Моцарт гугутао с људима, па су мислили да је скренуо.
Пошто нисам Моцарт ни Андрић, а углавном немам шта да причам с другима, јер су ови клонирани, зомбирани, штанцовани, итд... онда изигравам Екрема. Свима лепо.
Ово је доба бигбургера, корејанских аутомобила и Уликса.

Појма немам шта је модерна, пре и пост... књиге сам испрва читао насумично, сад већ знам шта тражим. Али то не налазим. Баћић Алимпић, Уликс, Памук, епска фантазија... то се данас налази.
Херман и Доротеја, Моја тајна, Рилкеова поезија, Шилера, Новалиса... тога нема.


Вирџинија Вулф, Хемингвеј, Фокнер, Селинџер може да буде део опште наобразбе на западу, то и јесте део њихове 200 годишње културе ал наметати је целом свету и помије представљати као најукуснија јела...

Уликс је сраћка. Дозволи.

Stevo

pre 10 godina

Možda ovdašnja književnost i nije baš nešto... ali "Seobe" Miloša Crnjanskog, Enciklopedija mrtvih i "Grobnica za Borisa Davidoviča" Danila Kiša, "Prokleta avlija" Ive Andrića, "Tvrđava" Meše Selimovića, "U potpalublju" Vladimira Arsenijevića, "CA Blues" Milana Oklopdžića... ...

student

pre 10 godina

nisam pročitao ni jednu sa ove liste, i ponosim se time. Imam svoje tipove knjiga koje volim. Nikakve liste neće odlučiti da li ću neku pročitati ili ne. Kvaku 22 planiram, iako sam već gledao film koji je odličan(Catch 22)

Čika Struja

pre 10 godina

Od fantastike sam pročitao Gospodare prstenova i Blibiju i Gospodari su mi bili mnogo zanimljiviji, Blibija je malo dosadna i nema neku radnju...

rakili obrvasta beba

pre 10 godina

nisam ni jednu od ovih knjiga procitao...
najblize sam bio da procitam anu karenjinu al sa ipak odlucio da odgledam film
pozz

Vladimir Pula

pre 10 godina

Zašto bi iko pročitao uliksa?? Čak mi je i moby dick bio fakat naporan u opisima, ali tada sam bio u tom periodu od 12-16 kada sam gutao sve živo .. zapravo te koje sam pročitao sa popisa sve sam pročitao tada .. :) nisam brojao negdje 7-8....
A ne stani harry potera sam pročitao kasnije...

Bili

pre 10 godina

Iskreno nisam ni jednu procitao ali me je jedino sramota za 1984. Ali iskreno nameravam da je procitam iako nemam blage da li je ima mada kapiram da je ima cim pise ovde. Nikad nisam kapirao citanje beletristike pogotovu sto svih ovih naucnih knjiga ima toliko da ni jedan covek ne moze procitati za deset svojih zivota. Carobnije ih cini to sto te toliko zacude a nisu izmiljene.

Sofija

pre 10 godina

Sve sam pročitala,osim Hari Potera i Gospodar prstenova.
Od ovih knjiga na listi,najgora je Uliks,koju sam pročitala zbog ispita(svetska književnost).Ne preporučujem je nikome!

zarobljena princeza

pre 10 godina

Pročitala i uživala: Zločin i kazna;Rat i mir;Ana Krenjina;Orkanski visovi;Veliki Getsbi;Bibliju i dalje čitam.Ostale nisam niti ću,Kvaka 22 i 1984 krenula,ali nisu me podstakle da idem do kraja,tj.nisam se mrdnula dalje od početka.Neke novije hiteći čitam tu i tamo.Varijanta brzo čitanje s dosta preskakanja,nekako su instant kao supa iz kesice.

marko

pre 10 godina

Na ovih 20, i ako sam neke i procitao, mogu iz prve da navedem 20 boljih i znacajnijih knjiga. Koliko vidim, ovde je glavni kriterijum u sustini komercijalni. Realno, koga zanima da cita Harija, Lord, Nijanse i sl, i kako neko moze da te knjige navede kao neki kriterijum.

Kol

pre 10 godina

Ajmo iskreno :)
1. Gordost i predrasuda, Džejn Ostin - NE
2. Uliks, Džejms Džojs - NE
3. Mobi Dik, Herman Melvil - DA
4. Rat i mir, Lav Tolstoj - DA
5. Biblija - NE definitivno NE
6. 1984, Džordž Orvel - DA vise puta mnogo dobra knjiga
7. Gospodar prstenova, Dž. R. R. Tolkin - DA isto vise puta
8. Veliki Getsbi, F. Skot Ficdžerald - DA
9. Ana Karenjina, Lav Tolstoj - stigao do pola onaj ko je uspeo celu svaka mu cast
10. Lovac u žitu, Dž. D. Selindžer - DA
11. Konačna šala, Dejvid Foster Volas - NE
12. Kvaka 22, Džozef Heler - NE ali nameravam svi kazu da je odlicna
13. Ubiti pticu rugalicu, Harper Li - NE
14. Pedeset nijansi: Siva, E.L. Džejms - NE i nikad necu sramota da je ovo na listi
15. Džejn Ejr, Šarlot Bronte - NE
16. Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski - DA
17. Orkanski visovi, Emili Bronte - DA
18. Velika očekivanja, Čarls Dikens - DA
19. Hari Poter (ceo serijal), Dž. K. Rouling - zadnja dva ne omatorio sam tako da ne NE :)
20. Priča o dva grada, Čarls Dikens - DA

Pola sa liste nije lose!

Bojan

pre 10 godina

Mislim da sam procitao samo jednu, mozda dve, a i za njih nisam siguran, vise po naslovu pretpostavljam da sam ih citao u skoli, nikakav utisak nisu ostavile pa zato. Inace me gotovo ni jedna od knjiga sa spiska ne zanima, tako da ih sigurno necu ni citati. Tu i tamo me zainteresuje nesto iz Biblije, ali i to radije poslusam na youtube-u. Puno citam, gledam, slusam, promisljam i otkrivam, ali ne iz knjiga. Internet, ziva rec duhovnika, youtube kanali i priznacu tek po koja odabrana knjizica, vise nego dovoljno da mi okupira paznju i da me drzi na putu razvoja.

Ivan, Pirot

pre 10 godina

@ Pedja
"Ne mogu da verujem da na spisku nema 'Malog princa', po meni najgluplje knjige na celom svezu, a koja se, Boze moj mora procitati i svaka kuca je ima..bljaaaak"
Pedja, od srca ti zelim da se zaljubish, i nekog puno volish. I da onda procitash ovu glupu knjigu. Prvo cesh se rasplakati par puta. Posle cesh se smejati jer ce ti biti lepo. I onda ce te biti stid sto si ikad mogao da kazes ovako nesto.

Ana

pre 10 godina

Procitala sest sa spiska a nikad ne kazem da sam procitala nesto sto nisam.

Ali sam zato procitala jos stotitne srugih knjiga koje nisu na ovom spisku. Jel se to vazi?

Bonobo

pre 10 godina

Svako ko misli da je čitanje Uliksa gubljenje vremena može da mi veruje na reč da je ostao uskraćen za jednu od najboljih knjiga svih vremena. Problem sa Džojsom je to da nije za svakoga i sasvim je sigurno da nekompetentan čitalac koji isključivo prati fabulu neće tu baš uspeti mnogo da shvati. Za Uliksa je potrebna kilometraža. Stotine i stotine knjiga u kojima rasuti leže ključevi za razumevanje tog remek dela. I da, prvo čitanje nije čitanje. To je tek preliminarno upoznavanje sa novim telom. Tajne tog tela (a i drugih tela) otkrivaju se postepeno. Kao u telesnoj ljubavi.
Treba biti iskren: svako ko nalazi da je makar i sekund Farme vredan gledanja ne treba da zagrize u Džojsa. To je tužno, ali Nije žvaka za...

Danilo

pre 10 godina

Da li je moguće da nekoliko komentatora u tolikoj meri ne razume "Uliks" da daje sebi za pravo da nipodoštava to remek-delo? Zanimljivo istraživanje. Priznajem da sam pročitao samo po jednu knjigu Jerotića i Velimirovića, a komentarišem čitavo njihovo delo kao smeće. Moja predrasuda. Šteta što je na listu zalutala jeftina i izopačena pornografija, koja se uporno potura kao književnost i nešto normalno.

mujcinovic salih

pre 10 godina

Procitao sam sedam knjiga sa spiska.Ne vidim sta ce tu Hari Poter ili Uliks.Uliksa sam poceo da citam,procitao dve strane i odustao.Shvatio sam na kraju druge strane da ne znam sta sam procitao na prvoj.Po meni tu nedostaje "Aleksandrijski kvartet" Lorensa Darela.To je najbolja knjiga koju sam procitao.Posle nje sam procitao sve njegove knjige.Covek je genije.Ima tu jos dosta pisaca koji su fantasticni a koji nisu na listi.Ipak to je pitanje ukusa o tome ne vredi diskutovati?Umalo da zaboravim nema Artura Klarka,Isaka Asimova,Filipa Dika,Pola Andersona pisaca SF koji bi po meni trebali da budu na spisku a nisu!

zoran

pre 10 godina

Ja kažem da sam pročitao Travničku hroniku i jesam. I to više puta. Kada je prvi put čitaš dosadna knjiga, čini ti se bez sadržaja. Ako primoraš sebe da je pročitaš do kraja zaključiš da treba ponovo da je pročitaš.
I nije jedina takva...

Za ove sa spiska, neke sam čitao neke nisam. Milsim da ima još mnogo knjiga koje nisu na spisku a zaslužuju da budu pre od nekih koje jesu. To je moje mišljenje, naravno.

Inače, nikada ne kažem da sam čitao ili uradio ono što nisam. Licemerje i laganje su najgore osobine čoveka... Trudim se da ne budem takav.

Nemam ime, imam komentar.

pre 10 godina

Nisam procitala Tolkina, nikad ni necu jer me to ne zanima; nisam procitala Kvaku jer ne mogu da je nadjem u bibl, ostalo sam sve procitala, mada zalim sto sam bacila 3 dana svog zivota na 50 nijansi. :D Inace vrlo lako se 'provali' kad neko laze o knjigama, samo je meni zao da blamiram takve ljude. Tugica. Kazi lepo da nisi procitao/procitala, niko te nece ubiti, ali ne...

Mimaj Selfendaj

pre 10 godina

Orvel,Tolkin i Selindžer,to sam čitao sa ovoga spiska.Ali da malo razjasnimo neke stvari.Neverovatan broj knjiga sam počeo da čitam i onda sam video da mi treba sat vremena za prvih 10 strana.Zašto bi se dalje mučio?Tutanj,vraćam i uzimam drugu.Šta,da bi se hvalio da sam čitao Tolstoja treba da gubim vreme?Fala lepo.

Milan

pre 10 godina

ja sam procitao gotovo sav opus dostojevskog koji je preveden na nas jezik, sada citam mesu selimovica i ne stidim se ni najmanje da kazem da sve ove ostale(izuzev tolstoja) nisam, niti cu citati ikada(sa izuzetkom orvela)...

samo kazem

pre 10 godina

@pedja Vidim, neko nije shvatio Malog Princa...

Sto se tice Pedeset nijansi sive ja i da sam procitala ne bih rekla, knjiga za seksualno nezadovoljene domacice i nezrele tinejdzerke, nema veze sa knjizevnoscu...

Olja

pre 10 godina

Uliks je mozda najbolja kniga ikada, a citanje knjizevnosti se ne svodi na prosto razumevanje, nego istrazivanje. Godine 1939. Vinaver je (posle smrti M.Nastasijevica)ustao protiv Andrica (koji je rekao da Nastasijevicev eksperiment mozda ne vodi nicemu) sa recima da knjizevnost nije poput tunela, tj. da ne mora da vodi zacrtanom cilju. Knjizevnost je tako mnogo vise od toga. Na stranu to sto je lista nastala po standardu britansko/americkog standarda...Sabato, Dzojs. Vredi. Ja inace ne pisem komentare.

Јозеф К.

pre 10 godina

Код нас је то случај са Андрићевим делом "На Дрини ћуприја." Кад неко каже да је читао само га питам да ми цитира или бар парафразира омиљени цитат. И деведесет посто њих крену као папагаји: "И дођу тако времена кад паметан заћути, будала проговори, а фукара се обогати!" Одмах провалиш фолиранта.

mattko

pre 10 godina

Moja lista je sasvim drugacija, i predvodi je Aristotelova Drzava a zavrsava sa sa Dianetics od Rona Hubbarda.
Zasto bi neko propisivao drugome sta jeste a sta nije dobro za citanje nije jasno.
Tvrdimo da je doba koleltivizma proslo , da je pojedinac taj koji odlucuje o svojoj sudbini pa je red da onda sam bira sta ce citati. Naravno postoje i oni koji stalno moraju biti vodjeni u svemu.

ana manjana

pre 10 godina

Nisam pročitala Gospodara prstenova i ne nameravam. Listi zameram što je anglocentrična. Dejvid Volas, pa to je irelevantno spram Getsbija i Ostinove. Opet, dakle, jedna od relativno proizvoljnih lista. A i često je pročitati jednom kao nijednom.

Don Quijote

pre 10 godina

Ne verujem da ima uopste nekoga ko bi lagao da je neku knjigu procitao, a nije. Eventualno mozda do 4 razreda osnovne. Sa ove liste procitao sam neke knjige , mozda pola, ali sama lista je pomalo "cudna", da ne kazem smesna.
U principu, svaka lista velikih knjizevnih dela smesna je sama po sebi ako ne sadrzi:

Don Quijote, Miguel de Cervantes Saavedra
Sto godina samoce; Jesen patrijarha, Gabriel García Márquez
Kosnica; Mazurka za dva mrtvaca, Camilo José Cela
Bestidna nocna ptica, José Donoso
Na Drini cuprija, Ivo Andric
Beskrajna prica, Michael Ende

To sto na listi nema ovih knjiga, a ima Hary Poter ili nijansa sivog, ne govori o knjigama vec o autoru liste, koja je manje-vise smesna, i to grohotno. Cak bih mogao reci, pre Zivotinjska farma nego 1984. I jos kada pomislim gde bih ugurao na listu:
Carobni breg; Budenbrokovi; Smrt u Veneciji, Thomas Mann
Gospoda Glembajevi; Miroslav Krleza
Limeni dobos; Günther Grass
Berlin Alexanderplatz, Alfred Döbblin
Ovo je lista knjizevnog laika, to jest mene. Ovo bi u isto vreme bila preporuka dragim drugarima sa sajta, muskim i zenskim. Neka probaju ovo, a posle, neka procitaju Hary Potera i nijanse sivog, pa neka se jave, da iznesu utiske.
Da, i da ne zaboravim, Izabelin monolog dok pada kisa u Makondu, Gabriel García Márquez.

Smšnp

pre 10 godina

A gde im je bar po jedan Nemac ili Francuz? Tolstoj zastupljen sa dva romana, a Dostojevskim jednim. Ima li tu logike?
A južnoamerikanci? A, gde im je Don Kihot? Ono Šekspir, Gete, T. Man, Dante, V. Vulf... da i ne pominjem. Da li je glupo da pomenem Homera i grčke tragičare?
Mislim da ovi sa engleskog govornog područja nešto ne kapiraju.
Inače, 6 od 20. Naravno, pored ovog spiska postoji i još jedan dugi, dugi spisak stvarnih klasika.

bb

pre 10 godina

Ovaj spisak nije u potpunosti koristan za nas iz Srbije. Vec posle prvih nekoliko naslova vidi se da je prepisan iz nekog clanka sa engleskog govornog podrucja.

Ivan

pre 10 godina

Moram da priznam da ne volim da citam u slobodno vreme (dosta mi je citanja gradiva za fakultet), ali sam zato ceo serijal Hari Poter procitao 2 puta, a prvih par delova i po 4-5 puta. I procitao sam jos Lovca u zitu. Ali nikad nisam lagao da sam citao nesto sto nisam. Nema potrebe, a i lako se vidi kad neko laze, bar na tu temu.

Citalac...

pre 10 godina

Zahvaljujuci klasicnoj gimnaziji sve! Tuzni komentari objasnjavaju nasu stvarnost...margaritas ante porcos! - izgovorase stari rimljani cuvenu izreku, a ja mogu samo da primetim da je jos tuznija i sumornija nasa buducnost upravo zbog ogromnog SADASNJEG NASEG NERAZUMEVANJA I POVRSNOG ZNANJA!

goran

pre 10 godina

Iskreno nisam ih sve procitao ne zato sto mi nije bila zelja vec jer to nisu knjigu koje zasluzuju prioritet. Za potrebe aglosaksonske kulture mozda predstavljaju vrednost ali za ostale kulture svakako ne. Dali su oni procitali Andrica da ne nabrajam ostale.

Marko

pre 10 godina

Kolko shvatam, treba da kazemo za sta smo rekli da smo procitali a NISMO a ne da komentarisemo listu i pricamo sta jesmo. Ja kazem da sam procitao Hazarski recnik a nisam.

nema deda mraza

pre 10 godina

a ko od vas nije procitao gorski venac?

starijima je bila obavezna lektira.pretpostavljam da je to i danas...neke naredbe se ne mogu izbeci

Владимирsn

pre 10 godina

@ (Ana, 26. jul 2013 14:34)

Oх, жао ми је ако је испало као "бусање"... Није ми била намера, иако сам звучао као судија. Уствари, читам из хобија, бавим се нечим сасвим десетим, егзактним.
Мислим да сам довољно прочитао да могу да имам мишљење, лични укус...
Праштај.

Captain Carrot

pre 10 godina

1. ne 2. da 3. da. 4. da 5. delimično 6. da 7. da 8. ne 9. da 10. da
11. ne 12. o da! 13. da 14. ne (niti ću) 15. da 16. da
17. da (u paketu sa 15. - pok. keva kupila davno komplet za regal)
18. da (svih 7) 19. da 20. ne - znači 15 i po/20 ispadoh knjiški moljac.
Nikad ne bih slagao da sam čitao nešto što je in ili po mišljenju
establišmenta remek delo (primer - U potrazi za izgubljenim vremenom
od Proust-a).
Ipak najsmešnije mi zgražavanje faca kojima je Uliks omiljena knjiga
kada im kažem da su mi omiljeni pisci :
R.R. Martin, King, Pratchett... - mislim nisu oni čuli za njih ali
SF, F, Horor pa to je automatski djubre.
Ma čitajte ljudi šta hoćete bolje da budete i literalni snobovi nego
tutumraci kojima je TV vodič i kvote jedino što su pročitali u životu.

Ana

pre 10 godina

Lovac u zitu se cita u dahu. Jedna od mojih omiljenih knjiga. Zaista ne razumem zasto bi je neko nazivao ''soderom''. Jedino ako zaista niste razumeli o cemu je Selindzer pisao.

ilija

pre 10 godina

Procitao sam 8, i to Gordost i predrasude,Mobi Dik,Rat i mir,skoro celu Bibliju,Veliki Getsbi, Anu Karenjinu,Zlocin i kaznu i Orkanse visove. Tri puta sam citao Rat i mir,Zlocin i kaznu i Anu Karenjinu,jer su me te knijge odusevile. Planirao sam da procitam 1984,Kvaka 22 i Dzejn Ejr, a ostale knijge sa liste mi nisu delovale privlacno,Uliks me mrzelo da procitam, jer sam smatrao da je vise na listi zbog nekog novog knjizevnog stila, ali da nema dubinu Tolstoja i Dostojevskog, mozda totalno gresim,ne znam. Gledao film Gospodar prstenova i jedan o Hariju Poteru,i ne bi citiao knjige. Od knjiga koje nisu na listi hteo bi da procitam Ema od Dzejn Ostin,ali je nemam,a gledao sam na BBC-u mini seriju Ema 4 epizode radjene po ovom romanu i odusevio sam se, a video sam i da neki svetski kriticari daju prednost romanu Ema nad romanom Gordost i predrasude, i ako je ovaj drugi popularniji medju sirom citalackom publikom

Laza i paralaza

pre 10 godina

@ Ajte, molim vas. Pa gde su ovde Crnjanski, Andric, Selimovic, Krleza... 50 nijansi, svasta. Nema knjige nad knjigama Braca Karamazovi, pa i za englesko govorno podrucje, nema recimo ni Hemingveja, Irvin Stouna...
(Mare, 25. jul 2013 20:19)

Iskren budi: jesi li procitao vest da bi znao o kakvoj se anketi radi?

Tanja

pre 10 godina

Pročitala sam 7 knjiha sa spiska: Mobi Dik, Rat i mir (kao deo lektire, u vreme kad sam ja išla u školu knjige su morale da se čitaju, nije bilo neta, a profani su bili veoma strogi u proveravanju jesi li ili nisi pročitao, uzgred, čitala sam je sa velikim uživanjem iako je veoma obiman roman, kao i Tihi Don, lik Aksinje mi je jedan od najomiljenijih književnih likova), Gospodar prstenova (čitala k'o bez duše, obožavam epsku fantastiku), Ana Karenjina (opet lektira, a i divan roman), Zločin i kazna (kao i, mislim, sve iz opusa Dostojevskog), Orkanski visovi (jedan od najuzbudljivijih ljubavnih zapleta ikad), Hari Poter (sve knjige, šta ću, i dalje uzimam knjige na dečijem odeljenju u biblioteci). Ljudi ne shvataju koliko čitanjem mogu da obogate svoj duh, maštu, da stvaraju paralelne unutrašnje svetove, da pobegnu iz sive svakodnevice makar za tih par sati dnevno koje odvoje za čitanje. Nijedno filmsko ostvarenje nikad ne može da zameni knjigu. Odmorite nekad od gledanja tv-a i pročitajte knjigu, dozvolite mašti da kreira izgled likova, okruženja, atmosfere...Knjige su blago.

Djenka Djavo

pre 10 godina

1984 treba da postane deo obavezne lektire. Cupavi grncar i ostala boranija nemaju ovde sta da traze. Od zlocina i kazne sam bio bolestan 3 dana, (emotivno) pretesko gradivo za decu u pubertetu. Ne razumem zasto bi neko lagao o tome sta je procitao. Pa ja se ne stidim ni malo zbog toga sto nisam procitao 50 nijansi emotivno nezrelih gluposti i plitkosti. Svako cita ono sto mu prija, vecina ovde nikada nije cula za bracu Strugacki na primer, a ja ne ocekujem da se zbog toga pada na teme. A liste ovakve vrste su kao muzika gospodje Gage - cisto gubljenje vremena. A ja sam upravo shvatio da je komentarisanje ovakvih listi u istoj grupi te monumentalno prestajem sa komentarisanjem iste:)

nikola

pre 10 godina

Мислим да сам довољно прочитао да могу да имам мишљење, лични укус...
Праштај.
(Владимирsn, 26. jul 2013 15:49)

Onaj ko u XXI veku "Uliks" smatra za promašaj nema nikakav ukus i samo se pokušava da ispadne pametan. Možete da ga ne volite, teško je to delo, ali zvati Džojsa i Selindžera šarlatanima jer, eto, nisu realisti, to rade samo ... Ni ja ne volim neke filmove Tarkovskog ali shvatam da je pitanju jedan od najvećih režisera ikada.

Btw jesi ti onaj legendaran Vladimir koji je na ovom sajtu objavio da su vrhunac književnosti "ruski klasici" (verovatno misleći na ruski visoki realizam), da je za razumevanje književnosti dovoljna samo "baza" iz "osmoletke", i da celokupna moderna književnost, od prve moderne do postmodernizma, nema smisla i da su u pitanju obične gluposti?

Nada Cubranovic

pre 10 godina

Iskreno:Od dvadeset ponudjenih knjiga,procitala sam 12.I iskreno:Nikada nisam rekla da sam procitala neku knjigu a nisam.Zasto bih?

kalifumestokalifa

pre 10 godina

Hm pročitao sam sestre Bronte, ne zato što su bile dobre knjige nego sam to imao pri ruci kad mi je bilo dosadno.
Bibliju nisam čitao baš celu.
Od Ane Karenjine sam odustao nakon 1/3, ostale nisam ni pokušavao.
Ne mogu čak ni da kažem da nikad nisam lagao o tome; U moju odbranu, sve je dozvoljeno kad odgovaraš za ocenu.

Zoran

pre 10 godina

Ko drzi do sebe cita ono sto mu odgovara, a ne ono sto se namece kao kulturni obrazac. Procitao Bibliju, 1984, Zlocin i kazna. Ostalo me vise manje i ne zanima. Ima i boljih knjiga od ovih na spisku.

zoran1965

pre 10 godina

a zasto se mora citati ono sto je trendi, valjda treba da se cita ono sto ti odgovara ? i to je jos jedan od nacina od teranja u 'stado'

Mrzim lektiru, a obožavam da čitam knjige

pre 10 godina

Pročitao sam:

5. Biblija

6. 1984, Džordž Orvel

7. Gospodar prstenova, Dž. R. R. Tolkin

19. Hari Poter (ceo serijal), Dž. K. Rouling

i još puno knjiga koje nisu na spisku, ali zato nisam pročitao ni jednu jedinu knjigu koja je bila za lektiru, osim bele grive ;D

Bezimena

pre 10 godina

9/20. Dakle ukupno 17 knjiga :) Imam jos 6 sa ovog spiska na polici, ali ne stizem do njih od svih ostalih knjiga koje imam na polici.

sky

pre 10 godina

procitao 5. topla preporuka za kvaku 22. a definitivno ne mogu da se slozim sa nipodostavanjem tolkina, covek je bio znacajan pisac ako ni zbog ceg drugog onda kao rodonacelnik fantazije .... a bilo je drugih zasluga takodje, taj zanr moze da se ne voli ali ne i negira

Jelena

pre 10 godina

Za "Gordost i predrasuda" se ne sećam, znam da sam imala tu knjigu, ali mi se utisci mešaju sa ekranizacijama. Od ostalih navedenih sam pročitala "Veliki Getsbi",pre pomame oko filma, Lovca u žitu, Anu Karenjinu, Orkanske visove i "Ubiti pticu rugalicu" i ona mi je od ovih najlepša...
Moram priznati da nikada nisam čula za Kvaku 22 i Konačnu šalu.
Za ove ostale sam čula ali ih nisam čitala, a možda bih bila sklona da kažem da sam pročitala "Džejn Ejr" jer davno sam čitala nešto od sestara Bronte, pa ne razgraničavam dobro...

ffflyer

pre 10 godina

5 sa spiska, a ostalih 15 me i ne zanima. A poceo i 6. - Uliksa i odustajao 4 puta, odustao definitivno. Neka je rodonacelnik novog nacina pisanja sto puta to naprosto ne moze da se cita bez sifrarnika i izuzetnog poznavanja prilika u Dablinu pre 100 godina. Just my 2 cents...

Relja

pre 10 godina

Lista je, kao i slične iz drugih oblasti, tipična američko-engleska i zato neću da brojim, pročitao sam one najvrednije. Ja radije čitam evropsku i južnoameričku literaturu, ovde je više naivnih, bajkovitih bestselera, to ne čitam.

Zagor Te-Nej

pre 10 godina

@Petrovic: "Diplomirala na Anglistici na BU te pročitala 95% knjiga sa spiska". Ako si studirala anglistiku, zasto si morala da citas ruske pisce? Ili si njih mozda citala na engleskom? Salim se koleginice, i ja sam studirao knjizevnost, proslo je od tada dosta vremena. Sta sam od ovih procitao? Mozda 60% navedenih. Inace, ja ne razumem zasto bi neko tvrdio da je procitao neku knjigu, a nije. Zasto da laze sebe? Znam, ima dosta takvih. To je kao oni, sto se hvale da su imali 100 devojaka. Ja znam da oni lazu, ali lazu sebe. Hajde sad knjigu u ruku...

Aleksandar Dj

pre 10 godina

Nisam lagao, a od ovih 20 knjiga procitao sam 2:

orkanski visovi
zlocin i kazna (posle ove knjige sam jos nekoliko knjiga od Dostojevskog procitao)

52-godišnjak iz Vrbasa/Novog Sada

pre 10 godina

4. Rat i mir, Lav Tolstoj
6. 1984, Džordž Orvel
7. Gospodar prstenova, Dž. R. R. Tolkin
10. Lovac u žitu, Dž. D. Selindžer
16. Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski

Nikada nisam rekao da sam nešto pročitao, a da zaista nisam!

52-godišnjak iz Vrbasa/Novog Sada

pre 10 godina

4. Rat i mir, Lav Tolstoj
6. 1984, Džordž Orvel
7. Gospodar prstenova, Dž. R. R. Tolkin
10. Lovac u žitu, Dž. D. Selindžer
16. Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski

Nikada nisam rekao da sam nešto pročitao, a da zaista nisam!

Aleksandra R

pre 10 godina

Tekst je prenet iz nekog reklo bi se engleskog casopisa tako da nije potpuno primenljiv na nasu sredinu.
Ja sam procitala 12 od ovih knjiga.

moi

pre 10 godina

Ko voli knjige, nece se folirati u drustvu, niti se hvaliti da cita. Ja sam ih mnogo procitala, a kupovala samo one koje citam vise puta. Poslednjih godina smo pokupovali sve prevedeno od Teri Praceta, i vec pohabali od citanja. Prepametan i izuzetno duhovit, pravi odmor i garantovano opustanje, preporucujem svima.

Mačka

pre 10 godina

Čisto da se podsete oni koji su zaboravili i zamisle oni koji nisu znali da je Andrić bio na crti Tolkinu kad je dobio Nobela. U iscrpnom obrazlozenju sazetom u dve reči Tolkin je odj...n sa "drugorazredna literatura"

Jao

pre 10 godina

Ako ne volite da čitate, potražite na YouTube "Thug Notes". :) Veoma zanimljiv lik, a lepo će da prepriča dela koja vas zanimaju, a mrzi vas da čitate.

Tamara

pre 10 godina

Sa liste nisam procitala 1, 5, 11, 12, 14 i 20. S tim sto 5 i 14 zaista ne planiram ikada ni da procitam. I nikada nisam lagala o tome da sam procitala neku knjigu koju nisam. Svakako citam vise od vecine (ili verovatno od svih) ljudi koju poznajem, tako da nemam neke potrebe da se dokazujem. A i na kraju krajeva ovo je Srbija. Pre ce vam se neko smejati zato sto citate nego zato sto ne citate.

Ema

pre 10 godina

Procitala:
1. Gordost i predrasuda, Džejn Ostin

4. Rat i mir, Lav Tolstoj

8. Veliki Getsbi, F. Skot Ficdžerald

9. Ana Karenjina, Lav Tolstoj

13. Ubiti pticu rugalicu, Harper Li

15. Džejn Ejr, Šarlot Bronte

16. Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski

17. Orkanski visovi, Emili Bronte

18. Velika očekivanja, Čarls Dikens

20. Priča o dva grada, Čarls Dikens

nikol dz. femija

pre 10 godina

A DA LI STE PROČITALI KNJIGU FRANCUSKOG PISCA i profesora francuske književnosti "KAKO DA GOVORIMO O KNJIGAMA KOJE NISMO PROČITALI" U IZDANJU Službenog glasnika ????

Hahahaa.....lepo je znati da su Dostojevskog, znači, svi čitali a i čitali su srpske pisce.

nikol dz. femija

pre 10 godina

PROČITAJTE "Kako da govorimo o knjigama koje nismo pročitali" u izdanju Službenog glasnika, napisao je francuski profesor književnosti.

ODLIČNA JE.

Lili

pre 10 godina

Ja sam od ovih čitala samo "Gordost i predrasude".
"Hari Poter" ,sam pročitala možda 10-15 strana pevog dela i nisam mogla više.Jednostavno mi nije ,"legla"
I jedna preporuka-Safon! Meni se od njegovih "Senka vetra" najviše svidela.

Vojke

pre 10 godina

Broj 11, knjiga ciji je autor David Foster Wallace , se na engleskom zove "Infinite Jest", fraza preuzeta iz Hamleta iz scene
kada Hamlet drzi Jorikovu lobanju ( "a fellow of infinite jest").
Bolji prevod na srpski bi bio "Beskrajna sala".
da li neko zna da li je knjiga prevedena na srpski/ hrvatski
I koji je naslov? Na brzinu Sam pogledao na intetrnetu ali nisam nista nasao.

Стари Рабра

pre 10 godina

Мањи део наведених књига сам прочитао што не значи да нисам читао. Напротив. Никада нисам тврдио да сам неко дело прочитао а да то стварно нисам учинио јер сам дубоко убеђен да у животу никога не треба лагати, ни друге ни самог себе. Данас једино стижем да читам стручну, инжењерску, литературу и енциклопедије.

galsko selo

pre 10 godina

procitala 1, 6, 9, 15, 16, 18 i 19, te delimicno 4 i 5, a sa liste cu procitati i 20 (jer mi je Dickens jedan od najomiljenijih). ostale me ne zanimaju, pa ne razumem zasto bih lagala i tvrdila suprotno.

Slauter

pre 10 godina

Pročitao samo ove od Tolstoja i Dostojevskog. Kada čovek pročita sve (ili skoro sve) od Dostojevskog, već je napravio veliki posao u tom smislu. Neki više volimo da čitamo Čomskog, Bžežinskog itd., geopolitiku i ekonomiju. Da su na listi Andrić, Pavić, Servantes, Čehov i da mi je rezultat ovako tanak, bilo bi me sramota. Ovako nije. Svako čita ono što voli.

Poznavanje sveta u kom živimo je važnije od beletristike.

mutu

pre 10 godina

Procitao sam 6 ! ( 4, 7, 9, 15, 17 i 18). Sestre Bronte, Rat i mir, Velika ocekivanja... sam citao jer smo kod kuce imali taj komplet.. Gospodare prstenova sam dobio za rodjendan i procitao ih u cugu.. ostale sa spiska nisam ali sam procitao stotine drugih knjiga... Preporucujem - AUTOSTOPERSKI VODIC KROZ GALAKSIJU :)

Milan

pre 10 godina

Ja ne lažem, ja nekad prećutim... za neke knjige mi stvarno bude neprijatno što ih nisam pročitao i sve planiram ali uvek nadjem neko zanimljivije štivo... npr sa spiska Zločin i kazna, to stvarno treba da pročitam!

branislav

pre 10 godina

Iskreno 14, ali neke od procitanih (Gordosti i Orkanski,) nisu mi se preterano svidele, a procitao sam gomile boljih od vecine na ovoj listi, cast Tolkinu, Heleru, Dostojevskom,Dzojsu, Ficerdzeraldu...

1. Gordost i predrasuda, Džejn Ostin
2. Uliks, Džejms Džojs
4. Rat i mir, Lav Tolstoj
5. Biblija
6. 1984, Džordž Orvel
7. Gospodar prstenova, Dž. R. R. Tolkin
8. Veliki Getsbi, F. Skot Ficdžerald
9. Ana Karenjina, Lav Tolstoj
10. Lovac u žitu, Dž. D. Selindžer
12. Kvaka 22, Džozef Heler
16. Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski
17. Orkanski visovi, Emili Bronte
18. Velika očekivanja, Čarls Dikens
19. Hari Poter (ceo serijal), Dž. K. Rouling

Zagor Te-Nej

pre 10 godina

@Citalac: Zahvaljujuci klasicnoj gimnaziji ti si procitao Harry Pottera i "Fifty Shades of Grey"? Svaka cast! Samo da mi je znati u kojoj klasicnoj gimnaziji se te knjige citaju...

peca

pre 10 godina

Procitao 1.3.4.6.7.8.9.15.16.19, Bibliju neke delove, Cini mi se da sam citao i Orkanske visove - ne mogu da pohvatam da li sam gledao 5 puta film ili jednom citao, a cetiri puta gledao film.

Ana

pre 10 godina

@Владимир, 26.

Sve u zivotu je odraz mere. U svakoj umetnosti, posle megalomanije i komplikovanosti uvek sledi povratak jednostavnosti.
Druga stvar je senzibilitet citaoca, njegova licnost i iskustvo.
Beketa ce pre razumeti neko iz sfere umetnosti.
Isto kao i Barika- covek koristi muzicke forme kao osnove za svoje romane: od ABBA forme do rapsodije u knjizi Okean More.

Tolkin: potrebno je razumeti vreme i podrucje u kom je delo nastalo. Hobiti su duhoviti prikaz radnicke klase severne Engleske- ljude koji zaista provedu zivot ne otisavsi ikada van svog rodnog grada, cak ni u Mancester koji im je blizu.

Popularna psihologija? Zasto da ne? U tom slucaju bi prepoznali granicni poremecaj licnosti u Ane Karenjine, a mogli bi ste da predvidite ponasanja nekih likova pre kraja romana.

Parodija i komedija- esencija svega inteligentnog na ovom svetu. Sala je jako ozbiljna stvar.

Povrsno citanje je najgore citanje. A ovo nipodnistavanje pojedinih dela i busanje filozofima i ''teskom'' literaturom me podseca na one ljude sto nose samo Versacija, jedu samo kavijar i kite se samo suvim tozla, jednostavno- sabane.

Marko

pre 10 godina

Pročitao sam Anu Karenjinu (lektira ali nije me oduševio lik Ane već Ljevina), vidim pljuvače Zločina i kazne knjiga je odlična i meni je i to bila lektira. Od ovih davno pročitah Orkanske visove. Verovali ili ne pročitao sam celu Bibliju (kada sam bio klinac roditelji kupili na sajmu knjiga a ja reko kad već imam da pročitam), niko me nije terao niti sam veliki vernik ali kada počnem nešto da čitam ja moram to da završim, znam da je glup razlog ali jednostavno moram da pročitam. Nisam sve razumeo i teška je za čitanje, još sve sitno štampan, velika knjiga. Ostale sa spisak nisam pročitao ali planiram Rat i mir, 1984 i Lovac u žitu i možda još neku. Preporučujem svima koji nisu čitali dva klasika Grof Monte Kristo i Don Kihot. Takođe volim Remarkove knjige, koju god da uzmete nećete pogrešiti.

Jovan Ristic

pre 10 godina

Iskreno, pročitao sam 1984 i Getsbija. Preporučujem ove knjige, a filmove snimljene po njima nisam gledao. Od ostalih knjiga sa liste nekoliko ću sigurno da pročitam, a neke sigurno neću.

Dejan

pre 10 godina

Pročitao sam:1,3,4,6,7,9,15,16,17,19
Počinjao sam neke po više puta ali ne i završio iz raznoraznih razloga: 2,5,10,12 i 18
Ali znam da "50 nijansi" ne bih nikada ni potražio ... ako to neko smatra ozbiljnom literaturom a ne populističkim šundom i popunjavanjem praznina neispunjenih života zapadnih domaćica i perverznih kancelarijskih glodara...
Hari Poter je za tu knjigu "Rat i Mir" ...
Bolje da ste Ime ruže stavili umesto toga ...
Uostalom ... ako ste samosvesni i imate vezu sa kvalitetnim emocionalnim životom ... onda imate ceo dugin spektar svaki dan pa i u sexualnom smislu
Mada imam poznanice koje je to oduševilo ...
Dve su razvedene, a jedna ima muža 14 godina starijeg ... i neke koleginice koje su u veze ušle zbog dubine računa a ne emocija ...

wtf

pre 10 godina

Procitano 13 od 20, s tim sto nema sanse da citam Pedeset nijansi...

Usput, zasto/kako je "Infinite Jest" prevedeno kao "Konacna sala"?

Maki

pre 10 godina

Procitala sam vise od polovine knjiga... Neke knjige mi je zao sto nisam procitala, neke stvarno nemam ni nameru. Smatram da "Pedeset nijansi" ne zavredjuje paznju i da su te knjige zadobile mnogo vise paznje nego sto zasluzuju. Ne pricam da sam nesto procitala onda kada nisam, a i smatram da je to besmisleno...

Grofica

pre 10 godina

Mnogi ljudi ne završe Zločin i kazna,al' to je velika greška.Priznajem,ja prvi put nisam mogla da je svarim do kraja,ali drugi put sam je pročitala nisam mogla da prestanem da razmišljam o njoj.Istinski jedno od najvećih dela ikada,i mislim da pravu vrednost upiješ baš kada stigneš do samog kraja.

Dusan

pre 10 godina

Samo 1984 i great expectations. Nisam sasvim siguran za anu karenjinu, zlocini kaznu i ostale. Nesto sam citao, nesto sam citao iz neke prepricane sazvakane knjige koju ne znam ni ko je objavio ali imala je analize svih lektira. Zaista me ove knjige nisu zanimale, a ta sam generacija, pa sam mogao da uhvatim krivinu. 1984 mi je omiljena knjiga. Citao sam recimo down and under in paris and london, ali nisam zivotinjsku farmu. Volim jako phillip k dick-a, nisam nikada stigao da procitam Tolkiena.

Marina

pre 10 godina

obe od sestara bronte, gordost i predrasuda, 1984, lovac u žitu i biblija. Do duse davnih dana, sad radim non-stop i ne čitam nista.

Aleksandra, 1986.

pre 10 godina

Iskreno, nisam slagala nikad, ali često da ne bih slagala isćutim kad se spominje Zločin i kazna, jer me je žestoko sramota zato što je nisam pročitala, nikako da je kupim, pousudim od nekoga ili iz biblioteke... Uvek nekako kad završim jednu sa čitanjem, već dohvatim drugu i nikako ta od Dostojevskog.

Pročitala sam i imam te knjige u svojoj kućnoj biblioteci: Gordost i predrasuda, Rat i mir, Biblija, Veliki Getsbi, Ana Karenjina, Lovac u žitu (3x), Džejn Ejr, Orkanski visovi. Odavno želim da pročitam Dikensove romane: Velika pčekivanja i Priča o dva grada.

dr

pre 10 godina

Pročitala sam 10 sa spiska i te su me zaista privukle, a prećutala bih da nikad nisam zaista pročitala "Rat i mir" i "Gospodara prstenova" ;)

ASB

pre 10 godina

4. Rat i mir, Lav Tolstoj
6. 1984, Džordž Orvel
9. Ana Karenjina, Lav Tolstoj
10. Lovac u žitu, Dž. D. Selindžer
15. Džejn Ejr, Šarlot Bronte
16. Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski
17. Orkanski visovi, Emili Bronte

Ovih sedam. Nikad se nisam hvalila da sam pročitala knjigu koju nisam.

Nikola S.

pre 10 godina

Kad sam zavrsio Lovca u razi nisam mogo da verujem da je ta knjiga nekad bila sto potpuno zabranjiana sto gurana ispod drugih knjiga u USA (zvanicno jos uvek u nekim drzavama).

Bane 69

pre 10 godina

Vladimire, pročitaj Kvaku 22, siguran sam da će ti se dopasti.
Naravno da je izbor prilagođen nekim drugim meridijanima, kod nas bi tu moralo da bude naših pisaca, a ja bih lično ubacio Kunderu. Ali ne vidim razloga da se neko žali što je nešto pročitao, a takvih komentara ima mnogo ovde.

k.j.

pre 10 godina

procitala :uliks,1984 i zlocin i kazna...ostale nisu po mom ukusu ali postoji gomila drugih koje jesu i smatram da svako treba da cita ono sto mu godi...na pr.mene hari poter ne interesuje uopste jer se zanimam za drugu vrstu literature i ne mislim da je to sramota...kakva je to uopste ideja da lazemo da smo citali nesto sto nas ni ne zanima,vec samo zato sto je na nekoj top listi?onome ko voli da cita i ima 'citalacki staz',svoj ukus i interes takve stvari ne padaju na pamet,zaista ne vidim poentu u tome,ako neko ima neku ideju u cemu je stvar,molim da mi objasni.hvala.

Giga

pre 10 godina

Kad ste vec pomenuli Dostojevskog, moj favorit i preporuka za sve djake je Kockar. Tu (tanku) knjizicu treba deliti besplatno u svim kladionicama!

milos

pre 10 godina

ovo unizavanje tolkina zaista nije u redu. ljudi, prvo procitajte neku knjigu pa onda sudite o njoj... dakle, problem je to sto vecina vezuje to za holivudsku produkciju i po automatizmu gaji odbojnost prema tome. delo je mnogo dublje nego sto izgleda, jedini "problem" je sto je tolkin to predstavio kroz malo drugaciji svet i sto sve to treba posmatrati na malo drugaciji nacin.
savetujem svima da daju sansu toj knjizi, nece se pokajati... a i ako se pokaju opet postujem ali PRVO procitati pa onda komentarisati.
inace citam sve sto mi padne saka i misljenja sam da treba sve probati od svakog zanra ponesto (makar tipicne predstavnike) da biste videli sta vam u potpunosti odgovara, a takodje smatram da je to ustvari istinsko sirenje vidika citanjem!

vasilije knezevic

pre 10 godina

Cudi me da "Jadnici"nijesu na listi.Ali biblija?Postoje dvije vrste citanja.Mozda je knjiga
interesantna pa ce ublaziti tok razumijevanja ili ce se njena sadrzina jednostavno
zalijepiti negdje u nas mozak i tako vremenom otvarati nove vidike koji su u prvim
momentima ostali nezapazeni ali su ipak tu negdje u mozgu zabiljezeni."Jadnici su,
kao najobicniji primjer,jedan takav slucaj.Kako onda tretirati "Gargantua i Pantagruela"?
Citane u ranom djetinjstvu te knjige su samo ostavljale likove u strogom pamcenju ali
su zato drustveni odnosi dolazili tek kasnije.Tako je Tenardijeva porodica koja je u
prvom sjecanju bila samo obicnno/sebicna,postala izraziti predstavnik klasnih promjena
uslovljenih drustvanim previranjem u tadasnjoj Francuskoj i formiranja bezosjecajne
burzoaske klase.Fantina i Kozeta kao da su bile samo dramaticni predstavnici cije
licnosti polako padaju u zaborav.Da li se vise od petsto hiljada Parizana stvarno
utopilo u mokraci Gargantua ?Mozda, simbolicno.'"Nasa velika matura"Mitje Vosnjaka kao
da je ostala neizbrisiva u sjecanjima nase posleratne knjizevnosti.Likovi Borisa Majhena,
Marka Kovaca,Nade Dolenceve i drugih ostaju u sjecanju bilo sta drugo se misli.Da li jos
uopste postoji Ptujska gimnazija?Knjige su,za nas, dobre i interesantne ako ostaju u nasem
sjecanju
vasilije knezevic 26 jula 2013