Utorak, 23.07.2013.

16:30

Solun: Stan i za 300 € po kvadratu

Cene nekretnina u Grčkoj su u stalnom padu zbog ekonomske krize.

Izvor: Tanjug

Solun: Stan i za 300 € po kvadratu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

schau-mau

pre 10 godina

Velika većina priča Bez veze jer da su ostali bez stana u Dubrovniku...nikad vise nebi bacali pare van....ali uvek ima novih da probaju...

Jelena

pre 10 godina

Prelistala sam linkove koje je neko postavio. Zaista su stanovi neverovatno jeftini, za 30 - 50.000 moze da se kupi pristojan stan u Solunu ili na Halkidikiju. Da se boravi, da se izdaje..

NIKOLA Skopje

pre 10 godina

Ima puno Makedonaca i Bugara koji su vec kupili stan u Solun. Ali najvise juzno od Solun ili prakticki u Halkidiki u mesto keo se naziva Parea. Ko je isao prema solunski aerodrom mozda je cuo o to mestu

Niko

pre 10 godina

Ja vas ne razumem, pa sto ne pogledate linkove i cene stanova, pa onda komentarisete. Za one lenje da pojednostavim, clanak je istinit, niko i ne govori o nekoj periferiji, vec o cenama u CENTRU Soluna.

Ana

pre 10 godina

Knez, klima u Solunu je mnogo prijatnija nego u Srbiji (mnogo je teze podneti beogradske vrucine, nego solunske, veruj mi). Srpska provincija je cemerna, 50 godina zaostaje za Beogradom, ocajni putevi, bolnice i sve ostalo. Solun ima dobre bolnice, a za jednog stranog penzionera nebitno je grcko zdravstveno osiguranje; sta mislis, da li imucni Grci osecaju tako nesto?! Sa jednom skromnom penzijom od 800-1000 eura moze pristojno da se zivi u vlastitom stanu u Solunu, blizu mora, jeftina pijaca, gradski prevoz koji funkcionise- ne znam sta ce centar jednom penzioneru? da ide na psoao? u soping?). Glupo je uporedjivati Floridu i Solun, SAD je nesto potpuno drugo, to je dobro za njihove penzionere, a ne za nas. Ima vrlo povoljnih stanova in bugarskoj crnomorskoj obali i u Turskoj (za 50- 80.000 eura), ali preferiram Grcku.

pero

pre 10 godina

To nije 300, nego 3000 evra po kvadratu ?!? A bilo je 12500 evra po kvadratu. Međutim, 700-800 evra je smešna cena za "morski" stan. Ako ima neka garsonjera po toj ceni, slobodno postavite ovde ponudu - zainteresovan sam :) Samo, treba imati u vidu porez i ostale troškove, a ne samo cenu nekretnine...

knez

pre 10 godina

sve i da je tacno, sta da radis tamo na nekoj periferiji? pred ocima su mi slike kako je tamo leti: sunce, sve gori, nema drveta, zelenila, samo prasina. jesces masline dok se ne us...!? i neko gore rece: "mogu da zamislim, za penzionerske dane"...!?kad je covek u penziji, ide cesce i kod lekara! kombinacija: grcki zdravstveni sistem(citaj:kolaps)i nasi penzosi koji naravno govore grcki "k'o maternji"... zbogom pameti! srpska provincija je mnogo lepsa i zdravija od grcke (verovatno i jeftinija!).ako potrosis sve pare na stan, barem mozes da jedes raznovrsno korenje u hladovini ispod drveta.

Slobodan

pre 10 godina

300 €/kvadrat je cena koliko kosta da se izgradi nov stan, sto znaci da stara gradnja opusteno moze toliko da kosta. Sve ostalo je prenaduvano.

exorcist

pre 10 godina

Ljudi dosao sam iz Grcke pre 11 dana: oni zive mnogo bolje nego mi. A ako ja lazem pogledajte drustveni proizvod po glavi stanovnika na Wikipediji ili nekom relevantnom sajtu gde se vidi da prosecan Grk godisnje proizvede 4 puta vise od Srbina.
(Moje oci kazu u Srbiji se mnogo losije zivi, 23. jul 2013 17:43)


Vikipedija je relevantna koliko i postojanje života na Plutonu. Što se tiče kvaliteta života, ako izuzmemo pojedine zemlje Afrike i JI Azije mi smo na dnu, tako da ti verujem na reč. A ovih 300 evra je verovatno neka neto suma na koju se moraju dodati raznorazni nameti pa to ne bi puno jeftinije izašlo nego u samom BG-u.

simovic

pre 10 godina

@ Pavle

i u solunu te komunalije kostaju 500 evra po kvadratu ali to nema veze, cena je onoliko koliko je neko spreman da plati i da proda. Ne bitno koliko kosta da bi se napravilo.

strelac

pre 10 godina

Istina su cene u Grckoj tolike, medjutim drzava odrtedjuje cenu kod oporezivanja, tako da daju trzisnu vrednost koja je i do deset puta veca na trenutnu prodajnu cen. Drzava nece da gubi na porezu, tako da nekretnina izadje malo vise po kvadratu.

Marko

pre 10 godina

Ima i na Floridi i to pored plaze za 300 evra, ali starogradnja krcata kubanskom sirotinjom koja ne govori engleski. Poruka: to sto je jeftino ne znaci da je dobro. U Grckoj pozeljnih stanova nema ispod 1000 evra.

Ana

pre 10 godina

To nije lose resenje za penzionerske dane..na nekoj periferiji, Kalamaria ili slicno. Mislim da Solun vise nije pogranicna zona, a ja ionako imam pasos jedne stare EU drzave.

Vladimir Pula

pre 10 godina

Vjerujem da 300€/m2 nije ni supa bez papira u Solunu. To je jednostavno nemoguće. Al čovječe sto su cijene ovdje kod nas visoke usporedno s time. Al drago mi je, tako mogu i dalje prodavati foru strancima da usprkos krizi i recesiji koja trese EU a naročito hr, ovdje su cijene nekretnina vrlo stabilne. Tako da im je investicija sigurna. A kad se iskobeljamo iz krize može biti samo još skuplje.
Al to je činjenica nekretnine zanimljive strancima sa cijenama stagniraju već 2 godine, samo one za raju domaću i dalje u padu... Tako da zna biti ogromnih varijacija isti stan u Fazani na titovoj rivi (odakle je išao na Brione), rupa za adaptaciju ode 3000€/m2 i to za par dana, u Puli ista takva rupa u nekom "radnickom" kvartu 800€/m2 i neće je niko kupit.
A to je sve vrlo blizu, nije jedno montecarlo a drugo Afrika.

pozdrav iz Skoplja

pre 10 godina

Sa malim izuzetcima clanak je tacan.
Nekretnine u Solunu i u blizim turistickim mestima kupuju Makedonci ali ne samo Makedonci...vec i svi drugi koji imaju pare i koji postuju grcko zakonodavstvo.

U grckoj nekretnine mogu kupovati gradjani evropske unije. Kako makedonci koji imaju pare nisu gradzani evropske unije, one koji imaju dvojno drzavjanstvo... makedonsko i neko iz zemlje clanice EU, kupuju nekretnine. Najcesto to cine kao gradjani Bugarske posto mnogo makedonci posedjuju bugarsko gradjanstvo i bugarske dokumente.
Sami Bugari takodje kupuju nekretnine u Grckoj, znatno vise nego makedonci zato sto su i brojniji.U mnogim turistickim mestima posluju Bugarske agencije za nekretnine koji posluju u Trakiji i oblasti Grcke Makedonije.
Na zalost ove informacije ne dopiru do Beograda pa zato izgleda tako cudno i prima se sa nevericom. Ali tako je bilo i u proslosti Juge. Nije se znalo puno toga sta se zbiva na jugu Juge.
Severna Grcka...oblast Makedonija...ili Egejska Makedonija kako je mi zovemo nema nikakve veze sa ostalim delom grcke. Tako je bilo oduvek jos od Vizantije, preko Osmanliske imperije pa do dan danasnjeg. Razlika je velika i geografski i populaciono i ekonomski. Kriza Grcke se odnosi na Ateni i juzni deo Grcke odnosno prave Grcke. Ovaj deo gore znatno manje je izlozen krizi zato sto ima trgovske i turisticke odnose sa susednim zemljama(Turska, Bugarska, Makedonija, Srbija i Rumunija) koje s livaju brdo novca unutar Soluna i u siroj regiji severne Grcke.

Jovan

pre 10 godina

Ovakav stan bi u Beogradu kostao 2000 eur/m2 minimum: http://www.homegreekhome.com/en/sale_Apartment_Dioikitirio__Thessaloniki_-_Center_-l1594113?ref=searchListViewLD

Miljakovac

pre 10 godina

Velik je Solun. Velika je i kriza. Stanovi su jeftiniji na periferiji i mogu se naci jeftinije. Znam coveka koji prodaje ispod cene, za 50.000 evra, umesto za 60.000 evra, i to stan od 54-55 kvadrata. Nije 300 evra, ali je ispod hiljadu po kvadratu. Stan je na poslednjem (cetvrtom) spratu, bez lifta, ali je odlicna (komunisticka) gradnja. Kanarevo Brdo, kod doma zdravlja. Kanarevo.stan na dzimejlu. Periferija, ali dobra periferija, sa mnogo zelenila.

E sad, Solun ima more, sto je plus, ali gde ces da se zaposlis i da dete skolujes ako ne xmas grcki? :-)

Ja zato preporucujem Kanarevo Brdo u Beogradu. Svetsko, a nase!!! :-)

Ja

pre 10 godina

Koliko ovde neki komentatori iznose pogresnih informacija, npr. da je potrebna dozvola vojnih vlasti i da stranci ne mogu da budu vlasnici nekretnina. U realnosti vojna dozvola ne treba za 99% teritorije od pada vojne hunte a zabrana za strance je ukinuta jos 1990.

Momir

pre 10 godina

Grk, otkad ti je taj zakon? Jesi siguran da je jos uvek na snazi? Znam da Srbi nisu mogli da kupuju, ali je valjda sada dozvoljeno (link: http://www.grckainfo.com/stranica-Kupovina-nekretnine-u-Grckoj-43.html)

Nenad, Skopje

pre 10 godina

Ovo sa Makedoncima se odnosi na one Makedonce koji imaju i bugarski pasos, pa tako su i drzavljani EU i imaju pravo da kupuju nekretnine u Gcku isto kao i Grci.

Grk

pre 10 godina

Ja zivim u Solunu legalno 20 godina i ozenjen sam Grkinjom. Po Grckom zakonu u pogranicnom pojasu gde spada i Solun stranci osim onih koji su iz EU ne mogu da kupe nekretnine . Ukoliko neko van EU hoce da kupi nekretninu mora da dobije odobrenje od vojnih vlasti. Odobrenje se ceka barem godinu dana, ali nije sigurno da ce biti odobreno.
Tako da nebi bilo zgorega da proverite informacije pre nego sto ih napisete. Licno sam misljenja da Skopljanci kupe stan u Solunu je takoreci nemoguce, a po vasem clanku ispada da samo oni kupuju. Meni zvuci kao anegdota.

Grcki zet

pre 10 godina

Gospodo da ne nagadjate, clanak je tacan cene su u Solunu tacno takve. Evo i konkretnog primera Euro € 16,000 je POCETNA cena za mali stan 38m2(a ko sto znate moze da se cenka): http://www.holprop.com/s/sale/GR7184144/1/y/918255323/
pa se sami uverite koliko kosta kvadrat, jeste peti sprat ali nije 70 km od grada, vec centar Soluna" Vardaris - Dikastiria . Ove cene u Beogradu, i uopste u Srbiji sta reci, to vam je kao onaj vic o coveku koji je prodavao psa za million $, I na kraju kad nije mogao zamenio ga za dve kokoske po 500.000$

Lik

pre 10 godina

Evo na ovoj adresi možete pogledati cene nekretnina u Solunu.
http://www.homegreekhome.com/en/search/results/residential/sale/r108/m108m

stan u centru za manje od 1000e po kvadratu.

Nesa

pre 10 godina

Pa nemojte ljudi, upravo na b92 pre manje od mesec dana nas agencije ubedjuju da je pravi trenutak za kupovinu nekretnine... Kad ono Solun 300E kvadrat, I to oni imaju luke, turizam, a mi? Kolika ce cena kvadrata biti u Beogradu, Novom Sadu Nisu, izgleda da ce ovi sto su otkupljivali stanove za hiljadu prodavati po nabavnoj ceni.

daca

pre 10 godina

Dali stvarno netko vjeruje u te gluposti?Po toj teoriji i sela oko Sopota,Mladenovca,Lazarevca... su Beograd.U njima imate kupiti kuce za po 150EUR/kvm.Sad neka izadje naslov U BEOGRADU KUCE ZA PO 150EUR/kvm

mali Stevica

pre 10 godina

...nisu mi jasni ovi clanci...neka zena kupila neki stan negde na periferiji Soluna za 300 evra po m2...pa naslov u Slunu kvadrat 300 evra

gde su slike stana, google mapa sa pozicijom stana, kupoprodajni ugovor?

vise verujem googlu i mojim utiscima sa letovanja Grckoj

Micko

pre 10 godina

a gde su po 300e
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (topalović, 23. jul 2013 16:44)
Citam i gledam, pa ponovo citam da vidim sta sam propustio ali ja ne videh od 300 evra nigde... Mozda ako kupujes neku kucu 70km od soluna na nekom brdu pa te toliko ispadne...

Vec mi se u glavi bilo motalo seljenje u grcku kad ono nista!

Relja

pre 10 godina

Kompleks vise vrednosti
(Milos, 23. jul 2013 17:19)

Mislim da ti imas kompleks manje vrednosti, covek je samo naveo, jer se seca da je pre par godina bila ta cena u Boru i Majdanpeku. Kod nas u Banatu su skoro besplatna imanja, pa opet niko ne govori o kompleksima.

Moje oci kazu u Srbiji se mnogo losije zivi

pre 10 godina

Ljudi dosao sam iz Grcke pre 11 dana: oni zive mnogo bolje nego mi. A ako ja lazem pogledajte drustveni proizvod po glavi stanovnika na Wikipediji ili nekom relevantnom sajtu gde se vidi da prosecan Grk godisnje proizvede 4 puta vise od Srbina.

Ale

pre 10 godina

Interesovanje Makedonaca..ajde bre kad bi barem bili Turci, Francuzi, Englezi, Rusi, Arapi ili mozda neki drugi tajkunski "buzdovani", a vi bas naveli Makedonce koji izgleda svi imaju bas puno para..

mf

pre 10 godina

@a gde su po 300e
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (topalović, 23. jul 2013 16:44)

Pa u Grdelici, to je blizu Soluna!

solunac

pre 10 godina

Da po 300eura kvadrat... Makedonci kupuju rupe od stanova, ne samo po solunu. Naravno ne njih puno kao sto se navodi u tekstu... Za 300 eura moze ali na nekih 50 km od soluna u nekom selu...

Milos

pre 10 godina

Ne znam za Majdanpek ali je u Boru kvadrat 600-700e. Nekada je bio oko 300e ali podrugivati se tome je bolesno, jer se na taj nacin smejes u lice svima koji tamo zive misleci da vise vredis od njih ( Kompleks vise vrednosti )

mf

pre 10 godina

@a gde su po 300e
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (topalović, 23. jul 2013 16:44)

Pa u Grdelici, to je blizu Soluna!

Moje oci kazu u Srbiji se mnogo losije zivi

pre 10 godina

Ljudi dosao sam iz Grcke pre 11 dana: oni zive mnogo bolje nego mi. A ako ja lazem pogledajte drustveni proizvod po glavi stanovnika na Wikipediji ili nekom relevantnom sajtu gde se vidi da prosecan Grk godisnje proizvede 4 puta vise od Srbina.

Milos

pre 10 godina

Ne znam za Majdanpek ali je u Boru kvadrat 600-700e. Nekada je bio oko 300e ali podrugivati se tome je bolesno, jer se na taj nacin smejes u lice svima koji tamo zive misleci da vise vredis od njih ( Kompleks vise vrednosti )

solunac

pre 10 godina

Da po 300eura kvadrat... Makedonci kupuju rupe od stanova, ne samo po solunu. Naravno ne njih puno kao sto se navodi u tekstu... Za 300 eura moze ali na nekih 50 km od soluna u nekom selu...

Ale

pre 10 godina

Interesovanje Makedonaca..ajde bre kad bi barem bili Turci, Francuzi, Englezi, Rusi, Arapi ili mozda neki drugi tajkunski "buzdovani", a vi bas naveli Makedonce koji izgleda svi imaju bas puno para..

mali Stevica

pre 10 godina

...nisu mi jasni ovi clanci...neka zena kupila neki stan negde na periferiji Soluna za 300 evra po m2...pa naslov u Slunu kvadrat 300 evra

gde su slike stana, google mapa sa pozicijom stana, kupoprodajni ugovor?

vise verujem googlu i mojim utiscima sa letovanja Grckoj

Grk

pre 10 godina

Ja zivim u Solunu legalno 20 godina i ozenjen sam Grkinjom. Po Grckom zakonu u pogranicnom pojasu gde spada i Solun stranci osim onih koji su iz EU ne mogu da kupe nekretnine . Ukoliko neko van EU hoce da kupi nekretninu mora da dobije odobrenje od vojnih vlasti. Odobrenje se ceka barem godinu dana, ali nije sigurno da ce biti odobreno.
Tako da nebi bilo zgorega da proverite informacije pre nego sto ih napisete. Licno sam misljenja da Skopljanci kupe stan u Solunu je takoreci nemoguce, a po vasem clanku ispada da samo oni kupuju. Meni zvuci kao anegdota.

Relja

pre 10 godina

Kompleks vise vrednosti
(Milos, 23. jul 2013 17:19)

Mislim da ti imas kompleks manje vrednosti, covek je samo naveo, jer se seca da je pre par godina bila ta cena u Boru i Majdanpeku. Kod nas u Banatu su skoro besplatna imanja, pa opet niko ne govori o kompleksima.

Micko

pre 10 godina

a gde su po 300e
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (topalović, 23. jul 2013 16:44)
Citam i gledam, pa ponovo citam da vidim sta sam propustio ali ja ne videh od 300 evra nigde... Mozda ako kupujes neku kucu 70km od soluna na nekom brdu pa te toliko ispadne...

Vec mi se u glavi bilo motalo seljenje u grcku kad ono nista!

Grcki zet

pre 10 godina

Gospodo da ne nagadjate, clanak je tacan cene su u Solunu tacno takve. Evo i konkretnog primera Euro € 16,000 je POCETNA cena za mali stan 38m2(a ko sto znate moze da se cenka): http://www.holprop.com/s/sale/GR7184144/1/y/918255323/
pa se sami uverite koliko kosta kvadrat, jeste peti sprat ali nije 70 km od grada, vec centar Soluna" Vardaris - Dikastiria . Ove cene u Beogradu, i uopste u Srbiji sta reci, to vam je kao onaj vic o coveku koji je prodavao psa za million $, I na kraju kad nije mogao zamenio ga za dve kokoske po 500.000$

Nesa

pre 10 godina

Pa nemojte ljudi, upravo na b92 pre manje od mesec dana nas agencije ubedjuju da je pravi trenutak za kupovinu nekretnine... Kad ono Solun 300E kvadrat, I to oni imaju luke, turizam, a mi? Kolika ce cena kvadrata biti u Beogradu, Novom Sadu Nisu, izgleda da ce ovi sto su otkupljivali stanove za hiljadu prodavati po nabavnoj ceni.

daca

pre 10 godina

Dali stvarno netko vjeruje u te gluposti?Po toj teoriji i sela oko Sopota,Mladenovca,Lazarevca... su Beograd.U njima imate kupiti kuce za po 150EUR/kvm.Sad neka izadje naslov U BEOGRADU KUCE ZA PO 150EUR/kvm

Lik

pre 10 godina

Evo na ovoj adresi možete pogledati cene nekretnina u Solunu.
http://www.homegreekhome.com/en/search/results/residential/sale/r108/m108m

stan u centru za manje od 1000e po kvadratu.

pozdrav iz Skoplja

pre 10 godina

Sa malim izuzetcima clanak je tacan.
Nekretnine u Solunu i u blizim turistickim mestima kupuju Makedonci ali ne samo Makedonci...vec i svi drugi koji imaju pare i koji postuju grcko zakonodavstvo.

U grckoj nekretnine mogu kupovati gradjani evropske unije. Kako makedonci koji imaju pare nisu gradzani evropske unije, one koji imaju dvojno drzavjanstvo... makedonsko i neko iz zemlje clanice EU, kupuju nekretnine. Najcesto to cine kao gradjani Bugarske posto mnogo makedonci posedjuju bugarsko gradjanstvo i bugarske dokumente.
Sami Bugari takodje kupuju nekretnine u Grckoj, znatno vise nego makedonci zato sto su i brojniji.U mnogim turistickim mestima posluju Bugarske agencije za nekretnine koji posluju u Trakiji i oblasti Grcke Makedonije.
Na zalost ove informacije ne dopiru do Beograda pa zato izgleda tako cudno i prima se sa nevericom. Ali tako je bilo i u proslosti Juge. Nije se znalo puno toga sta se zbiva na jugu Juge.
Severna Grcka...oblast Makedonija...ili Egejska Makedonija kako je mi zovemo nema nikakve veze sa ostalim delom grcke. Tako je bilo oduvek jos od Vizantije, preko Osmanliske imperije pa do dan danasnjeg. Razlika je velika i geografski i populaciono i ekonomski. Kriza Grcke se odnosi na Ateni i juzni deo Grcke odnosno prave Grcke. Ovaj deo gore znatno manje je izlozen krizi zato sto ima trgovske i turisticke odnose sa susednim zemljama(Turska, Bugarska, Makedonija, Srbija i Rumunija) koje s livaju brdo novca unutar Soluna i u siroj regiji severne Grcke.

Ja

pre 10 godina

Koliko ovde neki komentatori iznose pogresnih informacija, npr. da je potrebna dozvola vojnih vlasti i da stranci ne mogu da budu vlasnici nekretnina. U realnosti vojna dozvola ne treba za 99% teritorije od pada vojne hunte a zabrana za strance je ukinuta jos 1990.

Nenad, Skopje

pre 10 godina

Ovo sa Makedoncima se odnosi na one Makedonce koji imaju i bugarski pasos, pa tako su i drzavljani EU i imaju pravo da kupuju nekretnine u Gcku isto kao i Grci.

Marko

pre 10 godina

Ima i na Floridi i to pored plaze za 300 evra, ali starogradnja krcata kubanskom sirotinjom koja ne govori engleski. Poruka: to sto je jeftino ne znaci da je dobro. U Grckoj pozeljnih stanova nema ispod 1000 evra.

Ana

pre 10 godina

Knez, klima u Solunu je mnogo prijatnija nego u Srbiji (mnogo je teze podneti beogradske vrucine, nego solunske, veruj mi). Srpska provincija je cemerna, 50 godina zaostaje za Beogradom, ocajni putevi, bolnice i sve ostalo. Solun ima dobre bolnice, a za jednog stranog penzionera nebitno je grcko zdravstveno osiguranje; sta mislis, da li imucni Grci osecaju tako nesto?! Sa jednom skromnom penzijom od 800-1000 eura moze pristojno da se zivi u vlastitom stanu u Solunu, blizu mora, jeftina pijaca, gradski prevoz koji funkcionise- ne znam sta ce centar jednom penzioneru? da ide na psoao? u soping?). Glupo je uporedjivati Floridu i Solun, SAD je nesto potpuno drugo, to je dobro za njihove penzionere, a ne za nas. Ima vrlo povoljnih stanova in bugarskoj crnomorskoj obali i u Turskoj (za 50- 80.000 eura), ali preferiram Grcku.

Ana

pre 10 godina

To nije lose resenje za penzionerske dane..na nekoj periferiji, Kalamaria ili slicno. Mislim da Solun vise nije pogranicna zona, a ja ionako imam pasos jedne stare EU drzave.

strelac

pre 10 godina

Istina su cene u Grckoj tolike, medjutim drzava odrtedjuje cenu kod oporezivanja, tako da daju trzisnu vrednost koja je i do deset puta veca na trenutnu prodajnu cen. Drzava nece da gubi na porezu, tako da nekretnina izadje malo vise po kvadratu.

Slobodan

pre 10 godina

300 €/kvadrat je cena koliko kosta da se izgradi nov stan, sto znaci da stara gradnja opusteno moze toliko da kosta. Sve ostalo je prenaduvano.

Miljakovac

pre 10 godina

Velik je Solun. Velika je i kriza. Stanovi su jeftiniji na periferiji i mogu se naci jeftinije. Znam coveka koji prodaje ispod cene, za 50.000 evra, umesto za 60.000 evra, i to stan od 54-55 kvadrata. Nije 300 evra, ali je ispod hiljadu po kvadratu. Stan je na poslednjem (cetvrtom) spratu, bez lifta, ali je odlicna (komunisticka) gradnja. Kanarevo Brdo, kod doma zdravlja. Kanarevo.stan na dzimejlu. Periferija, ali dobra periferija, sa mnogo zelenila.

E sad, Solun ima more, sto je plus, ali gde ces da se zaposlis i da dete skolujes ako ne xmas grcki? :-)

Ja zato preporucujem Kanarevo Brdo u Beogradu. Svetsko, a nase!!! :-)

Jovan

pre 10 godina

Ovakav stan bi u Beogradu kostao 2000 eur/m2 minimum: http://www.homegreekhome.com/en/sale_Apartment_Dioikitirio__Thessaloniki_-_Center_-l1594113?ref=searchListViewLD

knez

pre 10 godina

sve i da je tacno, sta da radis tamo na nekoj periferiji? pred ocima su mi slike kako je tamo leti: sunce, sve gori, nema drveta, zelenila, samo prasina. jesces masline dok se ne us...!? i neko gore rece: "mogu da zamislim, za penzionerske dane"...!?kad je covek u penziji, ide cesce i kod lekara! kombinacija: grcki zdravstveni sistem(citaj:kolaps)i nasi penzosi koji naravno govore grcki "k'o maternji"... zbogom pameti! srpska provincija je mnogo lepsa i zdravija od grcke (verovatno i jeftinija!).ako potrosis sve pare na stan, barem mozes da jedes raznovrsno korenje u hladovini ispod drveta.

pero

pre 10 godina

To nije 300, nego 3000 evra po kvadratu ?!? A bilo je 12500 evra po kvadratu. Međutim, 700-800 evra je smešna cena za "morski" stan. Ako ima neka garsonjera po toj ceni, slobodno postavite ovde ponudu - zainteresovan sam :) Samo, treba imati u vidu porez i ostale troškove, a ne samo cenu nekretnine...

exorcist

pre 10 godina

Ljudi dosao sam iz Grcke pre 11 dana: oni zive mnogo bolje nego mi. A ako ja lazem pogledajte drustveni proizvod po glavi stanovnika na Wikipediji ili nekom relevantnom sajtu gde se vidi da prosecan Grk godisnje proizvede 4 puta vise od Srbina.
(Moje oci kazu u Srbiji se mnogo losije zivi, 23. jul 2013 17:43)


Vikipedija je relevantna koliko i postojanje života na Plutonu. Što se tiče kvaliteta života, ako izuzmemo pojedine zemlje Afrike i JI Azije mi smo na dnu, tako da ti verujem na reč. A ovih 300 evra je verovatno neka neto suma na koju se moraju dodati raznorazni nameti pa to ne bi puno jeftinije izašlo nego u samom BG-u.

Momir

pre 10 godina

Grk, otkad ti je taj zakon? Jesi siguran da je jos uvek na snazi? Znam da Srbi nisu mogli da kupuju, ali je valjda sada dozvoljeno (link: http://www.grckainfo.com/stranica-Kupovina-nekretnine-u-Grckoj-43.html)

simovic

pre 10 godina

@ Pavle

i u solunu te komunalije kostaju 500 evra po kvadratu ali to nema veze, cena je onoliko koliko je neko spreman da plati i da proda. Ne bitno koliko kosta da bi se napravilo.

Vladimir Pula

pre 10 godina

Vjerujem da 300€/m2 nije ni supa bez papira u Solunu. To je jednostavno nemoguće. Al čovječe sto su cijene ovdje kod nas visoke usporedno s time. Al drago mi je, tako mogu i dalje prodavati foru strancima da usprkos krizi i recesiji koja trese EU a naročito hr, ovdje su cijene nekretnina vrlo stabilne. Tako da im je investicija sigurna. A kad se iskobeljamo iz krize može biti samo još skuplje.
Al to je činjenica nekretnine zanimljive strancima sa cijenama stagniraju već 2 godine, samo one za raju domaću i dalje u padu... Tako da zna biti ogromnih varijacija isti stan u Fazani na titovoj rivi (odakle je išao na Brione), rupa za adaptaciju ode 3000€/m2 i to za par dana, u Puli ista takva rupa u nekom "radnickom" kvartu 800€/m2 i neće je niko kupit.
A to je sve vrlo blizu, nije jedno montecarlo a drugo Afrika.

Niko

pre 10 godina

Ja vas ne razumem, pa sto ne pogledate linkove i cene stanova, pa onda komentarisete. Za one lenje da pojednostavim, clanak je istinit, niko i ne govori o nekoj periferiji, vec o cenama u CENTRU Soluna.

NIKOLA Skopje

pre 10 godina

Ima puno Makedonaca i Bugara koji su vec kupili stan u Solun. Ali najvise juzno od Solun ili prakticki u Halkidiki u mesto keo se naziva Parea. Ko je isao prema solunski aerodrom mozda je cuo o to mestu

Jelena

pre 10 godina

Prelistala sam linkove koje je neko postavio. Zaista su stanovi neverovatno jeftini, za 30 - 50.000 moze da se kupi pristojan stan u Solunu ili na Halkidikiju. Da se boravi, da se izdaje..

schau-mau

pre 10 godina

Velika većina priča Bez veze jer da su ostali bez stana u Dubrovniku...nikad vise nebi bacali pare van....ali uvek ima novih da probaju...

daca

pre 10 godina

Dali stvarno netko vjeruje u te gluposti?Po toj teoriji i sela oko Sopota,Mladenovca,Lazarevca... su Beograd.U njima imate kupiti kuce za po 150EUR/kvm.Sad neka izadje naslov U BEOGRADU KUCE ZA PO 150EUR/kvm

Miljakovac

pre 10 godina

Velik je Solun. Velika je i kriza. Stanovi su jeftiniji na periferiji i mogu se naci jeftinije. Znam coveka koji prodaje ispod cene, za 50.000 evra, umesto za 60.000 evra, i to stan od 54-55 kvadrata. Nije 300 evra, ali je ispod hiljadu po kvadratu. Stan je na poslednjem (cetvrtom) spratu, bez lifta, ali je odlicna (komunisticka) gradnja. Kanarevo Brdo, kod doma zdravlja. Kanarevo.stan na dzimejlu. Periferija, ali dobra periferija, sa mnogo zelenila.

E sad, Solun ima more, sto je plus, ali gde ces da se zaposlis i da dete skolujes ako ne xmas grcki? :-)

Ja zato preporucujem Kanarevo Brdo u Beogradu. Svetsko, a nase!!! :-)

Milos

pre 10 godina

Ne znam za Majdanpek ali je u Boru kvadrat 600-700e. Nekada je bio oko 300e ali podrugivati se tome je bolesno, jer se na taj nacin smejes u lice svima koji tamo zive misleci da vise vredis od njih ( Kompleks vise vrednosti )

Grk

pre 10 godina

Ja zivim u Solunu legalno 20 godina i ozenjen sam Grkinjom. Po Grckom zakonu u pogranicnom pojasu gde spada i Solun stranci osim onih koji su iz EU ne mogu da kupe nekretnine . Ukoliko neko van EU hoce da kupi nekretninu mora da dobije odobrenje od vojnih vlasti. Odobrenje se ceka barem godinu dana, ali nije sigurno da ce biti odobreno.
Tako da nebi bilo zgorega da proverite informacije pre nego sto ih napisete. Licno sam misljenja da Skopljanci kupe stan u Solunu je takoreci nemoguce, a po vasem clanku ispada da samo oni kupuju. Meni zvuci kao anegdota.

knez

pre 10 godina

sve i da je tacno, sta da radis tamo na nekoj periferiji? pred ocima su mi slike kako je tamo leti: sunce, sve gori, nema drveta, zelenila, samo prasina. jesces masline dok se ne us...!? i neko gore rece: "mogu da zamislim, za penzionerske dane"...!?kad je covek u penziji, ide cesce i kod lekara! kombinacija: grcki zdravstveni sistem(citaj:kolaps)i nasi penzosi koji naravno govore grcki "k'o maternji"... zbogom pameti! srpska provincija je mnogo lepsa i zdravija od grcke (verovatno i jeftinija!).ako potrosis sve pare na stan, barem mozes da jedes raznovrsno korenje u hladovini ispod drveta.

Ale

pre 10 godina

Interesovanje Makedonaca..ajde bre kad bi barem bili Turci, Francuzi, Englezi, Rusi, Arapi ili mozda neki drugi tajkunski "buzdovani", a vi bas naveli Makedonce koji izgleda svi imaju bas puno para..

Moje oci kazu u Srbiji se mnogo losije zivi

pre 10 godina

Ljudi dosao sam iz Grcke pre 11 dana: oni zive mnogo bolje nego mi. A ako ja lazem pogledajte drustveni proizvod po glavi stanovnika na Wikipediji ili nekom relevantnom sajtu gde se vidi da prosecan Grk godisnje proizvede 4 puta vise od Srbina.

mali Stevica

pre 10 godina

...nisu mi jasni ovi clanci...neka zena kupila neki stan negde na periferiji Soluna za 300 evra po m2...pa naslov u Slunu kvadrat 300 evra

gde su slike stana, google mapa sa pozicijom stana, kupoprodajni ugovor?

vise verujem googlu i mojim utiscima sa letovanja Grckoj

Vladimir Pula

pre 10 godina

Vjerujem da 300€/m2 nije ni supa bez papira u Solunu. To je jednostavno nemoguće. Al čovječe sto su cijene ovdje kod nas visoke usporedno s time. Al drago mi je, tako mogu i dalje prodavati foru strancima da usprkos krizi i recesiji koja trese EU a naročito hr, ovdje su cijene nekretnina vrlo stabilne. Tako da im je investicija sigurna. A kad se iskobeljamo iz krize može biti samo još skuplje.
Al to je činjenica nekretnine zanimljive strancima sa cijenama stagniraju već 2 godine, samo one za raju domaću i dalje u padu... Tako da zna biti ogromnih varijacija isti stan u Fazani na titovoj rivi (odakle je išao na Brione), rupa za adaptaciju ode 3000€/m2 i to za par dana, u Puli ista takva rupa u nekom "radnickom" kvartu 800€/m2 i neće je niko kupit.
A to je sve vrlo blizu, nije jedno montecarlo a drugo Afrika.

exorcist

pre 10 godina

Ljudi dosao sam iz Grcke pre 11 dana: oni zive mnogo bolje nego mi. A ako ja lazem pogledajte drustveni proizvod po glavi stanovnika na Wikipediji ili nekom relevantnom sajtu gde se vidi da prosecan Grk godisnje proizvede 4 puta vise od Srbina.
(Moje oci kazu u Srbiji se mnogo losije zivi, 23. jul 2013 17:43)


Vikipedija je relevantna koliko i postojanje života na Plutonu. Što se tiče kvaliteta života, ako izuzmemo pojedine zemlje Afrike i JI Azije mi smo na dnu, tako da ti verujem na reč. A ovih 300 evra je verovatno neka neto suma na koju se moraju dodati raznorazni nameti pa to ne bi puno jeftinije izašlo nego u samom BG-u.

solunac

pre 10 godina

Da po 300eura kvadrat... Makedonci kupuju rupe od stanova, ne samo po solunu. Naravno ne njih puno kao sto se navodi u tekstu... Za 300 eura moze ali na nekih 50 km od soluna u nekom selu...

Marko

pre 10 godina

Ima i na Floridi i to pored plaze za 300 evra, ali starogradnja krcata kubanskom sirotinjom koja ne govori engleski. Poruka: to sto je jeftino ne znaci da je dobro. U Grckoj pozeljnih stanova nema ispod 1000 evra.

mf

pre 10 godina

@a gde su po 300e
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (topalović, 23. jul 2013 16:44)

Pa u Grdelici, to je blizu Soluna!

Relja

pre 10 godina

Kompleks vise vrednosti
(Milos, 23. jul 2013 17:19)

Mislim da ti imas kompleks manje vrednosti, covek je samo naveo, jer se seca da je pre par godina bila ta cena u Boru i Majdanpeku. Kod nas u Banatu su skoro besplatna imanja, pa opet niko ne govori o kompleksima.

Micko

pre 10 godina

a gde su po 300e
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (topalović, 23. jul 2013 16:44)
Citam i gledam, pa ponovo citam da vidim sta sam propustio ali ja ne videh od 300 evra nigde... Mozda ako kupujes neku kucu 70km od soluna na nekom brdu pa te toliko ispadne...

Vec mi se u glavi bilo motalo seljenje u grcku kad ono nista!

pozdrav iz Skoplja

pre 10 godina

Sa malim izuzetcima clanak je tacan.
Nekretnine u Solunu i u blizim turistickim mestima kupuju Makedonci ali ne samo Makedonci...vec i svi drugi koji imaju pare i koji postuju grcko zakonodavstvo.

U grckoj nekretnine mogu kupovati gradjani evropske unije. Kako makedonci koji imaju pare nisu gradzani evropske unije, one koji imaju dvojno drzavjanstvo... makedonsko i neko iz zemlje clanice EU, kupuju nekretnine. Najcesto to cine kao gradjani Bugarske posto mnogo makedonci posedjuju bugarsko gradjanstvo i bugarske dokumente.
Sami Bugari takodje kupuju nekretnine u Grckoj, znatno vise nego makedonci zato sto su i brojniji.U mnogim turistickim mestima posluju Bugarske agencije za nekretnine koji posluju u Trakiji i oblasti Grcke Makedonije.
Na zalost ove informacije ne dopiru do Beograda pa zato izgleda tako cudno i prima se sa nevericom. Ali tako je bilo i u proslosti Juge. Nije se znalo puno toga sta se zbiva na jugu Juge.
Severna Grcka...oblast Makedonija...ili Egejska Makedonija kako je mi zovemo nema nikakve veze sa ostalim delom grcke. Tako je bilo oduvek jos od Vizantije, preko Osmanliske imperije pa do dan danasnjeg. Razlika je velika i geografski i populaciono i ekonomski. Kriza Grcke se odnosi na Ateni i juzni deo Grcke odnosno prave Grcke. Ovaj deo gore znatno manje je izlozen krizi zato sto ima trgovske i turisticke odnose sa susednim zemljama(Turska, Bugarska, Makedonija, Srbija i Rumunija) koje s livaju brdo novca unutar Soluna i u siroj regiji severne Grcke.

schau-mau

pre 10 godina

Velika većina priča Bez veze jer da su ostali bez stana u Dubrovniku...nikad vise nebi bacali pare van....ali uvek ima novih da probaju...

Nesa

pre 10 godina

Pa nemojte ljudi, upravo na b92 pre manje od mesec dana nas agencije ubedjuju da je pravi trenutak za kupovinu nekretnine... Kad ono Solun 300E kvadrat, I to oni imaju luke, turizam, a mi? Kolika ce cena kvadrata biti u Beogradu, Novom Sadu Nisu, izgleda da ce ovi sto su otkupljivali stanove za hiljadu prodavati po nabavnoj ceni.

simovic

pre 10 godina

@ Pavle

i u solunu te komunalije kostaju 500 evra po kvadratu ali to nema veze, cena je onoliko koliko je neko spreman da plati i da proda. Ne bitno koliko kosta da bi se napravilo.

Ana

pre 10 godina

To nije lose resenje za penzionerske dane..na nekoj periferiji, Kalamaria ili slicno. Mislim da Solun vise nije pogranicna zona, a ja ionako imam pasos jedne stare EU drzave.

Lik

pre 10 godina

Evo na ovoj adresi možete pogledati cene nekretnina u Solunu.
http://www.homegreekhome.com/en/search/results/residential/sale/r108/m108m

stan u centru za manje od 1000e po kvadratu.

Ja

pre 10 godina

Koliko ovde neki komentatori iznose pogresnih informacija, npr. da je potrebna dozvola vojnih vlasti i da stranci ne mogu da budu vlasnici nekretnina. U realnosti vojna dozvola ne treba za 99% teritorije od pada vojne hunte a zabrana za strance je ukinuta jos 1990.

strelac

pre 10 godina

Istina su cene u Grckoj tolike, medjutim drzava odrtedjuje cenu kod oporezivanja, tako da daju trzisnu vrednost koja je i do deset puta veca na trenutnu prodajnu cen. Drzava nece da gubi na porezu, tako da nekretnina izadje malo vise po kvadratu.

Grcki zet

pre 10 godina

Gospodo da ne nagadjate, clanak je tacan cene su u Solunu tacno takve. Evo i konkretnog primera Euro € 16,000 je POCETNA cena za mali stan 38m2(a ko sto znate moze da se cenka): http://www.holprop.com/s/sale/GR7184144/1/y/918255323/
pa se sami uverite koliko kosta kvadrat, jeste peti sprat ali nije 70 km od grada, vec centar Soluna" Vardaris - Dikastiria . Ove cene u Beogradu, i uopste u Srbiji sta reci, to vam je kao onaj vic o coveku koji je prodavao psa za million $, I na kraju kad nije mogao zamenio ga za dve kokoske po 500.000$

Nenad, Skopje

pre 10 godina

Ovo sa Makedoncima se odnosi na one Makedonce koji imaju i bugarski pasos, pa tako su i drzavljani EU i imaju pravo da kupuju nekretnine u Gcku isto kao i Grci.

Niko

pre 10 godina

Ja vas ne razumem, pa sto ne pogledate linkove i cene stanova, pa onda komentarisete. Za one lenje da pojednostavim, clanak je istinit, niko i ne govori o nekoj periferiji, vec o cenama u CENTRU Soluna.

Slobodan

pre 10 godina

300 €/kvadrat je cena koliko kosta da se izgradi nov stan, sto znaci da stara gradnja opusteno moze toliko da kosta. Sve ostalo je prenaduvano.

Ana

pre 10 godina

Knez, klima u Solunu je mnogo prijatnija nego u Srbiji (mnogo je teze podneti beogradske vrucine, nego solunske, veruj mi). Srpska provincija je cemerna, 50 godina zaostaje za Beogradom, ocajni putevi, bolnice i sve ostalo. Solun ima dobre bolnice, a za jednog stranog penzionera nebitno je grcko zdravstveno osiguranje; sta mislis, da li imucni Grci osecaju tako nesto?! Sa jednom skromnom penzijom od 800-1000 eura moze pristojno da se zivi u vlastitom stanu u Solunu, blizu mora, jeftina pijaca, gradski prevoz koji funkcionise- ne znam sta ce centar jednom penzioneru? da ide na psoao? u soping?). Glupo je uporedjivati Floridu i Solun, SAD je nesto potpuno drugo, to je dobro za njihove penzionere, a ne za nas. Ima vrlo povoljnih stanova in bugarskoj crnomorskoj obali i u Turskoj (za 50- 80.000 eura), ali preferiram Grcku.

pero

pre 10 godina

To nije 300, nego 3000 evra po kvadratu ?!? A bilo je 12500 evra po kvadratu. Međutim, 700-800 evra je smešna cena za "morski" stan. Ako ima neka garsonjera po toj ceni, slobodno postavite ovde ponudu - zainteresovan sam :) Samo, treba imati u vidu porez i ostale troškove, a ne samo cenu nekretnine...

NIKOLA Skopje

pre 10 godina

Ima puno Makedonaca i Bugara koji su vec kupili stan u Solun. Ali najvise juzno od Solun ili prakticki u Halkidiki u mesto keo se naziva Parea. Ko je isao prema solunski aerodrom mozda je cuo o to mestu

Momir

pre 10 godina

Grk, otkad ti je taj zakon? Jesi siguran da je jos uvek na snazi? Znam da Srbi nisu mogli da kupuju, ali je valjda sada dozvoljeno (link: http://www.grckainfo.com/stranica-Kupovina-nekretnine-u-Grckoj-43.html)

Jovan

pre 10 godina

Ovakav stan bi u Beogradu kostao 2000 eur/m2 minimum: http://www.homegreekhome.com/en/sale_Apartment_Dioikitirio__Thessaloniki_-_Center_-l1594113?ref=searchListViewLD

Jelena

pre 10 godina

Prelistala sam linkove koje je neko postavio. Zaista su stanovi neverovatno jeftini, za 30 - 50.000 moze da se kupi pristojan stan u Solunu ili na Halkidikiju. Da se boravi, da se izdaje..