Četvrtak, 25.07.2013.

09:19

Zašto je Fijat otkazao Železnicama

Zašto su "Železnice Srbije" izgubile posao manevrisanja na industrijskom koloseku u kragujevačkoj fabrici automobila, pišu Novosti.

Izvor: Novosti

Zašto je Fijat otkazao Železnicama IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

Inženjer

pre 10 godina

То да је монополиста изгубио посао, је велика победа за Србију. Монопол у многим секторима (електропривреда, железнице, телекомуникације, јавни градски превоз...) је тумор на грбачи грађана. Ја и још низ најталентованијих инжењера железничког саобраћаја, радимо безвезне послове, или у иностранству, јер су у оваквом систему млади, школовани људи са идејама и стваралачком енергијом непожељни. Развојем приватних опратера на пругама, коначно ћемо и ми у Србији имати посао за који смо школовани. Најтеже ће бити рођацима и партијашима, јер ће морати да живе од рада.

Bob

pre 10 godina

@Ibiza, 25. jul 2013 19:52
Zorane, FIAT je u drzavna firma, tj pripada Italiji.
(Ibiza, 25. jul 2013 19:52)
??
OBoze moj odakle ovi dolaze a da malo goglas pre glupog komentara dakle faimilia Agneli (vlasniki Fiata ) ne postoje vise uzela drzava Italia Fiat a ? loool

moje vidjenje

pre 10 godina

@govani
da mi se vrtimo jer ja nikako ne mogu da saznam ko je njima dao licencu koja institucija ? Prosto me interesuje koje je telo za to nadlezno i kad je izdata. Jer prosto licence za obavlanje takve vrste posla nisam video. A sto se tice ulaska privatnih operatera da ste citali sta sam napisao ranije i da ste upuceni u desavanja zeleznice, novog zakona kao i desavanja u okruzenju prvenstveno Hrvatske sa kojom smo najvise vezani kad su robni transporti u pitanju onda bi shvatili da se ne radi od 2018 nego o sledecoj godini tj 2014.Konkretno znam i ko je sve od stranih operatera vec poceo da se raspituje i znam sta ih interesuje koji koridori,koje linije bi vozili.To sto direktor zeleznica prica da bi dali one linije koje im nisu rentabilne to apsurd je po novom zakonu svako ce moci da ima svoje linije bez obzira da li postoji vec neko na toj liniji pravcu. To se zove slobodno traziste. A da ja imam nesto protiv ove firme koja radi u krugu fabrike apsolutno ne niti me zanima ja samo pokusavam sa vama da se razjasnim jer me zanima ko i kad i zasta im je dao licencu, nista vise. Tri godine ratujem sa razbojnicima iz ZS .

Giovanni

pre 10 godina

@Moje vidjenje: Vrtimo se u krug. Problem sa licencom je sto su je ljudi formalno-pravno obezbedili, znaci imaju je i to pod brojem 1 i prilicno sam siguran da su jedini za sada. Drugi problem je sto sa tom licencom ne mogu na prugu jer im zeleznica kroz njihov opsti javasluk. neorganizovanost, korumpiranost i bezobrazluk to ne da, uostalom kao ni drugima. Do god je pruga zatvorena ima prostora za muljanhe i ucenjivanje i veliko je pitanje kada ce se otvoriti i tacno je da svi to s nestrpljenjem cekaju, ali mislim da ce tako biti sve dok nam ne podviknu ovi iz EU tamo negde 2018... Do tada, hocu majko hocu za direktora zeleznice, kradem, lazem, trosim pare i uzmem iz budzeta koliko mi treba...

moje misljenje

pre 10 godina

@govani.
znam ko su oni i nisam rekao da su tasna masna ali ajde da se vratimo necemu osnovnom a to je zakon o zeleznici koji je donet a koji ce se primenjivati od sledece godine. Znaci zvanicno tek sledece godine ce moci privatni domaci ili strani operateri da rade. Licence niko nema sem zeleznica. Zar mislite da neko poput Legeta koji bi sve dao da moze da 40km od Hr ganice do Legeta ne bi odmah uzeo licencu i krenuo da radi i vuce vozove i kontejnere i konacno poceo da zaradjuje na delatnosti zbog koje je nastao ceo projekat. Zar mislite da ne bi necu da reklamiram jedan nas veliki spediter iz Bg drzao i dalje lokomotivu koja vredi par stotina hiljada evra da stoji i truli?
Oni ne znam koju licencu imaju voleo bih da znam, Da imaju neku licencu onda bi radili i van fabrickog kruga . Znac imaju lokomotivu ali ne i dozvolu za rad kao operater. Za to ce morati da sacekaju jos neko vreme. Cak i veliki evropski privatni operateri zele ovde da rade ali cekaju dozvole i da zakon zazivi . Ja ovo ne pricam napamet.Veliki operateri zele da guraju vozove od Pireja do Ceske. Slovacke i da ne zavise od dobre volje i krs stanja nase opreme(lokomotiva)mislim na Srbiju, Makedoniju, Hrvatsku a i Madjarsku. A to sto neko radi u krugu fabrike koja je vlasnik pruge to je pravo fabrike i na to zeleznica nema nikakvo pravo da odredjuje. Privatni kolosek je ko privatni put kroz dvoriste tj staza .

Giovanni

pre 10 godina

Evo par cinjenica:
Назив: KOMBINOVANI PREVOZ
Датум оснивања:07.05.1990
Седиште: Општина: Београд-Нови Београд | Место: Београд-Нови Београд | Улица и број:Милутина Миланковића 108
Članovi: Ivan Petković (datum rodjenja 15.3.1981) 45%
Stojan Petković (datum rodjenja 9.5.1948) 10%
Branko Petković (16.6.1974) 45%
Direktor: Branko Petković
U fin. izvestajima je primetan kontinuitet poslovanja i dosta dobri rezultati koji su nesto losiji za 2012. Postoje znacajna osnovna sredstva. (izvor apr.gov.rs) Samo ovo jasno govori da ovo nije "tasna-masna" firma nekog iz Zeleznice, mozete i sami malo da proguglujete.
Nisu jedini koji poseduju lokomotive, to nigde nisam tvrdio, ali jedini imaju licencu koju Zeleznica NEMA! Evo i link http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Konkurencija-naljutila-Zeleznice-Srbije.lt.html (jedina greska je sto je sediste KP u Beogradu a ne Novom Sad ali i to govori o stanju u Zeleznici kada ne znaju ni svoju konkurenciju). Pustite samo ljude da rade i nemojte uvek biti maliciozni...

moje vidjenje

pre 10 godina

@govani
nisu jedini jer privatni operateri jos nisu poceli da rade po zeleznici. Ovo je manevarka koja radi samo u krugu fabrike i ne moze van nje da radi. i nije jedina. TENT tj. Kolubara ima isto svoje vozove i lokomotive. Leget ima jednu lokomotvu manevarku a i jos jedna firma ima lokomotivu koja stoji u Ceskoj par godina. Znaci nisu jedini sa licencom a nje jos nema kad smo kod toga. Sa novim zakonom od januara ce moci da rade i drugi operateri po nasim prugama. Sada je polako rasturanje Zeleznice na tri dela mada je u orinalnoj ideji bilo na 4 dela da se deli. Da upravu si da niko ne zeli da se odrekne monopola ali prosto to se desava neminovno. Jedina lokomotiva koja ide nasom prugom a nije SZ-a je CGZ koja ide Beograd-Bar i to ne svaki put nego naizmenicno. Da ce se nesto promeniti da hoce kad krenu drugi operateri da rade ali uvek ima ali. Kako ce se privatni operater izboriti sa bagrom na ranzirnim stanicama to mi jedino nije jasno. Taj olos koji se tamo zapatio decenijama tesko da ce se skoro menjati a oni su najveci kocnicari i sadasnje zeleznice kakva je. Na stranu nedostatak lokomotiva tj pola ih van resusrsa a pola trci ovamo onamo i ne postize da pregura ono sto ima. Sad stoji da ce ZS biti konkurencija privatnicima po ceni uvek i sad pogotovu kad su narucli nove lokomotive iz Svajcarske ali da su za.... posao sa Fiatom jesu da su izgubili manervrski posao jesu, da su izgubili da prevoze kola do Bara i da to rade Nemci jesu a mogli su

Putnik

pre 10 godina

Direktor Dragoljub Simonovic bi trebalo pod hitno da sedene u jedan od klasicnih vozova njegovog preduzeca pa da se odklacka do bilo koje kasabe u Srbiji na relaciji koju odrzavaju Zeleznice Srbije. Ne mora daleko. Jedno 50km. To ce potrajati jedno 2 casa. Sasvim dovoljno da se naguta smrada koji je vec poznat brend njegovog preduzeca. Ako je direktor Dragoljub Simonovic iole objektivan shvatiti ce da je taj smrad zapravo odraz rukovodstva njegovog preduzeca. Istini za volju jeste da Zeleznice Srbije ne prevoze neke otmene i pazljive putnike ali ipak. Sada mozete da zamislite kako li tek smrdi u teretnom saobracaju.

marko

pre 10 godina

ovo je klasican slucaj za insajder. privatna firma je dobila licencu pre zeleznica? insajder b92 odgovorite nam ko je pokrao zeleznice srbije

ЈоГ

pre 10 godina

Videti ko je vlasnik "Kombinovanog prevoza", i u kakvom je srodstvu sa lokalnim zeleznickim bosom, pa ce sve biti jasno...(rorry, 25. jul 2013 10:29)

Чудо једно како сви обилазе око овог питања а оно је централно! Да дознамо власнике рекло би нам да ли је ово:

1. Чисто и железнице су заслужиле, у ком случају је то нека легитимна фирма која нема везе ни са главешинама железнице нити је партијски повезана са неком странком на власти. Ово је наравно, и нажалост, најмање вероватан сценарио у земљи Србији.

2. Фирму држе неки ликови повезани са железницом, у ком случају је неопходна чистка у менаџменту железнице. Ни мање ни више, ако ова земља не уведе праксу отпуштања и кривичног гоњења за проневере или неспособност тог типа СВУГДЕ укључујући сва министарства и јавна предузећа црно нам се пише.

3. Фирму држе неки повезани са неком од конкурентских странака у влади (рецимо неком странком која дилује са Фиатом али не и са железницом), обе странке треба жестоко казнити на изборима, а дату странку избацити из било каквог диловања са фабриком која је делом у власништву Републике Србије. Док се у овој земљи бизнис не одвоји од политичких странака исто нам се црно пише.

Dubravka

pre 10 godina

Na stranu to sto te Zeleznice kao i vecinu ostalih javnih preduzeca treba pod hitno rasformirati,dovesti nove ljude i poceti ih voditi kao zdrava privatna preduzeca koja ce imati onoliko koliko zarade (sto znaci da na celo treba dovesti nekog uspesnog coveka iz privrede a ne ove "filozofe" sto nista prakticno ne umeju da urade i zarade)
Ali, igrom slucaja znam i za taj "Kombinovani" i da guraju pare gde stignu.
Znaci nasle se dve izrazito moralne i postene strane pa napravile deal...
Nece ovde biti zdravog i nekorumpiranog poslovanja ako nam ne dodju nemacke i americke kompanije...Ali sta cemo kad smo ovakvi kakvi smo kao drzava i narod i ne postoji nacin da privucemo postene i kvalitetne investitore...

Vladan

pre 10 godina

Sa nase strane radi se o politickim odlukama a zasto to ne bi stranci koristili kad im se sreca osmehuje. Na ovaj nacin bice jos investicija ali koristice samo snalazljivim politicarima!

Giovanni

pre 10 godina

@Dragan Lo: lupetas gluposti. "Kombinovani prevoz" je privatna nezavisna firma koju zeleznica ne podnosi. Komb. prevoz je uspela da ovezbedi jedinu licencu u Srbiji za obavljanje zeleznickog transporta, koju Zeleznice Srbije NEMAJU zbog opsteg rasula tamo i koje ne daju da se otvore pruge za privatne operatere jer bi ih privatnici "pojeli" za par meseci sa cenom i kvalitetom pa bi jako brzo pocele da isplivavaju neke stvari. Da ne pricamo o sujeti i bruci sto zeleznice moraju da obezbede licencu koju nemaju i koja bi bila izdata par godina nakon one koju ima jedan privatnik...
Ovo sa Fijatom je samo mrvica onoga sto ce im se tek dogoditi na trzistu, a EU pritiska...

zoran

pre 10 godina

-Uzmi si od butitja Đole.

-Kuku crni Đole! Da nije holesterol?


Alo bre, čobani. FIAT je privatna firma i gleda svoj interes. Nema tu ni Italija a još manje naša nazovi država da se meša.

alek

pre 10 godina

konkurencija razume se, ali treba fijatu reci kada bude doslo vreme remonta industriskih koloseka neka to rade sami, a ne drzava, onda ce videti sta je infrastruktura.

JOJKE

pre 10 godina

NE VERUJ LATINIMA i KAD TI DAROVE DONOSE,

Mislim, svima je jasno da se radi o planiranim aktivnostima tipa "KAKO SAMO NAMA DA BUDE DOBRO (Italijanima)". To što oni rade je jasno, ali pravo pitanje je ŠTA DRŽAVA SRBIJA (NE)RADI.

TO SU NAŠI NEREŠIVI PROBLEMI. UVEK SMO GUBITNICI. NE KRIVIMO NjIH, već POGLEDAJMO NAS (kakvi smo).

milan

pre 10 godina

Znatno nize cene neznaci i najjeftinije cene i ovako kako ovde citamo vide iz Zeleznice Srbije sto neznaci da je tako pa bi se morala cuti i druga strana.

Deutsche

pre 10 godina

Nemci smatraju da je u Italiji sto se mucke,podmicivanja i ostalih "radnji"
sve moguce.To komentarisu sa podsmehom,jer iz nemackog ugla je to veoma tacno. E,sada pogledajte,nasi su hteli i te i takve Italijane da prevare!
Doduse,nisu uspeli jer su baaas preterali... Lopovskonemoralna druzina.

Nisam ocekiv'o, JBT!

pre 10 godina

"Očito je, dakle, da je namera fabrike "Fijat automobili Srbija", ili nekih od njihovih rukovodilaca, bila da umesto srpskih železnica poslove na njihovom industrijskom koloseku obavlja privatni operater, bez obzira na cenu i ponudu naše kompanije" - kaže Simonović.

Samo jedna sitnica se previdja: te povoljnije uslove ste gospodo blagoizvoleli ponuditi tek nakon sto ste posao vec izgubili, ili sta? Ko je uopste u Zeleznicama bio zaduzen da prati posao sa FAS i da li je spavao ili je oko toga nesto i radio? Bilo kako bilo, tesko da se to desilo tek tako, a da su zeleznice u svemu nevine kao beba u kolevci, pogotovo posto je poznato da u mnjima manje-vise vlada opste rasulo!

nickname poznat

pre 10 godina

Jel u to bese umesan Sarancic??? Koliko sam tada bio upucen Velja Ilic je bio gazda Nove Srbije, a? Tacno je da Komb.prevoz duguje mnogo para ali ovi iz Zeleznica DUGUJU i Bogu i Ocu! Ove lokomotive iz Prevoza su bar remontovane u odnosu na ove bojlere iz Zeleznice gde je jedan remont kostao ko tri stana na Dedinju.Gde je tad bio Sindikat? Nemojte biti toliko naivni... Na osnovu cega ce sada da se uzima kredit kada su nam i Cro. stavili rampu? Beograd-Bar? Priština? Szeged? Sofija? Oće malo morgen! Nisu Italijani glupi kao nasi politicari koje je birao glup narod.

Mungos

pre 10 godina

Ako je istina da su ponudili povoljnije uslove tek nakon sto su shvatili da ce izgubiti posao, onda su to i zasluzili! To znaci da su mogli da osiguraju sebi dugogodisnji ugovor i siguran priliv novca a oni su se bahatili.

nema opreme

pre 10 godina

poznavajuci do neke mere probleme zeleznice osim cene koja i nije toliko sporna u celoj prici jer cena nasih zeleznica je na proseku regiona a ako su u ugovori stalni onda je i niza. Problem ne samo nase zeleznice nego i nekih susednih su oprema. Konkretno mislim na mali broj manevarki i lokomotiva teglaca . Kolikoja znam pola od ukupnog broja lokomotiva i manevarki stoje jer su im istekli resursi i za remont po jednoj je potrebno pola miliona evra sto ovi slepci u zeleznici nemaju. Samom tom cinjenicom desava se da nekada kompozicije vozova budu zaglavljene i po nekoliko dana po raznim raznirnim stanicama jer nema ko da ih prevuce. Italijani su imali taj problem isto u pocetku i ajde nek je i rodjacka veza itd uticala na to da se odvoje od zelenice za unutrasnji manevarski prostor ja i dalje mslim da je nekome prekipelo da svako malo zove kuka molim da dodje manevarka.
Ja ovo iznosm kao nesto realno sa cim se i ja sam susrecem jednom nedeljno.Jedino sto je utegnuto koliko toliko je linija Beograd Rijeka kontejneri i stize koliko toliko tacno ostalo je krene pa kad stigne . Desavalo se da po dve nedelje tri cetiri vagona ne znaju gde su po kojim su ranzirnim i dok ih skupe prodje jos nedelja a troskovi stajanja zarobljene robe i penali nikom nista. Isto je akoje za utehu u Hrvatskoj i bogu hvala sto su promenili zakon pa ce i drugi operateri moci da rade po nasim izakanim prugama .

mrmlj

pre 10 godina

""Očito je, dakle, da je namera fabrike "Fijat automobili Srbija", ili nekih od njihovih rukovodilaca, bila da umesto srpskih železnica poslove na njihovom industrijskom koloseku obavlja privatni operater, bez obzira na cenu i ponudu naše kompanije" - kaže Simonović."

da rezimiramo:
1. ponuda privatnog operatera je bila duplo povoljnija ponude "zeleznica srbije"
2. privatni operater je dobio posao.
3. "zeleznice" se trgnu i ponude jos bolje uslove od privatnog operatera.

iz ovoga je ocigledno da odgovorni u "zeleznicama srbije" ne shvataju osnovni pojam tendera i/ili da su hteli da se ugrade u cenu. jedno je osnov za otpustanje zbog nesposobnosti, a drugo je osnov za hapsenje ili barem istragu zbog korupcije.

ko bi se normalan hvatao u kolo sa takvim ljudima?
sasvim je logicno da je FAS eliminisao svaki kontakt sa njima.
jos ako uzmemo u obzir da je verovatno da "zeleznice srbije" nisu pruzale najviseg (mozda cak ni zadovoljavajuceg) kvaliteta, odluka o izboru operatera je jos laksa.

winston

pre 10 godina

Železnice Srbije, hahahaha, Italiani nisu coravi. Pogledajte samo tu jadnu, opljackanu, propalu bruku, sto Srbija zove Zeleznica, pa sve je jasno. A plus sto su sigurno direktori malo hteli i za svoj djep, pa dosla cena visoka. To je pravi konkurs, a ne ono sto drzava zove konkurs.

Dragan Lo

pre 10 godina

Ipak je najverovatnija organizovana predaja posla, znaju to iz naših javnih i državnih preduzeća savršeno organizovati. Ako "Kombinovani Prevoz" nije pod patronatom nekake sive eminencije iz Železnica Srbije - mene ubite, obavezno. Ovo je klasika, a tehnologija je zastarela. Za gubitak ovakvog posla u normalnoj kompaniji kompletan prodajni sektor dobija otkaz, a generalni direktor bi trebao dati ostavki zbog lošeg izbora ekipe. Jednostavno je.

Milos

pre 10 godina

Ma u redu je Simo, pojedi porciju tartufa i opusti se! Da je drzavi stalo da to bude profitabilno preduzece ne bi tebe postavili za direktora, zato samo opusteno!

Abba

pre 10 godina

Bravo za italijane. Domaca bagra samo naucila da krade i da ne radi nista. Dodje ti da sva javna preduzeca probas italijanima i nemcima i operas bagru zavaljenu u fotelje.

privrednik sa iskustvom

pre 10 godina

SIMONOVICU, ZELEZNICA SRBIJE se nalazi u SREDNJEM VEKU.Verovatno nije primarna samo cena vase usluge,nego ce pre biti nereagovanje vasih sluzbi u skladu sa potrebama partnera,korupcija,nerad, jednom recju SREDNJI VEK.

popeye

pre 10 godina

Ок а сад им наплатите таксу за излазак на отворену пругу. Осим ако не мисле да се врте само по кругу ФАСа...

Saša

pre 10 godina

Kada su videli da su posao izgubili, ponudili su neuporedivo bolje uslove. Nije nego, a dotle, daj da ih deremo (X2). Da sam ja na mestu tog direktora iz FIAT-a ne samo da ne bih prihvatio tu ponudu zbog penala, nego iz principa. Pa niko nije lud gospodo iz železnice.

rorry

pre 10 godina

Videti ko je vlasnik "Kombinovanog prevoza", i u kakvom je srodstvu sa lokalnim zeleznickim bosom, pa ce sve biti jasno.. Italijani sa tim nemaju veze..

darkwood

pre 10 godina

U prevodu to se zove konkurencija! To je pojam koji naše državne firme nisu još saznale šta je pa se upoznaju sa tim na teži način.

student

pre 10 godina

Pazi ti ovaj bezobrazluk, direktor zeleznica krivi Fijat sto bira povoljnijeg dobavljaca na tenderu a ne njega, koji prvo dere sa cenama a posle spusta cene i to bi kao trebalo da zvuci profesionalno nekom poslovnom partneru?

darkwood

pre 10 godina

U prevodu to se zove konkurencija! To je pojam koji naše državne firme nisu još saznale šta je pa se upoznaju sa tim na teži način.

student

pre 10 godina

Pazi ti ovaj bezobrazluk, direktor zeleznica krivi Fijat sto bira povoljnijeg dobavljaca na tenderu a ne njega, koji prvo dere sa cenama a posle spusta cene i to bi kao trebalo da zvuci profesionalno nekom poslovnom partneru?

privrednik sa iskustvom

pre 10 godina

SIMONOVICU, ZELEZNICA SRBIJE se nalazi u SREDNJEM VEKU.Verovatno nije primarna samo cena vase usluge,nego ce pre biti nereagovanje vasih sluzbi u skladu sa potrebama partnera,korupcija,nerad, jednom recju SREDNJI VEK.

Milos

pre 10 godina

Ma u redu je Simo, pojedi porciju tartufa i opusti se! Da je drzavi stalo da to bude profitabilno preduzece ne bi tebe postavili za direktora, zato samo opusteno!

Saša

pre 10 godina

Kada su videli da su posao izgubili, ponudili su neuporedivo bolje uslove. Nije nego, a dotle, daj da ih deremo (X2). Da sam ja na mestu tog direktora iz FIAT-a ne samo da ne bih prihvatio tu ponudu zbog penala, nego iz principa. Pa niko nije lud gospodo iz železnice.

Dragan Lo

pre 10 godina

Ipak je najverovatnija organizovana predaja posla, znaju to iz naših javnih i državnih preduzeća savršeno organizovati. Ako "Kombinovani Prevoz" nije pod patronatom nekake sive eminencije iz Železnica Srbije - mene ubite, obavezno. Ovo je klasika, a tehnologija je zastarela. Za gubitak ovakvog posla u normalnoj kompaniji kompletan prodajni sektor dobija otkaz, a generalni direktor bi trebao dati ostavki zbog lošeg izbora ekipe. Jednostavno je.

rorry

pre 10 godina

Videti ko je vlasnik "Kombinovanog prevoza", i u kakvom je srodstvu sa lokalnim zeleznickim bosom, pa ce sve biti jasno.. Italijani sa tim nemaju veze..

Abba

pre 10 godina

Bravo za italijane. Domaca bagra samo naucila da krade i da ne radi nista. Dodje ti da sva javna preduzeca probas italijanima i nemcima i operas bagru zavaljenu u fotelje.

winston

pre 10 godina

Železnice Srbije, hahahaha, Italiani nisu coravi. Pogledajte samo tu jadnu, opljackanu, propalu bruku, sto Srbija zove Zeleznica, pa sve je jasno. A plus sto su sigurno direktori malo hteli i za svoj djep, pa dosla cena visoka. To je pravi konkurs, a ne ono sto drzava zove konkurs.

Mungos

pre 10 godina

Ako je istina da su ponudili povoljnije uslove tek nakon sto su shvatili da ce izgubiti posao, onda su to i zasluzili! To znaci da su mogli da osiguraju sebi dugogodisnji ugovor i siguran priliv novca a oni su se bahatili.

mrmlj

pre 10 godina

""Očito je, dakle, da je namera fabrike "Fijat automobili Srbija", ili nekih od njihovih rukovodilaca, bila da umesto srpskih železnica poslove na njihovom industrijskom koloseku obavlja privatni operater, bez obzira na cenu i ponudu naše kompanije" - kaže Simonović."

da rezimiramo:
1. ponuda privatnog operatera je bila duplo povoljnija ponude "zeleznica srbije"
2. privatni operater je dobio posao.
3. "zeleznice" se trgnu i ponude jos bolje uslove od privatnog operatera.

iz ovoga je ocigledno da odgovorni u "zeleznicama srbije" ne shvataju osnovni pojam tendera i/ili da su hteli da se ugrade u cenu. jedno je osnov za otpustanje zbog nesposobnosti, a drugo je osnov za hapsenje ili barem istragu zbog korupcije.

ko bi se normalan hvatao u kolo sa takvim ljudima?
sasvim je logicno da je FAS eliminisao svaki kontakt sa njima.
jos ako uzmemo u obzir da je verovatno da "zeleznice srbije" nisu pruzale najviseg (mozda cak ni zadovoljavajuceg) kvaliteta, odluka o izboru operatera je jos laksa.

Nisam ocekiv'o, JBT!

pre 10 godina

"Očito je, dakle, da je namera fabrike "Fijat automobili Srbija", ili nekih od njihovih rukovodilaca, bila da umesto srpskih železnica poslove na njihovom industrijskom koloseku obavlja privatni operater, bez obzira na cenu i ponudu naše kompanije" - kaže Simonović.

Samo jedna sitnica se previdja: te povoljnije uslove ste gospodo blagoizvoleli ponuditi tek nakon sto ste posao vec izgubili, ili sta? Ko je uopste u Zeleznicama bio zaduzen da prati posao sa FAS i da li je spavao ili je oko toga nesto i radio? Bilo kako bilo, tesko da se to desilo tek tako, a da su zeleznice u svemu nevine kao beba u kolevci, pogotovo posto je poznato da u mnjima manje-vise vlada opste rasulo!

nickname poznat

pre 10 godina

Jel u to bese umesan Sarancic??? Koliko sam tada bio upucen Velja Ilic je bio gazda Nove Srbije, a? Tacno je da Komb.prevoz duguje mnogo para ali ovi iz Zeleznica DUGUJU i Bogu i Ocu! Ove lokomotive iz Prevoza su bar remontovane u odnosu na ove bojlere iz Zeleznice gde je jedan remont kostao ko tri stana na Dedinju.Gde je tad bio Sindikat? Nemojte biti toliko naivni... Na osnovu cega ce sada da se uzima kredit kada su nam i Cro. stavili rampu? Beograd-Bar? Priština? Szeged? Sofija? Oće malo morgen! Nisu Italijani glupi kao nasi politicari koje je birao glup narod.

nema opreme

pre 10 godina

poznavajuci do neke mere probleme zeleznice osim cene koja i nije toliko sporna u celoj prici jer cena nasih zeleznica je na proseku regiona a ako su u ugovori stalni onda je i niza. Problem ne samo nase zeleznice nego i nekih susednih su oprema. Konkretno mislim na mali broj manevarki i lokomotiva teglaca . Kolikoja znam pola od ukupnog broja lokomotiva i manevarki stoje jer su im istekli resursi i za remont po jednoj je potrebno pola miliona evra sto ovi slepci u zeleznici nemaju. Samom tom cinjenicom desava se da nekada kompozicije vozova budu zaglavljene i po nekoliko dana po raznim raznirnim stanicama jer nema ko da ih prevuce. Italijani su imali taj problem isto u pocetku i ajde nek je i rodjacka veza itd uticala na to da se odvoje od zelenice za unutrasnji manevarski prostor ja i dalje mslim da je nekome prekipelo da svako malo zove kuka molim da dodje manevarka.
Ja ovo iznosm kao nesto realno sa cim se i ja sam susrecem jednom nedeljno.Jedino sto je utegnuto koliko toliko je linija Beograd Rijeka kontejneri i stize koliko toliko tacno ostalo je krene pa kad stigne . Desavalo se da po dve nedelje tri cetiri vagona ne znaju gde su po kojim su ranzirnim i dok ih skupe prodje jos nedelja a troskovi stajanja zarobljene robe i penali nikom nista. Isto je akoje za utehu u Hrvatskoj i bogu hvala sto su promenili zakon pa ce i drugi operateri moci da rade po nasim izakanim prugama .

Deutsche

pre 10 godina

Nemci smatraju da je u Italiji sto se mucke,podmicivanja i ostalih "radnji"
sve moguce.To komentarisu sa podsmehom,jer iz nemackog ugla je to veoma tacno. E,sada pogledajte,nasi su hteli i te i takve Italijane da prevare!
Doduse,nisu uspeli jer su baaas preterali... Lopovskonemoralna druzina.

zoran

pre 10 godina

-Uzmi si od butitja Đole.

-Kuku crni Đole! Da nije holesterol?


Alo bre, čobani. FIAT je privatna firma i gleda svoj interes. Nema tu ni Italija a još manje naša nazovi država da se meša.

Giovanni

pre 10 godina

@Dragan Lo: lupetas gluposti. "Kombinovani prevoz" je privatna nezavisna firma koju zeleznica ne podnosi. Komb. prevoz je uspela da ovezbedi jedinu licencu u Srbiji za obavljanje zeleznickog transporta, koju Zeleznice Srbije NEMAJU zbog opsteg rasula tamo i koje ne daju da se otvore pruge za privatne operatere jer bi ih privatnici "pojeli" za par meseci sa cenom i kvalitetom pa bi jako brzo pocele da isplivavaju neke stvari. Da ne pricamo o sujeti i bruci sto zeleznice moraju da obezbede licencu koju nemaju i koja bi bila izdata par godina nakon one koju ima jedan privatnik...
Ovo sa Fijatom je samo mrvica onoga sto ce im se tek dogoditi na trzistu, a EU pritiska...

popeye

pre 10 godina

Ок а сад им наплатите таксу за излазак на отворену пругу. Осим ако не мисле да се врте само по кругу ФАСа...

alek

pre 10 godina

konkurencija razume se, ali treba fijatu reci kada bude doslo vreme remonta industriskih koloseka neka to rade sami, a ne drzava, onda ce videti sta je infrastruktura.

JOJKE

pre 10 godina

NE VERUJ LATINIMA i KAD TI DAROVE DONOSE,

Mislim, svima je jasno da se radi o planiranim aktivnostima tipa "KAKO SAMO NAMA DA BUDE DOBRO (Italijanima)". To što oni rade je jasno, ali pravo pitanje je ŠTA DRŽAVA SRBIJA (NE)RADI.

TO SU NAŠI NEREŠIVI PROBLEMI. UVEK SMO GUBITNICI. NE KRIVIMO NjIH, već POGLEDAJMO NAS (kakvi smo).

Dubravka

pre 10 godina

Na stranu to sto te Zeleznice kao i vecinu ostalih javnih preduzeca treba pod hitno rasformirati,dovesti nove ljude i poceti ih voditi kao zdrava privatna preduzeca koja ce imati onoliko koliko zarade (sto znaci da na celo treba dovesti nekog uspesnog coveka iz privrede a ne ove "filozofe" sto nista prakticno ne umeju da urade i zarade)
Ali, igrom slucaja znam i za taj "Kombinovani" i da guraju pare gde stignu.
Znaci nasle se dve izrazito moralne i postene strane pa napravile deal...
Nece ovde biti zdravog i nekorumpiranog poslovanja ako nam ne dodju nemacke i americke kompanije...Ali sta cemo kad smo ovakvi kakvi smo kao drzava i narod i ne postoji nacin da privucemo postene i kvalitetne investitore...

ЈоГ

pre 10 godina

Videti ko je vlasnik "Kombinovanog prevoza", i u kakvom je srodstvu sa lokalnim zeleznickim bosom, pa ce sve biti jasno...(rorry, 25. jul 2013 10:29)

Чудо једно како сви обилазе око овог питања а оно је централно! Да дознамо власнике рекло би нам да ли је ово:

1. Чисто и железнице су заслужиле, у ком случају је то нека легитимна фирма која нема везе ни са главешинама железнице нити је партијски повезана са неком странком на власти. Ово је наравно, и нажалост, најмање вероватан сценарио у земљи Србији.

2. Фирму држе неки ликови повезани са железницом, у ком случају је неопходна чистка у менаџменту железнице. Ни мање ни више, ако ова земља не уведе праксу отпуштања и кривичног гоњења за проневере или неспособност тог типа СВУГДЕ укључујући сва министарства и јавна предузећа црно нам се пише.

3. Фирму држе неки повезани са неком од конкурентских странака у влади (рецимо неком странком која дилује са Фиатом али не и са железницом), обе странке треба жестоко казнити на изборима, а дату странку избацити из било каквог диловања са фабриком која је делом у власништву Републике Србије. Док се у овој земљи бизнис не одвоји од политичких странака исто нам се црно пише.

milan

pre 10 godina

Znatno nize cene neznaci i najjeftinije cene i ovako kako ovde citamo vide iz Zeleznice Srbije sto neznaci da je tako pa bi se morala cuti i druga strana.

Putnik

pre 10 godina

Direktor Dragoljub Simonovic bi trebalo pod hitno da sedene u jedan od klasicnih vozova njegovog preduzeca pa da se odklacka do bilo koje kasabe u Srbiji na relaciji koju odrzavaju Zeleznice Srbije. Ne mora daleko. Jedno 50km. To ce potrajati jedno 2 casa. Sasvim dovoljno da se naguta smrada koji je vec poznat brend njegovog preduzeca. Ako je direktor Dragoljub Simonovic iole objektivan shvatiti ce da je taj smrad zapravo odraz rukovodstva njegovog preduzeca. Istini za volju jeste da Zeleznice Srbije ne prevoze neke otmene i pazljive putnike ali ipak. Sada mozete da zamislite kako li tek smrdi u teretnom saobracaju.

Vladan

pre 10 godina

Sa nase strane radi se o politickim odlukama a zasto to ne bi stranci koristili kad im se sreca osmehuje. Na ovaj nacin bice jos investicija ali koristice samo snalazljivim politicarima!

moje vidjenje

pre 10 godina

@govani
nisu jedini jer privatni operateri jos nisu poceli da rade po zeleznici. Ovo je manevarka koja radi samo u krugu fabrike i ne moze van nje da radi. i nije jedina. TENT tj. Kolubara ima isto svoje vozove i lokomotive. Leget ima jednu lokomotvu manevarku a i jos jedna firma ima lokomotivu koja stoji u Ceskoj par godina. Znaci nisu jedini sa licencom a nje jos nema kad smo kod toga. Sa novim zakonom od januara ce moci da rade i drugi operateri po nasim prugama. Sada je polako rasturanje Zeleznice na tri dela mada je u orinalnoj ideji bilo na 4 dela da se deli. Da upravu si da niko ne zeli da se odrekne monopola ali prosto to se desava neminovno. Jedina lokomotiva koja ide nasom prugom a nije SZ-a je CGZ koja ide Beograd-Bar i to ne svaki put nego naizmenicno. Da ce se nesto promeniti da hoce kad krenu drugi operateri da rade ali uvek ima ali. Kako ce se privatni operater izboriti sa bagrom na ranzirnim stanicama to mi jedino nije jasno. Taj olos koji se tamo zapatio decenijama tesko da ce se skoro menjati a oni su najveci kocnicari i sadasnje zeleznice kakva je. Na stranu nedostatak lokomotiva tj pola ih van resusrsa a pola trci ovamo onamo i ne postize da pregura ono sto ima. Sad stoji da ce ZS biti konkurencija privatnicima po ceni uvek i sad pogotovu kad su narucli nove lokomotive iz Svajcarske ali da su za.... posao sa Fiatom jesu da su izgubili manervrski posao jesu, da su izgubili da prevoze kola do Bara i da to rade Nemci jesu a mogli su

marko

pre 10 godina

ovo je klasican slucaj za insajder. privatna firma je dobila licencu pre zeleznica? insajder b92 odgovorite nam ko je pokrao zeleznice srbije

Giovanni

pre 10 godina

Evo par cinjenica:
Назив: KOMBINOVANI PREVOZ
Датум оснивања:07.05.1990
Седиште: Општина: Београд-Нови Београд | Место: Београд-Нови Београд | Улица и број:Милутина Миланковића 108
Članovi: Ivan Petković (datum rodjenja 15.3.1981) 45%
Stojan Petković (datum rodjenja 9.5.1948) 10%
Branko Petković (16.6.1974) 45%
Direktor: Branko Petković
U fin. izvestajima je primetan kontinuitet poslovanja i dosta dobri rezultati koji su nesto losiji za 2012. Postoje znacajna osnovna sredstva. (izvor apr.gov.rs) Samo ovo jasno govori da ovo nije "tasna-masna" firma nekog iz Zeleznice, mozete i sami malo da proguglujete.
Nisu jedini koji poseduju lokomotive, to nigde nisam tvrdio, ali jedini imaju licencu koju Zeleznica NEMA! Evo i link http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Konkurencija-naljutila-Zeleznice-Srbije.lt.html (jedina greska je sto je sediste KP u Beogradu a ne Novom Sad ali i to govori o stanju u Zeleznici kada ne znaju ni svoju konkurenciju). Pustite samo ljude da rade i nemojte uvek biti maliciozni...

Giovanni

pre 10 godina

@Moje vidjenje: Vrtimo se u krug. Problem sa licencom je sto su je ljudi formalno-pravno obezbedili, znaci imaju je i to pod brojem 1 i prilicno sam siguran da su jedini za sada. Drugi problem je sto sa tom licencom ne mogu na prugu jer im zeleznica kroz njihov opsti javasluk. neorganizovanost, korumpiranost i bezobrazluk to ne da, uostalom kao ni drugima. Do god je pruga zatvorena ima prostora za muljanhe i ucenjivanje i veliko je pitanje kada ce se otvoriti i tacno je da svi to s nestrpljenjem cekaju, ali mislim da ce tako biti sve dok nam ne podviknu ovi iz EU tamo negde 2018... Do tada, hocu majko hocu za direktora zeleznice, kradem, lazem, trosim pare i uzmem iz budzeta koliko mi treba...

Inženjer

pre 10 godina

То да је монополиста изгубио посао, је велика победа за Србију. Монопол у многим секторима (електропривреда, железнице, телекомуникације, јавни градски превоз...) је тумор на грбачи грађана. Ја и још низ најталентованијих инжењера железничког саобраћаја, радимо безвезне послове, или у иностранству, јер су у оваквом систему млади, школовани људи са идејама и стваралачком енергијом непожељни. Развојем приватних опратера на пругама, коначно ћемо и ми у Србији имати посао за који смо школовани. Најтеже ће бити рођацима и партијашима, јер ће морати да живе од рада.

moje misljenje

pre 10 godina

@govani.
znam ko su oni i nisam rekao da su tasna masna ali ajde da se vratimo necemu osnovnom a to je zakon o zeleznici koji je donet a koji ce se primenjivati od sledece godine. Znaci zvanicno tek sledece godine ce moci privatni domaci ili strani operateri da rade. Licence niko nema sem zeleznica. Zar mislite da neko poput Legeta koji bi sve dao da moze da 40km od Hr ganice do Legeta ne bi odmah uzeo licencu i krenuo da radi i vuce vozove i kontejnere i konacno poceo da zaradjuje na delatnosti zbog koje je nastao ceo projekat. Zar mislite da ne bi necu da reklamiram jedan nas veliki spediter iz Bg drzao i dalje lokomotivu koja vredi par stotina hiljada evra da stoji i truli?
Oni ne znam koju licencu imaju voleo bih da znam, Da imaju neku licencu onda bi radili i van fabrickog kruga . Znac imaju lokomotivu ali ne i dozvolu za rad kao operater. Za to ce morati da sacekaju jos neko vreme. Cak i veliki evropski privatni operateri zele ovde da rade ali cekaju dozvole i da zakon zazivi . Ja ovo ne pricam napamet.Veliki operateri zele da guraju vozove od Pireja do Ceske. Slovacke i da ne zavise od dobre volje i krs stanja nase opreme(lokomotiva)mislim na Srbiju, Makedoniju, Hrvatsku a i Madjarsku. A to sto neko radi u krugu fabrike koja je vlasnik pruge to je pravo fabrike i na to zeleznica nema nikakvo pravo da odredjuje. Privatni kolosek je ko privatni put kroz dvoriste tj staza .

moje vidjenje

pre 10 godina

@govani
da mi se vrtimo jer ja nikako ne mogu da saznam ko je njima dao licencu koja institucija ? Prosto me interesuje koje je telo za to nadlezno i kad je izdata. Jer prosto licence za obavlanje takve vrste posla nisam video. A sto se tice ulaska privatnih operatera da ste citali sta sam napisao ranije i da ste upuceni u desavanja zeleznice, novog zakona kao i desavanja u okruzenju prvenstveno Hrvatske sa kojom smo najvise vezani kad su robni transporti u pitanju onda bi shvatili da se ne radi od 2018 nego o sledecoj godini tj 2014.Konkretno znam i ko je sve od stranih operatera vec poceo da se raspituje i znam sta ih interesuje koji koridori,koje linije bi vozili.To sto direktor zeleznica prica da bi dali one linije koje im nisu rentabilne to apsurd je po novom zakonu svako ce moci da ima svoje linije bez obzira da li postoji vec neko na toj liniji pravcu. To se zove slobodno traziste. A da ja imam nesto protiv ove firme koja radi u krugu fabrike apsolutno ne niti me zanima ja samo pokusavam sa vama da se razjasnim jer me zanima ko i kad i zasta im je dao licencu, nista vise. Tri godine ratujem sa razbojnicima iz ZS .

Bob

pre 10 godina

@Ibiza, 25. jul 2013 19:52
Zorane, FIAT je u drzavna firma, tj pripada Italiji.
(Ibiza, 25. jul 2013 19:52)
??
OBoze moj odakle ovi dolaze a da malo goglas pre glupog komentara dakle faimilia Agneli (vlasniki Fiata ) ne postoje vise uzela drzava Italia Fiat a ? loool

popeye

pre 10 godina

Ок а сад им наплатите таксу за излазак на отворену пругу. Осим ако не мисле да се врте само по кругу ФАСа...

JOJKE

pre 10 godina

NE VERUJ LATINIMA i KAD TI DAROVE DONOSE,

Mislim, svima je jasno da se radi o planiranim aktivnostima tipa "KAKO SAMO NAMA DA BUDE DOBRO (Italijanima)". To što oni rade je jasno, ali pravo pitanje je ŠTA DRŽAVA SRBIJA (NE)RADI.

TO SU NAŠI NEREŠIVI PROBLEMI. UVEK SMO GUBITNICI. NE KRIVIMO NjIH, već POGLEDAJMO NAS (kakvi smo).

rorry

pre 10 godina

Videti ko je vlasnik "Kombinovanog prevoza", i u kakvom je srodstvu sa lokalnim zeleznickim bosom, pa ce sve biti jasno.. Italijani sa tim nemaju veze..

alek

pre 10 godina

konkurencija razume se, ali treba fijatu reci kada bude doslo vreme remonta industriskih koloseka neka to rade sami, a ne drzava, onda ce videti sta je infrastruktura.

darkwood

pre 10 godina

U prevodu to se zove konkurencija! To je pojam koji naše državne firme nisu još saznale šta je pa se upoznaju sa tim na teži način.

Abba

pre 10 godina

Bravo za italijane. Domaca bagra samo naucila da krade i da ne radi nista. Dodje ti da sva javna preduzeca probas italijanima i nemcima i operas bagru zavaljenu u fotelje.

marko

pre 10 godina

ovo je klasican slucaj za insajder. privatna firma je dobila licencu pre zeleznica? insajder b92 odgovorite nam ko je pokrao zeleznice srbije

student

pre 10 godina

Pazi ti ovaj bezobrazluk, direktor zeleznica krivi Fijat sto bira povoljnijeg dobavljaca na tenderu a ne njega, koji prvo dere sa cenama a posle spusta cene i to bi kao trebalo da zvuci profesionalno nekom poslovnom partneru?

Dragan Lo

pre 10 godina

Ipak je najverovatnija organizovana predaja posla, znaju to iz naših javnih i državnih preduzeća savršeno organizovati. Ako "Kombinovani Prevoz" nije pod patronatom nekake sive eminencije iz Železnica Srbije - mene ubite, obavezno. Ovo je klasika, a tehnologija je zastarela. Za gubitak ovakvog posla u normalnoj kompaniji kompletan prodajni sektor dobija otkaz, a generalni direktor bi trebao dati ostavki zbog lošeg izbora ekipe. Jednostavno je.

winston

pre 10 godina

Železnice Srbije, hahahaha, Italiani nisu coravi. Pogledajte samo tu jadnu, opljackanu, propalu bruku, sto Srbija zove Zeleznica, pa sve je jasno. A plus sto su sigurno direktori malo hteli i za svoj djep, pa dosla cena visoka. To je pravi konkurs, a ne ono sto drzava zove konkurs.

Deutsche

pre 10 godina

Nemci smatraju da je u Italiji sto se mucke,podmicivanja i ostalih "radnji"
sve moguce.To komentarisu sa podsmehom,jer iz nemackog ugla je to veoma tacno. E,sada pogledajte,nasi su hteli i te i takve Italijane da prevare!
Doduse,nisu uspeli jer su baaas preterali... Lopovskonemoralna druzina.

privrednik sa iskustvom

pre 10 godina

SIMONOVICU, ZELEZNICA SRBIJE se nalazi u SREDNJEM VEKU.Verovatno nije primarna samo cena vase usluge,nego ce pre biti nereagovanje vasih sluzbi u skladu sa potrebama partnera,korupcija,nerad, jednom recju SREDNJI VEK.

Saša

pre 10 godina

Kada su videli da su posao izgubili, ponudili su neuporedivo bolje uslove. Nije nego, a dotle, daj da ih deremo (X2). Da sam ja na mestu tog direktora iz FIAT-a ne samo da ne bih prihvatio tu ponudu zbog penala, nego iz principa. Pa niko nije lud gospodo iz železnice.

Milos

pre 10 godina

Ma u redu je Simo, pojedi porciju tartufa i opusti se! Da je drzavi stalo da to bude profitabilno preduzece ne bi tebe postavili za direktora, zato samo opusteno!

Giovanni

pre 10 godina

Evo par cinjenica:
Назив: KOMBINOVANI PREVOZ
Датум оснивања:07.05.1990
Седиште: Општина: Београд-Нови Београд | Место: Београд-Нови Београд | Улица и број:Милутина Миланковића 108
Članovi: Ivan Petković (datum rodjenja 15.3.1981) 45%
Stojan Petković (datum rodjenja 9.5.1948) 10%
Branko Petković (16.6.1974) 45%
Direktor: Branko Petković
U fin. izvestajima je primetan kontinuitet poslovanja i dosta dobri rezultati koji su nesto losiji za 2012. Postoje znacajna osnovna sredstva. (izvor apr.gov.rs) Samo ovo jasno govori da ovo nije "tasna-masna" firma nekog iz Zeleznice, mozete i sami malo da proguglujete.
Nisu jedini koji poseduju lokomotive, to nigde nisam tvrdio, ali jedini imaju licencu koju Zeleznica NEMA! Evo i link http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Konkurencija-naljutila-Zeleznice-Srbije.lt.html (jedina greska je sto je sediste KP u Beogradu a ne Novom Sad ali i to govori o stanju u Zeleznici kada ne znaju ni svoju konkurenciju). Pustite samo ljude da rade i nemojte uvek biti maliciozni...

Mungos

pre 10 godina

Ako je istina da su ponudili povoljnije uslove tek nakon sto su shvatili da ce izgubiti posao, onda su to i zasluzili! To znaci da su mogli da osiguraju sebi dugogodisnji ugovor i siguran priliv novca a oni su se bahatili.

nickname poznat

pre 10 godina

Jel u to bese umesan Sarancic??? Koliko sam tada bio upucen Velja Ilic je bio gazda Nove Srbije, a? Tacno je da Komb.prevoz duguje mnogo para ali ovi iz Zeleznica DUGUJU i Bogu i Ocu! Ove lokomotive iz Prevoza su bar remontovane u odnosu na ove bojlere iz Zeleznice gde je jedan remont kostao ko tri stana na Dedinju.Gde je tad bio Sindikat? Nemojte biti toliko naivni... Na osnovu cega ce sada da se uzima kredit kada su nam i Cro. stavili rampu? Beograd-Bar? Priština? Szeged? Sofija? Oće malo morgen! Nisu Italijani glupi kao nasi politicari koje je birao glup narod.

mrmlj

pre 10 godina

""Očito je, dakle, da je namera fabrike "Fijat automobili Srbija", ili nekih od njihovih rukovodilaca, bila da umesto srpskih železnica poslove na njihovom industrijskom koloseku obavlja privatni operater, bez obzira na cenu i ponudu naše kompanije" - kaže Simonović."

da rezimiramo:
1. ponuda privatnog operatera je bila duplo povoljnija ponude "zeleznica srbije"
2. privatni operater je dobio posao.
3. "zeleznice" se trgnu i ponude jos bolje uslove od privatnog operatera.

iz ovoga je ocigledno da odgovorni u "zeleznicama srbije" ne shvataju osnovni pojam tendera i/ili da su hteli da se ugrade u cenu. jedno je osnov za otpustanje zbog nesposobnosti, a drugo je osnov za hapsenje ili barem istragu zbog korupcije.

ko bi se normalan hvatao u kolo sa takvim ljudima?
sasvim je logicno da je FAS eliminisao svaki kontakt sa njima.
jos ako uzmemo u obzir da je verovatno da "zeleznice srbije" nisu pruzale najviseg (mozda cak ni zadovoljavajuceg) kvaliteta, odluka o izboru operatera je jos laksa.

Nisam ocekiv'o, JBT!

pre 10 godina

"Očito je, dakle, da je namera fabrike "Fijat automobili Srbija", ili nekih od njihovih rukovodilaca, bila da umesto srpskih železnica poslove na njihovom industrijskom koloseku obavlja privatni operater, bez obzira na cenu i ponudu naše kompanije" - kaže Simonović.

Samo jedna sitnica se previdja: te povoljnije uslove ste gospodo blagoizvoleli ponuditi tek nakon sto ste posao vec izgubili, ili sta? Ko je uopste u Zeleznicama bio zaduzen da prati posao sa FAS i da li je spavao ili je oko toga nesto i radio? Bilo kako bilo, tesko da se to desilo tek tako, a da su zeleznice u svemu nevine kao beba u kolevci, pogotovo posto je poznato da u mnjima manje-vise vlada opste rasulo!

zoran

pre 10 godina

-Uzmi si od butitja Đole.

-Kuku crni Đole! Da nije holesterol?


Alo bre, čobani. FIAT je privatna firma i gleda svoj interes. Nema tu ni Italija a još manje naša nazovi država da se meša.

Giovanni

pre 10 godina

@Dragan Lo: lupetas gluposti. "Kombinovani prevoz" je privatna nezavisna firma koju zeleznica ne podnosi. Komb. prevoz je uspela da ovezbedi jedinu licencu u Srbiji za obavljanje zeleznickog transporta, koju Zeleznice Srbije NEMAJU zbog opsteg rasula tamo i koje ne daju da se otvore pruge za privatne operatere jer bi ih privatnici "pojeli" za par meseci sa cenom i kvalitetom pa bi jako brzo pocele da isplivavaju neke stvari. Da ne pricamo o sujeti i bruci sto zeleznice moraju da obezbede licencu koju nemaju i koja bi bila izdata par godina nakon one koju ima jedan privatnik...
Ovo sa Fijatom je samo mrvica onoga sto ce im se tek dogoditi na trzistu, a EU pritiska...

milan

pre 10 godina

Znatno nize cene neznaci i najjeftinije cene i ovako kako ovde citamo vide iz Zeleznice Srbije sto neznaci da je tako pa bi se morala cuti i druga strana.

Dubravka

pre 10 godina

Na stranu to sto te Zeleznice kao i vecinu ostalih javnih preduzeca treba pod hitno rasformirati,dovesti nove ljude i poceti ih voditi kao zdrava privatna preduzeca koja ce imati onoliko koliko zarade (sto znaci da na celo treba dovesti nekog uspesnog coveka iz privrede a ne ove "filozofe" sto nista prakticno ne umeju da urade i zarade)
Ali, igrom slucaja znam i za taj "Kombinovani" i da guraju pare gde stignu.
Znaci nasle se dve izrazito moralne i postene strane pa napravile deal...
Nece ovde biti zdravog i nekorumpiranog poslovanja ako nam ne dodju nemacke i americke kompanije...Ali sta cemo kad smo ovakvi kakvi smo kao drzava i narod i ne postoji nacin da privucemo postene i kvalitetne investitore...

Vladan

pre 10 godina

Sa nase strane radi se o politickim odlukama a zasto to ne bi stranci koristili kad im se sreca osmehuje. Na ovaj nacin bice jos investicija ali koristice samo snalazljivim politicarima!

ЈоГ

pre 10 godina

Videti ko je vlasnik "Kombinovanog prevoza", i u kakvom je srodstvu sa lokalnim zeleznickim bosom, pa ce sve biti jasno...(rorry, 25. jul 2013 10:29)

Чудо једно како сви обилазе око овог питања а оно је централно! Да дознамо власнике рекло би нам да ли је ово:

1. Чисто и железнице су заслужиле, у ком случају је то нека легитимна фирма која нема везе ни са главешинама железнице нити је партијски повезана са неком странком на власти. Ово је наравно, и нажалост, најмање вероватан сценарио у земљи Србији.

2. Фирму држе неки ликови повезани са железницом, у ком случају је неопходна чистка у менаџменту железнице. Ни мање ни више, ако ова земља не уведе праксу отпуштања и кривичног гоњења за проневере или неспособност тог типа СВУГДЕ укључујући сва министарства и јавна предузећа црно нам се пише.

3. Фирму држе неки повезани са неком од конкурентских странака у влади (рецимо неком странком која дилује са Фиатом али не и са железницом), обе странке треба жестоко казнити на изборима, а дату странку избацити из било каквог диловања са фабриком која је делом у власништву Републике Србије. Док се у овој земљи бизнис не одвоји од политичких странака исто нам се црно пише.

moje misljenje

pre 10 godina

@govani.
znam ko su oni i nisam rekao da su tasna masna ali ajde da se vratimo necemu osnovnom a to je zakon o zeleznici koji je donet a koji ce se primenjivati od sledece godine. Znaci zvanicno tek sledece godine ce moci privatni domaci ili strani operateri da rade. Licence niko nema sem zeleznica. Zar mislite da neko poput Legeta koji bi sve dao da moze da 40km od Hr ganice do Legeta ne bi odmah uzeo licencu i krenuo da radi i vuce vozove i kontejnere i konacno poceo da zaradjuje na delatnosti zbog koje je nastao ceo projekat. Zar mislite da ne bi necu da reklamiram jedan nas veliki spediter iz Bg drzao i dalje lokomotivu koja vredi par stotina hiljada evra da stoji i truli?
Oni ne znam koju licencu imaju voleo bih da znam, Da imaju neku licencu onda bi radili i van fabrickog kruga . Znac imaju lokomotivu ali ne i dozvolu za rad kao operater. Za to ce morati da sacekaju jos neko vreme. Cak i veliki evropski privatni operateri zele ovde da rade ali cekaju dozvole i da zakon zazivi . Ja ovo ne pricam napamet.Veliki operateri zele da guraju vozove od Pireja do Ceske. Slovacke i da ne zavise od dobre volje i krs stanja nase opreme(lokomotiva)mislim na Srbiju, Makedoniju, Hrvatsku a i Madjarsku. A to sto neko radi u krugu fabrike koja je vlasnik pruge to je pravo fabrike i na to zeleznica nema nikakvo pravo da odredjuje. Privatni kolosek je ko privatni put kroz dvoriste tj staza .

nema opreme

pre 10 godina

poznavajuci do neke mere probleme zeleznice osim cene koja i nije toliko sporna u celoj prici jer cena nasih zeleznica je na proseku regiona a ako su u ugovori stalni onda je i niza. Problem ne samo nase zeleznice nego i nekih susednih su oprema. Konkretno mislim na mali broj manevarki i lokomotiva teglaca . Kolikoja znam pola od ukupnog broja lokomotiva i manevarki stoje jer su im istekli resursi i za remont po jednoj je potrebno pola miliona evra sto ovi slepci u zeleznici nemaju. Samom tom cinjenicom desava se da nekada kompozicije vozova budu zaglavljene i po nekoliko dana po raznim raznirnim stanicama jer nema ko da ih prevuce. Italijani su imali taj problem isto u pocetku i ajde nek je i rodjacka veza itd uticala na to da se odvoje od zelenice za unutrasnji manevarski prostor ja i dalje mslim da je nekome prekipelo da svako malo zove kuka molim da dodje manevarka.
Ja ovo iznosm kao nesto realno sa cim se i ja sam susrecem jednom nedeljno.Jedino sto je utegnuto koliko toliko je linija Beograd Rijeka kontejneri i stize koliko toliko tacno ostalo je krene pa kad stigne . Desavalo se da po dve nedelje tri cetiri vagona ne znaju gde su po kojim su ranzirnim i dok ih skupe prodje jos nedelja a troskovi stajanja zarobljene robe i penali nikom nista. Isto je akoje za utehu u Hrvatskoj i bogu hvala sto su promenili zakon pa ce i drugi operateri moci da rade po nasim izakanim prugama .

Putnik

pre 10 godina

Direktor Dragoljub Simonovic bi trebalo pod hitno da sedene u jedan od klasicnih vozova njegovog preduzeca pa da se odklacka do bilo koje kasabe u Srbiji na relaciji koju odrzavaju Zeleznice Srbije. Ne mora daleko. Jedno 50km. To ce potrajati jedno 2 casa. Sasvim dovoljno da se naguta smrada koji je vec poznat brend njegovog preduzeca. Ako je direktor Dragoljub Simonovic iole objektivan shvatiti ce da je taj smrad zapravo odraz rukovodstva njegovog preduzeca. Istini za volju jeste da Zeleznice Srbije ne prevoze neke otmene i pazljive putnike ali ipak. Sada mozete da zamislite kako li tek smrdi u teretnom saobracaju.

moje vidjenje

pre 10 godina

@govani
nisu jedini jer privatni operateri jos nisu poceli da rade po zeleznici. Ovo je manevarka koja radi samo u krugu fabrike i ne moze van nje da radi. i nije jedina. TENT tj. Kolubara ima isto svoje vozove i lokomotive. Leget ima jednu lokomotvu manevarku a i jos jedna firma ima lokomotivu koja stoji u Ceskoj par godina. Znaci nisu jedini sa licencom a nje jos nema kad smo kod toga. Sa novim zakonom od januara ce moci da rade i drugi operateri po nasim prugama. Sada je polako rasturanje Zeleznice na tri dela mada je u orinalnoj ideji bilo na 4 dela da se deli. Da upravu si da niko ne zeli da se odrekne monopola ali prosto to se desava neminovno. Jedina lokomotiva koja ide nasom prugom a nije SZ-a je CGZ koja ide Beograd-Bar i to ne svaki put nego naizmenicno. Da ce se nesto promeniti da hoce kad krenu drugi operateri da rade ali uvek ima ali. Kako ce se privatni operater izboriti sa bagrom na ranzirnim stanicama to mi jedino nije jasno. Taj olos koji se tamo zapatio decenijama tesko da ce se skoro menjati a oni su najveci kocnicari i sadasnje zeleznice kakva je. Na stranu nedostatak lokomotiva tj pola ih van resusrsa a pola trci ovamo onamo i ne postize da pregura ono sto ima. Sad stoji da ce ZS biti konkurencija privatnicima po ceni uvek i sad pogotovu kad su narucli nove lokomotive iz Svajcarske ali da su za.... posao sa Fiatom jesu da su izgubili manervrski posao jesu, da su izgubili da prevoze kola do Bara i da to rade Nemci jesu a mogli su

moje vidjenje

pre 10 godina

@govani
da mi se vrtimo jer ja nikako ne mogu da saznam ko je njima dao licencu koja institucija ? Prosto me interesuje koje je telo za to nadlezno i kad je izdata. Jer prosto licence za obavlanje takve vrste posla nisam video. A sto se tice ulaska privatnih operatera da ste citali sta sam napisao ranije i da ste upuceni u desavanja zeleznice, novog zakona kao i desavanja u okruzenju prvenstveno Hrvatske sa kojom smo najvise vezani kad su robni transporti u pitanju onda bi shvatili da se ne radi od 2018 nego o sledecoj godini tj 2014.Konkretno znam i ko je sve od stranih operatera vec poceo da se raspituje i znam sta ih interesuje koji koridori,koje linije bi vozili.To sto direktor zeleznica prica da bi dali one linije koje im nisu rentabilne to apsurd je po novom zakonu svako ce moci da ima svoje linije bez obzira da li postoji vec neko na toj liniji pravcu. To se zove slobodno traziste. A da ja imam nesto protiv ove firme koja radi u krugu fabrike apsolutno ne niti me zanima ja samo pokusavam sa vama da se razjasnim jer me zanima ko i kad i zasta im je dao licencu, nista vise. Tri godine ratujem sa razbojnicima iz ZS .

Giovanni

pre 10 godina

@Moje vidjenje: Vrtimo se u krug. Problem sa licencom je sto su je ljudi formalno-pravno obezbedili, znaci imaju je i to pod brojem 1 i prilicno sam siguran da su jedini za sada. Drugi problem je sto sa tom licencom ne mogu na prugu jer im zeleznica kroz njihov opsti javasluk. neorganizovanost, korumpiranost i bezobrazluk to ne da, uostalom kao ni drugima. Do god je pruga zatvorena ima prostora za muljanhe i ucenjivanje i veliko je pitanje kada ce se otvoriti i tacno je da svi to s nestrpljenjem cekaju, ali mislim da ce tako biti sve dok nam ne podviknu ovi iz EU tamo negde 2018... Do tada, hocu majko hocu za direktora zeleznice, kradem, lazem, trosim pare i uzmem iz budzeta koliko mi treba...

Bob

pre 10 godina

@Ibiza, 25. jul 2013 19:52
Zorane, FIAT je u drzavna firma, tj pripada Italiji.
(Ibiza, 25. jul 2013 19:52)
??
OBoze moj odakle ovi dolaze a da malo goglas pre glupog komentara dakle faimilia Agneli (vlasniki Fiata ) ne postoje vise uzela drzava Italia Fiat a ? loool

Inženjer

pre 10 godina

То да је монополиста изгубио посао, је велика победа за Србију. Монопол у многим секторима (електропривреда, железнице, телекомуникације, јавни градски превоз...) је тумор на грбачи грађана. Ја и још низ најталентованијих инжењера железничког саобраћаја, радимо безвезне послове, или у иностранству, јер су у оваквом систему млади, школовани људи са идејама и стваралачком енергијом непожељни. Развојем приватних опратера на пругама, коначно ћемо и ми у Србији имати посао за који смо школовани. Најтеже ће бити рођацима и партијашима, јер ће морати да живе од рада.